Eνα προς ένα: τι (δεν) πήραμε στο Eurogroup

Protagon  /  Eνα προς ένα: τι (δεν) πήραμε στο Eurogroup  /  Γιώργος Στρατόπουλος
Η ρήτρα ανάπτυξης για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση είναι στην πραγματικότητα «ρήτρα ύφεσης»: Οσο χειροτερεύει η οικονομία μας, τόσο μεγαλύτερη ελάφρυνση θα εξασφαλίζουμε. Και δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίζει στη χώρα τη μεγαλύτερη… ελάφρυνση εις το διηνεκές

Στο χθεσινό Eurogroup:

– Δεν κερδίσαμε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που θα θέλαμε
– Δεν κερδίσαμε το QE, που επιδιώκαμε,
– Δεν πήραμε δήλωση βιωσιμότητας, που είχαμε ανάγκη,
– Η κυβέρνηση κατήγαγε μια εξαιρετική επιτυχία!

Αλλά όλα αυτά τα γνωρίζαμε.

Εκ των προτέρων μάλιστα, τον Μάιο, στο προηγούμενο Eurogroup, είχαμε ακούσει και μια συνοπτική αποτίμηση του χθεσινού Eurogroup από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Η συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς δήλωση βιωσιμότητας αποτελεί τη χειρότερη λύση για την Ελλάδα», είχε πει (εδώ).

Οσο για το χρέος, σχεδόν τίποτα καινούργιο ή αξιοσημείωτο.

Αντιπαραβάλλοντας το κείμενο του Eurogroup Μαΐου 2016 μ’ εκείνο του Ιουνίου 2017 εντοπίζουμε δύο διαφορές-προσθήκες:

α) Επιμήκυνση λήξεων και περιόδου χάριτος μέχρι 15 έτη, δηλαδή ό,τι είχε προτείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον περασμένο Μάιο. Για την ακρίβεια και στο Eurogroup του Μαΐου 2016 υπήρχε αναφορά σε επιμήκυνση και περιόδου χάριτος, αν χρειαστεί. Στην τρέχουσα διατύπωση παραλείπεται το «αν χρειαστεί» αλλά το εύρος της επιμήκυνσης ξεκινάει από 0 έτη που σημαίνει ακριβώς αυτό, «αν χρειαστεί»!

β) Ρήτρα ανάπτυξης. Εναλλακτικά θα μπορούσε να ονομαστεί και «ρήτρα ύφεσης»: Οσο χειροτερεύει η οικονομία μας, τόσο μεγαλύτερη ελάφρυνση θα εξασφαλίζουμε. Τώρα, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίζει στη χώρα τη μεγαλύτερη ελάφρυνση εις το διηνεκές. Αμφιβάλλω όμως αν αυτό συνιστά κίνητρο να τη ψηφίσει κάποιος ή αιτία πανηγυρισμών.

Βέβαια, αυτή η ρήτρα δεν είναι καινοφανής. Οι εταίροι μας διαβεβαίωναν και παλαιότερα πως στο μέλλον θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για το χρέος. Σήμερα συμπλήρωσαν τη διαβεβαίωση με την εξειδίκευση ότι θα κάνουν περισσότερα για το χρέος, αν έχουμε υστέρηση στην ανάπτυξη. (Το οποίο όμως προκύπτει από την πρότερη δήλωση).

Και αναρωτιέται κανείς τι πραγματικά περιμένουν από μια κυβέρνηση που δυόμισι χρόνια τώρα έχει εγκλωβίσει την οικονομία στην αβεβαιότητα, την ύφεση και τους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Αν θεωρείτε υπερβολική τη βεβαιότητά μου για τις αναπτυξιακές αδυναμίες της κυβέρνησης, σκεφτείτε μόνο πως, πριν από τρία χρόνια η οικονομία μας εμφάνιζε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Eκτοτε παραμένει σε τέλμα, ενώ την ίδια τριετία:

– η ευρωπαϊκή οικονομία καταγράφει υψηλή για τα ιστορικά δεδομένα της ανάπτυξη
– το ευρώ έχει υποτιμηθεί υποστηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα όλης της Ευρωζώνης
– το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει κατά 50% μετά το 2014
– η τουριστική βιομηχανία έχει απογειωθεί συνεπικουρούμενη από την κρίση στις γειτονικές και ανταγωνιστικές χώρες
– υπάρχει ποσοτική χαλάρωση, μηδενικά επιτόκια και τεράστια ρευστότητα που αναζητά ευκαιρίες για επενδύσεις σε όλο τον πλανήτη.

Καταλαβαίνετε γιατί αυτή η κυβέρνηση είναι το καλύτερο άλογο για να ποντάρει κανείς, αν επιδιώκει τη μέγιστη… ελάφρυνση του χρέους.

Η ρήτρα ανάπτυξης και η ρήτρα επιτοκίων

Στην ανακοίνωση του Eurogroup το Μάιο 2016 (εδώ) αναφέρεται ρητά πως το χρέος θα ρυθμιστεί έτσι ώστε οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να παραμένουν χαμηλότερα από 15% μεσοπρόθεσμα και 20% μακροπρόθεσμα.

Οι μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες ως % του ΑΕΠ, όπως και οι μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, βασίζονται σε τέσσερις παραμέτρους: τα μελλοντικά πρωτογενή πλεονάσματα, τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, την εξέλιξη του πληθωρισμού και τα επιτόκια, με τα οποία θα δανείζεται μελλοντικά η Ελλάδα.

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα αποφασιστεί στο τέλος του Προγράμματος, θα βασίζεται σε μια σειρά παραδοχών για την εξέλιξη αυτών των τεσσάρων παραμέτρων έτσι ώστε το χρέος να καταστεί «βιώσιμο».

Αν η εξέλιξη αυτών των παραμέτρων αποκλίνει από τις παραδοχές (με αρνητικό τρόπο), τότε θα έχουμε αποκλίσεις στη «βιωσιμότητα».

Με τη ρήτρα ανάπτυξης υποτίθεται ότι θα οριστεί μελλοντικά ένας μηχανισμός που θα «διορθώνει» τις αποκλίσεις στη «βιωσιμότητα» λόγω των χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης, επιμηκύνοντας τις λήξεις κάποιων δανείων.

Η ρήτρα ανάπτυξης, λοιπόν, έρχεται να θεραπεύσει ένα πρόβλημα. Να άρει την αβεβαιότητα σχετικά με τη «βιωσιμότητα» του χρέους λόγω αποκλίσεων των πραγματικών δεδομένων από τις παραδοχές περί ρυθμού ανάπτυξης. Η αβεβαιότητα όμως δεν αίρεται, διότι η «βιωσιμότητα» δεν απειλείται μόνον από τις αποκλίσεις στο ρυθμό ανάπτυξης αλλά και από τις αρνητικές αποκλίσεις στην εξέλιξη είτε των επιτοκίων είτε του πληθωρισμού.

Είτε, λοιπόν, αρκούμαστε στη γενικόλογη διαβεβαίωση των εταίρων μας, πως θα πράξουν ό,τι χρειαστεί στο μέλλον, αν παρουσιαστούν αποκλίσεις από τις παραδοχές του μοντέλου βιωσιμότητας και αυτή η διαβεβαίωση θεωρείται ικανή να άρει την αβεβαιότητα σχετικά με το ελληνικό χρέος, είτε δεν αρκούμαστε στην αόριστη διαβεβαίωση και ζητούμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, οι οποίες δεν είναι μία ρήτρα αλλά οι εξής τρεις: ρήτρα ανάπτυξης, ρήτρα επιτοκίων και ρήτρα πληθωρισμού. Διότι από μόνη της η ρήτρα ανάπτυξης δεν είναι ικανή να άρει την αβεβαιότητα σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Οι ενδιάμεσες καταστάσεις είναι καθρεφτάκια για ιθαγενείς.

 

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική. Bookmark the permalink.

