Προτάσεις

Προτάσεις με επανεκκίνηση των σχολίων.  Το παλιό …γέμισε με 376 σχόλια και περνάει στην εφεδρεία.

Στο σύνδεσμο αυτό,  με όνομα «προτάσεις» που βλέπετε στο μενου δεξιά,  όποιος θέλει θα κάνει μια πρόταση για ανάρτηση. 

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in σχολιαστής, Προτάσεις. Bookmark the permalink.

222 Responses to Προτάσεις

  1. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Για να μην χάνεται η συνέχεια, εδώ το λινκ προς την παλιά ομώνυμη ανάρτηση.

    Προτάσεις

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Αλικη λέει:

    Σχο, μόλις ανέβηκε στο protagon ενα αρθρο του Γιαννακιδη με τίτλο «Η συμφωνία και ο διασυρμός».

    Το βρίσκω πολυ ισορροπημένο.
    Ίσως θα ειχε νόημα να το ανεβάσεις, αν το κρίνεις σκόπιμο.

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Αλικη λέει:

    Σχο, δημοσιεύτηκε στο site του Βενιζελου -υπαρχει και στο in.gr- ενα εξαιρετικό αρθρο Βενιζελου, στο οποιο αναλύει την συμφωνία.

    Προτείνω να το ανεβάσεις, αν το κρίνεις σκόπιμο.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ναι, θα ανεβει σε λιγη ωρα

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η δεξιος λέει:

    Aπέδωσαν οι καταστροφές των αναρχικών και παίρνει άδεια ο Κουφοντίνας.

    http://www.iefimerida.gr/news/423858/egkrithike-i-triti-48ori-adeia-ston-dimitri-koyfontina-stamata-tin-apergia-peinas

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Αλικη λέει:

    Σχο, ανέβηκε στην Μεταρρύθμιση ενα πολυ καλό αρθρο του Κώστα Κούρκουλου, με τίτλο «Εκπαιδεύοντας τον Μπαρμπαρούση».

    Προτείνω να το ανεβάσεις, αν το κρίνεις σκόπιμο.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ο απόλυτος παραλογισμός!
    Και το χειρότερο, και πλέον παράλογο, είναι πως στο τέλος τα συγκεκριμένα, ολοκαίνουργια και πανάκριβα, μηχανήματα πηγαίνουν για πέταμα ενω την ίδια στιγμή, λόγω των συνεχών βανδαλισμών, άμεση και επείγουσα είναι η ανάγκη για την αντικατάσταση των αντίστοιχων κατεστραμμένων μηχανημάτων!

    Νέος εξοπλισμός σε διαλυμένα λεωφορεία

    http://www.kathimerini.gr/970696/gallery/epikairothta/ellada/neos-e3oplismos-se-dialymena-lewforeia

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ

    Γιατί να θέλει κανείς να τοποθετήσει καινούργιο προφυλακτήρα σε αυτοκίνητο που κατευθύνεται για απόσυρση; Με την ίδια λογική, γιατί τοποθετήθηκε υπερσύγχρονος εξοπλισμός σε κατεστραμμένα, ακινητοποιημένα και προς αποχαρακτηρισμό (απόσυρση) λεωφορεία των ΟΣΥ; Για κάποιον άγνωστο λόγο, εξοπλισμός της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου τοποθετήθηκε σε οχήματα που βρίσκονταν διαλυμένα στα αμαξοστάσια. Με αφορμή τη μεταφορά του αμαξοστασίου του Ελληνικού (ή μάλλον το μοίρασμα των οχημάτων που στάθμευαν εκεί στα υπόλοιπα αμαξοστάσια της Αττικής), οι γερανοί πήραν φωτιά και ξεκίνησαν τη μετακίνηση των παλαιών οχημάτων προς το αμαξοστάσιο στο Θριάσιο, το οποίο φιλοξενεί κυρίως ακινητοποιημένα λεωφορεία. Κατά τη διαδικασία διαπιστώθηκε ότι ορισμένα ήταν πλήρως εξοπλισμένα με τα μηχανήματα της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Τη στιγμή που η εταιρεία έπρεπε –μέσω του αναδόχου που τα είχε ασφαλίσει– να αντιμετωπίσει τις συνεχείς καταστροφές νέων επικυρωτικών μηχανημάτων από βανδάλους, πέταγε στον κάλαθο των αχρήστων αχρησιμοποίητα επικυρωτικά, που τοποθετήθηκαν σε… διαλυμένα οχήματα.

    […]

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες ο Μακρόν

    http://www.kathimerini.gr/971276/article/epikairothta/kosmos/yper-ths-epivolhs-kyrwsewn-se-xwres-poy-arnoyntai-na-dex8oyn-prosfyges-o-makron

    Η Γαλλία και η Ισπανία προτείνουν τη δημιουργία «κλειστών κέντρων στο ευρωπαϊκό έδαφος ήδη από την αποβίβαση» των μεταναστών, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προτείνοντας μια «διαφορετική και συμπληρωματική λύση» στην κρίση που διαιρεί την Ευρώπη.

    «Μόλις αποβιβάζονται στο ευρωπαϊκό έδαφος, υποστηρίζουμε τη δημιουργία κλειστών κέντρων με τις προδιαγραφές της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, με ευρωπαϊκά μέσα που επιτρέπουν (…) άμεση οικονομική αλληλεγγύη, ταχεία εξέταση των φακέλων, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ώστε κάθε χώρα να παίρνει με οργανωμένο τρόπο τα πρόσωπα που δικαιούνται ασύλου», υπογράμμισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον νέο Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

    Στην ίδια συνέντευξη ο Γάλλος πρόεδρος, τάχθηκε επίσης υπέρ της επιβολής οικονομικών κυρώσεων στις χώρες της ΕΕ οι οποίες αρνούνται να υποδεχθούν μετανάστες που έχουν προσφυγικό καθεστώς.

    Οι Μακρόν και Σάντσεθ έκαναν δηλώσεις την παραμονή της μίνι συνόδου κορυφής που οργανώθηκε εσπευσμένα για αύριο Κυριακή στις Βρυξέλλες με θέμα τη διένεξη για τη μετανάστευση που διαιρεί την Ευρώπη.

    «Είμαι ο ίδιος υπέρ μηχανισμών που να το λαμβάνουν αυτό πράγματι υπόψη», δήλωσε ο Μακρόν όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις απόψεις του για ενδεχόμενη επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

    «Δεν μπορούμε να έχουμε χώρες που ωφελούνται μαζικά από την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που μαζικά εκφράζουν τον εθνικό εγωισμό τους όταν πρόκειται για μεταναστευτικά ζητήματα», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Μέσα στην μαυρίλα των ημερών, εκεί που νιώθουμε να μας παίρνει από κάτω, σίγουρα βοηθάει να δούμε την εποχή μας από κάποια απόσταση.

    Και για να κλέψω μία φράση που υπάρχει μέσα στο άρθρο, μπορεί ο κόσμος μας να παραμένει απαίσιος αλλά παρόλα αυτά είναι πολύ καλύτερος από ότι ήταν πριν από 50 χρόνια.
    Σίγουρα, χρειάζονται πολλά να γίνουν ακόμα, το καλό όμως είναι πως προχωράμε προς την σωστή κατεύθυνση.

    Memorizing these three statistics will help you understand the world

    https://www.gatesnotes.com/Development/Max-Roser-three-facts-everyone-should-know

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Sxo (που λέει και η Αλίκη) ο ΠτΔ της ΠΓΔΜ αρνήθηκε να υπογράψει την συμφωνία και τηνε γύρισε πίσω που μάλλον δεν περνάει (θέλει απόλυτη στην Βουλή) και πάνε για δημοψήφισμα. Ο εν λόγω μάλιστα είπε ότι δεν τηνε κύρωσε διότι παραδίδει την χώρα του στην Ελλάδα και απεμπολέι …πολλά.
    Προδότη πάντως δεν τονε άκουσα να τονε λέει τον Ζάεφ.
    Νομίζω ότι είναι …ενδιαφέρουσα είδηση και θα μπορούσες είτε να τηνε ανεβάσεις για …ενημέρωση, είτε να δούμε και προτάσεις (συντονισμός με τις εδώ δυνάμεις που πιστεύουν το ίδιοι αλλά …από την ανάποδη, κοινός αγώνας με συντονισμό του …βεεμερό με τις ντόπιες δυνάμεις που λένε υα ίδια, είπαμε από την ανάποδη, αφού είναι φως φανάρι ότι ο οι ..ξένοι και οι τοκογλύφοι θέλουν να κάνουν το ασύλληπτο να μας βάλουν να πουλήσουμε την πατρίδα μας κι τα ασημικά της στους γυφτοσκοπιανούς και παράλληλα οι σκοπιανοί την δικιά τους σε μας και αφού χάσουμε τον μπούσουλα να τις πάρει και τις 2 ο …Σόρος.
    Πριν με πάρεις από τα μούτρα ότι γράφω υπερβολές που τις σκέφτομαι ..από μόνος μου πήγαινε σε κανα συλαλλητήριο και θα ακούσεις όχι μόνο τα ίδια, αλλά και …ακόμη καλύτερα και μετά έλα να μου πεις 😆

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Ενη λέει:

    και διαβαζει κανεις τις δηλώσεις Ζάεφ, χθες στην Αυστρια και λες, καλά ολοι αυτοι οι πατριώτες που λενε οτι «πουλησαμε την Πατριδα στους Σκοπιανους», δεν ακουν τον ιδιο τον πρωθυπουργό των Σκοπιανων που λεει τα παρακατω;

    «ΠΟΛΙΤΙΚΗ 14:15
    Ζάεφ για Σκοπιανό: «Μη φοβάστε τη μικρή μας χώρα, δεν διεκδικούμε εδάφη»

    Πεπεισμένος ότι οι πολίτες της χώρας του θα υπερψηφίσουν στο δημοψήφισμα την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, «που αποτελεί ιστορικό επίτευγμα», εμφανίστηκε σε χθεσινοβραδινή διάλεξή του στο Αυστριακό Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής, στη Βιένη, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

    Νωρίτερα, ο κ. Ζάεφ είχε συνομιλίες με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έδωσε «πάρα πολύ εγκάρδια συγχαρητήρια» σε Αθήνα και Σκόπια για τη συμφωνία που επετεύχθη.

    Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κάλεσε την αντιπολίτευση στη χώρα του να στηρίξει, για το καλό τού λαού, τη συμφωνία, η οποία, όπως σημείωσε -τόσο στη διάρκεια της διάλεξής του, όσο και απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις του κοινού- έγινε γιατί η χώρα του θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, γιατί με τη συμφωνία θα έχει ένα καλύτερο μέλλον η πΓΔΜ, γιατί θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής και επίσης θα είναι προς συμφέρον της Ευρώπης.

    Όταν ρωτήθηκε για το μήνυμα που θέλει να στείλει σε εκείνους που αντιδρούν στη συμφωνία στην Ελλάδα, απάντησε: «Μη φοβάστε τη μικρή μας χώρα, δεν θέλουμε να πάρουμε τίποτε από εσάς, δεν διεκδικούμε ούτε εδάφη, ούτε την πολιτιστική σας κληρονομιά, δεν θέλουμε αλλαγή των συνόρων, αυτό που θέλουμε είναι η συνεργασία στο εμπόριο και στον τουρισμό».

    Για την ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ τόνισε πως η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία στηρίζει το 75% των πολιτών της, έχει ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις και με την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα ενισχυθεί περισσότερο η δυναμική των μεταρρυθμίσεων, ενώ μία ανακοίνωση της έναρξής τους από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα αποτελούσε σημαντικό κίνητρο για τους πολίτες της χώρας του.

    Σχετικά με το θέμα της Εκκλησίας, αφού ανέφερε πως η πΓΔΜ ως κοσμικό κράτος δεν παρεμβαίνει στα ζητήματά της, ο κ. Ζάεφ επισήμανε ότι η κυβέρνησή του ενθαρρύνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως προς τη μεσολάβηση για την επίλυση του ζητήματος, ενδεχομένως στην κατεύθυνση αναγνώρισης της Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας, ενώ θετική στάση στη διενέργεια σχετικού εκκλησιαστικού διαλόγου φαίνεται να τηρεί η Εκκλησία της Ελλάδος.

    Για το αίτημα ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι αυτό είναι σημαντικό για την ασφάλειά της, όμως πρόσθεσε πως η χώρα του δεν έχει χρήματα για εξοπλισμούς, αλλά έχει χρήματα μόνον για το κοινωνικό της σύστημα, την Υγεία και την Παιδεία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ »

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Ενη λέει:

    Αναγνώστα,
    Δεν λες υπερβολές, απλά δειχνεις τη σημερινη εικονα του παραλογισμου που εχει κατακυριευσει ενα μεγαλο μερος της ελληνικης κοινωνίας…………

    Και βεβαια με τον Σορρος το……τελειωσες!!!!!!

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Αυτά αγαπητή Ένη τα λέει ο Ζάεφ, ο πρόεδρας λέει άλλα. Όπως εδώ φερειπέιν, άλλα λέει ο ποτάμιας, άλλα η Φώφη. Αυτός που είναι …σούιγκένερις είναι ο Βενιζέλος, διότι δύσκολα θα βρούμε ανάλογο αλλού

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Ναι αλλά ο Κυριάκος λέει ότι πρέπει να τα ακούμε αυτά που λέει το μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και να μην τους την χαλάμε, χωρίς υπερβολές βεβαίως βεβαίως. ΔΗλαδή πάνε όλα τα στελέχια στα συλαλλητήρια, αλλά δεν φωνάζουν «κρεμάλα στους προδότες», όταν το φωνάζον οι γύρω τους. Και εντάξει έχεις δίκιο για τον Σ¨ορο δεν έχω ακούσει κάτι από τον Κυριάκο, μην τον αδικούμε.
    Ένα πράμα σαν τον Τσίπρα και τους αγαναχτισμένους που έλεγε εμείς δεν εγκρίνουμε τις πράξεις βίας και τις προαναγγελίες λυντσαρισμάτων. Και φυσικά το να καεί να καεί δεν το ενέκρινε.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Ενη λέει:

    «Αυτά αγαπητή Ένη τα λέει ο Ζάεφ, ο πρόεδρας λέει άλλα»
    Καλά, ο προεδρος, να πουμε, δεν θελει και ενταξη στους ευρωπαικους θεσμους ΕΕ και ΝΑΤΟ.
    Νομιζω οτι κι΄εκει ……μοιραζεται σανος.

    Για τους δικους μας ασε ολοι ενα κουβαρι.
    Η ΝΔ, ακουει το» μεγαλο μερος της κοινωνίας «και δεν ακουει τι λεει ο Ζαεφ, πιο πανω.
    Οι του ΚΙΝΑΛ δεν ξερουν ακομα τι θα κανουν…….
    Το Ποταμι, περιμενει τις …..διαδικασίες.
    Το Πασοκ, αποφασισαν οτι θα πανε να» συναντησουν τη βαση». Θα μου πεις ποια βαση των ΄80, των ΄90, των 2000-2004 των 2009-20011;
    Η του 2018; Γιατι πως να το κανουμε, το τι υπαρχει τωρα μετραει ακομα και σε ψηφους. Ας το ξεδιαλυνουν Γεννηματα – Βενιζέλος.

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η δεξιος λέει:

    Αλαλούμ κυβερνητικών και παρακυβερνητικών με την επίθεση στα γραφεία του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κατσίκη.
    Μόλις έγινε η επίθεση ο Καμμένος ζήτησε να επέμβει ο εισαγγελέας διότι είναι πράξη που αποσκοπεί στην ανατροπή του πολιτεύματος και άλλοι κυβερνητικοί είπαν για «επίθεση της διαπλοκής» και επίθεση αποστατών ή και ακροδεξιών (κατά του μη ακροδεξιού ασφαλώς Κατσίκη).
    Ύστερα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση ο Ρουβίκωνας και επεκράτησε χάος.Ο Κατσίκης αμφισβήτησε ότι ήταν ο Ρουβικώνας και ζητάει να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι (από ποιόν;) αλλά ο νέος εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ Τοσουνίδης (που ανέλαβε μετά την παραίτηση της Παπαδοπούλου για το μακεδονικό) καταγγέλλει την αποσταθεροποίηση που προκαλεί ο Ρουβικώνας.

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η δεξιος λέει:

    http://www.in.gr/2018/06/27/politics/kyvernisi/o-eytelismos-tou-panou-kammenou-gia-tin-katalysi-tou-politeymatos/

    Τουλάχιστον ο γιος Βούτσης που έχει σχέση με τον Ρουβίκωνα δεν ενημέρωνε τον πατέρα του για να μην μιλάει για ακροδεξιές ενέργειες;

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ο Καμμένος ήταν και παραμένει φουλ ψεκασμένος (και το κόμμα του ένα τσίρκουλο από ημι-παράφρονες σαλτιμπάγκους).
    Το αποδεικνύουν και οι μαλακίες που λέει, ότι, τάχα, έγινε «απόπειρα καταλύσης του πολιτεύματος» επειδή οι μαλάκες του Ρουβίκωνα προσπάθησαν να εισβάλλουν στο πολιτικό γραφείο του άλλου του βλάκα, του Κατσίκη. Τσίρκουλο, πέρα για πέρα.

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Από ότι φαίνεται ο βλάκας ο ο Τσίπρας είναι έτοιμος να συνάψει κάποια συμφωνία με την Μέρκελ για την επιστροφή ενός αριθμού μεταναστών από την Γερμανία πίσω στην Ελλάδα. Το άρθρο δεν αναφέρει τι ανταλλάγματα πήρε (αν πήρε).

    Greece ready to sign deal with Merkel to take back asylum seekers

    https://www.ft.com/content/5a5f1e8a-7a11-11e8-bc55-50daf11b720d

    Greece’s prime minister is ready to strike a deal with Angela Merkel to make it easier for Germany to send asylum seekers back to other European countries, giving the embattled chancellor an important boost before a crucial EU summit.

    In an interview with the Financial Times, Alexis Tsipras said he was open to a special agreement with Berlin to curtail the “secondary movement” of refugees that arrive at the EU’s southern border but then journey north to Germany.

    Ms Merkel is under intense pressure from her Bavarian conservative coalition partners to convince governments to speed up return procedures for asylum seekers already registered in other EU countries. They are threatening to break up the coalition if she fails to get results at the end of this month.

    “We don’t care about the fact that maybe we’ll have some returns from Germany if this will help, in order to give the signal to the smugglers [that Europe is tackling illegal migration flows],” said Mr Tsipras. He added that the EU’s existing rule book for allocating responsibility for asylum seekers, known as the Dublin regulation, was “out of life”.

    EU leaders will gather in Brussels on Thursday for the second summit meeting in five days where migration policy — and specifically Ms Merkel’s need to extract concessions from other countries — will dominate the agenda.

    While Berlin’s top priority is to reach a deal with Italy to take back asylum seekers, an agreement with Greece would be a fillip for Ms Merkel, who is desperate to show that negotiations with other governments can yield results.

    Her domestic difficulties, coupled with threats from Italy’s new populist government to rip up the Dublin rules, have exposed political divisions that now threaten the future of Europe’s passport-free Schengen area.

    EU summit to focus on migration and eurozone reform

    A senior German government official said bilateral deals between countries to speed up returns of asylum seekers are foreseen in EU law and “can achieve a lot in terms of speeding up proceedings and removing obstacles to refugees being sent back”.

    «My sense is that there are actually a lot of countries that have an interest in reaching such bilateral deals. It’s about applying the current law effectively,” said the official.

    EU diplomats say Berlin has approached Italy, Greece and all its neighbours with the aim of signing bilateral arrangements, potentially with the offer of financial incentives for frontline states carrying a heavy burden.

    One EU diplomat said Berlin had offered Rome help with its banking sector clean-up in exchange for a deal on secondary movement, though the diplomat was sceptical this would work.

    “Can you imagine a cheque big enough for Salvini to agree? I don’t think it is something they [the Germans] can buy,” the diplomat said, referring to the Eurosceptic Italian interior minister Matteo Salvini.

    Mr Tsipras said any agreement with Germany would not have significant knock-on effects on Greece given that only between 50 and 100 asylum seekers a month are crossing the country’s northern border. “For us it is not the problem,” he said.

    But the Greek prime minister indicated that any deal would be linked to Athens’ desire to address the situation of migrant families that have become split, with some members stuck in Greek territory while others have made it further north. He said there are currently 2,500 people from such divided families in Greece.

    Mr Tsipras, whose government last week concluded a key debt-relief deal with Germany and other eurozone governments, said the stakes in the migration debate were high.

    “I think that the dilemma we have ahead is more serious than . . . agreements for secondary movements,” he said. “The dilemma that we have ahead is what Europe do we want?”

    “We have to find a way, in the framework of the international law, to share the burden and to not have this unfair position for the frontline countries but also for Germany,” he said. “Because it’s not fair all these people to go to Germany, if we believe that this is a European problem.”

    He said a long-term solution could only come through a “holistic approach” encompassing reform of border control, internal arrangements for handling people who reach the EU, co-operation arrangements with non-EU countries, and legal migration opportunities.

    Greece’s vision, like Ms Merkel’s, includes an overhaul of the current rules for deciding who handles asylum claims, as well as the establishment of a European Asylum Authority and a fully fledged EU border guard service.

    Mr Tsipras said “there is no serious crisis now” because the number of arrivals is far lower than during the 2015 refugee crisis. “But it is a discussion because of the political destabilisation in Germany.”

    “I think that the migration issue is not an issue that will end after a possible breakthrough in the European Council and so on,” he said, in reference to this week’s summit. “It is here to stay, to stay for a long time.”

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Η συμφωνία για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ.

    Click to access 28-euco-final-conclusions-en–2.pdf

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Σχολιαστή αυτό θα άξιζε να το κάνεις ανάρτηση, ιδιώς το άρθρο του Καλύβα – αλλά και αυτό του Λαπαβίτσα έχει αξία, ιστορική αξία πλέον, γιατί αποκαλύπτει μία ορισμένη αφήγηση, έναν ορισμένο τρόπο σκέψης που ήταν τότε κοινός σε πολλούς από όσους επιθυμούσαν, και προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν, την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποβαθμίζοντας βέβαια, ή και παραβλέποντας πλήρως, τι ακριβώς θα συνεπάγονταν μία τέτοια έξοδος.

    Μνήμες δημοψηφίσματος του 2015

    http://www.kathimerini.gr/972457/article/epikairothta/politikh/mnhmes-dhmoyhfismatos-toy-2015

    […]

    Οι μέρες του ζόφου

    Του ΣΤΑΘΗ Ν. ΚΑΛΥΒΑ*

    Αν πρέπει να περιγράψω την εμπειρία μου του Ιουλίου του 2015 με μία μόνο λέξη, θα επέλεγα τον ζόφο. Και αν έπρεπε να θυμηθώ το πιο έντονο σωματικό της σύμπτωμα, θα σημείωνα την αϋπνία.

    Τα γεγονότα που μας σημαδεύουν συλλογικά (και εκ των υστέρων αποκαλούμε ιστορικά) είναι εκείνα που όλοι μπορούν να θυμηθούν πού βρίσκονταν όταν συνέβησαν. Για εμένα όλα ξεκίνησαν στη Μύκονο, όπου έτυχε να φιλοξενούμαι σε φίλους. Εμαθα για το δημοψήφισμα ρίχνοντας μια τελευταία ματιά στο τηλέφωνο μου προτού ξαπλώσω. Η αλήθεια, πάντως, είναι πως εκείνο το βράδυ δεν συνειδητοποίησα τι ακριβώς σήμαιναν όλα αυτά. Ξάπλωσα σχετικά ήρεμος, θεωρώντας πως μάλλον θα ξαναζούσαμε το σκηνικό του φθινοπώρου του 2011, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε (και κατόπιν ακύρωσε) τη διοργάνωση δημοψηφίσματος εν όψει του δεύτερου μνημονίου. Το κόστος ήταν τέτοιο που θεωρούσα τον συμβιβασμό της κυβέρνησης Τσίπρα ως την πιθανότερη εκδοχή.

    Ξυπνώντας το Σάββατο, άρχισα να αφουγκράζομαι τη μεγάλη αναταραχή. Το θέμα κυριαρχούσε στα διεθνή ΜΜΕ. Δύο ήταν τα μεγάλα ερωτήματα που τριγύριζαν στο μυαλό μου. Το πρώτο: ποιες ήταν οι πραγματικές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα; Το δεύτερο: πώς θα αντιδρούσε ο κόσμος;

    Ως προς το πρώτο, ήταν σαφές πως η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων ισοδυναμούσε με μια καταστροφική έξοδο από το ευρώ και την Ε.Ε., με την οικονομία να καταρρέει άμεσα, ταραχές να ξεσπούν στην Αθήνα και τη χώρα να διολισθαίνει μέσα σε μερικές μέρες στον Τρίτο Κόσμο. Θα φθάναμε ώς εκεί; Ηταν δυνατό κάτι τέτοιο; Την Κυριακή το πρωί, καθώς γινόταν σαφές πως οι τράπεζες δεν θα άνοιγαν την επομένη, το αδιανόητο άρχισε σιγά σιγά να φαντάζει ολοένα και πιο πιθανό. Τα σύννεφα πύκνωναν μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά στη διάρκεια της μέρας. Θυμάμαι την αίσθηση που είχα καθώς παρατηρούσα στη διαδρομή από τη Ραφήνα με το ΚΤΕΛ τις τεράστιες ουρές που σχηματίζονταν κάτω από τη βροχή μπροστά στις τράπεζες. Ο λαός έδινε ραντεβού στα ΑΤΜ. Η αίσθηση ήταν σουρεαλιστική.

    Και οι τελευταίες αμφιβολίες που είχα διαλύθηκαν τη Δευτέρα. Μετά τις πρώτες αναταράξεις, οι διεθνείς αγορές σταθεροποιήθηκαν και έγινε φανερό πως η μπλόφα του Βαρουφάκη είχε σκάσει με πάταγο στα μούτρα του. Αντί, όμως, η κυβέρνηση να κάνει πίσω, κλιμάκωσε την κρίση επιβάλλοντας τραπεζική αργία και κεφαλαιακούς ελέγχους και βάζοντας μπρος το δημοψήφισμα. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ άρχισαν να αδειάζουν και κάθε είδους φήμες έδιναν και έπαιρναν. Θυμήθηκα τότε την αίσθηση που είχα ζήσει παιδί με την εισβολή στην Κύπρο και την κατάρρευση της χούντας.

    Πώς, όμως, θα αντιδρούσε ο κόσμος μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα; Θα τιμωρούσε την κυβέρνηση για την περιπέτεια αυτή ή θα την επιβράβευε; Παρατηρούσα τις αντιδράσεις: ένας ολόκληρος κόσμος συνέχιζε αμέριμνα τη ζωή του. Τα καφέ ήταν γεμάτα με ανθρώπους που θεωρούσαν πως δεν θα γινόταν τίποτα κακό, πως θα καταλήγαμε σε μια καλή λύση ή πως τέλος πάντων όλα είχαν συμφωνηθεί και παιζόταν ένα έργο για τα μάτια του κόσμου. Το γεγονός πως εκ των υστέρων οι απόψεις αυτές δεν αποδείχθηκαν και τόσο εξωπραγματικές, δεν σημαίνει πως στη συγκεκριμένη συγκυρία δεν ήταν. Ατάκες που συγκρατώ από τις μέρες εκείνες: «Και τι έχουμε να χάσουμε;», «Πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα;», «Να τους δείξουμε επιτέλους!». Αυτή η τρομακτική άγνοια κινδύνου εμένα τουλάχιστον κυριολεκτικά με διέλυσε. Είχα πλέον αρχίσει να πείθομαι πως είχαμε μπει για τα καλά σε έναν δρόμο δίχως επιστροφή. Ο κόσμος που ήξερα θα χανόταν μια για πάντα. Πάντα έτσι δεν γίνονταν οι μεγάλες καταστροφές; Δεν πιάνουν τον κόσμο στον ύπνο;

    Το πράγμα «κούμπωσε» με την πόλωση και τον διχασμό. Για εμένα και τους φίλους μου, ο αγώνας για το ΝΑΙ πήρε τον χαρακτήρα σταυροφορίας για τη σωτηρία της χώρας. Διόλου δεν με καθησύχαζε το γεγονός πως η βάση μου ήταν στην Αμερική. Η οικογένειά μου, τα αγαπημένα μου πρόσωπα, η πατρίδα μου ήταν στο μάτι του κυκλώνα. Επρεπε να τα δώσω όλα! Ξεκίνησε τότε ένας συνεχής αγώνας για την ενημέρωση του κόσμου και των ξένων δημοσιογράφων, που δυστυχώς οι περισσότεροι βρήκαν την ευκαιρία να ζήσουν τον μύθο τους στην Ελλάδα βιώνοντας ανέξοδα την επανάσταση πάνω στις πλάτες άλλων. Ο χρόνος πύκνωνε απίστευτα, ο ενθουσιασμός εναλλασσόταν συνεχώς με τον φόβο, η πόλωση και το ανυπόκριτο μίσος ξεφύτρωναν παντού.

    Εκ των υστέρων, βέβαια, διαπίστωσα πως τα ίδια ακριβώς συναισθήματα αισθάνθηκαν και όσοι έδωσαν με το ίδιο πάθος τον αγώνα της απέναντι όχθης. Πίστεψαν εξίσου ειλικρινά πως αγωνίζονταν για τη σωτηρία της χώρας και πως εμείς του ΝΑΙ ήμασταν βαθιά ξεγελασμένοι ή και όργανα των ξένων. Ακόμη και σήμερα δύσκολα θα συμφωνούσαμε για το ποιος είχε τότε δίκιο. Τι ειρωνεία!

    Με τον καιρό, όμως, η μνήμη έχει αρχίσει να ξεθωριάζει και να απωθεί τις μέρες εκείνες στα άδυτά της. Μένει, όμως, μια έντονα πικρή γεύση που εύχομαι ολόψυχα να μη χρειαστεί να ξαναγευθούμε.

    * Ο κ. Στάθης Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

    Η κληρονομιά του «Ναι»

    Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ*

    Το δημοψήφισμα του 2015 ήταν το κορυφαίο γεγονός της μακράς ελληνικής κρίσης. Καθόρισε την πορεία που τελικά ακολούθησε η χώρα. Τρία χρόνια μετά μπορεί κανείς να το εξετάσει ψύχραιμα, χωρίς να παραβλέπει το βαρύ συναισθηματικό του φορτίο. Στο δημοψήφισμα εμφανίστηκαν δύο κοινωνικά στρατόπεδα σε οξεία αντιπαράθεση. Η πλευρά του «Οχι» κυριαρχήθηκε από τα λαϊκά στρώματα, τη μισθωτή εργασία και τη μικρομεσαία θάλασσα της ελληνικής κοινωνίας. Η πλευρά του «Ναι» σφραγίστηκε από τους έχοντες και κατέχοντες, και από την ανώτερη μεσαία τάξη. Η αντιπαράθεσή τους αποκρυσταλλώθηκε στα συγκεκριμένα επίδικα του ευρώ και του χρέους.

    Η ταξική διαφορά ήταν εύκολα ορατή. Το «Οχι» άντλησε στήριξη από το πληβειακό στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως τις λαϊκές γειτονιές της πρωτεύουσας. Ηταν απτός ο ενθουσιασμός και η προσδοκία του ότι κάτι επιτέλους θα αλλάξει πραγματικά στη χώρα. Το «Ναι» στηρίχθηκε στο αστικό στοιχείο, όπως ήταν φανερό από την πλευρά των «Μένουμε Ευρώπη». Εξίσου απτός ήταν ο θυμός και η επιθετικότητά του, δηλαδή η κλασική αντίδραση ανθρώπων που νιώθουν το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους.

    Ο διαχωρισμός σε στρατόπεδα είναι κάτι συνηθισμένο όταν υπάρχουν βαθιές κοινωνικές κρίσεις. Η σύγκρουση γίνεται πάντα για συγκεκριμένα ζητήματα και έρχεται μια κρίσιμη ιστορική στιγμή που δίνει τη νίκη σε ένα από τα στρατόπεδα. Ο νικητής λύνει τα ζητήματα όπως αυτός επιλέγει και η κοινωνία προχωράει μέσα στο νέο πλαίσιο. Αυτή είναι μια χαρακτηριστική μορφή της περίφημης ταξικής πάλης που ο Καρλ Μαρξ πίστευε ότι αποτελεί την κινητήρια δύναμη της κοινωνίας.

    Η κρίσιμη ιστορική στιγμή της ελληνικής κρίσης ήταν το δημοψήφισμα. Το παράδοξο, όμως, είναι ότι ενώ τυπικά κέρδισε η πλευρά του «Οχι», στην πράξη ηττήθηκε. Τα λαϊκά στρώματα κατήγαγαν μια πύρρειο νίκη που δεν κράτησε ούτε μία εβδομάδα. Η τελική απάντηση στα καυτά ζητήματα του ευρώ και του χρέους δόθηκε από τα αστικά στρώματα, που κράτησαν τη χώρα στην ΟΝΕ και υποχώρησαν απέναντι στους δανειστές στο θέμα του χρέους. Η Ελλάδα της μόνιμης λιτότητας, της βαριάς φορολογίας, της οικονομικής δυστοκίας και της μαζικής μετανάστευσης της νεολαίας φτιάχθηκε από τον νικητή, την πλευρά του «Ναι».

    Η πολιτική ήττα της πλευράς του «Οχι» ήταν έργο του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά του Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για μία ακόμη παραδοξότητα της ελληνικής κρίσης που θα συνεχίσει να απασχολεί τους ιστορικούς. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε το δημοψήφισμα ζητώντας από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «Οχι», όταν η ηγεσία της στην πραγματικότητα προτιμούσε τις λύσεις που απαιτούσε η πλευρά του «Ναι»; Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί χωρίς να λάβουμε υπόψη την καταλυτική παρέμβαση του ξένου παράγοντα. Τον Ιούνιο του 2015, ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ προκάλεσε πλήρη ασφυξία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σταματώντας την παροχή ρευστότητας. Αναγκαστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε κεφαλαιακούς και τραπεζικούς ελέγχους. Ο εκβιασμός των δανειστών ήταν κυνικός και ολοφάνερος: αποδεχθείτε ένα νέο μνημόνιο ή διαλέξτε την έξοδο από την ΟΝΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Το δημοψήφισμα ήταν η πολιτική απάντηση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο τρόπος για να βγει από το αδιέξοδο. Πολύ προσεκτικά, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έθεσε θέμα ευρώ ή χρέους, αλλά παρουσίασε το δημοψήφισμα ως μέσο για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης. Δεν έπεισε βέβαια κανέναν. Είχαν φροντίσει οι δανειστές και εταίροι μας με τον πιο επίσημο τρόπο να ξεκαθαρίσουν το πραγματικό επίδικο στον ελληνικό λαό. Φρόντισε, επίσης, και η πλευρά του «Ναι» να τον πληροφορήσει, με καταιγισμό καταστροφολογίας στα ΜΜΕ. Ο ελληνικός λαός ψήφισε «Οχι», γνωρίζοντας ότι παίρνει έναν δρόμο που θα οδηγούσε στη ρήξη με τους δανειστές και στην έξοδο από την ΟΝΕ. Το «Ναι» τελικά νίκησε γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε ούτε τη δύναμη ούτε τη θέληση να σηκώσει το ιστορικό βάρος τού «Οχι».

    Οι μεγάλες στιγμές θέλουν και μεγάλους ανθρώπους. Τα λαϊκό στοιχείο της χώρας μας, με τις χίλιες αδυναμίες του, έδειξε για ακόμη μία φορά ότι ήθελε μιαν άλλη πορεία για τον τόπο του και ήταν έτοιμο γι’ αυτή. Κοίταξε στην Αριστερά, αλλά η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε πολύ λίγη, διαλέγοντας μια συμφωνία του Φάουστ με τους δανειστές. Ετσι θα μείνει στην Ιστορία.

    Η μνημονιακή περίοδος τυπικά κλείνει τον Αύγουστο του 2018 και η χώρα έχει μπει για τα καλά στον οικονομικό και κοινωνικό δρόμο που της χάραξαν οι δανειστές. Πολιτικά, όμως, η περίοδος των μνημονίων είχε ήδη κλείσει με το δημοψήφισμα. Η ήττα της πλευράς του «Οχι» ήταν βαθιά ήττα της δημοκρατίας και έτσι την προσέλαβαν τα λαϊκά στρώματα. Ο,τι και να ψηφίσεις, το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Αρα, γιατί να ασχολείται κανείς; Η πνιγηρή πολιτική ατμόσφαιρα που πλέον επικάθεται στη χώρα ταιριάζει απόλυτα με τη μνημονιακή πορεία της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτή είναι η κληρονομιά της νίκης του «Ναι».

    * Ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας είναι καθηγητής Οικονομικών στο School of Oriental and African Studies του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Ιστορίες πλεονασμάτων: Οι πρωταθλητές, οι χώρες- έκπληξη και τα κίνητρά τους
    Έρευνα: Ποιες χώρες έχουν πετύχει στόχους ανάλογους με αυτούς που δεσμεύουν την Ελλάδα
    Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2018 23:40

    […]
    Από το 1994 έως το 1999 η Ελλάδα εμφάνιζε κατά μέσο όρο πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ. Από το 1995 έως το 2000 το ιταλικό πλεόνασμα ανερχόταν κατά μέσο όρο στο 5,5% του ΑΕΠ.
    […]

    https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1367616/istories-pleonasmaton

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Στους δρόμους η πρώτη ελληνική μοτοσικλέτα

    http://www.kathimerini.gr/973729/gallery/epikairothta/ellada/stoys-dromoys-h-prwth-ellhnikh-motosikleta

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Επίκειται η κατάτμηση της Β´ Αθηνών, που πρέπει οπωσδήποτε να στηριχτεί από όλο το πολιτικό σύστημα. Όπως όλα δείχνουν πάντως, οι κυβερνώντες θα το προχωρήσουν με μόνο στόχο να βελτιώσουν τα εκλογικά τους αποτελέσματα. Ξέρετε τον όρο jerrymandering?
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gerrymandering

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ξέρετε τον όρο jerrymandering?»

    Αμα παρακολουθεί κανείς τα σχετικά με την εσωτερική πολιτική ζωή των ΗΠΑ, τον ξέρει σίγουρα.
    Τώρα, χάρση στον Συριζα, θα τον μάθουν και όλοι εδω πέρα.

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Αναρχικοί αλλά και μαφιόζοι – δύο σε ένα.
    Σίγουρα βοηθάει πάντως και η προστασία που απλόχερα παρέχει η κυβέρνηση, δημιουργεί ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη… επιχειρηματικών πρωτοβουλιών όπως οι συγκεκριμένες.

    Μπίζνες αναρχικών με πρόσφυγες στα Εξάρχεια

    http://www.kathimerini.gr/973780/gallery/epikairothta/ereynes/mpiznes-anarxikwn-me-prosfyges-sta-e3arxeia

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

    Tο βράδυ της 12ης Ιουνίου τριάντα αναρχικοί, μέλη γνωστής αντιεξουσιαστικής κίνησης των Εξαρχείων, έκαναν έφοδο στην κατάληψη της οδού Αραχώβης 44 στα Εξάρχεια και ανάγκασαν τους μετανάστες από το εσωτερικό του κτιρίου να απομακρυνθούν, περικυκλώνοντας και συνοδεύοντάς τους μέχρι την οδό Στουρνάρη. Σε κείμενο που ανήρτησαν αργότερα στο Διαδίκτυο τα μέλη της αποκαλούμενης «security team» ανέφεραν ότι τα άτομα της κατάληψης πωλούσαν ναρκωτικά στην πλατεία, έσπαγαν και έκλεβαν αυτοκίνητα, παρενοχλούσαν γυναίκες κ.ά. Εγραφαν ακόμα ότι μέσα στο κτίριο είχαν βρει βαλίτσες με κλεμμένα κινητά, γυαλιά ηλίου και ηχοσυστήματα αυτοκινήτων, όπως επίσης λαθραία τσιγάρα και σακούλες με ναρκωτικά.

    Η απόπειρα εκκένωσης του ακινήτου προκάλεσε την αντίδραση αντίπαλης ομάδας αναρχικών. Το ίδιο βράδυ, μέλη της έσπασαν την πόρτα και ανακατέλαβαν το κτίριο, ενώ ήρθαν σε λεκτική αντιπαράθεση με τους κουκουλοφόρους που είχαν νωρίτερα απομακρύνει τους μετανάστες, κατηγορώντας τους για «ηγεμονισμό» και «επεκτατικότητα». Η κόντρα συνεχίστηκε και δέκα μέρες αργότερα, το βράδυ της 22ας Ιουνίου, περίπου 100 αναρχικοί απέκλεισαν το στέκι των μελών της «security team», ως απάντηση σε όσα είχαν προηγηθεί.

    Τα συμφέροντα

    Στις υπηρεσίες Ασφαλείας και Πληροφοριών είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι πίσω από την ιδεολογική αντιπαράθεση των δύο αντιμαχόμενων «μπλοκ» κρύβονται οικονομικά συμφέροντα, που συνδέονται με τη διαχείριση των μεταναστών, το λαθρεμπόριο τσιγάρων ακόμα και τη διακίνηση ναρκωτικών. Στην Αραχώβης, η κάθε ομάδα επεδίωκε να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάληψης, εγκαθιστώντας στο εσωτερικό ομάδες μεταναστών που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής τους. Αυτό επισημαίνεται σε διαβαθμισμένα έγγραφα «ειδικών» υπηρεσιών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στα οποία απέκτησε πρόσβαση η «Κ». Σύμφωνα με απόρρητους φακέλους, οι επικεφαλής ορισμένων αναρχικών ομάδων διαχειρίζονται άτυπους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και μέσω αυτών αποκτούν πρόσβαση σε κονδύλια Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Επιπλέον, υιοθετώντας τακτικές «μαφίας» φέρονται να παρέχουν «προστασία» σε καφετέριες και μπαρ της πλατείας Εξαρχείων.

    Στα ίδια έγγραφα αναφέρεται ότι ομάδες αναρχικών απαιτούν χρήματα από αλλοδαπούς, προκειμένου να τους επιτρέπουν να διακινούν τσιγάρα και ναρκωτικά στην πλατεία και στα γύρω στενά. Οι συντάκτες των απόρρητων εκθέσεων επισημαίνουν ακόμα ότι μετανάστες από τις καταλήψεις παίρνουν μέρος –άλλοτε αυθόρμητα και άλλοτε κατόπιν υπόδειξης– στις επιθέσεις κατά των αστυνομικών, που περιπολούν στο κέντρο της Αθήνας. Υπάρχουν πράγματι παραδείγματα Σύρων και Ιρακινών που έχουν συλληφθεί για επιθέσεις κατά των ΜΑΤ γύρω από το Πολυτεχνείο. Από τους 13 συλληφθέντες για τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου 2016, οι τρεις ήταν Σύροι πρόσφυγες που έμεναν στις άτυπες «δομές» των Εξαρχείων. Τα παραπάνω βρίσκονται σε γνώση της ηγεσίας, όπως επίσης και τα πληροφοριακά δεδομένα που αφορούν ειδικά την κατάληψη της οδού Αραχώβης. Το διάστημα 2016-2018 εξάλλου, υπήρξαν ιδιαίτερα ανησυχητικές αναφορές «ειδικών» υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. για παρουσία ενόπλων, όπως επίσης και ακραίων, ριζοσπαστικοποιημένων μουσουλμάνων στο τριώροφο της Αραχώβης.

