Η Σώτη Τριανταφύλλου και η αστυνομία του λόγου

Δεν είμαστε νομικοί, αλλά η δίκη της Σώτης Τριανταφύλλου, δεν θα είναι μια απλή δίκη. Θα κριθεί το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης(ακόμη και το δικαίωμα στην ελευθερία της λάθος σκέψης και λάθος έκφρασης). Θα κριθεί επίσης και η παρεμβατική αυθαιρεσία των αστυνόμων της σκέψης και της έκφρασης, που απαιτούν αντιδημοκρατικά να μας επιβάλουν τη δική τους.

Liberal  /  Η Σώτη Τριανταφύλλου και η αστυνομία του λόγου

Του Γιάννη Σιδέρη

Η Σώτη Τριανταφύλλου θα δικαστεί για δημόσια υποκίνηση μίσους, με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, γιατί ανέφερε – μια αμφιλεγόμενη – μια ρήση του Μάρκο Πόλο περί των μουσουλμάνων, ότι φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι και μετριοπαθής αυτός που σου κρατάει για να το κόψουν.

Θα μπορούσε ο ακατάλυτος φύλαξ της αντιρατσιστικής μας συνείδησης κ. Δημητράς να της απαντήσει με ένα άρθρο στην ίδια ιστοσελίδα, αλλά προτίμησε την δικαστική προσφυγή για να την φιμώσει. Οσοι εξέφραζαν επιφυλάξεις κατά την ψήφισή του, ότι ο εν λόγω νόμος μπορεί να γίνει εν δυνάμει εργαλείο στα χέρια φανατικών λογοκριτών, τώρα δικαιώνονται.

Με παρόμοιο νόμο είχε διωχθεί στη Γαλλία ο γάλλος φιλόσοφος, ιστορικός και συγγραφέας Ροζέ Γκαρωντύ, επειδή αμφισβήτησε, όχι ακριβώς το ολοκαύτωμα αλλά την έκταση που του αποδίδεται από τους «θεμελιώδεις μύθους της ισραηλινής πολιτικής». Ναι ήταν λάθος, αλλά ήταν λάθος γνώμης. Όμως η πολιτική ορθότητα, τέκνο της οποίας είναι ο αντιρατσιστικός, νόμος, δεν έχει ευαισθησίες περί την ελευθερία γνώμης! ( μεταξύ σοβαρού και αστείου, θα λέγαμε ότι είναι απορίας άξιον που δεν διώχτηκε και ο Νίκος Φίλης, ως μη αποδεχόμενος τον όρο «Γενοκτονία» για τους Πόντιους)!

Βέβαια δημόσια υποκίνηση βίας δεν είναι μόνο η φράση του Μάρκο Πόλο. Κάποιος άλλος ανησυχών πολίτης, οπαδός της ασφάλειας και της τάξεως, θα μπορούσε να στείλει στα δικαστήρια (παράδειγμα) στελέχη ομάδων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, επειδή έχουν στην ατζέντα τους, άρα εκφέρουν δημοσίως ρητορική υποκίνησης στη βία (λαϊκή βέβαια βία, αλλά για τους αρχάγγελους της ηθικής μας ευταξίας δεν έχει διαφορά).

Προς το παρόν πάντως οι κοινωνικοί εισαγγελείς καραδοκούν μονομερώς. Γράφει π.χ. ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης στη σελίδα του, στο Face book «Όταν μας βρίζανε αποκαλώντας μας νενέκους και γερμανοτσολιάδες, μας απειλούσαν με κρεμάλες, διέδιδαν ψευδείς δηλώσεις μας, καλούσαν «αγανακτισμένους» όπου μας βρουν να μας τσακίσουν, διέρρεαν ότι αυτοκτονήσαμε επειδή δεν αντέξαμε τη «λαϊκή οργή», δεν είδα τον κύριο Δημητρά –ή οποιονδήποτε άλλον – να καταθέσει μήνυση για υποκίνηση μίσους».

Αδιανόητο bullying από τους ζηλωτές της αντιρατσιστικής πολιτικής ορθότητας είχε υποστεί στα social media και η ποιήτρια Κική Δημουλά, επειδή είχε τολμήσει να υπονοήσει ότι η κατάσταση στην Κυψέλη είχε επιδεινωθεί με την μεγάλη έλευση μεταναστών. Στοχοποιήθηκε αγρίως, και κατηγορήθηκε για ρατσισμό και ξενοφοβία! Άλλωστε όποιος δεν αποδέχεται την ισοπεδωτική λογική της Πολιτικής Ορθότητας είναι εξ ορισμού… φασίστας!

Σωστή αρχή

Η πολιτική ορθότητα, ξεκίνησε σωστά αλλά στη συνέχεια – όπως συχνά συμβαίνει με τις όμορφες ιδέες κατά την πραγμάτωσή τους – έπεσε στην δικαιοδοσία ανελεύθερων ιδεοληπτικών, που απαιτούν να επιβάλλουν την ομοιομορφία της σκέψης.

Ορίζεται ως εκείνη η συμπεριφορά που σαν σκοπό έχει να «αποφεύγονται φραστικές και πρακτικές που προσβάλλουν μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων». Αρχικά στις ΗΠΑ ήταν η ασπίδα για να προστατέψει καταπιεσμένες μειονότητες κοινωνικές, φυλετικές και εθνικές (π.χ μαύρους – συγνώμη έγχρωμους – ομοφυλόφιλους, λατινογενείς ή ασιάτες μετανάστες, κλπ), αλλά κατέληξε σε μια παράνοια: Απαγορεύει την έκφραση της σκέψης – όταν η σκέψη δεν αρέσει. Οι φορείς της λειτουργούν ως αστυνομία της σκέψης με στόχο να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου.

Άπειρα τα παραδείγματα που δημιουργούν σχιζοειδείς καταστάσεις. Θα αναφερθούμε σε δύο : Πρόσφατα ένας διαδικτυακός φίλος, φρέσκος στη Ν.Υ., ξάφνιασε τον θυρωρό της Πολυκατοικίας όταν του ευχήθηκε «Χριστός Ανέστη». Ο θυρωρός του εξήγησε ότι η φράση έχει καταργηθεί και έχει αντικατασταθεί από το «χρόνια πολλά», γιατί το «Χριστός Ανέστη» μπορεί να θεωρηθεί… προσηλυτισμός! Παράλληλα το «που γεννηθήκατε» δεν είναι δόκιμο, γιατί μπορεί να υπονοεί αμφισβήτηση αμερικανικής καταγωγής!

Στη Σουηδία, θύμα της πολιτικής ορθότητας ήταν… ο ΤενΤέν, που μεταφέρθηκε από το τμήμα της παιδικής λογοτεχνίας στα ράφια για τους ενήλικες καθώς η περιπέτεια «Ο Τεντέν στο Κονγκό», κρίθηκε ότι βρίθει «ρατσιστικών στερεοτύπων» και είναι «υπόδειγμα αποικιοκρατικής νοοτροπίας».

Λογικό! Μια σκηνή στο κόμικ δείχνει τον Τεντέν να γίνεται φύλαρχος σε ένα αφρικανικό χωριό, επειδή είναι «ένας καλός λευκός άνθρωπος», και μια μαύρη γυναίκα να υποκλίνεται μπροστά του λέγοντας «Λευκός άνθρωπος πολύ σπουδαίος…». Το γεγονός ότι αφορά την εποχή του 1930 και αντανακλούσε το πνεύμα εκείνης της εποχής, δεν έχει σημασία! Πρέπει να παιδιά να αποστειρωθούν και από τη γνώση του τρόπου σκέψης προηγούμενων εποχών!

Δεν είμαστε νομικοί, αλλά η δίκη της Σώτης Τριανταφύλλου, δεν θα είναι μια απλή δίκη. Θα κριθεί το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης(ακόμη και το δικαίωμα στην ελευθερία της λάθος σκέψης και λάθος έκφρασης). Θα κριθεί επίσης και η παρεμβατική αυθαιρεσία των αστυνόμων της σκέψης και της έκφρασης, που απαιτούν αντιδημοκρατικά να μας επιβάλουν τη δική τους.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

45 Responses to Η Σώτη Τριανταφύλλου και η αστυνομία του λόγου

 1. Ο/Η δεξιος λέει:

  Ας μάθει ο Χωμενίδης και οι άλλοι ότι ο νόμος δεν τιμωρεί το μίσος γενικά αλλά μόνο το φυλετικό,εθνικό,θρησκευτικό και ρατσιστικό μίσος.ΔΕΝ τιμωρεί το πολιτικό,κοινωνικό και ταξικό μίσος παρ ότι στην ευρωπαική οδηγία βάσει της οποίας ψηφίσθηκε ο νόμος υπήρχε προαιρετικά και η δυνατότητα ποινικοποίησης και αυτών.Αλλά στον ελληνικό νόμο δεν μπήκαν.
  Με βάση τον ισχύοντα νόμο οι προκηρύξεις της 17Ν που παρότρυναν σε δολοφονίες δεν είναι τιμωρητέες διότι οι λόγοι των δολοφονιών δεν είναι θρησκευτικοί ή φυλετικοί.Παράλογο αλλά αυτός είναι ο νόμος.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η physicist λέει:

  Η κριτική στο Ισλάμ είναι ήδη μουδιασμένη λόγω του φόβου που έχουν εκπρόσωποι του Τύπου και της διανόησης για τη ζωή τους. Εκεί που δεν αρκεί αυτή, θεσμοθετείται επιπλέον η δικτατορία της πολιτικής ορθότητας δια του Νόμου.

