Εξω πάει καλά – κάνει τη «βρώμικη δουλειά»

Protagon  /  Εξω πάει καλά – κάνει τη «βρώμικη δουλειά»  /  Γιώργος Καρελιάς  s20_skitso-thumb-large

Οσο η κυβέρνηση Τσίπρα θα φθείρεται στο εσωτερικό, τόσο θα μεγαλώνει η υποστήριξή της από τους Ευρωπαίους, αφού τη θεωρούν καταλληλότερη από οποιαδήποτε άλλη να τηρήσει τις συμφωνίες στην παρούσα συγκυρία

Δύο-περίεργα, εκ πρώτης όψεως-φαινόμενα παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα. Και είναι αλληλένδετα.

Το πρώτο: όσο η κυβέρνηση Τσίπρα αποδυναμώνεται στο εσωτερικό, τόσο η υποστήριξη από το εξωτερικό μεγαλώνει. Και το δεύτερο: κάθε φορά που βρίσκεται στριμωγμένη, η κυβερνητική προπαγάνδα αναζητεί ως μάννα εξ ουρανού κάποια υποστηρικτική δήλωση αξιωματούχου των δανειστών, η οποία-ω του θαύματος- έρχεται.

Τελευταίο παράδειγμα: την ώρα που σχεδόν σύσσωμος ο ελληνικός Τύπος, ακόμα και ο φιλοκυβερνητικός,  χαρακτήριζε τέταρτο Μνημόνιο τη συμφωνία για πρόσθετα μέτρα το 2018, δυο φορές ο πρόεδρος του Eurogroup αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει το αντίθετο, παίρνοντας το μέρος της κυβέρνησης.

Δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Και δεν είναι μόνο οι παγίως φιλικοί προς την Ελλάδα αξιωματούχοι, ευρωπαίοι και μη, που στηρίζουν την κυβέρνηση (Ολάντ, Μοσκοβισί, Γιούνκερ, Ντράγκι). Ακόμα και οι (άλλοτε) μονίμως εχθρικοί έχουν αλλάξει ρότα, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν έχει κανένα πρόβλημα με την κυβέρνηση Τσίπρα, εφόσον και όλα τα μέτρα αποδέχεται και συντάχθηκε με τη γερμανική θέση στο θέμα του χρέους, μετά τη γνωστή ιλαροτραγωδία με το ΔΝΤ.

Πώς συνέβη αυτή μεταστροφή; Τα πράγματα είναι πολύ απλά και δεν υπάρχει καμιά «συνωμοσία» από πίσω. Οι ξένοι έλεγαν πάντα τα ίδια, για την ακρίβεια ήθελαν να γίνονται. Να τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Μπορεί να έχουν ιδεολογικοπολιτικές  συμπάθειες, αλλά αυτές πολύ λίγο μετράνε, όταν πρόκειται για την εφαρμογή της πολιτικής. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι το φθινόπωρο του 2014 ουσιαστικά «άδειασαν» την κυβέρνηση Σαμαρά, επειδή έβλεπαν ότι δεν είχε μέλλον. Προτίμησαν, με στυγνό ρεαλισμό, να περιμένουν την επόμενη.

Μια «αριστερή» κυβέρνηση κάνει τη «βρώμικη δουλειά» καλύτερα απ’ ό,τι θα την έκανε μια άλλη, διαφορετικής ιδεολογικοπολιτικής απόχρωσης. Γι’ αυτό και έχουν κάθε λόγο να την υποστηρίζουν

Η κυβέρνηση Τσίπρα, αφού πέρασε από την «επαναστατική» φάση της (Ιανουάριος-Ιούλιος 2015), έχει μπει στην περίοδο του ρεαλισμού. Μάλιστα ο δικός της είναι πιο στυγνός από τον αντίστοιχο των Ευρωπαίων. Οι οποίοι βλέπουν αυτή τη στιγμή στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα τον ιδανικό εξυπηρετητή των δικών τους συμφερόντων.

 Αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται, χοντρικά, για τα εξής δύο:

  1. Να μην υπάρχουν αναταράξεις στην Ευρωζώνη εν όψει του βρετανικού δημοψηφίσματος.  Η μοναδική πηγή οικονομικής αστάθειας είναι η Ελλάδα, αλλά κι αυτή σε λίγο εκλείπει. Τουλάχιστον προσωρινά, διότι σε ένα ή δύο χρόνια δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει. Αλλά τους ενδιαφέρει το σήμερα. Η κυβέρνηση Τσίπρα αποδέχεται όλες τις αξιώσεις των δανειστών και στα μάτια τους φαντάζει ιδανική και για να τις εφαρμόσει. Φαντάζεται κανείς τι θα γινόταν αν μια άλλη κυβέρνηση(δεξιά, κεντροδεξιά κτλ) επιχειρούσε να περάσει νέες περικοπές στα εισοδήματα, να επιβάλει εξοντωτική φορολαίλαπα, να πουλήσει λιμάνια και αεροδρόμια;
  2. Να ελεγχθεί όσο γίνεται το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα. Η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν απολύτως συνεργάσιμη σε όλα: χωρίς καμιά ένσταση για τον αναβαθμισμένο  ρόλο της Τουρκίας, με την Ελλάδα να γεμίζει μεγάλα ή μικρά στρατόπεδα προσφύγων και μεταναστών, χωρίς ουσιαστική βοήθεια, με  το ΝΑΤΟ να είναι μεν στο Αιγαίο, αλλά χωρίς να αποτρέπει καμιά από τις εξάρσεις της τουρκικής προκλητικότητας κ.α.

H κυβέρνηση Τσίπρα, λοιπόν, είναι πολύ χρήσιμη για τους Ευρωπαίους. Μια «αριστερή» κυβέρνηση κάνει τη «βρώμικη δουλειά» καλύτερα απ’ ό,τι θα την έκανε μια άλλη, διαφορετικής ιδεολογικοπολιτικής απόχρωσης. Γι’ αυτό και έχουν κάθε λόγο να την υποστηρίζουν. Και το κάνουν.

Το  ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση είναι σε θέση να αξιοποιήσει αυτήν την υποστήριξη, με στόχο να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε η χώρα να ξεφύγει σιγά-σιγά από τη στασιμότητα και το σπιράλ του οικονομικού θανάτου των τελευταίων έξι ετών. Η εικόνα που εκπέμπει δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Βασική της έγνοια είναι να αποδεικνύει το αντίθετο από αυτό που κάνει. Οτι, δήθεν,  διαπραγματεύεται σκληρά, ενώ αποδέχεται τα πάντα. Και σταθερή επιδίωξη είναι να ξεμπερδέψει σύντομα με όλα τα δυσάρεστα, ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία απερίσπαστη έως το 2018.

Εν κατακλείδι: ο κ. Τσίπρας «έξω πάει καλά». Εξυπηρετεί τις επιδιώξεις των Ευρωπαίων και (θα) έχει την υποστήριξή τους. Η φθορά του στο εσωτερικό θα είναι συνεχής και μεγάλη, αλλά μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία, αν το θελήσει, με την ελπίδα κάποιας ανάκαμψης (τότε).

