Ιστορικό διαζύγιο Βρετανίας – Ε.Ε.

H Μεγάλη Βρετανία, απεμπολεί τη δυνατότητα να αποτελεί την πύλη εισόδου της κοινοπολιτείας -και όχι μόνο- στην ΕΕ.  Μπαίνει και θέμα διάσπασης της χώρας, με τη Σκωτία να στέλνει το μήνυμα ότι θέλει ΕΕ.  Κρίμα!   Αλλά η ζωή συνεχίζεται φίλοι Βρετανοί.  Να τον χαίρεστε τον Φαρατζ και τους ακραίους, που τους αφήσατε να σας …

Capital  /  Ιστορικό διαζύγιο Βρετανίας – Ε.Ε.

brexit-1

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 08:18

Το Brexit υπερίσχυσε τελικά (52% – 48%) παρά το γεγονός ότι όλη τη νύχτα Brexit και Bremain έδιναν μάχη στήθος με στήθος, με αποτέλεσμα το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι η πρώτη χώρα που αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 μελών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του Reuters, η επικράτηση του Brexit βάζει τη χώρα σε ένα αβέβαιο μονοπάτι και προκαλεί ένα βέβαιο πλήγμα στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για επίτευξη μεγαλύτερης ενότητας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, έδιναν προβάδισμα στο Bremain καλλιεργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας στις αγορές, με τον Cameron να ευχαριστεί «όσους ψήφισαν για μια ισχυρότερη Βρετανία στην Ευρώπη» και με τον Farage να δηλώνει πως κατά πως φαινόταν το «Remain» θα επικρατούσε με μικρή διαφορά.

Ωστόσο, το κλίμα αισιοδοξίας ανατράπηκε μόλις άρχισαν να ανακοινώνονται τα επίσημα αποτελέσματα. Το πρώτο μεγάλο «χαστούκι» στην επενδυτική αισιοδοξία ήρθε από την συντριπτική επικράτηση του Brexit στην περιφέρεια του Sunderland. Ακολούθησε κατάρρευση της λίρας, βουτιά στα futures των FTSE 100 και Dow Jones αλλά και απώλειες στις ασιατικές αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι οι bookmakers άλλαξαν δραματικά τις πιθανότητες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Betfair να αυξάνει επανειλημμένα τις πιθανότητες για νίκη του Brexit από το 51%, στο 57%, στο 63% για να φτάσει έως και πιθανότητες 86%.

Ο Nigel Farage ήδη απηύθυνε ομιλία νίκης, μιλώντας σε ψηφοφόρους του υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος και οι υποστηρικτές του ανέκτησαν τον έλεγχο της χώρας «χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα”.Ο Farage τόνισε ότι η αυγή που ήρθε έφερε ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα με καταμετρημένες 365 εκλογικές περιφέρειες σε σύνολο 382, το 52% (16,4 εκατ. ψήφοι) ψήφισε υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ , ενώ το υπόλοιπο 48% τάχθηκε υπέρ της παραμονής της στην Ένωση (με 15,328 εκατ. ψήφους).

Σχολιάζοντας την εικόνα με βάση τις αντιδράσεις των αγορών και κυρίως της λίρας, ο Joe Rundle της ETX Capital δήλωσε «Η λίρα καταρρέει μετά την υπερίσχυση του Brexit στο Sunderland. Οι αγορές είναι πολύ νευρικές αυτή τη στιγμή και αντιδρούν σε κάθε αποτέλεσμα και ως εκ τούτου μπορεί να κάνουν λάθος. Το αποτέλεσμα στο Sunderland έχει αναμφίβολα αλλάξει τον αισιόδοξο τόνο που επικρατούσε νωρίτερα στο άκουσμα των πρώτων εκτιμήσεων».

Υψηλή η συμμετοχή

Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο 77,2%.

Ενεργοποιείται το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Ε.Ε

Από εδώ και πέρα, στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί πιθανότατα την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron αναμένεται να θέσει σε ισχύ το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ε.Ε που ενεργοποιεί τις διαδικασίες εξόδου μιας χώρας από την Ε.Ε.

Ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1973 υπήρξε πάντα ένα αμφίσημο μέλος της.

Υποστήριζε σταθερά το ελεύθερο εμπόριο και την επέκταση της Ε.Ε σε πρώην κομμουνιστικές ανατολικές πολιτείες, αλλά δεν επέλεξε το ευρώ ως το επίσημο νόμισμά της.

Μάλιστα, το συντηρητικό κόμμα του Cameron κινδύνευσε με διάλυση από την αργή αλλά σταθερή αύξηση του ευρωσκεπτικισμού από τότε που οι διαφορές στην Ευρώπη προκάλεσαν την αποπομπή της πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Μάργκαρετ Θάτσερ, το 1990.

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Πολιτική. Bookmark the permalink.

201 Responses to Ιστορικό διαζύγιο Βρετανίας – Ε.Ε.

  1. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ
    Ντόμινο εξελίξεων: Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία θέλουν να μείνουν στην ΕΕ -Ζητούν δημοψήφισμα για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο

    Πηγή: Ντόμινο εξελίξεων: Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία θέλουν να μείνουν στην ΕΕ -Ζητούν δημοψήφισμα για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/274122/ntomino-exelixeon-skotia-kai-voreia-irlandia-theloyn-na-meinoyn-stin-ee-zitoyn#ixzz4CTPphpIJ

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ο ΓΚΕΡΤ ΒΙΛΝΤΕΡΣ
    Πήραν φόρα οι ακροδεξιοί στην ΕΕ -Ολλανδός ζητά και αυτός δημοψήφισμα για… Nexit

    Πηγή: Πήραν φόρα οι ακροδεξιοί στην ΕΕ -Ολλανδός ζητά και αυτός δημοψήφισμα για… Nexit | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/274124/piran-fora-oi-akrodexioi-stin-ee-ollandos-zita-kai-aytos-dimopsifisma-gia-nexit#ixzz4CTQ9cZvX

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ΖΗΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ Η ΑΝΙΨΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ
    Πανηγυρίζουν οι ακροδεξιοί στη Γαλλία: «Από το Brexit στο Frexit» λέει η Μαριόν Λεπέν [εικόνες]

    Πηγή: Πανηγυρίζουν οι ακροδεξιοί στη Γαλλία: «Από το Brexit στο Frexit» λέει η Μαριόν Λεπέν [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/274123/panigyrizoyn-oi-akrodexioi-sti-gallia-apo-brexit-sto-frexit-leei-i-marion-lepen-eikones#ixzz4CTQaDJ7M

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
    «Μαύρη Παρασκευή» για τη στερλίνα -Σε πανικό οι αγορές λόγω Brexit

    Πηγή: «Μαύρη Παρασκευή» για τη στερλίνα -Σε πανικό οι αγορές λόγω Brexit | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/274117/mayri-paraskeyi-gia-ti-sterlina-se-paniko-oi-agores-logo-brexit#ixzz4CTQne2Vt

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Physicist λέει:

    Αν οι Brexit είναι ακροδεξιοί ξενοφοβικοί ρατσιστές επειδή επιθυμούν την αποχώρηση του πολυεθνικού ΗΒ από μια διακρατική οντότητα, τότε τι είναι το SNP και τι ακριβώς σημαίνουν τα αρχικά S και N στον τίτλο του;

    Το χτεσινό αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό, σύμφωνοι, όμως να ηρεμήσουμε λίγο με το finger-pointing. Δεν είναι δυνατόν νσ βγάλουμε το 52% του λαού της χώρας που νίκησε τον Ναζισμό ακροδεξιούς επειδή στράβωσε το αισιόδοξο επενδυτικό κλίμα.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Να στειλουμε τον Αλεξη που εχει τεχνογνωσια σε τετοιες καταστασεις.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ποιός είπε ότι οι Brexit είναι ακροδεξιοί;

    Ο Φαρατζ είναι.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    WSJ: Τώρα ο Κάμερον πρέπει να τηλεφωνήσει στον Τσίπρα. http://www.thetoc.gr/diethni/article/wsj-twra-o-kameron-prepei-na-tilefwnisei-ston-tsipra

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Physicist λέει:

    Ο Φάρατζ ας είναι ό,τι θέλει. Η διαρκής αναφορά στις ακροδεξιές του θέσεις αποσπά τη συζήτηση από το ουσιώδες τμήμα της, δηλ. από τους λόγους για τους οποίους τόσος πολύς νορμάλ κόσμος αποστρέφεται την ΕΕ.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ετσι κι αλλιώς η ζημία έχει γίνει. Και σοσιαλδημοκράτη να τον πεις. 🙂

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αγγλία

    46,6% Παραμονή
    53,4% Brexit
    Ουαλία

    47,5% Παραμονή
    52,5% Βrexit
    Σκωτία

    62% Παραμονή
    38% Brexit
    Βόρεια Ιρλανδία

    55,8% Παραμονής
    44,2% Brexit
    Γιβραλτάρ

    96% Παραμονή
    4% Brexit

    Πηγή: Brexit: Πώς ψήφισε η Μεγάλη Βρετανία ανά περιοχή -Διαδραστικός χάρτης [εικόνα] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/274160/brexit-pos-psifise-i-megali-vretania-ana-periohi-diadrastikos-hartis-eikona#ixzz4CTlPL2kM

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    David Cameron: The people’s will must be respected
    Posted at
    10:21
    Speaking outside Number 10, David Cameron – accompanied by his wife Samantha – says the will of the British people must be respected.

    Calling the referendum was not a decision taken lightly – over 33 million people from across the UK have all had their say and we should be proud that we trust the people in these big decisions, he says.

    «There are times when it’s right to ask the people themselves,» he says.

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οι Βρετανοί ψήφισαν Brexit!
    Τα ξημερώματα της Παρασκευής το BBC επιβεβαίωσε ότι οι Βρετανοί ψήφισαν Brexit. Μια ιστορική και οδυνηρή ψήφος. Η στερλίνα έπεσε αμέσως στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985, ενώ οι πρώτες φωνές της φιλοευρωπαϊκής Βορείου Ιρλανδίας και της Σκωτίας για ανεξαρτητοποίηση ακούστηκαν ως το Λονδίνο! Την ίδια ώρα ακροδεξιοί ανά την Ευρώπη ζητούν και αυτοί αντίστοιχα δημοψηφίσματα…

    http://www.protagon.gr/epikairotita/stis-kalpes-oi-vretanoi-me-dimoskopiko-provadisma-tou-bremain-44341169885

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η Πάνος λέει:

    Πολύ κλάμα. Φταίνε κι αυτές οι χαρτορίχτρες οι γκαλοπτζήδες, που τα έλεγαν αλλιώς.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Όσον αφορά την Ελλάδα, σίγουρα δυσκολεύουν τα πράγματα. Πράγματι, «βλέποντας» η Ε.Ε. μία από τις κινητήριες οικονομικές δυνάμεις της (δηλαδή την Μ. Βρετανία) να «παίρνει το καπελάκι της και να φεύγει», μάλλον εκλείπουν οι όποιοι ενδοιασμοί για «εξοστρακισμό» του προβληματικού και αδύναμου κρίκου (δηλαδή…της Ελλάδας) με την πρώτη δυνατή ευκαιρία…

    http://www.liberal.gr/arthro/60181/apopsi/arthra/alma-sto-keno-i-psifos-ton-bretanon.html

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Νίκος P λέει:

    Φυσικά και δεν έγιναν ακροδεξιοί οι Βρετανοί επειδή επικράτησε το Brexit, όπως δεν έγιναν ξαφνικά φασίστες οι Γάλλοι επειδή πολλοί από αυτούς ψήφισαν Λεπέν, αναδείχθηκαν όμως οι διάφοροι επιμέρους εθνικισμοί, σε μεγάλο βαθμό λόγω αντίδρασης στην πολιτική Μέρκελ. Η εντελώς λανθασμένη και απαράδεκτη ταύτιση εθνικισμού και ναζισμού, χαρακτηρίζει ένα μέρος της αριστεράς αλλά δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση ούτε του ενός, ούτε και του άλλου. Ακόμα χειρότερα, δεν βοηθάει ούτε στην αντιμετώπιση των κοινωνικών φαινομένων που τους προκαλούν και τους αναδεικνύουν.

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η xBerliner λέει:

    Να δούμε τί θα γίνει και πώς θα πάει το πράγμα.
    Καταρχήν θα πρέπει να γίνουν άμεσα κινήσεις τόσο σε επίπεδο εντυπώσεων όσο και σε πρακτικό επίπεδο ώστε να στηριχθεί η ενότητα στην ΕΕ: Περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια και λιγότερο γραφειοκρατία στις Βρυξέλλες. Επίσης θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι καμία κατανόηση δεν μπορεί να δείξει η ΕΕ στο ΗΒ. Από τη στιγμή που αποφάσισε να είναι έξω τότε είναι έξω και η ΕΕ θα μεταχειρίζεται το ΗΒ ως τρίτη χώρα. Αν θέλει να μπει στην κοινή αγορά τότε θα πρέπει να ισχύσουν τουλάχιστον όσα ισχύουν για Νορβηγία και Ελβετία. Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές: Η ΕΕ δεν είναι σκυλάδικο να μπαινοβγαίνεις όποτε γουστάρεις.
    Αν η Ευρώπη είχε ηγεσίες της προκοπής θα έλεγα ότι το Brexit είναι κάτι καλό για την ΕΕ. Τώρα δεν ξέρω.

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η Πάνος λέει:

    Πριν λίγα χρόνια βρέθηκα στην Αγγλία και για να σκοτώσω τις αναμονές διάβαζα Βρετανικές εφημερίδες. Μια είδηση στην Indepented μου έκανε μεγάλη εντύπωση: Διαμαρτύρονταν, λέει, στο Σάντερλαντ για την υποβάθμιση του NHS (ΕΣΥ) που είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε οι νοσηλευόμενοι γέροντες να μην κάνουν (να μη τους προσφέρεται) μπάνιο για ολόκληρες εβδομάδες! Χθες το Σάντερλαντ σφύριξε 61% Brexit. Λογικό δεν είναι;

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Για δες χαρά ο …. Λαζόπουλος 🙂

    http://www.altsantiri.gr/homepage/lakis-lazopoulos-anglia-efige-emis/

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
    Ασύλληπτο κραχ -15% στο Χρηματιστήριο μετά το Brexit -Στο -30% οι τράπεζες

    Πηγή: Ασύλληπτο κραχ -15% στο Χρηματιστήριο μετά το Brexit -Στο -30% οι τράπεζες | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/274169/asyllipto-krah-15-sto-hrimatistirio-meta-brexit-sto-30-oi-trapezes#ixzz4CTx1Ve00

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Το πνγμένο κουνελάκι κρεμασμένο στο πλεκτό, το πιο θεαματικό αυτογκόλ του αιώνα.
    Ο Κάμερον (και οι Βρετανοί»λογικοί» δεξιοί) αυτοκτόνησαν πολιτικά με τον πιο ηλίθιο τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς.
    Τελικά, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν λογικοί δεξιοί.
    Στοιχηματζήδες, γκαλοπτσήδες, ακρίδες, χρηματιστήρια, ξεφτιλίστικαν μια για πάντα.
    Η Σκωτία και Β. Ιρλανδία ήδη λένε «γκούντ μπάι».
    Οι Βρετανοί αστοί έβγαλαν μόνοι τους το τέρας του λαικοφασισμού από το κλουβί. Τους βοήθησαν και οι άλλοι αστοί, από τη λοιπή ΕΕ
    Ας το χαίρονται τώρα, αυτό και τον κόσμο που φτιαξανε μετά το 1980. Με τα νέφη περιπλανώμενων ακρίδων.
    Οι αστοί δεν βάζουν μυαλό. Όπως στο Μεσοπόλεμο.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  22. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Διαμαρτύρονταν, λέει, στο Σάντερλαντ για την υποβάθμιση του NHS (ΕΣΥ) που είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε οι νοσηλευόμενοι γέροντες να μην κάνουν (να μη τους προσφέρεται) μπάνιο για ολόκληρες εβδομάδες! Χθες το Σάντερλαντ σφύριξε 61% Brexit. Λογικό δεν είναι;»

    Θες να πεις ότι στο Ενδιμβούργο ή στο Λονδίνο ή στο Καίιμπριτζ που έβγαλαν κάπου στο 60% με 70% IN οι γέροντες κάνουν μπάνιο πιο συχνά; Και στην τελική τί σχέση έχει η ΕΕ με το NHS;
    Σε μια χώρα που έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν ένιωθε πολύ άνετα εντός της ΕΕ ήρθε καπάκι ο λαϊκισμός και το παραμυθάκι έλαβε τέλος.

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η Πάνος λέει:

    Vasilis Pazopoulos

    Ο σύντροφος Christos Kissas, το ερμηνεύει πολύ σωστά και ρεαλιστικά (όλοι συντροφοι είπαμε είμαστε, μην στραβώνετε)
    Το λάθος στις αναλύσεις είναι να μιλάμε για μέσο ψηφοφόρο. Μέσος ψηφοφόρος δεν υπάρχει, υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες ψηφοφόρων. Αυτοί που θεωρούν ότι έχουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές να επωφεληθούν από τη διεθνοποίηση της κοινωνίας και τον κοσμοπολιτισμό και εκείνοι που πιστεύουν ότι όλο αυτό δεν τους αφορά και δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν. Μόλις το είδαμε στο βρετανικό δημοψήφισμα, αλλά το ίδιο ισχύει σε όλες τις χώρες. Όσο είχαμε ανάπτυξη υπήρχε και η ελπίδα πολλών να μπουν στην πρώτη κατηγορία. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια ύφεση, επίσημη ή συγκαλυμμένη, η ελπίδα έσβησε και όλο και περισσότεροι πέφτουν στη δεύτερη· όλο και περισσότεροι κάθονται στη pub με ένα ποτήρι μπύρα και κοιτάνε από μακριά τι συμβαίνει στο City και στις Βρυξέλλες χωρίς να αισθάνονται ότι τους αφορά. Αν δεν το πάρουμε στα σοβαρά και αφήσουμε να διογκώνεται αυτό το κύμα των no future, με τους νέους της μισής Ευρώπης άνεργους και της άλλης μισής με μισθούς πείνας, (προσπαθήστε να ζήσετε στο Λονδίνο ως νέος εργαζόμενος), θα γεμίσουμε σε λίγο με Μπόρις Τζόνσον, Μπέπε Γκρίλο και Ποντέμος. Και ο Τσίπρας θα φαντάζει ιδιοφυΐα σ’ αυτό το τοπίο. Καλημέρα στη Νέα Ευρώπη.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Καιρός για μεταμόρφωση της ΕΕ σε πραγματική Κοινότητα πολιτών. Με την αδέξια Δεξιά στη Β’ Κατηγορία κομμάτων.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η Πάνος λέει:

    μπερλίνερ,

    αυτό που θέλω να πω είναι ξεκάθαρο. Το εξηγεί όμως καλύτερα ο Κίσσας, στο αποπάνω σχόλιο.

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Οι αστοί πολιτικοί είναι τόσο ηλίθιοι, ώστε πείστηκαν επί 35 χρόνια από τους (πονηρούς) νεοφιλελευθερους οικονομολόγους ότι η οικονομία είναι ευθύγραμμη ανοδική συνάρτηση του χρόνου

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Η μεγάλη απόκλιση Σκωτίας από τη λοιπή Βρετανία αλλά και Β. Ιρλανδίας, δείχνει τι μπορεί να γίνει σε σύντομο χρόνο. Πρώην ΗΒ, πρώην Μεγάλη Βρετανία.
    τελικά, η έξοδος από την ΕΕ θα ειναι το έλασσον. Το μείζον πιθανώς θα είναι η διάλυση των τελευταίων υπολειμμάτων της παλιάς Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
    Αυτό είναι ένα ακόμη επιχείρημα ότι οι σημερινοί αστοί πολιτικοί είναι τυχοδιώκτες και τελικά ηλίθιοι αυτοκαταστροφικοί.

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Τη μεγάλη πλάκα θα την πάθουν με τη Σκωτία. Μπορεί να είναι λίγοι σε πληθυσμό αλλά είναι το μισό νησί και έδωσαν τεράστιο ποσοστό υπέρ της παραμονής. Ποιος θα τους κρατήσει στο ΗΒ;

    Φυσικά θα ξανανοίξει και ζήτημα Βόρειας Ιρλανδίας!

    Σύντομα θα γίνει και το ΑΑΑ, Α+. Ολα έχουν ένα τίμημα. Που πρέπει να αξίζει τον κόπο, αλλιώς …

    Ηθικό δίδαγμα, τα δημοψηφίσματα για τέτοια θέματα είναι μεγάλη μαλακία.

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η Physicist λέει:

    Θα αποσχισθεί και το Λονδίνο;

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η Πάνος λέει:

    Πολύ ορέοι είναι μερικοί – όταν το αποτέλεσμα δεν τους ευχαριστεί…

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μάλλον θα ξεσκιστεί αν το σίτι πάθει αυτό που προβλέπεται να πάθει 🙂

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ… ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ
    Politico: Πώς μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα του δημοψήφισματος

    Πηγή: Politico: Πώς μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα του δημοψήφισματος | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/274130/politico-pos-mporei-na-anatrapei-apotelesma-toy-dimopsifismatos#ixzz4CU29fVsH

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η Physicist λέει:

    Η Σκωτία είχε Δημοψήφισμα πρόσφατα και η απόσχιση απορρίφθηκε. Και επαναλαμβάνω ότι ο σκωτσέζικος εθνικισμός δεν είναι καλύτερος από αυτόν του Φάρατζ μόνο και μόνο επειδή είναι πολιτικώς ορθός.

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Πάνο,
    μόνοι τους άνοιξαν το λάκκο τους οι «σοβαροί» αστοί.
    Μπορεί τώρα να πεί ο Κάμερον ότι φταίει ο Φάρατζ ή ο Μπόρις;
    Μά όλο αυτό ο ίδιος το ξεκίνησε απλά και μόνον για να «κατευνάσει» τον Μπόρις και τους άλλους φίλους του, μαζί και τον Φάρατζ.
    Γι αυτο και παραιτήθηκε. Το κόμμα του θα σπάσει τωρα στα 2 και ο ίδιος χάνεται πολιτικά. Αν είχε σπάσει μόνος του το κόμμα πριν 2 χρόνια, θα είχε βγεί κερδισμένος. Προτίμησε να τζογάρει, σε στύλ κυβέρνησης Βαρουφάκη (με προεδρεύοντα Τσίπρα) πέρισυ.
    Όλα εδώ πληρώνονται.

    Μου αρέσει!

