Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Liberal  /  Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής το μαραθώνιο δείπνο εργασίας για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στο θέμα της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων και η άκαμπτη εμμονή της στη διατήρηση του παρεμβατικού δικαιώματος επέμβασης και των εγγυήσεων για τουλάχιστον 15 χρόνια μέχρι την επανεξέτασή τους ήταν από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις στο αδιέξοδο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres σε μια δραματική δήλωση του τα ξημερώματα της Παρασκευής κρατώντας ίσες αποστάσεις ευχήθηκε «ότι καλύτερο στους Κύπριους στον Βορρά και Νότο» ξεκαθαρίζοντας πως εδώ τελειώνει αυτή η προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, χωρίς να δώσει το αναμενόμενο από πολλούς ραντεβού συνέχειας της διαδικασίας το φθινόπωρο. Σε παρόμοιο ύφος ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ξεκαθάρισε πως αυτό ήταν το τέλος του δρόμου για τις συνομιλίες με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ, επαναβεβαιώνοντας την θέση της χώρας του πως αυτό είναι το τέλος του δρόμου για αυτή τη διαδικασία τονίζοντας παράλληλα πως η ε/κ πλευρά «επέμεινε σε μηδέν στρατεύματα και μηδέν εγγυήσεις».

Από την πλευρά του, ο έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι «δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ανοικτό» και εξέφρασε τη βούλησή της Ελλάδας να συνεχίσει να εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης ώστε η Κύπρος να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος χωρίς εγγυήσεις και κηδεμόνες.

Σε αντίθεση με τον κ.  Cavusoglu ο τ/κ ηγέτης κ. Akinci απέφυγε τις δηλώσεις επιφυλασσόμενος για να τοποθετηθεί αργότερα στην ημέρα. Πάντως αξίζει να σημειωθεί μια τοποθέτηση του κ. Cavusoglu πως «είναι σημαντικό να ενισχυθεί η σταθερότητα στο νησί και στην περιοχή και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για ένα συμβιβασμό με άλλες παραμέτρους.» Αναλυτές απέδωσαν το τελευταίο σκέλος της δήλωσης στις σκέψεις για το περίφημο «σχέδιο Β» της Άγκυρας σε περίπτωση ναυαγίου. Ήδη η τ/κ δεξιά τις πρώτες πρωινές ώρες επιχειρούσε να τοποθετήσει το θέμα στην πρώτη γραμμή της επόμενης μέρας.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε αφεθεί να διαφανεί ότι υπήρχαν ορισμένες συνθήκες ακόμα και για μια συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα εφόσον η Τουρκία έδινε δεσμεύσεις ότι θα δεχόταν να εγκαταλείψει τα παρεμβατικά της δικαιώματα και τις εγγυήσεις. Αυτό στην πράξη δεν αποδείχτηκε καθώς μετά από έντονες ώρες συζητήσεων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και μετά από οδηγίες του Έλληνα πρωθυπουργού ζήτησε να έχει γραπτώς τις προτάσεις της Τουρκίας ως προς το μέλλον της Συνθήκης Εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων.

Παρά την αντίθετη αίσθηση που είχε μέχρι τα ξημερώματα δημιουργηθεί, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όταν ερωτήθηκε επίμονα από τον Ν. Κοτζιά, παραδέχτηκε ότι η Τουρκία δεν επρόκειτο να συναινέσει στην κατάργηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων της χώρας του επί της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι και τα δύο θα διατηρούνταν για τουλάχιστον 15 χρόνια, όταν θα μπορούσε να γίνει μια αναθεώρησή τους, θέση που απορρίφθηκε άμεσα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Συμφωνία δεν υπήρχε ούτε ως προς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις εδαφικές αναπροσαρμογές αλλά και ως προς την απαίτηση της Τουρκίας, οι Τούρκοι πολίτες να έχουν στην Κύπρο ισότιμη μεταχείριση με τους Έλληνες που είναι πολίτες κράτους-μέλους της ΕΕ.

Όπως μετέδωσε το mignatiou.com, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επιχείρησε χθες το απόγευμα, κατά την έναρξη της διαδικασίας να διερευνίσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το σημείο που η κυπριακή πλευρά είχε τις κόκκινες γραμμές της. Ο Κύπριος ηγέτης του εξήγησε ότι οι κόκκινες γραμμές ήταν οι προτάσεις που εμπεριστατωμένα είχε ο ίδιος υποβάλει για τα θέματα των εσωτερικών πτυχών διακυβέρνησης, περιουσιακό, εδαφικό και χάρτες, καθώς και το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας.

Ο κ. Guterres, στην αντίστοιχη συνομιλία του με την τουρκική αντιπροσωπεία διαπίστωσε ότι οι θέσεις του Cavusoglu και του Akinci ήταν οι ίδιες με αυτές της πρώτης μέρας, όπου δεν άφηναν περιθώρια για τα θέματα που αφορούν τις εγγυήσεις, την ασφάλεια και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Όπως είπε ο ίδιος στη συνέχεια, τις απέρριψε μιας και δεν πρόσφεραν κάτι νεότερο στο τραπέζι του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα εμπεριστατωμένες προτάσεις και μηχανισμούς αξιόπιστους είχε υποβάλει και ο Έλληνας υπουργός Νίκος Κοτζιάς, τόσο σε ότι αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, τα παρεμβατικά δικαιώματα και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Από το πολύωρο δείπνο που διακόπηκε για να έχει μία κατ’ ιδία συνάντηση ο Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, ουδέν νεότερο προέκυψε με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία που κράτησε εννέα ημέρες, στη διάρκεια των οποίων ελάχιστες ήταν οι παραγωγικές ώρες των διαπραγματεύσεων να κηρυχθεί άγονη.

Η Τουρκία δια του κ. Cavusoglu, ζητούσε επιμόνως τη διατήρηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων, φτάνοντας στο σημείο σε μία αποστροφή του λόγου ο Τούρκος υπουργός να παραδεχθεί ότι αν χρειαζόταν θα ασκούσε η χώρα του εκ νέου τα παρεμβατικά της δικαιώματα.

