Προς δικτατορία ο Μαδούρο …

…που λατρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ

Liberal  /  Βενεζουέλα: Απαγόρευση διαδηλώσεων επέβαλε η κυβέρνηση – Στους οι 3 νεκροί από συγκρούσεις

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επέβαλε απαγόρευση διαδηλώσεων από αύριο Παρασκευή Βενεζουέλα: Απαγόρευση διαδηλώσεων επέβαλε η κυβέρνηση - Στους οι 3 νεκροί από συγκρούσεις για την αποφυγή ενδεχομένης «επιρροής» της διεξαγωγής των εκλογών της Κυριακής για την ανάδειξη συντακτικής συνέλευσης.

Οι ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες είναι κάθειρξη από πέντε έως δέκα χρόνια.

«Οι συναθροίσεις και οι δημόσιες διαδηλώσεις, οι πορείες και παρόμοιες εκδηλώσεις που ενδεχομένως διαταράξουν ή επηρεάσουν την ομαλή πορεία της εκλογικής διαδικασίας, απαγορεύονται», ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νέστορ Ρεβερόλ.

Από την 1η Απριλίου, περισσότεροι από 106 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ταραχές στις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών και την απομάκρυνση του προέδρου Nicolas Maduro από την εξουσία.

Η αντιπολίτευση καλεί σε διαδηλώσεις την Παρασκευή παρά την απαγόρευσή τους από την κυβέρνηση

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις σε όλη την χώρα την Παρασκευή ενάντια στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και στο σχέδιό του για τροποποίηση του Συντάγματος, παρά την απαγόρευσή τους που επέβαλε η κυβέρνηση ενόψει της διεξαγωγής των εκλογών την Κυριακή για την ανάδειξη των μελών της συντακτικής συνέλευσης

«Το καθεστώς ανακοίνωσε την απαγόρευση διαδηλώσεων…Απαντάμε με την κατάληψη της Βενεζουέλας αύριο», ανέφερε η Τράπεζα Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, με ανάρτηση στο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter.

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα 16χρονο αγόρι, έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες, σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που πραγματοποιείται έπειτα έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, οι αρχές της χώρας επιβεβαίωσαν ότι δύο άντρες, ένας 23χρονος και ένας 30χρονος σκοτώθηκαν στην περιφέρεια Μερίδα, ενώ ο 16χρονος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ταραχών στην πολιτεία Μιράνδα.

Οι τελευταίες απώλειες ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών στους 106, σε τέσσερις μήνες διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης του προέδρου Nicolas Maduro, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Οι αντίπαλοι του Maduro στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό προσπαθούν να τον πιέσουν ώστε να αναστείλει τα σχέδιά του για την αναθεώρηση του το συντάγματος της Βενεζουέλας, με τις εκλογές για την ανάδειξη μελών Συνταγματικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουλίου.

Τα βασικά συνδικάτα της Βενεζουέλας στηρίζουν τη 48ωρη απεργία, όμως η κυβέρνηση ελέγχει τον στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκό τομέα και τον δημόσιο τομέα, που μετρά περίπου 3 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Ο Maduro επανέλαβε πάντως την αποφασιστικότητά του, ζητώντας από την αντιπολίτευση να «σεβαστεί το δικαίωμα των ανθρώπων να ψηφίσουν ελεύθερα» και «χωρίς βία».

Από την πλευρά του ο Leopoldo Lopez, μια εμβληματική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, κάλεσε τους στρατιωτικούς να αποκηρύξουν τα σχέδια του Maduro για τη συντακτική συνέλευση.

Παράλληλα, πρόεδρος της Βενεζουέλας χαρακτήρισε τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στο καθεστώς του χθες, Τετάρτη, ως «αυθάδεις», καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για το αμφιλεγόμενο σχέδιο του σχετικά με το σύνταγμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photos by Carlos Becerra/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Πολιτική. Bookmark the permalink.

224 Responses to Προς δικτατορία ο Μαδούρο …

  1. Ο/Η Αλικη λέει:

    Σχο, τον παρεξηγείς τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορει να θαυμάζει τον Μαδουρο, ομως δεν παύει να ειναι ενα κεντροαριστερο κομμα (!) με έντονα φιλελεύθερα χαρακτηριστικά!
    Άλλωστε, μήπως οι «προηγούμενοι ηταν καλύτεροι»;

    Τι κακοπιστία ειναι αυτη, τέλος πάντων?

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η xberliner λέει:

    «Άλλωστε, μήπως οι «προηγούμενοι ηταν καλύτεροι»;»
    «Τι κακοπιστία ειναι αυτη, τέλος πάντων?»
    Άντε να κάνω άλλη μια φορά το συνήγορο του διαβόλου.
    1ον Και ο Α. Παπανδρέου είχε σούπερ σχέσεις με καθεστώτα όπως του Τσαουσέσκου. So what?

    2ον Αν συγκρίσεις με το πρώτο εξάμηνο της πρώτης φοράς αριστεράς ναι οι προηγούμενοι είναι πολλές τάξεις μεγέθους καλύτεροι. Μετά το Σεπτέμβριο του 2015 οι διαφορές είναι μικρές για να είναι ευδιάκριτες και οι προηγούμενοι πρέπει να αποδείξουν ότι θα είναι καλύτεροι.

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ο Ανδρέας ήταν ένας αστός πολιτικός ενώ αυτοί είναι ένα …σταλινομαοικό κόμμα που ψάχνουν την ευκαιρία για μαδουροκαταστάσεις.

    Δυστυχώς αυτά …αποδεικνύονται όταν συμβούν οπότε καλύτερα να μη συμβούν 🙂

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, το προφανές: Ο Παπανδρέου δεν τους ειχε/προέβαλλε ως πρότυπα.

    Τα υπολοιπα τα εχουμε συζητήσει κατ επαναληψιν. Δεν εχει νόημα.
    Πάντως, η καταστροφη που θα αφήσουν πίσω τους οι συριζοψεκασμενοι, τοσο στον τομεα της οικονομιας, οσο και στον τομεα της διάβρωσης και ευτελισμού των δημοκρατικών θεσμων, δεν εχει προηγούμενο!

    Εντούτοις, οι επόμενοι πρεπει να αποδείξουν, οχι οτι ειναι καλύτεροι απο τους συριζοψεκασμενους -αυτο ειναι εύκολο, αλλα οχι αρκετό. Πρεπει να αποδείξουν οτι ειναι καλοί -υπο την εννοια της κυβερνητικής ικανότητας/επάρκειας και του δημοκρατικού ήθους.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η xberliner λέει:

    «Ο Ανδρέας ήταν ένας αστός πολιτικός ενώ αυτοί είναι ένα …σταλινομαοικό κόμμα που ψάχνουν την ευκαιρία για μαδουροκαταστάσεις.»
    Σιγά μην είναι και UFO από την Ανδρομέδα. Πρώην κατά φαναστίαν επαναστάτες που λάδωσε το εντεράκι τους είναι.

    «Βερολινεζε, το προφανές: Ο Παπανδρέου δεν τους ειχε/προέβαλλε ως πρότυπα.»
    Είτε είσαι μικρή είτε έχεις ασθενή μνήμη. Μια χαρά πρότυπα τα είχε το πασοκ τότε.

    «Πάντως, η καταστροφη που θα αφήσουν πίσω τους οι συριζοψεκασμενοι, τοσο στον τομεα της οικονομιας, οσο και στον τομεα της διάβρωσης και ευτελισμού των δημοκρατικών θεσμων, δεν εχει προηγούμενο!»
    Για τον τομέα της οικονομίας: Η χώρα χρεοκόπησε το 2009. Η καταστροφή είχε ήδη γίνει. Μετά ξεκίνησε μια πορεία προς τα κάτω με τις καθυστερήσεις, τα Ζάππεια κτλ. ώσπου ήρθαν οι συριζανελ και ο κατήφορος έγινε για 6 μήνες ελεύθερη πτώση. Μου είναι δύσκολο να κρίνω ποιος κατέστρεψε περισσότερο. Και για μένα δεν έχει σημασία. Και οι δύο είναι πάρα πολύ λίγοι να διαχειριστούν την κατάσταση.
    Για τον ευτελισμό των δημοκρατικών θεσμών: Έχεις ένα δίκιο, είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση συγκρούεται ανοιχτά με τη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη βέβαια ποτέ δεν ήταν ανεξάρτητη και πάντα ελεγχόταν και προσπαθούσε να ελέγξει. Οι προηγούμενοι το έκαναν απλώς υπόγεια.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Mitsos λέει:

    The Caracazo, or sacudón, is the name given to the wave of protests, riots, looting, shootings and massacres[5] that began on 27 February 1989 in Venezuela’s capital, Caracas, and the surrounding towns. The weeklong clashes resulted in the deaths of hundreds of people, thousands by some accounts, mostly at the hands of security forces and the military.[3][6][7] The riots and the protests began mainly in response to the government’s economic reforms and the resulting increase in the price of gasoline and transportation.[5]

    https://en.wikipedia.org/wiki/Caracazo

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    xberliner, τα ξέρεις όλα 🙂

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, αφου ολοι ειναι «λίγοι», κατα την αποψη σου, για να διαχειριστούν την κατασταση, τότε να καλέσουμε κανέναν εξωγήινο να μας κυβερνήσει!

    Κακον πράγμα το να μην μπορει κανεις να συμβιβαστεί με τα δεδομένα της πραγματικότητας. Οδηγείται σε αδιέξοδο.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Eνη λέει:

    Φαινεται οτι οι εκπροσωποι της νεωτερης γενιας δεν εχουν μεγαλη δυσκολια για συνεννοηση σε ορισμενα θεματα. Μαλλον και ο Μητσοτακης θα πρέπει να τους ακολουθησει και να αφησει τη γερουσια του κομματος να μεινei στην…. Ιστορια

    «Ελπιδοφόρο το συναινετικό κλίμα Αλ. Τσίπρα-Κ. Μπακογιάννη στο Περιφερειακό Συνέδριο της Λαμίας
    «Επειδή διαφωνούμε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας – Πρωθυπουργός: «Για να μπορέσουμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες απέναντι σε κοινά προβλήματα δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε πολιτικά και ιδεολογικά»
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/07/2017 10:04
    Ελπιδοφόρο το συναινετικό κλίμα Αλ. Τσίπρα-Κ. Μπακογιάννη στο Περιφερειακό Συνέδριο της Λαμίας

    Ισχυρή σημειολογικά είναι η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα με τον Κώστα Μπακογιάννη, στο Περιφερειακό Συνέδριο της Λαμίας, το απόγευμα της Πέμπτης αλλά και ελπιδοφόρο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας το συναινετικό κλίμα που υπήρξε ανάμεσα σε δυο πολιτικούς της νεώτερης γενιάς, τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία είχε θέσει ζήτημα για την παρουσία στελεχών της, μια γραμμή που ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδα προσπέρασε.

    «Μπορεί να έχουμε τις προσωπικές μας απόψεις αλλά η αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπεται να γίνεται νεροκουβαλητής κανενός κόμματος, τόνισε ότι ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, στην ομιλία του ενώπιον του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου».

    «Επειδή διαφωνούμε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε, σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι έχουμε όλοι την ανάγκη να συνυπάρχουμε σε ένα μίνιμουμ. Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι όχι άλλη θεωρία, όχι άλλα λόγια».

    «Όλη η Ελλάδα» είπε ο κ. Μπακογιάννης, «αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, φτώχεια, ανεργία κι αδικία». «Τα νέα παιδιά», πρόσθεσε, «φεύγουν στο εξωτερικό, ακολουθώντας τον δρόμο των παππούδων τους μετά από 40 χρόνια».

    «Περιγράφω μία πραγματικότητα», είπε ο κ. Μπακογιάννης, «η οποία προφανώς δεν ξεκίνησε τον Γενάρη του 2015, μην τρελαθούμε κιόλας», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

    Νωρίτερα στην ομιλία του ο κ. Τσιπρας προχώρησε σε μια πρώτη αποτίμηση αυτών που έχουν γίνει και εκείνων που έπονται, και υπογράμμισε την αύξηση της χρηματοδότησης της περιφέρειας και την πολύ καλή συνεργασία κυβέρνησης -περιφέρειας παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες.

    Χαρακτήρισε εθνικό ζήτημα το θέμα της ανάπτυξης και προέκρινε σοβαρότητα και ευθύνη για να επιτευχθεί. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως το αναπτυξιακό σχέδιο για να υλοποιηθεί, δεν επιδέχεται μικροκομματικές προσεγγίσεις και επικοινωνιακές αντιμετωπίσεις.

    «Οι διήμερες εργασίες του περιφερειακού συνεδρίου επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο διάλογος, η επικοινωνία, ο κοινός σχεδιασμός με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, τους παραγωγικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις της επόμενης μέρας» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την καλή και ειλικρινή συνεργασία που υπήρξε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την περιφέρεια.

    «Για να μπορέσουμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες απέναντι σε κοινά προβλήματα δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε πολιτικά και ιδεολογικά. Ο ουσιαστικός διάλογος και η σύνθεση πάνω στο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη ο τόπος μας για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του, δεν προαπαιτεί ταύτιση απόψεων αλλά στοιχειώδη κουλτούρα διαλόγου, που ίσως θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη, αλλά δυστυχώς δεν είναι» δήλωσε ο πρωθυπουργός.»

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Eνη λέει:

    «Για τον τομέα της οικονομίας: Η χώρα χρεοκόπησε το 2009. Η καταστροφή είχε ήδη γίνει. Μετά ξεκίνησε μια πορεία προς τα κάτω με τις καθυστερήσεις, τα Ζάππεια κτλ. ώσπου ήρθαν οι συριζανελ και ο κατήφορος έγινε για 6 μήνες ελεύθερη πτώση.»

    xberliner,
    Με μια μόνο φραση διατυπωσες τα σπουδαιοτερα.

    Η αληθεια ειναι οτι αυτοι οι 6 μηνες της διακυβερνησης Συριζα αναιρει ο,τι αλλο θετικο εγινε αργοτερα,, οπως π.χ. εκεινο το Τσιπρας-care η κοινωνικη ασφαλιση 2,5 εκατ.πολιτων, αλλα και ολη η πολιτικη Τσακαλωτου, που μπορεσε να ανατρεψει, οτι ειχε καταστρεψει ο Βαρουφακης, σε οτι αφορά τις σχεσεις μας με την ΕΕ και ιδιαιτερα με την ευρωζώνη.

    Δες το προηγουμενο σχολιο, διαπιστωνεται οτι μια νεα γενια πολιτικων,ισως και απο ολους τους χωρους, θα μπορουν να συνεννοουνται σε θεματα οπως π.χ. η περιφερειακη και η τοπικη αυτοδιοικηση.

    Γιατι με επιχειρηματα Τσαουσεσκου και Μαδουρο, με τα οποια ικανοποιειται το αντιπολιτευτικο μενος μόνο, δημιουργειται αδιεξοδο. Οπως αλλοτε να φυγει το ΝΔ-ΣΟΚ και οτι γινει ας γινει. Να φυγουν αυτοι. Ενταξει να φυγουν, αλλα αυτους τους ακολουθει μια μεγαλη μεριδα πολιτων-ψηφοφορων. Να «διωξουμε» και τους ψηφοφορους τους;;; Πως;;;;

    Παρεπιμπτοντως με τον Τσαουσεσκου ειχε και ο Κωνστ. Καραμανλης καποιες επαφες, δεν ειχε οπως καμια σχεση φυσικα, οπως και ο Α. Παπανδρεου . 😉

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Πολύ ωραία Ενη. Καταλογίζεις σε συνομιλητές σου και διαδικτιακούς φίλους μιας δεκαετίας, μένος 🙂

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Eνη λέει:

    Αντε πεστο, σκληρή αντιπολιτευση, Αγαπητε σχολιαστη. 🙂

    Η πολιτικη αντιπαλοτητα εχει και αυτή βαθμιδες. Σκληρή, ηπια κλπ.

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οτι πιο αμοραλιστικό εχω ακούσει τα τελευταία χρόνια απο τους … σοσιαλδημοκράτες του συριζα ήταν «ή εμείς ή αυτοί» ένα μήνα μετα τα παρακάλια να τον σώσουν από την εγκληματική πολιτική του 6μήνου 😎

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Αν οι πολιτικοί των «αστικών» ή «παλιών» ή κάτι άλλο κομμάτων ήταν τόσο άχρηστοι, συμφεροντολόγοι και κυνικοί όσο είναι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα είχαν αφήσει πριν δυο χρόνια τη χώρα να καταρρεύσει, χρεώνοντας το γεγονός στον Τσίπρα και την παρέα του. Η διαφορά είναι ότι όλοι οι «πρώην» φέρθηκαν σαν πατριώτες και συναίνεσαν στην πρόταση για μια νέα (και χειρότερη) δανειακή συμφωνία, την οποία πρότεινε τελικά ο Τσίπρας με την ουρά κάτω απ’ τα σκέλια. Όλος αυτός ο συρφετός των συριζοψεκασμένων απέδειξαν ότι τους ενδιαφέρει μόνο η εξουσία αλλά ετυχώς για τη χώρα, οι καθυβρισμένοι της αντιπολίτευσης στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, κάτι που δεν έχει ποτέ διανοηθεί να κάνει πολιτικός της αριστεράς.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η physicist λέει:

    @Νίκος Π:

    Είναι πράγματι αλήθεια ότι η μη-κομμουνιστική Αντιπολίτευση (ΜΚΑ) έσωσε το τομάρι του Τσίπρα (και τη χώρα από την κατάρρευση) τότε που οι 40 αντάρτες του Σύριζα είχαν αρνηθεί να ψηφίσουν το τρίτο Μνημόνιο και η κυβερνητική πλειοψηφία είχε καταρρεύσει. Εξίσου αλήθεια όμως είναι ότι η ΜΚΑ δεν είχε άλλη επιλογή: ο Σύριζα επέλεξε τότε ακριβώς την πολιτική της παραμονής στον Ευρώ και της στενής πρόσδεσης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία η ΜΚΑ είχε ήδη από δεκαετίες αναγάγει σε κυρίαρχο/πρωταρχικό πολιτικό της δόγμα, σε επιλογή επιβίωσης για την χώρα (και ορθά είχε πράξει, τουλάχιστον σε γενικές γραμμές και στην συνολική κατεύθυνση). Αν είχε καταψηφίσει αυτήν την επιλογή, θα είχε χρεωθεί την ευθύνη για την κατάρρευση της χώρας και θα είχε ανυπέρβλητες δυσκολίες να εξηγήσει για ποιον λόγο απέρριψε την κύρια, δική της στρατηγική γραμμή. Μεμονωμένα, ασφαλώς και υπάρχουν στην Αντιπολίτευση άνθρωποι με αίσθημα ευθύνης όπως λες αλλά συνολικά, η απόφαση αυτή εξυπηρετούσε το πολιτικό συμφέρον της Αντιπολίτευσης, αφού η αντίθετη μάλλον θα την οδηγούσε στην πολιτική εξαφάνιση.

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Στην ιστορία θα καταγραφεί ως πατριωτικό καθήκον

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η physicist λέει:

    Στην Ιστορία, όλα αυτά θα είναι υποσημειώσεις (προσωπική άποψη χωρίς κανένα αξιοσημείωτο αποδεικτικό στοιχείο).

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Στην ιστορία που αφορά την περίοδο αυτή και αναφέρεται στην Ελληνική Δημοκρατία.

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η physicist λέει:

    Σχο, το θέμα είναι εντελώς υποθετικό και δεν έχω κανένα «σκληρό» επιχείρημα γι’ αυτό που πιστεύω. Λέω καταρχάς ότι το βάρος που δίδεται σε συγκεκριμένα περιστατικά και η ιστορική τους ερμηνεία εξαρτώνται από τόσο πολλούς παράγοντες ώστε δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι αυτή την εποχή, τα όσα διαδραματίσθηκαν το μοιραίο 2015 δεν βρίσκουν στην κοινή γνώμη το μέγεθος της ανταπόκρισης που θα περίμενε κανείς. Μερικές δεκαετίες αργότερα, μπορεί να υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον ή επιστημονική προσέγγιση με μια πιο ψυχρή ματιά αλλά και πάλι: το πώς θα κριθεί μια στάση θα εξαρτηθεί από το πώς θα έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, το αν θα υπάρχουν και τότε Ευρώ και Ευρωζώνη, το αν το συνολικό εγχείρημα του σημερινού Ευρώ και της σημερινής ΕΕ θα έχουν καταγραφεί με θετικό ή αρνητικό πρόσημο, και εν τέλει από το ποια κυριαρχούσα τάξη θα γράψει την Ιστορία.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Αλικη λέει:

    Νικος Π. 14:49 +++++

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η Αλικη λέει:

    Η κοινή γνωμη, κατα το μεγαλύτερο μερος της, ποτε δεν έπαψε να προκρίνει την παραμονη στο ευρω.
    Αυτο το ήξερε και ο Τσιπρας -και Σια-, εξού και οι φόβοι περι Γουδή.

    Απλώς ενα μεγαλο μερος της κοινωνίας -λογω της αριστεροπληξιας που μαστίζει τη χώρα, και του περίφημου δηθεν «αριστερού πλεονεκτήματος»- πίστευε -ανοήτως- οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχειριζόταν την κριση υπερ των αδυνάτων.
    Μια αλλη μερίδα επισης, χωρις να μασάει στις αριστερές μπαρούφες, πίστευε -κυνικά- οτι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να διασώσει τα προνόμια της εντός ευρω.

    Ετσι προέκυψαν οι πλειοψηφίες του ΣΥΡΙΖΑ -και στις τελευταίες εκλογες.

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η physicist λέει:

    Οι πλειοψηφίες πάντοτε προκύπτουν επειδή ένα κόμμα πείθει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων ότι εάν του δώσει την ψήφο του είτε θα διατηρήσει τα προνόμια που ήδη έχει είτε θα αποκτήσει καινούργια, και μάλιστα εις βάρος άλλων ομάδων από ψηφοφόρους. Έτσι προέκυπταν επί 40 χρόνια οι πλειοψηφίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έτσι προκύπτουν παντού στον Κόσμο πλειοψηφίες εδώ και αιώνες.

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @physicist 15:11

    Δεν ήταν ανάγκη η αντιπολίτευση να καταψηφίσει τίποτα απολύτως, θα μπορούσαν απλώς να αγνοήσουν την πρόταση του Τσίπρα για συνάντηση και να του πουν «πρωθυπουργός είσαι, βγάλε από τη φωτιά τα κάστανα που ο ίδιος έβαλες». Τι θα έκανε τότε ο Τσίπρας, συμφωνία με την ΕΕ ή θα θυμόταν ξανά το «περήφανο» όχι; Σε κάθε περίπτωση θα έτρωγε το κεφάλι του και μαζί του θα την πλήρωνε η χώρα.

    Η περίφημη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, δεν ήταν παρά το δημόσιο γεγονός που επισφράγισε μια συμφωνία, η οποία είχε σίγουρα υπάρξει παρασκηνιακά με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Με αυτήν ο Τσίπρας νομιμοποιήθηκε να υπογράψει ένα τρίτο μνημόνιο, για χάρη του οποίου η αντιπολίτευση ανέλαβε ως μη όφειλε μέρος της ευθύνης, συμφωνώντας άνευ όρων και για τη σωτηρία και ενότητα της χώρας. Σώζοντας τον Τσίπρα, η ΠΑ (Πατριωτική Αντιπολίτευση) ένωσε τους Έλληνες και τίμησε την ιστορία τους, ενώ οι σημερινοί ανεπαρκείς και αγράμματοι υπουργοί και προπαγανδιστές του τσίρκου συριζανέλ τους το ανταποδίδουν με τον μόνο τρόπο που γνωρίζουν, με προσβολές και εξύβριση. Ευτυχώς στη Δημοκρατία έχεις την πολυτέλεια να μπορείς να κάνεις υπομονή…

    Τι να γίνει, αυτή είναι η Αριστερά του Τσίπρα, άχρηστη και ανερμάτιστη, άλλη δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει. Ο Μαρξ και ο Λένιν πέθαναν, ενώ το ΚΚΕ και οι παραφυάδες του έχουν χάσει από χρόνια την πολιτική τους σημασία.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η physicist λέει:

    Νίκο, θα υπήρχαν αρκετοί βουλευτές από την Αντιπολίτευση να ψηφίσουν και καλά θα είχαν κάνει. Αυτό που λέω είναι ότι η χώρα είχε έρθει σε μια κατάσταση αδιεξόδου ούτως ή άλλως. Την κύρια ευθύνη για το συγκεκριμένο αδιέξοδο την έφερε η ΠΦΑ, την ευθύνη για το γενικότερο αδιέξοδο την έφεραν τα τεράστια πολιτικά λάθη που είχαν προηγηθεί. Αυτών των λαθών ήταν δέσμια η Αντιπολίτευση και εξακολουθεί να είναι.

    Σώζοντας τον Τσίπρα, η ΠΑ (Πατριωτική Αντιπολίτευση) ένωσε τους Έλληνες και τίμησε την ιστορία τους …

    Χωρίς να θέλω, επαναλαμβάνω, να μειώσω την προσφορά μεμονωμένων προσώπων, η παραπάνω πρόταση μου φαίνεται υπερβολική, κι επιπλέον έχει μια τάση προς το πομπώδες. Δεν το λέω ως προσωπική κριτική, μη με παρεξηγείς, απλώς νομίζω ότι οι ενέργειες στην πολιτική έχουν κατά κάνονα άλλα, λιγότερο ευγενή κίνητρα.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    «η παραπάνω πρόταση μου φαίνεται υπερβολική, κι επιπλέον έχει μια τάση προς το πομπώδες. […] απλώς νομίζω ότι οι ενέργειες στην πολιτική έχουν κατά κάνονα άλλα, λιγότερο ευγενή κίνητρα.» !! +++

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Το να έχεις δυσανεξία στην κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν είναι θέμα ευγενών κινήτρων αλλά καθαρή ιδεολογική πετριά. 🙂

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Όταν βρίσκεσαι μπροστά σε επιλογές που θα μπορούσαν να έχουν δραματικές επιπτώσεις για τη χώρα σου, δεν υπάρχει ουδέτερη στάση και παίρνεις αποφάσεις σύμφωνες με τον πατριωτισμό και τις αξίες σου. Μπορεί να φαίνονται πομπώδη όλα αυτά, εναλλακτική λύση όμως στα πλαίσια της Δημοκρατίας δεν υπήρχε για τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και το ήξεραν πάρα πολύ καλά. Πήραν λοιπόν την απόφαση να στηρίξουν τον Τσίπρα για το καλό της χώρας, ξέροντας το ποιόν του ανθρώπου και χωρίς να ζητήσουν ελαφρυντικά για τα προηγούμενα λάθη τους, αν και η ευθύνη για τις εξελίξεις ήταν καθαρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τι κέρδισαν κομματικά από την επιλογή τους αυτή; Τίποτα απολύτως, εκτός από την συνεχή εξύβριση από τους θρασείς εναπομείναντες Συριζαίους.

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η physicist λέει:

    Νίκο, δεν διαφωνούμε ως προς την εκτίμηση και την περγραφή που επιφυλάσσεις στους Συριζαίους ούτε και σε ό,τι αφορά το γεγονός πως η στήριξη της Κυβέρνησης Σύριζα τότε ήταν η μόνη λογική επιλογή για τη χώρα — αυτό έγραψα άλλωστε και παραπάνω. Δεν συμφωνώ όμως σε ό,τι αφορά τον αγνό πατριωτισμό και τις αξίες της Αντιπολίτευσης. Οι πράξεις της, με τις οποίες έφερε τη χώρα στην κατάρρευση ενόσω ήταν Κυβέρνηση, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πατριωτικές. Ο τρόπος με τον οποίο κυβέρνησε ήταν κοντόφθαλμος, ψηφοθηρικός, βασισμένος σε ψέματα, σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένος, και παραβίαζε κάθε έννοια αξιοκρατίας, χρηστής διακυβέρνησης και πατριωτισμού.

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η Eνη λέει:

    «Η περίφημη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, δεν ήταν παρά το δημόσιο γεγονός που επισφράγισε μια συμφωνία, η οποία είχε σίγουρα υπάρξει παρασκηνιακά με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. »

    Ακριβως Νικο Π.
    Να επισημανθει ομως οτι δεν προκειται για καποια πολιτικα προσωπα αλλα για πολιτικους σχηματισμους δηλαδή κοινοβουλευτικα κομματα, τα οποια εχουν εναν ευρωπαικο προσανατολισμο και πραγματι εσωσαν τη χωρα απο την απομονωση.

    Το γεγονος θα καταγραφει στην Ιστορία ως καιριας σημασίας πολιτικη συμφωνία κοινοβουλευτικων κομματων, που μπορεσαν να συνεννοηθουν και να παρουν μια σημαντικη αποφαση για το μελλον της Ελλαδας.
    Ας σημειωθει οτι το τριτο κοινοβουλευτικο κομμα η Χρυση Αυγή, ειναι παντα εναντια στην ΕΕ οπως και το ΚΚΕ.

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @physicist 20:43
    Η τελευταία σου πρόταση ταιριάζει γάντι με την κυβερνητική εμπειρία που έχουμε εδώ και δυόμισι χρόνια ΣΥΡΙΖΑ!

    Να διευκρινίσω πάντως, εγώ μίλησα για πατριωτισμό που εκδηλώνεται την κρίσιμη ώρα. Ο Τσίπρας αντίθετα, μόνο να σώσει το τομάρι του όπως είπες ήθελε και τίποτα παραπάνω. Οικτρός, ακόμα και με τα μέτρα των παλιότερων πολιτικών σχηματισμών.

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η physicist λέει:

    Η τελευταία σου πρόταση ταιριάζει γάντι με την κυβερνητική εμπειρία που έχουμε εδώ και δυόμισι χρόνια ΣΥΡΙΖΑ!

    Ασφαλώς, ταιριάζει και με αυτήν.

    Να διευκρινίσω πάντως, εγώ μίλησα για πατριωτισμό που εκδηλώνεται την κρίσιμη ώρα.

    Καταλαβαίνω τι γράφεις, μιλάς για έναν στιγμιαίο πατριωτισμό, αν συμφωνείς με την έκφραση. Εγώ νομίζω όμως πως ο πατριωτισμός καλό είναι να είναι διαρκής, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να ερχόμαστε σε καταστάσεις στις οποίες να έχουμε ανάγκη τον στιγμιαίο.

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Μα ο Πατριωτισμός με Π κεφαλαίο, είναι για τις κρίσιμες ώρες φίλε μου, τότε που όλα ζορίζουν και οι άνθρωποι βρίσκονται μπροστά σε καθοριστικές αποφάσεις. Στα εύκολα, όλοι είναι πατριώτες.

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η physicist λέει:

    Δεν είναι καθόλου εύκολο, Νίκο, να σκέφτεσαι και να δρας με πραγματικό πατριωτισμό, με συνέπεια και με αίσθηση της κοινωνικής σου ευθύνης μια ζωή, με συνειδητές παραχωρήσεις στο βραχυπρόθεσμο προσωπικό σου συμφέρον και με μια ευρύτερη και πιο μακροπρόθεσμη προοπτική. Είναι ένας δύσκολος, διαρκής, συνεπής αλλά και εποικοδομητικός πατριωτισμός της καθημερινότητας. Πολλές τραγωδίες θα είχαμε γλιτώσει αν τον εξασκούσε τουλάχιστον η ηγετική τάξη της χώρας μας.

    Καταλαβαίνω ότι χρειάζεται και η τόλμη της δράσης την κρίσιμη στιγμή, λυπάμαι όμως που δεν μπορώ ν’ αποδώσω στο σύνολο της Αντιπολίτευσης αυτό το μεγαλείο. Βαραίνουν πολύ οι αμαρτίες της όταν ήταν Κυβέρνηση, αρκούμαι επομένως απλώς στο ν’ αναγνωρίσω ότι τη συγκεκριμένη στιγμή, για οποιουσδήποτε λόγους, έπραξε σωστά.

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οπως θα σου εξηγούσε ο Μακρυγιάννης είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις πάντα το σωστό. Και θα είχε να σου πει ιστορίες.
    Αλλά η ιστορία αφήσε πίσω τα λάθη και τους εμφυλίους και θυμάται τη νικηφόρα επανάσταση.
    Οι συριζαίοι δυστυχώς είναι απο σκάρτο υλικό και τους εκφράζει το εφιαλτικό «ή αυτοί ή εμείς» . Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η physicist λέει:

    Όχι, δεν μιλάω για εμφυλίους, απλώς λέω ότι όποιος είναι πατριώτης δεν τα κάνει πρώτα γης μαδιάμ κι έρχεται μετά να δώσει την κρίσιμη ψήφο του σε μία και μοναδική ψηφοφορία. Αλλά νομίζω ότι είναι ήδη σαφές.

