Χωρίς σχόλια, θαυμάζουμε επίπεδο στελέχους του Μαξίμου

Τι είναι τούτοι ρε!

Protagon  

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

184 Responses to Χωρίς σχόλια, θαυμάζουμε επίπεδο στελέχους του Μαξίμου

  1. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Τελικά αυτό το παιδί έχει και ενδιαφέρον λεξιλόγιο. Δεν ξέρει βέβαια τι ακριβώς θέλει να πει αλλά δεν πειράζει, αρκεί που διαθέτει προς τον αρχηγό του τη βασική ιδιότητα την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαιτήσει από τον αρχηγό του FBI, «I want loyalty, I need loyalty». Και ναι μεν ο James Comey πήρε πόδι διότι δεν έκανε ότι του έλεγε ο προιστάμενός του αλλά ο Καρανίκας δεν είναι κορόιδο, θα μείνει στη θέση του μέχρι το τελευταίο λεπτό. Πού θα ξαναβρεί κρατική αργομισθία;

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Μεγαλη τρικυμία εν κρανίω απο τον κ.συμβουλο στρατηγικου σχεδιασμου..
    χαρακτηριστικη οχι μονο του συγκεκριμενου, αλλα και ..γενικοτερα του χωρου
    τα`χουν ελαφρως χαμενα

    Καπως ομως πρεπει, τρομαρα τους, να ξεχωριζουν και οι ‘ανωτεροι ανθρωποι’ με τα ανωτερα ιδανικα απο τους ποταπους υπολοιπους.. 🙂

    *

    Tελικα αυτο που με ενοχλει ισως περισσοτερο απ`ολα τ`αλλα στη διακυβερνηση συριζα, ειναι αυτο το συνεχες υφερπον φαντασιακο διχαστικο : εμεις οι ανωτεροι/εσεις οι υπολοιποι..

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Χμ, το πλέον ενοχλητικό είναι ότι λόγω των συριζαίων που είναι εκτός ανταγωνισμού οι …παλιοί που θα επιστρέψουν στην εξουσία θα έχουν πολύ …χαμηλό μέτρο σύγκρισης 😎

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Δυστυχώς ναι Σχολιαστή, αυτό ακριβώς ήταν που φοβόμουνα από την αρχή παρατηρώντας το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ένα υβρίδιο ιδεοληψίας και συμφεροντολογίας και οι δυνατότητές τους να προσφέρουν κάτι στην κοινωνία, είναι απολύτως περιορισμένες. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι με τις συνεχείς κυβιστήσεις που κάνουν είναι σαν ζαλισμένα κοτόπουλα, θα είμαστε τυχεροί αν τελειώσουν την κυβερνητική τους θητεία έχοντα δημιουργήσει διάφορα μικρά προβλήματα και όχι μαζί με αυτά και ένα μεγάλο.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η physicist λέει:

    Είδα φωτογραφίες από τη χτεσινή συγκέντρωση υπέρ της Ηριάννας στο Σύνταγμα και διαπίστωσα ότι ήταν μεγαλύτερη από την τελευταία των «Παραιτηθείτε».

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @physicist
    Έψαχναν τα πυροβολημένα να βρουν έναν ήρωα, τώρα που όλοι οι γνωστοί προστάτες τους του ΣΥΡΙΖΑ είναι για φτύσιμο. Η Ηριάννα ήταν ότι πρέπει, το αρχέτυπο της αγωνίστριας που την κυνηγούν για τις ιδέες της. Αν προσέξεις, θα δεις ότι δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα σαν ενδεχόμενη δικαστική πλάνη αλλά σαν έκφραση της αστικής δικαιοσύνης, που αδικεί τους αγωνιστές ενώ ευνοεί τους ισχυρούς.
    Αυτό ταιριάζει απόλυτα με την τρέχουσα πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και το γενικότερο κλίμα που επιδιώκει, η κοπέλα αυτή είναι επομένως ένα απλό θύμα προπαγανδιστικής εκμετάλλευσης. Δεν τους απασχολεί καθόλου το γεγονός ότι μόνο με νομικές διαδικασίες είναι δυνατόν η Ηριάννα να απαλλαγεί, μια χαρά τους έρχεται που είναι στη στενή κι εκείνοι διαδηλώνουν απ’ έξω, να μην πω ότι αυτό επιδιώκουν.
    Όσο για τη συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε», δεν ήταν παρά μια ερασιτεχνικά οργανωμένη προσπάθεια, σαν κι εκείνη για την υποστήριξη του ΝΑΙ πριν από το δημοψήφισμα. Οι οπαδοί της ΝΔ μαζεύονται μόνο για να ακούσουν τον αρχηγό και οι υπόλοιποι φυσικά αδιαφόρησαν.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  7. Ο/Η physicist λέει:

    Όπως και νάχει, Νίκο, η Αριστερά εξακολουθεί να έχει την κυριαρχία της δημόσιας γνώμης και εικόνας, ενώ οι αντίπαλοί της ικανοποιούνται με σφυγμομετρήσεις της συμφοράς. Δεν υπάρχει εικόνα ή ρεύμα αλλαγής στη χώρα αυτή τη στιγμή.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Το ρεύμα αλλαγής θα φανεί στις εκλογές. Ο κόσμος είναι τόσο κουρασμένος και απογοητευμένος που δύσκολα κουνιέται.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η physicist λέει:

    Σωστό κι αυτό. Αλλά τότε δεν είναι ρεύμα αλλαγής, είναι μάλλον αίσθηση παραίτησης. Και άσε να δούμε ποιος θα συνασπιστεί με ποιον μετά τις εκλογές το 2019.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Eνη λέει:

    Ολοκληρο το κειμενο στο protagon.

    Στο Καλλιμαρμαρο προχθες 50.000 κοσμος απολαυσε και τραγουδησε ελληνικη μουσικη, Σαββοπουλο, Κηλαιδωνη και αλλους ελληνες μουσικους. Ηταν συγκινητικη η στιγμη που ολο το Σταδιο τραγουδουσε μαζι με τον Σαββοπουλο τα τραγουδια που ξερουν και ακουν τωρα και δυό τρεις γενιές στην Ελλαδα.

    «ΓΝΩΜΕΣ
    Ακου να σου πω, Νίκο Καρανίκα
    Γράφεις, ρε συ Νίκο, ότι ο Σαββόπουλος είναι «αμοράλ κλέφτης τραγουδιών». Σοβαρά μιλάς, Νίκο; Νομίζω ότι πρέπει να είσαι εγκρατής όταν μιλάς για ηθική. Διότι για να έχεις κλιματιζόμενο γραφείο στην πιο ακριβή περιοχή της χώρας, κάποιοι πούλησαν χυδαίο λαϊκισμό, εξαπάτησαν με τερατώδη ψεύδη και πλιατσικολόγησαν στην ελπίδα

    Κώστας Γιαννακίδης
    Κώστας Γιαννακίδης
    14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017, 20:06 facebook twitter 19 email
    Νίκο Καρανίκα, άκου να σου πω, καλέ μου φίλε…

    Οσο είσαι στην Αλεξάνδρεια, μιξάρεις ποτά και μουσικές στο μπαρ ή διατυπώνεις αποφθέγματα περί καριέρας, έχεις το δικαίωμα να γράφεις και να λες ό,τι σου γουστάρει στο facebook, στο twitter, ενίοτε και σε τοίχους. Αρκεί να είσαι προσεκτικός και να μην εκτίθεσαι από την ορθογραφία σου – παθαίνετε κάτι τέτοια εκεί στο Μαξίμου.

    Όμως, Νίκο μου, όταν βγάζουμε το μεροκάματό μας στο Μαξίμου, έχουμε γραφείο στη Βουλή και στέκι στο Κολωνάκι με τα χρήματα του φορολογούμενου, καλό είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί. Του κερατά, στρατηγικό σχεδιασμό στον Πρωθυπουργό κάνεις, θα τα γνωρίζεις αυτά τα θέματα καλύτερα από μένα.

    Εγραψες, φιλαράκι μου (δεν γνωριζόμαστε, αλλά εγώ αισθάνομαι οικεία μαζί σου), ένα σχόλιο στο facebook για το «Ολοι μαζί μπορούμε», τη χούντα, τον Αλαφούζο και τον Σαββόπουλο, τον οποίο εγκαλείς και ως κλέφτη τραγουδιών. Ασφαλώς, Νίκο, μπορείς να έχεις οποιαδήποτε άποψη θέλεις για όλους αυτούς που τρέχουν στου Αλαφούζου με μία σακούλα τρόφιμα ή για την καλλιτεχνική επάρκεια του Σαββόπουλου. Όμως, Νίκο, όσο εξασφαλίζεις τη ζωή σου στην πρωτεύουσα από τον ιδρώτα και το υστέρημα του φορολογούμενου, οφείλεις να είσαι πιο προσεκτικός. Αλλωστε κάποιοι από αυτούς που πήγαν στο Καλλιμάρμαρο μπορεί να είναι και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, κοινώς την ίδια στιγμή πιθανώς να είναι και πελάτες και εργοδότες σου. Και αυτοί, Νίκο μου, πήραν ένα πακέτο μακαρόνια και το προσέφεραν σε συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη. Εσύ τι ακριβώς έκανες; Πληρώνεσαι για να υπηρετείς μία κυβέρνηση που, όπως και οι προηγούμενες, κάνει το παν για να καθιστά αυτές τις πρωτοβουλίες πιο χρήσιμες από ποτέ. Συνεπώς, πριν βγάλεις γλώσσα προς όλους αυτούς, πες μας καλύτερα πόσες σελίδες φωτοτύπησες από τα μνημόνια της Αριστεράς.

    363828-752646

    Γράφεις ρε συ Νίκο ότι ο Σαββόπουλος είναι «αμοράλ κλέφτης τραγουδιών». Σοβαρά μιλάς, Νίκο; Νομίζω ότι πρέπει να είσαι εγκρατής όταν μιλάς για ηθική. Διότι για να έχεις κλιματιζόμενο γραφείο στην πιο ακριβή περιοχή της χώρας, κάποιοι πούλησαν χυδαίο λαϊκισμό, εξαπάτησαν με τερατώδη ψεύδη και πλιατσικολόγησαν στην ελπίδα. Τα περί αμοραλισμού, λοιπόν, κράτα τα για να τα κουβεντιάσεις με τους συντρόφους ή τη συνείδησή σου. Εννοείται ότι δεν θα τα χαλάσουμε για την καλλιτεχνική αξία του Σαββόπουλου. Θεωρώ πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην καταλαβαίνεις τι ακούς και, τέλος πάντων, οι καλλιτεχνικές προτιμήσεις είναι κάτι αυστηρά προσωπικό. Ωστόσο, Νίκο μου, άκουσέ με, καλόν είναι, όταν πιάνεις στο στόμα ή στα δάχτυλα τον Σαββόπουλο, να σέβεσαι. Δεν είναι δα και η Μενεγάκη, αλλά, ξέρεις, εδώ και μισό αιώνα βάζει στίχους και μελωδία στα όνειρα, στους πόνους και στις νευρώσεις μας. Και μαζεύει, για πλάκα, 50.000 κόσμο.

    Βλέπω, Νίκο, διέγραψες την ανάρτησή σου. Ηταν, πράγματι, μία σοφή πράξη. Αν το μετάνιωσες, τότε μας παρουσιάζεις έναν άνθρωπο που άγεται και φέρεται από το θυμικό του, αλλά στο τέλος επικρατεί η σύνεση. Αυτά χρειάζονται λεπτούς τρόπους. Χειρουργικές τομές. Και άσε τον Νιόνιο να γκρινιάζει. «Τώρα με χειρουργεί η αλλήθωρη νεολαία, μια τσογλανοπαρέα που κάνει κριτική».

    Φιλικά »

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αν ως κριτηριο του ποιος εχει την κυριαρχία της δημόσιας γνώμης χρησιμοποιείται η συγκεντρωση μερικών πυροβολημενων μπαχαλων στο Συνταγμα, τότε αυτος που το επικαλειται σφάλλει τα μέγιστα -μολονοτι μαλλον επιχαίρει πρόωρα.

    Το ρεύμα αλλαγής -αν υπαρχει, κατα την αποψη μου, υπαρχει- δεν κρινεται απο την προσέλευση σε συγκεντρώσεις. Καλώς η κακώς οι φορείς αυτου του ρεύματος δεν ειναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις οπαδοί αυτου του αθλήματος.

    ΥΓ: Νίκο, οι συγκεντρώσεις υπερ του ΝΑΙ είχαν αρκετή μαζικότητα και παλμό, τηρουμένων των αναλογιών. Μην τις αδικείς!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  12. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @Αλίκη
    Προσωπικά στήριξα το ΝΑΙ και ψήφισα ΝΑΙ, αν και αισθανόμουν ότι όλη αυτή η απατεωνιά που παίχτηκε τότε ήταν από ηθική άποψη άξια αποχής, που θα την διέπραττα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Αυτό το έκανα με προσωπικό κόστος, μια και πολλοί φίλοι μου στήριξαν τότε το ΟΧΙ. Όμως η προπαγάνδα υπέρ του ΝΑΙ ήταν γενικά υποτονική κι αυτό γιατί πολλοί ακόμα τότε δεν είχαν συνειδητοποιήσει τι πραγματικά παιζόταν και είχαν την ψευδαίσθηση ότι το θέμα ήταν αν θα είχαμε μια καλύτερη ή χειρότερη συμφωνία με τους δανειστές.

    Ο φυσικός έχει κατά τη γνώμη μου δίκιο που αναγνωρίζει και σήμερα μια υποτονικότητα στα θέματα των αλλαγών που χρειάζεται η χώρα, κάποιες μεμονωμένες φωνές δεν αρκούν, όσο έντονες κι αν είναι. Προσωπικά αυτό το αποδίδω στην επιθυμία των ανώτερων κυρίως στελεχών των παλιότερων πολιτικών σχηματισμών, να διατηρήσουν τους συσχετισμούς και τις διασυνδέσεις τους, χωρίς να θέτουν ζητήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις. Εδώ έγινε ολόκληρο συνέδριο της ΔΗΣΥ αλλά με τη μορφή παράλληλων μονόλογων, χωρίς να προκύψει κάτι ουσιαστικά νέο, ενώ στη ΝΔ, πίσω από το θέαμα της ενότητας, οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα φέουδα και οι λυκοφιλίες καλά κρατούν. Δεν είμαι πάντως ιδιαίτερα απαισιόδοξος, ίσως γιατί δεν αντέχω τη σκέψη και μόνο μιας ακόμα διακυβέρνησης Τσίπρα.

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η physicist λέει:

    Διαστρεβλώσεις, απονομή προθέσεων, δειλία να απευθυνθείς απευθείας σε μένα, γελοία κόλπα, ανοησίες. Για σένα λέω, Αλίκη, αν δεν το κατάλαβες, και για την κνίτικη (ή μακάρθικη αν προτιμάς) νοοτροπία που αντιπροσωπεύεις.

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η xberliner λέει:

    «όλοι μαζί μπορούμε
    να δείρουμε τη γυναίκα μας»
    Το να δίνεις πολιτικά χαρακτηριστικά στο πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι γελοιότητα. Λες και δεν υπάρχουν αριστεροί που βαράνε τις γυναίκες τους.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Αλικη λέει:

    Νίκο, συμφωνω μαζί σου. Πραγματι πολλοι πίστευαν οτι δεν παιζόταν η παραμονη της χωρας στην ΕΕ, αλλα η επίτευξη καλύτερης συμφωνίας.
    Γιαυτο είπα «τηρουμένων των αναλογιών».

    Παρα ολα αυτα ομως, οι συγκεντρώσεις είχαν σημαντική μαζικότητα, αν σκεφτεί κανεις οτι δεν προμοτάρονταν επισήμως απο κανένα κομμα. Ο κοσμος που συμμετείχε -κατι που διαπίστωσα προσωπικά, δεδομένου οτι συμμετείχα σε ολες- ηταν εν πολλοίς άνθρωποι που γενικώς δεν κατεβαίνουν στον δρόμο.
    Επισης, υπήρχε έντονη συγκινησιακή φόρτιση (ιδίως στην τελευταια).

    Και στα υπολοιπα που λες συμφωνω. Ομως υπάρχουν κεκτημένες συνήθειες και ταχύτητες που δεν αλλάζουν απο την μια μέρα στην αλλη. Εντούτοις νομιζω οτι διαφαίνονται σημεία αλλαγής (πχ, η προσέλευση άσχετων με τη ΝΔ πολιτών για να ψηφίσουν τον Κυριακο Μητσοτάκη, διαβλέποντας τον κίνδυνο του να επικρατήσει καποια παλιά καραβάνα στο κομμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης).
    Οσο για τη ΔΗΣΥ νομιζω οτι τα στελεχη -μικροπολιτικά σκεπτομενα- δεν θέλουν να ξεκαθαρίσουν τη θεση τους απεναντι στον ΣΥΡΙΖΑ -εξού και το «Αριστερα».

    Παντως το γεγονος οτι η κυβερνηση των συριζοψεκασμενων εχει πιάσει πάτο απο καθε αποψη ενισχύει την δημιουργία ρεύματος αλλαγης.

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινέζος 13:56. +1

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η xberliner λέει:

    «Το ρεύμα αλλαγής θα φανεί στις εκλογές.»
    Θα συμφωνήσω με τον physicist.
    Εγώ δεν βλέπω ρεύμα αλλαγής. Βλέπω ρεύμα κούρασης που κατευθύνεται σε αυτόν που προβάλλεται ως ο εναλλακτικός. Η αλλαγή της κυβέρνηση θα γίνει όχι γιατί οι άλλοι πείθουν, αλλά γιατί αυτοί κούρασαν. Γι’ αυτό και η αποτυχία των παραιτηθείτε, πρωτοβουλία με την οποία διαφωνώ. ΟΚ συμφωνούμε να παραιτηθούν. Η πρόταση για μετά ποια είναι; Το να βγάζεις τον Καρανίκα και τον Πολάκη ή τον Καμμένο στη σέντρα είναι πολύ εύκολο αν όχι πάντα επιτυχημένο γιατί και ο άλλος θα βγάλει τα δικά σου φρούτα στη σέντρα. Να θυμηθώ σύμβουλο του πρωθυπουργού Σαμαρά να συνομιλεί φιλικά με χρυσαυγήτες, να θυμηθώ τη Βούλτεψη να λέει ότι το BBC ανήκει σε εμπόρους όπλων, να σου βρω φώτο με τον Άκη ή τον Γιάννο αγκαλιά με σημερινά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (ή πως αλλιώς λένε το νέο κόμμα της κεντροαριστεράς);
    Έχουμε μια αντιπολιτευτική στρατηγική που επικεντρώνεται στην ανεπάρκεια των προσώπων και στα νέα μέτρα που φέρνουν τα νέα μνημόνια. Θα συμφωνήσω ότι και τα πρόσωπα είναι ανεπαρκή και η πολιτική είναι λάθος. Με έχουν πείσει να μην ψηφίσω συριζα (δεν είναι και δύσκολο). Αλλά για να ψηφίσω τον Κούλη ή τη Φώφη θέλω να ξέρω ποια είναι η πρότασή τους. Όποιος έχει καταλάβει κάτι ας μη το κρατά κρυφό. Μπορεί να κερδίσει ο Κούλη ή η Φώφη ένα δύο ψήφους παραπάνω στις επόμενες εκλογές.

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, ο συμβουλος του Σαμαρα που συνομιλούσε με Χρυσαυγίτες καρατομήθηκε την αλλη μέρα. Η Βούλτεψη ειναι γελοια.
    Ο Ακης και ο Γιαννος αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη. Τα σημερινά στελεχη του ΠΑΣΟΚ που αγκαλιαζοντουσαν μαζί τους ειναι μαλλον απαξιωμένα στην κοινή γνωμη.

    Ο Μητσοτάκης εχει συγκεκριμενες προτασεις για τα περισσότερα θεματα -ασχέτως του αν συμφωνείς μαζί του η οχι.

    Γενικά, θα έλεγα οτι η ισοπεδωτική λογικη δεν οδηγεί πουθενά, εκτος ίσως απο τα να βγαζει κανεις το άχτι του.

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η physicist λέει:

    Ε ρε κι όταν δω το μετριοπαθές φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό Κέντρο να κάνει συνασπισμό με τον «ηττημένο σύριζα» που λέει και ο τιτάνας της διανόησης από τη Θεσσαλονίκη! Εκεί να δεις γέλια.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η xberliner λέει:

    ¨» Τα σημερινά στελεχη του ΠΑΣΟΚ που αγκαλιαζοντουσαν μαζί τους ειναι μαλλον απαξιωμένα στην κοινή γνωμη.»
    Συμφωνώ και για να υποστηρίξω τη συμφωνία μου επισυνάπτω 2 φώτος:

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Το έχουμε …αναλύσει ότι ο Βενιζέλος δουλεύει αγρίως το συριζα με την πρόταση αυτή.

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η physicist λέει:

    Για να είμαστε ακριβείς δεν έχουμε αναλύσει απολύτως τίποτε: η ερμηνεία ότι ο Ε.Β. τρολλάρει τον σύριζα είναι ένας αυθαίρετος, δικός σου ισχυρισμός. Ο κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει κατεπανάληψη, σε όλους τους τόνους, με απόλυτη σοβαρότητα και χωρίς σκωπτική διάθεση ότι προτίθεται να συνεργαστεί με τον ηττημένο σύριζα από θέση ισχύος (δικής του, εννοείται, καθότι ένας Βενιζέλος μόνον από θέση ισχύος καταδέχεται, γενικώς). Το μόνο χιουμοριστικό στοιχείο που έχει η πρότασή του είναι ότι ο ίδιος δεν αντιπροσωπεύει ούτε το 2% του εκλογικού σώματος κι επομένως κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά.

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η xberliner λέει:

    «ο συμβουλος του Σαμαρα που συνομιλούσε με Χρυσαυγίτες καρατομήθηκε την αλλη μέρα.»
    Επειδή βγήκε στη δημοσιότητα η συνομιλία, όχι επειδή έγινε η συνομιλία.

    «Η Βούλτεψη ειναι γελοια.»
    Όπως και ο Καρανίκας. Άρα μήπως οι άλλοι είναι καλύτεροι.

    «Ο Μητσοτάκης εχει συγκεκριμενες προτασεις για τα περισσότερα θεματα -ασχέτως του αν συμφωνείς μαζί του η οχι.»
    Δεν ξέρω αν συμφωνώ ή διαφωνώ γιατί τις προτάσεις τις κρατάει καλά κρυμμένες για τον εαυτό του. Το ίδιο και η Φώφη. Το δικό μου ερώτημα είναι το εξής και όποιος ξέρει την απάντηση ας μου την πει:
    Όλοι συμφωνούμε ότι ο ιδιωτικό τομέας πνίγεται σε φόρους και εισφορές για να συντηρηθεί ένα (άχρηστα) πολυδάπανο κράτος (συμπεριλαμβάνω και τις δαπάνες μισθοδοσίας και συντάξεων). Και φυσικά ανάπτυξη με εχθρική μεταχείριση του ιδιωτικού τομέα δεν πρόκειται να υπάρξει. Το ερώτημα είναι: Τί σκοπεύουν να κάνουν ο Κούλης ή η Φώφη; Αν μειώσουν τα βάρη στον ιδιωτικό τομέα από που θα αντλήσουν τα κεφάλαια για να υποστηρίξουν το δημόσιο ή σκοπεύουν ανάλογα να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες και αν ναι από που;
    Αυτό για μένα είναι το βασικό ερώτημα που θα αφορά άμεσα τα επόμενα χρόνια τους εργαζόμενους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Τόσο άμεσα που για πάρα πολλούς είναι ζήτημα επαγγελματικής επιβίωσης και αξιοπρεπούς ζωής. Ποια είναι η πρόταση της ΝΔ; Ποια είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ (νέου ή παλιού, μικρή σημασία έχει, τα ίδια πρόσωπα είναι, το ίδιο πράγμα είναι); Αν ξέρεις τί προτείνουν πες το και σε μας γιατί εγώ μόνο αερολογίες και εκθέσεις ιδεών ακούω.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η xberliner λέει:

    Η σωστή πρόταση στο παραπάνω είναι η εξής:
    Άρα το επιχείρημα των συριζαίων (γιατί οι άλλοι είναι καλύτεροι; ) είναι σωστό.

    Και επί ευκαιρίας:
    «η ισοπεδωτική λογικη δεν οδηγεί πουθενά, εκτος ίσως απο τα να βγαζει κανεις το άχτι του»
    Καμία ισοπεδωτική λογική. Απάντησε στο σαφές ερώτημα που θέτω και θα πάρω ξεκάθαρη θέση υπέρ του Κούλη ή της Φώφης ή και των δύο. Αλλά όσο ακούω λόγια του αέρα που δεν θέλουν να χαλάσουν καρδιές και θέλουν να χαϊδεύουν αυτιά, ναι είναι ίδιοι.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ο Μητσοτάκης έχει κάνει συγκεκριμένη πρόταση για μείωση φορολογίας με παράλληλη μείωση δαπανών στο δημόσιο.

    Δημοσιευμένα είναι και μπορούν να κριθούν αν είναι επαρκή ή όχι. Δεν είναι.

    Και στην δεθ θα κάνει επικαιροποίηση οπότε περίμενε μέχρι τότε να τα ξανακούσεις αν βαριέσαι το γκουγκλάρισμα 😎

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Τις δικές μου απόψεις λέω και φυσικα είναι απόλυτα τεκμηριωμένες όπως είναι φυσικό 😎

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η physicist λέει:

    Εμ, γιαυτό μ’ αρέσεις, γιατί έχεις αυτοπεποίθηση 😀

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, αυτη η ισοπεδωτική και μονοκόμματη αντίληψη των πραγματων σε ειχε οδηγήσει να υποστηρίζεις φανατικά τον Συριζα, προεκλογικά, στην Καλυβα.
    Ήσουν μαλιστα και αρκετά επιθετικός απεναντι σε όποιον δεν συμφωνούσε οτι οι «Σαμαροβενιζελοι» αποτελουν το απολυτο κακο.

    Ελπίζω να εχεις δει οτι οι εξελιξεις καθε αλλο παρα σε δικαίωσαν (πάντως δεν θυμάμαι να εχεις σταθεί αυτοκριτικά απεναντι σε αυτη την λανθασμένη εκτιμηση).
    Σκέψου μηπως επαναλαμβάνεις το ιδιο λαθος.

    ΥΓ: Το ερώτημα που θέτεις ειναι πραγματι η καρδιά του προβλήματος της οικονομιας. Σε παραπέμπω στην απάντηση του Σχολιαστη.
    ΥΓ2: Είπαμε, ιδανικές καταστασεις δεν υπάρχουν. Ομως ο μηδενισμός των πάντων δεν οδηγεί πουθενά.

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η xberliner λέει:

    «Ελπίζω να εχεις δει οτι οι εξελιξεις καθε αλλο παρα σε δικαίωσαν (πάντως δεν θυμάμαι να εχεις σταθεί αυτοκριτικά απεναντι σε αυτη την λανθασμένη εκτιμηση).
    Σκέψου μηπως επαναλαμβάνεις το ιδιο λαθος.»

    Πριν το 2015 έλεγα ότι πρέπει να γλιτώσουμε από το δίπολο μνημονιακοί (προδότες, γερμανοτσολιάδες) κτλ. vs αντιμνημονιακοί (πατριώτες, αριστεροί κτλ.). Και ο μόνος τρόπος να γίνει είναι να κυβερνήσει ο συριζα που θα αποτύχει οικτρά και θα φανεί πόσο λαϊκιστικά ήταν όσα υποσχόταν. Όχι γιατί πίστευα ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Το αντίθετο.
    Έπεσα μέσα στο ότι ο συριζα θα αποτύχει οικτρά. Η αποστασιοποίηση του κόσμου (σχετικά με την περίοδο των αγανακτισμένων) δείχνει ότι μάλλον ο κόσμος άρχισε να κατανοεί ότι κάτι άλλο πρέπει να γίνει. Υποστηρίζω ότι τώρα ο κόσμος (όχι όλος αλλά ένα πλειοψηφικό κομμάτι) είναι έτοιμος να δεχτεί μια άλλη πρόταση που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αρνούνται να του δώσουν. Ο Μητσοτάκης επειδή φοβάται το πολιτική κόστος, η Γεννηματά επειδή απλά δεν έχει και δεν μπορεί να διαμορφώσει μια άλλη πρόταση.

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η Αλικη λέει:

    Και την καταστροφη που εχει προκαλέσει η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν την λογαριάζεις;
    Λιγο ακριβά δεν ηταν τα δίδακτρα;

    Συμπερασματικά: βρίσκω το επιχείρημα «να καταστραφούμε, για να μάθουμε» επιεικώς αβάσιμο.