Η επιδίωξη αυτή εξυπηρετεί και τους δανειστές και τον ίδιο. Δεν είναι καθόλου βέβαιο, όμως, αν αυτή η «συμπόρευσή» τους θα φέρει κάποιο όφελος στη χώρα ή αν θα την κρατήσει καθηλωμένη και παγιδευμένη στη θανατηφόρα μέγγενη, που τη βλέπουμε να σφίγγει κι άλλο χρόνο με το χρόνο.

  • Σκίστο του Ηλία Μακρή, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

34 Responses to Εξω πάει καλά – κάνει τη «βρώμικη δουλειά»

  1. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Έυσι φαίνεται, μέχρι σήμερα τουλάχιστον. Ο δόκτωρ Καρελιάς κάνει καλές κλινικές διαγνώσεις
    Όλα βαίνουν καλώς. Μια χλαπάτσα (απο τις προβατίσιες είναι, όσοι/ες έχουν διατελέσει βοσκοί ή βοσκοπούλες ξέρουν).
    Κρατά ήδη 8 χρόνια αυτή η χλαπάτσα, αλλά που θα πάει, θα περάσει. Σαν τα καλύτερα αρώματα.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Don Johnson λέει:

    Άλλα για άλλα. Τους δανειστές τους συμφέρει να μη ζητάμε δανικά.

    Μας βαρέθηκαν. Κι όχι τους τωρινούς δεν τους πάνε μια. Καταρχήν γιατί τους θεωρούν μειωμένης αντίληψης…

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Ενη λέει:

    «Τα πράγματα είναι πολύ απλά και δεν υπάρχει καμιά «συνωμοσία» από πίσω. Οι ξένοι έλεγαν πάντα τα ίδια, για την ακρίβεια ήθελαν να γίνονται. Να τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Μπορεί να έχουν ιδεολογικοπολιτικές συμπάθειες, αλλά αυτές πολύ λίγο μετράνε, όταν πρόκειται για την εφαρμογή της πολιτικής. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι το φθινόπωρο του 2014 ουσιαστικά «άδειασαν» την κυβέρνηση Σαμαρά, επειδή έβλεπαν ότι δεν είχε μέλλον. Προτίμησαν, με στυγνό ρεαλισμό, να περιμένουν την επόμενη » (Γ.Καρελιας)

    Αρα οι εταιροι ελεγαν και σιγουρα θα λενε παντα τα ιδια , να τηρουνται τα συμφωνηθεντα
    ειτε μια κυβερνηση δειχνει «να εχει μελλον» (στο εσωτερικο μετωπο) ειτε οχι.

    Συνεπως δεν επηρεαζονται απο εντυπωσεις δηλαδή τι συμβαινει στο εσωτερικο η αν η κυβερνηση ειναι αριστερή η κεντροδεξια αλλά,

    αν η οποιαδηποτε κυβερνηση θα τηρησει τα συμφωνηθεντα.
    Τα δε συμφωνηθεντα εχουν καταχωρηθει στις υποχρεωσεις της χωρας δηλαδή στην Ελλαδα και οχι στην εκαστοτε κυβερνηση της.

    Αλλωστε μεχρι τωρα οι ξενοι (οπως γραφεται) εχουν συνεργασθει με ολες τις κυβερνησεις που υπηρξαν απο την εποχή των μνημονιων και περα. Και θα μπορουσαμε να πουμε οτι ειδικα η κυβερνηση Τσιπρα ηταν αυτή που επι εποχης Βαρουφακη τους ειχε ………»ταλαιπωρησει» επι μηνες. Τώρα με τον Τσακαλωτο εχουν καλυτερη συνεργασία αλλά αυτό δεν σημαινει τιποτα, ειναι απλως ο ΥΠΟΙΚ της Ελλαδας. επι του παροντος.

    Τα συμφωνηθεντα, ειτε τα εφαρμοζει ο Τσιπρας, ειτε μια αλλη κυβερνηση απο την τωρινη βουλή η απο αλλη υστερα απο εκλογες, δεν ειναι δικο τους προβλημα, και δεν εχει να κανει με καποιες συμπαθειες η αντιπαθειες προς τον Τσιπρα κ.α.
    Αυτοι ενεργουν ψυχρα ,ως εταιροι σε μια συμφωνία.

    Και για να τα λεμε ολα, ποια κυβερνηση θα ειναι αυτή που θα πει στοπ, δεν τα εφαρμοζουμε, τα διαγραφουμε και……κοψτε το λαιμο σας;;;

    υγ.
    Πλην βεβαια μια κυβερνηση της …..Ζωης. 😆

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Δημοσκόπηση στην Κύπρο, για το δικό τους μνημονιο που «περασε»
    http://www.thetoc.gr/diethni/article/dimoskopisi-52-twn-kupriwn-leei-oti-tous-wfelise-to-mnimonio
    Another «Greece». Different.
    Μεγαλοπρεπέις ήταν και οι δύο, ωστόσο άλλο Βικτώρια, άλλο Σουλεϊμάν.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Μερικές φορές (όχι πάντα), στον πολιτικό πολιτισμό – και κυρίως στην κρατική οργάνωση και στην ικανότητα για ορθολογισμό – μετράει, εκτός των άλλων, και ποιός ήταν κάποτε ο αποικιοκράτης σου.
    Αυτή ήθελα να πω παραπάνω,

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ανάρχο-μπάχαλο με ψηλό καπέλο στις προεδρικές εκλογες της Αυστρίας (Α Γύρος).
    http://www.krone.at/
    Πρώτος ο ακροδεξιος (35 %) δευτερος ο Πράσινος (να δούμε άν θα σώσει την πα(ρ)τρίδα στον δεύερο γύρο. Τρίτη η ανεξάρτητη
    Ο Σοσιαλδημοκράτης και ο Χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος (δηλ. των κυβερνητικών κομμάτων) πάτωσαν και πήραν από 10 % ο καθένας
    Συμβαίνει και σε πολύ καλύτερες οικογένειες κατολίσθηση του περιβολιού, μην έχουμε παράπονο.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η δεξιος λέει:

    Άφτερ ό Σουλειμάν είχε και την Κύπρο.Μάλλον θέλεις να πεις άλλο Βικτώρια και άλλο Αβδούλ Χαμίτ.
    Υπάρχει και άλλη εξήγηση όμως που δεν αφορά τους κατακτητές αλλά τους κατακτημένους : άλλο ΕΑΜ και άλλο ΕΟΚΑ.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Αχ δεξιέ,
    πανούργα η Ιστορία. Εδώ αποδείχθηκε ότι άλλο ΑΚΕΛ και άλλο ΚΚΕ – χώρια που εκεί δεν έχουν αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ.
    Σωστός για τον Σολομώντα Μαγκνίφισεντ. Αυτό που δυστυχώς δεν θυμάμαι είναι ποιός διάδοχός του πούλησε το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» στους Λόρδους και γιατί.
    Μια θεωρία λέει ότι είχαν εξαντληθεί τα κοιτάσματα χαλκού. Άλλη θεωρία λέει ότι ο Οθωμανός αυτοκράτορας δεν άντεχε και απηύδησε που οι Κουμπάροι είχαν γεμίσει το νησί ισπανικές και βενετσιάνικες hedge funds και offshore – και δεν μπορούσε να τις φορολογήσει…