  36. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ
    «Κοινή κυριαρχία» επί του Γιβραλτάρ προτείνει η Μαδρίτη μετά το Brexit

    Πηγή: «Κοινή κυριαρχία» επί του Γιβραλτάρ προτείνει η Μαδρίτη μετά το Brexit | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/274166/koini-kyriarhia-epi-toy-givraltar-proteinei-i-madriti-meta-brexit#ixzz4CU2mrpgh

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Physicist,
    δεν είναι θέμα ποιός από τους εθνικισμούς είναι καλύτερος ή χειρότερος (όλοι ανεξαιρέτως είναι γαι το ανάθεμα). Αυτό που μετράει, είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τελειώσει με ..αυτογκόλ.
    Πιστεύεις ότρι υπάρχει τρόπος να κρατήσουν τη Σκωτία εκτός ΕΕ; Με τι δόλωμα; Τους τέλειωσαν τα …σκουλήκια.
    ΥΓ: Η εμμονή σου εναντίον της πολιτικής ορθότητας δεν έχει όριο. Αυτή είναι το πρόβλημα του σημερινού κόσμου της ακραίας ανισότητας, που η αστική τάξη τον έχει μετατρέψει σε ένα τεράστιο καζίνο;

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Φυσικέ, στη Σκωτία μιλάμε για συντριπτικό αποτέλεσμα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Και θέλουν να μπουν και στην ΕΖ όταν φύγουν απο το ..πρώην ΗΒ.

    Και μόνο αυτό δείχνει την απόλυτη αστοχία του δημοψηφίσματος και τη ζημιά που προκαλεί στην ενότητα της χώρας.

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η Physicist λέει:

    Αφτερ, η εμμονή σου ν’ αρνείσαι ν’ αποδεχτείς την πραγματικότητα δεν έχει όριο.

    Με ποιο δικαίωμα εγείρει ο Ραχόι ζήτημα στο Γιβραλτάρ; Είπαμε, έχει εκλογές σύντομα και τα πράγματα είναι στριμόκωλα αλλά μην το ξεφτιλίσουμε κιόλας.

    Μου αρέσει!

  40. Ο/Η Πάνος λέει:

    Η ΕΕ θα δώσει «σκουλίκια» στη Σκωτία;!

    Επειδή δεν είσαι αφελής, το αποδίδω στον εκνευρισμό λόγω του αποτελέσματος 😉

    Μου αρέσει!

  41. Ο/Η Αλικη λέει:

    Εδώ ο κοσμος χάνεται και οι κολλημένοι στην αριστερη θεώρηση των πραγμάτων επιχειρούν να ερμηνεύσουν το brexit με ταξικά κριτηρια.
    Φυσικά φταιει ο καπιταλισμός, ενώ, αν ειχαμε σοσιαλισμό, θα έτρωγαν ολοι με χρυσά κουτάλια και δεν θα ειχαμε τέτοια -μην σου πω οτι δεν θα ειχαμε ουτε ΕΕ, οποτε ακόμα καλυτερα (!)

    ΥΓ: Τεραστια η ευθυνη του Κάμερον.
    ΥΓ2: Προσωπικά, νιώθω κυρίως θλίψη για το γεγονος οτι ο ακρογωνιαίος λίθος του ευρωπαϊκού πολιτισμού γυρίζει την πλάτη του στο μεγαλύτερο ιστορικό επίτευγμα της Ευρώπης.
    ΥΓ3: Ο Τσιπρας δεν ειναι δυνατόν να φαντάζει ιδιοφυΐα σε κανένα τοπίο, διοτι ειναι ο πάτος των πατων!

    Μου αρέσει!

  42. Ο/Η Physicist λέει:

    Σχο, δεν καταλαβαίνω, όταν στην Ελλάδα πιάνει ο σύριζας 60% στην Κρήτη και 20% στη Λακωνία, αυτό δείχνει ότι οι εκλογές δεν έχουν νόημα;

    Μου αρέσει!

  43. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Μετά τον αυτοκτονημένο Κάμερον θα πάρουν θάρρος οι Εναλλακτικοί, θα γίνουν ακόμη πιο επιθετικοί, θα τσιμπήσουν ανοδικά και θα έλθει η σειρά της Μέρκελ.
    Τελικά ο Γκάμπριελ έκανε προχτές τη σωστή κίνηση, ρίχνοντας την πρώτη βολή: Προς κυβέρνηση Αριστεράς-Κέντρου στη Γερμανία.
    Εκείνη που φοβάμαι πολύ είναι τώρα η Γαλλία. Ο Ολάντ δεν…. Το κομματικό τους σύστημα είναι εντελώς χάλια, χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Από πρόσωπα tragic. Μόνον τους 4 πρόσφατους κορυφαίους να κατονομάσεις, είναι σαφές ότι πάρε τον ένα και χρύπα τον άλλο: Λε Πεν, Ολάντ, Σαρκοζύ, Στρως Καν. Μπλιάχ, τέσσερα μπλιάχ…

    Μου αρέσει!

  44. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Γιατί, το έχουν κληρονομήσει το Γιβραλταρ απο τον παπουλη τους οι Εγγλέζοι; Οπως και τις βάσεις στην Κύπρο;

    Μου αρέσει!

  45. Ο/Η Physicist λέει:

    Οι πολίτες του Γιβραλτάρ θέλουν να είναι μέρος του ΗΒ, όπως και οι πολίτες των Φώκλαντ.

    Μου αρέσει!

  46. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Πιάνει 60 και 20% αλλά δεν γίνεται …κοσμογονία. Μπορεί να έρθει μια άλλη κυβέρνηση και να θεραπεύσει τη ζημιά που προκαλείται απο την όποια λάθος επιλογή.

    Ενώ ένα δημοψήφισμα για θεμελιώδη ζητήματα, 51%-49% με τις ψήφους του ΚΚΕ, των Λαφαζαναραίων και της ΧΑ, που δεν πιστεύουν στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, μπορεί να προκαλέσει τον ενταφιασμό της χώρας για δεκαετίες.

    Μου αρέσει!

  47. Ο/Η Physicist λέει:

    Ξέρεις, Σχο, το επιχειιρημα ότι το νησί ή ο βράχος είναι πολύ κοντά σε μια μεγάλη τοπική δύναμη κι επομένως είναι σωστό να ανήκει σ’ αυτήν δεν είναι καλό. Καθόλου μάλιστα.

    Μου αρέσει!

  48. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Physicist,
    ποιά είναι η πραγματικότητα;
    Αυτό που βλέπω είναι ότι η σοβαρή «Δεξιά» στην Ευρώπη άνοιξε μόνη της το μνήμα της και τώρα αρχίζει να παραχώνεται. Με νεκροθάφτες συγγενείς: τους Φάρατζ, Εναλλακτικούς, Λεπέν και Σία.
    Τελικά, οι αλλεπάλληλες χαζομάρες που έκανε εδώ ο Σαμαράς δεν ήταν «ελληνική ιδιαιτερότητα».
    ΥΓ: Ως «αστούς πολιτικούς» εννοώ όλη την «πολυκατοικία»: από τη λεγόμενη Κεντροδεξιά (Χριστιανοδημοκράτες, Tories, αλλά και το Φιλελεύθερο Ευρωπαικό Κόμμα), μέχρι τους Φάρατζ, Λεπέν, Εναλλακτικούς, Πούτιν και τους δικούς μας Ψέκ και Αυγά.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  49. Ο/Η Physicist λέει:

    Δεν θα ενταφιαστεί το ΗΒ. Ας ηρεμήσουμε λίγο γιατί με τόση ευρωπαϊκότητα και σεβασμό στη Δημοκρατία γκώσαμε.

    Μου αρέσει!

  50. Ο/Η Physicist λέει:

    Αφτερ, ηρέμησε.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  51. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Γιατί, το έχουν κληρονομήσει το Γιβραλταρ απο τον παπουλη τους οι Εγγλέζοι;»
    Σωστό. Υπήρχαν και πριν από κάνα χρόνο κάτι προβληματάκια εκεί με τους ισπανούς να τους κάνουν τη ζωή δύσκολη στα σύνορα με το Γιβραλτάρ. Τελικά επειδή είναι πολλοί οι άγγλοι τουρίστες πιστεύω ότι η κατάσταση εξομαλύνθηκε. Αλλά με το ΗΒ εκτός ΕΕ, σύνορα θα σηκωθούν μεταξύ Γιβραλτάρ και Ισπανίας και σε αυτές τις περιπτώσεις την πατάει ο πιο μικρός και αδύναμος. Δεν διάβασα την είδηση αλλά πιθανόν οι ισπανοί λένε ότι αν θέλετε να παραμείνει το Γιβραλτάρ ενωμένο όπως είναι τώρα με την Ισπανία τότε θέλουμε συνδιοίκηση αλλιώς αναλάβετε όλο το κόστος να το υποστηρίξετε. Και καλά κάνουν μεταξύ μας.

    Μου αρέσει!

  52. Ο/Η Αλικη λέει:

    @Σχολιαστης 11:45 ++++

    Μου αρέσει!

  53. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Επι χρονια λεω οτι οι Γερμανοι,το Διευθυντηριο της Ε.Ε. και οι Αγορες κανουν το χειροτερο μαρκετιγκ για το προτζεκτ Ε.Ε.
    Γιατι και οι Ενωσεις Λαων ειναι θεμα μαρκετιγκ.Οσο η Ε.Ε. παρηγαγε θετικα αποτελεσματα για τους λαους της,τα ξερετε μη τα λεω,τοσο περισοτεροι λαοι θελανε να συμμετασχουν.
    Την τελευταια 7ετια που η λογικη της ειναι «ή θα κανετε οτι σας λεμε και θα σας ταραζουμε στο ξυλο εντος Ε.Ε. ειτε αν βγειτε θα εχουμε ελευθερους σκοπευτες να σας σκοτωσουν» τοσο μεγαλυτερο τμημα των λαων τσατιζουν με την αλαζονικη και φασιζουσα πολιτικη τους.
    Εκτος απο το αποτελεσμα στη Βρετανια,δειτε ποσες απεργιες γινονται στη Γαλλια τους τελευταιους 2 μηνες και ποση δυσαρεσκια υπαρχει σε ενα καρο χωρες που μενουν μονο απο το φοβο μην τους καταστρεψουν οι Αγορες και η Ε.Ε. αν αντιταχθουν στις ντιρεκτιβες του Βερολινου.
    Ετσι ομως δε γινεται δουλεια γιατι αν δεν υπαρχει θετικη υποκινηση οπως λεμε και εφαρμοζουμε στο εμποριο ουτε συνεργαζεσαι καλα με οσους εχεις να κανεις ουτε πουλας το προιον σου.
    Αν θελει η Ε.Ε. να εχει μελλον πρεπει να αλλαξει ριζικα ροτα,πρεπει να αλλαξει μαρκετιγκ.

    Μου αρέσει!

  54. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Αλικη,
    τον ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού πολιτισμού (συμφωνώ και επαυξάνω), τη χώρα γιγάντων του Σαίκσπηρ, του Μπέηκον, του Νιούτον, του Ουίλιαμ Μπλέηκ και των ρομαντικών ποιητών, τη χώρα των μεγάλων επιστημονικών ανακαλύψεων και της πρώτης βιομηχανίας, τη χώρα που άντεξε στον Χίτλερ, την καταντήσανε συνώνυμη του …City.
    Για μένα υπάρχει μόνον ως αξία η Αγγλία του Κέημπριτζ και της Οξφόρδης, του Βασιλιά Ληρ και της Μαίρη Πόππινς, η χώρα με τους Μπήτλς και με το καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας στον κόσμο. Αυτοί που μετά το 1975 υποχρέωσαν τους πολίτες να τρώνε σκαδά ακρίδων δεν ήταν αντάξιοι αυτού του μεγάλου βρετανικού πολιτισμού. Η απληστία καταστρέφει πολύ κόσμο, στο τέλος κατστρέφει τον ίδιο τον άπληστο.

    Μου αρέσει!

  55. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Physicist,
    καλά, ανοίγεται μακρύς δρόμος μπροστά μας.
    Στην επόμενη στάση τα ξαναλέμε

    Μου αρέσει!

  56. Ο/Η xBerliner λέει:

    Και μια και ανέφερες σχολιαστή για τη βάση στην Κύπρο η Κύπρος είναι άλλη μια ιδιαίτερη περίπτωση που εξαρτάται πάρα πολύ από το ΗΒ. Όσο το νησί είναι χωρισμένο, θέμα για τις βάσεις δεν πρόκειται να τεθεί βέβαια, αλλά άλλα οικονομικά ζητήματα θα ανακύψουν.
    Επίσης μη ξεχνάμε πόσοι και πόσοι έλληνες πάρκαραν τα λεφτά τους στη αγγλία τώρα με την κρίση είτε σε τράπεζες είτε σε ακίνητα. Αυτοί θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να ανησυχούν για το πότε και τί συμφωνία θα κάνει το ΗΒ με την ΕΕ για τη ελεύθερη μετακίνηση προϊόντων, κεφαλαίων και εργαζομένων.
    Κάποιοι άλλοι που θα χάσουν άμεσα θα είναι τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα στο νησί (αν βέβαια δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία ΕΕ-ΗΒ). Γενικώς τα αγγλικα πανεπιστήμια παίρνουν αναλογικά πολύ περισσότερα κονδύλια από τις Βρυξέλλες και λαμβάνοντας υπόψιν ότι η χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους έχει μειωθεί θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.
    Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι οι συνέπειες για την ΕΕ θα είναι μακροπρόθεσμες και κυρίως σε επίπεδο διεθνής διπλωματίας και άμυνας. Για το ΗΒ θα είναι πιο άμεσες και κυρίως στην οικονομία τους. Δεν αποκλείω ότι θα υπάρξει συμφωνία που τελικά το ΗΒ θα είναι σαν είναι μέλος της ΕΕ, ως προς τις υποχρεώσεις, αλλά δεν θα είναι εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

    Μου αρέσει!

  57. Ο/Η zepos λέει:

    Λίγοι – ευτυχώς – σχολιαστές αναδεύουν συνεχώς το θολό επιχείρημα της πολιτικής της λιτότητας ως κυρίαρχο αίτιο για το Brexit..Εχω να τους θυμίσω οτι η Μ.Βρετανία είχε οικονομική άνοδο τα τελευταία χρόνια με συνεχή άνοδο του ΑΕΠ, (2,2% το 2015) μικρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και μείωση της ανεργίας… Αυτά για τους επιχαίροντες ανοήτως συριζαίους… Η όποια φετεινή «λιτότητα» ξεκίνησε από τον Κάμερον στα πλαίσια της απειλής του δημοψηφίσματος και στην προσπάθειά του να δείξει την κακή υπάρχουσα σχέση του με την ΕΕ και ΟΧΙ από κάποια ευρωπαϊκή οδηγία

    Δυστυχώς για τους πολίτες της Αγγλίας – όπως εδώ – τους περιμένει μια μεγάλη απογοήτευση με ύφεση, υποτίμηση της λίρας και ανεργία για τα επόμενα χρόνια.
    Η επιπόλαιη πίστη σε λαϊκιστες δημαγωγούς από μια περιαστασιακή πλειοψηφία, δυστυχώς πλήτει όλη την κοινωνία …

    Μου αρέσει!

  58. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Πάνο,
    κανένας εκνευρισμός, στρατηγική σκέψη χρειάζεται
    Βλέπεις, το θέμα δεν είναι τι θα δώσει η ΕΕ στη Σκωτία. Δεν χρειάζεται να της δώσει τίποτε.
    Της Σκωτίας αρκεί να κρατήσει αυτά που έχει από την ΕΕ. Φαίνεται όμως, ότι η Σκωτία θέλει να ….δώσει κάποιο αρχαίο σουβενίρ στον συγκάτοικο στο ίδιο νησί: τα σύνορα του Αδριανού.
    Για φαντάσου, ένα μέρος του City να μετακομίσει στη …Γλασκώβη. Έχουν εκτός των άλλων και βιομηχανία…

    Μου αρέσει!

  59. Ο/Η xBerliner λέει:

    zepos
    Έτσι είναι. Η Αγγλία είναι εκτός ΕΖ. Τί σχέση μπορεί να έχει ο Σόιμπλε με τα οικονομικά της Αγγλίας;

    Μου αρέσει!

  60. Ο/Η Αλικη λέει:

    @Ζεπος: Πες τα χρυσοστομε!!

    Μου αρέσει!

  61. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Πάνο,
    Άν το δείς στρατηγικά, φαίνεται ότι (μετά και τις ισπανικές εκλογές της Κυριακής, με το προβλεπόμενο αποτέλεσμα) το πιθανό επόμενο πεσμένο δεξιο ντόμινο θα είναι στη Γερμανία. Μάλλον το τέλος της Μέρκελ είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζεται (ό,τι και να σημαίνει αυτό, δεδομένου ότι η Μέρκελ σε σχέση με άλλους ευρωπαίους δεξιούς πολιτικούς είχε τα θετικά της).

    Αυτές οι τεκτονικές-σεισμικές κινήσεις πάντα μεταδίδονται. Το μείζον δεν είναι οτι θα διαλυθεί το ΗΒ. Πιθανώς θα γίνει και αυτό. Αλλά η ΕΕ μπαίνει σε φάση κρίσης διαρκείας απο την οποία θα βγεί (άν βγεί «ζωντανή») πολύ διαφορετική απο τη σημερινή.
    Αυτός που έπιασε καλύτερα τη «στιγμή της στροφής» ήταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Μίλησε έγκαιρα για «κρίση του δυτικού πολιτικου πολιτισμού» και θεωρήθηκε υπερβολικός. Δεν ηταν. Είναι ως προς το επάγγελμα ιστορικός, καλός πανεπιστημιακός ιστορικός, και αυτό μετράει.

    Μου αρέσει!

  62. Ο/Η aftercrisis λέει:

    zepos,
    το Εργατικό Κόμμα δεν συμφωνεί καθόλου με τα γραφόμενά σου. Κατά την άποψή τους, μετά την αντικατάσταση του Μπράουν από τον Κάμερον, οι μισθολογικές ανισότητες μεγάλωσαν ραγδαία, η πραγματική ανεργία αυξήθηκε (προσοχή: καμουφλαρισμένη σε mini jobs) και βάβαια η μόνη χρονιά που ειχαν ανοδικό ΑΕΠ ήταν το 2015.
    Μόλις βρώ το link θα το ανεβάσω.

    Μου αρέσει!

  63. Ο/Η zepos λέει:

    Μου αρέσει!

  64. Ο/Η aftercrisis λέει:

    xBerliner,
    δεν χρειάζονται «Σόιμπλε» στο ΗΒ για να κάνουν νεοφιλελεύθερη πολιτική.
    Έχουν δικούς τους νεοφιλελεύθερους, περισσότερους και «καλύτερους»

    Μου αρέσει!

  65. Ο/Η Ενη λέει:

    Ποιοι μιλουν για δημοκρατια…………..

    Marion Le Pen ✔ @Marion_M_Le_Pen
    Du #Brexit au #Frexit : Il est désormais temps d’importer la démocratie dans notre pays. Les Français doivent avoir le droit de choisir !
    7:29 AM – 24 Jun 2016
    1,748 1,748 Retweets 1,689 1,689 likes

    Μου αρέσει!

  66. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Τουσκ: είναι ο μόνος κεντροδεξιος πολιτικός που έπιασε την «στιγμή στροφής» της ευρωπαικής ιστορίας.
    Ξέρει από την πρόσφατη και παλιότερη ιστορία της χώρας του της Πολωνίας.
    Όμως ο ειδικός στα …Πολωνικά και τους Πολωνούς κ. Φλαμπουράρης δεν έχει εκφέρει άποψη για την ιστορική ετυμηγορία του Τουσκ και αρχίζω να ανησυχώ πολύ. Πιάστηκε στον ύπνο;

    Μου αρέσει!

  67. Ο/Η zepos λέει:

    «Η χώρα τώρα που θα μπορούσε ίσως να στηρίξει τη Fed, ακολουθώντας την στην πορεία αύξησης των βασικών επιτοκίων, είναι η Μ. Βρετανία – όπου πολλοί περίμεναν ότι θα το είχε κάνει ήδη στα τέλη του 2015. Η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται με ρυθμό 2% αφαιρουμένου του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια, όπως ακριβώς οι Η.Π.Α. (γράφημα), ενώ το ΑΕΠ της το 2015 φαίνεται πως αυξήθηκε κατά 2,4%, με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, καθώς επίσης των επιχειρήσεων, σε ιστορικά υψηλά.»

    http://www.analyst.gr/2015/12/27/trapeza-tis-agglias/

    Μου αρέσει!

  68. Ο/Η Ενη λέει:

    Εκτος απο τις θεωρητικες αναλυσεις , υπαρχουν και τα προβληματα που θα προκυψουν στην οικονομία
    http://www.capital.gr/brexit/3135919/poies-einai-oi-ameses-sunepeies-tou-brexit-gia-tous-bretanous-polites

    Μου αρέσει!

  69. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ζέπος,
    μίζερη η εικόνα στο διάγραμμα (στο ανεξάρτητο tradingeconomics)
    http://cdn.tradingeconomics.com/charts/united-kingdom-gdp-growth.png?s=ukgrybzq&v=201606141716n
    Το μόνο έτος με ανοδικό ΑΕΠ ήταν του 2014 (οικονομικό έτος 2015)

    Μου αρέσει!

  70. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Μου αρέσει!

  71. Ο/Η xberliner λέει:

    aftercrisis
    «δεν χρειάζονται «Σόιμπλε» στο ΗΒ για να κάνουν νεοφιλελεύθερη πολιτική.
    Έχουν δικούς τους νεοφιλελεύθερους, περισσότερους και «καλύτερους»»
    Το ίδιο λέμε, δεν έχει σχέση ο Σόιμπλε με την οικονομική πολιτική της ΜΒ.

    Μου αρέσει!

  72. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Εκτός των άλλων (ξανα)πέφτει σαν βαρίδι και η τιμή των futures του αργού πετρελαίου.
    Οι ακρίδες ξέρουν οτι ίσως θα χρειαστεί να ξαναμοιραστεί η Βόρεια Θάλασσα με τις πετρελαιοπηγές της μεταξύ Σκωτίας και Αγγλο-Ουαλίας. Άλλο τουρλουμπούκι διαπραγματεύσεων – επί χάρτου αυτό.

    Μου αρέσει!

