Εξελίξεις φωτιά στη Μέση Ανατολή – Απομονώνεται διπλωματικά το Κατάρ

Ειρηνική περιοχή!

Liberal  /  Εξελίξεις φωτιά στη Μέση Ανατολή – Απομονώνεται διπλωματικά το Κατάρ

Σε πρωτοφανή διπλωματικό πόλεμο μετεξελίσσεται η υποβόσκουσα μέχρι σήμερα σύγκρουση μεταξύ σουνιτών «αδελφών»: της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν από τη μια πλευρά, και του Κατάρ από την άλλη. Οι χώρες του Κόλπου και η Αίγυπτος διέκοψαν σήμερα τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Αυτή η συντονισμένη κίνηση συνιστά τη δραματική κλιμάκωση μιας υποβόσκουσας διένεξης αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχει το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το παλαιότερο στον κόσμο ισλαμιστικό κίνημα, και προσθέτει κατηγορίες ότι η Ντόχα υποστηρίζει ακόμη και την ατζέντα του περιφερειακού αντιπάλου, του Ιράν.

Τα τρία κράτη του Κόλπου ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις μεταφορικές συνδέσεις με το Κατάρ και έδωσαν στους επισκέπτες από το Κατάρ περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

Όπως αναφέρει ο Γιάννης Κουτσομύτης, «οι 4 χώρες κατηγορούν το Κατάρ για «αποσταθεροποίηση στην περιοχή» και υποστήριξη των τζιχαντιστικών οργανώσεων του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα στην Υεμένη. Η κρίση υπέβοσκε εδώ και 4-5 μέρες μετά από διαρροή διπλωματικών e-mails αλλά και μιας εμπρηστικής ομιλίας του Εμίρη του Κατάρ που εκθείαζε τον «σταθεροποιητικό ρόλο του Ιράν στην περιοχή».

Η εξέλιξη αυτή θα έχει σοβαρές επιπλοκές σε πολλά επίπεδα. Θα επηρεαστούν και οι αεροπορικές συγκοινωνίες αλλά και οι οικονομικές συναλλαγές και πολλά επιχειρηματικά project.

«Eρωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσουν στη διένεξη οι ΗΠΑ και η Τουρκία που έχουν στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν ένα κράτος κατηγορείται ανοικτά για υποστήριξη του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα», προσθέτει ο αναλυτής.

«Το Κατάρ εναγκαλίζεται πολλές τρομοκρατικές και σεχταριστικές οργανώσεις που έχουν στόχο να διαταράξουν τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων, του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) και της αλ-Κάιντα, και προωθεί διαρκώς το μήνυμα και τις μηχανορραφίες αυτών των οργανώσεων μέσω των μέσων ενημέρωσής του», μετέδωσε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Στη δήλωση κατηγορείται επίσης το Κατάρ ότι υποστηρίζει υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητικούς σιίτες στην ανατολική σαουδαραβική επαρχία Κατίφ και στο Μπαχρέιν.

Μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεών της, η Αίγυπτος, η πιο πολυάνθρωπη χώρα του αραβικού κόσμου, αναφέρει πως η πολιτική του Κατάρ «απειλεί την αραβική εθνική ασφάλεια και σπέρνει τους σπόρους της σύγκρουσης και της διαίρεσης μέσα στις αραβικές κοινωνίες βάσει ενός εσκεμμένου σχεδίου που έχει στόχο την ενότητα και τα συμφέροντα του αραβικού έθνους».

Το Κατάρ χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της

Το Κατάρ εξέφρασε τη λύπη του για τη συντονισμένη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν να διακόψουν σήμερα τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του εξαιτίας της υποστήριξης που η Ντόχα κατηγορείται ότι προσφέρει στην τρομοκρατία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Jazeera TV που έχει την έδρα του στο Κατάρ.

«Τα μέτρα είναι αδικαιολόγητα και βασίζονται σε ισχυρισμούς και κατηγορίες που δεν έχουν πραγματική βάση», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, σύμφωνα με το Jazeera TV.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι αποφάσεις αυτές «δεν θα επηρεάσουν την ομαλή διαβίωση πολιτών και κατοίκων».

Διορία 48 ωρών στον πρεσβευτή του Κατάρ να αποχωρήσει έδωσε η Αίγυπτος 

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι δίνει διορία 48 ωρών στον πρεσβευτή του Κατάρ για να εγκαταλείψει τη χώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα το Κάιρο ζήτησε από τον επιτετραμμένο του στο Κατάρ να επιστρέψει στη χώρα σε διάστημα 48 ωρών.

Την ίδια ώρα κάποιες αιγυπτιακές τράπεζες σταμάτησαν τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες του Κατάρ, όπως ανακοίνωσαν τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα με έδρα το Κάιρο.

Οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν διευκρινίσει αν πρόκειται να διακοπούν και οι εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ.

Στο μεταξύ ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Ναγκίμπ Σαουίρις κάλεσε τους επιχειρηματίες της χώρας να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από το Κατάρ και να σταματήσουν τις συναλλαγές τους με τη χώρα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Διακόπτουν και οι Μαλδίβες τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Ντόχα

Οι Μαλδίβες ανακοίνωσαν σήμερα ότι διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, ακολουθώντας την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, που κατηγορούν τη Ντόχα ότι στηρίζει την τρομοκρατία.

«Οι Μαλδίβες έλαβαν την απόφαση αυτή εξαιτίας της σφοδρής τους αντίθεσης στις δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό», ανακοίνωσε η κυβέρνηση του μικρού αυτού κράτους στον Ινδικό Ωκεανό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή. Bookmark the permalink.

112 Responses to Εξελίξεις φωτιά στη Μέση Ανατολή – Απομονώνεται διπλωματικά το Κατάρ

  1. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Μία πιθανή εξήγηση για την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ.

    The $1bn hostage deal that enraged Qatar’s Gulf rivals

    https://www.ft.com/content/dd033082-49e9-11e7-a3f4-c742b9791d43

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Κλιμακώνεται η κρίση στο Κατάρ: Η επόμενη μέρα

    http://www.kathimerini.gr/912636/article/epikairothta/kosmos/klimakwnetai-h-krish-sto-katar-h-epomenh-mera

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Eνη λέει:

    Μήπως ολο αυτο το μπαχαλο οφειλεται στην παρορμητικοτητα του Τραμπ, ο οποιος επισκεφθηκε την περιοχή προσφατα;

    «n.gr » Ειδήσεις » Κόσμος RSS : Κόσμος
    Δημοσίευση: 06 Ιουν. 2017, 09:45

    Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό
    Τρέχουν οι ΗΠΑ να προλάβουν κλιμάκωση της έντασης με το Κατάρ

    Ο σεΐχης του Κατάρ με τον πρόεδρο Τραμπ (Φωτογραφία: Reuters )

    Ουάσινγκτον
    Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν ότι το Κατάρ είναι σημαντικό για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή.

    Διπλωματικοί κύκλοι στην αμερικανική πρωτεύουσα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον αρχικά αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να επιδεινώσει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ, σε μία συντονισμένη κίνηση με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

    Ανακοινώνοντας την απόφαση για την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Κατάρ για την παροχή υποστήριξης στο σιιτικό Ιράν, το οποίο βρίσκεται σε παραδοσιακή γεωπολιτική διαμάχη μαζί της, για τον έλεγχο της περιοχής του Κόλπου.
    Παράλληλα, το Κατάρ κατηγορείται ότι παρέχει υποστήριξη σε ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις.

    Η Ουάσιγκτον έχει σημαντικά γεωστρατηγικά συμφέροντα ώστε να επιδιώκει την αποκλιμάκωση της διπλωματικής έντασης με επίκεντρο το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί την μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Η αεροπορική βάση αξιοποιείται επιχειρησιακά για την πραγματοποίηση αεροπορικών βομβαρδισμών κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους, τόσο στη Συρία, όσο και το Ιράκ.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει την ήττα του Ισλαμικού Κράτους μία από τις ουσιαστικές προτεραιότητες της προεδρίας του.

    Σε μία ουσιαστική διπλωματική διάσταση, η διάθεση του Κατάρ να υποδεχθεί οργανώσεις όπως η Χαμάς (την οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση) αλλά κι ένοπλα κινήματα όπως αυτό των Ταλιμπάν που αντιμάχονται τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ετών, επιτρέπει την πραγματοποίηση επαφών, όταν αυτό απαιτείται από τις καταστάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    «Υπάρχει ένας συγκεκριμένος βαθμός σκοπιμότητας» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του.

    «Πρέπει να υπάρχει μία περιοχή για μας, στην οποία, θα μπορούμε να συναντούμε τους Ταλιμπάν. Από την άλλη μεριά, η Χαμάς, χρειάζεται επίσης μία περιοχή στην οποία να μπορεί να πηγαίνει τόσο για να απομονώνεται, όσο και για να συνομιλεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος διπλωμάτης.

    Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την αιτία που προκάλεσε την συντονισμένη προσπάθεια των τεσσάρων αραβικών χωρών να προχωρήσουν στην διακοπή των σχέσεών τους με το Κατάρ, ενώ αργότερα ακολούθησε η Υεμένη, η κυβέρνηση που εδρεύει στα ανατολικά της Λιβύης, αλλά και οι Μαλδίβες.

    Κατά μία εκδοχή, οι Σαουδάραβες αισθάνθηκαν ενισχυμένοι από την ουσιαστική αποδοχή που έχουν στην Ουάσιγκτον, όπως έγινε αντιληπτό από την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Τραμπ, στο Ριάντ, μέσω της σκληρής πολιτικής γραμμής έναντι του Ιράν που τηρεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τραμπ.

    «Υποψιάζομαι ότι αισθάνονται ενισχυμένοι από τις δηλώσεις του Τραμπ στην διάρκεια της επίσκεψής του κι έτσι έχει διαμορφωθεί η εντύπωση (στο Ριάντ) ότι έχουν ένα είδος υποστήριξης (από την Ουάσιγκτον). Δεν γνωρίζω εάν χρειάζονταν περισσότερη αποδοχή από αυτήν που έλαβαν δημοσίως» δήλωσε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος.

    Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν κάποια ένδειξη ότι οι Σαουδάραβες θα προχωρούσαν σε μία τέτοια ενέργεια διπλωματικής απομόνωσης του Κατάρ. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε την δέσμευσή του για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Κόλπου.

    Στο Ριάντ, ο πρόεδρος Τραμπ είχε παρορμητικά προτρέψει του Άραβες ηγέτες, αλλά και τους θρησκευτικούς ηγέτες του Ισλάμ να απομονώσουν τους τρομοκράτες, αφού είχε ξεκαθαρίσει ότι το Ιράν αποτελεί κεντρική εστία υποστήριξης ένοπλων ομάδων.

    Από την μεριά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Κατάρ, αλλά και της ομάδας των αραβικών χωρών υπό την Σαουδική Αραβία.

    «Δεν επιθυμούμε να δούμε κάποιο είδος μόνιμου διπλωματικού ρήγματος και υποψιάζομαι ότι δεν θα δούμε» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ διατηρώντας την ανωνυμία του.

    Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην αποστολή εκπροσώπου, στην περίπτωση που συνεδριάσει το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) για να συζητήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το Κατάρ. Στο Συμβούλιο συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, τα ΗΑΕ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, αλλά και το Ομάν.

    «Υπάρχει μία εντύπωση ότι η συμπεριφορά του Κατάρ σε πολλά θέματα προκαλεί ανησυχία όχι μόνο στους συμμάχους μας στον Κόλπο, αλλά και στις ΗΠΑ. Θέλουμε να τους επαναφέρουμε στην σωστή κατεύθυνση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ.

    Η Μαρσέλ Γουάχμπα, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα ΗΑΕ, αλλά και πρόεδρος του Ινστιτούτου των Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσιγκτον, εκτιμά ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να ασκήσει πιέσεις, αρκεί να το πράξει με τον κατάλληλο τρόπο.

    «Οι ΗΠΑ θα επέμβουν, αλλά πώς θα το κάνουν; Νομίζω ότι θα γίνει σιωπηρά και στο παρασκήνιο. Δεν νομίζω ότι θα καθίσουμε στο περιθώριο, αφήνοντας την κρίση αυτή να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις» συμπληρώνει η ίδια.
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters «

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Αλλά λέει το Πεντάγωνο, άλλα λέει ο Μεγάλος Ηγέτης. Η διάσταση είναι εμφανής. Ο Ηγέτης πάντως, μετά το Ιράν, ανακάλυψε ότι και το Κατάρ προάγει την τζιχαντιστική τρομοκρατία. Για το Κατάρ έχει βέβαια δίκιο, παρέλειψε όμως να προσθέσει και αυτό το μεγάλο κράτος με το οποίο έχει χερσαία σύνορα το Κατάρ. Ίσως γιατί στην επίσκεψή του εκεί δεν μπορούσε να σταματήσει να γλείφει τον κώλο των ηγετών αυτού του κράτους με το οποίο έχει χερσαία σύνορα το Κατάρ.

    U.S. military praises Qatar, despite Trump tweet

    http://www.reuters.com/article/us-gulf-qatar-usa-pentagon-idUSKBN18X2G2

    The Pentagon on Tuesday renewed praise of Qatar for hosting a vital U.S. air base and for its «enduring commitment to regional security,» sticking to a message of reassurance even as President Donald Trump, via Twitter, applauded a decision by Arab powers to cut ties to the Gulf ally.

    [..]

    U.S. officials had said on Monday that the United States would quietly try to calm the waters between Saudi Arabia and Qatar, arguing that the small Gulf state was too important to U.S. military and diplomatic interests to be isolated.

    But Trump, wading into the worst split between powerful Arab states in decades, said on Tuesday his trip to the Middle East was «already paying off» with leaders there taking a hard new line in accusing Qatar of funding of militant groups.

    The Pentagon, which seeks to steer clear of political matters, was unable to reconcile Trump’s support for Qatar’s isolation with its own praise for its commitment to regional security.

    Asked directly about the disconnect, spokesman Navy Captain Jeff Davis told a news briefing: «I can’t help you with that.»

    […]

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η δεξιος λέει:

    Το ίδιο κάνουν και οι Καταριανοί όμως.Έχουν μεγάλη αμερικανική βάση και δίπλα το Αλ Τζαζήρα,επενδύσεις δις σε δυτικές εταιρίες και άλλες «επενδύσεις» σε τζιχαντιστές.Οπότε αφού το παίζουν τρέλα αυτοί γιατί να μην το παίξουν και οι άλλοι.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Eνη λέει:

    ……Φταιει και η……. παραπληροφορηση και ετσι το μπαχαλο συνεχιζεται

    http://www.naftemporiki.gr/story/1243806/rosia-deixnoun-oi-ipa-gia-tin-apomonosi-tou-katar

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Eνη λέει:

    Η κατάρα του πετρελαίου
    Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 07:00
    REUTERS/ATEF HASSAN
    Στην κατάρα του πετρελαίου προστίθεται αυτή του αερίου, με το Κατάρ να εξελίσσεται σε μία ακόμη επικίνδυνη εστία αναταραχής.

    Του Μωυσή Λίτση
    mlitsis@naftemporiki.gr
    Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων αραβικών χωρών (Αίγυπτος, ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Υεμένη) να διακόψουν σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι χρηματοδοτεί την ισλαμιστική τρομοκρατία, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Το Κατάρ από φέρελπις επενδυτής μεταμορφώθηκε εν μια νυκτί σε χρηματοδότη της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

    Για χρόνια ο ηγέτης του Κατάρ, ο σεΐχης Χαλίφα Αλ Θάνι, προβαλλόταν ως νεωτεριστής, που επιδιώκει να σταματήσει την εξάρτηση του εμιράτου από τη «μονοκαλλιέργεια» του πετρελαίου, μετατρέποντάς το σε περιφερειακό χρηματοοικονομικό και επενδυτικό κέντρο.

    Η Γαλλία μάλιστα επί Σαρκοζί το 2008 είχε χορηγήσει φοροαπαλλαγές στους Καταριανούς επενδυτές, τις οποίες ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού ζητά τώρα να καταργήσει.
    Ήταν, ωστόσο, κοινό μυστικό πως το Κατάρ είχε «παίξει» με το Ισλαμικό Κράτος, έχοντας για τον λόγο αυτό πολλές φορές επιπληχθεί ως φίλος και σύμμαχος από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση Ομπάμα – Χίλαρι Κλίντον.

    Με το Ισλαμικό Κράτος φέρεται, βέβαια, να έχει «παίξει» και η Σαουδική Αραβία, ο ουαχαμπισμός της οποίας θεωρείται η ιδεολογική μήτρα των φαινομένων Μπιν Λάντεν κ.λπ.
    Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και η παλαιότερη αποσταθεροποίηση του Ιράκ άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή, με το Ισλαμικό Κράτος κερασάκι στην τούρτα των περιφερειακών ανταγωνισμών και του βρόμικου παιχνιδιού που παίζεται εκεί με νέους «εχθρούς» και «φίλους».

    Η «αραβική άνοιξη» θορύβησε τα δεσποτικά αραβικά καθεστώτα που έσπευσαν να υποστηρίξουν ισλαμιστές τύπου Μόσρι στην Αίγυπτο και αμφιβόλου ταυτότητος αντάρτικα στη Συρία, φοβούμενα τη ριζοσπαστικοποίηση των νέων κυρίως, μετά από χρόνια πολιτικής και κοινωνικής καταπίεσης.
    Η αναβάθμιση του Ιράν, χάρη στη φανερή και αφανή συμμετοχή των ισλαμικών πολιτοφυλακών του στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ, ήταν καταλύτης.

    Σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το οποίο έχει ανεπτυγμένες οικονομικές σχέσεις με το Ιράν όσον αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο, δεν έδειξε μεγάλη προθυμία στο πρόσφατο αντιιρανικό κάλεσμα του Τραμπ.

    Η Μέση Ανατολή μοιράζεται ξανά σε σφαίρες επιρροής, με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και μαζί τους τις μικρότερες περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Ιράν, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, να προωθούν τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα, προσβλέποντας στην επόμενη μέρα…

    Στην κατάρα του πετρελαίου προστίθεται αυτή του αερίου, με το Κατάρ να εξελίσσεται σε μία ακόμη επικίνδυνη εστία αναταραχης. «

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η physicist λέει:

    Το ΙΚ τώρα χτύπησε και στην Τεχεράνη …

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η xberliner λέει:

    Δεν ξέρω αν τελικά στόχος είναι το Κατάρ ή το Ιράν.
    Η εντύπωσή μου είναι ότι ο Τράμπας ετοιμάζει το έδαφος για να πόλεμο με το Ιράν.
    Το Ιράν έχει τα μύρια όσα κακά, αλλά το τελευταίο για το οποίο μπορείς να το κατηγορήσεις είναι ότι στηρίζει την ισλαμική τρομοκρατία (σε αντίθεση με τους άραβες του κόλπου, καταριανούς και σαουδάραβες μαζί).
    Ο Τράμπας πάει να προκαλέσει ένα πόλεμο με το Ιράν, τις συνέπειες του οποίου θα φορτωθούμε οι Ευρωπαίοι. Δεν μας έφταναν τα εκατομμύρια προσφύγων από τη Συρία, θα φτάσουν και εκατομμύρια από το Ιράν. Θα έλεγα ότι ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι θα κάνουν ότι μπορούν για να τον σταματήσουν. Αλλά οι ΜΒ το καλό σκυλάκι των αμερικάνων θα ακολουθήσει. Η Γερμανία έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει ως δύναμη σε τέτοιο επίπεδο. Άντε να μην ακολουθήσει όπως έκανε ο Σρέντερ στον πόλεμο στο Ιράκ. Και η Γαλλία too small too late.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η physicist λέει:

    Α, να μην ξεχνάμε: οι τύποι στο CNN ανακάλυψαν και πάλι Ρώσους χάκερ οι οποίοι ευθύνονται για το «μπέρδεμα» με το Κατάρ.

    Παρεμπ, τι έγινε με το χακάρισμα της καμπάνιας του Μακρόν τη μέρα του δεύτερου γύρου των γαλλιλκών εκλογών; Ενδιαφέρεται κανείς να μάθει ή πρόκειται για Χαϊκάλη; («Αυτά, φίλε μου, μόνο στην Ελλάδα»).

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η physicist λέει:

    Χακάρησαν, λένε οι «ανώνυμες πηγές στο εσωτερικό του FBI», οι Ρώσοι το Πρακτορείο Ειδήσεων του Κατάρ, και βάλανε λόγια στο στόμα του καλοκάγαθου Εμίρη, έτσι ώστε έγινε παρεξήγηση και προσβλήθηκε ο άλλος Εμίρης, κι έτσι έγινε το κακό. Κάτι οι Ρώσοι, κάτι η κακιά στιγμή, λίγο η ζέστη, τα λόγια του παπά, ε, έτσι συνέβη.

    Παίδες, ανέκαθεν προσπαθούσαν να μας δουλέψουν αλλά τέτοιο δούλεμα, τέτοιες απερίγραπτες ηλιθιότητες, τέτοια υποτίμηση της νοημοσύνης μας δεν θυμάμαι. Ίσως κάπως με τα φούμαρα που μας πούλαγε η ΚΝΕ πολύ παλιά ή ίσως με το άθλιο θέατρο Μπους-Μπλαιρ το 2003 αλλά και πάλι, τηρούνταν κάπως περισσότερο τα προσχήματα. Τώρα επικρατεί εκτεταμένος συριζαϊσμός παντού, λες κι ανέλαβαν οι Καρανίκες τις τύχες του Κόσμου.

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η xberliner λέει:

    «ανώνυμες πηγές στο εσωτερικό του FBI»
    Αυτές οι πηγές έχουν σχέση με το νέο φυντάνι που διόρισε ο Τρόμπας στο FBI;
    Ρητορική ερώτηση.

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η physicist λέει:

    Αντε να βγάλεις άκρη τίνος αρλούμπες είναι οι πηγές και ποιού τα συμφέροντα εκπροσωπούν.

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η Eνη λέει:

    Απο το ανω λινκ
    (…)
    Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν ότι δεν βρήκαν στοιχεία που να οδηγούν σε ουσιαστική παρέμβαση κυβερνοπολέμου από την ρωσική κυβέρνηση έναντι της προεκλογικής εκστρατείας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
    (….)

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν ότι δεν βρήκαν στοιχεία που να οδηγούν σε ουσιαστική παρέμβαση κυβερνοπολέμου από την ρωσική κυβέρνηση έναντι της προεκλογικής εκστρατείας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.»

    Ένη προσωπικα το βρίσκω απόλυτα θετικό ότι το έψαξαν το θέμα οι γαλλικές Αρχές. Και δεν θα έκαναν φυσικά έρευνα αν δεν είχαν αξιολογήσει ως σοβαρή την καταγγελία. Κάποιοι βέβαια προσπαθούν να περάσουν την άποψη ότι το θέμα δεν ήταν σημαντικό, ότι ήταν ένα ψέμμα του Μακρόν, και λοιπές ανάλογες μαλακίες. Το πως αυτοί οι τύποι (κλαψομούνηδες οπαδοί της Λεπέν, τι άλλο) είναι σε θέση να γνωρίζουν αν είχαν βάση ή όχι οι καταγγελίες για ρώσικη ανάμειξη στις γαλλικές εκλογές, μόνο ένας θεός το ξέρει. Προφανώς, σύμφωνα με αυτούς, μία τόσο σοβαρή καταγγελία δεν θα έπρεπε να την διερευνήσουν οι γαλλικές Αρχές. Και την στιγμή που πλέον υπάρχουν στοιχεία ότι η Ρωσία συστηματικά προσπαθεί να επηρεάσει τις εξελίξεις σε θέματα που την ενδιαφέρουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (όπως και στις ΗΠΑ φυσικά, όπου πλέον επίσης επιβεβαιώνεται απόπειρα παρείσφρησης στην εκλογική διαδικασία).

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η physicist λέει:

    Ρώσοι χάκερ ήταν, είχαμε διαβάσει, πίσω από την επίθεση στους σέρβερ της Deutsche Telekom, συνελήφθησαν τελικώς κάτι άσχετοι τύποι στην Βρεταννία. Οσο για τον Μακρόν, το θέμα είναι ότι μεν δόθηκε τρομερή προβολή στο χακάρισμα τη μέρα των εκλογών με σαφεστατες αναφορές ότι ήταν οι Ρώσοι αλλά κατόπιν το θέμα εξαφανίστηκε. Παρόλο που δεν υπάρχει ίχνος απόδειξης ότι ήταν οι ρωσικές Υπηρεσίες, η εντύπωση παρέμεινε.

    Ασφαλώς και είναι σε θέση οι ρωσικές Υπγρεσίες για τέτοια και για χειρότερα ακόμα, αλλά το ίδιο ισχύει για όλες τις Υπηρεσίες.

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η physicist λέει:

    Τώρα, σε ό,τι αφορά το Κατάρ: είναι δυνατόν νσ πιστέψει κανείς ότι το χακάρισμα, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι υπήρξε, οδήγησε έξαφνα στη χιονοστιβάδα των διπλωματικών εξελίξεων; Χακάρει κάποιος το Πρακτορείο Ειδήσεων και δημιουργεί μεγάλο διπλωματικό επεισόδιο; Τηλέφωνα, σκάιπ, Πρεσβείες, επαφές, άλλα κανάλια επικοινωνίας να διασταυρώσουν δεν έχουν οι εμπλεκόμενες χώρες;

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Χοντραίνει το παιχνίδι με εμπλοκή πλέον και της Τουρκίας στην αντιπαράθεση. Ο Ερντογάν στέλνει στρατεύματα στο Κατάρ ως ένδειξη συμπαράστασης προς αυτό, ενω οπαδοί του κόμματός του διαδηλώνουν στην Κων/πολη υπερ του Κατάρ.

    http://www.kathimerini.gr/912865/article/epikairothta/kosmos/apostolh-strateymatwn-sto-katar-enekrine-to-toyrkiko-koinovoylio

    Με απόφαση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, η Άγκυρα στέλνει τουρκικά στρατεύματα στο Κατάρ.

    Η κίνηση βασίζεται σε προηγούμενη συμφωνία των δύο χωρών, η οποία προβλέπει συνεργασία στο πεδίο της άμυνας και της εκπαίδευσης των χωροφυλακών.

    Η αντιπολίτευση προβάλλει ένσταση, με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση παρασέρνει την Τουρκία στην αντιπαράθεση.

    Την ίδια ώρα, Κατάρ και Τουρκία συζητούν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας (τροφή και νερό) με αεροπλάνα των Qatar Airways στο Κατάρ.

    Τέλος, οπαδοί της κυβέρνησης κατεβαίνουν στους δρόμους της Πόλης για να διαδηλώσεις υπέρ του Κατάρ.

    —————————

    Πάντως εγω προσωπικά δεν βρίσκω πειστική την άποψη περί ρώσων χάκερ, κλπ. Μπορεί στο τέλος να αποδειχτεί ότι και εκεί έβαλαν το χέρι τους οι ρώσοι αλλά προς το παρόν τα διαθέσιμα στοιχεία δεν συνηγορούν υπερ αυτής της θέσης, αν μη τι άλλο γιατί το Κατάρ ήταν το μοναδικό κράτος από τις μοναρχίες του Κόλπου που είχε φιλικές σχέσεις με το Ιράν, της μοναδικής χώρας στην περιοχή που ειναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιόν στρατηγικό στόχο της Ρωσίας θα εξυπηρετούσε μία υπονόμευση του Κατάρ.
    Για μένη η όλη ιστορία μοιάζει περισσότερο με ξεκαθάρισμα μεταξύ των μοναρχιών του Κόλπου και των συμμάχων τους (όπως η Αίγυπτος) που κάτι έχει να κάνει με το Ιράν – με την προεξάρχουσα θέση σε αυτό το ξεκαθάρισμα μάλλον να την κατέχει η Σαουδική Αραβία. Της οποίας οι ηγέτες, όλο αυτό το γλείψιμο που τους έριξε τις προάλλες ο Τραμπ, ενδεχομένως να το εξέλαβαν ως πράσινο φως για να προχωρήσουν σε αυτό το ξεκαθάρισμα (το οποίο προφανώς προετοιμάζονταν εδω και κάποιο καιρό).

