Παρέμβαση Κομισιόν: Υποχρέωση όλων ο σεβασμός στην ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζιτών

Liberal  /  Παρέμβαση Κομισιόν: Υποχρέωση όλων ο σεβασμός στην ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζιτών

Tην παρέμβαση της Κομισιόν προκάλεσαν οι επιθέσεις του Π. Πολάκη κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα και το ζήτημα της ηχογράφησης της μεταξύ τους συνομιλίας με τον εκπρόσωπος Τύπου, Μαργαρίτη Σχοινά να στέλνει σαφές μήνυμα τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει την εκ της Συνθήκης υποχρέωση όλων για σεβασμό της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών και των κεντρικών τραπεζιτών να κάνουν την δουλειά τους».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέπεμψε για περαιτέρω διευκρινίσεις και απαντήσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «είναι πιο αρμόδια για να τοποθετηθεί επί του περιστατικού». Η αναφορά αυτή του κ. Σχοινά δείχνει κατά πληροφορίες ότι το θέμα έχει ήδη φτάσει στα ανώτερα κλιμάκια της Ε.Ε. κυρίως όμως σε αυτά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Σημειώνεται πως η δημοσιοποίηση αποσπασμάτων από τη συνομιλία μεταξύ του Π. Πολάκη και του Γ. Στουρνάρα αλλά και το περιεχόμενο αυτής δημιουργούν ερωτήματα ειδικά σε ότι αφορά το ζήτημα της ηχογράφησης, που πλέον αρνείται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνει στο έργο του κεντρικού τραπεζίτη μέσω απειλών και προειδοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες έγινε γνωστό ότι ο Παύλος Πολάκης δημοσιοποίησε τον διάλογο που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή τον έλεγχο που έγινε με το δάνειό του από την Attica Bank, όπου μάλιστα εμφανίζεται να τον προειδοποιεί πως αν δεν ελέγξει τις υποθέσεις που θέλει θα πάει στην Τράπεζα της Ελλάδας ο ίδιος.

Σήμερα ο κ. Πολάκης εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Γιάννη Στουρνάρα υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιεί την Τράπεζα της Ελλάδος ως όχημα σπίλωσης και δίωξης πολιτικών του αντιπάλων.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του διοικητή της ΤτΕ, ο κ. Πολάκης, με ανάρτησή του στο facebook επαναλαμβάνει ότι το περιεχόμενο της συνομιλίας είναι αληθές, αρνείται ωστόσο ότι το κατέγραψε.

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική. Bookmark the permalink.

36 Responses to Παρέμβαση Κομισιόν: Υποχρέωση όλων ο σεβασμός στην ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζιτών

  1. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Το θέμα έχει ενδιαφέρον όχι μόνο σχετικά με τα ανοίκεια του Πολάκη, αλλά και σχετικά με το άλλο μέρος, δηλαδή το ότι επέλεξε να επιτεθεί στον Στουρνάρα.
    Θυμίζω ότι δεν είναι η πρώτη φορά, άλλοτε με μένος ολίγον ..καλτ (Ζωή που ήθελε να τονε πάνε δεμένο να απολογηθεί στην επιτροπή που είχε φτιάσει), άλλοτε με μένος λιγότερο καλτ, πχ Τσίπρας και περιβάλλον κοκ.
    Θέλω να πω ότι δεν νομίζω ότι το όλο περιστατικό εξηγείται από τους τρόπους και τις πρακτικές του υφυπουργού μας, η στόχευση στον Στουρνάρα είναι προϊόν ευρύτερης τακτικής

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αναγνώστη, δεν αμφιβάλλω καθολου οτι ο Τσιπρας και η παρέα του θέλουν τα χειροτερα για τον Στουρνάρα.

    Οι τελευταίες ομως αθλιότητες Πολάκη νομιζω -με την επιφύλαξη οτι ίσως κανω λαθος- οτι αποτελουν εκδήλωση της γνωστής κτηνωδίας αυτου και μόνου του Πολάκη και δεν εντάσσονται σε γενικότερο σχεδιο.

    Το λέω αυτο διοτι οι εκδηλώσεις Πολακη τορπιλίζουν στην παρούσα φαση την επιδίωξη του Τσιπρα να εμφανιστεί ως κεντροαριστερός/σοσιαλδημοκράτης -τρομάρα του!

    Δεν νομιζω οτι τους ηταν απαραίτητα ολα αυτα την στην παρούσα συγκυρία.
    Αναγκάζονται να τον καλύπτουν εξ ανάγκης. Και εδώ αποδεικνύεται περίτρανα η αδυναμία του -θεωρούμενου απο καποιους και ως χαρισματικού- Τσιπρα να ελέγχει στοιχειωδώς τις καταστασεις.

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η δεξιος λέει:

    Tι θα πεί όμως κεντροαριστερός αλά ελληνικά;Οι αυριανιστές ποιό΄κόμμα ψήφιζαν;
    Το σώου Πολάκη ταιριάζει με τον αγώνα κατά του νεοφιλελευθερισμού που είναι η τωρινή εκδοχή του αντιδεξιού αγώνα που εξαγγέλλει ο Τσίπρας.
    Ο αυριανισμός μεσουράνησε με βασικό αντίπαλο τον Μητσοτάκη Α΄ και ήδη η μάχη κατά του Μητσοτάκη Β,΄τη στιγμή που δεν έχει κυβερνήσει,ουσιαστικά βασίζεται στις αναμνήσεις από τον πατέρα του.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Αλίκη ούτε και εγώ μπορώ να είμαι σίγουρος για τους λόγους της εκρηκτικής διαχείρισης από τον Πολάκη, άλλωστε υπάρχει και παρελθόν.
    Είναι πιθανόν να συνήργησαν αρκετοί παράγοντες για την επιλογή του αυτή, σίγουρα και το εκρηκτικόν του χαρακτήρα, η παιδεία, οι αντιλήψεις σχετικά με το πώς βλέπει τους άλλους κοκ.

    Απλώς ακολουθώντας το ..φιλελεύθερο ρητό, μην εμπιστεύεσαι τα αισθήματα των ανθρώπων, να εμπιστεύεσαι τα συμφέροντά τους, θέλω να επιμείνω λίγο στην εικόνα που διαμορφώνεται.

    Καταρχήν ο Πολάκης εκφράζει (και συμβολίζει) τον σκληρό πυρήνα της αφήγησης, στην οποία βασίστηκε το εγχειρήμα της τελικής διαμόρφωσης του πόλου, ο οποίος με έκφραση τη διακυβέρνηση συριζανελ θα καταλάμβανε την εξουσία.
    Και κατά τη διάρκεια της άσκησής της (της διακυβέρνησης) ήταν αυτός που σηματοδοτούσε τις βασικές και θεμελιακές παραδοχές για την πολιτική που εφαρμοζόταν.
    Ναι μεν έπαιζε το ρόλο του σκληρού προς τα εξω, όμως έχει σημασία και το τι προέβαλλε.
    Μετά την αποχώρηση των ..γνωστών αριστερών το καλοκαίρι του 2015, αποτελούσε μαζί με τον Καμένο και κάποιους ακόμα τους πυλώνες της επιμονής για ..συνέπεια στο αφήγημα της εφόδου για την εξουσία με μάχες απέναντι στο κατεστημένο, τους γερμανοτσολιάδες και τέτοια και φυσικά με βασικά όπλα στην φαρέτρα τα περί κλεφτών και διεφθαρμένων.
    Όπως και ο Καμένος άλλωστε.
    Απλώς ο Πολάκης από τα αριστερά με διανθίσεις από μαρξιστικά ρητά και οπτικές.

    Μετά το ..διαζύγιο με τον Καμένο και το άνοιγμα της συζήτησης για την επόμενη μέρα, ο Πολάκης ένοιωσε δικαιολογημένα στριμωγμένος.
    Αφού ούτως ή άλλως η συζήτηση για την επόμενη μέρα ήδη ξεκίνησε και ο καθένας αρχίζει και παίρνει θέση για το αν και πώς θα καταφέρει να συμμετασχει στο νέο τοπίο με τις νέες ισορροπίες. (κυρίως μετεκλογικά).

    Σε αυτό το πλαίσιο και αφού κατόρθωσε να επιβάλλει την γραμμή «κατά μέτωπον επίθεση στους εκπροσώπους του παλιού» (αν δεν κλείσουμε φυλακή μερικούς, θα χάσουμε), άρχισε να κάνει κινήσεις προβολής του.
    Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο ότι επέλεξε τον Κραουνάκη για να ρίξει την ζεμπεκιά, με τον συγκεκριμένο τρόπο, ούτε ότι κάποιος τον ..κατέγραψε και διέρρευσε τα βίντεο στη δημοσιότητα.

