Δεν μπορούν να τον (ξανα)σώσουν…

Με άλλα λόγια ο «τσιπροκαραμανλισμός» μπορεί μεν να θέσει πολιτικά εμπόδια στη ΝΔ scan2του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δεν είναι σε θέση να αποτρέψει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την ήττα. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον πολιτικό τοξικό προϊόν και καμιά συμμαχία κορυφής δεν μπορεί να τον διασώσει.

Liberal  /  Δεν μπορούν να τον (ξανα)σώσουν…  /  Γιώργος Καρελιάς

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι ισχύει η φημολογούμενη συμμαχία Τσίπρα-Καραμανλή με ενδιάμεσο κρίκο τον Παυλόπουλο, δεν είναι ικανή να (δια)σώσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι από τους τυχερότερους Πρωθυπουργούς. Φυσικά, όχι διότι έφτασε σε αυτό το αξίωμα σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της Μεταπολίτευσης.  Αυτό το επέλεξε ο ίδιος. Είναι τυχερός διότι ευεργετήθηκε τουλάχιστον δυο φορές από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ένα ικανό ποσοστό δεξιόστροφων ψηφοφόρων κατέληξε στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών δεν ήταν μόνο πληγέντες από την πολιτική της (θεωρητικά δικής τους) κυβέρνησης Σαμαρά. Ηταν και κλασικοί ψηφοφόροι της ΝΔ, οι λεγόμενοι καραμανλικοί, οι οποίοι το έκαναν για δύο λόγους: και «τιμώρησαν» το κόμμα τους (για την κυβερνητική συμμαχία με το άλλοτε μισητό ΠΑΣΟΚ κτλ) και «παρασύρθηκαν» από την εντόνως φημολογούμενη από τότε άτυπη συμμαχία Τσίπρα-Καραμανλή. Η συμμαχία αυτή, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο αξίωμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Το καλοκαίρι του 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου «διασώθηκε» από σύσσωμη την «ευρωπαϊκή» αντιπολίτευση, όταν ο μισός ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε το τρίτο (αριστερό αυτή τη φορά) Μνημόνιο. Ετσι έπρεπε να γίνει, για να μην καταρρεύσει η χώρα. Αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι (δι)έσωσαν και τον κ. Τσίπρα, την ώρα που οι σύντροφοί του τούς λοιδορούσαν ως «τρόικα εσωτερικού» και (αργότερα) ως «ΜενουμεΕυρωπαίους». Αν η αντιπολίτευση φερόταν όπως φέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο του 2014, η χώρα θα είχε πάει στη δραχμή και ο κ. Τσίπρας για (αριστερές)βρούβες. Πώς να μην είναι, λοιπόν, τυχερός;

Τώρα πλέον οι «δανεικοί» ψηφοφόροι που το 2015 πήγαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρίνουν από τις υποσχέσεις και τα ωραία λόγια

Η φημολογία για συμμαχία Τσίπρα-Καραμανλή με ενδιάμεσο τον Παυλόπουλο δεν είναι σημερινή (εδώ). Δεν είναι μόνο φημολογία, αλλά δεν έχει και τις διαστάσεις που της προσδίδουν τα αυγουστιάτικα σενάρια. Και, ανεξαρτήτως αυτών, δεν είναι ικανή να διασώσει ξανά τον κ. Τσίπρα. Διότι τώρα πλέον οι «δανεικοί» ψηφοφόροι που το 2015 πήγαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρίνουν από τις υποσχέσεις και τα ωραία λόγια. Εχουν μπροστά τους χειροπιαστό έργο. Με άλλα λόγια ο «τσιπροκαραμανλισμός» μπορεί μεν να θέσει πολιτικά εμπόδια στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δεν είναι σε θέση να αποτρέψει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την ήττα. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον πολιτικό τοξικό προϊόν και καμιά συμμαχία κορυφής δεν μπορεί να τον διασώσει.