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με τον Εμίρη του Κατάρ

    http://www.kathimerini.gr/912866/article/epikairothta/kosmos/thlefwnikh-epikoinwnia-tramp-me-ton-emirh-toy-katar

    Παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε χθες, με σειρά αναρτήσεων του στο Twitter, πως η απομόνωση του Κατάρ από τους γείτονες του «θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της φρίκης της τρομοκρατίας», τονίζοντας την πεποίθηση του ότι το εμιράτο βρίσκεται πίσω από την χρηματοδότηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, σήμερα προέβη σε επικοινωνία με τον ηγέτη της χώρας, Εμίρη Ταμίμ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, αναφορικά με τη διπλωματική κρίση που μαίνεται στον Κόλπο.

    Όπως ανέφερε το αραβικό κανάλι Al Jazeera TV, το οποίο χρηματοδοτεί το Κατάρ, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικώς, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει να δωθεί λύση στη διπλωματική κρίση που μαίνεται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η δεξιος λέει:

    Φυσικέ η διαφορά της Δύσης με τις ελληνικές καταστάσεις τύπου Χαικάλη είναι ότι εδώ το ράδιο αρβύλα και οι μούφες που κυκλοφορούν είναι φιλορωσικές και αντιδυτικές ενώ σε Ευρώπη και ΗΠΑ τα αντίστοιχα είναι αντιρωσικά.
    Ο πόλεμος των πολιτισμών ένεκα.

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «η διαφορά της Δύσης με τις ελληνικές καταστάσεις τύπου Χαικάλη είναι ότι εδώ το ράδιο αρβύλα και οι μούφες που κυκλοφορούν είναι φιλορωσικές και αντιδυτικές»

    Ως φανατικός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, που είναι και τα δύο, μιλάς σίγουρα εκ πείρας.

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η physicist λέει:

    Δεξιέ, όπως ανέφερα και παραπάνω, δεν έχω αμφιβολία ότι οι ρωσικές Υπηρεσίες εφαρμόζουν όλα τα μέσα που έχουν στο κουτί με τα τεχνάσματα για να πετύχουν τον σκοπό τους (κάτι που ισχύει για όλες) και το να έχει κάποιος αντιρωσική στάση είναι πολιτικώς νόμιμο, δεν είναι εκεί το θέμα. Εκείνο που μ’ ενοχλεί είναι η τελευταία φάμπρικα των αντιρωσικών Δυτικών κύκλων, ό,τι πάει στραβά να το ρίχνουν στους Ρώσους, βρήκαμε δηλαδή παπά, να θάψουμε και τους ζωντανούς. Την καραμέλα για τους Ρώσους χάκερ την έχω ακούσει πλέον τόσο πολλές φορές που έχει γίνει αναξιόπιστη, σε μία δε τουλάχιστον περίπτωση (σέρβερ της Ντώυτσε Τέλεκομ) αποδείχτηκε ξεκάθαρα ψευδής, εφόσον οι ένοχοι συνελήφθησαν και δεν είχαν την παραμικρή σχέση.

    Ceterum censeo: το αργότερο από το 2003, ό,τι λένε οι αμερικανικές Υπηρεσίες το αντιμετωπίζω με μεγάλη δυσπιστία.

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    (Λιγο αργοπορημενο, αλλα ηθελα να γραψω καποια στιγμη για μια απο τις πολλες, δυστυχως, θλιβερες στιγμες αυτου του απανθρωπου πολεμου στη συρια
    παραδοξως εχει σχεση και με τις τελευταιες εξελιξεις στον κολπο και την απομονωση του καταρ)

    *

    Αν μου ζητουσε καποιος να περιγραψω με μια φωτογραφια τον εμφυλιο στη συρια, θα διαλεγα την επομενη

    μαλιστα υπαρχει μια σειρα φωτογραφιων και βιντεο που περιγραφει τις στιγμες εκεινες(*1)

    Γιατι ομως αυτη η φωτογραφια?

    Το περιστατικο που δειχνει, συνεβη το μεγαλο σαββατο, 15 απριλη 2017, στο χαλεπι, μετα απο επιθεση αυτοκτονιας με παγιδευμενο αυτοκινητο (SVBIED ) σε χωρο που θα γινοταν ανταλλαγη αμαχων απο τεσσερις αποκλεισμενες περιοχες : τις σιιτικες(καθαρα σιιτικες, οχι αλαουιτικες..) κωμοπολεις fua και kefraya που ηταν αποκλεισμενες απο τους αντικαθεστωτικους στο ιντλιμπ, και τις αντιστοιχα αποκλεισμενες απο τους καθεστωτικους, zabadani και madaya, κοντα στα συνορα με το λιβανο

    Η συμφωνια ειχε γινει, και εκτελουνταν σταδιακα, αναμεσα στο ιραν και τη χεζμπολλα απο τη μια, και την πλευρα των ανταρτων, απο την αλλη
    εδω μπαινει και το καταρ, που εδρασε μεσολαβητικα αναμεσα στις τζιχαντιστικες οργανωσεις(ahrar as sham και hayat tahrir al sham-ο διαδοχος της νουσρα) και ιραν/σιιτικες πολιτοφυλακες, πληρωνοντας αδρα για να εξασφαλισει και την απελευθερωση των καταριανων που ειχαν πιαστει ομηροι οταν ειχαν παει για κυνηγι …πουλιων (ναι,ναι..) μεσα η κοντα στο ιρακ

    Αρκετα λεωφορεια λοιπον, με αμαχους απο τα σιιτικα χωρια περιμεναν να ερθουν και οι αμαχοι απο την απεναντι πλευρα για να ολοκληρωθει η ανταλλαγη, σε χωρο που περιφρουρουνταν απο τους ανταρτες – fsa, ahrar al sham σιγουρα, πιθανον και απο αλλους
    (στο χωρο υπηρχαν και συγγενεις που περιμεναν τους δικους τους και δημοσιογραφοι)

    Καποια στιγμη, πολλα παιδια ειχαν βγει να παρουν σνακς απο ενα αυτοκινητο που τα μοιραζε και τοτε συνεβη το κακο, ενα φορτηγο με εκρηκτικα εξερραγη και σκορπισε το θανατο, με πανω απο 120-130 νεκρους, με την πλειοψηφια (πανω απο 80..) να ειναι παιδια
    το ποιος ηταν υπευθυνος δεν ειναι ξεκαθαρο-κανεις δεν αναλαβε την ευθυνη
    (πιθανον να εμπλεκεται το ISIS, μεσω της jund al aqsa, που ειχε μολις προσχωρησει στο ISIS, εκδικηση για το χαν σεικχουν, κανεις δεν ξερει μεχρι τωρα)

    Ο αντρας της φωτογραφιας ειναι φωτογραφος/βιντεορεπορτερ απο την πλευρα των ανταρτων (μαλιστα ηταν και στην επιθεση με το σαριν λιγες μερες πιο πριν, στο χαν σεικχουν) και περιμενε εκει τους γονεις του, απο οτι γραφει στο τουιτερ του

    Οταν συνεβη λοιπον η εκρηξη, ο ανθρωπος αυτος, φωτογραφος, και φωτογραφος απο την πλευρα των ανταρτων, που ειχε βρεθει μπροστα σε πολλες αντιστοιχες καταστασεις στις περιοχες των ανταρτων, βρεθηκε να κουβαλαει στα χερια του ενα παιδι των σιιτων, και τρεχοντας να ψαχνει ασθενοφορο…

    ***

    (*1) bbc.com/news
    /av/world-middle
    -east-39659310/syrian-photographer-puts-down-camera-to-rescue-child
    *για την εκρηξη
    (bbc.
    com/news/
    world-middle-east-39613313 )
    ** το ονομα του φωτογραφου ειναι Abd Alkader Habak και το τουιτερ του
    @ AbdHabak
    *** παρα την εκρηξη τοτε ,οι ανταλλαγες συνεχιστηκαν και λιγο αργοτερα ετυχε να διαβασω αυτο εδω στο bbc που εξηγουσε πολλα
    Kidnapped Qatari hunting party of 26 freed in Iraq after 16 months
    21 April 2017

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η physicist λέει:

    A, να που το γράφει και στο τέλος του κειμένου στον σύνδεσμο που έδωσε η Ένη παραπάνω (ευχαριστίες):

    Από την άλλη μεριά, ρεαλιστικό πολιτικό προβληματισμό προκαλεί η επίκληση της ρωσικής εμπλοκής σε καθετί που συμβαίνει στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, αλλά και στο πλαίσιο διαμόρφωσης των αμερικανικών συμμαχιών στην Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να αντιδρούν όχι προληπτικά, αλλά μετά την εκδήλωση ενός συμβάντος.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η physicist λέει:

    29 Νοεμβρίου 2016:

    «Η Καγκελάριος Μέρκελ βλέπει να υπάρχει σχέση ανάμεσα στην Κυβερνοεπίθεση στη Ντώυτσε Τέλεκομ και την στρατηγική υβριδιακής αντιπαράθεσης της Ρωσίας»

    http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/fall-telekom-merkel-hacker-angriffe-werden-zum-alltag-14550874.html

    Ακολούθησε ομοβροντία αντίστοιχων άρθρων σε όλον τον γερμανικό Τύπο.

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η physicist λέει:

    23 Φεβρουαρίου 2017:

    «Η βρεταννική αστυνομία συλλαμβάνει τον χάκερ της Ντώυτσε Τέλεκομ». Καμία σχέση με τη Ρωσία.

    http://www.zeit.de/digital/internet/2017-02/deutsche-telekom-hacker-angriff-november-tatverdaechtiger-festnahme

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Πυκνες οι εξελιξεις στη μεση αντολη τις τελευταιες μερες
    συνεχεια συμβαινουν πραγματα

    Στο μετωπο καταρ -σαουδικης αραβιας και λοιπων :

    Δεν ξερω γιατι συνεβη τωρα η κριση, αλλα δεν ηταν κατι ξαφνικο
    το καταρ ειχε καταφερει να εκνευρισει το …συμπαν με τη σταση του σε πολλα θεματα
    φυσικα, δεν ειναι το μονο κρατος που προωθει τον ισλαμισμο απο την περιοχη, αλλα ειναι μια καλη αρχη..
    τα θεματα της συγκρουσης:

    1. Το καταρ υποστηριζε και υποστηριζει τη μουσουλμανικη αδελφοτητα, καθως παρεχει χρηματοδοτηση, υλικη υποστηριξη, προσβαση σε μεσα ενημερωσης, και ασυλο σε πολλα στελεχη της με πρωτο και καλυτερο τον πνευματικο της ηγετη Yusuf al Qaradawi
    το αυτο και για ολες τις συνδεδεμενες οργανωσεις με αυτη ειτε σε μουσουλμανικες χωρες (πχ χαμας) ειτε στην ευρωπη
    αυτο το εφερε σε συγκρουση με την ουαχαμπιτικη σαουδικη αραβια η οποια δεν βλεπει με καλο ματι την μουσουλμανικη αδελφοτητα καθως θεωρει οτι απειλει να αποσταθεροποιησει την περοχη

    2. Αλ τζαζιρα και αλλα μεσα ενημερωσης
    το συγκεκριμενο καναλι θεωρειται απο τα αλλα κρατη οτι υπονομευει συστηματικα τα καθεστωτα και κυβερνησεις τους
    μαλιστα το καταρ χρεωνεται σε μεγαλο βαθμο την αραβικη ανοιξη και την μετεπειτα ισλαμιστικη εκρηξη στη μεση ανατολη

    3. Σχεσεις με εξτρεμιστικα καθεστωτα και τρομοκρατικες οργανωσεις
    ΟΚ, πολλοι εχουν διαυλους επικοινωνιας, αλλα το καταρ το εχει παρακανει
    ειχε ανοιξει ημιεπισημη ..πρεσβεια στους ταλιμπαν
    ειχε συνεχεις επαφες και χρηματοδοτουσε οργανωσεις στη συρια συμπεριλαμβανομενων της ahrar al sham και al nusra/hayat tahrir al sham(μαλιστα προσπαθουσε καιρο να επηρεασει την νουσρα να αποκηρυξει την αλ καιντα και να αλλαξει ονομα)
    ειχε σημαντικοτατη συμμετοχη στον συνασπισμο εναντιον του κανταφι υποστηριζοντας (μαζι με την τουρκια…)τις ισλαμιστικες οργανωσεις της τριπολιτιδας(libya dawn)
    ειναι αντιθετο με τον LNA του χαφταρ και την κυβερνηση της ανατολικης λιβυης-μαλιστα πριν λιγες μερες ειχαμε και εκει εξελιξεις στο φεζαν
    εχει καλες σχεσεις με τη χαμας και τη χεζμπολλα,οργανωσεις που εχουν κηρυχθει τρομοκρατικες σε πολλα κρατη της περιοχης

    4. Δεν πολυακολουθει την πολιτικη των χωρων του κολπου σε σημαντικα θεματα (πχ ιραν, μουσουλμανικη αδελφοτητα, χαμας) και θεωρειται οτι υπονομευει αλλες χωρες και μοναρχιες

    5. Η αιγυπτος θεωρει οτι υπονομευει την κυβενηση του αλ σισι και ακολουθει εχθρικη πολιτικη (μουσουλμανικη αδελφοτητα, χαμας,πολεμος απο το αλ τζαζιρα,λιβυη)

    6. Θεωρουν οτι ο εμιρης εκει τους δουλευει …ψιλο γαζι, αφου τα εχουν πει εκατο φορες και τους κοροιδευει- παρα το μικρο μεγεθος του κρατιδιου..
    (μην το γελατε, τα θεματα αυτα ειναι σημαντικα στον μικροκοσμο των εμιρηδων )

    7. Τελος υπαρχει το θεμα της συνεντευξης του εμιρη,που δεν ξερουμε πως ακριβως εχει, και το θεμα των λυτρων προς τις συριακες οργανωσεις αλλα κυριως προς το ιραν,τη χεζμπολλα και τις αλλες σιιτικες ιρακινες οργανωσεις
    Αυτο πραγματικα εχει εξοργισει πολλους που βλεπουν να δινονται λεφτα αβερτα στον σημαντικοτερο γεωπολιτικο αντιπαλο των σουνιτικων χωρων, επειδη καποιοι καλομαθημενοι πριγκιπες πηγαν κυνηγι στο ιρακ και επειδη το καταρ εχει λογικη νεοπλουτου και λεφτα για πεταμα..

    Υποθετω οτι ο νεαρος υπουργος αμυναςτης σαουδικης αραβιας(και δευτερος στη διαδοχη) μοχαμεντ μπιν σαλμαν, στη σκεψη οτι στην τεχερανη και στη βαγδατη θα επιναν σαμπανιες στην υγεια των κοροιδων σουνιτων που τους χρηματοδοτουν τον πολεμο ας πουμε στην υεμενη, θα εβγαζε …αφρους!

    ετσι λοιπον παρθηκε η αποφαση και θα δουμε πως θα καταληξει
    (διαβαζω ας πουμε για τελεσιγραφο δεκα σημειων..)
    μετοχες του καταρ η των επιχειρησεων του δεν εχουμε, ουτε …ιδρυμα να παιρνουμε επιχορηγηση οπως καποιοι που κοπτονται στο διεθνες περιβαλλον , οποτε θα παρακολοθυθουμε εκ του μακροθεν..

    *

    Σε καθε περιπτωση, εμας(την ελλαδα δηλαδη) μας ευνοει η περαιτερω αποδυναμωση του αξονα καταρ – τουρκιας -μουσουλμανικης αδελφοτητας -ισλαμιστων λιβυης και των …υποστηρικτων τους
    η αποδυναμωση αυτη ξεκινησε με την ανοδο του αλ σισι στην εξουσια στην αιγυπτο

    θυμαστε μηπως ποιος,ποια και ποιοι ειχαν πονταρει στην μουσουλμανικη αδελφοτητα ? 😉

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Στο μετωπο της συριας

    –>Η τελικη φαση για την καταληψη της ρακκα ξεκινησε αυτες τις μερες απο τις συριακες δημοκρατικες δυναμεις (SDF) με την αεροπορικη υποστηριξη των αμερικανων και του νατο

    –>Ειχαμε χθες για *δευτερη* φορα μεσα σε λιγες μερες, χτυπημα των αμερικανων εναντιον καθεστωτικων δυναμεων (την πρωτη φορα ηταν ιρακινες σιιτικες πολιτοφυλακες και η χεζμπολλα) και την καταστροφη αρκετων οχηματων σε αποσταση 50 χμ απο το μεθοριακο σταθμο al tanf στα συνορα συριας ιρακ
    το μετα ISIS παιχνιδι εχει ξεκινησει και οι αμερικανοι φαινεται οτι ενδιαφερονται να εμποδισουν την εδαφικη ενοτητα των σιιτικων πολιτοφυλακων (*)

    στο ιρακ
    –>η μαχη της μοσουλης συνεχιζεται με πολλες δυστυχως απωλειες αμαχων
    και απο χτυπηματα της συμμαχιας εναντιον του ISIS αλλα και απο την τακτικη του ISIS να χρησιμοποιει τους αμαχους σαν ασπιδα αλλα ακομα και απο απευθειας χτυπηματα σε πολιτες που προσπαθουσαν να περασουν σε ασφαλεις περιοχες
    η μαχη στη μοσουλη συνεχιζεται στις στενες και πυκνοκατοικημενες περιοχες της παλιας πολης ,οποτε θα ειναι δυσκολη, αργη και με απωλειες..
    –>οι κυριως σιιτικες πολιτοφυλακες PMU εφτασαν στα συνορα τησ συριας απο το βορρα

    (*)
    http://www.centcom.mil/MEDIA/PRESS-RELEASES/Press-Release-View/Article/1204884/coalition-statement-on-actions-near-at-tanf-syria/

    Coalition statement on actions near At Tanf, Syria
    Release No: 17-214 June 6, 2017

    SOUTHWEST ASIA — The Coalition destroyed additional pro-Syrian regime forces that advanced inside the well-established de-confliction zone in southern Syria, June 6.

    Despite previous warnings, pro-regime forces entered the agreed-upon de-confliction zone with a tank, artillery, anti-aircraft weapons, armed technical vehicles and more than 60 soldiers posing a threat to Coalition and partner forces based at the At Tanf Garrison.

    The Coalition issued several warnings via the de-confliction line prior to destroying two artillery pieces, an anti-aircraft weapon, and damaging a tank.

    On May 18, the Coalition conducted a strike against pro-Syrian regime forces that had advanced a significant distance into the de-confliction zone threatening the Coalition forces at At Tanf.

    Coalition forces have been operating in the At Tanf area for many months, training and advising vetted Syrian partner forces engaged in the fight against ISIS.

    The Coalition does not seek to fight Syrian regime or pro-regime forces but remains ready to defend themselves if pro-regime forces refuse to vacate the de-confliction zone. The Coalition calls on all parties in southern Syria to focus their efforts on the defeat of ISIS, which is our common enemy and the greatest threat to regional and worldwide peace and security.

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Θανάση, ευχαριστούμε για την αναλυτική πληροφόρηση.

    Πολύ φιτιλιάρα περιοχή! 🙂

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «φυσικα, δεν ειναι το μονο κρατος που προωθει τον ισλαμισμο απο την περιοχη, αλλα ειναι μια καλη αρχη»

    Θα είναι μία καλή αρχή αν υπάρξει και συνέχεια. Με το γλείψιμο όμως που έριξε ο τρόμπας στην Σαουδική Αραβία το βλέπω μάλλον απίθανο να υπάρξει συνέχεια. Επιπλέον, με την εξαίρεση της Αιγύπτου, κανένα από τα υπόλοιπα κράτη δεν μου φαίνεται πως στράφηκε εναντίον του Κατάρ επειδή «προωθεί τον ισλαμισμό». Το ριζοσπαστικό ισλαμ προωθούν και αυτά τα κράτη, οπότε δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που στράφηκαν εναντίον του. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με κάποια από τα υπόλοιπα που αναφέρεις και ελάχιστα με την προώθηση του ριζοσπαστικού ισλάμ.

    «Σε καθε περιπτωση, εμας(την ελλαδα δηλαδη) μας ευνοει η περαιτερω αποδυναμωση του αξονα καταρ – τουρκιας -μουσουλμανικης αδελφοτητας -ισλαμιστων λιβυης και των …υποστηρικτων τους»

    Αμα το Κατάρ προωθούσε μόνο την Μουσουλμανική Αδελφότητα θα είμασταν ευτυχείς. Προωθεί πολύ πιο ακραίους, τους οποίους προωθεί και η Σαουδική Αραβία. Ενδεχομένως να πάψει να τους προωθεί το Κατάρ αλλά προφανώς δεν θα πάψουν να τους προωθούν και οι υπόλοιποι. Οπότε, ειλικρινά, δεν αντιλαμβάνομαι πως θα επέλθει αποδυνάμωση της προωθησης του ριζοσπαστικού ισλάμ λόγω της αποδυνάμωσης του Κατάρ. Για να υπάρξει αποδυνάμωση του πρώτου θα πρέπει να σταματήσει η υποστήριξη που λαμβάνει και από τα υπολοιπα κράτη του Κόλπου, με πρώτο και καλύτερο την Σαουδική Αραβία.

    Επιπλέον, δεν βλέπω πως μας ευνοεί εδω στην Ελλάδα αυτή η εξέλιξη, όπως ισχυρίζεσαι. Οι ΗΠΑ φαίνονται μάλλον διχασμένες, με τον τσαρλατάνο αλλά να λέει την μία μέρα και άλλα την άλλη. Από την άλλη το αμερικάνικο υπουργείο άμυνας και το υπουργείο εξωτερικών να τηρούν μία πολύ πιο χαμηλών τόνων στάση απέναντι στην διπλωματική κρίση του Κατάρ, γιατί στο Κατάρ βρίσκεται η μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, που είναι κομβικής σημασίας για την διεξαγωγή των αεροπορικών επιχειρήσεων στην Συρία και στο Ιράκ. Εαν τα σπάσουν και οι ΗΠΑ με το Κατάρ τότε αυτό δεν θα οδηγήσει στην στρατηγική υποβάθμιση της Τουρκίας αλλά αντίθετα σε σημαντικότατη αναβάθμισή της, εφόσον θα είναι πλέον η μόνη χώρα που βρίσκεται πολύ κοντά στο θέατρο των επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ, και θα διαθέτει αεροπορική βάση. Δηλαδή, για να το πω αλλιώς, εαν τελικά λόγω των χειρισμών του βλάκα οι ΗΠΑ τα σπάσουν από το Κατάρ τότε η βάση του Ιντσιρλίκ αναγκαστικά θα αναβαθμιστεί πολύ στους σχεδιασμούς τους, και αρα θα αναβαθμιστεί στρατηγικά και η Τουρκία. Οπότε η χαρά σου ότι εδω στην Ελλάδα μας συμφέρει η όλη ιστορία που συμβαίνει στο Κατάρ, πιθανότατα είναι αβάσιμη.

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η Eνη λέει:

    Βεβαια, πολλά ενημερωτικα απο ΘΧ, εχουν ηδη αναρτηθει σε αντιστοιχους συνδεσμους απο τους σχολιαστες (και απο το διεθνη και απο τον εγχωριο Τυπο).

    Το θεμα ομως τωρα ειναι το πως εξελισσεται η ολη κατασταση, Για το πως δημιουργηθηκε εχουν διατυπωθει πλειστες οσες εξηγησεις, ομως μονο οταν παρακολουθει κανεις τις καθημερινες εξελιξεις, μεταξυ των ενδιαφερομενων μερών, τοτε μπορει να αποκτησει και μια ιδεα της ολης καταστασης.

    Παντως ειναι πολυ πιθανη μια εκδοχή οτι ολη αυτή η δραστηριοτητα «ξεσπασε» μετα την επισκεψη του Τραμπ στην περιοχή, γιατί τα προβληματα δεν παρουσιασθηκαν ξαφνικα αλλα σοβουσαν επι μεγαλο διαστημα.

    Αρα, ενας απροβλεπτος και επικινδυνος ηγετης μιας μεγαλης χωρας μπορει να αποσταθεροποιήσει ολοκληρο τον Κοσμο και μαλιστα χωρίς …….τη θεληση του.
    Απο καθαρη αγνοια και ανικανοτητα.

    Τωρα βεβαια αναρωτιέται κανεις, μα ολοκληρες ΗΠΑ, δεν διαθετουν τα αρμοδια πολιτικα οργανα εξωτερικης πολιτικης που μπορουν να εξεταζουν θεματα μεγιστης σημασίας που ανακυπτουν απο «αστοχίες» η και απο εσκεμμενες ενεργειες που μπορει να συμβουν ανα πασα στιγμη και λογω ποικιλων αιτίων;;;

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η physicist λέει:

    Δεν περίμενα ότι θα υπερασπιζόμουν ποτέ δήλωση αξιωματούχου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, όμως ο χαρακτηρισμός που έδωσε ο Ιρανός ΥπΕξ στην δήλωση συλλυπητηρίων του Τραμπ, «αηδιαστική», με βρίσκει σύμφωνο. Όταν συλλυπείσαι, συλλυπείσαι και τέρμα, δεν κάνεις ισοφαρίσματα της μορφής «να τι παθαίνει όποιος στηρίζει την τρομοκρατία». Έλεος!

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η Eνη λέει:

    «ΚΟΣΜΟΣ 11:19
    Ερωτήσεις και απαντήσεις για την κρίση στο Κατάρ
    A.P.

    Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για τη διένεξη Κατάρ – Σαουδικής Αραβίας μετά την επίσκεψη Τραμπ στην περιοχή.

    Τι προκάλεσε τη διπλωματική διένεξη;

    Η αντιπαράθεση αφορά κυρίως -αλλά όχι αποκλειστικά- το Ιράν. Θρυαλλίδα υπήρξε η είδηση ότι ο ηγέτης του Κατάρ, σεΐχης Αλ Θάνι, άσκησε κριτική στην ενίσχυση του αντιιρανικού κλίματος. Παρότι η επίμαχη είδηση διεγράφη από την ιστοσελίδα του κρατικού πρακτορείου, η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του σεΐχη Αλ Θάνι και του Ιρανού προέδρου Ρουχανί το Σαββατοκύριακο εξόργισε το Ριάντ και τα κράτη του Κόλπου.

    Γιατί ξέσπασε τώρα η κρίση;

    Η ένταση οξύνθηκε αισθητά μετά την επίσκεψη Τραμπ. Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν για ιρανική στήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας επέτρεψαν σε εφημερίδες, κληρικούς και διασημότητες της Σαουδικής Αραβίας να επιτεθούν κατά του ηγέτη του Κατάρ, με το σαουδαραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο να κάνει λόγο για «ιρανική πισώπλατη μαχαιριά» του Κατάρ κατά των γειτόνων του.

    Οι διαφωνίες με το Κατάρ είναι νέο φαινόμενο;

    Το 2014, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν ανακάλεσαν προσωρινά τους πρεσβευτές τους από το Κατάρ. Η διένεξη αφορούσε την Αίγυπτο και τη στήριξη του Κατάρ προς την κυβέρνηση της αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με το Ριάντ και τα ΗΑΕ να στηρίζουν οικονομικά την ανατροπή της Αδελφότητας από το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Σίσι. Το Κατάρ φιλοξενεί επίσης την εξόριστη ηγεσία της Χαμάς, καθώς και στελέχη των Αφγανών Ταλιμπάν.