  Αυτή είναι βία, αυτός είναι αναδυόμενος φασισμός, όχι οι γελοιότητες του ψώνιου προχτές στην τηλεόραση.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Δύστροπη πραγματικότητα λέει:

  Το μέγα πρόβλημα δεν είναι κάποια υποτιθέμενη πολιτική ορθότητα και άλλες τέτοιες μαλακίες, που τόσο λατρεύουν διάφοροι, ιδίως οι ακροδεξιοί. Το μέγα πρόβλημα ξεκινάει από την στιγμή που θεσμοθετείς νόμους οι οποίοι επιδιώκουν να καταστείλουν το λόγο, είναι απολύτως βέβαιο ότι τέτοιοι νόμοι δεν θα χρησιμοποιηθούν σωστά ακριβώς επειδή είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν σωστά – ο «ρατσιστικός λόγος» είναι κάτι το πολύ πιο ασαφές και ρευστό από την ρατσιστική πράξη, και ως εκ τούτου τα περιθώρια ερμηνευτικής αυθαιρεσίας είναι τεράστια, και αρα ως «ρατσιστικός λόγος» μπορούν να ερμηνευτούν ένα σωρό πράγματα που λέει κάποιος. Με άλλα λόγια τέτοιοι νόμοι είναι για κάποιους ένας εύσχημος τρόπος να καταστείλουν λόγο που βρίσκουν δυσάρεστο και ενοχλητικό χρησιμοποιώντας τον αντιρατσισμό ως πρόσχημα. Προσωπικά βρίσκω εσφαλμένα τα οσα ανέφερε η Σώτη Τριανταφύλλου στο επίμαχο άρθρο της για το ισλάμ. Τις εσφαλμένες όμως απόψεις τις αντικρούεις με αντεπιχειρήματα, με αντίλογο, όχι με δικαστικές διώξεις όπως γίνεται τώρα.
  Επιπλέον, με την δικαστική δίωξη, πέραν της καταστολής της δημόσιας έκφρασης ενοχλητικών απόψεων, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να προσδίδεις κύρος σε απόψεις που ενδεχομένως είναι εσφαλμένες, ή που τέλος πάντως δεν θα έχαιραν αυτού του κύρους εαν δεν υπήρχε η δικαστική δίωξη στη μέση. Δηλαδή, αυτές οι απόψεις αποκτάνε ένα κύρος που σε μεγάλο βαθμό είναι απόρροια της καταστολής που τους ασκείται, παρά της δύναμης ή της λογικής συνοχής των επιχειρημάτων που τις στηρίζουν.

  Πάντως τέτοια συμβαίνουν και άλλου, όχι με βάση την δίωξη του ρατσισμού αλλά με βάση την δίωξη της τρομοκρατίας – όπου στην περίπτωση αυτή ακόμα και μερικά κακής ποιότητας αστεία είναι ικανά να οδηγήσουν κάποιον ενώπιον της δικαιοσύνης, και κατόπιν να υπάρξουν και καταδικαστικές αποφάσεις από πάνω.

  https://uk.news.yahoo.com/terrorism-jokes-no-laughing-matter-spains-judges-041416824.html

  Η λύση δεν είναι βέβαια αυτή που θα προέκριναν αρκετοί δεξιοί (δείχνοντας έτσι σε όλους ξεκάθαρα ότι παραμένουν κατά βαση βαθιά εχθρικοί απέναντι στην ελευθερία του λόγου), να επεκταθεί δηλαδή η ποινικοποίηση και σε άλλα ηδη λόγου. Η λύση είναι η κατάργηση τέτοιων νόμων, όπου στο όνομα της προστασίας από κάποιο κοινωνικό κακό (π.χ., τον ρατσισμό ή την τρομοκρατία, κλπ.) καταλήγουν τελικά να περιορίζουν την ελευθερία του λόγου (και να κάνουν βέβαια και ζημιά στον σκοπό τον οποίο υποτίθεται προσπαθούν να διαφυλάξουν).

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Αλικη λέει:

  Δύστροπος: 15:12. +++++

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  , Η Σωτη Τριανταφυλλο,, Αθηναια, κορη αριστερων μεσοαστων, με 4 -ετη θητεια στην ΚΝΕ, με πολυ ενδιαφερουσα πορεια στη συνεχεια, αποτελει τον σακο του μποξ για τον τυπικο εσωτερικο μεταναστη «αριστερο» της μικροκονομας και αναρχικους καθε ειδους.

  Κρυφα ευαισθητη και μοναχικη, μου ειναι ιδιαιτερως συμπαθης και συγχωρω τις εκαστοτε υπερβολες της, εξαλλου ειναι λογοτεχνης.

  Βεβαιως ειναι προκλητικη ορισμενες φορες, ισως να ανηκει στην λογοτεχνικη σχολη του υστερικου ρεαλισμου,*

  *
  […]
  Το 2000, ο Τζέιμς Γουντ, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας σε άρθρο του για τις καινούργιες τάσεις στο αγγλόφωνο μυθιστόρημα, με αφορμή το μόλις εκδοθέν πολύκροτο μυθιστόρημα της Ζέιντι Σμιθ Λευκό χαμόγελο σε μαύρο φόντο, εισήγαγε έναν νέο όρο στην κριτική, τον «υστερικό ρεαλισμό» ή «ρεαλισμό της υστερίας». Το πρόβλημα με τα μυθιστορήματα του είδους ήταν πως όχι μόνο αποτύπωναν πιστά τον κόσμο, αλλά πως δεν άφηναν περιθώριο υπέρβασης και σύνθεσης.

  «Οι νέοι συγγραφείς», ισχυριζόταν ο Γουντ, «παρά τους πειραματισμούς, δεν εξορίζουν τις συμβάσεις του ρεαλισμού, αντιθέτως, τις εξαντλούν. Τα μυθιστορήματα του «υστερικού ρεαλισμού» αποτυγχάνουν όχι στο επίπεδο της αληθοφάνειας αλλά στο επίπεδο της ηθικής. Επιπλέον αναπαράγουν το χάος που βάλθηκαν να πολεμήσουν, αντικαθιστώντας την επινόηση του εαυτού και της ταυτότητας με την απομόνωση και τα αδιέξοδα μιας μοναχικής συνείδησης».

  https://www.bookpress.gr/kritikes/xeni-pezografia/nw-zadie-smith-mantoglou

  ΥΓ

  […]
  Δεν αγαπάω καθόλου την Eλλάδα.

  Tο αισθάνεστε τόσο απόλυτα; Nαι. Πιστεύω ότι είναι πολύ μίζερη, πολύ επαρχιώτικη. Δεν έχω προσαρμοστεί καθόλου. Aισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί σε λάθος χώρα.
  […]
  «Πώς επιβιώσατε λοιπόν στην KNE; Δεν επιβίωσα, με τσάκισε.

  Γιατί θέλατε λοιπόν σώνει και καλά να ανήκετε εκεί; Aπό βλακεία. Όπως στο Λός Άντζελες υπάρχουνε οι νεανικές συμμορίες και τα παιδιά έχουν ανάγκη να συμμετέχουν σε μια «φονική» ομάδα, έτσι και κείνη την εποχή, έπρεπε κάπου να ανήκεις.

  Δεν μου αφήσατε την εντύπωση ότι συμβιβαζόσασταν με τις επιταγές της εποχής…Έπρεπε να είσαι πολύ έξυπνος και πολύ εφοδιασμένος για να πεις στα 17 σου χρόνια ότι εγώ δεν θα ενταχθώ πουθενά. Eγώ δεν έφτανα ως εκεί. Δεν μου έφτανε το μυαλό και η κουλτούρα μου και η ανατροφή μου. Kαι επειδή όλοι οι φίλοι μου πήγαν στην KNE πήγα και γώ. Άλλη κόλαση. Διαφωνούσα τόσο δραματικά…Aλλά δεν με έδιωχναν, πίστευαν ότι θα στρώσω.

  Tο παράδοξο ήταν ότι εσείς πιστεύατε ότι μπορείτε να αλλάξετε, ό,τι σας ενοχλούσε. Nαι. Hταν μια παρεξήγηση, η οποία κράτησε 4 χρόνια, όπου εγώ ηττήθηκα. Θεωρώ ότι έχασα την ζωή μου εκείνα τα χρόνια. Ήμουν μικρή είχα ανωριμότητα, μπορεί να διάβαζα πολλά βιβλία αλλά δεν πίστευα στον εαυτό μου.

  Γιατί είστε τόσο αυστηρή με τον εαυτό σας; Oλοι επενδύουμε κάπου και μετά αλλάζουμε κατεύθυνση. Tο ξέρω. Πολλοί έφυγαν μαζί μου την ίδια εποχή και οι περισσότεροι μέχρι σήμερα θυμούνται την KNE με μια συμπάθεια για τον εαυτό τους. Eνώ εγώ τον εαυτό μου, τον πατάω κάτω σαν χταπόδι σ’ αυτό το θέμα. Δεν έφταιγε η KNE. Έφταιγα εγώ που από παλαβομάρα πίστευα ότι θα την άλλαζα.

