Γ. Πανούσης για ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι Αριστερά αυτό, δεν σέβονται τους κανόνες της Δημοκρατίας

-Είχατε αντιληφθεί ότι κάποιοι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να σεβαστούν τους κανόνες της Δημοκρατίας;

«Ναι, εγώ το πιστεύω. Προσέξτε όμως. Βλέπουν αλλιώς τη Δημοκρατία. Πιστεύουν στη λαϊκή Δημοκρατία. Δεν πιστεύουν στην αστική φιλελεύθερη Δημοκρατία. Άρα αν πιστεύεις σε μια λαϊκή Δημοκρατία η οποία κυβερνάει δια της πλατείας και όχι δια του Συντάγματος, όχι δια των νόμων, αλλά δια των διαφόρων γκρουπούσκουλων είναι ένα άλλο μοντέλο. Αλλά για αυτό το μοντέλο δεν ψηφίστηκε κανένας. Κανένας δεν ψηφίστηκε λέγοντας θα κάνω μια λαϊκή Δημοκρατία».

Liberal  /  Γ. Πανούσης για ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι Αριστερά αυτό, δεν σέβονται τους κανόνες της Δημοκρατίας

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο καθηγητής και πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης, που μίλησε στο ΒΗΜΑ 99.5 και τον Ιάσωνα Πιπίνη.

Για το ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «δεν είναι Αριστερά» και πως ορισμένοι στην κυβέρνηση δεν σέβονται τους κανόνες της Δημοκρατίας γιατί «βλέπουν αλλιώς τη Δημοκρατία».

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε στην εμπειρία του όταν συμμετείχε ο ίδιος στην κυβέρνηση, στα νέα μέτρα αλλά και σε έναν πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να έχει ο ίδιος μετά από τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά.

«Η Αριστερά δεν λειτουργεί εκτός Συντάγματος»

Μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι Αριστερά. Η κριτική μου γίνεται από μια οπτική γωνία που εγώ ονομάζω αστική Αριστερά, δηλαδή μια Αριστερά που λειτουργεί μέσα στον κοινοβουλευτισμό, με θεσμικό τρόπο και με προσπάθεια να γίνει καλύτερη η ζωή όλων και βέβαια των ευάλωτων στρωμάτων, δεν λειτουργεί εκτός Συντάγματος, εκτός νόμων, εκτός συναινέσεων, με γκρουπούσκουλα ή με μια αίσθηση της καλής βίας. Δεν είναι αριστερό αυτό που γίνεται. Δεν θα μιλήσω μόνο στο οικονομικό πεδίο. Μπορεί κάποιος να σου πει ότι έχω στριμωχτεί, φταίνε οι προηγούμενοι που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.

Πάμε στα άλλα πεδία. Τι το «αριστερό» έχει γίνει στην παιδεία, στην δημόσια διοίκηση, στην αστυνομία, στον στρατό και στην Δικαιοσύνη; Αυτό που μοιάζει ως διαφορετικό και ως εναλλακτικό είναι αριστερίστικο. Το αριστερό ούτε δικαιώνει γκρουπούσκουλα ούτε ατομικές διεκδικήσεις. Έχει εξελιχθεί σε έναν ιδιόρρυθμο φιλελεθερο-σοσιαλισμό με επενδύσεις και κορώνες και τσιτάτα παλιομοδίτικα. Σε τελική ανάλυση είναι Αριστερά επειδή οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους αριστερούς και με μια αυτό αναφορικότητα».

Η σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΜΜΕ

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα ΜΜΕ και κατέκρινε την εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην κριτική που δέχεται από μερίδα του Τύπου.

«Το να βγουν οι εφημερίδες και να σου κάνουν μια κριτική είναι μέσα στο παιχνίδι της Δημοκρατίας. Το να χτυπάς τις εφημερίδες που σου κάνουν κριτική πάει να πει ότι δεν ξέρεις τους κανόνες της Δημοκρατίας. Τα φαινόμενα είναι πολλά. Θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να εκκαθαρίσουν το παρελθόν».

-Είχατε αντιληφθεί ότι κάποιοι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να σεβαστούν τους κανόνες της Δημοκρατίας;

«Ναι, εγώ το πιστεύω. Προσέξτε όμως. Βλέπουν αλλιώς τη Δημοκρατία. Πιστεύουν στη λαϊκή Δημοκρατία. Δεν πιστεύουν στην αστική φιλελεύθερη Δημοκρατία. Άρα αν πιστεύεις σε μια λαϊκή Δημοκρατία η οποία κυβερνάει δια της πλατείας και όχι δια του Συντάγματος, όχι δια των νόμων, αλλά δια των διαφόρων γκρουπούσκουλων είναι ένα άλλο μοντέλο. Αλλά για αυτό το μοντέλο δεν ψηφίστηκε κανένας. Κανένας δεν ψηφίστηκε λέγοντας θα κάνω μια λαϊκή Δημοκρατία».