    Το Κατάρ επιδιώκει να αποκτήσει διπλωματική επιρροή δυσανάλογη με το μέγεθός του;

    Η Ντόχα έχει περιορίσει τα τελευταία χρόνια τις διπλωματικές της φιλοδοξίες. Κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων της Αραβικής Ανοιξης το 2011, το Κατάρ υπήρξε η μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής, η οποία στήριξε τις ομάδες των εξεγερμένων, εφόσον αυτές δεν δρούσαν εντός του Περσικού Κόλπου. Το 2014, το Κατάρ περιέστειλε τη στήριξή του προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, υποκύπτοντας στις διπλωματικές πιέσεις των γειτόνων του. Το Κατάρ φιλοδοξεί να καταστεί σημαντικός διαπραγματευτικός εταίρος. Οι ηγέτες του διατηρούν διασυνδέσεις με κάθε πλευρά των συρράξεων σε Μέση Ανατολή και νότια Ασία, όπως με τις αντιμαχόμενες φατρίες της Λιβύης, καθώς και με τις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

    Σε τι διαφέρει η σημερινή κρίση;

    «Οι εσωτερικές διαφορές και διαφωνίες δεν είναι τίποτα το νέο, αλλά το ενδιαφέρον στην παρούσα συγκυρία εστιάζεται στα πρωτοφανή επίπεδα πίεσης», λέει ο Μεχράν Καμραβά, επικεφαλής του ινστιτούτου CIRS του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν στο Κατάρ. «Η επίσκεψη Τραμπ δείχνει ότι Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απαιτούν την πλήρη υποταγή του Κατάρ. Αν η Ντόχα αντισταθεί, η περιοχή απειλείται με νέα αποσταθεροποίηση με απρόβλεπτες συνέπειες», λέει ο κ. Καμραβά στο πρακτορείο Bloomberg. »

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 8/6/017

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η δεξιος λέει:

    Aρνήθηκε η ομάδα της Σαουδικής Αραβίας να τηρήσει ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς του Λονδίνου σε αγώνα παγκοσμίου κυπέλλου με την Αυστραλία.

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-4584844/Saudi-Arabia-reason-minute-silence-refusal-lie.html#ixzz4jQvlR8QM

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η Mitsos λέει:

    Πού οφείλεται η κρίση στο Κατάρ?

    Τα πράγματα είναι απλά και δεν έχει καμία σχέση η υποτιθέμενη προσέγγιση με το Ιραν. Με το Ιραν το Κατάρ πρέπει να μοιράσει το μεγαλύτερο κοίτασμα αερίου στον κόσμο το οποίο βρίσκεται μεταξύ των δύο χωρών. Από εκεί και πέρα ουδεμία προσέγγιση υφίσταται. Το Κατάρ είναι ο μέγας χρηματοδότης ίσως και μεγαλύτερος από τη Σ. Αραβία σε ό,τι πιο εξτρεμιστικό και τρομοκρατικό στοιχείο υφίσταται στον ισλαμικό κόσμο και χρηματοδοτεί μέσω της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας άτομα από όλο τον μουσουλμανικό κόσμο να πηγαίνουν στην Πόλη και από εκεί στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος.

    Η όλη ιστορία κατά την ταπεινή μου γνώμη γίνεται διότι η Σ. Αραβία χρεοκοπεί και είναι θέμα χρόνου. Τα κοιτάσματά της εξαντλούνται, και ο πόλεμος στη Συρία και στην Υεμένη έχει γονατίσει το σαουδαραβικό υπουργείο οικονομικών. Αυτά είναι γνωστά, έχουν επανειλημμένως δημοσιευθεί μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ αλλά και πολύ σοβαρά think tank εχουν προειδοποιήσει τον κόσμο για το πού βαδίζει ολοταχώς η Σ. Αραβία. Αν λοιπόν η Σ. Αραβία φάει τα κοιτάσματα και τα τεραστια αποθέματα χρυσού του Κατάρ σώζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και ελπίζει ότι θα το καταφέρει αναίμακτα.

    Η Ρωσία μαζί με το Ιραν παίζει εδώ δυστυχώς ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να της αποφέρει ίσως κάποια συμβόλαια πώλησης όπλων στον εμίρη του Κατάρ αλλά κατά την γνώμη μου ο κύριος αυτός είναι μεγας Τσόγλανος και δεν έχει μπέσα και ο Πούτιν θα την πάθει. Καμια δουλειά δεν έχει ο Πούτιν να ανακατεύεται με τα πετσετοκέφαλα βουτηγμένα στα πετρέλαια ισλαμοπιθηκια την ώρα που το αίμα των Ρώσων στην Τσετσενία χύνεται ακόμα και τα πτώματα των Ρώσων στρατιωτών στο Αφγανιστάν δεν έχουν ακόμα λιωσει. Προσπαθεί ίσως να φέρει μια ισορροπία και να μην γίνει πολεμος στην περιοχή αλλά ο πόλεμος θα γίνει και δεν μπορεί να τον αποτρέψει εκτός και αν στείλει τεράστιες δυνάμεις μισθοφόρων τους οποίους θα πληρώσει ο κοιληδιάρης ισλαμοπίθηκος του Κατάρ. Λεφτά έχει ο κύριος αυτός αλλά δεν φτάνουνε τα λεφτά. Αμερικανοι, Αιγύπτιοι, Σ. Αραβες, Εβραίοι τεράστιες δυναμεις δεν δύναται να αντιμετωπιστούν από μια Ρωσία που πολεμάει ήδη στο συριακό και ουκρανικό μέτωπο και βρίσκεται χιλιάδες χιλιομετρα μακρυά.

    Μακάρι να βγάλουνε τα μάτια τους. Να σφαχτούνε όλα αυτά τα Ισλαμοόρκ μπας και ησυχάσουνε επιτέλους διότι έχουνε πολύ κακές βλέψεις για την πορεία της Ευρώπης. Σ. Αραβία και Κατάρ έχουν αγοράσει τους μισούς πολιτικούς στην Ευρωπη και γίνονται αυτά που γίνονται με τα ανοιχτά σύνορα και την μεγάλη «αλληλεγγύη». Να σφαχτούνε να πάνε όλοι μαζί μετά να βρούνε τις 72 παρθένες και το Ατζέμ πιλάφ. Η Ρωσία μια χριστιανική ορθόδοξη χώρα τι θέλει και υποστηρίζει για μερικά δις δολλάρια που της έταξε ο Κοιληδιάρης αυτούς που χρηματοδοτούνε αυτούς που σταυρώσανε και αποκεφαλίσανε το 80% των χριστανών της Συρίας?

    Μου αρέσει!

  36. Ο/Η physicist λέει:

    Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην Τουρκία στις 18 Νοεμβρίου 2015.

    http://www.independent.co.uk/news/world/europe/turkey-fans-boo-minutes-silence-for-paris-victims-but-it-was-not-a-mark-of-disrespect-claim-a6738741.html

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    ΔΠ
    «Θα είναι μία καλή αρχή αν υπάρξει και συνέχεια.

    Δεν διαφωνουμε
    Με τις χωρες της δυσης πρωτες, βεβαια, να ξεκινουν και να παιρνουν μετρα που να περιοριζουν την ριζοσπαστικοποιηση και την διεισδυση του ισλαμισμου
    ταυτοχρονα πρεπει να γινουν σοβαρες,ειλικρινεις και σκληρες συζητησεις με πολλες χωρες, συμμαχους και μη, γιατι εχει παρατραβηξει το ανεκδοτο
    ολα αυτα βεβαια, μεσα σε ενα ρεαλιστικο γεωστρατηγικο πλαισιο, δεδομενου οτι δεν πρεπει να πεταμε στα συννεφα..

    Οσον αφορα το δευτερο θεμα,

    «Δηλαδή, για να το πω αλλιώς, εαν τελικά λόγω των χειρισμών του βλάκα οι ΗΠΑ τα σπάσουν από το Κατάρ τότε η βάση του Ιντσιρλίκ αναγκαστικά θα αναβαθμιστεί πολύ στους σχεδιασμούς τους, και αρα θα αναβαθμιστεί στρατηγικά και η Τουρκία. Οπότε η χαρά σου ότι εδω στην Ελλάδα μας συμφέρει η όλη ιστορία που συμβαίνει στο Κατάρ, πιθανότατα είναι αβάσιμη.»

    δεν βλεπω το επιχειρημα σου να απαντα σε αυτο που εθεσα, αλλα σε κατι αλλο
    διαφωνεις οτι η αποδυναμωση του αξονα τουρκιας καταρ μουσουλμανικης αδελφοτητας ισλαμιστων λιβυης ειναι θετικη για την ελλαδα?
    με λιβυη και αιγυπτο σε αγαστη σχεση με τον ερντογαν, θα διαμορφωνοταν μια προβληματικη κατασταση στα νοτια/νοτιοανατολικα μας συνορα (αμυνα,κυπρος, αγωγοι και δικτυα,αοζ και οριοθετησεις, ερευνες για αεριο και πετρελαιο,συνεργασια με ισραηλ,πιθανον μεταναστευτικο..)

    οποτε καταρ/μ.α./τουρκια αποδυναμωμενοι –>αιγυπτος του σισι και λιβυη του χαφταρ απειλουνται λιγοτερο και αξονας ελλαδας κυπρου αιγυπτου ισραηλ σταθεροποιειται
    δεν ευνοειται η ελλαδα?

    Εαν τωρα ηπα και καταρ τα σπασουν (πραγμα δυσκολο γιατι το καταρ ειναι κρατος ελαφρα μεγαλυτερο απο την ..κρητη με τεραστια αποθεματα φυσικου αεριου, οποτε χρειαζεται καποιον ισχυρο συμμαχο να εγγυηθει την υπαρξη του στην περιοχη ) εαν λοιπον τα σπασουν,υπαρχουν και αλλες χωρες διπλα στον κολπο αλλα και οχι μονο, να παρουν τη θεση του
    εξαλλου, το καταρ δεν ειναι και τοοσο κοντα στο ιρακ και τη συρια.. η για να το πω και αλλιως,και τα εμιρατα το μπαχρειν και το κουβειτ, το ιδιο κοντα ειναι

    το χαρτι του ινσιρλικ και της μοναδικης θεσης της τουρκιας εχει καει εδω και καιρο..
    και με τον ερνογαν στην εξουσια, ενα παραπανω

    ενη
    Η προβλεψιμοτητα στη γεωπολιτικη δεν ειναι συνηθως πλεονεκτημα,ή εν πασει περιπτωσει, δεν ειναι παντοτε θετικο, και το στειτ ντιπαρτμεντ για το αντιθετο συνηθως κατηγορειται, οτι δηλαδη ειναι κρατος εν κρατει στην εκαστοτε κυβερνηση των ηπα

    *
    Οι κουρδοι του ιρακ ανακοινωσαν δημοψηφισμα για την ανεξαρτησια τους για το σεπτεμβρη
    (ξεκινημα συνομιλιων για την ανεξαρτησια μετα την ηττα του ISIS)

    *

    Aλλο ενα χτυπημα, το τριτο στη σειρα, απο αμερικανικες δυναμεις σημερα εναντιον ενος drone και δυο οχηματων των καθεστωτικων στη συρια(μαλλον παλι σιιτικων πολιτοφυλακων) στα συνορα συριας ιρακ κοντα στο μεθοριακο περασμα al tanf(*)
    Mαλιστα οι αμερικανοι αναφερουν οτι δεχθηκαν πυρα απο το drone

    Εδω βιντεο που δειχνει την δευτερη επιθεση, πριν τρεις μερες, τραβηγμενο απο μελος των σιιτικων πολιτοφυλακων προφανως

    Footage shows U.S airstrikes against Syrian Army & Allies near al-Tanf

    ————————————————————————————————————–

    (*) inherentresolve.
    mil/News/News-
    Releases/Article/1208008/coalition-statement-on-at-tanf/
    Coalition statement on At Tanf

    By CJTF-OIR | June 08, 2017

    SOUTHWEST ASIA – A U.S. aircraft shot down an armed pro-Syria regime Unmanned Aerial Vehicle after it fired on Coalition forces in Southern Syria, June 8.

    The pro-regime UAV, similar in size to a U.S. MQ-1 Predator, was shot down by a U.S. aircraft after it dropped one of several weapons it was carrying near a position occupied by Coalition personnel who are training and advising partner ground forces in the fight against ISIS.
    The shoot down follows an earlier engagement in the day in which Coalition forces destroyed two pro-regime armed technical vehicles that advanced toward Coalition forces at At Tanf inside the established de-confliction zone threatening Coalition and partner forces.
    The Coalition’s mission is to defeat ISIS in Iraq and Syria. The Coalition does not seek to fight Syrian regime, Russian or pro-regime forces partnered with them. The demonstrated hostile intent and actions of pro-regime forces near Coalition and partner forces in southern Syria, however, continue to concern us and the Coalition will take appropriate measures to protect our forces.

    The Coalition presence in Syria addresses the imminent threat ISIS in Syria poses globally, which is beyond the capability of the Syrian Regime to address. Coalition forces have been located at At Tanf for more than a year. The garrison is a temporary Coalition location to train vetted forces to defeat ISIS and will not be vacated until ISIS is defeated.

    As long as pro-regime forces are oriented toward Coalition and partnered forces the potential for conflict is escalated. Coalition forces are oriented on ISIS in the Euphrates River Valley. The Coalition calls on all parties to focus their efforts in the same direction to defeat ISIS, which is our common enemy and the greatest threat to regional and worldwide peace and security.

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Αν δεν υπαρχει καποια παρεξηγηση στον ποδοσφαιρικο αγωνα αυστραλιας σαουδικης αραβιας με την μη τηρηση του ενος λεπτου σιγης, τοτε μιλαμε για θλιβερο αλλα και ταυτοχρονα ενδεικτικο περιστατικο..

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «διαφωνεις οτι η αποδυναμωση του αξονα τουρκιας καταρ μουσουλμανικης αδελφοτητας ισλαμιστων λιβυης ειναι θετικη για την ελλαδα?»

    Εαν μείνει περιορισμένη η όλη κατάσταση στις παραπάνω χώρες και δεν συμπεριλάβει και άλλες τότε μας ευνοεί, δεν θα διαφωνήσω. Προσέθεσα όμως την παράμετρο ΗΠΑ στην εξίσωση γιατί αυτή η παράμετρος διαπλέκεται στενά με όλους τους παίκτες της διπλωματικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και το πως θα χειριστεί την κατάσταση σίγουρα θα έχει αποφασιστική σημασία. Ευτυχώς προς το παρόν όι ΗΠΑ τηρούν πολύ χαμηλούς τόνους, σημάδι ότι δεν επιθυμούν να εμπλακούν στην διένεξη των μοναρχιών του Κόλπου.

    «το χαρτι του ινσιρλικ και της μοναδικης θεσης της τουρκιας εχει καει εδω και καιρο..
    και με τον ερνογαν στην εξουσια, ενα παραπανω»

    Θανάση συμφωνώ σε γενικές γραμμές με το παραπάνω που λες, με μία μόνο ένσταση – το χαρτί της μοναδικής θέσης της Τουρκίας έχει καεί σε μεγάλο βαθμό αλλά όχι ακόμα πλήρως. Δηλαδή, ναι μεν η Τουρκία έχει υποβαθμιστεί στρατηγικά για τους Αμερικάνους (υποβάθμιση που είχε αρχίσει ηδη από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζεται και με την νέα) αλλά ακόμα θεωρείται (για διάφορους λόγους) χώρα σημαντική για τις ΗΠΑ. Πάντως, και εδω πιστεύω θα συμφωνήσουμε, εαν συνεχίσει ο Ερντογάν να συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται, η ρήξη στις σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι μάλλον δεδομένη, και θα είναι απλά θέμα χρόνου να συμβεί.

    Μου αρέσει!

  40. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μου αρέσει!

  41. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Οι ΗΠΑ καλούν τις χώρες του Κόλπου να «χαλαρώσουν» τον αποκλεισμό κατά του Κατάρ

    http://www.kathimerini.gr/913260/article/epikairothta/kosmos/oi-hpa-kaloyn-tis-xwres-toy-kolpoy-na-xalarwsoyn-ton-apokleismo-kata-toy-katar

    Να «χαλαρώσουν» τους όρους αποκλεισμού του Κατάρ κάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον τις χώρες του Κόλπου, καθώς η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν έχουν διακόψει ταξιδιωτικούς και διπλωματικούς δεσμούς με την Ντόχα από τη Δευτέρα.

    Ο Τίλερσον σχολίασε ότι ο αποκλεισμός έχει ανθρωπιστικές επιπτώσεις. Παράλληλα, επικρότησε τις προσπάθειες του εμίρη του Κατάρ να περιορίσει τη χρηματοδότηση των τρομοκρατικών οργανώσεων μέσω ης χώρας του, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.

    Μου αρέσει!

  42. Ο/Η Mitsos λέει:

    Toυ Βασίλη Καπούλα

    Είδηση βόμβα από την Τουρκία: Το Πακιστάν είναι έτοιμο να στείλει 20.000 στρατιώτες στο Κατάρ! Η είδηση που μεταδίδουν εκτάκτως τα τουρκικά ΜΜΕ είναι πολύ εντυπωσιακή που αν αληθεύει-γιατί μιλάμε για ένα τεράστιο αριθμό- τότε οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε «προφητικές» εξελίξεις. Μην ξεχνάμε ότι Τουρκία και Πακιστάν έχουν άριστες σχέσεις και συνεργασία σε πολλούς τομείς.

    Τούρκοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της Τουρκίας και διαδηλώνουν υπέρ του Κατάρ..

    Ταυτόχρονα το Κατάρ αναφέρει πως η Γερμανία στέκεται στο πλευρό του μετά την συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Τα δισ. είναι αμέτρητα…

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ ευχαρίστησε την Γερμανία για την θέση της στην κρίση. Ο ΥΠΕΞ του Κατάρ, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, συναντήθηκε σήμερα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Sigmar Hartmut Gabriel.

    Οι δυο πλευρές συζήτησαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την ενδυνάμωση τους σε σχέση με τις εξελίξεις σε Συρία, Υεμένη, Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή γενικά.

    Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το Κατάρ είναι «στρατηγικός συνέταιρος» στη μάχη κατά της τρομοκρατίας ενώ τόνισε πως η χώρα του είναι αντίθετη με την επιδείνωση των σχέσεων και την επιβολή αποκλεισμού.

    ************************************************************************************************
    H Γερμανία λοιπόν παίρνει την πλευρά του Κατάρ. Ας είναι καλά τα δολλαρια που πέφτουνε στη Μερσεντες και στην DB από τους Καταριανούς και τα λεφτά που έχουν ακουμπήσει στη Μερκελ για να το παίζει μητέρα Τερεζα και να ανοίξει μαζί με την κυρά Τασία τα συνορα.

    Μερικοί ακομα απορούν γιατί ο Σαμαράς έγλυφε από το πρωί μέχρι το βράδυ τους Καταριανούς για να αγοράσουν στην Ελλάδα τα παντα. Κανείς δεν αγοράζει τίποτα στην Ελλάδα όσα λεφτά και να χει αν δεν αρέσουνε τα μούτρα του στη Μέρκελ. Ο,τι αγοράσανε οι Καταριανοί το αγοράσανε σε πλήρη συνεννόηση με την Αγγελα Δωροθέα. Μου τα λεγε ένα γνωστός μου το 13 περί Καταριανών ότι θα αγοράζουνε ό,τι κινείται και δεν κινειται στην Ελλάδα και θα κουβαλήσουνε εκατομμύρια μουσουλμάνους στην Ευρώπη και μου φαινότανε θεωρίες συνωμοσίας. Να τελικα που είχε δίκιο.

    Μου αρέσει!

  43. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Το βρήκε ο πρόεδρας, το Κατάρ χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. Αν δεν ήταν απασχολημένος να γλείφει τον κώλο των σαουδαράβων θα έβλεπε ότι και αυτοί κάνουν ακριβώς το ίδιο.

    Τραμπ προς Κατάρ: Σταματήστε αμέσως να χρηματοδοτείτε την τρομοκρατία

    http://www.kathimerini.gr/913269/article/epikairothta/kosmos/tramp-pros-katar-stamathste-amesws-na-xrhmatodoteite-thn-tromokratia

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα το Κατάρ να σταματήσει «αμέσως» να χρηματοδοτεί «την τρομοκρατία», «όπως επίσης και άλλες χώρες στην περιοχή να κάνουν περισσότερα και να τα κάνουν συντομότερα».

    «Το έθνος του Κατάρ, δυστυχώς, ιστορικά χρηματοδοτούσε την τρομοκρατία σε πολύ υψηλό επίπεδο» κατήγγειλε ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος και η Υεμένη διέκοψαν τη Δευτέρα τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία». Με αυτήν την απόφαση προκάλεσαν έναν διπλωματικό σεισμό μόλις 15 ημέρες έπειτα από την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο Ριάντ ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους. Τότε ο Τραμπ είχε ζητήσει από τις μουσουλμανικές χώρες να ενεργήσουν με αποφασιστικό τρόπο κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

    Μου αρέσει!

  44. Ο/Η Eνη λέει:

    «n.gr » Ειδήσεις » Κόσμος RSS : Κόσμος
    Δημοσίευση: 10 Ιουν. 2017, 14:06
    Συνάντηση με τον ομόλογό του Αλ Θάνι
    Λαβρόφ: Εμείς θα συνεχίσουμε τον διάλογο με το Κατάρ

    Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

    Μόσχα, Ρωσία
    Η Ρωσία θα συνεχίσει τον διάλογο με το Κατάρ για όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης κλιμάκωσης των εντάσεων στον αραβικό κόσμο, διεμήνυσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

    «Σήμερα, θα συνεχίσουμε τον διάλογο (…) για όλα τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Ασφαλώς, μεταξύ αυτών των θεμάτων, θα είναι και η πρόσφατη κλιμάκωση της κατάστασης στον αραβικό κόσμο» είπε ο Λαβρόφ στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.

    «Οι αναφορές σχετικά με αυτήν την κλιμάκωση, οι ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί ορισμένες αραβικές χώρες διακόπτοντας τις σχέσεις τους με το Κατάρ ανησυχούν» τη Μόσχα, πρόσθεσε. Υπενθύμισε επίσης ότι η Μόσχα «δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών ή στις διμερείς σχέσεις τους», αλλά ταυτόχρονα δεν χαίρεται όταν οι σχέσεις αυτές επιδεινώνονται.

    Από την πλευρά του, ο Αλ Θάνι υπογράμμισε ότι όλες οι διαφωνίες στην περιοχή του Κόλπου θα πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου. Εξήγησε ότι βασικός σκοπός της επίσκεψής του στη Μόσχα είναι να ενημερώσει τη ρωσική κυβέρνηση για τις εξελίξεις, «δηλαδή για αυτά τα παράνομα μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον της χώρας μας» συνέχισε.

    Την Δευτέρα, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος και άλλες αραβικές χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας το εμιράτο ότι στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις και αποσταθεροποιεί την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Τις επόμενες ημέρες παρόμοια μέτρα σε βάρος του Κατάρ έλαβαν η Λιβύη, οι Μαλδίβες, ο Μαυρίκιος, η Μαυριτανία, η Ιορδανία και το Τζιμπουτί.

    Η διπλωματική κρίση ξέσπασε αμέσως μετά τη μετάδοση, από το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο του Κατάρ, μιας ομιλίας που αποδόθηκε στον εμίρη Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, στην οποία ο ηγέτης της χώρας υποτίθεται ότι τάχθηκε υπέρ της οικοδόμησης στενών σχέσεων με το Ιράν. Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ υποστηρίζει ότι ο ιστότοπος του Πρακτορείου δέχτηκε κυβερνοεπίθεση και ότι η ομιλία αυτή αναρτήθηκε από χάκερ που δεν έχουν καμία σχέση με τον εμίρη.
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Sputnik «

    Μου αρέσει!

  45. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Και επισημα #1 στη διαδοχη του θρονου της σαουδικης αραβιας, ο 31 ετων Mohammed bin Salman
    (ηταν δευτερος)

    Ο βασιλιας και πατερας του ειναι ηδη 81 ετων και δεν αποκλειεται να τον διαδεχθει συντομα
    ουτως η αλλως παντως, ο πριγκηπας ειναι που ηδη ασκει την ουσιαστικη πολιτικη εξουσια στη χωρα, καθως ειναι υπουργος αμυνας και καθοριζει την οικονομικη πολιτικη

    Απο οτι φαινεται ειναι μια εντονη προσωπικοτητα, με διαθεση να προχωρησει σε κινησεις οικονομικου εκσυγχρονισμου αλλα και με συγκρουσιακες αποψεις οσον αφορα τη γειτονια τριγυρω και την αυξημενη σιιτικη επιρροη (ιραν, υεμενη, μπαχρειν)
    μαλιστα εχει εκφραστει εντονα εναντιον του ιραν προσφατα, προειδοποιωντας ουσιαστικα οτι αν συνεχισει την πολιτικη αυξησης της επιρροης του στην περιοχη, θα μεταφερει την διαμαχη στο ιδιο το ιραν…

    Σε αυτον χρεωνεται η επεμβαση στην υεμενη και ενα φιλοδοξο(?) προγραμμα μεταρρρυθμισεων που αποσκοπει στην μειωση της εξαρτησης απο το πετρελαιο συμπεριλαμβανομενης και της προθεσης να βγει προς πωληση στις χρηματαγορες ενα μικρο κομματι(5%) της ιερης αγελαδας των σαουντ, της Aramco

    *

    Iran is seeking ‘to control Islamic world’, says Saudi Arabian prince

    «Framing the tensions with Iran in sectarian terms, he said it is Tehran’s goal “to control the Islamic world” and to spread its Shia doctrine in preparation for the arrival of a revered imam named Mohammed al-Mahdi. Shia Muslims believe al-Mahdi, the 12th and last Shia imam, who disappeared in the ninth century, will one day reappear to bring justice to the world.

    When asked if he sees a possibility for direct dialogue with Iran, the prince replied: “How can I come to an understanding with someone, or a regime, that has an anchoring belief built on an extremist ideology? What are the interests between us? How can I come to an understanding with this?” he said.

    Iran and Saudi Arabia’s rivalry has played out in proxy wars across the region. They back opposite sides in the wars in Syria and Yemen and they support political rivals in Lebanon, Bahrain and Iraq. The conflicts have deepened Sunni-Shia enmity between hardliners on both sides.

    Ties between Saudi Arabia and Iran have been strained since Iran’s 1979 revolution, with each side competing to be the more powerful force in the Muslim world. Tensions escalated last year, with Saudi Arabia’s execution of a local Shia cleric sparking the ransacking of the Saudi embassy in Iran by protesters. The two countries severed diplomatic and trade ties.

    “We know we are a main target of Iran,” Prince Mohammed said. “We are not waiting until there becomes a battle in Saudi Arabia, so we will work so that it becomes a battle for them in Iran and not in Saudi Arabia.”»

    https://www.theguardian.com/world/2017/may/02/iran-is-seeking-to-control-islamic-world-says-saudi-arabian-prince

    Μου αρέσει!

  46. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Μερικες φορες χρειαζεται και η τυχη! 😀
    (αν και πρεπει να βγαλει το μπλε μαντηλι απο το κεφαλι επειγοντως )

    Τα γενναια κοριτσια των YPJ που παλευουν στην πραξη, και οχι με τα λογια, στη ρακκα..
    και με το χαμογελο στο στομα

    https://twitter.com/Sergermed_/status/879704959964532741

    Μου αρέσει!

  47. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Και ενα σχολιο απο τον επικεφαλης μιας ..μετριοπαθους ισλαμικης θεοκρατιας, τον ιρανο ανωτατο ηγετη, αγιατολλαχ χαμενει στα πλαισια μιας σειρας τουιτ για το ισραηλ και την παλαιστινη

    «jihad in any form…»

    Κατα τα αλλα, φταινε οι χωρες της δυσης αλλα και ολοι οι υπολοιποι, που δεν φερονται σωστα στο ισλαμ..

