Ελεύθερε επαγγελματία, ας είχες φροντίσει να διοριστείς

Και μεις λέμε με την ίδια ευθύτητα στους συριζανελ. Ουστ ρεζίληδες. 

Protagon  /  Ελεύθερε επαγγελματία, ας είχες φροντίσει να διοριστείς  /  Νίκος Ζαχαριάδης
Μετά την περίφημη εγκύκλιο για τα μπλοκάκια, τα προσχήματα έπεσαν. Γιατί ποτέ στο παρελθόν το κράτος δεν είπε με τέτοια ευθύτητα και χωρίς προσχήματα σε μια κατηγορία εργαζομένων ότι δεν δίνει δεκάρα για αυτούς

Δεν μπορεί να μην το έχει νιώσει κανείς. Έστω και σε ανύποπτο χρόνο. Έστω και στα πιο μικρά και ασήμαντα πράγματα της καθημερινότητας. Οταν ας πούμε τρέχεις αγχωμένος να προλάβεις ένα επαγγελματικό ραντεβού και ψάχνεις απεγνωσμένα παρκάρισμα. Ενώ δίπλα σου χάσκουν μακάρια δεκάδες άδειες κρατημένες θέσεις ενός υπουργείου. Έτσι για να υπάρχουν… Για να μην υπάρχει άγχος για παρκάρισμα από τους εργαζόμενους εκεί.

Ή όταν ακούς την Ολγα Γεροβασίλη πριν από μερικούς μήνες να δηλώνει αυθόρμητα – και με λίγη έπαρση – ότι «κανένας εργαζόμενος δεν έχει χάσει τη δουλειά του». Εννοώντας με την λέξη «εργαζόμενους» τους δημοσίους υπαλλήλους. Και όταν την ρωτούν για αυτούς του ιδιωτικού τομέα, να μπερδεύεται. Να τα μασάει. Γιατί δεν της είχε καν περάσει από το μυαλό ότι υπάρχουν κι αυτοί.

Ή άλλες φορές πάλι, όταν διαβάζεις για αυτή τη νέα πρακτική. Που θέλει το Δημόσιο να απουσιάζει από τις δίκες κατά τις οποίες μετακλητοί ή συμβασιούχοι κερδίζουν το δικαίωμα μονιμοποίησης σε μια θέση που κανονικά θα έπρεπε να έχει καταργηθεί. Και έτσι προστίθεται έμμεσα ένα ακόμα βάρος στην φορολογία σου. Και πρέπει να βρεις και άλλη μια δουλειά ή να τρέξεις περισσότερο. Ε, δεν αρχίζεις να υποψιάζεσαι ότι δεν παίζεις με ίσους όρους;

Κοινώς, αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων που κόβουν παραστατικά για τις υπηρεσίες τους (όχι σε αυτούς που μια ζωή φοροδιαφεύγουν, στους άλλους…) θα έπρεπε ήδη να έχεις υποψιαστεί κάποια εχθρότητα εκ μέρους του κράτους. Ότι δεν είσαι – για να το θέσουμε κομψά – το «αγαπημένο παιδί» αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις. Ε, μετά την εγκύκλιο για τα «μπλοκάκια» μπορούν πλέον οι υποψίες σου να γίνουν βεβαιότητα.

Από την 29η Δεκεμβρίου που κυκλοφόρησε, δεκάδες άνθρωποι τρέχουν αριστερά και δεξιά σαν ζαλισμένα κοτόπουλα. Ρωτώντας όποιον μπορούν. Για να μάθουν πόσο λιγότερα χρήματα θα παίρνουν. Άνθρωποι που προσπαθούν να προγραμματίσουν τον επόμενο μήνα τους μέσω ενός διαρκούς ράδιο-αρβύλα. Ηττημένοι. Που έχουν στερηθεί το βασικό δικαίωμα να γνωρίζουν τι τους περιμένει. Γιατί η εγκύκλιος είναι ακατανόητη και ελλιπής. Και γιατί είναι ακατανόητη και ελλιπής; Μα γιατί κανείς από αυτούς που την συνέταξαν δεν ενδιαφέρθηκε να την κάνει κατανοητή. Με άλλα λόγια κανείς από αυτούς που την συνέταξαν δεν ενδιαφέρθηκε γι’ αυτούς.

Οταν μια μητέρα βρίσκεται σε μια παιδική χαρά ανάμεσα σε παιδάκια και ξαφνικά ακουστεί ένα «μπαμ» πρώτα το δικό της παιδί θα τρέξει να προστατεύσει. Ε, το ίδιο ακριβώς κάνει και το πολιτικό προσωπικό με τα δικά του παιδιά. Τα φροντίζει με πολύ μεγαλύτερη στοργή από ό,τι τα ξένα. Δηλαδή τα παιδιά του κατώτερου Θεού που ονομάζεται «ιδιωτικός τομέας».

