Έξι και μια αλήθειες… (και ο ξεχωριστός κ. Τσίπρας)

Liberal  /  Έξι και μια αλήθειες… (και ο ξεχωριστός κ. Τσίπρας)

Του Γιάννη Παντελάκη

Τρεις μήνες πριν, η νομοθέτηση μέτρων με χρόνο εφαρμογής μετά το τέλος του μνημονίου (Αύγουστος 2018) «ήταν αντισυνταγματική και ξένη προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία αυτό δεν επιτρεπόταν και δεν ήταν θέμα μιας κυβέρνησης, αλλά θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας». Τρεις μήνες αργότερα, αυτά δεν ισχύουν. Ο Α. Τσίπρας ακυρώνει τον Α. Τσίπρα και είναι έτοιμος να νομοθετήσει μέτρα αντισυνταγματικά και ξένα προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μέτρα που δεν σέβονται την αξιοπρέπεια ενός λαού και μιας χώρας.

Αυτό που κάνει τον σημερινό πρωθυπουργό ξεχωριστό, είναι πως αυτοακυρώνεται μέσα σε ελάχιστο πολιτικό χρόνο. Δεν έχει πρόβλημα να δηλώνει με άνεση και στόμφο πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κάτι και λίγους μήνες μετά, όχι απλά να συμφωνεί, αλλά να υπερασπίζεται την αντίθετη θέση σαν να μην έχει υπάρξει ποτέ η πρώτη δημόσια δήλωσή του. Αν κάποιος επιχειρήσει να καταγράψει τις αντιφάσεις (sic) του πρωθυπουργού θα χρειαστούν χιλιάδες λέξεις γι’ αυτό. Ας περιοριστούμε σε έξι μόνο αλήθειες που αφορούν το τέταρτο μνημόνιο που είναι έτοιμος να συμφωνήσει τις επόμενες ημέρες.

1) σε συνέντευξή του τον περασμένο Μάρτιο επιτέθηκε στην αντιπολίτευση την οποία κάλεσε να απαντήσει με ευθύτητα στο κρίσιμο ερώτημα της συγκυρίας «πρέπει να γίνουν δεκτές οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δισ.; Πιστεύουν ότι πρέπει να δεχτούμε να τα νομοθετήσουμε και μάλιστα εκ των υστέρων για το 2019;»

 • Το ερώτημα που απηύθυνε στην αντιπολίτευση, το απάντησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ετοιμάζεται να υπογράψει μέτρα όχι 3,6 δισ., αλλά κοντά στα 4 δισ. και με χρόνο εφαρμογής όχι το 2019, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και το 2018.

2) Στην ίδια συνέντευξη επιτίθεται στην αντιπολίτευση και κουνώντας το δάχτυλο με οργή την ρωτά |αν πρέπει να νομοθετηθεί μείωση του αφορολόγητου και νέες περικοπές συντάξεων».

– Η αντιπολίτευση δεν προλαβαίνει να απαντήσει! Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ήδη συμφωνήσει μεγάλη μείωση του αφορολόγητου και μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, ακόμα και τις χαμηλότερες, ακόμα και τις αναπηρικές.

3) Τον περασμένο Μάρτιο πρωτοσέλιδο φιλικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδας, επικαλούμενο δήλωση του κ. Τσίπρα αναφέρει πως «δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα».

– Δεν πέρασαν ούτε εκατό ημέρες από τότε και η κυβέρνηση Τσίπρα ετοιμάζεται για νομοθέτηση μέτρων που πλησιάζουν τα 4 δισ. ευρώ !

4) Ο πρωθυπουργός λέει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτό που ποτέ δεν τόλμησαν να κάνουν οι κυβερνήσεις του συστήματος εξουσίας που χρεοκόπησε τη χώρα. Αντιστάθηκε στον παραλογισμό της κοινωνικής διάλυσης και λιτότητας».

– Το πρόβλημα με τον πρωθυπουργό είναι πως δεν συμφωνούν μαζί του οι αριθμοί. Το 2015 και το 2017 η κοινωνική διάλυση έχει μεγεθυνθεί (οι δείκτες φτώχειας και ανέχειας το επιβεβαιώνουν), ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη λιτότητα. Στοιχεία από ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, το αποδεικνύουν.