    Όμως, αφενός η καταδικαστική απόφαση για τον δημοσιογράφο, έδωσε την ευκαιρία σε όσους εσωτερικά βλέπουν την επόμενη μέρα αλλιώς να τον στριμώξουν και αφετέρου βάσει και ΄λλων τέτοιων γεγονότων να δημιουργείται μια αίσθηση ότι μπορεί και να μην είναι στρατηγικός πυλώνας του αύριο για την ηγεσία του συριζα (όπως θα διαμορφωθεί).
    Άρθρο στο ΕΦΣΥΝ κλπ.

    Συνεπώς έπρεπε να βρει τον τρόπο να απαντήσει.
    Η ευκαιρία δόθηκε με την υπόθεση του δανείου. Αυτό είναι ένα ζήτημα που τον βολεύει και του ταιριάζει (ταιριάζει σε όποιον κινείται συγκρουσιακά).
    Η δε κίνηση του Στουρνάρα να ζητήσει εξηγήσεις από την Τράπεζα Αττικής, επίσης ήταν κάτι από το οποίο πιάστηκε.

    Θυμίζω ότι ο Στουρνάρας αποτελεί κόκκινο πανί για την ηγεσία του συριζα, όχι γιατί είναι ..φιλελέ, αλλά διότι αποτέλεσε τον κυματοθράυστη των περισσότερων επιλογών της αρχικής ομάδας το 2015 και τώρα τελευταία ήταν αυτός που τεκμηριωμένα και χωρίς να εκτίθεται πολιτικά, έθεσε εν αμφιβόλω την αφήγηση της καθαρής εξόδου.
    Δηλαδή εκπροσωπεί έναν υπολογίσιμο αντίπαλο με σαφώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον Κυριάκο ή την Φώφη,οπότε η παρουσία του στο επόμενο σκηνικό δεν είναι κάτι που δεν απασχολεί τους συριζαίους.

    Ο Πολάκης συνεπώς θέλησε να πιέσει τον Τσίπρα να μην πολυακούει τους ..δημοκραικισμούς και τις πολιτικές ορθότητες αυτών που εργάζονται για την στροφή προς την κεντροαριστερά, διότι ο εχθρός παραμονεύει και απέναντι στην εικόνα του (πραγματικού) εχθρού, αυτός που δίνει την μάχη, ώς άλλος …άγιος Γεώργιος είναι κάποιος σαν τον Παύλο.
    Με άλλα λόγια ακούμε το ίδιο ..ποίημα «αν ζητιάνοι σαν και εμέ δεν έδιναν το αίμα, καπεταναίοι σαν και εσέ δεν θα φορούσαν στέμμα».
    .

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αναγνώστη: Εύστοχος!

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Τροφή για σκέψη.

    Τα Σφακιά είναι ιστορική περιοχή της νότιας Κρήτης που βρίσκεται σήμερα εντός του νομού Χανίων. Υπήρξε μία από τις πιο ανυπότακτες περιοχές της Ελλάδας και συχνά παρομοιάζεται με τη Μάνη και το Σούλι. Είναι ιδιαίτερα δυσπρόσιτη και τραχιά περιοχή που περιβάλλεται από τις απόκρημνες πλαγιές των Λευκών Ορέων και τα πολυάριθμα φαράγγια που σχηματίζονται σ´αυτές ενώ νότια βρέχεται από το Λυβικό Πέλαγος.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δεξιέ, πραγματι ο όρος «κεντροαριστερα» ειναι μαλλον ασαφής.
    Θυμίζει λιγο «κέντρο-απο κέντρο» (!)

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Νίκος π λέει:

    Πολύ καλή η ανάλυσή σου Αφώτιστε. Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι ποια σχέση μπορεί να υφίσταται ανάμεσα στην πολιτική συμπεριφορά Πολάκη και την επιχειρούμενη διεύρυνση.

    Το να προσπαθείς να διευρύνεις το κόμμα σου παραμονές εκλογών, είναι απόλυτα θεμιτό και το κάνει ο Τσίπρας σήμερα. Εκείνο όμως που δεν είναι από όλους κατανοητό, είναι οι λόγοι για τους οποίους προωθεί μια τέτοιου είδους διεύρυνση, απευθυνόμενος σε άτομα που με την μέχρι τώρα στάση και πολιτική τους είχαν σταθεί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Οι πιο πολλοί σχολιαστές εξαντλούνται στο ηθικό μέρος της υπόθεσης, κατά πόσο δηλαδή είναι έντιμο και πολιτικά επιτρεπτό να δέχεσαι στο υπουργικό συμβούλιο άτομα τα οποία προηγουμένως σε κατηγορούσαν με τα χειρότερα λόγια. Δεν είναι όμως αυτό το ζήτημα.

    Οι πρόσφατες υπουργοποιήσεις ή απλώς προσεταιρισμοί στελεχών του ΚΙΝΑΛ στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν σαν αφετηρία τους δύο βασικές αδυναμίες του κυβερνώντος κόμματος, αδυναμίες από τις οποίες εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος το μέλλον του.

    Η πρώτη αδυναμία του είναι ότι οι εφεδρείες του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο μεσαίων και ανώτερων στελεχών, έχουν προ πολλού εξαντληθεί. Εκείνοι που έχουν απομείνει είναι άνθρωποι μετρίων δυνατοτήτων, ελάχιστοι από τους οποίους είναι σε θέση να στελεχώσουν αξιοπρεπώς ένα υπουργικό συμβούλιο, ακόμα και αν αυτό είναι χαμηλού επιπέδου όπως της υπάρχουσας κυβέρνησης. Υποψηφίους για υπουργούς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φυσικά δυνατό να βρει στη Νέα Δημοκρατία διότι το κόμμα αυτό προβλέπεται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, κανείς λοιπόν νεοδημοκράτης έχων σώας τας φρένας δεν πρόκειται να μετακομίσει από την Πειραιώς στην Κουμουνδούρου. Απομένει το ΚΙΝΑΛ.

    Ο δεύτερος και εξίσου αν όχι περισσότερο σημαντικός λόγος, είναι ότι μετά τις επερχόμενες εκλογές και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί από τους ψηφοφόρους και υποστηρικτές του προβλέπεται να αναζητήσουν νέα πολιτική στέγη. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγει αυτό ο κ. Τσίπρας, είναι να φροντίσει να μην υπάρχει εναλλακτική λύση πολιτικής δραστηριοποίησης για έναν που αισθάνεται αντιδεξιός, εκτός από το κόμμα του. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει όλες οι εναλλακτικές λύσεις να έχουν εξουδετερωθεί και η παραμονή των ψηφοφόρων έστω και γκρινιάζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι μονόδρομος. Με άλλα λόγια η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά του στην εξουσία μετά την προβλεπόμενη απώλειά της, προϋποθέτει την διάλυση ή τουλάχιστον περιθωριοποίηση του Ποταμιού και του ΚΙΝΑΛ. Ο πρώτος στόχος έχει επιτευχθεί και απομένει ο δεύτερος. Το αν θα τα καταφέρει ή όχι, εξαρτάται από την ίδια την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και κατά πόσον μπορεί να διατυπώσει μια κατάλληλη μετεκλογική στρατηγική, κάτι που δεν δείχνει να τους έχει απασχολήσει σοβαρά μέχρι τώρα. Αν το ΚΙΝΑΛ παραμείνει περισσότερο άθροισμα στελεχών και λιγότερο κόμμα, κατά την προσεχή και προβλέψιμη περίοδο θα αποκατασταθεί στην Ελλάδα ένας ακραίος και χυδαίος διπολισμός ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα. Έχω την αίσθηση ότι αυτά που λέει και κάνει ο Πολάκης, εξυπηρετούν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Ενη λέει:

    https://www.protagon.gr/epikairotita/sta-akra-i-antiparathesi-kinal-syriza-eiste-kyvernisi-thliverwn-gyrologwn-apanta-o-maniatis-se-spirtzi-44341786306

    Ο Πολακης δεν ηταν φυσικα σε θεση να καταλαβει οτι με ολα αυτα τα τελευταια «κατορθωματα» του, καταφερε να προσφερει μεγαλη υπηρεσια στο ΚΙΝΑΛ.

