Μπούμεραγκ για τη Μέι οι πρόωρες εκλογές – Τα πέντε βασικά συμπεράσματα της βρετανικής κάλπης

Ελαφρώς μπάχαλο τα έχουν κάνει οι φίλοι μας οι Βρετανοί.  Ας πρόσεχαν.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  /  Μπούμεραγκ για τη Μέι οι πρόωρες εκλογές – Τα πέντε βασικά συμπεράσματα της βρετανικής κάλπης

Οι Συντηρητικοί της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι κερδίζουν στις βουλευτικές εκλογές, έχοντας όμως χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ένα σοκαρίστικό αποτέλεσμα που βυθίζει τη χώρα στην αβεβαιότητα λίγες ημέρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Τα 5 σημαντικότερα συμπεράσματα των εκλογών της 8ης Ιουνίου:

Η Τερέζα Μέι απογοήτευσε το κόμμα της

Η συντηρητική πρωθυπουργός είναι η μεγάλη χαμένη των εκλογών, καθώς το κόμμα της, ενώ αρχικά εμφανιζόταν ως το μεγάλο φαβορί, φαίνεται να κερδίζει λιγότερες έδρες στο κοινοβούλιο, την ώρα που η Μέι είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους να της δώσουν ενισχυμένη πλειοψηφία για να διαπραγματευτεί το Brexit.

Διέπραξε το ίδιο λάθος με τον προκάτοχό της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ΕΕ προκειμένου να κάνει τους ευρωσκεπτικιστές στο εσωτερικό του κόμματος να σιγήσουν. Και εκείνος απογοήτευσε τους ψηφοφόρους και παραιτήθηκε μετά τη νίκη του «ναι».

«Είναι το μάθημα των δύο τελευταίων ετών», εκτιμά ο Μπρίαν Κλάας του London School of Economics. «Οι ψηφοφόροι δεν θέλουν να θεωρείται δεδομένη η ψήφος τους».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δικαιώθηκε

Ο επικεφαλής των Εργατικών διασώθηκε: αν και έχουν σημειωθεί αρκετές απόπειρες για την ανατροπή του από βουλευτές του κόμματός του, η πιο κεντρώα πτέρυγα του οποίου δεν υποστηρίζει τις ριζοσπαστικές απόψεις του, ο Κόρμπιν μπορεί να χαρεί για τη νίκη.

Ενίσχυσε το ποσοστό των Εργατικών κατά περίπου 30 έδρες, την ώρα που πολλοί ανέμεναν μια μεγάλη ήττα.

Απώλειες για τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας της Σκωτίας

Ακόμη μία έκπληξη των εκλογών: το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) αναμένεται να χάσει περίπου 20 από τις 54 έδρες που κατείχε στο βρετανικό κοινοβούλιο. Δύο υψηλόβαθμα στελέχη του, ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ και ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος Άνγκους Ρόμπερτσον έχουν χάσει την έδρα τους.

«Πρόκειται για ένα πολύ κακό νέο για την (πρωθυπουργό της Σκωτίας) Νίκολα Στέρτζον και τις φιλοδοξίες της περί διοργάνωσης νέου δημοψηφίσματος» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, σχολίασε ο Ίαν Μπεγκ καθηγητής του London School of Economics.

Εξαφάνιση του UKIP από το κοινοβούλιο

Δεν είχαν παρά έναν βουλευτή. Όμως το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα UKIP έγραψε ιστορία, καθώς ήταν ο πρώτος υπέρμαχος της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, μέχρι που ικανοποιήθηκε.

Έτσι έχασε τον βασικό λόγο ύπαρξης, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε και ο ηγέτης του Νάιτζελ Φάρατζ.

Αβεβαιότητα για το Brexit

Εφόσον η Μέι δεν φαίνεται να κερδίζει ξεκάθαρη εντολή και χωρίς την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αβεβαιότητα κυριαρχεί για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit καθώς και για τη βρετανική θέση, την ώρα που οι συζητήσεις είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 19 Ιουνίου.

Όπως και να έχει η βρετανική θέση έχει αποδυναμωθεί. Και το μήνυμα των Βρετανών ψηφοφόρων μπορεί να εκληφθεί ως μια επιλογή για ένα ήπιο Brexit, το αντίθετο από αυτό που επιθυμεί η Μέι.

«Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. (Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα) Μέρκελ θα το διαπιστώσει, (ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ) Μακρόν θα το διαπιστώσει, όλος ο κόσμος θα το διαπιστώσει και αυτό θα αλλάξει τη δυναμική. Θα εξακολουθήσει να είναι σε θέση να ζητά πράγματα, θα μπορούν να απαντούν: “καλά, θα δούμε”», εκτιμά ο Πολ Κέλι του London School of Economics.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Πολιτική. Bookmark the permalink.

63 Responses to Μπούμεραγκ για τη Μέι οι πρόωρες εκλογές – Τα πέντε βασικά συμπεράσματα της βρετανικής κάλπης

  1. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    G. Oettinger: Ίσως καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

    http://www.liberal.gr/arthro/143677/oikonomia/2017/G-Oettinger-isos-kathusterisoun-oi-diapragmateuseis-gia-to-Brexit.html

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 08.06.2017 : 14:26
    Οι επενδυτές ποντάρουν στην Ευρώπη χωρίς τη Βρετανία
    VIKRAM SUBHEDAR, TREVOR HUNNICUTT / REUTERS

    http://www.kathimerini.gr/912979/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/oi-ependytes-pontaroyn-sthn-eyrwph-xwris-th-vretania

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Το κακό για τους βρετανούς είναι ότι η συζήτηση που έγινε πριν από το δημοψήφισμα ήταν για ζητήματα τακτικής, με αποτέλεσμα τώρα να είναι ξεκρέμαστοι, μια και η απόφαση του brexit ήταν στρατηγική επιλογή. Η Βρετανία τώρα πια προσανατολίζεται αναγκαστικά περισσότερο προς τις ΗΠΑ παρά προς την Ευρώπη και αυτό δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο.

    Ίσως η Ευρώπη χωρίς τη Βρετανία, να μπορέσει να αντιμετωπίσει καλύτερα τα εσωτερικά της προβλήματα, ειδικότερα εκείνα που προϋποθέτουν ενίσχυση της ενότητας της ΕΕ. Παρά τα όσα λένε για τους Γερμανούς, αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξαρτώνταν από τους Βρετανούς, Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μην υπήρχε.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:
  5. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    http://www.kathimerini.gr/913108/article/epikairothta/kosmos/gkampriel-gia-vretania-kyvernhsh-to-syntomotero-gia-na-proxwrhsei-to-brexit
    Την ελπίδα να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Βρετανία άμεσα, προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις για το Brexit εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στον απόηχο της αποτυχίας της Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις βρετανικές εκλογές.

    «Νομίζω ότι το μήνυμα της κάλπης είναι σαφές: προχωρήστε σε δίκαιες συζητήσεις με την Ε.Ε. και σκεφτείτε ξανά αν είναι καλό για τη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρώπη με αυτό τον τρόπο», υποστήριξε.

    Σε ανάλογο μήκος κύματος, όσον αφορά την επιθυμία του Βερολίνου να μην χαθεί άλλος χρόνος, είχε κινηθεί νωρίτερα και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μίκαελ Ροτ. «Πρέπει οι διαβουλεύσεις να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

    «Ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί στη Βρετανία, ο χρόνος πιέζει. Εχουμε λιγότερο από δύο χρόνια για να διαπραγματευθούμε το Brexit», συμπλήρωσε.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Eνη λέει:

    Τα σενάρια της επόμενης μέρας

    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=884544

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Eνη λέει:

    ….μια πολύ καλή ανάλυση απο το protagon

    http://www.protagon.gr/epikairotita/44341424588-44341424588

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η physicist λέει:

    Ενδιαφέρουσα είναι η εξαφάνιση του UKIP (αναμενόμενη) κι ακόμη περισσότερο η καθίζηση του Σκωτσέζικου Κόμματος, το οποίο στις τελευταίες εκλογές είναι πάρει σχεδόν όλες τις έδρες της Σκωτίας, 56 από 59 αν δεν απατώμαι. Τώρα, αυτό το κόμμα έχασε 20 έδρες και μάλιστα 12 εξ αυτών πήγαν στους Συντηρητικούς. Οι υπόλοιπες 8 πήγαν 6 στους Εργατικούς και 2 στους Ελεύθερους Δημοκράτες.