    Μου αρέσει!

  36. Ο/Η Αλικη λέει:

    Εγω, παλι, λέω οτι αν δεν είχαν φροντίσει οι -απο καταβολής μεταπολιτεύσεως «προηγούμενοι- να μας εντάξουν στην ΕΕ -και ακομη περισσοτερο στο ευρω-, θα ειχαμε ηδη μαδουροποιηθει, εκπληρώνοντας τους μύχιους πόθους του ΣΥΡΙΖΑ.

    Φτηνά τη γλιτώσαμε, αν αναλογιστεί κανεις με ποιους εχουμε να κανουμε!

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η physicist λέει:

    Η ένταξη στην ΕΕ ήταν κορυφαία επιλογή και επίτευγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή: το ΠΑΣΟΚ ήταν αβυσσαλέα αντιτίθετο στην ένταξη και απλώς επωφελήθηκε κατόπιν εορτής, σκορπώντας λεφτά δεξιά κι αριστερά. Η ΝΔ το μιμήθηκε επαξίως και με μεγάλα, αποφασιστικά βήματα φτάσαμε στην χρεωκοπία.

    Για τις τραγικές επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στην νοοτροπία των Ελλήνων, για την καλλιέργεια νοσηρού πολιτικού κλίματος, για την καταβαράθρωση κάθε έννοιας αξιοκρατίας, για τον εκφυλισμό της Παιδείας και διάφορα άλλα για τα οποία ευθύνονται οι προηγούμενοι δεν μιλάω καν.

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η Αλικη λέει:

    Το νοσηρό ειναι οτι την ωρα που αποκαλύπτονται τα σχέδια και οι προπαρασκευαστικές πραξεις των Συριζαιων για να μας βγάλουν απο το ευρω -και την ΕΕ, κατα πασαν πιθανότητα-, καποιοι θυμούνται τις αμαρτίες των λεγόμενων «προηγούμενων» και προχωρούν σε εντελως άστοχους συμψηφισμούς.

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η physicist λέει:

    Δεν έχεις καταλάβει την έννοια της λέξης «συμψηφισμός».

    Μου αρέσει!

  40. Ο/Η physicist λέει:

    Η απλή, αδιαμφισβήτητη διπίστωση ότι στην χρεωκοπία δεν μας έφερε ο Σύριζα αλλά οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν είναι συμψηφισμός αλλά αλήθεια. Όποιος ασκεί πολιτική η οποία εν γνώσει του εκτοξεύει το χρέος της χώρας, δυναμιτίζει την δημοσιονομική πειθαρχία και παραβιάζει όχι μόνο τις ποσοτικές δεσμεύσεις που ο ίδιος υπέγραψε αλλά και την κοινή λογική, και το κάνει αυτό έχοντας ως κύριο σκοπό την επανεκλογή του, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πατριώτης.

    Αν τώρα αυτές οι προφανείς διαπιστώσεις μοιάζουν σε ορισμένους αυτόκλητους υπερασπιστές της «κοινής λογικής» για συμψηφισμοί απέναντι σ’ έναν άλλο πολιτικό σχηματισμό, ο οποίος φέρει τις δικές του, ανεξάρτητες ευθύνες για τις δικές του πράξεις, αυτό που έχω να πω είναι ότι έχουν δικαίωμα να σκέφτονται όπως σκέφτονται. Αλλά τη λογική ας μην την ταλαιπωρούν, δεν την έχουν πάρει αγκαζέ ούτε τους ανήκει.

    Μου αρέσει!

  41. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Ένη αν ενθυμούμαι καλώς (ήμουν και μικρός τότε βλέπεις) ο Κ. Καραμανλής πολλά πολλά είχε με τον Ζίφκωφ, τον Τσαουσέσκου τον είχαν ..αναλάβει οι του ΠΑΣΟΚ και οι ..αναθεωρητές (Κύρκος, ες, ρου φου και τέτοια).
    Επίσης να έχετε υπόψιν σας ότι τότενες αστό πολιτικό (εξυπηρετούσε λεει τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης και του ..ιμπεριαλισμού) λέγανε τον Ανδρέα διάφοροι αριστεροί που τους έκανε ο Ανδρέας εξωκοινοβολυτικούς (έβαζε τον παγορόπουλο να τους κατεβάσει από το τρένο), μια τέτοια περίπτωση ήτανε και Κωνσταντόπουλος 😆 .
    Οι άλλοι (που ήτανε στο τρένο) τον θεωρούσανε επαναστάτη διεθνούς εμβέλειας, ο οποίος αξιοποιούσε τις αρχές του σαμίρ αμίν περί περιφέρειας και κάτι τέτοια και δώστου ούτε νατο ούτε βαρσοβία κλπ κλπ.
    Απλώς δεν ήτανε της παραδοσιακη΄ς αριστεράς, ήτανε της ….σύγχρονης (τότε)
    Μάλιστα τα αριστερά στελέχια που στελέχωσαν (και ουχί επάνδρωσαν) κάτι γγ νέας γενιάς και τέτοια, ήταν πολύ μαρξικοί και μπροστά τους οι συριζαίοι του σήμερα είναι έμφοροι μικροαστισμού και συμβιβαστικών αντιλήψεων.
    Απλώς όταν περνάει ο χρόνος «και όσο μακραίνει του ορφανοτροφείου η μπάντα, όλα μοιαζουν σαν νάναι μελωδικά».

    Πάμε παρακάτω.
    Αγαπητέ Νίκο με τη χρήση του επιθέτου πατριωτικός για να προσδιορίσει πολιτική στάση (ερμηνέυσει) είμαι αντίθετος.
    Εϊχαμε την πατριωτική δεξιά, την πατριωτική αριστερά, το πατριωτικό πασοκ θα αποκτήσουμε και την πατριωτική αντιπολίτευση.
    Για να την διακρίνουμε από ποιά;;
    ΑΠό την προδοτική (αντιπολίτευση ή κυβέρνηση);;
    Άμα θεωρεί προδοτική την στάση της κυβέρνησης (τότε) ή άλλων, νομίζω ότι πρέπει να το ξαναδεί.
    Άνω τελεία.
    Απλώς μην μου απαντήσει κανείς περί ..αντικειμενικά προδοτικής στασης (το λέω για να μην μου πείτε ότι δεν το είπα 😆 ).

    Και να κλείσω με μια αποστροφή από σχόλιο της Αλίκης
    «Εντούτοις, οι επόμενοι πρεπει να αποδείξουν, οχι οτι ειναι καλύτεροι απο τους συριζοψεκασμενους -αυτο ειναι εύκολο, αλλα οχι αρκετό. Πρεπει να αποδείξουν οτι ειναι καλοί -υπο την εννοια της κυβερνητικής ικανότητας/επάρκειας και του δημοκρατικού ήθους.»

    ΣΥμφωνώ, επαυξάνω, +1, ντουζ πουάν και αμ έπος αμ έργον

    Μου αρέσει!

  42. Ο/Η Αλικη λέει:

    Πολυ τις χαίρομαι κατι τέτοιες κομπλεξικες αντιδράσεις!

    Εννοειται οτι ουδέποτε υπονόησα οτι μονοπωλώ την λογικη. Το να μου αποδίδεται ομως αυτη η μομφή απο ανθρώπους που εξασκούν την τέχνη της επίλυσης προσωπικών προβλημάτων μεσω του πολιτικού σχολιασμού σημαινει οτι μαλλον λέω και καποια σωστα και λογικά πραγματα.

    Μου αρέσει!

  43. Ο/Η Αλικη λέει:

    Α, και σε ο,τι αφορά την εννοια του συμψηφισμού: οχι απλώς την εχω καταλάβει. Την εχω εξασκήσει κιόλας.
    Αποτελει εννοια του αστικού δικαίου (τροπο απόσβεσης ενοχής).

    Μου αρέσει!

  44. Ο/Η physicist λέει:

    Κομπλεξική αντίδραση είναι όταν ενώ εγώ συνομιλώ με τον Νίκο για κάτι πολύ συγκεκριμένο (δηλ. τον χαρακτηρισμό μιας στάσης ως πατριωτικής), άλλη συνομιλήτρια παρεμβαίνει αποδίδοντάς μου συμψηφισμό σε σχέση με θέμα άλλου νήματος.

    Δεν βαριέσαι.

    Μου αρέσει!

  45. Ο/Η physicist λέει:

    Α, και κάτι άλλο. Για πολλοστή φορά υπαινίσσεσαι ή μάλλον δηλώνεις εκπεφρασμένα ότι έχω «προσωπικά προβλήματα». Σου απαγορεύω να το κάνεις και σου εφιστώ την προσοχή: υπάρχουν όρια τα οποία δεν δικαιούσαι να παραβιάζεις. Μην παραπαίρνεις αέρα.

    Μου αρέσει!

  46. Ο/Η physicist λέει:

    … Αποτελει εννοια του αστικού δικαίου (τροπο απόσβεσης ενοχής).

    Ποιας ενοχής; Για ποιο λόγο πιστεύεις και μάλιστα δηλώνεις δημόσια ότι έχω ενοχή; Για ποιον λόγο;

    Τι σου δίνει το δικαίωμα να προβαίνεις σε τέτοιου είδους προσωπικούς χαρακτηρισμούς;

    Δεν ντρέπεσαι λίγο;

    Μου αρέσει!

  47. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Σεβαστέ αναγνώστη 😎
    Αλλο να έχεις καλές σχέσεις στα πλαίσια του εθνικού συμφέροντος και άλλο ιδεολογικές σχέσεις με μαδούρο αδερφούς καστρο και λοιπά ορφανά.

    Μου αρέσει!

  48. Ο/Η physicist λέει:

    Τι σχέση έχει ο Μαδούρο; Εδώ με τον Νίκο συζητούσαμε τον προσδιορισμό «πατριωτική πράξη» για μια συγκεκριμένη ενέργεια της Αντιπολίτευσης σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Ο Μαδούρο πού κολλάει;

    Ειλικρινώς, δεν νομίζεις ότι είναι κουραστικό να πρέπει κανείς να δίνει διαρκώς και αδιαλείπτως αντισυριζαϊκά διαπιστευτήρια; Αρχίζει να θυμίζει την ΕΣΣΔ, όπου στην εισαγωγή βιβλίων Φυσικής, Αστρονομίας ή Κοσμολογίας, έπρεπε να υπάρχει η φράση «το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου είναι εμπνευσμένο από τις Αρχές του Μαρξισμού-Λενινισμού και του Επιστημονικού Σοσιαλισμού».

    Μου αρέσει!

  49. Ο/Η physicist λέει:

    Σόρρυ, Σχο, νόμιζα ότι απευθύνεσαι σε μένα, αφενός επειδή έγραψες τον αναγνώστη με μικρό άλφα αρχικό και αφετέρου επειδή το σχόλιό του εμφανίστηκε εν μέσω των άλλων ξαφνικά και δεν ήξερα ότι έχει προηγηθεί. Αγνόησε ή διάγραψε το τελευταίο μου σχόλιο ή αφήσέ το κιόλας, όπως θες.

    Μου αρέσει!

  50. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ: «Ενοχή», κατα το αστικό δικαιο, ειναι η ενοχική σχεση/αξίωση σε αντιδιαστολή με την εμπράγματη.

    Δεν εχει καμια σχεση με την ψυχολογική εννοια του όρου, και προφανώς δεν ειχε εσένα υπόψιν ο νομοθέτης -ουτε κι εγω-, οταν διετύπωσε την σχετική εννοια! Έκανα ενα αστείο/λογοπαίγνιο, δεδομένου οτι αδυνατώ να πάρω στα σοβαρα την εμπαθεια, με την οποια εκφράζεσαι.

    Μου αρέσει!

  51. Ο/Η physicist λέει:

    Αλίκη, τώρα που στριμωχτήκαμε το ρίχνουμε στο Αστικό Δίκαιο και στην πλάκα. Θα μπορούσα κι εγώ να μιλήσω με έννοιες της Κβαντικής Χρωμοδυναμικής αλλά σέβομαι τους συνομιλητές και δεν το κάνω, προτιμώντας να χρησιμοποιώ τους όρους με την κοινή και όχι με την τεχνική τους σημασία.

    Πες μας τώρα και την τεχνική έννοια του όρου «προσωπικά προβλήματα», αποκάλυψέ μας και τις πηγές σου για το πώς είναι η προσωπική μου κατάσταση, προχώρησε και σε άλλα ad hominem κι άσε μας να ξεκαρδιστούμε στα γέλια με τον κρότο και τη λάμψη που προκαλούν οι σαπουνόφουσκες της σκέψης σου όταν σκάνε σε δημόσια θέα.

    Μου αρέσει!

  52. Ο/Η Αλικη λέει:

    Σχο, να προσθέσω και το εξης: Ειναι προφανές, νομιζω, οτι εδώ δεν αποκαλύπτονται απλως «καλές σχέσεις». Αποκαλύπτονται προπαρασκευαστικές πραξεις εγχειρημάτων, τα οποια εχουν/θα μπορούσαν να εχουν και αξιόποινο χαρακτήρα.

    Νομιζω οτι αν καποιος δεν κανει την διάκριση, θα πρεπει να το ξανασκεφτεί.
    Ποτε άλλοτε ειχαμε παρόμοιας βαρύτητας αποκαλύψεις στην μεταπολιτευτική ιστορια της χωρας μας?

    Μου αρέσει!

  53. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Η έννοια της αποκάλυψης κατά το ..αστικό δίκαιο ποια είναι;;
    Και ακολούθως τι λέει το δίκαιο (το αστικό …αλλά και γενικότερα) σχετικά με την χρήση στον δημόσιο διάλογο για αιτιάσεις ότι κάποιος πολιτικός «αποκαλύφθηκε» ότι ετοίμαζε (προπαρασκεύαζε) εγχειρήματα με αξιόποιονο χαρακτήρα;;

    Να μαθαίνουμε και κάτι βρε παιδί μου! (για αυτό ρωτάω)

    Μου αρέσει!

  54. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Τα εχω γράψει παλιότερα για να μη λέτε ότι τα λέω τώρα 😎

    Δυσανεξία στη δημοκρατία! Την πετροβολούν!

    Μου αρέσει!

  55. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αναγνώστη, δεν προκειται για αντικειμενο του αστικού δικαίου, αλλα για διερεύνηση που ενδεχομενως εμπίπτει στον τομεα του ποινικού δικαίου.

    Τα υπολοιπα που γράφεις ειναι διατυπωμένα στην αραμαϊκή. Ούτως η αλλως, προτιμώ να τα αγνοήσω διοτι το νόημα τους -στο βαθμο που το κατανόησα- δεν μου άρεσε καθολου -επι προσωπικού.

    Μου αρέσει!

  56. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    «Αναγνώστη, δεν προκειται για αντικειμενο του αστικού δικαίου, αλλα για διερεύνηση που ενδεχομενως εμπίπτει στον τομεα του ποινικού δικαίου.»
    Αφού το κάλυψα (και το ποινικό) με την ξεκάθαρη τοποθέτηση στο σχόλιό μου «…αλλά και γενικότερα», αλλά καλά κάνεις και το εξειδικεύεις για να υπάρχει μια περαιτέρω σαφήνεια. Από την άλλη δεν ξέρω αν είναι σωστό να μείνουμε στο ποινικό μέρος και να μην επεκταθούμε και στην διεκδίκηση αποζημιώσεων για το κακό που έκαμαν με την προπαρασκευή των εγκλημάτων, όπως αποκαλύφθηκε, από ότι μας είπες δηλαδή, αλλά δεν τα ξέρω και καλά αυτά τα ..αστικά.
    Ενθυμούμαι όμως ότι οι άλλοι (οι συριζαίοι) πριν αναλάβουν δεν περιορίζονταν στην ποινική διάσταση και έλεγαν τα εμβληματικά «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» καθώς και το «κατασχέσεις τώρα στους διαχειριστές του ..μνημονίου» και δεν καταλαβαίνω γιατί να παραιτηθούμε εμείς από κάτι τέτοιο..

    Τώρα επί της ουσίας και των αραμαϊκών.
    Δεν είναι κάτι επί του προσωπικού, είναι η δήλωση της διαφωνίας μου με την αντίληψη ότι αποκαλύφθηκε (από πού, από τον Βαρουφάκη, από τον Τράγκα, από τον Θέμο, από πού τέλος πάντων) όχι πολιτικό ατόπημα ή ολέθρια πολιτική πράξη (για αυτό δεν έχουμε χρεία αποκαλύψεων), αλλά δόλος και προπαρασκευή παράνομων (εγκληματικών) πράξεων.
    Και την δήλωσα (την διαφωνία μου) διότι το παραπάνω το είπε κάποιος (εννοώ εσένα) που δηλώνει και ενδιαφέρεται για την θεσμική τάξη και τον σεβασμό στις αρχές του δημοκρατικού συστήματος.
    Προσωπιό δεν είναι (μην το ψάχνεις εκεί), αλλά την αντίληψη την θεωρώ λάθος και προβληματική (δημιουργεί προβλήματα)

    Μου αρέσει!

  57. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οπως έγραφα πρόσφατα, στην εισαγωγή μιας ανάρτησης

    Δεν θέλουμε να ζητήσουν συγγνώμη, ούτε να τιμωρηθούν. Μας αρκεί να πάνε απο κει που ήρθαν.

    Μου αρέσει!

  58. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Τον έχει αποδώσει πλήρως ο Κανάκης

    Μου αρέσει!

  59. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αναγνώστη, αν εσυ αυτα που έρχονται στο φως τα εκτιμάς ως «business as usual», θα σε εγκάλεσω -με τη σειρα μου- για ελλειψη σεβασμού στην δημοκρατική τάξη.

    Σου το εχω πει και με αλλη ευκαιρία: εκπέμπουμε σε αλλο μήκος -πολιτικού- κύματος.
    Οποτε η συζητηση καλυτερα να μείνει εδώ.

    ΥΓ: Μην ανησυχείς πάντως για τα δικά μου δημοκρατικά αντανακλαστικά. Μια χαρα ειναι. Αλλα -δεδομένου οτι μου απευθύνεις διάλεξη επι του θεματος- θα σε συμβούλευα να ασχοληθείς λιγο με τα δικά σου. Γέρνουν πολυ προς τα Αριστερα, με αποτελεσμα να γίνεσαι μεροληπτικός.

    Μου αρέσει!

  60. Ο/Η σχολιαστης λέει:
  61. Ο/Η physicist λέει:

    Α, εμένα μ’ αρέσει πιο πολύ ο Χαντζόπουλος (γούστα είναι αυτά):

    http://www.kathimerini.gr/920619/sketch/epikairothta/politikh/skitso-toy-dhmhtrh-xantzopoyloy-300717

    Μου αρέσει!

  62. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Είναι γεγονός ότι στην καθημερινή δουλεύουν τρεις εξαιρετικοί γελοιογράφοι

    Μου αρέσει!

  63. Ο/Η Eνη λέει:

    Για τον xberliner,

    Αυριο Τριτη συζητειται στη Βουλη το νομοσχεδιο για την Παιδεια

    «Την Τρίτη, η Γεννηματά αναμένεται να αναπτύξει την πρόταση της ΔΗΣΥ για την Παιδεία, η οποία έχει αναφορές στον νόμο Διαμαντοπούλου τόσο στον κορμό της, ο οποίος βασίζεται στην «ανοιχτή, απελευθερωμένη εκπαίδευση», όσο και σε πιο ειδικά ζητήματα όπως οι αρμοδιότητες των Συμβουλίων Διοίκησης. Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια των πανεπιστημίων και στην προσέλκυση νέων φοιτητών από το εξωτερικό, με μαθήματα, αλλά και μεταπτυχιακά που θα διδάσκονται στα αγγλικά. Η Γεννηματά θα κάνει λόγο και για το πανεπιστημιακό αυτοδιοίκητο, στο οποίο οι φοιτητές θα μπορούν να συμμετέχουν για τα θέματα της φοιτητικής ζωής που τους αφορούν, χωρίς ωστόσο να ασχολούνται με τα διοικητικά του πανεπιστημίου..»

    υγ. Εχει αρχισει η συζητηση απο σημερα Δευτερα.

    ,

    Μου αρέσει!

  64. Ο/Η Eνη λέει:

    Το αποσπασμα ειναι απο ΤΑ ΝΕΑ

    Μου αρέσει!

  65. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Πατριωτισμός μπορεί να είναι ή να μην είναι διάφορα πράγματα:

    • Είναι να υπερασπίζεσαι τη χώρα σου που δέχεται επίθεση, υπηρετώντας στο στρατό μιας δικτατορίας, όπως έγινε το 1940.
    • Δεν είναι να προκαλείς διαδοχικές στάσεις στο ελληνικό στράτευμα της Μέσης Ανατολής την πιο κρίσιμη περίοδο του Β’ ΠΠ, με τη σκέψη ότι ο στρατός πρέπει να ελέγχεται από σένα ή να μην υπάρχει.
    • Είναι να παίρνεις τα όπλα σε βάρος του κατακτητή, ακόμα και εντασσόμενος στον ΕΛΑΣ, με τα στελέχη του οποίου έχεις ιδεολογική αντίθεση.
    • Δεν είναι να εξοντώνεις άλλες αντιστασιακές ομάδες επειδή δεν συμφωνείς με τον ιδεολογικό τους προσανατολισμό.
    • Είναι να παίρνεις αποφάσεις για τη σωτηρία της χώρας, αγνοώντας το προσωπικό ή κομματικό κόστος, ακόμα και αν κάποιοι συνωμότες και τα τσιράκια τους σε βρίζουν χυδαιότατα.
    • Δεν είναι να συνωμοτείς για να αλλάξεις τους στρατηγικούς προσανατολισμούς της χώρας, παραπλανώντας και εκβιάζοντας τους πολίτες και διαλύοντας συνειδητά την εθνική οικονομία.
    • Είναι να αναλαμβάνεις ευθύνες που δεν σου ανήκουν, στηρίζοντας μια άθλια κυβέρνηση για το καλό της χώρας και ενώνοντας τους πολίτες.
    • Δεν είναι να κάνεις αυτά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση επί δυόμισι χρόνια, χωρίζοντας τους πολίτες και απαξιώνοντας τους θεσμούς που δεν σε εξυπηρετούν κομματικά.

    Ξέρω πολύ καλά ότι υπάρχουν και άλλα παραδείγματα που δεν ανέφερα, όπως και ότι αυτά που σημείωσα δεν έχουν όλα την ίδια βαρύτητα. Εκείνο που επεδίωξα ήταν να συσχετίσω σε κάποιο βάθος χρόνου, τη σχέση της αριστεράς με τον πατριωτισμό. Μια σχέση που εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, απλώς δεν υφίσταται.

    Μου αρέσει!

  66. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Έλειψα μερικές μέρες και βρήκα το ιστολογιο ανάστατο 🙂

    Το θέμα είναι ο Μαδουρο και τα 31, 6 εκατ. πολιτες της Βενζουελας και όχι ο Γιανης ο Αλέξης , ο Κυριάκος , η Φώφη , ο Σταύρος (Θοδωρακης και Κοντονης),…

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ – ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
    Κομμένη στα δύο η Βενεζουέλα UPD

    Κάλπες με νεκρούς, τραυματίες και βίαιες συγκρούσεις | (AP Photo/Ariana Cubillos)
    31.07.2017, 07:52 | Ετικέτες: Βενεζουέλα, εκλογές, ΗΠΑ, διαδηλώσεις, αστυνομία
    Τελευταία ενημέρωση: 31.07.2017, 20:01
    Συντάκτης: efsyn.gr
    Με αίμα βάφτηκαν οι εκλογές στη Βενεζουέλα, στις οποίες καταγράφηκε η πορεία της χώρας προς το διχασμό. Στους δέκα ο αριθμός των νεκρών, πολλοί οι τραυματίες από τις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Εκατομμύρια προσήλθαν στις κάλπες με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για μικρή συμμετοχή. Ευθείες απειλές για παρέμβαση από τις ΗΠΑ.

    Οι αρχές της χώρας έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο δέκα ανθρώπων με την αντιπολίτευση να μιλά για 13 νεκρούς.

    Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας ο Χοσέ Φέλιξ Πινέντα, φιλοκυβερνητικός υποψήφιος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του τη νύχτα του Σαββάτου. Ο 39χρονος δικηγόρος έφερε πολλά τραύματα από σφαίρες.

    Νεκρός από πυρά έπεσε και ο Ρικάρντο Κάμπος ένας νεαρός γραμματέας του κόμματος Acción Democrática, το οποίο ανήκει στην αντιπολίτευση.

    Επίσης, μέχρι αυτήν τη στιγμή έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι ακόμη πέντε ατόμων, τα ονόματα των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αρχές, μεταξύ αυτών δύο έφηβοι 13 και 17 ετών.

    Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και κατά τις διαδηλώσεις κατά της εκλογικής διαδικασίας τις οποίες είχε οργανώσει η αντιπολίτευση, ενώ επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν από έκρηξη σε αντικυβερνητική διαδήλωση.

    […]

    https://www.efsyn.gr/arthro/kommeni-sta-dyo-i-venezoyela

    Μου αρέσει!

  67. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Για το θεμα του πατριωτισμου τα πραγματα ειναι λυμενα.

    Ενα απο τα πολλα παραδειγματα πατριωτισμου εξαιρετικων ελληνων της διασπορας.

    Ο Εμμανουήλ Παναγ. Λαζαρίδης βρέθηκε στο προσκήνιο της επικαιρότητας του Μεσοπολέμου, σημαδεύοντας την ιστορία του κέντρου της Αθήνας ως αρχιτέκτων του μνημείου του Άγνωστου στρατιώτη (1928-1932). Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1894 και αφού τελείωσε το Ζωγράφειο Γυμνάσιο εκεί, αναχώρησε το 1913 για να ακολουθήσει σπουδές αρχιτεκτονικής στην École Nationale Supérieure des Beaux Arts στο Παρίσι. Διέκοψε τις σπουδές του για να έρθει στην Ελλάδα και να ενταχθεί, ως εθελοντής, στο κίνημα της Εθνικής Άμυνας του Βενιζέλου. Παράλληλα, γράφτηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και μέχρι τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου εργάστηκε ως βοηθός στα γραφεία των καθηγητών Α. Νικολούδη και Β. Κουρεμένου. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Παρίσι για να ολοκληρώσει τις σπουδές του και διακρίθηκε επανειλημμένα, με ιδιαίτερες επιδόσεις στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και στα συνθετικά μαθήματα.
    […]

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%AE%CE%BB_%CE%9B%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82

    Μου αρέσει!

  68. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Στην παρουσα συγκυρια, διερχομεθα ακομη τριετη κρίσιμη περίοδο οπου επιβαλλεται συνεση και σωφροσυνη, παραγωγικοτητα και συναινεση,…

    Ομως το ιστολογιο εμφανιζει βολονταριστικες ασθενειες .με έντονες διαμάχες και διασπαστικες τασεις του τυπου ΚΚΕ- 400, Εσωτερικό- Β Πανελλαδική , ΕΑΡ -Μπανιας….
    Οθεν συμπεραίνω οτι πλειστοι οσοι/ες εχουν επιλυσει τα βιιοποριστικα προβληματα, μερικοι/ες -πιθανως- εχουν συνταξιοδοτηθει και εχουν την πολυτελεια των πολιτικων συγκρουσεων.

    Ο ποιητής έχει πει ουσιωδη πραγματα για τον πραγματικό πατριωτισμό και τον πολιτισμό αμφισβητωντας ακόμα και τον εαυτό του λέγοντας » αντισταθείτε στα πάντα ακόμη και στον ίδιο τον ποιητή.»

    Ας αντισταθούμε λοιπόν στο βόλεμα, στις μικρότητες, στις σκοπιμότητες τις μικροκακιες,….
    στα μεγάλα λόγια, στους ψεύτικους πολιτικούς λόγους και τις υποσχέσεις,… και -φυσικα- τις έντονες διαμάχες 🙂

    Ἡ διαθήκη μου

    Ἀντισταθεῖτε
    σ᾿ αὐτὸν ποὺ χτίζει ἕνα μικρὸ σπιτάκι
    καὶ λέει: καλὰ εἶμαι ἐδῶ.

    Ἀντισταθεῖτε σ᾿ αὐτὸν ποὺ γύρισε πάλι στὸ σπίτι
    καὶ λέει: Δόξα σοι ὁ Θεός.

    Ἀντισταθεῖτε
    στὸν περσικὸ τάπητα τῶν πoλυκατοικιῶν
    στὸν κοντὸ ἄνθρωπο τοῦ γραφείου
    στὴν ἑταιρεία εἰσαγωγαὶ- ἐξαγωγαί
    στὴν κρατικὴ ἐκπαίδευση
    στὸ φόρο
    σὲ μένα ἀκόμα ποὺ σᾶς ἱστορῶ.

    Ἀντισταθεῖτε
    σ᾿ αὐτὸν ποὺ χαιρετάει ἀπ᾿ τὴν ἐξέδρα ὦρες
    ἀτέλειωτες τὶς παρελάσεις
    σ᾿ αὐτὴ τὴν ἄγονη κυρία ποὺ μοιράζει
    ἔντυπα ἁγίων λίβανον καὶ σμύρναν
    σὲ μένα ἀκόμα ποὺ σᾶς ἱστορῶ.

    Ἀντισταθεῖτε πάλι σ᾿ ὅλους αὐτοὺς ποὺ λέγονται
    μεγάλοι
    στὸν πρόεδρο τοῦ Ἐφετείου ἀντισταθεῖτε
    στὶς μουσικὲς τὰ τούμπανα καὶ τὶς παράτες
    σ᾿ ὅλα τ᾿ ἀνώτερα συνέδρια ποὺ φλυαροῦνε
    πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλατόροι

    σ᾿ ὅλους ποὺ γράφουν λόγους γιὰ τὴν ἐποχὴ
    δίπλα στὴ χειμωνιάτικη θερμάστρα

    στὶς κολακεῖες τὶς εὐχὲς τὶς τόσες ὑποκλίσεις
    ἀπὸ γραφιάδες καὶ δειλοὺς γιὰ τὸ σοφὸ
    ἀρχηγό τους.

    Ἀντισταθεῖτε στὶς ὑπηρεσίες τῶν ἀλλοδαπῶν
    καὶ διαβατηρίων
    στὶς φοβερὲς σημαῖες τῶν κρατῶν καὶ τὴ
    διπλωματία
    στὰ ἐργοστάσια πολεμικῶν ὑλῶν
    σ᾿ αὐτοὺς ποὺ λένε λυρισμὸ τὰ ὡραῖα λόγια
    στὰ θούρια
    στὰ γλυκερὰ τραγούδια μὲ τοὺς θρήνους
    στοὺς θεατὲς
    στὸν ἄνεμο
    σ᾿ ὅλους τοὺς ἀδιάφορους καὶ τοὺς σοφοὺς
    στοὺς ἄλλους ποὺ κάνουνε τὸ φίλο σας

    ὡς καὶ σὲ μένα, σὲ μένα ἀκόμα ποὺ σᾶς ἱστορῶ
    ἀντισταθεῖτε.

    Τότε μπορεῖ βέβαιοι νὰ περάσουμε πρὸς τὴν
    Ἐλευθερία.

    Μιχάλης Κατσαρὸς τοῦ Εὐσταθίου ἐκ Κυπαρισσίας Τριφυλίας (1919-1998).

    Μου αρέσει!

  69. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αφώτιστε, δεν ήξερα ότι οι πολιτικές συγκρούσεις είναι πολυτέλεια 🙂

    Μου αρέσει!

  70. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    @ σχολιαστης

    Οι διαδικτιακες πολιτικες συγκρουσεις που δεν παραγουν αποτελεσμα δεν εχουν νοημα.

    Θετω μερικους στοχους προς συζητηση

    Σε 3 ετη να μειωθειτο εμπορικο ελλειμα σε τροφιμα υψους -1,5 δις (το μεγιστο ηταν -4,5ις) και παραλληλως να αυξηθουν οι εξαγωγες του τομεα κατα 0,33 δις ετησιως.

    Για τα επομενα 5 ετη να μειωνοναι οι εισαγομενοι σε ΑΕΙ και «Α»ΤΕΙ κατα 7% κια να οδγουναι σε μεταλυκειακη επαγγελματικη εκπαιδευση.

    Να υποκαταστασθουν ετησιως 2 δις εισαγωγων.

    Τοσο πεζοι στοχοι, τιθενται απο λογοτεχνη 🙂 μηχανικο..

    Αυτα ειναι στοιχεια οικονομικου πατριωτισμου . Για τα αλλα ειμαι παγερως αδιαφορος.