    Διοτι πολλοι αναποφασιστοι και ανενταχτοι ψηφοφοροι του προοδευτικου χωρου που προβληματιζονταν μπροστα σε μια αυτοδυναμια της ΝΔ (που δεν την ηθελαν), αλλα δεν ειχαν πεισθει ως προς τις θεσεις του ΚΙΝΑΛ, τελικα μαλλον τεινουν να ενδυναμωσουν την προσπαθεια που κανει το ΚΙΝΑΛ ως ο μονος πολιτικος χωρος που εκπροσωπει την Κεντροαριστερα.

    Και φυσικα ετσι αποδυναμωνεται , χαρις στον Πολακη και τις προσφατες τσαμπουκαλιδικες συμπεριφορες του, ολη η τελευταια εντονη δραστηριοτητα του Συριζα να προσελκυσει το ευρυ κοινο του προοδευτικου χωρου αλλα αντιθετα, οπως δειχνουν και οι προσφατες δημοσκοπησεις, ενισχυθηκε το ΚΙΝΑΛ.

    Ηδη το ΚΙΝΑΛ καταγραφει ενα 8,5%………..

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Νίκο δεν ξέρω για τον Αφώτιστο, άρα δεν μπορώ να πω για αυτόν, αλλά εγώ συμφωνώ έτσι όπως το θέτεις παραπάνω 😆
    Θα ήθελα να προσθέσω την εικόνα μου για το βασικό ερώτημα που διατυπώνεις,το οποίο νομίζω ότι είναι το καίριο στη συζήτηση αυτή.
    Νομίζω ότι με βάση τη συζήτηση που εξελίσσεται σχετικά με τον ρόλο του συριζα στο μετεκλογικό σκηνικό, μπορούμε να διακρίνουμε (χοντρά και ..αφαιρετικά) 2 ας πούμε βασικές προσεγγίσεις.
    Σήμερα, αύριο μπορεί να αλλάξουν αυτά και εν πάσει περιπτώσει τα πάντα εξαρτώνται από τις ισορροπίες που η ζωή θα αναδείξει ως ρεαλιστικές, δηλαδή να έχουν νόημα.
    Και με βάση το περιβάλλον (αυτό που λέμε αντικειμενικές), αλλά και με βάση την πολιτική συγκρότηση των φορέων τους.

    Η πρώτη προσέγγιση είναι η κλασική στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας εδώ και ..αιώνες.
    Δηλαδή εν όψει εκλογικών αναμετρήσεων, όποιος είναι ισχυρός εκείνη την στιγμή ή όποιο υποκείμενο (ας πούμε ηγετική ομάδα που εκπροσωπεί κάποιες αφηγήσεις) είναι συμπαγές προσπαθεί να λεηλατήσει τους ..όμορους χώρους, με διάφορες προσφορές και υποσχέσεις και στο τέλος ενισχύεται και συνεχίζει να υπηρετεί την αρχική του αφήγηση.
    Κλασσικό παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ στις δόξες του, αλλά νομίζω ότι είναι κάτι που θα το λέγαμε …ειωθότο.
    .
    Η δεύτερη είναι αυτή, η οποία βασίζεται στην παραδοχή ότι η βασική αφήγηση έχει εξαντλήσει όσα μπορούσε να δώσει και έτσι το κόμμα ή η παράταξη πρέπει να την διορθώσει με τομές και σημαντικές μεταβολές, κυρίως στα χαρακτηριστικά που απέκλειαν συμμαχίες με άλλες αφηγήσεις ή πολιτικές οπτικές.
    Για να μην πολυλογώ, εννοώ όσους θέλουν το συριζα να μετεξελίσσεται από κόμμα που δηλώνει ριζοσπαστική αριστερά και έχει ..αποστολή (δηλαδή αυτήν που είδαμε να καταλήγει σε αριστεροακροδεξιά κυβέρνηση) σε παράταξη του ευρύτερου σοσιαλδημοκρατικού χώρου.

    Η αίσθησή μου είναι ότι καταρχήν αυτές ας πούμε 2 χοντρές γραμμές, πέρα από το πώς τις αξιολογεί ο καθένας μας, βρίσκονται σε μια ..διαπάλη.
    Ο Πολάκης είναι σαφές ποια εκπροσωπεί και γιατί. Και επίσης προσπάθησα να πω παραπάνω ότι κινείται, μέσω πολιτικών ..κινήσεων για να κερδίσει ντε φάκτο έδαφος η γραμμή την οποία υπηρετεί.
    Να δημιουργήσει τετελεσμένα δηλαδή και να πριονίσει τους «αντιπάλους».
    Προνομιακό πεδίο παρέμβασης για αυτόν το κόμμα και όπλα το κοινό του, το οποίο προσπαθεί να διευρύνει.

    Από την άποψη αυτή νομίζω ότι πιάνοντας την ευκαιρία με το δάνειο κι την παρέμβαση Στουρνάρα, κινήθηκε ..αναμενόμενα.
    Δες αγαπητέ εδώ τον Καρελιά (ο οποίος σαφώς προσβλέπει στην δεύτερη γραμμή) πώς τοποθετείται ..φωνάζοντας.
    Είναι ειλικρινής κατά τη γνώμη μου σε αυτά που λέει (εκεί που πάμε να στριμώξουμε τις λογικές Πολάκη πάτε διάφοροι και του δίνετε σανίδα σωτηρίας).
    https://www.protagon.gr/apopseis/ti-den-katalavainoun-oi-xorigoi-tou-polaki-44341784723

    Και (ανα)ρωτάται ..κάποιος.
    Η ηγετική ομάδα του συριζα προς ποια κατεύθυνση από τις 2 ..γέρνει;;
    Ή (και) ο Αλέξης πού θέλει να το πάει;;
    Νομίζω ότι ασφαλής απάντηση δεν μπορεί να δοθεί.
    Έχω την αίσθηση ότι βρίσκονται στο στάδιο βλέπουμε και κάνουμε, προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε ότι μπορούμε και από τις 2 εναλλακτικές.
    Θα μου πεις ναι αλλά αυτή η προσέγγιση συνιστά πολιτικό τυχοδιωκτισμό και θα σου απαντήσω ότι όχι μόνον ..τέτοιον συνιστά, αλλά αυξάνει και τον κίνδυνο να βρεθεί ο Αλέξης ανάμεσα σε 2 βάρκες και να ..βουτήξει (ακουσίως).

    Αν αφήσουμε όμως τις προβλέψεις, θα άξιζε τον κόπο να δούμε ποιο θα ήταν το κρίσιμο σημείο για την ηγετική ομάδα του συριζα που έκρινε την επιλογή του.
    Το σημείο αυτό είναι κατά τη γνώμη μου η απάντηση στο ερώτημα αν εξαντλήθηκε το κεφάλαιο της αρχικής (θεμελιακής) αφήγησης που τους έφερε στην εξουσία ή όχι, μπορεί με μικροαλλαγές στην τακτική (στη θέση των ΑΝΕΛ κάποιον άλλον, είτε του ιδίου κόνσεπτ ή λίγο πιο …ναίφ) να συνεχίσει να ..εξοδοποιεί το κεφάλαιο και να συνεχίσει να ..κόβει μονέδα 😉 .

    Προφανώς θα το προτιμούσε το δεύτερο, απλώς η ζωή δείχνει ότι οι πιθανότητες να σερβιριστεί ..γλάρος είναι μεγάλες και όλο και μεγαλώνουν.
    Αν και παραδέχονται ότι η ζωή καθορίζει τη συνείδηση, έχω την αίσθηση ότι το αντιλαμβάνονται κάπως ..μηχανιστικά, θέλω να πω ότι οι πιθανότητες να μην συνειδητοποιήσουν τι έχει γίνει είναι μεγάλες.
    Άρα δεν ξέρω 😆

    Από την άλλη υπάρχουν καθ θέματα πιο ..πεζά μεν, αλλά που επηρεάζουν.
    Η συγκεκριμένη ηγεσία έχει δείξει ότι επιμένει στην ολοκλήρωση κάποιων πραγμάτων τα οποία υποσχέθηκε και πιθανόν να έχει και δεσμεύσεις για την επιτάχυνσή τους.
    Χαρακτηριστικό είναι το θέμα του ..ψηπο (Παπάς).
    Δεν ξέρω τι ρόλο θα παίξει η πιθανότητα να γίνουν κάποια έργα με έναν τρόπο ας πούμε πιο ..συμμετοχικό (από τον τρόπο του έναςπου ξέρει αποφασίζει και δεν ρωτάει και κανέναν και δε πα να …απενταχθούν οι δράσεις).
    Πάντως το τοπίο με τις τράπεζες εκεί που είναι (και πού να δεις τι τους έχουν για μετά) και το ΕΣΠΑ ανύπαρκτο δεν είναι τοπίο που γεννά αισθήματα χαλαρότητος και γαλήνης, το αντίθετο.