    Θυμάμαι πολύ καλά τις βαθιές αναλύσεις των αναλυτών μόλις το 2105 για την «επανάσταση» στον εκλογικό χάρτη του ΗΒ, την «εξαφάνιση» των Εργατικών από τη Σκωτία, την «κυριαρχία» του SNP εκεί και άλλα βαρύγδουπα. Τους Εργατικούς τους είχαν ξεγράψει εντελώς οι pundits, από όλο το ΗΒ: και να απολίθωμα ο Κόμπρυν και εκτός της εποχής του, και τούτο και τ’ άλλο. Στον Κόμπρυν, ειδικά, αξίζει αναγνώριση και σεβασμός: μπορεί να διαφωνεί κανείς μαζί του σε πολλά αλλά ο άνθρωπος τήρησε τη στάση του και το προφίλ του χωρίς να ενδώσει στις πιέσεις να γίνει μοδάτος.

    Ευτυχώς που οι ψηφοφόροι δεν ασχολούνται με αναλύσεις και τέτοια, και ψηφίζουν όπως ξέρουν να ψηφίζουν.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η physicist λέει:

    2105 –> 2015

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Αλικη λέει:

    Ο Κορμπυν δεν παύει να ειναι απολίθωμα.

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η physicist λέει:

    Ένα ακόμα ενδιαφέρον παραλειπόμενο των εκλογών: για πρώτη φορά ύστερα από 100 χρόνια, δεν θα υπάρχουν ιρλανδοί εθνικιστές στο Κοινοβούλιο. Το (μετριοπαθώς) εθνικιστικό βορειοϊρλανδικό κόμμα Social Democratic & Labour Party, το οποίο είχε μέχρι τώρα 3 βουλευτές στο Γουεστμίνστερ, έχασε όλες τις έδρες του. Το Σινν Φέιν κέρδισε μεν επτά έδρες αλλά κατά παράδοση δεν στέλνει ποτέ τους βουλευτές του στο Λονδίνο.

    Πηγή: zeit.de

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ο Κορμπυν δεν παύει να ειναι απολίθωμα.»

    Αλίκη μπορεί, αλλά πέτυχε και το μεγαλύτερο ποσοστό των Εργατικών που έχουν πετύχει σε σχέση με κάθε εκλογή από το 1970 και μετά. Αν λοιπόν αυτό το «απολίθωμα» έφτασε να πιάνει 40% τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά με αυτούς που δεν είναι «απολιθώματα». Μην παρεξηγηθώ, γνωρίζω τα μειονεκτήματα του Κόρμπυν (και είναι σημαντικά, όπως και αυτά κάποιων από την ηγετική του ομάδα) αλλά από την άλλη η ψήφος προς τους Εργατικούς δεν δείχνει τόσο συμπάθεια προς τον Κόρμπυν προωπικά (αν και αναμφίβολα η προσωπική του ακτινοβολία έπαιξε κάποιο ρόλο στο αποτέλεσμα) αλλά πολύ περισσότερο μία μαζική απέχθεια για τις πολιτικές των Συντηρητικών τα τελευταία χρόνια. Εγω προσωπικά, αν ψήφιζα στην Βρετανία, θα επέλεγα του Φιλελεύθερους Δημοκράτες (οι οποίοι ευτυχώς σημείωσαν μία μικρή αύξηση των δυνάμεων τους, γιατί στις τελευταίες εκλογές είχαν πάθει μεγάλο στραπάτσο λόγω της συνεργασίας με τους συντηρητικούς προηγουμένως) αλλά η επόμενη επιλογή θα ήταν οι Εργατικοί, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζω τα μειονεκτήματά τους. Οι Συντηρητικοί 7 χρόνια τώρα που κυβερνάνε τα έχουν κάνει μαντάρα σε όλα τα επίπεδα, με μεγαλύτερη «επιτυχία» τους το καταστροφικό δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ (και αφου πρώτα οι ευρωσκεπτικιστική τους πτέρυγα, μαζί με τους ακροδεξιούς, φλόμωσε το σύμπαν στο ψέμμα). Οπότε ναι, είναι πολύ θετικό που αποδυναμώθηκαν σημαντικά έτσι ώστε μετά την χθεσινή κατραπακιά να τους κοπεί η όρεξη για ένα σκληρό Μπρέξιτ. Άλλωστε πολλοί μετριοπαθείς συντηρητικοί επέλεξαν του Εργατικούς (ή τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες) τόσο για να τιμωρήσουν τους Συντηρητικούς για το δημοψήφισμα του Μπρέξιτ οσο και γιατί οι Εργατικοί είναι δεδηλωμένα υπέρ ενός ήπιου μπρέξιτ, σε αντίθεση με τους Συντηρητικούς που ήταν υπερ ακόμα και ενός σκληρού Μπρέξιτ (που θα είναι μία σκέτη καταστροφή για την Βρετανία, ειδικά για τους πιο αδύναμους). Για να το πω αλλιώς, σε αυτές τις εκλογές – αν υποθέσουμε πως δεν είχα άλλη επιλογή – εκ δύο κακών θα επέλεγα το μικρότερο, και αυτό κατά την γνώμη μου (σε αυτές τις εκλογές, όχι γενικά) είναι οι Εργατικοί.

    ΥΓ. Απόλυτα θετικό το γεγονός ότι εξαερώθηκε το ακροδεξιό UKIP.

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δυστροπε, συμφωνούμε.

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Καλησπέρα σε όλους – μετά από πολύ καιρό.
    Οι Τόριδες μου θύμισαν και αυτοί, για μια ακόμη φορά, εκείνες τις ιδιότροπες γίδες που παριστάνουν τις ζόρικες και άφοβες και ξύνονται μετά μανίας στην γκλίτσα του τσομπάνη. Συνήθως ακολουθεί το αναμενόμενο γκάπ-γκούπ…
    Μωραίνει Κύριος όν βούλεται απωλέσαι. Τώρα θα κρέμονται από τους Ιρλανδούς Ενωτικούς και όταν απευθύνονται στις Βρυξέλλες θα παίρνουν την απάντηση «θα το σκεφτούμε, αλλά καλύτερα αδειάστε μας τη γωνιά όσο γρήγορα γίνεται…».
    Ο καθοδηγητής των Τόριδων στα ευρωπαϊκά θέματα, το UKIP του παλαβού Νάιτζελ, έχασε ποσοσό 10 % – από 11,5 % έλαβε τώρα 1,5 %. Εννοείται ότι σχεδόν όλο το χαμένο ποσοστο του πήγε στους Συντηρητικούς, πράγμα που δείχνει πόσο μεγάλες είναι οι πραγματικές απώλειες των τελευταίων.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Για τον Κόρμπιν, η επικρατούσα αξιολόγηση στο ΗΒ τώρα είναι ότι ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές προτιμήσεις του και των σχολιαστών του, είναι ειλικρινής, όχι διπρόσωπος, έντιμος και ενάρετος.
    Φυσικά, σπανίζουν εντελώς αυτές οι ιδιότητες στους σημερινούς πολιτικούς. Μοιάζει με πραγματικό απολίθωμα ο Κόρμπιν, κυρίως γι αυτόν ακριβώς τον λόγο.
    Τελικά τι είναι πιό σημαντικό, ιδίως σε εποχές ανασφάλειας και αδιαφάνειας όπως η τωρινή; Οι ιδεολογίες ή οι νοοτροπίες;

