Το σχέδιο Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα και πληρωμές με κουπόνια

Νομίζω ότι αξίζει να γίνει μια εξεταστική επιτροπή. Τι λέτε;

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  /  Το σχέδιο Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα και πληρωμές με κουπόνια – Video

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το σχέδιο για το παράλληλο νόμισμα, που ετοίμαζε η κυβέρνηση και ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το 2015, αποκάλυψε με κάθε λεπτομέρεια ο Γκλεν Κιμ, ο στενός συνεργάτης τού τότε υπουργού, την περασμένη Δευτέρα σε ημερίδα της ιταλικής Βουλής, που διοργάνωνε το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο. Σύμφωνα με το σχέδιο που ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης περιγράφει και φέρνει στο φως σήμερα η «Κ», η κυβέρνηση θα ξεκινούσε την εφαρμογή του από τους δημόσιους υπαλλήλους, εκδίδοντας κουπόνια για το 10% του μισθού τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, στο πρότυπο των κουπονιών σίτισης.

Το σύστημα, αν πετύχαινε, θα επεκτεινόταν για πληρωμές και σε άλλους τομείς. Ο κορεατικής καταγωγής Γκλεν Κιμ, που παραμένει ακόμα και σήμερα ένας από τους βασικούς συμβούλους του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, αναφέρεται λεπτομερώς στην προετοιμασία του σχεδίου του «δημοσιονομικού νομίσματος», όπως το ονομάζει, το οποίο «αν υπήρχε περισσότερος χρόνος, θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις, από τον Ιανουάριο έως σχεδόν τον Ιούλιο του 2015, της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς βρίσκονται σε αδιέξοδο, με την ελληνική πλευρά πολλές φορές να προσέρχεται σε συναντήσεις με τους εταίρους χωρίς στοιχεία, πόσο μάλλον προτάσεις, η στενή ομάδα του Γ. Βαρουφάκη επεξεργαζόταν υπό απόλυτη μυστικότητα ένα Plan Β, μέρος του οποίου ήταν η εισαγωγή του παράλληλου νομίσματος.

Παρότι το παράλληλο νόμισμα που ετοίμαζε ο κ. Βαρουφάκης δεν αποτελεί καινούργια πληροφορία, σήμερα αυτό που βγαίνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα είναι ότι παρ’ ολίγον αυτό το σχέδιο να εφαρμοστεί, οι ιδιαίτερες λεπτομέρειες για την ακριβή λειτουργία του, αλλά και ότι είχε συζητηθεί και με εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου.

Ο κ. Κιμ αναφέρει ότι ζητήθηκε από τον ίδιο και την ομάδα του να βρει τον τρόπο που θα εφαρμοζόταν ένα τέτοιο «δημοσιονομικό νόμισμα» στην Ελλάδα. Παρότι ο ίδιος στην ομιλία του δεν αναφέρεται στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που εργάστηκε πάνω σε αυτό σχέδιο, ο κ. Βαρουφάκης είχε πει σε μαγνητοσκοπημένο διάλογο με επενδυτές και στελέχη διεθνών hedge funds τον Ιούλιο του 2015, που είχε αποκαλύψει η «Κ», ότι «ο πρωθυπουργός προτού γίνει πρωθυπουργός και προτού κερδίσει τις εκλογές τον Ιανουάριο, μου έδωσε το πράσινο φως να εκπονήσω ένα Plan Β».

 

Στους μήνες, λοιπόν, που είχε στη διάθεσή της η ομάδα του κ. Κιμ αντιμετώπισε από την αρχή κάποια βασικά προβλήματα, όπως ότι η ελληνική οικονομία εκείνο το διάστημα βρισκόταν σε «ελεύθερη πτώση», ενώ η κοινωνική συνοχή είχε πλέον διαρραγεί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε «υιοθετήσει την αρχιτεκτονική μιας κρατικής μηχανής που δεν ήταν δική της, ενώ η διοικητική ικανότητα ήταν πολύ χαμηλή», λέει ο νυν σύμβουλος του Ευκλ. Τσακαλώτου. Συγχρόνως, ο κ. Κιμ τονίζει ότι ο ελληνικός πληθυσμός δεν είχε οικονομικές γνώσεις, η χρήση του e-banking ήταν σχεδόν μηδενική, ενώ η χρήση των πιστωτικών καρτών ήταν περιορισμένη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα του Γκλεν Κιμ κλήθηκε να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα για το κατά πόσον ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Το ερώτημα που έπρεπε να απαντήσουν αφορούσε την ακριβή μορφή που θα έπαιρνε αυτό το παράλληλο νόμισμα. «Σκεφτήκαμε ότι αυτό το “δημοσιονομικό νόμισμα” έπρεπε να μοιάζει, να μυρίζει και να έχει την ίδια υφή με το ευρώ, χωρίς να είναι», λέει Γκλεν Κιμ και το περιγράφει σαν «κουπόνι σίτισης», το οποίο συχνά δίνεται ως μέρος προσφορών των εφημερίδων και με το οποίο μπορεί κανείς να προμηθευτεί τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ με έκπτωση. Ετσι, και αυτό το «δημοσιονομικό νόμισμα» που σχεδιαζόταν θα είχε μορφή κουπονιού, αλλά θα χρησιμοποιούνταν μόνο για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, ενώ στο πίσω μέρος θα αναγραφόταν η αντιπροσωπευτική του αξία, η διάρκεια ισχύος του, αλλά και για ποιον σκοπό δημιουργήθηκε – αρχικά θα ήταν μόνο για την αποπληρωμή φορολογικών οφειλών.

«Οποια μορφή και να αποκτούσε, τελικά, θα έπρεπε να περάσει το τεστ του οκτάχρονου», εξηγεί ο Γκλεν Κιμ στο ιταλικό Κοινοβούλιο, δηλαδή κατά πόσον ένας οκτάχρονος θα ήταν σε θέση να καταλάβει μέσα σε δύο προτάσεις τη χρήση ενός τέτοιου συστήματος. «Ο οκτάχρονος ήταν ο γιος μου», λέει ο Γκλεν Κιμ με αφοπλιστική φυσικότητα, που είπε στον μπαμπά του «πως έπρεπε να μοιάζει και να μυρίζει σαν χρήματα».
Αλλο ερώτημα ήταν κατά πόσον η δημιουργία ενός δημοσιονομικού νομίσματος ήταν νομικά εφικτή με βάση το νομικό πλαίσιο του 1927 που απαγορεύει στο κράτος να εκδίδει χρήματα για την αποπληρωμή οφειλών. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε από την ομάδα του κ. Κιμ που αποφάσισε πως το ειδικό αυτό νόμισμα θα ήταν για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ετσι, τα βασικά στοιχεία του συστήματος που σχεδιάζονταν ήταν ότι αρχικά θα ήταν μόνο για τους 500.000 δημόσιους υπαλλήλους που η πρόσβαση της κυβέρνησης στο μισθολόγιό τους ήταν εύκολη και θα αφορούσε το 10% του μισθού τους. Το 10% αποφασίστηκε, όπως λέει ο κ. Κιμ, «για να μην πλημμυρίσουμε το σύστημα με αυτά κουπόνια». Με αυτό το 10% θα έπρεπε οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώσουν την εφορία και έτσι τα έσοδα θα αυξάνονταν τη στιγμή που τα κρατικά ταμεία είχαν αδειάσει.

Προκειμένου να υπάρχει κίνητρο για τη χρήση των κουπονιών, ο κ. Κιμ αναφέρει πως αν δεν χρησιμοποιούνταν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους, τότε θα επανεκδίδονταν σε χαμηλότερη αξία για το επόμενο φορολογικό έτος. Αυτό το πρόγραμμα θα το ονόμαζαν «πιλοτικό και όχι μόνιμο», λέει ο κ. Κιμ με χαρακτηριστική ειλικρίνεια, θεωρώντας ότι αυτό θα τους έδινε τη δυνατότητα να το αποσύρουν αν δεν λειτουργούσε, μη αντιλαμβανόμενοι τις συνέπειες που θα είχε στην ελληνική κοινωνία και οικονομία η εμφάνιση ενός δεύτερου νομίσματος.

 

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

103 Responses to Το σχέδιο Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα και πληρωμές με κουπόνια

  1. Ο/Η physicist λέει:

    Δεν ήξερα ότι ο κ. Κιμ εξακολουθεί να εργάζεται ως σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η physicist λέει:

    Εξεταστική Επιτροπή για ποιο αντικείμενο, Σχο; Η γνώμη μου είναι ότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα και ότι πολιτικώς μάλλον θα έβγαινε σε όφελος του κ. Β.

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η xberliner λέει:

    Εξεταστική επιτροπή για μια πολιτική απόφαση που επιπλέον δεν εφαρμόστηκε;;;;;
    Πλάκα κάνουμε;
    Αν δεν μπορείς να απαντήσεις πολιτικά ή δεν μπορείς να πείσεις τον κόσμο το πόσο επικίνδυνες ήταν οι αποφάσεις και ο πολιτικός σχεδιασμός εκείνης της περιόδου, τότε πρέπει να κοιταχτείς διότι το πρόβλημα το έχεις εσύ και όχι ο Τσίπρας ή ο Βαρουφάκης.
    Οι λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις τιμωρούνται πολιτικά και μόνο.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Όπου αποδίδεται πολιτική ευθύνη, δεν υπάρχει η δυνατότητα αθώωσης, έφεσης, παραγραφής του αδικήματος ή επιβολής μειωμένης ποινής. Ισχύει μόνο ο νόμος του φαρ ουέστ, πρώτα κρεμάμε και μετά δικάζουμε. Μια εξεταστική επιτροπή αντίθετα είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να τύχει στον Βαουφάκη. Θα του έδινε την ευκαιρία να αναδείξει δημόσια το σκεπτικό του, να κερδίσει υποστηρικτές και τελικά να φανεί δικαιωμένος σε πολύ μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας από αυτό που τον αποδέχεται σήμερα. Και αυτό είναι το μόνο που τον ενδιαφέρει.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δεν ξέρουμε αν εχουν τελεστεί προπαρασκευαστικές πραξεις, οποτε ίσως να στοιχειοθετειται και ποινικη ευθυνη.

    Πάντως, κι εγω θα ήμουν πολυ επιφυλακτική ως προς την σκοπιμότητα εξεταστικής, με βαση τα μεχρι σημερα στοιχεια.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η xberliner λέει:

    «Όπου αποδίδεται πολιτική ευθύνη, δεν υπάρχει η δυνατότητα αθώωσης, έφεσης, παραγραφής του αδικήματος ή επιβολής μειωμένης ποινής. Ισχύει μόνο ο νόμος του φαρ ουέστ, πρώτα κρεμάμε και μετά δικάζουμε. »
    Η πολιτική ευθύνη τιμωρείται στέλνοντας τον πολιτικό σπίτι του. Δεν συζητάμε για κρεμάλες, φαρ ουέστ κτλ.
    Σχετικά με το παράλληλο νόμισμα ή την έξοδο από το ευρώ να πω μόνο το εξής:
    Το δημοψήφισμα του έδινε το δικαίωμα ακόμα και να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη. Νομίζω ότι το δίλημμα ήταν σαφέστατο, όσο και αν θέλουμε να λέμε ότι κορόιδευε τον κόσμο: Θέλετε μνημόνια ή θέλετε κάτι άλλο, όπου το κάτι άλλο μόνο ένας ηλίθιος δεν μπορούσε να καταλάβει ότι ήταν δραχμή. Όταν λοιπόμμ το 62% του κόσμου σου δίνει λευκή επιταγή να πας ακόμα και σε δραχμή, το να συζητάμε σήμερα για εξεταστικές είναι ένδειξη ότι ακόμα και σήμερα, μετά τα τερατώδη ψέμματα και τις αποτυχημένες πολιτικές των συριζανελ, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να πείσει τον κόσμο ότι αποτελεί μια καλή πρόταση για το μέλλον και όχι απλώς μια λιγότερο κακή πρόταση. Και αυτό είναι πρόβλημα της αντιπολίτευσης. Με σάπια και μουχλιασμένα υλικά (κούληδες και φώφες που ηγούνται κομμάτων του περασμένου αιώνα που υπόσχονται επιστροφή στο παρελθόν) προκοπή δεν κάνεις.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, δεν νομιζω οτι το 62% του έδωσε εντολή για δραχμή. Νομιζω οτι στην πλειονότητα τους πίστευαν -ηλιθιως- οτι τον ενισχύουν διαπραγματευτικά, ωστε να επιτύχει καλύτερη συμφωνία. Η, αν θέλεις, πίστευαν οτι θα εκβιάζονταν ετσι οι εταιροι.

    ΥΓ: Μην υποτιμάς την ανθρώπινη βλακεία. Ειναι αήττητη!

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Οι εκμηδενισμένοι σήμερα Λαφαζάνηδες και η Κωνσταντοπούλου, επεδίωκαν να εκβιάσουν την έξοδο από την ευρωζώνη και την Ευρώπη γενικότερα και για το σκοπό αυτό το δημοψήφισμα τους εξυπηρετούσε απόλυτα. Είχαν καταφέρει να ελέγχουν το κόμμα, ο Τσίπρας όμως και οι δικοί του υπαναχώρησαν, όταν κατάλαβαν ότι δεν θα την έβγαζαν καθαρή στην περίπτωση που ακολουθούσαν το παιχνίδι των άλλων.

    @xberliner
    Το φαρ ουέστ ήταν ένα απλό λεκτικό σχήμα. Από τις ποινικές ευθύνες μπορεί και να απαλλαγείς, τις πολιτικές όμως τις κουβαλάς εφ’ όρου ζωής και σου τις τρίβουν στα μούτρα οι αντίπαλοι όποτε τους κάνει κέφι. Πάντως δεν ισχύει το ότι οι πολιτικοί με ευθύνες πάνε πάντοτε σπίτι τους. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφυγε σαν Τριανταφυλλίδης και επέστρεψε σωτήρας, ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου, μετά τα όσα συνέβησαν το ’89 και αφού τον πέρασαν ειδικό δικαστήριο, επανήλθε νικητής. Ο Βαρουφάκης όμως είναι καταδικασμένος γιατί δεν έχει κάποιο μεγάλο πολιτικό μηχανισμό να τον στηρίξει και η μόνη του ελπίδα είναι η δημοσιότητα.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Μία εξεταστική επιτροπή δεν νομίζω πως είναι καλή ιδέα. Και αυτό επειδή, πρώτον, ενδέχεται να διχάσει ακόμα περισσότερο μία ηδη πολωμένη κοινωνία – έχουμε να κερδίσουμε κάτι από μία περαιτέρω πόλωση? – και επιπλέον, επειδή ενδέχεται να καταστήσει τον Βαρουφάκη πολιτικό μάρτυρα, κάτι που επίσης δεν βλέπω σε τι θα μας ωφελήσει σαν κοινωνία. Αντιλαμβάνομαι την επιθυμία εκδίκησης που πολλοί νιώθουν (επιθυμία που και εγω νιώθω, ως ένα βαθμό τουλάχιστον) για τα δεινά που επέφεραν στην χώρα οι χειρισμοί των Τσίπρα-Βαρουφάκη, και γενικότερα του Συριζα. Από την άλλη όμως, αυτό που είναι συναισθηματικά ευχάριστο δεν είναι απαραίτητα και πολιτικά ορθό, οπότε η σύσταση μίας εξεταστικής επιτροπής για τα πεπραγμένα Βαρουφάκη (και μέσω αυτού και για αυτά του Τσίπρα) δεν μου φαίνεται ως ο ενδεδειγμένος τρόπος για την έξοδο από την κακή κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει τα τελευταία χρόνια – ίσως δε και να επιτείνει ακόμα περισσότερο αυτή την κακή κατάσταση.

    ——————————

    Βαρουφάκης: Εν γνώσει Τσίπρα από το 2014 το σχέδιο παράλληλων πληρωμών

    http://www.kathimerini.gr/917105/article/epikairothta/politikh/varoyfakhs-en-gnwsei-tsipra-apo-to-2014-to-sxedio-parallhlwn-plhrwmwn

    Η χθεσινή, δεύτερη επέτειος του δημοψηφίσματος του 2015 (που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε ιστορική τραγωδία) επανέφερε στην επικαιρότητα τις ταραγμένες εκείνες μέρες. Αναπόφευκτα, η οδυνηρή αυτή ανάμνηση συνοδεύθηκε από μία ακόμα προσπάθεια του τότε υπουργού Οικονομικών να μας πείσει ότι το «παράλληλο σύστημα πληρωμών», που σχεδίαζε ήδη πριν υπουργοποιηθεί, θα οδηγούσε στην επικράτηση της κυβέρνησης στο μπρα ντε φερ της με τους δανειστές και στην παραμονή της στην Ευρωζώνη με όρους θεαματικά καλύτερους από αυτούς που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο.

    Στη μακροσκελή ανάρτησή του στο blog του, στην οποία δεν παραλείπει να προωθήσει το νέο του βιβλίο και χαρακτηρίζει την «Κ» όργανο της ολιγαρχίας και της τρόικας, ο κ. Βαρουφάκης περιγράφει το παράλληλο σύστημά του, όπως το είχε επινοήσει μαζί με τον Γκλεν Κιμ, τον Τζέιμι Γκάλμπρεϊθ και την υπόλοιπη ομάδα του. (Aραγε θα μας πει κάποια στιγμή ποιοι άλλοι συμμετείχαν; Τι γνώσεις είχαν;)

    Οπως αποκαλύπτει, είχε παρουσιάσει το σχέδιο του για το σύστημα παράλληλων πληρωμών στο σπίτι του Αλέξη Τσίπρα στην Κυψέλη, τον Νοέμβριο του 2014, παρουσία του Νίκου Παππά και του Γιάννη Δραγασάκη. Αλλά και ως υπουργός πια τον Μάρτιο του 2015 είχε ξαναπαρουσιάσει, όπως λέει, το πρόγραμμά του στο υπουργικό συμβούλιο, προκαλώντας τον ενθουσιασμό της πλειοψηφίας των υπουργών.

    Το σύστημα αυτό, διατείνεται ο πρώην υπουργός, θα μπορούσε, μέσω των ΑΦΜ και του taxisnet, να εξυπηρετήσει τις συναλλαγές ιδιωτών με το Δημόσιο αλλά και μεταξύ τους, να δώσει δημοσιονομικές ανάσες στην κυβέρνηση, να της επιτρέψει να δανείζεται από τους πολίτες παρακάμπτοντας τις αγορές και παρέχοντάς τους ταυτόχρονα σημαντικές φοροαπαλλαγές, και άλλα υπέροχα. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι πιστωτές, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, γνωρίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, θα αποδυναμώνονταν στη διαπραγμάτευση, καθώς δεν θα μπορούσαν «να βασιστούν πλέον στην πεποίθηση ότι απειλώντας μας με κλείσιμο τραπεζών εμείς θα κάνουμε πίσω».

