Θα είναι χειρότερο από το σχέδιο ΑΝΑΝ ( δείτε το σε σκίτσα)

Εγραφα το 2010 στην καλύβα ψηλά στο βουνό   anan-2004

Το είδα ετεροχρονισμένα (7 χρόνια μετά) και σκέφτηκα ότι αξίζει να το δουν και οι αναγνώστες της καλύβας.
http://www.cslab.ntua.gr/~jdros/pub/annan_comic.pdf

Βλέπω έχουν βγει πάλι όλα τα μωρά στην πίστα να προπαγανδίσουν υπέρ της δουλοπρεπούς -και απειλητικής-  «λύσης»

Και υπάρχει και το υπερόπλο που λέγεται κομαντάντε Αλέξης.

Δεν πρέπει να παραδοθεί η Κύπρος στον Αττίλα.

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in σχολιαστής. Bookmark the permalink.

65 Responses to Θα είναι χειρότερο από το σχέδιο ΑΝΑΝ ( δείτε το σε σκίτσα)

  1. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    Ολα αυτα θα ειναι σωστα αν (σε περιπτωση που αποτυχει η σημερινη προσπαθεια) το επομενο σχεδιο θα ειναι καλυτερο απο το προηγουμενο, οθεν θα αποδειχτει οτι η εθνοπατριωτικη πολιτικη του προεδρου Τασου και του ΚαΚ ηταν εποφελης για τη χωρα.
    Αλλα -εξ οσων γνωριζω-, οπως συμβαινει διεθνως και παντα, οταν στο τραπεζι των διαπραγματευσεων καθονται ενας νικητης και ενας νικημενος (που προκαλεσε μια συρραξη αλλα δραπετευσε απο το πεδιο της μαχης), ο πρωτος καθεται σε πολυθρονα και ο δευτερος σε σκαμνι.
    Ειδικα αν δεν διαθετεις ισχυρη ενοπλη διπλωματια και η εξωτερικη σου πολιτικη (κουνωντας το δαχτυλο στην Ευρωπη) εχει οδηγησει τη χωρα σε διεθνη απομονωση.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    επωφελης

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ο νικητής πήρε το 37%
    Υπάρχει λόγος να δώσουμε τον έλεγχο όλου του νησιού στον Αττίλα?
    Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος με ένα τμήμα της κατεχόμενο.
    Φτάνει Αυτό, δε θέλουμε χειρότερα

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Η μόνη λύση που υπάρχει είναι η Κύπρος να συνεχίσει την πορεία της χωρίς να παραχωρήσει δικαιώματα στον Τούρκο εισβολέα
    Το σχέδιο τύπου ΑΝ ΑΝ
    θα την καταστήσει γιουσουφάκι του σουλτανου

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Το ερώτημα αγαπητέ Σχολιαστή προκύπτει από τη στιγμή που δεχθούμε ότι το ότι δεν θέλουμε χειρότερα δεν σημαίνει και ότ5ι δεν θα έρθουν.
    Η μόνη λύση που αναφέρεις παραπάνω (δηλαδή η Κύπρος να συνεχίσει με τα πράγματα ως έχουν) είναι η μόνη λύση που θεωρούμε θετική.
    Κατά τα άλλα υπάρχουν και άλλες, οι περισσότερες βέβαια είναι αρνητικές, αλλά εν πάσει περιπτώσει θεωρώ ότι δουλειά μας είναι να βορύμε μια (ή περισσότερες) θετικές και στο σενάριο ότι τα πράγματα δεν θα παραμείνουν ως έχουν.
    Αν δεν το κάνουμε φοβούμαι ότι εγκλωβιζόμαστε σε μια κατάσταση όπου η απουσία εναλλακτικών μας καθιστά εύκολους αντιπάλους για τον οποιονδήποτε έχει το στοιχειώδες πλεονέκτημα σε οποιαδήποτε διαμάχη να διαθέτει εναλλακτικές.
    Αυτό σαν γενική παρατήρηση, δεν είμαι ειδικός επί του θέματος.
    Και ακόμη μία (παρατήρηση) ότι αξία και αν έχει.
    ¨οσες φορές ο ελληνισμός υπέστη εθνικές καταστροφές (έστω τις περισσότερες) αυτές ακολούθησαν πολιτικές επίδειξης πυγμής και δεν θυμάμαι κάποια που να είναι αποτέλεσμα πολιτικής συμβιβασμών.
    Ιστορικά αν το δούμε δηλαδή και βάζοντας υπό εξέταση τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη ο ελληνισμός
    Βέβαια θα μου πεις ότι αυτό δεν αποτελεί τεκμήριο για μια θέση «άμα συμβιβαζόμαστε, είναι προς όφελός μας» και θα συμφωνήσω,αλλά μήπως τα πράγματα για να έχουμε άποψη για μία στρατηγική κίνηση (αν είναι θετική ή αρνητική) πρέπει να τα δούμε πιο ψύχραιμα και πιο ..αναλυτικά;;
    (αναρωτιέμαι ..φωναχτά :lol:)

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Το δίλημμα είναι σχετικά απλό: από την μία υπάρχει ο πολύ σημαντικός κίνδυνος να περιέλθει όλο το νησί κάτω από τον έλεγχο της Τουρκίας από μία κακή λύση (που κατ’ ουσίαν δεν θα είναι λύση) και από την άλλη, στην περίπτωση που τελικά δεν υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει τόσο εμείς εδω οσο και οι ελληνοκύπριοι να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την ιδέα της διχοτόμησης του νησιού. Καμία από τις δύο προοπτικές δεν είναι καλή, και σίγουρα καμία τους δεν είναι συναισθηματικά ευχάριστη, κάθε άλλο. Εδω όμως που έχουν φτάσει τα πράγματα έχει κανείς να επιλέξει μεταξύ μίας κακής επιλογής και μίας πολύ κακής.

    Προσωπικά ως κακή επιλογή θεωρώ αυτή της διχοτόμησης και ως πολύ κακή αυτή που μαγειρεύουν, μία λύση τύπου συνομοσπονδίας που σταδικά θα οδηγήσει όλο το νησί κάτω από τον έλεγχο της Τουρκίας (και σε ένα μελλοντικό χρόνο ενδεχομένως και στον εκτουρκισμό του). Ας το συνειδητοποιήσουμε πως δεν υπάρχουν πλέον καλες επιλογές στο τραπέζι, υπάρχουν μόνο κακές, και οφείλουμε να επιλέξουμε την λιγότερο κακή.

    ΥΓ. Μεγάλο τακτικό σφάλμα της ελληνοκυπριακής πλευράς, και το πρόεδρου Αναστασιάδη προσωπικά, το γεγονός ότι δεν φρόντισε από την αρχή να καταστήσει σαφές προς την άλλη πλευρά πως αν δεν τα βρούν παίζει πλέον και το χαρτί της διχοτόμησης. Αφαιρώντας το από την διαπραγμάτευση, κατ’ ουσίαν αποδυνάμωσε την διαπραγματευτική ισχύ της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ο Γιούνκερ θα εκπροσωπήσει την απόστολή της ΕΕ στην διάσκεψη της Γενεύης.

    http://www.kathimerini.gr/890775/article/epikairothta/politikh/kypriako-o-gioynker-8a-ekproswphsei-thn-ee-sth-geneyh

    Από τον πρόεδρο της Ζαν Κλοντ Γιουνκερ θα εκπροσωπηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, όπως δήλωσε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του, Μαργαρίτης Σχοινάς.

    «Σήμερα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν, θα ηγηθεί της αποστολής της ΕΕ στη Γενεύη», δήλωσε ο Σχοινάς, σημειώνοντας ότι «όπως αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. και η επανενωμένη Κύπρος θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ, οπότε η εξαιρετική σημασία της συμμετοχής του Προέδρου Γιούνκερ είναι προφανής, καθώς αυτός βρισκόταν σε στενή επαφή με τους δύο ηγέτες όλο το τελευταίο διάστημα».

    «Θα επανέλθουμε με την πλήρη σύνθεση της αποστολής», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αγαπητέ Αναγνώστη

    Δεν βλέπω να είναι επίδειξη πυγμής η θέση ότι δεν θέλει η Κυπριακή Δημοκρατία την Τουρκία να έχει κυρίαρχο λόγο για όλη την επικράτεια του νησιού.

    Αν το τίμημα της ήττας ήταν η κατοχή απο την Τουρκία του 37% του νησιού, ποιος ο λόγος να γίνει το 37, 100%. Να το κάνουμε …προληπτικά για να μη μας βρει καμια συμφορά; 🙂

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η δεξιος λέει:

    Δεν επιλέγουμε «εμείς».Επιλέγουν οι Κύπριοι,οι οποίοι επιλέγουν βάσει της δικής τους αντίληψης περί ιστορίας και φυσικά των σημερινών τάσεών τους.
    Χονδρικά οι Κύπριοι χωρίζονται στην αριστερά (ΑΚΕΛ),τη δεξιά (ΔΗΣΥ και κάποια νέα κόμματα) και το μακαριακό Κέντρο (ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ).
    Από αυτούς για το ΑΚΕΛ και το μακαριακό Κέντρο που μαζί αποτελούν την πλειοψηφία η διχοτόμηση είναι ανάθεμα και για ιστορικούς λόγους – θεωρείται δικαίωση του Γρίβα – και για σημερινούς.Το ΑΚΕΛ θέλει πάση θυσία την επαναπροσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους ώστε να υπάρξει ως διεθνιστικό κόμμα της αριστεράς ενώ το μακαριακό Κέντρο θέλει τη διατήρηση της υπόστασης του κυπριακού κράτους πάση θυσία γιατί σε αυτήν οφείλει την ύπαρξή του.Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο για περισσότερες παραχωρήσεις προς τους Τουρκοκύπριους ενώ το Κέντρο δεν δέχεται άλλη λύση από κράτος με σχέση πλειοψηφίας – μειοψηφίας Ε/Κ -Τ/Κ,πράγμα αδύνατον μετά από την στρατιωτική κατάληψη του βορρά από τους Τούρκους.
    Η δεξιά που είναι ο φορέας του ελληνικού εθνικισμού στο νησί είναι υποχρεωμένη να συμβιβασθεί.
    Εάν ο Αναστασιάδης επιχειρήσει σήμερα να θέσει ζήτημα διχοτόμησης θα καταγγελθεί ως συνεχιστής της ΕΟΚΑ Β΄και η συναίνεση στο Εθνικό Συμβούλιο θα καταρρεύσει.Εάν το ζήτημα παραταθεί επ αόριστον θα πάμε σε αναγνωρίσεις του Τ/Κ κράτους ή και ανατροπή των πληθυσμιακών ισορροπιών και τελικά σε διχοτόμηση χωρίς επιστροφή εδαφών.Το Κέντρο δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένο να κάνει υποχωρήσεις ούτε διαπραγματεύσεις σε άλλη βάση πέρα από τη διατήρηση της Κύπρου ως ενιαίας ασχέτως του κινδύνου αυτού.Επομένως ο Αναστασιάδης συμμαχεί συγκυριακά με το ΑΚΕΛ για να κάνουν υποχωρήσεις και να επιτευχθεί λύση ομοσπονδίας.Μπορεί στο πίσω μέρος του μυαλού του να υπάρχει η σκέψη ότι εάν το νέο κράτος αποδειχθεί δυσλειτουργικό,σε μια δεύτερη φάση θα υπάρξει διχοτόμηση στα νέα σύνορα και για το λόγο αυτό το εδαφικό είναι κεφαλαιώδες.Δεν το ξέρουμε αυτό βέβαια.
    Δεδομένου ότι η όποια λύση πρέπει να εγκριθεί από δημοψήφισμα θα πρέπει να μην ξεπερνά και τις κόκκινες γραμμές του λαού.
    Όσον αφορά το 2004,εκείνο που συνέβη είναι ότι το ΑΚΕΛ πούλησε τον Κληρίδη στη στροφή και κατέβασε ως κοινό υποψήφιο τον Τάσσο Παπαδόπουλο που ήταν γνωστό ότι θα τορπιλλίσει τη λύση.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Δεν επιλέγουμε «εμείς».Επιλέγουν οι Κύπριοι,οι οποίοι επιλέγουν βάσει της δικής τους αντίληψης περί ιστορίας και φυσικά των σημερινών τάσεών τους.»

    Δεκτό, η επιλογή αφορά πρωτίστως τους κύπριους. Αφορά όμως και την Ελλάδα σε ένα βαθμό, και αυτό επειδή οι κύπριοι είναι κομμάτι του ελληνισμού. Και επιπλέον, επειδή παραμένουμε ακόμα μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις.

    «Η δεξιά που είναι ο φορέας του ελληνικού εθνικισμού στο νησί είναι υποχρεωμένη να συμβιβασθεί.»

    Δεν ξέρω τι ακριβώς υποστηρίζει η κυπριακή δεξιά αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι ο Αναστασιάδης το 2004 ήταν φανατικά υπερ του σχεδίου Ανάν.

    «Μπορεί στο πίσω μέρος του μυαλού του [Αναστασιάδη] να υπάρχει η σκέψη ότι εάν το νέο κράτος αποδειχθεί δυσλειτουργικό,σε μια δεύτερη φάση θα υπάρξει διχοτόμηση στα νέα σύνορα και για το λόγο αυτό το εδαφικό είναι κεφαλαιώδες.Δεν το ξέρουμε αυτό βέβαια.»

    Δύσκολο να είναι αυτή η σκέψη του Αναστασιάδη, παρεκτός και αν μιλάμε για τελείως κουτό αλλά δεν δείχνει τέτοιος, γιατί πολύ απλά σε αυτή την περίπτωση, που θα έχουν πλέον πάει σε μία λύση τύπου συνομοσπονδίας (άλλο αν θα την βαφτίσουν ‘ομοσπονδία’ για να χρυσώσουν το χάπι) η κρατική οντότητα που σήμερα ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει πάψει να υφιστάται. Εαν λοιπόν θελήσει να αποχωρίσει από την συνομοσπονδία, διαχωρίζόμενη από το άλλο κράτος που θα την συνιστά (το τουρκοκυπριακό), θα πρέπει ουσιαστικά να ξεκινήσει από την αρχή την διαδικασία της διεθνούς αναγνώρισής της, με όλο το τεράστιο πολιτικό και διπλωματικό μπέρδεμα που κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται για την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ από το νέο κράτος, την συμμετοχη στην ΕΕ, κλπ.

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η δεξιος λέει:

    Εάν η ΕΕ παραμείνει ΄- γιατί και αυτό είναι υπό συζήτηση – το πιθανότερο είναι με τις δυσλειτουργίες το κράτος αυτό να συνεχίσει να υπάρχει όπως π.χ. υπάρχει το Βέλγιο.
    Εάν η ΕΕ διασπασθεί και εφ όσον το εδαφικό έχει λυθεί,το βελούδινο διαζύγιο αλά Τσεχοσλοβακία είναι εύκολο.
    Εν πάσει περιπτώσει για τους λόγους που ανέφερα ΑΚΕΛ,ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ποτέ δεν θα συζητήσουν στη βάση της διχοτόμησης.Άρα ή συζητάς στη σημερινή βάση ή δεν συζητάς καθόλου.

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    δεξιέ, κανένας δεν τολμά να αναλάβει την ευθύνη
    Οι Τούρκοι βρίσκονται σε εθνικιστική φάση, δεν δίνουν τίποτα και θα βγάλουν τους δικούς μας από τη δύσκολη θεση

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Εάν η ΕΕ διασπασθεί και εφ όσον το εδαφικό έχει λυθεί,το βελούδινο διαζύγιο αλά Τσεχοσλοβακία είναι εύκολο.»

    Πολλά τα ‘Αν’ που θέτεις δεξιέ. Και το πρώτο ειδικά, περί διάσπασης της ΕΕ, δεν αντιλαμβάνομαι πως ακριβώς μπορεί να προωθήσει ένα βελούδινο διαζύγιο μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Η δεύτερη προϋπόθεση πολύ απέχει από το να έχει αγγίξει κάποιο επίπεδο ικανοποιητικής λύσης, οπότε τίποτα δεν μπορούμε να πούμε αυτή την στιγμή.

    Κάτι ακόμα, τα διαζύγια είναι βελούδινα όταν και οι δύο συναινούν στο διαζύγιο, όπως συνέβη σε σχέση με την πρώην Τσεχοσλοβακία. Τι σε κάνει να νομίζεις ότι οι τουρκοκύπριοι, που επηρεάζονται πολύ από την Τουρκία (και μιλάμε για την Τουρκία που κυβερνά ένας απρόβλεπτος μεγαλομανής όπως ο Ερντογάν) θα συναινέσουν σε ένα φιλικό διαζύγιο? Εφόσον αυτή η λύση θα επιλεχτεί ακριβώς επειδή οι δύο κοινότητες θα αδυνατούν να συμβιώσουν αρμονικά (όπως συνέβαινε και κατά το παρελθόν), από που προκύπτει ότι και οι τουρκοκύπριοι θα είναι πρόθυμοι να δώσουν την συναίνεσή τους σε ένα φιλικό διαχωρισμό (α λα Τσεχοσλοβακία) και ότι δεν θα ζητήσουν διάφορα ανταλλάγματα για να δώσουν αυτή την συναίνεση?

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η δεξιος λέει:

    Επειδή αυτοί είναι που το θέλουν και το επιδιώκουν εδώ και δεκαετίες.Τaksim.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οι Τούρκοι θεωρούν τα κατεχόμενα Τουρκική επαρχία.

    Δεν πρόκειται να πάνε βήμα πίσω.

    Οι δικοί δεν ξέρω τι ρόλο παίζουν.

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Επειδή αυτοί είναι που το θέλουν και το επιδιώκουν εδώ και δεκαετίες.»

    Tην διχοτόμηση την ήθελαν παλιά δεξιέ, πλέον όμως, εδω και αρκετά χρόνια ο στόχος είναι να περιέλθει όλο το νησί υπο τον έλεγχο της Τουρκίας – κάτι που με την διχοτόμηση δεν θα ήταν βέβαια δυνατό. Στην τελική, για την διχοτόμηση ποτέ δεν ήταν αναγκαία η συναίνεση της ελληνοκυπριακής πλευράς, μπορούσαν να την έχουν επιβάλλει ανα πάσα στιγμή. Δεν το έκαναν όμως, και από ένα σημείο και μετά δεν το έκαναν γιατί αντιλήφθηκαν ότι μπορούν να πετύχουν ένα στόχο ακόμα καλύτερο, πολύ καλύτερο, τον πλήρη έλεγχο του νησιού. Και αν αυτό τον έλεγχο τον αποκτήσουν με την συναίνεση και την επίσημη υπογραφή των ελληνοκυπρίων, ε τότε τόσο το καλύτερο – ακόμα δε και στην περίπτωση που δεν περπατήσει η αρμονική συμβίωση των δύο κοινοτήτων θα μπορούν πλέον με διάφορους τρόπους να πιέσουν ώστε με την διάλυση της συνομοσπονδίας να βρίσκονται σε ακόμα καλύτερη κατάσταση από ότι είναι τώρα.
    Η διχοτόμηση έχει πια καταστεί για αυτούς ο λιγότερο καλός στόχος, ως εκ τούτου μην τρέφεις αυταπάτες ότι εξακολουθεί να είναι η κύρια επιδίωξή τους. Η επιδίωξη τους πλέον είναι να περιέλθει όλο το νησί κάτω από τον έλεγχό τους.

