Να μη γυρίσει η «Συννεφούλα»

Οταν …τέμνονται οι ολοκληρωτισμοί

Protagon / Να μη γυρίσει η «Συννεφούλα»  /  Κώστας Γιαννακίδης
Η αγαστή συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών οδήγησαν στον αποκλεισμό τραγουδιών που, όντως, εκπροσωπούν μία ηθική ακατάλληλη για τα παιδιά μας

Ορθώς η Εκκλησία αφαίρεσε τη «Συννεφούλα» από τα τραγούδια που επενδύουν τη διδασκαλία των Θρησκευτικών. «Συννεφούλα, Συννεφούλα, να γυρίσεις σου ζητώ και τριγύρνα με όσους θέλεις κάθε βράδυ».

Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν είναι δυνατόν στη διδασκαλία της Ορθοδόξου ομολογίας να υπεισέρχονται στοιχεία που επιβραβεύουν την ελευθεριότητα στο ευαίσθητο πεδίο των ανθρωπίνων σχέσεων. Αν πρόκειται να τριγυρίζει με όποιους θέλει κάθε βράδυ, τότε καλόν είναι η Συννεφούλα να μη γυρίσει ποτέ ή, τέλος πάντων, η ηθική της χαλαρότητα να μη μολύνει τις ψυχές των παιδιών μας. Καλώς αποκλείστηκε.

Ομοίως είναι επιβεβλημένος και ο αποκλεισμός του «Μπαγάσα», που συνέθεσε ο Νικόλας Ασιμος. «Βρε μπαγάσα, περνάς καλά εκεί πάνω» δηλώνει ο στίχος. Πρώτον, ο «μπαγάσας» είναι χαρακτηρισμός που δεν αρμόζει ούτε στο λόγο, αλλά ούτε και στην αισθητική της ορθόδοξης πίστης μας. Εχετε βρει τον «μπαγάσα» σε ευαγγελική περικοπή ή πατερικό κείμενο; Όχι. Γιατί να υπεισέλθει, λοιπόν, στην διδασκαλία των ελληνοπαίδων; Και δεύτερον, ουδείς πλην της Εκκλησίας –και σίγουρα όχι ο Ασιμος- δεν δύναται να διατηρεί άποψη και θέση για τις συνθήκες «εκεί πάνω».

Η απομάκρυνση της Ριάνα και του τραγουδιού «Umbrella» από την ύλη της Α’ Λυκείου, αποτελεί, επίσης, μία δόκιμη απόφαση. Η καλλιτέχνις έχει δημόσια παρουσία που υπόκειται σε αυστηρό ηθικό έλεγχο, ενώ, ας μη λησμονούμε, δεν ασπάζεται την ορθόδοξη ομολογία. Εκτός αυτών, το βίντεο του συγκεκριμένου τραγουδιού σκανδαλίζει. Η καλλιτέχνις εμφανίζεται με ενδυμασία αρμόζουσα σε χαμαιτυπείο. Χωρίς φούστα, με διχτυωτές κάλτσες, ψηλά τακούνια. Και μία ομπρέλα, ως ο τίτλος του τραγουδιού ορίζει. Χάθηκε η Μαίρη Πόπινς;

Το τραγούδι «Η Ζωή μου όλη», του Ακη Πάνου απέσπασε την έγκριση και την ευλογία της Εκκλησίας και επενδύει τη διδακτέα ύλη. «Η ζωή μου όλη είναι ένα καμίνι που ‘χω πέσει μέσα και με σιγοψήνει». Εξαιρετικά διδακτική η γραφή του αειμνήστου Ακη, υπενθυμίζει προς τους νέους τη δυσκολία και τη ματαιότητα του βίου, παραπέμποντας ταυτοχρόνως και στο μαρτύριο της καμίνου, εντός της οποίας στεφανώθηκε πλήθος μαρτύρων –οι τρεις παίδες εν καμίνω και αρκετοί άλλοι.

Και «Ο Κήπος» του Σωκράτη Μάλαμα είναι σπαρμένος με στίχους που φέρνουν τον μαθητή πιο κοντά στο θείο. «Βλέπω τις μέρες να περνούν και μες στα μάτια με κοιτούν, σπίθες παλιές που ξέχασα, γλυκό πουλί μου σε έχασα». Εδώ ο καλλιτέχνις θυμίζει στους νέους ότι ο χρόνος φεύγει γρήγορα, φέρνει λήθη, αλλά και καταλαγιάζει τα πάθη –το «γλυκό πουλί μου σε έχασα» υπαινίσσεται, ίσως, την αποχή από τις ηδονές της σάρκας.

Πολύ σωστά επίσης επιδεικνύεται προσοχή σε αναφορές στη «Μακρινή Ανατολή» και, επιτέλους, επισημαίνεται προς τα παιδιά ότι η γιόγκα δεν είναι γυμναστική, αλλά θρησκευτική πρακτική. Όπως εμείς οι χριστιανοί έχουμε τις μετάνοιες, εκείνοι δένονται σε κόμπους, ενώ ταυτοχρόνως μιμούνται ζώα με τρόπο προσβλητικό προς την ανθρώπινη φύση που δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα και ομοίωση του Κυρίου. Δεν επιτρέπεται ένας χριστιανός να επιδίδεται σε στάση «Κάτω Σκύλος», να χαιρετάει τον ήλιο και να απειλεί το σώμα του, την Κιβωτό της ψυχής, με οδυνηρά διαστρέμματα.

Γενικώς, η αγαστή συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τη σύνταξη του νέου προγράμματος διδασκαλίας των Θρησκευτικών στέλνει θετικά μηνύματα και επιβεβαιώνει το ανοιχτό πνεύμα με το οποίο η κυβέρνηση της Αριστεράς προσεγγίζει τη διάπλαση των παίδων. Η ένταση ορισμένων αντιδράσεων που εκδηλώνονται, είναι υπερβολική και υποκρύπτει δόλο. Όπως οι βιολόγοι συνεισφέρουν στη διδακτέα ύλη της Βιολογίας, όπως οι μαθηματικοί συγγράφουν τα βιβλία των Μαθηματικών, έτσι και η Εκκλησία δικαιούται –υποχρεούται, καλύτερα- να καταθέσει την άποψή της για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών. Και αν κάποιος παρατηρήσει ότι τα Θρησκευτικά δεν διδάσκουν μόνο τα του δόγματος, αλλά επιβάλλουν τρόπο ζωής και αντίληψης του κόσμου, να του θυμίσετε ότι το ίδιο κάνει και η Αριστερά.

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

96 Responses to Να μη γυρίσει η «Συννεφούλα»

  1. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του, κοσμούν διά της παρουσίας τους τους υπουργικούς θώκους και δεν πρόκειται να δώσουν λογαριασμό στους φιλελέδες του Protagon, που προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα ανάμεσα στην Εκκλησία και την ΠΑΕΚ (Πρώτη Αριστερή Εθνική Κυβέρνηση).

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η xberliner λέει:

    Ναι αλλά ο Αλέξης δεν ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο. Αυτό είχε μια αξιοπρέπεια. Όπως και το δημοψήφισμα και η διαπραγμάτευση που έκαναν είχε αξιοπρέπεια.
    Μετά έπεσε στα 4 μπροστά στους ταλιμπανορθόδοξους μουλάδες. Όπως τότε με τις 17 ώρες που δούλεψε για πρώτη φορά στη ζωή του το παιδί.
    Μην τα θέλετε όλα.
    ‘Άλλωστε έχει και τον Πάνο που θα ρίξει την κυβέρνηση και θα χάσουμε την αξιοπρέπειά μας.

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @xberliner
    Με χαρά μου βλέπω ότι η ευγενής τέχνη της λεπτής ειρωνείας, δεν έχει χαθεί από τον τόπο τούτο.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Eνη λέει:

    …. στην ροη των ειδησεων για τη «συνεφουλα» , «χαθηκαμε στη μεταφραση» …

    «in.gr » Ειδήσεις » Ελλάδα Ελλάδα
    Δημοσίευση: 29 Ιουν. 2017, 19:17
    «Είχαν αφαιρεθεί από το 2016»
    Τι λέει το υπουργείο Παιδείας για τα τραγούδια που βγήκαν από τα Θρησκευτικά
    Τ)

    Αθήνα
    Σε διευκρινίσεις προέβη σήμερα, Πέμπτη, το υπουργείο Παιδείας με αφορμή δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ότι αφαιρέθηκαν παραδείγματα τραγουδιών από το μάθημα των Θρησκευτικών έπειτα από παρέμβαση της Εκκλησίας.

    Για τα παραδείγματα των τραγουδιών που αναφέρονται στα δημοσιεύματα, το υπουργείο διευκρινίζει ότι τα δύο, «Μπαγάσας» του Άσιμου και «Umbrella» της Ριάνα, είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016 από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), πριν από την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής του ΙΕΠ και της Επιτροπής της Εκκλησίας, ενώ το ένα, «Συννεφούλα» του Σαββόπουλου, εξακολουθεί να βρίσκεται στον «Οδηγό του Λυκείου για τον Εκπαιδευτικό». «

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Elias λέει:

    Θυμάμαι ώρες ώρες το Σημίτη, που λογιστή τον ανεβάζαν, λογιστή τον κατεβάζαν και ήταν ο μόνος έλληνας πρωθυπουργός που τα έβαλε με την εκκλησία. Και τότε μην ξεχνάμε αρχηγός δεν ήταν ο Ιερώνυμος, αλλά ο Χριστόδουλος.

    Αν ο Χριστόδουλος ήταν αρχηγός τώρα, ο Τσίπρας ήδη θα φορούσε άμφια.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η xberliner λέει:

    ««Μπαγάσας» του Άσιμου και «Umbrella» της Ριάνα, είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016 από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), πριν από την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής του ΙΕΠ και της Επιτροπής της Εκκλησίας»
    1ον Με τη συμμετοχή σε επιτροπή διαλόγου με την εκκλησία η πρώτη φορά αριστερά αναγνωρίζει επίσημα στην εκκλησία το δικαίωμα να συνδιαμορφώνει το πρόγραμμα σπουδών στην εκπαίδευση.
    2ον Το 2016 (με κυβέρνηση πρώτης φοράς αριστεράς) αρκούσαν μερικά δημοσιεύματα και κάποιες φωνές από εκκλησιαστικούς κύκλους για να αφαιρέσει κομμάτια που δεν ήταν αρεστά στους ταλιμπανορθόδοξους μουλάδες. Δεν χρειαζόταν καν επιτροπή διαλόγου (στα τέσσερα και ακόμα χειρότερα).
    3ον Το επόμενο βήμα θα είναι να συνδιαμορφώνουν με τους μουλάδες το πρόγραμμα της βιολογίας ή των κειμένων λογοτεχνίας που διδάσκονται στα σχολεία.

    Και επειδή τα χώνουμε μόνο στην πρώτη φορά αριστερά (και καλά κάνουμε και τα χώνουμε γιατί αυτοαποκαλείται αριστερά) να πούμε ότι και ο Κούλης τα ίδια θα κάνει. Όσο κεντρώο φιλελεύθερο προφίλ και αν προσπαθεί να χτίσει ηγείται ενός καθαρά δεξιού έως ακροδεξιού κόμματος. Τα ίδια θα έκανε και η Φώφη ή ο Μπένυ (ειδικά αυτός), αλλά με περισσότερο τακτ (την πουτανιά στο πασοκ δεν την ξέχασαν).

    Και θα συμφωνήσω με τον Elias ότι ο μόνος που τα έβαλε με την εκκλησία μέχρι τέλους ήταν ο λογιστάκος. Και μάλιστα σχεδόν μόνος του με τους περισσότερους πασόκους να κρύβονται. Θυμάμαι π.χ. τον Μπένυ την ίδια πάνω κάτω εποχή, όντας υπουργός πολιτισμού (τρομάρα του) να κατεβάζει πίνακα από έκθεση ζωγραφικής επειδή δεν άρεσε στον καρατζαφύρερ και σε κάποιους μουλάδες.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Αλικη λέει:

    Ε, οχι και ακροδεξιό κομμα η ΝΔ, Βερολινεζε!

    Για την ακρίβεια, το μισό κομμα -η λεγόμενη καραμανλική Δεξιά- ειναι πρώην ΠΑΣΟΚ, νυν ΣΥΡΙΖΑ (απο την αποψη της νοοτροπίας και αντίληψης των πραγματων), ενώ το υπόλοιπο γέρνει προς το Κέντρο.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η xberliner λέει:

    Αλικη
    Έγραψα από δεξιό έως ακροδεξιό.
    Κεντρώο ΔΕΝ είναι με την καμία.
    Βασικά είναι καθαρά δεξιό με πολλούς ταλιμπάν στο δεξιό της άκρο. Η λεγόμενη λεγόμενη καραμανλική Δεξιά είναι η κρατικίστικη εκδοχή της δεξιάς. Και στο κρατικίστικο είναι που συμπίπτει με το πασοκ. Καμία σχέση με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό που δίνει ένα κεντρώο χαρακτήρα σε ένα δεξιό κόμμα.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Για την ακρίβεια, το μισό κομμα -η λεγόμενη καραμανλική Δεξιά- ειναι πρώην ΠΑΣΟΚ, νυν ΣΥΡΙΖΑ (απο την αποψη της νοοτροπίας και αντίληψης των πραγματων), ενώ το υπόλοιπο γέρνει προς το Κέντρο.»

    Αλίκη οι λεγόμενοι Καραμανλικοί δεν είναι τίποτα άλλο παρα η κρατικιστική Δεξιά.
    Από την άλλη, ενω θα συμφωνήσω ότι ο Μητσοτάκης και κάποιοι ακόμα (που τώρα, λόγω Μητσοτάκη, βρίσκονται στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος) βείσκονται πιο κοντά στο Κέντρο, υπάρχουν επίσης και αρκετοί οι οποίοι ρέπουν προς την άκρα δεξιά – εκτός βέβαια και αν τύποι όπως ο Γεωργιάδης ή ο Βορίδης έχουν μετακινηθεί προ το Κέντρο και δεν το ‘χουμε πάρει χαμπάρι (και δεν είναι φυσικά μόνο αυτοί οι δύο που ρέπουν προς την άκρα δεξιά). Επίσης, σε ότι αφορά την κομματική βάση, πιστεύω πως οι περισσότεροι ανήκουν στην μετριοπαθή δεξιά αλλά υπάρχει και ένα τμήμα της (γύρω στο 20 με 30%) το οποίο σαφώς και έχει ακροδεξιές αντιλήψεις.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δεν συμφωνω, Βερολινεζε. Κατα την αποψη μου, αν υπαρχει ενας φιλελεύθερος χώρος στην ελληνικη πολιτικη ζωη σημερα, αυτος απαρτίζεται απο ενα τμήμα της ΝΔ, συν κάποιους ξεμπαρκους κεντρώους -σε επιπεδο τοσο στελεχών, οσο και βασης.

    Για μένα, το ευκταιο θα ηταν να εξελιχθούν ετσι τα πραγματα -λογω πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων που δεν μπορουμε να προβλέψουμε με ακρίβεια-, ωστε να συγκροτηθεί ενα σωστό φιλελεύθερο Κέντρο.

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «το ευκταιο θα ηταν να εξελιχθούν ετσι τα πραγματα -λογω πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων που δεν μπορουμε να προβλέψουμε με ακρίβεια-, ωστε να συγκροτηθεί ενα σωστό φιλελεύθερο Κέντρο.»

    Προσωπικά, μία τέτοια εξέλιξη θα την έβρισκα θετική, γιατί αυτή την στιγμή στην ΝΔ στεγάζονται 3 διαφορετικά πολιτικά-ιδεολογικά ρεύματα, τα οποία ενίοτε είναι ασύμβατα μεταξύ τους, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι υπάρχει κάποιος στην ΝΔ που έχει την θέληση να πάρει μία τέτοια πρωτοβουλία.

    Αυτό όμως συνεπάγεται ότι ένα τμήμα της ΝΔ, τόσο σε επιπεδο πολιτικών στελεχών και βουλευτών οσο και σε επίπεδο κομματικής βάσης, δεν θα έχει πλέον θέση σε ένα τέτοιο κεντρώο φιλελεύθερο κομματικό σχηματισμό. Δεν θα έχει θέση γιατί πολύ απλά δεν έχει καμία σχέση με τον φιλελευθερισμό, την δε δημοκρατία την βλέπουν, και αυτό στην καλύτερη των περιπτώσεων, με μεγάλο σκεπτικισμό, ως αναγκαίο κακό. Και επιπλέον, γιατί όλοι αυτοί δεν θα αναγνωρίζουν την φωνή τους σε ένα φιλελεύθερο κεντρώο κόμμα – μερικοί δε από δαυτους το φωνάζουν όποτε βρούν την ευκαιρία, θέλουν η ΝΔ να γίνει ένα «πραγματικό» δεξιό κόμμα, οτιδήποτε λιγότερο δεξιό τους προκαλεί αναγούλα.