Αλλωστε, αυτή η συμμαχία δεν θα είναι καθόλου εύκολο να συντηρηθεί ανοιχτά. Ο Καραμανλής θα έχει πολύ μεγάλη δυσκολία να ξαναπεί, έστω δι’ αντιπροσώπων, «καλά τα πάει ο μικρός» (Αλέξης), διότι (βλέπει ότι) δεν τα πάει. Και κάτι τέτοιο, αν αποτολμηθεί, θα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον κόσμο της ΝΔ. Επιπλέον, ακόμα και όσοι «καραμανλικοί» δοκίμασαν πέρσι την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί παρά να είναι κοψοχέρηδες. Διότι, ενώ πίστευαν ότι θα γλιτώσουν από τα μνημονιακά μέτρα Σαμαρά –Βενιζέλου, τους ήρθαν κατακέφαλα τα αντίστοιχα Τσίπρα-Καμμένου. Θα πρέπει να είναι, λοιπόν, πολύ μαζοχιστές για να τους επιβραβεύσουν και πάλι.

Οσα κάνουν (πχ αλλαγές στον εκλογικό νόμο) και όσα σχεδιάζουν (πχ αλλαγές στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας) ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ είναι τεχνάσματα για να δυσκολέψουν τους αντιπάλους τους. Ομως, δεν είναι ικανά να αποτρέψουν την ήττα τους. Γι΄αυτό, άλλωστε, ούτε ο ίδιοι έχουν αυταπάτες. Αν είχαν, δεν θα κατέφευγαν σε πονηριές και κόλπα.
Επιμύθιον: αυτή τη φορά δεν μπορεί να τους σώσει κανένας Καραμανλής και κανένας Παυλόπουλος. Θα χρειαστεί ο κ. Τσίπρας να διαψεύσει την ευαγγελική περικοπή «…εαυτόν ου δύναται σώσαι»

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

27 Responses to Δεν μπορούν να τον (ξανα)σώσουν…

  1. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Ενη λέει:

    Πολύ σωστά ερμηνευονται στο αρθρο Καρελιά, οι συμπεριφορές, παλαιές και τωρινες, σε ο,τι αφορά τους δεξιοστροφους ψηφοφόρους του Συριζα , του 2015.
    Ασφαλώς δεν διαφευγουν ολα αυτά και απο το περιβαλλον Τσιπρα.

    Ετσι φαινεται οτι αποφασισαν να διασωσουν (τον εαυτό τους) προσφευγοντας σε σχεδια εξωτερικης πολιτικης, που ελπιζουν οτι θα συγκινησουν τους αριστεροστροφους ψηφοφορους τους ,του 2015.
    Βγαινει λοιπόν ο Τσιπρας, με «Ανδρεΐκο μανδυα» και σχεδιάζει πλεον φιλοδοξες πρωτοβουλιες για συμμαχιες κρατων της Νοτιοανατολικης Μεσογειου, εναντια στο παγκοσμιο συστημα της συντηρητικης πολιτικης που φτωχοποιει τους λαους.
    Στο πλαισιο αυτό συμπεριλαμβανεται και η συμμαχια του Νοτου, παλαιο σχεδιο, που ανακινειται και παλι εαντια στις πολιτικες λιτοτητας που επιβληθηκαν στους λαους , απο τις ηγετιδες δυναμεις της ΕΕ.
    Ελπιζοντας οτι μια μεγαλη μαζα ψηφοφορων που προηλθε απο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και απο την Αριστερά, θα πεισθει οτι ο Τσιπρας θα ειναι αυτός που θα «αλλαξει τον κοσμο».
    Δεν εχουν καταλαβει τιποτα.
    Ο κοσμος της αριστερας και της κεντροαριστερας βλεπει πλεον, μονο την πραγματικη ζωή του στο σημερινο περιβαλλον. Δεν τον συγκινουν τα λογια, αναγνωριζει μονο τις πραξεις που μπορει να βελτιωσουν το επιπεδο της διαβιωσης του.
    Μια χωρα με μια οικονομία σε ακινησία και την εικονα μιας κοινωνίας με εκατομμυρια ανεργους.
    Αυτή ειναι η πραγματικοτητα.
    Τα υπολοιπα που χρησιμοποιει η κυβερνηση για τη διασωσή της, εγιναν πλεον κοινος τοπος και δεν ξεγελουν κανενα.

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Πάνος λέει:

    «Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι ισχύει η φημολογούμενη συμμαχία Τσίπρα-Καραμανλή με ενδιάμεσο κρίκο τον Παυλόπουλο, δεν είναι ικανή να (δια)σώσει τον ΣΥΡΙΖΑ»

    Δηλαδή ΔΕΝ ισχύει. Άρα ολόκληρο το άρθρο που ακολουθεί είναι μια μπούρδα + μισή.