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Γιάννης -2 λέει:

    Δυσοίωνες Προοπτικές της

    Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό – Καταστροφική Λύση για τον Κυπριακό Ελληνισμό

    INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION ( USA)
    815 Naudain Avenue.
    Claymont, Delaware 19703
    U.S.A

    http://www.professors-PhDs.com
    Mail: IHAHellas@gmail.com
    .
    Ιανουάριος 6 , 2017

    Προς τον,

    Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ελλάδος
    Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύπρου
    Πρωθυπουργό της Ελλάδος
    Υπουργό Εξωτερικών Ελλάδος
    Υπουργό Εξωτερικών Κύπρου
    Ηγεσία της Εκκλησίας Ελλάδος
    Ηγεσία της Εκκλησίας Κύπρου

    Κοιν:
    Αρχηγούς Πολιτικών κομμάτων Ελλάδος
    Αρχηγούς Πολιτικών κομμάτων Κυπρου
    Όλα τα μέλη της Βουλής της Ελλάδος
    Όλα τα μέλη της Βουλής της Κύπρου

    Όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτάς
    Όλους τους Κύπριους Ευρωβουλευτάς

    Δυσοίωνες Προοπτικές της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό – Καταστροφική Λύση για τον Κυπριακό Ελληνισμό

    Έκκληση προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Κυπριακό και Ελληνικό λαό:

    Ως Έλληνες που προέρχονται από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Διασπορά, παρακολουθούμε με φοβερή ανησυχία και αγωνία την επικαιρότητα που αφορά τις εξελίξεις σχετικά με την επερχόμενη Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό. Σε όλους μας η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θυμίζει παραμονές της Τουρκικής εισβολής του 1974. Αυτή συνίσταται από περίεργες ανακοινώσεις των επισήμων, συχνά αντικρουόμενες, χωρίς μια εσωτερική δομή και την ταυτόχρονη βουβαμάρα των άμεσα ενδιαφερόμενων, δηλαδή την πλειοψηφία των Κυπρίων. Μοιάζουμε με ασθενή που τον ετοιμάζουν για χειρουργείο και βρίσκεται σε μια ήπια νάρκωση, ακούμε, βλέπουμε, συνειδητοποιούμε τι πάει να γίνει αλλά δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να αντιδράσουμε. Μπροστά μας όμως υπάρχει μια φοβερή προοπτική που αφορά την ίδια την ύπαρξη μας, εμάς και των Παιδιών μας, η αμείλικτη προοπτική του ότι : Μετά τις 12 Ιανουαρίου εισερχόμαστε σε τροχιά η οποία μπορεί να οδηγήσει στην διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην παγίδευση της Ελλάδας. Δυστυχώς δεν τέθηκαν “κόκκινες γραμμές ” που να διασφαλίζουν κάποια ζωτικά θέματα ύπαρξης του Ελληνισμού της Κύπρου στην διαδικασία των συνομιλιών. Παρόλα αυτά και οι απλές ανακοινώσεις της Ελληνοκυπριακής και Ελλαδικής ηγεσίας περί «ανάγκης άμεσης αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής και τερματισμού εγγυήσεων» οδήγησαν τις συνομιλίες σε εμπλοκή. Με πρωτοβουλία όμως του Προέδρου κ. Αναστασιάδη ξαναξεκίνησαν. Πώς; Με ποίες προϋποθέσεις ή υποχωρήσεις, εφ’ όσον είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι η Τούρκικη πλευρά δεν υποχώρησε στο παραμικρό. Μήπως υποχωρήσαμε και πάλι σε όλα όσα θέτει η Τούρκικη πλευρά ως προϋποθέσεις; Η Τούρκικη πλευρά δείχνει πολύ περισσότερο αξιόπιστη σε αυτά που επιδιώκει και θεωρεί απαράβατα, τα ανακοινώνει δημόσια και στην συνέχεια τα επιτυγχάνει βήμα-προς-βήμα με συνεχείς υποχωρήσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Το χειρότερο όμως για εμάς είναι ότι οι Τούρκικες ανυποχώρητες απαιτήσεις οδηγούν με βεβαιότητα στην πλήρη Τουρκοποίηση της Κύπρου και στον παντελή αφανισμό των Ελληνοκυπρίων από το νησί. Δεν πρόκειται για μια “κακή” ή “μη-βιώσιμη” λύση, αλλά για ολική καταστροφή.
    Ακόμη όμως και αν οι επερχόμενες συνομιλίες ναυαγήσουν, η σύνθεση της “Πενταμερούς Διάσκεψης” πλήττει ανεπανόρθωτα το κύρος και την διεθνή προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά από πολλές παλινωδίες, παραδέχτηκε ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης το προφανές ότι η διάσκεψη θα είναι πενταμερής και σε αυτήν δεν έχει προσκληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, ισχυρίζεται όμως ότι θα την αντιπροσωπεύσει αφού είναι Πρόεδρος. Ο καθένας γνωρίζει ότι στις διασκέψεις αυτού του επιπέδου συμμετέχουν αποκλειστικά οι προσκεκλημένες “Οντότητες: (Κράτη, Κοινότητες)”, συνεπώς ο κ. Αναστασιάδης θα αντιπροσωπεύει απλά την Ελληνό-Κυπριακή Κοινότητα. Το χειρότερο όμως είναι ότι αν καταφέρει να εμφανισθεί ότι συμμετέχει ως Πρόεδρος της “Κυπριακής Δημοκρατίας”, τότε απλά την υποβιβάζει στο επίπεδο της προσκεκλημένης Ελληνο-Κυπριακής Κοινότητας. Έχει εμπεδωθεί από όλους ότι η Τουρκία από το 1974 δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και συνεχώς επιδιώκει την εξαφάνιση της. Μάλιστα η Τουρκία αξιολογεί αυτόν τον στόχο ως τόσο υψηλής προτεραιότητας που έθεσε γι’ αυτόν εν-αμφιβόλω την προοπτική ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα κατά το χρονικό διάστημα που την επιθυμούσε διακαώς. Η Τουρκία γνωρίζει καλά γιατί πρέπει αυτή να είναι η προτεραιότητά της: η διεθνώς αναγνωρισμένη “Κυπριακή Δημοκρατία” είναι το “Κράτος” μας, είναι ο φορέας που διασφαλίζει την ύπαρξη των Ελλήνων της Κύπρου, εξασφαλίζει την ευημερία των πολιτών της και το αύριο των Παιδιών μας. Δυστυχώς, κύριε Πρόεδρε, με αυτές σας τις κινήσεις έχετε πλήξει ανεπανόρθωτα τα θεμέλια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτού του μόνου μέσου που διασφάλισε την ύπαρξη μας μετά το 1974. Ακόμη και αν η Πενταμερής Διάσκεψη ναυαγήσει, θα έχετε, κ. Πρόεδρε, κάνει ανεπανόρθωτη ζημία στο θεσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βέβαια, οι συνέπειες θα είναι πλήρως καταστροφικές αν η Πενταμερής Διάσκεψη επιτύχει τους στόχους της, που κοινή καταθλιπτική πρόβλεψη όλων είναι η αναμενόμενη για άλλη μια φορά υποχώρηση σας, κ. Πρόεδρε, στις ακλόνητες Τούρκικες απαιτήσεις. Δυστυχώς οι επιπτώσεις μιας υποχώρησης στις Τουρκικές απαιτήσεις δεν θα είναι καταστροφικές μόνο για την Κύπρο, αλλά για το σύνολο του Ελληνισμού. Ήδη η Τουρκική ηγεσία έχει εγείρει διεκδικήσεις στα νησιά του Αιγαίου ενώ ακολουθεί μια μακροχρόνια τακτική «Κυπρο-ποίησης της Θράκης». Ακολουθεί δηλαδή στην Θράκη την ίδια στρατηγική που εφάρμοσε στην Κύπρο επί δεκαετίες και ως φαίνεται αποδίδει συνεχώς κέρδη στην Τουρκία. Και επειδή όπως λέει και το ρητό «δρυός πεσούσης, πας Ανήρ ξυλεύεται», είναι σχεδόν βέβαιο ότι μετά από μια Τουρκική επιτυχία στην Κύπρο στο χορό των διεκδικήσεων αναμένεται να εισέλθουν και οι Βόρειοι γείτονες μας. Για αυτό ακριβώς είναι κοινή αντίληψη όλων ότι η Κύπρος αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας ολόκληρου του Ελληνισμού. Συνεπώς, μια λύση που να διασφαλίζει τις βασικές προϋποθέσεις ύπαρξης του Κυπριακού Ελληνισμού είναι υπόθεση των απανταχού Ελλήνων.
    Αξιότιμε. κ. Πρόεδρε σας καλούμε να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και να θέσετε με τον οποιοδήποτε τρόπο ακόμα και τώρα στο παραπέντε τις δικές μας κόκκινες γραμμές: 1) Την πλήρη κατάργηση όλων των Εγγυήσεων και άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, και 2) την επίσημη πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διεθνή-Πολυμερή και όχι Πενταμερή διάσκεψη. Διαφορετικά, κ. Αναστασιάδη, θα καταλήξετε ο τελευταίος, μοιραίος Πρόεδρος της “Κυπριακής Δημοκρατίας” και θα είστε προσωπικά υπεύθυνος, αλλά και τα μέλη της κυβέρνησης σας για το ξεκλήρισμα του Ελληνισμού της Κύπρου. Μοναδική δυστυχώς ακτίνα φωτός προς την αφύπνιση των ναρκωμένων συνειδήσεων είναι το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσόστομου. Συμμεριζόμαστε πλήρως τις ανησυχίες του Αρχιεπισκόπου και καλούμε την Κυπριακή αντιπολίτευση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να πράξει ανάλογα. Καλούμε όμως προπαντός όλους τους Έλληνες της Κύπρου και τους απανταχού Έλληνες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντισταθούμε στις ζοφερές προοπτικές της επερχόμενης καταστροφικής διάσκεψης. Αυτή δεν είναι καμιά λύση επανένωσης του Νησιού, είναι η προδιαγραφόμενη ολική καταστροφή του Κυπριακού Ελληνισμού.

    ΠΗΓΗ: International Hellenic Association

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η δεξιος λέει:

    Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά.Σε όλες τις συζητήσεις για τη μορφή του συντάγματος του νέου κράτους επιμένουν σε διχοτομικές λύσεις για όλες τις πτυχές.Ούτε μπορούν να το πετύχουν όπως λες μόνοι τους.Στρατιωτικά έχουν αυτό που θέλουν και παραπάνω αλλά κανένα άλλο κράτος πλην της Τουρκίας δεν τους αναγνωρίζει.Εκκρεμεί λοιπόν η αναγνώριση.
    Το επιχείρημα ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν πια τη διχοτόμηση το έχει ρίξει στην πιάτσα η ελληνική πολιτική για να αναχαιτίσει το ρεύμα υπέρ της διχοτόμησης που αναπτύσσεται στη δική μας πλευρά αφού όλοι διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει ευνοική λύση.
    Κάνε εσύ την πρόταση και εάν την απορρίψουν λες μετά ότι άλλαξαν θέση και φυσικά εάν συμβεί αυτό,αυτοί θα είναι έκθετοι διεθνώς.
    Αλλά δεν γίνεται αυτό.Εκείνο που γίνεται είναι να φωνασκούν οι δικοί μας ότι με τα πολλά βέτο που ζητούν οι Τούρκοι επιδιώκουν τον έλεγχο όλης της Κύπρου λες και μόνο αυτοί θα έχουν βέτο και όχι οι Ελληνοκύπριοι ενώ είναι προφανές ότι τα πολλά βέτο οδηγούν σε διχοτόμηση.
    Και στο θέμα των εγγυήσεων οι Τούρκοι δέχονται δικαίωμα επέμβασης στο δικό τους κομμάτι μόνο και στο θέμα της παραμονής στρατευμάτων ζητούν στρατεύματα στο δικό τους κομμάτι και ελληνικά στο ελληνοκυπριακό.