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η xberliner λέει:

    «Και την καταστροφη που εχει προκαλέσει η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν την λογαριάζεις;
    Λιγο ακριβά δεν ηταν τα δίδακτρα;»
    Νομίζω ότι θέτεις λάθος ερώτημα. Για μένα δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κάνει ούτε μισή μεταρρύθμιση με το κλίμα που επικρατούσε τότε. Θα μου πεις κάνει αυτή; Η απάντηση είναι όχι (αν και οι ιδιωτικοποιήσεις που κάνει καμία άλλη δεν μπορούσε τότε να τις κάνει) αλλά θα μπορεί η επόμενη. Το ερώτημα είναι θα θέλει;

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η xberliner λέει:

    «Ο Μητσοτάκης έχει κάνει συγκεκριμένη πρόταση για μείωση φορολογίας με παράλληλη μείωση δαπανών στο δημόσιο.»
    Μείωση δαπανών από που; Και μη μου πεις από μείωση της σπατάλης και άλλα ωραία. Θα μειώσει δαπάνες για συντάξεις ή/και για μισθούς; Θα μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων κάνοντας καταρχήν υποχρεωτικές μεταθέσεις για να καλύψει κενά όπου χρειάζονται; Τί σκοπεύει να κάνει; Τα έχει κοστολογημένα όλα αυτά;

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Η ΝΔ δεν θα μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων. Μόνο μέσα απο την αναλογία 1 έρχεται 5 φεύγουν. Την πάτησε πριν το 2015 καταφέρνοντας να απολύσει 5000 σε 2 χρόνια ενώ οι πολιτικοί της αντίπαλοι κατάφεραν να περάσουν το μήνυμα ότι απολύει 5000 τη μέρα 🙂

    Δε είναι δύσκολο να μειώσει τις δαπάνες στο δημόσιο, π.χ. αν απαγόρευε στους γραφειοκράτες να πηγαίνουν στη …δουλειά και απλώς τους έδινε το μισθό θα γλίτωνε ένα σκασμό χρήματα, το αποτέλεσμα της γραφειοκρατίας. 🙂 Τι περιμένεις να δίνουν μισθούς και συντάξεις του δημοσίου ως ποσοστό του ΑΕΠ; 🙂

    Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα καταφέρει κάτι σπουδαίο, η κατάσταση δε σώζεται, και η αντίσταση που θα συναντήσει αν επιχειρήσει να κάνει κάτι που σπάει αυγά θα είναι θηριώδης.

    Εμένα μου φτάνει να ξεκουμπίσουν το σύριζα και να προσπαθήσουν να μην κάνουν τις μαλακίες του 2004-2009. Δεν τους έχω καμία εμπιστοσύνη αλλά θα δούμε. Αν στο μεταξύ προκύψει κάτι καλύτερο, εδώ είμαστε να το στηρίξουμε 🙂

    Το σίγουρο είναι ότι θα έχουν να συγκριθούν με το συριζα και αυτό ρίχνει τον πήχη 3 μέτρα κάτω απο τη γη. 🙂

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Είναι ,ίσως, από τα τελευταία μου σχόλια που συμπτωματικά με βρίσκει σε μια κατάσταση χαρμολύπης, διότι -από χθες- συζητώ για τρίμηνη επίβλεψη σε χώρα του Κόλπου με 5000 ευρώ μηνιαίως.

    Είναι δύσκολο για Αθηναίο της ιδιοσυγκρασίας μου ( δεν γράφτηκε στην ΚΝΕ, τον Ρήγα Φ.,…) και της ηλικίας μου (επί 37 έτη ελ. επαγγελματία μηχανικό) να βρει δουλειά στην χώρα του με μηνιαία αμοιβή πάνω από 2000 μικτά δηλ. 1000 καθαρά. Ευτυχώς το χρέος προς το ασφ. ταμείο μου είναι μικρότερο απο το εφ’ άπαξ.

    1. Δεν φταίει ο μαρξισμός αλλά ο …επαρχιωτισμος.
    Όλα ξεκινούν από την κατάσταση στην επαρχία του ’50. Από πολυμελείς αγροτικές οικογένειες, αρκετά από τα 3 εως 5 παιδιά που είχαν προγραμματίσει να γίνουν αγρότες, σπούδασαν σε ΑΕΙ, λογω της μοναδικής ευκαιρίας για ταξική άνοδο με σπουδές στην Ελλάδα του 1965-1985, με την πιο δημοκρατική κατάκτηση στην χώρα της παιδείας για όσους μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυστηρές αλλά δίκαιες εισαγωγικές εξετάσεις.

    Αλλά αυτή η κατάκτηση «σκιάζεται» από τις μέχρι τα 18 προσλαμβάνουσες παραστάσεις πολλών επαρχιωτών, οι οποίες είναι εντελώς διαφορετικές από μας στην Αθηνα και στους αστούς των επαρχιακών πόλεων. (βλ. ΥΓ)

    Τα τραύματα είναι βαθιά και αθεράπευτα, γι’ αυτό και :
    η απολυτη ανάγκη για πολιτική στέγαση και προστασια/μεριμνα σε κάποια κομματική νεολαία και μετα την οκοκληρωση των σπουδων τους στο ιδιο ή αλλο κομμα.και
    μετα απο την οικονομικη επιτυχια η υπερβολή των εσωτερικών μεταναστών, αλλά και φτωχών Αθηναίων στα τ.μ. σπιτιού, εξοχικού, μήκους και πλήθους ΕΙΧ, ψηλής γυναίκας/γκόμενας..

    Για το 80% των εσωτερικών μεταναστών ισχύουν τα έξης :
    α. Ο εσωτερικός μετανάστης δεν μπορεί να διαπραγματευτεί και να διαπληκτιστεί με την ευκολία και άνεση του Αθηναίου, διότι μπορεί να «ξεφύγει» , έχει μικρό κύκλο και κινδυνεύει να απομονωθεί στην εχθρική πόλη-Αθήνα.
    β. Εκτός εξαιρέσεων, ο αριστερός εσωτερικός μετανάστης είναι ένας δεξιός, συντηρητικός της «αριστεράς». Στα 28 του με την πρώτη δουλειά παράτησε το παπάκι και πηρε φιατακι:-).
    Όντας βαθύτατα ανασφαλής είναι ο καλύτερος πελάτης των ασφαλιστών (έχει κάνει διάφορες ασφάλειες έναντι κλοπής ΕΙΧ,για καλύτερη θέση όταν γεννήσει η γυναίκα του,… κ.λπ.
    γ. είναι ουσιαστικά απότομος και ο προσωπικός του κόσμος είναι ένας δεξιός κόσμος σε μια αριστερή φούσκα. Δεν απαντά σχεδόν πότε ή απαντά με τσιτάτα και όχι με διάλογο διότι είναι σε μειονεκτική θέση.
    δ. μερικοί τίμιοι συμφοιτητές μας, έχουν παραδεχθεί αυτά τα μειονεκτήματα/ελλείψεις του επαρχιώτη.

    2. Το παραγωγικό μοντέλο
    Μου είναι ακατανόητο (ρητορικό) πως μια πρώην αγροτικο-κτηνοτροφικη χώρα έφθασε ένα έχει μέγιστο ετησιο έλλειμμα σε τρόφιμα -4,5 δις ενώ το 2016 έχει -1,5 δις. Περιοχές με αρκετή βροχόπτωση έχουμε στην Δ. και Β. Ελλάδα. Αιγοπρόβατα, βοοειδή, βουβάλια και αλλά ζώα μπορεί να κλείσουν το έλλειμμα…
    Επίσης οι τρομεροί zwei-stein (2xEimstein) μηχανικοί Η/Υ-πληροφορικαριοι γιατί δεν έκαναν την ελληνική Silicon Valley ;

    Εμπόδιο στην οποιασδήποτε μορφής παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αποτελεί η αλλεργία/αποστροφή/απέχθεια του νεοέλληνα προς την χειρωνακτική εργασία.

    Όμως υπάρχει τρόπος.
    ” Έχοντας νομιμοποιήσει την χειρωνακτική εργασία των μεταναστών, η ελληνική μαμμόθρεφτη νεολαία μας(απόφοιτη τριτοκλασσατων Πολυτεχνείων και “Α” ΤΕΙ )απαλλαγμένη πλέον από τον φόβο της χειρωνακτικής εργασίας θα παρακολουθήσει σεμινάρια νέων τεχνολογιών από φωτισμένους συριακούς πανεπιστημιακούς (οι παλιοί βοηθοί του Ν.1268) και ιδού-αύθις αι καινοτομία, αι ευρεσιτεχνίαι, αι εφευρέσεις. Μια Vilem Valley απο Σταυρο έως Λαύριο, μια άλλη με 40 παλληκάρια έως την Λιβαδειά, η τρίτη και μακρύτερη (μετά συγχωρήσεως) , η SILICON Line Αθηνά -Θεσσαλονίκη!!!!!

    ΥΓ Λ.χ. το 1965 πηγαίναμε κάθε Κυριακή στο ΣΙΝΕΑΚ, μέχρι το 1973 είχα επιμορφωθεί στοιχειωδώς (είχα διαβάσει Μικρό Ήρωα, Μάσκα , Μυστήριο, μερικά λογοτεχνικά βιβλία όπως, Ιούλιο Βερν, Άθλιους του Β. Ουγκώ, Κρίνων, Μακρυγιάννη, Τσέχων, καθημερινά το ΒΗΜΑ, …, είχα δει την Ευδοκία, το Easy Rider,…,για την ροκ μουσική, από τις επιφυλλίδες του ΒΗΜΑΤΟΣ λ.χ για τον Μαρκουζε,…). Ο κεντροαριστερος πατέρας μου άκουγε μαζι μας στα βραχέα ελληνικές εκπομπές από Λονδίνο, Παρίσι, Ντωιτσε Βελλε, Τίρανα, Μόσχα,..

    ΥΓ2 Με συγχωρείτε για την μακρηγορία, αλλά σε ένα μήνα ενδέχεται να είμαι κάτοικος εξωτερικού, αφήνοντας χιλιάδες βολεμενους πρώην και νυν Καρανικες να λένε τα δικά τους, με τα οποία δεν αρμόζει -λογω της όλης μου συγκρότησης – να ασχολούμαι.

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Όπως ήταν φυσικό, πήγαμε από τον Καρανίκα στον ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω όμως ότι εδώ μπορούμε να τα ομαδοποιήσουμε με λίγο. Μια νέα κυβέρνηση, θα πρέπει να κάνει καλύτερα αυτά που διαχειρίζεται σήμερα με τον πιο άθλιο τρόπο το τσίρκο Τσίπρα αλλά και να μην κάνει κάποια άλλα που πάνε τη χώρα πίσω.

    Έτσι πχ για την οικονομία, δεν μπορεί να βγει ο άλφα Μητσοτάκης, η βήτα Γεννηματά ή ο γάμα Θεοδωράκης και να κάνουν δηλώσεις συνολικής απόρριψης της σημερινής πολιτικής, τη στιγμή που η χώρα δεσμεύεται από τρία διαδοχικά μνημόνια. Το μόνο που θα μπορούσε μια νέα κυβέρνηση, θα ήταν να μοιράσει λίγο διαφορετικά και πιο ορθολογιστικά την πίτα, να κάνει καλύτερη ως πολύ καλύτερη διαχείριση, να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις με ταχύτητα και να περιορίσει τη γραφειοκρατία. Μπορεί επίσης να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα σε βάρος της επιχειρηματικότητας απλοποιώντας τις διαδικασίες, μπορεί να αξιοποιήσει κεφάλαια από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, όλα αυτά και πολλά άλλα δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει, λόγω ανικανότητας και ιδεολογικών αγκυλώσεων.

    Μπορεί επίσης να να βοηθήσει να μειωθεί δραστικά ο χρόνος απόδοσης δικαιοσύνης. Μπορεί να ασχοληθεί με τα προβλήματα της Παιδείας, που γίνονται όλο και χειρότερα, με τελευταίες τις τραγικές παρεμβάσεις Γαβρόγλου. Και το κυριότερο, μπορεί να γίνει πραγματική κυβέρνηση της χώρας και όχι ένα άθροισμα από ημιπαράφρονες, που έχουν σαν μοναδική ενασχόληση να κολακεύουν κάποιες κοινωνικές ομάδες για ψήφους.

    Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει το μόνο παραμύθι που του έχει απομείνει, αυτό της πιο «φιλολαϊκής» πολιτικής σε σχέση με τους «άλλους». Η αντιπολίτευση θα πρέπει να ασχοληθεί ενεργά για να αναδείξει τα πραγματικά πολιτικά διλήμματα στα οποία, όπως παρατήρησε και ο xberliner, δεν μπορεί να περιλαμβάνονται προβλήματα όπως αυτό της ενδοοικογενειακής βίας και όσοι το επιδιώκουν να γίνονται γελοίοι. Άτομα σαν τον Καρανίκα και τον Πολάκη, προσπαθούν να κάνουν το ακριβώς αντίθετο και να πολώσουν την κοινωνία με ψευτοαντιθέσεις. Δεν είναι δυνατό οι καραγκιόζηδες αυτοί να συνεργάζονται στενά με τον Καμμένο και τους δικούς του αλλά ταυτόχρονα να κατηγορούν για ακροδεξιούς τον Γεωργιάδη, τον Βορίδη ή να βρίζουν κάθε δραστήριο στέλεχος της αντιπολίτευσης.

    Είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν…

    Μου αρέσει!

  36. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    Ιδου ο … ολος Συριζα

    Δυο όψιμοι Συριζαιοι

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η physicist λέει:

    Μια λύση θα ήταν να μην γίνεται ζήτημα η κάθε ανάρτηση και ο κάθε σχολιασμός του κάθε εγνωσμένως ανόητου. Η διαφήμιση που γίνεται στα σκουπίδια είναι υπερβολική, κι ο χρόνος που ξοδεύεται μ’ αυτά πολύτιμος.

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    Χberliner,
    με ολο το σεβασμο
    Η αποψη οτι επρεπε να ερθει ο Συριζα για να … αποτυχει (!) κι ετσι να ηττηθει ο λαϊκισμος δεν ειναι απλα λαθος αλλα κατι πολυ χειροτερο: Ειναι Τροτσκιστικη:
    «Οι μαζες θα επαναστατικοποιηθουνε μονο μεσα απο την εξαθλιωση τους» ελεγε ο Λεων.
    Τελικα απεδειχθει οτι οι … μαζες μεσα απο την εξαθλιωση τους εξαθλιωνονται ακομα περισσοτερο και απο την επικρατιση και στην συνεχεια την αποτυχια των λαικιστων δεν συντριβεται ο λαικισμος, συντριβονται τα μυαλα των ανθρωπων.

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    απεδειχθη

    Μου αρέσει!

  40. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    επικρατηση

    ουφ

    Μου αρέσει!

  41. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Να η πρόοδος!
    https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/35984#

    Μου αρέσει!

  42. Ο/Η Αλικη λέει:

    Εχεις απολυτο δικιο, αγαπητε Νίκο Π!

    Μου αρέσει!

  43. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αλιοσα 20:22 +1

    Μου αρέσει!

  44. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    A.Φ θα σχολιάζεις και από μακριά, στα διαλείμματα, κάτω από μια χουρμαδιά 🙂

    Μου αρέσει!

  45. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    @σχολιαστης

    Ευχαριστω, ψαχνω να δω μηπως αυτη η εταιρεια ειναι λαμογια.

    Μου αρέσει!

  46. Ο/Η Eνη λέει:

    Μα, τι συζηταμε τωρα; Πρωτον η Ελλαδα δεν εχει την «πολυτελεια» να κυβερνηθει απο αυτοδυναμες δυναμεις. Τα προβληματα της δεν επιδεχονται τιποτα το ιδιαιτερα διαφορετικο. Βρισκεται ,η χωρα, εντος δεσμευσεων μνημονιων και χρεους. Ομως

    το να βγει στις Αγορες ειναι μια επιδιωξη που την ενστερνιζονται ολοι. Να μπορεσει να αναπτυχθει η οικονομία με επενδυσεις που θα ερθουν απο τα ξενα κεφαλαια.
    Ναι, αλλα σε ποιους τομεις;

    Οι διεθνεις επενδυτες θελουν τα κεφαλαια τους να φερουν κερδος. Δεν τους ενδιαφερει να αναπτυχθει η ελληνικη οικονομία , αλλα απλα να κερδισουν. Ετσι λειτουργει το συστημα.

    Επομενως αυτοι που ενδιαφερονται για την αναπτυξη της οικονομίας σε ολους τους τομεις και προς οφελος της ελληνικης κοινωνίας, θα πρεπει να ειναι οι ελληνες επιχειρηματιες.

    Οι υγιεις λοιπον επιχειρηματικες ελληνικες δυναμεις, οι βιομηχανίες, η μεταποιηση, ο πρωτογενης τομεας , ειναι αυτοι που θα δωσουν την ωθηση. Αν δεν εκσυγχρονισθουν και δεν εχουν και συμπαρασταση του κρατους , ποτέ η οικονομία δεν θα ανακαμψει. Το κρατος να αυξησει τις δημοσιες δαπανες στους τομεις που η ελληνικη οικονομια εχει συγκριτικα πλεονεκτηματα, οχι μονο για τις εξαγωγές αλλα και για τη διευρυνση της εσωτερικης αγορας.
    Στη Βραζιλια ο Ντα Σιλβα απετυχε επειδή ολη η οικονομικη πολιτικη του ειχε επικεντρωθει στις εξαγωγες του ορυκτου πλουτου της χωρας και οι βιομηχανοι του Σαο Παολο διαμαρτυρονταν γιατι δεν ευρισκαν τις πρωτες υλες για τις επιχειρησεις τους.

    Μια οικονομια για να αναπτυσσεται δεν μπορει να στηριζεται μονο σε εναν τομεα, οπως π.χ. γινονταν μεχρι τωρα δηλαδή στον τουρισμο και στις κατασκευες.

    Τα κομματα λοιπόν μιλουν ολο και περισσοτερο για μια νεα παραγωγικη δομη της οικονομίας. Σε αυτο συμφωνουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (ΔΗΣΥ), ΠΟΤΑΜΙ, αλλα και ο ΣΕΒ.

    Αν προσεξει κανεις τα σχεδια του «εθνικου σχεδίου» ολης της αντιπολιτευσης συμπιπτουν στο στοχο. Ολοι προσβλεπουν στην ανακαμψη της ελληνικης οικονομιας, με επενδυσεις και απο το εξωτερικο και απο το εσωτερικο.

    Αν χρειαζεται να γινει ενας ορθολογισμος του δημοσιου και των δαπανων του, ειναι βεβαια ενας στοχος, ομως δεν θα αναπτυχθει η οικονομία με το να μειωσεις μισθους και συνταξεις, αλλα αντιθετα να γινει αφενος μια αξιολογηση στο δημοσιο τομεα και ενας εκσυγχρονισμος των υπηρεσιων του. Παρ, ολο που τα τελευταια χρονια με αλλεπαλληλες κυβερνησεις εχουν γινει καποιες βελτιωσεις, ακομα ο δημοσιος τομεας εχει πολλα προβληματα και ιδιως εκσυγχρονισμου.

    Συνεπως κυβερνησεις συνασπισμου μπορουν να εφαρμοσουν προγραμματα σε οφελος της ελληνικης κοινωνίας και οχι μικροκομματικες σκοπιμοτητες.

    Μου αρέσει!

  47. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Να επαναλάβω οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι το colpo grosso των περισσοτερων Πασοκων να ξανανεβουν στην εξουσια, χωρις τον ΓΑΠ, τον Βενιζελο και την Φωφη.

    Ειναι τοσο συμπαγές αυτο το μπλοκ (25%) που προβλέπω οτι θα ξανακυβερνησουν και μετα το 2019, απλως διοτι -αφενος- ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι ενα μεταλλαγμενο ΠΑΣΟΚ, αλλα και επειδη τοσο η ΝΔ οσο και η ΔΗΣΥ δεν μπορουν να πεισουν οτι αλλαξαν. Αφηστε που εχουν εκτεθει σχεδον ανεπανορθωτα, χρωστωντας σχεδον 190 (ΠΑΣΟΚ) και 210 εκατ.(ΝΔ) .

    ΥΓ Β. Κεγκέρογλου: Tα 40 πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήραν το πολιτικό τους κεφάλαιο αλλά αφήσαν τα χρέη
    http://www.liberal.gr/arthro/112261/politiki/2017/b-kegkeroglou-Ta-40-proin-stelechi-tou-pasok-pou-piran-to-politiko-tous-kefalaio-alla-afisan-ta-chrei.html

    Μου αρέσει!

  48. Ο/Η Eνη λέει:

    ΑΦ

    Καλη καριερα !!!!! 🙂

    Δεν μας ειπες σε ποια χωρα του Κολπου.

    Μου αρέσει!

  49. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Και συνεχίζοντας την σκέψη μου, παρά τις προσπάθειες της Ενης και άλλων (του ΑΦ συμπεριλαμβανομενου) για επενδύσεις , ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκροτηση οι ελληνες θέλουν σιγουριά, μια θέση στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ. \

    Και μπορεί «… Επί του παρόντος η αναλογία προσλήψεων – αποχωρήσεων είναι 1 προς 4 και βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές θα βαίνει μειούμενη μέχρι το 2020, δηλαδή 1 προς 3 το 2018, 1 προς 2 το 2019, 1 προς 1 το 2020. »
    […]
    Μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση στο Δημόσιο θα είναι η ισχύουσα αναλογία από το 2020 και μετά, σύμφωνα το μεσοπρόθεσμο, το οποίο συνολικά από το 2017 μέχρι το 2021 προβλέπει κατ’ εκτίμηση 54.895 αποχωρήσεις και 39.818 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων. Εκ των προσλήψεων οι 8.498 αφορούν το τρέχον έτος, με δεδομένο ότι υπάρχει υπόλοιπο από προσλήψεις παρελθόντων ετών που δεν υλοποιήθηκαν.»
    http://www.kathimerini.gr/909725/article/epikairothta/ellada/h-symfwnia-gia-proslhyeis-apoxwrhseis

    Αν οι κυβερνώντες καταφέρουν μερικές αποκρατικοποιησεις, μερικές ξένες και εγχώριες επενδύσεις (με την επανέναρξη κανονικής λειτουργίας των τραπεζών) και να μειώσουν δραστικά την ανεργία (έστω και με part time δουλειές των 350 εως 400 ευρω) κάτω από 18 εως 17% την εποχή που θα γινουν εκλογές, ειναι σίγουρο οτι οι προσωρινά απογοητευμενοι πρώην Πασοκοι, ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα επανεμφανιστουν στις δημοσκοπησεις και στην κάλπη.

    Μου αρέσει!

  50. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Είναι εντελώς άχρηστοι, δεν υπάρχει περίπτωση 😎

    Μου αρέσει!

  51. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @ΑΦ
    Αναρωτιέμαι, όταν θα αρχίσεις να βλέπεις τα πράγματα της Ελλάδας από απόσταση ασφαλείας (και στο εύχομαι), αν θα γίνεις πιο αισιόδοξος ή ακόμα πιο απαισιόδοξος!

    Μου αρέσει!

  52. Ο/Η Mitsos λέει:

    Καθίζηση έχουν υποστεί τα έσοδα του υπουργείου Οικονομικών από την πώληση των καπνικών προϊόντων, αφού στο πρώτο εξάμηνο του 2017 καταγράφεται μείωση 800 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής».

    Η φορολογική «ασφυξία» που έχει υποστεί ο κλάδος του καπνού στη χώρα μας, με την ένατη αύξηση της φορολογίας- την τελευταία οκταετία- που επέβαλε η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου 2017, εκτός από την απώλεια εσόδων απειλεί με αφανισμό έναν από τους πιο ιστορικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

    Μου αρέσει!

  53. Ο/Η Mitsos λέει:

    Δικαστική απόφαση εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Γιώργο Παπανδρέου που άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου για την Ελλάδα. Το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή που είχε καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός σε βάρος του Ερβέ Φαλτσιανί, του πρώην στελέχους της HSBC που έφτιαξε και παρέδωσε τη γνωστή λίστα «Λαγκάρντ» με τους Έλληνες φοροφυγάδες.

    Ο κ. Παπανδρέου ζητούσε αποζημίωση 500.000 ευρώ προς αποκατάσταση της ηθικής του βλάβης για όσα έγραφε στο βιβλίο του ο Φαλτσιανί. Να σημειώσουμε πως το πρώην στέλεχος της HSBC είχε γράψει πώς ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε την Ελλάδα στα μνημόνια και έθεσε τη χώρα υπό την επιτροπεία του ΔΝΤ για να καλύψει τα 500 εκατομμύρια ευρώ που διέθετε σε τράπεζες στην Ελβετία η μητέρα του Μαργαρίτα Παπανδρέου.

    Μου αρέσει!

  54. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μήτσο, σε τέτοιες περιπτώσεις αξίζει να δεις το σκεπτικό. Αλλιώς μπορεί να έχεις πάρει κάτι αντίστοιχο μει την απόφαση για το Σώρα, που είχε τα 600 δις αφου δεν είχε …αποδειχτεί ότι δεν τα είχε. 🙂

    Μου αρέσει!

  55. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Τάδε έφη Παύλος Πολάκης στο FB:

    Διαβαζω καποιες αναρτησεις που αναφερονται επικριτικα, στο ρουβα που πηγε στο προεδρικο,στο καστανο του Παισιου που προσκυνουν στο αγρινιο ,στην υποδοχη ολυμπιονικη στο νικητη του σαρβαιβορ στην σκοπελο ,γεγονοτα που συνεβησαν την ιδια μερα ,με κοινο ΕΠΙΜΥΘΙΟ σε αυτες τις αναρτησεις το συμπερασμα πως αυτη η χωρα δεν θα αλλαξει ποτε !!!!
    ΛΟΙΠΟΝ ακουστε φιλοι,συντροφοι και συμπολιτες.Την ιδια μερα που συνεβησαν αυτα (αντε την προηγουμενη η την επομενη),κατατεθηκε το νομοσχεδιο για τον οασθ και το νομοσχεδιο για την πρωτοβαθμια περιθαλψη,τοποθετηθηκε αξονικος στη σαντορινη και υπογραφηκαν συμβασεις για την καθαριοτητα σε αλλα δυο νοσοκομεια (καστορια και ωνασειο),ο προυπολογισμος παρουσιασε πρωτογενες πλεονασμα 1,9 δις,ανακοινωθηκε αυξηση της απασχολησης κατα 255000 ατομα το πρωτο εξαμηνο του 2017 ,ψηφιστηκε το νομοσχεδιο για τα πνευματικα δικαιωματα,εξαγγελθηκαν ιστορικα εργα στη δυτικη μακεδονια απο τον πρωθυπουργο,υπογραφηκε συμφωνια με τη σερβια ιστορικης σημασιας και βεβαια εγινε μια μαζικη συγκεντρωση για την απελευθερωση της Ηριαννας ….
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ που τα κανουμε αυτα, οσο κι αν απλωνουν πεπλο σιωπης τα ΜΜΕ της διαπλοκης.ΓΙ αυτο μην τσιμπατε ,ΠΑΝΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΥΟ ΕΛΛΑΔΕΣ….

    Ένα από τα σχόλια, προφανώς τρολάρισμα:
    Γράψε και για την συναυλία Σαββόπουλου… προβοκάτσια της δεξιάς το κατακεφαλο που έριξε ο άλλος στην γυναίκα του για να σκεπάσει την ανάπτυξη….

    Μου αρέσει!

  56. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ρε το τρεμουλιασμένο ψωρόγιδο 😎

    Μου αρέσει!

  57. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    @Νίκος Π

    Οσο και αλλαζονικο να φαινεται αυτο ειναι η ολη συγκροτηση μου και η ιδια η νοσηρη/γελοια/τραγικη πραγματικοτητα που αντιληφθηκα ηδη απο τα μεσα της δικτατοριας εως σημερα που με ωθει να σαρκαζω τους περισσοτερους (πανω απο 8ο%) απο τους κακομαθημενους ελληνες εσωτερικους μεταναστες ολων των κομματων, καθως και πολλα απο τα κακομαθημενα πλουσιοπαιδα του Κολεγειου, τις κορες του Αρσακειου, τα παιδια του Μωραιτη, προσφατως του Κωστεα -Γειτονα,…,…, την ιδιοτελεια και την κουτοπονηρια του σοφου λαου που θελει ν διοριει τ παιδιατης στο Δημοσιο, να κταπατι δημοσιες ηγαιες,…. Υπαρχουν προαστεια που το 85% των συνομιληκων μου εγιναν ΔΥ.

    Σχεδον κανενας δεν εχει αναλυσει το κακο που εγινε αμεσως μετα τον εμφυλιο δηλ. την διαγωνια (αντιστροφη) εργασιακη ενταξη, δηλ. πολλων δεξιων ως ΔΥ(ενω επρεπε να ηταν στον ιδιωτικη πρωτοβουλια) και αριστερων ελευθερων επαγγελματιων, αυτοαπασχοουμενων, επιχειρηματιων που εχω πολλες φορες αναλυσει.

    Οπως γραφει σε σχολιο του ο φιλος hypothesis61 (σε μια εξαιρετικη αναρτηση ) που την συνισω ανεπιφυλακτα

    «…η δεκαετία του πενήντα είναι θεμελιακή για την διάρθρωση της κοινωνίας. Τότε δημιουργούνται οι μεγάλες αντιφάσεις: οι «νικητές» προσκωλημένοι στο κράτος ( ενώ ονομαστικά ανήκουν στην λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία) και οι «ηττημένοι» που προσανατολίστικαν για την επιβολή του απόλυτου κράτους, ευρίσκονται de facto να ορίζουν κομβικούς τομείς της ιδιωτικής οικονομίας.

    Η ρητορική , ονομαστική αγκύρωση των όρων δεξιά αριστερά είναι χαλαρή με το οικονομικό τους περιεχόμενο

    Ετσι παρατηρούμε αυτή την γενική αίσθηση πολτού ,anything goes, μνημονίακής αριστεράς, κρατικής δεξιάς κλπ. ..»

    http://hypothesis61.blogspot.gr/2017/07/singapore.html#comment-form

    Αν διαβασεις τα γραπτα μου (σχολια και λογοτεχνικα), παντοτε η οπτικη μου και η αντιστοιχη κριτικη μου ηταν απο ψηλα και αριστερα/ προοδευτικα,οικολογικα και προς ολες τις κατευθυνσεις ανεξαιρετως.