    «Khamenei.ir‏ @khamenei_ir
    According to Islamic jurisprudence, when an enemy takes over Muslim lands, Jihad-in any form possible-becomes everyone’s duty.»

    Μου αρέσει!

  48. Ο/Η physicist λέει:

    Θανάση, ο σκοπευτής που πυροβόλησε την Κούρδισσα κοπέλα κι αστόχησε παρά λίγο, λογικά θα πρέπει να βρίσκεται κάπου πίσω από τον άνθρωπο που καταγράφει το συμβάν με το κινητό. Ο οποίος άνθρωπος, μετά τον πυροβολισμό από τον αδίστακτο ισλαμιστή τρομοκράτη, συνεχίζει με σταθερό χέρι και χωρίς ν’ αλλάξει το παραμικρό στην γωνία λήψεως που έχει, να καταγράφει ό,τι επακολουθεί. Το χέρι του δεν δείχνει τον παραμικρό κλονισμό από το σοκαριστικό συμβάν που μόλις κατέγραψε, το σώμα του δεν κάνει την παραμικρή κίνηση κάλυψης από τον σκοπευτή που βρίσκεται πίσω του, παρά συνεχίζει ανενόχλητος κι ατάραχος να τραβάει το βίντεο.

    Χωρίς ν’ αμφιβάλλω για την γενναιότητα των μαχητριών και των μαχητών στην Συρία και αλλού, το βίντεο μου φαίνεται στημένο.

    Μου αρέσει!

  49. Ο/Η physicist λέει:

    Η μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη αυξάνουν τους περιορισμούς στην χορήγηση ασύλου, αντιδρώντας έτσι στην μαζική κατάχρηση που γίνεται (άσυλο -φερετζές για κάλυψη μαζικής και ανεξέλεγκτης μετανάστευσης) και στην αυξανόμενη πίεση που ασκείται κατά συνέπεια στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Η Τσεχία εχτές ψήφισε με τεράστια πλειοψηφία νέες περιοριστικές διατάξεις, στην Αυστρία συζητείται σήμερα το νέο σχέδιο Νόμου στο Κοινοβούλιο, η Ολλανδία ψήφισε πριν μερικές μέρες νέους νόμους που επιβάλλουν ποινές σε όσους αρνούνται να ενταχθούν στην ολλανδική κοινωνία κλπ.

    Μόνη αγέρωχη και πείσμων προστάτρια των ορθάνοιχτων συνόρων (τα οποία φυλάσσουν, εν τέλει, οι γείνονές της τους οποίους ξεδιάντροπα και υποκριτικά κατηγορεί γι’ αυτό), θα παραμείνει τελικώς η χώρα που ντρέπεται για το παρελθόν της και πάει να ξεπλύνει τις αμαρτίες της με κόστος ολόκληρης της Ευρώπης.

    ΥΓ: Η Τσεχία και η Αυστρία κυβερνώνται από Σοσιαλδημοκράτες.

    Μου αρέσει!

  50. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    φυσικε,

    Σχετικα με το βιντεακι της κουρδισσας, το κοιταξα λιγο οταν διαβασα το σχολιο σου, και εχω την ιδια εντυπωση που ειχα και οταν το ειδα για πρωτη φορα, μαλιστα πριν γινει σχετικα διασημο
    ξαναδες το, δεν βλεπω κανενα προβλημα

    Αν πας αργα στο 00:03 θα δεις οτι φαινονται τα πρωτα θραυσματα σε γωνια προς τα αριστερα, με μεγαλη γωνια προς τον τοιχο, 70+ μοιρες, αλλα παντως προς τα αριστερα οπως κοιταμε
    αυτο σημαινει οτι η σφαιρα ηρθε πιθανοτατα απο μπροστα και δεξια ως προς το ανοιγμα απο το οποιο πυροβολει η κοπελια – ειναι συμβατο τουλαχιστον..
    μαλιστα, απο τη γωνια και το αποτυπωμα στον τοιχο, φαινεται οτι πρεπει να ειναι αρκετα δεξια
    χωρις να ειμαι ειδικος, δεν βλεπω πως θα μπορουσε ενας πυροβολισμος απο πισω να το προκαλεσει αυτο

    Επιπλεον, ηχος δεν υπαρχει απο εναν ‘υποτιθεμενο’ πυροβολισμο απο πισω
    οι ηχοι που ακουγονται ειναι ενας ισχυρος απο τον πυροβολισμο της κοπελιας και ενας ελαφρυς απο το χτυπημα της σφαιρας στον τοιχο

    Οσον αφορα αυτον που βιντεοσκοπει, αυτος …καθεται οποτε ειναι ασφαλης, 🙂 και το χερι του κουνησε λιγο, ενω δεν κουνησε καθολου οταν ακουστηκε ο πυροβολισμος απο το οπλο της κοπελας…
    για μας μπορει να ειναι πολυ ‘εξωτικα’ ολα αυτα, αλλα πυροβολισμοι και εκρηξεις υποθετω οτι δεν θα ειναι κατι ασυνηθιστο για αυτους που ειναι στην πρωτη γραμμη

    Επιπλεον, δε βλεπω και καποιο σοβαρο λογο να στηθει ολη αυτη η ιστορια
    στο ιντερνετ ολα …στημενα βγαινουν

    Οποτε με βαση το ξυραφι του οκκαμ, το βιντεο μια χαρα μου φαινεται

    *

    «Θανάση, ο σκοπευτής που πυροβόλησε την Κούρδισσα κοπέλα κι αστόχησε παρά λίγο, λογικά θα πρέπει να βρίσκεται κάπου πίσω από τον άνθρωπο που καταγράφει το συμβάν με το κινητό. Ο οποίος άνθρωπος, μετά τον πυροβολισμό από τον αδίστακτο ισλαμιστή τρομοκράτη, συνεχίζει με σταθερό χέρι και χωρίς ν’ αλλάξει το παραμικρό στην γωνία λήψεως που έχει, να καταγράφει ό,τι επακολουθεί. Το χέρι του δεν δείχνει τον παραμικρό κλονισμό από το σοκαριστικό συμβάν που μόλις κατέγραψε, το σώμα του δεν κάνει την παραμικρή κίνηση κάλυψης από τον σκοπευτή που βρίσκεται πίσω του, παρά συνεχίζει ανενόχλητος κι ατάραχος να τραβάει το βίντεο.

    Χωρίς ν’ αμφιβάλλω για την γενναιότητα των μαχητριών και των μαχητών στην Συρία και αλλού, το βίντεο μου φαίνεται στημένο.»

    Μου αρέσει!

  51. Ο/Η Mitsos λέει:

    Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την απελπιστική τους θέση στο πέρασμα των συνόρων Συρίας-Ιράκ, πλησίον της αλ-Τανφ, στη νότιο-ανατολική Συρία. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν προηγουμένως βομβαρδίσει τις συριακές δυνάμεις όταν είχαν προσεγγίσει την θέση αλλά κατόπιν βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση, αποκλεισμένες από τα βόρεια και εγκλωβισμένες σε μιαν άχρηστη περιοχή.
    Η Αλ-Τανφ είναι στην μπλε περιοχή με τα δύο μπλε βέλη στο κάτω μέρος του χάρτη. Σύντομα θα βαφτεί κόκκινη, ως ελευθερωμένη και υπό συριακό έλεγχο.

    Source: Al Watan Online – bigger

    Ανασκόπιση:
    Το αμερικανικό σχέδιο ήταν να κινηθούν από την Αλ-Τανφ στα βόρεια, προς τον ποταμό Ευφράτη και από εκεί να καταλάβουν και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλη της
    νότιο-ανατολική Συρία. Αλλά οι Σύροι και οι σύμμαχοί τους έκαναν την απροσδόκητη κίνηση και ματαίωσαν το σχέδιο. Οι εισβολείς είναι τώρα αποκομμένοι από τον Ευφράτη από μια συριακή γραμμή Ανατολή-Δύση, η οποία καταλήγει στα σύνορα του Ιράκ. Από την πλευρά του Ιράκ στοιχεία των Λαϊκών Στρατιωτικών Μονάδων, υπό τη διοίκηση της ιρακινής κυβέρνησης, κινούνται για να συναντηθούν με τις συριακές δυνάμεις στα σύνορα.
    Οι αμερικανικές δυνάμεις κάθονται τώρα στη μέση μιας έκτασης άχρηστης ερήμου γύρω από την αλ-Τανφ, όπου η μόνη τους επιλογή είναι να πεθάνουν από πλήξη, ή να γυρίσουν πίσω στην Ιορδανία από όπου ήρθαν.
    Συριακή σύνοψη:Το τέλος του πολέμου είναι τώρα εν όψει.Ιούν.13.

    Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί μετακίνησαν και έναν εκτοξευτή πυραύλων HIMARS, βεληνεκούς 300 χλμ από την Ιορδανία στην αλ-Τανφ. Πρόκειται για αστείο στρατήγημα. Δεν κάνει καμιά διαφορά από την προηγούμενη θέση του στην Ιορδανία, λίγα μίλια δυτικότερα. Αλλά κάποιος στη στρατιωτική ιεραρχία σκέφτηκε ότι μοστράροντας τέτοια όπλα σε μια καταδικασμένη περιοχή θα εντυπωσίαζε τις συριακές ή τις ρωσικές δυνάμεις και θα άλλαζε την γήινη πραγματικότητα. ΄Ε, δεν έγινε. Ήταν ολοφάνερο πως οι Αμερικανοί ήταν αναγκασμένοι να φύγουν.

    Αυτό φαίνεται να συμβαίνει τώρα. Μια πληροφορημένη πηγή μόλις μετέδωσε:
    TOM CAT@TomtheBasedCat -3Q38PM -29 Jun2017
    Lol
    Προφανώς Tanf FSA μεταφέρονται αεροπορικώς στο Shaddadi. Tο Σχέδιο Γ’ μπήκε σ’ εφαρμογή.

    Υπήρχαν από χθες αρκετές σχετικές φήμες γι’ αυτό και το παραπάνω μήνυμα τις επιβεβαιώνει.
    Περί τους 150 τόσοι εκπαιδευμένοι από τους Αμερικανούς Άραβες μαχητές θα μεταφερθούν αεροπορικώς από το αλ-Τανφ στη βόρειο-ανατολική Συρία για να ενταχθούν στις (μισούμενες) κουρδικές δυνάμεις. Μπορεί στη συνέχεια να προσπαθήσουν να φθάσουν στο πολιορκούμενο από τους τζιχαντιστές Νταές Ντέϊρ Εζόρ από τα βόρεια, ή να ωθηθούν σε κάποιαν αποστολή αυτοκτονίας εναντίον άλλης θέσης των τζιχαντιστών.

    Ο συριακός στρατός θα προσεγγίσει και απελευθερώσει το Ντέϊρ Εζόρ, πιθανότατα από τα νότια και τα ανατολικά. Είναι απίθανο να επιτρέψει σε πληρεξούσιους των Αμερικανών να συμμετάσχουν στην επιχείρηση. Το αμερικανικό τμήμα θα κινηθεί δυτικά έξω από το αλ-Τανφ και πίσω στην Ιορδανία. Οι συριακές και Ιρακινές δυνάμεις θα καταλάβουν το συνοριακό πέρασμα Αλ-Ουαλήντ, στην αλ-Τανφ και η κανονική εμπορική επικοινωνία στον δρόμο Δαμασκού-Βαγδάτης θα αποκατασταθεί.

    Οι διάφοροι προπαγανδιστές που μιλούσαν για μεγάλη αμερικανική επιχείρηση κατάληψης του συνόλου των συνόρων Συρίας-Ιράκ και ολόκληρης της Ανατολικής Συρίας, έπεσαν έξω.
    Η «Σιιτική Ημισέληνος» την οποία έλεγαν πως θα αποτρέψουν μ’ αυτή την επιχείρηση δεν υπήρξε ποτέ μια φυσική οδική σύνδεση και ασφαλώς τίποτα που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν με οποιαδήποτε φυσικά μέσα. Η προσπάθειά τους για την αμερικανική κατοχή της ανατολικής Συρίας και την πρόκληση μιας ευρύτερης σύρραξης έχει ως τώρα αποτύχει.

    Μετάφραση: Μ.Σ.
    moonofalabama.org, //infognomonpolitics.blogspot.gr/

    Μου αρέσει!

  52. Ο/Η Mitsos λέει:

    ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

    1)Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΦΘΕΙ Η ΑΛ ΡΑΚΑ ΑΠΟ ΚΟΥΡΔΟ-ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ. ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΠΟΥ ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΔΑΦΗ ΤΟΥΣ. ΤΟ ISIS ΘΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΠΙ ΖΑΡΚΑΟΥΙ, ΜΑΣΡΙ ΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΟΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ.ΤΟ ISIS ΗΡΘΕ, ΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ . ΣΕ ΖΩΝΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗΣ. ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ. ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ. ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛ ΡΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΣΟΥΛΗ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ‘ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΕΔΕΜ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΡΥΦΑ ΦΙΔΙΑ…ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ…ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ»
    2)Η ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΟΣΟΥΛΗΣ-ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ -ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ/ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΤΟΝ ΟΓΔΟΟ ΜΗΝΑ, ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΠΑΝΣΠΕΡΜΙΑ ΜΙΚΡΟ-ΠΟΛΕΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΝΙΝΕΒΙ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΙΝΙ-ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ. Η ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΜΟΣΟΥΛΗ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ…ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ….ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΞΗ. ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ-ΜΙΚΡΟΠΛΕΜΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ‘ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ 3-24 ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ»
    3)ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΙΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ, ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΤΟΥ ΜΠΑΡΖΑΝΙ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ. ΕΝΙΑΙΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ , ΣΟ ΙΡΑΝ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ, ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΟΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΑΝ. ΑΛΛΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ. ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ. ΤΑ ΕΧΩ ΕΞΗΓΗΣΕΙ. ΨΥΧΡΑ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ. ΑΛΛΟ ΤΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ/ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ 36ου ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ , ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΑΠΟΙΟ ΕΝΙΑΙΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ, ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΝΩΣΗ ΕΔΑΦΩΝ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΣΥΡΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΙΡΑΝ.57 ΧΩΡΕΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗ /ΕΧΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. ΕΠΙΣΗΜΕΣ. ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ.
    4)ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙ ΤΡΑΜΠ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗΣ. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ.
    ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Σ.ΑΡΑΒΙΑΣ, ΤΟΥ ΜΠΑΧΡΕΙΝ, ΤΩΝ ΗΑΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ . ΛΟΓΙΚΑ Η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΒΑΘΑΙΝΕΙ.ΑΣΦΑΛΩΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΕΜΟ. ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΡΜΟΚΕΦΑΛΟΙ ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΡΑΝ. ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΣ ΕΘΧΡΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΤΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΩΝ 13 ΣΗΜΕΙΩΝ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Ή ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 687 ΤΟΥ ΣΑ/ΟΗΕ ΤΟΥ 1991 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ. ΑΡΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ. ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΜΕΤΑ ΤΟ 1991.
    5)ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ /ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΑΣΑΝΤ.ΑΝ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΧΗΜΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΙΝΤΛΙΜΠ.
    ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΗΠΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΑΣΑΝΤ. ΑΝ ΝΑΙ. ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΡΩΤΑΝΕ ΚΑΝΕΝΑ. ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ. ΕΧΟΥΝΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ. ΤΑ ΜΕΣΑ. ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟ 2013 ΣΕ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ, ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΟΛΑ. ΚΡΑΤΗΣΕ ΧΗΜΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ΣΑΡΙΝ-VX ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ.ΣΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΑΣΑΝΤ. ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΤΡΩΝΕΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΙ ΔΙΑ ΤΟΥ ΛΑΒΡΩΦ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΛΥΨΑΝ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΑ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΨΕ. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΑΦΕΛΗΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ.ΤΟΝ ΕΧΩ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΕ ΣΥΡΙΑ-ΙΡΑΝ. ΟΤΑΝ ΛΕΣ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙΣ. ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ. ΦΟΒΙΚΟΣ. ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΠΗΣ.
    6)ΓΕΝΙΚΩΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟΙ ΟΙ ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΙ ΚΡΑΤΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΠΟΛΕΜΟΙ. ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ. ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟΙ-ΦΥΛΕΤΙΚΟΙ-ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ-ΓΕΩΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΚΑ. ΑΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΘΑ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ…ΣΕ ΟΛΑ.
    7)ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚ-ΣΥΡΙΑ-ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ- ΥΕΜΕΝΗ-ΛΙΒΥΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ. ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΦΟΥ ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΜΠΙΚΗ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ.. ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΩ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΧΕΙΡΟΤΕΤΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΑΚΕΣ «ΤΑΣΕΙΣ’ ΤΩΝ ΗΠΑ-ΔΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ. ΟΨΟΜΕΘΑ. ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗ ΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ-ΚΥΠΡΟΣ ΚΛΠ.
    Δημοσιεύτηκε σε: Άρθρα – , ΔΡ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΡΟΥΓΟΣ

    Μου αρέσει!

  53. Ο/Η Mitsos λέει:

    Οταν γράφανε οι εδώ μεγαλοι αναλυτές ότι θα γίνει κουρδικό κράτος και θα πάρει εδάφη από τρία κρατη, και έλεγα ότι αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός με παιρνούσανε για τρελό. Τώρα πλέον οι Αμερικάνοι που την πίνουνε την πορτοκαλαδίτσα για τα καλά στη Συρία και τελειώνει το ΙΣΙΣ θα έρθει η ώρα των άλλων οργάνων της παξ αμερικάνα στη Συρία. Οι Αραβες και οι Πέρσες Κούρδους δεν θέλανε, δεν θέλουνε και ούτε πρόκειται ποτέ να θελήσουνε στα πόδια τους. Το κενό που δημιουργήθηκε με την εξαφάνιση του Σαντάμ και τώρα του ΙΣΙΣ το καλύπτει μέρα με την ημέρα το ΙΡΑΝ.

    Κατάφεραν οι Αμερικάνοι με τα καουμποιλίκιαμ την αλαζονεία και την ηλιθιότητα που τους διακρίνει καθότι δεν έχουν ιστορία και νομίζουνε ότι όλοι είναι σαν αυτούς, να φέρουνε το ΙΡΑΝ στη Μεσόγειο θάλασσα. Το Ιράν έχει να βγεί στη Μεσόγειο 2500 χρόνια. Το κατάφερε η Χίλαρυ με τον Ομπάμα. Ο Τράμπ με τον Μαντ Ντογκ κληρονομήσανε το χάος και όταν πέσεις σε τέτοιο λάκκο με φίδια και σου κάνουνε τέτοιο πόλεμο μέσα στο Κογκρέσσο και στο CNN δεν μπορείς να πας σε πόλεμο με Ρωσία-Ιραν μήπως και αντιστρέψεις την πορεία των γεγονότων.

    Ηλιθιότερο πλάσμα από τη Χίλαρυ δεν μπορουσε να υπάρξει στο υπουργείο εξωτερικών. Φαινόταν τι κουμάσι είναι με το We came, we saw, he died, αλλα μετά τις παρτούζες και τα αμφιφιλοφυλικά πάρτυ με ούζα και υπό το φως των σημερινών εξελίξεων, το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα. Υπήρξε η πλέον επικίνδυνη αριβίστρια, πολιτικάντισα και αγραμματη που περασε από το υπουργείο εξωτερικών. Ο Ομπάμα το κατάλαβε, την απομάκρυνε αλλά η ζημιά είχε ηδη γίνει.

    Δεν θα περάσουνε 10 χρόνια από τώρα που οι Ιρανοί θα έχουνε στήσει βάσεις σε όλη τη Συρία και θα έχουνε δίπλα στο Τελ Αβίβ πυρηνικούς πυραύλους. Οι Εβραίοι μπορούνε να ευχαριστούνε την κα Χίλαρυ και τον Ομπάμα για τα πεπραγμένα τους στη Μ. Ανατολή. Στήριξε ο Νετανιάχου Τραμπ βεβαίως διότι έβλεπε πού πάει το πράγμα, δεν είναι ηλίθιος ο άνθρωπος, αλλά η ζημια έγινε. Εκανε και πόλεμο εναντίον του Κέρυ στον ΟΗΕ αλλά το Ισραήλ την έπαθε από αυτούς που θεωρούσε δικά του παιδιά, τους δημοκρατικούς του Ομπάμα.

    Και ξαναερχομαι σε ένα γνωστό ρητό που ισχύει στην εξωτερική πολιτική ως αξιωμα.:

    Οποτεδήποτε ένα μικρό κράτος ταυτίζει απόλυτα τα συμφέροντά του με ένα σύμπλεγμα μεγάλων κρατών παθαίνει τεράστια καταστροφή. Αυτό έπαθε η Ελλας στη Μ. Ασία. Στηρίχθηκε στους αγγλογάλλους και έπαθε τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της. Τη δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή την επαθε τώρα που απεμπόλησε την χάραξη της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής και την άφησε στις Βρυξέλλες και στη Γερμανία. Η τυφλή υποταγή του μικρού στο μεγάλο, οδηγεί πάντοτε στην καταστροφή του μικρού.

    Μου αρέσει!

  54. Ο/Η Mitsos λέει:

    Και κάτι τελευταίο.. Ο Πούτιν αποτελεί το μεγαλύτερο μυαλό στη γεωπολιτική από εποχής Στάλιν. Το να καταφέρει να φάει τη Συρία από τους Γάλλους και τους Αγγλους που την ελέγχανε μια ζωη με ένα μικρό εκστρατευτικό σώμα, χωρίς να προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο θα γραφτεί στην ιστορία της διπλωματίας με χρυσά γράμματα. Ο άνθωπος είναι πανέξυπνος, πανούργος, έχει τον Λαβρώφ που είναι γάτα και σκάει γαιδαρο.

    Θεωρώ ότι αντικειμενικά μετά την Κριμαια, τη σύσφιξη των ρωσοτουρικών σχέσεων και τη Συρία ότι ο Πουτιν αποτελει το μεγαλύτερο εν ζωή πολιτικό κεφάλαιο. Ούτε κατα διάννοια υφίσταται ηγέτης στην ΕΕ που να μπορεί όχι να τον παίξει σκάκι, αλλά να κατανοήσει τις κινήσεις του. Αν κυβερνούσε την ΕΕ θα την ειχε μετατρέψει σε παράδεισο και παγκόσμιο παίκτη. Τώρα απλώς αποτελεί ένα γεωπολιτικό κουτσαβάκι που δεν τη λαμβάνει υπόψη κανείς.

    Μου αρέσει!

  55. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μου αρέσει!

  56. Ο/Η physicist λέει:

    http://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/kriminalitaet/heiratsverbot-fuer-vergewaltiger-in-jordanien-15132069.htmlμε

    Σημαντική προοδευτική αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα της Ιορδανίας εγκρίθηκε σήμερα κατά πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο της χώρας. Συγκεκριμένα, καταργήθηκε το Άρθρο 308, το οποίο προέβλεπε ότι ένας βιαστής θα μπορούσε ν’ απαλλαγεί από την ποινή του εάν παντρευόταν το θύμα του. Απομένει η έγκριση της ακύρωσης του άρθρου από την Γερουσία. Παρόμοια άρθρα έχουν πρόσφατα καταργηθεί στην Τυνησία, την Αίγυπτο και το Μαρόκο αλλά εξακολουθούν να ισχύουν στην Αλγερία, το Ιράκ, το Κουβέιτ, την Λιβύη και την Συρία. Στις χώρες του Κόλπου, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, αφού η βιασθείσα τιμωρείται λόγω μοιχείας.

    Μου αρέσει!

  57. Ο/Η physicist λέει:

    ΥΓ: Η πιο ρεαλιστική ελπίδα που έχουμε να στρώσει κάποτε η κατάσταση με τις ισλαμικές κοινωνίες συνδέεται άμεσα με την χειραφέτηση των γυναικών εκεί. Ό,τι κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, καλό είναι.

    Μου αρέσει!

  58. Ο/Η physicist λέει:

    http://www.zeit.de/politik/ausland/2017-08/fluechtlinge-mittelmeer-italien-marine-libyen

    Με πλειοψηφία 328 έναντι 113 ψήφων, το Κοινοβούλιο της Ιταλίας ενέκρινε την αποστολή πλοίων του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού στα λιβυκά χωρικά ύδατα, με σκοπό την υποστήριξη της Ακτοφυλακής της Λιβύης εναντίον των διακηνητών και των διαβόητων ΜΚΟ, οι οποίες δρουν σαν θαλάσσια ταξί μετακινώντας αθρόα μετανάστες προς τις ιταλικές ακτές. Ιταλοί Εισαγγελείς έχουν μάλιστα επιρρίψει σε κάποιες ΜΚΟ ευθέως συνεργασία με τα κυκλώματα των διακηνητών.

    Ας σημειωθεί ότι η Γαλλία του Μακρόν έχει απαγορέψει τον ελλιμενισμό των πλοίων των ΜΚΟ στα γαλλικά λιμάνια της Μεσογείου, κάτι που ισχύει επίσης για τα λιμάνια της Ισπανίας. Θεωρώ περιττό να υπενθυμίσω πως οι κκ. Τζεντιλόνι, Μακρόν και Ραχόι δεν είναι ακροδεξιοί.

    ΥΓ — Η ΕΕ ως Οργανισμός έχει αποτύχει παταγωδώς να λάβει έστω και ένα θετικό μέτρο για το ζήτημα.

    Μου αρέσει!

  59. Ο/Η physicist λέει:

    Κατασχέθηκε, επιπλέον, από τις ιταλικές Αρχές, το πλοίο Iuventa της γερμανικής ΜΚΟ Jugend Rettet επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις νέες κατευθύνσεις που επέβαλε η ιταλική Κυβέρνηση.

    Το θέμα είναι ποιος κάνει κουμάντο στη στεριά και στη θάλασσα: νόμιμες, δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις ή διεθνώς χρηματοδοτούμενοι παρακρατικοί.

    Μου αρέσει!