    Μου αρέσει!

  71. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Θα συνεισφέρω με μια σκέψη του …Μαρξ (αν δε με απατά η απάτη μου αυτός το είπε) : Τίποτα το ανθρώπινο δε μου είναι ξένο.

    Με βάση αυτή τη λογική, δύσκολα δηλώνω αδιάφορος για κάτι. 🙂

    Μου αρέσει!

  72. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Για να αναγκαστω να δηλωσω την δυσφορια μου στην συζητηση περι πατριωτισμου 🙂 συνετρεχαν πλειστοι οσοι λογοι, ακομη και αισθητικης φυσεως,

    Μου αρέσει!

  73. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @ΑΦ
    «Αυτα ειναι στοιχεια οικονομικου πατριωτισμου . Για τα αλλα ειμαι παγερως αδιαφορος.»

    Η κουβέντα σου αυτή μου θυμίζει το περίφημο υπό Ντενγκ Σιαοπίνγκ λεχθέν ότι «δεν έχει σημασία το χρώμα της γάτας, αρκεί να πιάνει ποντίκια» και ακόμα το προεκλογικό σύνθημα Clinton το1992, «it’s the economy stupid». Ότι νάναι θυμάμαι, μάλλον η ηλικία φταίει!

    Μου αρέσει!

  74. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    @ Νίκος Π

    Πολυ καλως ενθυμεισαι, διοτι μετειχες κι εσυ της λαμπρης εκπαιδευτικης μεταρρυθμισεως του Ε. Παπανουτσου επι υφυπουργιας Λουκη Ακριτα. Υποστάς 🙂 την καταλληλη εκπαιδευση «μαθαμε να μαθαινουμε» κι ακομη μαθαινουμε!

    ΥΓ Οταν ησουν αριστος στην 6η Δημοτικου (αυτο το καταλαβα αργοτερα) με μικροτερη προσπαθεια εισαγοσουν σε αριστη σχολη. Το 15 1/12 του απολυτηρίου μου ήταν ανώτερο του 17 του απουσιολόγου μας , ο οποιος εισηχθη με την δεύτερη προσπάθεια. Ο βαθμος 18 ηταν του καθηγητή, το 19 του χριστού και το 20 του θεού.

    Στην προταση μου «Για τα επομενα 5 ετη να μειωνοναι οι εισαγομενοι σε ΑΕΙ και «Α»ΤΕΙ κατα 7% (στησιως) και να οδηγουνται σε μεταλυκειακη επαγγελματικη εκπαιδευση.» κανενας δεν απαντησε….Και πως θα ελθει η αναπτυξη με αδιαφορους πτυχιουχους :
    Με «ξενα χερια» δεν γινεται αναπτυξη οπως εχω πολλακις αναπτυξει.

    Μου αρέσει!

  75. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Τι να απαντήσουμε; Με χιλιάδες άνεργους «μεταλυκειακης επαγγελματικης εκπαιδευσης¨;

    Μου αρέσει!

  76. Ο/Η Eνη λέει:

    «ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Γεννηματά: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απαξιώνουν τη δημόσια εκπαίδευση
    Ο νόμος Γαβρόγλου δεν θα μακροημερεύσει, διεμήνυσε στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, υποστήριξε κατά την ομιλία της στη Βουλή, η ανώτατη εκπαίδευση γυρίζει δεκαετίες πίσω και επιχειρείται ένας κρατικός και κομματικός εναγκαλισμός των ΑΕΙ

    Protagon Team
    Protagon Team
    1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017, 17:41 facebook twitter – email
    Η αναβάθμιση της Παιδείας είναι εθνική υπόθεση, απαιτεί συνεννόηση και νομοθετικό πλαίσιο με διάρκεια που υπερβαίνει κυβερνητικές θητείες, υπογράμμισε από το βήμα τη Βουλής η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ.

    Αντίθετα σήμερα, τόνισε η κ. Γεννηματά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖ/ΑΝΕΛ προχωρεί σε ένα ακόμη καταστροφικό βήμα, σκιαμαχεί με δήθεν εχθρούς και καταστρέφει ό,τι υπάρχει στον βωμό μιας δήθεν «αριστερής και φιλολαϊκής» πολιτικής.

    Όπως είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου επιχειρείται ένας κρατικός και κομματικός εναγκαλισμός των ΑΕΙ και ο ίδιος ο υπουργός γίνεται ο «μεγάλος αφέντης». Οι ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση, υποστήριξε, γυρίζουν την ανώτατη εκπαίδευση δεκαετίες πίσω και καταστρέφουν ό,τι θετικό επιχειρήθηκε τα τελευταία χρόνια.

    Στο σημείο αυτό η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στις μεγάλες παρακαταθήκες που όπως σημείωσε, έχει αφήσει το ΠΑΣΟΚ με τους νόμους του για την Παιδεία και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι σήμερα έρχεται να καταργήσει τον νόμο του 2011, ώστε να επιτύχει έναν κομματικό εναγκαλισμό των ΑΕΙ, που υπονομεύει τη διεθνοποίηση των επιστημονικών ιδρυμάτων και αγνοεί την αναγκαία διασύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την οικονομία και την ανάπτυξη. Σήμερα, είπε, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έρχεται να «ξηλώσει» τον Νόμο 4009/11, αδιαφορώντας για το ότι αυτός έγινε δεκτός με μια εντυπωσιακά μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής, με 255 βουλευτές -ορισμένοι εκ των οποίων σήμερα ως βουλευτές και υπουργοί της πλειοψηφίας θα πράξουν το ακριβώς αντίθετο, αυτοεξευτελιζόμενοι.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κλίμα κάτω από το οποίο έγινε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, κάνοντας λόγο για πολωτική διαδικασία που αφήνει αδιάφορη τη νέα γενιά. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία απαξιώνουν τη δημόσια εκπαίδευση, τόνισε και έστρεψε τα «πυρά της» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η Νέα Δημοκρατία, ανέφερε κατά την ομιλία της η κ. Γεννηματά, «καλλιεργεί τον φόβο μέσα από τη μονοδιάστατη ανάδειξη των εστιών έντασης στην δημόσια εκπαίδευση. Μπορεί να συσπειρώνει έτσι το δικό της συντηρητικό ακροατήριο, αλλά όλο και απομακρύνεται από τα σημαντικά προβλήματα, ανάγκες και προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Δημόσια Εκπαίδευση», ενώ ταυτίζεται με εκείνους που εκμεταλλεύονται την απαξίωση των ΑΕΙ, για τα δικά τους οφέλη.

    Η κυρία Γεννηματά δήλωσε ότι συμφωνεί με τα δωρεάν μεταπτυχιακά των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά ξεκαθάρισε στην κυβέρνηση ότι «ο νόμος αυτός που θα ψηφιστεί δεν θα μακροημερεύσει», καθώς αμέσως μετά τις εκλογές η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ζητήσει την αλλαγή του.

    Για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, τόνισε πως δεν επιτρέπεται καμία ανοχή σε φαινόμενα που -στο όνομα του ασύλου- μετατρέπουν τα Ιδρύματα σε χώρους ανομίας και τέλος κάλεσε σε διάλογο τα πολιτικά κόμματα και το σύνολο της κοινωνίας, ώστε να διαμορφωθεί μία σύγχρονη πρόταση για την Παιδεία «

    Μου αρέσει!

  77. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @ΑΦ
    Η μείωση θέσεων στις σχολές έχει ήδη αρχίσει:
    http://www.naftemporiki.gr/story/1214456/20-meiosi-ton-theseon-stis-iatrikes-kai-oxi-mono
    Αυτό φυσικά δεν θα επηρεάσει το ποσοστό των μαθητών που οι ίδιοι και οι γονείς τους θέλουν να σπουδάσουν, ακόμα και αν οι θέσεις μείνουν οι μισές. Έτσι οι δυνάμενοι να θραφούν με παξιμάδια τα οποία εμείς οι χημικοί θα έχουμε τεχνηέντως παράγει από τα σκατά τους, θα πλημμυρίσουν τα πανεπιστήμια της Βαλκανικής και άλλων όμορων χωρών, προκειμένου να λάβουν την εκπαίδευσιν την οποίαν θεωρούν ότι δικαιούνται λόγω φυλής και καταγωγής.
    Δεν πρέπει πάντως να ξεχνάμε ότι ο σεπτός και φέρνων προς Marx (Groucho) κ. Γαβρόγλου, δήλωσε εμβριθώς ότι είναι πεπεισμένος πως θα μπορέσει να καταργήσει τις πανελλήνιες εξετάσεις. Υποθέτω ότι αυτό θα συμβεί μάλλον με τον τρόπο που τις είχε καταργήσει κάποτε και ο μακαρίτης πλέον Γεράσιμος Αρσένης, γνωστός και από την πολεμική ιαχή των τότε μαθητών, «κάτσε καλά Γεράσιμε», η οποία ενδέχεται να τροποποιηθεί σε «κάτσε καλά γαβγάβ».

    Μου αρέσει!

  78. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @Ένη
    Το σκηνικό με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Γαβρόγλου, είναι γελοίο. Έχουν βρει απλώς ένα χώρο όπου μπορούν να πουλάνε αριστεριλίκι χωρίς συνέπειες για τους ίδιους και με κέρδος κάποιους λεχρίτες, που θεωρούν ότι τα πανεπιστήμια και οι χώροι τους τους ανήκουν. Δημόσιες σχέσεις προς λαλημένους συριζοειδείς.

    Μου αρέσει!

  79. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Χθες επαθε μεγαλη νίλα στη βουλή ο κομαντάντε

    Μου αρέσει!

  80. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Αλίκη δεν ανησυχώ για τα αντανακλαστικά κανενός, απλώς λέω ότι όποιος διαθέτει τέτοια δεν είναι σκόπιμο να εξαρτά τα πολιτικά του συμπεράσματα από «πράγματα που έρχονται στο φως», διότι έτσι τα αφοπλίζει (εξουδετερώνει).
    Συνεπώς δεν αμφισβήτησα τα αντανακλαστικά σου, σου είπα ότι το επιχείρημα «αφού αυτά ήρθαν στο φως, τότε προτείνουμε (και) ποινική διαχείριση των αποφάσεων των κυβερνώντων το 15» έρχεται σε αντίθεση με όποιον διαθέτει τέτοια αντανακλαστικά.
    Ας πούμε ο Σχολιαστής ..στρίβει (να ξεκουμπιστούν πολιτικά λέει, τα ποινικά είναι κάτι ..πολυπαραγοντικό και ας το αφήσουμε)
    Φυσικά απο εκεί και πέρα είναι θέμα του καθενός, αλοίμονο.
    Επίσης να έχεις υπόψιν σου ότι για να μπορεί κάποιος να αντιληφθεί την ,,κλίση κάποιου προς τα αριστερά ή δεξιά (αν γέρνει δηλαδή), προυποτίθεται ότι είναι (ή έτσι νομίζει) σταθερό σημείο.
    Η είναι ..βιδωμένος σε ένα τέτοιο.
    Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό την σήμερον ημέραν (να δηλώνει κάποιος ..σταθερός, δηλαδή αμετακίνητος, καθότι ενίοτε ο γυαλός κλπ κλπ) αλλά αλοίμονο ο καθείς όπως θέλει και λόγος δεν πέφτει σε άλλους.

    Τέλος πάντων, επειδή όντως μπορεί να έχουμε πολιτκές ..διαστάσεις, δέχομαι, δεν συνεχίζουμε, θα μιλήσω πλέον με τους …ομοϊδεάτες μου.
    Ορέ Αφώτιστε, αληθεύει ότι πήγες στην Αραπιά;;.

    Μου αρέσει!

  81. Ο/Η Eνη λέει:

    «»Πολιτικό έγκλημα» και «αντιμεταρρύθμιση» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Παιδεία η πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ιδρυτικό στέλεχος της Ώρας Αποφάσεων και πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

    «Αλλάζουν τα πάντα… Δεν κρατάνε κάτι. Καταργείται το αυτοδιοίκητο, το κράτος ο “Μεγάλος Αδελφός” τα ΑΕΙ ομοιόμορφα… Έλεγε ο πρωθυπουργός ανοησίες, αυτά που του γράψανε, έλεγε ότι δεν υπάρχουν Συμβούλια Πανεπιστημίων σε άλλες χώρες 22 χώρες έχουν Συμβούλια Πανεπιστημίων» πρόσθεσε η πρώην υπουργός.

    «Έχουμε έναν 70αρη κομμουνιστή υπουργό Παιδείας και έναν πρωθυπουργό 40 χρονών που όταν έπεφτε το τείχος στη Γερμανία έμπαινε στο ΚΚΕ, φέρνουν αντιμεταρρύθμιση και αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να πάνε την παιδεία στον 21ο αιώνα; Γίνεται ένα πολιτικό έγκλημα αυτή τη στιγμή» επισήμανε.

    Με αφορμή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στήριζαν με πάθος τη μεταρρύθμιση για την Παιδεία και τώρα ψηφίζουν το νέο ν/σ, η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για απόλυτη κατάπτωση των πολιτικών ηθών, κάτι που, όπως είπε, έχει να κάνει και με όλη τη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η Άννα Διαμαντοπούλου υπενθύμισε ότι ο νόμος του 2011 για την Παιδεία ψηφίστηκε από 255 βουλευτές που εξέφραζαν τότε το 80% του εκλογικού σώματος, ενώ σήμερα, και με την τεράστια αποχή, εκφράζουν μόλις το 25% του λαού. «Στην Παιδεία η συναίνεση είναι μεγαλο θέμα, στη Φινλανδία επέλεξαν η μεταρρύθμιση αυτή να είναι η πρώτη μέσα στην κρίση τους και αποφάσισαν ότι δεν θα γίνονται αλλαγές στην εκπαίδευση χωρίς μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή» τόνισε. »

    real.gr

    Μου αρέσει!

  82. Ο/Η physicist λέει:

    Έχουν βρει απλώς ένα χώρο όπου μπορούν να πουλάνε αριστεριλίκι χωρίς συνέπειες για τους ίδιους και με κέρδος κάποιους λεχρίτες, που θεωρούν ότι τα πανεπιστήμια και οι χώροι τους τους ανήκουν.

    Ποιος έχει παραδώσει, εδώ και δεκαετίες, τον πανεπιστημιακό χώρο (τόσο τον ιδεολογικό όσο και τον ίδιο τον φυσικό χώρο των ΑΕΙ) στις παρατάξεις, στην κομματική ασυδοσία, στις συναλλαγές; Ποιος παραβίαζε, συστηματικά και διαρκώς, την έννοια της αξιοκρατίας όποτε μπορούσε, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το δικό του κομματικό συμφέρον; Ποιος είχε κάνει τη ζωή των άξιων ανθρώπων στα ΑΕΙ κόλαση, αρνούμενος να τους προσφέρει όχι μόνον προστασία της ακαδημαϊκής τους ελευθερίας αλλά και της ίδιας της σωματικής τους ακεραιότητας όταν αυτή κινδύνευε;

    Εν τέλει: για ποιον ακριβώς λόγο μπορούν, όπως λες, και πουλάνε κάποιοι αριστεριλίκι χωρίς συνέπειες; Ποιος φρόντισε να δημιουργήσει άβατα ανομίας, όπου διάφοροι παράγοντες δρουν χωρίς να έχουν να αντιμετωπίσουν συνέπειες;

    Μου αρέσει!

  83. Ο/Η Αλικη λέει:

    Στον συνδικαλιστικό χώρο του κατώτερου – και πολυπληθέστερου- προσωπικού των ΑΕΙ κυριάρχησαν απο την μεταπολίτευση και μετα οι παρατάξεις της Αριστεράς -και δη της ανανεωτικής.

    Αυτες διεκδίκησαν και επέβαλαν το 1982 την ψήφιση του σχετικού με την Ανώτατη Παιδεία νομου -εμπνεύσεως Πανουση-, με τον όποιον τα ΑΕΙ παραδόθηκαν στους φοιτητοπατερες, και οι συνδικαλιστές του διδακτικού προσωπικού αναδείχθηκαν -εν μια νυκτι- απο βοηθοί σε καθηγητές.

    Αυτες τις ίδιες ρυθμίσεις επαναφέρει ο νομος Γαβρογλου -ο οποίος, Γαβρογλου, επισης «μεγαλούργησε» στο συνδικαλισμό της μεταπολιτεύσεως.

    ΥΓ: Ο υπαινιγμός οτι και για αυτα φταίνε οι περίφημοι «προηγούμενοι» ειναι εσφαλμένος. Ίσως έδειξαν αδράνεια και δεν κατάφεραν να ανατρέψουν ισορροπίες και κατοχυρωμένα συμφέροντα και καταστασεις, ομως σε καμια περιπτωση δεν ειναι οι αυτουργοί.

    Μου αρέσει!

  84. Ο/Η physicist λέει:

    Την κύρια ευθύνη για την (εκπαιδευτική) πολιτική που ασκείται την φέρει η Κυβέρνηση της χώρας. Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες και προφάσεις: όποιος ισχυρίζεται στα σοβαρά ότι άγεται και φέρεται από μπουλούκια συνδικαλιστών, μπαχαλάκηδες και τραμπούκους, και ότι ήθελε μεν ο πτωχός αλλά δεν τον άφησαν, ας ιδιωτεύσει ή ας γίνει χρήσιμος στην κοινωνία από άλλη θέση αλλά να μην παριστάνει τον υπεύθυνο, τάχατες, πολιτικό που αναλαμβάνει ηγετική θέση. Αρκετά πια με την μεταβίβαση των ευθυνών και με δικαιολογίες επιπέδου the dog ate my homework, ενήλικες άνθρωποι είμαστε.

    ΥΓ: Τις πομπές των φοιτητικών οργανώσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν τις αναφέρω καν. Ένα μάτσο ανίκανα κομματόσκυλα κι αυτά, που έτρεφαν τον παρασιτισμό τους στις πλάτες όσων έκαναν πραγματική δουλειά στα ΑΕΙ.

    Μου αρέσει!

  85. Ο/Η physicist λέει:

    Το 1982, Κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ, όχι η Ανανεωτική Αριστερά. Η τελευταία μπορεί ίσως να συν-εμπνεύστηκε τον Νόμο ή να συνέβαλε στην κατάρτισή του αλλά κανείς δεν έβαλε στον Πανούση ή στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ ένα περίστροφο στον κρόταφο και τους είπε «ψηφίστε ή πυροβολώ»: ήταν Νόμος του ΠΑΣΟΚ και όχι της Αριστεράς, τελεία και παύλα.

    Μου αρέσει!

  86. Ο/Η Αλικη λέει:

    Η ανανεωτική Αριστερα δεν συν-εμπνεύστηκε απλώς τον νομο. Τον επέβαλε μεσω της ισχύος της στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΑΕΙ, που ηταν τότε πανίσχυρο.

    Ασφαλώς το ΠΑΣΟΚ ηταν ενα κομμα που κολακευε τους συνδικαλιστές και υπέκυπτε στα συντεχνιακά τους αιτήματα, η τα υιοθετούσε κιόλας.
    Είμαι η τελευταια που θα υποστήριζε την πολιτεια του ΠΑΣΟΚ εκείνης τουλαχιστον της περιόδου, ομως η αποκατάσταση της πλήρους εικόνας επιβάλει το να φωτιστεί ο -αποφασιστικός- ρόλος της Αριστεράς στην μπαχαλοποίηση των ΑΕΙ.

    Εν ολίγοις, το μπάχαλο στα πανεπιστήμια φέρει την σφραγίδα της Αριστεράς -και δη της ανανεωτικής, ανεξαρτήτως των εκάστοτε κυβερνήσεων.

    Οι δε φοιτητικές παρατάξεις, ολων των κομμάτων, ηταν και ειναι για τα μπάζα!

    Μου αρέσει!

  87. Ο/Η physicist λέει:

    … ομως σε καμια περιπτωση δεν ειναι οι αυτουργοί.

    Η λέξη αυτουργός ποιαν έννοια έχει εδώ;

    Αν είναι μεν η κυριολεκτική (αυτός + έργον), τότε η δήλωσή σου είναι ψευδής, διότι προφανώς και είναι αυτουργοί: αυτοί διέπραξαν το έργο της σύνταξης, της ψήφισης και της εφαρμογής του συγκεκριμένου Νόμου.

    Αν είναι η έννοια του Ποινικού Δικαίου, δηλ. αυτή του ένοχου ή ο συμμέτοχου στην τέλεση ενός εγκλήματος, τότε αυτή η χρήση είναι εκτός θέματος και κατά συνέπεια απορριπτέα, διότι δεν μιλάμε εδώ για ποινικές ευθύνες.

    Αν είναι μια τρίτη, μεταφορική έννοια που δεν την βρίσκω στα λεξικά, εξήγησέ την, αλλά προσπάθησε να εκφράζεσαι με σαφήνεια και να χρησιμοποιείς τους όρους με τη σημασία που έχουν.

    Μου αρέσει!

  88. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ας σημειώσουμε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε απο 250 βουλευτές είχε σημαντικές αλλαγές
    Ας εστιάσουμε σε αυτό. Εγινε κάτι καλό και τα μαλακισμένα το καταργούν.

    Μου αρέσει!

  89. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @physicist
    Το σχόλιό μου είχε να κάνει μόνο με το γεγονός ότι μετά και τις τελευταίες «συμφωνίες» με την τρόϊκα (συγγνώμη, ξέχασα πώς τη λένε τώρα), απέμειναν ελάχιστοι χώροι όπου οι λεβέντες του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να κάνουν ότι γουστάρουν προκειμένου να πουλήσουν «αριστερή πολιτική» προς επιρρεπείς, ιδιοτελείς ή μπετόβλακες. Ένας τέτοιος χώρος είναι η Παιδεία, όπου μάλιστα διαθέτουν και κάποια ουδόλως αμελητέα ερείσματα από τα οποία προέρχεται και ο ίδιος ο υπουργός, αξιοποιούν λοιπόν την ευκαιρία δεόντως με στόχο να στηρίξουν το image του αριστερού που δεν χάνουν ευκαιρία να μας θυμίζουν ότι τους χαρακτηρίζει. Πάντως δεν διαφωνώ μαζί σου, πλην της Διαμαντοπούλου, κανείς δεν είχε τα κότσια να ανοίξει μέτωπο με το κύκλωμα της διαφθοράς στα πανεπιστήμια, ο δε διάδοχός της Αρβανιτόπουλος φρόντισε όσο μπορούσε να στρογγυλέψει τις γωνίες. Η πολιτική δειλία δεν κρύβεται.

    Μου αρέσει!

  90. Ο/Η physicist λέει:

    Εν ολίγοις, το μπάχαλο στα πανεπιστήμια φέρει την σφραγίδα της Αριστεράς -και δη της ανανεωτικής, ανεξαρτήτως των εκάστοτε κυβερνήσεων.

    Το μπάχαλο στα ΑΕΙ φέρει μεν την σφραγίδα της Αριστεράς αλλά έγινε πράξη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, κόμματα τα οποία ουδέποτε διακρίθηκαν, ούτε το ένα ούτε το άλλο, για την προσήλωσή τους στις έννοιες της αξιοκρατίας (στα ΑΕΙ ή αλλού).

    Εν τέλει είναι τετριμμένο: όποιος κυβερνά, έχει και την ευθύνη. Είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό όχι μόνο ενός δημοκρατικού πολιτεύματος αλλά και της οποιασδήποτε δομής και ιεραρχίας. Για λόγους ακατανότηους σε μένα, διαπράττεις ένα νοητικό σάλτο μορτάλε και είσαι διατεθειμένη σχεδόν να απαλλάξεις τους κυβερνώντες από τις τεράστιες ευθύνες τους, μεταβιβάζοντάς τις στην Αριστερά. Ακόμα κι αν όλες οι κακοδαιμονίες των ΑΕΙ ήταν εμπνευσμένες από την Αριστερά, Κυβερνήσεις που της δίνουν carte blanche να επιβάλει την κυριαρχία της ενώ είναι μειοψηφία φέρουν ακέραια την πολιτική ευθύνη γι’ αυτή τους την πράξη.

    Μου αρέσει!

  91. Ο/Η physicist λέει:

    Νίκο:

    Πάντως δεν διαφωνώ μαζί σου, πλην της Διαμαντοπούλου, κανείς δεν είχε τα κότσια να ανοίξει μέτωπο με το κύκλωμα της διαφθοράς στα πανεπιστήμια, ο δε διάδοχός της Αρβανιτόπουλος φρόντισε όσο μπορούσε να στρογγυλέψει τις γωνίες.

    +1

    Μου αρέσει!

  92. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, τις συμβουλές για τον τροπο, με τον όποιον θα εκφράζομαι, να τις κρατήσεις για τον εαυτο σου!

    Μου αρέσει!

  93. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    «Τον επέβαλε μεσω της ισχύος της στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΑΕΙ, που ηταν τότε πανίσχυρο.»
    Ποια είχε ισχύ στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΑΕΙ ώστε να μπορεί να επιβάλλε τέτοια αρχές δεκαετίας 80;;
    Η Ανανεωτική Αριστερά;;
    Δηλαδή Ρήγας φεραίος, ..δαδε και τέτοια ή τα απομεινάρια της Β’ Πανελλαδικής (αν την θεωρήσουμε τέτοια)
    χο χο χο!
    Ξεχάστε το παιδιά.
    Άλλο έγινε.
    Οι διάφορες αναλύσεις του εν λόγω χώρου σε ..κλαδικά ζητήματα, ειδικά σε ότι είχε έστω και μακριά σχέση με νεολαία, 68, ευρώπας και τέτοια «αγοράστηκαν» από το ΠΑΣΟΚ της εποχής (νωρίτερα μάλλον, αλλά και αυτήν την περίοδο) ως πρώτες ύλες, επεξεργάστηκαν, ..τυποποιήθηκαν, μπήκαν τα μπραντ νέημ στις συσκευασίες, ..αξιοποιήθηκαν και στελέχη του χώρου (..ιστορικά) και δόθηκαν στην κυκλοφορία ως προϊόντα της κυβέρνησης.
    Συνεπώς έχει δίκιο ο Φυσικός, απλώς να προσθέσουμε ότι τα στελέχια της ΑΑ και ειδικά αυτά τα ..κουλτουριάρικα ήταν κάτι που πάτησε ο ΑΝδρέας, διότι καταλάβαινε ότι έτσι μπορεί να στήνει κάπως πιο ελκυστικές ..αφηγήσεις για να εφαρμόσει την πολιτική του.
    Με μια κουβέντα θα λέγαμε ότι ο ..Γαβρόγλου ήταν για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ κάτι σαν τον Σαύλο για τον χριστιανισμό 😆 .
    Καθότι όπως δεν μπορούσες να πολεμήσεις τον …ζωροαστρισμό με την παλαιά διαθήκη και χρειαζόσουν κάτι πιο ελκυστικό για τις ανεπτυγμένες μάζες της εποχής και αυτό το βρήκε ο μεγάλος στον νεοπλατωνισμό, έτσι και για να σπάσεις το κατεστημένο των ΑΕΙ το 80 χρειαζόσουν πάλι μια αφήγησηπου να έχει πέραση και μάλιστα ..πανευρωπαϊκώς.
    Θα μου πείτε τι συγκρίνεις και θα σας απαντήσω, γιατί δηλαδή τι έχει ο Γαβρόγλου, για δείτε τον πιο προσεκτικά 😆 😆

    Παρεμπιπτόντως η ..προτέρα κατάσταση πριν τον 1268 (του 82) σας φάινεται ότι ήταν καλή;;
    ¨Οχι ότι μετά δεν έγινε χειρότερη, αλλά είναι λόγος αυτός για να καθαγιάζουμε τα ..ακαθαγίαστα ;;

    Μου αρέσει!

  94. Ο/Η physicist λέει:

    Μπα, θα τις κρατούσα αλλά παραπάνω διάβασα ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο έννοιες της λέξης «ενοχή»: η κοινή κι εκείνη του Αστικού Δικαίου, και σκέφτηκα να πλουτίσω κι άλλο τις γνώσεις μου.

    Μου αρέσει!

  95. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    A!! και κάτι άλλο.
    Αν οι οι φοιτητικές παρατάξεις όλων των κομμάτων ήταν πάντα για τα μπάζα για αυτό φταίνε οι φοιτητικές παρατάξεις ή τα κόμματα;;
    Και επίσης ακούσαμε κάπου ότι ..κάποιος (Κυριάκος, Φώφη κλπ) δεσμεύεται ότι θα τις καταργήσει (τις δικές του);;

    Μου αρέσει!

  96. Ο/Η Αλικη λέει:

    Η Αριστερα ηταν μειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλα συντριπτική πλειοψηφία στον συνδικαλισμό των ΑΕΙ.
    Το ΠΑΣΟΚ -και οχι μονον- για μικροπολιτικούς και λαϊκίστικους λογους κολάκευε τους απανταχού Συνδικαλιστές και υιοθετουσε συντεχνιακά αιτήματα.

    Απο κει και πέρα, το ενα έφερε το αλλο, με αποτελεσμα να παγιωθεί μια κατασταση που κανενας δεν τολμούσε να θίξει.
    Αυτο είπα. Δεν απαλλάσσω κανέναν απο τις ευθύνες του.

    Απλώς δίνω το σύνολο της εικόνας.
    Τι δεν καταλαβαίνεις?

    End of story, διοτι εχουμε και δουλειές.

    Μου αρέσει!

  97. Ο/Η physicist λέει:

    Πέραν από το ότι το «τι δεν καταλαβαίνεις» είναι αγενέστατο (και φρασεολογία τηνέητζερ, αντίστοιχη βεβαίως του επιπέδου της σκέψης σου) στο ΥΓ του σχολίου σου με ώρα 15:01, μου απέδωσες, για πολλοστή φορά ψευδώς, την μομφή ότι κάνω κάποιον υπαινιγμό παρόλο που η θέση μου ήταν σαφής. Δεν ξεκίνησα εγώ να σου μιλάω, εσύ ήρθες, επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, να διαστρεβλώσεις κάτι που είπα, και στο οποίο απάντησα. Εσύ δε έγραψες, επιπλέον, ότι παρόλο που έφεραν και ψήφισαν τον Νόμο «δεν είναι αυτουργοί» ενώ τώρα ισχυρίζεσαι συγχρόνως ότι δεν τους απαλλάσσεις. Κρατάς πλέον λογαριασμό των αυτοαναιρέσεών σου ή όχι;

    Δεν θα εμπαίζεις ούτε τη νοημοσύνη μου ούτε την κοινή λογική. Αν το κάνεις, θα λαβαίνεις απαντήσεις. Και ναι, άμε στο καλό, έχουμε και δουλειές.

    Μου αρέσει!

  98. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Για Αλίκη και Φυσικό με αγάπη!

    Μου αρέσει!

  99. Ο/Η Mitsos λέει:

    Γενικά είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων ό,τι μαλακία γίνεται είτε σε εσωτερικά ζητήματα, είτε σε ζητήματα οικονομίας, είτε ακόμα και στην εξωτερική πολιτική να βρίσκουν πάντοτε φταίχτες όλους πλην αυτών που έχουν την εξουσία. Ποτέ δεν μπόρεσα πχ να καταλάβω γιατί ο Μακάριος και ο Καραμανλής με τους χονταίους που συγκυβερνούσαν τότε, γιατί δεν είχαν ούτε μία ευθύνη για τον δεύτερο Αττίλα ή γιατί ο Μακάριος δεν ευθυνόταν και για τον πρώτο έστω και ολίγο και τα ρίχνουμε όλα στο Γρίβα Διγενή και στους χουνταίους που απέσυραν τη μεραρχία. Απέσυραν τη μεραρχία την οποία φοβόταν ο Μακάριος ότι θα τον ανατρέψει και την ήθελε εκτός Κύπρου, απλώς δεν το φώναζε δημοσίως. Υπάρχουνε όμως τα άτιμα τα γραπτά και η αλληλογραφία..

    Αλλο παράδειγμα.. Γιατί ευθύνεται το ΚΚΕ που κλείνανε τα εργοστάσια και δεν ευθυνόταν η εκάστοτε εξουσία που ανεχόταν 10-20 απεργοί να μην αφήνουν ολοκληρες μονάδες να λειτουργήσουν. Και ερωτώ μήπως βόλευε κατά βάσην τους βιομήχανους αυτή η κατάσταση που θέλανε κατά βάθος να απολύσουνε κοσμο ή να μεταφέρουνε τις δραστηριότητές τους εκτός Ελλάδος, βλέποντας τι εσήμαινε η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, και λέγανε στους Πασόκους και στους ΚΚΕδες απεργείτε μέχρι νεωτέρας και ορίστε και μερικά εκατομμυρια. Πώς βρεθηκανε συνδικαλιστές εκείνης της περιόδου με τεράστια ακίνητη περιουσία εντός και εκτός Ελλάδος?

