Sic transit gloria mundi !

Όταν γεμάτος αλαζονεία και κακότητα έκραζε «στα τέσσερα, στα τέσσερα», δεν μπορούσε να φανταστεί πως η εκδίκηση των γεγονότων είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής και της πολιτικής.

Σήμερα, κυκλοφορεί «στα τέσσερα» και ουδείς λυπάται για αυτό το θέαμα.

Sic transit gloria mundi !

Liberal  /  Πάνο, μην είσαι αχάριστος!   /   Του Σάκη Μουμτζή

Εννοείται πως ουδείς οίκτος υπάρχει για τον Πάνο Καμμένο. Ήξερε πού έμπλεκε. Ήξερε με ποιον είχε να κάνει και δεν προφυλάχθηκε. Δόθηκε «ψυχή τε και σώματι» σε μια παράταιρη και καταστροφική, όπως αποδείχθηκε, σχέση.

Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια γνώρισε μεγαλεία, τιμές, χλιδή. Ικανοποίησε την κάθε επιθυμία του. Μέχρι και Mirage πέταξαν την ώρα που παρέδιδε, θλιμμένος, το υπουργείο του. Είναι αλήθεια πως ο Τσίπρας του ικανοποίησε κάθε βίτσιο του, εισπράττοντας το πολιτικό κόστος γι΄αυτό.

Βέβαια, και ο Πάνος ήταν άψογος. Συνεργάσθηκε με τον πρωθυπουργό χωρίς αντιρρήσεις, εντάσεις και καυγαδάκια. Άλλωστε ο Τσίπρας γι΄αυτό τον διάλεξε. Τον Σεπτέμβριο του 2015 υπήρχε ακόμα ένας «καψούρης» με την συγκυβέρνηση και με τον Αλέξη. Ο Στ. Θεοδωράκης. Μάλιστα, κάποιοι ήταν σίγουροι γι΄αυτήν την συνεργασία. Όμως ο Αλέξης δεν ήθελε συνεταίρο που θα ρωτούσε πολλά και θα ζητούσε πολλά.

Ήθελε κάτι βολικό γι΄αυτόν. Και το βρήκε στο πρόσωπο του Πάνου. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Σήμερα ο Π. Καμμένος κλαίγεται γιατί ο Τσίπρας τον εγκατέλειψε. Δηλαδή τι φαντάστηκε; Πως θα πορευόταν χέρι-χέρι μέχρι τις εκλογές; Οι εφημερίδες που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ με τα δημοσιεύματα τους του έστελναν διαρκώς μηνύματα, πως η σχέση αυτή τελειώνει. Στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δείξει ένα άλλο πρόσωπο. Σοσιαλδημοκρατικό. Και ο Πάνος ουδεμία σχέση έχει με την σοσιαλδημοκρατία ούτε η σοσιαλδημοκρατία με τον Πάνο.

Συνεπώς τα όσα έγιναν αυτές τις ημέρες ήταν προβλέψιμα.

Ο Π. Καμμένος έκανε μια λάθος εκτίμηση που θα αποβεί καθοριστική, όπως φαίνεται, για το μέλλον του. Πίστευε πως ο Τσίπρας τον έχει ανάγκη. Πως στηρίζεται επάνω του. Ξαφνικά διαπίστωσε πως ο πρωθυπουργός έκανε κάτι απλό. Αντί να εξαρτάται από τα κέφια του Πάνου, του πήρε όσους βουλευτές χρειαζόταν για να κάνει την δουλειά του. Δηλαδή, για να κυβερνήσει.

Και ο Καμμένος σήμερα – πεταμένος στον δρόμο – περιφέρει τον πόνο του από κανάλι σε κανάλι και από εφημερίδα σε εφημερίδα. Αλλά η πολιτική τα έχει αυτά. «Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα.» Εύκολα το τραγουδάς, δύσκολα το βιώνεις.
Δεν γνωρίζω αν κλαψουρίζει γιατί έχασε τα μεγαλεία ή γιατί τον πρόδωσε ο φίλος του. Το πρώτο το καταλαβαίνω και του συμπαρίσταμαι. Για το δεύτερο όμως καμιά κατανόηση. Ήξερε πως ο Τσίπρας είναι «ανθρωποφάγος» κατ΄εξακολούθηση και κατ΄επάγγελμα. Τα θύματα του πολλά και πιο «γάτες» από τον Πάνο. Όταν ο Αλέξης τον διαβεβαίωνε πως θα βαδίσουν χέρι-χέρι μέχρι τέλους, προφανώς τον καθησύχαζε.

