Για «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» κατήγγειλε τον Κοντονή ο Πρόεδρος του ΣτΕ

Ο ίδιος πρόεδρος που ζωγράφισε στις τηλεοπτικές άδειες;  Μάλλον σχημάτισε την άποψη ότι …μουλάρι ο Αστραχάν.  

Protagon  /  Για «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» κατήγγειλε τον Κοντονή ο Πρόεδρος του ΣτΕ
Ενώπιον του υπουργού, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων, ο Νίκος Σακελλαρίου απάντησε σε οξείς τόνους στην κριτική για το πόθεν έσχες. Πυρά και από τον Δημήτρη Ασπρογέρακα για το βούλευμα στα στημένα, σκωπτικός ο εφέτης Νίκος Σαλάτας: «Δεν μπορεί να έρχεται ο υπουργός για να μας μαλώσει»

Ηταν σίγουρα μία δύσκολή μέρα για τον Σταύρο Κοντονή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στη γενική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων, όμως οι τοποθετήσεις του εξόργισαν τους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης οι οποίοι απάντησαν σε υψηλούς τόνους κάνοντας λόγο για «ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης» ενώ υπήρξαν και σχόλια «δεν μπορεί ο υπουργός να έρχεται για να μας μαλώσει!».

Αρχικώς, για ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κατήγγειλε τον κ. Κοντονή ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως αναφέρει ο ιστότοπος kathimerini.gr σε ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου. Ο Νίκος Σακελλαρίου που ήταν παρών στη γενική συνέλευση ως προσκεκλημένος, αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού -ο οποίος άσκησε κριτική στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το πόθεν έσχες των δικαστικών- έλαβε το λόγο και μίλησε ευθέως για «ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης από τον υπουργό», σημειώνοντας ότι το σχετικό θέμα είναι ακόμη σε εκκρεμότητα στο ανώτατο δικαστήριο.

Κριτική και μάλιστα έντονη ασκήθηκε στον κ. Κοντονή και από τον πρόεδρο της Ενώσεως Εισαγγελέων, Δημήτρη Ασπρογέρακα, σχετικά με όσα ο υπουργός ανέφερε για καθυστερημένη έκδοση του βουλεύματος για τα στημένα παιχνίδια από το Συμβούλιο Εφετών, ενώ ο εφέτης Νίκος Σαλάτας, που εκπροσώπησε στη συνέλευση την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αναφερόμενος στην κριτική του υπουργού σχετικά με τις ανακοινώσεις των δικαστικών ενώσεων επί διαφόρων θεμάτων -πέραν των αρμοδιοτήτων τους- αφού δέχθηκε την κριτική ανέφερε με νόημα πως «δεν μπορεί ο υπουργός να έρχεται για να μας μαλώσει».

Ο κ. Κοντονής στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της κυβέρνησης, όπως ισχυρίσθηκε, για στήριξη της Δικαιοσύνης και των δικαστών και άσκησε κριτική τόσο στο ΣτΕ για την απόφαση περί πόθεν έσχες όσο και στις δικαστικές ενώσεις για τις κατά καιρούς ανακοινώσεις τους, όσο και σε δικαστές που μετείχαν στην έκδοση του βουλεύματος για τα στημένα, λαμβάνοντας θέση ότι το εν λόγω βούλευμα εκδόθηκε με καθυστέρηση ενός και πλέον έτους.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης και όσα ανέφερε για το ανώτατο δικαστήριο και την απόφασή του περί πόθεν έσχες, έλαβε το λόγο και τόνισε.

«Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση Δικαιοσύνης – κυβέρνησης. Είδα όμως η αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά  Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα Μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα. Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά  σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη. Οι δικαστικές αποφάσεις, θέλει, δεν θέλει κανείς πρέπει να γίνονται σεβαστές γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια. Παρουσία μου κύριε υπουργέ ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας».

Νωρίτερα , ο πρόεδρος της  Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρης Ασπρογέρακας αναφέρθηκε στην καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και στην ανάγκη αποκέντρωσης των δικαστηρίων.