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Τα σενάρια για την Τουρκία είναι 2:

    1. Διχοτόμηση με πλήρη ισχύ των αξιώσεών της για ΑΟΖ κλπ.

    2. Κάτι σαν διχοτόμηση που θα επιτρέπει στην Τουρκία να έχει λόγο σε όλο το νησί και οι Ε/Κ θα είναι πρακτικά …προσαρτημένοι στις επιθυμίες του Σουλτάνου.

    Με το πρώτο σενάριο, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να πορεύεται ως ανεξάρτητο κράτος μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και της Ε/Ζ, χωρίς να είναι γιουσουφάκι της Τουρκίας

    Με το δεύτερο σενάριο, η Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται προτεκτοράτο και μπαίνει υπό την προστασία της …Υψηλής Πύλης, όνειδος για τον Ελληνισμό εις τους … αιώνας των αιώνων.

    Εφιάλτες βρέθηκαν το 2004. Θα βρεθούν και το 2017;

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Αλικη λέει:

    Ομολογώ οτι δεν εχω παρακολουθήσει το ζητημα σε ολες τις λεπτομέρειες. Η συζητηση που γινεται εδώ ειναι πολυ ενδιαφέρουσα.

    Με αυτο το δεδομένο, εχω την ειλικρινή απορια: ανεξάρτητα απο την ελληνικη πολιτικη, οι Ελληνοκύπριοι τι ακριβως θέλουν;

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η δεξιος λέει:

    Αλίκη προηγουμένως περιέγραψα τις τάσεις στις οποίες χωρίζονται οι Ελληνοκύπριοι.
    Ελληνική πολιτική μετά το 1974 δεν υπάρχει παρά μόνο το δόγμα η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται.

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η Ενη λέει:

    Δεν εχω ιδιαιτερη γνωση του θέματος. Ομως, οπως διαβασα, οταν προκειται να συμμετασχει και ο Γιουνκερ ως εκπροσωπος της ΕΕ, αυτό δεν σημαινει οτι το θεμα αφορα στην Κυπριακη Δημοκρατία και οχι στην Κυπριακη Κοινοτητα;;

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ούτε μπορούν να το πετύχουν όπως λες μόνοι τους.Στρατιωτικά έχουν αυτό που θέλουν και παραπάνω αλλά κανένα άλλο κράτος πλην της Τουρκίας δεν τους αναγνωρίζει.Εκκρεμεί λοιπόν η αναγνώριση.»

    Προφανώς και θα μπορούσαν όλα αυτά τα χρόνια δεξιέ να έχουν διχοτομήσει το νησί και επισήμως, το ότι δεν θα τους αναγνώριζε η διεθνής κοινότητα θα ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα αλλά θα τους αναγνώριζε τουλάχιστον η Τουρκία, και αυτό θα αρκούσε, τα πρώτα χρόνια τουλάχιστον. Υπάρχει άλλωστε και το προηγούμενο Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας, την Ανατολική Γερμανία τα περισσότερα κράτη δεν την αναγνωρίσαν το ’49 που ιδρύθηκε αλλά πολύ αργότερα, από την δεκαετία του ΄70 και έπειτα. Έτσι λοιπόν και με την διχοτόμηση του νησιού, αν ήθελαν θα την είχαν πετύχει προ πολλού, και η έλλειψη αναγνώρισης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας δεν συνιστούσε ανυπέρβλητο εμπόδιο.

    «Σε όλες τις συζητήσεις για τη μορφή του συντάγματος του νέου κράτους επιμένουν σε διχοτομικές λύσεις για όλες τις πτυχές.»

    Τα έχεις μπερδέψει, δεν επιζητούν διχοτομικές λύσεις αλλά λύσεις που συνάδουν με μία συνομοσπονδιακή πολιτειακή δομή. Αυτό αφενός τους επιτρέπει την μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία κινήσεων και επιπλέον τους προσφέρει και την δυνατότητα (ουσιαστικά στην Τουρκία προσφέρεται αυτή η δυνατότητα) να ελέγχουν σε σημαντικό βαθμό την πολιτική ζωή και του υπόλοιπου νησιού.

    «Το επιχείρημα ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν πια τη διχοτόμηση το έχει ρίξει στην πιάτσα η ελληνική πολιτική για να αναχαιτίσει το ρεύμα υπέρ της διχοτόμησης που αναπτύσσεται στη δική μας πλευρά»

    Θα το επαναλάβω, εδω και αρκετά χρόνια έχει πάψει να τους ενδιαφέρει η διχοτόμηση. Εαν τους ενδιέφερε αποκλειστικά αυτός ο στόχος, θα τον είχαν πραγματοποιήσει εδω και πολλά χρόνια, είχαν την δυνατότητα, και η μη αναγνώριση από την διεθνή κοινότητα δεν συνιστούσε επαρκές αντικίνητρο για να μην προχωρήσουν. Παλιότερα όμως, εαν προχωρούσαν στην διχοτόμηση, πολύ απλά θα είχαν ένα βαρίδι στα χέρια τους, το οποίο θα εξαρτιόνταν από αυτούς για να μπορεί να επιβιώσει. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που η διεθνής κοινότητα αναγνωρίσει το βόρειο τμήμα πάλι θα συνεχίσει να είναι πλήρως εξαρτημένο από την βούληση μίας ολο και πιο αυταρχικής (και στρεφόμενης πρός το Ισλαμ) Τουρκίας, οπότε σε αυτή την περίπτωση αντίο ΕΕ, αντίο Δύση, οι τουρκοκύπριοι θα πρέπει να μάθουν να ζούν σύμφωνα με τα γούστα και τα καπρίτσια του σατράπη που θα είναι ο πραγματικός ηγέτης τους.

    Επιπλέον, από κάποιο σημείο και μετά οι τούρκοι αντιλήφθηκαν ότι η κατηγορηματική άρνηση των ελληνοκυπρίων να δεχτούν την διχοτόμηση τους προσέφερε κατ’ ουσίαν μία ακόμα καλύτερη προοπτική, τον έλεγχο και του υπόλοιπου νησιού, και χωρίς να χρειαστεί να ρίξουν ούτε μία τουφεκιά. Για αυτό και είπα ότι για αυτούς πια η διχοτόμηση είναι ο λιγότερο καλός στόχος σε σχέση με τον πλήρη έλεγχο του νησιού.

    «Κάνε εσύ την πρόταση και εάν την απορρίψουν λες μετά ότι άλλαξαν θέση και φυσικά εάν συμβεί αυτό,αυτοί θα είναι έκθετοι διεθνώς.»

    Αρχικά θα την απορρίψουν, για αυτό να είσαι σίγουρος. Για να παρουσιαστούν στα μάτια της διεθνούς κοινότητας ότι η δική τους πλευρά είναι που τάχα επιδιωκει την λύση και οι ελληνοκύπριοι αυτοί που δεν την θέλουν. Και δρώντας έτσι να βάλουν την διεθνή κοινότητα να πιέσει τους ελληνοκύπριους για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    «Και στο θέμα των εγγυήσεων οι Τούρκοι δέχονται δικαίωμα επέμβασης στο δικό τους κομμάτι μόνο και στο θέμα της παραμονής στρατευμάτων ζητούν στρατεύματα στο δικό τους κομμάτι και ελληνικά στο ελληνοκυπριακό.»

    Καλά, αυτό που λες, ότι το δικαίωμα επέμβασης που ζητούν θα περιορίζεται τάχα στο κομμάτι που ηδη κατέχουν είναι κουταμάρες. Πουθενα δεν έχουν προβεί σε τέτοιου τύπου εξειδικεύσεις – «παιδιά, αμα τα ξανασπάσουμε δεσμευόμαστε να περιορίσουμε την επέμβασή μας μόνο στο κομμάτι που είχαμε καταλάβει παλιότερα». Το δικαίωμα επέμβασής τους θα αφορά όλο το νησί φυσικά, ολόκληρη την νέα κρατική οντότητα που θα έχει προκύψει, και όχι βέβαια μονάχα το κομμάτι που είχαν καταλάβει παλιότερα.

    Τα στρατεύματά τους προφανώς και θέλουν να παραμείνουν στο δικό τους κομμάτι (αυτό έλειπε να θέλουν και να τα επεκτείνουν στο υπόλοιπο νησί), οσο δε για τα ελληνικά στρατεύματα, την πρόταση να υπάρχουν ελληνικά στρατεύματα στο ελληνικό τμήμα την έχουν κάνει οι διάφοροι μεσολαβητές και όχι οι τούρκοι, όπως εσφαλμένα ισχυρίζεσαι. Οι τουρκικές θέσεις για την συγκεκριμένη πρόταση παραμένουν αδιευκρίνιστες, και πάντως δεν είναι δεδομένο ότι θα συμφωνήσουν.

    Αλλά ασχέτως από το ποιά στάση θα τηρήσουν οι τούρκοι απέναντι στην συγκεκριμένη πρόταση, δεν θα υπάρξει η αίσθηση της ασφάλειας για τους ελληνοκυπρίους αν δεν αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα. Πως θα μπορούν να νιώσουν ασφαλείς όταν με τόσο στρατό που έχουν οι άλλοι εκεί κάτω θα είναι πολύ πιο εύκολο, εφόσον δεν θα υπάρχει πλέον η δύναμη του ΟΗΕ και επιπλέον η πρόσβαση προς το ελληνικό τμήμα θα είναι ανεμπόδιστη, να επιτεθούν στο ελληνικό τμήμα?