40 Responses to Eνα προς ένα: τι (δεν) πήραμε στο Eurogroup

  1. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    O Ευ. Βενιζέλος «αποκρυπτογραφεί» τις αποφάσεις του Eurogroup

    http://www.kathimerini.gr/914199/article/epikairothta/politikh/o-ey-venizelos-apokryptografei-tis-apofaseis-toy-eurogroup

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Από αρχαιοτάτων χρόνων η εκάστοτε αντιπολιτευση λοιδορεί, καθυβρίζει,… την κυβέρνηση και ψεύδεται ασυστόλως και αντιστρόφως.

    Πολυ μιζέρια!

    ΥΓ Δεν διορισα μελη της οικογενειας μου, ουτε διοριστηκα (αν και με παρακαλουσαν να παω στην ΔΕΗ) , ουτε πηρα πολλες κρατικες δουλειες . Λεω στους εσωτερικους μεταναστες /μετοικους να επιστρεψουν στα χωρια τους και να δραστηριοποιηθουν εκει στον αγροτοκτηνοτροφικο/τουριστικο τομεα αλλα αυτοι δεν…Μαλιστα κορναρουν διαρκως, πετανε σκουπιδια ή τσιγαρα απο το ΕΙΧ τους και τους κακιζω λεγοντας «να πατε στο χωριο σας να τα κανετε αυτα»…..

    Και εφοσον αυτοι αρνουνται να πανε στο χωριο τους, αρχιζω να σκεφτομαι μηπως πρεπει να παω στο σπιτι του παππου μου που κληρονομησα,….

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Υπάρχει αντικειμενικό αποτέλεσμα

    Ανθρωποι που δεν συμπαθούν ουτε τον καπιταλισμό ουτε τη δημοκρατία τα εχουν κάνει μπάχαλο

    Και την πληρώνουμε χωρις να φταίμε με αυτους τους βλάκες

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Mitsos λέει:

    Πώς θα πάρεις δήλωση βιωσιμότητας χρέους και ταυτόχρονα κούρεμα? Πώς θα σερβίρει ο κάθε πρωθυπουργός της ΕΕ στο λαό του και στους προέδρους των ασφαλιστικών ταμείων ότι κουρεύει το ελληνικό χρέος το οποίο είναι βιώσιμο? Αυτό μόνο στο Προταγκον το ξέρουνε.

    Εγώ ένα έχω να δηλώσω. Πρέπει να διδάσκεται η λογική ως ξεχωριστό μάθημα στα σχολειά αλλά πού? Ο λαικισμός, το ψέμμα, ο πολιτικαντισμός όλο και περισσότερο απλώνεται σε όλη την κοινωνία.

    Το ελληνικό χρέος θα κουρευτεί αν και εφόσον αποφασίσει κάποια στιγμη το πολιτικό προσωπικό να αδειάσει του Σόιμπλε τη γωνιά. Το 2023 θα γίνει μια χευτορύθμιση και όχι κούρεμα. Απλώς θα επιμηκυνθεί ο ορίζοντας των δανείων για να μείνει η χώρα επί επιτροπεία μέχρι το 2300 μχ.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @Σχολιαστής
    Η μη συμπάθεια των τσιπροπαθών προς τον καπιταλισμό, εκδηλώνεται κυρίως σαν προσπάθεια «αξιοποίησης» των αγαθών του προς όφελος των δικών τους και για τον προσεταιρισμό υποστηρικτών, αφού το κόμμα διανύει ακόμα περίοδο ισχνών αγελάδων. Με άλλα λόγια, για τον Τσίπρα και τους επιφανείς Συριζαίους, η ιδεολογία τους λειτουργεί σαν άλλοθι για να κάνουν ότι τους συμφέρει χωρίς ψευτοδημοκρατικές αναστολές. Στο σημείο αυτό τα βρίσκουν μια χαρά και με τους ψεκασμένους, οι οποίοι βέβαια δεν χρειάζονται τέτοιες τζιριτζάντζουλες για να επιδιώξουν το συμφέρον τους. Υπάρχουν φυσικά και άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας που βλέπουν με ανοχή ως συμπάθεια την κυβέρνηση. Μια ομάδα είναι αυτοί που φαντασιώνονται ότι ο Τσίπρας όπου νάναι θα κάνει τη λεγόμενη «αριστερή στροφή», μια άλλη αποτελείται από εκείνους που πιστεύουν ακόμα ότι οι «άλλοι» ήταν ακόμα χειρότεροι, κάποιοι τρίτοι χαίρονται που δεν τους ενοχλεί κανείς να τα κάνουν λίμπα. Μέσα σε όλο αυτό το χάος, δεν υπάρχει φυσικά περιθώριο να ασχοληθεί σοβαρά κάποιος κυβερνητικός για τα συμφέροντα της χώρας.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Mitsos λέει:

    Toυ Σταθάκη με τα 48 σπίτια και τα 2-3 εκατομμύρια καταθέσεις που πότε πότε ξεχνάει και να τα δηλώσει διότι δεν ξέρει τι έχει και τους ξεφεύγουνε μερικά, μπορούμε σίγουρα να υποθέσουμε ότι δεν του αρέσει ο καπιταλισμος. Το διδακτορικό του άλλωστε είναι στη μαρξιστική οικονομική θεωρία και αυτό μάθημα δίδασκε πριν γίνει υπουργός αυτής της επαναστατικής λαικής κυβέρνησης που θέλει να ανατρέψει τον καπιταλισμό και υπέγραψε ότι παραχωρεί ακόμα και τον εναέριο χώρο της Ελλάδος μέχρι το 2020 στη Φραπορτ. Σε λίγο αν θα θέλει να πάει ένα C-130 να παραλάβει κανέναν τραυματία σε κανενα νησί θα ζητάει ειδική άδεια σαν να εισέρχεται σε ξένο κράτος και επίσης θα καταβάλει το υπουργείο άμυνας στη Φραπορτ τέλη προσγειώσεως.

    Τελικά αυτή η κομμουνιστική κατά τα άλλα κυβέρνηση πέτυχε κάτι πολύ σημαντικό που δεν το κατάφερε ούτε ο Κιμ στη Β. Κορέα. Ο Ελληνας δεν θα έχει σπίτι σε λίγο. Ο Β. Κορεάτης έχει δικό του σπίτι το οποίο το αγοραζει από το κράτος και το ξεπληρώνει με 20ετές δάνειο. Ο Ελλην που έκανε το λάθος να πάρει σπίτι με δάνειο δεν πρόκειται να έχει σπίτι. Θα του το πάρει ή η εφορία ή τα Φαντς. Ξεπερασε ο Αλέξης ακομα και τον Κίμ στον οποίο πρεσβεία έχουνε όλα τα ευρωπαικά κράτη εκτός από την Ελλάδα του συντρόφου Τσίπρα.

    Τόσο μεγάλοι κομμουνιστές που κυβερνούν την Ελλάδα έχουνε ξεπεράσει ακόμα και τον χρηματοδότη τους Σορος. Τρέχουνε όλοι να τον ευχαριστήσουνε που τους τα σκάει και πάνε καλά τα κομματικά ταμεία σε όλες τις πουστομαζώξεις πουστοσυλλαλητήρια.

    Αναθεμά σας. Αλλά πού θα πάει? Την Ελλάδα δεν την έφαγε κανείς. Στο τέλος τους έφαγε αυτή. Η Ελλάς είναι αιώνια. Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και μετά προς τη δόξα τραβά.