  60. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Ο σεπτεμβριος ηρθε με εξελιξεις στη συρια
    Απο οτι φαινεται εδω και καποιους μηνες το βαρος του πολεμου εχει μετατοπιστει στην καταπολεμηση του Ισλαμικου Κρατους

    Υπαρχει μια ντε φακτο μειωση των συγκρουσεων αναμεσα σε καθεστως και ισλαμιστες και μη αντικαθεστωτικους στο ιντλιμπ, στο νοτο, αλλα και ..γενικοτερα.
    ενεργα μετωπα υπαρχουν βεβαια(βομβαρδισμοι,περοχες στη δαμασκο, συνορα με ιορδανια), αλλα οχι ευρειες επιχειρησεις – μαλιστα και απο την πλευρα των ισλαμιστων…

    Αναμεσα σε YPG και αραβες/τουρκμενους του βορρα και την τουρκια που τους υποστηριζει,υπαρχει επισης μια σχετικη ηρεμια, το οποιο σημαινει σποραδικες επιθεσεις, βολες πυροβολικου αλλα οχι κατι πιο σοβαρο στο στρατιωτικο μετωπο
    Μαλιστα, φαινεται οτι ρωσια και αμερικη βοηθανε στην δημιουργια ζωνων απεμπλοκης (ουδετερων περιοχων ) με παρουσια και δικων τους παρατηρητων, με προσφατο παραδειγμα αυτο της περιοχης του αζαζ/ταλ ριφαατ, κατα βαση αραβικες περιοχες που ειναι υπο κουρδικη κατοχη

    Φαινεται οτι ρολο σε αυτην την εξελιξη εχει παιξει η νεα αμερικανικη κυβερνηση και μια καποια ‘νεα κατανοηση’ αναμεσα σε ηπα και ρωσια, αλλα και οι γενικοτερες εξελιξεις στο στρατιωτικο μετωπο
    O κουρδοαραβικος SDF επιτεθηκε στη ρακκα πιο γρηγορα απο οτι περιμεναν ολοι, και αυτο πυροδοτησε αυτοματα εναν αγωνα δρομου για τα συροιρακινα συνορα τα οποια φαινεται οτι ενδιαφερουν αρκετα τον ασαντ αλλα και τα …φιλαρακια του, το ιραν και τη χεζμπολα 🙂
    με αυτη τη λογικη, ο διεθνης συνασπισμος και οι κουρδοι εσπρωξαν τον ασαντ να πολεμησει επιτελους κυριως το ISIS – μεχρι τωρα τα ποσοστα ηταν βαρουφακεια :70% ανταρτες / 30% ISIS

    Γενικα τωρα, οι εξελιξεις εχουν ως εξης:

    1.Ρακκα
    Οι κουρδοαραβικες δυναμεις εχουν υπο τον ελεγχο τους περιπου τα 2/3 της αστικης περιοχης της ρακκα
    η αντισταση του ισλαμικου κρατους στην ντε φακτο πρωτευουσα του, ειναι αρκετα ισχυρη και υπαρχουν αρκετες απωλειες σε μαχητες του SDF αλλα και σε αμαχους
    ειναι ενδιαφερουσα η τακτικη που ακολουθησαν οι κουρδοι, δηλαδη να κανουν επιθεση νοτιοανατολικα και νοτιοδυτικα της πολης (η ρακκα ειναι στην βορεια πλευρα του ευφρατη), παρακαμπτοντας ετσι εντελως την καλα προετοιμασμενη βορεια πλευρα, οπου η γραμμη του μετωπου δεν εχει αλλαξει καθολου απο την αρχη της περικυκλωσης
    Ετσι, καταληφθηκαν πρωτα οι νοτιες συνοικιες και η οχθη του ευφρατη, και η μαχη μεταφερθηκε αμεσως στην παλια πολη η οποια και εχει καταληφθει ολη
    Πλεον το ισλαμικο κρατος κατεχει ενα τριγωνο με τη μια πλευρα του στο βορειο μερος και την κορυφη του στο κεντρο της πολης, και οι οικουρδοαραβικες δυναμεις συγκλινουν απο ανατολικα και δυτικα προς τον πυρηνα της διοικησης του αλλοτε κραταιου ισλαμικου κρατους
    η προελαση ομως ειναι επιπονη και θα απαιτηθει ακομα καιρος για την πληρη εκκαθαριση της πολης, βδομαδες ισως και δυο μηνες

    Tην τελευταια βδομαδα καταληφθηκαν μεγαλα κομματια, νοτιοδυτικα και κοντα στο κεντρο,
    με πολυ κοπο και αιμα οπως δειχνει ενα σημερινο μηνυμα απο εναν δυτικο εθελοντη με τις δυναμεις των ασσυριων χριστιανων(Syriac military council)
    » 24 hours of hell. Surrounded by IS, blown up by a suicide car & v.close airsupport. Attacked by jihadists all night. Not all of us made it ✌ »

    Macer Gifford‏ @macergifford
    12:20 π.μ. – 9 Σεπ 2017 »

    2.Ντειρ εζ-ζορ
    Oι καθεστωτικοι μετα απο προελαση στην ερημο, εφτασαν στις παρυφες του ντειρ εζ ζορ(αυτη η πολη θα`χει εκατο διαφορετικες προφορες..) σπαζοντας ετσι μια μακροχρονη απο εδαφους πολιορκια των εκει δυναμεων τους απο το ισλαμικο κρατος
    το ντειρ εζ ζορ ειναι στη νοτιοδυτικη μερια του ευφρατη, με σημαντικα ενεργειακα στοιχεια τριγυρω του, και ειδικα στην απεναντι πλευρα του ποταμιου και πιο νοτια
    ειναι πιθανον λοιπον οι καθεστωτικοι να θελησουν να διασχισουν το ποταμι καποια στιγμη για να αποκοψουν και μια πιθανη προελαση των κουρδοαραβικων δυναμεων
    Οι οποιες δυναμεις ξεκινησαν και αυτες χθες την κινηση τους απο τα βορεια προς το ντειρ εζ ζορ και το μαγιαντιν
    Σημερα δε, ανακοινωθηκε επισημα οτι ξεκιναει η επιχειρηση «CizireStorm» απο το Στρατιωτικο Συμβουλιο του ντειρ εζ ζορ(*) (στρατιωτικοπολιτικη οργανωση που εχει ιδρυθει εδω και καιρο και η οποια ειχε σκοπο να προσελκυσει τοπικες δυναμεις να πολεμησουν εναντιον του ισλαμικου κρατους)
    Θα δουμε λοιπον πως θα εξελιχθει και αυτη η επιχειρηση, και τι πολιτικο …μασαζ εχει γινει, δεδομενου οτι στις περιοχες εκει γυρω επικρατει το φυλετικο στοιχειο (tribals/clans) των οποιων πρεπει να εχει κανεις μια σχετικη ανοχη/υποστηριξη πριν ξεκινησει
    επισης θα ειναι ενδιαφερον να δουμε αν ο ευφρατης θα ειναι η οχι το συνορο αναμεσα σε καθεστωτικους και αραβοκουρδικες δυναμεις΄

    Και ενα γενικοτερο σχολιο για τους κουρδους της συριας

    Γενικα πιστευα οτι η θεση τους ειναι ευθραυστη και οτι οταν το ισλαμικο κρατος δεν υπαρχει πια,θα αντιμετωπισουν δυσκολες καταστασεις
    πραγματι, αυτα ισχυουν σε ενα βαθμο και τωρα, αλλα εχω την εντυπωση πλεον, και θα διακινδυνευσω την εκτιμηση, οτι οι κουρδοι θα συνεχισουν να εχουν την υποστηριξη της δυσης και των αμερικανων – και οχι μονο..
    δεν προκειται να τους εγκαταλειψουν, το αντιθετο μαλιστα, και οχι μονο επειδη θα εδιναν την εντυπωση οτι δεν στηριζουν τους συμμαχους τους
    ειναι πολυ πιθανον να χρησιμοποιηθει η συριακη κουρδοαραβικη οντοτητα που εχει ντε φακτο δημιουργηθει(οι ιδιοι αποκαλουνται και σαν Northern federation) σαν μοχλος πιεσης προς τον ασαντ για να αλλαξει σταση (ειδικα προς το ιραν) και φυσικα εναντιον της ιρανικης/σιιτικης επιρροης στην περιοχη
    επιπλεον,εχουν ενα ενδιαφερον -για την περιοχη…- μοντελο
    δεν τους βλεπω λοιπον να εξαφανιζονται ευκολα και ας χτυπιεται ο ερντογαν

    (*) Rojava Defense Units‏ @DefenseUnits
    2:30 π.μ. – 9 Σεπ 2017
    #BREAKING: #DeirEzZor Military Council announces beginning of Op. #CizireStorm to liberate northern Deir Ez-Zor countryside. #Syria #SDF

    Μου αρέσει!

  61. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Kαι ακολουθει το επομενο βιντεο, για να υπαχει και μια εικονα απο αυτες τις περιβοητες επιθεσεις αυτοκτονιας με αυτοκινητα-βομβες(SVBIED) οι οποιες ειναι απο τα πιο ισχυρα οπλα που εχουν απομεινει στο ισλαμικο κρατος στο πεδιο της μαχης
    και μιλαμε για σημαντικο αριθμο(2-3 τη μερα τον τελευταιο χρονο)

    Το συγκεκριμενο αποσπασμα που ακολουθει ειναι απο την ρακκα και εχει αναρτηθει περιπου ενα μηνα πριν για προπαγανδιστικους λογους φυσικα
    Να σημειωθει εδω η ευρεια χρηση των drones, ενος φτηνου και αποτελεσματικου μεσου, η οποια βοηθαει τους στρατους/οργανωσεις χωρις τεχνολογικα μεσα να εχουν μια εικονα απο ψηλα του πεδιου μαχης και να τη χρησιμοποιουν για προπαγανδιστικους λογους μετα

    https://twitter.com/worldonalert/status/897903221229977600

    Μου αρέσει!

  62. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    » Ο χρήστης Macer Gifford πρόσθεσε 3 νέες φωτογραφίες.
    Χθες στις 10:01 π.μ. ·

    UPDATE FROM THE RAQQA FRONT

    Ive just finished a major op. The last two days were brutal. My MFS/YPG unit patrolled deep into ISIS territory. As we crossed a road we were ambushed by an ISIS heavy machine gun. The commander was killed and another comrade mortally wounded. Im very lucky to be alive, one round bounced off the ground and destroyed one of my mags.

    After a massive firefight, we managed to run back onto the road and grab the wounded heval. When I picked him up I was shocked to hear him gasp and say my name. I took him into one of the houses and got to work. His injuries were too much and he died 2 hours later in my arms.

    For the next 24 hours we were surrounded by ISIS. Their fanatical screams of Allahu Akbar were met with defiant shouts from the YPG and MFS fighters. They threw everything at us, from small arms fire and rockets, to suicide vehicles.

    We were in the kill zone of much of our close airsupport. In fact, a multi storey building on the other side of the road collapsed sending lumps of concrete onto the road and onto our building. The dust and smoke filled our nocta and began to suffocate us. Thankfully a room at the back of the building had a window with fresh air.

    The YPG and MFS won a good victory. ISIS failed to take back the ground and we left the building when a unit came to replace us.

    Although we’re taking back Raqqa the two men that died were my friends and were absolute angels. When so many good people fall, that joyous feeling of wiping out the Islamic State is hollowed out.

    Once again, I find myself behind the line covered in dirt and blood. I hope the US and the British government see how much the YPG and MFS are sacrificing for Raqqa. We have to build on that sacrifice and make a viable federal democracy emerge from this conflict.

    If you’re reading this, please contact your local media and political representatives. Tell them about the YPG, the MFS and SDF. Push them to help us defeat ISIS and build a better future for all Syrians… ✌✌✌ »

    Μου αρέσει!

  63. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Ιστορικες στιγμες για τους κουρδους , καθως πραγματοποιηθηκε σημερα το δημοψηφισμα για την ανεξαρτητοποιηση η οχι του ιρακινου κουρδισταν απο το ιρακ, με το ‘ναι’ να επικρατει με πολυ μεγαλα ποσοστα απο οτι φαινεται
    Τολμηρο βημα σε μια πολυ δυσκολη περιοχη, με δυστροπους γειτονες και αλλεργια στη δημοκρατια και τα δικαιωματα των μειονοτητων διαχρονικα, και με την διεθνη κοινοτητα απο επιφυλακτικη μεχρι αντιθετη.
    Και πραγματι, υπαρχουν αρκετες επιφυλαξεις για το ταιμινγκ και τις επιπτωσεις στη γυρω περιοχη

    Παρ`ολα αυτα, να ευχηθουμε να ειναι το πρωτο βημα σε μια ειρηνικη πορεια που τερμα θα εχει τη δημιουργια ενος δημοκρατικου κρατους για ενα λαο που περιμενε πολυ

    Ενα πολυ ενδιαφερον στοιχειο ειναι οι ενθουσιωδεις συγκεντρωσεις οι οποιες γιορτασαν το γεγονος σε πολεις του γειτονικου *ιρανικου* κουρδισταν..

    *

    Στη συρια, οι καθεστωτικοι περασαν πραγματι τον ευφρατη κοντα στο ντειρ εζ ζορ, αλλα μαλλον βιαστικα και οχι τοσο οργανωμενα, και τα βρηκαν σκουρα απο το ισλαμικο κρατος. Μαλιστα, χθες ανακοινωθηκε επισημα απο τη ρωσσια οτι σκοτωθηκε εκει (απο ολμο) ενας ανωτατος στρατιωτικος της, ο αντιστρατηγος Valery Asapov, διοικητης της 5ης στρατιας, και με συμμετοχη απο οτι λεγεται και στα γεγονοτα της ουκρανιας σαν σκιωδης διοικητης της πρωτης στρατιας εκει.(*)
    Σαν αποτελεσμα οι δυναμεις του αραβοκουρδικου συνασπισμου κατελαβαν καποιες σημαντικες πετρελαιοπηγες και εχουν ενα σχετικο προβαδισμα στον αγωνα δρομου προς καποια πολυ σημαντικα κοιτασματα, πιο νοτιοανατολικα.
    Το μισο περιπου πετρελαιο της συριας βγαινει στην ευρυτερη περιοχη του ντειρ εζ ζορ γι`αυτο και μια σχετικη νευρικοτητα απο τους καθεστωτικους που εχουν χτυπησει δυο φορες προειδοποιητικα τις κουρδικες δυναμεις.
    Επιπλεον, τα ανατολικα συνορα ενδιαφερουν πολυ το ιραν,τους φρουρους της επαναστασης, τη χεζμπολα και τις σιιτικες πολιτοφυλακες..

    (*) πχ RΤ
    Russian lieutenant-general killed in ISIS shelling near Deir ez-Zor, Syria – MoD
    www.
    rt.
    com/news
    /404410-russian-general-killed-syria/

    Μου αρέσει!

  64. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Συγκλονιστικο βιντεο απο τη ρακκα με αμαχους να βρισκουν τη σωτηρια τους απο στρατιωτες των συριακων δημοκρατικων δυναμεων και εξαντλημενοι να ξεσπανε σε κλαματα και φωνες..

    Αμαχοι που ειτε παγιδευονται στις συγκρουσεις, ειτε χρησιμοποιουνται απο το ισλαμικο κρατος σαν ανθρωπινες ασπιδες, ειτε σε καποιες περιπτωσεις ειναι οι ιδιοι οικογενειες μελων του ISIS

    *
    Το 85% της ρακκα, παλιας ντε φακτο πρωτευουσας του ISIS, εχει απελευθερωθει με δυο τρεις γειτονιες να απομενουν ακομα
    Οι πολεμιστες του ISIS που εχουν απομεινει ειναι οχυρωμενοι σε ενα θυλακα κεντρικα και βορεια και σε καποια συγκεκριμενα μερη(πχ περιοχη νοσοκομειου , περιοχη σταδιου, γυρω απο την πλατεια που γινονταν παλια οι εκτελεσεις) και προβαλλουν ισχυρη αντισταση
    παρ`ολα αυτα, το τελος δεν ειναι μακρια

    Μου αρέσει!

  65. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Δυο τρια λογια για την κατασταση στη συρια και το αφριν ειδικοτερα

    Πρωτα απ`ολα, και για να συνδεθουμε με τα προηγουμενα, το ISIS ηττηθηκε στη ρακκα και εχει περιοριστει πλεον σε ενα μικρο μερος στα συροιρακινα συνορα και σε ερημικες περιοχες (σαν στρατος, γιατι υπογεια εχει παρουσια σε αρκετα μερη)
    Ηταν ενδιαφερον ομως οτι ακομα και εκει, στην απελευθερωση της ρακκα δηλαδη, υψωθηκε η φωτογραφια του οτσαλαν στην πλατεια, και θυμαμαι οτι μου ειχε κανει φοβερη εντυπωση η αγνοια κινδυνου,ανοησια,αφελεια πειτε το οπως θελετε, με την οποια αντιμετωπιζαν το ζητημα οι κουρδοι του YPG.
    Θα περιμενε κανεις να ειναι πιο προσεκτικοι για τις σχεσεις τους με το ΡΚΚ, αλλα δεν το εκαναν..
    (https:

    //twitter.com/
    GissiSim/status/920942386003562501 )

    Η παρουσα κατασταση εχει ως εξης
    Ανατολικα του ευφρατη επικρατουν οι συριακες δημοκρατικες δυναμεις(κουρδοι+αραβες) και οι αμερικανοι
    Το ISIS εχει περιοριστει σε καποιους θυλακες (ανατολικα,διπλα στην ιορδανια/ισραηλ,και στη…δαμασκο)
    Οι αντικαθεστωτικοι ελεγχουν το μεγαλυτερο μερος της επαρχιας ιντλιμπ μαζι με γειτονικα μερη,και θυλακες στο νοτο(ιορδανικα συνορα), τη δαμασκο (ανατολικη γκουτα) και τις περιοχες κοντα στην τουρκια
    Τα υπολοιπα ειναι υπο τον ελεγχο του καθεστωτος και των συμμμαχων του, με το καθεστως να επικρατει αργα αλλα σταθερα

    Η παρουσα κατασταση απ` οτι φαινεται ειναι αποτελεσμα διαπραγματευσης αναμεσα σε καθεστως/ρωσια/ιραν/τουρκια
    Ολο αυτο ξεκινησε τα μεσα του 2016 με την τουρκια να αλλαζει κατευθυνση και ουσιαστικα να «δινει» το χαλεπι στον ασαντ για να επιτεθει με τις φιλιες της δυναμεις(επιχειρηση Euphrates Shield) και να καταλαβει την περιοχη μεχρι το αλ μπαμπ
    Συνεχιστηκε με τις συμφωνιες της Αστανα οποτε και φαινεται να χωριστηκαν περιοχες επιρροης/κατοχης τον σεπτεμβριο του 2017 : το νοτιδυτικο κομματι πηγε στο καθεστως (οπως και εγινε – Αbu Duhur offensive) και η τουρκια πηρε το πρασινο φως για το αφριν και την επιρροη στο βορειο κομματι
    Μαλιστα οι τουρκοι ξεκινησαν να στηνουν βασεις παρατηρησης σε διαφορα μερη των κατεχομενων απο τους ανταρτες περιοχων.Τα τρια πρωτα ηταν ακριβως στα νοτια συνορα της περιοχης του αφριν..
    Περικυκλωμενοι απο σχεδον παντου, με τους ρωσους να αποσυρουν τους παρατηρητες τους οι κουρδοι του αφριν δεν ειχαν καμμια ελπιδα.Μπορει να αντισταθηκαν στην αρχη και να κρατησε λιγο παραπανω η επιχειρηση αλλα σημερα, η πολη του αφριν και σχεδον ολη η επαρχια επεσε στα χερια των τουρκων και των συνεργαζομενων με αυτη ανταρτων.Και θα ελεγα οτι επεσε και μαλλον ευκολα -σε αντιθεση με αυτα που ακουγονταν και γραφονταν στα ελληνικα μεσα για «επιχειρηση που δεν παει καλα στο αφριν»,για «ερντογαν που προκαλει γιατι δυσκολευονται οι τουρκοι στο αφριν» και αλλα τετοια ελαφρως κωμικα. ο να υπαρχουν απωλειες ειναι μεσα στο προγραμμα, οπως και το να προχωραει κανεις αργα, ισως πολλοι παρασυρθηκαν απο τις εικονες του τανκ που χτυπηθηκε η απο τον αργο ρυθμο της προελασης.Κακως βεβαια, γιατι φαινοταν πως θα παει το πραγμα
    Πρακτικα λοιπον αυτο που εγινε ηταν μια ανταλλαγη εδαφων πληθυσμων/εθνικη εκκαθαριση πειτε το οπως θελετε.

    Εν τω μεταξυ, το καθεστως απερισπαστο επιχειρει να εξαφανισει τον μεγαλο θυλακα της ανατολικης γκουτα, μια μεγαλη αστικη και ημιαστικη-αγροτικη περιοχη αντολικα της δαμασκου.Ηταν προσωπικη μου απορια το γιατι δεν το ειχε προσπαθησει τοσο καιρο, η περιοχη ειναι προαστεια της δαμασκου.
    Οπως και να εχει, καταφερε να την χωρισει στα δυο και να καταλαβει τα ..χωραφια, μενουν ομως οι αστικες περιοχες οι οποιες και βομβαρδιζονται ανελεητα-ανελεητα ομως..οχι οτι δεν γινοταν και παλιοτερα δηλαδη
    Εδω ομως δεν υπαρχουν ηχηρες δηλωσεις, διαδηλωσεις και κινηματα διαμαρτυριας οπως σε καποιες αλλες περιπτωσεις. Εκει ηταν αλλος ο λογος μαλλον..

    Ας ελπισουμε να γινει μια συμφωνια και να αποχωρησουν οι αμαχοι γιατι δεν εχει νοημα και απο τις δυο μεριες να συνεχιζεται αυτη η κατασταση ανεξαρτητα απο το πως διαμοιραζονται οι ευθυνες
    Η αληθεια ειναι οτι με τα πραγματα που βλεπει κανεις ,παρ`ολο τον μιθριδατισμο απο τα χρονια του πολεμου, πιανεται το στομαχι, ειδικα τα παιδια..

    War, children, it’s just a shot away
    Gimme shelter

    Μου αρέσει!

  66. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Δυο σημαντικα γεγονοτα που συνεβησαν στη συρια τους προηγουμενους μηνες :

    Το πρωτο στις 10/2 οταν ιρανικο drone καταρριφθηκε ενω ειχε εισχωρησει ξημερωματα στο ισραηλ. Φαινεται οτι οι ιρανοι χειριζονταν το drone απο ενα οχημα σε μια βαση κοντα στην παλμυρα το οποιο και αυτο καταστραφηκε.
    Η κατασταση κλιμακωθηκε και ειχε σαν αποτελεσμα την καταρριψη ενος ισραηλινου F16 και την μετεπειτα καταστροφη μιας σειρας στοχων (αντιαεροπορικες συστοιχιες και βασεις ιρανικων συμφεροντων στη συρια)

    Το επεισοδιο ειναι χαρακτηριστικο της αυξημενης εμπλοκης του ιραν στην συρια και τα συροισραηλινα συνορα, η οποια προκαλει νευρικοτητα στο ισραηλ και δυναμικες αντιδρασεις.

    (η ισραηλινη ανακοινωση για οποιον θελει, εδω :
    idf
    .il/
    en/minisites/israeli-air-force/air-force-strikes-iranian-targets-in-syria/ )

    *
    Το δευτερο εγινε το βραδυ της 7/2 στην ανατολικη ακτη του ευφρατη σχετικα κοντα στην πολη ντειρ εζζορ, στα συνορα των δυναμεων του καθεστωτος και των συριακων δημοκρατικων δυναμεων (SDF).
    Αν και δεν ειναι ξεκαθαρο το τι ακριβως εγινε, φαινεται οτι μια δυναμη απο καθεστωτικους (παραστρατιωτικοι, τακτικες δυναμεις και ρωσοι μισθοφοροι) υποστηριζομενη απο τανκ και βολες πυροβολικου, προσπαθησε να προχωρησει προς τη μερια των δυναμεων του SDF με σκοπο πιθανον ενα εργοστασιο φυσικου αεριου (Conoco gas plant)
    Οι αμερικανοι, που ειχαν δυναμεις στην περιοχη, απαντησαν αμεσα και με συντριπτικο τροπο (πυροβολικο, ελικοπτερα, αεροπλανα μεχρι και ιπταμενα φρουρια AC-130..) με αποτελεσμα μεγαλες απωλειες στην επιτιθεμενη ομαδα.Οι εκτιμησεις για τα θυματα ποικιλλουν απο δεκαδες μεχρι εκατονταδες με πιθανοτερη τιμη γυρω στους 100. Σε αυτους φαινεται να συμπεριλαμβανεται και σημαντικος(?) αριθμος ρωσων της ιδιωτικης μισθοφορικης εταιρειας Wagner PMC, με δεσμους στο βαθυ ρωσικο κρατος και η οποια χρησιμοποιειται απο το κρεμλινο οταν δεν θελει να εμπλακει επισημα, με τους αμερικανους να λενε παντως οτι υπηρχε επικοινωνια και διαβεβαιωση απο τη ρωσικη πλευρα οτι δεν υπηρχε ρωσικο στρατιωτικο προσωπικο εμπλεκομενο..
    Το πιθανοτερο ειναι παντως οτι υπηρξε σημαντικος αριθμος απωλειων – μαλιστα κυκλοφορησαν και καποια ονοματα στη ρωσικη πλευρα – αλλα το γεγονος μαλλον υποβαθμιστηκε και λογω των ρωσικων εκλογων.

    Οσο για τα κινητρα πισω απο το περιστατικο, πιθανον η ρωσια να ηθελε να τεσταρει αντιδρασεις και οι αμερικανοι να ηθελαν να δωσουν ενα ισχυρο μηνυμα, προς τους ασαντ/ρωσια/ιραν και οχι μονο,
    οτι θα προστατευσουν τις δυναμεις αυτων και των συμμαχων τους.
    Σε αυτο το περιβαλλον, ισως την πληρωσαν και καποιοι που ηταν λιιγο πιο πισω απο την πρωτη γραμμη..

    Ακολουθει βιντεο απο την επειχειρηση που δειχνει την καταστροφη συριακου τανκ Τ-72 που μολις ειχε ριξει την τελευταια του βολη
    (το σαιτ ειναι του αμερικανικου στρατου )
    https://www.dvidshub.net/video/584540/t-72-weapon-system-video

    **
    Η ανακοινωση για το επεισοδιο απο την CENTCOM

    Unprovoked attack by Syrian pro-regime forces prompts Coalition defensive strikes
    Release No: 18-018 Feb. 7, 2018

    SOUTHWEST ASIA – Syrian pro-regime forces initiated an unprovoked attack against well-established Syrian Democratic Forces headquarters Feb. 7.
    Coalition service members in an advise, assist, and accompany capacity were co-located with SDF partners during the attack eight kilometers east of the agreed-upon Euphrates River de-confliction line.
    In defense of Coalition and partner forces, the Coalition conducted strikes against attacking forces to repel the act of aggression against partners engaged in the Global Coalition’s defeat-Daesh mission
    he Coalition remains committed to focusing on the defeat-Daesh mission in the Middle Euphrates River Valley and asserts its non-negotiable right to act in self-defense.
    CJTF-OIR
    (centcom.

    mil/MEDIA/PRESS-RELEASES
    /Press-Release-View/Article/1435188/unprovoked-attack-by-syrian-pro-regime-forces-prompts-coalition-defensive-strik/ )

    Μου αρέσει!

  67. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Ευχομουν σε προηγουμενο σχολιο να βρεθει μια λυση στην ανατολικη γκουτα για να μην την πληρωνουν απο τους ανελεητους βομβαρδισμους του καθεστωτος οι αμαχοι και τα παιδια, και δυστυχως λιγο μετα ηρθαν οι εικονες αλλης μιας επιθεσης με χημικες ουσιες και πολλα θυματα -αμαχους και παιδια..

    Να ξεκαθαρισουμε ομως εδω κατι.
    Η συγκεκριμενη επιθεση φαινεται να εχει γινει μαλλον με χλωριo/χλωρινη και πιθανον και καποιες αλλες ουσιες.
    Tετοιου ειδους επιθεσεις, με χλωριο δλδ, υπηρχαν αναφορες οτι γινονταν αρκετες φορες, ακομα και μετα απο την περισυνη επιθεση των αμερικανων, αλλα δεν ειναι τοσο θανατηφορες και γενικα φαινεται να προκαλουν ερεθισμο και αναπνευστικα προβληματα.Επισης οταν η επιθεση γινοταν σε ανοιχτο χωρο υπηρχε διασπορα του αεριου.
    Απο οτι φαινεται λοιπον, στην συγκεκριμενη επιθεση οι αμαχοι επειδη γινονταν συνεχεια βομβαρδισμοι, ειχαν βρει καταφυγιο σε υπογεια, και οι οβιδες(μια η δυο) πετυχαν κτηρια και οχι σχετικα ανοιχτο χωρο, με αποτελεσμα το αεριο να διαχυθει σε κλειστο χωρο.
    Το αν και κατα ποσο αυτο εγινε ηθελημενα, ειναι κατι ανοιχτο. Μπορει να ηταν τυχαιο, να χτυπησε δλδ μια οβιδα κτηριο που να ειχε πολλους αμαχους ή και ηθελημενο χωρις να ενδιαφερει αν θα υπηρχαν απωλειες, δεδομενου οτι και εχει ξαναγινει, και ηταν στρατηγικη επιλογη του συριακου καθεστωτος απο την αρχη του πολεμου.
    Ξανατονιζω οτι αναφορες για χρηση χλωριου υπηρχαν και μετα την πρωτη πυραυλικη επιθεση περισυ, απλα περναγαν χωρις συνεπειες επειδη δεν υπηρχαν μαζικα θυματα.