    Ο κ. Βαρουφάκης δεν έχει εξηγήσει ποτέ γιατί αυτό το θεωρητικά θαυμάσιο σχέδιο δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία. Μέρος της απάντησης το δίνει ο ίδιος κ. Κιμ. Στην ομιλία του προς τους αντιευρωπαϊστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων την οποία αποκάλυψε χθες η «Κ», ο κ. Κιμ τονίζει ότι ο ελληνικός πληθυσμός δεν είχε οικονομικές γνώσεις, η χρήση του e-banking ήταν σχεδόν μηδενική, ενώ η χρήση των πιστωτικών καρτών ήταν περιορισμένη. Ο κ. Βαρουφάκης γράφει αμέριμνα ότι το σύστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει με εφαρμογές τύπου Apple Pay ή Google Wallet – και ότι το είχε εισηγηθεί αυτό στο υπουργικό συμβούλιο!

    Η βαθύτερη εξήγηση, ωστόσο, πέρα από το χάος που θα προκαλούσε η απόπειρα υλοποίησης ενός τέτοιου συστήματος σε μία χώρα όπου η διείσδυση του Διαδικτύου φτάνει μόλις το 65%, είναι ότι ο διαχωρισμός στον οποίο επιμένει ο κ. Βαρουφάκης μεταξύ συστήματος πληρωμών και παράλληλου νομίσματος είναι πλαστός. Ο ίδιος παραδέχεται ότι με την πρότασή του θα δημιουργείτο «ένα παράλληλο ηλεκτρονικό-διαδικτυακό ευρώ», το οποίο σε περίπτωση κλεισίματος των τραπεζών «θα μπορούσε να μετατραπεί σε εναλλακτικό εθνικό νόμισμα εν ριπή οφθαλμού».

    Το Σχέδιο Χ

    Στις συνθήκες που επικρατούσαν μετά το «Oχι» στο δημοψήφισμα, η πρόταση του κ. Βαρουφάκη για το «παράλληλο σύστημα πληρωμών», σε συνδυασμό με τις άλλες ιδιοφυείς ιδέες του (ανάκτηση του ελέγχου της Τραπέζης της Ελλάδος, τη στάση πληρωμών στα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ), θα το μετέτρεπε όντως «εν ριπή οφθαλμού» στο νέο νόμισμα της χώρας. Ο καθηγητής Γκάλμπρεϊθ, ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του διαβόητου Σχεδίου X για το Grexit, έχει μιλήσει στην «Κ» για την ανάγκη εμπλοκής του στρατού για την τήρηση της τάξης σε περίπτωση μετάβασης σε εθνικό νόμισμα, καθώς και για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ε.Ε. σε περίπτωση αποχώρησης από το ευρώ. Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, όπως και ο κ. Γκάλμπρεϊθ, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι το Σχέδιο Χ δεν είχε προχωρήσει ποτέ πέρα από το στάδιο των ασκήσεων επί χάρτου.

    Δύο πιθανότητες μένουν: είτε ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε κάτι που ήξερε ότι θα οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου καταστροφή εν καιρώ ειρήνης, είτε τα είπε αυτά γνωρίζοντας ότι θα απορριφθούν, ώστε να έχει μία καλή ιστορία –αυτή του «ανίκητου ηττημένου»– να διηγείται στο διεθνές του ακροατήριο.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η δεξιος λέει:

    Εξεταστική επιτροπή δεν γίνεται μόνο για να ασκηθούν ποινικές διώξεις.Εξεταστική επιτροπή γίνεται όπως λέει και το όνομα για να εξετάσουμε τι έγινε.
    Πρέπει να εξετάσουμε πως φθάσαμε στα capital controls,πως χρειάσθηκε νέο μνημόνιο,πως χρειάσθηκε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
    Πολιτικές αποφάσεις όντως δεν ποινικοποιούνται.Μια κυβέρνηση έχει δικαίωμα να αλλάξει νόμισμα.

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η xberliner λέει:

    «Νομιζω οτι στην πλειονότητα τους πίστευαν -ηλιθιως- οτι τον ενισχύουν διαπραγματευτικά, ωστε να επιτύχει καλύτερη συμφωνία.»
    Ακόμα και έτσι να είναι, δηλαδή το 62% να είναι ηλίθιοι, δεν παύει το δημοψήφισμα να ήταν λευκή επιταγή. Όταν θα κρίνω ένα γεγονός θα το κρίνω με βάση τη λογική και όχι την ηλιθιότητα.

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Μια κυβέρνηση έχει δικαίωμα να αλλάξει νόμισμα.»

    Και οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να είναι ενημερωμένοι εκ των προτέρων για μία τέτοια απόφαση, ακριβώς επειδή οι συνέπειες που θα έχει θα είναι καταλυτικές για την ζωή τους.

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω.Όταν έχεις φέρει μνημόνιο αφού κέρδισες εκλογές με σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» και μετά δεν σε ρώτησε κανείς για το πως και το γιατί,ο δρόμος έχει ανοίξει για την κυβερνητική δημιουργική ασάφεια.

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, ακομη και το ερώτημα ηταν παραπειστικο: αν εγκρίνεται η οχι το κείμενο μιας συμφωνίας.

    Δεδομένου οτι στην κοινή γνωμη ειχε καλλιεργηθεί η πεποίθηση οτι οι εταιροι θα μπορούσαν να εκβιαστούν, δεν πιστεύω οτι οι ψηφίσαντες ΟΧΙ θεωρούσαν οτι ψηφίζουν έξοδο και δραχμή,

    Η ερμηνεια της βουλήσεως των ψηφοφόρων του ΟΧΙ δεν μπορει να βασίζεται στην προσωπική λογικη του καθενός απο εμας, αλλα στο σύνολο των πραγματικών περιστατικών. Απο αυτα, κατα την αποψη μου, δεν προκύπτει σε καμια περιπτωση οτι έδιναν λευκή επιταγή για έξοδο απο το ευρω.

    ΥΓ: Αν θυμάμαι καλα, (διορθώστε με αν κανω λαθος) εκείνη την εποχή, έγιναν και σφυγμομετρήσεις, απο τις οποίες προέκυπτε οτι η συντριπτικήπλειοψηφία δεν ήθελε την έξοδο απο την Ευρωζώνη.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Αν θυμάμαι καλα, (διορθώστε με αν κανω λαθος) εκείνη την εποχή, έγιναν και σφυγμομετρήσεις, απο τις οποίες προέκυπτε οτι η συντριπτικήπλειοψηφία δεν ήθελε την έξοδο απο την Ευρωζώνη.»

    Έτσι είναι.
    Το πρόβλημα με εκείνο το δημοψήφισμα ήταν ότι λόγω της ασάφειας του ερωτήματος, το αποτέλεσμα (το όποιο αποτέλεσμα) θα μπορούσε να ερμηνευθεί κατά πως βόλευε την κυβέρνηση. Και το Ναι να είχε επικρατήσει θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ερμηνευτεί ως Όχι.

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Eνη λέει:

    Aν δεν κανω λαθος, νομίζω οτι η εξεταστικη επιτροπη της βουλης απλα εξεταζει ολα τα γεγονοτα που συνεβησαν και, αν χρειαστει, ακολουθει προανακριτικη επιτροπη η οποια επιβαλει πολιτικες κυρώσεις η παραπεμπεται το θεμα στη δικαιοσυνη για τυχον ποινικες ευθυνες.

    Το θεμα που ανακινηθηκε, συμφωνω με καποια σχολια ,οτι τελικα θα αποβει σε οφελος της επικοινωνιακης πολιτικης του Βαρουφακη. Αλλωστε δεν ητα τιποτα το καινουργιο ειχε δημοσιευθει ηδη στο παρελθον αυτη η ειδηση.

    Το τι επεξεργαζεται ενα κομμα την εποχη που ειναι αντιπολιτευση (και δεν κυβερνα), δεν στοιχειοθετει καμια κατηγορία. Αποτελουν σχεδια, σκεψεις κλπ.
    Αυτό για το οτι ηδη το 2014 στο συριζα συζητειτο το σχεδιο αυτό.

    Φυσικα και εχει δικαιωμα αλλαγης νομισματος μια κυβερνηση, οπως εγινε επι κυβερνησης Σημιτη με την αλλαγη σε ευρω. Ομως ειχε προηγηθει μια μακροχρονη προετοιμασία και μαλιστα εντος των ευρωπαικων θεσμων.

    Δεν ξερω τι γινεται αλλα τα δυο κομματα ΝΔ και συριζα-ανελ, κατι φοβουνται, ισως μια διαρροη πολλων ψηφοφορων τους στα δυο τελευταια χρονια.
    Πολλοι της ΝΔ που ψηφισαν συριζα για να φυγει το ΝΔ-ΣΟΚ (αντι Σαμαρακοι), θα γυρισουν στη
    ΝΔ., και ετσι χανει τελικα ο συριζα, οπως και
    οσοι δεν ψηφισαν πασοκ, αλλα ψηφισαν ειτε ΝΔ ειτε ΣΥΡΙΖΑ, θα επανελθουν στο σχημα της κεντροαριστερας οπως εκπροσωπειιται, (προς το παρον μεχρι τον Δεκεμβριο του 2017) δηλαδή στο ΔΗΣΥ.

    Ετσι προφανως θα χασουν και οι δυο μονομαχοι.

    Ιδιως μετα το συνεδριο της ΔΗΣΥ, για τη δημιουργία ενος ενιαιου φορεα στον ευρυτερο χωρο του προδευτικου κεντρου και της κεντροαριστερας.
    Στις δημοσκοπησεις ενα μεγαλο ποσοστο ζητα ενα ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ.

    Και ενα αλλο κομμα δεν γινεται με παρθενογενεση αλλα με μια δραστικη ανανεωση ολης της κοινωνικης του απηχησης, ιδιαιτερα στα πλεον ενεργα στοιχεια μιας κοινωνίας που , εν τελει, βρισκονται στον νεανικο πληθυσμο.

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Νομίζω ότι αυτό που αναδείχθηκε (…δραματικώ τω τρόπω) με το περί ού ο λόγος δημοψήφισμα, είναι ότι κάτι πρέπει να κάνουμε με την ..δημοψηφισματολαγνεία η οποία ευδοκιμεί όχι μόνον στην χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
    Αγαπητοί φίλοι και φίλες, εγώ συμμερίζομαι αυτό που λένε παραπάνω ο Φυσικός, Βερολινέζος και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις και ακόμη περισσότερο με τον Δεξιό.
    Το δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια ακραία τυχοδιωκτική πράξη και από αυτήν την άποψη όποιος συναίνεσε και την αποδέχθηκε φέρει ακέραιο το βάρος της ευθύνης της στάσης του.
    Δηλαδή αυτά τα ψηφίζω «όχι» για να ενισχύσω την κυβέρνησή μου να διαπραγματευτεί και δθιάφορα τέτοια ορέα, δεν ισχύουν, διότι δεν πάνε έτσι αυτά τα πράματα.
    Ανεξαρτήτως του ήθελα να κάνω ..κατά βάθος, στηρίζοντας το όχι, έδωσα επιταγή στην τότε κυβέρνηση να τα σπάσει με την ΕΕ.
    Τα υπόλοιπα τα ακούω βερεσέ, διότι ανήκουν στον αστερισμό του «αγνού απλού ανθρώπου που εξαπατήθηκε», και όλα αυτά δεν βοηθάνε.

    Πάμε τώρα στους υπόλοιπους.
    Ο Τζωρτζ τα ίδια πήγε να κάνει (ενθυμείστε τα ορέα με τις ..καλτσοδέτες και πώς τελευταία στιγμή στις σκάλες του αεροπλάνου ο Μπένι τον άδειασε για να μην κάμει κανά λάθος και έτσι πήγαμε στις συγκυβερνήσεις Σαμαροβενιζέλοι και τέτοια).
    Επίσης ορέα όλα αυτά με το περιβάλλον Κούλη και τις εξεταστικές, αλλά αν προαλείφεται για πρωθυπουργός, περιμένω περισσότερα από δαύτονα.
    Δηλαδή να ξεκαθαρίσει ότι το μοντέλο με τα δημοψηφίσματα και την ..άμεση δημοκρατία γενικότερα, δεν έχει βγει και ότι δεν θα έχουμε τέτοια.
    Φοβούμαι ότι κάτι τέτοια τα φοβάται, διότι υπάρχει κίνδυνος να του πούνε ότι δεν είναι αρκούντως ..φιλελεύθερος.

    ΥΓ Τις εξεταστικές μόνον ως αστείο το βλέπω, σε μια χώρα που πέρασε από Κοσκωτιάδες μέχρι Ακιάδες, συνεχως και αδιαλείπτως για καμιά τριανταριά χρόνια

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Κεντρική Πολιτική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ

    Παλαιοι και ως νεοι/ες κυριως τα τεκνα γηραιων στελεχων του. Αερας ανανεωσης!

    http://www.pasok.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1/%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF/

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Γκλεν Κιμ: Κουπόνια

    http://www.kathimerini.gr/917171/article/epikairothta/politikh/gklen-kim–koyponia

    ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗΣ

    Ο Γκλεν Κιμ ήταν ο μηχανικός της αυταπάτης. Δεν είχε την πατρότητά της. Ηταν εκείνος που προσελήφθη για να πάρει το σχέδιο και να το μεταφράσει τεχνικά σε κάτι που θα μπορούσε να υλοποιηθεί – σε κουπόνια σούπερ μάρκετ.

    Το σχέδιο, βέβαια, δεν ήταν ακριβώς σχέδιο, γιατί η κυβέρνηση που προσέλαβε τον Κιμ δεν είχε κατασταλάξει σε ποιον κόσμο ήθελε να ανήκει η χώρα που κλήθηκε να κυβερνήσει. Για την ακρίβεια, ήθελε να περάσει τον ελέφαντα από το μάτι της βελόνας: Να μείνει τυπικά στο ευρώ όχι με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά με τις ευκολίες του εθνικού νομίσματος.

    Λένε, πάντως, ότι εκείνη την εποχή η σχέση του εντολέα με τον εντολοδόχο του είχε διασαλευτεί. Διαπιστώνοντας τον αυτονόητο κίνδυνο –ότι η κουβέντα για παράλληλο νόμισμα καταρράκωνε τα τελευταία ίχνη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία– ο Κιμ είχε προσπεράσει τον άμεσο προϊστάμενό του. Λένε ότι είχε προειδοποιήσει με επιστολή του απευθείας τον πρωθυπουργό για τη ζημιά που ήδη προκαλούσε η βαρουφάκεια φλυαρία περί το νόμισμα, γεγονός που εξηγεί και τον όψιμο παραγκωνισμό του από τον Βαρουφάκη. Ο σύμβουλος είχε καταλάβει αυτό που ο Τσίπρας μπορεί να μην ήταν ακόμη σε θέση να ζυγίσει: Ο Βαρουφάκης ήταν «μόνο λόγια», αλλά τα λόγια κόστιζαν.

    Εστω και από τη θέση του τεχνοκράτη, ο Κιμ έγινε μέρος της νεότερης ελληνικής ιστορίας, κατά την πιο ενδιαφέρουσα στιγμή τα τελευταία σαράντα χρόνια. Το «ενδιαφέρουσα» μπορεί να ακούγεται προσβλητικά ρηχό για όποιον κινδύνευσε από αυτή την περιπέτεια – για όποιον ήταν πάνω στο σκάφος την ώρα που κλυδωνιζόταν. Αλλά από την οπτική γωνία των εξωτερικών παρατηρητών και των εισαγόμενων επαγγελματιών, η Ελλάδα της κρίσης δεν ήταν απλώς ενδιαφέρουσα. Ηταν ένας ανεξάντλητος κήπος ευκαιριών για να δοκιμάσουν τα μοντέλα τους.

    Μάγοι της χρηματοοικονομικής τέχνης και στρατευμένοι δημοσιογράφοι, νομπελίστες αναλυτές και ψυχοπονιάρηδες αστέρες της σόουμπιζ – όλοι βρήκαν στην οριακή περίπτωση της χρεοκοπημένης Ελλάδας έναν κολοσσιαίο δοκιμαστικό σωλήνα για να πειραματιστούν ή μια σκηνή για να αναζωογονήσουν τις καριέρες τους. Ακόμη και ο ίδιος ο Βαρουφάκης θα μπορούσε να καταταγεί στην κατηγορία εκείνων που είδαν την ελληνική περιπέτεια ως πολιτικο-οικονομικό πείραμα και ως κοίτασμα δημοσιότητας – αν όχι κάτι πιο χειροπιαστό.

    Αν έπρεπε πάντως κάποιοι να ξέρουν ότι το ευρώ για την Ελλάδα δεν ήταν μόνο νόμισμα, αυτοί δεν ήταν οι μεγαλοσυμβασιούχοι που ανέλαβαν να σχεδιάσουν την υποκατάστασή του. Δεν ήταν δική τους δουλειά να μετρήσουν τις γεωπολιτικές, θεσμικές και ιστορικές προεκτάσεις του νομίσματος που, ιδίως μετά τη χρεοκοπία, ήταν η άγκυρα της χώρας στη Δύση – τη Δύση όχι μόνο ως σύστημα αξιών αλλά και πεζά, βιοτικά, ως εγγύηση στοιχειώδους επιπέδου διαβίωσης. Δεν ήταν δουλειά των τεχνοκρατών να συναισθάνονται τι θα σήμαινε η κουπονοποίηση αυτής της άγκυρας.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Mitsos λέει:

    ΠΕΡΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ-ΜΕΡΟΣ Β./ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

    ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

    1)ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ 4 ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ. ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΚΙΜ ΙΛ ΣΟΥΝΓΚ, ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΙΛ ΚΑΙ ΚΙΜ ΟΥΝ ΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ. ΕΠΡΕΠΕ ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ Β.ΚΟΡΕΑΣ. ΑΛΛΑ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΙΧΕ ΕΜΜΟΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΜΕ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ. ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΠΟΥΣ-2 ΟΙ ΕΜΜΟΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ-ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΝΕΟΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ-ΠΕΡΙ ΣΑΝΤΑΜ ΚΑΙ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΗΣΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΛΑΘΕΜΕΝΕΣ. ΧΑΘΗΚΑΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ…..ΧΡΟΝΟΔΕΝ ΕΧΩ ΕΔΩ ΝΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ.