    Κομβικό ρόλο στη διαχείριση της κατάληψης, όπως και αρκετών ακόμα στην περιοχή των Εξαρχείων αποδίδουν οι υπηρεσίες σε έναν Σύρο με χαρακτηριστικό ψευδώνυμο, που παραπέμπει σε εκλιπόντα επαναστάτη ηγέτη, ο οποίος ζει πάνω από 15 χρόνια στην Ελλάδα. Ο 50χρονος διατηρεί επαφές με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, από τις οποίες αντλεί χρηματοδότηση και την άνοιξη του 2017 είχε κατηγορηθεί ότι μαζί με έναν Ελληνα συνεργό του, είχε επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα παράνομο μουσουλμανικό νεκροταφείο, στην περιοχή Ασκρη Βοιωτίας. Για τον λόγο αυτό μετέφεραν με ιδιωτικό βανάκι πτώματα από την Αθήνα, τα οποία έθαψαν σε ερημική περιοχή κοντά στην Αλίαρτο. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», στην έρευνα για εκείνη την υπόθεση είχαν εμπλακεί εκτός από την τοπική αστυνομία, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

    Ο Σύρος αρχηγός και οι «Single Men»

    Στο παρελθόν, το κτίριο στην οδό Αραχώβης 44 στέγαζε τη φοιτητική λέσχη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Σεπτέμβριο του 2015, ωστόσο, μία από τις παλιές ομάδες αντιεξουσιαστών των Εξαρχείων το κατέλαβε, σε συνεννόηση με τον 50χρονο Σύρο, ο οποίος εν μέσω μεταναστευτικής κρίσης αυτοανακηρύχθηκε σε συντονιστή των συμπατριωτών του, που έφταναν κατά εκατοντάδες στη Ελλάδα. Μερικούς μήνες αργότερα, οι πρώτοι «ένοικοι» της κατάληψης μετακινήθηκαν σε ακατοίκητο της οδού Νοταρά 26 και στην παλιά φοιτητική λέσχη εγκαταστάθηκαν 100-150 νεαροί από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και χώρες του Μαγκρέμπ. Ηταν όλοι τους άνδρες, μεταξύ 18 και 40 ετών και γι’ αυτό το εγχείρημα ονομάστηκε «Single Men». Ο 50χρονος περιγράφεται ως διαχειριστής αρκετών καταλήψεων στέγης στα Εξάρχεια και μάλιστα σε διαβαθμισμένα έγγραφα αναφέρεται ότι με δική του απόφαση την εποπτεία της κατάληψης στην οδό Αραχώβης ανέλαβε συμπατριώτης του, που είχε πάρει μέρος στον συριακό εμφύλιο, πολεμώντας όχι στο πλευρό των τζιχαντιστών αλλά του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

    Στους απόρρητους φακέλους γίνεται ακόμα αναφορά στο ενδεχόμενο στο τριώροφο της οδού Αραχώβης να υπάρχουν ριζοσπαστικοποιημένα άτομα, ενώ παρατίθενται πληροφορίες και για ύπαρξη όπλων και ναρκωτικών ουσιών. Αν και η κατάληψη αποτελούσε αντικείμενο ενδιαφέροντος τριών τουλάχιστον υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., οι προσπάθειες των αστυνομικών να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι όσα συνέβαιναν στο εσωτερικό της δεν στέφθηκαν με επιτυχία, καθώς ήταν αδύνατη η πρόσβαση στο κτίριο ακόμα και σε πρόσφυγες από άλλες δομές. Πάντως, πληροφορίες που ήθελαν τους τοίχους της παλιάς φοιτητικής λέσχης να διακοσμούνται από σημαίες του Ισλαμικού Κράτους δεν επιβεβαιώθηκαν.

    Οι επιθέσεις

    Το τελευταίο διάστημα είχαν πυκνώσει οι φωνές διαμαρτυρίας που έλεγαν ότι οι ένοικοι της κατάληψης διαπράττουν ένοπλες ληστείες εις βάρος πεζών, δέρνουν μικροδιακινητές και επιτίθενται σε γυναίκες, ενώ ήδη από το 2016 εκκρεμεί μηνυτήρια αναφορά ενός εκ των ιδιοκτητών του ακινήτου με την οποία ζητεί από την αστυνομία την εκκένωσή του. Το έπραξαν τη νύχτα της 12ης Ιουνίου περίπου 30 κουκουλοφόροι αναρχικοί και στο κείμενο που δημοσίευσαν στο Διαδίκτυο έγραψαν: «Το ποιόν και τον ρόλο όσων μένουν στο κτίριο το γνώριζε η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής: εμπόριο ναρκωτικών, κλοπές, νταβατζιλίκια, σεξιστικές επιθέσεις».

    Την εκκένωση της κατάληψης φέρεται να αποφάσισαν ένας παλιός αναρχικός, άτυπος επικεφαλής γνωστής αντιεξουσιαστικής κίνησης και ο 50χρονος Σύρος, με τον οποίο διατηρεί από παλιά στενές σχέσεις. Στα απόρρητα πληροφοριακά δελτία αναφέρεται ότι ο βετεράνος αντιεξουσιαστής παρέχει προστασία στις καταλήψεις των αλλοδαπών, ενώ αξιωματούχοι ασφαλείας τον εμπλέκουν σε εκβιασμούς μικροδιακινητών, από τους οποίους εισπράττει «φόρο» ώστε να τους επιτρέπεται να πωλούν την πραμάτεια τους στα Εξάρχεια. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι η απομάκρυνση των Αράβων από το ακίνητο της Αραχώβης και η εγκατάσταση σ’ αυτό οικογενειών Σύρων, κουρδικής καταγωγής, δεν είχε ως μοναδικό στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων εγκληματικότητας και «αντικοινωνικής» συμπεριφοράς, αλλά θα απέφερε οικονομικά οφέλη στους εμπνευστές της. Πρόσφυγες έχουν άτυπα καταθέσει ότι η διαμονή στις άτυπες δομές των Εξαρχείων και η πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης που διατίθενται από ΜΚΟ δεν είναι δωρεάν, καθώς οι υπεύθυνοι των καταλήψεων τους επιβάλλουν «κεφαλικό φόρο». Κανείς, όμως, δεν έχει δεχθεί να καταγγείλει επωνύμως τις παρανομίες στην ΕΛ.ΑΣ. Πάντως, απόσπασμα κειμένου αναρχικών με τίτλο «πολιτική τοποθέτηση για τα γεγονότα στην Αραχώβης» που δημοσιεύθηκε στο Athens Indymedia λίγο μετά τα γεγονότα στην Αραχώβης αναφέρει: «H δράση της γκρούπας που εκκένωσε τη “Single Men” καμία σχέση δεν έχει με τον πόλεμο ενάντια στις μαφίες. Μέλη της πωλούν προστασία σε καφενεία και μπαρ και κανονίζουν ποιοι μετανάστες βγάζουν πάγκους στην πλατεία».

    Η απόπειρα δημιουργίας μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αλίαρτο

    Στα απόρρητα έγγραφα των υπηρεσιών ασφαλείας υπάρχουν αναφορές σε αρκετούς ακόμα γνωστούς αναρχικούς, που σύμφωνα με τις Αρχές διεκδικούν ρόλο στη διαχείριση των καταλήψεων στέγης στα Εξάρχεια. Ενας απ’ αυτούς περιγράφεται ως άτυπος επικεφαλής της πλέον δραστήριας ομάδας «μπαχαλάκηδων» και συνελήφθη προ μηνών κατά την εκκένωση κατειλημμένου κτιρίου στις παρυφές των Εξαρχείων. Η ομάδα του θεωρείται από τις πιο «δυναμικές» στην πλατεία και μάλιστα εκτιμάται ότι ήταν αυτή που συμμετείχε στην επιχείρηση ανακατάληψης της Αραχώβης 44 μετά την απομάκρυνση από το κτίριο των Αράβων. Επιπλέον, υπάρχει η πεποίθηση ότι ο ίδιος συντόνισε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 22ας Ιουνίου, έξω από το στέκι αντίπαλης ομάδας αναρχικών.

    Στις αναφορές τους, οι αξιωματούχοι των αρμοδίων υπηρεσιών αναφέρουν ότι έχει έρθει σε ρήξη με τις άλλες, παλαιότερες ομάδες αναρχικών εξαιτίας της προσπάθειάς του να αποκτήσει μερίδιο από τον έλεγχο των καταστημάτων και των λαθρεμπόρων της περιοχής των Εξαρχείων. Φέρεται, μάλιστα, να επιχειρεί να προσεταιριστεί τις πιο περιθωριακές και παραβατικές ομάδες αλλοδαπών, όπως αυτούς που έμεναν στο ακίνητο της Αραχώβης.

    Στο μεταξύ, με μια ιδιαίτερα σκοτεινή υπόθεση, που διαδραματίστηκε την άνοιξη του 2017 στην περιοχή Ασκρη Βοιωτίας, συνδέονται οι πρωταγωνιστές των πρόσφατων γεγονότων στην οδό Αραχώβης. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», ο 50χρονος Σύρος που εμφανίζεται να συντονίζει τις καταλήψεις μεταναστών είχε περίπου προ ενός έτους αποπειραθεί να φτιάξει κρυφά ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο σε ερημική, αγροτική περιοχή κοντά στην Αλίαρτο. Η πρωτοφανής στα αστυνομικά χρονικά υπόθεση άρχισε να ερευνάται μετά πληροφορίες που έφτασαν σε ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και στην ΕΥΠ, σύμφωνα με τις οποίες σε κτήμα με ελιές, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα πρώτα σπίτια του οικισμού, άγνωστοι είχαν σκάψει δύο αυτοσχέδιους τάφους. Αμέσως, κλιμάκια των δύο υπηρεσιών πήραν εντολή να ερευνήσουν το θέμα και μετέβησαν υπό άκρα μυστικότητα στην περιοχή προκειμένου να διαπιστώσουν τι ακριβώς συνέβαινε.

    Υστερα από έρευνες που διήρκεσαν μερικές ημέρες και ενώ είχαν επιστρατεύσει ακόμα και εικόνες από δορυφόρο κατάφεραν να εντοπίσουν το σημείο, ενώ ενημέρωσαν για την υπόθεση τους αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, ζητώντας τους να θέσουν υπό επιτήρηση το σημείο.

    Μετέφεραν πτώματα

    Ετσι, την 5η Μαΐου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω δύο άνδρες, τη στιγμή που έσκαβαν νέο τάφο για να τοποθετήσουν τη σορό ενός Πακιστανού. Στο σημείο υπήρχαν ήδη δύο αυτοσχέδιοι τάφοι για την οριοθέτηση των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί λευκές πέτρες.

    Ο ένας από τους συλληφθέντες ήταν ο 50χρονος Σύρος, με το χαρακτηριστικό ψευδώνυμο και ο δεύτερος ένας Ελληνας συνεργάτης του, επικεφαλής πρωτοβουλίας για την υποστήριξη μεταναστών, με δράση κυρίως στον Πειραιά. Εις βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της προσβολής μνήμης νεκρού.

    Στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι μετέφεραν από την Αθήνα τα πτώματα μέσα σε ιδιωτικής χρήσης βανάκι προκειμένου να τα θάψουν στο «μυστικό» μουσουλμανικό νεκροταφείο. Κατά πληροφορίες, η περιοχή που σχεδίαζαν να χωροθετήσουν το νεκροταφείο είχε αγοραστεί από τον 50χρονο.

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Κάτι μου θυμίζει αυτή η «εθνικά υπερήφανη» (δηλαδή, φούλ κλαψομούνικη) φρασεολογία…

    H επιστολή παραίτησης του Τζόνσον: Η χώρα θα καταλήξει αποικία της ΕΕ

    http://www.kathimerini.gr/974012/article/epikairothta/kosmos/h-epistolh-paraithshs-toy-tzonson-h-xwra-8a-katalh3ei-apoikia-ths-ee

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Εγνωσμένων ακροδεξιών φρονημάτων και οι δύο και γνωστοί ελλαδέμποροι, αποφάσισαν να ιδρύσουν κόμμα. Τόση συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία, μη μείνει ανεκμετάλλευτη.

    Ίδρυση δεξιού κόμματος ανακοίνωσαν Τάκης Μπαλτάκος και Δημήτρης Καμμένος

    http://www.kathimerini.gr/974125/article/epikairothta/politikh/idrysh-de3ioy-kommatos-anakoinwsan-takhs-mpaltakos-kai-dhmhtrhs-kammenos

    Σκοπός του δεξιού κόμματος είναι, όπως αναφέρουν, «η διευκόλυνση σχηματισμού ενός ευρύτερου Πατριωτικού Μετώπου, έτσι ώστε αφενός μεν να αποφευχθεί η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας σε Σλάβους, αφ’ ετέρου δε να απομακρυνθεί από την εξουσία η αριστερή κυβέρνηση, που όχι μόνο προχώρησε σε αυτή την ιεροσυλία, αλλά παράλληλα αποτελεί προφανή τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

    Πρόεδρος αυτού του πατριωτικού κόμματος θα είναι ο Δημήτρης Καμμένος και γενικός γραμματέας ο Τάκης Μπαλτάκος, γίνεται γνωστό με την ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται:

    «Απευθυνόμαστε στους Έλληνες πατριώτες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που αντιτίθενται στην παράδοση του ιερού ονόματος της Μακεδονίας.

    Απευθυνόμαστε σε αυτούς που δεν αποδέχονται τον εκφυλισμό της παιδείας και των πατροπαράδοτων αξιών, ηθών και εθίμων του Ελληνικού λαού.

    Απευθυνόμαστε σε όσους επιθυμούν την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης στην Χώρα, με αποφασιστική καταστολή της εγκληματικότητας.

    Απευθυνόμαστε σε όσους αποστρέφονται τις επιθέσεις κατά της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας.

    Απευθυνόμαστε σε όσους δακρύζουν όταν ακούνε τον Εθνικό Ύμνο και το «Μακεδονία ξακουστή».

    Και παρά δύναμιν τολμηταί».

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η xBerliner λέει:

    Η Αθήνα απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες για παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις
    http://www.athensvoice.gr/greece/459176_i-athina-apelaynei-rosoys-diplomates-gia-paremvasi-se-esoterikes-ypotheseis

    Το θέμα είναι σχετικό με το μακεδονικό και πως ο ρωσικός παράγοντας προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Αν και κατά την άποψή μου ο πρώτος που θα έπρεπε να του αφαιρεθεί η υπηκοότητα και να απελαθεί από τη χώρα είναι ο Ιβάν.

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η Ενη λέει:

    Η Αθήνα απελαυνει Ρώσους διπλωμάτες

    » ΠΟΛΙΤΙΚΗ 06:47
    Απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα
    ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
    Η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα.

    Την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας αποκαλύπτει σήμερα η «Κ». Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, τα μέτρα που λαμβάνονται από την Αθήνα αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια μια υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει και δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων –ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ– και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα, οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση. Η αντίδραση της Αθήνας αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και για όλες αυτές τις δραστηριότητες.

    Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα, όπως διαχρονικά έπραττε, εξακολουθεί να επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, να προωθεί τη φιλία των δύο λαών, τη συνεργασία των κυβερνήσεών τους και την φορέων της κοινωνίας των πολιτών εκατέρωθεν. Ωστόσο, όπως έλεγαν, αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση της ισοτιμίας και με προϋπόθεση τον αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών μας.

    Τονίζουν ακόμη ότι η Αθήνα ήταν πάντα ιδιαίτερα προσεκτική στον τρόπο διαχείρισης των ελληνορωσικών σχέσεων, φέρνοντας το παράδειγμα της υπόθεσης Σκριπάλ. Τότε, η Ελλάδα απέφυγε να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων δυτικών κρατών που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες, κάτι που είχε χαιρετιστεί από τη ρωσική πολιτική ηγεσία. Επίσης, κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, παρά την προσπάθεια της Αθήνας να διατηρήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα σε ένα καλό επίπεδο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διάφοροι «μηχανισμοί» που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας.

    Πρόσθεταν ότι διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος. Ακόμη κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε.

    Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, οι συγκεκριμένες ενέργειες υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών και την εικόνα της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου. Επί τούτου, αναφέρεται ως παράδειγμα η προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ.

    Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η απόφαση της Αθήνας συνδέεται αποκλειστικά με τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι με τη γενικότερη καλή διάθεση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι τέσσερις Ρώσοι πολίτες προκάλεσαν πλήγματα στις –γενικά– καλές ελληνορωσικές σχέσεις, οποιεσδήποτε «απαντητικές» αντιδράσεις εκ μέρους της ρωσικής πλευράς θα είναι «στείρες» και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποτροπή. Κατέληγαν, μάλιστα, λέγοντας ότι κανένα μέλος των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ελλάδας στη Ρωσία δεν έχει κινηθεί εκτός των πλαισίων των καθηκόντων του. Αντιθέτως, όλοι ανεξαιρέτως ασκούν τα καθήκοντά τους αυστηρά στο πλαίσιο της αποστολής τους στη Ρωσία.»

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Tit for tat από την Ρωσία, θα απελάσουν και αυτοί δύο έλληνες διπλωμάτες.
    Είναι πλέον προφανές πως η υπόγεια ένταση που υπάρχει τα τελευταία 5-6 χρόνια στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας καθίσταται πλέον αισθητά πιο ορατή.
    Η Ρωσία συνιστά δυνητικό παράγοντα αποσταθεροποίησης όλων των Βαλκανίων, άρα και της Ελλάδας. Επειδή έχει κάνει διάφορα τα τελευταία χρόνια (με την ανάμειξη στις τελευταίες αμερικάνικες προεδρικές εκλογές να είναι το πλέον εντυπωσιακό, και το πλέον επικίνδυνο) θα ήταν μία σοφή επιλογή το ελληνικό πολιτικό σύστημα να προετοιμαστεί κάπως για κάτι ανάλογο (αν και σαφώς σε πιο μικρή κλίμακα) και για εδω πέρα.

    Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε με το ίδιο νόμισμα στην απέλαση των διπλωματών

    http://www.kathimerini.gr/974292/article/epikairothta/politikh/rwsiko-ype3-8a-apanthsoyme-me-to-idio-nomisma-sthn-apelash-twn-diplwmatwn

    Άμεση ήταν η απάντηση της ρωσικής πλευράς στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών από τις ελληνικές αρχές.

    Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «θα υπάρξει απάντηση στην απέλαση από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών με τον ίδιο τρόπο».

    Την ίδια ώρα το πρακτορείο RIA επικαλούμενο τις δηλώσεις του βουλευτή Αντρέι Κλιμόφ ανέφερε ότι η Μόσχα θα προχωρήσει στην απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών.

    […]

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η xBerliner λέει:

    Επίσης ενδιαφέρον το άρθρο από το την athens voice:
    http://www.athensvoice.gr/politics/459225_olo-paraskinio-tis-apelasis-ton-roson-diplomaton

    «Άρχισαν και τα συλλαλητήρια, μισθώθηκαν τα λεωφορεία – μεταφορείς πατριωτισμού ανά την επικράτεια, επιστρατεύθηκαν οι εφεδρείες και επιφανείς προσωπικότητες από όλους του χώρους. Στήθηκε το πατριωτικό σκηνικό. Το χρήμα έρρεε άφθονο ένθεν κακείθεν των συνόρων, αφού ο «πατριωτισμός» ως γνωστόν χρειάζεται υπεραφθονία «καυσίμων» ως τελευταίο καταφύγιο του κάθε απατεώνα, όπως περιγράφει και ο γνωστός Εγγλέζος, καλή του ώρα.»

    Τα γράφαμε εδώ την περίοδο των συλλαλητηρίων που ειδικά της Θεσ/νίκης έβγαζε μάτι ότι από πίσω υπάρχουν χρηματοδότες των οποίων τα συμφέροντα δεν συμβαδίζουν με αυτά της Ελλάδας.

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Τα γράφαμε εδώ την περίοδο των συλλαλητηρίων που ειδικά της Θεσ/νίκης έβγαζε μάτι ότι από πίσω υπάρχουν χρηματοδότες των οποίων τα συμφέροντα δεν συμβαδίζουν με αυτά της Ελλάδας.»

    Και αν κρίνει κανείς από την κινητικότητα στον ακροδεξιό χώρο – ανακοινώθηκε χθες η ίδρυση νέου κόμματος («νεοδεξιού», υπερδεξιού, ακροδεξιού, όπως θέλετε πείτε το) από τους Μπαλτάκο και Δ. Καμμένο, και έχει βγεί σεργιάνι για την δημιουργία ανάλογου πολιτικού φορέα και ο «πολύς» στρατηγός Φράγκος – οι αφανείς χρηματοδότες που βρίσκονται από πίσω σπρώχνουν χρήμα πολύ για να τονώσουν την εγχώρια άκρα δεξιά.

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η xBerliner λέει:

    Οι Μπαλτάκος (σύμφουλος και κολλητός του Σαμαρά) και ο Καμμένος (σύμμαχος μέχρι πρόσφατα του Αλέξη) (είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα) νομίζω ότι απλώς είδαν φως και μπήκαν. Για τον «πολύ» στρατηγό Φράγκο διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «νομίζω ότι απλώς είδαν φως και μπήκαν»

    Kάποιοι όμως δημιουργούν Βερολινέζε το αναγκαίο υπόβαθρο ώστε κάποιοι άλλοι να βλέπουν φως και να μπαίνουν. Γενικά μιλώντας, η επιρροή του ρωσικού παράγοντα μπορεί να εξηγηθεί χωρίς να χρειάζεται κάποιου είδους αναγωγή σε διάφορες συνωμοσιολογικές θεωρίες. Οι ρώσοι βλέπουν ότι υπάρχει το «κατάλληλο» έδαφος και βλέπουν πως χρειάζεται μία οργάνωση το όλο πράγμα, ένα «σπρώξιμο». Έτσι παρεμβαίνουν ώστε μέσω των χειρισμών τους να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μία κατάσταση που θα ευνοεί τα στρατηγικά συμφέροντά τους.
    Για να το πω αλλιώς, όλοι αυτοί από την από ‘δω μεριά (κάθε λογής ακροδεξιοί πολιτικοί παράγοντες, ιεράρχες, επιχειρηματίες, τηλεπαρουσιαστές, κλπ) που δρουν σε σύμπνοια με τους ρώσους δεν είναι άβουλα ενεργούμενα των ρώσων, κάθε άλλο. Πρόκειται για μία μορφή στρατηγικής σύγκλισης – όπου οι επιδιώξεις και του ενός και του άλλου μέρους εξυπηρετούνται διαμέσου μίας σύγκλισης των στρατηγικών συμφερόντων αμφοτέρων (και η σύγκλιση στρατηγικών συμφερόντων είναι κάτι διαφορετικό από την ταύτιση στρατηγικών συμφερόντων, στην πρώτη περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει καμία ταύτιση).

    Για τον στρατηγό Φράγκο δεν ξέρω ποιές ακριβώς είναι οι επιφυλάξεις σου αλλά η ομιλία του στο πρώτο συλλαλητήριο που έγινε για το Μακεδονικό, στην Θεσσαλονίκη, στα τέλη Ιανουαρίου, ήταν μία εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη για όσους (συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου σε αυτούς) τον θεωρούσαν ένα σοβαρό και συγκροτημένο αξιωματικό -εκτίμηση που αποδείχθηκε τελικά τελείως εσφαλμένη.
    Και επιπλέον, δεν το θεωρώ καθόλου απίθανο να δέχεται κάποια «βοήθεια», είτε το συνηδειτοποιεί ο ίδιος είτε όχι, από τον ρώσικο παράγοντα. Ούτως ή άλλως κινείται στους ίδιους ακριβώς χώρους τους οποίους προσπαθούν να ενισχύσουν οι ρώσοι, δεν θα μου έκανε και τόσο εντύπωση αν και αυτόν προσπαθούν να τον «βοηθήσουν» ποικιλοτρόπως.

    Μου αρέσει!

  36. Ο/Η xBerliner λέει:

    Δύστροπη Πραγματικότητα
    Συμφωνούμε. Για τον στρατηγό εννοούσα ότι σε αντίθεση με τους άλλους δύο για τον συγκεκριμένο θα διατηρούσα τις επιφυλάξεις μου για ότι δεν υπάρχει από πίσω σμπρώξιμο από ξένα κέντρα.
    Οι ρώσοι τα ίδια κάνουν όχι μόνο στην Ελλάδα. Υπάρχουν υποψίες π.χ. για χρηματοδότηση της Λεπέν και για ύποπτο ρόλο στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές.
    Σε κάθε περίπτωση θεωρώ σωστή την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Ιβάν όμως είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για το οποίο μεγάλο μέρος ευθύνης φέρει και ο συριζα (όχι μόνο, τη σεκαπ του την πάσαρε π.χ. ο Σαμαράς). Όχι τόσο για τις επιχειρήσεις του όσο για τον παοκ.

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ο Φράγκος είχε ταχθεί υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα όμως.Οι συνήθεις ρωσόφιλοι ήσαν υπέρ του ΟΧΙ.Δεν πρέπει να λησμονείται ότι υπάρχει και μία φιλοδυτική εθνικιστική τάση αν και οι κυριότεροι πολιτικοί της (Σαμαράς,Γεωργιάδης,Βορίδης) είναι μέσα στη ΝΔ.

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η Ενη λέει:

    Αν κανεις διαβάσει τα παραπάνω σχολια και τα λινκ,, με κατακλειδα το σχολιο του Δεξιου,
    αντιλαμβάνεται σε τι μύλο εχουμε μπλεξει.
    Και αν λαβει υποψη και τα ονοματα που αναφερονται, Δ.Καμμενος, Μπαλτακος, Σαμαρας, Γεωργιαδης, Βοριδης, Φραγκος,
    βλεπει και τη «μητρα» απο οπου προερχονται ολα, και αυτή δεν αλλη απο τη Δεξια ειτε φιλοδυτικη ειτε φιλοανατολικη.
    Γι΄αυτό μαλλον ο κοσμος θα αρχισει να κουμπωνεται για ο,τι προερχεται απο αυτό το χώρο, κεντροδεξιο, νεοδεξιο, ακροδεξιο και ο,τι αλλο τυχόν προκυψει στο μέλλον

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η xberliner λέει:

    «Και αν λαβει υποψη και τα ονοματα που αναφερονται, Δ.Καμμενος, Μπαλτακος, Σαμαρας, Γεωργιαδης, Βοριδης, Φραγκος,
    βλεπει και τη «μητρα» απο οπου προερχονται ολα, και αυτή δεν αλλη απο τη Δεξια ειτε φιλοδυτικη ειτε φιλοανατολικη.»
    Ναι αλλά αν ο Μητσοτάκης δεν κατέβαινε στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία θα άφηνε πολλούς ψήφους ορφανούς που θα πήγαιναν στην ακροδεξιά (χαχαχαχαχαχα).

    Μου αρέσει!

  40. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Και όμως Ένη η …φιλοανατολική τάση που προέρχεται από την Αριστερά όχι μόνο εμφανίζεται με ταυτόσημες απόψεις με την εκ δεξιών προερχόμενη, αλλά και τους είδαμε μαζί ακόμη και στο κυβερνητικό σχήμα.
    Πέρα από τους ΑΝΕΛ και την μεγάλη εικόνα, δεν είναι λίγα τα ..φιλοανατολικά στελέχια που κόσμησαν τις κυβερνήσεις και τη διοίκηση επί ημερών συριζα και τέτοια είναι και εκ δεξιών ..ορμόμενα και εξ’ αριστερών.
    Ας πούμε ο Λαφαζάνης τι διαφορετικό λέει για τα εθνικά από τον …Μπαλτάκο;;

    Θεωρώ πάντως πολύ σημαντική την παράμετρο, ότι οι φιλοανατολικοί ακροδεξιοί φλερτάρουν άγρια με τον ακτιβισμό, ενώ οι φιλοδυτικοί μαζεύονται πιο εύκολα (έχει δίκιο ο Δεξιός).
    Αυτό ισχύει και για τους αριστερούς οπότε Δεξιέ Σχολιαστή και …λοιποί, δεν θα βλέπαμε έτσι και όσους συριζαίους …δυτίκεψαν;;

    Μου αρέσει!

  41. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ο Φράγκος είχε ταχθεί υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα όμως.Οι συνήθεις ρωσόφιλοι ήσαν υπέρ του ΟΧΙ.»

    Κάνεις το βαρύ λάθος να προσπαθείς να διαβλέψεις το ποιά είναι η ΤΩΡΙΝΗ στάση του Φράγκου απέναντι σε ένα θέμα (π.χ. η στάση του απέναντι στη Ρωσία) με βάση την πολιτική θέση που είχε χθες σε ένα άλλο, και συγκεριμένα με βάση το ποιά ήταν η θέση του σε σχέση με το δημοψήφισμα. Από τότε όμως έχουν περάσει 3 χρόνια, δεν είναι ακριβώς χθες προχθές, και πολλά αλλάζουν σε ένα τέτοιο χρονικό διάστημα.
    Παραδείγματος χάριν, και ο Συριζα τότε ήταν υπέρ του ΟΧΙ αλλά στο γεωπολιτικό πεδίο σήμερα σαφέστατα υποστηρίζει την Δύση και όχι την Ρωσία.

    «Δεν πρέπει να λησμονείται ότι υπάρχει και μία φιλοδυτική εθνικιστική τάση αν και οι κυριότεροι πολιτικοί της (Σαμαράς,Γεωργιάδης,Βορίδης) είναι μέσα στη ΝΔ.»

    Θα στο χαλάσω, πουθενά στην Δύση οι εθνικιστικές δυνάμεις δεν έχουν φιλοδυτικό προσανατολισμό (εξ ου και η Ρωσία παντού προσπαθεί να χωθεί ή βρίσκεται ήδη χωμένη σε τέτοιες φάσεις).
    Καταλαβαίνω βέβαια την πρεμούρα κάποιων όπως εσυ (όπως επίσης και των πολιτικών που υποστηρίζετε, σαν τους συγκεκριμένους που ανέφερες), που θέλετε να είστε και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Όμως η φιλοδυτική στάση που παρουσιάζουν κάποιοι εθνικιστές και ακροδεξιοί της ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία πόζα (αποσκοπούσα στην προσέγγιση τόσο εθνικιστών όσο και φιλοδυτικών ψηφοφόρων), και πάντως είναι μία στάση έμφυτα ασταθής, ακριβώς λόγω της έμφυτης αντιπαλότητας μεταξύ του σύγχρονου εθνικισμού και αυτού που θα λέγαμε ως το δυτικό σύστημα αξιών. Όλοι αυτοί που αναφέρεις μπορεί να κρύβονται τώρα πίσω από μία επαμφοτερίζουσα στάση (γιατί έχουν ακόμα την πολυτέλεια να το κάνουν) αλλά επειδή αυτή η στάση που έχουν υιοθετήσει είναι φύσει ασταθής, θα έρθει η στιγμή όπου, θέλουν δε θέλουν, θα δείξουν το πραγματικό χαρτί τους – και τότε η μία από τις δύο στάσεις, είτε η εθνικιστική είτε η φιλοδυτική, θα εγκαταλειφθεί.

    Μου αρέσει!

  42. Ο/Η δεξιος λέει:

    Δηλαδή η Θάτσερ που έχει ως πρότυπό του ο Γεωργιάδης ποιά τάση εγκατέλειψε,την φιλοδυτική ή την εθνικιστική;
    Oι Ουκρανοί εθνικιστές που πολεμούν τους Ρώσους τι θα εγκαταλείψουν;Δεν υπάρχει καμμιά έμφυτη αντιπαλότητα,μόνο διαφορετικά συμφέροντα χωρών.

    Μου αρέσει!

  43. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Δηλαδή η Θάτσερ που έχει ως πρότυπό του ο Γεωργιάδης ποιά τάση εγκατέλειψε,την φιλοδυτική ή την εθνικιστική;»

    Ο Γεωργιάδης υποστήριζε και τον Τραμπ (που δεν έχει καμία σχέση με το δυτικό σύστημα αξιών). Οπότε θα το επαναλάβω, ο Γεωργιάδης μπορεί σήμερα να έχει την πολυτελεια να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ αλλά αύριο, αν το κόμμα του βρίσκεται στην εξουσία, δεν θα την έχει. Αύριο θα χρειαστεί να πάρει θέση και να διαλέξει – εθνικισμό ή δυτικό σύστημα αξιών. Και τα δύο όμως μαζί δεν γίνεται, και αυτό επίσης θα το καταλάβει αύριο ο Γεωργιάδης (αλλά και οι υποστηρικτές του όπως εσύ), θέλει δε θέλει.

    «Oι Ουκρανοί εθνικιστές που πολεμούν τους Ρώσους τι θα εγκαταλείψουν;»

    Οι ουκρανοί εθνικιστές είναι όμως η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα – ότι δηλαδή σχεδόν σε όλες τις άλλες χώρες, τις εθνικιστικές δυνάμεις τις υποστηρίζουν οι ρώσοι (και αυτές οι δυνάμεις, με την σειρά τους, υποστηρίζουν τους ρώσους).

    Μπορείς πάντα να συνεχίσεις να μην βλέπεις αυτό που βρίσκεται ακριβώς μπροστά σου αλλά μην το θεωρείς και τόσο σίγουρο ότι και όλοι οι υπόλοιποι θα κάνουν το ίδιο.

    Μου αρέσει!

  44. Ο/Η δεξιος λέει:

    Σε όλες τις χώρες που έχουν προβλήματα με τη Ρωσία – βαλτικές,Πολωνία,Ρουμανία κλπ – οι εθνικιστές είναι αντιρώσοι.Στις υπόλοιπες παίζει ανάλογα με τη διεθνή θέση τους.Ο Τραμπ συμβαίνει να είναι ο πρόεδρος της ισχυρότερης δυτικής χώρας.Εάν φυσικά η εξίσωση που πιστεύεις είναι δυτικό σύστημα αξιών = ιδεολογία του Δημοκρατικού Κόμματος ΗΠΑ και ευρωπαικού σοσιαλιστικού κόμματος όντως δεν έχει σχέση με το δυτικό σύστημα αξιών.Θέμα ορισμού είναι.

    Μου αρέσει!

  45. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Σε όλες τις χώρες που έχουν προβλήματα με τη Ρωσία – βαλτικές,Πολωνία,Ρουμανία κλπ – οι εθνικιστές είναι αντιρώσοι.»

    Σε καμία όμως από αυτές τις χώρες, πλην της Πολωνίας, δεν έχουν το πάνω χέρι οι εθνικιστές, πουθενά εθνικιστικές δυνάμεις (πάλι πλην της Πολωνίας) σαν και αυτές αλλού στην Ευρώπη δεν βρίσκονται στην εξουσία.

    «Ο Τραμπ συμβαίνει να είναι ο πρόεδρος της ισχυρότερης δυτικής χώρας.»

    Το αν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν λέει όμως απολύτως τίποτα για το αν είναι υποστηρικτής του δυτικού συστήματος αξιών. Και δεν είναι, και το αποδεικνύει αυτό με τις άπειρες ενέργειες που διαπράττει συστηματικά εις βάρος αυτού του συστήματος αξιών.

    «Εάν φυσικά η εξίσωση που πιστεύεις είναι δυτικό σύστημα αξιών = ιδεολογία του Δημοκρατικού Κόμματος ΗΠΑ»

    Όχι, δεν πιστεύω σε αυτή την εξίσωση.
    Η εξίσωση η δική μου είναι άλλη: Δυτικό σύστημα αξιών = το σύστημα αξιών που υιοθετήθηκε από την Δύση μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, σύστημα ενάντιο σε αυτό εκείνων που οδήγησαν στον πόλεμο.
    Εσύ μάλλον πιστεύεις το αντίθετο – ότι οι αξίες της μεσοπολεμικής περιόδου είναι αυτές που συνιστούν το «δυτικό» σύστημα αξιών.
    Όπως το λές λοιπόν, θέμα ορισμού είναι. Απλά όσοι πιστεύουμε στον δικό μου ορισμό, στην Δύση τουλάχιστον (η Ρωσία είναι μία άλλη ιστορία), τυχαίνει να είμαστε πολύ πολύ περισσότεροι από όσους πιστεύετε ότι σαρδανάπαλοι παλιάτσοι τύπου Τραμπ ή Ορμπάν (όπως επίσης και διάφοροι άλλοι ανάλογοι από αυτό το σκυλολόϊ) είναι οι αυθεντικοί εκφραστές των δυτικών αξιών.

    Μου αρέσει!

  46. Ο/Η Ενη λέει:

    Δεν εχει να κανει ουτε με ιδεολογία ουτε με συστημα αξιων.

    Ο μονος παράγοντας ειναι οτι ολοι οι εθνικισμοι (σε Δυση και Ανατολή), συμφωνουν σε ενα, να μην συνεχισθει το μεταναστευτικό κυμα. Και ο μεν Τραμπ δεν θελει γενικά μεταναστες που παιρνουν τις δουλειές των αμερικανων.
    Ο δε Πουτιν (που δεν αντιμετωπιζει τετοιο προβλημα) συνδαυλιζει το ευρωπαικο εθνικιστικό κινημα ,( που ειναι αντιθετο στις μεταναστευτικες ροές) για να ειναι ο κυριαρχος «συμμαχος» σε ολη την Ευρώπη, Δυτικη και Ανατολική.

    Και οι δυο ειναι ενάντια στην ΕΕ, και αποζητουν συμμαχους.

    Μου αρέσει!

  47. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Στο άρθρο δίνονται και κάποιες πληροφορίες για το ποιές ήταν οι δραστηριότητες αυτές που οδήγησαν στην απέλαση των ρώσων διπλωματών.

    Reuters: Η Ελλάδα είχε ενημερώσει από τις 6 Ιουλίου τη Μόσχα για τις απελάσεις

    http://www.kathimerini.gr/974374/article/epikairothta/politikh/reuters-h-ellada-eixe-enhmerwsei-apo-tis-6-ioylioy-th-mosxa-gia-tis-apelaseis

    H Ελλάδα είχε ενημερώσει από τις 6 Ιουλίου τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα μας για την παράνομη δραστηριότητά τους στα συλλαλητήρια ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων για το ονοματολογικό, σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ελληνική διπλωματική πηγή.

    «Είχαμε προειδοποιήσει τις ρωσικές αρχές εδώ και καιρό για τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων διπλωματών και πολιτών. Την Παρασκευή το κάναμε επίσημο, δίνοντάς τους ένα λογικό χρονικό διάστημα προκειμένου να φύγουν από τη χώρα», δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή στο πρακτορείο.
    Οι κατηγορίες εναντίον των Ρώσων διπλωματών, αφορούσαν να μεταξύ άλλων για ανάμειξη σε εκδηλώσεις κατά της συμφωνίας για το Σκοπιανό και για προσπάθεια δωροδοκίας σε κρατικούς αξιωματούχων, σημείωσε η πηγή.

    Μου αρέσει!

  48. Ο/Η xBerliner λέει:

    «αφορούσαν να μεταξύ άλλων για ανάμειξη σε εκδηλώσεις κατά της συμφωνίας για το Σκοπιανό»
    Άααντε. Σοβαρά αναμείχθηκε ξένος παράγων στα συλλαλητήρια; Δηλαδή τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που χρειάστηκαν για τα συλλαλητήρια (ειδικά της Θεσ/νίκης που έγινε ξαφνικά αυθόρμητα και από το πουθενά, της Αθήνας προηγήθηκε μια οργάνωση) δεν τα βρήκαν από κάποιο μακεδονικό λεφτόδεντρο; Πέφτω από τα σύννεφα!!!!

    Μου αρέσει!

  49. Ο/Η Ενη λέει:

    Αναγνώστα,
    Ξεχνα τους ολους αυτους, οπως Λαφαζάνης και λοιποί. Πως και δεν ειπες και για εκεινον τον πως τον λενε Νταβανελο (τον ανεφερες συχνα),
    Τώρα αν μιλας για Συριζα θα εννοεις Τσιπρα, Κοτζια, Τσακαλωτο, Χουλιαρακη, Τζανακοπουλο, Αχτσιογλου….τους αναγνωρισιμους και εκτος Ελλαδας………
    Αυτοι διαμορφώνουν «γραμμη» που, ειτε μας αρεσει ειτε δεν μας αρεσει, εκπροσωπουν την εκλεγμενη ελληνικη κυβερνηση.
    Τι να λεμε τώρα………..να ψαχνουμε για τα αριστερα εθνικια του Συριζα; 🙂

    Μου αρέσει!

  50. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Το «εκλεγμένη» δεν αποτελεί άλλοθι για την πλήρη αποτυχία 🍉

    Μου αρέσει!

  51. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Ένη δεν έχω αντίρρηση, αλλά νομίζω ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν ότι ο εθνολαϊκισμός έχει βαθιές ρίζες στην χώρα μας και το πολιτικό προσωπικό έχει την τάση με την πρώτη ευκαιρία να πηγαίνει κατά εκεί.
    Είναι αλήθεια ότι άλλη η ηγεσία του συριζα πριν τη …στροφή και άλλη μετά αναφορικά με το θέμα.(*).
    Αυτό όμως ισχύει και ..ανάποδα.
    Στην πρώτη ευκαιρία και αν χρειαστεί (βρεθούνε στην αντιπολίτευση φερειπείν) μια χαρά θα νοιώθουν στα συλαλλητήρια τα …πατριωτικά.
    Αυτό συνέβη και με τον Κούλη. Αύριο μπορεί να τον δεις αεράτο κοσμοπολίτη ευρωπαίο και «απεταξάμην τον εθνικισμό».

    Το πρόβλημα είναι ότι θεωρούν αναγκάιο να προσεγγίζουν τον λαϊκισμό για να κερδίζουν πόντους και να ..κερδάνε.
    Όμως αυτό που συμβαίνει είναι το αντίθετο.
    Ο λαϊκισμός έχει καταστήσει το πολιτικό προσωπικό ομήρους και όσο λειτουργούν έτσι, τόσο αυτό το φαινόμενο το γιγαντώνουν

    (*) Ο Νταβανέλος είναι …διεθνιστής και με πολλές παρακαταθήκες της …τέταρτης 😆

    Μου αρέσει!

  52. Ο/Η Ενη λέει:

    «Ο λαϊκισμός έχει καταστήσει το πολιτικό προσωπικό ομήρους και όσο λειτουργούν έτσι, τόσο αυτό το φαινόμενο το γιγαντώνουν»

    Τον λαϊκισμό τον πληρώνουν καποτε ολοι.
    Και ο κυβερνων Συριζα και η ΝΔ , ως αντιπολιτευση, με τους «αγανακτισμενους».
    Συνεχως τους υπενθυμιζεται η καλη «συνεργασια» που ειχαν στις πλατειες, και τους χαρακτηρισμους τους για την τοτε κυβερνηση 2009-2011.

    Τώρα, υστερα απο την εμπειρια που απεκτησαν στα επομενα χρονια και επειδή και οι δυο πλεον ειναι ευρωπαιστες και συμμαχοι με την ΕΕ,
    στο μέλλον……..θα προσεχουν.
    Να εισαι σιγουρος.

    Μου αρέσει!

  53. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Αυτό συνέβη και με τον Κούλη. Αύριο μπορεί να τον δεις αεράτο κοσμοπολίτη ευρωπαίο και «απεταξάμην τον εθνικισμό»»
    Δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι ο Κούλης θα θέλει να είναι και αεράτος και κοσμοπολίτης και ευρωπαίος και φιλελεύθερος.
    Αλλά αμφιβάλλω αν αυτό θα είναι εφικτό:
    Τα λεφτά που (δεν) υπήρχαν ανάγκασαν τον Γιωργάκη να κυβερνήσει το πρώτο εξάμηνο σαν να μην ήξερε ότι παρέλαβε χρεοκοπημένη χώρα από τον κουρασμένο.
    Το σκίσιμου του μνημονίου σελίδα σελίδα ανάγκασε τον Σαμαρά να πάει σε διπλές εκλογές και κυβέρνηση που δεν άντεξε 2 χρόνια.
    Η κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο και οι συμμαχίες με Ζωές και Λαφαζάνηδες και Βαρουφάκηδες έφεραν το δημοψήφισμα (δεκάδες δις κόστος, κλειστές τράπεζες, διχασμός).
    Εσύ τί λες ότι θα φέρει η συμπόρευση με τον εθνολαϊκισμό των συλλαλητηρίων και η καθαρή δεξιά στροφή του Κούλη σχεδόν σε όλα τα ζητήματα; Ευρωπαϊκό κοσμοπολιτισμό και φιλελευθερισμό; Πόσο εύκολη θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας (βασικά μόνο η Φώφη έμεινε και εκεί δεν τους βλέπω πολύ χαρούμενους για συνεργασία με δεξιά ΝΔ) αν δεν κερδίσει αυτοδυναμία;

    ΥΓ
    Ακόμα περιμένω την ανεπίσημη (επίσημη αντίδραση δύσκολα να έχει εκτός και αν είναι να συμφωνήσει με την κυβέρνηση) αντίδραση της ΝΔ στην απέλαση των ρώσων διπλωματών.