    Το αποτελεσμα παντως της συγκεκριμενης επιθεσης ηταν επιτυχες : οι ισλαμιστες ανταρτες της Jaish al islam που ηταν οχυρωμενοι στην πολη της ντουμα συμφωνησαν να φυγουν αμεσα(ελαφρως περιεργο το ποσο γρηγορα και ευκολα εγινε για να ειμαι ειλικρινης..). Επιπλεον και δεδομενου οτι η πολη ηταν περικυκλωμενη απο κυβερνητικες δυναμεις, δεν υπηρχε η προσβαση στον χωρο της επιθεσης και τα στοιχεια πολυ δυσκολα βγαινανε, σε αντιθεση με την περιπτωση ας πουμε της επιθεσης περισυ στο χαν σειχουν με το σαριν, οπου η πολη αν και στην πρωτη γραμμη, δεν ηταν περικυκλωμενη και η προσβαση ηταν δυνατη στα στοιχεια. Μαλιστα, ακομα και σημερα δεν εχουν επισκεπτει οι εμπειρογνωμονες του OPCW το μερος της επιθεσης…

    *
    Παρ`ολα αυτα, οι αγωνιστικες διαδηλωσεις που δεν εγιναν για τις ανελεητες επιθεσεις κατα δικαιων και αδικων, πολεων και νοσοκομειακων μοναδων στην ανατολικη γκουτα τις προηγουμενες μερες απο το συριακο καθεστως και τους ρωσους, αυτες λοιπον οι διαδηλωσεις ξαφνικα εμφανιστηκαν οταν εγινε γνωστο οτι η δυση θα χτυπαγε τον ασαντ σε αντιποινα για την επιθεση με χημικα και τον φρικτο θανατο που βρηκαν δεκαδες αμαχοι και παιδια…
    και μαλιστα με περισσο ζηλο
    Ισως ξαφνικα καποιοι να φοβηθηκαν οτι στη συρια θα ξεσπαγε …πολεμος με τα πυραυλικα χτυπηματα των αμερικανων/βρετανων /γαλλων σε ενα αδειο ινστιτουτο ερευνων η τις δυο αποθηκες χημικων ουσιων..
    Θλιβερο και απογοητευτικο

    *

    Και φυσικα το απαραιτητο συμπληρωμα, ο προπαγανδιστικος μηχανισμος απο το ρωσικο «troll factory» με τα γνωστα επιχειρηματα εναντιον της δυσης και των αμερικανων
    επεσα πανω σε εναν συγκεκριμενο στο τουιτερ και σας το μεταφερω, εχει πραγματι πλακα

    ονομα : Veteran_3ird_WW (at) ivan313326
    δημιουργια λογαριασμου : …11 απριλη 2018
    ακλουθει : 18 σαιτ κυριως αμερικανικα και δυτικα μεσα ενημερωσης (cnn, nbc, reuters,AP washinghton post, BBC τον Τrump, ΝΥΤ κλπ)

    Ο φιλος μας ο …ιβαν313326 λοιπον, δεν ξερω για ποσο καιρο θα ειναι ακομα μαζι μας, αλλα εχει ενα ονομα που μιλαει αμεσως, «βετερανος, τριτος παγκοσμιος πολεμος», μεσα στο πνευμα των λεκτικων απειλων της ρωσικης κυβερνησης (θα ριξουμε τους πυραυλους, θα απαντησουμε και απο εκει που ηρθαν κλπ) και αυτο που εκανε ηταν να απανταει σε τουιτ των μεγαλων δημοσιογραφικων οργανισμων για να τον δουν οσο το δυνατον περισσοτεροι απο τους δυτικους και να ..φοβηθουν η να επηρεαστουν η οτιδηποτε τελοσπαντων
    με τα ασυναρτητα εως κωμικα που εγραφε ο τυπος παντως λιγο χλωμο το βλεπω, οπως

    —«Stupid Trump missiles killed those who survived after the fake «chemical attack».»
    — » Replying to @CNN
    Son asked : Mom, what’s going on? Why did our house burn out?
    Mom answered : Our house was burned down because the stupid Trump missiles, returned from #Syria back to the USA!
    Son asked : Mom! My country’s president is insane!?
    Mom answered : He is as mad as his rocket! »
    με τη φωτο απο κατω
    της Νεας Υορκης να καταστρεφεται απο τον αρμαγγεδωνα φωτιες κακο…
    απιστευτοι τυποι..

    https://twitter.com/ivan313326/status/985136085113167872

    Μου αρέσει!

  68. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Πριν από ένα μηνα, στις 21 Μαρτη, ανακοινωθηκε και επισημα από το ισραηλ ότι οι ενοπλες δυναμεις του κατεστρεψαν το 2007 ενα σχεδον ετοιμο να λειτουργησει πυρηνικο αντιδραστηρα της συριας στην επαρχια Ντειρ εζ ζορ, σε ερημικη περιοχη κοντα στον ευφρατη ποταμο.

    Το εργοστασιο ειχε φτιαχτει απ`οτι φαινεται με τη βοηθεια της βορειας κορεας, η οποια ειχε και εχει βρει στην εξαγωγη στρατιωτικης τεχνολογιας και σε παρανομες δραστηριοτητες τον τροπο για να βγαζει το συναλλαγμα που χρειαζεται.
    (Σιγα το νέο θα μου πειτε 🙂 συμφωνοι, αλλα εδώ δε μιλαμε για εμποριο ναρκωτικων λαθρεμποριο trafficking και εμποριο οπλων αλλα για πυρηνικα χημικα/βιολογικα και κυβερνοεπιθεσεις..)

    Η επιθεση ειχε γινει με F-15 και F-16 τα οποια και πεταξαν βραδυ και χτυπησαν το κτηριο(**1)

    Το γιατι ανακοινωθηκε επισημα αυτή τη στιγμη , εχει μαλλον να κανει με την παρουσα γεωστρατηγικη κατασταση στην μεση ανατολη και είναι ένα μηνυμα κυριως προς το ιραν και τον σιιτικο αξονα(axis of resistance παρακαλω..) αλλα και ..γενικοτερα.
    Με το ιραν, υπο το δεδομενο θεοκρατικο καθεστως, να επιδιωκει ενεργητικα εδω και καιρο την αποκτηση πυρηνικης και πυραυλικης τεχνολογιας, (πραγμα που ουσιαστικα δεν αλλαξε με την γνωστη συμφωνια), η πιθανοτητα αποκτησης πυρηνικων απο αυτο θα προκαλεσει – αν δεν εχει προκαλεσει ηδη..- ισχυρες πιεσεις σε αλλες χωρες της περιοχης να προχωρησουν και αυτες στο ιδιο μονοπατι.
    Και για να γινω πιο σαφης, αναφερομαι στην σαουδικη αραβια, η οποια εχει ηδη μια ατυπη συμφωνια κατω απο το τραπεζι με το πακισταν, πιθανον την αιγυπτο αλλα – και αυτο μας ενδιαφερει πολυ – την τουρκια, η οποια τουρκια μολις υπεγραψε συμφωνια με την ρωσια για την κατασκευη πυρηνικων αντιδραστηρων στη μεσογειο..
    Το προβλεπειν κρειττον του θεραπευειν, και δεν υπαρχει κανεις λογος η εξισωση μιας ασταθους περιοχης με μπολικους τρελους, ισλαμιστες και θεοκρατες, αδυνατους θεσμους και εξωτερικα συμφεροντα και παρεμβασεις, να περιλαμβανει και πυρηνικα. Και μονο η περιπτωση να τα ειχε στη διαθεση του ενας οργανισμος οπως το ISIS ανατριχιαζει..

    *

    Και σημειωθει και ενα τελευταιο περιστατικο
    Το ισραηλ, και με δεδομενη την επικρατηση σιγα σιγα του καθεστωτος στο μεγαλυτερο μερος της συριακης επικρατειας και την εμπλοκη του ιραν, εχει αυξησει τις επιθεσεις του εναντιον στοχων μεσα στην συρια.
    Πριν περιπου μια βδομαδα επιτεθηκε ξανα εναντιον της αεροπορικης βασης Τiyas (T4), αναμεσα σε χομς και παλμυρα, σε μια επιθεση που ειχε και ιρανικα θυματα (φρουροι της επαναστασης IRGC – Al Quds force). Απο ότι φαινεται κυριος στοχος αυτη τη φορα ηταν αντιαεροπορικα ιρανικα συστηματα(**2) που ειχαν μολις αναπτυχθει εκει.
    Επισης ενα σημαντικο στοιχειο ειναι οτι η ρωσια δεν φαινεται οτι εχει και ιδιαιτερη πρεμουρα να ανακατευτει στην ανατολικη περιοχη της συριας οσο στο κεντρο και τα παραλια.

    Ολες οι δυναμεις προσπαθουν να τοποθετηθουν και να παρουν θεσεις για το μελλον

    .*

    (**1) bbc.
    news/world-
    middle-east-43481803
    Αν καποιος επιθυμει, περισσοτερες λεπτομερειες στην ανακοινωση απο την ισραηλινη αεροπορια
    iaf.
    org.il
    /4471-50071-en/IAF.aspx

    (**2) πχ «haaretz Apr 18, 2018
    Revealed: Israel ‘Struck Advanced Iranian Air-defense System’ in Syria «

    Μου αρέσει!

  69. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Η κατασταση στη μεση ανατολη δειχνει σημαδια αργης αποκλιμακωσης στα υπαρχοντα μετωπα.

    –Συρια
    Η χωρα εχει χωριστει κατα βαση σε 3 περιοχες :
    1. Ανατολικα του ευφρατη, υπο τον ελεγχο της κουρδο-αραβικης συμμαχιας(SDF)
    2. Βορειοδυτικο μερος(επαρχια ιντλιμπ, αφριν, αλ μπαμπ) οπου τον ελεγχο εχουν οι αντικαθεστωτικοι (ισλαμιστες παντος ειδους, FSA, τουρκικης επιρροης ομαδες) και οι τουρκοι.
    3. Σχεδον ολο το υπολοιπο κομματι, που ειναι πλεον υπο τον ελεγχο του ασαντ και των συμμαχων του.

    Οι καθεστωτικοι εκκαθαρισαν τους τελευταιους μηνες ολους τους θυλακες στη δαμασκο και αλλου (ανατολικη γκουτα, συνοικια γιαρμουκ, θυλακας ρασταν, ανατολικο καλαμουν,ανατολικα παλμυρας κλπ) μεσω στρατιωτικων επιχειρησεων και συμφωνιων συμφιλιωσης-αμνηστιας-μεταφορας πληθυσμου σε αλλες ελεγχομενες απο τους ανταρτες περιοχες.

    Αυτες τις μερες υπαρχει σε εξελιξη μεγαλη επιχειρηση στη νοτια συρια(Νταραα-κουνειτρα) εναντιον της τελευταιας μεγαλης περιοχης που αντιστεκοταν, στα συνορα με την ιορδανια και το ισραηλ (εχει καταληφθει περιπου το 1/3)
    Η μαχη για την καταληψη της (πολης της) Νταραα εχει ιδιαιτερη συμβολικη σημασια, δεδομενου του σημαντικου ρολου που επαιξε η πολη αυτη στο ξεκινημα της εξεγερσης εναντιον του ασαντ.

    Οσον αφορα το ISIS, τωρα, αυτο εχει περιοριστει σε τρεις μικρες περιοχες :
    στα συρο-ιρακινα συνορα, σε μια μικρη λωριδα στη βορεια οχθη του ευφρατη κοντα στα συνορα παλι, και στο τριεθνες ιορδανιας ισραηλ συριας οπου μια τοπικη ομαδα εχει δηλωσει την υποταγη του στον μπαγκνταντι. Επισης υπαρχει παρουσια στις ερημικες περοχες ανατολικα της παλμυρας και ντειρ εζορ ,παρ`ολο που συνεχεια ανακοινωνεται η εκδιωξη του απο κει, και μια διαχυτη παρουσια στην υπαιθρο.

    Τελος, υπαρχει και μια περιοχη (ερημικη βασικα) γυρω απο το συνοριακο περασμα συριας-ιρακ ,στο al tanf, με την οποια ουσιαστικα οι αμερικανοι ελεγχουν τον δρομο δαμασκος-βαγδατη και πιθανοτατα ειναι μοχλος πιεσης προς το καθεστως.

    Οταν τελειωσουν οι επιχειρησεις στη νταραα, θα εχει τελειωσει ουσιαστικα και η πρωτη φαση του συριακου εμφυλιου, και λογικα θα επακολουθησουν διαπραγματευσεις για το μελλοντικο status quo
    ας ελπισουμε οταν γινει αυτο να βρεθει μια λυση και να μην επακολουθησει και δευτερη φαση, με την αναμειξη και αλλων δυναμεων..
    σημαντικο ρολο στις διαπραγματευσεις αυτες θα παιξει η παρουσια η οχι δυναμεων φιλικων προς το ιραν στην μελλοντικη κατασταση της συριας

    –Ιρακ
    Το ISIS στρατιωτικα εχει ηττηθει, αλλα εχει επιδοθει στο γνωστο του παιχνιδι-ανταρτοπολεμος και τρομοκρατια
    Οι εκλογες εγιναν σχετικα ομαλα με νικητη τον σιιτη κληρικο μοκταντα αλ σαντρ και δευτερο το πολιτικο σκελος των σιιτικων πολιτοφυλακων, και γινονται διαβουλευσεις για το σχηματισμο κυβερνησης
    οχι ακριβως αυτο που θα ηθελε το ιραν, και οχι ακριβως αυτο που θα ηθελαν οι δυτικοι
    δυσκολο παζλ το ιρακ..

    –Λιβυη
    Το πολιτικο αδιεξοδο παραμενει, αλλα η κατασταση για την ωρα ειναι σταθερη
    στο εδαφος, ισχυροτερη δυναμη ειναι ο LNA( Libyan National Army) του στρατηγου χαφταρ, ο οποιος εχει εδραιωσει την επιρροη του στην ανατολη και πιθανον να κινηθει και προς τη δυση καποια στιγμη, αν δεν βρεθει λυση με την διεξαγωγη εκλογων
    Πριν λιγες μερες μαλιστα, και μετα απο μια επιχειρηση μερικων εβδομαδων, εθεσε υπο τον ελεγχο του και την πολη ντερνα-προπυργιο των ισλαμιστων εδω και καιρο
    θετικες εξελιξεις λοιπον εδω

    –Υεμενη
    Ο πολεμος συνεχιζεται με αργους ρυθμους, αλλα οι συνασπισμος που ειναι πιστος στον προεδρο χαντι ειχε μια σημαντικη επιτυχια
    κατορθωσε να προελασει πανω απο 100 χλμ στην παραλιακη ζωνη και βρισκεται πλεον στα προθυρα του σημαντικοτερου λιμανιου της υεμενης στην ερυθρα θαλασσα, της πολης χονταιντα
    ηδη εχει αρχισει η μαχη για το αεροδρομιο και τους δρομους γυρω απο αυτην
    Η απωλεια της χονταιντα θα ειναι ενα ισχυρο πληγμα για τους χουθι, δεδομενου οτι θα αποκοψει τον σημαντικοτερο δρομο ανεφοδιασμου τους αλλα και της πρωτευουσας σαναα και ολου του εσωτερικου της υεμενης.

    Μου αρέσει!

  70. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Όλα καλύτερα!

    Μου αρέσει!

  71. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Αυτη η μεση ανατολη!.. (#1)

    κουιζ

    Ποιος ειναι αραγε ο γκριζομαλλης μεσηλικας και ο μικρος διπλα του?
    και τι ακριβως γινεται, καστινγκ για ενα μελλοντικο » Mission Impossible » μηπως?
    ή για το σικουελ του » Heat » με πατσινο, βαλ κιλμερ και ντε νιρο?

    Εξαιρετικη πινελια, στο τελος (1:50) του βιντεο, η χρησιμοποιηση της πορτας του αμαξιου απο το ..κομμαντο για στηριξη.

    https://twitter.com/skynewsarabia/status/1012365012948672514

    (Το αρχικο βιντεο ανεβηκε απο την βασιλισα ρανια της ιορδανιας στο φεισμπουκ της, Queen Rania, για τα γενεθλια του μικρου.
    Happy birthday Al Hussein, we grow more proud of you every day… I see so much of His Majesty in you, including your shared love for the military – Taken during the conclusion of a recent round of live-fire training exercises)

    *

    Και με την ευκαιρια, μιας και σημερα ενας ξαδερφος στην αυστραλια εγινε μπαμπας, να σου ζησει ο γιος κωστη! 😀

    Μου αρέσει!

  72. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Αυτη η μεση ανατολη!.. (#2)

    *
    Το επομενο βιντεο, απο ενα δημοτικο στην πολη Χομς, μιλαει απο μονο του για το περιβαλλον στο οποιο μεγαλωνουν τα παιδια στη Συρια.
    Μπρος γκρεμος και πισω ρεμα

    δειτε το μεχρι το τελος, προσωπικα με ειχε αφησει αφωνο

    Λιγα διευκρινιστικα λογια, τωρα
    Το βιντεο το πετυχα τυχαια καποια στιγμη, και αυτος που το ανεβασε ειναι απο οτι φαινεται στην αντικαθεστωτικη πλευρα.

    –Ποτε γυριστηκε?
    Πιθανολογω, και απο αυτα που γραφει αυτος που το ανεβασε, αλλα και απο αλλες ενδειξεις, οτι ειναι σχετικα προσφατο (2-3-4 χρονια)

    —Που?
    Απο ενα ψαξιμο που εκανα (γεωεντοπισμος – geolocation), ειναι πραγματι στην πολη της χομς
    (οποιος δε βαριεται, ας …προσπαθησει να το βρει 😛
    υπαρχουν καποια στοιχεια -συμβολα- που μπορουν να βοηθησουν, μαζι με λιγο ψαξιμο, google maps και τυχη – η απαντηση αυριο βραδυ)

    –Τι δειχνει?
    Δεν ξερω αραβικα οποτε θα σας γελασω, αλλα μοιαζει να ειναι η πρωινη ..αναφορα(!) του σχολειου, διαδικασια γνωριμη σε οποιον εχει παει στρατο..
    Το καημενο το τελευταιο κοριτσακι, πρωτακι μαλλον, δεν του βγαινει ουτε η φωνη!

    Το μπααθικο καθεστως εχει θεσει την εκπαιδευση στην υπηρεσια του κομματος, οπως και πολλοι αλλοι παλιοτερα
    στρατιωτικη εκπαιδευση, προσοχες, τραγουδακια, συνθηματα, αραβικο εθνος, σοσιαλισμος, μπασαρ και τα λοιπα

    –Το τελευταιο κομματι, του …χαιρετισμου, τι ειναι?
    Ο οποιοσδηποτε θα σοκαριστει βλεποντας παιδακια να χαιρετουν ναζιστικα.
    Υποστηριζεται βεβαια οτι ο συγκεκριμενος χαιρετισμος χρησιμοποιειται, λεει, απο παλια σε περιοχες της μεσης ανατολης – πραγμα που και μενα με παραξενεψε οταν το πρωτοσυναντησα..

    Τωρα τι να σας πω, οτι…δυσαρεστουνται οταν τον χρησιμοποιουν καποιοι εκει κατω (χεζμπολλα, συρια, παλαιστινιακες οργανωσεις, ιρακ) με το δεδομενο βαρος που εχει πλεον στην ιστορια, δεν ξερω..
    η οτι θα επρεπε να το συνεχιζουν?
    το αφηνω στην επιλογη του καθενος

    Παντως παρομοια επιχειρηματα χρησιμοποιει και η χρυση αυγη..
    (εχει και καποιες συνδεσεις το καθεστως εκει με τον εθνικοσοσιαλισμο βλ.υποθεση alois brunner, υπευθυνου εκτος των αλλων της συγκεντρωσης και αποστολης των εβραιων της θεσσαλονικης στα στρατοπεδα συγκεντρωσης)

    Οπως και να `χει παντως, ειναι ανατριχιαστικο και απαραδεκτο..

    Μου αρέσει!

  73. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Αυτη η μεση ανατολη!.. (#2)

    » Απο ενα ψαξιμο που εκανα (γεωεντοπισμος – geolocation), ειναι πραγματι στην πολη της χομς
    (οποιος δε βαριεται, ας …προσπαθησει να το βρει 😛
    υπαρχουν καποια στοιχεια -συμβολα- που μπορουν να βοηθησουν, μαζι με λιγο ψαξιμο, google maps και τυχη – η απαντηση αυριο βραδυ »

    Η ..απαντηση!

    Στο βιντεο δειχνει μια παλαιστινιακη σημαια, οποτε ισως ειναι, ή ειναι κοντα, σε παλαιστινιακο προσφυγικο οικισμο
    γκουγκλαροντας (homs palestinian refugee camp) βρισκουμε την περιοχη (wikipedia Homs Camp) ακριβως διπλα στο πανεπιστημιο της χομς.

    Με *google maps* κοιταμε στην γυρω περιοχη, με βαση το σχημα του σχολειου απο το βιντεο, και μετα απο λιγο ψαξιμο, λιγο νοτια βρισκεται ενα κτιριο που μοιαζει
    http://wikimapia.org/#lang=el&lat=34.703549&lon=36.710606&z=19&m=b
    (ο συνδεσμος για το google maps ειναι ενα μακρυναρι)
    Πατωντας πανω του, βγαζει μια ονομασια » مدرسة محمد الهنداوي» (Mohamed El Hendawy School)
    γκουγκλαρουμε το αραβικο, και απο τις φωτογραφιες προκυπτει οτι ειναι πραγματι αυτο
    μαλιστα απο κει προκυπτει οτι εχει και …facebook (γκουγκλαρετε
    facebook.com/1469839829710712/videos/1585374018157292/ και θα φανει βιντεο που παιζουν ..μπαλα στην αυλη!)

    Μου αρέσει!

  74. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Αυτη η μεση ανατολη!.. (#3)

    Νατος και ο ξενος δακτυλος!
    (καατι ηξερε ο τζανακοπουλος οταν μιλαγε για την κλιματικη αλλαγη, τα ασυμμετρα φαινομενα και τις θεωριες συνωμοσιας. Δε βαζουν τον καρανικα και τον ξαδερφο τσιπρα να το ..κοιταξουν? 😀 )

    Το λεει καθαρα ο ανθρωπος – ταξιαρχος παρακαλω, και υπευθυνος της πολιτικης αμυνας (Civil Defense Organization) της ισλαμικης δημοκρατιας του ιραν:
    Οι σιωνιστες μας κλεβουν τα συννεφα και το χιονι, γιαυτο δε βρεχει, δεν υπαρχει νερο, …θολωνει η εικονα του καθεστωτος και βγαινουνε στους δρομους οι αχαριστοι!

    (Ακολουθει η μεταφραση, με τη βοηθεια της γκουγκλ, αρθρου απο το κρατικο ιρανικο πρακτορειο Tasnim, το οποιο επιβεβαιωνει την ιστορια – το λινκ στο τελος.)

    *

    Ο Στρατηγος βλέπει ξένα σχεδια πισω απο την Ιρανικη Κλιματική Αλλαγή

    ΤΕΧΡΑΝΗ (Tasnim)
    Ο επικεφαλής του Οργανισμού Πολιτικής Άμυνας του Ιράν, δήλωσε ότι εχει υποψιες σχετικά με το ρόλο εχθρικων κρατων στην αλλαγή του κλίματος στο Ιράν, λέγοντας ότι το Σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ κάνει τα σύννεφα άγονα πριν μεταβούν στο Ιράν.

    Ιούλιος, 02, 2018 – 18:01

    Σε σχόλια σε διάσκεψη σχετικά με τις τακτικές πολιτικής άμυνας στη γεωργία, που πραγματοποιήθηκε στην Τεχερανη τη Δευτέρα, ο ταξίαρχος Gholam Reza Jalali δήλωσε ότι υπάρχουν υπόνοιες ότι η αλλαγή του κλίματος στο Ιράν προκαλείται από ξένη παρέμβαση.

    Είπε ότι πολλά ιρανικά επιστημονικά κέντρα επιβεβαίωσαν έναν ξένο ρόλο στην αντίξοη περιβαλλοντική κατάσταση στο Ιράν.

    «Μικτές ομάδες από το Ισραήλ και μία από τις γειτονικές χώρες κάνουν τα σύννεφα που εισέρχονται στο Ιράν χωρις υγρασια. Επιπλέον, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις περιπτώσεις κλοπής σύννεφων και κλοπής χιονιού «, ανέφερε το πρακτορειο ISNA οτι ειπε ο ταξιαρχος στο συνέδριο.»

    Υπογραμμίζοντας τα επιστημονικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματά του, ο Jalali είπε ότι μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σχετικά με το κλίμα μεγάλων υψομέτρων που εκτείνεται από το Αφγανιστάν έως τη Μεσόγειο Θάλασσα, έχει δείξει ότι όλα τα ύψη άνω των 2.200 μέτρων σε αυτόν τον τομέα, εκτος του ιραν, καλύπτονται με χιόνι.

    (https:

    //www

    .tasnimnews.

    com/en/news/2018/07/02/1766272/general-sees-foreign-plots-in-iran-climate-change)

    Μου αρέσει!

  75. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Θανάση, μου έχει κάνει εντύπωση ο νόμος που λέει ότι:

    Το Ισραήλ είναι πλέον «εβραϊκό έθνος-κράτος» και καταργεί την αναγνώριση της αραβικής γλώσσας

    ….
    «Νομίζω ότι αυτός είναι ένας ρατσιστικός νόμος από μια ακροδεξιά κυβέρνηση που θεσπίζει ριζοσπαστικούς νόμους και φυτεύει τον σπόρο για να δημιουργηθεί ένα κράτος απαρτχάιντ», σχολίασε ο γιατρός Μπασάμ Μπισάρα, 71 ετών.
    «Ο σκοπός αυτού του νόμου είναι (να εφαρμοστεί) μια πολιτική διακρίσεων. Θέλουν να ξεφορτωθούν τους Άραβες εντελώς», υποστήριξε ο Γιούσεφ Φαράζ, 53 ετών, από το κοντινό χωριό Γιάνουχ, όπου κατοικούν κυρίως Δρούζοι. «Οι Ισραηλινοί θέλουν να καταστρέψουν όλες τις αραβικές θρησκείες», πρόσθεσε ο ίδιος.
    Το Adalah, το νομικό κέντρο για τα δικαιώματα της αραβικής μειονότητας στο Ισραήλ, χαρακτήρισε τον νόμο αυτό μια απόπειρα να επιβληθεί «η ανωτερότητα μιας εθνοτικής ομάδας», διά της προώθησης «ρατσιστικών πολιτικών».

    https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/139274/to-israil-einai-pleon-evraiko-ethnos-kratos-kai-katargei-tin-anagnorisi-tis-aravikis-glossas

    Αυτή η μέση ανατολή δεν θα ηρεμήσει ποτέ;

    Μου αρέσει!

  76. Ο/Η δεξιος λέει:

    Σου κάνει εντύπωση επειδή έχεις υποστεί την προπαγάνδα του πολυπολιτισμού εδώ και πάνω από 20 χρόνια,από το 1996,στην Ελλάδα.
    Πριν από την εποχή Σημίτη υπήρχαν οι ίδιες αντιλήψεις και εδώ και οι εφημερίδες όλων των κομμάτων πρόβαλλαν ως θετικό γεγονός την ομοιογένεια κατά 97% όπως έγραφαν του ελληνικού πληθυσμού.
    Τα έθνη που θέλουν να ζήσουν αυτοπροστατεύονται.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  77. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Σου κάνει εντύπωση επειδή έχεις υποστεί την προπαγάνδα του πολυπολιτισμού εδώ και πάνω από 20 χρόνια,από το 1996,στην Ελλάδα.»