5) Ο κ. Τσίπρας είπε ουκ ολίγες φορές πως «ανέτρεψε σειρά δεσμεύσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συμφώνησε σε μια ασύγκριτα ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή».

– Αυτό που λέει η πραγματικότητα είναι πως όχι απλά υπέγραψε το τρίτο (και ετοιμάζεται για το τέταρτο) μνημόνιο με ασύγκριτα σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά υλοποίησε στο ακέραιο και όλες τις εκκρεμότητες του δεύτερου μνημονίου που δεν υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση (ιδιωτικοποιήσεις κ.α.)

6) Ο πρωθυπουργός κατηγορεί συχνά την αντιπολίτευση ότι πιέζει για κλείσιμο της αξιολόγησης επειδή ταυτίζεται με τους δανειστές, ενώ ο ίδιος δίνει γενναίες μάχες για το καλό μας.

– Δυστυχώς γι αυτόν, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (7 στους δέκα) πιστεύει πως η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Μόνο το 18% αποδίδει την καθυστέρηση, επειδή πρόκειται για μια σκληρή διαπραγμάτευση με γνώμονα το καλό της χώρας και την προάσπιση της εθνικής υπερηφάνειας.

Ωστόσο υπάρχει και μια αλήθεια, την οποία επικαλέστηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός και για την οποία έχει απόλυτο δίκιο. Ότι «η ζωή απέδειξε ότι τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει ή τις ρίχνει ο λαός». Πράγματι έτσι είναι. Τις κυβερνήσεις δεν μπορούν να τις στηρίξουν ούτε τα συστήματα διαπλοκής (τα οποία προσπαθεί να δημιουργήσει με τα δικά του ΜΜΕ), ούτε τα επικοινωνιακά τεχνάσμα στα οποία επιδίδεται ο ίδιος και οι υπουργοί του. Αυτό θα συμβεί όταν πραγματοποιηθούν εκλογές, σίγουρα όχι αργότερα από το τέλος του 2018…

(Φωτογραφία: Sooc)

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

17 Responses to Έξι και μια αλήθειες… (και ο ξεχωριστός κ. Τσίπρας)

 1. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αχρηστοι των αχρήστων 😎

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Τσίπρας: Ο Έλληνας Πούτιν.

  Ευθεία παρέμβαση Σαββίδη υπέρ Τσίπρα, κατά Μητσοτάκη

  http://www.kathimerini.gr/907557/article/epikairothta/politikh/ey8eia-paremvash-savvidh-yper-tsipra-kata-mhtsotakh

  Την πλήρη στήριξή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως αποτελεί «προϋπόθεση επιτυχίας για το μέλλον» εκφράζει σε συνέντευξή του ο Ιβάν Σαββίδης. Προχωρά μάλιστα και στην παρομοίωσή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντας πως ακούγοντας τον στη Βουλή κατά τη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την τροπολογία που αφορούσε στη διαγραφή προστίμου 38 εκατ. ευρώ από λαθρεμπόριο της ΣΕΚΑΠ, που σήμερα ανήκει στον ίδιο, ήθελε να τον χειροκροτήσει.

  Σε μία πρωτοφανή, για επιχειρηματία, παρέμβαση στα δημόσια πράγματα, ο κ. Σαββίδης με συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, δηλώνει την ισχυρή στήριξή του προς τον Πρωθυπουργό και δεν κρύβει, κάθε άλλο, τις κακές σχέσεις του με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  «Άκουσα την ομιλία του πρωθυπουργού και μου φάνηκε ότι ήταν ένας πραγματικός λόγος. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως πίστευε αυτά που έλεγε. Κι αυτό ήταν το πιο σημαντικό. Στο συγκεκριμένο θέμα της ΣΕΚΑΠ ήταν πραγματιστής κι έπραξε με υψηλό συναίσθημα ηθικής και πρακτικής. Κάλεσε να γίνει διάλογος επί της ουσίας. Αναγνώρισε λοιπόν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που δυσκολεύει τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Και υπάρχουν διαδικαστικά ζητήματα. Εγώ ζήτησα να γίνει διάλογος επί της ουσίας. Όχι επί των διαδικασιών. Για εμένα επρόκειτο λοιπόν για νίκη του Τσίπρα γιατί αυτός κάλεσε τη Βουλή να μιλήσουν επί της ουσίας για να συζητήσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Για το αν θα πρέπει να βοηθιούνται οι επενδύσεις ή αν θα πρέπει να εμποδίζονται. Και δεν έχει σημασία αν το συγκεκριμένο ζήτημα άγγιξε τον Σαββίδη. Σαν εμένα υπάρχουν χιλιάδες επενδυτές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