    Θα ρθει η ώρα που θα καθίσετε στο σκαμνί και θα κλαίτε για να μην εφαρμοστεί η ποινή του θανάτου.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Mitsos λέει:

    Οχι μέχρι το 2020. Μέχρι το 2120 έχει παραδωθεί ολόκληρο το FIR στην Fraport. Δικαστής σε αυτήν την χώρα δεν υπαρχει. Αλλά θα ρθει και αυτών η ώρα τους και θα καθίσουνε κάποιοι στο σκαμνί και θα πούνε και τον παλιό σκοπό.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Όπως έχω ξαναπεί Μήτσο, δεν πιστεύω ότι υπάρχει πια μαρξιστική αριστερά παρά μόνο στα κεφάλια κάποιων αριστεριστών και ιδιαίτερα των στελεχών και οπαδών του ΚΚΕ, που κι αυτοί όμως έχουν καταντήσει παράρτημα και ιδεολογικό άλλοθι των συνδικαλισταράδων του ΠΑΜΕ. Δεν έχει λοιπόν κατ’ εμένα το παραμικρό νόημα να συζητάμε πόσο αριστερός, κομμουνιστής ή ξερωγωτί είναι ο κάθε συριζαίος, αφού η αριστερά έχει ναυαγήσει χωρίς περιθώρια σωτηρίας. Οι συριζαίοι ελέγχονται για ένα μόνο λόγο, διότι η διακυβέρνησή τους δεν ευνοεί με κανένα τρόπο τα συμφέροντα της χώρας και του λαού της, στα πλαίσια της δημοκρατίας, του καπιταλισμού, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ως άχρηστοι και χωρίς περιθώρια βελτίωσης λοιπόν, θα πρέπει να μας αδειάζουν τη γωνιά. .

    Αρέσει σε 1 άτομο

  9. Ο/Η Eνη λέει:

    Απο που προκυπτει οτι η σημερινη κυβερνηση ειναι εναντια στον καπιταλισμο που ισχυει σημερα στη Δυση;;;
    Αντιθετως ειναι πληρως ταυτισμενη με ολες τις επιλογες των συγχρονων δυτικων κρατων, οπως Γαλλια, Ιταλια, Ισπανια κλπ.
    Μαλιστα η Ισπανικη συντηρητικη κυβερνηση υπο τον Ραχου, δεχεται να εχει δημοσια ελλειμματα προκειμενου να ενισχυθει η ζητηση η οποια θα προελθει απο την αναπτυξη και ανταγωνιστικοτητα της οικονομιας της.
    Ολα εντος του ισχυοντος νεοφιλελευθερου συστηματος. Και η Ελλαδα, ειτε με Τσιπρα ειτε με Μητσοτακη.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Νομίζω ότι προκύπτει από παντού. 🙂

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Eνη λέει:

    » Απο παντού» .
    – Οπως;;;

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μετά απο 2 χρόνια και 6 μήνες συριζα είναι ξεκάθαρο ότι εχει κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην πάρει ο καπιταλισμός μπροστά. 😎

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Eνη λέει:

    Δηλαδή η σημερινη κυβερνηση των Συριζα-Ανελ, «παλευει» εναντια στον καπιταλισμο;;;;
    Αυτό μαλλον δεν το ξερουν ουτε οι ιδιοι !!!!!! 🙄

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ενη καπιταλισμός δεν είναι να πληρώνεις τις …συντάξεις υπερφορολογόντας 😎

    Είναι το μόνο που εχουν …καταφέρει

    Τον ιδιωτικό τομέα τον έχουν επικυρήξει 😎

    Αν βρω την όρεξη θα γράψω κάτι αναλυτικό

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Eαν ισχύει τότε εγείρονται σοβαρότατα ερωτήματα για τους δύο υπουργούς.

    Ερωτήματα ΝΔ για Καμμένο – Κοντονή

    http://www.kathimerini.gr/914535/article/epikairothta/politikh/erwthmata-nd-gia-kammeno—kontonh

    Καίρια ερωτήματα θέτει, η Νέα Δημοκρατία στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένο και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στ. Κοντονή με αφορμή δημοσίευμα για μυστικές συναντήσεις του πρώτου με πρόσωπο της υπόθεσης Noor 1, που έχει καταδικαστεί σε ισόβια.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καρφι», ο κ. Καμμένος φέρεται να έχει συναντήσεις εντός των φυλακών με τον καταδικασμένο σε ισόβια κάθειρξη, Μάκη Γιαννουσάκη, κάνοντας λόγο για ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης.

    Η αντιπολίτευση, με μια αιχμηρή ανακοίνωση, αναφέρεται στην «εκκωφαντική σιωπή» των δύο υπουργών και ζητά απαντήσεις για την υπόθεση,

    Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ν.Δ.:

    «Πέρασαν 24 ώρες από το δημοσίευμα της Εφημερίδας “Καρφί” που εμπλέκει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένο και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Στ. Κοντονή σε μια άκρως σκοτεινή υπόθεση.

    Η σιωπή των δύο Υπουργών και της Κυβέρνησης συνολικά είναι εκκωφαντική.

    Ο κ. Καμμένος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει με σαφήνεια: συνομίλησε ή όχι με τον κρατούμενο ισοβίτη κ. Γιαννουσάκη;

    Ο κ. Κοντονής πρέπει, επίσης, να απαντήσει: έχει ή όχι οποιαδήποτε σχέση με τους εκβιαστικούς διαλόγους που περιγράφει το δημοσίευμα;

    Οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις τώρα».

    «Ο κρατούμενος Γιαννουσάκης ζήτησε δια του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου δικαστική προστασία για να καταθέσει στοιχεία για την υπόθεση του «Noor 1». Ως όφειλα, ενημέρωσα αμέσως την Εισαγγελία και τον αρμόδιο υπουργό» τονίζει ο υπουργός εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ.

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Ο βαλκανικος -ελληνικος καπιταλισμος ειναι διαχρονικα κρατικοδιαιτος στην πλειονοτητα του.

    Θυμηθειτε τους πασοκονεοδημοκρατες εργολαβους που την δεκαετια του 80 παρακαλουσαν δημαρχους για ενα κλειστο γυμναστηριο που ανδρωθηκαν επι Μησοτακη και πλοτισαν με τα εργα του 2004 και τα λοιπα εργα υποδομης.

    Ο συριζο-καπιταλισμος εχει ξεκινησει δειλα-δειλα με μεταγγραφες.

    ΤΟΞΟΤΗΣ Α.ΤΕ. πολλα, αρα πολλα εργα
    […]

    Ηλιας Λιβανης.

    Σε αρνητική συγκυρία κυκλοφορεί η εφημερίδα «Νέα Σελίδα» του Λιβάνη
    Ιούνιος 1, 2017

    Στην χειρότερη περίοδο (ξεκίνημα καλοκαιριού) αλλά και σε μια φάση πολύ μεγάλης αναταραχής – αναδιάταξης στα ΜΜΕ κυκλοφορεί η Κυριακάτικη Εφημερίδα του εκδότη και υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Λιβάνη.

    Ο τίτλος της Κυριακάτικης εφημερίδας θα είναι «Νέα Σελίδα» και θα βρίσκεται στα περίπτερα στις 11 Ιουνίου.

    Ο Λιβάνης και οι επιτελείς του ελπίζουν πως μέσα από τις προσφορές, βιβλία – στοκ του εκδοτικού οίκου που γενικώς δεν πάει και πολύ καλά οικονομικά, θα καταφέρουν να επιτύχουν μια κυκλοφορία που θα την καταστήσει βιώσιμη.

    Η εφημερίδα θα είναι φιλοΣΥΡΙΖΑ και όπως ακούγεται, ο Λιβάνης έχει ήδη λάβει υποσχέσεις από το Μαξίμου, πως θα στηριχθεί οικονομικά και μέσω Κρατικών Διαφημίσεων κάποιων ΔΕΚΟ, σε δημοσιογραφικές θέσεις – κλειδιά των οποίων βρίσκονται πρόσωπα που θα έχουν επιτελικό ρόλο στην νέα εφημερίδα.

    Γνωρίζουμε πάντως πως την υπόθεση της διανομής της κρατικής διαφήμισης, και το περίεργο νταραβέρι που γίνεται «με εντολή Μαξίμου» σε σειρά ΣΥΡΙΖΟεντύπων αλλά και στο Διαδίκτυο την παρακολουθεί στενά και η Νέα Δημοκρατία.

