Ένωση Δικαστών-Εισαγγελέων: Η κυβέρνηση θέλει να υποτάξει τη Δικαιοσύνη

…ακολουθώντας το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, οι κυβερνήσεις των οποίων είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Liberal  /  Ένωση Δικαστών-Εισαγγελέων: Η κυβέρνηση θέλει να υποτάξει τη Δικαιοσύνη

Σε σημείο μηδέν βρίσκονται οι σχέσεις κυβέρνησης και δικαστών με τους τελευταίους να επιτίθενται με σκληρή γλώσσα στην κυβέρνηση και να την ταυτίζουν με τις κυβερνήσεις Πολωνίας και Τουρκίας. Και να την κατηγορούν ότι επιχειρεί μεθοδικά να χειραγωγήσει και να υποτάξει τη Δικαιοσύνη με μεθόδους παρακράτους και έμμισθους κονδυλοφόρους. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλουν ότι, «συστηματικά και μεθοδικά επιχειρείται εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός».

«Υπουργοί και Βουλευτές εκτοξεύουν καθημερινά αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος Δικαστών και Εισαγγελέων για μεροληπτικές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν δήθεν την παρεμπόδιση του Κυβερνητικού έργου, ώστε να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης και να μπορούν να την ελέγχουν ευκολότερα και να εμφανιστούν οι ίδιοι ως μοναδικοί υπερασπιστές της νομιμότητας και ‘’γνήσιοι εκφραστές του κοινού συμφέροντος’’, συνεχίζει η Ένωση κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ακολουθεί το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, των οποίων οι κυβερνήσεις είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις, καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών:

Συστηματικά και μεθοδικά επιχειρείται εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός. Υπουργοί και Βουλευτές εκτοξεύουν καθημερινά αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος Δικαστών και Εισαγγελέων για μεροληπτικές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν δήθεν την παρεμπόδιση του Κυβερνητικού έργου.

Επιχειρούν έτσι να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ώστε να μπορούν να την ελέγχουν ευκολότερα και να εμφανιστούν οι ίδιοι ως μοναδικοί υπερασπιστές της νομιμότητας και ‘’γνήσιοι εκφραστές του κοινού συμφέροντος’’, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, οι κυβερνήσεις των οποίων είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Για τις εξελίξεις στην Πολωνία έχει εκδοθεί ήδη αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών στον Πρόεδρο της Χώρας και υπάρχει μεγάλο κύμα διεθνών αντιδράσεων.

Ο δικαστικός έλεγχος των νόμων, που θωρακίζει ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα από κρατικές αυθαιρεσίες, θεωρείται πλέον εμπόδιο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Στην Ελλάδα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπερασπίστηκε, όπως ήταν υποχρεωμένη, με σθένος και αποφασιστικότητα τη Συνταγματική νομιμότητα. Προτάξαμε θεσμικά θέματα και εμποδίσαμε τους σχεδιασμούς που επιχειρήθηκαν από άμισθους συμβούλους του Πρωθυπουργού και κυβερνητικούς παράγοντες για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών κατά παράβαση ρητών συνταγματικών επιταγών.

Εμποδίσαμε ακόμη τους σχεδιασμούς κυβερνητικών παραγόντων σε σειρά ζητημάτων που αφορούσαν νομοθέτηση αντίθετη προς το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό δίκαιο και στηρίξαμε δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι λόγω της δικαιοδοτικής κρίσης που εξέφεραν, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την εχθρότητα ορισμένων. Στην απόπειρα ελέγχου και υποταγής της Δικαιοσύνης, χρησιμοποίησαν από τότε τους πιο βρώμικους μηχανισμούς που διαθέτει το Κράτος: το παρακράτος ευτυχώς ελάχιστων διαθέσιμων «δημοσιογράφων» – έμμισθων κονδυλοφόρων.

Οι εντολείς τους καλύπτονται συχνά πίσω από «ασυλίες» και προνόμια και παραμένουν στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας ενίοτε το κοινοβουλευτικό βήμα, για βολικούς μονολόγους. Οι ίδιοι οι εντολοδόχοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα αφού οι συκοφαντίες και οι μηχανορραφίες είναι το κύριο επάγγελμά τους.

