Κυρ. Μητσοτάκης: To 11ο συνέδριο αφετηρία για να ξανακάνουμε τη ΝΔ κυβέρνηση

…και μια δόση ΝΔ

Liberal  /  Κυρ. Μητσοτάκης: To 11ο συνέδριο αφετηρία για να ξανακάνουμε τη ΝΔ κυβέρνηση

Του Γιάννη Τρουπή

Αφετηρία για να ξαναγίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 11ο Συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, μιλώντας σήμερα στο Περιστερι τελευταίο σταθμό της; Προσυνεδριακής διαδικασίας.

Ξεκινήσαμε, είπε, αυτή τη διαδρομή των προσυνεδρίων της Νέας Δημοκρατίας από την Νίκαια. Καταλήγουμε σήμερα εδώ στο Περιστέρι, στο δρόμο για το 11ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το επόμενο σαββατοκύριακο που θα σηματοδοτήσει την αφετηρία της μεγάλης μας διαδρομής για να ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία Κυβέρνηση σε αυτό τον τόπο. Και να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τη χειρότερη Κυβέρνηση που έχουμε δει από την μεταπολίτευση και μετά.

Αλλά για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό και να πετύχουμε μία εκλογική νίκη τόσο ισχυρή που θα μας λύσει τα χέρια την επόμενη μέρα θα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες, όχι μόνο ότι είμαστε διαφορετικοί και καλύτεροι από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο για το πώς θα οδηγήσουμε την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ΝΔ σύντομα θα κληθεί να βγάλει “για μία ακόμα φορά τη χώρα από την κρίση”, τόνισε ότι η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έκανε ειδική αναφορά στο σχέδιο του κόμματος του.

“Το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα δεν μπορεί να είναι κάτι το αφηρημένο. Πρέπει να είναι αναλυτικό και κοστολογημένο.

Οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση για να μπορέσουμε την επόμενη μέρα να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα, ως κυβέρνηση. Η χώρα πλήρωσε ακριβά το πείραμα με τον ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ θα έρθει για μία ακόμα φορά να βγάλει τη χώρα από την κρίση” σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Η ημερίδα είχε ως κεντρικό θέμα το περιβάλλον , την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και το ζήτημα της πολιτικής προστασίας.

Από την τοποθέτηση του κ.Μητσοτάκη δεν έλειψαν οι αναφορές στις πρόσφατες καταστροφές στην Μάνδρα, για τις οποίες τόνισε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που θα πρέπει να διερευνηθούν.

“Οταν πήγα στην Μάνδρα διαπίστωσα ότι η κατάληξη ενός εκ των δύο ρεμάτων ήταν στην ουσία το νηπιαγωγείο της πόλης, το οποίο βρίσκεται στην κατάληξη του ρέματος. Είμαστε τυχεροί που το φαινόμενο χτύπησε στις εξι το πρωί γιατί διαφορετικά θα είχαμε θρηνήσει πολλά περισσότερα θέματα. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πρέπει να διερευνηθούν “ ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η κλιματική αλλαγή συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον τόπο μας, όχι μόνο σε ότι έχει να κάνει με τις φυσικές καταστροφές, αλλά συνολικά με την οικονομία μας επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης , συμπληρώνοντας ότι πρωταρχική υποχρέωση κάθε πολιτείας είναι να προστατεύει τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων.

“Δεν υπάρχει υποκατάστατο για το σωστό σχεδιασμό. Δική μου δέσμευση είναι πως θα γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της Μάνδρας. Αν δεν γίνουν από αυτή την κυβέρνηση , θα γίνουν από την επόμενη της ΝΔ” ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άφησε αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του πλαισίου αντιμετώπισης των αυθαιρέτων.

Ο μεγάλος πλούτος της χώρας μας είναι το φυσικός μας περιβάλλον τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι αναφορικά με την πολιτική για το περιβάλλον δεν απαιτούνται χρήματα, αλλά σωστή προετοιμασία και ικανοί άνθρωποι.

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική. Bookmark the permalink.

150 Responses to Κυρ. Μητσοτάκης: To 11ο συνέδριο αφετηρία για να ξανακάνουμε τη ΝΔ κυβέρνηση

  1. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Αυτό είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

    http://www.liberal.gr/arthro/180756/politiki/2017/auto-einai-to-kubernitiko-programma-tou-kuriakou-mitsotaki-.html

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Το θέμα δεν είναι η δόση, είναι η αναζήτησή της! (δεν αναφέρομαι σε σένα Σχολιαστά)

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Για κανε μια ανάλυση 😎

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Τι ανάλυση να κάνω, εδώ έχουμε πάθει σύνδρομο στέρησης για την ..ουσία, δηλαδή μια (έστω σχετικά) αξιόπιστη πρόταση που θα ενώσει πολιτικές και …άλλες δυνάμεις στην προοπτική της διαχείρισης της μεταμνημονιακής εποχής έξω από τα άρρωστα τετριμμένα και αυτό το σύνδρομο μας κάνει να αναζητούμε την δόση μας, ..όπου τηνε βρούμε.
    Κανονικά, λένε οι ειδικοί, δεν πρέπει να μας την δίνουν, αλλά …σε καταλαβαίνω.

    Κατα ταλοιπά το κρίσιμο του συνεδρίου είναι αν θα κατέβει ο Νατώνης στην Μεσσηνία ή στο επικρατείας και τέτοια ενδιαφέροντα.
    Καλά κρασά!

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η xBerliner λέει:

    Διάβασα το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ. Διαγωνίως για να είμαι ειλικρινής. Κανονικά μετά το «– Δημιουργία τουλάχιστον 120.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από τον ιδιωτικό τομέα.» θα έπρεπε να σταματήσω γιατί είναι προφανές ότι πρόκειται για σανό συνέχισα.
    Λοιπόν το πρόγραμμα έχει όλα τα καλά. Θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (τουλάχιστον 120 χιλιάδες το χρόνο, χα) μειώσεις φόρων, πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά (και κουπόνια 180 ευρώ για όσα παιδάκια δεν έχουν λεφτά), φάρμακα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και άλλα πάρα πολύ ωραία.
    Το μόνο που δε μας λέει, και αυτό αποδεικνύει ότι είναι σανός πρώτης ποιότητας για κεντρώους ψηφοφόρους όχι σαν τον άλλο των συριζανέλ που ήταν δευτεροτρίτης ποιότητας, είναι που θα βρει τα φράγκα να τα κάνει όλα αυτά. Κάτι λέει για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά μην τους τρομάξουμε ρε παιδί μου. Για τους κακούς υπαλλήλους «θα υπάρχει ένα ατομικό πλάνο ανάπτυξης και διόρθωσης των ζητημάτων που εγείρονται από την αξιολόγηση». Κατά τα άλλα θα μειώσουμε τη γραφειοκρατία θα έρθει η ανάπτυξη, θα γίνουν επενδύσεις, θα ξεκινήσουν οι εξαγωγές και θα μεγαλώσει η φορολογική βάση. Μας τα είπαν και άλλοι λέω εγώ.

    Ξέρω ότι με την έκφραση «- Παροχή κινήτρων σε business angels ώστε να επενδύουν σε ελληνικές start-ups.» γκαυλώνει ο κάθε έλληνας ντεμέκ φιλελεύθερος. Βίτσια είναι αυτά. Αλλά επειδή εγώ άλλα βίτσια (π.χ. προτιμώ τη Μόνικα από τους business angels που επενδύουν σε ελληνικές start-ups) θα μπορούσε κάποιος να μου πει τί είναι αυτοί οι business angels ή μήπως αυτές οι business angels (κάτι σαν τα αγγελάκια της Victoria secret ας πούμε) και γενικώς πόσο ποσοστό του ΑΕΠ υπολογίζουν (σιγά μην υπολόγισαν αλλά ας κάνουμε ότι τους παίρνουμε στα σοβαρά) ότι η παραπάνω πρόταση θα φέρει μέσα στην τετραετία αν εφαρμοστεί.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Διάβασα το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ. Διαγωνίως για να είμαι ειλικρινής. Κανονικά μετά το «– Δημιουργία τουλάχιστον 120.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από τον ιδιωτικό τομέα.» θα έπρεπε να σταματήσω γιατί είναι προφανές ότι πρόκειται για σανό συνέχισα.»

    Σανό κανονικότατο, το πρόγραμμά τους είναι μία σκέτη δημαγωγία.
    Από ότι φαίνεται τελικά ο Συριζα δημιούργησε σχολή, και έτσι αντί να βάλουν μυαλό εκεί στην ΝΔ, προσπαθούν να του μοιάσουν ακόμα περισσότερο – με σεμνό και ταπεινό τρόπο όμως, μην τους πάρουμε και χαμπάρι.

    Έγραψα χθες μία πιο λεπτομερειακή ανάλυση για κάποιες από τις προτάσεις που περιλαμβάνει το κυβερνητικό τους πρόγραμμα – πέραν του να χαϊδεύουν αυτιά, όπου εκεί ούτως ή άλλως δεν χρειάζεται και καμιά μεγαλή επεξεργασία, πρόκειται είτε για ελάχιστα επεξεργασμένες προτάσεις είτε για προτάσεις πέρα για πέρα δημαγωγικές.

    Οι προτάσεις της ΝΔ για Υγεία, ασφάλιση και κοινωνική αλληλεγγύη

    ΥΓ. Από την νέα εκδοχή του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ φαίνεται να λείπει (λέω φαίνεται γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα προσπαθήσουν τελικά να την υλοποιήσουν) η «μεγαλοφυής» πρόταση για σταδιακό πέρασμα της διαχείρισης και του ελέγχου των κέντρων υγείας στους δήμους. Κάποιος θα πρέπει να το σφύριξε στα τζιμάνια της ΝΔ αυτό δεν θα μπορούσε να περπατήσει με τίποτα, όση σάλτσα και αν έριχναν από πάνω για να το παρουσιάσουν ως «κοινωνικό» μέτρο με σκοπό την «καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη».

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Σανό κανονικότατο, το πρόγραμμά τους είναι μία σκέτη δημαγωγία.
    Από ότι φαίνεται τελικά ο Συριζα δημιούργησε σχολή, και έτσι αντί να βάλουν μυαλό εκεί στην ΝΔ, προσπαθούν να του μοιάσουν ακόμα περισσότερο – με σεμνό και ταπεινό τρόπο όμως, μην τους πάρουμε και χαμπάρι.»

    Το ότι είναι μια προεκλογική μπαρούφα το πρόγραμμά τους προκύπτει από τα εξής:
    1. ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι κοστολογημένο Μια εκτίμησε με αδερφέ, πόσα θα κοστίσουν αυτά τα μέτρα, πόσο θα συνεισφέρουν εκείνα, σε τί κλίμακα χρόνου κτλ.
    2. Χαϊδεύει αυτιά (θέσεις εργασίας, οκ στον ιδιωτικό και όχι στο δημόσιο, αυτή είναι διαφορά με το συριζα, παιδικοί σταθμοί κτλ).
    3. Buzz words χωρίς νόημα. Την έκφραση «business angels που επενδύουν σε ελληνικές start-ups» πρέπει να τη σκέφτηκε κάποιος που κάπου την είχε ακούσει, την πρότεινε σε κάποιο meeting, άρεσε σε όλους και την έβαλαν στο πρόγραμμα. Βασικά είναι έκφραση γουστάρει κάθε οννεδίτης με MBΑ που ονειρεύεται ότι μια μέρα θα γίνει CEO σε πολυεθνική στη Νέα Υόρκη, όπως και το μαντάμ μέρκελ γκόου χομ ανέβασε τη λίμπιντο κάθε αριστεράτζας που αονειρεύεται επαναστάσεις και βουνά, να τα λέμε όλα.

    Σχολή δεν δημιούργησε ο συριζα. Ο συριζα απλώς πήγε μια πίστα παρακάτω. Τα ξαναγράψαμε αυτά. Από το σελίδα σελίδα σκίσημο πήγαμε στο με ένα νόμο και ένα άρθρο. Ποσοτική είναι η διαφορά, όχι ποιοτική.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    βερολινέζε θλίβομαι διότι υποτιμάς την αξία και την τεράααστια προσφορά των αγγέλων.
    Λοιπόν τέτοιοι άγγελοι είχαν έρθει κάμποσοι επί ΓΑΠ (περί το 12) και δεν υπήρχε επιχειρηματική συνάντηση, ειδικά για αυτά τα καινοτόμα και τα ..νεοφυή που να μην σκέπαζαν με τις φτερούγες τους κάμποσοι.
    Μάλιστα ανάλογα με το πού κάθονταν διάφοροι ..έκθαμβοι επιχειρηματίες και επενδυτές γενικότερα (εγχώριοι) ένοιωθαν ένα φως και μια ζεστασά να τους κατακλύζει.
    Δεν είναι καινούργιο το σπορ Βερολινέζε, επί ΓΑΠ και συγκυβέρνησης άρχισε.
    Βέβαια η αλήθεια είναι ότι ο ΓΑΠ και οι …συν αυτώ το πήγαν παρά πέρα και δίπλα στους αγγέλους εμφάνισαν και τους …ευαγγελιστές (δεν κάνω πλάκα) των προτάσεων (καινοτομίας είπαμεεεεε) και ειδικά αυτοί οι τελευταίοι είχαν και …πιετσντι (μετσόβιο, καποδιστριακό …αιγαίου και τα ρέστα).
    Δηλαδή τότενες κατατέθηκε μια ολοκληρωμένη πρόταση που περιελάμβανε και το σκέλος αυτού του κόσμου σε συνδυασμό με το …επέκεινα.
    Ενώ παρατηρω΄ότι τούτοι δω έμειναν στο μεταφυσικό μόνον και πολύ στεναχωρούμαι για αυτό.
    Παρόλα αυτά εγώ επιμένω το σχέδιο του Ζαππείου (το 1 σίγουρα, αλλά και το 2 καλό) ήταν πιο ρεαλιστικό!

    ΥΓ Κάτι Άγγελοι από Γερμανία μεριά ενθυμούμαι ήταν μελαχρινοί και είχαν και μουστάκι 😆
    ΥΓ2. Δύστροπε κοίτα από ..θέση αρχής η πρωτοβάθμια κανονικά ταιριάζει στην Αυτοδιοίκηση, αλλά θα μου πεις είσαι τρελλός δεν βλέπεις τι θα γίνει άμα τους την δώσουνε και θα σου πω δίκιο έχεις, άστο για αργότερα που θα …ωριμάσουν.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Βερολινέζε έτσι είναι, ουδεμία αντίρρηση.
    Και έχεις δίκιο για τον Συριζα, δεν δημιουργησε αυτός «σχολή», την σχολή την είχαν δημιουργήσει κάποιοι άλλοι από παλιότερα. Ο Συριζα απλά βόηθησε (πολύ όμως) να πάνε τα πράγματα ακόμα χειρότερα, μία πίστα παρακάτω. όπως λες.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η xBerliner λέει:

    » ΥΓ Κάτι Άγγελοι από Γερμανία μεριά ενθυμούμαι ήταν μελαχρινοί και είχαν και μουστάκι 😆»
    Τους μόνους που θυμάμαι ήταν για κάτι προγράμματα τύπου ήλιος φωτοβολταϊκά και τέτοια. Αλλά μετά γκρεμοτσακίστηκε η γερμανική βιομηχανία φωτοβολταϊκών, ήταν και λίγο στο πόδι σχεδιασμένο το όλο πρόγραμμα και εγκαταλείφθηκε. Δεν ξέρω αν έχεις υπόψιν σου άλλους αγγέλους. Και να έχεις εγώ θα πάρω από αυτούς της βικτώριας σίκρετ. Είναι πιο γκλάμουρους. Άπιαστοι και αυτοί βέβαια όπως και ο στόχος για 120 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο. Αλλά ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται και φαίνεται ότι οι δαπίτες ονειρεύονται μπίζνες έιτζελς σε αντίθεση με εμάς της πλέμπας που είμαστε από χωριό και χωρίς ΜΒΑ ένα αγγελάκι της βικτώριας δε θα μας χάλαγε. (σεξιστικό το σχόλιο και ζητώ προκαταβολικά συγνώμη από τις κυρίες της παρέας, αλλά με άρεσε και το αφήνω)

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Ενη λέει:

    Ενα σχολιο μου που αναρτηθηκε σε αλλο ποστ. Ομως εδω ειναι μαλλον η θεση του.

    «Ο/Η Ενη λέει:
    12 Δεκεμβρίου 2017 στο 14:03
    Ενα ακρως νεοφιλελευθερο προγραμμα οπως εφαρμοστηκε απο τη δεκαετία του ’80 στα πλασια της παγκοσμιοποίησης.

    Δεν ειναι δημαγωγία ειναι τα πιστευω αυτου του δόγματος.

    Ολο το προγραμμα απευθύνεται στους εργοδότες (επιχειρηματίες-επενδυτές).

    Οι εργαζόμενοι δεν υπάρχουν στο προγραμμα και οι συνθηκες εργασίας τους. Επαφίενται μόνο στο οτι, οταν θα γινονται επενδύσεις (με ολες τα φορολογικες διευκολυνσεις στις επιχειρήσεις , οπως αναφέρονται σ΄αυτό το προγραμμα)
    θα υπάρξει μειωση ανεργίας, αλλά με τι μισθους και με ποιες εργασιακές συνθηκες;; (αυτό δεν απασχολει το προγραμμα της ΝΔ.).

    Ειλικρινέστατο το προγραμμα. Ενα κομμα που εκπροσωπει το κεφαλαιο και σε αυτους απευθυνεται δίνοντας πολλές διευκολύνσεις, μεχρι και μειωση στη φορολογία του εταιρικου μερίσματος. Με αλλα λόγια θα πλουτίζουν ευκολότερα οι μετοχοι. Αλλά και η επιχειρηση με ενα τοσο χαμηλό συντελεστ’η θα μπορει να αποταμιευει (σε αυλο χρημα) τα κέρδη της, και οχι να επεκτεινει τα επιχειρησικά της σχέδια.

    Οι εργαζόμενοι ομως να βοηθησουν με την ψηφο τους αυτό το κομμα της ΝΔ, ωστε να μπορουν να επιβιώνουν εστω και με ενα ελαχιστο εισόδημα.

    Η οικονομία της χώρας ομως θα «μεγαλουργει». Οι επενδυτες που θα επωφεληθουν απο ενα τετοιο προγραμμα θα εχουν μεγα οφελος (αυτο λεει το κομματικο προγραμμα).

    Ομως,

    η ΝΔ φιλοδοξει να γινει το Κρατος. Πως θα τα καταφέρει να λειτουργήσει ως κρατος και οχι ως ενας «μεσάζων» στο κεφαλαιο;;

    Αυτό το ξερουν μονο οι νεοδημοκρατικοι εγκέφαλοι………»

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Ενη λέει:

    Βερολινέζε.
    Τι ειναι τα αγγελάκια της victoria secret?
    υγ.
    Πάντως αυτό ο ορος που χρησιμοποιησε η ΝΔ ,τα business angels , μου φαινεται κατι σαν ξιπασια. Καποιος επαρχιωτης απο εκει στο Νοτο (π.χ. στην Ελλαδα) ακουσε σε μια επισκεψη στα στεΐτς αυτή την εκφραση και εντυπωσιαστηκε τοσο πολύ που τον προτεινε και στο κομμα.

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η xBerliner λέει:

    Ενη
    just google «victoria secret angels»

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η Ενη λέει:

    «victoria secret angels» χαχαχα
    Ανεκδιηγητοι οι νεοδημοκρατες!!!!
    Καπως σαν τα μοντέλα των victoria secret angels, με τα φτερά και τα αλλα ωραια τους…..
    ετσι και οι business angels θα ενσκηψουν στην Ελλαδα για να «ανασυγκροτήσουν» ολο το ελληνικό «δυναμικό»..
    Εξοχα !!!!

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Ενη λέει:

    Ti εγινε το σχολιο μου για τα victoria secret angels????

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Δεν ειναι δημαγωγία ειναι τα πιστευω αυτου του δόγματος.»

    Ένη η δημαγωγία της ΝΔ έγκειται στο ότι πασπαλίζουν το πολιτικό τους πρόγραμμα με ένα σωρό ελάχιστα επεξεργασμένες προτάσεις (ή και καθόλου επεξεργασμένες) οι οποίες όμως έχουν το χαρακτηριστικό ότι ηχούν πολύ όμορφα στα αυτιά των ψηφοφόρων, η ΝΔ με αυτές τις προτάσεις ρίχνει στάχτη στα μάτια τους. Έτσι, διαμέσου αυτών των πολύ ωραίων προτάσεων, κρύβουν κάποιες άλλες προτάσεις, πολύ λιγότερο δημοφιλείς, οι οποίες όμως έχουν το γνώρισμα ότι είναι κομμένες και ραμμένες για να ευνοήσουν πρωτίστως, και πολύ, κάποια τμήματα της εκλογικής βάσης της ΝΔ (αυτά που τυγχάνει να είναι από εύπορα εως πολύ εύπορα). Αυτές οι δεύτερες έχουν μεγάλη ομοιότητα με πολλές αντίστοιχες ιδέες των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ (ιδέες πλήρως χρεοκοπημένες πλέον) και καταδεικνύουν την κατά βάθος εχθρική διάθεση της ΝΔ απέναντι στο κράτος πρόνοιας – το οποίο στην Ελλάδα ανέκαθεν ήταν λειψό και τώρα πια, λόγω των μνημονίων, το έχουν ξεπετσιάσει. Ε, η ΝΔ, με το «πρόγραμμά» της σκοπεύει να το αποτελειώσει.

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Τώρα για τους λεγόμενους business angels ή αλλιώς angel investors, περισσότερες πληροφορίες εδώ.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Angel_investor

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δυστροπε, μήπως μπορείς να εξηγήσεις απο ποια σημεία του προγράμματος της ΝΔ προκύπτει το «ξεπετσιασμα» του κρατους προνοιας; -απο το ελάχιστο εγγυημένο εισοδημα, πχ;

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η Ενη λέει:

    ΔΠ , ετσι οπως τα λες. Εγώ τα ειπα πιο συνοπτικά, ομως το γενικό νόημα ειναι το ιδιο.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Ορέ δεν αφήνετε αυτά τα κουλτουριαρέικα με τα κράτη πρόνοιας και τα ρέστα;; ΤΙ κράτος πρόνοιας, όταν βγούμε στις ..αγορές εκτός από αγγέλους (είπαμε εδώ γύρω γυρνάγανε από την 1η ..μνημονιακή περίοδο καΙ όπως είδατε γεμίσαμε στις θέσεις εργασίας, παίρνουμε και από το εξωτερικό ανέργους να τους βολέψουμε) θα δούμε μέχρι και πεταλούδες (άσπρες κόκκινες κίτρινες) δεν είναι εδώ το θέμα του συνεδρίου.

    Το θέμα είναι αλλού, συγκεντρωθείτε!

    Θα επεκταθεί η ..αποοικογενιοποίηση εκτός από την Ντόρα και στον υιό;;

    ΑΝ ναι ποιες οι πιθανότητες να σηκωθεί ο μεγάλος από τον τάφο του με τον αχαϊρευτο, κοντά 70 χρόνια αγώνες και αν έχει περάσει από ζόρικα (από μελοθάνατος των Γερμανών, κυνηγημένος από τον Λαμπράκη δεκαετίες μετά μέχρι και κωμικοτραγικά να τον ρίχνει ο …συμπιλίδης με τον Αντωνάκη) και έφτιαξε ένα όνομα και μια πορεία για να μείνει η κόρη του και ο εγγονός του (σημειωτέον αμφότερους μόνο τις χειρότερες περιπτώσεις δεν τις λες σαν γόνους, το αντίθετο) απόξω και να μπάινουν στην βουλή και μετά στην κυβέρνηση τουλάχιστον δύο (2) του κεφαλογιανναίικου;;

    Μιας και είπα Αντωνάκης, αυτός θα κατέλθει στην Μεσσηνία (για να δούνε όλοι πόσα απίδια βάνει ο σάκος) ή θα μπει ..τιμητικά σε κανά επικρατείας;;
    Ο Βαγγέλας;; (το ίδιο).
    Λέτε για δημόσια διοίκηση και το πιάνετε θεωρητικά. Ορέ θα εγκριθεί στις λίστες ο Βασίλειος Πέτρος Σπανάκης που είναι και της δημόσιας διοίκησης ή όχι;;
    Αυτά είναι τα θέματα που απασχολούν τον Πολίτη σήμερα, όχι ιδεολογικούρες, φτάνει πια με αυτές!

    Στην θεωρία πρώτοι είστε όλοι, αλλά για την πραγματική πολιτική του τόπου μας ..αλλού νταλλού!
    Μπαααααα! 😆

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «μήπως μπορείς να εξηγήσεις απο ποια σημεία του προγράμματος της ΝΔ προκύπτει το «ξεπετσιασμα» του κρατους προνοιας; -απο το ελάχιστο εγγυημένο εισοδημα»

    Εσυ Αλίκη μπορείς να μου εξηγήσεις από που θα βρεί τα λεφτά η ΝΔ για να χρηματοδοτήσει όλα αυτά τα πολύ όμορφα μέτρα – που τόσο γλυκά χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων – όταν σκοπεύει να προβεί σε δραστική μείωση των δημόσιων έσοδων με μέτρα όπως η μείωση του εταιρικού φόρου κατά κοντά 10%, η μείωση στο 5% των φόρων στα μερίσματα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρησεις που θα είναι συνεπείς ως προς τις ασφαλιστικές και εργασιακές τους υποχρεώσεις, η μείωση των φορολογικών συντελεστών επιπλέον 2% για αύξηση κατά 10% των θέσεων εργασίας?

    Στο πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπονται ένα σωρό μέτρα που μειώνουν δραστικά τα δημόσια έσοδα – και όλα αυτά σε μία περίοδο που τα δημόσια έσοδα δεν περισσεύουν για την Ελλάδα.
    Δηλαδή, ειλικρινά, από που στο διάολο η ΝΔ θα βρεί τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει όλα αυτά τα τόσο όμορφα μέτρα, που τόσο απλόχερα εξαγγέλει, όταν το ίδιο απλόχερα σερβίρει εξαγγελίες για μέτρα που θα οδηγήσουν σε δραστική περικοπή των δημόσιων εσόδων?

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Θα επεκταθεί η ..αποοικογενιοποίηση εκτός από την Ντόρα και στον υιό;;»
    Έτσι είπε αυτός που αν δεν ήταν γιος του πατέρα του δεν θα τον ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας του (που θα έλεγε και ο Κατσιφάρας). Οπότε τον πιστεύω αυτόν που το είπε. Βέβαια ο άλλος γιος έχει βαρύ όνομα, θύμα της τρομοκρατίας και έφτιαξε και όνομα στην τοπική αυτοδιοίκηση (κάπου διάβασα αυτές τις μέρες ότι επενέβη στον πάνο να μην φύγουν 2 στρατόπεδα από τη Λαμία και από μια άλλη πόλη της επικράτειάς του γιατί λέει αυτό κάνει κακό στην οικονομία και άλλα τέτοια φιλελεύθερα – χα). Οπότε ότι προθέσεις και να έχει ο ένας γιος, λίγο θα επηρρεάσουν τις πράξεις του άλλου γιου (και εγγονού και ανιψιού).

    Ο Αντωνάκης πρέπει καταρχήν να μας πει ποια σελίδα του μνημονίου σκίζει αυτή την περίοδο (και ο Αλέξης αν νομοθετεί το άρθρο ή την παράγραφο).

    Ο Βαγγέλης είναι ο μεγάλος άγνωστος. Έναν θα εκλέξει το πασοκ στο επικρατείας (νομίζω πρέπει να το θεωρούμε σίγουρο ότι δεν θα έχει δράματα και last minute καρδιοχτύπια, μπαίνει δε μπαίνει στη βουλή το νεο πασοκ), οπότε ποιος πρώτα, ο Βαγγέλης, ο Σταύρος, ο Καμίνης;

    Και who the fuck is Βασίλειος Πέτρος Σπανάκης!!!

