Άμεση ανάλυση: 27 σκέψεις για το Πολυνομοσχέδιο

Liberal  /  Άμεση ανάλυση: 27 σκέψεις για το Πολυνομοσχέδιο

Του Στέλιου Πέτσα *

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου η κυβέρνηση κατέθεσε το Πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει όσα συμφώνησε με τους δανειστές. Τι είναι αυτό και τι φέρνει;

  1. Το 4ο Μνημόνιο, χωρίς λεφτά.

  2. Την επιβεβαίωση ότι την περίοδο 2015-2018 «χάθηκε» ΑΕΠ ύψους 29 δισ. ευρώ. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 (Μάιος 2014) προέβλεπε ότι το ΑΕΠ στο τέλος του 2018 θα ήταν 217 δισ. ευρώ. Το σημερινό ΜΠΔΣ 2018-2021 (Μάιος 2017) προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα φτάσει μετά βίας τα 188 δισ. ευρώ το 2018. Δηλαδή, 29 δισ. ευρώ χαμένα ή 7.000 ευρώ περίπου χαμένο εισόδημα για κάθε νοικοκυριό.

  3. Νέα μέτρα λιτότητας 4,9 δισ. ευρώ που ανεβάζουν το συνολικό λογαριασμό στα 14,2 δισ.  ευρώ, 9,5 φορές περισσότερα από το «e-mail Χαρδούβελη».

  4. Αφαίμαξη από τα σκληρά μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 14,2 δισ. ευρώ, ίση με 3.400 ευρώ από κάθε νοικοκυριό.

  5. Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι τουλάχιστον το 2022, διαιωνίζοντας τη λιτότητα.

  6. Πρωτογενές πλεόνασμα … 5,6% του ΑΕΠ για να δοθούν τα δήθεν αντίμετρα (ΜΠΔΣ 2018-2021, σελ. 693). Κοροϊδία!

  7. Εκχώρηση στο ΔΝΤ όλων των σημαντικών αποφάσεων για την πορεία των Μνημονίων (άρθρο 15). Διπλή ρήτρα αιρεσιμότητας και για την επίτευξη των στόχων και για την ενεργοποίηση των αντιμέτρων. Η κυβέρνηση παραδίδει τα κλειδιά στο ΔΝΤ.

  8. Διπλή ρήτρα αιρεσιμότητας για στόχους και αντίμετρα, καμία ρήτρα αιρεσιμότητας για το χρέος.

  9. Πρωτοφανή φτωχοποίηση των πλέον αδύναμων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων, των πιο φτωχών νοικοκυριών, άμεσα το 2017-2018.

  10. Εξόντωση των ελευθέρων επαγγελματιών με εκτόξευση των ασφαλιστικών τους εισφορών από 37% – 61%. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες «δεν λιάζονται» (άνεργοι πλέον), εξαφανίζονται!

  11. «Ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια, ιδίως των Ένστολων, με μειώσεις μισθών (βλέπε προσωπική διαφορά) και με κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών. Αντί για αναδρομικά, τους παίρνουν και τα τωρινά!

  12. Απελευθέρωση από τη διοικητική έγκριση των ομαδικών απολύσεων.

  13. Μεταφορά 8 ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο για αποκρατικοποίηση/αξιοποίηση. Ευτυχώς, γιατί το «κακό» ΤΑΙΠΕΔ θα ξεπουλούσε τα ασημικά του Κράτους.

  14. Υφεσιακό αποτύπωμα στην οικονομία, με υποβάθμιση όλων των προβλέψεων για την ανάπτυξη, διατήρηση σε εξωφρενικά επίπεδα της ανεργίας (18,1% το 2021), εγκλωβισμό της χώρας σε μια «παγίδα λιτότητας».

  15. Καμία δέσμευση για το χρέος και τα μέτρα ελάφρυνσής του.

  16. Καμία δέσμευση για ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ.

  17. Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ένταξη στο QE, που ακόμη και όταν έρθουν, θα είναι «πολύ λίγα, πολύ αργά», αυτονόητα μέτρα που είχαν εξασφαλίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και έχασε η νυν κυβέρνηση.

  18. Στο τέλος του 2018 θα αγωνιζόμαστε να γυρίσουμε πίσω εκεί που βρισκόμασταν το 2014, αλλά πολύ φτωχότεροι και πολύ λιγότεροι, λόγω των «λουκέτων» και της μετανάστευσης των πιο λαμπρών μυαλών της χώρας στο εξωτερικό.

  19. Μέσα από τις εκατοντάδες σελίδες του Πολυνομοσχεδίου επέρχεται η αποκάλυψη του απίστευτου πολιτικού αμοραλισμού των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

  20. Πολιτικά κόμματα εκλέχτηκαν με το σύνθημα ότι «θα σκίσουν τα μνημόνια», αλλά τελικά τα φέρνουν δύο – δύο!

  21. Βουλευτές διαφωνούν δημόσια, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους επί μήνες ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τέτοια μέτρα, αλλά τελικά ψηφίζουν ότι τους σερβίρεται για να μη χάσουν το βουλευτικό μηνιάτικο!

  22. Κόμματα και βουλευτές που λένε συνεχώς ψέματα.

  23. Μια εικόνα σήψης που στρέφει τους πολίτες στα άκρα του πολιτικού φάσματος και διχάζει, αντί να ενώνει την κοινωνία και τους Έλληνες.

  24. Και η καλλιέργεια αυτής της εικόνας σήψης δεν είναι υποπροϊόν, δεν είναι παρενέργεια της ανικανότητας της κυβέρνησης. Είναι το σχέδιό της.

  25. Ένα σχέδιο που αποσκοπεί να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς, με διαπλοκή, έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και της δικαιοσύνης, απαξίωση των θεσμών, κομματικοκρατία στη δημόσια διοίκηση, τρομοκράτηση όσων τολμούν να εκφράσουν δημόσιο λόγο διαφορετικό από αυτόν που εγκρίνουν οι γκεμπελίσκοι του Μαξίμου.

26.Το σχέδιο αυτό εξυπηρετείται από το «κλείσιμο του ματιού» σε μικροσυμφέροντα και χάιδεμα των αυτιών διάσπαρτων, ετερόκλητων κοινωνικών ομάδων.

  1. Όλες όμως αυτές οι μικροδιευθετήσεις, τελικά, γίνονται σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων. Και παγιδεύουν την Πατρίδα σε μια παγίδα φτώχειας και μίσους. Που μας φέρνει πίσω στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, δεν μας πάει μπροστά.

Απέναντι σε όλο αυτά, φωνάζουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος!

Αυτός που περιλαμβάνεται στη «Συμφωνία Αλήθειας» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και που μας καλεί να ανεβούμε, όλοι μαζί, τη σκάλα της Ανάπτυξης και της Προόδου. Να μην πέσουμε, ένας-ένας, στον Καιάδα της φτώχειας και της Οπισθοδρόμησης.

*Σύμβουλος δημοσιονομικής πολιτικής του Προέδρου της Ν.Δ Κυριάκου Μητσοτάκη

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική. Bookmark the permalink.

43 Responses to Άμεση ανάλυση: 27 σκέψεις για το Πολυνομοσχέδιο

  1. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Στην συζήτηση σήμερα για το πολυνομοσχέδιο η ναζιστική συμμορία έκανε πάλι επεισόδια. Πιο συγκεκριμένα, ο χρυσαβγίτης Κασιδιάρης χειροδίκησε εναντίον του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Δένδια επειδή πέρασε μπροστά από το φασισταριό την στιγμή που αυτό κάτι έλεγε και τάχα έτσι το προσέβαλε.
    Αυτά τα σιχάματα έχουν εδω και κάποιο διάστημα πάλι αποθρασυνθεί.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    O Κασιδιάρης, οι «τυφλές» κάμερες και τα κλειδωμένα θεωρεία

    http://www.kathimerini.gr/909686/article/epikairothta/politikh/analysh-o-kasidiarhs-oi-tyfles-kameres-kai-ta-kleidwmena-8ewreia

    Δύο σοβαρά, «παράπλευρα» του επεισοδίου με πρωταγωνιστή τον χρυσαυγίτη Κασιδιάρη, περιστατικά, τα οποία εγείρουν ερωτήματα αναφορικά με τον θεσμικό τρόπο λειτουργίας του Ναού της Δημοκρατίας, καταγράφηκαν σήμερα.

    Το πρώτο αφορά την τηλεοπτική καταγραφή του εν λόγω περιστατικού και το δεύτερο, την ελευθερία κινήσεων των εκπροσώπων του Τύπου στους εσωτερικούς του Κοινοβουλίου χώρους – προορισμένους για την εργασία τους.

