Ταπεινωτική ήττα για τη May στο νομοσχέδιο-κλειδί για τo Brexit

Liberal  /  Ταπεινωτική ήττα για τη May στο νομοσχέδιο-κλειδί για τo Brexit

Ταπεινωτική ήττα υπέστη η βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May για το Brexit, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων πέρασε τροπολογία που περιορίζει τις εξουσίες της κυβέρνησης στη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τροπολογία, που υπερψηφίστηκε με 309 ψήφους υπέρ έναντι 305, ορίζει ότι η Βουλή θα έχει την τελική ψήφο για το Brexit, ουσιαστικά δίνοντας στο κοινοβούλιο βέτο στους όρους για έξοδο από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση May έχει προειδοποιήσει ότι τυχόν κοινοβουλευτικό βέτο θα δυσχεράνει τις προσπάθειες για ομαλή αποχώρηση από την ενωμένη Ευρώπη.

Η κ. May είχε παλαιότερα υποσχεθεί στους βουλευτές πως θα έχουν «ψήφο με νόημα» για το Brexit, εγγύηση που ωστόσο δεν κρίθηκε επαρκής.

Η τροπολογία στηρίχθηκε μάλιστα από «αντάρτες» Συντηρητικούς βουλευτές, καθώς η ύστατη προσπάθεια του κυβερνητικού στρατοπέδου να καταλαγιάσει τις ανησυχίες τους δεν απέφερε καρπούς.

Η τροπολογία θα ενταχθεί στο Νομοσχέδιο για Αποχώρηση από την ΕΕ, που είναι το κύριο βρετανικό νομοθέτημα για την υλοποίηση του Brexit, και θέτει τέλος στην κυριαρχία του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου του 2019. Την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση.

Πηγή: skai.gr

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Πολιτική. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.