FT: Δίκη – «φάρσα» του Ανδρέα Γεωργίου λέει η Eυρωζώνη

Ας ορίσουν μια …σταθερή σύνθεση δικαστηρίου οι συριζοψεκασμένοι και ο μπούλης, ώστε να μην αναγκάζονται να κάνουν συνεχείς αναιρέσεις αποφάσεων μέχρι να τους κάτσει.  Τι διάολο, στη Βενεζουέλα τα μαδουροδικαστήρια έχουν αντικαταστήσει τη βουλή, εδώ τόσο πίσω; 

Liberal  /  FT: Δίκη – «φάρσα» του Ανδρέα Γεωργίου λέει η Eυρωζώνη

Η δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος καταδικάστηκε την Τρίτη για παράβαση καθήκοντος, απειλεί να φέρει σε σύγκρουση την Αθήνα και τους πιστωτές της ευρωζώνης, αναφέρει σε νέο δημοσίευμά της για την υπόθεση η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Στην ανταπόκριση από Βρυξέλλες και Αθήνα με τίτλο «Αξιωματούχοι της ευρωζώνης προειδοποιούν για τη δίκη-‘φάρσα’ για τα ελληνικά στατιστικά», η εφημερίδα αναφέρει ότι η καταδικαστική απόφαση έχει προκαλέσει «κατάπληξη» σε πολιτικούς της ΕΕ «ανανεώνοντας αυτό που πολλές πρωτεύουσες φοβούνται ότι είναι μία σειρά πολιτικά υποκινούμενων δικών που αποσκοπούν στο να αποκαταστήσουν την οικονομική φήμη προηγούμενων κυβερνήσεων».

Διπλωμάτης δηλώνει στην εφημερίδα ότι «εν μέσω ανησυχίας σε διάφορους θεσμούς για την καταδίκη» η υπόθεση είναι πιθανό να τεθεί στην ατζέντα του Eurogroup του Σεπτεμβρίου. Γίνεται δε παραπομπή στην ανάρτηση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Valdis Dombrovskis στο Twitter, με την οποία εκφράζει ανησυχία τονίζοντας την ανάγκη διαφύλαξης της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Μιλώντας στους FT ο κ. Dombrovskis λέει ότι η ανεξαρτησία των εθνικών στατιστικών αρχών αποτελεί «βασικό πυλώνα της σωστής λειτουργίας» του ευρώ και «ένα από τα βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης».

Όπως προσθέτει ο αξιωματούχος της Κομισιόν, «γι’ αυτό (η ανεξαρτησία) προστατεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και γι’ αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».

Η εφημερίδα επικαλείται τη συνέχεια μία ανεπίσημη καταγραφή των όσων συνέβησαν στη δίκη του Ανδρέα Γεωργίου από έναν Ευρωπαίο ειδικό περί των στατιστικών πρακτικών ο οποίος είχε κληθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης. Σύμφωνα με την περιγραφή του, η οποία έχει σταλεί με email σε μερικούς αξιωματούχους της ΕΕ, η δίκη ήταν μία «εκφοβιστική προκαθορισμένη φάρσα». Όπως προσθέτει ο συγκεκριμένος Ευρωπαίος ειδικός, «ήταν καταφανώς προφανές ότι κανείς δεν άκουγε τις δηλώσεις μας».

Ο ίδιος αναφέρεται στο σημείωμά του σε «ανοιχτά απειλητική συμπεριφορά» στο δικαστήριο και μία «φρικτά εχθρική» ατμόσφαιρα. Σημειώνει ότι η δίκη χρειάστηκε να διακοπεί για 45 λεπτά λόγω φωνών από το ακροατήριο κατά την κατάθεσή του. «Δε θα πίστευα ποτέ ότι ‘δίκες’ σαν αυτή θα μπορούσαν να συμβούν σε μία δημοκρατική χώρα της ΕΕ», σχολιάζει ενδεικτικά.

