Πέντε κίνδυνοι που ανεβάζουν το ρίσκο της Ελλάδας όσο δεν κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση

Liberal / Πέντε κίνδυνοι που ανεβάζουν το ρίσκο της Ελλάδας όσο δεν κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση

Του Βασίλη Γεώργα

Η Ελλάδα δεν έχει να ελπίζει σε τίποτα άλλο παρά στην… «καλοσύνη» του Σόιμπλε και  σε ένα τέταρτο μνημόνιο που θα την κρατήσει στο ευρώ αν δεν κλείσει γρήγορα μέσα στο 2017 η δεύτερη αξιολόγηση. Ήδη ο χρόνος που έχει χαθεί συγκριτικά με το αρχικό ορόσημο του Νοεμβρίου που έγινε Δεκέμβριος  και τώρα στην καλύτερη περίπτωση Φεβρουάριος, δημιουργεί σταδιακά πρόσθετο κόστος το οποίο θα αρχίσει να αποτυπώνεται σε όλες τις πτυχές της οικονομίας και των παραδοχών στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα προσαρμογής.

Μια πρώτη επίπτωση που ήδη προκαλεί προβληματισμό, έχει να κάνει με την καθυστέρηση υλοποίησης  των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Τα μέτρα αυτά που επιτυγχάνουν θεωρητικά μείωση του χρέους κατά 21,8% το 2060 σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, δεν ήταν εξ αρχής ικανοποιητικά ώστε να διασφαλίσουν την απαιτούμενη βιωσιμότητα. Όμως η πιθανότητα καθυστέρησης στην εφαρμογή τους λόγω της σύγκρουσης κυβέρνησης – δανειστών με αφορμή τη χρήση του πλεονάσματος για παροχές στους συνταξιούχους, απειλεί να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο το δυνητικό όφελος τους. Μετά την προαναγγελία αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων, ο ESM παίζει πλέον με τον χρόνο προκειμένου να «προλάβει» να μετατρέψει τα επιτόκια μέρους του ελληνικού χρέους σε σταθερά από κυμαινόμενα κλειδώνοντας χαμηλά επιτόκια (πέριξ του 1,3%) πριν αυτά αρχίσουν να ανεβαίνουν μέσα στο 2017 και να δημιουργούν ανάγκες για ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο χρέος από τους δανειστές ώστε να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Ο ESM έχει ανακοινώσει δράσεις σε τρία επίπεδα για να «ελαφρύνει» το ελληνικό χρέος. Θα ανταλλάξει τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου ESM/EFSF που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου και μεγαλύτερης κατά 4 χρόνια ωρίμανσης. Θα προχωρήσει σε συμφωνίες ανταλλαγής για να μετατρέψει τα κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά, και θα τοκίσει με σταθερό επιτόκιο τις μελλοντικές εκταμιεύσεις των δανείων που έχει να λάβει η Ελλάδα από το τρίτο μνημόνιο.

Μια δεύτερη συνέπεια της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έχει να κάνει με το όφελος από την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ακόμη και αν η ΕΚΤ αποφασίσει να εκδώσει ανεξάρτητη από το ΔΝΤ έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, δεν μπορεί να ανάψει το πράσινο φως για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης. Αλλά και όταν αυτή ολοκληρωθεί επιτυχώς, δεν μπορεί να αγοράζει ομόλογα για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, εκτός αν συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις που να δικαιολογούν την συνέχιση των αγορών μέχρι την έναρξη της επόμενης αναθεώρησης του προγράμματος. Στο καλύτερο σενάριο που η ΕΚΤ εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο PSPP τον Μάρτιο, αναλυτές υπολογίζουν πως δεν θα μπορούν να αγοραστούν ομόλογα αξίας μεγαλύτερης των 3 έως 4 δισ. ευρώ από την αγορά καθώς υπάρχει ο περιορισμός του 33% σε ότι αφορά στο μέγεθος των εμπορεύσιμων χρεογράφων που μπορούν να αγοραστούν από την ΕΚΤ και την εθνική κεντρική τράπεζα.  Στην τελευταία της ανάλυση η Eurobank εκτιμά ότι το μηνιαίο ονομαστικό ποσό του ελληνικού χρέους που θα μπορούσε να αγοραστεί μετά τον Μάρτιο του 2017 δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1,57 δισ. ευρώ. Φυσικά στην περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι τόσο το ποσό των ομολόγων που θα αγοραστούν, όσο το αν η ένταξη στο QE θα γίνει νωρίς προκειμένου να υποστηριχτούν οι τράπεζες, το ευρύτερο κλίμα στην αγορά και η προετοιμασία μιας δοκιμαστικής έκδοσης κρατικών ομολόγων το καλοκαίρι με σκοπό να αντικατασταθεί το τριετές «ομόλογο Σαμαρά» που εκδόθηκε το 2014 και λήγει τον προσεχή Ιούλιο.