    Με μια κουβέντα, δεν είμαι αισιόδοξος για το θέμα.

    Τέλος κάπως έτσι θα απαντούσα και στο σχόλιο της Ένης. Δεν πιστεύω ότι ο Πολάκης ασχολείται με τους κεντροαριστερούς ή τους σοσιαλδημοκράτες ή τους κεντρώους. Δεν κάνει κάποιο δώρο στο ΚΙΝΑΛ.

    Επίσης, τηρουμένων των αναλογιών τα παραπάνω μπορούμε να τα δούμε και στα ..εσωτερικά της ΝΔ.
    Απλώς εκεί η προοπτική της ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας μεταθέτει τη διαπάλη (που λέγαμε) για μετά.

    Τι θα ήταν καλό για τον μεσαίο χώρο;;
    Να συνειδητοποιήσει ότι το μοντέλο ΠΑΣΟΚ με το δυναμικό ΠΑΣΟΚ δεν έχει ψωμιά να προσφέρει.
    Και να το ξαναπιάσουν από την αρχή πριν την ..κατάληξη (που είδαμε)

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Ενη λέει:

    «Τέλος κάπως έτσι θα απαντούσα και στο σχόλιο της Ένης. Δεν πιστεύω ότι ο Πολάκης ασχολείται με τους κεντροαριστερούς ή τους σοσιαλδημοκράτες ή τους κεντρώους. Δεν κάνει κάποιο δώρο στο ΚΙΝΑΛ.» (Αναγνωστης)

    Μα ακριβως αυτο ειπα, οτι ο Πολακης δεν μπορουσε να αντιληφθει , λογω και της φυσεως του, το αποτελεσμα της συμπεριφορας του.
    Δεν εχει καμια σχεση με διορατικοτητα ο ανθρωπος, λειτουργει πρωτογονα και αυθορμητα.
    Και φυσικα ειναι ψιλα γραμματα για αυτον, οι πολιτικες επιπτωσεις που θα ειχαν οι τσαμπουκαδες του στο Συριζα..
    Ομως αυτο ηδη εγινε, «προσεφερε» , εν πληρη αγνοια του, «δωρο» στο ΚΙΝΑΛ.
    Το αποδεικνυει η πολυ προσφατη ανοδος των ποσοστων του ΚΙΝΑΛ, οπως και η επιθετικοτητα γενικα του χωρου του ΚΙΝΑΛ , προς Τσιπρα-Συριζα.

    Εlementary,που λενε………

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Ενη λέει:

    Συνεχεια των παραπανω προς Αναγνωστη

    Λοιπον, Αναγνωστα, το λινκ που δινεις και το ερμηνευεις, ειναι ημερομηνιας προ του επεισοδιου που δημοσιοποιηθηκε, δηλαδή η συνομιλιαΣτουρναρα-Πολακη, που ταραξε τα νερα της επικαιροτητας τωρα και δυο ημερες.
    Ο Πολακης ειναι στην επικαιροτητα λογω Στουρναρα , και της καταγγελιας του, και οχι το δανειο και η «φυση» του Πολακη.
    Δες λοιπον ενα πιο προσφατο αρθρο του Καρελια

    https://www.protagon.gr/apopseis/i-eksousia-fernei-alazoneia-kai-apovlakwsi-44341786066

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αναγνώστη, η αλλαγη κατεύθυνσης ενός κομματος δεν ειναι κοστούμι που το αλλάζουμε οποτε θελουμε.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ -η μαλλον ο Τσιπρας και η παρέα του- μπορει να θέλουν να «παίξουν» τους κεντροαριστερούς/σοσιαλδημοκράτες, επειδη βλέπουν οτι οι προηγούμενες μπαρουφες δεν πιάνουν πλέον και την πατάνε παντού. Ομως δεν εχουν καμια σχεση με το θεμα aκαι το αποδεικνύουν καθημερινα εμπράκτως -συστηματική παραβιαση των δημοκρατικών θεσμών.

    Δεν εχουν σε καμια υπόληψη την Δημοκρατια. Ενα κόλπο πανε να κάνουν μήπως πιάσει.
    Νομιζω οτι ειναι αστείο και να το συζητούμε.

    Ο δε Πολακης ειναι το alter ego του Τσιπρα.

    ΥΓ: Ο Καρέλιας ειναι ένθερμος προπαγανδιστής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η δεξιος λέει:

    H σαμαρική αντίληψη για τα τεκταινόμενα.

    http://lastpoint.gr/to-poly-to-kapa-kapa/

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Ένη το άρθρο είναι προχθεσινό (19/2) και αν δεις το περιεχόμενό του, αναφέρεται στα γεγονότα.
    Αυτό που δίνεις είναι σημερινό και καλά κάνεις, διότι στην πραγματικότητα εκθέτει το πώς βλέπει τα πράγματα.

    Αλίκη εγώ πάλι δεν δίνω τόση σημασία στην πολιτική τοποθέτηση του καθενός, δηλαδή τι υποστηρίζει σε κάθε συγκυρία.
    Όταν λέω «τόση» εννοώ το να καταλήγω να αξιολογώ και ερμηνεύω κάθε παρέμβαση με βάση την στάση του στο ποια άποψη υποστηρίζει.
    Προπαγανδιστής είναι κάποιος που αναλαμβάνει την προώθηση μιας άποψης (ιδέας, προϊόντος κλπ) τρίτου και ανεξάρτητα του αν την πιστεύει ή όχι προσπαθεί με κάθε μέσο να κάνει τους άλλους να την αποδεχθούν.Ο όρος είναι αρνητικός. Δεν τον συμμερίζομαι (προφανώς).
    Επίσης για μένα οι κομματικοί οργανισμοί σήμερα αλλάζουν κατεύθυνση συχνά, δεν ξέρω αν είναι κοστούμι ή όχι, πάντως δεν είναι όπως παλιά.
    Τις περισσότερες φορές βέβαια αυτή η αλλαγή κατεύθυνσης προκάλεσε αρνητικά αποτελέσματα,κάποιες και θετικά.
    Αυτό δεν αφορά τον συριζα μόνον, ίσα ίσα αν δούμε τις αλλαγές κατεύθυνσης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από το 2009 και μετά θα ..ζαλιστούμε.
    Ο κυριος λόγος κατά τη γνώμη μου πρέπει να αναζητηθεί στην αδυναμία παρακολούθησης των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων από (σχεδόν) το σύνολο των πολιτικών σχηματισμών και του πολιτικού προσωπικού. Αυτή η αδυναμία προκάλεσε ..φουρτούνα στους καπετάνιους με αποτέλεσμα τα πλοία να τα παίρνει το ρεύμα.
    Συνεπώς οι οργανωμένες αλλαγές στην κατεύθυνση των κομμάτων σήμερα για μένα είναι αναγκαία, και αν είναι σε θετική κατεύθυνση είναι και το ζητούμενο

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Δεξιέ ο καθένας με τον πόνο του 😆 (δεν λέω για σένα, εννοώ για το άγχος να αποδείξουν κάποιοι ότι έχει νόημα η αναφορά σε ιδεολογική καταγωγή, πέραν από το ζήτημα της κατάταξης βάσει …καταγωγής (για ιστορικούς λόγους και για λόγους ..οικονομίας. Η πλάκα δε είναι ότι για να το κάνουν αναφέρουν αρκετά πειστικά επιχειρήματα στο γιατί δεν έχει νόημα να επικαλείται κάποιος ως πρόταση για το σήμερα την παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατική αφήγηση. Και απλώς ξεχνάνε να μας πούνε γιατί εξαιρείται η αναφορά στην δεξιά από την ανάλυσή τους. Και αφού φτιάχνουν έναν εχθρό τσάτρα πάτρα ..ξεμπερδεύουν με εκκλήσεις για πλαισίωση του λαβάρου – το οποίο και αυτό παλιό είναι

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Ενη λέει:

    «Ένη το άρθρο είναι προχθεσινό (19/2) και αν δεις το περιεχόμενό του, αναφέρεται στα γεγονότα»

    Αγαπητε Αναγνωστα,
    Καποτε λεγαμε «η μπαλα στην εξεδρα».
    Γραφεις «στα γεγονοτα», ομως τα γεγονοτα ειναι αυτα που επικρατησαν αυτο το διημερο,κατοπιν της συνομιλιας Στουρναρα- Πολακη ( που το αγνοεις συνεχως , παρ’ ολο που ειναι και το θεμα του παροντος ποστ, στο οποιο συζηταμε.)

