Ή με την νομιμότητα ή με την ανομία

Για πρώτη φορά στην Μεταπολιτευτική Δημοκρατία μας τίθεται -και μάλιστα επιτακτικά- θέμα επίκλησης του άρθρου 120 του Συντάγματος. Ποτέ άλλοτε στα 42 αυτά χρόνια δεν βρεθήκαμε στα πρόθυρα εκτροπής, όπως τώρα. Ποτέ άλλοτε κυβέρνηση δεν συμπεριφέρθηκε τόσο σκαιά σε δικαστές και στην ίδια την Δικαιοσύνη.

Liberal  /  Ή με την νομιμότητα ή με την ανομία  /  Του Σάκη Μουμτζή

Η πρωτοφανής επίθεση που δέχτηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας από την κυβερνητική εκπρόσωπο και τον κ. Ν. Παππά δεν φανερώνει μόνον τον πανικό της κυβέρνησης γι’ αυτήν την συντριπτική ήττα, αλλά αποκαλύπτει συγχρόνως και την βαθύτατη περιφρόνηση που τρέφουν υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τους θεσμούς της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Αυτό βέβαια είναι γνωστό, γιατί σε αξιακό επίπεδο οι μαρξιστές δεν αποδέχονται αυτό το πολίτευμα και μάχονται για την κατάλυσή του. Η μια εκδοχή του μαρξισμού -η δογματική- ευαγγελίζεται την λαϊκή δημοκρατία των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού, η δε ανανεωτική εκδοχή του ένα πολίτευμα με ασπόνδυλες αμεσοδημοκρατικές μορφές έκφρασης.

Συνεπώς ήταν αναμενόμενο, όταν το ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο -βασικότατος θεσμός της αστικής δημοκρατίας- εξέδωσε απόφαση που ανατρέπει έναν βασικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός καταπατώντας νόμους και Σύνταγμα, να επιχειρήσει να την ακυρώσει εν τοις πράγμασι.

Τα μέτωπα πλέον είναι δύο, ευδιάκριτα και με σαφέστατα όρια. Το ένα το συγκροτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την νομιμότητα και το άλλο οι δυνάμεις που απεργάζονται την κατάλυση του Συντάγματος. Που μεθοδεύουν την εκτροπή. Όλοι καλούμαστε να λάβουμε θέση σε αυτές τις κρίσιμες, για την Δημοκρατία μας, στιγμές. Και για να θυμηθώ το γνωστό απόφθεγμα του Φ. Ντάλλες «η ουδετερότητα είναι ανήθικη».

Οι διαχωριστικές γραμμές υπάρχουν, αλλά δεν είναι οι παραδοσιακές της Δεξιάς με την Αριστερά. Αυτές έχουν ξεπεραστεί. Τώρα αυτές οι γραμμές ορίζουν το στρατόπεδο της νομιμότητας και αυτό της ανομίας. Της τήρησης του Συντάγματος και των νόμων από την μια πλευρά και της κατάλυσης του από την άλλη.

Για πρώτη φορά στην Μεταπολιτευτική Δημοκρατία μας τίθεται -και μάλιστα επιτακτικά- θέμα επίκλησης του άρθρου 120 του Συντάγματος. Ποτέ άλλοτε στα 42 αυτά χρόνια δεν βρεθήκαμε στα πρόθυρα εκτροπής, όπως τώρα. Ποτέ άλλοτε κυβέρνηση δεν συμπεριφέρθηκε τόσο σκαιά σε δικαστές και στην ίδια την Δικαιοσύνη.

Οι «κουτσαβάκηδες» του Μεγάρου Μαξίμου καλόν είναι να αντιληφθούν πως σε όλα τα δημοκρατικά πολιτεύματα υπάρχει η διάκριση των εξουσιών, που σε τελευταία ανάλυση, σημαίνει πως η νομοθετική εξουσία νομοθετεί και η δικαστική εξουσία την ελέγχει γι’ αυτά που νομοθετεί. Και οι αποφάσεις της είναι δεσμευτικές για την εκτελεστική εξουσία. Αν κάτι σε αυτήν την τριγωνική σχέση δεν λειτουργήσει, τότε έχουμε αλλοίωση του πολιτεύματος, καθώς το βασικότερο ίσως γνώρισμα του -η διάκριση των εξουσιών- θα έχει ακυρωθεί.

Το γνωστό δόγμα των μαρξιστών, που προσδιορίζει και τον βολονταρισμό τους, πως τα πάντα επικαθορίζονται από την πολιτική, συνιστά άρνηση του πολιτεύματος της αστικής δημοκρατίας. Η πολιτική βούληση περιορίζεται από τους κανόνες της νομιμότητας, εντός των οποίων οφείλει να κινηθεί, διαφορετικά μιλούμε για πλήρη επιβολή της εκτελεστικής εξουσίας επί της δικαστικής που χάνει πλέον την ανεξαρτησία της.

Ο Α. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην επικείμενη συντριβή τους, θα μεθοδεύσουν κάθε τι που θα τους βοηθήσει να παραμείνουν στην εξουσία, γιατί μόνον αυτό τους ενδιαφέρει. Αδιαφορούν αν αυτές οι ραδιουργίες οδηγήσουν και την πατρίδα μας στην καταστροφή.

Για να παραφράσω το γνωστό λατινικό ρητό* «salus SYRIZA supremus lex esto».

*Salus populi suprema lex esto: «υπέρτατος νόμος είναι η σωτηρία του λαού»

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

80 Responses to Ή με την νομιμότητα ή με την ανομία

  1. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    http://www.huffingtonpost.gr/lina-alexiou/post_12691_b_11196774.html?utm_hp_ref=greece

    Η Ανεξάρτητη Αρχή (το ΕΣΡ) γνωρίζει πως το τηλεοπτικό φάσμα, όπως έχει αυτή τη στιγμή «χωρά» δεκαέξι (16) τηλεοπτικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας και εθνικής εμβέλειας, στο μέλλον και περισσότερα.


    Ο λόγος είναι πλέον καθαρός. Τόσο η αντισυνταγματική αχρήστευση του ΕΣΡ όσο και ο περιορισμός των τηλεοπτικών καναλιών στοχεύουν στον απόλυτο έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου από την κυβέρνηση. Η δημιουργία ολιγοπωλίου στην τηλεόραση διευκολύνει αυτόν τον έλεγχο. Ο στόχος αυτός έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση τόσο προς τις αρχές του πλουραλισμού στην πληροφόρηση, όσο και προς τις κοινοτικές οδηγίες που αποτελούν εθνικό δίκαιο.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η zepos λέει:

    Η αντιπολίτευση σύσωμη ΔΕΝ πρέπει να παρασυρθεί από την νέα απάτη του θίασου για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ..Ενώ πολλά μεγαλοστελέχη του ισχυρίζονται στα ΜΜΕ οτι ΜΟΝΟ το αρθρ 2 που αφορά την αφαίρεση αρμοδιότητας αδειοδότησης από το ΕΣΡ κρίθηκε αντισυνταγματικό – μόλις πριν λίγο και ο Φάμελος στον σκαϊ – λες και έχουν διαβάσει το σκεπτικό της απόφασης του Σ.τ.Ε. την ίδια ώρα συγκαλούν σύσκεψη προέδρων για την άμεση συγρότηση του ΕΣΡ που στην ουσία του έχουν αφαιρέσει ολες τις σημαντικές αρμοδιότητες για τις άδειες και του έχουν μείνει μόνο ο έλεγχος της τήρησης των κανόνων που ο νόμος Παππά ορίζει..
    Είναι μια χονδροειδής παγίδα των μισοσαλεμένων και πλήρως αναξιόπιστων συριζανέλων φυσικά. Ευτυχώς το έχουν καταλάβει όσοι σκέπτονται λίγο στην αντιπολίτευση.
    Πρώτα η κατάργηση του νόμου έκτρωμα, μετά να περιμένουν την δημοσίευση του σκεπτικού της απόφασης ώστε να μην κυκλοφορούν οι αρχιψεύτες στα ΜΜΕ και να λένε τα δικά τους για τον νόμο και μετά το ΕΣΡ.
    ΔΕΝ πρέπει να τους αφήσουν να ξεφύγουν από την τρύπα που οι ίδιοι έπεσαν εύκολα…

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αν θέλουν συναίνεση θα φέρουν ένα νόμο σε συνεννόηση με τα κόμματα, θα συγκροτηθει το ΕΣΡ και θα αδειοδοτηθούν Χ κανάλια, ανάλογα με τους ενδιαφερόμενους. Αλλιώς, να μιλάμε πάλι για 4, ας πάνε στο διάολο 🙂

    Οσο για τα ρημάδια τα χρήματα:

    Χ κανάλια * εύλογο τίμημα ανα χρόνο μαζεύονται τα περίφημα 250 εκατ.

    και αντί να έχουμε απολύσεις έχουμε και νέες θέσεις εργασίας, οπότε αυξηση εσόδων κράτους απο φορολογία + ταμείων απο εισφορές

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η physicist λέει:

    Παράπλευρο: βλέπω ότι με αφορμή τα τωρινά αλλά και με κάτι τσακωμούς ανάμεσα στον Υφυπουργό Υγείας και στον Διευθυντή ενός Σταθμού, ο πρώτος χαρακτηρίζεται από τον δεύτερο «ακροδεξιός» και οι πράξεις του «κακοποίηση της Αριστεράς». Όσο θα βαράνε αυτό το βιολί οι δημοκράτες του λεγόμενου και αστικού-δημοκρατικού-κεντροαριστερού-μεταρρυθμιστικού τόξου και τα πασοκοποτάμια εξαπτέρυγα, δεν θα κάνουμε ούτε βήμα μπροστά από άποψη πολιτικής εξέλιξης. Όσο η Αριστερά θα βαφτίζεται αυθημερόν (ακρο-)δεξιά τη στιγμή που δείχνει το φριχτό της πρόσωπο, έτσι ώστε να παραμένει ο όρος «Αριστερά» άμωμος και αθώος σαν την Παρθένο Μαρία, δεν θ’ αλλάξει απολύτως τίποτε. Δεν είναι μόνον ψευδής, ιδεολογικά ανέντιμη και ηθικά κατάπτυστη αυτή η διαρκής αναβάπτιση, έχει και μακροχρόνιες βαριές συνέπειες στην πράξη.

    Ακροδεξιός είναι ο Καμμένος, ακροδεξιός είναι ο Μπαλτάκος, ακροδεξιός είναι ο Καρατζαφέρης. Ο Πολάκης δεν είναι ακροδεξιός, είναι αριστερός.

    Αυτά.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @Physicist
    Συμφωνώ απόλυτα. Αυτό που ονομάζουμε «αριστερά» σήμερα, δεν είναι παρά ένα συνοθύλευμα εξουσιομανών κρατιστών, με απεχθή κοινωνικά πρότυπα, απερίγραπτο ηθικό μειονέκτημα, εμμονικές αναφορές σε προγενέστερους ηρωικούς «αγώνες», βαθιά αντιδημοκρατική νοοτροπία και καμιά απολύτως αίσθηση των συμφερόντων της χώρας. Το να τους χαρακτηρίζουμε πεπλανημένους αριστερούς, είναι μια χάρη που δεν τους ταιριάζει και δεν την αξίζουν.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    «Αυτό που ονομάζουμε «αριστερά» σήμερα, δεν είναι παρά ένα συνοθύλευμα εξουσιομανών κρατιστών, με απεχθή κοινωνικά πρότυπα, απερίγραπτο ηθικό μειονέκτημα, εμμονικές αναφορές σε προγενέστερους ηρωικούς «αγώνες», βαθιά αντιδημοκρατική νοοτροπία και καμιά απολύτως αίσθηση των συμφερόντων της χώρας.»++++

    ΕΞΟΥΣΙΟΜΑΝΙΑ, ΑΥΤΟΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) (ΣΧΕΔΙΟ)

    Αντί προλόγου

    Παρακαλώ τους επιστήμονες ψυχικής υγείας να ασχοληθούν με το θέμα της επικεφαλίδας, γιατί δεν έχω βρει σχετική βιβλιογραφία, οι δε διαπιστώσεις μου είναι εμπειρικές και ατελείς ιδιαίτερα στους μηχανισμούς μεγέθυνσης της συναισθηματικής ανωριμότητας, του πνευματικού (και όχι μόνον) ναρκισσισμού, της εξουσιομανίας και του αλάθητου της πίστης τους που θυμίζει-δυστυχώς- καθολικούς επισκόπους της ιεράς εξέτασης.