    Ως προς την τηλεοπτική κάλυψη: Η «ζωντανή» αναμετάδοση της συνεδρίασης δεν «έδειξε» την επίθεση του βουλευτή του κόμματος του Ν. Μιχαλολιάκου στον κ. Ν. Δένδια, καθώς υπάρχει σχετική «εντολή», προκειμένου να μην κάνουν τον γύρο του κόσμου τηλεοπτικά ασχήμιες που δυσφημούν τη Βουλή των Ελλήνων. Οι τηλεθεατές που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση είδαν ότι ο «σκηνοθέτης» άλλαξε κάμερα: και ενώ για δευτερόλεπτα έβλεπαν σε «κοντινό πλάνο» τα έδρανα της ΧΑ και τον εν λόγω βουλευτή με έκδηλες απειλητικές διαθέσεις, πριν εκδηλωθεί η επίθεση αντίκρισαν γενικό πλάνο της Ολομέλειας χωρίς να είναι ορατή η άκρα δεξιά της αίθουσας. Αν αυτό, όμως, είναι αιτιολογημένο, απολύτως αδικαιολόγητος είναι ο μετέπειτα ισχυρισμός των υπευθύνων της Βουλής, πως από ουδεμία κάμερα του Καναλιού δεν έχει καταγραφεί (ώστε να υπάρχει «αποδεικτικό» οπτικό υλικό). Πηγή της σημερινής πολιτικής διεύθυνσης του Κοινοβουλίου, σε παρατήρηση δημοσιογράφου είπε πως σύμφωνα με ενημέρωση των υπευθύνων του καναλιού δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα βιντεοσκόπησης από άλλες κάμερες. Ο εν λόγω ισχυρισμός καταρρίπτεται πανηγυρικά, εκτός των άλλων και εκ του γνωστού εδώ και χρόνια αποτελέσματος: Σε βιντεοσκοπημένες συνεδριάσεις της Ολομέλειας ή των Επιτροπών, μεταδίδονται καταγεγραμμένα πλάνα από σχεδόν όλες τις κάμερες που βρίσκονται στις αίθουσες. Το γεγονός αυτό εγείρει εύλογα ερωτήματα: ποιός ειδικά σήμερα είτε δεν «έγραψε» είτε «έσβησε» το τηλεοπτικό υλικό;

    Ως προς τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων: Στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πέραν των δύο αιθουσών όπου βρίσκονται τα γραφεία τους, στο ισόγειο του Μεγάρου, έχουν διατεθεί για την κάλυψη των συνεδριάσεων και ορισμένα από τα θεωρεία που βρίσκονται περιμετρικά της αίθουσας της Ολομέλειας. Οταν σήμερα ορισμένοι εκ των δημοσιογράφων, προκειμένου να έχουν άμεση και «ζωντανή» εικόνα των πρωτοφανών που διαδραματίζονταν επιχείρησαν να μεταβούν από τα γραφεία τους στα δημοσιογραφικά θεωρεία, αστυνομικός τους απαγόρευσε την είσοδο. Οι δε πόρτες ήταν κλειδωμένες. «Εχω εντολή από τον αξιωματικό υπηρεσίας», απάντησε όταν δημοσιογράφος ρώτησε την αστυνομικό γιατί τους απαγορεύει την είσοδο. Η προαναφερθείσα «πηγή» της πολιτικής διεύθυνσης εκ των υστέρων, υποστήριζε ότι εντολή τέτοια δεν υπήρχε. Η κατόπιν αυτού επιπρόσθετη ερώτηση αν θα διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να αναζητηθούν πειθαρχικές ευθύνες για τον προαναφερθέντα αποκλεισμό των εκπροσώπων του Τύπου, αναμένει απάντηση. (Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα, άλλα θεωρεία –τα οποία προορίζονται για τους κατά καιρούς επισκέπτες της Βουλής, ήταν ανοιχτά. Σε ένα εξ αυτών, μάλιστα, «φιλοξενούνταν» μαθητές δημοτικού σχολείου. Εκείνα, παρακολούθησαν όλα όσα συνέβησαν.

    Πρόκειται, προφανώς, για δύο περιστατικά τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη λειτουργία του Τύπου και της ενημέρωσης, και καθώς συνέβησαν μάλιστα εντός της Βουλής των Ελλήνων, έχουν αναμφισβήτητα εξαιρετικά μεγάλη σημασία.

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Μάλιστα! Αλλιώς ξεκίνησε το φιλόξενο αυτό ιστολογιο και προϊόντος του χρόνου, αναρτά άρθρο του Στέλιου Πέτσα, ο οποίος τυγχάνει Σύμβουλος δημοσιονομικής πολιτικής του Προέδρου της Ν.Δ Κυριάκου Μητσοτάκη. ΝΔ δεν ψηφίζω με τίποτα ούτε τους πισττευω.

    http://mononews.gr/pltm-pios-ine-o-stelios-petsas-pou-sinodevi-ton-mitsotaki-sta-rantevou-tou-ti-merkel-video/123074

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Θεωρώ εντελώς απαράδεκτο αυτό το σχόλιο. Απρεπές θα έλεγα. 🙂

    Δεν κατάλαβα γιατί ενώ έχω ανεβάσει πολλές φορές τις θέσεις των συριζαίων να θεωρείται απαράδεκτο να ανεβάσω απόψεις ενός στελέχους της ΝΔ. Μάλιστα αυτό το στελεχος έτυχε να το ακούσω 2 φορές σε συνεντεύξεις και δείχνει συγκροτημένος.

    Στο κατω κάτω η ΝΔ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα ενώ οι συριζαίοι έχουν δυσανεξία στην κοινοβουλευτική δημοκρατία ότι μεταμφιέσεις και να κάνουν.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Φοβου αυτους που δειχνουν «συγκροτημενοι»!

    Εξ αλλου πως η ΝΔ θα επιλυσει το τετραδυμο 🙂 προβλημα (δομη της οικονομιας, ελειμμα, χρεος, κοινωνικη ασφαλιση) που παρελαβε απο την διακυβερνηση Σημιτη και η ιδια μεγενθυνε εως εξοργιστικου σημειου την περιοδο 2004-2009 ;

    Ακουσα και κατι θετικο απο τον κ. Λιαργκοβα. Το ΑΕΠ πριν την κριση βασιζοταν κατα 90% στην καταναλωση και 10% στην παραγωγη. Σημερα τα ποσοστα αυτα ειναι 70% και 30%.

    Αρα ολες οι κυβερνησεις απο το 2009 εως σημερα εχουν συμβαλει σ’ αυτο.

    Επομενως ψηφιστε μικρα κομματα για να γινουν κυβερνησεις συνεργασιας.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Δεν περιμένω να «επιλύσει»

    Θέλω το στοιχειώδες, να μην εμποδίζουν τον καπιταλισμό να δουλέψει όπως κάνουν αυτοί οι γελοίοι οι συριζαίοι, συνεπικουρούμενη από ένα …μικρό ακροδεξιό κόμμα -κυβέρνηση συνεργασίας- που είναι για το ανάθεμα. 🙂

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η physicist λέει:

    Ο τραμπούκος είναι γνωστός, τραμπουκισμούς και αλητείες θα κάνει. Όμως το να επιρρίπτουν ορισμένοι από την Αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση ότι σκηνοθέτησε το επεισόδιο σε συνεργασία με τους ακατονόμαστους είναι θεωρία συνωμοσίας, εφάμιλλη της θεωρίας των ψεκασμών.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Σχετικό με το σχόλιό σου Φυσικέ

    http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/44341410548-44341410548

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η physicist λέει:

    Συμφωνώ, Σχο. Αφορμές και δικαιώματα έχουν μεν δώσει κατά καιρούς διάφοροι συμπαθούντες ή οπορτουνιστές, ένθεν κακείθεν, αλλά το χτεσινό είναι απλώς αυθόρμητη, πηγαία, γνήσια αλητεία και χουλιγκανισμός.

    Παρεμπ, το φρουρά, φρουρά, φρουρά, έχει όλα τα φόντα να γίνει μιμίδιο. 🙂

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Έδωσε και συνέχεια το χρυσαβγίτικο απόβρασμα. Εδω και αρκετό καιρό φέρονται πλέον όπως φέρονταν και την περίοδο πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πλήρης η αποθράσυνσή τους.

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Η προσωπική μου άποψη είναι λίγο διαφορετική. Η ΧΑ σαν κόμμα, στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε πρώην ψηφοφόρους της ΝΔ και όλοι αυτοί δεν είναι καθόλου σίγουροι για το Μιχαλολιάκο και τον Κασιδιάρη, ιδαίτερα μάλιστα αν είναι σαφής η προοπτική κυβέρνησης της ΝΔ. Η ηγεσία λοιπόν της ναζιστικής συμμορίας θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να κλείσει τους δρόμους επιστροφής στο μητρώο κόμμα, μπετονάροντας τους υποστηρικτές της. Ένας εύκολος τρόπος να το πετύχει είναι να δημιουργήσει έντονη αντίθεση ανάμεσα σε ΧΑ & ΝΔ, σκηνοθετώντας επεισόδια και βάζοντας τους Νεοδημοκράτες να βρίζουν τους Χρυσαυγίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ευνοείται φυσικά από μια τέτοια εξέλιξη, δεν θα ήταν όμως σε θέση να τη σκηνοθετήσει. Του αρκεί να παρακολουθεί κάποιους ανόητους μητσοτακικούς να συναγωνίζονται σε καταδίκες των χρυσαύγουλων, χαμογελώντας σαρδώνια.