Ο κ. Ασπρογέρακας  αναφέρθηκε επίσης στην κριτική  των αποφάσεων υπενθυμίζοντας ότι η  δικαστική λειτουργία δεν είναι πολιτική εξουσία . Και πρόσθεσε: «Οι δικαστές και οι ενώσεις τους μπορούν να συμμετέχουν στη συζήτηση με φειδώ. Απαντήσεις δικαστών που εκφεύγουν των ορίων των ενώσεων εκθέτουν τη Δικαιοσύνη. Αυτονόητο είναι ότι οι εισαγγελικές πράξεις και οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε κριτική. Είμαστε υπερήφανοι οι εισαγγελείς της χώρας για το βαθμό της ανεξαρτησίας μας». Και απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε πως οι εισαγγελείς και οι δικαστές πάντοτε κατέθεταν πόθεν έσχες και το ίδιο θα κάνουν μόλις έρθει ο νέος νόμος. Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απουσία συναδέλφων του από τη συνέλευση στέλνοντας μήνυμα να μην αφήσουν την Ένωση να σιγήσει.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εκτός της κριτικής που άσκησε στο ΣτΕ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της πάταξης της διαφθοράς, τονίζοντας ότι  που είναι κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση.  Και πρόσθεσε  ότι η «κυβέρνηση έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη την εμπιστοσύνη στους έλληνες δικαστές και εισαγγελείς», ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά νομοθετικών μέτρων, όπως αυτό της δικαστικής αστυνομίας που έχουν δρομολογηθεί για την βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης και την ενίσχυση του έργου των δικαστικών λειτουργών.

Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών, σταθερός στην κυβερνητική γραμμή, ισχυρίσθηκε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται προστατεύει την πρώτη κατοικία δανειοληπτών μέχρι μεγάλου ποσού, αναφερόμενος στον νόμο Κατσέλη- Σταθάκη και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση δεν θα τους αφήσει στο έλεός τους».

Η απάντηση Κοντονή: Αναιτιολόγητη επίθεση

Μετά το επεισόδιο και με μία ανακοίνωση μόλις πέντε σειρών, ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχείρησε να απαντήσει στην σκληρή καταγγελία του προέδρου του ΣτΕ για ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση που είχε στην τακτική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων, για την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ακυρώθηκε ο νόμος για το πόθεν έσχες.

«Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία» σχολίασε στην ανακοίνωση.

»Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του Προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους, όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους»κατέληξε αναφερόμενος στα όσα κατήγγειλε ο Πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου.

ΝΔ: Οπουδήποτε αλλού θα είχε αποπεμφθεί

Ανακοίνωση για το σοβαρό επεισόδιο εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία. Οπως τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε οποιοιδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος ο υπουργός Δικαιοσύνης θα είχε αποπεμφθεί από την θέση του.

Η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής:

«Δεν υπάρχει προηγούμενο η ηγεσία της Δικαιοσύνης να καταγγέλλει δημοσίως τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό για ωμή παρέμβαση στο έργο της. Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο κ. Κοντονής θα είχε ήδη αποπεμφθεί από την θέση του. Αλλά για το καθεστώς Τσίπρα – Καμμένου είναι ψιλά γράμματα ακόμη και η διάκριση των εξουσιών που κατοχυρώνει την Δημοκρατία».

ΠΑΣΟΚ: Ως εδώ τα παιχνίδια με τους θεσμούς

Με έντονο τρόπο αντέδρασε και το ΠΑΣΟΚ στην στάση του υπουργού Δικαιοσύνης κάνοντας λόγο για «νέα ωμή και προκλητική παρέμβαση».

