Για άκρως επικίνδυνη λογική κατηγορούν την κυβέρνηση οι Δικαστές

Liberal  /  Για άκρως επικίνδυνη λογική κατηγορούν την κυβέρνηση οι Δικαστές

Άκρως επικίνδυνη λογική, που τελικά συμβάλλει καθοριστικά στην αμφισβήτηση του κράτους δικαίου, χαρακτηρίζουν την αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως «θεσμικού εμποδίου» από την κυβέρνηση οι Δικαστές, προειδοποιώντας πως η ζημία που γίνεται στη χώρα και στη Δημοκρατία από τέτοιες δηλώσεις είναι ανυπολόγιστη.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή και την σφοδρή κριτική του αναπληρωτή υπουργού Υγείας σε δικαστικές αποφάσεις, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο όργανα της Πολιτείας προσεγγίζουν ζητήματα απονομής της Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια νέα κλιμακούμενη επίθεση της εκτελεστικής κατά της δικαστικής εξουσίας. Αμφισβητείται δε για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση η νομιμότητα των αποφάσεων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας μας και μάλιστα των Ολομελειών αυτών.

Με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην Βουλή στις 5.7.2017 και την σφοδρή κριτική του αναπληρωτή υπουργού Υγείας σε δικαστικές αποφάσεις η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο όργανα της Πολιτείας προσεγγίζουν ζητήματα απονομής της Δικαιοσύνης.

Είναι κατ’ αρχήν κοινά αποδεκτό ότι κάθε έρευνα για την διαπίστωση πειθαρχικών ή και ποινικών παραπτωμάτων δικαστικών λειτουργών κατά την εκτέλεση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων είναι επιβεβλημένη.

Για την έρευνα όμως αυτή αρμοδιότητα έχουν μόνο τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα όργανα, ενώ είναι ανεπίτρεπτη η εκ των προτέρων ‘έκδοση αποφάσεων’ από οποιονδήποτε.

Οι αστήρικτες και συκοφαντικές επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και η αθεμελίωτη κριτική στις αποφάσεις που εκδίδονται δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ούτε ως απόδειξη «εντιμότητας» και «διαφάνειας» του πολιτικού προσωπικού, ούτε ως μαρτυρία φιλολαϊκού και φιλεργατικού προσανατολισμού μιας Κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα όταν για τη θεμελίωση της επιχειρηματολογίας εκλαϊκεύονται επιστημονικές έννοιες και τους προσδίδεται εντελώς αντιεπιστημονικό περιεχόμενο με μοναδική επιδίωξη καιροσκοπικά πολιτικά οφέλη.

Η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως «θεσμικού εμποδίου» είναι άκρως επικίνδυνη λογική, που τελικά συμβάλλει καθοριστικά στην αμφισβήτηση του κράτους δικαίου.

Η ζημία που γίνεται στην χώρα και στην Δημοκρατία από τέτοιες δηλώσεις είναι ανυπολόγιστη. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προασπίζονται και περιφρουρούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για κάθε αδικημένο πολίτη».

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

19 Responses to Για άκρως επικίνδυνη λογική κατηγορούν την κυβέρνηση οι Δικαστές

 1. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Η διάκριση των εξουσιών, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στηρίγματα της δημοκρατίας – και εκείνο στο οποίο επιτίθενται κατά προτεραιότητα οι διάφοροι αυταρχικοί κυβερνήτες. Οι αριστεροί πχ, καθώς θεωρούν ότι γνωρίζουν επακριβώς το συμφέρον της κοινωνίας και του λαού της, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να απαξιώνουν τους σχετικούς θεσμούς και να ψάχνουν να βρουν τρόπους είτε για να τους παρακάμψουν, είτε να τους περιορίσουν (αριστερές κυβερνήσεις σε κοινοβουλευτικές χώρες). Εκεί φυσικά που είχαν κατακτήσει την απόλυτη εξουσία, είχαν καταργήσει τα «αστικά» δικαστικά όργανα και τους σχετικούς θεσμούς, στο στο όνομα της λαϊκής εξουσίας.