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Οι υπεύθυνοι αποφάσεων για τη χάραξη πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας (και οι συμπαριστάμενοι από την Ελλάδα), καλά θα έκαναν ίσως, να διερευνήσουν και τι απέδωσε στην πράξη το εφαρμοσμένο προηγούμενο ομοσπονδιακής λύσης με δύο «εδαφικές οντότητες» που εφαρμόστηκε (αναγκαστικά και με μισή καρδιά εκατέρωθεν) εδώ και 20 χρόνια στην περίπτωση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Στην οποία επίσης εμπλέκονται επίσης 2 γειτονικά εθνικά κράτη που έχουν «ομοεθνείς» μερίδες στη Β-Ε. Διαφέρει βέβαια στο ότι εκεί υπάρχει και η 3η και πολυπλυθέστερη μερίδα.
    Να διερευνήσουν τα «υπέρ και τα κατά», τις επιτυχίες του (άν υπάρχουν) και τις (ασφαλώς φανερές) αποτυχίες αυτού του δυαδικού μοντέλου.
    Αυτά «επί της διαδικασίας», προκειμένου να εμπλουτισθεί η πολιτική τους στη διαπραγμάτευση (που σίγουρα δεν θα τελειώσει σύντομα) με στοιχεία από την πραγματική εμπειρία της παγκόσμιας πολιτικής.
    Επί του πρακτέου πάντως δεν έχω άποψη, ούτε θεωρώ τον εαυτό μου επαρκή γνώστη του πολύπλοκου Κυπριακού ζητήματος.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η δεξιος λέει:

    Δ.Π. η Τουρκία έχει αναγνωρίσει κράτος με την ονομασία ΤΔΒΚ (Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου).Δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσαν να κάνουν για να προχωρήσει η διχοτόμηση.
    Το μόνο που λείπει είναι η αναγνώριση των άλλων κρατών.Όσον αφορά τις πραγματικές απώτερες προθέσεις τους τρόπος να ζητήσουν την αυτονομία του δικού τους κομματιού σε ένα ενιαίο κράτος χωρίς να έχουν λόγο και δικαίωμα βέτο σε αυτό το κράτος δεν υπάρχει.
    Εάν δεν θέλεις ένα κομμάτι να υπάγεται στην πλειοψηφία πρέπει να ζητήσεις δικαίωμα βέτο για το κομμάτι στην κοινή κυβέρνηση.
    Αftercrisis το μοντέλο της Βοσνίας είναι αποτυχημένο και κάθε λίγο και λιγάκι επεμβαίνει ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για τις διαφορές των κοινοτήτων.

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Το μόνο που λείπει είναι η αναγνώριση των άλλων κρατών.Όσον αφορά τις πραγματικές απώτερες προθέσεις τους τρόπος να ζητήσουν την αυτονομία του δικού τους κομματιού σε ένα ενιαίο κράτος χωρίς να έχουν λόγο και δικαίωμα βέτο σε αυτό το κράτος δεν υπάρχει.
    Εάν δεν θέλεις ένα κομμάτι να υπάγεται στην πλειοψηφία πρέπει να ζητήσεις δικαίωμα βέτο για το κομμάτι στην κοινή κυβέρνηση.»

    Το γνωρίζω πως τους έχει αναγνωρίσει η Τουρκία δεξιέ, το 1983 συγκεκριμένα. Από την άλλη όμως, το 1983 βρίσκεται πίσω μας κοντά 35 χρόνια. Οι στρατηγικές επιδιώξεις των κρατών δεν μένουν στάσιμες, τώρα τους παρουσιάζεται μία ακόμα καλύτερη ευκαιρία, να ελέγξουν όλο το νησί. Οπότε, συγκρινόμενη με αυτόν τον στόχο, η διχοτόμηση είναι πλέον ο λιγότερο καλός στόχος για αυτούς. Και είπα πως ακόμα και αν τους αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα πάλι η Τουρκία θα μείνει με ένα βαρίδι στα χέρια της, το οποίο κατ’ ουσίαν θα εξαρτάται από αυτή, πολιτικά και οικονομικά, για να επιβιώσει. Σε αυτή την περίπτωση δε, οι τουρκοκύπριοι ξεχνάνε την ΕΕ, ξεχνάνε την Δύση, και προσαρμόζονται στο ρόλο ενός μεσανατολίτικου προτεκτοράτου που θα το διοικεί ένας μεγαλομανής σατράπης. Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτή είναι μία προοπτική που τους ευχαριστεί.

    Επίσης, το δεύτερο σκέλος στο απόσπασμά σου δεν είναι απολύτως σωστό. Στις ομοσπονδίες (τις πραγματικές ομοσπονδίες, όχι τις συνομοσπονδίες που τις βαφτίζουν ομοσπονδίες για να χρυσώσουν το χάπι) οι νόμοι της κεντρικής κυβέρνησης βρίσκονται υπεράνω των νόμων των κρατών από τα οποία αποτελείται η ομοσπονδία. Τα τελευταία έχουν μία σχετική αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση αλλά τελικά το ιεραρχικά ανώτερο όργανο της πολιτειακής δομής παραμένει η τελευταία.
    Αντίθετα, στις συνομοσπονδίες ισχύει αυτό που λες παραπάνω. Μία συνομοσπονδιακή πολιτειακή δομή όμως κατ’ ουσίαν εγγυάται (ειδικά σε συνδυασμό με την άλλη απίστευτη ηλιθιότητα, την εκ περιτροπής προεδρία) την ακυβερνησία της Κύπρου. Εαν επίσης ληφθεί υπόψη ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα είναι στην πράξη ο τοποτηρητής της Άγκυρας στην Κύπρο, νομίζω καθίσταται προφανές ότι θα προκύψει μία εξαιρετικά δυσλειτουργική κρατική οντότητα στην οποία η ακυβερνησία, και τα οσα αυτή συνεπάγεται, θα είναι ο κανόνας. Τώρα, πως αυτή η κατάσταση θα προάγει την αρμονική συμβίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων μόνο αυτοί που υποστηρίζουν αυτούς τους σχεδιασμούς το γνωρίζουν. Χώρια το γεγονός ότι για να αποφευχθεί η όλη ανακατωσούρα από τυχόν διάλυση του νέου κράτους, η ελληνοκυπριακή ηγεσία θα αισθάνεται αναγκασμένη να συμμορφωθεί με την βούληση της τουρκοκυπριακής πλευράς (δηλαδή, την βούληση της Τουρκίας) σε ότι αφορά θέματα ζωτικής σημασίας για τα τουρκικά στρατηγικά συμφέροντα.

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δυστροπε, αν θυμάμαι καλα, το σχεδιο που προτείνεται ειναι στα βασικά παρόμοιο με το σχεδιο Αναν. Η κανω λαθος;

    Επισης, δεν καταλαβαίνω την εννοια της συνομοσπονδίας. Η συνομοσπονδία αποτελείται απο την ενωση δυο ομοσπονδιών. Εδώ ποιες ειναι οι ομοσπονδίες που ενώνονται;

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Διαβάστε το σχέδιο ΑΝΑΝ σε σκίτσα, που δίνω στην εισαγωγή.

    Αν θεωρείτε ότι αυτό δεν είναι τερατούργημα αλλά τρώγεται, προσπαθήστε να το τεκμηριώσετε. 🙂

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η Αλικη λέει:

    Σχο, ήμουν ενάντιον του σχεδίου Αναν. Αυτο που λέω, χωρις να εχω παρακολουθήσει λεπτομερώς το ζητημα, ειναι οτι το προωθούμενο σχεδιο μου φαίνεται παρόμοιο.

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αλίκη, είναι μια …πρόκληση στους φίλους που τους αρέσει η προοπτική να βρεθεί «λύση», ενώ ξέρουν ότι θα είναι χειρότερη από το σχέδιο ΑΝΑΝ. Γι’ αυτό ρωτάω, αν το θυμούνται και παραπέμπω στα σκίτσα που το παρουσιάζουν με …διαβαστερό τρόπο. 🙂

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «αν θυμάμαι καλα, το σχεδιο που προτείνεται ειναι στα βασικά παρόμοιο με το σχεδιο Αναν.»

    Αλίκη κινείται στο ίδιο μήκος κύματος και μάλλον είναι ακόμα χειρότερο.

    «δεν καταλαβαίνω την εννοια της συνομοσπονδίας. Η συνομοσπονδία αποτελείται απο την ενωση δυο ομοσπονδιών.»

    Όχι δεν είναι έτσι ακριβώς. Είναι αυτό το ‘συν’ που κάνει την διαφορά, η οποία είναι μεγάλη.

    Εδω ένα άρθρο σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των δύο εννοιών. Αυτό που πάνε να κάνουν στην Κύπρο είναι μία μορφή συνομοσπονδίας.

    http://www.diffen.com/difference/Confederation_vs_Federation

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Και λίγα ακόμα για την διάκριση μεταξύ ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας

    https://en.wikipedia.org/wiki/Confederation

    […]

    Under a confederal arrangement, in contrast with a federal one, the central authority is relatively weak.[4] Decisions made by the general government in a unicameral legislature, a council of the member states, require subsequent implementation by the member states to take effect. They are therefore not laws acting directly upon the individual, but instead have more the character of inter-state agreements.[5] Also, decision-making in the general government usually proceeds by consensus (unanimity) and not by majority, which makes for a slow and inefficient government. These problematic features, limiting the effectiveness of the union, mean that political pressure tends to build over time for the transition to a federal system of government, as happened in the American, Swiss, German and European cases of regional integration.

    hxxps://en.wikipedia.org/wiki/Federation#Confederation

    […]

    By definition, the difference between a confederation and a federation is that the membership of the member states in a confederation is voluntary, while the membership in a federation is not. A confederation is most likely to feature these differences over a federation: (1) No real direct powers: many confederal decisions are externalised by member-state legislation. (2) Decisions on day-to-day-matters are not taken by simple majority but by special majorities or even by consensus or unanimity (veto for every member). (3) Changes of the constitution, usually a treaty, require unanimity.

    […]

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η Αλικη λέει:

    Ευχαριστώ, Δυστροπε.

