Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας περικύκλωσαν το γραφείο της ανώτατης εισαγγελέως

Liberal  /  Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας περικύκλωσαν το γραφείο της ανώτατης εισαγγελέως

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μία μόλις ημέρα μετά την ορκωμοσία της νέας Συντακτικής Συνέλευσης, για την οποία η ανώτατη εισαγγελέας υποστήριξε ότι εκλέχθηκε με νοθεία.

Η Luisa Ortega είχε ζητήσει από τοπικό δικαστήριο να εμποδίσει την τελετή ορκωμοσίας του νέου νομοθετικού οργάνου των 545 μελών, επικαλούμενη ισχυρισμούς για τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος από την κυβέρνηση.

Η νέα Συντακτική Συνέλευση, έχει νομοθετικές υπερεξουσίες γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της αντιπολίτευσης αλλά και διεθνείς αντιδράσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Πολιτική. Bookmark the permalink.

9 Responses to Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας περικύκλωσαν το γραφείο της ανώτατης εισαγγελέως

  1. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Παραγουάης αποφάσισαν σήμερα να αναστείλουν πολιτικά τη συμμετοχή της Βενεζουέλας στη Mercosur «για διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης».

    Αυτό ανακοίνωσε η κοινή αγορά της Νότιας Αμερικής.

    «Η αναστολή της συμμετοχής εφαρμόζεται εξαιτίας των ενεργειών τη κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο και συνιστά έκκληση για άμεση έναρξη διαδικασίας πολιτικής μετάβασης και αποκατάστασης της δημοκρατικής τάξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Πηγή: Κόλαφος για Μαδούρο: Η κοινή αγορά της Νότιας Αμερικής απέβαλε την Βενεζουέλα | iefimerida.gr

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Eνη λέει:

    Οι χωρες της Λατινικης Αμερικης αντιδρουν….

    «n.gr » Ειδήσεις » Κόσμος RSS : Κόσμος
    Δημοσίευση: 05 Αυγ. 2017, 18:13 | Τελευταία ενημέρωση: 05 Αυγ. 2017, 19:20

    Διεθνής πίεση στον Μαδούρο
    Η Mercosur διώχνει τη Βενεζουέλα – Η Εθνοφρουρά έφερε νέο γενικό εισαγγελέα

    Ο κλοιός ήρθε σε λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την ορκωμοσία των μελών της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

    Καράκας
    Επ’ αόριστον ανέστειλε η Mercosur τη συμμετοχή της Βενεζουέλας στο εμπορικό μπλοκ χωρών της Νοτίου Αμερικής, καλώντας την κυβέρνηση Μαδούρο να απελευθερώσει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και να ξεκινήσει διαδικασία πολιτικής μετάβασης.

    Παράλληλα, στο Καράκας οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς περικύκλωσαν τα γραφεία της γενικής εισαγγελίας λίγο πριν την ανακοίνωση πως η νεοεκλεγείσα Συντακτική Εθνοσυνέλευση αντικατέστηκε την γενική εισαγγελέα -η οποία πλέον και θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου.

    Η γενική εισαγγελέας Λουίσα Ορτέγκα -σφοδρή επικριτής του προέδρου Μαδούρο- κάλεσε, μέσω του Twitter, τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την «αυθαίρετη δράση» του κλοιού στην εισαγγελία. Η Ορτέγκα δεν βρισκόταν στα γραφεία της εισαγγελίας την στιγμή της επέμβασης.

    Νέος εισαγγελέας ορίστηκε το Σάββατο ο Διαμεσολαβητής του Πολίτη Ταρέκ Σαάμπ. Το Ανώτατο Δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες εναντίον της Ορτέγκα.

    Όσον αφορά την απόφαση της Mercosur, οι ΥΠΕΞ των υπόλοιπων χωρών -Αργεντινή, Παραγουάη, Ουρουγάη, Βραζιλία- ανέφεραν πως η Βενεζουέλα «δεν θα γίνει αποδεκτή μέχρι να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους, διαλύσει την Συντακτική Εθνοσυνέλευση και αποκαταστήσει το Κοινοβούλιο». Οι χώρες της Mercosur υποστήριξαν πως το Καράκας έχει παραβιάσει την συνταγματική τάξη και την κάλεσαν να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία.