Τα μέτρα

Αναφερόμενος στα σκληρά μέτρα που ψήφισαν οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο κ. Πανούσης υποστήριξε: «Δεν είναι τα πρώτα αρνητικά μέτρα, σωρεύονται με τα προηγούμενα. Ταυτόχρονα, επειδή υπάρχει αυτή η επιμήκυνση περιορίζουν πάρα πολύ την ελπίδα. Ο ελληνικός λαός έχει κάποιες αντοχές σε ορισμένα πράγματα, διότι λέει θα υπομείνω γιατί κάτι έρχεται. Αντίθετα, βλέπει ότι αυτό που έρχεται είναι πάντα αρνητικό, με οποιαδήποτε επένδυση και αν προβάλλεται, ότι δεν είναι μνημόνιο, ότι είναι συμπλήρωμα, ότι είναι συμφωνία, κλπ, αυτό που αισθάνεται είναι διπλά αρνητικό».

Στην ερώτηση για το που οφείλεται το φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί σε όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή, να μην υπάρχει καμία διαρροή από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε:

«Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι φοβούνται το στίγμα του αποστάτη. Ιδίως στην Αριστερά αυτό το στίγμα ότι πρόδωσες, πιθανόν ήσουν και αργυρώνητος, είναι εύκολο. Όσο και να σας φαίνεται περίεργο η ιστορία έχει δείξει ότι είναι άλλο πράγμα να ρίξεις μια κυβέρνηση της Δεξιάς και άλλο πράγμα να ρίξεις μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Η Αριστερά έχει έναν τρόπο να στιγματίσει, να εκδικείται, να συκοφαντεί, να υπονομεύει, όποιο ρήμα θέλετε βάλτε, αυτούς οι οποίοι αποχώρησαν από τους κόλπους της την κακιά στιγμή».

Οι σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα

Ο κ. Πανούσης είπε πως από την ημέρα που έφυγε από την κυβέρνηση δεν μίλησε ξανά με τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, διαφοροποιήθηκε με εκείνους που ασκούν σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό με χαρακτηρισμούς, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος σε άρθρο του τον είχε χαρακτηρίσει «αμοραλιστή εξουσιομανή».

Ο κ. Πανούσης είπε χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός της χώρας είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, είναι ένας πολιτικός και πολιτειακός παράγοντας που δεν μπορούμε να φθάνουμε σε αυτές τις κριτικές δημόσια. Τα τελευταία χρόνια όλο ακούμε για προδοσίες. Μπορούμε να κάνουμε μια πολιτική κριτική. Να δούμε αυτά που πρότεινε και αυτά που πράττει και να δούμε ποιο είναι αυτό το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα και τι περιλαμβάνει, αν κυβερνάνε δηλαδή με σκάνδαλα, αν χτυπάνε μια μερίδα της αστικής τάξης, του κατεστημένου, για να φτιάξουν μια δική τους μερίδα η οποία είναι πολύ χειρότερη. Ιδίως στα media το βλέπουμε αυτό.

Έχουν στοχοποιήσει διάφορους ανθρώπους και χώρους που μπορεί να έχουν διαπράξει δεκάδες αμαρτήματα. Και προβάλλουν ανθρώπους που έχουν διαπράξει τα δεκαπλάσια αμαρτήματα και είναι και πιο σκοτεινοί τελικά. Άρα αυτό δεν το λες Αριστερά. Μπορείς να το πεις όπως θες, άλλα όχι Αριστερά», δήλωσε ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε: «Εγώ έχω μια αστική ηθική και δεν βρίζω τον κ. Τσίπρα. Αυτό που κάνουν η κ. Κωνσταντοπούλου και ο κ. Βαρουφάκης με βρίσκουν τελείως αντίθετο».

Οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά

Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε και στον πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να έχει μετά από τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά.
«Εγώ δεν ασχολούμαι με την πολιτική. Τώρα στην υπόθεση που τα πράγματα έρθουν αλλιώς, με εθνικές κυβερνήσεις και τέτοια, αυτά θα τα δούμε εν καιρώ. Αλλά εγώ δεν ανήκω σε κόμμα, δεν μπαίνω σε τέτοιες διαδικασίες, δεν με ενδιαφέρουν. Αν προκύψουν σημαντικά γεγονότα και συγχωνεύσεις και συνθέσεις στον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, θα το δούμε ξανά. Αλλά όχι μέσα από κομματικές διόδους και πολιτικές δράσεις».

 

Φωτογραφία: SOOC

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική. Bookmark the permalink.

