Ητανε στραβό το κλίμα, το ‘φαγε κι ο Πρόεδρας

Liberal  /  Τι σημαίνει η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Ο Donald Trump μοιάζει έτοιμος να θέσει υπό αμφισβήτηση ιστορικές συμμαχίες των ΗΠΑ και να καθοδηγήσει μια χώρα που δείχνει να θέλει να ακολουθήσει μια πορεία απομονωτισμού. Στο πλαίσιο της πολιτικής του, στόχος είναι να κάνει την “Αμερική Μεγάλη Ξανά” και το τελευταίο δείγμα κυβερνητικής γραφής του, με την απόφαση να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, σηματοδοτεί το πρώτο “ρήγμα” στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η εκλογή του Donald Trump δίκαια κέρδισε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έχοντας τον έλεγχο του Λευκού Οίκου, είναι αυτός που καθορίζει το κατά πόσο η χώρα θα παραμείνει μια υπερδύναμη που επεμβαίνει οικονομικά και στρατιωτικά σε όποια χώρα επιθυμεί ή αν θα αποφασίσει να αποστασιοποιηθεί εν μέρει από από τη διεθνή πολιτική σκηνή.

Στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Trump είχε επικρίνει έντονα τη συμφωνία, την οποία και χαρακτηρίζει “φάρσα” που έχει ως στόχο την αποδυνάμωση της αμερικανικής βιομηχανίας. Ο ίδιος είχε εξαγγείλει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού σε χρονικό διάστημα 100 ημερών από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του.

Και κατά τη χθεσινή ανακοίνωση αποχώρησης από τη συμφωνία για το κλίμα ήταν ξεκάθαρος: «Αυτή η συμφωνία έχει λιγότερο να κάνει με το κλίμα και περισσότερο με το να κερδίζουν άλλες χώρες εις βάρος των ΗΠΑ». Μάλιστα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα τόσο στην Κίνα, όσο και στην Ινδία για τις οποίες είπε ότι η συμφωνία του Παρισιού προβλέπει την κατασκευή εργοστασίων που χρησιμοποιούν άνθρακα ως καύσιμο, κάτι που όμως απαγορεύει στις ΗΠΑ.

Στα τέλη του 2015 στο Παρίσι 195 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η οποία προβλέπει κυρίως μια ριζοσπαστική ενεργειακή μετάβαση από την ορυκτή ενέργεια.

Οι μόνες δύο χώρες που δε συμμετέχουν στη Συμφωνία είναι η Συρία – για ευνόητους λόγους – και η Νικαράγουα γιατί επιθυμεί ένα πιο αυστηρό πλαίσιο για το κλίμα.

“Η κλιματική αλλαγή εγκυμονεί σήμερα περισσότερους κινδύνους από ποτέ άλλοτε, καθώς υπάρχουν κρίσεις που οφείλονται στο νερό, έλλειψη τροφίμων, περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη, ασθενέστερη κοινωνική συνοχή και αυξημένοι κίνδυνοι ασφάλειας”, ανέφερε η Cecilia Reyes, Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Κινδύνων στην Zurich Insurance Group. Η εταιρεία συνεργάστηκε με 750 ειδικούς και πραγματοποίησαν μια έρευνα για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια ιεράρχησε ως σημαντικό το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Η στροφή αυτή των παγκόσμιων ηγετών αποτελεί συνέχεια της Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία υπογράφηκε από 195 χώρες και σηματοδότησε την έναρξη του παγκόσμιου αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, “τα αποτελέσματα του Παρισιού είναι πολύ πιο φιλόδοξα από το αναμενόμενο: πρόκειται για μια συλλογική αναγνώριση των κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, καθώς και από το κόστος της αδράνειας. Αυτά τα αποτελέσματα στέλνουν επίσης ένα αδιαμφισβήτητο σήμα στις αγορές ότι οι κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να κάνουν το καθήκον τους για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης από τις παγκόσμιες προκλήσεις”.

Should I stay or should I go?

Πολλά ηγετικά στελέχη πολυεθνικών εταιριών, μέλη του Κογκρέσου – Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι – πιέζουν ώστε οι ΗΠΑ να μείνουν εντός του πλαισίου εφαρμογής της συμφωνίας.

