Οι σοφοί τω πνεύματι και τα ΑΕΙ

Το πρότεινε ο ΔΠ
Καθημερινή  /  Οι σοφοί τω πνεύματι και τα ΑΕΙ  /  ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Η​​ταν ενδιαφέροντα τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη (13.2.2019) ο κ. Χρήστος Δήμας. Ενας στους τρεις πτυχιούχους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχει σπουδάσει σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού· αναφερόμαστε στους πτυχιούχους, διότι υπάρχουν και 18 που δεν κατόρθωσαν να τελειώσουν τις σπουδές τους, αλλά θέλουν να ρυθμίζουν πώς θα γίνονται αυτές. Οι μισοί υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πτυχίο από ξένο, κατά κανόνα μη κρατικό, πανεπιστήμιο.

Αυτό, από μόνο του, θα μπορούσε να 

Καθημερινή

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Επιλογές των σχολιαστών, Πολιτική. Bookmark the permalink.

31 Responses to Οι σοφοί τω πνεύματι και τα ΑΕΙ

  1. Ο/Η Γιώργας λέει:

    Όσοι ονειρεύονται ένα Χάρβαρντ δίπλα στο χωριό τους, άς ρίξουν μια ματιά στο άρθρο του Νίκου Σαραντάκου (και στο άρθρο που παραπέμπει στο τέλος):

    Το άρθρο 16, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ο Δυοβουνιώτης

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Νίκος π λέει:

    Η αντίθεση στα ανώτερα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν έχει κανένα ιδεολογικό χαρακτηριστικό, όπως προσπαθούν να μας πείσουν διάφοροι καλοθελητές, ούτε έχει να κάνει με την ποιότητα των σπουδών που θα προσφέρουν και τα επιχειρήματα που παρουσιάζονται από τους υπερασπιστές του άρθρου 16, είναι επιεικώς αστεία και δεν στέκουν σε κριτική.. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων ενός μεγάλου μέρους των συντελεστών των Ελληνικών (κρατικών) πανεπιστημίων, αφού πολλές σχολές αναμένεται να αδειάσουν από φοιτητές, οι οποίοι θα προτιμήσουν να πληρώνουν δίδακτρα για να μείνουν στην Αθήνα, παρά να υφίστανται τα έξοδα των σπουδών σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα της επαρχίας.

    Εκείνο πάντως που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, είναι ότι το άρθρο 16 έχει καταργηθεί στην πράξη. Ακόμα και όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, πολλές σχολές στη χώρα μας που είναι παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, έχουν το δικαίωμα να περέχουν τίτλους ανωτάτων σπουδών σε σπουδαστές τους που φοιτούν στη χώρα μας. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει καταργηθεί εδώ και πάνω από 10 χρόνια η διάταξη που προέβλεπε ότι για να αναγνωριστεί ένα πτυχίο, θα πρέπει όλα τα χρόνια σπουδών να ήταν στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζει φυσικά αλλά δεν κάνει τίποτα διότι αυτό θα την φέρει σε αντίθεση με την ΕΕ και όλους τους ενδιαφερόμενους.

    Μπορείς λοιπόν σήμερα να σπουδάσεις πολλά αντικείμενα σε μη κρατική σχολή που βρίσκεται στη χώρα μας, το μόνο εμπόδιο που θα αντιμετωπίσεις είναι οι τρομερές καθυστερήσεις αναγνώρισης των πτυχίων, κάτι φυσικά που σχύει ακόμα και για εκείνους που έκαναν όλες τις σπουδές τους στο εξωτερικό. Στο θέμα αυτό παρενέβη πρόσφατα και η ΕΕ, με τον κ. Υπουργό να δηλώνει αμέσως πρόθεση συμμόρφωσης:
    https://www.esos.gr/arthra/60453/ypoyrgos-katargoyme-saep-gia-tin-anagnorisi-ton-ptyhion-apofoiton-ton-kollegion-kai

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Γιώργα, αφησα και ενα σχόλιο στο άρθρο του ΝΣ