    Λογω χαρακτηρα δεν μπορεσα να στεγαστω πολιτικα καπου, να διοριστω, να κολακεψω ή να κοροϊδεψω. Το αντιτιμο ης ελευθεριας μου ηταν να ζησω μια πλουσια ζωη…παντοτε στην κοψη του ξυραφιου..

    Παντοτε ημουν φευγατος κατα το ημισυ στην τεχνη, τον κινηματογραο, την λογοτεχνια, την μουσικη,…..

    Δεν επρεπε να παω στο χωριο μου με εντπωσιακο ΕΙΧ, με τηνγκομενα/γυναικα Αλικη Βουγιουκλακη βαμεν ξανθια, ξαναφτιαχνοντας το πατρικο σπιτι με ιταλικη κουζινα κια κιτς διακοσμηση, για να πουν οι συγχωριανοι μου «πετ΄χε ου Αφωτιστους»

    Μου αρέσει!

  58. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μαλλον θεωρείς οτι στα χωρια αν θέλουν να πουν
    Το μουστοκούλουρό μου
    το καλύτερο που μπορούν είναι:
    Του μουστουκουλουρού μου 😎

    Μου αρέσει!

  59. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @ΑΦ
    Καθώς είμαστε χοντρικά της ίδιας με σένα ηλικίας, αντιλαμβάνομαι απόλυτα τη βιωματική σου προσέγγιση και την σέβομαι. Το προηγούμενο ήταν κάπως tongue on cheek, αν και δεν έχω αμφιβολία ότι όλοι οι Έλληνες χρειαζόμαστε μια απομάκρυνση από τη Μητέρα Πατρίδα για να αναστοχαστούμε. Αυτό εύχομαι για σένα!

    Μου αρέσει!

  60. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/o-karanikas-kataggellei-tous-syntrofous-tou-44341446099

    Ο Καρανίκας καταγγέλλει τους συντρόφους του
    Η ανάρτηση του στρατηγικού συμβούλου οδηγεί στο αβίαστο συμπέρασμα ότι ο ενάρετος και ηθικός κόσμος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατοικεί στον αντίποδα του αποτρόπαιου κατασκευάσματος που περιγράφει. Θλιβερά κακέκτυπα πλέον των προηγούμενων, τι τους μένει παρά η στρατηγική της ηθικής απαξίωσης των αντιπάλων

    Aνδρέας Πετρουλάκης

    Μου αρέσει!

  61. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    http://www.protagon.gr/epikairotita/karanikas-44341446159

    Επιμένει ο Καρανίκας: «Ενόχλησα τους αριστερούς του ’60 που γλεντούσαν με Σαββόπουλο»
    Νέο σχόλιο ανάρτησε στο Facebook ο επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού της χώρας σχετικά με τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, κλιμακώνοντας την κριτική του κατά του Διονύση Σαββόπουλου, κατά των ψηφοφόρων της ΝΔ και των αριστερών της γενιάς του ’60…

    Protagon Team

    Μου αρέσει!

  62. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Έκανε και η μύγα κώλο…

    Μου αρέσει!

  63. Ο/Η physicist λέει:

    Άσχετο: R.I.P. Maryam Mirzachani. Οι πραγματικά μεγάλες μορφές παραμένουν συχνά άγνωστες.

    Και ο καρκίνος είναι εξοργιστικό σκάνδαλο, ειδικά όταν χτυπάει μια μάνα στα 40 της.

    Μου αρέσει!

  64. Ο/Η δεξιος λέει:

    Α.Φ. μήπως εσύ είσαι που έγραφες τα συνθήματα «έξω οι βλάχοι από την Αθήνα»;
    Κατά τα υπόλοιπα και ο Καραμανλής Α΄ επαρχιώτης ήταν και άλλοι πολιτικοί.Η πλειοψηφία των Ελλήνων επαρχιώτες ήσαν αλλά δεν ήσαν όλοι ίδιοι.
    Ως προς τους διορισμούς των δεξιών στο δημόσιο αμέσως μετά τον εμφύλιο ξεχνάς ίσως ότι κάποιοι ήσαν με το όπλο παρά πόδα και στηρίζονταν από όλες τις χώρες βορείως των συνόρων έως τη Βαλτική.Αυτά περί δεξιών που πρέπει να στηρίζονται στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να είναι καλά για την Αμερική όπου ο Τραμπ πήρε 4% στην Ουάσιγκτον που είναι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες αλλά σε χώρες που είναι σε μετεμφυλιακή κατάσταση και συνεχιζόμενη αμφισβήτηση το κράτος στελεχώνεται από φίλα προσκείμενους στους κρατούντες για λόγους ασφαλείας.
    Η εξήγηση είναι πολύ απλούστερη, υπάρχει ένα νήμα συνεχείας που ενώνει το ΕΑΜ,το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά ότι κάθε νέο αριστερό κύμα είναι πιο εκφυλισμένο από το προηγούμενο διότι αποκλίνει περισσότερο από την παγκόσμια πραγματικότητα.

    Μου αρέσει!

  65. Ο/Η Ανανγώστης ο αθηναίος λέει:

    Εγώ, μπορεί να αναγκάστηκα και να ψηφισα ΝΑΙ, αλλά δεν το υποστήριξα καθόλου, η γνώμη μου ήταν αποχή, ήτοι ..μη αποδοχή του εκβιασμού του δημοψηφίσματος.
    Κατά τα λοιπά οι όλες συγκεντρώσεις των αντιαγαναχτισμένων στυλ παραιτηθείτε και τέτοια, επειδή φέρουν όλα τα ..σημάδια και συμβολισμούς αυτών των αγαναχτισμένων που στο τέλος είναι από πολιική άποψη το αντεστραμμένο είδωλό τους.
    Ομάδες πολιτών ..γενικά, καλέσματα ..γενικότερα, 2 3 μότο υποτίθεται αυτονόητα και κάλεσμα του λαού……
    Και στις 2 περιπτώσεις, το μόνο που αλλάζει είναι το αίτημα ή πρόταγμα.
    Συνεπώς προφανώς και οι συριζαίοι έχουν προβάδισμα σε αυτά, αυτοί που θέλουν να τους αντιγράψουν είναι λίγο …αγαθοί
    Απλώς επειδή δεν υπάρχει η πολιτική ηγεσία να τα κεφαλοποιήσει, όπως ο συριζας και ΧΑ αυτές των αγαναχτισμένων, μπορεί να δεχθώ ότι δεν είναι τόσο επικίνδυνες ακόμη, παραμένουν στο χώρο του γραφικού.

    Μου αρέσει!

  66. Ο/Η xberliner λέει:

    Ενη & σχολιαστή
    καλά όλα αυτά που λέτε περί ανάπτυξης της οικονομίας μπλα μπλα μπλα
    Τα είπαν και άλλοι
    Και μπορεί να είναι σωστά
    Αλλά αυτά αποδίδουν σε βάθος χρόνου
    Ας υποθέσουμε ότι το καλοκαίρι του 2019 γίνονται εκλογές και γίνεται κυβέρνηση ΝΔ ή ΝΔ με ΠΑΣΟΚ
    Το Νοέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει προϋπολογισμό ο οποίος πρέπει να είναι σύμφωνος με τα αυστηρά όρια ελλείμματος (πρωτογενούς πλεονάσματος δηλαδή) που έχει υπογράψει η χώρα (οι συριζανελ μεν, υποχρέωση της χώρας δε).
    Για να βγει ο προϋπολογισμός του 2020 (και το 2021 και του 2022 και του 2023 κτλ γιατί είπαμε όσο καλό πρόγραμμα και να χεις υπολόγισε τουλάχιστον μια 5ετία να δεις τα πρώτα απτά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά), θα πρέπει ή να βάλεις χέρι στις δημόσιες δαπάνες (και επειδή εξορθολογισμός στο δημόσιο θα συναντήσει αντιδράσεις και αντιστάσεις και θέλει επίσης χρόνο 2-3 χρονάκια να αρχίσει να αποδίδει θα βάλεις χέρι σε μισθούς και συντάξεις ή θα κάνεις απολύσεις) ή να κρατήσεις τους φόρους στα σημερινά ή μεγαλύτερα επίπεδα.
    Μπορεί να εκλεγείς με όλα αυτά τα ωραία που λέτε ότι και φόρους θα μειώσεις και μισθούς και συντάξεις δεν θα μειώσεις, αλλά αναγκαστικά την πρώτη σου τετραετία ένα από τα δύο ή και τα δύο θα πρέπει να κάνεις. Οι συριζανελ ξέρουμε τί κάνουν και τί θα κάνουν. Η ΝΔ ή οι ΝΔΣΟΚ τί θα κάνουν; Ξέρει κανείς; Τα έχουν υπολογίσει; Γιατί από ωραία λόγια χορτάσαμε και η επόμενη κυβέρνηση αν εκλεγεί με ωραία λόγια δεν θα βγάλει την τετραετία. Και μπορεί οι συριζανελ να βγάλουν την τετραετία αν και υποσχέθηκαν τέρατα, αλλά υπάρχει μια μικρή αλλά σημαντική για μένα διαφορά: Οι ΝΔΣΟΚ κουβαλάνε πάνω τους όλες τις αμαρτίες τις μεταπολίτευσης (δες και φώτος που πόσταρα από πάνω, θυμήσου πόσο συνδεδεμένο είναι το όνομα Siemens με το όνομα Μητσοτάκης) και περίοδος χάριτος δεν θα υπάρξει.

    Μου αρέσει!

  67. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Και οι φοροι πρεπει να μειωθουν και οι μισθοί και οι συντάξεις στο δημόσιο

    Ξεράδια τους ξερουν οι συριζαίοι 😎

    Μου αρέσει!

  68. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αμάν με αυτη την Siemens! Αν θυμάμαι καλα, υποτίθεται οτι ο Μητσοτάκης επωφελήθηκε απο δωρεάν εξοπλισμό γραφείου. Υποτίθεται. Ειναι μια καραμέλα που την πιπιλάνε οι Συριζαίοι, οταν δεν εχουν τι αλλο να προσάψουν στον Μητσοτάκη.

    Εδώ συμβαίνουν τέρατα και σημεία, Βερολινεζε! Τη Siemens βρήκες να επικαλεστείς;
    Ο καθενας και οι αντιπάθειες του -τι να πω;

    Πάντως, νομιζω οτι ο κοσμος σκοτίστηκε για την siemens και παρόμοιες αρλούμπες, μετα απο όσα είδαν και βλέπουν τα ματια του. Αλλα πραγματα θα μετρήσουν.

    Μου αρέσει!

  69. Ο/Η xberliner λέει:

    «Και οι φοροι πρεπει να μειωθουν και οι μισθοί και οι συντάξεις στο δημόσιο
    Ξεράδια τους ξερουν οι συριζαίοι 😎»
    Δεν είπα ότι ξέρουν. Είπα ότι ξέρουμε τί κάνουν.

    «Αμάν με αυτη την Siemens! Αν θυμάμαι καλα, υποτίθεται οτι ο Μητσοτάκης επωφελήθηκε απο δωρεάν εξοπλισμό γραφείου. Υποτίθεται. Ειναι μια καραμέλα που την πιπιλάνε οι Συριζαίοι, οταν δεν εχουν τι αλλο να προσάψουν στον Μητσοτάκη.

    Εδώ συμβαίνουν τέρατα και σημεία, Βερολινεζε! Τη Siemens βρήκες να επικαλεστείς;
    Ο καθενας και οι αντιπάθειες του -τι να πω;»

    Αλίκη, καταρχήν δεν επικαλούμαι εγώ τη Siemens. Την επικαλούνται οι συριζανελ (και όχι μόνον αυτοί).
    Κατά δεύτερον, το όνομα της οικογένειας Μητσοτάκη είναι συνδεδεμένο όσο κανένα άλλο με τo σκάνδαλο. Ο Κούλης είχε πάρει (δεν υποτίθεται, είναι γεγονός) εξοπλισμό για το γραφείο του, τον οποίο είχε ξεχάσει να πληρώσει και θυμήθηκε να πληρώσει αφού έσκασε το σκάνδαλο και βγήκε στον αέρα. Όλα νόμιμα βέβαια, αλλά είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας.
    Αν είναι μπλεγμένος, είναι ο λιγότερο μπλεγμένος από την οικογένεια στο σκάνδαλο, αλλά είναι ένα βαρίδι που θα τον ακολουθεί εκτός και αν γίνει «πατροκτόνος» (εννοώ της μνήμης του πατέρα του) και «αδελφοκτόνος». Που δεν θα γίνει.
    Αυτό που λέω είναι ότι η εναλλακτική στο συριζα που υπάρχει κουβαλάει στις πλάτες της όλες τις αμαρτίες της μεταπολίτευσης. Αυτή η γενιά πολιτικών είναι καμμένη και πρέπει να θυσιαστεί (δίκαιοι και άδικοι). Είναι και ο λόγος που οι συριζανελ αν και η χειρότερη κυβέρνηση ever, κέρδισε τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 15 (παρά τα όσα προηγήθηκαν) και έχει ακόμα αντιστάσεις. Ο κόσμος δεν πιστεύει στην εναλλακτική της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ. Με όσα έχουν κάνει οι συριζανελ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να βγάζουν σταλινικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Η ΝΔ ή οι ΝΔΣΟΚ θα γίνουν κυβέρνηση γιατί προκαλούν λιγότερη αηδία από τους συριζανελ. Και αυτό σημαίνει ότι οι μέρες τους ως κυβέρνηση θα είναι μετρημένες και τα χέρια τους δεμένα.

    Μου αρέσει!

  70. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία σου.
    Ειναι τέτοια η κατρακύλα της χωρας με του συριζοψεκασμενους, ωστε οι μπαγιάτικες αμαρτίες τύπου Siemens δεν θα μετρήσουν καθοριστικά.

    Μου αρέσει!

  71. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    xberliner 16 Ιουλίου 2017 στο 18:11

    «θα πρέπει ή να βάλεις χέρι στις δημόσιες δαπάνες (και επειδή εξορθολογισμός στο δημόσιο θα συναντήσει αντιδράσεις και αντιστάσεις και θέλει επίσης χρόνο 2-3 χρονάκια να αρχίσει να αποδίδει θα βάλεις χέρι σε μισθούς και συντάξεις ή θα κάνεις απολύσεις) ή να κρατήσεις τους φόρους στα σημερινά ή μεγαλύτερα επίπεδα….»

    Η δικη μου εκτιμηση ειναι παρομοια. Μια κυβερνση ΝΔ με ΔΗΣΥ ειναι πισωγυρισμα για την χωρα. Αντιθετα μια οικουμενικη κυβερνηση (επιθυμια μου αλλα πολυ δυσκολο να γινει ) η μια βελτιωμενη κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ που αποτελει μεταβατικη πολιτικη λυση προς τις επομενες με απλη αναλογικη θα μου ηταν ανεκτη. Με τοσες πολλες μνημονικαες δεσμευεις φαινεται πιο ικανη να εφαρμοσει τις υποχρεωσεις της χωρας με λιγοτερες απεργιες, αντιδρασεις,…

    Ο Συριζα εχει δειξει ψηγματα κοινωνικης πολιτικης προστασιας (καλυψη ανασφαλιστων, δοσεις στην εφορια , ασφαλιστικα ταμεια,…εξωδικαστικο συμβιβασμο,…) που η προηγουμενη κυβερνηση ΝΔΣΟΚ δεν μπορουσε να εφαρμοσει με ακροδεξιους σε βασικα υπουργεια (Σπυραδωνι, Μαυρουδη,…) Το 2013 υπηρχαν σχεδον 400.000 καταναλωτες χωρις ηλεκτρικο ρευμα,…

    Ας ελπισουμε οτι ο χρονος θα βοηθησει στην ανακαμψη των τραπεζων, του χρηματιστηριου,στην επαναδημιουργια καποιου καλυτερου κλιματος εμπιστοσυνης,… ωστε σιγα-σιγα να γινουν επενδυσεις να μειωθει η ανεργια,

    Το 2019 θα εχουν μεταναστευσει ακομη 200.000 στο εξωτερικο και ελπιζω αρκετοι εσωτερικοι μεταναστες να επιστρεψουν στην γενεθλια γη να δραστηριοποιηθουν εκει παραγωγικα.με παραγωγη και μεταποιηση αγροτοκτηνοτροφικων (2016 εμπορικο ελλειμα -1,5 δις σε τροφιμα), Και οι πιο ανησυχοι/καταλληλοι απο τους 700.000 μεταναστες στο εξωτερικο μπορει να βοηθησουν στις εξαγωγες, στο λιανικο εμποριο (ελληνικα ντελικατεσσεν,) και σε υπηρεσιες εστιασης (ελληνκες μεσογειακες ταβερνες)

    Το μεγαλο και το μεσαιο κεφαλαιο.δεν εχει να φοβηθει τιποτα και απο την επομενη κυβερνση…

    Να ελπισουμε στην συνετιση του ΣΥΡΙΖΑ ωστε στις εκλογες του το 2019 η επομενη κυβερνηση να διοικησει λιγο πιο αναπτυξιακα.

    Τελος οπως γραφεις » Οι ΝΔΣΟΚ κουβαλάνε πάνω τους όλες τις αμαρτίες τις μεταπολίτευσης» .Επισης και ο ΣΥΡΙΖΑ (το 25% απο το 35% το ελαβε απο αυτους/ες που ψηφιζαν ΠΑΣΟΚ)

    Μου αρέσει!

  72. Ο/Η Eνη λέει:

    xberliner

    Εδω δεν νομιζω οτι γραφει κανεις ως» εντεταλμενος» του οποιουδηποτε κομματος, για να απαντησει συγκεκριμενα σε αυτα που ρωτας. Ομως

    απο τις δηλωσεις του καθε κομματος μπορει ο καθεις να συμπερανει μερικα που υποσχονται και να προσθεσει και τις δικες του αποψεις.

    Ετσι πρωτον δεν ξερει κανεις με ποιες δυναμεις θα συγκροτηθει μια επομενη κυβερνηση. Εσυ υπολογιζεις σε συνασπισμο . ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (ΔΗΣΥ)

    Σε ο,τι με αφορα, οταν διαβαζω για «εθνικο σχεδιο» , απο τη ΔΗΣΥ , νομιζω οτι αναφερεται σε ολες τις προοδευτικες δημοκρατικες δυναμεις με φιλοευρωπαικο προσανατολισμο.

    Σε αυτες βεβαια βρισκοται και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (ΔΗΣΥ) και το ΠΟΤΑΜΙ. Τι θα προκυψει μετα τις εκλογες, ουδεις (και τα ιδια αυτα τα κομματα) δεν γνωριζουν.

    Συμφωνουν στον στοχο αλλα δεν ξερω με ποιες μεθοδους. Αυτο που δεν μπορουν να παραβλεψουν ειναι οι μνημονιακες υποχρεωσεις και το χρεος (το ξαναγραψα).

    Εχουν λοιπον εναν κοινο στοχο την αναπτυξη , τη μειωση της ανεργιας. και τη βελτιωση του βιοτικου επιπεδου των πολιτων. Ναι αλλα πως;;;

    Αυτο δεν εξαρταται απο τους ιδιους αλλα απο το πως θα διαμορφωθουν οι συσχετισμοι και οι εξελιξεις σε επιπεδο ΕΕ. ( βλ. δηλωσεις Μερκελ για μια νεα αρχιτεκτονικη της ΕΕ, απο την αλλη δηλωσεις Μακρον και Σουλτς σημερα . Ετσι λοιπον κανενα ελληνικο κομμα δεν δινει ενα λεπτομερες σχεδιο, αρεσκονται σε γενικες ιδεες και βρισκονται σε αναμονή.

    Ενα παραδειγμα θα μπορουσε να αντλησει κανεις απο την πολιτικη Ομπαμα, μετα τη χρηματοπιστωτικη κριση το 2008.
    Ο Ομπαμα εφαρμοσε ενα σχεδιο που προκειμενου να αντιμετωπισει την κριση , δεχθηκε οχι μειωση του δημοσιονομιου ελλειμματος αλλα την αυξηση του, με στοχο την ανακαμψη της οικονομιας και την αντιμετωπιση της ανεργιας. Αυξησε τις δημοσιες δαπανες , βελτιωσε το βιοτικο επιπεδο των πολιτων και ηταν η χωρα που πρωτη βγηκε απο την κριση.
    Στον αντιποδα στην ευρωπη στοχευουν στη μειωση των δημοσιων δαπανων και στην τηρηση του συμφωνου για ενα δημοσιονομικο ελλειμμα κατω του 3% του ΑΕΠ. Με ποιο τροπο; με τη λιτοτητα και ο,τι αυτή συνεπαγεται……

    Μην περιμενεις λοιπόν να σου πει κανεις ποιος θα ειναι ο προυπολογισμος για το 2020 και περα , στην Ελλαδα .

    Δεν ξερουν, προφανως ουτε ο Συριζα, ουτε οι αλλες πολιτικες δυναμεις. Το μονο που ξερουν ειναι οι δεσμευσεις προς την ευρωζώνη. Προς το παρον.

    .

    ,

    Μου αρέσει!

  73. Ο/Η δεξιος λέει:

    Θα σας πω ένα και μόνο λόγο για τον οποίο πρέπει να βγει ο Μητσοτάκης.Για να πέσει ξύλο σε αυτούς τους τύπους.

    http://www.iefimerida.gr/news/350959/apisteyto-koykoyloforoi-edeiran-toyrista-epeidi-psonize-kyriaki-eikones

    Διότι όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μην περιμένετε να τους βάλει χέρι κανείς.Μάλλον αυτοί θα βάζουν χέρι και στους συριζαίους.

    http://www.iefimerida.gr/news/350720/petaxan-kafedes-kata-fili-kai-xydaki-anepithymitoi-sti-sygkentrosi-gia-tin-irianna-vl

    Μου αρέσει!

  74. Ο/Η Eνη λέει:

    ….τι προτεινει ο ΣΕΒ ως στρατηγικο σχεδιο για την αναπτυξη – τα κομματα τι λενε;

    «ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΕΒ
    Μάρμαρο, αλουμίνιο, μαγνησίτης- Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας που μπορεί να τη βγάλει από την κρίση [εικόνες]

    Μάρμαρο, αλουμίνιο, μαγνησίτης- Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας που μπορεί να τη βγάλει από την κρίση [εικόνες]
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 11|07|2017 15:40

    Ατμομηχανή της ανάκαμψης της οικονομίας με προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής τεχνογνωσίας και διαρκούς περαιτέρω κατάρτισης, μπορεί αν αποτελέσει σύμφωνα με τον ΣΕΒ ο κλάδος των ορυκτών πρώτων υλών.

    Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει την αξία του ορυκτού πλούτου της χώρας σημειώνοντας ότι στον κατάλογο των κρίσιμων για την εφοδιαστική αλυσίδα υλικών που έχει καταρτίσει η Ε.Ε. περιλαμβάνεται ορυκτός πλούτος που διαθέτει η Ελλάδα , όπως για παράδειγμα το Μαγνήσιο και ο Μαγνησίτης.

    Σημαντικές ευκαιρίες για την οικονομία παρέχει επίσης η ανάπτυξη της δευτερογενούς μεταποίησης σε συνέχεια της εξόρυξης. Επιπλέον, τα σημαντικά ορυκτά κοιτάσματα υπάρχουν συχνά σε εγγύτητα με την ακτογραμμή, γεγονός που μειώνει τα κόστη μεταφοράς και διευκολύνει την αξιοποίηση και τις εξαγωγές.

    Ήδη η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στο μερίδιο της αξίας εξαγωγών της εξορυκτικής βιομηχανίας ως προς το σύνολο της αξίας εξαγωγών των κρατών-μελών της Ε.Ε., με πάνω από 5% μερίδιο στο σύνολο των εξαγωγών αγαθών. Πρώτο σε εξαγωγές είναι το Αλουμίνιο (Euro300 εκ το 2015), και ακολουθεί το Νικέλιο (Euro192 εκ. το 2015) και η Αλουμίνα (Euro110 εκ.) ενώ σε πολλές περιπτώσεις άλλων ορυκτών πρώτων υλών, ο δυναμισμός των εξαγωγών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με ενδεικτικό παράδειγμα το μάρμαρο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΒ στην ανάλυσή του στη χώρα μας τα βασικότερα μεταλλευτικά ορυκτά, τα βιομηχανικά ορυκτά και τα αδρανή είναι:

    Μεταλλευτικά ορυκτά

    Λατερίτης

    Το βασικό μετάλλευμα για παραγωγή σιδηρονικελίου. Η παραγωγή είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, το σύνολο της οποίας εξάγεται, καλύπτοντας το 7% σχεδόν των αναγκών της Ευρωπαϊκής αγοράς. Η χώρα διαθέτει αξιόλογα κοιτάσματα Λατερίτη.

    Τα κοιτάσματα (αν και σχετικά χαμηλής περιεκτικότητας), οι σχετικές υποδομές αλλά και η τεχνογνωσία αποτελούν σημαντικό εθνικό κεφάλαιο. Το πολύ καλήςποιότητας ,σιδηρονικέλίο εξάγεται κυρίως σε παραγωγούς χάλυβα στο εξωτερικό (ετήσιεςεξαγωγές ύψους περίπου € 200 εκατ., και παρά την κυκλικά χαμηλή χρηματιστηριακή τιμή του μετάλλου αυτού).

    Βωξίτης
    Η μεγαλύτερη μεταλλευτική παραγωγή της χώρας και πρώτη σε μέγεθος για το ορυκτό αυτό στην Ευρώπη. Αποτελεί την πρώτη ύλη στην παραγωγή αλουμίνας– αλουμινίου και σημαντικό εξαγωγικό προϊόν.

    Λευκόλιθος–Μαγνησιακά προϊόντα

    Διενεργείται μια μεγάλη παραγωγή πρώτης ύλης που καθετοποιείται σε μια πολύ μεγάλη γκάμα τελικών προϊόντων που βασίζονται στη καυστική και δίπυρη μαγνησία καθώς και πυρίμαχες μάζες.

    Μεικτά θειούχα-χρυσοφόρα κοιτάσματα
    Όταν θα έχει αδειοδοτηθεί πλήρως η λειτουργία τότε η χώρα θα αποκτήσει και τελική πολυμεταλλική παραγωγή (χρυσός, άργυρος, μόλυβδος κλπ).

    Συντηρητικές εκτιμήσεις με βάση τα επιβεβαιωμένα αποθέματα προβλέπουν συνολικά έσοδα από την πολυμεταλλική αυτή παραγωγή χρυσού, άργυρου, χαλκού αλλά και άλλων μετάλλων στην Χαλκιδική που θα ξεπερνάνε τα €1.2 δισ.

    Χουντίτης–υδρομαγνησίτης

    Μετάλλευμα με διάφορες βιομηχανικές χρήσεις όπως ως επιβραδυντής καύσης και ως υλικό στα πολυμερή.

    Βιομηχανικά ορυκτά
    Ενδεικτικά ο καολίνης, ο μπεντονίτης, ο γύψος, ο περλίτης, η κίσσηρις, ο χαλαζίας, η χαλαζιακή άμμος, η ποζολάνη, ο αταπουλγίτης, άστριοι, ολιβίνης και το πυριτικό. Πρόκειται για ορυκτά με πολλές χρήσεις στη βιομηχανία (κατασκευές, βιομηχανικό εξοπλισμό, καλλυντικά, ζωοτροφές, κοκ).

    Αδρανή υλικά
    Προέρχονται από την απόληψη φυσικών αποθέσεων θραυσμάτων και εξόρυξη κατάλληλων πετρωμάτων τους. Αξιοποιούνται στις κατασκευές, την οδοποιία, τη μεταλλουργία, κοκ.

    Μάρμαρα

    Το ελληνικό μάρμαρο κατέχει δεσπόζουσα θέση στη διεθνή αγορά. Παρατηρούνται δυο τάσεις στην αγορά, Από τη μια έχουμε τεράστια μείωση της εσωτερικής ζήτησης τα χρόνια της κρίσης, ενώ από την άλλη βλέπουμε ανάπτυξη των εξαγωγών και αυξημέ νη ζήτηση, ιδιαίτερα για λευκό μάρμαρο, διεθνώς.

    Οι προοπτικές του μαρμάρου παραμένουν θετικές με αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης και παρόμοιες τιμές στο εγγύς μέλλον. Ταυτόχρονα βέβαια, οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σε γενικές γραμμές αφορούν την αδειοδότηση νέων έργων, έρευνες και εύρεση νέων κοιτασμάτων και εκμετάλλευση μη εμπορεύσιμων ογκομαρμάρων κοκ.

    Εθνική πολιτική

    Ο ΣΕΒ ζητά να σχεδιαστεί και να υιοθετηθεί μια εθνική πολιτική που θα θέσει το πλαίσιο και τις προτεραιότητες στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και η οπολία θα πρέπει:

    να εντάξει την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στο συνολικό χωροταξικό σχεδιασμό και τον σχεδιασμό των υποδομών,
    να εξασφαλίσει τον εντοπισμό περαιτέρω αξιόλογων κοιτασμάτων και την αξιοποίησή τους,
    να αξιοποιεί κάθε τεχνολογική εξέλιξη,
    να διαμορφώσει ένα σύγχρονο πλαίσιο αδειοδότησης,
    να προχωρήσει στη βελτίωση και ψήφιση του σχεδίου Λατομικού Νόμου και τον εκσυγχρονισμό του Μεταλλευτικού Κώδικα και
    να εξασφαλίσει επάρκεια πόρων και οργανωτικών υποδομών στις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες μέσω και της αξιοποίησης κατάλληλα εκπαιδευμένων εξωτερικών αξιολογητών, καθώς η διασφάλιση της νομιμότητας είναι κρίσιμη προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξη

    Πηγή: Μάρμαρο, αλουμίνιο, μαγνησίτης- Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας που μπορεί να τη βγάλει από την κρίση [εικόνες] | iefimerida.gr «

    Μου αρέσει!