13 Responses to Γ. Πανούσης για ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι Αριστερά αυτό, δεν σέβονται τους κανόνες της Δημοκρατίας

 1. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Από πότε η αριστερά σέβεται τους κανόνες της Δημοκρατίας (ημών των υπολοίπων); Μάλλον ο Πανούσης δεν είναι αριστερός.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Αλικη λέει:

  Πολυ αργά τα κατάλαβε ο Πανουσης ολα αυτα -αφου ειχε σπεύσει να προσφέρει τις υπηρεσιες του στην …εθνοσωτήριο.

  Και, ναι, αυτη ακριβως ειναι η Αριστερα. Δεν ειναι τοσο άσχετος η ανόητος ωστε να πιστεύει οτι υπήρξε Αριστερα στον κόσμο, η οποια σεβάστηκε τους κανόνες της Δημοκρατίας.

  ΥΓ: Δεν υπάρχουν δυο Δημοκρατίες, αλλα μια: η κοινοβουλευτικη φιλελεύθερη.
  ΥΓ2: Αυτο το παραμύθι οτι «δεν ειναι αυτη η Αριστερα» εχει καταντήσει αηδία!

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αλίκη, σύμφωνα με τον Πανούση η σωστή Αριστερά πιστεύει στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, οπότε είναι όλα ζήτημα ορισμού. 🙂

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η physicist λέει:

  Όχι, Σχο, δεν είναι ζήτημα ορισμού. Δεν είναι τα πάντα ζητήματα ορισμών, οπτικών γωνιών και αφηγημάτων. Αυτή είναι η Αριστερά, αυτή που βλέπουμε, και άλλη δεν έχει, ούτε στην Ελλάδα ούτε πουθενά αλλού.

  Τώρα, για ποιο λόγο το λίμπεραλ θεωρεί απαραίτητο να δώσει βήμα και να εξάρει όποιον, τον οποιονδήποτε, έχει κάτι κακό να πει για τον Σύριζα, αυτό δεν το καταλαβαίνω. Ή μάλλον το καταλαβαίνω και επιβεβαιώνει την αρνητική γνώμη που έχω γι’ αυτό το σάιτ.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η physicist λέει:

  Μπορείς να το πεις όπως θες, άλλα όχι Αριστερά», δήλωσε ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε: «Εγώ έχω μια αστική ηθική και δεν βρίζω τον κ. Τσίπρα. Αυτό που κάνουν η κ. Κωνσταντοπούλου και ο κ. Βαρουφάκης με βρίσκουν τελείως αντίθετο».

  Μπα. Την αστική του ηθική, η οποία απεχθάνεται τις ύβρεις, ο κ. Π. την είχε ξεχάσει κλειδωμένη στη ντουλάπα όταν ανέλαβε Υπουργείο σε μια Κυβέρνηση που ανήλθε στην εξουσία μεταχειριζόμενη ύβρεις της κατώτατης υποστάθμης, μούντζες στις παρελάσεις, προπηκαλισμούς και βιαιότητες έναντι των πολιτικών της αντιπάλων κλπ. Δεν ήταν τότε ζητήματα αυτά — ανέκυψαν, όμως, και ο κ. Π. θυμήθηκε τις αστικές του καταβολές όταν έπεσε σε δυσμένεια και το παρακράτος ζήτησε την κεφαλή του επί πίνακι.

  Κάθε φορά που ακούω κάποιον να επικαλείται «αστικές αρχές» και να κομπορρημονεί για τις «αστικές του καταβολές», γυρίζω σελίδα. Τις αρχές του ο σοβαρός άνθρωπος δεν τις κάνει βούκινο και δεν τις χρησιμοποιεί για να νοιώσει καλύτερος από τους άλλους: τις ζει στην πράξη, κάνει το καθήκον του και σιωπά.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Είναι σα να μου λες ότι δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη δεξιά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και την ακροδεξιά των ολοκληρωτικών διαθέσεων.

  Ετσι και η βασική διάκριση ανάμεσα στην αριστερά όπου γής που δίνει αγώνες για την ελευθερία και την κοινοβουλευτική δημοκρατία και την ολοκληρωτική αριστερά υπάρχει. Ευτυχώς δηλαδή.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ο Πανούσης δεν έπεσε σε δυσμένεια. Ελεγε αυτά που έλεγε από την αρχή ξέροντας ότι δεν αρέσουν στους συριζαίους, με τη λογική να κι αν τους αρέσουν να κι αν δεν τους αρέσουν. Για να είμαστε δίκαιοι.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η physicist λέει:

  Ετσι και η βασική διάκριση ανάμεσα στην αριστερά όπου γής που δίνει αγώνες για την ελευθερία και την κοινοβουλευτική δημοκρατία και την ολοκληρωτική αριστερά υπάρχει. Ευτυχώς δηλαδή.