  Οι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιες αντιλήψεις μεγάλωσαν, καθόλου περίεργο επομένως που αντιδρούν με τον τρόπο αυτό, όποτε η δικαστική εξουσία βάζει εμπόδια στις αυθαιρεσίες τους. Δεν μπορούν φυσικά να κάνουν και πολλά πράγματα για να ελέγξουν τις καταστάσεις, η μόνη δυνατότητά τους είναι να διορίζουν τους επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων (και να ορίζουν συμβούλους τους κάποιους συνταξιούχους δικαστικούς τους οποίους θεωρούν δικούς τους). Αυτό οπωσδήποτε δεν τους εμποδίζει να βγάζουν κορώνες σαν κι αυτές του Πολάκη, οι οποίες απευθύνονται γενικά σε οπαδούς τους με ανάλογες αντιλήψεις και αποβλέπουν μόνο στο να τους πείσουν ότι οι ίδιοι είναι βαρβάτοι αριστεράκλες, που αγωνίζονται για τις αρχές τους αλλά βρίσκουν εμπόδια από το αστικό κράτος. Κάποιοι βέβαια πιο αιμοβόροι οι οποίοι δεν έχουν καθόλου ενδοιασμούς για την εξουσία, όπως ο γενικώς θεωρούμενος μαρξιστής κ. Ρόμπερτ Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε, δεν έχουν αναστολές να μιλήσουν καθαρά και να κάνουν τους προφανείς συσχετισμούς με τον Χίτλερ και τους ναζί. Κι αυτοί σε αγράμματους χαχόλους ή σε συμφεροντολόγους απευθύνονται εξ’ άλλου.

  Οι δικοί μας αριστεροί είναι οπωσδήποτε πιο εκλεπτυσμένοι και τους ενδιαφέρει κυρίως να έχουν θέσεις (έστω και σε αστικό κράτος) και κοινωνική αναγνώριση για τους ίδιους και τους δικούς τους, γι αυτό και τα βρίσκουν μια χαρά με ακροδεξιούς ψεκασμένους και πρώην πασόκους που πάσχουν από σύνδρομο στέρησης εξουσίας. Δεν θα μιλήσουν επομένως δημόσια όπως ο Μουγκάμπε, παρ’ όλο που έτσι ακριβώς αισθάνονται, μόνο οι μπετόβλακες οπαδοί τους θα ακούν τους Πολάκηδες να εκτοξεύουν αγωνιστικά φούμαρα και θα φαντασιώνονται ότι όπου νάναι ανατρέπεται το αστικό κράτος. Και αφού πάρουν τη δόση τους από βαρύ αριστεριλίκι και ξεχαρμανιάσουν, θα καλέσουν έναν ηλεκτρονικό για να μπλοκάρει όλα τα κανάλια της TV στο σπίτι τους, εκτός από αυτά της ΕΡΤ. Μόνο έτσι θα μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς στην αριστεροσύνη τους.

  http://www.azquotes.com/quote/657827

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Αλικη λέει:

  Ειναι βασικό για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης το να τροποποιηθεί η διαταξη του Συνταγματος (αρθρο 90, παρ. 5), συμφωνα με την οποια οι πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι των ανώτατων δικαστηρίων (ΑΠ, ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνεδρίου) επιλέγονται απο το Υπουργικό Συμβουλιο.

  ΥΓ: Κατα τα αλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ -και σε ο,τι αφορά στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης- το εχει τερματίσει!
  Δεν θα περίμενε κανεις κατι διαφορετικο απο θαυμαστές ολοκληρωτισμων.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα ποτέ Αλίκη;

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Αλικη λέει:

  Εχει διατυπωθεί αυτη η αποψη, αλλα -απο ο,τι γνωρίζω- δεν εχει τεθεί ποτε στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης.