    Το άρθρο 16, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ο Δυοβουνιώτης

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η δεξιος λέει:

    Δεν χρειάζεται Χάρβαρντ.Στο κάτω κάτω σύμφωνα με τον Παπαχριστόπουλο είναι υπεύθυνο για την ανισότητα στον κόσμο.Μας αρκεί ένα πανεπιστήμιο σαν της Κύπρου.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Σημειωτέον δε ότι στην Κύπρο(ν) έχει ανέβει σημαντικά και το επίπεδο του δημόσιου πανεπιστημίου, το οποίο έχει καταστεί άκρως ανταγωνιστικός ..προορισμός.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Ποιοι σοφοί τω πνεύματι και σε ποια ΑΕΙ ;

    Θα το επαναλάβω. Ο δείκτης IQ έχει μέση τιμή 100. Το 50% του πληθυσμού έχει IQ μικρότερο του 100.
    Αν αυτό (IQ= 100.) είναι το κατώφλι για ανώτατες σπουδές και στην Ελλάδα εισάγεται το 75% των αποφοίτων λυκείου τότε υπάρχει πρόβλημα. Και δεν μας φθάνουν αυτές οι θέσεις (προφανως μερικες χιλιάδες μένουν κενές) , αλλά έχουμε επιπλέον:
    α. μερικές χιλιάδες ελληνες φοιτητές σε σχολές εξωτερικού και
    β. «πολλές σχολές στη χώρα μας που είναι παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων(κια ) έχουν το δικαίωμα να παρέχουν τίτλους ανωτάτων σπουδών» Νίκος π

    Οι τεχνίτες -παγκοσμίως- έχουν IQ υψηλότερο του μέσου όρου.
    Θα καταλήξουμε να έχουμε τεχνίτες χαμηλής ευφυίας ;
    Που θα βρεθούν οι κάλοι εργοδηγοί, τεχνίτες και τεχνικοί για την Ανάπτυξη ;

    25% των μηχανικών έχει σπουδάσει στο εξωτερικό(στοιχεία ΤΕΕ 2007).

    Ποτέ δεν κατάλαβα το θετικό ή αρνητικό των ιδιωτικών πανεπιστημιων, εφόσον διασφαλιζεται το επίπεδο σπουδών. Μάλιστα είχα προτείνει να γίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια και πολυτεχνεία αγγλόφωνα τμήματα για αλλοδαπούς με δίδακτρα. Δυστυχώς χάσαμε την ευκαιρία αυτή….

    Από την πανάρχαια 🙂 εποχή μου, παιδιά και κορίτσια μέτριας ευφυίας τελείωναν το Deree College και στελέχωναν τις ιδιωτικές εταιρείες. Τώρα μερικά έχουν παρειά σύνταξη…

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Το κοινωνικό πρόβλημα (όλοι να σπουδάζουν το μέγιστο, ασχέτως ικανοτήτων και προσπάθειας) πρέπει να αναζητηθεί ήδη από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ και επέκτεινα. Όταν οι λίγοι προλετάριοι του μεσοπόλεμου έγιναν αριστεροί και μετά την περίοδο 1941-1949 οι περισσότεροι αγρότες έγιναν εργαζόμενοι και στη συνεχεία μικροαστοί, που γαλουχήθηκαν -οι λίγοι διανοούμενοι- από τον ψεύτικο (παραμόρφωση της πραγματικότητας) σοσιαλιστικό ρεαλισμό και -κυρίως- οι περισσότεροι μέσω του ελληνικού κινηματογράφου με το σενάριο του ονείρου του φτωχόπαιδου που δουλεύει και σπουδάζει δικηγόρος/γιατρός/μηχανικός για κοινωνική άνοδο που τότε ήταν εφικτή, ενώ ο γιος (η η κόρη) του πλουσίου είναι απλώς καλοντυμένος/κακομαθημένος και …χαζός.