Οι εκτελεστικοί διευθυντές των εταιριών ExxonMobil Corp, Apple Inc, Dow Chemical Co, Unilever NV και Tesla Inc είναι μεταξύ των ηγετικών στελεχών αμερικανικών επιχειρήσεων που υποστηρίζουν την παραμονή των ΗΠΑ στην Συμφωνία του Παρισιού. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Ellon Musk έχει απειλήσει με παραίτηση από τα συμβουλευτικά όργανα του Λευκού Οίκου στην περίπτωση που ο Trump αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο Foreign Policy, τα πλεονεκτήματα που φέρει η συμμετοχή στη συμφωνία περιλαμβάνουν φορολογικά κίνητρα για την αιολική και ηλιακή ενέργεια που ανέπτυξαν με ταχύ ρυθμό την βιομηχανία ενέργειας, την αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά και τη μείωση εκπομπών ρύπων που καταγράφηκε επί διακυβέρνησης Barack Obama.

Η κυβέρνηση Trump δείχνει να μη θέλει να καταλάβει τα προβλήματα που θα προκύψουν από την αποχώρηση από τη συμφωνία. Το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας τα αντιμετωπίζει ως “τεχνικές λεπτομέρειες”. Το μόνο επιχείρημα που δείχνει να αντιλαμβάνεται είναι ότι με την αποχώρηση των ΗΠΑ δημιουργείται ο απαιτούμενος χώρος ώστε η Κίνα να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά.

Από την άλλη, υπάρχουν απόψεις που θέλουν τις ΗΠΑ εκτός Συμφωνίας για το “καλό” του υπόλοιπου κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο και προσπαθεί να προωθήσει την τεχνογνωσία και στις υπερπόντιες αγορές. Η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να είναι η λιγότερο δαπανηρή τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρισμού στον μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έως το 2030 και το κόστος της αιολικής ενέργειας θα μειωθεί κατά 40% έως το 2040, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance.

Με αυτό το σκεπτικό, με την απόφασή του ο Trump να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία, προσφέρει ένα δώρο στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία αλλά και η Ευρώπη θα επικεντρωθούν σε αυτές τις όλο και πιο κερδοφόρες τεχνολογίες και αγορές.

Πηγές: Politico, Bloomberg, Foreign Policy, World Economic Forum

Επιμέλεια: Δανάη Μαραγκουδάκη

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

18 Responses to Ητανε στραβό το κλίμα, το ‘φαγε κι ο Πρόεδρας

 1. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ολοι ριχνουν ενα χεσιμο στον Τραμπ αλλα δεν αλλαζει μυαλά

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Eνη λέει:

  Μέι, σκληρή σταση απεναντι στον εξτρεμισμό

  n.gr » Ειδήσεις » Κόσμος RSS : Κόσμος
  Δημοσίευση: 04 Ιουν. 2017, 12:37
  «Ως εδώ» λέει η πρωθυπουργός
  Σκληρότερη στάση απέναντι στον εξτρεμισμό, προανήγγειλε η Τ.Μέι
  Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

  Λονδίνο
  Επίθεση στο Λονδίνο – Επίθεση στο Λονδίνο – Φωτογραφία 18
  18 φωτογραφίες Την ταχύτητα με την οποία αντέδρασε η Αστυνομία, εντός 8 λεπτών από την πρώτη αναφορά για το τρομοκρατικό χτύπημα, εξήρε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σε μήνυμά της μετά τη συνεδρίαση του ειδικού οργάνου για την ασφάλεια της χώρας.

  Η πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα και ο κόσμος ολόκληρος αντιμετωπίζει ένα νέο είδος τρομοκρατίας, όπου ο ένας δράστης ουσιαστικά αντιγράφει τον άλλο, στον τρόπο δράσης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα οργανωμένα χτυπήματα που απαιτούσαν πολύχρονη ενδεχομένως προετοιμασία ή συνεργασία μεταξύ δικτύων.

  Αναγνώρισε ότι πρόκειται για το τρίτο χτύπημα σε διάστημα ενός μήνα, αλλά ενημέρωσε ότι οι Αρχές σταμάτησαν τουλάχιστον άλλα πέντε χτυπήματα.

  Αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταπολεμηθεί η ιδεολογία του μίσους, η οποία γεννά ακόμα περισσότερο μίσος και που διαστρεβλώνει μια ολόκληρη θρησκεία.