    Ο Πολακης βρισκεται στην επικαιροτητα ακριβως για τους τσαμπουκαδες του προς τον Στουρναρα και ολα οσα ειπε και εκανε, δημοσιοποιηση της συνομιλιας με το διοικητη της Κεντρικης Τραπεζας και τις απειλες που εκτοξευσε.

    Η απηχηση ολως αυτων ηταν να δημιουργηθει μια ταση που καθολου δεν ευνοει το Συριζα και το αποτελεσμα ηταν εμφανες αμεσως μετα τις προσφατες δημοσκοπησεις.

    Το ΚΙΝΑΛ ηταν δεν ηταν τριτο κομμα και ξαφνικα, βρισκεται καιτριτο κομμα και με ποσοστο 8,5%.

    Ο δε ΣΥΡΙΖΑ ψαχνεται, η ΕΦΣΥΝ βγηκε ηδη επιθετικα προς Πολακη, τον ειπε σαχλαρομαγκα αλλα και οτι ειναι καιρος να παει στιτι του. Ο Τσιπρας προβληματιζεται και φυσικα ο αντικτυπος ειναι σε οφελος των αντιπαλων του, αυτων που νομιζει οτι θα τους προσεταιρισθει για ενα σοσιαλδημοκρατικο μετωπο.
    Η να προσελκυσει το ευρυ κοινο του προοδευτικου χωρου.
    Απετυχε και τα δειγματα ηδη φαινονται. Ο Παπανδρεου με δηλωση του ειπε οτι ουτε θα παραστει στη εκδηλωση περι σοσιαλδημοκρατιας (του Συριζα), αλλα κριτικαρει και πολυ εντονα την πολιτικη Συριζα. Ετσι πολλα σεναρια μηδενιζονται.

    Υπαρχει ενα μεγαλο μερος της κοινωνιας που ανηκει στο προοδευτικο χωρο, που ειναι αναποφασιστοι, που ειναι ανενταχτοι, που δεν θελουν ουτε ΝΔ ουτε Συριζα, οι οποιοι τελικα βρισκουν οτι μια λυση θα ηταν η ενδυναμωση μιας ευρυτερης κεντροαριστερας, που σημερα την αντιπροσωπευει το ΚΙΝΑΛ. Ολες δε οι προσπαθειες να το περιορισουν σε ΠΑΣΟΚ( και μονο,) μαλλον θα διαψευσθουν.

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η Ενη λέει:

    Δεξιε,
    Το σχολιο του Αναγνωστη(21/2 17,15), ειναι η απαντηση, σε ολη αυτη την αναλυση (πολυ διεξοδικη βεβαια), για να φτασει στο συμπερασμα. Ψηφιστε εμας τους πουρους Δεξιους, δεν υπαρχει αλλη λυση. 😉

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Ένη δεν διεξάγεται κάποιο ματς για να πετάει κάποιος την μπάλα στην εξέδρα να καθυστερει την εξέλιξη ή όχι.
    Εγώ είπα το εξής:
    «,Από την άποψη αυτή νομίζω ότι πιάνοντας την ευκαιρία με το δάνειο κι την παρέμβαση Στουρνάρα, κινήθηκε ..αναμενόμενα.
    Δες αγαπητέ εδώ τον Καρελιά (ο οποίος σαφώς προσβλέπει στην δεύτερη γραμμή) πώς τοποθετείται ..φωνάζοντας.
    Είναι ειλικρινής κατά τη γνώμη μου σε αυτά που λέει (εκεί που πάμε να στριμώξουμε τις λογικές Πολάκη πάτε διάφοροι και του δίνετε σανίδα σωτηρίας).
    https://www.protagon.gr/apopseis/ti-den-katalavainoun-oi-xorigoi-tou-polaki-44341784723
    » .
    Και συνεχίζω να λέω το ίδιο, είναι ενδεικτική η παρέμβαση του Καρελια.

    Όμως όλο αυτό είναι άσχετο με την διαφορετική άποψη που έχουμε στο σημείο εσύ λες ότι το ΚΙΝΑΛ μπορεί να υποδεχθεί τη δυσαρέσκεια από την συμπεριφορά Πολάκη, ενώ εγώ δεν το συμμερίζομαι.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Για να σας λύσω τις απορίες θα πω συνοπτικά την γνώμη μου.

    Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν -πιθανότατα- τον Οκτώβρη.

    Αν έχετε χρόνο να «τσιμπάτε» με κάθε χαζομάρα του Αδωνι, του Πολακη, των δημοσιοκαφρων , κλπ. εγώ δεν θα σας ακολουθήσω 😉.

    Κάθε φορά που προβάλλεται ένα γεγονός το δημοσκοπικο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα πέφτει λίγο και το ΚΙΝΑΛ θα ανεβαίνει αντιστοίχως (ίσως και λίγο τής ΝΔ) διοτι αυτά τα κόμματα είναι (αντλούν από) τα ίδια συγκοινωνουντα δοχεία ψηφοφόρων (που εν πολλοίς στον εγκέφαλο τους υπάρχουν μερικά είδη πολιτικού-συναισθηματικου πολτού 😉 , με πρώτο ο στοιχείο της ιδιοτέλειας).Παρόμοιο πολτό έχουν και οι περισσότεροι ψηφοφόροι της δεξιάς /ακροδεξιας.

    Κάθε φορά που θα εξαγγελει μέτρα (που θα αρχίζουν να υλοποιούνται ) ο Τσιπρας όπως μείωση ασφ. εισφορών, κόκκινα δάνεια, 120 δόσεις, 24 δόσεις, αύξηση υποκατωτου και κατώτατου μισθού ή αλλά μέτρα μικροενισχυσης/ανακούφισης, τότε το ποσοστό του θα ανεβαίνει λίγο και θα πέφτει το ΚΙΝΑΛ.

    Μην ξεχνάμε κάτι σημαντικό : ότι η συσπείρωση των πρώην ψηφοφορων του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ χαμηλή ενώ της ΝΔ πολύ υψηλότερη. Μετα από 8 μήνες όλα θα είναι αρκετά διαφορετικά. Επίσης διάφορα σκάνδαλα που ενδέχεται να αποκαλυφθούν για την διακυβερνση ΝΔ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ,….

    Αυτές οι κύριες χρονικές δημοσκοπικες ταλαντώσεις θα υπαρχουν και στην ΝΔ , ενώ ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα 2 έως 3 κόμματα (εκτός ΧΑ).στα δεξιά της (Αντωναρος, Νικολοπουλος, Καρατζαφερης, Μπαλτακος,…

    Το στοίχημα θα το κερδίσει εκείνος που λίγο πριν το photo finish 🙂 θα βρεθεί σε ανοδικό ρεύμα…..

    Κατά την γνώμη μου δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα.

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αναγνώστη, αν εσένα σε πείθει ο ΣΥΡΙΖΑ οτι μπορει να αλλάξει εν μια νυκτι και να γινει δημοκρατικό κομμα, η ακομη αν θεωρείς οτι εξαρχής ηταν δημοκρατικό κομμα, τι να πω; Χαλάλι σου!

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Με την επιφύλαξη να μην εννοούμε το ίδιο χρησιμοποιώντας τον όρο δημοκρατικό κόμμα, νομίζω Αλίκη ότι έχω καταστήσει σαφές ότι θεωρώ τον συριζα κόμμα εντός κοινοβουλευτικού πλαισίου, όπως θεωρώ και τα περισσότερα που είναι σήμερα στην Βουλή (πλην ΧΑ).
    Από εκεί και πέρα, προφανώς ένα κοινοβουλευτικό ή δημοκρατικό κόμμα μπορεί να πολιτεύεται με τέτοιον τρόπο που να δημιουργεί ..ζημιές και να βλάπτει η πολιτική του και την οικονομία και την κοινωνία.
    Οπότε για να έβλεπα σοβαρά στροφή του συριζα θα έπρεπε να υπάρχουν σαφή ..σημεία.
    Εξήγησα όσο μπορούσα ότι δεν είμαι αισιόδοξος σχετικά με το εγχείρημα «στροή του συριζα προς το κέντρο». Αν βέβαια γινόταν θα το θεωρούσα ιδιαίτερα θετικό.
    Το αυτό και για άλλα κόμματα 😉 .

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η Ενη λέει:

    Αναγνωστα,
    Το λινκ που εχεις δωσει (δυο φορες), αναφερεται στα παρακατω, δες αποσπασμα αρθρο Καρελια 19/2.
    Πηγή: Protagon.gr

    Δεν ειχε ακομα προκυψει το θεμα Στουρναρα.