  75. Ο/Η physicist λέει:

    Ο χουντίτης είναι επίσης συστατικό της χρυσαύγειας, ουσίας πολύ χρήσιμης στην κατασκευή τούβλων και τσιμεντόλιθων.

    Μου αρέσει!

  76. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οποιος δεν μπορεί να εντοπίσει το πρόβλημα με τους δυσανεκτικούς στη δημοκρατία συριζαίους και τους εξομειώνει με τους …συμβατικούς πολιτικούς ας καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια. 😎

    Μου αρέσει!

  77. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    «Ποιος το έκανε αυτό;»
    Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017 07:00

    Του Δ.Η. Χατζηδημητρίου
    dhatz@naftemporiki.gr

    Χωρίς πολλά λόγια και περιττούς προλόγους. Ο προπηλακισμός δύο επιφανών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, των πρώην υπουργών Νίκου Φίλη και Νίκου Ξυδάκη, είναι πράξη απεχθής. Όπως το ίδιο απεχθείς ήταν οι προπηλακισμοί εις βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια το 2011 στη Θεσσαλονίκη και την ίδια χρονιά ο ξυλοδαρμός του Κωστή Χατζηδάκη και του Απόστολου Κακλαμάνη στο κέντρο της Αθήνας, η απειλή λιντσαρίσματος του Γιώργου Πεταλωτή στο ΚΑΠΗ της Αργυρούπολης, ο ξυλοδαρμός του βουλευτή Χρήστου Μαγκούφη στα Τρίκαλα, η ρίψη γιαουρτιών κατά του Θόδωρου Πάγκαλου και οι εμπρηστικές επιθέσεις στην οικία του υπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη.

    Τα λίγα τελευταία χρόνια στη χώρα έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση κοινωνικοπολιτικού μηδενισμού, έχει επικρατήσει μια κουλτούρα βίας που επέτρεψε να διαπραχθεί το αποτρόπαιο έγκλημα της δολοφονίας τριών ανθρώπων στο υποκατάστημα της Marfin. Έγκλημα το οποίο παραμένει χρόνια τώρα ατιμώρητο, ενώ διαρκής είναι η βάναυση κακοποίηση του δημόσιου χώρου από κάθε λογής αγανακτισμένους και εξεγερμένους.

    Η περιδιάβαση στους λειμώνες της βίας -υποκειμενικής, αντικειμενικής, συμβολικής- κρατάει το μυαλό σε εγρήγορση, τροφοδοτεί τον προβληματισμό και τη σκέψη, για να μπορεί να διακρίνει τις αιτίες, την πάθηση από τα συμπτώματα, αλλά ως εκεί.

    Η βία δεν μπορεί να γίνει συνθήκη συμβίωσης, οι αγανακτισμένοι πελταστές δεν μπορεί να είναι ο τρόπος του μέλλοντός μας και σε καμιά περίπτωση οι σηματοδότες στην οδό της επιστροφής σε μια έλλογη κανονικότητα.

    Όσοι σχετικοποίησαν και ακόμη χειρότερα εργαλειοποίησαν τη βία δεν μπορεί τώρα να απορούν με την εικόνα των δύο πρώην υπουργών και τα δηλητηριώδη, ανόητα σχόλια στο διαδίκτυο.

    Ας ανατρέξουν στον διάλογο του ναζί αξιωματικού και του Πικάσο, στο κατεχόμενο Παρίσι, ενώπιον του πίνακα της Γκουέρνικα. Εκεί θα βρουν την απάντηση στο ερώτημα «ποιος το έκανε αυτό». Το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό, όχι απλώς ζήτημα ηθικής τάξεως. Η αγελαία συμπεριφορά, ως εκδήλωση ενός πληγωμένου θυμικού, μπορεί να λειτουργεί εκτονωτικά κι ως διαφυγή από μια δυσβάσταχτη, ζοφερή πραγματικότητα, αλλά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, το οποίο θα επιβάλλει δυναστικά την παρουσία του όσο ο εκσφενδονιζόμενος καφές θα υποκαθιστά το επιχείρημα και την έλλογη, κοινή και συνειδητή δράση για μια βαθιά αλλαγή.

    Καιρός είναι ο καταγωγικός μύθος του Κάιν – Άβελ να πάψει να βρίσκει αντίκρισμα στην πραγματικότητα.

    http://www.naftemporiki.gr/story/1258932/poios-to-ekane-auto

    Μου αρέσει!

  78. Ο/Η xberliner λέει:

    «Αυτο δεν εξαρταται απο τους ιδιους αλλα απο το πως θα διαμορφωθουν οι συσχετισμοι και οι εξελιξεις σε επιπεδο ΕΕ. ( βλ. δηλωσεις Μερκελ για μια νεα αρχιτεκτονικη της ΕΕ, απο την αλλη δηλωσεις Μακρον και Σουλτς σημερα . Ετσι λοιπον κανενα ελληνικο κομμα δεν δινει ενα λεπτομερες σχεδιο, αρεσκονται σε γενικες ιδεες και βρισκονται σε αναμονή.»
    Για τα επόμενα 4,5 χρόνια τη Γερμανία θα την κυβερνά η Μέρκελ. Και το πιο πιθανό σενάριο είναι σε συνεργασία με τους φιλελεύθερους. Το μόνο ερωτηματικό είναι τί θέση θα έχει αν έχει ο Σόιμπλε. Οπότε λίγο πολύ την πολιτική θέση της Γερμανίας την ξέρουμε. Ο Σουλτς θα είναι αντιπολίτευση χωρίς ουσιαστικό θεσμικό ρόλο. Ο Μακρόν έχει δείξει τις προθέσεις του και είναι περισσότερο φιελελύθερος παρά σοσιαλιστής. Οπότε τους συσχετισμούς τους ξέρουμε και μην ελπίζουμε σε θαύματα.

    «Μην περιμενεις λοιπόν να σου πει κανεις ποιος θα ειναι ο προυπολογισμος για το 2020 και περα , στην Ελλαδα .»
    Ας μας πουν για το 2019 και το 2020. Είναι ζήτημα επιβίωσης για δεκάδες χιλιάδες ελ. επαγγελματίες. Δε ζητάω να μου προβλέψουν το μέλλον. Ζητάω να μου πουν τί θα κάνουν αύριο.

    Μου αρέσει!

  79. Ο/Η Eνη λέει:

    «in.gr » Ειδήσεις » Οικονομία RSS : Οικονομία
    Δημοσίευση: 17 Ιουλ. 2017, 10:36
    Παρουσίαση των θέσεων εν όψει εκλογών
    Σουλτς: Ο Σόιμπλε ευθύνεται για τη φτώχεια στην Ελλάδα

    )

    Βερολίνο
    Ευθύνες στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα επιρρίπτει ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς, επιτιθέμενος στους Χριστιανοδημοκράτες στο πλαίσιο της γερμανικής προεκλογικής αναμέτρησης.

    «O Σόιμπλε ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την επιβολή της 13ης περικοπής συντάξεων. Και ενώ χιλιάδες οικογένειες βυθίζονται ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια, ο Σόιμπλε καταγράφει ταυτόχρονα χοντρά κέρδη από τους τόκους» τους οποίους πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια της βοήθειας, δήλωσε ο Σούλτς κατά την παρουσίαση των θέσεών του, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ «

    Μου αρέσει!

  80. Ο/Η xberliner λέει:

    «Ευθύνες στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα επιρρίπτει ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς, επιτιθέμενος στους Χριστιανοδημοκράτες στο πλαίσιο της γερμανικής προεκλογικής αναμέτρησης.»
    Τί κρίμα που το SPD φαίνεται ότι θα πατώσει στις εκλογές.
    Θα είχε ενδιαφέρον αν ξέραμε αν θα έλεγε τα ίδια αν υπήρχε πιθανότητα να κερδίσει ή έστω να γίνει κυβερνητικός εταίρος.
    Too late too little.

    Μου αρέσει!

  81. Ο/Η Eνη λέει:

    xberliner,

    Ξερεις κατι, νομιζω οτι , οποια κυβερνηση και να προκυψει, δεν θα κανει τιποτα το εντυπωσιακα διαφορετικο απο τη σημερινη, ως επισημη πολιτικη π.χ. Τσακαλωτος.
    Διοτι οπως λες οι συσχετισμοι θα ειναι οι ιδιοι.
    Αυτο που ισως αλλαξει, θα ειναι να αλλαξει η Μερκελ πολιτικη, σε ο,τι αφορα ολοκληρη την ΕΕ.
    Ο Σουλτς, αν ειναι αντιπολιτευση, ασφαλως και εχει ρολο ουσιαστικο, κρινοντας την κυβερνηση.

    Μπορει βεβαια στο μεταξυ τα δικα μας κομματα να εξελιχθουν π.χ. η ΝΔ να «αποχωρισθει» τα ακροδεξια της στελεχη, να πεισει τους οπαδους της οτι θελει να ειναι ενας κεντροδεξιος αξονας της πολιτικης στην Ελλαδα. Και φυσικα να μην στοχευει σε αυτοδυναμιες, που ισως δεν την ευνοησουν αλλα το αντιθετο.

    Απο την αλλη μερια το ΠΑΣΟΚ, εχει ηδη «εξυγιανθει» με τον ψηφοφορικο αποδεκατισμο του (απο 43% το 2009 – κινειται γυρω στο 6-8%). Ομως με την πολιτικη του της εθνικης συνεννοησης ισως συγκεντρωθουν ολες οι προοδευτικες κεντροαριστερες δυναμεις και σχηματισθει ενας ενιαιος φορεας της κεντροαριστερας του προοδευτικου κοσμου, ο οποιος θα μπορει να γινεται η καθοριστικη δυναμη των εξελιξεων.

    Οπως και να εχει κανενας δεν μπορει, νομιζω , να σου δωσει «στοιχεια» κοινωνικο-οικονομικης πολιτικης για το μελλον.
    Τα γενικα και αυτονοητα που λενε ολοι.

    Μου αρέσει!

  82. Ο/Η Eνη λέει:

    …..στο μεταξυ «Αυτονομειται η οικονομια» ο πρωτος τιτλος στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗς
    (…..)
    Η κίνηση των ξένων φαίνεται να ενεργοποίησε και τις εγχώριες επιχειρηματικές δυνάμεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα δείχνουν ενεργές και δραστήριες. Ομιλοι και ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες που άντεξαν στα χρόνια της κρίσης είναι ισχυροποιημένοι και έτοιμοι για άλματα μεγέθυνσης.

    Ο Μυτιληναίος του Αλουμινίου και της ενέργειας, οι Κανελλόπουλοι και Παπαλεξόπουλοι του Τιτάνα, ο Θεοδωρόπουλος της Τσιπίτα, οι Στασινόπουλοι της Βιοχάλκο, ο Ευριπίδης Δοντάς της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος, ο Πάνος Γερμανός με τον συνεργάτη και συνεταίρο του Κώστα Καραφωτάκη της Ολύμπια και της Σανλάιτ, ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ και γενικά όλος ο κύκλος των μικρότερων και λιγότερο γνωστών εξωστρεφών μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας βρίσκεται τούτο τον καιρό σε κίνηση μοναδική.

    Ο ευρύς αυτός κύκλος εκτιμά ότι οι οικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν σημαντικά το προσεχές διάστημα και θα διαμορφωθεί περιβάλλον ανασύνταξης και αναγέννησης της οικονομίας. Οι περισσότεροι εξ αυτών πιστεύουν βαθιά ότι η οικονομία αυτονομείται σε μεγάλο βαθμό, αποκτά τη δική της ανεξάρτητη δυναμική και προσφέρει μοναδική ευκαιρία ανασυγκρότησης της αναγέννησης.

    Επενδύσεις και επεκτάσεις

    Ενδεικτικές προς τούτο θεωρούν τις επιτυχείς εκδόσεις ομολογιακών δανείων των προηγούμενων ημερών. Μεγάλες επιχειρήσεις κατάφεραν να «σηκώσουν» οι ίδιες χρήματα από την αποταμιευτική αγορά, ξεπερνώντας την αδυναμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια.

    Το γεγονός ότι επέτυχαν χαμηλά επιτόκια και το σημαντικότερο, ότι δεκάδες χιλιάδες αποταμιευτές εμπιστεύτηκαν τα ομόλογα των επιχειρήσεων, δηλώνει τη μεταβολή των συνθηκών. Κατά κοινή παραδοχή οι επιχειρήσεις που επέζησαν είναι υγιέστερες, ισχυρότερες, ανταγωνιστικότερες και δυνάμενες να σταθούν στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και σπεύδουν να τοποθετηθούν και να εκμεταλλευθούν το νέο περιβάλλον. Πυκνώνουν έτσι οι συνεργασίες και οι διεκδικήσεις και μαζί τα σχέδια για επενδύσεις και επεκτάσεις.

    Επιπρόσθετα, θεωρούν ότι οφείλουν να διεκδικήσουν ενεργότερο ρόλο στα δημόσια πράγματα της χώρας, να απαιτήσουν σταθερότερες οικονομικές συνθήκες, αναγνώριση του ρόλου και βεβαίως συμμετοχή στη διαμόρφωση του νέου, μετά την κρίση, παραγωγικού μοντέλου.

    Δεν είναι τυχαίο ότι έναντι των επερχομένων αναπτύσσεται έντονος διάλογος μεταξύ των βιομηχάνων για τον ρόλο του μεταποιητικού τομέα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπερασπίζονται μετά πάθους την ελληνική παραγωγή και άλλοι που θεωρούν παρωχημένη την προσέγγιση με το επιχείρημα ότι η σύγχρονη επιχειρηματική δραστηριότητα δεν είναι μονοσήμαντη, αλλά μπορεί να ενσωματώνει ταυτόχρονα τόσο τις υπηρεσίες όσο και τις νέες τεχνολογίες.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη βάση γεφύρωσης αυτών των διαφορών θα υπάρξουν προσεχώς νέες πολυσήμαντες εκπροσωπήσεις, πολύ πιο δυναμικές από τις υπάρχουσες. Οπως και να έχει πάντως, είναι βέβαιο ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι προσβλέπουν σε μεγάλη αλλαγή του οικονομικού πεδίου και επιδιώκουν ρόλο πρωταγωνιστή και όχι φτωχού συγγενή των ξένων ομίλων που σπεύδουν να κερδίσουν μερίδια και να αποκτήσουν αυτοί τον πρώτο λόγο στα ελληνικά πράγματα.

    (……)

    «

    Μου αρέσει!

  83. Ο/Η xberliner λέει:

    1. «οποια κυβερνηση και να προκυψει, δεν θα κανει τιποτα το εντυπωσιακα διαφορετικο απο τη σημερινη, ως επισημη πολιτικη π.χ. Τσακαλωτος.»
    2. «Οι περισσότεροι εξ αυτών πιστεύουν βαθιά ότι η οικονομία αυτονομείται σε μεγάλο βαθμό, αποκτά τη δική της ανεξάρτητη δυναμική και προσφέρει μοναδική ευκαιρία ανασυγκρότησης της αναγέννησης.»

    ΟΚ, τώρα μου λες ότι ο συριζα δεν τα έκανε και τόσο σκατά όσο νομίζουμε.
    Η άποψή μου είναι
    για το 1. Τα πλαίσια είναι ορισμένα και σφιχτά, αλλά αναδιανομή πόρων και βαρών επιτρέπεται (και επιβάλλεται). Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν μιλάνε ξεκάθαρα πώς θα την κάνουν και αν θα την κάνουν. Οι συριζανελ σε αυτό είναι ξεκάθαροι: Φόροι στον ιδιωτικό τομέα για να στηρίξουμε το δημόσιο. Οι άλλοι διαφωνούν με τους φόρους αλλά διαφωνούν ή δεν λένε κουβέντα για μειώσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο. Και τα δύο όμως δεν γίνονται. 1+1=2.

    για το 2. Το ΒΗΜΑ είναι υπεραισιόδοξο. Αν είναι τυχαίο ή κάτι άλλο κρύβεται θα φανεί από τα πρωτοσέλιδα το επόμενο διάστημα.

    Μου αρέσει!

  84. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, κι εμένα μου εκανε εντύπωση το συγκεκριμενο αρθρο του Βήματος.
    Δεδομένου δε του βεβαρημένου παρελθόντος αυτης της εφημερίδας (απότομες κυβιστήσεις, που υπαγορεύονται απο καιροσκοπισμό) δεν ειναι για να παιρνει κανεις και πολυ στα σοβαρα αυτα που υποστηρίζει.

    Κατα τα λοιπά, συμφωνω με το τελευταιο σχολιο σου.

    Μου αρέσει!

  85. Ο/Η physicist λέει:

    http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2017-07/fluechtlinge-libyen-mittelmeer-schlauchboote-eu-export

    Η ΕΕ περιορίζει τις εξαγωγές φουσκωτών σκαφών προς την Λιβύη, έτσι ώστε να φέρει υπό έλεγχο το πρόβλημα της μαζικής, παράνομης μετανάστευσης από την Αφρική. Πρόκειται για μέτρο που αποφάσισε η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να φέρει σε δύσκολη θέση τους διακηνητές.

    Σοβαρά μιλάω, το γράφει η αξιόπιστη Zeit και δεν είναι Πρωταπριλιά.

    Μετά μου λές ότι μόνο το σανέλ είναι για τα πανηγύρια ενώ οι Βρυξέλλες αντιπροσωπεύουν την φωνή της λογικής. Βρε εδώ μ’ αυτούς γελάει και το παρδαλό κατσίκι, ποιος Καρανίκας να πιάσει χαρτοσιά μπροστά τους;

    Μου αρέσει!

  86. Ο/Η Eνη λέει:

    «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΑΓΟΡΕΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    Μ. Σχοινάς: Βήμα προς την κανονικότητα το κλείσιμο της αξιολόγησης
    Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017 16:23 UPD:16:24
    ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
    Μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», επεσήμανε ότι η Ελλάδα κινείται σε σταθερό αναπτυξιακό πρόσημο και η Κομισιόν θα στηρίξει αποφασιστικά αυτήν την οικονομική επανεκκίνηση με πόρους αλλά και τεχνική στήριξη, «σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Εurogroup της 15ης Ιουνίου».

    Ως «ένα ακόμη βήμα προς την κανονικότητα» περιέγραψε την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι η έξοδος από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος σε συνδυασμό με την επανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, τη θεαματική αύξηση του τουριστικού ρεύματος και τη συνεχώς βελτιούμενη ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας, επισφραγίζουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
    Μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», επεσήμανε ότι η Ελλάδα κινείται σε σταθερό αναπτυξιακό πρόσημο και η Κομισιόν θα στηρίξει αποφασιστικά αυτήν την οικονομική επανεκκίνηση με πόρους αλλά και τεχνική στήριξη, «σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Εurogroup της 15ης Ιουνίου».
    Στάθηκε επίσης στη σημασία της ολοκλήρωσης των διαρθρωτικών τομών στο κράτος και την οικονομία και χαρακτήρισε «τελευταία» ίσως ευκαιρία για τη χώρα, τη δυνατότητα διόρθωσης των στρεβλώσεων και των παθογενειών του παρελθόντος «πολλές εκ των οποίων είναι προς όφελος των εχόντων και σε βάρος των ανέργων και των αδύναμων».
    naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠ «

    Μου αρέσει!

  87. Ο/Η physicist λέει:

    ΥΓ — Σε παράλληλη συνεδρίαση με θέμα το συνάχι, οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ αποφάσισαν τον περιορισμό παραγωγής χατρομάντηλων ως μέτρο ελέγχου της ασθένειας.

    /* irony off */

    Μου αρέσει!

  88. Ο/Η Eνη λέει:

    xberliner

    Τι εννοεις υπεραισιοδοξο. Τα κατωθι ειναι οικονομικες πραξεις των τελευταιων ημερων στην οικονομια.

    «Επενδύσεις και επεκτάσεις

    Ενδεικτικές προς τούτο θεωρούν τις επιτυχείς εκδόσεις ομολογιακών δανείων των προηγούμενων ημερών. Μεγάλες επιχειρήσεις κατάφεραν να «σηκώσουν» οι ίδιες χρήματα από την αποταμιευτική αγορά, ξεπερνώντας την αδυναμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια.

    Το γεγονός ότι επέτυχαν χαμηλά επιτόκια και το σημαντικότερο, ότι δεκάδες χιλιάδες αποταμιευτές εμπιστεύτηκαν τα ομόλογα των επιχειρήσεων, δηλώνει τη μεταβολή των συνθηκών. Κατά κοινή παραδοχή οι επιχειρήσεις που επέζησαν είναι υγιέστερες, ισχυρότερες, ανταγωνιστικότερες και δυνάμενες να σταθούν στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και σπεύδουν να τοποθετηθούν και να εκμεταλλευθούν το νέο περιβάλλον. Πυκνώνουν έτσι οι συνεργασίες και οι διεκδικήσεις και μαζί τα σχέδια για επενδύσεις και επεκτάσεις. «

    Μου αρέσει!

  89. Ο/Η δεξιος λέει:

    Έπιασε τόπο το μπουγέλωμα του Φίλη και του Ξυδάκη.Μετά τη δυσμενή απόφαση του δικαστηρίου για την Ηριάννα ο Κοντονής ψάχνει άλλους δικαστές για να τη βγάλουν έξω.

    http://www.iefimerida.gr/news/351187/kontonis-kai-syriza-kata-dikaiosynis-gia-tin-irianna-vinteo

    Μου αρέσει!

  90. Ο/Η Γιάννης -2 λέει:

    «..εις την οδόν έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί! »

    Καβάφης
    (ολόκληρο το ποίημα)

    Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα.
    Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι θεοί,
    πλήρεις και μόνοι κάτοχοι πάντων των φώτων.

    Εκ των μελλόντων, οι σοφοί τα προσερχόμενα
    αντιλαμβάνονται.
    Η ακοή αυτών κάποτε, εν ώραις σοβαρών σπουδών,
    ταράττεται.
    Η μυστική βοή τούς έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων.
    Και την προσέχουν ευλαβείς.
    Ενώ εις την οδόν έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί!

    Μου αρέσει!

  91. Ο/Η Αλικη λέει:

    Εν τω μεταξυ, η μπανανιοποιηση της χωρας κορυφώνεται: ο υπουργός Δικαιοσύνης εξαγγέλλει νεα συνθεση δικαστηρίου -που θα οριστεί προφανώς απο τον ιδιο-, προκειμενου να εκδοθεί η «επιθυμητή» αποφαση επι υποθέσεως που ενδιαφέρει την κυβερνηση -και τους μπαχαλους!

    Ποιο Συνταγμα, και ποια διάκριση εξουσιών! Ας τα βλέπουν όσοι μασάνε στο επιχείρημα «μήπως οι άλλοι ηταν καλύτεροι;»

    Μου αρέσει!

  92. Ο/Η xberliner λέει:

    Αλικη
    Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει 2 πολύ σοβαρά πράγματα:
    1. Η δικαιοσύνη κάθε άλλο παρά τυφλή είναι. Ένας χρυσαυγήτης που μαχαίρωνε μετανάστες βγαίνει από τη φυλακή μέχρι να γίνει η δίκη γιατί δεν θεωρείται επικύνδινος για παράνομες πράξεις, και μια κοπέλα με πολλά στοιχεία να αμφισβητούνται σοβαρά μένει γιατί είναι επικύνδινη.
    2. Η δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη. Μια αυτό, μια η περίπτωση του Σαμαρά παλιότερα με την περίπτωση των χρυσαυγητών.

    Μου αρέσει!

  93. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, μια αποφαση επανακρινεται -ως προς την ορθότητα της- απο τα αρμόδια δικαστικά όργανα, κατόπιν ασκήσεως των νομιμων ένδικων μέσων.
    Δεν ανατρέπεται με την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης (εκτελεστική εξουσία), και τον ορισμό απο αυτόν (!) της σύνθεσης εκείνης που θα εκδώσει την αποφαση της αρεσκείας του.

    Αυτο που εγινε αποτελει μείζονα πολιτειακή εκτροπή!

    ΥΓ: Η Ηριανα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών. Ειναι εξαιρετικά ασυνήθιστο το να δίνεται ανασταλτικό αποτελεσμα στην έφεση σε περιπτωση τέτοιας ποινής.
    ΥΓ2: Το αν ειναι πλήρη τα αποδεικτικά στοιχεια η οχι θα κριθει απο το εφετείο, οχι απο την κοινή γνωμη και το παρακράτος των μπαχαλων!
    ΥΓ3: Τι εγινε με τον Σαμαρα και τους Χρυσαυγίτες; Δεν καταλαβαινω.
    ΥΓ4: Ενισχύεται η αποψη μου οτι θα ηταν πολυ χρήσιμο το να διδάσκεται στο Λύκειο μάθημα γενικών αρχών συνταγματικού δικαίου, ωστε να μαθαίνουν οι πολιτες τα βασικά ως προς την λειτουργία του πολιτεύματος. Επικρατεί πλήρης σύγχυση!

    Μου αρέσει!

  94. Ο/Η xberliner λέει:

    «Τι εγινε με τον Σαμαρα και τους Χρυσαυγίτες; »
    ψάξε για την έκφραση: «Πες στον ψηλό τον Παναθηναϊκάκια, οι επόμενοι τρεις που θα πάνε να τους γαμήσει»
    Το γεγονός ότι οι τρεις επόμενοι είναι χρυσαυγήτες δεν κάνει την παρέμβαση στη δικαιοσύνη λιγότερο επικίνδυνη. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.

    Μου αρέσει!

  95. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, το ειδα αυτο με τον Σαμαρα. Εννοειται οτι ειναι αθέμιτη παρέμβαση.

    Υπαρχει ομως μια ουσιώδης διαφορα: εγινε παρασκηνιακά (δηλαδη, υπήρχε επίγνωση του αθέμιτου χαρακτήρα, και γιαυτο δεν θα μπορουσε να ειπωθεί δημοσίως).

    Στην περιπτωση Κοντονή -αντιθέτως- εχουμε δημοσια τοποθέτηση/δέσμευση του υπουργού οτι θα παρέμβη. Δηλαδη, δηλώνεται επισήμως οτι δεν αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
    Οτι η Δικαιοσυνη υποχρεούται να κανει ο,τι της υπαγορεύσει ο υπουργός.

    Η διαφορα, δηλαδη, μεταξυ των δυο περιπτώσεων δεν ανάγεται στο ηθικό, αλλα στο πολιτειακό/θεσμικό πεδίο.
    Και αυτο την καθιστά ποιοτική διαφορα.

    Γιαυτο μίλησα για μείζονα πολιτειακή εκτροπή!

    ΥΓ: Περιμένω να δω πως θα αντιδράσουν οι δικαστές απεναντι σε αυτήν την άνευ προηγούμενου πρόκληση.
    ΥΓ2: Η υποθεση της Ηριαννας έδωσε μια καλή ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ για ενα ακομη ρεσάλτο στον χώρο της δικαιοσύνης. Έρχονται το ενα πίσω απο το αλλο τα επεισόδια του σχεδίου άλωσης της δικαιοσύνης. Μια ακομη απόδειξη της ολοκληρωτικής αντίληψης των συριζοψεκασμενων!
    Και -οχι- τέτοια φαινόμενα δεν εχουν ξανασυμβεί!

    Μου αρέσει!

  96. Ο/Η xberliner λέει:

    «Η διαφορα, δηλαδη, μεταξυ των δυο περιπτώσεων δεν ανάγεται στο ηθικό, αλλα στο πολιτειακό/θεσμικό πεδίο.»
    Λάθος. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει σοβαρότατο θεσμικό πρόβλημα: Ο πρωθυπουργός παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης vs ο υπουργός παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης.
    Η διαφορά τους είναι καθαρά διαφορά αισθητικής και εμπειρίας: Οι τωρινοί είναι χοντροκομμένοι που δεν κατανοούν το θεσμικό τους ρόλο και λειτουργούν σαν την πουτάνα που και να ήθελε να κρυφτεί η χαρά δεν την αφήνει. Οι προηγούμενοι ήταν παλιές πουτάνες που ήξεραν πότε και πως να προφυλάσσονται (αν και όχι πάντα με επιτυχία).
    Για μένα το τεράστιο πρόβλημα με τη δικαιοσύνη υπήρχε από πριν, δεν το δημιούργησαν οι συριζανελ.

    Μου αρέσει!

  97. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, παντα υπήρχαν πολιτικοί που επεδίωκαν -παρασκηνιακά- να επηρεάσουν/ελέγξουν τη δικαστικη κριση (σε υποθέσεις που τους ενδιέφεραν).

    Δεν εχει ομως υπαρξει προηγούμενο μιας ολόκληρης κυβερνησης που να δηλώνει με το πιο επίσημο και επιθετικό τροπο την πρόθεση της να ελέγξει το σύνολο της Δικαιοσύνης, ως θεσμού. Και οχι απλώς την πρόθεση, την δέσμευση οτι θα το κανει.

    Η διαφορα ειναι τεράστια. Απορώ πως δεν κανεις την διάκριση.

    Μου αρέσει!

  98. Ο/Η xberliner λέει:

    «Απορώ πως δεν κανεις την διάκριση.»
    Η διαφορά είναι μόνο αισθηματική. Οι άλλοι πωλούσαν λίγο ρομαντισμό, έδιναν και κάνα φιλάκι. Αυτοί είπαμε είναι χοντροκομμένοι.

    Μου αρέσει!