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    ξεκινάω από το τελευταίο, νέο αίμα, τον έχει στο οργανωτικό και πολλοί λένε (από αυτούς που ξέρουν την πραγματική πολιτική όχι αυτά που σας απασχολούν εδώ χάμου) ότι θα είναι ένδειξη για το πόσο ρόλο θα παίξει στην διακυβέρνηση (άμα την αναλάβει) η ομάδα που θα φτιάσει αυτός (ένα πράμα σαν τον Παπά, τον κυβερνητικό εκπ΄ροσωπο σήμερα και τον ..συγχωρεμένο πολιτικά τον Σακελλαρίδη που ως ομάδα ο ΑΛέξης έπαιξε και παίζει μπάλα).

    Δεν είπα ο Βαγγέλης είπα ο Βαγγέλας (ο Μεϊμαράκης).
    Μπααααααααα!

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Και να προσθέσω ότι άμα δεν τονε κατεβάσει τον Αντωνάκη στη Μεσσηνία και του δώσουνε τιμητική θέση, επειδής τα μνημόνια τα έσκισε (δις) στα Ζάππεια, δεν ξέρω τι άλλο θα βρει να σκίσει!
    Ο Βαγγέλας δείχνει πιο ..φρέσκος και κουλ, αλλά και πάλι εκπροσωπεί τους καραμανλικούς (σε επίπεδο συμβολισμών τουλάχιστον), οπότε έχει σημασία.
    Β’ ΑΘήνας;; Ή όχι;;

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η xBerliner λέει:

    Αν μπει ο Βαγγέλας στο επικρατείας θα σημαίνει άραγε ότι ο Κυριάκος θέλει να κάνει τη ΝΔ κόμμα αρχών;

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η Ενη λέει:

    Αναγνώστα, προτρέχεις. Εσυ μπηκες κιολας στις λιστες, μεχρι που μπερδευτηκε και ο Βερολινέζος με τον Βαγγελη η τον Βαγγέλα.
    Δεν εχεις ακουσει οτι τα κομματα πρωτα εξαγγελουν τα προγραμματα τους. Υστερα συντασσουν τις προγραμματικές συμφωνίες μπας και χρειαστουν ……συμμαχους.
    Μετα αρχίζει το μασαζ στους ψηφοφορους και μετά …..συντασσονται και οι λιστες.
    Οι λιστες εχουν ενδιαφέρον για τους ιδιους οπως και για αυτους που γνωρίζουν προσωπα και πραγματα στα κομματα.
    Το μεγα πληθος αδιαφορει για τα προσωπα, δεν τα γνωρίζει π.χ. εκεινο το ονομα που πέταξες της ΝΔ.
    Θέλει ομως να μαθει τι το περιμένει στο μέλλον.
    Παράτα λοπόν τα εσωκομματικά της ΝΔ και πες μας τα γενικά.
    Τα γενικά ειναι και η πραγματική ζωή των πολιτών.
    Και βέβαια, πριν απο ολα αυτά, η απαραιτητη προυποθεση…….οι εκλογες και πότε.
    Μπαααααα!

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δυστροπε, το βασικό και απαραίτητο προαπαιτούμενο για να υποστηριχθεί το κράτος προνοιας ειναι να παρει μπρος η οικονομία και να υπαρξει ανάπτυξη.

    Αυτο απαιτεί κλίμα επενδυτικής εμπιστοσύνης, ασφαλείας, σταθερότητας και μείωσης της γραφειοκρατίας, τα οποια νομιζω οτι η ΝΔ μπορει να τα εξασφαλίσει περισσοτερο απο καθε αλλο σημερινό κομμα.

    Αν η οικονομία δεν παρει μπροστα, το να μιλάμε για ενίσχυση του κρατους προνοιας ειναι σαν να βάζουμε το καρό μπροστα απο το άλογο.

    Πάντως, στην ερώτηση μου δεν περίμενα απάντηση με αλλη ερώτηση. Κι αυτο διοτι εσυ ισχυρίζεσαι οτι -ούτως η αλλως, και ανεξαρτήτως πορείας της οικονομιας- ειναι στις αρχές του προγράμματος της ΝΔ η εξάλειψη του κρατους προνοιας.

    Περιμένω, λοιπόν, απάντηση: απο ποια συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος προκύπτει κατι τετοιο;
    Και ως προς τι το προγραμμα της ΝΔ ομοιάζει με -ξεπερασμένες- θέσεις των Ρεπουμπλικάνων των ΗΠΑ, οπως υποστηρίζεις;

    ΥΓ: Κατα τα λοιπά, η συζητηση εχει παρει τον χαρακτήρα χαβαλέ, με ολα τα αντί μητσοτακικα σύνδρομα ενεργοποιημένα. Μπορει ετσι να ξεχαρμανιάζουν μερικοί, αλλα δεν εχει κανένα ενδιαφέρον. Αν ειναι ετσι, ας αρχίσουμε να λέμε και ανέκδοτα!
    ΥΓ2: Ειναι παγκοινως γνωστο οτι μαγικες λυςεις δεν υπάρχουν. Ουτε τέλειες καταστασεις. Διαλέγει λοιπόν κανεις το καλύτερο απο τα προσφερόμενα -ιδίως οταν εχει απεναντι την μάστιγα των συριζοψεκασμενων.
    ΥΓ2: Προσωπικά πιστεύω οτι -ανεξαρτήτως προγραμμάτων- οι αξιες της ελληνικης οικονομιας ειναι τοσο υποτιμημένες, ωστε υπο τις κατάλληλες προυποθεσεις μπορει να εκτιναχθεί.

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    ¨Ενη άμα βάλεις και την προσθήκη «πρέπει» θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.
    ήτοι
    «οτι τα κομματα πρέπει πρωτα να εξαγγελουν τα προγραμματα τους. Υστερα πρέπει να συντασσουν τις προγραμματικές συμφωνίες μπας και χρειαστουν ……συμμαχους.
    Μετα αρχίζει πρέπει να το μασαζ στους ψηφοφορους και μετά …..συντασσονται και οι λιστες.
    »
    ϊσως και το «θάπρεπε να» να ήτο δοκιμότερο, αλλά τέλος πάντων.

    Το μέγα πλήθος, θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω, ότι ενώ δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για το πώς το πρόγραμμα θα επηρεάσει το μέλλον του, τελικά πάει στα πρόσωπα και συνοπμιλεί μαζί τους ..από μηδενική βάση («δεν ξέρω τι λέει το πρόγραμμα εγώ έκανα μασάζ σε τόσες οικογένειες που επηρεάζω και μην μου λες τέτοια γιατί εγώ σε έβγαλα, χωρίς εμένα δεν θα σε ήξερε ούτε ο ..θυρωρός σου, που λέει και η ΈΝη και έχει δίκιο»)
    Ένα πράμα σαν τους Αγγέλους (όχι τους μπίζνες, τους άλλους που λέει ο Βερολινέζος)που δηλώνουν ότι αν τους ενδιαφέρει κάτι αυτό είναι η …υπερθέμανση του πλανήτη και η οικολογία γενικότερα, ενώ τους ενδιαφέρει εξίσου η καριέρα στο χώρο της μόδας.

    Οπότε εγώ θα ασχοληθώ από εδώ και μπρος με αυτό που απασχολεί το μέγα πλήθος και τέρμα αυτά τα ….πολιτικά!

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Μα μπορούμε να λέμε και ανέκδοτα, τι κακό έχει;;
    Δεν είχα καταλάβει (και νομίζω καλώς δεν ε΄χω καταλάβει) ότι εδώ ο σχολιασμός επέχει τη θέση συμπερασμάτων που επηρεάζουν κάποιους θετικά ή αρνητικά σε σχέση με τις αποφάσεις του για το πού θα δώσουν την ψήφο τους, πού θα ενταχθούν ενεργά ή όχι.

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, εκτός από τον Κ. Καραμνλή τον πρεσβύτερο αν κα΄ποιον εκτιμώ ιδιέτερα από την παράταξη είναι τον Μητσοτάκη (με όλα τα αρνητικά του).
    ΟΙ άλλοι δεν πιάνονται (Μάνος και τα ρέστα).

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η δεξιος λέει:

    Μία υποσημείωση : οι τέως πρωθυπουργοί δεν χρειάζονται σταυρό όπως και οι αρχηγοί των κομμάτων.Λογίζονται όλα τα ψηφοδέλτια του κόμματος ως σταυροί.Αυτό σημαίνει ότι όποιος από αυτούς μπαίνει σε μια εκλογική περιφέρεια απλά τρώει μία έδρα από τους συνυποψηφίους του άνευ ανταγωνισμού.

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Βασική προυπόθεση για να υπάρξει πιθανότητα για κάτι καλό είναι να χάσουν την εξουσία οι συριζανελ που τα εχουν σκατώσει. Αν αυτό σημαίνει ότι θα κυβερνήσει ο Μητσοτάκης ας γίνει κι αυτό.

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «το βασικό και απαραίτητο προαπαιτούμενο για να υποστηριχθεί το κράτος προνοιας ειναι να παρει μπρος η οικονομία και να υπαρξει ανάπτυξη.»

    Ένα άλλο προαπαιτούμενο Αλίκη είναι φυσικά να μην το έχουν κατεδαφίσει κάποιοι το κράτος πρόνοιας – ότι τέλος πάντων έχει απομείνει – στο όνομα μίας «ανάπτυξης» που μόνο αυτοί θα βλέπουν και κανένας άλλος.

    «Αν η οικονομία δεν παρει μπροστα, το να μιλάμε για ενίσχυση του κρατους προνοιας»

    Δεν υπάρχει κάποια διάσταση, όπως εσφαλμένα υπονοείς, μεταξύ του να πάρει μπροστά η οικονομία και να υπάρχει ταυτόχρονα και κράτος πρόνοιας. Και αν στην ΝΔ θεωρούν ότι υπάρχει μία τέτοια διάσταση – ότι δηλαδή πρώτα το ένα και μετά το άλλο – κάτι τέτοιο απλά επιβεβαιώνει αυτά που λέω παραπάνω – ότι η στάση της ΝΔ απέναντι στο ούτως ή άλλως καχεκτικό κοινωνικό κράτος της Ελλάδας είναι κατά βάση εχθρική και θα δικαιολογηθεί με θεωρίες του στυλ, «να πάρει πρώτα μπρος η οικονομία», «να έρθει πρώτα οικονομική ανάπτυξη», και άλλα τέτοια ανάλογα. Και επειδή βέβαια καμία ανάπτυξη δεν θα έρθει με τα μέτρα που σκοπεύυν να πάρουν, το μόνο που θα καταφέρουν στο τέλος αυτά τα τζιμάνια θα είναι να ξεχαρβαλώσουν και ότι έχει απομείνει από το λειψό ελληνικό κοινωνικό κράτος.

    «Πάντως, στην ερώτηση μου δεν περίμενα απάντηση με αλλη ερώτηση. Κι αυτο διοτι εσυ ισχυρίζεσαι οτι -ούτως η αλλως, και ανεξαρτήτως πορείας της οικονομιας- ειναι στις αρχές του προγράμματος της ΝΔ η εξάλειψη του κρατους προνοιας.»

    Δεν είπα αυτό που ισχυρίζεσαι παραπάνω. Είπα το εξής:

    «η δημαγωγία της ΝΔ έγκειται στο ότι πασπαλίζουν το πολιτικό τους πρόγραμμα με ένα σωρό ελάχιστα επεξεργασμένες προτάσεις (ή και καθόλου επεξεργασμένες) οι οποίες όμως έχουν το χαρακτηριστικό ότι ηχούν πολύ όμορφα στα αυτιά των ψηφοφόρων, η ΝΔ με αυτές τις προτάσεις ρίχνει στάχτη στα μάτια τους. Έτσι, διαμέσου αυτών των πολύ ωραίων προτάσεων, κρύβουν κάποιες άλλες προτάσεις, πολύ λιγότερο δημοφιλείς, οι οποίες όμως έχουν το γνώρισμα ότι είναι κομμένες και ραμμένες για να ευνοήσουν πρωτίστως, και πολύ, κάποια τμήματα της εκλογικής βάσης της ΝΔ (αυτά που τυγχάνει να είναι από εύπορα εως πολύ εύπορα). Αυτές οι δεύτερες έχουν μεγάλη ομοιότητα με πολλές αντίστοιχες ιδέες των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ (ιδέες πλήρως χρεοκοπημένες πλέον) και καταδεικνύουν την κατά βάθος εχθρική διάθεση της ΝΔ απέναντι στο κράτος πρόνοιας – το οποίο στην Ελλάδα ανέκαθεν ήταν λειψό και τώρα πια, λόγω των μνημονίων, το έχουν ξεπετσιάσει. Ε, η ΝΔ, με το «πρόγραμμά» της σκοπεύει να το αποτελειώσει.»

    Οπότε αναδιατυπώνω αυτό που είπα, ευελπιστώντας ότι αυτή την φορά θα γίνει κατανοητό.

    Η πρόταση της ΝΔ για μειώση στον εταιρικό φόρο και στον φόρο στα μερίσματα, η πρόταση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις άμα αυτές θα είναι συνεπείς ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, η πρόταση για επιπλέον μείωση του φόρου σε όσες επιχειρήσεις θα αυξάνουν υποτίθεται τις θέσεις εργασίας τους, όλες αυτές οι προτάσεις, ενω είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν θα είναι αποτελεσματικες, παρόλα αυτά είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση (η επιβάρυνση, στην περίπτωση με τις ασφαλιστικές εισφορές) των δημόσιων εσόδων. Η ΝΔ, επιπλέον, υπόσχεται και ένα σωρό πολύ όμορφα κοινωνικά μέτρα, τα οποία όμως για να υλοποιηθούν απαιτούν ΧΡΗΜΑΤΑ, πολλά χρήματα.

    Με βάση λοιπόν το γεγονός ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνονται προτάσεις που θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των δημόσιων εσόδων όπως επίσης και φιλολαϊκές προτάσεις οι οποίες όμως απαιτούν σημαντικά χρηματικά ποσά για να υλοποιηθούν – δηλαδή, για να το πω αλλιώς, υπάρχουν προτάσεις όπου είναι ασύμβατη η ταυτόχρονη υλοποίησή τους – καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι η ΝΔ ψεύδεται, και αρα κάποιες από τις προτάσεις της θα παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες (εναλλακτικό όνομα αυτή της παραπομπής, «περιμένοντας την ανάπτυξη»), εφόσον η ΝΔ γίνει μία μέρα κυβέρνηση. Τώρα, το ερώτημα είναι ποιές από αυτές τις προτάσεις θα θυσιάσει η ΝΔ – αυτές που θα οδηγήσουν στην δραστική μείωση των δημόσιων εσόδων ή τις φιλολαϊκές της προτάσεις, με τις οποίες χαϊδεύει τα αυτιά του εκλογικού σώματος? Αν λάβει κανείς υπόψη το ότι η ΝΔ είναι ένα δεξιό κόμμα, η απάντηση είναι εύκολη, η ΝΔ θα στείλει άκλαυτες τις κοινωνικές της προτάσεις, αυτές δηλαδή με τις οποίες γαργαλάει τα αυτιά του εκλογικού σώματος προκειμένου να κερδισει την εξουσία – ώστε να εφαρμόσει μετά τις προτάσεις αυτές που θα καταβυθίσουν τα δημόσια έσοδα.
    Και κατόπιν, ξέρεις τώρα, όταν θα αρχίζουν να πέφτουν οι τάπες, θα το γυρίσουνε στο καλαματιανό – «θα πρέπει να γίνουν δυστυχώς περικοπές γιατί αλλιώς θα έχουμε ελλείμματα», «δυστυχώς δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε στην παρούσα φάση τις φιλολαϊκές μας προτάσεις (για τις οποίες μας ψηφίσατε) γιατί έχουμε μείωση στα δημόσια έσοδα, και να, δεν πρέπει να έχουμε ελλείμματα», «δυστυχώς οι φιλολαϊκές μας προτάσεις είναι προς το παρόν ανεφάρμοστες, όλα όμως θα αλλάξουν όταν θα έρθει ανάπτυξη», «έχουμε καλές προθέσεις, θέλουμε να εφαρμόσουμε το κκοινωνικό σκέλος του προγράμματός μας αλλά να, παραλάβαμε καμμένη γη από τον Συριζα», κλπ, κλπ, κλπ.

    «Και ως προς τι το προγραμμα της ΝΔ ομοιάζει με -ξεπερασμένες- θέσεις των Ρεπουμπλικάνων των ΗΠΑ, οπως υποστηρίζεις;»

    Ως προς το γεγονός ότι κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτό – μείωση εταιρικής φορολογίας (βασικός πυλώνας του προγράμματος της ΝΔ, όπως και των Ρεπουμπλικάνων) και μείωση της φορολογίας αυτών που ήδη είναι εύποροι (όπως, π.χ, είναι η μείωση στο 5% της φορολογίας των μερισμάτων μετοχών).

    Απάντησα στην ερωτησή σου Αλίκη.

    Τώρα θέλω όμως να απαντήσεις και εσυ στην δική μου ερώτηση – από που θα βρεί η ΝΔ τα (πολλά) χρήματα που χρειάζονται ώστε να χρηματοδοτήσει όλα αυτά τα τόσο όμορφα κοινωνικά μέτρα που τόσο απλόχερα εξαγγέλει, την στιγμή κατά την οποία όμως κάποια άλλα μέτρα που σκοπεύει να πάρει θα οδηγήσουν σε δραστική περικοπή των δημόσιων εσόδων?

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Τα δημόσια έσοδα που είναι προιόν μαφιόζικης κλοπής απο το κράτος πρκτείνω να μην τα λέμε δημόσια έσοδα αλλά δήμευση εισοδημάτων.

    Ο πολίτης που έχει περισότερα έσοδα συμβάλλει στην αναδιανομή μέσα απο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Τα άλλα που οδηγούν σε διπλή αφαίμαξη μέχρι 65% πριν πληρώσεις έμμεσους φόρους είναι καθαρά μαφιόζικα και ας μην τα συμπεριλαμβάνουμε στα δημόσια έσοδα.

    Η δυσμενοποίηση αυτή είναι προσφορά των συριζανέλ

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ο πολίτης που έχει περισότερα έσοδα συμβάλλει στην αναδιανομή μέσα απο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. »

    Προφανώς.
    Όταν όμως μία κυβέρνηση προκαλέσει με τις πολιτικές της σημαντική μείωση στα έσοδα του κράτους (π.χ, τυχαία παραδείγματα, με το να μειώσει σε κοντά 10% τον εταιρικό φόρο, ή μειώνοντας στο 5% τον φόρο στα μερίσματα), τα οποία, να το επαναλάβω, δεν περισσεύουν στην Ελλάδα, τι λες, ποιός θα είναι ο μαλάκας που θα κληθεί μετά να καλύψει το κενό που θα έχει προκληθεί? Την απάντηση σε αφήνω να την βρείς μόνος σου.

    Όσοι είστε έτοιμοι να ψηφίσετε ΝΔ χωρίς να δίνετε την παραμικρή σημασία στο τι λέει και πως θα υλοποιήσει αυτά που υπόσχεται, είστε έτοιμοι να κάνετε ότι έκαναν αυτοί που ψήφισαν Συριζα χωρίς να δίνουν την παραμικρή σημασία στο τι υπόσχεται και πως θα πραγματοποιούσε αυτά που υπόσχονταν. Όταν όμως μετά θα έχει γίνει η στραβή και θα θέλετε να σπάσετε το κεφάλι σας στον τοίχο μην λέτε ότι τάχα δεν ξέρατε.

    Μου αρέσει!

  36. Ο/Η xberliner λέει:

    «ΥΓ: Κατα τα λοιπά, η συζητηση εχει παρει τον χαρακτήρα χαβαλέ, με ολα τα αντί μητσοτακικα σύνδρομα ενεργοποιημένα. Μπορει ετσι να ξεχαρμανιάζουν μερικοί, αλλα δεν εχει κανένα ενδιαφέρον. Αν ειναι ετσι, ας αρχίσουμε να λέμε και ανέκδοτα!»
    Εμένα μ¨αρέσουν τα ανέκδοτα. Πες μου όμως με το χέρι στην καρδιά: Μπορείς αυτό με το business angels να το πάρεις στα σοβαρά και να μη κάνεις χαβαλέ; Όχι ότι τα άλλα, φοροελαφρύνσεις χωρίς κοστολόγηση και πόρους για να καλυφθούν, μπορείς να τα πάρεις σαν τίποτε περισσότερο από προεκλογικές παπαριές, αλλά ειδικά σε αυτό ο χαβαλές επιβάλλεται. Κάτι πρέπει να κάνει ο Κυριάκος με το επικοινωνιακό του επιτελείο. Μια οι συνομιλίες με εξωγήινους, οι άγγελοι των επενδύσεων δε θα μας μείνει συκώτι.

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ΔΠ πες μας τι θα ψηφίσεις εσύ ώστε να προστατέψεις τη χώρα απο τον κίνδυνο της νδ

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ούτε Συριζα ούτε η ΝΔ.
    Εσυ πάντως από ότι βλέπω πας με φόρα για ΝΔ. Μην λες όμως μετά ότι δεν ήξερες.

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Το ζήτημα είναι εσύ που ξέρεις να μας εξηγήσεις τι θα κάνεις. Δεν αρκεί – για να έχει ενδιαφέρον και ο διάλογος- να γράφεις ούτε σύριζα -αυτό έλειπε- ούτε νδ. 😎

    Νομίζω ότι μονόδρομος είναι συγκυβέρνηση νδ με το κόμμα της κεντροαριστεράς ως λύση έκτακτης ανάγκης. Γι αυτό ενίσχυσα την εκλογική διαδικασία του νέου φορέα αν και είχα να συμμετάσχω σε τέτοιες ιστορίες από πιτσιρικάς. 😎

    Ξέρω ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά με τους φίλους του Μαδούρο στην εξουσία. Η κυβερνητική αλλαγή είναι αναγκαία αλλά όχι και -σώνει και καλά- ικανή συνθήκη. Με βάση αυτό ενισχύουμε την κυβερνητική προοπτική νδ και πασοκοποταμίσιων και βλέπουμε.

    Μου αρέσει!

  40. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δυστροπε, σου εχω ηδη απαντήσει. Τα χρηματα θα βρεθούν απο την αναπτυξη της οικονομιας, η οποια βεβαια δεν προκειται να συμβεί απο τη μια μέρα στην αλλη.

    Αυτο δεν σημαινει οτι εν τω μεταξυ το κράτος προνοιας θα πρεπει να ξηλωθεί. Ουτε το προγραμμα την ΝΔ περιλαμβανει κατι τετοιο. Αυτα που λες ειναι δικές σου εικασίες: «θα ευνοήσει τους πλούσιους κλπ», οι οποίες πηγάζουν απο ιδεολογικη προκατάληψη. Μενει να το δούμε.

    Οσο για μένα, είπα το αυτονόητο: οτι για να χρηματοδοτηθεί επαρκώς και να λειτουργήσει ικανοποιητικά το κράτος προνοιας χρειαζεται να παρει μπρος η οικονομία. Κοινή λογικη ειναι.
    Ώρες ειναι να μου προσάψεις και μένα οτι είμαι εναντίον του κρατους προνοιας.

    Πάντως, τα όσα γράφεις μου γέννησαν μια μεγαλη απορια: δεδομένου οτι -αν κατάλαβα καλα- προτίθεται να ψηφίσεις ΔΗΣΥ -η οπως αλλιώς λεγεται-, πως γινεται εσυ, που ψειρίζεις το προγραμμα Μητσοτάκη και το βρίσκεις αναξιόπιστο και ακοστολογητο, να πείθεσαι απο τις διακηρύξεις της Φωφης (!) για το «τέλος της λιτότητας»?

    Μου αρέσει!

  41. Ο/Η Αλικη λέει:

    Διορθωση:…προτίθεσαι -εννοειται.

    Μου αρέσει!

  42. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Δυστροπε, σου εχω ηδη απαντήσει. Τα χρηματα θα βρεθούν απο την αναπτυξη της οικονομιας, η οποια βεβαια δεν προκειται να συμβεί απο τη μια μέρα στην αλλη.»
    Αλίκη μέχρι να έρθει η ανάπτυξη πρέπει να υπάρξουν πόροι για να καλύψουν τη μείωση των φόρων, τις κάποιες (λίγες είναι αλήθεια) κοινωνικές παροχές που υπόσχεται η ΝΔ καθώς και τη μη μείωση μισθών και συντάξεων και της μη μείωσης της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου (δηλαδή του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων). Η ανάπτυξη θα συμβεί όταν συμβεί σε βάθος χρόνου που για να συμβούν όλα αυτά που υπόσχεται η ΝΔ ξεπερνά την τετραετία. Μέχρι τότε πρέπει να βρεθούν πόροι από αλλού. Από που είναι το ερώτημά μου. Και επειδή δεν βρέχει λεφτά, ούτε υπάρχουν δανεικά, η δικιά μου εκτίμηση είναι ότι η ΝΔ ναι μεν θα βελτιώσει το κλίμα για επενδύσεις (π.χ. φορολογία εταιρειών κτλ) αλλά επειδή χρειάζεται πόρους αυτοί θα χρηματοδοτηθούν από τα συνήθη μουλάρια που πληρώνουν και τώρα χωρίς πολλές αλλαγές. Φυσικά τότε θα διαβάζουμε εδώ μέσα δικαιολογίες ότι παρέλαβαν καμμένη γη κτλ κτλ αλλά η αλήθεια είναι ότι αν θες να σπάσεις αυγά και να κάνεις διαφορετική διανομή μπορείς αρκεί να μη με σε ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος.
    Τώρα αν είναι οπαδοί του Μαδούρου, μικρή σημασία έχει για την οικονομία. Οι συριζανελ π.χ. έχουν κάνει περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις από τους υπόλοιπους και μάλιστα προχωράνε (με τα συνήθη μπρος πίσω της ελληνικής πραγματικότητας) ζητήματα όπως το ελληνικό ή ακόμα και ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ (αδιανόητο με άλλη κυβέρνηση). Τώρα θα μου ξαναπείς ότι αυτοί δεν έχουν αντιπολίτευση το συριζα και θα σου πω ότι έχεις δίκιο, αλλά αν είναι η αντιπολίτευση να κάνει κουμάντο, τότε να ψηφίσουμε για να εκλέξουμε αντιπολίτευση και όχι κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα ποσώς με ενδιαφέρει αν ο φορολογούμενος σιτίζει τον Καρανίκα του συριζα ή της ΝΔ (ο γνωστός «δεν κάνει για τίποτα, βάλτε τον κάπου») ή το πασοκ. Και φυσικά με ενοχλεί ο Πολάκης με τις γελοιότητές του και ο ακροδεξιός Καμμένος, αλλά με ενοχλεί και ο ακροδεξιός Άδωνις (όσο και να προσπαθεί να φτιάξει το προφίλ του ακροδεξιός είναι, αυτός και ο Βορίδης) που πουλάει τα βιοτέτοια γιλέκα (καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, αλλά ντροπή να πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλες και μάλιστα πρώην υπουργός υγείας).
    Με λίγα λόγια, όχι δεν είναι ίδιοι. Προτιμώ όμως να απέχω από μια διαδικασία που μου δίνει επιλογές που σιχαίνομαι.

    Μου αρέσει!

  43. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Νομίζω ότι μονόδρομος είναι συγκυβέρνηση νδ με το κόμμα της κεντροαριστεράς ως λύση έκτακτης ανάγκης.»

    Μα ναι, αυτό είναι το καλύτερο (ή το λιγότερο κακό, ότι προτιμά κανείς) στις δεδομένες συνθήκες, να μην έχει αυτοδυναμία η ΝΔ ώστε να έχει κομμένα τα φτερά της και να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιον άλλο που θα έχει το κίνητρο να μην θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά στηρίζοντας προτάσεις σαν και αυτές της ΝΔ που θα οδηγήσουν σε μία ωραία τρύπα στα δημόσια έσοδα (και κατόπιν ο γνωστός μαλάκας – βρες εσυ ποιός είναι αυτός Σχολιαστή – θα κληθεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα).