    Είτε θένε είτε δεν θένε κάποιοι να χωνέψουνε τα προφανή στη δημοκρατία υπάρχει ευθύνη και αποδίδεται. Πρωτίστως ευθύνεται αυτός που κυβερνά και δευτερεύοντως οι υπόλοιποι. Ο Πάγκαλος λοιπόν που λέει ότι η αριστερά ενώ έβλεπε την κατρακύλα της χώρας, ουδεποτε είπε στη βουλή μην διορίζετε γιατί θα τινάξετε το ταμείο στον αέρα, εχει κάποιο δίκιο. Αλλά οι δικές του ευθύνες είναι τεράστιες και αγγίζουν εν πολλοίς όπως και πολλών άλλων σαν τον Πάκη πχ, το όριο του ποικικού δικαίου. Αλλο ότι σε αυτήν την χώρα στήνονται επιτροπές στη βουλή για να αθωώνει ο ένας τον άλλο.

    Μου αρέσει!

  100. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Επειδή ως μετα-πατριώτης 🙂 πρέπει να συγκεντρώσω χρήματα για τα χρεη μου σε εφορια και ΤΣΜΕΔΕ (ευτυχώς όχι πολλά) , κάνω κάποιες υπεργολαβίες μελετών και αργώ να απαντήσω.

    Απαντώ λοιπόν :
    @ σχολιαστής

    «Τι να απαντήσουμε; Με χιλιάδες άνεργους «μεταλυκειακης επαγγελματικης εκπαίδευσης¨;»

    Αντιθέτως με 7 πολυτεχνικές σχολές και εισαγόμενους 6000, ενώ χρειαζόμαστε 2500 (όσους θα συνταξιοδοτηθουν ετησίως ) μετά από 5-7 έτη, οι υπόλοιποι θα εξαχθούν.

    @ Νίκος Π

    Η ολη κατασταση με «ανωτατες σπουδές» εχει ξεχειλωσει στο μη περεταιρω. Ειναι εθνικη αναγκη να μειωθει ο αριθμος των εισαγομενων λ.χ. κατα 7 εως 10% ετησιως. Εχω αναλυσιε πολλες φορες γιατι. Οι μισοι εχουν IQ κατω απο 100 και ειναι ακαταλληλοι για ανωτατες σπουδες. Αν θελουμε και μερικος εξυπνους τεχνιτες και τεχνικους το ποσοστο εισαγομενων πρεπει να πεσει στο 30 εως 35% των αποφοιτων λυκειου, οπως ΕΕ.

    @ Αναγνώστης ο αθηναίος

    «Ορέ Αφώτιστε, αληθεύει ότι πήγες στην Αραπιά;;.»

    Όχι ευτυχώς μάλλον θα πάω στην Αραπιά μέσα Σεπτεμβρίου (αντί Αυγούστου που προβλεπόταν αρχικά ) για 2 μήνες (αντί 3), διοτι
    1. αργησε το project και ευτυχως τοτε ο καιρος θα ειναι πιο καταλληλος γιια τον ΑΦ (πρωην ξανθος με ημι- σταρενιο δερμα)
    2. δεν ειναι δυνατον αυτην την κρισμη εποχη εις Αθηναιος να εγκαταλειψει την χωρα του στους εσωτερικους μεταναστες ολων των πολιτικκων σχηματισμων 🙂

    Διότι -ως γνωστόν- δεν φταίει ο βαλκανικός νεοφιλελευθερισμος ή μαρξισμός αλλά ο ελληνικός επαρχιωτισμος.

    Μου αρέσει!

  101. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αναγνώστη, ξέρω πολυ καλα για ποιο πράγμα μιλάω.
    Δεν μιλάω για τον Ρήγα Φεραίο, αλλα για κομματική/συνδικαλιστική οργάνωση που έλυνε και έδενε στα ΑΕΙ, και επηρέαζε καθοριστικά τα πραγματα -σε όσμωση με το ΠΑΣΟΚ.

    Δεν μπορω να επικαλεστώ συγκεκριμένα γεγονοτα, δεδομένου οτι δεν είμαι σε θεση να τα αποδείξω σε μια διαδικτυακή συζητηση.

    Και δεν καθαγιάζω κανένα. Αποκαθιστώ την πλήρη εικονα.

    Μου αρέσει!

  102. Ο/Η Eνη λέει:

    «Δεξιοί με αριστερόμετρο…
    Η πολιτική γεωγραφία και ιστορία δεν γράφονται κατά τις επιθυμίες ορισμένων. Οσοι νομίζουν ότι στο ηλίθιο «εμείς (οι αριστεροί) ή αυτοί» των ΣΥΡΙΖΑίων πρέπει να αντιτάξουν το δικό τους, εξίσου ηλίθιο, «εμείς (οι δεξιοί) και οι άλλοι», ας αλλάξουν πλευρό

    Γιώργος Καρελιάς
    Γιώργος Καρελιάς
    2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017, 12:35 facebook twitter 4 email
    Στην καρδιά του καλοκαιριού και να μιλάς για το πολιτικό αλφαβητάριο είναι αρκούντως βαρετό. Το κατανοώ. Αλλά όταν βλέπεις ότι μέσα σε ένα μεγάλο κόμμα, το οποίο έχει κυβερνήσει σε συνεργασία με άλλα, υπάρχουν βουλευτές που βγάζουν σπυριά όταν ακούνε τη λέξη «αριστερά», σκέφτεσαι ότι μπορεί να επιστρέφει ο πολιτικός πρωτογονισμός.

    :

    Το αριστερό «άνοιγμα» Χατζηδάκη – Κεραμέως προκάλεσε ιδεολογικό «πόλεμο»

    Πρώτον, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης έδωσε μια συνέντευξη, στην οποία αντιπαρέβαλε τη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την αντίστοιχη της ανανεωτικής Aριστεράς υπό τον Λεωνίδα Κύρκο. Δέχτηκε καταιγισμό σχολίων από «ορθόδοξους» δεξιούς, ορισμένα από τα οποία απαξιωτικά.

    Δεύτερον, στο ίδιο πνεύμα, η βουλευτής της ΝΔ Νίκη Κεραμέως είπε ότι η Aριστερά έχει δώσει σημαντικούς αγώνες στην Ελλάδα και ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι κατ’ ευφημισμόν αριστερά (εδώ).

    Στην περίπτωση του κ. Χατζηδάκη δεν υπάρχει κάτι να σχολιάσεις, εφόσον οι αντιδράσεις ήταν από χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Όμως, στην αντίστοιχη της κυρίας Κεραμέως υπάρχει κάτι επιπλέον. Ο συνάδελφός της Γιάννης Κεφαλογιάννης εξέπεμψε ένα τουίτ, με το οποίο αποφαινόταν ότι όπου κυβέρνησε η Αριστερά, με «οποιαδήποτε μορφή της» (δικές του λέξεις) έφερε λιμούς, σεισμούς, καταποντισμούς.

    Ακολουθήστε
    GiannisKefalogiannis @gkefalogiannis
    Όπου κυβέρνησε η Αριστερά υπό οποιαδήποτε μορφή της,η κατάληξη ήταν μία για τους λαούς:καταστροφή,φτώχεια, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
    5:52 μ.μ. – 30 Ιουλ 2017

    Μάλιστα, έσπευσε να τον συνεπικουρήσει ο- έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης.

    Και για μεν τον Αδωνι δεν υπάρχει κάτι να πεις. Είναι συνεπής με αυτό που κάνει, την αριστεροφαγία. Ο κ. Κεφαλογιάννης, όμως, νέος πολιτικός με παραδοσιακό όνομα, εμφανίζεται να μη γνωρίζει βασικά στοιχεία του ευρωπαϊκού και ελληνικού πολιτικού χάρτη και των ιστορικών γεγονότων.

    Εχουμε και λέμε:

    1. Η Αριστερά, όπως και η Δεξιά, έχει πολλές μορφές: σοσιαλδημοκρατική, σοσιαλιστική, κομμουνιστική κ.α.

    2. Ο ισχυρισμός ότι όπου κυβέρνησε, με οποιαδήποτε μορφή, έφερε δεινά, είναι ανιστόρητος. Για παράδειγμα, στη μεταπολεμική Δυτική Ευρώπη κυβέρνησαν επί δεκαετίες σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα(Αριστερά, τα θεωρούν εκεί), που έφεραν ευημερία και άνθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θυμίζουμε τα παραδείγματα της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας. Ο Πάλμε, ο Μπραντ και ο Σμιτ και ο Μιτεράν ήταν σύγχρονοι ευρωπαίοι -αριστεροί- ηγέτες, που κυβέρνησαν δημοκρατικά και με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές επιτυχίες.

    3. Στην Ελλάδα, μετά το 1981 κυβέρνησε ένα αντίστοιχο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, που ούτε καταστροφή έφερε ούτε καταπάτησε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με αυτό το κόμμα συνεργάστηκε, άλλωστε, η ΝΔ των Κεφαλογιάννη και Γεωργιάδη από το 2011 έως το 2014.

    4. Αν ο βουλευτής της ΝΔ εννοεί την αριστερά των καθεστώτων του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, έχει εν πολλοίς δίκιο, αλλά θα έπρεπε να είναι σαφέστερος και όχι να γενικεύει με τέτοια ευκολία. Η αριστερά του Στάλιν και του Χότζα ασφαλώς δεν έχει καμιά σχέση με τα κυβερνητικά κόμματα της σοσιαλδημοκρατικής αριστεράς της Δυτικής Ευρώπης. Αλήθεια, πώς θα φαινόταν αν κάποιος αριστερός έγραφε αντίστοιχα ότι όπου κυβέρνησε η Δεξιά, με οποιαδήποτε μορφή της, επήλθε καταστροφή; Να μην ξεχνάμε ότι μια μορφή δεξιάς δικτατορίας γνώρισαν η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

    5. Στην Ελλάδα, η παράταξη των Κεφαλογιάννη και Γεωργιάδη όχι μόνο νομιμοποίησε την Αριστερά που οι ίδιοι σήμερα θεωρούν καταστροφική (Κωνσταντίνος Καραμανλής-1974), αλλά και συνεργάστηκε μαζί της στην κυβέρνηση (Κωνσταντίνος Μητσοτάκης-1989). Επιπλέον, τη σημερινή κυβερνητική Aριστερά (ΣΥΡΙΖΑ) υπηρετούν πρόσωπα που υπηρέτησαν και την ΝΔ του νεότερου Καραμανλή (πχ Πάνος Καμμένος και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος), που θεωρούν τον Αλέξη Τσίπρα ένα είδος… εθνάρχη της Αριστεράς (εδώ).

    Πού καταλήγουμε;

    Πρώτον, η πολιτική γεωγραφία και ιστορία δεν γράφονται κατά τις επιθυμίες ορισμένων. Δεύτερον, στις δημοκρατικές χώρες υπάρχουν και δρουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Θέλουν δεν θέλουν ορισμένοι θα υπάρχουν δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί. Οσοι νομίζουν ότι στο ηλίθιο «εμείς (οι αριστεροί) ή αυτοί» των ΣΥΡΙΖΑίων πρέπει να αντιτάξουν το δικό τους, εξίσου ηλίθιο, «εμείς (οι δεξιοί) και οι άλλοι», ας αλλάξουν πλευρό.

    Εν κατακλείδι, για τα πολιτικά πρόσωπα έχει μεγαλύτερη αξία η ρήση: «Πριν μιλήσεις, βούτα καλά τη γλώσσα στο μυαλό σου». «

    Μου αρέσει!

  103. Ο/Η Eνη λέει:

    Απο το protagon

    Μου αρέσει!

  104. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Νομίζω ότι ο συντάκτης του άρθρου Ένη κάνει μια (ηθελημένη ή όχι δεν γνωρίζω) ισοπεδωτική σύγχυση μεταξύ σοσιαλδημοκρατίας και μαρξισμού λενινισμού. Δεν μπορώ να παρακολουθήσω το συλλογισμό του.

    Μου αρέσει!

  105. Ο/Η physicist λέει:

    Προβληματική και εσφαλμένη είναι η δήλωση της κ. Κεραμέως η σημερινή Κυβέρνηση είναι κατ’ ευφημισμόν αριστερά. Και δεν είναι απλώς εσφαλμένη η δληλωση, είναι κάτι χειρότερο: ανόητη.

    Το αν οι Ευρωπαίοι ΣΔ λογαριάζονται για Αριστερά είναι θέμα μάλλον ακαδημαϊκό. Οι ίδιοι οι ΣΔ αν τους ρωτούσες θα έδιναν διαφορετικές απαντήσεις ο καθένας: ο Φρανσουά Μιττεράν ή ο Μπρούνο Κράισκυ πιστεύω θ’ απαντούσαν καταφατικά, το ίδιο ίσως και ο Ούλοφ Πάλμε, ενώ ο Χέλμουτ Σμιτ ή ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αρνητικά, όπως και ο Τόνυ Μπλαιρ.

    Μου αρέσει!

  106. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    ¨οποιος ασχολείται Φυσικέ με το αν η φυσιογνωμία και η συμπεριφορά των σημερινών πολιτικών σχηματισμών (στην ..ανεπτυγμένη Δύση) εξαρτάται από τα στοιχεία καταγωγής, όπως οι ίδιοι (οι σχηματισμοί) τα δηλώνουν για να ..΄δεσει το γλυκό (να έχουν οι προτάσεις τους για το σήμερα μια καταρχήν βάση απεύθυνσης σε μερίδες της κοινής γνώμης ευαίσθητες στα ..καταγωγικά στοιχεία), αυτά παθαίνει.
    Μετά το τι είναι αριστερά το επόμενο είναι το φύλο των αγγέλων!.
    ¨ολα έχουν αξία, αλλά άλλο αυτό, άλλο να ερμηνεύουμε πχ την στάση του Αλιέξη το 15 με βάση τις αναφορές του στον …μαρξισμό λενινισμό ή τις ομορφιαίς του Κούλη στην σχέση του με την ..σκέψη του ΆΝταμ Σμιθ.
    Αυτό είναι και λίγο γκροτέσκο.

    Μου αρέσει!

  107. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Σχολιαστή από πάνω ήσουνα;;
    Το σχόλιο απελευθερώθηκε από την μαρμάγκα σε χρόνο ..ντετε.
    Κατόπιν δε αυτού έχω να δηλώσω ότι η κυβέρνηση των συριζανέλ είναι πολύ επιζήμια για την χώρα και η αντικατάστασή της από μια σύγχρονη κυβέρνηση που να απαντάει στις ανάγκες των καιρών είναι επιτακτική ανάγκη μην σας πω και πατριωτικό καθήκον για κάθε δημοκράτη (δεν σας το λέω, περιμένω να δω τις εξελίξεις με το σωφρονιστικό σύστημα του μπλογκ – μαρμάγκα, πολιτικές επανένταξης των παραπτωματιών και τέτοια

    Μου αρέσει!

  108. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Δεν είναι ντροπή Αναγνώστη, οι ιδεολόγοι μλ να πιάνουν στον αέρα την ευκαιρία όταν τους δίνεται. Οπως τώρα με τη Βενεζουέλα.

    Συνοπτικά. Εκλογές για το Κογκρέσο το 2015. Απόλυτη πλειοψηφία της αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια, μπλοκάρισμα της δυνατότητας να ασκήσουν τα δικαιώματά τους με μαδουροαποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου. Και ξέροντας ότι οι όποιες εκλογές θα χαθούν, ο Μαδούρο αφου προκαλεί πάνω απο 100 νεκρούς σε 3 μήνες, κάνει «εκλογές» για αλλαγή του συντάγματος με το ελεγχόμενο σώμα να έχει κάθε δυνατότητα να καταργήσει την εκλεγμένη βουλή που έχει ένα ελάττωμα, δεν είναι φίλα προσκείμενη στην εξουσία του Μαδούρο.

    Και οι συριζαίοι τι κάνουν; Χαιδεύουν το μαρουροκαθεστώς και βγάζουν το σκασμό για τα εγκλήματά του. Δεν είναι λοιπόν αναφορές στο μαρξισμό λενινισμό, αλλά είναι εντελώς …φρέσκες εικόνες της δυσανεξίας που νοιώθουν για την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στα αμελετητά μας αν αποκαλούν την αφεντομουτσουνάρα τους αριστερά και δεξιά και αριστεροδεξιά. Εδώ που τους δίνεται η ευκαιρία να στρίψουν, παραμένουν με το όπλο …παρά πόδα που θα έλεγε και ο σύντροφος Τριαντάφυλος. 🙂

    Μου αρέσει!

  109. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Σχολιαστή με μεγάλη μου λύπη είμαι υποχρεωμένος να προχωρήσω σε (βαρυσήμαντη) καταγγελία!
    Ο σ. Τριαντάφυλος ήταν έμφορος της σκέψης του Λέοντος (όχι του αδερφού του ΓΑΠ, του παλιού, του Τρότσκυ) και εκφραστής της με συνέπεια και αυταπάρνηση για δεκαετίες!.
    Αυτός που είπε το όπλο παραπόδας (ο σ. Νίκος) τους ομοϊδεάτες του Τριαντάφυλλου τους είχε επιφυλάξει ..διαχείριση που αυτή που επιφυλάσει ο Μαδούρο στην Αντιπολίτευση είναι χάδι και στα πλαίσια του (αδερφίστικου) ανθρωπισμού.
    Το να αποδίδεις στον σ. Τριαντάφυλλο την πρόθεση να εκφραστεί με σταλινικά …τσιτάτα είναι εκτός από ..αδόκιμο και πολύ σκληρό και θα τολμούσα να πω και ανάλγητο.
    Δεν φτάνει που για το καλό του κινήματος πήγε και έκατσε αγκαλιά στο ίδιο κόμμα με τον Ρούντυ και ότι μλ κυκλοφορούσε στα ..πέριξ, πάτε τώρα και του την λέτε και από πανω!
    Αίσχος! (και απόδειξη ότι ο νεοφιλελυθερισμός είναι ανάλγητος) 😆

    ΥΓ Εγώ Σχολιαστή λέω ότι για τις ομορφιαίς που κάνουν οι ..ιδεολόγοι δεν τους φταίει η ..ιδεολογία τους (τρομάρα τους) και άμα παίζεις εκεί το μόνο που κάνεις είναι να τσιμπάς στην τακτιική τους να τα ερμηνεύουν όλα ..ιδεολογικά, γιατί άμα δεν τα ερμηνεύσουμε έτσι, δικαιολογία δεν υπάρχει (για τις ομορφιαίς).
    Επίσης λάβε υπόψιν ότι η Βενεζουέλα έχει ..πλούσια παράδοση στους μαδουρισμούς, άσε που αυτή η βερσιόν του (του 205 και μετά) είναι και σχετικά λάιτ

    Μου αρέσει!

  110. Ο/Η physicist λέει:

    Σαν να μην έφτανε που τα σχόλια του Αναγνώστη είναι σε ξένη γλώσσα, τα κρατάει κι η μαρμάγκα (για λόγους ανεξιχνίαστους) ένα διάστημα κι εμφανίζονται ετεροχρονισμένα, εμβόλιμα και ουρανοκατέβατα, έτσι ώστε η εντροπία του μπλογκ ν’ αυξάνεται δραματικά άμα τη εμφανίσει τους. Για έλεγξε λίγο την μαρμάγκα, Σχολιαστά, διότι δεν μας βλέπω καλά. 😉

    Μου αρέσει!

  111. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μπα, για να λυθεί η μαρμάγκα μπορεί ο Αναγνώστης να μπαίνει με άλλο email και ελαφρά αλλαγμένο όνομα αλλιώς θα συμμετέχει ετεροχρονισμένα 😎λόγω του καπιταλιστικού οχήματος που χρησιμοποιούμε 😎

    Μου αρέσει!

  112. Ο/Η physicist λέει:

    Τι, θέλεις να πεις ότι ο Αναγνώστης γράφει από domain με κατάληξη CCCP; Χριστός και Παναγία!

    😉

    Μου αρέσει!

  113. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «για να λυθεί η μαρμάγκα μπορεί ο Αναγνώστης να μπαίνει με άλλο email και ελαφρά αλλαγμένο όνομα»

    Τι ελαφρά αλλαγμένο όνομα και κουραφέξαλα ρε Σχο? Και τι θα γίνει, Αναγνώστης ο Αραμαϊστής ή μήπως Αναγνώστης ο Ασυρματιστής? 🙂 😛

    Δε χρειάζεται αλλαγή νικνεημ ο Αναγνώστης, μία μικρή αλλάγή στο email αρκεί και το πρόβλημα θα λυθεί.

    Μου αρέσει!

  114. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Είναι πάντως άξιο απορίας το γεγονός ότι η κυβέρνηση Συριζανελ είναι τόσο πρόθυμη να σπαταλήσει πολιτικό κεφάλαιο ώστε να αποτρέψει την ΕΕ από την επιβολή κυρώσεων στο δικτατορικό καθεστώς Μαδούρο.
    Για να το θέσω αλλιώς, γιατί είναι τόσο σημαντικό για την κυβέρνηση να αποτραπεί η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στο δικτατορικό καθεστώς της Βενεζουέλας ώστε προκειμένου να πετύχει αυτό τον στόχο είναι πρόθυμη η ελληνική κυβέρνηση να έρθει σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ?
    Δηλαδή, ειλικρινά, ποιά είναι τα ζωτικά στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας που εξυπηρετεί η υποστήριξη που παρέχει στο δικτατορικό καθεστώς της Βενεζουέλας, υποστήριξη η οποία την φέρνει σε αντίθεση με την θέληση όλων των υπόλοιπων κρατών-μελών της ΕΕ και ως εκ τούτου θα έχει κάποιο κόστος για την Ελλάδα.

    Μου αρέσει!

  115. Ο/Η Eνη λέει:

    «Όπου κυβέρνησε η Αριστερά υπό οποιαδήποτε μορφή της,η κατάληξη ήταν μία για τους λαούς:καταστροφή,φτώχεια, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων » (Κεφαλογιαννης ΝΔ)

    Νικο Π.

    Η ως ανω φραση ειναι μια ατυχής γενικευση, που συνηθως την χρησιμοποιουν οι αντικομμουνιστες γενικά, οι οποιοι θεωρουν οτι η Αριστερά ειναι ενα καθεστώς, αυτό του πρωην υπαρκτου σοσιαλισμου.

    Ο συντάκτης σωστα επισημαινει οτι στη Δυση , οι πολιτικες δυναμεις του σοσιαλισμου, της σοσιαλδημοκρατίας ή της κεντροαριστερας, θεωρουνται οτι καλυπτουν ενα ευρύ φασμα που ονομαζεται Αριστερα. (Να θυμηθουμε τη ρηση της Αλεκας, εναντι στον Συριζα , «εμεις δεν ειμαστε Αριστερά ειμαστε Κομμουνιστες» ).
    Χωρες ευρωπαικες κυβερνηθηκαν και κυβερνωνται απο σοσιαλιστικα- σοσιαλδημοκρατικα κομματα και ειχαν μια επιτυχη διακυβερνηση σε οφελος των λαων τους. Δινει επιτυχή παραδειγματα ηδη ο συντακτης στο κειμενο του.

    Στην Ελλαδα δε, ειχαμε κυβερνησεις συνεργασίας οπως π.χ. το 1989 μεταξυ της Δεξιας και της Κομμουνιστικης Αριστερας, αλλα και προσφατα συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ.
    Αναφερονται και στο κειμενο, οπως και το 1974 οταν ο Κωνστ. Καραμανλης νομιμοποιησε το ΚΚΕ.

    Αλλα και στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικανοι θεωρουν τους Δημοκρατικους ως «αριστερους».

    Συνεπως η εννοια της Αριστερας δεν ειναι μονοδιαστατη. Στην δε πολιτικη υπαρχουν ολα τα σχηματα απο την Ακροδεξια ως την Ακροαριστερα.

    Δεν υπαρχει κανενα,» ή αυτοι η εμεις» ειτε απο τη Δεξια ειτε απο την Αριστερα.

    Μου αρέσει!

  116. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δυστροπε, δεν ειναι θεμα «ζωτικών συμφερόντων». Ειναι ζητημα πετριας (ιδεοληψίας)!

    Και -φυσικά- πηχτής βλακείας. Εδώ, πίστευαν οτι ο Μαδουρο θα τους προμήθευε πετρέλαιο και θα μεσολαβούσε στον Πούτιν για χάρη τους. Οι άνθρωποι ειναι εντελως πυροβολημένοι (με στοιχεια…φιλελευθερισμού, κατα μια αποψη αντίστοιχης σοβαρότητας -για να μην ξεχνιόμαστε)!

    Μου αρέσει!

  117. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Πετρια και πυροβολημένοι 😎

    Μου αρέσει!

  118. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Είμαι περίεργος να δω και αναλόγως θα προχωρήσω στις προσήκουσες καταγγελίες!!

    Μου αρέσει!

  119. Ο/Η Mitsos λέει:

    O Μαδούρο έχει τόσο πετρέλαιο που δεν έχει τι να το κάνει. Οπως έδινε πετρέλαιο ο Τσάβες στη Β. Κορέα, στην Κούβα αλλά και σε πολλούς μαύρους στα γκέτο της Αμερικής δύναται να δώσει και στην Ελλάδα. Απλώς τα ελληνικά διυλιστήρια χρειάζονται κάποιες μετατροπές προκειμένου να το διυλίσουν καθότι το πετρέλαιο της Βενεζουέλας είναι κόκκινο-καφέ και βαρύ και δεν διυλίζεται εύκολα από διυλιστήρια της πλάκας όπως τα ελληνικά.

    Αλλά ούτως ή άλλως η Ελλάς έχει τόσα πετρέλαια που την φτάνουν να ζήσει και μάλιστα βρισκονται σε πολύ μικρό βάθος και στην ξηρά. Απλά κάποια στιγμή πρέπει να πάει να σκάψει για να τα βγάλει. Η χρωπεί υπό την επίβλεψη του χημικού Σοφιανόπουλου έβγαζε πετρέλαιο στη Ζάκυνθο επί επταετίας και το έκαιγε απευθείας στα μηχανήματα χωρίς διύληση από πηγάδι βάθους 14 μέτρων. Σήμερα χύνεται και έχει σχηματίσει βάλτο. Πετρέλαιο υψηλής ποιότητος που καιγόταν όπως έβγαινε από τη γη χωρίς ούτε μια επεξεργασία και το αφήνουν οι δημοκράτες να χύνεται και να μολύνει τον τόπο γιατί έτσι τους διατάξανε οι φιλοι και σύμμαχοι Αμερικάνοι και Εγγλέζοι, οι οποίοι το διαχειριζόταν επί Μεταξά για ένα διάστημα μέχρι που καταλήφθηκε η Ελλάδα από τους Γερμανούς.

    Μου αρέσει!

  120. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Τι πα’ να πει διυλιστήρια της πλάκας; Δεν ήξεραν να κάνουν ειδικές επενδύσεις μην τη βαρέσει στον Τσίπρα και θέλει να φέρει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.

    Μου αρέσει!

  121. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    για να δούμε

    Μου αρέσει!

  122. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    χο χο χο!

    Μου αρέσει!

  123. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Λειτούργησε το σύστημα! 🙂

    Μου αρέσει!

  124. Ο/Η physicist λέει:

    Ναι αλλά πρασίνισε το αβατάρι του Αναγνώστη, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν κόκκινο. Δάκτυλος των πασόκων.

    😉

    Μου αρέσει!

  125. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Δεν λειτούργησε το σύστημα, απλώς δικαιώθηκε ο αγώνας μου για τα δικαιώματα των ..αποκλεισμένων, τον οποίον διεξήγαγα με πίστη, αφοσίωση και αταλάντευτα ήδη από την εποχή της Καλύβας, …συμπήγοντας σταθερές συμμαχίες Αρχών και μέτωπα γενικότερα με τις δυνάμεις των φιμωμένων και αποκλεισμένων και μαζί δύναμε τους ορέους αγώνες. Ενδεικτικά και μη περιοριστικά αναφέρω την περίπτωση Α-Φ (Αναγνώστου – Φοργκέτ), Α-Τζ (Αναγνώστου – ΤζωνΠ) και τόσα άλλα.
    Η δύναμη των αγώνων μας ήταν αυτή που λειτουργούσε ως κυματοθράυστης ώστε να μην τολμά να μας χώσει στην μπουζού (μαρμάγκα) η εκάστοτε ιδιοκτησία των μπλογκ! (ένα πράμα σαν την αναεωτική αριστερά τη δεκαετία του 80 που η συνδικαλιστική της ισχύς της επέτρεψε να καθορίζει την ατζέντα της αστικής εξουσίας για τα πανεπιστήμια).
    :Αλλα φευ! κατά την αλλαγή χώρου (από καλύβα εδώ χάμου) οι ..κολασμένοι δεν ακολούθησαν (μάλλον πήγαν στο φέισμπουκ, αλλά τι να περιμένεις επικράτησε η λούμπεν ιδεολογία, τάλεγαν αυτά οι μαρξικοί) και έτσι απόμεινα μόνος μου με μόνη συνδρομή από τον Αφώτιστο.
    Αλλα και αυτός πριν αλέκτωρ λαλήσει με αγνόησε τρις!
    ΔΙότι δεν είναι τυχαίο ότι το κ΄ρισιμο σημείο που ξεκίνησε το πηγαινέλα μου στην μαρμάγκα ήταν η θαρραλέα καταγγελία μου την ημέρα της γυναίκας (8 του Μάρτη) μέσω της οποίας εγκάλεσα το μπλογκ για φαλλοκρατική συμπεριφορά, αφού δεν ανέβασε ούτε ένα εορταστικό ποστ και παράλληλα κονιορτοποίησα την οπιαδήποτε αντίδραση αναφέροντας ότι τα εορταστικά ποστ ήταν παράδοση στην Καλύβα και δεν υπάρχει ..δικαιολογία!
    Και αντί να υπάρξει διορθωτική κίνηση και να ανέβει το προσήκον άρθρο προς τιμήν των ..εορταζομένων, άρχισαν τα «το σχόλιό σας περιμένει έγκριση»
    Και μετά μας φταίει ο …Μαδούρο!
    Ενθυμείστε ότι μαζί με τον υποφαινόμενο τα κατασταλτικά μέτρα υπέστην και ο Αφώτιστος (την ίδια μέρα μπήκαμε στην μαρμάγκα) αλλά αυτός κιότεψε και μετά από κανα 2 μέρες είδα ότι βγήκε αφού δήλωσε ότι είναι πρώην φεμινιστής.
    Δηλαδή, τι θα πει πρώην;;
    Αυτή είναι η αλήθεια!

    ΥΓ Η πόρσε είναι του ελεύθερου (λογισμικού ..αλλά και γενικότερα), συνεπώς είναι άδικο να την κατατάξουμε στα καπιταλιστικά μέσα Άμα δεν πιστεύεις εμένα Σχολιαστή πήγε να βρεις κάτι άλλους πρώην της ανανεωτικής αριστεράς, που αφού πήγαν στον Σημίτη, ακολούθως ήτανε με τον ΓΑΠ, μετά άλλοι πήγαν στο ποτάμι (φύγανε τώρα), κανα 2 περάσανε και από συριζα μεριά αλλά κάτι μου λέει ότι γύρω από τον Βενιζέλο και την Αννούλα γυρνάνε τώρα τελευταία.
    Ανεξαρτήτως όλων αυτών είναι καλά παιδιά και αυτά τα …τεχνολογικά τα ξέρουν καλά

    Μου αρέσει!

  126. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αστα αυτά και προσπάθησε να μη σε ξαναβάλει στο μάτι 😎

    Μου αρέσει!

  127. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Αναγνώστη, καλορίζικο… το νέο άβαταρ. 🙂

    Οι ανταποκρίσεις σου θα μπορούν πλέον να είναι άμεσες. 😎

    Μου αρέσει!

  128. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Καλά λες Δύστροπε, αλλά ρε παιδί μου αυτό το είδες;;

    Μου αρέσει!

  129. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Πιασμένος ο Πορτο… απο το Μητσο-τακεϊκο.

    «τάτσι μίτσι κότσι» 🙂 που λέγεται σε περιπτώσεις γρήγορης μυστικής συμφωνίας, ή γρήγορης μυστικής συναλλαγής κάποιων προσώπων ….

    Μου αρέσει!

  130. Ο/Η Mitsos λέει:

    Σχολιαστή όπως αυτή η χώρα δεν απέκτησε ακόμη κτηματολόγιο, δεν έχει δρόμους και σκοτωνονται κάθε μέρα, δεν έχει και διυλιστήρια της προκοπής διότι από την εποχή του Παπαδόπουλου μέχρι τώρα σοβαρές επενδύσεις στη διύλιση πετρελαίου δεν έγιναν και ό,τι έγινε ήταν του άρπα κώλα για αυτό και η ποιότης των ελληνικων καυσίμων υστερεί κατά πολύ έναντι των υπόλοιπων Ευρωπαίων και θα αργήσει ακόμη να φτάσει το επίπεδο τους.