    Μου αρέσει!

  54. Ο/Η Ενη λέει:

    «Ακόμα περιμένω την ανεπίσημη (επίσημη αντίδραση δύσκολα να έχει εκτός και αν είναι να συμφωνήσει με την κυβέρνηση) αντίδραση της ΝΔ στην απέλαση των ρώσων διπλωματών»

    Τι περιμενεις. Η ΝΔ καθε μερα που περναει και για καθε γεγονός, πολιτευεται με γνώμονα «ασε να δουμε τι λεει και ο κοσμος» με αλλα λογια ντιπ λαικιστικα.

    Μου αρέσει!

  55. Ο/Η δεξιος λέει:

    Υπάρχει από χθες η αντίδραση.

    http://www.kathimerini.gr/974377/article/epikairothta/politikh/koymoytsakos-gia-rwsoys-diplwmates-h-kyvernhsh-apofeygei-syneidhta-na-mas-enhmerwnei

    Υπ όψιν ότι εάν συνέβησαν παρανομίες θα πρέπει να μας πουν ποιοί ήσαν οι αποδέκτες των τυχόν παράνομων ενεργειών των Ρώσων στην Ελλάδα και αυτοί να διωχθούν.

    Μου αρέσει!

  56. Ο/Η xBerliner λέει:

    «θα πρέπει να μας πουν ποιοί ήσαν οι αποδέκτες των τυχόν παράνομων ενεργειών των Ρώσων στην Ελλάδα »
    Δηλαδή τί θες να σου πουν; Ότι προσπάθησαν να εξαγοράσουν πληροφορίες από τον χ και τον ψ πράκτορα της ΕΥΠ; Σοβαρά; Ή μήπως χωρίς αποδείξεις (από αυτές που φέρνεις σε δικαστήριο) θα βγουν να πουν δημόσια ότι η χ εκδήλωση και το ψ μέσο πληρώθηκε από ρώσους; Τα πράγματα που εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες παραμένουν θολά.
    Η απέλαση διπλωματών δεν είναι κάτι που γίνεται για λόγους εσωτερικούς και μικροκομματικούς. Τι ενδείξεις ότι οι ρώσοι είναι εμπλέκονται τις βλέπαμε όλοι (όσοι τουλάχιστον δε φοράμε τον αντισύριζα-ίσον-καλό παραμορφωτικό φακό). Ο Κουμουτσάκος (που παλιότερα έφαγε μερικές ψιλές από τους σημερινούς συνοδοιπόρους του στα συλλαλητήρια) αν τίς είδε καλό θα ήταν να επισκεφτεί κανένα οφθαλμίατρο.
    Η απάντηση της ΝΔ πάντως είναι δεν έχουμε (επίσημη) ενημέρωση και φταίει η κυβέρνηση (για την έλλειψη ενημέρωσης). Για την ταμπακιέρα ούτε μισή κουβέντα (μη χάσουμε και κάνα ψηφαλάκι από τους συνοδοιπόρους είπαμε).

    Μου αρέσει!

  57. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αφου υπάρχουν και άλλα λιμάνια που έλεγε ο Κομαντάντε πηγαίνοντας στη Μόσχα, γιατί τους στενοχωρεί; 😎

    Μου αρέσει!

  58. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ένα άρθρο από το Foreign Affairs, γραμμένο 4 χρόνια πριν. Αποδείχτηκε προφητικό.
    Τότε δεν είχε ακόμα φανεί πλήρως που πάει το πράγμα, τώρα όμως πλέον η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει.

    Putin’s Western Allies: Why Europe’s Far Right Is on the Kremlin’s Side

    http://www.academia.edu/19554596/Putins_Western_Allies

    Μου αρέσει!

  59. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ένα άρθρο το έχω ξαναβάλει και παλιότερα. Παρότι είναι 6 μηνών πλέον, επανήρθε στην επικαιρότητα με την ιστορία της απέλασης των ρώσων πρακτόρων.

    The New Greek Oligarchy

    The New Greek Oligarchy

    Μου αρέσει!

  60. Ο/Η Αλικη λέει:

    Υπάρχουν βεβαια και οι «ΝΔ = κακο πράγμα».

    Εσεις οι αντιδεξιοι και φιλοσυριζαιοι συσχετίζετε δυο άσχετα ζητηματα: το οτι έδρασαν -αν έδρασαν- Ρώσοι πράκτορες κλπ δεν σημαινει οτι η ασυμφωνία ειναι καλή.
    Η ΝΔ τοποθετείται επι της συμφωνίας, οχι επι των πρακτόρων κλπ.

    Ο συσχετισμός και το επιχείρημα σας χάνουν.

    Κατα τα αλλα, επειδη πραγματι οι σχετικές έρευνες έγιναν εν κρυπτω, πως ειναι δυνατόν να τοποθετηθεί ενα κομμα επι γεγονότων τα οποια αγνοεί;

    Εκτος αν πιστεύετε οτι θα πρεπει να βασισθεί στους ισχυρισμούς της κυβερνησης. Δεδομένου ομως οτι προκειται για την συγκεκριμένη κυβερνηση, αυτο μονον τον γέλωτα προκαλει.

    ΥΓ: Παρεμπιπτόντως δεν ειδα να σχολιάσει κανενας το κυβερνητικό ρεζιλίκι στην σύνοδο του ΝΑΤΟ, οπου ο ενας εταίρος (Τσιπρας) θριαμβολογούσε για τη συμφωνία, ενώ ο άλλος (Καμμενος) την καταδίκαζε.
    Πολυ επιλεκτική κριτικη.

    Μου αρέσει!

  61. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Αφου υπάρχουν και άλλα λιμάνια που έλεγε ο Κομαντάντε πηγαίνοντας στη Μόσχα, γιατί τους στενοχωρεί; 😎»
    Κομαντάντε είναι ο Αλέξης ή ο Λαφαζάνης;
    Ο Λαφαζάνης επέστρεψε εκεί που ανήκει (στα ποσοστά πίσσας και νικοτίνης light τσιγάρου). ο Αλέξης για να μην καταλήξει στα ίδια άλλαξε (δραστικά).

    Μου αρέσει!

  62. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Στο (πολιτικό) ταξίδι της αναζήτησης σα θα βγεις να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος, τους αντιδεξιούς και φιλοσυριζαίους μην φοβηθείς, τέτοιους δεν θα συναντήσεις αν δεν τους κουβαλείς μες την ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους φέρνει εμπρός σου.
    Είναι εντυπωσιακό πόσο ανάγκη έχουν οι ξεκάθαρες (πούλεγαν και στο ΚΚΕ) απόψεις τις αντίθετές τους, χωρίς αυτές (τα αντεστραμμένα είδωλα δηλαδή) δεν μπορεί να διατυπωθεί επιχειρηματολογία.
    Οπότε και ο άλλος να μην είναι ο αντίθετος, τονε βαφτίζουμε ..για να κάνουμε τη δουλειά μας.( να διατυπώσουμε επιχειρηματολογία)

    Μου αρέσει!

  63. Ο/Η Aftercrisis (@Aftercrisis) λέει:

    Για τον Μόσκοβο που ήρθε και μας έφερε το σεφέρι και το αγγούρι με παγάκια από τη θάλασα του Μπάρεντς έβαλα το σχόλιο μου εδώ.

    Το Μαξίμου φοβάται τους Έλληνες του εξωτερικού, παίζει καθυστερήσεις με την ψήφο τους


    Καλά ξεμπερδέματα στους Ανδρεομεταξάδες και Ναπαίους του «ευτραφούς λοκατζή» που ετοιμάζουν το νέο ρωσικό κόμμα. Ακόμη πιο καλά ξεμπερδέματα στους …«εκσυγχρονιστές»-«μεταρρυθμιστές»-«ευρωπαϊστές»-«φιλελεύθερους» που σέρνονται πίσω τους σαν υπνοβάτες.

    Μου αρέσει!

  64. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    The New Greek Oligarchy

    The New Greek Oligarchy

    Πρόχειρη μετάφραση του τέλους του άρθρου. Υπενθυμίζει (στους ξένους αναγνώστες , διότι εμείς τα γνωρίζουμε ), ότι υπάρχουν και άλλοι ολιγάρχες εκτός από τον Ι. Σαββιδη…..

    […]
    Αλλού στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που ο Σαββίδης παίρνει τη Θεσσαλονίκη, η σταθεροποίηση του κράτους που έχει εγγραφεί σε μεγάλο βαθμό από τους νέους ολιγάρχες προχωράει ταχύτατα, σε μεγάλο βαθμό αναμφισβήτητα. Αυτή η γενιά ελληνικών ελίτ δεν είναι σε καμία περίπτωση πιο βρωμικη από την προηγούμενη. Ωστόσο, η κρίση τους έδωσε εξαιρετικά ελεύθερη δύναμη για να αναλάβουν, μέσα σε λίγα χρόνια και με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό που συνήθως χρειάστηκε να συσσωρεύσει η προηγούμενη γενιά ολιγάρχης για δεκαετίες. Με εξαίρεση το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο πωλήθηκε πέρυσι στο κινεζικό κράτος για το ισοδύναμο ελάφρυνσης του χρέους δύο εβδομάδων, κάθε σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που ιδιωτικοποιήθηκε από το 2010 έχει πέσει στα χέρια του.

    Αυτοί οι ολιγάρχες γύρης, πολλοί από τους οποίους – Μπόρις Μουζενίδης, Βίκτωρ Ρέστης – δεν γεννήθηκαν ούτε καν στην Ελλάδα, εκμεταλλεύτηκαν την κρίση για να αποκομίσουν χρήματα για ακίνητα και βιομηχανικούς κλάδους. Η προέλευση του μεγαλύτερου μέρους του κεφαλαίου τους είναι στην καλύτερη περίπτωση ύποπτη, στη χειρότερη περίπτωση παράνομη. Ο Ευάγγελος Μαρινάκης, μεγαλοπρεπής ναυτιλίας του Πειραιά με υποτιθέμενους δεσμούς με τον ελληνικό υπόγειο, έχει πλέον γίνει σημαντικός παίκτης μέσων ενημέρωσης. Η οικογένεια του Δημήτρη Μελισσανίδη, μεγιστάνας πετρελαίου με ρίζες στη Βόρεια Οσετία, που έχει συλληφθεί με ισχυρισμούς για λαθρεμπόριο καυσίμων και προμηθεύει το Μεσογειακό Ναυτικό Στόλο με το πετρέλαιο του από το 2003, είναι τώρα άρχοντες του ΟΠΑΠ, του πρώην κρατικού ομίλου τυχερών παιχνιδιών. Μια χούφτα άλλων βαρόνων – Δημήτριος Κοπελούζος, Σπύρος Λάτσης – έχουν πάρει αεροδρόμια και τεράστια κομμάτια ακτογραμμής. Κάθε μία από αυτές τις μορφές παρουσιάζει υπερβολικές εκδοχές του τι αποκαλούν οι Έλληνες diaploki, η άτακτη αλληλεπίδραση κυβερνητικών και ιδιωτικών συμφερόντων που η λιτότητα έχει εμβαθύνει, όχι αποσυναρμολογηθεί. Αλλά μόνο με τον Σαββίδη υπάρχει μια αντιπαράθεση που φαίνεται να είναι επικείμενη. Τι θα συμβεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί; Μερικοί υποθέτουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα αναγκαστεί να κινηθεί εναντίον της. Θα παρουσιάσει μια δοκιμασία – μια ευκαιρία, ακόμη και για τον Μητσοτάκη, ο νέος ηγέτης του κόμματος που θεωρείται ευρέως, ακόμη και από εκείνους που βρίσκονται στο κόμμα του, να είναι αδύναμος τεχνοκράτης.

    ΥΓ
    Elsewhere in Greece, at the same time as Savvidis takes Thessaloniki, the consolidation of the state writ large by the new oligarchs proceeds apace, largely unquestioned. This generation of Greek elites is by no means dirtier than the previous one. But the crisis has given them extraordinarily free rein to take over, within the span of a few years and by European Union directive, what it typically took the previous generation of oligarchs decades to accumulate. With the exception of the port of Piraeus, which was sold off to the Chinese state last year for the equivalent of two weeks’ worth of debt relief, every major asset privatized since 2010 has fallen into their hands.
    These vulture oligarchs, many of whom—Boris Mouzenidis, Victor Restis—were not even born in Greece, have exploited the crisis to pick off swathes of real estate and industrial sectors for pittances. The provenance of most of their capital is at best suspect, at worst blatantly illegal. Evangelos Marinakis, a Piraeus shipping magnate with suspected ties to the Greek underground, has now become a major media player. The family of Dimitris Melissanidis, an oil tycoon with roots in North Ossetia who has been caught up in allegations of smugglinggasoline and has provided the U.S. Mediterranean Naval Fleet with its oil since 2003, now lords over OPAP, the former state-owned gambling conglomerate. A handful of other barons—Dimitrios Copelouzos, Spiros Latsis—have taken over airports and huge chunks of coastline. Each of these figures presents exaggerated versions of what Greeks call diaploki, the nefarious intertwining of government and private interests that austerity has deepened, not dismantled. But only with Savvidis does a confrontation appear to be forthcoming. What will happen when SYRIZA is voted out of power? Some speculate that New Democracy will be forced to move against him. He will present a test—an opportunity, even—for Mitsotakis, the new party leader widely considered, even by those within his own party, to be a feeble technocrat.

    Μου αρέσει!

  65. Ο/Η Αλικη λέει:

    Καλό θα ηταν, εκτος απο ποιητικά πονήματα -για γέλια- και του σχολιασμού επι προσωπικού, να διατυπώνουμε ποτε-ποτε και κανένα επιχείρημα επι της ουσιας.

    Ετσι, αν θελουμε να μας παίρνουν και λιγο στα σοβαρα -λέμε τωρα.

    Μου αρέσει!

  66. Ο/Η δεξιος λέει:

    Βερολινέζε είπαν ότι δωροδόκησαν μητροπολίτες.Να μη μάθουμε ποιους δωροδόκησαν και με πόσα λεφτά;
    Ο πιθανότερος λόγος για τον οποίο όλα κινούνται στην αοριστία είναι ότι τουλάχιστον στην περίπτωση Σαββίδη ήταν και η κυβέρνηση στο κόλπο.Τα ΜΜΕ του Σαββίδη και σήμερα συριζανελίζουν.Μπορείς να διαβάσεις το «Έθνος» ή να δεις το Έψιλον.Αυτόν δεν τους συμφέρει να τον βάλουν στο στόχαστρο αλλά εάν δεν βάλουν αυτόν και πουν για οποιονδήποτε άλλον ότι είναι πράκτορας των Ρώσων θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.Το πιθανότερο λοιπόν είναι να παραμείνουν οι αποδέκτες των ρουβλίων «άγνωστοι».

    Μου αρέσει!

  67. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Εξαρτάται (από το ποιοι, πότε κλπ).
    Το καλό είναι σχετικό.

    ΥΓ Τα επιχειρήματα επί της ουσίας μπορούν να διατυπώνονται με την προϋπόθεση ότι ο άλλος έχει καλή πίστη και θέλει να τα ακούσει.
    Αν δεν έχει και δεν πρόκειται να το ακούσει …τι να λέμε;;
    Επίσης το να αναρτούμε ταμπέλες ΔΕΝ είναι διαδικασία που επιτρέπει ή έστω αφήνει χώρο για .να διατυπωθούν τέτοια από την άλλη πλευρά.

    ΥΓ2 Ποιο ποιητικό πόνημα;;

    ΥΓ3 ¨οταν λέμε σχολιασμό επί του προσωπικού εννοούμε κάτι σε:
    «Εσεις οι αντιδεξιοι και φιλοσυριζαιοι συσχετίζετε» και μετά στήνουμε ειχειρηματολογία για το θέμα που εδράζεται στο παραπάνω συμπέρασμα;;

    Μου αρέσει!

  68. Ο/Η δεξιος λέει:

    Υπάρχει και νέα δήλωση που βασικά ζητάει ονόματα,τα οποία μάλλον δεν πρόκειται να λάβει.

    https://nd.gr/deltia-tipou/dilosi-toy-tomearhi-exoterikon-tis-nd-k-g-koymoytsakoy-gia-zitima-poy-anekypse-stis

    Μου αρέσει!

  69. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Σχετική ανάρτηση
    Υποκλίσεις και απελάσεις

    Μου αρέσει!

  70. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Δεξιέ τα ξανάπαμε και παραπάνω (πλάκα κάνω είπα την δική μου άποψη).
    Φυσικά και ο συριζας στο θέμα του αντιδυτικισμού λαϊκισμού κλπ έχει πάρει μέρος και ακόμη με το ένα πόδι εκεί είναι. Άλλωστε και η ΝΔ και αυτή με το ένα είναι, απλώς ούτε λόγο είχε, αλλά και το παραέβαλε.

    Το παιχνίδι όμως με Πούτιν είναι πιο σοβαρό ή θέλει μεγαλύτερη σοβαρότητα στην αντιμετώπιση από το «και εσείς τάχετε κάνει ή ανεχτεί» άρα ότι και να κάνετε με αυτό θα ασχολούμαστε, οπότε ή λέτε ονόματα (σιγά) ή θα λέμε ότι κακώς τους απελάσατε»..
    Πε

    Μου αρέσει!

  71. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αντε, να γίνουν κώλος και με το Μαδούρο τα …σμένα μέχρι να ξεκουμπιστουν. 🎃

    Μου αρέσει!

  72. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Τελικά τι ανταλλάγματα πήρε ο Τσίπρας για να αρχίσει η επαναπροώθηση μεταναστών από την Γερμανία στην Ελλάδα? Γιατί τελικά και για αυτό το ελάχιστο που άφηνε να εννοηθεί ότι ήταν το αντάλλαγμα που είχε πάρει (και σιγά το αντάλλαγμα δηλαδή) – να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα 5 νησιά που έχουν μετανάστες – οι γερμανοί πουλάνε τσαμπουκά. Ο Τσίπρας (αν δεν ήταν βέβαια ο Τσίπρας) θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί αυτή την μπουνταλάδικη, βλακώδη αφ’υψηλού στάση των γερμανών ώστε να απεμπλακεί από αυτή την μαλακία που πήγε και συμφώνησε με την Μέρκελ, να επαναπροωθούνται μετανάστες από την Γερμανία στην Ελλάδα. Και να φορτώσει από πάνω και την ευθύνη για την κατάρρευση της συμφωνίας στους γερμανούς εξαιτίας της μαλακισμένης στάσης τους που τον αφήνει χωρίς ούτε καν ένα ελάχιστο αντάλλαγμα.

    . . . . Ο Τσίπρας να τα κάνει αυτά??? Τι λέω τώρα, ονειρεύομαι.

    «Μπλόκο» της Γερμανίας στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης – Ζητά ισοδύναμα για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

    http://www.kathimerini.gr/974619/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/mploko-ths-germanias-sthn-ektamieysh-ths-teleytaias-doshs–zhta-isodynama-gia-ton-meiwmeno-fpa-sta-nhsia

    Η Γερμανία μπλόκαρε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ προς την Ελλάδα καθώς ζήτησε περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων- όσο είναι και το δημοσιονομικό κόστος της επέκτασης του μειωμένου ΦΠΑ – ένα μέτρο που εξήγγειλε ο Α. Τσίπρας μετά την λήξη της τελευταίας Συνόδου Κορυφής ενδεικτικό του ότι η απόφαση αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού δεν είχε πάρει το «πράσινο φως» του Eurogroup.

    Στο σημερινό Eurogroup αποφασίστηκε πως αντί η δόση να εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες θα καθυστερήσει και θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία στις αρχές Αυγούστου αφού η ελληνική κυβέρνηση κάνει περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων και πάρει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.

    […]

    Μου αρέσει!

  73. Ο/Η δεξιος λέει:

    Έκοψε από τις στρατιωτικές δαπάνες την ημέρα που γινόταν ο χαμός στο ΝΑΤΟ και ησύχασε.
    Στο κάτω κάτω είναι δεύτερος σε ποσοστό μετά τις ΗΠΑ.

    Μου αρέσει!

  74. Ο/Η δεξιος λέει:

    Μου αρέσει!

  75. Ο/Η Αλικη λέει:

    Από τον λαμπρό τροπο που διαπραγματεύτηκε το προσφυγικό, οπου κατάφερε να φορτώσει ενα ακομη βάρος στη χώρα παίρνοντας για αντάλλαγμα αέρα κοπανιστό, μπορει κανεις να συμπεράνει το κατα ποςον αξιοποίησε τα πλεονεκτήματα της χωρας στη διαπραγματευση του σκοπιανού, ωστε να πετύχει μια καλή συμφωνία.

    Ομως αυτα τα λένε κατι «φασιστες εθνικιστες» και ο «Κουλης».
    Οι υπόλοιποι οφείλουμε να πανηγυρίζουμε(!)

    Μου αρέσει!

  76. Ο/Η Αλικη λέει:

    Σχο, ανέβηκε στο protagon ενα συμπαθητικό αρθρο του Γιαννακιδη, με τίτλο «Η διαχειριση του ο,τι να ‘ναι».

    Προτείνω να το ανεβάσεις, αν το κρίνεις σκόπιμο.

    Μου αρέσει!

  77. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Η απολυταρχία χρειάζεται ομπρέλα για να μη λιώσει

    http://www.athensvoice.gr/politics/460690_i-apolytarhia-hreiazetai-omprela-gia-na-mi-liosei

    Μάνος Βουλαρίνος

    Δεν ξέρω αν η εικόνα του Πούτιν προστατευμένου κάτω από την ομπρέλα -την ίδια στιγμή που Μακρόν και Κιτάρεβιτς γελούν κάτω από τη βροχή- είναι η πιο ωραία εικόνα από την απονομή του Μουντιάλ της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα είμαι σίγουρος πως δεν είναι. Είναι όμως η πιο διδακτική. Γιατί μπορεί να φτιάξει μια πολύ ωραία παραβολή για τις διαφορές ανάμεσα στις απολυταρχίες και τις δημοκρατίες. Για τις διαφορές ανάμεσα σε αυτούς που (κυριολεκτικά) πατούν επί πτωμάτων και αυτούς που ο μόνος τρόπος που έχουν να αναρριχηθούν στην εξουσία είναι η πειθώ (μπορεί με αλήθειες, μπορεί και με ψέματα, αλλά σίγουρα χωρίς σφαίρες και νευροτοξικούς παράγοντες). Προφανώς όπως κάθε παραβολή είναι απλοϊκή. Αλλά ταυτόχρονα, όπως κάθε παραβολή, καταφέρνει να αποκαλύπτει τον πυρήνα μιας πραγματικότητας που όλο και περισσότεροι συμπολίτες αρνούνται να παραδεχτούν (υπάρχουν κι αυτοί που δεν μπορούν να καταλάβουν, αλλά γι’ αυτούς κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα).

    Για όσους δεν είδατε τη γιορτή μετά το τέλος τους τελικού, να κάνω μια μικρή περιγραφή του τι ακριβώς βλέπετε στη φωτογραφία.

    Κατά τη διάρκεια της απονομής αρχίζει να ρίχνει καρέκλες. Οι Ρώσοι διοργανωτές σπεύδουν να προφυλάξουν τον Ρώσο πρόεδρο με μια ομπρέλα αφήνοντας τους φιλοξενούμενους προέδρους της Γαλλίας και της Κροατίας στο έλεος της βροχής. Ο οικοδεσπότης Πούτιν αδιαφορεί πλήρως για το ότι οι φιλοξενούμενοί του γίνονται παπιά καθώς, όπως κάθε φύλαρχος, δεν δίνει δεκάρα για τίποτα άλλο πέρα από τον εαυτό του. Την ίδια στιγμή Μακρόν και Κιτάρεβιτς γελούν και πανηγυρίζουν αδιαφορώντας (ή κάνοντας πως αδιαφορούν) για τη βροχή καθώς, σε αντίθεση με τον σύντροφο Βλαδίμηρο, καταλαβαίνουν τι σημαίνει να είσαι κομμάτι κάποιου γεγονότος που είναι πιο μεγάλο από το Εγώ σου.

    Αυτό που περιγράφω δεν κράτησε μερικά δευτερόλεπτα, αλλά πολλά λεπτά. Ή, για να το πω πιο σωστά, όσα λεπτά χρειάστηκαν για να καταλάβει όλος ο πλανήτης πως ανάμεσα στους απολυταρχικούς ημιδικτάτορες και τους δημοκρατικά εκλεγμένους (και με τους περιορισμούς που επιβάλλει η διάκριση των εξουσιών) άρχοντες ευτυχώς υπάρχουν ακόμα πολλές διαφορές. Με μεγαλύτερη από όλες το ότι η μόνη αναφορά του Πούτιν και των ομοίων του είναι ο εαυτός τους και κανένας τριγύρω δεν έχει κάμια απολύτως σημασία. Είτε είναι φιλοξενούμενοι, είτε υποκείμενα της εξουσίας, όλοι είναι ασήμαντοι μπροστά στον «ηγέτη».

    Αυτή η εικόνα είναι η πιο καλή περιγραφή για το πώς μπορεί να αντιλαμβάνεται τον κόσμο ένας άνθρωπος που ηγείται μιας χώρας η οποία, παρά την τεράστια ισχύ της, κατοικείται από ανθρώπους των οποίων το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι περίπου το ίδιο με των Ελλήνων. Γιατί ό,τι και να κάνει η προπαγάνδα, καμιά φορά μια βροχή μπορεί να είναι αρκετή να λιώσει την ψεύτικη εικόνα που έχει δημιουργήσει. Και μπράβο της.

    Υ.Γ. Παρακαλώ τα πουτινάκια του Βλαδίμηρου να μην απαντήσουν με βίντεο που τον δείχνουν αγέρωχο κάτω από βροχή. Κανείς με τα σωστά του δεν μπορεί να πιστέψει κανένα ρεπορτάζ που να έρχεται από τη Ρωσία. Άλλωστε δεν έχει και σημασία. Όπως έγραψα και στην αρχή, η εικόνα για την οποία μιλάμε, παρότι είναι ένα ντοκουμέντο υπεροψίας που μόνο η τυραννική εξουσία μπορεί να χαρίσει, έχει αξία κυρίως ως παραβολή.

    Μου αρέσει!

  78. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Σήμα κινδύνου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στην μεταμνημονιακή εποχή.

    Η απειλή της στασιμότητας μετά την κρίση

    http://www.kathimerini.gr/976124/gallery/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/h-apeilh-ths-stasimothtas-meta-thn-krish

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

    Η έρευνα που δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα το φημισμένο γερμανικό ινστιτούτο DIW Berlin για τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα είναι ένα επώδυνο αλλά αναγκαίο ανάγνωσμα. Υπενθυμίζει σε όσους επιμένουν στις ψευδαισθήσεις τους ότι, παρά την έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή των θετικών ρυθμών ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα για να φθάσει σε συνθήκες βιώσιμης ευημερίας.

    […]

    Κίνδυνος χαμηλών πτήσεων

    Οπως έχουν τα πράγματα σήμερα, εξηγεί στην «Κ» ο Αλέξανδρος Κρητικός, εκ των συντακτών της έκθεσης και διευθυντής ερευνών στο DIW, «η Ελλάδα θα ακολουθήσει μια πορεία περιορισμένης ανάπτυξης σε κλάδους χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Οι πολιτικοί θα είναι ευτυχείς, καθώς θα μπορούν να επικαλούνται τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Ωστόσο, η σημερινή δομή της ελληνικής οικονομίας και το ρυθμιστικό περιβάλλον δεν είναι αρκετά ώστε να δημιουργήσουν διατηρήσιμη ευημερία για το σύνολο της χώρας – μια ευημερία που είναι εφικτή. Αν η Ελλάδα θέλει να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες της, πρέπει να πάει πέρα από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων ετών».

    Η έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου είναι ξεκάθαρη σχετικά με την πρόκληση της επόμενης μέρας: «Η προσωρινή σταθεροποίηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος –όπως φαίνεται και από το ιστορικό της Ελλάδας έως το 2008– είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη των υφιστάμενων εταιρειών και για την ίδρυση δημιουργικών startups, και συνεπώς για την ανάδυση ανταγωνιστικής οικονομίας… απαιτείται η δημιουργία πιο θετικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

    Δυναμισμός, αλλά και «αξιοσημείωτες αδυναμίες»

    Εστιάζοντας στις προοπτικές για δυναμική, εξωστρεφή ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον, η έρευνα του DIW εξετάζει τον βαθμό στον οποίο συντρέχουν στη χώρα οι αναγκαίες συνθήκες για να ευδοκιμήσει η καινοτόμος επιχειρηματικότητα. Τα συμπεράσματα είναι μάλλον απογοητευτικά.

    […]

    Μου αρέσει!

  79. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Είναι δίκαιο το αίτημα του Κουφοντίνα, άλλωστε μόνο 10-12 ανθρώπους έχει σκοτώσει, και για ένα ανώτερο σκοπό κιόλας, να μην το ξεχνάμε – για την προαγωγή της αταξικής κοινωνίας. Είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να συνεχίσει να ζεί στο ασφυκτικό περιβάλλον των φυλακών Κορυδαλλού? Του χρειάζεται του ανθρώπου καθαρός αέρας και η επαφή με την φύση για να ξελαμπικάρει λίγο το μυαλό του. Και αν όλα πάνε καλά – αν δηλαδή για κάποιο λόγο δεν επιχειρήσει καμιά απόδραση – σε κανα δύο χρόνια θα είναι έξω.
    Αυτός ελεύθερος – και αυτοί που έχει στείλει στον άλλο κόσμο, αναμνήσεις.

    Στις αγροτικές φυλακές Βόλου ο Κουφοντίνας – «Σε δύο χρόνια μπορεί να αποφυλακιστεί»

    http://www.kathimerini.gr/978210/article/epikairothta/ellada/stis-agrotikes-fylakes-voloy-o-koyfontinas—se-dyo-xronia-mporei-na-apofylakistei

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

    Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε η μεταγωγή του καταδικασμένου τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι αγροτικές φυλακές αποτελούν ανοικτά και όχι κλειστά καταστήματα κράτησης γεγονός που σημαίνει ότι όλοι οι κρατούμενοι είναι εργαζόμενοι και συμμετέχουν σε ομάδες που κάνουν αγροτικές εργασίες όπως η συγκομιδή πορτοκαλιών, ελιών ενώ φροντίζουν ακόμα και χοιροστάσια.

    Αυτό το γεγονός σημαίνει πως κάθε ημέρα κράτησης στη συγκεκριμένη φυλακή, μετρά τουλάχιστον διπλή με αποτέλεσμα να επισπεύδεται ο χρόνος αποφυλάκισης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα τωρινά δεδομένα, σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα θα είναι δυνατή η αποφυλάκιση του Δημήτρη Κουφοντίνα.

    Σε σχέση με το καθεστώς των αδειών, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν διαφέρει από τις κλειστές φυλακές.

    Μου αρέσει!

  80. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αυτά να τα βλέπουν όσοι μας εχουν ζαλίσει οτι η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ ειναι -συν/πλην- ο,τι και οι προηγούμενες.

    «Ηταν δικαιο κι εγινε πραξη»(!)

    Μου αρέσει!

  81. Ο/Η Ενη λέει:

    Κυριο αρθρο του Εconomist για την κλιματικη αλλαγή – ο Κοσμος ψηνεται

    «Economist: Η Γη «ψήνεται» και ο κόσμος χάνει τη μάχη με την κλιματική αλλαγή

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Πριν 31′ |
    Economist: Η Γη «ψήνεται» και ο κόσμος χάνει τη μάχη με την κλιματική αλλαγή

    Η Γη «ψήνεται» και παντού στο βόρειο ημισφαίριο οι φλόγες κατακαίνε μεγάλες εκτάσεις, με πιο ενδεικτικές περιπτώσεις τις φονικές πυρκαγιές γύρω από την Αθήνα και στην Καλιφόρνια, καθώς και το ακόμη πιο φονικό κύμα καύσωνα στην Ιαπωνία, γράφει ο «Εκόνομιστ» σε κύριο άρθρο του, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι «ο κόσμος χάνει τον πόλεμο ενάντια στην κλιματική αλλαγή».

    Όπως αναφέρει, αυτό που κάποτε ήταν μια εξαίρεση, σήμερα είναι πια κοινός τόπος. Υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς ο πλανήτης μας ανεβάζει θερμοκρασία (σήμερα είναι περίπου ένα βαθμό Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα), ο καιρός αναμένεται να «τρελαθεί» ακόμη πιο πολύ. Παραπέμπει και σε μια επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία, αν δεν υπήρχε η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, το φετινό καυτό καλοκαίρι στην Ευρώπη πιθανότατα δεν θα είχε καν υπάρξει.

    Το βρετανικό περιοδικό -η γνώμη του οποίου ανέκαθεν λαμβανόταν σοβαρά υπόψη από τους διαμορφωτές πολιτικών στις μεγαλύτερες χώρες (και όχι μόνο)- επισημαίνει ότι «καθώς η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής γίνεται όλο και πιο φανερή, το ίδιο γίνεται και η κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε».

    Όπως λέει, είναι ενδεικτικό ότι, τρία χρόνια μετά τις δεσμεύσεις των χωρών στο Παρίσι ότι θα κρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας «αρκετά κάτω» από τους δύο βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, οι εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» αυξάνονται ξανά. Το ίδιο και οι ρυπογόνες επενδύσεις στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, ενώ το 2017, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, αυξήθηκε η ζήτηση για τον «βρώμικο» άνθρακα (στον οποίο περιλαμβάνεται και ο λιγνίτης).

    Από την άλλη, σε πολλές χώρες οι επιδοτήσεις για νέες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική κ.α.) μειώνονται αντί να αυξάνουν, με αποτέλεσμα ο τομέας της «πράσινης» ενέργειας να εμφανίζει μάλλον στασιμότητα, ενώ η -σύμμαχος κατά της κλιματικής αλλαγής- «καθαρή» πυρηνική ενέργεια είναι τόσο ακριβή όσο και αντιδημοφιλής διεθνώς.

    Ο «Εκόνομιστ» προειδοποιεί ότι δυστυχώς μάλλον δεν πρόκειται για ένα προσωρινό πισωγύρισμα και ότι ίσως η ανθρωπότητα θα πρέπει πλέον να δει καθαρά τη δυσάρεστη αλήθεια: χάνει τον πόλεμο.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καλοδεχούμενη πρόοδος, καθώς οι «πράσινες» ενεργειακές τεχνολογίες γίνονται φθηνότερες, αποδοτικότερες και ευκολότερες στην πρόσβαση (υπάρχουν μάλιστα πια χώρες όπου οι ανανεώσιμες ενέργειες κοστίζουν λιγότερο και από τον άνθρακα). Επίσης ενθαρρυντική είναι η συνεχής εξάπλωση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

    Θετικό ακόμη είναι ότι η κοινή γνώμη ευαισθητοποιείται ολοένα περισσότερο. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση σε 38 χώρες βρήκε ότι έξι στους δέκα άνθρωποι (το 61%) θεωρούν την κλιματική αλλαγή σοβαρή απειλή. Μόνο οι ισλαμιστές τρομοκράτες θεωρούνται μεγαλύτερος κίνδυνος. Στις ΗΠΑ, παρά την αντιδραστική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ σε αυτό το θέμα, αρκετές πόλεις και πολιτείες παίρνουν μέτρα ενάντια την κλιματική αλλαγή. Σε χώρες «πνιγμένες» από τον άνθρακα, όπως η Κίνα και η Ινδία, αρκετοί πολίτες ασκούν πιέσεις στις κυβερνήσεις τους.

    Οι αισιόδοξοι θεωρούν ότι η απαλλαγή από τον άνθρακα είναι εφικτή, αλλά στην πράξη, τονίζει ο «Εκόνομιστ», «αποδεικνύεται τρομερά δύσκολη». Η πιο βασική αιτία είναι η μεγάλη αύξηση της ζήτησης ενέργειας ιδίως από την Ασία, καθώς η κινεζική και οι άλλες ασιατικές οικονομίες αναπτύσσονται ταχύτατα. Η παγκόσμια χρήση άνθρακα, του πιο ρυπογόνου ορυκτού καυσίμου, εμφάνισε μέση ετήσια αύξηση 3,1% κατά τη δεκαετία 2006-2016, έναντι 2,9% του πετρελαίου και 5,2% του -συγκριτικά πιο καθαρού- φυσικού αερίου.

    Η δεύτερη αιτία είναι η οικονομική και πολιτική αδράνεια, η τάση να ακολουθεί κανείς την πεπατημένη. Πρόκειται για ένα είδος εθισμού: όσο περισσότερα ορυκτά καύσιμα καταναλώνει μια χώρα, τόσο πιο δύσκολο είναι να απαλλαγεί από αυτά. Ισχυρά επιχειρηματικά και άλλα λόμπι, καθώς και οι ψηφοφόροι που τα υποστηρίζουν λόγω συμφέροντος, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην «οχύρωση» του άνθρακα στο ενεργειακό μίγμα κάθε χώρας. Για να αλλάξουν τα πράγματα, θα χρειασθούν αρκετά χρόνια.

    Η τρίτη μεγάλη δυσκολία είναι τεχνικο-οικονομικής φύσης. Δεν είναι καθόλου εύκολο για τις μεγάλες βιομηχανίες χάλυβα, τσιμέντου, μεταφορών κ.α. να λειτουργήσουν με μαζική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν θα βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Υπάρχουν εναλλακτικές τεχνολογίες (π.χ. παραγωγή χάλυβα με μηδενική κατανάλωση άνθρακα ή ακόμη και με αρνητική, που απορροφά δηλαδή περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο εκπέμπει στην ατμόσφαιρα), όμως η ευρεία εφαρμογή τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

    Ο «Εκόνομιστ» καλεί τις δυτικές χώρες να συνειδητοποιήσουν ότι «πλούτισαν χάρη σε μια «δίαιτα» βιομηχανικής ανάπτυξης πλούσια σε άνθρακα» και, γι’ αυτό, πρέπει να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους στο Παρίσι. Όπως υποστηρίζει, το οικονομικό κόστος αποφυγής της κλιματικής αλλαγής θα είναι βραχυπρόθεσμο σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα οφέλη. Επισημαίνει ότι «οι πολιτικοί έχουν ένα ουσιαστικό ρόλο στο να υποστηρίξουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να διασφαλίσουν ότι οι πιο ευάλωτοι δεν θα φέρουν το κύριο βάρος της αλλαγής».

    Αλλά, μέχρι να γίνει αυτό, το περιοδικό θεωρεί δεδομένο ότι ο κόσμος μας θα γίνει σίγουρα πολύ πιο ζεστός – με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει »

    ΤΑ ΝΕΑ

    Μου αρέσει!

  82. Ο/Η Ενη λέει:

    Ο Μοσκοβισι εναντιον ολων ,για την Ελλαδα

    http://www.kathimerini.gr/978225/article/epikairothta/politikh/lavros-kata-pantwn-o-moskovisi-gia-thn-ellhnikh-diaswsh

    Μου αρέσει!

  83. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Μου αρέσει!

  84. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Κλασικοί σοσιαλδημοκράτες!

    Μου αρέσει!

  85. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Φωτιές, πλημμύρες, ολική συστημική αποτυχία, θεσμοί – Η περίπτωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας

    Όταν έρχεται στιγμή που τα συμβαίνοντα ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια του υποφερτού, όταν «πονάει» το μυαλό τη στιγμή που σκέφτεται, πώς επιμερίζονται τα λάθη, οι δυσλειτουργίες, οι ευθύνες; Φταίνε πιο πολύ οι πολιτικοί ή οι πολίτες; Πόσο φταίνε οι Υπηρεσίες και η Δημόσια Διοίκηση; Οι προϊστάμενοι και οι ηγεσίες τους; Όλο το προσωπικό τους; Οι Υπουργοί; Ο Πρωθυπουργός; Οι πολίτες; Και ποιοί πολίτες; «Μαζί» σφάλλαμε; Και ποιό το υποκείμενο του ρήματος;
    […]
    http://aftercrisisblog.blogspot.com/2018/08/blog-post.html

    Μου αρέσει!

  86. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    ΑΠΟΨΕΙΣ
    Όταν η Κίνα «αγοράζει τον κόσμο»
    Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018 16:23 UPD:16:23

    Pierre – Antoine DONNET
    Editions Philippe Picquier
    Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης
    Πολυτεχνείο Κρήτης, Ακαδημαϊκός,..
    […]

    https://www.naftemporiki.gr/story/1382117/otan-i-kina-agorazei-ton-kosmo

    ΥΓ Πρόταση για ανάρτηση και συζήτηση. Πιο ενδιαφέρον δεν γίνεται 🙂

    Μου αρέσει!

  87. Ο/Η δεξιος λέει:

    Η Κίνα θα είναι ο ανταγωνιστής των ΗΠΑ για την πρωτοκαθεδρία στον πλανήτη.στον 21ο αιώνα και αυτό το έχουν καταλάβει όλοι εκτός από εκείνους που δεν θέλουν να το καταλάβουν.
    Αλλά όταν ήλθε ο πρόεδρος της Κίνας επίσημη επίσκεψη το 2008 για να υπογράψει την πώληση του λιμανιού του Πειραιά στην Κόσκο αγνοήθηκε τελείως από τα ΜΜΕ που δεν τον έδειξαν παρά 11 δευτερόλεπτα συνολικώς (!) καθώς ήσαν απασχολημένα να δείχνουν τις ταραχές των κουκουλοφόρων που έκαιγαν την Αθήνα για «ένα άλλο κόσμο που είναι εφικτός».

    Μου αρέσει!

  88. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Στους δρόμους οι Τσέχοι για τα 50 χρόνια από την Άνοιξη της Πράγας

    http://www.athensvoice.gr/world/469688_stoys-dromoys-oi-tsehoi-gia-ta-50-hronia-apo-tin-anoixi-tis-pragas-eikones

    Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως Τσέχοι αλλά και άλλες εθνικότητες, βγήκαν στους δρόμους για να συμμετάσχουν απόψε στη διαδήλωση που οργανώθηκε έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στην Πράγα, παραμονή της 50ής επετείου από τη σοβιετική εισβολή στην τότε Τσεχοσλοβακία για την καταστολή του μεταρρυθμιστικού κινήματος της «Άνοιξης της Πράγας».

    «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ» και «Αλτ στον ρωσικό ιμπεριαλισμό» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν επίσης σημαίες της Τσεχίας, της Ουκρανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

    […]

    Μου αρέσει!

  89. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια δεν είναι βέβαια το μόνο… κοσμοϊστορικό γεγονός που έχει λάβει χώρα την 21η Αυγούστου.
    Ακριβώς πριν από 50 χρόνια, και κάτι τέτοιες ώρες, μέσα στην βαθιά νύχτα, ξεκινούσε η στρατιωτική εισβολή του Συμφώνου της Βαρσοβίας ενάντια στην Τσεχοσλοβακία. Το πρωϊνό της 21ης Αυγούστου 1968, με την Πράγα πλημμυρισμένη στα σοβιετικά τεθωρακισμένα, οι τσεχοσλοβάκοι ξύπνούσαν σε ένα διαφορετικό κόσμο.