    Μου αρέσει!

  44. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, εσυ τι πιστεύεις, λοιπόν, οτι πρεπει να κανει μια κυβερνηση αποφασισμένη να «σπάσει αυγά», οπως λες;
    Φαίνεται οτι εχεις πολυ συγκεκριμένη αποψη. Ποια ειναι αυτη;

    Οσο για τις ιδιωτικοποιήσεις που κανει ο ΣΥΡΙΖΑ, οχι, δεν ειναι τα «συνήθη μπρος πισω», οπως λες. Ειναι τα διαρκή εμπόδια που μπαίνουν απο την ιδια την κυβερνηση, η οποια εχει σχιζοφρενική στάση απεναντι στο ζητημα -λογω της γνωστής ιδεοληψίας.

    ΥΓ: Η αποχή δεν ειναι λυση. Ειναι υπεκφυγή. Ο σωστός πολίτης αναλαμβάνει τις ευθύνες του, ωστε να εχει το δικαιωμα να ασκει κριτικη στη συνεχεια. Τα υπολοιπα ειναι ανέξοδη γκρίνια.

    Μου αρέσει!

  45. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Βερολινεζε, εσυ τι πιστεύεις, λοιπόν, οτι πρεπει να κανει μια κυβερνηση αποφασισμένη να «σπάσει αυγά», οπως λες;
    Φαίνεται οτι εχεις πολυ συγκεκριμένη αποψη. Ποια ειναι αυτη;»
    Μείωση των δαπανών. Καταρχήν μετατρέποντας το συνταξιοδοτικό σε ανταποδοτικό και υπολογισμός των συντάξεων από την αρχή για όλους λαμβάνοντας υπόψιν πόσα πλήρωσαν, πότε βγήκαν στη σύνταξη και πόσα χρόνια αναμένεται να παίρνουν σύνταξη. Μετά κλείνοντας όσους οργανισμούς (πρόσωπα δημοσίου δικαίου κτλ) δεν χρειάζονται και απόλυση των υπαλλήλων. Αυτοί μπορεί να έχουν μόρια προϋπηρεσίας για άλλες θέσεις του δημοσίου (αν είναι στο αντικείμενό τους) που θα ανοίγουν ακολουθώντας πάντα τον κανόνα 1 προς 5. Εκτίμηση που είναι περισσότερο απαραίτητοι οι νέοι υπάλληλοι και διορισμοί μόνο εκεί. Αλλού να καλυφθούν οι θέσεις με υποχρεωτικές μετατάξεις. Νομίζω όλα αυτά θα δώσουν μια καλή ανάσα στον προϋπολογισμό.

    «Οσο για τις ιδιωτικοποιήσεις που κανει ο ΣΥΡΙΖΑ, οχι, δεν ειναι τα «συνήθη μπρος πισω», οπως λες. Ειναι τα διαρκή εμπόδια που μπαίνουν απο την ιδια την κυβερνηση, η οποια εχει σχιζοφρενική στάση απεναντι στο ζητημα -λογω της γνωστής ιδεοληψίας.»
    Χα, και γιατί οι προηγούμενοι δεν προχώρησαν σε ιδιωτικοποιήσεις αφού δεν είχαν τις γνωστές ιδεοληψίες. Μη μου πεις φταίει ο συριζα.

    «ΥΓ: Η αποχή δεν ειναι λυση. Ειναι υπεκφυγή. Ο σωστός πολίτης αναλαμβάνει τις ευθύνες του, ωστε να εχει το δικαιωμα να ασκει κριτικη στη συνεχεια. Τα υπολοιπα ειναι ανέξοδη γκρίνια.»
    Το έχω σκεφτεί πολλές φορές και κάποιες από αυτές συμφωνούσα μαζί σου. Και έτσι πορευόμουν. Αλλά τόσα χρόνια το μη χείρον βέλτιστο οδήγησε καταρχήν στη χρεοκοπία και εν συνεχεία στη στασιμότητα που έχουμε σήμερα. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει πίεση σε εκείνες τις δυνάμεις που μπορούν να αλλάξουν τη χώρα προς το καλύτερο να δεχτούν να γίνουν καμικάζι και να αυτοκτονήσουν/θυσιαστούν πολιτικά.

    Μου αρέσει!

  46. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «σου εχω ηδη απαντήσει. Τα χρηματα θα βρεθούν απο την αναπτυξη της οικονομιας, η οποια βεβαια δεν προκειται να συμβεί απο τη μια μέρα στην αλλη.»

    Όχι Αλίκη, δεν έχεις απαντήσει. Τα περί χρημάτων που θα έρθουν από την ανάπτυξη δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία δημαγωγική υπεκφυγή* δεν απαντάς καθόλου στο ερώτημα που έθεσα. Και ο Βερολινέζος καταδεικνύει το λογικά αστήρικτο της απάντησής σου. Ασε δε που τα μέτρα για τα οποία μιλάμε εδω πέρα, παρά τις μεγαλόσχημες διακηρύξεις της ΝΔ, ούτε κατά διάνοια δεν είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη.

    * (Παρεμπιπτόντως, τα ίδια ακριβώς λένε και οι Ρεπουμπλικλάνοι στις ΗΠΑ για να δικαιολογήσουν το έκτρωμα που πήγαν και ψήφισαν – ότι τάχα θα οδηγήσει σε ανάπτυξη γύρω στο 4%, η συντριπτική όμως πλειοψηφία των ειδικών τους λέει ότι πουλάνε αγνό παρθένο φιδέλαιο.)

    Πάντως, τώρα που το σκέφτομαι, η πρόταση για μείωση του φόρου στο 5% στα μερίσματα δείχνει πως κατά βάθος ούτε στην ΝΔ παίρνουν στα σοβαρά τις παπαριές που λένε ότι η μείωση του εταιρικού φόρου κατά 10% θα έχει τάχα θετική επίδραση στην απασχόληση και τις επενδύσεις. Σου λένε, αφού η μείωση του φόρου θα πάει που θα πάει στους μετόχους κάτσε να τους μειώσουμε και τον φόρο στα μερίσματα για να μην μας φάνε μετά στη μουρμούρα, πως τάχα ότι τους δίνουμε με την μείωση του εταιρικού φόρου τους το παίρνουμε μετά πίσω με την φορολογία στα μερίσματα.
    Είναι μελετημένο το πρόγραμμα της ΝΔ, φαίνεται. :mrgreen:

    » δεδομένου οτι -αν κατάλαβα καλα- προτίθεται να ψηφίσεις ΔΗΣΥ -η οπως αλλιώς λεγεται-, πως γινεται εσυ, που ψειρίζεις το προγραμμα Μητσοτάκη και το βρίσκεις αναξιόπιστο και ακοστολογητο, να πείθεσαι απο τις διακηρύξεις της Φωφης (!) για το «τέλος της λιτότητας»?»

    Μα δεν πείθομαι από αυτές τις ανοησίες της Φώφης. Από την άλλη όμως η Φώφη δεν έχει και το κίνητρο να συναινέσει σε μέτρα που θα οδηγήσουν στην κατεδάφιση του ήδη λειψού και ξεπετσιασμένου κοινωνικού κράτους. Δεν έχει κίνητρο γιατί αν το κάνει μετά το Πασοκ θα σβήσει οριστικά. Και κανένα δεν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά.
    Ενω η ΝΔ, κρίνοντας με βάση τα συγκεκριμένα φορολογικά μέτρα (όπως και κάποια άλλα στα οποία έχω αναφερθεί σε σχόλια πιο πάνω) που σκοπεύει να πάρει, θα δημιουργήσει μία πολύ ωραία τρύπα στα έσοδα και μετά θα το γυρίσει στο καλαματιανό – «πρέπει να αυξήσουμε ατομική φορολογία/μειώσουμε κοινωνικές δαπάνες γιατί να, έχουμε έλλειμμα και δεν βγαίνουμε». Και όταν βέβαια θα τους λες ότι αυτοί οι ίδιοι θα το έχουν δημιουργήσει το έλλειμμα, με τις μαλακίες που θα έχουν νομοθετήσει, θα στο γυρνάνε στο άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

    Μου αρέσει!

  47. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δυστροπε, ωραία. Θα θέσω και σε σένα το ερώτημα: εσυ πως νομίζεις οτι μπορούν να βρεθούν τα χρηματα για την βελτίωση του κοινωνικού κρατους; -ανεξάρτητα απο το προγραμμα της ΝΔ. Ποια ειναι η δικη σου αποψη;

    Μου αρέσει!

  48. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Θα θέσω και σε σένα το ερώτημα: εσυ πως νομίζεις οτι μπορούν να βρεθούν τα χρηματα για την βελτίωση του κοινωνικού κρατους;»

    Μα δεν καταλαβαίνεις γιατί μιλάμε εδω πέρα?
    Υπάρχει ΗΔΗ ένα λειψό κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα, και τα λεφτά για να χρηματοδοτηθεί υπάρχουν. Με τις παπαριές όμως που έχει κατά νου να νομοθετήσει η ΝΔ ακόμα και αυτό το λειψό κράτος πρόνοιας θα το χάσουμε, για αυτό γίνεται η κουβέντα. Για να στο πω αλλιώς, κανείς δεν αναμένει στην παρούσα φάση επέκταση του κοινωνικού κράτους, αυτό που ζητάμε όμως είναι να μην χάσουμε και αυτό το λειψό που έχουμε – γιατί με τις μαλακίες που θέλει να κάνει η ΝΔ θα δημιουργήσει μία τρύπα στα δημόσια έσοδα που θα φαίνεται και από την σελήνη ακόμα. και έτσι και αυτό το λίγο, το λειψό, το ξεπετσιασμένο κοινωνικό κράτος που έχουμε, θα το χάσουμε.

    Μου αρέσει!

  49. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Και κάτι σχετικό με την παπαριά ότι, τάχα, μία μείωση του εταιρικού φόρου κατά κοντά 10% θα οδηγήσει σε επενδύσεις και αύξηση της απσχόλησης.
    (Αυτή δε η ιδέα στο πρόγραμμα της ΝΔ είναι καρμπόν η αντίστοιχη μαλακία που περιφέρουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Απλά εκεί τους έχουν πάρει πλέον χαμπάρι.)

    https://www.washingtonpost.com/opinions/voters-will-remember-the-republicans-who-made-this-mess/2017/12/12/47ee4774-df86-11e7-8679-a9728984779c_story.html

    […]

    The centerpiece of the legislation is a big cut in corporate taxes, down from 35 percent to roughly 20 percent. The theory is that this will encourage companies to invest in job-creating plants and equipment. But there’s little evidence to support this assumption, and lots to challenge it. Companies may instead use the windfall to buy back their own stock, boosting stock prices and inflating executives’ personal compensation, as Steven Clifford explains in his recent book, “The CEO Pay Machine.”

    The premise is that by stimulating growth, the tax cuts will pay for themselves. But there’s no good evidence for this claim, either. Congress’s bookkeeper, the Joint Committee on Taxation, predicts that over 10 years, the tax law would balloon the deficit by roughly $1 trillion, even assuming that it stimulates new growth. An even more pessimistic estimate was issued this week by the Wharton School, which President Trump is always bragging about having attended.

    […]

    Μου αρέσει!

  50. Ο/Η Αλικη λέει:

    Ωραία, Δυστροπε. Τι πρεπει -κατα την αποψη σου- να γινει, ωστε να μην το χάσουμε (το λειψό κράτος προνοιας);

    Και κατι ακομη: επειδη καλό ειναι να μην μιλάμε εν κενώ. Φεύγουν απο τη χώρα μας, η μια μετα την αλλη, σημαντικές εταιρείες και μεταφέρουν την έδρα και τις εργασίες τους αλλου.
    Δεν ειναι λογικό να δοθούν καποια κίνητρα, ωστε να αποτραπεί -εν μέρει τουλαχιστον- αυτο το φαινόμενο;

    Μου αρέσει!

  51. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μα το πρόβλημα των νδ είναι ότι είναι κρατικιστές όχι ότι είναι ανάλγητοι φίλοι των πλουσίων.

    Τα χρήματα του κοινωνικού κράτους πρέπει να αυξηθούν με μείωση της σπατάλης του παρασιτικού κράτους (πχ η γραφειοκρατία που …παράγει κοστίζει κάμποσα δισ το χρόνο στο γάμο του καραγκιόζη)

    Προσπάθεια σύγκρισης του …Τραμπ με τα κόμματα στην Ελλάδα είναι στον αέρα. Εμεις είμαστε η βόρεια Νεμπράσκα 😎

    Μου αρέσει!

  52. Ο/Η Ενη λέει:

    Μεγάλη συζητηση για την οικονομική ανάπτυξη.
    Οι δεικτες της αναπτυξης της οικονομίας ενος κρατους συμβαδίζουν και με την αναπτυξη ενος κοινωνικου κρατους;
    Η απάντηση ειναι ΟΧΙ.
    Η Κίνα εχει οικονομική αναπτυξη 7%, ειναι παγκοσμιος οικονομικός κολοσσός, Ομως κανεις δεν μπορει να υποστηρίξει οτι ειναι και υπόδειγμα κοινωνικου κρατους για το λαο της.

    Μια ταυτοχρονη οικονομική αναπτυξη μεζί με καθιέρωση κοινωνικών δομων που συνετελεσαν στη δημιουργία ενος αναπτυγμενου κοινωνικόυ κρατους, ειχαν πετυχει στο παρελθον, μονο τα σοσιαλδημοκρατικά κρατη της Σκανδιναβιας.

    Συνεπως κόμματα τα οποια δεν εχουν ουτε κατα διανοια στο προγραμμα τους σχεδια σοσιαλδημοκρατικων πολιτικών οπως η ΝΔ, κατα τεκμηριο δεν θεωρουνται οτι θα εφαρμοσουν κοινωνική πολιτικη με ενταση στο κοινωνικό κρατος αλλά αντιθετα στην οικονομική αναπτυξη που οφελει κυρίως ττον επιχειρηματικό κοσμο. Και η κοινωνική πολιτική θα περιορίζεται σε ενα απαραιτητο κρατος προνοιας, για να μη δημιουργουνται κοινωνικές εντασεις.

    Ενα παραδειγμα δυσκολίας στη δημιουργία κυβερνητικου συνασπισμου στη Γερμανία ,τώρα, ειναι οι αντιρρήσεις που ανακυπτουν μεταξυ του κόμματος της Μερκελ και του SPD , σε ο,τι αφορά την πολιτική που θα ασκηθει σε περιπτωση συγκροτησης κυβερνησης μεγαλου συνασπισμου.

    Δεν διαφωνουν για μια ευρωστη οικονομία, αλλά με ποιους ορους η οικονομία θα εξυπηρετει τους απλους πολίτες και οχι τους βιομηχανους και γενικά τον κοσμο των επιχειρήσεων.

    Στα καθ΄ημας, και ο ΔΠ και ο Βερολινέζος εχουν κανει εκτενεις αναλυσεις ακριβως για να δειξουν οτι η «αναπτυξη» δεν προυποθετει και «αναπτυγμενο» κοινωνικό κρατος, επειδή οταν δινεις σε καποιους πρέπει να τα παιρνεις απο αλλους. Πως θα ισοσκελισεις προυπολογισμό οταν μειωνεις τα εσοδα σου με φορολογικές διευκολυνσεις σε καποιους και χρειαζεσαι πορους για το κοινωνικό σου κρατος;;
    Καποιοι λοιπόν θα κληθουν να πληρώσουν το μαρμαρο και συνηθως ειναι οι πολλοι και οι αδύναμοι.

    Μου αρέσει!

  53. Ο/Η Ενη λέει:

    ωφελει ( για την ορθογραφία) χασαμε και τον σχολαστικό σχολιαστή ……….

    Μου αρέσει!

  54. Ο/Η Αλικη λέει:

    Ακριβως, Σχο!

    Μου αρέσει!

  55. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οποιος βγάζει την ουρά του απόξω απέχοντας γιατί του φαίνονται όλοι ίδιοι κάνει ένα μεγάλο δώρο στο συριζα. Θα μου πείτε, γιατί όχι; 😎

    Μου αρέσει!

  56. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Τι πρεπει -κατα την αποψη σου- να γινει, ωστε να μην το χάσουμε (το λειψό κράτος προνοιας);»

    Να μην γίνει μία τόσο μεγάλη μείωση των δημόσιων εσόδων σαν και αυτή που σχεδιάζει να κάνει η ΝΔ. Ακριβώς επειδή αυτή η μείωση θα καλυφθεί μετά με δραστική περικοπή των δαπανών του ηδη υπάρχοντος κοινωνικού κράτους. Τόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό αντιληπτό?

    «Φεύγουν απο τη χώρα μας, η μια μετα την αλλη, σημαντικές εταιρείες και μεταφέρουν την έδρα και τις εργασίες τους αλλου.
    Δεν ειναι λογικό να δοθούν καποια κίνητρα, ωστε να αποτραπεί -εν μέρει τουλαχιστον- αυτο το φαινόμενο;»

    Ναι, βεβαίως πρέπει να γίνει κάτι, χαίρω πολύ. Όχι όμως με μέτρα σαν και αυτά που θέλει να πάρει η ΝΔ, τα οποία ενω θα οδηγήσουν σίγουρα σε σημανική μείωση των δημόσιων εσόδων – η οποία μείωση, επειδή ο αέρας ο κοπανιστός δεν γεμίζει τα άδεια ταμεία, από κάπου θα πρέπει να καλυφθει μετά – από την άλλη είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν θα έχουν τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.

    Μου αρέσει!

  57. Ο/Η Ενη λέει:

    «Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει πίεση σε εκείνες τις δυνάμεις που μπορούν να αλλάξουν τη χώρα προς το καλύτερο να δεχτούν να γίνουν καμικάζι και να αυτοκτονήσουν/θυσιαστούν πολιτικά.»

    Βερολινέζε, εδω διακρινεται μια αντιφαση,
    Εφοσον κάποιες δυναμεις,» θα αλλάξουν τη χώρα προς το καλυτερο», τοτε αυτες ακριβως οι πολιτικές δυναμεις θα ειναι που θα κερδισουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και οχι το αντιστροφο.

    Μου αρέσει!

  58. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Προσπάθεια σύγκρισης του …Τραμπ με τα κόμματα στην Ελλάδα είναι στον αέρα.»

    Πιάνεσαι αδιάβαστος. 😉
    Η σύγκριση είναι απόλυτα θεμιτή (όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους) γιατί κάποιες από τις βασικές προτάσεις προγράμματος της ΝΔ είναι καρμπόν οι μαλακίες που πήγαν και ψήφισαν προ ημερών οι Ρεπουμπλικάνοι (όχι ο Τραμπ, οι Ρεπουμπλικάνοι, αυτοί υποστηρίζουν παραδοσιακά αυτές τις παπαριές) στην νομοσχέδιο για την φορολογική μεταρρύθμιση (αν και μειώνουμε την έννοια χαρακτηρίζοντας αυτό το έκτρωμα ‘μεταρρύθμιση’).

    «Μα το πρόβλημα των νδ είναι ότι είναι κρατικιστές όχι ότι είναι ανάλγητοι φίλοι των πλουσίων.»

    Είναι και τα δύο, και κρατικιστές και φίλα προσκείμενοι στους οικονομικά εύπορους. Μην παρεξηγηθώ, και οι τελευταίοι από κάποιους πρέπει να εκπροσωπηθούν, και τους εκπροσωπεί η ΝΔ. Αυτό δεν είναι κάτι το κακό. κάθε άλλο, είναι απόλυτα φυσιολογικό μέσα στα πλαίσια ενος δημοκρατικού πολιτικού καθεστώτος.
    Το κακό είναι να παρουσιάζονται μετρα που οφελούν αυτό το τμήμα της εκλογικής βάσης της ΝΔ ως μέτρα που, τάχα, ωφελούν την πλειοψηφία της κοινωνίας, κάτι που όμως δεν ισχύει.

    Μου αρέσει!

  59. Ο/Η Ενη λέει:

    Οι περισσοτερες ελληνικές επιχειρήσεις που μετακομίζουν την εδρα τους σε αλλες χωρες, ειναι κατα κανόνα αυτες της μεταποιησης και το κινητρο τους ειναι το μειωμενο κοστος των μισθων π.χ. στη Βουλγαρία μηνιαιος μισθος περιπου 250 ευρω, ή και λιγότερο σε αλλες χωρες.
    Να μειωσουμε κι΄εμεις το μισθολογικό κοστος;; Τι γνωμη εχει η ΝΔ;

    Μου αρέσει!

  60. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δύστροπε, δεν ειναι ζητημα αντιληπτικής ικανότητας -δίκης μου, οπως «ευγενώς» το έθεσες. Ειναι ζητημα διαφωνίας.

    Δεν ειναι πολυ πειστικά αυτα που γράφεις, δεδομένου οτι ειναι πολυ αόριστα και πηγάζουν -επαναλαμβάνω- απο ιδεολογικές προκαταλήψεις.
    Ολα βασίζονται σε υποθέσεις. Αν γινει εκείνο, τότε σίγουρα θα γινει και το αλλο κλπ.

    Οσον αφορά στο μέγεθος της μείωσης των δημοσίων εσόδων, το οποιο -κατα την αποψη σου- θα εχει τις συνεπειες που αναφέρεις, πως προκύπτει. Με βαση ποια στοιχεια το υπολογίζεις, ωστε να εισαι τοσο κατηγορηματικός;

    Μου αρέσει!

  61. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Δεξιέ έχεις απόλυτο δίκιο, δεν …σταυρώνονται! Οπότε ή εγώ έχω λάθος πληροφόρηση (για τα αιτήματα) – πιθανόν ή έχουν κολλήσει με το θέμα του συμβολισμού (σε ποιο ψηφοδέλτιο θα μπούνε). Πιθανότερο το πρώτο.

    Δύστροπε και Βερολινέζε θέλω να γνωρίζετε ότι άμα απαντήσετε εμπεριστατωμένα και με πρόγραμμα συνεκτικό, ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο στην πρόταση της Αλίκης, όχι μόνον έχετε εξασφαλίσει την ψήφο μου για βουλευτές αύριο και υποικ μεθάυριο (και αντιπρόεδροι τουλάχιστον) με ..όποιον και αν κατέβετε αλλά και επιπροσθέτως την δέσμευση θα ξεκινήσω άμεσα …μασαζ σε όσες οικογένειες γνωρίζω για να σας ψηφίσουν και αυτοί!

    Εγώ πάντως που δεν διακατέχομαι από τα δικά σας ….αισθήματα ευθύνης θα περιοριστώ στο να κρίνω τις προτάσεις των ..εκτεθειμένων ακόμα και αν δεν έχω ολοκληρώσει (η ουρά του κάμελ έμεινε) το πρόγραμμά μου για εξοδο από την κρίση με ταυτόχρονη ενδυνάμωση του σκέλους της πρόνοιας.
    ΔΙότι σκέπτομαι ότι άμα το παρουσιάσω ανολοκλήρωτο, θα μου φάνε τις ιδέες τα τζιμάνια στο οικονομικο επιτελείο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
    Και δεν το λέω τυχαία έχω δει ότι το κάνουν …ενίοτε 😆

    Μου αρέσει!

  62. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Μα το πρόβλημα των νδ είναι ότι είναι κρατικιστές όχι ότι είναι ανάλγητοι φίλοι των πλουσίων. »
    Δεν διαφωνώ καθόλου. Είναι κρατικιστές (που σημαίνει ότι δεν θα μειώσουν το κόστος του κράτους) που ταυτόχρονα θέλουν να μειώσουν τη φορολογία στις εταιρείες. Μάντεψε ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;

    «Προσπάθεια σύγκρισης του …Τραμπ με τα κόμματα στην Ελλάδα είναι στον αέρα.»
    Πριν από μια βδομάδα όταν ήταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο στο αμέρικα υπήρξε μεγάλη συζήτηση με το cnn να κάνει απανωτά ντιμπέιτ με δημοκρατικούς και ρεπουμπλικάνους. Οι μεν δημοκρατικοί έλεγαν ότι φοροελαφρύνσεις σημαίνει επιβάρυνση των ασθενέστερων γιατί το έλλειμμα θα καλυφθεί από περικοπή δαπανών για παιδεία και υγεία, οι δε ρεπουμπλικάνοι ότι θα έρθει ανάπτυξη και δουλειές οπότε δεν θα υπάρξει έλλειμμα. Θυμάμαι έναν χαρακτηριστικά (δεν θυμάμαι το όνομά του, αφροαμερικάνος γερουσιαστής ήταν) που έλεγε ότι οι δημοκρατικοί λένε δώστε μας τα λεφτά σας να τα διαχειριστούμε εμείς, εμείς λέμε κρατήστε τα λεφτά σας να τα διαχειριστείτε εσείς. Θέση που αν την πεις με λίγο διαφορετικά λόγια καταλήγεις στη Θάτσερ. Δεν λέω ότι στη ΝΔ είναι θατσερικοί, αλλά η θέση ότι μειώνουμε τη φορολογία στις εταιρείες και μέσω ανάπτυξης θα καλύψουμε το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί είναι ακριβώς η πολύ πρόσφατη θέση των ρεπουμπλικάνων. Παρεμπιπτόντως αυτό που βρήκα ενδιαφέρον (για το πως βλέπουν οι αμερικάνοι την πολιτική) ήταν όταν ο προαναφερόμενος γερουσιαστής κατηγόρησε σε ένα από τα ντιμπέιτ τον Μπέρνι Σόντερς ως σοσιαλιστή.

    «Εφοσον κάποιες δυναμεις,» θα αλλάξουν τη χώρα προς το καλυτερο», τοτε αυτες ακριβως οι πολιτικές δυναμεις θα ειναι που θα κερδισουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και οχι το αντιστροφο»
    Συμφωνώ. Και η εμπιστοσύνη κερδίζεται με λόγια καθαρά. Δεν ξέρω αν οι εκλογές κερδίζονται παρομοίως. Δεν ισχυρίζομαι ότι το πολιτικό προσωπικό (τουλάχιστον αυτοί που έχουν ή θα έχουν θέσεις ευθύνης) είναι ανίκανοι. ΟΚ μερικοί είναι. Αλλά σε γενικές γραμμές δε χρειάζεται να έχεις διδακτορικό στην κβαντομηχανική για να μπορείς να βγάλεις ένα άθροισμα εξόδων εσόδων μηδενικό και από εκεί και πέρα να διανείμεις τα έσοδα και τα έξοδα ώστε να πετύχεις το βέλτιστο αποτέλεσμα. Αυτά σε επίπεδο «ασκήσεις επί χάρτου». Από εκεί και πέρα μπαίνει η ιδεολογία η οποία όπως μας αποδεικνύει ο Αλέκσης αν είναι να κρατήσεις την καρέκλα την βάζεις εύκολα στην άκρη και κάνεις και πλειστηριασμούς και ιδιωτικοποιήσεις και καταργείς και τις απεργίες. Αλλά κυρίως μπαίνει το πολιτικό κόστος. Και από το 2009 που χρεοκοπήσαμε είναι ο μπούσουλας όλων όσων κυβερνούν.

    «ότι άμα απαντήσετε εμπεριστατωμένα και με πρόγραμμα συνεκτικό, ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο στην πρόταση της Αλίκης,»
    Έγραψα παραπάνω πώς μπορεί να καλυφθεί το έλλειμμα με μείωση φορολογίας. Είναι ο μόνος δίκαιος τρόπος (όσα δίνεις τόσα παίρνεις) για αναδιανομή των εισπραχθέντων φόρων που ταυτόχρονα μπορεί να είναι κοινωνικά δίκαιος (με προστασία όσων έχουν πρόβλημα επιβίωσης) αλλά και να βοηθά στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

    «Οι περισσοτερες ελληνικές επιχειρήσεις που μετακομίζουν την εδρα τους σε αλλες χωρες, ειναι κατα κανόνα αυτες της μεταποιησης και το κινητρο τους ειναι το μειωμενο κοστος των μισθων π.χ. στη Βουλγαρία μηνιαιος μισθος περιπου 250 ευρω, ή και λιγότερο σε αλλες χωρες.
    Να μειωσουμε κι΄εμεις το μισθολογικό κοστος;; Τι γνωμη εχει η ΝΔ;»
    Και ναι και όχι. Όλες οι εταιρείες που έφυγαν μέχρι και πριν σκάσει η κρίση ήταν μεταποίησης και φασόν σωβρακοφανέλες. Αυτές θα έφευγαν έτσι κι αλλιώς. Μετά έφευγαν μικρές εταιρείες αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες που μετέφεραν την έδρα εκτός Ελλάδας για λόγους φορολογικούς. Αυτούς μπορεί να τους φέρεις πίσω, αλλά όταν έχεις γλυκαθεί με 10% φλατ φορολογία (τόσο νομίζω έχουν στη Βουλγαρία, διορθώστε με αν κάνω λάθος) δεν αρκεί το καρότο, θέλει και μαστίγιο (είναι έτσι κι αλλιώς παράνομοι).