  73. Ο/Η physicist λέει:

    Για να γίνει σαφές τι συνέβη: λίγες ώρες αφότου ο λαός του ΗΒ εξέφρασε τη δημοκρατική του βούληση ν’ αποχωρήσει η χώρα του από την ΕΕ, Υπουργός Εξωτερικών μιας άλλης χώρας της ΕΕ έθεσε την εδαφική ακεραιότητα του ΗΒ υπό αμφισβήτηση, δηλώνοντας μάλιστα ότι πλησιάζει ο καιρός να κυματίσει η σημαία της δικής του χώρας στο έδαφος της πρώτης. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ξεδιαντροπιά πρώτου μεγέθους και για ξεκάθαρη ακροδεξιά, εθνικιστική ενέργεια ενόψει του αγγουριού που φαίνεται να έρχεται στις ισπανικές εκλογές. Δεν μοιάζει να συγκινήθηκε κανείς. Κοινότητα αξιών και αρχών; Πόση δυσφήμηση να κάνει πλέον ο Φάρατζ στην ΕΕ όταν τα δικά της παιδιά λασπώνουν το όνομά της με τέτοιες πράξεις;

    Κατ’ αναλογίαν, αν π.χ. οι Έλληνες ψήφιζαν ν’ αποχωρήσουν από την ΕΕ και σε λίγες ώρες ο ΥπΕξ της Βουλγαρίας έθετε θέμα Κιλκίς ή Καβάλας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη δίοδος των εμπορικών αγαθών από τη Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο, πώς θα αντιδρούσατε;

    Μου αρέσει!

  74. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Αν μιλάμε για πολιτική στρατηγική:
    Αλλο πολιτικο-γεωπολιτικό τουρλουμπούκι έρχεται από Δευτέρα με πιθανή κυβέρνηση Ποδέμος-Σοσιαλιστών (ή ανάποδα) στην Ισπανία. Πως θα προσπαθήσουν να τα βρούν μεταξύ τους στο θέμα της δομής της χώρας, να ενώσουν τα διαφορετικά έθνη ης Ισπανίας και να ελέγξουν τις δικές της αποσχιστικές δυνάμεις των αυτονομιών; Η πιθανή κίνηση θα είναι να ζητήσει το Γιβραλτάρ πολύ πιο έντονα απο τον Ραχόι.
    Και ποιόν θα υποστηρίξει η ΕΕ, σε καιρό κρίσης; Το μέλος της ή τον «αποστάτη» της; Θέλει ρώτημα;
    Οι κραδασμοί θα είναι πολλοί, ποικίλοι και σε διάφορα σημεία της διεθνούς πολιτικής;
    Από κοντα και ο Τραμπ. Χάρηκε πολύ.

    Μου αρέσει!

  75. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist,
    Δεν είναι να υποστηρίζονται αλλαγές συνόρων, ωστόσο το Γιβραλτάρ είναι ένα ιστορικό απολίθωμα.
    Ο Ναπολέοντας, ο Ουέλιγκτων και ο ναύαρχος Νέλσον έχουν πεθάνει εδώ και καιρό.
    (Ευτυχώς που ο Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα με το στόλο δεν «βρήκε» τη Μάλτα τότε επί Σουλειμάν, γαιτί άν την είχε βρεί, θα είχαμε τώρα Τουρκία στα ανατολικά αλλά και μικρή Τουρκία στα νοτιοδυτικά)

    Μου αρέσει!

  76. Ο/Η physicist λέει:

    Η πιθανή κίνηση θα είναι να ζητήσει το Γιβραλτάρ πολύ πιο έντονα απο τον Ραχόι.

    Η απαίτηση της προσάρτησης του Γιβραλτάρ ενάντια στη θέληση των κατοίκων του δεν είναι ακροδεξιά και εθνικιστική πράξη; Ή μήπως είναι ΟΚ επειδή θα την κάνει Κυβέρνηση «της Αριστεράς» για να ισοφαρίσει τις απώλειες από την απόσχιση των εθνικιστών της Καταλωνίας ο οποίος επίσης είναι ΟΚ επειδή ο Αρτούρ Μας είναι αριστερρρ … oh wait a minute … ο τύπος είναι φιλελές. Μπερδεύτηκα τώρα. Για ξήγα το μαρξιστικά, αν δεν σου κάνει κόπο.

    Και ποιόν θα υποστηρίξει η ΕΕ, σε καιρό κρίσης; Το μέλος της ή τον «αποστάτη» της; Θέλει ρώτημα;

    Δεν μου λες, Άφτερ, εσύ κατάλαβες ότι λόγω της χτεσινής ψήφου το ΗΒ είναι πλέον ένα κουφάρι στο οποίο θα ορμήξουν οι Εβρωπέοι να μοιράσουν τα ιμάτιά του και να φάνε τις σάρκες του; Από Ιστορία δεν έχεις διαβάσει και πολύ μου φαίνεται, ε;

    Αρέσει σε 1 άτομο

  77. Ο/Η physicist λέει:

    Δεν είναι να υποστηρίζονται αλλαγές συνόρων, ωστόσο το Γιβραλτάρ είναι ένα ιστορικό απολίθωμα.

    Και το Καστελλόριζο, και το Καστελλόριζο!

    Μου αρέσει!

  78. Ο/Η Ενη λέει:

    Ολοι για τη Δημοκραται……

    «Δημοψήφισμα ζητά και ο αρχηγός της αυστριακής ακροδεξιάς

    Δημοψήφισμα ζητά και ο αρχηγός της αυστριακής ακροδεξιάς
    Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να καταρρέει από την έλλειψη βούλησης για μεταρρυθμίσεις και να δέχεται χώρες, όπως η Τουρκία, τότε διακηρυγμένος πολιτικός στόχος για την Αυστρία καθίσταται η διενέργεια δημοψηφίσματος ως προς τη συνέχιση της παραμονής της στην ΕΕ, τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αρχηγός του αυστριακού ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από το 30%.

    Στις δηλώσεις του, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ζητά την παραίτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι, όπως ο ίδιος διατείνεται, υποστήριξαν την ενσάρκωση της αποτυχημένης ανάπτυξης στην Ευρώπη και με έστω λίγη αξιοπρέπεια και σεβασμό για το μέλλον της Ευρώπης, οφείλουν να παραιτηθούν άμεσα.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αποτελεί δίδαγμα εναντίον του πολιτικού συγκεντρωτισμού, αλλά και εναντίον της συνεχιζόμενης «απάτης» ως προς τη μετανάστευση, ενώ, όπως προσθέτει, σε αυτή τη «χαοτική κατάσταση», απαιτούνται μία μαζική αναδιάταξη των ευρωπαϊκών θεσμών, συνολική επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες στα εθνικά Κοινοβούλια, όπως επίσης αναστολή της ισχύος της Συνθήκης Σένγκεν και επανάκτηση της σημασίας της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

    Υπενθυμίζεται, πως ήδη πριν ακριβώς μία εβδομάδα από το δημοψήφισμα στη Βρετανία, οι ηγέτες ευρωπαϊκών ακροδεξιών κομμάτων, από εννέα ευρωπαικές χώρες, με «κορυφαία» την αρχηγό του γαλλικού «Εθνικού Μετώπου» Μαρίν Λεπέν, σε σύναξη τους στη Βιένη, την περασμένη Παρασκευή, ζητούσαν τη διεξαγωγή παρομοίων δημοψηφισμάτων σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

    «Θέλω να ερωτηθούν όλοι οι λαοί της Ευρώπης ως προς τη σχέση τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση» είχε διαμηνύσει από τη Βιένη, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των συμμετεχόντων ακροδεξιών ηγετών η Μαρίν Λεπέν, που φέρεται να έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές, το 2017.
    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

    Μου αρέσει!

  79. Ο/Η M λέει:

    Σήμερα είμεθα όλοι Βρεταννοί (το 52% εξ αυτών ανένηψαν).
    Άντε και στα δικά μας!!
    Rejoice!!! όπως θάλεγε και η ακατονόμαστη.

    Μου αρέσει!

  80. Ο/Η Ενη λέει:

    Aπο το Capital

    Μου αρέσει!

  81. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία, η υπερψήφιση της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, σίγουρα συνιστά ένα μεγάλο βήμα πάνω από αχαρτογράφητα νερά, τόσο για την Βρετανία οσο και για την ΕΕ. Ένα πολύ πιθανό αποτέλεσμα για την Βρετανία είναι η ενίσχυση των αποσχιστικών τάσεων στην Σκωτία και στην Βόρεια Ιρλανδία – μία εξελιξη πως προσωπικά την θεωρώ σαφώς αρνητική. Ένα δεύτερο αποτέλεσμα είναι η αποδυνάμωση της βρετανικής οικονομιάς αλλά και η θέση της Βρετανίας ως οικονομικού κέντρου γενικότερα.

    Σε σχέση με την ΕΕ μία πολύ πιθανή εξέλιξη είναι η αναστολή κάθε συζήτησης και κάθε προσπάθειας προς την κατεύθυνση μίας περαιτέρω διεύρυνσης ή εμβάθυνσής – με την εμβάθυνση αναφέρομαι σε κινήσεις προς την κατεύθυνση της ομοσπονδιοποιήσης. Το πόσο θα κρατήσει αυτή η αναστολή μένει να φανεί, πάντως θεωρώ ότι δεν θα είναι σύντομη.

    Εκτιμώ πως τόσο η Βρετανία οσο και η ΕΕ θα εισέλθουν σε μία περίοδο έντονης αβεβαιότητας, με την ΕΕ να προβαίνει σε σημαντικές αλλαγές προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο της διάλυσης – αλλαγές όμως οι οποίες δεν θα έρχονται σε αντίθεση με αυτή την αναστολή κάθε προσπάθειας για περαιτέρω ομοσπονδιοποίησή της στην οποία αναφέρθηκα παραπάνω.

    Όπως και να ‘χει, εισερχόμαστε σε περίοδο εκτεταμένης αβεβαιότητας η οποία θα οδηγήσει και σε αστάθεια σε πολλπλά επίπεδα. Χρειάζεται αυξημένη προσοχή γιατί το κάθε λάθος πλέον ενδέχεται να κοστίζει περισσότερο.

    ΥΓ. Να μην το ξεχνάμε πως έρχονται εκλογές στην Ισπανία στις 26 Ιουνίου, με πολλές δημοσκοπήσεις να φέρνουν δεύτερο κόμμα τους Ποντέμους. Εαν όντως επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις τότε αυτό θα είναι το δεύτερο πολύ δυνατό χτύπημα στην ΕΕ και σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

    Μου αρέσει!

  82. Ο/Η Mitsos λέει:

    Θα ξαναγίνει δημοψήφισμα στη Σκωτία αργά ή γρήγορα, το οποίο θα φροντίσουν να βγάλει αυτό που επιδιώκουν και θα το βγάλει. Η Σκωτία δεν μπορεί να υπάρξει μόνη της και το ξέρουν καλά. Οταν θα ρθει η ώρα της εξόδου θα το σκεφτούνε καλά αυτό, όπως απεδείχθη και στο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας πέρυσι. Δεν είναι απλά τα πράγματα εκεί έξω και η μοναξιά είναι ζόρικη, ειδικά όταν δεν έχεις και ναυτικό και στηρίζεσαι στον αγγλικό στόλο.

    Θα υπάρξουν προβλήματα από αυτήν την επιλογή του βρεξιτ αλλά σε 1-2 χρόνια θα έχουν επιλυθεί και η Βρετανία θα έχει γλιτώσει από πολλά δεινά διότι θα ελέγξει επιτέλους ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στο έδαφός της, θα απελευθερώσει τις ναυτικές της δυνάμεις, θα ξαναστήσει τα μεγάλα ναυπηγεία που την ανάγκασαν να κλείσει οι Βρυξέλλες, θα ξαναστήσει τη γεωργία που είχε κάποτε και θα τραβήξει μπροστά στον 21ο αιώνα χωρίς ευρωπαικά βαρίδια.

    Μου αρέσει!

  83. Ο/Η Πάνος λέει:

    «Η ΕΕ θα μείνει ενωμένη», δηλώνει ο Β. Σόιμπλε.
    Υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ν’ αλλάξουν πάραυτα οι πολιτικές που οι διάφοροι Σόιμπλε έχουν φορέσει σαν ζουρλομανδύα στους Ευρωπαίους.
    (Αυτό δεν το είπε ο χερ Βόλφγκανγκ, το λέω εγώ)

    Μου αρέσει!

  84. Ο/Η physicist λέει:

    … σε σύναξη τους στη Βιένη … είχε διαμηνύσει από τη Βιένη … (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Η Βιέννη γράφεται με διπλό ν, όπως Μιντιλλί (πριν το Αντασί) έχει διπλό λάμδα.

    Μου αρέσει!

  85. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Στις χρηματοαγορές έχουν πάρει την απόλυτη εξουσία οι intraday traders. Δεν στοιχηματίζουν σε βάθος χρόνου μηνών ή ετών, αλλά ωρών και λεπτών. Θα βλέπουμε τρελά σκαμπανεβάσματα για πολύ καιρό. Θα «καεί» πολύ χρήμα, πολλοί θα χάσουν και λίγοι θα κονομήσουν αμύθητα κέρδη.
    Η χαρά του τζογαδόρου. Ο σημερινός άπληστος καπιταλιστής του «εδώ και τώρα». Καμμιά σχέση με τον βιομήχανο ή έμπορο των αρχών του καπιταλισμού και την «προτεσταντική ηθική» του.
    Είναι άραγε το τέλος μιας ιστορικής εποχής και η αρχή μιας άλλης μέσα σε πολιτική και ηθική παρακμή;
    Ο Κινέζος καπιταλιστής απέναντι γελάει με ικανοποίηση. Σήμερα ο Alibaba, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, έχει παρουσίαση στην Αθήνα. Για online τουρισμό αλλά και για εμπόριο προιόντων, κινέζζικων και ελληνικών.
    Οι Κάμερον, Τράμπ και Σία ωφελούν εξαιρετικά τα αμύθητα κινεζικα κεφάλαια. Έτσι χτίζονται οι οικονομικές αυτοκρατορίες: και με βλακείες των άλλων.

    Μου αρέσει!

  86. Ο/Η M λέει:

    Σύντροφοι, φίλοι, και εν Χριστώ αδελφοί (και αδελφές).
    Μετανοείτε και προσεύχεσθε!
    Το έκτρωμα που λέγεται καταχρηστικά και αυθαίρετα Ευρώπη, άρχισε να ξηλώνεται.
    Οι έχοντες σώας τας φρένας δείχνουν τον δρόμο.
    Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία πέρυσι τέτοια εποχή, να είναι πρωτοπόρος στην αρχή του τέλους
    του παραλογισμού.
    Υπάρχει ελάχιστος καιρός να πηδήσει απο το τραίνο που πάει για φούντο.
    Τα ψιχουλάκια που εκλιπαρεί κάθε λίγο και λιγάκι δεν την σώζουν.

    Μου αρέσει!

  87. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist
    Ποιός σου είπε ότι θα το ζητήσει «ενάντια στη θέληση των κατοίκων του» η νέα ισπανική κυβέρνηση;
    Ένα απλό δημοψηφισματάκι θα ζητήσει. Μόνον ο Κάμερον ξέρει το μέσο αυτό;
    ΥΓ: 1. Γιατί «Εβρωπέοι», ενώ δεν είδα να γράφεις πουθενά κάτι ανορθόγραφο για τους αντιπάλους τους; Να εικάσω από αυτό συναισθηματικές προτιμήσεις;
    2. Το αντίστοιχο του Χιμπραλταρ δεν είναι το Καστελλόριζο αλλά η βάση του Ακρωτηρίου.
    3. Ο πληθυσμός του ως προς την καταγωγή είναι τυπικά μεικτός Ευρωπαικός: Βρετανοί 27% (έχει μέσα και …Σκωτσέζους), Ισπανοι 24% (κυρίως Ανδαλουσιάνοι), Ιταλοί (κυρίως Γενοβέζοι) 15%, Πορτογάλοι 15%, Mαλτέζοι 8% και άλλοι λιγότεροι. Καταλαβαίνεις what’s running at the gypsies’ houses now!

    Μου αρέσει!

  88. Ο/Η Ενη λέει:

    «Σε ελεύθερη πτώση οι αγορές

    Βουτιά κατέγραφε η στερλίνα, ενώ μεγάλες απώλειες κατέγραφαν και τα διεθνή χρηματιστήρια μετά την ψήφο των Βρετανών για αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Βουτιά καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την έναρξη των συναλλαγών σήμερα. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξε με απώλειες άνω του 7%, με τις βασικές τραπεζικές μετοχές να κατακρημνίζονται κατά 30%.

    Ο γερμανικός δείκτης DAX ξεκίνησε με πτώση κατά 9,94%, ενώ το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχώρησε σχεδόν κατά 8% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

    Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών υποχώρησε η στερλίνα έναντι του δολαρίου, στον απόηχο της επικράτησης του Brexit. Η στερλίνα, αυτή την ώρα, καταγράφει πτώση 8,02% στα 1,3812 δολάρια, ενώ υποχωρεί κατά 6,09% έναντι του ευρώ.

    Το ευρώ υποχωρεί κατά 2,42% έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στα 1,1152 δολάρια.
    Το ευρώ βρίσκεται στα 114,780 γεν και στο 1,0842 με το ελβετικό φράγκο.

    Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 3,46% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 102,925 γεν.

    Το πλήγμα που επέφερε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την Πέμπτη παγκοσμίως ενδεχομένως να ανατρέψει τα σχέδια της Federal Reserve για αύξηση των επιτοκίων φέτος και πιθανόν να προκαλέσει ένα νέο κύκλο έκτακτων μέτρων νομισματικής χαλάρωσης από όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο.

    Οι τίτλοι υψηλού ρίσκου σημειώναν μεγάλη πτώση, ενώ αντίθετα ενισχυόταν το γεν και ο χρυσός.
    Τα futures στον FTSE έχαναν 9% και στον S&P 5%.

    Ισχυρό αντίκτυπο στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές έχει η έκβαση της βρετανικής κάλπης, με τον «κόκκινο πυρετό» να ξεκινάει από την Ασία με το άνοιγμα των αγορών της Άπω Ανατολής.

    Το χρηματιστήριο του Τόκιο υποχωρεί κατά 8% και της Σεούλ κατά 4% το πρωί της Παρασκευής, οι τριγμοί ήταν αισθητοί και στην αγορά συναλλάγματος και πετρελαίου.

    Ειδικότερα, ο Nikkei υποχωρούσε έως και κατά 8,3% στις 14.890,56 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

    Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχωρούσε πριν από λίγο κατά 4,67%.

    Επιπλέον, οι προθεσμιακές τιμές των δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου (E – mini futures του S&P 500 και του Nasdaq) κατρακύλησαν έως 5% σήμερα το πρωί, προκαλώντας αυτόματες διακοπές των συναλλαγών, μετά την ψήφο της Βρετανίας για την έξοδό της από την ΕΕ.

    Η δραστική πτώση των προθεσμιακών τιμών υποδηλώνει ότι η Wall Street θα ανοίξει με βαριές απώλειες αργότερα στη διάρκεια της ημέρας, καθώς το ιστορικό δημοψήφισμα ώθησε τους επενδυτές να στραφούν στο δολάριο και άλλα στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, ανησυχώντας για ένα πιθανό σοκ στην παγκόσμια οικονομία.
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Απο το ingr

    Μου αρέσει!

  89. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Το καθεστώς Ερντογάν χαιρετίζει το Μπρέξιτ.

    Μου αρέσει!

  90. Ο/Η aftercrisis λέει:

    M,
    να παρατήσουμε την (στραβή και ανάπηρη σήμερα) ΕΕ για χάρη της «εθνικής ανεξαρτησίας» μας;
    Καλά, πές ότι γλυτώσαμε έτσι απο κάποιους άλλους.
    Όμως, από τους …Έλληνες πώς θα γλυτώσουμε;
    Καμμιά φαεινή ιδέα;

    Μου αρέσει!

  91. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Gold rush:
    http://goldprice.org/charts/gold_3d_b_o_USD_x.png?0.28368064467822884
    Αλλος για να πάμε να σκάψουμε στις Σκουριές;

    Μου αρέσει!

  92. Ο/Η physicist λέει:

    1. Γιατί «Εβρωπέοι», ενώ δεν είδα να γράφεις πουθενά κάτι ανορθόγραφο για τους αντιπάλους τους; Να εικάσω από αυτό συναισθηματικές προτιμήσεις;

    Για τον απλούστατο λόγο ότι η επίκληση των αρχών του σεβασμού, της αδελφοσύνης, της αλληλεγγύης και πάει λέγοντας έγινε σκουπιδόχαρτο στην πράξη από εκείνους που πίνουν νερό στ’ όνομά της, και μάλιστα με τρόπο ιταμό (αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας μιας χώρας) λίγες ώρες αφότου οι πολίτες της έδωσαν τη λάθος ψήφο. Πρόκειται για τερατώδη ενέργεια, οι αποδέκτες της οποίας έχουν, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, τη συναισθηματική μου προτίμηση.

    2. Το αντίστοιχο του Χιμπραλταρ δεν είναι το Καστελλόριζο αλλά η βάση του Ακρωτηρίου.

    Βλέπω ότι ο κολλητικός ισπανικός εθνικιζμός σε φέρνει στο σημείο να γράφεις Χιμπράλταρ αντί για Γιβραλτάρ, όπως έχει καθιερωθεί στη γλώσσα μας. Δεν μου λες, γράφεις και Κόμπνχαφν ή η Κοπεγχάγη τη γλιτώνη επειδή δεν τη διεκδικεί το ΗΒ;

    3. Ο πληθυσμός του ως προς την καταγωγή είναι τυπικά μεικτός Ευρωπαικός: Βρετανοί 27% (έχει μέσα και …Σκωτσέζους), Ισπανοι 24% (κυρίως Ανδαλουσιάνοι), Ιταλοί (κυρίως Γενοβέζοι) 15%, Πορτογάλοι 15%, Mαλτέζοι 8% και άλλοι λιγότεροι. Καταλαβαίνεις what’s running at the gypsies’ houses now!

    Μωρέ εγώ καταλαβαίνω από γύφτικα και Γύφτους, εσείς κόψτε κάτι από την παλαβομάρα των τοπικιζμών γιατί σε λίγο βλέπω να ιδρύεται το Δεσποτάτο του Λασηθίου και το Δουκάτο της Ηγουμενίτσης, κι ούτε ψύλλος στον κόρφο μας.

    Μου αρέσει!

  93. Ο/Η Πάνος λέει:

    Κώστας Κώστα Μοίρης
    ·
    Τα δημοψηφίσματα πρέπει να καταργηθούν. Ή έστω να προβλεφθεί να ψηφίζουν μόνον οι άριστοι, οι κάποιας κοινωνικής τάξης και οι αυθεντίες.

    Μου αρέσει!