Ν. Χριστοδουλίδης: Δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω της εμμονής της Τουρκίας

Την λύπη του εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, «Δυστυχώς» δήλωσε «δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την παρούσα προσπάθεια λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της συνθήκης των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, καθώς επίσης και της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Πέρα από την ασφάλεια και τις εγγυήσεις οι τουρκικές θέσεις που εκφράστηκαν για το υπόλοιπο των κεφαλαίων όχι μόνο ξεφεύγουν από το πλαίσιο του ΓΓ αλλά ήταν τέτοιες που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης ότι «από την πρώτη μέρα της παρουσίας του στο Κραν Μοντάνα υπέβαλε συγκεκριμένες και περιεκτικές προτάσεις στη βάση και των ιδεών του ΓΓ έτσι ώστε αν γίνονταν αποδεκτές να ανοίξει ο δρόμος για μία συνολική λύση του Κυπριακού. Συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις, οι οποίες αντιμετώπιζαν και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων χωρίς να παραγνωρίζουν τις ανησυχίες της ελληνικής κοινότητας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου εξήρε σε αυτό το σημείο την στάση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια υπέβαλε και η ελληνική κυβέρνηση η οποία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Κραν Μοντάνα παρουσιάστηκε με εποικοδομητική διάθεση και προσέγγιση για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα».

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο» πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίησή του για την άριστη συνεργασία τόσο με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που βρισκόταν στο Κραν Μοντανα όλες αυτές τις μέρες, όσο και τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον οποίο ήταν σε συνεχή επαφή». «Το αποψινό αποτέλεσμα» επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης «δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου. Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενισχύσει τις προσπάθειες του έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας».

Τέλος σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί ταυτόχρονα να ευχαριστήσει τον ΓΓ πού με την παρουσία του και τον τρόπο προσέγγισης στα εκκρεμούντα θέματα απέδειξε ότι αντιλαμβάνεται τις αρχές που πρέπει να διέπουν μια συνολική λύση του Κυπριακού για ένα κράτος το οποίο είναι και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διαβάστε ακόμα:

– Ν. Κοτζιάς: Δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο

– O ελληνοκυπριακός Τύπος για την κατάρρευση της διάσκεψης στην Ελβετία

– Γ. Κουμουτσάκος: Η αδιαλλαξία της Άγκυρας υπέσκαψε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Ελλάδα, Κύπρος, Πολιτική. Bookmark the permalink.

37 Responses to Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

  1. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    Ιδανικη λυση για το κυπριακο θα ηταν να μην ειχε καταληφθει η Κυπρος το 1570 απο το Σελίμ τον Β’ τον μεθυσο ή, ακομα καλυτερα, να ειχαμε διατηρησει τις κατακτησεις του Μεγαλεξανδρου κ.ο.κ.
    Επειδη ομως ιδανικες λυσεις ευδοκιμουν μονο στον ιδεατο κοσμο του Πλατωνα, στον πραγματικο κοσμο που ζουμε νομιζω οτι η ευνοϊκοτερη συγκυρια (διεθνης κατασταση, αδυναμια Ερντογαν κλπ) που εχει υπαρξει απο το 1974 και μετα ηταν το σχεδιο Αναν.
    Αλλα αφου στο αξιακο συστημα του εθνοπατριωτισμου ο μαξιμαλισμος ειναι υψιστη αρετη θα πρεπει να περιμενουμε την επομενη εθνικη παλιγγενεσία που πιθανον να συμπεσει με την ελευση του εξαδακτυλου!!!

    ΥΓ: Δηλαδη μια απο τα ιδια με το «Να μην εμπεριεχεται ο ορος Μακεδονια» κι ας τον ηπιαμε
    ή οπως λεμε: «Μπαοκ κι ας μη γαμησω ποτε»!

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Σχέδιο αναν = η κυπρος γιουσουφάκι της Τουρκίας

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    Καταλαβαινω την αναστατωση που σου προκαλει το παιδοφιλικο σχεδιο Αναν αδελφε σχολιαστη, αλλα να εισαι σιγουρος οτι καθε επομενη (μετα το σχ. Ανάν) προσπαθεια επιλυσης του κυπριακου θα εμπεριεχει ολο και πιο hardcore σεξουαλικες απαιτησεις απο την πλευρα των συνομιλητων μας.

    Οποτε το μονο που μας μενει, προκειμενου να διατηρησουμε την παρθενία μας απο τις οθωμανικες επιβουλες, ειναι η αρενοπρεπης επιλογη της εγκαταλειψης των συνομιλιων και η ενωσις του εναπομειναντος 60% του νησιου με τη μητερα Ελλαδα.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Η ελεύθερη Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και της ευρωζώνης. Το 60% του νησιου γιατί το άλλο είναι υπο κατοχή.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει κανένα λόγο να παραδοθεί στον Αττίλα.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    Τοτε προς τι οι διαπραγματευσεις, για να πεισουμε τους Τουρκους ή την διεθνη κοινοτητα για την … ορθοτητα των επιχειρηματων μας;
    Γιατι λοιπον δεν το λενε ανοιχτα («καλα ειμαστε κι ετσι») οι … ανενδοτικοι και να τελειωνει το παραμυθι;
    Ποιον κοροϊδευουνε;

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    ή μαλλον ποιος κοροιδευει ποιον;

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ουσιαστικό νόημα.

    Η δήλωση του Τούρκου υπεξ -σε ελεύθερη απόδοση- ότι θέλουμε να υπάρχει ο στρατός και το δικαίωμα επέμβασης για να επεμβαίνει όταν χρειάζεται τα λέει όλα.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Θα μπορούσε να το πει και αλλιώς: Το μόνο που φοβάστε είναι να μη γίνετε γιουσουφάκια. Αν όμως το αποδεχθείτε δεν θα έχετε λόγο να φοβάστε πλέον.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Είναι μια ευκαιρία για αλλαγή πορείας. Ενιαίο κράτος με ισχυρή κατοχύρωση της μειονότητας ως βάση συζήτησης.