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Είχαν και τα «χαλαρά» τους οι εκλογές αυτές
    Σε ένα επεισόδιο της προεκλογικής εκστρατείας που είχε απελευθερώσει πολύ γέλιο, ο πολιτικο-χουλιγκάνος Boris Johnson είχε αποκαλέσει τον Jeremy Corbyn «mutton-headed mugwump», δηλαδή, περίπου, «προβατοκέφαλο μουρλό αντικομματικό στοιχείο».
    Είπε ο γάδαρος τον πετεινό κεφάλα…

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    «Εξαιρετικό» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Ειδικότερα σε τρία tweet που έκανε ο κ. Τσίπρας από τον προσωπικό του λογαριασμό σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών έγραψε: «Εξαιρετικό το αποτέλεσμα του φίλου Τζέρεμι Κόρμπιν. Η Αριστερά που τολμά μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους λαούς. Πριν δύο μήνες οι δημοσκοπήσεις είχαν αποφασίσει τη συντριβή του. Στις εκλογές όμως αποφασίζουν οι ψηφοφόροι και ιδιαίτερα οι νέοι. Ούτε οι εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας ούτε ο δεξιός λαϊκισμός μπορούν να δώσουν ελπίδα στους λαούς» .

    Πηγή: Τσίπρας για Κόρμπιν: Πριν δύο μήνες οι δημοσκοπήσεις είχαν αποφασίσει τη συντριβή του | iefimerida.gr

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η physicist λέει:

    Φρένο μπήκε όμως και στις επιδιώξεις για ανεξαρτησία της Σκωτίας: το SNP το οποίο είχε θέσει τον εαυτό του στην αιχμή του δόρατος για την απόσχιση υπέστη τεράστιες απώλειες.

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η Eνη λέει:

    «Οι ποδοσφαιριστές στην Μ. Βρετανία ζητούν να πληρωθούν σε ευρώ
    Ο Κόσμος του Αύριο»
    Δημοσίευση: 07 Ιουν. 2017 | Τελευταία ενημέρωση: 07 Ιουν. 2017

    Οι εγχώριοι οπαδοί της δραχμής πιστεύουν πως με ένα δικό μας νόμισμα η χώρα θα γίνει παράδεισος και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα πληθωρισμού.

    Η Βρετανία όμως που πάντοτε είχε δικό της και πολύ αξιοπρεπές νόμισμα μας δείχνει μια άλλη πραγματικότητα. Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το Brexit αλλά ο πληθωρισμός είναι στα ύψη λόγω της διαρκούς υποτίμησης και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων όλων και μειώνεται.

    Δεν είναι παράξενο λοιπόν που τα αστέρια του αγγλικού πρωταθλήματος ζητάνε να πληρωθούν σε ευρώ.

    Αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον είναι πως το τσουνάμι εξαγωγών που ονειρεύονται οι οπαδοί των υποτιμήσεων δεν φαίνεται να εμφανίζεται στη Βρετανία και δεν υπάρχει φυσικά ούτε μια στο εκατομμύριο να εμφανιστεί ποτέ στην Ελλάδα. Ο εισαγόμενος πληθωρισμός από την υποτίμηση τρώει μεγάλο μέρος από τις μειώσεις τιμών που προσφέρει η μείωση της αξίας του νομίσματος και τελικά η οικονομία δεν κερδίζει σχεδόν τίποτε.

    Τι σημασία έχουν όλα αυτά όμως. Τα λογικά επιχειρήματα δεν έχουν καμία αξία για όσους είναι αποφασισμένοι να βρουν μεσία που θα μας βγάλει εύκολα, γρήγορα και ανέξοδα από την κρίση. Και δυστυχώς αυτοί είναι πάρα πολλοί στην χώρα μας.

    Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου
    Οικονομολόγος-προγραμματιστής

    Αν βρίσκετε καταθλιπτικά όσα γράφω μερικές φορές σας δεν σας αδικώ Για αντίδοτο σας προτείνω να δείτε μερικές γελοιογραφίες για να χαλαρώσετε. »

    IN GR

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Eνη λέει:

    ««Έχασε κάθε αξιοπιστία»
    Στέρτζον: Η Μέι πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια για σκληρό Brexit
    t
    H N.Στέρτζον (Φωτογραφία: Reuters )

    2
    Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
    Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι οφείλει «να εγκαταλείψει» τα σχέδιά της για «σκληρό» Brexit μετά την αποτυχία της στις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε την Παρασκευή η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

    Η Μέι «έχασε κάθε κύρος και κάθε αξιοπιστία», υπογράμμισε η επικεφαλής των Σκωτσέζων που επιδιώκουν την ανεξαρτησία της Σκωτίας. «Το επικίνδυνο συντηρητικό σχέδιο για ένα σκληρό Brexit πρέπει να εγκαταλειφθεί», συνέχισε.

    Η Στέρτζον δήλωσε επίσης ότι θα εργαστεί για να σχηματισθεί μια συμμαχία που θα κρατήσει τους Συντηρητικούς της Μέι εκτός εξουσίας.

    «Θα εργαστούμε με άλλους, εφόσον αυτό είναι δυνατό, για να κρατήσουμε τους Τόρις εκτός κυβένησης. Ανέκαθεν λέγαμε ότι θα συμμαχούσαμε με άλλους για να προωθήσουμε προοδευτικές πολιτικές για να οικοδομήσουμε μια πιο δίκαιη χώρα», δήλωσε η Στέρτζον.
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό «

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Jazz for a Rainy Afternoon [ Full Album ]

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Η Μέι πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια για σκληρό Brexit»

    Και η Στέρτζον τα σχέδια για ανεξαρτησία της Σκωτίας.

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Βρετανία: Κόρμπιν ψήφισαν οι νέοι, Μέι οι άνω των 55

    http://www.kathimerini.gr/913097/article/epikairothta/kosmos/vretania-kormpin-yhfisan-oi-neoi-mei-oi-anw-twn-55

    Σαρωτική επικράτηση των Εργατικών στους νέους και αντίστοιχα μεγαλύτερη προτίμηση των ψηφοφόρων άνω των 55 ετών προς τους Συντηρητικούς, δείχνουν τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα για τις βρετανικές εκλογές.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Sky Data, ενώ στις ηλικίες μεταξύ 18 και 34 οι Εργατικοί αγγίζουν ποσοστό 63% και οι Συντηρητικοί 27%, στους ψηφοφόρους άνω των 55, το κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι φτάνει το 59% και η παράταξη του Τζέρεμι Κόρμπιν κινείται μόλις στο 23%.

    Ισορροπημένα είναι τα αποτελέσματα στους Βρετανούς ηλικίας μεταξύ 35 και 54, με τα δύο κόμματα να φτάνουν το 43%.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η physicist λέει:

    Η τοπική Κυβέρνηση της Καταλωνίσς, από την άλλη, ανακοίνωσε Δημοψήφισμα για την Ανεξαρτησία για τον Οκτώβριο, το οποίο η Μαδρίτη προσπαθεί να αποτρέψει.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η δεξιος λέει:

    Όταν θα κυβερνήσει ο Κόρμπυν θα δούμε πως θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα του σημερινού κόσμου και πως θα προσαρμοσθεί.Μέχρι να κυβερνήσει ο καθένας μπορεί να ονειρεύεται νταούλια να χορεύουν τις αγορές.Μετά βλέπουμε.
    Όσο για τις δηλώσεις Τσίπρα την καλύτερη απάντηση την έδωσε ο πρώην βουλευτής του Λαπαβίτσας.