  94. Ο/Η zepos λέει:

    Ο «ξανθός» Μπόρις δήλωσε πριν λίγο οτι ναι μεν κέρδισε το Brexit και ευχαριστώ τους πολίτες που το ψήφισαν, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητήσουμε άμεσα την ενεργοpοίηση του αρθρου 50 περί αποχώρησης… (2χρονη διαδικασία)
    Θα τηλεφώνησε στον Τσίπρα φαίνεται και πήρε την συμβουλή του πως θα το τουμπάρει..

    Αντίθετα ο Γιούνκερ, ως παρορμητικός και ίσως και λιγάκι ζαλισμένος… από το αποτέλεσμα, είπε οτι ναι μεν λυπάται πολύ για το Brexit, αλλά πιστεύει οτι ΔΕΝ πρέπει να υπάρξει καμμία καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του αρθρ. 50 και οτι θα γίνουν όλα με τάξη αλλά εν συντομία γιατί κάθε καθυστέρηση θα φέρει ανακατωσούρα..
    Με άλλα λόγια ετοιμάζουν λαδόκολες για το περιτύλιγμα ή θα χρησιμοποιήσουν τις έτοιμες από το πιθανό Grexit..

    Μου αρέσει!

  95. Ο/Η M λέει:

    @aftercrisis
    Εύλογο το ερώτημά σου.
    Υποθέτω εννοείς τους Έλληνες πολιτικούς και όχι γενικώς τον λαό.(εάν εννοείς τον λαό, υπάρχει εύκολη λύση και την ξέρεις: αλλαγή του λαού με έναν άλλο!)
    Προσωπικά πιστεύω, ότι όπως είχε πεί και ο Καραμανλής ο Α΄, εάν τους πετάξεις ξαφνικά στα βαθειά νερά, θα κολυμπήσουν θέλοντας και μή.
    Όσο υπάρχει κάποιος που τους ταΊζει και παίρνει όλες τις αποφάσεις, και κάποιος για να φορτώνεται ότι μαλακία κάνουν, δεν πρόκειται να αλλάξουν.

    Μου αρέσει!

  96. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Τί έιναι αυτά που είπε η Νίκολα Στέρτζον η πρωθυπουργός της Σκωτίας στον Guardian;
    Καταλαβαίνει κανείς το «βαθύτερο» νόημα;
    I also be communicated over the weekend with each EU member state to make clear that Scotland has voted to stay in the EU and I intend to discussion all options for doing so.
    I have also spoken this morning with [London] mayor Sadiq Khan and he is clear that he shares this objective for London, so there is clear common cause between us.

    physicist
    δηλαδή εσύ έχεις διακίωμα να ειρωνεύεσαι με το «Εβρωπέοι», αλλά οι άλλοι δεν έχουν δικαιωμα να ειρωνεύονται με το Χιμπράλταρ;
    Το Κόμπνχαφν, άν και το πολιτικώς ορθότερον, δυστυχώς μου πέφτει δύσκολο στην προφορά, όπως και το Warszawa (με ελληνικούς χαρακτήρες είναι αδύνατο να γράψεις τη σωστή πολωνική προφορά).
    Προβληματίζομαι όμως έντονα πως να προφέρω τις κοντινότερες πρωτεύουσες; Π.χ. Μπέογκραντ (όπως στα Σρπσκι) ή Μπέλγκραντ (auf Deutsch, Makedonisch κτλ). Η μήπως να το πω Μπελγκράντο, όπως το λένε οι ούνα φάτσα ούνα ράτσα;

    Μου αρέσει!

  97. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Αυτο που αναφερεις Αφτερ για τους χρηματιστες των λεπτων και των δευτερολεπτων ειναι μια εποχη που εχει αρχισει ηδη εδω και 20+ χρονια γι’αυτο και οι παραγωγικες οικονομιες πλην Κινας αντε και Γερμανιας εχουν παρει την κατω βολτα.Τα αποτελεσματα αυτου του τζογαδορικου,παρασιτικου και συνεχως απειλουντος την πραγματικη οικονομια συστηματος τα βλεπουμε εδω και αρκετα χρονια,με τις ευλογιες των πολιτικων παγκοσμιως.

    Μου αρέσει!

  98. Ο/Η aftercrisis λέει:

    zepos
    Ο Γιούνκερ δεν είναι καθόλου ζαλισμένος. Τώρα αρχίζει το πανηγύρι.
    Είδες τι είπε η Στέρτζον της Σκωτίας (παραπάνω);
    Μαζί με τον δήμαρχο Λονδίνου Καν (που δεν μιλάει άν δεν έχει πλάτη τον Κόρμπιν).
    Μιλάμε για «το» μπάχαλο.
    Μη τον αποπαίρνεις, δύσκολη μέρα γι αυτόν: ο Λουξεμβούργιος είναι και φανατικός φίλος του αγγλικού τζίν, και όχι του σκάτς

    Μου αρέσει!

  99. Ο/Η physicist λέει:

    Ναι, Άφτερ, θα συζητήσει η Νίκολα Στέρτζεον με τον Δήμαρχο(!) του Λονδίνου. Με τον Δήμαρχο, for crying out loud. Να τηλεφωνήσει και στον Πατούλη, πού ξέρεις, μια δήλωση αλληλεγγύης της ΚΕΔΚΕ πάντα βοηθάει. Το τι παλαβομάρα έχει να πέσει τις επόμενες μέρες ούτε να το φανταστώ δεν μπορώ. Άκου με τον Δήμαρχο του Λονδίνου …

    Αλλά μετά όχι να λέμε ότι μόνον οι άλλοι είναι splitters και haters, έτσι; Αυτήν την υποκρισία δεν την ανέχεται κανείς με λίγα δράμια μυαλό στο κεφάλι του.

    Μου αρέσει!

  100. Ο/Η aftercrisis λέει:

    M,
    όχι δεν είμαι ο Μπρέχτ σε εποχή με μεγάλα «κέφια» για να προτείνω αλλαγή λαού.
    Αλλά άν τους πετάξεις στα βαθιά νερά, μάλλον θα τραβηξουν και θα κόψουν το σωληνάκι του αναπνευστήρα.
    Συνέβη πολλές φορές (εκλογές Μικρασιατικού, Εμφύλιος, Κύπρος).
    Ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Είμαι για ηθικούς λόγους αντίθετος προς την αυτοκτονία.
    Προτιμώ τα σωσίβια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (παρόλο που είναι άβολα και «χάνουν αέρα»)

    Μου αρέσει!

  101. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αν το δημοψήφισμα για απόσχιση της Σκωτίας γινόταν μετά το Brexit, το αποτέλεσμα σίγουρα θα ήταν υπέρ της απόσχισης.

    Ο Κάμερον έκανε τη μαλακία για να κερδίσει τις εκλογές. Το άλλο ενδεχόμενο θεωρούσε ότι δεν έχει πιθανότητες.

    Μου αρέσει!

  102. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Να ακούσω τον Μπόρις να ισχυρίζεται «είχαμε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις» και τον Νάιτζελ να μουλαρώνει «εμένα με λένε Παναγιώτη και η ΛΑΕ δεν προσκυνά τον πυροβολημένο»…
    Μετά ευχαρίστως άς πεθάνω.

    Μου αρέσει!

  103. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ο ζαχαροπλάστης που πήγε το δωράκι στη Ζάρα Βάγκνκνεχτ τι κάνει;
    Αδικαιολόγητη αδράνεια

    Μου αρέσει!

  104. Ο/Η zepos λέει:

    Τουσκ: «Πρότεινα την άμεση σύνοδο κορυφής των 27».. δηλαδή χωρίς τον Κάμερον
    Περίεργο που δεν πρότεινε και την άμεση «αποχώρηση» της Αγγλίας από το ΓιουροΚαπ

    Μου αρέσει!

  105. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Δημοκρατικά απαράδεκτη η απομάκρυνση της Σκωτίας από την Ε.Ε παρά τη θέληση του λαού της. Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η πρωθυπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Μεγάλη Βρετανία.

    Τόνισε πως τα αποτελέσματα στη Σκωτία (62% ψήφισαν υπέρ της παραμονής) δείχνουν ένα σαφή σχίσμα σε σχέση με τις αποφάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και αποσαφήνισε πως η αλλαγή αυτή στην πολιτική αλλάζει πλήρως τα δεδομένα με βάση τα οποία η Σκωτία ψήφισε κατά της ανεξαρτητοποίησης της στο δημοψήφισμα του 2014.

    Η Sturgeon ξεκαθάρισε πως θα εξαντλήσει όλες τις επιλογές για την παραμονή της Σκωτίας στην Ε.Ε και πως έχει ζητήσει ήδη επείγουσα συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Αποκάλυψε επίσης πως έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο του Λονδίνου, ο οποίος μοιράζεται τις απόψεις της.

    Τόνισε επίσης πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας και πως όλοι όσοι ψήφισαν κατά την προηγούμενη φορά θα έχουν σίγουρα ξανασκεφτεί την απόφαση τους.

    Χαρακτηριστικά είπε πως «είμαι περήφανη ως Σκωτσέζα για το πώς ψηφίσαμε εχθές. Είπαμε ξεκάθαρα πως θέλουμε να παραμείνουμε μέλη της Ε.Ε και θα κάνω ό,τι μπορώ για να το επιτύχω».

    http://www.topontiki.gr/article/175072/sto-trapezi-dimopsifisma-gia-tin-anexartisia-sti-skotia

    Μου αρέσει!

  106. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Είπε να γίνει έξτρα συνεδρίαση των 27 κάτι που είναι λογικό. Θα συνεδριάσουν και οι 28 για το κονιάκ και το παξιμάδι 🙂

    Μου αρέσει!

  107. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Independent: Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί παρελθόν

    http://www.topontiki.gr/article/175079/independent-inomeno-vasileio-apotelei-parelthon

    Μου αρέσει!

  108. Ο/Η physicist λέει:

    Δημοκρατικά απαράδεκτη η απομάκρυνση της Σκωτίας από την Ε.Ε παρά τη θέληση του λαού της.

    Στην αντίστροφη περίπτωση, θα ήταν δημοκρατικά απαράδεκτη η επιβολή στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της Αγγλίας και της Ουαλλίας να παραμείνουν στην ΕΕ παρά τη θέληση «των λαών τους»; Αν π.χ. ο Περιφερειάρχης των Midlands δήλωνε ότι θα επιδιώξει απόσχιση από το ΗΒ και απομάκρυνση από την ΕΕ, δεν θα τον λέγαμε, δικαίως, φαιδρή περίπτωση;

    … Αποκάλυψε επίσης πως έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο του Λονδίνου, ο οποίος μοιράζεται τις απόψεις της.

    Τι θεσμικό ρόλο έχει ο Δήμαρχος του Λονδίνου να τοποθετείται σχετικά με τη Σκωτία; Ή μήπως εννοεί ότι ο Δήμαρχος του Λονδίνου θέλει να οργανώσει δημοψήφισμα για το Λονδίνο;

    Σε κάθε περίπτωση, πολύ περίεργη αντίληψη του σεβασμού της λαϊκής ετυμηγορίας έχουν μερικοί άνθρωποι.

    Μου αρέσει!

  109. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ο καθόλου ταλαντούχος κύριος Κάμερον

    Ο βρετανός πρωθυπουργός έκανε το λάθος και έπαιξε στο γήπεδο του λαϊκισμού, υιοθετώντας την ατζέντα των αντιπάλων του. Τόσο δειλός, τόσο λίγος, τόσο καιροσκόπος. Και αποδεικνύεται μοιραίος. Ο ίδιος δεν θα λείψει σε κανέναν μας, η χώρα του, όμως, θα μας λείψει πολύ

    http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/o-katholou-talantouxos-kyrios-kameron-44341170426

    Μου αρέσει!

  110. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Merkel: Να μην βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα. http://www.capital.gr/story/3136054

    Μου αρέσει!

  111. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Το κακό είναι ότι πέφτουν αμέσως καπάκι οι εκλογές στην Ισπανία και με δεδομένο το άνοιγμα θέματος Γιβραλτάρ, θα δούμε νούμερα τσίσρκου με διάφορα άγρια ζώα να χορεύουν και να πηδούν μέσα από φωτιές
    Και προσφέρεται για τσίρκο:
    Υπόψη ότι ο βράχος του Γιβραλτάρ (μαζί με το Μαïνάου, ένα μικρό νησί στη λίμνη Κονστάντς που μοιράζονται Ελβετία και Γερμανία), είναι τα μόνα μέρη της ευρωπαïκής ηπείρου όπου έχουν απομείνει ελεύθεροι πληθυσμοί ενός άγριου είδους μαïμούδων, απομεινάρια παλιών μεγαλύτερων και πιο διαδεδομένων πληθυσμών.
    Παλιότερα οι άγριοι πίθηκοι του Γιβραλτάρ γινόταν αντικείμενα εμπορίου, με αγοραστές κυρίως τσιγγάνους σε όλη τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Φυσικά είναι απαγορευμένο εδώ και χρόνια.

    Μου αρέσει!

  112. Ο/Η Ενη λέει:

    «Τρολάρισμα για το Brexit στο Twitter: Να φύγει το Λονδίνο από τη Βρετανία
    Τρολάρισμα για το Brexit στο Twitter: Να φύγει το Λονδίνο από τη Βρετανία

    Τελευταία ενημέρωση: 24.06.2016 | 14:54
    Πρώτη δημοσίευση: 24.06.2016 | 14:54

    Η επικράτηση του Brexit έφερε τα άνω κάτω στην Ευρώπη, αλλά το καυστικό χιούμορ δεν λείπει από τα social media μετά την «εξέγερση» της Σκωτίας και της Ιρλανδίας για ανεξαρτησία και αποχώρησή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.
    Οι Λονδρέζοι άρχισαν λοιπόν να ζητούν απεγνωσμένα στα social media την αποχώρηση του Λονδίνου από τη Βρετανία μετά την απόφαση για Brexit. Η πρωτεύουσα φαίνεται να αντιστέκεται στην εθνική τάση να γίνει η μοναδική περιοχή σε ολόκληρη την Αγγλία και την Ουαλία να ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στο Λονδίνο ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του Remain με 2.263.519 ψήφους, ενώ 1.513.232 ψήφισαν υπέρ του Brexit που τελικά επικράτησε τα ξημερώματα.

    υγ. Η θεληση του λαου του Λονδινου!!!. Αμ πως,…….ολα δικα τους οι Brexit? 😆

    Μου αρέσει!

  113. Ο/Η aftercrisis λέει:

    σχο,
    οι περισσότεροι δεξιοί, ακόμη και σοβαροί, παίζουν στο έδαφος του (σκληρού μάλιστα) λαïκισμού.
    Βλέπε Σαμαρά 2010-2012, φράξια Καραμανλένιν ΙΙ – Πάκη τώρα, Βαυαρούς του CSU, καμμια εκατοστή αντάρτες στο CDU της Μέρκελ, οι Τόρις με την πατάτα, χρόνια ο Μπερλουσκόνι και η Λέγκα, το PiS στην Πολωνία, ο Ορμπάν, ο Σαρκοζύ κατά καιρούς (το Εθνικό Μέτωπο άστο έξω), ο ίδιος ο Πούτιν, ο Γκούεφσκι, ο Τραμπ αρχηγός ως κατασκεύασμα «πιο σοβαρών» του κόμματός του….
    Οι αριστεροί λαïκιστές στην Ευρώπη ήταν ή είναι ελάχιστοι, οι εξής δύο: ΣΥΡΙΖΑ και Podemos.
    Δεν νομίζω ότι η σημερινή Δεξιά-Κεντροδεξιά της Ευρώπης και των ΗΠΑ μπορεί να γλυτώσει απο τον βάκιλλο, άν δεν πάει για μακροχρόνια αποτοξίνωση σε τόπο ήρεμο και χωρίς σκοτούρες εξουσίας.
    Λυπάμαι που στεναχωρω πολλούς, αλλά αυτή είναι η ψυχρή εκτίμησή μου και τη θεωρώ άκρως ρεαλιστική.

    Μου αρέσει!

  114. Ο/Η Ενη λέει:

    Το ανω σχολιο μου απο το newsit

    Μου αρέσει!

  115. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μου αρέσει!

  116. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Αγγλία: Δεν είναι μόνον το Λονδίνο που ψήφισε με διαφορά να μείνει (στο σύνολο των 33 διαμερισμάτων της πρωτεύουσας το Remain έπιασε 59.9%.

    Αλλα: Το ίδιο οι μεγάλες εργατουπόλεις:
    Manchester κέντρο: Leave 39.6% Remain 60.4%
    Manchester Trafford Leave 42.3% Remain 57.7%
    Liverpool 41.8% Remain 58.2%
    Οι πανεπιστημιουπόλεις επίσης
    Cambridge Leave 26.2% Remain 73.8%
    Αποχώρηση ψήφισαν κυρίως οι μικροαστικοί-μεσοαστικοί πληθυσμοί (και βασικά οι πιο ηλικιωμένοι), που πλειοψηφούν στις μικρές πόλεις και ημιαστικές περιοχές#. Αγρότες στη Βρετανία είναι ελάχιστοι κάτω από 5%
    ΟΙ δημοσκόποι έπεσαν έξω και σε άλλη υπόθεσή τους: Εκτιμούσαν ότι άν οι ψηφοφόροι του Εργατικού Κόμματος (στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές) περάσουν το 60 % υπέρ του «Μένω», το brexit ήταν αδύνατο να κερδίσει. Υπέθεταν όμως ότι οι Συντηρητικοί ψηφοφόροι θα ψήφιζαν 60-40 % υπέρ της αποχώρησης.
    ΟΙ Εργατικοί ψηφοφόροι ψήφισαν 68 % υπέρ της παραμονής. Όμως επικράτησε το Brexit, διότι οι Συντηρητικοί ψήφισαν τελικά 70-30 % υπέρ της αποχώρησης.
    Απόλυτη αποτυχία της πρόβλεψης. Μόνον οι στοιχηματζήδες και οι ακρίδες απέτυχαν ακόμη πιο άγρια, πράγμα σπάνιο.

    # Θυμάμαι αυτό που έλεγε ο Χάμπερμας: Για την στροφή στις εθνικιστικές νοοτροποίες, να μη φοβόμαστε τόσο τον εργατόκοσμο και τους ανέργους, αλλά τους μικροαστούς και μεσοαστούς, μικροιδιοκτήτες κτλ. Έτσι έγινε στο Μεσοπόλεμο και εξακολουθεί να ισχύει. Τα δημοκρατικά δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα (αλλά μερικές φορές και οι Σοσιαλδημοκράτες ή άλλοι αριστεροί) υπερ-υπολογίζουν και υπερεκτιμούν τους μεσοαστούς, ενώ «φτύνουν» πολιτικά τους φτωχούς εργαζόμενους. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό: Τα κόμματα αυτά, τα σέρνουν από τη μύτη οι δεξιότεροι λαικιστές, όπως σέρνουν μονίμως το κόμμα του Κάμερον ήδη από το τελος της θητείας της Θάτσερ.
    Δεν φταίει (μόνον) ο Κάμερον ως πολιτικός. Άδικο να τα φορτώουμε σ΄αυτόν. Είναι ένας ολόκληρος πολιτικός πολιτισμός, δεκαετιών, που δεν πιστεύει στην ισότητα των πολιτών. Ξεχωρίζει τους πολίτες σε «έχοντες» ή «ημι-έχοντες» (που αξίζουν ανταμοιβής) και σε «μή έχοντες» (που είναι για τον Καιάδα),
    Αυτό δεν είναι μόνον πολιτικό πρόβλημα δυσλειτουργίας αλλά και ηθικός-πολιτισμικός ξεπεσμός.

    Μου αρέσει!

  117. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «The NHS won’t be getting £350 million

    The Leave campaign was rapped by the UK Statistics Authority during the campaign for claiming the UK sent the NHS £350 million a week.

    Nigel Farage has already distanced himself from the pledge, which Vote Leave emblazoned on a bus. “No I can’t [guarantee it], and I would never have made that claim. That was one of the mistakes that I think the Leave campaign made,” he told ITV’s Good Morning Britain.

    The Chancellor George Osborne has said cuts to the NHS will have to be made.»

    http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-explained-what-is-eu-referendum-britain-uk-voters-polls-results-a7100411.html

    Δηλαδή είχαν φλομώσει το σύμπαν στο ψέμμα οι πολιτικοί που ισχυρίζονταν ότι η Βρετανία δίνει, τάχα, 350 εκατομμύρια λίρες στην ΕΕ την εβομάδα και αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν μετά την έξοδο να διατεθούν στο εθνικό σύστημα υγείας???
    Σωπάτε ρε, δεν το πιστεύω! Πέφτω από τα σύννεφα!

    Μου αρέσει!

  118. Ο/Η physicist λέει:

    Οι Εργατικοί ψηφοφόροι ψήφισαν 68 % υπέρ της παραμονής. Όμως επικράτησε το Brexit, διότι οι Συντηρητικοί ψήφισαν τελικά 70-30 % υπέρ της αποχώρησης. Απόλυτη αποτυχία της πρόβλεψης.

    Από πού ξέρουμε με τόσην ακρίβεια τα ποσοστά των ψηφοφόρων του κάθε κόμματος που ψήφισαν υπέρ ή κατά; Από πού ξέρουμε την ηλικιακή κατανομή των ψηφοφόρων ή το «σπάσιμο» σε κοινωνικές ομάδες ή ανάλογα με το εκπαιδευτικό τους επίπεδο; — Από δημοσκοπήσεις με δείγματα των 1.000 ατόμων το πολύ, τις οποίες έκαναν πριν το Δημοψήφισμα οι ίδιες Εταιρείες οι οποίες έδιναν από 52% έως 56% στο Bremain, οι εταιρείες δηλαδή που απέτυχαν. Αυτό δεν μας εμποδίζει με μιαν ανάσα να χρησιμοποιούμε τα αποτελέσματα των επιμέρους λεγόμενων προβλέψεών τους αλλά και να τους κατηγορούμε για την απόλυτη αποτυχία της γενικής πρόβλεψής τους.

    Δεν βγάζει νόημα, Άφτερ.

    Μου αρέσει!

  119. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Για την στροφή στις εθνικιστικές νοοτροποίες, να μη φοβόμαστε τόσο τον εργατόκοσμο και τους ανέργους, αλλά τους μικροαστούς και μεσοαστούς, μικροιδιοκτήτες κτλ. Έτσι έγινε στο Μεσοπόλεμο και εξακολουθεί να ισχύει.»