    50 χρόνια από την Άνοιξη της Πράγας

    http://www.athensvoice.gr/politics/467184_50-hronia-apo-tin-anoixi-tis-pragas

    Μου αρέσει!

  90. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ενας στους δύο Ρώσους αγνοεί την επέμβαση της ΕΣΣΔ στην Πράγα

    http://www.kathimerini.gr/980779/article/epikairothta/kosmos/enas-stoys-dyo-rwsoys-agnoei-thn-epemvash-ths-essd-sthn-praga

    Περισσότερο από το ένα τρίτο των Ρώσων πιστεύουν σήμερα ότι η Σοβιετική Ένωση ενήργησε σωστά όταν επενέβη το 1968 στην Τσεχοσλοβακία, ενώ περίπου οι μισοί Ρώσοι δεν γνωρίζουν τίποτα για την σοβιετική επέμβαση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Levada-Centr, με αφορμή την συμπλήρωση των 50 χρόνων από την σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, που είχε στόχο να καταπνίξει την «Άνοιξη της Πράγας».

    Ποσοστό μεγαλύτερο του 30% των Ρώσων δεν γνωρίζουν σήμερα τίποτα για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το 1968 στην Τσεχοσλοβακία, όταν τα στρατεύματα του τότε Συμφώνου της Βαρσοβίας εισέβαλλαν στην χώρα την νύχτα της 20ης Αυγούστου, για να καταπνίξουν την «Άνοιξη της Πράγας» που ξεκίνησε υπό την ηγεσία του μεταρρυθμιστή Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, που διακήρυσσε τον «σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο». Ο Ντούμπτσεκ ανετράπη και συνελήφθη.

    Την εικόνα αυτή κατέγραψε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Levada-Centr. Μόνο το 10% των ερωτηθέντων ηλικίας από 18 έως 35 ετών δήλωσαν ότι γνωρίζουν για την στρατιωτική επέμβαση στην Τσεχοσλοβακία, κατά την οποία σκοτώθηκαν 80 άνθρωποι, οι περισσότεροι από θανατηφόρα τραύματα που προκλήθηκαν από πυροβολισμούς σοβιετικών στρατιωτών σύμφωνα με έγγραφα που είδαν το φώς της δημοσιότητας 20 χρόνια αργότερα μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού.

    Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 21% των Ρώσων θεωρούν υπεύθυνες τις δυτικές χώρες για την διάσπαση που προκλήθηκε στο κομμουνιστικό στρατόπεδο εξαιτίας του τσεχοσλοβάκικου προγράμματος φιλελευθεροποίησης που έγινε γνωστό ως «Άνοιξη της Πράγας» και στο οποίο έθεσε τέλος η στρατιωτική επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης. Το 23% των Ρώσων πιστεύουν σήμερα ότι η στρατιωτική επέμβαση έγινε μετά από απόπειρα Τσεχοσλοβάκων πολιτικών να καταλάβουν με πραξικόπημα την εξουσία, ενώ το 18% πιστεύουν ότι το 1968 ο «κόσμος ξεσηκώθηκε κατά του τότε καθεστώτος που εγκαθίδρυσε η Σοβιετική Ένωση» ενώ το 2008 το ποσοστό των Ρώσων που είχε αυτή την άποψη ήταν 31%.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 36% και πλέον των Ρώσων πιστεύουν ότι η Σοβιετική Ένωση» «πιθανώς» ή , «αναμφιβόλως» ενήργησε σωστά επεμβαίνοντας στρατιωτικά στην Τσεχοσλοβακία, ενώ το 45% δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να απαντήσουν.

    Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Levada –Centr, δείχνουν ότι ακολουθείται μια πολιτική λήθης των γεγονότων αυτών. Εκτοπίζεται όπως λέει το θέμα των ευθυνών που έχει η κρατική εξουσία για εγκλήματα που έχει διαπράξει εκτός και εντός της χώρας. «Αυτά (τα γεγονότα-σ.σ.) υπό κάποια έννοια αναπαράγουν όλα τα τραύματα που έχει προκαλέσει η χρήση βίας για την επίλυση πολιτικών ζητημάτων», διευκρινίζει ο Γκουντκόφ. Και για αυτόν τον λόγο όπως λέει «η εξουσία αποφεύγει ζητήματα αυτού του είδους». «Αυτό που γίνεται είναι να ακολουθείται μια πολιτική δυσφήμησης του δημοκρατικού κινήματος στην Τσεχοσλοβακία το 1968 και όλων των γεγονότων, είτε απλά να υιοθετείται η πολιτική της αποσιώπησης».

    Ο Γκουντκόφ επισημαίνει επίσης ότι η σημερινή νεολαία στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει για τα γεγονότα του 1968. Το ποσοστό των νέων που δεν έχουν ακούσει για την στρατιωτική επέμβαση στην Τσεχοσλοβακία φθάνει το 90% επειδή «στα σχολεία τα γεγονότα αυτά παρουσιάζονται πολύ σύντομα με προκατάληψη, είτε δεν αναφέρονται καν σ’ αυτά». Μόνο άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω θυμούνται όπως λέει τα γεγονότα που σχετίζονται με την στρατιωτική επέμβαση στην Τσεχοσλοβακία το 1968.

    Ο Αντρέι Καλέσνικοφ από το Carnegie Moscow Center, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δήλωσε ότι «γενικά οι αρχές δεν επιθυμούν να δώσουν καμία προσοχή σε μια τέτοια επέτειο».

    Μου αρέσει!

  91. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Είπαμε, συνέβησαν και άλλα κοσμοϊστορικά γεγονότα την 21η Αυγούστου.

    Photos: 50 Years Since a Soviet Invasion Ended the Prague Spring

    https://www.theatlantic.com/photo/2018/08/photos-50-years-since-a-soviet-invasion-ended-the-prague-spring/567916/

    Μου αρέσει!

  92. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ο νέος ολοκληρωτισμός του 21ου αιώνα. Με την Κίνα να είναι στην πρωτοπορία.

    Leave no dark corner

    China is building a digital dictatorship to exert control over its 1.4 billion citizens. For some, “social credit” will bring privileges — for others, punishment.

    http://www.abc.net.au/news/2018-09-18/china-social-credit-a-model-citizen-in-a-digital-dictatorship/10200278

    Μου αρέσει!

  93. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ – ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
    Πόλωση και βία δίνουν προβάδισμα στον ακροδεξιό Μπολσονάρου

    06.10.2018, 19:03 | Ετικέτες: Βραζιλία, εκλογές, ακροδεξιά, βία, πρόεδρος
    Συντάκτης: efsyn.gr

    Διαρκώς ανοίγει η ψαλίδα υπέρ του ακροδεξιού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να του δίνουν προβάδισμα ακόμη και για τον δεύτερο γύρο. Στην τελευταία δημοσκόπηση των CNT/MDA ο Μπολσονάρου αύξησε τα ποσοστά του στο 36,7%, με τον υποψήφιο του Εργατικού Κόμματος και διάδοχο του Λούλα, Αντάτζι, να πέφτει στο 24%.

    Μάλιστα, όταν προσμετρώνται μόνο οι έγκυρες δηλώσεις ψήφους, το μερίδιο του Μπολσονάρου ανέρχεται σε 42,6% από 35,3%, γεγονός που υποδηλώνει ότι αν αυξηθεί κι άλλο θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία ακόμη και από τον πρώτο γύρο και να μην γίνει ο δεύτερος στις 28 Οκτωβρίου.

    Η προεκλογική εκστρατεία έγινε με όρους μεγάλης πόλωσης, η οποία ενισχύθηκε μετά και την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε ο πρώην στρατιωτικός Ζαΐχ Μπολσονάρου, φανατικός πολέμιος των μαύρων, των γυναικών, των ατόμων LGBTQ+, των ατόμων με αναπηρία και γενικώς των δικαιωμάτων.

    Ταυτόχρονα, σε ολόκληρη τη χώρα υπήρξαν εκτεταμένα φαινόμενα βίας, επιθέσεων εναντίον υποψηφίων, γεγονός που ανάγκασε τον φυλακισμένο πρώην πρόεδρο Λούλα να κάνει έκκληση για υπομονή και ψυχραιμία.

    Ο Μπολσονάρου, νοσταλγός της δικτατορίας, έχει υποσχεθεί να φτιάξει υπουργικό συμβούλιο από στρατηγούς, υποσχόμενος να καταστείλει τη διαφθορά, να χαλαρώσει τους νόμους περί οπλοκατοχής και να υπερασπιστεί τις χριστιανικές αξίες.

    Η πόλωση είναι ορατή παντού, ακόμη και στους δρόμους της πόλης, όπου επειδή δεν επιτρέπονται πλέον προεκλογικές εκστρατείες, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις υπέρ ή κατά του Μπολσονάρου, ο οποίος έχει κάνει μια επιθετική προεκλογική εκστρατεία, με χρήση fake news, συκοφαντικών επιθέσεων της Ακροδεξιάς κατά του Κόμματος των Εργατών, αλλά και από απειλές για στρατιωτική επέμβαση

    […]

    http://www.efsyn.gr/arthro/polosi-kai-dinoyn-provadisma-ston-akrodexio-mpolsonaroy

    Μου αρέσει!

  94. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ένα άρθρο σχετικό με τα δημοψηφίσματα. Απόλυτα εύλογη, κατά την γνώμη μου, η κριτική που διατυπώνεται για αυτά.

    Π. Ελευθεριάδης: «Τα δημοψηφίσματα, όπλο στα χέρια των λαϊκιστών»

    http://www.kathimerini.gr/988487/article/epikairothta/ellada/p-eley8eriadhs-ta-dhmoyhfismata-oplo-sta-xeria-twn-laikistwn

    Αθήνα 2015. Λονδίνο 2016. Σκόπια 2018. Τρία πρόσφατα δημοψηφίσματα, με διαφορετικό πολιτικό υπόβαθρο και ερώτημα, αλλά με κοινή κατάληξη: όσοι ψήφισαν γύρισαν, πλειοψηφικά τουλάχιστον, την πλάτη σε αυτό που φαινόταν ως έντιμος και λογικός συμβιβασμός, σε αυτό που υποστήριζαν, εμφατικά, οι πολιτικές ελίτ.

    Για τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μάχιμο δικηγόρο στο Λονδίνο Παύλο Ελευθεριάδη η αιτία δεν εντοπίζεται μόνον στην εμφανή απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος, αλλά και στο ίδιο το εργαλείο του δημοψηφίσματος.

    «Ενα δημοψήφισμα συνήθως συσκοτίζει αντί να διαφωτίζει τις πολιτικές επιλογές μας», σχολιάζει στις «Σαββατιάτικες Συναντήσεις» ο 51χρονος Ελευθεριάδης, υπογραμμίζοντας πως «τα δημοψηφίσματα είναι γνωστό εργαλείο των λαϊκιστών, καθώς τους είναι πολύ εύκολο να απλοποιούν τα πράγματα σε ένα δημοψήφισμα και, τελικά, να αφαιρούν από τους πολιτικούς τους αντιπάλους κάθε νομιμοποίηση».

    Ο Ελευθεριάδης, ο οποίος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νομική αντιπαράθεση με το βρετανικό Δημόσιο για τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος για το Brexit (υπόθεση Wilson vs the Prime Minister), απορρίπτει κάθε επιχείρημα ότι η θέση του μπορεί να χαρακτηριστεί από κάποιους αντιδημοκρατική και, πάντως, ελιτίστικη. «Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Το δημοψήφισμα ενισχύει τις ελίτ. Το δημοψήφισμα απλοποιεί τα θέματα και επιτρέπει στους μοχλούς της εξουσίας να το ερμηνεύσουν ή να το παρερμηνεύσουν όπως αυτοί θέλουν» λέει, αντλώντας παραδείγματα τόσο από τη διαδικασία του Brexit όσο και από την ελληνική περιπέτεια του 2015. «Στη Βρετανία είπαν “Πάρε πίσω τον έλεγχο”, χωρίς να ξεκαθαρίζουν τι σημαίνει αυτό. Στην Ελλάδα ισχυρίστηκαν ότι την κρίση την έφεραν οι ξένοι και οι ντόπιοι έμμισθοι πράκτορές τους και ότι όσοι ήθελαν μεταρρυθμίσεις ήταν πουλημένοι στους ξένους. Ελεγαν “ή εμείς ή αυτοί”, υπονοώντας ότι πίσω από τα προβλήματα υπάρχει ένας μυστικός εχθρός, ή κάποιοι κακοί άνθρωποι, που πρέπει να συνθλιβούν από τους καλούς. Ετσι κέρδισε το “Οχι” το δημοψήφισμα στην Ελλάδα».

    Κι όπως στην Ελλάδα το «όχι» έγινε «ναι», έτσι και στη Βρετανία, συνεχίζει ο Ελευθεριάδης, «η, ας πούμε, άρχουσα τάξη ή έστω, η ηγετική ομάδα των Συντηρητικών ισχυρίστηκε ότι, βάσει δημοψηφίσματος, θα μπορούσε να προχωρήσει σε όποιας μορφής brexit ήθελε». Εως ότου οι αντιδράσεις φορέων και η Δικαιοσύνη επέβαλαν την έγκριση του όποιου σχεδίου από τη Βουλή.

    Επιστρέφοντας στη συζήτηση περί άμεσης δημοκρατίας και δημοψηφισμάτων, ο Ελευθεριάδης –με ειδίκευση στο συνταγματικό δίκαιο, στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη φιλοσοφία του δικαίου– είναι σαφής: «Η άμεση δημοκρατία, όπως και τα δημοψηφίσματα, είναι κάτι επικίνδυνο, είναι μία εν λευκώ εξουσιοδότηση προς την εκάστοτε κυρίαρχη ομάδα εξουσίας. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν είναι το δεύτερο καλύτερο πολίτευμα, επειδή είναι δύσκολη η άμεση Δημοκρατία, είναι –κατά την άποψή μου– το καλύτερο πολίτευμα. Η άμεση δημοκρατία έχει κινδύνους αυταρχισμού, δεν έχει θεσμούς λογοδοσίας γιατί, πολύ απλά, ισχυρίζεται ότι είναι η αυθεντική βούληση του λαού. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία εξασφαλίζει την εκπροσώπηση όλων των φωνών. Εκεί βαρύτητα έχει όχι μόνον ο αριθμός των ψήφων, αλλά και το ειδικό βάρος αυτού που τοποθετείται. Οταν μιλούσε ο Λεωνίδας Κύρκος στη Βουλή, μπορεί το κόμμα του να ήταν μικρό, αλλά η φωνή του ήταν βαρύνουσα… Πώς θα ακουστεί μία τέτοια φωνή σε ένα δημοψήφισμα;».

    Βεβαίως, η εξάντληση της κριτικής στο… εργαλείο (το δημοψήφισμα) δεν μπορεί να φέρει σε δεύτερη μοίρα την αιτία, τη γενικευμένη, δηλαδή, έκπτωση των πολιτικών στα μάτια των ψηφοφόρων. «Οσο ο απλός κόσμος θεωρεί ότι οι κρατούντες κοιτάζουν μόνο τα προσωπικά τους συμφέροντα ή τα συμφέροντα της κοινωνικής τους τάξης, ώστε να ωφελούνται οικονομικά και κοινωνικά αυτοί και τα παιδιά τους, τόσο θα απο-νομιμοποιείται η δημοκρατία. Η παγκοσμιοποίηση και η υπερβολική ισχύς του χρηματοοικονομικού τομέα δημιούργησαν αυτήν την αίσθηση της αδικίας. Το σύστημα φαίνεται σε πολλούς διεφθαρμένο. Γι’ αυτό αναζητούν τη ριζοσπαστική ανατροπή ενός σάπιου συστήματος. Το πρόβλημα για μένα είναι απλό: δημοκρατία και διαφθορά δεν μπορούν να συνυπάρξουν», υπογραμμίζει ο καθηγητής Ελευθεριάδης.

    Η άποψή του έχει ένα πρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς δεν είναι από τους πανεπιστημιακούς που βλέπουν τα πράγματα από την έδρα του. Εκτός από τη νομική μάχη για τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, με βάση τις αποδείξεις ότι η καμπάνια του Brexit ξεπέρασε τα όρια δαπανών, διοχετεύοντας σημαντικά κεφάλαια στη γνωστή Cambridge Analytica, ο Ελευθεριάδης έχει διατελέσει όχι μόνον υποψήφιος βουλευτής με το Ποτάμι, αλλά και διεκδικητής της προεδρίας του κόμματος απέναντι στο Στ. Θεοδωράκη. Παρά το γεγονός ότι η… κοίτη στενεύει επικίνδυνα, ο ίδιος θεωρεί το εγχείρημα επιτυχημένο, καθώς «βάλαμε στην πολιτική ζωή σημαντικά θέματα τα οποία έμειναν ως σημεία αναφοράς». «Γνώρισα», αφηγείται, «εκατοντάδες ανθρώπους που είναι ώριμοι και έτοιμοι να προωθήσουν γενναίες αλλαγές στη χώρα, που είναι θαρραλέοι και όχι συμβιβασμένοι με τη σημερινή μετριότητα, γνώρισα ανθρώπους που απεχθάνονται τη διαφθορά».

    Παρά το γεγονός ότι δεν κρύβει τη σφοδρή του κριτική προς την κυβέρνηση καθώς, όπως λέει, «ήταν μια πολύ κακή κυβέρνηση διότι προσπάθησε συστηματικά να απονομιμοποιήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους και τους θεσμούς γενικά», εκτιμά ότι η εμπειρία της κρίσης δημιουργεί προϋποθέσεις αισιοδοξίας. Πώς το εξηγεί; «Ο κ. Τσίπρας έκανε προσπάθεια να ελέγξει τη Δικαιοσύνη. Τελικά, όμως, ο λαϊκισμός δεν κατάφερε να πορθήσει τους θεσμούς μας. Στις μεγάλες δικαστικές υποθέσεις, όπως π.χ. στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς ή στις άδειες των ΜΜΕ, έκανε το καθήκον της». Οπως σημειώνει: «Το συμπέρασμά μου είναι ότι οι θεσμοί μας άντεξαν. Δεν βρισκόμαστε σήμερα στη δεινή κατάσταση της Πολωνίας ή της Ουγγαρίας, αν και η κυβέρνηση το προσπάθησε».

    Μου αρέσει!

  95. Ο/Η Ενη λέει:

    Πολύ καλο αρθρο ΔΠ.

    Απομυθοποιει τα «λαοφιλη» δημοψηφισματα με επιστημονικο τροπο.

    υγ.
    Ειναι αραγε τυχαιο οτι ολοι οι δικτατορες, παντου, χρησιμοποιουν τα δημοψηφισματα;

    Μου αρέσει!

  96. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Δολοφονήθηκε δημοσιογράφος στην Βουλγαρία, ερευνούσε υπόθεση διαφθοράς.

    Εδώ και κάποιους μήνες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν χώρα δολοφονίες δημοσιογράφων σε δημοκρατικές υποτίθεται χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Βουλγαρία είναι η τρίτη χώρα της ΕΕ στην οποία δολοφονείται δημοσιογράφος. Αυτές οι δολοφονίες είναι ένα πολύ ανησυχητικό σημάδι για το κράτος δικαίου αλλά και για την κατάσταση των ατομικών ελευθεριών τόσο στις χώρες όπου συμβαίνουν όσο και γενικότερα στον ευρωπαϊκό χώρο.

    Βουλγαρία: Δολοφονήθηκε η δημοσιογράφος Βικτόρια Μαρίνοβα που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς

    http://www.kathimerini.gr/988660/article/epikairothta/kosmos/voylgaria-dolofonh8hke-h-dhmosiografos-viktoria-marinova-poy-ereynoyse-ypo8eseis-diaf8oras

    Η Βικτόρια Μαρίνοβα, 30χρονη δημοσιογράφος του βουλγαρικού τηλεοπτικού δικτύου TVN κακοποιήθηκε σεξουαλικά και δολοφονήθηκε χθες στην πόλη Ρούσε της Βουλγαρίας, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Η δημοσιογράφος πραγματοποιούσε έρευνα για υπόθεση διαφθοράς στην διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

    Η τελευταία εκπομπή της δημοσιογράφου αφορούσε συγκεκριμένα έρευνα που πραγματοποιούσε δημοσιογραφική ομάδα για εταιρείες που συμμετέχουν σε κατασκευαστικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το 30%-40% των ευρωπαϊκών κονδυλίων διασπαθίσθηκαν ή δαπανήθηκαν σε μίζες.

    Είναι η τρίτη δημοσιογράφος που δολοφονείται τον τελευταίο χρόνο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ερευνώντας υποθέσεις διαφθοράς. Τον περασμένο Οκτώβριο δολοφονήθηκε στην Μάλτα η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, ενώ τον Φεβρουάριο δολοφονήθηκε στην Σλοβακία ο δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ.

    […]

    Μου αρέσει!

  97. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση Βενιζέλου: Η πολύπλευρη Ευρωπαϊκή κρίση, είναι πρωτίστως κρίση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

    https://www.tanea.gr/print/2018/10/06/opinions/politikes-apopseis/i-eyropaiki-sosialdimokratia-prepei-na-epinoisei-ksana-ton-eayto-tis/

    Μου αρέσει!

  98. Ο/Η Ενη λέει:

    Νικο Π,

    Δεν ξερω γιατι, αλλα ο Βενιζελος αγνοει εντελως το παγκοσμιο οικονομικο περιβαλλον. Περιοριζεται στην Ευρώπη, λες και δεν συνεβη ποτέ η παγκοσμια χρηματοπιστωτικη κριση το 2008.
    Ετσι ερμηνευει την ευρωπαικη «κριση», (εννοει και την ανοδο των ευρωπαικων ακροδεξιων δυναμεων αραγε;;) και την αποδιδει
    ως κριση της ευρωπαικης σοσιαλδημοκρατιας. Φυσικα με σοβαρά πειστικα επιχειρηματα εμβελειας ενος Βενιζελου. Ομως και παλι αγνοειται το παγκοσμιο κοινωνικο-οικονομικο συστημα σαν να μην υπαρχει………

    Οι ανισοτητες που διευρυνονται παγκοσμιως ολο το τελευταιο διαστημα , μετα την κριση του 2008, δεν υπολογιζονται ως καθοριστικος παραγοντας των διεθνων εξελιξεων ;

    Μου αρέσει!

  99. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην δημοσιότητα τα στοιχεία για το ποιοί είναι οι φορείς που έχουν λάβει τα 1,7 δις ευρώ που η ΕΕ έχει δώσει στην Ελλάδα για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

    Προσφυγικό: Η λίστα με τα υπουργεία, τους οργανισμούς και τις ΜΚΟ που πήραν τα 1,6 δισ. ευρώ

    https://www.athensvoice.gr/greece/483986_prosfygiko-i-lista-me-ta-ypoyrgeia-toys-organismoys-kai-tis-mko-poy-piran-ta-16-dis

    Στα 1,69 δισ. ευρώ ανήλθε η συνολική βοήθεια της ΕΕ για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 10 Οκτωβρίου 2018.

    Από τα 1,69 δισ. ευρώ, οι ελληνικές Αρχές έχουν να λαμβάνουν 794 εκατ. ευρώ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) 506,67 εκατ. ευρώ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) 119,7 εκατ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO) 26 εκατ. ευρώ, οι διάφορες διεθνείς ΜΚΟ – εταίροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 201 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εγκριθεί αλλά παραμένουν αδιάθετα 44,6 εκατ. ευρώ προς Διεθνείς Οργανισμούς ή ΜΚΟ.

    Αναλυτικότερα, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 1,69 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα χορηγούνται ως εξής:

    Πρώτον, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020, η Ελλάδα δικαιούται 561 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 322,8 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και 238,2 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ). Από τα 561 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί ως τον Oκτώβριο του 2018 τα 164 εκατ. ευρώ.

    Δεύτερον, μέσω του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ, η Επιτροπή έχει εγκρίνει, από το 2015 ως σήμερα, επείγουσα βοήθεια, ύψους 481 εκατομμυρίων ευρώ. Εξ’ αυτών, τα 233 εκατ. ευρώ χορηγούνται απευθείας προς τις ελληνικές Αρχές, τα 150 εκατ. ευρώ στον UNHCR, τα 72 εκατ. ευρώ στον ΙΟΜ και 26 εκατ. ευρώ στην EASO.

    Τρίτον, το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ που διαχειρίζεται ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, έχει εγκρίνει για την Ελλάδα από το Μάρτιο του 2016, 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 605,3 εκατ. είναι ήδη συμβάσεις. Οι δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης είναι μόνο διεθνείς οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που λαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες από αυτό το Ταμείο. Οι εταίροι της ΕΕ, διά μέσου των οποίων χορηγείται η ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και τα ποσά που λαμβάνουν είναι τα κάτωθι:

    UNHCR (356,67 εκατ. ευρώ)
    IOM (47,7 εκατ. ευρώ)
    Danish Refugee Council (44,5 εκατ. ευρώ)
    International Rescue Committee (28,74 εκατ. ευρώ)
    ΙFRC (17,6 εκατ. ευρώ)
    Norwegian Refugee Council (17,3 εκατ. ευρώ)
    Arbeiter-Samariter-Bund (15,26 εκατ. ευρώ)
    UNICEF (14,8 εκατ. ευρώ)
    Medecins du Monde (14,3 εκατ. ευρώ)
    OXFAM (13,5 εκατ. ευρώ)
    Save the Children (9,65 εκατ. ευρώ)
    Mercy Corps (6,57 εκατ. ευρώ)
    Terre des Hommes (5,83 εκατ. ευρώ),
    CARE Germany (3,73 εκατ. ευρώ),
    Spanish Red Cross (2 εκατ. ευρώ)
    Μetadrasi (1 εκατ. ευρώ)
    Smile of the Child (0,8 εκατ. ευρώ)

    Όσον αφορά τα επείγοντα κονδύλια προς τις ελληνικές Αρχές που χορηγούνται μέσω του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ, συνολικού ύψους 233 εκατ. ευρώ, έχουν εγκριθεί και εκταμιεύονται σταδιακά ως εξής:

    Υπουργείο ‘Αμυνας 127,73 εκατ. ευρώ
    Υπουργείο Υγείας 27,45 εκατ. ευρώ
    Υπουργείο Εσωτερικών 26,95 εκατ. ευρώ
    Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών 12,76 εκατ. ευρώ
    Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής 10,42 εκατ. ευρω.

    Πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία, το Μάρτιο του 2016, είχαν χορηγηθεί τα εξής ποσά:

    Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής 8,35 εκατ. ευρώ
    Ελληνική Αστυνομία 5,58 εκατ. ευρώ
    Γενική Γραμματεία Συντονισμού 6 εκατ. ευρώ
    Ελληνικό Λιμενικό Σώμα 6,67 εκατ. ευρώ
    Υπηρεσία Ασύλου 1,18 εκατ. ευρώ

    Μου αρέσει!

  100. Ο/Η Ενη λέει:

    Καποτε υπηρχαν οι Οικολογοι-Πρασινοι, και γινονταν ευρεια συζητηση στην Καλυβα.
    Τι απεγιναν;
    Σημερα εκλεγεται Δημαρχος σε Δημο

    της περιοχης Βρυξελλων, ενας ελληνας οικολογος – πρασινος.

    http://www.kathimerini.gr/989944/article/epikairothta/politikh/o-ellhnas-oikologos–prasinos-poy-egine-dhmarxos-stis-vry3elles

    Χθες στη Βαυαρια το κομμα των Πρασινων σημειωσε μεγαλη επιτυχία, ως δευτερο κομμα.

    υγ.1 Παρεμπιπτοντως σχολιο μου εδω 3/8 14/02, σχετικο με αρθρο του Economist για την κλιματικη αλλαγη «Ο Κοσμος ψηνεται»

    Υποτιθεται οτι ολα τα ελληνικα κομματα, εχουν και μια «συνιστωσα» τους Πρασινους, ομως δεν φαινεται να τους απασχολει και πολυ ,το θεμα αυτο, ουτε την κυβερνηση ουτε την αντιπολιτευση.

    υγ2
    Περισσοτερο ενδιαφερον εχει ο Καμμενοςς, ο οποιος απεδειξε οτι πραγματι ειναι Μπουλης.
    Ηξερε οτι η «εναλλακτικη για τα Σκοπια» δεν ηταν αποδεκτη απο τον συνεταιρο του τον Τσιπρα, ομως αυτος πηγε και την ξεφουρνισε στις ΗΠΑ, κατα την επισημη επισκεψη του ως υπουργος Αμυνας.
    Τώρα βεβαια στο υπουργικο συμβουλιο σημερα θα δικαιολογηθει στους συνεταιρους του υπουργους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποιο βεβαια θα δειξουν κατανοηση.
    Θα πει οτι αυτος θα ψηφισει , οταν ερθει στη βουλή, τη συμφωνια των Πρεσπων παρολο που δεν την θελει.
    Και η ελληνικη κοινη γνωμη, ανεξαρτητως πολιτικης τοποθετησης, μενει εκπληκτη απο την «Μπουλητιδα» που εχει καταλαβει μια ολοκληρη κυβερνηση.

    Μου αρέσει!

  101. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Έχουμε τον Ρουβίκωνα, μας ήρθε τώρα, από το άλλο άκρο, και η… ΕΣΑ (απόλυτα ξεκάθαρο σε τι ακριβώς παραπέμπουν συνειρμικά τα αρχικά της). Κάπου όμως ήταν αναμενόμενο, μετά από τόσα χρόνια ανομίας στον χώρο των πανεπιστημίων εκ μέρους διάφορων ακροαριστερών ομάδων θα έφτανε η στιγμή όπου θα έκαναν την εμφάνισή τους και οι αντίστοιχες ακροδεξιές, για να κάνουν φυσικά και αυτές τα ίδια (από αντίστροφη ιδεολογική σκοπιά βεβαίως, αλλά πάντως τα ίδια).

    Πεδίο σύγκρουσης η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών

    http://www.kathimerini.gr/990921/article/epikairothta/ellada/pedio-sygkroyshs-h-filosofikh-sxolh-a8hnwn

    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

    Σε ξέφραγο αμπέλι έχουν μετατραπεί τα δημόσια πανεπιστήμια, με απόλυτη κυβερνητική ευθύνη. Χθες, μέλη της ακροδεξιάς ομάδας «Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση» (ΕΣΑ) μπήκαν στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, έριξαν τρικάκια, έγραψαν συνθήματα, ενώ ζωγράφισαν τον αγκυλωτό σταυρό στην είσοδο χώρου που καταλήφθηκε προ δεκαημέρου από την αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας». Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προσβλέπει στο «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα», όπως έχει δηλώσει, για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα βίας και παραβατικότητας στα ΑΕΙ –χαρακτηριστικά, οι τελευταίες διαμαρτυρίες σε ΟΠΑ και ΑΠΘ για τους κινδύνους από τους χρήστες και τους διακινητές ναρκωτικών που μπαίνουν σε πανεπιστημιακούς χώρους– ενώ η επιτροπή που μελέτησε τα ίδια θέματα υπό την προεδρία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου πρότεινε «για τις πρόσκαιρες καταλήψεις χώρων από φοιτητές ή και τρίτους για αναψυχή-διασκέδαση, δημιουργήστε χώρους αναψυχής ελεγχόμενους που θα παραχωρούνται στους φοιτητές. Ελέγξτε τους διοργανωτές των εκδηλώσεων για το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής»…

    Ειδικότερα, τα άτομα που μπήκαν χθες στη Φιλοσοφική ζωγράφισαν αγκυλωτούς σταυρούς πάνω στο σήμα της αναρχίας στην πόρτα της αίθουσας 516, η οποία έχει καταληφθεί από τον «Ρουβίκωνα». Οπως ανακοίνωσε η Κοσμητεία της Σχολής, τα εξωπανεπιστημιακά άτομα αυτοπροσδιορίζονται ως «Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση», ΕΣΑ, όπως και η «υπογραφή» που άφησαν. Στον χώρο εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν φοιτητές ή διδάσκοντες.

    Μετά τα γεγονότα, ακολούθησαν αναρτήσεις από τις δύο ομάδες στο Διαδίκτυο.

    […]

    Μου αρέσει!

  102. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ο Πλεύρης πάντως συμπλέει με τον Ρουβικώνα.

    https://www.athensvoice.gr/greece/446032_konstantinos-pleyris-symfono-me-osa-kanei-o-royvikonas

    Μου αρέσει!

  103. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ένα πραγματικά πολύ σημαντικό ζήτημα που δυστυχώς όμως περνάει σχετικά απαρατήρητο λόγω του ότι το «σκεπάζει» ο όλος επικοινωνιακός θόρυβος γύρω από την συμφωνία των Πρεσπών.

    Η σημασία της απόφασης για επέκταση της αγιαλίτιδας ζώνης

    http://www.kathimerini.gr/990930/article/k-blogs/security-bulletin/amesh-analysh-h-shmasia-ths-apofashs-gia-epektash-ths-agialitidas-zwnhs

    ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

    Η ανακοίνωση για την τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, αποτελεί μια εξέλιξη η οποία αλλάζει την πάγια στάση της εξωτερικής πολιτικής στο συγκεκριμένο ζήτημα για 80 χρόνια. Τα 6 ναυτικά μίλια ισχύουν από το 1936 και έκτοτε υπάρχει μια διαρκής συζήτηση περί του αν η Ελλάδα θα πρέπει να τα επεκτείνει στα 12, βάσει του εθιμικού δικαιώματος που ορίζεται από την ίδια τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Από τον Ιούνιο του 1996 και έπειτα, το συγκεκριμένο ζήτημα κατέστη κεντρικό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας εξουσιοδότησε το κράτος να κηρύξει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

    Έκτοτε η κραταιά αντίληψη είναι ότι η Ελλάδα είτε θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη συνολικά, σε όλο το εύρος των θαλασσών και πελάγων που την περιβάλλουν (Ιόνιο, Μεσόγειος και, φυσικά, Αιγαίο) ή καθόλου. Η αντίληψη του Νίκου Κοτζιά, που όπως φάνηκε από τις δηλώσεις που έγιναν προ ολίγου συμπίπτει με εκείνη του πρωθυπουργού και πλέον και υπουργού Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα είναι ότι η άποψη του «όλα ή τίποτα» αποτελεί επιχείρημα της αδράνειας στην εξωτερική πολιτική. Υπάρχουν, ωστόσο και αρκετές αντίθετες απόψεις και αυτό προκύπτει ανάγλυφα από το γεγονός ότι παρά την ύπαρξη προσχεδίων των Προεδρικών Διαταγμάτων που επιτρέπουν την αρχική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. στη ζώνη από τα Διαπόντια Νησιά βόρεια της Κέρκυρας έως και τα Αντικύθηρα, δεν υπάρχει ακόμα κάποια προώθησή τους στο τελικό στάδιο. Υπάρχει, επίσης, επεξεργασία για μια δεύτερη ζώνη, από τα Αντικύθηρα έως την Κρήτη. Και τέλος, εφόσον προωθηθούν οι απαραίτητες επεξεργασίες ακόμα μια ζώνη από τα Αντικύθηρα μέχρι τον Παγασητικό. Πρακτικά, μια τέτοια εξέλιξη επεκτείνει στην ουσία την κυριαρχία της Ελλάδας στις συγκεκριμένες ζώνες.

    Ωστόσο μια τέτοια αντίληψη δεν μπορεί να είναι μονολιθική. Όσοι παρακολουθούν επί δεκαετίες τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα διερωτώνται για ποιο λόγο επί 17 χρόνια η Ελλάδα έχει εμπλακεί με την Τουρκία σε κύκλους διερευνητικών επαφών προκειμένου, μεταξύ άλλων, να διευθετήσει και διαφορές στο Αιγαίο, ασχέτως αν η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί εθιμικό δικαίωμα.

    Κατ’ αυτή την αντίληψη, η επιλογή της τμηματικής επέκτασης είναι εξαιρετικά προβληματική, καθώς αφαιρεί από την Ελλάδα ένα πάγιο επιχείρημα που έχει έναντι της Τουρκίας και αυτό συνδέεται, προφανώς, με την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και την αποφυγή μονομερών κινήσεων, ακόμα και αν αυτές αιτιολογούνται a priori από το Διεθνές Δίκαιο. Επιπλέον, κατά την ίδια άποψη, μία τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδαςζώνης, παρέχει επιχειρήματα στους ισχυρισμούς των Τούρκων, οι οποίοι περιγράφουν το Αιγαίο ως μία περίπτωση αρχιπελάγους που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, λόγω ιδιομορφίας, με τις πάγιες προβλέψεις του Διεθνούς Θαλασσίου Δικαίου.

    Οι ενστάσεις είτε συνδέονται με την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει συνολική διευθέτηση του ζητήματος, άρα να περιλάβει και τα νησιά του Αιγαίου σε αυτή την επέκταση. Είτε με την άποψη ότι η διεθνής συγκυρία και η άνευ προηγουμένου προκλητικότητα της Άγκυρας, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η δράση του Μπάρμπαρος.

    Επίσης, στην περίπτωση του Ιονίου πελάγους αποτελεί ερωτηματικό αν η ανακήρυξη των 12 μιλίων συνδέεται με κάποιο τρόπο και με τις διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Αθήνα και τα Τίρανα για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Αν ναι, τότε σημαίνει ότι Ελλάδα και Αλβανία πρακτικά έχουν έναν ελάχιστο βαθμό συναντίληψης για το μέρος των θαλασσίων ζωνών που τις αφορούν, αν όχι, είναι πολύ πιθανόν η διαδικασία να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα, καθώς δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι εφόσον Ελλάδα και Αλβανία καταλήξουν σε συμφωνία, είναι πιθανόν να ακολουθήσει και επανακαθορισμός των υφιστάμενων ορίων της ΑΟΖ και με την Ιταλία. Ωστόσο με δεδομένες τις πολιτικές συνθήκες και στη συγκεκριμένη γειτονική χώρα, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να θεωρείται παρά μια μακρινή πιθανότητα.

    Οφείλει, επίσης, να προβληματίσει το γεγονός ότι ενώ, σε γενικές γραμμές το Προεδρικό Μέγαρο, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών (τα δύο τελευταία ταυτίζονται πλέον) βρίσκονταν σε αγαστή συνεργασία για πολλά από αυτά τα ζητήματα, φαίνεται ότι πλέον αντιλαμβάνονται τη νομική υφή του θέματος που αφορά τις θαλάσσιες ζώνες με τρόπο διαφορετικό. Σε κάθε περίπτωση, καλά πληροφορημένες πηγές παρουσιάζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως έναν φορέα ο οποίος κινείται πάντα και μονίμως με βάση την Συνταγματικότητα. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, πάντως, οι αντικρουόμενες πληροφορίες που υπάρχουν περί του αν τα Προεδρικά Διατάγματα έχουν φτάσει ή όχι στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Επί του πρακτέου, παραδείγματα τμηματικής ανακήρυξης υπάρχει και είναι, βεβαίως, η Τουρκία, η οποία έχει επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της από τα 6 στα 12 ν.μ. στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, αφήνοντας εκτός το Αιγαίο. Πρόκειται, βεβαίως, για πραγματικότητες δεκαετιών. Μια τελευταία, αλλά εξίσου κρίσιμη παράμετρος είναι η άποψη που έχουν οι Δυτικοί γι’ αυτές τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δείξει έναν αξιοσημείωτο βαθμό συνεργασίας και συνεννόησης με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες για μια σειρά από ζητήματα που ξεκινούν από τα προγράμματα λιτότητας, μέχρι τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την αντιμετώπιση των απειλών άλλου τύπου στην περιοχή. Ωστόσο, η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης δεν αποτελεί άσκηση επί χάρτου αλλά, εφόσον ολοκληρωθεί, ουσιαστική μεταβολή στο στάτους της χώρας στην περιοχή. Κάτι που σημαίνει ότι, εκ των πραγμάτων, θα ακολουθήσουν εξελίξεις που θα δοκιμάσουν την αντοχή του πολιτικού συστήματος αλλά και της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

    Μου αρέσει!

  104. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ο Πλεύρης πάντως συμπλέει με τον Ρουβικώνα.»

    Ε, τώρα θα έχει και την ΕΣΑ για να συμπλέει (όπως τα παλιά καλά χρόνια).

    Μου αρέσει!

  105. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ο Βενιζέλος έβγαλε ανακοίνωση.

    Μου αρέσει!

  106. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Μία (σπάνια) προσωπική μαρτυρία για το καθεστώς της κακιστοκρατίας που ισχύει στην χώρα.

    «Η θέση αυτή είναι για τον κ. Τάδε»

    http://www.kathimerini.gr/989739/opinion/epikairothta/politikh/h-8esh-ayth-einai-gia-ton-k-tade

    ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Μ. ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ*

    Π​​ιθανότατα γνωρίζετε ότι, στη διάρκεια της κρίσης, μισό εκατομμύριο Ελληνες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Μάλλον ξέρετε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ICAP, οι πλείστοι των ανθρώπων αυτών διακρίνονται για το υψηλό μορφωτικό τους επίπεδο – έξι στους δέκα είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Ισως διαβάσατε ότι, όπως ανέφεραν στην έρευνα, ένας κύριος λόγος που κρατά τους νέους μετανάστες μακριά από τη χώρα τους είναι η «αναξιοκρατία» και η «διαφθορά». Τέσσερις στους δέκα δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν.

    Εχουν άδικο; Το θεσμικό περιβάλλον της χώρας είναι τέτοιο που διώχνει τους ικανούς. Οποιος μπορεί να φύγει θα το κάνει. Οποιος θα ήθελε να επιστρέψει στη χώρα του αποτρέπεται από αυτούς που κρατάνε τα κλειδιά – αν δεν είσαι «κολλητός», δεν έχεις μέλλον. Αν νομίζετε ότι υπερβάλλω διαβάστε την παρακάτω ιστορία, η οποία, σας βεβαιώνω, είναι πέρα για πέρα αληθινή.

    Ενας νέος και ορεξάτος για δουλειά καθηγητής πανεπιστημίου θέλει να επιστρέψει στη χώρα του, έπειτα από εικοσαετή επιτυχημένη υπηρεσία σε διακεκριμένο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Θέτει υποψηφιότητα σε προκηρυχθείσα θέση καθηγητή σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα (ΑΕΙ). Ακολουθούν μερικές αυθεντικά ελληνικές σκηνές.

    Σκηνή πρώτη: Συγγενής του υποψήφιου καλεί τη γραμματεία της σχολής για να μάθει ποια είναι τα απαραίτητα πιστοποιητικά πριν λήξει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων. Αντί πληροφοριών εισπράττει μια θρασύτατη απάντηση από τη γραμματέα της σχολής: «Η θέση αυτή είναι για τον κ. Τάδε». Με άλλα λόγια, η γραμματέας δηλώνει, χωρίς αιδώ, ότι η νόμιμη διαδικασία υπάρχει για το θεαθήναι. Η θέση έχει ήδη δοθεί!

    Σκηνή δεύτερη: Παρ’ όλα αυτά, ο επιστήμονας δεν πτοείται. Θέτει υποψηφιότητα. Δεν περνούν λίγες μέρες και λαμβάνει μήνυμα ότι τον αναζητά ο καθηγητής Δείνα. Τον παίρνει τηλέφωνο. «Γεια σας, είμαι ο [συστήνεται]». «Σε θυμάμαι από τα φοιτητικά σου χρόνια», απαντά ο κ. Δείνα. «Φαινόσουν από τότε ότι θα γίνεις ερευνητής. Γιατί όμως έθεσες υποψηφιότητα χωρίς να μας ρωτήσεις; Η θέση αυτή είναι για τον κ. Τάδε». «Μα η προκήρυξη είναι ανοιχτή», απαντά με έκπληξη ο υποψήφιος. Βλέπετε, έλειπε είκοσι χρόνια από την Ελλάδα και είχε ξεχάσει τέτοιου τύπου φρασεολογία. Εξεπλάγη. «Εγώ απλά θέλω να σε ειδοποιήσω ότι, αν επιμείνεις στην υποψηφιότητα, αυτό θα σου στοιχίσει και σε άλλη μελλοντική σου προσπάθεια να εκλεγείς σε θέση καθηγητή», απαντά ωμά ο κ. Δείνα. Αν η σκηνή σας θυμίζει τον «Νονό», δεν είναι τυχαίο.