    Το βαρύ πετρέλαιο της Βενεζουέλας δεν υστερεί απλώς βγάζει πιο πολλά παράγωγα άμα το διυλίσεις σωστά και το αποθειώσεις όπως επιβάλουνε οι Ευρωπαίοι. Εμείς δεν είμεθα εις θέση να το διαχειριστούμε σωστά, αλλά θα μπορούσαμε αν θέλαμε. Αλλά εδώ δεν εκμεταλεύεσαι τα υπάρχοντα ελληνικά κοιτάσματα, του Μαδούρο θα κοιτάξεις να εκμεταλευτείς?

    Μου αρέσει!

  131. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ε, πως κάνεις έτσι ρε Αναγνώ, δεν έγινε και τίποτα. 🙄
    Ήθελε ο άνθρωπος – ο Μητσοτάκης ντε – να του κάνει μία ερώτηση η άλλη δημοσιογραφάρα, και επειδή ο πορνοστάρλετ είχε ξεχάσει να του την κάνει, ε του την πάσαρε διακριτικά (λέμε τώρα) σε ένα κομμάτι χαρτί για να του την υπενθυμίσει. Σιγά τον πολυέλαιο.

    Μου αρέσει!

  132. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μπορεί το χαρτί να έλεγε οτιδήποτε π.χ συντόμευε θέλω να πάω στο μέρος 😎

    Μου αρέσει!

  133. Ο/Η physicist λέει:

    😀 😀 😀

    Α ρε Σχό, ωραίος, κλατάρησα στο γέλιο!

    Μου αρέσει!

  134. Ο/Η physicist λέει:

    Προηγήθηκαν άλλοι, βέβαια. Η αμερικανίδα πορτοσαλταρισμένη λέγεται Donna Brazile και η Κυριακούλα Χίλλαρυ. Ή μάλλον εκεί τα ραβασάκια πήγαιναν αντίστροφα, από την δημοσιογράφα στην πολιτικό. Γουατέβερ.

    Μου αρέσει!

  135. Ο/Η Eνη λέει:

    Σχολιο ΔΠ 3/8 13,54

    ΔΠ, διαβαζοντας το ανω σχολιο σου αναρωτήθηκα απο ποια πηγή αντλησες το θέμα. Δεν ειχε δημοσιευθει τιποτα σχετικό στον ελληνικο Τυπο.
    Τώρα ομως ειδα το κατωθι, και ειδα οτι δεν υπηρξε τετοια περιπτωση, οπως υποστηριξε ο Κουμουτσάκος.
    Καλη η αντιπολιτευση της ΝΔ, ομως να μην ξεφευγει απο τη σοβαροτητα, θα αποβαινει εις βαρος της.

    «ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Διαψεύδει το ΥΠΕΞ τα περί αντιρρήσεων για κυρώσεις στη Βενεζουέλα
    Το υπουργείο διευκρινίζει ότι η Ελλάδα συντάσσεται απολύτως με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης

    Protagon Team
    Protagon Team
    3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017, 19:47 facebook twitter – email
    «H Αθήνα ούτε καν έθιξε το θέμα των κυρώσεων στο καθεστώς Μαδούρο και συντάχθηκε πλήρως με την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σχολιάζει το ΥΠΕΞ, απαντώντας στον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος, επικαλούμενος τους Financial Times υποστήριξε ότι η Ελλάδα αντιτάχθηκε στην επιβολή κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας.

    Το ΥΠΕΞ καλεί τον κ. Κουμουτσάκο «αντί να αναπαράγει ανακριβή δημοσιεύματα για τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της Βενεζουέλας κατά τη χθεσινή συζήτηση στις Βρυξέλλες, να διαβάσει τις σχετικές δηλώσεις που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα η ΕΕ, καθώς και τη δήλωση που η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ εξέδωσε για το θέμα στο όνομα όλης της ΕΕ»

    Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Κουμουτσάκος, σημείωνε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η Εκπρόσωπός της για την Εξωτερική Πολιτική, δεν αναγνωρίζει την Συντακτική Εθνοσυνέλευση στη Βενεζουέλα και εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις πρακτικές του καθεστώτος Μαδούρο. Εν τω μεταξύ, σημερινά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρουν ότι η επιβολή κυρώσεων απετράπη εξαιτίας ανησυχιών και αντιρρήσεων και της Κυβέρνησης Τσίπρα» «

    Μου αρέσει!

  136. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «διαβαζοντας το ανω σχολιο σου αναρωτήθηκα απο ποια πηγή αντλησες το θέμα. Δεν ειχε δημοσιευθει τιποτα σχετικό στον ελληνικο Τυπο.»

    Σαφώς και είχε Ένη.
    Κανα δυό σχόλια πάνω από το αντίστοιχο δικό μου υπάρχει ένα σχόλιο του Σχολιαστή που περιέχει λινκ προς σχετικό άρθρο.

    Προς δικτατορία ο Μαδούρο …

    Διάβασα και εγω την δήλωση του ΥΠΕΞ όπου κατηγορηματικά διαψεύδει αυτές τις φήμες. Χαίρομαι που ξεκαθαρίζει τα πράγματα και έτσι αποδεινύεται ότι τελικά δεν είμασταν η μόνη παραφωνία σε όλη την ΕΕ σε σχέση με την απόαφαση για την επιβολή κυρώσεων στο δικτατορικό καθεστώς της Βενεζουέλας.

    Ο κουμουτσάκος όμως και η ΝΔ από που είχαν αντλήσει αντίθετη πληροφόρηση? Από ποιές πηγές?

    Μου αρέσει!

  137. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Κοιτάξτε (να δείτε), η ΄φαση με τον Κυριάκο δεν είναι τίποτα σπουδαίο, τέτοια γίνονται και όχι μόνον στην πολιτική, αλλά και γενικότερα (στο δημόσιο χώρο) και όχι μόνο στην (φτωχή) πατρίδα μας, έχει δίκιο ο Φυσικός.
    Και σιγά την διαπλοκή με τον Προτοσάλτε (εντάξει είπαμε δεν είναι ο Κυριάκος και κανας ..αητός, αλλά δεν είναι και βλαξ)
    Δεν τόβαλα για αυτό, το έβαλα περισσότερο για να πω ότι μερικά πράματα θέλουν ψυχραιμία, δηλαδή αυτά τα πολύ πομπώδη που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι πολιτκοί (και δημόσιοι άνδρες ου μην και γυναίκες ..γενικότερα) συνήθως δεν έχουν αντίκρυσμα.
    Εννοώ δεν είναι για να διαμορφώνεις την άποψη
    «λαμπρός νέος πολιτικός», «αυτός είναι το ..κάτι άλλο και οι ελπίδες μας είναι για ..τέτοιους ανθρώπους, που δεν μιλούν ξύλινη γλώσσα» και ειδικά όταν μπάινουν και οι ..δευτερεύουσες προτάσεις και οι ..αντιθετικοί σύνδεσμοι, ενώ ο αντίπαλος είναι ιδεοληπτικός, λαοπλάνος ψεύτης και κάτι τέτοια.
    Βέβαια έχει ενδιαφέρον η διαχείριση του κάζου.
    Εδώ ο Κυριάκος και αναλόγως της ψυχραιμίας του στη διαχείριση θα δείξει κάποια στοιχεία.
    Πάμε παρακάτω.
    Εντάξει ο συριζας κωλυσιέργησε την απόφαση για λήψη μέτρων απέναντι στην Βενεζουέλα διότι αποτελείται από βλάκες και ιδεοληπτικούς.
    Αλλά οι Πορτογάλοι δεν ήταν αντίεθτοι απλώς σε λήψη μέτρων, πάλεψαν και για να μην βγει κάν καταδίκη.
    Και αυτοί ..μλ είναι;;
    Μήπως να ξαναβλέπαμε αυτό που θέτει η ΈΝη;; 😉

    Μου αρέσει!

  138. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    ===========================================================
    Κοιτάξτε (να δείτε), η ΄φαση με τον Κυριάκο δεν είναι τίποτα σπουδαίο, τέτοια γίνονται και όχι μόνον στην πολιτική, αλλά και γενικότερα (στο δημόσιο χώρο) και όχι μόνο στην (φτωχή) πατρίδα μας, έχει δίκιο ο Φυσικός.
    Και σιγά την διαπλοκή με τον Προτοσάλτε (εντάξει είπαμε δεν είναι ο Κυριάκος και κανας ..αητός, αλλά δεν είναι και βλαξ)
    Δεν τόβαλα για αυτό, το έβαλα περισσότερο για να πω ότι μερικά πράματα θέλουν ψυχραιμία, δηλαδή αυτά τα πολύ πομπώδη που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι πολιτκοί (και δημόσιοι άνδρες ου μην και γυναίκες ..γενικότερα) συνήθως δεν έχουν αντίκρυσμα.
    Εννοώ δεν είναι για να διαμορφώνεις την άποψη
    «λαμπρός νέος πολιτικός», «αυτός είναι το ..κάτι άλλο και οι ελπίδες μας είναι για ..τέτοιους ανθρώπους, που δεν μιλούν ξύλινη γλώσσα» και ειδικά όταν μπάινουν και οι ..δευτερεύουσες προτάσεις και οι ..αντιθετικοί σύνδεσμοι, ενώ ο αντίπαλος είναι ιδεοληπτικός, λαοπλάνος ψεύτης και κάτι τέτοια.
    Βέβαια έχει ενδιαφέρον η διαχείριση του κάζου.
    Εδώ ο Κυριάκος και αναλόγως της ψυχραιμίας του στη διαχείριση θα δείξει κάποια στοιχεία.
    Πάμε παρακάτω.
    Εντάξει ο συριζας κωλυσιέργησε την απόφαση για λήψη μέτρων απέναντι στην Βενεζουέλα διότι αποτελείται από βλάκες και ιδεοληπτικούς.
    Αλλά οι Πορτογάλοι δεν ήταν αντίεθτοι απλώς σε λήψη μέτρων, πάλεψαν και για να μην βγει κάν καταδίκη.
    Και αυτοί ..μλ είναι;;
    Μήπως να ξαναβλέπαμε αυτό που θέτει η ΈΝη;; 😉

    Μου αρέσει!

  139. Ο/Η Αλικη λέει:

    Πάντως, ΤΑ ΝΕΑ επιμένουν στην είδηση, επικαλούμενα ως πηγή τους Financial Times.

    Μου αρέσει!

  140. Ο/Η physicist λέει:

    Στις 18 Ιουλίου, η έγκυρη El País έγραφε στην επικεφαλίδα του σχετικού άρθρου της, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές:

    Η Πορτογαλία είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία απορρίπτει τις κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας

    Το άρθρο είναι μικρό και η είδηση συμπυκνώνεται σε δύο προτάσεις:

    … Los grandes países están a favor, aunque otras delegaciones no ven aún la necesidad de aplicar esa medida. Solo Portugal está claramente en contra, apuntan las mismas fuentes.

    Δηλαδή:

    … Οι μεγάλες χώρες [της ΕΕ] είναι υπέρ [των κυρώσεων], ενώ άλλες αντιπροσωπείες δεν θεωρούν για την ώρα απαραίτητη την εφαρμογή τέτοιων μέτρων. Μόνον η Πορτογαλία είναι ξεκάθαρα εναντίον, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

    Το άρθρο γράφει επίσης ότι μόνον ο ΥπΕξ της Ισπανίας, Alfonso Dastis, μίλησε εκπεφρασμένα για επιβολή κυρώσεων, οι άλλοι δηλαδή που συμφωνούν το κάνουν σιωπηλά.

    Ο σύνδεσμος στο άρθρο: https://elpais.com/internacional/2017/07/18/actualidad/1500406935_019447.html

    Μου αρέσει!

  141. Ο/Η physicist λέει:

    Η πορτογαλική Αριστερά είναι ιδεολογικώς εξίσου συγγενής με τον Τσαβομαδούρο όσο και οι Ποδέμος, ο Σύριζα, η γερμανική Die Linke, μέρος της αριστερής πτέρυγας των ΣΔ ή των Άγγλων Εργατικών κλπ. Το να μην θέλουν αυτά τα κόμματα την επιβολή κυρώσεων στον Μαδούρο είναι κατανοητό και δεν πρόκειται για ιδιαιτερότητα του Σύριζα.

    Η διαφορά ανάμεσα στην πορτογαλική και στην ελληνική Αριστερά, που και οι δύο κυβερνούν, είναι ότι η πρώτη το κάνει με αξιοσημείωτη επιτυχία ενώ η δεύτερη όχι.

    Μου αρέσει!

  142. Ο/Η Eνη λέει:

    Ναι, εχεις δικαιο ΔΠ. Υπηρχε το λινκ του Σχολιαστη. Ομως δεν διαβαζω πάντα ολα τα λινκ και ιδιως οταν δεν εχουν και καποια «επεξηγηση» απο τον σχολιαστή που το αναρτα.
    Πάντως καπου διαβασα οτι ειχε αναγραφει στον ξενο Τυπο. Αυτο ομως μοιαζει μποικοταρισμα της θεσης της Ελλαδας. Ποιος μπορει να το προώθησε ως πληροφορία;;;;

    Αναγνώστα, πως τα καταφέρνεις και τα λες ολα, φυρδην μυγδην, (:-), ;;;;
    Μπερδευεις τους πάντες, ασε που οταν αναφέρεσαι και σε προσωπα,( δικην κωδικου,), πως να ξερουμε ολοι ποιος ειναι π.χ. ο Ριναλντι, ο Τριανταφυλος, ο Νταβανέλλος κλπ.
    Βλέπεις δεν ειμαστε ολοι ενημεροι για τις παλαι ποτέ συνιστωσες του Συριζα……..

    Ασε πια τις ερμηνειες σου περί Μητσοτάκη. Πιανεσαι απο μηδαμινα γεγονοτα, τι εδωσε στον Πρωτοσαλτε κλπ. ενω θα μπορουσες να κανεις μια κριτικη για την ολη πολιτικη , ενος κομματος που θελει να κυβερνησει. Για να γινει και ενας διαλογος ουσίας.
    Τι λεει η ΝΔ , τι λενε τα αλλα αντιπολιτευτικα κομματα και τελικα τι λεει και η ιδιο η κυβερνηση.

    Οι ομορφιαις της Αραμαικης και αλλα, δεν εχουν πλεον ενδιαφέρον. Πανε οι εποχες της Καλυβας με Forget και αλλους. Αλλωστε τους εχουμε ξεχασει, λειπει και ο Πανος, καθοριστικος παραγοντας της συζήτησης, οπότε,……..

    Μου αρέσει!

  143. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οπως εχει πει ο Τσίπρας η Βενεζουέλλα εκφράζει την ελπίδα. Μέχρι τώρα υποστηρίζουν τα φασιστοειδή του Μαδούρο με τα παρακρατικά τάγματα δολοφόνων.

    Αυτή ειναι η ουσία.

    Μου αρέσει!

  144. Ο/Η physicist λέει:

    Μέχρι τώρα υποστηρίζουν τα φασιστοειδή του Μαδούρο με τα παρακρατικά τάγματα δολοφόνων. Αυτή ειναι η ουσία.

    Συμπλήρωση:

    Μέχρι τώρα είναι μέρος μιας μεγάλης ομάδας από ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα, τα οποία υποστηρίζουν τα φασιστοειδή του Μαδούρο με τα παρακρατικά τάγματα δολοφόνων. Αυτή ειναι η ουσία.

    Μου αρέσει!

  145. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οποιος τους υποστηρίζει εισπράττει πλήρως την ξεφτίλα

    Μου αρέσει!

  146. Ο/Η Eνη λέει:

    » Ασε πια τις ερμηνειες σου περί Μητσοτάκη. Πιανεσαι απο μηδαμινα γεγονοτα, τι εδωσε στον Πρωτοσαλτε κλπ. ενω θα μπορουσες να κανεις μια κριτικη για την ολη πολιτικη , ενος κομματος που θελει να κυβερνησει. Για να γινει και ενας διαλογος ουσίας.
    Τι λεει η ΝΔ , τι λενε τα αλλα αντιπολιτευτικα κομματα και τελικα τι λεει και η ιδιο η κυβερνηση.»

    Περί διαλογου ουσίας, για τα ελληνικα πραγματα, αυτο εννοουσα,

    Ειναι σαφεστατο.

    Μου αρέσει!

  147. Ο/Η physicist λέει:

    Ξεφτίλα ξε-ξεφτίλα, δεν πρόκειται όμως για ελληνική ιδιαιτερότητα. Σχεδόν τίποτε από τις ταρζανιές του Σύριζα δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα, απλώς έχουν επάνω τους λίγο ελληνικό φολκλόρ και κάμποση φρασεολογία μεταπολίτευσης, δατς ολλ.

    Μου αρέσει!

  148. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Η Πορτογαλία εκτός του ιδεολογικού προσανατολισμού των κυβερνώντων (της) τυγχάνει να έχει ιδαίτερες σχέσεις με την Βενεζουέλα, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα και μάλιστα οι υπηρεσίες της (των εταιριών που εμπλέκονται) προβλέπεται να πληρώνονται μέσω προμήθειας πετρελαίου.
    Επίσης η Ιταλία, όπως και η Γερμανία έχουν σχέσεις (και εδώ δεν έχουμε την περίπτωση αριστερών στην διακυβέρνηση). Βέβαια δεν είναι τέτοιες που να χρειάζεται να εκτεθούν όπως η Πορτογαλία, απλώς βολεύονται.
    Θα επαναλάμβανα τη γνωστή ρήση μην εμπιστεύεστε τα αισθήματα (ή την ιδεολογία) των ανθρώπων, εμπιστευτείτε τα συμφέροντά τους. Πόσω μάλλον των κρατών ή (και) των επιχειρήσεων, δηλαδή τις οργανωμένες μορφές έκφρασης των συμφερόντων των ανθρώπων.

    Εϊχαμε λοιπόν με αφορμή τα γεγονότα (για τα οποία συμφωνούμε εδώ μέσα σε σχέση με το τι ήτανε τι δείχνουν για το καθεστώς κλπ) τον αμερικάνικο …παράγοντα να προχωράει στην καταδίκη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και παράλληλα να παίρνει μέτρα.
    Αντιστοίχως στην ΕΕ έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να βγει η επίσημη καταδίκη και εδώ μόνον η Πορτογαλία ήταν απέναντι (τελικά βγήκε) και στην συζήτηση για τα μέτρα (που δεν πάρθηκαν) δείχνει ότι και οι δικοί μας ήταν κάπως ..δυσκίνιτοι.

    Τώρα μιας και μιλάμε για Βενεζουέλα. Μιλάμε για μια χώρα όπου τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε συνεχώς πραξικοπήματα ή κατάλυση της στοιχειώδους δημοκρατικής λειτουργίας, (μέχρι μια εποχή) δεξιόστροφα και από τον Τσάβες και μετά και ..αριστερόστροφα.
    Φαντάζομαι θα θυμάστε την περίπτωση του λεγομένου «πραξικοπήματος των μμε» με΄σα από το οποίο απέκτησε την αίγλη του ο Τσάβες, αφού τον είχανε χώσει μέσα και μετά από λίγα χρόνια ηρωοποιημένος πια έγινε Πρόεδρος
    Το σημερινό καθεστώς προφανώς ουδεμία σχέση έχει με τις αρχές της δημοπκρατίας κλπ.
    ¨Ομως έχει τεράστια σημασία να δούμε ότι η ανατροπή του δεν θα ήταν καλό να γίνει με πραξικόπημα (ή κάτι τέτοιο), δηλαδή βίαια, διότι κάτι τέτοιο απλώς θα ανακυκλώσει το πρόβλημα και θα συνεχιστεί ο ..κύκλος.
    Η λύση είναι να έχουμε δημοκρατική εναλλαγή.
    Θα μου πείτε δεν βλέπεις τι γίνεται και δεν ευαισθητοποιείσαι και θα σας πω ότι αφενός δίκιο έχετε στο τι γίνεται, αλλά:
    1. Το δεξιότερα Κοροπάτκιν δεν είναι σοβαρό πράμα (τα είπαμε, κάποτε καθορίζαμε την πολιτική ατζέντα με την Καμπότζη και το ..Λάος, σήμερα κάτι τέτοιο είναι ..ατταβισμός).
    2. Εϊναι πρόδφατα τα γεγονότα της λεγόμενης αραβικής άνοιξης και καλό θα είναι να είμεθα πιο υποψιασμένοι σχετικά με τη συνθετότητα των γεωστρατηγικών. Δεν ξέρω αν γίνομαι αντιληπτός, αλλά μην μακρυγορώ, νομίζω ότι γίνομαι.

    Ένη δεν θεωρώ ότι το «Τι λεει η ΝΔ , τι λενε τα αλλα αντιπολιτευτικα κομματα και τελικα τι λεει και η ιδιο η κυβερνηση.» οδηγεί σε ένα διάλογο ουσίας. Φυσικά καθόσον με αφορά, δεν κατηγορώ κανέναν αν το βλέπει έτσι.
    Και όχι μόνον δεν το κατηγορώ αλλά το σέβομαι και δεν το αξιολογώ αρνητικά.
    Για μένα έχει ενδιαφέρον (πολύ περισσότερο) ο ιδεότυπος των πολιτκών ηγετών και η συμπεριφορά τους η οποία βασίζεται στο να λέμε διαφορετικά πράγματα από ότι λέγαμε πριν λίγο (πριν η κρίση αποκαλύψει την γύμνια των αφηγήσεων των υφιστάμενων πολιτικών σχηματισμών του τότε), αλλά να πράτουμε τα ίδια και έτσι να απαξιώνεται η Πολιτική και να δυσχεραίνει η διαδικασία για πραγματική αλλαγή του πολτικού λόγου και πράξης (άλλωστε στην πολιτική πράξη είναι ο λόγος και η διαχείριση συμβολισμών).
    Αν κουράζω με την ενασχόλησή μου αυτήν, δεν είναι στς προθέσεις μου, αλλά αν σε ενδιαφέρει ο ξεκάθαρος λόγος και η αξιολόγηση των πολιτικών προτάσεων και εξαγγελιών των πολιτκών κοπμμάτων, μην τον αναζητάς στα σχόλιά μου, δεν φταίω εγώ αν δεν τον βρίσκεις, δεν τον βρίσκεις γιατί δεν υπάρχει 😉

    Μου αρέσει!

  149. Ο/Η Eνη λέει:

    Ας δουμε λοιπόν καποιες γνωμες που δημοσιευονται …..

    «ΓΝΩΜΕΣ
    Πολλά «Κέντρα» και αρχηγοί; Η χαρά του ΣΥΡΙΖΑ…
    Αλίμονο στη χώρα αν στις επόμενες εκλογές έχουμε μετωπική ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Ένα ενδιάμεσο μεγάλο κόμμα είναι αναγκαίο. Τα πολλά κόμματα και κομματίδια, αρχηγοί και αρχηγίσκοι ευνοούν πρωτίστως τις επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα

    Γιώργος Καρελιάς

    3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017, 11:27
    Στον πολιτικό χώρο μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ (Κέντρο, Κεντροαριστερά, Σοσιαλδημοκρατία, Μεταρρυθμιστική Παράταξη ή όπως αλλιώς την αποκαλούν) κινούνται σήμερα δύο υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Συνωστίζονται και μερικές ακόμα, πολύ μικρές έως ανύπαρκτες εκλογικά. Είναι είτε μέσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (πχ ένα μέρος της παλιάς ΔΗΜΑΡ) είτε έξω (πχ Ωρα Αποφάσεων των Αννας Διαμαντοπούλου και Γιώργου Φλωρίδη -ο τρίτος της αρχικής ομάδας Γιάννης Ραγκούσης έφυγε για την ΔΗΣΥ).

    Η συζήτηση, που ουσιαστικά έχει ανοίξει εδώ και δύο χρόνια, κινείται γύρω από το ερώτημα αν είναι εφικτή η συνένωση όλων αυτών των δυνάμεων κάτω από ένα ενιαίο σχήμα, το οποίο θα μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις ουσιαστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα. Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα, ας ανιχνεύσουμε το πολιτικό τοπίο που θα υπάρχει πριν από τις επόμενες εκλογές, πιθανότατα το φθινόπωρο του 2018.

    Η ΝΔ εμφανίζεται αυτή τη στιγμή με διαφορά πρώτο κόμμα. Η συσπείρωσή της αγγίζει το απόλυτο. Ωστόσο φαίνεται ότι έχει πιάσει «ταβάνι». Ο,τι ήταν να πάρει από τον ΣΥΡΙΖΑ το έχει πάρει. Οι άλλοι «κοψοχέρηδες» ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν στους αναποφάσιστους ή τείνουν προς την αποχή. Μέχρι στιγμής. Ετσι, το στοίχημα της αυτοδυναμίας παραμένει ανοικτό και θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στον ενδιάμεσο χώρο, τον οποίο παλιότερα κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ , στη χειρότερη ίσως στιγμή του, εμφανίζει δημοσκοπική καχεξία. Η ηγεσία του θα επιχειρήσει να επανασυσπειρώσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους με τη δοκιμασμένη μέθοδο της μετωπικής σύγκρουσης με την ΝΔ. Και δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι αυτοί είναι, στην πλειοψηφία τους, παραδοσιακά αντιδεξιοί, έχει πιθανότητες να επαναφέρει κάποιους.

    Στο σημείο αυτό υπεισέρχεται ο ρόλος του τρίτου, ενδιάμεσου, κόμματος. Είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του 2015, οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν ΝΔ. Αν τους πείσει, αυτό το ενδιάμεσο κόμμα μπορεί να δει τα ποσοστά του να αυξάνονται σημαντικά και ο ΣΥΡΙΖΑ να υφίσταται ένα είδος εκλογικής πανωλεθρίας. Αν όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ισχυρός παίκτης στην αντιπολίτευση, χωρίς αυτοδυναμία της ΝΔ, δηλαδή αυτό που στην ουσία επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας.

    Ο ρόλος, λοιπόν, του ενδιάμεσου κόμματος μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός. Ομως, για να συμβεί αυτό, πρέπει να τελεσφορήσουν οι προσπάθειες για ενιαία έκφραση του κεντρώου(ή όπως αλλιώς τον αποκαλούν) χώρου. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις, μετά το πρόσφατο συνέδριο της ΔΗΣΥ και την απόφαση ότι ο (η) αρχηγός θα εκλεγεί από την κομματική βάση με την εγγύηση της επιτροπής υπό τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο. Ηταν ο βασικός όρος που είχε θέσει το Ποτάμι.

    Αντίθετα, αν υπερισχύσουν άλλες επιδιώξεις (ανέφικτοι στόχοι, μικροφιλοδοξίες και εγωϊσμοί πολλών κομμάτων και κομματιδίων, αρχηγών και αρχηγίσκων), το εγχείρημα θα πάει στράφι. Χρειάζεται ένα κόμμα και ένας (μία) αρχηγός, που θα αναδειχθεί με ανοιχτή ψηφοφορία από ευρεία κομματική βάση. Οσοι και όσες φιλοδοξούν να ηγηθούν ας προσέλθουν.

    Ενα τρίτο μεγάλο κόμμα, το οποίο θα παρεμβληθεί μεταξύ μιας ανερμάτιστης Αριστεράς και μιας Δεξιάς που εμφανίζει ρεβανσιστικές διαθέσεις, είναι απαραίτητο. Τα πολλά κόμματα και κομματίδια ευνοούν τις επιδιώξεις των δύο μεγάλων και ιδίως του κ. Τσίπρα.

    Αλίμονο αν στις επόμενες εκλογές έχουμε μετωπική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα, μετά τις εκλογές, θα χρειάζεται τις μετριοπαθείς και υπεύθυνες δυνάμεις, που υπάρχουν στο χώρο του Κέντρου και θα είναι κρίμα να μείνουν στο περιθώριο. Για να μη συμβεί αυτό, πρέπει οι πρωταγωνιστές τους να ασπαστούν την αρχή «η ισχύς εν τη ενώσει». »

    Protagon

    Μου αρέσει!

  150. Ο/Η Αλικη λέει:

    Λες και παύει να ειναι ξεφτίλα επειδη την υποστηρίζουν κι άλλοι -της Αριστεράς και της προόδου παντα, για να μην ξεχνιόμαστε.

    Μου αρέσει!

  151. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Ένη άντε να πω και γω ένα ..πολιτικό 😆
    Η ανάλυση του Καρελιά αφήνει απέξω το σκέλος να εμφανιστούν υπερενισχυμένα κόμματα των ..άκρων.
    Είτε τα γνωστά πχ ΧΑ ή άλλα και καινουργια.
    Η άποψή μου για τις ζυμώσεις του ..χώρου (κεντροαριστερά, μεταρρυθμιστικό κέντρο, όπως τα λένε) είναι ότι εξαντλούνται σε μια αυτοαναφορικότητα και έτσι είναι αδύνατον να επηρεάσουν την πολιτική σκηνή και το δημόσιο βίο επί της ουσίας, αφήνοντας τον χώρο κενό και διαθέσιμο για ακραίες και επικίνδυνες καταστάσεις.
    Και αυτήν την αφασία (υπάρχει η ΝΔ ο συριζας και ανάμεσα ότι υπάρχει θα είναι του ..κέντρου) δεν την συμμερίζομαι.
    Άμα δεν αλλάξουν ατζέντα (και πρόσωπα, ίσως όχι όλα, αλλά οπωσδήποτε τα βασικά) δεν νομίζω ότι θα δούμε κάτι

    Μου αρέσει!

  152. Ο/Η physicist λέει:

    Είναι ελαφρώς άσχετο (μεν) αλλά ενδεικτικό του εκφυλισμού της Δημοκρατίας και των θεσμών παντάπασι (δε). Πριν λίγο η κ. Elke Twesten, μέχρι τώρα βουλευτής των Πράσινων στην Κάτω Σαξωνία (σημ.: την μεγαλύερη σε έκταση Ομόσπονδη Πολιτεία της ΟΔΓ και έδρα, μεταξύ άλλων, της Φολκσβάγκεν) αποχώρησε από την Κ.Ο. αυτού του Κόμματος και εντάχθηκε στην Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών. Επειδή η Κυβέρνηση Συνασπισμού της Κάτω Σαξωνίας ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους είχε μόνον μία ψήφο πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αυτή η αποχώρηση σημαίνει κυβερνητική κρίση και, πιθανώς, πτώση της Κυβέρνησης εκεί. «Αποστασία», που λέγαμε και το 1965. Ορισμένες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

    1. Ιδεολογικές διαφορές λέγεται ότι δεν είχε με τους Πράσινους, όμως δεν πήρε τη θέση που θα επιθυμούσε στη λίστα για τις επερχόμενες εκλογές.

    2. Σαφώς και έχει η κ. Τβέστεν κάθε δικαίωμα ν’ αποχωρήσει από την Κ.Ο. των Πράσινων, αλλά αυτό δεν δικαιώνει την επιλογή της να ενταχθεί την ίδια στιγμή σε εκείνη των ΧΔ.

    3. Οι ΧΔ από τη μεριά τους δεν είχαν καμία υποχρέωση να την δεχτούν αλλά το έπραξαν.

    4. Εάν μια μεταπήδηση από ένα κόμμα με ριζοσπαστικά αριστερά χαρακτηριστικά όπως οι Πράσινοι σε ένα κόμμα με συντηρητικό πολιτικό και κοινωνικό προσανατολισμό όπως οι Χριστιανοδημοκράτες μπορεί να γίνει αυθυημερόν, κάτι δεν πάει καθόλου καλά στο πολιτικό σκηνικό.

    Παράξενες έννοιες η Αριστερά και η Δεξιά στις μέρες μας: από εκεί που καθόριζαν (ή θα έπρεπε να καθόριζαν) ισότιμες συντεταγμένες του πολιτικού τοπίου, η παρουσία των οποίων έφερνε εξισορρόπηση και κοινωνική σταθερότητα φροντίζοντας για την επαναφορά του εκκρεμούς, έχουν γίνει σχεδόν αυθαίρετα και οππορτουνιστικά χρησιμοποιούμενοι όροι, με σκοπό την αυτοπροβολή και την σπίλωση του αντιπάλου.

    Μου αρέσει!

  153. Ο/Η physicist λέει:

    Αλίκη, επειδή θεωρώ αδύνατον να παρανοείς κάτι που είναι κατανοητό ακόμα και σε άνθρωπο με IQ κατώτερο της ηλικίας του, συμπεραίνω ότι έχεις ένα μαδέρι τρία μέτρα καρφωμένο στο κούτελο (γερμανική έκφραση δηλούσα τύφλωση λόγω εμπάθειας, η οποία μ’ αρέσει και την έχω υιοθετήσει).