    Το κακό είναι πως οι Τουρκοι δεν αρκούνται στη διχοτόμηση θέλουν πολύ παραπάνω ειδικά τώρα που βρέθηκε αέριο.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Γιάννης -2 λέει:

    Κυπριακό. Ευτυχώς απέτυχαν οι συνομιλίες. Σώθηκε η Κύπρος!
    Αυτή η ιστορία των συνεχών συνομιλιών, που οδηγούν σε όλο και νέες υποχωρήσεις και αναγνώριση κεκτημένων για τους Τούρκους κάποτε πρέπει να σταματήσει. Η Τουρκία εδώ και 60 χρόνια επιδιώκει κατοχή της Κύπρου, με φυσική κατοχή της μισής και ουσιαστική επικυριαρχία σε ολόκληρο το νησί (με δικαίωμα επέμβασης σε ολόκληρη την Κύπρο, βέτο στις αποφάσεις, κλπ.).
    Θεωρεί την Κύπρο,και το λέει, ως επέκταση της Ανατολίας.
    Γι’ αυτό, μέχρι να υπάρξει , αν υπάρξει, στρατηγική ανατροπή στις θέσεις Ελλάδος – Κύπρου και Τουρκίας, συνομιλίες με την Τουρκία δεν έχει κανένα νόημα. Αντ΄αυτού η Κύπρος πρέπει σε κάθε ευκαιρία να ζητά την αποχώρηση του Τουρκικού στρατού και την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων στις εστίες τους, ενώ ταυτόχρονα να ισχυροποιεί αυτό που έχει, την Ελληνοκυπριακή κοινότητα!
    Οι Τούρκοι δεν θα φύγουν από την Κύπρο αν δεν αναγκασθούν!
    Οι συνομιλίες απέτυχαν, ευτυχώς, αλλά η Τουρκία κέρδισε σημαντικά πράγματα. Πέτυχε να γίνουν αποδεκτά στοιχεία που έπρεπε να είναι το ίδιο κόκκινο πανί για την Κύπρο όσο και το δικαίωμα επε΄μβασης της Τουρκίας και η παραμονή του Τουρκικού στρατού στο νησί. Για παράδειγμα:
    -Στα κατεχόμενα, οι περιουσίες των Ελλήνων θα παραμείνου στους χρήστες τους,
    – Οι Τούρκοι έποικοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Κυπριους,
    – Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν βέτο στις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης,
    – Η Τουρκοκυπριακή κοινότητα θα κρατήσει 28-29% της νήσου, ποσοστό πολύ πάνω από το 18%,
    -Θα υπάρχει εναλλαγή Έλληνος και Τούρκου στην προεδρία της Δημοκρατίας.

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Βολές μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για το Κυπριακό – Συνεδριάζει αύριο το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

    http://www.kathimerini.gr/917651/article/epikairothta/politikh/voles-meta3y-a8hnas-kai-agkyras-gia-to-kypriako—synedriazei-ayrio-to-e8niko-symvoylio-e3wterikhs-politikhs

    Ευθύνες για το αδιέξοδο των συζητήσεων για το Κυπριακό στη Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας επιρρίπτει το Υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία απαντώντας σε σχόλιο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πως το ναυάγιο οφείλεται στην στάση που Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, κ. Κοτζιά.

    Την ίδια ώρα, η Άγκυρα κάνει λόγο για «plan B» για το Κυπριακό ενώ κεντρικό ζήτημα για την εκτίμηση της κατάστασης και των εξελίξεων είναι και το ζήτημα των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Ούτε ασκούνται πιέσεις αλλά και ούτε θα υπάρξει αναβολή στο θέμα των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου, δήλωσε το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στο περιθώριο εκδήλωσης στη μνήμη των 13 ηρώων που σκοτώθηκαν στην έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λεμεσό.

    «Η συμπεριφορά της Τουρκίας διέψευσε όλους όσους είχαν ελπίσει ότι κάτι θα άλλαζε στη στάση της. Η Τουρκία, όπως εγκατέλειψε την πρώτη Διάσκεψη της Γενεύης, έτσι τίναξε στον αέρα και τη δεύτερη», σχολιάσε αιχμηρά το ελληνικό ΥΠΕΞ, ενώ διευκρίνισε τη στάση της Ελλάδας σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρλα προσήλθε«αποφασισμένη να συμβάλει με όλους τους δυνατούς τρόπους στη λύση του Κυπριακού και με την ελπίδα ότι όλοι θα ενεργήσουν σε μια τέτοια κατεύθυνση»,

    «Η Τουρκία οδήγησε τη διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα σε αδιέξοδο», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

    «Χαρακτηριστικότατο γεγονός αυτής της στάσης της ήταν η αποκαλυπτική συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου, όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε την πρόθεσή του να αποτυπώσει εγγράφως τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί. Στόχος του ήταν να διαμορφώσει ένα πλαίσιο συμφωνίας, προκειμένου να συνεχιστούν και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, οι καταληκτικές διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό διότι όταν ήρθε η στιγμή της κρίσης για τη Διάσκεψη, η Τουρκία καθέτως αρνήθηκε να επιτρέψει τη γραπτή καταγραφή σειράς υποσχέσεων που είχε κάνει στον Γενικό Γραμματέα», σημείωνει το υπουργείο.

    Ακόμη αναφέρεται ότι «η τουρκική πλευρά αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποδεχθεί την κατάργηση των ανύπαρκτων παρεμβατικών «δικαιωμάτων» που επικαλείται. Κατάργηση που λίγο πριν, σε διμερή της συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποδεχόταν στο δείπνο που ακολουθούσε. Και αυτό διότι γνώριζε ότι όλοι οι συμμετέχοντες πέραν της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απαιτούσαν την κατάργηση τους».

    «Θυμίζουμε, ότι τρεις μέρες πριν, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είχε ωμά αποκαλύψει τη θέση της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα «χρειάζεται τα δικαιώματα αυτά προκειμένου να μπορεί να επεμβαίνει σε όλη την Κύπρο, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο». Η τουρκική πλευρά, αποκάλυψε, επίσης, κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου ότι θέλει να συνεχίσει τις παραβιάσεις στο όνομα της Συνθήκης Εγγυήσεων, να διασφαλίσει και να διαιωνίσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο.

    Και όλα αυτά, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις που είχε δώσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το απόγευμα της Πέμπτης 6ης Ιουλίου. Υποσχέσεις που εκ των υστέρων αποκαλύπτονται ως προσπάθεια δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων ότι ήταν δήθεν διατεθειμένη να διαπραγματευτεί. Όμως το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια και η αλήθεια βρίσκει πάντα δρόμο να αποκαλύπτεται.

    Μόλις η Τουρκία βρέθηκε ενώπιον της πρότασης του Γενικού Γραμματέα για δεσμευτική γραπτή καταγραφή των εν δυνάμει συμβιβασμών, αναγκάστηκε να αποκαλύψει και παραδεχτεί τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις της. Αποδείχτηκε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των πολυμερών διαπραγματεύσεων, δεν είχε καμιά πρόθεση να συμβιβαστεί. Επιπλέον αποδείχτηκε ότι με τη στάση της επεδίωκε να εξαπατήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Αμέσως μετά από αυτές τις αποκαλυπτικές εξελίξεις ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναγκάστηκε να κηρύξει, άνευ κάθε χρονοτριβής, το τέλος της Διασκέψεως.