    Ρε τι κάνει ο αγιάτρευτος καημός ακόμα και σε σοβαρούς (κάποτε) αρθρογράφους…

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Αλικη λέει:

    Ένσταση: Ο Τσιπρας δεν ειναι ΑΠΟ τους χειρότερους πρωθυπουργούς, οπως διατείνεται ο αρθρογράφος.
    ΕΙναι -μακραν- Ο χειρότερος!

    ΥΓ: Χρειαζεται ειδικό ταλέντο για να προκαλέσει καποιος τοσο μεγαλη καταστροφη σε τοσο μικρό χρονικό διάστημα.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Η συμμαχία σε κάποιο βαθμό είναι δεδομένη. Αλλά όσο τους παίρνει γιατί υπάρχει και το φατούρωμα. 🙂

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Αυτό που τους ενώνει είναι η πρακτική πολιτική.
    Η στήριξη στη βαρειά δημοσιουπαλληλία και στους κρατικοδίαιτους «επιχειρηματίες χωρίς ρίσκο», οι πελατειακοί διορισμοί, το κοινωνικό μίσος του κλασικού κρατικοδίαιτου (μανδαρίνου ή «χωρίς ανταγωνισμό επιχειρηματία») εναντίον των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
    Το μετεμφυλιακό κοινωνικό συμβόλαιο και τη νεοπλασματική του μετάλλαξη στη Μεταπολίτευση θέλουν να σώσουν. Τις τράπεζές «τους», τους επιχειρηματίες «τους» και τους παρατρεχάμενους πελάτες τους. Η ισχύς εν τη ενώσει, σκέφτονται.
    Αλλά πως να μπορέσουν, τώρα που δεν βρέχουν δανεικά λεφτά οι «αγορές»;
    Προσπαθώντας να σώσουν τα ανέσωστα, απλά παρατείνουν την παρακμή.
    Ακόμη και ο ΔΟΛ, το κάποτε κάστρο των «κερδισμένων της Μεταπολίτευσης», κατάλαβε ότι το μοντέλο από το οποίο σιτίζονταν ξόφλησε, και πετάει, ακόμη και αυτός, μπηχτές για «υποθετικές θεωρίες συνωμοσίας»

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Να υπενθυμίσω τη χθεσινή «ακατάσχετη συνωμοσιολογία» στο πάλαι ποτέ κάστρο των «κερδισμένων της Μεταπολίτευσης», που στοχεύει ευθεία τον «ανώτατο άρχοντα της εγχώριας διαπλοκής». Τυχαίο κι αυτό;

    Για δες!


    ΟΙ καρχαρίες αλληλοδαγκάνονται. Σημείο των καιρών. Δεν απόμεινε κρέας στη μαρίδα, για να καταβροχθίζουν.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Το καλοκαιρι, στην προτελευταια ταξη του 6-ταξιου Γυμνασιου πηγαιναμε φροντιστηριο και συμπληρωναμε / ταχτοποιουσαμε την απεραντη υλη των εισαγωγικων, ενω πριν τις εισαγωγικες(τελος Αυγουστου τοτε) καναμε επαναληψεις.

    Επαναληψεις λοιπον.

    Αφωτίστου Φιλέλληνος:Για την ανάπτυξη

    Για την Αναπτυξη-1

    Αφηστε τους ενθουσιασμους για την Deve-λοπη
    να πατε ευθυς μεταναστες στην Ευρωπη
    σε Βελγιο,Δανια, Γαλλια, Γερμανια
    να πατε να εργαζεσθε και υπερωρια.
    (οχι σε ΜηΚυΟ, στα μπαρ , τα καφενεια
    χαμπαρι μας επηρανε τερμα τα αστεια)

    Την γκομενα μου αφηστε μη γινει φασαρια
    την Deve-λοπη την ψηλη, ριξτε τα στην Μαρια
    οσο εγω εδουλευα αργιες και γιορτες
    στα μπλογκια κωλοβαραγαν οι συριζιστες

    Στο Συνταγμα ελυνατε θεματα παγκοσμια
    πανευρωπαϊκα, ελληνικα κι εγκοσμια
    κανατε σημαια τον Γιαννη Μπαρουφακη
    ………………………………………………….
    Η Deve-λοπη ηλθε για τους εργατικους
    αυτους που οι τεμπεληδες λετε μικροαστους
    γιατι το χρημα το φυσατε στην Κοβα της κονομας
    αριστεροι μηχανικοι κοντευει ενας αιωνας.