    Αφτερ να χαρείς! Το τελευταίο που χρειάζομαστε είναι αυτός κακοχωνεμένος μαρξισμός της πλάκας που υποστηρίζεις – που σου επιτρέπει για όλα να έχεις μία εκ των προτέρων και πάντα «σωστή» γνώμη (και ας είναι και η πιο εσφαλμένη) χωρίς να χρειάζεται να ανοίξεις τα στραβά σου και να δεις τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ γίνεται εκεί εξω, και όχι μέσα από τα σκουριασμένα φίλτρα της σκουρισμένης μαρξιστικής θεωρίας που υποστηρίζεις.

    ΥΓ. Ναι, πολύ «σωστό» αυτό το συμπέρασμα – οι εργάτες είναι πάντα με την «πρόοδο» και την «λευτεριά». Λες και δεν υπάρχουν ένα σωρό περιπτώσεις όπου έχουν υποστηρίξει καθεστώτα ακραίας καταπίεσης.
    Αλλά αφου αλλιώς λένε οι Μαρξιστικές Γραφές, ε τόσο το χειρότερο για τη πραγματικότητα…

    Μου αρέσει!

  120. Ο/Η xberliner λέει:

    physicist
    Η σωστή σύγκριση είναι μεταξύ των διπόλων Σκωτία-ΗΒ και Καταλονία-Ισπανία.
    Στη δεύτερη περίπτωση το μήνυμα από τις Βρυξέλλες ήταν σαφές: Απόσχιση ίσον έξοδος από την ΕΕ και ενταξιακές διαπραγματεύσεις από το μηδέν.
    Στην πρώτη περίπτωση όμως έχουμε μία περιοχή που ψήφισε υπέρ της παραμονής της στο ΗΒ ως μέλος της ΕΕ. Η σκωτσέζοι πέρα από πολίτες του ΗΒ είναι και πολίτες της ΕΕ. Δεν μπορείς να τους αρνηθείς να απαρνηθούν την ιδιότητα του πολίτη της ΕΕ το οποίο είναι δικαίωμα εξίσου σημαντική ή ακόμα σημαντικότερη από αυτό του πολίτη του ΗΒ.
    Σε σχέση με το Γιβραλτάρ έχεις δίκιο ότι η δηλώσεις των ισπανών τώρα είναι λαϊκστικές. Αλλά να είσαι σίγουρος ότι στην πράξη θα τεθούν τέτοια ζητήματα. Αν το ΗΒ δεν έρθει γρήγορα σε συμφωνία που να επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση με την ΕΕ η Ισπανία θα κλείσει τα σύνορα με το Γιβραλτάρ και κανείς δεν θα μπορεί να της πει κουβέντα. Σκέψου μόνο ότι για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν κυρίως αεροδρόμια της Ισπανίας και σκέψου πόσο πιο ακριβό θα είναι να μετακινηθούν από το δικό τους μικρό αεροδρόμιο ή να χρειάζονται βίζα να μπουν στην Ισπανία.

    Η κατάσταση είναι πραγματικά πουτάνα όλα, αλλά η ΕΕ δεν έχει πλέον καμία υποχρέωση να συμπεριφέρεται στο ΗΒ ως κράτος μέλος της. Το ΗΒ κατά τη γνώμη μου πρέπει να θεωρείται τρίτη χώρα και οι Βρυξέλλες πρέπει να βάλουν σαφές χρονοδιάγραμμα αποχώρησης. Οι άγγλοι υποστήριξαν την έξοδο και οι Βρυξέλλες πρέπει απλώς να τους δείξουν την πόρτα και μετά διαπραγματεύσεις από το μηδέν για τη σύνδεση του ΗΒ με την ΕΕ.

    Μου αρέσει!

  121. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    http://www.kathimerini.gr/864885/article/epikairothta/kosmos/ti-provlepei-to-ar8ro-50-ths-syn8hkhs-ee-gia-thn-apoxwrhsh-meloys

    Συγκεκριμένες διαδικασίες, που όμως ουδέποτε έχουν δοκιμαστεί στην πράξη, προβλέπει η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που κάποιο κράτος – μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση.

    Σύμφωνα με αυτές απαιτείται η επίσημη υποβολή του σχετικού αιτήματος, πράξη που ο απερχόμενος Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντ. Κάμερον παρέπεμψε στο διάδοχό του, προκειμένου να ανοίξει ο σχετικός κύκλος διαβουλεύσεων για τους όρους του διαζυγίου αλλά και για τη μορφή της μετέπειτα σχέσης μεταξύ κράτους και Ε.Ε. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε διάστημα δύο ετών από την κατάθεση του επίσημου αιτήματος αποχώρησης, αν και προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του κράτους – μέλους.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης*:

    1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες.

    2. Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει γνωστοποιεί την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπό το πρίσμα των προσανατολισμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ένωση προβαίνει σε διαπραγματεύσεις και συνάπτει με το εν λόγω κράτος συμφωνία που καθορίζει τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μελλοντικών του σχέσεων με την Ένωση. Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας αυτής γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 218, παράγραφος 3, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία συνάπτεται εξ ονόματος της Ένωσης από το Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία, μετά από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    3. Οι Συνθήκες παύουν να ισχύουν στο εν λόγω κράτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει τέτοιας συμφωνίας, δύο έτη μετά τη γνωστοποίηση που μνημονεύεται στην παράγραφο 2, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το εν λόγω κράτος μέλος, αποφασίσει ομόφωνα την παράταση της προθεσμίας αυτής.

    4. Για τους σκοπούς των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου που αντιπροσωπεύει το αποχωρούν κράτος μέλος δεν συμμετέχει ούτε στις συζητήσεις ούτε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που το αφορούν. Η ειδική πλειοψηφία ορίζεται βάσει του άρθρου 238, παράγραφος 3, στοιχείο β), της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    5. Εάν το κράτος που αποχώρησε από την Ένωση ζητήσει την εκ νέου προσχώρησή του, η αίτηση αυτή υπόκειται στη διαδικασία του άρθρου 49.

    Μου αρέσει!

  122. Ο/Η physicist λέει:

    Η σωστή σύγκριση είναι μεταξύ των διπόλων Σκωτία-ΗΒ και Καταλονία-Ισπανία.
    Στη δεύτερη περίπτωση το μήνυμα από τις Βρυξέλλες ήταν σαφές: Απόσχιση ίσον έξοδος από την ΕΕ και ενταξιακές διαπραγματεύσεις από το μηδέν.

    Ο Ντέιβιντ Κάμερον και η κακιά Αγγλία έδωσαν με συντεταγμένο τρόπο το δικαίωμα στη Σκωτία ν’ αποφασίσει, ο Παρτίδο Ποπουλάρ που κάνει το κοκοράκι για το Γιβραλτάρ ακούει για αυτονομία της Καταλωνίας και παθαίνει αναφυλαξία. Παρεμπ, είμαι εναντίον της πολυδιάσπασης αλλά έτσι, για να έχουμε και αίσθηση των αναλογιών.

    Η σκωτσέζοι πέρα από πολίτες του ΗΒ είναι και πολίτες της ΕΕ. Δεν μπορείς να τους αρνηθείς να απαρνηθούν την ιδιότητα του πολίτη της ΕΕ το οποίο είναι δικαίωμα εξίσου σημαντική ή ακόμα σημαντικότερη από αυτό του πολίτη του ΗΒ.

    Η ΕΕ είναι διακρατική Ένωση. Δεν (θα έπρεπε να) νομοθετεί, δεν έχει δυνάμεις ασφαλείας ή ένοπλες δυνάμεις, δεν οργανώνει τη φορολογία και την εκπαίδευση, δεν στηρίζει τη δημόσια υγεία, δεν έχει δημοκρατική διαφάνεια και δεν γίνεται αντιληπτή ως τέτοια από την πλειοψηφία των πολιτών. Κυρίαρχα εξακολουθούν να παραμένουν, στον Νόμο και στην πράξη, τα Εθνικά Κράτη. Συγγνώμη αλλά αν είναι να γίνει μεταβίβαση αυτής της κυριαρχίας, επιβάλλεται να γίνει ανοιχτά και θεσμικά, και όχι στα μουλωχτά όπως είναι η συνήθης πρακτική τα τελευταία 20 χρόνια, και η οποία είναι η βασική αιτία για την οποία φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

    Ρώτα Σκωτσέζους αν η πρώτη τους καΐλα είναι η ΕΕ ή η Σκωτία και θα καταλάβεις. Πρόκειται για σκωτσέζικο εθνικισμό, ο οποίος σε αυτήν την συγκυρία εξυπηρετείται από την ΕΕ και η μία χρησιμοποιεί τον άλλον περιστασιακά και τούμπαλιν. Δεν είναι το πρόβλημα του SNP ότι θα στερηθεί την ευρωπαϊκή του ταυτότητα, μη γελιόμαστε. — Παρεμπ, πόσες δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες είπαμε ότι προθυμοποιήθηκε να δεχτεί στο Εδιμβούργο, στη Γλασκώβη, στο Αμπερντήν και στα Χάιλαντς η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας; Έτσι, για να δείξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να πείσει ότι δεν ανησυχεί για την πολιτιστική ταυτότητα της Σκωτίας και πιθανή αλλοίωσή της από μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

    Η κατάσταση είναι πραγματικά πουτάνα όλα, αλλά η ΕΕ δεν έχει πλέον καμία υποχρέωση να συμπεριφέρεται στο ΗΒ ως κράτος μέλος της.

    Το ΗΒ εξακολουθεί να είναι Κράτος-Μέλος της ΕΕ. Οι διαδικασίες εξόδου είναι συντεταγμένες και ομαλές, προβλέπονται από κανόνες και θεσμούς. Η ΕΕ δεν είναι καμια απατημένη σύζυγος που έχει δικαίωμα να κάνει σκηνές και να συμπεριφέρεται σ’ ένα Έθνος που έδωσε στην Ευρώπη τη Μάγκνα Κάρτα σαν κουτσαβάκης.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  123. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Η επόμενη ημέρα στην ΕΕ -Αμεση αποχώρηση της Βρετανίας θέλουν οι Βρυξέλλες

    Πηγή: Η επόμενη ημέρα στην ΕΕ -Αμεση αποχώρηση της Βρετανίας θέλουν οι Βρυξέλλες | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/274252/i-epomeni-imera-stin-ee-amesi-apohorisi-tis-vretanias-theloyn-oi-vryxelles#ixzz4CVGjR6je

    Μου αρέσει!

  124. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Δεν υπάρχει ζήτημα κουτσαβακισμού. Αυτά είναι ζητήματα που καλό είναι να να λυθούν γρήγορα. Οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν πλέον το ΗΒ σαν τρίτη χώρα, με κάθε …σεβασμό, αλλά έτσι είναι η ζωή.

    Παρακολουθώντας πριν λίγο το BBC, άκουσα να γίνεται αναφορά στην πιθανότητα επανάληψης του δημοψηφίσματος !!!

    Χο!

    Μου αρέσει!

  125. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Είναι ο ένας από τους δυο ανθρώπους που πήραν στην πλάτη τους το Brexit και έφεραν την αποστολή εις πέρας. Ο επικεφαλής του Ukip Νάιτζελ Φάρατζ όμως αναγκάσθηκε να παραδεχθεί μπροστά στους δημοσιογράφους σε απευθείας μετάδοση από την βρετανική τηλεόραση ότι μία από τις υποσχέσεις της καμπάνιας του «Out» ήταν ψέμα.
    Ο Νάιτζελ Φάρατζ είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κατευθύνει προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας τα 350 εκατομμύρια στερλίνες που κατά την εκτίμησή του το Λονδίνο έστελνε κάθε εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
    Σήμερα το πρωί, δύο δημοσιογράφοι του δικτύου ITV τον ρώτησαν εάν η δέσμευση αυτή ισχύει.

    -Αυτά τα 350 εκατομμύρια μπορείτε να εγγυηθείτε ότι θα πάνε στο ΕΣΥ;
    -Οχι, δεν μπορώ. Δεν θα δώσω ποτέ τέτοια υπόσχεση. Πρόκειται για ένα λάθος που διέπραξε το στρατόπεδο του «Out» και…
    -Μισό λεπτό, ήταν ένα από τα επιχειρήματά σας.
    -Οχι αυτό…
    -Ηταν το κύριο επιχείρημα για το «Out»! Οτι αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στο ΕΣΥ!
    -Ηταν λάθος.
    -Λέτε, αφού 17 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν υπέρ του «Out» , ότι ήταν λάθος;

    http://www.newsit.gr/kosmos/Brexit-Pos-ksemprostiasan-dyo-dimosiografoi-ton-Faratz/630626

    Μου αρέσει!

  126. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist,
    Δεν είναι έτσι. Δεν είναι δημοσκοπήσεις πριν το Δημοψήφισμα
    Ο Spiegel αναδημοσιεύει εκτεταμένη ανάλυση του YouGοv με ερωτηματολόγιο σε δείγμα μετά την ψήφο.
    http://www.spiegel.de/politik/ausland/brexit-ergebnisse-in-der-analyse-hier-haben-die-befuerworter-gepunktet-a-1099514.html
    Διορθώνω, από τα μετά – στοιχεία του YouGοv :
    Οι Εργατικοί ψηφοφόροι ψήφισαν 70-30 % υπέρ της παραμονής

    Δύστροπε,
    Είναι εύκολη λύση να το εκχυδαίζεις (οι εργάτες είναι πάντα με την «πρόοδο» και την «λευτεριά»).
    Και όπως έγραψα παραπέμπω κάπου. Δεν αυτοσχεδιαζω με τον «δικό μου «κακοχωνεμένο μαρξισμό της πλάκας που υποστηρίζω», ούτε χρημσιμοποίησα «σκουριασμένα φίλτρα της σκουρισμένης μαρξιστικής θεωρίας που υποστηρίζω».
    Καταρχήν, άν καταλάβαινες που παραπέμπω (έτυχε να έχω μεταφράσει και το βιβλίο «Η Ευρώπη σε κρίση»), θα ήξερες ότι το συγκεκριμένο δεν έχει καμμιά σχέση με Μαρξιστική κοινωνιολογία αλλά με το Βεμπεριανό σχήμα, που μπορεί να χρησιμοποιείται εναλλακτικά και αξιόπιστα. Και που είναι εν πολλοίς το αντίστροφο, γιατί ξεκινά αφενός από τις νοοτροπίες και τις ιδέες και αφετέρου από την εμπειρική ιστορική ανάλυση, όχι από τα άμεσα οικονομικά συμφέροντα.
    Έλεος. Ο δογματισμός σου εγγίζει τα όρια του φανατισμού. Έθιξα τίποτε «ιερά και όσια»;

    Μου αρέσει!

  127. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist
    Η ΕΕ δεν (θα έπρεπε να) νομοθετεί;
    Δηλαδή κακώς υπέγραψε η Ελλάδα τις Συνθήκες;
    Τι ψηφίζουμε οι βλάκες τόσο καιρό για Ευρωπαικό Κοινοβούλιο;
    Σε πολλά έχεις δίκιο για την υπάρχουσα κατάσταση (δομικά σφάλματα της ΕΕ), αλλά μ΄αυτό που λές γκρεμίζεις εντελώς και την (αναθεωρημένη) Συνθήκη της Ρώμης και τη Λισαβώνα.
    Η δεν έχεις καταλάβει τη διαβίβαση των εξουσιων.
    Εκπροσωπούμαστε στην ΕΕ διπλά, έμμεσα μέσω της Ελληνικής κυβέρνησης στο Ευρωπαικό Συμβούλιο και άμεσα μέσω του Ευρωκοινοβουλίου. Και τα δύο είναι νομοθετικά όργανα, εκτελεστικό είναι η Επιτροπή.
    Έχουμε 2 εκπροσωπήσεις και φυσικά, η δουλειά τους είναι να νομοθετούν, όπως κάθε αντιπροσωπευτικού οργάνου μετά το 1789.
    Είναι απολύτως παράλογο σε δημοκρατία να έχεις αντιπροσωπευση χωρίς νομοθετική αρμοδιότητα. Μόνον τα συμβουλευτικά ανακτοβούλια των προδημοκρατικών βασιλέων ήταν όργανα αντιπροσώπευσης χωρίς εξουσία να αποφασίζουν αυτά, μόνα τους, νόμους.

    Μου αρέσει!

  128. Ο/Η physicist λέει:

    Άφτερ,

    είναι γνωστή φάμπρικα, και δεν αρμόζει να κάνουμε τους χαζούς: πάνω από το 50% της ισχύουσας νομοθεσίας στην Γερμανία [*] δεν έχει περάσει από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, δεν έχουν γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και δεν έχουν ψηφιστεί από κανένα δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα. Ισχύει η βολική συνταγή «το πάμε δια της πλαγίας μέσω Βρυξελλών». Ναι, να νομοθετεί η ΕΕ, αλλά όχι έτσι. Και η γκάμμα των Νόμων για τους οποίους έχει αρμοδιότητα να είναι καλά ορισμένη καθώς επίσης (για τα δικά μου γούστα) αυστηρά περιορισμένη.

    [*] Το ποσοστό είναι από μνήμης και μπορεί να αναφέρεται μόνο στους Νόμους των τελευταίων 15 ή 20 χρόνων — ας μου συγχωρεθεί η ανακρίβεια, το νόημα δεν αλλάζει.

    Μου αρέσει!

  129. Ο/Η Πάνος λέει:

    Ομπάμα: «Διαρκής και κραταιά η «ιδιαίτερη» σχέση μας με την Βρετανία»

    Μου αρέσει!

  130. Ο/Η M λέει:

    @aftercrisis 14:38

    Κατανοητό το σκεπτικό σου, αλλά είναι ακριβώς αυτή η «καθιερωμένη» και «αναπόφευκτη»
    πορεία και πολιτική (να κρέμεσαι στο διηνεκές απο τα αρχίδια κάποιου) που μας έχει φέρει εδώ που είμαστε και έχει δημιουργήσει τις παθογένειες των τελευταίων 40 χρονων.
    Και όσο διατηρείται και εκτρέφεται, θα εξακολουθεί να παράγει τα αποτελέσματα που αναφέρεις.
    Τα οποία (και πάλι υποθέτω συμφωνούμε) δεν είναι αμιγώς εντοπίας «παραγωγής».

    Μου αρέσει!

  131. Ο/Η physicist λέει:

    Σε ό,τι αφορά το άλλο που γράφεις, Άφτερ, για τις δημοσκοπήσεις (πριν ή μετά) και την αξιοπιστία τους, ένα καλό σχόλιο της FAZ σχετικά την αυτοεπιβαλλόμενη μεροληψία που έχουν οι απαντήσεις στα γκάλλοπ: Ποιος έχει όρεξη να εκθέτει τον εαυτό του στην κατηγορία ότι είναι ρατσιστής;

    Μου αρέσει!

  132. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ο Κάμερον στο διάγγελμά του είπε ότι θα έχει και εκπροσώπους Σκώτων,Ουαλλών και Βορειοιρλανδών στις Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις.Βέβαια δεν θα τις κάνει ο ίδιος.
    Αρχίζει λοιπόν μια προσπάθεια να συμβιβασθεί το κοινοτικό κεκτημένο με μία χώρα που δεν θα είναι μέλος για να μη διαμαρτύρονται οι περιοχές που θέλουν να είναι.Θα είναι προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου.
    Παρ όσα λέγονται στην Ελλάδα η Γερμανία θα ρίξει το βάρος της στο να υπάρξει συμβιβασμός και να μείνουν οι Βρεταννοί εντός εκτός και επί τα αυτά διότι ποτέ δεν ήσαν αυτοί το πρόβλημα στα πακέτα που ζητούσαν διάφοροι.

    Μου αρέσει!

  133. Ο/Η M λέει:

    "Χρειαζόμαστε λιγότερη οικονομία και λιγότερους τεχνοκράτες""Svinnn, kapak, kabum,krakatau… Μεγάλη πυρ-κα-γιαααά— Kostas Kavvathas (@ccavathas) June 24, 2016

    //platform.twitter.com/widgets.js

    Μου αρέσει!

  134. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Είναι εύκολη λύση να το εκχυδαίζεις»

    Δεν εκχυδαϊζω. Σατιρίζω τον μαρξιστικό φανατισμό που σε διακρίνει.

    «Δεν αυτοσχεδιαζω με τον «δικό μου «κακοχωνεμένο μαρξισμό της πλάκας που υποστηρίζω», ούτε χρημσιμοποίησα «σκουριασμένα φίλτρα της σκουρισμένης μαρξιστικής θεωρίας που υποστηρίζω».»

    Η υπόθεση ότι οι εργάτες (έτσι γενικώς και αορίστως) δεν υποστηρίζουν εθνικιστικά καθεστώτα και γενικότερα δικτατορίες αλλά είναι πάντα εναντίον τους, είναι αυστηρά μαρξιστική, τόσο ως προς την σύλληψή της οσο και ως προς τα ιδεολογικά φρονήματα αυτών που κατά πλειοψηφία την υποστηρίζουν.

    Η υπόθεση ότι τα εθνικιστικά καθεστώτα τα υποστηρίζουν σχεδόν αποκλειστικά οι «μικροαστοί» και οι «μεσοαστοί» (α, και οι λούμπεν επίσης) επίσης είναι αυστηρά μαρξιστική.

    Το διατύπωσες άλλωστε ακόμα καλύτερα από μένα, χρησιμοποιώντας μάλιστα και αυτή την τόσο γνώριμη μαρξίζουσα φρασεολογία («μικροαστοί», «μεσοαστοί», κλπ.). (Να μην παρεξηγηθώ, ως προς την χρήση της ορολογίας αυτής καθεαυτης δεν σε κατηγορώ για κάτι, μαρξιστής είσαι οπότε πολύ καλά κάνεις και χρησιμοποιείς την ορολογία της θεωρίας με την οποία προσπαθείς να καταλάβεις τον κόσμο).

    «Για την στροφή στις εθνικιστικές νοοτροποίες, να μη φοβόμαστε τόσο τον εργατόκοσμο και τους ανέργους, αλλά τους μικροαστούς και μεσοαστούς, μικροιδιοκτήτες κτλ. Έτσι έγινε στο Μεσοπόλεμο και εξακολουθεί να ισχύει.»

    —–

    «Καταρχήν, άν καταλάβαινες που παραπέμπω (έτυχε να έχω μεταφράσει και το βιβλίο «Η Ευρώπη σε κρίση»), θα ήξερες ότι το συγκεκριμένο δεν έχει καμμιά σχέση με Μαρξιστική κοινωνιολογία αλλά με το Βεμπεριανό σχήμα, που μπορεί να χρησιμοποιείται εναλλακτικά και αξιόπιστα.»