Στο στόχαστρο αυτών των κύκλων μπήκε από χθες και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης, που σήκωσε μεγάλο βάρος της ανυποχώρητης μάχης της Ένωσης για την Δικαστική Ανεξαρτησία και την Δημοκρατία, με έωλες και ανυπόστατες λασπολογίες.

Διαμηνύουμε στους διάφορους σκευωρούς και στους προστάτες τους ότι η Ένωσή μας θα πράττει το καθήκον της, που είναι η κατοχύρωση του ελεύθερου δικαστικού φρονήματος και η συνταγματική ομαλότητα, με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να φοβάται από τέτοιου είδους πιέσεις, που αντίθετα δυναμώνουν την προσήλωσή μας.

Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια αδηφάγο εκτελεστική εξουσία, που επιθυμεί με τη χρήση κάθε μέσου να δρα ανεξέλεγκτη, τη στιγμή που η εμπιστοσύνη των πολιτών σ’ αυτήν ως θεσμού αγγίζει μετά βίας το 13% (το χαμηλότερο σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες).

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική. Bookmark the permalink.

10 Responses to Ένωση Δικαστών-Εισαγγελέων: Η κυβέρνηση θέλει να υποτάξει τη Δικαιοσύνη

 1. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στους δικαστές: Η Ενωση Δικαστών-Εισαγγελέων αναλαμβάνει τον ρόλο της αντιπολίτευσης

  Πηγή: Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στους δικαστές: Η Ενωση Δικαστών-Εισαγγελέων αναλαμβάνει τον ρόλο της αντιπολίτευσης | iefimerida.gr

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Οι κυβερνώντες θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να κρίνουν και να κατακρίνουν τη δικαιοσύνη για τις αποφάσεις της αλλά αντιδρούν έντονα όταν οι δικαστές υπερασπίζονται δημόσια την ανεξαρτησία τους, σχολιάζοντας τους πολιτικούς σχεδιασμούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ενδιαφέρον!

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η zepos λέει:

  Tρέμουν το ενδεχόμενο κάποιος εισαγγελέας να διατάξει έρευνα για τις αποκαλύψεις Γιάνη για την προετοιμασία πραξικοπήματος. Ετσι αποφάσισαν γενική επιχχίρηση τρομοκράτησης δικαστών ώστε να το αποτρέψουν. Η κ.Θάνου μπορεί να έφυγε αλλά άφησε την Δημητρίου στο πόστο της να τους προσέχει κάθε παρόμοια κίνηση…

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Στην Πολωνία πάντως από ότι φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν θα στεφθεί από επιτυχία η προσπάθεια να υπαχθεί η Δικαιοσύνη κάτω από την εξουσία της κυβέρνησης. Μετά από μία εβδομάδα διαμαρτυριών ο πρόεδρος της χώρας αποφάσισε να μπλοκάρει τα 2 από τα 3 σχετικά νομοσχέδια.

  Polish president blocks judiciary reforms after days of protests

  http://www.reuters.com/article/us-poland-judiciary-idUSKBN1A915E

  Polish President Andrzej Duda said on Monday that he would veto two of three bills passed by parliament in a judicial reform that has triggered nationwide street protests and raised EU and U.S. concerns about a politicization of the courts.

  Duda is an ally of the ruling right-wing, euroskeptic Law and Justice party and, although he had threatened to water down one of the bills, his veto of a second bill was a surprise.

  «I have decided that I will send back to the Sejm (lower house of parliament) – which means I will veto – the bill on the Supreme Court, as well as the one on the National Council of the Judiciary,» Duda said.

  The move quickly found favor with foreign investors, boosting the Polish currency, the zloty, around 0.7 percent against the euro.

  On Saturday, the upper house had given final approval to a bill that would remove all current Supreme Court judges immediately except those hand-picked by the justice minister.

  Parliament had earlier passed a bill giving it the right to name most of the members of the National Council of the Judiciary, which would nominate future candidates for the president to appoint to the Supreme Court.