    Γι αυτο σας λεω τεμπεληδες της ευφορης κοιλαδας
    τυρια και βουτυρα απ’ ολα τα μερη της Ελλαδας
    λιαζονται στο Φλοραλ και στο Μοναστηρακι
    4 ευρω ο espresso , τα μισα στο Κολωνακι.

    18.05.2013

    Αφωτιστος Φιλελλην

    http://leftliberalantithesis.blogspot.gr/2013/05/blog-post_19.html

    ΥΓ Εγκαιρως, σχεδον 40 ετη απο της εγκαταστασεως εις Εξαρχεια (Οκτωβριος 1973), προεβλεψα τι θα ακολουθησει τα επομενα 3 ετη. Δυστυχως δεν διεψευσθην . Το Φλοραλ εκλεισε λογω πανακριβου καφε, τυποι σαν τον τον Καρανικα και τον γιο του Ζαμπα εδιορισθηκαν, πολλοι πασοκοι εγιναν υπουργοι και γενικοι γραμματεις και η ευπορη «αριστερα» των σαραντα-φευγα αρχιζει να σχηματιζεται μαζι με την μεσηλικη και υπερμεσηλικη αριστερα του 114. Μερικες μικρες διαφορες απο τους υπολοιπους ειναι οτι η Ελενη Ραντου διαφημιζει τις 36 δοσεις στην ΔΕΗ (ενα πολυ σωστο κοινωνικο μετρο) , το ολοημερο σχολειο,……και οτι τωρα ακουν πιο πολυ εντεχνο και οχι τοσο πολυ σκυλέ.
    Αλλα δεν παιρνω και ορκο:-) Η μικρη ποσοτητα απο προσλαμβανουσες ειναι το κυριο προβλημα για τους εσωτερικους μεταναστες (τυρια και βουτυρα της εποχης μου) και οχι η «αριστερη» θολουρα.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Μνημονικοι και αντιμνημονιακοι «οπλαρχηγοι» και «βοηθοι καπετανιου» μας δουλευουν κανονικα. Μην προσπαθειτε να βρειτε πολλα καλα στις προθεσεις τους. Ανωδυνα καλα για διαφημιση, ισως.

    «άστα και γάμησε τα.» που γραφει ο ποιητης.

    Μονον ο ερωτας και η τεχνη σωζει.

    Πίσω λοιπον στους κλασσικούς(8η επαναληψις)

    1. Ας θυμηθούμε την εμβληματική φράση από τον Γατόπαρδο του Λαμπεντούζα: «όλα πρέπει να αλλάξουν για να μείνουν ίδια»
    ……

    2. Η μεγαλοφυΐα του Ποε είναι δεδομένη. Διαβάστε λοιπόν την συνέχεια.
    Απόσπασμα από το “Ήταν ο Πόε ρατσιστής;”Από την Κατερίνα Σχινά
    The Books’ journal
    “…ο Πόε θέλει τα πράγματα να μείνουν ως έχουν, είναι γιατί πιστεύει πως όσες μεταρρυθμίσεις και να επιχειρηθούν, η μυστηριώδης δύναμη που φωλιάζει μέσα στον άνθρωπο θα μείνει ανέγγιχτη. Είναι μια δύναμη ανώνυμη, μια αρχέγονη ροπή που τον τραβάει στο χείλος της αβύσσου: η έλξη προς το κακό, η φυσική του μοχθηρία. Τη βλέπει να γιγαντώνεται στην Αμερική του καιρού του, καθώς η χώρα παραπαίει ανάμεσα στο ξεγύμνωμα του κυνισμού και την αταραξία της βιβλικής υποκρισίας και όντας αφοσιωμένη στην ύλη ξεπέφτει, καθώς έγραψε ο Μπωντλαίρ, «σε μια ηθική λογιστηρίου». Είναι σαν να αντιστρέφει εκείνη την εμβληματική φράση από τον Γατόπαρδο του Λαμπεντούζα: «όλα πρέπει να αλλάξουν για να μείνουν ίδια», σε ένα: «αφού θα μείνουν όλα ίδια, γιατί να αλλάξουν;»

    3. Η ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΑ [Τίτος Πατρίκιος]