    2)Η ΟΚΤΑΕΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ ΗΤΑΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΣΤΑ ΕΝΔΟΚΟΡΕΑΤΙΚΑ. ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΛΑ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΗΤΑΝ ΦΟΒΙΚΟ ΑΤΟΜΟ. ΔΕΝ ΑΦΗΝΕ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ Ο ΤΖΩΝ ΚΕΡΙ, Ο ΑΣΤΟΝ ΚΑΡΤΕΡ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΤΟΥ.ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕ ΤΟΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΚΟΡΕΑΤΟΛΟΓΟ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΠΡΕΣΒΗ ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΩ ΜΠΟΣΓΟΥΩΡΘ ΓΙΑ ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ 2009 ΚΑΙ ΤΟ 2012..ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΙΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΧΑΘΗΚΕ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. ΠΑΝΤΑ ΕΛΕΓΑ ΚΑΙ ΕΓΡΑΦΑ ΟΤΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΦΟΒΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ. ΕΞΥΠΝΟΣ ΗΤΑΝ. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ.ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΑ ΚΟΡΕΑΤΙΚΑ.ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΗΝ ΠΡΕΠΟΥΣΑ ΣΗΜΑΣΙΑ. ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΝΤΟΥΣΑΝ ΤΡΙΜΕΡΕΙΣ ΜΕ ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ Η ΧΙΛΑΡΙ ΗΤΑΝ ΑΛΛΟΥ….ΕΧΑΝΕ ΤΕΛΕΙΩΣ…

    3)ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΗΡΘΕ Ο ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ‘ΜΠΟΥΦΟΣ'(ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ) ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ. ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΗΔΗ 6 ΜΗΝΩΝ ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΙΟΥΣΑΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ»ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΦΘΑΣΕΙ Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ!!». ΠΡΟΧΘΕΣ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ 4ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ, Ο ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΤΗΣ Β.ΚΟΡΕΑΣ ΤΟΝ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΩΣ «ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΥΣ». Ο ΤΡΑΜΠ ΩΣ CHUMP ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ-ΨΕΥΤΗΣ.ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ ΟΤΙ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΗΣΑΝ ΕΤΟΙΜΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΚΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.
    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΩΣ ‘ΠΑΙΔΑΡΕΛΙ ΜΕ ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ’ ΕΣΤΕΛΝΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΔΟΛΟΦΟΝΟ ΤΗΣ ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ ΝΑ ΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΝΔΟΚΟΡΕΑΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ!!! ΤΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΣ. ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟ 2017.Ο ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΡΑΜΠ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΟΥΤΕ ‘ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ’ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟ-ΚΟΡΕΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ, ΟΠΩΣ Ο ΦΟΒΙΚΟΤΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΟΜΠΑΜΑ «ΔΕΝ ΟΡΙΣΕ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ’. ΚΑΙ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΘΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑΝΗΛΘΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΗΘΕΛΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΡΑΒΑΣ.(ΑΝ ΣΑΣ ΠΩ ΣΕ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2010-2014 ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΑΡΑΒΕΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ, ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ) Ο ΟΜΠΑΜΑ ΕΧΕΙ ΒΑΡΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ. ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ «ΠΕΡΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ» ΗΤΑΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΓΡΑΨΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ. ΚΑΙ ΜΟΝ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤ ATLANTIC ΗΤΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟΑΝΑΙΜΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ. ΧΩΡΙΣ ΨΥΧΗ.

    4)Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΒΑΣΕΙ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΑ ΕΚ ΤΩΝ» ΕΝΔΟΝ-ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ»ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ-ΚΑΝΑΔΟΥΣ-ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝΣΤΙΓΜΗ 13-21 ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ. ΤΟ 2014 ΕΙΧΕ 10-16. ΕΧΕΙ ΣΧΑΣΙΜΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020 ΑΛΛΕΣ 6-18 ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ. Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΙΜ ΟΥΝ , ΦΟΒΟΝΤΑΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ, ΟΠΟΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΟΝΤΑ ΤΥ . Ο ΚΙΜ ΟΥΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ. ΕΧΕΙ ΤΑΥΤΙΣΤΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΥΡΑΥΛΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟ ΗΠΑ-ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ , ΟΠΟΤΕ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ. ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΗΠΑ-ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ‘ΒΟΥΤΗΡΟ ΣΤΟ ΨΩΜΙ ΤΟΥ’. ΛΑΘΟΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ.

    5)ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ. Ή ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ ΕΝΟΣ ΑΣΧΕΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ή ΘΑ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΝ ΒΑΣΕΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΠΕΙ. ΟΙ ΤΙΛΕΡΣΟΝ ΚΑΙ ΜΑΤΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ. ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ «ΕΚΠΑΡΑΘΥΡΩΘΕΙ » ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΡΧΟΥΝ…ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟΙ. ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΓΡΑΦΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ. Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΒΙΝΣΕΝΤ ΜΠΡΟΥΚΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ. ΣΤΟΝ 38ο ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1953 ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΚΩΧΗ. ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ….

    6)ΤΕΛΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΡΩΣΟΥΣ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΟΥΣ. ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΙΔΕΟΣ ΚΑΙ ΧΑΟΤΙΚΟΣ ΣΤΑ ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Ο ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΨΕΥΤΙΚΗΣ. ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΤΟΝ ΚΙΜ ΟΥΝ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙ. ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕ. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ. ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΩΛΗΝΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΜ ΟΥΝ. ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΒΟΡΕΙΟΚΟΡΕΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΣ. ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Β.ΚΟΡΕΑ. ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΙΜ. ΤΟ 80% ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΟΥ ΚΙΜ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΟ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΘΛΙΑΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300 ΡΩΣΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ/(ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ)ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΙΕΦΥΓΑΝ ΩΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΣΕ ΙΡΑΝ-ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ. Η ΡΩΣΙΑ ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΕΚΤΑΣΙΑΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΡΕΑ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ. ΒΡΕ ΤΡΑΜΠ ΑΣΧΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕ IQ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟ…ΠΟΙΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ;
    ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΡΩΣΟΙ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΗΠΑ-ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ. ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΣΗ. /ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ.

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η Mitsos λέει:

    Τελικά φαίνεται ότι επειδή οι Αμερικάνοι την ήπιανε κανονικά στην Ουκρανία, την ξανάπιανε στη Συρία και θα βρέξουνε σιγά σιγα οι Πέρσες τα ποδάρια τους στη Μεσόγειο που είχανε να τα βρέξουνε από την εποχή του Μέγα Αλέξανδρου, θα το κάνουνε το απονενοημένο διάβημα. Ας το κάνουνε λοιπόν να δούμε τι θα γίνει διότι πολύ μας τα χουνε πρηξει περί democracy and human rights.. στον ΟΗΕ.

    Ας πάνε ξανά στην Κορέα και θα δούνε τι εστί πόλεμος. Διότι μέχρι τώρα τους βλέπανε στο CNN. Τώρα θα το νιώσουνε στο αίμα τους και θα τους πονέσει βαθιά και όχι μόνο στο πορτοφόλι.

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Η αλλαγη νομισματος ηταν δυνατον να γινει μακροπρόθεσμα και συντεταγμένα με μικροτερες απωλειες, αν υπηρχε η βουληση της πλειονοτητας των πολιτων να υπηρετησουν ενα αλλο παραγωγικο σχεδιο . Προϋποθεση ηταν η παραγωγικη ανασυγκροτηση, η υποκατασταση πολλων εισαγωγομενων πρωτων υλων και προϊοντων, η δημιουργια αποθεματικων σε ευρω,…

    Απο την αλλη θα μπορουσε να γινει αινιδιως σε περιπτωση λαϊκης επαναστασης και αλλαγης του κοινωνικου και παραγωγικου προτυπου, με δεκαετια δεινων για τους πολλους.

    Το αποτελεσμα του ελληνικου δημοψηφισματος το 2015 δεν αποτελεσε λαικη επανασταση.

    ΥΓ Το 1992 απορρίφθηκε από τους Δανούς η συνθήκη του Μάαστριχτ, τον επόμενο χρόνο όμως επικυρώθηκε με μικρές αλλαγές. Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2000 σε δημοψήφισμα[13] ο λαός δε δέχτηκε (με 53% κατά της πρότασης) να μπει η Δανία στην ζώνη του ευρώ, και έτσι νόμισμά της είναι μέχρι σήμερα η δανική κορώνα.

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η Mitsos λέει:

    Το Βαρουφάκη αν έχουνε αρχίδια ας τον καθίσουνε στο σκαμνί. Αλλά ας μπούνε τα κανάλια μέσα στη δίκη. Και θα δούμε τότε τι θα πεί και τι απλυτα θα βγαλει στη φόρα για πολλούς συμπεριλαμβανομένου του Στουρνάρα.

    Θα του κλάσουνε τον πούτσο. Γιατί ξέρουνε ότι αν ανοίξει το στόμα του και αν βγαλει τα κασετάκια που έχει θα κάψει πολλούς.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Θα γίνει σίγουρα εξεταστική για τα εγκλήματα του 2015

    Δεν θα έχει ποινικό αντίκρισμα αλλά …διδακτικό

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η physicist λέει:

    Μήτσο, Σχο, ο καθένας από σας περιμένει κάτι θεαματικό ή νέο από μια πιθανή Εξεταστική Επιτροπή: ο ένας λέει ότι θα έβγαιναν στη φόρα τα σπασμένα του Τάδε, ο άλλος ότι θα μαθαίναμε κάτι εντυπωσιακά νεότερο ώστε να βγάλουμε διδάγματα. Νομίζω ότι αν συγκροτείτο ποτέ τέτοια επιτροπή, θ’ απογοητευόσασταν και οι δύο. Δεν υπάρχει κάτι σ’ αυτήν την ιστορία που να προσφέρεται για (πολιτικό) θρίλλερ: οι προηγούμενοι κυβερνώντες είχαν ήδη προσγειωθεί στην πραγματικότητα ενώ αυτοί εδώ είχαν παρασυρθεί από (τα δικά τους) παραμύθια της Χαλιμάς, που το διόγκωναν διάφοροι δοκησίσοφοι με ακαδημαϊκούς τίτλους (όχι μόνον εδώ αλλά και αλλού) και τα είχαν φουμάρει και στον κόσμο. Τα βασικά τα ξέρουμε: σχεδίασαν άσχημα και πρόχειρα, εκτίμησαν την πραγματικότητα εντελώς λάθος, φούσκωσαν σαν διάνοι από την παπάντζα κι έφτασαν τη χώρα στο παρά πέντε.

    Δράκους, συνωμοσίες, μυστικά, σκοτεινά δωμάτια και τέρατα δεν έχει, απ’ ό,τι καταλαβαίνω. Μια σχετικά συνηθισμένη ιστορία αποτυχημένων εκτιμήσεων, προβλέψεων και χειρισμών είναι, που στοίχισε πολύ ακριβά αλλά την οποία όμως ο Λαός «αποδέχτηκε» και «συγχώρεσε» πολιτικώς. Καιρός να πηγαίνουμε παρακάτω, διότι εν τέλει η επανάληψη των ίδιων ιστοριών με δήθεν αποκαλυπτικές συνεντεύξεις από τον Τάδε και προώθηση νέων βιβλίων από τον Δείνα έχει κουράσει.

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η physicist λέει:

    Δεν είναι εγκληματική η ύπαρξη Σχεδίου Β, ούτε το γεγονός ότι το γνώριζαν στην Κυβέρνηση: αυτά είναι τα πλέον φυσιολογικά πράγματα, και καλώς θα κάνει το λίμπεραλ να ηρεμήσει διότι είναι τουλάχιστον η δέκατη φορά που διαβάζωτην συνταρακτική αποκάλυψη «το γνώριζαν στην Κυβέρνηση» και δεν πουλάει πλέον. Ε, προφανώς και το γνώριζαν, το σκάνδαλο θα ήταν αν δεν το γνώριζαν και είχε στήσει ένας Υπουργός το δικό του, παράλληλο Κράτος. Ο κ. Β. μπορεί να είναι διάφορα πράγματα αλλά ραδιούργος, συνωμότης, υπονομευτής των θεσμών ή επίδοξος πραξικοπηματίας δεν είναι, διότι σε τελική ανάλυση οι συνωμότες, εκ φύσεως της συνωμοσίας, δεν πολυμιλάνε. 😉

    Το θέμα είναι ότι το σχέδιο ήταν πρόχειρο και οι χειρισμοί άστοχοι. Αυτά όμως ο Λαός τα ενέκρινε, οπότε πάσο. Αυτά είναι τα «παράπλευρα» της Δημοκρατίας αλλά καλύτερο πολίτευμα από την Δημοκρατία δεν έχουμε και θα ζήσουμε μ’ αυτήν και τις αναποδιές της.

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αυτά έλεγαν και στη Βενεζουέλα και στο τέλος του μήνα συνεδριάζει η λαική επιτροπή για να αποφασίσει την κατάργηση των εκλογών.
    Ηθικό δίδαγμα. Ποτέ δε βλαφτει να πέρνεις με το σκατόφτυαρο τους επιρρεπείς σε αυτα 😎

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η physicist λέει:

    Εχμ, κάτι περί σταθμίσεως της ψήφου αντιστρόφως ανάλογα της ηλικίας, περί επαναλήψεως των δημοψηφισμάτων τρις με απαίτηση πλειοψηφίας δύο τρίτων και στις τρεις επαναλήψεις, και περί ακυρώσεως των αποτελεσμάτων τους βάσει αναζητήσεων στον γούγλη δεν τα έλεγαν, πάντως, οι βενεζολάνοι τσαβιστές αλλά κάποιοι αδιαμφισβήτητοι δημοκράτες από το Χάρβαρντ. Και την συνήθεια της διαρκούς επανάληψης της ψηφοφορίας μέχρι να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, την πρωτοείδα από την Πανσπουδαστική στο Πανεπιστήμιο και μου διαφεύγει πού αλλού … σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ, καμιά βοήθεια κανείς;

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Η πανσπουδαστική είναι κνε οπότε οι μόνες εκλογές που της αρέσουν είνσι αυτές που το κόμμα βγαίνει πρώτο και μόνο 😎

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η physicist λέει:

    Σε συνθήκες κανονικές, πάντως, η κνε είχε υιοθετήσει την τακτική της νευρολογικής καταρράκωσης του αντιπάλου δια της επιμήκυνσης των συνελεύσεων μέχρι πρωίας. Στον βαθμό που ο αντίπαλος ήταν οι άλλοι αντιπαθέστατοι, δαπ κλπ., μικρό το κακό αλλά δυστυχώς τα πληρώναμε όλοι τα νυφιάτικα.

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η Eνη λέει:

    «Corriere della Sera
    Είκοσι χρόνια μετά, ήρθε το τέλος των blogs;
    Μετράει ήδη 20 χρόνια ζωής. Το μέλλον του, ωστόσο, διαγράφεται δυσοίωνο καθώς για πάρα πολλούς αποτελεί ήδη ένα ιστορικό τεκμήριο, ένα θέμα για ανάλυση ακαδημαϊκή όσον αφορά την εξέλιξη της επικοινωνίας στον 21ο αιώνα. Ξεπεράστηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τις διαρκείς ενημερώσεις στα «έξυπνα», πλέον, κινητά τηλέφωνα, από τους φρενήρεις ρυθμούς της σύγχρονης ζωής αλλά και από την ανάγκη των περισσότερων ανθρώπων για συντομία. Αλλά ούτε τον Απρίλιο του 1997 όταν ο νεοϋορκέζος προγραμματιστής Ντέιβ Γουάινερ δημιούργησε το πρώτο λογισμικό που επέτρεπε στον καθένα να στήσει το δικό του blog, ούτε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όταν ο επίσης αμερικανός Γιορν Μπάργκερ χρησιμοποίησε πρώτος τον όρο weblog, φανταζόταν κανείς ότι θα ερχόταν αυτή η στιγμή.

    Πάντως τη Δευτέρα η Wall Street Journal έκλεισε οχτώ από τα πιο δημοφιλή blogs της, ιστολόγια αφιερωμένα σε κάθε λογής θέμα – είτε επρόκειτο για την οικονομία της Κίνας είτε για την κοινωνία της Ινδίας ή την τέχνη, τα θεάματα και τον αθλητισμό – που με τον καιρό κατέληξαν ν’ αποτελούν σημεία αναφοράς για εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρηματικού πλάνου «WSJ 2020», που άρχισε να εφαρμόζεται τον Οκτώβριο του 2016 –αναφέρει η Corriere della Sera– με στόχο το ξεσκαρτάρισμα των blogs της εφημερίδας. Ακολουθώντας, μάλιστα, το παράδειγμα της ανταγωνιστικής New York Times, οι επιτελείς της οποίας αποφάσισαν, το 2015, να τερματίσουν την επικαιροποίηση του «City Room», του blog που δημιούργησαν το 2007. Λογικό, άλλωστε, καθώς σιγά σιγά στράφηκαν όλοι προς το Facebook και το Twitter, προς το Snapchat και το Instagram στη συνέχεια ή προς μορφές blogging πιο άμεσες όπως το Tumblr και το πιο «εκλεπτυσμένο» Medium.

    To 2007 ο συνολικός αριθμός των blogs ανά τον κόσμο ξεπερνούσε τα 70 εκατομμύρια. Σήμερα, οι χρήστες του Facebook αγγίζουν τα 2 δισεκατομμύρια! Εικονογράφηση: Alberto Ruggieri για την Corriere della Sera »

    protagon

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Εμεις θα μπλογκάρουμε όσο γουστάρουμε 😎

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η Mitsos λέει:

    Φυσικέ ένα σχέδιο της πλάκας είχαν φτιάξει τις τελευταίες μέρες όταν πλέον εβλεπαν ότι τα καραγκιοζηλίκια τους μαζί με τα καραγκιοζηλίκια του Σόιμπλε μπορει να έφερναν το ατύχημα. Μεγαλύτεροι ευρωλιγούρηδες από τους Συριζαίους δεν υπαρχουνε στην Ελλάδα. Η ΝΔ έχει και μερικούς ευρωσκεπτικιστές και κάποιους που δεν ψήφισαν το Μααστριχτ το 92. Ο Συριζα και τα πασοκάκια τότε το ψήφισανε σηκωνοντας χέρια και πόδια.

    Νομοτελειακά η Ελλάς θα ρθει η ώρα που θα παρακαλάει να της επιτρέψουν να βγει από την ευρωζώνη. Οσο νωρίτερα συμβεί αυτό τόσο υπάρχει κάποια πιθανότης να παραμεινει κάτι όρθιο ώστε να ανατάξει κάποια στιγμή την οικονομία της. Οσο το καθυστερούν η πιθανότης να επέλθει ανήκεστος βλάβη ή και θάνατος του ασθενούς είναι ολοένα και πιο αυξημένη.