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δυστροπε, ίσως η γεωγραφία του παρελθόντος να μην αποδίδει την εικονα του σημερα.

    Πχ, ποια ειναι τα ορια μεταξυ της λεγόμενης «μετριοπαθούς δεξιάς» και του Κέντρου;
    Για μένα, ενα ασφαλέστερο κριτηριο ειναι ο διαχωρισμός μεταξυ εκσυγχρονιστών/μεταρρυθμιστών και μη.
    Και πιστεύω οτι αυτη τη στιγμή δεν υπαρχει τέτοιος πόλος -δηλαδη, εκσυγχρονιστικός/μεταρρυθμιστικός.
    Δεν πιστεύω, ομως, οτι τα πολιτικα πραγματα μένουν παγιωμένα και αμετακίνητα.
    Ελπίζω σε ανακατατάξεις που θα φέρουν νεα σχήματα, η -αν οχι σχήματα- νέες ισορροπίες εντός των υπαρχόντων.

    ΥΓ: Δεν υπαρχει αμφιβολία οτι ενα μεγαλο μερος της ΝΔ ειναι για τα μπάζα, ομως απο κάπου πρεπει να γινει μια αρχη.
    ΥΓ2: Το ποσοστό 20-30% απο που προκύπτει;

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Το ποσοστό 20-30% απο που προκύπτει;»

    Από την πρόσθεση των ποσοστών όσων ψήφισαν Γεωργιάδη και τον άλλο τον παπάρα από την Θεσσαλονίκη (δεν θυμάμαι αυτή την στιγμή το όνομά του) για την ανάδειξη της ηγεσίας της ΝΔ. Αθροιζόμενα τα ποσοστά τους κάπου τόσο βγάζουν.

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η xberliner λέει:

    «ωστε να συγκροτηθεί ενα σωστό φιλελεύθερο Κέντρο.»
    Αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Δεν υπάρχει κρίσιμα μάζα φιλελεύθερων κεντρώων στην Ελλάδα. Το πιο κοντινό σε κάτι τέτοιο που θα μπορούσε να υπάρξει είναι ένας νέος Σημίτης που θα κυβερνά χωρίς Τσοχατζόπουλους και Παπαντωνίου αλλά με την ανοχή των κρατικιστών.

    Τώρα για το πόσο κεντρώα ήταν η δεξιά του Καραμανλή και του Παυλόπουλου να θυμίσω ότι ο Καραμανλής (όπως και ο μακαρίτης ο Μητσοτάκης) υπέγραψαν τα κουρελόχαρτα του Χριστόδουλου για τις ταυτότητες.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, ποτε μην λες ποτε! Τα πραγματα αλλάζουν.

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η xberliner λέει:

    Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν
    Μανώλης Ρασούλης
    διαχρονικό και πάντα επίκαιρο
    αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους πιστεύουν ότι ο Κούλης πέρα από ζητήματα αισητικής θα φέρει κάτι διαφορετικό στην πράξη

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δεν με ενθουσίαζε ο Ρασούλης.

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Θελουμε να φύγουν απο την εξουσία οι οπαδοί του Μαδούρο. Αν βρούμε κάποιον καλύτερο απο τον Κυριάκο να τους νικήσει να τον προτείνουμε 🙂

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η Eνη λέει:

    Δεν μπορω να καταλαβω γιατί στη συζητηση τιθεται ενα θεμα ως υπερτατος στοχος.
    Αυτο της δημιουργίας ενος κομματος( φιλελευθερο-κεντρωο-μεταρρυθμιστικο-εκσυγχρονιστικο (οπως θελετε πειτε το) ,που ομως
    θα ειναι ενα ισχυρό κομμα στην ελληνικη πολιτικη σκηνή επιτυγχανοντας , σε εκλογες, την αυτοδυναμία.
    Σε ευρωπαικο επιπεδο οι κυβερνησεις ειναι συνεργασίας , συνασπισμου κομματων, Εμεις γιατί να θελουμε μια μονοκομματικη κυβερνηση;
    Αλλο η Γαλλια, η οποια εχει προεδρικη δημοκρατία και ο Μακρον συγκεντρωσε τον ευρυτερο κεντρωο χωρο.
    Γιατί οπως δειχνει η ολη πολιτικη κινητικοτητα του Μητσοτακη, ειναι σαν να θελει να γινει ενας Μακρον της Ελλαδας.
    Ομως εμεις εχουμε αλλο πολιτικο συστημα διαφορετικο απο της Γαλλιας.
    Μια μονοκομματικη κυβερνηση δεν μπορει να αποτελειται απο αλαλουμ στελεχη παρα μονο απο τα στελεχη του κομματος.
    Το να στελεχωνεται ,τυχον, και με καποιες προσωπικοτητες εξωκοινοβουλευτικες (γραφειοκρατες κλπ.) ειναι βεβαια στα πλαισια οποιασδη[ποτε κυβερνησης.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η physicist λέει:

    Αμιγώς φιλελεύθερα (όπως και αμιγώς πράσινα, αμιγώς πατριωτικά, αμιγώς χριστιναικά, αμιγώς οτιδήποτε) κόμματα είναι συνήθως μικρότεροι εταίροι ή απλώς εταίροι σε συνασπισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ολλανδία, όπου το πολιτικό τοπίο έχει μια πανσπερμία από αμιγώς και ιδεολογικώς «καθαρά» κόμματα, τα οποία έχουν συγκεντρώσει από ένα μικρό, μετά βίας διψήφιο ποσοστό το καθένα, και τώρα παλεύουνε εδώ και μήνες να στήσουν συνασπισμό, και δεν τους βγαίνει. Ας πούμε, πάντως, ότιη Ολλανδία έχει παράδοση σ’ αυτήν την κατάσταση, δεν είναι τραγωδία (όχι ακόμα).

    Κόμματα εξουσίας είναι συνήθως μεγάλες τέντες, κάτω από τις οποίες κατασκηνώνουν από κεντρώοι φιλελεύθεροι μέχρι σχεδόν κομμουνσιτές στ’ αριστερά κι από κεντρώοι φιλελεύθεροι μέχρι εθνικιστές στα δεξιά. Τουλάχιστον έτσι συνέβαινε μέχρι πρόσφατα, δηλαδή. Η τάση μπορεί πλέον να είναι προς την κατεύθυνση του κατακερματιμού αν και δεν είμαι σίγουρος (στο ΗΒ και την ΟΔΓ ο δικομματισμός καλά κρατεί, στις δε Γαλλία και Ιταλία έχουμε ανασυγκροτήσεις αλλά χωρίς τάση για εξάπλωση του κατακερματισμού, στην Ισπανία παίζει). Κατά συνέπεια, δεν βρίσκω τίποτε αφύσικο αν φιλελεύθερες ιδέες (κυρίως στον οικονομικό τομέα) συνυπάρχουν με την Δεξιά στην ΝΔ και άλλες φιλελεύθερες ιδέες (κυρίως στον κοινωνικό τομέα) συνυπάρχουν με την Αριστερά στον Σύριζα. Αν πάλι οι οικονομικώς και οι κοινωνικώς Φιλελεύθεροι, σε περίπτωση που μπορούν να τα βρούν αναμεταξύ τους (διότι οι πρώτοι τείνουν να είναι αντικρατιστές και οι δεύτεροι κρατιστές, και δεν πολυχωνεύονται οι μεν με τους δε), ας φτιάξουν ένα αμιγώς φιλελεύθερο σχήμα κι ας μετρήσουν το μπόι τους στις εκλογές, όπως κάνει κάθε άλλο κόμμα.

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η physicist λέει:

    Θελουμε να φύγουν απο την εξουσία οι οπαδοί του Μαδούρο. Αν βρούμε κάποιον καλύτερο απο τον Κυριάκο να τους νικήσει να τον προτείνουμε.

    Σχο, σ’ αυτήν την πρόταση συμπυκνώνεται η τραγωδία και η απόγνωση της σύγχρονης πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα (και αλλού, mutatis mutandis). Δεν σου κάνω κριτική, άλλο λέω, με εννοείς.

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η Αλικη λέει:

    Οχι και φιλελεύθερες ιδέες στον ΣΥΡΙΖΑ!

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η physicist λέει:

    Αλίκη, αναφέρομαι στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, όπως είναι π.χ. τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, τα δικαιώματα των γυναικών, η ιδέα ότι το Κράτος δεν έχει λόγο γενικότερα να χώνει τη μύτη του στα προσωπικά των ανθρώπων. Αλλά και πιο παλιά, γνήσια φιλελεύθερες ιδέες, όπως η απώθηση της θρησκείας και της θρησκευτικότητας από την δημόσια ζωή, ήταν ιδεολογικώς, θέματα της Αριστεράς, η οποία έχει βρει την πολιτική της ενσάρκωση στον Σύριζα.

    Ο Σύριζα τα έχει χωρίς αμφιβολία κάνει ρόιδο απ’ άκρου σ’ άκρον αλλά πρόσωπα με κοινωνικώς φιλελεύθερες απόψεις είναι (ακόμα) εκεί. Αν συγκροτούν οργανωμένη πολιτική τάση, αυτό δεν το ξέρω.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η Αλικη λέει:

    Ο φιλελευθερισμός, κοινωνικός και οικονομικός, προϋποθέτει πίστη και αφοσίωση στις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

    Που τον βρήκαν τον φιλελευθερισμό οι θαυμαστές του Μαδουρο, του Κάστρο και του Βελουχιώτη, και θιασώτες της «νόμιμης επαναστατικής βιας»;

    Επισης η φιλελεύθερη αντίληψη αποθεώνει την ατομικότητα, τον σεβασμό του ατόμου και την ενθαρυνση της ατομικής δράσης.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφορειται απο κοινοτιστικες αρχές -επικαλειται διαρκως τον «λαό» ως μάζα, της οποιας γνήσιος εκφραστής ειναι το κομμα, τις λεγόμενες συλλογικότητες κλπ.
    Βρίσκω εντελως άτοπο το επιχείρημα οτι ενα κατεξοχήν κρατικιστικό κομμα, οπως ο ΣΥΡΙΖΑ, πρεσβεύει την μη ανάμειξη του κρατους στη ζωη των πολιτών.

    Κατα τα αλλα, δυσκολεύομαι να σκεφτώ εςτω και έναν φιλελεύθερο πρόσωπο μεσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Εν ολίγοις ο ΣΥΡΙΖΑ εχει τόση σχεση με τον φιλελευθερισμό, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο!
    Πιο άστοχη επίκληση φιλελεύθερου παραδείγματος δεν μπορώ να σκεφτώ.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η δεξιος λέει:

    Το στοίχημα του φιλελεύθερου Κέντρου παίχθηκε και τέλειωσε πριν 40 χρόνια,στις εκλογές του 1977.Τότε οι οπαδοί του χώρου βύθισαν την ΕΔΗΚ και προτίμησαν το ΠΑΣΟΚ.Αυτοί το αποφάσισαν,όχι κάποιος άλλος.Αυτό τους έδωσε πολλά πλεονεκτήματα,εξουσία για χρόνια με τα αντίστοιχα ωφελήματα αλλά όταν ο σοσιαλισμός έγινε ντεμοντέ εξελίχθηκε σε μειονέκτημα.
    Επειδή δε στην Ελλάδα είμαστε πολύ ρετρό και ιστορικά κολλημένοι,δεν υπάρχει τρόπος να ανασυγκροτηθεί το φιλελεύθερο Κέντρο χωρίς να ξαναπιάσει το νήμα από εκεί που το έκοψε ο Ανδρέας,δηλαδή την παράδοση του πατέρα του Γεωργίου Παπανδρέου που ήταν και πρωθυπουργός των δεκεμβριανών.Με άλλα λόγια φιλελευθερισμός και αριστερά στα βραχώδη εδάφη της Ελλάδος δεν πάνε μαζί.Δικό τους το πρόβλημα φυσικά,δηλώνω αναρμόδιος.

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η physicist λέει:

    Ο φιλελευθερισμός, κοινωνικός και οικονομικός, προϋποθέτει πίστη και αφοσίωση στις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

    Η Κίνα ασκεί φιλελεύθερη οικονομική πολιτική χωρίς ίχνος δημοκρατίας, κοινοβουλευτικής ή όχι. Η δημοκρατία μπορεί να προκύψει εκεί (μπορεί όμως και όχι), αλλά αν συνβεί κάτι τέτοιο, θα είναι ως (έμμεσο) αποτέλεσμα της οικονομικής ευρωστίας της κινεζικής αστικής τάξης. Προφανέστατα η δημοκρατία δεν αποτελεί προϋπόθεση του φιλελευθερισμού. Φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο είχε επίσης εφαρμόσει το καθεστώς του Α. Πινοσέτ, το οποίο δεν διατηρούσε φιλική σχέση με τη δημοκρατία.

    Επισης η φιλελεύθερη αντίληψη αποθεώνει την ατομικότητα, τον σεβασμό του ατόμου και την ενθαρυνση της ατομικής δράσης.

    Εντελώς τυχαία, είχα βγει έναν μικρό περίπατο κι έπεσα επάνω σ’ ένα πόστερ του κατεξοχήν φιλελεύθερου κόμματος της χώρας στην οποία ζω, και έγραφε: «Ατομικά, ξεκινάς ίσως πιο γρήγορα αλλά μόνον συλλογικά θα πάμε μακριά, όλοι μαζί». Ξέρω, συνθήματα είναι αυτά και δεν είναι να τα παίρνουμε και τόσο στα σοβαρά. Άλλο τόσο λίγο στα σοβαρά είναι να παίρνουμε τα ιδεολογικά πομπώδη περί ατομικότητας. Ο σεβασμός στον άνθρωπο ως οντότητα είναι χαρακτηριστικό όλων των κομμάτων πλέον. Το τι εννοεί η κάθε φιλελεύθερη φράξια και παρέα με την «ατομικότητα» είναι άλλο θέμα και δεν με πολυνοιάζει κιόλας. Μπιρ παρά την ξεπουλάνε την ατομικότητα όταν είναι να θεσπίσουν συντεχνιακούς Νόμους και οι φιλελεύθεροι, οπότε άσε.

    Σε ό,τι αφορά τον Σύριζα, τώρα, και τον κοινωνικό φιλελευθερισμό: ένα κατεξοχήν θέμα κοινωνικού φιλελευθερισμού στις μέρες μας είναι τα ίσα κοινωνικά δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Το Κόμμα που τα νομοθέτησε στην Ελλάδα είναι ο Σύριζα. Κάνε ορισμένες προεκτάσεις από αυτό εδώ για να δεις τι εννοώ, επειδή θεωρητικολογώντας αφηρημένα θα πάμε χαμένοι στις έννοιες του τι είναι ατομικότητα, τι θα πει φιλελευθερισμός, ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε US-liberal, US-libertarian και German-Liberal και ούτω καθεξής. Και δεν έχω όρεξη να μπλέκομαι στα σεμάντικς όπως άλλοτε με το Ιουδαϊκό Λαϊκό Μέτωπο και το Λαϊκό Μέτωπο της Ιουδαίας.

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η physicist λέει:

    ΥΓ: Επίσης, δικατατορίες όπως οι κομμουνιστικές είχαν θεσπίσει ορισμένα τουλάχιστον στοιχεία κοινωνικού φιλελευθερισμού πολύ πριν αυτά ωριμάσουν στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της Δύσης. Η αλήστου μνήμης ΛΔΓ είχε π.χ. θεσπίσει την ιδότητα των φύλων από ιδρύσεώς της, την ίδια στιγμή που στην δημοκρατική ΟΔΓ, μέχρι και τη δεκαετία του 1980, μια παντρεμένη γυναίκα χρειαζόταν (σύμφωνα με τον Νόμο — άσχετο αν εφαρμοζόταν ή όχι) την άδεια του συζύγου της για να εργαστεί.

    Ορισμένα πράγματα που εκ των υστέρων τ’ αναγνωρίζουμε ως θετικά, επιβάλλονται μερικές φορές με μη δημοκρατικό τρόπο — δεν μ’ αρέσει ούτε και μένα αλλά συμβαίνει. Δεν νομίζω ότι μπορεί να στοιχειοθετηθεί η άποψη ότι ο φιλελευθερισμός (οικονομικός ή κοινωνικός) έχει ως προϋπόθεση την κοινοβουλευτική δημοκρατία ή την πίστη και την αφοσίωση σ’ αυτήν: οι σχέσεις ανάμεσα σ’ αυτά εδώ φαίνονται να είναι αρκετά πιο πολύπλοκες από τη σχέση προϋπόθεσης και (πιθανού) αποτελέσματος.

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αν εσένα σου αρκούν τα δικαιώματα των ομοφιλοφυλων για να αποδώσεις φιλελεύθερα χαρακτηριστικά σε ενα κομμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, πάω πάσο.

    Ούτως η άλλως τον φιλελευθερισμό δεν φαίνεται να τον εχεις σε μεγαλη υπόληψη.
    Δεν μου χρειαζεται καμια προέκταση για να καταλάβω τι εννοείς.
    Εχω καταλάβει προ πολλού.