    Ετσι σε παραπεμπω στο ανωτερω σχολιο μου. Για να μην επαναλαμβανομαι.

    Την εκφραση η μπαλα στην εξεδρα , στο σχολιο μου, ειναι με εισαγωγικα.
    Και αναφερεται στο οτι υποβαθμιζεις την εξελιξη Πολακη, μετα την καταγγελια του διοικητη της Κεντρικης Τραπεζας, που ηταν και καθοριστικο στοιχειο και για το Συριζα που προβληματιζεται με τον Πολακη (ΕΦΣΥΝ-ΑΥΓΗ ΚΛΠ) , αλλα και για την ταση που δειχνει το εκλογικο σωμα για ενδυναμωση του ΚΙΝΑΛ , συμφωνα με τις τελευταιες δημοσκοπησεις.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η Ενη λέει:

    ΑΦ, Δεν εχεις αδικο σχετικα με τις ανακαταταξεις αναλογα με τα γεγονοτα.
    Αλλωστε αυτη ειναι και η ερμηνεια της εννοιας «συγκυρια» σε ο,τι αφορα τις πολιτικες εξελιξεις.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η Ενη λέει:

    και η ΝΔ για Πολακη, απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    (…)

    «Απευθείας τον πρωθυπουργό, από τον οποίο ζητεί «κάποιες πειστικές» απαντήσεις, φωτογραφίζει η Πειραιώς για τη συμπεριφορά και τα πεπραγμένα του Παύλου Πολάκη, λίγες ώρες αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μπορεί να λάβει αποστάσεις και να τον «αδειάσει», γιατί «Τσίπρας ίσον Πολάκης».

    Η Ν.Δ. επανήλθε χθες με μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν το περίφημο δάνειο, κάποια από τα οποία, εξάλλου, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι απευθύνονται και από την «ημέτερή σας», κατά την Πειραιώς, «Εφημερίδα των Συντακτών». «Δεν προβληματίζει κανέναν το γεγονός ότι εκταμιεύεται από έναν πολιτικό –και μάλιστα υπουργό– ποσό 100.000 ευρώ ως καταναλωτικό δάνειο; Δηλαδή μετρητά στο χέρι, σε μια προεκλογική χρονιά;», διερωτάται μεταξύ άλλων η Πειραιώς, αφήνοντας αιχμές και για την επιλογή της Τράπεζας Αττικής να χορηγήσει το συγκεκριμένο δάνειο. Σε ό,τι αφορά το τηλεφώνημα του κ. Πολάκη στον Γιάννη Στουρνάρα, σημειώνει: «Είθισται, αλήθεια, υπουργός να τηλεφωνεί στον κεντρικό τραπεζίτη, να τον μαγνητοφωνεί, να του υποδεικνύει τι να κάνει και, ούτε λίγο ούτε πολύ, να τον απειλεί σε περίπτωση που δεν το… πράξει;

    Και είναι δυνατόν, ενώ έχει εμφανιστεί πλήρως ο διάλογος, να υποστηρίζει ο υπουργός ότι δεν ηχογράφησε τη συνομιλία τους; Σας φαίνονται όλα αυτά φυσιολογικά και θεωρείτε ότι τέτοιες ενέργειες από υπουργούς είναι επιτρεπτές;».

    Πηγές της Πειραιώς επεσήμαιναν τον ισχυρισμό του κ. Πολάκη ότι χρειάστηκε το δάνειο για να καλύψει τις «τρέχουσες οικογενειακές ανάγκες του», παρά τον ταυτόχρονο ισχυρισμό του ότι τα τελευταία χρόνια κέρδιζε πολύ περισσότερα. Και το είπε, σημείωναν, χωρίς καμία συναίσθηση «σε μια χώρα που οι νέοι εργαζόμενοι έχουν μισθούς 450 ευρώ και το 80% των νοικοκυριών δηλώνει εισοδήματα κάτω από 20.000 ευρώ». Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα ο κ. Πολάκης «θα είχε ήδη πάρει πόδι εν μέσω δημόσιας χλεύης, αποκηρυγμένος ακόμα κι απ’ το κόμμα του. Εδώ τον κανακεύουν…».»

    (….)

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Ενη

    Γνωρίζω πολύ καλά ότι το πλείστον των συνελληνων έχουν ως μότο «εν τη παλάμη και ούτω ψηφισομεν», «βόλεψε το παιδί μας και θα έχεις 4 έως 6 ψήφους».

    Αυτό το θυμήθηκα στην χθεσινή αυτοψία σε κτίριο ενός ΝΠΔΔ , όπου ρωτώντας τους υπάλληλους κατάλαβα ότι τα κορίτσια στα εργαστήρια είχαν πρόσφατα διορισθεί (λιγότερο από έτος)!

    Τα ίδια ακριβώς όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ!

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Το ζήτημα είναι αν πρέπει να φέρνουμε στην εξουσία ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Νομίζω ότι είναι μεγάλη ανοησία.

    Τώρα αν είναι ή οχι του δημοκρατικού τόξου, αν αυτό -το τόξο- χωράει και τους δυσανεκτικούς τότε είναι. Αν δεν τους χωράει δεν είναι. 😎

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Σχολιαστή αν με το «πρέπει να φέρνουμε στην εξουσία ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, είναι μεγάλη ανοησία» εννοείς αν ψηφίζουμε ή υποστηρίζουμε, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
    Προφανώς αναφέρεσαι σε όσους έχουν σε ..υπόληψη τις αρχές της (της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας). Επίσης συμφωνώ μαζί σου, είναι ανοησία να θεωρείς ότι υπερασπίζεις τη δημοκρατία (συγκεκριμένα την κοινοβουλευτική, έχει σημασία) και να ψηφίζεις ή να υποστηρίζεις πολιτικούς, οι οποίοι ..δεδηλωμένα ή ντε φάκτο επιδεικνύουν δυσανεξία σε αυτήν.

    Φοβούμαι όμως ότι η πραγματική ζωή μας κάνει πλάκες και δεν μας αφήνει να χαρούμε την ανωτέρω παραδοχή, διότι στήνει σκηνικά ακριβώς για να μας προβληματίσει πώς θα εφαρμόζουμε κάθε φορά τα παραπάνω.
    Εντάξει, το εύκολο είναι να πούμε «ούτε ψήφος, ούτε ..νερό (πολιτική υποστήριξη) στον κάθε ..δυσανεκτικό.
    Εύκολο, αφού μπορούμε να το εφαρμόσουμε και νομίζω ότι το κάνουμε κιόλας.

    Τα σύνθετα ξεκινάνε όταν μπαίνει η παράμετρος της έμμεσης υποστήριξης και εκεί αρχίζει η συζήτηση (του καθένα με τον εαυτό του, αλλά και με άλλους ..ομοϊδεάτες δημοκράτες).
    Ας πούμε θα σούλεγε ένας δημοκράτης ότι δεν στηρίζω τον χ συριζαίο υποστηρικτή της ..δικτατορίας του προλεταριάτου και θα τούλεγες ναι αλλά ψηφίζοντας το κόμμα του ουσιαστικά στηρίζεις την εκλογή του, αφού αυτός έχει τους ψηφοφόρους του.
    Αναλόγως θα σούλεγε ..κάποιος (δημοκράτης πάλι) ότι δεν ψηφίζει πχ τον Άδωνη (τον αναφέρω συμβολικά, δεν μπαίνω στην ουσία) και θα τούλεγες το ίδιο.

    Μια λύση θα ήταν η ..σιγουράτζα. Δηλαδή ψηφίζω φερειπείν ποτάμι (πάλι συμβολικά το αναφέρω) και ως προς αυτό το θέμα ..έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
    Αλλά δυστυχώς η ζωή στις σιγουράτζες έχει μια δυσανεξία (που λες και εσύ) και ο οργανισμός της αποβάλλει, καθιστώντας τε μη χρήσιμες.

    Εκεί αντιλαμβάνεσαι αγαπητέ Σχολιαστά ότι αρχίζει η συζήτηση να γίνεται πιο ..πολυπαραμετρική, πχ ναι αλλά ο ένας κομματικός φορέας έχει περισσότερους, όχι λέει ο ..κάποιος δεν είναι ποσοτικό το θέμα ο άλλος φορέας καθορίζεται περισσότερο, ναι αλλά ο ένας σε πιο κρίσιμα θέματα για μας και πάει λέγοντας.

    Προφανώς αυτές οι συζητήσεις θέλουν ..ανοιχτότητα και ..μακριά από σιγουριές για την άποψη του καθενός. Βασικά θέλουν διάθεση για συζήτηση.
    Συμφωνούμε και σε αυτό νομίζω.

