Οικογενειακός γιατρός;

Ασχετος με το θέμα, όποιος το κατέχει ας μας εξηγήσει τι παίζει! 

KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / Πώς θα λειτουργεί το «φίλτρο» του οικογενειακού γιατρού
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Το «δίδαγμα» του Obamacare και της αποτυχημένης απόπειρας του Ντόναλντ Τραμπ να το καταργήσει, επικαλείται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για τη μακροημέρευση του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίζοντας ότι «καμία κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να ακυρώσει μια μεταρρύθμιση που η κοινωνία αναγνωρίζει ως σημαντική και χρήσιμη». Σε συνέντευξή του στην «Κ», λίγο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ο υπουργός εξηγεί πώς θα λειτουργεί το «φίλτρο» του οικογενειακού γιατρού για την πρόσβαση στα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι θα υπάρχει μεταβατικό στάδιο έως το τέλος του 2018 για την πιο «αυστηρή» εφαρμογή του και προαναγγέλλει νέες νομοθετικές παρεμβάσεις μεταξύ των οποίων και νέο ωράριο των γιατρών με κατάργηση της 24ωρης εφημερίας.

 

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική. Bookmark the permalink.

13 Responses to Οικογενειακός γιατρός;

  1. Ο/Η Πάνος λέει:

    Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, όχι μόνο για τους γιατρούς και τους άλλους εργαζόμενους στις υπηρεσίες Υγείας. Μακάρι να πετύχει ή έστω να είναι μια αρχή. Βασική μου ανησυχία είναι ότι ένα τεράστιο θέμα (η ΠΦΥ) επιχειρείται να λυθεί μέσα από το ελάχιστο προσωπικό των ΤΟΜΥ. Προσωπικά το θεωρώ απλά αδύνατο. Νομίζω ότι για να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια πρέπει να συμπεριλάβει και όσους ιδιώτες γιατρούς ενδιαφέρονται – και είναι πολλοί. Δεν θα μείνω στην προσωπική άποψη ότι η στοματική υγεία είναι, σ΄ ένα σωστά δομημένο σύστημα, αναπόσπαστο μέρος της ΠΦΥ. Σ την παρούσα φάση, προφανώς θεωρείται πολυτέλεια.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αν και άσχετος με τα ιατρικά είχα φανταστεί ότι δηλώνεις το γιατρό που ξέρεις και εμπιστεύεσαι ως οικογενειακό γιατρό.

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Πάνος λέει:

    Το «γιατρό» γενικά και αόριστα δεν ισχύει. Λογικά ένας καρδιολόγος ή ένας οφθαλμίατρος δεν μπορεί να είναι στην ΠΦΥ.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αν κατάλαβα σωστά ο οικογενειακός γιατρός θα έχει στη λίστα του πάρα πολλούς που θα τον «επιλέγουν» αναγκαστικά. Κάτι δεν κάθεται καλά στο όλο σενάριο. Πιο πολύ γραφειοκρατικό ακούγεται παρά λειτουργικό.

    Αλλά μέχρι τέλος του 2018 θα είναι χαλαρά, η επόμενη κυβέρνηση θα πάρει την ευθύνη αν και πώς θα ισχύσει.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Σχολιαστή (κατά την γνώμη μου ή μάλλον κατά την γνώμη συναδέλφων του Πάνου που εμπιστεύομαι) ο Πάνος έχει 100% δίκιο σε όσα λέει.
    Θα κοιτάξω να βρω το σχέδιο νόμου ή την αιτιολογική έκθεση (δεν το έχω πρόχειρο) αλλά τίθεται το ζήτημα ότι ο οικογενειακός ιατρός (ήτοι οι ειδικότητες των γενικών ιατρών) θα πρέπει να παίξουν τον ρόλο του φίλτρου για να πάμε παρακάτω (εξετάσεις, ..ειδικοί ιατροί, νοσηλείες,επεμβάσεις κλπ).
    Ας πούμε σήμερα με παραπομπή πχ ενός καρδιολόγου ή καρδιοχειρουργού ξεκινάει η διαδικασία και …όπου πάει (επέμβαση, εξειδικευμένες εξετάσεις εντός νοσοκομείου, εκτός κλπ).
    Υπάρχει η συζήτηση εκεί να υπάρχει το αρχικό στάδιο του γενικού (οικογενειακού) για να πάμε παρακάτω.
    Γενικά σωστό είναι, απλώς χωρίς τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Πάνος αρχικά μπορεί να γίνει ..τερατούργημα.