Δηλαδή τι περίμενε ο Πάνος; Ο φίλος του να του πει πως λίγο πριν τις εκλογές θα χωρίσουν; Στην πολιτική δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Πολύ δε περισσότερο όταν έχεις να κάνεις με ραδιούργους μαρξιστές. Έπρεπε ο Πάνος να διαβάσει την θεωρία «του σαλαμιού» του Ούγγρου κομμουνιστή ηγέτη Μ. Ράκοσι για να αντιληφθεί πως έρχεται η σειρά του. (Αυτήν την θεωρία καλόν είναι να την διαβάσουν και οι «πρόθυμοι»).

Όταν γεμάτος αλαζονεία και κακότητα έκραζε «στα τέσσερα, στα τέσσερα», δεν μπορούσε να φανταστεί πως η εκδίκηση των γεγονότων είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής και της πολιτικής.

Σήμερα, κυκλοφορεί «στα τέσσερα» και ουδείς λυπάται για αυτό το θέαμα.

Sic transit gloria mundi !

**Σκίτσο, Χρήστος Παπανίκος

 

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in συριζανελ, Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

27 Responses to Sic transit gloria mundi !

  1. Ο/Η δεξιος λέει:

    Επεισόδιο στο καφενείο της βουλής για την ομιλία Καμμένου.

    https://www.liberal.gr/arthro/239797/epikairotita/2019/anebikan-oi-tonoi-metaxu-n-kotzia—e-rapti-logo-p-kammenou.html

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Ενη λέει:

    Λιγο ακομα και θα μας ελεγε το αρθρο πως να συμπαρασταθουμε στον πονο του….. Πανου!
    Tερικα ο Πανος γινεται ενα «αθωο» θυμα ……..
    Ενα ορεο μηνυμα εκπεμπεται προς αφελεις πονοψυχους……..

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Ενη λέει:

    Πηγή: Protagon.gr
    Περι Πανου…….

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Ενη λέει:

    Πηγή: Protagon.gr

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οχι δα αγαπητή Ενη, τον δουλευει! 🙂

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Δεν ξέρω αν τονε δουλεύει, πάντως το κάνει δεν το κάνει, το κάνει από την πλευρά του (φταις γιατί έδειξες εμπιστοσύνη).
    Και όλα αυτά για να αναλυθεί το πώς οι κομμουνιστές εφαρμόζουν την μέθοδο του ..σαλαμιού.
    Ορέες φάσεις!

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Γιατί, έχεις αντίρρηση ότι ο Τσίπρας τους κολατσίζει έναν έναν. 🙂

    Ο Σ.Μ τυχαίνει να τους ξέρει για τα καλά, οπότε γράφει κατάλληλα. 🙂

    Τωρα αν το «Σήμερα, κυκλοφορεί «στα τέσσερα» και ουδείς λυπάται για αυτό το θέαμα» είναι απο την πλευρά του Καμμένου, θα σας γελάσω. 🙂

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Ο Τσίπρας προσπαθεί να μιμηθεί τον Αντρέα, ο οποίος ήταν μάστορας στο ..κολατσό και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι ..δευτέρας γενεάς έμενε το δήγμα (περίπτωση τέως ΠτΒ).
    Το να προσπαθείς να επιχειρηματολογήσεις, στα σοβαρά, ότι το γεγονός ότι ο Τσίπρας εμφανίζεται άφιλος και ανηλεής σε συνεργάτες του οφείλεται στο ότι είναι κομμουνιστής και ως τέτοιος εφαρμόζει τις παρακαταθήκες του ..ινστιτούτου σμόλνι, μάλλον για εμμονική χρήση των σχημάτων της περιόδου του ψυχρού πολέμου, ως αναλυτικό πλαίσιο ερμηνείας όσων συμβαίνουν μιλάμε.
    Δηλαδή δια της πολιτείας του Τσίπρα θα αναδείξουμε τι είναι ο κομμουνισμός και οι κομμουνιστές.
    οκ, καμία σχέση, άσε που αυτά θα είχαν νόημα ..λαστ γήαρ (σέντιουρι).
    Από τότε (από τον ψυχρό πόλεμο και τον εμφύλιο) μεσολάβησαν πολλά και πάνε πάνω από 50 χρόνια που είχαμε μεταπολίτευση.

