Η Βρετανία πηγαίνει γυμνή στη διαπραγμάτευση για το Brexit

Λόγω του θυελλώδους ενδιαφέροντος των σχολιαστών για τα διεθνή θέματα, ας ανεβάσω άλλο ένα. 

Liberal  /  Η Βρετανία πηγαίνει γυμνή στη διαπραγμάτευση για το Brexit

Tου Leonid Bershidsky

Ο πρώτος αγώνας της σεζόν του Brexit έλαβε χώρα, όπως ήταν προγραμματισμένο, τη Δευτέρα. Η βρετανική πλευρά προσπαθεί να αποφασίσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο τι παιχνίδι θα παίξει: θα είναι ράγκμπι, κρίκετ, τένις ή μήπως σκάκι;

Το αποτέλεσμα ήταν τόσο ασαφές που ρίχνει στο γήπεδο μια ομάδα η οποία δεν διαθέτει ούτε την ορμή ενός παίκτη ράγκμπι, ούτε τα αντανακλαστικά και την ακρίβεια ενός παίκτη κρίκετ, ούτε την ευκινησία ενός τενίστα, ούτε την ευφυΐα ενός σκακιστή. Χωρίς καν να ξέρει πώς να «ντυθεί» για την περίσταση, η βρετανική πλευρά δείχνει να έχει βγει εκεί έξω γυμνή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει προετοιμάσει έγγραφα για τις δημόσιες θέσεις του εκτός από την επιστολή που παρέδωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου για να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο καθορίζει τη διαδικασία του τερματισμού της συμμετοχής στην ΕΕ. Το έγγραφο των έξι σελίδων ήταν φτωχό όσον αφορά τις λεπτομέρειες. Πρότεινε «να βάλουμε πρώτους τους πολίτες μας» και να καταλήξουμε σε μια γρήγορη συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στο Ην. Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών στην Ευρώπη. Απηύθυνε έκκληση να αποφευχθεί η επιστροφή των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία. Και ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στις μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και το Ην. Βασίλειο.

Ο τόνος σιγουριάς υποδήλωνε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα προσπαθούσε ορίσει την ατζέντα των συνομιλιών. Ωστόσο, τους μήνες που μεσολάβησαν, η πρωθυπουργός Theresa May προκήρυξε εκλογές που την αποδυνάμωσαν σημαντικά. Πηγαίνει στις συνομιλίες με μια κυβέρνηση μειοψηφίας και με μία πρόχειρη συμφωνία, έχοντας ως μοναδικούς συμμάχους στο κοινοβούλιο, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Αντιθέτως, η ΕΕ έχει προετοιμαστεί σχολαστικά. Το Μάιο, εξέδωσε μια οδηγία 17 σελίδων για τη διαπραγμάτευση, η οποία όριζε τους τομείς της διαπραγμάτευσης που πρέπει να επιλυθούν προτού συζητηθεί η μελλοντική σχέση της ΕΕ με το Ην. Βασίλειο: τα δικαιώματα των πολιτών, ένας οικονομικός διακανονισμός που θα καλύπτει τις υποχρεώσεις του Ην. Βασιλείου προς την ΕΕ (το οποίο συχνά οι Βρετανοί σχολιαστές ονομάζουν «λογαριασμό εξόδου»), το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας και το καθεστώς των εμπορευμάτων που θα διατίθενται στην αγορά προτού το Ηνωμένο Βασίλειο γίνει τρίτο κράτος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει επιφορτιστεί με τη διεξαγωγή των συνομιλιών, έχει επίσης παρουσιάσει αναλυτικά έγγραφα θέσης σχετικά με δύο από τα πρώτα θέματα: τα δικαιώματα των πολιτών και τον οικονομικό διακανονισμό.

Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να ενδιαφέρεται τόσο όσο η Επιτροπή, αν όχι περισσότερο, στο να επικοινωνήσει στο κοινό τι προσπαθεί να επιτύχει σε κάθε τομέα. Άλλωστε, εκείνη ήταν που ξεκίνησε τη διαδικασία.  Η απουσία εγγράφων θέσης από τη βρετανική πλευρά σημαίνει ότι οι διαπραγματευτές  της May θα αλλάζουν θέμα. Στις Βρυξέλλες, υπάρχει ολοένα μεγαλύτερη συμπόνια για τα δεινά της May. Αλλά εντός της ΕΕ, το συναίσθημα δεν είναι αυτό που καθοδηγεί τα αποτελέσματα. Το μπλοκ σκόπιμα διεξάγει τη διαπραγμάτευση αργά, τσεκάροντας τη λίστα του. Τίποτα δεν θα συμφωνηθεί μέχρις ότου τσεκαριστεί και το τελευταίο πράγμα που είναι γραμμένο στο χαρτί.