    Κύριε Καζάκο, …

    Αρέσει σε 1 άτομο

  26. Ο/Η Eνη λέει:

    «ΚΟΣΜΟΣ
    Μέι: Σχηματίζω κυβέρνηση για την εξασφάλιση σταθερότητας και Brexit
    Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 14:52 UPD:15:17
    REUTERS/TOBY MELVILLE

    i
    Στον σχηματισμό κυβέρνησης προχωρεί η Τερέζα Μέι, όπως δήλωσε από την Ντάουνινγκ Στριτ, μετά τη συνάντησή της με τη βασίλισσα Ελισάβετ στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
    «Μόνο το Συντηρητικό Κόμμα μαζί με τους φίλους μας στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) μπορούν να εξασφαλίσουν αυτή τη σταθερότητα», τόνισε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς να ξεκαθαρίσει εάν θα πρόκειται για κυβέρνηση συνεργασίας των Συντηρητικών με το δεξιό κόμμα των προτεσταντών της Βόρειας Ιρλανδίας ή η κυβέρνηση θα είναι μειοψηφίας, με την ψήφο ανοχής του DUP.
    «Η κυβέρνηση που θα σχηματίσω θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα για μια ασφαλή Βρετανία», τόνισε η κ. Μέι, ξεκαθαρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit θα διεξαχθούν κανονικά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
    Η Βρετανή πρωθυπουργός έκανε ακόμη λόγο για «ισχυρή σχέση μεταξύ του Συντηρητικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος εδώ και χρόνια».
    «Θα οδηγήσω τη χώρα εντός των κομβικής σημασίας συνομιλιών για το Brexit που αρχίζουν μόλις σε 10 ημέρες και θα φέρω εις πέρας τη βούληση του βρετανικού λαού το Ηνωμένο Βασίλειο να εξέλθει της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε.
    naftemporiki.gr «

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Eνη λέει:

    «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    ΚΟΣΜΟΣ
    10 Ιουνίου 2017, 11:44 – Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιουνίου 2017, 11:46- Τμήμα σύνταξης Pontos
    Ρεκόρ γυναικών στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων

    Η καταμέτρηση των ψήφων από το Γουεστμίνστερ και την πόλη του Λονδίνου (φωτ.: EPA / Anthony Devlin)
    Μπορεί η κάλπη να μην έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα για την Τερέζα Μέι, έφερε όμως ρεκόρ εκλογής γυναικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, που φτάνουν αισίως τις 207 από 196 το 2015. Μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε η κατάκτηση της έδρας στο Καντέρμπερι από την υποψήφια των Εργατικών Ρόσι Ντάφιλντ. Είναι η πρώτη φορά, από το 1918, που οι Εργατικοί παίρνουν τη συγκεκριμένη έδρα.

    Το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ συγκέντρωσε και η εκλογή της Πριτ Κορ Γκιλ στο Μπέρμιγχαμ, μιας και είναι η πρώτη γυναίκα Σιχ που εκλέγεται στο βρετανικό κοινοβούλιο.

    Πριν από δύο χρόνια, ο συνολικός αριθμός των γυναικών κοινοβουλευτικών ξεπέρασε, για πρώτη φορά, τον αντίστοιχο των ανδρών.

    Θυμίζουμε ότι το 1918 εξελέγη για πρώτη φορά γυναίκα στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ήταν η Κονστάνς Mάρκιεβιτς (Constance Markievicz), η οποία δεν κατάφερε ποτέ να πάρει τη θέση της στο Κοινοβούλιο επειδή ήταν μέλος του Σιν Φέιν.

    Αντιθέτως την επόμενη χρονιά η Νάνσυ Άστορ (Nancy Astor) έγινε η πρώτη γυναίκα-βουλευτής στη Βρετανία.

    Πηγή: CNN.com

    υγ. Ο συνδεσμος ειναι του Δεξιου, τον οποιο εδωσε σε αλλο ποστ.

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Οι Εργατικοί κατάφεραν και πήραν, για πρώτη φορά στην ιστορία, το Κένσιγκτον (για 20 ψήφους διαφορά), άπαρτο κάστρο των Συντηρητικών από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε ως εκλογικό διαμέρισμα, από το 1974. Το αντίστοιχο εδω σε μας θα ήταν ο Συριζα (ή παλιότερα το Πασοκ) να πάρει την πλειοψηφία στο Κολωνάκι ή στην Εκάλη.

    Labour take Kensington from the Tories for first time since 1974 creation of constituency

    http://www.telegraph.co.uk/news/2017/06/09/labour-take-kensington-tories-first-time-since-1974-creation/

    Labour staged a major upset to take the London seat of Kensington by a hair’s breadth to end the 2017 General Election almost 24 hours after the polls closed.

    Emma Dent Coad saw off Tory incumbent Victoria Borwick, overturning the former city deputy mayor’s 7,000 majority from 2015 by just 20 votes in a large swing to the opposition.

    It took a third recount to get the result on Friday evening, with a break having been taken after two early-hours counts to allow staff to rest.

    The west London seat, which has had its boundaries redrawn several times, had been in the hands of the Conservatives since its establishment in 1974.

    […]

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η xberliner λέει:

    «Η τοπική Κυβέρνηση της Καταλωνίσς, από την άλλη, ανακοίνωσε Δημοψήφισμα για την Ανεξαρτησία για τον Οκτώβριο, το οποίο η Μαδρίτη προσπαθεί να αποτρέψει.»

    Ανεξάρτητη Καταλωνία σημαίνει εκτός ΕΕ για όσο θέλει η Ισπανία. Επειδή βλέπω το λαϊκισμό να φαίνεται ότι υποχωρεί στην Ευρώπη πιστεύω ότι θα χάσει το δημοψήφισμα.
    Και μια σημείωση για τη διαφορά με την Σκωτία. Ανεξάρτητη Σκωτία μπορεί να είναι υποψήφια χώρα της ΕΕ χωρίς η Αγγλία να μπορεί να την μπλοκάρει.

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η physicist λέει:

    Βερολινέζε, κι εγώ αμφιβάλλω αν υπάρχει πλειοψηφία για Ανεξαρτησία στην Καταλωνία, ούτε και θα μ’ άρεσε η ιδέα του κατακερματισμού των Κρατών, είτε αυτή είναι η Ισπανία με τους Καταλανούς είτε η Ιταλία με τους πυροβολημένους της Λέγκας. Τούτου λεχθέντος, δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να καταπιέζεται εις το διηνεκές η ισχυρή βούληση μεγάλου μέρους των Καταλανών για διενέργεια Δημοψηφίσματος.

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η xberliner λέει:

    physicist
    Το δημοψήφισμα στην Καταλωνία ίσως να πρέπει να γίνει. Και πιστεύοντας ότι θα είναι αρνητικό νομίζω ότι τελικά θα είναι για καλό να γίνει, τόσο για τους Ισπανούς/Καταλωνούς όσο και και για την ΕΕ.
    Πάντως με χαρά βλέπω ότι όλοι οι ψεκασμένοι ή γραφικοί λαϊκιστές (από δεξιά και από αριστερά) αρχίζουν να μπαίνουν στην άκρη. Μετά το Brexit στην Βρετανία, οι υποστηρικτές του σκληρού Brexit χάσανε. Στην Ολλανδία ο ακροδεξιός έχασε. Στη Γαλλία η Λεπέν έχασε και στις βουλευτικές. Ο Γκρίλο στην Ιταλία διαβάζω έπαθε πανωλεθρία στις δημοτικές εκλογές. Αλλά ακόμα και στην Ελλάδα, τηρουμένων των αναλογιών, κάτι παρτάλια όπως η Κωνσταντοπούλου και ο Λαφαζάνης ο κόσμος τα έστειλε στα αζήτητα. ΟΚ η Κωνσταντοπούλου προσπαθεί ακόμα να κάνει σόου επιπέδου trash tv αλλά μέχρι εκεί (άσε που νομίζω ότι χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας).