«Η σημερινή νέα, προκλητική, ωμή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης στο έργο των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, και μάλιστα από το βήμα της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της συστηματικής καθεστωτικής απόπειρας χειραγώγησης της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης από μια επικίνδυνη και αυθαίρετη κυβέρνηση» τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Οπως επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη, «απαντώντας στη νέα εκτροπή του κ. Κοντονή, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας διατύπωσε αυτό που όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν διαπιστώσει με αποστροφή: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξακολουθεί με θρασύ και απροκάλυπτο τρόπο να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και να μεταχειρίζεται τους λειτουργούς της ως μέσα εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων και σκοπών. Ματαιοπονούν».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ «οι έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, όλα αυτά τα χρόνια της θεσμικής κρίσης έχουν αρθεί στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων. Με σθένος και αξιοπρέπεια, έχουν υψώσει το ανάστημά τους απέναντι σε κάθε είδους απειλή. Σε κάθε απόπειρα παρέμβασης και επηρεασμού. Το μήνυμά τους είναι σαφές κι αυστηρό: Κανείς δεν διώκεται κατά παραγγελία κέντρων εξουσίας και συμφερόντων. Κανείς δεν παγιδεύεται σε σκηνοθετημένες διώξεις και αναμοχλεύσεις υποθέσεων. Κανείς δεν επιτρέπεται να εμπλέκεται σε καφκικές ανακριτικές και διωκτικές διαδικασίες».

Και το ΠΑΣΟΚ καταλήγει: «Η Δικαιοσύνη δεν υποτάσσεται σε συμφέροντα και πιέσεις απ’ όσο ψηλά κι αν προέρχονται. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών. Επιβάλλεται να σταματήσει εδώ και τώρα τα παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου. Ως εδώ!».

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

11 Responses to Για «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» κατήγγειλε τον Κοντονή ο Πρόεδρος του ΣτΕ

 1. Ο/Η Γιώργας λέει:

  Μα τί ωμή πάρέμβαση είναι αυτή! Ακούς εκεί να διαμαρτυρηθεί οτι το βούλευμα για τους στημένους αγώνες έκανε 13 μήνες! Το καλό το πράγμα αργεί να γίνει κύριε Κοντονή μου. Αλλωστε οι δικαστές μας έχουν κερδίσει επαξίως τον σεβασμό της κοινωνίας, μιας και δέν άφησαν ούτε μία υπόθεση μαύρου χρήματος-διαφθοράς-διαπλοκής και άλλων εγκλημάτων στην οποία να μήν έχει πέσει βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης. Δικαιούνται λοιπόν να καταθέτουν πόθεν έσχες και μετά να το ελέγχουν οι ίδιοι και όχι η διεφθαρμένη πολιτική εξουσία.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Γιώργας λέει:

  Ο σεβασμός αυτός της κοινωνίας είναι διαχρονικός και αποτυπώνεται σε διάφορες μορφές τέχνης:

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Γιώργας λέει:

  Αυτός που κλέ ένα καρβέ κι ύστερα τρέχει
  κύριε Πρό δεν είναι κλέ σεσημασμέ
  πέντ’ έξι μη ένα ψωμί… δικαίως έχει
  φασκελωμέ την κοινωνί τη χαλασμέ .

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  @Γιώργας
  Το θέμα είναι θεσμικό και αφορά τη διάκριση των εξουσιών. Το κουτσογεώργιο «δεν δικαιούσθε διά να ομιλείτε», νομίζω ότι είναι καιρός να το ξεπεράσουμε.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Ενη λέει:

  Οι δικαστικοι, ετσι κι΄αλλιως, δεν τυγχάνουν και της «συμπαθειας» της κοινωνίας.

  Μια οταν ο κοσμος πληροφορειται οτι θελουν ειδική μεταχειριση για τους μισθους και τις συνταξεις τους και επιδιδονται σε αγώνες για το σκοπό αυτό.

  Μια οταν ευρέως γινεται γνωστό οτι καθυστερουν για μηνες η και για χρονια δικαστικες αποφασεις.

  Και μια τώρα που επισης δεν δεχονται ιση μεταχειριση, οπως συμβαινει σε ολους τους αλλους θεσμους, για το ποθεν εσχες τους και ζητουν ειδική μεταχειριση για τα περιουσιακά τους στοιχεια στο ποθεν εσχες.