    Ο υποψήφιος παρέμεινε απτόητος. Είκοσι χρόνια σταδιοδρομίας σε ανεπτυγμένη χώρα του εξωτερικού τον είχαν πείσει ότι δεν είναι δυνατόν να μην τηρούνται ούτε τα προσχήματα. «Δεν γίνεται, κάποιες διαδικασίες πρέπει να τηρούνται», σκέφτηκε. Επέμενε στην υποψηφιότητά του.

    Σκηνή τρίτη: Επίσκεψη στο γραφείο του διευθυντή της μονάδας στην οποία ανήκει η προκηρυχθείσα θέση. «Εχετε πολύ καλή ακαδημαϊκή πορεία και αξιόλογο ερευνητικό έργο. Εντούτοις εμάς δεν μας ενδιαφέρει η έρευνα. Αυτό είναι προσωπικό θέμα του κάθε μέλους του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού. Μπορεί, στο μέλλον, αν αποσύρετε την υποψηφιότητά σας, να προκηρύξουμε για σας μια θέση αναπληρωτή καθηγητή. Σκεφτείτε το και ενημερώστε με για την απόφασή σας».

    Σκηνή τέταρτη. Ο υποψήφιος δεν αποδέχεται την πρόταση. Τη θεωρεί άδικη, ευνοιοκρατική και απαράδεκτη για σύγχρονο πανεπιστήμιο ευρωπαϊκής χώρας. Εχοντας ωριμάσει επιστημονικά σε ένα θεσμικό περιβάλλον ειλικρίνειας, στο οποίο συνάδελφοι ανταλλάσσουν ισότιμα απόψεις ανεξάρτητα από την ιεραρχία ή την παλαιότητα, έκανε το λάθος να είναι ειλικρινής. «Με όλο τον σεβασμό, δεν νομίζω ότι αυτή η πολιτική του πανεπιστημίου είναι ορθή. Δεν υπέβαλα υποψηφιότητα για να συναλλαγώ, αλλά για να κριθώ αμερόληπτα για τα προσόντα μου». Ο διευθυντής εξερράγη. Είχε συνηθίσει σε δουλοπρεπείς συμπεριφορές, να τον γλείφουν και να τον κολακεύουν, όχι να του ορθώνουν το ανάστημα. Μικρή λεπτομέρεια: ο υποψήφιος είχε πολλαπλάσια ακαδημαϊκά προσόντα από τα δικά του!

    Αφήνω τα συμπεράσματα σε σας. Το μόνο που μπορώ κοινότοπα να πω είναι ότι με τους Τάδε, τους Δείνα, και όλο το σύστημα-νοοτροπία που τους στηρίζει, η χώρα δεν θα δει προκοπή: οι ικανοί θα φεύγουν, όσοι σοβαροί σταδιοδρομούν στο εξωτερικό δεν θα επιστρέψουν, τα πανεπιστήμια θα βυθίζονται στο έλος της «κολλητοκρατίας». Ο τελευταίος να μην ξεχάσει να κλείσει το φως.

    * Ο κ. Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος είναι καθηγητής της Ιατρικής και ακαδημαϊκός.

    Μου αρέσει!

  107. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα οι 4 πρώτοι φάκελοι από τον Φάκελο της Κύπρου (από τους συνολικά 30). Άργησε υπερβολικά να λάβει χώρα αυτή η κίνηση αλλά κομμάτια να γίνει, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Οι φάκελοι αυτοί αποτελούν πολύ σημαντικό αρχειακό υλικό τόσο για τους ιστορικούς και τους κοινωνικούς επιστήμονες όσο και για αυτούς τους πολίτες που έχουν ένα έντονο ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα.
    Να ευχηθούμε να συνεχιστεί η διαδικασία και να αναρτηθούν και οι υπόλοιποι 26.

    Οι 4 φάκελοι αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Βουλής και είναι ελεύθερα προσβάσιμοι.

    https://library.parliament.gr/Συλλογές/Αρχεία/Φάκελος-Κύπρου

    Μου αρέσει!

  108. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Μία έρευνα του Ποταμιού σχετικά με το πως διαχειρίζεται η κυβέρνηση τα χρήματα που λαμβάνει για τον έλεγχο των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών. Η έρευνα κατατείνει στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση αυτών των χρημάτων είναι εξαιρετικά ανεπαρκής, με αποτέλεσμα την δημιουργία αποκρουστικών καταστάσεων όπως αυτές στον καταυλισμό της Μόριας.

    Πιάνουν τόπο τα ευρωπαϊκά χρήματα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών;

    http://topotami.gr/pianoun-topo-ta-evropaika-chrimata-gia-tin-antimetopisi-ton-prosfigikon-roon/

    Μου αρέσει!

  109. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    O πρωτοποριακός τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση πετυχαίνει τα πλεονάσματα.

    «Για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, η κυβέρνηση δεν εκτελεί σωστά τον κρατικό προϋπολογισμό. Καθυστερεί για μήνες ή χρόνια την καταβολή των επικουρικών και των κύριων συντάξεων, των εφάπαξ, των επιστροφών φόρων, των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ενώ περικόπτει δραστικά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.»

    Το δηλητηριώδες υπερπλεόνασμα

    http://www.kathimerini.gr/991349/opinion/epikairothta/politikh/to-dhlhthriwdes-yperpleonasma

    ΤΑΣΟΣ ΑΒΡΑΝΤΙΝΗΣ*, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΡΓΚΟΒΑΣ**

    Συχνά στο παρελθόν κυριάρχησε προεκλογικά το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν». Ολοι οι νουνεχείς παραδέχονται ότι αυτό έκανε ζημιά στον τόπο. Δημιούργησε προσδοκίες ότι η οικονομία είχε καλύτερες προοπτικές και απενοχοποίησε τη σπατάλη του πολιτικού συστήματος και των διαφόρων προσοδοθηρικών ομάδων. Σήμερα, το καταστροφικό σύνθημα επαναλαμβάνεται. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα στη ΔΕΘ ότι «η οικονομία πάει καλά … κάθε χρόνο υπερβαίνουμε τους στόχους που έχουμε θέσει». Ευσταθούν οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού; Οχι. H επίτευξη πρωτογενούς υπερπλεονάσματος όχι μόνο δεν είναι αρκετή για να υπάρξει ανάπτυξη, αλλά –εξαιτίας του τρόπου που επιτεύχθηκε– αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες της αδυναμίας της οικονομίας.

    Για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, η κυβέρνηση δεν εκτελεί σωστά τον κρατικό προϋπολογισμό. Καθυστερεί για μήνες ή χρόνια την καταβολή των επικουρικών και των κύριων συντάξεων, των εφάπαξ, των επιστροφών φόρων, των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ενώ περικόπτει δραστικά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Εάν αντιστοιχίσουμε αριθμούς δίπλα από κάθε πηγή καθυστέρησης ή περικοπής, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν σημαντικά συρρικνωμένο.

    Εξάλλου, η ρευστότητα η οποία συσσωρεύεται στα ταμεία του κράτους δεν είναι αποτέλεσμα δημιουργίας νέου πλούτου αλλά μεταφοράς πλούτου από την παραγωγική οικονομία στο κράτος. Το 2009 είχαμε πρωτογενές έλλειμμα ύψους 24,3 δισ. ευρώ με ΑΕΠ περίπου 235 δισ. ευρώ. Το 2018 με 180 δισ. ευρώ ΑΕΠ θα έχουμε 7,5 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή η δημοσιονομική προσαρμογή των 31 δισ. ευρώ κόστισε στην οικονομία σχεδόν 55 δισ. ευρώ. Τα χρόνια της κρίσης το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε περίπου κατά 24%. Ομως τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν από το 25,5% στο 28,6%. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας βαρύτατους φόρους. Πολύ γρήγορα οι καταθέσεις έγιναν φόροι. Τα κρατικά πλεονάσματα δημιούργησαν ιδιωτικά ελλείμματα. Το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε με αλματώδεις ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, τόσο σε ονομαστικό μέγεθος όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ, και τείνει πλέον να πλησιάσει τα μεγέθη του δημοσίου χρέους. Οσο το διαθέσιμο εισόδημα συρρικνώνεται λόγω της αδύναμης ανάκαμψης και της εξοντωτικής υπερφορολόγησης, τόσο καθίσταται προβληματική η μερική έστω εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους. Ολοι οι διεθνείς οργανισμοί αναδεικνύουν τη χώρα μας σε παγκόσμια «πρωταθλήτρια υπερφορολόγησης».

    Με τον τρόπο που επιτυγχάνονται τα υπερπλεονάσματα αποτελούν δηλητήριο και όχι φάρμακο για την οικονομία. Το κράτος απομυζά όλη τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας. Είναι μοιραίο λάθος –μεγαλύτερο ίσως ακόμη κι από την άφρονα διαχείριση του πρώτου εξαμήνου του 2015– η κυβέρνηση να μεταδίδει το μήνυμα ότι «λεφτά υπάρχουν». Ετσι ο πολιτικός κίνδυνος αυξάνεται και τα επιτόκια δανεισμού ανεβαίνουν στα ύψη. Οσο επικρατούν αυτές οι συνθήκες, η χώρα θα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές και εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο λιτότητας με ανεπαρκείς ρυθμούς ανάπτυξης.

    * Ο κ. Τάσος Αβραντίνης είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΦΙΜ.
    ** Ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας είναι καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

    Μου αρέσει!

  110. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Έλαβε χθες χώρα η πλέον πολύνεκρη επίθεση εναντίον των εβραίων των ΗΠΑ με 11 νεκρούς. Ο δράστης εμφορούνταν από σκληροπυρηνικές ακροδεξιές αντιλήψεις – οπαδός της «λευκής υπεροχής», υποστηρικτής της άποψης ότι λαμβάνει χώρα μία «γενοκτονία εις βάρος των λευκών» και άλλες τέτοιες ανάλογες ακροδεξιές παλαβομάρες.

    Pittsburgh synagogue victims included 97-year-old, pair of brothers

    https://www.reuters.com/article/us-pennsylvania-shooting/names-of-dead-possible-motive-to-be-released-in-mass-shooting-at-pittsburgh-synagogue-idUSKCN1N208A

    The 11 victims murdered at a Pittsburgh synagogue in the deadliest attack ever on the Jewish community in the United States were mostly older worshipers, ranging in age from 54 to 97, officials said on Sunday.

    The suspected gunman, 46-year-old Robert Bowers of Pittsburgh, stormed the building during a Saturday morning service and also wounded six other people including four police officers before being arrested.

    […]

    “I’M GOING IN”

    Bowers had made many anti-Semitic posts online, including one early on Saturday. In another, he slammed U.S. President Donald Trump for doing nothing to stop an “infestation” of the United States by Jews.

    A social media post by Bowers on Saturday morning said a Jewish refugee organization, the Hebrew Immigrant Aid Society, “likes to bring invaders in that kill our people. I can’t sit by and watch my people get slaughtered. Screw your optics, I’m going in”.

    […]

    Μου αρέσει!

  111. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Μα, πως? Πως είναι δυνατόν να ισχύουν όλα αυτά?? 😮 Αυτοί που έκαναν την έρευνα δεν το ξέρουν ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε κάτω από την «ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς», όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται μία ορισμένη αφήγηση που έχει πολύ πέραση, ειδικά στις μέρες μας?

    Πάντως με τέτοιες αντιλήψεις να είναι οι κυρίαρχες στην κοινωνία, πάλι καλά να λέμε, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα, ιδίως την δεκαετία που διανύουμε, στα χρόνια της κρίσης.

    Ερευνα: «Υπάρχει Θεός» για τους Ελληνες

    http://www.kathimerini.gr/992442/gallery/epikairothta/ellada/ereyna-yparxei-8eos-gia-toys-ellhnes

    ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Τέταρτη ανάμεσα σε 34 χώρες της Ευρώπης έρχεται η Ελλάδα στο πεδίο της ταύτισης της θρησκείας με την εθνική ταυτότητα. Τρεις στους τέσσερις Ελληνες (76%) θεωρούν ότι το να είναι χριστιανοί ισοδυναμεί με το να είναι «αληθινοί Ελληνες». Το αντίστοιχο για τον εαυτό τους πιστεύουν μόνο ένας στους επτά Σουηδούς και ένας στους τρεις Αγγλους, Γάλλους και Γερμανούς. Πρόκειται για ένα μόνο από τα ευρήματα που προέκυψαν από μεγάλη έρευνα του αμερικανικoύ Pew Research Center, η οποία διενεργήθηκε την περίοδο 2015-2017 μεταξύ 56.000 ενηλίκων σε 34 κράτη της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και δημοσιοποιήθηκε χθες.

    Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ένα αόρατο «σιδηρούν παραπέτασμα» εξακολουθεί να υψώνεται και να διχοτομεί την Ευρώπη στις απόψεις για τη θρησκεία, τις μειονότητες και τα κοινωνικά θέματα όπως ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και η νομιμότητα της έκτρωσης. Δεύτερον, ότι η Ελλάδα, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε μέλος του ανατολικού μπλοκ, χαρακτηρίζεται από πεποιθήσεις που συντονίζονται σχεδόν πλήρως με τις απόψεις που επικρατούν σήμερα στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

    Υπάρχει Θεός

    Μεταξύ των 34 κρατών και εθνικοτήτων οι Ελληνες πρωτεύουμε στην πίστη μας ότι υπάρχει Θεός (92%), ξεπερνώντας ακόμα και τους Ρώσους (75%), την ίδια ώρα που μόνο το 36% των Σουηδών δηλώνει το ίδιο. Πρωτεύουμε επίσης στην πίστη μας ότι υπάρχει το «κακό μάτι» (66%), με τους Σουηδούς να έρχονται τελευταίοι και καταϊδρωμένοι (μόλις με 9%). Την πρώτη θέση σε ολόκληρη την ήπειρο καταλαμβάνουμε και στην πεποίθηση ότι ο πολιτισμός μας είναι ανώτερος όλων των άλλων (89%).

    Γενικότερα, οι ανατολικές χώρες διακρίνονται από υψηλά ποσοστά πίστης στην πολιτισμική τους ανωτερότητα έναντι όλων των άλλων (69% των Ρώσων, 84% των Αρμενίων). Οι Δυτικοευρωπαίοι εμφανίζονται περισσότερο «σεμνοί» (μόλις το 36% των Γάλλων και το 45% των Γερμανών δηλώνουν το ίδιο). Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις το 31% των Ελλήνων θα αποδεχόταν μουσουλμάνο ως μέλος της οικογένειάς του και μόνον το 35% θα αποδεχόταν Εβραίο. Πρόκειται για ποσοστά πολύ κοντά στα χαμηλότερα της Ευρώπης. Για να έχουμε μια συγκριτική εικόνα, το 55% των Γερμανών θα αποδεχόταν μουσουλμάνο και το 76% των Γάλλων θα αποδεχόταν Εβραίο. Οι Ελληνες διακρινόμαστε από εξίσου χαμηλά ποσοστά προθυμίας να αποδεχθούμε στην οικογένειά μας τόσο μουσουλμάνους όσο και Εβραίους, κάτι που δεν ισχύει ούτε στις ανατολικές χώρες.

    Οι περισσότερες διακρίνονται από μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής απέναντι στους Εβραίους. Παράλληλα, το 74% των Ελλήνων εκτιμά ότι η καταγωγή (το «αίμα») και η εθνική ταυτότητα ταυτίζονται. Οι περισσότεροι δηλαδή πιστεύουν ότι δεν μπορεί να είναι Ελληνας κάποιος που δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα. Το ίδιο πιστεύουν το 22% των Σουηδών και το 48% των Γάλλων. Οι συντηρητικές αντιλήψεις επεκτείνονται και στις στάσεις για τα δικαιώματα και τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Για παράδειγμα, το 75% των Γερμανών και το 77% των Βρετανών υποστηρίζουν τον γάμο ομοφύλων, ενώ τον απορρίπτουν το 90% των Ρώσων, το 79% των Βουλγάρων και το 70% των Ελλήνων. Τέλος, προξενεί εντύπωση ότι, παρά τη διάδοση της έκτρωσης, το 52% των Ελλήνων θα ήθελε να απαγορευτεί (!), κάτι που δηλώνουν μόνον το 18% των Βρετανών και μόλις το 3% των Σουηδών.

    Μου αρέσει!

  112. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Την 4η υψηλότερη φορολογία ακινήτων στην Ε.Ε. έχει η Ελλάδα

    http://www.kathimerini.gr/994891/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/thn-4h-yyhloterh-forologia-akinhtwn-sthn-ee-exei-h-ellada

    Mε την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ θα μπορούσε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και να ενισχυθεί η κατανάλωση, υποστηρίζει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε μελέτη του για την ακίνητη περιουσία.

    Μάλιστα, τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγούσε στην τόνωση του ΑΕΠ με περίπου 1,35 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2018-2022, με παράλληλη δημιουργία περίπου 32.000 θέσεων εργασίας ετησίως για το ίδιο χρονικό διάστημα.

    Από τη μελέτη του ΙΟΒΕ που διενεργήθηκε για τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων για την Ποιότητα προκύπτει ότι η χώρα μας σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, έχει από τις υψηλότερες φορολογίες στην ακίνητη περιουσία και συγκεκριμένα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, πίσω από χώρες όπου ο κλάδος της κτηματαγοράς ευημερεί.

    […]

    Μου αρέσει!

  113. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ο Γκρουέφσκι, καταζητούμενος από τις αρχές της χώρας του, κατέφυγε στην Ουγγαρία ζητώντας πολιτικό άσυλο. Για να δούμε τι θα κάνει ο Ορμπάν.

    Στη Βουδαπέστη για πολιτικό άσυλο κατέφυγε ο Γκρουέφκσι

    http://www.kathimerini.gr/994950/article/epikairothta/kosmos/sth-voydapesth-gia-politiko-asylo-katefyge-o-gkroyefksi

    Στη Βουδαπέστη, όπου έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο, κατέφυγε ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφκσι, μετά το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του από τις αρχές της χώρας του.

    Οπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook: «Tις τελευταίες μέρες έχω λάβει αμέτρητες απειλές για τη ζωή μου.

    Είμαι στη Βουδαπέστη τώρα, και ζήτησα πολιτικό άσυλο από τις ουγγρικές αρχές.

    Πάντα θα παραμένω πιστός στην αιτία της Μακεδονίας. Δεν θα τα παρατήσω ποτέ».

    Μου αρέσει!

  114. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Π. Τατσόπουλος – Αντ. Πανούτσος στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.
    Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 19:02 UPD:19:15

    https://www.naftemporiki.gr/story/1413248/p-tatsopoulos-ant-panoutsos-sta-psifodeltia-tis-nd

    Μου αρέσει!

  115. Ο/Η Aftercrisis (@Aftercrisis) λέει:

    Αφώτιστε
    Τατσόπουλος πάλι στη Βουλή, με άλλο κόμμα;
    Δεν τους βλέπω καθόλου καλά και τους υπόλοιπους μισούς Αθηναίους, σερνικούς και θηλυκούς.
    Ο Θεός με φύλαξε (ή ο πελαργός το 1952 απέφυγε να κατέβει και να με ρίξει πιο νότια) και ως Θεσσαλονικεύς είμαι ασφαλής.

    Δύστροπε
    ο Γκρούεφσκι στον Ορμπάν – όμοιος ομοίω αεί πελάζει
    Αλλά και οι 2 μαζί ακόμη δεκτοί στο ΕΛΚ
    Ως ευρωπαική πολιτική είμαστε μια ωραία κατάσταση. Θεός να φυλάει την Ευρώπη από το πολιτικό μβάχαλο τούτων των ημερών

    Μου αρέσει!

  116. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    @Aftercrisis

    1. Με κατάλληλα μέτρα (τσιγκινα…) 🙂 υμείς οι υπόλοιποι μισοί/ες Αθηναίους/ες, θα αμυνθούμε.

    2. Σε έχουμε ανακηρύξει επίτιμο νότιο 🙂 άμα δε και διατηρητέο βόρειο.

    Μου αρέσει!

  117. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Τον άφησαν να φύγει, δεν άντεχαν να τον φυλακίσουν. 🙂

    Εδώ οι θαυμαστές του υπαρκτού, της χούντας στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, του Χόνεκερ και του Τσαουσέσκου, φιλοξενούνται στο πασόκ της Γερμανίας, το ΕΛΚ σε πείραξε; 🙂

    Μου αρέσει!

  118. Ο/Η Aftercrisis (@Aftercrisis) λέει:

    σχο
    το «πασόκ» της Γερμανίας (που δεν ήταν καθόλου πασοκ), έχει – ή είχε όταν ήταν στα καλά του – κάμποσους βιομηχανικούς εργάτες. 🙂
    Το πραγματικό πασοκ είχε μόνον τραπεζικούς, οτετζήδες και άλλους δεκοτζήδες.
    Λέγεται ότι υπήρχε και ένας βιομηχανικός εργάτης και τον είχαν σε γυάλα – τό ίδιο συνέβαινε και στους κινέζους του ΕΚΚΕ 🙂
    Πάντως, μιας και τώρα το SPD είναι στα πάρα πολύ κάτω του, θα πρέπει να πώ ότι δεν είναι ωραίο να χτυπάμε τους πεσμένους κάτω.
    Και μη βλέπουμε ελλαδοκεντρικά, με βάση το τί μας κάθεται στο λαιμό εδώ – μόνον το ένα «φθαρμενο πολιτικό ρούχο» της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας κοκ.
    Δυστυχώς – ή ευτυχώς – όλο το καθιερωμένο πολιτικό σύστημα στην Ευρώπη (και Αμερική) έχει τα μαύρα χάλια του
    Η κρίση – πολιτική και αξιών – είναι γενική στα πρώην καθιερωμένα κόμματα, δεν είναι μόνον των Σοσιαλδημοκρατών ή μόνον του ΕΛΚ. Γι αυτό εκει εξαερώνεται η υποστήριξη των πολιτών τόσο στο SPD όσο και στην Eνωση CDU-CSU
    Ευτυχως, ειδικα στη Γερμανία υπάρχουν οι Πράσινοι και απορροφούν – μέχρι τώρα – το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών που απεγκλωβίζονται. Και λιγότεροι πάνε στους φαιοχίτωνες. Αλλά σ’ αυτό η Γερμανία είναι μια ευτυχής εξαίρεση. Και δεν είμαστε σίγουροι ούτε για τη Γερμανία τι επιφυλάσσει το αύριο ή το μεθαύριο.

    Μου αρέσει!

  119. Ο/Η Aftercrisis (@Aftercrisis) λέει:

    Αφώτιστε
    Προμηθεύτηκαν πολλοί και εδώ.
    Έγκαιρα και αμέσως. Τότε, όταν κυκλοφόρησε ότι ο Τάτς παίρνει το Intercity με πρόθεση να περάσει τα Τέμπη με κατεύθυνση προς βορράν.
    Ακούστηκε τότε, ότι μέχρι Σκόπια, ακόμη και Βελιγράδι, κάποιοι εκεί εισαγωγείς φρόντισαν να αδράξουν την ευκαιρία και μοσχοπούλησαν. 🙂

    Μου αρέσει!

  120. Ο/Η δεξιος λέει:

    Παλαιά και Νέα Ευρώπη Άφτερ.Το θυμάσαι αυτό,προφητικό ήταν.

    Μου αρέσει!

  121. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Ορέ μην ανησυχείτε εσείς εκεί πάνου οι βόρειοι. Αλλά και εδώ χάμου Αφώτιστε δεν έχουμε θέμα. Όπως γνωρίζουμε στέλεχος της ΝΔ που ξέρει από αυτά, το έχει δηλώσει ξεκάθαρα «Εμείς ούτε να γ@@@@με δεν ξέρουμε» (μετά από απανωτά περιστατικά όπου είχαμε και νεκρούς 😉 αλλά και εξαφανίσεις από το προσκήνιο.
    Οπότε ο Τατσόπουλος εξασκούσε το επάγγελμα όσο ήταν στην …σκεπτόμενη αριστερά (πολιτισμικώς και πολιτικώς).
    Τώρα θα την πάθει σαν τον μακαρίτη τον Καραγιώργη, ;μετά την ..οδηγία του Βελουχιώτη περί της χρήσης συγκεκριμένων οργάνων του ανθρώπου στο βουνό. 😉
    Και ο Πέτρος είναι πολύ συνεπής σε ότι ακολουθεί (για όσο το ακολουθεί).
    Να ανησυχήσετε όταν ξαναβγεί στον ..χώρο,
    ΥΓ Πάντως πιστεύω ότι μαζί με τον Αντώνη Πανούτσο θα κάνουν πολύ ωραίο δίδυμο.
    Και συμφωνώ και εγώ ότι η συγκεκριμένη είδηση είναι πολύ ..ζουμερή .

    Μου αρέσει!

  122. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αναγνώστη, είδες τι είπε η Ξένη; 😎

    Μου αρέσει!

  123. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Όχι, για πες

    Μου αρέσει!

  124. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Το είδα!
    Πού ενδιαφέρον και κάνει για ανάρτηση.
    Όμως το ζήτημα του Αντωνίου Πανούτσου και του Πέτρου Τατσοπούλου πρέπει να συζητηθούν ξεχωριστά, άσχετα με το αν η δυναμική που θα δημιουργηθεί με την συμμετοχή τους στο αυριανό κυβερνητικό σχήμα υπό τον Κούλη, θα λύσει, ανάμεσα σε άλλα και το ζήτημα της τρομοκρατίας.
    Ίσως θα μπορούσε να συνδυασθεί και με την δυναμική που εξασφαλίζει και η συμμετοχή του γνωστού δημοσιογράφου και ιστορικού Δημητρίου Καμπουράκη.

    Τελικά ορέ Σχολιαστή, πλάκα έχει, άνοιγμα στην κεντροδεξιά ο Αλέξης νά σου το ..δίδυμο του υποργείου προστασίας του πολίτη, άνοιγμα στην κεντροαριστερά ο Κυριάκος, νά σου ο Τατσόπουλος με τον Πανούτοο .
    Ξέρω γω ρε παιδί μου, εγώ είμαι υπερβολικός και κάτι δεν καταλαβαίνω;;

    Μου αρέσει!

  125. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Γελασα πολυ τοσο με την ανταποκριση του aftercrisis, οσο και τις αναλυσεις του Αναγνωστη.

    Όσο για το Βελιγράδι, θα χρειαστεί σκαμνάκι, σκάλα βιβλιοθήκης 🙂 για να …σκαρφαλώσει στις ωραίες Σερβιδες.

    Μου αρέσει!

  126. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Τελος συμφωνώ οτι το ζήτημα του Αντωνίου Πανούτσου και του Πέτρου Τατσοπούλου πρέπει να συζητηθούν ξεχωριστά, σε ιδιαίτερη ανάρτηση.

    Τέτοιο και τόσο γέλιο είχα καιρό να μου συμβεί.

    Μου αρέσει!

  127. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ο Πανούτσος αν και Ολυμπιακός είναι καλή επιλογή.🍏

    Ο Τατσόπουλος βγήκε με το συριζα οπότε εχει επιβαρύνει τη θέση του 🍉

    Μου αρέσει!

  128. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Χαίρεσαι πολύ δεξιέ για όλα αυτά τα ακροδεξιά σκουπιδιάρικα πανηγύρια αλλά μην το ξεχνάς, το 1933 θα το ακολουθήσει το 1945. 😉

    Εδω μία διαφορετική ματιά για το ακροδεξιό πανηγύρι της Πολωνίας στο οποίο αναφέρεται το βίντεο που ανάρτησες. Mερικά ενδεικτικά αποσπάσματα.

    Celebrating Independence Day With Poland’s Far Right

    https://newrepublic.com/article/152211/celebrating-independence-day-polands-far-right

    […]

    The mood was combative. Days before, Warsaw’s mayor Hanna Gronkiewicz-Waltz had announced a ban on the annual Independence Day march, which since its inception as a fringe gathering for nationalists in 2009 has grown into a magnet for far-right groups from across the globe. The annual event is organized and promoted by radical nationalist groups, and the presence of white power slogans at last year’s march prompted alarmist headlines about the rise of fascism in Poland and left the government scrambling to avoid such scenes on the centenary.

    […]

    Borodacz’s group arrived in Warsaw around noon after an eight-hour drive, sleep-deprived but energized by the scenes unfolding outside the bus windows. Some 200,000 people had descended on the city center, according to official figures released during the march, carrying Polish flags and armbands with the logo of the Home Army, a wartime resistance movement. Some were decked out in historical military uniforms. Every few seconds, the deafening bang of a flare could be heard.

    Borodacz and his friends wove their way into the crowd, and moments later stood shoulder to shoulder with thousands of fellow Poles and activists—from members of far-right groups like Italy’s Forza Nuova to Polish families on day trips with their kids—to hear President Andrzej Duda declare the event open.

    “I want us to march together beneath our banners, in an atmosphere of joy,” Duda said, his voice echoing through speakers that towered above the crowds. “Let this be a march for everyone, one which everyone wants to join and at which everyone feels good.”

    […]

    Yet long after sunset, when the vast crowd congregated before a stage outside the National Stadium to hear speeches by the leaders of the far-right movements which hosted the march, the mood shifted.

    “Independence means Poland’s sovereignty from foreign capitals—from Moscow, from Berlin, from Washington,” National Movement leader Robert Winnicki told the crowd. “The dictatorship of the 21st century is the dictatorship of globalists.” The crowd erupted into nationalist chants.

    […]

    “Independence is freedom from those who want to destroy our healthy Polish Christian traditions,” he continued. “And today in the name of independence we must declare decisive war against that whole rainbow gang which wants to corrupt our youngest generation.” The leader of the National-Radical Camp, another group affiliated with the National Movement, thanked Forza Nuova and other far-right activists from across Europe from coming to Poland for the march.

    Around 9 p.m., when the speeches were over, Borodacz and his friends packed a pizza restaurant not far from the stadium. This had been the largest Independence Day march they’d ever attended, and half of the people who had joined Borodacz had come for the first time. Many said they’d attend again.

    Borodacz took a seat at the largest table, and ordered a beer. He seemed energized by the speeches he’d heard. He has long believed it was time for Poland to stand up to the European “elites” and defend its national identity from liberal advocates of gay marriage, immigration, and other measures he believes pose a threat to the health of his nation.

    “We live in a Europe that’s moving towards a single state, a single army and a single constitution. How do you convince people to come on board with that?” he said. “You destroy patriotism and discredit it in those countries, you distance people from the values of their ancestors, from God and Christianity, you promote multiculturalism and leftist ‘values’, you liquidate the traditional nuclear family and you push people into a life devoted purely to consumerism.”

    […]

    Μου αρέσει!

  129. Ο/Η δεξιος λέει:

    Για να γίνει το 1945 θα πρέπει πρώτα να γίνει πόλεμος.Δεν βλέπω τους Πολωνούς να έχουν διάθεση να επιτεθούν σε κανένα.Το μόνο που λένε είναι ότι δεν δέχονται μετανάστες και να τους αφήσουν ήσυχους.Μπορούν να τους πάρουν οι άλλοι.Ο καθένας στη χώρα του κάνει ότι θέλει.

    Μου αρέσει!

  130. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Για να γίνει το 1945 θα πρέπει πρώτα να γίνει πόλεμος.»

    Δεν είναι απαραίτητο, αρκεί να έχουν κάνει πολλές μαλακίες οι ακροδεξιοί μαλάκες που υποστηρίζεις.

    «Το μόνο που λένε είναι ότι δεν δέχονται μετανάστες και να τους αφήσουν ήσυχους.»

    Λένε πολλά περισσότερα. Το άρθρο αναφέρει αρκετά από αυτά. Άνοιξε τα μάτια σου να τα διαβάσεις. Η εναντίον των μεταναστών στάση και ρητορεία είναι απλά η αιχμή του δόρατος μίας πολύ ευρύτερης αντιφιλελεύθερης και υπερσυντηρητικής πολιτικής ατζέντας.

    Μου αρέσει!

  131. Ο/Η δεξιος λέει:

    Το διάβασα όλο.Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να έχει όποια ατζέντα θέλει.Εσύ μπορεί να θέλεις να έχεις τα Εξάρχεια και τη Μόρια και οι Πολωνοί να κουνάνε τις σημαιούλες τους.Εάν κηρύξουν τον πόλεμο σε κάποιον,τότε αλλάζει το πράγμα.

    Independence means Poland’s sovereignty from foreign capitals—from Moscow, from Berlin, from Washington,” National Movement leader Robert Winnicki told the crowd.

    Αυτά κάποτε τα έλεγαν εδώ πολλοί.Ποιό είναι το πρόβλημα;

    Μου αρέσει!

  132. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ποιό είναι το πρόβλημα;»

    Και ο Χίτλερ με τον Μουσολίνι τα ίδια δεν έλεγαν? Οπότε, μέχρι να κάνουν τον πόλεμο, ποιό ήταν το πρόβλημα?

    … Μήπως το πρόβλημα ήταν ότι ότι είχαν επιβάλλει ολοκληρωτικά καθεστώτα? ….

    Οι ακροδεξιοί σκατάδες που υποστηρίζεις έχουν μία πολύ ευρύτερη αντιφιλελεύθερη-αντιδημοκρατική ατζέντα – δεν γουστάρουν μαύρους, εβραίους, ομοφυλόφιλους, μουσουλμάνους, αριστερούς, κεντρώους, φιλελεύθερους, το κράτος δικαίου, ιδέες διαφορετικές από τις δικές τους. Κοινώς, δεν γουστάρουν καθόλου όποιον δεν είναι σαν τα μούτρα τους. Και όπου κερδίζουν την εξουσία προσπαθούν κατόπιν να επιβάλλουν τις υπερσυντηρητικές αντιλήψεις τους διαμέσου του κρατικού καταναγκασμού, ενίοτε και διαμέσου της βίας.

    Τσίμπα και άλλο ένα άρθρο για τα φιλαράκια σου, τους πολωνούς φασίστες, είναι πριν από 1,5 χρόνο αλλά παραμένει το ίδιο επίκαιρο, ίσως ακόμα περισσότερο. Mερικά ενδεικτικά αποσπάσματα παρακάτω.

    Poland’s populist government let far-right extremism explode into the mainstream

    https://news.vice.com/en_us/article/nedyyb/poland-populist-government-far-right-extremism

    […]

    Today, ultranationalist politics has a pronounced influence on Polish youth culture, from football stadiums to music to streetwear. Openly xenophobic far-right politicians have seats in Parliament, and the populist government of the conservative Law and Justice party has adopted a nationalist, anti-immigrant platform that shares much ground with the far right. The annual Independence Day demonstration in Warsaw, organized by far-right nationalist groups, now draws estimated crowds of up to 70,000 people, marching under the slogan “Poland for the Poles.”

    […]

    Critics say the country’s government has harnessed, legitimized, and emboldened this ultranationalist politics, allowing it to spread from the margins into mainstream political discourse, shattering civic norms along the way.

    The ruling right-wing Law and Justice party has adopted a nationalist agenda as central to its populist platform, and emboldened extremists by turning a blind eye to their abuses. The result has been an explosion of xenophobia that in the past two years has led to a surge of racially motivated attacks, public and online hate speech, and harassment, much of it targeted at the country’s tiny Muslim minority.

    […]

    As in Hungary, where the government is engaged in building an “illiberal” democracy, Law and Justice’s populist agenda includes toppling the perceived dominance of a Western-leaning liberal elite, rolling back socially liberal values to align with the country’s conservative roots, and wresting power from Brussels to restore national control over the country’s affairs. According to a recent report by the pro-democracy think tank Freedom House, the biggest difference between the Hungarian and Polish contexts is that Law and Justice has transformed the Polish landscape “at breakneck speed, and in violation of the country’s own laws.”

    This erosion of democratic checks and balances has included moves to neuter the Constitutional Tribunal, the country’s highest court, earning the government a rebuke from the European Commission. The government has tightened its grip on the media, turning it into what critics say is a propaganda arm, and moved to restrict demonstrations and pass a raft of measures rolling back liberal advances on social issues.

    […]

    Perhaps the country’s most high-profile far-right politician is Robert Winnicki, the leader of the National Movement, a party that hopes to translate the power of Poland’s street-based far-right movements into even more parliamentary seats. He unabashedly describes his party as xenophobic and far right, although he claims that, from a Western point of view, “half the Polish political scene is far right.”

    “To us, even the National Front in France seems quite liberal when it comes to traditional values,” he said.

    I met Winnicki in the National Movement’s sparsely furnished Warsaw offices, where the walls are decorated with vintage photos of the marching, uniformed nationalist militias of the 1930s the party sees as its ideological forebears. The ONR and All-Polish Youth, fellow far-right organizations opposed to liberalism, tolerance, multiculturalism, and gay rights, also meet here on a weekly basis. The three closely linked groups are key players in organizing the annual Independence March, now such a key fixture in Europe’s far-right scene that it draws ultranationalist groups and hooligan firms from across the continent to Warsaw.

    […]

    When ultranationalists do overstep the line, the response from authorities is now silence, and sometimes accommodation. In one infamous 2015 episode, a man who burned an effigy of an Orthodox Jew at an ONR-organized anti-refugee rally in Wroclaw was sentenced to 10 months in jail; in a rare move, prosecutors said the sentence was too harsh, and the man eventually received a lighter sentence.

    […]

    Critics fear that Law and Justice’s decision to instrumentalize the far right will prove a dangerous miscalculation for the country, with lasting consequences that will not simply be corrected in the pendulum swing of parliamentary politics. “I’m afraid something fundamental has changed in terms of Poland’s democratic culture,” Pankowski said.

    Μου αρέσει!

  133. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Δεν ισχύει Δεξιέ και νομίζω το κταλαβαίνεις. Η Καμπότζη φερειπέιν δεν είχε το δικαίωμα να εφαρμόσει την ατζέντα των τρελαμένων του Πολ Ποτ και καλώς της κήρυξαν τον πόλεμο. Φυσικά δεν είναι το ίδιο, αλλά το αναφέρω για να πω ότι δεν έχει γενική ισχύ αυτό που αναφέρεις.
    Και αφού εν προκειμένω δεν μιλάμε για πολέμους, μπορούμε να πούμε ότι στο πολιτικό επίπεδο μπορούν να γίνονται παρεμβάσεις στην ατζέντα μιας χώρας (για τα εσωτερικά της). Ειδικά όταν αυτή ανήκει σε οργανισμούς και τα ρέστα (πχ ΕΕ, ΝΑΤΟ κλπ).

    Οπότε πρέπει να το δούμε πιο συγκεκριμένα και όχι από θέση αρχής

    Μου αρέσει!

  134. Ο/Η δεξιος λέει:

    Όχι,δεν έλεγαν τα ίδια ο Χίτλερ και ο Μουσσολίνι.Αυτοί ήθελαν και το έλεγαν χαρτί και καλαμάρι να κατακτήσουν άλλες χώρες.Και δεν είναι υποχρεωτικό να δέχεται μια χώρα μετανάστες.Πότε έγινε υποχρεωτικό και ποιός το αποφάσισε.Ούτε τα υπόλοιπα είναι υποχρεωτικά.

    @ Αναγνώστης

    Συγκεκριμένα η ΕΕ δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τις μετακινήσεις των ευρωπαικών λαών και μόνο.Αυτό λέει η συνθήκη της.Πουθενά δεν λέει η συνθήκη ότι πρέπει να εισάγει ανθρώπους από την Ασία ή άλλες ηπείρους.
    Καθώς ψάχνουν να βρούν παραβιάσεις των αρχών της ΕΕ στην Πολωνία και την Ουγγαρία θα έχεις παρατηρήσει ότι οι μόνες που έχουν βρει και εστιάζουν είναι διάφοροι διορισμοί δικαστών,κάτι σαν αυτά που γίνονται και εδώ αλλά δεν λένε τίποτα – εκτός από τις βόμβες γιατί δεν έχω ακούσει σε Πολωνία και Ουγγαρία να βάζουν βόμβες στα σπίτια των ανεπιθύμητων δικαστών όπως γίνεται στην Ελλάδα,απλώς τους παραγκωνίζουν.

    Μου αρέσει!

  135. Ο/Η δεξιος λέει:

    Εν τω μεταξύ η μεγάλη διαδήλωση εκεί έληξε με ζημιές μηδέν.Περιμένετε να δείτε τι θα γίνει στην προοδευτική Αθήνα το Σάββατο όπως κάθε χρόνο.Το ξέρουν και οι ίδιοι άλλωστε.

    https://www.athensvoice.gr/greece/493527_astakos-i-athina-gia-polytehneio-mystikoi-astynomikoi-sta-exarheia-kai-drones

    Μου αρέσει!

  136. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Όχι,δεν έλεγαν τα ίδια ο Χίτλερ και ο Μουσσολίνι.Αυτοί ήθελαν και το έλεγαν χαρτί και καλαμάρι να κατακτήσουν άλλες χώρες.»

    Τα ίδια έλεγαν. Με την εξαίρεση ότι η ρητορική τους ήταν πολύ πιο πολεμόχαρη κατά τα άλλα υπόλοιπα που έλεγαν ακριβώς ίδια ήταν με αυτά που λέει η σύγχρονη ακροδεξιά – όπως οι τωρινοί έτσι και οι παλιοί είχαν ένα σωρό θέματα με εβραίους, μαύρους, ομοφυλόφιλους, φιλελευθερους, αριστερούς, με ανθρώπους που παρεξέκλιναν από τα καθιερωμένα, με το κράτος δικαίου και τις ασφαλιστικές δικλείδες του, με ιδέες που δεν συμφωνούσαν με τις δικές τους, και παντού έβλεπαν εχθρούς που επιβουλεύονταν την «εθνική ενότητα», τα «δίκαια του λαού», την «καθαρότητα της φυλής», και δε συμμαζεύεται. Οπότε ναι, τις ίδιες μαλακίες έλεγαν, απλά οι τωρινοί, ακριβώς επειδή οι κοινωνίες σήμερα είναι πολύ πιο υποψιασμένες από ότι πριν από 80 χρόνια (εν μέρει και λόγω αυτού ακριβώς που συνέβη τότε), δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν ακόμα, και ευτυχώς, την εξουσία που θα απαιτούνταν για να προχωρήσουν στον ολοκληρωτικό έλεγχο της κοινωνίας.

    «Και δεν είναι υποχρεωτικό να δέχεται μια χώρα μετανάστες.»

    Όχι δεν είναι υποχρεωτικό. Από την άλλη όμως οι σύγχρονοι φασίστες που υποστηρίζεις χρησιμοποιούν την αντιμεταναστευτική ρητορεία ως αιχμή του δόρατος μίας πολύ ευρύτερης αντιδημοκρατικής-αντιφιλελευθερης ατζέντας. Και επικεντρώνεις αποκλειστικά την προσοχή σου στις αντιμεταναστευτικές τους κορώνες ακριβώς για να μην βγάλεις άχνα για τα υπόλοιπες αθλιότητες που υποστηρίζουν τα φασισταριά που υποστηρίζεις.

    Μου αρέσει!

  137. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Εν τω μεταξύ η μεγάλη διαδήλωση εκεί έληξε με ζημιές μηδέν.

    Είναι ευγενικά παιδιά οι σύγχρονοι φασίστες, γνωστό αυτό.

    «Poland’s National Police Headquarters would only provide figures for hate crimes committed over the past three years. The numbers have remained relatively steady: 727 in 2014, 791 in 2015, and 765 last year.

    But Bodnar and Pankowski say these do not reflect the growing frequency and severity of incidents they deal with. “Every week now we have a situation where somebody is beaten up,” said Bodnar. “Two years ago it would not happen that often.” In the current climate, he said, “many attacks are not reported, especially verbal attacks, because people don’t expect any kind of response.”