    Παλαιότερα, ήταν πολλοί οι προλετάριοι και «λαϊκοί τύποι-μάτσο που έδερναν καμία φορά και την γυναίκα/παιδιά τους, κακοποιούσαν την κόρη τους αν έχει φίλο πριν παντρευτεί(αλλά πηγαιναν με τις ζωντοχήρες, τις χήρες και στις πόρνες, γιατί αυτοί ηταν και γαμω τους άντρες), πηγαίναν στο καφενείο, διάβαζαν και καμία εφημερίδα που και που,…

    Έτσι -στην φαντασίωση τους- τα παιδιά των μικροαστών/προλετάριων είναι πάντα αδικημένα από την ζωή, ενώ είναι πιο έξυπνα από των μεσοαστών, πόσον μάλλον, από τα εκφυλισμένα των μεγαλοαστών.

    Η αλήθεια είναι στη μέση : όποιος μπορούσε και ήθελε σπούδαζε από το 1964 έως το 2010 (πολλών πλουσίων στο εξωτερικό) . Και από αυτούς που σπούδαζαν οι πιο ανήσυχοι πρόκοψαν. Και πρόκοψαν πολλοί. Η εύπορη μεσήλικη και ηλικιωμένη αριστερά 🙂 είναι το πρώτο παράδειγμα.

    Αλλά δεν σημαίνει ότι εφόσον σπούδασε κάτι το παιδί σου πρέπει αυτομάτως να «πετάξει» στην αστική τάξη. Χρειάζεται αρχική συσσώρευση κεφαλαίου και γνώσης και κτίσιμο της επιχείρησης «γενιά την γενιά». Και δεν πετυχαίνουν όλες οι επιχειρήσεις.

    Η αδυναμία προσαρμογής του μέσου μικροαστού σε δυναμικά φαινόμενα (χρηματιστήριο 1999, δάνεια στεγαστικών 2002-, …) εξηγούν την μεγάλη χρονική υστέρηση (τουλάχιστον μια δεκαετία) της μεταβολής αντίληψης για τις ανώτατες σπουδές. Απλώς η έκαστοτε κυβέρνηση δεν εφάρμοζε την σταδιακή μείωση του πλήθους εισαγόμενων τουλάχιστον στις υπερκερασμένες ειδικότητες, αλλά ακολουθούσε τις επιθυμίες των ψηφοφόρων-πελατών της, για να μην πω πλειοδοτούσε πολλές φορές ξεπερνώντας και τις θολές επιθυμίες για -δήθεν πλέον- κοινωνική άνοδο των τεκνών τους, ντε και καλά.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Σημασία εχει να καταργηθεί το κρατικό μονοπώλιο.

    Κρατικά και ιδιωτικά ΑΕΙ με αυστηρά κριτήρια. Χωρίς μονιμότητα πουθενά. Μόνο αξιολόγηση.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    @ σχολιαστης

    Πολώνεσαι 🙂 άνευ λόγου. Σε Ιδιωτικά ΑΕΙ, μόνο θεωρητικές σχολές μπορεί να λειτουργήσουν ικανοποιητικα, διοτι το ετήσιο κόστος/ φοιτητή σε δημόσια ΑΕΙ στις «βαριές σχολές» ( ιατρικές, πολυτεχνεία, φυσικό, χημικό, βιολογία, κλπ. είναι 10 έως 15 χιλιάδες. Τι δίδακτρα να ζητήσουν ;
    Αν δεν υπάρξουν κληροδοτηματα από πάμπλουτους ή μεγάλες εταιρείες, oi «βαριές σχολές» δεν μπορεί να λειτουργησουν.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Δεν γράφω κάτι χωρίς λόγο. Εχοντας ζήσει το πανεπιστήμιο μια δεκαετία το έχω μελετήσει το θέμα.
    Το …μυστικό είναι στις αυστηρές προδιαγραφές. Για δημόσια και ιδιωτικά.

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Αλικη λέει:

    Άσχετο: Εκει που νομίζεις οτι ο,ΣΥΡΙΖΑ εχει πιάσει πάτο, οι τελευταίες αθλιότητες Πολάκη αποδεικνύουν οτι υπαρχει ακομη πιο κατω.