  Ούτε η «παλιά Αριστερά» ούτε η «νέα Αριστερά» έκαναν την ελευθερία και την υπεράσπιση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σημαίες τους ή νοιάζονταν/νοιάζονται γι’ αυτήν. Η πρώτη είχε ως κύρια συστατικά του πολιτικού της προσανατολισμού την ταξική πάλη και την αντιπροσώπευση των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Η δεύτερη αντικατέστησε την εργατική τάξη με τις μειονότητες και υιοθέτησε πλήρως τη ρητορεία και την ιδεολογία της Σχολής της Φρανκφούρτης.

  Η Αριστερά, στην χειρότερη περίπτωση, επιδίωκε την άμεση, βίαιη κατάργηση της κοινοουλευτικής Δημοκρατίας και στην καλύτερη την έβλεπε απλώς ως ενδιάμεσο στάδιο μέχρι την επίτευξη του απώτερου σκοπού της. Μ’ αυτό δεν θέλω να πω ότι η Αριστερά ήταν/είναι άχρηστη ή ότι δεν παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των πολιτικών διαδικασιών, κάθε άλλο! Αλλά δεν είναι η υπερασπίστρια του Κοινοβουλευτισμού, μη γελιόμαστε, άλλος είναι ο κύριος ρόλος της.

  Ο Πανούσης δεν έπεσε σε δυσμένεια. Ελεγε αυτά που έλεγε από την αρχή ξέροντας ότι δεν αρέσουν στους συριζαίους, με τη λογική να κι αν τους αρέσουν να κι αν δεν τους αρέσουν. Για να είμαστε δίκαιοι.

  Ο Πανούσης έπεσε σε δυσμένεια όταν έχασε στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις του Σύριζα επειδή ήταν δημαρίτης ή κάτι παρόμοιο, υπερβολικά μετριοπαθές για τα μέτρα του παρακράτους που κάνει κάθε τρεις και λίγο την Αθήνα πεδίο μάχης. Δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου τι έλεγε και πότε τα έλεγε. Το ερώτημα είναι τι έκανε, κι εδώ έχουμε μηδέν εις το πηλίκον. Α, και δεν έχω ξεχάσει την τεράστια ζημιά που έκανε στην Ανώτατη Εκπαίδευση τη δεκαετία του 1980. Ας σταματήσει επομένως να παριστάνει τον μυαλωμένο και τον σοβαρό.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αν το πάμε έτσι, και λέμε δε μας ενδιαφέρει τι έλεγε ο ένας και ο άλλος, είναι κι αυτό μια ιδέα, μόνο που έτσι τελειώνει ο διάλογος και αντικαθίσταται με το …δεν δικαιούσαι να ομιλείς. 🙂

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η physicist λέει:

  Όχι βέβαια! Δεν έχει καμία σχέση η προσωπική μου γνώμη («δεν παίρνω στα σοβαρά τον κάθε παρλαπίπα που μας έχει φλομώσει στις αρλούμπες, και που οι πράξεις του απέχουν πολύ από τα λόγια του») με τον αυταρχισμό μιας εξουσίας που επιχειρεί να στερήσει από τους αντιπάλους της το δικαίωμα να εκφράζονται.

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η δεξιος λέει:

  Πολλοί έχουν επενδύσει στην έννοια «αριστερά» άνευ λοιπών επεξηγήσεων και προσπαθούν τώρα να σώσουν την επένδυσή τους από τον σύριζα.
  Με το πάρτυ Καμμένου – Πολάκη και guest star τον Γονίδη την ώρα που κατετίθετο το 4ο μνημόνιο μας τελείωσε και η θεωρία του «πόνου ψυχής» με τον οποίο ψηφίζουν τα μέτρα.Πόνος ψυχής και γλέντια δεν είναι συμβατά.

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Ο δεξιός έχει δίκιο. Θα έλεγα πάντως ότι η περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε πως μπορεί να υπάρχουν διάφορες συνομοταξίες και είδη αριστερών, αριστερά όμως με στρατηγική εξουσίας δεν υφίσταται. Τα αυτοαποκαλούμενα «αριστερά» κόμματα βολοδέρνουν μεταξύ κωμωδίας, απάτης και τραγωδίας, παίρνοντας στο λαιμό τους όσο μπορούν περισσότερους, διχάζοντας την κοινωνία και κακοποιώντας την οικονομία. Δεν είναι θέμα κακίας ή μοχθηρίας, τουλάχιστον δεν είναι για όλους, απλώς δεν είναι σε θέση να κάνουν τίποτε άλλο, διατηρώντας την αριστερή τους ρητορεία.

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η δεξιος λέει:

  Στους τοίχους έγραφαν «Βάρκιζα τέλος» και μέσα φοβόντουσαν Γουδή.

  http://www.kathimerini.gr/910222/article/epikairothta/politikh/g-varoyfakhs-o-tsipras-moy-eipe-na-fovamai-ena-neo-goydh

  Επαναστάτες από τα Lidl.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s