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η physicist λέει:

    Βερολινέζε, στην Ελλάδα οι λαϊκιστές δεν είναι η Ζωή, η Ζωή είναι το σούργελο. Άλλοι είναι οι λαϊσκιστές. 😉

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η Eνη λέει:

    xberliner

    Εχεις δικαιο. Οι λαικιστες εχουν αρχισει και μπαινουν στην ακρη.

    (…)
    «Ήττα του Εθνικού Μετώπου
    Το ακροδεξιό γαλλικό Εθνικό Μέτωπο δεν αναμένεται να κερδίσει, σύμφωνα με τις προβολές των αποτελεσμάτων, περισσότερες από πέντε έδρες στην Εθνοσυνέλευση, καθώς απέτυχε και πάλι να κεφαλαιοποιήσει την εκτεταμένη απογοήτευση των ψηφοφόρων από τα παραδοσιακά κόμματα.

    Πρόκειται για τη δεύτερη ήττα του ακροδεξιού κόμματος σε μόλις έναν μήνα αφότου η επικεφαλής του, η Μαρίν Λεπέν, έφθασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών για να χάσει με διαφορά από τον Εμανουέλ Μακρόν που δηλώνει πως θέλει να ανανεώσει την γαλλική πολιτική από το κέντρο.

    Στη συνέχεια το Εθνικό Κόμμα έβαλε στόχο να κερδίσει αρκετές έδρες ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα και να αποκτήσει έτσι μεγαλύτερο λόγο στην Εθνοσυνέλευση. Για κάτι τέτοιο χρειάζονται 15 βουλευτές, αλλά κι αυτό τώρα μοιάζει πολύ απίθανο.»
    (…)

    News 247

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Να ομολογησω οτι, απο μια πλευρα, θα ηθελα να δω τον κορμπιν πρωθυπουργο, ετσι για να δω την αντιδραση καποιων υποστηρικτων του οταν με πονο ψυχης θα συνεχιζε τις πωλησεις οπλων στη σαουδικη αραβια,τη μεση ανατολη αλλα και …γενικοτερα, αφηνοντας τους κυκλους του να δικαιολογουν μια τετοια κινηση του διοτι..
    «…τι να κανουμε, ειναι δυσκολες οι εποχες, και η συμφωνια εγγυαται συναλλαγμα και δουλειες για τους εργαζομενους της χωρας ,εξαλλου αν δεν τα πουλησουμε εμεις θα τα αγορασουν απο καπου αλλου.. »

    Η λετε να συμπεριφεροταν διαφορετικα απο τον τσιπρα που καποτε αμφισβητουσε την αναγκαιοτητα υπαρξης του νατο, και βρεθηκε πριν μερικες βδομαδες στην συνοδο κορυφης της συμμαχιας να βγαζει φωτο με τον τραμπ και να επιχειρηματολογει(*) υπερ της αναγκης….»να παραμείνει ισχυρός ο ευρω-ατλαντικός δεσμός σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις ασφάλειας» ?

    θα μου πειτε, και θα εχετε και δικιο, τι πας και θυμασαι καλοκαιριατικα…

    (που λεει ο λογος καλοκαιριατικα, αφου ετσι που παει με τον καιρο θα …διακαιωθει και η γενοπ με το global warming hoax,-λεμε τωρα..)

    *
    (*)
    25.05.2017
    Αλ. Τσίπρας: Να παραμείνει ισχυρός ο ευρω-ατλαντικός δεσμός σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις ασφάλειας

    Να παραμείνει ισχυρός ο ευρω-ατλαντικός δεσμός σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις ασφάλειας ζήτησε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στο περιθώριο του δείπνου εργασίας της Συνόδου Κορυφής αρχηγών κρατών χωρών μελών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και παράλληλα ζήτησε να συνδέει – σε ισότιμη βάση – τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική μας ασφάλεια, εξασφαλίζοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
    https://left.gr/news/al-tsipras-na-parameinei-ishyros-o-eyro-atlantikos-desmos-se-ena-diethnes-perivallon-me

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η physicist λέει:

    … Στην Ολλανδία ο ακροδεξιός έχασε.

    Η Ολλανδία, τρεις μήνες μετά τις εκλογές, εξακολουθεί να μην έχει Κυβέρνηση που να έχει προκύψει απ’ αυτές. Η χώρα δουλεύει βέβαια απρόσκοπτα, διότι έτσι είναι οι ώριμες Δημοκρατίες αλλά το γεγονός είναι αξιοπρόσεκτο. Τρεις ολόλκηρους μήνες μετά τις εκλογές, η λαϊκή εντολή (όποια κι αν ήταν αυτή, ειλικρινώς είτε δεν την κατάλαβα ποτέ είτε την ξέχασα στο μεταξύ), δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

    Μου αρέσει!

  36. Ο/Η physicist λέει:

    Στο μεταξύ, εν μέσω του γενικότερου θορύβου πέρασε εντελώς απαρατήρητο ότι στην Ολλανδία εγείρονται πολύ σοβαρά ζητήματα σχετικά με το θέμα της ευθανασίας, όπου συζητείται ανοιχτά το δικαίωμα της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας για απολύτως υγιείς ηλικιωμένους οι οποίοι «δεν βρίσκουν πλέον νόημα στη ζωή τους». Συγκεκριμένα, πρόκειται για πρόταση της Υπουργού Υγείας της χώρας, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο που ακολουθεί, διατυπώθηκε ήδη τον Οκτώβριο του 2016.

    http://www.bmj.com/content/357/bmj.j2298

    Θεωρούσα το επιχείρημα του slippery slope υπερβολικό όταν γινόταν η συζήτηση για την τρέχουσα Νομοθεσία σχετικά με την ευθανασία στην Ολλανδία. Φοβάμαι ότι μπορεί να έκανα λάθος.

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η Eνη λέει:

    Οι λαικιστες μπαινουν στην ακρη

    http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/irthe-to-telos-tis-istorias-gia-tous-laikistes-44341427038

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η physicist λέει:

    Παραιτήθηκε ο Αρχηγός των LibDems επειδή έξαφνα, ύστερα από δύο χρόνια ως ηγέτης του Κόμματος, ανακάλυψε ότι είχε αβάσταχτες συγκρούσεις ανάμεσα στην Πολιτική και την θρησκευτική του πίστη ως καλός Χριστιανός. Ο εκλογικός καταποντισμός του Κόμματος της πιστής φιλο-ΕΕ γραμμής είναι σύμπτωση, υποθέτω.

    Έχουμε φτάσει στις αρχές του 21ου αιώνα, κι εκεί που έλεγες ξεκολλήσαμε πια από την διαστροφή του να παίρνουμε στα σοβαρά προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες για ανύπαρκτους φίλους στον ουρανό, έρχεται ο Αρχηγός του δήθεν Φιλελεύθερου Κόμματος και παραιτείται επειδή η θρησκευτική του πίστη («προσωπική υπόθεση», λένε μερικοί) αντιτίθεται στην Πολιτική. Και περιμένεις να πάρω στα σοβαρά τέτοιους γελοίους τύπους.

    Καλώς ήλθατε στον Βρεφονηπιακό Σταθμό «Τα Χαρούμενα Σκιουράκια».

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η physicist λέει:

    ΥΓ — Ο Άνθιμος, ο Νικολόπουλος, ο Πειραιώς και οι διάφοροι ψριστιανοτέτοιοι της Ελλάδας ενοχλούν, και ορθότατα υπάρχει αντίθεση απέναντί τους. Όμως είναι ψευδής ο ισχυρισμός «αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα». Η Ελλάδα ούτε Πρωθυπουργό είχε που να εισβάλει σε ξένη χώρα συνεπικουρούμενος από τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, ούτε είδε το ρεζιλίκι να παραιτείται Αρχηγός Κόμματος (και μάλιστα του αντίστοιχου Κόμματος με την «Δράση») λόγω όψιμα ανακαλυφθείσας ασυμβατότητας της Πολιτικής με την θρησκευτική του πίστη.