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Η ΧΑ σαν κόμμα, στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε πρώην ψηφοφόρους της ΝΔ»

    Σωστό. Όχι ολοκληρωτικά αλλά ως επι το πλείστον από εκεί προέρχονται οι ψηφοφόροι της ΧΑ.

    «όλοι αυτοί δεν είναι καθόλου σίγουροι για το Μιχαλολιάκο και τον Κασιδιάρη, ιδαίτερα μάλιστα αν είναι σαφής η προοπτική κυβέρνησης της ΝΔ.»

    Νίκο το παραπάνω δεν είναι λογικά ευσταθές.
    Και το ’12 η προοπτική κυβέρνησης της ΝΔ ήταν εξαιρετικά πιθανή (έστω, με μειωμένα ποσοστά). Όλοι αυτοί όμως, παρά την άμεση προοπτική να κυβερνήσει η ΝΔ, πήγαν παρόλα αυτά στην ΧΑ. Γιατί τώρα θα αλλάξουν γνώμη και θα επιστρέψουν στην ΝΔ? Ούτε το ’12 το έκαναν, γιατί θα το κάνουν τώρα?

    «Η ηγεσία λοιπόν της ναζιστικής συμμορίας θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να κλείσει τους δρόμους επιστροφής στο μητρώο κόμμα, μπετονάροντας τους υποστηρικτές της. Ένας εύκολος τρόπος να το πετύχει είναι να δημιουργήσει έντονη αντίθεση ανάμεσα σε ΧΑ & ΝΔ, σκηνοθετώντας επεισόδια και βάζοντας τους Νεοδημοκράτες να βρίζουν τους Χρυσαυγίτες.»

    Πρώτα από όλα η ΧΑ έκανε επιθέσεις σε Νεοδημοκράτες και παλιότερα, πάλι στον Δένδια, στην Πιπιλή, και σε άλλους, επίσης, τα επεισόδια (το 2013) στην επέτειο για την σφαγή του Μελιγαλά, κλπ. Αρα δεν βρίσκω πειστική την υπόθεση ότι τα κάνει αυτά τώρα ώστε διαμέσου της έντασης που θα προκληθεί με την ΝΔ να συσπειρώσει τους οπαδούς της. Και παλιότερα έτσι δρούσε απέναντι στην παραδοσιακή Δεξιά. Επιπλέον, ακόμα και αν υπάρξει ένταση με την ΝΔ, εαν κάποιος που ψηφίζει ΧΑ το σκέφτεται να φύγει επειδή είναι πλέον ορατή η επάνοδος της ΝΔ στην κυβέρνηση (όπως ισχυρίζεσαι λίγο παραπάνω), τότε η δημιουργία έντασης εκ μέρους της ΧΑ με την ΝΔ δεν είναι λόγος για να παραμείνει στην ΧΑ – αφου το δέλεαρ για να αποχωρήσει από αυτή είναι η προοπτική επανόδου στην εξουσία της ΝΔ, οπότε το αν υπάρχει ένταση στις σχέσεις την ΧΑ με την ΝΔ μικρή σημασία έχει για το αν αυτό το άτομο θα αποχωρήσει.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ευνοείται φυσικά από μια τέτοια εξέλιξη, δεν θα ήταν όμως σε θέση να τη σκηνοθετήσει. Του αρκεί να παρακολουθεί κάποιους ανόητους μητσοτακικούς να συναγωνίζονται σε καταδίκες των χρυσαύγουλων, χαμογελώντας σαρδώνια.»

    Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς με την φράση στο τέλος. Οι μητσοτακικοί είναι ανόητοι επειδή καταδικάζουν την ΧΑ, και έτσι υποτίθεται ευνοείται ο Συριζα? Τι θα έπρεπε να κάνουν δηλαδή? Να μένουν σιωπηλοί στις αθλιότητες, για να μην χάσουν τις ψήφους των ακροδεξιών?
    Επειδή όμως όπως είπα δεν είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνομαι τις θες να πείς, θα το εκτιμούσα αν ξεκαθάριζες τι εννοείς, αν μη τι άλλο για να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες.

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Δεν μπορώ να βρω άλλο κίνητρο για τη συμπεριφορά Κασιδιάρη, αν μπορείς εσύ, είσαι ευπρόσδεκτος!

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Δεν μπορώ να βρω άλλο κίνητρο για τη συμπεριφορά Κασιδιάρη,»

    Εκτός από την ευχαρίστηση που νιώθουν, ένας από τους λόγους που επιτίθενται στην ΝΔ είναι για να πείσουν τους ακροδεξιούς ότι αυτοί μόνο μπορούν να εκφράσουν την άκρα δεξιά με επάρκεια. Και το πετυχαίνουν με το να εκφράζουν έμπρακτα, διαμέσου της συμπεριφοράς τους, την κουλτούρα της άκρας δεξιάς*. Η προοπτική επανόδου της ΝΔ στην εξουσία είναι άσχετη με τις επιθέσεις σε αυτή, αυτές οι επιθέσεις στην παραδοσιακή δεξιά ξεκινήσανε από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο κοινοβούλιο η ΧΑ, συνέχίστικαν καθόλη την διάρκεια της κοινοβουλευτικής τους παρουσίας, και θα συνεχιστούν ασχέτως των εκλογικών επιδόσεων της ΝΔ. Οι ακροδεξιοί που κάποτε έβρισκαν πολιτικό καταφύγιο στην ΝΔ έχουν πλέον πετάξει, και δεν θα επιστρέψουν πίσω στην ΝΔ (παρεκτός και αν αυτή μεταστραφεί σε ένα ακροδεξιό κόμμα, πράγμα ελάχιστα πιθανό, τουλάχιστον προς το παρόν).

    Επίσης, να το επαναλάβω, θα ήθελα αν μπορείς να πεις τι ακριβώς εννοείς με το παρακάτω,

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ευνοείται φυσικά από μια τέτοια εξέλιξη, δεν θα ήταν όμως σε θέση να τη σκηνοθετήσει. Του αρκεί να παρακολουθεί κάποιους ανόητους μητσοτακικούς να συναγωνίζονται σε καταδίκες των χρυσαύγουλων, χαμογελώντας σαρδώνια.»

    Φαίνεται να επικρίνεις την καταδίκη των αθλιοτήτων της ναζιστικής συμμορίας εκ μέρους της μεριάς των Μητσοτακικών, γιατί κάτι τέτοιο υποτίθεται ότι βοηθάει τον Συριζα (βοηθάει βέβαια και το να παραμείνει η χώρα δημοκρατία). Παρόλα αυτά η διατύπωση είναι κάπως ασαφής οπότε ίσως πρόκειται περί παρερμηνείας εκ μέρους μου. Ξεκαθάρισε σε παρακαλώ το τι εννοείς.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Κι ομως, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει ευθύνη για τη Χρυσή Αυγή
    Από την πρώτη στιγμή ο κυβέρνηση της Αριστεράς επιχείρησε να εργαλειοποιήσει την Χρυσή Αυγή για την εξυπηρέτηση των δικών της στόχων. Εκανε τεράστιο λάθος. Και αν κάποιοι δεν ήθελαν να το βλέπουν, αποδείχτηκε τώρα

    http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/ki-omws-o-syriza-ferei-efthyni-gia-tin-xrysi-avgi-44341410704

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    O Καρελιάς θέτει το θέμα στην σωστή του βάση.
    Θα ήταν πολιτικά ηλίθιο και εξαιρετικά κυνικό (όπως ήταν και όταν το κανανε και οι συριζαίοι) να προσπαθήσουν κάποιοι, κατά κύριο λόγο από την ΝΔ, να παίξουν πολιτικά παιχνίδια με την ΧΑ, προσβλέποντας έτσι τάχα στις ψήφους των ακροδεξιών. Είναι απόλυτα δικαιολογημένη, και απολύτως ορθή πολιτικά και ηθικά, η καταδίκη της ΧΑ εκ μέρους στελεχών της ΝΔ και γενικότερα της αντιπολίτευσης. Είναι το ελάχιστο που αναμέναμε από αυτούς. Και θα ήταν και κατάπτυστοι, εκτός από κυνικοί και ηλίθιοι, αν μπροστά στις αθλιότητες της ναζιστικής συμμορίας, αντί να αντιδράσουν, επέλεγαν να παραμείνουν σιωπηλοί – ιδίως αυτοί της ΝΔ που λογικά θα είναι η επόμενη κυβέρνηση – μη και κακοκαρδίσουν κανα από τους ακροδεξιούς μαλάκες ψηφοφόρους της ΧΑ.