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Κυπριακό: Τι θα γίνουν οι στρατηγικές συνεργασίες με Ισραήλ και Αίγυπτο;

    http://www.onalert.gr/stories/kypriako-ti-tha-ginoun-oi-strathgikes-synergasies-me-israhl-kai-aigypto/53691

    Ηλίας Κουσκουβέλης*

    Για χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθούσε να βρει απαντήσεις στο υπαρξιακό ζήτημα ασφαλείας της, το οποίο προκαλείται από την εγγύτητα της Τουρκίας και την παράνομη παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο έδαφός της.

    Τέτοιες απαντήσεις, πέρα από την παραδοσιακή υποστήριξη της Ελλάδας, βρέθηκαν σε δύο ακόμη χώρες, στην Αίγυπτο και κυρίως στο Ισραήλ. Με τις δύο χώρες, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε σειρά συμφωνιών, στον οικονομικό, πολιτικό, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας.

    Οι εν λόγω συνεργασίες έχουν ισχυρές βάσεις αφού προέκυψαν χάρη σε σημαντικά κοινά συμφέροντα. Πρώτον, την παράλληλη ή συμπληρωματική εκμετάλλευση των πόρων της Μεσογείου, και, δεύτερον, την προβληματική σχέση των τριών κρατών με την Τουρκία.

    Η σημασία δε της συνεργασίας με το Ισραήλ φάνηκε ιδιαίτερα στα τέλη του 2011/ αρχές του 2012, όταν, κατά την περίοδο των τελικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ και της αναγγελίας των αποτελεσμάτων τους, στις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, μέσω της παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή των ερευνών, απάντησε με ανάλογες κινήσεις το Ισραήλ.

    Οι συνεργασίες της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, οδήγησαν και στις συνεργασίες με την Ελλάδα. Έτσι, σήμερα πια, στη ΝΑ Μεσόγειο υπάρχουν δύο τριγωνικές συνεργασίες ασφαλείας, και οι δύο με βάση την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι τριγωνικές αυτές συνεργασίες, που διαρκώς ενισχύονται και επεκτείνονται, φέρουν την Τουρκία σε δύσκολη θέση, καθώς είναι προφανές πως τα νερά της ΝΑ Μεσογείου δεν είναι και τόσο ήρεμα ή ανοιχτά για την ίδια.

    Το ερώτημα που τίθεται και φαίνεται πως κανείς δεν έχει απαντήσει από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι: τι θα γίνουν αυτές οι συνεργασίες; Στο θεσμικό επίπεδο, θα ισχύουν αν δεν υπάρχει τυπική συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας; Και στο ουσιαστικό, οι Τουρκοκύπριοι που θα συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, θα συμβάλλουν με τον ίδιο τρόπο στην προώθηση των εν λόγω συνεργασιών;

    Ή τελικά, με την «λύση» που διαπραγματεύεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης η Τουρκία και εγγυήτρια θα είναι, και στρατεύματα κατοχής θα διατηρήσει, και θα κερδίζει από τυχόν μεταφορά ενέργειας μέσω αυτής, αλλά και τις αμυντικές συνεργασίες που δημιουργούν μία ζώνη γύρω της θα διασπάσει.

    Ας απαντήσει λοιπόν κάποιος! Ποιο θα είναι το μέλλον αυτών των συνεργασιών;

    *Ο Ηλίας Κουσκουβέλης είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Αμυντικών Αναλύσεων

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η Αλικη λέει:

    Με την επιφύλαξη και παλι οτι εχω καταλάβει σωστα, η κατασταση μοιάζει περίπου αδιέξοδη.

    Διοτι αν το προωθούμενο σχεδιο της συνομοσπονδίας ειναι απορριπτέο, αλλο τοσο δεν βλέπω κανένα απο τα κόμματα της Ε/Κ πλευράς να υποστηρίζει ανοιχτά τη λυση της διχοτόμησης.

    Νομιζω οτι όσοι δεν θέλουν την συνομοσπονδία επιθυμούν την διατήρηση του υπάρχοντος status, το οποιο ομως απλώς διαιωνίζει μια εκκρεμότητα.

    Οσο για την ελληνικη πλευρά μια λέξη τα λεει ολα: Τσιπρας!

    Μου αρέσει!

  36. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Άλλη μία επιτυχία του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη – μεταμορφώθηκε από πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Kαι όλα αυτά πριν ακόμα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

    Όχι μόνο για τον Ακιντζί, αλλά και γιά τον ΟΗΕ ο κ. Αναστασιάδης είναι αρχηγός κοινότητας

    http://mignatiou.com/2017/01/ochi-mono-gia-ton-akintzi-alla-ke-ton-oie-o-k-anastasiadis-ine-archigos-kinotitas/

    Τα πρώτα …αποτελέσματα, παράγουν οι χειρισμοί του Νίκου Αναστασιάδη πριν ακόμη φθάσει στην Γενεύη, καθώς ήδη οι υπηρεσίες του ΟΗΕ τον υποβαθμίζουν σε «ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας». Αν ήμουν κακός άνθρωπος θα έλεγα ότι στο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη προς όλα τα διεθνή ΜΜΕ που θα καλύψουν τις συνομιλιες, αναφέρουν τον Νίκο Αναστασιάδη να έπεται του Μουσταφά Ακιντζι.

    Κάποιοι θα βρουν ως δικαιολογία την αλφαβητική σειρά. Αλλά, Πρόεδρος κράτους είναι ο Αναστασιάδης. Δεν είναι ηγέτης ενός παράνομου ψευτοκρατιδίου, που δημιουργήθηκε με τη δύναμη των όπλων του Αττίλα. Έλεος πιά…

    Στο ενημερωτικό email του ΟΗΕ αναφέρεται ότι οι συνομιλιες για το Κυπριακό επαναλαμβάνονται στα Ηνωμένα Έθνη στην Γενεύη στο Παλάτι των Εθνών από τις 9-11 Ιανουαρίου με την συμμετοχή « του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζι , του ηγέτη των Ελληνοκυπρίων Νίκου Αναστασιάδη και των αντιπροσωπειών τους». Οι συνομιλιες θα λάβουν χώρα υπό την αιγίδα του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άϊντα.

    Μετά από τις 12 Ιανουαρίου 2017 θα συγκληθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο με την προσθήκη των Εγγυητριών Δυνάμεων. Άλλα σχετιζόμενα μέρη μπορεί να προσκληθούν να συμμετάσχουν εάν χρειασθεί…» .

    Το Γραφείο Τύπου του ΟΗΕ δεν λειτουργεί φυσικά αυτοβούλως αλλά σε συνεννόηση με το επιτελείο του Εσπεν Άϊντα και έτσι κάθε άλλο παρά τυχαία δεν είναι η υποβάθμιση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε εκπρόσωπο κοινότητας, καθώς πάνω σε αυτό το πλαίσιο στήθηκε η παγίδα της 1ης Δεκεμβρίου.

    Εξάλλου και με τις δηλώσεις του ο Νίκος Αναστασιάδης, παραδέχθηκε ότι αυτό που ονόμαζε ..Πολυμερή Διάσκεψη, που κατόπιν υποστήριζε ότι είναι Τετραμερής (η Κυπριακή Δημοκρατία και οι τρεις Εγγυήτριες Δυνάμεις), δεν είναι τελικά τίποτα περισσότερο από αυτό που από την πρώτη στιγμή είχε απαιτήσει η τουρκική πλευρά, δηλαδή Πενταμερής όπου θα εκπροσωπηθούν οι τρεις Εγγυήτριες Δυνάμεις και οι δυο κοινότητες.

    Ο κ. Αναστασιάδης αντί να επιχειρήσει να ανατρέψει αυτή την αρνητική εξέλιξη ασχολήθηκε με το να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας -μόνος αυτός- ότι θα παρίσταται στην Γενεύη με διπλή ιδιότητα, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Όμως περί αυτού δεν εχει γίνει καμία απολύτως αναφορά από οποιονδήποτε άλλον παράγοντα και εις το χθεσινοβραδυνό ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε ο ΟΗΕ είναι αποκαλυπτικό για την ιδιότητα με την οποία τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προσκαλέσει και θα υποδεχθούν τον Νίκο Αναστασιάδη.

    Και αυτή δυστυχώς δεν είναι η ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας…

    Από: Press_Geneva
    Αποστολή: Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017 7:47 μμ
    Θέμα: Note to correspondents – Useful information ahead of the Cyprus Talks / Note aux correspondants – Informations utiles en amont de la tenue des pourparlers sur Chypre

    Note to correspondents
    Cyprus Talks, 9-11 January 2017
    Conference on Cyprus, from 12 January 2017
    The Cyprus Talks will resume at the United Nations in Geneva, at the Palais des Nations, from 9 to 11 January 2017 with the participation of the Turkish Cypriot leader, Mustafa Akýncý, the Greek Cypriot leader, Nicos Anastasiades, and their delegations. The talks are being held under the auspices of the Special Advisor to the United Nations Secretary-General on Cyprus, Espen Barth Eide.
    Then, from 12 January 2017, a Conference on Cyprus will be convened with the added participation of the guarantor powers. Other relevant parties shall be invited to participate if needed. Accredited members of the media attending these talks will find the following information useful. We will keep you informed of any developments in the coming days.

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «η κατασταση μοιάζει περίπου αδιέξοδη.»

    Kαι είναι Αλίκη, δυστυχώς.
    Για τους λόγους που αναφέρεις.

    Για αυτό και σε ένα σχόλιο παραπάνω είπα ότι πλέον, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, η λύση είναι μεταξύ του κακού και του χειρότερου. Δεν υπάρχουν πια καλές λύσεις πάνω στο τραπέζι, δυστυχώς. Οι ελληνοκύπριοι ας το τρενάρουν οσο μπορούν αλλά ας αρχίσουν να προετοιμάζονται πλέον ψυχολογικά και για το ενδεχόμενο να πάνε σε επίσημη διχοτόμηση του νησιού. Αλλιώς διακινδυνεύουν να χάσουν ακόμα περισσότερα.