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Συμφωνώ με τον σχολιαστή, το μυστικό είναι στις προδιαγραφές και στον έλεγχο. Τα υπόλοιπα προφάσεις εν αμαρτίαις, ιδεολογικές εμμονές και καμουφλαρισμένα συμφέροντα.

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Και εγώ συμφωνώ Νίκο και με τον Σχολιαστή και με σένα (στο παραπάνω σχόλιό σου) και με το άρθρο.
    Απλώς το βάρος πέφτει στο τρίτο σκέλος (καμουφλαρισμένα συμφέροντα).
    Τα οποία θέλουν με κρατική εγγύηση να συνεχίσουν να ελέγχουν και το παιχνίδι και την πίτα (το μοίρασμά της).
    Δηλαδή ..αγωνίζονται για διατήρηση του προνομίου της δεσπόζουσας θέσης.
    Αν και προέρχονται από τα αριστερά μια χαρά ..εζήλωσαν τις χάρες του …κμκ.
    Και αν και οι παρακαταθήκες τους θα έπρεπε να τους οδηγούν στον σεβασμό των αρχών του ορθού λόγου και της διαλεκτικής (η ζωή καθορίζει τη συνείδηση, η μαρξιστική βερσιόν των παραδόσεων των κλασικών του φιλελευθερισμού), οι συγκεκριμένοι μπερδεύουν σε μια συζήτηση για συνταγματικές προβλέψεις στοιχεία της (κάθε) συγκυρίας.
    Χάος δηλαδή και συζήτηση ..άναρχη.
    Η πλάκα βέβαια είναι ότι, όπως σωστά επισήμανες παραπάνω, όλα αυτά είναι για το θεαθήναι. Αν και σκέπτομαι ότι καμιά φορά δεν είναι, στην Ελλάδα μπορεί για καμιά 30 χρόνια να ..εφαρμοζουμε εναρμόνιση με τις επιταγές του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου, οπότε η δουλειά γίνεται.
    Αν και υπάρχει και η διάσταση ότι «δεν πάνε να αναγνωρίζονται, δεν πάνε να επιβάλλουν διαδικασίες ταχύρυθμου ..δικατσα, στο δημόσιο δεν θα προσλαμβάνουμε.

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η Γιώργας λέει:

    Ας ρίξουμε μια ματιά στα Rankings… Στις λίστες των δύο εγκυρότερων (QS University rankings και ShanghaiRankings) δέν υπάρχει κανένα Κυπριακό Πανεπιστήμιο. Οι θέσεις των Ελληνικών (με τις παθογένειες που όλοι γνωρίζουμε) :

    QS University Rankings:
    ΕΜΠ:446 , ΑΠΘ:551-570 , Καποδιστριακό & Κρήτης :651-700 , Οικονομικό Παν. Αθηνών:801-1000

    Shanghai Rankings:
    Καποδιστριακό: 301-400 , ΑΠΘ: 401-500

    Αν πάει κανείς να δεί τα Rankings για συγκεκριμένες σχολές, στη λίστα της Σαγκάης η σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ φιγουράρει στην 7η θέση παγκοσμίως (πάνω απο το Berkeley παρακαλώ), ενώ οι αντίστοιχες του ΑΠΘ και της Πάτρας είναι στις θέσεις 101-150 που κι αυτές είναι πολύ υψηλές.
    Το QS Rankings έχει μια γενική κατηγορία «Engineering and Technology» στην οποία το ΕΜΠ είναι στη θέση 124 και το ΑΠΘ στην 222.

    Αν δώσει κανείς στο google (Qs University Rankings και ShanghaiRankings θα τα δεί και μόνος του)

    Τα Κυπριακά Πανεπιστήμια τα βρήκα μόνο σε ένα Ισπανικό Ranking όπου το κρατικό Πανεπιστήμιο είναι στη θέση 667, και μετά ακολουθούν καμμια 15-20 Πανεπιστήμια (ένας Θεός ξέρει τί είναι, κρατικά ή ιδιωτικά) που βρίσκονται στις θέσεις απο 1800 μέχρι 26000 (τα περισσότερα πάνω απο 10000). Καταλαβαίνει κανείς δλδ περι τίνος πρόκειται.