    Τις ίδιες μαλακίες με σένα έλεγε και εκείνος ο μουστακαλής με την περίεργη φράντζα πριν από 80 χρόνια. Και όλοι ξέρουμε που ακριβώς οδήγησαν οι μαλακίες του.
    Πλέον όμως είναι πολύ πολύ περισσότεροι όσοι πιστεύουν στην φιλελεύθερη δημοκρατία από τους διάφορους φασίστες. Θα μείνετε με την όρεξη παιδιά, δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο 1933.

    Παρεμπιπτόντως, οι άραβες ισραηλινοί είναι ισραηλινοί στην υπηκοότητα. Όπως ήταν γερμανοί και οι εβραίοι στην Γερμανία (και ένιωθαν φουλ γερμανοί, όπως και ήταν). Όπως ήταν αμερικάνοι οι μαύροι στον αμερικάνικο Νότο. Αυτή είναι η αλήθεια, και όσο και αν προσπαθούν οι φασίστες αυτό δεν θα άλλαξει.

    Μου αρέσει!

  78. Ο/Η δεξιος λέει:

    Εγώ με τον Ανδρέα Παπανδρέου μεγάλωσα που θα βύθιζε το Χόρα και τον υπουργό του Καψή που έλεγε πιέζουμε τους Τούρκους στη Θράκη να φύγουν και με τη χρήση του άρθρου 19 περί αφαίρεσης ιθαγένειας έδιωξε αρκετές χιλιάδες πριν καταργηθεί από τους εκσυγχρονιστές.
    Το ότι η Ελλάδα είναι η «σταθερότερη χώρα της Ευρώπης με 98% ομοιογενή πληθυσμό» ήταν στάνταρ φράση του ΔΟΛ,του Έθνους και της Ελευθεροτυπίας τη δεκαετία του 80.

    Μου αρέσει!

  79. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Υπεκφεύγεις δεξιέ απατεώνα. Υπεκφεύγεις ακριβώς για να μην πάρεις θέση για τις φιλοφασιστικές μαλακίες που ξέρασες νωρίτερα.

    Μου αρέσει!

  80. Ο/Η δεξιος λέει:

    ΟΙ υπεκφυγές είναι δικές σου.Το ελληνικό κράτος συγκροτήθηκε με την ανταλλαγή ή την εκδίωξη των μουσουλμάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και πρωταγωνιστής σε αυτές ήταν ο Βενιζέλος,πρόεδρος του Κόμματος Φιλελευθέρων.Τους Τσάμηδες τους έδιωξε από την Ήπειρο ο ΕΔΕΣ και αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχει σήμερα μειονοτικό ζήτημα.
    Η σημερινή πολιτική του Ισραήλ δεν είναι διαφορετική από αυτή της Ελλάδος πριν δεκαετίες όταν ακόμη πίστευε ότι η δουλειά της είναι να δημιουργήσει ένα εθνικό κράτος Ελλήνων.

    Μου αρέσει!

  81. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Μην το συνεχίζεις, ειλικρινά. 😉

    Το σχόλιο σου ήταν απάντηση σε μία πολύ συγκεκριμένη ερώτηση που έθεσε ο Σχολιαστής σε σχέση με τους άραβες ισραηλινούς (οι οποίοι έχουν φυσικά την ισραηλινή υπηκοότητα) και αυτή ακριβώς η απάντησή σου περί «εθνικά καθαρών» κρατών ήταν καρμπόν οι μαλακίες που έλεγαν οι φασίστες πριν 80 χρόνια (για τους εβραίους ή όποιον άλλο δεν γούσταραν αυτοί οι μαλάκες). Τα δε επόμενα σχόλια – το ένα πιο μαλακία από το άλλο – δεν είναι τίποτα άλλο παρα μία καραμπινάτη προσπάθεια υπεκφυγής, ρίξιμο στάχτης στα μάτια και απολύτως τίποτα άλλο.

    Το ότι δεν τολμάς πάντως να υποστηρίξεις τις ιδέες που υποστηρίζεις με το όνομά τους, και παριστάνεις και τον κινέζο από πάνω όσον αφορά αυτούς που τις υποστήριζαν παλιότερα, αν μη τι άλλο συνιστά μία έμμεση παραδοχή εκ μέρους σου της περιορισμένης αποδοχής που αυτές έχουν από την πλειοψηφία της κοινωνίας (και όχι φυσικά μόνο της ελληνικής).

    Οπότε, για να το επαναλάβω, όσοι επιθυμείτε ένα νέο 1933, θα μείνετε με την όρεξη.

    Μου αρέσει!

  82. Ο/Η δεξιος λέει:

    Εσύ παριστάνεις τον ΚΙνέζο και όλοι όσοι δεν τολμούν να δικαιολογήσουν την αλλαγή πολιτικής τους και καταφεύγουν στον Χίτλερ.
    Εθνικά καθαρό κράτος δεν δημιούργησε ο Χίτλερ στην Ελλάδα αλλά ο Βενιζέλος με την ανταλλαγή των πληθυσμών.Αυτά που κάνει το Ισραήλ τώρα προσπαθώντας να διώξει Άραβες και να φέρει Εβραίους στον χώρο του έγιναν πριν ένα αιώνα στην Ελλάδα και για χρόνια τα θεωρούσαν θεμέλιο του κράτους και ανέπεμπαν ύμνους στην ομοιογένεια του πληθυσμού και όχι στον πολυπολιτισμό.
    .Άλλαξαν γραμμή πριν 20 χρόνια αλλά κρύβονται πίσω από τον Χίτλερ γιατί δεν τολμούν να καταγγείλουν την ανταλλαγή των πληθυσμών.

    Μου αρέσει!

  83. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Αυτά που κάνει το Ισραήλ τώρα προσπαθώντας να διώξει Άραβες και να φέρει Εβραίους»

    Οι «αραβες» όμως βρε μπαγλαμά τυχαίνει να είναι ισραηλινοί πολίτες (και βλέπω πως το προχωράς ακόμα περισσότερο από ότι και το ίδιο το Ισραήλ, στο μυαλό σου το σαλεμένο βλέπεις προσπάθεια να τους «διώξει», και το επικροτείς κιόλας!), άσε δε ότι δεν έχουν που να πάνε γιατί εκεί ζούν από πάντα, άσε που κάποιοι όπως οι Δρούζοι νιώθουν (και είναι) πέρα για πέρα ισραηλινοί.
    Και ναι, τις ίδιες μαλακίες με τους ναζιστές λες, «εθνικό καθαρό» κράτος ήθελαν και αυτοί, και στους υπολογισμούς τους οι γερμανοί εβραίοι περίσσευαν (πολίτες δηλαδή με διαφορετικό θρήσκευμα αλλά και φουλ γερμανική εθνική συνείδηση), τους χάλαγαν την «εθνική καθαρότητα», τα αποτελέσματα γνωστά.

    Σε σχέση με αυτά που λες για τον Βενιζέλο και την ανταλλαγή πληθυσμών, συγκρίνεις τι? Την ανταλλαγή πληθυσμών μετά από αιματηρότατο πόλεμο μεταξύ ημών και της Τουρκίας με αυτό που κάνει το Ισραήλ σήμερα σε ανθρώπους που είναι πολίτες του από την ημέρα που δημιουργήθηκε, και την στιγμή που δεν υπάρχει κανένα κράτος με το οποίο να βρίσκεται σε πόλεμο όπως εμείς με την Τουρκία τότε?
    Επιπλέον, θα επέλεγε η τότε πολιτική ηγεσία της χώρας την ανατλλαγή πληθυσμών αν δεν είχε υπάρξει ο χαλασμός της Μικρασιατικής κατστροφής? Όχι βέβαια! Και αυτό ακριβώς γιατί κανένα «εθνικά καθαρό» κράτος δεν επεδίωκε ο Βενιζέλος, κανένα τέτοιο στόχο δεν είχε αυτός ή οποισδήποτε άλλος εκείνη την εποχή, όπως βλακωδώς υπαινίσεσαι (νομίζοντας κιόλας πως χρησιμοποιείς το σούπερ γαμάτο επιχείρημα ενω στην πραγματικότητα είναι για τα μπάζα). Το «εθνικά καθαρό» κράτος δεν το επιδίωξε κανείς σκόπιμα αλλά ήταν μία απόρροια της ανταλλαγής των πληθυσμών που με την σειρά της ήταν απόρροια των εξαιρετικά ιδιόμορφων συνθηκών που είχε δημιουργήσει το γεγονός της Μικρασιαστικής καταστροφής.
    Και έρχεσαι κατόπιν, παρότι ολοκληρωτικά ανιστόρητος, με συγκρίσεις όσο πιο άσχετες και άτοπες γίνεται, συγκρίσεις ότι να ‘ναι, και μας αραδιάζεις την μία μαλακία μετά την άλλη για την αναγκαιότητα της εθνοκάθαρσης (καθόλου φασιστική ιδέα, προς θεού) ώστε να οικοδομηθεί ένα «εθνικά καθαρο» κράτος – να βρε, όπως έκανε και ο Βενιθζέλος με την ανταλλαγή των πληθυσμών.

    Οπότε και εγώ σου απαντάω, που να χτυπάτε τον κώλο σας ανάποδα, άλλο 1933 δεν θα υπάρξει, θα μείνετε με την όρεξη, end of the story.

    Μου αρέσει!

  84. Ο/Η δεξιος λέει:

    Πως δεν επεδιωξε όταν αυτός ξεκίνησε τη μικρασιατική εκστρατεία;Και ποιός τον υποχρέωσε να διώξει μετά από αυτήν και τοιυς μωαμεθανούς από την Ελλάδα;
    Ένας πολυπολιτισμικός θα έπαιρνε τους χριστιανούς και θα διατηρούσε στην Ελλάδα και τους μωαμεθανούς για να εμπλουτίσουν την κοινωνία μας.Ή δεν την εμπλουτίζουν ;
    Και όταν εσύ απορρίπτεις στο κυπριακό την δικοινοτική ομοσπονδία και προτιμάς δύο κράτη,ζητάς δύο εθνικά καθαρά κράτη σε ένα νησί που μπορείς να το διασχίσεις σε δύο ώρες με αυτοκίνητο.
    Λόγω «ιδιόμορφων συνθηκών» δημιουργείται η ανάγκη εθνικών κρατών και όχι για άλλους λόγους.
    Οι ναζί δεν ήθελαν εθνικά καθαρό κράτος διότι το είχαν ήδη.Δεν υπήρχαν μειονότητες στη Γερμανία,αντίθετα υπήρχαν γερμανικές μειονότητες γύρω από τη Γερμανία και χρησίμευσαν ως πρόφαση για διεκδικήσεις που οδήγησαν στον πόλεμο.Ο πόλεμος έγινε με πρόφαση τα μη εθνικά καθαρά κράτη της Τσεχοσλοβακίας και της Πολωνίας που είχαν γερμανικές μειονότητες και για αυτό μετά τον πόλεμο οι Σύμμαχοι τις εθνοκαθάρισαν και μετέτρεψαν την Τσεχοσλοβακία και την Πολωνία σε εθνικά καθαρά κράτη για να μην ξαναυπάρξει αφορμή για πόλεμο.
    Τους Εβραίους οι ναζί δεν τους κυνήγησαν μόνο στη Γερμανία αλλά σε όλο τον κόσμο βάσει της παρανοικής κοσμοθεωρίας τους.Οι Εβραίοι που ζούσαν σε μέρη που δεν σκόπευαν να γίνουν τμήμα του Γ΄Ράιχ ακόμη και αν κέρδιζαν τον πόλεμο π.χ. Ελλάδα δεν απειλούσαν το καθαρό γερμανικό κράτος ούτε βέβαια οι γερμανοεβραίοι είχαν κάποια εδαφική διεκδίκηση.
    Είναι τελείως άλλης τάξεως γεγονός το ολοκαύτωμα από τις συγκρούσεις και εκκαθαρίσεις για εδάφη και η σύγχυση είναι σκόπιμη.
    Νέο 1933 δεν θα γίνει αλλά βλέπω να χτυπάς τον κώλο σου στο άλλο νήμα γιατί φοβάσαι νέο 1453,
    Λόγω της ημέρας πάρε και ένα εθνικά καθαρό ποιηματάκι.

    http://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/tools/concordance/browse.html?text_id=268&hi=54235&cnd_id=

    Μέριασε βράχε να διαβώ.

    Τώρα δεν απομένει στον τόπο που ’ταν το στοιχειό κανείς παρά το κύμα που παίζει γαλανόλευκο επάνω από το μνήμα.

    Μόνο που ενάμισυ αιώνα μετά νέα βράχια αναδύονται

    Μου αρέσει!

  85. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Πρώτα από όλα χαίρομαι που μας ξεκαθαρίζεις ότι είσαι υπερ της εθνοκάθαρσης, όπως και όλοι οι φασίστες άλλωστε.

    «Πως δεν επεδιωξε όταν αυτός ξεκίνησε τη μικρασιατική εκστρατεία;Και ποιός τον υποχρέωσε να διώξει μετά από αυτήν και τοιυς μωαμεθανούς από την Ελλάδα;»

    Το γεγονός της μικρασιατικής εκστρατείας αυτό καθεαυτό δεν συνεπάγεται ότι ο Βενιζέλος ήθελε να κάνει εθνοκάθαρση εις βάρος των τούρκων της Μικράς Ασίας. Αυτό είναι δικό σου παντελώς αυθαίρετο συμπέρασμα. (Κατανοητή βέβαια η πρεμούρα σου να εμπλέξεις τον Βενιζέλο σε υποτιθέμενα σχέδια εθνοκάθαρσης, γιατί αλλιώς μένεις πάρεα με τους ναζιστές.) Στην τελική ένα σωρό κράτη είχαν εισβάλλει σε άλλα χωρίς να προβούν σε εθνοκαθάρσεις εις βάρος των ντόπιων πληθυσμών, οπότε το γεγονός της μικρασιατικής εκστρατείας είναι αδύνατο να εκληφθεί από μόνο του ως σημάδι πρόθεσης του Βενιζέλου να προβεί σε εθνοκαθάρσεις.

    Τους μουσουλμάνους τους έδιωξε γιατί κάπου έπρεπε να βρεθεί χώρος να μείνουν το 1,5 εκατομμύριο ελλήνων που εκδιώχθησαν από τις εστίες τους στην Μικρά Ασία. Εαν οι έλληνες δεν είχαν εκδιωχθεί από εκεί δεν θα είχαν εκδιωχθεί και οι τούρκοι από την Ελλάδα. Και δεν θα είχαν εκδιωχθεί γιατί πολύ απλά καμία πρόθεση για δημιουργία «εθνικά καθαρού» κράτους δεν είχε η τότε πολιτική ηγεσία (και εννοώ όλες οι παρατάξεις, όχι μόνο ο Βενιζέλος).

    «Οι ναζί δεν ήθελαν εθνικά καθαρό κράτος διότι το είχαν ήδη.»

    Καλά, πες το αυτό και στους εβραίους, γιατί σίγουρα έχουν τελείως διαφορετική άποψη ως προς το τι ήθελαν οι ναζιστές.
    Αλλά και οι ίδιοι οι ναζιστές μόνο «εθνικά καθαρή» δεν θεωρούσαν την Γερμανία της εποχής τους. Και από την πολύ μανία της «καθαριότητας» που είχαν όλοι ξέρπουμε τι έγινε, άρχισαν να «καθαρίζουν» κόσμο και κοσμάκη.

    «Δεν υπήρχαν μειονότητες στη Γερμανία»

    Με βάση το κριτήριο που χρησιμοποιείς ούτε και στο Ισραήλ υπάρχουν.

    «ούτε βέβαια οι γερμανοεβραίοι είχαν κάποια εδαφική διεκδίκηση.»

    Όπως επίσης δεν έχει η συντριπτική πλειοψηφία από τους αραβoϊσραηλινούς. Άλλα πράγματα ζητάνε, όχι τα εδάφη του Ισραήλ.

    «Είναι τελείως άλλης τάξεως γεγονός το ολοκαύτωμα από τις συγκρούσεις και εκκαθαρίσεις για εδάφη και η σύγχυση είναι σκόπιμη.»

    Η μόνη σκόπιμη σύγχυση είναι να υποστηρίζεις «εθνικά καθαρά» κράτη και τις συνεπαγόμενες εθνοκαθάρσεις αλλά να λες «α, όχι είναι άλλης τάξη ζήτημα το ξεπάστρεμα των εβραίων από τους ναζιστές» (ή οποιοδήποτε άλλη εθνοκάθαρση έχει γίνει, πχ. αυτή των αρμενίων από τους τούρκους).

    «Νέο 1933 δεν θα γίνει αλλά βλέπω να χτυπάς τον κώλο σου στο άλλο νήμα γιατί φοβάσαι νέο 1453,»

    Δεν φοβάμαι κανένα «νέο 1453» (άλλωστε σταθερά επιχειρηματολογώ ενάντια στην πολιτική του κατευνασμού, πολιτική που ειδικά κάποιοι φανατικοί υποστηρικτές του δικτάτορα Ερντογάν υποστηρίζουν ένθερμα), σίγουρα όμως φοβάμαι κάτι πεμπτοφαλαγγίτες μέσα στην Ελλάδα που μετά χαράς θα αποδέχονταν μία ήττα της χώρας σε αντιπαράθεση με την Τουρκία εαν αυτή είναι να προωθήσει την οικοδόμηση ενός «εθνικά καθαρού» κράτους (ότι και αν σημαίνει αυτή μαλακία). Με άλλα λόγια, για αυτά τα άτομα μετράει περισσότερο (πολύ περισσότερο) η οικοδόμηση ενός «εθνικά καθαρού» κράτους από την αποτελεσματική άμυνα της χώρας έναντι μίας εξωτερικής απειλής (ειδικά αν αυτή η άμυνα θα διακινδύνευε ενδεχομένως τον στρατηγικό στόχο του «εθνικά καθαρού» κράτους). Και ακριβώς επειδή οι πολιτικοί-ιδεολογικοί πρόγονοι των λεγάμενων έχουν εξαιρετικά βεβαρυμένο παρελθόν (λέγε με 1922 και 1974), ε όσο να ‘ναι μία αγωνία με κάνουν και την νιώθω, να το παραδεχτώ.

    Έγω πάντως λέω να τελειώσω το σχόλιο με κάτι λιγότερο παραδοσιακό, το οποίο από τους οπαδούς της «εθνικής καθαρότητας» σίγουρα θα εκληφθεί ως ένα ακόμα παράδειγμα της διάβρωσης που έχει επιφέρει η «πολυπολιτισμικότητα» στα χρηστά εθνικά ήθη (πρόκειται φυσικά για εσφαλμένη εκτίμηση αλλά τι να κάνουμε, ο πολιτικά παλαβός δεν αλλάζει εύκολα απόψεις). Όπως και να ‘χει, δεν είναι ρε παιδιά φτιαγμένος ο μέσος άνθρωπος για να ζει με τον ζουρλομανδύα που εσείς έχετε κάνει αποκλειστικό σας ένδυμα και θέλετε να τον φορέσετε και σε εκείνον.

    (Και μην μπερδευτεί κανείς, ο στίχος δεν λέει keep looking for another 1933. 😉 )

    Μου αρέσει!

  86. Ο/Η δεξιος λέει:

    A,ώστε ήταν καθαρά χωροταξικό το ζήτημα και έδιωξε τους μουσουλμάνους.Εάν υπήρχε χώρος θα τους άφηνε.
    Κατά τα λοιπά ανέφερα συγκεκριμένα παραδείγματα από την ιστορία για εθνοκαθάρσεις που έκαναν μη φασίστες επειδή τις θεώρησαν αναγκαίες,δεν είπα για ποιες ήμουν υπέρ.Εκείνο που από την αρχή είπα ότι είμαι υπέρ είναι το εξής : όταν έχεις ήδη ένα εθνικό κράτος όπως ήταν η Ελλάδα πριν 20 χρόνια,δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος να δημιουργείς εκ του μηδενός μειονότητες που θα σου δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον. ΄
    Όσο για τις προσωπικές ύβρεις αυτές χαρακτηρίζουν αυτόν που τις κάνει.

    Μου αρέσει!

  87. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ειχαμε την ίδια κουβέντα πριν λίγους μήνες. Προσωπικές επιθέσεις δεν είναι επιθυμητές στην ιστοσελίδα. Ας μείνουμε στη δύναμη των επιχειρημάτων

    Μου αρέσει!

  88. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «A,ώστε ήταν καθαρά χωροταξικό το ζήτημα και έδιωξε τους μουσουλμάνους.Εάν υπήρχε χώρος θα τους άφηνε.»

    Μα για να μιλάς για εθνοκαθάρσεις εκ μέρους του Βενιζέλου απολύτως απαραίτητη είναι και η ύπαρξη της πρόθεσης εκ μέρους του να εκκαθαρίσει την χώρα από τους «μη-καθαρούς» εθνικά. Και καμία τέτοια πρόθεση δεν υπήρχε. Η αντάλλαγή πληθυσμών έλαβε χώρα ακριβώς επειδή και οι άλλοι εκδίωξαν 1,5 εκατομμύριο έλληνες από τις εστίες τους. Εαν δεν τους είχαν διώξει οι τούρκοι ο Βενιζέλος ΔΕΝ θα προχωρούσε στην εκδίωξη των τούρκων που ζούσαν στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, δεν θα δημιουργούσε κανένα «εθνικά καθαρό» κράτος (γιατί πολύ απλά δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση).

    «Κατά τα λοιπά ανέφερα συγκεκριμένα παραδείγματα από την ιστορία για εθνοκαθάρσεις που έκαναν μη φασίστες επειδή τις θεώρησαν αναγκαίες,δεν είπα για ποιες ήμουν υπέρ.»

    Χαίρω πολύ! Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι μόνο οι ναζιστές έκαναν εθνοκαθάρσεις, και οι τούρκοι έκαναν, αλλά και άλλοι.

    Και εντάξει, δεν μας είπες μεν υπερ ποίων εθνοκαθάρσεων είσαι υπερ αλλά ξεκάθαρα είπες ότι επιθυμείς «εθνικά καθαρά» κράτη, όπως άλλωστε και αυτοί που κατά καιρούς έχουν προβεί σε εθνοκαθάρσεις.

    «Εκείνο που από την αρχή είπα ότι είμαι υπέρ είναι το εξής : όταν έχεις ήδη ένα εθνικό κράτος όπως ήταν η Ελλάδα πριν 20 χρόνια,δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος να δημιουργείς εκ του μηδενός μειονότητες που θα σου δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον.»

    Στο σχόλιο αυτό όπου απαντάς στον Σχολιαστή (και από το οποίο ξεκίνησε και η δικά μας αντιπαράθεση), σαφέστατα αφήνεις να εννοηθεί ότι το Ισραήλ καλά θα κάνει να «εκκαθαρίσει» την επικράτειά του από αυτούς που χαλάνε την «εθνική καθαρότητά» του, δηλαδή τους αραβοϊσραληνούς – οι οποίοι δεν συνιστούν μειονότητα που δημιουργήθηκε «εκ του μηδενός» αλλά υπάρχουν απο καταβολής Ισραήλ.

    Για να χρυσώσεις τώρα αυτό που είπες – το οποίο ήταν μία καραμπινάτη προτροπή για εθνοκάθαρση εκ μέρους των ισραηλινών Αρχών (παρεμπιπτόντως, το νομοσχέδιο αυτό για το οποίο ρώτησε ο Σχολιαστής μπορεί να είναι μεν κάκιστο αλλά παρόλα αυτά ΔΕΝ συνιστά απόπειρα εθνοκάθαρσης εκ μέρους του Ισραήλ, και σε αυτό ακόμα λάθος είσαι) – πετάς αυτή την ανοησία παραπάνω, ότι τάχα αναφερόσουν στην… Ελλάδα.

    Για να σου φρεσκάρω την μνήμη, εδώ η αναφορά του Σχολιαστή,

    «Το Ισραήλ είναι πλέον «εβραϊκό έθνος-κράτος» και καταργεί την αναγνώριση της αραβικής γλώσσας»

    Και η δική σου απάντηση,

    «Σου κάνει εντύπωση επειδή έχεις υποστεί την προπαγάνδα του πολυπολιτισμού εδώ και πάνω από 20 χρόνια,από το 1996,στην Ελλάδα.
    Πριν από την εποχή Σημίτη υπήρχαν οι ίδιες αντιλήψεις και εδώ […]
    Τα έθνη που θέλουν να ζήσουν αυτοπροστατεύονται.»

    Από τον τρόπο που είναι διατυπωμένη η απάντησή σου είναι ξεκάθαρο πως δεν αναφέρεσαι στην Ελλάδα αλλά στο Ισραήλ (την περίπτωση της Ελλάδας απλά προσπαθείς να την χρησιμοποιήσεις ως επιχείρημα υπέρ της θέσης σου) – θεωρείς πως το νομοσχέδιο για το οποίο γίνεται λόγος είναι μία προσπάθεια δημιουργίας ενός «εθνικά καθαρού» κράτους εκ μέρους του Ισραήλ και σαφέστατα το επικροτείς αυτό.
    Θεωρείς με άλλα λόγια πως πολύ καλά θα κάνει το Ισραήλ να «εκκαθαρίσει» την επικράτειά του από πολίτες του που ζούν σε αυτό από τότε που ιδρύθηκε, πολίτες του οι οποίοι δεν έχουν που να πάνε, και οι οποίοι δεν απειλούν την εδαφική του ακεραιότητα. Και όπως λες άλλωστε και σε ένα σχόλιο παραπάνω, το Ισραήλ επιδιώκει να «διώξει τους Άραβες και να φέρει Εβραίους στον χώρο του» (σχόλιο 14 Αυγούστου, 23:17)
    Έχεις δίκιο, καθόλου φασιστική δεν είναι η ιδέα σου και εσυ καθόλου μα καθόλου φασίστας. Συγνώμη που σε παρεξήγησα.

    Μου αρέσει!

  89. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    «Θανάση, μου έχει κάνει εντύπωση ο νόμος που λέει ότι:
    Το Ισραήλ είναι πλέον «εβραϊκό έθνος-κράτος» και καταργεί την αναγνώριση της αραβικής γλώσσας

    Αυτή η μέση ανατολή δεν θα ηρεμήσει ποτέ;»

    Σχολιαστη,
    εχω υπ`οψη μου τη συζητηση που γινοταν εδω και μερικα χρονια και την ψηφιση απο την κνεσετ του λεγομενου Nation state law, και θα πω τη γνωμη μου, χωρις ομως να δηλωνω ειδικος στο θεμα

    Εχε υπ`οψη σου -πραγμα που με παραξενεψε και μενα – οτι το ισραηλ βασικα δεν εχει συνταγμα, αλλα ψηφιζονται απο καιρου εις καιρον μια σειρα απο νομους, οι λεγομενοι «βασικοι νομοι», οι οποιοι εχουν θεση συνταγματικων διαταξεων και οι οποιοι – βασικοι νομοι – φτιαχνουν σιγα σιγα το συνταγμα.
    Oποτε, καποια στιγμη δημιουργηθηκε η πλειοψηφια για να περασει και αυτος ο συνταγματικος νομος, ειτε για πολτικους λογους, ειτε και για λογους νομικης κατοχυρωσης απεναντι σε δυνητικες προσφυγες, ειτε για λογους αρχης, ειτε για λογους ..αλλους.

    Εχω την εντυπωση οτι οτι τα περισσοτερα σημεια αυτου του συνταγματικου νομου δεν ειναι τιποτα νεο και ουτε κατι το παραξενο για τα περισσοτερα κρατη – αφηνω στην ακρη το τι επικρατει στα συνταγματα των γυρω χωρων της μεσης ανατολης..
    και σε γενικες αρχες εχουν διατυπωθει και απο τον ιδρυτη του κρατους του ισραηλ, τον νταβιντ μπεν γκουριον στην διακηρυξη της ανεξαρτησιας, τον μαη του 1948 – …χιτλερικος και αυτος?