    Τα 545 μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης αναδείχθηκαν μέσα από την κάλπη αίματος της προηγούμενης Κυριακής, στην οποία η συμμετοχή ήταν χαμηλή – η αντιπολίτευση, που πλειοψηφεί (μετά τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές) στο Κοινοβούλιο, το οποίο όμως έχει τεθεί στο περιθώριο, είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ και διαδηλώσεις.

    Το νέο, όπου κυριαρχούν υποστηρικτές του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έχει την εξουσία να αλλάξει το Σύνταγμα και να επιτρέψει στον πρόεδρο να κυβερνά με διατάγματα.

    Τα μέλη της είχαν ξεκαθαρίσει πως σκοπεύουν να απομακρύνουν την γενική εισαγγελέα Ορτέγκα «με την πρώτη ευκαιρία». Ο κλοιός της Εθνοφρουράς ήρθε μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την ορκωμοσία των μελών του Σώματος. «

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Venezuela pro-government assembly fires dissident prosecutor

    http://www.reuters.com/article/us-venezuela-politics-idUSKBN1AL0BG

    CARACAS (Reuters) – Venezuela’s chief prosecutor was fired on Saturday and ordered to stand trial, less than 24 hours after a newly elected legislative superbody was installed with sweeping powers to strengthen President Nicolas Maduro’s grip on power.

    The prosecutor, Luisa Ortega, had become Maduro’s main challenger from within the ruling socialist movement since the opposition started a round of protests in April. The street marches have left more than 120 people dead as rock-throwing protesters were met by rubber bullets, water cannon and tear gas.

    She accused him of human rights abuses and of exaggerating the turnout in last weekend’s election of the new 545-member constituent assembly. The opposition, in control of the country’s traditional congress, boycotted the vote. This guaranteed that all candidates for the new body would be Maduro allies.

    His loyalist Supreme Court sent a letter to the assembly informing it of an indictment against Ortega, accusing her of «alleged commission of serious misconduct,» without further outlining the charge.

    Earlier in the day, Ortega’s office was surrounded by armed National Guard officers who refused to let her enter. Ortega told reporters she was roughed up as she tried to enter her office, claiming that one officer hit her with his body shield. She left on a motor bike amid the chaos.

    Also on Saturday, South American trade bloc Mercosur indefinitely suspended Venezuela, adding to international pressure on Maduro to dismantle the newly created assembly and restore democracy.

    […]

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Στην …ψύχρα θα καταργηθεί η εκλεγμένη βουλή και θα γίνονται εκλογές με γεμάτες κάλπες

    Να μην υπάρχει αβεβαιότητα

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Στην …ψύχρα θα καταργηθεί η εκλεγμένη βουλή και θα γίνονται εκλογές με γεμάτες κάλπες»

    Ε, ναι, θα ψηφίζουν για σένα, πριν από σένα. Και το τι ψήφισες – όχι τίποτα άλλο, για να μη σε τρώει η αγωνία – θα το μαθαίνεις το επόμενο πρωϊ.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Για να κάνω λίγο και το συνήγορο του διαβόλου (τι διάολο, μόνο οι φυσικοί θα έχουν αυτό το προνόμιο), θα πω ότι η απήχηση των Τσάβες και Μαδούρο δεν είναι αποκλειστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων Ελλήνων αριστερών, αφού Εργατικοί στη Βρετανία έχουν πλειστάκις στηρίξει και τους δύο. Ιδιαίτερα ο σημερινός αρχηγός τους Corbyn, φέρεται να έχει δηλώσει ότι ο Τσάβες αποτελεί έμπνευση για τον ίδιο, στον αγώνα για το σοσιαλισμό και κατά του Νεοφιλελευθερισμού.

    https://www.theguardian.com/world/2017/aug/03/thursday-briefing-corbyn-needs-to-condemn-venezuelan-regime

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αυτός που είχε σύμβουλο το Βαρουφάκη? 😎

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Ναι, ο Βαρουφάκης θα στήριζε τον αγώνα κατά του brexit. Αποτυχία εξασφαλισμένη.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ερμη Βενεζουέλλα.

    Σήμερα «εκλογές» με την αντιπολίτευση σε διωγμό

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.