Και εδώ που τα λέμε, είναι απολύτως λογικό. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι φίλοι των πολιτικών. Γιατί όταν το μόνο που ξέρεις να κάνεις είναι να διορίζεις και να παρέχεις «εξυπηρετήσεις» μέσω τροπολογιών είναι φυσικό να αισθάνεσαι ακυρωμένος από κάποιον που δεν σε «χρειάζεται». Και λογικά θα τον αγνοήσεις. Και επίσης την κρίσιμη στιγμή θα τον θυσιάσεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Για να σώσεις τα παιδιά σου. Πετώντας στη μούρη των άλλων ένα απροκάλυπτο και κυνικό «ας πρόσεχες».

Το μήνυμα είναι απλό: Και μέρα με τη μέρα γίνεται σαφέστερο από το σύνολο του πολιτικού προσωπικού: «ελεύθερε επαγγελματία, ας είχες έρθει σε εμάς να σε φροντίσουμε. Τώρα είναι πολύ αργά. Δεν φταίμε εμείς που σε αντιμετωπίζουμε σαν περιττό βάρος στον εργασιακό παράδεισο που φτιάξαμε για τους δικούς μας.

Αν είχες ρίξει ελάχιστα τα μούτρα σου και δεχόσουν να καθίσεις για λίγο στην αίθουσα αναμονής ενός πολιτικού γραφείου και να παρακαλέσεις για διορισμό τώρα δεν θα αγωνιούσες. Αν δεν αν δεν ήσουν τόσο ψηλομύτης και μοιραζόσουν με στοιχειώδη ενθουσιασμό τις δηλώσεις των υπουργών και των στελεχών μας στο twitter και στο facebook τώρα θα ήσουν «βασιλιάς». Ή έστω μετακλητός. Δεν θα έτρεμε το φυλλοκάρδι σου κάθε μήνα αν θα έχεις δουλειά και τον επόμενο. Θα ήσουν με τους χαλαρούς (σ.σ.: και όταν λέμε «χαλαρούς» δεν εννοούμε τους χρήσιμους στα νοσοκομεία π.χ. Εκεί υπάρχουν ελλείψεις. Ενώ στις θέσεις που απαιτούν το μίνιμουμ των προσόντων υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Γιατί προφανώς αυτοί έχουν προτεραιότητα).

Γι’ αυτό και δεν πρέπει να μας ξενίζει που η απάντηση σε όλα αυτά είναι «αντί να γκρινιάζετε για τους υψηλούς μισθούς του Δημοσίου διεκδικήστε κι εσείς τους ίδιους μισθούς από τους εργοδότες σας». Ειδικά όταν προέρχονται από ανθρώπους που δεν θα κοιτάξουν με αγωνία το ΑΤΜ για να δουν «αν μπήκαν τα λεφτά». Μπορεί να μην έχουν σχέση με την πραγματικότητα αλλά έτσι έχουν μάθει να κάνουν τα «χαϊδεμένα» παιδιά. Ζητούν απλώς παραπάνω χαρτζιλίκι από τους γονείς τους. Χωρίς να τα ενδιαφέρει πού θα βρεθεί.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ελεύθερε επαγγελματία, ας είχες φροντίσει να διοριστείς

 1. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Δύο μέτρα και δύο σταθμά από τους γερμανούς σε σχέση με την ναυτιλία, άλλα για την δική τους άλλα για αυτή των άλλων. Να κουνάνε βέβαια το δάχτυλο με το που θα δούν την παραμικρή παρέκκλιση ξέρουν.

  Δύο μέτρα και δύο σταθμά από Γερμανία για την ποντοπόρο ναυτιλία

  http://www.kathimerini.gr/890659/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/dyo-metra-kai-dyo-sta8ma-apo-germania-gia-thn-pontoporo-naytilia

  ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

  Δύο μέτρα και δύο σταθμά εμφανίζεται να χρησιμοποιεί η Γερμανία όσον αφορά στη μεταχείριση της ευρωπαϊκής ποντοπόρου ναυτιλίας. Την ώρα που το Βερολίνο «κουνάει το δάχτυλο» στην Αθήνα για το φορολογικό πλαίσιο της ποντοπόρου στην Ελλάδα και υποκινεί έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, επιφυλάσσει, όπως προκύπτει, προνομιακή μεταχείριση για τους Γερμανούς επιχειρηματίες. Στο πλαίσιο αυτό, διασωθείσα, με κεφάλαια του γερμανικού δημοσίου, τράπεζα διέγραψε δάνειο Γερμανού εφοπλιστή ύψους 547 εκατ. ευρώ. Η απόφαση της τράπεζας προκαλεί θυελλώδεις αντιδράσεις στη γερμανική κοινή γνώμη αλλά και σε επιχειρηματίες του κλάδου ένθεν και ένθεν των γερμανικών συνόρων. Διότι την ίδια ώρα:

  α. Αλλες εταιρείες του κλάδου εξαναγκάστηκαν σε μαζικές πωλήσεις πλοίων τους ή ακόμα και στην κατάπτωση προσωπικών εγγυήσεων για δάνεια με τα οποία χρηματοδότησαν τις ναυτιλιακές τους δραστηριότητες.