    Η Διάσκεψη, λοιπόν, τελείωσε με την αποκάλυψη/επιβεβαίωση των πραγματικών προθέσεων της Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

    Τέλος στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται ανυποχώρητα με όλα τα μέσα που διαθέτει, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλεί δε, όλα τα μέρη της Διάσκεψης να δείξουν υπευθυνότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και αυτοσυγκράτηση».

    Συνεδρίαση τη Δευτέρα στο ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

    Την Δευτέρα το απόγευμα (17:00), θα συγκληθεί, στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά. Θέμα της συνεδρίασης θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Σε ότι αφορά την ελληνική-ελληνοκυπριακή πλευρά, οι διαπραγματεύσεις γίνονται γιατί υπάρχει η προσδοκία ότι μέσω αυτών μπορεί να προκύψει μία κατάσταση καλύτερη από το καθεστώς που ισχύει σήμερα. Εαν όμως η νέα κατάσταση πρόκειται να είναι χειρότερη (εως πολύ χειρότερη) από το ισχύον καθεστώς (όπως θα ήταν π.χ. με το σχέδιο Ανάν) τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να συναινέσει η ελληνική-ελληνοκυπριακή πλευρά σε μία τέτοια «λύση». Οι οπαδοί της ότι-να’ναι λύσης απλά κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους με το παραβλέπουν αυτή την παράμετρο – λές και θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει «λύση» που θα είναι όμως ακόμα χειρότερη από το ισχύον καθεστώς.

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    Λοιπον, για να συνοψισουμε και να μην χανομαστε στο δασος των εννοιων, το δικο μου point ειναι το εξης:

    Το σχεδιο Αναν ηταν η καλυτερη ευκαιρια για επιλυση του κυπριακου προβληματος. Τοτε η θεση του Ερντογαν ηταν προβληματικη και γιαυτο αναγκαστηκε να συμβιβαστει (οσο συμβιβαστηκε) προκειμενου να εξασφαλισει την βοηθεια της ΕΕ εναντι των στρατιωτικων.
    Σημερα εχει αλλα προβληματα αλλα αυτο το εχει τακτοποιησει και αυτο τον κανει να αγνοει προκλητικα την ΕΕ και τη Δυση.
    Συνεπως καθε επομενη προσπαθεια ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΠΙΟ ΔΥΣΜΕΝΗΣ.
    Για οσους συνιστουν υπομονη μεχρι …να φαει το κεφαλι του ο Ερντογαν θα πρεπει να γνωριζουν οτι στα «ελληνοτουρκικα» οι στρατιωτικοι ειναι ακομα πιο επιθετικοι απο τον Ερντογαν, οποτε το μονο που μας μενει ειναι να περιμενουμε την επομενη συνοδο των …πλανητων (που οι αστρονομοι υπολογιζουν για το Δεκεμβριο του 2117)

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Το δικό μου point είναι ότι το σχέδιο Αναν ήταν απαράδεκτο και ευτυχώς καταψηφίστηκε απο τους Ελληνες της Κύπρου.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Δεν υπάρχει κάποια πίεση για μία λύση του Κυπριακού εδω και τώρα. Όπως είπα και προηγουμένως η βάση σύγκρισης είναι το ισχύον καθεστώς – εαν οι προτάσεις για την επίλυσή του Κυπριακού οδηγούν σε μία κατάσταση ακόμα χειρότερη από το ισχύον καθεστώς (όπως π.χ. το σχέδιο Ανάν, που ήταν ένα χάλι μαύρο) τότε δεν θα γίνουν αποδεκτές από την ελληνική-ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Οι στρατιωτικοί στην Τουρκία αυτή την στιγμή είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένοι σε σχέση με τον σουλτάνο-δικτάτορα που κυβερνάει την Τουρκία, και κρίνοντας από την συμπεριφορά του απέναντί τους θα αποδυναμωθούν και άλλο (μία κατάσταση βέβαια που εμας εδω στην Ελλάδα σαφώς και μας ευνοεί). Η θεωρία ότι αυτοί είναι οι «κακοί» ενω ο άλλος είναι ο «καλός» δεν έχει βάση στην πραγματικότητα, και αυτοί και αυτός τα ίδια σκατά είναι ως προς την στάση τους απέναντι στην Ελλάδα. Ο Ερντογτάν όμως στην παρούσα συγκυρία είναι πολύ πιο επικίνδυνος για τα ελληνικά συμφέροντα γιατί δρα τελείως ριψοκίνδυνα ως προς την εξωτερική του πολιτική, και αρα έτσι αυξάνεται η πιθανότητα να μας κάνει καμιά ιστορία.

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    ΔΠ Προφανως και ο Ερντογαν δεν ειναι ο «καλος», ειναι ο «κακός», απλα οι στρατιωτικοι ειναι χειροτεροι απ΄αυτον (στα ελληνοτουρκικα).
    Συνεπως δεν «ειναι τα ιδια σκατα», οι αλλοι ειναι χειροτερα σκατα.
    Και βεβαιως παιζει ριψοκινδυνα αλλα ταυτοχρονως ειναι και αποδυναμωμενος (βραχυ-μεσοπροθεσμα) στρατιωτικα λογω της κοντρας του με τους στρατιωτικους
    Επισης το βασικο προβλημα της εξωτερικης του πολιτικης δεν ειναι με την Ελλαδα, ειναι με το Κουρδικο.

    Αν λοιπον το σχ. Αναν ηταν εθνοπροδοτικο, οι Κληριδης, Σημιτης, Μητσοτακης και οι πολιτικες δυναμεις που το υποστηριξαν ηταν …εθνοπροδοτες,
    Οσοι το πιστευουνε αυτο ας στοιχιστουν με τους … εθναμυντορες Καραμπελιαδες, Καμμενους, Παπαθεμεληδες, Τ. Παπαδοπουλους κλπ στην τελικη επιλογη της διχοτομισης.
    Καθοτι και με τον αστυφυλαξ και με τον χωροφυλαξ δεν γινεται.

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    με τη μοναδικη ρεαλιστικη εναλλακτικη επιλογη της τελικης διχοτομησης

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μεγάλες κουβέντες περί προδοτών.

    Η απόφαση ήταν των Κύπριων και είναι σωστή.

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Προφανως και ο Ερντογαν δεν ειναι ο «καλος», ειναι ο «κακός», απλα οι στρατιωτικοι ειναι χειροτεροι απ΄αυτον (στα ελληνοτουρκικα).»