    Για θέματα που νομοτελειακά θα συμβούν δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να μαλώνουνε στη βουλή. Καλό θα ήταν πάντως να στηθεί ένα ειδικο δικαστήριο με τα κανάλια μέσα και θα μάθουμε πολλά για πολλούς. Ο Βαρουφάκης θα ήταν από καιρό προφυλακισμένος αν δεν ήξερε και δεν είχε ράμματα για τη γούνα πάρα πολλών στην Ελλάδα. Ισως να μην το ξέρεις αλλά ένας υπουργός οικονομικων, o πρόεδρος του λογιστηρίου του κρατους όπως και ο κεντρικός τραπεζίτης έχουν πρόσβαση σε στοιχεία διαβαθμισμένα που δεν μπορεί να τα δει ούτε καν ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός και οι άλλοι υπουργοί ενημερώνονται από τον κεντρικό τραπεζίτη και από τον υπουργό οικονομικών. Το αυτό ισχύει και για τον ΠτΔ.

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η physicist λέει:

    Μήτσο, αποδείξεις δεν διαθέτω αλλά τον Βαρουφάκη δεν τον έχω για πρόσωπο που κρατάει άλλους στο χέρι με στοιχεία ή με μυστικά. Ούτε η στόφα του είναι αυτή ούτε παίζει σ’ αυτήν τη λίγκα. Άλλος τύπος είναι ο Β., δεν είναι εκβιαστής ή μαφιόζος ο άνθρωπος.

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η physicist λέει:

    Δεν μπορεί να κρατήσει μυστικό, με εννοείς; Για να σταματήσει να γλωσσοκοπανάει, πρέπει να του βάλεις τσιρότο, να τον δέσεις πιστάγκωνα σε σκοτεινό δωμάτιο και να πετάξεις το κλειδί στον Αμαζόνιο.

    Μου αρέσει!

  36. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ας εξαφανιστεί καλύτερα απο την Ελλάδα

    Τουλάχιστον μέχρι να ξεχαστουν οι πομπές του

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η physicist λέει:

    Ας πάψει να δίνεται δημοσιότητα και κάλυψη στο μάρκετινγκ του brand name που προσπαθεί με σκοπό το ίδιον όφελος να δημιουργήσει.

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η Mitsos λέει:

    Να σου πω την αλήθεια και εγώ δεν τον έχω διότι μιλαει πολύ. Αλλά πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι κατά καιρούς του χουνε φύγει κουβέντες περί ύπαρξης πρακτικων στις συνεδριάσεις της κυβέρνησης και του ευρωγκρουπ και περί κασετών από συνομιλιες με διάφορους. Και πιστεύω ότι έχει λάβει τα μέτρα του και μάλλον λέει αληθεια. Είναι απίθανο να μην έχει στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα και να μην έχει φωτοτυπίσει ή αντιγράψει κασσέτες από πρακτικά. Δεν ειναι βλάκας ο Βαρουφακης και μπορώ να πω ότι γνωρίζει οικονομικά σε βάθος. Απλώς δεν αντεληφθει εγκαίρως ότι του την είχανε στημένη κάποιοι του στενού περιβάλλοντος του Τσίπρα ώστε να παίξει το ρόλο αποδιοπομπαίου τράγου. Αυτό δεν το κατάλαβε λόγω της φιλαυτίας που τον διακρίνει. Τα άτομα αυτά θεωρούν τους εαυτούς τους ιδιαίτερες προσωπικότητες και πολλές φορές πέφτουν σε παγίδες που τους στηνουν άλλοι.

    Το συγκεκριμένο τον παγίδευσε ο Παππάς, ο Σταθάκης και ο Στουρνάρας και κόντεψε να καταλήξει στη φυλακή. Και όπως σου πα θα ήταν ήδη μέσα αν δεν γνώριζε πολλά για πολλούς.

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η physicist λέει:

    Κολοκύθια τούμπανα μαγνητοφωνήσεις, Μήτσο. Αερομπουρδολογίες και σαπουνόφουσκες του παραφουσκωμένου διάνου.

    Μου αρέσει!

  40. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ένα χθεσινό σχόλιο του Αναγνώστη, που είχε μπλοκαριστεί απο τον ιμπεριαλισμό και πρακτικά θάφτηκε 3 μέτρα κάτω απο τη γη 🙂

    Το σχέδιο Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα και πληρωμές με κουπόνια

    Μου αρέσει!

  41. Ο/Η Αλικη λέει:

    Τωρα, το τι σχεση εχει ο φιλελευθερισμός με την άμεση Δημοκρατια και την δημοψηφισματικη λογικη μονον η σκεψη ενός …ειδικευόμενου στην αραμαϊκή λογικη μπορει να το συλλάβει!

    Μου αρέσει!

  42. Ο/Η Eνη λέει:

    «Ο/Η σχολιαστης λέει:
    6 Ιουλίου 2017 στο 21:49
    Εμεις θα μπλογκάρουμε όσο γουστάρουμε 😎 »

    Φυσικά, Σχολιαστή, ομως

    καποια αλλα που αναγραφουν «μηδεν σχολια» (και ειναι πολλά) τι να κανουν;

    Μη κοιτας που για εμας εδω τα 300000 κλικ, ειναι ……ευκολακι. 🙂

    υγ. Παντως το μυστικο ,μαλλον ειναι, οτι το να παρακολουθεις την επικαιροτητα σχολιαζοντας ειναι η καλυτερη μεθοδος. Και κυρίως χωρις καποιες βαρετές εκτεταμενες προσωπικές «αναλυσεις» ……..

    Μου αρέσει!

  43. Ο/Η xberliner λέει:

    «Δηλαδή να ξεκαθαρίσει ότι το μοντέλο με τα δημοψηφίσματα και την ..άμεση δημοκρατία γενικότερα, δεν έχει βγει και ότι δεν θα έχουμε τέτοια.»
    Το δημοψήφισμα είναι εργαλείο είτε ακραίου λαϊκισμού είτε πολύ σπανιότερα άμεσης δημοκρατίας.
    Για να είναι εργαλείο άμεσης δημοκρατίας θα πρέπει να τηρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις. Π.χ. το δίλημμα να είναι ξεκάθαρο και να μπορούν να κατανοήσουν το πρόβλημα όλοι οι ψηφοφόροι, από τον καθ. πανεπιστημίου μέχρι τη γιαγιάκα πάνω στην Πίνδο.
    Για όλες τις άλλες περιπτώσεις που το πρόβλημα είναι λίγο έως πάρα πολύ πιο περίπλοκο, ψηφίζουμε τους πολιτικούς που (θεωρητικώς) έχουν σφαιρική γνώση του προβλήματος και ενεργούν (θεωρητικώς) για το δικό μας συμφέρον. Τώρα αν οι πολιτικοί που ψηφίζουμε δεν ενεργούν για το δικό μας συμφέρον ή είναι ψεκασμένοι είναι πρόβλημα του/των ψηφοφόρων.

    Θα συμφωνήσω με τη σειρά μου με τον Αθηναίο: Ο ψηφοφόρος δεν είναι κανένας αμνός που εξαπατήθηκε. Πολίτης/ψηφοφόρος είναι δικαίωμα που έρχεται και με ευθύνες. Όταν ψηφίζεις ΟΧΙ, ψηφίζεις ΟΧΙ σε αυτό που γράφει το χαρτί και όχι σε αυτό που υπονοεί ο Αλέκσης ή ο Πάνος. Και θα ξαναπώ ότι αν η πλειοψηφία του 62% είναι πράγματι ηλίθιοι που εξαπατήθηκαν τότε θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη της πράξης (δηλαδή εξαπάτησής) τους. Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται και το ΟΧΙ σήμαινε έξοδο από το ευρώ. Καθαρά και ξάστερα. Αν για κάτι μπορεί να κατηγορηθούν ο Αλέκσης και ο μπούλης είναι ότι δεν σεβάστηκαν την με ξεκάθαρο και δημοκρατικό τρόπο εκφρασμένη θέληση του λαού να μην έχει άλλο μνημόνιο (με οποιοδήποτε κόστος ή συνέπεια, μια που ΝΑΙ ήταν ανοιχτό).

    Οπότε αυτά με τις εξεταστικές κτλ τα ακούω βερεσέ. Απλώς δείχνουν ότι τα ή το κόμμα της αντιπολίτευσης ζουν ακόμα στον περασμένο αιώνα. Καμία έκπληξη πάνω σε αυτό. Το ένα έχει αρχηγό που αν είχε άλλο επίθετο θα ήταν ίσως στέλεχος σε καμιά τράπεζα. Το άλλο έχει αρχηγίνα που αν είχε άλλο επίθετο θα ήταν ταμίας σε κάποια τράπεζα. Ο ένας είναι αλήθεια ότι υπήρξαν κάποιες στιγμές που κάτι καινοτόμο και κυνοτόμο (αυτό βγαίνει από το κυνοτοπίες που βγαίνει από το κυνικό) προσπάθησε να πει. Αλλά μετά το ξέχασε ή τον ξέχασαν τί είχε να πει και γύρισε στις κλασσικές παραδοσιακές αξίες της ελληνικής παραδοσιακής δεξιάς. Η άλλη δεν έχει την πνευματική ικανότητα να πει ή να σκεφτεί κάτι περισσότερο από κοινοτοπίες που θα έγραφε ένα 15χρονο σε έκθεση ιδεών.

    Μου αρέσει!

  44. Ο/Η Eνη λέει:

    xberliner
    Θα συμφωνησω σε ο,τι αφορά το ΟΧΙ στο δημοψηφισμα του Τσιπρα.
    Οπως το ΝΑΙ σημαινε «μενουμε Ευρωπη», συμφωνα και με το αντιστοιχο συνθημα, ετσι
    Το ΟΧΙ, σημαινε, «οχι δεν μενουμε», αν οχι αμεσως αυριο, παντως αυτή ηταν η προοπτικη.
    Τελεια και παυλα.

    Τώρα το θεμα αν διαθετουμε «μπρίγιαντ» πολιτικους ηγετες στην αντιπολιτευση:
    Ο μεν ενας ο Μητσοτακης θα μπορουσε να ειναι ,οχι στελεχος τραπεζας (οπως λες), αλλα και καθηγητης πανεπιστημιου, με τις καταλληλες σπουδες.
    Η αλλη, η Γεννηματα, επισης θα μπορουσε να ειναι , οχι ταμιας μιας τραπεζας (οπως παλι λες), αλλα μια περυχημενη διευθυντρια μιας μεγαλης επιχειρησης.

    Σχετικα με τη Γεννηματα. Απεδειξε μια αξιοθαυμαστη ικανοτητα να λειτουργησει ως «συγκολλητικη ουσία» και οχι ως «μπουρλοτο», σε εναν αποδιοργανομενο πολιτικο χωρο.
    Και μαλιστα αναμεσα σε καμποσες φιλοδοξες προσωπικοτητες, αξιοσημειωτου βεληνεκους π.χ. Βενιζελος.
    Ανελαβε την ηγεσία ενος αποδεκατισμενου,, ψηφοθηρικα χωρου και καταφερε οχι μονο να τον συγκρατησει αλλα να τον διευρυνει με αλλες ομορες πολιτικες δυναμεις.
    Αυτο προυποθετει μεθοδικοτητα και οργανωτικο πνευμα.
    Μια κοινοβουλευτικη δραση αξιολογη, χωρις περιττα πολιτικαντικα τερτιπια, κατορθωσε να επικεντρωνεται στα σημαντικα θεματα.
    Ετσι οχι μονο συγκρατησε, τις δυναμεις που υπηρχαν, αλλα με μια στρατηγικη για ενα ευρυτερο φορέα του κεντροαριστερου χωρου ,αρχισαν οι διαδικασίες για μια ενοτητα των δυναμεων του προδευτικου κεντρου

    Δεν χρειαζονται λοιπόν, «μεγαλοι/ες αρχηγοι», αλλα μεθοδος και οργανωση.
    Αλλωστε και ο Μακρον «κατηγορειται», οτι , σε τελικη αναλυση, δεν προτεινει και κατι επαναστατικο αλλα μια καλη διαχειριση εντος των θεσμων της ΕΕ.

    Μου αρέσει!

  45. Ο/Η xberliner λέει:

    Eνη
    1ον Από τη Φώφη ζητάω να προτείνει κάτι και ας μην είναι επαναστατικό. Τίποτα από όσα λέει δεν είναι κοινοτυπίες. Εδώ ακόμα και σε ζητήματα χαμηλού προφίλ όπως η ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης λαΐκισε και δεν εμφανίστηκε στη βουλή μην χάσει κανένα ψηφουλάκι από κανένα νυκοκοιράιο. Ξέρω έχει πολύ καλές δικαιολογίες, όπως ταξίδι που δεν αναβαλλόταν ή ακόμα καλύτερα πρόβλημα υγείας. Αλλά αν σε ένα απλό θέμα κρύβεται στα σοβαρά προβλήματα τί σκατά θα κάνει (πέρα από το να παίζει κατενάτσιο και η μπάλα στην εξέδρα όπως έκαναν όλοι οι προηγούμενοι).

    2ον Από που προκείπτει ότι η Φώφη θα ήταν περυχημενη διευθυντρια μιας μεγαλης επιχειρησης. Εδώ από ταμίας (δημόσιος υπάλληλος με λίγα λόγια) έγινε πολιτικός χάρη μόνο στο επίθετο (έχω υποψίες ότι και ταμίας χάρη στο επίθετο έγινε).

    3ον Μην βιάζεσαι να αναστήσεις το πασοκ.

    Μου αρέσει!

  46. Ο/Η physicist λέει:

    Καθηγητής Πανεπιστημίου μ’ ένα ΜΒΑ, χωρίς Διδακτορικό και χωρίς ούτε μία πρωτότυπη εργασία. Άντε, με το καλό και Αρχιεπίσκοπος.

    Μου αρέσει!

  47. Ο/Η physicist λέει:

    Θέλω να πω, από πού προκύπτει; Ποια στοιχεία έχουμε, που να δείχνουν ότι ο κ. Μ. θα ήταν έξοχος ερευνητής και σε ποιο ακριβώς γνωστικό αντικείμενο;

    Ο Καθ. Παν. είναι επάγγελμα, όχι τίτλος ευγενείας.

    Μου αρέσει!

  48. Ο/Η Eνη λέει:

    Πρωτον αν δεν ηταν πολιτικοι θα μπορουσαν να γινουν ο μεν ενας «με καταλληλες σπουδες» (οπως γραφω) δηλαδη PhD, ερευνητικο εργο κλπ.ενας καθηγητης σε πανεπιστημιο (να μην περιττολογουμε ασκοπα)
    και η αλλη θα μπορουσε να διευθυνει μια μεγαλη επιχειριση, λογω των οργανωτικων της προσοντων.

    xberliner,

    Tη δραση της Γεννηματα ως πολιτικου και προεδρου κομματος την κρινει κανεις απο το συνολικο της εργο και τα αποτελεσματα του.
    Οπως ειπα, με επιτυχία ανελαβε ενα κατακερματισμενο κομμα και αφενος το διατηρησε σε επιπεδα κοινοβουλευτικης παρουσίας και αφετερου λειτουργησε ενωτικα οχι μονο για το δικο της κομμα, αλλα
    εμπλουτισε τις δυναμεις του και με συνεργασίες με ομορους πολιτικους χωρους.

    Με δε τη σημερινη εξελιξη για τη δημιουργία ενος ενιαιου φορέα των δυναμεων της κεντροαριστερας, αποδεικνυεται οτι χωρις μεγαλα λογια και «οραματισμους», συνεβαλε μαζι με αλλους ωστε να ενωθει ολο το προοδευτικο πολιτικο κινημα,
    με στοχο να γινει μια δυναμη που θα μπορει να συμβαλει θετικα σε ενα εθνικο σχεδιο.

    Αυτος ο ενιαιος φορεας καθε αλλο ειναι παρα «αναβιωση» του πασοκ.

    Μου αρέσει!

  49. Ο/Η physicist λέει:

    Ένη, αντιλαμβάνεσαι, ελπίζω, ότι δεν έδωσες απάντηση.

    Μου αρέσει!

  50. Ο/Η physicist λέει:

    Γιατί πιστεύεις ότι θα μπορούσε να γίνει Κ.Π. συγκεκριμένα και όχι κάτι άλλο, αυτό ρώτησα. Πού είδες στοιχεία που να στηρίζουν την εκτίμησή σου αυτή και ποια;

    Μου αρέσει!

  51. Ο/Η Eνη λέει:

    http://www.sofokleousin.gr/archives/348402.html

    «Το πραγματικο κοστος απο το πειραμα Βαρουφακη» (Ο τιτλος του λινκ)

    Μου αρέσει!

  52. Ο/Η xberliner λέει:

    Και η ΝΔ κάνει ότι περνά από το χέρι της να αποδείξει ότι πράγματι είναι ένα καραδεξιό και αποκρουστικό προς ψήφιση κόμμα. Ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη και ένας Κούλης δεν σε κάνει κεντροδεξιό και φιλελεύθερο. Όπως έχω ξαναγράψει παραπάνω (ή σε άλλο ποστ) για κάθε Καρανίκα των συριζανελ, υπάρχουν 10 καρανίκες στο νδσοκ.
    http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/152081

    Αρέσει σε 2 άτομα

  53. Ο/Η Eνη λέει:

    …..συνεχιζονται οι διαδικασίες για τη δημιουργια του ενιαιου φορέα στο χωρο του προοδευτικου κεντρου και της κεντροαριστερας

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=890672

    Φυσικα καιριας σημασίας ειναι εαν ολη αυτή η προσπαθεια των πολιτικων δυναμεων, εχει απηχηση και στην κοινωνία.
    Ειναι αυτονοητο οτι εαν οι πολιτικοι μπορουν να βρουν τροπους συνεννοησης και συνεργασίας, δεν ειναι οι πολιτες που θα τους πουν, «μη συνεργαζεστε», αλλα «διασκορπιζεστε». …
    Οι πολιτες που τους αντιπροσωπευει ο χωρος αυτό, δεν εχουν «προσωπικες φιλοδοξιες» αλλα ενδιαφερονται για την συνολικη προσπαθεια.
    Το ιδιο πρεπει να δειχνουν και οι πολιτικοι και οχι οι ηγετικες θεσεις.

    ,

    Μου αρέσει!