    Bitteschön. 🙂

    Μου αρέσει!

  154. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αναγνώστη, σε λαθος βαση το τοποθετείς το ζητημα των αντιδράσεων απεναντι στη δικτατορία του Μαδουρο.

    Δεν προκειται για «αισθήματα», οπως το θέτεις. Προκειται για δημοκρατικές αρχές, οι οποίες δεσμεύουν τις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες και τα αντίστοιχα κόμματα -ακόμα και κοντρα στα συμφέροντα τους, χωρις αυτο να τους πολυ αρέσει καμια φορά. Ομως αυτη ακριβως ειναι η αξια των αρχών.

    Το ζητημα βεβαια αλλαζει, αν οι κυβερνήσεις η τα κόμματα ειναι της «Αριστεράς και της προόδου», οποτε κάνουν τα στραβά ματια -η και υποστηρίζουν αναφανδόν, σαν τους δικούς μας-, δεδομένου οτι την Δημοκρατια την εχουν γραμμένη εις τα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

    Μου αρέσει!

  155. Ο/Η Eνη λέει:

    «Θα επαναλάμβανα τη γνωστή ρήση μην εμπιστεύεστε τα αισθήματα (ή την ιδεολογία) των ανθρώπων, εμπιστευτείτε τα συμφέροντά τους. Πόσω μάλλον των κρατών ή (και) των επιχειρήσεων, δηλαδή τις οργανωμένες μορφές έκφρασης των συμφερόντων των ανθρώπων’

    Αναγνώστα,
    Ειδες τι λες, οταν αναφέρεσαι στα συμφέροντα και γενικά στΙς οικονομικες σχεσεις και συναλλαγές επιχειρήσσεων και κρατων ;;;;
    Ο Τραμπ π.χ. απαγορευσε στους αμερικανους να εχουν οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή με τον Μαδουρο προσωπικα, ομως
    δεν ειπε κουβέντα για τις αμερικανικες επιχειρήσεις που εχουν συμφέροντα στη Βενεζουέλα.
    Το ιδιο και ολα τα αλλα ευρωπαικα κρατη που εχουν οικονομικές σχεσεις με τη Βενεζουέλα. Εκει οι ευαισθησίες περί δημοκρατίας ειναι ελαστικές και επιστρατευεται η διπλωματία.
    Συνεπως οταν η παγκοσμιοποιηση κινει τα νήματα, οι πομπώδεις δηλώσεις γελοιοποιουνται.
    Αυτοι ομως που πληρώνουν και με τη ζωή τους ειναι οι λαοί των χωρών, οπου παιζονται μεγαλα παιχνιδια απο τους ισχυρους του χρήματος, σε οποιοδήποτε μερος του πλανήτη.

    Μου αρέσει!

  156. Ο/Η physicist λέει:

    Ερώτηση προς τους φανατικούς της Δημοκρατίας: σε ποια υποδήματα έχουν γραμμένη την Δημοκρατία οι χώρες της ΕΕ, οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά του Ερντογάν αλλά εξακολουθούν να του παρέχουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους πολλών δισεκατομμυρίων Ευρώ ετησίως για δύο λόγους:

    1. Ως μέρος των «μέτρων προσαρμογής» με σκοπό την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, για την οποία οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται απρόσκοπτα.

    2. Ως μέρος της «συμφωνίας για το προσφυγικό», την οποία εμπνεύστηκε η ΜΚΟ European Stability Initiative και συγκεκριμένα ο επικεφαλής της κ. Gerald Knaus, πρόσωπο εκτός οποιασδήποτε δημοκρατικής νομιμοποίησης και ελέγχου.

    Ναι, στην Βενεζουέλα κυβερνάνε οι τραμπούκοι. Αλλά κάντε και λίγο κράτει με τον δημοκρατικό φονταμενταλισμό, διότι εγείρετε προδιαγραφές δημοκρατικής συμπεριφοράς τις οποία δεν μπορείτε να τηρήσετε εσείς οι ίδιοι.

    Μου αρέσει!

  157. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    «Η λύση είναι να έχουμε δημοκρατική εναλλαγή»

    Αυτό έκαναν οι Βενεζουελλάνοι το 2015, ψήφισαν στη βουλή με μεγάλη πλειοψηφία την αντιπολίτευση και μάλιστα σε εκλογές που την επίβλεψη είχε ο Μαδούρο.

    Αυτό ήταν το λάθος τους. Από τότε έγινε φαβερό ότι ο δημοκρατικός δρόμος δεν υπάρχει για την Τσαβική νομεγκλατούρα γιατί οδηγεί στην απώλεια της εξουσίας

    Καλό είναι να θυμόμαστε το 2015 και τη βούληση του λαού γιατί αλλιώς στο τσακ μπορεί να δικαιώσουμε και τους Κουβανούς συντρόφους που έχουν 60 χρόνια δικτατορία αφου απάλλαξαν την Κούβα απο τη δικτατορία του Μπατίστα. 🙂

    Μου αρέσει!

  158. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Αλίκη δεν έχει σχέση (με) αυτό που λές αυτό που λέω.
    Καταρχήν τα αισθήματα και τα συμφέροντα είναι από την γνωστή ..ρήση του Σμιθ, οπότε τα παραπονά σου σε αυτόν 😆
    Στην γεωστρατηγική το ζήτημα της ..αμέλειας σε ζητήματα (δημοκρατικών) αρχών δεν είναι προνόμιο κανενός χώρου αριστερού ή δεξιού και γενικά το πράμα είναι πιο σύνθετο.
    Είναι σύνθετο δεν σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετήσουμε έναν αμοραλισμό κυνισμό και τα ρέστα, δεν εισηγούμαι κάτι τέτοιο.
    ΑΠλώς προσπαθώ να πω ότι για να μην τον υιοθετήσουμε, αλλά και για να μην είμαστε αφελείς και ..εμφοροι της οπαδικής λογικής και του θυμικού ή μάλλον των αντανκλαστικλών αντιδράσεων , χρειάζεται να αναζητούμε ψύχραιμα και όσο γίνεται πιο έγκυρα την ουσία σε ζητήματα που δεν γνωρίζουμε.
    Αυτό, τίποτα παραπάνω

    Μου αρέσει!

  159. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αναγνώστη για να μαθαίνεις βρες και άκου την ομιλία του Τσίπρα στην κηδεία του δικτάτορα Φιντέλ 😎

    Μου αρέσει!

  160. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αναγνώστη, ειναι εσφαλμένη «αντανακλαστική αντιδραση», οπαδικού τύπου, κατα την αποψη σου, η καταδίκη της δικτατορίας Μαδουρο;

    Και ποια ειναι η ουσια που δεν γνωρίζουμε;

    ΥΓ: Ναι, ασφαλώς γίνονται εκπτώσεις αρχών για λογους συμφερόντων -δεν μας λες κατι που δεν ξέρουμε. Ομως δεν εχουμε καμια υποχρεωση να τις δικαιολογούμε, σχετικοποιώντας τα παντα. Σε αυτο αναφέρομαι.

    Μου αρέσει!

  161. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ -αν και δεν αξίζει τον κόπο: το «εμεις» και «εσεις» που χρησιμοποιείς, και το που τοποθετείς τον εαυτο σου σε προδίδει.
    Καρφώνεσαι!

    ΥΓ: Κανεις το λαθος να περνιέσαι για πιο ευφυής απο οσο -κατα τα φαινόμενα- πραγματι εισαι.
    ΥΓ2: Το whataboutism ειναι πολυ φτωχό επιχείρημα!

    Μου αρέσει!

  162. Ο/Η physicist λέει:

    Δεν ξέρεις ούτε καν τι είναι whataboutism αλλά δεν πειράζει, θα το μάθεις κάποτε. Το «εσείς» αναφέρεται στους φονταμενταλιστές δήθεν δημοκράτες, οι οποίοι δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους σε ό,τι αφορά τα δημοκρατικά ιδεώδη αλλά στην πραγματικότητα τους ενοχλούν μόνο οι παραβιάσεις που κάνουν οι αντίπαλοί τους. Αλλιώς δεν εξηγείται το διακαές ενδιαφέρον για την Βενεζουέλα του Μαδούρο (το οποίο υπάρχει μόνον επειδή οι Συριζαίοι είναι Τσαβιστές) αλλά η παγερή αδιαφορία ή/και συναίνεση στην δουλική ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στον Ερντογάν ή στις θεοκρατίες του Κόλπου. Το ξέρω πόσο δημοκράτης είναι κάποιος που αγανακτεί με τον αυταρχικό Πούτιν αλλά θεσπίζει εμπορικές και πολιτικές συμμαχίες με την μαγελύτερη και ισχυρότερη κομμουνιστική χώρα του Κόσμου.

    Έχε επιπλέον υπόψη σου ότι ο όρος «φανατικά δημοκράτης» είναι αυτοαναιρούμενος, και ότι ορισμένοι χαζοφιλελεύθεροι του τάχατες ριζοσπαστικού Κέντρου και κολοκύθια τούμπανα τον ικανοποιούν πλήρως — σαν καρικατούρες και χρωματιστές σκιές.

    Πες μας τώρα πού καρφώνομαι και ως τι με έχεις καταλάβει ότι είμαι εδώ και καιρό να γελάσουμε. Γνωρίζεις βέβαια ότι έχεις εκτεθεί με την κνίτικη-κατινίστικη συμπεριφορά που επιδεικνύεις («σε ξέρω», «σε έχω καταλάβει» κλπ. χωρίς ουδέποτε να παρουσιάζεις ούτε και ένα επιχείρημα) αλλά ορίστε άλλη μια ευκαιρία να επανορθώσεις. Ακούω, λοιπόν.

    Μου αρέσει!

  163. Ο/Η physicist λέει:

    Θυμάμαι χαρακτηριστικά δήλωση της κ. Μέρκελ πριν το πρόσφατο G20 στο Αμβούργο (το οποίο συνοδεύτηκε από όργιο παρακρατικής βίας μπροστά στο οποίο τα Εξάρχεια είναι παιδικός σταθμός.) Δήλωσε, λοιπόν, η ηγέτις του Ελεύθερου Κόσμου και Προστάτις των επί Γης Δημοκρατών, ότι θα έδειχνε σθένος απέναντι στους «αυταρχικούς ηγέτες» που θα ήταν παρόντες στη σύνοδο, δηλ. στον Πούτιν, τον Τραμπ και τον Ερντογάν.

    Κανείς δημοσιογράφος δεν της υπενθύμισε την ώρα της συνέντευξης ότι και οι τρεις αυτοί ηγέτες είναι εκλεγμένοι, ενώ στο G20 θα ήταν επιπλέον παρόντες ο Πρόεδρος του μεγαλύτερου Κομμουνιστικού Κόμματος της Υφηλίου και ουδέποτε εκλεγμένος από τον λαό Xi Ziping, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, χώρας που ολισθαίνει όλο και ταχύτερα στην ισλαμική δικτατορία, καθώς και κάποιο μέλος από την οικογένεια των Σαούντ της Σ. Αραβίας.

    Αυταρχικοί είναι μόνον οι άλλοι, επομένως, οι αντίπαλοί μας. Οι φίλοι μας είναι εξ ορισμού δημοκράτες.

    Μου αρέσει!

  164. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ο λόγος που κάποιοι ασχολούμαστε με τη Βενεζουέλα που τόσο θαυμάζουν οι συριζαίοι, είναι γιατί πιστεύουμε ότι ο Τσίπρας και η παρέα του έχουν αφοδευμένη τη δημοκρατία και με την πρώτη ευκαιρία θα της βγάλουν το μάτι. Επειδή δεν τη θέλουμε τυφλή, προσέχουμε για να έχουμε.

    Ας πάμε πάλι στη λατινική Αμερική: 🙂 Απολαύστε υπεύθυνα! Καλά που δεν είπε ότι προσφορά του Φιντέλ στη δημοκρατία είναι μεγάλη 🙂

    Ο επικήδειος λόγος του πρωθυπουργού στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο

    «Hermanos y hermanas [Αδερφοί και αδερφές],

    Γενναίε λαέ της Κούβας,

    Αποχαιρετούμε σήμερα τον Κομαντάντε Φιντέλ, εδώ από την πλατεία της Επανάστασης, όπως αρμόζει σε αυτόν τον μεγάλο επαναστάτη του 20ου αιώνα.

    Αποχαιρετούμε ένα παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο το κόσμο. Τους αγώνες για ανεξαρτησία, ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων. Τον δικό σας Φιντέλ, τον δικό μας Φιντέλ, τον Φιντέλ που ανήκει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τον Φιντέλ που ανήκει στην ιστορία.

    Είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχω σε μια τόσο ιστορική στιγμή, εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό.

    Έναν λαό που ζει σε μια πολύ μακρινή σε εσάς γωνιά του πλανήτη, μα βρίσκεται ταυτόχρονα τόσο κοντά στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία παλέψατε και παλεύετε.

    Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.

    Patria o muerte [Πατρίδα ή θάνατος], το σύνθημα της Κουβανικής Επανάστασης το 1959.

    Γιατί όπως ο κουβανικός, έτσι και ο ελληνικός λαός δε δίστασε σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους, για να διεκδικήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του.

    Την αξιοπρέπεια και το δίκιο του.

    Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.

    Patria o muerte [Πατρίδα ή θάνατος], το σύνθημα της Κουβανικής Επανάστασης το 1959.

    Στα χνάρια του Σιμόν Μπολίβαρ και του Χοσέ Μαρτί, παρέα με τον Τσε, ο Φιντέλ μετέτρεψε την Κούβα από μια ακόμα δικτατορία σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας.

    Και αφήνει πίσω πολύτιμη κληρονομιά στον κουβανικό λαό: στην παιδεία, στη εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην υγεία, στο επίπεδο των επιστημών και του πολιτισμού.

    Αλλά αφήνει και πολύτιμη κληρονομιά σε όλους τους λαούς:

    Γιατί ενέπνευσε πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη Λατινικής Αμερική. Και έθεσε τις βάσεις για μια νέα, δυναμική εποχή περιφερειακής ολοκλήρωσης. Και για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία της Κούβας με τη Δύση.

    Η Κούβα του Φιντέλ, όμως, μας έμαθε και ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό δεν είναι ανθόσπαρτος. Έχει δυσκολίες, έχει υποχωρήσεις, έχει σκαμπανεβάσματα Μας έμαθε και από τα κατορθώματα αλλά και από τις αδυναμίες του. Μας έμαθε ότι η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό είναι μια μάχη διαρκής και απαιτεί μεγάλες θυσίες, όπως αυτές που με ηρωισμό καταβάλετε, τα δύσκολα χρόνια του εμπάργκο, που επιβλήθηκε στη χώρα σας ως διαρκής εκβιασμός και ως τιμωρία.

    Και μπορεί εμείς στην Ευρώπη να μη μπορούμε να φανταστούμε τις δυσκολίες που εσείς περάσατε, έχουμε όμως κι εμείς του δικούς μας δυνάστες.

    Την απάνθρωπη λογική των νόμων της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού. Και δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα, τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια.

    Το παράδειγμα του Φιντέλ μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα. Στις νίκες και στις ήττες μας. Στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας.

    Και σε αυτόν τον αγώνα, το παράδειγμα του Φιντέλ μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα. Στις νίκες και στις ήττες μας. Στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας.

    Ο Φιντέλ έφυγε από τη ζωή αλλά θα βρίσκεται για πάντα:

    Στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών σε όλο τον πλανήτη. Στη φλόγα της αντίστασης των καταπιεσμένων που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους. Στη δύναμη όσων παλεύουν με πάθος για να διεκδικήσουν το αδύνατο, προκειμένου να πάψουν να ζουν το αδιανόητο. Γυρνώντας έτσι το τροχό της ιστορίας.

    Αντίο, Κομαντάντε Φιντέλ! Hasta la victoria siempre! [Πάντα μέχρι τη νίκη]».

    Πηγή: Ο επικήδειος Τσίπρα για τον Κάστρο: Συγκρίνει τον Φιντέλ με την ελληνική επανάσταση του 1821! [βίντεο] | iefimerida.gr

    Μου αρέσει!

  165. Ο/Η physicist λέει:

    Ο λόγος που κάποιοι ασχολούμαστε με τη Βενεζουέλα που τόσο θαυμάζουν οι συριζαίοι, είναι γιατί πιστεύουμε ότι ο Τσίπρας και η παρέα του έχουν αφοδευμένη τη δημοκρατία και με την πρώτη ευκαιρία θα της βγάλουν το μάτι. Επειδή δεν τη θέλουμε τυφλή, προσέχουμε για να έχουμε.

    Η δήλωση αυτή είναι σεβαστή, κατανοητή και ειλικρινής, και η δικτατορία του Μαδούρο μου φέρνει επίσης αποστροφή. Συγχρόνως όμως, υπάρχουν πλήθος διαρκείς και βάναυσες παραβιάσεις της δημοκρατίας αλλού, οι οποίες για διάφορους, ενδεχομένως κατανοητούς λόγους, δεν μας κινούν το ενδιαφέρον ή ακόμα και τις δεχόμαστε σιωπηλά επειδή εξυπηρετούν άλλα συμφέροντά μας. Άλλοτε πάλι κινούν το ενδιαφέρον του ενός και όχι του άλλου, επειδή αλλιώς εκτιμά μια κατάσταση ο Α και αλλιώς ο Β κλπ.

    Μέχρι εδώ καλά και δεν υπάρχει θέμα εφόσον είμαστε ειλικιρνείς και ξέρουμε έστω κατά προσέγγιση τα κίνητρά μας. Η μονοπώληση όμως των δημοκρατικών ιδεωδών, η προσποίηση της άτεγκτης προσήλωσης σε αυτά, ο μονοκόμματος διαχωρισμός σε δημοκράτες και αυταρχικούς, η χρήση φονταμενταλιστικής φρασεολογίας και ο μετεφηβικός ζήλος για τη δημοκρατία που ξεπηδάει επό δω κι από κει, δεν με πείθουν. Τίποτε απ’ αυτά δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, οπότε προτιμώ να τ’ αφήνω στην άκρη.

    Μου αρέσει!

  166. Ο/Η Eνη λέει:

    Αναγνώστα,
    Μα ειναι δυνατον να πιστευει κανείς οτι θα εμφανισθουν «υπερενισχυμενα κομματα των ακρων» (οπως λες)στη σημερινη εποχή;;;; ετσι ξαφνικά;; ουτε σε προεπαναστκη περιοδο ζουμε ουτε προβλεπεται καμιά «μεγαλη ανατροπή». Ολα σχεδιαζονται συμφωνα με τη συμμετοχή μας στην ΕΕ
    Ας μιλησουμε λοιπόν για την πραγματικοτητα.

    Πρωτον τα κομματα δεν μπορουν να προβουν σε σημαντικη ανανεωση μεσα σε λιγους μηνες. Αυτο προυποθέτει χρονικη διαρκεια μιας γενιας.

    Ετσι π χωρος για τον οποιο μιλαμε της Κεντροδεξιας, της Σοσιαλδημοκρατιας (η οπως αλλιως τον ονομαζουν), αντιπροσωπευεται σημερα στο Κοινοβουλιο απο τη ΔΗΣΥ και το ΠΟΤΑΜΙ.
    Επισης διαφορες πολιτικες προσωπικοτητες δραστηριοποιουνται και σχεδιαζουν διαφορα σχηματα συνεργασιων.
    Μα το προβλημα ειναι οτι υπαρχει μια πληθώρα «ηγετων» η οποια στοχευει στο ιδιο εκλογικο δυναμικο, που συμφωνα και με τις δημοσκοπησεις κινειται γυρω στο 6% με 8%.
    Εαν λοιπόν δεν μπορουν οι «ηγεσίες» να βρουν «προγραμματικες συγκλισεις» για να δημιουργηθει ενας ενιαιος φορέας, τοτε αυτο το ποσοστό θα «διανεμηθει» μεταξυ τους.
    Εξαιρετικη «προοπτικη» !!!!!

    Τι μενει λοιπόν. Να συνενοηθουν, να βρουν τροπο «συγκλισης» , για να εμπνευσουν και τους ψηφοφορους πολιτες που πιστευουν σε εναν ενιαο φορέα, ωστε και τα ποσοστα να αλλαξουν σε οφελος αυτου του χώρου.

    Αλλιως (οπως διαβασα καπου) εκει ,στην Ε Εθνικη προς μεγαλη ικανοποιηση των αλλων ειτε προς τα δεξια ειτε προς τα αριστερα.

    Μου αρέσει!

  167. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Βάζει πλώρη για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Καμίνης

    Συντάκτης: efsyn.gr
    Υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ετοιμάζεται να θέσει ο Γιώργος Καμίνης. Ο δήμαρχος Αθηναίων έχει ήδη ξεκινήσει επαφές, ενώ θέτει και συγκεκριμένους όρου, ωστόσο δεν παραιτείται από τη θέση του στον Δήμο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Καμίνη, ο δήμαρχος Αθηναίων θέλει να διεκδικήσει την αρχηγία, ενώ έχει συναντηθεί με το Νίκο Αλιβιζάτο πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες.

    […]

    http://www.efsyn.gr/arthro/vazei-plori-gia-tin-igesia-tis-dimokratikis-symparataxis-o-kaminis

    Μου αρέσει!

  168. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Η προσέγγιση του Σχολιαστή, με την οποία όπως έχω πει στο παρελθόν συμφωνώ κι εγώ, είναι ότι η στάση όσων εξ’ ημών αντιτίθενται στο καθεστώς Μαδούρο, ξεκινάει και συνήθως τελειώνει με την απλή σκοπιμότητα υπεράσπισης της Ελληνικής Δημοκρατίας, όταν αυτή τίθεται σε αμφισβήτηση και γίνεται στόχος επίθεσης.

    Μια τέτοια στάση δεν έχει τίποτα το ιδεολογικό. Είχα απευθύνει κάποτε σε ένα γνωστό συνταγματολόγο, στα πλαίσια μιας εκδήλωσης που αφορούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια ερώτηση σχετικά με τις ιδεολογικές άμυνες τις οποίες θα μπορούσε να αντιτάξει ένα δημοκρατικό καθεστώς σε διάφορες πολιτικές ή θρησκευτικές δυνάμεις που περιφρονούν ή απαξιώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και επιδιώκουν την καταστροφή τους. Η απάντησή του ήταν ότι δεν υπάρχει δημοκρατική ιδεολογία αλλά μόνο αρχές και αξίες, που προέκυψαν οι περισσότερες κατά τη Γαλλική Επανάσταση και οι οποίες βρίσκονται πίσω από τη μορφή που έχουν πάρει τα καθεστώτα τα οποία συνηθίζουμε να αποκαλούμε «δυτικές δημοκρατίες».

    Η απάντηση αυτή, νομίζω ότι περιγράφει ικανοποιητικά τη στάση που μπορούμε να κρατήσουμε σήμερα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία έκφρασης, η ισονομία και η ισοπολιτεία, η δυνατότητα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, αυτές και άλλες ακόμα είναι οι αρχές του πολιτεύματός μας, διαθέτουν ιστορική δικαίωση και δεν χρειάζονται ιδεολογική κάλυψη. Όταν κάποιοι στη χώρα μας θέτουν σαν άμεση ή στρατηγική επιδίωξη την επιβολή αντιδημοκρατικού καθεστώτος στο όνομα της ιδεολογίας τους, η ανάδειξη των δυσλειτουργιών, των αποτυχιών και των καταστροφών που προκαλούν στις χώρες τους οι αρνητές της δημοκρατίας, είναι μια μίνιμουμ άμυνα προκειμένου να μην καταλήξουμε σαν κι εκείνους τους δυστυχείς. Δεν χρειάζεται να έχουμε ενοχές επειδή υπάρχουν εμπορικές σχέσεις και συμφέροντα ανάμεσα στη χώρα μας και άλλες, που έχουν τόση σχέση με τη Δημοκρατία όση έχουν τα σώβρακα με τις μελιτζάνες. Εκείνο που έχει σημασία είναι η υπεράσπιση και βελτίωση του δικού μας πολιτεύματος (και της ΕΕ σήμερα).

    Η αριστερά όπως την ξέραμε, πέθανε το 1989. Αυτό φυσικά δεν εμποδίζει μερικούς πολιτικά προβληματικούς, να ονειρεύονται μια παραλλαγή του υπαρκτού σοσιαλισμού σαν τη λύση για τα προβλήματα του κόσμου. Τι θα κάνουμε τότε, θα βγάλουμε το σκασμό και θα τιμούμε τους αγώνες κάποιων εχθρών της Δημοκρατίας, όπως δήλωσαν κάποιοι βλάκες πρόσφατα; Αυτό αποκλείεται. Αν δεν στηρίξουμε τη δημοκρατία και δεν ασκήσουμε σκληρή και αποτελεσματική κριτική στους αντιδημοκράτες, θα υποστούμε τις συνέπειες.

    Μου αρέσει!

  169. Ο/Η Eνη λέει:

    «Τι φέρνει ο Καμίνης στη μάχη για το Κέντρο
    Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν παραιτείται από το αξίωμά του, αλλά θέτει τρεις προϋποθέσεις για να διεκδικήσει την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τι σκέφτονται οι υπόλοιποι «παίκτες» καθώς αναμένονται αποφάσεις από τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ η Ωρα Αποφάσεων εξελίσσεται σε κόμμα

    Κώστας Γιαννακίδης

    4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017, 18:16 l
    Είναι βέβαιο: ο Γιώργος Καμίνης σκοπεύει να διεκδικήσει την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δεν πρόκειται, όμως, να παραιτηθεί από το δημαρχιακό αξίωμα. Αυτό θα το κάνει αν κερδίσει την εκλογή που, αρχικά, προσδιορίζεται εντός του Οκτωβρίου.

    Πάντως όπως λέει το περιβάλλον του, ακόμα και η υποψηφιότητά του δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη, εκτός και αν ικανοποιηθούν τρεις προϋποθέσεις.

    Πρώτον, η διασφάλιση της διαφάνειας στις διαδικασίες. Πρακτικά αυτό σημαίνει μία εκλογή υπό συνθήκες που δεν θα ρίχνουν σκιές, ούτε θα επιτρέψουν σε κάποιον να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Ολοι θυμούνται τι έγινε στη Νέα Δημοκρατία και πώς ένα τεχνικό πρόβλημα πήγε να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία, μαζί με το κόμμα.

    Δεύτερη προϋπόθεση που θέτει ο Γιώργος Καμίνης είναι να υπάρξει μία ανοιχτή διαδικασία, δηλαδή εκλογή από την ευρύτερη δυνατή βάση. Αλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι μία κλειστή διαδικασία περισσότερο ευνοεί τη Φώφη Γεννηματά που μπορεί άμεσα να απευθυνθεί στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ. Το βασικό μαθηματικό μοντέλο αυτής της αναμέτρησης δείχνει πως όσο μεγαλώνει ο αριθμός των ψηφοφόρων, τόσο μειώνεται το στατιστικό και λογικό προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά.

    Τρίτη προϋπόθεση που αναμένεται να τεθεί ως προαπαιτούμενο υποψηφιότητας από τον Γιώργο Καμίνη, είναι το «άνοιγμα» των προθεσμιών. Δηλαδή ο δήμαρχος δεν θα κατέβει υποψήφιος αν διαπιστώνει ότι τα χρονικά περιθώρια είναι σφιχτά και δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή ενός μεγαλύτερου, σε διάρκεια, προεκλογικού αγώνα.

    Η πρωτοβουλία του Γιώργου Καμίνη λογικά θα υποχρεώσει και άλλους ενδιαφερόμενους να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Τι θα κάνει, ας πούμε, ο Σταύρος Θεοδωράκης; Θα διεκδικήσει την ηγεσία της Συμπαράταξης ή θα προτιμήσει την αυτόνομη (και επίφοβη…) πορεία του Ποταμιού; Μήπως προτιμήσει τη σύμπλευση με την Ωρα Αποφάσεων των Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Δατσέρη; Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσον αφορά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Θεοδωράκης θα εκδηλώσει τις προθέσεις του αφού δει πώς διαμορφώνονται οι επιμέρους συσχετισμοί και οι συνθήκες εκλογής. Και είναι προφανές ότι και ο ίδιος προτιμά ανοιχτή διαδικασία, πέρα από τα στενά πλαίσια του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται να κινηθεί. Θα στηρίξει τη Φώφη Γεννηματά και του αρκεί μία βουλευτική έδρα, μαζί, φυσικά, με την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ομοίως, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει ότι δεν επιθυμεί να βρεθεί στο στίβο των υποψηφιοτήτων. Ομως θα πρέπει κάποιον να υποστηρίξει, σωστά; Το ίδιο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ισως ο Γιώργος Καμίνης να θρέφει προσδοκίες στήριξης από αυτούς τους δύο…

    Υπάρχει φυσικά και ο Γιάννης Ραγκούσης που θα ήθελε να υπογραμμίσει με έμφαση την επιστροφή του.

    Τι λένε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη; Αρχικά υποδέχθηκαν την υποψηφιότητα με έκπληξη, καθώς πίστευαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υποψήφιος εκτός Συμπαράταξης. Και επισήμως δηλώνουν ότι είναι μία καλοδεχούμενη υποψηφιότητα…

    Όπως και αν διαμορφωθούν οι συνθήκες, μέχρι το τέλος του χρόνου ο χώρος του Κέντρου θα είναι διαφορετικός. Η εκλογή ηγεσίας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι αποφάσεις στο Ποτάμι, πιθανή πρωτοβουλία Βενιζέλου και η δημιουργία κόμματος από την Ωρα Αποφάσεων θα σχηματίσουν ένα νέο τοπίο. Και σημειώστε ότι η Ωρα Αποφάσεων, εκτός από νέο κόμμα, μπορεί να φέρει και ένα πρόσωπο-έκπληξη στην πολιτική μας ζωή. »

    Protagon

    Μου αρέσει!

  170. Ο/Η Αλικη λέει:

    Εξαιρετικό σχολιο, Νίκο!

    Ετσι, ακριβως. Η Δημοκρατικοί θεσμοι δεν ειναι θεμα ιδεολογίας, ειναι ζητημα αρχών και αξιών.
    Θα έλεγα ακομη οτι ειναι ζητημα πολιτειακό και οχι πολιτικο. Επομένως, δεν ειναι θεμιτό το να μπαίνουν στο τερέν της πολιτικής αντιπαράθεσης, ουτε το να σχετικοποιουνται.

    Μου αρέσει!

  171. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Αν δεν στηρίξουμε τη δημοκρατία και δεν ασκήσουμε σκληρή και αποτελεσματική κριτική στους αντιδημοκράτες, θα υποστούμε τις συνέπειες.»

    +1

    Μου αρέσει!

  172. Ο/Η Αλικη λέει:

    Να προσθέσω μαλιστα οτι στην αγγλοσαξονική ορολογία γινεται διάκριση μεταξυ του πολιτειακού και του πολιτικού παράγοντα: ο πρώτος χαρακτηρίζεται ως statesman, ενώ ο δεύτερος ως politician.

    Μου αρέσει!

  173. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @Ένη 21:28
    Πιστεύεις ότι είναι δυνατό να υπάρξει κοινά αποδεκτός και ισχυρός αρχηγός σε ένα κόμμα, χωρίς συγκροτημένη και πλήρη πολιτική ατζέντα και με στελέχη που αλληλοϋποβλέπονται;

    Μου αρέσει!

  174. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @Αλίκη 21:37
    «Οι Δημοκρατικοί θεσμοι δεν ειναι θεμα ιδεολογίας, ειναι ζητημα αρχών και αξιών».
    Χαίρομαι που το είπες τόσο συνοπτικά. Μακάρι να μπορούσαν να το αντιληφθούν και οι πολιτικοί (όχι πολιτειακοί) παράγοντες, που καθορίζουν τους κεντρικούς άξονες της αντιπολίτευσης, τα στελέχη της οποίας έχουν συνήθως την ικανότητα να βλέπουν το πολύ μέχρι τις επόμενες εκλογές και την ενδεχόμενη υπουργοποίησή τους σε περίπτωση νίκης. Οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν τι παίζεται στην Ελλάδα με τους ημιπαράφρονες που έχουμε μπλέξει, οι οποίοι είναι ικανότατοι στη διαστροφή της πραγματικότητας και το διαχωρισμό της κοινωνίας σε «εμείς» και οι «άλλοι». Όσο θα παρατείνεται η περίοδος φθοράς των κοινωνικών θεσμών που προκαλεί η ακρίδα των συριζανέλ, τόσο πιο δύσκολη θα είναι στη συνέχεια η ανόρθωση της χώρας.