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Χριστοδουλίδης: «Εκτός πραγματικότητας η επιστολή του Ακιντζί στον ΟΗΕ»
    «Το περιεχόμενο της επιστολής του τουρκοκύπριου Μουσταφά Ακιντζί προς τον ΟΗΕ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που είχε συμφωνηθεί την 1η Δεκεμβρίου», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης. Στην επίμαχη επιστολή ο Ακιντζί σχολιάζει ότι «η δήλωση του Αναστασιάδη ότι θα συμμετέχει στη διάσκεψη εκπροσωπώντας την Δημοκρατία της Κύπρου είναι απαράδεκτη». Όπως αντέτεινε όμως ο κ. Χριστοδουλίδης, «οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται επιβεβαιώνουν αυτό που σας αναφέρω. Γι’ αυτό εξάλλου η ΕΕ θα είναι παρούσα και θα έχει ουσιαστικό ρόλο στις διεργασίες στη Γενεύη. Η ΕΕ θα είναι παρούσα διότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ»

    http://www.protagon.gr/protagon_brief/xristodoulidis-ektos-pragmatikotitas-i-epistoli-tou-akintzi-ston-oie?pp=73&pr=44341318328

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η δεξιος λέει:

    Αλίκη οι συνομιλίες διεξάγονται με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ που προνοούν τη δημιουργία ενός κράτους διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων.Το τελευταίο που έχει μπει μετά το 1990 στις αποφάσεις του ΟΗΕ (πολιτική ισότητα) επιβάλλει σχέδια τύπου Ανάν,δηλαδή σχέδια που οι δύο κοινότητες να έχουν ίση εξουσία στην κεντρική κυβέρνηση και αυτό δεν μπορεί να εξασφαλισθεί με άλλο τρόπο από μια σειρά δικαιωμάτων βέτο.
    Είτε το πεις συνομοσπονδία είτε ομοσπονδία αυτή είναι η βάση των συνομιλιών.
    Όσο για τη συμμετοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς με δύο καπέλα,αυτό της κοινότητας και το άλλο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένα καινούργιο φασούλι που έβγαλε η δική μας πλευρά και δεν το δέχονται οι άλλοι.Πριν από τις συνομιλίες αυτές δεν το θυμάμαι.Δεν θυμάμαι δηλαδή στο Μπούργκενστοκ που πήγε ο Τάσσος Παπαδόπουλος να υπήρχε και κάποιος άλλος εκτός από αυτόν και να παίζει ρόλο ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας.Αυτό δεν τον εμπόδισε να απορρίψει το σχέδιο.

    Μου αρέσει!

  40. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οι Κύπριοι το 2004 απάντησαν ότι δε θέλουν το κράτος να το μετατρέψουν σε κοινότητα.
    Η πολιτική ισότητα με τη μειοψηφία του 18% Δεν έχει λογική.
    Αρκεί το κοινοτικό κεκτημένο
    Και βέβαια αν δεν αποχωρήσουν οι χιλιάδες έποικοι μαζί με τα στράτα του Αττίλα λύση λειτουργική δεν υπάρχει

    Μου αρέσει!

  41. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «οι συνομιλίες διεξάγονται με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ που προνοούν τη δημιουργία ενός κράτους διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων.Το τελευταίο που έχει μπει μετά το 1990 στις αποφάσεις του ΟΗΕ (πολιτική ισότητα) επιβάλλει σχέδια τύπου Ανάν,δηλαδή σχέδια που οι δύο κοινότητες να έχουν ίση εξουσία στην κεντρική κυβέρνηση και αυτό δεν μπορεί να εξασφαλισθεί με άλλο τρόπο από μια σειρά δικαιωμάτων βέτο.»

    Οι συνομιλίες του ΟΗΕ μιλάνε και για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων επίσης, κάτι το οποίο προσπερνάς. Επιπλέον οι αποφάσεις του ΟΗΕ αφήνουν στα χέρια των δύο κοινοτήτων το πως θα επιτύχουν την πολιτική ισότητα μεταξύ τους. Η ερμηνεία που δίνεις, ότι δηλαδή η πολιτική ισότητα κατ’ ανάγκη συνεπάγεται το 18% να αντιμετωπίζεται σαν να είναι το 50%, είναι μία δική σου ερμηνεία και από καμία απόφαση του ΟΗΕ δεν προκύπτει. Βασικά η ερμηνεία που δίνεις βρίσκεται πάνω κάτω στο ίδιο μήκος κύματος με τον τρόπο που η τουρκική πλευρά ερμηνεύει το ζήτημα, κατά καμία έννοια όμως οι αποφάσεις του ΟΗΕ δεν ερμηνεύονται τόσο μονοσήμαντα οσο νομίζεις (ή όσο νομίζουν οι τούρκοι).

    Μου αρέσει!

  42. Ο/Η δεξιος λέει:

    Για την ακρίβεια λένε για αποχώρηση όλων των «ξένων» στρατευμάτων.Ωστόσο η Κυπριακή Δημοκρατία,τη συνέχιση της οποίας διεκδικούμε ιδρύθηκε με τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και την παρουσία δυνάμεών τους (ΕΛΔΥΚ,ΤΟΥΡΔΥΚ) στο νησί.
    Πάντως το θέμα αυτό εξετάζεται χωριστά και η Ελλάδα προτείνει την αντικατάσταση της συνθήκης εγγυήσεως από Σύμφωνο Φιλίας και αποχώρηση των στρατευμάτων αλλά είναι απίθανο να το δεχθούν οι Τούρκοι.Εάν στο ζήτημα αυτό δεν βρεθεί συμφωνία,μπορεί η διάσκεψη να ναυαγήσει χωρίς να αποδοθούν ευθύνες στη δική μας πλευρά.Εάν όμως ναυαγήσει επειδή δεν δεχόμαστε π.χ. το βέτο που εξασφαλίζει την «πολιτική ισότητα» θα αποδοθούν και αυτό έχει τη σημασία του για το μετέπειτα και την αναγνώριση ή μη του ψευδοκράτους.

    Μου αρέσει!

  43. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ας πουμε οτι η συμφωνια εφαρμοζεται απο 1η Ιουλιου.
    Και προβλέπεται μεταβατική περίοδος για να φύγουν τα στρατεύματα
    Από την πρώτη στιγμή έχει μετατραπεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε μόρφωμα και αν στη συνέχεια φύγει ο Αττίλας,γράψε μου

    Μου αρέσει!

  44. Ο/Η Ενη λέει:

    Τα σεναρια που προβλεπουν οτι η Κυπρος θα γινει προτεκτορατο, εν τελει, της Τουρκίας πως εξηγουνται, οταν η Κυπριακη Δημοκρατια ειναι κρατος μελος της ΕΕ, ενω η Τουρκία δεν ειναι;;;
    Οι επιμερους διαπραγματευσεις δεν μπορουν να αναιρεσουν το καθεστως που ισχυει.

    Απο το ΒΗΜΑ

    «Ο Γιούνκερ επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη Γενεύη για το Κυπριακό
    Θα εκπροσωπήσει την Κομισιόν
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/01/2017 15:20
    Ο Γιούνκερ επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη Γενεύη για το Κυπριακό

    Από τον πρόεδρο της Ζαν Κλοντ Γιουνκερ θα εκπροσωπηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Μαργαρίτης Σχοινάς.

    «Σήμερα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Κ.Γιούνκερ, θα ηγηθεί της αποστολής της ΕΕ στη Γενεύη» δήλωσε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι «όπως αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η επανενωμένη Κύπρος θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ, οπότε η εξαιρετική σημασία της συμμετοχής του Προέδρου Γιούνκερ είναι προφανής, καθώς αυτός βρισκόταν σε στενή επαφή με τους δύο ηγέτες όλο το τελευταίο διάστημα».

    «Θα επανέλθουμε με την πλήρη σύνθεση της αποστολής» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Μου αρέσει!

  45. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Εξηγεί στα …σκιτσα πως χάνει τη δυνατότητα να είναι αφεντικό στον τόπο της 😎

    Μου αρέσει!

  46. Ο/Η Ενη λέει:

    Σχολιαστη
    Οι συνθηκες το 2016 ειναι εντελως διαφορετικες απο αυτές του 1974. Ακομα και στην Ελλαδα.

    Μου αρέσει!

  47. Ο/Η Ενη λέει:

    Λαθος το 2017 επρεπε να γραψω. Δεν το συνηθισα φαινεται ακομα. 🙂

    Μου αρέσει!

  48. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ναι, είναι χειρότερες

    Και η Τουρκία δεν ελπίζει πλέον σε ΕΕ και είναι σε φάση φασιστικοποιησης

    Μου αρέσει!

  49. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Χειρότερες από το 2004 εννοω

    Μου αρέσει!

  50. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Εάν όμως ναυαγήσει επειδή δεν δεχόμαστε π.χ. το βέτο που εξασφαλίζει την «πολιτική ισότητα» θα αποδοθούν και αυτό έχει τη σημασία του για το μετέπειτα και την αναγνώριση ή μη του ψευδοκράτους.»

    Το σκάλωμα όμως αυτή την στιγμή δεξιέ υπάρχει γιατί οι τούρκοι δεν δέχονται την αποχώρηση του στρατού τους και την κατάργηση των εγγυήσεων, και όχι γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά εκφράζει κάποια αντίρρηση στο θέμα. π.χ., της εκ περιτροπής προεδρίας ή των βέτο που θα θέτει η μία ή η άλλη πλευρά.

    Μου αρέσει!

  51. Ο/Η Πάνος λέει:

    δεξιός:

    «Ελληνική πολιτική μετά το 1974 δεν υπάρχει παρά μόνο το δόγμα η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται»

    Αυτό είναι το παραμύθι που λέγεται δημόσια. Στην πραγματικότητα η Κύπρος αποφεύγει και να βήξει αν έχει αντίθετη γνώμη το ελληνικό ΥΠΕΞ.

    Η πρόσφατη έμμεση πλην σαφής παρέμβαση Κοτζιά, που επανέφερε στις συνομιλίες μια πνοή ρεαλισμού, είναι ενδεικτική.

    Οι συνομιλίες πάντως ήδη πρέπει να θεωρούνται φιάσκο. Αν δεν ήταν θα πήγαιναν εκεί ο Ερντογάν και ο Τσίπρας. Αν δεν άλλαξε κάτι που δεν το πρόσεξα, δεν πάνε.

    Τέλος, όταν λέμε να φύγουν τα ξένα στρατεύματα από το νησί η κοινή λογική αντιλαμβάνεται τα τουρκικά, τα ελληνικά και τα αγγλικά. Έχουμε μια συνήθεια να ξεχνάμε ότι περί το 10% του νησιού είναι κατεχόμενο από τους Άγγλους, με τις βάσεις και τα άλλα ορέα τους.