    Τέλος να προσθέσω και κάτι άλλο.
    Είναι καλό για όσους έχουμε τον κοινοβουλευτισμό ψηλά να αντιλαμβανόμαστε ότι οι δυσανεκτικοί ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες (κλίμακα).
    Δεν είναι σωστό να μην το βλέπουμε αυτό ή να το ξεχνάμε, διότι εύκολα τους κατατάσσουμε όλους στην υψηλότερη βαθμίδα της κλίμακας, οπότε έτσι νομιμοποιούμε αυτούς που πράγματι ανήκουν εκεί (πχ τους φασίστες ή τους τρομολάγνους κλπ).
    Κλέινω με παράδειγμα.
    Υπάρχουν πολλά δεδομένα για κάποιον που θέλει να κατατάξει τον Βορίδη ψηλά στην κλίμακα των ακροδεξιών.
    Όμως πρέπει να παραδεχθούμε ότι στην θητεία του ως υπυοργός δεν βρίσκουμε την παραμικρή κίνηση αντικοινοβουλευτικής στάσης. Θα μπορούσα να πω το αντίθετο, αλλά μην το παρακάνω και με αρχίσουν οι ..φιλοσυριζαίοι

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η Ενη λέει:

    Οι ευρωσοσιαλιστες

    https://www.protagon.gr/epikairotita/i-fwfi-o-aleksis-kai-oi-evrwsosialistes-44341787157

    υγ. Μοιαζει λιγο δυσκολο για τον Αλεξη να μπει στα χωραφια των αλλων

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η δεξιος λέει:

    @ Aφώτιστος

    Μου κάνει εντύπωση ότι εξεπλάγης επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει διορισμούς.Μα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κατ εξοχήν κόμμα του δημοσίου.Εδώ η Τασία το είπε στη βουλή καθαρά : θα μας ψηφίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και αυτοί που θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι.

    @ Αναγνώστης

    Στον σημερινό κόσμο δεν χρειάζεται να είσαι αντικοινοβουλευτικός για να σε πουν ακροδεξιό.Σε λένε ακροδεξιό και για όσα ψηφίζεις κανονικά στο κοινοβούλιο εάν δεν τους αρέσουν.

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Η διαφορά αναγνώστη είναι ότι άλλο κάποια ονόματα προβληματικά σε έναν δημοκρατικό σχηματισμό και άλλο όλη η ηγετική ομάδα. 😎

    Μεγάλη διαφορά!

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η Αλικη λέει:

    Σχο, σχετικό με το θεμα: εξαιρετικό αρθρο του Κώστα Κούρκουλου ανέβηκε στην «Μεταρρύθμιση» με τίτλο «Προοδευτικό μέτωπο. Αυταπάτη η ξετσιπωσιά;»

    Προτείνω να το ανεβάσεις, αν το κρίνεις σκόπιμο.
    Προσωπικά εκφράζομαι απολυτα απο περιεχόμενο του.

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    10 ερωτήσεις για τον κρητίκαρο κουραδόμαγκα της κλανιάς.

    10 ερωτήσεις για να κάνει γαργάρες ο σύντροφος Πολάκης

    https://www.athensvoice.gr/politics/521190_10-erotiseis-gia-na-kanei-gargares-o-syntrofos-polakis

    Μάνος Βουλαρίνος

    Ομολογώ ότι ο τίτλος του σημερινού «και μπράβο τους» είναι κάπως υπερβολικός. Ο Κασιδιάρης του Αλέκση μπορεί να απαντήσει σε οτιδήποτε ξεκινώντας με την φράση «Άκου να δεις…», τελειώνοντας με τη φράση «…αλλιώς θα τα πούμε από κοντά» και βάζοντας πολλές κουραδομαγκιές, ψέματα και συκοφαντίες ενδιάμεσα. Φυσικά η απάντησή του θα είναι μια διαρκής γαργάρα για την ουσία της ερώτησης, αλλά ο σύντροφος Πολάκης, όπως κάθε επαγγελματίας, ενδιαφέρεται πρωτίστως να ικανοποιήσει το κοινό του. Ένα κοινό το οποίο ενδιαφέρεται να μάθει την αλήθεια όσο ενδιαφέρεται ένας χουλιγκάνος να μάθει αν ήταν πέτσινο το πέναλτι που έδωσε τη νίκη στην ομάδα του στο ντέρμπι.

    Όπως και να ’χει, ο λεβέντης από την Κρήτη, με τις αναρτήσεις του στο face το book, δημιουργεί απορίες. Κάθισα και έγραψα κάποιες από αυτές, αντιλαμβανόμενος το μάταιο του εγχειρήματός μου, αλλά και διασκεδάζοντας προσπαθώντας να σκεφτώ με τι απειλές και συκοφαντίες θα προσπαθούσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας να καλύψει τις γαργάρες που θα έπρεπε να κάνει για να μην απαντήσει.

    → Σύμφωνα με τον ίδιο τα εισοδήματα του πριν το 2015 ήταν «διπλάσια και τριπλάσια» των εισοδημάτων του μετά την υπουργοποίηση. Γιατί αυτό δεν φαίνεται στο πόθεν έσχες του; Είναι επειδή δεν θέλει να κάνει επίδειξη πλούτου ή απλώς ήταν αφηρημένος όταν το συμπλήρωνε;

    → Με δεδομένο ότι από το 2011 μέχρι το 2015 ήταν δήμαρχος Σφακίων, πώς κατάφερε και τη δουλειά του δημάρχου να κάνει και τη δουλειά του «χειρούργου – εντατικολόγου» (επαναλαμβάνω πως ο τόνος στο πρώτο «ου» είναι δικός του και τον σέβομαι) ώστε να έχει τόσο υψηλά εισοδήματα;

    → Τα διπλάσια και τριπλάσια εισοδήματα την περίοδο πριν γίνει υπουργός (δηλαδή τότε που ήταν δήμαρχος) έχουν κάποια σχέση με τα διπλά βιβλία που, επίσης κατά δήλωση του, τηρούσε στον δήμο Σφακίων;

    → Του ασκήθηκε έλεγχος όταν ομολόγησε τη βαριά φορολογική παράβαση με τα διπλά βιβλία; Αν ναι, τι βρήκε και τι πρόστιμο του καταλόγισε; Αν όχι, του φαίνεται λογικό ένας δήμαρχος να ομολογεί βαριές φορολογικές παραβάσεις και να μην του ασκείται κανένας έλεγχος (έστω και για να τον δικαιώσει βρε αδερφέ);

    → Πώς είναι δυνατόν η γυναίκα ενός ανθρώπου που μέχρι το 2015 έβγαζε τόσα πολλά χρήματα και μετά εισέπραττε την υπουργική αποζημίωση, συνοδεύομενη από όλα τα προνόμια μιας υπουργικής θέσης, να πρέπει να δουλεύει σκληρά μεροκάματο για να καταφέρουν να φέρουν βόλτα ανάγκες που ικανοποιούνται από οικογένειες με πολύ χαμηλότερα εισοδήματα; «…και επειδή η γυναίκα μου δεν έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες να μου χρηματοδοτεί τις προεκλογικές εκστρατείες, ούτε για να προσλάβει επικοινωνιολόγους να μου «φτάξουν» το προφίλ, αλλά αντίθετα δουλεύει σκληρά για να καλύψουμε τις ανάγκες που εχουμε στην οικογένειά μας (μια κόρη φοιτήτρια σε άλλη πόλη και μια άλλη κόρη στην προετοιμασία για πανελλήνιες εξετάσεις)»

    → Πώς είναι δυνατόν η αντικειμενική αξία της βίλας του στα Σφακιά, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που έκανε η κυβέρνηση του, να είναι 95.000 ευρώ και η εκτίμηση του πολιτικού μηχανικού της τράπεζας Αττικής να ορίζει την εμπορική αξία στις 350.000; Είναι τόσο μεγάλης χλιδής η κατασκευή της βίλας ή η κυβερνητική αναπροσαρμογή είναι για τα πανηγύρια και καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα; (Η πιθανότητα να υπήρξε πρόνοια ώστε ο φίλος του Αλέκση να μη δει καμία ιδιαίτερη αύξηση στον ΕΝΦΙΑ του, αποκλείεται λόγω ηθικού πλεονεκτήματος)