    Εδω το άρθρο.

    Οι αμήχανες μπούρδες για την Χρυσή Αυγή

    http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/44341410548-44341410548

    Από τότε που το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής απέκτησε σοβαρή υπόσταση (2012) ο πολιτικός κόσμος αντιδρά με προφανή αμηχανία. Οι καταγγελίες ότι το κόμμα αυτό εξυπηρετεί τις επιδιώξεις πότε της μιας και πότε της άλλης κυβέρνησης εντάσσονται στην (βλακώδη επί του προκειμένου) «πολιτική αντιπαράθεση», αλλά επί της ουσίας είναι απότοκες αυτής της αμηχανίας. Με άλλα λόγια, επειδή τα κόμματα δεν ξέρουν τι να κάνουν με τους νεοναζιστές, ανταλλάσσουν μεταξύ τους (ανόητες) κατηγορίες.

    Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Μέχρι η συμμορία των χρυσαυγιτών να δολοφονήσει τον Παύλο Φύσσα, η τότε κυβέρνηση Σαμαρά εμφανιζόταν δίβουλη. Από τη μια μιλούσαν επισήμως για «ναζιστές», από την άλλη ορισμένοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο κάποιας συνεργασίας μαζί τους στη Βουλή, αν χρειαζόταν. Κατά βάθος πίστευαν, αφελώς βεβαίως, ότι έτσι θα μπορούσαν να ελπίζουν σε επαναπατρισμό κάποιων ακροδεξιών ψηφοφόρων, που είχαν μετακομίσει στο νεοναζιστικό κόμμα. Από την πλευρά τους τα κόμματα της Αριστεράς, με πρωτοστατούντα τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήριζε την Χρυσή Αυγή «μακρύ χέρι του συστήματος» και κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση για «εκλεκτικές σχέσεις» μαζί της.

    Η δολοφονία του Φύσσα τα ανέτρεψε όλα αυτά. Η τότε κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει τη φρικτή πραγματικότητα. Και μέχρι ένα σημείο το έκανε καλά, με στοχευμένες ενέργειες του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, τον οποίο από τότε έχουν στη μπούκα οι χρυσαυγίτες (εδώ μια εκτενέστερη περιγραφή της τότε κατάστασης). Ο αρχηγός και βουλευτές τους προφυλακίστηκαν.

    Ο καιρός πέρασε, η κυβέρνηση άλλαξε. Οι χρυσαυγίτες αποφυλακίστηκαν, αφού το υπέροχο δικαστικό μας σύστημα δεν είχε καταφέρει να αρχίσει τη δίκη τους (ακόμα γίνεται με συνεχείς διακοπές). Στην αρχή οι χρυσαυγίτες ήταν «μαζεμένοι», σε τέτοιο βαθμό που και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να κάνει διάφορα ακατανόητα (εδώ). Για να τους εξευμενίσει και να τους εντάξει στον «εθνικό κορμό»; Ή από σκέτη ανοησία;

    Και φτάσαμε στις σημερινές αθλιότητες στη Βουλή. Οι ρόλοι έχουν πλέον αντιστραφεί. Ο Αδωνις Γεωργιάδης αποφάνθηκε αμέσως ότι έχουμε να κάνουμε με «κρυφή συμμαχία» ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής. Η επίσημη ΝΔ το είπε λίγο διαφορετικά, ότι η Χρυσή Αυγή «διευκολύνει» τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη θεωρία του «αποπροσανατολισμού» υιοθέτησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ.

    Όλα αυτά κινούνται στη σφαίρα της υπερβολής και φανερώνουν την αμηχανία των κομμάτων. Δηλαδή, η επίθεση του Κασιδιάρη στον Δένδια θα εμποδίσει τον Μητσοτάκη, την Γεννηματά, τον Θεοδωράκη και τους λοιπούς να αποκαλύψουν τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου; Αστειότητες. Όλα είναι γνωστά. Υπάρχει Ελληνας που δεν γνωρίζει τον βαρύ πέλεκυ που θα πέσει στα εισοδήματα; Θα τον «κρύψουν» οι βρισιές και τα μπουκάλια των τραμπούκων της Χρυσής Αυγής; Αν δεν τύχαινε να περάσει ο Δένδιας μπροστά από το έδρανο του Κασιδιάρη, θα αποκαλυπτόταν αυτή η… κρυφή συμμαχία;

    Ας σοβαρευτούν όσοι τα λένε αυτά. Και ας σταματήσουν να εντάσσουν τους νεοναζιστές στην πολιτική αντιπαράθεση. Χτες το έκανε ο αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα το κάνει η ΝΔ. Όμως, το παιχνίδι αυτό είναι αδιέξοδο και το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει τους νεοναζιστές.

    Τα κόμματα καλούνται να βγουν από τη αμηχανία που νιώθουν απέναντί τους, κάτι που φαίνεται και από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα πει ότι χρειάζεται ένα «δημοκρατικό μέτωπο, που θα θέσει ιδεολογικό, κοινωνικό και πολιτικό φραγμό στη δράση της»; Αυτά είναι λόγια. «Μέτωπο» υπάρχει, αλλά η δράση της Χρυσής Αυγής ουδέποτε ανακόπηκε. Τώρα κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως πρέπει, επιτέλους να τελειώσει η δίκη, για να μάθουμε αν, εκτός από τον φυσικό, υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί, όπως ακούσαμε από έγκυρα χείλη; Και μετά να δούμε αν τέτοιοι πρέπει να έχουν στέγη στο Κοινοβούλιο.

    Εντάξει, η δημοκρατία ανέχεται κάθε καρυδιάς καρύδι, ακόμα και τους φασίστες και τους νεοναζιστές. Ομως, πρέπει να είναι τόσο γαλαντόμα που θα τους δώσει και το σκοινί, με το οποίο κάποια στιγμή μπορεί να την κρεμάσουν; Κι επειδή αυτό δεν το θέλει κανένας, ας μάθουν τα κόμματα τι έλεγε ο υπουργός Προπαγάνδας του Χίτλερ Γιόζεφ Γκέμπελς.

    Και μετά ας βρουν τρόπο να ξεπεράσουν την αμηχανία τους -και σίγουρα να σταματήσουν να κοκορομαχούν- για τους εγχώριους απογόνους του.

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Εμένα η στάση μου για το ζήτημα της ανάρτησης του κου Πέτσα (του άρθρου του δηλαδή, όχι του ιδίου) είναι ξεκάθαρη και κρυστάλλινη θα έλεγα και αποτελείι προΙόν (η άποψή μου, όχι ο κος Πέτσας και το άρθρο του) της συνέπειας η οποία με διακατέχει, σε τέτοια ζητήματα, ..αλλά και γενικότερα.
    Συνεπώς και τούτου δοθέντος η στάση μου είναι ακριβώς η ίδια που κράτησα όταν επί καλύβας εγκαλούσαν τον Σχολιαστή για το ότι συχνά λίνκαρε άρθρα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Ίσκρας γενικότερα.
    θα υπερασπιστώ (με αυταπάρνηση) τις αναρτήσεις του κου Πέτσα και άλλων Συμβούλων γενικότερα και καλώ τον Σχολιαστή να αγνοήσει τις αήθεις παρεμβάσεις και να ανεβάσει και άλλες!
    ΔΙότι εγώ τους Συμβούλους τους εκτιμώ απεριόριστα ….από όπου και αν προέρχονται!

    ΥΓ Αυτό που μου άρεσε ιδιέτερα είναι ότι τις συνέπειας τις έχει κωδικοποιημένες και αριθμημένες, ούτως ώστε όποιος τις διαβάζει να μην τις ξεχνάει μετά. Αυτό είναι κάτι που κάνουν και στους καταλόγους στα εστιατόρια και το βρίσκω πολύ σωστό διότι κατά την παραγγελία αποφεύγονται παρερμηνείες του σερβιτόρου ή και του πελάτου. Νομίζω ότι θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα και στην Πολιτική και την Ανάλυση γενικότερα. Άλλωστε (αν θυμάστε) οι καλοί συνδικαλιστές παλιά πάντοτε βάζαν έναν αριθμό πριν το επιχείρημα. Δείχνει ένα οργανωτικό και νοικοκυρεμένο πνέβμα αυτή η συνήθεια.
    .

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η Αλικη λέει:

    Προσωπικά, δεν πιστεύω σε καμια περιπτωση οτι το επεισοδιο με τον Κασιδιαρη ηταν προϊόν συνωμοσίας υπερ του ΣΥΡΙΖΑ για να αποπροσανατολίσει το ενδιαφέρον απο την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου/εκτρώματος. Αυτα ειναι γελοιότητες.