    Προσωπικά δέν θα ήμουν αντίθετος στην λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων που θα λειτουργούν υπο αυστηρές προδιαγραφές όπως λέει ο Σχο. Όμως μπορώ να μαντέψω τι θα συμβεί. Επειδή στο Σύνταγμα θα γράφεται μόνο μια φράση «Επιτρέπεται η λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, και ο νόμος ορίζει τις προϋποθέσεις», στη συνέχεια θα τον περιλάβουνε τον νόμο οι άριστοι, και όλα τα ΙΕΚ που η υποδομή τους είναι ενας όροφος στην Τσιμισκή, θα γίνουν Πανεπιστήμια που θα συναγωνίζονται σε μηδενικά στα Rankings αυτά της Κύπρου (άν δεήσει κανείς να ασχοληθεί μαζί τους).
    Τώρα άν το δεί κανείς απο την πλευρά του φοιτητικού τουρισμού, αλλάζει το πράμα. Να το συζητήσουμε. Αλλά άν περιμένει κανείς αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων έχω να του πω: Μή φάς. Θα σφάξουμε γλάρο!

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Γιώργας λέει:

    Είπα να μή βάλω λινκ, μή μου κόψει το σχόλιο, αλλα τιμής ένεκεν (και λόγω επαγγέλματος) θα βάλω αυτό της Σαγκάης για τη σχολή Πολιτικών Μηχανικών:

    http://www.shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings/civil-engineering.html

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Αν εννοούμε αναβάθμιση τη συμμετοχή στη λίστα με τα ράνκινγκσ, ω αποκλειστικό κριτήριο ή έστω σχεδόν αποκλειστικό οκ.
    Αλλά δεν το βλεπω έτσι.
    Σχετικά δε με την Κύπρο, ΄χουν περάσει οι εποχές που διέθεταν ιδρύματα απλώς για να παρκάρουν οι αποτυχόντες στις πανελλαδικές.
    Και μιλάω και για τα δημόσια.

    Όμως το ερώτημα παραμένει, γιατί συνταγματικά να απαγορεύεται η ίδρυσή τους;;
    Η τήρηση των συνταγματικών επιταγών μπορεί να διασφαλιστεί με το νομοθετικό πλαίσιο.
    Γιατί η συζήτηση δεν γίνεται εκεί (που ανήκει), αλλά πάμε στο παράδοξο αν επιτρέπεται τότε θα κυριαρχήσουν τα ..ιεκ που θα μετονομαστούν σε ΑΕΙ, οπότε το απαγορεύουμε για ..να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο;;

    Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς εδώ χάμου έχουμε εμπειρία και από νέους που τελείωσαν ΑΕΙ και τους συναντάμε στα εργασιακά, αλλά και έχουμε βρεθεί ..σύμμαχοι ερευνητικών εργαστηρίων, τμημάτων , αλλά και ..σπιν οφ σε διάφορα έργα, οπότε μάλλον καταλαβαίνουμε εύκολα ότι είναι δύσκολο να χάσει κάποιος τη θέση του (τη δεσπόζουσα) 😉

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Γιώργας λέει:

    Μια διορθωσούλα… Η σχολή Πολ. Μηχ του ΑΠΘ στη λίστα της Σαγκάης είναι στη θέση 151-200

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η Ενη λέει:

    Αυτο αξιζει να γινει ποστ.
    Ελεφας εν υαλοπωλειω – ο Πολακης! – O Τσιπρας πρεπει να παρει αμεσες αποφασεις …….

    https://www.iefimerida.gr/news/479924/orgi-stoyrnara-gia-polaki-vanaysi-thesmiki-ektropi-na-paremvoyn-oi-dikastes

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ένη όντως αξίζει να γίνει μία ανάρτηση για την συμπεριφορά αυτού του γαϊδουριού του Πολάκη.
    Επειδή εσύ πήρες πρώτη την πρωτοβουλία, στην παρακάτω ανάρτηση μπορείς να ζητήσεις να γίνει μία ξεχωριστή ανάρτηση για τον τραμπούκο γάϊδαρο. Την δικαιούται!