    Ο Τσίπρας και οι spin doctors, που στην πραγματικότητα χαράσσουν την κυβερνητική πολιτική στους χώρους όπου έχουν το περιθώριο να το κάνουν, επιδιώκουν να δώσουν ιδεολογικό περιεχόμενο στις ανοιχτές εχθροπραξίες τους με την κοινωνία. Όλο κάτι σχετικό προκύπτει, μια η Ηριάννα αγνώστων λοιπών στοιχείων που έγινε σύμβολο αντιπαράθεσης με τη δικαιοσύνη, μια το θέμα της σημαίας όπου είχαμε ένα τυπικό κυβερνητικό αντιπερισπασμό για τα όσα καταστροφικά πράττουν στην Παιδεία, μια με την υπόθεση Γεωργίου στην οποία οι διάφοροι συριζοκόπανοι νομίζουν ότι επιβλήθηκαν της δικαιοσύνης, χάνεις το λογαριασμό. Οι κυβερνητικοί ελπίζουν ότι αυτό θα επιτρέψει στον Τσίπρα να ξεπλυθεί από το άγος της υπογραφής μνημονίων, ώστε να μπορέσει να απευθυνθεί ξανά στο ορφανό σήμερα αντιμνημονιακό ακροατήριο.

    Υπάρχει τέλος κάτι ακόμα που είναι πολύ σημαντικό, εν όψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Οι Τσιπροκαμμένοι γνωρίζουν ότι οι εκλογές δεν θα τους δώσουν τη νίκη, δημιουργούν λοιπόν σιγά σιγά μια όλο και πιο συμπαγή μάζα από αριστερίζοντες μπετόβλακες, που φαντασιώνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο για κάποιας μορφής κοινωνική δικαιοσύνη. Αν λοιπόν παίξουν καλά τα χαρτιά τους σήμερα, θα μπορούν την επαύριο να κινητοποιούν ένα σωρό από ανόητους νεοαγανακτισμένους για την υπεράσπιση των «λαϊκών κατακτήσεων» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με προφανή πλεονεκτήματα για τους ίδιους. Τα χειρότερα έρχονται και ελπίζω οι έχοντες σώας τας φρένας στη χώρα, να μπορέσουν να χειριστούν την κατάσταση.

    Μου αρέσει!

  175. Ο/Η Αλικη λέει:

    Ακριβως, αγαπητε Νίκο!

    ΥΓ: Πολυ μου άρεσαν οι «αριστεριζοντες μπετοβλακες».

    Μου αρέσει!

  176. Ο/Η Αλικη λέει:

    Και κατι ακομη, Νίκο: γράφεις για ανοιχτές εχθροπραξίες των Συριζαιων -Τσιπρα και Σια- με την κοινωνία.

    Αυτο ακριβώς σκέφτομαι κι εγω, καθε μέρα και περισσσοτερο: ειναι σαν αυτοι οι άνθρωποι να μισούν την κοινωνία, στην οποια ζουν.

    Μου αρέσει!

  177. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Δεν είναι παράδοξο Αλίκη, αν φανταστείς τι είδους πνευματική πλύση εγκεφάλου έχουν υποστεί από μικρή ηλικία.

    Μου αρέσει!

  178. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Το πνευματική ήταν πλεονασμός!

    Μου αρέσει!

  179. Ο/Η physicist λέει:

    Δεν χρειάζεται να έχουμε ενοχές επειδή υπάρχουν εμπορικές σχέσεις και συμφέροντα ανάμεσα στη χώρα μας και άλλες, που έχουν τόση σχέση με τη Δημοκρατία όση έχουν τα σώβρακα με τις μελιτζάνες.

    Η ενοχή είναι όρος της θρησκείας ή της ψυχολογίας. Εδώ πρέπει ν’ αποφασίσει κανείς σε ποια βάση επιχειρηματολογεί και με ποιο σκεπτικό επιβάλλει (π.χ. η ΕΕ) κυρώσεις εναντίον του Μαδούρο. Αν η αιτιολόγηση είναι ότι στο καθεστώς Μαδούρο αξίζει να επιβληθούν κυρώσεις επειδή το τελευταίο έχει εξελιχθεί σε κράτος τραμπούκων, τότε η ΕΕ (κατά πρώτο λόγο, αφού αυτή είναι το σπίτι μας) και οι ΗΠΑ (κατά δεύτερον, ως ηγετική δύμανη της Δύσης στην οποία ανήκουμε) έχουν τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας σε ό,τι αφορά την εξωτερική τους πολιτική για να δικαιολογήσουν ότι:

    1. Παρά τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου και τις επανειλημμένες τοποθετήσεις Κοινοβουλίων ή και Πρωθυποθργών αρκετών Κρατών-Μελών, και παρά την προφανέστατη αναλογία της Βενεζουέλας με την Τουρκία, διεξάγει ενταξιακές συνομιλίες με τη χώρα αυτή.

    2. Παρά τις πασιφανείς παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα κάθε λεπτό στην Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ ή στα Εμιράτα, όχι μόνον δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις εκεί αλλά οι εξαγωγές όπλων προς αυτές τις χώρες αυξάνονται θεαματικά. Ποσοτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του SIPRI.

    3. Επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία για τον ένα ή τον άλλο λόγο χωρίς να ενοχλείται από το μονοκομματικό κομμουνιστικό καθεστώς της Λ. Δ. της Κίνας, ενώ την ίδια στιγμή εμφορείται από αντισοσιαλιστικό ζήλο σε ό,τι αφορά την Βενεζουέλα.

    4. … (η λίστα μπορεί να επεκταθεί σε μεγάλο μήκος).

    Με όλον τον σεβασμό, τα υπόλοιπα που διαβάζω περί σθεναρής υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών είναι τετριμμένα, και προσήκοντα μάλλον σε εορταστικές εκδηλώσεις ή σε εκθέσεις για τις Πανελλήνιες. Νοήμονες άνθρωποι είμαστε, ξέρουμε ότι η Δημοκρατία είναι το καλύτερο από όλα τα κακά πολιτεύματα και ότι πρέπει να την υπερασπιζόμαστε κλπ κλπ. Γνωστά είναι αυτά, ας δούμε τώρα λίγο και την πραγματικότητα κι ας συμμαζέψουμε λίγο τα επιχειρήματά μας, έτσι ώστε να έχουν λογική συγκρότηση, όσο γίνεται τέλος πάντων.

    Μου αρέσει!

  180. Ο/Η physicist λέει:

    Και για να το πω εντελώς ωμά: το ότι υπάρχει τέτοιος οίστρος εναντίον του Μαδούρο αλλά δεν διαβάζω (εδώ ή αλλού) ούτε ένα άρθρο κριτικής ή διαμαρτυρίας για το ότι η Κομισιόν αρνείται πεισματικά να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, μου λέει κι εμένα πολλά για την ειλικρίνεια των δημοκρατικών αισθημάτων των διαμαρτυρομένων. Η ΕΕ είναι, προφανώς, ιερή αγελάδα και προς Θεού μην πούμε τίποτε εναντίον της.

    Μου αρέσει!

  181. Ο/Η Eνη λέει:

    Μια αναλυση αξιοπρόσεκτη που μιλάει για ολα και για ολες τις εκδοχές

    http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/peri-kentroaristeroy-poloy

    υγ. ….και οχι μόνο για την Κεντροαριστερά, αλλα και για τη ΝΔ και το Συριζα…..

    Μου αρέσει!

  182. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Πολλά εχουμε πει και για την Τουρκία και για την υποκρισία της δύσης.

    Δεν έχει νόημα να ξαναλέμε τα ίδια, γιατί έχει μεγάλη σημασία η …ιδεολογική σχέση του συριζα με Φιντελ Τσάβες και Μαδούρο

    Μου αρέσει!

  183. Ο/Η Eνη λέει:

    «ΗΠΑ: Δεν αναγνωρίζουμε την Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας

    Newsroom , CNN Greece
    09:30 Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2017

    ΗΠΑ: Δεν αναγνωρίζουμε την Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας
    Πηγή: REUTERS/Handout
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν την νέα εθνική Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας, δήλωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας την «το νόθο παράγωγο μιας ελαττωματικής διαδικασίας».

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έχει αμυνθεί του νέου υπερ-σώματος που αντικατέστησε τη βουλή μετά από μια ψηφοφορία την Κυριακή, την οποία έχουν καταδικάσει χώρες ανά τον κόσμο ως προσπάθεια να παρατείνει τη θητεία του επ’ αόριστον.

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Εθνική Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας νόθο παράγωγο μιας ελαττωματικής διαδικασίας που σχεδιάστηκε από τη δικτατορία του Μαδούρο για να προωθήσει την επίθεσή του εναντίον της δημοκρατίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ, αναφερόμενη σε μια σειρά προβλημάτων, από τον τρόπο που ανακοινώθηκε η ψηφοφορία έως τον σχεδιασμό των ψηφοδελτίων. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν την Εθνική Συντακτική Συνέλευση», είπε.

    Μου αρέσει!

  184. Ο/Η physicist λέει:

    Πολλά εχουμε πει και για την Τουρκία και για την υποκρισία της δύσης.

    Όχι όμως για την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το θέμα αποφεύγεται σαν ο διάολος το λιβάνι επειδή δείχνει την υποκρισία αλλά και την δειλία της ΕΕ. Ή, μάλλον, την εξάρτηση από την Τουρκία στην οποία έφερε την Ευρώπη η επί δεκαετίες ακολουθούμενη πολιτική του απήζμεντ, της ανοχής, των παράλληλων κοινωνιών και της ντε φάκτο εγκαθίδρυσης τουρκικών-ερντογανικών δομών ισχύος στο εσωτερικό της ΕΕ.

    Δεν έχει νόημα να ξαναλέμε τα ίδια, γιατί έχει μεγάλη σημασία η …ιδεολογική σχέση του συριζα με Φιντελ Τσάβες και Μαδούρο.

    Διαφωνώ πλήρως στη στάθμιση των κινδύνων: η συγγένεια των δικών μας γραφικών με τους γραφικούς της Βενεζουέλας αποτελεί πολύ μικρότερο κίνδυνο για τη χώρα μας, για την Ευρώπη και για τους δημοκρατικούς θεσμούς σε βάθος χρόνου απ’ ό,τι αποτελεί η διείσδυση του τουρκοϊσλαμικού εθνικισμού και του ισλαμοφασισμού στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Τα ποσοστά 60% με 70% που έλαβε ο Ερντογάν στην Ευρώπη στο πρόσφατο δημοψήφισμα, πολύ υψηλότερα απ’ αυτά που έλαβε στην ίδια την Τουρκία, οι αποκαλύψεις για εκτεταμένα κυκλώματα κατασκοπείας μέσω της DITIB, η αυταρχική συμπεριφορά Τούρκων πολιτικών και η μαζική υποστήριξη που έχει ο τουκοϊσλαμικός εθνικισμός σε πλατιά στρώματα του πολιτικού κατεστημένου στην Ευρώπη είναι πολύ μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη χώρα μας από έναν πυροβολημένο πανηλίθιο μουστάκια λεωφοριτζή στο Καράκας.

    Επί δεκαετίες ακούγαμε το παραμύθι ότι η ενταξιακή προοπτική θα οδηγήσει στο στέριωμα της αστικής κοινωνίας και των δημοκρατικών δομών στην Τουρκία — αγαπημένο επιχείρημα της ευρωπαϊκής Αριστεράς και των ΣΔ. Αντί γι’ αυτό, η εξέλιξη ήταν η άνοδος του τουρκοϊσλαμισμού και η εγκαθίδρυση καθεστώτος. Μ’ αυτό το καθεστώς η ΕΕ συνεχίζει απτόητη ενταξιακές διαπραγματεύσεις και το κάνει χωρίς να ντρέπεται ούτε στιγμή.

    Για δημοκρατία και αρχές να μιλάμε τώρα;

    Μου αρέσει!

  185. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Ίσως δεν ήμουν αρκετά σαφής Φυσικέ. Ο μόνος λόγος που με απασχολεί η Βενεζουέλα, είναι το γεγονός ότι οι εδώ καραηλίθιοι κυβερνώντες εμπνέονται από το παράδειγμά της και αντιγράφουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της λεγόμενης Μπολιβαριανής Δημοκρατίας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα φυσιολογικό κόμμα, δεν θα έδινα δεκάρα αν είχαν στα γραφεία τους τις φωτογραφίες που γουστάρουν, όπως πχ τον παλιό καιρό το ΠΑΣΟΚ είχε τον Μαρξ, τον Ένγκελς και τον… Βελουχιώτη. Αν η Βενεζουέλα διέθετε πετρέλαιο σε λογικές τιμές, ας αγοράζαμε και αν ζητούσε από την Ελλάδα ροδάκινα, ας της δίναμε. Η εξωτερική πολιτική και το εμπόριο δεν είναι δυνατό να καθορίζονται από τα χαρακτηριστικά μιας κυβέρνησης.

    Μου αρέσει!

  186. Ο/Η physicist λέει:

    Ο μόνος λόγος που με απασχολεί η Βενεζουέλα, είναι το γεγονός ότι οι εδώ καραηλίθιοι κυβερνώντες εμπνέονται από το παράδειγμά της και αντιγράφουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της λεγόμενης Μπολιβαριανής Δημοκρατίας.

    Το ξέρω, Νίκο, και το καταλαβαίνω απολύτως. Αλλά να είμαστε ειλικρινείς ως προς αυτό και να το λέμε: μας ενοχλεί (ορθά) η παραβίαση των δημοκρατικών αρχών σε άλλες χώρες αλλά όχι το ίδιο σε όλες τις χώρες όπου παραβιάζονται. Το πόρισμα που προκύπτει είναι δεν μας ενοχλεί πρωταρχικώς η παραβίαση των δημοκρατικών αρχών αλλά οι συνέπειες που βλέπουμε να έχουν αυτά που συμβαίνουν σε μιαν άλλη χώρα επάνω μας. Εφόσον όμως είναι έτσι, τότε κάποιος άλλος, ο οποίος σταθμίζει τις συνέπειες διαφορετικά και δίνει άλλην ερμηνεία, δεν είναι κατανάγκη εχθρός της δημοκρατίας και άλλα μπαρμπούτσαλα, απλώς έχει διαφορετική εκτίμηση της κατάστασης.

    Κατά συνέπεια, ας λείπουν καλύτερα οι μεγαλοστομίες. Όλοι ξέρουμε ότι είναι για τα πανηγύρια, τι στην ευχή τις επαναλαμβάνουμε;

    Μου αρέσει!

  187. Ο/Η Αλικη λέει:

    Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζήτησε την αναστολη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αν η συνταγματική μεταρρύθμιση εφαρμοστεί ως εχει.

    Επισης, η ΕΕ εχει ανακοινώσει οτι οι διαπραγματεύσεις θα ματαιωθούν, αν ο Ερντογαν επαναφέρει την θανατική ποινή.

    ΥΓ: Ώρες ειναι να βρεθούμε και απολογούμενοι για τον τροπο που σχολιάζουμε απεναντι σε κάποιον, ο οποίος: παραθέτει φύρδην-μιγδην δημοσιεύματα και γεγονοτα με μονο κριτηριο το αντιευρωπαϊκό τους περιεχόμενο, ανακατεύει άσχετα γεγονοτα, απο τα οποια συνάγει αυθαίρετα συμπεράσματα, καταφεύγει σε διαρκείς συμψηφισμούς και whataboutism για να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα, πάσχει απο εμμονές, ανάγει λεπτομέρειες σε κυριο ζητημα για να στηρίξει αστηρικτους ισχυρισμούς που εξυπηρετούν τις εμμονές του, διαστρεβλώνει τα λεγομενα των άλλων, ψεύδεται ως προς τις πραγματικές του πεποιθήσεις, παρεμβαίνει κυρίως για να στάξει χολή, μίσος και ειρωνεία εναντίον των πάντων, προβαίνει σε διαρκείς προσβολές εναντίον των άλλων σχολιαστών, και αλλα πολλά που αναδεικνύουν μια προβληματική προσωπικότητα -με κορωνίδα το οτι ειναι θαυμαστής του Τραμπ (!)

    ΥΓ2: Δεν προκειται να ασχοληθώ ξανά. Ομως οι διαρκείς προσβολές δεν πρεπει να μένουν εσαει αναπάντητες. Υπάρχουν και ορια!

    Μου αρέσει!

  188. Ο/Η physicist λέει:

    Ένα, έστω και ένα συγκεκριμένο, συγκροτημένο, αντεπιχείρημα περιμένω να διαβάσω, τίποτε περισσότερο. Ακόμα περιμένω — το ξέρω, εις μάτην.

    ΥΓ1: Ο χαρακτηρισμός «προβληματική προσωπικότητα» είναι γελοίος. Δεν ξέρεις απολύτως τίποτε ουσιώδες για μένα και –προ παντός– δεν έχεις ούτε την εκπαίδευση ούτε την δικαιοδοσία να προβαίνεις σε τέτοιους χαρακτηρισμούς εναντίον οποιουδήποτε προσώπου γνωρίζεις εντελώς επιφανειακά. Αλλά δεν με εκπλήσσει το θράσος σου πλέον, αφού είναι κοινό χαρακτηριστικό των φανατικών και των ανόητων.

    ΥΓ2: Δεν είμαι θαυμαστής του Τραμπ, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είμαι θαυμαστής κανενός ζώντος. Οι ελάχιστοι άνθρωποι που θαύμαζα έχουν όλοι πεθάνει.

    Μου αρέσει!

  189. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Εχει γίνει κουραστική αυτή η αντιπαράθεση με χαρακτηρισμούς. Θα ήθελα να μη συνεχιστεί.

    Για να διευκολύνω κάποιος σχολιαστής έχει τη χειρότερη άποψη για κάποιους άλλους σχολιαστές. Το εμπεδώσαμε, θα ζήσουμε μ’ αυτό αλλά δεν θέλουμε να μας απασχολεί άλλο σε αυτό το blog. 🙂

    Μου αρέσει!

  190. Ο/Η Αλικη λέει:

    Σχο, για μένα το ζητημα τελειώνει εδώ. Ομως αυτο το προβλημα δηλητηριάζει καθε συζητηση. Υπάρχουν και ορια.

    Μου αρέσει!

  191. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αλίκη ελπίζω να συνεχίσουμε ήρεμα και πολιτισμένα. 🙂

    Μου αρέσει!

  192. Ο/Η Αλικη λέει:

    Σχο, δεν νομιζω οτι διατάραξα εγω το κλίμα.
    Εν παση περιπτωσει, είπα αυτα που νομιζω οτι επρεπε να ειπωθούν.

    Το ζητημα δεν με αφορά πλέον.

    Μου αρέσει!

  193. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Σωστα!

    Μου αρέσει!

  194. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Δεν καταλαβαίνω που ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Υπάρχουμε αρκετοί που μας ενοχλεί ο Μαδούρο αλλά μας ενοχλεί και ο Ερντογάν, που είμαστε εναντίον τόσο των ισλαμιστών τρομοκρατών και των πατρώνων τους (οι διάφορες μοναρχίες του Κόλπου) όσο και εναντίον αυταρχικών τσαρλατάνων όπως ο Τραμπ ή οι ακροδεξιοί της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, που μας προκαλεί απέχθεια ο Πούτιν και το ανελεύθερο καθεστώς του και την ίδια στιγμή βρίσκουμε άκρως απωθητικές τις αυταρχικές θεοκρατίες του Κόλπου.

    Σε ότι αφορά τα διάφορα δημοκρατικά κράτη (ή υπερεθνικούς οργανισμούς όπως η ΕΕ), όλοι γνωρίζουμε πως αυτά αρκετά συχνά φέρονται υποκριτικά, με την συμπεριφορά τους είναι σε κάποιο βαθμό (άλλοτε μικρότερο άλλοτε μεγαλύτερο) αναντίστοιχη με τις αξίες τους – για παράδειγμα, στο όνομα της εξυπηρέτησης διάφορων στρατηγικών επιδιώξεων (π.χ., απρόσκοπτη πρόσβαση στο αραβικό πετρέλαιο) κάνουν τα στραβά μάτια στην καταπάτηση της ελευθερίας που επιβάλλουν διάφορα άλλα αυταρχικά κράτη στους πολίτες τους.

    Τι σημαίνει όμως αυτό? Ότι δεν θα πρέπει να επικρίνουμε π.χ. την Ρωσία του Πούτιν επειδή οι δυτικές δημοκρατίες δεν επικρίνουν εξίσου έντονα και τον αυταρχισμό των θεοκρατιών του Κόλπου? Όσοι ασπάζονται αυτή την θέση κατ’ουσίαν ζητάνε να πάψει κάθε κριτική προς ένα συγκεκριμένο αυταρχικό κράτος εφόσον δεν λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα κριτική εναντίον και κάθε άλλου αυταρχικού κράτους που υπάρχει στον πλανήτη. Θεωρώ αυτή την θέση τελείως εσφαλμένη. Μπορεί μία χαρά να μέμφεται κανείς το αυταρχικό καθεστώς του Πούτιν στην Ρωσία ή του Μαδούρο στην Βενεζουέλα, και ταυτόχρονα να απεχθάνεται τις θεοκρατικές μοναρχίες του Κόλπου. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

    Και σε ότι αφορά τα δημοκρατικά κράτη της Δύσης, τα τελευταία δρούν σύμφωνα με τις αξίες τους όταν οι τελευταίες δεν έρχονται σε αντίθεση με τα στρατηγικά συμφέροντά τους. Ουδεμία διαφωνία, πρόκειται για μία κυνική στάση. Παρόλα αυτά όμως ακόμα και εκει υπάρχει ένα όριο. Στην Τουρκία του Ερντογάν, για παράδειγμα, μπορεί να μην έχουν ανασταλεί οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ (που είναι αμφίβολο αν η αναστολή τους είναι τόσο ισχυρό χαρτί όσο νομίζουν μερικοί, περισσότερο συμβολική σημασία έχει, για αυτό που δείχνει σε επίπεδο προθέσεων, παρά ουσιαστική) αλλά από την άλλη έχουν γίνει αρκετά βήματα που δείχνουν ότι η εγκαθίδρυση μίας δικτατορίας στην Τουρκία δεν θα λάβει χώρα χωρίς αντιδράσεις, σοβαρές αντιδράσεις, εκ μέρους της ΕΕ. Και αντιδράσεις ηδη υπάρχουν, τόσο από τα διάφορα συλλογικά όργανα της ΕΕ οσο και από ξεχωριστά κράτη (η Γερμανία π.χ. ανέστειλε προς το παρόν τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στην Τουρκία και επιπλέον σπρώχνει και για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων).

    Και εδω να πω ότι αυτή την θέση – περί υποκριτικής Δύσης που έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, κλπ. – φαίνεται να την ασπάζονται άτομα που για κάποιο περίεργο λόγο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο (σχεδόν στα όρια της αδυνατότητας) να εκφραστούν αρνητικά για ηγέτες αυταρχικών καθεστώτων όπως ο Πούτιν ή για νάρκισσους τσαρλατάνους με άκρως αυταρχική νοοτροπία όπως ο Τραμπ (που πολύ θα ήθελαν να ηγούνται αυταρχικών καθεστώτων α λα Πούτιν). Βλέπουμε δηλαδή αυτά τα άτομα να κατηγορούν την ΕΕ, την Δύση, για δύο μέτρα και δύο σταθμά – και την ίδια στιγμή είναι η συμπεριφορά τους που είναι η επιτομή των δύο μέτρων και δύο σταθμών, καθιστώντας επιπλέον τους εαυτούς τους εξαιρετικά εκτεθειμένους στην μομφή (που τόσο απλόχερα ξεστομίζουν για όλους τους άλλους) ότι είναι βαθιά υποκριτές. Τουλάχιστον έτσι φαίνονται σε μας που είμαστε εναντίον τόσο του ισλαμοφασίστα Ερντογάν όσο και του ακροδεξιού Πούτιν, του αυταρχικού τσαρλατάνου Τραμπ αλλά και των άκρως απωθητικών σεϊχιδων των θεοκρατιών του Κόλπου.

    Μου αρέσει!

  195. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ΔΠ έθεσες το ζήτημα σωστα

    Μου αρέσει!

  196. Ο/Η physicist λέει:

    Για ποιος λόγους δεν προχωρεί η ΟΔΓ σε σκληρότερα μέτρα εναντίον του Ερντογάν (δημοσιευμένο στις 27.07.2017)

    https://www.derwesten.de/politik/darum-greift-deutschland-nicht-haerter-gegen-erdogan-durch-id211318859.html

    (Μεταφράζω μόνο τις επικεφαλίδες των παραγράφων):

    1. Δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα όπως π.χ. με την ανάμειξη της Ρωσίας στην Ουκρανία

    2. Τα 3 εκατομμύρια Τούρκοι στην Γερμανία, κατά πλειοψηφία οπαδοί του Ερντογάν

    3. Ο Τουρισμός

    4. Οι φυλακισμένοι Γερμανοί υπήκοοι στην Τουρκία

    5. Σύμμαχος στο ΝΑΤΟ

    6. Βάσεις για την Bundeswehr την Τουρκία

    7. Η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

    8. Η συμφωνία για το Προσφυγικό

    9. Γέφυρα προς την Ανατολή

    Ότι η ΟΔΓ προετοιμάζει ή προωθεί κυρώσεις κατά της Τουρκίας (πέρα από κάποια πρόσφατη ταξιδιωτική οδηγία, που δεν είναι κύρωση αλλά οδηγία) δεν το γνωρίζω, παρόλο που παρακολουθώ αρκετά καλά τον γερμανόφωνο Τύπο, ούτε και βρήκα κάτι σχετικό γουγλάροντας π.χ. Deutschland erwägt Sanktionen gegen Erdogan. Ίσως υπάρχουν αλλού σχετικές πληροφορίες.

    Μου αρέσει!

  197. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Germany puts arms deals with Turkey on hold after rights row

    https://www.reuters.com/article/us-germany-turkey-arms-idUSKBN1A52EI?il=0

    BERLIN (Reuters) – Germany is putting arms projects with Turkey on hold as tensions between the NATO allies escalate, mass-selling daily Bild reported, citing government sources.

    The move applied to planned arms projects as well as those already running, Bild reported. As a fellow NATO member, the supply of arms to Turkey has previously been largely unproblematic for Germany.

    The German government declined to comment on the report.

    Germany told its citizens on Thursday to exercise caution if traveling to Turkey and threatened measures that could hinder German investment there, in a sign of growing impatience with Ankara after the detention of rights activists.

    Μου αρέσει!

  198. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Germany’s patience with Erdogan may be running out

    http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2017/08/turkey-germany-facing-major-breakdown.html

    Turkish-German relations may be moving toward a point of no return. Despite its continuing angry tone toward Berlin, though, Ankara is visibly worried that the deteriorating state of its ties with Germany could have serious negative effects on Turkey’s already shaky economy and is trying to contain this.

    Too much has happened between the sides over the past year for this effort to succeed the way Ankara wants it to. Germany is signaling instead that it is abandoning its policy of appeasement and will opt for punitive measures against Turkey.

    German President Frank-Walter Steinmeier has also weighed in to support this by saying it is “a question of the self-respect of our land to send a meaningful message [to President Recep Tayyip Erdogan].”

    Erdogan, however, is clearly not interested in toning down his harsh anti-German rhetoric, or in meeting Berlin’s demands regarding democracy and human rights in Turkey. His angry tone against that country, which he says is harboring plotters who tried to overthrow him in last year’s failed coup attempt, goes down well with his support base in Turkey and, ironically, also among Turks in Germany.

    Ahmet Acet, who served as Turkey’s ambassador to Berlin in 2008-2011, believes the blame for the state of Turkish-German ties today lies mostly with Erdogan’s populist outbursts in recent months.

    “Germans are a patient and pragmatic people who are aware of the importance of Turkey,” Acet — who has since retired — told Al-Monitor. “But the harsh accusations and the abuse they faced showed that their patience goes only so far,” he added.

    Acet said the parliamentary elections to be held in Germany in September were also putting a lot of pressure on German Chancellor Angela Merkel, who is trying to contain gains by the far right — which makes it more difficult for her to appear lenient on Turkey.

    The government of Erdogan’s acolyte, Prime Minister Binali Yildirim, is trying hard to reassure German companies that it is “business as usual” in Turkey. Flanked by Economy Minister Nihat Zeybekci and EU Minister Omer Celik, Yildirim told German CEOs in Turkey on July 27 that their investments in Turkey were safe.

    “It is very important to us that you are not a part of this tension and do not suffer any damage from the events,” Yildirim told representatives of Bosch, Siemens, Mercedes, the Metro Group, Thyssenkrupp and others.

    German Foreign Minister Sigmar Gabriel told a press conference in Berlin July 20 — after the arrest in Turkey of German human rights consultant Peter Steudtner and five other human rights activists, including Amnesty International’s Turkey director Idil Eser — that “they needed their policies toward Turkey to go in a new direction.”

    “We need to be clearer than we have been until now, so those responsible in Ankara understand that such policies are not without consequences,” Gabriel said.

    Berlin is also angry over the arrest in Turkey of the Turkish-German journalist Deniz Yucel, who is accused of “inciting hatred and terrorist propaganda.”

    Gabriel also underlined the risks Germans visiting Turkey could face. Berlin has complained about the difficulties German Embassy officials faced when trying to visit Yucel and Steudtner in prison. Berlin is clearly telling its citizens that if they fall afoul of the Turkish authorities, Germany may not be able to help them.

    Gabriel added that Berlin could no longer guarantee German corporate investment in Turkey. He was responding to accusations by Ankara that German companies, including giants like Daimler and BASF, had links to Fethullah Gulen, the self-exiled Islamic preacher who is accused of masterminding last year’s failed coup against Erdogan.

    Matters also took another serious turn for Turkey with the revelation that Berlin wants the European Commission to suspend work on updating the EU-Turkey Customs Union. Berlin says continuing with this “would send the wrong signal” to Ankara.

    Nevertheless, Berlin has refused to back calls from Europe to end Turkey’s EU accession talks because developments in Turkey are at odds with EU principles. It cited pragmatic considerations, such as the 2016 Turkey-EU migration deal, as reasons why dialogue channels with Ankara must be kept open.

    Its desire to see the Customs Union talks with Turkey suspended may be a sign that this approach is changing too.

    Recalling the economic crisis with Russia after Turkey downed a Russian fighter jet in 2015, Ankara clearly does not want to go down that path with Germany. Russia’s retaliatory sanctions were too much to bear and forced Erdogan, in the end, to apologize to President Vladimir Putin over the jet incident.

    Turkey’s economic ties with Germany outweigh its economic ties with Russia, and many question if Ankara can bear the brunt of German sanctions. Germany is Turkey’s No. 1 trading partner, with the volume of trade reaching nearly 38 billion euros in 2015.

    Germany is also the second-largest foreign investor in Turkey, with investments over 13.3 billion euros since 1980. According to official German sources, the number of companies in Turkey that have received German equity investment is over 6,800. These include companies owned by Turks in Germany.

    Economy Minister Zeybekci provided a striking example of just how the latest German moves may have hit their mark. Zeybekci said those who sent the list of German companies with alleged links to Gulen’s FETO group to Berlin and Interpol had acted “irresponsibly.”

    “A mistake such as this will definitely never happen again,” he added.

    Rather than placating the German side, the remarks by Yildirim and Zeybekci appear to have convinced Berlin that pressure on Ankara is working.

    German Finance Minister Wolfgang Schauble, who has compared Erdogan’s Turkey to Communist East Germany, upped the ante by announcing that they would also review future arms sales to Turkey.

    Turkish-German ties have been strained since last year’s failed coup attempt following which Berlin refused to extradite alleged coup plotters to Turkey on the grounds that it has not been furnished with concrete evidence. Berlin has also decided to grant asylum to many who say they face persecution in Turkey.

    Name-calling between the sides started after German authorities prevented Erdogan and Turkish government ministers from canvassing Turks in Germany for the April 16 referendum, which aimed to make Erdogan the unchecked executive president of Turkey.

    Erdogan responded by accusing German politicians of behaving like Nazis. Turkey also responded by refusing to grant visitation rights to German deputies who wished to meet with German soldiers stationed at the Incirlik air base, where they are assisting the US-led coalition against the Islamic State.

    Germany subsequently decided to relocate its forces in Incirlik to Jordan. In a move that angered Germany further, Turkey also prevented German deputies recently from visiting their soldiers stationed at the NATO base in Konya.

    Turkey also complains that Germany is lenient toward supporters of the Kurdistan Workers Party (PKK), which is outlawed in Turkey and which Berlin also says is a terrorist organization. Erdogan insists that Berlin’s policy on Fethullah Gulen Terror Organization fugitives and PKK supporters makes Germany a terrorism-supporting state.