  Ο Ιβάν Σαββίδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Θέμα, στρέφεται επίσης ανοιχτά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως «δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός και πως με τη στάση του διώχνει τους επενδυτές». Μάλιστα, ρίχνει το γάντι προς τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας πως «κατά τη δική μου άποψη ο κ. Σαμαράς έπρεπε να έλθει και να σηκωθεί να μιλήσει. Να πει στον κ. Τσίπρα «εγώ σε στηρίζω επειδή εσύ διορθώνεις εκείνα τα λάθη τα οποία έκανε το κόμμα μου». Ο κ. Σαμαράς έπρεπε να πει την αλήθεια. Στην απόκτηση της ΣΕΚΑΠ δεν υπήρχε καμία επιχειρηματική ιδέα. Καμία!». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πιέστηκε από την τότε κυβέρνηση να αναλάβει τη ΣΕΚΑΠ προκειμένου να μην πτωχεύσει και περάσει στα χέρια τουρκικού ομίλου, ότι δεν είχε γνώση για το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην εταιρεία για λεθρεμπόριο, όταν ήταν υπό τη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, και ότι, εάν δεν υπήρχε ανάληψη της ευθύνης για το πρόστιμο από το Δημόσιο, θα κινήσει τις διαδικασίες πτώχευσης της εταιρείας.

  Ο ομογενής επιχειρηματίας προαναγγέλλει επίσης την απόκτηση σύντομα ενός από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια της χώρας ενώ εκφράζει ενδιαφέρον τόσο για τον Πήγασο όσο και για τον ΔΟΛ που βρίσκονται σε διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή.Παρόλα αυτά, όπως έγινε γνωστό στον απόηχο της συνέντευξης, ο κ. Σαββίδης θα κινηθεί νομικά κατά τη εφημερίδας τα Νέα αναφορικά με σημερινό τους πρωτοσέλιδο.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Περίεργη παρέμβαση, γιατί την έκανε;

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η δεξιος λέει:

  Για να επισημάνει ότι η περίοδος αναμονής τελείωσε και είναι καιρός να εμφανισθεί το σύγχρονο ρωσικό κόμμα στην Ελλάδα.Θα περιλαμβάνει παλιούς αριστερούς και ρωσόφιλους δεξιούς εξ ου και οι έπαινοι προς τον Καραμανλή σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη.
  Οι συριζανέλ άλλωστε κάτι παρόμοιο είναι.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Mitsos λέει:

  Η Τουρκία αμφισβητεί και προβάλει Casus Belli ξανά για όλη τη θαλάσσια περιοχή εκτός των 6 μιλίων από τις ελληνικές ακτές. Οποιοδήποτε κράτος υπό αυτές τις συνθήκες θα είχε ήδη ξεκινήσει διαδικασίες επιστράτευσης και ετοιμασίας για πόλεμο. Οι κύριοι εδώ τι στο διάολο περιμένουν? Μήπως πρέπει να αρχίσει να βομβαρδίζει τη Λευκωσία και την Αθήνα για να αποφασίσουν ότι έχουμε πόλεμο?