    Καλούν κι αυτοί τους πιστούς τους, “τους κολασμένους της γης “, να περάσουν μια ακόμα ζωή-κόλαση γεμάτη πρέπει-νόρμες-πλάνα(με πόνο, αίμα, δάκρυα,..) χωρίς καμιά ελευθερία, χαρά, δημιουργικότητα,… για τον σοσιαλιστικό παράδεισο μετά θάνατον!

    1.Δεν γνωρίζω άλλη χώρα, με τόσα αριστερά “αφεντικά” (επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες) και τόσους δεξιούς εργαζόμενους. Η αιτία ίσως πρέπει να αναζητηθεί στους απογόνους των Βενιζελικών αστών, στην ευρύτατη συμμετοχή όλων των τάξεων στο ΕΑΜ, στην ταύτιση -από τις σκληρές δεξιές κυβερνήσεις μετά το 1944- εαμιτών και κομμουνιστών,
    [….]
    ήδη από την δεκαετία του ’60, η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων κ.λ.π. επιχειρηματιών έχει προοδευτική-αριστερή προέλευση και αποτελεί –πλέον- σημαντικό ποσοστό της μεσαίας τάξης.

    Αυτός είναι ο κλασσικός μηχανισμός αυτοπαγίδευσης : λόγω ικανοτήτων/συγκυριών να γίνεις τελικά, αυτό που θα ήθελες να πολεμήσεις νεότερος. Δεν μπορείς να πολεμήσεις εναντίον του εαυτού σου. Το ξεπερνούν με την σχιζοφρενική ρήση:
    “Άλλο η δουλειά και άλλο η ιδεολογία !!!”

    Πρόσφατα από την Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. ειπώθηκε ότι άλλο η ατομική αντιμετώπιση στην κρίση (λ.χ. απολύσεις σε μια επιχείρηση) και άλλο η κοινωνική προοπτική, δικαιολογώντας μάλλον την μείωση μισθών και τις απολύσεις σε κομματικές επιχειρήσεις…

    2. Ο σταλινισμός είναι η ‘’αριστερή’’ έκφραση του εξουσιασμου και της αυταρχικότητας και -παγκοσμίως -της πιο άγριας. Ο μαρξισμός έχει καταστεί διαχρονικά ‘’στήλη άλατος’’ αντί για διαρκώς ανανεούμενος τρόπος ανάλυσης της κοινωνίας και της βιόσφαιρας. Είναι γνωστή, ακόμα και σήμερα, η αντίδραση του σύγχρονου αριστερού ‘’στελέχους’’ απέναντι στο αυθόρμητο, το ανοργάνωτο, το απρόσμενο : καχυποψία, εκνευρισμός, άρνηση αποδοχής. Ότι δεν ελέγχουν (σχεδιασμός εκ των άνω) το καταστρέφουν και αν δεν μπορούν το συκοφαντούν, οι πιο ευγενείς το αγνοούν. Όλα πρέπει να είναι ελεγχόμενα σε ‘’κουτάκια’’, ‘’φάσεις’’, ‘’στάδια’’. Η κοινωνία πρέπει να λειτουργεί περίπου… σαν τα ταχυδρομεία. Κορυφαίο παράδειγμα η αντίδραση των οργανωμένων μελών της αριστεράς στην αυθόρμητη εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 και η συκοφάντησή της.

    3. H προηγούμενη πολυετής λειτουργία (1945-1974) της πολυδιασπασμένης, από το 1968, αριστεράς σε συνθήκες παρανομίας, υπό το καθεστώς του ‘’δημοκρατικού’’ συγκεντρωτισμού, με μεταβίβαση των εντολών της κεντρικής ηγεσίας(εξουσίας)στα οργανωμένα μέλη της που πρέπει να τις εκτελέσουν με τυφλη εμπιστοσυνη χωρις δικαιωμα λογου με πολυ σοβαρούς κίνδυνους ( βασανιστηρια, μακρόχρονη στέρηση της ελευθερίας τους (εκτόπιση φυλάκιση ή κάθειρξη) και – σε ορισμένες περιπτώσεις -θανατική ποινή) αποτελει ενα παραδοξο.

    Στην περίπτωση του Δημοκρατικού Στρατού, η εξουσία της ηγεσίας ήταν απόλυτη όχι μόνον στα οργανωμένα μέλη, αλλά και στον πληθυσμό της περιοχής που εκάστοτε κατείχε : για υποχρεωτική στρατολόγηση, υποχρέωση τροφοδοσίας του επαναστατικού στρατού από τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής κ.λ.π.

    4. Παγκοσμίως, παρόμοια ισχύουν και στις περισσοτερες οργανώσεις επαναστατικής βίας. Η παρανομία που συνεπάγεται η οργάνωση ένοπλης βίας καταστρέφει την ελεύθερη συζήτηση για τα λαϊκά προβλήματα αφού εξαναγκάζει την δημοσίευση των θέσεων-μανιφέστου της οργάνωσης. Εντός της οργάνωσης, που έχει στρατιωτική μορφή, συχνά καταστρέφει και την δημοκρατική έκφραση σε βάρος της απόλυτης εξουσίας και του αλάθητου της ηγεσίας, μεγεθύνει την αυθαιρεσία και -ενδεχομένως- πυροδοτεί η οδηγεί στην παραφροσύνη.
    […]

    Μα κι Γαλλοι αριστεριστες κατάφεραν τελικά να επιβληθούν σ’ αυτή την κοινωνία που αρχικά ήθελαν να καταστρέψουν
    […]
    5. Τα παραπάνω, έχουν ως αποτέλεσμα, ακόμα και σήμερα, αλλοίμονο και για πολλά ‘’στελέχη’’ της ανανεωτικής αριστεράς (δηλ. ως μέσος όρος) την μυστικοπάθεια σε βαθμό ‘’συνωμοτικότητας’’, την έλλειψη επαφής με τις ‘’πλατιές μάζες’’ και την κρυφοσταλινική- «κρατικίστικη»-γραφειοκρατική αντίληψη επιβολής γνώμης, σχεδόν για τα πάντα.

    6. Εξάλλου οι μακρόχρονες επενδύσεις που έχουν κάνει οι εξουσιομανείς γραφειοκράτες πρέπει να αποδίδουν αποτελέσματα αποκλειστικά σε έναν στενό κύκλο, στον οποίο δύσκολα γίνονται αποδεκτοί οι άλλοι, οι διαφορετικοί . Επομένως δεν πρέπει να απορούμε που τα ‘’στελέχη’’ του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ απαρτίζονται κυρίως από πρώην επαγγελματικά στελέχη του ΚΚΕ, καθώς και δημόσιους (κατ΄ ευφημισμόν) υπάλληλους –συνδικαλιστές του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσωτερικού.

    7.Υπάρχουν παραδοσιακά και ελάχιστοι «ταξικοί αποστάτες» , που ασχολούνται με το hobby (συγνώμην λειτούργημα) της πολιτικής, όπως οι κυρίες της μεγαλοαστικής τάξης με τις αγαθοεργίες, που μας κάνουν την χάρη να μας… δίνουν σημασία, να ‘’παίζουν΄’’ με τις ιδέες και την ανάδειξη ‘’στελεχών’’ όπως οι γόνοι της βρετανικής μεγαλοαστικής τάξης .Και στην αριστερα (ανθρώπινο είναι) παρουσιάζονται σημαντικά φαινόμενα παρεοκρατιας και νεποτισμού (γόνοι αριστερών που συνεχίζουν την συνδικαλιστική- πολιτική πορεία των γονιών τους)

    8. Λίγοι πραγματικά εργαζόμενοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες κατόρθωσαν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πρώτη γραμμή της Ανανεωτικής Αριστεράς, γιατί οι πρώτοι θα έχαναν την δουλειά τους και οι δεύτεροι θα έκλειναν την επιχείρησή τους ή -λιγότερο σύνηθες- απορροφήθηκαν από το επάγγελμα τους, αρκετοί χρησιμοποιώντας αρχικά και το ‘’λογότυπο του αριστερού’’ (άρα καλού και ηθικού) και στη συνέχεια κάνοντας ‘’κριτική υποστήριξη’’ (διάβαζε δουλειές ) στο ΠΑΣΟΚ.

    Παρομοίως, οι φιλελεύθεροι (ΚΚΕ εσ. κ.λ.π.) και οι “σταλινικοί” (KKE, EKKE, κ.λ.π.) δραστήριοι “αριστεροί” φοιτητές- συνδικαλιστές, της γενιάς του πολυτεχνείου και επέκεινα, όταν αποφοίτησαν, διψασμένοι για εξουσία, ενσωματώθηκαν στο κυρίαρχο δικομματικό σύστημα, χρησιμοποιώντας (οι πρώτοι ήδη από το 1981, οι δεύτεροι με χρονική υστέρηση 8 ετών) τις οργανωτικές τους ικανότητες σε διαχείριση ανθρώπων και χρημάτων, αφού ούτως ή άλλως, η συνδικαλιστική και πολιτική δράση συνίσταται κυρίως στην διαχείριση των αντίστοιχων κοπαδιών “ψηφοφόρων” δημοσίων υπαλλήλων /υπαλλήλων ΔΕΚΟ με ανταλλάγματα υψηλούς σχετικά μισθούς για την ελάχιστη παραγωγή έργου.

    9. Και διατυπώνω τα ερωτήματα :

    Μήπως η εξουσιομανία προυπηρχε στους “ηγετίσκους” και μεγεθύνθηκε από την ενασχόληση με την πολιτική με ψυχολογικούς μηχανισμούς-χειρισμούς των μελών τύπου agitatsia-propaganda (αφορά κόμματα και πολιτικές οργανώσεις όλων των ιδεολογιών );

    Απ. Ναι, στις περισσότερες περιπτώσεις ατόμων της μεσαίας-ανώτερης τάξης που βρήκαν πρόσφορο έδαφος να αναπτύξουν τις φιλοδοξίες τους.

    Όχι, στις περιπτώσεις ατόμων ταπεινής καταγωγής, που η δύναμη που απέκτησαν με την ενασχόλησή τους με τα κοινά, εκτόνωσε το σύμπλεγμα κατωτερότητάς τους που μεταλλάχθηκε σε αρρωστημένο πάθος για δύναμη, εξουσία και οργιώδη πλουτισμό. Όπως είχε πει και ένας γνωστός μου πασόκος:” Ήρθε η ώρα να φαν οι πεινασμένοι.”

    Είναι επάγγελμα η ενασχόληση με την πολιτική σ’ ένα αριστερό κόμμα ;

    Παραδοσιακά γιατί κάποιος δεν μπορεί να εκλεγεί ελεύθερα στα όργανα αριστερών κομματικών φορέων χωρίς εμπόδια και κρυφούς αποκλεισμούς, λόγω κομματικών ‘’μηχανισμών’’ , ‘’αυλών’’ και ‘’επετηρίδων’’ ;

    Πρέπει να είναι διαρκής και επί δεκαετίες η ενασχόληση με την πολιτική σ’ ένα αριστερό κόμμα ή πρέπει να υπάρχει διαρκής, ανοικτή ανανέωση προσώπων και ιδεών και όχι κυκλική εναλλαγή των ίδιων προσώπων ;

    Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν αυτά ;

    Είναι προφανώς επιθυμητό, κάποιος που διακρίνεται από τις επαγγελματικές του ικανότητες, το ήθος του και την εν γένει πορεία του και γνωρίζοντας την κοινωνία εργαζόμενος, εφόσον το επιθυμεί, να εκτίθεται αρχικά ελεύθερα ως υποψήφιος στον συνδικαλιστικό του φορέα και στη συνέχεια –αν πάλι το επιθυμεί- στα όργανα κομματικών φορέων .

    10. Όλες αυτές οι πρακτικές (εξουσιομανείς αρχηγοί, ψυχολογικός χειρισμός-στρατολόγηση, φανατισμός, μαζί με τους παρελθόντες/πρόσφατους και μέλλοντες ‘’καυγάδες’’ δεν αρμόζουν σε ώριμες προσωπικότητες).