Οι μεγάλες αποπληρωμές δανείων που έρχονται το 2017 είναι ένας τρίτος σημαντικός παράγοντας που πιέζει για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης η οποία συν τοις άλλοις είναι συνδεδεμένη με την εκταμίευση της δόσης των 6,1 δισ. ευρώ. Οι δύο πρώτες «δόσεις» τον Φεβρουάριο ύψους 1,623 δισ. ευρώ προς τον ESM και τον Απρίλιο ύψους 1,4 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ εκτιμάται ότι είναι διαχειρίσιμες από το Δημόσιο. Τοπρόβλημα θα αρχίσει να δημιουργείται τον Ιούλιο όταν η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει συνολικά 6,3 δισ. ευρώ από τις 17 έως τις 20 Ιουλίου προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τους ιδιώτες επενδυτές και τις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών. Εφόσον δεν έχουν εκταμιευτεί χρήματα μέχρι τότε η ανταπόκριση του Δημοσίου θα είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη.

Μια τέταρτη μεγάλη πηγή αβεβαιότητας όσο δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του προγράμματος, είναι συνολικά η επίτευξη των στόχων του μνημονίου για το 2017. Προϋπόθεση για τη «βιωσιμότητα» του προγράμματος και της αποπληρωμής του χρέους είναι η επίτευξη αφενός πολύ υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας (+2,7% για το 2017 και 3,1% το 2018) και αφετέρου πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 1,75% για το επόμενο έτος και 3,5% για το 2018 και μετά. Όσο επικρατεί στην οικονομία η παραλυτική αβεβαιότητα για το χρόνο και τους όρους ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ή ανάβουν εστίες ανησυχίας για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές κλπ, τόσο η πραγματική οικονομία θα παγώνει και το πρόγραμμα θα απομακρύνεται από τους στόχους του.

Μια πέμπτη πολύ σοβαρή πηγή αβεβαιότητας έχει να κάνει με το τελικό περιεχόμενο της ίδιας της συμφωνία που επιχειρείται να κλείσει στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Αν δεν προσδιοριστούν μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις μείωσης χρέους από τώρα και ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα διατηρηθεί στο 3,5% του ΑΕΠ επί μια πενταετία ή δεκαετία μετά το 2018, η ανάγκη για τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων και περικοπών στα πρότυπα όσων προτείνει το ΔΝΤ, θα είναι δεδομένη και θα στερήσει κάθε δυνατότητα ουσιαστικής ανάκαμψης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

13 Responses to Πέντε κίνδυνοι που ανεβάζουν το ρίσκο της Ελλάδας όσο δεν κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση

  1. Ο/Η Πάνος λέει:

    «Οι συνταξιούχοι που έχουν πολλά άλλα εισοδήματα, οι ίδιοι έρχονται και λένε ότι εμείς δεν πρέπει να πάρουμε αυτό το επίδομα, γιατί έχουμε και άλλα εισοδήματα»
    Ο αρχηγός χάνει λάδια.

    *

    Καλές γιορτές, παίδες και κόρες! Υγεία και καλή (+γερή) καρδιά!

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Καλές γιορτές, υγιες και αναπτυξιακοτερον 🙂 το 2017 !

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Γιάννης -2 λέει:

    Καλές Γιορτές πρώτα σε σένα αγαπητέ Σχολιαστή, και σε όλους τους σχολιαστές και τους επισκέπτες σου!!!!!!!!!!!!!

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Καλές γιορτές!