  Με ολίγα λόγια αναγνωρίζει ότι η Ελλάς έχει ΑΟΖ ίση με 6νμ. Ολη η υπόλοιπη Θαλάσσια περιοχή από τη Ρόδο μέχρι την Κύπρο ανήκει στην Τουρκία. Και μάλιστα έστειλε έγγραφο στον ΟΗΕ και ξεκαθαρίζει ότι όποιος πλησιάσει στην περιοχή θα βυθιστεί. Εχει αποδεσμεύσει πλήρως κανόνες εμπλοκής. Σήμερα έχει μαζέψει όλο το στόλο στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου και ετοιμάζεται να ξεκινήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Πρέπει να αρχίσει τους κανονιοβολισμούς εναντίον κανένος νησιού για να αποφασίσει ο Αλέξης ότι επιτέλους έχουμε πόλεμο ή μήπως πρέπει να αρχίσει να ρίχνει Γιλντιρίμ πυραύλους στην Αθήνα? Τι στο διάολο κάνετε ρε, από τη μια κάνατε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι και από την άλλη θα αρχίσουνε να πέφτουνε σφαίρες και θα μας λέτε ότι είναι χαλάζι? Και τα λαμόγια στα βοθροκάναλα μιλιά.. Τους καίει να κλείσει την αξιολόγηση.

  του Γιάννη Πετρίδη
  Αφωνες έμειναν, μέχρι αυτή την ώρα, Ελλάδα και Κύπρος από την δήλωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ ότι είναι «αιτία πολέμου» για την Αγκυρα οποιαδήποτε έρευνα στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά των 6 μιλίων από τις ελληνικές ακτές και δυτικά των 6 μιλίων από τις κυπριακές ακτές.

  Ο χάρτης που δημοσιεύουμε είναι αποκαλυπτικός του χώρου που η Τουρκία ανακήρυξε στην ουσία, ως «τουρκική επικράτεια»: Είναι ακριβώς οι συντεταγμένες που έδωσαν στον ΟΗΕ αναφορικά με την αιτία πολέμου.

  Με τον μονομερή ορισμό της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όλη η ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. των ελληνικών νησιών, περιέρχεται στην Τουρκία και αποστερείται η Κύπρος κάθε θαλάσσιας ζώνης πέραν των χωρικών υδάτων της και πλέον για να αμφισβητηθεί αυτό, θα πρέπει να γίνει χρήση όπλων από ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς!

  Aνατολικά της Ρόδου και της Κρήτης, πέρα από τα 6 ν.μ. χαρακτηρίζεται όχι απλώς «τουρκική ΑΟΖ», αλλά και «τουρκική υφαλοκρηπίδα», εγκαταλείποντας την πάγια τακτική, από το 1974 της αμφισβήτησης, μεν, αλλά και διαβούλευσης με την Ελλάδα για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας.

  Για την Μεγίστη (Καστελόριζο) αναγνωρίζει «ελληνικό δικαίωμα και υφαλοκρηπίδα» μόλις περιμετρικά του νησιού στα 6 ν.μ. εκτός από το βόρειο τμήμα που είναι η ενδιάμεση γραμμή με την τουρκική ακτή.

  Στα υπουργεία Εξωτερικών Αθήνας και Λευκωσίας έχουν συγκληθεί έκτακτες συσκέψεις. Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας από πλευράς ΓΕΕΘΑ η κατάσταση παρακολουθείται προσεκτικά, αλλά υπάρχει μεγάλος προβληματισμός.
  Η διατύπωση casus belli από μία χώρα σε βάρος δύο άλλων χωρών, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση…

  Δηλαδή απαγορεύεται όχι απλώς να εκδώσουν άδειες ερευνών ή γεωτρήσεων προς τρίτους, αλλά και να πραγματοποιήσουν έρευνες και γεωτρήσεις η Ελλάδα και η Κύπρος, αφού αυτές θα γίνουν μέσα στην τουρκική ΑΟΖ!

  Και φυσικά, ούτε λόγος αναγνώρισης της κυπριακής ΑΟΖ ή «ανοχής» ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ. Και απειλούν ευθέως με πόλεμο σε περίπτωση που συμβεί το αντίθετο.

  Το μείζον πρόβλημα, το έχει η Ελλάδα που δεν έχει καν ανακηρύξει ΑΟΖ, όπως η Κύπρος, αλλά υπάρχει κι ένα άλλο σημαντικότερο πρόβλημα: Η υφαλοκρηπίδα.