  […]

  http://www.elenixenou.com/content/%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B7-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%85

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Το κείμενο του δεξιού είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό για τις προβλέψεις του νόμου. Ο ΔΠ στη συνέχεια ανέλυσε πλήρως την κατάσταση και συμφωνώ 100%.
  Έχουν υπάρξει στο παρελθόν σχετικοί νόμοι και άλλοι ανάλογοι, όπως πχ η ποινικοποίηση της συγγραφής και διανομής κειμένων που ωθούν στην πολιτική βία. Οι νόμοι αυτοί επιβάλλονται συνήθως σαν απάντηση του κράτους σε τρομοκρατικά γεγονότα και διατυπώνονται με τρόπο ανάλογο. Θυμάμαι την περίπτωση της ομάδας Ζηρίνη, της οποίας συνελήφθησαν όλα τα μέλη στα τέλη της δεκαετίας του ’70, διότι είχαν συντάξει κείμενα που προέτρεπαν σε ένοπλη εξέγερση. Η σύλληψή τους είχε γίνει με βάση έναν σχετικό νόμο που είχε περάσει τότε η κυβέρνηση Καραμανλή, και τον οποίο κατήργησε στη συνέχεια η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Οι νόμοι αυτοί πολλές φορές διατηρούνται για δεκαετίες, όπως πχ το Patriot Act στις ΗΠΑ ή ο νόμος 509 περί ιδιώνυμου. Όπως πολύ σωστά ειπώθηκε, είναι πραγματικά δύσκολο να κριθεί με ακρίβεια το πεδίο εφαρμογής ενός τέτοιου νόμου, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε συχνά σε καταχρησή του. Τέτοιοι νόμοι θα έπρεπε να απαγορεύονται από το Σύνταγμα.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η xberliner λέει:

  ΑΠό όσα διάβασα κατάλαβα ότι ο Δημητράς δεν έκανε μήνυση στην Τριανταφύλλου.
  Γράφει στο facebook ο ίδιος ο Δημητράς (ως απάντηση σε κάτι που έγραψε κάποιος άλλος):
  «Θλιβερό κείμενο κάποιου που πέρασε μάλιστα από την αρμόδια κυβερνητική θέση. Το κείμενο της ΣΤ είναι σε μιαν αναφορά με πολλά άλλα κείμενα των: μουφτή Ξάνθης, Ελεύθερη Ώρα, Νίκου Νικολόπουλου, Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ, «Φρουρών της Θράκης», Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, Κωνσταντίνου Κατσίκη, Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, Νικόλα Κοζάρη (ΠΑΣΟΚ Θράκης), Μητροπολίτη Μαντινείας Αλέξανδρου, Λώρης Κέζα, Ηγούμενου της (Γνήσιας) Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Μεθόδιου, Λάκη Λαζόπουλου, ΠΑΕ ΟΛυμπιακού, Παλμού Γαλατσίου, Δήμαρχου Ασπροπύργου Νίκου Μελετίου και Δόξας Γρατινής Θράκης στο http://booksjournal.gr/…/2196-34-δικογραφίες-για-ρατσιστικά…. Σε άλλες δε αναφορές υπάρχουν άλλα 100+ κείμενα. Όλα αυτά είναι δημοσιευμένα άρα ο ισχυρισμός περί επιλογής μόνο της ΣΤ σε υποτιθέμενη μήνυση μόνο κατά της ΣΤ είναι ψευδής και συκοφαντικός. Τώρα το ότι οι εισαγγελίες επιλέγουν να αρχειοθετούν τις αναφορές για τα ρατσιστικά κείμενα των ιεραρχών ενώ προωθούν άλλα (και όχι μόνο της ΣΤ) είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο τέως ΓΓΔΑΔ, που δεν φαίνεται να ενοχλείται καθόλου από την ακραία ισλαμοφοβία της ΣΤ: «Το ισλάμ δεν είναι μια θρησκεία σαν τις άλλες, είναι πολιτικό πρόγραμμα, είναι ιδεολογία εκβαρβαρισμού: φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι.» Τέλος, θα όφειλε να ενημερώσει τι έκανε ως κυβερνητικό στέλεχος για τη μη παραπομπή με τον αντιρατσιστικό ιεραρχών που όντως κάνουν πάρτι γιατί θεωρούν όχι αβάσιμα όπως φαίνεται και από τη συγκεκριμένη αναφορά πως είναι στο απυρόβλητο.»

  Ο Δημητράς δηλαδή λέει ότι έκανε αναφορά στην οποία μεταξύ άλλων περιέχεται και το συγκεκριμένο κείμενο της Τριανταφύλλου. Σε άλλη μάλιστα ανάρτησή του έχει και screenshot από τη σελίδα του δικηγορικού συλλόγου αθηνών όπου φαίνεται ότι η δίωξη είναι αυτεπάγγελτη :
  «Συνημμένη η δικογραφία κατά της Σώτης Τριανταφύλλου. Όπως φαίνεται δεν υπάρχει μηνυτής (αλλιώς θα υπήρχαν τα αρχικά του) αλλά είναι Α δηλαδή αυτεπάγγελτη. Κατηγορούμενη η Τ.Σ. (Τριανταφύλλου Σώτη). Την κατηγορία (που αναφέρεται περιληπτικά ως δημόσια υποκίνηση β.[ίας] ή μίσους) αποφασίζει και διατυπώνει η εισαγγελία (ρατσιστικής βίας). Την προκαταρκτική εξέταση έκανε μετά από παραγγελία της εισαγγελίας αυτής η Δ[ιεύθυν]ση Ρατσιστικής Β.[ίας της ΓΑΔΑ] χωρίς καμιά ανάμιξη (ούτε καν ως μάρτυρα) του Παναγιώτη Δημητρά.»

  Δεν θέλω να βγάλω λάδι τον Δημητρά. Το συγκεκριμένο κομμάτι (η υποτιθέμενη ρήση του Μάρκο Πόλο) από το άρθρο της Τριανταφύλλου είναι υπερβολικό και τραβηγμένο. Αν π.χ. έλεγε ισλαμιστής αντί για μουσουλμάνος, π.χ. «φανατικός ισλαμιστής είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι» θα είχε δίκιο. Παρόλαυτά για να βάζεις τη Τριανταφύλλου στο ίδιο τσουβάλι με τον Αμβρόσιο και τον Άνθιμο πρέπει να είσαι αρκετά ηλίθιος.

  Άσχετα με το Δημητρά που στην τελική μια αναφορά έκανε και δικαίωμά του, εντύπωση προκαλεί (NOT) που δίωξη οι αρχές άσκησαν δίωξη στην Τριανταφύλλου και όχι στον Αμβρόσιο ή των Άνθιμο. Ίσως για την πρωτηφορααριστεροακροδεξιά οι φιλελεύθερες ιδέες είναι πιο επικίνδυνες από τις ακροδεξιές. Τί Μακρόν τί Λεπέν, το ίδιο είναι. Όπως είπε και η ίδια η Λεπέν οι ψεκασμένοι είναι αυτοί που βρίσκονται ιδεολογικά πιο κοντά της από την Ελλάδα.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Όσο πάει χειρότερο γίνεται xberliner…

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η λέει:

  «Δεν αγαπάω καθόλου την Eλλάδα.
  Tο αισθάνεστε τόσο απόλυτα; Nαι. Πιστεύω ότι είναι πολύ μίζερη, πολύ επαρχιώτικη. Δεν έχω προσαρμοστεί καθόλου. Aισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί σε λάθος χώρα.»

  στα 40 και χρονια που ζω στο Παρισι εχω γνωρισει τετοιες και τεοιους συμπατριωτες μας που ειναι τοση η λαχταρα τους να γινουν παριζιανοι που γινονται καρικατουρες και η χλεβη των γαλλων

  ποτε βεβαια δεν αναγνωριζονται απο τους γαλλους οσο και υποτελεις και αν γινουν
  το κλασσικο
  οσο σερνεσαι πισω απο καποιον τοσο αυτος σε περιφρονει

  οποτε επιστρεφουν αναγκαστικα στη πατριδα και προσπαθουν να βρουν στον εαυτο τουσ μια καποια αξιοπρεπεια και δινουν την παραπανω συνεντευξη

  γιατι δεν εφυγε απο τη μιζερια και τον επαρχιωτισμο να παει να κανει καρριερα εξω εαν ειναι τοσο ικανη και εχει γεννηθει σε λαθος χωρα

  καλε μου αφωτιστε με συγχησες:)
  μου θυμησες ολεσ και ολους τους εμμετικουσ που κατα καιρους εχω συναντησει

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η Eνη λέει:

  «Το κείμενο του δεξιού είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό για τις προβλέψεις του νόμου. Ο ΔΠ στη συνέχεια ανέλυσε πλήρως την κατάσταση και συμφωνώ 100% (Νικος Π.) »

  Συμφωνώ σε ολα τα ως ανω. 🙂

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η Eνη λέει:

  «Όσο πάει χειρότερο γίνεται xberliner… (Νικος Π ) »

  Ακριβως, και οπως
  φαινεται, ετσι τελικα διαμορφωθηκε ολο αυτό το τουρλουμπουκι. 😉

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

  Nα στελνουμε και εμεις τα κειμενα μας στον κ. Δημητρα, μην του ξεφυγει τιποτα αναρμοστον ή παρανομον, τοση πολλη δουλεια που εχει … 🙂
  εξαλλου πρεπει ολοι να ελεγχομαστε μην πουμε κατι που μπορει να θεωρηθει παραβαση του νομου, δεν ειναι σωστο

  *

  Δυστυχως αυτα προκυπτουν οταν καποιοι απο υπερβαλλον ζηλο, ιδεοληψια ή ιδεολογια μπερδευουν την πραγματικη υπερασπιση των ανθρωπινων δικαιωματων εκει που καταφωρα παραβιαζονται, και των ιδανικων της ανοιχτης κοινωνιας, με εφευρηματα που κυριο σκοπο εχουν την αποτροπη/περιορισμο της κριτικης στο ισλαμ αλλα και σε οποιοδηποτε αλλο πολιτικοοικονομικοθρησκευτικο συστημα

  *δεν* θα τους βγει ομως

  *

  Τελος, ευτυχως που υπαρχουν και ισχυροι, μη ισλαμοφοβικοι, θεματοφυλακες (και γενναιοδωροι δωρητες ιδρυματων, μκο, οργανωσεων, πανεπιστημιακων ινστιτουτων, ομαδων κλπ) των ανθρωπινων δικαιωματων στα διεθνη φορα..

  Believe it or not, Saudi Arabia was elected to the U.N. women’s rights commission

  https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2017/05/03/saudi-arabia-where-women-arent-allowed-to-drive-was-just-elected-to-the-u-n-womens-rights-commission/?utm_term=.168484c0a393

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η physicist λέει:

  Θανάσης 22:50 +1

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  @ 2π

  ‘ Το 1980 αποφοίτησε από το Φαρμακευτικό τμήμα της ΦΜΣ (Καποδιστριακό Παν/μιο). Συνέχισε τις σπουδές της σε διδακτορικό επίπεδο (Αμερικανική Ιστορία και Πολιτισμός στην École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) στο Παρίσι με καθηγητή τον Marc Ferro και Ιστορία των Αμερικανικών Πόλεων με καθηγητή Jean Heffer στο New York University). Έχει κάνει μεταδιδακτορική έρευνα στη Φιλοσοφία των Μαθηματικών με καθηγητή τον Jean Dhombres και στη Ρωσική Ιστορία στην EHESS. Έχει εργαστεί, ως ερευνήτρια, στο Centre d’Études Nord-Américaines στο Παρίσι.’ απο βικιπαιδεια

  ΥΓ Να ξαναεπαναλαβω για μια απο τις καλες συγγραφεις της γενιας μου. Δεν ειναι οι εσωτερικοι μεταναστες που πρωτα ασπουδασαν ΑΣΚΤ ή Παντειο και πηγαν στο Παρισι και μαγεμενοι/ες λενε χαζα πραγματα….