    Μου αρέσει!

  63. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Λογικό και αυτό με την ανταποδοτικότητα, λογικό και αυτό με το κλέισιμο οργανισμών.
    Δύο (τουλάχιστον) παρατηρήσεις.
    Η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων (του ασφαλιστικού ..γενικότερα) καθιστά υποχρεωτική την ύπαρξη προαπαιτουμένου να βρεθούν χρήματα για να μη βάλουν φαλιμέντο και δεν μπορούν να δώσουν ούτε τα σημερινά ούτε τα ανταποδοτικά ούτε ..΄τιποτα, συνεπώς ξαναγυρνάμε στην αρχή του (φαύλου) κύκλου.
    Η ανεργία (γενικότερα) είναι σε ποσοστό που οποιαδήποτε …μόχλευση την αυξήσει καθιστά προβληματικό το οποιοδήποτε και επίσης δευτερεύον μεν, αλλά το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης δεν είναι ότι έχει πολλούς (που έχει και ακραίο παράδειγμα είναι οργανισμοί σαν και αυτούς που αναφέρεις), αλλά όσους και νάχει είναι έτσι διαρθρωμένη η λειτουργία της που ζημιά θα βγάζει και όχι όφελος.
    Άρα κακό δεν είναι να κλέισουν οι οργανισμοί που δεν χρειάζονται, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που φανταζόμαστε

    Μου αρέσει!

  64. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Δεν ειναι πολυ πειστικά αυτα που γράφεις, δεδομένου οτι ειναι πολυ αόριστα και πηγάζουν -επαναλαμβάνω- απο ιδεολογικές προκαταλήψεις.
    Ολα βασίζονται σε υποθέσεις. Αν γινει εκείνο, τότε σίγουρα θα γινει και το αλλο κλπ.»

    Καθόλου αόριστα δεν είναι Αλίκη, κάθε άλλο (και αν κάτι είναι αόριστο, είναι οι δικές σου υπεκφυγές-απαντήσεις). Απλά ταυτίζεσαι πολύ με το κόμμα σου και θεωρείς ότι πάντα έχει δίκιο και ότι αυτά που λέει είναι πάντα σωστά.

    Τώρα, σε ότι αφορά τις «ιδεολογικές προκαταλήψεις», από ότι αντιλαμβάνομαι ως «ιδεολογική προκατάληψη» μάλλον εννοείς την οποιαδήποτε βάσιμη κριτική στις παπαριές που μας σερβίρει η ΝΔ για κυβερνητικό πρόγραμμα. (Και εσυ φυσικά είσαι υπεράνω «ιδεολογικών προκαταλάψεων», άμεση η επαφή σου με την αλήθεια, ολοκληρωτικά ανεπηρέαστη από ιδεολογικές προτιμήσεις.)

    Μου αρέσει πάντως η κατακλείδα – όλα βασίζονται σε υποθέσεις. Σώπα βρε Αλίκη, σοβαρά? Ενω η ΝΔ δεν βασίζεται σε υποθέσεις, όταν ισχυρίζεται, πχ., ότι ο εταιρικός φόρος θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης. Όντως, εκεί δεν μιλάμε για υποθέσεις, εκεί μιλάμε για την εξ αποκαλύψεως αλήθεια.

    Προφανώς και όλα είναι υποθέσεις, και εσυ σε υποθέσεις στηρίζεσαι. Και μέχρι στιγμής δεν έχεις καταφέρει να υποστηρίξεις τις υποθέσεις που ασπάζεσαι, ούτε κατά διάνοια.

    «Οσον αφορά στο μέγεθος της μείωσης των δημοσίων εσόδων, το οποιο -κατα την αποψη σου- θα εχει τις συνεπειες που αναφέρεις, πως προκύπτει. Με βαση ποια στοιχεια το υπολογίζεις, ωστε να εισαι τοσο κατηγορηματικός;»

    Αλίκη θα ήταν πολύ προτιμότερο να ρωτήσεις την ΝΔ να μας πει σε ποιές μελέτες (και από ποιούς) στηρίζει την θέση της ότι μία τόσο μεγάλη μείωση του εταιρικού φόρου (από το 29% στο 20%) θα οδηγήσει σε επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης, την στιγμή που σε άλλες χώρες όπου εφαρμόστηκαν αυτές οι παπαριές οι ειδικοί θεωρούν ότι καθόλου έτσι δεν είναι τα πράγματα, όπως μας τα σερβίρει εδώ πέρα η ΝΔ. Επίσης να μας πεί η ΝΔ από που ακριβώς θα καλύψει την τρύπα που θα δημιουργηθεί (και θα είναι μεγάλη) στα δημόσια έσοδα λόγω της εφαρμογής των εν λόγω πολιτικών.

    Στην τελική η ΝΔ είναι που ισχυρίζεται (και εσυ συμφωνείς με τον ισχυρισμό της) ότι προχωρώντας σε μεγάλη μείωση του εταιρικού φόρου (περίπου 10%) και σε μειώση του φόρου στα μερίσματα μετοχών στο 5% θα έχουμε ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης. Ε, η ΝΔ (και όσοι συμφωνείτε μαζί της) είναι αυτή που φέρει το βάρος της απόδειξης των ισχυρισμών της, όχι όσοι λέμε ότι λέει μαλακίες. Αυτοί είναι που ισχυρίζονται ότι κάτι ισχύει. Εμείς, οι «κακοί», λέμε ότι αυτά που ισχυρίζονται δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μάτσο δημαγωγικές παπαριές. Ας φέρουν λοιπόν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ισχυρισμός τους είναι βάσιμος και μετά τα ξαναλέμε.

    Μου αρέσει!

  65. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δυστροπε, να διευκρινήσω κατι: η ΝΔ δεν ειναι «κομμα μου». Ειναι, ομως, σε αυτη τη συγκυρία, η μονη προοπτική διεξόδου και επιστροφής σε κάποιου ειδους κανονικότητα -κατα την αποψη μου.

    Οπως -πολυ σωστα- επισημαίνει ο Σχο, ειναι το μονο κομμα, το οποιο μπορει να κανει τον καπιταλισμό να λειτουργήσει σωστα στη χώρα μας -εςτω και με ελλείψεις και σφάλματα.
    Προς το παρον αυτο μου αρκεί.

    Θα το επαναλάβω: τέλειες καταστασεις δεν υπάρχουν. Ομως απο κάπου πρεπει να γινει μια αρχη μετα την λαίλαπα των συριζοψεκασμενων.

    Κατα τα αλλα, εχω απόλυτη επίγνωση της πραγματικότητας της ΝΔ -η μισή τουλαχιστον ειναι για τα μπάζα-, ομως διαβλέπω στο πρόσωπο του Μητσοτάκη μια ειλικρινή και έντιμη προσπαθεια να το παλέψει.
    Πάντως, πόρρω απέχω απο το να ταυτίζομαι με το κομμα αυτο η με οποιοδήποτε αλλο.

    Μου αρέσει!

  66. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ετυχε προχθές να ακούσω σύμβουλο του Μητσοτάκη. Ελεγε ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνει μείωση του συνολικού πακέτου φόροι + ασφάλιση που τους εξουθενώνει. Αυτό είναι αναπτυξιακό γιατί δεν θα κλείσουν και θα μπορούν να …τιμολογούν την εργασία τους, αλλιώς μόνο όποιος μπορεί μαύρα.

    Τώρα αν αυτό είναι μαλακίες και το άλλο για το μέρισμα είναι ευαγγέλιο -πάνω στο οποίο τσακώσαμε τον απατεώνα- θα σας γελάσω και δεν κάνει 🙂

    Μου αρέσει!

  67. Ο/Η Αλικη λέει:

    Και κατι ακομη Δυστροπε: δεδομένου οτι θεωρείς «παπαριες» και τεράστια την μειωση των εταιρικών φόρων και μερισμάτων, δεν απάντησες στο εύλογο ερώτημα: ποιας τάξης μεγέθους μειωση δεν θα αποτελούσε «παπαριες», κατα την αποψη σου;
    Η, ακομη, θα πρεπει να υπάρξουν μειώσεις των εταιρικών φόρων, αλλα μικρότερες, η δεν θα πρεπει να υπάρξουν καθολου;

    Το να λες απλώς «ειναι μεγαλη, θα δημιουργήσει προβληματα» δεν λεει τίποτε, πολλω δε μαλλον οτι εισαι απολύτως κατηγορηματικός ως προς τον ισχυρισμό σου -του οποίου, ναι, εσυ φέρεις το βάρος της αποδειξεως.

    Επιπλέον, δέχεσαι οτι θα πρεπει να δοθούν κινητρα στις επιχειρήσεις, ωστε να μην μεταναστεύουν. Και σε ρωτώ: τι ειδους κινητρα θα μπορουσαν να ειναι αυτα, αν οχι φορολογικά -δεν ξέρω, ρωτάω.

    Μου αρέσει!

  68. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ειναι, ομως, σε αυτη τη συγκυρία, η μονη προοπτική διεξόδου και επιστροφής σε κάποιου ειδους κανονικότητα»

    Ενδεχομένως Αλίκη.
    Από την άλλη όμως, ακριβώς επειδή αυτά που μας σερβίρει ή ΝΔ είναι ένα μάτσο δημαγωγικές παπαριές, έτσι το βλέπουμε κάποιοι τουλάχιστον, ας βγεί πρώτο κόμμα αλλά όχι με αυτοδυναμία. Ώστε να μην χρειαστεί να δούμε και αυτούς τους μαθητευόμενους μάγους να μαθαίνουν πάνω στα κεφάλια μας, όπως είδαμε με τον Συριζα.
    Ας μην πάει λοιπόν η ΝΔ τον εταιρικό φόρο στο 20% ας συμβιβαστεί με ένα 25% ή 26%, ας μην πάει τον φόρο στα μερίσματα στο 5%, ας τον πάει στο 15% ή στο 20%. Δεν χάθηκε ο κόσμος, θα έχει και πιο πολλά λεφτά για να εφαρμόσει το κοινωνικό σκέλος του προγράμματός της. 🙂

    Και αντι να προσπαθεί να μειώσει τον εταιρικό φόρο τόσο πολύ, λες και στην Ελλάδα τρέχουν τα κρατικά έσοδα από τα μπατζάκια, ας δει τι θα κάνει με την απίστευτη γραφειοκρατία που υπάρχει και η οποία αποδεδειγμένα αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από το εσωτερικό και προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Εαν καταφέρει και την μειώσει σημαντικά, ο θετικός αντίκτυπος στην οικονομία θα είναι άμεσος. Και από κάτι τέτοιο όλοι θα έχουμε να ωφεληθούμε (και η ΝΔ φυσικά).

    Μου αρέσει!

  69. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Και σε ρωτώ: τι ειδους κινητρα θα μπορουσαν να ειναι αυτα, αν οχι φορολογικά -δεν ξέρω, ρωτάω.»

    Ρώτα την ΝΔ, αυτή θέλει να κυβερνήσει την χώρα.
    Και όχι δεν υπάρχουν μόνο τα φορολογικά κίνητρα. Εαν κάνεις ένα απλό ψάξιμο θα βρείς και άλλους τρόπους. Κάνε την προσπάθεια όμως μόνη σου, όπως την έκανα και εγω. Μασημένη τροφή δεν έχει.

    «Το να λες απλώς «ειναι μεγαλη, θα δημιουργήσει προβληματα» δεν λεει τίποτε, πολλω δε μαλλον οτι εισαι απολύτως κατηγορηματικός ως προς τον ισχυρισμό σου -του οποίου, ναι, εσυ φέρεις το βάρος της αποδειξεως.»

    Σου απάντησα – εσεις είστε που ισχυρίζεστε ότι μία τόσο μεγάλη μείωση του φόρου (γιατί κοντά στο 10%, ναι, είναι μεγάλη μείωση) θα οδηγήσει σε επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης, εσείς φέρετε και το βάρος της απόδειξης του ισχυρισμού. Εφόσον το πιστεύεις αυτό δείξε και σε εμάς που εδράζεται αυτή η πεποίθηση.
    Εγω λέω ότι είναι μία δημαγωγική παπαριά και τίποτα άλλο, και αυτό λένε και οι περισσότεροι οικονομολόγοι στην Αμερική, όπου αυτή η θεωρία είχε μέχρι πρότινος πέραση.

    Α, και να μας πεί η ΝΔ μετά την μείωση στα κρατικά έσοδα που θα επιφέρει η φορολογική της πολιτική από που θα βρεί και τα χρήματα για να καλύψει το κενό. Γιατί πάντως με κοπανιστό αέρα σίγουρα δεν καλύπτεται.

    Μου αρέσει!

  70. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ετυχε προχθές να ακούσω σύμβουλο του Μητσοτάκη. Ελεγε ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνει μείωση του συνολικού πακέτου φόροι + ασφάλιση που τους εξουθενώνει.»

    Ε, αφού το είπε, έτσι θα γίνει. 😉
    Κοιμήσου ήσυχος.

    … Αναρρωτιέμαι όμως γιατί δεν πίστευες και τον Συριζα παλιότερα, τότε που υπόσχονταν και αυτός λαγούς με πετραχείλια…

    Μου αρέσει!

  71. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δυστροπε, η πάταξη της γραφειοκρατίας ειναι σημαντική, αλλα δεν νομιζω οτι αρκεί ως κίνητρο.
    Διοτι υπάρχουν άλλες χώρες, στις οποίες αυτο ειναι δεδομενο.

    Και πάντως δεν χρειαζεται και ιδιαίτερη προσπαθεια και ψάξιμο για να το προτεινει καποιος αυτο.
    Δεν το ανέφερα διοτι το θεώρησα δεδομενο -νομιζω οτι το είχα πει σε προηγούμενο σχολιο μου.

    Επομένως, δεν κομίζεις γλαυκα εις Αθήνας -αυτα περι μασημένης τροφής, που υποτίθεται οτι ζήτω εγω. Το «δεν ξέρω, ρωτάω» ηταν σχήμα λόγου.

    Τέλος πάντων, συνεννοηθήκαμε νομιζω.
    Καληνύχτα.

    Μου αρέσει!

  72. Ο/Η Αλικη λέει:

    Διορθωση: …κομιζεις γλαυκα εις Αθήνας…(διαγράφεται το «δεν»).

    Μου αρέσει!

  73. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μα δεν πιστεύω κανέναν. Αλλά δωράκια στο συριζα κάνοντας επίθεση στους μόνους που μπορούν να τον ξεκουμπίσουν δε θα κάνω.

    Πρόσφατα είχα γράψει ότι δε δίνω καμία βαση στα προγράμματα των κομμάτων. Λίγο μυαλό να εχουν ώστε να αμβλύνουν τις συριζομαλακίες δεν θα με χάλαγε καθόλου.

    Οι συριζαίοι στην εξουσία είναι εθνικό όνειδος

    Μου αρέσει!

  74. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Αλλά δωράκια στο συριζα κάνοντας επίθεση στους μόνους που μπορούν να τον ξεκουμπίσουν δε θα κάνω.»

    Α, κατάλαβα, δηλαδή απόλυτα εύλογη κριτική στην ΝΔ εσύ την βλέπεις σαν «δωράκι στον Σύριζα».
    Ε, να μην κάνουμε τότε κριτική βρε αδελφέ στην ΝΔ, αφού κάθε κριτική, με την λογική σου είναι δωράκι στον Συριζα. Και να μην κάνουμε βέβαια και μετά κριτική, όταν θα γίνει κυβέρνηση, γιατί ξέρεις, και τότε κάθε κριτική θα είναι «δωράκι στον Συριζα».
    Βασικά να μην κάνουμε καθόλου κριτική στην ΝΔ, γιατί κάθε κριτική που θα της κάνουμε πάλι «δωράκι στον Συριζα» θα είναι. Γιατί δεν το λες ευθέως και το κουράζεις το θέμα?

    Μου αρέσει!

  75. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «η πάταξη της γραφειοκρατίας ειναι σημαντική, αλλα δεν νομιζω οτι αρκεί ως κίνητρο.»

    Ξεκινήστε από τα απλά ρε Αλίκη, ξεκινήστε από αυτά που στην χειρότερη δεν θα βλάψουν και στην καλύτερη (και πιθανότερη) θα ωφελήσουν, και αφήστε τις μειώσεις του εταιρικού φόρου για τις οποίες ίδεα δεν έχετε (ή μπορεί και να έχετε) από που θα καλύψετε μετά τις τρύπες που θα προκαλέσετε στα δημόσια έσοδα. Αφήστε το να πάει στο διάολο, γιατί από μαθητευόμενους μάγους έχουμε πήξει σε αυτή την χώρα.

    Μου αρέσει!

  76. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μα εσύ κάνεις κριτική σε μένα ότι είμαι ηλίθιος και δεν καταλαβαίνω ποιος λέει ψέματα και ποιος αλήθεια. Και το χοντραίνεις ότι δεν πίστευα του συριζά και πιστεύω της ΝΔ

    Ας είναι.

    Μου αρέσει!

  77. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Μα εσύ κάνεις κριτική σε μένα ότι είμαι ηλίθιος και δεν καταλαβαίνω ποιος λέει ψέματα και ποιος αλήθεια.»

    Παρερμήνευσες πλήρως το νόημα στο σχόλιό μου, ούτε είπα ούτε υπονοούσα κάτι τέτοιο.

    Το νόημα αυτού που είπα δεν είναι φυσικά ότι είσαι ηλίθιος, όπως τελείως εσφαλμένα αντιλήφθηκες, αλλά ότι εμφανίζεσαι να είσαι ασυνεπής.
    Και οι άλλοι παλιά χάϊδευαν αυτιά, και αυτοί χαϊδεύουν τώρα. Τους πρώτους δεν τους πίστευες ενω τους δεύτερους δείχνεις να τους πιστεύεις, διακρίνω μία ασυνέπεια λοιπόν, αυτό ήθελα να πω με το σχόλιο που παρεξήγησες. Και μην μου λες ότι το χοντραίνω γιατί εσύ ο ίδιος δήλωσες ότι άκουσες τον σύμβουλο του Μητσοτάκη να μιλάει για μείωση φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες και ασφαλιστικών εισφορών και το είδες αυτό θετικά. Η ερώτησή μου είναι γιατί όταν αυτοί που τώρα κυβερνάνε υπόσχονταν παρόμοια πράγματα δεν τους έπαιρνες στα σοβαρά? Και εφόσον δεν τους έπαιρνες στα σοβαρά γιατί παίρνεις τους άλλους τώρα? Μπορεί για σένα να είναι ιδεολογικό το ζήτημα, δεν ξέρω.
    Εγω πάντως, όπως το βλέπω, θεωρώ ότι και η ΝΔ κινείται πλήρως εντός των ορίων της δημαγωγίας, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κόσμου για να τσακώσει ψήφους. Και μέχρι στιγμής δεν έχω δει απολύτως τίποτα εκ μέρους της που να διαψεύδει αυτό το συμπέρασμα.

    Μου αρέσει!

  78. Ο/Η Αναγνώστης αθηναίος λέει:

    Λοιπόν η δική μου κριτική αγαπητέ Σχολιαστή στο «Αλλά δωράκια στο συριζα κάνοντας επίθεση στους μόνους που μπορούν να τον ξεκουμπίσουν δε θα κάνω.» και όχι …γενικότερα, εδράζεται στην πεποίθησή μου ότι η εφαρμογή της θεωρίας των παιγνίων και ειδικότερα αυτά περί «μηδενικού αθροίσματος» δεν ισχύουν και είναι επιβλαβή (για την αναζήτηση μιας πολιτικής διεξόδου).
    Δεν θα ….εμβαθύνω στα θεωρητικά, είναι αδύνατον να υπάρξει καθορισμένο παίγνιο στην περίπτωση συριζα vs νΔ στις σημερινές συνθήκες, αλλά θα περιοριστώ στο συμπέρασμα ότι ανάλογα με την ποιότητα, δηλαδή τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτήν την αντιπαράθεση, με μια κουβέντα από την ατζέντα της αντιπαράθεσης, θα κριθεί πόσο θα επηρεαστούν οι μη συμμετέχοντες στο παίγνιο (που εσείς ορίζετε).
    Να το πω …απλά 😆
    Αν κυριαρχήσει η λαϊκιστική ατζέντα και σε επίπεδο περιεχομένου και σε επίπεδο συμβολισμών (ύφος και τέτοια), ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει σε επίπεδο ψήφων (ή μάλλον μετρήσεων σε γκάλοπ έχει σημασία) αυτοί που θα κερδίσουν στην πραγματικότητα είναι δυνάμεις σαν την ΧΑ ή άλλες λαϊκίστικες και ακτιβιστικού προσανατολισμού της ακροδεξιάς και αντίστοιχες της άλλης πλευράς (απολογητές και προωθητές της αφήγησης του ρουβίκωνα και των παιδιών με …τα μαλλιά και με τα μαύρα ρούχα).
    Αν όχι θα συμβεί (θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να συμβεί) το αντίθετο.

    ¨οταν λέει ο άλλος (και μένει σε αυτό, είπαμε στα προγράμματα εξαγγελίες εν είδει μότο θα βάλεις, αλλά όταν σου ζητάνε εξηγήσεις δεν θα φωνάζεις γιατί το αμφισβητείτε, δηλαδή με αμφισβητείτε γιατί είστε με τους άλλους), ότι θα μειώσει για τους ελέυθερους επαγγελματίες το ..άθροισμα ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, συγγνώμη τι σημαίνει αυτό;;
    Ορέο είναι δεν λέω, αλλά δεν πρόκειται να μπω σε δίκη προθέσεων, οι καλοί άνθρωποι σαν τον Κούλη είναι εγγύηση σε σχέση με τις εξαγγελίες τους σε αντίθεση με τον Αλιέξη που είναι …παλιοχαρακτήρας και της κολωτούμπας άνθρωπος και για αυτό πιστεύω τον έναν ή τον άλλον (διότι και ο άλλος τα ίδια έλεγε).

    ΤΟ πρόβλημα με τους ελεύθερους επαγγελματίες και την φορολόγησή τους είναι εκτός από σύνθετο και πολύ δύσκολο, άρα κάτι πρέπει να ακούσουμε.
    :Ας πούμε η αναλογικότητα στις εισφορές είναι κάτι σωστό, αλλά μετά μπάινει το ζήτημα της εξαρτημένης εργασίας (που δεν είναι φορολογικό ζήτημα) και με βάσητις ασφαλιστικές εισφορές που χρειαζόμαστε (είπαμε τα ταμεία έχουν καταρρεύσει) καθιστούνδύσκολη την υπόθερση μιας ρύθμισης σε θεσμικό επίπεδο.
    Μπορεί ο Κατρούγκαλος να έφτιασε ένα έκτρωμα, αλλά καλό είναι να δούμε ότι εκτός του παράγοντα ..κατρούγκαλου υπάρχουν πολύ δύσκολα σημεία για κάποιον που θα καταπιαστεί να το λύσει.
    Καταλαβαίνομυε όλοι ότι πρέπει να ακουμπήσουμε θέματα …γενικότερα (είδος εργασίας, εργασικαά δικαιώματα κλπ).
    Να το πω αλλιώς. Ο μόνος που έθεσε το ζήτημα (με τίτλο απλώς) είναι ο Σημίτης με τα γνωστά περί ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.
    Ο κυριάκος μας λέει ότι θα επαναφέρει την κατάσταση σε προηγούμενο στάτους.
    Ποιο;;\
    Αυτό με το να δίνεις στάνταρ ποσό ανεξάρτητα αν δουλέυεις ή όχι;;

    Μου αρέσει!

  79. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αγαπητέ Αναγνώστη, για μένα το πρόβλημα είναι ποιοτικό. Και δεν έχει να κάνει με την ποιοτητα της ΝΔ ή των Πασόκων αλλά έχει να κάνει με την ποιότητα των συριζαίων.

    Ποιο είναι το ζήτημα. Απο τη στιγμή που έχω πειστεί ότι οι συριζαίοι -και αναφέρομαι στα μεγαλοστελέχη που ασκούν εξουσία- δεν έχουν σε εκτίμηση την κοινοβουλευτική δημοκρατία, απλά την ανέχονται γιατί δεν τους παίρνει και αν είχαν την ευκαιρία θα έκαναν αυτό που γουστάρουν, θα ήταν μαζοχισμός να το ρισκάρω. Στην τελική να πα να …νε, με τέτοιες απόψεις για τη δημοκρατία που έχουν ας βρουν αλλού κοινό, εμένα δεν με ενδιαφέρουν. Αφού στο κεντρικό ζήτημα που είναι η δημοκρατία, γουστάρουν Κάστρο και Μαδούρο, άσχετα αν δεν τους κάθεται να το υλοποιήσουν, τους στέλνουμε στο διάολο. Κατανοητό; 🙂

    Γι’ αυτό μόνο δευτερογενώς με απασχολούν οι οικονομικές «επιτυχίες» τους αν και είναι εντελώς καταστροφικές. Το ότι είναι καταστροφικές και για μένα μπορεί να το ξεπεράσω, αλλά δεν βρίσκω και κάποιον άλλο λόγο να τους ανεχθώ.

    Και αντιμετωπίζω με …συγκατάβαση τα περί «Κούλη» και Μπούλη και όλες τις άλλες ελαφρότητες, οι οποίες δεν είναι πολιτική. Κι εγώ μπορεί να μην έχω θετική άποψη για το IQ των στελεχών της ΝΔ και για το Μητσοτάκη. Δεν το ανάγω όμως σε κύριο πρόβλημα γιατί δεν είναι. Κύριο πρόβλημα είναι ότι τα συριζοστελέχη έχουν την ίδια άποψη με το ΚΚΕ για την τελική στόχευση. Μέχρι να το λύσουν οι ίδιοι ας πάνε στη γωνία να δουν αν ερχόμαστε.

    Η στήριξη στο συριζα θυμίζει …νεκροφιλία 🙂

    Μου αρέσει!

  80. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    καταρχήν το Κούλης δεν είναι υποτιμητικό ή είναι τόσο υποτιμητικό όσο είναι και το Αντωνάκης, Βαγγέλας, Αλιέξης, Γιωργάκης ή ΓΑΠ κλπ (που δεν είναι).

    κατά τα λοιπά (που λες και αναφέρεις).
    Το πρόβλημα δεν είναι στην ποιότητα των στελεχών είτε του συριζα, είτε της ΝΔ, είτε του κεντροαριστερού φορέα, ούτε στην Φώφη, Αλέξη, Κυριάκο κλπ.
    Η μάλλον είναι, αλλά είναι ..καταρχήν. Στο επίπεδο ενδείξεων για ..ανάλυση. Αλλά η ανάλυση δεν είναι Πολιτική, απλώς την …επικουρεί.
    Άμα την υποκαθιστά, τότε …..(εδώ τα λέει καλά η Ένη σε προηγούμενα σχόλια).