    Μου αρέσει!

  40. Ο/Η physicist λέει:

    Είναι φριχτή εξέλιξη η επαναφορά της θρησκείας σε κεντρική θέση στο πολιτικό προσκήνιο και ο καθοριστικός-κανονιστικός ρόλος που επιχειρεί να επανακαταλάβει στην δημόσια αντιπαράθεση. Στο όνομα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας, επανέρχεται με γρήγορα βήματα ένας σκοταδισμός που καταπιέζει όλο και περισσότερο το αυτονόητο δικαίωμα να ζούμε ελεύθεροι από την θρησκεία.

    Μου αρέσει!

  41. Ο/Η δεξιος λέει:

    Εάν όμως δεν έχει επικρατήσει ακόμη η ευθανασία που γράφεις πιο πάνω, αυτό οφείλεται στην επιρροή του χριστιανισμού που καταδικάζει τον τερματισμό της ζωής για οποιονδήποτε λόγο.
    Δεν μπορείς να τα έχεις όλα.Βγάζοντας τον χριστιανισμό από την εξίσωση δεν θα νομιμοποιήσεις μόνο τις εκτρώσεις.Θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα.

    Μου αρέσει!

  42. Ο/Η physicist λέει:

    Δεξιέ, ιστορικά μπορεί να έχεις δίκιο αλλά αν αφαιρέσεις από τον Χριστιανισμό το (φριχτό) φόβητρο της Κόλασης, όπως πράττει ο σύγχρονος, δυτικοευρωπαϊκός Χριστιανισμός, ποιον επιπλέον φραγμό προσφέρει πλέον η θρησκεία απέναντι στον αμοραλισμό σε σχέση με μη-θρησκευτικά ηθικά συστήματα;

    Παρεμπ, η διδασκαλία για την ύπαρξη της Κόλασης είναι ένας από τους βασικούς λόγους που απεστράφηκα την χριστιανική διδασκαλία. Δεν αναπολώ ούτε υπερασπίζομαι αυτή τη διδασκαλία.

    Μου αρέσει!

  43. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Βγάζοντας τον χριστιανισμό από την εξίσωση δεν θα νομιμοποιήσεις μόνο τις εκτρώσεις.Θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα.»

    Ένα σωρό χώρες έχουν νομιμοποιήσει τις εκτρώσεις χωρίς να έχουν ακολουθήσει τα άλλα. Και όχι τώρα αλλά εδω και χρόνια. Συνεπώς το επιχείρημά σου είναι εσφαλμένο. Και είναι εσφαλμένο ακριβώς επειδή καθόλου δεν λαμβάνει υπόψη του ότι για την προαγωγή θέσεων στις οποίες η θρησκεία και οι θρησκόληπτοι είναι αντίθετοι (π.χ. νομιμοποίηση εκτρώσεων), τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται υπερ αυτών των απόψεων δεν είναι θρησκευτικού χαρακτήρα. Σε πλήρη αντίθεση με τα επιχειρήματα αυτών που εναντιώνονται και τα οποία πολλές φορές είναι καθαρά θρησκευτικού χαρακτήρα.

    Μου αρέσει!

  44. Ο/Η δεξιος λέει:

    Δεν είναι μόνο θέμα φραγμού Φυσικέ.Είναι μία ολόκληρη αντίληψη του ανθρώπου ως εικόνα του Θεού που δεν επιτρέπεται να παραβιασθεί.Όσο εξασθενίζει αυτή θα δεις πράγματα και θαύματα σε συνδυασμό με την πρόοδο της επιστήμης.

    Μου αρέσει!

  45. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Όσο εξασθενίζει αυτή θα δεις πράγματα και θαύματα σε συνδυασμό με την πρόοδο της επιστήμης.»

    Έχει εξασθενήσει αυτή η «αντίληψη του ανθρώπου» εδω και 200 χρόνια στην Δύση (και συνεχίζει να αποδυναμώνεται). Και για αυτό και έχει βελτιωθεί θεαματικά η ζωή των ανθρώπων στην Δύση. Όταν όμως ήταν ακόμα πανω στα πράγματα αυτή η «αντίληψη του ανθρώπου», η ζωή όλων ήταν πολύ πολύ χειρότερη. Οι μόνοι που εξακολουθούν υποστηρίζουν στην Δύση αυτή την «αντίληψη» είναι διάφοροι δεξιοί υπερσυντηρητικοί, και εχθροί της ατομικής ελευθερίας, σαν και σένα.

    Μου αρέσει!

  46. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ρε κάντε ότι θέλετε. Μη φωνάζετε όμως αν αρχίσουν να σκοτώνουν τους γέρους όπως στην Ολλανδία λόγω ελλείψεως νοήματος ζωής.

    Μου αρέσει!

  47. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Μη φωνάζετε όμως αν αρχίσουν να σκοτώνουν τους γέρους όπως στην Ολλανδία λόγω ελλείψεως νοήματος ζωής.»

    Το τι θα κάνουν στην Ολλανδία δεν το ξέρω, αλλά ότι και αν κάνουν, σίγουρα δεν θα είναι εξαιτίας της απώλειας αυτής της «αντίληψης του ανθρώπου» για την οποία μας πρήζεις τον έρωτα. Αυτή η «αντίληψη» έχει αρχίσει εδω και κοντά δύο αιώνες να υφίσταται δραστική αποδυνάμωση, και παράλληλα η ζωή ολων (ακόμα και υπερσυντηρητικών φωνακλάδων απατεώνων σαν και σένα) έχει βελτιωθεί θεαματικά. Οπότε πούλα αλλού την σάπια πραμάτεια σου με το θρησκευτικό περιτύλιγμα.

    Μου αρέσει!

  48. Ο/Η Eνη λέει:

    Δεν βλέπω το λογο ωστε μια συζητηση θα πρεπει να ασχοληθει με τετοιου ειδους «αντιληψεις «ή για προσωπικες επιλογες του οποιουδηποτε στελεχους ενος οποιουδηποτε κομματος .

    Τεοιου ειδους «αντιληψεις» δεν απασχολουν μονο τους υπερσυντηρητικους κυκλους αλλα και αλλους που λογω χαμηλου μορφωτικου επιπεδου (βλ. θεουσες κλπ.), βρισκονται σε αλλες εποχές.

    Η επικαιροτητα ειναι…..αλλη.

    Μου αρέσει!

  49. Ο/Η Eνη λέει:

    Δεξιέ

    Κι’ εσυ στη λουμπα της «ευθανασίας» κλπ. κλπ.
    Ενα θεμα που απλα συζητειται στην Ολανδία, εγινε εδω αντικειμενο συζητησης και χαζο-προβληματισμου.
    Κατι πιο ενδιαφερον δεν εχετε να προβαλετε;;;;

    Μου αρέσει!

  50. Ο/Η δεξιος λέει:

    Αφού θες κάτι άλλο ενδιαφέρον να αναφέρουμε το πιστολίδι στην Αμερική που ξεκίνησε ένας αριστερούλης εναντίον βουλευτών του Τραμπ.

    http://www.breitbart.com/big-government/2017/06/14/congressional-shooter-history-supporting-liberal-causes/

    Μου αρέσει!