  «I’m absolutely a supporter of this reform, but a wise reform,» Duda said in a brief live statement. «As president, I feel deep inside my soul that this reform in this form will not increase the sense of security and justice.»

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Δημοψήφισμα για Σύνταγμα θα προκαλέσει εμπλοκή

  http://www.kathimerini.gr/919644/article/epikairothta/politikh/dhmoyhfisma-gia-syntagma-8a-prokalesei-emplokh

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ

  Σοβαρότατη πολιτική εμπλοκή, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα ξεπεραστεί, θα προκύψει εάν ο πρωθυπουργός επιμείνει στην ιδέα του να προκηρύξει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο λόγος παραδόξως δεν έχει αναδειχθεί μέχρι σήμερα.

  Πρόκειται για τις νομικές απόψεις που έχει επανειλημμένα διατυπώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Αν ανατρέξει κανείς σε αυτές, θα οδηγηθεί αμέσως στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προσφέρει στον Αλ. Τσίπρα τη συναίνεσή του για να γίνει δημοψήφισμα και για το Σύνταγμα. Και άνευ της δικής του έγκρισης, νέο δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί.

  Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, γιατί έχει ενδιαφέρον το πώς ανεδείχθη η επαπειλούμενη αυτή εμπλοκή στις σχέσεις κυβέρνησης – Προέδρου. Προ εβδομάδος ο Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην «Κ», εξήγησε αναλυτικά τους λόγους που θεωρεί πως ένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι διαδικασία ευθέως αντισυνταγματική. «Προσκρούει στο άρθρο 110 του Συντάγματος που ρυθμίζει πλήρως και αποκλειστικώς τη διαδικασία αναθεώρησης», είπε, «θυμίζοντας» ότι «στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται υποχρεωτικά βουλευτικές εκλογές και επομένως το εκλογικό σώμα μετέχει ούτως ή άλλως στην αναθεώρηση». Και με βάση αυτό το δεδομένο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως και ο ΠτΔ., ως συνταγματολόγος, θα κάνει το καθήκον του αποτρέποντας τον κ. Τσίπρα να κάνει ένα αντισυνταγματικό δημοψήφισμα.

  Την επομένη μέρα, η άποψη Βενιζέλου ήταν αναμενόμενο να γίνει θέμα συζήτησης στους συνταγματολόγους της χώρας και αρκετοί εξ αυτών θυμήθηκαν ότι ο κ. Παυλόπουλος όχι μόνον συμφωνεί με τη θέση Βενιζέλου, αλλά ότι την έχει διατυπώσει με άρθρο του στην «Καθημερινή». Πράγματι, αν ανατρέξει κανείς στο αρχείο της «Κ», θα βρει στις 26/6/2011 ένα εκτενέστατο άρθρο του βουλευτή, τότε, Προκόπη Παυλόπουλου να αποδομεί ως αντισυνταγματική την πρόθεση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να προκηρύξει δημοψήφισμα για να ακουστούν οι απόψεις των πολιτών για το Σύνταγμα, όπως ακριβώς επιθυμεί σήμερα ο Αλ. Τσίπρας.

  Τι έγραφε

  «Οι σχεδιασμοί και αυτοσχεδιασμοί του κ. πρωθυπουργού είναι συνταγματικώς παντελώς αστήρικτοι και θεσμικώς εξαιρετικά επικίνδυνοι», γράφει στο άρθρο του ο Πρ. Παυλόπουλος και επισημαίνει επί λέξει ότι «η αναθεώρηση του Συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος συνιστά ευθεία και κραυγαλέα παραβίαση του άρθρου 110, κυρίως διότι θα οδηγούσε και σε –ούτως ή άλλως εντελώς απαγορευμένη– αναθεώρηση των μη αναθεωρητέων διατάξεων του άρθρου αυτού». Επιπλέον χαρακτηρίζει «νομικώς αυταπόδεικτο» ότι «η διά δημοψηφίσματος αναθεώρηση του Συντάγματος έρχεται σε ευθεία και κραυγαλέα αντίθεση και προς τις διατάξεις του άρθρου 44 παρ. 2, οι οποίες καθιερώνουν τους δύο τύπους δημοψηφίσματος».