    Ρε συ το ‘χεις ξαναπει αυτό και παλιότερα, και παραμένει το ίδιο λάθος όπως και τότε. Δεν στέκει σαν επιχείρημα. Ο πλέον επικίνδυνος είναι ο Ερντογάν – που τους καραβανέδες τους έχει ξεδοντιάσει. Δεν είμαστε πια ούτε στην δεκαετία του ’80 ούτε στην δεκαετία του ’90 για να ισχύει αυτό που λες.

    «Αν λοιπον το σχ. Αναν ηταν εθνοπροδοτικο, οι Κληριδης, Σημιτης, Μητσοτακης και οι πολιτικες δυναμεις που το υποστηριξαν ηταν …εθνοπροδοτες,
    Οσοι το πιστευουνε αυτο ας στοιχιστουν με τους … εθναμυντορες Καραμπελιαδες, Καμμενους, Παπαθεμεληδες, Τ. Παπαδοπουλους κλπ στην τελικη επιλογη της διχοτομισης.»

    Και στο έχω ξαναπεί, μην χρησιμοποιείς αυτή την ορολογία περί «εθνοπροδοτών», «εθναμυντόρων» και όλες αυτές τις τρίχες. Το σχέδιο Ανάν μπορούσε μία χαρά να το βρίσκει κανείς εξαιρετικά προβληματικό και απορριπτέο και παρόλα αυτά να ΜΗΝ ταυτίζεται με όλους αυτούς τους τύπους. Και στην τελική δεν ήταν μόνο αυτοί που κατέφευγαν σε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς (όπως π.χ. το»εθνοπροδότες») σε σχέση με οσους ήταν υπερ του σχεδίου Ανάν. Και η μεριά των υποστηρικτών του σχεδίου Ανάν, και με εξαιρετική ευκολία κιόλας, εκτόξευε εξίσου απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον όσων δεν ήταν υπερ του σχεδίου, χαρακτηρισμούς όπως «εθνικιστές», «ακροδεξιοί», και άλλα ανάλογα.

    Για το θέμα τώρα της διχοτόμησης, αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι το νησί αυτή την στιγμή είναι ατύπως (δηλαδή σε ένα ανεπίσημο επίπεδο) διχοτομημένο. Ως εκ τούτου είναι με βάση αυτό το δεδομένο, το οποίο αποτελεί το υφιστάμενο καθεστώς στην Κύπρο, που θα πρέπει να κρίνονται οι διάφορες προτάσεις για την λύση του Κυπριακού. Εαν λοιπόν οι προτάσεις αυτές ενέχουν πολύ σοβαρούς κινδύνους μετάβασης σε ένα καθεστώς ακόμα χειρότερο από το υφιστάμενο τότε δεν θα πρέπει να γίνουν, και δεν θα γίνουν, αποδεκτές.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η δεξιος λέει:

    @ Αλιόσα

    Οι παράμετροι της λύσης που συζητήθηκαν τώρα δεν διέφεραν από το σχέδιο Ανάν παρά μόνο σε παραλλαγές.Με μία διαφορά : για πρώτη φορά η ελληνική πλευρά έθεσε ζήτημα κατάργησης των συνθηκών εγγύησης που συνοδεύουν την Κύπρο από το 1960.Η Τουρκία το απέρριψε αλλά οι τρίτοι ήσαν ευνοικά διατεθειμένοι.Και ήσαν διατεθειμένοι επειδή η Κύπρος πλέον είναι αρκετά χρόνια μέλος της ΕΕ και δεν θεωρείται πρέπον να έχουν δικαίωμα επέμβασης μη ευρωπαϊκές δυνάμεις σε χώρα – μέλος.Εάν προχωρήσει η ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης και η Κύπρος είναι μέσα αυτή η αντίληψη θα δυναμώσει.
    Κατά τις συζητήσεις του σχεδίου Ανάν η ελληνική πλευρά δεν πρότεινε καν να καταργηθούν οι συνθήκες εγγυήσεως.Ήσαν δεδομένες τότε.Συνεχίζεται η παράδοση να βάζει η Ελλάδα την Ευρώπη μπροστά στα ελληνοτουρκικά,γεγονός που συμβαίνει από το 1830.Οι ελληνικές διαμαρτυρίες που πάντα υπάρχουν αφορούν βασικά την απροθυμία των άλλων να μπουν πολύ μπροστά.
    Εξ όσων έχω καταλάβει η Ε/Κ πλευρά προτιμά να μην πάρει τα εδάφη που προσφέρονται σε αντάλλαγμα της λύσης,φθάνει να μην αναγνωρισθεί το Τ/Κ κράτος από τρίτους.Για όσο διάστημα η Κύπρος θα κινείται στα πλαίσια του ΟΗΕ και για όσο διάστημα η ΕΕ θα έχει επιρροή στον πλανήτη μια τέτοια αναγνώριση θα είναι δύσκολη.

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η Eνη λέει:

    in.gr » Ειδήσεις » Ελλάδα Ελλάδα
    Δημοσίευση: 11 Ιουλ. 2017, 11:22 | Τελευταία ενημέρωση: 11 Ιουλ. 2017, 11:34

    LIVE στη Boυλή η συζήτηση
    Τσίπρας: Δεν υφίσταται ανεξάρτητο κράτος με εγγυήσεις και ξένο Στρατό

    Αθήνα
    Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνει την Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα.

    Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού μπορεί να επιτευχθεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και στη βάση της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλος της ΕΕ.

    Η Ελλάδα, συνέχισε, στηρίζει την προσπάθεια της Λευκωσίας και εμπλέκεται μόνο στο θέμα της ασφάλειας.

    Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, λέγοντας ότι ανέδειξε το γεγονός ότι κανένα κράτος στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να θεωρείται ανεξάρτητο, αν εις βάρος του υφίστανται εγγυητικά δικαιώματα.

    Ο κ. Τσίπρας σημειώσε ότι η Αθήνα κατάφερε να βρει ανταπόκριση στη διεθνή κοινότητα σχετικά με αυτές τις θέσεις.

    «Η Τουρκία δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου. Συνεπάγεται με δυο λόγια κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η επόμενη περίοδος θα είναι σημαντική για το θέμα. Ανέδειξε προς αυτή την κατεύθυνση τη συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας -ευχαρίστησε μάλιστα τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την διπλωματική ομάδα της Κύπρου.

    Έδωσε έμφαση στη συνεργασία με χώρες της Μ.Ανατολής, αλλά και σε στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις έρευνες πουτ πραγματοποιεί εντός της ΑΟΖ.

    «Προς αυτή την κατεύθυνση είναι αυτονόητο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει τη στήριξη της Ελλάδας, της ΕΕ, αλλά και της διεθνούς κοινότητας» υπογράμμισε.