  51. Ο/Η physicist λέει:

    Δεξιέ, προσωπική μου άποψη είναι ότι η θεαματική, χειροπιαστή και πραγματική βελτίωση στη ζωή των ανθρώπων οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, ακριβώς στο γεγονός ότι απωθήθηκε το θρησκευτικό στοιχείο από την κοινωνία. Ασφαλώς, αυτό δεν συνεπάγεται αναγκαστικά ότι ο πλήρης εξοβελισμός του είναι η αυτονόητη προέκταση: σε πολλά πράγματα στη ζωή, και στα καλά, υπάρχει ένα μέτρο, μια έκταση εφαρμογής πέρα από την οποία αρχίζουν να γίνονται επιβλαβή. Μπορεί, λοιπόν, να υπάρχει ένα πράγμα που να λέγεται too little religiousness, απλώς δεν νομίζω ότι είμαστε εκεί. Σε κάθε περίπτωση, το να ξαναμπεί η θρησκεία στις ζωές μας απ’ το παράθυρο δεν είναι θετικό, όποια κι αν είναι αυτή η θρησκεία.

    @Ενη: οι συζητούμενες προεκτάσεις της ευθανασίας στην Ολλανδία δεν είναι χαζοθέμα, κάθε άλλο μάλιστα. Δεν συζητείται το απολύτως λογικό ζήτημα του να μην παρατείνεται άσκοπα ο ανθρώπινος πόνος σε μια κατάσταση παρατεταμένης και ανίατης αρρώστιας: συζητείται το ζήτημα να δοθεί το δικαίωμα του τερματισμού της ζωής ενός υγιούς όταν εκείνος «δεν βρίσκει νόημα σ’ αυτήν». Το βήμα, αν γίνει, που το απεύχομαι δηλαδή, θα είναι τεράστιο και ολέθριο.

    Μου αρέσει!

  52. Ο/Η Αλικη λέει:

    Η αναγνώριση της αξίας της ανθρώπινης ζωής, ως υπέρτατου αγαθού, συνδέεται με την σταδιακή απομάκρυνση της σκέψης του δυτικού ανθρώπου απο τη σφαιρα του υπερβατικού και την στροφη της προς τον αισθητό/φυσικό κόσμο -επομένως στα ανθρώπινα-, η οποια αρχίζει να συντελείται κατα την Αναγέννηση και κορυφώνεται στον Διαφωτισμό.

    Σε αυτες τις ρίζες -και οχι, βεβαια, σε καποια θρησκεία- ανάγεται η συνταγματική κατοχύρωση της αναγνώρισης της αξίας της ανθρώπινης ζωής και της προστασίας της, ως ύψιστου ατομικού δικαιώματος, η οποια προβλέπεται στα συντάγματα του πολιτισμένου κοσμου.

    Μου αρέσει!

  53. Ο/Η physicist λέει:

    Σε ό,τι δε αφορά τον πρώην Αρχηγό των LibDem, το ζήτημα που μ’ ενοχλεί είναι διπλό:

    1. Ότι πολύ ξαφνικά διαπίστωσε την ασυμβατότητα της θρησκευτικής του πίστης με την πολιτική, και μάλιστα ύστερα από μιαν εκλογική ήττα (το Κόμμα του ήταν και παρέμεινε περιθωριακό), κι επομένως η εξήγησή του δεν μου φαίνεται αξιόπιστη.

    2. Πολύ πιο σημαντικό: ότι ο Αρχηγός ενός Φιλελεύθερου κόμματος παραιτείται επειδή η Πολιτική έρχεται σε σύγκρουση με ορισμένες θρησκευτικές πεποιθήσεις. Όχι με ζητήματα π.χ. ακεραιότητας, εντιμότητας, διαφάνειας ή αρχών, για τα οποία θα είχα απόλυτη κατανόηση, αλλά με ζητήματα θρησκευτικών πεποιθήσεων. Πολύ αλλόκοτο και αταίριαστο επιχείρημα.

    Μου αρέσει!

  54. Ο/Η Eνη λέει:

    » Ρε κάντε ότι θέλετε. Μη φωνάζετε όμως αν αρχίσουν να σκοτώνουν τους γέρους όπως στην Ολλανδία λόγω ελλείψεως νοήματος ζωής.»

    Αυτό το ως ανω, ειναι χαζο-προβληματισμος οπως ακριβως τον προσδιορισα στο σχολιο μου, και οχι ως «χαζο-θεμα».

    Μου αρέσει!

  55. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Αφού θες κάτι άλλο ενδιαφέρον να αναφέρουμε το πιστολίδι στην Αμερική που ξεκίνησε ένας αριστερούλης εναντίον βουλευτών του Τραμπ.»

    Για τις δεκάδες όμως επιθέσεις (όπως επισης και μερικές δολοφονίες) που έχουν πραγματοποιήσει οπαδοί του Τραμπ εις βάρος μαύρων, μουσουλμάνων, εβραίων, οπαδών των Δημοκρατικών τους τελευταίους μήνες δεν βγάζεις άχνα ξεδιάντροπε δεξιέ απατεώνα, όπως επισης και ο βόθρος στον οποίο παραπέμπεις. 😉

    Ένα ενδεικτικό παράδειγμα εδω,

    hxxp://lawnewz.com/crazy/black-man-allegedly-stabbed-by-major-trump-supporter-after-political-argument-escalated/

    Χώρια το γεγονός ότι είναι ο Τραμπ, με την θερμή υποστήριξη των υπόλοιπων ρεπουμπλικάνων φυσικά, που με νομοθετικό διάταγμα κατάργησε κάθε έλεγχο για την ψυχική κατάσταση αυτών που αγοράζουν ή κατέχουν όπλα.

    Trump Signs Bill Revoking Obama-Era Gun Checks for People With Mental Illnesses

    http://www.nbcnews.com/news/us-news/trump-signs-bill-revoking-obama-era-gun-checks-people-mental-n727221

    President Donald Trump quietly signed a bill into law Tuesday rolling back an Obama-era regulation that made it harder for people with mental illnesses to purchase a gun.

    The rule, which was finalized in December, added people receiving Social Security checks for mental illnesses and people deemed unfit to handle their own financial affairs to the national background check database.

    Had the rule fully taken effect, the Obama administration predicted it would have added about 75,000 names to that database.

    President Barack Obama recommended the now-nullified regulation in a 2013 memo following the mass shooting at Sandy Hook Elementary School, which left 20 first graders and six others dead. The measure sought to block some people with severe mental health problems from buying guns.
    […]

    Μου αρέσει!

  56. Ο/Η physicist λέει:

    Καλώς, Ένη, όμως δεν εκφράστηκες σαφώς παραπάνω. Το σχόλιό σου όχι μόνο ήταν γενικό αλλά περιείχε και μιαν ερώτηση στο τέλος, την οποία σου θυμίζω εδώ, και η οποία σαφέστατα υποβιβάζει το ζήτημα της ευθανασίας ως ανάξιο συζήτησης:

    Ενα θεμα που απλα συζητειται στην Ολανδία, εγινε εδω αντικειμενο συζητησης και χαζο-προβληματισμου.
    Κατι πιο ενδιαφερον δεν εχετε να προβαλετε;;;;

    ΥΓ: Τα σημεία στίξεως δεν είναι σάλτσα, να μας πέφτει πότε-πότε και λίγο παραπάνω στο φαγητό. Ένα ερωτηματικό φτάνει, για νοήμονες ανθρώπους.

    Μου αρέσει!

  57. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Αλίκη ++++

    Μου αρέσει!