    Κατάλαβα μία χαρά τι έκανες, κρύφτηκες πίσω από τον Χάμπερμας*, θεωρώντας τον περίπου ως αυθεντία στην ιστορία της ναζιστικής Γερμανίας. Kάτι που όμως ΔΕΝ ισχύει. Εαν είχες ποτέ ανοίξει κανα ιστορικό βιβλίο από αυτά που μελετάνε τον ναζισμό (και δόξα τω θεώ, τα τελευταία 15-20 χρόνια έχουν εκδοθεί πολλά καλά τέτοια βιβλία) θα γνώριζες ότι υποστήριξη προς τον Χίτλερ προσέφερε και ένα αριθμητικά σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης. Γενικότερα μιλώντας, η εργατική τάξη άλλοτε έχει εναντιωθεί σε καταπιεστικά, αυταρχικά κοινωνικο-πολιτικά καθεστώτα και άλλοτε τα έχει υποστηρίξει. Η κοινωνική θέση των εργατών απο μόνη της δεν λέει απολύτως τίποτα για το ποιά θα είναι η στάση των εργατών απέναντι σε ένα αυταρχικό κοινωνικο-πολιτικό καθεστώς.

    Και κανένας δογματισμός δεν με διακρίνει, σε διαβεβαιώ. Απλά αυτή η τάση σου να καπελώνεις ολόκληρες ομάδες ανθρώπων μέσα σε διάφορα κουτάκια – «εργάτες», «μικροαστοί», «μεσοαστοί» – και κατόπιν να προχωράς είτε σε ηθικοπλαστικές επιθέσεις εναντίον κάποιων είτε σε αγιογραφίες κάποιων άλλων κάπου έχει αρχίσει και κουράζει, πολύ.

    * Και ο Χαμπερμάς σαφώς και έχει μαρξιστικές επιρροές στην σκέψη του, αν μη τι άλλο γιατί υπήρξε μέλος της άκρως επηρεασμένης από τον μαρξισμό Σχολής της Φραγκφούρτης.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  135. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist
    για το δημοκρατικό (και λειτουργικό) έλλειμμα στην υπάρχουσα ΕΕ και την διαρκή προσφυγή σε νομιμοποίηση των δύσκολων αποφάσεων εκ του αποτελέσματος (δηλαδή «άν πετύχουν) – συχνά σε όργανα που δεν λογοδοτούν στους πολίτες, όπως π.χ. η ΕΚΤ, αντί της νομιμοποίησης μέσω προβλεπόμενων δημοκρατικών διαδικασιών, συμφωνούμε απολύτως.
    Το αλλο, το «αυστηρά περιορισμένη». είναι μεγάλη συζήτηση. Αλλά λυπάμαι, σαφώς, σαφέστατα δεν συμφωνούμε καθόλου, έτσι όπως το θέτεις τελεσιγραφικά

    Μου αρέσει!

  136. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Δύστροπη Πραγματικότητα,
    apropos Χαμπερμας, μεσοαστοί και μεσοπολεμική ιστορία της Γερμανίας και της Ευρώπης
    Δεν εχω καμμιά διάθεση να ξανακάνουμε εδώ μέσα την περιβόητη στη Γερμανία «διαμάχη των ιστορικών». Αυτή η υπόθεση έχει αξιολογηθεί επαρκώς. Άν θέλεις να πρεσβεύεις την άποψη του Έρνστ Νόλτε, είναι δικαίωμά σου, εξίσου όμως και δικό μου δικαίωμα να προτιμώ την άποψη του Χάμπερμας.
    Σωστό ότι ο Χαμπερμας έχει σαφώς (μεταξύ άλλων) και μαρξιστικές επιρροές στην σκέψη του, και δεν ύπήρξε απλώς μέλος αλλά «κεφαλή» της δεύτερης γενιάς της Σχολής της Φραγκφούρτης. (κόψε όμως το «άκρως» για την επιρροη που δέχτηκε από τον μαρξισμό, γιατί δέχτηκε και από άλλα πράγματα που ήδη ανέφερα – αδικείς την επιχειρηματολογία σου).
    Η κοινωνιολογική ανάλυση ρων πολιτικών συμπεριφορών – είτε μαρξιστική, είτε βεμπεριανή, είτε λειτουργιστικη (Parsons) είτε άλλη, πάντα δουλεύει με εργαλεία τις κοινωνικές τάξεις (τη θέση των ατόμων μέσα στο σύστημα παραγωγής) και τα status των ανθρώπων, σύμφωνα με τις κρατούσες κοινωνικές αξίες και νοοτροπίες. Δηλαδή η παραπομπή σε «εργάτες», «μικροαστούς», «μεσοαστούς», «καπιταλιστές» κτλ είναι αναγκαστική, άν θέλεις να αναφερθείς στις συλλογικές συμπεριφορές – και τις πολιτικές.
    Το γιατί, ειδικά εδώ στην Ελλάδα φοβούμαστε να χρησιμοποιήσουμε (εκτός πανεπιστημίων) αυτή την ορολογία (που δεν είναι καθόλου πατέντα των μαρξιστών) στη δημόσια σφαίρα, δεν το ξέρω, άν και φαντάζομαι το λόγο.
    Κατά τα άλλα, είναι χρήσιμο να ρωτήσουμε τον Guardian, τους ΝΥΤ, τον Monde, τον Spiegel, την SZ στην Zeit, ακόμη και τη FAZ και να λύσουμε την απορία, γιατί αυτοί δεν φοβούνται να χρησιμοποιούν κατά κόρον τέτοια ορολογία και μεθόδους παρουσίασης της πολιτικής συμπεριφοράς, παρόλο που παραμονεύουν πίσω από τη γωνία οι κακοί μαρξισταί και οι Φρανκφουρτιανοί για να τους αποπλανήσουν

    Μου αρέσει!

  137. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οι υποστηρικτές του Bremain κατέθεσαν αίτημα για επανάληψη του δημοψηφίσματος

    http://www.liberal.gr/arthro/60379/epikairotita/2016/oi-upostiriktes-tou-Bremain-katethesan-aitima-gia-epanalipsi-tou-dimopsifismatos.html

    Μου αρέσει!

  138. Ο/Η Aλικη λέει:

    Δύστροπη Πραγματικοτητα 17.54: ++++++

    ΥΓ: Ο -μαρξιστής- Χομπσμπάουμ αναφερει στην αυτοβιογραφία του -αν δεν κανω λαθος- οτι μεχρι και την ημέρα της ανόδου του Χιτλερ στην εξουσία το κομμουνιστικό κομμα θεωρούσε ως κύριο ταξικό εχθρό τους Σοσιαλδημοκράτες.

    Μου αρέσει!

  139. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Η μισή συντακτική επιτροπή του Spiegel συνυπογραφει άρθρο με τον τίτλο «Κυρία Μέρκελ έχουμε και μια κρίση δική σας»
    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/angela-merkel-nach-dem-brexit-was-die-bundesregierung-jetzt-vorhat-a-1099614.html
    Εν τω μεταξύ ο ΥΠΕΞ Στάινμάγιερ καλεί τα άλλα 5 ιδρυτικά μέλη της ΕΕ στο Βερολίνο. Κλειστή συνεδρίαση κρίσης.

    Aλικη
    σωστή παρατήρηση, άλλωστε είχαμε και σε επίπεδο κυβερνήσεων το σύμφωνο Μολότωφ Ρίμπεντροππ. Πάντα οι ολοκληρωτισμοί, και οι εθνικισμοί έστω και διαφορετικοί, έχουν την τάση να τα βρίσκουν μεταξύ τους, για να πλήξουν τους άλλους, κυρίως τα δημοκρατικά κόμματα και τις χώρες που έχουν δημοκρατία.
    Φυσικα στο τέλος αποδείχτηκε, εκτός των άλλων, πολιτική ηλιθιότητα εκ μέρους των κομμουνιστικών κομμάτων της Δύσης, από την οποία επωφελήθηκαν οι Εθνικοσοσιαλιστές και ο Στάλιν. Μερικά απο τα κόμματα αυτα διόρθωσαν αυτή την την ηλιθιότητα μετά τον πόλεμο (π.χ. Ιταλικό, Γαλλικό). Το ελληνικο ΚΚ πάντως, απέδειξε με το παραπάνω και με ιδιαίτερο ζήλο, το …υψηλό επίπεδο της πολιτικής γενικά, στη χώρα της φαιδεας κολοκυθέας.
    Το οποίο επιπεδο, παραμένει δυστυχώς στην ίδια στάθμη τόσες δεκαετίες μετά τον Εμφύλιο

    Μου αρέσει!

  140. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Δεν εχω καμμιά διάθεση να ξανακάνουμε εδώ μέσα την περιβόητη στη Γερμανία «διαμάχη των ιστορικών».»

    Η γνωστή «διαμάχη των ισορικών» στα μέσα της δεκαετίας του ’80 στην Δυτική Γερμανία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συζητάμε εδω πέρα, την κατάχρηση της μαρξιστικής θεωρίας εκ μέρους σου.

    «Άν θέλεις να πρεσβεύεις την άποψη του Έρνστ Νόλτε»

    Καμία σχέση. Οι ιστορικοί που είχα υπόψη ήταν ο Μαρκ Μαζάουερ και ο Ίαν Κέρσοου (και ο Κέρσοου σαφώς είχε πάρει θέση εναντίον του Νόλτε στην «διαμάχη των ιστορικών»). Και πέρα από την στάση των γερμανών εργατών απέναντι στον Χίτλερ (και εμμένω στην άποψή που εξέφρασα, ένα αριθμητικά σημαντικό τμήμα ήταν υπερ του ενω ένα μικρότερο αυτό που προέβαλλε αντίσταση εναντίον του), η θέση μου είναι αυτή που εξέφρασα και στο τελευταίο σχόλιο, πως δηλαδή, και σε πλήρη αντίθεση με τας Μαρξιστικάς Γραφάς, «Η κοινωνική θέση των εργατών απο μόνη της δεν λέει απολύτως τίποτα για το ποιά θα είναι η στάση των εργατών απέναντι σε ένα αυταρχικό κοινωνικο-πολιτικό καθεστώς.»

    » (κόψε όμως το «άκρως» για την επιρροη που δέχτηκε από τον μαρξισμό, γιατί δέχτηκε και από άλλα πράγματα που ήδη ανέφερα – αδικείς την επιχειρηματολογία σου).»

    Το «άκρως» δεν πήγαινε στον Χάμπερμας αλλά στην Σχολή της Φραγκφούρτης, η οποία σαφώς και ήταν άκρως επηρεασμένη από τον μαρξισμό.

    «Η κοινωνιολογική ανάλυση ρων πολιτικών συμπεριφορών – είτε μαρξιστική, είτε βεμπεριανή, είτε λειτουργιστικη (Parsons) είτε άλλη, πάντα δουλεύει με εργαλεία τις κοινωνικές τάξεις (τη θέση των ατόμων μέσα στο σύστημα παραγωγής) και τα status των ανθρώπων, σύμφωνα με τις κρατούσες κοινωνικές αξίες και νοοτροπίες. Δηλαδή η παραπομπή σε «εργάτες», «μικροαστούς», «μεσοαστούς», «καπιταλιστές» κτλ είναι αναγκαστική, άν θέλεις να αναφερθείς στις συλλογικές συμπεριφορές – και τις πολιτικές.»

    Στις κοινωνικές τάξεις ως αναλυτικό εργαλείο, κύρια έμφαση δίνει η μαρξιστική σχολή, ούτε οι βεμπεριανή σχολή δίνει, ούτε και οι λειτουργιστές – η πρώτη δίνει πολύ λιγότερη η δεύτερη πρακτικά ελάχιστη. Η παραπομπή σε «αστούς», «μικροαστούς», κλπ. σίγουρα δεν είναι καθόλου αναγκαία, εαν δεν είσαι οπαδός της μαρξιστικής κοινωνιολογίας, ή κάποιας βαριάντας της. Υπάρχουν ένα σωρό κοινωνιολογοι που μελετάνε την συλλογική συμπεριφορά και δράση χωρίς να κάνουν καμία χρήση της μαρξιστικής ορολογίας ούτε και να δίνουν έμφαση στις κοινωνικές τάξεις ως εργαλείο κοινωνικής ανάλυσης.

    «Το γιατί, ειδικά εδώ στην Ελλάδα φοβούμαστε να χρησιμοποιήσουμε (εκτός πανεπιστημίων) αυτή την ορολογία (που δεν είναι καθόλου πατέντα των μαρξιστών) στη δημόσια σφαίρα, δεν το ξέρω, άν και φαντάζομαι το λόγο.
    Κατά τα άλλα, είναι χρήσιμο να ρωτήσουμε τον Guardian, τους ΝΥΤ, τον Monde, τον Spiegel, την SZ στην Zeit, ακόμη και τη FAZ »

    Στην Ελλάδα σίγουρα ζει και βασιλεύει αυτή η μαρξίζουσα ορολογία. Εξω είναι που την έχει πάρει ο διάολος. Και εφημερίδες και περιοδικά του εξωτερικού σαν και αυτά που αναφέρεις σίγουρα δεν χρησιμοποιούν αυτή την μαρξίζουσα φρασεολογία στα άρθρα τους.

    Μου αρέσει!

  141. Ο/Η xberliner λέει:

    physicist
    Είμαι πολίτης της ΕΕ. Ζω στη Γερμανία και δεν είμαι μετανάστης. Με εξαίρεση τις ομοσπονδιακές εκλογές απολαμβάνω όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνει ο γερμανός πολίτης. Παίρνω το αυτοκίνητό μου ή το ποδήλατό μου και πάω όπου γουστάρω σε όποιο μέρος της Ευρώπης των 27 γουστάρω χωρίς να δίνω λογαριασμό σε κανένα. Όταν θα προσγειωθεί το αεροπλάνο από εκτός ΕΕ χώρα σε έδαφος της ΕΕ ξέρω και το νιώθω ότι πάτησα σε έδαφος που έχω δικαιώματα, περισσότερα από τους άλλους που βρίσκονται στην non EU citizens ουρά και τα ίδια ακριβώς με όσους βρίσκονται στην EU citizens ουρά. Ίσως φταίει που ζω πολλά χρόνια στην κεντρική Ευρώπη αλλά την ιδιότητα του πολίτη της ΕΕ τη θεωρώ εξίσου σημαντική με αυτή του έλληνα πολίτη.
    Η ΕΕ έχει πράγματι έλλειμμα δημοκρατίας. Αλλά όλα τα κράτη μέλη έχουν εκχωρήσει εθνική κυριαρχία προς όφελος αυτής της ένωσης. Αυτό δεν έγινε με το πλέον δημοκρατικό τρόπο, αν και τα κοινοβούλια όλων των χωρών έχουν κυρώσει όλες τις σημαντικές αποφάσεις, άρα δημοκρατική νομιμοποίηση υπάρχει.
    Οι σκωτσέζοι δεν νομίζω ότι το βλέπουν μόνο εθνικιστικά. Άλλωστε αν η πλειοψηφία τους ήταν τόσο εθνικιστές θα είχαν ήδη πάρει διαζύγιο από το ΗΒ. Σίγουρα έχουν και εθνικιστικά κίνητρα. Αλλά για σκέψου π.χ. την πιθανότητα να θέλουν να τραβήξουν προς τα βόρεια πολλές από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του Λονδίνου;
    Εν τέλει η ΕΕ δεν πρέπει να συμπεριφερθεί ως απατημένη σύζυγος. Πρέπει να δράσει αποκλειστικά σύμφωνα με τα συμφέροντα της ένωσης και μόνο. Και αν αυτό σημαίνει ότι το διαζύγιο πρέπει να βγει γρήγορα, τότε πρέπει να επιβάλει τη γρήγορη έξοδο.

    Μου αρέσει!

  142. Ο/Η Πάνος λέει:

    Αν το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρήσει την «πρόσβαση» στις αγορές της ΕΕ, τότε θα ανοίξει η όρεξη και σε άλλες χώρες – μέλη να τη μιμηθούν ( = να την κοπανήσουν). Ως τέτοιες αναφέρονται η Γαλλία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία. Συνεπώς (λέει το Γερμανικό σχέδιο αντιμετώπισης του Brexit, που το αποκάλυψε σήμερα η Handesblatt) αυτό πρέπει «να αποφευχθεί» ( = να γίνουμε όλοι οι Ευρωπαίοι μπίλιες με τους Άγγλους). Πιο Γερμανός, πεθαίνεις!

    http://www.protothema.gr/politics/article/589845/handesblatt-i-germaniki-stratigiki-gia-to-brexit/

    Μου αρέσει!

  143. Ο/Η physicist λέει:

    Κι εγώ έτσι νοιώθω στην Ευρώπη, Βερολινέζε, αλλά πρωταρχικώς είμαστε πολίτες κάποιου εθνικού κράτους και μετά πολίτες της ΕΕ.

    … Εν τέλει η ΕΕ δεν πρέπει να συμπεριφερθεί ως απατημένη σύζυγος. Πρέπει να δράσει αποκλειστικά σύμφωνα με τα συμφέροντα της ένωσης και μόνο. Και αν αυτό σημαίνει ότι το διαζύγιο πρέπει να βγει γρήγορα, τότε πρέπει να επιβάλει τη γρήγορη έξοδο.

    Αίσθησή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή παίζονται παιχνίδια εντυπώσεων εκατέρωθεν, να μην πέσουν τα μούτρα κανενός κλπ., που βέβαια είναι μέρος του παιχνιδιού αλλά στο τέλος η κατάσταση θα ρυθμιστεί όμορφα και συναινετικά. Θα ξέρεις και την παροιμία es wird nicht so heiß gegessen wie gekocht — έτσι και θα γίνει. Το ΗΒ παραείναι μεγάλη και σπουδαία χώρα για τη Δύση για να δημιουργήσει κανείς ρήξεις μαζί του, και η ΕΕ παραείναι σημαντική διακρατική ένωση για το ΗΒ για να οδηγήσει από μέρους της αυτή η χώρα την κατάσταση στα άκρα.

    Μου αρέσει!

  144. Ο/Η Απωλεσθείσα Ατλαντίδα λέει:

    Τώρα είμαστε έτοιμοι και για τον Τραμπ (τίποτε δε μας σταματά, εξάλλου οι δημοσκοπήσεις δίνουν πρωτιά στη Χίλαρυ).
    Τη χαρά του Κασιδιάρη την είδατε; (γιατί η χαρά του Φάραντζ που έσπευσε ενθουσιωδώς να προβλέψει Nexit, Dexit κλπ, δε βλέπω να σας συγκίνησε).
    Συρρικνώνεται η παιδεία, ανεβαίνει ο λαϊκισμός (ολούθε).
    Κακιά Ευρώπη, επιτέλους βρήκες την τιμωρία που σου αξίζει (σκέφτονται οι αριστεροί μας ταυτιζόμενοι απόλυτα με τους φασίστες μας).

    Μου αρέσει!

  145. Ο/Η Ενη λέει:

    Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 4:35 μμ – Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 7:05 μμ
    Παραδέχεται ότι είναι ψέμα
    O Φάρατζ αυτοδιαψεύδεται για ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Brexit (βίντεο)
    O Φάρατζ αυτοδιαψεύδεται για ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Brexit (βίντεοα

    0 0Google +0

    Λονδίνο: Ο επικεφαλής του Ukip αναγκάσθηκε να παραδεχθεί μπροστά στους δημοσιογράφους σε απευθείας μετάδοση από την βρετανική τηλεόραση ότι μία από τις υποσχέσεις της καμπάνιας του «Out» ήταν ψέμα.

    Ο Νάιτζελ Φάρατζ είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κατευθύνει προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας τα 350 εκατομμύρια στερλίνες που κατά την εκτίμησή του το Λονδίνο έστελνε κάθε εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σήμερα το πρωί, δύο δημοσιογράφοι του δικτύου ITV τον ρώτησαν εάν η δέσμευση αυτή ισχύει.

    -Αυτά τα 350 εκατομμύρια μπορείτε να εγγυηθείτε ότι θα πάνε στο ΕΣΥ;

    -Οχι, δεν μπορώ. Δεν θα δώσω ποτέ τέτοια υπόσχεση. Πρόκειται για ένα λάθος που διέπραξε το στρατόπεδο του «Out» και…

    -Μισό λεπτό, ήταν ένα από τα επιχειρήματά σας.

    -Οχι αυτό…

    -Ηταν το κύριο επιχείρημα για το «Out»! Οτι αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στο ΕΣΥ!

    -Ηταν λάθος.

    -Λέτε, αφού 17 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν υπέρ του «Out», ότι ήταν λάθος;

    Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
    – See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-kosmos/47/319710/o-faratz-aftodiapseydetai-gia-ena-apo-ta-vasika-epicheirimata-tou-brexit-vinteo#sthash.XsgmqcSr.dpuf

    υγ.
    Λοιπόν, ποια μεριδα της κοινωνίας επηρεαστηκε απο αυτα τα επιχειρηματα;

    Οι ανθρωποι που και λογω νοοτροπιας αλλά και θεσης τους μεσα στην κοινωνία, δεν εχουν τη δυνατοτητα να εχουν μια ολοκληρωμενη πληροφορηση, ειτε λογω του μορφωτικου τους επιπεδου ειτε επειδή συνηθως πληροφορουνται απο εντυπα λαικης καταναλωσης. Οπου μεταξυ κουτσομπολιου γυρω απο το σταρ συστεμ , μαθαινουν και τα νεα γυρω απο την πολιτικη.

    Συνεπως οι πλεον ευαλωτες κοινωνικες μεριδες , ειναι αυτες που μπορουν να χειραγωγουνται απο δημαγωγίες, πολυ περισσοτερο οταν εγειρονται και θεματα εθνικης κυριαρχίας, οπως στην περιπτωση του Brexit.

    Δεν χρειαζεται ουτε μαρξιστικη αναλυση ουτε ορολογία, για να ερμηνευθει οτι η μεγαλη πλειοψηφια που προσδιορισε και το αποτελεσμα στη Βρετανια, ειναι ακριβως αυτες οι κοινωνικες ομαδες που δεν εχουν σχεση με τα κομματα και την πολιτικη.

    Μου αρέσει!

  146. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Πάνο.
    ακόμη «οι Γερμανοί » σου φταίνε;
    Αρχίζει να με τρώει η περιέργεια, μήοως και για τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο (Χριστός κι Απόστολος! ) θα πρέπει να υπομειδιούμε, δείχνοντας (με σεμνότητα βέβαια) ικανοποίηση. Και βέβαια, να σκεφτόμαστε ακι τότε, ότι πάλι ποιοί φταίνε, ποιοί άλλοι, «οι Γερμανοί».
    Ωχ αυτό το 2016, να περάσει γρήγορα – γιατι άν κρατήσει πολύ, δεν μας βλέπω για πολύ ακόμη έξω από το Ίδρυμα της Σταυρούπολης

    Μου αρέσει!