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η δεξιος λέει:

    Υποχρέωση έβγαλε στο συνέδριο του Βερολίνου το 1878 ο Αβδούλ Χαμίτ.
    Λίγο πριν ο ρωσικός στρατός έφθασε στα προάστεια της Κωνσταντινούπολης και υπαγόρευσε τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου για τη δημιουργία της μεγάλης Βουλγαρίας που έπιανε από Εύξεινο Πόντο έως Αδριατική.Οι Άγγλοι απείλησαν με πόλεμο και ο Βίσμαρκ συγκάλεσε συνέδριο στο Βερολίνο για να αποφευχθεί ευρωπαϊκός πόλεμος.Εκεί οι Ρώσοι αναγκάσθηκαν να δεχθούν τη δημιουργία της μικρής Βουλγαρίας και την επιστροφή της Μακεδονίας στους Οθωμανούς.
    Και όταν αυτοί ρώτησαν τον Ντισραέλι τι σας χρωστάμε αυτός απάντησε σε μας την Κύπρο και στην Ελλάδα τη Θεσσαλία.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η zepos λέει:

    Γνωρίζει ο Καρελιάς τι είδους «μέτρα» είχε υποχρέωση να υλοποιήσει η Ελλάδα το τέλος του 2014; Τα γνωρίζει βέβαια με λεπτομέρειες.. Τα ίδια ζητάνε μέχρι σήμερα; Οχι βέβαια! Και αυτό το γνωρίζει ο Καρελιάς… Αρα ας αφήσει τα λαϊκίστικα περί «βρώμικης δουλειάς» που έχουν σχεδιάσει οι δανειστές.. Αυτή η καραμέλα της στοχοποίησης των ξένων την έχουν παίξει καλύτετα οι συριζαίοι δεν χρειάζεται και ο Καρελιάς..
    Οι δανειστές είχαν και έχουν πρόγραμμα που υποχρεώνει μια χρεοκοπημένη χώρα με νομοθεσία μπάχαλο να επιστρέψει τα δανεικά μέσω μιας σκληρής προσπάθειας, σε καθορισμένο χρόνο.. Το έκανε σε άλλες τρεις χώρες με επιτυχία. Εδώ τα βρήμε μπαστούνια, όπως δυστυχώς συνέβη με την ελληνική πραγατικότητα επί αιώνες..
    Τα μέτρα του 3ου μνημονίου που υπέγραψε ο Τσίπρας το καλοκαίρι, ήταν το αποτέλσμα της άθλιας πρακτικής εκβιασμών του 7μήνου,με την επιστροφή της ύφεσης, το άδειασμα των καταθέσεων και την νέα πτώχευση των τραπεζών. Μας δάνεισαν δεκάδες εκ. με την δέσμευση ορισμένων οικονομικών στόχων. Ο τσίπρας ενώ τα υπέγραψε, προσπάθησε να τα ξεπεράσει με την θρυλλούμενη ικανότητα προσωπικής «γοητείας» στις πολιτικές συναντήσεις. Κάθε φορά αρκούσε ένα χτύπημα στην πλάτη για το εσωτερικό μέτωπο της βλακείας..
    Και φτάσαμε στο 4ο όπου φαίνεται καθαρά οτι ΧΑΘΗΚΞΕ ΚΑΘΕ ΙΧΝΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΎΝΗΣ και ζητούν να νομοθετηθούν προληπτικά μέτρα..
    Για ποιά βρώμικη δουλειά λοιπόν κατηγορούνται οι δανειστές;

    Μια κανονική κυβέρνηση θα υιοθετούσε ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ τα μνημόνια ως εργαλείο εξυγίανσης και δεν θα προσπαθούσε να καταγγείλει κάθε τρεις και λίγο τους δανειστές ως εκμεταλευτές του λαϊκού ιδρώτα και άλλες μπούρδες για να δικαιολογήσει την δική της ανικανότητα και τις ξεπερασμένες ιδεοληψίες του περασμένου αιώνα…
    . Τότε ΟΛΑ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΟΜΑΛΑ

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Ενη λέει:

    Ζεπος 08,24 25/4

    +++++ (πενταστευρο)

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Ενη λέει:

    @ aftercrisis

    Λιγο δυσκολο να αντιληφθει κανεις το πως παρομοιαζεις τα αποτελεσματα των προεδρικων εκλογων της Αυστριας με την Ελλαδα, γραφοντας π.χ. «Πρώτος ο ακροδεξιος (35 %)». οπως και «Συμβαίνει και σε πολύ καλύτερες οικογένειες κατολίσθηση του περιβολιού, μην έχουμε παράπονο.»

    υπαρχει κανενα δειγμα οτι στην Ελλαδα συμβαινει κατι παρομοιο , οτι εχουμε δηλαδή καποια εντυπωσιακη αυξηση των ακροδεξιων και μια εντυπωσιακη καθιζηση των κεντροδεξιων , και αριστερων ;;
    Αντιθετα οι τελευταιες δημιοσκοπησεις φερνουν ΠΡΩΤΗ τη ΝΔ και δευτερο το Συριζα…….

    Αν υπολογισουμε τη ΧΑ ως το ακροδεξιο κομμα στη βουλή , πρωτη φορά χανει την τριτη θεση την οποια καταλαμβανει η ΔΣ. (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ).

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Ενη λέει:

    διορθωση το ΠΡΩΤΗ ειναι πρωτη (δεν χρειαζεται καμια εμφαση)

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η Ενη λέει:

    ….και ενα σχολιο στο ως ανω λινκ απο το protagon

    «Kέλλυ Χ. • μία μέρα πριν
    Μια απαραίτητη διόρθωση θέλω να κάνω, γιατί η μισή αλήθεια ισοδυναμεί με ολόκληρο ψέμα. Οι δανειστές επέβαλαν όρους που θα δεσμεύσουν τη χώρα με ένα ακόμα μνημόνιο (λέτε εσείς) ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΤΩΧΕΎΣΕΙ Η ΧΏΡΑ (συμπληρώνω εγώ). Στην ίδια πρόταση, παρακαλώ. Αλλιώς είναι μισή αλήθεια.
    Το τρίτο μνημόνιο ΔΕΝ το χρειαζόταν η Ελλάδα, οφείλεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ στην ανικανότητα του Τσίπρα και του Βαρουφάκη. Το δε τέταρτο μνημόνιο θα οφείλεται επίσης ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ στην ανικανότητα του Τσίπρα να εφαρμόσει το τρίτο. Οι δανειστές ΔΕΝ θέλουν μνημόνια (μνημόνιο είναι οι όροι του δανεισμού). Μας λένε απλώς πώς δεν θα πτωχεύσουμε ή πώς θα εξυγιανθούμε και θα γίνουμε σύγχρονο κράτος (γιατί οι ΄Ελληνες είναι ΑΝΊΚΑΝΟΙ να το ξέρουν ΚΑΙ αυτό!) και βάζουν όρους για το πώς θα τους επιστρέψουμε τα δανεικα,