  ΥΓ: Για παράδειγμα, ο αείμνηστος προεδρος του ΑΠ Στεφανος Ματθιας ηταν ισχυρός υποστηρικτής αυτης της άποψης.
  Ο ιδιος διακήρυττε επισης σε ολους τους τόνους οτι ο προεδρος του ΑΠ μετα την λήξη της θητείας του πρεπει να πηγαινει στο σπίτι του, διοτι αν καταλάβει οποιαδήποτε αλλη θεση, θα υπαρχει η υπόνοια οτι προετοίμαζε την νεα κατασταση οσο ηταν εν ενέργεια, με αποτελεσμα να πλήττεται το κύρος της Δικαιοσύνης.
  Θα τρίζουν τα κόκαλα του τωρα, με τα καμώματα της Θάνου!

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Υπάρχει Αλίκη κάποιο πολιτικό σκεπτικό, εκτός της επιθυμίας της εκτελεστικής εξουσίας να ελέγχει τη δικαστική, που οδήγησε στην πρόβλεψη ορισμού των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση;

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Αλικη λέει:

  Νίκο, δεν γνωρίζω ποιο πολιτικο σκεπτικό δικαιολογεί αυτη την ρύθμιση. Θα πρεπει να ανατρέξει κανεις στην αιτιολογική έκθεση.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Αλικη λέει:

  Και, για να ακριβολογούμε, το σκεπτικό των συνταγματικών ρυθμίσεων οφειλει να ειναι νομικό, και οχι πολιτικο.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Αυτό με προβληματίζει κι εμένα, διότι το ορατό σκεπτικό είναι βέβαια πολιτικό!

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «ο προεδρος του ΑΠ μετα την λήξη της θητείας του πρεπει να πηγαινει στο σπίτι του, διοτι αν καταλάβει οποιαδήποτε αλλη θεση, θα υπαρχει η υπόνοια οτι προετοίμαζε την νεα κατασταση οσο ηταν εν ενέργεια, με αποτελεσμα να πλήττεται το κύρος της Δικαιοσύνης.»

  Αλίκη θα έλεγα πως πρόκειται για μία πολύ σωστή επισήμανση.
  Θα μπορούσε ίσως κανείς να υιοθετήσει μία λιγότερο αυστηρή εκδοχή της, π.χ. η κατάληψη μίας άλλης θέσης να λαμβάνει χώρα μετά την παρέλευση σημαντικού χρονικού διαστήματος, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση το γενικό πνεύμα θα ήταν ίδιο με αυτό που εκφράζεται στο παραπάνω απόσπασμα.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η Eνη λέει:

  (….)

  ««Ο κ. Σαμαράς έδειξε τον δρόμο για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης με τον κ. Αθανασίου και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον παγιώνει» ανέφερε το ΚΙΔΗΣΟ. Το κόμμα του Γ. Παπανδρέου υπογραμμίζει πως ο Αλ. Τσίπρας είναι «βαρύτατα εκτεθειμένος», κάνοντας λόγο για «συναλλαγή με την κ. Θάνου, που την οδήγησαν από την ηγεσία του Αρείου Πάγου στη θέση της υπηρεσιακής πρωθυπουργού, επιστροφή στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και από εκεί στο Νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού».

  Να έρθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για απαγόρευση ανάληψης άμισθης ή έμμισθης διοικητικής ή πολιτικής θέσης ή βουλευτικής υποψηφιότητας σε δικαστικό μετά τη συνταξιοδότησή του για μία τριετία ζήτησε ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. που ανήκει στη ΔΗΜ.ΑΡ. Ν. Τσούκαλης. »

  (…)

  Απο την ΑΥΓΗ

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η physicist λέει:

  Συστήνω ανάγνωση του βιογραφικού του Roman Herzog, πρώην ΠτΔ και πρώην Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Η ταχύτητα μεταβάσεως από εκδότη εντύπων σε Πολιτειακό Υπουργό δύο διαφορετικών Πολιτειών, σε Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε Πρόεδρο Δημοκρατίας με ταυτόχρονες θέσεις σε διάφορες Ανώτατες Σχολές θα σας φέρει ζάλη.