    Κι αν γύριζε ο χρόνος πίσω στην αρχή
    όπως γυρίζει πίσω μια βιντεοκασέτα
    το ίδιο αδέξια, με την ίδια ταραχή
    τα ίδια θα κάναμε, άστα και γάμησε τα.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Το γεγονός ότι με αυτή την υπαινικτική αναφορά, σε κάποια από τα media των «μαζί τα φάγαμε» (εδώ ισχύει όντως) έφτασαν πια να κατονομάζουν τον πρώην και νύν big boss, σημαίνει ότι η ελληνική τσίρκο-τραγωδία ίσως πλησιάζει σε μια κάποια κάθαρση. Είναι παράλληλα και μερικές πολιτικές αναφορές.
    Δακτυλοδεικτούν πια πρώην συνδαιτημόνες και συνεργάτες, προïσταμένους και υφισταμένους
    Ο ΔΟΛ τον big boss (άλλοτε σχεδόν προïστάμενο), ο ΓΑΠ τον Λιβάνη, Κοτζιά, Ρουμελιώτη (άλλοτε υφισταμένους του).
    Να ελπίσουμε ότι θα το ξηλώσουν μόνοι τους το χαλί που παγίδεψε επί δεκαετίες τη χώρα στην καταστροφή;

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Η …ανταρσύα της Αριστερής Πλατφόρμας και η τύχη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας

    από το tvxs

    του Γιώργου Παπασπυρόπουλου
    «……η πλατφόρμα* πρόσκειται ιδεολογικά κυρίως στις δυνάμεις του δημοσιοϋπαλληλικού σοσιαλισμού, του υπαρκτού κρατισμού και των συντεχνιακών δομών του ελληνικού συνδικαλισμού με τα ισχυρά συνδικάτα των ΔΕΚΟ, του Δημοσίου και των ευγενών επαγγελμάτων……»

    http://aristeristrouthokamilos.blogspot.gr/2015/07/blog-post_27.html?showComment=1438083388499#c6212648226755020536

    ΥΓ *και καθε σιγουρατζης νεος/νεα νεοδημοκρατης, πασοκος, αριστερος,…μεσαιου πνευματικου επιπεδου και κοινωνικης νωθροτητας συνηθισμενος στις αντιπαροχες (λ.χ. δεν ψηφιζεις πανσπουδαστικη δεν σε καλω στην ταβερνα , στο παρτυ, αναλογα την δεκαετια….)

    Συνεπαγωγες

    Επαρχιωτης ως εφηβος, με την οικογενεια υποκειμενη στις σκληρες καιρικες συνθηκες και ασθενειες και -συνεπως- με την ανασφαλεια ανα πασα χρονικη στιγμη η αγροτοκτηνοτροφικη παραγωγη να καταστραφει , μετοικος ως φοιτητης, πολιτισμικο σοκ απο τα φωτα της πολης, φοιτητικος συνδικαλισμος στους κοινωνικοτερους, απαλλαγη απο την μοναξια, στρατιωτικη θητεια, πρωτος γαμος και διορισμος στο Δημοσιο Τομεα,ΔΕΚΟ, Δημους (πρωτη εξασφαλιση σιγουρου σεξ και μισθου 🙂 ) , συνδικαλισμος , ….., με τελικο αποτελεσμα να υποστηριζουν υστερικα τον «δημοσιουπαλληλικό σοσιαλισμό και τις συντεχνίες των ΔΕΚΟ» και πολλοι των οποιων εχουν γινει συνταξιουχοι (λ.χ. Μυλαινα Αποστολακη, Κωστας Ησυχος της Ολυμπιακης με οτι αυτο σημαινει σε οικονομικους ορους)

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Αφώτιστε,
    έτσι περίπου είναι.
    Με μιά διαφορά: Τώρα δεν βρέχει λεφτά, όπως τότε που κάποιοι κρατούσαμε ομπρέλα. Ούτε «δανεικά των αγορών», ούτε Κοινοτικά λιπαρά.
    Όμως οι τυρέμποροι και τα τυριά που λες, έχουν συνηθίσει στα υψηλά λιπαρά – χωρίς ωμέγα 3.
    Καλά, εμείς οι εκ φύσεως λιτοί τα βγάζουμε πέρα. Αυτοί οι δύστυχοι οι λιπαροί τι θ’ απογίνουν;
    (Παναμάς και Καραιβική,
    εκεί είναι τόποι, για το παχύ «τυρί»…)