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ενη
    το λαïκίστικο ακροδεξιό FPÖ της Αυστριας μπροστά στη δική μας ΧΑ ειναι σεμνή ντροπαλή Αρσακειάδα
    Με τα δικά μου μέτρα, μια ψήφος υπέρ της ΧΑ μετρά για 5 ψήφους στην FPÖ.
    Έχουμε και λέμε: 5 x 7 = 35 %. Ίσια βάρκα ίσια νερά. Μη πω ότι βουλιάζουμε χειρότερα από τους Αυστριακούς (άν προσμετρήσουμε και τους Ψεκαμμένους, πάμε για πάτο σίγουρα).

    * Μια λεπτομέρεια: Το μόνο απο τις Ομόσπονδα «κρατίδια» της Αυστρίας που άντεξε στην πλημμύρα του FPÖ είναι αυτό της πρωτεύουσας Βιέννης. Η λεγόμενη «κόκκινη Βιέννη» («η Βιέννη είναι αλλοιώς» λένε οι Αυστριακοί) λέγεται έτσι γιατί στην ιστορία της δεν έχει ποτέ δεξιά πλειοψηφία στο κρατίδιο ή στο δήμο εδώ και 80 χρόνια. Πάντα Σοσιαλδημοκράτες.
    Ούτε και τώρα, στην προεδρική εκλογή, έχει δεξιά πλειοψηφία. Άλλαξε όμως χρώμα. Για τα προεδρικά, από Κόκκινη έγινε Πράσινη. Και άν η Αυστρία, για καλή της τύχη, σε μια βδομάδα αποκτήσει Πράσινο και όχι ακροδεξιό προεδρο, στη Βιέννη θα το χρωστάει, και σε 3-4 άλλες μεγάλες πόλεις (Γκράτς, Ίννσμπρουκ κτλ). Πολύ φοβάμαι ομως, ότι με 15 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά του πρώτου απο τον δεύτερο υποψήφιο, αυτό το καλό σενάριο δεν είναι το πιό πιθανό..

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η λέει:

    aftercrisis λέει:
    το λαïκίστικο ακροδεξιό FPÖ της Αυστριας μπροστά στη δική μας ΧΑ ειναι σεμνή ντροπαλή Αρσακειάδα
    Με τα δικά μου μέτρα, μια ψήφος υπέρ της ΧΑ μετρά για 5 ψήφους στην FPÖ.
    Έχουμε και λέμε: 5 x 7 = 35 %. Ίσια βάρκα ίσια νερά. Μη πω ότι βουλιάζουμε χειρότερα από τους Αυστριακούς (άν προσμετρήσουμε και τους Ψεκαμμένους, πάμε για πάτο σίγουρα).

    Ο ανθελληνισμος σου και η κακοπιστια σου ειναι τιτανοτεραστιου μεγεθους

    Norbert Hofer, the far-Right Freedom Party’s (FPÖ) candidate, has carried his Glock pistol around with him on the campaign trail.

    He has argued a rise in gun ownership in Austria is a natural reaction to the migrant crisis.

    “In uncertain times, people try to protect themselves,” he has said.

    http://www.telegraph.co.uk/news/2016/04/23/far-right-gun-enthusiast-and-environmentalist-set-to-demolish-ol/

    υγ
    επειδη συχνα σχολιαζω τα δικα σου και επειδη το συζητησαμε με τον ΔΠ να διευκρινισω οτι δεν χλεβαζω ποτε, ειρωνευομαι σπανιοτατα και οταν απαξιω η περιφρονω δεν μπαινω καν στο κοπο να σχολιασω

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η aftercrisis λέει:


    απορω που τον βλέπετε τον ανθελληνισμό (και δεν πιστεύω ότι με απαξιοίτε, μάλλον πρόκειται για παρανόηση).
    Η FPÖ είναι ό,τι είναι – επικίνδυνα κόμματα τα θεωρώ όλα αυτά. όπως ακριβώς το UKIP η το FN) – ωστοσο δεν έχει τάγματα εφόδου, ούτε δολοφόνησε ανθρωπους, όπως η ΧΑ.
    Το αντίστοιχο της ΧΑ είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις – παρακλάδια της NPD – στη Γερμανία όπως αυτό για το οποίο γίνεται η δίκη εδώ και 2 χρόνια. Και το ουγγρικό εξτρεμιστικό κόμμα που εχει επίσης 6 % στις εκλογές.
    Όταν επικρίνεις ένα κόμμα ή μια πολιτική δύναμη επικρίνεις αυτή την πολτική δύναμη και τις όμοιές της, όχι χώρα ή έθνος ή λαό.
    Η ιδιότητα του Χρυσαυγίτη δεν είναι συναφής με την ιδιότητα του Έλληνα αλλά του ακροδεξιού που είναι πρόθυμος να ασκήσει και «πολιτική» βία.
    Με τον ίδιο τρόπο ταυτίζω τον μέσο Αυστριακό με τον σταθερό οπαδό του FPÖ, ούτε καν με αυτό το 36 % που (για διάφορους λόγους ο καθένας, διαμαρτυρία, φόβος κτλ) ψήφισαν έτσι που ψήφισαν για τον ΠτΔ τους. Τα μαθηματικά λένε ότι ο μέσος Αυστριακός είναι πιθανότερο να ανήκει στο λοιπό 63 % παρά στο 36 %. Για τώρα τουλάχιστον.
    Το ίδιο ακριβώς ισχύει για την Ελλάδα. Η μομφή στη ΧΑ δεν απευθύνεται τον μέσο Έλληνα αλλά σε συγκεκριμένα πολιτικά πιστεύω (και κυρίως σε πολιτικές δράσεις) που δεν έχουν τίποτε το ειδικά Ελληνικό αλλά υπάρχεουν παντού συον κόσμο. Το να είναι κανείς ακροδεξιός είναι οικουμενική κατηγορία πολιτικής ιδέας και δεν έχει καμμιά ιδιαίτερη σχέση με την α ή β χώρα ή έθνος. Γι αυτό και υπήρξαν και στην (κατακτημένη) Ελλάδα καταδότες και συνεργάτες του Χίτλερ, όπως ακριβώς υπηρξαν στη Γαλλία, στη Νορβηγία ή ακόμη και στη μή κατακτημένη Βρετανία (Μόσλευ).
    Αυτό που αδίκως αποκαλείτε «ανθελληνισμό και κακοπιστία» είναι απλώς ορθολογισμός.
    Απλή Αριστοτελική λογική θα έλεγα, όχι κάποια περίπλοκη «κβαντομηχανική» πολιτική θεωρία.