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η physicist λέει:

    Κρίμα, κάθησα κι έγραψα εκτενώς για να εξηγήσω τι εννοώ με τον όρο «κοινωνικός φιλελευθερισμός» (ο οποίος μάλιστα δεν είναι καν δική μου εφεύρεση αλλά βρίσκεται σε ευρεία χρήση) και πήγε στράφι. Δεν πειράζει, μπορεί να διαβάσει κάποιος άλλος ή μπορεί να μην το διαβάσει και κανείς, δεν χάθηκε ο κόσμος.

    Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι δεν έχω περί πολλού τον φιλελευθερισμό, που δεν ξέρω καν τι σημαίνει δηλαδή και αν ισχύει καν, αφού δεκαπέντες φιλελεύθερους να ρωτήσεις είκοσι απαντήσεις θα πάρεις. Διαβάζω π.χ. τακτικά άρθρα περί του φιλελευθερισμού στο σάιτ του Ινστιτούτου φον Χάγιεκ (http://www.hayek-institut.at) και άλλοτε σκέφτομαι ότι οι άνθρωποι έχουνε σαλτάρει, άλλοτε βρίσκω θέσεις που συντάσσομαι μαζί τους. Αλλά ας πούμε πως όντως δεν έχω καλή ιδέα για τον φιλελευθερισμό εν γένει και χωρίς εξαιρέσεις. Μου εξηγείς για ποιο λόγο αντιδράς σ’ αυτό σαν να προσεβλήθης προσωπικά; Τι ακριβώς π.χ. είναι εκείνο που σε κάνει να χρησιμοποιείς εκφράσεις θρησκευτικού ζήλου («πίστη και αφοσίωση», «αποθεώνει» κλπ.) σε κάτι τόσο κοσμικό όσο μια πολιτική ιδεολογία;

    Τέλος, για να το πω για τρίτη φορά να το καταλάβει κανας άλλος: τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα κοινωνικώς φιλελεύθερων μέτρων, το οποίο ανέφερα αφενός επειδή το θέσπισε ο Σύριζα αφετέρου για να κάνω σαφές τι εννοώ με τον συγκεκριμένο όρο. Ούτε είπα ότι αρκούν ούτε κάτι παρόμοιο. Προσπάθησα απλώς να πω δυο κουβέντες πέρα από το τσιμεντένιο μονομπλόκ σοβιετικού τύπου «ουγκ-σύριζα-κακός-ουγκ-ουγκ».

    Δεν βαριέσαι, άστο.

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η Αλικη λέει:

    Και κατι ακομη: στο τελευταιο σχολιο επικαλείσαι ως φιλελεύθερη πολιτικη την επιβολή «ορισμένων θετικών πραγματων» με μη δημοκρατικό τροπο, απο δικτατορικά καθεστώτα. Ειναι αστείο το επιχείρημα.

    Προκειται για contradictio in terminis. Φιλελευθερισμος και δικτατορική επιβολή ειναι έννοιες ασύμβατες. Η δικτατορία αρνείται εξ ορισμού και καταστέλλει την ελεύθερη δράση του ατόμου.
    Επομένως, ακομη κι αν για λογους κάποιας πρακτικής σκοπιμότητας επιβληθούν μετρα, οπως η ισότητα των φύλων, η ιδια η εννοια της αυταρχικής επιβολής, ως καταστρατήγηση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελευθερίας του ατόμου, ακυρώνει τη σημασία τους.

    Επιπλέον, η ελεύθερη δραση προϋποθέτει την ασφαλεια της διάκρισης των εξουσιών, ωστε να υπαρχει προστασία απο τις αυθαιρεσίες της διοίκησης μεσω της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

    Ολα αυτα ειναι βασικά και θεμελιώδη. Δεν θα επρεπε καν να τα συζητούμε.
    Και μαλλον κακώς συμμετέχω σε αυτη τη συζητηση.

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η physicist λέει:

    Αλίκη, τα σχόλιά σου είναι πλέον θεολογικού περιεχομένου, όχι πολιτικού.

    Υπάρχουν μέτρα που προάγουν την ελευθερία του ανθρώπου, και μερικά απ’ αυτά, όπως είναι η ισότητα των φύλων, η δημόσια εκπαίδευση ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική προέλευση, καθώς και η απώθηση των θρησκειών από την δημόσια ζωή μπήκαν σε εφαρμογή εν μέρει βίαια και εν μέρει από δικτατορικά καθεστώτα, και συνήθως από την Αριστερά — που ούτε κι εμένα μ’ αρέσει ως πολιτική κατεύθυνση αλλά έτσι έχει το πράγμα. Όλα αυτά είναι ιστορικώς γνωστά και σχεδόν προφανή.

    Υπάρχει επίσης κάτι που ονομάζεται οικονομικός φιλελευθερισμός, και το οποίο ουδέποτε είχε ως προϋπόθεσή του την δημοκρατία, κάτι που επίσης είναι πασίγνωστο και προφανές. Ελεύθερη και θεαματικά επιτυχημένη οικονομική δράση εγγυώνται όλα τα οικονομικώς φιλελεύθερα καθεστώτα της ανατολικής Ασίας χωρίς να έχει προϋπαρξει δημοκρατία. Σχέση προϋπόθεσης, επομένως, ανάμεσα στην δημοκρατία και στον οικονομικό φιλελευθερισμό, στην πράξη και στην χειροπιαστή πραγματικότητα (η οποία είναι το μόνο πράγμα που μ’ ενδιαφέρει) δεν μπορεί να αποδειχτεί. Τίποτε από τα παραπάνω δεν είναι κριτική ή άρνηση του φιλελευθερισμού, βεβαίως, ο οποίος έχει τεράστια αξία λόγω της έμφασης που δίνει στην ατομική ευθύνη. Αλλά άλλο αξία άλλο λατρεία και αποθέωση.

    Αν εσύ θέλεις να κάνεις θεολογικές συζητήσεις με τον εαυτό σου, εισάγοντας αφηρημένες, θεωρητικές έννοιες οι οποίες εξ ορισμού είναι ασύμβατες με άλλες, και καταλήγεις έτσι σε ταυτολογίες που νομίζεις ότι είναι συμπεράσματα κάποιου αξιοσημείωτου συλλογισμού, κάνε το ελεύθερα. Δεν εμποδίζει κανείς τις κυκλικές κινήσεις του μυαλού σου.

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η physicist λέει:

    Επομένως, ακομη κι αν για λογους κάποιας πρακτικής σκοπιμότητας επιβληθούν μετρα, οπως η ισότητα των φύλων, η ιδια η εννοια της αυταρχικής επιβολής, ως καταστρατήγηση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελευθερίας του ατόμου, ακυρώνει τη σημασία τους.

    Θα έλεγες καταπρόσωπο μιας Ιρακινής ή Σύριας γυναίκας ότι η πρακτική σκοπιμότητα που οδήγησε τις κοσμικές δικτατορίες αυτών των χωρών στο να θεσπίσουν την ελεύθερη πρόσβασή της στα Πανεπιστήμια καταστρατηγεί το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία του ατόμου και επομένως ακυρώνει τη σημασία αυτής της πρόσβασης στην απελευθέρωσή τους από την θρησκευτική καθυστέρηση; Θα ισχυριζόσουν δηλαδή σοβαρά πως μόνον η πρόσβαση σε Πανεπιστήμιο σε χώρα με κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει αξία, και ότι οπουδήποτε αλλού είναι απλώς πολιτική σκοπιμότητα;

    Περιμένεις ειλικρινώς να πάρω αυτά τα πράγματα στα σοβαρά;

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η δεξιος λέει:

    Η οικονομική ελευθερία είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή προυπόθεση της πολιτικής ελευθερίας.
    Υπήρξαν και υπάρχουν οικονομικά φιλελεύθερα καθεστώτα που δεν είχαν πολιτικές ελευθερίες αλλά δεν υπήρξε ποτέ πολιτικό φιλελεύθερο σύστημα που δεν είχε οικονομικές ελευθερίες.

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η Αλικη λέει:

    Για να υπαρξει ελεύθερη, οικονομική η αλλη, δραση χρειαζεται να εχουν κατοχυρωθεί καποια ατομικά (οχι κοινωνικα) δικαιώματα που να την εγγυώνται.

    Επιπλέον, πρεπει να υπαρχει διάκριση εξουσιών, ωστε να ειναι εξασφαλισμένη η δικαστικη προστασία.
    Και στην Αγγλία, το πρωτο Συνταγμα διεκδικήθηκε προκειμενου να εξασφαλιστεί η μη ανάμιξη του ηγεμόνα στην ελεύθερη δραση των φεουδαρχών -τότε.
    Αυτη ειναι η απαρχή της έννοιας του φιλελευθερισμού.
    Φιλελευθερισμός και κρατισμός/αυταρχισμός δεν συμβιβάζονται.

    Το οτι ενα δικτατορικό καθεστώς μπορει να επιβάλει κάποιο σωστό μετρο δεν το καθιστά ασφαλώς φιλελεύθερο.
    Η ελεύθερη πρόσβαση στην δημοσια υγεία, παιδεία ειναι αυτονόητη σε καθεστώτα οπου τα παντα ειναι κρατικά -δεν λες τίποτε με αυτο.
    Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε αυταρχικά καθεστώτα γινεται μεσω κρατικής εύνοιας/διαπλοκής με αρεστούς στο καθεστώς συγκεκριμένους επιχειρηματιες η και μαφίες επιχειρηματιών, με παράλληλο αποκλεισμό άλλων απο το παιχνίδι, και με συνέπεια διαφθορά, μονοπωλιακή εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών κλπ (βλ και Ρωσία του Πούτιν).
    Αυτο δεν λεγεται ανοικτή/φιλελεύθερη οικονομία.

    Και -αν θυμάσαι- η συζητηση αυτη ξεκίνησε απο τον ισχυρισμό σου οτι ενα κομμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, παρα τον θαυμασμό προς αυταρχικά καθεστώτα και δικτατορίες, εχει και φιλελεύθερα στοιχεια.
    Αυτο συνιστά προφανή παραλογισμό -η οτιδηποτε αλλο- και το αντεκρουσα -σε αυτη τη βαση.

    Το αν θα πάρεις στα σοβαρα αυτα που γράφω ειλικρινά με αφήνει εντελως αδιάφορη.

    ΥΓ: Η Κίνα εχει ενα είδος κρατικού καπιταλισμού.

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η xberliner λέει:

    Αλικη
    Καταρχήν δεν ήξερα ότι το ΗΒ έχει σύνταγμα. Αν θέλεις διευκρίνισε τί εννοείς.
    Επιπλέον θα συμφωνήσω απόλυτα με τον physicist. Υπάρχει διάκριση μεταξύ κοινωνικού και οικονομικού φιλελευθερισμού. Επιπλέον μπορούν και τα δύο να υπάρξουν σε καθεστώτα που δεν είναι απαραίτητα δημοκρατικά. Ο Συριζα παρά τον όποιο θαυμασμός έχει ή φαίνεται να έχει προς αυταρχικά καθεστώτα και δικτατορίες δεν παύει να είναι δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στη χώρα και επίσης πέρα από τη ρητορική δεν βλέπω αυταρχικές δράσεις στην πράξη. Η προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ μπορεί να φαίνεται ως αυταρχική. Στην πραγματικότητα είναι πιο άγαρμπη από τις προσπάθειες που έκαναν οι προηγούμενοι. Δεν θέλω να τον βγάλω λάδι το συριζα. Μόνο η αισθητική τους μου αρκεί για να τους σιχαίνομαι. Αλλά από το η χούντα δεν τελείωσε το 73 και τους γερμανοτσολιάδες μην φτάσουμε στο άλλο άκρο γιατί θα πάθουμε έκπληξη μεγάλη με την αλλαγή κυβέρνησης.

    «Θελουμε να φύγουν απο την εξουσία οι οπαδοί του Μαδούρο. Αν βρούμε κάποιον καλύτερο απο τον Κυριάκο να τους νικήσει να τον προτείνουμε.»
    Θα ξανασυμφωνήσω με τον physicist. Επιπλέον να πω ότι δεν χρειαζόμαστε κάποιον που να είναι (από λίγο έως πολύ) καλύτερος από τους συριζανελ. Χρειαζόμαστε κάποιον με ριζικά διαφορετική αντίληψη και ριζικά διαφορετική πρόταση για τη χώρα.

    Μου αρέσει!

  36. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, η manga carta libertatum ειναι ο αγγλικός καταστατικός χάρτης και το πρωτο ιστορικά συνταγμα. Παραχωρήθηκε το 1215 απο τον βασιλιά Ιωάννη τον Ακτημονα στους βαρώνους, και με αυτο ο ηγεμόνας αυτο περιορίζει τις εξουσίες του και παραχωρεί δικαιώματα στους ευγενείς. Ειναι η απαρχή της έννοιας των ατομικών δικαωματων και κατα συνέπεια του φιλελευθερισμού.
    Κατα τα λοιπά το Συνταγμα του ΗΒ ειναι σε μεγαλο βαθμο άγραφο και πηγάζει απο το εθιμικό δίκαιο.
    Το ιδιο συμβαίνει και με μερος της κοινης νομοθεσίας. Εκει η νομολογία (δικαστικές αποφάσεις) παράγει δικαιο.

    Ασφαλώς υπαρχει διάκριση μεταξυ οικονομικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού. Δεν ισχυρίστηκα το αντίθετο.
    Ομως, ο φιλελελευθερισμος προϋποθέτει δημοκρατικό καθεστώς. Δεν νοείται φιλελεύθερη δικτατορία η αυταρχικό πολίτευμα, δεδομένου οτι -οπως αναφέρω και σε προηγούμενο σχολιο- για να υπαρξει ελεύθερη δραση πρεπει να υπάρχουν κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα (ωστε να μην μπορει η κρατική εξουσία να την παρεμποδίσει), καθως και διάκριση των εξουσιών (ωστε να ειναι εξασφαλισμένη η δικαστικη προστασία). Αυτα, ως γνωστόν, προϋποθέτουν κοινοβουλευτικη Δημοκρατια.
    Το ιδιο ισχυει και για τα κοινωνικα δικαιώματα.

    Το γεγονος οτι αυταρχικά η δικτατορικά καθεστώτα μπορούν να θεσπίσουν κάποια σωστα μετρα δεν τα καθιστά φιλελεύθερα.
    Επισης, η Κίνα και άλλες χώρες ΝΑ Ασίας, που επικαλειται ο Φυσικός ως οικονομικώς φιλελεύθερες, εχουν ενα είδος κρατικού καπιταλισμού, υπο την εννοια οτι το κράτος συμμετέχει ενεργά στην οικονομία, παραχωρεί υποδομές η πλουτοπαραγωγικές πηγές σε ευνοούμενους επιχειρηματιες εις βάρος άλλων, κατέχει μεγάλα μερίδια της αγοράς, και γενικά δεν λειτουργεί ελεύθερα ο ανταγωνισμός και η αγορα. Τα πολιτεύματα τους δεν εγγυώνται την ελεύθερη οικονομική δραση και επιτρέπουν την κρατική παρέμβαση σε καθε τομέα της οικονομιας.

    Κατα τα αλλα, δεν είπα οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εχει εκλεγεί δημοκρατικά. Απο που έβγαλες αυτο το συμπέρασμα; Αυτο που είπα ειναι οτι ο ΣΥΡΙΖΑ, λογω ιδεολογικής κατεύθυνσης -κρατισμός, θαυμασμός ολοκληρωτικών καθεστώτων- δεν μπορει σε καμια περιπτωση να νοηθεί ως φιλελεύθερο κομμα , η εςτω με στοιχεια φιλελευθερισμού, οπως διατείνεται ο Φυσικός.