    Επίσης εγώ δεν είπα ότι του ..συμπαραστέκεται του Πάνου, είπα ότι του προσάπτει ότι εμπιστεύθηκε τον Τσίπρα και για αυτό την πάτησε, δηλαδή ότι ήταν το θύμα της περίπτωσης.
    Ενώ αν δεν τον εμπιστευόταν……. 😉

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Αυτά είναι παραμύθια για τα μικρά παιδιά!

    Ανέκαθεν οι «αντίπαλοι» δικηγόροι μετά την έκδοση της απόφασης από το δικαστήριο έπιναν μαζί ένα ούζο με μεζέ στην υγεία των κορόιδων πελατών τους !

    9.2.2019 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEB
    «Ο Πάνος Καμμένος στα μπουζούκια μετά τη διάλυση της ΚΟ του» – Βίντεο της «Ομάδας Αλήθειας» της ΝΔ

    http://www.topontiki.gr/article/308994/o-panos-kammenos-sta-mpoyzoykia-meta-ti-dialysi-tis-ko-toy-vinteo-tis-omadas

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    10.2.2019 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEB
    Σαν σήμερα το 2008: Ο Αλέξης Τσίπρας νικά τον Φώτη Κουβέλη και γίνεται πρόεδρος του Συνασπισμού

    http://www.topontiki.gr/article/309117/san-simera-2008-o-alexis-tsipras-nika-ton-foti-koyveli-kai-ginetai-proedros-toy

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αν δεν τον «εμπιστευόταν» θα έχανε 4 χρόνια μεγαλεία. Δεν θέλει και πολύ ανάλυση.

    Οσο για την ιστορία περί …κομμουνιστών, αν ρωτήσεις τον Τσίπρα, θα σου πει «τιμή μου και καμάρι μου», άρα η εν λόγω …πετριά είναι χρήσιμο ερμηνευτικό εργαλείο.:) Ενα απο τα πολλά!

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Σχολιαστή τόσο ο Αλέξης, όσο και τα ..προβεβλημένα στελέχη του, χρησιμοποιούν τις ..παρακαταθήκες του κομμουνιστικού κινήματος απλώς ως δόλωμα για συγκεκριμένο ..τάργκετ γκρουπ.
    Θεωρώ ότι δεν είμαστε τέτοιοι, να τσιμπάμε σε τέτοια δολώματα, δηλαδή οκ, ο Τσίπρας ο τελευταίος μλ πρωθυπουργός (έλεος!) 😆

    Τώρα υπάρχουν και διάφοροι άλλοι 😉 που τσιμπάνε είτε γιατί έχουν μια αγνότητα βρε παιδί μου και μια αθωότητα και αντιλαμβάνονται την κατάσταση σαν τους ..χορευτές του Συντάγματος, είτε έχουν μια τάση να ..κολλάνε άμα ακούσουν κάποιες φράσεις.
    Α!! και κάποιοι διότι ..θέλουν να κάνουν το ίδιο (με τα προβεβλημένα στελέχια της πρώτης φοράς αριστεράς), δηλαδή να απευθυνθούν σε ένα αναλόγου ..υφής τάργκετ γκρουπ το οποίο τσιμπάει με την άλλη πλευρά του πάλαι ποτέ διχασμού ( μιλάμε για τον εμφύλιο).

    Ορέα όλα αυτά, αλλά είπαμε 😆 o Αλιέξης την πολιτική τακτική του μεγάλου αντιγράφει, μεν τρελλαίνεσαι 😆 😆

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ωραια ανάλυση! Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε γιατί κάποιοι είναι άχρηστοι των αχρήστων και τους συγκρίνεις με τον Ανδρέα! 🙂

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Καμία ανάλυση σχετικά με το γιατί είναι άχρηστοι και δη των αχρήστων (ας πούμε στους βασικούς τομείς άσκησης κυβερνητικής πολιτικής, που είναι και το ενδιαφέρον και το χρήσιμο, αφού στις επόμενες εκλογές δεν τελειώνει η ζωή).
    Και αφού μου τη λες ότι κάνω ανάλυση σε καταγγέλω δημόσια ότι πού να χωρέσει ανάλυση που πας και βάνεις αναλύσεις σαν την παρούσα, κατά την οποία θα αναζητήσουμε την υστέρηση της κυβέρνησης διαμορφώνοντας εικόνα με εργαλεία σαν να είμαστε την δεκαετία του 60.
    Και τα οποία η ιστορία τα ..συνταξιοδότησε πολλά χρόνια τώρα και μάλιστα τέλη δεκαετίας του 80 τους έκανε και το μνημόσυνο.
    Οι μόνοι που συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με τέτοιου όρους είναι οι κάτοικοι των χωρών του …παραπετάσματος (που θάλεγε και ο κος Μουμτζής), αλλά υποτίθεται ότι εμείς εδώ χάμου είμαστε ευρωπαϊκή χώρα και από το 80 και στην ..πρώτη ταχύτητα.
    Οπότε να μην παραπονιέσαι 😆

