Αντιδράσεις για τους ερευνητές που γίνονται λέκτορες

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  /  Αντιδράσεις για τους ερευνητές που γίνονται λέκτορες

Ερωτήματα προκάλεσε ρύθμιση την οποία κατέθεσε τελευταία στιγμή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε εκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Με αυτήν, μπορούν να ενταχθούν σε προσωποπαγείς θέσεις μελών ΔΕΠ (δηλαδή, χωρίς ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο, που έχει τα ακαδημαϊκά προσόντα για τη θέση) άτομα που κατέχουν σήμερα θέση επιστημονικού, ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΔΙΠ, αντιστοίχως) σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Ανάλογη ρύθμιση είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Μάιο, αλλά απεσύρθη.

Σύμφωνα με την καταγγελία του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά, «ο κ. Φίλης επανέφερε ως “νομοτεχνική βελτίωση” της τελευταίας στιγμής σε εκπρόθεσμη τροπολογία και περιέγραψε παραπλανητικά το περιεχόμενό της στην Ολομέλεια (από τα πρακτικά τα λόγια του: “Η δεύτερη, νομοτεχνική, αφορά τη γνωστή ρύθμιση –μπήκε σε παλαιότερες συνεδριάσεις το θέμα– για τους καθηγητές, τους υπηρετούντες λέκτορες των ΑΕΙ και τους καθηγητές εφαρμογών των ΤΕΙ”). Συνεπώς, είτε δεν ήξερε τι περιείχε είτε ήξερε και σκοπίμως το έκρυψε. Το αξιοπερίεργο είναι ότι ούτε καν συνεννοήθηκε με την κ. Αναγνωστοπούλου, προκειμένου, ως καθ’ ύλην αρμόδια, να εξηγήσει τη “νομοτεχνική βελτίωση”. Επιπλέον, κατά περίεργη σύμπτωση, η βελτίωση δεν έφτασε ποτέ στον χώρο από όπου τις προμηθεύονται οι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών. Ολο το σκηνικό είναι ενδεικτικό του τρόπου “μουλωχτής νομοθέτησης” που ακολουθείται από την κυβέρνηση  του  ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την απόκρυψη, για να μην υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης. Ετσι, λοιπόν, στα μουλωχτά περνάνε κομβικές  διατάξεις  για  το  μέλλον των ΑΕΙ, ερήμην των ιδίων».

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» η κ. Αναγνωστοπούλου, υπάρχουν περίπου 1.500 εργαζόμενοι σε θέσεις ΕΕΠ και ΕΔΙΠ, ωστόσο δεν έχουν όλοι διδακτορικό και διδακτική εμπειρία ώστε να πληρούν τους όρους της ρύθμισης για να υποβάλουν αίτηση. Επίσης, τα ΑΕΙ έχουν τον τελικό λόγο για να αξιολογήσουν τις αιτήσεις. Ο κ. Μαυρωτάς, πάντως, τόνισε στην «Κ» ότι το προσωπικό αυτό συνεργάζεται επί χρόνια με τους πανεπιστημιακούς ώστε να είναι δύσκολη η απόρριψη μιας αίτησης. Η αναπλ. υπουργός, από την άλλη, δήλωσε ότι μπορούν να γίνουν διορθώσεις στη ρύθμιση εάν ανακύψει πρόβλημα στα ΑΕΙ. Τέλος, διέψευσε την περίπτωση η τροπολογία να αποτελεί φωτογραφική διάταξη, ενώ με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση το υπουργείο ανέφερε ότι τον Μάιο ανάλογη ρύθμιση είχε προτείνει η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου και ότι η τωρινή ρύθμιση έχει στόχο να ξεμπλοκαριστούν διορισμοί στα ΑΕΙ/ΤΕΙ που έχουν και την τελική απόφαση.

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική. Bookmark the permalink.