    Και μια απορια: Η προσπαθεια ελέγχου των ΜΜΕ, των ανεξάρτητων αρχών και της Δικαιοσύνης δεν συνιστούν δείγματα αυταρχισμού, κατα την αποψη σου;
    Οπως επισης και η γελοία και αντιθεσμική επιτροπη τροποποίησης του Συνταγματος, με αντισυνταγματικές διαδικασίες;
    Η πρόσφατη κάλυψη που έδωσε ο Τσιπρας στον Καμμένο και οι δηλωσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν μαρτυρούν πλήρη ελλειψη σεβασμού της διάκρισης των εξουσιών, και επομένως αυταρχικές εκδηλώσεις;
    Η εκδήλωση θαυμασμού σε αυταρχικά καθεστώτα, οπως του Μαδουρο, και η εξύμνηση του Κάστρο ως προτύπου δεν σε παραπέμπουν σε αυταρχική ιδεολογια;

    ΥΓ: Θα μπορούσες να μου δώσεις ενα παράδειγμα κοινωνικώς φιλελεύθερης δικτατορίας;

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η xberliner λέει:

    Αλικη
    Ο συριζα έχει ενσωματωμένα πολλά στοιχεία κοινωνικού φιλελευθερισμού. Άσχετα αν κάνει κωλοτούμπες όπως π.χ. στις σχέσεις με την εκκλησία. Φιλελεύθερο κόμμα δεν είναι, αλλά δεν είναι ένα αυταρχικό κόμμα. Τουλάχιστον συγκριτικά με τους προηγούμενους. Π.χ. έλεγχο των ΜΜΕ επιδίωκαν και οι προηγούμενοι. Η επιτροπή για την αλλαγή του συντάγματος μπορεί να είναι γελοία ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά το σύνταγμα θα αναθεωρηθεί αν αναθεωρηθεί όπως το ίδιο ορίζει, από τη βουλή με αυξημένη πλειοψηφία κτλ. Δεν υπάρχει κάτι αντιθεσμικό ή αυταρχικό πάνω σε αυτό.
    Με λίγα λόγια: Οι συριζανελ είναι όσο δημοκράτες ήταν και οι προηγούμενοι. Με τη διαφορά ότι αυτοί έχουν σοβαρά ζητήματα αισθητικής και είναι άγαρμποι και τσομπαναραίοι. Μια χειρότερη εκδοχή των άλλων, αλλά όχι κάτι ουσιώδες διαφορετικό (σε ζητήματα δημοκρατίας).

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, δεν θα συμφωνήσω.a

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η Αλικη λέει:

    Α, και σε ο,τι αφορά στη σχεση με την Εκκλησία. Στα σοβαρα την επικαλείσαι; Εδώ δέχτηκαν να συνδιαμορφώνει η Εκκλησία τα βιβλία των θρησκευτικών και να ασκει λογοκρισία.
    Σεκεψου να το είχαν κανει οι πρηγουμενοι!

    Μου αρέσει!

  40. Ο/Η xberliner λέει:

    Αλικη
    νομίζω ότι είσαι αρκετά προκατειλημμένη ώστε να διαβάζεις ότι θέλεις και όχι ότι γράφει:
    «Άσχετα αν κάνει κωλοτούμπες όπως π.χ. στις σχέσεις με την εκκλησία.»
    «Α, και σε ο,τι αφορά στη σχεση με την Εκκλησία. Στα σοβαρα την επικαλείσαι;»
    Σταματάω τη συζήτηση εδώ γιατί με τα δόγματα δεν βγάζεις άκρη.

    Μου αρέσει!

  41. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βερολινεζε, το «άσχετα» δεν ειναι καθολου άσχετο με την πραγματικοτητα αυτης της κυβερνησης.
    Αν ειχε πραγματικα την φιλελεύθερη υπόσταση που της αποδίδεις δεν θα ειχε κανει κωλοτουμπα. Τα λόγια σου επικαλούμαι. Ας κρίνουμε καποια φορά και το αποτελεσμα. Μην επαναπαυόμαστε στο βολικό:»τουλαχιστον είχαν καλή πρόθεση». Απο όσα δικά σου σχολια διαβάζω εδώ, νομιζω οτι μπορείς καλυτερα!

    Οσο για το αν είμαι η οχι προκατειλημμένη, θα σου επιστρέψω τον χαρακτηρισμό. Πιστεύω οτι το αντιδεξιό σου μενος σε οδηγεί στο να αντιμετωπίζεις αυτη την καταστροφική κυβερνηση με μεγαλη επιείκεια. Και ενώ επισημαινεις με καίριο τροπο τα στραβά της κυβερνητικής πολιτικής, σπεύδεις εν συνεχεια να πεις οτι και οι προηγούμενοι ηταν ιδιοι -παλι καλα που δέχεσαι διάφορες αισθητικής.
    Πραγματι, με τα δόγματα δεν βγάζεις άκρη!

    Μου αρέσει!

  42. Ο/Η δεξιος λέει:

    Αλίκη κοινωνικά φιλελεύθερη δικτατορία,ειδικά για τις γυναίκες,ήταν η κεμαλική Τουρκία.Με το ζόρι απαγόρευσε τους φερετζέδες και τα φέσια και όποτε ο λαός ψήφιζε κρυπτοισλαμιστές έβγαιναν τα τανκς.Μέχρι που το παγκόσμιο ισλαμικό κίνημα της εποχής μας την παρέσυρε με τον Ερντογάν που τους έβαλε φέσι ξανά.
    Στη γειτονική Αίγυπτο ο στρατηγός Σίσι είναι παρόμοια κεμαλική περίπτωση.Γενικά στον ισλαμικό κόσμο πολλά πραξικοπήματα έγιναν κατά της βουλήσεως της ισλαμικής πλειοψηφίας από εκσυγχρονιστές αξιωματικούς του στρατού,είναι συνήθης κατάσταση εκεί.

    Μου αρέσει!

  43. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δεξιέ, σωστα το επισημαινεις. Προκειται πραγματι για σωστα μετρα σε εκσυγχρονιστικη κατεύθυνση. Ομως απο τη στιγμή που επιβαλλονται δικτατορικά δεν μπορουμε να μιλήσουμε για φιλελευθερισμό. Ειναι οξύμωρο.

    Μου αρέσει!

  44. Ο/Η xberliner λέει:

    «Πιστεύω οτι το αντιδεξιό σου μενος σε οδηγεί στο να αντιμετωπίζεις αυτη την καταστροφική κυβερνηση με μεγαλη επιείκεια.»
    1ον Δεν έχω κανένα αντιδεξιό μένος.
    2ον Δεν δείχνω καμιά επιείκεια στους συριζανελ.
    3ον Το πρώτο εξάμηνο μέχρι και το δημοψήφισμα ήταν καταστροφικό. Αλλά αυτό ήθελε ο κόσμος. Από το να σκίζω το μνημόνιο σελίδα σελίδα, βρίσκω 50 δις από αποκρατικοποιήσεις και τα Ζάππεια, μέχρι το πρόγραμμα της Θεσ/νίκης και το καταργώ το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο είναι ένα τσιγάρο δρόμος. Ο κόσμος συμπεριφέρθηκε σαν το πρεζάκια που ήθελε όλο και μεγαλύτερη δόση για να ικανοποιήσει το στερητικό σύνδρομο που του δημιουργούσαν οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των προηγούμενων.
    4ον Μετά το δημοψήφισμα οι διαφορές από τους προηγούμενους είναι σε επίπεδο κυρίως αισθητικής. Κατενάτσιο και η μπάλα στην εξέδρα η μεν, κατενάτσιο και η μπάλα στην εξέδρα η δε. Απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δίκαιη κατανομή των βαρών κτλ κανένας δεν τόλμησε και δε τολμάει.
    5ον Για κάθε Καρανίκα μπορώ να σου βρω 10 αργόμισθους τσομπαναρέους από το πασοκ ή νδ. Η διαφορά είναι ποσοτική (οι άλλοι είχαν περισσότερα λεφτά για διορισμούς) και αισθητική (τούτοι εδώ είναι σαν την πουτάνα που θέλει να κρυφτεί αλλά η χαρά δεν την αφήνει).
    6ον και συνοψίζω: Αν το ερώτημα είναι ποιον προτιμάς, τον Κούλη ή τον Αλέκση, η απάντηση είναι ας δούμε και τον Κούλη. Αν το ερώτημα είναι ποιον θα ψηφίσεις: Η απάντηση είναι κανέναν από τους δύο (η τρεις ή τέσσερις ή πέντε). Κανένας από τους πολιτικούς σχηματισμούς ή κόμματα δεν είναι ικανός (πρόθυμος είναι το πιο σωστό) να αντιμετωπίσει τα δομικά προβλήματα της χώρας.

    Μου αρέσει!

  45. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    @xberliner

    Συνυπογραφω!

    Μεγαλύτερη αξία έχουν οι αμφιβολίες, οι ερωτήσεις παρά οι απαντήσεις από τους στιβαρούς, τους έχοντες εδραία πεποίθηση.

    ΥΓ “Πειραγμενοι” αφορισμοι

    1. Τελικά είμαι ένας κολυμβητής στην (απέραντη*) θάλασσα των αβεβαιοτήτων

    Peter Greenaway

    2. Υπανάπτυξη είναι η αδυναμία συσσώρευσης εμπειριών (και επεξεργασίας τους για το κοινό καλό*)

    Edmundo Desnoes, Κουβανος συγγραφεας

    *ΑΦ

    Μου αρέσει!

  46. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Σε λίγο θα μας πεις πώς όσοι έχουν στο ανάθεμα τους παραδοσιακούς σταλινικούς αριστερούς δεν έχουν αμφιβολίες; 🙂

    Μου αρέσει!

  47. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    27 Μαίου 2017 18:39 ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ Νewsbomb

    Αποκλειστικό: Με νέο ΑΦΜ το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να «σβήσει» τα τεράστια χρέη

    ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΟΛΠΑ ΤΩΝ «ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΩΝ» ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
    Με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα πορευτεί το ΠΑΣΟΚ καθώς τα οικονομικά του κινήματος βρίσκονται στο «κόκκινο» και ουσιαστικά το παλαιό ΑΦΜ μπλοκάρεται, λόγω των νέων ρυθμίσεων για το πολιτικό χρήμα που κατά απαίτηση της Τρόικας ψηφίστηκαν στη Βουλή.
    Του Σπύρου Πάνου
    Τα «άθλια» οικονομικά του άλλοτε κραταιού Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος οδήγησαν το γενικό διευθυντή του κόμματος, Νίκο Σαλαγιάννη σε δύο κινήσεις-προσπάθειες απεγκλωβισμού από το οικονομικό αδιέξοδο.
    Η πρώτη αφορά το αίτημα για ένταξη των κόκκινων δανείων του κόμματος στις ρυθμίσεις που σχετίζονται με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου 2017.
    Η δεύτερη λύση – «τέχνασμα» προκειμένου να μπορούν να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες του κόμματος είναι η χρήση ενός άλλου «καθαρού» ΑΦΜ, αυτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Κι αυτό προκειμένου τα όποια έσοδα μπορεί να έχει το ΠΑΣΟΚ (δωρεές, έσοδα από οικονομικές καμπάνιες, καταβολή μέρους της αποζημίωσης βουλευτών και ευρωβουλευτών) να περνάνε στο λογαριασμό της ΔΗΣΥ διότι οποιοδήποτε ποσό εισρέει σε λογαριασμούς με το παλαιό ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ θα πηγαίνει για τα παλαιά χρέη.
    Η επιστολή του πρώην Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Στέφανου Ξεκαλάκη, έχει πυροδοτήσει «εμφύλιο» στο κόμμα καθώς αποδίδει πολιτική «ομερτά» στην αναζήτηση και στον καταλογισμό ευθυνών σε αυτούς που χρεωκόπησαν το κίνημα.
    Το περιβόητο πόρισμα των Ορκωτών λογιστών για τα οικονομικά του κόμματος δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ούτε επί ηγεσίας Ευάγγελου Βενιζέλου, ούτε επί Φώφης Γεννηματά, κι έτσι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιοι και που διοχέτευσαν τα ιλιγγιώδη ποσά της «μαύρης» οικονομικής τρύπας που εντοπίστηκε και ποιος θα πληρώσει τελικά τα χρέη του ΠΑΣΟΚ.

    Οι νέες ρυθμίσεις
    Οι αλλαγές από την άλλη μεριά που πέρασε η Κυβέρνηση πρόσφατα σχετικά με το πολιτικό χρήμα και οι οποίες προβλέπονταν στα προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση, φέρνει τα «πάνω-κάτω» στη χρηματοδότηση των κομμάτων. Προβλήματα ωστόσο δημιουργούνται κυρίως στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που επιβαρύνονται με δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και έχουν ήδη εκχωρήσει την επιχορήγηση μελλοντικών ετών.
    Μεταξύ άλλων προβλέπεται «μπλόκο» στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων, όχι μόνο από ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και από συγγενικά τους πρόσωπα, απαγόρευση οικονομικής ενίσχυσης από ιδιωτικές εταιρείες, δραστικός περιορισμός του ποσοστού του ακατάσχετου της κρατικής χρηματοδότησης στο 10% και σχεδόν «εξαφάνιση» των ανώνυμων κουπονιών.
    Ιδιαίτερο «ενδιαφέρον» θα έχουν το επόμενο χρονικό διάστημα δύο γεγονότα. Το πρώτο αφορά την ολοκλήρωση της ανάκρισης μετά τη δίωξη που ασκήθηκε στον πρώην οικονομικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτο Σπυρόπουλο για τη «μαύρη» τρύπα που φαίνεται να διογκώθηκε επί ηγεσίας Γιώργου Παπανδρέου αλλά και τα αδήλωτα 15 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν μετά τον έλεγχο στο χρηματοκιβώτιο της Χαριλάου Τρικούπη.
    Το δεύτερο αφορά την εξέλιξη της εκδίκασης της υπόθεσης της Siemens όπου ο πάλαι ποτέ «Στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος και alter ego του Κώστα Σημίτη, κάθεται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων
    για το 1 εκατ. μάρκα που δέχτηκε από τα «μαύρα» ταμεία της γερμανικής εταιρείας.

    Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/apokalypseis/story/795567/apokleistiko-me-neo-afm-to-pasok-epixeirei-na-svisei-ta-terastia-xrei#ixzz4lmPviMWQ

    Μου αρέσει!

  48. Ο/Η physicist λέει:

    Λοιπόν, όπως λέγαμε, υπάρχει μια μάζα κοινωνικού φιλελευθερισμού στον σύριζα, η οποία όμως παθαίνει ταχυπαλμία όταν ακούει για τον οικονομικό φιλελευθερισμό της ΝΔ ή άλλων, και τούμπαλιν. Υπάρχει επίσης μια συνιστώσα που συνδυάζει έναν οικονομικό και κοινωνικό φιλελευθερισμό με το Κράτος στο πασόκ, στο ποτάμι και στα άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς, και υπάρχουν και οι μάρκετ ραντικαλίνσκις του φιλελευθερισμού διάσπαρτοι, αυτόνομοι ή στην δράση ή δεν ξέρω πού αλλού. Το αν όλοι αυτοί μπορούν να περιγραφούν υπό το κοινό χαρακτηριστικό του φιλελεύθερου μού φαίνεται εξαιρετικά αμφίβολο, εφόσον οι περισσότεροι εξ αυτών αυτοπροσδιορίζονται ως κάτι άλλο και δευτερευόντως ως φιλελεύθεροι — ο καθένας με τη δική του βαριάντα του φιλελεύθερου.

    Κοντολογίς, μια αδρή περιγραφή ποικίλων χαρακτηριστικών με κοινό σημείο την έμφαση σε κάποιες πολύμορφες ελευθερίες δεν μου μοιάζει να είναι αρκετή για την συγκρότηση πολιτικού φορέα. Πολύ πιο πιθανή μου μοιάζει η στέγαση των (πρωτίστως ή δευτερευόντως, οικονομικώς ή κοινωνικώς) φιλελεύθερων αλλού, και η συμβίωσή τους εκεί με τους αντίστοιχους συντηρητικότερους συγγενείς τους, όπως συμβαίνει άλλωστε σχεδόν παντού.

    Μου αρέσει!

  49. Ο/Η physicist λέει:

    Στο μεταξύ, σήμερα, ο κατεξοχήν εκπρόσωπος του φιλελεύθερου κέντρου στην Ευρώπη (ο οποίος όμως, και αυτός, σοφά ποιών, μεγάλη τέντα έστησε και όχι αμιγές κόμμα), ο Γάλλος Πρόεδρος Ε. Μακρόν, ανακοίνωσε σήμερα σημαντικές αλλαγές στη δομή του Κράτους και στις δομές του πολιτεύματος στην Γαλλία, δείχνοντας ότι εννοεί στα σοβαρά να προχωρήσει το πράγμα και να μην μείνει σε κουβέντες και συνθήματα.

    Ο επόμενος καιρός θα δείξει αλλά ο άνθρωπος τα πάει καλά στον λίγο καιρό που τον έχουμε δει. Μακάρι.

    Μου αρέσει!

  50. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    @ σχολιαστης

    Πρέπει να είσαι φίλος ή τουλάχιστον να έχεις πολύ καλές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη του ιστολογιου 🙂 και -παλαιότερα- με τον barman .

    ΥΓ Δεν είναι σταλινικοί στην πλειονότητα τους, γιούργια στην εξουσία έκαναν όπως και οι προηγούμενοι!

    Μου αρέσει!

  51. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Η στενή ηγετική ομάδα δεν εχει σε καμιά υπόληψη την κοινοβουλευτική δημοκρατία με πρώτο πρώτο τον Τσίπρα

    Μου αρέσει!

  52. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @physicist

    «Πολύ πιο πιθανή μου μοιάζει η στέγαση των (πρωτίστως ή δευτερευόντως, οικονομικώς ή κοινωνικώς) φιλελεύθερων αλλού, και η συμβίωσή τους εκεί με τους αντίστοιχους συντηρητικότερους συγγενείς τους, όπως συμβαίνει άλλωστε σχεδόν παντού».