    Είπε ακόμα ότι η προσπάθεια για την επίλυση δεν σταματά, πάντοτε όμως στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, «στο βαθμό που και οι άλλες πλευρές είναι ανοικτές».

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί το κεντρικό πρόταγμα όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, αλλά αποτελεί κεντρικό πρόταγμα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η ΕΕ θα ανοίξει έτσι το δρόμο για να ενισχύσει τον δικό της περιφερειακό και διεθνή ρόλο, εκτίμησε.

    «Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και δικαιωμάτων μας, έναντι οποιασδήποτε απειλής και παράνομης διεκδίκησης. Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που μας χωρίζουν και στην οικοδόμηση μιας σχέσης που θα βασίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό.

    » Μένει βεβαίως να δούμε κατά πόσο και η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού για την ίδια, για τις σχέσεις μας, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά, βεβαίως, και τη σημασία για την ασφάλεια, τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε.

    Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας χαιρέτησε την απόφαση της ελληνικής και κυπριακής Βουλής για την από κοινού πρόσβαση στα ντοκουμένα της περιόδου 1986-1988 (Εξεταστική για τον Φάκελο της Κύπρου).

    Mάλιστα, είπε ότι η απόφαση για την πρόσβαση στα αρχεία είχε ληφθεί πολύ καιρό προτού ξεκινήσει η διαδικασία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά.

    O κ. Τσίπρας είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πέινς. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις καθώς και οι διμερείς σχέσεις.

    Τις εξελίξεις στο Κυπριακό, λίγες μέρες μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, συζήτησε ο πρωθυπουργός και με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σχετικά με τις εξελίξεις στο εθνικό θέμα.
    Newsroom ΔΟΛ «

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    :¨οταν υπάρχει μια διεκδίκηση γύρω από ένα θέμα υπάρχουν οι ακόλουθες περιπτώσεις (θεωρητικά):
    1. Να γίνονται συνομιλίες (και …άοπλες διαπραγματεύσεις γενικότερα) με στόχο να βρεθεί λύση γύρω από το ζήτημα ως αποτέλεσμα διπλωματικών διαπραγματεύσεων.
    2. Να γίνονται ..βίαιες διαπραγματεύσεις (εκβιασμοί και δημιουργία κεκτημένων και μονομερούς διαμόρφωσης του στάτους κβο κάθε φορά).
    3. Υβριδικά των παραπάνω.

    Θα μου πείτε και γιατί τα λες όλα αυτά ρε φίλε, το ξέρουμε.
    Και θα σας πω ότι τα λέω απλώς για να δηλώσω τον …προβληματισμό μου, διότι σαν να καταλαβαίνω ότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει και μια τέταρτη εναλλακτική, κατά την (περίοδο της) οποία ο χρόνος σταματάει και δεν γίνεται τίποτα από τα παραπάνω.
    Εδώ νομίζω ότι έχουμε πρόβλημα.
    Επειδή τα διακρατικά θέλουν το ..χρόνο τους και οι περίοδοι επώασης είναι πιο μεγάλοι για την ανθρώπινη αντίληψη από ότι φερειπείν για θέματα πολιτικά στα πλαίσια μιας κρατικής οντότητας, πολλές φορές νοπμίζουμε ότι το διάλλειμα ανάμεσα σε 2 φάσεις είναι φάση από μόνη της.
    Δεν είναι!
    Επίσης παρουσιάζετ;ι το φαινόμενο της υποκατάστης της στρατηγικής από την τακτική με αποτέλεσμα την τυχοδιωκτική προσέγγιση του στυλ όπου φυσάει ο άνεμος και ..αυτοσχεδιάζουμε (γενικότερα) και ο θεός είναι μεγάλος.
    ΔΗλαδή σε επίπεδο τακτικής μπορεί να αποφύγεις μια συνομιλία αν η ατζέντα κρίνεις ότι σε στριμώχνει (και φυσικά αν κρίνεις ότι σε παίρνει), αλλά αυτό είναι καταστροφικό αν γίνει στρατιγική και ..χούι.
    Σε βάθος χρόνου το αποτέλεσμα θα είναι πολύ χειρότερο για όποιον κινείται έτσι.
    Επίσης (πάλι) υπάρχει το ζήτημα διαφόρων που αντιλαμβάνονται τους διπλωματικούς χειρισμούς ως αποτέλεσμα ευφυών και χαρισματικών ανθρώπων ή ακόμη χειρότερα ηθικών ανθρώπων (Πολιικών).
    Δεν είναι έτσι, δεν υπάρχουν ταχυδακτυλουργοί, άμα έχεις μια στρατηγική που στέκει και οι τακτικές σου έχουν συνάφεια με αυτήν, μπορεί ο χαρισματικός πολιτικός να προσθέσει αξία την κρίσιμη περίοδο, άμα δεν έχεις απλά δεν έχεις τύχη, ούε αυτός (ο χαρισματικός είπαμε).

    Οπότε τίθεται το ερώτημα.
    Αν μετά το 74 υπήρχε η θέση ότι το Κυπριακό θα λυθεί στα πλαίσια του ΟΗΕ, δηλαδή η διεθνής κοινότητα θα υποχρεώσει την Τουρκία να υποχωρήσει από τα κεκτημένα της εισβολής και να βρεθεούμε στο στάτους κβο ..άντε, σήμερα τι λέμε (αφήστε τι λέμε, τι πιστεύουμε έχει σημασία).
    Αλλά ότι και να λέμε (και να πιστεύουμε) σημασία έχει να ξέρουμε ότι ο χρόνος των μεσοδιαστημάτων (ανάμεσα σε συνομιλίες, εκβιασμούς και μονομερείς ενέργειες γενικότερα) δεν είναι κέρδος αλλά μια ευκαιρία να διατυπώσουμε και να ζητήσουμε αυτό που θέλουμε.
    Άμα την ΄χανουμε (δηλαδή άμα δεν μας βγαίνει) τότε πρέπει να το ξαναδούμε, διότι (είπαμε) οι εναλλακτικές για το τι θα συμβεί είναι 3 (βλ. ..προοίμιο του παρόντος) και όχι 4.

    .