  147. Ο/Η Ενη λέει:

    «Ζητείται ψεύτης
    Στρασβούργο, 8 Ιουνίου. Ο Νάιτζελ Φάρατζ περιχαρής στο Ευρωκοινοβούλιο.
    REUTERS/Vincent Kessler/
    H περίπτωση του Φάρατζ είναι μια χαρακτηριστική των παρασιτικών πολιτικών που ευδοκιμούν στο θερμοκήπιο των ευρωπαϊκών δημοκρατιών. Λέει τρέλες, παραδέχεται ανερυθρίαστα τα ψέματά του, αλλά οι άλλοι τον ψηφίζουν. Ποιος φταίει;

    Πάνος Παπαδόπουλος
    24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016, 19:37 facebook twitter email –
    To πρώτο πράγμα που είπε ο Νάιτζελ Φάρατζ ήταν ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση καταρρέει, πεθαίνει» και θριαμβολόγησε ότι οι Βρετανοί «έβγαλαν το πρώτο τούβλο από τον τοίχο». Δύο εβδομάδες νωρίτερα καθόταν περιχαρής στη θέση του στο ευρωκοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια καλοπληρωμένη δουλειά που κάνει εδώ και 17 χρόνια.

    Ο Φαρατζ είναι ευρωβουλευτής από τα 35 του. Σήμερα είναι 52 ετών. Και θα συνεχίσει να πληρώνεται ως ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης «που καταρρέει και πεθαίνει» για τουλάχιστον ακόμα δύο χρόνια! Μια χαρά δουλειά.

    Κανείς δεν λέει ότι ο Φάρατζ έκανε κάτι μη νόμιμο. Ετσι λειτουργεί η (ευρωπαϊκή) δημοκρατία: έχεις το δικαίωμα να εκλέγεσαι σε ένα σώμα, στο οποίο δεν πιστεύεις και θέλεις ακόμα και να το δεις να καταστρέφεται – εδώ εμείς εκλέγουμε στη Βουλή φασίστες.

    Αλλά ο Φάρατζ οδήγησε έναν ολόκληρο λαό σε μια ριψοκίνδυνη στην καλύτερη και καταστροφική στην χειρότερη, επιλογή, όντας ένας απίστευτος υποκριτής. Τα κονομούσε υπηρετώντας έναν θεσμό τον οποίο ήθελε να καταστρέψει. Και ήταν ψεύτης.

    Δεν πέρασαν καν πέντε ώρες αφότου κέρδισε το Brexit όταν τον ρώτησαν για την περιβόητη υπόσχεσή του στρατοπέδου του Leave ότι 350 εκατ. στερλίνες που δίνει η Βρετανία στον κοινοτικό προϋπολογισμό κάθε εβδομάδα θα διοχετεύονται με την έξοδο από την ΕΕ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το NHS.

    Τον ρώτησαν δύο δημοσιογράφοι του ITV: «Αυτά τα 350 εκατομμύρια μπορείτε να εγγυηθείτε ότι θα πάνε στο ΝHS;»

    -«Οχι, δεν μπορώ. Δεν θα δώσω ποτέ τέτοια υπόσχεση. Πρόκειται για ένα λάθος που διέπραξε το στρατόπεδο του “Leave” και…

    -«Μισό λεπτό, ήταν ένα από τα επιχειρήματά σας».

    -«Οχι αυτό…»

    – «Ηταν το κύριο επιχείρημα για το “Out”! Οτι αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στο NHS».

    – «Ηταν λάθος».

    -«Λέτε, αφού 17 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν υπέρ της εξόδου ότι ήταν… λάθος;»

    Ο Φάρατζ δεν απάντησε.

    Προφανώς ήταν και αυτή μια από τις αναρίθμητες μπαρούφες – από τους βρώμικους μετανάστες που θα πνίξουν τη Βρετανία μέχρι τις λακούβες που υπάρχουν στους δρόμους ενώ στην Ελλάδα φτιάχνουν τη γέφυρα στο Ρίο-Αντίριο – που είπαν ο Φάρατζ και οι υπόλοιποι αστέρες του Leave, στους βρετανούς ψηφοφόρους. Οι οποίοι το έχαψαν ευχαρίστως. Παίρνοντας στον λαιμό τους και τους υπόλοιπους.

    Ποιος φταίει; Αυτός που λέει ψέματα ή αυτός που τον πιστεύει; Το αιώνιο ερώτημα που αθωώνει τον ψεύτη εξαιτίας της αφέλειας του εξαπατημένου, ένα είδος συμψηφισμού: αφού εσείς με πιστέψατε, φταίω εγώ που τα έλεγα;

    Ναι, ο Φάρατζ φταίει. Αυτός είναι ο κακός της ιστορίας. Ο φυσικός αυτουργός. Οπως βέβαια φταίνε και οι συνάδελφοί του πολιτικοί που δεν τον απομόνωσαν και δεν εξέθεσαν την ανεπάρκεια και απατεωνιά του επαρκώς, θεωρώντας από γραφικό έως ακίνδυνο και τώρα είναι πολύ αργά – είναι και αυτό μέρος της δουλειάς τους, να αποκαλύπτουν εγκαίρως και αποτελεσματικά τους απατεώνες.

    Υπάρχει βέβαια και μια άλλη εκδοχή. Ο ίδιος να έπεσε θύμα των ψεμάτων του. Να ισχύει ό,τι συνέβη και στην Ελλάδα, του λέμε και καμιά κουβέντα να περάσει η ώρα. Να μην πίστευε ότι οι Βρετανοί θα τα χάψουν, να ήλπιζε στην επικράτηση της λογικής και του Remain, στοχεύοντας απλά να εδραιώσει έναν αναβαθμισμένο πολιτικό ρόλο σε μια Βρετανία εντός ΕΕ και να συνεχίσει να αμοίβεται πλουσιοπάροχα ως ευρωβουλευτής. Τώρα πρέπει να υλοποιήσει τα ψέματα που αράδιασε. Ας πρόσεχε. Και ας πρόσεχαν.

    Απο το protagon

    Μου αρέσει!

  148. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Κάτι άλλο που είπε αυτός ο ξεδιάντροπος ψεύτης, ο Φάρατζ, και έχει περάσει σχετικά απαρατήρητο, είναι μία δήλωση που έκανε τα ξημερώματα όταν πια ήταν φανερό ότι κέρδιζε η ψήφος υπερ της εξόδου. Είπε ότι έγινε μία επανάσταση χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα, και αυτό την στιγμή που μολίς μία εβδομάδα πρίν έπεφτε νεκρή από τις σφαίρες και τις μαχαιριές ενός νεοναζιστικού σιχάματος (και ιδεολογικού υποστηρικτή των οραμάτων του Φάρατζ αλλά στο πολύ πιο ακραίο) η βουλευτής των Εργατικών, και υποστηρίκτρια της παραμονής, Τζο Κοξ.
    Δεν είχε καν μία στοιχειώδη ευπρέπεια ο αλήτης να χαρεί την νίκη του στρατοπέδου του αλλά αποφεύγοντας τέτοιου τύπου κομπασμούς την στιγμή που ακόμα δεν έχει στεγνώσει το αίμα της άτυχης γυναίκας που έφυγε τόσο άδικα.

    Μου αρέσει!

  149. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ένη,
    θυμάμαι ότι οι ταλαντούχοι αστέρες του Σαμαρά τον προέβαλαν ανελλιπώς την περίοδο 2009-2012 σε όλες τις ελληνικές αντέννες και οθόνες ως «αδελφή πολιτική ψυχη» και «πατριώτη».
    Επίπεδο …κρεοπωλείου και το «πρότυπο» και οι μαγεμένοι απο τον «πατριωτισμό» του

    Μου αρέσει!

  150. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Η ιστορία είναι γεμάτη ποικίλους «Κάμερον» που δίνουν δύναμη σε ποικίλους «Φάρατζ».
    Και σε διάφορους «Σαμαράδες» που φροντίζουν – με ψυχή! – για ακόμη καλύτερο λάιφ στάιλ διάφορων «Βαρουφάκηδων»

    Μου αρέσει!

  151. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ο,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στη Βρετανία

    Οι Βρετανοί δεν θα μπορούσαν να ζήσουν επ’ άπειρον με την σκέψη ότι θα ήταν καλύτερα εκτός. Καιρός να το διαπιστώσουν. Να απελευθερωθούν από την αμφιβολία. Και να πάρουν και την ευθύνη

    http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/oti-kalytero-borouse-na-symvei-sti-vretania-44341171110

    Μου αρέσει!

  152. Ο/Η Mitsos λέει:

    Britons will never become slaves.. Rule Britannia

    Μου αρέσει!

  153. Ο/Η zepos λέει:

    Αθρόες αιτήσεις απόκτησης διαβατηρίων σε χώρες της ΕΕ από Εγγλέζους απογοητευμένους. Κυκλοφορεί από την Ιρλανδική πρεσβεία..

    Μου αρέσει!

  154. Ο/Η Physicist λέει:

    Δεν θα έβλαπτε ένα φρένο στην τερατολογία.

    Μου αρέσει!

  155. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Υπάρχει βέβαια και μια άλλη εκδοχή. Ο ίδιος να έπεσε θύμα των ψεμάτων του. Να ισχύει ό,τι συνέβη και στην Ελλάδα, που οι πολιτικοί τα τελευταία χρόνια λένε και καμιά κουβέντα παραπάνω να περάσει η ώρα, σαν το γνωστό ανέκδοτο με τον λαγό που έλεγε ότι θα πηδήξει το λιοντάρι. Να μην πίστευε ο Φάρατζ ότι οι Βρετανοί θα τα χάψουν τόσο, να ήλπιζε στην επικράτηση της λογικής και του Remain, στοχεύοντας απλά να εδραιώσει έναν αναβαθμισμένο πολιτικό ρόλο σε μια Βρετανία εντός ΕΕ και να συνεχίσει να αμοίβεται πλουσιοπάροχα ως ευρωβουλευτής. Τώρα πρέπει να υλοποιήσει τα ψέματα που αράδιασε. Ας πρόσεχε. Ας πρόσεχαν. Κι ας προσέχαμε…

    http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/44341171028-44341171028

    Μου αρέσει!

  156. Ο/Η Physicist λέει:

    Διαβάζω στον Τύπο απίστευτες γελοιότητες γεμάτες μίσος και κακεντρέχεια. Για τα δισεκατομμύρια που ήδη χάθηκαν στις αγορές, ενώ απλώς διορθώθηκε η τεχνητή άνοδος της περασμένης εβδομάδας. Για την αποκοπή του ΗΒ, λες και η χώρα θα διακτινιστεί στο Αλφα του Κενταύρου. Για τους κινδύνους για τα βρεταννικά Πανεπιστήμια, που έχουν μαζεμένα περίπου 150 βραβεία Νόμπελ, τουτέστιν 148 περισσότερα από την Ελλάδα. Για τα ανθρώπινα δικαιώματα που χάνουν την ευρωπαϊκή σφραγίδα, στη χώρα που εφηύρε την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και δεν έχει δει Δικτατορία για εφτακόσια χρόνια. Για ζοφερό οικονομικό μέλλον, στη δεύτερη οικονομία της ΕΕ και πέμπτη παγκοσμίως. Για την απομόνωση της χώρας που η γλώσσα της μιλιέται από την Αλάσκα μέχρι τη Σεούλ, the long way around.

    Ηρεμα, μας ακούνε κι άλλοι και θα γελάνε.

    Μου αρέσει!

  157. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μην φρικάρεις τόσο εύκολα. Το τι λέει ο στόμας αυτών που χάρηκαν για το BREXIT δεν συγκρίνεται με τίποτα. 🙂

    Μου αρέσει!

  158. Ο/Η Physicist λέει:

    Μα αυτοί είναι χαμηλής στάθμης. Επαρχιώτες, αμόρφωτοι, ρατσιστές, φτωχοί. Εμείς απορρίπτουμε το μίσος, θέλουμε αγάπη μόνο και είμαστε και καλλιεργημένοι, νες πά;

    Μου αρέσει!

  159. Ο/Η Don Johnson λέει:

    @physicist
    Θα έβλαπτε ένα φρένο στην τερατολογία.;-)

    Το σωστό.

    Πολλοί Εγγλέζοι είναι παγωμένοι. Έχουν χάσει την αυτοπεποίθησή τους. Πολύ άσχημο αυτό. Θα μπει κι ένας κόφτης στους brexiters που θα είναι όλος δικός τους…

    Να είσαι η μαμά της βαλαβάνη, να είσαι αετός στο χρηματοοικονομικά και να παίρνεις τα λεφτά σου από τα ελληνικά capital controls και να τα στέλνεις στη ΜΒ για σιγουριά. Και να σου προκύπτει το αρσενικό ισοδύναμε της κόρης σου. Αξία ανεκτίμητη.

    Μου αρέσει!

  160. Ο/Η nikiplos λέει:

    Καλησπέρα…

    πριν αρχίσουμε να μοιράζουμε ευθύνες (στον Φάρανζ για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό» κλπ), καλό είναι να δούμε την πλήρη εικόνα και να μην μένουμε στα στιγμιότυπα γιατί αποπροσανατολίζουν από το κυρίως ειπείν προκείμενο.

    Το κείμενο που ανέβασε πιο πάνω ο Πάνος είναι ότι πιο ρεαλιστικό με την πραγματικότητα έχω διαβάσει. Και φυσικά όχι μόνο την Αγγλική ή τη Βρετανική. Σε όλη την Ευρώπη οι πολίτες Β’ Κατηγορίας θα δείξουν σε κάθε ευκαιρία τη δυσαρέσκειά τους (η αδιαφορία είναι πολύ ήπια λέξη) σε αυτό που στήνεται. Έγινε κι εδώ, όμως κάποιοι το ανάγνωσαν ως «μάτιασμα» ως «αποβλακώθηκαν οι συμπολίτες μας» ως «ανατολίτες βλάχοι, βρωμόσκυλα» (Χειμωνάς, Ζερβού), ως ίσως και «κουμουνίζουν οι νεοέλληνες» (παραφρασμένος αλά ΕΡΤ Πάγκαλος). Εντούτοις το εδώ δημοψήφισμα ήταν πρόβα τζενεράλε και ύστερα από το Brexit, λύνεται και η απορία μας, για το πως το επέτρεψαν να γίνει εδώ οι Ευρωπαίοι (και λοιποί).

    Είναι και ένα ιδεολογικό χτύπημα στην «καρδιά» του «νεοφιλελευθερισμού». Όπως και να έχει το να εκφράζονται οι Άγγλοι που είναι φύσει παγκοσμιοι, επιχειρηματικοί αλλά και φιλελεύθεροι, με έναν σκεπτικισμό (πολύ έντονο για τα δεδομένα τους), αυτό αποτελεί (γι’ αυτούς) ιδεολογική στροφή.

    Τα υπόλοιπα είναι ήσσονος σημασίας, όμως όποιος έχει επισκεφθεί πρόσφατα το UK, δύο πράγματα του μένουν: Η Μαντήλα (παντού, διάχυτη) και η ακρίβεια. Οι παλιές καλές ημέρες του City έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Έ κάπου λεν ‘νισάφι’ οι άνθρωποι…

    Μου αρέσει!

  161. Κλεμμένο από σχόλιο του Pedis στον Σαραντακο. Λέτε το αποτέλεσμα του δημοψηφισματος να μην είναι άμεσα εκτελεστό, και το Κοινοβούλιο να αποφασίσει διαφορετικά με βάση προϋπάρχον σχετικό εθιμικό δίκαιο;

    Pedis said

    24 Ιουνίου, 2016 στις 23:24
    Ωραία διασκέδασαν οι Βρετανοί με την εξαιρετική τιμή που τους έγινε να ερωτηθούν …
    αλλά, όπως αναμενόταν, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό

    A really crucial detail about the upcoming EU referendum has gone virtually unmentioned, and it is probably the most crucial detail: Parliament doesn’t actually have to bring Britain out of the EU if the public votes for it.

    That is because the result of the June 23 referendum on Britain’s EU membership is not legally binding. Instead, it is merely advisory, and, in theory, could be totally ignored by the UK government.

    http://uk.businessinsider.com/green-eu-referendum-not-legally-binding-brexit-2016-6

    (εκεί θα βρείτε κι άλλες πικάντικες προσεγγίσεις)

    Ως γνωστόν, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα (για την ιθύνουσα τάξη).

    Μου αρέσει!

  162. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Τελικα είναι σαν ανέκδοτο με Πόντιους απο την Κορνουάλη: έγινε Gremain (που πολλοί δεν πειμένανε) συνοδευόμενο από Brexit (που ελάχιστοι περιμένανε).
    Θα θέλω από κάποια γωνιά να βλέπω (σε ένα χρόνο θα ωριμάσει η …διόρθωση των τιμών) τους χιλιάδες Ελληναράδες που «τα βγάλανε έξω τα …τέτοια τους» και αγοράσανε το 2008-2015 ακίνητα στο Λονδίνο.
    Ήδη φίλος μεσίτης προβλέπει ότι το διάγραμμα των αγοραίων τιμών ακινήτων στις περιοχές όπου αγόραζαν, Άραβες πετρελαιάδες, Ρώσοι Ολιγάρχες και Έλληνες …μαιευτήρες, σε λίγο καιρό θα μοιάζει σαν το καμπαναριό του καθεδρικού της Saint Mary.

    Μου αρέσει!

  163. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ο αστέρας των Brexiters είναι ο Μπόρις. Ο Νάιτζελ είναι καλός για τις πάμπ και να ανακατεύει τζίν με μπύρες αλλά αυτός που έδωσε την ώθηση ήταν ο Μπόρις. Ταύρος σε υαλοπωλείο
    Παλιότερα, ο Μπόρις, ο Γκόουβ και ο Ντέιβιντ ως φοιτητές στην Οξφόρδη, συμμετείχαν στην ίδια «ορδή» σνόμπ, μπούλλινγκ και μπεκροκανατών, στο Μπούλλινγκντον Κλάμπ της Οξφόρδης, ΟΙ ταβέρνες και τα μπάρ της Οξφόρδης υπέφεραν τα πανδεινα. Δεν έμεναν ούτε πιατικά ούτε έπιπλα άσπαστα, τα φαγητα γινόταν ταπετσαρίες στους τοίχους. Την επόμενη μέρα επέστρεφαν και πλήρωναν μέχρι τελευταία πέννα. Τοσο σνομπ,
    Ο Μπόρις είναι όμως εξαιρετικός κλασικός φιλόλογος, ειδικευμένος στην Αρχαία Αθήνα και Ρώμη. Απο τους καλύτερους της Βρετανίας. Το σωστό να λέγεται.

    Μου αρέσει!

  164. Ο/Η δεξιος λέει:

    Η μαντίλα τι σχέση έχει όμως Νίκιπλε;Ο Σόιμπλε που μέχρι πρότινος είχε βρεταννικά στρατεύματα στη χώρα του υποχρέωσε τους Βρεταννούς με τα πυρηνικά όπλα να δέχονται μωαμεθανούς ή ο Φάρατζ που κόπτεται για την παλιά αυτοκρατορία και κοινοπολιτεία και προτιμά Πακιστανούς μετανάστες επειδή κάποτε το Πακιστάν ήταν αποικία από Πολωνούς της ΕΕ;
    Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Γερμανία κινείται σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου αλλά τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς.Δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει.
    Εάν οι άλλοι θέλουν να φύγουν μπορούν να φύγουν.Δεν θα είναι ημέρα απελευθέρωσης των άλλων από κάποιο Δ΄Ράιχ που δεν υπήρξε ποτέ αλλά ημέρα απελευθέρωσης των Γερμανών από τις δουλείες της συντριβής του Γ΄Ράιχ το 1945.Θα μείνουν στη μικρή Βόρεια ΕΕ οι γερμανολαοί (Αυστριακοί,Φινλανδοί,Βάλτοι κλπ ίσως και Κροάτες που θα μπουν) που δέχονται το σύστημά τους και θα επανακτήσει ότι μπορεί να επανακτηθεί ειρηνικά χωρίς μια τουφεκιά.

    Μου αρέσει!

  165. Θα παιχτει το αγαπουλα πουλα!

    Οι εφοπλιστες δεν θα πουλησουν, αλλα καποιος ανηψιος εφοπλιστη θα βρεθει να πουλαει τα σπιτια ελληνων επιχειρηματιων, μεγαλογιατρων και μεγαλολαμογιων σε Ρωσους ολιγαρχες, Αραβες πριιγκηπες, Κινεζους υπερπλουσιους του Κ.Κ.Κ.

    Μου αρέσει!

  166. Ο/Η aftercrisis λέει:

    δεξιος,
    άσε ήσυχους τους φίλους μου τους Κροάτες (και τους Σέρβους), μη τους ανακατεύουμε με τις α-δεξιές βλακείες των Τόρυδων και του κόμματος των Μέρκελ – Σόιμπλε (που παει για κάτω απο 30 % οσονούπω, δεν φαντάζεσαι πόσο γρήγορα).
    Οι φτωχόλυκοι Κροάτες περνούν κι αυτοί δύσκολα, όπως εμείς. Είναι στην ΕΕ αλλα είναι μόνοι. Βούκοβι ούμιρου σάμι, λένε, για όσους καταλαβαίνουν σερβοκροατικά.
    Του χρόνου τέτοιο καιρό θα έχουμε ξεχάσει και τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε – όπως τη Μακεδονία, που έλεγε ο σοφός αιωνόβιος ανήρ.
    Αλλά άν και καλός δεξιός δεν τον άκουγες, έδινες βάση στο ούφο απο την Καλαμάτα.
    Τα λάθη πληρώνονται
    Για να το τραβήξω εντελώς στα άκρα, του χρόνου θα ασχολούμαστε πιθανοτατα με τον πρωθυπουργό Ινγκλεσιας, ίσως με τον καγκελάριο Κρέτσμαν και (ελπίζω) με την πρόεδρο Χίλαρυ – και όχι με τον Ντόναλντ (ελπίζω).
    Τη Γαλλία φοβάμαι
    A hard rain gonna fall, τραγουδούσε παλιά ο Μπόμπης.

    Μου αρέσει!

  167. Ο/Η δεξιος λέει:

    Oι Κροάτες Άφτερ ξεκίνησαν τον πόλεμο για να ενσωματωθούν με το γερμανικό χώρο.Γερμανικός χώρος είναι το παλιό Ράιχ και η Αυστροουγγαρία,οι Κεντρικές Δυνάμεις που έλεγαν πριν ένα αιώνα.
    Και είναι καιρός να σταματήσεις σε κάθε ποστ να τα βάζεις με τον μόνο πρωθυπουργό των τελευταίων ετών που ήξερε πέντε πράγματα από τη διεθνή σκηνή.Ούφο είναι ο Τσιπροχαχανούλης και το δείχνουν τα έργα του.