    Συμφωνώ, πιστεύω μάλιστα ότι έτσι θα γίνει και στην Ελλάδα, όχι μόνο για τους συντηρητικότερους αλλά και για τους «προοδευτικότερους» συγγενείς τους. Η θεοποίηση πάντως του φιλελευθερισμού από κάποιους, είναι εξ’ ίσου παράλογη με τη δαιμονοποίησή του, με δεδομένη την αδυναμία των λεγόμενων «αντινεοφιλελεύθερων» να στηρίξουν μια πειστική συνολική εναλλακτική πρόταση στο κυρίαρχο μοντέλο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, πέρα από κατάρες, καταδίκες, αφορισμούς και αναφορές σε μη βιώσιμες λύσεις.

    Μου αρέσει!

  53. Ο/Η Αλικη λέει:

    Εχω μια απορια: Τι ειναι ο νεο-φιλελευθερισμός;

    Μου αρέσει!

  54. Ο/Η δεξιος λέει:

    @ Αλίκη

    Σε γενικές γραμμές έτσι ορίζεται η αντιμεταρρύθμιση που επεκράτησε το 1980 στον αγγλόφωνο κόσμο και σταδιακά σε όλο σχεδόν τον πλανήτη που περιλαμβάνει μείωση του δημόσιου τομέα που είχε διογκωθεί την 50ετία 1930-1980 και περικοπές των κοινωνικών παροχών και του κοινωνικού κράτους.
    Πριν από αυτόν μιλούσαμε για κρατικοποιήσεις και όχι για ιδιωτικοποιήσεις.Δεν ξέρω την ηλικία σου αλλά όταν πρωτάκουσα για το πρόγραμμα της Θάτσερ,φοιτητής από κάποιους Άγγλους στην Κρήτη γύρω στα 1978 ήταν κάτι σαν σοκ,σαν επιστροφή στο παρελθόν.Φυσικά τώρα είναι κοινός τόπος.

    Μου αρέσει!

  55. Ο/Η Αλικη λέει:

    @Δεξιος: Ευχαριστώ.

    Η Ελλάδα βεβαια ακολούθησε αντίστροφη πορεια.

    Μου αρέσει!

  56. Ο/Η Αλικη λέει:

    Νίκο, η εναλλακτική προταση απεναντι στον οικονομικό φιλελευθερισμό ηταν η σοσιαλδημοκρατία. Αυτη ομως βρισκεται σε προφανή αμηχανία, δεδομένου οτι ευρωπαικη οικονομία δεν μπορει πλέον να υποστηρίξει αυτου του ειδους το προγραμμα.

    Οσο για την παγκοσμιοποίηση ειναι μια πραγματικοτητα μη αναστρέψιμη. Αποτελει την εξέλιξη του σύγχρονου πολιτισμού: τεχνολογίας, μετάδοσης πληροφορίας, κίνησης κεφαλαίων κλπ.
    Νομιζω οτι δεν τιθεται ζητημα του αν ειναι καποιος υπερ η κατα. Ποια θα ηταν, δηλαδη, η πειστική εναλλακτική προταση κατα της παγκοσμιοποίησης; Το να αναστραφεί η εξέλιξη των πραγματων;

    Μου αρέσει!

  57. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @physicist
    «Πολύ πιο πιθανή μου μοιάζει η στέγαση των (πρωτίστως ή δευτερευόντως, οικονομικώς ή κοινωνικώς) φιλελεύθερων αλλού, και η συμβίωσή τους εκεί με τους αντίστοιχους συντηρητικότερους συγγενείς τους, όπως συμβαίνει άλλωστε σχεδόν παντού».
    Συμφωνώ, πιστεύω μάλιστα ότι έτσι θα γίνει και στην Ελλάδα, όχι μόνο για τους συντηρητικότερους αλλά και για τους «προοδευτικότερους» συγγενείς τους.

    @Αλίκη
    Η θεοποίηση του νεοφιλελευθερισμού από κάποιους, είναι εξ’ ίσου παράλογη με τη δαιμονοποίησή του, με δεδομένο ότι δεν έχει υπάρξει προς το παρόν μια πειστική συνολική εναλλακτική πρόταση στο κυρίαρχο μοντέλο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, πέρα από κατάρες, καταδίκες, αφορισμούς και αναφορές σε μη βιώσιμες λύσεις. Όσο για τη Σοσιαλδημοκρατία, αυτή άνθισε τον καιρό της παλαιάς κοπής Δεξιάς και δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στην παγκοσμιοποίηση, με την εξαίρεση ίσως του Τόνι Μπλερ. Τίποτα δεν μένει στάσιμο όμως, ούτε η Σοσιαλδημοκρατία!

    Μου αρέσει!

  58. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Συγγνώμη για τη διπλή δημοσίευση! Νόμιζα ότι η πρώτη είχε χαθεί και ήθελα να πώ στον Φυσικό που θυμώνει εύκολα ότι συμφωνώ μαζί του!!

    Μου αρέσει!

  59. Ο/Η xberliner λέει:

    «δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στην παγκοσμιοποίηση, με την εξαίρεση ίσως του Τόνι Μπλερ»
    Υπήρχε και η σοσιαλδημοκρατία του Schröder στη Γερμανία. Οι μεταρρυθμίσεις που έκανε (κάποιοι λένε νεοφιλελεύθερες) κόστισαν και κοστίζουν ακόμα στο SPD που δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Τα αποτελέσματα όμως φαίνονται τώρα, με τη Γερμανία να έχει ξεπεράσει το οικονομικό τέλμα που βρισκόταν στα τέλη των 90ς, την ανεργία να έχει υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ (επιπέδου 80ς) και την οικονομία να τρέχει με χίλια. Τηρουμένων των αναλογιών η ατζέντα 2010 ή αλλιώς ατζέντα Schröder περιελάμβανε μεταρρυθμίσεις αντίστοιχου μεγέθους με αυτές που μας ζητάνε να κάνουμε στην Ελλάδα από τότε που έσκασε η κρίση.

    Μου αρέσει!

  60. Ο/Η Eνη λέει:

    «..και την οικονομια να τρεχει με χιλια» (η γερμανικη)

    Απο που πηγαζει αυτο το αποτελεσμα; οταν η Γερμανια αποθηκευει τα υπερογκα πλεονασματα της ,τα οποια προερχονται απο τις εμπορικες ανταλλαγες με τις αλλες χωρες της ευρωζώνης (οι οποιες ετσι γινονται ελλειμματικες.) και
    οταν η Γερμανία δεν ανακυκλωνει αυτα τα πλεονασματα της ουτε στο εσωτερικο ουτε στο εξωτερικο.

    Αν με τις περικοπες δημοσιων και ιδιωτικων επενδυσεων (οπως συμβαινει σημερα στην ευρωζώνη), οι χωρες μελη μειώσουν τις εισαγωγες τους τοτε οι επιπτωσεις θα εχουν αντικτυπο και στην ιδια τη Γερμανια. Τα πλεονασματα απορρεουν απο τις εμπορικες ανταλλαγες. Αν ομως οι χωρες της ευρωζώνης δεν εχουν ρευστοτητα μοιραια μειωνουν τις εισαγωγες τους.

    Μου αρέσει!

  61. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Εγώ νομίζω ότι καταλύτης στην συζήτηση θα ήταν να παραδεχθούμε (όοοοοοολοι) ότι τα παραδείγματα της εφαρμογής οικονομικών μοντέλων διαχείρισης ανά την υφήλιο (και …ανά την ιστορία), τα οποία βασίζονταν στις αρχές του φιλελευθερισμού (κατά δήλωση των κυβερνήσεων) δεν ήταν πραγματικός φιλελευθερισμός, αλλά ..υπαρκτός φιλελευθερισμός.
    Έτσι μπορούμε (ενωτικά) να καταλήξουμε ότι όλα τα προβλήματα στην εφαρμογή που διαπιστώνουν διάφοροι κακόπιστοι, σαν τον Φυσικό και τον Βερολινέζο (καλά για τον Αφώτιστο τι να πω 😆 ) ουδόλως επηρεάζουν την αξία του οικονομικού φιλελευθερισμού, διότι δεν ήταν ο πραγματικός φιλελυθερισμός, αλλά διαστρεβλωτικές εκδοχές εφαρμογής του.
    Συνεπώς μπορούμε κάλλιστα να αναζητούμε και να ευαγγελιζόμεθα τον πραγματικό φιλελευθερισμό, ο οποίος είναι (άλλωστε) κάτι …διαχρονικό και σαν αυταξία ένα πράμα.

    Κατά τα λοιπά, κατά τη γνώμη μου, ζούμε σε μια εποχή (εδώ και χρόνια), στην οποία έχουν αναδειχθεί τα όρια (όοοοοοοολων) των (οικονομικών τουλάχιστων) θεωριών της προηγούμενης φάσης (μέχρι και την τρίτη βιομηχανική επανάσταση δηλαδή) και, έτσι, όλες οι θεωρίες που βασίζονται στην (ανα)διανομή, δεν είναι επαρκείς πια.
    Φυσικά η αναφορά στις ιστορικές παρακαταθήκες είναι χρήσιμη (και εν πολλοίς απαραίτητη), αλλά άλλο αυτό 😉
    Το αυτό και για τον κενσυανισμό, ο οποίος σημειωτέον στην οικογένεια των φιλελευθερων προσεγγίσεων ανήκει.
    ¨οπως έλεγε και κάποιος ….μη φιλελεύθερος, είναι δύσκολες οι εποχές που ενώ έχει πεθάνει το παλιό, δεν εχει γεννηθεί ακλόμη το νέο.

    Μου αρέσει!

  62. Ο/Η physicist λέει:

    Εεεεπ, έτσι και ξαναπείς ότι θυμώνω εύκολα, θα γίνουμε μαλλιά κουβάρια!

    😉

    Μου αρέσει!

  63. Ο/Η xberliner λέει:

    Eνη
    Το ότι η οικονομία της τρέχει με χίλια προκύπτει από διάφορα πράγματα: Π.χ. η ανεργία είναι σε ιστορικά χαμηλά. Το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο στα πολύ πάνω του. Επίσης ζώντας σε πόλη της δυτ. Γερμανία το καταλαβαίνεις βλέποντας το πόσα καινούργια (πολυτελή) κτίρια γραφείων και κατοικιών χτίζονται με τρελούς ρυθμούς, πόσα δημόσια λεφτά πέφτουν για να ξαναφτιαχτούν δρόμοι και μετρό κτλ. Για σύγκριση μόνο να αναφέρω ότι πριν από 15 χρόνια πρώτη είδηση κάθε πρωί στα ραδιόφωνα ήταν ο αριθμός των ανέργων και αν ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 5 εκατομμυρίων.
    Το ζήτημα που θέτεις για ανακύκλωση πλεονασμάτων κτλ είναι σωστό και μεγάλο. Πάντως μια και βλέπω μια μομφή προς της γερμανική οικονομία (ότι δηλαδή εκμεταλλεύτηκαν το κοινό νόμισμα) να θέσω το εξής ερώτημα (το έχω ξαναθέσει εδώ μέσα και απάντηση δεν πήρα):
    Γιατί οι γάλλοι που έχουν παρόμοια βιομηχανία, το ίδιο νόμισμα και χαμηλότερο εργατικό κόστος (κόστος ανά χρόνο εργασία και όχι ανά προϊόν) δεν είναι το ίδιο ανταγωνιστικοί; Τους έβαλε κανείς εμπόδια;

    Μου αρέσει!

  64. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @xberliner
    Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ότι η Γαλλία έχει και κάποια σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη Γερμανία, όπως πχ σχεδόν τριπλάσιο τουρισμό (πρώτη χώρα στον κόσμο).

    Μου αρέσει!

  65. Ο/Η δεξιος λέει:

    Οι Γάλλοι 1) δεν έχουν την ίδια βιομηχανία 2) δεν έχουν χαμηλότερο εργατικό κόστος με 35ωρο και 7 εβδομάδες διακοπές 3) κυρίως έχουν υπερβολικά πολλούς αριστερούς και δεξιούς κρατιστές.

    Μου αρέσει!

  66. Ο/Η Eνη λέει:

    xberliner,
    Mια οικονομία οταν λεγεται οτι αναπτυσσεται, και μαλιστα με ταχεις ρυθμους, δεν σημαινει οτι γινονται καποια κατασκευαστικα εργα η καποια εργα υποδομων αναγκαια για τη λειτουργια μιας χωρας, αλλά
    οταν για το συνολο του πληθυσμου διατιθενται κεφαλαια στους τομεις της παιδειας, υγειας , κοινωνικων παροχών αλλά και οταν αυξανεται το εισοδημα των εργαζομενων.
    Συμβαινουν αυτα στη Γερμανια σημερα; Δεδομενου οτι ουτε η παγκοσμια οικονομία ,στα πλαισια της παγκοσμιοποιησης,δεν δειχνει σημαντικα σημεια ανακαμψης μετα τη κριση του 2008.
    Οταν οι πυλωνες της παγκοσμιοποιησης ειναι το διεθνες εμποριο, και οι διεθνεις επενδυσεις αλλά αυτοι οι τομεις δεν αναπτυσσονται αλλα συρρικνωνονται.
    Ο τομεας που ηγειται ειναι ο χρηματοπιστωτικος, απο τον οποιο επωφελειται μονο 98% του παγκοσμιου πληθυσμου.
    Τα τεραστια αποθεματα τοποθετουνται στα χρηματιστηρια και οχι στην πραγματικη οικονομία.
    Και η Γερμανία , η οποια μπορει να ηγειται στην ευρωπη, δεν μπορει παρα να ακολουθει αυτή την παγκοσμια ταση της οικονομίας.

    Μου αρέσει!

  67. Ο/Η Eνη λέει:

    Πως η Γερμανια διατηρει τη διεθνη ανταγωνιστικοτητα της και η αντιδραση των ΗΠΑ

    «Οι Γερμανοί βιομήχανοι φοβούνται εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
    Newsroom
    Newsroom , CNN Greece
    14:20 Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2017

    Οι Γερμανοί βιομήχανοι φοβούνται εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
    Πηγή: Reuters
    Ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο μεταξύ Γερμανίας και Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Γερμανίας (DIHK), την ώρα που η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να εφαρμόζει πολιτική οικονομικού προστατευτισμού.
    Διαβάστε επίσης
    Τραμπ από Βαρσοβία: Διακυβεύεται το μέλλον της Δύσης

    Οι φοβίες για ρήξη παρακίνησαν το DIHK να εκδώσει μια αναφορά τη Δευτέρα, η οποία αναδεικνύει πόσο έχει συμβάλει η Γερμανία στην αμερικανική οικονομία, σε μια προσπάθεια να ανατραπεί το εχθρικό κλίμα. Σύμφωνα με τη «Handelsblatt», γερμανικές εταιρείες με βάση τις ΗΠΑ προσφέρουν εργασία σε 672.000 πολίτες και έχουν καταβάλει 255 δισ. δολάρια σε εγχώριες επενδύσεις.
    Η κόντρα που μπορεί εν δυνάμει να προκύψει οφείλεται στην προσπάθεια του Τραμπ να μειώσει το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου με τη Γερμανία. Το 2016, οι ΗΠΑ εξήγαγαν προϊόντα αξίας 49 δισ. δολαρίων στη Γερμανία, ενώ εισήγαγαν από εκείνη αγαθά αξίας 114 δισ., με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα 65 δισ. δολαρίων. Πέντε χρόνια πριν, όμως, το έλλειμμα ήταν μικρότερο κατά 32%.
    Ως εκ τούτου, ο αμερικανός πρόεδρος απειλεί να επιβάλει φόρο σε αυτοκίνητα της γερμανικής εταιρείας BMW που κατασκευάζονται σε μεξικανικό έδαφος. Ωστόσο, οικονομολόγοι αποκαλύπτουν ότι ο λόγος που η Γερμανία έχει εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ δεν είναι η ανεπάρκεια των προηγούμενων αμερικανών πολιτικών ούτε η λανθασμένη διαχείριση της εμπορικής πολιτικής.
    Στην πραγματικότητα, η πρόσφατη πτώση της αξίας του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου ήταν αυτό που έκανε τα γερμανικά προϊόντα να είναι πιο ανταγωνιστικά στην αγορά της Αμερικής. Σημαντικά συμβάλλει επίσης η ανταγωνιστικότητα της γερμανικής βιομηχανίας. «

    Μου αρέσει!

  68. Ο/Η Eνη λέει:

    Το θεμα του αιωνα, η συμφωνια ελευθερου εμποριου μεταξυ Ιαπωνιας – ΕΕ

    http://www.star.gr/politiki/oikonomia/377238/to-thema-toy-aiwna-ypegrafh-h-epi-ths-arxhs-politikh-symfwnia-eleytheroy-emporioy-metaksy-ee-kai-iapw

    Μου αρέσει!