    Συμφωνω ομως απολυτα με το αρθρο του protagon, οτι δηλαδη ο ΣΥΡΙΖΑ εχει -πολλαπλώς- συμβάλει, και μαλιστα με προκλητικό και απροκάλυπτο τροπο, στη νομιμοποίηση/ένταξη ταχα στη δημοκρατική ομαλότητα του ναζιστικου μορφώματος ΧΑ.

    Οσο για τις αντιδράσεις των στελεχών της ΝΔ, αλοιμονο αν δεν υπήρχαν. Μου κανει εντύπωση και μονο το γεγονος οτι τιθεται προς συζήτησιν τετοιο ζητημα.

    ΥΓ: Οι διαμαρτυρίες για την ανάρτηση του αρθρου Πέτσα μονον ως μη σοβαρές μπορούν να θεωρηθούν.

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μολις ειδα οτι η αντιγραφή στην ιστοσελιδα του κειμένου εκανε μπαχαλο την αριθμηση 🐃

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @ΔΠ
    Είπα απλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φέρει ηθική, πολιτική ή ποινική ευθύνη για το επεισόδιο, όμως το επεισόδιο δεν προκαλεί πρόβλημα στον Τσίπρα αλλά στο Μητσοτάκη. Η ευθύνη του Τσίπρα είναι αλλού. Με κάποιες επιλογές του, όπως το περίφημο ταξίδι του Κασιδιάρη με τους άλλους βουλευτές, έδωσε στίγμα ανοχής της ΧΑ και αποδοχής της σαν κοινοβουλευτικό κόμμα.

    Υποτιμούμε τη ΧΑ αν πιστεύουμε ότι είναι απλώς βίαιοι και χωρίς πολιτική αντίληψη. Ξέρουν τον κόσμο στον οποίο απευθύνονται και κινούνται ανάλογα.

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Πώς σώθηκε η Attica Bank

    Της Νένας Μαλλιάρα
    Με μία πρωτοποριακή συναλλαγή που αποτελεί συνδυασμό τιτλοποίησης και ανάθεσης χαρτοφυλακίου προς διαχείριση, η Attica Bank κλείνει το κεφάλαιο της αβεβαιότητας για το μέλλον της και σχεδιάζει την επόμενη μέρα.
    […]

    http://www.capital.gr/epixeiriseis/3212029/pos-sothike-i-attica-bank

    ΥΓ Ενδιαφερει τους Μηχανικους

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μεγάλο παλτο η Τράπεζα. Στο ταμείο των μηχανικών έκανε τεράστια ζημιά. Τώρα την έχει φορτωθεί όλο το ΕΦΚΑ

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Υποτιμούμε τη ΧΑ αν πιστεύουμε ότι είναι απλώς βίαιοι και χωρίς πολιτική αντίληψη.»

    Προφανώς και έχουν πολιτική αντίληψη Νίκο, καθόλου δεν το παραγνωρίζω αυτό. Όπως πολιτική αντίληψη είχαν και οι ναζιστές της πρώτης περιόδου, πρίν από 80 χρόνια. Κεντρικό στοιχείο όμως της πολιτικής τους αντίληψης, όπως άλλωστε και αυτής των ιδεολογικών προγόνων τους, είναι η βία και ο καταναγκασμός. Αυτά τα δύο αποτελούν συστατικό στοιχείο της γενικότερης κοσμοθεωρίας τους.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Το μεγάλο ξέπλυμα έγινε την εποχή του δημοψηφίσματος όταν πλασαρίστηκαν ως νικητές μαζί με τους συριζανελ.

    Η κοινή φωτογράφηση των συριζαίων μαζί με τα μπουμπούκια στο Καστελόριζο ήταν το δεύτερο βήμα.

    Ξέχασα τη ζωή που ήθελε να μην ισχύουν νόμοι που είχαν πάρει κάτω απο 150 γιατί ήταν φυλακή τα αυγά.

    Και βέβαια τότε που ήθελαν να μαζέψουν 200 για τον εκλογικό νόμο, οι περίφημες δηλώσεις ότι μια χαρά είναι οι αυγουλοψήφοι.

    Για να μην αναφερθώ στη δίκη.

    Σαν πολλα έχουν μαζευτεί. Σαν να αισθάνονται άνετα μαζί τους.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Η Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίζει δημοκρατικά ακόμα και εκείνους που την υπονομεύουν, γι αυτό και κάνει τη διάκριση ανάμεσα στην πολιτική και την ποινική ευθύνη. Η δεύτερη εξετάζεται στα δικαστήρια ενώ η πρώτη κρίνεται από τους ψηφοφόρους και συζητείται δημόσια, όπως κάνουμε εμείς εδώ, περιορίζομαι λοιπόν στις πολιτικές ευθύνες του καθενός.

    @ΔΠ
    Το φαινόμενο της ανάδειξης του ναζισμού στη Γερμανία το μεσοπόλεμο, είναι περίπλοκο και δεν αντιμετωπίζεται με δυο κουβέντες. Αρκεί να θυμηθούμε ότι η τότε ΕΣΣΔ είχε παραχωρήσει προ Χίτλερ στους Γερμανούς μια ολόκληρη περιοχή της για να κάνουν δοκιμές αεροπλάνων, κατά παράβαση των συνθηκών των Βερσαλλιών. Κάποιοι άλλοι ηλίθιοι, δυτικοί αυτή τη φορά, αντιμετώπιζαν τους ναζί σαν τη μεγάλη αντιμπολσεβίκικη δύναμη. Πολλοί ήταν αυτοί τότε που έβαλαν το χεράκι τους για να βοηθήσουν στην εκκόλαψη του αυγού του φιδιού, υποτιμώντας τις δημοκρατικές αξίες. Σήμερα είναι οι πανηλίθιοι του ΣΥΡΙΖΑ και νωρίτερα κάποιοι άλλοι της ΝΔ που θεωρούν ότι μπορούν να αξιοποιούν τη ΧΑ για να προωθήσουν τις επιδιώξεις τους. Πολιτικό λάθος.

    Προσωπικά θεωρώ ότι η μόνη πολιτική στάση που αρμόζει για τη ΧΑ, είναι η πλήρης περιθωριοποίησή της. Οι του ΣΥΡΙΖΑ πχ και οποιουδήποτε άλλου κόμματος, δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να συναγελάζονται με τους Χρυσαυγίτες ή να εφαρμόζουν την αρχή ότι στο κοινοβούλιο «η ψήφος δεν έχει οσμή», αποδεχόμενοι να προσμετρώνται οι ψήφοι των γκάνγκστερς του Μιχαλιολάκου με τις δικές τους, προκειμένου να περάσει ή να μην περάσει κάτι από τη Βουλή. Τόσο απλό και τόσο δύσκολο, αν δεν το κάνουν όμως «δεν δικαιούνται διά να ομιλούν» ή εν πάσει περιπτώσει δεν θα ομιλούν μαζί μου.

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Και μόνο το «114» άρθρο δείχνει ότι δεν χρειάζονται και πολλές ευγένειες στους υπονομευτές της δημοκρατίας. Είναι πατριωτικό καθήκον να μην τους δίνουμε το σκοινί για να μας κρεμάσουν 🙂

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Σήμερα είναι οι πανηλίθιοι του ΣΥΡΙΖΑ και νωρίτερα κάποιοι άλλοι της ΝΔ που θεωρούν ότι μπορούν να αξιοποιούν τη ΧΑ για να προωθήσουν τις επιδιώξεις τους.»

    Εδω εννοείται Νίκο πως συμφωνώ πλήρως.

    «Προσωπικά θεωρώ ότι η μόνη πολιτική στάση που αρμόζει για τη ΧΑ, είναι η πλήρης περιθωριοποίησή της.»

    +1

    Η πλήρης περιθωριοποίηση και σε μένα φαίνεται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος άμυνας απέναντι στην ΧΑ. Προϋποθέτει όμως αυτό που λες στο παραπάνω απόσπασμα, ότι όλα τα κόμματα θα απέχουν από το να χρησιμοποιούν την ΧΑ για να προωθήσουν τις πολιτικές επιδιώξεις τους. Είναι πρόθυμα να το κάνουν αυτό τα υπόλοιπα κόμματα, ιδίως τα δύο μεγαλύτερα? Ιδού το ερώτημα.

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    http://www.kathimerini.gr/909806/opinion/epikairothta/politikh/nikos-dendias-froyraaa

    «Cui bono?». Από όλα τα σχήματα εκ των υστέρων εκλογικεύσεων το πιο διαδεδομένο είναι αυτό που, προτού αποφανθεί αν κάτι είναι σωστό ή λάθος, καλό ή κακό, ρωτά ποιος ωφελείται. Στην ίδια (παρ)ερμηνευτική μέγγενη μπήκε χθες και η επίθεση που δέχτηκε ο Νίκος Δένδιας.

    Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., ας πούμε, εξήγησε την επίθεση ως απόπειρα της Χρυσής Αυγής να αβαντάρει την κυβέρνηση, «αλλάζοντας την ατζέντα». Τα ίδια και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Η ενέργεια, είπε, είχε «στόχο τον αποπροσανατολισμό». Γεωργιάδης, Λοβέρδος, αλλά και επισήμως η ΝΔ που έσπευσε να εκμεταλλευτεί το επεισόδιο αντιπολιτευτικά, ερμηνεύουν έτσι τη Χρυσή Αυγή σαν να ήταν κανονικό κόμμα. Την εντάσσουν στη ρουτίνα της πολιτικής ζωής και της αναγνωρίζουν την ικανότητα να σκέπτεται λογικά και να δρα πολιτικά, επηρεάζοντας τον κομματικό ανταγωνισμό.

    Ο ίδιος ο παθών, πάντως, δεν μπήκε στον πειρασμό να «στολίσει» τον τραμπουκισμό με στρατηγικά κίνητρα. Ως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης που, παρά τις εσωτερικές αμφιταλαντεύσεις στο κόμμα του, επέσπευσε τη δίωξη της Χρυσής Αυγής, ο Δένδιας θα είχε κάθε λόγο να εκμεταλλευτεί το επεισόδιο, εμφανίζοντάς την επίθεση ως «στοχευμένη».

    Οι νεοναζί, άλλωστε, τον είχαν στοχοποιήσει ηχηρά, αλλά και ψιθυριστά -όπως μαρτυρούν όσοι άκουγαν τους χαρακτηρισμούς που τού απηύθυναν μέσα από τα δόντια τους κάθε φορά που διασταυρώνονταν τυχαία μαζί του στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου.

    Αποφεύγοντας την ευκολία της αυτοθυματοποίησης, ο Δένδιας υπογράμμισε τον πραγματικό, «τυφλό» χαρακτήρα της. Δεν επρόκειτο για σχεδιασμένη τάχα ενέδρα, ούτε μόνο για εκδήλωση της οφθαλμοφανούς νοσηρής διαταραχής ενός προσώπου.

    Επρόκειτο για εκδήλωση της ναζιστικής ταυτότητας -για την εντελώς προβλέψιμη εκπυρσοκρότηση μιας βίας που έχει οργανωθεί ως ιδεολογία. Το περίεργο δεν είναι είναι ότι το επεισόδιο συνέβη τώρα. Το περίεργο είναι ότι δεν είχε ήδη συμβεί.

    Αν υπάρχει απάντηση στο «γιατί τώρα;» αυτή θα μπορούσε να εστιαστεί στη χαλάρωση της ποινικής και πολιτικής πίεσης προς τη νεοναζιστική οργάνωση. Η κατασταλτική επήρεια των διώξεων και της σχετικής δημοσιότητας φαίνεται να έχει εξατμιστεί.

    Φταίει η βραδύτητα της δικαιοσύνης -αυτός ο έρπης των θεσμών. Φταίει και η εξοικείωση του πολιτικού συστήματος με το φαινόμενο που, επειδή απέσυρε τις αρβύλες του από τους δρόμους, έφτασε να θεωρείται ξεδοντιασμένο -κι ας εμφανίζεται ως αρραγές εκλογικό μπετόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

    «Φρουρά!». «Φρουρααά!». Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τις διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής, η κραυγή του προεδρεύοντος χθες στη Βουλή ακούγεται ιστορικά παράταιρη. Δεν είναι η κραυγή μιας Πολιτείας που έχει αναγνωρίσει και αντιμετωπίσει την απειλή. Είναι η κραυγή μιας Βουλής που αντιδρά σαν μην ήξερε ότι φιλοξενεί τους αρνητές της. Σαν να πιάστηκε πάλι στον ύπνο.

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Μία σωστή κίνηση εκ μέρους του πολιτικού κόσμου, στέλνει ένα σήμα – αν και πολύ αργοπορημένη. Ας ελπίσουμε ότι δεν πρόκειται να είναι και η μόνη.

    Αποκλεισμός των βουλευτών της Χ.Α. από την Ολομέλεια – Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία

    http://www.kathimerini.gr/909851/article/epikairothta/politikh/voylh-apokleismos-twn-voyleytwn-ths-xa-apo-thn-olomeleia—dikaiwma-symmetoxhs-sthn-yhfoforia

    ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

    Για πρώτη φορά στα χρονικά της κοινοβουλευτικής ιστορίας της χώρας, η εθνική αντιπροσωπεία αποφάσισε σήμερα –και μάλιστα ομόφωνα- τον αποκλεισμό σύσσωμης κοινοβουλευτικής ομάδας από τις εργασίες της Ολομέλειας, εξαιτίας της αντιδημοκρατικής και βίαιης συμπεριφοράς των μελών της.

    Η απόφαση ελήφθη σήμερα το πρωί, μετά από εισήγηση του Προέδρου του Σώματος Ν. Βούτση, και αφορά φυσικά τη Χρυσή Αυγή. Αφορμή δόθηκε από το γνωστό περιστατικό με τη χειροδικία του Ηλ.Κασιδιάρη σε βάρος του Ν.Δένδια, κατά την διάρκεια συνεδρίασης Επιτροπών, και την εν μέσω ύβρεων πολιτική στήριξη του θεωρούμενου και υπαρχηγού της ΧΑ, από όλους τους παριστάμενους βουλευτές της ίδιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Βούτσης, το προαναφερθέν περιστατικό δεν είναι και ούτε μπορεί να θεωρείται μεμονωμένο, καθώς υπάρχει πλήθος άλλων, από την ημέρα της εισόδου της ΧΑ στο Κοινοβούλιο, που έχουν εκδηλωθεί είτε με εκτόξευση απειλών κατά πάντων, είτε με πρακτικές σωματικής ή και φραστικής βίας.

    Η ανακοίνωση εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής και η υπέρ αυτής ψήφιση εκ μέρους όλων των βουλευτών, όλων των κομμάτων, έγινε δίχως «παρατράγουδα», καθώς οι βουλευτές του Ν.Μιχαλολιάκου δεν βρίσκονταν στην αίθουσα. Για την απουσία αυτή πιθανολογείται, στο Περιστύλιο, ότι προϋπήρξε παρασκηνιακή επαφή και «συμφωνία» με τον αρχηγό του ώστε να αποφευχθούν σκηνές έντασης εντός της αίθουσας της Ολομέλειας.

    Για παν ενδεχόμενο, ωστόσο, και δεδομένου του βίαιου χαρακτήρα των συγκεκριμένων βουλευτών, από νωρίς το πρωί στους διαδρόμους και τις εισόδους περιμετρικά της κεντρικής αίθουσας συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου βρισκόταν σε επιφυλακή ασυνήθιστα για την ελληνική Βουλή μεγάλος αριθμός στελεχών της φρουράς του Κοινοβουλίου: Προφανής στόχος ήταν να τηρηθεί η κατ’ αρχήν απόφαση για αποκλεισμό της ΧΑ από τις συνεδριάσεις, όπως αυτή ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ή και κατ’ επέκταση η πιθανολογούμενη «συμφωνία», από ενδεχόμενη «παραβίασή» της εκ μέρους ανεξέλεγκτων μελών της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής ομάδας.

    Σημειώνεται πως βάσει του Κανονισμού, οι βουλευτές της ΧΑ θα μπορούν να συμμετέχουν σε ονομαστική ψηφοφορία, αύριο το βράδυ, αν υπάρξει αίτημα διεξαγωγής μιας τέτοιου είδους ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου.