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Νομίζω ότι η ελληνοκυπριακή πολιτική για το κυπριακό, είναι συνεχές θύμα ψευδαισθήσεων. Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση η Τουρκία να αποδεχτεί λύση με βάση το διεθνές δίκαιο, διότι το σημερινό status quo προέκυψε με πολεμική αναμέτρηση που σε καμμιά περίπτωση δεν δικαιώνεται με το διεθνές δίκαιο. Απομένουν λοιπόν οι εξής λύσεις:
    1. Επιβολή του δικαίου με τα όπλα. Απλώς αδύνατο.
    2. Αποδοχή της de facto διχοτόμησης και καλλιέργεια φιλικών σχέσεων με το τουρκοκυπριακό κράτος.
    3. Λύση τύπου σχεδίου Ανάν, που θα καταστήσει την Τουρκία de facto επικυρίαρχη ολόκληρου του νησιού.
    Προσωπικά πιστεύω στη λύση 2, όμως χρειάζεται κάποια πολύ ισχυρή προσωπικότητα που θα μπορούσε να την κάνει αποδεκτή στην ελληνική κοινή γνώμη. Κοτζιάς και Τσίπρας είναι απλοί πολιτικάντηδες.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Νίκο έχω την εντύπωση ότι στην πραγματικότητα σήμερα αυτό που συμβαίνει είναι η αποδοχή της λύσης 2, απλώς χωρίς να το λέμε ή να το ομολογούμε.
    Αντιθέτως αφήνουμε τα πράγματα να συρθούν προς τα εκεί και απλώς φωνάζουμε και πλειοδοτούμε σε συνθήματα, για να μην πάρουμε την ευθύνη της αποδοχής
    Αν εννοείς να κάνουμε το ντε φάκτο και ντε ..γιούρε είναι ένα ζήτημα, αλλά νομίζω ότι δεν είναι εκεί το ζήτημα.
    Έχω την εντύπωση ότι για κάποιον που οι συσχετισμοί δύναμης είναι εις βάρος του οποιαδήποτε συμφωνία διατυπωμένη, συνομολογημένη και αποδεκτή και από άλλους πλην των εμπλεκόμενων μερών είναι προς το συμφέρον του σε σχέση με μια λύση που θα είναι αποτέλεσμα των συσχετισμων χωρίς την διαμεσολάβηση *διπλωματικών» συμφωνιών.
    Επαναλαμβάνω ότι το κυπριακό ζήτημα τα τελευταία χρόνια δεν το γνωρίζω καλά, μιλάω …γενικότερα

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Έχω την εντύπωση ότι για κάποιον που οι συσχετισμοί δύναμης είναι εις βάρος του οποιαδήποτε συμφωνία διατυπωμένη, συνομολογημένη και αποδεκτή και από άλλους πλην των εμπλεκόμενων μερών είναι προς το συμφέρον του σε σχέση με μια λύση που θα είναι αποτέλεσμα των συσχετισμων χωρίς την διαμεσολάβηση *διπλωματικών» συμφωνιών.»

    Η οποιαδήποτε συμφωνία όμως, με κάποια κατάσταση συγκρίνεται ώστε να μπορεί να πει κανείς αν είναι καλή ή κακή. Το αν θα είναι αποδεκτή και από άλλους πέραν των εμπλεκομένων (όπως ήταν για παράδειγμα και οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, μέχρι την τουρκική εισβολή) είναι μεν μία σημαντική παράμετρος για το αν θα χαρακτηριστεί «καλύτερη» ή «συμφερότερη» η συμφωνία αλλά σαφώς είναι πιο δευτερεύουσας σημασίας παράμετρος σε σχέση με το πρωταρχικό κριτήριο με βάση το οποίο αποφασίζεται αν η συμφωνία είναι καλύτερη ή όχι. Και αυτό το κριτήριο σε ότι αφορά την Κύπρο είναι το υφιστάμενο καθεστώς που ισχύει μετά την εισβολή, δηλαδή μία μορφή άτυπης, ανεπίσημης, διχοτόμησης του νησιού. Έτσι, εαν είναι πολύ πιθανό ότι μία συμφωνία – ακόμα και αν έχει την συναίνεση παραγόντων πέραν των εμπλεκομένων – θα οδηγήσει σε μία κατάσταση ακόμα χειρότερη από αυτή που ισχύει, τότε αυτή η συμφωνία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Αναγνώστη, εκείνο που ήθελα να δείξω είναι ότι η χώρα μας δεν πρέπει να αφήνουμε να τη σέρνουν προς μια συμφωνία που εξ’ αρχής ήταν αναπόφευκτη αλλά να παίρνουμε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση. Με άλλα λόγια, την πρωτοβουλία που έχουμε χάσει από χρόνια, ας την ανακτήσουμε έστω και αργά.

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Νίκο συμφωνώ 100% με την τελευταία .. αποπάνω ρήση (σχόλιό σου 14.28).
    Δύστροπε σωστά είναι αυτά που λες στο τελευταίο σχόλιό σου, αλλά εδώ έχουμε ένα θέμα για το οποίο δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το καλύτερο και ψάχνουμε να βρούμε τον πιο ορθό τρόπο διαχείρισής του.
    Στα πλάισια αυτά, λαμβάνοντας υπόψιν ότι δεν ανήκουμε στην κατηγορία του δυνατού, δηλαδή αυτού που μπορεί να επιβάλλει το ..δίκιο του, προσπάθησα να συγκρίνω 2 πράγματα.
    Να συγκρίνω λέω.
    Το ένα (πράμα) είναι λύση ή διευθέτηση ως αποτέλεσμα συμφωνιών των 2 εμπλεκόμενων μερών με την εγγύηση και άλλων (των διεθνών παραγόντων που μπορούν και υποχρεούνται να κάμουν κάτι τέτοιο) και το άλλο είναι λύση που θα προκύψει ως συνισταμένη των μονομερών κινήσεων των 2 εμπλεκομένων.
    Και διπλωματικών και άλλων (συννεννούμεθα, το άλλων είναι ..μη περιοριστικό).
    Έχω την ..αίσθηση ότι οι πιθανότητες το β να είναι καλύτερο από το α είναι ελάχιστες και μόνον στην λογική του τυχαίου γεγονότος μπορούν να στηρίζονται.
    Άρα όπως λέει και ο ..αποπάνω μου, δεν ξέρω αν έπρεπε να δεχθούμε το ένα σχέδιο ή το άλλο, αλλά ξέρω ότι πρέπει να κινούμεθα στην κατεύθυνση να υπάρξει ένα σχέδιο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο.
    ¨οποτε αυτό είναι δυνατόν.
    Διότι σήμερα αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι επικρατεί η λογική να αφήσουμε τα πράματα όπως είναι (ένα πράμα σαν την διακυβέρνηση Κωστάκη Καραμανλή) μέχρι να δοθεί η ευκαιρία που θα εμφανιστεί σαν ο από μηχανής θεός.
    ΦΟβάμαι ότι δεν είναι κάθε μέρα του άη Γιαννιού και ότι συγκυρίες σαν αυτές με την κίνηση του μακαρίτη του Κρανιδιώτη και του Πάγκαλου δεν είναι πολύ πιθανό να ξαναεμφανιστούν