  99. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ο λόγος της διαφοράς είναι ότι ιδεολογικά η αριστερά δεν πιστεύει στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.Δεν υπάρχει διάκριση των εξουσιών αφού η εξουσία είναι μία και ανήκει σε κάποια κοινωνική τάξη και όχι σε θεσμούς.Συνεπώς αυτοί μπορούν να επεμβαίνουν ανοιχτά χωρίς να παραβιάζουν κάποια θεωρία περί κράτους που δεν πιστεύουν.
    Μία άλλη διαφορά είναι η ανοιχτή υπεράσπιση των προσκείμενων αλλά πιο ακραίων σε αυτούς ομάδων βίας.Το αντίστοιχο με τα χθεσινά δεν είναι τι είπε ο Σαμαράς κατά της ΧΑ αλλά το τι έλεγε ο Μπαλτάκος υπέρ αυτής,μόνο που αυτός τα έλεγε κρυφά και αναγκάσθηκε να παραιτηθεί όταν ανακαλύφθηκαν.Το αντίστοιχο του συριζαίου που απαιτεί την αποφυλάκιση αναρχικού θα ήταν νεοδημοκράτης που απαιτεί την αποφυλάκιση χρυσαυγίτη και ψέγει τους δικαστές γιατί δεν τον έβγαλαν.

    Μου αρέσει!

  100. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στο μίσος που εκπέμπουν και αποτυπώνεται στο σύνθημα «ή εμεις ή αυτοί» και στη μόνιμη δημιουργία εχθρών. Οι άνθρωποι είναι εντελώς πυροβολημένοι

    Μου αρέσει!

  101. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δεξιέ, ειναι οπως τα λες.

    Μου αρέσει!

  102. Ο/Η Αλικη λέει:

    Σχο, δεν προκειται μονον για μίσος. Προκειται για -ομολογημένη- ολοκληρωτική αντίληψη.

    Μου αρέσει!

  103. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μια παράμετρος είναι το μίσος. 🙂

    Μου αρέσει!

  104. Ο/Η xberliner λέει:

    «ΥΓ: Η Ηριανα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών. Ειναι εξαιρετικά ασυνήθιστο το να δίνεται ανασταλτικό αποτελεσμα στην έφεση σε περιπτωση τέτοιας ποινής.»
    Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες.
    Αντιγράφω από εδώ:
    http://www.efsyn.gr/arthro/i-anastoli-den-einai-gia-tin-irianna
    Δεν μπαίνω στην εκτίμηση που κάνει η εφημερίδα. Αλλά στα προηγούμενα δεδομένα/γεγονότα:
    «1. … ποινές κάθειρξης από 11 έως 14 χρόνια, κρίνοντάς τους ομόφωνα ένοχους για δωροδοκία και ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος.»
    αναστολή ποινής μέχρι το Εφετείο

    «2. ..οι 20 καταδικάστηκαν σε ποινές από πέντε έως 13 χρόνια, με την έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, οπότε αφέθηκαν ελεύθεροι. »

    «3. Δεκτές έγιναν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης ποινής τεσσάρων από τους οχτώ καταδικασμένων σε πρόσκαιρες καθείρξεις στην υπόθεση του λεγόμενου «συνδικάτου του εγκλήματος», μέλη του οποίου εμπλέκονταν στην υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.»

    «4. Βαριές ποινές κάθειρξης από 10 μέχρι 12,5 χρόνια επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε τέσσερις κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι στην υπόθεση της γνωστής αλυσίδας φούρνων «Το Χωριάτικο», που λειτουργούσε ως «βιτρίνα» μεγάλου κυκλώματος σωματεμπορίας και εκμεταλλευόταν γυναίκες από την ανατολική Ευρώπη. Η έφεση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και αφέθηκαν ελεύθεροι!»

    «5. Στην υπόθεση Energa-Hellas Power (256 εκατ. ευρώ), με την οποία καταδικάστηκαν 11 από τους 19 κατηγορούμενους για υπεξαίρεση, ξέπλυμα και λαθρεμπορία, πλην τριών, αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι με αναστολή.»

    κτλ κτλ κτλ.

    Όσο και αν η κάθε υπόθεση είναι διαφορετική, για μένα πρόκειται προφανώς για 2 μέτρα και 2 σταθμά. Όταν αφήνεις ελεύθερους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση μαφιόζους, λαθρέμπορους, καταχραστές κτλ με τις ίδιες ή βαρύτερες ποινές τότε έχω κάθε δικαίωμα να πιστεύω ότι στη συγκεκριμένε περίπτωση η δικαιοσύνη κάθε άλλο παρά τυφλή είναι. Δεν αναφέρομαι στο αν η κοπέλα είναι ένοχη ή αθώα. Αναφέρομαι στο ότι δεν αφέθηκε ελεύθερη μέχρι να γίνει η δίκη επειδή λέει είναι επικίνδυνη να τελέσει άλλα αδικήματα. Ενώ οι άλλοι μπλεγμένοι στο συνδικάτο εγκλήματος ήταν παναγίτσες.

    Μου αρέσει!

  105. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Εχω την εντύπωση ότι δε δικάζει κάθε φορά «η δικαιοσύνη» αλλά συγκεκριμένη σύνθεση δικαστηρίου.

    Αν δίκαζε «η δικαιοσύνη» όπως την περιγράφεις xberliner, γιατί αθώωσε προχθές το νεαρό;

    Μου αρέσει!

  106. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολονεζε, δεν αμφισβητώ τα στοιχεια που παραθέτεις. Ομως το θεμα μας δεν ειναι αυτο -δηλαδη, το αν, κατα την προσωπική μας κριση, επρεπε να δοθει η οχι ανασταλτικό αποτελεσμα στην έφεση.

    Αυτο ειναι αρμοδιότητα του εκάστοτε δικαστηρίου.
    Αλλο ζητημα συζητούμε εδώ.

    Μου αρέσει!

  107. Ο/Η xberliner λέει:

    «Εχω την εντύπωση ότι δε δικάζει κάθε φορά «η δικαιοσύνη» αλλά συγκεκριμένη σύνθεση δικαστηρίου. »
    Αν και σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να το τραβήξουμε και άλλο (π.χ. ο ίδιος εισαγγελέας σε περίπτωση χρυσαγήτη πρότεινε την αποφυλάκιση) θα συμφωνήσω μαζί σου. Αλλά όταν πρόκειται ένας πολίτης να περάσει 5 χρόνια από τη ζωή του στη φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση τότε

    Μου αρέσει!

  108. Ο/Η xberliner λέει:

    συνέχεια..
    τότε:
    1. Τέτοια προσωπικές διαφοροποιήσεις δεν είναι ανεκτές.
    2. Κάποιοι δεν κάνουν για δικαστές. Είτε οι άλλοι είτε αυτοί και πρέπει να πάνε σπίτι τους. Δεν μπορείς ως κοινωνία να δέχεσαι τα 2 μέτρα και 2 σταθμά στη βάση διαφορετικών προσωπικών εκτιμήσεων.
    Άρα υπάρχει πρόβλημα σοβαρό (και επειδή τα χώνουμε στο συριζα, δεν φταίει για αυτό ο συριζα, άσχετα αν τρέχει να το εκμεταλλευτεί).

    Μου αρέσει!

  109. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, ίσως δεν εχεις κατανοήσει οτι η υποθεση «εχει εκδικασθει». Δεν προκειται για προφυλάκιση, αλλα για εκτελεση ποινής.

    Η δυνατότητα να δοθει -κατα την κριση του δικαστηρίου- ανασταλτικό αποτελεσμα στην έφεση δεν σημαινει οτι δεν υπαρχει καταδικαστική ποινή.

    Μου αρέσει!

  110. Ο/Η xberliner λέει:

    Αλικη
    Η διαφωνία μας είναι στο ότι εσύ υποστήριξες ότι με 13 χρόνια πρωτόδικη ποινή δεν παίρνεις αναστολή μέχρι να εκδικαστεί η έφεση. Και εγώ σου έφερα πολλά παραδείγματα που συμβαίνει.
    Η υπόθεση βγάζει μάτι. Το ότι τρέχει να την εκμεταλλευτεί ο συριζα δε σημαίνει ότι είναι όλα καλώς καμωμένα από τους δικαστές. Οι οποίοι δεν είναι υπεράνω κριτικής από τους πολίτες.

    Μου αρέσει!

  111. Ο/Η xberliner λέει:

    Αλικη
    «Βερολινεζε, ίσως δεν εχεις κατανοήσει οτι η υποθεση «εχει εκδικασθει». Δεν προκειται για προφυλάκιση, αλλα για εκτελεση ποινής.»
    Όλα τα παραδείγματα από την εφ. συν. (ή σχεδόν όλα) είναι από υποθέσεις που εκδικάστηκαν με ποινές ίδιας τάξης μεγέθους (άνω των 10 ετών) και δόθηκε ανασταλτικός χαρακτήρας μέχρι να εκδικαστεί η έφεση. Συγκρίνω όμοια πράγματα. Τί δεν καταλαβαίνεις;

    Μου αρέσει!

  112. Ο/Η Αλικη λέει:

    Επισης, διαβάζοντας το τελευταιο σου σχολιο συνειδητοποιώ οτι δεν εχεις κατανοήσει οτι καθε περιπτωση κρινεται ατομικά απο συγκεκριμένους δικαστές, οι οποιοι κρίνουν κατα συνειδηση, με ανεξάρτητη κριση, ο ελεγχος της οποιας υπόκειται μονον στα προβλεπόμενα ένδικα μεσα.

    Πχ, το οτι μια δικαστικη συνθεση έδωσε ανασταλτικό,αποτελεσμα της έφεσης στην Α υποθεση, δεν σημαινει οτι αυτο υποχρεώνει μια αλλη συνθεση να κανει το ιδιο στην περιπτωση Β.

    Ετσι συμβαίνει στις ευνομούμενες πολιτείες, να εξατομικεύεται η απονομή δικαιοσύνης.
    Δεν ισχυει ο νομος του Χαμουραμπι!

    Μου αρέσει!

  113. Ο/Η Αλικη λέει:

    Θα το επαναλάβω: Καθε υποθεση κρινεται ατομικά, απο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ δικαστές, με ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ κριση.

    Αναρωτιέμαι με την σειρα μου τι δεν καταλαβαίνεις εσυ πλέον!

    Μου αρέσει!

  114. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Φυσικά θα πρέπει η εκδίκαση να είναι ταχύτατη και σε περίπτωση αμφιβολίας, να έχουμε αθωωτικό αποτέλεσμα

    Μου αρέσει!

  115. Ο/Η xberliner λέει:

    «Θα το επαναλάβω: Καθε υποθεση κρινεται ατομικά, απο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ δικαστές, με ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ κριση.»
    Προφανώς. Αλλά παρόμοιες περιπτώσεις απαιτούν παρόμοια αντιμετώπιση. Αλλιώς χάνεται το αίσθημα δικαιοσύνης. Μπορούμε να συζητάμε επί ώρες ότι η αναστολή που δόθηκε π.χ. σε μέλος του συνδικάτου του εγκλήματος είναι διαφορετική περίπτωση από την αναστολή που δεν δόθηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση (με το αιτιολογικό ότι η κοπέλα ήταν μπορεί να έκανε παράνομες πράξεις). Αλλά θα κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Σε μία από τις δύο περιπτώσεις το δικαστήριο αποφάσισε λάθος. Είτε ήταν θετικά προκατειλημμένο στη πρώτη είτε αρνητικά στη δεύτερη (πιστεύω ότι ισχύουν και τα δύο).

    Μου αρέσει!

  116. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Και βέβαια αν πληρούνται οι όροι αποφυλάκισης μέχρι την έφεση πρέπει να αφεθεί ελεύθερη. Το ενδεχόμενο ένας αθώος να βρίσκεται στη φυλακή είναι φρικώδες.

    Μου αρέσει!

  117. Ο/Η xberliner λέει:

    «Φυσικά θα πρέπει η εκδίκαση να είναι ταχύτατη και σε περίπτωση αμφιβολίας, να έχουμε αθωωτικό αποτέλεσμα»
    Επειδή σχολιαστή ο συριζα έτρεξε να εκμεταλλευτεί την υπόθεση παρατηρώ μια προσπάθεια να μη κριθούν οι δικαστές και να δεχτούμε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και αν δεν είναι μωρέ ας ελπίσουμε να εκδικαστεί σύντομα η υπόθεση.
    Η θέση μου είναι:
    1. Η απόφαση ήταν λανθασμένη, είτε λόγω αρνητικής προκατάληψης είτε ότι οι δικαστές δεν ήθελαν να φορτωθούν ευθύνη (από κριτική εκ δεξιών) για τα μπάχαλα οπότε εξάντλησαν όλην την αυστηρότητα του νόμου. Πράγμα που δεν είχε γίνει σε άλλες (σοβαρές αν όχι πολύ σοβαρότερες περιπτώσεις).
    2. Ο συριζα πατάει πάνω σε αυτό το λάθος για να αλώσει τη δικαιοσύνη.
    Για μένα ο σκοπός (να φύγει ο συριζα) δεν αγιάζει τα μέσα (να κλείνουμε τα μάτια σε λάθος αποφάσεις).

    Μου αρέσει!

  118. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Κατά τη γνώμη μου, αν πράγματι η πρωτόδικη απόφαση είναι σωστή, τότε και η προχθεσινή βγάζει λογική.

    Αν δεν είναι η πρωτόδικη σωστή, τότε χέσε μέσα, η κοπέλα έμπλεξε με το γορίλα.

    Υ.Γ. φυσικά πρέπει να κρίνονται -υποθέτω απο κάποιο δικαστικό όργανο- οι δικαστές και σε μεγάλες αστοχίες -π.χ. υπόθεση Σώρρα- να πηγαίνουν στο σπίτι τους.

    Μου αρέσει!

  119. Ο/Η Αλικη λέει:

    Σχο, υπαρχει ο θεσμός της δικαστικής επιθεώρησης, με τον όποιον ελέγχεται η επαγγελματική επάρκεια των δικαστων.

    Μου αρέσει!

  120. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, εδώ γίνονται δυο παράλληλες συζητήσεις: Α. Αυτη που σφορα στην παρέμβαση Κοντονή -για μένα αυτο ειναι το θεμα του παρόντος ποστ και Β. Το αν η αποφαση η μαλλον οι αποφάσεις (πρωτόδικη και επι του αιτήματος αναστολής) ειναι ορθές.

    Για το πρωτο ζητημα, το οποιο, οπως έγραψα θεωρω μείζονα πολιτειακή εκτροπή, έγραψα την αποψη μου.
    Για το δεύτερο ζητημα δεν εχω και δεν θεωρω οτι δικαιούμαι να εχω αποψη, δεδομένου οτι δεν γνωρίζω τα πραγματικα περιστατικα, στα οποια βασίστηκε τοσο η πρωτόδικη αποφαση, οσο και η επι της αναστολής. Τοποθετήθηκα μονον επι διαδικαστικών θεμάτων, ως προς τα οποια νομιζω οτι υπήρξε σύγχυση.

    Συμπερασματικά: ανεξάρτητα απο την ορθότητα η μη των ανωτέρω αποφάσεων -για την κριση της οποιας ειναι, επαναλαμβάνω, αρμόδια τα δικαστικά όργανα-, υφίσταται το πρωτοφανές και μείζον ζητημα της ωμής κυβερνητικής παρέμβασης στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης -η οποια αποτελει συνεχεια άλλων παρόμοιων επεισοδίων.

    Αν εσυ θεωρείς τον εαυτο σου αρμόδιο να αποφανθεί -κατηγορηματικά μαλιστα- οτι η αποφαση ειναι εσφαλμένη, με γεια σου με χαρα σου.
    Ομως, αιτιασεις του τύπου «κλείνουμε τα ματια κλπ, προκειμενου να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ» και τα παρόμοια ειναι, νομιζω, εκτος του πνεύματος και του θεματος της παρούσας συζήτησης, οπως εγω τουλαχιστον την εννοώ.

    Μου αρέσει!

  121. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Tuxedomoon – Jinx

    Πέθανε ο Peter Principle Dachert, μπασίστας των Tuxedomoon
    Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017 21:25
    ΥΓ Ενα ακομη συγκροτημα που μας εμαθε ο καθοδηγητής 🙂 μας, Γιάννης Πετρίδης!
    ΥΓ2 Ο Δ.Σαββοπουλος, ο Βασιλης Παπακωνσταντινου και ο Νταλαρας ειναι μια χαρα.

    Μου αρέσει!

  122. Ο/Η Eνη λέει:

    Η Δικαιοσυνη ειναι ΜΙΑ και οι Δικαστες τα εκτελεστικα οργανα της Δικαιοσυνης. Στη Μανωλαδα ομως, η ελληνικη Δικαιοσυνη δεν αντεληφθη την καραμπινατη παραβιαση του αρθρου 4 της Ευρωπαικης Συμβασης για τα Δικαιωματα του Ανθρωπου και
    αθωωσε τους υπαιτιους της Μανωλαδας, με τη βουλα και του Αρειου Παγου.
    Η Ελλαδα καταδικαστηκε και τωρα θα πληρωσει αποζημιωση (θα το πληρωσουμε ολοι). Το συνολικο ποσό πλησιαζει το 1 εκατομμυριο ευρω.

    «Τσιχλιάς Σωκράτης

    Εγκλημα χωρίς τιμωρία
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/07/2017 05:45

    emailεκτύπωση

    Τους προσλάμβαναν (τρόπος του λέγειν) με μισθό κατώτερο του κατώτατου του εργάτη γης, τους στοίβαζαν σε παραπήγματα και τους επέβλεπαν με ένοπλους επιστάτες! Κι όταν οι δύστυχοι διεκδίκησαν δεδουλευμένα, προσέλαβαν άλλους.

    Κι όταν συγκεντρώθηκαν τον Απρίλιο του 2013 να διεκδικήσουν το δίκιο τους, οι επιστάτες άνοιξαν πυρ. Ετσι βλέπετε γίνονταν για χρόνια οι μπίζνες στα 12.000 στρέμματα καλλιεργειών φράουλας της Μανωλάδας, με αυτά τα χέρια τα κακοπληρωμένα, 4.000 εργατών, πραγματοποιείτο ο τζίρος των 100 εκατομμυρίων ετησίως.

    Το συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη σε Ανώνυμη Εταιρεία, παρακαλώ, δεν ήταν μεμονωμένο, ήταν ίσως ακραίο λόγω των πυροβολισμών, αλλά αυτό ήταν το καθεστώς της περιοχής, με διάφορες αφορμές άλλωστε είχε απασχολήσει την επικαιρότητα. Στις καλλιέργειες φράουλας της Μανωλάδας είναι προφανές ότι η ελληνική Δημοκρατία δεν λειτουργούσε.

    Το καθεστώς των χιλιάδων παράνομων μεταναστών, οι οποίοι ζούσαν σε εγκαταστάσεις χωρίς αποχέτευση και πόσιμο νερό, που είναι παράνομο, δουλεύοντας 12 ώρες την ημέρα, που είναι παράνομο, ενώ πληρώνονταν εκτός συμβάσεων, που είναι παράνομο, δεν απασχόλησε ποτέ τις αστυνομικές αρχές, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τη Δικαιοσύνη.

    Οταν οι επιστάτες της Ανωνύμου πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τους διαμαρτυρόμενους, το πανελλήνιο πίστεψε ότι επιτέλους την πάτησαν οι δουλοκτήτες. Οτι μπορεί αυτοί που εμπορεύονται και εκμεταλλεύονται έτσι ανθρώπους σε ευρωπαϊκή χώρα να τιμωρηθούν επιτέλους παραδειγματικά. Κάποιοι σκέφτηκαν ότι ίσως δίνεται η ευκαιρία να ξεπλυθεί η ντροπή της περιοχής και της χώρας, να επιστρέψει η δημοκρατία στο πριγκιπάτο της Φράουλας. Σιγά μην ίδρωσε κανένας. Οι υπαίτιοι αφεντικά και επιστάτες αθωώθηκαν και με τη βούλα και του Αρείου Πάγου!

    Ο,τι δεν αντελήφθη η ελληνική Δικαιοσύνη, την καραμπινάτη παραβίαση του άρθρου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (απαγόρευση καταναγκαστικής εργασίας) το επιδίκασε στους εργάτες από το Μπανγκλαντές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στις 30 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε γιατί επιτρέπει ατιμωρητί εμπόριο ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία!

    Εκτός της ηθικής δικαίωσης των εργατών και του ηχηρού ραπίσματος στους αναποτελεσματικούς μηχανισμούς απονομής δικαιοσύνης, η χώρα μας υποχρεώθηκε σε αποζημίωση 16.000 ευρώ σε καθέναν από τους ενάγοντες. Το συνολικό ποσό πλησιάζει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

    Κι εκεί που μας ξέφυγε ένας αναστεναγμός ανακούφισης, ότι επιτέλους έστω και έτσι δεν θα βαραίνει τη συνείδησή μας το κρίμα, έρχεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, με επικεφαλής αριστερό υπουργό, και στις 30 Ιουνίου, την ημέρα που εκπνέει η δυνατότητα ένστασης, ζητεί επανεξέταση της υπόθεσης.

    Το μόνο που θα πετύχουμε είναι η καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων – η ντροπή, ο διεθνής διασυρμός συνεχίζονται. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε άγνοια, «δουλειά των γραφειοκρατών του υπουργείου» είπαν και άρχισαν να τρέχουν για την αναίρεση της αίτησης επανεξέτασης.

    Στοιχειώδες ένστικτο αυτοσυντήρησης της πολιτικής τάξης θα επέβαλλε αυτή η θλιβερή ιστορία να αποτελέσει αφορμή για μια κοινοβουλευτική διαδικασία ουσίας και αποφάσεων. Αλλά είναι ματωμένη ιστορία και εμείς προτιμούμε τα light θεάματα. »

    ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ 16/7/017

    Μου αρέσει!

  123. Ο/Η xberliner λέει:

    «Αν εσυ θεωρείς τον εαυτο σου αρμόδιο να αποφανθεί -κατηγορηματικά μαλιστα- οτι η αποφαση ειναι εσφαλμένη, με γεια σου με χαρα σου.»
    Η απόφαση είναι σύμφωνη με το γράμμα του νόμου. Μίλησα για 2 μέτρα και 2 σταθμά.
    Αρμόδιος δεν είμαι, αλλά για μένα δεν ισχύει το εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη και όλες οι αποφάσεις είναι σεβαστές. Οι πάντες κρίνονται και οι αποφάσεις είναι αποδεκτές/εκτελεστές αλλά όχι κατ’ ανάγκη σεβαστές. Κανένας δεν είναι αυθεντία. Δες τη Μανωλάδα πιο πάνω. Τότε όσοι κράζαμε ότι η δικαιοσύνη συντάχθηκε με τα συμφέροντα των ντόπιων δουλεμπόρων δεν είχαμε δικαίωμα να το κάνουμε επειδή είμαστε αναρμόδιοι; Παρεπιπτόντως από τότε σταμάτησα να τρώω φράουλες Μανωλάδας. Ακόμα και όταν τις έβρισκα σε σούπερ μάρκετ στη Γερμανία προτιμούσα τις ισπανικές. Σε δουλέμπορους και στις κοινωνίες που τους ανέχονται δεν δίνω ούτε μισό ευρώ.

    Μου αρέσει!

  124. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, το «γράμμα του νομου» δεν ειναι τοσο μονοσήμαντο οσο φαντάζεσαι. Ειναι ζητημα ερμηνείας, αποδείξεων, και υπαγωγής στη διαταξη του νομου των αποδεδειγμένων πραγματικών περιστατικών, με αιτιολογημένο τροπο.

    Γιαυτο υπάρχουν τα ένδικα μεσα, τα οποια επανακρινουν την υποθεση, τοσο επι της ουσιας (εφετείο), οσο και επι της διαδικασίας (Άρειος Πάγος).

    Ασφαλώς ειναι δικαιωμα του καθε πολίτη να κρίνει μια δικαστικη αποφαση.
    Απλώς προσπάθησα να σου επισημάνω να μην εισαι τοσο κατηγορηματικός.

    Πάντως, βλέπω την παρέμβαση Κοντονή την πέρασες κάπως στο ντούκου.

    ΥΓ: Προσωπική επαγγελματική πείρα: συχνότατα, σε καθε αποφαση, είτε ποινικη, είτε αστική, ο ηττημένος διαρηγνυει τα ιμάτια του οτι το δικαστηριο ηταν «μιλημένο», η «πουλημένο». Πολλές φορές τα καλλιεργούν και οι δικηγόροι αυτα, οποτε χάνουν μια υποθεση. Πολυ περισσοτερο οταν, οπως συμβαίνει εδώ, η υποθεση εχει και πολιτικα στοιχεια.

    Μου αρέσει!

  125. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @Αλίκη
    Αναρωτιέμαι αν κατά της προσφυγής της Ηριάννας, δεν λειτούργησε σε ένα βαθμό και η έντονη κινητοποίηση υπέρ της. Τι γνώμη έχεις, όταν οι μπαχαλάκηδες, οι ανάρχες και τα άλλα σχετικά φυντάνια φωνάζουν και ωρύονται για την αθωότητά της, αυτό αποκλείεται να επηρεάσει αρνητικά τους δικαστές, παρ’ όλο που αποκλείεται βέβαια να συμπεριληφθεί στο σκεπτικό της απόφασης;

    Κατά τα άλλα, οι αναρχικοί ψάχνουν για ήρωες και οι συριζαίοι για αφορμές να επιτεθούν στη δικαιοσύνη. Οι αντιδράσεις τους δεν μου κάνουν εντύπωση, έτσι σκέφτονται και όπως θα έλεγε και ο σχολιαστής, η δυσανεξία στη δημοκρατία δεν κρύβεται.

    Μου αρέσει!

  126. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @Αφώτιστος Φιλέλλην
    Τον έχω σε LP το δίσκο που θυμήθηκες. Από τα πιο ενδιαφέροντα ακούσματα μιας εποχής γεμάτης ενδιαφέροντα ακούσματα.

    Μου αρέσει!

  127. Ο/Η Αλικη λέει:

    Νίκο, χωρις να αποκλείεται αυτο που λες, απο προσωπική πείρα σε σχεση με τους δικαστές, εχω την αποψη οτι λειτουργούν κυρίως με αυστηρά επαγγελματικά κριτηρια.

    Αυτο σημαινει οτι το κύριο μέλημα τους ειναι να εκδώσουν αποφαση που δεν θα αναιρεθεί, λογω έλλειψης νομιμότητας ως προς την διαδικασία, λογω ελλιπούς αιτιολογίας η εσφαλμένης ερμηνείας και εφαρμογής του νομου. Ο συνήγορος αγορεύει – απευθυνόμενος συχνά κυρίως στο ακροατήριο και στον πελάτη του- και ο δικαστης κρατάει αυτα που του χρειάζονται για να καλουπώσει την αποφαση, ακούγοντας βερεσέ τα περιττά. Ετσι κανει και οικονομία δυνάμεων.

    Δεν δικάζουν με ιδεολογικά, εξουςιαστικα η συναισθηματικά κριτηρια, οπως πολλές φορές νομίζει η κοινή γνωμη. Επαγγελματίες ειναι οι άνθρωποι -χωρις βεβαια αυτο να σημαινει οτι ειναι πάντοτε επαρκείς.

    Μου αρέσει!

  128. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Πάντα ενδιαφέρον να ακούς πώς λειτουργούν γενικά τα δικαστήρια. Ευχαριστώ Αλίκη.

    Μου αρέσει!

  129. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Πρέπει με κάποιο τρόπο να καταλάβουν οι δικαστές τι σημαίνει φυλακή. Θυμάμαι την περίπτωση του Παναγιώτη με τα σταράκια, που έμεινε προφυλακισμένος, αν και το βίντεο έδειξε ότι την πράξη την είχε κάνει ψηλός και αδύνατος που φορούσε και αυτός σταράκια, ενώ ο Παναγιώτης ήταν με άλλες αναλογίες. Και είχε γίνει χαμός μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Θυμάμαι το συζητούσαμε στην καλύβα και λέγαμε ότι αν ο δικαστής είχε κάτσει μια μέρα …μέσα, θα έτρεχε να δει το βίντεο πιλάλα, αντί να λέει περίμενε, εσύ είσαι μέσα όχι εγώ, γιατί βιάζεσαι. 🙂

    Μου αρέσει!

  130. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Να και η ανάρτηση:

    Το εξπρές του μεσονυκτίου

    Το εξπρές του μεσονυκτίου

    Μου αρέσει!

  131. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Η γνώμη μου είναι ότι ζούμε ένα κακόγουστο πολιτικάντικο θέαμα με πρωταγωνιστές τόσο τους συριζαίους όσο και τους νδκράτες (εκατέρωθεν αναταλλαγή ..φιλοφρονήσεων περί δημοκρατικότητας ..αναγωγές για τη στάση καθενός στο θέμα στο επίπεδο πόσο δημοκράτης είναι ο καθείς, συνεπώς πόσο κινδυνέυει η δημοκρατία μας από τον Κοντονή ή τον Μητσοτάκη και τέτοια ορέα). .
    Αφορμή η υπόθεση της αποφυλάκισης (ή της ..μη αποφυλάκισης) και ως μέσα τα γνωστά (μπαχαλάκηδες, ..αντιεξουσιαστικός χώρος, ακροδεξιά κλπ κλπ).
    Δεν βλέπω κάποια αξία σε όλο αυτό.