    Τέλος υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό, τι θα γίνει με το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ που επίσης ανήκει στον Λιβάνη.

    Εκεί όπου η πλειοψηφία των συντακτών παραμένει απλήρωτη παραπάνω από πέντε μήνες…

    http://www.lykavitos.gr/archives/463725

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Είναι τόσο σημαντική η σχέση μας με την Κίνα ώστε να προβαίνουμε σε ενέργειες όπως η παρακάτω? Έχουμε κάποιο όφελος από αυτή την σχέση, τέτοιο που να δικαιολογεί την συμπαράταξή μας μαζί της, και ενάντια στην ΕΕ, για θέμα που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα?

    Greece blocks EU statement on China human rights at U.N.

    http://www.reuters.com/article/us-eu-un-rights-idUSKBN1990FP

    Greece has blocked a European Union statement at the United Nations criticizing China’s human rights record, a decision EU diplomats said undermined efforts to confront Beijing’s crackdown on activists and dissidents.

    The EU, which seeks to promote free speech and end capital punishment around the world, was due to make its statement last week at the U.N. Human Rights Council in Geneva, but failed to win the necessary agreement from all 28 EU states.

    It marked the first time the EU had failed to make its statement at the U.N.’s top rights body, rights groups Amnesty International and Human Rights Watch said.

    A Greek foreign ministry official said Athens blocked the statement, calling it «unconstructive criticism of China» and said separate EU talks with China outside the U.N. were a better avenue for discussions.

    An EU official confirmed the statement had been blocked.

    Presented three times a year, the statement gives the EU a way to highlight abuses by states around the world on issues that other countries are unwilling to raise.

    The impasse is the latest blow to the EU’s credentials as a defender of human rights, three diplomats said, and raises questions about the economically powerful EU’s «soft power» that relies on inspiring countries to follow its example by outlawing the death penalty and upholding press freedoms.

    It also underscores the EU’s awkward ties with China, its second-largest trade partner, diplomats said.

    Brussels has welcomed Beijing as an ally against U.S. President Donald Trump in the fight against climate change and trade protectionism. But as business ties grow, the bloc is struggling to speak out against a Chinese government crackdown on human rights lawyers and other activists since 2015.

    China’s COSCO Shipping, owner of the world’s fourth-largest container fleet, took a 51 percent stake in Greece’s largest port last year.

    Hungary, another large recipient of Chinese investment, has repeatedly blocked EU statements criticizing China’s rights record under communist President Xi Jinping, diplomats said.

    One EU diplomat expressed frustration that Greece’s decision to block the statement came at the same time the International Monetary Fund and EU governments agreed to release funds under Greece’s emergency financial bailout last week in Luxembourg.

    «It was dishonorable, to say the least,» the diplomat said.

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η Αλικη λέει:

    Παίζει να ειναι η πλέον κυνική κυβερνηση απο καταβολής ελληνικου κρατους -βλ και μυστικές επαναπροωθήσεις διωκόμενων Τούρκων αντικαθεστωτικών!

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η δεξιος λέει:

    Εκτός από την εφημερίδα «Καρφί» υπάρχουν και άλλα καρφιά που μας κάνουν βούκινο – ο κόσμος τόχει τούμπανο και μείς κρυφό καμάρι.

    https://www.forbes.com/sites/panosmourdoukoutas/2017/06/17/greeces-long-love-affair-with-soviet-maoist-communism/#50f7c4571278

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Eνη λέει:

    Μα ακριβως, σχολιαστη, η σημερινη κυβερνηση ανηκει στην κατηγορία ολων των κυβερνησεων οπου επικρατει ο νεοφιλελευθερισμος με ολα τα ιδιαιτερα ελληνικα χαρακτηριστικα.

    Ομνυει στην αναπτυξη μεσω των ιδιωτικων επενδυσεων (τωρα δε και στις Αγορές), αλλά απο την αλλη μερια ακολουθωντας το δογμα της λιτοτητας με υπερφορολογηση, αυξηση εισφορων, μειωσεις στο εισοδημα των πολιτων, μεωσεις στις δημοσιες δαπανες και κοινωνικων παροχων με αποτελεσμα
    τη μειωση της εσωτερικης ζητησης.

    Οι επενδυτες απο την αλλη μερια δεν επενδυουν σε μια χωρα με υφεση αλλά μονο αν εξασφαλιζεται το επιχειρηματικο κερδος, αλλιως δεν εχουν κανενα λογο να τοποθετησουν τα κεφαλαια τους σε μια χωρα οπου δεν υπαρχει εσωτερικη ζητηση. Σε ποιους θα πωλησουν τα προιοντα τους;;;;

    Πλην και θεωρουμεθα ως μια χωρα με φθηνο εργατικο δυναμικο ( εργατες- επιστημονες), οπου θα επενδυουν μεν αλλα μονο σε τομεις εντασεως εργασίας και οχι κεφαλαιου. Οι τομεις αυτοι ειναι υποδομες και οχι σε εργα που εχουν αντικειμενο τεχνολογικες καινοτομιες. Αυτες κατευθυνονται στις αναπτυγμενες χωρες και οχι σε χωρες υφεσιακες οπως η δικη μας.

    Πρωτα θα επρεπε να εξασφαλισθει μια σταθεροποιηση της ελληνικης οικονομιας με αυξηση των δημοσιων επενδυσεων και βελτιωση του βιοτικου επιπεδου της κοινωνίας (οπως εγινε σε Ισπανια, Πορτογαλια) και μετα να επιδιωχθουν οι αναπτυξιακοι στοχοι.

    Κανενα αλλο μιγμα οικονομικης πολιτικης δεν θα επιφερει καμια αναπτυξη της οικονομίας αλλα θα ειμαστε παντα προθυμοι στις «εντολες» των δανειστων μας.
    ΟΙ Συριζα-Ανελ, βρισκονται στο ιδιο πεδιο με το διεθνη νεοφιλελευθερισμο.

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η Eνη λέει:

    Συνεχεια

    Ολες οι χωρες εχουν δημοσια χρεη ομως ,οπως οι ΗΠΑ την κριση την αντιμετωπισαν με αυξηση του βιοτικου επιπεδου της κοινωνιας (Ομπαμα) και οχι με περικοπες σε μισθους – συνταξεις και υπερφορολογηση, αλλά αντιθετως με αυξηση των δημοσιων δαπανων ακομα και αν αυτο συνεπαγοταν αυξηση του δημοσιου ελλειμματος βραχυχρονια.

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η Eνη λέει:

    ΔΠ Τα ανθρωπινα δικαιωματα ειναι ενα μεγα θεμα.
    Αλλιως αντιλαβανεται τα «ανθρωπινα δικαιωματα» ενας Ερντογαν, ενας Πουτιν, η Κινα και αλλοι
    και αλλιως τα ΗΕ, η ΕΕ και τα δημοκρατικα εθνη της Δυσης.
    Επισης οιδιπλωματικες ενεργειες ειναι πολλες φορες ακατανοητες χωρις να ξερει κανεις τους λογους για τους οποιους γινονται. Στην προκειμενη περιπτωση δεν μπορω να φαντασθω οτι οι λογοι ειναι ιδεολογικοι, μαλλον οικονομικων σχεσεων.

    υγ. Κι΄ας θριαμβολογει ο Δεξιος………… lol

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Εδω, επειδή εχουμε πάνω απο 1.5 εκατ. άνεργους πρέπει το 30% αυτών που δίνει το κράτος για μισθούς και συντάξεις να τα ανακατευθύνει στους άνεργους. Επειδή δε λέει άλλοι να ζουν με εισόδημα 12/12 και άλλοι με 0/12 θέλω να δώ την αναλογία 8/12 και 4/12
    Οι φτωχοί εχουν το …καλό οτι αν παρουν τα χρήματα αυτά θα τα ξοδέψουν όλα 😎

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η δεξιος λέει:

    Gathering storm;

    Λες να προλάβω να δω το ΕΜΠ καθαρό;Μπα,μάλλον σε ένα άλλο αιώνα.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Mitsos λέει:

    Iran’s Islamic Revolution Guards Corps has launched missiles at Daesh headquarters in Syria’s Dayr al-Zawr.
    The IRGC announced on Sunday that the medium-range ground-to-ground missiles were launched from Iran’s western provinces of Kermanshah and Kordestan in response to the recent Daesh-claimed terror attacks in Tehran, which killed 18 people and injured 50 more.
    The IRGC noted that a large number of terrorists have been killed in the attacks in which a large amount of terrorist weapons, ammunition, and systems were also destroyed.