    Νομίζω ότι οι δηλώσεις του Ξανθου έχουν να κάνουν με αυτό (το ζήτημα του νσ δηλαδή μέρος του οποίου είναι και αυτό που αναφέρει).
    Εκτός όμως από την (εκάστοτε) κυβέρνηση έχουμε και τα ιατρικά ..λόμπυ, ιδιωτικά και δημόσια, μην σας πω και ..ακαδημαϊκά, τα οποία πάντα έχουν λόγο και ας δούμε πού θα κάτσει η μπίλια.
    .

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    «ας δούμε πού θα κάτσει η μπίλια.»
    .
    στο 3 ή το 23 (ΣΥΡΙΖΑ εως 2023) 🙂

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Βρήκαν έναν πραγματικό οπαδό 😎

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Δεν είμαι οπαδός, αλλα ψηφοφορος εως το 2009 και νυν καιροσκοπος 🙂 .

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Πάνος λέει:

    Να θυμηθούμε ότι η ΠΦΥ προβλεπόταν από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ (1983;) Και ότι από τότε την έχουν ξεκινήσει (στα λόγια) τουλάχιστον 7-8 φορές οι κυβερνήσεις που μεσολάβησαν ως το 2015. Τώρα επιχειρείται για πρώτη φορά κάτι συγκεκριμένο. Δεν είμαι αισιόδοξος (όποιος έχει καεί στο κουρκούτι φυσάει και το γιαούρτι) αλλά… θα δείξει.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Σχολιαστή να δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα το «αναγκαστικά» (που θα τον επιλέγουν).
    Ο αριθμός των ιατρών που μπορούν να είναι οικογενειακοί, βάσει ειδικοτήτων είναι έτσι και αλλιώς ..πεπερασμένος.
    Αν όμως θα πρέπει να περάσεις από εκεί για να ακολουθήσεις τις διαδικασίες του ΕΣΥ έτσι και αλλιώς αυτοί που έχουν την ειδικότητα δεν φτάνουν. Και του ιδιωτικού (εδώ είναι το κλειδί) και του δημοσίου (εσυ).
    Πρωτο ζήτημα είναι αν είναι σωστό να πρέπει να περάσεις από κει. Η εικόνα που έχω είναι ότι είναι καλύτερο και προς όφελος και του ΕΣΥ και των ασφαλισμένων και του ΕΦΚΑ 😉 .
    Άλλωστε αυτήν την τάση την βλέπουμε και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια (για την δική τους διαδικασία), την τάση λέω (έχει σημασία).
    Το άλλο είναι ότι πρέπει το όλο σύστημα να αξιοπποιεί και τους ιδιώτες (όσους επιθυμούν) χωρίς να τους αναγκάζει να γίνουν δημόσιοι.
    Είπαμε σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα για πολλούς λόγους, ανάμεσα σε αυτούς και ότι δεν επαρκεί ο αριθμός.
    ΑΝτιλαμβάνομαι ότι είναι 2 ξεχωριστά θέματα το θέμα των υπηρεσιών του οικογενειακού ιατρού στον ασθενή, από τον ρόλο του στις ..εισαγωγές (κλπ κλπ), αλλά σχετίζονται διότι είναι ..σχετικά αυτόνομα.