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Σχετικά με τα περί περιθωροποίησης, συμφωνώ, απλώς ας κρατήσουμε ότι ο πολιτικός κόσμος σήμερα (έτσι όπως γίναμε) όχι μόνον δεν τον υπολογίζει κανένας (αρκετοί εννοώ), αλλά και πολλές φορές άμα κάνει κάτι απέναντι σε κάποιον, μπορεί να του κάνει και καλό.
    Και δεν είναι μόνον ο πολιτικός κόσμος, αλλά και οτιδήποτε εκπροσωπεί ή αντιπροσωπεύει (κατά την κοινή γνώμη) τις λεγόμενες ελίτ σε όλες τις εκφάνεσεις της κοινωνικής ζωής.
    Αυτό απλώς σαν παρατήρηση.
    Επίσης πέραν από το περιεχόμενο της ..αφήγησης της ΧΑ είναι σημαντικό να μείνουμε στην εικόνα ότι περνάει σαν αντισυστημική, δηλαδή ότι θέλει να αναλάβει να εκπροσωπήσει την διαδικασία αποκαθήλωσης όλων των πυλώνων του καθεστώτος σε όλες τις εκφράσεις του.
    Και φυσικά η μέθοδος του γκρεμίσματος (με βία δηλαδή) είναι η πιο πειστική για κάποιον που ζητάει ..αποκαθήλωση.
    Βάλτε και την ακτιβιστική προσέγγιση και δένει το γλυκό.
    Ο εξωραϊσμός του εν λόγω μορφώματος έγινε δια μέσω του αντιμνημονιακού ..κινήματος και των ακτιβιστικών παρεμβάσεων αυτού.
    Εδώ ας δουν και οι ΝΔκράτες την ευθύνη τους για εκείνο τον καιρό που φλέρταραν με το ..κίνημα και ας δουν επίσης ότι οι ΑΝΕΛ βγήκαν από τα σπλάχνα τους και ότι η τακτική και αφήγηση του δικτύου 21, την οποία για μεγάλο διάστημα ο Αντώνης είχε υιοθετήσει (ζάππεια κλπ ορέα και αντιμνημονιακά) και έπρεπε να τονε πιάσουν από τα αυτιά οι ευρωπαίοι (λαϊκό κόμμα και τέτοια) ώστε να ..συμμορφωθεί και να γίνει και κυβέρνηση στο τέλος.
    Είναι αλήθεια ότι μετά τάκοψε αυτά και ότι τη σκυτάλη πήρε ο συριζας και επίσης είναι αλήθεια ότι η στάση των συριζαίων απέναντι στο μόρφωμα είναι σαφώς χειρότερη τα επόμενα χρόνια, αλλά έτερον εκάτερον.

    τα λέω όλα αυτά για να τονίσω ότι δεν είμαι αισιόδοξος με τις ε(γ)κλήσεις να βάλουν μυαλό τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα και να κόψουν τα λαϊκίστικά παιχνίδια (αν και συμφωνώ, να τους τα λέμε).
    Νομίζω ότι το κουμπί είναι στην αναζήτηση μιας κοινής προσπάθειας από όλον τον πολιτικό κόσμο (που καταλαβαίνει, όποιος δενκαταλαβαίνει αφήστε τον) για την συγκρότηση ενός μετώπου με στόχο την υπεράσπιση και επιβολή της νομιμότητας και της αφάλειας που αυτή συνεπάγεται.
    Και εδώ ο ρόλος όλων των θεσμών είναι σημαντικός. Εννοώ να εφαρμόσουν τα ισχύοντα του νόμου.

    ΥΓ(σε ένα άλλο φλέγον ζήτημα) Νομίζω ότι δεν πρέπει να χαριστούμε σε όσους αντέδρασαν στην ανάρτηση Πέτσα μένοντας στο ότι οι αντιδράσεις τους είναι μη σοβαρές, διότι αυτά τα εκλαμβάνουν ως χάδια, αλλά ότι πρέπει επιπλέον να διατρανώσουμε ότι θα λάβουν απάντηση στην πράξη με συνεχείς αναρτήσεις άρθρων των συμβούλων των πολιτικών κομμάτων και των αρχηγών τους!
    Μέχρι να ..αγαναχτίσουν και να βουίξει το κεφάλι τους (έτσι τους πρέπει).
    Επιπροσθέτως έχω να παρατηρήσω, πάντοτε καλόπιστα, ότι δεν είδα κανέναν σας να ρίχνει καμιά ανάλυση για το περιεχόμενο του άρθρου, ώστε, τοιουτοτρόπως, να το στηρίξετε και έμεινα μόνος να κάνω παρεμβάσεις σαν αυτήν που εξέθεσα την ευαρέσκεια μου για την ..αρίθμηση και την πυραμιδική ..ξεδίπλωση των παρατηρήσεων και συμπερασμάτων. Δεν είδα όμως και κάποιονε (κάποιανε) να πιαστεί και προχωρήσει αναδεικνύοντας φερειπείν την παρατήρηση νούμερο 18, ώστε άλλος να πει ότι και στο 16 τίθεται και ένα άλλο ζήτημα και να αναπτυχθεί η συζήτηση πάνω στο άρθρο και να λάβουν οι αντιδρώντες τη ναπάντηση που τους πρέπει!
    Θλίβομαι διότι αποδεινυλόμεθα άνθρωποι των λόγων και όχι άνθρωποι των έργων (σαν τον Μαρκεζίνη) :

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    @Αναγνώστης ο αθηναίος

    «18. Στο τέλος του 2018 θα αγωνιζόμαστε να γυρίσουμε πίσω εκεί που βρισκόμασταν το 2014, αλλά πολύ φτωχότεροι και πολύ λιγότεροι, λόγω των «λουκέτων» και της μετανάστευσης των πιο λαμπρών μυαλών της χώρας στο εξωτερικό.»

    1. Επαναλαμβανω το κριτικο σχολιο μου στο οποιο σεις ως επιλησμονες* της προτερας καταστασης της κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με καταδικασατε ανευ δικαιωματος απολογιας, λογω της οξειας ΝΔ-ιτιδας:-) απο την οποια εχετε προσβληθει.

    «Εξ αλλου πως η ΝΔ θα επιλυσει το τετραδυμο 🙂 προβλημα (δομη της οικονομιας, ελειμμα, χρεος, κοινωνικη ασφαλιση) που παρελαβε απο την διακυβερνηση Σημιτη και η ιδια μεγενθυνε εως εξοργιστικου σημειου την περιοδο 2004-2009 ; »

    Ακουσα και κατι θετικο απο τον κ. Λιαργκοβα. Το ΑΕΠ πριν την κριση βασιζοταν κατα 90% στην καταναλωση και 10% στην παραγωγη. Σημερα τα ποσοστα αυτα ειναι 70% και 30%.

    Αρα ολες οι κυβερνησεις απο το 2009 εως σημερα εχουν συμβαλει σ’ αυτο.

    Επομενως ψηφιστε μικρα κομματα για να γινουν κυβερνησεις συνεργασιας.

    2. Επι του 18.

    18.1 Το 2018 θα ειναι το πρωτο ετος αναπτυξης (λενε και το β εξαμ. 2017).

    18.2 «πολύ φτωχότεροι» δεν το βλεπω

    18.3 «πολύ λιγότεροι» Επισης ειναι δημαγωγικο, διοτι από το 2008 μέχρι σήμερα ( Ιουλιος 2016) , οι ελληνες μεταναστες ξεπερνουν τις 427.000.( με προηγουμενες κυβερνησεις). Οσοι ηθελαν να μεταναστευσουν το εχουν κυριως κανει την περιοδο 2009-2016.

    18.4 «των πιο λαμπρών μυαλών της χώρας στο εξωτερικό.» Ο διακομματικος λαϊκισμος. Αν εξαιρεσουμε το ανω 15% οι υπολοιποι/ε ςειναι απλοι ανθρωποι λιγο πανω απο τον μεσο οριο κια επ ουδενι τα καλυτερα μυαλα της χωρας.

    Διοτι ως γνωστον τα καλυτερα μυαλα της χωρας. αρκετα παντα μεταναστευαν, ειτε τρελλαθηκαν*** , μερικα νοσηλευονται συνηθως στο σπιτι διαβαζοντας προχωρημενα ανωτερα μαθηματικα,… , λιγοτεροι αυτοκτονησαν

    και μερικα 🙂 ειναι στην ΝΔ οπως οι Αντιπροεδροι της, ο εκπροσωπος τυπου,…. και κ. Στέλιος Πέτσας,

    * επιλησμων αυτος που ξεχνά ό,τι όφειλε να θυμάται και επομένως παραμελεί κάτι σημαντικό

    ** Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΤτΕ, ο αριθμός των μονίμως εξερχόμενων Ελλήνων ηλικίας 15-64 ετών, από το 2008 μέχρι σήμερα ( Ιουλιος 2016) , ξεπερνά τις 427.000. «Το 2013, παρατηρούμε τριπλασιασμό του μέσου όρου από το 2008 και οι μετανάστες ξεπερνούν τις 100.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το φαινόμενο συνεχίζεται με αδιάπτωτη ένταση το 2014 και οξύνεται περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2015». Οπως επισημαίνει, η διαδικασία εξόδου Ελλήνων για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν φαίνεται το πότε θα τερματιστεί. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για την τρίτη μαζική μετανάστευση που γνωρίζει η χώρα.

    http://www.kathimerini.gr/865921/article/epikairothta/ellada/to-trito-metanasteytiko-kyma-twn-ellhnwn

    *** «…. τα καλύτερα μυαλά της γενιάς μου διαλυμένα από την τρέλα…» («Ουρλιαχτό», Allen Ginsberg)

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Δηλωνω οτι δεν εχω προσβληθει απο Συριζιτιδα και οτι υποστηριζω ειναι για το καλο της αληθειας, του λαου καi του τοπου 🙂

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η δεξιος λέει:

    Επιλήσμονες είναι και όσοι ξεχνούν ότι η τελευταία περίοδος της ΝΔ (που έπαιξε ρόλο και ο αντιπρόεδρος) ήταν αυτή του 2012-2014.

    http://www.antinews.gr/action.read/politiki/tora-bgainoun-ola-sto-fos-/2.115957

    Μου αρέσει!