  Η Σωτη Τριανταφυλλου, Αθηναια, κορη αριστερων μεσοαστων, με 4 -ετη θητεια στην ΚΝΕ, με πολυ ενδιαφερουσα πορεια με σπουδες στη συνεχεια, αποτελει τον σακο του μποξ για τον τυπικο εσωτερικο μεταναστη «αριστερο» της μικροκονομας και αναρχικους καθε ειδους.

  Κρυφα ευαισθητη και μοναχικη, μου ειναι ιδιαιτερως συμπαθης και συγχωρω τις εκαστοτε υπερβολες της, εξαλλου ειναι λογοτεχνης.

  Βεβαιως ειναι προκλητικη ορισμενες φορες, ισως να ανηκει στην λογοτεχνικη σχολη του υστερικου ρεαλισμου.

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Saturday, January 07, 2012
  Σώτης Εγκώμιον
  […]
  Μέσα στον αφόρητα επαρχιακό τόνο της ελληνικής πεζογραφίας, η Σώτη ξεχωρίζει σαν την μύγα μες το γάλα. Πράγμα που φυσικά δεν της συγχωρεί κανένας. Όχι μόνο δεν έχει εισπράξει την αναγνώριση που της αξίζει, αλλά σνομπάρεται ως σνομπ, ψηλομύτα, ελιτίστρια, κλπ. Έχει βέβαια φανατικούς αναγνώστες – αλλά οι «πνευματικοί άνθρωποι» την κρατάνε σε απόσταση ασφαλείας. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει γράψει καυστικά σχόλια για την Ελληνική Αριστερά και αυτό είναι έγκλημα καθοσιώσεως, ακόμα και για τους μη αριστερούς. Η Αριστερά είναι ταμπού και όταν διαφωνούμε μαζί της (που δεν είθισται), πρέπει να το κάνουμε με το γάντι. Η Σώτη δεν τήρησε τον κανόνα.

  Μας είναι αδύνατον στην Ελλάδα να αποδεχθούμε έναν άνθρωπο ανεξάρτητο, που μας ξεπερνάει δύο κεφάλια. Η Σώτη δεν κάνει την έξυπνη – είναι έξυπνη. (Υπερβολικά ίσως). Δεν παριστάνει την μορφωμένη – είναι (ακόμα πιο υπερβολικά). Κι έχει αναμφισβήτητο τάλαντο. Άλλες χώρες θα ήταν περήφανες να έχουν μία τέτοια συγγραφέα. Εμείς μερικές φορές κάνουμε σαν να ντρεπόμαστε γι αυτήν…
  Posted by Nikos Dimou at Saturday, January 07, 2012

  http://doncat.blogspot.gr/2012/01/blog-post.html

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η δεξιος λέει:

  Δεν νομίζω πάντως Α.Φ. ότι αυτός που έκανε μήνυση στη Σώτη είναι εσωτερικός μετανάστης.

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η physicist λέει:

  Ποινή φυλάκισης δύο ετών επιβλήθηκε στον Χριστιανό Κυβερνητη της Τζακάρτας, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι το Κοράνι δεν απαγορεύει σε Μουσουλμάνους να ψηφίσουν έναν μη Μουσουλμάνο. Το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο βλασφημίας.

  Υπενθυμίζω ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι ειλικρινώς καλοπροαίρετοι, οι οποίοι υποδεικνύουν την Ινδονησία ως παράδειγμα δημοκρατικής χώρας με εκκοσμικευμένο Ισλάμ.

  http://www.zeit.de/politik/ausland/2017-05/indonesien-jakarta-christlicher-gouverneur-blasphemie

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η physicist λέει:

  Και να μην ξεχνάμε ότι αυτό δεν είναι το πραγματικό Ισλάμ, όπως η ΕΣΣΔ δεν ήταν ο πραγματικός Κομμουνσιμός και ο Σύριζα δεν είναι η πραγματική Αριστερά.

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  ¨οπως και το παπικό κράτος (ιερά εξέταση, στρατός, στόλος γεωστρατηγικές παρεμβάσεις, πάπες ..βοργίες και τέτοια) δεν ήταν ο πραγματικός χριστιανισμός (το αυτό αφορά και ανάλογα στις ορθόδοξες ή ..καλβινιστικές βερσιόν), αυτοί που σφάζανε με τα σπαθιά δεν είναι ο πραγματικός ινδουισμός και δη στην ελιτίστικη εκδοχή του (σιχ και τέτοια) και πάει λέγοντας.
  Φυσικέ επειδή εκτιμώ ιδαιτέρως την σκέψη σου και ειδικά την ικανότητα διάκρισης (από τις παρεμβάσεις σου) σου λέω ευθέως (αν το έλεγα σε άλλον μπορεί να παρεξηγιόμουν ότι τον επιτιμώ), ότι επειδή είναι αδύνατον, δηλαδή μη ρεαλιστικό, να επιβάλλουμε (δια της πειθούς ή και …γενικότερα) την ορθολογιστική σκέψη ή τον αγνωστικισμό είναι αυτονόητο ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους θρησκευόμενους.
  Και όταν λέω πρέπει να μάθουμε να ζούμε, εννοώ να τους αντιμετωπίζουμε ισότιμα και όχι ως άρρωστους ή κατώτερους πνεβματικά.
  Και επειδή οι θρησκείες (όπως και όλες οι ..ολιστικές ιδεολογίες και ..αφηγήματα 😆 ) ως προς την εξαγγελιά και τακτική να επικρατήσουν στην κοινωνική, πολιτική κλπ ζωή είναι ίδιες, θεωρώ απρόσφορο να πάιζουμε στο γήπεδο αν η μία είναι καλύτερη από την άλλη ..ως τέτοια (έχει σημασία το ως τέτοια).

  Τώρα κάτι παρεμπίπτον στο ζήτημα που συζητάμε.
  Όταν κάποιος αναλαμβάνει ..από μόνος του μια υπόθεση να την τρέξει και την εκτελεί ως απόστολή ζωής (πχ τα δικαιώματα των μειοψηφιών κλπ) είναι δεδομένο ότι στην καλύτερη περίπτωση θα πέσει σε μεγαλειώδεις γκάφες.
  Το ότι δεν την ήθελε (την γκάφα) είναι ένα ζήτημα, αλλά το ότι αυτά εκεί οδηγούν είναι ένα άλλο.
  Άμα η γκάφα εμπλέκει και λογοτέχνη (ή καλλιτέχνη γενικότερα) ο οποίος (οποία) μάλιστα είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής, δημιουργείται μια ορέα ατμόσφαιρα.
  Συνελόντι ειπείν (που έλεγε παλιά και ο Πάνος στην καλύβα), η ανάληψη αποστολών που αφορά το συμφέρον άλλων, χωρίς οι άλλοι να το έχουν ζητήσει, είναι ένας δρόμος που ….μοιραία θα περάσει και από τα μονοπάτια της πολιτικής ορθότητας.
  Και αυτό στην καλύτερη περίπτωση.

  Μου αρέσει!

 20. Ο/Η physicist λέει:

  Αναγνώστα μου, εκτιμώ τη γνώμη σου και δεν παρεξηγιέμαι.

  Προσωπικά, είμαι εντελώς μινιμαλιστής με τις θρησκείς, εντελώς! Δεν μου καίγεται καρφί για το πώς θα ζήσουν οι θρησκευόμενοι, και ειλικρινέστατα, δεν τους κοιτάω περιφρονητικά — ο καθείς όπως του αρέσει. Κανέναν δεν θέλω να μεταπείσω να πιστέψει ετούτο ή το άλλο. Αλλά να, αισθάνομαι απειλούμενος, και νομίζω δεν είναι ούτε ψυχοπαθολογία ούτε φοβία που θέλει γιατρειά, κι αν κάποιος αντιμετωπίζει τον άλλον περιφρονητικά (κοντεσέντινγκ που λένε και οι Αμερικανοί), αυτός ο κάποιος είναι μάλλον εκείνος που μας λέει ν’ απαλλαγούμε από τις φοβίες και ν’ ανοίξουμε τις κοινωνίες μας σε κάθε παλαβομάρα απ’ όπου κι αν προέρχεται.

  Έχοντας λοιπόν αρκετούς, νομίζω, λόγους, να μην μου καλαρέσει το φαΐ που βλέπω να μαγειρεύεται στις κοινωνίες όπου το Ισλάμ είτε πελιοψηφεί είτε κυριαρχεί πλήρως, και μην έχοντας ούτε όρεξη ούτε δικαίωμα ούτε γνώσεις ούτε υπορέωση ούτε καμία πιθανότητα επιτυχίας να κάτσω να δασκαλέψω κανέναν Μουσλουλμάνο για το τι είναι η αληθινή του πίστη και τι όχι, βλέπω ως μόνη λύση το «από μακριά κι αγαπημένοι». Διάολε, δεν έχω καμία όρεξη να εισαγάγω όλο και μεγαλύτερες δόσεις απ’ αυτή τη βαρβαρότητα (που λίγο με νοιάζει αν είναι θεολογικής, κοινωνικής ή άλλης προελεύσεως) στη δική μου κοινωνία.

  Μου αρέσει!