18 Responses to Αντιδράσεις για τους ερευνητές που γίνονται λέκτορες

  1. Παράθεμα: Αντιδράσεις για τους ερευνητές που γίνονται λέκτορες | tolmima

  2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Το απύθμενο θράσος του κ. Φίλη

    http://topotami.gr/to-apithmeno-thrasos-tou-k-fili/

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η xberliner λέει:

    Δεν ξέρω αν πρόκειται για ρουσφέτι ή για το ελληνικό τρόπο να αντιμετωπίσεις ένα υπαρκτό πρόβλημα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καταστροφικό για τα πανεπιστήμια.
    Το υπαρκτό πρόβλημα είναι ότι τα πανεπιστήμια αδειάζουν λόγω συνταξιοδοτήσεων.
    Η λύση που φέρνει ο Φίλης είναι να αναβαθμίσει από το παράθυρο, χωρίς δηλαδή να περάσουν από κρίση στην οποία μπορούν να συμμετέχουν και άλλοι επιστήμονες, τεχνικό προσωπικό που έχει διδακτορικό. Μια σημείωση εδώ: Όταν η Αναγνωστοπούλου λέει ότι δεν έχουν όλοι διδακτορικό και διδακτική εμπειρία ώστε να πληρούν τους όρους της ρύθμισης για να υποβάλουν αίτηση σχεδόν ψεύδεται. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που νομιμοποιήθηκαν με τους νόμους Παπανδρέου (Βάσω) και Πάκη ήταν άτομα που είτε έκαναν τότε διδακτορικό ή ήταν post doc και πληρώνονταν για τουλάχιστον 2 χρόνια από κάποια προγράμματα. Ελάχιστοι από αυτούς είναι χωρίς διδακτορικό. Πάμε λοιπόν παρακάτω.
    Ο Φίλης ανοίγει λοιπόν το παράθυρο να γίνουν μέλη ΔΕΠ και να καλύψουν/μπλοκάρουν τις αντίστοιχες θέσεις για τα επόμενα 20 χρόνια άτομα που ως επί το πλείστων έκαναν πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό και μεταδιδακτορική έρευνα στο ίδιο τμήμα στο ίδιο πανεπιστήμιο. Δεν λέω ότι δεν είναι καλοί επιστήμονες. Λέω ότι:
    1. Δεν κρατούνται ούτε τα προσχήματα της κρίσης και σύγκρισης με συνυποψηφίους από άλλα πανεπιστήμια και άλλες χώρες.
    2. Με την ανακύκλωση των προσώπων ανακυκλώνεται και η αρρωστημένη κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ειδικά στο χώρο των επιστημών η κινητικότητα, η ανταλλαγή ιδεών, το να έχεις δουλέψει και κάπου αλλού είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
    Έχω όλη την καλή διάθεση να δεχτώ ότι ο Φίλης δεν κάνει ρουσφέτια λόγω πιθανών εκλογών σύντομα και ότι προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα με τα μέσα που έχει.
    Θα πω όμως ότι τα παραπάνω είναι αδύνατον να τα σκεφτεί και να τα κατανοήσει ένας απόφοιτο (εξατάξιου) γυμνασίου.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Ενη λέει:

    Εκτακτη Συνοδος των Πρυτανεων για το ανακυψαν θεμα

    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=825756

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Ενη λέει:

    Για το ιδιο θεμα ως ανω

    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=825454

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Don Johnson λέει:

    @xberliner
    Για την περιστέρα έγινε. Τα άλλα άστα να πάνε…

    ΥΓ Φαντάζομαι πόσες θέσεις ανέβηκαν στις παγκόσμιες λίστες κατάταξης τα ελληνικά πανεπιστήμια με την εκ παραθύρου μονιμοποίηση…

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Ενη λέει:

    Σωστα λες βερολινεζε περι ανακυκλωσης.
    Δεν αφορά τους ηδη ανεργους επιστημονες – ερευνητες.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Απαξ και απεκτησες οποιαδηποτε προσβαση στο Δημοσιο και εργαζεσαι με οποιαδηποτε σχεση εργασιας 2 εως 4 ετη, ειναι σχεδον σιγουρο οτι θα μονιμοποιηθεις. Και στο Πανεπιστημιο. Δυστυχως.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Επι Πάκη, 18 μήνες αρκούσαν 🙂

    Οι περισσότεροι μελετητές έχουμε παράσχει υπηρεσίες στο δημόσιο πάνω απο 2 χρόνια. Μήπως να ισχυριστούμε ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες; 🙂

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Θα μπορουσε καποιος κρατικοδιατος μηχανικος οτι ειμαι ηλιθιος που δεν διοριστηκα (λογω ηλικιας ητο πανευκολο και πας μη δεξιος αποφοιτος 6-ταξιου γυμνασιου εδιοριζετο απο το 1982 και εντευθεν) , αλλα η ηδονη να βριζω τους αχρηστευθεντες ΕΜΠιτες* του Δημοσιου και οχι μονον και λοιπους αχρηστους, ημιδιαταραγμενους (καταφυγιο το Δημοσιο) , τεμπεληδες (4ωρο ‘η 3-ωρο μηχανικου), οι πιο τιμιοι/ικανοι ειχαν γραφειο εξω με συναδελφο που τους καλυπτε…αξιζει δυο ολακερες περιουσιες, οποτε και να χασω την περιουσια μου θα απομεινει η δευτερη 🙂

    *το 2003 συναντησα ως επιβλεποντα εναν συναδελφο λιγο μικροτερο που ειχε εισαχθει στους 10 πρωτους στο ΕΜΠ και ειχε απο-μηχανοποιηθει 🙂 , χωρισμενο με παιδι που δεν ηθελε να τον δει,και με ενδιαφεροντα, την κοπανα, τα δωρακια και τις αλλοδαπες 🙂

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Θα μπορουσε καποιος κρατικοδιατος μηχανικος (να πει) οτι ειμαι ηλιθιος που δεν διοριστηκα

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Η λυση για τα επαγγελματικα προβληματα των μηχανικων για ολες τις κυβερνησεις ειναι η αυξηση του αριθμου των εισαγομενων σε Πολυτεχνικες σχολες!

    Πανελλαδικές 2016: 5835 οι εισακτέοι σε Πολυτεχνικες σχολες

    ΑΠΘ 955
    ΔΠΘ 835
    ΕΜΠ 1230
    Π. ΘΕΣ. 630
    Π. ΙΩΑΝ 390
    ΠΟΛ. ΚΡΗΤ 720
    Π.ΠΑΤΡ 1075

    ΥΓ Επισης, με την φετινη αυξηση του αριθμου των εισαγομενων σε Πολυτεχνικες σχολες απο 5200 σε 5835 (και τις επομενες υποθετω), θα εχουν αντικειμενο και άτομα που κατέχουν σήμερα θέση επιστημονικού, ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΔΙΠ, αντιστοίχως) σε Πολυτεχνικες σχολες και θα ενταχθούν σε προσωποπαγείς θέσεις μελών ΔΕΠ.(κια η γνωστη συντροφος 🙂 )

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Την ανάκληση των διατάξεων που επιτρέπουν την ανέλιξη προσωπικού σε ακαδημαϊκές θέσεις ζητά η Σύνοδος των Πρυτάνεων

    Την ανάκληση δύο διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που δίνουν τη δυνατότητα σε εργαστηριακό προσωπικό να ανελιχθεί υπό προϋποθέσεις σε ακαδημαϊκές θέσεις ζητά η Σύνοδος των πρυτάνεων.