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Ενδιαφερουσα κλιμακωση..
    Καταρριψη χθες συριακου S-22 απο αμερικανικο αεροπλανο νοτιοανατολικα της ταμπκα επειδη, οπως υποστηριζουν οι αμερικανοι, προσπαθησε να χτυπησει θεσεις του αραβοκουρδικου συνασπισμου (SDF) νοτια της πολης της ταμπκα
    ειναι φανερο πια απο μια σειρα απο τεστ στη συρια ( επιθεση με σαριν στο χαν σειχουν, προωθηση στο συνοριακο σταθμο αλ τανφ) οτι η αμερικανικη διοικηση αντιδρα και υποστηριζει δυναμικα τις συνεργαζομενες με αυτην στο εδαφος δυναμεις
    το μηνυμα ειναι σαφες, μην χτυπατε τον SDF αλλα το ISIS, και προχωρηστε προς τον αξονα παλμυρα/ντειρ εσ ζορ

    *

    Coalition Defends Partner Forces from Syrian Fighter Jet Attack

    Story Number: NNS170618-02Release Date: 6/18/2017 7:17:00 PM
    From Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve

    SOUTHWEST ASIA (NNS) — At approximately 4:30 p.m. Syria time, June 18, Pro-Syrian regime forces attacked the Syrian Democratic Forces-held town of Ja’Din, South of Tabqah, wounding a number of SDF fighters and driving the SDF from the town.

    Coalition aircraft conducted a show of force and stopped the initial pro-regime advance toward the SDF-controlled town.
    Following the Pro-Syrian forces attack, the Coalition contacted its Russian counterparts by telephone via an established ‘de-confliction line’ to de-escalate the situation and stop the firing.

    At 6:43 p.m., a Syrian regime SU-22 dropped bombs near SDF fighters south of Tabqah and, in accordance with rules of engagement and in collective self-defense of Coalition partnered forces, was immediately shot down by a U.S. F/A-18E Super Hornet.
    Ja’Din sits approximately two kilometers north of an established East-West SDF-Syrian Regime de-confliction area.

    The Coalition’s mission is to defeat ISIS in Iraq and Syria. The Coalition does not seek to fight Syrian regime, Russian, or pro-regime forces partnered with them, but will not hesitate to defend Coalition or partner forces from any threat.
    The Coalition presence in Syria addresses the imminent threat ISIS in Syria poses globally. The demonstrated hostile intent and actions of pro-regime forces toward Coalition and partner forces in Syria conducting legitimate counter-ISIS operations will not be tolerated.
    The Coalition calls on all parties to focus their efforts on the defeat of ISIS, which is our common enemy and the greatest threat to regional and worldwide peace and security.

    http://www.navy.mil/submit/display.asp?story_id=101101

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Παραγράφονται αδικήματα με ποινές έως δύο χρόνια

    http://www.kathimerini.gr/914435/article/epikairothta/ellada/paragrafontai-adikhmata-me-poines-ews-dyo-xronia

    ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

    […]

    Ετσι, καθημερινά, στα δικαστήρια όλης της χώρας, χιλιάδες υποθέσεις για απειλές, κλοπές, σωματικές βλάβες, πλαστογραφίες πιστοποιητικών, εξυβρίσεις και άλλα αδικήματα πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων και αρχειοθετούνται χωρίς δίκη. Κι αυτό γιατί εισαγγελείς και δικαστήρια παύουν μαζικά τις ποινικές διώξεις για τους δράστες των εγκλημάτων αυτών, κατ’ εφαρμογήν του νόμου, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Παρασκευόπουλου στις 3 Αυγούστου του 2016.

    Ο εν λόγω νόμος, συγκεκριμένα το «όγδοο άρθρο του νόμου 4411 του 2016», περιέλαβε στις διατάξεις του μεγάλη γκάμα αδικημάτων, καθώς όρισε ότι η παραγραφή καταλαμβάνει όλα τα αδικήματα (πλημμελήματα) αρκεί να επισύρουν ποινές έως δύο χρόνια. Η πρακτική των νομοθετικών παρεμβάσεων, ώστε να επιτυγχάνεται τεχνητή αποσυμφόρηση των βεβαρημένων δικαστηρίων, διά της παραγραφής χιλιάδων ποινικών υποθέσεων, πρακτική καινοφανής και επί της ουσίας αντισυνταγματική, όπως λένε έγκριτοι νομικοί, με τον επίμαχο νόμο του 2016 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο όριο. Και τούτο διότι η νομοθετική παρέμβαση μαζικής παραγραφής αδικημάτων και ποινών, που έγινε τον περασμένο Αύγουστο, είχε διπλό προηγούμενο στη δεκαετία που διανύουμε.

    […]

    Κρεσέντο ανομίας

    Εγκριτοι νομικοί, δικαστές και εισαγγελείς, μιλούν για πρακτική που συμβάλλει καθοριστικά στο να εμπεδωθεί η ανομία σε μεγάλη κατηγορία πολιτών, οι οποίοι ενώ έχουν παραβεί τον νόμο και μάλιστα για σοβαρά πλημμελήματα, βλέπουν πως δεν τιμωρούνται καν, και μάλιστα αυτό γίνεται με νόμο. Από την άλλη, τα θύματα των αδικημάτων, οι αποδέκτες της παράνομης συμπεριφοράς, αισθάνονται τουλάχιστον απροστάτευτοι, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα στα ακροατήρια οι ατιμώρητοι, λόγω παραγραφής, δράστες χλευάζουν τα θύματά τους και διά της παραγραφής αποθρασύνονται.

    […]

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η Eνη λέει:

    ΔΠ Η ελληνικη ειδησεογραφια για το θεμα που εθεσες περι ανθρωπινων δικαιωματων και Κινας.

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Διπλωματικές πηγές: Δεν υπήρξε ομοφωνία των «28» στη δήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα
    Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017 22:08 UPD:22:25
    SHUTTERSTOCK