    Το πρόβλημα είναι, ανεξαρτήτως του τι είναι ο καθένας, τι εκφράζουν στο δημόσιο χώρο και πώς διαμορφώνουν την πολιτική αντιπαράθεση και την πολιτική ατζέντα γενικότερα.
    Επαναλαμβάνω, το χούι με τις γενικόλογες δηλώσεις οι οποίες παραμένουν …τέτοιες μέχρι να εφαρμοστούν και τελικά προφανώς δεν εφαρμόζονται (δεν θα γινόταν κάτι ΄τεοιο άλλωστε) ανεξαρτήτως κινήτρων είναι το καύσιμο για την κυριαρχία των λαϊκιστικών προσεγγίσεων στον πολιτικό στίβο και στην κοινωνία ….γενικότερα.
    Στην εποχή της κρίσης μάλιστα αυτές οι λαϊκίστικες προσεγγίσεις εκφράζονται στις ακτιβιστικές βερσιόν και το πράμα είναι πολύ επικίνδυνο και οικονομικά, αλλά όπως πολύ σωστά λες δε ..ται είναι και εθνικά.

    Αυτό που συμβαίνει είναι ότι βλέπουμε ένα πολιτικό σύστημα που το προσωπικό του δεν …στρίβει και είναι κολλημένο στο χούι να διατηρεί και να αναπαράγει το …γκαπ ανάμεσα στην δράση στο πεδίο της πολιτικής με πι μικρό και σε αυτό της Πολιτικής με Πι …μεγάλο.
    Άρα άλλα για να κερδίσω τον αντίπαλο στο μικροπολιτικό και άλλα για να διαμορφώσω συμμαχίες για τις δράσεις που θα εφαρμόσω για την διακυβέρνηση.
    Και συνεκτικός κρίκος ο παράγων …προσωπικότητα.
    Αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε πολάαααααα χρόνια τώρα, αλλά βρε Σχολιαστή το παράδειγμα από το 10 και μετά είναι πολύ ..εύγλωττο για το τι ζημιά γίνεται με αυτό το χούι.
    Με τα δικά σου κάπως έτσι τα ..ορφανά από το περιθώριο του 4% – 10% (ανάλογα τι τσίμπαγαν από το …τιμημένο) έγιναν διαχειριστές της εξουσίας.
    Και μην ξεχνιόμαστε μαζί με αυτό έχουμε την ΧΑ σταθερά ως τρίτο κόμμα.
    Και ταυτόχρονα μια κοινωνία που δεν ξέρει τι να κάνει τον θυμό της και τα αδιέξοδά της και όλο και φλερτάρει με …απονενοημένα.

    Εϊναι σαφές (αυτή είναι η θέση μου) ότι πρέπει να πιεστούν να το κόψουν αυτό το χούι, αλλιώς να ασχοληθούνε με τις …σπουδές τους (το επάγγελμά τους) ή ότι κάνει ο καθένας τέλος πάντων.
    Καμία ανοχή, ειδικά με το ορέο άμα πιέζονται ευνοείται ο αντίπαλος.
    Αν θέλουν να μην ευνοείται, να το πάρουν αλλιώς.
    ΔΙκό τους είναι το πρόβλημα όχι δικό μου (δηλαδή αυτοί μπορούν να κάνουν κάτι, εγώ δεν μπορώ, αφού δεν είμαι ενεργά εκεί μέσα).

    Τώρα και για να σε ιντριγκάρω λιγάκι.
    Αν κάποιος στην σύγχρονη ελληνική ιστορία φλέρταρε σαν επιθυμία για δικτατορική διακυβέρνηση αυτός είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ένας που το ..ψιλόκανε κιόλας ο ..Ιωάννης Καποδίστριας.
    ¨ομως ειδικά ο πρώτος έμεινε (και σωστά) σαν ένας από τους εμβληματικότερους εκπορσώπους του σεβασμού στον κοινοβουλευτισμό και στην δημοκρατία …γενικότερα.
    Στο λέω διότι στην πολιτική δεν πάει έτσι …γραμμικά όπως το αναφέρεις (πίστευε στον υπαρκτό, τώρα θεωρεί τον καστρισμό καλό παράδειγμα άρα είναι εχθρός της δημοπκρατίας και από θέση εξουσίας θα κάνει ..πραξικοπήματα).
    Δεν είναι έτσι ακριβώς, η ιστορία άλλα λέει

    Μου αρέσει!

  81. Ο/Η xBerliner λέει:

    Βλέπω ότι η συζήτηση ξεφεύγω από την οικονομία (το προεκλογικό πακέτο ΝΔ και πόσο ρεαλιστικό ή σανό είναι) και περνάει σε ζητήματα πολιτικής φιλοσοφίας, δημοκρατίας κτλ. Η αντίδρασή μου είναι it’s the economy stupid και αν η ανεργία συνεχίζει να χτυπάει κόκκινο αυτή η συζήτηση θα είναι πολυτέλεια μπροστά στην ΧΑ αξιωματική αντιπολίτευση.
    Επανέρχομαι λοιπόν στην οικονομία.
    ««Ετυχε προχθές να ακούσω σύμβουλο του Μητσοτάκη. Ελεγε ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνει μείωση του συνολικού πακέτου φόροι + ασφάλιση που τους εξουθενώνει.»»
    Και θα κάνω μια ερώτηση: Τί σας κάνει να πιστεύεται ότι είναι πράγματι στις προθέσεις και στους σχεδιασμούς της ΝΔ (και όποιου άλλου κόμματος εφαρμόζει ή θα εφαρμόσει μνημόνια) να σωθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η εντύπωσή μου είναι ότι ο σχεδιασμός είναι η αλλαγή του μοντέλου που έχουμε από πολλές μικρές επιχειρήσεις και πολλοί μικροί ελ. επαγγελματίες σε ένα πιο δυτικοευρωπαϊκό μοντέλο όπως κυριαρχούν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό για το πολύ απλό λόγο: Η φοροδιαφυγή/εισφοροδιαφυγή είναι ανάλογη του ποσοστού μικρών επιχειρήσεων/ελεύθερων επαγγελματιών σε μια οικονομία (αυτός είναι κανόνας που ισχύει παντού). Θα πρόσθετα ότι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις είναι αρκετά πιο ανταγωνιστικές και άρα προτιμητέες. Οι φόροι που πνίγουν τους ελεύθερους επαγγελματίες επιβλήθηκαν μεν για να καλύψουν το έλλειμμα αλλά δε νομίζω ότι καίγονται κιόλας να σώσουν τους ελ. επαγγελματίες (κυβέρνηση και τροϊκανοί μαζί).
    Αυτό για να μπορέσουμε να έχουμε μια εκτίμηση προς τα που θα κινηθεί και η ΝΔ ως κυβέρνηση. Τίποτα ψίχουλα θα δώσει για να μπορεί βγαίνει ο Άδωνις στα κανάλια να λέει ορίστε είμαστε συνεπείς με τις προεκλογικές εξαγγελίες μας (όπως ο Αλέκσης δίνει το μέρισμα ένα πράγμα) αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είναι και ψηλά στην ατζέντα τους. Όλο το πρόγραμμα τους για την οικονομία με την εις άτοπον απαγωγή αφήνει στο τέλος το συνήθη μαλάκα να πληρώνει για το έλλειμμα. Εδώ είμαστε, να είμαστε καλά στην υγεία μας και σε τρία τέσσερα χρονάκια τα ξαναλέμε.

    Μου αρέσει!

  82. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Εγ’ω πάντως το μόνο που έκανα είναι να αναφερθώ στο τι συνέπειες έχει το σερβίρισμα του σανού ως χούι από την αντιπολίτευση.

    Τώρα περί μοντέλων, έχεις δίκιο για την τάση, απλώς να έχουμε υπόψιν ότι το δυτικοευρωπαϊκό μοντέλο που αναφέρεις ήδη αμφισβητείται και μάλιστα από ..θάλασσα μεριά (ηπα και τέτοια).
    Ήτοι το μοντέλο της επιχειρηματικότητας (θα) περιλαμβάνει μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δίπλα (και όχι μόνον …αποκάτω) από τις μεγάλες, καθότι έτσι είναι τα ..σημεία των καιρών και οι ανάγκες της Αγοράς και της παραγωγής.
    Βεβαια είμαστε στο μεσοδιάστημα και αυτά τα μεσοδιαστήματα είναι ότι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί αν συμπέσεις, οικονομικά …αλλά και γενικότερα.
    Από την άλλη άλλο το μοντέλο της μικρής επιχείρησης, άλλο το μοντέλο του ελεπαγγελματία του σήμερα, ειδικά στη νεοελληνική βερσιόν, …αλλά και γενικότερα.

    Πάντως η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα …υβριδικό μοντέλο, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις και ο Κυριάκος …δεν (πχ αλλαγές στο μοντέλο εργασίας κλπ κλπ)

    Μου αρέσει!

  83. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Να δώσω δυο παραδείγματα απο ένα καθεστώς που θαυμάζει ο συριζας

    1. Απαγόρευση της βουλής που βγήκε το Δεκέμβρη του 2015 στη Βενεζουέλα να νομοθετεί. Γιατί; Είχε η αντιπολίτευση 100 βουλευτές και οι συριζομαδούροι 45.

    2. Προχθές είπε ο Μαδούρο ότι τα κόμματα που κάλεσαν σε αποχή στις δημοτικές, δεν θα έχουν δικαίωμα να πάρουν μέρος στις προεδρικές της επόμενης χρονιάς. Ωραία λύση.

    Αυτά τα 2 τα γουστάρει ο συριζα; Ναι. Γιατί δεν τα κάνει εδώ; Γιατί είμαστε στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Μας αρκεί αυτό, να ανεχόμαστε ένα κόμμα αντιδημοκρατικό επειδή κάποιοι άλλοι μπαίνουν ανάχωμα για να μας προστατεύσουν; Κι αν δεν εξελιχθεί αυτό …γραμμικά και στραβώσει; Τι θα λέμε τότε, πόσο ηλίθιοι πιαστήκαμε που αφήσαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα;

    Τα αυγά είναι 4ο κόμμα πλέον και για να πάρουν την εξουσία πρέπει να αφήσουμε το συριζα να κυβερνήσει κάμποσα χρόνια ακόμα.

    Για να το παραφράσω, θα ήταν η οικονομία, αν είχαμε να κάνουμε με κόμματα που γουστάρουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα κάνουν σκατά ή όχι. Εδώ το ζήτημα είναι άλλης τάξης μεγέθους. Αλλά δεν χαλάμε την καρδιά μας, ο καθένας τα σταθμίζει κατά τη συνείδησή του. 🙂

    Μου αρέσει!

  84. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Κάνεις κριτική στις δημαγωγίες της ΝΔ, τσουπ, έτοιμη η… απάντηση, «ναι, αλλά ο Συριζα θαυμάζει τον Μαδούρο».
    Εσύ θες να μιλήσεις για το πολιτικό πρόγραμμα της μέλλοντικής κυβέρνησης, που είναι βουτηγμένο στην δημαγωγία, και ο άλλος σου λέει για τον… Συριζα που υποστηρίζει τον Μαδούρο.
    Και όταν αύριο θα είναι κυβέρνηση η ΝΔ, πάλι τα ίδια θα ακούς, εσυ θα θες να μιλήσεις για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και ο άλλος θα σου απαντάει για τον Σύριζα, ή ίσως και για τον Μαδούρο – εσύ θα λες, «η κυβέρνηση έκανε το Χ πράγμα, να το δούμε να το συζητήσουμε» και ο άλλος θα σου απαντά, «ναι, αλλά στην Βενεζουέλα είδες τι έκανε ο Μαδούρο, που τον υποστηρίζει/υποστήριζε ο Συριζα?».

    Βασικά, όσοι έχουν αυτή την στάση, κάθε κριτική προς την ΝΔ θα την ταυτίζουν με συμπάθεια προς τον… Συριζα και τον Μαδούρο (νομίζοντας πως έτσι θα απαξιώσουν όσους ασκούν κριτική στο κόμμα της αρεσκείας τους). Οπότε το υπονοούμενο είναι σαφές – μην κάνετε κριτική στην ΝΔ, γιατί αν κάνετε κριτική σε αυτή… βοηθάτε τον Συριζα, είτε να παραμείνει στην εξουσία είτε να επανέλθει στην εξουσία.
    Και την ίδια ακριβώς στιγμή, και χωρίς καμία απολύτως αίσθηση αντίφασης, τα ίδια άτομα θα ξεσπαθώνουν εναντίον του Συριζα – που να, θέλει να καταργήσει την δημοκρατία και να μας στερήσει το δικαίωμα να ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση…

    Μου αρέσει!

  85. Ο/Η xBerliner λέει:

    @ σχολιαστης
    Φτάνει πια με το Μαδούρο. Για τον πρόγραμμα της ΝΔ στην οικονομία μιλάμε. Η ΝΔ θα γίνει κυβέρνηση όταν γίνουν εκλογές. Τί σχέση έχει ο Μαδούρος για το τί πρόγραμμα στην οικονομία θα εφαρμόσει.

    «Τα αυγά είναι 4ο κόμμα πλέον και για να πάρουν την εξουσία πρέπει να αφήσουμε το συριζα να κυβερνήσει κάμποσα χρόνια ακόμα»
    Περίμενε κάνα τρίμηνο να ξεφουσκώσει η Φώφη και το νεο πασοκ και ας το ξανασυζητήσουμε μετά.
    Με τη δημοσιότητα στο μέγιστο λόγω το διαδικασιών διψήφιο νούμερο στην πρόθεση ψήφου δεν έπιασε.

    «απλώς να έχουμε υπόψιν ότι το δυτικοευρωπαϊκό μοντέλο που αναφέρεις ήδη αμφισβητείται και μάλιστα από ..θάλασσα μεριά (ηπα και τέτοια).»
    Συμφωνώ ότι αμφισβητείται. Σημασία έχει όμως 1. αν η αμφισβήτηση υπάρχει στο μυαλό των κυβερνώντων (κυβέρνηση συν τρόικα) και 2. αν όπως λες η αμφισβήτηση έχει σε κάτι να κάνει με την ελληνική βερσιόν της μικρής επιχειρηματικότητας (που αρχίζει και τελειώνει κατά κύριο λόγο στις καφετέριες).

    Μου αρέσει!

  86. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    1. όχι δεν υπάρχει, δυστυχώς των κυβερνώντων, δυστυχεστέρως όχι μόνο των κυβερνώντων αλλά και των αντιπολιτευομένων (πέρα από γενικολογίες για …σταρτ απ και αγγέλους, ήτοι καθρεφτάκια) και δυστυχεστάτως από την τρόικα. Άρα η οικονομική πολιτική αν δεν αλλάξει κάτι σε κάποιο κόμμα (και η ΝΔ δεν ε΄χει αλλάξει) θα είναι σε γενικές γραμμές η ίδια με αυτήν ποπυ βλέπουμε μετά την …ωρίμανση του συριζα και μέχρι τώρα και η διαφορά θα είναι αν ο κατρούγκαλος είναι καλύτερος ή χειρότερος από τον ….παπαθανασίου (ή όποιον άλλον δεν έχει διαίτερη σημασία, ώδινεν όρος και έτεκεν μυν πούλεγε και ένας του πατριωτικού πασοκ).

    2. ¨οχι δεν έχει
    ΣΥνεπώς
    1. Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά (black is the night on the mountens πού λέει και ο Αρκάς).
    2. Δεν ενδιαφέρομαι (στη λογική να ασχοληθώ …ζεστά, την ψήφο θα την δω όταν έρθει η ώρα …τακτικώ τω τρόπω) για τις τιτάνιες συγκρούσεις των από δω και από κει ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα, επειδή είναι καλύτερος.
    3. Παραμένω αισιόδοξος για την εμφάνιση ψηγμάτων ουσιαστικών πολιτικών προτάσεων.

    Μου αρέσει!

  87. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Εμπόδισα την κριτική, δε νομίζω; Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει σε αυτό το σαλουν. Μόνο έτσι αξίζει.

    Τη ΝΔ πρώτος την κριτικάρω, δεν θα ξεχάσω το 2004-2009. Και δεν τους έχω καμία εμπιστοσύνη. Οπως είναι και το φυσιολογικό.

    Οποιος δεν μπορεί να ξεχωρίσει το ουσιαστικό από το δευτερεύον ας προσπαθήσει παραπάνω. 🙂

    Μου αρέσει!

  88. Ο/Η δεξιος λέει:

    @ Αναγνώστης

    Αναρωτιέμαι εάν ο Μητσοτάκης έβγαινε και έλεγε ότι θα επιστρέψουν οι φορολογικοί συντελεστές και οι ασφαλιστικές εισφορές εκεί που ήσαν επί Σαμαρά (ΦΠΑ εστίαση 13% αντί 24%,μειωμένος στα νησιά,ασφάλιστρα σταθερά,φορολογία επιχειρήσεων μικρότερη κλπ) και μέσα σε δύο χρόνια μηδενίσθηκαν τα ελλείμματα και γύρισαν σε πλεονάσματα ενώ ταυτόχρονα δίνονταν και μεγαλύτερα επιδόματα π.χ. το επίδομα θέρμανσης ήταν 180 εκατ τότε που πέθαινε ο κόσμος από τα μαγκάλια ενώ σήμερα είναι 37 εκατ. θα τον πίστευαν όσοι δεν θέλουν να πιστέψουν;
    Ασφαλώς όχι,όποιος ξέρει από πολιτική ξέρει ότι αυτό δεν γίνεται οπότε λέμε συνέχεια τα ίδια.
    Α,και δεν υπάρχει λόγος να συγκρίνεις Κατρούγκαλο με Παπαθανασίου.Ο υπουργός Οικονομικών του Σαμαρά λεγόταν Στουρνάρας.

    Μου αρέσει!

  89. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αν θεωρεί κάποιος δεδομένο ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο απο αυτό του συριζα, του προσφέρει -ανέλπιστη για τους συριζαίους που λογικά έχουν επίγνωση της αχριστίλας τους- υποστήριξη.

    Δεν εχω ξεχάσει και το κλασικό παπατολόγημα μετά το 2012, να παρακαλάτε να βγεί ο σύριζα και να πευύχει γιατί αλλιώς θα βγουν τα αυγά.

    Μπορεί και να ισχύουν αυτά αλλά να μην το έχουμε καταλάβει γιατί είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες άρα η εξαίρεση. Κομάτια να γίνει, αν θα σωθούν οι άλλοι θα θυσιαστούμε.

    Οχι τίποτ’ άλλο να σωθεί και το κοινωνικό κράτος.

    Με γοργά βήματα έχουμε πάει στή θεωρία περί φωτός και σκότους του Μένιου και αφου η νδ είναι εξ ορισμού το σκότος ο συριζα είναι το φώς έστω και σκατουλί.

    Μου αρέσει!

  90. Ο/Η Αλικη λέει:

    Εγω, πάντως, βλέπω εδώ -με αφορμή το προγραμμα της ΝΔ- να επαναλαμβάνεται -σε διάφορες εκδοχές- το «θρυλικο» επιχείρημα: «γιατι, μήπως οι άλλοι ηταν/θα ειναι καλύτεροι;» -εξαιρείται ο Δύστροπος.

    Αν τα χρονια αντιπολίτευσης και διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η δραματική περιπέτεια, στην οποια έριξαν τη χώρα μας, σε ολους τους τομείς, δεν μας δίδαξαν τουλαχιστον να διακρίνουμε τις ποιοτικές διάφορες -κατα την επιεικέστερη έκφραση-, τότε ειμαστε άξιοι της τύχης μας!

    ΥΓ: Το αντιδεξιό σύνδρομο και η αμετανόητη ροπή προς την «αριστεριλα» βλάπτουν σοβαρα το πολιτικο κριτηριο.

    Μου αρέσει!

  91. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Δεξιέ δεν είσαι εντάξει! Έβαλες τον Στουρνάρα επίτηδες απέναντι στον Κατρούγκαλο για να αποδυναμώσεις το επιχείρημά μου, αναγνωρίζω το ευφυές, αλλά στην ουσία επιμένω, «εκτός εξαιρέσεων» οι οποίες επιβεβαιώνουν τον κανόνα (χα!) 😆
    κατά τα λοιπά νομίζω ότι διαφωνούμε (μάλλον) στο εξής σημείο. Κύριος υπέυθυνος (πολιτικά) για το ότι πετάχτηκε στο πηγάδι ότι χτίστηκε (κουτσά στραβά έστω) επί συγκυβέρνησης δεν είναι ο συριζας που φώναζε (πάντα κάποιος θα φωνάζει) αλλά ο Σαμαράς, ο οποίος ζήτησε άκαιρα και (πολιτικά) τυχοδιωκτικά την πολιτική κεφαλαιοποίηση της προσπάθειάς του (μαζί με τους βενιζέλους και λοιπές δυνάμεις).
    Διότι πριν αναλάβει ο Κατρούγκαλος είχε αναλάβει όλο το απαράτ της …φιλολαϊκής δεξιάς και υποσχόταν μοιράσματα.
    Ο λόγος (κατά την γνώμη μου) δεν είναι κάτι που χαρακτηρίζειι αποκλειστικά στους νεοδημοκράτες πολιτικούς, είναι ευρύτερο και αφορά το πεδίο της υστέρησης σε σθένος και δυνατότητες να υποστηρίξουν την Πολιτική. Και δεν αφορά το ηθικό σκέλος (δεν θεωρώ κάποιους ..ηθικότερους από κάποιους άλλους, εκτός εξαιρέσεων).
    Και έλεγα παραπάνω ότι με βάση αυτό το κριτήριο δεν βλέπω κάτι διαφορετικό (*) στον Κυριάκο και την (μέχρι τώρα) ομάδα του.
    Άμα πάρει τον Στουρνάρα για αντιπρόεδρο βλέπουμε -)

    Σχολιαστή δεν σε κατηγόρησε κανείς (όχι εγώ πάντως) ότι εμποδίζεις τον διάλογο …φωτιά να πέσει να μας κάψει.
    Ούτε ότι δεν μπορείς να κάνεις κριτική στην ΝΔ ή στον οποιονδήποτε.
    Υπηρξε αντίλογος σε μια φράση που έλεγε ότι αν κάποιος ασκήσει έστω και …λίβελο σε ένα πρόγραμμα της ΝΔ το σημαντικό ως αποτέλεσμα είναι η ενδυνάμωση του συριζα.
    Άλλο αυτό 🙂

    (*) να πω στην Αλίκη ότι κάτι τέτοιο δεν έχει σχέση με το μότο όλοι είναι ίδιοι, κακώς (λανθασμένα) εντοπίζεις εκεί το θέμα (που θέτουμε), δεν είναι.

    Μου αρέσει!

  92. Ο/Η Ενη λέει:

    Πραγματι η συζήτηση θα πρέπει να επανελθει στην Οικονομία.
    Ομως και οι ελληνες πολιτικοι θα πρέπει να παρουσιαζουν το οικονομικό τους προγραμμα με βαση την πραγματικότητα. Το να δινεις ενα ευχάριστο πλαισιο που ικανοποιει σχεδόν τους πάντες σημαινει οτι δημαγωγεις.

    Εδω ισως θα πρέπει να ληφθει υποψη και η ωριμοτητα των πολιτών. Θες το διαδίκτυο ,θες η συνεχής και ευρεια δημοσιοτητα των πεπραγμενων μιας διακυβερνησης, θες οτι το απολιτίκ δεν θεωρειται προσόν (οπως συνεβαινε στο παρελθον σε συντηρητικους κυκλους π.χ. πολλοι το θεωρουσαν προσόν οτι «δεν ασχολουνται με την πολιτική»), θες οτι σιγά σιγα εσγχρονιζομαστε,

    ολα αυτά συντελουν στο να αντιμετωπίζονται οι πολιτικοί με πιο κριτικό ματι απο την κοινωνία.

    Θα μπορουσε π.χ. σε ενα κρατος βορειοευρωπαιικο, να ανακοινωνονται προγραμματα κομματων οπου ολα να δινουν μια εικονα ευχαριστη για τους ψηφοφορους; οπου καμια δεσμευση για δυσμενη μετρα δεν θα υπηρχε στο προγραμμα;
    θαμπορουσε ενα δυτικοευρωπαικο κομμα να λαικιζει με την ευκολια που γινεται απο τα ελληνικά κομματα;
    Η απαντηση ειναι μαλλον ΟΧΙ. Και οφειλεται στο βαθμό της αντιδρασης απο την ιδια την κοινωνία.

    Οι τασεις της συγχρονης οικονομίας πραγματι δεν στοχευουν στη διαιωνιση της εννοιας του «αυτοαπασχολουμενου», που ισχυει στην Ελλαδα, δηλαδή οι μικρες ατομικες επιχειρήσεις διεσπαρμενες στον ιστο μιας πολης.
    Αντιθετα δημιουργουνται αλυσίδες επιχειρήσεων που ενω ειναι εγκατεστημενες στις γειτονιές ανηκουν σε μια κεντρικη επιχειρηση, που μπορει να ανηκει ειτε στις μεσαιες ειτε στις μεγαλες εταιρειες.
    Η δημιοργία τετοιου ειδους επιχειρηματικη δραστηριότητα, διευκολυνει και το εργο ελεγχου για τη φοφοδιαφυγή.
    Συνεπως ειτε με αυτό τον τροπο ειτε με τη δημιουργία επιχειρήσεων μεγαλης προστιθεμενης αξιας (οπως τεχνολογίας, καινοτομίας κλπ), που χρειζονται και υψηλης εξειδίκευσης προσωπικο.
    μπορει σε ενα βαθμό να μειωσει και την ανεργία που μαστιζει την Ελλαδα.

    Ομως εδω υπεισερχεται ενας αλλος παραγοντας. Αυτο το οικονομικό μοντελο αναπτυξης προστατευει και τους εργαζόμενους δηλαδή ποιες θα ειναι οι εργασιακες σχεσεις σε αυτό το εργασιακο καθεστώς;;

    Ετσι ξαναγυρναμε στα οικονομικά προγραμματα των κομματων, που θα πρέπει να διευκρινίζουν τα στρατηγικα τους σχεδια, βασει επεξεργασμενων σχεδίων για να μην ,,,,,,,,,,,,κατηγορουνται οτι ρέπουν στη δημαγωγία.

    Η ελληνικη κοινωνία εχει μπουχτισει απο ωραια προγραμματα ……..που φερνουν ψηφοφορους.

    υγ. Νομιζω οτι ο Βερολινέζος σε σχολια του εχει εντοπισει καποιες περιπτωσεις που δεν θα ειναι «ενα ευχαριστο προγραμμα» αλλά θα εχει και τις δυσαρεστες επιπτωσεις του. Ειναι αυτό που λεγεται οτι «αν δεν σπασεις αυγά δεν κανεις ομελέτα» ……..

    υγ. Βερολινέζε, συμφωνα και με προσφατη (χθες) δημοσκοπηση το Κινημα Αλλαγης ερχεται τριτο κομμα με 10,1%. Μαλλον προβλεπεται αυξηση και οχι μειωση.
    ….

    Μου αρέσει!

  93. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Με γοργά βήματα έχουμε πάει στή θεωρία περί φωτός και σκότους του Μένιου και αφου η νδ είναι εξ ορισμού το σκότος ο συριζα είναι το φώς έστω και σκατουλί.»
    Ισχύει και το αντίστροφο ξέρεις. Αν ο συριζα είναι το σκότος τότε η ΝΔ είναι το φως έστω και σκατουλί και όλοι πρέπει να συνταχθούμε μαζί της (ή έστω με κάποιον που δεν είναι συιριζα) για να διώξουμε το σκότος. Αυτό λίγο πολύ ισχυρίζεσαι εσύ.
    Εγώ ισχυρίζομαι ότι σε επίπεδο οικονομίας ο συριζα (ο μετά του δημοψηφίσματος) μικρές διαφορές έχει από τη ΝΔ του Σαμαρά ή θα έχει από τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Θα δείξει στην πράξη.
    Πέρα από την οικονομία υπάρχουν βέβαια μια σειρά άλλα θέματα και ζητήματα. Από ζητήματα αισθητικής, δημοκρατικών ζητημάτων, παιδείας, σχέσεις με την εκκλησία κτλ κτλ. Εκεί ναι υπάρχουν διαφορές κάποιες σημαντικές κάποιες προσχηματικές. Σε κάποια από αυτά συμφωνώ με το συριζα σε κάποια διαφωνώ ριζικά άλλα συμφωνώ με άλλες δυνάμεις (π.χ. το ποτάμι). Με τη ΝΔ είμαι σε γενικές γραμμές από μακριά έως πάρα πολύ μακριά, τόσο σε επίπεδο θέσεων και αρχών όσο και σε επίπεδο προσώπων (με εξαίρεση 3 ή 4 εκεί μέσα). Αυτό βέβαια δεν με κάνει οπαδό, η φίλα προσκείμενο με το συριζα. Το μεγάλο μου πρόβλημα με το συριζα είναι ότι πήγε το λαϊκισμό σε άλλο επίπεδο και είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος που θα θέλω να φύγει. Σημαντικό αλλά όχι ικανός να με στείλει σε κάτι που είμαι ξένος (ΝΔ). Αλλά μέχρι εκεί, ούτε μπαμπούλες είναι ούτε καμιά δικτατορία του προλεταριάτου θα φέρουν. Ας είμαστε σοβαροί.