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Απόσπασμα από σχόλιο αναγνώστη (Σ. ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ) στην Καθημερινή, σήμερα:
    H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ θρηνεί σε όλες τις στήλες της την χαμένη μεσαία τάξη. Στην πραγματικότητα τα άτομα αυτής της τάξης (που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας) προκάλεσαν με δική τους ευθύνη την κρίση για την οποία κλαίγονται οι δημοσιογράφοι σας: Πρόκειται βασικά για υπερ-συντηρητικά άτομα (ανεξαρτήτως του τι ψήφιζαν) που επιδίωξαν την καλοπέραση που τους παρήχαν ή η λoύφα στο δημόσιο (μόνιμοι υπάλληλοι) ή η φοροδιαφυγή/εισφοροδιαφυγή/απάτη (ελεύθεροι επαγγελματίες), οι επιδοτήσεις σε ανύπαρκτη παραγωγή (αγρότες), η ακίνητη περιουσία (έστω και σε τιμές φούσκας) και η προκλητικά πρόωρη συνταξιοδότηση. Ταυτόχρονα είχε η τάξη αυτή ανεπαρκέστατα προσόντα για τον σύγχρονο κόσμο και όλοι φρόντιζαν να υποβαθμίζουν και την επόμενη γενιά συντηρώντας μια απαράδεκτη δημόσια/ιδιωτική Παιδεία σε συνδυασμό με το παρασιτικό οικοσύστημα των φροντιστηρίων. Σήμερα η τρόϊκα, ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης μπορούν να κάνουν τα πάντα σωστά ή τα πάντα λάθος (το πιθανότερο) και το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο, αυτό που υπαγορεύεται από το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας: η διαρκής παρακμή.

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    @aftercrisis

    Χαιρομαι που συμφωνεις , στο περιπου.

    Σημερα στην χαμαδουπολη η σχετικη υγρασια ειναι υψηλη και επιστρεφοντας απο πενθημερη βολτα στο σπιτι του παππου που κληρονομησα, ξεκινησα με επαναληψεις….

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    «Ταυτόχρονα είχε η τάξη αυτή ανεπαρκέστατα προσόντα για τον σύγχρονο κόσμο και όλοι φρόντιζαν να υποβαθμίζουν και την επόμενη γενιά συντηρώντας μια απαράδεκτη δημόσια/ιδιωτική Παιδεία σε συνδυασμό με το παρασιτικό οικοσύστημα των φροντιστηρίων. »

    Ιδου πεδιον δοξης λαμπρον. Το μεγαλο στοιχημα ειναι να μεταβουμε εντος μιας δεκαετιας βαθμιαιως απο το πρεκαριατο στο νεο προλεταριατο των τεχνιτων, τεχνικων, χειριστων μηχανηματων και αλλων ημι-χειρωνακτων, ενω οι αποφοιτοι ΑΕΙ/»Α»ΤΕΙ απο 75% να φθασουν κατω απο 50%, οπως Αμερικη 🙂 και Ε.Ε., που νατεινει ασυμπτωτικα στο 30 εως 35%, μετα απο 20 ετη.

    Και τοτε ο πολλαπλασιαστης ΑΕΠ με επενδυνσεις θα λειτουργει πολυ καλα, οπως στις σοβαρες χωρες της Ε.Ε.

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ο Λυκούργος όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει και παπαρολογεί 🙂

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η aftercrisis λέει:

    σχο,
    ίσως (και αυτός) απεγνωσμένος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα
    φοβάμαι πως όταν (ως κοινωνική ομάδα) δεν εκπροσωπείσαι πολιτικά απο κανέναν και από κανένα κόμμα – και δεν έχεις φωνή στα ΜουΜουΈ – είναι μοιραίο (ίσως και επιβάλλεται) να σφάξεις μερικά σάπια καρπούζια παραπάνω, μπας και αδειάσει λίγος χώρος στη νταλίκα της χώρας-χλέμπουρα.
    Σίγουρα αδικεί τις καλές εξαιρέσεις τόσο εκ των μονιμαίων, όσο και εκ των ελεύθερων και ωραίων («πίσω από τείχη που ο καθένας έχει χτίσει…:») ) όσο και και εξ αγροτών.
    Φοβάμαι όμως πάρα πολύ, ότι περιγράφει μια παλιοκατάσταση, που ήταν – και είναι – σχεδόν κανόνας. 🙂