    Δείτε ακόμα
    Reuters: «Μπλόκο» της Ελλάδας σε δήλωση της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα 18/06 16:04
    Στο πλαίσιο διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής θέσης δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των 28 κρατών – μελών, δήλωσαν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters βάσει του οποίου η Ελλάδα «μπλόκαρε» επικριτική δήλωση της Ε.Ε. στον ΟΗΕ, σε ό,τι αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
    Κατά τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θέση της Ελλάδας είναι ότι η άσκηση αντιπαραγωγικής και συχνά επιλεκτικής κριτικής έναντι συγκεκριμένων μόνο χωρών, δεν βοηθά στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές ούτε στις σχέσεις τους με τη Ε.Ε..
    Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι και άλλες χώρες διατύπωσαν παρόμοιες επιφυλάξεις κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης της κοινής δήλωσης.
    Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές, «ο τρόπος που στο σχέδιο της δήλωσης της Ε.Ε. διατυπωνόταν η ευρωπαϊκή θέση ουσιαστικά υπονόμευε ακόμα και την πραγματοποίηση του θεσμοθετημένου διαλόγου Ε.Ε. – Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος μετά από χρόνια και πολλές αναβολές προγραμματίζεται να λάβει χώρα το προσεχές διάστημα».
    «Ο διάλογος Ε.Ε. – Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι, άλλωστε το καταλληλότερο πλαίσιο για τη συζήτηση των θεμάτων αυτών», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
    Reuters: «Μπλόκο» της Ελλάδας σε δήλωση της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα
    Νωρίτερα, σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η Ελλάδα έβαλε «μπλόκο» σε κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επρόκειτο να κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη και το οποίο κατέκρινε την Κίνα για τις πρακτικές της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    Σύμφωνα με το πρακτορείο, διπλωμάτες της Ε.Ε. εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση υπονομεύει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της καταστολής που επιχειρεί το Πεκίνο απέναντι σε ακτιβιστές και αντιφρονούντες.
    Κατά το Reuters, η Ε.Ε. σκόπευε να καταθέσει το συγκεκριμένο σχέδιο δήλωσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο δεν υπήρξε η απαιτούμενη ομοφωνία από τα 28 κράτη μέλη της.
    Σύμφωνα πάντα με το Reuters, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε το «μπλόκο» της Αθήνας στη συγκεκριμένη δήλωση, ενώ έκανε λόγο για «μη εποικοδομητική κριτική στην Κίνα», εκτιμώντας πως θα ήταν πιο ουσιώδες να λάβουν χώρα ξεχωριστές συνομιλίες των Βρυξελλών με το Πεκίνο εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.
    Τη «μπλόκο» από την πλευρά της Αθήνας επιβεβαίωσε και Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters, ενώ διπλωμάτης της Ε.Ε. εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση της Ελλάδας, τη στιγμή που -όπως συμπλήρωσε- την περασμένη εβδομάδα συμφωνήθηκε η εκταμίευση κεφαλαίων προς την Αθήνα, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος.
    Το Reuters επεσήμανε στο δημοσίευμά του ότι η κινεζική Cosco αγόρασε πέρυσι το 51% του λιμανιού του Πειραιά, ενώ υπενθύμισε ότι αντίστοιχα «μπλόκα» σε δηλώσεις της Ε.Ε. για την Κίνα έχει βάλει κατ’ επανάληψη και η Ουγγαρία, όπου επίσης έχουν γίνει αρκετές κινεζικές επενδύσεις.
    naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ «

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η Eνη λέει:

    Σχολιαστή
    Που διαφωνουμε;;;
    Εγραψα οτι αντι να δημιουργουνται πλεονασματα θα πρέπει να αυξανονται οι δημοσιες επενδυσεις για να δημιουργηθουν θεσεις εργασίας ωστε να μειωνεται η ανεργία.
    Και οχι να μοιραζεται η φτωχεια μεταξυ εργαζομενων – συνταξιουχων και ανεργων.
    Αυτό ειναι το νεοφιλελευθερο δογμα.
    Αν ερθει μια νεα κυβερνηση και αυξησει τις δημοσιες δαπανες , για την αντιμετωπιση της ανεργιας, οπως και τους μισθους και τις συνταξεις οπως εκαναν ολα τα υπερχρεωμενα κρατη (Ισπανια – Πορτογαλια ) , θα δημιουργθουν οι προυποθεσεις και για την αναπτυξη της οικονομίας.
    Ετσι βγηκαν απο τα μνημονια η Κυπρος η Ιρλανδια και η Πορτογαλια.
    Αλλιως θα υπογραφουμε μνημονια εσαει, οπως και να τα ονομαζει η εκαστοτε κυβερνηση.

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η Eνη λέει:

    Συνεχεια

    Αν δεν αυξανεται το ΑΕΠ, με επενδυσεις δημοσιες και ιδιωτικες, ωστε να δημιουργουνται θεσεις εργασίας και να βελτιωνεται το βιοτικο επιπεδο των πολιτων, τοτε και το χρεος δεν θα ειναι ποτε βιωσιμο,
    εφοσον θα υπαρχει ανισορροπια εσοδων – εξοδων ενος κρατους.

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η Eνη λέει:

    http://www.protagon.gr/epikairotita/44341429820-44341429820

    Πολυ σωστή η αντιδραση της αντιπολιτευσης. Αυτα συνιστουν θεσμικες παρεκτροπες.

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η xberliner λέει:

    @ δεξιος
    Αν ο Κούλης θέλει από κάπου να ξεκινήσει για τα πανεπιστήμια δεν χρειάζεται να περιμένει να γίνει κυβέρνηση. Μπορεί να καταργήσει τη ΔΑΠ σήμερα. Μέχρι να το κάνει αυτό, τα δακρυα που χύνει είναι κροκοδείλια.

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η Eνη λέει:

    »

    Γερμανία: Υψηλότερη φορολογία για τους πλούσιους «υπόσχεται» ο Σουλτς
    Newsroom
    Newsroom , CNN Greece
    19:30 Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

    Γερμανία: Υψηλότερη φορολογία για τους πλούσιους «υπόσχεται» ο Σουλτς
    Πηγή: REUTERS/Hannibal Hanschke
    Οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) εξήγγειλαν ότι θα φορολογήσουν τους πλούσιους περισσότερο και τους πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα λιγότερο, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν ψήφους της εργατικής τάξης και να αναζωογονήσουν την τελματωμένη προεκλογική τους εκστρατεία. Ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς ελπίζει να εκθρονίσει την Άνγκελα Μέρκελ στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, αλλά το κεντροαριστερό κόμμα του έχει απολέσει την ορμή του στις δημοσκοπήσεις μετά την ταχεία άνοδο που κατέγραψε αφότου ο ίδιος αναδείχθηκε υποψήφιος καγκελάριος, τον Ιανουάριο.

    «Θα μειώσουμε το φορολογικό βάρος για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και θα υποστηρίξουμε τις οικογένειες», εξήγγειλε ο Σουλτς μιλώντας σε δημοσιογράφους.
    «Η πρότασή μας δεν είναι καλή μόνο για τη Γερμανία αλλά και για την Ευρώπη», διαβεβαίωσε ο Σουλτς εξηγώντας ότι θα τονώσει την εγχώρια ζήτηση και θα οδηγήσει στην απορρόφηση περισσότερων εξαγόμενων προϊόντων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Κατά τον Μάρτιν Σουλτς, το SPD σχεδιάζει να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή για τα υψηλότερα εισοδήματα στο 45% από το 42% σήμερα, ενώ θα αυξήσει το εισοδηματικό όριο από το οποίο θα ισχύει ο συντελεστής αυτός στα 76.000 ευρώ από περίπου 54.000 ευρώ σήμερα.
    Το SPD, που είναι σήμερα ο ήσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Μέρκελ, υπόσχεται επίσης ότι θα αυξήσει τον ειδικό φορολογικό συντελεστή για όσους έχουν εισοδήματα υψηλότερα από 250.000 ευρώ στο 48% από 45% σήμερα.
    Οι εξαγγελίες αυτές έγιναν στο πλαίσιο της προσπάθειας του SPD να φέρει ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας.

    Ωστόσο η τακτική του SPD δεν μοιάζει να συγκινεί ιδιαίτερα τους γερμανούς ψηφοφόρους, καθώς οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως οι συντηρητικοί της Μέρκελ, η οποία διεκδικεί τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, διατηρούν διψήφιο προβάδισμα.

    Ο Σουλτς διευκρίνισε πως οι προτάσεις του SPD σημαίνουν ότι οι οικογένειες με μικρά και μεσαία εισοδήματα θα καταβάλλουν φόρους μειωμένους κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

    Ακόμα, οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να αντικατασταθεί ο πάγιος φόρος στα εισοδήματα από κεφάλαια με ένα σύστημα κλιμάκων, ώστε τα εισοδήματα από μισθούς και τα εισοδήματα από κεφάλαια να φορολογούνται εξίσου και πάλι.
    Ο φόρος στα εισοδήματα από κεφάλαια σήμερα βρίσκεται στο 25%, το επίπεδο στο οποίο τον είχε θέσει το 2009 ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρικ (του SPD), για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή των κεφαλαιούχων, που μετέφεραν τα χρήματά τους σε χώρες με ευνοϊκότερη φορολογική πολιτική, όπως η Ελβετία και το Λουξεμβούργο.