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η physicist λέει:

  ΥΓ: «Αυτά, φίλε μου, μόνο στην Ελλάδα που δεν είχε ποτέ αστική τάξη» μπλα μπλα μπλα μπλα …

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η physicist λέει:

  Α, στο ενδιάμεσο ήταν και μέλος της Συνόδου της Προτεσταντικής Εκκλησίας, μην ξεχνάμε.

  Δηλαδή σκέψου να είχες στην Ελλάδα μέλος της Ιεράς Συνόδου Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και εν συνεχεία, χωρίς ούτε μια μέρα διακοπή ενδιάμεσα, να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Eνη λέει:

  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ 14:06
  Μιχ. Σταθόπουλος: Προκαλεί αρνητική εντύπωση ο χρόνος μεταπήδησης της κ. Θάνου στο Μαξίμου

  «Είναι διαφορετική η περίπτωση της κ. Θάνου, προκαλεί αρνητική εντύπωση η χρονική εγγύτητα της μεταπήδησής της (στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού) αμέσως μετά την θητεία της στον Άρειο Πάγο», είπε στο ραδιόφωνο του Alpha, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος, κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη μεταπήδηση της κ. Θάνου στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, έπειτα από τη λήξη της θητείας της στον Άρειο Πάγο.

  «Οι άλλες περιπτώσεις που επικαλέστηκε το Μαξίμου δεν ξέρω εάν είχαν προκαλέσει αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα των δικαστών…», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

  «Είναι άλλο η κριτική σε δικαστικές αποφάσεις κι άλλο οι επιθέσεις με ύβρεις και λοιδωρίες», είπε ο πρώην υπουργός για τις βολές κυβερνητικών στελεχών κατά της Δικαιοσύνης. »

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Νίκο ενώ ήμουν έτοιμος να συμφωνήσω στο αρχικό σου (πρώτο σχόλιο στο νήμα) σχόλιό σου είμαι υποχρεωμένος να το κάμω μεν, αλλά με μια αίρεση μην σου πω και αστερίσκο!!
  Δεν είναι δόκιμο αγαπητέ να λέμε διάκριση εξουσιών, είναι πολύ πιο δόκιμο να λέμε διάκριση των λειτουργιών (των εξουσιών φαντάζομαι, αλλά γιατί όχι και ..γενικότερα). 😆
  Κατά τα λοιπά θεωρώ ότι είναι τόσο (πολιτικά) απαράδεκτη η όλη κίνηση της κυβέρνησης, που είναι λάθος να το αντιμετωπίζουμε συνταγματικά και νομικά και τέτοια, της δίνουμε βάρος που δεν (πρέπει να) έχει.
  Δεν διαφωνώ με αυτά που λέει η ΑΛίκη και ο άλλος, αλλά νομίζω ότι η αντιμετώπιση της κίνησης πρέπει να είναι σε πολιτικό επίπεδο.
  Σε αυτό βοηθάει και η επισήμανσγ του Φυσικού (και όλα όσα …ειπενυκτικά(*) αφήνει να εννοηθούν)

  (*) έχω ξανακάνει παραπομπή από που προέρχεται η συγκεκριμένη ΟΡΘΟγραφία

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η Eνη λέει:

  «Ο Νικήτας δεν ξέρει, να του πει ο Ευκλείδης…
  Ο βουλευτής της ΝΔ κάνει πώς δεν ξέρει ποιοι οδήγησαν το έλλειμμα του 2009 στα ουράνια. Και ψέγει τον υπουργό Οικονομικών επειδή αποδέχθηκε να αποζημιώσει τον διωκόμενο δικαστικά πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Ποια είναι η μοναδική απάντηση που μπορεί να του δώσει ο Τσακαλώτος