  «Το κοινό στοιχείο των δραστών είναι ο ισλαμικός εξτρεμισμός. Είναι μια ιδεολογία που θεωρεί ότι οι δικές μας αξίες είναι ασύμβατες με το Ισλάμ. Αυτή είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις τις εποχής μας: να νικήσουμε τον εξτρεμισμό, πείθοντας τους πολίτες ότι οι δικές μας αξίες είναι καλύτερες» συνέχισε η πρωθυπουργός.

  «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας, όπως είναι. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν» ξεκαθάρισε, απαριθμώντας στη συνέχεια αλλαγές σε επιχειρησιακό επίπεδο: η αντιτρομοκρατική μας στρατηγική πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις, οι Υπηρεσίες πρέπει να έχουν όλες τις εξουσίες που χρειάζονται. Πρέπει -«και θα το κάνουμε»- να εξετάσουμε και το θέμα των ποινών σε όσους καταδικάζονται για τρομοκρατία» τόνισε.

  Σε αυτή τη χώρα υπάρχει μεγάλη ανοχή στον εξτρεμισμό, είπε η ίδια, ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτό θα μπει τέλος, ακόμα και αν απαιτηθεί μακρά και «ενοχλητική» συζήτηση.

  Η Τερέζα Μέι αναφέρθηκε και πάλι -όπως και μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ- στην ανάγκη να μπει «τάξη» στον κυβερνο-χώρο, εκεί όπου ο εξτρεμισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί.

  Επανέλαβε μάλιστα την ανάγκη ενεργού εμπλοκής σε αυτό και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, μέσω Twitter, Facebook κλπ.

  Τέλος, ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά την ερχόμενη Πέμπτη 8 Ιουνίου και ότι σε ένδειξη σεβασμού η προεκλογική εκστρατεία αναστέλλεται μόνο για την Κυριακή.
  Newsroom ΔΟΛ «

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Ρίξτε και μια ματιά σε μερικούς από τους ανθρώπους που επιλέγουν τον πλανητάρχη:
  https://www.vice.com/en_us/article/a-photographers-road-trip-confronting-trump-supporters-across-america-v24n5

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η δεξιος λέει:

  Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κατά της κλιματικής αλλαγής και υπέρ του Τραμπ.

  http://www.athensvoice.gr/ellada/mythos-i-klimatiki-allagi-gia-ti-genop-dei-o-tramp

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Θεωρούν ότι έτσι υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους δεξιέ. Ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός στα χειρότερά του.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η δεξιος λέει:

  Δεν ξέρω αν είναι χειρότερα ή καλύτερα.Όντως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μη κλείσουν τα λιγνιτωρυχεία στην Πτολεμαίδα.Αλλά και να μην ήταν κρατικά τα ορυχεία αλλά ιδιωτικά το ίδιο δεν θα ήθελαν;
  Οι αντίστοιχοι ψηφοφόροι του Τραμπ σε ιδιωτικά ορυχεία δουλεύουν.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Οι αντίστοιχοι ψηφοφόροι του Τραμπ σε ιδιωτικά ορυχεία δουλεύουν.»

  Δούλευαν.
  Και ευελπιστούν ότι με την απόσυρση από την συμφωνία του Παρισιού η χώρα τους θα ξαναπάει πίσω στον χρόνο, τότε που μεσουρανούσε ο άνθρακας, και έτσι και αυτοί θα ξαναδουλέψουν στα ανθρακωρυχεία. Έτσι όμως θα χαθούν και όλες αυτές οι δουλειές που θα έφερνε η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και στις οποίες δουλειές θα μπορούσε ένα μέρος τουλάχιστον αυτών των ανθρώπων να απασχοληθεί με παραγωγικό τρόπο, αναπτύσσοντας σαφώς περισσότερες δεξιότητες από οσες απαιτεί το σκάψιμο στα ανθρακωρυχεία.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Eνη λέει:

  Οταν ενας προεδρος μεγαλης χωρας νομιζει οτι η «συμφωνια του Παρισιου» (που ειναι ο τιτλος) εχει σχεση με τους γαλλους εργατες, ενω αυτος, ο Τραμπ, ενδιαφερεται για τους αμερικανους εργατες…….

  τι να περιμενει πλεον ολος ο αλλος κοσμος απο εναν τετοιο προεδρο.