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ορθη επανάληψη:
    Με τον ίδιο τρόπο ΔΕΝ ταυτίζω τον μέσο Αυστριακό με τον σταθερό οπαδό του FPÖ, ούτε καν με αυτό το 36 % που (για διάφορους λόγους ο καθένας, διαμαρτυρία, φόβος κτλ) ψήφισαν έτσι που ψήφισαν για τον ΠτΔ τους.
    Τα μαθηματικά λένε ότι ο μέσος Αυστριακός είναι πιθανότερο να ανήκει στο λοιπό 63 % παρά στο 36 %. Για τώρα τουλάχιστον.

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η δεξιος λέει:

    Άφτερ ο μέσος Έλληνας είναι πολύ πονηρός για να είναι ακροδεξιός.Η ακροδεξιά έχει μια ορισμένη ιδεολογία όσο απεχθής και να σου είναι αυτή και φυσικά ξέρουν όλοι ότι τη σημερινή εποχή κουβαλάει αρνητική προδιάθεση από τον κόσμο.
    Σήμερα συμφέρει να είσαι αριστερός δικαιωματίας.Όχι παλαιολιθικός του ΚΚΕ αλλά στυλ Αλίκη,επαναστάτρια ξενοδόχος.Δεν δυσαρεστείς κανένα πολιτικά,δεν αποδέχεσαι καμμία υποχρέωση αλλά απαιτείς μόνο δικαιώματα.Ανοιχτά σύνορα,μεγάλα μεροκάματα και παροχές που θα δίνει το «κράτος» ,δηλαδή το κοινωνικό σύνολο ουσιαστικά αλλά δεν το λέμε έτσι,με μικρούς φόρους για να είναι όλοι ευχαριστημένοι και τα ελλείμματα που προκύπτουν να διαγραφούν γιατί σχηματίζουν απεχθές επαχθές και επονείδιστο χρέος.
    Δεν υπάρχουν αρκετά κορόιδα στην Ελλάδα για να πάρει η ακροδεξιά 35%.Εκτός φυσικά και κάνουν γενική επίθεση οι τζιχαντιστές.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η λέει:

    κατα πρωτον
    και τα δυο ειναι εγκληματικες οργανωσεις η τρομοκρατικες εαν προτιμας
    και δεν ειναι μονο εγω που το λεω αλλα και το ευρωπαικο κοινοβουλειο που δεν εχει τη δικη σου μεγαλοθυμια απεναντι στουσ αυστριακους

    D. whereas the populist right-wing Freedom Party of Austria (FPÖ) allows, and even encourages, an increasing level of hate crime and hate speech

    E. whereas Greece’s populist neo-Nazi party Chrisi Avgi (Golden Dawn) is encouraging an increasing level of hate crime and hate speech

    http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+B7-2013-0125+0+DOC+XML+V0//EN

    κατα δερυτερον
    για τον αθελληνισμο σου και την κακοπιστια σου δεν το εγραψα διοτι παρανοησα οτι ταυτιζεις το χρυσαυγιτης με το ελληνας αλλα διοτι κανεις εκπτωση σε οτιδηποτε εγκληματικο στοιχειο που δεν ειναι ελληνικο και επιβαρυνεις οτι ειναι ελληνικο

    κανοντας τους υπολογισμουσ με τον δικο σου ορθολογισμο και με την δικη σου ερμηνεια της αριστοτελικης λογικης και οχι την κβαντικη
    εγραψες η δεν εγραψες οτι 1 ψηφοφορος της ΧΑ ισοδυναμει με 5 FPÖ και το ποσοστο 7% ισοδυναμει με το 35% οποτε ισια βαρκα ισια νερα και απο τη καλωσυνη σου δεν προσμετρας τους ψεκασμενουσ ειδεμη θα πιαναμε πατο

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η aftercrisis λέει:


    Που είναι η διαφωνία;

    Μου αρέσει!

  22. Μερικοι μου θυμιζουν τον απουσιολογο του σχολειου μου στην 6η Γυμνασιου που διαβαζε ολα τα μαθηματα του (ακομη και Θρησκευτικα) και πηρε βαθμο απολυτηριου 18!!!, ενω ο γατος ΑΦ 15 1/12 και διαγωγη κοσμια.

    Το αποτελεσμα για τον «πολυμαθη» απουσιολογο ηταν οτι -τελικως- εισηχθη στο ΕΜΠ με την δευτεραν προσπαθειαν αφου ξαναδιαβασε Μαθηματικα , Φυσικη, Χημεια,…., στα οποια ειχε 18! ενω ο ΑΦ 16 Μαθηματικα και 17 Φυσικα και στα αλλα μαθηματα 13 και 14.

    Καπως ετσι ειναι και στην ζωη. Ηταν το κλιμα τετοιο στα σαλονια της ανανεωτικης αριστερας. Ομηρικοι καυγαδες για την ΕΑΔΕ, τον Ευρωκομμουνισμο, …., το φυλο των αγγελων.

    Μου αρέσει!

  23. στην υπερ-πολυμαθεια 🙂

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η λέει:

    σου υπενθυμιζω οτι εσυ διαφωνησες με τους χαρακτηρισμους μου
    ανθελληνισμος και κακοπιστια
    επειδη παραννοησα τα γραπτα σου

    θες να παιξουμε ποιος κακοπιστοτερος ;
    νοου προμπλεμ:)

    υγ
    αφωτιστε σου ριχνω εαν μπορω να το πω ετσι:)
    διαγωγη κοσμια στη 5η γυμνασιου διχως να εχω παρει μια μερα αποβολη σε ολη μου τη σχολικη ζωη

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η zepos λέει:

    Γερμανικά ΜΜΕ πληροφορούν οτι ο Ευκλείδης δεν αντέχει άλλο και θα φύγει.
    Τόνους μνημονίων κ μέτρων υπέγραψε ήδη ο χαλίφης,στην ουρά σκάλωσε;

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ανθελληνισμος???

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η λέει:

    οταν ο αφτερ η οποιοσδηποτε αλλος κανει εκπτωση σε αυστριακους η αλλης εθνικοτητας ακροδεξιους, ενω βγαζει περιστροφο πιο γρηγορα και απο τη σκια του σε οτι ειναι ελληνικο ακροδεξιο στοιχειο, κατα την αποψη μου ειναι ανθελληνισμος και δυο μετρα δυο σταθμα
    ασε δε το «αριστοτελικο» 1 = 5

    Μου αρέσει!