 21. Ο/Η xberliner λέει:

  @ Αναγνώστης ο αθηναίος
  Αν θέλεις να πεις ότι το Ισλάμ περνάει το μεσαίωνα του, θα συμφωνήσω μαζί σου.
  Θα διαφωνήσω μαζί σου ότι είμαι υποχρεωμένος να σεβαστώ ή δεχτώ ή να ανεχτώ το μεσαίωνα δίπλα μου τη στιγμή μάλιστα που επηρεάζει τη ζωή μου άμεσα ή έμμεσα.
  Συνήθως το αντεπιχείρημα που ακούω σε αυτό (και δεν υπονοώ εσένα Αναγνώστη) είναι ότι ξέρεις τί κάνανε οι λευκοί/ευρωπαίοι/αποικιοκράτες/αμερικάνοι σε αυτούς τους λαούς. Ένα επιχείρημα δηλαδή συλλογικής διαγενεακής ευθύνης και ενοχής.
  Η απάντησή μου φυσικά είναι στα παπάρια μου τί έκαναν όλοι αυτοί πριν από 1000, 100 ή 50 χρόνια. Δεν φέρω καμία ευθύνη και δεν έχω καμία υποχρέωση να ανεχτώ το μεσαίωνα.

  Μου αρέσει!

 22. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  παρομοίως (καμιά όρεξη ούτε να εισαγάγω, ούτε βέβαια να εξωραϊσω τι σημαίνει η εισαγωγή της βαρβαρότητας) και επίσης το μακριά και αγαπημένοι είναι κάτι το οποίο με βρίσκει σύμφωνο.
  Ακριβώς όμως επειδή μακριά και αγαπημένοι σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μόνον με έναν τρόπο μπορεί να υπάρξει και αυτός είναι σαφή και κοινά για όλους όρια, όχι για τους ανθρώπους, αλλά για τις εκδηλώσεις του ατόμου που επηρεάζουν, νομίζω ότι έχει μεγάλη αξία το παρακάτω.
  Οι διδαχές και τα προτάγματα του κορανίου, ευαγγελίου, του ..ντας κάπιταλ κλπ κλπ είναι το περίβλημα για να προωθείται μια ατζέντα ολοκληρωτισμού με την οποία προσπαθείται να εφαρμοστεί ολοκληρωτισμός ως αντίληψη, η οποία παραμένει ο ίδιος ανεξάρτητα του περιβλήματος.
  Είτε χριστιανός είναι ο άλλος είτε μωαμεθανός, είτε κομμουνιστής, μπορεί μια χαρά να εκπροσωπεί την ίδια ατζέντα.
  Και όταν λέω είναι εννοώ αισθάνεται και κυρίως δηλώνει, τα υπόλοιπα είναι ..πραγματιστικά και στα της ψυχολογίας
  (κατά τη γνώμη μου μια χαρά μ[ορεί να εντάσσονται σε αυτήν και ..φιλελεύθεροι ή άθεοι και είναι κάτι που το βλέπουμε μέσα από ομάδες που διατυπώνουν αιτήματα υπεράσπισης δικαιωμάτων στην ελευθερία και συμπεριφέρονται σαν ταλιμπάν)

  Αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι την ατζέντα, αφού με το να σκιαμαχούμε σχετικά με το αν υπάρχει μωαμεθανισμός εκτός βέρσιον πολιτικου ισλάμ ή χρισταινισμός εκτός βέρσιον αμερικάνικης ευαγγελικής δεξιάς είναι χωρίς νόημα. (το αν υπάρχει ή όχι είναι ζήτημα ιστορικών συνθηκών και πολλών άλλων παραγόντων, όπως και το να μην εμφανίζονται αυτές οι εκδοχές και γενικά ..βράστα, μόνο θεωρητική μπορεί να είναι η συζήτηση).
  Και απέναντι σε μια ατζέντα πρέπει να βάλεις μιαν άλλη. Αυτή που έχουμε διαθέσιμη (και θεωρώ επαρκή προς το παρόν) είναι ο σεβασμός στις βασικές διακρίσεις ατόμου, προσώπου, τα διακιώματα, οι αρχές κλπ κλπ.
  Και όλα αυτά αποκλείουν την δυνατότητα η σύγκριση μεταξύ δοξασιών, φιλοσοφικών ρευμάτων, ιδεολογιών ή θρησκειών να συνεπάγεται διαφορετική αντιμετώπιση από την κοινωνία σε όσους τα ασπάζονται ή τα ..νοιώθουν.
  Από την οργανωμένη κοινωνία σίγουρα (είμαι ..κάθετος σε αυτό), αλλά θα έλεγα και από την …ανοργάνωτη, δηλαδή από όσους έχουν την δυνατότητα να το κατανοήσουν.

  Μου αρέσει!

 23. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Και μέσα σε όλα έχουμε και τους ακροδεξιούς της Γερμανίας να σχεδιάζουν προβοκατόρικες δολοφονίες και βομβιστικές ενέργειες.

  Γερμανία: Τρίτη σύλληψη για το σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης από ακροδεξιούς

  http://www.kathimerini.gr/908744/article/epikairothta/kosmos/germania-trith-syllhyh-gia-to-sxediasmo-tromokratikhs-epi8eshs-apo-akrode3ioys

  Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν τρίτο άνδρα ο οποίος θεωρείται ύποπτος για ανάμιξη στο σχέδιο ενός αξιωματικού του στρατού και ενός φοιτητή να διενεργήσουν επίθεση, ενδεχομένως εναντίον αριστερών πολιτικών που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης, ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο της ομοσπονδιακός εισαγγελίας.

  Στην ανακοίνωση του γραφείου της εισαγγελίας ο τρίτος ύποπτος στην υπόθεση που συγκλόνισε τη Γερμανία κατονομάζεται ως Μαξιμίλιαν Τ., ένας 27χρονος Γερμανός πολίτης.

  «Για τον κατηγορούμενο υπάρχουν ισχυρές υποψίες ότι σχεδίαζε μια σκληρή πράξη βίας εναντίον του κράτους λόγω των ακροδεξιών πεποιθήσεων του», αναφέρει η ανακοίνωση.

  Οι τρεις άνδρες σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν μία «προβοκατόρικη» επίθεση, την οποία θα έκαναν να μοιάζει σαν να ήταν ενέργεια ισλαμιστών εξτρεμιστών. Ο πρώην πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας βρίσκονταν στον κατάλογο των πιθανών στόχων που είχαν καταρτίσει οι ύποπτοι.

  Μου αρέσει!

 24. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Και συγχωρ’ηστε μου το λογοπαίγνιο βεβαίως μακριά και αγαπημένοι, αλλά αυτό λένε και οι όσοι αντιστέκονται στην …παγκοσμιοποίηση. Μην βρεθούμε και αντάμα (μαζί τους).
  Πέρα από το αστείο του παραπάνω, με αυτό θέλω να πω ότι το μακριά και αγαπημένοι έχει κοντά ποδάρια στην εποχή μας και με τις εξελίξεις που ξέρουμε ότι τρέχουν παγκοσμίως.
  Πολύ σύντομα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα κατάματα, ήτοι σε ένα χωριό (παγκόσμιο, αλλά χωριό) είμαστε.

  Μου αρέσει!

 25. Ο/Η physicist λέει:

  Αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι την ατζέντα, αφού με το να σκιαμαχούμε σχετικά με το αν υπάρχει μωαμεθανισμός εκτός βέρσιον πολιτικου ισλάμ ή χρισταινισμός εκτός βέρσιον αμερικάνικης ευαγγελικής δεξιάς είναι χωρίς νόημα.

  Δεν έχω αντίρρηση, ούτως ή άλλως θα ήταν μάλλον αντιπαραγωγικό ν’ αφήσει κανείς την κυριότητα της συζήτησης στους Θεολόγους και να μετατρέψει το ζήτημα κατ’ αποκλειστικότητα σε Ερμηνευτική του ενός ή του άλλου θρησκευτικού κειμένου. Είναι προτιμότερο να δούμε τα στοιχεία ως έχουν, την πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται — και για το αν η μία ή η άλλη βαρβαρότητα είναι άμεσα εκπορευόμενη από το τάδε βιβλίο ή όχι, ας σκεφτεί ο καθένας μόνος του κι ας διαμορφώσει τη γνώμη του.

  Υπ’ αυτό το πρίσμα, αναφέρομαι εκ νέου σε ένα πλήθος από ανεξάρτητες και αξιόπιστες μελέτες και μετρήσεις οι οποίες δείχνουν ότι η πλεοψηφία των μουσουλμανικών πληθυσμών στις δυτικές χώρες απορρίπτει τις ιδέες της φιλελεύθερης κοινωνίας και την Δημοκρατία ως πολίτευμα. Απ’ όλες δηλαδή τις ομάδες οι οποίες (αυτο-)προσδιορίζονται με βάση τη θρησκεία τους, είναι εκείνη η οποία φαίνεται να έχει την πλέον εχθρική στάση απέναντι στις πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες. Επιπλέον, στις χώρες με πλειοψηφία ή κυριαρχία του Ισλάμ, από την Καζαμπλάνκα ως το Μπαλί κι από την Αστάνα ως το Σουδάν, οι κοσμικές αρχές (εννοώ principles, όχι autorities) που κάποτε συνυπήρχαν με τις θρησκευτικές και ίσως σε κάποιες περιόδους να τις είχαν κιόλας περιορίσει, βρισκονται σε άτακτη υποχώρηση και ηττώνται καθημερινά. Δεν μιλώ καν για τρομοκρατίες κλπ., δηλαδή δεν νομίζω καν ότι η τρομοκρατία είναι το κύριο πρόβλημα, μιλώ για τον τρόπο ζωής, για την καθημερινότητα τω πληθυσμών εκεί όπου ζουν.

  Τι κάνουμε, επομένως; Εξακολουθούμε να μιλάμε για θρησκείες γενικώς και να επιρρίπτουμε στον έναν και στον άλλον φοβίες και κουραφέξαλα ή συνειδητοποιούμε ότι εδώ και κάμποσο καιρό έχουμε ένα σοβαρό θέμα με μία, συγκεκριμένη θρησκεία, και ότι το θέμα δεν λύνεται με το να προβληματιζόμαστε απλώς για το αν είνα θεολογικής ή κοινωνικής φύσεως;

  Μου αρέσει!

 26. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Το μακριά και αγαπημένοι δε μπορεί να λειτουργήσει γιατί είμαστε …κοντά 🙂

  Μου αρέσει!