    Αυτό που θα είχε αξία (και ..δεν βλέπω) θα ήταν να ακουστούν οι απόψεις τόσο του Αλιέξη όσο και του Κούλη, σχετικά με την ταμπακιέρα (για ένα πολιτικό κόμμα εξουσίας ..με πιθανότητες).
    Δηλαδή το να μιλάμε για την διάκριση των εξουσιών και να μην διατυπώνουμε την άποψή μας σχετικά με την θεσμική παρέμβαση για την (καταρχήν) διασφάλισή της (έστω για δημιουργία όρων προς αυτήν την κατεύθυνση) το θεωρώ λάθος και ..εκ του πονηρού.
    Αν θέλουμε ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ας (προτείνουμε να) το θεσμοθετήσουμε προτείνοντας ότι χρειάζεται (συνταγματική αναθεώρηση, κάτι άλλο, δεν τα ξέρω και καλά αυτά τα ..πολιτειακά) για να πάψει (φερειπείν) η ηγεσία της δικαιοσύνης να (δι)ορίζεται από την πολιτική εξουσία και να λειτουργεί …αυτοκέφαλα.
    ΔΙότι όλα αυτά που ακούμε μια για τους παναθηναϊκάκηδες, μια με τους πολάκηδες και τις παλλικαριές, μια με την κα Θάνου κλπ κλπ, έχουν σαφώς σχέση με την στενή εξάρτηση των ..λειτουργιών των εξουσιών.

    Αλλά δεν το βλέπω, άμα βγει ο Κούλης θα προτείνει τον επόμενο πρόεδρο του ΑΠ και όλα τα υπόλοιπα ..ειωθότα.
    Ή όχι;;

    ΥΓ Τελικά είμαι σε σύγχιση! Εϊναι αποδεκτό Αλίκη να λέμε διάκριση των εξουσιών ή όχι πρέπει να λέμε διάκριση των λειτουργιών που είναι και πιο …λειτουργικό ου μην και δόκιμο, από ότι μου είπανε δηλαδή (αλήθεια λέω, μου το είπανε και άμα θέλετε μπορώ να σας βρω και αυτόν που μου το είπε, νήμα και τέτοια 😉 )

    Μου αρέσει!

  132. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Δεν αρκεί να επιλέγεται η ηγεσία.

    Κλασικό παράδειγμα το ΣτΕ για τις άδειες όπου ο πρόεδρος γράφτηκε καταλλήλως 🙂

    Μην μπλέκεις αναγνώστη την ηγεσία με την ιδεολογική σκέψη των συριζαίων ότι αν ο δικαστής δεν είναι στο …ΕΑΜ είναι ταγματασφαλίτης. 🙂

    Με αυτές τις συγκρίσεις των σταλινικών με τον Κυριάκο, μη μας τους φορτώσεις μερικά χρόνια ακόμα 🙂

    Μου αρέσει!

  133. Ο/Η Αλικη λέει:

    Σχο 19:44 +1

    Μου αρέσει!

  134. Ο/Η Mitsos λέει:

    Δεν το κλεινουμε το μαγαζι; ολα τα αλλα εθνη που ξεκινησαμε μαζι εξαφανιστηκαν.
    Αιγυπτιοι εξαφανιστηκαν
    Ασυριοι το ιδιο
    Βαβυλωνιοι εξαφανιστηκαν
    Χεταιοι πανε
    Περσες δεν υπαρχουν πια,
    Οι Ρωμαιοι τελος
    Οι Φοινικες εξαφανιστηκαν
    Καρχιδονιοι πανε.
    Mόνο οι Εβραίοι υπάρχουν ακόμα αλλά πολιτισμό δεν είχαν.

    Τελικά μόνο οι Κινέζοι και εμείς υπάρχουμε ακόμα από τότε. Οι άλλοι τινάξανε τα πέταλα και τους αντικατέστησαν άλλοι. Εδώ ανοιξανε τα σύνορα μπαίνουνε μερικές χιλιάδες κάθε μήνα και παμε επίσης για αντικατάσταση.

    Μηπως ηρθε η ωρα να παμε για υπνο μετά από μια ιστορία 5000 ετών; Εδώ κατέληξε να χαράσει πολιτική άνθρωπος επιπέδου Καρανίκα και να ναι ο Ζαγοράκης ευρωβουλευτής με την Κούνεβα παρέα.

    Μου αρέσει!

  135. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μου αρέσει!

  136. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μου αρέσει!

  137. Ο/Η Mitsos λέει:

    Oι Τούρκοι αντουφέκιστοι κατεβαίνουν από τα αεροπλάνα και ένας Αγγλος του BBC τους καλωσορίζει και μαζί με το συνεργείο τραβάει πλάνα. Για την προδοσία αυτή δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανείς. Ολοι πήραν συντάξεις, συντάξεις οι θυγατέρες τους ενώ τιμωρήθηκαν κάποιοι αξιωματικοί στην Ελλάδα οι οποίοι παρήκουσαν διαταγές και προσπάθησαν να αντισταθούν. Αυτοί απετάχθησαν από το στράτευμα και έφυγαν με κάτι συντάξεις πείνας.

    Μου αρέσει!

  138. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Σχολιαστή κοίταξε να δεις (που έλεγε παλιά και ο Αντώνης ο Αμπατιέλος άμα τονε ρωτάγανε κάτι 😆 )
    Το ότι δεν αρκεί κάτι δεν σημαίνει ότι δεν είναι ζήτημα. Επειδή τα πάντα στην Πολιτική, το Δημόσιο χώρο ..αλλά και γενικότερα είναι …πολυπαραγοντικά ακόμη και ένα σπουδαίο ζήτημα δεν θα αρκεί, αλλά αυτό είναι άλλο από το ότι αφού δεν αρκεί ..άστο.
    Ξαναλέω το ζήτημα του διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση είναι ένα ζήτημα και πολύ θα ήθελα και την άποψη των ηγεσιών των πολιτικών κομμάτων που θα κυβερνήσουν ή κυβερνούν και το ότι δεν αρκεί δεν μου λέει τίποτα.
    Είτε το δεις ως μέτρο ως προς μια ορθολογικοποίηση της διαδικασίας, είτε το δεις ως ..σημαινόμενο για την δέσμευση προς την πορεία προς τα εκεί (διασφάλιση της ανεξαρτησίας των ….λειτουργιών) πολύ θα ήθελα την άποψή σου μην γίνεσαι ..συριζοκεντρικός 😆

    Αν μας φορτωσε κάτι τους συριζαίους, κατά τη γνώμη μου δεν είναι η σύγκρισή τους με τον Κυριάκο (μάλλον τον Αντώνη τότενες) αλλά η τακτική των ..μεταρρυθμιστών που αποδέχθηκαν την αφήγηση του Αδώνιδος, ήτοι ότι η ψήφος στον συριζα δεν είναι μια (κατά τη γνώμη του) λανθασμένη επιλογή που θα έχει επιζήμια αποτελέσματα, αλλά μια υποχώρηση στον «διάβολο» και μια αντιδημοκρατική και εκτός κοινοβουλευτισμού επιλογή.
    Και λέω η επιλογή Αδώνιδος διότι ήταν επιλογή, υπήρχαν και άλλες φωνές που έλεγαν ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε τον Αλιέξη ως μη κοινοβουλευτικό.
    Προφανώς τα καζάντια τους τα είδες και δεν φαίνεται παράξενο αν σκεφτείς τι σημαίνει η επιλογή του …μεταρρυθμιστικού (σικ ρε) τόξου να άγεται από επιλογές του Άδωνη.
    Απλώς το εκλογικό σώμα είπε «δεν θα πάρουμε».
    Γιατί αγαπητέ όσο μιλάμε για εκτροπή από την διακυβέρνηση συριζα το μόνο που κάνουμε είναι να τον δικαιώνουμε και τελικά να συμβάινει αυτό που φοβάσαι (να διατηρηθούν στην εξουσία).
    Ας το πάρουν λοιπόν αλλιώς, σε δημοκρατία ζούμε και όπως είναι λάθος αυτό που κάνουν οι αριστεροί όποιον έχει δεξιές ιδέες ή συμπεριφορές να τονε ονομάζουν φασίστα το ίδιο λάθος είναι να χρησιμοποιείται άκριτα και λόγω του θυμικού ο όρος δικτατορία και τέτοια γλαφυρά.
    Το μυστικό αγπαητέ μοι Σχολιαστή είναι αλλού.
    Οι αυτοπροσδιοριζόμενοι (πολιτικοι στην Ελλάδα του σήμερ)α ως μεταρρυθμιστές φιλελεύθεροι και τα ρέστα είναι λίγοι πολιτικά (καλά παιδιά δεν λέω) και μάλιστα τόσο λίγοι που μαϊμουδίζουν την προσέγγιση της αριστεράς της μεταπολίτευσης σχετικά με την πολιτική παρέμβαση και όταν παίρνουν αυτά που παίρνει κάποιος όταν αντιγράφει τον αντίπαλο γκρινιάζουν και ..κακομοιριάζουν.
    Ανθρώπινο δεν λέω, αλλά εδώ μιλάμε ..πολιτικά

    Μου αρέσει!

  139. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    ο Αντώνης ο Αμπατιέλος = ο μακαρίτης ο ο Αντώνης ο Αμπατιέλος (μάλλον δηλαδή, έχει γούστο!)

    Μου αρέσει!

  140. Ο/Η Eνη λέει:

    Μαλλον δεν θα θελει ο Συριζα να μιμηθει την Πολωνια και την Ουγγαρία,

    http://news.in.gr/world/article/?aid=1500155665

    ομως οσο υπαρχουν Πολακηδες και Καμμενοι, δυσκολα θα πεισουν τον κοσμο για το αντιθετο. 😉

    Καιρος να τους μαζεψει…………

    Μου αρέσει!

  141. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Τελικά φαίνεται να άφησε μπόλικα κουσούρια ο σταλινισμός. Ο Γιαρουζέλσκι θα ήταν περήφανος!

    Μου αρέσει!

  142. Ο/Η δεξιος λέει:

    Το βιβλιοπωλείο του Άδωνι το έκαψαν 20 φορές αυτοί που κατέστρεψαν τα καταστήματα της Ερμού προχθές υπό την ενθάρρυνση της κυβερνήσεως.
    Όταν έγιναν τα επεισόδια του 2008 τα συνέκρινα στην καλύβα με τα σεπτεμβριανά του 1955 στην Κωνσταντινούπολη.Κανείς άλλος δεν συμμερίσθηκε φυσικά την άποψή μου.Ύστερα από δέκα ημέρες εμφανίσθηκε άρθρο ενός γνωστού συμβούλου της αμερικανικής πρεσβείας,γνωστού επειδή ήταν ασυνήθιστα για Αμερικανό φιλικός προς την αριστερά,του Μπρέιντυ Κίσλινγκ που τα ονόμασε ελληνική νύχτα των κρυστάλλων.Ελάχιστοι το σχολίασαν.Και προχθες κρύσταλλα έσπασαν.
    Ο μηχανισμός είναι γνωστός : ένας όχλος φιλικός προς την κυβέρνηση καταστρέφει και λεηλατεί ενώ αυτή διατάσσει την αστυνομία να μην αναμιχθεί.Το πρόσχημα μπορεί να είναι οτιδήποτε.Στην κανονική νύχτα των κρυστάλλων ήταν μία επίθεση εβραίου στο εξωτερικό εναντίον ενός Γερμανού διπλωμάτη.Το 1955 ήταν μια υποτιθέμενη βόμβα στο σπίτι του Κεμάλ.Εδώ ήταν μία δικαστική απόφαση.Οι δράστες έβγαλαν και ανακοίνωση στην οποία προειδοποιούν ότι δεν μπορεί να μείνει άθικτη η τουριστική βιομηχανία εάν δεν βγαίνουν οι αποφάσεις που θέλουν.Προχθές η κυβέρνηση τα έβαλε με τον Στουρνάρα (πάλι) επειδή είχε αντιρρήσεις για την έκδοση ομολόγου,αντιρρήσεις που μάλλον ήσαν βάσιμες αφού η έκδοση αναβλήθηκε.Σήμερα η ημιεπίσημη παρακρατική ομάδα Ρουβίκωνας έκανε «παρέμβαση» στην Τράπεζα της Ελλάδος αφού πρώτα έσπασε τα γραφεία του δήμου Ζωγράφου.

    Μου αρέσει!

  143. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αγαπητέ αναγνώστη

    Για την ηγεσία να εφαρμόζεται ότι εφαρμόζεται στις αλλες χωρες της Ευρώπης

    Για το θέμα του αδωνη είναι ντροπή για τη νδ αλλά δεν μπορει να ισοφαρίσει τα δεκάδες φασιστοειδή του συριζα

    Μου αρέσει!

  144. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    &δεξιός
    Οι αναλογίες σου είναι ίσως ηθελημένα υπερβολικές, δείχνουν όμως με σαφήνεια έναν τρόπο σκέψης ο οποίος είναι μεν απεχθής αλλά ιστορικά υπαρκτός. Εγώ θα το έβλεπα λίγο διαφορετικά, η κυβέρνηση χρειάζεται ομάδες κρούσης για κάθε περίπτωση κι αυτές προφανώς δεν μπορεί να προέρχονται από τα διάφορα χαζοχαρούμενα που χόρευαν στο Σύνταγμα γιορτάζοντας το όχι. Οι μόνοι κατάλληλοι είναι διάφοροι ψημένοι αναρχοχούλιγκανς και κάποιοι παρατρεχάμενοι του χώρου, για τους οποίους ευελπιστούν ότι θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους κατά την προεκλογική περίοδο. Έτσι κι αλλιώς αποκλείεται να επαναληφθεί το κίνημα των αγανακτισμένων που προπηλάκιζαν αντιπάλους πολιτικούς και διέλυαν συγκεντρώσεις, ούτε οι οργανωμένοι συριζαίοι έχουν κάποια σχετική υπόσταση, άρα ο συρφετός των αντιεξουσιαστών που έκαναν λίμπα την Ερμού θα μπορούσε να είναι ένα καλό υποκατάστατο.

    Το πρόβλημα όμως είναι ότι το αναπόφευκτο πολιτικό κόστος από ενέργειες χουλιγκανισμού τις οποίες ανέχεται ο κ. Τόσκας και η κυβέρνηση γενικότερα, ενδέχεται να ξεπεράσει το κέρδος από την τρομοκράτηση των αντιπάλων. Προσωπικά αυτό πιστεύω και προβλέπω ότι μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις που θα δείξουν τις αντιδράσεις του κόσμου, οι κινούμενες συριζοκεφαλές θα αρχίσουν να ψάλλουν διαφορετικό τροπάριο. Ίσως πάλι και να πέφτω έξω, η λογική των ομάδων κρούσης δεν είναι άγνωστη στην υπαρκτή αριστερά.

    Μου αρέσει!

  145. Ο/Η δεξιος λέει:

    Eίναι το αντίστοιχο των ονομαζόμενων collectivos στη Βενεζουέλα.Για τους τελευταίους όμως έρχεται η ώρα της αλήθειας και μετά από ενδεχόμενη αλλαγή θα αλλάξουν σίγουρα τροπάριο και θα αρχίσουν θρήνοι για διώξεις αγωνιστών.

    Μου αρέσει!

  146. Ο/Η δεξιος λέει:

    Νέο πολύμορφο κίνημα συμπαράστασης προβλέπεται.

    http://www.bloko.gr/2017/07/blog-post_892.html

    Μου αρέσει!

  147. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Τους collectivos εννοούσα φυσικά, ανθρώπους που έχουν ταυτίσει το παρόν και το μέλλον τους με την πολιτική του καθεστώτος Μαδούρο και κινδυνεύουν τα μάλα σε περίπτωση που αυτό χαθεί. Δυστυχώς, δεν θα είναι εύκολα αναίμακτη μια αλλαγή κυβέρνησης στη Βενεζουέλα.

    Μου αρέσει!

  148. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Οι αναρχοχούλιγκανς, γνωστοί άγνωστοι, πεστε τους όπως θέλετε (μέσα θα είστε) δεν είναι φαινόμενο που εμφανίστηκε στην περίοδο όπου ανέβαινε ο συριζας, ούτε καν όταν ξεκίνησε κρίση, κρατάει χρόνια αυτή η ..κολόνια, πολύ πριν το 2000, πόσω μάλλον το 2010 ή 2012.
    Σχετικά με την εκμετάλλευση του ..φαινομένου από διάφορες εκφράσεις της διακυβέρνησης ή και της ..αντιπολίτευσης θα έλεγα το ίδιο, προσθέτοντας ότι θα δούμε ενδείξεις ότι το έχουν αξιοποιήσει πολιτικά διάφοροι και διαφορετικοί.

    Θα ήθελα απλώς να καταθέσω 2 …μπουλετς.
    1ο (μπούλετ) Η συζήτηση για το φαινόμενο πρέπει να λάβει υπόψιν διάφορες πτυχές, δεν είναι εύκολο να γίνει ..σύντομα.
    2ο Το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπίζεται πολιτικά ως κάτι εχθρικό, όχι μόνον για την δημοκρατία, το κράτους δικαίου και τα τέτοια, αλλά και για την κοινωνία ..γενικότερα.
    ΣΥνεπώς ορθώς στηλιτεύονται και καταδικάζονται πολιτικά όσοι δείχνουν διάθεση να το αντιμετωπίσουν ως κάτι εντός της αποδεκτής πολιτικής πρακτικής (διάφοροι αριστεροί αστέρες), αλλά θεωρώ εντελώς λάθος να το συνδέουμε με ομάδες που λειτουργούν κοινοβουλευτικά βασιζόμενοι σε πολιτικά προτάγματα ή συνθήματα που μπορεί να προσιδιάζουν σε αυτά των ακραίων ομάδων.
    ΔΙότι με αυτόν τον τρόπο στην πραγματικότητα παίζουμε το παιχνίδι τους.

    Να το πω αλλιώς και ..ανάποδα.
    Μπορεί ο Βορίδης ή ο Μπαλτάκος ή ο Άδωνης , ακόμη και ο Καρατζαφέρης να είχε διατυπώσει κατά καιρούς διάφορες θέσεις που έμοιαζαν ή ήταν ίδιες με ανάλογες των νεοναζί.
    Κανείς τους όμως δεν είναι φασίστας πόσω μάλλον νεοναζί και είναι λάθος (πολιτικά τουλάχιστον) να τους ονομάζουμε έτσι.
    ¨ολοι οι παραπάνω (και μέχρι νεωτέρας, αλλά έχει σημασία το νεωτέρας) είναι εντός κοινοβουλευτικού τόξου, με ακραίες απόψεις πιθανά, οι οποίες πρέπει να στηλιτεύονται να αντιμετωπίζονται κλπ, αλλά αυτό.
    ΤΟ ίδιο λέω και για συριζαίους ..εβαίσθητους.

    ΥΓ Σχολιαστή εγώ δεν μίλησα για τον πολιτικό ή τον άνθρωπο Άδωνη, μίλησα για την αποδοχή από μεγάλο κομμάτι των …μεταρρυθμιστών της συγκεκριμένης πολιτικής οπτικής του και πρότασής του να αντομετωπιστεί ο συριζας στα πλαίσια του «μάχη του φωτός απέναντι στο σκότος».
    Και μίλησα για το ζήτημα ότι ο Κούλης προς το παρόν το αποδέχεται.
    Και προσπάθησα να σου πω ότι αυτή η οπτική δεν έχει τύχη σε ..νυκοκυράιους ανθρώπους, οπότε ας ψάξουν εκεί να δουν τον κίνδυνο να τους κατσικωθεί ο συριζας όπως το παλιό …όλον ΠΑΣΟΚ κάποτες που λέγανε τα ίδια.
    Καθότι ο Ράλλης, που μοιράια θα έχανε ήτανε πολύ ..μαλακός και ανέλαβαν οι επίγονοι να το παίξουν ..στα ίσα με αποτέλεσμα ο μακαρίτης ο ΑΝδρέας να παίρνει τα ματς από τα αποδυτήρια.

    ΤΟ ζήτημά μου λοιπόν δεν είναι ..αισθητικό (με τον Άδωνη), είναι πολιτικό.

    Μου αρέσει!

  149. Ο/Η xberliner λέει:

    @ δεξιος
    «Ο μηχανισμός είναι γνωστός : ένας όχλος φιλικός προς την κυβέρνηση καταστρέφει και λεηλατεί ενώ αυτή διατάσσει την αστυνομία να μην αναμιχθεί.Το πρόσχημα μπορεί να είναι οτιδήποτε.»
    Οι μπαχαλάκηδες προϋπήρχαν του συριζα. Το Δεκέμβρη του 2008 με κυβέρνηση δεξιά, πρωθυπουργό Καραμανλή και υπουργό εσωτερικών τον Πάκη νυν ΠτΔ, η αστυνομία είχε και τότε κατηγορηθεί ότι δεν αναμίχθηκε όσο έπρεπε. Και φυσικά η ίδια καραμέλα για την αστυνομία παλιότερα. Βέβαια με Καραμανλή η μαλακία είχε εκτοξευτεί στο διάστημα (μια ήθελαν να τον δολοφονήσουν, μια ήθελαν να τον ρίξουν με το Βατοπέδι, μια ήθελαν να τον ρίξουν με τα Δεκεμβριανά, μια φούσκωσαν το έλλειμμα). Βασικά το πρόβλημα ήταν ότι είχαμε μια παντελώς ανίκανη κυβέρνηση που μόνο να διορίζει ήξερε.

    Οι τωρινοί έχουν ένα μέρος στελεχών που βρίσκει τις ιδέες των αναρχικών ελκυστικές και έχει όλη την καλή διάθεση να δείξει κατανόηση στους μπαχαλάκηδες. Υπάρχουν και άλλοι εκεί μέσα που πιστεύουν ότι αν συγκρουστούν ανοιχτά με τους μπαχαλάκηδες θα χάσουν ψήφους. Οι εκτιμήσεις τους είναι βέβαια λάθος, δηλαδή ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα χάσουν, πόσο θα χάσουν; 10 χιλ. ψηφοφόρους; κλάιν μάιν. Από την άλλη δεν νομίζω ότι τους ελέγχουν. Οι μπαχαλάκηδες λειτουργούν κυρίως αυτόνομα υπό την προστασία της δημοκρατίας και την ανοχή των κυβερνώντων (όλων ανεξαιρέτως) υπό το φόβο μήπως χαρακτηριστούν μη δημοκρατικοί. Δες π.χ. τί έγινε στο Αμβούργο. Και μάλιστα η αστυνομία περίμενε μπάχαλα και ήταν υποτίθεται προετοιμασμένη. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι η αστυνομία το 2008 θα μπορούσε να κάνει περισσότερα όταν ήταν απροετοίμαστη (όλα ξεκίνησαν ξαφνικά με τη δολοφονία ενός παιδιού) και ο όγκος των ανθρώπων στους δρόμους ήταν πολύ μεγαλύτερος (ένδειξη ότι πέρα από τους μπαχαλάκηδες και τα μπάχαλα, ο Δεκέμβρης του 2008 για μένα σηματοδοτεί το μέγεθος της αρρώστιας που έτρωγε τη χώρα και τελικά οδήγησε στη χρεοκοπία λίγους μήνες μετά).

    Δεν υπάρχουν collectivos ή παρακρατικοί στην Ελλάδα, μη τρελαθούμε. Ούτε χούντα έχουμε. Η χούντα τελείωσε το 74 και οι παρακρατικοί (παραδοσιακά οι παρακρατικοί ήταν δεξιοί στην Ελλάδα) περιθωριοποιήθηκαν σταδιακά από το 74 και μετά. Το πρόβλημα με τους συριζανελ δεν είναι οι δημοκρατικές τους ευαισθησίες. Είναι χοντροκομμένοι μεν που σημαίνει ότι πράγματα που οι άλλοι έκαναν κάτω από το τραπέζι αυτοί τα κάνουν δημόσια, αλλά δεν είναι ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο δημοκρατικοί από τους προηγούμενους.
    Το πρόβλημα είναι ότι είναι ανίκανοι σε επίπεδο άκρως επικίνδυνο για τη χώρα. Όσο η αντιπολίτευση επιμένει στις προσωπικές επιθέσεις και στη μη-δημοκρατικότητα των συριζανελ, αντί να χτίζει ένα αξιόπιστο προφίλ και μια ρεαλιστική και ελπιδοφόρα πρόταση για το μέλλον, τόσο οι πιθανότητες να μείνουν περισσότερο στην εξουσία οι συριζανελ αυξάνονται.

    Μου αρέσει!

  150. Ο/Η Eνη λέει:

    Νικο Π.

    Στο λινκ που εδωσα, αναγραφεται οτι

    «Το δεξιό, συντηρητικό και ευρωσκεπτικιστικό PiS ελέγχει την πολιτκή στη Βαρσοβια»

    Ο παραλληλισμος με ΕΣΣΔ δεν ισχυει, εδω προκειται για δεξιο εθνικισμο και ευρωσκεπτικισμο.
    Δεν γινεται ολα να συνδενονται με την ιστορία. Ολα αλλαζουν, αλλο το παρελθον αλλο το παρόν.

    Μου αρέσει!

  151. Ο/Η Eνη λέει:

    xberliner,
    Oπως διαπιστωνεται, η αντικειμενικη προσεγγιση ειναι πολυ δυσκολη υποθεση,για να δει κανεις τα πραγματα με καθαρη ματιά.
    Θα συμφωνησω με το ανω σχολιο σου.

    Μου αρέσει!

  152. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Εϊχα ένα σχόλιο παραπάνω, μάλλον τόφαγε η ..μαρμάγκα, αλλά επειδή με ..κάλυψε ο Βερολινέζος παραπάνω, δεν χάθηκε ο κόσμος

    Μου αρέσει!

  153. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Κάτω τα χέρια απο τα σχόλια, κυρία μαρμάγκα 🙂

    Μου αρέσει!

  154. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Σχολιαστή μην κάνεις σαν τους συριζαίους που καταδικάζουν την βία των μπαχαλάκηδων, αλλά δεν τραβάνε κανα αυτί στις τοπικές ου μην και κλαδικές, το νου σας ρεμάλια άμα ξαναδώ κανεναν σας να καλύπτει με πράξεις (ή παραλείψεις) τέτοιες ενέργειες θα σας στείλουμε ..μεταγραφή στην ΛΑΕ (διότι στο ΚΚΕ δεν το βλέπω θα σας αφαλοκόψουν και θας λένε πράκτορες και τέτοια).
    Οπότε άσε τις καταδίκες και τις παραινέσεις στην μαρμάγκα (δεν συνομιλούμε με τις μαρμάγκες) και κοίτα να το ξεκαθαρίσεις «είμαι αντίθετος στις πρακτικές σας κυρία μου…από όπου και αν προέρχονται»

    ΥΓ ΤΟ σχόλιό μου ..απήχθη μεταξύ του Νίκου και του Βερολινέζου.
    ΥΓ Μωρέ καλά λέει ο Δεξιός όλοι καμώνονται ότι αντιδρούν στην βία, αλλά ας όψεται που πρέπει να τοποθετούμε όριμα πολιτικά
    ΥΓ3 Αιδώς Αργείοι (και πελλοπονήσιοι γενικότερα

    Μου αρέσει!

  155. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Βρέθηκε! Το είχε βγάλει ανεπιθύμητο 🙂

    Μου αρέσει!

  156. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Σε σχέση με τη ΝΔ και τους ακροδεξιούς ότι να πεις σωστό είναι 🙂 Ας πρόσεχε ο …Κουλης που λες κι εσυ

    Αυτό που τόνισα με την ευκαιρία είναι ότι δεν αρκούν 2-3 τσεκουράτοι για να ξεπλύνουν τους ακραίους φασιστάκους του συριζα. Οι οποίοι είναι πλήθος 🙂

    Μου αρέσει!

  157. Ο/Η Eνη λέει:

    ΕΛΛΑΔΑ
    Γερμανικός Τύπος: Ο Ανδρέας Γεωργίου έχει «περάσει» έξι δίκες
    «Την υπόθεση για παράβαση καθήκοντος οδήγησε στη δικαιοσύνη με ενέργειές της η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ (…) εργάστηκε αργότερα ως σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου»

    DW – skai.gr

    Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/351581/germanikos-tupos-o-andreas-georgiou-ehei-perasei-exi-dikes-/#ixzz4nT8KQTcV
    Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

    Μου αρέσει!

  158. Ο/Η δεξιος λέει:

    Σαμαρική εκδοχή και προειδοποίησις για τους …ναυτιλλομένους.

    http://www.antinews.gr/action.read/antitheseis/rantebou-sta-gounaradika-ton-oktobrio-/10.117339#1727331

    Μου αρέσει!

  159. Ο/Η xberliner λέει:

    «Κάτω τα χέρια απο τα σχόλια, κυρία μαρμάγκα»
    Ναι αλλά αυτή η μαρμάγκα κάνει το δικό μου σχόλιο να φαίνεται πλεονασμός. Που είναι δηλαδή και δε θα πάλευα 5 ολόκληρα λεπτά με το πληκτρολόγιο αν η μαρμάγκα δεν ήταν πεινασμένη. 🙂

    Μου αρέσει!

  160. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @Ένη
    Μιλούσα γενικά, για την περιφρόνηση στους δημοκρατικούς θεσμούς και όχι ειδικά για τις πολιτικές απόψεις των πολιτικών.