    Και επίσης δεν σύγκρινα τον Αλέξη με τον Ανδρέα, είπα ότι μιμείται τις τακτικές του …πασπαλισμένες με την εμπειρία του από τις κομματικές διαμάχες, οι οποίες όμως δεν είναι προνόμιο των κομμάτων της Αριστεράς. Δόξα τω θεώ από εσωστρέφεια και εμπειρία σε κάτι τέτοια το ΠΑΣΟΚ ..εδίδαξε αλλά και η ΝΔ έμαθε και αυτή χρόοοοοονια τώρα.
    Διαμαρτύρομαι (εντόνως)!

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Καλα, θα στείλω το λινκ στο Σάκη να διαβάσει τα σχόλια. 😎

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Τον άνθρωπο δεν τον ξέρω, προφανώς έχει μια θεώρηση και μια οπτική την οποία καταθέτει με την αρθρογραφία του και άλλες παρεμβάσεις (αν κάνει). Εδώ όμως συζητάμε μαζί σχολιάζοντας οπτικές που κατατίθενται. Αν ήταν (ή αν είναι) σχολιαστής ο ΣΜ εδώ, θα ήταν αυτονόητο ότι θα συζητάγαμε τις απόψεις που θα κατέθετε, αν όμως δεν είναι, τότε τις εκφράζεις εσύ, αν συμφωνείς με την άποψη του άρθρου που ανεβάζεις (προς σχολιασμό) ή αν δεν συμφωνείς λες σε ποιο σημείο.
    Έτσι δεν είναι;; 😉

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μεγάλη …εξειδίκευση απαιτεί το σημείο σημείο. 😎

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Άρα συμφωνείς στα περισσότερα ή σχεδόν σε όλα. Έτσι το καταλαβαίνω και εγώ, οπότε συζητάμε τις αντιρρήσεις του ενός απέναντι στον άλλον με βάση την οπτική που εισηγείται το άρθρο. ¨Όπως κάνουμε σε όλες τις αναρτήσεις δηλαδή. Με αφορμή μια άποψη όπως εκφράζεται με ένα άρθρο που αναρτάς εσύ (ως διαχειριστής) ή κάποιο που προτείνει ένας σχολιαστής (και φυσικά εγκρίνεις ως κατάλληλο να είναι αφορμή για συζήτηση, άσχετα αν συμφωνείς με το περιεχόμενό του) αναπτύσσουμε τις απόψεις μας εμείς που συζητάμε, οι σχολιαστές δηλαδή σε ένα ..θρεντ. Υπάρχει κάτι διαφορετικό στο συγκεκριμένο άρθρο;; (διότι δεν μου μοιάζει πιθανό να «αδειάζεις» τον συγγραφέα του, όπως λες η αίσθησή μου είναι ότι σε εκφράζει η οπτική του).

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Υπάρχουν τα κείμενα που διαβάζονται και τα κείμενα που δεν διαβάζονται. Του ΣΜ διαβάζονται.

    Να διευκρινίσω ότι επειδή ανεβάζω εκατοντάδες κείμενα, μπορει να συμφωνώ πλήρως, να διαφωνώ ή να συμφωνώ μερικώς. Λόγω χρόνου και για να μην καπελώνω τη συζήτηση, συνήθως δεν καταγράφω εισαγωγικά τις αντιρήσεις μου. Αυτά προκύπτουν στη συνέχεια. 😎

    Τωρα οταν διαβάζουμε το ίδιο και καταλαβαίνουμε αντίθετα πράγματα κι αυτό απο θεου είναι. 😎

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αν αναφέρεσαι στην «κομουνιστική» μέθοδο για να εξηγήσουμε γιατί είναι τόσο μπαγλαμάδες οι συριζαίοι, ναι η διερευνηση της πετριας θέλει όλα τα μέσα. 😎

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Μα δεν ..στη λέω γιατί το ανέβασες. (φαντάζομαι ότι μετά από τόσα χρόνια τα «διαμαρτύρομαι εντόνως» και λοιπά δεν δημιουργούν παρεξήγηση).
    Αναφέρομαι στο εξής.
    Ασχολούμαστε για την ..εγκατάλειψη του συνεταίρου. (όχι γενικά για το αν είναι άχρηστοι οι συριζαίοι).
    Η άποψη που συνάγεται από το άρθρο αντιμετωπίζει ως αίτιο την κομμουνιστική θητεία του Αλέξη και της ηγετικής ομάδας του συριζα.
    Ωραία.
    Λέω ότι σχετικά με το συγκεκριμένο δεν το βλέπω έτσι, το θεωρώ λάθος ερμηνεία της συμπεριφοράς του σχετικά με τους συνεργάτες του. (είπα παραπάνω πώς νομίζω ότι εμφανίζεται αυτή η ..άφιλία του).