    Ακόμα, ο Μάρτιν Σουλτς διαβεβαίωσε ότι το SPD σχεδιάζει να εξαιρέσει τους εργαζόμενους με μικρά και μεσαία εισοδήματα από τον «φόρο αλληλεγγύης» που επιβλήθηκε μετά την επανένωση το 1990 για να υποστηριχθούν τα φτωχότερα ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια.
    Ο φόρος αυτός, που ανέρχεται στο 5,5% και συνεισφέρει έσοδα ύψους 15 δισεκ. ευρώ ετησίως στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, αρχικά προβλεπόταν ότι θα αποτελούσε ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο, αλλά η ισχύς του παρατάθηκε επανειλημμένα παρότι πολλοί πολιτικοί εναντιώθηκαν σε αυτό.

    Οι προτάσεις του SPD για τη φορολογία θα συζητηθούν και αναμένεται να υιοθετηθούν στο συνέδριο του κόμματος, την Κυριακή.
    Το SPD δεσμεύεται επίσης να αυξήσει τις δαπάνες για επενδύσεις στις υποδομές κατά 30 δισεκ. ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του οδικού δικτύου και των σχολικών κτιρίων, τόνισε ο Σουλτς. »

    υγ.

    Σε αντιθεση με την ως τωρα πολιτικη της Γερμανίας, ο Σουλτς υποσχεται δημοσιες επενδυσεις Με αλλα λογια ,σκοπευει να ανακυκλωσει στο εσωτερικο τα πλεονασματα που αποσπα η Γερμανια στις συναλλαγες της με τις αλλες χωρες της ευρωζώνης, συμβαλλοντας ετσι στη σταθεροποιηση του νομισματικου συστηματος..

    Μου αρέσει!

  36. Ο/Η Eνη λέει:

    ESM : Πως βγηκαν απο τα μνημονια Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος, Ισπανία

    http://www.capital.gr/forum/thread/6066748?messageId=6066748

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η Eνη λέει:

    …….τα σουβλακια και το ουζο – οι δαπανες των ελληνων, ητοι το φθηνοτερο και φαγητο και ποτό , ομως ο Ολλανδος ΥΠΟΙΚ τα θεωρει……σπαταλες των ελληνων

    http://www.star.gr/kosmos/375419/apisteyth-proklhsh-apo-ton-gkeert-bilnters-oi-ellhnes-xalane-ta-lefta-toys-se-soyblakia-kai-oyzo

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η Eνη λέει:

    Επενδυσεις αλλά σε ποιους τομεις;

    «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα : η τελευταία ευκαιρία

    Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα : η τελευταία ευκαιρίαΤης Αικατερίνης Διαμαντοπούλου

    Έχει γίνει πια κατανοητό ότι η χρεοκοπία της χώρας δεν ήταν απλά θέμα κακής δημοσιονομικής πολιτικής αλλά ενός ευρύτερου, λανθασμένου παραγωγικού μοντέλου. Στηριχθήκαμε στο φτηνό χρήμα ελέω επιτοκίων ευρώ, διοχετεύσαμε αυτό το φθηνό χρήμα στην κατανάλωση κυρίως, δεν στηρίξαμε την παραγωγή, δεν σχεδιάσαμε και δεν προβλέψαμε το παραγωγικό μέλλον της χώρας μέσα στην παγκοσμιοποιημένη αγορά όπου οι νέες τεχνολογίες δείχνουν το δρόμο.

    Οι ελληνικές βιομηχανίες έκλειναν η μία μετά την άλλη πολύ πριν το 2010, η έμφαση στον τομέα των υπηρεσιών και στη μεταπρατική οικονομία χρηματοδοτήθηκε αφειδώς από τις τράπεζες σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων, οι αναπτυξιακοί νόμοι επιδοτούσαν με εκατομμύρια επενδύσεις σε κλάδους αμφίβολου μέλλοντος, χαμηλής και μέσης τεχνολογίας και χωρίς καμία ρήτρα για τις δημιουργούμενες θέσεις εργασίας. Κατέληξε το ελληνικό κράτος να δαπανά για κάθε νέα θέση εργασίας μέσω αναπτυξιακού κατά μέσο όρο 300.000 ευρώ!

    Για να ανακάμψουμε οικονομικά σήμερα δεν αρκεί συνεπώς να «ξαναπέσει ζεστό χρήμα στην αγορά» όπως επαναλαμβάνεται συνεχώς από χείλη με δημόσιο λόγο και επιρροή σαν ένα είδος «μάντρα». Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει και κατάρα που θα μας χρεώσει ακόμη πιο πολύ, θα μας ρίξει σε μεγαλύτερα δεινά και εθνική κατάθλιψή. Εξάλλου η Ελλάδα από το 1984 έως σήμερα έχει λάβει τέσσερα κοινοτικά πλαίσια στήριξης που υπολογίζονται σε 146 δισ. – πόσα από αυτά τα χρήματα διοχετεύτηκαν και αξιοποιήθηκαν για παραγωγικούς σκοπούς με μέλλον;
    Το ζητούμενο λοιπόν είναι να πέσει χρήμα σε συγκεκριμένους κλάδους, σε συγκεκριμένους αποδέκτες και με συγκεκριμένο, διάφανο, γρήγορο και έξυπνο τρόπο. Με λίγα λόγια τα όποια νέα χρήματα πρέπει να πέσουν εκεί που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για το μέλλον.

    Για να γίνει αυτό θα πρέπει να οριστούν αυτοί οι οικονομικοί κλάδοι. Να αποφασίσουμε σαν χώρα που θα στρέψουμε τις δυνάμεις μας, την προσπάθεια μας. Σε ποιους κλάδους μπορεί η Ελλάδα να στοχεύσει με βάση τους πόρους και τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού της, το μέγεθος και τη θέση της. Είναι μια άσκηση εθνικής αυτοσυνειδησίας θα μπορούσε να πεί κανείς : Ποιοι είμαστε, τι έχουμε, τι μπορούμε να κάνουμε ….μέσα στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, με τις τεχνολογίες αιχμής και έχοντας υπόψη τις προβλέψεις των think tanks για το μέλλον.

    Αφού οριστούν αυτοί οι κλάδοι – με όσο το δυνατό εμπλοκή των φορέων και συναίνεση – πρέπει να σχεδιάσουμε ένα χρηματοδοτικό σύστημα που να ανταποκρίνεται στη δομή της ελληνικής επιχειρηματικότητας και που να την ωθεί να στραφεί στους κλάδους του νέου παραγωγικού υποδείγματος, να αποκτήσει εξωστρέφεια και τεχνολογική ανταγωνιστικότητα, να δημιουργήσει σταθερές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Η όποια χρηματοδότηση πρέπει να εμπεριέχει και τη λογική των fund και του ρίσκου, πρέπει να καλύψει το κενό που αφήνουν οι υπόλοιπες τράπεζες, να στηρίξει ανθρώπους και δεξιότητες, ιδέες και εργατικότητα. Μακριά από λάθη του παρελθόντος και πελατειακές λογικές, με το βλέμμα στραμμένο στις ευκαιρίες και τις δυνατότητες. Μακριά και από τη συνήθη γραφειοκρατία που θεωρείται συχνά ο μόνος τρόπος λειτουργίας ενός οργανισμού

    . Οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ πολλές φορές χαραμίστηκαν αφού ανάμεσα στην υποβολή του επιχειρηματικού σχεδίου – που σημαίνει εντοπισμός της επιχειρηματικής ευκαιρίας – και την τελική υλοποίηση του περνούσαν μέσα κατά μέσο όρο πέντε χρόνια άλλοτε και οκτώ. Έγγραφα, πιστοποιήσεις, υπογραφές, επιτροπές που αναμένεται μήνες για να συσταθούν, πολιτικός κύκλος μικρός με αλλαγές κυβερνήσεων, υπουργών, γενικών γραμματέων που ακινητοποιούν το μηχανισμό με τη σειρά τους για μήνες… και άλλα πολλά. Στον χρόνο της ελληνικής γραφειοκρατίας η επιχειρηματική ευκαιρία – που υφίσταται σε πραγματικό και πιεστικό χρόνο – δεν έχει απλά περάσει, έχει εξαφανιστεί! Μαζί της και η ορμή, η διάθεση, οι συνθήκες. Και με την εξαφάνιση αυτών, μένουν πίσω μόνο τα χρέη.