Δεν υπάρχει τίποτα τιμωρητικό σε αυτό. Είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι γραφειοκρατίες και η ΕΕ είναι μια απίθανη γραφειοκρατία.

Η ΕΕ δημοσίευσε ένα επίσημο οργανόγραμμα της διαπραγματευτικής της ομάδας. Η αναπληρώτρια του επικεφαλής της διαπραγμάτευσης Michel Barnier, Sabine Weyand, μια Γερμανίδα, είναι άνθρωπος της λεπτομέρειας που ασχολούνταν με θέματα εμπορίου στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα από το 1994. Κανείς στην ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου, με επικεφαλής τον David Davis, δεν έχει παρόμοια εξειδικευμένη εμπειρία.

Σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών, η ΕΕ προτείνει μια γενναιόδωρη διευθέτηση που ουσιαστικά θα «κλειδώνει» την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που διαμένουν στην Ευρώπη όταν θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία του Brexit. Η πρόταση καλύπτει τα μέλη της οικογένειάς τους που ζουν αλλού, προστατεύει τους φοιτητές και προσφέρει πλήρη πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση και από τις δύο πλευρές. Δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου 1,2 εκατομμύρια Βρετανοί στις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ, μια τέτοια συμφωνία είναι, φαινομενικά, πιο επωφελής για την ΕΕ. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, λίγοι περισσότεροι από τους μισούς ειδικευμένους εργαζομένους της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνουν ότι σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τη χώρα προτού εξέλθει από την ένωση. Παρά τα ξενοφοβικά κίνητρα που ώθησαν τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, η κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίσει να σταματήσει τη διαρροή εγκεφάλων.

Δεδομένου του καλύτερου επιπέδου προετοιμασίας των διαπραγματευτών της ΕΕ, είναι πολύ πιθανό η τελική συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών να βρίσκεται πιο κοντά στη θέση της ΕΕ. Ίσως η συμφωνία να μπορεί ακόμη να «περιχαρακωθεί» από άλλα, δυσκολότερα ζητήματα, δεδομένης της πιθανότητας οι διαπραγματευτές να εξαντλήσουν όλο το χρόνο που έχουν για την επίλυση τους –αυτή θα ήταν μια ουσιαστική εκδήλωση της συμπόνιας των Βρυξελλών.

Σχετικά με τον οικονομικό διακανονισμό, το έγγραφο θέσης της ΕΕ περιγράφει τι οφείλει η Ένωση στο Ηνωμένο Βασίλειο –το υπόλοιπο του ισοζυγίου σε διάφορα προγράμματα της ΕΕ, οι συντάξεις που καταβάλλει η ΕΕ σε Βρετανούς πρώην υπαλλήλους κ.λπ.- και το οφείλει το Ην. Βασίλειο στην ένωση, όπως οι υποχρεώσεις του ως μέλους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από διάφορα τρέχοντα προγράμματα της ΕΕ. Δεν προσδιορίζει το ποσό της οφειλής, διευκολύνοντας φαινομενικά το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει μια συμφωνία που δεν θα το εκθέτει και θα παρατείνει τη διάρκεια των πληρωμών. Οι συνομιλίες του διακανονισμού, ωστόσο, είναι πιθανό να παραταθούν λόγω της επισταμένης γραφειοκρατικής προσέγγισης της ΕΕ σε τέτοιες τεχνικές λεπτομέρειες.

Η ΕΕ δεν έχει πει ακόμη στο κοινό ποια θα είναι η προσέγγισή της σε άλλους τομείς των διαπραγματεύσεων επειδή δεν αναμένει ότι οι συζητήσεις για άλλα ζητήματα θα ξεκινήσουν τις προσεχείς εβδομάδες ή και μήνες. Μεταξύ άλλων πραγμάτων, αυτό είναι συνετό από άποψη πολιτικής: οι διαπραγματευτές της Κομισιόν δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα έχουν απέναντί τους την May τον επόμενο μήνα, ή έως το τέλος του έτους. Ένα πολύ μικρό βήμα τη φορά είναι ο μόνος λογικός τρόπος για εκείνους να χειριστούν τη διαδικασία.

Για το λόγο αυτό, είναι απίθανο να γίνει ακόμη συζήτηση για τα ζητήματα που συζητούνται έντονα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως για παράδειγμα το εάν μπορεί να υπάρξει μια μεταβατική εμπορική συμφωνία που θα διατηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην κοινή αγορά της ΕΕ (όπως η Νορβηγία) ή στην τελωνειακή ένωση (όπως η Τουρκία). Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερνε να συνδέσει το εμπόριο με το ζήτημα των δικαιωμάτων των πολιτών. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει αυτό είναι να αποδεχτεί την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της ΕΕ και να προχωρήσει από την αρχή στη νορβηγική επιλογή – αλλά η κυβέρνηση της May εμμένει στον περιορισμό της μετανάστευσης ως το μοναδικό κρίκο της με τους ψηφοφόρους του Brexit.