    (Από το τελευταίο λινκ.)

    Μου αρέσει!

  138. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Δεξιέ ..δεν σε προλαβαίνω. Εσύ μπήκες στην ουσία, εγώ είχα μείνει στο γενικό. Δηλαδή ότι δεν είναι λόγος που δεν παρεμβαίνουν άλλοι, εκ των έξω, η υλοποίηση μιας ατζέντας στο εσωτερικό μιας χώρας, αν αυτή δεν περιλαμβάνει και επεκτατικές κινήσεις με πόλεμο σε άλλα κράτη.
    Αν το δεχθούμε, προχωράμε σε πιο ειδικά θέματα, όπως ποιος παρεμβαίνει, πώς κλπ.
    Γενικά μιλώντας αν η ΕΕ έχει κατεύθυνση και οδηγίες σχετικά με τους μετανάστες η κάθε χώρα πρέπει να την υλοποιήσει στο μέρος που την αφορά.
    Αν θέλουν να μην την υλοποιήσουν ας πούνε και αυτοί ..ουάου σαν τον δικό μας τον λεβέντη 😉 . Και επίσης δεν βλάπτεις μια άλλη χώρα μόνο όταν της κηρύσσεις τον πόλεμο, την βλάπτεις και όταν διαμορφώνεις συνθήκες να την πνίξεις σε μετανάστες ου δεν μπορεί να υποστηρίξει.

    Μου αρέσει!

  139. Ο/Η δεξιος λέει:

    @ Αναγνώστης

    Η ΕΕ δεν έχει συνθήκη που να αφορά τους μετανάστες.Υποχρεωτικές για τα κράτη μέλη είναι οι συνθήκες που ενσωματώνουν κοινοτικό δίκαιο και η παραβίασή τους μπορεί να καταγγελθεί στο ευρωπαικό Δικαστήριο και όχι οι αποφάσεις συμβουλίων κορυφής.
    Κάποια συνθήκη για τους μετανάστες προσπαθεί να φτιάξει ο ΟΗΕ αλλά ήδη οι γνωστοί συν την Αυστρία είπαν ότι δεν θα πάρουν οπότε τη βλέπω δύσκολη να γίνεται ευρωπαική συνθήκη.
    Η επέμβαση στο εσωτερικό άλλων χωρών που έγινε μόδα τη δεκαετία του 90 προσκρούει στο απλό γεγονός ότι είναι αυτή που οδηγεί σε ρήξη και πόλεμο.Άλλωστε και τότε ήταν μερική και κατηγορήθηκε ως υποκριτική.
    Ο δικός μας λεβέντης που λες ζητάει λεφτά.Εάν ζητάς λεφτά μπορούν να σου επιβάλλουν μνημόνια.

    Μου αρέσει!

  140. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    ΑΠΟΨΕΙΣ
    Εξαπατώντας με τη σφουγγαρίστρα

    Συντάκτης: Κατερίνα Ζαφειρίδου*
    Φαίνεται πως το έγκλημα της απάτης τελείται και σφουγγαρίζοντας, όπως απεφάνθη το πενταμελές Εφετείο Λάρισας, το οποίο καταδίκασε σε 10ετή ποινή κάθειρξης καθαρίστρια που εξαπατούσε, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, το Δημόσιο, εργαζόμενη σε παιδικό σταθμό από το 1996, έτος κατά το οποίο κατάφερε την πρόσληψή της εκεί, κάνοντας χρήση πλαστού απολυτηρίου δημοτικού.

    Η ζημία για το Δημόσιο ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, έκρινε το δικαστήριο, βάσει των μισθών που εισέπραξε στα 20 χρόνια που εργάστηκε εκεί η 53χρονη πλέον καθαρίστρια.

    Οχι λοιπόν ένας, ούτε δύο, αλλά πέντε εφέτες δικαστές, η μεγαλύτερη εγγύηση που παρέχει η πολιτεία για ορθή, δίκαιη και αμερόληπτη νομική και ουσιαστική κρίση, απεφάνθησαν ότι επί δύο δεκαετίες η καθαρίστρια ξεγελούσε το Δημόσιο, πείθοντάς το να της πληρώνει μισθούς που δεν δικαιούται, αφού δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα για την πρόσληψή της, και έβλαψε έτσι σημαντικά την περιουσία του. Είναι, όμως, έτσι;
    […]
    Για τον λόγο αυτόν, όπως γίνεται δεκτό, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί απάτη, όταν η ζημία του εξαπατηθέντος ισοσταθμίζεται με ισάξια αντιπαροχή. Στην απάτη περί την πρόσληψη, ειδικότερα, αν η παρεχόμενη εργασία αντισταθμίζει την παρεχόμενη αμοιβή δεν στοιχειοθετείται περιουσιακή ζημία, εκτός αν ο εργοδότης απέβλεπε στις ιδιαίτερες ικανότητες του προσλαμβανομένου.

    […]

    Σε ένα κράτος όπου οι μίζες, οι απάτες και οι υπεξαιρέσεις αποτελούν μια κανονικότητα, μια τραγική καθημερινή κατάσταση, σε ένα κράτος όπου τεράστιο μέρος των πολιτών έχει εξοικειωθεί με την κουλτούρα της φοροδιαφυγής και της λήψης επιδομάτων και συντάξεων που δεν δικαιούται, κατάλοιπα όλα μιας λανθασμένης, κουτοπόνηρης και ατομιστικής νοοτροπίας, μια γυναίκα καταδικάστηκε για ένα έγκλημα που δεν τέλεσε.

    Της καταλογίστηκε απάτη, βλάβη δηλαδή της δημόσιας περιουσίας, μιας περιουσίας που μόνο ωφέλεια είχε από την εργασία της. Τον μισθό της τον κέρδιζε επάξια, εργαζόμενη καθημερινά, κοπιάζοντας και μοχθώντας. Τα δε ελατήριά της για την πλαστογραφία κάθε άλλο παρά ταπεινά ήταν: είχε ανάγκη από τα χρήματα για να βοηθήσει την οικογένειά της, τι πιο ανθρώπινο και κατανοητό από αυτό;

    Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω πράξη της έχει παραγραφεί, συνεπώς το δικαστήριο δεν είχε καμία εξουσία να την καταδικάσει για αυτή.

    Το δικαστήριο εξάντλησε την αυστηρότητά του και στην ποινή που επέβαλε, αυτή των 10 ετών. Αξίζει να κάνει κανείς τις συγκρίσεις με πράξεις υπεξαίρεσης εκατομμυρίων από αρχές του τόπου, πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκε η ίδια ποινή, για να καταλάβει το μέγεθος της αδικίας και της αυστηρότητας προς την εν λόγω καθαρίστρια, που βαφτίστηκε αβασάνιστα από το δικαστήριο μεγαλοκαταχραστής του δημόσιου χρήματος.

    *Ασκούμενη δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκη

    http://www.efsyn.gr/arthro/exapatontas-me-ti-sfoyggaristra

    Μου αρέσει!

  141. Ο/Η Aftercrisis (@Aftercrisis) λέει:

    Ανάλογα δικαστήρια με εκείνα που δείχνουν τόσο πολύ ενδιαφέρον για τα αναδρομικά και τις συντάξεις των μανδαρίνων του βαθέος κράτους και παραγράφουν εκ των προτέρων ένα μάτσο λίστες με ενδεχόμενη μεγάλη φοροδιαφυγή, αρέσκονται να παριστάνουν τον Ιαβέρη και να ανακαλύπτουν ζημίες εκεί που δεν υπάρχουν. Δεν υπεξαιρέθηκε δημόσιο χρήμα, απλώς πήγε σε λάθος άνθρωπο. Ενώ όταν υπάρχει ενδεχόμενο να υπεξαιρέθηκε δημόσιο χρήμα, αυτή η δυνητική υπεξαίρεση παραγράφεται χωρίς προηγούμενο έλεγχο επί της ουσίας.
    Και μια ακόμη ελληνική στοχευμένη παλαβομάρα: Η πλαστογραφία (με δόλο) δεν παραγράφεται, η υπεξαίρεση (υπάρχει υπεξαίρεση χωρίς δόλο;) δυνητικά παραγράφεται
    Μια ακόμη ένδειξη γιατί η Ελλάδα είναι failed state με τρελόχαρτο – επικυρωμένο με μπόλικες δικαστικές αποφάσεις

    Μου αρέσει!

  142. Ο/Η Aftercrisis (@Aftercrisis) λέει:

    Την ανάρτηση του Αφώτιστου σχολίασα

    Μου αρέσει!

  143. Ο/Η Ενη λέει:

    «Μια ακόμη ένδειξη γιατί η Ελλάδα είναι failed state με τρελόχαρτο – επικυρωμένο με μπόλικες δικαστικές αποφάσεις» (Αφτερ)

    +++++

    Μου αρέσει!

  144. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Η Ελλάδα είναι μια Ευρωπαική χώρα, καλό είναι να διορθώσουμε τις παθογένειες αντί να θεωρούμε την περίπτωση ανίατη 😎

    Μου αρέσει!

  145. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Άρθρο 216

    α. Πλαστογραφία

    1. Όποιος καταρτίζει πλαστό ή νοθεύει έγγραφο με σκοπό να παραπλανήσει με τη χρήση του άλλον σχετικά με γεγονός που μπορεί να έχει έννομες συνέπειες τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Η χρήση του εγγράφου από αυτόν θεωρείται επιβαρυντική περίπτωση.

    Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος για τον παραπάνω σκοπό εν γνώσει χρησιμοποιεί πλαστό ή νοθευμένο έγγραφο.
    Αν ο υπαίτιος αυτών των πράξεων (παράγραφοι 1 – 2) σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.
    Άρθρο 217

    Πλαστογραφία πιστοποιητικών

    1. Όποιος με σκοπό να διευκολύνει την άμεση συντήρηση, την κίνηση ή την κοινωνική πρόοδο αυτού του ίδιου ή άλλου καταρτίζει πλαστό ή νοθεύει πιστοποιητικό ή μαρτυρικό ή άλλο έγγραφο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνήθως για τέτοιους σκοπούς ή εν γνώσει του χρησιμοποιεί τέτοιο πλαστό ή νοθευμένο έγγραφο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 1 έτους ή με χρηματική ποινή.

    Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος χρησιμοποιεί για τον ίδιο σκοπό τέτοιο έγγραφο, που είναι γνήσιο, είχε εκδοθεί όμως για άλλον.

    Άρθρο 386

    Απάτη

    1. Όποιος με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος ή άλλος παράνομο περιουσιακό όφελος βλάπτει ξένη περιουσία πείθοντας κάποιον σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων σαν αληθινών ή την αθέμιτη απόκρυψη ή παρασιώπηση αληθινών γεγονότων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. και αν η ζημιά που προξενήθηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.

    Οι διατάξεις του άρθρου 72 για το κατάστημα εργασίας εφαρμόζονται και εδώ.
    Επιβάλλετται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών: α) αν ο υπαίτιος διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια και β) αν οι περιστάσεις υπό τις οποίες έγινε η πράξη μαρτυρούν ότι ο υπαίτιος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.

    Μου αρέσει!

  146. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Αυτό Σχολιαστή προσπαθώ να το λέω ..χρόνια και όταν τοβλέπω διατυπωμένο σε μια φράση, συμφωνώ απόλυτα.
    Βεβαίως πρέπει να κρίνουμε τα κακώς κείμενα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα από το 74 μέχρι και σήμερα που μιλάμε, είναι μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα 😉

    Μου αρέσει!

  147. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Βόλος: Διχάζει η καταδίκη καθαρίστριας για πλαστό απολυτήριο δημοτικού – Ο διορισμός στο δημόσιο την στέλνει στη φυλακή!

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 06.11.2018 | 11:49 NEWSIT NEWSROOM

    […]

    Σε δέκα χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε χθες (05-11-2018) από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας, μία Βολιώτισσα καθαρίστρια, η οποία ήταν για χρόνια διορισμένη στο Ελληνικό Δημόσιο κάνοντας χρήση πλαστού απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου.

    Η γυναίκα είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη πριν από δύο χρόνια, όταν είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 15 χρόνια φυλάκισης για πλαστογραφία και απάτη. Χθες, κρίθηκε ένοχη μόνο για απάτη αλλά η ποινή εξακολουθεί να είναι μεγάλη και πήρε τον δρόμο των φυλακών.

    Το χρονικό της υπόθεσης

    Η 51χρονη πήγε στο Δημοτικό Σχολείο (άλλης πόλης από την οποία διαμένει) όπου φοιτούσε και πήρε ένα πιστοποιητικό. Αυτό έγραφε επάνω πως είχε φοιτήσει την Ε΄ Τάξη, όμως αυτή σύμφωνα με το δικαστήριο, το άλλαξε και το έκανε Στ’ Τάξη. Με αυτήν την πράξη της «απέκτησε» τα τυπικά προσόντα που απαιτούνταν για να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό πρόσληψης τακτικού προσωπικού σε θέση καθαρίστριας ενός κρατικού παιδικού σταθμού που προκηρύχτηκε από το τότε υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Η αρμόδια επιτροπή αλλά και το τότε ΔΣ του Σταθμού τη διόρισαν από το μακρινό 1996. Από τότε μέχρι σήμερα της καταβλήθηκαν μεικτές αποδοχές αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με το δικαστήριο. Κατά τη διάρκεια της υπεράσπισης της γυναίκας, αναφέρθηκε αρχικά πως η ίδια μεγάλωσε μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

    Έκανε αυτήν την πράξη όπως τονίστηκε για να συντηρήσει άμεσα την οικογένειά της που το είχε μεγάλη ανάγκη. Αναφέρθηκε επίσης πως η εργασία που παρείχε ήταν εντελώς άσχετη με το προσόν που απαιτούσε η προκήρυξη. Τέλος ειπώθηκε πως κατά τη διάρκεια της εργατικής της θητείας στη συγκεκριμένη θέση όλα αυτά τα χρόνια, έδειξε ζήλο και αφοσίωση προσκομίζοντας μάλιστα και μια σχετική έκθεση.

    https://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/volos-dixazei-i-katadiki-katharistrias-gia-plasto-apolytirio-dimotikou-o-diorismos-sto-dimosio-tin-stelnei-sti-fylaki/2652357/

    Μου αρέσει!

  148. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Μια πλαστογραφία… αλλιώτικη απ’ τις άλλες στα Χανιά | Πώς αθωώθηκε και επιστρέφει στην Υπηρεσία της δικαστική υπάλληλος με πλαστό πτυχίο

    26 Σεπτεμβρίου 2018

    Αθώα κρίθηκε σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στα Χανιά, η δικαστική υπάλληλος που κατηγoρούνταν για πλαστογραφία πτυχίου και απάτη, καθώς το πτυχίο νομικής σχολής που είχε καταθέσει, ήταν πλαστό.

    Το Δικαστήριο, έκρινε πως η πλαστογραφία δεν είχε αιτιώδη σχέση με την ανάληψη καθηκόντων προϊσταμένης από την κατηγορούμενη, αφού η τοποθέτησή της στην συγκεκριμένη θέση το 2015, είχε γίνει με απόφαση της προέδρου πρωτοδικών και όχι μέσω υπηρεσιακού συμβουλίου και δεν απαιτούσε πτυχίο. Ακόμα, προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία ότι η ίδια, “προσέφερε ποιοτική και πραγματική εργασία” ανταποκρινόμενη πλήρως στις απαιτήσεις της θέσης, συνεπώς δεν υπήρξε ζημία για το δημόσιο. Άλλωστε, το επίδομα θέσης ευθύνης που ελάμβανε σε μηνιαία βάση, έχει ήδη επιστραφεί στο Δημόσιο.

    “Ένιωθα μειονεκτικά – Το έκανα από αλαζονεία”

    “Δεν έκανα απάτη για χρήματα. Καλύτερα σκοτώστε με απ’ το να μου το καταλογίσετε αυτό” υποστήριξε η ίδια, στην απολογία της, εξηγώντας πως είναι οικονομικά ευκατάστατη. Νωρίτερα άλλωστε οι μάρτυρες αλλά και η δικηγόρος της, είχαν αναφερθεί στην φιλανθρωπική της δράση με πλείστες δωρεές σε φορείς και ιδρύματα της πόλης.

    “Τα έκανα όλα λόγω εγωισμού, από την αλαζονεία μου. Ένιωθα μειονεκτικά. Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν αλλά έβλεπα να έρχονται άλλοι με πτυχία και να με ρωτάνε για όλα (…) Μόνο τώρα καταλαβαίνω τη ζημιά έχω κάνει. Συγνώμη που έφερα σε τέτοια θέση το Δικαστήριό σας” ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης.

    Σημειώνεται ότι το πλαστό έγγραφο είχε προστεθεί στον φάκελό της το 2003 ενώ η ίδια υπηρετούσε στην υπηρεσία από το 1995, όταν μπήκε με τον πρώτο διαγωνισμό ΑΣΕΠ ως προσωπικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως υποστήριξη η συνήγορος υπεράσπισής, η κατηγορούμενη είχε εισαχθεί στη Νομική Αθηνών, ωστόσο λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, εγκατέλειψε τις σπουδές, με την απόκτηση πτυχίου να της μένει “απωθημένο” που μετατράπηκε σε εμμονή.

    Στις καταθέσεις τους, δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι έκαναν λόγο για μια υπάλληλο εργατική και ευσυνείδητη που εργαζόταν με ζήλο και πέραν του ωραρίου ενώ διατηρούσε τις καλύτερες σχέσεις με το νομικό κόσμο και με τους συναλλασσόμενους πολίτες.

    Εισαγγελέας: Εξεπλάγην όταν έμαθα το συμβάν

    Στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας της Έδρας παραδέχτηκε πως και ο ίδιος εξεπλάγη όταν πληροφορήθηκε το συμβάν, υποστηρίζοντας πως δεν έχει πειστεί για το ότι οι πράξεις της πλαστογραφίας και της απάτης έχουν γίνει σε βαθμό κακουργήματος και προτείνοντας για τη μεν πλαστογραφία να μετατραπεί σε πλημμέλημα και να παραγραφεί για τη δε απάτη, να μετατραπεί σε πλημμέλημα.

    Το Δικαστήριο αποφάσισε την απαλλαγή της από τις κατηγορίες, ουσιαστικά παραπέποντας τη διερεύνηση της υπόθεσης στα… βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης.

    zarpanews.gr

    ΥΓ 2 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ 2 ΣΤΑΘΜΑ !

    Μου αρέσει!

  149. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Κοινωνία Ελλάδα
    Αυτοκτόνησε σωφρονιστικός υπάλληλος που ελεγχόταν για πλαστό πτυχίο

    Δημοσίευση: 02 Οκτωβρίου 2014 15:21

    Τέλος στη ζωή του, παίρνοντας ποντικοφάρμακο, αποφάσισε να θέσει 46χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος, που ελεγχόταν για πλαστό πτυχίο.

    Ο άνδρας εργαζόταν στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών.

    http://www.avgi.gr/article/10813/4263886/autoktonese-sophronistikos-ypallelos-pou-elenchotan-gia-plasto-ptychio#

    Μου αρέσει!

  150. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οι ποινές πρέπει να βασίζονται στη λογική. Η ποινή στην καθαρίστρια είναι έξω από τα όρια.

    Μου αρέσει!

  151. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Αρκετά µε τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά
    Από Βαγγέλης Δεληπέτρος – 12/11/2018

    […]
    Ας προσπεράσουµε το προφανές: Κάποιοι δικαστές εµφανίζονται «χαλαροί» και δεκτικοί σε λύσεις όταν αυτός/αυτή που έχει χρησιµοποιήσει το πλαστό πτυχίο είναι του κύκλου τους και έχουν έστω και έµµεση ανάµειξη στην υπόθεση, ενώ είναι σκληροί και άτεγκτοι όταν δεν «γνωρίζουν» αυτόν/ αυτήν που εµπλέκεται ή κάποιον που να γνωρίζει καλά τον «ένοχο».

    Χωρίς λαϊκισµούς, λοιπόν, για τη ∆ικαιοσύνη που ευνοεί τους έχοντες και κατέχοντες -αν και συχνά δείχνει να το κάνει- και δίχως συνωµοσιολογικές παρατηρήσεις για µεσάζοντες, µέσα και παρεµβαίνοντες, τα δεδοµένα είναι απλά:

    Ενώ οι δύο περιπτώσεις είναι παρόµοιες, στη µία περίπτωση η ∆ικαιοσύνη εµφανίζεται διά γυµνού οφθαλµού να αναζητά τρόπους για να ξεµπλέξει η κατηγορουµένη και στην άλλη να αρνείται κάθε δυνατότητα για να έχει έστω και την παραµικρή διευκόλυνση. Γιατί 10 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή ποινής σε µια καθαρίστρια που για να βρει αυτήν τη δουλειά έκανε την απάτη να δηλώσει ότι τέλειωσε το… δηµοτικό σχολείο είναι πολύ βαριά ποινή για να περνά απαρατήρητη.

    Άλλωστε κανείς δεν είπε ότι η καθαρίστρια δεν προσέφερε «ποιοτική και πραγµατική εργασία», αυτό δηλαδή που ήταν το «κλειδί» για την ελευθερία της υπαλλήλου του συστήµατος ∆ικαιοσύνης. Και -δυστυχώς και για τους λειτουργούς της, αλλά κυρίως για εµάς- όταν η Θέµιδα αποφασίζει µε δύο µέτρα και δύο σταθµά, δεν είναι… ∆ικαιοσύνη. ∆ιότι όταν βλέπουµε κάτι τέτοια, αρχίζουµε όλοι µας να προβληµατιζόµαστε:

    Έχει σηµασία ποιος ήταν ο δικηγόρος στη µία και στην άλλη υπόθεση; Έχει σηµασία η ιδιότητα, οι επαφές, οι γνωριµίες και το γενικότερο κοινωνικό status της µίας ή της άλλης κατηγορουµένης; Και τελικά έχει τόσο µεγάλη σηµασία σε ποιον δικαστή θα… πέσεις; Όπως φαίνεται, τελικά, όλα αυτά έχουν τη σηµασία τους, σώζοντας ενόχους και καταδικάζοντας απελπισµένους. Αλλά αυτό είναι πρόβληµα: µακροπρόθεσµα για το σύστηµα και άµεσα για τους πολίτες του.

    https://iskra.gr/%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B5%CF%84%CE%AC-%C2%B5%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%AC/

    Μου αρέσει!

  152. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Είναι καλύτερα να είσαι υγιής, πλούσιος και όμορφος αντί άρρωστος, φτωχός και άσχημος;

    Μου αρέσει!

  153. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Από ότι φαίνεται η ουγγρική κυβέρνηση είχε άμεση συμμετοχή στην οργάνωση της διαφυγής του καταζητούμενου Γκρουέφσκι από τις αρχές της χώρας του.

    Πεζός διέφυγε από την ΠΓΔΜ ο Γκρουέφσκι

    http://www.kathimerini.gr/995494/article/epikairothta/kosmos/pezos-diefyge-apo-thn-pgdm-o-gkroyefski

    Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος διέφυγε από τη χώρα του και ζήτησε άσυλο στην Ουγγαρία προκειμένου να μην φυλακιστεί, εισήλθε χωρίς αμφιβολία κρυφά πεζή στην Αλβανία, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αλβανικής αστυνομίας.

    «Ο Γκρούεφσκι πρέπει να εισήλθε παράνομα στην Αλβανία», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γκεντιάν Μουλάι, ο οποίος διευκρίνισε πως η άφιξή του δεν καταγράφηκε σε κανένα συνοριακό φυλάκιο ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και τη χώρα του.

    Όπως είπε, «πρέπει να διέσχισε πεζή τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, είτε από την Πρέσπα (νοτιοανατολικά) είτε από την Ντέμπαρ (βορειοανατολικά), προφανώς για να μην τραβήξει την προσοχή».

    Χθες βράδυ, η αλβανική αστυνομία είχε πει πως έφυγε από τη χώρα στις 11 Νοεμβρίου επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο της ουγγρικής πρεσβείας στα Τίρανα.

    Ο Νίκολα Γκρούεφσκι βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ουγγαρία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο λέγοντας ότι διώκεται στη χώρα του, αφού είχε επιβεβαιωθεί σε δεύτερο βαθμό η ποινή των δύο ετών φυλάκισης που του είχε επιβληθεί για κατάχρηση εξουσίας.

    Η αποκάλυψη από την Αλβανία της αναχώρησης του πρώην πρωθυπουργού με ουγγρικό διπλωματικό αυτοκίνητο φέρνει σε δύσκολη θέση τη Βουδαπέστη, καθώς ενισχύει τις υποψίες σύμφωνα με τις οποίες οι αρχές αυτής της χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βοήθησαν ενεργά στη διαφυγή του τον Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν εμφανιζόταν στο παρελθόν ως σύμμαχος του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ από το 2006 έως το 2016.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Vijesti της ΠΓΔΜ, που επικαλείται πηγή στη διεύθυνση της αστυνομίας, ο Νίκολα Γκρούεφσκι συνοδευόταν από δύο άτομα που διέθεταν ουγγρικό διπλωματικό διαβατήριο στο συνοριακό φυλάκιο ανάμεσα στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

    […]

    Μου αρέσει!

  154. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οπως είχε πει ο γερο-Καραμανλής, οι πρωθυπουργοί δεν πάνε φυλακή αλλά στο σπίτι τους.

    Και νομίζω οτι ο λόγος που το είπε είναι πως ότι κι αν γίνει ένα τμήμα της κοινής γνώμης θα θεωρεί ότι προκειται για πολιτική δίωξη, οπότε λειτουργεί διχαστικά. Το βρώμικο 89 τον δικαίωσε, βέβαια ο Ανδρέας δεν πήγε στο σπίτι του αλλά στο Μαξιμου. 🙂

    Τώρα για τον Γκρουεφσκι και τους Σλάβους και Αλβανους που εμπλέκονται δεν ξέρω. Το σίγουρο είναι ότι σε τέτοια κράτη η δικαιοσύνη είναι απόξω.

    Μου αρέσει!

  155. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Τώρα για τον Γκρουεφσκι και τους Σλάβους και Αλβανους που εμπλέκονται δεν ξέρω. Το σίγουρο είναι ότι σε τέτοια κράτη η δικαιοσύνη είναι απόξω.»

    Δεν διαφωνώ, τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αλβανία η λειτουργία της δικαιοσύνης είναι προβληματική (για να το θέσω κομψά).

    Από την άλλη μεριά όμως ούτε και η ουγγρική κυβέρνηση αποφάσισε να βοηθήσει στην διαφυγή του καταζητούμενου Γκρουέφσκι γιατί είναι πεπεισμένη για την αθωότητά του και θέλει να απαλύνει το δράμα ενός «αντιφρονούντα».

    Μου αρέσει!

  156. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Θέλω να πω υπάρχει αρκετό παρασκήνιο από πίσω. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται εκ πρώτης όψεως.

    Μου αρέσει!

  157. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ΔΠ, θεωρώ πιθανότερο να τον άφησαν να πάει στο διάολο οι Σκοπιανοί για να τον ξεφορτωθούν και να μην τον κάνουν ήρωα. 🙂

    Μου αρέσει!

  158. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Δύστροπε ακούω αυτό που λες, αλλά είμαι πιο κοντά στην εκτίμηση του Σχολιαστή. Ένα πράμα σαν την περίπτωση με την Καταλωνία Επίσης δεν θεωρώ πρόβλημα αν του παρείχε άσυλο ο Όρμπαν, στα ίδια πλαίσια. Το θέμα για μένα είναι άλλο και έχει να κάνει με το άσυλο που παρέχουν στον Όρμπαν οι ηγέτες του ευρωπαϊκού κόμματος. Κάτι που πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις, δηλαδή αντί να το δαιμονοποιούμε, πρέπει να δούμε τι σημαίνει όλο αυτό (φυσικά από την σκοπιά αυτών που θεωρούν την αφήγηση Όρμπαν προβληματική ή/και επικίνδυνη, για το μέλλον της Ευρώπης …αλλά και γενικότερα

    Μου αρέσει!

  159. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ναι, ορμπαν, τσιπρας και Πολωνοί δεν θα έπρεπε να βρουν σκια να δροσιστουν και νερό να ξεδιψάσουν. Οποιος δεν εχει σε υπόληψη τη δημοκρατία δε μας κάνει

    Μου αρέσει!

  160. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Εγώ πάντως μίλησα απλώς για το σπίτι του (ευρωπαϊκου κόμματος) και δη για το να είναι ένοικος, δεν μίλησα ..γενικότερα.

    Μου αρέσει!

  161. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Εγω το επέκτεινα 🐒

    Μου αρέσει!

  162. Ο/Η δεξιος λέει:

    Νέο χτύπημα από Κοτζιά : ο στρατός (δηλαδή;ο Καμμένος;το ΓΕΣ;) δεν αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία προκαλεί αναταραχή.

    https://www.athensvoice.gr/politics/494221_n-kotzias-o-ellinikos-stratos-den-anagnorizei-ta-synora-elladas-alvanias

    Μου αρέσει!

  163. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Όπως ακριβώς το λέει ο τίτλος, οφείλουμε να ανησυχούμε.
    Η ανεπαρκέστατη αστυνόμευση οδηγεί σε καταστάσεις σαν και αυτή που περιγράφει το άρθρο. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι συντριπτικές για αυτές τις εξελίξεις.

    Οφείλουμε ν’ ανησυχούμε

    http://www.kathimerini.gr/995533/opinion/epikairothta/politikh/ofeiloyme-n-anhsyxoyme

    ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

    Η ηλικιωμένη γυναίκα είχε νοικιάσει σε δύο Αφρικανούς μετανάστες το διαμέρισμά της σε συνοικία της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ηθελε με τα χρήματα από το ενοίκιο, μαζί με ένα μέρος της πενιχρής σύνταξής της, να βοηθήσει το παιδί της που ζει από τα κοινωνικά επιδόματα. Και στην αρχή τα πράγματα πήγαιναν μια χαρά, αφού οι νοικάρηδες πλήρωναν κανονικά, συμπεριφέρονταν άψογα και η ίδια περηφανευόταν στη γειτονιά για την επιλογή της να νοικιάσει όπως έλεγε σε «μαύρους» το σπίτι της. Ωσπου ύστερα από κάποιο διάστημα άρχισαν τα προβλήματα. Οι ένοικοι δεν κατέβαλλαν το μίσθωμα, στο διαμέρισμα εγκαταστάθηκαν ως «φιλοξενούμενοι» καμιά δεκαριά άλλοι ομοεθνείς τους, τα γλέντια έδιναν και έπαιρναν, κάποιες φορές έως την ώρα που έβγαινε ο ήλιος, οι γείτονες διαμαρτύρονταν, και η γυναίκα, καθώς οι ένοικοι αγνοούσαν τις εκκλήσεις της για συμμόρφωση, αναγκάστηκε να καταφύγει στην αστυνομία. Πήγε μια, πήγε δυο, πήγε τρεις, αλλά άκρη δεν βρήκε και έτσι ακολούθησε τη συμβουλή κάποιου φιλικού της προσώπου που την προέτρεψε να πάει στη γνωστή οργάνωση με τους «φουσκωτούς». Το έκανε, με βαριά καρδιά, καθώς «δεν είναι ρατσίστρια», αλλά μέσα σε μία εβδομάδα οι νοικάρηδες όχι μόνο είχαν φύγει αλλά άφησαν πίσω βαμμένο και πεντακάθαρο το διαμέρισμα.

    Το πώς πείστηκαν να αδειάσουν το σπίτι μπορεί εύκολα κάποιος να το φανταστεί, εκείνο όμως που πρέπει να μας κάνει να ανατριχιάζουμε είναι η έκταση αυτού του επικίνδυνου για τη δημοκρατία φαινομένου, που δεν αφορά μόνο αλλοδαπούς. Καθώς η αστυνομία βυθίζεται στην απαξίωση, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσφεύγουν σε αυτήν την οργάνωση, που αναλαμβάνει να «λύσει» το πρόβλημα με αντίτιμο ψήφο στην κάλπη όταν έρθει η ώρα. Οσοι νομίζουν ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά είναι βαθιά νυχτωμένοι για το τι γίνεται στην κοινωνία, όπου η προτροπή «αν θες να λύσεις το πρόβλημά σου, πήγαινε στην…», αντί στην αστυνομία, ακούγεται όλο και περισσότερο στις συζητήσεις μεταξύ των πολιτών. Δεν αποτελεί βεβαίως ελληνική «ευρεσιτεχνία», η «ανάθεση» απονομής δικαιοσύνης σε παρακρατικούς. Στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και σε μια χώρα διαλυμένη όπως η Σερβία, όταν το Βελιγράδι είχε πλημμυρίσει από πρόσφυγες από τη Βοσνία που κατέφευγαν σε ακατοίκητες οικοδομές, οι ιδιοκτήτες τους δεν απευθύνονταν στη διαλυμένη αστυνομία για να τους βγάλει, αλλά στον διαβόητο Σέρβο υπερπατριώτη μαφιόζο Αρκάν που «καθάριζε με το μαχαίρι». Εμελλε να το δούμε και στον τόπο μας.

    Μου αρέσει!

  164. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Και ταιριάζει γάντι με το παραπάνω άρθρο του Τζίμα το παρακάτω του Βουλαρίνου. Αναφέρεται σε αυτή την… «οργάνωση» στην οποία απευθύνονται οι πολίτες επειδή η αστυνομία είναι απούσα – και επειδή η κυβέρνηση, στο όνομα της πιο ξεδιάντροπης κομματκής σπέκουλας, την σιγοντάρει.

    Να βρείτε κάποιον να σας φροντίζει όπως ο ΣΥΡΙΖΑ τη Χρυσή Αυγή

    https://www.athensvoice.gr/politics/494038_na-vreite-kapoion-na-sas-frontizei-opos-o-syriza-ti-hrysi-aygi

    Μάνος Βουλαρίνος

    […]

    Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα γίνονται με σκοπό την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής. Προφανώς ο σκοπός της κυβέρνησης είναι η παραμονή στην εξουσία. Μόνο που, όπως φαίνεται, αυτήν την παραμονή την επιδιώκουν ακόμα και με τρόπους που είναι βγαλμένοι από τα πιο τρελά υγρά όνειρα των Χρυσαυγιτών (μιλάω για τα πολιτικά υγρά όνειρα, γιατί στα άλλα ούτε τολμώ να φανταστώ τι μπορεί να συμβαίνει). Βλέπετε, ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή είναι σαν τις ομάδες των χουλιγκάνων: εχθρικές ορδές που αυτά που τους ενώνουν είναι τελικά περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν (δεν είναι σπάνια η εκδήλωση αλληλεγγύης ανάμεσα σε χουλιγκάνους διαφορετικών ομάδων, όταν κάποιος από αυτούς έρχεται αντιμέτωπος με το οργανωμένο κράτος).

    Επειδή οι κοινοί αγώνες είναι αδιαμφισβήτητοι, το μόνο που μπορεί να αμφισβητηθεί είναι το ότι η κυβερνητική πολιτική ευνοεί τη Χρυσή την Αυγή. Αρκεί να μην πατήσουμε το off στον εγκέφαλό μας και να μπούμε στον (πολύ μικρό) κόπο να εξετάσουμε μία προς μία τις κυβερνητικές πολιτικές που μάζεψα στην πρώτη παράγραφο.

    → Το πώς ευνοεί την ΧΑ η αδιαφορία για την επίσπευση της δίκης, δεν νομίζω ότι χρειάζεται εξήγηση. Αυτό που χρειάζεται εξήγηση είναι το γιατί. Νομίζω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταλάβει πως δύσκολα θα καταδικαστούν όλοι οι κατηγορούμενοι. Σκέφτονται πόσο κακό θα ήταν για το κόμμα τους, αν οι όποιες αθωωτικές αποφάσεις παρθούν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και πόσο ωφέλιμο θα ήταν αν αυτό συμβεί με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας.

    → Η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον των «βοθροκάναλων» που λένε ψέματα μπορεί να εξυπηρετεί την κυβερνητική ανάγκη να ελεγχθούν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα τα ΜΜΕ (ανάγκη που εν πολλοίς έχει ικανοποιηθεί) αλλά ταυτόχρονα πριμοδοτεί και δικαιώνει τη χρυσαυγίτικη ρητορική για τα «τσοντοκάναλα» που λένε ψέματα.

    → Ο περιορισμός της αστυνόμευσης, που εξελίχθηκε σε Δόγμα Μηδενικής Αστυνόμευσης, γίνεται προκειμένουν να εμπεδωθεί η αριστεροσύνη της κυβέρνησης και να διευκολυνθούν τα «δικά μας παιδιά», αλλά αυτό που πολύ περισσότερο καταφέρνει είναι να δημιουργηθεί ένα αίσθημα ανασφάλειας που όλοι, ακόμα και οι συριζαίοι, ξέρουν πως είναι το καλύτερο χώμα για να βλαστήσει ο σπόρος του φασισμού.

    → Το χωρίς προφανή εθνικό λόγο (η κυβέρνηση ποτέ δεν αποπειράθηκε να εξηγήσει προς τι η βιασύνη) άνοιγμα του «εθνικού» θέματος του Σκοπιανού, προφανώς έγινε για να δημιουργηθούν οι συνθήκες πόλωσης που θα κάνουν ξανά κυρίαρχο το, όλο και πιο αδιάφορο, δίπολο Αριστερά – Δεξιά. Η κυβέρνηση πίστεψε ότι στο πλαίσιο αυτό θα ενισχύσει το αριστερό-διεθνιστικό της προφίλ, αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που κατάφερε ήταν να ενισχύσει τα εθνικιστικά γκαρίσματα. Και όταν τα εθνικιστικά γκαρίσματα ενισχύονται, ο Μιχαλολιάκος και ο Κασιδιάρης τρίβουν τα χέρια τους γιατί καταλαβαίνουν ότι οι δουλειές θα πάνε καλά.

    → Το δόγμα Πολάκη, του οποίου η πιο νέα εκδοχή είναι το άνοιγμα των λογαριασμών του Σημίτη με μοναδικό στοιχείο τους ισχυρισμούς (και όχι τα στοιχεία) ενός στελέχους της γαλλικής εταιρείας που έχασε τον διαγωνισμό για το σύστημα ασφαλείας των ολυμπιακών, έχει σκοπό την εμπέδωση του παραμυθιού των κακών και διεφθαρμένων συστημικών που επέβαλαν στην Ελλάδα τα δεσμά του ευρώ και οι οποίοι οδηγούνται στη δικαιοσύνη από τα λαϊκά και τίμια παιδιά του Αλέκση. Μόνο που η διάχυση της πεποίθησης ότι όλοι τα παίρνουν δεν οδηγεί στη δημοκρατική κάθαρση, αλλά στη φασιστική εκκαθάριση. Το παραμύθι σύμφωνα με το οποίο υπεύθυνοι για όλα τα δεινά είναι οι εκλεγμένοι και όχι οι αθώοι που τους εκλέγουν δεν οδηγεί σε καλύτερους εκλεγμένους, αλλά σε καθόλου εκλεγμένους.

    Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ενεργούν με σκοπό την ενίσχυση της Χρυσής της Αυγής (τουλάχιστον αυτό φαντάζομαι). Κάνουν όμως κάτι το ίδιο καταστροφικό. Προσπαθούν να ενισχυθούν αδιαφορώντας αν οι τρόποι που διαλέγουν για να το κάνουν είναι τόσο καταστροφικοί για τη Δημοκρατία, όσο τα όνειρα ενός χρυσαυγίτη. Από την άλλη, όπως κάθε συριζαίος θα σας έλεγε αν ήθελε να είναι ειλικρινής, τι αξία έχουν η χώρα και η Δημοκρατία μπροστά στην εξουσία; Και μπράβο του.

    Μου αρέσει!

  165. Ο/Η Aftercrisis (@Aftercrisis) λέει:

    Η ελληνική δικαστική εξουσία (με αξιέπαινες εξαιρέσεις, πλην όμως εξαιρέσεις) είναι αρνητικό υπόδειγμα ταξικής μεροληψίας, κοινωνικής σκληρότητας και έλλειψης σεβασμού προς όσους πολίτες δεν ανήκουν στα μεσοστρώματα ή παραπάνω.
    Δεν το κάνουν όμως απλά και μόνον γιατί αυτοί οι συγεκεκριμένοι mainstream δικαστές είναι κακόψυχοι ή παρτάκηδες (υπέρ της κοινωνικής «φυλής» τους). Το πρόβλημα είναι και πολιτικό. Τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, εδώ και πολλές δεκαετίες, δεν αντιπροσωπεύονται ουσιαστικά στην ελληνική νομοθετική εξουσία (τονίζω το ουσιαστικά).
    Αυτό το έλλειμμα πολιτικής αντιπροσώπευσης – το γεγονός ότι κάποιοι πολίτες είναι λιγότερο ίσοι από τους άλλους ίσους – δίνει το θάρρος και στη δικαστική εξουσία να μη σέβεται αυτούς τους πολίτες ως ίσους πολίτες.
    Πως αντιμετωπίζεται αυτό; Δεν χρειάζεται να ξαναεφεύρουμε την πυρίτιδα, υπάρχουν κλασικές πολιτικές απαντήσεις που είναι άριστα φάρμακα για αυτή τη χολέρα: «No taxation without representation» (1775), «ίσα δικαιώματα ψήφου – ίση αντιμετώπιση από τον νόμο» (στην Ελλάδα από το 1952 ισχύει και για … τις γυναίκες). Πεδίον δόξης λαμπρόν για το κόμμα που θα τα ανακινήσει, αλλά δεν βλέπω πρόθυμους.
    (αυτές οι κλασικές πολιτικές απαντήσεις βλάπτουν σοβαρά την ελληνική πελατοκρατία, παρεοκρατία κτλ)

    Μου αρέσει!

  166. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ϊσα δικαιώματα ψηφου υπάρχουν.Εκείνο που δεν υπάρχει στην απαιτούμενη ποσότητα είναι μυαλό.

    Μου αρέσει!

  167. Ο/Η Aftercrisis (@Aftercrisis) λέει:

    δεξιέ,
    ναι, υπάρχει το πρώτο μέρος του σχήματος «ίσα δικαιώματα ψήφου – ίση αντιμετώπιση από τον νόμο» (Αββας Σιεγές, 1789). Και όντως δεν υπάρχει πολύ μυαλό
    Αλλά αμφιβάλλω άν σέβεται κανείς το δεύτερο μέρος του σχήματος του αββά. Που περιλαμβάνει – εκτός από την απόδοση δικαιοσύνης – και το δίκαιο και βιώσιμο νομοθετικό έργο, που είναι η δουλειά της πολιτικής.
    Χέστηκαν μετά συγχωρήσεως και διαχρονικώς οι ροζ, πλε, μπράσινοι, κόκκινοι και κανελλί με βούλες νομοθέτες μας για τους ανέργους, για τις καθαρίστριες ή για τους νέους που δεν βλέπουν ελπίδα εδώ και παίρνουν των ομματιών τους. Εκτός άν θέλουν να τους χρησιμοποιήσουν σαν «κρέας για τα πολιτικά κανόνια» τους προς όφελος της πελατείας και της εκάστοτε παρέας. Αυτό δεν έκαναν το 2015, το 2010-2012, το 2009, to 2007, το 2004 … μη πάω και πιο πίσω.
    Είναι και αυτό ένας λόγος για να μιλά κανείς – δυστυχώς – για αποτυχημένο κράτος. Προσωπικά το έβλεπα έτσι αρκετά πριν την έναρξη της κρίσης.

    Μου αρέσει!

  168. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    χο χο χο
    Γιατί δεν πήγε λέει. Και θέλω να λάβετε υπόψιν σας ότι αυτός δεν πάσχει από αριστερίτιδα (βέβαια μπορεί να το ακούσουμε και αυτό, στη λογική όποιος αμφισβητεί τα βλέπει όλα ίδια και έτσι ..αντικειμενικά είναι συριζόφιλος.
    Σχολιαστή λέει ενδιαφέροντα πράματα κατά τη γνώμη μου
    https://www.iefimerida.gr/news/449053/stefanos-manos-giati-den-piga-sta-genethlia-tis-nd-paroti-me-kalesan

    Μου αρέσει!