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Πάνος λέει:

    «Ντάισελμπλουμ: Ελήφθη η επιστολή Τσακαλώτου – Επαρκείς οι δεσμεύσεις της Αθήνας»
    Τελικά έμεινε μια κακία (σε κάποιον εκτός) και μια βλακεία (σ’ έναν άλλον, εντός)

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Για να δούμε τι λέει η επιστολή.

    Πάντως η ζημιά απο τα τσάμικα του συριζα είναι τεράστια. Πάνω απο 1.5 δις το μήνα θα μειωνόταν το χρέος αν συμμετείχαμε στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

    Στο τέλος και δέχονται τα πάντα και χάνουν τα χρήματα. Ντιπ για ντιπ.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    ««Ντάισελμπλουμ: Ελήφθη η επιστολή Τσακαλώτου – Επαρκείς οι δεσμεύσεις της Αθήνας»»

    Η Ελλαδα ποτε δεν πεθαινει, απλως ειναι διαρκως ημιθανης.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Χρόνια πολλά, υγεία και χαρά σε όλες και όλους

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Χρόνια πολλά Αναγνώστη! Τώρα γιατί η πορσε μπλόκαρε το σχόλιό σου είναι αξιοπερίεργο. 🙂

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Προχθες , βρηκα εναν συναδελφο στην λαϊκη της Καλλιδρομιου απο την Αρισερη Συσπειρωση Μηχανικων. Οι περισσοεροι 45+ διορισμενοι στο Δημοσιο, οι μικροτεροι μπλοκακια σε Μελετηικες ή Εργοληπτικες Εταιρειες, υποαπασχολουμενοι ή ανεργοι.

    Επεξεργαζομαι την «καρδια του οικονομικου προβληματος» ή μια απο τις κυριες αιτιες που ειναι η αποφυγη ή αποστροφη της νεολαιαις μας προς τα επαγγελματα τεχνιτη και εν γενει προς την χειωνακτικη εργασια.

    Του ειπα λοιπον οτι θελω να συμβαλλω στην παραταξη των ανεργων/αεργων «επανασταστων» (αλλα κια των λοιπων) και οτι θα’πρεπε να δημιουργηθει να Δημοσιο ΙΕΚ με στοχο την εμπρακτη διδασκαλια σε νεους μηχανικους ή αλλους επιστημονες της απελευθερωτικης και λυτρωτκης χειρωνακτικης εργασιας, ως προσωρινο μετρο απασχολησης, οπως επι 35 ετη οι οικονομικοι μας μεταναστες…Ειδικα οι νεοι μηχανικοι θα μπορουσαν να γινουν συντομα τεχνιτες διαφορων ειδικοτητων οπως τεχνιτες οικοδομων/κατασκευων, ηλεκτρολογοι, υδραυλικοι, τορναδοροι, συγκολλητες , οδηγοι βαρεων μηχανηματων ,…..

    Εξ’ αλλου πολλοι αγροτες -εσωτερικοι μεταναστες της δεκαετιων 50-60 απο αυτα τα επαγγελματα ξεκινησαν ενω μερικοι στη συνεχεια εγιναν εργολαβοι ή καταφεραν να κτισουν ενα τριοροφο και να σπουδασουν τα παιδια τους….

    ΥΓ Θυμηθηκα οτι το 1980 οταν ο πατερας μου μου διεκοψε την χρηματοδοτηση διοτι ειχα καθυστερησει τις σπουδες μου στο ΕΜΠ, αναγκασθηκα να δουλεψω ενα μηνα στην Λαχαναγορα ως αχθοφορος εκτος σωματειου που επιανε δουλεια απο τους τελευταιους οταν ολοι οι του σωματειου ειχαν ηδη απασχοληση. Καλο μεροκαματο καπου 700 δραχμες. Ωραριο 2 ή 3 με 6 ή 7. Ουτως ή αλλως τοτε ξενυχτουσαμε στα μπαρακια.

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    συνεχεια….

    Με λιγη ερευνα, σε καθε μεγαλη πολη, μερικα τμηματα ταχυρρυθμης καταρτισης μηχανικων ΑΕΙ, ΤΕΙ και αλλων αποφοιτων σε τεχνικα επαγγελματα. Στην Αθηνα και Θεσσαλονικη πολυ περισσοτερες.