  54. Ο/Η Eνη λέει:

    «Και η ΝΔ κάνει ότι περνά από το χέρι της να αποδείξει ότι πράγματι είναι ένα καραδεξιό και αποκρουστικό προς ψήφιση κόμμα.»

    xberliner,

    Ξερεις κατι, μπορει σε ολα τα κομματα να υπαρχουν ατομα της νοοτροπιας του εν λογω κυρίου.
    Και ξερεις ποια ειναι η διαφορά; οτι ειναι μαλλον απιθανο να εκφραστει ετσι δημοσια ενα ατομο που αυτοχρακτηριζεται προοδευτικο η αριστερο, ενω
    δεν εχει κανενα τετοιο προβλημα αυτός που αυτοχαρακτηριζεται ως δεξιος, κεντροδεξιος, ακροδεξιος ή απλα συντηρητικος.
    Και δεν ειναι «μικροπραγματα» ειναι μια ολοκληρη νοοτροπια, των κοινωνικων εκεινων ομαδων του συντηρητικου χωρου.

    Μου αρέσει!

  55. Ο/Η Eνη λέει:

    διορθωση

    «και οχι για τις ηγετικες θεσεις»

    Μου αρέσει!

  56. Ο/Η physicist λέει:

    Βερολινέζε, ο τύπος είναι για τις καρπαζιές και το σχόλιό σου έχει βάση. Εν τούτοις, μην ξεχνάς πως όλα τα ΧΔ ή συντηρητικά ή κεντροδεξιά κόμματα είναι μεγάλες τέντες, τα λέγαμε και προχτές.

    Μου αρέσει!

  57. Ο/Η Eνη λέει:

    Στο σχολιο μου 21,07, δεν υπαρχει το πρωτο μερος με στοιχεια bold. Γιατι;

    Μου αρέσει!

  58. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, η ΝΔ ειναι ενα μεγαλο και πολυσυλλεκτικό κομμα. Περιλαμβανει απαράδεκτους κάφρους, αλλα και σοβαρούς κεντροδεξιούς και φιλελεύθερους ανθρώπους.

    Πάντως, τον τόνο τον δινει η ηγεσία. Ο Μητσοτάκης ψήφισε το συμφωνο συμβίωσης.
    Κατα την αποψη μου, ο συνετός πολίτης επιλέγει απο τα υπάρχοντα αυτο που θεωρει οτι φέρει τα μικρότερα και λιγότερα ελαττώματα και κινδύνους για τη χώρα -στη συγκεκριμένη συγκυρία, κατα την οποια μας κυβερνά το γνωστο τσίρκο.
    Διαφορετικά, μιλάει το θυμικό. Κι αυτο δεν ειναι ο καλύτερος συμβουλος.
    Ως γνωστόν, ιδανικές καταστασεις δεν υπάρχουν.

    Το οτι εσυ αρπάχτηκες απο μια μ@@@@@α που έγραψε ενας ανόητος για να χαρακτηρίσεις τη ΝΔ ακροδεξιό κομμα λεει πολλά οχι μονον για τη ΝΔ, αλλα και για τις -σεβαστές- προσωπικές σου προκαταλήψεις.

    Μου αρέσει!

  59. Ο/Η δεξιος λέει:

    Δυνατό μπάσιμο της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου.Δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει την αντιδραστική διάταξη του συντάγματος που επιτάσσει αναγκαστική συνταξιοδότηση στα 67 αλλά μόλις συνταξιοδοτήθηκε ανέλαβε υπηρεσία στο πλευρό του Τσίπρα.

    http://www.athensvoice.gr/politiki/sto-grafeio-toy-tsipra-i-vasiliki-thanoy

    Μου αρέσει!

  60. Ο/Η Eνη λέει:

    Αμηχανη , αστοχη και εν τελει μια κινηση που θα γυρισει μπουμεραγκ για τον ιδιο τον Τσιπρα

    » in.gr » Ειδήσεις » Ελλάδα Ελλάδα
    Δημοσίευση: 11 Ιουλ. 2017, 09:14 | Τελευταία ενημέρωση: 11 Ιουλ. 2017, 12:11

    Αμισθη προϊσταμένη
    Σφοδρές αντιδράσεις για τη μετακίνηση Θάνου στο Μαξίμου

    Ο πρωθυπουργός με την τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

    Αθήνα
    Αντιδράσεις και σχόλια από κόμματα και όχι μόνο, προκαλεί η μετακίνηση της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, στην ΓΓ του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού.

    Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ μιλά για «μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία»: «Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι για αυτήν την Κυβέρνηση δεν υφίσταται στην πράξη καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών.

    » Οι κραυγές αγωνίας των δικαστών και των εισαγγελέων δεν συγκινούν την παρέα του Μαξίμου. Στην αγωνία τους να ‘εξυπηρετήσουν’ και να ‘εξυπηρετηθούν’ δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα.

    » Η συνέχιση των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη δυναμιτίζει το ίδιο το δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας και αγγίζει πια τα όρια της θεσμικής εκτροπής. Η ΝΔ, όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν θα τους το επιτρέψουμε. Θα σταθούμε απέναντι στα σκοτεινά τους σχέδια.»

    Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε γράψει στο Twitter: «Αναρωτιέμαι αν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο! Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου πρέπει να είναι υπερκομματικός, εδώ δεν πέρασε εβδομάδα από την λήξη της θητείας της…».

    Ο υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου δήλωσε: «Η αλαζονεία της εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποκαλύπτει, χωρίς ντροπή, τις σχέσεις εξάρτησης που είχε η τ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα Θάνου με τον κ. Πρωθυπουργό. Σήμερα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η θεσμική και αντισυνταγματική εκτροπή που επιχειρήθηκε στον χώρο της Δικαιοσύνης, δυόμιση χρόνια τώρα, είχε εντολέα και εκτελεστικό όργανο. Αποκτά και επίσημη έδρα στο Μαξίμου με την διορισμένη πλέον κα Θάνου στον ρόλο της άμισθης συμβούλου, γιατί το καθεστώς φαίνεται πως συνεχίζει να έχει ανάγκη τις υπηρεσίες της. Η υπονόμευση των θεσμών από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γίνεται κάθε μέρα και περισσότερο επικίνδυνη για την Δημοκρατία».

    «Μόνο σαν αστείο μπορεί να φανεί το γεγονός ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, λίγες μέρες αφού εγκατέλειψε την κορυφαία θέση δικαστή στη χώρα, τοποθετείται στο γραφείο του κ. Τσίπρα. Το μήνυμα στους ανώτατους δικαστές είναι ένα: ‘Συνεργάσου με την κυβέρνηση και εδώ είμαστε. Σήμερα στο γραφείο του κ. Τσίπρα, αύριο σε έναν οργανισμό, σε μια προεδρία, σε μια Ανεξάρτητη αρχή’. Είναι ντροπή για τη δημοκρατία μας αυτή η επιλογή» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον Σκάι. Τόνισε πάντως ότι προφανώς «υπάρχουν δικαστές που αντιστέκονται και αυτό φαίνεται και από τις ανακοινώσεις των ενώσεων τους», ενώ υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να «αποσυρθούμε όλοι από το χώρο της Δικαιοσύνης» καθώς όπως είπε, «η δικαστική εξουσία, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη εξουσία, είναι το τελευταίο αποκούμπι του πολίτη».

    Σε δηλωσή του στο Liberal.gr ο Στ.Θεοδωράκης ανέφερε: «Το Ποτάμι αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένο για το γεγονός ότι αντιμετώπισε εδώ και καιρό την κ. Θάνου όχι ως ανώτατη δικαστικό αλλά ως όργανο της κυβέρνησης».

    Μιλώντας στον Σκάι, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, χαρακτήρισε εσφαλμένη την απόφαση: «Η Δικαιοσύνη δεν αρκεί να είναι, αλλά και να φαίνεται ανεξάρτητη» δήλωσε.

    Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης τόνισε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί παλαιότερη πρότασή του που προέβλεπε την επιβολή απαγόρευσης σε δικαστικούς λειτουργούς να αναλαμβάνουν παρόμοια αξιώματα πριν το πέρας τριών ετών από την συνταξιοδότηση τους.
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ «

    Μου αρέσει!

  61. Ο/Η Eνη λέει:

    Για το ιδιο θεμα Θανου, οπως και απο αλλες δημοσιευσεις στα ΜΜΕ σήμερα

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=891114

    Μου αρέσει!

  62. Ο/Η xberliner λέει:

    «Πάντως, τον τόνο τον δινει η ηγεσία.»
    Κράτα μικρό καλάθι.

    Μου αρέσει!

  63. Ο/Η Eνη λέει:

    Περικοπες κοινωνικων δαπανων εξαγγελει ο Μακρον !!!!! – και να σκεφτει κανεις οτι «ζηλεψε» ολη η Ευρώπη που δεν εχει εναν Μακρον ως ηγετη – μα η μειωση του δημοσιονομικου ελλειμματος εφαρμοζεται ηδη στην ΕΕ. – Το καινουργιο θα ηταν η αναπτυξη, οι καινοτομιες, η τεχνολογία, η μειωση της ανεργιας – ομως αλλο Ομπαμα αλλο Μακρον

    ΚΟΣΜΟΣ
    Περικοπές 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η Γαλλία για το 2018
    Η Γαλλία θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της για 3% δημοσιονομικό έλλειμα δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien ο υπουργός Οικονομίας Ζεράλντ Νταρμανάν, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα περικοπές 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο για το 2018

    Protagon Team
    Protagon Team
    11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017, 13:53 facebook twitter – email
    «Η Γαλλία θα κρατήσει το λόγο της» δήλωσε τη Δευτέρα στην εφημερίδα Le Parisien ο γάλλος υπουργός δημόσιας διοίκησης, οικονομίας και δημοσίων εσόδων, Ζεράλντ Νταρμανάν, αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό όριο του 3% για το έλλειμα κάθε χώρας.

    Ως αποτέλεσμα της παραπάνω υπόσχεσης, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει περικοπές ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο για το 2018, σε μία προσπάθεια να φέρει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας κάτω από το ανώτατο ευρωπαϊκό όριο μέχρι το 2022. Το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών θα προέλθει από τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας. Ούτε οι φόροι θα αυξηθούν, ούτε και οι δημόσιες υπηρεσίες θα επηρεαστούν, τόνισε ο Νταρμανάν.

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, όπως υπενθυμίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα συγκεκριμένες προτάσεις περικοπών με αυστηρά χρονοδιαγράμματα εφαρμογής. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η κάλυψη της δημοσιονομικής τρύπας ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2018· οικονομική απόκλιση, η οποία εντοπίστηκε από την Cour des Comptes, τη γαλλική ανεξάρτητη αρχή ελέγχου του προϋπολογισμού.

    Ο Φιλίπ, στην πρώτη του ομιλία μπροστά στα μέλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, υπογράμμισε το δυσβάστακτο ύψος του γαλλικού δημοσίου χρέους, το οποίο υπερβαίνει τα 2.147 δισεκατομμύρια ευρώ. «Χορεύουμε πάνω σε ένα ηφαίστειο» προειδοποίησε ο ίδιος.

    2017-07-04T133712Z_2051783148_RC1D87412300_RTRMADP_3_FRANCE-POLITICS
    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, αναλύει στα μέλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια REUTERS/Philippe Wojazer
    Στο πλαίσιο αυτών των, ανησυχητικών για τη γαλλική οικονομία, δηλώσεων, αποφασίστηκε η διατήρηση των εξόδων του κοινωνικού κράτους για το 2018 στα επίπεδα του 2017, με σταδιακή μείωση αυτών μέσα στην επόμενη τετραετία, καθώς επίσης και η μείωση των φορολογικών βαρών κατά 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. H πολιτική αυτή έρχεται σε ευθεία ιδεολογική αντίθεση με τον πρώην ένοικο του Elysée, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε κατηγορηματικά αποκλείσει η δημοσιονομική προσαρμογή να επισυμβεί με περικοπές στο κοινωνικό κράτος. Με τον νέο γάλλο πρωθυπουργό στον αντίποδα να δηλώνει πως «Η Γαλλία δεν μπορεί να είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια των δημοσίων εξόδων». «

    Μου αρέσει!

  64. Ο/Η Eνη λέει:

    Ολοι μιλουν για μια νεα παραγωγικη δομη της χωρας – τι προτεινει ο ΣΕΒ

    http://www.iefimerida.gr/news/349882/marmaro-aloyminio-magnisitis-o-oryktos-ploytos-tis-elladas-poy-mporei-na-ti-vgalei-apo

    Μου αρέσει!

  65. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Καταρχήν εγώ πιστεύω ότι αν ο Κυριάκος λάμβανε την κατάλληλη (μουσική, αλλά και ..γενικότερα) εκπαίδευση από …μωρό θα μπορούσε να γίνει ..Μπετόβεν και αυτά περί τραπεζικού ή ..πιέιτςντι τα ακούω βετρεσέ. (*)
    Δυστυχώς όμως τονε κέρδισε η Πολιτική και έτσι χάθηκε η ευκαιρία εκτός από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να τονε στερηθεί και το …λυρικό τραγούδι και η κλασσική μουσική γενικότερα.
    Αλλά μην το κάνουμε θέμα αυτό ισχύει και για άλλους (και για την Φώφη), οπότε ας πορευτούμε με αυτά που ήβραμε (εκπρόσωπος του φιλελυθερισμού στην Ελλάδα ο Κυριάκος) και όχι με αυτά που θα μπορούσαμε να βρούμε (μπαγκέτα στο χέρι, μαλλί κατάλληλο σαν αυτόνανε που διευθύνει συχνά πυκνά τα σύνολα τη ΕΡΤ και ανάλογο βλέμμα, το οποίο η αλήθεια είναι ότι το διαθέτει, ειδικά ώρες ώρες)

    Εδώ είμαι υποχρεωμένος να συμφωνήσω με την Αλίκη. Η σχέση του φιλελευθερισμού με τα μότο της (δήθεν και λαϊκιστικής εκδοχής) άμεσης δημοκρατίας είναι δύσκολα προσδιορίσιμη ή και ανέφικτη, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα αν βάλουμε στην συνάρτηση το γεγονός ότι εξίσου ..θολή είναι και η σχέση του πολιτεύεσθαι του Κυριάκου (και της ομάδας του) με τον φιλελευθερισμό.
    Οπότε φοβούμαι (και αυτό είπα) ότι ανεξάρτητα ..αυτοπροσδιορισμών ο Κυριάκος θα λειτουργήσει με τα δήθεν αμεσοδημοκρατικά όπως λειτούργησε και ο Τζώρτζ και τόσοι άλλοι ακόμη τα προηγούμενα χρόνια.

    Ποιο είναι το ζήτημα.
    Αν δεν λάβουμε υπόψιν τους περιορισμούς που έθεσε ο Βερολινέζος παραπάνω διατυπώνοντας τη θέση του (την οποία ασπάζομαι χωρίς να θέλω να προσθέσω …τι) θα διογκωθεί το φαινόμενο που ζούμε σήμερα στην Ευρώπη, το οποίο οδηγεί στην (παρολίγο) διάλυσή της.
    Ισχυρίζομαι ότι πρέπει οι πολίτες (χο χο χο) και οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να ορθώσουν ένα φράγμα στην επιπόλαιη και ακατάσχετη χρήση μέσων που ακούγονται αμεσοδημοκρατικά (δημοψηφίσματα) και να υπερασπιστούν την υποχρέωση του σεβασμού των προϋποθέσεων για να χρησιμοποιηούνται (αξιοποιηθούν) τέτοια μέσα.
    Καθότι η αλόγιστη και ..ελευθεριάζουσα χρήση τους δεν είναι μόνον ότι δημιουργεί ζημιά για το λεγόμενο κοινωνικό συμφέρον, αλλά και εγκαθιδρύει μια βολουνταριστική (πολιτικολάγνα) οπτική για τη διαχείριση του δημόσιου συμφέροντος, απαξιώνοντας την αξία σταθερών συνομολογήσεων (και θεσμών) και οδηγώντας τις κοινωνίες σε κοινωνίες ζούγκλας, όπου τα πάντα είναι θέμα συσχετισμών δύναμης σε επίπεδο συγκυρίας.
    Αφήνω το ζήτημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μειοψηφιών και τέτοια.

    Τέλος έχω να πω του Φυσικού ότι δεν τα θυμάται καλά! Η ΠΣΚ μπορεί να συμμετείχε στην κακιά συνήθεια των …νον στοπ συνελεύσεων (σαν την μουσική του ..mtv) και να το έκανε και επιστήμη, αλλά πρωτοστάτης σε αυτά ήταν ο ..χώρος.
    Ας πούμε, ξεκίναγε μια συνέλευση ή ένα συνέδριο και όοοοολοι ξέρανε ότι η ΠΣΚ θα το ρίξει στα καθημερινά προβλήματα των φοιτητών, ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, προγράμματα σπουδών, σημειώσεις και τέτοια …οικονομίστικα και απολίτικά γενικότερα.
    Οπότε σου λέει ο συσπειρωσάκιας (μιλαμδογενής ή πανελλαδικαριογενής αδιάφορο) ή ο μουλούς, κάτστε ρε παιδιά θα βγάλω εγώ τον συνδικαλισταρά μου να καεί θέτοντας τα ζητήματα του παγκόσμιου επαναστικού κινήματος μιλώντας ανάμεσα σε αυτά τα ..αδερφίστικα που θα λένε διάφορες (συνδικαλιστικές) δευτεράντζες της ΚΝΕ και θα μιλήσει ο ηγέτης της ΠΣΚ όταν θέλει αυτός;; (όταν βολέυει το κλίμα).
    ¨Οχι δεν το τρώω αυτό.
    Επειδής όμως οι ΠΣΚίτες είχανε πολλούς ομιλητές ήταν δύσκολη η άσκηση.
    Και τι κάνανε.
    ¨οταν βλέπανε ότι κλίμα …κρεμαγε και επικρατούσαν χασμουρητά τραβάγανε μια ένσταση, την απέρριπτε το προεδρείο (όπου η ΚΝΕ το έλεγχε λόγω ψήφων στο συνέδριο) και καταλήγανε σε μομφή στο προεδρείο όπου ήταν υποχρεωμένοι να το βάλουν σε συζήτηση στο σώμα και ψηφοφορία.
    Η συζήτηση για την μομφή (ξέρω γω ο πρόεδρος κοίταξε απαξιωτικά μια κοπέλλα ή κάτι ΄τετοιο) επιβαλλόταν να γίνει με την τοποθέτηση από έναν (έχει σημασία) εκπρόσωπο της κάθε παράταξης.
    Αυτός δε που την κατάθετε είχε και δικάιωμα σε ..δευτερολογία.
    Φυσικά το περιεχόμενο των τοποθετήσεων αφορούσε τα φλέγοντα ζητήματα της χώρας και της επανάστασης και κάπως έτσι οι συνελεύσεις ..κράταγαν.
    Οπότε δεν ήταν αποκλειστικά η ΠΣΚ η υπεύθυνη, όπως δεν ήταν και η ΔΑΠ (που και αυτή συμμετείχε στο πανηγύρι, μην χάσει).