  169. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Οι ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν, αλλά στο εξωτερικό
    Φεβρουάριος 17, 2018 – 08:10

    https://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/epixeiriseis/348005-oi-ellinikes-epixeiriseis-ependioun,-alla-sto-eksoteriko

    Μου αρέσει!

  170. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    30 εκατ. ευρώ από τη Φάγε για γη στο Λουξεμβούργο
    Δρομολογείται η δημιουργία του εργοστασίου στο Wolser
    Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 09:55

    https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1416053/30-ekat-euro-apo-ti-fage-gia-gi-sto-louksembourgo

    Μου αρέσει!

  171. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Απέδρασε σπάζοντας το «βραχιολάκι» τραπεζίτης – κατηγορούμενος για τα εξοπλιστικά
    Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 22:29 UPD:21/11/2018 14:29

    Δραπέτευσε ο Γάλλοελβετος τραπεζίτης Ζακ Κλοντ Όσβαλντ που εμπλέκεται στις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων και της Siemens.
    Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο τραπεζίτης έσπασε το βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης, με το οποίο είχε αποφυλακιστεί.

    Ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Οσβαλντ είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2015 στο Αμπού Ντάμπι με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο εισαγγελέας εκδόσεων Γιάννης Αγγελής.
    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «διαπιστώθηκε παραβίαση των όρων του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι») από τον υπόδικο για οικονομικά εγκλήματα, Γάλλο πολίτη, J.-Cl. Oswald. Ο επιτηρούμενος με σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ήδη από τον Νοέμβριο του 2016, επέστρεψε στο σπίτι του στις 12:50 μ.μ. συνοδευόμενος από την ΕΛΑΣ, μετά την παρουσία του σε δικαστήριο. Λίγο αργότερα, στις 13:56, κατέστρεψε τον ιμάντα της συσκευής γεωεντοπισμού που φορούσε. Κατά την αναφορά της αναδόχου εταιρείας του συστήματος, η πράξη έγινε άμεσα αντιληπτή και ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία. Η αναζήτηση του επιτηρούμενου από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη».
    naftemporiki.gr

    ΥΓ Διακομματικα οι υποπτοι για μιζες δεν προφυλακιζονατι και ….ξεφευγουν.

    Μου αρέσει!

  172. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οταν σε εχουν συλλάβει το 15 και τέλος 18 δεν εχει βγει απόφαση …😎

    Μου αρέσει!

  173. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Κουϊζ – Πόσο λαϊκιστής είστε?

    https://www.theguardian.com/world/ng-interactive/2018/nov/21/how-populist-are-you-quiz

    Δύο φορές έκανα το τέστ (με ελαφρώς τροποποιημένες κάποιες από τις απαντήσεις την δεύτερη φορά), και τις δύο φορές τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πιο κοντα στις πολιτικές μου προτιμήσεις βρίσκονται δύο πολιτικοί του κέντρου, ο Μακρόν και ο Ομπάμα.

    Μου αρέσει!

  174. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    😆

    Μου αρέσει!

  175. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΕΕΔΑ: «Απάνθρωπη» η καταδίκη της καθαρίστριας με «τερατώδη» ποινή
    Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 17:39

    «Η απόφαση δεν είναι απλώς απάνθρωπη, είναι και ένα ακόμα κρούσμα, πολύ ενδεικτικό, μιας μόνιμης παθογένειας της Ποινικής Δικαιοσύνης» σχολιάζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), με αφορμή την καταδίκη σε δεκαετή κάθειρξη 53χρονης καθαρίστριας, η οποία πλαστογράφησε το πτυχίο της Ε΄ Δημοτικού, προκειμένου να μπορεί να βρει δουλειά.

    Η ΕΕΔΑ επισημαίνει ότι «ουδέποτε έχει ελεγχθεί δικαστής για υπερβολική αυστηρότητα, ενώ αυτό έχει συμβεί κατά κόρον για επιεικείς ή αθωωτικές αποφάσεις».
    Σύμφωνα με την Ένωση, ο διορισμός στο Δημόσιο με πλαστά ή ανακριβή πιστοποιητικά, ακόμα και ενός φτωχού ανθρώπου, ακόμα και σε θέση καθαρίστριας, είναι απολύτως λογικό να τιμωρείται.

    «Αλλά τόσο ο ποινικός νόμος, όσο και ο ποινικός δικαστής, από την απόφαση του οποίου κρίνεται η μοίρα ενός ανθρώπου, οφείλουν να σέβονται σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας.
    Θεμέλιο της τερατώδους ποινής που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια φαίνεται πως ήταν η μεγάλη ζημία του Δημοσίου, που το δικαστήριο την εξίσωσε με τους μισθούς δύο δεκαετιών, όσο χρόνο δηλαδή αυτή η γυναίκα καθάριζε παιδικούς σταθμούς. Έλεος!» αναφέρει η ΕΕΔΑ.

    Υπενθυμίζεται ότι η καθαρίστρια εργαζόταν σε παιδικό σταθμό του δήμου Βόλου και η κατηγορία ήταν ότι πλαστογράφησε τον τίτλο σπουδών της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου που είχε, ενώ ήταν απόφοιτη της Ε΄ τάξης του Δημοτικού.

    Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη με ανασταλτικό αποτέλεσμα, μέχρι την απόφαση του Εφετείου. Σε δεύτερο βαθμό καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή κι έτσι οδηγήθηκε στις φυλακές Θήβας.
    Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις, τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ

    https://www.naftemporiki.gr/story/1416838/eeda-apanthropi-i-katadiki-tis-katharistrias-me-teratodi-poini

    Μου αρέσει!

  176. Ο/Η Aftercrisis (@Aftercrisis) λέει:

    Δύστροπε
    ενδιαφέρον το κουιζ
    And my score points to …
    Barack Obama !!!!

    Μου αρέσει!

  177. Ο/Η δεξιος λέει:

    A.Φ. ξέρεις πόσο είναι ο μέσος ετήσιος μισθός στο Λουξεμβούργο;59.000 ευρώ.
    Γιατί κάποιος να κάνει εργοστάσιο σε μέρος που πληρώνει μισθούς 59.000 ευρώ το χρόνο αντί να πληρώνει 15.000;
    Μία μόνο μπορεί να είναι η απάντηση : γιατί βαρέθηκε να του χαλάνε τις δουλειές του αυτοί που φωνάζουν ότι με αγώνες κατακτάνε τα δικαιώματά τους.(των 15.000,όχι των 59.000).

    Μου αρέσει!

  178. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Ή αυτοί που του ζητάνε μίζες για οτιδήποτε από μικρό μέχρι μεσαίο ή μεγάλο και βρίσκουν και το κάνουν διότι το θεσμικό πλαίσιο είναι για ..συνταγματολόγους

    Μου αρέσει!

  179. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Οι δεξιοι -συνηθως- ειναι συντηρητικοί, θελουν να διοριστουν σε ΔΕΚΟ με μισθο 4.000 μηνιαως (προ κρισης) , ειναι οικονομιστες και μισουν τις διαδηλωσεις, τις απεργιες, τους ρεαλιστες οικολογους, κ.λπ.

    Αν ηταν πραγματικοι φιλελευθεροι θα δραστηριοποιουνταν στον ανταγωνιστικο (οχι στον κρατικοδιαιτο ) ιδιωτικό τομέα.

    Πολιτιστικα δε ακουν λαικα, βλεπουν 10 φορες κωμωδιες παλαιου ελληνικου κινηματογραφου και διαβαζουν ιστορια συνηθως για χαμενες πατριδες,….

    Αν δεν εχει γινει λαθος η επενδυση της ΦΑΕ 100 εκατ. αφορα μολις 100 θεσεις εργασιας.

    ΥΓ ΦΑΓΕ: Αλλαγή πλεύσης για το εργοστάσιο του Λουξεμβούργου
    22 Νοε 2018, 08:10

    Στην απόκτηση οικοπέδου έναντι 30 εκατ. ευρώ προχώρησε η ΦΑΓΕ στην περιοχή των οικονομικών της δραστηριοτήτων, στο Wolser του Λουξεμβούργου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομίας της χώρας, Étienne Schneider.

    Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική γαλακτοβιομηχανία, στα τέλη Ιουλίου του 2016, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επενδύσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας εργοστάσιο στη χώρα – γεγονός που προκάλεσε την κατακραυγή λόγω των επιπτώσεών μιας τέτοιας εγκατάστασης στο περιβάλλον – δημιουργώντας εκατό θέσεις εργασίας.

    Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι ο χώρος ο οποίος είχε αρχικά προγραμματιστεί να φιλοξενήσει το εργοστάσιο της εταιρείας στα τέλη του 2018, δεν ήταν ο κατάλληλος. Έτσι, με βάση το νέο σχεδιασμό, το εργοστάσιο θα εγκατασταθεί τελικά σε ένα χώρο 15 εκταρίων στην περιοχή Wolser.

    Όσον αφορά τις επικρίσεις σχετικά με το έργο, ο Étienne Schneider σημείωσε ότι το εργοστάσιο θα παράγει «φυσικά και βιώσιμα, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ενώ θα συμβάλλει θετικά στο εθνικό εμπορικό ισοζύγιο».

    FnB

    http://www.thessaliaeconomy.gr/blog/eidiseis/fage-allagi-pleysis-gia-to-ergostasio-toy-loyksemvoyrgoy

    Μου αρέσει!

  180. Ο/Η xberliner λέει:

    «Γιατί κάποιος να κάνει εργοστάσιο σε μέρος που πληρώνει μισθούς 59.000 ευρώ το χρόνο αντί να πληρώνει 15.000;»

    Η ΦΑΓΕ παράγει τρόφιμα τα οποία έχουν ημερομηνία λήξης όχι μακριά από την ημερομηνία παραγωγής.
    Το Λουξεμβούργο βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης. Σε 7 με 8 ώρες είσαι οδικώς από το Παρίσι μέχρι το Βερολίνο. Δηλαδή σε μια αγορά 200 εκ. τουλάχιστον.
    Γιαουρτάκια και γάλατα και παρόμοια προϊόντα που πωλούνται στις χώρες της κεντρικής και βόρειας ευρώπης παράγονται σε χώρες της κεντρικής και βόρεια ευρώπης.
    Το εργατικό κόστος δεν είναι σημαντικό όταν η μονάδα παραγωγής είναι αυτοματοποιημένη. Για την ακρίβεια για τα προϊόντα που μιλάμε αυτό που έχει σημασία για το κόστος είναι
    1. Οι πρώτες ύλες τιμή αλλά και εύκολη πρόσβαση. Στο Λουξεμβούργο η ΦΑΓΕ μπορεί να τα έχει και τα δύο, η τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλακτος είναι νομίζω φθηνότερη από την Ελλάδα.
    2. Εύκολη πρόσβαση στον καταναλωτή.
    Για να φύγει ένα γιαουρτάκι από το εργοστάσιο στην Ελλάδα και να φτάσει στην κεντρική ευρώπη θέλει με νταλίκα ψυγείο 36 με 48 ώρες. Για τρένο δεν το συζητάμε. Και επιπλέον αυτοί οι χρόνοι δεν είναι αξιόπιστοι (ο χ υπάλληλος σε κάποια από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μπορεί να σου κάνει τη ζωή κόλαση για ένα χαρτζιλικάκι των 10 ή 20 ευρώ).
    Οπότε δεξιέ πριν αρχίσουμε να αναθεματίζουμε την κατάσταση στην Ελλάδα (που πράγματι είναι χάλια) ας δούμε πρώτα αν η συγκεκριμένη εταιρεία θα μπορούσε να παράγει στην Ελλάδα και να εξάγει στην κεντρική Ευρώπη ακόμα και αν το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα ήταν τέλειο. Δεν θα μπορούσε.

    Μου αρέσει!

  181. Ο/Η Ενη λέει:

    Καπου εκει κοντα στη Λυκοβρυση (Αθηνα) υπαρχει μια υπερσυγχρονη εγκατασταση της Φαγε, που ειναι πολυ εντυπωσιακη ακομα και ως εμφανιση.
    Μαλλον αυτο το εργοστασιο εξακολουθει και λειτουργει.
    Το αν μια επιχειριση επεκτεινει τις δραστηριοτητες της και σε αλλες χωρες, δεν σημαινει οπωσδηποτε οτι εγκαταλειπει τις εγκαταστασεις της στην Ελλαδα.
    Ο επιχειρηματιας εχει παντα ως στοχο τη διευρυνση των δραστηριοτητων του.

    Δεν χρειαζονται ντε και καλα ερμηνειες πολιτικης υφης.
    Η οικονομια ειναι διεθνοποιημενη.
    Αλλοι πανε στη Βουλγαρια για μικροτερο εργασιακο κοστος και λιγοτερους φορους και αλλοι πανε στο κεντρο της ευρωπης για επεκταση των εργασιων τους.

    Μην εχουμε παντα το πνευμα της «εγκαταλειψης», απο τους επιχειρηματιες.

    Μου αρέσει!

  182. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Παρόλα αυτά το (πραγματικό) επιχειρείν στην Ελλάδα είναι είδος υπό διωγμό. Ανάμεσα σε άλλους και από τους εκπροσώπους του ..μη πραγματικού επιχειρείν (κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και πολλά άλλα ορέα).

    Μου αρέσει!

  183. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Παρόλα αυτά το (πραγματικό) επιχειρείν στην Ελλάδα είναι είδος υπό διωγμό.»
    Σωστά, δε διαφωνούμε, αλλά το παράδειγμα της ΦΑΓΕ είναι μάλλον άτυχο.
    Η οποία ΦΑΓΕ αυτή τη στιγμή πουλάει γκρικ γιογκουρτ όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική.
    Για μια εταιρεία σαν τη ΦΑΓΕ (εξωστρεφής, είδος προϊόντων που την αναγκάζει να έχει μονάδες παραγωγής εκτός Ελλάδας κτλ.) τα ερωτήματα για μένα είναι
    1. Πού έχει την φορολογική της έδρα (δεν έχει να κάνει μόνο με τη φορολογία, έχει να κάνει και το πόσο εύκολη πρόσβαση έχει σε δανεισμό αλλά και σε άντληση κεφαλαίων από χρηματιστήρια).
    2. Πού έχει τη διοίκηση, τα Headquarters που λένε.

    Μου αρέσει!

  184. Ο/Η Ενη λέει:

    ΑΦ 22/11 18,3 «Ξυπνησε » μια Εισαγγελεας ……..

    https://www.iefimerida.gr/news/460575/paremvasi-eisaggeleos-ar-pagoy-gia-tin-katharistria-gia-anairesi-poinis

    Μου αρέσει!

  185. Ο/Η Aftercrisis (@Aftercrisis) λέει:

    Περί ΦΑΓΕ etc
    Στην Ελλάδα (και όχι μόνον) οι οικονομολογούντες (και ειδικότερα εκείνοι για τους οποίους ο …οικονομολόγος Μυνχάου συμβουλεύει «διώξτε τους οικονομολόγους») έχουν φετιχοποιήσει με το αζημίωτο το εργασιακό κόστος και μιλούν γι αυτό λες και είναι το σύνολο του πραγματικού κόστους παραγωγής. Ή τουλάχιστον το 80 – 90 %
    Αλλά δεν είναι. Γιατί το κάνουν; Γιατί αυτό συμφέρει στους καλούς πελάτες τους να ακούγεται ως «η επιστημονική άποψη» και όχι άλλο. Άρα συμφέρει και στους ίδιους.
    Ως προς τα λεγόμενα παράπλευρα κόστη – που δεν είναι καθόλου παράπλευρα στην παραγωγική διαδικασία του 21ου αιώνα, όπως ήταν ενδεχομένως στη Βρετανία της Βικτωρίας, του Ένγκελς, του Μαρξ και του Ντίκενς, έχουμε και λέμε: Ενεργειακό κόστος, μεταφορικά, k;ostow κόστος νομικής υποστήριξης, κόστος χειρισμού γραφειοκρατίας, κόστος λιπών και ελαίων, και κυρίως και πάνω από όλα η διαχείριση του χρόνου ως κόστος (time is money – the most expensive money).
    Άν ξεφύγουμε από το κερδοφόρο φετίχ των οικονομολογούντων, αλήθεια, σε ποιό από όλα αυτά τα «παράπλευραΩ κόστη είναι η Ελλάδα πιο φτηνή από το ακριβό Λουξεμβούργο;
    Στοιχηματίζω, ούτε σε ένα

    Μου αρέσει!

  186. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Απόλυτα εύλογη η ανησυχία του αρθρογράφου. Η κυβέρνηση δρα με τρόπο που αυξάνει την πιθανότητα η χώρα να βρεθεί μπροστά σε μία επανάληψη του 2010 -με ό,τι κάτι τέτοιο θα σήμαινε.

    Η έξοδος στις αγορές και το «νέο 2010»

    http://www.kathimerini.gr/996941/opinion/epikairothta/politikh/h-e3odos-stis-agores-kai-to-neo-2010

    Υπάρχει κίνδυνος η χώρα να οδηγηθεί πάλι στα βράχια; Υπάρχει. Γιατί, το μόνο σχέδιο που φαίνεται να διαθέτουμε είναι όχι πώς θα ανακτηθεί η πρόσβασή μας στις αγορές, αλλά πώς θα αναλωθεί το μαξιλάρι ασφαλείας, τα 26,6 δισ. ευρώ – αυτά που πήραμε αντί για πιστοληπτική γραμμή. Στην ουσία, ροκανίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε.

    Υποτίθεται ότι αυτά τα κεφάλαια θα ήταν ένας κλειδωμένος κουμπαράς, επιπλέον εγγύηση για τις αγορές προκειμένου να εξασφαλίζουμε καλύτερα επιτόκια δανεισμού από αυτές. Αντ’ αυτού, οσονούπω αρχίζουμε να τα ξοδεύουμε. Στα τέλη 2019 θα έχουν απομείνει 15,5 δισ. εφόσον τελικά καταφέρουμε να αντλήσουμε από τις αγορές 4 δισ. ευρώ. Αν όχι, θα απομείνουν 11,5 δισ. ευρώ. Εφόσον μπει χέρι σε αυτά προς ενίσχυση των τραπεζών (όπως εισηγείται το ΤΧΣ), θα απομείνουν περί τα 8,5 δισ. – μόνο. Αυτά δεν επαρκούν ούτε για το 2020 – οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ.

    Οποιος λέει ότι δεν βιάζεται να βγούμε στις αγορές επειδή λεφτά υπάρχουν μέχρι τότε, λέει ανοησίες. Αγνοεί ότι, στο μέτρο που εμπεδώνεται η αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές, δημιουργείται μία διπλή απειλή: Αφενός, αν δεν βγει σε εύλογο χρονικό διάστημα, καθίσταται δυσχερέστατη η έξοδός της οποτεδήποτε. Οσο καθυστερεί, τόσο περιορίζονται οι δυνατότητες του κράτους να βγει στις αγορές κάποτε. Οσο δεν βγαίνει, τόσο εμπεδώνεται η αντίληψη ότι δεν μπορεί να το κάνει – με κόστος μεγάλο ή τεράστιο.

    Αφετέρου, άμεσα, όσο εμπεδώνεται η αντίληψη διεθνώς ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές, τόσο δυσχεραίνεται και γίνεται ακόμη ακριβότερος ο δανεισμός των ελληνικών επιχειρήσεων από τις διεθνείς αγορές ή/και από εσωτερικούς πόρους. Αυτό έχει «εδώ και τώρα» συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα, στη μεγέθυνση, στην απασχόληση, τελικά και στα έσοδα του ίδιου του κράτους. Ο,τι φαίνεται «απλή» καθυστέρηση, ανοίγει τον φαύλο κύκλο μιας νέας κρίσης, που θα πάρει τη μορφή και της δημοσιονομικής κρίσης. Η μετεξέλιξη θα είναι, απλώς, θέμα χρόνου.

    Στην πράξη, αν δεν μεριμνήσουμε να διατηρηθεί ανέπαφο το «μαξιλάρι» ασφαλείας, οι εξελίξεις θα αποδειχτούν πολύ χειρότερες. Γιατί; Ολοι προβλέπουν ότι γύρω στο 2020 η διεθνής οικονομία θα μπει στη φάση μιας νέας ύφεσης. Σε αυτό το ραντεβού, η Ελλάδα θα βρεθεί με αδύναμη οικονομία, τεράστιο χρέος, εξαιρετικά εύθραυστη δημοσιονομική ισορροπία. Θα πρέπει, λοιπόν, να έχει ανέγγιχτο και διαθέσιμο αυτό το «μαξιλάρι» ασφαλείας, τα 26,6 δισ. ευρώ, ώστε να το αξιοποιήσει για να υψώσει τα αναγκαία αναχώματα αντικυκλικής πολιτικής. Αλλιώς, ακόμα και αν μέχρι τότε έχει ψιλοβγεί στις αγορές, θα διατρέξει τον κίνδυνο να βρεθεί σε ένα «νέο 2010». Ο Τζορτζ Οργουελ έλεγε ότι «απαιτείται συνεχής αγώνας για να καταφέρει κανείς να δει αυτό που βρίσκεται μπροστά στη μύτη του». Μακάρι να το καταφέρουμε. Γιατί, αμέσως μετά απ’ αυτό, είναι τα βράχια.

    Μου αρέσει!

  187. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Τουλαχιστον δε λεει οτι η γη είναι flat 😎

    Μου αρέσει!

  188. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Η Ρωσία κλιμακώνει δραματικά την αντιπαράθεση με την Ουκρανία. Πέραν του ότι συμπεριφέρεται με ακατανόητο τρόπο, η συμπεριφορά της συνιστά και κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου.

    Η Ρωσία έχει αποκλείσει δύο ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα

    http://www.kathimerini.gr/997647/article/epikairothta/kosmos/h-rwsia-exei-apokleisei-dyo-oykranika-limania-sthn-azofikh-8alassa

    Δύο ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα, τα Μπερντιάνσκ και Μαριούπολη, τελούν υπό αποκλεισμό από τη Ρωσία, καθώς απαγορεύεται στα πλοία να αναχωρήσουν ή να εισέλθουν σε αυτά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Βλοντίμιρ Ομελιάν.

    Συνολικά 35 πλοία εμποδίστηκαν να προχωρήσουν στις φυσιολογικές τους δραστηριότητες και μόνον σε πλοία που θα μετέβαιναν στη συνέχεια σε ρωσικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα επετράπη να εισέλθουν στα λιμάνια αυτά, πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο Facebook.

    «Ο σκοπός είναι απλός – θέτοντας σε αποκλεισμό ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα, η Ρωσία ελπίζει να βγάλει την Ουκρανία εκτός του δικού μας εδάφους – εδάφους που είναι δικό μας σύμφωνα με όλες τις σχετικές διεθνείς νομοθεσίες», σημείωσε.

    Ο Ομελιάν διευκρίνισε ότι 18 πλοία περιμένουν για να ελλιμενιστούν, εκ των οποίων 4 στη Μπερντιάνσκ και 14 στην Μαριούπολη. Επίσης μια σειρά από 9 πλοία περιμένει να αποπλεύσει και 8 άλλα πλοία βρίσκονται σε αναμονή κοντά στα λιμάνια.

    Τα κύρια φορτία που διακινούνται στα λιμάνια της Αζοφικής Θάλασσας είναι σιτηρά και χάλυβας.

    Η Ρωσία προέβη στην σύλληψη τριών πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και των πληρωμάτων τους την Κυριακή κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσήρτησε η Μόσχα το 2014, επειδή, σύμφωνα με την Μόσχα, εισήλθαν παράνομα σε ρωσικά χωρικά ύδατα -κατηγορία την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Ουκρανία.

    Η σύλληψη των πλοίων αυτών όξυνε την ένταση μεταξύ των δύο χωρών στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015, όταν υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αντάρτες ξεσηκώθηκαν κατά της κυβέρνησης του Κιέβου στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας έναν πόλεμο στον οποίο σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

    Παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς ότι η δέσμευση της χώρας του ως προς τον αγωγό φυσικού αερίου, με τον οποίο θα επιτραπεί στη Ρωσία να παρακάμψει την Ουκρανία για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπονομεύει τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

    «Αυτά είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα», δήλωσε ο Αλτμάιερ στο δημόσιο δίκτυο ARD, καλώντας παράλληλα τη Ρωσία να απελευθερώσει τα πληρώματα των πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού που έχει συλλάβει.

    Μου αρέσει!

  189. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    «Πρωταθλήτριες» στις ρευματοκλοπές Φιλοθέη και Κηφισιά

    Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε στους εργαζομένους αλλά και στα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ η πρόσφατη περίπτωσηρευματοκλοπήςστο γνωστό αθηναϊκό στέκι. Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, μάλιστα, μόνο στην Αττική έχουν καταγραφεί 13.055 περιστατικά, με «πρωταθλήτριες» να αναδεικνύονται η Κηφισιά και η Φιλοθέη, επιβεβαιώνοντας πως ανάμεσα στους παραβάτες δεν είναι μόνο φτωχά νοικοκυριά αλλά και ιδιοκτήτες πολυτελών διαμερισμάτων.

    Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου στα νησιά πρωταθλητές του… σπορ είναι η Κέρκυρα, η Ρόδος και το Ηράκλειο Κρήτης. Αντίστοιχα, στα νησιά που προσελκύουν το μεγαλύτερο κύμα τουριστών, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, οι καλά γνωρίζοντες λένε πως γίνονται πολλές ρευματοκλοπές, ωστόσο παρατηρείται μειωμένος έλεγχος από τα συνεργεία, μιας και η εταιρία στις περιοχές αυτές είναι άκρως υποστελεχωμένη.

    Βέβαια, δεν είναι μόνο οι πολίτες ή οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να πειράξουν τα ρολόγια τους προκειμένου να γλιτώσουν χρήματα στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά υπάρχουν και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι, ζητώντας περίπου 200 ευρώ, βάζουν τη σφραγίδα της εταιρίας και αλλάζουν την καταμέτρηση.
    […]

    http://www.enikonomia.gr/timeliness/202114,protathlitries-stis-revmatoklopes-filothei-kai-kifisia.html

    Μου αρέσει!

  190. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Σχολιαστή θα είδες ότι στην πόλη σας η ΝΔ στηρίζει Ταχιάο. Επειδής (αν και έχω να τονε παρακολουθήσω χρόνια) είναι μάλλον μια πολύ καλή επιλογή, μου κάνει εντύπωση που δεν το αναδεικνύεις 😉 Ειδικά με το αν σκεφτούμε ότι θα παίξει αντίπαλος με την Καϊλή (ή την Ράπτη, τις μπερδεύω αυτές) και την Νοτοπούλου. Ο Ορφανος θα κατέβει τελικά;; (εκείνος ο Τασος ο Τζήκας τι θα κάνει άραγες;;).

    Υγ Ο Νίκας λέει περιφερειάρχης;;

    Μου αρέσει!

  191. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αναγνώστη, είναι αξιόλογος και εχει μεγάλες πιθανότητες να βγεί. Κάποια στιγμή, όταν θα δω και την ομάδα που θα κατεβάσει, θα το αναδείξω.
    Ο Τάσος Τζήκας, αξιόλογος, μακάρι να τον έβλεπα στο συνδυασμό του Ν.Τ. (πριν λίγο ανακοίνωσε οτι δεν κατεβαίνει)

    Μου αρέσει!

  192. Ο/Η xberliner λέει:

    Αναγνώστης Αθηναίος
    και οι δύο (Ράπτη και Καϊλή) έπαιζαν στις δημοσκοπήσεις πριν από κάνα δίμηνο. Η Ράπτη (ΝΔ) φαίνεται δεν τραβούσε και δε κολλάει με το προφίλ του Μητσοτάκη (είναι πολύ Μπάρμπυ). Η Εύα μπορεί να κατέβει με το ΠΑΣΟΚ αλλά βασικά θα είναι ο άνθρωπος του ρωσοπόντιου. Βασικά η Εύα θα άφησε τα σαλόνια των Βρυξελλών για το δήμο μόνο αν είναι να υπάρχει η υποστήριξη από και προς το ρωσοπόντιο.
    Πάντως με τέτοιους υποψηφίους αν κατέβαινε ο Μπουταρης θα έπαιρνε το δήμο περπατώντας.

    Μου αρέσει!

  193. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Να σημειώσω ότι ο Ν.Ταχιάος είχε υποστηρίξει το Μπουτάρη τα 2 πρώτα χρόνια της πρώτης του θητείας.

    Μου αρέσει!

  194. Ο/Η xberliner λέει:

    σχολιαστης
    Ο Ταχιάος είναι καλή επιλογή για τη ΝΔ γιατί δεν είναι παραδοσιακή τουλάχιστον ΝΔ.

    Μου αρέσει!

  195. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Και εγώ έτσι το βλέπω καταρχήν.
    Γενικά έχω θετική εικόνα για τον άνθρωπο. Ήδη από νέος και σε δύσκολες συνθήκες, τότε που οι ..ρέηντζερς πλακώνονταν με τα κνατ, αν και στέλεχος της ΟΝΝΕΔ διακρινόταν για την προσήλωση τις δημοκρατικές αρχές και την μετριοπάθεια (επ’ αυτού έχω και προσωπική εμπειρία). Επαναλαμβάνω ότι αυτό ήταν σημαντικό, διότι ήταν στέλεχος της παράταξης.
    Επίσης η εικόνα που έχω για την πορεία του μετά είναι, στα ίδια πλαίσια, θετική, ειδικά όσον αφορά τα αυτοδιοικητικά με αποκορύφωμα αυτό που λέει ο Σχολιαστής, …αλλά και γενικότερα.
    Από αυτήν την άποψη είναι θετικό που ο Κούλης του έδωσε το χρίσμα, σε έναν δήμο όπου οι ..άνθιμοι και τα ρέστα αναζητούν ρεβάνς από τον Μπουτάρη.

    Αυτό που φοβάμαι είναι μήπως τον πιάσουν τα ενοχικά (πχ η γνωστή δήλωση περί ακροδεξιών χαρακτηριστικών στη ΝΔ όταν επέλεξε να πάει με τη Ντόρα) και για να κερδίσει ακροατήριο (ξέρετε ποιο) εμφανιστεί ..άλλος άνθρωπος.
    Ελπίζω (βάσιμα) ότι δεν θα είναι έτσι.

    Μου αρέσει!

  196. Ο/Η Ενη λέει:

    Τι σχεση εχει ο υποψηφιος δημαρχος Ταχιαος με τη συγγραφεα και πρωην βουλευτη του Ποταμιου Ταχιαιου;

    Μου αρέσει!

  197. Ο/Η Ενη λέει:

    διορθωση : οχι συγγραφεα δημοσιογραφο νομιζω

    Μου αρέσει!

  198. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ειναι αδερφός της δημοσιογράφου

    Μου αρέσει!

  199. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Ο άνθρωπος που δεν αρρώσταινε
    Αναρτήθηκε από Όττο την Νοεμβρίου 28, 2018

    Τέλη Οκτώβρη, μια μικρή αδιαθεσία, πόνος στην αριστερή αμυγδαλή, λίγα δέκατα, συνηθισμένα πράματα. Ζεστά αφεψήματα, λίγη πρόπολη, κουκούλωμα, δυο βράδια. Έντονη εφίδρωση τη νύχτα. Τρίτη μέρα το πρωί όλα καλά. Το δαιμόνιο ανοσοποιητικό μου έκανε πάλι το θάμα του.

    Ήλιος λαμπρός, ζέστη, το πρωινό με τσίγκλιζε με την ανέμελη σπιρτάδα του. Τετάρτη, μέρα λαϊκής, ό,τι πρέπει για μια βόλτα. Προηγουμένως ένα ντους, βρομοκοπούσα απ’ τον νυχτερινό ιδρώτα. Φόρεσα μπουφάν, βγήκα. Ο ήλιος χτυπούσε κατακέφαλα όπου σε πετύχαινε, ίδρωσα. Έβγαλα το μπουφάν. Μα όπου έπεφτε σκιά, κάτι άλλο καιροφυλαχτούσε. Ένα ύπουλο σύγκρυο, απ’ τη μέση ως το σβέρκο. Φόρεσα πάλι το μπουφάν. Ήταν πολύ αργά. Η αλαζονεία είν’ ο τάφος του ισχυρού.
    Το βράδυ άρχισαν οι πόνοι στην πλάτη, έντονοι, σουβλεροί. Μυϊκοί σπασμοί, ψύξη στα σίγουρα. Αλοιφές, εντριβές, διατάσεις. Ο ύπνος δύσκολος, όπως κι αν γυρνούσα. Τι να ξέρει από αρρώστια κάποιος που δεν αρρώστησε ποτέ; Μόνο καμιά ίωση κι αυτή όχι κάθε χρόνο.
    Η τελευταία φορά που ’χα πάρει αντιβίωση, που πέρασα μέρες στο κρεβάτι, είκοσι έξι χρόνια πριν, στο στρατό. Πυρετός τριάντα εννιά, αντιβίωση, τρεις μέρες κλινήρης, μετά περδίκι, σκοπιά-αγγαρεία. Άλλη μια φορά, πέντε χρόνια πιο πίσω, ερωτική απογοήτευση, ευτυχώς ξέσπασε ’κει. Πιο πριν τίποτα, μονάχα στην παιδική ηλικία, τότε που το ανοσοποιητικό εκπαιδευόταν. Άφησα να περάσουν πέντε μέρες με μαντζούνια, παραλίγο μοιραία καθυστέρηση.

    Δευτέρα βράδυ ήρθε ο Πόνος. Απόλυτος, συντριπτικός, αδυσώπητος, σαν τοίχος από ρευστό μαύρο γρανίτη. Ό,τι άλλο είχα νιώσει ως τα πριν, απλό χάδι. Κοντανάσαινα σαν το σκυλί, ιδρώτας απ’ το μέτωπο ποτάμι.
    Η Δήμητρα έκλαιγε, δε μ’ είχε ξαναδεί έτσι. «Να καλέσουμε ασθενοφόρο».

    […]
    http://otto-great-chaos.blogspot.com/2018/11/blog-post.html

    ΥΓ Ενα εξαιρετικο διηγημα

    Μου αρέσει!

  200. Ο/Η Ενη λέει:

    Μια πολυ ενδιαφερουσα συνεντευξη, που αποκαλυπτει πολλα αλλα και καταρριπτει πολλους μυθους

    http://www.kathimerini.gr/997981/article/proswpa/synentey3eis/dhmhtrhs-tsovolas-sthn-k-kai-omws-to-1989-den-edwsa-draxmh-se-kanenan

    Μου αρέσει!

  201. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Απο το παραπανω λινκ της Ενης

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 03.12.2018 : 20:58
    Δημήτρης Τσοβόλας στην «Κ»: Και όμως, το 1989 δεν έδωσα δραχμή σε κανέναν

    […]

    Θα σας πω μια ιστορία με τη Χριστίνα Ωνάση. Το 1983 ανακαλύπτω ότι η Χριστίνα χρωστούσε φόρο κληρονομιάς από τον Ωνάση. Είχε προσφύγει στα φορολογικά δικαστήρια και περίμενε τη δίκη χωρίς να πληρώσει. Αλλά οι προσφυγές δεν αναστέλλουν την εκτέλεση των πράξεων επιβολής των φόρων και των προσαυξήσεων.

    Χρωστούσε 1,9 δισ. δραχμές, ποσό τεράστιο για την εποχή. Καλώ δύο διευθυντές του υπουργείου και τους ζητώ να ετοιμάσουν ένταλμα προσωρινής κράτησης για τη Χριστίνα και να το κοινοποιήσουν στις 13 Αυγούστου. Τότε εκείνη θα βρισκόταν στον Σκορπιό ενώ εγώ θα έφευγα για το χωριό μου, τους Μελισσουργούς Αρτας, όπου δεν θα μπορούσε να με βρει κανείς αφού υπήρχε μόνο ένα κοινοτικό τηλέφωνο. Δεν ήθελα ασφαλώς να την οδηγήσω σε προφυλάκιση, αλλά να την πιέσω να πληρώσει. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο ζήτησε συνάντηση μαζί μου ο αείμνηστος Στέλιος Παπαδημητρίου του Ιδρύματος Ωνάση. Κάναμε πέντε ραντεβού. Ηταν πάντα μαζί μου δύο διευθυντές του υπουργείου. Στο τέλος η Χριστίνα πλήρωσε ολόκληρο το ποσό και μάλιστα σε συνάλλαγμα. Ξαφνικά επιστρέφει ο Παπαδημητρίου και ζητεί να με συναντήσει για έκτη φορά. Τον δέχομαι και μου δίνει έναν φάκελο.

    – Τι υπήρχε στον φάκελο;
    – Στον φάκελο υπήρχε επιστολή της Χριστίνας στην οποία, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης που η διαδικασία είχε γίνει από πλευράς μου χωρίς καμία σκιά και με απόλυτη τήρηση της νομιμότητας, αναλάμβανε οικειοθελώς τη δέσμευση για μια νέα δωρεά, για την ανέγερση του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Πήρα την επιστολή και χωρίς να επιδιώξω δημοσιότητα τη διαβίβασα στον τότε υπουργό Υγείας και αρχιτέκτονα του ΕΣΥ, τον κ. Παρασκευά Αυγερινό. Ετσι δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για το Ωνάσειο. Δεν το έχω πει ποτέ δημόσια. Το λέω για πρώτη φορά.

    Μου αρέσει!

  202. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Η αριθμητική μιας γενιάς

    http://www.kathimerini.gr/998364/opinion/epikairothta/politikh/h-ari8mhtikh-mias-genias

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Τα πράγματα είναι σοβαρά. Η λίστα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με το κατά κεφαλήν εισόδημα ανά χώρα επιβεβαιώνει τη συντριπτική οπισθοχώρηση της Ελλάδας.

    Χώρες που θεωρούσαμε το ίδιο «φτωχές» (ή το ίδιο «πλούσιες», εξαρτάται από το πόσο μισοάδειο ή μισογεμάτο βλέπει κανείς το ποτήρι) έχουν αλλάξει κατηγορία και βρίσκονται ξεκάθαρα μπροστά μας. Χώρες που μάθαμε να αντιμετωπίζουμε με υπεροψία είτε μας πλησιάζουν, είτε μας έχουν ήδη ξεπεράσει.

    Φυσικά, αν δει κανείς τα πράγματα με την ευρυχωρία που προσφέρει ο κατακερματισμένος πλανήτης μας με τις 193 χώρες-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η 40ή θέση που απολαμβάνει η Ελλάδα ύστερα από 10 χρόνια ανελέητης ύφεσης, με 18.637 δολάρια, δεν ακούγεται άσχημη. Αρκεί να μην προχωρήσει σε συγκρίσεις που αποδεικνύονται όλες δυσάρεστες.

    Το παράδειγμα των χωρών που βρέθηκαν τη δεκαετία του 2010 σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι χαρακτηριστικό. Η Πορτογαλία, σταθερά φτωχότερη της Ελλάδας σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο, μας προσπέρασε σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ και βρίσκεται πλέον τέσσερις θέσεις ψηλότερα ημών στην παγκόσμια κατάταξη (36η, 21.158 δολ.). Η Κύπρος είναι ακόμα πιο ψηλά (32η, 25.380), ενώ η Ιρλανδία όχι μόνο έχει επιστρέψει στους εξωπραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης πριν από τα προβλήματα με το τραπεζικό της σύστημα, αλλά απολαμβάνει την 5η θέση σε όλο τον κόσμο, με μέσο εισόδημα τις 68.710 δολάρια. Θα ήταν ωραίο αστείο (αν δεν ήμασταν οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της ιστορίας), αλλά το 1980 η απόσταση που μας χώριζε από την Ιρλανδία ήταν μόλις 347 δολάρια (έναντι 50.000 σήμερα!). Την ίδια χρονιά η Πορτογαλία μάς έβλεπε με τα κιάλια ενώ βρισκόμασταν ξεκάθαρα στο ίδιο γκρουπ με μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία (5.903 έναντι 6.113 των Ιβήρων).

    Τα πράγματα δεν γίνονται καλύτερα αν εστιάσουμε στα οικονομικά άλματα των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης. Ηδη μας έχουν ξεπεράσει χώρες όπως η Σλοβενία (23.654), η Δημοκρατία της Τσεχίας (20.041) και η Εσθονία (19.735). Παρεμπιπτόντως, η δυναμική της Σλοβενίας μάς στερεί και τον τίτλο τής (κάποτε) ισχυρότερης οικονομίας της βαλκανικής χερσονήσου. Συνοπτικά: οι βεβαιότητες μιας γενιάς έγιναν σκόνη.

    Μου αρέσει!

  203. Ο/Η δεξιος λέει:

    ΄Τι θα πει βεβαιότητες μιας γενιάς όμως.Μήπως ήσαν ρατσιστές στην μεταπολιτευτική γενιά και νόμιζαν ότι κάποια γονίδια καθορίζουν ΄τη σειρά των χωρών στο κατά κεφαλήν εισόδημα;
    ¨Όχι βέβαια,όλοι ξέρουμε ότι η πλειοψηφία ήσαν προοδευτικοί άνθρωποι που πίστευαν ότι το οικονομικό σύστημα καθορίζει τη σειρά αυτή.Το λάθος τους ήταν ότι πίστευαν στο λάθος σύστημα παρά όλες τις ενδείξεις περί του αντιθέτου.
    Εάν η Ελλάδα φαινόταν με τα κυάλια από την Πορτογαλία το 1980 και ήταν κοντά στην Ισπανία και την Ιρλανδία αυτό οφειλόταν αποκλειστικά στο σύστημα που την κυβερνούσε από το τέλος του πολέμου ως το 1980.Και εάν η Σλοβενία,η Τσεχία και η Εσθονία ήσαν φτωχότερες πριν μια γενιά οφειλόταν στο δικό τους σύστημα.
    Εφ όσον η Ελλάδα είναι σήμερα η αριστερότερη χώρα της Ευρώπης η κανονική θέση της είναι η τελευταία και θα την περάσουν αν δεν αλλάξει μυαλά όλες οι άλλες χώρες.Εάν δεν έχει πέσει ακόμη στην τελευταία θέση αυτό οφείλεται στη ζημιά που έκαναν στα υπόλοιπα Βαλκάνια και Α.Ευρώπη τα ΚΚ που δεν έχει ακόμη μετά τρεις δεκαετίες αποσβεσθεί πλήρως.Αλλά στο τέλος θα αποσβεσθεί και οι πιστεύοντες σε ηθικά πλεονεκτήματα της αριστεράς θα πάνε στην θέση που δικαιούνται,στον πάτο.

    Μου αρέσει!

  204. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Εάν η Ελλάδα φαινόταν με τα κυάλια από την Πορτογαλία το 1980 και ήταν κοντά στην Ισπανία και την Ιρλανδία αυτό οφειλόταν αποκλειστικά στο σύστημα που την κυβερνούσε από το τέλος του πολέμου ως το 1980.»

    Δεξιέ σου διέφυγε ότι στην Πορτογαλία έχει σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας από τους σοσιαλιστές – με την υποστήριξη των Πράσινων, ενός άλλου αρκετά αριστερότερου κόμματος του οποίου το όνομα δεν το θυμάμαι, όπως επίσης – κρατήσου! – και την υποστήριξη του πορτογαλικού κομμουνιστικού κόμματος. Και αυτό το αποτέλεσμα, να εμφανίζει μία καλύτερη εικόνα η οικονομία τους από εμας, το πέτυχαν οι πορτογάλοι επι των ημερών της νυν κεντροαριστερής κυβέρνησης.