    Μου αρέσει!

  94. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Σχετικό!»
    Εννοείς ότι τα βασανιστήρια στη Βενεζουέλα σχετίζονται με τις φοροελαφρύνσεις που θα φέρει η ΝΔ; Ή μήπως εννοείς ότι δεν πρέπει να κάνουμε κριτική στη ΝΔ επειδή ο Μαδούρο βασανίζει τους αντιφρονούντες;

    Μου αρέσει!

  95. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Πέρα από τις …αντεγκλήσεις, ανάμεσα …σε μένα και σε φίλους συν-σχολιαστές, νομίζω ότι γίνεται δημιουργική συζήτηση.

    Ως παλιός …αριστερός, δεν είμαι αχάριστος. Ξέρω ότι η ΝΔ επέβαλε τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό τη δεκαετία του 70, την εποχή που εμεις -εγώ ήμουν μικρούλης μεν αλλά επαναστάτης- λέγαμε μαλακίες. Επι της ουσίας δεν ξέραμε τι μας γινόταν και σιγοντάραμε καθεστώτα που ήταν για το ανάθεμα. Χωρίς ταπεινά κίνητρα αλλά φτηνά τη γλιτώσαμε. Ετσι, όταν βλέπω ανθρώπους που το 2017, πιστεύουν τις ίδιες παπαριές, μετά τη γνώση που αποκτήσαμε, δεν τους εμπιστεύομαι ούτε περίπτερο για να πουλάνε τσιγάρα. 🙂

    Το να λέμε ότι είναι ντενεκέδες ξεγάνωτοι οι ΝΔ, είναι σα να κλέβουμε εκκλησίες. Τους έχω ρίξει τόσο χέσιμο στην καλύβα που φτάνει τουλάχιστον για μια δεκαετία ακόμα.

    Αλλά όχι να συγκρίνουμε τα αστικά δημοκρατικά κόμματα με το συριζα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μαστοδοντόσαυροι στη νοοτροπία. 🙂

    Θεωρώ κατάντια και λάθος μήνυμα για τα νέα παιδιά που δεν είναι καθόλου πολιτικοποιημένα να τους ανεχόμαστε και να συμψηφίζουμε πράγματα που δεν συμψηφίζονται. Σέβομαι κάθε άποψη αλλά δεν μπορώ να λειάνω την κριτική μου, δεν είναι ολυμπιακός-παναθηναικός, είναι κόμματα με δημοκρατικά πιστοποιητικά και ένα κόμμα που άλλα θέλει και άλλα κάνει γιατί δεν το παίρνει (το πάει και τσιρλιπιπόμ 🙂 η χρέωση της κατάρρευσης)

    Κατά τ’ άλλα, όλα θα περάσουν, νέες γενιές θα έρθουν και εμεις θα γίνουμε αστρική σκόνη. Ας αφήσουμε όσο πιο θετικό αποτύπωμα, αν μπορούμε.

    Μου αρέσει!

  96. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    xberliner, αν δε βαριέσαι, διάβασε το πρόσφατο σχόλιό μου.

    Μου αρέσει!

  97. Ο/Η δεξιος λέει:

    @ Σχολιαστής

    Η γενική πολιτική κατάταξη των Ελλήνων δεν πρόκειται να αλλάξει.Έχει οπαδικά χαρακτηριστικά και οι μετακινήσεις είναι λίγες,οι δε διαπληκτισμοί περιττοί.

    Μου αρέσει!

  98. Ο/Η xBerliner λέει:

    σχολιαστης
    Έχω γράψει λίγο πιο πάνω ότι εκτός της οικονομίας υπάρχουν διαφορές κάποιες σημαντικές κάποιες προσχηματικές. Όπως επίσης και ότι ούτε οι συριζαίοι δεν είναι μπαμπούλες ούτε καμιά δικτατορία του προλεταριάτου θα φέρουν. Ο συριζα ακολουθεί την πορεία του πασοκ στα 80ς, χωρίς να είναι πασοκ, χωρίς ο αλέκσης να είναι ανδρέας και κυρίως το 2010 δεν είναι 1980. Αλλά όπως από το εοκ και νατο το ίδιο συνδικάτο το πασοκ κατέληξε σε ένα τέρμα φιλοευρωπαϊκό κόμμα, έτσι και ο συριζα του πήρε 6 μήνες για να ξεκινήσει από το μαντάμ μέρκελ γκόου χομ και να καταλήξει στο να έχει την υποστήριξη της τρόικας (το είπε ο Βούτσης στη Βουλή, αυτοί που σας έριξαν, δηλαδή η τρόικα που τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του Σαμαρά, μας στηρίζουν), να έχει επισκεφτεί τη χώρα ο Ομπάμα και έχει επισκεφτεί ο Αλέκσης τον Τραμπ.
    Από εκεί και πέρα και αυτοί προσπαθούν να ελέγξουν τα μίντια (όπως τα έλεγχαν και ελέγχονταν από αυτά οι προηγούμενοι), είναι λίγο βάρβαροι στον έλεγχο της ερτ όπου δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα (σε αντίθεση με τους άλλους που μόνο τα προσχήματα κρατούσαν). Επίσης είναι λίγο άγαρμποι σε ζητήματα με τη δικαιοσύνη. Π.χ. η διαχείριση του τελευταίου επεισοδίου (σχετικά με το πόθεν έσχες των δικαστών) όπου ενώ έχουν κατά βάση δίκιο το έχασαν με τους χειρισμούς τους. Από εκεί και πέρα σε ζητήματα ατομικών δικαιωμάτων σχέσεων με την εκκλησία (ζητήματα δηλαδή κοινωνικού φιλελευθερισμού) είναι ένα ή περισσότερα βήματα πιο μπροστά από όλους τους άλλους.
    Οπότε προσωπικά δεν βλέπω τον σούπερ ντούπερ κίνδυνο για τη δημοκρατία κτλ κτλ κτλ κτλ.
    Κίνδυνο θα δω όταν ο επόμενος (και ο μεθεπόμενος) θα εκλεγούν με τη χ ατζέντα και της ψ υποσχέσεις (που προσκρούουν στην πραγματικότητα) και κάνουν άλλα. Αυτό θα συνεχίσει να στέλνει ψηφοφόρους στα άκρα. Γι΄αυτό και η κριτική στη ΝΔ. Η ΝΔ θα εκλεγεί αλλά την πρώτη τετραετία τίποτα από όσα υπόσχεται δεν πρόκειται να πετύχει γιατί πολύ απλά προσκρούουν στην πραγματικότητα. Δεν ξέρω πόσους δυσαρεστημένους θα στείλει στα άκρα μια τέτοια πολιτική.

    Μου αρέσει!

  99. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ναι αλλά γιατί κάθε μια γενιά πρέπει η Ελλάδα να περνάει από τη διαδικασία «εκπαίδευσης» κάποιων αριστερών στη λειτουργία του σημερινού κόσμου υφιστάμενη μεγάλες απώλειες ως δίδακτρα;έγινε με το ΠΑΣΟΚ μια φορά,γιατί πρέπει να γίνει και δεύτερη;
    Μάλλον επειδή κάποιοι πρέπει να βγάζουν τα απωθημένα τους.
    Επειδή λοιπόν συμβαίνει συνέχεια δεν βλέπω κάποιο κίνδυνο από ότι κάποιοι θα πάνε στα άκρα.
    Ας πάνε και ας επαναλάβουν τη διαδικασία του παλιού ΠΑΣΟΚ και του τωρινού ΣΥΡΙΖΑ.Όταν θα βρεθούν μπροστά στο ΔΝΤ και θα πρέπει να υπογράψουν ή να γυρίσουν πίσω και να ανακοινώσουν σε αυτούς που τους ψήφισαν ότι έχει δελτίο για τρόφιμα και φάρμακα θα δούμε πόσο ακραίοι θα αποδειχθούν και αυτοί.

    Μου αρέσει!

  100. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Ναι αλλά γιατί κάθε μια γενιά πρέπει η Ελλάδα να περνάει από τη διαδικασία «εκπαίδευσης» κάποιων αριστερών στη λειτουργία του σημερινού κόσμου υφιστάμενη μεγάλες απώλειες ως δίδακτρα;»
    Μήπως να ρωτήσεις τί έκανε και τί κάνει λάθος η δεξιά και γενικώς δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε κάθε γενιά; Στην τελική ο κόσμος ψηφίζει ελεύθερα. Όσο και να λέμε ότι η συριζαίοι είναι οπαδοί αυταρχικών καθεστώτων δεν θυμάμαι κανένα ψηφοφόρο να πηγαίνει στην κάλπη με το περίστροφο στο κρόταφο; Ελεύθερη επιλογή είναι.

    Μου αρέσει!

  101. Ο/Η δεξιος λέει:

    Φυσικά και είναι ελεύθερη επιλογή και οι Έλληνες ελευθέρως μπορούν να επιλέξουν να είναι οι τελευταίοι της Ευρώπης και σε λίγο οι τελευταίοι των Βαλκανίων.
    ¨Οσο για το τι κάνει λάθος η δεξιά η απάντηση είναι απλή : Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει για να είναι αρεστή στην πλειοψηφία.Αυτά που ζητούνται απλώς δεν γίνονται.Άλλωστε εάν γίνονταν δεν θα είχε γεμίσει ο τόπος απογοητευμένους αριστερούς.
    Το 1990-93 προσπάθησε να κάνει ιδιωτικοποιήσεις αφού άλλωστε ο κομμουνισμός κατέρρευσε και γίνονταν παντού και ξεσηκώθηκαν όλοι να σταματήσουν.Το 2004-09 το πήγε αλλιώς,πιο αριστερά,σεμνά και ταπεινά,ακριβώς για να μη γίνει ότι το 90-93,Παρ όλα αυτά τον Δεκέμβριο 2008 κάηκε η Αθήνα πριν αρχίσει η κρίση.Κάηκε με 7% ανεργία και κατά κεφαλήν εισόδημα 25.000 ευρώ.
    Το 2012-14 ήταν πια σε έκτακτες συνθήκες αλλά πέτυχε ένα γύρισμα της οικονομίας που ούτε και οι ίδιοι δεν το περίμεναν.Παρ όλα αυτά υπήρξαν άνθρωποι που πίστεψαν τις μπαρούφες του Βαρουφάκη και τώρα κάθονται και χάσκουν.
    Δεν βλέπω κάτι που μπορεί να γίνει πλέον.Για να πάρει εμπρός η οικονομία πρέπει να πέσουν οι φόροι,αλλιώς θα φύγουν όλες οι επιχειρήσεις στις γειτονικές χώρες αλλά και όλη η δυναμική νεολαία στο εξωτερικό εκτός και αν υψώσει τείχος ο Καζάκος και τους το απαγορεύσει.
    Ομολογώ ότι εάν ήμουν υπουργός Οικονομικών στη Ρωσία ή στη Ρουμανία το 1990 και μου έλεγαν τι θα κάνουμε τώρα που διέλυσε ο σοσιαλισμός δεν θα είχα απάντηση.Εκτός εάν είναι απαντηση τώρα θα πεινάσετε και θα δούμε στο μέλλον.

    Μου αρέσει!

  102. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Η γενική πολιτική κατάταξη των Ελλήνων δεν πρόκειται να αλλάξει.Έχει οπαδικά χαρακτηριστικά»

    Eσυ ειδικά, κολλημένος με ότι σκληροπυρηνική δεξιά μαλακία κυκλοφορεί, σίγουρα μιλάς εκ πείρας όταν κάνεις λόγο για «οπαδικά χαρακτηριστικά».

    Μου αρέσει!

  103. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ας πάνε και ας επαναλάβουν τη διαδικασία του παλιού ΠΑΣΟΚ και του τωρινού ΣΥΡΙΖΑ.Όταν θα βρεθούν μπροστά στο ΔΝΤ»

    Το δεξιό σου κόμμα, αυτό που τώρα το έχει ξεφτιλίσει στην δημαγωγία και τάζει λαγούς με πετραχείλια, ήταν που μας οδήγησε στο ΔΝΤ.
    Εκτός και αν βέβαια, σαν καλός οπαδός της Δεξιάς που είσαι, πιστεύεις στα σοβαρά πως ήταν οι 4 πρώτοι μήνες της διακυβέρνησης του βλάκα του ΓΑΠ που μας οδήγησαν στο ΔΝΤ.

    Μου αρέσει!

  104. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει για να είναι αρεστή στην πλειοψηφία.Αυτά που ζητούνται απλώς δεν γίνονται.»
    Να το ξαναθέσω λίγο αλλιώς το ερώτημα: Τί κάνει λάθος η δεξιά στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες και δεν είναι δημοφιλής;

    «Το 1990-93 προσπάθησε να κάνει ιδιωτικοποιήσεις αφού άλλωστε ο κομμουνισμός κατέρρευσε και γίνονταν παντού και ξεσηκώθηκαν όλοι να σταματήσουν.»
    Τότε αν θυμάσαι είχε κερδίσει με πολύ μεγάλο ποσοστό τις εκλογές. Και η κυβέρνηση έπεσε εκ των έσω, όχι επειδή πήγε να κάνει ιδιωτικοποιήσεις (τις οποίες έκανε το πασοκ μετά).

    «Παρ όλα αυτά τον Δεκέμβριο 2008 κάηκε η Αθήνα πριν αρχίσει η κρίση.Κάηκε με 7% ανεργία και κατά κεφαλήν εισόδημα 25.000 ευρώ.»
    Δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος για τον οποίο κάηκε η Αθήνα. Για μένα ήταν η αρχή της χρεοκοπίας, μια αρρωστημένη πολιτικά και πολιτισμικά κατάσταση που έσκασε κάποια στιγμή. Αλλά ακόμα και έτσι δεν ήταν ανάγκη να καεί η Αθήνα. Τον αστυνόμο (με οικογενειακό ιστορικό ψυχοπάθειας αν δεν κάνω λάθος) κάποιος του έδωσε όπλο και μάλιστα τον θράσος να μπορεί να πυροβολήσει (στρατιωτάκια ακούνητα κτλ αν τα θυμάσαι). Όταν έχεις ή πιστεύεις ότι έχεις εύκολη πολιτική κάλυψη εύκολα σηκώνεις το όπλο. Από εκεί και πέρα να θυμηθούμε και τον Πάκη. Θες και άλλα ή αρκούν αυτά για να γίνει κατανοητό ότι η Αθήνα κάηκε γιατί την άφησε να καεί η δεύτερη χειρότερη κυβέρνηση (μετά την εξαμηνιαία του συριζα) που είχαμε έβερ.

    Μου αρέσει!

  105. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Επιχειρώντας τώρα να επαναφέρω την συζήτηση στις προτάσεις της ΝΔ που αφορούν την οικονομία, άλλη μία πρόταση που χρήζει σχολιασμού είναι αυτή σύμφωνα με την οποία μία επιχείρηση με προσωπικό από 50 άτομα και πάνω θα δικαιούται έξτρα μείωση του φόρου που πληρώνει, της τάξης του 2% (δηλαδή, για αυτές τις εταιρίες, από το 20%, που θέλει να πάει τον εταιρικό φόρο η ΝΔ, πέφτουμε στο 18%), με το που θα πετυχαίνει αύξηση του εργατικού δυναμικού της κατά 10%.

    Ένα πρώτο πρόβλημα με αυτή την πρόταση είναι ότι δημιουργεί το κίνητρο ώστε μία εταιρεία να προβεί σε εικόνικη αύξηση των εργαζομένων που απασχολεί προκειμένου να εισπράξει την μείωση του φόρου. Σε αυτή την περίπτωση, ναι μεν η απασχόληση δεν θα αυξάνεται αλλά τα δημόσια έσοδα σίγουρα θα μειώνονται. Θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς ότι οι επιχειρήσεις θα ελέγχονται ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους απατεωνιές. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως η εφορία, ήδη έχουν ένα βεβαρυμένο πρόγραμμα ελέγχων (προκειμένου να κατασταλεί η φοροδιαφυγή) που πρέπει να διενεργήσουν, και επιπλέον πιθανότατα είναι και υποστελεχωμένοι. Οπότε όλη αυτή η κατάσταση εγγυάται ότι, εφόσον επιφορτιστούν με μία ακόμα κατηγορία ελέγχων που θα πρέπει να διενεργήσουν, οι έλεγχοι αυτοί κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πολύ ατελείς, και άρα αναποτελεσματικοί. Συνεπώς αρκετές από τις επιχειρήσεις που θα προσπαθήσουν να εξαπατήσουν το κράτος για να εισπράξουν την μείωση του φόρου θα διαφύγουν τον έλεγχο και έτσι θα συνεχίσουν απερίσπατες την εξαπάτηση.

    Ένα δεύτερο, πολύ μεγαλύτερο, πρόβλημα αυτής της πρότασης είναι ότι παρέχει και το κίνητρο σε μία επιχείρηση κατ’ ουσίαν να προβεί σε περικοπές προσωπικού αλλά κατόπιν να εισπράξει και την μείωση του φόρου! Και απολύτως νόμιμα.
    Για να το δούμε πιο αναλυτικά.
    Ας φανταστούμε μία επιχείρηση που απασχολεί 60 εργαζόμενους (και άρα εμπίπτει στην κατηγορία επιχειρήσεων που καλύπτει η συγκεκριμένη πρόταση της ΝΔ). Έστω ότι λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης αυτή η επιχείρηση έχει αποφασίσει να απολύσει 3 εργαζόμενους και έτσι να μειώσει το προσωπικό της στα 57 άτομα.
    Πριν την εφαρμογή της εν εν λόγω διάταξης αυτή η επιχείρηση απλά θα προχωρούσε στην απόλυση των συγκεκριμένων 3 εργαζομένων. Μετά όμως από την εφαρμογή της διάταξης, η επιχείρηση θα έχει το κίνητρο να απολύσει ακόμα περισσότερους, μετά να επαναπροσλάβει μερικούς από αυτούς, και στο τέλος να εισπράξει και την μείωση του φόρου.
    Πιο συγκεκριμένα, μετά την εφαρμογή της διάταξης, η επιχειρηση, ακριβώς επειδή πλέον έχει το κίνητρο, αποφασίζει να απολύσει 10 εργαζόμενους αντί για 3, όπως σχεδίαζε αρχικά. Κατόπιν, μετά την παρέλευση ενός χρονικού διαστήματος, προχωρά σε επαναπρόσληψη κάποιων από τους απολυμένους και έτσι αυξάνει το εργατικό δυναμικό της από 50 σε 56 εργαζόμενους. Έτσι, εφόσον πλέον πληρεί τις προϋποθέσεις που προβλέπει η διάταξη της ΝΔ (επιχειρήσεις με πάνω από 50 άτομα προσωπικό, που προβαίνουν σε αύξηση του προσωπικού τους κατά 10%), δικαιούται, και απολύτως νόμιμα, να εισπράξει την μείωση του φόρου.
    Όπως όμως παρατηρεί κανείς, ενω με βάση τον αρχικό της σχεδιασμό η επιχείρηση σχεδίαζε να απολύσει 3 άτομα, μετά την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης η επιχείρηση προσλαμβάνει έναν λιγότερο. Γιατί συμβαίνει αυτό? Γιατί το χρηματικό ποσό που θα έβγαζε από την συμμετοχή αυτού του εργαζόμενου στην παραγωγική διαδικασία, τώρα, λόγω της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης το βγάζει (ενδεχομένως και με το παραπάνω) από την μείωση του φόρου που εισπράττει. Συνεπώς, πλέον, μετά την εφάρμογη του μέτρου, δεν έχει το κίνητρο να προσλάβει αυτόν τον παραπάνω εργαζόμενο.
    Έτσι λοιπόν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μέσα από μία διαδικασία σαν και αυτή που περιγράφτηκε παραπάνω, μία επιχείρηση θα προσλαμβάνει τον ίδιο αριθμό προσωπικού με αυτόν που είχε και πριν. Σε αυτή την περίπτωση η αύξηση της απασχόλησης είναι εικονική (και επιπλέον, απολύτα νόμιμη), η είσπραξη όμως της μείωσης του φόρου που λαμβάνει η επιχείρηση πέρα για πέρα παργματική (με ότι κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα).
    Υπάρχει όμως και η κακή περίπτωση (που φαίνεται εξίσου πιθανή με την καλύτερη περίπτωση, ενδεχομένως δε και ακόμα πιθανότερη), όπως αυτή του παραδείγματος παραπάνω – όπου εξαιτίας της συγκεκριμένης διάταξης, ενω η επιχείρηση εισπράττει την μείωση του φόρου, η απασχόληση ταυτόχρονα μειώνεται. Πραγματικά, πρόκειται για το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα – και η επιχείρηση εισπράττει την μείωση του φόρου (με το κράτος να εισπράττει μία ωραία μείωση στα έσοδα του), και η απασχόληση αντι να αυξάνεται κατ’ ουσίαν μειώνεται.

    Τελικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της πρότασης είναι η ίδια η φιλοσοφία που την διέπει, μία φιλοσοφία έμμεσης επιδότησης, δια των φοροαπαλλαγών, της απασχόλησης.
    Όταν μία επιχείρηση βλέπει ότι υπάρχουν επικερδείς ευκαιρίες δεν κάθεται να περιμένει τις φοροελαφρύνσεις του κράτους για να προχωρήσει σε επενδύσεις, ξέρει πως αν δεν ξεκινήσει να επενδύει τώρα, χάνει κέρδη που αλλιώς θα έβγαζε στο μέλλον.
    Από την άλλη, όταν μία επιχείρηση δεν διαβλέπει επικερδείς ευκαιρίες μέσα στα πλαίσια του οικονομικού περιβάλλοντος που δραστηριοποιείται, δεν έχει όπως είναι φυσικό και την διάθεση να προβεί σε επενδύσεις.
    Η συγκεκριμένη πρόταση της ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία έμμεση επιδότηση των επιχειρήσεων ώστε να προβούν σε προσλήψεις, όχι επειδή η οικονομία πάει καλά και έχουν παρουσιαστεί επικερδείς ευκαιρίες αλλά προκειμένου να εισπράξουν την μείωση του φόρου. Θα μπορούσε κάλλιστα η ΝΔ να προχωρήσει και σε άμεσες πληρωμές μίας επιχειρησης εφόσον αυτή προχωρά σε προσλήψεις, το ένα και το αυτό θα ήταν με την πρόταση που έχει στα σκαριά, απλά θα έδινε το χρήματα κατευθείαν στο χέρι, αντι να τα δίνει έμμεσα διαμέσου έξτρα φοροαπαλλαγών.

    Η φιλοσοφία που διέπει αυτή την πρόταση της ΝΔ ενθαρρύνει εκ μέρους των επιχειρήσεων την ανάδυση μίας στάσης που σταδιακά θα τις καταστήσει λιγότερο ανταγωνιστικές – γιατί να πάρουν ρίσκα, γιατί να ψάξουν και να αναζητήσουν επικερδείς ευκαιρίες, γιατί οι επιχειρήσεις να προσπαθήσουν να τις δημιουργήσουν αυτές τις ευκαιρίες, καινοτομώντας – εφόσον, αντί να δίνουν έμφαση στην ανταγωνιστικότητά τους, θα επιλέγουν αντ’ αυτού να πιέσουν την κυβέρνηση (της ΝΔ ή του οποιουδήποτε άλλου κόμματος) να τους μοιράσει απλόχερα, διαμέσου φοροαπαλλαγών, κρατικό χρήμα.
    Κοντολογίς, η φιλοσοφία που διέπει αυτή την πρόταση είναι μία φιλοσοφία συγκαλυμμένου κρατικισμού, ο οποίος όμως μας σερβίρεται με μία σάλτσα από παχιά, και τελείως κούφια, λόγια που ηχούν όμως πολύ όμορφα – “δημιουργία φιλικού κλίματος για τις επενδύσεις”, “περιβάλλον ευνοϊκό για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας”, “επιβράβευση των κερδοφόρων επιχειρήσεων”, κτλ, κλπ, κλπ, κλπ. Λόγια δηλαδή που προσπαθούν να μασκαρέψουν τον δημαγωγικό χαρακτήρα αυτής της πρότασης και να τον εμφανίσουν ως κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι στην πραγματικότητα.

    Μου αρέσει!

  106. Ο/Η δεξιος λέει:

    E,ναι,όταν έγινε αυτό που ο Τσίπρας ονόμασε «ερώτηση» (Ο Δεκέμβρης ήταν ερώτηση είπε) ένα μήνα μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση έπρεπε να κόψει μισθούς και συντάξεις εκτός των άλλων.
    Παιδιά ψηφίστε ότι θέλετε και στο τέλος θα κάνουμε ταμείο.Εάν δεν κοπούν οι φόροι δεν τραβάει το καράβι με όποια κυβέρνηση και να έχουμε.

    Μου αρέσει!

  107. Ο/Η δεξιος λέει:

    @ ΧBerliner

    H απάντηση στο ερώτημά σου ανάγεται στην παραδοσιακή πολιτική τοποθέτηση των Ελλήνων.
    Απαντώ λοιπόν δια ερωτήματος : γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τα μεγαλύτερα ποσοστά του στην Κρήτη;
    Еιναι πιο φτωχοί οι Κρητικοί από τους άλλους Έλληνες ή έχει κάποια αριστερή παράδοση;
    Еάν το ψάξεις καλά θα δείς ότι ΄συμβαίνει επειδή είδαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως συνέχεια του ΠΑΣΟΚ όπως είχαν δει το ΠΑΣΟΚ ως συνέχεια του Κόμματος Φιλελευθέρων,δηλαδή ενός κόμματος που δεν είχε καμμιά ιδεολογική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.Παρόμοια συμβαίνουν παντού.
    Αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση όπου η δεξιά στην Ελλάδα είναι μικρότερη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό με τη σειρά του στα σημερινά.Εάν λοιπόν κάποιος ψηφίζει ένα κόμμα που από το πρωί ως το βράδυ καταφέρεται κατά των «φιλελέδων» επειδή ο παππούς του ψήφιζε Βενιζέλο κάτι δεν πάει καλά με το μυαλό του αλλά δεν μπορούμε εμείς να το διορθώσουμε τώρα.
    Θα διορθωθεί με τον καιρό από την ιστορία.

    Μου αρέσει!

  108. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    «…¨Οσο για το τι κάνει λάθος η δεξιά η απάντηση είναι απλή : Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει για να είναι αρεστή στην πλειοψηφία…..» (δεξιός 14 Δεκεμβρίου 2017 στο 19:35)

    Αυτη η συγκαλυμμένη ομολογία είναι η απλούστατη εξήγηση γιατί η δεξιά θα αργήσει να (συγ)κυβερνήσει.
    Η μόνη περίπτωση να κυβερνήσει ειναι έκτακτο οικονομικό— ή άλλο γεγονός (μεγάλος σεισμός, πόλεμος,…).

    Τούτων δοθέντων, είναι απορίας άξιον η ενασχόληση με το θέμα :

    » To 11ο συνέδριο αφετηρία για να ξανακάνουμε τη ΝΔ κυβέρνηση»

    Και οχι λ.χ.
    η ενασχόληση με την επιτάχυνση των μέτρων :
    για την συνέχιση της λειτουργίας των βιώσιμων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιων,
    για την μείωση των capital controls και την χορήγηση δανείων στους ως άνω βιώσιμους
    κ.ο.κ.