    Πικραίνουν τόσο τα λίγα πια εγγεγραμμένα μέλη αριστερών κομμάτων και απωθούν τους σκεπτόμενους ανέντακτους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες και τελικά την ίδια την κοινωνία, που αμήχανα αντιλαμβάνεται ότι τουλάχιστον πολιτικά (γιατί πολιτιστικά υπάρχει κάποια ελπίδα ακόμη στην αριστερά) η ανανεωτική αριστερά όπως δομήθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ΣΥΝ και τις ‘’συνιστώσες’’ και πρόσφατα την ΔΑ, δεν διαφέρει και πολύ από το διεφθαρμένο μας πολιτικό σύστημα που υποτίθεται ότι καταγγέλλει και θέλει να ανατρέψει /αλλάξει/ μεταρρυθμίσει.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Αλικη λέει:

    Συμφωνω απολυτα, Φυσικέ.

    Οσο θα πλανάται η εννοια της Αριστεράς ως μιας υπερβατικής οντοτητας θετικά σημασίοδοτημενης, της οποιας οι παρούσες αθλιότητες αποτελουν παραχάραξη, τοσο θα υφίσταται ο κινδυνος να την επικαλεστεί ο επόμενος δημαγωγός απατεώνας ως σωτηρια λυση.

    Η Αριστερα ειναι αυτο ακριβως που βλεπουμε. End of story!

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η physicist λέει:

    Αλίκη, ζηλέυω (μεταξύ άλλων) την εκφραστική σου δεινότητα και νομίζω στο έχω ξαναπεί. Θα αισθανόμουν μειονεκτικά αλλά με σώζει η Τοπολογία. 😉

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @ΑΦ
    Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυσή σου. Είχε πάρει κάποτε το μάτι μου ένα βιβλίο σχετικά με την ψυχολογική ερμηνεία της κομματικής ένταξης που φτάνει την ολοκληρωτική απορρόφηση της προσωπικότητας από τον κομματικό μηχανισμό αλλά δεν το ξαναείδα. Σίγουρα δεν είναι συνιστώμενο ανάγνωσμα για κομματικά στελέχη!
    Κάτι άλλο που έχω παρατηρήσει, είναι η βαθμιαία διολίσθηση σε αυταρχικές ως καθαρά σταλινικές αντιλήψεις πολλών από αυτούς που εντάσσονται σε ένα δήθεν πλουραλιστικό πολιτικό σχήμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από το ιδεολογικό και πολιτικό προφίλ που προέβαλαν για την ένταξή τους. Φαντάζομαι ότι η κυρία Γεροβασίλη, πριν από αρκετά χρόνια θα ήταν βέβαια και τότε μια γλωσσοκοπάνα, που όμως θα αντιδρούσε σα να την είχε τσιμπήσει σφήκα αν κάποιος της προέβλεπε ότι κάποια στιγμή θα κατηγορούσε με τέτοια σκαιότητα το ΣτΕ για κάποια απόφασης του.
    Τελικά όπως πάντα, είναι Δημοκράτες εναντίον ολοκληρωτικών αντιλήψεων.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Mitsos λέει:

    Ακροδεξιός είναι ο Καμμένος, ακροδεξιός είναι ο Μπαλτάκος, ακροδεξιός είναι ο Καρατζαφέρης. Ο Πολάκης δεν είναι ακροδεξιός, είναι αριστερός.

    Αυτά.

    Φυσικέ όταν έχεις ένα κράτος υπό πλήρη διάλυση το οποίο είναι κάτω από πλήρη υποτέλεια και εθελοντικά υπέγραψε ότι παραδίδει για δεκαετίες την εθνική του υπόσταση το να μιλάς για δεξιά και αριστερά σήμερα, όταν έχει καταρεύσει ο υπαρκτός εδώ και δεκαετίες, είναι εκ του πονηρού. Οποιος λοιπόν επιδιωκει να ρίχνει τη μπάλα στο ζήτημα δεξιά αριστερά το κάνει διότι επιδιώκει να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από το να καταλάβει πώς έφτασε η χώρα εδώ. Πώς η χώρα έφτασε να χάσει 40 χρόνια εξέλιξης και σήμερα να είναι ο παρίας της Ευρώπης. Πώς η χώρα που έπαιρνε βραβεία από τον ΟΟΣΑ πριν το 74 έφτασε σήμερα να μην μπορεί να δανειστεί ούτε σέντς στις χρηματαγορές που σφύζουν από χρήμα και δεν έχουν τι να το κάνουν.

    Οι κύριοι αυτοί αποτελούν συνέχεια μιας πολιτικής που ξεκίνησε το 74, έφερε τη χώρα εκεί που την έφερε το 2010 και συνεχίζει να τη βυθίζει στο βούρκο. Και πολύ φοβούμαι ότι επειδή η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια έφτασε να είναι η δεύτερη χώρα σε ανάπτυξη μετα την Κίνα, στο τέλος θα την καβαλήσει. Αν θες την ταπεινή μου γνώμη, οι κύριοι αυτοί είναι οι παραπονούμενοι του πολυτεχνείου. Αυτοί που αντί να πάνε στο ΠΑΣΟΚ φτιάξανε ένα κομματίδιο και φάγανε και αυτοί αλλά μικρότερη μερίδα. Τωρα λοιπόν που ηρθανε με τα καραγκιοζηλίκια και το θέατρο στην εξουσία θα φάνε οι περισσότεροι μέχρι να εξασφαλίσουν και τα δισέγγονά τους. Τα υπόλοιπα περί δεξιοαριστεράς ας τα αφήσουμε στην άκρη. Η Ελλάδα από το 74 και μετά δεν έχει ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Εχει κάτι κομμάτια κρέατα που το μόνο που τους απασχολεί είναι πώς θα πλουτίσουν και μόνο εις βάρος του κρατους είτε ως κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες που μιλανε για φιλελευθερισμό, είτε ως φιλάνθρωποι που διαχειρίζονται ΜΚΟ και μιλάνε για το σοσιαλισμό ενώ κατά βάθος τους αρέσει ο καπιταλισμός πάρα παρα πολύ και το μόνο που κάνουν κουβαλώντας εδώ τον κάθε πικραμένο είναι να εξυπηρετούν τους πρώτους οι οποίοι σε λίγο θα βρίσκουν εργάτες με μεροκάματο 5 ευρώ την ημέρα.

    Η αριστερά υπήρξε μία, ο επαναστατικός σοσιαλισμός και απέτυχε για πολλούς λόγους που λίγο έχουν να κάνουν με την ιδεολογία. Η ΕΣΣΔ προδόθηκε εκ των έσω και τη διάλυσε ένας ο οποίος όταν έφτιαξε κόμμα και ζήτησε την ψήφο του ρωσικού λαού, έλαβε 2%. Ολοι οι Ρώσοι ανεξάρτητου ιδεολογίας και πορτοφολιού τον κύριο αυτό τον θεωρούν προδότη. Δεν εκτελεστηκε. Επέλεξε όταν καταλαβε ότι κινδυνεύει να εγκαταλείψει τη Ρωσία και να ζήσει σε μια έπαυλη στη Φινλανδία διαφημιζοντας πιτσαρίες. Ο Σοσιαλισμός μπορούσε να υπάρχει ακόμα αν είχε μετασχηματιστεί και αν άφηνε σιγά σιγά μερίδα επαγγελμάτων στην ελεύθερη αγορά. Δεν υπήρχε κανένας λόγος ένας κουρέας να είναι δημόσιος υπάλληλος. Υπήρχε όμως σημαντικός λόγος οι ρωσικές πετρελαοπηγές να είναι κρατικές και πάνω στη φασαρία τις άρπαξε ο Αμπράμοβιτς. Αυτά επιδιωκε ο Γκορμπατσώφ, τα κατάφερε κόντεψε να διαλύσει τη Ρωσία, αλλά η Ρωσία αναγεννάται από την τέφρα της και έχει πολύ μέλλον μπροστά της ακόμα και αν της επιτεθούν οι Ευρωπαίοι για άλλη μια φορά. Ο στρατηγός Μοντγκομερυ έλεγε ότι είναι μια χώρα που δεν κατακτιέται στρατιωτικά. Αν ήττηθει θα ήττηθει στο πεδίο της οικονομίας και της πολιτικής. Και σημερα όποιος πάει να παίξει με τη Ρωσία θα εκπλαγεί δυσάρεστα.

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ακροδεξιός είναι ο Καμμένος, ακροδεξιός είναι ο Μπαλτάκος, ακροδεξιός είναι ο Καρατζαφέρης. Ο Πολάκης δεν είναι ακροδεξιός, είναι αριστερός.»

    Φυσικέ, μία μικρή τροποποίηση, αν μου επιτρέπεις,

    Ακροδεξιός είναι ο Καμμένος, ακροδεξιός είναι ο Μπαλτάκος, ακροδεξιός είναι ο Καρατζαφέρης, ακροδεξιός είναι ο Γεωργιάδης, ακροδεξιός είναι ο Βορίδης. Ο Πολάκης δεν είναι ακροδεξιός, είναι ακροαριστερός.

    Βαζω το πρώτο συνθετικό ‘ακρο-‘ στον Πολάκη γιατί αυτό ακριβώς είναι, ακροαριστερός. Και επιπλέον, γιατί παρατηρώ μία τάση τώρα τελευταία να χαρακτηρίζεται ως ‘αριστερό’ οτιδήποτε βρίσκεται αριστερότερα της κεντροδεξιάς (και ενίοτε ακόμα και η κεντροδεξιά δεν γλυτώνει τα σκάγια) από διάφορα παρτάλια της δεξιάς και της άκρας δεξιάς.
    (Για την αποφυγή άσκοπων παρεξηγήσεων, με τα παραπάνω δεν υπονοώ κάτι σε σχέση με σένα.)

    Αυτά.

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η physicist λέει:

    Κανένα ζήτημα, ΔΠ, δεν υπάρχει παρεξήγηση. Δεν ξέρω μόνο πώς ακριβώς αποφασίζουμε για το πρώτο συνθετικό, δηλ. το ακρο-οτιδήποτε. Ο Πολάκης αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός, και το ίδιο ισχύει για το σύνολο, θα έλεγα, των κομματικών στελεχών του Σύριζα. Ακροαριστερούς λέμε συνήθως κάτι μπάχαλους με μολότωφ και τους θεωρητικούς τους υποστηρικτές. Πού μπαίνει το όριο και πώς;

    Ξέρω ότι το όριο είναι ασαφές και δεν ζητάω αυστηρά κριτήρια αλλά ορισμένα σημεία αναφοράς ή αδρά κριτήρια, αν θες, με τα οποία κρίνεις εσύ κι αποφασίζεις, ας πούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι το ύφος, είναι το ήθος, είναι στοιχεία του πολιτικού προσανατολισμού; Πες αν θες.

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η physicist λέει:

    Δηλαδή μου μοιάζει (χωρίς ίχνος μομφής, τονίζω) να υποπίπτεις στο αμάρτημα που επέρριπτες κάποτε στον άφτερ: όπως εκείνος έλεγες ότι εφάρμοζε έναν ιδιότυπο ορισμό της Αριστεράς, δείχνεις να εφευρίσκεις έναν ιδιότυπο ορισμό της ακροαριστεράς, που περικλείει ανθρώπους οι οποίοι όχι μόνο στον αυτοπροσδιορισμό τους αλλά και στην αντίληψη του 90% των ανθρώπων λέγονται αριστεροί.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Φυσικέ ως αριστεροί αυτοπροσδιορίζονται, για παράδειγμα, και πολλοί στην ΔΗΜΑΡ. Θεωρείς ότι αυτοί πολιτικά ταυτίζονται με τον Πολάκη? Εγω νομίζω πως όχι.