    Το άρθρο που κοινοποίησες (15:56), είναι καλό και αναλύει με ενδιαφέροντα τρόπο την κατάσταση με την συμμαχία Καραμανλή – Τσίπρα, νομίζω πάντως ότι το θέμα είναι πιο σύνθετο και αφορά τις σκληρές πολιτικές ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ, που θα δυσκολευτεί να κατέβει στις επόμενες εκλογές με αθωωμένο τον Γεωργίου. Κάτι τέτοιο θα έθετε εν αμφιβόλω και με άγνωστες συνέπειες τον πρωταρχικό μύθο στον οποίο στηρίχτηκε η εκλογική του άνοδος τα τελευταία χρόνια και οδήγησε στη ροή ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Πιστεύω λοιπόν ότι οι κυβερνώντες, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτό το βιολί μακροπρόθεσμα, θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να διατηρηθεί μέχρι τις επόμενες κάλπες η δικαστική εκκρεμότητα και μετά ελπίζουν ότι το θέμα θα έχει πια ξεχαστεί. Στην προσπάθειά τους αυτή, θα έχουν αναγκαστικούς συμμάχους όσους έχουν εκτεθεί με την πρωταρχική παπαριά του 2010, ότι «την κρίση την έφερε το πρώτο μνημόνιο και ο προδότης ΓΑΠ». Εκτός από τους καραμανλικούς, τα ίδια λένε και οι ΑΝΕΛ (χθες το είπε ο Καμμένος), η ΧΑ, οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας αλλά και οι Λαφαζάνηδες που συμμετείχαν τότε στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίοι μάλιστα ήταν τότε από τους πρωτοστατούντες της σχετικής μυθολογίας και επένδυσαν πολιτικά στις βίαιες αντιδράσεις κατά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, επένδυση όμως που δυστυχώς γι αυτούς δεν τους ακολούθησε όταν έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Μου αρέσει!

  161. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Παρέλειψα να πω ότι έχω διαπιστώσει πως λίγοι γνωρίζουν ότι ο Γεωργίου ΔΕΝ ήταν ακόμα επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, όταν μας προέκυψε το πρώτο μνημόνιο. Οι μακροσκελείς «αναλύσεις» για τις ευθύνες της εποχής, αποκρύπτουν έντεχνα το γεγονός αυτό και το καλύπτουν κάτω από τόνους φημολογιών, θεωριών συνωμοσίας και παραπληροφόρησης.

    Μου αρέσει!

  162. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Η δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα.
    Σύμφωνα με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε 1-2 μέρες πριν, οι ανώτατοι δικαστές της Πολωνίας είναι πλέον υποχρεωμένοι να παραιτηθούν, την απόφαση για την νέα σύνθεση του ανώτατου δικαστηρίου θα την πάρει ο υπουργός Δικαιοσύνης.
    Κατ’ ουσίαν, με αυτό το νομοσχέδιο λήγει η περίοδος που η Δικαιοσύνη στην Πολωνία ήταν ανεξάρτητη.

    Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πολωνία για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη

    http://www.kathimerini.gr/919470/article/epikairothta/kosmos/diadhlwseis-diamartyrias-sthn-polwnia-gia-tis-metarry8miseis-sth-dikaiosynh

    ΓΚΝΤΑΝΣΚ – ΒΑΡΣΟΒΙΑ. «Είμαστε μάρτυρες μιας νέας επανάστασης Αλληλεγγύης» έγραφε το πανό που κρεμόταν το απόγευμα της Πέμπτης μπροστά από το Δικαστικό μέγαρο του Γκντάνσκ την στιγμή που στην πρωτεύουσα της χώρας ψηφιζόταν το νομοσχέδιο που θα αναγκάσει όλους τους ανώτατους δικαστές να παραιτηθούν δίνοντας την ευκαιρία στον υπουργό δικαιοσύνης να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τη νέα σύνθεση του Δικαστηρίου.

    Με την κληρονομιά του κινήματος της Αλληλεγγύης, που οδήγησε την χώρα στην μετά-σοβιετική εποχή μετατρέποντάς την μέσα σε λίγες δεκαετίες σε κράτος-πρότυπο, οι Πολωνοί κινητοποιούνται μαζικά σήμερα για έκτη συνεχόμενη μέρα σε διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της επικράτειας.

    Τρεις πρώην Πολωνοί πρόεδροι, συμπεριλαμβανομένου του Λεχ Βαλέσα, εξέδωσαν ανακοίνωση ενόψει των προτεινόμενων αλλαγών στη δικαστική λειτουργία, τονίζοντας ότι «δεν συμφωνούμε να απολέσουμε τις βασικές ελευθερίες που έχουν οι πολίτες». Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 175 καλλιτέχνες, επιστήμονες και δημοσιογράφοι υπογράφουν ανοιχτή επιστολή κατηγορώντας την πολωνική κυβέρνηση ότι κινεί «πραξικόπημα».

    Χθες το πρωί, η αστυνομία δήλωσε ότι 14.000 πολίτες έλαβαν μέρος στις συγκεντρώσεις, ενώ το Δημαρχείο της Βαρσοβίας με δική του ξεχωριστή ανακοίνωση ανέβασε τον αριθμό των συμμετεχόντων στους 50.000.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Mariusz Blaszczak σε τηλεφωνική του συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι ήταν περαστικοί που έμειναν εκεί «επειδή είναι καλοκαίρι και έκαναν βόλτα».

    «Κάτω η Δικτατορία» και «Ντούντα θέσε Βέτο» ήταν τα βασικά συνθήματα που φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το προεδρικό μέγαρο, κρατώντας κεριά και υψώνοντας σημαίες της Πολωνίας και της Ε.Ε, ενώ ton παλμό στην συγκέντρωση έδινε το γνωστό τραγούδι των Pink Floyd, «Another Brick in The Wall».

    «Αν έχουμε ανθρώπους στην εξουσία που αισθάνονται οι ίδιοι πάνω από το νόμο, βρισκόμαστε σε μια επαναστατική κατάσταση», δήλωσε στη «Κ» Νταρια Πονσκι, μέλος του δικηγορικού συλλόγου της Βαρσοβίας που βρισκόταν μαζί με το ΔΣ στην συγκέντρωση.

    Ο ρόλος του προέδρου Ντουντα

    Ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντουντά, το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να προτείνει ένα συμβιβασμό ισορροπίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο ίδιος κατά την ομιλία του στη βουλή δήλωσε ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο με την ανάθεση των δικαστών μόνο εάν προστεθεί μια τροπολογία έτσι ώστε οι νέοι δικαστές να έχουν το 60 τοις εκατό των ψήφων στο Κοινοβούλιο και όχι μια απλή πλειοψηφία. Δεδομένου ότι το κυβερνών κόμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» διαθέτει περιορισμένη πλειοψηφία, θα το αναγκάσει να βρει τουλάχιστον ένα άλλο κόμμα να ψηφίζει μαζί του. Εάν δεν προστεθεί αυτή η τροπολογία, ο κ. Ντουντά είπε ότι θα αρνηθεί να υπογράψει τον νόμο.

    Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν μια σπάνια διαφωνία μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του Αντρέι Ντουντά, ο οποίος είναι πρώην μέλος του «Νόμου και Δικαιοσύνης» που ανεξαρτητοποιήθηκε όταν εξελέγη πρόεδρος του κόμματος ο Γιαρασλόβ Καζίνσκι. Οι αντίπαλοι δεν ήταν σίγουροι αν αυτό σηματοδότησε μια πραγματική διάσπαση μεταξύ των δύο ηγετών ή ήταν ένα είδος πολιτικού παιχνιδιού «Δεν ξέρουμε αν ο πρόεδρος δρα πραγματικά με κάποιες ευγενείς προθέσεις ή αν παίζει απλά ένα παιχνίδι», δήλωσε ο Γκρέγκορ Σχετσινα.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ δηλώνουν ότι ανησυχούν για την προγραμματισμένη αναθεώρηση της δικαιοσύνης προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στενά. Ενώ οι Βρυξέλλες την Τετάρτη, δια μέσου του αντιπροέδου της Επιτροπής Frans Timmermans δήλωσαν ότι εάν γίνουν οι αλλαγές στη δικαιοσύνη, η Πολωνία μπορεί να ξεφύγει έξω από τον ορισμό της δημοκρατίας.

    Μου αρέσει!

  163. Ο/Η Eνη λέει:

    Νικο Π.

    Ναι, αντιληφθηκα τη σκεψη σου.
    Ειναι ευχαριστο οταν διαβαζει κανεις συλλογισμους που δεν εχουν υποβαθρο το θυμικό αλλα απορρεουν απο μια λογικη σκεψη. Οσα αναφερεις σχετικα με το Συριζα ειναι μεν σωστα, ομως νομιζω οτι δεν απηχουν οπωσδηποτε και τις αποψεις ολων των στελεχων..

    Στο θεμα Γεωργίου, ηδη διαφαινονται σοβαρες αποκλισεις, ο Σταθακης συμφωνα με δημοσιευμενες δηλωσεις του χθες, ειπε οτι η κυβερνηση δεν προτιθεται να συνεχισει το θεμα Γεωργιου.
    Προχθες ο ιδιος ο Τσιπρας , στο Περιφερειακο Συμβουλιο παραδεχθηκε για πρωτη φορά, οτι το ελλειμμα το 2009 ηταν 15% του ΑΕΠ (συμφωνωντας με προσφατη αναφορά και της Κομισιον).

    Ο Συριζα εχει εγκλωβιστει στις θεωριες του Καμμενου και μαλλον δυσκολα θα απεγκλωβιστει.

    Πραγματι αυτο που επεσημανες στο προσθετικο σου σχολιο ειναι σοβαρο ,αλλα γινεται προσπαθεια να μην αναφερεται, οτι ο Γεωργιου δεν ηταν αρμοδιος την εποχη του πρωτου μνημονιου.

    Καποτε οι μυθοι θα καταρριφθουν……..

    Μου αρέσει!

  164. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    xberliner,
    Το να εχουν χεσμενη την κοινοβουλευτική δημοκρατία οι συριζαίοι είναι τιμή τους και καμάρι τους
    Νομίζεις ότι τους προσβάλλει αν τους πεις ότι την εχουν γραμμένη? 😎

    Μου αρέσει!

  165. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    Εχει και η δεξια Καρανικα (εις διπλουν)

    http://www.iefimerida.gr/news/351977/ayto-zeygari-thelei-na-anevei-ston-throno-tis-athinas-eikones

    Μου αρέσει!

  166. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    @Αλιόσα και λοιπούς συνσχολιαστες

    Κι αν γυρίζει ο χρόνος πίσω στην αρχή
    όπως γυρίζει πίσω μια βιντεοκασέτα
    το ίδιο αδέξια, με την ίδια ταραχή
    τα ίδια θα κάναμε, άσ’ τα και γάμησέ τα.

    Τίτος Πατρίκιος, 1927 – , Έλληνας ποιητής

    Μου αρέσει!

  167. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αν γυριζε ο χρόνος πίσω θα ειχα φυγει απο τη χωρα 😎

    Μου αρέσει!

  168. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @Ενη 20:37
    Οι πραγματικές διαφορές στα κόμματα, ανακοινώνονται επίσημα μόνο πριν από διάσπαση, κάτι που οι τρόφιμοι του κυβερνητικού συνασπισμού ούτε καν το διανοούνται. Η δική μου άποψη είναι ότι οι «διαφωνίες» μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τίποτα παραπάνω από το κλασικό θέατρο των συριζοψεκασμένων, που ο καθένας τους απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό και το τροφοδοτεί με σανό του είδους που του ταιριάζει καλύτερα. Προφανώς ο Σταθάκης έχει αρκετούς ενημερωμένους ψηφοφόρους και τους πουλάει αυτοκριτική για να δείξει ρεαλισμό και εντιμότητα, όπως έκανε για το ίδιο θέμα πριν από αυτόν ο Παπαδημούλης. Για τους μπετόβλακες και ημιεγγράμματους υπάρχουν άτομα σαν τον Γαβρόγλου και τη Φωτίου, για τους τραμπούκους και αλήτες ο Κυρίτσης και ο Πολάκης και πάει λέγοντας. Εμείς βέβαια έχουμε κατσικωθεί όλον αυτόν τον συρφετό και είμαστε υποχρεωμένοι να τους ανεχόμαστε, μέχρι να ξεκουμπιστούν οριστικά και αμετάκλητα. Ευτυχώς δεν έχουν τα φόντα να καταλύσουν τη Δημοκρατία…

    Μου αρέσει!

  169. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    » Ευτυχώς δεν έχουν τα φόντα να καταλύσουν τη Δημοκρατία…»

    Νίκο συμφωνώ με αυτό που λες αλλά δες τι πήγαν και κάναν οι άλλοι στην Πολωνία. Και την Πολωνία την θεωρούσαν όλοι ως μία από τις πιο εδραιωμένες δημοκρατίες του πρων ανατολικού συνσπισμού. Οπότε συμφωνώ μεν με το παραπάνω που λες αλλά παρόλα αυτά κακό δεν θα κάνει να υπάρχει και μία επαγρύπνιση.

    Μου αρέσει!

  170. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @ΔΠ
    114

    Μου αρέσει!

  171. Ο/Η Αλικη λέει:

    Νίκο και Δυστροπε, συμφωνω μαζί σας στο ακέραιο.

    Νομιζω οτι ειναι σφαλμα το να εκλαμβάνει κανεις τον ΣΥΡΙΖΑ ως ενα «κανονικό» κομμα, το οποιο συγκρινόμενο με τα αλλα ειναι το ιδιο η λιγο χειροτερο κλπ (τα γνωστά που λέγονται).

    Υπαρχει μια καταλυτική διαφορα: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στους θεσμούς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Θελει να τους αλώσει/καταλυσει και το αποδεικνύει σε καθε ευκαιρία -αλλο, αν δεν τα καταφέρνει.
    Και, για να ειμαστε δίκαιοι, δεν το έκρυψαν ποτε αυτο -ουτε προεκλογικά.

    Το γεγονος οτι ψηφίστηκαν απο ανθρώπους που ήθελαν να γλιτώσουν τον ΕΝΦΙΑ, να καταργηθούν τα μνημόνια με «ενα νομο κι ενα αρθρο», να περισωθούν τα επιδόματα «έγκαιρης προσελευσης» και λοιπά χαριτωμένα, οπως επισης απο βαθυπασοκους και ψεκασμένους δείχνει απλώς την ανωριμότητα -για να το θέσω κομψά- μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας.

    Χωρις να υποτιμώ καθολου τις αμαρτίες των άλλων κομμάτων, που κυβέρνησαν προηγουμένως, των περίφημων «προηγουμενων», εχω την αποψη οτι οι διάφορες με τον ΣΥΡΙΖΑ ειναι ποιοτικές, και οχι ποσοτικές -παίζουν σε διαφορετικά γήπεδα -για να το πω αλλιώς.

    Οσο δεν γινεται αυτη η διάκριση η Δημοκρατια στη χώρα μας θα κινδυνεύει.
    Σημειωτέον, οτι η κατάλυση των θεσμών δεν ειναι απαραίτητο να γινεται απότομα και μονομιάς.
    Μπορει να συμβεί και με σταδιακή διολίσθηση και ευτελισμό τους -εχουμε πολλά παραδειγματα, τα οποια πυκνώνουν τελευταια.

    Μου αρέσει!

  172. Ο/Η Eνη λέει:

    http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/44341448709-44341448709

    (Αρθρο Καρελια παλι σχετικα μεΓεωργιου)

    Νικο Π,

    Μπορει να εχεις δικαιο, οτι δηλαδή τα στελεχη των συριζαιων απευθυνονται σε ενα ποικιλο ακροατηριο δικο τους. Ομως
    ολη η κοινωνία δεν ειναι Συριζα και το ξερουν.
    Συνεπως ο υπολοιπος πληθυσμος μπορει να κρινει πιο αντικειμενικά.

    Λειτουργουν ολοι οι δημοκρατικοι θεσμοι και ο καθενας εξαγει τα συμπερασματα του.
    Ομως μοιαζει δυσκολο να πιστεψει κανεις οτι ο συριζα, ως κυβερνηση, επιδιωκει «καταλυση της δημοκρατιας», οταν γνωριζουν πολυ καλά οτι η Ελλαδα ως μελος της ΕΕ, συνεργαζεται αψογα (και με τον Τσιπρα) με τους ευρωπαικους θεσμους. Ποτε δεν εχουν εγερθει ενστασεις απο μεριας ευρωπαικων θεσμων εναντια στην Ελλαδα σε σχεση με τη λειτουργια της δημοκρατιας.

    Η Ελλαδα σε καμια περιπτωση δεν μπορει να συγκριθει με τις πρωην ανατολικες χωρες Πολωνια, Ουγγαρια κλπ. οι οποιες εχοντας ζησει ολοκληρωτικα καθεστωτα, εχουν μεταστραφει σε ακρως δεξια συντηρητικα εθνικιστικα κρατη. Παραδειγμα η συμπεριφορά τους στο μεταναστευτικο θεμα οπου εγειρουν «τειχη» σε αντιθεση με την Ελλαδα (του Τσιπρα) που φιλοξενουμε ενα μεγαλο μερος των προσφυγων.

    Μοιαζει λοιπόν δυσκολο να πιστευει κανεις οτι ο Τσιπρας σχεδιαζει καταργηση της δημοκρατίας.
    Εχει ομως βεβαια ενα μεγαλο προβλημα. Και αυτό ειναι το ακροδεξιο κοινοβουλευτικο του αποκουμπι ο Καμμενος.

    Ακομα και η ελληνικη αντιπολιτευση, λειτουργει στα πλαισια των δημοκρατικων κανονων μιας κοινοβουλευτικης δημοκρατιας της Δυσης.

    Αλλο να επιζητει κανεις να ερθει στην εξουσία ενα αλλο κομμα, αιτημα καθολα νομιμο και αποδεκτο και αλλο να μιλαμε για «καταργηση της δημοκρατιας». Πολυ μεγαλα λογια για τη σημερινη εποχη του 2017 και της παγκοσμιας δικτυωσης.

    Μου αρέσει!

  173. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @Ένη
    Δεν είπα αυτό, δεν πιστεύω ότι έχουν τα κότσια ούτε για να σκεφτούν σήμερα την ανατροπή της Δημοκρατίας. Απλώς δεν τους εμπιστεύομαι και θεωρώ ότι ο κυνισμός τους εξαχρειώνει την κοινωνία ενώ προκαλεί φθορά στους θεσμούς. Από όσο ξέρω, δεν πιστεύω ότι έχει βρεθεί ξανά στην κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας τέτοια κυβέρνηση από ψεύτες και απατεώνες και η ανάμνησή της θα παραμείνει ζωντανή για χρόνια μετά από αυτούς.

    Μου αρέσει!

  174. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @Ένη (και πάλι)
    Επαναλαμβάνω ότι δεν πιστεύω πως υπάρχει ενδεχόμενο «ανάνηψης» ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισαν ξαφνικά ότι ο Γεωργίου δεν είναι ένοχος. Απλώς πήραν χαμπάρι ότι η ιστορία σχετικά με τις τις ευθύνες του πρέπει να τελειώνει διότι προκαλεί φθορά χωρίς να αποδίδει τίποτα πια, εκτός από παράγοντας συντήρησης της παράνοιας ενός μάλλον μικρού σχετικά ποσοστού από τους πιο ηλίθιους ψηφοφόρων τους. Τόνισα επίσης ότι καθόλου δεν τους χαλάει η αναίρεση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κατά της απαλλαγής Γεωργίου, αφού από δω και μπρος θα μπορούν να νίπτουν τας χείρας τους για την υπόθεση. Για τους καραμανλικούς δεν έχω να πω τίποτα, θεωρώ ότι είναι τελειωμένοι και μόνο στον Μητσοτάκη μπορούν να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα, αν δεν χειριστεί σωστά την κατάσταση.

    Μου αρέσει!

  175. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Από όσο ξέρω, δεν πιστεύω ότι έχει βρεθεί ξανά στην κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας τέτοια κυβέρνηση από ψεύτες και απατεώνες και η ανάμνησή της θα παραμείνει ζωντανή για χρόνια μετά από αυτούς.»

    Ρίξε μία ματιά στην Πολωνία ή στην Ουγγαρία, και εκεί θα δείς ακριβώς τέτοιες κυβερνήσεις να βρίσκονατι στην εξουσία.

    Μου αρέσει!

  176. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @ΔΠ
    Ναι έχεις δίκιο αλλά αυτό σημαίνει ότι καταλήγουμε στη θεωρία των δύο άκρων…

    Μου αρέσει!

  177. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Το Ποτάμι: Το μόνο σχέδιο που είχαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν η Ελλάδα της δραχμής

    http://www.liberal.gr/arthro/154529/politiki/2017/to-potami-to-mono-schedio-pou-eichan-oi-syrizanel-itan-i-ellada-tis-drachmis.html

    Μου αρέσει!

  178. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ναι έχεις δίκιο αλλά αυτό σημαίνει ότι καταλήγουμε στη θεωρία των δύο άκρων…»

    Όχι.
    Σημαίνει πως καταλήγουμε στο ότι ο πολιτικός αυταρχισμός, είτε στην αριστερή εκδοχή του είτε στην δεξιά, έχει κοινά χαρακτηριστικά, υιοθετεί παρόμοιες πρακτικές, αντανακλά παρεμφερείς νοοτροπίες. Και ότι τελικά το ιδεολογικό πρόσημο αυτό καθεαυτό δεν είναι τόσο σημαντικό οσο θέλουμε να νομίζουμε.

    Μου αρέσει!

  179. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δύστροπος 17:52 +1

    Μου αρέσει!

  180. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Μία πολύ διαυγής ανάλυση του Νικόλα Σεβαστάκη γύρω από την ακροαριστερή τρομοκρατία, τις αποσιωπήσεις εξ αριστερών που αναπτύσσονται γύρω της, όπως επίσης και για τις ρητορικές καταδίκης εκ δεξιών.

    Θ’ άξιζε ίσως να γίνει ξεχωριστή ανάρτηση.

    Η τρομοκρατία, η Αριστερά, ο Μπογδάνος…

    http://booksjournal.gr/%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CE%BC%CE%B5%CF%82/item/2576-tromokratia,-aristera,-bogdanos

    Ι

    Άνθρωποι με προέλευση το χώρο της Νέας Δημοκρατίας είτε τις πιο «χαλαρές» και όχι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένες πλευρές του αστικού μεσαίου χώρου, δεν γνωρίζουν τα ενδότερα της ελληνικής Αριστεράς. Έχουν θολές και μάλλον πρόσφατες παραστάσεις, κυρίως από την ιστορία και την επικαιρότητα του φαινομένου ΣΥΡΙΖΑ. Αγνοούν, όπως είναι φυσικό, τις μοριακές διεργασίες που δημιούργησαν από τη δεκαετία του 1960, αλλά κυρίως από το 1974 και έπειτα, το μωσαϊκό της εγχώριας άκρας Αριστεράς. Στο κάτω κάτω μιλάμε για μια διαδρομή με εκατοντάδες διασπάσεις που αφορούν από κόμματα μέχρι ομάδες των πενήντα ανθρώπων, με διαφορετικό χρονικό και πολιτικό βάθος ύπαρξης. Εκ των υστέρων, επίσης, πολλά πρόσωπα και πράγματα επιστρέφουν ως απλώς γραφικά και ρετρό σύμβολα μιας άλλης εποχικής σκηνογραφίας.

    Ειδικά για τον μη αριστερό πολίτη, όλες αυτές οι διαφορές, οι τίτλοι και οι πομπώδεις ονομασίες των «αριστερών», όλο αυτό το μπαρόκ επιθετικών προσδιορισμών και βαριάς ιδεολογικής ορολογίας για λίγους και μυημένους ήταν πάντα κάτι σκοτεινό και ακατανόητο. Όποιος γνώριζε τι σήμαιναν τα δεκάδες αρκτικόλεξα ή είχε πληροφορίες για τα δράματα και τις κωμωδίες που παίχτηκαν γύρω απ’ αυτά περνούσε για σαμάνος μιας άχρηστης γνώσης. Αυτές οι ιστορίες είτε δεν είχαν και πολλή σημασία –κομμούνια είναι όλοι τους, τι το ψάχνεις– είτε ήταν και λίγο στάχτη στα μάτια για να μπερδεύεται κανείς.

    Με άλλα λόγια, για έναν κόσμο μακριά από την Αριστερά, σχεδόν όλες οι φαμίλιες και τα subgenres της Αριστεράς ήταν περίπου ένα και το αυτό. Παλιότερα, εξαιρούσαν βέβαια έναν Κύρκο, έναν Ηλιού, τον Παπαγιαννάκη ή τους πιο Ευρωπαίους και μετριοπαθείς της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η υπόλοιπη Αριστερά, και ιδίως ο γαλαξίας των εξωκοινοβουλευτικών, εμφανιζόταν ως περίπου το ίδιο πράγμα.

    Έτσι και οι έλληνες τρομοκράτες θεωρήθηκαν γεννήματα των πιθανών χώρων προέλευσής τους: τροτσκιστές, μαοϊκοί ή (αυτή είναι η ελληνική πινελιά) άνθρωποι από το ΠΑΚ και το πρωταρχικό ΠΑΣΟΚ. Σοσιαλ-κομμουνιστές. Για κάποια χρόνια, τουλάχιστον. Ύστερα, ήρθαν οι αναρχικοί και οι νεαροί μηδενιστές, κυρίως κατά την τελευταία δεκαπενταετία.

    Σύμφωνα με πολλούς πολίτες εκτός Αριστεράς, όλα αυτά που συνέβησαν στη χώρα τα έκαναν αριστεροί των άκρων. Και επειδή στις δίκες των εκάστοτε συλληφθέντων πήγαιναν και κανονικοί αριστεροί –από όλους σχεδόν τους χώρους– για μάρτυρες υπεράσπισης, το συμπέρασμα ήταν πως αυτοί οι συλλογικοί χώροι είχαν λερωμένη τη φωλιά τους. Για πολλούς συντηρητικούς υπήρξε σαφώς μια άτυπη, αριστερή ηθική αυτουργία σε διαρκή βάση για τη μεταπολιτευτική τρομοκρατία, πέρα δηλαδή από τα πρόσωπα των όποιων δραστών, από τα φανερά και απ’ όσα έμειναν κρυμμένα και δεν αποκαλύφθηκαν.

    Με τη λεγόμενη αριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια από το 2007 και μετά, αυτή η συσχέτιση τρομοκρατίας και Αριστεράς αναβίωσε και επαναφορτίστηκε στο μυαλό πολλών. Δεν ήξεραν και ούτε είχαν καμιά όρεξη να μάθουν για τη βαθιά περιφρόνηση που αισθάνεται ο εξτρεμιστής για τον «ρεφορμιστή», ούτε για την αναλυτική διάκριση μεταξύ ριζοσπαστισμού και εξτρεμισμού ή για την απόσταση που χωρίζει τις λεκτικές υπερβάσεις της ζύμωσης από τις πραγματικές οριακές πράξεις. Ο ίδιος ο κινηματικός «ιλεγκαλισμός» ορισμένων κινητοποιήσεων του προ-κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ και τα επιδειξιομανή συνθήματα σε κάτι radical πανό της νεολαίας του (ακόμα και σήμερα, μετά το αριστερό μνημόνιο!), η εμπειρία του Δεκέμβρη του 2008 και, κυρίως, η πάγια απροθυμία της ριζοσπαστικής Αριστεράς να δείξει τον ακροαριστερό εξτρεμισμό ως εχθρό της ελευθερίας και της δημοκρατίας ενίσχυσαν την καχυποψία των μη αριστερών πολιτών: γι’ αυτούς, ανάμεσα σε έναν Κουφοντίνα και σε έναν κινηματικό ακτιβιστή, ανάμεσα σε έναν συνδικαλιστή της ΟΚΔΕ ή του ΝΑΡ και σε ένα μέλος των Πυρήνων της Φωτιάς, σε έναν αναρχικό που μιλάει για τα κοινά και στον τραμπούκο με το σφυρί στο χέρι στο πανεπιστήμιο οι διαφορές είναι αμελητέες και, απλώς, διαφορές «ποσότητας έντασης». Ο ένας είναι απλώς μια μιλιταριστική και πιο φανατική εκδοχή του άλλου. Αδέλφια, ή έστω πρώτα ξαδέρφια, που μπορεί κάποτε να ανταλλάσσουν βρισιές αλλά κατά βάθος αγαπιούνται γιατί συνενώνονται στο βαθύτερο επίπεδο του μίσους για τον κοινό εχθρό, της εμφυλιακής μνήμης και της ιδέας πως ο «αστικός κόσμος» είναι το έσχατο κακό.

    Έκαναν και κάνουν λάθος όλοι όσοι δεν γνωρίζουν ούτε είναι υποχρεωμένοι να έχουν κάποια ιδέα για μια ιστορία με πολλές υπόγειες όψεις; Ναι. Διότι όταν μιλάμε για τρομοκρατία και τρομοκράτες πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου συγκεκριμένες πράξεις καθορισμένων ατόμων. Συγκεκριμένες αποφάσεις και επιλογές. Δεν αρκούν τα γενικά συστήματα πεποιθήσεων ούτε κάποια θερμά λόγια αλλά ορισμένες πρακτικές. Πρακτικές και τεχνολογίες δράσης με καταστροφικό και ενίοτε δολοφονικό χαρακτήρα. Η ισοπεδωτική σύγχυση ανάμεσα σε πολύ διαφορετικά επίπεδα ταραχών και ανορθόδοξης δράσης είναι μια σταθερά αυτού του αφελούς, δεξιού «ιμπρεσιονισμού». Αν δεν δει κανείς κυρίως το επιχειρησιακό και πρακτικό σκέλος, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μη δώσει τόση σημασία στα όποια αποδεικτικά στοιχεία και στα σκληρά τεκμήρια, αλλά να βολευτεί με τα γενικά πολιτικά του συμπεράσματα, με κάποιες επιδερμικές, ιδεολογικές εντυπώσεις. Να βρίσκει έτσι τους εν δυνάμει τρομοκράτες παντού, δυσκολεύοντας με αυτό τον τρόπο και την πραγματική έρευνα για το βίο και τις πρακτικές του ελληνικού πολιτικού υπόκοσμου. Πολλά ας πούμε αποσπάσματα ή και ολόκληρα κομμάτια από τις προκηρύξεις των ενόπλων οργανώσεων (ιδίως της πρώιμης Μεταπολίτευσης) θα μπορούσαν να είναι αυτούσια κείμενα της μιας ή άλλης νόμιμης οργάνωσης της άκρας Αριστεράς. Σημαίνει αυτό ότι όλοι οι χώροι ήταν φιλο-τρομοκράτες ή ότι, αντιθέτως, κάποια άτομα και συγκεκριμένες παρέες κολυμπούσαν στους κοινούς αριστερούς τόπους της εποχής; Μερικές προκηρύξεις της 17 Νοέμβρη παραπέμπουν σαφώς στη μέση θεωρητική και πολιτική σκευή ενός «ριζοσπάστη» πασόκου και αριστερού της πρώιμης Μεταπολίτευσης που σύχναζε στα πηγαδάκια της Ομόνοιας ή σε συνελεύσεις και καφενεία: με μπόλικες θεωρίες εξάρτησης, με μητρόπολη/περιφέρεια, με αντι-δεξιά/ αντιφασιστική ρητορική κοινή που αγκάλιαζε ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων, από τον τότε πατριωτικό πασοκογενή χώρο μέχρι τα ΜΛ. Τίποτα το ιδιαίτερο λοιπόν, εκτός από τις πράξεις και τη μέθοδο. Αυτή η διάσταση της δράσης, του passage à l’acte, κάνει τη διαφορά, η τρομοκρατική πρακτική και όχι η παρουσία εξτρεμιστικών προτάσεων στα ίδια πάνω-κάτω κουραστικά και πομπώδη κείμενα.