    (*)Το παραπάνω (περί Μπετόβεν) αποτελούσε άλλωστε για χρόνια μότο για όσους υποστηρίζουν την αξία του περιβάλλοντος σε ζητήματα ψυχολογίας, ανθρωπολογίας (κοινωνικής …αλλά και γενικότερα) και τέτοια, απέναντι σε όσους επέμεναν στην αξία της κληρονομικότητας (ντι εν έι και τέτοια).

    Μου αρέσει!

  66. Ο/Η Eνη λέει:

    …. τι κερδισε η Γερμανια απο την ελληνικη κριση – για να τα λεμε ολα ……..

    » Πόσα χρήματα έχει κερδίσει η Γερμανία από την ελληνική κρίση
    Newsroom
    Newsroom , CNN Greece
    08:20 Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

    Πόσα χρήματα έχει κερδίσει η Γερμανία από την ελληνική κρίση

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/WOLFGANG KUMM

    Σε 1,34 δισ. ευρώ ανέρχεται το καθαρό κέρδος της Γερμανίας μέσω δανείων που χορηγήθηκαν Ελλάδα αλλά και από την αγορά ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος SMP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung.

    Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρεται σε ένα έμβασμα ύψους 412 εκατομ. ευρώ, τα οποία προορίζονταν για την Ελλάδα, όπως προέβλεπε ο γερμανικός προϋπολογισμός του 2015 υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πληρωμή προς την Ελληνική Δημοκρατία». Ωστόσο, όπως σημειώνει η SZ, τα χρήματα δεν έφθασαν ποτέ στην Αθήνα. Και ως προς αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι. «Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σχεδιάζει αυτή την ώρα κανένα τέτοιο έμβασμα», έγραψε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Πρασίνων για θέματα Προϋπολογισμού, Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ.
    Όπως διευκρινίζει η εφημερίδα, το εν λόγω ποσό αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου ποσού, «η ύπαρξη του οποίου μόνο σπανίως λαμβάνεται υπόψη στη Γερμανία: Πρόκειται για κέρδη από δάνεια και αγορές ομολόγων προς όφελος της Ελλάδας (σ.σ. για τη χρηματοδότηση της χώρας)». Το κέρδος ανέρχεται συνολικά σε 1,34 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από στοιχεία που έθεσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στη διάθεση του κόμματος των Πρασίνων.

    Νόμιμο αλλά και ηθικό;
    «Mπορεί μεν να είναι νόμιμο η Γερμανία να κερδίζει χρήματα από την κρίση στην Ελλάδα. Δεν νομιμοποιείται όμως μέσα από το ηθικό πρίσμα της αλληλεγγύης», σχολίασε ο Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ.
    Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δάνειο ύψους 22,3 δισ. ευρώ που χορήγησε το 2010 στην Ελλάδα η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW, από τα οποία η Ελλάδα έλαβε τελικά 15,2 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «αυτό το δάνειο απέφερε από το 2010 κέρδος από τους τόκους ύψους 393 εκατομ. ευρώ και μάλιστα καθαρά (…)», προσθέτοντας:
    Ετήσια κέρδη εισρέουν και από άλλη πηγή. Το 2010 η ΕΚΤ είχε εκπονήσει ένα πρόγραμμα -που ολοκληρώθηκε το 2012- για την αγορά κρατικών ομολόγων (SMP) με στόχο να στηριχθούν χώρες που πλήττονταν από την κρίση, όπως η Ελλάδα. Αυτά τα ομόλογα αποφέρουν κάθε χρόνο κέρδη, τα οποία η ΕΚΤ διανέμει στις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης. (…) Από το 2015 το γερμανικό μερίδιο κέρδους από το SMP ανέρχεται αθροιστικά σε 952 εκατομ. ευρώ.

    Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «τον Νοέμβριο του 2012 τα κράτη της ευρωζώνης αποφάσισαν να καταβάλλουν από το 2013 στην Ελλάδα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις τα κέρδη από την αγορά ελληνικών ομολόγων. Το 2015 όμως το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα εξέπνευσε σε ατμόσφαιρα αντιπαράθεσης. Έτσι τα κέρδη από το SMP του 2014 παρέμειναν δεσμευμένα σε έναν ειδικό λογαριασμό. Τα κέρδη των επόμενων ετών δεν εμβάσθηκαν καν, γι’ αυτό και δεν έγινε ποτέ η προβλεπόμενη στον γερμανικό προϋπολογισμό του 2015 πληρωμή. Εφόσον το τρέχον πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων έχει εφαρμοστεί πλήρως το 2018, πρόκειται παρ’ όλα αυτά ίσως να χορηγηθούν στην Αθήνα τα κέρδη του SMP για το 2017».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα Προϋπολογισμού Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ σχολίασε στην SZ ότι:
    Μπορεί μεν να είναι νόμιμο η Γερμανία να κερδίζει χρήματα από την κρίση στην Ελλάδα. Δεν νομιμοποιείται όμως μέσα από το ηθικό πρίσμα της αλληλεγγύης.
    Ο επίσης βουλευτής των Πρασίνων Μάνουελ Σάρατσιν, ειδικός του κόμματος σε θέματα ΕΕ, τονίζει στην SZ: «Τα κέρδη από τους τόκους πρέπει επιτέλους να καταβληθούν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να θέλει με τα κέρδη από τα ελληνικά επιτόκια να εξυγιάνει και τον γερμανικό προϋπολογισμό». «

    Μου αρέσει!

  67. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    ΔΗλαδή με τι επιτόκιο μας δάνεισε η kfv, πώς τηνε λένε;;
    τράπεζα είναι αυτή η πώς την λένε;;

    Μου αρέσει!

  68. Ο/Η xberliner λέει:

    «τι κερδισε η Γερμανια απο την ελληνικη κριση – για να τα λεμε ολα »
    Επειδή πρέπει να τα λέμε όλα και επειδή ο τίτλος μπορεί να αποπροσανατολίσει (π.χ. την κρίση την επιβάλουν οι γερμανοί για να κερδίζουν):
    1. Η Γερμανία κέρδισε. Για την ακρίβεια ήταν από τις κερδισμένες χώρες. Χώρες που όταν έσκασε η κρίση αποτελούσαν ασφαλές καταφύγιο για τα κεφάλαια.
    2. Οι χώρες αυτές κέρδισαν από την κρίση, κομμάτι της οποίας ήταν η ελληνική κρίση.
    3. Οι χώρες αυτές καθώς και άλλες όπως π.χ. η Κύπρος κερδίζουν πολλά (περισσότερα από τα δάνεια που δίνουν στην Ελλάδα) και από το QE που μόνο έμμεση σχέση έχει με την ελληνική κρίση. Στο QE διαφωνεί ο Σόιμπλε και η Γερμανία παρότι κερδίζουν πολλά.
    Το παραπάνω άρθρο έχει νόημα μόνο ως το εξής επιχείρημα: Τα λεφτά που μας δανείζετε με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από όσα θα μας έδινε η αγορά, όχι απλώς δεν τα χάνετε αλλά έχετε και ένα λογικό κέρδος (1-2 δις Ευρώ για μια χώρα με ΑΕΠ 1 τρις δεν είναι τρομερό ποσό).

    Μου αρέσει!

  69. Ο/Η physicist λέει:

    Kreditanstalt für Wiederaufbau, KfW, ήτοι: Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανασυγκρότηση.

    Παρακαλώ, Αναγνώστα. 😛

    Μου αρέσει!

  70. Ο/Η physicist λέει:

    Βερολινέζε, το GDP της Γερμανίας είναι 3,4 τρισεκατομμύρια δολλάρια και το GNP 3,9.

    Μου αρέσει!

  71. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινέζος: 16:03 +1

    Μου αρέσει!

  72. Ο/Η xberliner λέει:

    physist
    δίκιο έχεις, το μπέρδεψα με τις ετήσιες εξαγωγές.
    Το κέρδος της Γερμανίας από τα δάνεια στην Ελλάδα είναι γελοία ποσά.

    Μου αρέσει!

  73. Ο/Η physicist λέει:

    Μέσα είσαι στις τάξεις μεγέθους και στις εκτιμήσεις των αναλογιών, και τα συμπεράσματά σου είναι στέρεα. Απλώς είπα να γράψω τα ακριβή νούμερα, δεν αλλάζει τίποτε.

    Μου αρέσει!

  74. Ο/Η Eνη λέει:

    xberliner

    Υπαρχει ομως ενα κενο οπως

    «Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «τον Νοέμβριο του 2012 τα κράτη της ευρωζώνης αποφάσισαν να καταβάλλουν από το 2013 στην Ελλάδα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις τα κέρδη από την αγορά ελληνικών ομολόγων. Το 2015 όμως το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα εξέπνευσε σε ατμόσφαιρα αντιπαράθεσης. Έτσι τα κέρδη από το SMP του 2014 παρέμειναν δεσμευμένα σε έναν ειδικό λογαριασμό. Τα κέρδη των επόμενων ετών δεν εμβάσθηκαν καν, γι’ αυτό και δεν έγινε ποτέ η προβλεπόμενη στον γερμανικό προϋπολογισμό του 2015 πληρωμή. »
    υγ.,
    Φυσικα και δεν ειναι το θεμα η αναλογία κερδων – ΑΕΠ της Γερμανιας.

    Μου αρέσει!

  75. Ο/Η Eνη λέει:

    ….στο μεταξυ μια ανασα απο την Κομισιον για το δημοσιονομικο ελλειμμα – επισης ο Τσιπρας, στο περιφερειακο συνεδριο σημερα ,αναγνωρισε πρωτη φορά οτι το δημισιονομικο ελλειμμα το 2009 ηταν 15,1 % του ΑΕΠ

    «Στο 3,63% η απόδοση των 2ετών

    Bloomberg: Η απόφαση της Κομισιόν ενισχύει την Ελλάδα για έξοδο στις αγορές
    (Φωτογραφία: Reuters )

    Αθήνα
    Η επίσημη απόφαση ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ ενισχύει τη χώρα, καθώς σκέφτεται την πρώτη πώληση ομολόγων της από το 2014, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

    Αν και η απόφαση για την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, σημειώνει το δημοσίευμα, «σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, η οποία στηρίζεται στη διεθνή βοήθεια για τη χρηματοδότησή της από το 2010, καθώς επιδιώκει να επιστρέψει στην ομαλότητα και να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές. Οι ενδείξεις ότι οι προοπτικές γίνονται καλύτερες ενισχύθηκαν από την αγορά του 59% της σημερινής έκδοσης τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές», σημειώνεται.

    Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, που πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες της ΕΕ, δεν έχει πρακτικές συνέπειες, καθώς η οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας υπαγορεύονται από το πρόγραμμα στήριξής της, το οποίο υπερισχύει των κανόνων της ΕΕ.

    «Η επίσημη, όμως, αναγνώριση, ότι η Αθήνα έχει βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και δεν παραβιάζει πλέον τους κανόνες της ΕΕ προστίθεται σε μία σειρά θετικών νέων γύρω από τη χώρα και το πρόγραμμά της», τονίζει το Bloomberg.

    Η Ελλάδα εξετάζει να προσφύγει στις αγορές τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες για να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα, σημειώνει το δημοσίευμα.

    Ο λόγος των προσφορών προς το ποσό της έκδοσης των τρίμηνων εντόκων γραμματίων ανήλθε στο 1,85, που είναι ο υψηλότερος από τον Ιανουάριο του 2015, ενώ η απόδοσή τους 2,33% ήταν η χαμηλότερη από τον μήνα αυτό.

    «Το πιο σημαντικό είναι ότι η αγορά της πλειονότητας των γραμματίων από ξένους επενδυτές πιθανόν να είναι προάγγελος μίας νέας έκδοσης μετά από ένα διάλειμμα τριών ετών. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει καλύτερες επιδόσεις από όλα τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα φέτος, καθώς οι εντάσεις με τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη μειώθηκαν και ο κίνδυνος μίας χρεοκοπίας εξανεμίσθηκε», αναφέρει το δημοσίευμα.

    Οι αποδόσεις των 2ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν σήμερα το απόγευμα (στις 6.15 ώρα Ελλάδας) κατά 8 μονάδες βάσης στο 3,63%. Στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2012 η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων είχε εκτιναχθεί στο ύψος ρεκόρ του 44,21%.

    Η απόφαση της Κομισιόν σηματοδοτεί, επίσης, ένα ορόσημο για την ΕΕ: αν η Ελλάδα βγει από τη διαδικασία, μόνο τρεις χώρες θα έμεναν στη διαδικασία αυτή – η Γαλλία, η Ισπανία και η Βρετανία – από 24 χώρες το 2011.

    Οι κανόνες της ΕΕ επιβάλλουν στις χώρες να έχουν ελλείμματα μικρότερα από 3% του ΑΕΠ και να διατηρούν τον λόγο του χρέους τους (σε σχέση με το ΑΕΠ) κάτω από το 60%. Το έλλειμμα της Ελλάδας, που είχε φθάσει στο υψηλό 15,1% του ΑΕΠ το 2009, μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2016, αναφέρει το Bloomberg.
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ «

    Μου αρέσει!

  76. Ο/Η δεξιος λέει:

    Tα κέρδη της Γερμανίας από την κρίση μπορούν να παρομοιασθούν με τα «κέρδη» ενός εργολάβου οικοδομών που κατασκευάζει υπερενισχυμένες οικοδομές μετά από ένα σεισμό.
    Ενώ πριν από το σεισμό οι οικοδομές του πουλιόντουσαν περίπου στις ίδιες τιμές με τις υπόλοιπες μετά το σεισμό που δεν κατεδάφισε κανένα δικό του κτίριο ανέβηκε απότομα η τιμή τους.
    Έτσι μετά τη χρηματιστική κρίση τα σπρεντ των άλλων χωρών εν σχέσει με τα γερμανικά ανέβηκαν και η Γερμανία έφθασε να δανείζεται με αρνητικά επιτόκια,δηλαδή να υπάρχουν κεφαλαιούχοι που να δέχονται να τη δανείζουν λεφτά και να χάνουν για να είναι σίγουροι ότι θα …χάσουν μόνο αυτά.

    Μου αρέσει!

  77. Ο/Η xberliner λέει:

    Eνη
    Δεν ξέρω σε τί βαθμό ευθύνεται η υπερήφανη διαπραγμάτευση του 2015 και του δεν χρειαζόμαστε λεφτά του Γιάνη που σταμάτησαν οι δανειστές να μας επιστρέφουν τα κέρδη. Μου φαίνεται περίεργο οι άλλοι να κάνουν πίσω από κάτι που συμφώνησαν.

    Μου αρέσει!

  78. Ο/Η Eνη λέει:

    «Από το 2015 το γερμανικό μερίδιο κέρδους από το SMP ανέρχεται αθροιστικά σε 952 εκατομ. ευρώ.»

    Τι εγινε λοιπον μετα το 2015; Δεν εμβασθηκε κανενα ποσο στην Ελλαδα, οσο και αν σου φαινεται περιεργο.
    Σημειωτεον αυτα αναφερονται σε γερμανικη εφημεριδα.

    Μου αρέσει!

  79. Ο/Η Eνη λέει:

    Για να μην ξεχνιομαστε – τα χιλιοειπωμενα τοτε στην Καλυβα, για ελλειμμα και χρεος το 2009

    «in.gr » Ειδήσεις » Ελλάδα Ελλάδα
    Δημοσίευση: 13 Ιουλ. 2017, 18:01
    «Χρειάζεται άλλη πολιτική και κυβέρνηση»

    ΔΗΣΥ για έλλειμμα: Πολιτικό θράσος οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης

    Αθήνα
    «Πολιτικό θράσος» συνιστά για την Δημοκρατική Συμπαράταξη η οικειοποίηση του αποτελέσματος της εξόδου της χώρας από την επιτήρηση λόγω υπερβολικού ελλείμματος. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, χωρίς την δημαγωγική και τυχοδιωκτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ «είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση, θα είχε επιτευχθεί πολύ νωρίτερα και οπωσδήποτε χωρίς τα νέα πρόσθετα βάρη 13 δις ευρώ για τους πολίτες και 100 δις για την οικονομία.»

    Όπως τονίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη « ο περιορισμός των ελλειμμάτων και η επάνοδος της χώρας στη δημοσιονομική κανονικότητα που είχαν εκτροχιάσει οι κυβερνήσεις Καραμανλή 2004-2009 είναι μια θετική εξέλιξη και αποτέλεσμα μιας πολυετούς δύσκολης προσπάθειας. Υπενθυμίζουμε ότι το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε στο 15,1% του ΑΕΠ και το χρέος εκτοξεύτηκε από τα 167 δις ευρώ το 2003, στα 300 δις.»

    «Την σημερινή κατάκτηση» αναφέρει η ανακοίνωση «τη χρωστάμε στον ελληνικό λαό και τις αιματηρές του θυσίες που όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε να σεβαστούμε. Δεν είναι ώρα για θριαμβολογία και νέες ψευδαισθήσεις. Είναι ώρα ευθύνης. Η χώρα έχει δρόμο μπροστά της. Χρειάζεται άλλη πολιτική και άλλη κυβέρνηση για να βγει με ασφάλεια από την κρίση και τα μνημόνια, με εθνική συνεννόηση, σχέδιο ανάπτυξης και πρόγραμμα προοδευτικών ανατροπών και μεταρρυθμίσεων. Η αποφασιστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα είναι εγγύηση για αυτή την πορεία.»
    Newsroom ΔΟΛ «

    Μου αρέσει!

  80. Ο/Η xberliner λέει:

    Ενη
    «Τι εγινε λοιπον μετα το 2015; Δεν εμβασθηκε κανενα ποσο στην Ελλαδα, οσο και αν σου φαινεται περιεργο.
    Σημειωτεον αυτα αναφερονται σε γερμανικη εφημεριδα.»