    Οχι μονον ως προσωρινο μετρο απασχολησης σε τεχνικα επαγγελματα, αλλα και γιατι οχι οι χωροι της πρακτικης εξασκησης (πραγματικη και οχι μαϊμου) να αποτελεσουν την «θερμοκοιτιδα» για οσους επιθυμουν ατομικη ή εταιρικη επιχειρηση, ακομη και «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» του Ν. 4019/2011.

    Τα πολλαπλα ωφελη ειναι προφανη. Θεραπεια απο την πολυ θεωρια, αμοιβομενη μαθητεια/απασχοληση με κοινωνικη προσφορα, μειωση των εισαγωγων ,…

    Μονο στον τομεα της επισκευης ανταλλακτικων οικιακων συσκευων, εξοπλισμου γραφειου, ανταλλακτικων για μοτοποδηλατα, ΕΙΧ, λοιπα οχηματα, τρακτερ,…., αυξανεται η ωφελιμη διαρκεια ζωης τους, προστατευεται ο παγκοσμιο περιβαλλον, αυξανεται η απασχοληση, κλπ. Ο κλαδος ευνοειται με φορολογικα κινητρα που λ.χ. θα θεσει η πλουσια Σουηδια (βλ. ΥΓ)

    Τετοια φορολογικα κινητρα και πλεον ευνοϊκα θα μπορουσε να θεσει μια πραγματικα αριστερη/οικολογικη ελληνικη κυβερνηση.

    ΥΓ Σουηδία: Μείωση των απορριμμάτων με φοροαπαλλαγές για επισκευές συσκευών
    Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 09:28
    UPD:09:29
    http://www.naftemporiki.gr/story/1150535/souidia-meiosi-ton-aporrimmaton-me-foroapallages-gia-episkeues-suskeuon

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ήδη ο χωρος αυτός έχει τεράστια ανεργία
    Μονο αυτο τους έλειπε 😎

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    «Ήδη ο χωρος αυτός έχει τεράστια ανεργία»

    1. Σιγουρα ο χωρος των ελευθερων επαγγελματιων-μηχανικων εχει ιδια ή/και περισσοτερη ανεργια απο τα επαγγελματα της οικοδομης, η οποια εχει επιλυθει μερικως με την οικονομικη μεταναστευση.

    2. Το παραγωγικο μοντελο πρεπει να αλλαξει γρηγορα και αυτο δεν γινεται μεσω τεχνιτων- οικονομικων μετανστων (αλαβανων, βουλγαρων, ρουμανων, πολωνων,…)

    3. Ο πιο συντομος δρομος ειναι αυτος που προτεινω για νεους μηχανικους αποφοιτους πολυτεχνειων/ΤΕΙ, αλλοιως θα διαλεξουν και οι υπολοιποι αλλαγη επαγγελματος ή μεταναστευση.

    4. Οι ελευθεροι επαγγελματιες μηχανικοι ειναι 66.000, απο τους οποιους την περιοδο 2001-2015 διαγραφτηκαν 10.000 περιπου . Ομως υπαρχουν επιπλεον 35.000 μηχανικοι ΤΕ, καποιοι απο αυτους αυτοπασχολουμενοι και μπλοκακια.

    5. Η προταση μου ειναι ρεαλιστικη και πρεπει να εφαρμοστει, διοτι – ως γνωστον- οι σπουδες στα ελληνικα πολυτεχνεια ειναι πολυ θεωρητικες (ωσαν η πλειονοτητα των τελειοφοιτων να οδηγειται σε σπουδες PhD) για να υποκαταστησουν την ελλειψη σοβαρων εργαστηριων και της απαιτουμενης (απο την ζωη την ιδια) πρακτικη εξασκηση .

    6. Μονο στον τομεα της επισκευης οικιακων συσκευων, εξοπλισμου γραφειου, οχηματων,… αυξανεται η ωφελιμη διαρκεια ζωης τους, προστατευεται ο παγκοσμιο περιβαλλον, αυξανεται η απασχοληση, κλπ. Ο κλαδος αυτος ευνοειται με φορολογικα κινητρα που λ.χ. θα θεσει η πλουσια Σουηδια

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.