  Με απλά λόγια, ο κ. Παυλόπουλος, αφού θυμίζει ότι το Σύνταγμά μας περιορίζει αυστηρά τη διενέργεια δημοψηφίσματος σε δύο μόνον περιπτώσεις (για κρίσιμο εθνικό θέμα ή επί ψηφισμένου νομοσχεδίου σοβαρού κοινωνικού ζητήματος), περιγράφει ως ανήκουστο να προκηρυχθεί δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος είτε με την επίκληση του πρώτου είτε και του δεύτερου λόγου. «Θα συνιστούσε όχι απλώς παραβίαση αλλά, κυριολεκτικώς, πρωτοφανή ευτελισμό του γράμματος και του πνεύματος των διατάξεων του άρθρου 44 του Συντάγματος», λέει για την περίπτωση να επικαλείτο ο εισηγητής του «κρίσιμο εθνικό θέμα», ενώ για τη δεύτερη περίπτωση αναρωτιέται «ποιος νοσηρός νομικός ή πολιτικός νους θα τολμούσε να ισχυρισθεί πως θα ήταν εφικτή η αναθεώρηση μέσω ενός σχεδίου νόμου που θα είχε ψηφίσει η Βουλή;».

  Οι συνταγματολόγοι που θυμήθηκαν το άρθρο Παυλόπουλου εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχει μεταβάλει σήμερα τις απόψεις του, ακόμη κι αν ο κ. Τσίπρας π.χ. επικαλεστεί ότι το δημοψήφισμα που επιθυμεί να προκηρύξει θα έχει μόνον συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν θα είναι δεσμευτικό για τη Βουλή. Οπως υποστηρίζουν συνταγματολόγοι που γνωρίζουν καλά τον ΠτΔ, ο κ. Παυλόπουλος δεν θα έκανε δεκτό ούτε ένα τέτοιο αίτημα του πρωθυπουργού. Πρώτον διότι το Σύνταγμά μας δεν προβλέπει πουθενά «συμβουλευτικό δημοψήφισμα» και δεύτερον γιατί μια τέτοια διαδικασία θα ήταν και πάλι ευτελιστική του καταστατικού χάρτη, καθώς θα έμοιαζε με μια απλή δημοσκόπηση την οποία μάλιστα ουδείς θα ήταν υποχρεωμένος να λάβει έστω κατ’ ελάχιστον υπ’ όψιν…

  Παρεμπιπτόντως, σημειώνεται και κάτι χαριτωμένο στην τότε παρέμβαση Παυλόπουλου. Στο επίλογο του άρθρου του, εμμέσως πλην σαφώς «φωτογραφίζει» τον κ. Βενιζέλο (ως έναν εκ των συνταγματολόγων ειδημόνων του ΠΑΣΟΚ) καλώντας τον να μεταπείσει τον Γ. Παπανδρέου και να μην προχωρήσει το σχέδιό του, «για να προστατευθούν οι θεσμοί και το κύρος τους». Κάτι που πιθανότατα δεν θυμόταν ο κ. Βενιζέλος, εξ ου και προ εβδομάδος έκανε μέσω της «Κ» μια αντίστοιχη έκκληση στον κ. Παυλόπουλο να προστατεύσει εκείνος πλέον τους θεσμούς από τους λαϊκισμούς του κ. Τσίπρα.

  Αποστάσεις του Προέδρου

  Πέραν του τρόπου που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εικάζεται ότι θα αντιδράσει αν ο πρωθυπουργός επιδιώξει και νέο δημοψήφισμα –τούτη τη φορά για το Σύνταγμα–, δεν είναι λίγοι όσοι παρατηρούν ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος έχει αρχίσει πλέον και κρατά σαφώς μεγαλύτερες αποστάσεις από την κυβέρνηση σε σχέση με το παρελθόν.