    Δεν αμφισβητώ ότι μετά το 2015 δεν εμβάσθηκε κανένα ποσό. Αναρωτιέμαι γιατί έγινε αυτό. Και σκέφτομαι μήπως η περήφανη διαπραγμάτευση του πρώτη εξαμήνου της ΠΦΑ παίζει κάποιο ρόλο.
    Αν πράγματι υπήρχε συμφωνία να επιστρέφουν τα κέρδη (και μετά το 2015) τότε συμβαίνουν 2 πράγματα:
    1. Δεν δεχτήκαμε εμείς να πάρουμε τα λεφτά πίσω (παράλογο μεν, στη λογική της περήφανης διαπραγμάτευσης δε) .
    2. Αθετήσαμε κάποιους όρους της συμφωνίας και η συμφωνία έσπασε (καθόλου απίθανο).

    Μου αρέσει!

  81. Ο/Η xberliner λέει:

    OK
    Αν κατάλαβα καλά από αυτά που λέει το ποτάμι, η συμφωνία για επιστροφή των κερδών έληξε τον Ιούνιο του 2015. Στο νέο μνημόνιο η επιστροφή των κερδών δεν συμπεριελήφθη (παρά τις 17 ώρες στα 4 που διαπραγματευόταν το παιδί).
    Επίσης η εντύπωσή μου είναι ότι δεν είναι μόνο η γερμανία που δεν επιστρέφει. Όλες οι κεντρικές τράπεζες δεν επιστρέφουν.

    Μου αρέσει!

  82. Ο/Η physicist λέει:

    H αυστριακή Der Standard γράφει ότι το ίδιο ισχύει για τα 240 εκ. € κέρδος της Εθνικής Τράπεζας της Αυστρίας.

    Μου αρέσει!

  83. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, καλώς κατάλαβες. Η επιστροφη κερδών δεν περιελήφθη στο μνημονιο Τσιπρα.
    Και αυτο ισχυει για ολες τις κεντρικές τραπεζες.

    Μου αρέσει!

  84. Ο/Η physicist λέει:

    http://derstandard.at/2000061209506/Oesterreich-verdiente-240-Millionen-Euro-mit-Griechenland-Hilfe

    Für 2013 wurde eine Tranche in der Höhe von 60 Millionen Euro überwiesen. Nach dem Wahlsieg der linken Syriza im Jänner 2015 wurde das Verhältnis des Landes zu seinen Gläubigern schlechter. Die Gelder für 2014 wurden auf einem Konto des Eurorettungsschirms in Luxemburg eingefroren. Weitere Zahlungsströme hat es seither nicht mehr gegeben. Auch die übrigen Euroländer sind so verfahren. Insgesamt hat also Österreich 240 Millionen Euro aus dem Programm eingenommen. 55 Millionen davon bleiben eingefroren in Luxemburg, der Rest landete im heimischen Budget. Auch in den kommenden Jahren wird die OeNB Geld mit den griechischen Papieren machen. Die Eurofinanzminister haben sich offengelassen, was damit passiert: Sollte sich die griechische Regierung bis 2018 an alle Abmachungen halten, könnte das Land die Tranchen für 2017 und 2018 sowie unter Umständen die eingefrorene Rate aus 2014 erhalten.

    Γουγλομετάφραση (συγγνώμη, δεν έχω χρόνο να μεταφράσω ο ίδιος):

    A tranche of € 60 million was passed for 2013. After the election of the left Syriza in January 2015, the country’s relationship with its creditors deteriorated. The funds for 2014 were frozen on an account of the Eurorettungsschirm in Luxembourg. There have been no other payment flows since. The rest of the euro countries are also doing this. Overall, Austria has thus taken 240 million euros from the program. 55 million of them remain frozen in Luxembourg, the rest landed in the domestic budget. The OeNB will also make money with the Greek papers in the coming years. Eurofinance ministers have been unaware of what is happening: if the Greek government would adhere to all agreements by 2018, the country could receive the tranches for 2017 and 2018, as well as the frozen rate from 2014.

    Μου αρέσει!

  85. Ο/Η physicist λέει:

    «Eurofinance ministers have been unaware of what is happening»: Εξαιρετικά κακή και παραπλανητική γουγλομετάφραση!

    Το σωστό είναι: «Eurofinance ministers have left open what is going to happen [with the money]»

    Μου αρέσει!

  86. Ο/Η Eνη λέει:

    xberliner

    Οπως δειχνουν τα πραγματα το θεμα ειναι μπερδεμένο και κανεις δεν μπορει να βγαλει τελικο συμπερασμα.
    Το προβλημα ειναι οτι τα κρατη μελη της ευρωζ’ωνης δεσμευθηκαν το 2012 να επιτρεψουν τα κερδη απο την αγορά ομολογων μεσα στο πνευμα της αλληλεγγυης.
    Αλλα συμφωνα με το δημοσιευμα ακομα » τα κερδη απο το SMP του 2014 παρεμειναν δεσμευμενα σε εναν ειδικο λογαριασμο».
    Για το 2013 δεν αναφερει τιποτα το ανω δημοσιευμα.

    Ξαναδινω το αποσπασμα

    «Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «τον Νοέμβριο του 2012 τα κράτη της ευρωζώνης αποφάσισαν να καταβάλλουν από το 2013 στην Ελλάδα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις τα κέρδη από την αγορά ελληνικών ομολόγων. Το 2015 όμως το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα εξέπνευσε σε ατμόσφαιρα αντιπαράθεσης. Έτσι τα κέρδη από το SMP του 2014 παρέμειναν δεσμευμένα σε έναν ειδικό λογαριασμό. Τα κέρδη των επόμενων ετών δεν εμβάσθηκαν καν, γι’ αυτό και δεν έγινε ποτέ η προβλεπόμενη στον γερμανικό προϋπολογισμό του 2015 πληρωμή. Εφόσον το τρέχον πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων έχει εφαρμοστεί πλήρως το 2018, πρόκειται παρ’ όλα αυτά ίσως να χορηγηθούν στην Αθήνα τα κέρδη του SMP για το 2017» »

    Το αν εμεις δεχομαστε , μεσα στην αντιπολιτευτικη μας μανια, οτι ναι απο το 2015, με κυβερνηση συριζα δεν υπηρχε υποχρεωση πλεον επιστροφης κερδων, τοτε γιατι αναφερεται οτι
    «παρ’ολα αυτα ισως να χορηγηθουν στην Αθηνα τα κερδη του SMP για το 2017 ;;;;;

    Η ουσία ειναι οτι ολες οι ευρωπαικες τραπεζες που αποκομισαν κερδη απο την ελληνικη κριση, κανουν το κοροιδο και δεν τα επιστρεφουν στην Ελλαδα.

    Κι΄εμεις εδω λεμε, ναι ετσι ειναι και τις δικαιολογουμε. Λες και τα ποσά δεν αφορουν στην Ελλαδα αλλα στον Τσιπρα.

    Και το ωραιοτερο ειναι οτι το ολον θεμα ανακινηθηκε απο τους γερμανους Πρασινους. :chock:

    Μου αρέσει!

  87. Ο/Η δεξιος λέει:

    H Eλλάδα με τον Τσίπρα διέκοψε το πρόγραμμα με το οποίο είχαν συμφωνηθεί αυτά τα ποσά.Η 5η αξιολόγηση του προγράμματος δεν έκλεισε ποτέ.

    Μου αρέσει!

  88. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Ναι αλλά για να διακοπεί η συγκεκριμένη διαδικασία Δεξιέ, δεν άρκεσε μόνον οι συριζαίοι και ο τυχοδιωκτισμός της περιόδου (και η βιασύνη τους να ανέλθουν στην εξουσία …πάση θυσία).
    Φυσικά είναι οι κύριοι υπαίτιοι, αλλά για να βγάλουμε συμπεράσματα για το μέλλον πρέπει να δούμε ότι και άλλοι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων (μπορεί και να μην μπορούσαν).
    Οι σαμαροβενιζέλοι πχ δεν άντεξαν να συνεχίσουν να είναι στοχοπροσηλωμένοι και ήδη μετά τις ευρωεκλογές το έριξαν στην υπερήφανη διεκδίκηση και στην απαίτηση για προεξόφληση της προσπάθειας των προηγούμενων χρόνων από τους δανειστές και συμμάχους και έτσι είχαμε τα ορέα με τους ανασχηματισμούς με τους Γεράσιμους, Βούλτεψη και την ..λαϊκοποίηση του προφίλ της διακυβέρνησης γενικότερα, το οποίο μάλιστα απαιτούσαν να έχει την συναίνεση και των ..συμμάχων στας ευρώπας.
    Αλλά ο πιο ορέος ήταν ο κος Φώτης ο οποίος αφου ξεκαθάρισε την θέση του για την στάση του στο θέμα της εκλογής ΠτΔ κατέληξε σήμερα να βλέπει ότι προέκυψε θέση για νομικό σύμβουλο στο γραφείο Πρωθυπουργό και να επιλέγουν την .. κα Θάνου.
    Αδικία!!
    Αυτά είναι ανθρώπινα θέματα βέβαια Δεξιέ, αλλά πρέπει να σκεπτόμαστε και τον άνιρωπο όχι μόνον τον Πολιτικό!

    Μου αρέσει!

  89. Ο/Η xberliner λέει:

    «Για το 2013 δεν αναφερει τιποτα το ανω δημοσιευμα.»
    Τα ποσά για το 2013 δόθηκαν κανονικά.
    Δεν δόθηκαν χρήματα από το 2015 και μετά άσχετα αν αντιστοιχούσαν για κέρδη του 2014 (μέρος αυτών δόθηκε το 2014).
    Όπως λέει ο δεξιός από πάνω πρέπει να έχει να κάνει με την αξιολόγηση που δεν έκλεισε.
    Από τον Ιούλιο του 2015 και μετά δεν είχαν υποχρέωση να τα επιστρέψουν.
    Από τη μία είναι μεν ανήθικο να βγάζεις κέρδη από το ζόρι του άλλου (έστω και ψίχουλα για να είμαστε ειλικρινείς). Από την άλλη όταν τους βρίζεις και τινάζεις τις διαπραγματεύσεις στον αέρα γιατί να σου τα δώσουν.
    Από αυτά (κέρδη από τα ομόλογα) και από κείνα (μη συμμετοχή στο QE) η χώρα πρέπει να έχει χάσει πολλά δις τα τελευταία 2 χρόνια. Και αυτό είναι κληρονομιά του πρώτου εξαμήνου της ΠΦΑ.

    Μου αρέσει!

  90. Ο/Η δεξιος λέει:

    Tα κέρδη δεν έβγαιναν μόνο από το ζόρι της Ελλάδος αλλά και από το πρόγραμμα που χρηματοδοτούσαν οι άλλες χώρες.
    Να καταλάβουμε από που προέρχονται αυτά τα κέρδη : η ΕΚΤ για να στηρίξει την Ελλάδα αγόραζε πολύ πριν το επίσημο QE ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.Τα ομόλογα αυτά τα αγόραζε από τη δευτερογενή αγορά,φυσικά σε χαμηλή τιμή,διότι οι τιμές τους είχαν πέσει λόγω της κατάστασης χρεωκοπίας στην οποία βρισκόταν η χώρα.Όταν έληγαν όμως πληρώνονταν στο ακέραιο από τα χρήματα των δόσεων.Η διαφορά αυτή ήταν τα λεγόμενα «κέρδη».Χωρίς τις δόσεις που προέρχονταν από τα κράτη μέλη δεν θα πληρώνονταν ποτέ στην ακέραιη τιμή τους και δεν θα υπήρχαν κέρδη,μάλλον χασούρα και μεγάλη εάν χρεωκοπούσαμε άτακτα γιατί θα μηδενίζονταν.
    Όταν λοιπόν βγαίνει μια κυβέρνηση και βάζει έναν Υπουργό Οικονομικών που λέει κάθε μέρα ότι όλα αυτά είναι βλακείες,η χώρα έχει ήδη χρεωκοπήσει και καιρός να το αποδεχθούμε όλοι και να γράψουμε τις ζημιές (ο Βαρουφάκης ήταν αυτός) δηλαδή να γίνουν ζημιές και μεγάλες τα κέρδη,και ό ίδιος απειλεί να μην πληρώσει τα ομόλογα αυτά – αυτή ήταν η εισήγησή του για τα ομόλογα του Ιουλίου 2015 – πάει πολύ να του δίνουν και τα κέρδη από το πρόγραμμα το οποίο αντιμάχεται.

    Μου αρέσει!

  91. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Σέ αυτή την ιστορία υπάρχει ποινικό ζήτημα

    Μου αρέσει!

  92. Ο/Η Eνη λέει:

    Για να ξαναδουμε το δημοσιευμα

    «Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δάνειο ύψους 22,3 δισ. ευρώ που χορήγησε το 2010 στην Ελλάδα η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW, από τα οποία η Ελλάδα έλαβε τελικά 15,2 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «αυτό το δάνειο απέφερε από το 2010 κέρδος από τους τόκους ύψους 393 εκατομ. ευρώ και μάλιστα καθαρά (…)», προσθέτοντας:
    Ετήσια κέρδη εισρέουν και από άλλη πηγή. Το 2010 η ΕΚΤ είχε εκπονήσει ένα πρόγραμμα -που ολοκληρώθηκε το 2012- για την αγορά κρατικών ομολόγων (SMP) με στόχο να στηριχθούν χώρες που πλήττονταν από την κρίση, όπως η Ελλάδα. Αυτά τα ομόλογα αποφέρουν κάθε χρόνο κέρδη, τα οποία η ΕΚΤ διανέμει στις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης. (…) Από το 2015 το γερμανικό μερίδιο κέρδους από το SMP ανέρχεται αθροιστικά σε 952 εκατομ. ευρώ.

    Πρωτον γιατι μετριεται το γερμανικο μεριδιο κερδους απο το 2015, αφου οπως υποστηριζεται εδω ,δεν υπηρχε καμια τετοια υποχρεωση της Γερμανιας.

    Δευτερον χορηγηθηκε στην Ελλαδα δανειο υψους 22,3( απο την KfW )δισ. ευρω αλλα η Ελλαδα ελαβε τελικα 15,2 δισ.

    Τελικο συμπερασμα ολα τα δανεια ( τα οποια δοθηκαν στο πνευμα της αλληλεγγυης ) ειχαν ολα κερδη για τις ευρωπαικες κρατικες τραπεζες.

    Και οι χωρες της ευρωζωνης ειχαν δεσμευθει οτι τα κερδη θα επιστρεφονταν στην Ελλαδα.
    Και οπως γραφεται στο δημοσιευμα της γερμανικης εφημεριδας τα κερδη για το 2017 θα δοθουν με τα την εκπληρωση του προγραμματος το 2018.

    Τωρα δικαιολογίες εσεις μας βριζετε κλπ. κλπ. ειναι για τα μικρα παιδια.

    Εδω γινονται θεσμικες ενεργειες που δεν χωρουν «ξερετε ο Βαρουφακης κλπ»
    Ολοι ξερουμε οτι η Βαρουφακειος περιοδος ηταν καταστρεπτικη αλλα οι συμφωνιες και οι συμβασεις ηταν ηδη σε εφαρμογή, οι οποιες ξεκινησαν το 2010 και συνεχιζονται μεχρι το 2018.

    Αλλωστε και οι Πρασινοι που ανακινησαν το θεμα τονιζουν οτι κερδισαν οι κρατικες τραπεζες σε βαρος της ελληνικης κρισης.
    Δεν υπηρξε καμια διαψευση. Το αντιθετο η γερμανικη εφημεριδα το δημοσιευσε με λεπτομερειες.

    Μου αρέσει!

  93. Ο/Η δεξιος λέει:

    @ Ένη

    To θέμα της KFW είναι τελέίως διαφορετικό.Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι αυτό που έγραψα πιο πάνω : η ΕΚΤ αγόραζε ομόλογα από την αγορά που ήσαν σε χαμηλή τιμή καθώς η αγορά φοβόταν χρεωκοπία.Τα ομόλογα αυτά όταν έληγαν εξοφλούνταν στο ακέραιο με τα χρήματα των δόσεων που παίρναμε και η διαφορά μοιραζόταν στις κεντρικές τράπεζες μέλη της ΕΚΤ αναλογικά.Το 2012 αποφασίσθηκε τα κέρδη αυτά να γυρίζουν στην Ελλάδα εφ όσον τηρούσε το πρόγραμμα.Το 2015 η Ελλάδα σταμάτησε να τηροί το πρόγραμμα.Όχι μόνο αυτό αλλά ο Βαρουφάκης έλεγε ότι πρέπει να χρεωκοπήσει και άρα τα ομόλογα αυτά να μηδενισθούν.Όχι κέρδη δεν θα υπήρχαν αλλά θα χάνονταν όλα.Αυτά ήταν τα «πυρηνικά» που κατά Βαρουφάκη θα υποχρέωναν τους άλλους να υποκύψουν.Όταν κάποιος απειλεί να μηδενίσει όχι τα κέρδη αλλά το κεφάλαιο των ομολόγων δεν είναι λογικό να του δίνεις τα κέρδη των προηγουμένων ετών.
    Δεν έγινε μόνο αυτό,του πήραν και τα 11 δις από το ΤΧΣ που είχαν περισσέψει από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.Αυτά τα είχε έξαγγείλει ο Τσίπρας ότι θα τα ρίξει στην αγορά για να υλοποιήσει το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης,γεγονός που ο ίδιος ο Βαρουφάκης τώρα λέει ότι ήταν απάτη και τούπαν από τον σύριζα ότι αυτό ήταν το πρόγραμμα του κόμματος και όχι της κυβένρησης.!!!
    Επειδή όμως οι ξένοι δεν ήξεραν τη λεπτή αυτή διαφορά μεταξύ προγράμματος κόμματος και κυβέρνησης και όποιος φυλάει τα ρούχα του κλπ στην πρώτη συμφωνία της 20/2 του ζήτησαν και τα πήραν πίσω.

    Μου αρέσει!

  94. Ο/Η Eνη λέει:

    Δεξιέ

    Τι ωραια που τα «δικαιολογεις» ολα.
    Αν προσεξεις ομως αναφερεσαι συνεχως σε λογια που ελεγε ο Βαρουφακης.
    Οι τραπεζες ομως προεβαιναν σε εργα. Δεν επεστρεψαν τα κερδη αλλα με τη ληξη των ομολογων εισεπρατταν στο ακεραιο την αξια τους……απο τις δοσεις που δεν παιρναμε εμεις.

    Το οτι δεν ισχυε η δεσμευση για την επιστροφή των κερδων μετα το 2015, δεν αποδεικνθεται απο το δημοσιευμα της γερμανικης εφημεριδας (δεν υπηρξε καμια διαψευση) εφοσον γινεται λογος για την επιστροφή για το 2017.

    Ολα τα αλλα επιχειρηματα σου ειναι οι δικες σου ερμηνειες.