    Για να κάνω ένα άλμα στο χρόνο, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και η κουβέντα-τού-αέρα που εκστόμισε βγαίνουν από αυτή τη σχολή της σύγχυσης και της επιπόλαιης γενίκευσης. Από την ίδια σχολή με την οποία κάποτε ο Καμμένος, ο Τράγκας, κάτι πρωτοσέλιδα του Ελεύθερου Τύπου, διάφοροι Ντάσκες και πολλοί απλοί άνθρωποι του συντηρητικού χώρου (και όχι μόνο) διαβεβαίωναν πως οι κόκκινοι τρομοκράτες μπαινόβγαιναν στα γραφεία κομμάτων και ήταν απλώς τα όργανα εκκαθάρισης των ανήσυχων δεξιών φωνών της Μεταπολίτευσης. Στη δεκαετία του 1980, αυτή η φιλολογία για τα «φιλαράκια τρομοκράτες» ήταν κοινός τόπος και γέννησε μια ανθηρή φιλολογία συνωμοσιολογικής φαντασίας που περιμένει τον μελετητή της.

    ΙΙ

    Πολλοί στην Αριστερά θεώρησαν όμως πως οι ρηχές και ενίοτε εξωφρενικές ασκήσεις φαντασίας κάποιων αντιπάλων της Αριστεράς λύνουν το πρόβλημα. Οι κατά καιρούς Μπογδάνοι λένε ανοησίες ή υπηρετούν απλώς μια ατζέντα «στιγματισμού των ριζοσπαστικών χώρων», επομένως θέμα δεν υπάρχει. Για μεγάλο μέρος της Αριστεράς (εκτός, βεβαίως, του ΚΚΕ, που πρόσθετε πάντα τον αιώνιο παράγοντα CΙΑ στις αναλύσεις του), οι ένοπλοι της Μεταπολίτευσης ήταν κάτι εξωγήινοι ή έστω μικρά κρούσματα στο περιθώριο της Ιστορίας του μαζικού κινήματος. Σύμφωνα με αυτή τη βολική διευθέτηση του θέματος, δεν υπάρχει καμιά σχέση των ένοπλων οργανώσεων μετά το 1974 με την ιστορικότητα της ελληνικής Αριστεράς, με τον αντιφασισμό ή με τους κόσμους των αγώνων από το 1965, την αντιδικτατορική αντίσταση ή το 1974. Σαν να πρόκειται για πρόσωπα, κείμενα και πράξεις δίχως καταγωγή και κοινωνικές σχέσεις, που φύτρωσαν κυριολεκτικά από το πουθενά και σε κενό. Αστεία πράγματα, για όποιον έχει έστω και στοιχειώδη γνώση των αντίστοιχων ευρωπαϊκών παραδειγμάτων όπου για παράδειγμα οι νέοι ερυθροταξιαρχίτες –πριν εμφανιστούν στο προσκήνιο με δράση– συναντούσαν τους ανθρώπους του «Μανιφέστο» και της Αριστεράς του Ιταλικού ΚΚ, οι μεν γνώριζαν φυσικά τους άλλους και βέβαια δεν έτρεφαν καμιά συμπάθεια για τις προθέσεις ο ένας του άλλου. Κανένα δήθεν σκοτάδι, απλώς εξ αρχής ρήγμα και ηθικοπολιτική άβυσσος. Εκεί.

    Στην Ελλάδα όμως χτίστηκαν πολλές, ανακουφιστικές μισές αλήθειες πάνω στην απώθηση μιας πραγματικότητας. Οι ιδεολογικά ρηχές και συχνά κραυγαλέες δίκες που έστηναν κατά καιρούς κάποιοι δεξιοί δημοσιογράφοι ή παράγοντες του ακροδεξιού περιθωρίου έγιναν το πρόσχημα για αυτο-αθώωση και για την ανάπτυξη μιας μυθολογικής ήσυχης συνείδησης στην άλλη πλευρά. Στην Αριστερά εγκαταστάθηκε έτσι η σκανδαλώδης υποτίμηση της αριστερογενούς βίας. Γενικεύτηκε η χρήση ευφημισμών για τις εμπειρίες της πολιτικής τρομοκρατίας. Με την εξαίρεση του άτεγκτου σε αυτά Άγγελου Ελεφάντη και ελάχιστων άλλων, οι διανοούμενοι του χώρου θα αποφύγουν πάντα να μιλήσουν για δολοφόνους της άκρας Αριστεράς. Πολλοί θα βρουν καταφύγιο σε μια ανθρωπιστική ηθικολογία που δεν θέλει να κατονομάσει πολιτικά το κακό αλλά επείγεται να περάσει στην αντεπίθεση κατά των κρατικών σκευωριών (στην ουσία, άλλωστε, θα βαφτίσει «σκευωρίες» όλες τις έρευνες και τις ποινικές διερευνήσεις στη μια ή άλλη υπόθεση).

    Δεν υπήρξε έτσι ποτέ μια σοβαρή καμπάνια εναντίον του εξτρεμισμού και των αντιδημοκρατικών λογικών. Μόνο ή κυρίως μια φτηνή θεωρία περί βλαπτικών συνεπειών στο κίνημα, λες και ένα πολιτικό δεινό κρίνεται απλώς από τις εργαλειακές του επιπτώσεις και όχι με αυτοδύναμα ηθικά-πολιτικά κριτήρια. Δεν αναδείχθηκε ποτέ έτσι το πρόβλημα ως πρόβλημα εκτροπής και πραξικοπηματικής συνείδησης αλλά, αντιθέτως, άνθισε ένας λόγος περί κρατικής καταστολής. Όλο το βάρος έπεσε στις κακές πρακτικές των μηχανισμών του κράτους, στον κιτρινισμό του Τύπου ή σε άλλα φαινόμενα παραβίασης των πρωτοκόλλων της έρευνας για τα σχετικά θέματα. Την ίδια στιγμή, αποτυπώθηκε μια σχεδόν εξαγνιστική προσέγγιση στο φαινόμενο με αναφορές στην Αντίσταση, στο δίκαιο της υποκειμενικής εξέγερσης, σε ιστορικές και ταξικές αδικοπραγίες. Και είχαμε, τέλος, τη διαρκή ενεργοποίηση της μνήμης από άλλους διωγμούς και εμπειρίες καταπίεσης (από τη σκληρή μετακατοχική περίοδο). Ως εάν η μεταπολιτευτική δημοκρατία –με όλες της τις ανώριμες και προβληματικές πλευρές– να ήταν το ίδιο πάνω-κάτω κράτος της εθνικοφροσύνης και της διαρκούς σκευωρίας εναντίον αθώων.

    Αποτέλεσμα; Το ότι η κυρίαρχη ποσοτικά και ποιοτικά τρομοκρατία μετά το 1974 ήταν αριστερογενής δεν έγινε ποτέ αποδεκτό μέσα στην Αριστερά. Όλοι το γνώριζαν, αλλά πολύ λίγοι θα το συζητούσαν δημοσίως. Στο βαθμό μάλιστα που κάτι τέτοιο το φώναζαν συνήθως διάφοροι εμμονικοί της αντίπαλης πλευράς, οδηγούσε πολλούς αριστερούς να το θεωρούν εχθρική συκοφαντία και έγκλημα καθοσιώσεως. Σαν να προσβάλλει κανείς μια ιερή ουσία αναφέροντας τις πολλές βέβηλες λεπτομέρειες τις οποίες προσφέρει η πραγματικότητα. Το διαπιστωμένο –ακόμα και με την πιο απλή καταμέτρηση θυμάτων και στόχων– γεγονός πως το ένοπλο φαινόμενο από το 1974 έως προσφάτως συνδέεται, κατά κανόνα, με τη γνωστή διπλή δέσμευση του ακροαριστερού λόγου, τον αντιδυτικό αντι-ιμπεριαλισμό και τον αντι-καπιταλισμό, ενοχλεί. Και όταν κάποιος το υπενθυμίζει, αντιμετωπίζεται με εχθρικά πυρά. Ή με διάφορες τεχνικές αποφυγής του ουσιώδους ζητήματος, για παράδειγμα, με μετατόπιση της συζήτησης στον συμμοριτισμό (και στις δολοφονικές του συνέπειες) της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Λες και η ανάδυση μιας βίαιης, ακροδεξιάς δυναμικής στην ελληνική κοινωνία της κρίσης καθιστά αυτομάτως μικρής εμβέλειας και σημασίας το γεγονός πως υπήρξε τρομοκρατική πρακτική πολλών δεκαετιών από ανθρώπους που δικαιολογούσαν τις πράξεις τους με αριστερά λόγια, με μαρξιστικές, λενινιστικές, αντιαμερικανικές και αντικαθεστωτικές αναλύσεις.

    ΙΙΙ

    Τα αντισύριζα συναισθήματα που αναπτύσσονται σε τμήματα της κοινωνίας ευνοούν σήμερα τη συμπερίληψη όλης σχεδόν της αριστερής ενδοχώρας σε ένα «τόξο του κακού». Μια ακατέργαστη δεξιά αντίληψη –που ενίοτε προσκολλάται και σε αποσπασματικές φιλελεύθερες ρητορικές– τείνει να ιδιοποιηθεί τον αιώνιο αριστερίστικο συλλογισμό: όπως εκείνος δεν βρίσκει διαφορές ουσίας μεταξύ αστικών φιλελεύθερων δυνάμεων και φασισμού, έτσι και κάποιοι δεξιο-φιλελεύθεροι –όχι πολλοί όμως, ευτυχώς– θεωρούν πως ανάμεσα στους αριστερούς, στους εξτρεμιστές και στους τρομοκράτες υπάρχουν μικρές και επουσιώδεις διαφορές. Συχνά, μάλιστα, κυριαρχεί η αντίληψη πως οι τρομοκράτες και οι κάθε λογής βίαιοι είναι συγγενείς πρώτου βαθμού των θεσμικών αριστερών και απολαμβάνουν προστασίας.

    Αυτή ωστόσο η μαχητική αντι-αριστερά της κρίσης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται στον δημόσιο λόγο για παιχνίδια προσποίησης και ιδεολογικής φενάκης. Είμαστε πια στο 2017 και δεν έχει κανένα νόημα να αρνείται κανείς την ίδια την ιστορική εμπειρία: το ότι επί χρόνια υπήρξαν σε αυτή τη χώρα παρέες, δίκτυα, ομάδες ανθρώπων με προέλευση από τον πλούσιο αριστερό λειμώνα και οι οποίοι συναντήθηκαν στην ένοπλη παράνομη πρακτική και στο ξεγέλασμα εχθρών και «φίλων». Με διάφορα κίνητρα και φυσικά με αφανείς εμπλοκές που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις προεκτάσεις τους αφού άλλωστε πολλά πραγματολογικά και αστυνομικά στοιχεία παραμένουν πάντα στο σκοτάδι (ίσως για λόγους πολιτικής σύνεσης των Αρχών για να μην ξύσουν πληγές). Οι εμπειρίες του αριστερού, αντισυστημικού underworld αποτελούν φυσικά μέρος της ιστορίας της Αριστεράς και δεν πρέπει να προσεγγίζονται ως κάτι ξένο ή εξωτικό. Το μειοψηφικό, το περιθωριακό, το «παρακρατικό» και το κρυφό συνυπογράφουν την Ιστορία και την ιστορικότητα της πολιτικής, έστω ως παθολογίες της δράσης.

    Το να αναγνωρίσει κανείς ανοιχτά τις παθολογίες της πολιτικής δράσης, να έχει δηλαδή προχωρήσει σε μια καθαρή εξήγηση με τις αυταρχικές και ολοκληρωτικές πτυχές της ριζοσπαστικής πολιτικής συνείδησης, θα ήταν η μοναδική διέξοδος από τις αμηχανίες, από τα εμφανή ψέματα και τα ανούσια μικροκομματικά παιχνίδια γύρω από το ποιος είναι «με τους τρομοκράτες» και ποιος όχι.

    Υπάρχει όμως κάτι που εμποδίζει εδώ και πολλές δεκαετίες αυτή την πολιτική υπέρβαση μέσα στην ελληνική Αριστερά και στην ελληνική κοινωνία ευρύτερα: το ότι η αντιφασιστική της ευαισθησία της δεν συνδυάστηκε, παρά ελάχιστα, με μια συνεκτική και ώριμη αντιολοκληρωτική δέσμευση. Μικρές πολιτικές δυνάμεις της ανανέωσης και μεμονωμένοι διανοούμενοι (ένας Πατρίκιος, ένας Ραυτόπουλος κ.ά.) είδαν το πρόβλημα – αλλά η κοινωνική βάση και κυρίως οι νεότερες γενιές έμειναν ασυγκίνητες. Οι δε ριζοσπαστικοποιημένοι διανοούμενοι της πρόσφατης, αντιμνημονιακής περιόδου θα θεωρήσουν πως αυτή η αντιολοκληρωτική δέσμευση είναι η εφαρμογή κάποιας διαβολικής θεωρίας των δύο άκρων. Γι’ αυτούς, βεβαίως, δεν υπάρχει άλλο κακό στον κόσμο των πρακτικών παρά μόνο ο νεοφιλελευθερισμός. Αν κάτι δεν συσχετίζεται με αυτόν, δεν έχει γνωστικό και πολιτικό ενδιαφέρον.

    Αλλά για ποιο λόγο να φοβάται κανείς να μιλήσει για δύο άκρα; Υπάρχει μήπως κάποιος ειδικός, ιστορικός ή μεταφυσικός, λόγος που καθιστά έναν ιδεολογικό και πολιτικό χώρο απαλλαγμένο από το πολιτικό κακό; Υπάρχει οποιαδήποτε κληρονομιά εγγενούς αγαθότητας; Όχι φυσικά. Μετά απ’ όλα όσα έχουμε μάθει για τα τέρατα του εικοστού αιώνα, είναι γελοίο και εξοργιστικό να ενδύεται κανείς τον μανδύα της ηθικής υπεροχής. Το να αναγνωρίζεις ότι υπήρξαν και υφίστανται ποικίλες μορφές ιδεολογικοπολιτικού κακού (και ένα από αυτά είναι η τρομοκρατική πρακτική και η αντίστοιχη πολιτική βία) δεν σημαίνει πως σταματάς να ερευνάς τις διαφορές στην Ιστορία, τους ιστορικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την μια ή την άλλη πολιτική παθολογία. Δεν εξισώνεις τα επιμέρους δεινά αλλά αναζητείς το πεδίο στο οποίο όλες οι παθολογίες της πολιτικής δράσης (δεξιές ή αριστερές) υπονομεύουν την κοινωνία των ελευθεριών και τη στοιχειώδη εμπιστοσύνη σε ένα κράτος δικαίου.

    Οι πολιτικές παθολογίες μετέχουν στη διαμόρφωση των συλλογικών ταυτοτήτων και των πολιτικών παθών. Ο ίδιος ο ολοκληρωτισμός δεν μπορεί να κατανοηθεί έξω από την ανάλυση της δημοκρατίας, των αντιφάσεων της μαζικής τεχνολογικής κοινωνίας και των συγκρούσεων που προκύπτουν ανάμεσα στην πολιτική ως θρησκεία και στην πολιτική ως κοσμικό ορίζοντα όπου διαπραγματευόμαστε τις συγκρούσεις μας και χτίζουμε ένα modusvivendi.

    Η αποθέωση της πολιτικής ως θρησκείας της δέσμευσης και της σύγκρουσης για την αλήθεια είναι μια θεμελιώδης παράμετρος που δεν πρέπει να την ξεχνάμε.

    Μαζί όμως με την αποθέωση της πολιτικής ως θρησκείας, η ελληνική εμπειρία γνώρισε και μια αποθέωση της Ιστορίας ως Ιστορίας του πόνου, της κρατικής βίας και του διωγμού. Ο εμφύλιος, η καχεκτική δημοκρατία, η επτάχρονη δικτατορία έγιναν τα υπαρξιακά βάθρα αυτής της αγχωτικής «υπερπολιτικοποίησης». Ο πυρήνας αυτής της υπερπολιτικοποίησης είναι όμως η τραυματική απόκλιση από την ίδια την κοινωνική κίνηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας: όσο αυτή η κίνηση εμπεδώνει την ειρήνη, ρυθμίζει τις συγκρούσεις και ενθαρρύνει σχέδια ζωής για εκπλήρωση και ατομική ευτυχία, τόσο πιο έντονη γίνεται η αποκοπή του «πολιτικού αγωνιστή» από την πραγματικότητα. Η παθολογική εκδοχή αυτής της αποκοπής είναι ο τρομοκρατικός και βίαιος σεχταρισμός. Θα σπρώξει εν τέλει άτομα και μικρές ομάδες σε ένα είδος ένοπλου αναχωρητισμού από μια κοινωνία που θα τη θεωρήσουν χαμένη, αποπροσανατολισμένη και παραδομένη στους κάθε λογής δυνάστες της.

    ΙV

    Ο πρωθυπουργός και οι «πρώην σύντροφοί του» οι τρομοκράτες, λέει ο ένας. Πολλοί έσπευσαν να το υιοθετήσουν, λιαίνοντας κάπως τη χοντροκομμένα επιδεικτική ρητορική.

    Η απάντηση ήρθε βεβαίως αμέσως: ιδού «ο φιλελές» και οι «φίλοι» του οι χρυσαυγίτες.

    Από τη μία, το βλέμμα που ψάχνει συνέχεια έως ταύτιση ανάμεσα στις αντιθεσμικές και τυχοδιωκτικές επιλογές του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ και στις εξτρεμιστικές και δολοφονικές πρακτικές των «αντικαθεστωτικών».

    Από την άλλη, έχουμε αφύπνιση της γνωστής τάσης που βλέπει κάθε φιλελευθερισμό ως συγκαλυμμένη Ακροδεξιά ενώ ταυτίζει διαρκώς τη «νεοφιλελεύθερη διαπλοκή» με τη δικτατορία και το φασισμό.

    Με αυτές τις δυο εκδοχές φτωχής σκέψης πορευόμαστε, τέσσερις δεκαετίες μετά την τομή του 1974.

    Ο ριζοσπαστισμός ναρκώνει τη σκέψη και τη μεταβάλλει σε οδοστρωτήρα εύκολων συγχωνεύσεων. Στην Αριστερά, ακόμα και σε αυτή την «τσιπρική» μετα-περιοχή της, παλεύουν ακόμα με τους ευφημισμούς και τις όμορφα τακτοποιημένες κουβέντες. Φοβούνται να παραδεχτούν πως υπήρξε και μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπάρξει και μια ολοκληρωτική, αντιδημοκρατική, απάνθρωπη ριζοσπαστική κληρονομιά. Και πως ούτε ο αντιφασισμός ούτε ο αντι-ελίτ ηθικισμός και η ρητορική της κοινωνικής δικαιοσύνης απαλλάσσουν κάποιον από το έγκλημα, αν το έχει διαπράξει ή αν έσπευσε να το δικαιολογήσει θεωρητικά.

    Σε ορισμένες γωνιές του φιλελεύθερου χώρου, η άγνοια, η αντιπολιτευτική μανιέρα, η πρόχειρη ανάγκη για δικαίωση ακόμα και των αντικομμουνιστών εθνικοφρόνων του 1950 φτιάχνει πλέον έναν άλλον αναχρονισμό: έναν πολεμικό οίστρο που δεν υπολείπεται σε υστερία από τους αριστερισμούς του διαδικτύου.

    Αλλά δεν υπάρχει πιο τρανή απόδειξη για την οπισθοδρόμησή μας σε πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο από αυτήν εδώ τη γραφή και το θέμα της. Το ότι υποχρεωνόμαστε Ιούλιο μήνα να μιλήσουμε για την αρχαία σκουριά της Αριστεράς, τις εμμονές κάποιων από τους αντιπάλους της και το φάντασμα της ένοπλης βίας, όλο αυτό έχει κάτι βαθιά ανησυχαστικό. Σαν να βυθιζόμαστε στο παρελθόν που αρνείται να παρέλθει κι αυτό να μας κρατάει στην απατηλά στοργική του αγκαλιά. Η πολιτική ανορθογραφία των ημερών μάς αναγκάζει να γίνουμε εθνογράφοι χαμένων κόσμων – επειδή ακριβώς έχουμε την υποψία πως αυτοί οι κόσμοι ζουν και βασιλεύουν. Έστω στο κρύο και κακό αστείο του έλληνα πρωθυπουργού για τις μολότοφ.

    Μου αρέσει!

  181. Ο/Η Eνη λέει:

    «in.gr » Ειδήσεις » Κόσμος RSS : Κόσμος
    Δημοσίευση: 22 Ιουλ. 2017, 15:05
    in.gr | Deutsche Welle

    Η Ρώμη δεν κλείνει την πόρτα στους πρόσφυγες

    Στην Ιταλία επιτέθηκε σε συνέντευξη στην ουγγρική ραδιοφωνία ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ζητώντας από την κυβέρνηση Τζεντιλόνι, ούτε λίγο ούτε πολύ, να κλείσει τα λιμάνια της σε πρόσφυγες και μετανάστες.

    «Η Ευρώπη δεν μπορεί να μας δώσει μαθήματα. Θα έπρεπε να μας προσφέρει αλληλεγγύη, αλλά όχι μαθήματα» απαντά ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο στο αίτημα του ούγγρου πρωθυπουργού.

    Το μήνυμα της κυβέρνησης της Ρώμης είναι σαφές. Δεν δέχεται υποδείξεις από χώρες που δεν συνέβαλαν στην μετεγκατάσταση των προσφύγων. «Η Ιταλία σηκώνει ένα βάρος, το οποίο θα έπρεπε να έχει μοιραστεί με όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ» τονίζει ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι ζητώντας για μια ακόμα φορά περισσότερη αλληλεγγύη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Βίζεγκραντ: Η χορήγηση ασύλου να αποφασίζεται σε δομές εκτός Ευρώπης

    Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Ζεμπάστιαν Κούρτς, ο οποίος συμβούλεψε την Ιταλία «να κρατά τους μετανάστες στη Λαμπεντούζα», ο Π.Τζεντιλόνι αναγκάζεται, τώρα, να απαντήσει και σε νέες πολιτικές βολές.

    Μέλη της ιταλικής κυβέρνησης, είχαν αποδώσει τις θέσεις του αυστριακού υπουργού στον προεκλογικό αγώνα για τις επικείμενες αυστριακές εκλογές. Ωστόσο οι νέες δηλώσεις Όρμπαν, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, δείχνουν ότι υπάρχει μια γενικότερη θέση και αντίληψη περί προσφυγικού, με πλήρη απουσία αλληλεγγύης για τις χώρες που επωμίζονται τα μεγαλύτερα βάρη.

    Οι χώρες της ομάδας Visegrad (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) απέστειλαν στην ιταλική κυβέρνηση επιστολή με προτάσεις για την επίλυση του προσφυγικού, στην οποία ζητούν να αποφασίζεται η χορήγηση ασύλου, σε δομές έξω από την Ευρώπη, στην Αφρική.

    Σε διαφορετική περίπτωση θέλουν να κλείσει η Ιταλία τα λιμάνια της σε πρόσφυγες και μετανάστες.

    Η κυβέρνηση της Ρώμης κρίνει ότι δεν πρόκειται για ρεαλιστικές προτάσεις, αλλά ουσιαστικά για θέσεις εθνικιστικού και μόνο χαρακτήρα. Και ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση των χωρών πρώτης υποδοχής μεταναστών και προσφύγων.

    Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
    Deutsche Welle «

    Μου αρέσει!

  182. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Το άρθρο του Νικόλα Σεβαστάκη, είναι καθ’ όλα αξιόλογο αλλά δεν κομίζει νέα στοιχεία, ενώ παραλείπει άλλα.
    Ένα από αυτά που δεν εξετάζει, είναι οι στενές σχέσεις ως ταύτιση πολλών τρομοκρατών και ορισμένων ληστών και γενικά κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου. Ενδιαφέρον έχει και η προσπάθεια που κάνουν ορισμένοι καθόλου ανώνυμοι μαχητικοί αριστεροί ή αναρχοφέρνοντες, να αποδώσουν ευγενή κίνητρα σε κάποιους ποινικούς που δηλώνουν αντικαπιταλιστές, αντισυστημικοί και δεν συμμαζεύεται. Επ’ αυτού έχω και μια προσωπική εμπειρία, καθώς πριν από μερικά χρόνια βρέθηκα σε κάποια ομάδα του FB να συζητάω άθελά μου με ένα από τα άτομα της κατηγορίας αυτών των σύγχρονων Ρομπέν των Δασών, που έχουν βρει στην αριστερά μια πλούσια συλλογή από ιδεολογικά άλλοθι για τις πράξεις τους. Τερμάτισα φυσικά τη συζήτηση, δεν την ξεχνάω όμως.
    Ένα άλλο είναι η ιστορική συγκυρία που προηγείται της έξαρσης της τρομοκρατικής δράσης. Έχοντας ζήσει την περίοδο της μεταπολίτευσης, πιστεύω ότι ορισμένοι που έκαναν το βήμα της ένοπλης δράσης ήταν άτομα που η πολιτικοποίησή τους ήταν ρηχή και επιπόλαιη και βίωσαν έντονα και τραυματικά την κυριαρχία του καραμανλισμού και την αποτυχία της προσπάθειας της αριστεράς να αναδειχθεί μέσα από τις εκλογές σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Οι επικεφαλής είχαν φυσικά αριστερή θεωρητική κατάρτιση και μπορούσαν να γράφουν τα μακροσκελή εκείνα κείμενα που δημοσιεύονταν μετά από κάθε τρομοκρατική ενέργεια, γεγονός που προκαλούσε το θαυμασμό στους όχι ιδιαίτερα υψηλού iq οπαδούς και συνεργάτες τους. Ο γενικότερος μαρασμός των «οραμάτων» της μεταπολίτευσης, τα οποία η επίσημη αριστερά είχε αποτύχει να αναδείξει, ήταν λίπασμα για τέτοια άτομα και το ίδιο πιστεύω ότι έχει πιθανότητες να συμβεί ξανά, τώρα που οι προσδοκίες ανατροπής τις οποίες καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων. Έχει συγκεντρωθεί ένας αξιόλογος αριθμός μαχητικών αριστερών με αντικρατικές τάσεις που έχουν πιστέψει στην βίαια αλλαγή του κόσμου, οι οποίοι δύσκολα θα μπορέσουν να προσγειωθούν στην πραγματικότητα.
    Ένας τρίτος παράγοντας, είναι οι εξωτερικές επιρροές, για τις οποίες δεν έχω υπ’ όψη μου πρόσφατα στοιχεία αλλά πολλά είναι γνωστά για την περίοδο μέχρι την διάσπαση του ΚΚΕ Τη δεκαετία του ’50. Μου είναι δύσκολο να θεωρήσω ότι κανένας εκφραστής του βίαιου αντικρατισμού, δεν είχε άμεση ή έμμεση καθοδήγηση και ενίσχυση από κάποια ξένη μυστική υπηρεσία. Το ΚΚΕ βέβαια όλα τα ρίχνει στη CIA, είναι όμως ακριβές αυτό;
    Όσον αφορά τη θεωρία των δύο άκρων, είναι μια μεγάλη ανοησία. Η κομμουνιστική αριστερά και η ναζιστική – φασιστική δεξιά έχουν βέβαια αρκετά κοινά σημεία και ενίοτε προσεγγίζουν η μία την άλλη για λόγους κοινού συμφέροντος αλλά οι μεταξύ τους διαφορές είναι περισσότερες σε κάθε επίπεδο. Εδώ και 30 σχεδόν χρόνια, οι αριστεροί πάσχουν από ανίατο έλλειμμα οράματος και στρατηγικής ενώ διανοούνται με μύθους, απάτες και παιδαριώδεις αναλύσεις. Τα χάλια του πολιτικού συστήματος και οι άθλιες συνωμοσίες του ΣΥΡΙΖΑ, βοήθησαν την αριστερά να πάρει λίγο τα πάνω της και να αποκτήσει υπόσταση αλλά έχει πλέον φτάσει η ώρα να συνειδητοποιήσουν και αυτοί ότι αριστεροί υπάρχουν, αριστερά όμως δεν υφίσταται. Είναι όμως εύκολο αυτό;

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.