    Μου αρέσει!

  109. Ο/Η δεξιος λέει:

    Δεν είναι συγκαλυμμένη ομολογία.Είναι η αλήθεια.Επίσης όμως είναι αλήθεια ότι προσεγγίζει σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις το κατώφλι της αυτοδυναμίας όπως και ότι οι εναπομείναντες πασόκοι (το 10% του Κινήματος Αλλαγής) πνέουν μένεα κατά των συριζαίων που τους έφαγαν τη θέση.Οπότε η συνέχεια επί της οθόνης.

    Μου αρέσει!

  110. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αυτος ο μπαμπούλας οτι η επόμενη κυβερνηση -ΝΔ- θα αποτύχει και θα στείλει ανθρώπους στα άκρα -πέραν του οτι στηριζεται σε μια προκατειλημμένη εικασία και επομένως δεν πείθει- οδηγεί στο συμπέρασμα: καλυτερα να μείνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να εχουμε την ησυχία μας.

    Οι υποστηρικτές γιατι δεν το δηλώνουν καθαρά οτι προτιμούν ΣΥΡΙΖΑ και καταφεύγουν σε τέτοιες σοφιστείες;
    Άλλωστε, ετσι, -δεδομένου οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι άκρο- θα εχουμε να κανουμε με το άκρο που ξέρουμε. Παλι καλα. Κέρδος θα εχουμε! Που να μπλέκεις;

    Μου αρέσει!

  111. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Αυτος ο μπαμπούλας οτι η επόμενη κυβερνηση -ΝΔ- θα αποτύχει και θα στείλει ανθρώπους στα άκρα -πέραν του οτι στηριζεται σε μια προκατειλημμένη εικασία και επομένως δεν πείθει- οδηγεί στο συμπέρασμα: καλυτερα να μείνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να εχουμε την ησυχία μας.»

    Δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο. Ούτε ότι ο συριζα είναι πράγματι η χειρότερη κυβέρνηση σημαίνει ότι η ΝΔ θα είναι μια καλή κυβέρνηση ή ακόμα και καλύτερη από το συριζα. Ούτε ισχυρίζομαι ότι η ΝΔ θα αποτύχει. Ισχυρίζομαι ότι η ΝΔ είτε δε θα εφαρμόσει αυτά που υπόσχεται ή αν τα εφαρμόσει κάποιοι θα πρέπει να πληρώσουν το μάρμαρο (τα συνήθη μουλάρια). Πάντως το να πουλάς ελπίδα εκεί που δεν υπάρχει στέλνει ανθρώπους στα άκρα. Ο συριζα στέλνει σε πρώην συντρόφους του (Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνης κτλ.). Η ΝΔ λόγω γειτνίασης με την άκρα δεξιά στέλνει προς τα κει.
    Ούτε λέω ότι καλύτερα να μείνουμε με το συριζα. Αυτό που λέω είναι ότι θα βγει που θα βγει η ΝΔ, τουλάχιστον ας εκλεγεί με ειλικρίνεια για να έχει την ευχέρεια να κάνει πολιτική, αλλιώς και αυτοί θα γίνουν μια από τα ίδια αναλώσιμοι.
    ΥΓ
    Το 1ο εξάμηνο του συριζα ήταν πραγματικά επικίνδυνο και αν γινόταν θα έπρεπε να φύγουν με οποιοδήποτε τρόπο. Από εκεί και πέρα ο συριζα είναι business as usual (όπως τουλάχιστον εννοούμε το μπίζνες στο ελλάντα). Ένα τυπικό ελληνικό κόμμα εξουσίας.

    Μου αρέσει!

  112. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Τους τελευταιους μηνες μαθαινει να κυβερνα, οπως το ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ 1983-4.

    Γραφτηκε σημερα στην Ναυπεμπορικη :
    «Η θετική πορεία των διαπραγματεύσεων και το επικείμενο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, αλλά το κλίμα που έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα στο εσωτερικό σε συνδυασμό με την εικόνα των δημοσκοπήσεων, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα και δείχνουν τάση παγίωσης του πολιτικού σκηνικού, φέρνουν τον ανασχηματισμό πιο κοντά.
    […]
    «δεν θα πρόκειται για διορθωτικό ανασχηματισμό, αλλά για ριζικές αλλαγές με την πρόθεση του κ. Τσίπρα «να συνθέσει το σχήμα που θα πάει την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές».»

    http://www.naftemporiki.gr/story/1304378/pio-konta-o-anasximatismos

    Ας κάνουμε υπομονή και το 2018. Μετα (όπως έγραψε ο δεξιός) «η συνέχεια επί της οθόνης.»

    Μου αρέσει!

  113. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινέζε, τίποτε δεν θα εμπόδιζε τον Μητσοτάκη να τάξει λαγούς με πετραχήλια. Δεν το εκανε.
    Αυτα που εξαγγέλλει ειναι μετρημένα.

    Κάποιες επιμέρους ενστάσεις ως προς την εφαρμόσιμοτητα -άλλες δικαιολογημένες, και άλλες οχι, κατα την αποψη μου- με τίποτε δεν δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της «ανειλικρινειας».
    Ουτε οι διάφορες εικασίες οτι πίσω απο τις εξαγγελίες δηθεν υφίστανται πονηρά σχέδια να ευνοηθούν οι πλούσιοι κλπ.
    Νομιζω οτι αυτες προέρχονται απο ανθρώπους διατεθειμένους να μην πεισθούν σε καμμία περιπτωση.

    Δεν ισχυρίζομαι οτι το προγραμμα της ΝΔ ειναι κανένα ευαγγέλιο, ουτε οτι δεν περιλαμβανει αστοχίες, αλλα απο το σημειο αυτο μεχρι το να αποκαλείται «σανός» και «τρελή δημαγωγία» υπαρχει μεγαλη απόσταση.

    Προσωπικά, δεν βλέπω κίνδυνο διαρροής ψηφοφόρων απο την ΝΔ προς την άκρα δεξιά -με την οποια η σημερινή ΝΔ του Μητσοτάκη δεν εχει συγγένεια, μαλλον δεσμούς αντιπάθειας, θα έλεγα.

    Αντιθέτως, φοβάμαι οτι προς την άκρα δεξιά θα στραφούν πολλοι απογοητευμένοι και εξοργισμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου οτι ειναι απογοητευμένοι και εξοργισμένοι για ΛΑΘΟΣ λογους.
    Μαθαίνω οτι στην επαρχία ιδίως παρατηρείται το φαινόμενο ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν ευθέως οτι θα ψηφίσουν ΧΑ.
    Μεταξυ ΣΥΡΙΖΑ και άκρας δεξιάς υπαρχει ο ισχυρός δεσμός του άκρατου λαικισμου, κατι που δεν χαρακτηρίζει την σημερινή ΝΔ.

    Μου αρέσει!

  114. Ο/Η Ενη λέει:

    Η επικαιρότητα ειναι αλλου και οχι στο προγραμμα της ΝΔ. Αλλωστε ουτε εκλογές προβλέπονται στο αμεσο μέλλον.

    «ΠΟΛΙΤΙΚΗ 06:14 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.12.2017 : 10:28
    Ευρωπαϊκό αδιέξοδο στο προσφυγικό- Στην τετραμερή προσβλέπει ο Τσίπρας
    :
    Με τις προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου να αυξάνονται και με φόντο τις πρόσφατες αναφορές Τουσκ για κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης προσφύγων για τις χώρες της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στρέφεται στις Βρυξέλλες αναζητώντας τη συνδρομή τους στο θέμα αυτό που αποτελεί ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» για την κυβέρνηση.

    Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ. Τσίπρας θα έχει σήμερα στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Αγκελα Μέρκελ αλλά και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ με θέμα τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας και το προσφυγικό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει να ασκηθούν πιέσεις από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες στην Αγκυρα για ανάσχεση των ροών που έχουν αυξηθεί. Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία ότι η απόφαση της κυβέρνησης να μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως εκρηκτική, μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω αύξηση των αφίξεων.

    Μάλιστα ενδεικτική του εκνευρισμού που επικρατεί στο Μαξίμου για το θέμα αυτό είναι και η δήλωση Τσίπρα με την οποία χαρακτήρισε «άσκοπη και άστοχη» την παρέμβαση Τουσκ.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, ηγέτες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκρούστηκαν κατά μέτωπο για ένα θέμα που συνεχίζει να τους διχάζει, την φιλοξενία των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη.

    Οι συνομιλίες που άρχισαν στο δείπνο των ηγετών συνεχίστηκαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, καθώς ηγέτες έκαναν ασυμβίβαστες μεταξύ τους προτάσεις, ανέφεραν διπλωμάτες.

    Για μια «αρκετά θυελλώδη» συζήτηση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισε πως «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε», προσθέτοντας πως «οι θέσεις» των κρατών τα οποία εκφράζουν διαφωνίες «δεν άλλαξαν».

    Ήδη προσερχόμενοι στην πρώτη τους Σύνοδο Κορυφής ως ηγέτες, οι νέοι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Τσεχίας διεμήνυσαν ότι δεν είχαν καμιά διάθεση υποχώρησης.

    Αισθάνθηκαν πιθανόν ενισχυμένοι λόγω της αρχικής επιστολής που απηύθυνε στους ηγέτες ενόψει της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας. Σε αυτή χαρακτήρισε τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την μετεγκατάσταση προσφύγων αναποτελεσματικές. Η τοποθέτησή του εξόργισε αρκετές κυβερνήσεις, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος έχει μπροστά του βουλευτικές εκλογές, πιθανόν τον Μάρτιο, τόνισε ότι χρειάζεται «μια δέσμευση για την μετεγκατάσταση των προσφύγων».

    Η καγκελάριος της Γερμανίας καταδίκασε αυτή που αποκάλεσε «επιλεκτική αλληλεγγύη».

    Ενώ ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε τόνισε: «δεν μπορούμε να έχουμε ένα σύστημα βάσει του οποίου οι χώρες ψωνίζουν ό,τι τους αρέσει από την ΕΕ, αλλά δεν δείχνουν καμιά πρόθεση να επιδείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη».

    Μετά τις επικρίσεις της Γερμανίας, του Βελγίου και άλλων, ο Τουσκ αναγκάστηκε να διορθώσει το σημείωμά του προς τους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

    Οι τέσσερις πρωθυπουργοί των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών της λεγόμενης ομάδας Βίσεγκραντ προσέφεραν χθες στην Ιταλία 35 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηριχθούν προγράμματα στη Λιβύη για το μεταναστευτικό ζήτημα, με σκοπό την μείωση των ροών προς την Ευρώπη.

    Θέλουν να συμβάλλουν με χρήματα, εξοπλισμό και προσωπικό στην αυστηρότερη φρούρηση των εξωτερικών συνόρων, αλλά να μην υποδεχθούν πρόσφυγες, ειδικά μουσουλμάνους από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, επιχειρηματολογώντας ότι αυτό θα έθετε εν αμφιβόλω την εθνική τους ασφάλεια.

    Δεν αναμενόταν να ληφθεί απόφαση χθες βράδυ και το σχέδιο να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση και τη δημιουργία κοινού συστήματος ασύλου αμφισβητείται. Μια πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του προέδρου της Γαλλίας τόνισε ότι η διένεξη ενδέχεται να πάρει καιρό να επιλυθεί.

    Η Γερμανία και άλλα κράτη που υποστηρίζουν τις ποσοστώσεις προειδοποιούν ότι ενδέχεται να επιβάλλουν στις χώρες που αθετούν την υποχρέωσή τους να υποδεχθούν πρόσφυγες να το πράξουν, με ψήφο κατά πλειοψηφία, εάν δεν εξευρεθεί συμβιβασμός.

    Αλλά αυτό εγείρει το ενδεχόμενο να βαθύνουν οι διχασμοί την ώρα που οι 27 προσπαθούν να προβάλλουν ένα αρραγές μέτωπο, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

    Τόσο η Ιταλία όσο και άλλες χώρες που συνεισφέρουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό απείλησαν να στερήσουν από τα κράτη που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις.

    Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    Μου αρέσει!

  115. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Αυτα που εξαγγέλλει ειναι μετρημένα.»

    Τίποτα δεν είναι «μετρημένο» Αλίκη, ούτε καν από που θα καλυφθεί η μεγάλη μείωση στα δημόσια έσοδα από τις δημαγωγικές παπαριές που εξαγγέλει δεν τολμάει να πει. Εσυ βέβαια όλα αυτά μπορεί να τα βρίσκεις «μετρημένα». Εντάξει, όπως και κάποιοι άλλοι παλιότερα έβρισκαν «μετρημένα» αυτά που έλεγε ο Τσίπρας. Συγγνώμη που θα στο χαλάσω αλλά και οι δύο τους λαγούς με πετραχείλια τάζουν.

    Και επιπλέον, ενω η χώρα θα πρέπει να πιάνει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% από το ’18 και έπειτα, ο Μητσοτάκης και η παρέα του πιστεύουν ότι η πιο ορθολογική πολιτική είναι προκαλέσουν μία τεράστια τρύπα στα κρατικά έσοδα, ή, εναλλακτικά (προκειμένου να την καλύψουν, αν καλύπτεται κιόλας), να μην αφήσουν τίποτα όρθιο από το ούτως ή άλλως ξεπετσιασμένο κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα.
    Αρχίζω και πιστεύω ότι ίσως τελικά είναι καλό που για μερικά χρόνια μετά το καλοκαίρι του ’18 η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπο την διακριτική επιτήρηση των δανειστών, και έτσι αυτό θα δράσει ως ένα βαθμό αποτρεπτικά στις παπαριές του κάθε μαλάκα δημαγωγού ή μαθητευόμενου μάγου που θέλει να γίνει πρωθυπουργός και μετά να μάθει πάνω στο κεφάλι μας, λες και δεν είναι αρκετά τα όσα έχουμε υποστεί 8 χρόνια τώρα.

    Μου αρέσει!

  116. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Κάτι συγκεκριμένο για το κράτος πρόνοιας και τις περικοπές που θα κάνει σε αυτό η νδ;

    Μου αρέσει!

  117. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δυστροπε, αυτο με το κράτος προνοιας ειναι δικη σου εικασία. Δεν προκύπτει απο πουθενά.

    Κι εγω λυπάμαι που θα σου το χαλάσω, αλλα το να συγκρίνεις τις εξαγγελίες Μητσοτάκη με όσα έλεγε ο Τσιπρας μαρτυρεί -κατα την αποψη μου- οτι εχεις χάσει εντελως το μετρο.
    Να το προσέξεις!

    Μου αρέσει!

  118. Ο/Η Ενη λέει:

    Το προγραμμα της ΝΔ, το ειπαμε απο την αρχή, ειναι νεοφιλελευθερης κοπης και φυσικά δεν αντεχεται σε μια χώρα που επι μια οκταετία μαστιζεται απο τη λιτότητα.

    Δεν ξεκινας το προγραμμα σου με διευκολυνσεις στις επιχειρήσεις, οταν μισθοι , συνταξεις , φοροι εμμεσοι και αμεσοι εχουν γονατισει την κοινωνία.

    Αλλο να χρειαζονται επενδυσεις για την αναπτυξη , που ολοι τις αποζητουν, και αλλο να σκεφτεσαι μονομερως. Ναι, να επενδυσουν αλλά πως θα αντιμετωπίσουν και τις εργασιακες σχεσεις οι επενδυτες. Ναι, να δινονται κινητρα αλλά αυτα τα κινητρα μηπως γινονται μπουμεραγκ; Αντι να μειωνεται η ανεργία μηπως δινοται κινητρα για φοροδιαφυγή;

    Ο ΔΠ σε μια λεπτομερη αναλυση, με παραδειγματα, σε ενα σχολιο του, απεδειξε το ανωφελο των κινητρων που δινει η ΝΔ στις επιχειρήσεις.
    Ας ξαναδουν το προγραμμα τους οι νεοδημοκρατες. Αλλωστε εχουν καιρό, εκλογες δεν προβλεπονται, ουτε διαβλεπεται καμια «οθονη» (βλ. Δεξιος) στον οριζοντα.

    Μου αρέσει!

  119. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Κάτι συγκεκριμένο για το κράτος πρόνοιας και τις περικοπές που θα κάνει σε αυτό η νδ;»

    Κάτι συγκεκριμένο για το πως ακριβώς θα καλυφθεί η μείωση στα δημόσια έσοδα που θα επιφέρουν οι φορολογικές προτάσεις της ΝΔ? Πάντως με κοπανιστό αέρα σίγουρα δεν θα καλυφθεί.
    (Και όλα αυτά ενόσω η χώρα θα πρέπει να πιάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.)

    Μου αρέσει!

  120. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «το να συγκρίνεις τις εξαγγελίες Μητσοτάκη με όσα έλεγε ο Τσιπρας μαρτυρεί -κατα την αποψη μου- οτι εχεις χάσει εντελως το μετρο.»

    Καλά, δεν περίμενα και καμιά διαφορετική απάντηση.
    Όλοι θεωρείτε ότι το κόμμα που υποστηρίζετε και οι θέσεις του είναι οι μόνες σωστές στον κόσμο, οι μόνες «μετρημένες» και οι μόνες αληθινές.
    Δημαγωγοί και οι δύο είναι, απλά ο ένας φοράει γραβάτα και κρατάει και κάνα πρόσχημα (γιατί ο άλλος δεν κρατάει κανένα).

    Μου αρέσει!

  121. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αν υπάρχει κάποιος γνώστης στην παρέα ας μας πει να ξέρουμε για τί ποσό μιλάμε για τη μείωση στα μερίσματα και αν η μείωση στη φορολογία μπορεί να έχει θετική επίδραση στον …πολλαπλασιαστή της οικονομίας

    Εχει κάποιος γηα παράδειγμα υπολογίσει με το 65% σε φόρους και εισφορές στους μηχανικούς πόσα χάνει το κράτος απο φόρους, εισφορές και ΦΠΑ λόγω του μονόδρομου που οδηγεί;

    Μου αρέσει!

  122. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δυστροπε, εξακολουθείς να προβοκάρεις σε απελπιστικό βαθμο.

    Δεν είπα οτι ειναι οι «μόνες σωστές, οι μόνες αληθινές κλπ».
    Δεν εκφράστηκα -και συνήθως δεν εκφράζομαι- τοσο απολυτα. Εχω εξηγήσει σε προηγούμενα σχολια πως ακριβως αντιμετωπίζω την ΝΔ και το προγραμμα της.

    Επισης -σε αντίθεση με σένα- δεν θεωρω οτι κατέχω την γνώση της λύσης ολων των προβλημάτων.

    Με την ευκαιρία, λοιπόν, θα με ενδιέφερε να μάθω ποια οδος, κατα την αποψη σου, θα επρεπε να ακολουθηθεί σχετικά με την φορολογία, ανάκαμψη της οικονομιας κλπ, δεδομένου οτι απορρίπτεις τοσο την υπερφορολόγηση Τσιπρα, οσο και την εξαγγελλομενη μειωση φορολογίας Μητσοτάκη.
    Φαίνεται οτι εχεις ισχυρή και τεκμηριωμένη θεση. Ίσως αν την ακούσω να γίνω σοφότερη.

    Μου αρέσει!

  123. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Άσχετο, αλλά εντυπωσιακό.(οχτώ +2 υπάλληλοι του ΟΣΕ. αι ένας της ΔΕΗ.). Προφανώς, δεν είχαν προσληφθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ.

    […]

    Συνολικά συνελήφθησαν, μετά από συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Πέλλα, Θήβα και Λαμία, 19 άτομα μεταξύ των οποίων τα τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, που είναι Ρομά, καθώς και οχτώ υπάλληλοι του ΟΣΕ.

    Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 11 άτομα μεταξύ των οποίων δύο υπάλληλοι του ΟΣΕ και ένας της ΔΕΗ.

    […]

    http://www.naftemporiki.gr/story/1304535/zimia-7-ekat-apo-tis-klopes-ekpoiisimou-troxaiou-ulikou-tou-ose

    Μου αρέσει!

  124. Ο/Η xBerliner λέει:

    Και μια άποψη που είναι περίπου στις ίδιες γραμμές με αυτά που υποστηρίζω και εγώ. Ελπίζω Αλίκη να μην πεις ότι και ο Καρελιάς είναι κρυφοσυριζαίος.

    http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/ena-kabanaki-mia-kabana-kai-merika-noumera-44341532728
    «Η κριτική που (εξακολουθεί να) ασκείται στον ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε αυτά που έλεγε ως αντιπολίτευση, άντε και μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ετσι, το ότι ο Τσακαλώτος πήγε στη Γουόλ Στριτ και χτύπησε το παραδοσιακό καμπανάκι κριτικάρεται με το επιχείρημα του «κομμουνιστή». Ομως, αυτά είναι (στη γλώσσα των πιτσιρικάδων) last year ή αλλιώς «περσινά ξινά σταφύλια». Ο Τσακαλώτος δεν είναι κανένας μαρξιστής, είναι ο πιο «πετυχημένος» (ναι, δεν πρέπει να τρομάζει η λέξη) μνημονιακός υπουργός Οικονομικών. Οποιος αμφιβάλει, ας κάτσει να μετρήσει πόσα και ποια μέτρα έχει περάσει και τα ξαναλέμε…»

    Μου αρέσει!

  125. Ο/Η Γιώργας λέει:

    «…και μιά δόση απο ΝΔ»
    Ας πάρουμε λοιπόν μιά δόση απο ΝΔ απο τους εργαζομένους της. Μας δίνουν μιά ιδέα για το πώς θα είναι η δόση απο ΝΔ προς όλους εμάς.

    http://www.koutipandoras.gr/article/eimaste-aplhrwtoi-gia-xronia-kai-o-k-mhtsotakhs-kanei-pws-den-yphrame-pote

    Μου αρέσει!

  126. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Αν υπάρχει κάποιος γνώστης στην παρέα ας μας πει να ξέρουμε για τί ποσό μιλάμε για τη μείωση στα μερίσματα και αν η μείωση στη φορολογία μπορεί να έχει θετική επίδραση στον …πολλαπλασιαστή της οικονομίας»

    Γιατί ρωτάς εμάς εδω και όχι την ΝΔ που προβαίνει στις εξαγγελίες?

    «Εχει κάποιος γηα παράδειγμα υπολογίσει με το 65% σε φόρους και εισφορές στους μηχανικούς πόσα χάνει το κράτος απο φόρους, εισφορές και ΦΠΑ λόγω του μονόδρομου που οδηγεί;»

    Είδες όμως εσυ την ΝΔ να λέει κάτι για μείωση του ΦΠΑ ή του ατομικού φόρου? Όχι βέβαια.
    Θα μου πεις κάτι ψελλίσανε για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Οκ, το καταγράφουμε.
    Και σε ρωτώ λοιπόν, από που στο διάολο θα βρει η ΝΔ τα χρήματα για να καλύψει την μείωση στα έσοδα που θα επιφέρουν όλες αυτές οι εξαγγελίες για μείωση της φορολογίας που τόσο απλόχερα μας σερβίρει? Γιατί και εγω γουστάρω τρελά να μου μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ αλλά πες μας βρε αδελφέ από θα βρείς τα λεφτά για να καλύψεις αυτή την μείωση γιατί αλλιώς ξέρεις, η υπόσχεση ότι θα μειώσεις τον ΕΝΦΙΑ μπορεί να μην είναι τίποτα άλλο από μία ωραία προεκλογική παπαριά ώστε να τσακώσεις την ψήφο μας – και μετά, όταν θα ‘σαι στην κυβερνηση, να παραπέμψεις την μείωση του ΕΝΦΙΑ (και όποιου άλλου φόρου) εις τα καλένδας τας ελληνικάς.

    Δηλαδή, ειλικρινά, μία απλή γαμω-ερώτηση σας κάνουμε όλους εσάς που υποστηρίζετε την ΝΔ και δεν είστε ικανοί να δώσετε μία εξίσου απλή απάντηση. Από την άλλη, βέβαια, τι απάντηση να δώσετε, σάμπως έχει ιδέα και η ΝΔ από που θα βρεί τα λεφτά? Βλέποντας και κάνοντας, και μαθαίνοντας στου κασίδι το κεφάλι. Εντάξει όμως, αυτό δεν είναι φουλ δημαγωγία προς θεού, αυτό είναι σοβαρή κυβερνητική πρόταση, «μετρημένη» (ειδικά αυτό το «μετρημένη» κάπου ηχεί κωμικοτραγικά).

    Μου αρέσει!

  127. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Εχω εξηγήσει σε προηγούμενα σχολια πως ακριβως αντιμετωπίζω την ΝΔ και το προγραμμα της.»

    Και εγω Αλίκη έχω εξηγήσει σε προηγούμενα σχόλια το πως ακριβώς αντιμετωπίζω την ΝΔ και το πρόγραμμά της.

    «Επισης -σε αντίθεση με σένα- δεν θεωρω οτι κατέχω την γνώση της λύσης ολων των προβλημάτων.»

    Όντως, είσαι πιο μετριοπαθής από μένα, εσυ περιορίζεσαι στην κατοχή της γνώσης (διαμέσου της ΝΔ) για το πως θα έρθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα και η αύξηση της απασχόλησης.

    «Με την ευκαιρία, λοιπόν, θα με ενδιέφερε να μάθω ποια οδος, κατα την αποψη σου,»

    Όπα, κάνε ένα ρέγουλο στις ερωτήσεις σου γιατί τις δικές μου τις αφήνεις αναπάντητες.
    Επαναλαμβάνω λοιπόν την ερώτηση που είχα θέσει πριν κανά δυό μέρες:
    Να μας πεί η ΝΔ, μετά την μείωση στα κρατικά έσοδα που θα επιφέρει η φορολογική της πολιτική, από που θα βρεί τα χρήματα για να καλύψει το κενό που θα προκύψει. (Και όλα αυτά την στιγμή που η χώρα είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ανά έτος.)

    Μου αρέσει!

  128. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Λέει ναι, αν δεις το ερωτηματολόγιο για το συνέδριο.

    Γιατί να ρωτήσω τη ΝΔ; Δεν εχω επιδιώξει να έχω πρόσβαση σε αυτό το χώρο.

    Αν θέλουμε να κάνουμε συζήτηση, η ερώτηση αν ξέρει κάποιος να μας ενημερώσει είναι καλόπιστη και μπορεί να βοηθήσει.

    Σε κάθε περίπτωση σε λίγο θα γίνει το συνέδριο, όπου θα δημοσιευθούν κείμενα και θα μας πουν οι νδ τι θέλουν να πουν

    Μου αρέσει!

  129. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δυστροπε, αν δεν κανω λαθος, η ΝΔ εχει εξαγγείλει την μειωση και των ατομικών συντελεστών φορολογίας.

    Ως προς που θα βρεθούν τα χρηματα: εξορθολογισμός κρατικών δαπανων/μειωση περιττών, ανάπτυξη μεσω επενδύσεων, ιδιωτικοποιήσεις. Αυτα καταλαβαίνω εγω.

    Προσωπική αποψη -την εχω ξαναγράψει: τον σημαντικότερο ρόλο θα παιξει η δημιουργια κλίματος αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Η οικονομία στηριζεται στην οικονομική πίστη. Κανεις δεν τρελάθηκε να ρίξει κεφαλαία σε μια οικονομία που την διευθύνουν άσχετοι και ανίκανοι ιδεοληπτικοί συριζαιοι.

    Μου αρέσει!

  130. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, ο Καρέλιας θεωρει επιτυχημένο έναν υπουργό Οικονομικών, ο ο οποίος διευθύνει μια οικονομία με capital controls, οικονομική και επιχειρηματική ασφυξία, μετανάστευση επιχειρήσεων, φορολογικη εξουθένωση και αφανισμό της μεσαίας τάξης.

    Δεν θα συμφωνήσω -ασφαλώς- μαζί του. Άλλωστε, σπανίως συμφωνω με τις αποψεις που εκφράζει στα -πρόχειρα- άρθρα του.
    Δεν ειναι κρυπτοσυριζαιος. Ομως εχω την εντύπωση οτι ανήκει στην μερίδα της ΔΗΣΥ που υποστηρίζει την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως ειναι φανατικός αντιδεξιός.