    ΥΓ. Πραγματικός οπαδός των συριζαίων είναι όποιος ανακόπτει την κίνηση των ψηφοφόρων του συριζα …αλλά και γενικότερα) από τις ….ολιστικές αφηγήσεις τις οποίες ο συριζας εξέφρασε πετυχημένα ως προς το απότέλεσμα σε αφηγήσεις ορθολογιστικές σύγχρονες συμβατές με τις ανάγκες των καιρών και τέτοια.
    Και ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτή η ανάσχεση είναι η εμφάνιση του μεταρρυθμισμού σαν αφήγηση της Αριστεράς, με όλα τα σημαινόμενά της και τους συμβολισμούς της ου μην και τις συνήθειοες και τακτικές της, απλώς με άλλα συνθήματα (τάχα μου φιλελεύθερα). Δηλαδή το είδωλο είτε αντεστραμμένο είτε …όρθιο το ίδιο απεικονίζει .

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ο γιατρός σου -ας πούμε παθολόγος- μπορεί να πάρει τη συμβουλή ειδικών γιατρών με τους οποίους συνεργάζεται -και πιθανότατα έχουν ασχοληθεί ξανά με την περίπτωσή σου- ώστε όλα να γίνουν σωστά αν χρειαστεί να νοσηλευθείς ή να γίνει κάποια εξέταση. Πιθανότατα να σε βοηθήσει χωρίς να χρειαστεί κάτι παραπάνω. Ο …ασθενής πρέπει να καλύπτεται ώστε να πληρωθεί ο ιδιώτης γιατρός προκαθορισμένο ποσό για τις υπηρεσίες του. 🙂

    Η γραφειοκρατική και αμελέτητη διαδικασία, δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να πετύχει.

    Υ.Γ. Το «οπαδός» πήγαινε στο φίλο μου τον Α.Φ. ο οποίος τοποθετήθηκε 🙂

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    ——————————————————————————————————————-
    Σχολιαστή αυτό που κατάλαβα από την όλη συζήτηση εδώ και μήνες είναι ότι, ανάμεσα σε άλλα, μπάινει και το ζήτημα της ειδικότητας του γενικού ιατρού και ρυθμίσεων περί του ρόλου τους στην όλη διαδικασία.
    Και του ρόλου τους σχετικά με το ΕΣΥ (το λέω καταχρηστικά).
    Επειδή όμως η γνώση μου περί του ζητήματος είναι πολύ ..βαθειά μεν, αλλά με την μέθοδο του Βέγγου δε (εγώ δεν ξέρω να δουλέψω το φαρμακείο;; μα κάλά δεν ήμουν τόσους μήνες στο καφενείο του Αρσένη που ήταν δίπλα στο φαρμακείο και δεν έβλεπα τι κάνει ο φαρμακοποιός;; ) και επειδή οι περισσότεροι έχουν πάει διακοπές επί του θέματος, ..τα λέμε (πούλεγε και ο Λέφτης) όταν γυρίσουν οι ..αρμόδιοι.
    Γιατί υπάρχουν και ..φιλελέ που έχουν και μια ευαισθησία με την ακριβολογία και το ..πραγματολογικό και μάλιστα με πανεπιστημονικό ορίζοντα, από γλώσσα, φιλοσοφία, από τούδε και μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους μπορώ να σου πω και γιατί όχι και ιατρική και δεν είμεθα για τέτοια καλοκαιριάτικο 😆 😆

    ΥΓ Το κατάλαβα ότι τόλεγες για τον φίλο σου, πήρε το μάτι μου και κάτι συζητήσεις να πάτε στην Αραπιά να προκόψετε και είπα ότι οι (αποτελεσματικοί) οπαδοί ΔΕΝ τοποθετούνται, ενισχύουν το Κόμμα πλαγίως, ενίοτε και χωρίς να το καταλαβαίνουν!
    Μια απλή διαπίστωση έκανα.
    Μπαααααα!! 😆 😆

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    «ΚΕΠ ασθενών, οι Τοπικές Μονάδες Υγείας»
    ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

    http://www.kathimerini.gr/922160/article/epikairothta/ellada/kep-as8enwn-oi-topikes-monades-ygeias

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.