 27. Ο/Η physicist λέει:

  Δεν είναι δικαιολογία αυτή, Σχο, για ν’ αφήσει ο άλλος τα σύνορά του να γίνουν ξέφραγο αμπέλι. Άμα ήταν έτσι, άσε και τον Ερντογάν να φτάσει μέχρι την Ελευσίνα. Τι Ελευσίνα, δηλαδή, μη σου πω και Μέγαρα. 🙂

  Μου αρέσει!

 28. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  μέχρι να εγκριθεί ένα ενδιάμεσο σχόλιο απαντώ ..επιγραμματικά στο σχόλιο του Φυσικού των 15.46, γιατί μέχρι να εγκριθεί μπορεί να έχουν παρεισφρίξει και άλλα.
  Δεν έχουμε θέμα με μία μόνον συγκεκριμένη θρησκεία, έχουμε όσον αφορά το θρησκευτικό και με άλλες, για παράδειγμα αμερικάνικη θρησκευτική δεξιά (το αναφέρω για να συνεννοηθούμε), κάτσε να ανέβουν γεωστρατηγικά και οικονομικά και άλλοι και θα δούμε και ινδουιστικά μέχρι και βουδιστικά και αν το δούμε ..γενικότερα έχουμε (σοβαρότατο) θέμα με μια ιδιότυπη μετανεωτεριστική (ή και μεταμοντέρνα) εθνικιστική ιδεολογία σε ναζιστικές ή ρατσιστικές εκφράσεις (και μάλιστα στην γειτονιά μας και δεν συμφωνώ με την ανάλυση ότι η άνοδος της αποτελεί αποτέλεσμα της ανάπτυξης του ισλαμικού κινήματος είναι σχετικά ..αυτόνομη).
  Άρα η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης (ισλαμικός φονταμενταλισμός) έξω από το πλαίσιο του γενικότερου σε αυτήν την συγκυρία φοβάμαι ότι είναι αναποτελασματική.
  Φυσικά λέγόντας για αντιμετώπιση αναφερόμαστε στο πεδίο της ιδεολογίας ή μάλλον της Πολιτικής
  Θα δεχόμουν δηλαδή το επιχείρημα ότι για να αντιμετωπίσεις κάτι γενικό, πρέπει να αντιμετωπίσεις καταρχήν το συγκεκριμένο, αλλά στην περίπτωσή μας κάτι τέτοιο θα είχε νόημα πριν από χρόνια, τώρα πια πρέπει να τα δούμε όλα μαζί.
  Την ευκαιρία που (νομίζω ότι) υπαινίσσεσαι την χάσαμε και ενώ θα συμφωνούσα σε αυτά που λες μεταμοντερνιές πολυπολιτισμικότητες και τέτοια, θα σούλεγα τι σημασία έχει;;
  Στις σημερινές συνθήκες πρέπει να τα δούμε μαζί με τα άλλα

  Μου αρέσει!

 29. Ο/Η physicist λέει:

  Αναγνώστη, όταν οι άλλοι δεν έρχονται στο παγκόσμιο χωριό με διεθνιστικές διαθέσεις και με προοπτικές ειρινικής συνύπαρξης αλλά με πάρα πολύ συγκεκριμένες διεθέσεις βάρβαρης επιβολής και κυριαρχίας, να μου λείπει το χωριό και το καλό του. Επιπλέον, δεν είμαστε αφελείς: ξέρουμε πολύ καλά ότι και στο παγκοσμιοποιημένο χωριό, το θέμα είναι ποιος θα έχει την ισχύ. Είτε από δω, είτε από κει άρα μην κοροϊδευόμαστε ότι οι παγκοσμιοτέτοιοι είναι οι καλοί και οι εθνοάλλοι είναι οι κακοί. Ένα θέμα σοβαρό είναι σε ποια κλίμακα εφαρμόζεται η Δημοκρατία και σε παγκόσμια δεν, τι να κάνουμε. Δεν τσουλάει.

  Το ποιοι άλλοι το λένε αυτό ή κάτι παρόμοιο και γιατί το λένε, λίγο μ’ ενδιαφέρει. Την πρώτη και κύρια υποχρέωσή μου ως ανθρώπινο ον την έχω απέναντι στον εαυτό μου και δεν είναι άλλη από την υποχρέωση να κάνω ό,τι μπορώ για να επιβιώσω, να μη με φάνε λάχανο. Παγκοσμιότητες, μπιχλιμπίδια και κουδουνάκια έρχονται μετά.

  Μου αρέσει!

 30. Ο/Η xberliner λέει:

  @Αναγνώστης ο αθηναίος
  Αν και μάλλον συμφωνούμε, πάρε μερικά σχόλια (συζήτηση να γίνεται):

  1. «αν υπάρχει μωαμεθανισμός εκτός βέρσιον πολιτικου ισλάμ ή χρισταινισμός εκτός βέρσιον αμερικάνικης ευαγγελικής δεξιάς είναι χωρίς νόημα»
  Βασικά υπάρχουν όλα αυτά. Όλη η Ευρώπη είναι ένα παράδειγμα που ο χριστιανισμός μια χαρά μπορεί να υπάρχει σε ένα περισσότερο ή λιγότερο κοσμικό κράτος. Η Τουρκία υπήρξε για μερικές δεκαετίες όπου ο μωαμεθανισμός μια χαρά υπήρχε εκτός ισλάμ. Δηλαδή ακόμα τυπικά εκτός ισλάμ υπάρχει εκεί και σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού (αν και μειοψηφικό πλέον έχω την εντύπωση) παρότι μουσουλμάνοι είναι αρκετά «κοσμικοί».

  2. «Και απέναντι σε μια ατζέντα πρέπει να βάλεις μιαν άλλη. Αυτή που έχουμε διαθέσιμη (και θεωρώ επαρκή προς το παρόν) είναι ο σεβασμός στις βασικές διακρίσεις ατόμου, προσώπου, τα διακιώματα, οι αρχές κλπ κλπ.»
  Συμφωνώ και εδώ είναι που πρέπει να γίνει η συζήτηση. Στο δικό μου το μυαλό δεν κάνω χάρη σε κανένα αν σεβαστώ την ιδιαιτερότητα ή την διαφορετικότητά του. Είναι δικαίωμά του. Είναι υποχρέωσή μου. Αλλά πάλι στο δικό μου το μυαλό δεν όλες οι ιδιαιτερότητες και διαφορετικότητες αξιοσέβαστες. Πολλές δε είναι ποινικά κολάσιμες.
  Π.χ. η κλειτοριδεκτομή είναι πράξη βασανισμού και ακρωτηριασμού. Πρέπει να τιμωρείται ανάλογα. Την ίδια άποψη έχω για την περιτομή που για κάποιο λόγο στη δύση την αποδεχόμαστε. ΟΚ οι συνέπειες δεν είναι ίδιες με την κλειτοριδεκτομή αλλά δε παύει να είναι πράξη βασανισμού (από τη στιγμή που προκαλεί πόνο) που επιφέρει μη αναστρέψιμες αλλαγές στο σώμα.
  Υπάρχει δηλαδή ένα σημείο που η διαφορετικότητα/ιδιαιτερότητα συγκρούεται με τις αρχές του δυτικού πολιτισμού. Που μπορεί να μην είναι τέλειες, μπορεί για κάποιον άλλο να μην είναι οι καλύτερες. Για έναν ισλαμιστή προφανώς και οι αρχές του δικού πολιτισμού είναι ανώτερες. Ακόμα και για τη γυναίκα ενός ισλαμιστή που όταν βγαίνει από το σπίτι δεν βγάζει σε κοινή θέα ούτε μισό χιλιοστό γυμνού δέρματος και πιθανόν από την ηλικία των 8 ετών να έχει χάσει τη δυνατότητα να απολαύσει ένα οργασμό, οι αρχές του ισλάμ να είναι ανώτερες από τις αρχές της δύσης. Και προφανώς και εσύ και εγώ μπορεί να αναγνωρίζουμε το άσπρο και το μαύρο σε αυτή την περίπτωση, αλλά ποιοι είμαστε εμείς να το επιβάλλουμε στον άλλο ή στην άλλη και στην τελική αν το μαύρο είναι μαύρο στην κλειτοριδεκτομή τότε γιατί το μαύρο είναι άσπρο στην περιτομή; Και το πρόβλημα είναι ποιοτικό ή ποσοτικό;

  Μου αρέσει!

 31. Ο/Η physicist λέει:

  (Το τελευταίο μου είναι απάντηση στο ενδιάμεσό σου, Αναγνώστα!)

  Μου αρέσει!

 32. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Μα δε μιλάμε για δικαιολογίες. Είναι η πραγματικότητα.

  Και κινδυνεύουμε στην -χωρίς καμία τύχη- προσπάθεια «αποστείρωσης», να αλείψουμε βούτυρο στο ψωμί των «δικών» μας φασιστών και …ολοκληρωτικών

  Μου αρέσει!

 33. Ο/Η physicist λέει:

  Θυμάσαι, Σχο, τότε που σχεδόν κάθε ιδεολογική αντιπαράθεση με το ΚΚΕ και σχεδόν κάθε αντίσταση στον Παγκόσμιο Κομμουνισμό επέφερε τον ακαριαίο στιγματισμό του «αντικομμουνιστή», του «φασίστα», του «ακροδεξιού», που «άλειφε βούτυρο στο ψωμί του Ιμπεριαλισμού» και άλλα ωραία;

  Μου αρέσει!

 34. Ο/Η physicist λέει:

  Η Τουρκία υπήρξε για μερικές δεκαετίες όπου ο μωαμεθανισμός μια χαρά υπήρχε εκτός ισλάμ.

  Μόνον δια του μαστιγίου και του κεμαλικού ροπάλου. Η Τουρκία ουδέποτε υπήρξε Δημοκρατία και όπου έχει υπάρξει κοσμική εξουσία σε ισλαμική χώρα, ήταν πάντοτε αυταρχικό καθεστώς.

  Μου αρέσει!