  28. Αποκλειεται, σου λεω. Θελεις 3 ζωες 🙂 για να με φθασεις. Δεν με εγραφαν στην ΚΝΕ, ουτε γραφομουν στον Ρηγα (στα κωλόπαιδα με τα μοντγκομερυ απο ευπορες οικογενειες)

    1. Αν και αριστος μαθητης ελαβα 9 αντι 10 στην 6η Δημοτικου, επειδη ημουν ατακτος 🙂
    2. Πηρα 14, 7 και διαγωγη κοσμια στη 4η & 15 1/12 στην 6η γυμνασιου διχως να εχω παρει μια μερα αποβολη σε ολη μου τη σχολικη ζωη (μονον κατι ωρες αποβολη, δηλ. τελειωνα πιο γρηγορα το σχολειο )

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η zepos λέει:

    Ξέρω οτι σχεδόν οι σχολιαστές εδώ παθαίνουν αλεργία με το άκουσμα του ονόματος Γιώργος Παπανδρέου.. Παρ’όλα αυτά πιστεύω οτι άδικα δεν έγινε αναφορά στην ημέρα που ανακοίνωσε ο ΓΑΠ την είσοδο στο μηχανισμό στήριξης που εκείνος προσπάθησε και πέτυχε, δηλαδή στις 23 Απριλίου του 2010.. Το βιβλίο του Γ.Παπακωνσταντίνου «Game Over» μαθαίνουμε οτι έχει εκτενείς αναφορές σε εκείνη τη μέρα, είναι καλογραμμένο και γίνεται ανάρπαστο αφού σε λίγες ώρες εξαντλήθηκε από τα σημαντικότερα βιβλιοπωλεία.
    Η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113987406
    έχει μερικά σημαντικά αποσπάσματα σχετικά με εκείνες τις δραματικές ώρες
    Παραθέτω ένα μικρό απόσπαμσμα:
    ««Τόσο εκείνος (ΓΑΠ), όσο και εγώ παρουσιάσαμε την κατάσταση όπως είχε πλέον διαμορφωθεί. Η ανακοίνωση της Eurostat στην πραγματικότητα έθετε τέλος στις προσπάθειές μας να κρατηθεί η χώρα στις αγορές», γράφει ο κ. Παπακωνσταντίνου και συνεχίζει:

    «Εξαιτίας της καθυστέρησης των εταίρων μας, η δημιουργία του μηχανισμού από μόνη της δε είχε τελικά λειτουργήσει αποτρεπτικά για να κατευνάσει τις αγορές και να τις πείσει ότι δεν υπήρχε θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας.
    Η συζήτηση κράτησε ώρες. Η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης προέκυψε ως η μόνη επιλογή. Όλοι συμφωνούσαν, με επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον χρόνο. Οι περισσότεροι ήταν υπέρ της άμεσης ενεργοποίησης, κάποιοι ήθελαν να περιμένουμε μέχρι να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις, όλοι όμως πίστευαν ότι κάθε μέρα που περνούσε έκανε το πρόβλημα ακόμα πιο δύσκολο».
    Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου «Η καταληκτική ημερομηνία της 18ής Μαΐου, όταν θα έληγε ένα μεγάλο ομόλογο για το οποίο δεν υπήρχαν χρήματα, αναφέρθηκε επανειλημμένα.«

    Πολλοί ξέχασαν ή δεν ενημερώθηκαν, ξέρουν όμως το σπεκουλάρισμα … «λεφτά υπάρχουν»

    Μου αρέσει!

  30. Εχουμε και λεμε (ψηφοι/ποσοστα %)

    Norbert Hofer (Freedom Party of Austria) 1,363,137 36.40
    Alexander Van der Bellen (Independent, affiliated to The Greens) 763,044 20.38
    Irmgard Griss (Independent) 693,315 18.52
    Andreas Khol (Austrian People’s Party) 418,577 11.18
    Rudolf Hundstorfer (Social Democratic Party of Austria) 418,442 11.18

    Ενταξει θα βγει Προεδρος ο Πρασινος. Θα γινει το αντι» νεοφασιστικο’ μετωπο οπως στην Γαλλια.

    Ειναι γνωστο οτι οι γερμανοειδεις λαοι (Γερμανια, Αυστρια) αφου αναπτυχθηκαν στην σκια του ψυχρου πολεμου, μετετρεψαν με την πρωτη ευκαιρια το απωθημενο γερμανικο/αυστριακο τραυμα του ΒΠΠ και των πρωτων μεταπολεμικων ετων της 4πλης κατοχης (Γαλλια, ΗΒ, ΗΠΑ, ΕΣΣΔ ) σε νεο «εθνικισμο».

    .Πολλές Γερμανίδες έγιναν δυο φορές (στον μεσοπόλεμο και μετά το 1945) και για μακρά περίοδο πόρνες, ενώ αρκετοί Γερμανοί εξαθλιώθηκαν η έγιναν πρόσφυγες τρωγλοδύτες στην ίδια τους την χώρα η μετανάστευσαν.

    Δεν ειναι τυχαιο οτι στην λογοτεχνια τοσο στο κατεχομενο Βερολινο, οσο και στην Βιεννη, οι ηρωες λενε, εστω και με υπερβολη :» δεν γνωριζω Βερολινεζα/Βιεννεζα που να μην ειναι πορνη»

    Στην σχετικη λογοτεχνια, Μπερλιν Αλεξαντερπλατς του Alfred Döblin, Γερμανικο Ρεκβιεμ του Philip Kerr,…. διαβαζεις λ.χ. δεν γνωριζω καμμια Βιεννεζα που να μην ειναι …πορνη (περιοδος κατεχομενης απο 4 συμμαχους Αυστρια) .

    Τελος ο Rainer Werner Fassbinder τα ελεγε στα εργα του εως το θανατο του το 1982. Ειδικα στον γαμο της Μαρια Μπραουν., η ιδια η Γερμανια, μια πορνη αφροαμερικανου λοχια και μετα ερωμενη βιομηχανου, πουλησε την ψυχη της για λαμπερα φορεματα και ανεσεις….

    ΥΓ Αυτό που τελικά φοβόταν οι Γερμανοι πολιτικοι , ήταν να μην γίνουν -για τρίτη φορα σε διάστημα 100 ετών- πολλές Γερμανίδες πόρνες και να μην εξαθλιωθούν οι περιθωριακοί εργαζόμενοι Γερμανοί. . όπως στα 2 πολύ σημαντικά έργα του Rainer Werner Fassbinder [2]:

    1. Στον μεσοπόλεμο 1920-1930 , εξαιρετική τηλεοπτική σειρά Berlin Alexanderplatz.
    Βασισμένη στο μυθιστόρημα (1929) του συγγραφέα και ψυχίατρου Alfred Döblin, που αφηγείται τις περιπέτειες του Franz Biberkopf, ενός μόλις αποφυλακισμένου μικρο-εγκληματία. Όταν ο μέντορας του στο έγκλημα δολοφονεί την πόρνη από την οποία ο Biberkopf έχει αγκυρωθεί, καταλαβαίνει ότι καταβυθίζεται όλο και πιο βαθιά στον γερμανικό υπόκοσμο από τον οποίο δεν μπορεί να αναδυθεί,
    2. στην μεταπολεμική Γερμανία , film “ Ο γάμος της Maria Braun”
    Κατά την έναρξη της συμμαχικής κατοχής της Γερμανίας, το 1945, η Maria νομίζει ότι ο … σύζυγος της Hermann, Γερμανός στρατιώτης..,.. έχει πεθάνει . Οικοδέσποινα σε μπαρ με Αμερικάνους στρατιώτες, η Maria διατηρεί σχέση με τον Bill, Αφρο-Αμερικανό στρατιώτη, που της δίνει νάιλον κάλτσες και τσιγάρα, μένει έγκυος …., μετά γίνεται η πλούσια ερωμένη ενός βιομηχάνου. Η Maria παρουσιάζεται με «λαμπερή απλότητα» ως μια αλληγορία της Γερμανίας, ως «ένας χαρακτήρας, που φοράει φανταχτερά και ακριβά ρούχα, αλλά έχει χάσει την ψυχή της”.