  Γιώργος Καρελιάς

  18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017, 10:33 facebook twitter 29 email
  Μια πονεμένη ιστορία σέρνεται εδώ κι μερικά χρόνια από τις σελίδες των Μνημονίων και τις αντιπαραθέσεις στη Βουλή μέχρι τις δικαστικές αίθουσες. Είναι η υπόθεση του ελλείμματος του 2009, το οποίο (υποτίθεται ότι) «φούσκωσε» ο τότε επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου και έτσι, σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, «μπήκαμε στα Μνημόνια».

  Όμως, η θεωρία αυτή μπάζει από παντού και διακινείται πολιτικά-τι θράσος!- από αυτούς που εκτόξευσαν το έλλειμμα στα ουράνια. Ο Γεωργίου αθωώνεται στα δικαστήρια και η κυβέρνηση (όχι των Σαμαροβενιζέλων, η σημερινή!) ανέλαβε δέσμευση να του ζητήσει συγγνώμη και (πρωτοφανές!) να τον αποζημιώσει ακόμα και για τα δικαστικά έξοδα που έκανε! (εδώ). Το απαίτησε η Τρόικα για να εκταμιεύσει τη δόση και το αποδέχτηκε το υπουργείο Οικονομικών. Τι να έκανε, άλλωστε, αφού νωρίτερα είχε αποδεχθεί, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν αυτό που αποκάλυψε η τότε ΕΛΣΤΑΤ (δηλαδή 15,6%) και όχι αυτό που έλεγε η κυβέρνηση που το δημιούργησε, δηλαδή 6% (εδώ).

  Κι ενώ τα πράγματα είναι πλέον καθαρά εμφανίζεται το φαινόμενο του «θιγμένου» βουλευτή, ο οποίος δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτά που αποδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών. Στο ρόλο αυτό ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, εκ των διαπρεπών αστέρων της καραμανλικής διακυβέρνησης, υπουργός Υγείας την περίοδο 2004-2006. Ο οποίος, φυσικά, δεν γνωρίζει τίποτα για το πώς συνετελέσθη το έγκλημα του ελλείμματος το 2009 και ψέγει, ερωτώντας, τον υπουργό Οικονομικών, επειδή αποδέχθηκε να αποζημιώσει τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

  Στα ερωτήματα που θέτει ο βουλευτής Νικήτας υπάρχει μια και μοναδική απάντηση:

  Δεν θα υπήρχε καμιά ανάγκη να ζητήσει η ελληνική Πολιτεία συγγνώμη ούτε να καταβάλει αποζημίωση στον Γεωργίου, αν η δική του κυβέρνηση(του Κακλαμάνη) δεν είχε τινάξει τη μπάνκα στον αέρα τη διετία 2007-2009. Αν δεν έκρυβε το έλλειμμα μέχρι εκείνο να γίνει διψήφιο ομολογημένο από τα πιο υπεύθυνα χείλη (εδώ) και να καταλήξει στο 15,6%.

  Αυτό το ξέρει πολύ καλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος καλείται να απαντήσει στον ερωτώντα βουλευτή. Θα μπορούσε να του απαντήσει ως εξής: «Αν η δική σας κυβέρνηση δεν είχε αφήσει το έλλειμμα να πάει στο Θεό, δεν θα έτρεχα εγώ σήμερα να ζητώ συγγνώμη και να δίνω αποζημίωση. Γι’ αυτό, Νικήτα, μην παριστάνεις τον ανίδεο ούτε την αθώα περιστερά. Δεν είσαι τίποτα από τα δύο, ούτε εσύ ούτε οι τότε συγκυβερνήτες σου».

  Εμπρός, λοιπόν, Ευκλείδη. Θαρσείν χρή…

  protagon

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.