  69. Ο/Η xberliner λέει:

    Eνη
    «στους τομεις της παιδειας, υγειας , κοινωνικων παροχών αλλά και οταν αυξανεται το εισοδημα των εργαζομενων»
    1ον Όταν πέφτει η ανεργία και δεν πέφτουν οι μισθοί (οι αυξήσεις είναι στα όρια του πληθωρισμού) τότε αυξάνει το συνολικό εισόδημα των εργαζομένων. Προφανώς και υπάρχει χρήμα που παράγεται και δεν κατευθύνεται αναλογικά στους εργαζόμενους. Αυτό είναι πρόβλημα όλων των οικονομιών και όχι μόνο της γερμανική.
    2ον Σε διάφορους τομείς που ξέρω, όπως π.χ. η έρευνα που αφορά και τα πανεπιστήμια, οι δημόσιες επενδύσεις έχουν αυξηθεί και πρέπει να είναι σήμερα συγκριτικά από τις μεγαλύτερες στον κόσμο (δεν ξέρω ακριβή στοιχεία, αλλά μόνον οι ΗΠΑ ίσως έχουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση). Οι κοινωνικές παροχές (υγεία, κοινωνικά επιδόματα κτλ.) μετά τις μεταρρυθμίσεις Schröder δεν έχουν αλλάξει πολύ, ίσως υπάρχει μια μικρή βελτίωση.

    «Οι Γερμανοί βιομήχανοι φοβούνται εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ»
    Ο πόλεμος έχει αρχίσει. Τα πρόστιμα στην Apple και στη google από την ΕΕ δεν θεωρώ ότι είναι τυχαία. Είναι επίσης μηνύματα προς την άλλη πλευρά ότι αν εγώ χάσω 10 εσύ μπορεί να χάσεις 20. Διότι μπορεί π.χ. η BMW να χάσει, αλλά θα χάσουν οι εργάτες της στο Μεξικό και όχι στη Γερμανία και θα χάσει σαν χρηματιστηριακή αξία. Η πραγματική επίδραση πάνω στην γερμανική οικονομία θα είναι μικρότερη από όσο νομίζεται.

    «Στην πραγματικότητα, η πρόσφατη πτώση της αξίας του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου ήταν αυτό που έκανε τα γερμανικά προϊόντα να είναι πιο ανταγωνιστικά στην αγορά της Αμερικής.»
    Τελικά το σκληρό ευρώ δεν δημιουργήθηκε προς όφελος της γερμανικής οικονομίας;;;

    «Σημαντικά συμβάλλει επίσης η ανταγωνιστικότητα της γερμανικής βιομηχανίας.»
    Και τώρα σιγά σιγά πιάνουμε τα σωστά ερωτήματα. Γιατί αυτή η ανταγωνιστικότητα; 2 hints και τροφή για σκέψη είναι τα εξής:
    1. επενδύσεις στην έρευνα, σημαντικές διότι δεν παράγει μόνο καινοτομίες, αλλά παράγει και τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό με αυτή την τεχνογνωσία
    2. επενδύσεις στην παιδεία. Η γερμανική βιομηχανία έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα, να έχει εργαζόμενους καλύτερα εκπαιδευμένους από τους ανταγωνιστές τους.

    Μου αρέσει!

  70. Ο/Η Eνη λέει:

    http://tvxs.gr/news/kosmos/ta-zompi-sto-amboyrgo

    Που βρεθηκαν ολοι αυτοι; δεν ειναι Γερμανοι; και γιατι δεν αντιλαμβανονται ολη αυτη την οικονομικη ευμαρεια που τους παρεχει η Γερμανια;

    xberliner

    «Προφανώς και υπάρχει χρήμα που παράγεται και δεν κατευθύνεται αναλογικά στους εργαζόμενους. Αυτό είναι πρόβλημα όλων των οικονομιών και όχι μόνο της γερμανική.»

    Ακριβως. Η ανισοκατανομη στα εισοδηματα ειναι ο λογος της αναταραχης.Με λιγα λογια το συστημα δεν παρεχει καμια κοινωνικη δικαιοσυνη.

    Αλλα ως φαινεται επειδή η απορρυθμιση ηταν το αποτελεσμα, δηλαδή η κριση το 2008, τωρα μαλλον ,( για να διατηρηθει το συστημα), θα τυχουν μεγαλυτερης προσοχης καποιες απαραιτητες ρυθμισεις πλεον. Οι παγκοσμιοι οργανισμοι και οι αρμοδιοι φορεις των ισχυρων κρατων θα εχουν οπωσδηποτε δει το προβλημα και θα επεξεργαζονται λυσεις.
    Αυτος ομως που ειναι απροβλεπτος ειναι ο Τραμπ.

    Αυτο που ειναι αρκετα επιδοφορο για την Ευρωπη, ειναι οτι ηδη διαμορφωνει αλλους συσχετισμους οπως η εμπορικη συμφωνια με την Ιαπωνια.

    Ο Τραμπ, παλι ,προσπαθει να δημιουργησει αλλους συσχετισμους , εντος της ευρωπης, οπως με την Πολωνια και ισως και αλλους της κεντρικης ευρωπης.
    Η Δυτικη ευρωπη θεωρειται οτι αντιπροσωπευεται περισσοτερο και υπερισχυει στην ΕΕ.

    Μου αρέσει!

  71. Ο/Η Eνη λέει:

    συνεχεια

    Θα μου πεις βεβαια οτι αυτες οι διαδηλωσεις ειναι , κυρίως, εναντια στη Συνοδο των G20.
    Ναι αλλα ολοι αυτοι συγκροτουν το συστημα (στο οποιο αναφερθηκα προηγουμενως) και μεταξυ αυτων και η Γερμανια ως η κυριαρχη ευρωπαικη χωρα.

    Μου αρέσει!

  72. Ο/Η physicist λέει:

    Η Αντίφα και τα γερμανικά Εξάρχεια. Για όσους ακόμα νομίζουν ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα.

    Μου αρέσει!

  73. Ο/Η Eνη λέει:

    in.gr » Ειδήσεις » Κόσμος RSS : Κόσμος
    Δημοσίευση: 06 Ιουλ. 2017, 17:25 | Τελευταία ενημέρωση: 07 Ιουλ. 2017, 07:09

    Οι «μεγάλοι» στο Αμβούργο
    G20: Aποκλίσεις, διαδηλωτές και δύο… δύσκολοι επισκέπτες

    Αμβούργο
    «Καλωσήρθατε στην κόλαση»: Μέσα στην υπερβολή του, το σύνθημα των διαδηλώσεων εναντίον της G20 στο Αμβούργο δίνει, συμπτωματικά, μία διάσταση των ίδιων των εργασιών της Συνόδου, η οποία αναμένεται να κυλήσει μέσα σε πεδίο έντονων αποκλίσεων στα θέματα που έχουν έρθει στην κορυφή της ατζέντας της -και κυρίως το διεθνές εμπόριο και το περιβάλλον, πέραν των «πάγιων» διαφορών στη διεθνή σκακιέρα.

    Και ειδικά για τους οικοδεσπότες, δύο από τους επισκέπτες είναι πολύ δυσκολότεροι ακόμη και από τους διαδηλωτές που αναμένονται στους δρόμους.

    Διαβάστε επίσης

    Τραμπ από Πολωνία: ΝΑΤΟ με το αζημίωτο, σκληρότεροι τόνοι προς Ρωσί
    Κατ’ αρχήν συμφωνία ΕΕ – Ιαπωνίας για ελεύθερο εμπόριο, «σήμα» πριν τη G20
    Φρούριο το Αμβούργο ενόψει της G20
    Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται ζητήματα όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και θέματα που τίθεται εκ των πραγμάτων, εξαιτίας της συγκυρίας, στο πρόγραμμα, όπως το θέμα της Βορείου Κορέας. Όμως η ματιά στα δύο κυριότερα, εμπόριο και κλίμα, δείχνουν ποιος είναι ο πιο δύσκολος επισκέπτης: Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται ανατολικά του Ατλαντικού «συνώνυμο» των τάσεων επιστροφής στον προστατευτισμό.

    Χαρακτηριστικά, η ΕΕ «συγχρόνισε» την κατ’ αρχήν συμφωνία της με την Ιαπωνία για ελεύθερο εμπόριο με την Σύνοδο, ανακοινώνοντάς την την παραμονή χωρίς να κρύβει (όπως φάνηκε από τις δηλώσεις Γιούνκερ ή του Σίνζο Άμπε) πως την βάζει στο γενικότερο κάδρο του «υποβάθρου» πριν την G20.

    Οι επόμενες δηλώσεις άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων, ακόμη και η επισήμανση από την πλευρά της Σιγκαπούρης (η οποία δήλωσε ότι ευελπιστεί να ακολουθήσει σύντομα σε συμφωνία με την ΕΕ) συνδυάζονται με την «επίθεση προσέγγισης» της Κίνας στην Γερμανία κατά την άφιξη του κινέζου πρόεδρου στο Βερολίνου.

    Σε αντιδιαστολή με την στάση του Τραμπ: Ο αμερικανός πρόεδρος έφυγε από τις ΗΠΑ γράφοντας στο Twitter πως οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει κάποιες από τις «χειρότερες εμπορικές συμφωνίες στην ιστορία», θέτοντας εν αμφιβόλω, έμμεσα αλλά συγκεκριμένα, τις σχέσεις με τον κινεζικό δράκο.

    Το ίδιο ισχύει και για το δεύτερο ζήτημα, δηλαδή το περιβάλλον μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού. Η διάσταση εκεί είναι τέτοια που το Reuters υποστήριζε, επικαλούμενο πηγές του, πως στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της, η G20 «σημειώνει» την αποχώρηση της Ουάσινγκτον -σχηματίζεται δηλαδή ξεκάθαρα το «19 + 1».

    Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται το ίδιο πρακτορείο αναφέρουν πως ο στόχος είναι να αποφευχθεί κάποιου είδους «παράλληλη συζήτηση» για το περιβάλλον, κάτι που θα σχετικοποιούσε και αποδυνάμωνε την Συμφωνία του Παρισιού.

    Συνήθως τα τελευταία χρόνια, ο «δύσκολος» επισκέπτης σε τέτοιες συναντήσεις ήταν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν -εικόνα ωστόσο που αυτήν τη φορά δεν κυριαρχεί. Και αυτό παρά το ότι παραμένουν ανοικτά όλα τα «καυτά θέματα», από τη Συρία μέχρι την Ουκρανία.

    Και σε αυτό το ζήτημα, πρωταγωνιστής είναι ο Τραμπ: Την Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος έκανε, έμμεσα, για πρώτη φορά την αναγνώριση που οι Ευρωπαίοι περίμεναν αλλά δεν είχαν ακούσει το Μάιο για τη ρήτρα «συλλογικής άμυνας» στη Συνθήκη του ΝΑΤΟ – στη δεύτερη ομιλία του στη Βαρσοβία, ο Τραμπ είπε πως οι ΗΠΑ έχουν «αποδείξει και με τα λόγια και με τις πράξεις» τη δέσμευσή τους.

    Προηγουμένως είχε ασκήσει κριτική στη Ρωσία, την οποία κατηγόρησε για «αποσταθεροποιητική συμπεριφορά». Αυτό είναι και το έδαφος πάνω στο οποίο θα συναντούσε, στο Αμβούργο, για πρώτη φορά επισήμως τον Πούτιν.

    Ο δεύτερος δύσκολος επισκέπτης μπορεί να μην αναμένεται να περιπλέξει σοβαρά τις συζητήσεις, αλλά είναι πρόβλημα για την ίδια την οικοδέσποινα Γερμανία: Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε, ενώ «έφτιαχνε βαλίτσες» για Αμβούργο να δώσει συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα, στην οποία επαναλάμβανε τις κατηγορίες του σε βάρος του Βερολίνου.

    Ξεκινώντας από τα εμπόδια που εγείρουν οι γερμανικές Αρχές στη διοργάνωση ομιλιών του σε τουρκικό κοινό, ο Ερντογάν επανέλαβε πως το Βερολίνο «υποστηρίζει τρομοκράτες όσο δεν παραδίδει «συνεργάτες» του Γκιουλέν». Διοργανώσεις σαν την G20 είναι συνήθως δώρο για μία κυβέρνηση που ετοιμάζεται για κάλπες (όπως τυχαίνει να συμβαίνει στη γερμανική περίπτωση) αλλά αυτό ισχύει εν προκειμένω μόνο με αρκετούς αστερίσκους.

    Β. Ψυχογιός
    Newsroom ΔΟΛ «

    Μου αρέσει!

  74. Ο/Η Eνη λέει:

    (…) «Συγκρούσεις ξέσπασαν απόψε ανάμεσα σε κάποιους από τους περίπου 12.000 διαδηλωτές εναντίον της Ομάδας των Είκοσι (G20) και τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της γερμανικής αστυνομίας στο κέντρο του Αμβούργου. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση για να απωθήσει αρκετές εκατοντάδες αναρχικούς με μαύρα και κουκούλες που πέταξαν μπουκάλια εναντίον των ανδρών της.

    Οι πολλές χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης είχαν ξεκινήσει λίγο νωρίτερα πορεία, σε κλίμα έντασης, μία ημέρα πριν αρχίσει η σύνοδος των ηγετών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην πόλη, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη »
    (..)
    απο το ανω κειμενο του CNN

    Καποιες εκατονταδες γερμανοι μπαχαλακηδες δεν ειναι οι χιλιαδες διαδηλωτες στο Αμβουργο, οι οποιοι διαδηλωνουν εναντια στην παγκοσμιοποιηση.

    Μου αρέσει!

  75. Ο/Η physicist λέει:

    Αλλαγή του προγράμματος για τις/τους συζύγους των ηγετών του G20 λόγω κλιμάκωσης των ταραχών στο Αμβούργο.

    Μου αρέσει!

  76. Ο/Η physicist λέει:

    Το Αμβούργο ζει σκηνές ωμής, εκτεταμένης και ανεξέλεγκτης βίας που δεν έχει ξααναζήσει μετά τον Πόλεμο, γράφει η FAZ. Κάτοικοι της πόλης πέφτουν θύματα ξυλοδαρμών, αυτοκίνητα και καταστήματα καίγονται, αφημένα στα χέρια των αριστερών φασιστών του Μαύρου Μπλοκ.

    Μου αρέσει!

  77. Ο/Η xberliner λέει:

    «Το Αμβούργο ζει σκηνές ωμής, εκτεταμένης και ανεξέλεγκτης βίας που δεν έχει ξααναζήσει μετά τον Πόλεμο, γράφει η FAZ.»
    Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται εκτεταμένα μπάχαλα σε G20. Αλλά και αυτοί γερμανοί στην πόλη με τους περισσότερους αναρχικούς στη Γερμανία (και από τους περισσότερους στην Ευρώπη) πήγαν να κάνουν το G20;

    Μου αρέσει!

  78. Ο/Η δεξιος λέει:

    Δεν νομίζουμε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στα Εξάρχεια.Το Μαύρο Μπλοκ στη Γερμανία έχει τη βάση του και στην Αθήνα συνδυάζεται δημιουργικά με την εντόπια συμμορίτικη παράδοση.Υπάρχει στις χώρες εκείνες που έχουν σημαντικό μέρος του κατεστημένου να το καλλιεργεί.
    Στην Πολωνία χθες δεν εμφανίσθηκε ούτε ένας αντιφάς γιατί δεν τους έπαιρνε.

    http://www.breitbart.com/big-government/2017/07/06/top-9-highlights-from-emerging-trump-doctrine/

    Μου αρέσει!

  79. Ο/Η physicist λέει:

    Βερολινέζε, αυτή τη φορά οι διαστάσεις ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, διαβάζω. Ακόμα και η Τσάιτ που το ψιλοχαίρεται το μπάχαλο το γράφει.

    Μου αρέσει!

  80. Ο/Η Eνη λέει:

    (…)

    «ο συνδικάτο της γερμανικής αστυνομίας GdP καταδίκασε σήμερα το πρωί «τις μαζικές επιθέσεις βίαιων, ακραίων οργανώσεων», εκτιμώντας ότι «το αυτοαποκαλούμενο Black bloc» εκμεταλλεύθηκε «ειρηνικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων για να επιτεθεί σκοπίμως» στους αστυνομικούς.

    Περίπου 20.000 αστυνομικοί που έχουν έρθει από ολόκληρη τη Γερμανία έχουν αναπτυχθεί στο Αμβούργο με την ευκαιρία της συνόδου.

    Newsroom Αθήνα 9.84 – πηγή – ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP »

    ΟΙ ειρηνικες διαδηλωσεις δεκαδων χιλιαδων πολιτών στο Αμβουργο, δεν «αναιρουνται» λογω των βιαιων επεισοδιων που προκαλουν οι απανταχου μπαχαλακηδες.

    Μου αρέσει!