  Καθε μερα πλεον θα βρισκομαστε μπροστα σε ανόητα τραμπικα tweets, ειτε προκειται για εξτρεμιστικες τρομοκρατικες ενεργειες ειτε για μετρα για την προστασία του περιβαλλοντος.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Eνη λέει:

  «Εξάψαλμος» Τραμπ κατά του δημάρχου στο Λονδίνο

  Newsroom , CNN Greece
  17:55 Κυριακή, 04 Ιουνίου 2017 – Ανανεώθηκε 17:56

  «Εξάψαλμος» Τραμπ κατά του δημάρχου στο Λονδίνο
  Πηγή: REUTERS/ Carlo Allegri
  Επικριτικός απέναντι στον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση το βράδυ του Σαββάτου στη βρετανική πρωτεύουσα, κατά την οποία επτά άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους και 48 τραυματίστηκαν, ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

  Σχολιάζοντας την επίθεση με ανάρτησή του στο twitter, ο Τραμπ κάλεσε τον κόσμο να πάψει να είναι «πολιτικά ορθός» ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια.
  «Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε πολιτικά ορθοί και να καταπιαστούμε με την ασφάλεια του λαού μας», έγραψε και συνέχισε: «Αν δεν φανούμε έξυπνοι, το πράγμα θα χειροτερέψει».
  «Τουλάχιστον 7 νεκροί και 48 τραυματίες σε τρομοκρατική επίθεση και ο δήμαρχος του Λονδίνου λέει πως ‘δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας!’», τόνισε σχετικά με την αντίδραση του δημάρχου της πόλης.
  Ο Σαντίκ Καν -ο οποίος εξελέγη πέρυσι και είναι ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος μεγάλης δυτικής πρωτεύουσας- είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι Βρετανοί δεν πρέπει να ανησυχήσουν βλέποντας μια αυξημένη αστυνομική παρουσία στους δρόμους του Λονδίνου μετά την επίθεση.
  Νωρίτερα ο Τραμπ είχε προσφέρει στη Βρετανία τη βοήθεια των ΗΠΑ και είχε διαφημίσει την αμφιλεγόμενη ταξιδιωτική απαγόρευση που προσπαθεί να επιβάλει ως ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας για τους Αμερικανούς.
  «Παρατηρείτε ότι δεν έχουμε ντιμπέιτ για τα όπλα αυτή τη στιγμή; Και αυτό επειδή χρησιμοποίησαν μαχαίρα και ένα φορτηγό», συνέχισε ο Τραμπ. «

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Το προλεταριατο -απανταχου γης- εχει αμφισημη, τυρβωδη σχεση με τη λογικη. Και η ρηση οτι το προλεταριατο αποτελει την πρωτοπορια ειναι πονηρη κολακεια της μελλοντικης νομενκλατουρας για να ωφεληθει αυτη με ντατσες, χαβιαρι και βοτκα.

  Θα το ειχατε κααλαβει αν ειχατε μιλησει την δεκαετια του 80 με εργατες της ΛΑΡΚΟ στην φτωχικη περιοχη ΝΕΡΟ Κερατσινιου που ειχαν και μετα την συνταξιοδοτηση τους δικαιωματα παραθερισμου στην προηγουμενη αθλια κατοικια τους στην Λαρυμνα (πως μιλουσαν για τον Θεο τους(Πρόδρομο Αθανασιάδη Μποδοσάκη), τους ΔΕΗ-τζηδες για την ΔΕΗ,, οι εργαζομενοι στον βωξιτη στην περιοχή της ζώνης Παρνασσού – Γκιώνας για τον Λουκα Μπαρλο…..

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  @ΑΦ
  Πολύ ωραία η διατύπωσή σου. Τα θεωρητικά σχήματα του Μαρξ, είχαν βέβαια το πλεονέκτημα να είναι μέρος μιας συνεκτικής θεωρίας αλλά και την αδυναμία της αυτοαναίρεσης, αν ένας βασικός πυρήνας της συλλογιστικής του αποδεικνυόταν αστήρικτος. Τι θα έλεγε άραγε σήμερα ο Κάρολος, ο οποίος θεωρούσε πώς το πιο σημαντικό του επίτευγμα ήταν η ανάδειξη του καθοριστικού ιστορικού ρόλου της εργατικής τάξης; Μάλλον τίποτα απολύτως, το πιο πιθανό θα ήταν να πήγαινε για μπύρες σε καμιά παμπ του Λονδίνου.

