Το success story του Χότζα

Protagon  /  Το success story του Χότζα  /  Γιώργος Στρατόπουλος    
Το success story του ΣΥΡΙΖΑ είναι το success story του Χότζα. Επιδεινώνεις τόσο πολύ τις συνθήκες στην οικονομία, χαμηλώνεις τόσο πολύ τον πήχη των προσδοκιών, που η στασιμότητα φαντάζει επιτυχία

Στα χρόνια του Αλέξη Τσίπρα οι φόροι αυξάνονται, το ίδιο και οι επενδύσεις. Συντάξεις και εισοδήματα μειώνονται αλλά η ζήτηση δεν υποχωρεί, τα παιδιά δεν λιποθυμούν. Εφαρμόζεται σκληρό μνημόνιο αλλά η οικονομία αντέχει. Κι όχι μόνο αντέχει αλλά και παράγει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Και η ανεργία, μειώνεται. Αυτό το μνημόνιο είναι το καλύτερο!

Αυτό είναι το «success story» του ΣΥΡΙΖΑ που ακούσαμε ξανά στη ΔΕΘ.

Ομως, το success story του ΣΥΡΙΖΑ είναι το success story του Χότζα: Επιδεινώνεις τόσο πολύ τις συνθήκες στην οικονομία, χαμηλώνεις τόσο πολύ τον πήχη των προσδοκιών, που η στασιμότητα φαντάζει επιτυχία.

….

Protagon

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

8 Responses to Το success story του Χότζα

  1. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Η απουσία παραγωγικής πολίτικης με στόχους, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, τις αναγκαίες αναπροσαρμογές ανάλογα με την συγκύρια στο παγκομιοποιημενο περιβάλλον απουσιάζει τα τελευταία 30 έτη (Έτος ορόσημο το 1989, όπου η αριστερά πηρέ την πρώτη γεύση εξουσίας, αντί να αναστομώσει ενόψει των μελλούμενων διαφαινομένων φοβερών γεγονότων).

    Τα στοιχεία ήταν και είναι γνωστά ενώπιων μας (ως νέος φοιτητής είχα μάθει για την στρεβλή δομή της ελληνικής οικονομίας, για την αποβιομηχάνιση, το έλλειμμα και το χρέος, ακόμη και το εμπορικό έλλειμμα αγροτοκτηνοτροφικων που εφθασε ετησιως τα 4 δις για να κλεισει το 2016 στο 1,5 δις)
    Τώρα που φαίνεται λογικό να αρχίσει να επανεκκινει η οικονομία μας χωλαίνει πολύ σε επενδύσεις αλλά και στον σπουδαιότερο συντελεστή παράγωγης τα εργατικά χέρια αφού σπουδάζει το 75% των αποφοίτων λυκείου, ενώ μισό εκατό. έχει μεταναστεύσει.

    Η πολιτική έχει καθήκον να δράση με γνώμονα τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα όντος και εκτός χώρας.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μιας και μπλέξαμε με τα παραμύθια του Χότζα, να ένα:
    Κάποιος «προσφέρεται» να σου παρέχει …προστασία αλλιώς απειλεί να διαλύσει τα πάντα. Οταν πετύχει το σκοπό του συνεχίζει το ίδιο βιολί, ανεχτείτε με αλλιώς τη βάψατε. 🙂

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    • Για να σωθεί η οικονομία, το Κράτος πρέπει να προσλαμβάνει έναν εργάτη για να ανοίγει μια τρύπα και ένα άλλο εργάτη για να την κλείνει.

    • Ο τρόπος να συντρίψουμε τους αστούς είναι να τους λιώσουμε ανάμεσα στις μυλόπετρες της φορολογίας και του πληθωρισμού.
    (παραφράζοντας μια φράση του Λένιν για τη συντριβή των αστών)

    • Μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί.

    • Πετυχημένες επενδύσεις σημαίνει να προβλέπεις τις προβλέψεις των άλλων.

    John Maynard Keynes

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    «το Κράτος πρέπει να προσλαμβάνει έναν εργάτη για να ανοίγει μια τρύπα και ένα άλλο εργάτη για να την κλείνει.»