  Φάνηκε αυτό άλλωστε και στον εύσχημο τρόπο με τον οποίο φρόντισε τις τελευταίες ημέρες να «περιορίσει τα φτερά» του υπουργού Αμυνας στη διάρκεια της επίσκεψής του στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, η οποία σημειωτέον –λόγω και του υψηλού συμβολισμού της– είχε οργανωθεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια από τους επιτελείς μας στο Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και το Λιμενικό Σώμα.

  Μπορεί, λοιπόν, να μην έγινε ευρέως γνωστό, αλλά ο κ. Παυλόπουλος ακύρωσε τη Δευτέρα την προγραμματισμένη (και επιδιωκόμενη από τον κ. Καμμένο) επίσκεψή του στην Ικαρία για τους εορτασμούς της επετείου απελευθέρωσης του νησιού, με την επίκληση κακών καιρικών συνθηκών, την ώρα που στο Αιγαίο η θάλασσα ήταν… λάδι. Ο λόγος της ακύρωσης ήταν προφανώς πως, ενόψει της συζήτησης την Παρασκευή στη Βουλή για την τυχόν εμπλοκή του κ. Καμμένου στην υπόθεση «Noor 1» (η Ν.Δ. έχει ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αλλά η συνεδρίαση αναβλήθηκε λόγω του σεισμού στην Κω), ο κ. Παυλόπουλος δεν ήθελε να συνεμφανιστεί με τον κ. Καμμένο και τη σύζυγό του στο σπίτι τους στην Ικαρία. Ετσι, όχι μόνον απέρριψε την πρόσκληση παράθεσης γεύματος προς τιμήν του που είχε ετοιμάσει ο κ. Καμμένος, αλλά αρνήθηκε διακριτικά και να συνταξιδέψει με τον υπουργό Αμύνης, παρά την έντονη επιθυμία του τελευταίου, επιλέγοντας να κινηθεί στο πλαίσιο της περιοδείας του μόνο μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ Αποστολάκη. Τέλος, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο ΠτΔ σε όλες τις τοποθετήσεις του απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα του κ. Καμμένου και, με τη στάση του, «απαγόρευσε», ουσιαστικά, και τις δηλώσεις από πλευράς του τελευταίου στην εν λόγω περιοδεία.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Από την Αυγή. Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει.
  http://www.avgi.gr/article/10842/7954259/syntagmatike-anatheorese-penenta-tria-erotemata-gia-tous-polites

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Τα σχόλια είναι περιττά.

  Ζήτησαν στο περιπολικό να τους επιστρέψουν και μάλιστα στη Βουλή

  http://www.kathimerini.gr/920169/article/epikairothta/ellada/zhthsan-sto-peripoliko-na-toys-epistreyoyn-kai-malista-sth-voylh

  Κωμικοτραγικές καταστάσεις εκτυλίχθηκαν χθες το μεσημέρι σε Βουλή και ΓΑΔΑ με αφορμή την εισβολή μελών της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» στο Περιστύλιο του Κοινοβουλίου. Αστυνομικοί που ενεπλάκησαν άμεσα στη διαχείριση του περιστατικού και άλλοι που παρακολουθούσαν μέσω ασυρμάτου τις εξελίξεις περιγράφουν στην «Κ» πρωτοφανή περιστατικά, που πυροδότησαν αιχμηρά σχόλια και ειρωνικά χαμόγελα στο εσωτερικό του σώματος. Ενδεικτικά, ενώ με εντολή του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής Αλκιβιάδη Ασημακόπουλου κάποια μέλη της αναρχικής ομάδας προσήχθησαν και μεταφέρονταν στη ΓΑΔΑ με περιπολικά της Αμεσης Δράσης, στο ύψος της αμερικανικής πρεσβείας το κέντρο επιχειρήσεων έδωσε εντολή οι προσαχθέντες να αφεθούν ελεύθεροι και μάλιστα, ζητήθηκε από τα πληρώματα της Αμεσης Δράσης να μεταφέρουν τα μέλη του «Ρουβίκωνα» πίσω στο σημείο απ’ όπου τα είχαν προσαγάγει.