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  @ΔΠ
  Ακριβώς. Για το λόγο που αναφέρεις, ο συνδικαλισμός είναι στην πραγματικότητα μια συντηρητική δύναμη, που αντιτίθεται σε κάθε αλλαγή του status quo, ακόμα και αν αυτό είναι εις βάρος της χώρας και της οικονομίας. Τον Τραμπ δεν τον ψήφισαν τυχαία.

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η Eνη λέει:

  Συνεντευξη Πουτιν και μερικα περί Τραμπ

  Ο Πούτιν… δεν ξέρει και δεν άκουσε τίποτα για τον Τραμπ
  Σε μια εμφανή προσπάθεια να βγάλει τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες από το κάδρο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και των ερευνών του FBI, o ρώσος πρόεδρος έδωσε συνέντευξη στο ΝΒC. «Γενικά δεν μας νοιάζει ποιος είναι ηγέτης των ΗΠΑ» ισχυρίστηκε. Τον πιστεύει κανείς;

  Protagon Team

  5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017, 09:35 f
  Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν όσο πιο απόλυτος μπορούσε να είναι. «Καμία τέτοια πρόταση δεν έφτασε σε εμένα» είπε στη Μέγκαν Κέλι του NBC όταν τον ρώτησε για τα σχέδια του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ να στηθεί ένας μυστικός δίαυλος επικοινωνίας του στρατοπέδου του ρεπουμπλικανού μεγιστάνα με τη Μόσχα μακριά από τα αφτιά των αμερικανικών υπηρεσιών. Ο Πούτιν είπε το αυτονόητο δηλαδή. Δεν άκουσε τίποτα τέτοιο. Αλλά δεν σημαίνει ότι η πρόταση από τον Τζάρεντ Κούσνερ προς τον ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ δεν έγινε. Απλώς δεν έφτασε σε αυτόν. Μπορεί να το ήξερε ο πολιτικός προϊστάμενος του Σεργκέι Κίσλιακ, δηλαδή ο ρώσος υπ. Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ή έστω να ήταν ενήμερες οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

  Η καταγγελία της Washington Post, δηλαδή, ότι ο Κούσνερ είχε κάνει αυτή την πρόταση κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ, τον Δεκέμβριο, στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη, συνεχίζει να επικρέμαται πάνω από τον Λευκό Οίκο, παρά τις διαψεύσεις του Πούτιν.

  «Δεν είμαι ενήμερος γι’ αυτή την πρόταση. Καμιά πρόταση αυτού του είδους δεν έφθασε σε εμένα», είπε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στη Μέγκαν Κέλι, που προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής.

  Ο Πούτιν εξήγησε ότι εάν είχε πράγματι γίνει μια τέτοια πρόταση και είχε κριθεί αξιόλογη, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας του, δηλαδή ο Λαβρόφ, θα τον είχε ενημερώσει.

  DBhCC9KUAAMYlGC
  Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλά στη Μέγκαν Κέλι του NBC News
  Γενικά ήταν μια συνέντευξη στην οποία ο ρώσος ηγέτης επιχείρησε να βγάλει το Κρεμλίνο από το κάδρο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών – και ενώ ήδη διεξάγεται έρευνα του FBI για ενδεχόμενο ρωσικό δάκτυλο που βοήθησε τον Τραμπ να εκλεγεί. «Στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι ο ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών» ισχυρίστηκε.

  Ο Πούτιν χαρακτήρισε «παράλογο» τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία διαθέτει πληροφορίες που θα της επέτρεπαν να επηρεάζει τις αποφάσεις του προέδρου Τραμπ.