    Αυτό το χρησιμοποιεί μόνιμα το κράτος, με τη στρατιά των Δ.Υ. και των έκτακτων

    Μόνο που για να τους πληρώσει αυξάνει τη φορολογία.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Και να σημειώσω ότι οταν μιλάς με Δ.Υ σου λένε «εχουμε ανάλογο αριθμό Δ.Υ. με την Ευρώπη»

    Κανένας δε λέει ότι σημασία έχει το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται για μισθοδοσία και συντάξεις.

    Αν τα συγκρίνεις αυτά καταλαβαίνεις ότι ένα πλούσιο κράτος έχει την πολυτέλεια να έχει πολλούς Δ.Υ, ένα κράτος με προβλήματα δεν έχει, γιατί ο μόνος τρόπος να τους συντηρήσει είναι να φορολογεί άγρια τους άλλους.

    Και αν μάλιστα αυτή η στρατιά σου «παράγει» και μερικά δισ το χρόνο σε γραφειοκρατία τότε την έκατσες εντελώς.

    Ο Κευνς είχε υπόψη του δυναμικές κοινωνίες όπως της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Με τη δική μας περίπτωση θα πήγαινε στο πλησιέστερο μπαρ.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η δεξιος λέει:

    Το έτος ορόσημο δεν ήταν το 1989 αλλά το 1981 και το ξέρετε όλοι.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Γιώργας λέει:

    Το Μητσοτακικό μανιφέστο (σε ελεύθερη μετάφραση):

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Χοντραίνει πολύ η κατάσταση στην Ισπανία.

    Η αστυνομία συνέλαβε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Καταλωνίας για να «μπλοκάρει» το δημοφήφισμα

    http://www.kathimerini.gr/927360/article/epikairothta/kosmos/h-astynomia-synelave-yyhlova8moys-a3iwmatoyxoys-ths-katalwnias-gia-na-mplokarei-to-dhmofhfisma

    Η ισπανική εθνοφυλακή εισήλθε σήμερα στην έδρα του τοπικού συμβουλίου (υπουργείου) Οικονομικών της Καταλωνίας, καθώς ο Iσπανός υπουργός Οικονομίας Κριστόβαλ Μοντόρο ανακοίνωσε επισήμως στην καταλανική κυβέρνηση την εφαρμογή του Νόμου για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα, που περιλαμβάνει την εκχώρηση του ελέγχου των δημοσίων οικονομικών της βορειοανατολικής αυτόνομης περιοχής στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

    Μάλιστα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η αστυνομία της Ισπανίας συνέλαβε τον διορισθέντα από την Καταλανική κυβέρνηση υφυπουργό Οικονομικών και δεξί χέρι του αντιπροέδρου της Καταλονίας, Χόσεπ Μαρία Χόβε στο πλαίσιο της εφαρμογής των παραπάνω μέτρων.

    Οι ανδρες της Εθνοφυλακής, εισήλθαν στην έδρα του συμβουλίου Οικονομικών, αλλά και στο κτίριο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, κατ’ εφαρμογήν των μέτρων που έχει δρομολογήσει η Μαδρίτη για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

    Η Εθνοφυλακή πραγματοποίησε ακόμη εφόδους και σε άλλα τοπικά συμβούλια της Καταλονίας, όπως το Εσωτερικών, το Κοινωνικής Πρόνοιας και το Τηλεπικοινωνιών για τον εντοπισμό εγγράφων και στοιχείων που σχετίζονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

    Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Εθνοφυλακή προέβη σε συλλήψεις συνολικά 12 προσώπων, μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της καταλανικής κυβέρνησης. Εκτός από τον Χόσεπ Μαρία Χόβε κρατούνται ο ΓΓ του συμβουλίου Οικονομικών Λιουΐς Σαλβαδό, ο υπεύθυνος του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφόρησης Τζοσουέ Σαλιέντ Ρίβας, και ο υπεύθυνος του Γραφείου Κοινωνικών Υποθέσεων Τσαβιέρ Πούτς Φαρέ