    Προτάσεις

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Εκτός από την Ένη, η οποία το διετύπωσε σαφώς, το ζήτησε υπαινυχτικά και η Αλίκη, και εκτός του Δυστρόπου συμφωνώ και εγώ. 😆
    Το θέμα έχει ενδιαφέρον όχι μόνο σχετικά με τα ανοίκεια του Πολάκη, αλλά και σχετικά με το άλλο μέρος, δηλαδή το ότι επέλεξε να επιτεθεί στον Στουρνάρα.
    Θυμίζω ότι δεν είναι η πρώτη φορά, άλλοτε με μένος ολίγον ..καλτ (Ζωή που ήθελε να τονε πάνε δεμένο να απολογηθεί στην επιτροπή που είχε φτιάσει), άλλοτε με μένος λιγότερο καλτ, πχ Τσίπρας και περιβάλλον κοκ.
    Θέλω να πω ότι δεν νομίζω ότι το όλο περιστατικό εξηγείται από τους τρόπους και τις πρακτικές του υφυπουργού μας, η στόχευση στον Στουρνάρα είναι προϊόν ευρύτερης τακτικής

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η Γιώργας λέει:

    Μιλούσαμε για αξιολογήσεις. Αξιολογήσεις λοιπόν υπάρχουν, με διεθνή αναγνώριση και είναι οι παραπάνω.
    Απο αυτές τις αξιολογήσεις προκύπτει οτι πέρα απο τα αμερικανικά θηρία «ΜΙΤ, Harvard κλπ» τα οποία είναι κι αυτά ιδιωτικά μή κερδοσκοπικά με προυπολογισμούς κράτους, η μεγάλη μάζα των ιδιωτικών πανεπιστημίων έχει πολλά μηδενικά σε αυτές τις αξιολογήσεις.
    Φυσικά ο καθείς μπορεί να τις αγνοήσει και να κάνει αξιολόγηση από μόνος του όπως γουστάρει.
    Κι εγώ σαν επαγγελματίας Πολιτικός Μηχανικός έχω συναντήσει αποφοίτους δικών μας πανεπιστημίων με ελλιπέστατες γνώσεις, οι χειρότεροι όμως με διαφορά που συνάντησα είναι αυτοί που έχουν έρθει απο την Αγγλία (και δέν μιλάω για την Οξφόρδη). Εκεί το πηγάδι δέν έχει πάτο. Καταλαβαίνει κανείς ποιά είναι η σημασία των μηδενικών στα rankings.
    Είναι παραμύθι της Χαλιμάς το επιχείρημα οτι θα μας αναβαθμίσουν τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Τώρα το να μήν απαγορεύονται απο το σύνταγμα για λόγους φοιτητικού τουρισμού, αυτό να το συζητήσουμε.

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η Ενη λέει:

    ΔΠ , μα ηδη το ζητησα. Να γινει ξεχωριστο ποστ. Ας μπει στις προτασεις, ειναι στην ευχερεια του σχολιαστη.

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η Αλικη λέει:

    Α, τωρα βλέπω οτι δεν καταχωρήθηκε καθολου.

    Το επαναλαμβάνω: Πάντως, κατα την αποψη μου, ο Στουρνάρας πολυ κακώς άνοιξε διάλογο μαζί του. Επρεπε να του κλείσει το τηλέφωνο και να τον καταγγείλει στις εισαγγελικές αρχές -οπως εκανε σημερα, μετα και τις νέες απειλες.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Το ζήτημα είναι στην απαγόρευση. Δεν έχει νόημα στη σύγχρονη εποχή.

    Και ο φοιτητικός τουρισμός δεν είναι προς περιφρόνηση. Δεν είμαστε χώρα της βαριάς βιομηχανίας.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αλίκη, στο τέλος διατήρησα ενα για να μη γίνεται μπλέξιμο. Ελπίζω να μην έσβησα κάτι που ήθελες. 🙂

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η Αλικη λέει:

    ΟΚ, Σχο.