  81. Ο/Η physicist λέει:

    https://g20tohell.blackblogs.org/

    Εδώ η ιστοσελίδα των ειρηνικών διαδηλωτών με το πλατύ χαμόγελο και το φιλικό όνομα Καλώς ήρθατε στην Κόλαση. Θυμίζω ότι πρόσφατα ψηφίστηκε στην ΟΔΓ νέος Νόμος κατά του hate speech αλλά δεν αφορά το μίσος της Αντίφα.

    Μου αρέσει!

  82. Ο/Η physicist λέει:

    ΥΓ: οι προσπάθειες αθώωσης της αριστερής φασιστικής βίας υποτιμούν την νοημοσύνη των αναγνωστών.

    Μου αρέσει!

  83. Ο/Η xberliner λέει:

    «αυτή τη φορά οι διαστάσεις ξεπερνούν κάθε προηγούμενο»
    Φαντάζομαι αναφέρεσαι για γεγονότα εντός Γερμανίας.
    Γιατί υπάρχει χειρότερο προηγούμενο στη Γένοβα.

    Μου αρέσει!

  84. Ο/Η physicist λέει:

    Ναι, εντός Γερμανίας, αυτά διαβάζω στον γερμανικό Τύπο.

    Μου αρέσει!

  85. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο για να τη σπάσουν στον Τραμπ με ανοχή της γερμανικής κυβέρνησης αλλά αυτός είναι χοντρόπετσος.
    Κατά τα άλλα η σχέση Μέρκελ και αναρχικών θυμίζει τη σχέση Καραμανλή – Παυλόπουλου με αυτούς το 2008.Βέβαια από τότε εμείς πήραμε προαγωγή και είμαστε τοπ.

    http://marketnews.gr/article/647657/prwthypourgikoi-syntrofoi-to-reportaz-pou-fimwthike

    Μου αρέσει!

  86. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο για να τη σπάσουν στον Τραμπ με ανοχή της γερμανικής κυβέρνησης αλλά αυτός είναι χοντρόπετσος.»

    Ναι, για αυτό τα σπάνε οι αναρχικοί στην Γερμανία, για να την σπάσουν στον κατουρομμαλιά. Αμα δεν ήταν αυτός πάνω δεν θα τα σπάγανε, θα ήταν παναγίες, όπως ήταν και παλιότερα. Και δεν το συζητάμε, πρώτη φορά γίνεται τέτοιος χαμός σε σύνοδο των G20, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν. Πρωτάκουστο, ειλικρινά!

    https://en.wikipedia.org/wiki/2009_G20_London_summit_protests

    … Συνέχισε την ανάγνωση του βόθρου των αμερικάνων χρυσαυγιτών τώρα.

    Μου αρέσει!

  87. Ο/Η physicist λέει:

    Για τους Πράσινους, υπεύθυνη για τις ταραχές είναι η Αστυνομία, άποψη που συμμερίζονται η Zeit και η Süddeutsche Zeitung, δημοσιογραφικές ναυαρχίδες του κοκκινοπράσινου μπλόκ.

    Συνασπισμός, πασόκ, Ελευθεροτυπία, Αυριανή κλπ.

    Μου αρέσει!

  88. Ο/Η Eνη λέει:

    «n.gr » Ειδήσεις » Οικονομία RSS : Οικονομία
    Δημοσίευση: 07 Ιουλ. 2017, 19:34
    Μέρκελ: Δύσκολες οι συνομιλίες
    G20: Απομόνωση Τραμπ και στο θέμα του ελεύθερου εμπορίου

    Δύσκολες οι συνομιλίες για το εμπόριο, παραδέχθηκε η γερμανίδα καγκελάριος (Φωτογραφία: Reuters )

    Αμβούργο, Γερμανία
    Δύσκολες οι συνομιλίες στη Σύνοδο της G20 στο Αμβούργο για το ελεύθερο εμπόριο.

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι «σχεδόν όλοι» συμφωνούν ότι χρειάζεται ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επιμονή του Τραμπ για προστατευτισμό συνεχίζονται και τον έχουν σχεδόν απομονώσει και στο θέμα του ελεύθερου εμπορίου -εκτός από της πολιτικής του για το κλίμα.

    Η γερμανίδα καγκελάριος είπε στο τέλος της πρώτης ημέρας συνομιλιών στο Αμβούργο: «Στο θέμα του εμπορίου, σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε ελεύθερο αλλά και δίκαιο εμπόριο». Και έσπευσε να προσθέσει: «Ωστόσο, μπορώ να προβλέψω ότι όσον αφορά το θέμα του εμπορίου», οι αξιωματούχοι που συντάσσουν το ανακοινωθέν «έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους απόψε».

    «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε καλό αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι συνομιλίες είναι πολύ δύσκολες, δεν θα το κρύψω» σημείωσε.

    Η Μέρκελ είπε ότι ο Τραμπ παρευρέθηκε και στο πρώτο μέρος των συνομιλιών των ηγετών για την κλιματική πολιτική, παρά τη διαφορετική στάση του σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, ενώ πήρε και τον λόγο.

    Από την πλευρά του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα, η ΕΕ θα απαντήσει «άμεσα και ικανοποιητικά».

    «Εάν οι ΗΠΑ εφαρμόσουν δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα, η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιδράσει άμεσα και επαρκώς» είπε ο Γιούνκερ σε δημοσιογράφους.

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η συμφωνία εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας, δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι «δεν υψώνουν τείχους προστατευτισμού».
    Newsroom ΔΟΛ »

    …μαλλον δυσκολο θεμα να χειραγωγεις την Ευρωπη, θα σκεφτεται ο Τραμπ lol

    Μου αρέσει!

  89. Ο/Η Eνη λέει:

    ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    G20: Δύσκολες συνομιλίες, εκατό προσαγωγές
    g20.jpg
    Σε εκρηκτικό κλίμα η σύνοδος των G20 | John MacDougall/Pool Photo via AP
    08.07.2017, 11:00 | Ετικέτες: G20, Γερμανία
    Συντάκτης:
    efsyn.gr
    Στη δεύτερη και τελευταία μέρα της σύνοδο των G20 στο Αμβούργο οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του κόσμου προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα με τις ΗΠΑ σε θέματα, όπως το εμπόριο και η κλιματική αλλαγή, ενώ η «οικοδέσποινα» Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες μέχρι στιγμής ήταν «πολύ δύσκολες».

    Οι διαπραγματευτές της Ομάδας των 20 έχουν συμφωνήσει στις βασικές γραμμές της ανακοίνωσης, αλλά παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ένας δήλωσε ότι το κείμενο θα θα στηρίζεται από όλα τα μέλη της G20 και σε αυτό θα επαναβεβαιώνεται η δέσμευση 19 κρατών να εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

    Το κομμάτι που εκκρεμεί σχετίζεται με την επιδίωξη των ΗΠΑ να γίνεται αναφορά στα ορυκτά καύσιμα, εξήγησε η πηγή αυτή, καθώς «κρίσιμος αριθμός χωρών» δεν επιθυμεί να γίνεται αναφορά σε αυτά. Σημειώνεται ότι ένα μήνα πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

    Επίσης, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε έναν συμβιβασμό στο θέμα του εμπορίου, καθώς το τελικό ανακοινωθέν αναμένεται να καταδικάζει τον προστατευτισμό, αλλά θα αναγνωρίζει παράλληλα στις χώρες το δικαίωμα της εμπορικής άμυνας σε περίπτωση παράνομων πρακτικών, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

    Ωστόσο, η ευρωπαϊκή πηγή υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για αλλαγή κατεύθυνσης, αλλαγή» στο παγκόσμιο οικονομικό πεδίο όπως ορίζεται από τη G20. Στόχος ήταν «να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης στο υπάρχων σύστημα», τόνισε.

    Ένα από τα λίγα θέματα στα οποίο υπάρχει σύγκλιση απόψεων είναι η δέσμευση για καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και τη διάδοσή της. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση 21 σημείων εκφράζουν τη στήριξή τους στην Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Gafi), που δημιουργήθηκε το 1989 και δημοσιεύει τακτικές συστάσεις προς τα 37 μέλη της για τον τρόπο κατπαολέμησης του οικονομικού εγκλήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

    Όμως, η G20 καλεί επίσης και «σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, και κυρίως με τους παρόχους επικοινωνίας», ώστε να καταπολεμηθεί πιο αποτελεσματικά η προπαγάνδα μέσω του Διαδικτύου και η ριζοσπαστικοποίηση.

    Η συγκεκριμένη αναφορά, που γίνεται «για να επισημανθεί η σημασία που αποδίδει η G20 σε αυτό το θέμα», περιέχει «αρκετά ισχυρά μηνύματα για την πρόσβαση σε δεδομένα, τον εντοπισμό και την απόσυρση από τους διαχειριστές περιεχομένου που υποκινεί στην τρομοκρατία», τονίζει διπλωματική πηγή.

    Καταστολή διαδηλωτών

    Παράλληλα, στο μέτωπο των διαδηλώσεων οι αρχές παρότι έλαβαν περαιτέρω βοήθεια και έκαναν εκτεταμένη χρήση κατασταλτικών μεθόδων, δεν κατάφεραν χθες να ελέγξουν το μεγάλο πλήθος ακτιβιστών και αντιεξουσιαστών που είχαν οργανωθεί εδώ και πολλές μέρες.

    Σήμερα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων έθεσαν την κατάσταση υπό έλεγχο, έπειτα από μία ημέρα με συνεχείς συγκρούσεις με τους αντικαπιταλιστές διαδηλωτές.

    Μόλις ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των ηγετών της G20, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα σημεία που είχαν οχυρωθεί οι τελευταίοι διαδηλωτές στη συνοικία Σαντσενφίρτελ.

    Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν αυτοκίνητα και φορτηγά, έσπασαν τζάμια τραπεζών, λεηλάτησαν καταστήματα και έριξαν κομμάτια από τις πλάκες του πεζοδρομίου, αλλά και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.

    Η αστυνομία απάντησε με 83 προσαγωγές και 19 συλλήψεις, ενώ ανέφερε ότι περίπου 200 αστυνομικοί τραυματίστηκαν έπειτα από δύο ημέρες συγκρούσεων με τους διαδηλωτές.

    Νωρίτερα, το γύρο του διαδικτύου έκαναν σκηνές κατά τις οποίες αστυνομικοί κυνηγούσαν μέλη του Black bloc πάνω σε σκαλωσιές καθώς προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο σε στέγες.

    Όμως, οι περισσότεροι από τους 100.000 διαδηλωτές ήταν ειρηνικοί και βγήκαν στους δρόμους κρατώντας πανό που έγραφαν ότι οι ηγέτες της G20 δεν είναι ευπρόσδεκτοί ή συμμετείχαν σε πορείες με ποδήλατα φορώντας πολύχρωμες στολές.

    Όταν οι ηγέτες της G20 συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν μια συναυλία με έργα του Μπετόβεν στο συναυλιακό κέντρο Έλμπφιλαρμονί στη μία όχθη του ποταμού Έλβα, οι διαδηλωτές από την απέναντι όχθη έβαλαν δυνατά στα μεγάφωνα Τζίμι Χέντριξ.

    Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο δήλωσαν ότι δεν είχαν δει ποτέ ως τώρα διαδηλωτές τόσο κοντά στον χώρο που διεξάγονταν οι εργασίες. «

    Μου αρέσει!

  90. Ο/Η physicist λέει:

    Η φρασεολογία «καταστολή, ακτιβιστές, διαδηλωτές» προδίδει τις συμπάθειες του συντάκτη. Δυστυχώς, αυτή η στάση χαρακτηρίζει πλατιά στρώματα του κεντροαριστερού Τύπου ο οποίος αυτοδιαφημίζεται μάλιστα ως μετριοπαθής και δημοκρατικός: μια κατανόηση στην καλύτερη και συμπάθεια στη χειρότερη περίπτωση για τους φασίστες εγκληματίες που τους είδαμε πάλι να δρουν τις τελευταίες μέρες.

    Μου αρέσει!

  91. Ο/Η Eνη λέει:

    G20 το τελικο ανακοινωνθεν

    »
    Ειδήσεις ΕλλάδαΠολιτικήΚόσμοςΣπορΠρόσωπαViralΕφημερίδες Video Focus Οικονομία Tech Style Ταξίδι iContact More

    Αναζήτηση

    G20: Συμφωνία για το εμπόριο, «αγκάθι» το κλίμα
    Newsroom
    Newsroom , CNN Greece
    17:35 Σάββατο, 08 Ιουλίου 2017 – Ανανεώθηκε 18:41

    G20: Συμφωνία για το εμπόριο, «αγκάθι» το κλίμα
    Πηγή: REUTERS/Patrik STOLLARZ/Pool
    Σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα θέματα του εμπορίου κατέληξαν το Σάββατο οι ηγέτες των χωρών μελών της ομάδας G-20, που συνεδρίασε στο Αμβούργο, στη σκιά σοβαρών επεισοδίων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, που είχαν σαν αποτέλεσμα τραυματισμούς και μεγάλες καταστροφές. Οι ηγέτες των G20 δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές του στο θέμα της κλιματικής αλλαγής – βασική παράμετρος είναι τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

    Οι ηγέτες των ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου τάσσονται μεν υπέρ του ελευθέρου εμπορίου και κατά του προστατευτισμού, αναγνωρίζουν όμως την ίδια ώρα και «τον ρόλο θεμιτών αμυντικών εργαλείων» στο εμπόριο, στο πλαίσιο όμως των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Στο πεδίο αυτό ουσιαστικά οι ηγέτες του G20 συμφωνούν σε αυτά που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν αυτονόητα και τα οποία όμως ήρθε να ανατρέψει η οικονομική φιλοσοφία του αμερικανού προέδρου Τραμπ και το δόγμα του προστατευτισμού και απομονωτισμού που πρεσβεύει.

    Στο έτερο μεγάλο αγκάθι της συνόδου, την κλιματική αλλαγή, δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία καθώς οι διαπραγματευτές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού τα υπόλοιπα μέλη του G20 επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν «τάχιστα» τα συμφωνηθέντα.

    Μετά από μακρά διελκυστίνδα η προδιαγεγραμμένη διάσταση απόψεων φαίνεται να αποτυπώνεται και στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, γεγονός ιδιαίτερα ασυνήθιστο αν όχι πρωτόγνωρο στα χρονικά του G20. Την ίδια ώρα απορρίπτεται η πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, όπως αξιώνει η αμερικανική πλευρά, με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες να την χαρακτηρίζουν «μη αναστρέψιμη».

    Παρά ταύτα ελήφθη υπόψη μια αρκετά διαφιλονικούμενη αμερικανική πρόταση που διασφαλίζει ουσιαστικά στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να παρέχουν βοήθεια σε άλλες χώρες «για την φιλική προς το περιβάλλον χρήση ορυκτών». Το γεγονός ότι η πρόταση συμπεριελήφθη στο τελικό ανακοινωθέν προκαλεί ήδη οργισμένες αντιδράσεις εκ μέρους περιβαλλοντικών οργανώσεων, αφού επί της ουσίας αντίκειται στο πνεύμα της Συμφωνίας του Παρισιού.

    Στο πεδίο του προσφυγικού δεν πέρασε ευρωπαϊκή πρόταση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των διακινητών ανθρώπων. Η πρόταση προσέκρουσε στις αντιστάσεις Ρωσίας και Κίνας για αδιευκρίνιστους λόγους. Οι δυο χώρες δέχθηκαν απλώς να συμπεριληφθεί μια επισήμανση για την ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας κατά των διακινητών.

    Η γερμανίδα καγκελάριος πάντως εξέφρασε την ικανοποίησή της, για τη συμφωνία στην G20 αναφορικά με την διατήρηση των ανοιχτών αγορών και την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη σύμφωνα με την οποία, οι ΗΠΑ είναι δυνατό ν’ αλλάξουν τη θέση τους σχετικά με την αποχώρηση τους, από την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
    Παράλληλα, η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την χαρά της, για την συμφωνία όλων των άλλων χωρών -πλην των ΗΠΑ- σχετικά με τον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού.
    2017 07 08T135926Z 755982563 RC1920842740 RTRMADP 3 G20 GERMANY
    Πηγή: REUTERS/Axel Schmidt
    Η ίδια, τόνισε ότι αναφορικά με το κλίμα, κατέστη αναγκαίο, οι χώρες-μέλη της G20 να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους.

    Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στην διάσκεψη της G20 ότι το Παρίσι θα φιλοξενήσει μία διάσκεψη στις 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος στις Συμφωνία του Παρισιού του 2015.
    Η διάσκεψη αυτή θα έχει ως στόχο την εξεύρεση ιδιωτικών, αλλά και δημοσίων οικονομικών κεφαλαίων για χρηματοδότηση δράσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

    Το τελικό ανακοινωθέν

    Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των χωρών της ομάδας G-20 που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο επιβεβαιώνει:
    Την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εργαλείων της νόμιμης εμπορικής άμυνας.
    Τον σημαντικό ρόλο του διεθνούς εμπορικού συστήματος που στηρίζεται σε κανόνες.
    Την δέσμευση για την βελτίωση των μηχανισμών διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης κι επίλυσης διαφορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
    Την δέσμευση όλων των χωρών-μελών της ομάδας G20 πλην των ΗΠΑ, ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μη αναστρέψιμη, ενώ τα μέλη -πλην των ΗΠΑ- συμφωνούν για την ταχεία εφαρμογή της.
    Την συνεργασία των ΗΠΑ με άλλες χώρες, προκειμένου αυτές να βοηθηθούν στην πιο καθαρή κι αποδοτική αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων «

    Μου αρέσει!