  Ακολουθήστε
  NBC News ✔ @NBCNews
  Putin to @megynkelly: «In the grand scheme of things, we don’t care who’s the head of the United States»
  2:21 π.μ. – 5 Jun 2017
  1.103 1.103 Retweet 1.856 1.856 «μου αρέσει»
  Twitter Ads info and privacy
  Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει εάν ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον βρισκόταν σε επαφή με την ομάδα που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ πριν από τις εκλογές. «Μήπως φαντάζεστε ότι σε όλο τον κόσμο και στις ΗΠΑ, κάθε πρεσβευτής με ενημερώνει προσωπικά κάθε μέρα με ποιον συναντήθηκε και τι έφαγε;», διερωτήθηκε ειρωνικά. Λες και οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ είναι ένα απλό ζήτημα και ο ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον ένας συνηθισμένος διπλωματικός υπάλληλος…

  Ο Πούτιν σημείωσε ότι «μπορεί να έγιναν επαφές με τις εκστρατείες όλων των υποψηφίων, αυτή είναι εξάλλου η καθιερωμένη διπλωματική πρακτική».

  Ενα ακόμη σημείο τριβής, είναι το πόσα στοιχεία για τον Τραμπ έχει η Μόσχα. Στο πρόσφατο παρελθόν εφημερίδες έχουν αναπτύξει θεωρίες ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατέχουν πληροφορίες -ακόμα και βίντεο- με τα έργα και τις ημέρες του 45ου προέδρου των ΗΠΑ στη ρωσική πρωτεύουσα όταν ήταν ακόμα επιχειρηματίας. Και επειδή αυτά τα στοιχεία είναι «καυτά», είναι σε θέση να τον ελέγχουν.

  Οπως αναμενόταν ο Πούτιν διαβεβαίωσε τη Μέγκαν Κέλι ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Τραμπ, παρά το γεγονός ότι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επισκεφθεί επανειλημμένα τη Ρωσία στο πλαίσιο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Ο Πούτιν ανέφερε ότι σήμερα στη χώρα του πιθανόν βρίσκονται στελέχη ακόμη και 100 αμερικανικών εταιρειών.

  «Νομίζετε ότι συγκεντρώνουμε για τον καθέναν τους πληροφορίες που τους εκθέτουν αυτή τη στιγμή ή κάτι τέτοιο; Εχετε χάσει τα λογικά σας όλοι;», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, αρνούμενος ότι έχει στοιχεία επιβαρυντικά για τον Τραμπ. Το αν έγινε πιστευτός μετά από αυτή τη συνέντευξη στο NBC είναι πλέον το ζητούμενο.

  Λίγη ώρα μετά τη μετάδοση της συνέντευξης, το Reuters αναδημοσίευσε μια φωτογραφία του Πούτιν από ένα γκαλά τον Δεκέμβριο του 2015. Είναι ο ίδιος, στο ίδιο τραπέζι με τον Μάικλ Φλιν, τον αξιωματούχο που ο Τραμπ επέλεξε για Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας – για να τον αποπέμψει λίγες εβδομάδες αργότερα υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τις σχέσεις με τη Μόσχα. Ο Πούτιν επέμεινε στη συνέντευξη ότι δεν γνώριζε τον Φλιν. Οτι ήταν μια δεξίωση από τις πολλές στις οποίες τον καλούν (η συγκεκριμένη ήταν για τα 10 χρόνια του καναλιού Russia Today) και ότι έτυχε να καθήσει δίπλα στον Φλιν… «

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η physicist λέει:

  Ο Πούτιν δήλωσε στην συνέντευξη ότι πράγματι είχε συνευρεθεί με τον Φλυν, το Φαντάζιο γράφει πως ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν τον γνώριζε. Επίσης, η εισαγωγή του άρθρου είναι ειρωνική και περιπαικτική, το ύφος χαρακτηριστικό της κοπυπαστής δημοσιογραφίας την οποία θεραπεύει αυτό το σάιτ. Κάποτε κάναμε καζούρα στον Ριζοσπάστη ότι είναι μετάφραση της Πράβδας, σήμερα έχουν γίνει το Πρόταγκον και το λίμπεραλ σφουγγοκωλάριοι των ΝΥΤ και της WP.

  Απλά πράγματα: εφόσον το Φαντάζιο είναι πεπεισμένο για την ανασμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, ας φέρει τις αποδείξεις στο φως. Μέχρι να υπάρξουν τέτοιες απιδείξεις, μια επιφυλακτικότητα απέναντι σε ισχυρισμούς κύκλων και Υπηρεσιών που μας βεβαίωναν ότι το Ιράκ διαθέτει χημικά όπλα είναι επιβεβλημένη.