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    1. Στις αγγλοσαξωνικες χώρες σπουδάζει σε επίπεδο B.A. B.Sci, κλπ το 25 έως 35 %, των αποφοίτων λυκείου. Στις ΗΠΑ 13% συνεχίζει σε επίπεδο MA, MSci., και 3.3% PhD .

    Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι τόσοι είναι οι ικανότεροι:

    These are IQs, their percentiles, and rarity on a 15 SD (e.g. Wechsler) and 16 SD (e.g. Stanford-Binet) scale.

    IQ 15 SD Percentile Rarity: 1/X

    110 74.75% 3.96
    https://www.iqcomparisonsite.com/iqtable.aspx

    Η λογική υποδεικνύει ότι υποψήφιοι με IQ από 110 και πάνω (περίπου το άνω 25%) καλό θα ήταν να επιχειρήσουν στις δύσκολες σχολές, χωρίς να απαγορεύεται σε υποψήφιους χαμηλότερου IQ .

    100 50 % 2.0

    Από τους υπολοίπους με IQ 100 εως 109,99, πάλι 25% πρέπει να αναζητήσουν την τύχη τους ως καλοί τεχνίτες, απόφοιτου ΤΕΙ και άλλων ανώτερων σχολών.

    Αν η τιμή IQ= 100 είναι το κατώφλι για ανώτατες σπουδές και στην Ελλάδα εισάγεται το 75% των αποφοίτων λυκείου τότε υπάρχει πρόβλημα.

    Φυσικά , από την πανάρχαια 🙂 εποχή μου (με δύσκολες εισαγωγικές εξετάσεις) αυτοί/ες που ήθελαν να σπουδάσουν ξαναπροσπαθούσαν για 2η και 3η φορά ή πήγαιναν στην Ιταλία (με σπουδές 8 έως 10 έτη)

    2. Σε Ιδιωτικά ΑΕΙ, μόνο θεωρητικές σχολές μπορεί να λειτουργήσουν ικανοποιητικα, διοτι το ετήσιο κόστος/ φοιτητή σε δημόσια ΑΕΙ στις «βαριές σχολές» ( ιατρικές, πολυτεχνεία, φυσικό, χημικό, βιολογία, κλπ. είναι 10 έως 15 χιλιάδες. Τι δίδακτρα να ζητήσουν 12 εως 20 χιλιάδες.;
    Αν δεν υπάρξουν κληροδοτηματα από πάμπλουτους ή μεγάλες εταιρείες, oi «βαριές σχολές» δεν μπορεί να λειτουργησουν.

    Διαφορετικά, οι σπουδές σε Ιδιωτικά ΑΕI θα είναι χαμηλότερου επίπεδου έως fake.

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    « Τώρα το να μήν απαγορεύονται απο το σύνταγμα για λόγους φοιτητικού τουρισμού, αυτό να το συζητήσουμε.«.
    Αυτό που συζητάμε πάντως είναι αν θα απαγορεύονται από το Σύνταγμα ή όχι.
    Το ότι τα ιδιωτικά δεν είναι καλά ή είναι κακά (συλλήβδην) νομίζω ότι αφορά άλλη συζήτηση. Αλλά Τα δε περί φοιτητικού τουρισμού νομίζω ότι ο ιδιωτικό τομέας ουδέποτε θα κατορθώσει να προσεγγίσει καν τις ομορφιαίς των υπουργείων και της κεντρικής κυβέρνησης γενικότερα στον τομέα αυτό. Είναι γατάκια.
    Προφανώς οι αξιολογήσεις που αναφέρεις δεν αφορούν αν θα επιτρέπεται ναυπάρξει κάποιο ΑΕΙ ή όχι.
    Παρόλα αυτά και αν και δευτερεύον, εντάξει είπαμε είμαστε με την αξιολόγηση, αλλά μην γινόμεθα βασιλικότεροι του ..Κούλη και των (νεο)φιλελέ γενικότερα (ή αριστεία και πρωταθλητισμός ή απαγόρευση λειτουργίας) 😆

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Όθεν προκύπτει οτι ματαιοπονήσαμε άπαντες !