  92. Ο/Η Eνη λέει:

    …..Tα μετά της συνοδου G20 …..

    «in.gr » Ειδήσεις » Κόσμος RSS : Κόσμος
    Δημοσίευση: 09 Ιουλ. 2017, 10:11 | Τελευταία ενημέρωση: 09 Ιουλ. 2017, 10:25

    Επιχαίρει παρά την απομόνωση
    Ο Τραμπ απέσπασε υποχωρήσεις από τη G20 και μιλά για «επιτυχία»

    (Φωτογραφία: Reuters )

    Αμβούργο, Γερμανία
    Υποχωρήσεις στα ευαίσθητα θέματα του εμπορίου και της κλιματικής αλλαγής απέσπασε ο Ντόναλντ Τραμπ από τους υπόλοιπους ηγέτες της G20, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός πρόεδρος να κάνει λόγο για «υπέροχη επιτυχία», παρά την πλήρη απομόνωσή του στην σύνοδο του Αμβούργου.

    Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου φέρει τα σημάδια των διαφωνιών μεταξύ της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και των υπόλοιπων ηγετών.

    Σε ό,τι αφορά το κλίμα, η G20 επισημαίνει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την απομόνωσή τους στο θέμα: όλες οι άλλες χώρες τονίζουν στο κείμενο της ανακοίνωσης ότι αυτή η διεθνής συμφωνία είναι «μη αναστρέψιμη».

    «Εκεί που δεν υπάρχει ομοφωνία, η τελική ανακοίνωση υπογραμμίζει τις διαφωνίες», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, οικοδέσποινα της συνόδου στο Αμβούργο.

    Ωστόσο αργότερα η Τουρκία έσπασε το κοινό μέτωπο, απειλώντας να μην επικυρώσει τη Συμφωνία για το Κλίμα.

    «Μετά την απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ, η θέση μας πηγαίνει προς την κατεύθυνση της μη επικύρωσης (της Συμφωνίας) από το κοινοβούλιο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους από το Αμβούργο.

    Επεσήμανε ότι η Γαλλία, όταν υπεγράφη η Συμφωνία του Παρισιού, υποσχέθηκε στην Τουρκία οικονομικές αποζημιώσεις που δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

    Παράλληλα οι ΗΠΑ του Τραμπ πήραν λευκή επιταγή από τη G20 να ακολουθήσουν διαφορετική πολιτική.

    Το κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει ότι θα βοηθήσουν άλλες χώρες του κόσμου «να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα».

    Μια πολιτική που ουσιαστικά είναι αντίθετη με τον στόχο του ΟΗΕ για μια οικονομία που να μην βασίζεται τόσο στον άνθρακα, αν και στην ανακοίνωση της G20 διευκρινίζεται ότι τα ορυκτά καύσιμα θα χρησιμοποιούνται με «πιο καθαρό» τρόπο.

    Συγκεκριμένα πρόκειται για την επιθυμία των ΗΠΑ να πωλούν το σχιστολιθικό αέριό τους.

    Ο συμβιβασμός αυτός ήταν θέμα συζήτησης μεταξύ πολλών κρατών που φοβούνται ότι θα έχει «μεταδοτικές συνέπειες», υπογράμμισε ένας διπλωμάτης. Όμως αυτό ήταν το τίμημα για να διατηρηθούν οι δεσμοί της G20 με την Ουάσινγκτον.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για τον «καλύτερο» συμβιβασμό στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι συγκαλεί μια σύνοδο για το κλίμα τον Δεκέμβριο στη Γαλλία, δύο χρόνια μετά τη Συμφωνία του Παρισιού.

    Στον τομέα του εμπορίου, ο Αμερικανός πρόεδρος προκαλεί ανησυχία εδώ και μήνες στους βασικούς εταίρους της χώρας του με την τάση του υπέρ του προστατευτισμού.

    Στη σύνοδο της G20 οι ΗΠΑ τελικά αποδέχθηκαν την τελική ανακοίνωση, η οποία περιέχει μια καταδίκη «του προστατευτισμού».

    Όμως σε αντάλλαγμα οι είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως αναγνώρισαν για πρώτη φορά το δικαίωμα των χωρών που είναι θύματα παράνομων εμπορικών πρακτικών να καταφεύγουν «σε νόμιμα μέσα για την υπεράσπιση του εμπορίου».

    Οι ΗΠΑ δεν ήταν οι μόνες που ικανοποιήθηκαν από αυτή την εξέλιξη. Ο Μακρόν δίνει μάχη για μια «Ευρώπη που προστατεύει», κυρίως απέναντι στην Κίνα.

    «Αυτό αντιπροσωπεύει σωστά τη θέση που υπερασπιζόμαστε: τη μάχη κατά του προστατευτισμού και τη μάχη κατά του ντάμπινγκ. Είναι μια θέση που μας ταιριάζει», σχολίασε μια πηγή από τη γαλλική προεδρία.

    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικο «

    Μου αρέσει!

  93. Ο/Η Eνη λέει:

    ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

    Στίβεν Χόκινγκ: «Η απόφαση Τραμπ προκαλεί μη αναστρέψιμη ζημιά στο κλίμα»
    Δημοσιεύθηκε: 09 Ιουλίου 2017, 19:20 , Τελευταία Ενημέρωση: 09/07/2017, 13:42

    Στίβεν Χόκινγκ: «Η απόφαση Τραμπ προκαλεί μη αναστρέψιμη ζημιά στο κλίμα»

    Σχετικά tags
    κλιματική αλλαγήΣυμφωνίακλίμα
    Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά στην κλιματική αλλαγή, προειδοποίησε ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ. Σε συνέντευξή του στο BBC, ο βρετανός επιστήμονας εκτίμησε ότι η στάση του Τραμπ απέναντι στο περιβάλλον δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τον πλανήτη μας, ο οποίος θα μπορούσε να εισέλθει σε τέτοια ολέθρια πορεία, ώστε να καταλήξει να γίνει μια καυτή κόλαση όπως η Αφροδίτη έγινε κάποτε.

    Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ο οποίος γιορτάζει τα 75α γενέθλιά του και είναι ασφαλώς -μετά τον Αϊνστάιν- ο πιο αναγνωρίσιμος επιστήμονας στον κόσμο, παρόλο που δεν μπορεί να κινηθεί ή να μιλήσει, δεν χάνει ευκαιρία να παρεμβαίνει με την τεχνητή φωνή του στην επικαιρότητα, εκφράζοντας μεγάλες ανησυχίες κατά καιρούς για το μέλλον του ανθρωπίνου είδους. «Είμαστε κοντά στο σημείο καμπής, όπου η κλιματική αλλαγή θα γίνει μη αναστρέψιμη. Η πρωτοβουλία του Τραμπ μπορεί να σπρώξει τη Γη πέρα από το χείλος, μετατρέποντάς την σε Αφροδίτη, με μια θερμοκρασία 250 βαθμών και βροχή θειϊκού οξέος», δήλωσε ο Χόκινγκ.

    «Η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και ένας που μπορούμε να προλάβουμε, αν δράσουμε τώρα. Αρνούμενος την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και αποσυρόμενος από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ο Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσει στον όμορφό πλανήτη μας μια περιβαλλοντική ζημιά που θα μπορούσε να αποφευχθεί, θέτοντας σε κίνδυνο το φυσικό κόσμο, εμάς και τα παιδιά μας», πρόσθεσε.

    Για τον μάλλον απαισιόδοξο Χόκινγκ, ο οποίος θεωρεί ότι οι μέρες μας στη Γη είναι μετρημένες λόγω κυρίως των περιβαλλοντικών προβλημάτων και των ανθρωπίνων συγκρούσεων, ο Τραμπ είναι απλώς… το κερασάκι στην τούρτα. Όπως είπε, η επιθετικότητα είναι εγγενής στους ανθρώπους, γι’ αυτό η καλύτερη πιθανότητα της ανθρωπότητας να επιβιώσει, θα είναι να βρει διεξόδους διαβίωσης σε άλλους πλανήτες.

    «Φοβούμαι ότι η εξέλιξη έχει ενσωματώσει την απληστία και την επιθετικότητα στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Δεν φαίνονται καθόλου σημάδια για μείωση των συγκρούσεων και η ανάπτυξη νέας στρατιωτικής τεχνολογίας και όπλων μαζικής καταστροφής μπορεί να αποβεί καταστροφική. Η καλύτερη ελπίδα για την επιβίωση της ανθρώπινης φυλής μπορεί να είναι τελικά οι ανεξάρτητες αποικίες στο διάστημα», επανέλαβε μια προειδοποίηση που έχει κάνει ξανά στο παρελθόν.

    Όσο για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Χόκινγκ εξέφρασε ανησυχία ότι η έρευνα στη χώρα του θα πληγεί ανεπανόρθωτα από το Brexit. «Η επιστήμη είναι μια συνεργατική προσπάθεια, συνεπώς η επίπτωση θα είναι καθολικά αρνητική και θα αφήσει την βρετανική επιστήμη απομονωμένη και εσωστρεφή», όπως είπε.

    Αναφορικά με την υστεροφημία του, δήλωσε: «Ποτέ δεν περίμενα να φθάσω τα 75. Όταν διαγνώσθηκα με τη νόσο στα 21 μου, μου είπαν ότι θα με σκοτώσει σε δύο έως τρία χρόνια. Τώρα, μετά από 54 χρόνια, μολονότι πιο αδύναμος και στο αναπηρικό κατοτσάκι, ακόμη εργάζομαι και παράγω επιστημονικές μελέτες, με πολλή βοήθεια ασφαλώς από την οικογένειά μου, τους συναδέλφους και τους φίλους μου. Έτσι, νιώθω πολύ τυχερός που μπορώ να στοχάζομαι για την υστεροφημία μου. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο επίτευγμά μου είναι η ανακάλυψή μου ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι τελείως μαύρες». »

    SOFOKLEOUS GR.

    Τωρα βεβαια ο Τραμπ θα πει: «Μα ποιος ειναι αυτος ο Χοκινγκ;» lol

    Μου αρέσει!

  94. Ο/Η Eνη λέει:

    «Το γερμανικό σχέδιο ελέγχου της Ευρώπης – Οι αναλύσεις του Μαξίμου μετά τη Σύνοδο των G20
    Newsroom
    Newsroom , CNN Greece
    10:30 Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

    Το γερμανικό σχέδιο ελέγχου της Ευρώπης – Οι αναλύσεις του Μαξίμου μετά τη Σύνοδο των G20
    Πηγή: REUTERS
    Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις στο Αμβούργο, στη σύνοδο των G20, μονοπώλησαν σχεδόν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης -ελληνικών και ξένων. Και δικαίως, καθώς, με τη μαζικότητά τους, δείχνουν ότι η Γερμανία δεν είναι μόνο η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και ο Σουλτς, καθώς Γερμανοί, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ήταν οι πολλές χιλιάδες (πάνω από 100.000 λένε οι περισσότερες εκτιμήσεις) που διαδήλωναν κατά της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού.

    Ωστόσο το Αμβούργο είχε μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τα εκτός, αλλά και τα εντός της Συνόδου. Ανάμεσά τους (πέρα από την απειλή Ερντογάν να μην επικυρώσει τη Συμφωνία για του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, στάση η οποία σηματοδοτεί την πλήρη σύμπλευσή του με τις ΗΠΑ), ιδιαίτερη σημασία έχει η συνεχιζόμενη κόντρα Τραμπ – Μέρκελ. Σύμφωνα με τις αναλύσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών στην Αθήνα τα μέτωπα είναι πολλά, με σημαντικότερα το κλίμα, το μεταναστευτικό, το παγκόσμιο εμπόριο και τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.

    Οι αναλυτές στο Μαξίμου σημειώνουν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
    Σε αυτό το πλαίσιο, η ενεργειακή συνεργασία της Μέρκελ με τη Ρωσία δεν περνά απαρατήρητη. Σταθμός θα είναι η ολοκλήρωση του αγωγού North 2, o οποίος θα τροφοδοτεί απευθείας, υποθαλάσσια τη Γερμανία, με ρωσικό φυσικό αέριο. Ο υπάρχων αγωγός, North 1, περνάει μέσα από την Ουκρανία και την Πολωνία, κάτι που έχει οικονομικό, αλλά και πολιτικό, μακροπρόθεσμα, κόστος για τη Γερμανία.

    23 Photos: G20: Εικόνα καταστροφής στους δρόμους του Αμβούργου Ο αγωγός είναι μια ψηφίδα στην προσπάθεια της Μέρκελ να ελέγξει, γεωπολιτικά και οικονομικά, όλη την Ευρώπη. Μια φιλοδοξία την οποία επιθυμεί να ικανοποιήσει, βάζοντας τη σφραγίδα της στην επόμενη –και τελευταία, πιθανότατα– θητεία της ως καγκελαρίου, καθώς όλα δείχνουν ότι θα κερδίσει εύκολα τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    Ο Β. Σόιμπλε, που πάντα λειτουργεί σε συνεννόηση με την Α. Μέρκελ, έχει εκπονήσει ένα τέτοιο σχέδιο ελέγχου, όπως δείχνουν μια σειρά δηλώσεις και συνεντεύξεις τούς τελευταίους μήνες. Λειτουργεί, ουσιαστικά, ως υπουργός Οικονομίας όλης της ευρωζώνης. Βασικά στοιχεία της στρατηγικής του είναι:

    – Να «αντικαταστήσει» το ΔΝΤ (να εκδιώξει, δηλαδή το Ταμείο από την Ευρώπη, κάτι, άλλωστε, που θέλει και το ίδιο) με τον ESM. Η Γερμανία ελέγχει πλήρως τον ESM μέσω του 27% που κατέχει και του επικεφαλής του, Κλ. Ρέγκλινγκ.

    – Να μπορέσει να ελέγξει και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το τέλος της θητείας του Μ. Ντράγκι, το φθινόπωρο του 2019. Ήδη προωθεί τον Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της Bundesbank, για τη θέση αυτή. Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει ότι αν αναλάβει ο Βάιντμαν θα επιβάλει πλήρως τη γερμανική άποψη. Η Α. Μέρκελ, μάλιστα, φέρεται αποφασισμένη να στηρίξει τον Ισπανό Λουίς ντε Γκίντος για τη θέση του αντιπροέδρου, καθώς τον Οκτώβριο του 2019 λήγει η θητεία του νυν αντιπροέδρου Βίτορ Κονστάνσιο.

    Ουσιαστικά, η γερμανική ελίτ, την οποία και εκπροσωπεί ο Β. Σόιμπλε, θέλει να επιβάλει πλήρως τη νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας που (πρέπει να) ακολουθεί η Ευρώπη, ελέγχοντας όλους τους μηχανισμούς του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται να αποτελεί τον οδικό χάρτη, για το μέλλον και των υπολοίπων των κρατών-μελών της ευρωζώνης.
    Όλες αυτές οι εξελίξεις θα γίνουν πιο συγκεκριμένες μετά τις γερμανικές εκλογές και πολλά θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κυρίαρχα κόμματα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι και το δεύτερο εξάμηνο του 2017, μετά, δηλαδή, τις γερμανικές, κάθε άλλο παρά βαρετό θα είναι.. «

    Μου αρέσει!

  95. Ο/Η xberliner λέει:

    «Σύμφωνα με τις αναλύσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών στην Αθήνα τα μέτωπα είναι πολλά, με σημαντικότερα το κλίμα, το μεταναστευτικό, το παγκόσμιο εμπόριο και τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.»

    Κλίμα: Οι ΗΠΑ θα χάσουν πολλά με τις ηλιθιότητες του Τραμπ. Θα χάσουν σε τεχνολογία, τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό. Αναμένεται ότι με το κόψιμο των κονδυλίων από τον Τραμπ η Ευρώπη θα υποδεχτεί πολλούς επιστήμονες από τις ΗΠΑ που δουλεύουν στην έρευνα σχετική με την ενέργεια.

    μεταναστευτικό: Η Ευρώπη είναι μόνη της και καλά θα κάνει να το καταλάβει.

    το παγκόσμιο εμπόριο: Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές. Όλοι θα χάσουν.

    «χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.»
    Στο μόνο ίσως σημείο που ο Τραμπ έχει δίκιο. Από την άλλη η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει δικό της μηχανισμό άμυνας και οι γερμανοί (κυρίως) να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.