    Μου αρέσει!

  31. VΙ. Η γερμανική λογοτεχνία της απώθησης και της σιωπής (Η απάθεια και η αυτοαναισθητοποίηση υποδεικνύει προηγμένο μηχανισμό απώθησης του μεταπολεμικού γερμανικού τραύματος)

    […]

    Για τους Γερμανούς (και τους Aυστριακούς), τα πράγματα έμοιαζαν ακόμα χειρότερα [14]. Τα φαντάσματα του ναζισμού κατατρύχουν έως σήμερα νεώτερους συγγραφείς … ο μετέπειτα νομπελίστας Xάινριχ Mπελ, βετεράνος του πολέμου…, μίλησε τόσο για τη φρίκη του μετώπου όσο και για την καθολική κρίση της Γερμανίας…

    “Μια από τις πλέον αποσιωπημένες και σκοτεινές πτυχές της ιστορίας – τις καταστροφές που υπέστησαν οι ίδιοι οι Γερμανοί- εξετάζει στα δοκίμια του ο W. G. Sebαld με τίτλο η φυσική ιστορία της καταστροφής (“Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και λογοτεχνία (Luftkrieg und Literatur)”), όπου με «ασύγκριτη τόλμη και πνευματική ενάργεια ο σπουδαίος Γερμανός συγγραφέας απασχολείται με την ατομική και συλλογική μνήμη (η μάλλον την απώθηση της) , το τραύμα του β’ παγκοσμίου πολέμου και τις επιπτώσεις τους στο γερμανικό λαό. “Η ασύγκριτη εθνική ταπείνωση ….ουδέποτε διατυπώθηκε με λόγια.”

    “…η ένδοξη πολεμική και μεταπολεμική εποποιία της Γερμανίας…. παραμένει ανιστόρητη, συνδέεται με αυτή μας την ανικανότητα …να αντιμετωπίσουμε το βάρος της απόλυτης ενδεχομενικότητας (η συνειδητοποίηση και αποδοχή της πιθανότητας πραγματοποίησης ή μη ενός κοινωνικού συμβάντος εκ πρώτης όψεως ακατόρθωτου) γεννημένης από την βαθιά εμμονή μας για ευταξία.”

    Το βασικό ερώτημα του είναι: γιατί κράτησαν οι Γερμανοί σαν εφτασφράγιστο μυστικό τις τρομακτικές καταστροφές τους από τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων το 1943-1945; Γιατί τόσο επίμονα αποσιώπησαν ότι η μεταπολεμική Γερμανία θεμελιώθηκε πάνω στα καταπλακωμένα πτώματα των βομβαρδισμών; Ποια βαθύτερη ανάγκη τούς έκανε να θάψουν για πολλές δεκαετίες στη σιωπή της Ιστορίας και της λογοτεχνίας, το γεγονός ότι σ΄ αυτούς τους βομβαρδισμούς, στους οποίους οι Βρετανοί έριξαν ένα εκατομμύριο τόνους βόμβες πάνω από την εχθρική επικράτεια, καταστράφηκαν τριάμισι εκατομμύρια κατοικίες, και ότι 131 πόλεις – ανάμεσά τους το Αμβούργο, η Κολωνία, η Νυρεμβέργη, η Δρέσδη- μετατράπηκαν σε σωρούς ερειπίων;

    Οι κάτοικοι αυτών των πόλεων, σύμφωνα με τις λιγοστές μαρτυρίες της εποχής, έδειχναν απόλυτη απάθεια κυκλοφορώντας στα ερείπια, έχοντας περιέλθει σε κατάσταση τροφοσυλλέκτη και τρωγλοδύτη. Άλλοι τριγύριζαν πρόσφυγες από τη μια στην άλλη πόλη της Γερμανίας. Οι πρόσφυγες μόνο από το Αμβούργο ήταν 1.250.000 και οι συνθήκες αυτές για πολλούς κράτησαν τρία χρόνια. «Η βουβή ατμόσφαιρα», γράφει ο Ζέμπαλντ, «η εσωστρέφεια, η αποφυγή του βλέμματος των ανθρώπων που ζούσαν στα χαλάσματα, συγκλόνιζε τους επισκέπτες. «(…)Οι Γερμανοί, αυτοί που είχαν βαλθεί να αποκαθάρουν και να εξυγιάνουν ολόκληρη την Ευρώπη, αναγκάζονταν τώρα να συνειδητοποιήσουν ότι οι ίδιοι ήταν στην πραγματικότητα έθνος ποντικών».

    Η σιωπή των συγγραφέων : Φυσικά, αυτή η απάθεια και η αυτοαναισθητοποίηση δείχνει έναν προηγμένο μηχανισμό απώθησης. Το ίδιο –άλλωστε- αποδεικνύει και η σιωπή των συγγραφέων. Ο Ζέμπαλντ μελέτησε τη συγγραφική παραγωγή Γερμανών λογοτεχνών και ιστορικών των πρώτων χρόνων μετά τον πόλεμο, και κατέληξε ότι η εντυπωσιακή ανεπάρκεια των αφηγήσεων δείχνει την αναγωγή του φαινομένου σε ταμπού. Οι ελάχιστοι που έγραψαν, όπως ο Κάσακ, ο Χανς Έριχ Νόσακ και ο διάσημος νομικός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Αλεξάντερ Κλούγκε, αποτελούσαν εξαίρεση. Το μυθιστόρημα «Ο άγγελος σιωπούσε» που έγραψε ο νεαρός τότε Χάινριχ Μπελ, ακατάλληλο για το αναγνωστικό κοινό της εποχής, δημοσιεύθηκε μόλις το 1992.