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    A!! εκτός της Ζυρίχης του Λονδίνου και τέτοια είχαμε και μια πρόταση κάποιου Χάτσισον (κάπως έτσι τονε λέγανε) την οποία την απορρίψαμε ως καταστροφική και μετά είχαμε τα ορέα με τον ανένδοτο επί Γεωργίου Παπανδρέου (και πριν την ..έναρξή του).
    Για να τα έχουμε όλα υπόψιν το λέω

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «εδώ έχουμε ένα θέμα για το οποίο δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το καλύτερο και ψάχνουμε να βρούμε τον πιο ορθό τρόπο διαχείρισής του.»

    Γνωρίζουμε όμως Αναγνώστη ποιά είναι η βάση σύγκρισης, το υφιστάμενο αυτή την στιγμή καθεστώς στην Κύπρο. Οπότε σίγουρα υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης για να μπορούμε να προβούμε σε μία εκτίμηση, έστω κατά προσέγγιση, του τι είναι καλύτερο και τι όχι.

    Εαν ένα από τα δύο μέρη αποφασίσει να προβεί σε μονομερείς ενέργειες αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα είναι, ας μην γελιόμαστε, οι τούρκοι. Πέραν του ότι σε αυτή την περίπτωση θα είναι εκτεθειμένοι (και απολύτως δικαιολογημένα) στην κατηγορία ότι αυτοί είναι που προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες εκτός ΟΗΕ (έχει ένα κόστος μία τέτοια συμπεριφορά για αυτόν που πρώτος την υιοθετεί) το περισσότερο που θα μπορέσουν να πετύχουν θα είναι να προχωρήσουν σε μία πιο επισημη πλέον διχοτόμηση του νησιού (που προς το παρόν παραμένει άτυπη, ανεπίσημη). Αυτό σίγουρα, ασυζητητί, θα είναι μία κακή εξέλιξη. Από την άλλη όμως, σίγουρα είναι μία αισθητά λιγότερο κακή εξέλιξη από το να καταστούν επικυρίαρχοι σε ολόκληρο το νησί, πράγμα που προσπαθούν διακαώς με προτάσεις παρεμφερείς με το σχέδιο Ανάν.

    ΥΓ. Ο Άτσεσον υπέβαλλε τις προτάσεις του για την Κύπρο το 1964. ο Ανένδοτος έλαβε χώρα το 1961. Τα δύο γεγονότα είναι άσχετα μεταξύ τους και δεν έχουν αιτιώδη αλληλουχία.

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Το σχέδιο που καταστροφικά απορρίψαμε Δύστροπε και το οποίο, σε περίπτωση που θα το είχαμε αποδεχτεί δεν θα μιλάγαμε για Κυπριακό σήμερα, ήταν αυτό του Χάρτιγκ. Αν θυμάμαι καλά, προέβλεπε 10 χρόνια αγγλική κυριαρχία και μετά αυτοδιάθεση.

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η Δύστροπη πραγματικότητα λέει:

    Πας πολύ πίσω Νίκο.
    Για να πω και εγω αυτό που πιστεύω, η μεγαλύτερη μαλακία που κάναμε δεν ήταν η απόρριψη της μίας ή της άλλης πρότασης – του Χάρντινγκ, του Άτσεσον, ή και ‘γω δεν ξέρω ποιού άλλου – αλλά το πραξικόπημα που έκανε η χούντα, αύριο έχουμε και την επέτειό του – ακριβώς 43 χρόνια πριν. Αν δεν έχει γίνει αυτό το πραξικόπημα δεν θα είχε γίνει και η τουρκική εισβολή. Για το Κυπριακό ίσως να μιλάγαμε ακόμα, σίγουρα όμως όχι με τους όρους που μιλάμε σήμερα – είναι δε πιθανό στο μεσοδιάστημα να είχε διευθετηθεί το όλο ζήτημα με κάποιον ειρηνικό και αποδεκτό τρόπο, χωρίς πραξικοπήματα και στρατιωτικές εισβολές.

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Οι επιλογές ήταν πάντοτε οι χειρότερες

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Να που οι Τούρκοι βρήκαν ευκαιρία να τα χώσουν στον Τσίπρα για ανάρμοστες εκφράσεις. Αυτός ο άνθρωπος θεωρεί ότι είναι συμφέρον για τη χώρα η εξωτερική πολιτική να ασκείται με εκφράσεις καφενείου και επιδιώκει απλώς να εντυπωσιάσει μερικούς ηλίθιους, προς τους οποίους πλέον αποκλειστικά απευθύνεται. Φαντάζομαι ότι θα τα μαζέψει δηλώνοντας το τετριμμένο ότι «αυτά που είπε αποδόθηκαν με λάθος τρόπο». Μήπως θα ήταν καλύτερα να αρχίσει κι αυτός το PlayStation;

    http://mobile.in.gr/category/greece/article/1500154730

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η physicist λέει:

    Δεν είναι ανάρμοστη η έκφραση για τον σκύλο που γαβγίζει. Τούρκοι πολιτικοί έχουν εκφραστεί τα τελευταία χρόνια με τόσο πρωτόγονο τρόπο ώστε δεν είναι πειστικοί όταν τώρα παριστάνουν τις μιμόζες.

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η Ανανγώστης ο αθηναίος λέει:

    Δηλαδή δύστροπε να υποθέσω ότι 2 γεγονότα αν δεν έχουν ….αιτιώδη αλληλουχία είναι άσχετα;;
    οκ άσε τα γεγονότα και την σχέση τους και δες πώς το κινημα περί τον ΓΠ τοποθετήθηκε περί των κυπριακών θεμάτων και πώς σύμπας ο ..προοδευτικός κόσμος ταυτίστηκε μετά *πριν κατά τη διάρκεια και μετά τον ..ανένδοτο(.
    Δηλαδή ο λεγόμενος δημοκρατικός κόσμος πλειοδοτούσε στα του κυρπιακού, αυτό θέλω να πω.
    Και μετά η κληρονομιά εκτός των εθνικιστικών ή ακριδεξιών μορφωμάτων πέρασε και στο πατριωτικό πασοκ, την πατριωτική αριστερά κλπ κλπ

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.