  58. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Για να πούμε ότι ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή (μπορεί να) είναι αποτέλεσμα της αντίληψης ότι ο άνθρωπος είναι ον κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού προϋποθέτει να έχουμε κοινή αντίληψη για το τι ορίζουμε ως ζωή.
    Ας πούμε η εισαγωγή του νεοπλατωνικής θεώρησης στην κυρίαρχη αντίληψη και ιδεολογία για αιώνες (χριστιανικά κράτη) σύμφωνα με τα οποία το ανθρώπινο σώμα είναι αυτόνομο από την ψυχή, οδήγησε στην απαξίωση των αρχών που θέλουν να προστατέψουν την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης στην …υλική της υπόσταση.
    Έτσι το θέμα δεν ήταν τι θα κάνουμε με το σώμα, αλλά πώς θα ..σώσουμε τις ψυχές και προκειμένου για αυτόν τον σκοπό το σώμα είναι αναλώσιμο μην σας πω και ότι η κακοποίησή του νπορεί να είναι μέσο για την διαδικασία επίτευξης του σκοπού (ψυχή λέμε).
    Βέβαια θα ήταν άδικο κάτι τέτοιο να το χρεώσουμε στον χριστιανισμό γιατί είναι κάτι που συναντάται στον …ανατολικό κόσμο (από μωαμεθανισμό μέχρι κουμφουκιανισμό και ινδουισμό το σώμα είναι πρόβλημα και απλώς ένα σπίτι).
    Ας πούμε τόσο οι ισραηλίτες όσο και οι μωαμεθανοί θεωρούν απαράδεκτη την εικονογράφηση του θείου (άρα τι γίνεται με τον δημιούργημά του το οποίο είπαμε είναι κατ εικόνα κλπ) και στην βυζαντινή παράδοση τα σώματα στην τέχνη είναι κάπως …αφαιρετικά.
    Επίσης θα δούμε ότι στην (χριστιανική) Δύση ακόμη και στην πρώιμη Αναγέννηση είχαμε μια στροφή, ακόμη και από την Εκκλησία στην κατεύθυνση της αποδοχής του ..αδιαιρέτου της ανθρώπινης υπόστασης.
    Και αν στην ..καθ’ημάς οι εικονολάτρες ήταν απλώς ένα επεισόδιο (το οποίο παρεμπιπτόντως στηρίχθηκε στην παρέμβαση των δυτικών), στην (τότε) Δύση όλα αυτά κεφαλαιοποιήθηκαν αργότερα μέσω του ανθρωπισμού (ακινάτης και τέτοια) και κατέληξαν στην αποδοχή της έννοιας της ατομικότητας, διαφωτισμός, δικαιώματα και όλα αυτά.
    ΑΠό εκεί κατά την γνώμη μου έλκει την καταγωγή του ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή (και όχι μόνο, αξιοπρέπεια κλπ) που συναντάμαι στις σύγχρονες κοινωνίες.
    ¨ομως ο Φυσικός έχειένα δίκιο.
    Οι μεταμοντέρνες προσεγγίσεις είναι ο καλύτερος δρόμος για μια πορεία προς τα πίσω.
    Το ότι οι κατά δήλωσιν φιλελεύθεροι (με την ..γενικότερη έννοια) σήμερα εμφανίζονται επιεικείς με αυτές τις μοντερνιές είναι ένα θέμα που χρήζει προσοχής.
    Στο τέλος ..έχουμε γεμίσει ανώμαλους που λέγανε και παλιά 😆

    ΥΓ Άμα ο Σχολιαστής με βγάλει από την σπαμιέρα θα ..θίξω της σχέσης του εξφίλιο με την αριστοτελική προσέγγιση της Δύσης ως αντίδραση στην ασφυκτικότητα του νεοπλατωνικού μοντέλου που είχε επιβληθεί.
    Και άμα δεν με βγάλει και μετά από αυτά θα εξεγερθώ και θα μιλάω απαξιωτικά για τους φιλελέ γενικότερα, οι οποίοι σήμερα κ;ατήντησαν αθύρματα στα χέρια των ..μεταμοντέρνων 😆 ,

    Μου αρέσει!

  59. Ο/Η Αλικη λέει:

    Ο Ακινάτης δεν εντάσσεται στο ρεύμα του ανθρωπισμού -καθε αλλο.

    Οι ανθρωπιστές διάκεινται εχθρικά απεναντι στον Θωμισμο και την μετατροπή της θεολογίας σε scientia (επιστήμη), ενώ απεναντίας επηρεάζονται απο την αυγουστινεια και φραγκισκανη θεολογία της χαριτος.

    Μου αρέσει!

  60. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    ¨οχι δεν εντάσσεται, άλλο θέλω να πω

    Μου αρέσει!

  61. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Εν πάσει περιπτώσει, αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν η προσπάθεια για την εισαγωγή της αριστοτελικής οπτικής έγινε και σε ανατολή και σε δύση, στη δύση είχαμε συνέχεια και μετά το 13ο αιώνα, ενώ στην ανατολή ..μπακ του δε μπέιζικς.
    Έτσι και αλλιώς αυτό είναι λεπτομέρεια, αλλά αν ενδιαφέρεσαι Αλίκη να δεις τα θέματα της λεγόμενης μεσαιωνικής φιλοσοφίας και της όποιας σχέσης με τον ανθρωπισμό θα σου σύστηνα το ακόλουθο

    Ψάχνοντας για μάγισσες στον Μεσαίωνα

    Κατά τα λοιπά μείνε στα βασικά, μην το πάθουμε σαν την περίπτωση με τους σοφιστές 😉

    Μου αρέσει!

  62. Ο/Η physicist λέει:

    (Ημιάσχετο): Για λόγους σεμνοτυφίας, το Κατάρ κάλυψε την ζωοφόρο της κατοικίας του Πρέσβη του στο Βερολίνο, όπου εμφανιζεται ένα γυμνόστηθο άγαλμα. Το κτίριο βρίσκεται υπό προστασία (διατηρητέο) αλλά το Κατάρ επιθυμεί να το μεταρέψει σε ένα «Κέντρο της Αραβικής Κουλτούρας». Οι υπεύθυνοι στο Βερολίνο (φέρονται μεν να) είναι εξοργισμένοι αλλά δεν μπορούν, λένε, να επέμβουν, αφού πρόκειται για «επικράτεια άλλης χώρας».

    ΥΓ1: η φωτογραφία στον σύνδεσμο παρακάτω είναι διασκεδαστική.

    ΥΓ2: το Κατάρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε γερμανικές εταιρείες, κατέχοντας διψήφια ποσοστά μετοχών σε φίρμες όπως οι: Allianz, Deutsche Bank, BMW, Siemens , Thyssen Krupp, Volskwagen, Wintershall.

    http://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/menschen/katar-verhuellt-100-jahre-alte-brueste-in-berlin-15062345.html

    Μου αρέσει!

  63. Ο/Η Eνη λέει:

    ««ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ BREXIT»
    Φερχόφστατ: Ανοικτός ο δρόμος για Βρετανούς να αλλάξουν γνώμη και να ξαναγίνουν μέλος της ΕΕ

    Φωτογραφία: wikipedia
    ΚΟΣΜΟΣ 18|06|2017 12
    «Ο δρόμος είναι ανοικτός στους Βρετανούς να αλλάξουν γνώμη και να ξαναγίνουν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Αυτό είπε ο Γκι Φερχόφστατ, ο Βέλγος επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt».

    Στην περίπτωση αυτή όμως «δεν θα υπάρξουν πλέον για τους Βρετανούς ειδικές ρυθμίσεις ή εκπτώσεις», τόνισε ο Ευρωπαίος πολιτικός.

    Λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, οι οποίες ξεκινούν αύριο Δευτέρα, ο κ. Φερχόφστατ ζήτησε επίσης από τη Βρετανία να εγγυηθεί τα δικαιώματα όλων των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στη χώρα έως το τέλος των διαπραγματεύσεων το 2019.

    Ο Βέλγος διαπραγματευτής, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Ντέιβις επιθυμεί να ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα του μόνο μέχρι τις 29 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, απέκλεισε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία: «Όσο καιρό οι Βρετανοί είναι ακόμα μέλη της ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τα δικαιώματά των Ευρωπαίων πολιτών στην Μ. Βρετανία», είπε χαρακτηριστικά στην «Welt».
    (AΠΕ-ΜΠΕ)

    Πηγή: Φερχόφστατ: Ανοικτός ο δρόμος για Βρετανούς να αλλάξουν γνώμη και να ξαναγίνουν μέλος της ΕΕ | iefimerida.gr «

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.