    Ως ακροαριστερό εννοώ τον ριζοσπάστη αριστερό, που επιθυμεί την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και την αντικατάστασή του με ένα άλλο όπου το κράτος θα παίζει ένα πρωτεύοντα ρόλο, υποκαθιστώντας τις δυνάμεις της αγοράς. Ο Πολάκης, με βάση όλη την πολιτική του διαδρομή μέχρι τώρα, ανήκει σε αυτό ακριβώς τον χώρο – παλιά στην ΚΝΕ μετά στο ΝΑΡ (από το ’80 ως το ’10), αν δεν κάνω λάθος έκανε και ένα πέρασμα από ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και από το ’12 στον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί απολύτως βάσιμα να χαρακτηριστεί ως ακροαριστερός.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «(από το ’80 ως το ’10)»

    από το ‘89 ως το ’10

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η physicist λέει:

    Καταλαβαίνω τι λες, ΔΠ, αλλά στην ελληνική, τουλάχιστον, Αριστερά, η κατηγορία του αριστερού που δεν επιθυμεί την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και την αντικατάστασή του με ένα άλλο όπου το κράτος θα παίζει ένα πρωτεύοντα ρόλο, υποκαθιστώντας τις δυνάμεις της αγοράς είναι ισχνή μειοψηφία και θεωρείται από τους υπόλοιπους (αριστερούς) πουλημένος λακές των βιομηχάνων ή κάτι παρόμοιο. Επίσης, η αμφισβήτηση τους καπιταλισμού ή/και της αγοράς, καθώς και η επιδίωξη της αντικατάστασής τους από κάτι άλλο δικαιότερο είναι επιδίωξη η οποία σχεδόν ανήκει στον ορισμό της Αριστεράς διεθνώς.

    Καταλαβαίνω, επαναλαμβάνω, τους λόγους για τους οποίους η αριστερή ιδεολογία συνδυασμένη με ορισμένα χαρακτηριστικά νεοέλληνα κνιτοπασόκου-αυριανιστή-νεάντερταλ είναι τόσο αποκρουστικός συνδυασμός που τη λές «ακροαριστερά» για να τη διαχωρίσεις από τους αξιοπρεπείς ανθρώπους με αριστερό προσανατολισμό αλλά φοβάμαι ότι την κοινή χρήσης ενός όρου την καθορίζει το οξύ μέγιστο της κανονικής κατανομής και όχι οι ουρές της.

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η δεξιος λέει:

    Κανονική αριστερά είναι όσον αφορά τις περιπέτειες με το ΣτΕ.Η κανονική αριστερά,όχι κάποια ακανόνιστη κάνει διάκριση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην εξουσία.Η εξουσία νοείται ως ο συνολικός έλεγχος της χώρας που δεν τον έχουν με την απλή ανάδειξη σε κυβέρνηση ενώ η ιδέα της διάκρισης των εξουσιών σε εκτελεστική,νομοθετική και δικαστική απορρίπτεται ως εφεύρημα και προκάλυμμα μιας ενιαίας εξουσίας της άρχουσας τάξης.
    Κατά συνέπεια οι αντιδράσεις στην απόφαση του ΣτΕ είναι αυτές κανονικών αριστερών και όχι κάποιων παράξενων αιρετικών και μέσα στην πολιτική φιλοσοφία της αριστεράς.

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η δεξιος λέει:

    @ physicist

    Yπάρχει ιστορική διαφορά μεταξύ υπόλοιπης Ευρώπης και Ελλάδος.Στην υπόλοιπη Ευρώπη αριστερά υπήρχε ΠΡΙΝ από τη ρωσική επανάσταση.Τα σοσιαλιστικά κόμματα του 19ου αιώνος μετά το 1917 διεσπάσθησαν σε σοσιαλιστικά που απέρριψαν τον λενινισμό και κομμουνιστικά που τον δέχθηκαν.Αλλά είχαν όλα κοινό παρελθόν ως αριστερά και εθεωρείτο φυσιολογικό να λέγονται αριστερά και κατόπιν.
    Στην Ελλάδα η αριστερά ΓΕΝΝΑΤΑΙ ως παράταξη από τη ρωσική επανάσταση και ήταν αποκλειστικά κομμουνιστική.Για να υπάρξει κόμμα σοβαρής απήχησης που να ονομάζεται σοσιαλιστικό πρέπει να φθάσουμε στο 1974 με το ΠΑΣΟΚ.Ο Ανδρέας αποκαλεί το κόμμα του αριστερό αλλά λόγω συνηθείας παρά τις θέσεις του για πολλούς δεν είναι παρά η εξέλιξη των κεντρώων και έτσι πάντως το εκλαμβάνει πολύς κόσμος.Ακόμη και ο ίδιος ο Ανδρέας αισθάνεται την ανάγκη να αποκαλεί τους κομμουνιστές «παραδοσιακή αριστερά».Δέχεται δηλαδή ότι στην Ελλάδα παραδοσιακά αριστεροί είναι μόνον οι κομμουνιστές και διεκδικεί ότι αυτός είναι κάτι νέο.
    Από τότε φυσικά έχουν παρουσιασθεί πολλά σχήματα,η γενεαλογία όμως παραμένει.Η ΔΗΜΑΡ που αναφέρθηκε είναι μετεξέλιξη της ΕΑΡ,δηλαδή του ΚΚΕεσωτ.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η physicist λέει:

    Δεξιέ, το ΠΑΣΟΚ το έχω καταγράψει σαφέστατα ως κόμμα που κείτο (τουλάχιστον επί ΑΓΠ) στο αριστερό πεδίο της πολιτικής αρένας, κάτι που τεκμηριώνεται από τη ρητορεία του, τις αρχές του αλλά και την τοποθέτησή του γεωπολιτικά κατά την περίδο του Ψυχρού Πολέμου, όπου το δίπολο ΗΠΑ-ΕΣΣΔ ταυτιζόταν πρακτικά με το δίπολο αριστερά-δεξιά.

    Αυτά για κείνη την εποχή, για σήμερα τα πράγματα έχουν λαλήσει, χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Η αυτοπροσδιοριζόμενη ως αβανγκάρντ της αριστεροσύνης είναι στις ΗΠΑ και το ίνδαλμα της παραδοσιακής δεξιάς κυβερνά στη Ρωσία μαζί με έναν περίγυρο από πρώην απαράτσικ της κομμουνιστικής ΕΣΣΔ. Τα μπλοκ των παλιότερων δεξιών και αριστερών του Ψυχρού Πολέμου έχον γίνει κομμάτια κι έχουν διασπαρεί εδώ κι εκεί, ενώ ακόμα και τα παραδοσιακά κριτήρια αριστεροσύνης που ανέφερε και ο ΔΠ παραπάνω έχουν χάσει σημαντικά σε εγκυρότητα. Ότι θα έφτανε μια μέρα όπου η Αριστερά [*] θα συντασσόταν με τους ισλαμιστές αντάρτες της «μετριοπαθούς Αλ Κάιντα», τις ΗΠΑ και την ΕΕ στο Χαλέπι ενώ την ίδια στιγμή η Δεξιά θα έπαιρνε το μέρος του Ασσάντ και του Πούτιν, δεν το φανταζόμουν [**].

    [*] Εννοώ: η κυριαρχούσα στα ΜΜΕ και την ευρεία προβολή εκδοχή της Αριστεράς.

    [**] Πολλοί αριστεροί άνθρωποι καθώς επίσης και πολλοί ανθρωποι από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα προτιμούν τον Ασσάντ, όπως επίσης και αντίστροφα. Στη βάση, τα πράηματα είναι ανάμεικτα και ασαφή, αναφέρομαι στις ηγεσίες, όχι στον κόσμο.

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Είναι σωστή η επισήμανσή σου Φυσικέ στην πρώτη παράγραφο, δεν διαφωνώ (σχόλιο 17:26).

    Παρόλα αυτά, αυτό που ήθελα να καταδείξω με το δικό μου σχόλιο είναι ότι θεωρώ εσφαλμένη την τάση να τα βάζουμε όλα σε ένα καλούπι διαγράφοντας τις όποιες διαφοροποιήσεις (οι οποίες ενίοτε είναι σημαντικές), και να τα αντιμετωπίζουμε κατόπιν ως κάτι το ενιαίο και αδιαφοροποίητο (π.χ, αριστερός ο Πολάκης, αριστερός και ο Χατζησωκράτης της ΔΗΜΑΡ, αρα είναι το ίδιο. Δεν είναι όμως το ίδιο, αυτό προσπαθώ να πω).

    (Και παρόμοια πράγματα ισχύουν φυσικά και για τον όρο ‘Δεξιά’.)

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Ο/Η Νίκος Π λέει:
    28 Οκτωβρίου 2016 στο 15:10

    Αναλογα ισχυουν για τους μεγαλοσυνδικαλιστες και τους πολιτικους των αλλων παραταξεων, αφαιρωντας την ιδεολογικη καλυψη ή αντικαθιστωντας την «αριστερη» διαχειριση με τον «φιλελευθερισμο» που απευθυνεται σε μικρο ποσοστο υπερπλουσιων, πλουσιων και ευπορων.

    Μονον η δημοσιευμενη περιουσιακη κατασταση σχεδον ολων των βουλευτων/ευρωβουλευων το εχει αποδειξει ηδη απο το 2009. Εχουν πολλαπλασια περιουσια απο τον μεσο ελληνα.

    Τα ερωτήματα παραμενουν για τους ηγετες και “ηγετίσκους” ολων των ιδεολογιων :

    Μήπως η εξουσιομανία προυπηρχε στους “ηγετίσκους” και μεγεθύνθηκε από την ενασχόληση με την πολιτική με ψυχολογικούς μηχανισμούς-χειρισμούς των μελών τύπου agitatsia-propaganda (αφορά κόμματα και πολιτικές οργανώσεις όλων των ιδεολογιών );

    Απ. Ναι, στις περισσότερες περιπτώσεις ατόμων της μεσαίας-ανώτερης τάξης που βρήκαν πρόσφορο έδαφος να αναπτύξουν τις φιλοδοξίες τους.

    Όχι, στις περιπτώσεις ατόμων ταπεινής καταγωγής, που η δύναμη που απέκτησαν με την ενασχόλησή τους με τα κοινά, εκτόνωσε το σύμπλεγμα κατωτερότητάς τους που μεταλλάχθηκε σε αρρωστημένο πάθος για δύναμη, εξουσία και οργιώδη πλουτισμό.

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η physicist λέει:

    … θεωρώ εσφαλμένη την τάση να τα βάζουμε όλα σε ένα καλούπι διαγράφοντας τις όποιες διαφοροποιήσεις …

    Βεβαίως, σωστό αυτό.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Η αυτοπροσδιοριζόμενη ως αβανγκάρντ της αριστεροσύνης είναι στις ΗΠΑ»

    Πλάκα κάνεις έτσι? Η Κλίντον είναι φουλ κεντροδεξιά, νεοφιλελεύθερη δεξιά την χαρακτηρίζουν οι εκεί αριστεροί (και ως προς αυτό έχουν πολλά επιχειρήματα υπερ της θέσης τους). Καμία σχέση με αριστερά ή ακόμα και κεντροαριστερά. Οπότε αυτά τα περί «αυτοπροσδιοριζόμενης ως αβαντγκαρντ της αριστεροσύνης» δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ο αριστερός (κεντροαριστερός, για την ακρίβεια) ήταν ο Σάντερς (και ο Τράμπ ο ακροδεξιός).

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η physicist λέει:

    Ε; Πού κάνω πλάκα; Ο όρος η αυτοπροσδιοριζόμενη ως αβανγκάρντ τις αριστεροσύνης δεν αναφέρεται στην κ. Κλίντον αλλά ακριβώς στην (αυτοπροσδιοριζόμενη ως) αβανγκάρντ της αριστεροσύνης: στα Πανεπιστήμια, στις δεξαμενές σκέψης, στον ακτιβισμό, σε οργανώσεις με οικονομική ισχύ. Την αριστερή ατζέντα στον Δυτικό κόσμο σήμερα την καθορίζει μια αβανγκάρντ που δρα κυρίως στις ΗΠΑ.

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η physicist λέει:

    Πρόκειται για καθαρή παρεξήγηση, ΔΠ, επειδή ο όρος «αβανγκάρντ» είναι γραμματικώς γένους θηλυκού. Ξαναδιάβασε την πρόταση υποθέτοντας ότι είτε η αβανγκάρντ είναι γένους αρσενικού/ουδετέρου είτε ότι στη θέση της κ. Κλίντον ήταν υποψήφιος γένους αρσενικού και θα δεις ότι η παρεξήγηση αίρεται αμέσως.