Το αν θα συμβεί κάτι στις συνομιλίες εξαρτάται από την May και την κυβέρνησή της. Πρέπει να αρχίσουν να απαντούν στις προτάσεις της ΕΕ με εξίσου ικανές και λεπτομερείς προτάσεις. Η ΕΕ εξακολουθεί να έχει όλο τον χρόνο του κόσμου. Η ομάδα της είναι άψογα ντυμένη για ένα μακράς διάρκειας παιχνίδι γκολφ.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή. Bookmark the permalink.

7 Responses to Η Βρετανία πηγαίνει γυμνή στη διαπραγμάτευση για το Brexit

 1. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Πάντως μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, η βρετανική κυβέρνηση πάντα έχει την δυνατότητα να βγει και να πει την πλήρη αλήθεια στον βρετανικό λαό, ότι ακόμα και με ένα ήπιο Μπρέξιτ (δεν μιλάμε για ένα σκληρό Μπρέξιτ, εκεί θα είναι όλα κόλαση, ειδικά για τους πιο αδύναμους) τα πράγματα θα είναι χειρότερα από ότι αν η Βρετανία παρέμενε στην ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση, όπου πλέον θα έχει ειπωθεί η αλήθεια, θα μπορούσε να ξαναγίνει ένα δημοψήφισμα ώστε η απόφαση των βρετανών να στηρίζεται πλέον σε πραγματικά δεδομένα και όχι στο βουνό από ψέμματα με το οποίο φλόμωσαν το σύμπαν οι ευρωσκεπτικιστές των Συντηρικών μαζί με τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους τους.

  Ίδωμεν.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  @ ΔΠ
  Το ίδιο σκέφτομαι κι εγώ αλλά οι πιθανότητες να συμβεί είναι ελάχιστες.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Ίσως Νίκο, ίσως και όχι. Θα δείξει.
  Μακάρι στην πορεία να πάψουν να είναι ελάχιστες.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η xberliner λέει:

  «Δεν υπάρχει τίποτα τιμωρητικό σε αυτό. Είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι γραφειοκρατίες και η ΕΕ είναι μια απίθανη γραφειοκρατία.»
  Το βάζω εδώ επειδή ακούω από πολλούς ότι η ΕΕ κάνει σαν την απατημένη ή απατημένο σύζυγο και προσπαθεί να τιμωρήσει τη ΜΒ.
  1ον Κανένας δεν έδιωξε τη ΜΒ από την ΕΕ.
  2ον Δεν μπορείς να έχεις και την πίτα γεμάτη και το σκύλο χορτάτο. Για τη ΜΒ υπάρχουν 3 επιλογές: Πλήρες μέλος, συνδεδεμένο μέλος όπως η Νορβηγία και η Ελβετία, στη τελωνειακή ένωση όπως η Τουρκία, τρίτη χώρα. Κάθε μία έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Το να ζητάς να έχεις τα δικαιώματα του πλήρους μέλους ή συνδεδεμένης χώρας όπως η Νορβηγία χωρίς τις υποχρεώσεις θυμίζει κακομαθημένο παιδάκι.
  3ον Η κάθε χώρα κοιτάζει τα συμφέροντά της και το κάθε μέρος (ΕΕ και ΜΒ) τα δικά του. Προφανώς και αν η ΜΒ επιλέξει σκληρό μπρέξιτ Γερμανία και Γαλλία θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν και να τραβήξουν δραστηριότητες του Λονδίνου σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Life is a bitch αλλά έτσι είναι η ζωή και πως να την αλλάξεις.
  4ον Γίνεται όλο και πιο εμφανές το πόσο γιάχου είναι οι φαινομενικά σοβαροί εγγλέζοι. Κάνουν ένα δημοψήφισμα για εσωκομματικούς λόγους απροετοίμαστοι για το αποτέλεσμα. Επιτρέπουν το λαϊκισμό να πάρει το πάνω χέρι. Μετά κάνουν εκλογές για να είναι πιο σκληροί διαπραγματευτές και τα πράγματα χειροτερεύουν (για τους σκληρούς και λαϊκιστές). Εν συνεχεία πάνε σε διαπραγματεύσεις χωρίς προετοιμασία. Και μιλάμε για τις σημαντικότερες διαπραγματεύσεις των τελευταίων 50 χρόνων και ίσως των επόμενων 50. Μιλάμε για τέτοια κατάντια που ο Αλέξης μπροστά τους φαίνεται γίγαντας της πολιτικής.
  5ον Τελικά πιστεύω το μπρέξιτ θα είναι τόσο σκληρό όσο σκληρό είναι το βιτάμ.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