  Η ειδοποίηση

  Μάρτυρες των χθεσινών γεγονότων περιγράφουν στην «Κ» ότι το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ ειδοποιήθηκε για την εισβολή μελών του «Ρουβίκωνα» στο περιστύλιο της Βουλής από τον επικεφαλής διμοιρίας της ΥΜΕΤ, που βρισκόταν μερικά μέτρα μακριά από την πλαϊνή είσοδο του Κοινοβουλίου, έξω από το θέατρο «Τζένη Καρέζη». «Μπήκαν άτομα στη Βουλή, επιθυμείτε συλλήψεις;» φέρεται να ρώτησε μέσω ασυρμάτου. Επειτα από σιγή διάρκειας ενός – δύο λεπτών, οι επικεφαλής της ΓΑΔΑ ανταποκρίθηκαν και ζήτησαν την προσαγωγή των αντιεξουσιαστών.

  Πράγματι, οι άνδρες της ΥΜΕΤ συνεπικουρούμενοι από αστυνομικούς του Κοινοβουλίου περικύκλωσαν τα 16 μέλη του «Ρουβίκωνα» και περίμεναν νέες εντολές. «Εχω εγκλωβίσει τα άτομα» διαβίβασε ο διμοιρίτης στο κέντρο, που με τη σειρά του απάντησε: «Στέλνουμε σταθμούς (σ.σ. περιπολικά της Αμεσης Δράσης) για να τους παραλάβουν». Πράγματι, τα δύο πρώτα περιπολικά της Αμεσης Δράσης έφτασαν ακαριαία στο σημείο και παρέλαβαν τέσσερα μέλη του «Ρουβίκωνα» προκειμένου να τα προσαγάγουν στη ΓΑΔΑ.

  Νέα δεδομένα

  Στη διάρκεια της διαδρομής, ωστόσο, προέκυψαν νέα δεδομένα. Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο ενημερώθηκαν –πάλι μέσω ασυρμάτου– ότι ο φρούραρχος του Κοινοβουλίου, κατόπιν συνεννόησής του με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα ζήτησε να μη γίνουν προσαγωγές, παρά να καταγραφούν τα στοιχεία των αναρχικών και να αφεθούν ελεύθεροι. «Είναι εντολή της ΓΑΔΑ να γίνουν προσαγωγές» ανταπάντησε το κέντρο επιχειρήσεων, κλείνοντας με τη φράση «παρακαλώ αναμείνατε». Eνα – δύο λεπτά μετά και ενώ προφανώς είχαν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις, η ΓΑΔΑ επανήλθε: «Καλώς, ας γίνει καταγραφή των 16 αναρχικών και ας αφεθούν ελεύθεροι». Τα πληρώματα των δύο περιπολικών της Aμεσης Δράσης διατάχθηκαν να επιστρέψουν τους προσαχθέντες στη Βουλή, ενώ από τους αστυνομικούς της ΥΜΕΤ ζητήθηκε να μείνουν στο προαύλιο της Βουλής έως ότου αποχωρήσουν ανά δύο για λόγους… ασφαλείας τα μέλη του «Ρουβίκωνα».

  «Επιτυχημένη διαχείριση»

  Αξιωματικός που υπηρετεί στη Βουλή υποστήριξε ότι τα μέλη του «Ρουβίκωνα» κατάφεραν να εισέλθουν στο περιστύλιο μόνο επειδή σηκώθηκε η μπάρα ασφαλείας για να μπει στον χώρο στάθμευσης του Κοινοβουλίου το αυτοκίνητο που μετέφερε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη διαχείριση του περιστατικού «επιτυχημένη»: «Παρακολουθούσαμε τις κινήσεις των μελών του “Ρουβίκωνα”. Ασφαλίσαμε τις πόρτες για να μην μπουν στο εσωτερικό της Βουλής και δώσαμε εντολή να περικυκλωθούν χωρίς να υπάρξει αντιπαράθεση» είπε. Από την πλευρά του, κορυφαίος αξιωματικός της ΓΑΔΑ που ρωτήθηκε σχετικά, επιβεβαίωσε ότι η αρχική εντολή που δόθηκε ήταν να προσαχθούν τα μέλη της ομάδας και επιβεβαίωσε ότι κατόπιν διαμεσολάβησης του προέδρου της Βουλής (ο χώρος του Κοινοβουλίου ανήκει τυπικά στη δικαιοδοσία του) αποφασίστηκε οι αντιεξουσιαστές να αφεθούν ελεύθεροι. Είναι το δεύτερο «ντου» μελών του «Ρουβίκωνα» στο Περιστύλιο της Βουλής, ενώ κενά στην ασφάλεια του Κοινοβουλίου ανέδειξε η επίθεση με δέμα-«βόμβα» στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Αλικη λέει:

  Δυστροπε, μου αρέσει που πανε να πλασαριστούν ως Κεντροαριστερα!

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Eνη λέει:

  «Κομισιόν: Ο Γεωργίου «έπραξε ορθά»

  Για φθοροποιό πόλεμο κάνει λόγο το τηλεοπτικό δίκτυο ntv στην ιστοσελίδα του. Ο αρθρογράφος επισημαίνει το αλλόκοτο της υπόθεσης.

  «Ο Γεωργίου αθωώθηκε επανειλημμένα στο παρελθόν από την κατηγορία της διόγκωσης των στατιστικών στοιχείων, αυτήν τη φορά όμως καταδικάστηκε όχι γι’ αυτήν την κατηγορία αλλά για παράβαση καθήκοντος, επειδή απέστειλε τα στοιχεία χωρίς να ενημερώσει πρώτα τo ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ. Η Κομισιόν βέβαια επαναλάμβανε συνεχώς ότι τα στατιστικά στοιχεία για το ελληνικό χρέος είναι αξιόπιστα και τα επιβεβαιώνει και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία».

  Στη διαδικτυακή της σελίδα η τηλεοπτική ειδησεογραφική εκπομπή tagesschau κάνει επίσης αναφορά στην καταδικαστική απόφαση Γεωργίου.

  «Τιμωρήθηκε για την ειλικρίνειά του» είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου, που σημειώνει:

  «Ο Ανδρέας Γεωργίου από το 2010 έως το 2015 ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ έκανε μόνο αυτό που θεωρούσε ως καθήκον του. Ενημέρωσε τη EUROSTAT ότι τα δικά του στατιστικά στοιχεία για το ελληνικό χρέος είναι υψηλότερα από όσο θεωρούσαν μέχρι τότε.

  Το αποτέλεσμα ήταν να επιβληθεί στην Ελλάδα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για να πάρει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.

  Η Κομισιόν δηλώνει ότι ο τότε επικεφαλής της υπηρεσίας έπραξε ορθά, (…) αλλά οι έλληνες δικαστές πιστεύουν ότι έδωσε τα στοιχεία χωρίς προηγούμενη άδεια του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ. Άρα ο Γεωργίου είναι θύμα της ειλικρίνειάς του».

  Πηγή: Deutsche Welle »

  protothema

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η Eνη λέει:

  ΚΙΔΗΣΟ για Γεωργίου: Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν ανατρέπει ψηφισμένα στατιστικά από τη Βουλή

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ 01|08|2017 20:38

  «Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν μπορεί να ανατρέψει στατιστικά στοιχεία τα οποία έχει ψηφίσει στη Βουλή – ψηφίζοντας τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014, ο ίδιος ο υπεύθυνος της καταστροφής, ο κ. Καραμανλής.

  Στοιχεία που έχουν ψηφίσει και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΔΗΣΟ μετά την καταδίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος.

  «Η Δικαιοσύνη οφείλει να πράξει το χρέος της. Αλλά η αλήθεια έχει ήδη καταγραφεί και η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφεί. Ο κ. Καραμανλής και οι κυβερνήσεις του ευθύνονται για ένα εθνικό έγκλημα», προσθέτει η ανακοίνωση

  Πηγή: ΚΙΔΗΣΟ για Γεωργίου: Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν ανατρέπει ψηφισμένα στατιστικά από τη Βουλή | iefimerida.gr «

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.