    Germany, however, is not only a strategic economic partner for Turkey but also hosts millions of Turks, and this complicates the situation for both sides. The two countries are so inextricably entwined that many believe a major breakdown in ties is highly improbable.

    Acet said, “The Mercedes and Volkswagens in that country will ultimately prevent this from happening.”

    Nevertheless, there is still plenty of room for ties to deteriorate further — since neither side is prepared to climb down from its demands — and eventually reach a point of no return.

    Μου αρέσει!

  199. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Germany steps up economic pressure on Turkey in rights row

    http://www.reuters.com/article/us-germany-turkey-idUSKBN1A5116

    BERLIN (Reuters) – Germany told its citizens on Thursday to exercise caution if traveling to Turkey and threatened measures that could hinder German investment there, in a sign of growing impatience with a NATO ally after the detention of rights activists.

    The mass-selling daily Bild newspaper, citing government sources, also reported that Berlin was putting arms projects with Ankara on hold.

    Foreign Minister Sigmar Gabriel highlighted alarm at what Berlin sees as the growing unpredictability of Turkish President Tayyip Erdogan. «Everyone can be affected. The most absurd things are possible,» he said in advice to travelers.

    Gabriel broke off his holiday to deal with the crisis after Turkey arrested six human rights activists including German national Peter Steudtner on accusations of terrorism, the latest in a series of diplomatic rows.

    Germany, Turkey’s chief export partner, called the allegations absurd.

    «We need our policies towards Turkey to go in a new direction…we can’t continue as we have done,» Gabriel told reporters in unusually direct language touching on sensitive commercial matters including corporate investment guarantees.

    The Turkish foreign ministry said it would make the «necessary response» to comments it described as one-sided.

    Foreign Minister Mevlut Cavusoglu later accused Germany of harboring members of the Kurdistan Workers Party (PKK), which has fought an insurgency in southeast Turkey since 1984, and the network of U.S.-based cleric Fethullah Gulen that Ankara blames for a failed coup last July.

    «As a country providing shelter to PKK and FETO terrorists in its own territory, statements by Germany are just double standards and unacceptable,» Cavusoglu said on Twitter.

    Μου αρέσει!

  200. Ο/Η physicist λέει:

    Οι πληροφορίες για το πάγωμα των πωλήσεων όπλων προς την Τουρκία είναι ανεπιβεβαίωτες και προέρχονται από την διαβόητη Bild. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή ψέματα, λέω όμως πως όταν η μοναδική πηγή είναι η Bild, θέλει προσοχή. Δεν βρήκα την είδηση σε αξιοσέβαστη γερμανική εφημερίδα (FAZ, Zeit, Süddeutsche) οπότε αμφιβάλλω για την εγκυρότητά της.

    Απεναντίας, υπάρχει το ακόλουθο άρθρο του Πρώτης Δημόσιας Τηλεόρασης ARD με θέμα: «Παρά τια παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων: 54 πωλήσεις όπλων στην Τουρκία μέσα στο 2017», με ημερομηνία 23.03.2017.

    https://www.tagesschau.de/inland/tuerkei-waffenlieferungen-101.html

    Μου αρέσει!

  201. Ο/Η physicist λέει:

    Κατά τ’ άλλα, όλα τα άρθρα είναι γεμάτα από maybe/considering/could/should. Εκτός από την προαναφερθείσα ταξιδιωτική οδηγία, δεν προκύπτει ότι έχει υπάρξει κανένα άλλο επιβεβαιωμένο μέτρο κατά του Ερντογάν.

    Μου αρέσει!

  202. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δύστροπος 18:22 +++++

    Μου αρέσει!

  203. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δυστροπε, σε ο,τι αφορά στις δυτικές δημοκρατίες ειναι ζωτικό το ζητημα των οριων, το οποιο θίγεις.

    Σε αυτο ακριβως αποσκοπούν οι δημοκρατικοί θεσμοι. Στο να θέτουν ορια. Εςτω κι αν αυτα κάποτε θιγουν συμφέροντα και οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα ήθελαν πολυ να τα παρακάμψουν -η ακομη και το προσπαθούν. Εςτω κι αν τηρούνται απρόθυμα και προσχηματικά πολλές φορές, τα ορια υπάρχουν και αυτο διαφοροποιεί τις δημοκρατίες απο τους απολυταρχισμούς.
    Το οτι -θέλοντας και μη- δεν μπορούν να ξεπεράσουν ορισμένα ορια.

    Ειναι γνωστο οτι στην ανθρώπινη φύση και στην πολιτικη δεν κυριαρχεί ο αλτρουισμός, ουτε η αδιαφορία για το ατομικό η το συλλογικό συμφέρον.
    Ακριβως ομως γιαυτο, επειδη δεν προκειται για κοινωνίες αγγέλων, οι δυτικές κοινωνίες, έπειτα απο μακρους αγωνες, βαρβαρότητες και καταστροφές, έφθασαν σε κάποιο σημειο ωριμότητας, ωστε να αυτο περιοριστούν συντεταγμένα, διοτι συνειδητοποίησαν οτι αυτο ειναι συμφερότερο απο τον πόλεμο των πάντων εναντίων των πάντων και την απόλυτη αυθαιρεσία.

    Αυτη είναι μια σημαντική κατάκτηση της Δυσης, με κορυφαίο επίτευγμα την ΕΕ, οπου χώρες, οι οποίες πριν απο μερικές δεκαετίες πολεμούσαν μεταξυ τους , να δημιουργήσουν μια οικονομική και πολιτικη ενωση με κοινούς κανόνες, σκοπεύοντας παντα στο κοινο συμφέρον.
    Υπήρξε μια κορυφαία στιγμή ιστορικής ωριμότητας, την αξια της οποιας αδυνατούν να κατανοήσουν Αντιευρωπαϊστές.

    Μου αρέσει!

  204. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Έτσι είναι Αλίκη.
    Γενικά μιλώντας, τα δημοκρατικά κράτη βαρύνονται και αυτά με όλων των ειδών τα εγκλήματα – δεν είναι παναγίες, αυτό είναι σίγουρο! Είναι όμως και τα μόνα όπου είναι επιτρεπτή η κριτική, η διαμαρτυρία, και γενικότερα η πολιτική κινητοποίηση εναντίον αυτών ακριβώς των εγκλημάτων (και εναντίον όποιου άλλου κακώς κείμενου), αρα υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, και με ένα σχετικά ειρηνικό τρόπο. Και για αυτό τον λόγο θα είναι πάντα καλύτερα για να ζεί κανείς από όλων των ειδών τα αυταρχικά καθεστώτα, είτε πρόκειται για θεοκρατικά καθεστώτα όπως αυτά των μοναρχιών του Κόλπου είτε για αυταρχικά καθεστώτα όπως αυτά του Πούτιν, του Μαδούρο, του Ερντογάν, και όλων των επίδοξων μιμητών τους – από τους πολωνούς, τους ούγγρους, τον τραμπούκο τσαρλατάνο που παριστάνει τον πρόεδρο στις ΗΠΑ, μέχρι και ‘γω δεν ξέρω ποιόν άλλο.

    Μου αρέσει!

  205. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δορθωση: ….εναντίον των πάντων -εννοειται.

    Μου αρέσει!

  206. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @ΔΠ
    Το έθεσες άψογα!

    Μου αρέσει!

  207. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Τα δημοκρατικα κρατη στον β παγκοσμιο πολεμο συμμαχησαν με την σταλινικη εσσδ,ενα ολοκληρωτικο καθεστως υπευθυνο για εκκαθαρισεις μεσω διαφορων τροπων εκατομμυριων, για να αντιμετωπιστει ο ναζισμος και ο φασισμος
    και καλως επραξαν την συγκεκριμενη στιγμη
    η πορεια προς εναν τελικο στοχο και ο ρεαλισμος επιβαλλουν καποιες φορες κινησεις σαν και αυτες

    Το ουσιωδες ζητημα ειναι ποιο ειναι το ‘endgame’ και ποια η ατζεντα πολλων απο τα καθεστωτα που υπαρχουν σημερα, αλλα και ποια ειναι και η δικια μας σταση απεναντι στον τροπο ζωης, τα δικαιωματα και τις κατακτησεις αιωνων στις χωρες μας

    Η δημοκρατια δεν ειναι ,και *δεν πρεπει* να ειναι, ενα ‘suicide pact’, ουτε τo πολιτευμα ενος ιδεοληπτικου συνολου ηλιθιων, πασιφιστων και αφελων..
    οσο σκληρο και να ακουγεται αυτο
    αλλιως οι ολοκληρωτισμοι καθε τυπου θα αποκτησουν μοιραια το πανω χερι

    Μενει να βρεθει το σωστο μιγμα καθε φορα, αλλα, στη ζουγκλα δεν παλευουμε με τους κανονες του σαβουαρ βιβρ..

    Μου αρέσει!

  208. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Είναι τυχαίο 🙂 που -σχεδόν πάντοτε- οι άνθρωποι από τα Χανιά ξεχωρίζουν μακράν από τους υπόλοιπους στην Κρήτη ;

    Μου αρέσει!

  209. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Το πρόβλημα δεν είναι η Βενεζουέλα, ούτε η Τουρκία, το πρόβλημα είναι η διαδικασία οι άνθρωποι να αυτοπροσδιορίζονται ως θεματοφύλακες αξιών και αρχών και με βάση αυτό να ορίζουν την σχέση τους με τους άλλους και τον ..εαυτό τους.
    Δηλαδή με την Πολιτική και την κοινωνία (δημόσιο χώρο)
    Αν οι αρχές είναι αυτές της Δημοκρατιίας, του Έθνους, της Θρησκείας (ή του γενικού καλού τέλος πάντων) δεν έχει ιδιαίτετρη σημασία, όλοι οι θεματοφύλακες συμπεριφέρονται με υον ίδιο τρόπο, σχετικά με την απάντηση στο ερώτημα, από πού προκύπτει η ..εκπροσώπηση.
    Γενικά η υπεράσπιση αρχών και αξιών δεν πρέπει να είναι ένα παιχνίδι (όπλο μέσο) στα χέρια του οποιοδήποτε τυχοδιώκτη και ο μόνος τρόπος για να μην γίνει είναι να μην δεχόμαστε τις απλουστευτικές ερμηνείες για την υπαράσπιση αυτή.
    Γιατί με αυτές καταλήγουμε στους διάφορους λαίκισμούς.

    ΥΓ1 Το θέμα της Τουρκίας για ..κάποιους έχει και την εξής παράμετρο. Το εθνικό συμφέρον (το δικό μας) μπορεί να επιτάσει να προσπαθούμε για την μη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματέυσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Εκεί τι κάνουμε (ως χώρα). Αλλά μπορεί να επιτάσει και το ανάποδο (να διακοπούν ..δραματικώ τω τρόπω). Εκεί τι θα κάνουμε;;
    Αν κάποιος (κυβερών) δεν ευνοήσει την λήψη μέτρων από τα όργανα της ΕΕ ενάντια στην Τουρκία που να περιλαμβάνουν πάγωμα της ενταξιακής πορείας σημαίνει ότι είναι ερντογανιστής και ..αντιδημοκράτης;;
    Πολύ απλό (απλουστευτικό) δεν ακούγεται (και δεν είναι κιόλας) ;;

    ΥΓ2 Με όλο το σεβασμό, αλλά η αντίληψη ότι ασχολούμαι με την Βενεζουέλα διότι οι τσιπραίοι ..διάκεινται θετικά, άρα αλλιώς δεν θα ασχολιόμουν και το κάνω διότι φοβάμαι ότι θα κάνουν την Ελλάδα Βενεζουέλα, έτσι ξερό και με όλα αυτά αυταπόδεικτα, δεν στέκει και παραπέμπει σε αμοραλιστικές εκδοχές, τις οποίες δεν τις χρεώνω σε όσους την έχουν (την αντίληψη), αλλά ας καταλάβουν ότι ….έτσι ακούγεται, διότι έτσι διατυπώνεται

    ΥΓ3 Ένη έχουμε μια διαφορά στις προσεγγίσεις μας σε σχέση με την ακροδεξιά και την ..ακροαεριστερά, εννοώ στο πόσο δυναμική έχουν στο άμεσο μέλλον, αλλά να πω ότι ο Καμίνης αυτήυν την στιγμή επικοινωνιακά τουλάχιστον είναι ότι καλύτερο διαθέτει ο εν λόγω χώρος. Να προσέξουν και να προσέξει μην το κάψουν και αυτό το χαρτί

    Μου αρέσει!

  210. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οχι δα Αναγνώστη! Αλλά με μια χώρα που δεν υπάρχει δική μας …εμπλοκή, θα ασχοληθείς μια δυο φορές, την τρίτη κανένας δε θα διαβάσει καν τι έγραψες. Π.χ. με την Υεμένη και το χαμό που γίνεται εκεί!

    Το μήνυμα ότι τα σαΐνια που θεωρούν ότι η δικτατορία του Φιντέλ είναι κάτι το προοδευτικό, καλό είναι να παν να βοσκήσουν γαλοπούλες και να μην τους τρώμε στη μάπα ως εξουσία, είναι καθαρό και απορώ γιατί μπερδεύεσαι. 🙂

    Μου αρέσει!

  211. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    «Π.χ. με την Υεμένη και το χαμό που γίνεται εκεί!»

    Υεμένη: Ένας ξεχασμένος πόλεμος

    Κυριακή 08 Μαΐου 2016, 00:03

    Του Δρ Σπυρίδωνος Πλακούδα*

    Η Αραβική Άνοιξη και η Υεμένη

    H Υεμένη αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της αποτυχημένης έκβασης της Αραβικής Άνοιξης. Ύστερα από βίαιες διαδηλώσεις 13 μηνών (27/1/2011-27/2/2012), ο επί 23 έτη πρόεδρος της (ενοποιημένης από το 1990 και εντεύθεν) χώρας, Ali Abdullah Saleh, παραιτήθηκε δίχως όμως η τάξη πραγμάτων να ομαλοποιηθεί διόλου. Σύντομα η χώρα διολίσθησε στην αναρχία και εν τέλει τον εμφύλιο πόλεμο καθώς στην χώρα δεν υπήρχε μια παράδοση δημοκρατικής διακυβέρνησης – ούτε καν ισχυρή ενοποιητική ταυτότητα. Η χώρα ενοποιήθηκε πρόσφατα (μόλις το 1990) και ατελώς (εις βάρος της πρώην κομμουνιστικής νότιας Υεμένης). Οι Χούθι, πολεμοχαρείς ορεσίβιες φυλές της βόρειας Υεμένης που ασπάζονται μια εκδοχή του Σιιτικού Ισλάμ (Zayidi), εκμεταλλεύτηκαν την αναρχία για να επεκτείνουν την εξουσία τους προς Νότο και, εν τέλει, να εκπορθήσουν την ίδια την πρωτεύουσα τον Σεπτέμβριο του 2014 υπό το απαθές βλέμμα των κυβερνητικών ενόπλων δυνάμεων (που εν πολλοίς υποστήριζαν ακόμα τον εκπεπτωκότα πρόεδρο Saleh).

    Η ορμητική προέλαση των Χούθι και η κατάληψη των 3/5 της επικράτειας εντός ολίγων εβδομάδων αναστάτωσε τη Σαουδική Αραβία. Ως υπέρμαχος του Σουνιτικού Ισλάμ και διαρκών επεμβαίνων στις εσωτερικές υποθέσεις της Υεμένης από την εποχή του εμφυλίου πολέμου στη βόρεια Υεμένη εν μέσω Ψυχρού Πολέμου (1962-1970), ο Οίκος των Σαούντ επενέβη ώστε να ανακόψει την επέλαση του Ιράν στην περιοχή. Υποστηρίζοντας διακριτικά τους Χούθι, το Ιράν επεξέτεινε την ισχύ και την επιρροή του στην Μέση Ανατολή δραματικά. Ενδεικτικά, το (μη Αραβικό) Ιράν ελέγχει επί του παρόντος τέσσερις πρωτεύουσες του Αραβικού Κόσμου δια των αντιπροσώπων / συμμάχων του: την Βηρυτό του Λιβάνου μέσω της Χεζμπολλάχ, την Δαμασκό της Συρίας μέσω του Άσαντ, την Βαγδάτη του Ιράκ μέσω των εκεί Σιιτών και την Σαναά της Υεμένης. Πριν την έξοδο του Ιράν από την διπλωματική απομόνωση ένεκα του πυρηνικού προγράμματός του, ο έλεγχος επί των τεσσάρων Αραβικών πρωτευουσών προσέδιδε στην Τεχεράνη ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις.

    Σιίτες εναντίον Σουνιτών στην Υεμένη

    Ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας, al-Hadi, αναζήτησε καταφύγιο στην γειτονική Σαουδική Αραβία και αιτήθηκε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας για την παλινόρθωσή του στο προεδρικό αξίωμα. Συν τις άλλοις, η προέλαση των Χούθι κατά του Άντεν, της πρώην πρωτεύουσας της κομμουνιστικής νότιας Υεμένης, και προπύργιο του πρώην προέδρου al-Hadi σήμανε συναγερμό στο Ριάντ καθώς η πτώση του λιμανιού θα σηματοδοτούσε την ολοκληρωτική νίκη των Χούθι. Ο Οίκος των Σαούντ είχε συγκρουστεί στο παρελθόν με τους Χούθι, οι οποίοι συνιστούσαν μια μείζονα απειλή για την ασφάλεια των νότιων παραμεθόριων περιοχών του βασιλείου αλλά και για την νομιμοφροσύνη της πολυπληθούς Σιιτικής μειονότητας του βασιλείου (η οποία παραμένει συγκεντρωμένη στις ανατολικές πετρελαιοφόρες επαρχίες της χώρας). Το 2009 ο Οίκος των Σαούντ είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον των εξεγερθέντων Χούθι, σε συνεργασία πάντοτε με τη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία απέτυχε οικτρά. Το 2015, όμως, το Ριάντ δεν επενέβη μόνο του. Τουναντίον, ηγήθηκε ενός συνασπισμού των περιφερειακών Σουνιτικών δυνάμεων με διακηρυγμένο στόχο την αποκατάσταση της νόμιμης κυβέρνησης του al-Hadi. Στον διεθνή (Σουνιτικό) συνασπισμό συμμετείχαν χώρες όπως το Μαρόκο, το Πακιστάν και η Αίγυπτος. Η χώρα του Νείλου αποσκοπούσε να εκπληρώσει δύο πρωταρχικούς στόχους με την επέμβασή της στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας. Πρώτον, το νεοπαγές καθεστώτος του (πρώην στρατάρχη και νυν προέδρου) al-Sisi ήθελε να συμπαρασταθεί στον κύριο χρηματοδότη του ύστερα από το αιματηρό πραξικόπημα το 2013. Και δεύτερον, η Αίγυπτος ήθελε να ελέγξει τα Στενά του Άντεν – μια περιοχή καίριας γεωστρατηγικής βαρύτητας. Άλλωστε, η Αίγυπτος επί Νάσερ είχε επέμβει το 1962 κατά τον εμφύλιο πόλεμο στην βόρεια Υεμένη αλλά αποχώρησε το 1967 κακήν κακώς. Παραδόξως, η επέμβαση στην Υεμένη έλαβε χώρα με τη σιωπηρή συγκατάθεση των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον παραχώρησε (όπως στην Λιβύη) την πρωτοβουλία των κινήσεων σε τοπικούς συμμάχους της για επέμβαση σε μια χώρα που δεν ανήκει στις προτεραιότητες της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

    Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας υπερείχε συντριπτικά έναντι των Χούθι αλλά οι τελευταίοι δεν πτοήθηκαν. Ούτε οι σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά των θέσεών του κατάφεραν να κάμψουν το ηθικό του. Επειδή ακριβώς οι Χούθι προέλασαν έως το κέντρο του Άντεν σε πείσμα των αεροπορικών επιδρομών, ο διεθνής συνασπισμός αποφάσισε να αποστείλει μια χερσαία εκστρατευτική δύναμη. Ύστερα από σφοδρές οδομαχίες εβδομάδων, οι Χούθι ηττήθηκαν και οι περιοχές στα πέριξ του Άντεν περιήλθαν εκ νέου στην κατοχή του στρατοπέδου του al-Hadi. Όμως η προέλαση στο εσωτερικό της χώρας αποδείχθηκε οδυνηρή. Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης παραμένουν πιστές στον επί χρόνια πρόεδρο al-Saleh ο οποίος οπορτουνιστικά συμμάχησε με τους Χούθι. Συν τις άλλοις, η υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού προς τον al-Hadi δεν εκτεινόταν πέραν της νότια Υεμένης και το οροπέδιο της Σαναά διάκειτο φιλικά προς τους Χούθι και τον al-Saleh. Δίχως υποστήριξη από τον τοπικό πληθυσμό μια κυβέρνηση δεν μπορεί να νικήσει ολοκληρωτικά ένα αντάρτικο όπως έχει καταδείξει η ιστορία πλειστάκις στο παρελθόν.

    Η Επέλαση των Τζιχαντιστών στην Υεμένη

    Παρά τη συμβατική σοφία περί μη διεξαγωγής επιχειρήσεων σε περιοχές με μη φιλικό πληθυσμό, ο διεθνής συνασπισμός συνέχισε την αργή και επίπονη προέλασή του προς βορράν. Παρ’ όλο που αρκετές περιοχές της ανατολικής Υεμένης έχουν περιέλθει εκ νέου στην κατοχή του al-Hadi, το οροπέδιο της Σαναά (που φιλοξενεί την πρωτεύουσα και την πλειοψηφία του πληθυσμού) παραμένει απροσπέλαστο προς το παρόν για τον al-Hadi και τους συμμάχους του. Το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει υποστεί επίσης βαρύτατες απώλειες (π.χ. την απώλεια αεροσκαφών και ελικοπτέρων) δίχως να επιτύχει μια συντριπτική νίκη εις βάρος των ανταρτών Χούθι. Ακόμα χειρότερα, η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (της οποίας η ισχυρή παρουσία είχε οδηγήσει σε άνευ προσκλήσεως επιδρομές από UAV των ΗΠΑ εντός του εδάφους της Υεμένης) έχει αδράξει την ευκαιρία να επεκτείνει τον έλεγχό της στο 1/3 περίπου της χώρας. (κεντρικές και νότιες επαρχίες). Παρομοίως, το Ισλαμικό Κράτος έχει πρόσφατα εδραιώσει την εξουσία στο κεντρικό τμήμα της χώρας και έχει εξαπολύσει πολύνεκρα βομβιστικά χτυπήματα κατά των Χούθι λόγω ιδεολογικής αντιπαλότητας.

    Όπως ακριβώς στη Συρία, ένας εμφύλιος πόλεμος ξεκίνησε ως ένας «πόλεμος δια αντιπροσώπων» μεταξύ των Σιιτών και Σουνιτών και μετεξελίχθηκε σε έναν «πόλεμο όλων εναντίον όλων» (ή bellum omnium contra omnes). Οι τζιχαντιστές (Αλ Κάιντα και Ισλαμικό Κράτος), οι Χούθι και η παράταξη του al-Hadi έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο δίχως ορατό τέλος παρά τις όποιες ειρηνευτικές προσπάθειες έχει αναλάβει το (ουδέτερο) Ομάν. Ο μεγάλος χαμένος στον πόλεμο αυτό αναδεικνύεται ο πληθυσμός. Στους ήδη χιλιάδες νεκρούς αμάχους προστίθενται τα εκατομμύρια των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας και των επιδημιών σε μια χώρα που εισάγει το 90% των τροφίμων της. Προς το παρόν η κατάσταση στο πεδίο της μάχης χαρακτηρίζεται ως τέλμα: οι Χούθι δεν μπορούν να νικήσουν τους αντιπάλους τους και αντιστρόφως. Μεγάλοι κερδισμένοι στον πόλεμο αυτό αναδεικνύονται πέραν πάσης αμφιβολίας οι τζιχαντιστές. Η δημιουργία τζιχαντιστικών θυλάκων στην κεντρική Υεμένη, στο πρότυπο της Λιβύης, εγκυμονεί κινδύνους για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Άντεν αλλά και την παραγωγή πετρελαίου στη γειτονική Σαουδική Αραβία.

    * Ο Δρ Σπυρίδων Πλακούδας είναι μεταδιδακτορικής ερευνητής στην έδρα Στρατηγικών Σπουδών «Θουκυδίδης», ΓΕΕΘΑ / Πανεπιστήμιο Μακεδονίας καθώς επίσης διδάσκει στην ΣΕΘΑ

    http://www.liberal.gr/arthro/48238/apopsi/arthra/yemeni-enas-xechasmenos-polemos.html

    Μου αρέσει!

  212. Ο/Η δεξιος λέει:

    Δεν υπάρχει τίποτα που κάνει ο σύριζα και δεν είχε κάνει το αρχικό ΠΑΣΟΚ σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό.Κάποιο βουλευτή Φωτήλα που προσχώρησε από το Ποτάμι στη ΝΔ τον ξέρετε;
    Ο πατέρας του ήταν υφυπουργός Εξωτερικών του Παπανδρέου και απολύθηκε στο αεροπλάνο της επιστροφής από τις Βρυξέλλες επειδή δεν έβαλε βέτο στην καταδίκη του πραξικοπήματος Γιαρουζέλσκι στην Πολωνία το 1981.Και η Πολωνία (για την οποία έγραψε βιβλίο ο σημερινός ΥΠΕΞ Κοτζιάς επαινώντας το στρατιωτικό νόμο συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν) δεν ήταν η μοναδική περίπτωση.Ο Ανδρέας επαινούσε όλες τις δικτατορίες Ευρώπης,Ασίας και Αφρικής (πως λένε τριών ηπείρων και πέντε θαλασσών) αρκεί να ήσαν αντιαμερικανικές.Καντάφι,Άσαντ και Σαντάμ συναγωνίζονταν σε επαίνους Χότζα,Ζίβκωφ και Χόννεκερ.ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ αρνήθηκαν να πάνε στο Τείχος του Βερολίνου σε επίσκεψη στη Δ.Γερμανία.Ούτε όμως το δυτικό ημισφαίριο άφηναν παραπονεμένο.Η πρέσβειρα Ελισάβετ Παπαζώη στην Κούβα υμνούσε τον Φιντέλ.Ο Ορτέγκα της Νικαράγουας κάθε λίγο και λιγάκι στην Ελλάδα γύριζε.
    Για όσους έζησαν τη δεκαετία του 80 αυτά που κάνει ο σύριζα είναι απλώς απομίμηση.

    Μου αρέσει!

  213. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ολα χωρίζονται στην περίοδο πριν και μετά την πτώση των ολοκληρωτικών καθεστώτων της ανατ. Ευρώπης. *

    Τα τσάμικα πριν την πτώση του υπαρκτού έχουν άλλη σημασία από τα σημερινά. Άλλος κόσμος τότε και άλλος τώρα. Τότε μπορούσες να ισχυρίζεσαι ότι δεν είναι έτσι αλλά γιουβέτσι. Μετά την πτώση του υπαρκτού, τι δικαιολογία να έχεις εκτός του ότι είσαι ηλίθιος; 🙂

    Το να λες εν έτι 2017 -όπως ο Τσίπρας- ότι η Κούβα είναι φωτεινό παράδειγμα δείχνει ότι δεν διδάχτηκες τίποτα απο αυτά που έγιναν. 🙂

    Οσο για τον Ορτέγκα, κέρδισε έναν πόλεμο και στη συνέχεια έχασε και άφησε την εξουσία σαν κύριος. Τώρα, γέρος -και σοφότερος ίσως- επανεξελέγη . 🙂

    *Ακόμα και η ΝΔ του γέρο Καραμανλή ήταν πολύ καλύτερη από τους άχρηστους του 2004-2009 που τα έκαναν σαν τα μουτρα τους. Και κληρονόμησαν τον Πάκη στο νέο καθεστώς. 🙂

    Μου αρέσει!

  214. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ναι αλλά αυτό σημαίνει ότι κρίνουμε τους επαίνους σε δικτατορίες ωφελιμιστικά και όχι για λόγους αρχής όπως ελέχθη και από άλλους.Δηλαδή ότι ήταν εντάξει όσο κυβερνούσε ο Μπρέζνιεφ δεν είναι εντάξει τώρα.
    Δεν έχω αντίρρηση επ αυτού και όντως είναι τσίου να είσαι τώρα με τον Κάστρο και όχι το 1980 αλλά εάν είσαι μόνο στα λόγια είσαι απλώς γραφικός.

    Μου αρέσει!

  215. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    «…είσαι μόνο στα λόγια είσαι απλώς γραφικός.» αλλα και πλερια υποκριτης, καθοσον κρατικοδιαιτος.

    Αλλο τοσο υποκριτες ηταν και τα στελεχη της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ προηγουμενως.

    Μου αρέσει!

  216. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αλλο να είσαι το 80 και άλλο το 2017

    Και ο αντιαμερικανισμός του 70 εκτός απο καιροσκοπισμό εβγαζε και την αντίδραση για την αθλια πολιτική των αμερικάνων σε Χουντα και Κύπρο

    Η αγάπη για τα ζόμπι το 2017 είναι πέρα απο καθε ανάλυση 😎

    Μου αρέσει!

  217. Ο/Η Αλικη λέει:

    «Μετα την πτώση του υπαρκτού, τι δικαιολογία να εχεις εκτος του οτι εισαι ηλίθιος»;

    Σχο, έγραψες!!

    Μου αρέσει!

  218. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    «Οι παραβιάσεις αυτές συμβαίνουν την ώρα που το κράτος δικαίου καταρρέει στη Βενεζουέλα, μέσα σ’ ένα κλίμα διαρκών επιθέσεων της κυβέρνησης εναντίον της Εθνικής Συνέλευσης και της γενικής εισαγγελέα», κατήγγειλε ο Ύπατος Αρμοστής. «Οι κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις δικαιωμάτων που καταγράφηκαν από τις υπηρεσίες μας», υποστήριξε.

    Η Υπάτη Αρμοστεία κάλεσε τις αρχές του Καράκας «να σταματήσουν χωρίς καθυστέρηση κάθε υπερβολική προσφυγή στη βία εναντίον των διαδηλωτών, να βάλουν τέλος στις αυθαίρετες συλλήψεις και να απελευθερώσουν όλα τα πρόσωπα που κρατούνται αυθαιρέτως». «Ζητώ απ’ όλα τα μέρη να αναζητήσουν μια λύση για την ταχεία εκτόνωση των εντάσεων στη χώρα, να απαρνηθούν τη βία και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για έναν αληθινό πολιτικό διάλογο».

    http://www.liberal.gr/arthro/158090/epikairotita/2017/oie-to-kathestos-tis-benezouelas-euthunetai-gia-basanistiria-kai-46-thanatous.html

    Μου αρέσει!

  219. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Γενκά (μιλώντας) το ζήτημα στην Βενεζουέλα και στην Λ. Αμερική γενικότερα είναι ζόρικο.
    φερειπείν
    http://gr.euronews.com/2017/06/28/klimakosi-tis-entasis-sti-venezouela
    Εγώ Σχολιαστή θα πρόσθετα στην ..ρήση σου «Μετα την πτώση του υπαρκτού, τι δικαιολογία να εχεις εκτος του οτι εισαι ηλίθιος» αφού διατύπωνα την ..αίρεσή μου ότι συνήθως η εξήγηση δεν έχει να κάνει με την ηλιοθιότητα ή την εξυπνάδα, αλλά με ατζέντα που χρησιμοποιεί τις περιπτώσεις (τάπαμε παραπάνω) και την εξής ..ρήση;
    «όποιος μετά την αραβική άνοιξη, δεν καταλαβαίνει ότι οι απλουστεύσεις του καλού και του κακού, του καταπισεστή και του εξεγερμένου, δηλαδή όποιος συνεχίζει να αναλύει με απλουστευτικά δίπολα της εποχής του ψυχρού πολέμου είναι πολιτικά ..κουκουρούκου και ότι συμβάινει τον αφήνει ..ανεπηρέαστο (ανέπαφο) και τον κάενι ..σταθερό μετατρέποντας σε .. Ήσυχο. (τον εν λόγω για την υπεράσπιση του ..παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και τους άλλους για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των Αρχών γενικότερα

    Μου αρέσει!

  220. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    χμ!

    Η εξήγηση διαφέρει από τη …δικαιολογία 🙂

    Μου αρέσει!

  221. Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

    Ναι αλλά και οι ευφυείς (πονηρίδηδες κλπ) χρησιμοποιούν ..ενίοτε την ίδια δικαιολογία με τους ..κάπως λιγότερο ευφυείς που λες, οπότε πες μου εσύ πώς να ξεχωρίσουμε τον έναν(ε) από τον άλλονε 😆

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.