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    A, λάθος μου, νόμισα ότι αναφερόσουνα στην Κλίντον.

    Αλλά και αυτό που λες για τα πανεπιστήμια δεν είναι απολύτως σωστό. Υπάρχουν μεν τέτοιες οργανώσεις και δεξαμενές σκέψεις φυσικά αλλά δεν έχουν την δύναμη που τους αποδίδεις, είναι αρκετά πιο αδύναμες. Και επιπλέον, η όποια επίδραση τους γίνεται αισθητή μάλλον περισσότερο εκτός των ΗΠΑ παρά εντός.

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Θέλω να πω, τα ξανασυζητάγαμε αυτά άλλωστε και τις προάλλες, πολύ πιο ισχυρή επίδραση έχει μία κακώς εννοούμενη πολιτική ορθότητα στην Γερμανία παρα στις ΗΠΑ.

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η physicist λέει:

    ΟΚ, το λύσαμε το γλωσσικό. 🙂

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της επιρροής, λέω να δεχτούμε ότι έχεις δίκιο γιατί δεν είναι εύκολα μετρήσιμη η επιρροή και θα χαθούμε στις μαντεψιές. Δεν κολλάω όμως στην επιρροή καθαυτή όσο στον προσδιορισμό της ατζέντας που βγαίνει προς τα έξω μέσω των ΜΜΕ και των θεωρούμενων ως κανονιστικών μηχανισμών της κουλτούρας. Το αν αυτά εδώ έχουν (ήδη) βρει απήχηση στον λαό είναι σημαντικό θέμα αλλά όχι καθοριστικό για το επιχείρημά μου.

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η physicist λέει:

    Μπορεί, μπορεί να είναι γερμανική παλαβομάρα, ΔΠ, και μακάρι να είναι μόνο γερμανική παλαβομάρα, τι να σου πω …

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η zepos λέει:

    Γιορτάζουν την επέτειο της μούτζας …

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η Mitsos λέει:

    O σημερινός Συριζα είναι μετεμψύχωση ενός πεθαμένου ΠΑΣΟΚ. Η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών και παρατρεχάμενων είναι πασοκια όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων που του απέμειναν. Τώρα πώς μερικοί βγάζουνε το Συριζα αριστερό κόμμα είναι απορίας άξιον. Μάλλον από ό,τι φαίνεται δουλεύει καλά η προπαγάνδα. Ολες οι φράσεις που εκστομίζονται από τα στελέχη του και από τον Τσίπρα, ξεκινάνε πάντα με τη λέξη αριστερά. Και η επανάληψη είναι η βασική αρχή πάνω στην οποία βασίζεται η προπαγάνδα.

    Για μένα η λέξη αριστερά δεν λέει απολύτως τίποτα ούτε έλεγε ποτέ. Για αυτό έπρεπε να συνοδεύεται με έναν επιπλέον προσδιορισμό που έμπαινε μπροστά. Ριζοσπαστική αριστερά, Αριστερά της Οικολογίας και των Κινημάτων, Δημοκρατική Αριστερά, Κομμουνιστική Αριστερά, Αντικαπιταλιστική Αριστερά, Αριστερά του τρίτου δρόμου.. Γενικά του κώλου τα εννιάμερα Αριστερά η οποία μας κατσικώθηκε, διαλύει την Ελλάδα, σε λίγο θα αναγκαστεί να κάνει επιστράτευση εκεί που έφερε την Ελλάδα με τα μιλιούνια Τζιχαντιστών που κουβάλησε εδώ, και τότε θα δούμε τα ωραία όταν η χώρα θα γίνει Συρία.

    Η παρέλαση δεν ξέρω αλλά μου φάνηκε πολύ διαφορετική από άλλες φορές. Υπάρχουν δηλώσεις πρώην στρατηγών που τα λένε απέξω απέξω ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για επίθεση, ο Τσίπρας πάει στον Αη Στράτη με τον Τζερόνιμο σαν καλά φιλαράκια, την ώρα που ο Φίλης κάνει ό,τι μπορεί για να καταργήσει τα θρησκευτικά και την προσευχή στα σχολειά. Γενικώς κάτι δεν μου πάει καλά στο όλο σκηνικό σήμερα και πολύ φοβούμαι ότι σύντομα θα κληθούμε στα όπλα. Μακάρι να πέφτω έξω αλλά η μύτη μου από καιρό πιάνει τη μυρωδιά του μπαρουτιού.

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, ευχαριστώ πολυ!

    Δυστροπε, εχω την εντύπωση οτι απονεμεις το τίτλο του ακροαριστερου με βασικό κριτηριο το ύφος και το ήθος (βλ. Πολάκη), κατι που κατανοώ απολυτα.

    Σε ο,τι αφορά ομως τις προγραμματικές επιδιώξεις η Αριστερα ειναι μια: η παράταξη που εχει ως προγραμματικό στόχο την μετάβαση της κοινωνίας στον σοσιαλισμό.
    Η διαφοροποίηση έγκειται στον τροπο της μετάβασης αυτης -αν θα ειναι ειρηνικός (βλ την πάλαι ποτε Ανανεωτική Αριστερα (μήτρα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ) η αν θα γινει με επαναστατικές διαδικασίες -λέμε τωρα- (βλ ΚΚΕ).

    Οποτε, η πολιτικη τοποθέτηση απεναντι στην Αριστερα, αν αφαιρέσει κανεις συμπάθειες και αντιπάθειες απεναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν μπορει παρα να αναφερεται σε αυτη την βασική στόχευση: δηλαδη, αν επιθυμεί κανεις για τον εαυτο του και τη χώρα του ενα τετοιο καθεστώς.

    ΥΓ: ΧΑρακτηριστικο παράδειγμα ο Λεωνιδας Κυρκος. Καθολα σεβαστό, ηθικό και άξιο τιμής πρόσωπο. Δεν έπαυε ομως να ειναι κομμουνιστής (με ανθρώπινο πρόσωπο, κλπ).
    Ανεξάρτητα απο την συμπάθεια και τον σεβασμό προς το πρόσωπο του, θα ασπαζόταν κανεις το ιδανικό του πρότυπο (σοσιαλισμό); Εγω, πάντως, οχι.

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Με κάθε σεβασμό προς τους σχολιαστές, θα (ξανα)πω ότι βρίσκω πολύ ιδεολογικό, δηλαδή, πολύ αντιπρακτικό αυτό τον τύπο συζήτησης-αριστερολογίας (όπως και την αντίστοιχη δεξιολογία). Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη αλλά και πολύ πιο συγκεκριμένη.
    Για να δούμε, τι λέτε να γίνει μόλις φυγει ο ΣΥΡΙΖΑ;
    Στοιχηματίζω αυτό: Το επόμενο τσίρκο θα έλθει. Ίσως σύντομα. Και δεν θα είναι το «Θέατρο Τέχνης».
    Θα είναι η γνωστή Δεξιά που ξέρουμε μετά το 1981: Του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και των λεγόμενων Καραμανλικών. Θα είναι η εξ αδιαιρέτου Δεξιά των σοφτ εθνικολαϊκιστών που υποδύονται τους εθνικοσυμφιλιωτικούς, τύπου Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου, και των χαρντ ιδεολόγων μαχητών τύπου Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη. Και ίσως θα είναι η Δεξιά του Αντώνη Σαμαρά αγκαλιά με την Δεξιά του Πάνου Καμμένου, παρόλο που ο δεύτερος «αποστάτησε» κατά του «αποστάτη» (μην έχουμε αυταπάτες, είναι ομοαίματος και σαρξ εκ της σαρκός).

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Για όσους αντέχουν τα μεγάλα γραπτά, ιδού, τρία σε οικονομική συσκευασία του ενός:
    http://aftercrisisblog.blogspot.com/2016/10/blog-post_25.html

    Μου αρέσει!

  36. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «εχω την εντύπωση οτι απονεμεις το τίτλο του ακροαριστερου με βασικό κριτηριο το ύφος και το ήθος (βλ. Πολάκη),»

    Όχι Αλίκη, βάσισα τον χαρακτηρισμό μου στα πολιτικά του πιστεύω. Το ανέφερα και παραπάνω σε ένα σχόλιο.

    «Ως ακροαριστερό εννοώ τον ριζοσπάστη αριστερό, που επιθυμεί την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και την αντικατάστασή του με ένα άλλο όπου το κράτος θα παίζει ένα πρωτεύοντα ρόλο, υποκαθιστώντας τις δυνάμεις της αγοράς. Ο Πολάκης, με βάση όλη την πολιτική του διαδρομή μέχρι τώρα, ανήκει σε αυτό ακριβώς τον χώρο – παλιά στην ΚΝΕ μετά στο ΝΑΡ (από το ’80 ως το ’10), αν δεν κάνω λάθος έκανε και ένα πέρασμα από ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και από το ’12 στον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί απολύτως βάσιμα να χαρακτηριστεί ως ακροαριστερός.»

    Ή με την νομιμότητα ή με την ανομία

    Σαν άνθρωπο δε, τον βρίσκω εξαιρετικά αντιπαθή λόγω αυτού του κουτσαβάκικου ύφους που έχει μονίμως – ένα μείγμα κλανιο-μαγκιάς και νοοτροπίας τραμπούκου.

    «https://sxoliasths.wordpress.com/2016/10/28/sxoliasths-liberal-01-207/#comment-15103»

    «ΧΑρακτηριστικο παράδειγμα ο Λεωνιδας Κυρκος. Καθολα σεβαστό, ηθικό και άξιο τιμής πρόσωπο. Δεν έπαυε ομως να ειναι κομμουνιστής (με ανθρώπινο πρόσωπο, κλπ).
    Ανεξάρτητα απο την συμπάθεια και τον σεβασμό προς το πρόσωπο του, θα ασπαζόταν κανεις το ιδανικό του πρότυπο (σοσιαλισμό); Εγω, πάντως, οχι.»

    Συμφωνώ απόλυτα, ούτε εγω ασπάζομαι το πολιτικό του ιδανικό του Λεωνίδα Κύρκου (αν και προς το τέλος έχω την αίσθηση ότι μάλλον είχε εγκαταλείψει τον κομμουνισμό και είχε μετακινηθεί προς την σοσιαλδημοκρατία). Από την άλλη όμως, και εδω θα αναφερθώ αυστηρά στο ανθρώπινο επιπεδο, δεν είχε καμία σχέση με τον Πολάκη (όπως δεν είχε, π.χ., και ο Ηλίας Ηλιού, παλιότερα.) Με τον Κύρκο ή τον Ηλιού θα διαφωνούσα σε πολλά αλλά η διαφωνία μας θα ήταν ευγενική και με σεβασμό ο ένας απένατι στον άλλο. Με τον Πολάκη κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα θα παίζαμε ξύλο.

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Δύστροπε,
    για δες, άν θέλεις, τα περί πολιτικής ορθότητας στη Γερμανία. Δέχεται πυρά από …πρωθυπουργό (έχουν 16 τέτοιους και μια καγκελλάριο 17, όχι όπως εδώ ένας αλλά να αλλάζει κάθε 2 χρόνια – το βλέπω να ξανασυμβαίνει).
    Και μάλιστα χτύπημα στο κέντρο του πολιτικά ορθού σήμερα, απανταχού της Δύσης: Στις πολιτικές του φύλου:
    http://aftercrisisblog.blogspot.com/2016/10/blog-post_12.html

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η physicist λέει:

    Και ίσως θα είναι η Δεξιά του Αντώνη Σαμαρά αγκαλιά με την Δεξιά του Πάνου Καμμένου …

    Αυτή είναι μια καλή ερώτηση που (σχεδόν δεν) έθεσε ο άφτερ, δηλαδή: αν η ΝΔ δεν απέκλειε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τους ανέλ, θα ήταν αυτός λόγος να μην την ψηφίσουν δυνητικοί ψηφοφόροι της, π.χ. κάποιοι από τους σχολιαστές εδώ;

    Η δική μου απάντηση είναι ναι. Θα ψήφιζα ΝΔ μόνον εάν είχα τη βεβαιότητα ότι δεν θα κάνει καμία γυριστή να συμπληρώσει μετεκλογικά έδρες με το σαρδανάπαλο.