    Μετά την εκπνοή, χθες, της διορίας στην τοπική ‘Τζενεραλιτάτ’ να αποστείλει επιστολή «μη διαθεσιμότητάς της να χειρίζεται τα δημοσιονομικά της», ο Μοντόρο αφού περίμενε την απάντηση των Καταλανών, χθες βράδυ υπέγραψε την απόφαση για το κλείσιμο του προϋπολογισμού της περιοχής, που είχε εγκρίνει ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή και η οποία θα αποσταλεί σήμερα στον αντιπρόεδρο και σύμβουλο Οικονομικών της καταλανικής ‘Γκοβέρν’ Οριόλ Τζουνκέρας και θα δημοσιευθεί την Πέμπτη και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

    Η απόφαση για έλεγχο των δαπανών της Καταλωνίας από την Μαδρίτη αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, και ο Μοντόρο στη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου, θα κληθεί να εξηγήσει την αναγκαιότητα της κίνησης αυτής, που μολονότι δεν είναι τόσο ακραία όσο το επίφοβο προς επίκληση Άρθρο 155 του Συντάγματος, που αφαιρεί την αυτοδυναμία από τις επαρχίες, το αποτέλεσμα της ισχύος της προσομοιάζει σε αυτό. Πλέον, οι σχέσεις του υπουργείου Οικονομίας και της ‘Τζενεραλιτάτ’ εισέρχονται σε ένα άγνωστο πεδίο, με συνέπειες που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει, διότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο.

    Πλέον, όλες οι εκκρεμείς πληρωμές της Τζενεραλιτάτ, που προβλέπονταν από τον τρέχοντα προϋπολογισμό, θα πρέπει να ελέγχονται από το Κράτος. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομίας δεν διαθέτει όλα τα οικονομικά στοιχεί και εάν δεν συνεργασθεί η καταλανική κυβέρνηση και διευκολύνει την παροχή τους, κινδυνεύουν οι πληρωμές των μισθών των δημοσίων λειτουργών την επόμενη εβδομάδα. Έως σήμερα, η καταλανική κυβέρνηση, που από αυτήν περνούν όλα τα τιμολόγια και τα στοιχεία των συναλλαγών, δεν έχει παράσχει κανένα στοιχείο και οικονομική πληροφορία.

    Ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομίας δεν εκταμιεύει τους πόρους από το σύστημα χρηματοδότησης των αυτόνομων περιοχών που προορίζονται για την Καταλωνία και ανέρχονται σε 1,4 δισεκ. τον χρόνο. Η ‘Τζενεραλιτάτ’ θα χρειασθεί να βασισθεί στους ιδίους πόρους της—μηνιαίως περίπου 200 εκατ.—και από το ισχνό αποθεματικό των ταμείων της. Που φυσικά δεν επαρκούν.

    Ραχόι: Tους είχαμε προειδοποιήσει, γνώριζαν πως το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεΙ

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός υποστήριξε απαντώντας στο Κοινοβούλιο για τα μέτρα που λαμβάνει κατά του καταλανικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, πως απέναντι στην πρόκληση που αντιτείνουν οι αυτονομιστές, που «προσπερνούν τους νόμους» και δρουν κατά του Συντάγματος και του κρατούντος Καθεστώτος της Καταλωνίας, «το Κράτος λογικά οφείλει να αντιδράσει».

    «Δεν υπάρχει κανένα δημοκρατικό κράτος σε όλον τον κόσμο που να αποδέχεται αυτά που μεθοδεύουν αυτοί οι άνθρωποι: τους είχαμε προειδοποιήσει, γνώριζαν πως το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί διότι καταστρέφει την εθνική κυριαρχία και το δικαίωμα που έχουν όλοι οι Ισπανοί να αποφασίσουν για το πώς θέλουν να είναι η χώρα τους», δήλωσε ο Ραχόι στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης για τον κυβερνητικό έλεγχο, όπου απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις για το καταλανικό ζήτημα.

    Ο Ραχόι είχε ένα θερμό επεισόδιο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του καταλανικού κόμματος ERC, που κάλεσε τον πρωθυπουργό «να πάρει τα βρωμόχερά του» από τους θεσμούς της αυτόνομης περιοχής.

    Για τον Ραχόι, «εάν στην Ισπανία δεν τηρηθεί ο νόμος αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι αδικία, αυθαιρεσία και ο νόμος του ισχυρότερου και αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο».

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.