    Μου αρέσει!

  131. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δυστροπε, για να μην ξεχνιόμαστε: περιμένω τις απαντήσεις σου.

    Και μην μου απαντήσεις παλι με ερωτήσεις η κριτικη των δικών μου, διοτι θα το θεωρήσω -και θα ειναι- υπεκφυγή.

    Μου αρέσει!

  132. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    «Εγκληματικές για την οικονομία» χαρακτηρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης ο Στέλιος Πέτσας, σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τα στοιχεία για την εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

    «Από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού προκύπτουν τρία συμπεράσματα. Πρώτον, ότι η υπερφορολόγηση έφερε λιγότερα έσοδα από τα αναμενόμενα, δεύτερον ότι το περιβόητο κοινωνικό μέρισμα προήλθε από συνειδητή περικοπή κοινωνικών δαπανών τους προηγούμενους 11 μήνες και τρίτον ότι οι δημόσιες επενδύσεις έχουν παγώσει» ανέφερε ο κ. Πέτσας για να προσθέσει:
    «Και τα τρία δείχνουν πόσο εγκληματικές είναι για την οικονομία και τη ρευστότητα οι επιλογές της κυβέρνησης».

    «Από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού προκύπτουν τρία συμπεράσματα. Πρώτον, ότι η υπερφορολόγηση έφερε λιγότερα έσοδα από τα αναμενόμενα, δεύτερον ότι το περιβόητο κοινωνικό μέρισμα προήλθε από συνειδητή περικοπή κοινωνικών δαπανών τους προηγούμενους 11 μήνες και τρίτον ότι οι δημόσιες επενδύσεις έχουν παγώσει» ανέφερε ο κ. Πέτσας για να προσθέσει:
    «Και τα τρία δείχνουν πόσο εγκληματικές είναι για την οικονομία και τη ρευστότητα οι επιλογές της κυβέρνησης».

    http://www.naftemporiki.gr/story/1304521/nd-egklimatikes-gia-tin-oikonomia-oi-epiloges-tis-kubernisis

    ΥΓ «οι δημόσιες επενδύσεις έχουν παγώσει» ανέφερε ο κ. Πέτσας…» Η ΝΔ που θέλει μείωση των δημοσιών δαπανών δεν έχει ξεκάθαρο πρόγραμμα . Φασκει και αντιφάσκει..Προφανώς υποστηρίζει τους μεγάλους παίκτες, θέλει δημόσιες επενδύσεις σε μεγάλα έργα …

    Μου αρέσει!

  133. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ως προς που θα βρεθούν τα χρηματα: εξορθολογισμός κρατικών δαπανων/μειωση περιττών, ανάπτυξη μεσω επενδύσεων, ιδιωτικοποιήσεις.»

    Καλά, το «ανάπτυξη μέσω επενδύσεων» δεν είναι απάντηση, είναι υπεκφυγή. Ανάλογης (μηδαμινής) αξίας με το «θα βρεθούν λεφτά από την πάταξη της φοροδιαφυγής».

    Ο «εξορθολογισμός των κρατικών δαπανών» είναι ένα άλλο γνωστό τροπάρι – το ακούμε ίσα με 25 χρόνια – ανάλογης κοπής, και αξίας, με τα δύο προηγούμενα. Η δε εποχή του «σεμνά και ταπεινά» δεν είναι δα και τόσο πίσω στον χρόνο ώστε να μην θυμόμαστε την κατάχρηση που έγινε στην εν λόγω προτροπή/ευχή/προσευχή, όπως το πάρει κανείς.

    Μου αρέσει!

  134. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «περιμένω τις απαντήσεις σου.»

    Και εγω τις δικές σου.
    Οι υπεκφυγές που δίνεις δεν λογίζονται για απαντήσεις.

    Μου αρέσει!

  135. Ο/Η δεξιος λέει:

    Από περικοπές έχει πει : 1) τερματισμό όλων των συμβάσεων στο δημόσιο (είναι περίπου 30.000) και των επιόρκων 2) περικοπές υπερωριών ΔΥ 3) επαναφορά του κανόνα 1 : 5 για αποχωρήσεις – προσλήψεις 4) περιορισμό στο μισό της επιδότησης του ταμείου της ΔΕΗ και άλλων ευγενών ταμείων.Αυτά θυμάμαι.

    Μου αρέσει!

  136. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Από περικοπές έχει πει : 1) τερματισμό όλων των συμβάσεων στο δημόσιο (είναι περίπου 30.000) και των επιόρκων 2) περικοπές υπερωριών ΔΥ 3) επαναφορά του κανόνα 1 : 5 για αποχωρήσεις – προσλήψεις 4) περιορισμό στο μισό της επιδότησης του ταμείου της ΔΕΗ και άλλων ευγενών ταμείων.Αυτά θυμάμαι.»

    Δεν ξέρω τι ποσά θα εξοικονομηθούν από αυτά τα μέτρα αλλά σίγουρα κάτι θα εξοικονομηθεί, οπότε αυτά τα μέτρα είναι μέτρα που κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.
    Εύχομαι μόνο να τα εφαρμόσουν, όπως το βλέπω το πολιτικό κόστος θα είναι σχετικά μικρό, και άρα διαχειρίσιμο.

    Μου αρέσει!

  137. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δυστροπε, εσυ που δεν υπεκφεύγεις γιατι δεν απαντάς;

    Επισης, ως προς την μειωση της ατομικής φορολογίας δεν είχες σωστη πληροφορηση.

    Μου αρέσει!

  138. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «ως προς την μειωση της ατομικής φορολογίας δεν είχες σωστη πληροφορηση.»

    Έχεις δίκιο Αλίκη. Να θεωρηθεί λοιπόν η μείωση της ατομικής φορολογίας ως μία ακόμα από τις υποσχέσεις που απλόχερα μοιράζει η ΝΔ.

    Μου αρέσει!

  139. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Το πολιτικό κόστος για τη μείωση του κοινωνικού κράτους είναι τεράστιο και δεν την έχω τη νδ να έχει όρεξη να το πάρει. Εδω δεν τόλμησε να απολύσει κανέναν αν και οι συριζαίοι το πέρασαν ότι απέλυε 10000 τη βδομάδα.

    Μου αρέσει!

  140. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αλλάζεις διαρκως πεδίο κριτικης, Δυστροπε. Μεχρι τωρα χτυπιόσουν οτι θα μειωθεί μονον η εταιρική φορολογία, προκειμενου να ευνοηθούν οι πλούσιοι, και οτι ο Μητσοτάκης δεν βγαζει άχνα περι ατομικής φορολογίας.

    Τωρα τον κατηγορείς και γιαυτο.

    Θα επαναλάβω την ερώτηση, ελπίζοντας αυτη τη φορά να μην ξεγλιστρήσεις. Εσυ ποια φορολογικη πολιτικη κρίνεις πρόσφορη -ανεξαρτήτως προγράμματος ΝΔ;
    Και μην μου πεις ρωτά την ΝΔ. Εσένα ρωτάω, διοτι απο την ένταση των αντιδράσεων σου δείχνεις να εχεις strong opinion.
    Λοιπόν ακούω.

    Μου αρέσει!

  141. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «τον κατηγορείς και γιαυτο.»

    Ρε συ Αλίκη κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις?
    Τον κατηγορώ ότι υπόσχεται ένα σωρό πράγματα που ηχούν πολύ όμορφα στα αυτιά των ψηφοφόρων αλλά για τα οποία δεν βγάζει άχνα από που θα καλυφθεί το κενό στα δημόσια έσοδα που θα προκαλέσουν.

    «Θα επαναλάβω την ερώτηση, ελπίζοντας αυτη τη φορά να μην ξεγλιστρήσεις.»

    Αρε ρε Αλίκη το αφ’υψηλού ύφος, να χαρείς.
    Και δώσε επιτέλους μία απάντηση στην απλούστατη ερώτηση που σου έχω θέσει – απάντηση όμως, όχι πάλι υπεκφυγή – γιατί εδω και δύο μέρες σε έχω ρωτήσει και ακόμα να πάρω απάντηση. Λοιπόν περιμένω.

    Μου αρέσει!

  142. Ο/Η Αλικη λέει:

    Εγω απάντησα, με όποιον τροπο μπορούσα.
    Ας πουμε οτι η δικη μου απάντηση δεν σε πείθει -το είπες.
    Να το δεχτώ.

    Εσυ γιατι δεν δίνεις μια απάντηση; -οποια μπορείς. Το ποιος υπεκφεύγει ειναι νομιζω προφανές.

    ΥΓ: Τα περι πλουσίων που ευνοούνται, για τα οποια ξιφουλκουσες, ενώ η ατομική φορολογία παραμένει αμετάβλητη, που πήγαν τωρα; Εξατμισθηκαν;

    Μου αρέσει!

  143. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Εγω απάντησα, με όποιον τροπο μπορούσα.
    Ας πουμε οτι η δικη μου απάντηση δεν σε πείθει»

    «Απάντησες» με υπεκφυγές, δηλαδή δεν απάντησες.
    Η «απαντησή» σου δεν με πείθει γιατί πολύ απλά δεν είναι απάντηση. Από την άλλη δεν θα πρεπε να σε πιέζω να απαντήσεις στην ερώτησή μου. Τι να απαντήσεις άλλωστε? Προφανώς και δεν έχεις ιδέα. Σάμπως έχουν ιδέα στην ΝΔ? Παπάρια μάντολες ξέρουν και αυτοί, την εξουσία θέλουν. Ε, και άμα την πάρουν, βλέποντας και κάνοντας, θα προσπαθήσουν μετά να βρούν και αυτοί την απάντηση, μαθαίνοντας στου κασίδι το κεφάλι.

    «Τα περι πλουσίων που ευνοούνται, για τα οποια ξιφουλκουσες, ενώ η ατομική φορολογία παραμένει αμετάβλητη, που πήγαν τωρα;»

    «Ξιφουλοκούσα» επειδή στις παρούσες συνθήκες, που η χώρα είναι «στεγνή» από χρήμα, ένα τέτοιο μαλακισμένο (και ολοκληρωτικά αχρείαστο) μέτρο όπως είναι η μείωση της φορολογίας των μετοχών το μόνο που εγγυάται είναι η περαιτέρω μείωση των εσόδων του κράτους. Τα περί μείωσης της ατομικής φορολογίας δεν πρόκειται να τα εφαρμόσει η ΝΔ γιατί έτσι θα βουλιάξει πλήρως τα δημόσια έσοδα (εντάξει, είπαμε, δημάγωγοι είναι οι άνθρωποι, όχι και ηλίθιοι). Παραείναι πάντως κιμπάρηδες εκεί στην ΝΔ (με ξένα χρήματα βεβαίως βεβαίως), για να έχουν την πρόθεση να νομοθετήσουν τέτοια μέτρα όπως αυτό με τις μετοχές. Προφανώς, το χρήμα μας τρέχει από τα μπατζάκια και δεν το ‘χουμε πάρει χαμπάρι.

    Όσο για το τι θέλω εγω, σου έδωσα προχθές μιά απάντηση (κανονική απάντηση, όχι υπεκφυγή) αλλά δεν σου πολυάρεσε. Ουσιαστική μείωση της γραφειοκρατίας, η απάντησή μου. Για να την αναπτύξω λίγο παραπέρα, το κράτος έχει, ας πούμε, δύο σκέλη (που στην Δεξιά συνεχώς τα ταυτίζετε μεταξύ τους ενω κατ’ ουσίαν σε μεγάλο βαθμό είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο), το αναδιανεμητικό (στο οποίο υπάγεται σε γενικές γραμμές αυτό που λέμε κράτος πρόνοιας) και το ρυθμιστικό (όλες αυτές οι ρυθμίσεις που επιβάλλει το κράτος στην οικονομική δραστηριότητα). Το πρώτο σκέλος στην Ελλάδα ανέκαθεν ήταν καχεκτικό και στα χρόνια της κρίσης έχει φτάσει να κινείται πλέον σε οριακά επίπεδα, περαιτέρω συρρικνωσή του απο κακά σχεδιασμένες πολιτικές μόνο ζημιά θα κάνει, και θα είναι μεγάλη.

    Αντίθετα, στο ρυθμιστικό σκέλος υπάρχει πραγματικά μεγάλο περιθώριο για βελτίωση. Υπάρχουν ένα σωρό κανόνες, κανονισμοί, και όλων των ειδών οι ρυθμίσεις που κυριολεκτικά πνίγουν την οικονομική πρωτοβουλία, τόσο την εγχώρια όσο και αυτή από το εξωτερικό. Μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι εναντίον των ρυθμίσεων στην οικονομική δρασηριότητα, αρκετές ρυθμίσεις είναι αναγκαίες και καλώς υπάρχουν, και πρέπει να υπάρχουν.
    Στην Ελλάδα όμως έχουμε έναν παρα πολύ μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων, πραγματικά μεγάλο, πολύ μεγαλύτερο από τον αριθμό των ρυθμίσεων που είναι αναγκαίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην χώρα υπάρχει «δεσμευμένη», σαν να λέμε, επιχειρηματική πρωτοβουλία – εαν αυτές οι ρυθμίσεις έπαυαν να υφιστανται θα απελευθερώνονταν πολύ περισσότερη επιχειρηματική πρωτοβουλία στην Ελλάδα από ότι υπάρχει σήμερα. Και κάτι τέτοιο θα είχε θετικότατο αντίκτυπο, θα καθιστούσε την χώρα πολύ πιο ανταγωνιστική, με πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην καινοτομία, και εν τέλει σημαντικά πιο εύπορη (και τα κρατικά έσοδα θα αυξάνονταν φυσικά, με ότι συνεπάγεται κάτι τέτοιο). Με άλλα λόγια, θα λάμβανε χώρα μία σαφώς πολύ πιο δυναμική οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα ήταν πολύ πιο στέρεα και πολύ πιο εξωστρεφής, ακριβώς γιατί θα ήταν πολύ πολύ λιγότερο εξαρτημένη από το κράτος.

    Έχει κάποιο κόμμα ένα τέτοιο σχέδιο? Πολύ αμφιβάλλω. Και η ΝΔ ακόμα στον κρατικισμό ομνύει, στον συγκαλυμμένο, έμμεσο κρατικισμό (η «ρηξικελευθη» πρότασή της ΝΔ για έξτρα μείωση του φόρου κατά 2% σε επιχειρήσεις με 50 άτομα και πάνω εφόσον προβούν σε αύξηση του εργατικού δυναμικού τους κατά 10%, δεν είναι τίποτα άλλο παρά συγκαλυμμένος κρατικισμός στον νιοστό βαθμό – κρατική επιδότητση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα διαμέσου φοροαπαλλαγών).

    Μου αρέσει!

  144. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Η ΝΔ είναι αυτή που είναι. Καλή; Καλάμια😎

    Συγκρίνεται με τα ζαβά του συριζα; Οχι, οι συριζαίοι εχουν σπάσει το καλούπι και είναι άπαιχτοι. Σε ότι με αφορά δεν μπορώ να τους ανεχθώ με τίποτα. Είναι σαν το βέλιουρα την αγριάδα και τη μουχρίτσα μαζί. 😎

    Εχει η νδ σύμμαχο για να κυβερνήσει; Εχει, τους πασοκοποταμίσιους αν και δεν είναι και σίγουρο

    Θα δοκιμάσουμε. Αν στο μεταξύ εχει προκύψει καλύτερη επιλογή εδώ είμαστε. Αλλά δεν θα προκύψει, αυτό είναι το πολιτικό σύστημα που θα λουζόμαστε για χρόνια.

    Θα μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της. Θα σας γελάσω.

    Μου αρέσει!

  145. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δεν διαφωνώ με αυτα που λες περι μείωσης της γραφειοκρατίας. Στο έγραψα και προχθές. Ποιος σου ειπε οτι δεν μου πολυ άρεσε; Την είχα μαλιστα αναφερει πριν απο σένα σε παλαιότεροι σχολιο μου.

    Ουτε αγνοώ την διάκριση που κανεις, ως προς τα σκέλη του κρατους. Αυτα που λες εμπεριέχονται ως προαπαιτούμενα στην απάντηση μου περι ανάπτυξης και επενδύσεων -την οποια έσπευσες να χλευάσεις.

    Προσεθεσα ομως και την μειωση κρατικών δαπανων -η οποια δεν προκύπτει απο πουθενά οτι θα αφορά το κράτος προνοιας.

    Και -επιμένω- οτι πολυ σημαντικο ρόλο θα παιξει η εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης και ασφαλείας δικαίου -κυρίως φορολογικού.

    Σου ξαναλέω: κομιζεις γλαυκα εις Αθήνας. Αυτα υποστηρίζω κι εγω, μονο που τα θεώρησα ως εννοούμενα στις απαντήσεις μου.

    ΥΓ: Σε ο,τι αφορά την έμμεση επιδότηση των επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, εχεις δικιο. Ειναι άστοχη, κρατικιστικης αντίληψης και νοθεύει τον ανταγωνισμό.
    ΥΓ2: Ξαναλεω: το προγραμμα της ΝΔ δεν ειναι κανένα ευαγγέλιο, ουτε στερειται αστοχιών κλπ.
    Νομιζω ομως οτι κινειται προς τη σωστη κατεύθυνση. Τα πραγματα θα κριθούν στην πραξη. Κι εκει σημαντικο ρόλο θα παίξουν τα πρόσωπα. Ειναι γεγονος οτι το ανθρώπινο δυναμικό της ΝΔ δεν ειναι και πρώτης ποιότητας στην πλειονότητα του.
    Ομως η ηγεσία του Κυριακου Μητσοτάκη επιτρέπει καποια αισιοδοξία, με την ελπιδα οτι θα καταφέρει να προσελκύσει και ικανά πρόσωπα εκτος πολιτικής -κυρίως τεχνοκράτες, που θα ξέρουν τη δουλειά.
    Επιπλέον, ειναι, κατα την αποψη μου, η μονη διέξοδος προς την κανονικότητα. Τα υπολοιπα βρισκονται.

    Το κλείνω εδώ.

    Μου αρέσει!

  146. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    13:01 | 15 Δεκ. 2017

    Απαντήσεις σε 15 ερωτήματα ζητά η Νέα Δημοκρατία από τους Συνέδρους της αναφορικά με τις προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει ως αυριανή κυβέρνηση. Τα θέματα κινούνται από τα Εξάρχεια, μέχρι την ιδιωτική εκπαίδευση και την ασφάλεια.

    Οι σύνεδροι καλούνται να απαντήσουν για να επικυρώσουν τους προγραμματικούς άξονες τις Νέας Δημοκρατίας, αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση τους με ψηφοφορία σε κάλπες.

    Τα 15 ερωτήματα που θα θέσει η Νέα Δημοκρατία την προσεχή Κυριακή είναι τα εξής:

    ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

    1. Ποιο θα θέλατε να είναι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Κυβέρνησης (1 επιλογή);

    Μια νέα συνολική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε όλες τις βαθμίδες
    Ένα συγκροτημένο σχέδιο για την ανάκτηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης
    Μία νομοθετική πρωτοβουλία που θα αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία στον τομέα της Υγείας με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων
    Ένα νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα που θα μειώνει τον ΕΝΦΙΑ και τους συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις

    2. Θεωρείτε ως κεντρική προτεραιότητα της επόμενης Κυβέρνησης την άμεση πάταξη της ανομίας στα Εξάρχεια και στις άλλες περιοχές παραβατικότητας;

    [….]

    6. Να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, όπου είναι δυνατό και πιο οικονομικό, η αποκομιδή των σκουπιδιών;

    7. Να περάσει η διαχείριση της Πρωτοβάθμιας Υγείας (Κέντρα Υγείας, πρώην πολυϊατρεία Ι.Κ.Α.) στους δήμους, από τις υγειονομικές περιφέρειες που ισχύει σήμερα;

    […]

    12. Να δοθεί το δικαίωμα στους νέους εργαζόμενους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση (σύνταξη και υγεία);

    http://tvxs.gr/news/ellada/erotimatologio-tis-nd-apo-ta-eksarxeia-mexri-tin-idiotiki-ekpaideysi-kai-asfaleia

    ΥΓ Τι να περιμενει κανεις απο την ΝΔ ;

    Μου αρέσει!

  147. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Οι τάσεις της MRB δίνουν σαφές προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, καταγράφουν ωστόσο και αύξηση της επιροής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι τάσεις της MRB που καταγράφουν τα αποτελέσματα της έρευνας σε 2.000 πολίτες από 1 ως 8 Δεκεμβρίου φέρνουν στην τρίτη θέση το Κίνημα Αλλαγής ενώ φέρνουν εκτός βουλής Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητους Έλληνες.

    Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έχει ποσοστό 30,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,3%. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής 10,1%, Χρυσή Αυγή 6,8%, ΚΚΕ 6,5%, Ένωση Κεντρώων 2,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,2%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,1%, Πλεύση Ελευθερίας 1,5% και Λαϊκή Ενότητα 1%.

    http://www.newsit.gr/politikh/taseis-mrb-provadisma-94-gia-ti-nd-anatropes-sta-pososta-ton-kommaton/2325018/

    ΥΓ Να δουμε τις νεες δημοσκοπησεις αρχες Ιανουαριου…

    Μου αρέσει!

  148. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Η μοιραία 6ετία και η δημοσιονομική κραιπάλη

    http://www.kathimerini.gr/940650/opinion/epikairothta/politikh/h-moiraia-6etia-kai-h-dhmosionomikh-kraipalh

    Η δημόσια συζήτηση για το πρόσφατο παρελθόν είναι πολύτιμη όταν γίνεται με στόχο να οξύνει και να βαθύνει την αυτογνωσία μας, για να κατανοήσουμε πώς φτάσαμε στην πιο παρατεταμένη και βαθιά κρίση που έχει γνωρίσει μια χώρα σε συνθήκες ειρήνης και να αποφύγουμε την επανάληψη των ίδιων λαθών. Ενα τέτοιο θέμα είναι τα «πώς», τα «πότε» και τα «γιατί» της μεγάλης κρίσης.

    Μπήκαμε σε κρίση εξαιτίας μιας συνωμοσίας, ενός λάθους ή μιας διαχειριστικής ανεπάρκειας της τελευταίας στιγμής; Οχι, βέβαια. Η χώρα είχε βάλει ρότα συνάντησης με τη χρεοκοπία πολύ πριν. Τον Δεκέμβριο του 2008, η «Κ» αποκάλυπτε ότι η ΕΚΤ, απαντώντας σε ερώτημα της ανήσυχης Κομισιόν, διευκρίνιζε ότι αν μια χώρα της Ευρωζώνης χρεοκοπήσει, δεν υπάρχει παρά μόνο ένας δρόμος: Να προσφύγει στο ΔΝΤ. Η «ύποπτη» χώρα –γράφαμε– ήταν η Ελλάδα. Γι’ αυτήν ανησυχούσε όλη η Ευρώπη.

    Οταν η Ευρώπη ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει την κρίση, η Ελλάδα είχε επιδοθεί σε πρωτοφανές δημοσιονομικό ξεχείλωμα. Λίγοι αριθμοί: Την 6ετία 2004-2009, οι κρατικές δαπάνες (χωρίς τους τόκους) αυξήθηκαν 50%, ενώ η μέση αύξηση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν 22%. Ειδικά οι καταναλωτικές δαπάνες του ελληνικού κράτους (που αντιπροσώπευαν το 70% των συνολικών δαπανών του) αυξήθηκαν 41%, ενώ η μέση ευρωπαϊκή αύξησή τους συγκρατήθηκε στο 20%. Και στο ελληνικό δημόσιο χρέος προστέθηκαν 116 δισ. ευρώ, με συνέπεια να αυξηθεί 63% (από τα 183 εκτινάχτηκε στα 300 δισ. ευρώ), ενώ στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη αυξήθηκε 33% μόνο. Η Ελλάδα είχε τεθεί σε τροχιά αντίστροφη από όλη την άλλη Ευρώπη.

    Μετά το 2006, η τότε «άσ’ το-για-αργότερα-κυβέρνηση», επιδόθηκε σε πολιτική δημοσιονομικής κραιπάλης, που κορυφώθηκε το 2009. Αυτή αποτυπώθηκε και στην ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Το 2009, σύμφωνα με αυτή την έκθεση, σημειώθηκε υστέρηση των κρατικών εσόδων 12,8 δισ. ευρώ, υπέρβαση δαπανών κατά 47 δισ. ευρώ και υπέρβαση του κρατικού δανεισμού κατά 66 δισ. ευρώ – ήτοι 50% πάνω από τις αρχικές προβλέψεις. Οταν η Ευρώπη πάλευε, η ελληνική κυβέρνηση πυροδοτούσε τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, φούσκωνε το έλλειμμα 3 δισ. κάθε μήνα – και απέκρυπτε τα στοιχεία.

    Τον Σεπτέμβριο 2009, η τότε διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος μάς δήλωσε (και το δημοσίευσε η «Καθημερινή») ότι το έλλειμμα θα είναι περί το 12,5% στα τέλη του έτους, χωρίς καν να γίνει οποιαδήποτε απρόβλεπτη δαπάνη. Και ο κ. Γ. Προβόπουλος, τον επόμενο μήνα, αμέσως μετά τις εκλογές, δήλωσε επίσημα ότι στο 9μηνο το έλλειμμα ήδη ήταν 10% (όταν η τότε κυβέρνηση ενημέρωνε τη Eurostat ότι δεν θα ξεπεράσει το 6% έως το τέλος έτους…) και ότι αυτό «δυστυχώς, θα αγγίξει, αν δεν ξεπεράσει, τα επίπεδα του 12%» μέχρι τα τέλη του έτους. Αυτά είναι πασίγνωστα.

    Η μοιραία 6ετία σημάδεψε την πορεία της χώρας. Τα όσα δραματικά συνέβησαν στη διάρκειά της, ήταν τα τελευταία μαζικά εκφυλιστικά φαινόμενα ενός παρασιτικού μοντέλου που, εδώ και πολλά χρόνια, έπαιζε την έσχατη παράταση.

    Ολα αυτά έχει νόημα να τα συζητεί κανείς προκειμένου να αντλούνται συμπεράσματα και διδάγματα, ώστε με τρόπο ασφαλή και σταθερό να δικαιωθούν οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού – αυτή η δικαίωση είναι το σημαντικό, κάθε άλλη δεν είναι παρά προσωπικό θέμα. Κι αυτή η δικαίωση δεν είναι δεδομένη. Γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος το πολιτικό σύστημα να γλιστρήσει πάλι στη λογική του χθες, προς την οποία, άλλωστε, ρέπει. Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς τις κομματικές αντιπαραθέσεις και, ειδικά, τις παράδοξες ερμηνείες των αιτιών της κρίσης, για να διαπιστώσει την ύπαρξη αυτού του κινδύνου.

    Αν, παράδειγμα, δεχθούμε ότι η φαυλότητα της 6ετίας 2004-2009 δεν έπαιξε ρόλο, ότι η δημοσιονομική κραιπάλη δεν ευθύνεται για την κρίση, αν καταλήξουμε ότι η κρίση ήταν το αποτέλεσμα μιας συνωμοσίας ή κάποιων διαχειριστικών λαθών που έγιναν από τα τέλη του 2009 έως την άνοιξη του 2010, τότε έχουμε βγάλει το λάθος συμπέρασμα και οδεύουμε σε επικίνδυνο δρόμο με βαριά αρνητικές επιπτώσεις. Γιατί, όπως έχει ειπωθεί, η Ιστορία δεν διδάσκει. Σε τιμωρεί επειδή δεν έμαθες…

    Μου αρέσει!

  149. Ο/Η Ενη λέει:

    ΔΠ,
    Ολο το αρθρο ειναι μια χιλιοειπωμένη μεγαλη αλήθεια!!!!!!
    Ομως αντι να διδασκόμαστε ακολουθουμε τα ιδια αχνάρια και ιδίως οι πολιτικοί.
    Δεν αλλάζουν με τιποτα, ειναι αμετανόητοι και εν τελει…..ανοητοι.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.