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η physicist λέει:

    Άφτερ, ο Κρέτσμαν είναι η φιγούρα των Πράσινων που τους κάνει ευπαρουσίαστους στους Σουήβους νοικοκυραίους, δεν χαρακτηρίζει καθόλου το Κόμμα. — Άλλη κουβέντα αυτή!

    Μου αρέσει!

  40. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ο Λεωνίδας Κύρκος, όντως αξιοσέβαστος πολιτικός (από τις λιγες περιπτώσεις στη μεταπολιτευτική Ελλάδα), παρά τα λάθη του, στο τέλος της σταδιοδρομίας του – και ως ηγετικό πρόσωπο στην ΣΥΝασπσμό – ήταν απλά αριστερός, Πρώην κομμουνιστής (και είχε διατελέσει επί μακρόν).
    Έτσι αυτοοριζόταν, άλλωστε.
    Ας εξευρωπαϊστούμε κάποτε, για να χρησιμοποιούμε και την αντίστοιχη ορολογία. Όχι για λόγους πολιτικής ορθότητας, αλλά ακριβολογίας των εννοιών.
    Τα λοιπά είναι απλώς ιδεολογίες (δηλαδή κοπανιστός αέρας) και λήψη θέσεων μάχης σε πόκερ με σημαδεμένη τράπουλα.

    Μου αρέσει!

  41. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Αφτερ αυτό που λες για τον ΛΚ, αυτό είπα και εγω.

    Μου αρέσει!

  42. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist
    ακόμη κι έτσι να το πάρεις (που δεν είναι, ιδρυτικό μέλος από το 1979 στη B-B κτλ)
    έχουν οι AfD αντίστοιχη φιγούρα που να τους κάνει ευπαρουσίαστους στους Γερμανούς μη αντίστοιχους των ΑΝΕΛ και της ΧΑ;
    Και το χειρότερο: Θα έχουν οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές αντίστοιχη ευπαρουσίαστη φιγούρα μετά τη Μέρκελ (άν εξαιρέσεις τον Ρέτγκεν και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – δυστυχως ο γερο-Νέστορας Χάινερ Γκάισλερ είναι μεγάλος πια για πολιτική, 86 γεμάτα) ;

    Μου αρέσει!

  43. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist
    δεν θέτω ερώτημα: γιατί είπαμε, πάω στοίχημα (πια) ότι θα είναι αγκαλιά οι καραμανλικές παρθένες πάσης φύσεως με τους φιλελέ σατανάδες και με τους «Τρανσυλβανούς»/.
    Π.χ. η αντίδραση της εφημερίδας «Δημοκρατία» (σχεδόν πανηγυρισμός) για την απόφαση του ΣτΕ περί καναλιών, δείχνει το προχωρημένο της όσμωσης.
    Η προοπτική εξουσίας πάντα ενωνει, η προοπτική επιστροφης στην εξουσία ενώνει και με επιστρέφοντες «αποστάτες» (βλ. Σαμαράς – Καραμανλής 2004 στα προεόρτια της εξουσίας).
    Λτπάμαι που γίνομαι κυνικός, όμως πολλά έχουν δεί τα μάτια μου…

    Μου αρέσει!

  44. Ο/Η physicist λέει:

    Αφτερ,

    η AfD είναι Κόμμα διαμαρτυρίας, τέκνο του ισοπεδωτικού αποκοιμίσματος και της απο-πολιτικοποίησης που έφερε η Εποχή Μέρκελ και ο Μεγάλος Συνασπισμός. Όταν επανέλθει η πολιτική ισορροπία στην ΟΔΓ, όταν ξαναϋπάρξει Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, όταν τα ΜΜΕ και η κρατική τηλεόραση πάψουν να είναι ομόφωνα και ξαναρχίσει η ομαλή, δημοκρατική αντιπαράθεση, αναμένω να σβήσει και το φαινόμενο AfD. Μέχρι τότε, όπως έστρωσε ο μερκελισμός θα κοιμηθεί.

    Αντίστοιχα απαντώ στη δεύτερη ερώτησή σου: οι ΧΔ έχουν αποψιλωθεί εντελώς επειδή η Μέρκελ (ίσως η χειρότερη Καγκελάριος της ΟΔΓ) θέρισε ό,τι αξιόλογο υπήρχε και περιτριγύρισε τον εαυτό της με θλιβερούς γιέσμεν και ατσαλάκωτες υπερατλαντικές μόστρες όπως κάποτε ο αξιοθρήνητος φον Γκούτενμπεργκ και τώρα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (η οποία μου είναι αντιπαθέστατη και τη θεωρώ επικίνδυνη). Όχι λιγότερο αξιοθρήνητη η κατάσταση των ΣΔ με την κωμική φιγούρα Γκάμπριελ και τον αστείο Σουλτς — χαραγματιά ελπίδας η Αντρέα Νάλες που κάνει σοβαρή δουλειά ως Υπουργός Εργασίας. Για του Φιλελεύθερους δεν μιλάω καν, όσο για τους Πράσινους, τι να πεις με την Κλάουντια Ροτ που γελάει και το παρδαλό κατσίκι ή τις υπερατλαντικές πολεμοχαρείς πουτινοφάγες Μαριλουΐζε Μπεκ και Ρεμπέκα Χαρμς, μην πούμε δε για την Σκα Κέλλερ. Καρικατούρα

    Απόγνωση το πολιτικό προσωπικό. Θα ακουστώ σαν γερογκρινιάρης αν συγκρίνω με τον Χέλμουτ Σμιτ, τον Όττο Σίλλυ ή τον Χέρμπερτ Βένερ και με πιάσει μελαγχολία;

    Μου αρέσει!

  45. Ο/Η Mitsos λέει:

    Πολλα έχουν δει τα μάτια σου Αφτερ, τον Καμμένο στη βουλή δεν θα τον ξαναδείς. Οπότε μην ανησυχείς τι θα γίνει η Ελλάδα αν συγκυβερνήσουνε οι κακοί δεξιοί με τους κακούς ακροδεξιούς. Ο Τσίπρας θα υπάρχει ακόμα για ένα διάστημα καθότι ο Κυριάκος δεν θέλει να κυβερνήσει για την ώρα. Αν ήθελε τον έριχνε για πλάκα. Δεν τον ρίχνει διότι βολεύεται με αυτήν την κατάσταση εφόσον δεν έχει πρόγραμμα και δεν έχει ιδέα τι πρόκειται να κάνει ούτε τι πρόκειται να αντιμετωπίσει στα μαρμαρένια αλώνια των Βρυξελλών. Επίσης δεν θέλει να αναλάβει μια χώρα στα προεόρτια κατάρευσης και επιστράτευσης. Τη διαλύσανε την Ελλάδα και τώρα πλέον θα αρχίσει το γρήγορο πεντοζάλι καθότι ο Σόιμπλε έχει αρχίσει και τους βαριέται διότι επαναλαμβάνονται. Τα ίδια και τα ίδια παραμύθια του λέει καθένας που πάει με το πρωθυπουργικό κουστούμι στις Βρυξέλλες.

    Μου αρέσει!

  46. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Εν τω μεταξύ βλέπω αναμέτρηση για (τελετάρχη) ΠτΔ στη Χώρα των Γουρουνάδων τον Σόιμπλε κόντρα στον Στάινμάγιερ.
    Νικητής πιθανότατα ο Σοσιαλδημοκράτης, γιατί εκτός από τους Πράσινους και τη Linke, σήμερα δήλωσαν υποστήριξη και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες. Οι συσχετισμοί στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση που εκλέγει ΠτΔ είναι δεδομένοι, έβγαινε ο Στάινμάγιερ και χωρ/ις τους αντιπροσώπους του FDP
    Το πρακτικό θέμα που μας αφορά ως Ελλάδα: Δεν είναι ακόμη βέβαιο τι θα κάνει ο Βόλγφγκανγκ Σόιμπλε σε περίπτωση ήττας για την Προεδρία. Θα μείνει στο ΥΠΟΙΚ; Θα φύγει;
    Συνήθως, εκεί, η υποψηφιότητα (και μόνον) για την Προεδρία δηλώνει τιμητική απόσυρση απο την ενεργό πολιτική. Πιθανότερο λοιπόν ότι θα αποσυθρθεί, ούτως ή άλλως;

    Μου αρέσει!

  47. Ο/Η physicist λέει:

    ΥΓ: — Άφτερ, ελάχιστα γνωστός (και βέβαια χωρίς αξιώσεις ηγετικές αλλά για να λέμε και τα καλά) είναι ο βουλευτής των ΣΔ Καρλ Λάουτερμπαχ. Όχι μόνο βαθύς γνώστης θεμάτων που σχετίζονται με τη Δημόσια Υγεία και την Πολιτική των Συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και εξαιρετικός άνθρωπος, προσηνής, καλλιεργημένος, μη προσποιητός. Ουδέποτε πήρε Υπουργείο ή άλλη θέση υψηλής έκθεσης, δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει επειδή δεν το ήθελε ή επειδή δεν είχε επαρκή στήριξη από τον μηχανισμό. Ίσως έχεις ακουστά ή ξέρεις περισσότερα.

    Μου αρέσει!

  48. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist,
    ισοπεδώνεις, νομίζω – σύγκρινε λίγο με την εδώ πραγματικότητα στο ομόλογο πολιτικό προσωπικό
    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΥΠΕΘΑ) versus Πάνος Καμμένος
    Ζίγκμαρ Γκάμπριελ versus Πάνος Καμμένος και πάλι (αρχηγος ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου)
    Μαριλουΐζε Μπεκ versus οποιουδήποτε έλληνα πολιτικού ειδικού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής (ο άλλος, ο αρχι-διπλωμάταρός μας, ρωτούσε το 1995 άν και το Βέλγιο έχει περιφέρεια με το όνομα Luxembourg)
    Ρεμπέκα Χαρμς versus …Εύας Καϊλή
    Όϊ όϊ, καημένη Ελλαδίτσα, βαρύ πολιτικό προσωπικό, έτσι σου σπάσαν τα πλευρά απο το βάρος.

    Μου αρέσει!

  49. Ο/Η physicist λέει:

    Ε, βρε άφτερ, άμα συγκρίνεις με το (τρέχον) ελληνικό πολιτικό προσωπικό θα μου βγάλεις και τον Στόιμπερ ιδιοφυΐα! Λέμε να συγκρίνουμε τον καθένα με τους πρόσφατους προκατόχους του στη χώρα του, αυτή μου φαίνεται λογική σύγκριση με νόημα.

    Μου αρέσει!

  50. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist,
    o Λάουτερμπαχ όντως εξαιρετικός, αλλά πρόσεχε, είναι της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλδημοκρατών. Μπορεί να γίνει στόχος αριστεροφαγίας εδώ μέσα.
    ΥΓ. Πριν μια βδομάδα ήταν και αυτός από τους εξέχοντες στην τριμερή συνάντηση R2G (100 βουλευτών SPD, Πράσινων και Linke, πέρασε και ο Γκάμπριελ με την γραμματέα του κόμματος Καταρίνα Μπάρλευ)

    Μου αρέσει!

  51. Ο/Η physicist λέει:

    Αν ο Λάουτερμπαχ γίνει στόχος αριστεροφαγίας, δεν θα είναι από μένα. Ο άνθρωπος είναι σοβαρός, ξέρει πάρα πολύ καλά τι του γίνεται και για τι πράγμα μιλάει, δεν κυνηγάει τη φτηνή εντύπωση και μακάρι να ήτανε κι άλλοι (αριστεροί ή μη) σαν και του λόγου του.

    Μου αρέσει!

  52. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Εδώ ο Λάουτερμπαχ μιλά για τον ομότιμο καθηγητή Oskar Negt που έκανε την εναρκτήρια ομιλία στην τριμερή συνάντηση

    Έχω μεταφράσει δοκίμιο του Νεγκτ σε επαγγελματική δουλειά (δίτομο συλλογικό έργο για την Ευρώπη σε Κρίση) και ξέρω τι κοφτερό μυαλό έχει.

    Μου αρέσει!

  53. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αφτερ, δεν νομιζω οτι ο Κυρκος έπαυσε ποτε να ειναι κομμουνιστής (με ανθρώπινο πρόσωπο).