    Είναι λοιπόν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, και ως τέτοια πρέπει να σχεδιαστεί και υλοποιηθεί, η τελευταία ευκαιρία της ελληνικής οικονομίας για μια αληθινή προοπτική. Είναι η τελευταία ευκαιρία να αποκτήσουμε παραγωγικό μοντέλο και να το χρηματοδοτήσουμε. Είναι η τελευταία ευκαιρία να αποκτήσουμε ξανά την αυτοπεποίθηση που δίνει η προκοπή της παραγωγής και της καινοτομίας.

    * Διαμαντοπούλου Αικατερίνη – Οικονομολόγος ΜΒΑ – Σύμβουλος Επενδύσεων »

    CAPITAL GR.

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η Eνη λέει:

    Ευρωπαικα αναπτυξιακα εργα – και στην Ελλαδα

    n.gr » Ειδήσεις » Οικονομία RSS : Οικονομία
    Δημοσίευση: 23 Ιουν. 2017, 20:05
    Δημιουργία θέσεων απασχόλησης
    ΕΕ: Xρηματοδότηση ύψους 61 εκατ. ευρώ για επτά έργα μεταφορών στην Ελλάδα

    Πρόταση για επένδυση συνολικά 2,7 δισ. ευρώ σε 152 βασικά έργα μεταφορών σε όλη την Ευρώπη κατέθεσε την Πέμπτη η Κομισιόν. Για την Ελλάδα επιλέχθηκαν επτά προτάσεις για χρηματοδότηση (σε σύνολο 11 επιλέξιμων προτάσεων) με συνολική χρηματοδότηση ύψους 61 εκατ. ευρώ.

    Μεταξύ άλλων, στα έργα που επιλέχθηκαν για την Ελλάδα περιλαμβάνονται η αναβάθμιση και ηλεκτροδότηση της σιδηροδρομικής γραμμής Πολυκάστρου – Ειδομένης και ο εκσυγχρονισμός της γραμμής Πειραιά – Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών.

    Το μεγαλύτερο ποσό, ύψους 40,3 εκατ. ευρώ αφορά στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιώς – Αχαρνών στις Τρεις Γέφυρες. Περιλαμβάνονται επίσης έργα στη σιδηροδρομική γραμμή Πολυκάστρου – Ειδομένης.

    Η Επιτροπή θέτει σε εφαρμογή τόσο το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη όσο και τη δέσμευσή της για καλύτερη συνδεσιμότητα στην Ευρώπη, όπου περιλαμβάνεται το θεματολόγιο «Η Ευρώπη σε κίνηση».

    Τα επιλεγέντα έργα θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών γραμμών, στην εξάλειψη των σημείων συμφόρησης και στη βελτίωση των διασυνοριακών συνδέσεων, στην εγκατάσταση σημείων εφοδιασμού με εναλλακτικά καύσιμα, καθώς και στην εφαρμογή καινοτόμων λύσεων διαχείρισης της κυκλοφορίας.

    Οι επενδύσεις αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη», η οποία είναι ο ενωσιακός μηχανισμός χρηματοδότησης των δικτύων υποδομών, και θα αποδεσμευθούν 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιων και ιδιωτικών συγχρηματοδοτήσεων.

    Δημιουργία θέσεων απασχόλησης

    Με τις επενδύσεις αυτές όχι μόνο θα εκσυγχρονισθεί το δίκτυο μεταφορών της Ευρώπης, αλλά θα τονωθεί επίσης η οικονομική δραστηριότητα και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Εφέτος, από συνολικά 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ η Επιτροπή διαθέτει 1,8 δισεκατομμύρια στα 15 κράτη μέλη που είναι επιλέξιμα για στήριξη από το Ταμείο Συνοχής, ώστε να γεφυρώσουν κενά στις υποδομές τους.

    Η Επίτροπος της ΕΕ Βιολέτα Μπουλτς, αρμόδια για τις μεταφορές, δήλωσε: «Η ζήτηση επενδύσεων σε υποδομές μεταφορών είναι τεράστια. Αυτό το νέο κύμα επενδύσεων επικεντρώνεται σε καθαρά, καινοτόμα και ψηφιακά έργα με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφορών της Ευρώπης. Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε μια πραγματική ένωση μεταφορών που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, θα τονώσει την οικονομία και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Κοιτάζοντας μπροστά, καλώ τα ενδιαφερόμενα μέρη να αξιοποιήσουν κατά τον καλύτερο τρόπο τα εναπομένοντα κονδύλια και να τα συνδυάσουν ώστε να μεγιστοποιηθούν οι επιπτώσεις και η αποδοτικότητα όλων των πιθανών πόρων.»

    Τα επιλεγμένα έργα αφορούν κυρίως τα στρατηγικά τμήματα του ευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (το «κεντρικό δίκτυο») προκειμένου να εξασφαλιστούν η υψηλότερη δυνατή προστιθέμενη αξία και o αντίκτυπος για την ΕΕ. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα διατεθεί για την κατασκευή του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου (1,8 δισεκατομμύρια ευρώ), την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, την αναβάθμιση των οδικών μεταφορών και την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μεταφορών (359,2 εκατομμύρια ευρώ), καθώς και για την εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (ATM) (311,3 εκατομμύρια ευρώ).

    Επιλεγμένες δράσεις περιλαμβάνουν εμβληματικές πρωτοβουλίες, όπως η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού τμήματος Białystok-Ełk στην Πολωνία, μήκους άνω των 100 χλμ.· ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (ATM) στα κράτη μέλη της ΕΕ· η πλήρης επέκταση της οδικής σήραγγας Karawanken που συνδέει τη Σλοβενία με την Αυστρία· η ανάπτυξη δικτύου υψηλής ταχύτητας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Σουηδία, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.

    Όλα τα έργα επελέγησαν για χρηματοδότηση με ανταγωνιστικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που προκηρύχθηκαν στις 13 Οκτωβρίου 2016. Παραλήφθηκαν 349 αιτήσεις συνολικού ύψους χρηματοδότησης σχεδόν 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν, επομένως, σε θέση να επιλέξει τα καλύτερα έργα και, ταυτόχρονα, να εξασφαλίσει ισόρροπη κατανομή από γεωγραφική άποψη και στους διάφορους τρόπους μεταφοράς. Η χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΕ παρέχεται με τη μορφή επιχορηγήσεων, με ποσοστό συγχρηματοδότησης από 10% έως 50% του επιλέξιμου κόστους των έργων, ανάλογα με το είδος του και την πρόσκληση υποβολής προτάσεων (έως 85% από το κονδύλι συνοχής).

    Επόμενα βήματα

    Τα κράτη μέλη της ΕΕ που εκπροσωπούνται στην επιτροπή συντονισμού της Διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» πρέπει τώρα να εγκρίνουν επίσημα την απόφαση της προτεινόμενης χρηματοδότησης στη συνεδρίασή τους στις 6 Ιουλίου 2017. Η επίσημη απόφαση της Επιτροπής αναμένεται να ληφθεί στα τέλη Ιουλίου του 2017. Ο Εκτελεστικός Οργανισμός Καινοτομίας και Δικτύων (INEA) της Επιτροπής θα προετοιμάσει στη συνέχεια και θα υπογράψει συμφωνίες επιχορήγησης με τους δικαιούχους των επιμέρους έργων το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
    Newsroom ΔΟΛ «

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.