Ερχονται επιπλέον εισφορές για 250.000 αυτοαπασχολουμένους

Δεν τις είχαν βάλει να πληρώνονται στην αρχή γιατί ο γορίλας με το μαντιλάκι έλεγε συνέχεια 20% ενώ το 37.5% …δε λέγεται. Είναι μια ιστορία χαμένη από χέρι. Η μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών σιγά σιγά βγαίνει και από το χώρο της ασφάλισης και τους μένει να αποποιηθούν και την …ιδιότητα του μηχανικού, μπας και σταματήσουν οι γελοίοι να στέλνουν μπουγιουρντιά.   Ετσι κι αλλιώς υπάρχει χωσιά, αν κάποια χρονιά τους πάει καλά και έχουν κέρδη, αυτά να μεταφερθούν στο δημόσιο ταμείο για να πληρωθούν κάποιοι άλλοι.  Υποθέτω ότι πρέπει να παραβιάζονται μια σειρά άρθρων του Συντάγματος με τη δημευτική διαδικασία. 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  /  Ερχονται επιπλέον εισφορές για 250.000 αυτοαπασχολουμένους
ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Νέα επιβάρυνση για τουλάχιστον 250.000 αυτοαπασχολουμένους αναμένεται από τον Σεπτέμβριο, καθώς πρέπει, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, να καταβληθούν και οι εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ. Χθες, αναρτήθηκαν οι εισφορές Ιουλίου για 1,4 εκατ. αγρότες, αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες πρέπει να καταβληθούν έως τις 31 Αυγούστου χωρίς να περιλαμβάνουν τις επιπλέον εισφορές, για όσους αυτές αφορούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα γίνει τον ερχόμενο μήνα, με αποτέλεσμα τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Αυγούστου να περιλαμβάνουν, για όσους προβλέπονται, και τις εισφορές υπέρ επικούρησης (7%) και εφάπαξ (4%). Πρόκειται για εισφορές που έπρεπε να καταβάλλονται από την αρχή του χρόνου και να αποδίδονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Εφάπαξ και Πρόνοιας (ΕΤΕΑΕΠ), όμως για τεχνικούς λόγους δεν έχουν καταγραφεί στα ειδοποιητήρια περίπου 250.000 μη μισθωτών. Μάλιστα, μία από τις εισηγήσεις που συζητούνται στο υπουργείο Εργασίας αφορά την καταβολή των αναδρομικών εισφορών σε τέσσερις ισόποσες δόσεις. Αν αυτό αποφασιστεί, τότε θα υπάρξουν χιλιάδες μη μισθωτοί, κυρίως δικηγόροι και μηχανικοί που καταβάλλουν και τις δύο επιπλέον εισφορές, οι οποίοι θα κληθούν το τελευταίο 4μηνο του χρόνου να πληρώνουν μηνιαίες εισφορές έως και 59,95%. Οι γιατροί καταβάλλουν επιπλέον εισφορές μόνο για εφάπαξ και συνεπώς οι υποχρεώσεις τους σε αυτό το σενάριο ενδέχεται να φθάσουν έως και το 38,95%. Αναλυτικά, οι ήδη καταβαλλόμενες εισφορές ανέρχονται σε 20% υπέρ της κύριας σύνταξης και 6,95% υπέρ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Εφόσον από τον επόμενο μήνα συνυπολογιστούν και οι εισφορές υπέρ επικούρησης (7%) και εφάπαξ (4%), τότε η επιβάρυνση θα ανέλθει σε 37,95%. Στην περίπτωση, δε, που επικρατήσει η πρόταση για μόνο 4 ισόποσες δόσεις ως προς τα αναδρομικά, οι εισφορές ενδέχεται να φθάσουν έως και το 59,95% καθιστώντας την πληρωμή τους σχεδόν αδύνατη.

Να σημειωθεί ότι, κατά την πρόσφατη συνάντηση των Δικηγορικών Συλλόγων με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, συζητήθηκε το θέμα της απόσχισης του κλάδου επικουρικής ασφάλισης των δικηγόρων από το ΕΤΕΑΕΠ, καταργώντας αντίστοιχα τις εισφορές επικούρησης, με παράλληλη δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης. Αν και δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα, οι δύο πλευρές φαίνεται πως δέχονται να συζητήσουν το θέμα, ενώ αντίστοιχες προτάσεις υπάρχουν και για τους υπόλοιπους αυτοαπασχολουμένους που προέρχονται από το πρώην ΕΤΑΑ.

Την ίδια στιγμή, σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται η προσπάθεια για την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου συμψηφισμού μεταξύ των εισφορών που υπολογίστηκαν και πληρώθηκαν με βάση το εισόδημα του 2015 και αυτών που αντιστοιχούν στο εισόδημα του 2016, σύμφωνα με τις νέες φορολογικές δηλώσεις. Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την έναρξη των συμψηφισμών με τις καταβολές Σεπτεμβρίου που θα αφορούν τις εισφορές Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό δεν μπορεί να συμβεί νωρίτερα από το τέλος Οκτωβρίου.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

7 Responses to Ερχονται επιπλέον εισφορές για 250.000 αυτοαπασχολουμένους

 1. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Ενιαυσιως πηγανεις 2 εως 3 μηνες στην Αραπια , βγαζεις 10 εως 20 χιλιαρικα , τα δινεις για τις εισφορες και χρωστας λιγα πλεον.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Γιατί, τα χρωστάμε; Μήπως τολμουν να κάνουν αναλογιστική να πουν τι σύνταξη θα παίρνουμε; 🙂

  Να πάω στην Αραπιά για τη δική μου σύνταξη πάει στα κομμάτια. Αλλά δεν υπάρχει σύνταξη, βοήθημα θα είναι.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Παρασκευή, 04 Μαρ 2016
  To Ασφαλιστικό είναι η αιτία. Και το κλειδί της εξόδου.