Αφού παρατίθενται συνοπτικά οι νομικές περιπέτειες του κ. Γεωργίου, το δημοσίευμα σημειώνει τη στήριξη στο πρόσωπό του από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη δήλωση Ντομπρόφκσις περί «απόλυτης εμπιστοσύνης στην αξιοπιστία και ακρίβεια» των δημοσιονομικών στοιχείων που παρέθεσε η ΕΛΣΤΑΤ υπό την ηγεσία του κ. Γεωργίου από το 2010 έως το 2015. Όπως προσθέτει η εφημερίδα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως πει ότι σε αντίθεση με τις κατηγορίες σε βάρος του, ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της φήμης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Το δημοσίευμα των FT καταλήγει με την παρατήρηση ανώτερου Ευρωπαίου διπλωμάτη ότι δεν είναι βέβαιο πως η υπόθεση θα προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να απειληθεί η οικονομική διάσωση της Ελλάδας, «αλλά η γενική θέση θα είναι η ισχυρή στήριξη για τον Γεωργίου».

Πηγή: skai.gr

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

8 Responses to FT: Δίκη – «φάρσα» του Ανδρέα Γεωργίου λέει η Eυρωζώνη

 1. Ο/Η Eνη λέει:

  Σχολιαστη

  Για το ανω θεμα ηδη υπαρχουν σχολια (και δικα μου) σε αλλα ποστ, επειδή υπηρχε μεν δημοσιοτητα για την υποθεση αυτή αλλα…….ελειπε το σχετικο ποστ.
  Τώρα ειναι λιγο αργά, αλλα μαλλον θα υπαρξει συνεχεια………….

  Καποια ιστολογια ζητουν, απο τους σχολιαστες να περιοριζονται στο θεμα και να μην «περιδιαβαζουν» απο δω κι΄απο κει……… 🙂

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Μπα, εδώ είμαστε χύμα😎

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Eνη λέει:

  Βεβαια ,χυμα και τσουβαλάδα, για να τους μπερδευουμε ολους. Το ελληνικό μας δαιμόνιο, μεχρι που φτανει πχια 😎

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ποιούς όλους; Λίγοι είμαστε 😎

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Γιώργας λέει:

  Ας την ορίσει ο κύριος Ντομπρόφκσις την σύνθεση του δικαστηρίου για να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη!

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η zepos λέει:

  Ο κώδικας ορθής πρακτικής της Eurostat γράφει (Άρθρο 1.4): «Οι προϊστάμενοι των Εθνικών Στατιστικών Υπηρεσιών και της Eurostat και, ανάλογα με την περίπτωση, οι
  προϊστάμενοι των άλλων στατιστικών αρχών είναι οι μόνοι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις στατιστικές μεθόδους, τα πρότυπα και τις διαδικασίες, καθώς και σχετικά με το περιεχόμενο και τη χρονική στιγμή της δημοσίευσης στατιστικών στοιχείων.»

  Μπορεί κάποιος να μου πει με ποιά βάση το δικαστήριο καταδίκασε τον Ανδρέα Γεωργίου σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή επειδή δεν ειδοποίησε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για τα στοιχεία που έστειλε στη Eurostat;

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Eνη λέει:

  Μιας και υπαρχει πλεον σχετικο ποστ, ας μεταφερθουν και τα σχετικα σχολια μου. Για να μη βρισκονται……αλλού για αλλού.

  «Ο/Η Eνη λέει:
  2 Αυγούστου 2017 στο 13:41
  «Κομισιόν: Ο Γεωργίου «έπραξε ορθά»

  Για φθοροποιό πόλεμο κάνει λόγο το τηλεοπτικό δίκτυο ntv στην ιστοσελίδα του. Ο αρθρογράφος επισημαίνει το αλλόκοτο της υπόθεσης.

  «Ο Γεωργίου αθωώθηκε επανειλημμένα στο παρελθόν από την κατηγορία της διόγκωσης των στατιστικών στοιχείων, αυτήν τη φορά όμως καταδικάστηκε όχι γι’ αυτήν την κατηγορία αλλά για παράβαση καθήκοντος, επειδή απέστειλε τα στοιχεία χωρίς να ενημερώσει πρώτα τo ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ. Η Κομισιόν βέβαια επαναλάμβανε συνεχώς ότι τα στατιστικά στοιχεία για το ελληνικό χρέος είναι αξιόπιστα και τα επιβεβαιώνει και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία».