    Μου αρέσει!

  168. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Θυμάσαι την πενταετία 2000-2005; Η Γερμανία ήταν ο «δημοσιονομικός ασθενής» της ΕΕ. Μαζί με τη Γαλλία. Ε αυτό προετοίμασε την ανοδική τους φάση 2005-2015.
    Οι Μέρκελ-Σοιμπλε τράφηκαν με το έτοιμο φαί που μαγείρεψαν τότε ο Σρέντερ και ο Φίσερ.
    Και τα σκουπίδια που αφήνει πίσω το δίδυμο Μέρκελ-Σοιμπλε πάλι θα τα μαζεψει κάποιος Στάιμάγιερ με κάποιον Κρέτσμαν.
    Το πρόβλημα είναι ότι τα δεξιά κόμματα και οι δεξιές πολιτικές είναι παντελώς αστοιχείωτα στα μακρο-οικονομικα. Ανεπίδεκτα.
    Το είδαμε στην Ελλάδα, 2004-2009.

    Μου αρέσει!

  169. Ο/Η δεξιος λέει:

    Σκουπίδια με ισοσκελισμένο προυπολογισμό και αρνητικά επιτόκια δανεισμού δεν έχω ξανακούσει.
    Η Γερμανία ήταν ασθενής για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα για να ενσωματώσει την Ανατολική Γερμανία όπου έριξε πολύ χρήμα.
    Όσο για την Ελλάδα η καλύτερη εκτέλεση προυπολογισμού ήταν την περίοδο 2012-2015.
    Γιατί όμως εάν έχεις πρόβλημα με το 2004-2009 γράφεις συνέχεια για τον Καλαματιανό και όχι για τον Καραμανλή;Επειδή σε πειράζει που ο Καλαματιανός πήρε τα ερείπια ΓΑΠ και έφερε πρωτογενές πλεόνασμα και ανοδικό ΑΕΠ για να τα τινάξει όλα η ριζοσπαστική αριστερά;

    Μου αρέσει!

  170. Ο/Η aftercrisis λέει:

    δεξιός,
    τριχες, ελληνικοί παραμυθιόμυθοι διάφορων ανιστορητων Σαμαρικών, Λαζαρίδηδων και Σία τα περί Ράιχ και Αυστροουγγαρίας, Κεντρικές Δυνάμεις. Ναι τα έλεγαν πριν ένα αιώνα, όταν είχαμε Αγγλικό, Γαλικό και Ρωσικό Κόμμα (την διπλωματική τύφλα τους…)
    Καταρχήν η Κροατία ανήκε πάντα στο Ουγγρικό σκέλος της Δυαδικής Κακανίας, ενώ η Σλοβενία στο Αυστριακό.
    Με τέτοιες βλακείες και άγνοιες πήγαν να κανουν εξωτερική πολιτική το 1993-1997 Σαμαράδες και Πάγκαλοι με τα «διπλωματικά» (λέμε τώρα) επιτελεία τους και εισέπραξαν τη γνωστή μακριά μαλακή και πλαδαρή ντελικατέσεν στο λαδόχαρο με μπόλικο φιουγκοσλαβο-μακεδονικό μπούκοβο. Κάθεσαι και λαμβάνεις υπόψη τζάμπα παραμύθια, παρόλο που είσαι μελετηρός. Pourquoi?

    Μου αρέσει!

  171. Ο/Η δεξιος λέει:

    Aπαντάς σε ερωτήσεις δια ερωτήσεων.Αλλά είναι γνωστό ότι ο Γκένσερ δήλωσε ότι θα αναγνωρίσει Σλοβενία και Κροατία μόνος του εάν δεν τις αναγνώριζε η ΕΕ.Ο πρώτος που έγραψε άρθρο (στους Νew York Times μάλιστα) για τη Γερμανία και το ρόλο της στη Γιουγκοσλαβία ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.Άλλωστε δεν ήταν κανένα μυστικό,μέχρι και τραγούδι Danke Deutcshland έβγαλαν οι Κροάτες.
    Και κάτι τελευταίο : η ελληνική εξωτερική πολιτική γενικώς στο γιουγκοσλαβικό ήταν πετυχημένη.
    Να νομίζεις ότι δεν ήταν σημαίνει ότι δεν ξέρεις τι ήθελαν και τι μπορούσαν να πάρουν.

    Μου αρέσει!

  172. Ο/Η aftercrisis λέει:

    δεξιέ,
    ο Καλαματιανός άν ήταν συνετός, θα συνεργαζόταν με τον Πατρινό το 2010.
    Ή μετά. Ο Πατρινός του έκανε πρόταση το 2011, να πάρει και την πρωθυπουργία. Αυτό θα ήταν εθνική πολιτική. Έπρεπε να γίνει. Τοτε. Αντί για τη μόνιμη ελληνική διπολική διαταραχή
    Άν γινόταν, τώρα θα είμασταν Πορτογαλία. και Κύπρος. Χωρίς μνημόνια.

    *2 Γερμανία: Αρνητικά επιτόκια (δημόσιου) δανεισμού σήμερα με ταυτόχρονα μακροχρόνια αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, συνταξιοδοτικών ασφαλειών κτλ είναι σκέτο δηλητήριο για την οικονομία αύριο. Οι δεξιές (οι νεοκλασικές) οικονομικές πολιτικές σκέφτονται μόνον την στενά δημοσιονομική ισορροπία. Και ξεχνούν τα μακροοικονομικά ισοζύγια, που είναι το μείζον και ρυθμίζει τους πραγματικούς οικονομικούς κύκλους.
    Η ευρωζώνη δεν μπορεί να λειτουργήσει με τέτοια ανισορροπία. Και αυτοί δεν μπορούν να την διορθώσουν γιατί ούτε καταλαβαίνουν καν το πρόβλημα. Μια εθνική οικονομία – και πολύ περισσόερο μια νομισματιική ζώνη – δεν είναι «σαν επιχείρηση», όπως τη βλέπουν τα νεοκλασικά μοντέλα. Οι δαπάνες ενός μέρους της είναι έσοδα του άλλου

    Μου αρέσει!

  173. Ο/Η aftercrisis λέει:

    δεξιέ
    Έλεος. Μου λές να σκέφτομαι τώρα, για Γερμανία και το ρόλο της στη Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με τη σοφία του ο Ανδρέας Παπανδρέου! 🙂
    Σιγά μη λάβω υπόψη και τον Πάγκαλο…
    Καληνύχτα, μ’ αυτό με αποτέλειωσες, το κρίμα στο λαιμό σου 🙂

    Μου αρέσει!

  174. Ο/Η δεξιος λέει:

    Α,όχι δεν πάει έτσι.Δεν μπορείς να βγαίνεις με σκανδαλολογία και τα λεφτά που υπάρχουν όπως ο ΓΑΠ ή με την κεταγγελία των μερκελιστών όπως ο Τσίπρας τώρα και μετά αφού παραμύθιασες τον κόσμο και βλέπεις τα σκούρα να ζητάς συναίνεση από την αντιπολίτευση.
    Πρόταση για πρωθυπουργία δεν έγινε ποτέ.Ο Σαμαράς ζήτησε να φύγει από πρωθυπουργός ο ΓΑΠ το 2011 και δεν το δέχθηκε.
    Όσο για το γιουγκοσλαβικό,η Ελλάδα για τη στάση της πληρώθηκε.Σε ευρώ (Γ’ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης).

    Μου αρέσει!

  175. Ο/Η zepos λέει:

    @δεξιέ..τέτοια διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων που γράφεις πιο πανω, μόνο τους συριζονελ είχα ικανούς… Μάλλον στο ίδιο σχολειό ταχύρρυθμων σεμιναρίων ψεύδους πήγατε…

    Μου αρέσει!

  176. Ο/Η δεξιος λέει:

    Μπα,μην το λες.Υπάρχουν και χειρότερα.

    http://www.antinews.gr/action.read/antitheseis/o-tsipras-esprokse-tin-europi-pros-tin-akrodeksia/10.108143

    Μου αρέσει!

  177. Ο/Η nikiplos λέει:

    Αγαπητέ Δεξιέ, η δική μου εικόνα από την τελευταία επίσκεψή μου στο νησί, ήταν σαφής. Το 52% ήταν ΚΑΙ αντιπροσφυγική ψήφος. Μερικοί ταυτίζουν την υπόλοιποι Βρετανία με το Λονδίνο και αυτό είναι τελείως λάθος εικόνα. Στα μέρη που πήγα εγώ, οι πακιστανοί επιτρέπονται μόνο να πουλάν χλαμπάτσες στους πεζόδρομους και να συνυπάρχουν με έντονη τη δυσφορία των ντόπιων.

    Η Αγγλική αβρότητα με το χαμόγελο στο δρόμο έχει πάει περίπατο. Το ίδιο και η ευγένεια από μέρους τους να ανοίγουν πόρτες σε μαντάμες με μαντήλες κλπ.

    Αντίθετα το Λονδίνο (που φυσικά έχει πλέον ελάχιστους Άγγλους original) είναι άλλη ιστορία…
    (όπως ακριβώς και το Παρίσι με τη Γαλλία) 🙂

    Στην αφήγησή σου, ξέχασες να αναφέρεις πως ο Σαμαράς μιμήθηκε την αφήγηση του ΓΑΠ, και την αφήγηση του οποίου Σαμαρά, μιμήθηκε ο Τσίπρας. Όλοι τους ανεξαιρέτως εφήρμοσαν τα κελεύσματα του Σόϋμπλε. Δεν βλέπω το λόγο να τους ξεχωρίζεις. Επί του ηθικού ζητήματος βέβαια, γιατί το ιδεολογικό είναι άλλη ιστορία… 🙂

    Μου αρέσει!

  178. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Και μόνο το ότι ήξεραν ότι οι Σκωτσέζοι δεν θέλουν αποχώρηση από την ΕΕ, δείχνει την κορυφαία ανευθυνότητα στην πραγματοποίηση αυτού του δημοψηφίσματος.

    Μου αρέσει!

  179. Ο/Η δεξιος λέει:

    Νίκιπλε δεν μίλησα για εικόνες.Μίλησα σαφώς για το γεγονός ότι η αποχώρηση από την ΕΕ σημαίνει περισσότερους Πακιστανούς και λιγότερους Πολωνούς.
    Για τα δικά μας η διαφορά των πολιτικών είναι στην απόδοση τους στην εκτέλεση των προυπολογισμών και ας μην επαναλάβουμε τα ίδια.

    Μου αρέσει!

  180. Ο/Η nikiplos λέει:

    θα μπορούσα να γράψω λίγα λόγια, για την επιτυχία της συνταγής, αλλά θα είναι σαν να κλέβω από ξέφραγο περιβόλι. Προς ανακούφιση πολλών να αναφέρω ότι την ίδια εικόνα αναποτελεσματικότητας παίρνω και από «σοβαρές» κάποτε χώρες της ΕΕ. Ακόμη και στη Γερμανία ο άλλοτε ηλιόλουστος ουρανός της οργάνωσης και καλορυθμισμένης μηχανής της χώρας έχει γίνει πλέον συννεφιασμένος και είναι διάχυτη η δυσφορία στους πολίτες εκεί.

    Η Ευρώπη, απέτυχε να ενωθεί και τώρα φαίνεται να χωρίζεται με ταχείς ρυθμούς. Απόρροια αυτού θα είναι τα exit σε πολλές χώρες που θα μπορούν να πάρουν απάνω τους ένα τέτοιο εγχείρημα.

    Καθώς η Δύση έχει δείξει ότι αγκαλιάζει το λουνατικό Ισλάμ για να αμυνθεί, μπορώ να πω, πως από τη Μαντήλα, προτιμώ τους Κίτρινους Ασιάτες, να κερδίσουν τη μάχη…
    και δεν μιλώ για πόλεμο εδώ. Μιλώ για τρόπο ζωής, οργάνωσης, οικονομίας, επιχειρηματικότητας…

    Αρέσει σε 1 άτομο

  181. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    «..προτιμώ τους Κίτρινους Ασιάτες, να κερδίσουν τη μάχη…»

    Και ας μην ξεχναμε τον μεγαλο ασιατικο πολιτισμο και τις εφευρεσεις των Κινεζων(λ.χ. κατασκευη χαρτου, πυριτιδας, τυπογραφιας, μαγντικης πυξιδας,….). Οι διηγησεις του Μαρκο Πολο θα ηταν χρησιμες στην ευρωπαικη ελιτ.

    Μου αρέσει!

  182. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    188+1 (παρον) σχολια. Πρεπει να ειναι τοπικο<3 ρεκορ.

    Μου αρέσει!

  183. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Είναι πολύ πιθανό ότι ήδη την κερδίζουν (για μια ιστορική περίοδο).
    Βέβαια μιλάμε για Κίνα. Η Ιαπωνία έχει πρόβλημα. Οικονομικής στασιμότητας, δημογραφικό, και κυρίως εξάντληση διαθέσιμων εναλλακτικών λύσεων στην πολιτική.
    * Άγνωστος παράγοντας στην Κίνα είναι πως θα συνυπάρξει στο μέλλον ένας τόσο δυναμικός ιδιωτικός (+ κρατκός) καπιταλισμός (με πολλούς υπερπλούσιους, τερατωδών διαστάσεων εταιρείες, ιδιωτικές και κρατικές κτλ) με μη δημοκρατικό, μονοκομματικό σύστημα.
    Βέβαια, και το ιαπωνικό αυτοκρατορικό πρότυπο του Μεσοπολέμου δεν διέφερε πολύ (παρά τα διαφορετικά «ιδεολογικά πρόσημα» – που δεν μετράνε στην πράξη). Στην ιαπωνία οι τεράστες εταιρείες φτιάχτηκαν από τις οικογένειες και κάστες των παλιών «ευγενών» του αυτοκράτορα (αξιωματούχων των ενώσεων σαμουράι). Στην Κίνα από τις οικογένειες και κάστες των στελεχών του ΚΚΚ («ευγενείς» της νομενκλατούρας του αυτοκράτορα Μάο). Δεν διαφέρει.
    Μιλάμε για μοντέλο ανατολικοασιατικού καπιταλισμού;

    Μου αρέσει!

  184. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Εχει 283 με τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες 🙂

    …και 193 ένα θέμα με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη

    Μου αρέσει!

  185. nikiplos , aftercrisis

    Η λογοτεχνια και η ζωη εχει δωσει τετοια δειγματα συνυπαρξης ευρωπαιων-ασιατων (ακομη και ερωτικης ❤ )

    O Θανάσης Λάλας προτείνει: Μαργκερίτ Ντυράς (Marguerite Duras) Ο εραστής (L' amant)

    "Η παιδική και εφηβική ζωή της Ντυράς κάθε άλλο παρά φυσιολογική είναι. Η μητέρα έχει παθολογική αδυναμία στον μεγάλο γιο, έναν ναρκομανή μικροαπατεώνα. Η κόρη θα γνωρίσει πολύ νωρίς τη βία. Τρώει πολύ ξύλο από τον μεγάλο αδελφό και η μητέρα ενθαρρύνει τον σαδισμό του. Αντίθετα, μια μεγάλη τρυφερότητα θα δέσει τη Μαργκερίτ με τον μικρό, που είναι καθυστερημένος. Αυτή η τρυφερότητα φτάνει στα όρια της αιμομικτικής σχέσης. Στην εφηβεία γίνεται η γνωριμία με τον «Εραστή». Τη βρίσκουμε στο βιβλίο που έγινε και μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία. Η βιογράφος δεν βρήκε στοιχεία που να διαλευκάνουν αυτή την περίεργη ιστορία του δεσμού της 15χρονης Μαργκερίτ με τον πλούσιο Κινέζο. Είναι αλήθεια ότι η μητέρα την εξέδιδε στον πάμπλουτο Ασιάτη για να βρίσκει λεφτά για τον αδελφό που χρειαζόταν όλο και περισσότερα για τα ναρκωτικά;"

    Μου αρέσει!

  186. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Αφώτιστε (άσχετο),
    απο τα απωανατολικά, αδυναμία μου είναι οι μοναχές Σαολίν
    Έχουν και την εξής ιδιομορφία: στον κινεζικό βουδιστικό (και ιαπωνικό σιντο-βουδιστικό) μοναχισμό, οι μοναχές δεν ξυρίζουν το κεφάλι όπως οι άρρενες μοναχοί, αλλά αφήνουν συχνά πολύ μακριά μαλλιά
    Αντίθετα στον Θιβετιανό, Βιετναμικό (νομίζω και στον Μογγολικό) βουδισμό, οι μοναχές ξυρίζονται όπως οι άρρενες μοναχοί.
    Είναι χάρμα οφθαλμών να βλέπεις μοναχές Σαολίν να ξιφομαχούν, με τα φοβερά εναέρια άλματα, με την πλούσια κόμη να ανεμίζει και με το έντονο χρώμα του ράσου τους (πορτοκαλί οι απλές μοναχές, βαθύ βυσσινί οι αξιωματούχες).

    Μου αρέσει!

  187. nikiplos

    «Ακόμη και στη Γερμανία ο άλλοτε ηλιόλουστος ουρανός της οργάνωσης και καλορυθμισμένης μηχανής της χώρας έχει γίνει πλέον συννεφιασμένος»

    Τσιγγουνης λαος σε ολα (χρηματα και συναισθηματα). Ταξη, προγραμμα, κανονισμοι, ασφαλεια,… και το γερμανικο τραινο εκτροχιαστηκε , πλαγιασε και επεσε με μεγαλη ταχυτητα στο βαθρο της γεφυρας που κατερρευσε (πραγματικο γεγονος πριν μερικα ετη).

    ΥΓ Αγορασαν τους πιο φτηνους τροχους που φθαρηκαν γρηγορα και υπηρχε διακενο στην σιδηροτροχια, οποτε παρα τα DIN, ISO, κ.λ.π. εγινε το κακο. (Σαρκαζοντας αναφωνησα γερμανικη τεχνολογια!!!)

    Ας αναφωνησουμε λοιπον ¨

    Deutschland under alles!!!

    Μου αρέσει!

  188. σχολιαστης

    » Εχει 283 με τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες:)

    …και 193 ένα θέμα με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη »

    194+1 (παρον) σχολια. Ειναι τοπικο ❤ δευτερο ρεκορ σχολιων.

    Μου αρέσει!

  189. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Μερικές αλήθειες για αυτό που έρχεται στην Βρετανία -η σκληρή σύγκρουση με την πραγματικότητα λόγω Μπρέξιτ.

    Σε 47 μίνι σχόλια.

    Μου αρέσει!

  190. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Πάρα πολύς κόσμος σήμερα στην διαδήλωση ενάντια στο Μπρεξιτ.

    Μου αρέσει!

  191. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ένα αιχμηρό σχόλιο του Στάθη Καλύβα για τους απατεώνες του Μπρεξιτ.

    Μου αρέσει!

  192. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Μεγάλο σουξέ το Μπρέξιτ.

    Μου αρέσει!

  193. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ο βρετανός Τσίπρας εκφράζει τις σκέψεις του: να γίνουν πρόωρες εκλογές, να τις κερδίσει το κόμμα του, να γίνει μετά επαναδιαπραγμάτευση με τις ευρωπάϊκές αρχές, και όλα αυτά ώστε να αποχωρήσει στο τέλος η Βρετανία από την ΕΕ.

    Να γίνει δηλαδή όλο αυτό το νταβαντούρι για να ξεκινήσει τάχα «επαναδιαπραγμάτευση» με την ΕΕ ο βρετανός Τσίπρας – αφότου βεβαίως θα έχει γίνει πρωθυπουργός. Και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα με μία νέα διαπραγμάτευση να κερδίσει από την ΕΕ κάτι καλύτερο από την συμφωνία που κέρδισε η νυν πρωθυπουργός.

    Κόρμπιν: Aποχώρηση από την ΕΕ μετά από επαναδιαπραγμάτευση αν κερδίζαμε σε πρόωρες εκλογές

    http://www.kathimerini.gr/1001488/article/epikairothta/kosmos/kormpin-apoxwrhsh-apo-thn-ee-meta-apo-epanadiapragmateysh-an-kerdizame-se-prowres-ekloges

    Ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα πιέσει για την υλοποίηση του Brexit και θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του αν κερδίσει σε πρόωρες εκλογές που τυχόν να πραγματοποιηθούν τον επόμενο χρόνο, δήλωσε σήμερα ο ίδιος, ένα πλήγμα προς τους υποστηρικτές του κόμματός του που προτιμούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

    Όπως και οι περισσότεροι στη Βρετανία έτσι και οι Εργατικοί του Κόρμπιν είναι βαθιά διχασμένοι σε ό,τι αφορά το Brexit και κάποιοι βουλευτές ηγούνται των εκκλήσεων για νέο δημοψήφισμα.

    Ο Κόρμπιν, ένας σοσιαλιστής που δεν είναι ιδιαίτερα ευρωπαϊστής, διστάζει να υποστηρίξει ένα νέο δημοψήφισμα αλλά με λιγότερες από 100 ημέρες να απομένουν μέχρι το Brexit πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν είτε να καθυστερήσει η διαδικασία είτε να υπάρξει νέο δημοψήφισμα για να αποφευχθεί μια έξοδος χωρίς συμφωνία.

    «Θα πρέπει να επιστρέψουμε και να διαπραγματευτούμε και να δούμε ποιό θα είναι το χρονοδιάγραμμα», είπε ο 69χρονος πολιτικός στην Guardian ερωτηθείς τί θα έκανε αν κέρδιζε σε πρόωρες εκλογές που θα είχαν στόχο την άρση του αδιεξόδου στο κοινοβούλιο.

    Σε ερώτηση για το ποιά στάση θα τηρούσε το κόμμα του αν διεξαγόταν νέο δημοψήφισμα, ο Κόρμπιν απάντησε: «θα ήταν δικό του θέμα να αποφασίσει ποιά πολιτική θα ακολουθούσε, αλλά η πρότασή μου αυτή τη στιγμή είναι να προχωρήσουμε, να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ στην οποία θα μπορούμε να είμαστε σωστοί εμπορικοί εταίροι».

    Η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες αλλά υποχρεώθηκε να αποσύρει τη σχετική ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα παραδεχόμενη ότι θα έχανε με μεγάλη διαφορά.

    Νέες εκλογές δεν είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν πριν από τις 2022 αλλά θα μπορούσαν και να πραγματοποιηθούν αν η Μέι δεν καταφέρει να περάσει από την βουλή τις βασικές της θέσεις.

    Μου αρέσει!

  194. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Άσμα αφιερωμένο στην βρετανική εκδοχή του Τσίπρα. 🙂

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.