  36. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    «ΥΓΕΙΑ
    Δέκα χρόνια στο συρτάρι οι έλεγχοι 170 ιδιωτικών κλινικών
    Συντάκτης: Τάσος Σαραντής
    Φαίνεται πως τα συνεχή δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» για τις υποθέσεις εισφοροδιαφυγής και παρανόμων πληρωμών ιδιωτικών κλινικών από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) έπιασαν τόπο και οι αρμόδιες αρχές έπιασαν δουλειά.

    Την περασμένη εβδομάδα (7/5) στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ «Μαζί το Σαββατοκύριακο» και σε σχετικό ρεπορτάζ υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) κ. Μαρίας Παπασπύρου, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στην υπόθεση της κλινικής «ΕΥΡΩΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» που αποκάλυψε πρώτη η «Εφ.Συν.» (βλ. «Αφαίμαξη και από ιδιώτες στον πολυτραυματία… ΕΤΑΑ» – 30/11/2015).

    Ιδιαίτερη σημασία ως προς την εξέλιξη της διερεύνησης αυτού του σκανδάλου στον χώρο της υγείας προκάλεσε η δήλωση της κ. Παπασπύρου ότι έχει συσταθεί μικτό κλιμάκιο στο οποίο μετέχουν εκτός των ελεγκτών ΓΕΔΔ και ελεγκτές από άλλα σώματα, όπως η Οικονομική Αστυνομία, το ΣΔΟΕ κ.λπ. προκειμένου να ελέγξουν τις υποθέσεις που επίσης η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει πρώτη (βλ. «Στο σκοτάδι παραμένει η μεγάλη αφαίμαξη του Ταμείου Υγειονομικών» – 18/04/2017). Αυτές αφορούν υποθέσεις μεγάλης εισφοροδιαφυγής των ιδιωτικών θεραπευτηρίων «Μητέρα» και «Υγεία» και τη «Μονάδα Αναπαραγωγικής Ιατρικής» του μαιευτηρίου «Λητώ».

    Ωστόσο, η πιο τραγική αποκάλυψη της κ. Παπασπύρου είναι ότι το ΕΤΑΑ δεν γνωρίζει τι του οφείλουν οι ιδιωτικές κλινικές. Και πώς φυσικά να γνωρίζει, όταν με ευθύνη όλων των διοικήσεων του Ταμείου της τελευταίας δεκαετίας, οι έλεγχοι που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2000 και που ανέρχονται στον τεράστιο αριθμό των 170 παραμένουν στο συρτάρι πάνω από δέκα (!) χρόνια, παρ’ όλο που είχε διαπιστωθεί σωρεία παραβάσεων;

    Το αποτέλεσμα είναι η απώλεια για το ΕΤΑΑ εσόδων εκατομμυρίων ευρώ, λόγω παραγραφής, καθώς καμία διοίκηση δεν ενδιαφέρθηκε ώστε να επιβληθούν – καταλογιστούν οι εισφορές στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες την ίδια ώρα εισέπρατταν νοσήλια εκατομμυρίων από το ΕΤΑΑ, αλλά και τον ΕΟΠΥΥ.

    […]

    Ελλειμμα και επιχορήγηση

    Και όλα αυτά αποτελούν τις διαπιστώσεις μόνο για ένα από τα 170 πρωτόκολλα ελέγχου που παρέμειναν και παραμένουν στα συρτάρια του ΤΣΑΥ, χωρίς να αξιοποιηθούν, με αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ, την ίδια ώρα που το ΕΤΑΑ παρουσίαζε έλλειμμα για τις συντάξεις των υγειονομικών, λόγος για τον οποίο το 2016 έλαβε επιχορήγηση 10 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας.

    Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι τρεις προαναφερόμενες εταιρείες, που έτυχαν της ευνοϊκής μεταχείρισης να μην επιβάλλονται οι εισφορές που προέκυψαν από τους ελέγχους, αποτελούν μέλη του «Ομίλου Υγεία».

    Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΑ διετέλεσε τη διετία 2013-αρχές 2015 ο κ. Αντώνιος Σελλιανάκης, από το βιογραφικό του οποίου αντιγράφουμε:

    «Μάρτιος 1996 έως Νοέμβριος 2007: Τεχνικός Σύμβουλος Διοίκησης μαιευτηρίου “Λητώ”, ασκών καθήκοντα Διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας και Τεχνικού Ασφαλείας Εργαζομένων, καθώς και επιβλέπων όλων των έργων του μαιευτηρίου “Λητώ” που υπάγονται στις παραπάνω αρμοδιότητες».

    Εξ όλων αυτών, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν υπάρχει έλεγχος στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για την ορθή λειτουργία του και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων κατά των μεγάλων οφειλετών, όπως οι ιδιωτικές κλινικές.»

    http://www.efsyn.gr/arthro/deka-hronia-sto-syrtari-oi-eleghoi-170-idiotikon-klinikon

    ΥΓ Κατοπιν τουτων ψηφιστε αφοβα ΝΔ !

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ «OPEN GOV»
    Ο κύκλος των χαμένων τεχνοκρατών και η ρεβάνς των πολιτευτών
    […]
    …Η τρικομματική κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου χρεώνεται ήδη με αμφίβολες επιλογές. Ο αρχιτέκτονας Αντώνης Σελιανάκης άλλοτε διοικητής της Ολυμπιακής και του ΟΕΚ επί διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή που υποχρεώθηκε σε παραίτηση από την τότε πολιτική προϊσταμένη του Φ. Πετραλιά επέστρεψε ως διοικητής του ΕΤΕΑ του Ταμείου των Μηχανικών!
    Για την απομάκρυνσή του από τον ΟΕΚ, όπως υπαινίχθηκε δημοσίως με ανάκοινωσή του ΤΕΕ (σε αντίδραση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών) ευθύνεται δικαστική απόφαση. Στο βιογραφικό του αναγράφεται πως είναι μέλος της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ από τα φοιτητικά του χρόνια και σήμερα αναπληρωτής γραμματέας μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ….»

    […]

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113033501

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Να θυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ -με βαρύνοντα ρόλο και στο ΤΣΜΕΔΕ- ο θλιβερός υπουργός -εις βάρος της ανθρωπότητας- του σημερινού θιάσου. 🙂

    Και κατά …δαιμονική συνεργία 1988 έως 2002, πρόεδρος ο Λιάσκας και το 2003 ο Αλαβάνος. Συνασπιστές, εκμεταλλευόμενοι το …χαμηλό τους ποσοστό και την αδυναμία των ισχυρών παρατάξεων να δίνουν πρόεδρο.

    Κατόπιν τούτων ψηφίστε άφοβα ΣΥΡΙΖΑ, είναι δοκιμασμένοι 🙂

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η Eνη λέει:

    Οι ομιλιες στη βουλή για το πολυνομοσχεδιο και το…… survivor

    Η «μοναξιά» του Τσακαλώτου λόγω του… survivor (vid)

    Newsroom , CNN Greece
    23:06 Πέμπτη, 18 Μαίου 2017 – Ανανεώθηκε 23:07

    Η «μοναξιά» του Τσακαλώτου λόγω του… survivor (vid)
    Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
    Με χαλαρή διάθεση ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ από την ομιλία του δεν έλειψε και το… survivor.

    «Μπορούμε ήρεμα να πάμε προς το τέλος και να δώσουμε μία προοπτική για το που πάμε από εδώ και πέρα. Έχουν μιλήσει και ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι και αλλιώς μόνοι μας είμαστε. Οι 9 στους 10 βλέπουν survivor τώρα. Δεν υπάρχει λόγος για εντάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
    Στη συνέχεια οι βουλευτές από τα έδρανά τους σχολίαζαν τη συγκεκριμένη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, με αποτέλεσμα ο κ. Τσακαλώτος, να απευθυνθεί στον Τάσο Κουράκη που προέδρευε της διαδικασίας και να του ζητήσει να πει στους βουλευτές να ηρεμήσουν.

    υγ. Ωστε ενα survivor θα ειναι ο καθοριστικος παραγοντας της τηλεθεασης του ελληνικου τηλεοπτικου κοινου.!!!!!!!
    Ο Τσακαλωτος πολυ ευστοχα καυτηριασε μια πραγματικοτητα. lol

    Μου αρέσει!

  40. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Αν θελετε ψηφιστε εσεις ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ 🙂

    Αλλα μεχρι το 2019 εχουμε πολυ χρονο !!!

    Μου αρέσει!

  41. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Πριν τις εκλογές του Γενάρη του 15 είχα προειδοποιήσει για τη χαμενη περίπτωση των συριζαίων
    Οσο πιο πολύ διαρκεί τόσο το χειρότερο

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.