 35. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Η Τουρκία υπήρξε για μερικές δεκαετίες όπου ο μωαμεθανισμός μια χαρά υπήρχε εκτός ισλάμ.»

  Έχεις απόλυτο δίκιο, και είναι η μοναδική ισλαμική χώρα όπου όντως μπορεί κανείς να είναι μουσουλμάνος και οπαδός του κοσμικού κράτους. Ο Ερντογάν το παλεύει βέβαια να εξισλαμίσει πάλι την τουρκική κοινωνία, και ίσως στο τέλος να τα καταφέρει, θα δείξει.

  Το επιχειρημα πάντως των ακροδεξιών ισλαμοφάγων ότι κάθε μουσουλμάνος είναι περίπου αυτόματα ένας δυνάμει δολοφόνος ή τέλος πάντων κάποιος που είναι αδύνατο να προσαρμοστεί σε οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με την θρησκεία του, μπάζει από 40 μεριές. Ζούμε σε μία εποχή όπου για κάποιους λόγους (όχι απολύτως κατανοητούς από οσους ασχολούνται με αυτά τα θέματα) στην μουσουλμανική θρησκεία δίνεται μία τεράστια έμφαση στις αποκρουστικές, στις δολοφονικές, πλευρές των μουσουλμανικών δογμάτων. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι τα πράγματα, στο μακρυνό παρελθόν έχει υπάρξει και η λεγόμενη «χρυσή εποχή»* του Ισλάμ, μία περίοδος πνευματικής και πολιτιστικής άνθησης των τότε μουσουλμανικών κοινωνιών. Τα μουσουλμανικά δόγματα υποθέτω ίδια ήταν και τότε αλλά πάλι για κάποιους λόγους η έμφαση είχε δοθεί σε άλλες πλευρές της μουσουλμανικής θρησκείας, πιο ανεκτικές και πιο φιλελεύθερες σε σχέση με αυτές στις οποίες δίνεται έμφαση τα τελευταία χρόνια, και οι οποίες σαφώς και είναι εξαιρετικά απωθητικές.

  * https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_Golden_Age

  Μου αρέσει!

 36. Ο/Η Αλικη λέει:

  Δυστροπε, χωρις να ισχυρίζομαι οτι είμαι ειδικη στην ισλαμολογια, πιστεύω οτι η θρησκεία αυτη, ως δόγμα, αποτελει, εκτος απο σύνολο θρησκευτικών και ηθικών κανόνων, πολιτικο προγραμμα, σε αντίθεση με την χριστιανική θρησκεία πχ.

  Διεκδικεί λοιπόν και καταλαμβάνει την άσκηση κρατικής εξουσιας, νομοθετικής και δικαστικής λειτουργίας, και ρυθμίζει την ζωη των πιστών σε ολες τις εκφάνσεις της.

  Η σύντομη περίοδος του ισλαμικού Χρυσού Αιώνα δεν νομιζω οτι αναιρεί αυτη την πραγματικοτητα.

  Ασφαλώς και η Δύση πέρασε μεγαλο διάστημα ιστορικά, κατα το οποιο η εκκλησία διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στην άσκηση κρατικής εξουσιας, ομως αυτο πρώτον δεν πηγάζει απο τις γραφές –καθορίστηκε απο συσχετισμούς δυνάμεων και αλλους παράγοντες- και δεύτερον αποτελει εδώ και αιώνες παρελθόν, δεδομένου οτι οι δυτικές κοινωνίες χειραφετήθηκαν οριστικά απο την ανάμειξη της εκκλησίας στα κρατικά πραγματα, με την παγίωση του κοσμικού κρατους.

  Καλό ειναι να λαμβάνουμε υπόψιν ολα τα δεδομένα ενός υπαρκτού προβλήματος του σημερα, ωστε η αντιμετωπιση του να στηριζεται στον πραγματισμό.
  Στο σημειο αυτο προσωπικά συμφωνω απολυτα με τις θέσεις που διατυπώνει κατα καιρούς η Σωτη Τριανταφυλλου.

  Μου αρέσει!

 37. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Η σύντομη περίοδος του ισλαμικού Χρυσού Αιώνα δεν νομιζω οτι αναιρεί αυτη την πραγματικοτητα.»

  Αλίκη η «σύντομη» περίοδος του μουσουλμανικού Χρυσού Αιώνα κράτησε περίπου 5 αιώνες, διάστημα πολύ πολύ μεγαλύτερο από αυτό των τελευταίων ετών στο οποίο έχει παρουσιαστεί η έξαρση του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

  Αναφέρθηκα σε αυτή την περίοδο για να καταδείξω ότι, παρά το γεγονός ότι τα μουσουλμανικά δόγματα παραμένουν τα ίδια, παρόλα αυτά έλαβε χώρα μία μεγάλη πνευματική και πολιτιστική άνθηση στις τότε μουσουλμανικές κοινωνίες. Η εξήγηση που δίνω είναι ότι εκείνη την περίοδο η έμφαση δίνονταν, για τους όποιους λόγους, στις περισσότερο ανεκτικές και φιλελεύθερες πλευρές των μουσουλμανικών δογμάτων. Στην σημερινή εποχή, πάλι για κάποιους λόγους, η έμφαση δίνεται σε αυτές τις πλευρές της μουσουλμανικής θρησκείας που είναι βίαιες και πάρα πολύ συντηρητικές. Προσωπικά δεν γνωρίζω για ποιό λόγο δίνονταν παλιότερα η έμφαση σε κάποιες πιο ανεκτικές πλευρές του Ισλάμ ενω σήμερα δίνεται στις πλέον μισαλλόδοξες. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν θεωρώ λύση να θεωρούμε εκ των προτέρων κάθε μουσουλμάνο ως ένα δυνάμει δολοφόνο ή ως κάποιον εξ ορισμού ανίκανο να προσαρμοστεί στο σύστημα αξιών της Δύσης. Οι ακροδεξιοί που τους βλέπουν έτσι, στο τέλος θα τους κάνουν σχεδόν όλους έτσι.

  Μου αρέσει!

 38. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Και αυτά που είπε η Σώτη Τριανταφύλλου, και για τα οποία της ασκείται δίωξη, θεωρώ πως είναι εσφαλμένα. Από την άλλη όμως, σε ένα δημοκρατικό καθεστώς τις απόψεις με τις οποίες διαφωνούμε τις αντιμετωπίζουμε διαμέσου της παράθεσης επιχειρημάτων, όχι διαμέσου δικαστικών διώξεων. Οπότε αυτοί που τώρα την διώκουν για τις απόψεις της, προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες στην υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου, υπερ της οποίας υποτίθεται κόπτονται.

  Μου αρέσει!

 39. Ο/Η Αλικη λέει:

  Δυστροπε, σε καμια περιπτωση δεν θεωρω καθε μουσουλμάνο δυνάμει δολοφόνο. Κατι τετοιο θα ηταν εντελως εξωπραγματικό.

  Ομως, δεν μπορουμε να παραβλέψουμε το γεγονος της μη προσαρμοστικότητας στις αξιες της Δύσης για θρησκευτικούς λογους, η οποια αφορά σημαντική μερίδα -την πλειονότητα ίσως- των μουσουλμανικών κοινοτήτων που ζουν στις δυτικές κοινωνίες.
  Οσο ειναι σφαλμα το να γενικεύουμε, αλλο τοσο αποτελει σφαλμα και το να κλείνουμε τα ματια μπροστα σε αυτη την πραγματικοτητα.
  Αυτο επισημαίνει η Τριανταφυλλου, και με βρίσκει σύμφωνη

  Μου αρέσει!

 40. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Φαίνεται ότι θα μπορούσαμε να καταγράψουμε 2 οπτικές.
  Η μία λέει
  ¨οταν κάποιο μόρφωμα αυτοπροσδιοριζόμενο ως θρησκευτικό αναφέρεται σε μουσουλμανικά κείμενα (παράδοση, διαδαχές κλπ), τότε το ότι «Διεκδικεί λοιπόν και καταλαμβάνει την άσκηση κρατικής εξουσιας, νομοθετικής και δικαστικής λειτουργίας, και ρυθμίζει την ζωη των πιστών σε ολες τις εκφάνσεις της.» αυτό οφείλεται στην φύση της μουσουλμανικής θρησκείας, καθότι αυτή (σε διάζευξη από τις άλλες ή συγκεκικριμένα από τον χριστιανισμό) «ως δόγμα, αποτελει, εκτος απο σύνολο θρησκευτικών και ηθικών κανόνων, πολιτικο προγραμμα, σε αντίθεση με την χριστιανική θρησκεία πχ.».
  Ανιθέτως όταν κάτι χριστιανικό «Διεκδικεί λοιπόν και καταλαμβάνει την άσκηση κρατικής εξουσιας, νομοθετικής και δικαστικής λειτουργίας, και ρυθμίζει την ζωη των πιστών σε ολες τις εκφάνσεις της.» αυτό δεν οφείλεται στην φύση του χριστιανικού δόγματος, αλλά, αφού δεν πηγάζει από τις γραφές δεν είναι παρά αποτέλεσμα ότι » καθορίστηκε απο συσχετισμούς δυνάμεων και αλλους παράγοντες».
  Και επίσης ότι το παραπάνω είναι πια παρελθόν.