    Επιμένω οτι το κριτηριο ειναι η μετάβαση της κοινωνίας στον σοσιαλισμό.
    Οσο κι αν εξευρωπαιστουμε (αφου θεώρησες απαραίτητο να μας δώσεις μαθήματα), το κριτηριο δεν θα παύσει να ειναι αυτο.
    Τα υπολοιπα ειναι φληναφηματα -για να γίνω κι εγω λιγο επιθετική.

    Μου αρέσει!

  54. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Το βασικό κριτήριο είναι η αποδοχή ή όχι του πολυκομματισμού και της δημοκρατίας ως μόνιμη κατάσταση 🙂

    Μου αρέσει!

  55. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @Αλίκη
    Έχεις δίκιο, η δική μου πάντως άποψη είναι ότι οι αντισταλινικοί αριστεροί τύπου ΛΚ, ενδιαφέρονταν απλώς για ένα σοσιαλιστικό καθεστώς που δεν θα εκτελεί τα στελέχη του όποτε του κάνει κέφι. Οι διώξεις του Στάλιν άφησαν βαθιά τραύματα στους κομμουνιστές και όχι μόνο τους Ρώσους, που είδαν τα περισσότερα ιστορικά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής των Μπολσεβίκων να οδηγούνται στοεκτελεστικό απόσπασμα.

    Μου αρέσει!

  56. Ο/Η physicist λέει:

    Οι διώξεις του Στάλιν άφησαν βαθιά τραύματα στους κομμουνιστές και όχι μόνο τους Ρώσους, που είδαν τα περισσότερα ιστορικά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής των Μπολσεβίκων να οδηγούνται στοεκτελεστικό απόσπασμα.

    Αυτή ήταν κι εμένα η διαρκής εντύπωσή μου από την καταδικαστική στάση που είχαν πολλοί της Ανανεωτικής (τρομάρα μας) για τον Σταλινισμό: το πρόβλημά τους δεν ήταν οι θηριωδίες του καθεστώτος καθαυτές αλλά το ότι είχαν ορισμένους συντρόφους ως θύματα. Το ότι εξολόθρευσε τους δικούς τους, αυτό τους είχε στεναχωρήσει, οι υπόλοιποι στάχτη και μπούρμπερη.

    Μου αρέσει!

  57. Ο/Η physicist λέει:

    Α, άφτερ, σήμερα στον γερμανικό Τύπο διαβάζεις ότι η Παιδεία (Δημοτικό και Μ.Ε.) στη Βάδη-Βυρττεμβέργη του Κρέτσμαν πάει κατά διαόλου. Από τοπ στη Γερμανία πριν 5 χρόνια, και ύστερα από την πενταετία διακυβέρνησης από τους Πράσινους, την πήρε ο διάολος και τη σήκωσε.
    Αυτά συμβαίνουν όταν τα σχολεία αντί να μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα, τα φλομώνουν στην πλύση εγκεφάλου για την πολλαπλότητα των φύλων, τη ρευστότητα των σεξουαλικών ταυτοτήτων και την ποικιλία των εναλλακτικών μορφών οικογένειας.

    Μου αρέσει!

  58. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Πάιρνω την αφορμή από την απόλυτα σωστή παρατήρηση του Φυσικού – ότι οι κομμουνιστές ευαισθητοποιήθηκαν για τα εγκλήματα του σταλινισμού ακριβώς γιατί θύματά του υπήρξαν και κομμουνιστές, αφήνοντας όμως έτσι να εννοηθεί πως αν τα θύματα ήταν άλλοι, «μη κομμουνιστές», αυτή η ευαισθητοποίηση τους θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη, αν υπήρχε και καθόλου – για να παραθέσω εδω ένα πραγματικά καταπληκτικό άρθρο του πολωνού διανοούμενου και αντιφρονούντα Λεσζεκ Κολακόφσκι (οποίος είχε θητεύσει στην κομμουνιστική αριστερά και θεωρούνταν κάποτε ανερχόμενο αστέρι της μαρξιστικής διανόησης, μέχρι να τα βροντήσει βέβαια όλα χάμω) και ο οποίος με αυτό το άρθρο απαντάει στον πολύ γνωστό αριστερό διανοούμενο (αν και σίγουρα εναντιούμενο στον σοβιετικό κομμουνισμό) Ε. P Thompson. Το άρθρο είναι πολύ καλό γιατί μέσα σε 20 σελίδες καταφέρνει και ρίχνει μερικά ξεγυρισμένα χτυπήματα στην ρητορική που χρησιμοποιούσαν, και χρησιμοποιούν, οι κομμουνιστές για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

    (Το άρθρο περιέχει και την ίδια παρατήρηση που κάνει ο Φυσικός, όπως πολλές ακόμα επίσης πολύ ενδιαφέρουσες.)

    ΥΓ. Και δημοσιεύτηκε, να τα λέμε όλα, στο βρετανικό περιοδικό The Socialist Register, περιοδικό με – τι άλλο? – σαφώς αριστερό προσανατολισμό (και στο οποίο θα βρει κανείς, κυρίως στα παλιά τεύχη, μερικά πραγματικά πολύ καλά άρθρα).

    http://socialistregister.com/index.php/srv/article/view/5323/2224

    Μου αρέσει!

  59. Ο/Η physicist λέει:

    ΔΠ, θέλει λογκίν και συνθηματικό το άρθρο. Σοσιαλιστές ξεσοσιαλιστές, το μαγαζί έχει έξοδα και το προϊόν διατίθεται μόνο σε όσους πληρώνουν συνδρομή. 😛

    Μου αρέσει!

  60. Ο/Η physicist λέει:

    Ωχ, την τυφλα μου τη μαύρη, έχει ντάουνλόουντ το πεντέφι δωρεάν κι έγραψα αρλούμπες. Σβήστο ωρέ σχο, γίναμε ρεζίλι …

    Μου αρέσει!

  61. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Μην ανησυχείς Φυσικέ, το άρθρο θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την όποια στεναχώρια. 🙂

    (Το ξαναδιάβασα στα γρήγορα, η ειρωνεία του Κολακόφσκι παραμένει αξεπέραστη, σπάει κόκκαλα.)

    Μου αρέσει!

  62. Ο/Η physicist λέει:

    Πρώτης τάξεως το άρθρο, ΔΠ!

    Μου αρέσει!

  63. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    😉

    Μου αρέσει!

  64. Ο/Η Mitsos λέει:

    Ο Στάλιν ένα λάθος μόνο έκανε. Οτι δεν εκτέλεσε μερικούς ακόμη από αυτούς που θεωρούσαν ότι σοσιαλισμός δεν γίνεται αν δεν γίνει παγκόσμιος. Ολοι οι αποκαλούμενοι διεθνιστές έπρεπε να είχαν εκτελεστεί. Από αυτούς προέκυψαν σήμερα οι NO-BORDERS με τις ΜΚΟ που εξισμλαμίζουνε την Ευρώπη.

    Εφαγε τον Τρότσκι αλλά πολλοί του ξεφύγανε και κάπως έτσι προέκυψε ο Γκορμπατσώφ, ο μεγαλύτερος δολοφόνος στην ιστορία της Ρωσίας. Εξαιτίας των πράξεών του πέθαναν πάνω από 30 εκατομμύρια Σοβιετικοί πολίτες. Είναι επίσης άπειροι και αδύνατο να υπολογιστού αυτοί που δεν γεννήθηκαν καν λόγω εκτρώσεων. Πιάνανε τα μωρά και τα πνίγανε σε κουβάδες στα νοσοκομεία γιατί δεν είχαν να τα θρέψουν οι μανάδες τους. Η δε Τατάρα Τουρκομάνα συζυγός του όταν ανακάλυψε ότι είναι μεγάλη μπίζνα το εμπόριο βρεφών το έκανε επιχείρηση.

    Αλλοι πέθαναν από έλλειψη φαρμάκων, άλλοι από υποσιτισμό, άλλοι από ναρκωτικά και αλκοόλ, άλλοι από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και ηπατήτιδα. Η Ρωσία έχασε εξαιτίας αυτού του τομαριού που έπρεπε να είχε εκτελεστεί δημοσίως μια γενια και υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή που ειχε ποτέ υποστεί στην ιστορία της. Καταστροφή μεγαλύτερη από αυτήν που της προκάλεσαν οι Γερμανοί σε δυο Παγκοσμίους πολέμους. Οπως έχει πει ο Πούτιν: » H ανατροπή της ΕΣΣΔ ήταν η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή στην ιστορία της Ρωσίας. Εκτός των άλλων άφησε εκατομμύρια Ρώσους σε πρώην δημοκρατίες της ΕΣΣΔ να βιώνουν τεράστια καταπίεση ως μειονότητες.»

    Ξέρει πάρα πολυ καλά τι λέει o Βλαδίμηρος διότι τη βίωσε στο πετσί του όπως και όλος ο ρωσικός λαός.

    Αγάλματα του Στάλιν υπάρχουν πολλά στη Ρωσία και ουδείς θα τα γκρεμίσει ποτέ. Αγαλμα του Γκορμπατσώφ που υποτίθεται τους απελευθέρωσε από τα δεσμά του κομμουνισμού δεν υπάρχει ούτε ένα. Ενα πήγε να στηθεί στη Μόσχα και έγινε τέτοια φασαρία από τον κόσμο που ο δήμαρχος τελικά δεν τόλμησε να προχωρήσει στην κατασκευή του.

    Μου αρέσει!

  65. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δυστροπε, εξαιρετικό το αρθρο. Να εισαι καλα που το λινκαρισες.

    Μου αρέσει!

  66. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Αλίκη,
    λυπάμαι που μερικές φορές (νομίζω ότι) χρειάζεται να γράφω με τον τρόπο που αποκαλείς «επιθετικό». Όμως ο απλός κόσμος στην Ελλάδα έχει φάει πολλή παραμύθα επί 40 χρόνια, και τώρα που έσκασε η φούσκα θα έπρεπε να είμαστε ευθείς και ακριβοδίκαιοι.
    Οδήγησαν τη νταλίκα στη χαράδρα εν πρώτοις οι εναλλάξ οδηγούντες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ και οι εκ της Αριστεράς αθώοι συνεπιβάτες – που δεν τους έφταναν οι γκαζιές των στραβών νταλικιέρηδων – φώναζαν τότε «πάτα κι άλλο γκάζι οδηγέ» και τώρα μιλούν για «ηθικό πλεονέκτημα». Τώρα κάνουν τις παρθένες, αλλά είναι απλώς μωρές παρθένες.
    Θα ξανάρθουν στην εξουσία, το βλέπεις. Είναι οι ίδιοι, μυαλό δράμι δεν έβαλαν. Και γιατί να βάλουν; Αυτοί δεν κατάλαβαν κρίση. Εξασφαλισμένοι οικογενςιακώς μέχρι τρίτης γενεάς.
    ΥΓ1. Δες σήμερα το νούμερο τσιρκου με τον Πολύδωρα. Τι πιο σαρξ εκ της σαρκός της ελληνικής δεξιάς από τον συμπαθή Βύρωνα; Μόνον ο Ραφινάτος, ίσως. Οι πολιτικοί της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ (εξαιρώ μονάδες, όπως π.χ. τον Τσακαλώτο) κοινωνικά εκφράζουν το ίδιο πράγμα. Την ακραία μερίδα εγωιστών, ξεσαλωμένων, νεόπλουτων και αντικοινωνικών νεοελλήνων.
    Οι νοοτροπίες και η ηθική τους μετράνε, κατά τη γνώμη μου. Οι «ιδεολογίες» τους είναι φερετζέδες.
    ΥΓ2. Το 2007, όταν ο Ραφινάτος έκανε τις πρόωρες εκλογές της πυρκαγιάς, με την Πάρνηθα ψησταριά και με 60 καρβουνιασμένα κορμιά σχεδόν άταφα ακόμη στην Ηλεία (ο «στρατηγός άνεμος» του Βύρωνα έφταιγε!), έκλαιγα. Ήταν φανερό ότι οι άνθρωποι αυτοί