    Όμως, και σ΄ αυτά τα λιγοστά βιβλία, παρατηρεί ο Ζέμπαλντ, οι συγγραφείς μοιάζουν να καταφεύγουν σε τυποποιημένες εξπρεσιονιστικές εικόνες τύπου Φριτς Λανγκ, σε ανατολικά φιλοσοφήματα και θεωρίες μετενσάρκωσης, σε συμβολισμούς και αλληγορίες, χρήζοντας τον εαυτό τους θεματοφύλακα των αληθινών αξιών και προβάλλοντας μια πνευματική ελίτ «εσωτερικών εξορίστων», κρατώντας δηλαδή μια στάση που δεν βρίσκεται μακριά από τη φασιστική σκέψη. Διαβάζοντας τα κείμενα αυτά, παρατηρεί ο Ζέμπαλντ, έχει κανείς την εντύπωση ότι οι Γερμανοί δέχτηκαν τις θεόρατες φλόγες που τύλιξαν τις πόλεις τους, σαν δίκαιη τιμωρία για ένα κράτος, που είχε δολοφονήσει ή είχε εκμεταλλευτεί μέχρι θανάτου, εκατομμύρια ανθρώπων. … στη στάση αυτή αναγνωρίζουμε το μυθολογικό σχήμα θάνατος- ανάσταση, που επιτρέπει στους γράφοντες τη λυτρωτική σκέψη ότι η Γερμανία θα αναγεννηθεί μέσα από τα ερείπια- πράγμα που άλλωστε συνέβη.

    “Το έργο τους…χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή η εσφαλμένη συνείδηση των γεγονότων … σε μια ηθικά πέρα ως πέρα στιγματισμένη κοινωνία.” “Ο ολοκληρωτικός όλεθρος δεν παρουσιάζεται ,…, ως η φρικτή κατάληξη μιας συλλογικής διαστροφής, αλλά μάλλον ως το πρώτο σκαλοπάτι προς την λαμπρή ανοικοδόμηση.”
    Και ασφαλώς, …πως να κατηγορήσει τους Βρετανούς για την καταστροφική στρατηγική τους, αφού ο Χίτλερ ήταν εκείνος που … έθεσε πρώτος σε εφαρμογή τους σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων στην Γκερνίκα, τη Βαρσοβία, το Βελιγράδι και το Στάλινγκραντ (Αύγουστος 1942 βομβαρδισμός με 1.200 γερμανικά αεροπλάνα). Κατά τον Ζέμπαλντ, η ανάνηψη στη γερμανική λογοτεχνία ήρθε με μια στροφή προς την τεκμηρίωση και τη λογοτεχνία του ντοκουμέντου….»

    Κοινωνική αμνησία: η περίπτωση της Αυστρίας «Τόμας Μπέρνχαρντ, Αφανισμός: Η σιωπή του λαού μας γι’ αυτά τα … μυριάδες εγκλήματα είναι το μεγαλύτερο από όλα αυτά τα εγκλήματα, έλεγα στις αδελφές μου. Η σιωπή αυτού του λαού είναι το πιο ανησυχητικό, έλεγα. Η σιωπή αυτού του λαού είναι το πιο φοβερό, η σιωπή αυτή είναι ακόμα πιο φοβερή από το ίδιο το έγκλημα.»”

    14. Για τους Γερμανούς (και τους Aυστριακούς), τα πράγματα έμοιαζαν ακόμα χειρότερα. Τα φαντάσματα του ναζισμού κατατρύχουν έως σήμερα νεώτερους συγγραφείς όπως τον Mάρτιν Bάλζερ, τον Γκίντερ Γκρας (το «Tενεκεδένιο ταμπούρλο» είναι ένα ρέκβιεμ για τη Γερμανία του 1945), τους Aυστριακούς Tόμας Mπέρνχαρντ και Eλφρίντε Γέλινεκ. Ήδη από εκείνα τα ταραγμένα χρόνια, ο μετέπειτα νομπελίστας Xάινριχ Mπελ, βετεράνος του πολέμου…, μίλησε τόσο για τη φρίκη του μετώπου όσο και για την καθολική κρίση της Γερμανίας. Kαυστικός, ηθικολόγος αλλά και λυρικός, δεν εγκατέλειψε ποτέ το βαθιά ουμανιστικό του όραμα που συσχετιζόταν άμεσα με τα χριστιανικά του ιδεώδη – μολονότι η θρησκευτική του πίστη, …, ήταν θεμελιωμένη στην κινούμενη άμμο της αμφιβολίας.”

    “…Η μεταπολεμική γερμανική λογοτεχνία σπαράσσει τις σάρκες της καθώς αναμετριέται με το ζοφερό ναζιστικό παρελθόν. Ο Τόμας Μπέρνχαρντ, καίτοι Αυστριακός, …. συμμερίζεται τον σπαραγμό αυτής της μικρής ομάδας των γερμανών ομοτέχνων του και τη μαχητική τους στάση, στρέφει …την πλάτη στην παράδοση της αυστριακής μυθιστοριογραφίας με τα «διαφωτιστικά» ιδεώδη και τη «μεγαλοαστική» αβρότητά της και τροφοδοτεί τις αποθήκες της ανεξάντλητης και ριζοσπαστικής του επιθετικότητας από μια άλλη πηγή: το θέατρο και τη σάτιρα….”

    Μου αρέσει!

  32. ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΡΕΚΒΙΕΜ
    Συγγραφέας: ΚΕΡ ΦΙΛΙΠ Εκδότης: ΚΕΔΡΟΣ
    Υπότιτλος – Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

    Περίληψη

    Βερολίνο, 1947. Η αυτοκρατορία του Χίτλερ έχει καταρρεύσει σαν ένας χάρτινος πύργος. Ο Μπέρνι Γκούντερ, παντρεμένος με τη δασκάλα-σερβιτόρα Κίρστεν, προσπαθεί να επιβιώσει σε μια πόλη που ασφυκτιά από την πείνα, τη μαύρη αγορά και την πορνεία. Κάποια στιγμή ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του τον απατά μ’ έναν Αμερικανό αξιωματικό. Ταυτόχρονα, ο παλιός του συνάδελφος Έμιλ Μπέκερ ζητά την βοήθειά του, καθώς βρίσκεται φυλακισμένος στη Βιέννη, κατηγορούμενος για το φόνο ενός Αμερικανού λοχαγού…

    ΥΓ Για να μην λενε οι φιλογερμανοι οτι τα περι πείνας,μαύρης αγοράς και πορνείας ειναι επινοηση του νοσηρου νου μου.

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η aftercrisis λέει:

    2π,
    συγγνώμη αλλά δεν ξέρω κανένα ηγετικό στέλεχος της αυστριακής FPÖ, το οποίο να έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους της Βιέννης που έπαιζαν έργα του Ταρκόφσκι (Ρώσος άρα κουμμούνι…), και μάλιστα με υλικά κλεμμένα από τον στρατό στον οποίο υπηρετούσε…
    (και μετά να τον «απαλλάσσει» από τα δόντια του στρατοδικείου μεγαλοπαράγων του αυστριακού δημόσιου βίου…)
    Ας είμαστε ακριβοδίκαιοι. Συγγενείς είναι η ΧΑ και η FPÖ, άκρως επικίνδυνες και οι 2, και στην πραγματικότητα στο ίδιο (πραγματικό) «έθνος» ανήκουν και οι δύο.
    Υπάρχουν διαβαθμίσεις όμως.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.