    Aπο κει και περα, ειπαμε, για το ισραηλ και τους εβραιους, ξαφνικα τα στανταρ και οι απαιτησεις για καποιο μυστηριο λογο, εξακοντιζονται στο υπερπεραν..
    ενω για καποιες αλλες χωρες και λαους, δεν τρεχει τιποτα!

    Declaration of Independence of the State of Israel (English subtitles)

    Kαι μηπως δεν ηταν απο την αρχη δεδομενο – πριν καν την υπαρξη του – οτι το ισραηλ θα ηταν μια πατριδα για τους εβραιους (Jewish Homeland) ανοιχτη σε καθε εβραιο που ηθελε να μεταναστευσει?

    Οσον αφορα τη γλωσσα, δε βλεπω καποιο προβλημα στην συνταγματικη κατοχυρωση της εβραικης(Hebrew) σαν επισημης γλωσσας, και με δεδομενο οτι ακολουθει αρθρο το οποιο δηλωνει οτι αυτο δεν επηρεαζει τη θεση της αραβικης – μεγαλο προβλημα πια οτι θα υπαρχει και μια κουκιδα στη μεση ανατολη χωρις να εχει επισημη γλωσσα τα αραβικα!..

    Ισως καποια σημεια να φαινονται πιο παραξενα, αλλα και η επικινδυνη θεση του ισραηλ, και η παρουσια του σαν μοναδικου εβραικου κρατους, και η επιμονη του αντσημιτισμου σε παγκοσμιο επιπεδο ισως να εξηγει και καποιες διαφορετικες προσεγγισεις.

    Το κυριο προβλημα της μεσης ανατολης δεν ειναι ουτε οι εβραιοι ουτε το ισραηλ, αλλα η ελλειψη ανεκτικοτητας στους αλλους και η αρνηση δικαιωματων, περιλαμβανομενου αυτου της αυτοδιαθεσης, σε λαους και μειονοτητες.

    *

    Εδω ειναι το κειμενο του νομου απο μια εφημεριδα (Times of Israel)
    διαβασε μονος σου και αποφασισε
    (Το πιο επισημα- που λεει ο λογος..- μεταφρασμενο, υπαρχει στην κνεσετ και διαφερει σε κατι ψιλα, αλλα ειναι σε πδφ
    εδω το λινκ

    knesset.

    gov.il/description/eng/eng_mimshal_yesod.htm )

    1 — Basic principles
    A. The land of Israel is the historical homeland of the Jewish people, in which the State of Israel was established.
    B. The State of Israel is the national home of the Jewish people, in which it fulfills its natural, cultural, religious and historical right to self-determination.
    C. The right to exercise national self-determination in the State of Israel is unique to the Jewish people.

    2 — The symbols of the state
    A. The name of the state is “Israel.”
    B. The state flag is white with two blue stripes near the edges and a blue Star of David in the center.
    C. The state emblem is a seven-branched menorah with olive leaves on both sides and the word “Israel” beneath it.
    D. The state anthem is “Hatikvah.”
    E. Details regarding state symbols will be determined by the law.

    3 — The capital of the state
    Jerusalem, complete and united, is the capital of Israel.

    4 — Language
    A. The state’s language is Hebrew.
    B. The Arabic language has a special status in the state; Regulating the use of Arabic in state institutions or by them will be set in law.
    C. This clause does not harm the status given to the Arabic language before this law came into effect.

    5 — Ingathering of the exiles
    The state will be open for Jewish immigration and the ingathering of exiles

    6 — Connection to the Jewish people
    A. The state will strive to ensure the safety of the members of the Jewish people in trouble or in captivity due to the fact of their Jewishness or their citizenship.
    B. The state shall act within the Diaspora to strengthen the affinity between the state and members of the Jewish people.
    C. The state shall act to preserve the cultural, historical and religious heritage of the Jewish people among Jews in the Diaspora.

    7 — Jewish settlement
    A. The state views the development of Jewish settlement as a national value and will act to encourage and promote its establishment and consolidation.

    8 — Official calendar
    The Hebrew calendar is the official calendar of the state and alongside it the Gregorian calendar will be used as an official calendar. Use of the Hebrew calendar and the Gregorian calendar will be determined by law.

    9 — Independence Day and memorial days
    A. Independence Day is the official national holiday of the state.
    B. Memorial Day for the Fallen in Israel’s Wars and Holocaust and Heroism Remembrance Day are official memorial days of the State.

    10 — Days of rest and sabbath
    The Sabbath and the festivals of Israel are the established days of rest in the state; Non-Jews have a right to maintain days of rest on their Sabbaths and festivals; Details of this issue will be determined by law.

    11 — Immutability
    This Basic Law shall not be amended, unless by another Basic Law passed by a majority of Knesset members.

    Μου αρέσει!

  90. Ο/Η δεξιος λέει:

    Θα σου πω τι δεν αρέσει σε όλα αυτά και φυσικά παρόμοια ήσαν – δεν ξέρω αν είναι ακόμη – αυτονόητα στην Ελλάδα.

    The land of Israel is the historical homeland of the Jewish people, in which the State of Israel was established.
    B. The State of Israel is the national home of the Jewish people, in which it fulfills its natural, cultural, religious and historical right to self-determination.
    C. The right to exercise national self-determination in the State of Israel is unique to the Jewish people.

    Αντίστοιχα ίσχυαν και ακόμη ισχύουν στην Ελλάδα,Ωστόσο οι μοντέρνοι ιστορικοί,διανοούμενοι κλπ δεν θέλουν να ακούν για «ιστορική πατρίδα»: δεν θέλουν να ακούν για τρισχιλιετή ιστορία του ελληνισμού αλλά προτιμούν να λένε ότι πρόκειται περί μιας κατασκευής 200 ετών η οποία αύριο μπορεί να αλλάξει.Το C σημαίνει ότι καμμιά τοπική μειονότητα π.χ. κάποιοι Παλαιστίνιοι που έχουν πλειοψηφία σε μια περιοχή ή παρ ημίν κάποιοι αύριο στη Θράκη δεν μπορούν να κηρύξουν ανεξαρτησία ακόμη και αν πλειοψηφούν.

    Πιο κάτω :
    Ως προς την γλώσσα φυσικά το Ισραήλ είναι πιο προχωρημένο.Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμμιά άλλη επίσημη γλώσσα πλην της ελληνικής.
    Το θέμα της Ιερουσαλήμ ως ενιαίας πρωτεύουσας του Ισραήλ δεν αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες του κόσμου.Εμείς δεν έχουμε αντίστοιχη περίπτωση.
    Το σημείο που πρέπει να προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις είναι το παρακάτω.

    Jewish settlement
    A. The state views the development of Jewish settlement as a national value and will act to encourage and promote its establishment and consolidation.

    Αυτό μάλλον σημαίνει επίσημη υιοθέτηση των εποικισμών στα Κατεχόμενα και βεβαίως έμμεσα οδηγεί σε ώθηση για εθνοκάθαρση διότι εάν εσένα σου περικυκλώσουν το σπίτι με εχθρικό πληθυσμό και σου κόψουν τους δρόμους είναι πιθανό να σηκωθείς να φύγεις μόνος σου.
    Στην Ελλάδα δεν έχουμε κάτι παρόμοιο εκτός αν θεωρήσουμε παρόμοιο τις βραχονησίδες στις οποίες μας απαγορεύει τον εποικισμό η Τουρκία.

    Μου αρέσει!

  91. Ο/Η δεξιος λέει:

    Μόλις πήρε την υπηκοότητα,το μπουμπούνισε.

    https://www.thetimes.co.uk/edition/news/westminster-terror-attack-suspect-salih-khater-is-new-british-citizen-lq0hqgj7h

    Μου αρέσει!

  92. Ο/Η δεξιος λέει:

    Κάποιοι επιστρέφουν γιατί άλλα περίμεναν και άλλα βρήκαν.

    http://www.iefimerida.gr/news/437847/proin-sklava-toy-isis-pige-sti-germania-gia-na-glitosei-ki-epese-pano-ston-tzihantisti

    Μου αρέσει!

  93. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Τα μονδερνα πραγματα εχουν να κανουν και με τη μοδα, δεξιε
    «easy come, easy go»
    τουλαχιστον οσα δεν εχουν ουσια

    Ο εθνομηδενισμος δεν ειναι, θεωρω, η επιλογη της μεγαλης πλειοψηφιας των ελληνων, ανεξαρτητα πολιτικης θεσης
    δεν παλεψανε οι προηγουμενες γενιες για ελευθερια και δημοκρατια για να ερθουν καποιοι φελλοι εκ του ασφαλους να μας κανουν κηρυγμα για το νεο ιδανικο του πολυπολιτισμου και περι ισοπεδωσης των παντων, μοιραζοντας ευκολα χαρακτηρισμους την πραγματικη σημασια των οποιων φαινεται οτι αγνοουν..

    Ο οδηγος θα πρεπει να ειναι μια δημοκρατικη ευρωπη των λαων με πολιτες ελευθερους, και οχι ενα συνολο πολιτων-καταναλωτων,’υποταγμενων’, αμορφη μαζα – ερμαιο του καθε ηγετη/ιδεολογιας/θρησκειας/οικονομικου συστηματος.

    Μου αρέσει!

  94. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Αυτη η μεση ανατολη!… (#4)

    Τι ειρωνεια
    Αυτοι που χρησιμοποιουν τις ελευθεριες της δυσης οχι για απελευθερωτικους σκοπους αλλα για να αυτοπεριχαρακωνονται και για να πιεζουν, στις χωρες τους επιβαλλουν πραγματα και περιοριζουν την εκφραση και τα ανθρωπινα δικαιωματα.

    Ο μικρος, εδω, κραταει την εικονα του φυλακισμενου του πατερα, Raif Badawi

    ….ο οποιος εκανε το λαθος να θεωρησει οτι μπορει να εκφραζεται ελευθερα σε ενα κρατος του οποιου και η ονομασια ειναι ενα μικρο ανεκδοτο : σαουδικη αραβια, η αραβια των Σαουντ(!), μιας οικογενειας/φυλης(tribe)/βασιλικου οικου δλδ
    και ας αφησουμε στην ακρη το ισλαμικης εμπνευσης συνταγμα – γιατι αραγε να ασχοληθει κανεις με ενα συνταγμα μη δυτικης χωρας..

    Ζηταει τον πατερα του λοιπον ο μικρος, απο τον καναδα οπου εχει βρει καταφυγιο η οικογενεια του, σε μια απο τις πιο δυνατες εικονες που εχω δει εδω και πολυ καιρο
    και χωρις να ειναι η μονη περιπτωση φυσικα, με πολλες προσωπικοτητες μαλιστα υπερ των γυναικειων δικαιωματων να εχουν συλληφθει τον τελευταιο καιρο, της αδερφης του Badawi συμπεριλαμβανομενης.

    Και μπραβο στον καναδα που ειπε οτι ειπε την περασμενη βδομαδα, κι ας εχασε εκατομμυρια δολλαρια, γιατι μας εχουν ζαλισει να μην πω τι με την ιεροτητα και το υπερανω που εχει το οτιδηποτε σε αυτη την υπερσυντηρητικη χωρα επειδη βρισκεται η μεκκα εκει, λες και δεν υπαρχουν αλλοι ιεροι τοποι ή αλλες χωρες με ιερους τοπους, ή λες και η ‘ιεροτητα’ ενος οποιουδηποτε πραγματος θα πρεπει να επιβαλει την σιωπη..

    Μου αρέσει!

  95. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Δε νομίζω ότι μέτρο σύγκρισης αυτών που κάνει το Ισραηλινό κράτος μπορεί να είναι οι δικτατορίες της γύρω περιοχής.

    Μου αρέσει!

  96. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «γιατι μας εχουν ζαλισει να μην πω τι με την ιεροτητα και το υπερανω που εχει το οτιδηποτε σε αυτη την υπερσυντηρητικη χωρα επειδη βρισκεται η μεκκα εκει,»

    Μας έχουν ζαλίσει τον έρωτα με την Σαουδική Αραβία όχι γιατί βρίσκεται η Μέκκα εκεί (ποιός την χέζει την Μέκκα) αλλά γιατί εκεί βρίσκονται τα πετρέλαια.

    Μου αρέσει!

  97. Ο/Η Αλικη λέει:

    Θανάση, οι υπερβολικές απαιτήσεις απεναντι στο κράτος του Ισραήλ αποτελουν συγκεκαλυμμενο αντισημιτισμό.

    Οι αντισημίτες, επειδη δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με λογικά επιχειρήματα τις προκαταλήψεις τους -δεδομένου οτι ειναι βαθιές, σκοτεινές και, εν πολλοίς, άλογες-, χρησιμοποιούν ως άλλοθι τις εκάστοτε πολιτικές του κρατους του Ισραήλ.

    ΥΓ: Γενικά, βρίσκω πολυ καίριες τις επισημάνσεις σου επι του θεματος.

    Μου αρέσει!

  98. Ο/Η δεξιος λέει:

    @ Θανάσης

    Η ιστορία δεν έχει μόνο αγώνες περί ελευθερίας.Εάν πας πιο πίσω σε ακόμη προηγούμενες γενιές θα βρείς άπειρούς που εξισλαμίσθηκαν για να έχουν υλικά οφέλη.
    Πολλοί θα το κάνουν και αυτόν τον αιώνα.
    Στις ειδήσεις που πέρασαν στα ψιλά εγράφη ότι ο πληθυσμός της Αιγύπτου έφθασε τα 110 εκατομμύρια.Ωστόσο εάν βγεις στον δρόμο και ρωτήσεις τον μέσο Έλληνα θα σου πεί ότι ανησυχεί περισσότερο για τα Σκόπια παρά για την Αίγυπτο,ακόμη και εκεί στην Κρήτη που είναι πιο κοντά.
    Έτσι και πέσει ο Σίσι και έλθουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι πάλι όλοι θα βρεθούν προ εκπλήξεως για όσα θα συμβούν.Demography is destiny.

    Μου αρέσει!

  99. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ωστόσο εάν βγεις στον δρόμο και ρωτήσεις τον μέσο Έλληνα θα σου πεί ότι ανησυχεί περισσότερο για τα Σκόπια παρά για την Αίγυπτο,»

    Αυτά να τα πεις και σε αυτούς που την έχουν δεί σύγχρονοι μακεδονομάχοι και θεωρούν ότι από τα Σκόπια προέρχονται οι μεγάλοι στρατηγικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα. 😉
    Από την άλλη βέβαια πάλι λάθος είσαι, κοιτάς την Αίγυπτο και δεν κοιτάς την Τουρκία του μεγαλομανούς ισλαμιστή σατράπη δίπλα μας – όπα, το ξέχασα, αυτουνού ήσουν ο φανατικότερος υποστηρικτής εδώ μέσα…

    Μου αρέσει!

  100. Ο/Η δεξιος λέει:

    Tην Τουρκία όλοι την έχουν υπ όψιν τους στην Ελλάδα,την Αίγυπτο κανείς.Αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση του Μόρσι ήταν σύμμαχος του Ερντογάν και ανετράπη με πραξικόπημα.
    Ή από τη μια μεριά ή από την άλλη ή και από τις δύο θα έλθουν.

    https://www.newsweek.com/will-turkeys-economic-crisis-send-millions-refugees-europe-and-threaten-1074914

    Μου αρέσει!

  101. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Tην Τουρκία όλοι την έχουν υπ όψιν τους στην Ελλάδα,την Αίγυπτο κανείς.»

    Γιατί η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα, όχι η Αίγυπτος, για αυτό.

    Μου αρέσει!

  102. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Νομίζω ότι τα έχουμε μπερδέψει. Απο ολοκληρωτικά κληρονομικά ή όχι καθεστώτα δεν έχουμε απαιτήσεις. Απο ένα κράτος που θέλει να περιλαμβάνεται στα δημοκρατικά έχουμε. Και η συμπεριφορά του Ισραήλ θυμίζει το καθεστώς της Νότιας Αφρικής όταν ο Μαντέλα ήταν στη φυλακή.

    Μου αρέσει!

  103. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Αλικη,
    μερσι.. 🙂

    δπ,
    το πετρελαιο ειναι πολυ σημαντικο μεν, αλλα οχι το μονο στοιχειο της γεωπολιτικης της περιοχης

    δεξιε,
    ειμαι της ρεαλιστικης σχολης, τα ξερω αυτα που λες
    ( χωρις να υπερβαλλουμε παντως.. )
    αλλοι πρεπει να δουν την πραγματικοτητα και να σταματησουν να πετανε στα συννεφα με μονοκερους και αγγελακια

    Μου αρέσει!

  104. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «το πετρελαιο ειναι πολυ σημαντικο μεν, αλλα οχι το μονο στοιχειο της γεωπολιτικης της περιοχης»

    Σαφώς όχι το μόνο αλλά το σημαντικότερο, σε ότι αφορά τουλάχιστον την στάση της Δύσης απέναντι στην θεοκρατία της Σαουδικής Αραβίας.

    Μου αρέσει!

  105. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    «Δε νομίζω ότι μέτρο σύγκρισης αυτών που κάνει το Ισραηλινό κράτος μπορεί να είναι οι δικτατορίες της γύρω περιοχής.»
    «Νομίζω ότι τα έχουμε μπερδέψει. Απο ολοκληρωτικά κληρονομικά ή όχι καθεστώτα δεν έχουμε απαιτήσεις. »

    –σχο,
    Ακουγεται καπως παραξενα αυτο
    δηλαδη απο τα μη δημοκρατικα καθεστωτα δεν υπαρχουν απαιτησεις?
    και υπαρχουν μονο ( κυριως) για τα δημοκρατικα?
    ισα ισα, το αντιθετο πρεπει να συμβαινει

    Υστερα, θεωρεις οτι ειναι θεμα «καθεστωτων» η σταση των αραβικων και μουσουλμανικων χωρων απεναντι στο ισραηλ?
    το δημοσιο αισθημα δηλαδη στις αραβικες χωρες ειναι προς την αντιθετη κατευθυνση?

    Το εχουμε ξανασυζητησει και θεωρω οτι ολοι οι λαοι της περιοχης θα πρεπει να αντιμετωπιζονται με τους ιδιους ορους και χωρις ‘double standards’

    «Απο ένα κράτος που θέλει να περιλαμβάνεται στα δημοκρατικά έχουμε.»

    –Μια χαρα δημοκρατια ειναι το ισραηλ, ακομα και συγκρινομενο οχι με τις γυρω του αραβικες χωρες, αλλα με χωρες της δυσης, που δεν εχουν τα τρομακτικα ζητηματα ασφαλειας και υπαρξης που εχει το ισραηλ, με τα μικρα και μεγαλα προβληματα φυσικα που καθε μια – δημοκρατια – εχει
    Εχεις δει πολλες χωρες που να εχουν μπει φυλακη πρωην προεδρος δημοκρατιας(για σεξουαλικη παρενοχληση) και πρωθυπουργος(ολμερτ,διαφθορα) και να ανακρινονται τακτικα οι πρωθυπουργοι και ..οι συζυγοι τους?

    Και σε τελικη αναλυση, τι ακριβως θα πρεπει να κανει/ειχε κανει, το ισραηλ, να πει ‘σφαξε μ`αγα ν`αγιασω’ ετσι ωστε να ικανοποιηθουν οι απαιτησεις που εχουν καποιοι παρακολουθουντες απο μακρια και καποιοι μεσα απο το ισραηλ?
    ή να σταματησει να υπαρχει ?
    ή μηπως οι αραβες δεν ειχαν προβλημα απο παλια για τη δημιουργια ενος εβραικου κρατους και ξαφνικα καποια στιγμη αλλαξαν γνωμη απο τις πραξεις του κρατους του ισραηλ?

    Το ισραηλ εχει το δικαιωμα, και την υποχρεωση, απεναντι στους πολιτες του να προστατευσει τον εαυτο του, ειδικα οταν απεναντι του εχει δικτατοριες, ισλαμιστικα και αλλα καθεστωτα που το περιτριγυριζουν και το απειλουν απο την πρωτη στιγμη της δημιουργιας του.

    Μην εχεις αυταπατες, σχο, το προβλημα των αραβων της παλαιστινης, αλλα και ..γενικοτερα, δεν ειναι η δημιουργια ενος ακομα αραβικου κρατους αλλα, απο την αρχη, η αποτροπη της δημιουργιας και στη συνεχεια η αποδομηση του ισραηλ.
    ‘From river to the sea’ θα σου πει η συντριπτικη πλειοψηφια των παλαιστινιων για το ποια θα πρεπει να ειναι τα ορια ενος παλαιστινιακου κρατους..

    «Και η συμπεριφορά του Ισραήλ θυμίζει το καθεστώς της Νότιας Αφρικής όταν ο Μαντέλα ήταν στη φυλακή.»

    –Δηλαδη?
    τι ακριβως εννοεις

    Γιατι εγω αλλες χωρες ξερω να μην εχουν πλεον εβραιους ή να μην ειτρεπουν την εισοδο σε ισραηλινους
    και αλλους πρωθυπουργους να αναφερουν οτι δεν θελουν εβραιοι να ..μολυνουν τους ιερους τοπους τους (τεμενος al aqsa και γυρω χωροι – ορος του ναου για τους εβραιους) με τα ‘filthy feet’ τους
    Abbas: We won’t allow Jews with their “filthy feet” to “defile our Al-Aqsa Mosque”

    και αλλοι καθοριζονται σαν δευτερης ταξης πολιτες (dhimmi) και με το νομο – τη σαρια – σε ισλαμικες δημοκρατιες, απολυταρχιες, δικτατοριες και θεοκρατιες..

    (αυτο με τις συντομες απαντησεις , μπορεις να μου πεις πως το καταφερνεις? 😀 )

    Μου αρέσει!

  106. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Θανάση, είναι που γράφω απο κινητό 😎

    Απο ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν εχω απαιτήσεις. Είναι σα να ζητάω τα ρέστα απο το Μαδούρο, τον Κιμ και τους Σαουντ. Και να τους ζητήσεις τα ρέστα σε γράφουν.

    Τα δημοκρατικά πρέπει να το αποδεικνύουν.

    Πέρα απο τις δυσανάλογα σκληρές πολιτικές του Ισραήλ, δεν δίνω μεγάλες πιθανότητες μεσομακροπρόθεσμα να αποδώσει ο τρόπος αντιμετώπισης των Παλαιστινίων που έχουν κι αυτοί δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια τουλάχιστον στα εδάφη του 67 που είναι τα μισά απο τα εδάφη του ΟΗΕ της δεκαετίας του 40. Τουλάχιστον σε αυτά τα εδάφη πρέπει να εχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν και οι απέξω.

    Μου αρέσει!

  107. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Σκηνές Βερολίνου 1945 εξελίσσονται τις τελευταίες μέρες σε μια ημιαγροτική περιοχή κοντά στα σύνορα Ιράκ-συριας (Baghouz), όπου και παραμένουν τα τελευταία υπολείμματα του ισλαμικού κράτους (IS)

    Σε μια μικρή περιοχή βρισκόντουσαν μαζί σκληροπυρηνικοί μαχητές του ΙS και οι οικογένειές τους, και άνθρωποι που δεν είχαν διαλέξει να είναι εκεί – ανθρώπινες ασπίδες, αιχμάλωτοι, θύματα απαγωγών, εκβιασμού κλπ). Aυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η επιχείρηση εναντίον του τελευταίου κομματιού του ισλαμικού κράτους πήγαινε πολύ αργά, έτσι ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους αμάχους να φεύγουν από τον καταυλισμό της Baghouz.
    Δεν μιλάμε για μικρο αριθμό αλλά για πολλές χιλιάδες γυναίκες, παιδιά, τραυματίες αλλά και μαχητές οι οποίοι έφυγαν από τον καταυλισμό και παραδόθηκαν στις συριακές δημοκρατικές δυνάμεις (SDF)
    (πιθανόν από το Δεκέμβρη και κοντά στις τριάντα χιλιάδες..)
    Ανάμεσά τους, γυναίκες και παιδιά γιεζιντι που είχαν παρθεί σκλάβοι και άμαχοι που χρησιμοποιούνταν σαν ανθρώπινες ασπίδες.
    Ο μεγάλος αριθμός, όμως, είναι οπαδοί του χαλιφάτου που το ακολούθησαν μέχρι το τέλος και οικογένειες των μαχητών του ISIS. Χαρακτηριστικές οι ISIS wives οι οποίες είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία σκληρές και αμετανόητες υποστηρίκτριες της ιδεολογίας του χαλιφάτου (αλλά και της πρακτικής..)
    https://twitter.com/AFP_Beirut/status/1103210431043330048

    Πολλές φωτογραφίες και πολλές ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα πρόσωπα και τα γεγονότα, και οι οποίες θα βγουν τον επόμενο καιρό, ειδικά σε σχέση με τους ξένους που ακολούθησαν το κάλεσμα του ισλαμικού κράτους και μετέβησαν στη σύρια.

    **
    Για όποιον ενδιαφέρεται
    — ρεπορτάζ του AP «To the bitter end, IS militants remain organized and brutal
    By SARAH EL DEEB » (ψάξτε στο Γκουγκλ)

    — βίντεο του ΑΡ με κάποιες isis wives

    (https://

    http://www.youtube

    .com/watch?time_continue=3&v=xThbokz0HyE )

    —το hashtag Baghouz στο τουιτερ

    Μου αρέσει!

  108. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Σκηνές Βερολίνου 1945 εξελίσσονται τις τελευταίες μέρες σε μια ημιαγροτική περιοχή κοντά στα σύνορα Ιράκ-συριας (Baghouz), όπου και παραμένουν τα τελευταία υπολείμματα του ισλαμικού κράτους (IS)

    Σε μια μικρή περιοχή βρισκόντουσαν μαζί σκληροπυρηνικοί μαχητές του ΙS και οι οικογένειές τους, και άνθρωποι που δεν είχαν διαλέξει να είναι εκεί – ανθρώπινες ασπίδες, αιχμάλωτοι, θύματα απαγωγών, εκβιασμού κλπ). Aυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η επιχείρηση εναντίον του τελευταίου κομματιού του ισλαμικού κράτους πήγαινε πολύ αργά, έτσι ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους αμάχους να φεύγουν από τον καταυλισμό της Baghouz.
    Δεν μιλάμε για μικρο αριθμό αλλά για πολλές χιλιάδες γυναίκες, παιδιά, τραυματίες αλλά και μαχητές οι οποίοι έφυγαν από τον καταυλισμό και παραδόθηκαν στις συριακές δημοκρατικές δυνάμεις (SDF)
    (πιθανόν από το Δεκέμβρη και κοντά στις τριάντα χιλιάδες..)
    Ανάμεσά τους, γυναίκες και παιδιά γιεζιντι που είχαν παρθεί σκλάβοι και άμαχοι που χρησιμοποιούνταν σαν ανθρώπινες ασπίδες.
    Ο μεγάλος αριθμός, όμως, είναι οπαδοί του χαλιφάτου που το ακολούθησαν μέχρι το τέλος και οικογένειες των μαχητών του ISIS. Χαρακτηριστικές οι ISIS wives οι οποίες είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία σκληρές και αμετανόητες υποστηρίκτριες της ιδεολογίας του χαλιφάτου (αλλά και της πρακτικής..)
    https://twitter.com/AFP_Beirut/status/1103210431043330048

    Πολλές φωτογραφίες και πολλές ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα πρόσωπα και τα γεγονότα, και οι οποίες θα βγουν τον επόμενο καιρό, ειδικά σε σχέση με τους ξένους που ακολούθησαν το κάλεσμα του ισλαμικού κράτους και μετέβησαν στη σύρια.

    **
    Για όποιον ενδιαφέρεται
    — ρεπορτάζ του AP «To the bitter end, IS militants remain organized and brutal
    By SARAH EL DEEB » (ψάξτε στο Γκουγκλ)

    — βίντεο του ΑΡ με κάποιες isis wives
    (¨»Civilians leave last area held by IS militants Associated Press» google)

    —το hashtag Baghouz στο τουιτερ

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.