  β. Προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα το ύψος του ποσού που διαγράφει μια τράπεζα που έχει λάβει κρατική βοήθεια ύψους 16,2 δισ. ευρώ.

  γ. Προκάλεσε περαιτέρω το κοινό περί δικαίου αίσθημα η αποκάλυψη πως ο εν λόγω εφοπλιστής προχώρησε, το ίδιο διάστημα, στην αγορά μεγάλης πολυτελούς ιστιοφόρας θαλαμηγού έναντι τιμήματος που ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε «ευκαιρία».

  Η αίσθηση πως η Γερμανία χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στην προσέγγιση της ποντοπόρου όχι μόνον της Ελλάδος, αλλά και της Κύπρου και της Μάλτας και άλλων ευρωπαϊκών ναυτιλιακών κρατών, έχει αρχίσει πλέον να εμπεδώνεται ευρέως στη συνείδηση του ναυτιλιακού κλάδου. Σύμφωνα με κύκλους της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, «η κριτική που ασκείται εναντίον της φορολογικής μεταχείρισης της ελληνόκτητης ναυτιλίας χαρακτηρίζεται κακοπροαίρετη, ατεκμηρίωτη και εν πολλοίς ιδιοτελής και ψευδής». Εκπορεύεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κυρίως από γερμανικά ναυτιλιακά και τραπεζικά συμφέροντα.

  Αιτία, σύμφωνα με έρευνες των Financial Times και New York Times, είναι η διάβρωση των γερμανικών μεριδίων στην παγκόσμια ναυτιλία λόγω κακών χειρισμών και οι μεγάλες ζημίες που έχουν υποστεί ως αποτέλεσμα οι γερμανικές τράπεζες (υπολογίζονται σε άνω των 40 δισ. δολ. από επισφαλείς απαιτήσεις). Οπως ζημίες υπέστησαν και χιλιάδες ιδιώτες Γερμανοί μικροεπενδυτές και καταθέτες που τοποθέτησαν τις αποταμιεύσεις τους προ ετών σε υβριδικά ναυτιλιακά σχήματα για να απαλλαγούν από φόρους, αλλά τις είδαν τελικά να εξανεμίζονται εξαιτίας της κρίσης στις ναυλαγορές.

  Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τη μονάδα φορολογικών υπηρεσιών της Deloitte, ο ελληνικός φόρος χωρητικότητας εκτιμάται πως είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε. και δέκα φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Μάλτας. Ο ίδιος οίκος έχει υπολογίσει πως ένας Ελληνας πλοιοκτήτης καταβάλλει φόρο 68.328 ευρώ για ένα φορτηγό 58.000 dwt, τη στιγμή που για πανομοιότυπο πλοίο ένας Γερμανός εφοπλιστής καταβάλλει 23.850 ευρώ. Επιπλέον η συμφωνία εθελοντικής εισφοράς της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών με το Δημόσιο, και το γεγονός πως από το 2013 επιβάλλεται ο ελληνικός φόρος χωρητικότητας και επί πλοίων ξένης σημαίας που διαχειρίζονται από γραφεία εγκατεστημένα στην Ελλάδα, είχαν ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων που ισοδυναμεί με οκταπλασιασμό τους.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Ο ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΕ ΔΙΚΗ
  Οι… άθλοι του «εθνικού κοπανατζή» – Πέντε χρόνια είχε να δουλέψει στο ΕΚΑΒ
  Με υπερωρίες, διπλοβάρδιες και extra παροχές προς την υπηρεσία προσπαθεί να ξεπληρώσει την… πενταετή απουσία του από το ΕΚΑΒ Πέλλας, στη διάρκεια της οποίας πληρωνόταν κανονικά, ενώ παρείχε εργασία στην καφετέρια της αδελφής του -ο εισαγγελέας τον εμφανίζει ως πραγματικό ιδιοκτήτη- και σε δύο επιχειρήσεις που εμπορεύονταν λέβητες θέρμανσης και βιομάζα.
  […]

  «Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο» περιορίστηκε να πει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Κώστας Καρακατσιανόπουλος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει τρόπος να ισοφαρίσει κάποιος βάρδιες πέντε ετών και ότι είναι παράνομες οι διπλοβάρδιες – αν και εφόσον έγιναν, όπως επισημαίνει.
  Συνάδελφοι του Χ.Τ. και συνδικαλιστές του ΕΚΑΒ, με τους οποίους επικοινωνήσαμε, φάνηκαν… έως και έξαλλοι για το ενδιαφέρον μας, υποστηρίζοντας ότι «στηρίξαμε έναν εργαζόμενο που είχε προσωρινό πρόβλημα», «άμα η ζημιά του Δημοσίου είναι οι 125.000€ ενός συναδέλφου που είχε πρόβλημα, να τα δώσει πίσω, αλλά να δώσουν πίσω τα κλεμμένα και όλοι οι πολιτικοί» και άλλα παρόμοια.

  […]

  http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/oi_athloi_tou_ethnikou_kopanatzi_pente_xronia_eixe_na_doulepsei_sto_ekab-64853157/

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s