    Επίσης, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονται σε καλύτερη θέση από μας είναι και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με το περισσότερο αναπτύγμενο κράτος πρόνοιας (στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, πχ., έχει καθιερωθεί η δωρεάν χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς ήδη από το 2013) και την πιο υγιή δημοκρατία. Θέλω να πω καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει ομοιότητες με την Ελλάδα προ του 1980 που τόσο πολύ θαυμάζεις – βασικά είναι όλες τους καλύτερες από την Ελλάδα προ του 1980 για την οποία το μόνο που ξέρεις να κάνεις είναι να φιλοτεχνείς την μία αγιογραφία της μετά την άλλη (το ‘σωσες πάντως κάπως, έβαλες καταληκτική χρονιά του μεταπολεμικού Χρυσου Αιώνα το 1980, σε παλιότερα σχόλια έβαζες το 1974… 😉 ). Είναι όλες τους υγιείς δημοκρατίες (κάποιο θέμα φαίνεται να έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό με την Τσεχία αλλά προς το παρόν τα πράγματα είναι ακόμα απόλυτα διαχειρίσιμα, καμία σχέση με κάποια άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης) με υγιείς δυναμικές οικονομίες και στέρεα κράτη πρόνοιας – καμία σχέση δηλαδή με την Ελλάδα προ του 1980 (ή του 1974, ότι προτιμάς :)), η οποία είτε όταν ήταν δημοκρατία δεν ήταν υγιής είτε δεν ήταν καν δημοκρατία (εξαίρεση αποτελεί η 6ετία 1974-1980), της οποίας η οικονομία ήταν μεν δυναμική αλλά ήμασταν και η χώρα με τις μεγαλύτερες οικονομικές ανισότητες στην Ευρώπη και το πιο καχεκτικό κράτος πρόνοιας (και αυτό στην καλύτερη των περιπτώσεων και παρά τους πολύ υψηλούς ρυθμούς της περιόδου) χώρια το γεγονός ότι μία ορισμένη Επταετία εμφανίσαμε και τον υψηλότερο πληθωρισμο στην Ευρώπη γύρω στο 30-35% (και κοντά ένα ολόκληρο χρόνο πριν κάνει την εμφάνισή του ο πληθωρισμός και στις υπόλοιπες χώρες της Δ. Ευρώπης, ακόμα μία πρωτιά η προ του 1980 Ελλάδα).

    Η χώρα θα πάει μπροστά όταν θα κυβερνηθεί από ανθρώπους που είναι πραγματιστές και θα αφήσουν στην άκρη τις διάφορες αριστερές ή δεξιές ιδεοληψίες (όπως τις δικές σου). Όσο δεν βοηθάνε οι αριστερές ιδεοληψίες άλλα τόσο δεν βοηθάνε και οι δεξιές ιδεοληψίες, και οι δεύτερες εξίσου καταστροφικές με τις πρώτες είναι. Όσο νωρίτερο γίνει αντιληπτό αυτό τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από το τέλμα της τελευταίας 8ετίας.
    Και εν τέλει, για να το πω λίγο διαφορετικά, όσο αρχιμαλάκες είναι αυτοί που επιθυμούν να ξαναζήσουν τον Εμφύλιο σε μία μεταμοντέρνα εκδοχή του στην οποία θα στεφθούν υποτίθεται νικητές, ε άλλο τόσο σούπερ μαλάκες είναι και αυτοί που επιθυμούν μία αναβίωση, στο πιο εκσυγχρονισμένο, του μετεμφυλιακού καθεστώτος της περιόδου 1950-1967 και του στρατιωτικού δικτατορικού καθεστώτος του 1967-1974, και οι δεύτεροι αυτό επιθμούν, να ξανανιώσουν νικητες επί των πρώτων -εις βάρος της χώρας και όλων ημών των υπολοίπων, που δεν γουστάρουμε κανέναν από τους δύο αυτούς μαλάκες.

    Μου αρέσει!

  205. Ο/Η δεξιος λέει:

    To 1980 το άρθρο το έβαλε,όχι εγώ.Και ποιός σου είπε ότι Πορτογάλος αριστερός είναι το ίδιο με Έλληνα;Σαν τον Πολάκη δεν υπάρχει άλλος.
    Όσο για την Εσθονία την τελευταία φορά που μας απασχόλησαν ήταν στη μονομαχία Κοντονή με τον Εσθονό υπουργό περί φασισμού και κομμουνισμού.

    Μου αρέσει!

  206. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Μία άλλου τύπου στοχοποίηση, στην Κύπρο – προφανώς από φασίστες.
    Μέσα σε όλα τα άλλα που έκαναν αυτά τα σιχάματα, έβγαλαν και 4 δόντια του ανθρώπου -με πένσα (!). Εξίσου απολύτως σοκαριστικό και το γεγονός ότι κανένας από την γειτονιά δεν έκανε το παραμικρό στο άκουσμα των ουρλιαχτών του θύματος.

    Άγρια επίθεση σε μετανάστη στην Κύπρο από άνδρες με λευκές κουκούλες

    http://www.kathimerini.gr/1000742/article/epikairothta/kosmos/agria-epi8esh-se-metanasth-sthn-kypro-apo-andres-me-leykes-koykoyles

    Θύμα επίθεσης που παραπέμπει σε τρόπους με τους οποίους δρούσε η Κου Κλουξ Κλαν στην Αμερική κατά των μαύρων, έγινε στη Λάρνακα ένας Αφρικανός μετανάστης, μόνιμος κάτοικος Κύπρου.

    Ο άτυχος άνδρας μετέβη στο αεροδρόμιο για να αποχαιρετήσει γνωστούς του και στη συνέχεια, επέστρεψε με ταξί στο σπίτι όπου διαμένει νόμιμα και το οποίο βρίσκεται κοντά στον αστυνομικό σταθμό της πόλης.

    Σύμφωνα με τον «Φιλελευθερο», γύρω στις 4.00 το πρωί και αφού πλήρωσε τον ταξιτζή που τον μετέφερε, κατευθύνθηκε με τα πόδια μέχρι την είσοδο του σπιτιού του. Λίγο προτού πλησιάσει σε αυτήν, σταμάτησε δίπλα του ιδιωτικό αυτοκίνητο και από αυτό κατέβηκαν πέντε άτομα, τα οποία φορούσαν άσπρες κουκούλες. Προτού προλάβει να αντιδράσει, τον άρπαξαν, τον ακινητοποίησαν και άρχισαν να τον κτυπούν σε διάφορα μέρη του σώματός του. Στη συνέχεια, του άνοιξαν το στόμα και με τη χρήση πένσας κατάφεραν να του βγάλουν τέσσερα δόντια.

    Η όλη δράση τους έγινε αστραπιαία, όμως οι φωνές, όπως και τα ουρλιαχτά του Αφρικανού κανέναν, όπως φαίνεται, από τους περίοικους δεν ενόχλησαν διότι καμία σχετική κλήση για παροχή βοήθειας δεν έγινε προς την Αστυνομία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό δεν καταγγέλθηκε στη συνέχεια ούτε και από το θύμα των κουκουλοφόρων στην Αστυνομία. Ο ίδιος αποδίδει την επιλογή του να κρατήσει το στόμα του κλειστό για το περιστατικό στον ρατσιστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο ίδιος στο παρελθόν από μέλη της Αστυνομίας και στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν καταγγελίες του.

    Μου αρέσει!

  207. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Αντί προϋπολογισμού, μια ματιά σε «μέλλον»
    Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 07:12

    Από την έντυπη έκδοση

    Tου Α. Δ.Παπαγιαννίδη

    Κανονικά θα ‘πρεπε τώρα, ημέρες προϋπολογισμού (πέρασε με 154 έναντι 143, έπειτα από θυελλώδη άσχετη συζήτηση), να στεκόμαστε στο πώς θα καταλήξει η νέα αυτή φάση δικαστικού ακτιβισμού που διέλυσε το δεύτερο μνημόνιο (με πέντε χρόνια καθυστέρηση!). Κηρύσσοντας αντισυνταγματικές τις περικοπές δώρων Χριστουγέννων (μέρες που ‘ναι..), Πάσχα και αδείας, επειδή έγιναν «μη τεκμηριωμένα», δηλαδή χωρίς να εξετασθεί «η ύπαρξη τυχόν εναλλακτικών επιλογών» αλλά και το αν οι εν λόγω περικοπές οδηγούν, αθροιζόμενες με προηγούμενες, σε «ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου ζωής κάτω του επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης». (Ποιων; Μα… των δημοσίων υπαλλήλων! Ποιων άλλων, νομίσατε;).

    Αν τώρα η Ολομέλεια του ΣτΕ συμφωνήσει με το Τμήμα του και δεν επιβάλει κάποιου είδους «κόφτη», τότε οποιαδήποτε συζήτηση περί προϋπολογισμού, περί πρωτογενών πλεονασμάτων κοκ. χάνει κάθε νόημα.
    Καλούμε λοιπόν τον αναγνώστη να κοιτάξει αλλού. Σε κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί «φορέας μέλλοντος». μόνον που θα χρειαστεί αυτήν τη φορά να διαβάσει αρκετά νούμερα: ποσοστά συμμετοχής και διαχρονικές μεταβολές και πολλαπλασιαστές και στόχους.

    Πάμε λοιπόν: Ιούνιο του 2017, η νεόκοπη τότε «Ελληνική Παραγωγή: Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» είχε παρουσιάσει, μαζί με το ΙΟΒΕ, στοχευμένη μελέτη για τον ρόλο της μεταποίησης στην εφεξής πορεία της ελληνικής οικονομίας, έτσι όπως αυτή βρισκόταν (και δεν έπαψε να βρίσκεται) σε αναζήτηση αληθινής επανεκκίνησης (γιατί το χλομό 2-2,5% δεν αρκεί). Φέτος λοιπόν το ΙΟΒΕ κατήρτισε πολύ πιο διεξοδική μελέτη, «Προκλήσεις και προοπτικές του τομέα της μεταποίησης», σε αναζήτηση για «Στρατηγικές παρεμβάσεις για ανάπτυξη». Ώστε «να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα».

    Να σημειωθεί ότι και η ίδια η Ε.Ε. στηρίζει εδώ και κάποια χρόνια τη λογική μιας επαναβιομηχάνισης, ενώ η έμφαση επί δύο δεκαετίες είχε στραφεί στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες συμπίεζαν κάθε ιδέα στήριξης προς τη μεταποίηση. Στην Ε.Ε. ο στόχος συμμετοχής της μεταποίησης βρίσκεται ήδη στο 20% του ΑΕΠ (με τη διαμόρφωση, μάλιστα, και με τη δημόσια στήριξη ολοκληρωμένης στρατηγικής, παράλληλα με εκείνην της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή αλλά και στην «κυκλική οικονομία»…).

    Σε εμάς, όπου επί χρόνια πολλά η ίδια αναφορά σε «βιομηχανική πολιτική» ήταν σχεδόν απαγορευμένη και είχε υποκατασταθεί -με επίνευση Βρυξελλών- από «οριζόντιες πολιτικές», όταν ξεκινούσε η κρίση το μερίδιο της μεταποίησης στο ΑΕΠ βρισκόταν στο 9% (βέβαια… του τότε ΑΕΠ, που σήμερα έχει χαθεί κατά το 1/4). Στη συνέχεια προέκυψε υποχώρηση γύρω στο 8,5% -το κατώτατο, 8,1% παρατηρήθηκε το 2015-, ενώ το 2016/17 βρίσκεται πλέον στο 8,7%. Κατά καιρούς έχει ακουστεί ως στόχος της συμμετοχής της βιομηχανίας ένα 12% του ΑΕΠ έως το 2020, στόχος που μάλλον ήταν εξαρχής υπεραισιόδοξος. ενώ αναφερόταν και 15% σε μακρότερο, απροσδιόριστο για την ώρα ορίζοντα.

    Άμα κανείς σταθεί -όπως είχε κάνει, διεξοδικά, η μελέτη του Ιουνίου 2017- στο οικονομικό αποτύπωμα της συνεισφοράς της μεταποίησης στο σύνολο της οικονομίας, βρίσκει ότι ο πολλαπλασιαστής της σε μια σειρά από επίπεδα είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Έτσι, αν πάει κανείς απευθείας στο ΑΕΠ συναντά πολλαπλασιαστή 2,8 – που οδηγεί σε επίδραση επί του συνολικού ΑΕΠ 31%. Όσον αφορά την προστιθέμενη αξία, ο πολλαπλασιαστής είναι 2,7 αποδίδοντας 32% της συνολικής Π.Α. Σε επίπεδο απασχόλησης, πάλι, ο αντίστοιχος πολλαπλασιαστής είναι 3,5 – αποδίδοντας 30% του συνόλου της απασχόλησης: σε απόλυτα μεγέθη αυτά είναι 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας – 360 χιλιάδες σε άμεση, 459 χιλιάδες σε έμμεση και 429 χιλιάδες σε προκλητή απασχόληση.

    Παραδίπλα, στο καταγραφόμενο ως κοινωνικό προϊόν (δηλαδή σε μισθούς, φόρους, εισφορές, σχηματισμό παγίου κεφαλαίου), με πολλαπλασιαστή 3,0 η απόδοση της μεταποίησης είναι 27%.

    Τέλος, άμα στοχεύσει κανείς τις επενδύσεις, ο πολλαπλασιαστής σε επίπεδο σχηματισμού παγίου κεφαλαίου είναι 3,6, οπότε αποδίδει 26% του συνολικού αντίστοιχου μεγέθους στην Ελλάδα (μεγέθους που παραμένει επικίνδυνα λαβωμένο, ενώ όλοι συμφωνούν ότι «πρέπει» να φύγει μπροστά άμα είναι να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη).

    Όταν μάλιστα οι εξαγωγές του κλάδου αυξάνουν με ρυθμό 5% τον χρόνο σ’ όλο το διάστημα 2009-17 (στα τρόφιμα και τα βασικά μέταλλα, μάλιστα, η τελευταία τριετία έδωσε +26%), τότε ένα «ποντάρισμα» στη μεταποίηση φαίνεται περισσότερο παρά λογικό.
    Μόνο που -όπως παρατηρούσε ο Μιχάλης Στασινόπουλος, ως «Ελληνική Παραγωγή»- θα ‘πρεπε ο κλάδος «να αποτελέσει έμπρακτα, και όχι απλώς διακηρυκτικά, εθνική προτεραιότητα». Και, το κυριότερο, «να βρίσκει συνομιλητές»…

    Aν η Ολομέλεια του ΣτΕ συμφωνήσει με το Τμήμα του και δεν επιβάλει κάποιου είδους «κόφτη», τότε οποιαδήποτε συζήτηση περί προϋπολογισμού, περί πρωτογενών πλεονασμάτων κοκ. χάνει κάθε νόημα.

    https://www.naftemporiki.gr/story/1426507/anti-proupologismou-mia-matia-se-mellon

    Μου αρέσει!

  208. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    POP 18: Η ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 28.12.2018
    Η Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ, μας έδειξε το 2018, πώς μόνο με νέα πρόσωπα στην πολιτική μπορούμε να σωθούμε από τους ακραίους
    Και μήπως τελικά το αντίδοτο στον Τραμπ είναι η είσοδος νέου κόσμου στην πολιτική;
    Ελένη Μαραγκού

    Μέχρι πέρυσι η Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ ήταν μπάργουμαν. Από το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου είναι εκλεγμένο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην 14η περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Μπορεί σε μία εποχή ιδιαίτερα αλλεργική προς τους πολιτικούς καριέρας, η ανάδειξη ατόμων που προέρχονται έξω από το παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο να μην φαντάζει πια και τόσο εξωπραγματική, όμως αυτό που κατόρθωσε η Οκάζιο-Κορτέζ εξακολουθεί να είναι αξιοθαύμαστο.

    Είναι γυναίκα, Λατίνα, κατέβηκε στις εκλογές με μία προοδευτική πλατφόρμα και, στην ηλικία των εικοσεννιά, είναι η νεότερη εκλεγμένη στο αμερικανικό Κογκρέσο και μία από τις πολιτικές πρωταγωνίστριες για το 2018.

    Το βιογραφικό της Οκάζιο-Κορτέζ είναι πλούσιο, αν και όχι πάντα με τη συμβατική έννοια της πολιτικής: έχει υπάρξει σερβιτόρα, εκδότρια παιδικών βιβλίων, ακτιβίστρια, μέλος των Δημοκρατών Σοσιαλιστών και οργανώτρια στην καμπάνια του Μπέρνι Σάντερς και για ένα διάστημα εργάστηκε σε θέματα μετανάστευσης στο πλευρό του γερουσιαστή Έντουαρντ Μ. Κένεντι.

    Όταν το καλοκαίρι του 2018 επικράτησε επί του Δημοκρατικού Τζόζεφ Κράουλι, ενός βετεράνου του Κογκρέσου, στον προκριματικό γύρο των ενδιάμεσων εκλογών συντάραξε το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος.

    [….]

    http://popaganda.gr/416106-2/

    Μου αρέσει!

  209. Ο/Η Ενη λέει:

    Σ’ αυτη την τελευταια φαση συνεργασιας Τσιπρα-Καμμενου, αξιζει,νομιζω, να γινει και μια συζητηση για το θεμα Καμμενος.
    https://www.protagon.gr/apopseis/poso-akriva-tha-plirwsei-o-tsipras-ton-kammeno-44341759022

    Μου αρέσει!

  210. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    επειδή λέμε για δικαστικά και παρεμβάσεις και τέτοια, Σχολιαστή αυτό το είδες;;
    https://www.efsyn.gr/arthro/agogi-samara-stin-oiele-gia-tin-ypothesi-mpoyloyta

    Μου αρέσει!

  211. Ο/Η xberliner λέει:

    Αναγνώστης Αθηναίος
    Το ζήτημα είναι δικαστικό μεν δεν έχει παρέμβαση στη δικαιοσύνη δε.
    Είναι όμως χαρακτηριστικό για το πόσο μεγάλος ή μεγάλο είναι ο Σαμαράς. Το μεγαλύτερο στην μεταπολίτευση κατά τη γνώμη μου.

    Μου αρέσει!

  212. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    μμμμμμμμμμμ! (μπορεί και νάχει)

    Μου αρέσει!

  213. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Σοφά λόγια από τον απόστρατο πτέραρχο Βαϊτση. Μακάρι, ειλικρινά, αυτά που λέει να έχουν ήδη εισακουστεί από την κυβέρνηση.

    (Σχολιαστή αυτό θα άξιζε ίσως να γίνει ξεχωριστή ανάρτηση.)

    Χ. Βαΐτσης: Κίνδυνος επανάληψης της Ιστορίας στο Αιγαίο

    http://www.kathimerini.gr/1004405/article/epikairothta/ellada/x-vaitshs-kindynos-epanalhyhs-ths-istorias-sto-aigaio

    Χωρίς αμφιβολία εξετάζοντας κανείς τα γεωπολιτικά δεδομένα των περιόδων Ιανουαρίου 1996 και Ιανουαρίου 2019 στη περιοχή, θα διαπιστώσει πολλά κοινά σημεία, τα οποία δικαιολογημένα προκαλούν σοβαρούς προβληματισμούς και δημιουργούν ενδεχομένως συνθήκες επανάληψης της Ιστορίας, η οποία υπήρξε αφετηρία – μέσω ενός ιδιαίτερα επώδυνου για την τιμή των ΕΔ επεισοδίου στα Ίμια – ενός νέου κύκλου αντιπαραθέσεων και διεκδικήσεων εκ μέρους της Τουρκίας στη περιοχή του Αιγαίου και όχι μόνον.

    Τον Ιανουάριο του 1996, η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, εκ πεποιθήσεως ακραία και επιθετική σε ότι είχε να κάνει στις σχέσεις της με την Ελλάδα, μετά τις εκλογές της 24 Δεκεμβρίου 1995 που ανέδειξαν μία ασταθή ισορροπία δίχως κάποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αναζητά ευκαιρία για το χτίσιμο ενός δυναμικού προφίλ στο εσωτερικό και την ασφαλή εδραίωση της στην πρωθυπουργία της χώρας.

    Έχει προηγηθεί στις 25 Δεκ. ’95 η (τυχαία ή προσχεδιασμένη) προσάραξη του πλοίου «Φίγκεν Ακάτ» στα αβαθή ύδατα κοντά στα Ίμια, η πτώση του τουρκικού μαχητικού στις 28 Δεκ. κοντά στη Λέσβο, η ρηματική διακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ στις 29 του ίδιου μήνα για την κυριότητα των βραχονησίδων Ίμια, καθώς και τα γνωστά συμβάντα με την έπαρση και υποστολή των σημαίων Ελλάδας και Τουρκίας στη βραχονησίδα.

    Αντίστοιχα στην Ελλάδα την ίδια περίοδο επικρατεί πολιτική αστάθεια, καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχει κυβέρνηση ή έστω υπολειτουργεί. Ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου βρίσκεται άρρωστος στο Ωνάσειο, – από όπου παραιτείται στις 15 Ιανουαρίου – ενόσω οι διάφορες ομάδες εντός του κόμματος αγωνίζονται για τη διαδοχή. Αποτέλεσμα της εν λόγω κατάστασης, η έλλειψη αντανακλαστικών στο ΥΠΕΞ και η καθυστερημένη κατά 10 ημέρες αντίδραση και απόρριψη της τουρκικής διακοίνωσης της 29ης Δεκεμβρίου.

    Ο Κ. Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός από την κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στις 19 Ιανουαρίου και κατά το διάστημα που η κατάσταση εξελίσσεται – μέχρι στις 30 Ιανουαρίου – η κυβέρνηση ασχολείται κυρίως με την προσπάθεια λήψης της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, ενώ κατά τις κρίσιμες εκείνες ώρες, κανείς στη κυβέρνηση δεν ασχολείται σοβαρά με το θέμα. Παράλληλα εμφανής είναι και η σύγχυση εντός του ελληνικού πενταγώνου με την έλλειψη κεντρικής κατεύθυνσης και παντελή απουσία του πνεύματος της διακλαδικότητας. Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την δύσκολη για την Ελλάδα πολιτική συγκυρία, πραγματοποιεί στρατιωτική απόβαση επί αφύλακτου ελληνικού εδάφους και καταλαμβάνει τη βραχονησίδα των Ιμίων, με τις γνωστές έκτοτε συνέπειες.

    Σήμερα, αν και οι καταστάσεις διαφορετικές, παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες. Η Τουρκία, με την ακολουθούμενη πολιτική του Ερντογάν αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, τόσο στη Συρία, όσο και στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ο «αυτό-εγκλωβισμός» της σε σπασμωδικές ενέργειες, επιθετική ρητορική και σε δηλώσεις που δύσκολα αναιρούνται – τόσο από τον ίδιο τον Ερντογάν, τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, αλλά και από τον συνεργαζόμενο μαζί του Αρχηγό των «Γκρίζων Λύκων» Μπαχτσελί – δημιουργούν συνθήκες αυξημένης έντασης και προβληματισμού ως προς τον τρόπο ενεργείας και κατεύθυνσης της τουρκικής πολιτικής, η οποία αναζητά «διεξόδους» επίτευξης των εθνικών της στόχων και αποφυγή της αποδοχής – όπως αυτή ενίσταται – «τετελεσμένων».

    Ομοίως, η ένταση στη περιοχή του Αιγαίου έχει αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα με τις υπερπτήσεις τουρκικών Α/Φ σε χαμηλό σχετικά ύψος πάνω από ελληνικά νησιά και μάλιστα κατοικημένα (Καστελόριζο) κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων. Άραγε σ’ αυτή την περίπτωση κατάφορης εθνικής παραβίασης, που βρίσκονται οι «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής αμυντικής πολιτικής;

    «Νερό στο μύλο» της τουρκικής προπαγάνδας και συμπεριφοράς έριξαν οι συνεχείς δηλώσεις του έλληνα ΥΠ.ΑΜ, αλλά κυρίως οι ατυχείς κατά την άποψη μου δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ, ο οποίος φυσικά δεν είπε τίποτε περισσότερο από το αυτονόητο για την περίπτωση κατάληψης εθνικού εδάφους, έπεσε όμως στη παγίδα της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς. Τέτοιου είδους δηλώσεις – ιδιαίτερα από την στρατιωτική ηγεσία – ανήκουν σε αξιωματούχους χωρών του είδους της Τουρκίας, που κυρίως στοχεύουν στο εσωτερικό της. Εάν ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε κάποιες πληροφορίες και ήθελε να στείλει κάποιο μήνυμα στη αντίπερα όχθη, υπάρχουν πλείστοι όσοι άλλοι τρόποι, περισσότερο ίσως αποτελεσματικοί και σίγουρα απολύτως πιό σοβαροί από τις δηλώσεις περί ισοπέδωσης ελληνικού εδάφους.

    Σε ότι αφορά στη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την πολιτική αστάθεια. Η συγκυβέρνηση «πνέει τα λοίσθια» και το μέλλον της κυβέρνησης φαντάζει αβέβαιο και προβληματικό. Επί της ουσίας δεν υπάρχει υπουργός εξωτερικών μετά την παραίτηση Κοτζιά (η ύπαρξη του Γενικού Γραμματέα, Πρέσβη κ. Παρασκευόπουλου αποτελεί ίσως την μοναδική έγκυρη άποψη στο ανώτατο επίπεδο), ο ΥΠ.ΑΜ βρίσκεται «υπό προθεσμίαν», αναμένοντας όλοι από ημέρα σε ημέρα την υποβολή της παραίτησης του, ενώ ακόμη και στην στρατιωτική ηγεσία υπάρχει αναταραχή λόγω των επικείμενων κρίσεων και φημολογούμενων αλλαγών.

    Εάν αποδεχθεί κανείς με το γνωμικό «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», τότε η παρούσα κατάσταση προσφέρει ίσως γόνιμο έδαφος και ανοίγει παράθυρα ευκαιρίας σε αυτόκλητους υπερασπιστές του διεθνούς δικαίου – κατά την δική τους φυσικά αντίληψη και θεώρηση – στη περιοχή. Παρά τον ρόλο που προτίθεται να διαδραματίσει ο διεθνής παράγοντας και η αυξημένη γεωστρατηγική ασφάλεια που είναι δυνατόν να μας προσφέρουν οι διεθνείς συμμαχίες που διαμορφώνονται στην Αν. Μεσόγειο, κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει απονενοημένες ενέργειες, που είναι δυνατόν να δημιουργήσουν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στη περιοχή.

    Επομένως, η κατάσταση επιβάλει νηφαλιότητα, αυξημένη επαγρύπνηση σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, απόλυτη ετοιμότητα και κυρίως επίδειξη ψυχραιμίας και σοβαρότητας από όλους. Η πολιτική ηγεσία στα συναρμόδια για την άμυνα υπουργεία (ΥΠΕΞ, ΥΠΑΜ και ΥΠτΠ/ΕΥΠ), δεν πρέπει να επιτρέψει στην περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα να επηρεάσει τα απαιτούμενα αυξημένα αισθητήρια παρακολούθησης των δεικτών έγκαιρης προειδοποίησης και μαζί με την στρατιωτική ηγεσία, η οποία απαλλαγμένη από προσωπικές ανασφάλειες, δεν θα επιτρέψουν την δημιουργία αρνητικών τετελεσμένων για τη χώρα. Κύριο έργο και αποστολή όλων, δεν είναι άλλη από την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, η δε Ιστορία δεν πρόκειται να συγχωρήσει ποτέ ολιγωρίες, με καμία δικαιολογία.

    Μου αρέσει!

  214. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Σχολιαστή κάνε αν γίνεται αυτό το άρθρο ξεχωριστή ανάρτηση ώστε να μεταφερθεί εκεί η συζήτηση για την συμφωνία των Πρεσπών.

    Στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών

    http://www.kathimerini.gr/1005597/article/epikairothta/politikh/sth-voylh-h-symfwnia-twn-prespwn

    Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται, και τίθεται σε ισχύ, η συμφωνία που έχει υπογραφεί στις Πρέσπες, μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Ιουνίου 2018.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση του προέδρου της Βουλής είναι η διαδικασία να προχωρήσει άνετα και όχι με τη στενή ερμηνεία του κανονισμού της βουλής, αναφορικά με την κύρωση των συμβάσεων.

    Για τον λόγο αυτόν, οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα συζητούν στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα στις 12.00. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, στις 17:00 της Δευτέρας. Η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

    Δείτε εδώ το κείμενο, όπως έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων.

    Μου αρέσει!

  215. Ο/Η Ενη λέει:

    ΔΠ σχολιο 5/12/018 20,22 (τωρα μολις το ειδα, μας ξεφευγουν πολλα σχολια)

    +++++

    Μου αρέσει!

  216. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ημέρα μνήμης η σημερινή των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
    Πως σώθηκαν 3 μικρά κοριτσάκια εβραϊκής καταγωγής στην Ελλάδα της Κατοχής.

    Τα κρυμμένα παιδιά

    http://www.kathimerini.gr/1006903/interactive/epikairothta/ereynes/krymmena-paidia-sthn-a8hna-ths-katoxhs

    Μου αρέσει!

  217. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Γερμανός ιστορικός: Οφείλουμε 190 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
    Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 18:10 UPD:18:21
    Reuters/THOMAS PETER
    A- A A+

    Share
    «Η Γερμανία οφείλει να αποδεχτεί να πληρώσει και να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για να διευθετηθεί το ζήτημα των μεγάλων καταστροφών που προξένησε η ναζιστική Γερμανία την περίοδο της Κατοχής». Αυτό ανέφερε σήμερα ο Καρλ Χάιντς Ροθ (Karl-Heinz Roth), συγγραφέας, ιστορικός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας του 20ού αιώνα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Περιφέρεια Κρήτης.
    Ο Γερμανός ιστορικός βρίσκεται στο Ηράκλειο, για να συμμετάσχει στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου που συνέγραψε με τον επίσης Γερμανό ιστορικό Χάρτμουτ Ρούμπνερ (Hartmut Rubner), με τίτλο «Η οφειλή των επανορθώσεων: υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ο τόπος μου».
    Όπως ανέφερε, σύμφωνα με υπολογισμούς, οι ελληνικές αξιώσεις ανέρχονται στο ποσό των 190 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν. Κάλεσε τους πολίτες, τα κινήματα, στην Ελλάδα και στη Γερμανία να ασκήσουν πίεση στη Γερμανία, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το δίκαιο αίτημα. Τόνισε, μάλιστα, ότι «η ναζιστική Γερμανία διέπραξε φοβερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ελλάδα, λεηλάτησε μεθοδικά την ελληνική οικονομία και συνεπώς οφείλει να πληρώσει επανορθώσεις και αποζημιώσεις. Αυτή η οφειλή βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Οφείλει η Γερμανία να πληρώσει, οφείλει να το αποδεχτεί και να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια λύση για τη διευθέτηση του ζητήματος».
    Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βρέμης, Κρίστοφ Ούλριχ Σμινκ-Γκούσταβους (Christoph Ulrich Schminck-Gustavus), σημείωσε: «Έχω γράψει αρκετά βιβλία για την Κατοχή στην Ελλάδα, πέντε βιβλία για την Κατοχή και για τα εγκλήματα πολέμου της Γερμανίας, της Βέρμαχτ, εναντίον των Ελλήνων. Τα βιβλία αυτά κυκλοφόρησαν πρόσφατα και στηρίζονται σε ιστορική έρευνα που πραγματοποίησα τα τελευταία 20 χρόνια σε Ελλάδα και Γερμανία».
    Με τη σειρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ανέφερε: «Στο Ηράκλειο, στην Κρήτη, καλωσορίζουμε άξιους επιστήμονες, πανεπιστημιακούς καθηγητές που συμμερίζονται το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας. Δεν είναι αίτημα μόνο των θυμάτων, είναι ένα δίκαιο αίτημα των Ελλήνων. Εκτός από την οικονομική διάσταση, έχει κυρίως ιστορική και ηθική διάσταση, κι αυτήν υπηρετούμε όλοι, είναι βαθύτατα πολιτικό και πρέπει οι κυβερνήσεις της Ευρώπης να στηρίξουν αυτό το αίτημα, όπως το στηρίζουν οι λαοί της Ευρώπης».
    Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, σημείωσε ότι η Γερμανία πρέπει να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας. Όπως είπε, «είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια, που τιμά τους Γερμανούς καθηγητές για την τεκμηρίωση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδος. Το ζήτημα των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου είναι εθνικό ζήτημα, και η Γερμανία, που είναι πολιτισμένο κράτος κι επιτελεί κεντρικό ρόλο στην ενωμένη Ευρώπη, πρέπει να αποφασίσει να ικανοποιήσει επιτέλους αυτό το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας που αναφέρεται στο κατοχικό δάνειο και στις κατοχικές επανορθώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν εξαιτίας των Γερμανικών στρατευμάτων την περίοδο της κατοχής» είπε ο κ. Λαμπρινός.
    Πηγή: ΑΜΠΕ

    https://www.naftemporiki.gr/story/1445012/germanos-istorikos-ofeiloume-190-dis-euro-stin-ellada

    ΥΓ Πέντε είναι οι σημαντικοτερες πηγές του ΑΕΠ στην Ελλάδα. Οι υπάρχουσες : ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και οι ελληνες που μεταναστευσαν.
    Μεσοπρόθεσμα οι υδρογονανθρακες και οΙ γερμανικές αποζημιώσεις.

    Μου αρέσει!

  218. Ο/Η δεξιος λέει:

    Mόνο μία χώρα αχρήστων σαν αυτή που έγινε η Ελλάδα της μεταπολίτευσης και της γενιάς του πολυτεχνείου δεν θα είχε άλλες πηγές ΑΕΠ.
    Εντελώς τυχαία και η χώρα με την οποία εκστασιάζονταν αυτοί,η Ρωσία,κατέληξε να ζει από τους υδρογονάνθρακες,δηλαδή από κάτι που υπάρχει ως γεωλογικό γεγονός από τη φύση.
    Τα περί εκβιομηχάνισης για «το καλό του λαού και του τόπου» πήγαν στον κουβά.

    Μου αρέσει!

  219. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ενδιαφέρον άρθρο. Εκφράζει μία έντονη αντίθεση, και κατά την γνώμη μου σωστή, στην τελείως εσφαλμένη και κυνική εναντίωση του Συριζα την ίδρυση μη-κρατικών πανεπιστημίων.

    Οι σοφοί τω πνεύματι και τα ΑΕΙ

    http://www.kathimerini.gr/1010409/opinion/epikairothta/politikh/oi-sofoi-tw-pneymati-kai-ta-aei

    ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

    Η​​ταν ενδιαφέροντα τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη (13.2.2019) ο κ. Χρήστος Δήμας. Ενας στους τρεις πτυχιούχους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχει σπουδάσει σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού· αναφερόμαστε στους πτυχιούχους, διότι υπάρχουν και 18 που δεν κατόρθωσαν να τελειώσουν τις σπουδές τους, αλλά θέλουν να ρυθμίζουν πώς θα γίνονται αυτές. Οι μισοί υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πτυχίο από ξένο, κατά κανόνα μη κρατικό, πανεπιστήμιο.

    Αυτό, από μόνο του, θα μπορούσε να είναι το καλύτερο επιχείρημα κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να πεταχτεί κάποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να πει: «Και θέλετε να καταντήσουν τα παιδιά σας σαν κι εμάς;». Αντιθέτως, πετάχτηκε ο κ. Κωνσταντίνος Δουζίνας, ο οποίος έκανε ακαδημαϊκή καριέρα σε μη κρατικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, και είπε «γι’ αυτό είμαστε σοφοί». Ομως, αφού αυτοί έγιναν σοφοί σε μη κρατικά πανεπιστήμια, γιατί δεν αφήνουν κανέναν άλλον να δει προκοπή;

    Η ευλογία της γνώσης

    Ο κ. Δουζίνας, όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του, «είναι τακτικός καθηγητής της Νομικής και κοσμήτορας της Σχολής των Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών του Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου». Μπράβο του, αλλά δεν διάβασε την ιστορία του κολεγίου του και ψήφισε κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16; Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Birkbeck το κολέγιο ιδρύθηκε το 1823, «όταν περίπου 2.000 άτομα μαζεύτηκαν να ακούσουν τον δόκτορα George Birkbeck, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της εκπαίδευσης των εργαζομένων του Λονδίνου». Υποστηρικτές του εγχειρήματος που παρευρέθησαν στην ομιλία ήταν ο φιλόσοφος Jeremy Bentham, ο ριζοσπάστης βουλευτής Sir John Hobhouse, ο φιλελεύθερος βουλευτής και ακτιβιστής κατά της δουλείας Henry Brougham κ.ά. Ο George Birkbeck κάλεσε τους υποστηρικτές του σε δράση: «Τώρα είναι η στιγμή να έχουν όλοι την ευλογία της γνώσης». Πολλοί πείσθηκαν για τη σημαντική αυτή αποστολή. Εγιναν χορηγοί και συγκεντρώθηκαν αρκετά χρήματα για να ξεκινήσει το νέο αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα με τη ριζοσπαστική για την εποχή αποστολή. Επτά χρόνια αργότερα, το 1830, έκανε ένα ακόμη ριζοσπαστικό βήμα να έχει γυναίκες σπουδαστές, περίπου σαράντα χρόνια πριν από την Οξφόρδη και το Κέμπριτζ.

    Μπορούν σήμερα στην Ελλάδα να μαζευτούν χίλια άτομα ή, έστω, συλλογικοί φορείς όπως η ΓΣΕΕ, για να δημιουργήσουν κάτι αντίστοιχο; Φυσικά όχι. Το απαγορεύει το άρθρο 16. Μπορεί κάποιο από τα υπάρχοντα ιδρύματα να προχωρήσει σε μια ριζοσπαστική πρωτοβουλία όπως έκανε το ίδρυμα του Birkbeck σε μια εποχή που οι γυναίκες εθεωρούντο «κατώτερα όντα»; Φυσικά όχι. Λόγω του άρθρου 16, οτιδήποτε κι αν θέλουν να κάνουν τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι τα ΑΕΙ, πρέπει να έχουν την υπογραφή υπουργού. Και μην κοιτάμε τώρα που έχουμε σοφούς υπουργούς, επειδή σπούδασαν σε μη κρατικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως ο κ. Κώστας Γαβρόγλου.

    Μπορεί κάποια στιγμή να έχουμε υπουργό Παιδείας κάποιον απόφοιτο δικού μας κρατικού πανεπιστημίου, ο οποίος σύμφωνα πάντα με τον κ. Δουζίνα δεν θα είναι και τόσο «σοφός».

    Το τραγελαφικό είναι πως η φιλελεύθερη επιλογή των μη κρατικών πανεπιστημίων ήταν κομμάτι της ελληνικής συνταγματικής τάξης, όπως ιστορεί ο καθηγητής συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος στο βιβλίο του «Πέρα από το άρθρο 16» (εκδ. Μεταίχμιο): «Η τρίτη καινοτομία του Συντάγματος του 2011 ήταν μια νέα παράγραφος του άρθρου 16 που κατοχύρωνε –με αρτιότερη διατύπωση– το ατομικό δικαίωμα Ελλήνων και αλλοδαπών φυσικών και νομικών προσώπων να ιδρύουν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι με την υιοθετηθείσα διάταξη η Αναθεωρητική Βουλή απέρριπτε ταυτόχρονα πρόταση που είχαν υποβάλει το 1910 τα “παλαιά” κόμματα να απαγορευθεί ρητά “το συσταίνειν ιδιωτικά καταστήματα ανωτέρας εκπαιδεύσεως”, θα αντιληφθεί ότι επρόκειτο για σπουδαία φιλελεύθερη εγγύηση. Διότι, όπως παρατηρούσε ο Νικόλαος Ν. Σαρίπολος, με τη νέα ρύθμιση αποκλειόταν το εκπαιδευτικό “μονοπώλιον” του κράτους “εν οιωδήποτε βαθμώ της εκπαιδεύσεως”. Αξίζει εν προκειμένω να παρατεθεί αυτούσιο το γλαφυρό σχόλιο που αφιέρωσε στο θέμα ο σπουδαίος Ελληνας συνταγματολόγος: Ευτυχώς δεν καθιερώθη εν τω συντάγματι η αντιεπιστημονική και ανελεύθερος πρότασις του ψηφίσματος της Βουλής, της 18ης Φεβρουαρίου 1910. […] Ωστε μόνον το κράτος θα εδικαιούτο να διδάσκει τας επιστήμας, την φιλοσοφίαν κ.λπ. απαγορευμένης της ιδρύσεως πάσης ανωτέρας σχολής ιδιωτικής π.χ. ελευθέρας σχολής πολιτικών επιστημών ως η εν Παρισίοις π.χ.! Τούτο εζήτει η Βουλή να καθιερωθεί εν Ελλάδι το 1910. Μία φιλοσοφία, μία επιστήμη, μία τέχνη, η του κράτους! Ευτυχώς τοιαύτη διάταξις δεν ετέθη εν τω συντάγματι της μητρός τής ελευθερίας και των γραμμάτων Ελλάδος. Τουναντίον το εκπαιδευτικό μονοπώλιον του κράτους απαγορεύεται υπό του άρθρου 16 [παρ.] 3 του Συντάγματος, εν οιωδήποτε βαθμώ της εκπαιδεύσεως, και εν αυτή τη στοιχειώδη εκπαιδεύσει».

    Μετεμφυλιακές ρυθμίσεις

    Ο Νικόλαος Σαρίπολος δεν έζησε να δει το μετεμφυλιακό κράτος που επέβαλε τους πρώτους περιορισμούς στην ιδιωτική εκπαίδευση, διότι όπως έλεγε το 1947 ο βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Βάσος Στεφανόπουλος, «δεν είναι επιτετραμμένον, και δη υπό τα τελευταίας μεταπολεμικάς συνθήκας, σε οιονδήποτε ιδιώτην, οιασδήποτε προελεύσεως, να παρέχωμεν το ανεξέλεγκτον δικαίωμα να ιδρύη εν Ελλάδι, όταν και όπου αυτός θέλει, ένα ιδιωτικόν εκπαιδευτήριον, εις το οποίον, υπό την σκέπη της συνταγματικής προστασίας, να συγκεντρώνει την ανώριμον νεότητα και, ενδεχομένως, να ενσταλάζη εις την ψυχήν αυτής το δηλητήριον οιασδήποτε προπαγάνδας, είτε πολιτικής, είτε κοινωνικής, είτε θρησκευτικής. […] Εν πάση περιπτώσει, εκείνον το οποίον ονομάζομεν πνευματική ελευθερίαν, θα είναι δυνατόν υπό τα ανωτέρω ενδεχομένας συνθήκας να καταλήξει ευκόλως εις πνευματικήν αναρχίαν, εις πνευματικήν ασυδοσίαν…» (Επιτροπή Αναθεωρήσεως του Συντάγματος 2.9.1947).

    Τους μετεμφυλιακούς περιορισμούς της ελευθερίας στην εκπαίδευση, ώστε να μη διαχυθεί το «κομμουνιστικό δηλητήριο», ολοκλήρωσε η χούντα, χαρακτηρίζοντας ρητώς στο Σύνταγμα ότι τα πανεπιστήμια θα είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), κάτι που επιβιώνει μέχρι σήμερα με το άρθρο 16.

    Αυτήν τη χουντική κληρονομιά υπερασπίζονται σήμερα οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ με γελοία επιχειρήματα όπως ότι θα αυξηθεί ο δανεισμός των νοικοκυριών για τα… δίδακτρα, επειδή «θα αναγκαστούν και οι Ελληνες φοιτητές να πάρουν δάνεια όπως συμβαίνει στην Αμερική» (Κώστας Γαβρόγλου, News24/7, 14.2. 2019). Νομίζουν οι «σοφοί τω πνεύματι» ότι με νομικά τερτίπια θα διατηρήσουν την ιδεολογική κυριαρχία που απολαμβάνουν στην ανώτατη εκπαίδευση. Δεν διδάχθηκαν καν από τους απέναντι, δηλαδή τους δεξιούς κρατικιστές, ότι οι περιορισμοί στην ελευθερία γίνονται πάντα αυτεπίστροφοι…

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.