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Δεν βλέπω αυτοί οι …βαρεμένοι σταλίνες που είναι σαν το βέλιουρα την αγριάδα και τη μουχρίτσα μαζί, να έχουν σχέση παρά μόνο με τη χειροτέρευση της παλιοκατάστασης. 🙂

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η Ενη λέει:

    Αftwrcrisis
    Εδωσες σε ενα σχολιο σου ενα αρθρο του Καρακουση στο ΒΗΜΑ, το οποιο, με ολες τις «ιστορικες» αναφορες που κανει, αφηνει να εννοηθει ενα συμπερασμα. Οτι ολα γινονται για να εμποδισθει η πορεια του Κυρ. Μητσωτακη στην εξουσία.

    Η τελευταια παραγραφος του αρθρου

    «Οι πιο ευφάνταστοι συσχετίζουν τις προτάσεις συνταγματικής αναθεώρησης, τις επιθέσεις εναντίον Στουρνάρα, τις κοινές αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ – καραμανλικών κατά του Γεωργίου της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και φαντάζονται συντονισμό των δύο πλευρών, με σκοπό να προκαλέσουν ρήγμα στη Νέα Δημοκρατία, ικανό να εμποδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κερδίσει την εξουσία »

    Περισσοτερο με τωρινα εσωκομματικα παιχνιδια της ΝΔ μοιαζουν ολα αυτά, παρά ταχα συσχετισμοι με κυβερνησεις ΠΑΣΟΚ του παρελθοντος.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Ενη λέει:

    Ο Τσιπρας επιμενει για τη Συνοδο Μεσογειακων χωρών

    «Πρεμιέρα στην Αθήνα για την ομάδα των μεσογειακών χωρών της ΕΕ

    9/8/2016 11:25:00 πμ | Πολιτική

    Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

    Πυρετωδώς προχωρούν οι προετοιμασίες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε.

    Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τα διπλωματικά γραφεία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Κύπρου δείχνουν πως και οι έξι ηγέτες θα δώσουν το παρόν στην Αθήνα, στις 9 Σεπτεμβρίου.

    Τσίπρας: Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θετική ανταπόκριση στην ελληνική πρωτοβουλία υπάρχει και από τον Ισπανό Πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι. Πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν, πως αυτό συνιστά μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, αφού η Ισπανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η συμμετοχή της προσθέτει βαρύτητα στις απόψεις που θα διατυπώσει η ομάδα των μεσογειακών χωρών της ΕΕ (αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που προτιμούν στο Μαξίμου, θεωρώντας ότι ο «Νότος» ετεροπροσδιορίζει τις χώρες αυτές σε σχέση με το «Βορρά» και ότι το «Club Med» χρησιμοποιείται απαξιωτικά από τον Σόιμπλε) για το μέλλον της Ευρώπης.

    Όπως λένε στο Μαξίμου, μια τέτοια Σύνοδος συγκαλείται για πρώτη φορά και ο σκοπός της είναι, να διατυπώσει μια κοινή ατζέντα για τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν άμεσα για την επόμενη μέρα της Ευρώπης και να αναβαθμίσει έτσι και τη διαπραγματευτική θέση κάθε μιας από τις μεσογειακές χώρες.

    Για να το πετύχει αυτό, η Αθήνα έθεσε με κατηγορηματικό τρόπο τα ζητήματα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης εκτός ατζέντας, ώστε να μη φέρει σε δύσκολη θέση ούτε τον Ραχόι, αλλά ούτε και τον επίσης συντηρητικό Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτός ήταν και ο λόγος της ενόχλησης του Μαξίμου, όταν διέρρευσε στα ΜΜΕ η είδηση για τη Σύνοδο της Αθήνας, καθώς συνδέθηκε άμεσα και με την τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, αλλά και με τους συσχετισμούς στο Eurogroup.

    Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο σκοπός της Συνόδου είναι η διαμόρφωση κοινών θέσεων για την οικονομία, την ανάπτυξη, το προσφυγικό – μεταναστευτικό και το Brexit, που είναι και τα ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα.

    Φυσικά η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται και για τον πολιτικό χαρακτήρα των θέσεων αυτών και θα ήθελε η ομάδα να συνδιαμορφώσει μια ατζέντα υπέρ της ανάπτυξης. Ωστόσο είναι διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς για να επιτευχθεί κοινός τόπος.

    Όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του Πρωθυπουργού, το σημαντικό είναι ότι η σύνοδος γίνεται, αφού πρόκειται για το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση μιας κοινής στάσης των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, με τελικό στόχο, να μπορούν μελλοντικά να λειτουργούν σαν ομάδα, όπως λειτουργούν οι χώρες του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία

    Απο το real,gr

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ενη,
    το παιχνίδι των ολιγαρχών άλλοτε παιζόταν εντός ΠΑΣΟΚ. Τώρα προφανώς παίζεται τώρα εντός ΝΔ – σε συσχετισμό όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο νέος διπολισμός, αντί του παλιου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
    Όμως το γεγονός ότι ο Καρακούσης – ωw ΔΟΛ – κατονομάζει τον παλιό σύμμαχο, τον «big boss» (έμμεσα και ως σενάριο, αναφέροντας όμως Γεωργίου, «αφελληνισμούς τραπεζών» και άλλα που παίζουν στην πολιτική αντιπαράθεση) είναι κάτι νέο. Τον big boss κανείς δεν τολμούσε να τον αγγίξει μέχρι σήμερα.
    Επίσης η αναφορά ΓΑΠ σε Ρουμελιώτη, Λιβάνη, Κοτζιά είναι χαρακτηριστική. Και αυτός «καίει» τους παλιούς «δικούς του», οι οποίοι – ώ σύμτωση – έχουν όλοι ανοικτά κανάλια στενής επικοινωνίας με το Mεγάλο Αφεντικό εκ Κρήτης

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Πιθανόν οι μεγάλες κρητικές οικογένειες έχουν παλιά πολιτική βεντέττα μεταξύ τους (από το «βρώμικο» 1993 ή και παλιότερη;), όμως αυτό δεν εξηγεί τη σύγκρουση που επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σαν κολημμένη βελόνα σε πικάπ βινυλίου.
    Οι μεγάλες διαμάχες στην Ελλάδα πάντα (από την εποχή της Επανάστασης του ’21) ήταν διαμάχες νομής – του κράτους. Τα οικογενειακά ή προσωπικά «γινάτια» ήταν διακοσμητικά κερασάκια στη δηλητηριασμένη τούρτα για να τσιαμπάει το πόπολο.

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Το μεγάλο αφεντικό, κάνει το χατήρι στην κυβέρνηση ώστε να κλείσει το MEGA δια της μεθόδου του οικονομικού θανάτου, και φυσικά θα διατηρήσει το σταρ. 🙂

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η Ενη λέει:

    aftercrisis, στο σχολιο σου αναφερονται αυτά

    «Επίσης η αναφορά ΓΑΠ σε Ρουμελιώτη, Λιβάνη, Κοτζιά είναι χαρακτηριστική. Και αυτός «καίει» τους παλιούς «δικούς του», οι οποίοι – ώ σύμτωση – έχουν όλοι ανοικτά κανάλια στενής επικοινωνίας με το Mεγάλο Αφεντικό εκ Κρήτης»

    τα οποια ειναι δικες σου προσθηκες.
    Με το κειμενο του Καρακουση δεν εχουν καμια σχεση.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η Ενη λέει:

    Το αρθρο στο ΒΗΜΑ του Αντ. Καρακουση

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=820376

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ένη,
    σωστά, τα περί Ρ-Λ-Κ δεν είναι από το κείμενο του Καρακούση.
    Ανεξάρτητες δημοσιεύσεις είναι, όμως συνέπεσαν χρονικά, με αφορμή και τις αντιδράσεις την δίωξη Γεωργίου η οποία ενεργοποίησε την όλη κόντρα.

    Ο σχο πάντως (13:44) το «έπιασε το υπονοούμενο». Αυτό που κυρίως απασχολεί ολιγάρχες και κόμματα τις μέρες τούτες, είναι η μάχη για τον έλεγχο των ΜΜΕ.

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ο κάθε επιχειρηματίας προσπαθεί να εξασφαλίσει τα συμφέροντά του όπως μπορεί.

    Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει κανάλια -καθαρή λογοκρισία δια της φιμώσεως- που λειτουργούν 30 χρόνια είναι χτύπημα για τη δημοκρατία μας. Αν μάλιστα σκεφτείς και τι φρούτα είναι οι καινούργιοι.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.