    ,

    Μου αρέσει!

  95. Ο/Η Eνη λέει:

    ….και τωρα μερικα απο πρωτο χερι – τι λεει ο Ρεντσι στο βιβλιο του – ποιες ηταν οι αφορητες πιεσεις στην Ελλαδα με στοχο να βγει απο την ευρωζωνη – δεν εχει σημασια ποιος ηταν ο πρωθυπουργος – εκει στους θεσμους βλεπουν τη χωρα και oxi τον εκαστοτε πρωθυπουργο

    «Αρχίζει η σύγκρουση. Ο Τσίπρας μου λέει ‘αρκετά, δεν μπορώ άλλο’. Έξω στους διαδρόμους φωνάζουμε ‘τι σας χρησιμεύει να ταπεινώνετε έναν λαό», αναφέρει ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός στο νέο βιβλίο του
    news247
    Ιουλίου 14 2017 22:57
    Αναλυτική αναφορά στην κρίσιμη, για την χώρα μας, ευρωπαϊκή σύνοδο η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015, περιέχει το τελευταίο βιβλίο του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε στην Ιταλία.

    Ο νυν επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς, στο βιβλίο του Avanti (Eμπρός), γράφει:
    «Φτάνω στις Βρυξέλλες και χασμουριέμαι, όπως πάντα. Συνήθως οι συνεδριάσεις είναι ιδιαίτερα βαρετές. Αυτή την φορά υπάρχει, όμως, ένα διαφορετικό κλίμα. Η ένταση είναι αισθητή. Η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα δέχεται σειρά επιπλήξεων από τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς θεσμούς και η προσπάθεια του νέου Έλληνα πρωθυπουργού είναι να βρει έναν έντιμο συμβιβασμό ανάμεσα στις- συχνά τεράστιες- απαιτήσεις των δανειστών, και στην εκλογική του πλατφόρμα.

    Η Ελλάδα, εδώ και οκτώ μήνες, ταλαντεύεται ανάμεσα στην παραμονή και στην έξοδο από το ευρώ. Οι εφημερίδες, στην Γερμανία, ασχολούνται μόνον με αυτό. Ένα μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης ασκεί σαφείς πιέσεις υπέρ της αποβολής της Ελλάδας από την Ένωση. Στην νύχτα αυτή της αλήθειας κάθομαι δίπλα στον Αλέξη. Είμαστε σχεδόν συνομήλικοι και έστω και αν οι Ιταλοί υποστηρικτές του με περιγράφουν σαν τον εχθρό που πρέπει να καταρριφθεί, γνωρισθήκαμε και υπάρχει αλληλοεκτίμηση. Μαζί με τον Ολάντ δημιουργούμε ένα κοινό μέτωπο κατά των επιθέσεων σε βάρος του Τσίπρα που εξαπολύει το μέτωπο όσων υποστηρίζουν την δημοσιονομική ακαμψία. Κατά τις τρεις την νύχτα, η τελευταία μορφή του κειμένου προβλέπει την δημιουργία ενός ταμείου πενήντα δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα προκύψουν από τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις, με έδρα όχι την Αθήνα, αλλά το Λουξεμβούργο.

    Αρχίζει η σύγκρουση. Ο Τσίπρας μου λέει με χαμηλή φωνή, στα αγγλικά: «Ιt’s enough», δεν μπορώ άλλο. Προσπαθώ να τον σταματήσω. Στην συνέχεια, όταν απομακρύνεται για να τηλεφωνήσει στην Αθήνα, παίρνω τον λόγο μαζί με τους Γάλλους για να υπερασπισθώ όσα είναι δυνατόν.
    Υψώνω την φωνή. Η συνεδρίαση διακόπτεται. Και έξω, στους διαδρόμους, αρχίζουμε να φωνάζουμε: «σε τι σας χρησιμεύει το να ταπεινώνετε έναν λαό;» ρωτώ τους δυο πιο φανατικούς υποστηρικτές της εξόδου της Ελλάδας, και οι δυο από τον Βορρά. Ξεκινά η πιο έντονη λεκτική διαμάχη που έχω ζήσει μέσα σε μια τριετία. Ο συμβιβασμός θα φτάσει μόνον στις οκτώ το πρωί, με τον Τσίπρα σωματικά κουρασμένο, αλλά εντός Ευρώπης».

    Μου αρέσει!

  96. Ο/Η Eνη λέει:

    <in.gr » Ειδήσεις » Κόσμος RSS : Κόσμος
    Δημοσίευση: 15 Ιουλ. 2017, 15:40
    Στήριξη στην ενοποίξση
    Μέρκελ: Brexit και Μακρόν άλλαξαν την άποψή μου για την ΕΕ

    «Η Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από γραφειοκρατία και οικονομικοί κανονισμοί» είπε η Μέρκελ στο Ζινγκστ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

    Ζινγκστ
    H γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε το Σάββατο ενώπιων των ψηφοφόρων της ότι η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική προεδρία άλλαξαν την άποψή της για το μπλοκ της ΕΕ, και πρόσθεσε ότι αξίζει η προσπάθεια για μια ισχυρότερη Ευρώπη.

    Τα σχόλια της Μέρκελ στη διάρκεια ομιλίας της στο θέρετρο Ζινγκστ της Βαλτικής Θάλασσας, δύο μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητά της να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ενοποίηση αν επανεκλεγεί για μια τέταρτη θητεία.

    Χαρακτηρίζοντας την συμμετοχή της Γερμανίας στην ΕΕ ένα από τα πιο δυνατά σημεία της χώρας, η Μέρκελ είπε ότι η απόφαση της Βρετανίας για Brexit και οι εκλογές σε Γαλλία και Ολλανδία, όπου τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα επικράτησαν των λαϊκιστών υποψηφίων, άλλαξαν την οπτική της.

    «Για πολλούς, μεταξύ των οποίων και εγώ, κάτι άλλαξε όταν είδαμε τους Βρετανούς να θέλουν να αποχωρήσουν, όταν ανησυχήσαμε για το αποτέλεσμα των εκλογών σε Γαλλία και Ολλανδία» είπε η Μέρκελ στους ψηφοφόρους της, κάποιοι εκ των οποίων φορούσαν καπέλα με τα χρώματα της γερμανικής σημαίας.

    Η κεντροδεξιά καγκελάριος παραδέχτηκε ότι η ΕΕ απέχει πολύ από το να είναι τέλεια και ότι οι Βρυξέλλες ορισμένες φορές είναι υπερβολικά γραφειοκρατικές.

    «Ωστόσο, αντιληφθήκαμε τους τελευταίους λίγους μήνες ότι η Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από γραφειοκρατία και οικονομικοί κανονισμοί, ότι η Ευρώπη και η συνύπαρξη στην ΕΕ συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με τον πόλεμο και την ειρήνη, ότι οι δεκαετίες ειρήνης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο θα ήταν αδιανόητες χωρίς την ΕΕ» είπε καταχειροκροτούμενη.

    Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι στο παρελθόν θεώρησαν δεδομένη την ΕΕ και τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από αυτήν, όπως είναι η ελευθερία του λόγου, η θρησκευτική ελευθερία και η ελευθερία των μετακινήσεων, τόνισε η Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία.

    «Δεν υπάρχουν όλα αυτά σε πολλά μέρη του κόσμου. Και γι αυτό αξίζει να παλεύουμε γι αυτή την Ευρώπη»

    «Γι αυτό ένα από τα προεκλογικά μας πλακάτ γράφει: Αν η Ευρώπη είναι ισχυρότερη, τότε η Γερμανία θα είναι ισχυρότερη. Συνδέονται άμεσα».

    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters "

    Τελικα η ΕΕ θα αλλαξει απο την ιδια την ΕΕ

    Μου αρέσει!

  97. Ο/Η Eνη λέει:

    ….εδω εγινε ολοκληρος διαλογος, σχετικα με το σχολιο μου (12/7 15,25) που αναφερονταν σε ενα δημοσιευμα της Suddeutsche Zeitung, (Moναχο) και αναδημοσιευθηκε στον ελληνικο Τυπο απο το CNN 12/7 και μολις
    σημερα το ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ αναφερεται στο θεμα, δηλαδη τα κερδη των ευρωπαικων τραπεζων απο τα δανεια τους στην Ελλαδα

    «Βγάζουν κέρδη από τα δάνεια στην Ελλάδα
    Πώς οι πιστώτριες χώρες κερδίζουν από τους τόκους και γιατί δεν υλοποιήθηκε η απόφαση του Eurogroup το 2013 για την επιστροφή των ποσών στη χώρα μας
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/07/2017 05:45
    Βγάζουν κέρδη από τα δάνεια στην Ελλάδα

    Κάνει τον ανιδιοτελή δανειστή αλλά δεν είναι. Το γερμανικό κράτος κερδίζει από τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα: 1,3 δισ. ευρώ σε τόκους κατά την περίοδο 2010-2016. Αυτό προκύπτει από υπολογισμούς του βουλευτή των γερμανών Πρασίνων Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ. «Η είσπραξη των τόκων είναι φυσικά νόμιμ…

    Διαβάστε τη συνέχεια »

    ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ

    Μου αρέσει!

  98. Ο/Η Eνη λέει:

    http://www.protagon.gr/epikairotita/kyvernisi-desmeftike-na-apologithei-kai-na-apozimiwsei-ton-prwin-epikefalis-tis-elstat-44341446123

    Που ειναι ο Ζέππος;;; Στην Καλυβα ειχαν δοθει μαχες για το θεμα Γεωργίου……….

    Μου αρέσει!

  99. Ο/Η Eνη λέει:

    «Θα πληρώσει αποζημίωση ο Καμμένος;
    Η κυβέρνηση (δια)σύρεται από τους δανειστές σε αποζημίωση του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΑΤ, του ανθρώπου που κατηγορήθηκε ότι παραποίησε τα στοιχεία του ελλείμματος προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα στα μνημόνια. Μία υπόθεση πάνω στην οποία οι ΑΝΕΛ είχαν κάνει ολόκληρη σπέκουλα ψεύδους…

    Ανδρέας Στασινός

    17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017, 17:29 facebook twitter 5 email
    Στις 29 Ιανουαρίου 2013 ο Πάνος Καμμένος πήρε την Κουντουρά, τον Τέρενς και μία (κανονική) ντουντούκα και πήγαν έξω από την Ελληνική Στατιστική Αρχή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και συνάμα να αποκαλύψουν το σατανικό σχέδιο για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2010, ώστε η χώρα μας να οδηγηθεί στα μνημόνια.

    Βέβαια αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια, όλοι αυτοί θα έβλεπαν τη Βουλή μόνο διερχόμενοι, πίσω από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Όμως εκτός από μνημόνια χρειάστηκαν ψεύδη, λάσπη και πολιτική ανάλυση τεκμηριωμένη με επιχειρήματα χυδαίου λαïκισμού. Και δεν ήταν, φυσικά, μόνοι. Ειδικά όσον αφορά την ιστορία με το κατασκευασμένο έλλειμμα, είχαν μαζί τους τον ΣΥΡΙΖΑ, τα μισά καφενεία της χώρας και ένα κομμάτι της Δικαιοσύνης. Τη θεωρία την ακούσαμε όλοι και την πίστεψαν πολλοί: ο τότε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ (και με θητεία στο ΔΝΤ) Ανδρέας Γεωργίου, κατασκεύασε τα στοιχεία έτσι ώστε η χώρα να πέσει στα νύχια των δανειστών. Για ποιο λόγο να το κάνει; Δεν έχει σημασία, ήταν μία ιστορία που βόλευε όλους. Την αντιπολίτευση, που έλεγε στην κοινή γνώμη ότι θα μπορούσαμε να έχουμε γλιτώσει μνημόνια και μέτρα. Τον σοφό λαό που έβρισκε ένα μοιρολατρικό αφήγημα. Και, φυσικά, την κυβέρνηση Καραμανλή η οποία δεν θα δεχόταν το ανάθεμα για την πρόσκρουση της χώρας στα βράχια. Κοινώς, δεν το φαλίρισε ο Καραμανλής το μαγαζί, όλο αυτό ήταν στημένο.

    Ο Ανδρέας Γεωργίου ταλαιπωρήθηκε, διασύρθηκε αν και στο τέλος κέρδισε τη δικαστική μάχη με τη νίκη της κοινής λογικής. Ουδείς, βέβαια, δεν βγήκε να του ζητήσει συγγνώμη. Δεν περίμενε, άλλωστε, κανείς από τους «Καμμένους» κάτι τέτοιο. Και ήρθαν τώρα οι δανειστές για να τους διασύρουν, με την έμπρακτη αποκατάσταση του Γεωργίου. Όπως αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα», η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να πληρώσει τα δικαστικά και προσωπικά έξοδα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για όλες τις περιπέτειές του με τη Δικαιοσύνη. Και δεσμεύτηκε την τελευταία στιγμή πριν την εκταμίευση της δόσης. Αλλωστε από τη στιγμή που και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσήλθε στην υπογραφή μνημονίων, τότε ουσιαστικά αναγνώρισε πώς τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν γνήσια.

    Κλείνει κάπου εδώ η υπόθεση; Όχι, βέβαια, στην πραγματικότητα δεν θα κλείσει ποτέ. Τίποτα δεν εμποδίζει τους «Καμμένους» να εκστομίζουν τα ίδια και τα ίδια ψεύδη από το βήμα της Βουλής. Αλλωστε το πώς εξελίχθηκε η υπόθεση δεν θα γίνει ποτέ ευρέως γνωστό στην κοινή γνώμη. Ετσι, πολλοί συμπατριώτες μας θα πιστεύουν ότι τα στοιχεία «πειράχτηκαν», κάποιοι έβγαλαν λεφτά και, ευτυχώς, ήρθε ο Πάνος ο Καμμένος να αποκαταστήσει την αλήθεια. Το Δημόσιο πρέπει να αποζημιώσει με περισσότερες από εκατό χιλιάδες ευρώ τον Ανδρέα Γεωργίου. Κάτι θα έπρεπε να δώσει και ο Καμμένος, έστω συμβολικά. Δεν θα δώσει τίποτα. Παίρνει και από πάνω. «

    Μου αρέσει!

  100. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Το μίσος που εχουν σπείρει οι συριζαψεκανελ θα αποδίδει καρπούς για αρκετό καιρό ακόμα

    Μου αρέσει!

  101. Ο/Η Eνη λέει:

    «Ο Νικήτας δεν ξέρει, να του πει ο Ευκλείδης…

    Ο βουλευτής της ΝΔ κάνει πώς δεν ξέρει ποιοι οδήγησαν το έλλειμμα του 2009 στα ουράνια. Και ψέγει τον υπουργό Οικονομικών επειδή αποδέχθηκε να αποζημιώσει τον διωκόμενο δικαστικά πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Ποια είναι η μοναδική απάντηση που μπορεί να του δώσει ο Τσακαλώτος

    Γιώργος Καρελιάς

    18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017, 10:33 facebook twitter 8 email
    Μια πονεμένη ιστορία σέρνεται εδώ κι μερικά χρόνια από τις σελίδες των Μνημονίων και τις αντιπαραθέσεις στη Βουλή μέχρι τις δικαστικές αίθουσες. Είναι η υπόθεση του ελλείμματος του 2009, το οποίο (υποτίθεται ότι) «φούσκωσε» ο τότε επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου και έτσι, σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, «μπήκαμε στα Μνημόνια».

    Όμως, η θεωρία αυτή μπάζει από παντού και διακινείται πολιτικά-τι θράσος!- από αυτούς που εκτόξευσαν το έλλειμμα στα ουράνια. Ο Γεωργίου αθωώνεται στα δικαστήρια και η κυβέρνηση (όχι των Σαμαροβενιζέλων, η σημερινή!) ανέλαβε δέσμευση να του ζητήσει συγγνώμη και (πρωτοφανές!) να τον αποζημιώσει ακόμα και για τα δικαστικά έξοδα που έκανε! (εδώ). Το απαίτησε η Τρόικα για να εκταμιεύσει τη δόση και το αποδέχτηκε το υπουργείο Οικονομικών. Τι να έκανε, άλλωστε, αφού νωρίτερα είχε αποδεχθεί, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν αυτό που αποκάλυψε η τότε ΕΛΣΤΑΤ (δηλαδή 15,6%) και όχι αυτό που έλεγε η κυβέρνηση που το δημιούργησε, δηλαδή 6% (εδώ).

    21_2809_kt_81571409849073
    Θα πληρώσει αποζημίωση ο Καμμένος;
    Πατήστε εδώ
    Κι ενώ τα πράγματα είναι πλέον καθαρά εμφανίζεται το φαινόμενο του «θιγμένου» βουλευτή, ο οποίος δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτά που αποδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών. Στο ρόλο αυτό ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, εκ των διαπρεπών αστέρων της καραμανλικής διακυβέρνησης, υπουργός Υγείας την περίοδο 2004-2006. Ο οποίος, φυσικά, δεν γνωρίζει τίποτα για το πώς συνετελέσθη το έγκλημα του ελλείμματος το 2009 και ψέγει, ερωτώντας, τον υπουργό Οικονομικών, επειδή αποδέχθηκε να αποζημιώσει τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

    Στα ερωτήματα που θέτει ο βουλευτής Νικήτας υπάρχει μια και μοναδική απάντηση:

    Δεν θα υπήρχε καμιά ανάγκη να ζητήσει η ελληνική Πολιτεία συγγνώμη ούτε να καταβάλει αποζημίωση στον Γεωργίου, αν η δική του κυβέρνηση(του Κακλαμάνη) δεν είχε τινάξει τη μπάνκα στον αέρα τη διετία 2007-2009. Αν δεν έκρυβε το έλλειμμα μέχρι εκείνο να γίνει διψήφιο ομολογημένο από τα πιο υπεύθυνα χείλη (εδώ) και να καταλήξει στο 15,6%.

    Αυτό το ξέρει πολύ καλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος καλείται να απαντήσει στον ερωτώντα βουλευτή. Θα μπορούσε να του απαντήσει ως εξής: «Αν η δική σας κυβέρνηση δεν είχε αφήσει το έλλειμμα να πάει στο Θεό, δεν θα έτρεχα εγώ σήμερα να ζητώ συγγνώμη και να δίνω αποζημίωση. Γι’ αυτό, Νικήτα, μην παριστάνεις τον ανίδεο ούτε την αθώα περιστερά. Δεν είσαι τίποτα από τα δύο, ούτε εσύ ούτε οι τότε συγκυβερνήτες σου».

    Εμπρός, λοιπόν, Ευκλείδη. Θαρσείν χρή… »

    Protagon

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.