  «Λόγω του θυελλώδους ενδιαφέροντος των σχολιαστών για τα διεθνή θέματα, ας ανεβάσω άλλο ένα. »

  Η αληθεια ειναι, σχο, οτι το εσωτερικο πολιτικο μετωπο ειναι πιο βαρετο και προβλεψιμο απο οτι ηταν παλιοτερα
  βλεπεις, ειμαστε ολοι …’μνημονιακοι’ και ..ρεαλιστες τωρα, και οι αντιθεσεις δεν ειναι τοσο οριακες οσο ηταν παλιοτερα – πανε οι αντιμνημονιακες κορωνες, οι τροικες εσωτερικου, οι γιες μεν, τα ματωμενα πλεονασματα, οι επιτροπες λογιστικου ελεγχου του χρεους..

  Ο συριζα ψηφιζει μνημονια και εφαρμοζει λεει νεοφιλελευθερη πολιτικη, ο καμμενος συμφωνει με την κληση ως συμβουλου της ροθτσιλντ και ο τσιπρας υπερθεματιζει για το νατο, τι αλλο να κανουμε και μεις οι απο την αρχη υποστηρικτες του βαρουφακειου διαχωρισμου 70-30 του μημονιου?
  μας εχουν αποστομωσει, αφου θα αρχισουμε να βγαινουμε και απο τα ..αριστερα στο συριζα 😀

  δικαιωθηκαν οι μπαγασες σε ολα…

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Όπως είπα και παραπάνω, όταν η βρετανική κυβέρνηση θα έχει πει την αλήθεια στον βρετανικό λαό, και πριν φυσικά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, τότε θα μπορούσε να ξαναγίνει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, ακριβώς επειδή η απόφαση των βρετανών θα βασίζεται πλέον σε πραγματικά δεδομένα και όχι στο βουνό από ψέμματα με τα οποία φλόμωσαν το σύμπαν οι ακροδεξιοί και οι ευρωσκεπτικιστές των Συντηρικών.

  Brexit: Leave voter realises his fruit farms could collapse without EU migrant workers

  http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-latest-eu-migrant-workers-fruit-farm-harry-hall-hunter-partnership-bbc-radio-4-today-a7802381.html

  A Leave-voting business owner has said he regrets the decision because his fruit farms will collapse if he has no access to EU workers after Brexit.

  Harry Hall, of the Hall Hunter Partnership soft fruit company, said he was in favour of Brexit because of the issue of sovereignty but was concerned by the Government’s approach to negotiations.

  Mr Hall was speaking to BBC Radio 4’s Today programme as industry body British Summer Fruits (BSF) claimed prices for strawberries and raspberries could “soar” by between 35 per cent and 50 per cent if Brexit restricted access to EU labour.

  He said: “I regret my vote in the face of the Government I’m given.

  “The reason I voted to leave was that I’m in favour of sovereignty. This was about sovereignty for me.

  “As businessmen we need clarity about our future direction.

  “If I don’t have my 2,500 staff that I need, or I have no certainty of that from 2019 onwards, I don’t have a business. It’s as simple as that.”

  A worker at Hall Hunter Partnership’s Tuesley Farm in Godalming, Surrey, told Today it had had one English applicant in the last several years, but that they quit after one day.

  The company farms more than 1,100 acres, including 43 acres of greenhouses.

  In its Brexit White Paper earlier this year the Government admitted the UK Parliament “has remained sovereign throughout our membership of the EU”.

  Prominent Leave campaigners had argued for Brexit on the basis the UK had lost its sovereignty to the EU over the years.

  BSF said soft fruit production in the UK had grown by 131% over the last 20 years to a value of more than £1.2bn, largely as a result of an increase in home-grown strawberries.

  It said Brexit was already exacerbating a shortage of seasonal labour and has warned MPs that losing access to European workers will have a “disastrous and cataclysmic” impact on the industry.

  Around 95 per cent of the 29,000 seasonal workers each year currently come from the EU — primarily from Poland, Bulgaria and Romania — and demand is expected to rise to around 31,000 by 2020 if the industry continues to grow, the organisation said.

  It has called for a seasonal agriculture permit scheme which would allow labourers from Europe to enter the UK on fixed-term contracts “to fill the jobs UK citizens shun”.

  British Summer Fruits chairman Laurence Olins said: “It is inconceivable that people who voted to leave the European Union wanted to destroy an iconic and incredibly competitive British horticulture industry, and see the end of buying British produce.

  “But if we cannot ensure access to the seasonal workers needed to produce soft fruit in Britain, that will be an unintended consequence of Brexit, along with soaring prices and increased reliance on imports.”

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Έχουν εφεδρείες οι καποτήδες (cup of tea!) και να μην τους υποτιμούμε!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s