    Κατόπιν το γενικεύω λέγοντας ότι η ερμηνεία για τις διάφορες …αχρηστίες της κυβέρνησης, όταν εξάγεται από το ίδιο (ερμηνευτικό) πλαίσιο, εκτός του ότι είναι άστοχη, μεταθέτει το πεδίο συζήτησης και συνεπώς κριτικής από τα συγκεκριμένα σε ..νεφελώματα.
    Το ίδιο είπα και για την αντιμετώπιση της ΝΔ ή στελεχών της (πχ Άδωνης) μέσψ του ίδιου (από την …ανάποδη τοποθετημένου) ερμηνευτικού πλαισίου.

    Αυτά (είπα) και προφανώς ως συνεισφορά στην συζήτηση.
    Το ότι δεν συμφωνείς το καταλαβάινω, αλλά για αυτό συζητάμε, αλλιώς θα έκανα απλώς …λάικ

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η Γιώργας λέει:

    Ορέον το λατινικόν … Μου θύμισε το «Fortuna imperatrix mundi»

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Ναι, ναι και ο ..Πουλχερ μέσα (ένα πράμα) lol: 😆

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Aναγνώστη, δεν θεώρησα ότι …μου τη λες.

    Υπάρχει αλληλοσεβασμός. 😎

    Οταν βρώ χρόνο θα γράψω ενα κείμενο επι του ζητήματος της πετριάς. Σε κάθε περίπτωση οι πυροβολημένοι καλό είναι να μην ασκουν εξουσία. 😎

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Καλή χρονιά στις δημοκρατικες δυναμεις! 🙂

    Μπορει να πηγαινουμε ελαφρως αντιθετα στο πνευμα της ημερας, αλλα η αληθεια ειναι οτι οι περισσοτεροι μεγαλοι ερωτες δεν κρατανε για παντα
    αλλα ποιος να το περιμενε αραγε οτι και η σχεση πανου αλεξη θα ανηκε στην ιδια κατηγορια και θα τελειωνε τοσο αδοξα..
    δε φταινε ομως τα παιδια, ενα παραστρατημα ητανε, μια θυελλωδης σχεση και για τους δυο
    γιατι η πραγματικη αγαπη του αλεξη κρυβεται στα λιβαδια της xxx-αριστερας και του πανου κρυβεται στις πλαγιες της κουρσεβ.. εχμ τελοσπαντων οπουδηποτε βρισκεται και αυτη..

    Ετσι ειναι η ζωη
    παιρνει ο καθενας το δρομο του
    ατιμες εκλογες…

    *
    «Go your own way», που ελεγε και και ο Lindsey Buckingham στη Stevie Nicks, ενω μαλιστα αυτοι επρεπε να συνυπαρχουν στο συγκροτημα (Fleetwood Mac) και στις περιοδειες.

    Fleetwood Mac – Go Your Own Way

    Loving you
    Isn’t the right thing to do
    How can I ever change things
    That I feel?

    If I could
    Maybe I’d give you my world
    How can I
    When you won’t take it from me

    You can go your own way
    Go your own way
    You can call it
    Another lonely day
    You can go your own way
    Go your own way

    Tell me why
    Everything turned around
    Packing up
    Shacking up is all you want to do

    If I could
    Baby, I’d give you my world
    Open up
    Everything’s waiting for you

    You can go your own way
    Go your own way
    You can call it
    Another lonely day
    You can go your own way
    Go your own way

    *

    (Τους υπολοιπους και τα υπολοιπα θα τα περιλαβουμε αλλη φορα, γιατι εχω την εντυπωση οτι απο το μεγαλυτερο μεχρι το μικροτερο σ`αυτη τη χωρα ολοι θελουν/θελουμε ενα γερο χερι ξυλο για να βαλουν μυαλο – αλλιως συνεχιζουν το χαβα τους
    υπηρεσιες, αρμοδιοι και αναρμοδιοι, πολιτικοι, δημαρχοι και πολιτες..)

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.