  αρθρο του: Στρατόπουλος, Γιώργος

  […]
  Το ΤΣΜΕΔΕ, Ταμείο κύριας σύνταξης με τον ευνοϊκότερο δείκτη εργαζομένων /συνταξιούχων, τον Αύγουστο του 2007 είχε 14.400 συνταξιούχους και δείκτη εργαζομένων/συνταξιούχων 7,3. Τον Ιούλιο του 2015 οι συνταξιούχοι του ΤΣΜΕΔΕ ήταν 26.756 και ο δείκτης περίπου στο 3,7. Σε 10 χρόνια, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του ΤΕΕ, οι συνταξιούχοι θα είναι 53.925 και ο αντίστοιχος δείκτης περίπου στο 1,9. (εδώ).* Το παράδειγμα του ΤΣΜΕΔΕ είναι ενδεικτικό του πόσο εφήμερη και απατηλή μπορεί να είναι η στιγμιαία αποτύπωση των μεγεθών του Ασφαλιστικού.
  […]

  https://ekyklos.gr/sb/168-to-asfalistiko-einai-i-aitia-kai-to-kleidi-tis-eksodou.html

  * Αναλογιστικό Παρατηρητήριο – 4η Τεχνική Αναφορά – Ιούλιος 2014

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Οταν άλλαξαν πλήρως το ασφαλιστικό με το ενιαίο ταμείο δεν έφεραν τις προβλεπόμενες μελέτες γιατί το αποτέλεσμα θα ήταν θλιβερό.

  Κατά τη γνώμη μου αυτοί που δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη δεν πρέπει να υποχρεώνονται να πληρώνουν για να πάρουν άλλοι.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  🙂
  To 60% του εισοδήματός τους θα πληρώνουν σε φόρους και εισφορές οι επιστήμονες. Σωστό. Για να βλέπουν οι νέοι πού μπορεί να μπλέξουν έτσι και σπουδάσουν και μείνουν εδώ

  Απο το ΤΕΧΤ του Protagon

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Δελτίο Τύπου

  Αθήνα, 09/08/2017

  Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την επιβολή δήθεν «νέου» χαρατσιού στους αυτοαπασχολούμενους, ενημερώνει ότι οι εισφορές 7% για την επικουρική ασφάλιση και 4% για το εφάπαξ έχουν θεσμοθετηθεί, στη βάση της ισονομίας, επί του εισοδήματος από εργασία, με το Ν. 4387/2016.

  Και ισχύουν, όπως είναι γνωστό, από την 1/1/2017 για όλους όσοι είχαν και έχουν σχετικές «καλύψεις». Καμιά πρόσθετη επιβάρυνση ή αλλαγή δεν επέρχεται με εξαίρεση κλάδους στους οποίους ίσχυαν κοινωνικοί πόροι που, στο πλαίσιο του νόμου, υποκαθίστανται πλέον από εισφορές.

  Σε ό,τι αφορά τις … προκαταβολικές επικρίσεις για «αναδρομικά χαράτσια», πρέπει να σημειωθεί ότι:

  – Στο παρελθόν, επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων, η αναδρομικότητα ήταν…καθεστώς. Μία φορά το χρόνο πλήρωναν οι δικηγόροι, δυο φορές το χρόνο οι μηχανικοί κοκ ενώ οι βενζινοπώλες, με απόφαση του 2014 (Β 1270/2014), κλήθηκαν να καταβάλουν στο επικουρικό (ΤΕΑΠΥΚ) αναδρομικά από την 1/12/2012 μηνιαία εισφορά 6% επί του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία κατατάσσονταν σε αντικατάσταση του πόρου 4,95 τις χιλίοις που απέδιδαν ανά λίτρο υγρών καυσίμων που πωλούσαν.

  – Αντίθετα, οι εισφορές του ΕΤΕΑΕΠ θα βεβαιωθούν με καθυστέρηση εξ´ αιτίας της έλλειψης «καθαρών» μητρώων (κάθε κλάδος εμφάνιζε ακόμη και 5 διαφορετικά αρχεία) που από φέτος για πρώτη φορά δημιουργούνται.

  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα υπάρξει μέριμνα για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής – σε πολλές δόσεις – των μηνιαίων εισφορών που αντιστοιχούν. Οι οφειλόμενες εισφορές θα καταβληθούν σε τόσες δόσεις όσοι και οι μήνες που έχουν διανυθεί από την αρχή του έτους και μέχρι τον επόμενο μήνα από την κοινοποίηση του ειδοποιητηρίου πληρωμής.

  Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/36359

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Εαν σπουδαζουν 25,000 αντι 75.000 και μεταναστευσουν οι περισευουμενοι 50000 ετσιως επι 10 ετη, τοτε το προβλημα εχει επιλυθει.

  Δηλ. ηδη 500.000 που εχουν εταναστευσει +αλλοι 500.000 εντος 10-ετιας – 1 εκατομ.

  Οσοι ακριβως ειχαν μεταναστευσει απο το τελος του 50 εως το 1975 .

  Η ιστορια κια η οικονομια κυκλους κανει…..

  Απο τις 666+1 🙂 παραβολες του ΑΦ

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.