    Ακόμα πιο τέλος, το κυπριακό έχει ήδη λυθεί. Επόμενη ευκαιρία για διαφορετική λύση θα υπάρξει μόνο αν (όταν) καταρρεύσει η Τουρκία. Κάτι που ενδεχομένως δεν θα συμβεί επί των ημερών μας.

    Μου αρέσει!

  52. Ο/Η σχολιαστης λέει:
  53. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Δεν υπαρχει κανενας λογος να γινει αυτη τη στιγμη διεθνης διασκεψη για το κυπριακο
    ουτε οι συνομιλιες εχουν προχωρησει, ουτε τα αντικειμενικα δεδομενα ειναι τοσο ευνοικα, ουτε η διεθνης συγκυρια βοηθαει

    Εκτος ισως απο την υστεροφημια του ομπαμα, ο οποιος φαινεται οτι στους τελευταιους μηνες της θητειας του βλεπει το φως το αληθινο και ανακαλυπτει ξαφνικα διαφορα εδω και εκει

    Προσεκτικη αμυνα λοιπον, και ας ελπισουμε να μην προκυψει καποια μονιμη ζημια..

    Μου αρέσει!

  54. Ο/Η Δύστροπη Πραγματκότητα λέει:

    Μητσοτάκης: η τουρκική αδιαλλαξία δεν συμβάλλει για λύση

    http://www.ant1news.gr/news/Politics/article/462874/mitsotakis-i-toyrkiki-adiallaxia-den-symballei-gia-lysi

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σε δήλωσή του μετά το τέλος της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης αφού σχολίασε το γεγονός πως η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών γίνεται την ημέρα που ξεκινούν στη Γενεύη οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό ανέφερε ότι η θέση της ΝΔ είναι γνωστή.

    Τόνισε πως «απαιτείται λύση, καθώς συνεχίζεται για 43 χρόνια η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρο» και πρόσθεσε ότι «στις μέχρι σήμερα συζητήσεις έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος. Όμως, παραμένουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες και αποκλίσεις».

    Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ «Ελλάδα και Κύπρος θέλουν λύση. Όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση λύσης. Υπάρχουν σαφείς όροι και ξεκάθαρες προϋποθέσεις.Χρειάζεται λύση που θα αντέξει στο χρόνο. Λύση λειτουργική και βιώσιμη. Σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Λύση σταθερότητας και ειρήνης, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν τους καρπούς της ευρωπαϊκής συμμετοχής χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Τέτοιες λογικές δεν μπορεί να υπάρχουν σε μια επανενωμένη Κύπρο, κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «σε αυτήν την δύσβατη πορεία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει τη στήριξή μας για να επιτευχθεί μια συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά. Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι καταβάλλει μεγάλη και επίμονη προσπάθεια» και πρόσθεσε:

    «Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για τη στάση της άλλης πλευράς. Οι δηλώσεις αδιαλλαξίας εντείνονται ειδικά τις τελευταίες ημέρες και ενώ εισερχόμαστε στο πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της προσπάθειας. 43 χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή, η Κύπρος δικαιούται και αξίζει ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον».

    Μου αρέσει!

  55. Ο/Η Ενη λέει:

    http://www.cnn.gr/news/politiki/story/61971/kypriako-xreiazetai-lysi-poy-tha-antexei-sto-xrono-leei-o-kyr-mitsotakis

    υγ. Το ειχα αντιγραψει πριν λιγο, αλλά βλεπω οτι ηδη δοθηκε απο τον ΔΠ.
    Τονίζεται το καθεστως του κρατους μελους της Ευρωπαικης Ενωσης με ο,τι αυτο συνεπαγεται.

    Μου αρέσει!

  56. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ένα ένα τα βγάζουν τα φασούλια στην Κύπρο.

    https://politis.com.cy/article/nrolandis-den-mporoun-na-katargithoun-i-sinthikes-engiiseos-simmachias

    Μου αρέσει!

  57. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μεγαλύτερη εγγύηση από τον Αττίλα δεν υπαρχει

    Αρέσει σε 1 άτομο

  58. Ο/Η Ενη λέει:

    »
    Greek Edition

    Newsroom , CNN Greece
    13:56 Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 – Ανανεώθηκε 14:00

    Φ. Γεννηματά: Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει
    Πηγή: Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

    «Για το Κυπριακό υπάρχει εθνική γραμμή. Διεκδικούμε μια δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποδεκτή από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αυτό δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η κ. Γεννηματά εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τις «αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών» και τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής.
    Στη συνάντηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό σχετικά με το πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση και ποιες εκκρεμότητες υπάρχουν. Η κ. Γεννηματά, όπως δήλωσε, τόνισε στον πρωθυπουργό ότι:
    Η Ελλάδα οφείλει να σταθεί στο πλάι του κυπριακού λάου και της πολιτικής ηγεσίας του, με ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε όλοι οι διεθνείς παράγοντες και κυρίως η ΕΕ να συμβάλουν ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία.
    Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στη θέση η «Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει»

    υγ.
    Επισης εχει τονισει οτι χρειαζεται Εθνικη συνεννοηση

    Μου αρέσει!

  59. Ο/Η xberliner λέει:

    Δεν το παρακολουθώ το θέμα, αλλά όπως έχω ξαναγράψει εδώ στο Κυπριακό υπάρχει ένα μόνο δίλημμα: Κάτι σαν σχέδιο Ανάν ή διχοτόμηση. Αν δεν μας αρέσει το πρώτο ας διαπραγματευτούμε το δεύτερο. Ή για να το πω αλλιώς αν δεν υπάρξει καμία λύση τότε η λύση, δηλαδή διχοτόμηση με όρους της Τουρκίας, δεν θα μας αρέσει.
    Η εντυπωσή μου είναι ότι κανένας από την ελληνικοκυπριακή-ελληνική πλευρά δεν θέλει διχοτόμηση, αλλά και ένα σχέδιο Ανάν θεωρείται από τους περισσότερους από φτου κακά έως εθνική προδοσία. Και επειδή κανένας δε θέλει να πιάσει την καυτή πατάτα η de facto διχοτόμηση θα γίνει de jure και δεν θα έχουμε πάρει πίσω ούτε την Αμμόχωστο.

    Μου αρέσει!

  60. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Πολύ φτηνά θα ερχόταν στον αττιλα να αποχτήσει έλεγχο σε όλο το νησί και να δώσει την Αμμόχωστο

    Μου αρέσει!

  61. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ο Ερντογάν καραδοκεί: Στη Γενεύη δεν παίζεται μόνο η τύχη της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας

    http://mignatiou.com/2017/01/o-erntogan-karadoki-sti-genevi-den-pezete-mono-i-tichi-tis-kiprou-alla-ke-tis-elladas/

    Μου αρέσει!

  62. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ποιό είναι το παζάρι.

    http://www.protagon.gr/epikairotita/44341319851-44341319851

    Μου αρέσει!

  63. Ο/Η Ενη λέει:

    H Κυπριακη Δημοκρατια ειναι κρατος μελος της Ευρωπαικης Ενωσης.

    «Ο Τσίπρας τα είπε στη Μέρκελ για να τα ακούει ο Ερντογάν

    Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με Μέρκελ και Ολάντ εν όψει της πολυμερούς για το Κυπριακό και ζήτησε να αναδειχθεί σαφής θέση της ΕΕ για τις εγγυήσεις και το στρατό κατοχής, αλλά και να σταλεί μήνυμα στην Άγκυρα ότι βιώσιμη λύση θα συνεισφέρει στις ευρωτουρκικές σχέσεις
    news247
    Ιανουαρίου 10 2017 18:08
    Διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.
    Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, τονίστηκε η σημασία που έχει για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ενώ υπογραμμίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της ΕΕ στις συνομιλίες.
    Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Τσίπρας στις επαφές του με την κ.Μέρκελ και τον κ.Ολάντ ζήτησε να αναδειχθεί μέσω ΕΕ μία σαφής ευρωπαϊκή θέση ως προς την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Επιπλέον ζήτησε να σταλεί μήνυμα στην Άγκυρα ότι μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα συνεισφέρει θετικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
    Ο πρωθυπουργός συμφώνησε και με τους δύο ηγέτες να παραμείνουν σε σταθερή επικοινωνία κατά την επόμενη περίοδο διεξαγωγής της πολυμερούς Διάσκεψης της Γενεύης.

    Πρόκειται για τη συνέχεια του κύκλου διεθνών επαφών που είχε ξεκινήσει ο κ.Τσίπρας εν όψει της Γενεύης. Ο κ.Τσίπρας είχε επικοινωνήσει πρώτα με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας (χώρας με ειδικό βάρος στο Κυπριακό) Τερέζα Μέι στις 3 Ιανουαρίου και εκκρεμεί να συνομιλήσει και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα συμμετάσχει άλλωστε και στη διάσκεψη της Γενεύης.
    Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και είχε χαρακτηρίσει σημαντικό ότι από τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προέκυψε μία εθνική συναντίληψη για το Κυπριακό, αλλά και ότι όπως είπε υπάρχει πλέον και ευρωπαϊκή κοινή γραμμή.

    «Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στα πλαίσια των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και στα πλαίσια της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ” είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: “Μια ιδιότητα που ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι δεν νοείται σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα στρατούς κατοχής και μια λύση η οποία δεν μπορεί παρά να είναι προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και θα απομακρύνει τον φόβο από τον Κυπριακό λαό. Πέραν της ισχυρής εθνικής γραμμής δημιουργείται και μια κοινή Ευρωπαϊκή γραμμή, διότι είναι επιχειρήματα που συνάδουν με το διεθνές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα εξεύρεσης λύσης μέχρι την τελευταία στιγμή. Σε κάθε περίπτωση όμως η λύση δεν εξαρτάται από τη μία πλευρά του τραπεζιού αλλά και από την άλλη.

    News 247

    Μου αρέσει!

  64. Ο/Η Ενη λέει:

    » Το τυπικο τελος των εργασιων στη Γενευη, το ανακοινωθεν και η συνεχεια….»

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=856564

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.