  Στη διαδικτυακή της σελίδα η τηλεοπτική ειδησεογραφική εκπομπή tagesschau κάνει επίσης αναφορά στην καταδικαστική απόφαση Γεωργίου.

  «Τιμωρήθηκε για την ειλικρίνειά του» είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου, που σημειώνει:

  «Ο Ανδρέας Γεωργίου από το 2010 έως το 2015 ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ έκανε μόνο αυτό που θεωρούσε ως καθήκον του. Ενημέρωσε τη EUROSTAT ότι τα δικά του στατιστικά στοιχεία για το ελληνικό χρέος είναι υψηλότερα από όσο θεωρούσαν μέχρι τότε.

  Το αποτέλεσμα ήταν να επιβληθεί στην Ελλάδα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για να πάρει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.

  Η Κομισιόν δηλώνει ότι ο τότε επικεφαλής της υπηρεσίας έπραξε ορθά, (…) αλλά οι έλληνες δικαστές πιστεύουν ότι έδωσε τα στοιχεία χωρίς προηγούμενη άδεια του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ. Άρα ο Γεωργίου είναι θύμα της ειλικρίνειάς του».

  Πηγή: Deutsche Welle »

  protothema

  Μου αρέσει!
  Ο/Η Eνη λέει:
  2 Αυγούστου 2017 στο 15:51
  ΚΙΔΗΣΟ για Γεωργίου: Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν ανατρέπει ψηφισμένα στατιστικά από τη Βουλή

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ 01|08|2017 20:38

  «Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν μπορεί να ανατρέψει στατιστικά στοιχεία τα οποία έχει ψηφίσει στη Βουλή – ψηφίζοντας τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014, ο ίδιος ο υπεύθυνος της καταστροφής, ο κ. Καραμανλής.

  Στοιχεία που έχουν ψηφίσει και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΔΗΣΟ μετά την καταδίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος.

  «Η Δικαιοσύνη οφείλει να πράξει το χρέος της. Αλλά η αλήθεια έχει ήδη καταγραφεί και η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφεί. Ο κ. Καραμανλής και οι κυβερνήσεις του ευθύνονται για ένα εθνικό έγκλημα», προσθέτει η ανακοίνωση

  Πηγή: ΚΙΔΗΣΟ για Γεωργίου: Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν ανατρέπει ψηφισμένα στατιστικά από τη Βουλή | iefimerida.gr « «

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Eνη λέει:

  Συνέντευξη στη γερμανική Die Zeit

  Τσακαλώτος: Δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία της εποχής Γεωργίου
  (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

  Αθήνα
  «H ποιότητα των στατιστικών στοιχείων του προγράμματος δεν αμφισβητείται από κανέναν κι επ’ ουδενί από την ελληνική κυβέρνηση» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δήλωσή του προς την γερμανική εφημερίδα Die Zeit με αφορμή άρθρο της για την υπόθεση Γεωργίου.

  «Θα ήταν απρεπές ο υπουργός Οικονομικών να σχολιάσει μια δικαστική απόφαση και σε κάθε περίπτωση η ετυμηγορία σε βάρος του κ. Γεωργίου δεν αφορούσε την κατηγορία της ανάρμοστης ανάμιξης (στην κατάρτιση) των στατιστικών στοιχείων αλλά σε ένα ήσσον ζήτημα το οποίο αφορούσε τη διαδικασία. Κατά συνέπεια, η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων του προγράμματος δεν αμφισβητείται από κανέναν κι επ’ ουδενί από την ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

  Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο καταδικασθείς Α. Γεωργίου γίνεται θέμα διαμάχης εντός της ΕΕ. Όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα, ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κατηγορήθηκε στην Ελλάδα ότι τεχνητά διόγκωσε το έλλειμμα και πως, σύμφωνα με σχετική έρευνα της, υπάρχουν αντιδράσεις στην Ευρώπη.

  Πλήρης εμπιστοσύνη ΕΚΤ στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το 2010

  Παράλληλα, εκπρόσωπος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράζει την πλήρη εμπιστοσύνη της στα στατιστικά στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και επαναλαμβάνει ότι είναι ουσιώδες οι ελληνικές αρχές να προστατεύσουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ».
  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ «

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.