    ΕΘΝΟΣ On Line 22:43,

    «Η Σύνοδος Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων είναι διαχρονικά από θέση αρχής αντίθετη σε κλειστές διαδικασίες ανάδειξης σε ακαδημαϊκές θέσεις, επειδή δημιουργούν αμφιβολίες για την ποιότητα της κρίσης και οδηγούν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο σε εσωστρέφεια αφού αποκλείουν από τη διεκδίκηση πανεπιστημιακών θέσεων αξιόλογους νέους επιστήμονες. Στο πλαίσιο αυτό η Σύνοδος θεωρεί ότι η ευκαιρία που δίνεται στους ΕΔΙΠ και ΕΕΠ με την παρ. 2, του άρθρου 61, του Νομοσχεδίου που ψηφίσθηκε την 31/8/16, πρέπει να προβλέπει ανοικτές διαδικασίες κρίσης, και επομένως είναι απαραίτητη η άμεση σχετική τροποποίηση της παραπάνω διάταξης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
    Επίσης διαπιστώνει ότι η ψήφιση της διάταξης του άρθρου 66, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε μέλη του διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων με συγκεκριμένα προσόντα να ενταχθούν στην κατηγορία ΕΤΕΠ με παράλληλη κατάργηση της κατεχόμενης πριν από την ένταξη θέσης τους, θα οδηγήσει τα Πανεπιστήμια σε ακόμα μεγαλύτερη διοικητική ανεπάρκεια και υποστελέχωση και συνακόλουθα σε αδυναμία λειτουργίας.

    http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/tin_anaklisi_ton_diatakseon_pou_epitrepoun_tin_aneliksi_prosopikou_se_akadimaikes_theseis_zita_h_synodos_ton_prytaneon-64479779/

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η xberliner λέει:

    @Don Johnson
    Δεν είναι για την Περιστέρα. Αλλά όταν τότε λέγαμε ότι βάζουν από το παράθυρο ανθρώπους από τη μέση εκπαίδευση στα πανεπιστήμια οι οποίοι θα μπουν σε θέσεις αντίστοιχες το λέκτορα και με το χρόνο θα αρχίσουν να ανεβαίνουν στην ιεραρχία, τότε κάποιοι φίλα προσκείμενοι στο συριζα μας λέγαν ότι υπερβάλουμε κτλ κτλ κτλ.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Ενη λέει:

    xberliner για δες αυτο (το εδωσα και πιο πανω) δεν ειναι οπως τα λες

    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=825454

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η xberliner λέει:

    Ενη τί εννοείς δεν είναι όπως τα λέω.
    Αν εννοείς την Περιστέρα, από όσο ξέρω δεν έκανε χρήση της δυνατότητας που έδινε ο πρόσφατος νόμος να μονιμοποιηθεί ως ΕΔΙΠ σε πανεπιστήμιο. Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος.
    Τα υπόλοιπα που γράφει το άρθρο είναι όπως λίγο πολύ τα λέω. ΕΔΙΠ θα γίνουν ΔΕΠ χωρίς ουσιαστικά κρίση. Και αυτό είναι το τεράστιο πρόβλημα. Θα καλύψουν θέσεις και θα μπλοκάρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια για τα επόμενα 20 χρόνια. Μπορεί να είναι ή να μην είναι καλοί επιστήμονες, αλλά κανείς δεν θα το κρίνει, αλλά θα γίνουν ΔΕΠ επειδή απλώς έχουν τα τυπικά προσόντα (διδακτορικό). Είναι η δημοσιουπαλληλική λογική των τυπικών προσόντων (ο φασισμός των τυπικών προσόντων που οδηγεί στη μετριοκρατία).
    Και όλο αυτό γιατί ο Φίλης 1. είναι απλά τελειόφοιτος εξατάξιου γυμνασίου με αριστερίστικες ιδέες που εξισώνουν την ισότητα με την ισοπέδωση και 2. αρνείται να βρει λύση στο υπαρκτό πρόβλημα στελέχωσης των πανεπιστημίων. Και η οποία λύση είναι απλή αλλά με τεράστιο πολιτικό κόστος:
    1. Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μεταφέρεις τους υπεράριθμους (ακόμα και με τη χρήση ροπάλου ή την απειλή της απόλυσης αν χρειάζεται) εκεί που χρειάζονται από τα γραφεία.
    2. Κλείνεις όσα τμήματα ΑΕΙ ή ακόμα και ολόκληρα ΤΕΙ με απίθανες ειδικότητες που κανείς δεν χρειάζεται και εξοικονομείς θέσεις ΔΕΠ να ανοίξουν εκεί που είναι απαραίτητες.