  Η δεύτερη (την οποία ασπάζομαι) λέει
  ¨ολες οι ιδεολογίες και κοσμοθεωρίες που βασίζονται σε δόγματα δεν μπορεί παρά να«Διεκδικεί λοιπόν και καταλαμβάνει την άσκηση κρατικής εξουσιας, νομοθετικής και δικαστικής λειτουργίας, και ρυθμίζει την ζωη των πιστών σε ολες τις εκφάνσεις της.» και το πότε και πώς πολιτικά κινήματα θα πατήσουν στην μία ή στην άλλη » καθορίζεται απο συσχετισμούς δυνάμεων και αλλους παράγοντες».
  Ως προς αυτό η διαφορά σε επίπεδο δόγματος (παράδοσης, κειμένων κλπ) δεν είναι κρίσιμη, είτε μιλάμε για το ένα δόγμα είτε για το άλλο, είτε για οποιοδήποτε.
  Η διαφορά έγκειται στους συσχετισμούς δυνάμεων και άλλους παράγοντες ή με άλλα λόγια στις ιστορικές συνθήκες της κάθε συγκυρίας.
  Συνεπώς η επικέντρωση στις διαφορές στο επίπεδο του δόγματος, κατά τη γνώμη μου είναι αποπροσανατολιστική, αφού μεταθέτει τη συζήτηση και την παρέμβαση από το γήπεδο που παίζεται το παιχνίδι επί της ουσίας, σε άλλο που μόνο σκιαμαχίες μπορούν να διεξαχθούν.
  Η ιστορία έχει αποδείξει το παραπάνω, οπότε αυτό που μένει είναι αν ισχύει αυτό που λέει η Αλίκη «όλα αυτά στην χριστιανική Δύση είναι παρελθόν».
  Δεν είναι, υπό την έννοια ότι εμφανίζεται η προοπτική να ξαναεμφανιστούν πολιτικές συγκροτήσεις που θα πατούν στο χριστιανικό (ή άλλα δόγματα) και θα διεκδικήσουν να «καταλαμβάνει την άσκηση κρατικής εξουσιας, νομοθετικής και δικαστικής λειτουργίας, και ρυθμίζει την ζωη των πιστών σε ολες τις εκφάνσεις της.»
  Ήδη το βλέπουμε νομίζω ξεκάθαρα. Το αν οι νεοναζί αυτοπροσδιορίζονται ως παγανιστές είναι δευτερεύον και φάινεται από τον συντελεστή ευκολίας που μπορούν να το γυρίσουν σε ..οτιδήποτε.

  Παλιότερα είχα προσπαθήσει να πω ότι η ατζέντα που θα έχει την αντιπαράθεση των δογμάτων ως τέτοιων, δεν μπορεί παρά να ρίχνει νερό στο μύλο 😆 όσων θέλουν να επιβάλλουν την παρέμβαση αυτών (πχ θρησκειών) στην άσκηση κρατικής εξουσιας, νομοθετικής και δικαστικής λειτουργίας, και ρυθμίζει την ζωη των πιστών σε ολες τις εκφάνσεις της.
  Πρέπει να την αποφεύγουμε αυτήν την ατζέντα και να προσπαθούμε να βάλουμε άλλη (πχ η θρησκεία ή η ιδεολογία είναι ιδιωτική ή μάλλον προσωπική υπόθεση και ΔΕΝ αφορά την δημόσια ζωή, οι κανόνες για αυτήν τίθενται για όλους ανεξαρτήτως των προσωπικών τους ζητημάτων ή δοξασιών).

  ΥΓ Βερολινέζε συμφωνώ καταρχήν σε όλα στο τελευταίο (μάλλον) σχόλιό σου, αλλά το ζήτημα της σύγκρισης κλειτοριδεκτομής με την περιτομή είναι ενδιαφέρον. Από μια πρώτη άποψη θα έλεγε …κάποιος ότι δεν μπορούν να συγκριθούν με βάση το αποτέλεσμα, ήτοι στην μία περίπτωση έχουμε τον ευνοχισμό και την καταδίκη στην δυστυχία των νέων γυναικών, ενώ στην άλλη η όλη ..επέμβαση δεν διακόπτει την πορεία των νέων ανδρών ούτε προς την περηφάνεια, ούτε μειώνει κάτι ως προς την δυνατότητα του να ζήσουν τη χαρά του έρωτα και της ζωής ..γενικότερα.
  Δηλαδή η μία πράξη εφαρμόζεται σε κάποιους (κάποιες) που θεωρούνται κατώτερες και καταδικάζονται δια της πράξης στην επισφράγιση αυτού, ενώ η δεύτερη εφαρμόζεται (και) σε μέλη που προορίζονται για ελίτ και δεν τους μειώνει τίποτα.
  Τώρα τα ιατρικά σχετικά με τον πόνο κατά την επέμβαση ή μετά δεν τα ξέρω, αλλά η εικόνα που έχω είναι ότι όλα αυτά είναι ανώδυνα.
  Θα έβλεπα αγαπητέ. περισσότερο ενδιαφέρουσα την σύγκριση (ή την αναλογία) της κλειτοδερεκτομής με τις ιστορίες των ναζί για λοβοτομή στους κατώτερους (τηρουμένων των αναλογιών) ή με τα αυτομαστιγώματα και τους αυτοβασανισμούς για θρησκευτικούς λόγους όπως και την αναλογία της περιτομής με το τρύπημα των αυτιών που κάποια μέλη μιας ομάδας κάνουν για να έχουν ως διακριτικό κάποιο σκουλαρίκι.
  Φυσικά η άποψή μου είναι ότι το κάθε άτομο πρέπει να κάνει ότι θέλει στον εαυτό του (αν δεν επηρεάζει άλλους) χωρίς την παρέμβαση ιδεολογιών, αλλά αυτό είναι ζήτημα προσωπικό και ο νόμος η τα ..κανονιστικά δεν (πρέπει να) επισέρχονται
  ¨οποιος λοιπόν προβαίνει, εκτελεί διατάσσει οδηγεί κλπ πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον νόμο ως εγκληματίας (κατά της ζωής ακεραιότητας και τέτοια βαριά) ενώ αυτό δεν ισχύει καθόλου για την περιτομή..

  Μου αρέσει!

 41. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  ¨οποιος λοιπόν προβαίνει, εκτελεί διατάσσει οδηγεί κλπ κλειτοριδοεκτομή πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον νόμο ως εγκληματίας (κατά της ζωής ακεραιότητας και τέτοια βαριά) ενώ αυτό δεν ισχύει καθόλου για την περιτομή..

  Μου αρέσει!

 42. Ο/Η Eνη λέει:

  «Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν θεωρώ λύση να θεωρούμε εκ των προτέρων κάθε μουσουλμάνο ως ένα δυνάμει δολοφόνο ή ως κάποιον εξ ορισμού ανίκανο να προσαρμοστεί στο σύστημα αξιών της Δύσης. (ΔΠ)

  Ο Κόσμος ειναι ηδη αναμεμιγμενος.

  Στη Δυση ειναι εγκατεστημενοι, τωρα και πολλες γενιές πληθυσμοι του μουσουλμανικου στοιχειου ,οι οποιοι στη συντριπτικη τους πλειοψηφια ειναι και υπηκοοι των χωρών στις οποιες διαμενουν και ζουν ειρηνικά με τους πολιτες ολων των αλλων δογματων. Ως δε υπηκοοι τηρουν τους νομους του εκαστοτε κρατους στο οποιο ζουν.

  Απο την αλλη μερια στις μουσουλμανικες χωρες, και μαλιστα στις πιο πλουσιες, ειναι εγκατεστημενοι οικονομικοι γιγαντες πολυεθνικων εταιρειων της Δυσης και ασκουν τις οικονομικες τους δραστηριοτητες απροσκοπτα ως ξενοι επενδυτες.

  Συνεπως δεν γινεται να ανατραπει η πραγματικοτητα, «Μακρυα και αγαπημενοι». ……

  Ετσι το αυτοαποκαλουμενο» ισλαμικο κρατος», δεν εκπροσωπει τον μουσουλμανικο κοσμο, ουτε μπορουμε να ενταξουμε σ’ αυτό οποιονδηποτε μουσουλμανο.

  υγ. Η Σωτη ως συγγραφεας μου αρεσει και εχω διαβασει βιβλια της.

  Μου αρέσει!

 43. Ο/Η physicist λέει:

  Ακυρώθηκε από Αμερικανούς αρχιερείς της πολιτικής ορθότητας εμφάνιση του Ρίτσαρντ Ντώκινς σε ραδιοφωνικό σταθμό λόγω των σχολίων του για το Ισλάμ.

  Μου αρέσει!

 44. Ο/Η Mitsos λέει:

  To πρόβλημα που έχουνε μερικοί ειναι ότι δεν καταλαβαίνουνε την έννοια καφέ με γάλα ή γαλα με καφέ. Αν στην Ευρώπη ζούνε καμιά 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι και έρθουνε καμιά 30-40 εκατομμυρια μουσουλμάνοι μπορεί να πει κανείς ότι έχουμε καφέ με γάλα. Αμα στην Ευρώπη έχουμε 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους και έρθουνε άλλα 500 εκατομμύρια μουσουλμάνοι τότε έχουμε γάλα με καφέ. Εμένα ο γαλλοκαφές όπως και η ζάχαρη δεν μου αρέσει. Πίνω τον καφέ και το ούζο μου σκέτο. Αλλά τη διαφορά μπορώ να την καταλάβω. Η Σώτη και η κάθε Σώτη δεν την καταλαβαίνει ή ο Σόρος της τα χώνει χοντρά οπότε παίζει και αυτή όπως και πολλοι άλλοι το ρόλο του καρφιού στο φέρετρο της Ευρώπης.

  Ο κόσμος ξυπνάει. Θα ρθει η ώρα που ή θα αλλάξουνε μυαλά όλοι αυτοί οι τύποι σαν την Τασουλα, τη Σία και το λοιπό σκυλολόι του εθνομηδενισμού δεξού και αριστερού ή θα τα μαζέψουνε να πάνε σε καμιά Αλγερία να ζήσουνε αφού τους αρέσουνε οι αργιλέδες, οι κελεμπιες και τα τουρμπάνια.Οι επιλογές τους σε λίγο θα είναι σαφέστατες. Η τρίτη επιλογή θα είναι να μετοικήσουν εις κύριον και πολύ φοβούμαι ότι δεν θα προλάβουν να καταλάβουν από που τους ήρθε όπως δεν το καταλαβαν και στον συμμοριτοπόλεμο που στέλνανε οι Αμερικάνοι με τους τόνους τα πολεμοφόδια και αυτοί νομίζανε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα ρθουνε οι Ρώσοι να τους σώσουνε. Δεν βαριέσαι πρώτα πεθαίνει ο άνθρωπος και μετά το χούι και η ηλιθιότητα του.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s