  Βέβαια, ολα αυτά δεν εχουν καμια σχεση με τη διακριση εξουσιων η οποια ειναι επιβεβλημενη σε μια δημοκρατία.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η xBerliner λέει:

  «Και μια τώρα που επισης δεν δεχονται ιση μεταχειριση, οπως συμβαινει σε ολους τους αλλους θεσμους, για το ποθεν εσχες τους και ζητουν ειδική μεταχειριση για τα περιουσιακά τους στοιχεια στο ποθεν εσχες.»
  Έχω την εντύπωση ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητη αρχή για να ελέγχει τα πόθεν έσχες τους. Αν πράγματι ισχύει αυτό τότε πρέπει να θεσμοθετηθεί μια τέτοια αρχή. Ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος σε αυτό.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

  Πάντως η διάκριση των εξουσιών (εντάξει των λειτουργιών, η Αλίκη έχει δικιο μία εξουσία, πολλές λειτουργίες 😆 ) δεν εξανλτείται στην σχέση των εκπροσωπήσεών τους.
  Ήτοι η Διακιοσύνη δεν λειτουργεί στο πολίτευμα ..συλλογικά (δια των ενώσεων).
  Ανιθέτως η εκτελεστική εξουσία λειτουργεί δια των εκπροσώπων της.
  Το λέω διότι θέλει ψυχραιμία καθότι 2 πολύ …αδόκιμοι χειρισμοί ενθεν κακείθεν (και του Κοντονή αλλά και του προέδρου στην εκδήλωση) δείχνουν να δημιουρφγούν ένα θέμα που δεν υπάρχει σε τέτοια έκταση αν δούμε την ουσία.
  Αυτό που λέει η ΝΔ (η κα Σπυράκη), ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Ενη λέει:

  Βερολινέζε,

  Στο χθεσινό Βημα , σε ενα σχετικό δημοσιευμα, αναγραφεται οτι οι δικαστικοί θέλουν, αυτοί που θα ελεγχουν τα ποθεν εσχες τους, να αποτελουνται παλι απο δικαστες.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Η πρωτοβουλία Κοντονή να τα βάλει με τους δικαστικούς, δεν είναι παρά μια ακόμα προσπάθεια αντιπερισπασμού της κυβέρνησης, μπροστά στην αδυναμία της να χαράξει μια συγκροτημένη, μελετημένη και μακράς πνοής πολιτική. Για το λόγο αυτό, προσπαθεί συνεχώς να αλλάζει την πολιτική ατζέντα, δημιουργώντας μέτωπα εκεί που θεωρεί ότι τη συμφέρει και μεταθέτοντας τις ευθύνες για τη δική της άθλια πολιτική. Το τελευταίο που την ενδιαφέρει, είναι η σωστή λειτουργία και το κύρος των θεσμών (της Δημοκρατίας, όχι των «άλλων»).

  Όπως διάβασα στη «Ζούγκλα»:

  Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξιάδης υπογραμμίζει στο zougla.gr την ανάγκη νομοθετικών παρεμβάσεων που θα «διαχωρίζουν την ήρα από το σιτάρι» και θα διασφαλίζουν όσους πράγματι αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους από τους μεγαλοοφειλέτες που σκοπίμως αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Μόνο έτσι, όπως αναφέρει, θα μπορέσουν να διασωθούν τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και το κύρος της Δικαιοσύνης.
  Το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο η δικαιοσύνη όσο και οι παράγοντες που την απαρτίζουν έχουν καταντήσει υπηρέτες – στρατιώτες της νομοθετικής εξουσίας η οποία προβαίνει σε ρυθμίσεις βιαστικές, που όχι μόνο δεν προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών αλλά φαίνονται να εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα.

  Ολόκληρο το άρθρο:

  http://www.zougla.gr/greece/article/to-potami-tis-orgis-saroni-ti-dikeosini

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η Γιώργας λέει:

  Άλλη μια ωμή παρέμβαση στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη: Ο Κοντονής θα κινήσει πειθαρχική δίωξη για καθυστέρηση καθαρογραφής της απόφασης για τους 2 τόνους ηρωίνης του Noor1, ενώ δέν έχεουν περάσει παρα μόνο 17 μήνες!
  http://www.capital.gr/epikairotita/3266824/parembasi-kontoni-gia-mi-katharografi-tis-apofasis-gia-to-noor1

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.