    Και ο ΑΦ ακόμη περισσότερο.

    Κλασσική σύσταση μορφωμένης μητέρας στα ΒΑ προάστια προς κόρες το 1973 :
    «Βγάλε παιδί μου την γαλλική σχολή γραμματέων ή το Deree και άσε τις βαριές σχολές!»

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Απο το λινκ του Γιώργας 18 Φεβρουαρίου 2019 στο 09:18

    το άρθρο που παραπέμπει στο τέλος του, το άρθρο του Νίκου Σαραντάκου

    […]
    Εννοείται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δείτε σε ιδιωτικό κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο κάτι από αυτά που είπαμε ως εδώ. Υπάρχει περίπτωση να κάνει κάποιος πλούσιος δωρεά στην επιχείρηση κάποιου άλλου πλούσιου; Δεν νομίζω. Γι’ αυτό και τα πανεπιστήμια αυτής της μορφής είναι γενικώς για πέταμα, πλην ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων όπου επικρατεί η μετριότητα. Ως εκ τούτου, ελάχιστα από δαύτα λειτουργούν αξιοπρεπώς σε άλλες χώρες, όπου επιτρέπεται η λειτουργία τους.

    Αν δεν το πιστεύετε, σας προκαλώ να μου αναφέρετε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο στην Γαλλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία ή την Αυστραλία. Στοιχηματίζω πως δεν δέχεστε την πρόκληση επειδή ναι μεν υπάρχουν αλλά δεν τα ξέρει κανείς. Μπορείτε να μαντέψετε πόσα ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια υπάρχουν στην Αγγλία; Τέσσερα όλα κι όλα, άγνωστα σε όλους και, μάλιστα, επιδοτούμενα από το κράτος. Στην Γερμανία υπάρχουν 83, τα περισσότερα των οποίων φυτοζωούν με ελάχιστους φοιτητές. Το καλύτερο απ’ αυτά, το IUBH, βρίσκεται στην 143η θέση στον εγχώριο πίνακα αξιολόγησης (3.590 στην παγκόσμια κατάταξη), με δυνατότητα εξυπηρέτησης 3.000-4.000 φοιτητών και δίδακτρα 9.200-12.900 ευρώ ετησίως.

    Οι εγκαταστάσεις του IUBH στο Bad Honnef, μια πόλη 25.000 κατοίκων κοντά στην Βόννη

    Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε στην Πορτογαλία. Εκεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν επιτραπεί από την δεκαετία του 1980. Μόλις επετράπη η λειτουργία τους, άρχισαν να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια μετά την βροχή. Εκατοντάδες. Πόσα τέτοια κερδοσκοπικά ιδρύματα έχουν μείνει σήμερα; Μη τα ρωτάτε… πονεμένη ιστορία. Έξι! Με το καλύτερο από όλα να βρίσκεται στην 26η θέση της αξιολόγησης των πορτογαλικών πανεπιστημίων (4.765 στην παγκόσμια κατάταξη) και τα υπόλοιπα από την 41η και κάτω.

    Είμαι σίγουρος πως, όταν η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσιζε αυτό που σήμερα επιθυμεί διακαώς για την Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης, τα παπαγαλάκια επαναλάμβαναν σε όλους τους τόνους ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα προσελκύσουν χιλιάδες ξένων φοιτητών και θα φέρουν συνάλλαγμα στην χώρα. Ερωτώ λοιπόν: σήμερα, ποιος από σας θα ήθελε να πληρώσει για να πάει να σπουδάσει στην Πορτογαλία, στο «Universidade Portucalense Infante D. Henrique», το καλύτερο ιδιωτικό κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο της χώρας;

    Δεν απαντάτε; Δεν πειράζει. Θα τα ξαναπούμε.

    https://teddygr.blogspot.com/2019/02/blog-post_14.html

    ΥΓ Ψυδολογια -Αρλουμπολογια της ΝΔ. Αναμενομενο. ΟΕΔ

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.