    Φυσικέ,
    Την Β-Β επί 50 χρόνια την κυβερνούσαν οι Χριστιανοδημοκράτες, μέχρι το 2011 (συνήθως με απόλυτη πλειοψηφία, έχει την πιο αδύναμη Σοσιαλδημοκρατία της Γερμανίας – και τότε δεν υπήρχαν ακόμη Πράσινοι).
    Λες η εκπαίδευσή της να ήταν μια χαρά και να τη χάλασαν 5 χρόνια κυβέρνησης Πράσινων-Σοσιαλδημοκρατών; Το βρίσκω εξωπραγματικό.
    Έζησα στη χώρα των Σβάμπων χρόνια, έχω φίλους δασκάλους και καθηγητές. Από το 1980 παραπονιόνταν για πολλά και διάφορα, για ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού συστήματος (είναι ολικής αρμοδιότητας των «κρατιδίων», όχι της ομοσπονδίας). Η κατάσταση χειροτέρευσε μετά το 2000 λογω και της συρροής πολλών εσωτερικών μεταναστών, μιας και η οικονομία της ΒΒ ανθεί.
    Υ.Γ. Ειδικά οι Πράσινοι της ΒΒ, ανέκαθεν δεν έιχαν και δεν έχουν την καλύτερη των σχέσεων με αυτά που αποκαλείς «πολλαπλότητα των φύλων, τη ρευστότητα των σεξουαλικών ταυτοτήτων και την ποικιλία των εναλλακτικών μορφών οικογένειας». Όπως έγραψα, ξέρω καλά τη Σβαμπία και δεν είναι τυχαίο που έχουνε εκεί πρωθυπουργό τον Πράσινο κολλητό φίλο του ομότιμου Πάπα Βενέδικτου (κατά κόσμον Γιόζεφ Ράτσινγκερ).
    Ξέρεις από Γερμανία. Η Στουτγκάρδη δεν είναι Μπερλίνερ Φρίντριχσχάιν-Κρόιτσμπεργκ και η Καρλσρούη είναι πόλη δημοσίων υπαλλήλων, όχι το Ζανκτ Πάουλι του Αμβούργου.

    Μου αρέσει!

  67. Ο/Η physicist λέει:

    Αφτερ, δεν έκανα υποθέσεις σχετικά με τη Βάδη-Βυρττεμβέργη, δεδομένα παρέθεσα. Οι Πράσινοι άλλαξαν τον προσανατολισμό της Παιδείας ήδη από το Δημοτικό. Το ίδιο ισχύει πλέον και για την Εσση, στην οποία συγκυβερνούν με τους ξεπλυμένους ΧΔ του Μπουφιέ.

    Μου αρέσει!

  68. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Συνέχεια
    Ήταν φανερό ότι οι άνθρωποι αυτοί μας είχαν, εμας τους «αναλώσιμους» πολίτες, για κάρβουνα ή για προσάναμμα, προκειμένου να γεμιζουν με ζεστό αέρα τη φούσκα της «ισχυρής Ελλάδας» και να επανιδρύουν διαρκώς, για να μένει πάντα ίδιο και αποτυχημένο το κράτος ΤΟΥΣ. Αυτό που απομυζούσαν και απομυζούν με τους φίλους τους.
    Έφαγαν μέχρι σκασμού και τάισαν μέχρι σκασμού τους μή αναλώσιμους του οικογενειακού, του πολιτικού και του κοινωνικού τους κύκλου.
    Πως να τους εμπιστευτώ τώρα;

    Μου αρέσει!

  69. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist ,
    κυρίως έπαυσε να υπάρχει στεγανός διαχωρισμός στη Μέση Εκπαίδευση) μεταξυ Gymnasium (ως σχολείο – ελίτ) και Realschule. Άν αυτό «έκανε ζημιά» σε ένα ανώτερο επίπεδο πολύ καλών μαθητών, δεν ξέρω, ίσως. Πάντως, από την άλλη, είναι πιθανό ότι βοηθά να ανέβει το μέσο επίπεδο.
    To τεστ που αναφέρεις αφορούσε γλωσσικά μαθήματα (Γερμανικά και Αγγλικά) στην 9η τάξη και τα συμπεράσματα εξαρτώνται απο πολλούς και πολύπλοκους παραγοντες (κοινωνική και εθνοτική καταγωγή των μαθητών) εν μέρει μόνον από τα εκπαιδευτικά συστήματα των Länder. Πριν «πολιτικοποιήσεις» και γενικεύσεις, δες ότι στο Σλέσβιχ-Χόλστάιν, όπου συγκυβερνούν Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και το Κόμμα της Δανικής Μειονότητας, το επίπεδο ανέβηκε, αντίθετα από την Β-Β ή την Σαξωνία Άνχαλτ.
    http://www.spiegel.de/lebenundlernen/schule/bildung-in-deutschland-der-norden-holt-auf-baden-wuerttemberg-schmiert-ab-a-1118576.html

    Μου αρέσει!

  70. Ο/Η physicist λέει:

    Κλασική ισοπέδωση αριστερής πατέντας, αφτερ. Ενιαία όλα, καμία διαφοροποίηση, η αριστεία είναι ρετσινιά, όχι στην εντατικοποίηση και σαχλαμάρες με σάλτσα.

    Μου αρέσει!

  71. Ο/Η physicist λέει:

    Α, η εθνοτική καταγωγή είναι ο πολιτικά ορθός τρόπος να λέμε ότι οι Μουσουλμάνοι μετανάστες τείνουν να μη μιλάνε Γερμανικα και μένουν πίσω στο σχολείο;

    Μου αρέσει!

  72. Ο/Η aftercrisis λέει:

    A, όχι Φυσικέ. Γενικεύεις.
    Πιο πολλούς Μουσουλμάνους έχει το Βερολίνο, το Αμβούργο, αλλά εκεί «ανέβηκαν» στη γλώσσα. Και η Βαυαρία επίσης. Έχουν και κίνητρο να μιλούν καλά γερμανικά-αγγλικά, μήπως και βρουν κάποια δουλειά
    Η ΒΒ, απο μουσουλμάνους έχει κυρίως Τούρκους, και μάλιστα δεύτερης και τρίτης γενιάς, λόγω Μερτσέντες κτλ. Εργατικός κόσμος, όχι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, όπως και οι αντίστοιχοι αναντάν παπαντάν Γερμανοί (τα στεγανά είναι πιο πολύ κοινωνικά, όχι πολιτισμικά), ριζωμένος εκεί, αλλά όχι άνεργοι Τούρκοι ή αυτοί που ψάχνουν για jobs. Πολλοι απο αυτούς τους Τούρκους, οι νεότεροι κυρίως είναι πολιτισμικά γερμανοποιημένοι και στην πράξη μάλλον άθρησκοι.
    «Γυναικεία μουσουλανική ενδυμασία» βλέπεις κυρίως βορειότερα. Και στο Μόναχο επίσης.
    Στη Στουτγάρδη είναι τόσο συχνή όσο στη Θεσσαλονίκη ή στη Λάρισα.

    Μου αρέσει!

  73. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Δύστροπη Πραγματικότητα,
    ο Κολακόφσκι είναι,όντως πολύ σπουδαίος, από τις αδυναμίες μου.
    Δυστυχώς λίγα υπάρχουν στα Ελληνικά δικά του (τυχαίο; δεν νομίζω…)

    Μου αρέσει!

  74. Ο/Η physicist λέει:

    Αφτερ, δεν νομίζεις ότι είναι πλέον καιρός να πάψουμε να λέμε ψέματα; Αν η Δεξιά έχει την ευθύνη ότι θεώρησε τους μετανάστες απλώς φιλοξενούμενους, η Αριστερά έχει την ευθύνη ότι θεώρησε όλες τους τις ιδιαιτερότητες αξιαγάπητες και τις έθεσε υπό προστασία. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν μιλάμε ούτε για τους Πολωνούς μετανάστες στο Ρουργκεμπίτ ούτε για τους Ελληνες, τους Ιταλούς ή τους Βιετναμέζους.

    Μου αρέσει!

  75. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αφτερ, η κατασταση που ζούμε δεν χωρεί συμψηφισμούς (του τύπου: ιδια ειναι η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ).

    Αυτο που ζούμε δεν εχει προηγούμενο. Ο καθενας πρεπει να αναλάβει τις ευθύνες των απόψεων του, με ειλικρίνεια απεναντι στον εαυτο του πριν απο ολα.

    Κατόπιν αυτου, δεν μπαίνω σε λεπτομερή αντίκρουση αυτών που γράφεις, δεδομένο οτι τα θεωρω προσχηματικά, προκειμενου να διασώσεις την αριστερη ψυχή σου.
    Βλέπω οτι ακομη και για την -αδιανόητης γελοιότητας- προταση Πολυδωρα εχεις την ταση να επιρρίψεις ευθύνες στη ΝΔ («ειναι σαρξ εκ της σαρκός κλπ»).

    Τούτων λεχθέντων, i rest my case.

    Μου αρέσει!

  76. Ο/Η Αλικη λέει:

    Διορθωση: …δεδομένου, εννοειται.

    Μου αρέσει!

  77. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Αλικη,
    ΟΚ, δεκτό, θεμιτή η επιχειρηματολογία σου, άν και, φυσικά, θα προτιμούσα να μην έγραφες για «προσχηματικά». Τι άλλο να πώ; Η πραγματικότητα θα δείξει. Σύντομα, νομίζω πιά.
    Και ελπίζω, ειλικρινά, να έχω εγώ αδικο και συ δίκιο, άν και έτσι δεν θα σωθει η αριστερή ψυχή μου. Για το καλό όλων – γιατί αυτό είναι αμέτρητα πιό σημαντικό από το άν σωθεί ή όχι η αριστεροσύνη ή η δεξιοσύνη ενός ατόμου.

    Μου αρέσει!

  78. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Άφτερ χαίρομαι που σου αρέσει ο Κολακόφσκι. Δεν έχουν εκδοθεί έργα του στα ελληνικά γιατί κάτι τέτοιο θα έφερνε τον εκδότη που θα αποτολμούσει το εγχείρημα αντιμέτωπο με την οργή μεγάλου μέρους της επικρατούσας αριστερής διανόησης στην Ελλάδα (για μεγάλο μέρος της οποίας ταιριάζουν γάντι τα επιχειρηματα του Κολακοφσκι εναντίον του E. P. Thomson, στο άρθρο του προς το οποίο παραπέμπω).

    Μου αρέσει!

  79. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Αριστερός είναι ο Πολάκης έχει απόλυτο δικιο ο Φυσικός και φυσικά είναι πολύ εύστοχο το ..αίτημα να τελειώνουμε με τις αγιοποιήσεις και τις προστασίες.
    Για να δούμε όμως τι δεν πρέπει να προστατεύουμε (και πώς, αυτό έχει σημασία).
    Ο Δϋστροπος το έπιασε παραπάνω, το έθεσε προσφυώς, αλλά μετά ασχολήθηκε με άλλα και δεν επέμεινε :lol;
    Ο Καμμένος αγαπητές και αγαπητοί είναι Δεξιός όπως Δεξιός είναι και ο Βορίδης κλπ κλπ.
    Αν λέμε ότι δεξιός είναι ο Καραμανλής (ο κανονικός) ενώ οι άλλοι ακροδεξιοί είναι σαν να λέμε ότι αριστερός ήταν ο Κύρκος και ο Πολάκης ακροαριστερός.
    Δηλαδή πραγματολογικές αναλύσεις …γενικότερα.
    Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ..ξεκάθαροι (που λέγανε και στην ..παραδοσιακή αριστερά).
    Σαν στοιχεία καταγωγής οι προσδιορισμοί Αριστερός – Δεξιός είναι καλά και σεβαστά, αλλά τα περί πλεονεκτήματος της μιας ταυτότητας από την άλλη συγγνώμη αλλά είναι πονηριά.
    ΣΥνεπώς τέρμα με τα περί πραγματικής αριστεράς η οποία τάχα μου συκοφαντείται από παρεκκλίσεις τύπου Πολήκη, αλλά τέρμα και με το ορέο κολπο της μεταπολίτευσης (αντεστραμμένο) ότι τα χάλια της αριστεράς συνεπάγονται κάτι για την ..πχιότητα της Δεξιάς.
    Του σήμερα για τους μεν και τους δε.
    .

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.