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Για το λόγο που αναφέρεις, ο συνδικαλισμός είναι στην πραγματικότητα μια συντηρητική δύναμη, που αντιτίθεται σε κάθε αλλαγή του status quo, ακόμα και αν αυτό είναι εις βάρος της χώρας και της οικονομίας.»

  Nίκο ας μην το φορτώνουμε όλα στο συνδικαλισμό. Αναγωρίζω πως έχει συχνά ένα συνρηρητικό χαρακτήρα αλλά το ίδιο ισχύει και με διάφορους κλάδους της βιομηχανίας, και αυτοί έχουν συχνά ένα συντηρητικό προσανατολισμό, ενίοτε δε πολύ πιο συντηρητικό από αυτό του συνδικαλισμού. Και σε ότι αφορά την συγκεκριμένη απόφαση του Τραμπ, πολύ πιο μεγάλη βαρύτητα για αυτή είχαν διάφορα συγκεκριμένα βιομαχανικά συμφέροντα παρά τα συνδικάτα. Οι άνεργοι της βιομηχανίας άνθρακα χαίρονται από την απόφαση, όπως ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιο, γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα πάρουν τις δουλειές τους πίσω (χωρίς δυστυχώς να βλέπουν, ιδίως οι νεότεροι, την μεγάλη ζημιά που θα υποστούν μακροπρόθεσμα από αυτή την απόφαση) αλλά δεν ήταν αυτοί η καθοριστική επιρροή στην απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού. Η καθοριστική επιρροη προέρχονταν από κάποιους συγκεκριμένους βιομηχανικούς κλάδους, όχι από τα συνδικάτα.

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  @ΔΠ
  Συντηρητισμός στα θέματα περιβάλλοντος, σημαίνει να αρνείσαι ότι υπάρχει περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η στάση της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ που δείχνει να ταυτίζεται με την αντίληψη Τραμπ και σημαντικού μέρους των Ρεπουμπλικάνων δείχνει ακριβώς ότι ένα μέρος του συνδικαλισμού δέχεται ισχυρές πιέσεις από όσους έχουν συμφέροντα να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση, σε πραγματικό ή φαντασιακό επίπεδο. Είναι προφανές βέβαια ότι άλλες μεγάλες εταιρίες που έχουν συνδέσει την εικόνα τους με την πρόοδο στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές, θα στηρίξουν μια διαφορετική προοπτική. Οι ΗΠΑ θα διχαστούν κι άλλο λόγω Τραμπ.
  Προσωπικά πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος ενδιαφέρεται κατά προτεραιότητα για τη διατήρηση της εκλογικής του βάσης και όχι για τα μεγάλα ζητήματα, κάτι που κάνει συνεχώς και ο δικός μας Τσίπρας. Μόνο που εκεί οι αντίρροπες δυνάμεις είναι πολύ ισχυρότερες από τη χώρα μας, όπου ο λαϊκισμός παίζει ουσιαστικά εν ου παικτοίς, ενώ οι θεσμοί εκεί είναι μπετόν κι εδώ λάστιχο.

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η Eνη λέει:

  «Η Κίνα έφτιαξε τη μεγαλύτερη μονάδα ηλιακής ενέργειας στον πλανήτη!

  Η Κίνα έφτιαξε τη μεγαλύτερη μονάδα ηλιακής ενέργειας στον πλανήτη! 14:49 | 30 Μάιος. 2017Μοιραστείτε στο twitter
  Η Κίνα είναι μια από τις πιο μολυσμένες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μάλιστα, το Πεκίνο είναι ιδιαίτερα γνωστό για την «ομίχλη» του.

  Όμως πολύ πρόσφατα η χώρα πήρε την απόφαση να κάνει στροφή 180 μοιρών και να ηγηθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχτισε πάνω σε ένα βυθισμένο ορυχείο άνθρακα στην επαρχία Anhui, μια μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας 40 μεγαβάτ. «Η μονάδα όχι μόνο εκμεταλλεύται πλήρως την περιοχή, μειώνοντας τις απαιτήσεις για εκτάσεις, αλλά επίσης βελτιώνει την παραγωγή εξαιτίας των ψυκτικών χαρακτηριστικών της επιφάνειάς του», εξήγησε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

  Η Κίνα πλέον θέτει ως στόχο να αυξήσει την χρήση μη ορυκτών καυσίμων κατά 20% και να γίνει μια πράσινη υπερδύναμη! »

  TVXS

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s