Ο Maduro αποκλείει την αντιπολίτευση από τις προεδρικές εκλογές του 2018 στη Βενεζουέλα

Το έλυσε το πρόβλημα ο σύντροφος των συριζαίων.  Εκλογές ασφαλείας με μόνο τα δικά μας κόμματα για να μην ξαναγίνει το 45 μαδουρικοί βουλευτές, 100 της αντιπολίτευσης το Δεκέμβρη του 2015 (βουλή που της απαγόρευσαν  να εκτελέσει τα καθήκοντά της). 

Liberal  /  Ο Maduro αποκλείει την αντιπολίτευση από τις προεδρικές εκλογές του 2018 στη Βενεζουέλα

Τον αποκλεισμό της αντιπολίτευσης των μεγαλύτερων κομμάτων από τις προεδρικές εκλογές του 2018 ανακοίνωσε την Κυριακή ο Nicolas Maduro εξαιτίας της αποχής τους από τις τοπικές εκλογές.

«Κάθε κόμμα που δεν συμμετείχε σήμερα και προέτρεψε σε αποχή από τις εκλογές δεν μπορεί πλέον να συμμετάσχει» στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι απόφαση της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, που συγκροτείται αποκλειστικά από υποστηρικτές του αρχηγού του κράτους.

Καταγγέλλοντας νοθεία, τα τρία ισχυρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους αυτά του Henrique Capriles, του Leopoldo Lopez και του Henry Ramos Allup, αρνήθηκαν να κατεβάσουν υποψήφιους στις δημοτικές εκλογές.

Πλέον θα στερηθούν τη δυνατότητα συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές, που τυπικά είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2018 αλλά πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι θα επισπευστούν και θα διεξαχθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε από τώρα για τις προεδρικές εκλογές», είπε ο Maduro, για τον οποίο οι δημοτικές εκλογές αποτελούσαν την τελευταία γενική πρόβα πριν από το κρίσιμο ραντεβού της επόμενης χρονιάς.

Ο αντιπρόεδρος Tareck El Aissami είχε ήδη ανακοινώσει ότι ο Maduro, που εξελέγη το 2013, θα διεκδικήσει νέα θητεία την επόμενη χρονιά, παρά τη χαμηλή δημοτικότητά του, εν μέσω της σοβαρής οικονομικής κρίσης στη χώρα—παρότι πετρελαϊκός κολοσσός, υπέστη τεράστιο πλήγμα από την κατάρρευση των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές με τον πληθωρισμό να προβλέπεται από το ΔΝΤ ότι θα φθάσει το 2.300% το 2018 και τους οίκους αξιολόγησης να την έχουν κηρύξει σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας—και την καταδίκη του τρόπου που χειρίστηκε την πολιτική κρίση από τη διεθνή κοινότητα.

«Το μήνυμα είναι πολύ καθαρό, μέσω του δρόμου της ψήφου θέλουμε λύσεις για τη χώρα», είπε ο Maduro.

«Το 2018 ανήκει στους Τσαβιστές»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έκανε λόγο την Κυριακή για μια μεγάλη νίκη της παράταξής του, του σοσιαλιστικού κόμματος (PSUV), στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, από τις οποίες απείχαν τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αναμένεται να αποκλειστούν από τις προεδρικές εκλογές του 2018, όταν ο ίδιος θα διεκδικήσει δεύτερη συναπτή θητεία.

«Κερδίσαμε σε πάνω από 300 δήμους της χώρας, από τους 335» έναντι 242 που έλεγχε ήδη το PSUV, δήλωσε ο σοσιαλιστής πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στο Καράκας, μετά τις τοπικές εκλογές η συμμετοχή στις οποίες ανήλθε στο 47,32%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (Consejo Nacional Electoral, CNE).

Λίγο νωρίτερα, το CNE είχε ανακηρύξει τους τσαβίστας—από το όνομα του εκλιπόντος πρώην προέδρου (1999-2013)Hugo Chávez—νικητές στις 20 από τις 23 πρωτεύουσες Πολιτειών.

Το κυβερνών κόμμα κέρδισε επίσης την ειδική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του κυβερνήτη της Πολιτείας Σούλια (δυτικά), αφού ο νικητής των εκλογών του Οκτωβρίου, που ανήκει στην αντιπολίτευση, αρνήθηκε να ορκιστεί ενώπιον της Συντακτικής Συνέλευσης. Αυτό αυξάνει σε 19 από το σύνολο των 23 τις πολιτείες που ελέγχει το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας.

Έξι μήνες μετά το κύμα διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα την παραίτησή του, που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια με 125 νεκρούς και θορύβησε τη διεθνή κοινότητα, ο πρόεδρος Maduro μοιάζει να ανακτά τον έλεγχο και να ενισχύει την ηγεμονία του στη χώρα.

Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη σε γενικά ήρεμη ατμόσφαιρα, όμως πολλά εκλογικά τμήματα ήταν σχεδόν έρημα, στο Καράκας όπως και σε άλλες πόλεις όπως το San Cristobal, στα σύνορα με την Κολομβία, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές είναι γενικά χαμηλή: το 2013 είχε ανέλθει σε μόλις 42%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in συριζανελ, Μαδούρο, Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.