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Ενη λέει:

    Η απαντηση των Πρυτανεων ξεκαθαριζει το θεμα.
    Ειναι δυο διαταξεις 61 και 66.. Αφορα τους πανεπιστημιακους και τους διοικητικους.

    «Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων για την «πραξικοπηματική» διάταξη
    Προκλήθηκε σάλος γιατί οδηγεί σε περαιτέρω αδυναμία λειτουργίας
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2016 19:00
    Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων για την «πραξικοπηματική» διάταξη

    1
    emailεκτύπωση

    Έκτακτη Σύνοδος των πρυτάνεων ΑΕΙ θα γίνει σύντομα για το θέμα των διατάξεων που ψηφίστηκαν από το υπουργείο Παιδείας και δίνουν τη δυνατότητα σε μέλη Ερευνητικού και Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΔΙΠ) των ΑΕΙ να κριθούν με κλειστές διαδικασίες για θέσεις Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ).

    Το θέμα έχει προκαλέσει σάλο στην πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας, όπου πολλοί τη χαρακτηρίζουν «πραξικοπηματική».

    «Η Σύνοδος Πρυτάνεων των πανεπιστημίων είναι διαχρονικά από θέση αρχής αντίθετη σε κλειστές διαδικασίες ανάδειξης σε ακαδημαϊκές θέσεις, επειδή δημιουργούν αμφιβολίες για την ποιότητα της κρίσης και οδηγούν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο σε εσωστρέφεια, αφού αποκλείουν από τη διεκδίκηση πανεπιστημιακών θέσεων αξιόλογους νέους επιστήμονες. Στο πλαίσιο αυτό η Σύνοδος θεωρεί ότι η ευκαιρία που δίνεται στους ΕΔΙΠ και ΕΕΠ με την παρ. 2, του άρθρου 61, του Νομοσχεδίου που ψηφίσθηκε την 31/8/16, πρέπει να προβλέπει ανοικτές διαδικασίες κρίσης, και επομένως είναι απαραίτητη η άμεση σχετική τροποποίηση της παραπάνω διάταξης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συνόδου πρυτάνεων για το θέμα.

    «Επίσης η Σύνοδος διαπιστώνει ότι η ψήφιση της διάταξης του άρθρου 66, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε μέλη του διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων με συγκεκριμένα προσόντα να ενταχθούν στην κατηγορία ΕΤΕΠ με παράλληλη κατάργηση της κατεχόμενης πριν από την ένταξη θέσης τους, θα οδηγήσει τα Πανεπιστήμια σε ακόμα μεγαλύτερη διοικητική ανεπάρκεια και υποστελέχωση και συνακόλουθα σε αδυναμία λειτουργίας. Για τον λόγο αυτό η Σύνοδος θεωρεί απαραίτητη την άμεση τροποποίηση της παραπάνω διάταξης, ώστε η κενούμενη διοικητική θέση να μην καταργείται και η όποια ένταξη στην κατηγορία ΕΤΕΠ να γίνεται συγχρόνως με την πλήρωση της αντίστοιχης κενούμενης θέσης με χρήση καταλόγων του ΑΣΕΠ» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

    «Στο βαθμό που οι παραπάνω προτάσεις δεν μπορούν να γίνουν άμεσα δεκτές, η Σύνοδος ζητά την ανάκληση των δύο διατάξεων καθώς και άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου οι ρυθμίσεις αυτών των θεμάτων να γίνουν με τρόπο που να διασφαλίζει την ακαδημαϊκή ποιότητα και τη διοικητική επάρκεια των Ιδρυμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.