    → Αν, κατά δήλωση του ίδιου, η φράση «Θα περιμένω 3 μερες να ελέγξετε ΚΑΙ τα δάνεια που σας είπα στο τηλεφωνο… Μετα, αν δεν, ….θαρθω απο κει να κουβεντιάσουμε από κοντά…» δεν είναι απειλητική, τι σκοπό έχει η συνάντηση του με τον Στουρνάρα σε περίπτωση που ο Στουρνάρας δεν κάνει αυτό που θέλει ο Πολάκης; Θέλει να του κάνει κατά πρόσωπο «μια προσφορά που δεν θα μπορέσει να αρνηθεί»;

    → Πώς είναι σε θέση να επιβεβαιώνει ένα δημοσίευμα που εμφανίζει έναν διάλογο ο οποίος θα μπορούσε να διαρρεύσει μόνο από εκείνον, γραμμένο σε μορφή απομαγνητοφώνησης και μετά να αρνείται την ηχογράφηση; Υπάρχει περίπτωση ο αγαπημένος του δημοσιογράφος να έβαλε πολλές δικές του σάλτσες και να παρουσίασε ως «λέξη προς λέξη» έναν διάλογο τον οποίο γνώριζε μόνο μέσες άκρες; Ή μήπως η μνήμη του Πολάκη είναι τόσο δυνατή που του δίνει τη δυνατότητα να θυμάται κάθε λέξη και κάθε κόμμα κάθε διαλόγου;

    → Ποια άγχη τον βασανίζουν κι ενώ, ως αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, έχει πολύ σημαντικές δουλειές να κάνει, μένει ξάγρυπνος τις νύχτες για να ποστάρει στο face το book;

    → Πώς πέρασε το μάθημα της έκθεσης στις πανελλήνιες ενώ είναι φανερό ότι δεν γνωρίζει να χρησιμοποιεί τα σημεία στίξης;

    Και μπράβο του.

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Και επειδή ο Βουλαρίνος έχει ρέντα, άλλο ένα σπαρταριστό ξεβράκωμα των απιθανο-ήλίθιων που θεωρούν ότι έχουν και «ηθικό πλεονέκτημα» από πάνω.

    Οι τράπεζες υποκλίνονται στους υπουργούς του Αλέκση

    Δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες, που φοβούμενοι αυτό το νέο και άφθαρτο, αυτό το καινοφανές ΠΑΣΟΚαραμανλικό που φέρνει ο Αλέκσης, επιτίθενται στα στελέχη της κυβέρνησης και μιλούν με τα χειρότερα λόγια για τους υπουργούς της Πρώτης Φοράς Αριστεράς.

    Δεν μπορώ να κρύψω πως είμαι ένας από αυτούς τους συμπολίτες, αλλά τολμώ να πω πως είμαι ο μόνος του οποίου η κριτική δεν είναι κακόπιστη. Γι’ αυτό και, όταν παρατηρήσω το παραμικρό σημάδι ικανότητας ή εντιμότητας (ναι, ξέρω, καμιά φορά γράφω ακρότητες) από τον πρωθυπουργό και τη συντροφιά του, δεν θα διστάσω να μιλήσω και να γράψω γι’ αυτό.

    Και αυτό ακριβώς σκοπεύω να κάνω τώρα που όλη η Ελλάδα έχει διαπιστώσει πως οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχουν πολλές ικανότητες στη διακυβέρνηση, μπορεί η εντιμότητά τους να είναι πιο αμφισβητήσιμη κι από παρθενία ιερόδουλης, αλλά, διάολε, παίζουν το τραπεζικό σύστημα στα δάχτυλα και εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία που αυτό προσφέρει.

    Πρώτα ήταν η συντρόφισσα Κουντουρά και το σπουδαίο της κατόρθωμα να πρέπει να δίνει 620 ευρώ μηνιαία δόση για δανειακό χρέος ύψους 854.775 ευρώ. Η τετραπέρατη υπουργός κατάφερε να ξεγελάσει τους αρμόδιους στην Εθνική Τράπεζα και να τους κάνει να πιστέψουν ότι είναι ένα απέθαντο βαμπίρ και συνεπώς τα 114 χρόνια που απαιτούνται για να ξεπληρώσει το χρέος της δεν είναι τίποτα γι’ αυτήν.

    Η περίπτωση να μην ξεγελάστηκαν οι τραπεζικοί και η «διευκόλυνση» στη συντρόφισσα Κουντουρά να είναι προϊόν κάποιας ύποπτης συναλλαγής αποκλείεται από την εντιμότητα και τη σοβαρότητα των στελεχών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως και από τις δικλείδες ασφαλείας που έχουν θεσμοθετηθεί προκειμένου να αποφεύγονται τέτοιου είδους «διευκολύνσεις».

    Αυτή ακριβώς η εντιμότητα, αυτή η θεσμική θωράκιση αλλά και το άγρυπνο μάτι της Ελληνικής Δικαιοσύνης με κάνουν να μην έχω καμία αμφιβολία πως και η περίπτωση του δανείου του κόκκινου Κασιδιάρη, του Παύλου του Πολάκη, είναι αποτέλεσμα της ικανότητας και της βαθιάς του γνώσης για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Όπως, ίσως, θα γνωρίζετε, το παλικάρι από την Κρήτη κατάφερε να πάρει 100.000 καταναλωτικό (!!!) δάνειο. Οι 100.000 δεν είναι ινδικές ρουπίες, είναι ευρώ, και το δάνειο είναι ενυπόθηκο με υποθήκη το σπίτι του συντρόφου υπουργού που, δυστυχώς για τα κορόιδα της Τράπεζας Αττικής, είναι ήδη υποθηκευμένο και για ένα άλλο δάνειο κάπως πιο μεγάλο.

    Στην απολογ… σε ανάρτησή του στο face το book ήθελα να πω, ο πόθος των λουγκρών της χώρας εξηγεί πως το δάνειο το πήρε επειδή το πενιχρό εισόδημα του υπουργού δεν του φτάνει για να ζήσει και να σπουδάσει τα παιδιά του, καθώς όταν ήταν «χειρούργος» (ναι, το τονίζει στο ού κάτι που για περιπτώσεις σαν του Πολάκη μπορεί να μην είναι και λάθος) πριν το 2015, έβγαζε διπλάσια και τριπλάσια.

    Με έναν πρόχειρο υπολογισμό αυτό σημαίνει πως ο Πολάκης – κατά δήλωσή του – μέχρι να γίνει υπουργός, έβγαζε 200.000 με 300.000 τον χρόνο. Μόνο που πριν γίνει υπουργός, από το 2011 μέχρι το 2014, ήταν δήμαρχος Σφακίων. Αλλά αυτά δεν έχουν σημασία, καθώς είμαι βέβαιος πως ο Παυλής ούτε ψεύτης είναι ούτε κλέφτης και αυτά τα ποσά είναι αποτυπωμένα στις φορολογικές του δηλώσεις.

    Η ουσία δεν είναι στο ψέμα ή τη φοροδιαφυγή (τα αποκλείω και τα δύο), αλλά στο ότι ο νικοτινομανής υπουργός έπαιξε στα δάχτυλα το τραπεζικό σύστημα αποδεικνύοντας και αυτός, μετά τη συντρόφισσα Κουντουρά, την ικανότητα των κυβερνητικών στελεχών τα οποία με την καπατσοσύνη και τις γνώσεις τους έχουν καταφέρει δύο πράγματα. Και το τραπεζικό σύστημα να τους τρέμει και τους Έλληνες να αναγνωρίζουν πως, αν κάποιοι αξίζουν να κάνουν κουμάντο σ’ αυτή τη χώρα είναι τα λαμ… συγγνώμη… είναι τα ικανά εκείνα στελέχη που, έχοντας πολεμήσει τον καπιταλισμό δεκαετίες, τον έχουν καταλάβει καλά και μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν προς όφελος του λαού, ξεκινώντας από το πιο σημαντικό κομμάτι του: τους εαυτούς τους. Και μπράβο τους.

    Υ.Γ. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν κι εσείς μπορείτε να πάρετε ένα καταναλωτικό δάνειο σαν του Πολάκη υποθηκεύοντας ήδη υποθηκευμένο ακίνητο ή να κάνετε μια διευθέτηση που θα σας επιτρέπει να ξεχρεώνετε ένα υπέρογκο δάνειο για πολλές δεκαετίες μετά τον θάνατό σας, η απάντηση είναι φυσικά ναι. Αρκεί να έχετε τις ικανότητες των υπουργών του Αλέκση και να ξεχωρίζετε για το ηθικό σας πλεονέκτημα.

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Πολάκης είναι ο Τσίπρας και Τσίπρας ο Πολάκης.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.