  Η Αγκυρα επιχειρεί να κλείσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο (ή νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπως χαρακτηρίζεται απ΄πο ελληνικής πλευράς) με απειλή χρήσης βίας αφήνοντας εντελέως τα προσχήματα.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Επειδη λεει τις παπαριες της η Τουρκία θσ κάνουμε επιστράτευση; Μήτσο δε γίνοντσι ετσι αυτα
  Ας δούμε αν φύγουν οι δυτικες εταιρίες. Νομίζω οτι θα συνεχίσουν τις ερευνες

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η δεξιος λέει:

  Στο Αιγαίο δεν γίνονται έρευνες πέραν των 6 μιλίων από την εποχή του Νταβός (1988).
  Στις κυπριακές θάλασσες όλοι ξέρουν ότι η Τουρκία έχει εδώ και χρόνια αεροναυτική υπεροχή και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί.Το ερώτημα είναι εάν είναι έτοιμη να χτυπήσει τα γεωτρύπανα των ξένων εταιριών.Αυτό θα το δούμε σύντομα.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Όπως έχει σήμερα η κατάσταση στην Τουρκία, η χρήση εξωτερικών προβλημάτων για τη δημιουργία εσωτερικών εντυπώσεων είναι πολύ δελεαστική για τον Ερντογάν, ιδιαίτερα μάλιστα με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, η οποία έχει ελάχιστες δυνατότητες παρέμβασης. Το ζήτημα επομένως είναι να ξεκαθαριστεί τι συμβαίνει, πρόκειται για επικοινωνιακό κόλπο όπως είναι η άποψή μου ή για αλλαγή στάσης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής; Ο χρόνος θα το δείξει, είναι πάντως δύσκολο για οποιονδήποτε να αποφασίσει να επιτεθεί στρατιωτικά σε εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου ή φυσικού αερίου, επειδή διαφωνεί με τον διεθνώς παραδεκτό τρόπο καθορισμού της ΑΟΖ. Το αν έχουμε πραγματικό πρόβλημα ως χώρα, θα φανεί στην περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να «διαθέσει» κάποια περιοχή για εκμετάλλευση και ιδιαίτερα αν βρεθούν επενδυτές από μεγάλες εταιρίες, κάτι που είναι επίσης δύσκολο.

  Οι εξελίξεις αυτές επομένως ωθούν την Ελλάδα πιο κοντά στις ΗΠΑ, που είναι και ο ξεκάθαρος επικυρίαρχος της περιοχής. Για τους Αμερικάνους θα είναι τώρα πιο δύσκολο να θάψουν το πρόβλημα όπως στο παρελθόν, συνιστώντας «ψυχραιμία» και «αυτοσυγκράτηση», μια και πρόκειται για μονομερή ενέργεια της Τουρκίας η οποία δεν έχει δεχτεί καμιά πρόκληση. Το μόνο κακό σενάριο, είναι να έχουν οι Αμερικάνοι αποφασίσει παρασκηνιακά να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Τουρκίας, κάτι επίσης απίθανο. Στην περίπτωση λοιπόν που οι ΗΠΑ επιλέξουν να προχωρήσουν σε οριστική διευθέτηση του ενεργειακού χάρτη της περιοχής, θα φανεί αν η πρωτοβουλία των Τούρκων ήταν μια ευφυής κίνηση στη σκακιέρα ή ένας βλακώδης τσαμπουκάς για εσωτερική κατανάλωση, ο οποίος θα τους γυρίσει μπούμεραγκ.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η Mitsos λέει:

  Αφήσετε στην άκρη τους Αμερικάνους. Στα παπάρια τους τι συμβαίνει στην περιοχή. Ολος ο στρατός τους και ο στόλος πλέει αυτή τη στιγμή στον ειρηνικό. Οι Ισραηλινοί επίσης είναι απασχολημενοι στη Συρία. Δεν πρόκειται να αντιδράσει κανείς. Η Γαλλία στέλνει πλοία επίσης στην κορεατική χερσόνησο. Οι Αγγλοι είναι τουρκόφιλοι παραδοσιακά όσον αφορά την Κύπρο.

  Στο επόμενο διάστημα η Τουρκία θα ξεκινήσει αναβαθμισμένες απειλές. Αυτό που περιμένω είναι ότι θα ξεκινήσει ναυτικές βολές εναντίον μη κατοικημένων νησιών. Τότε τι θα λένε? Επρέπε ήδη να έχουν καλέσει αξιωματικούς εν αποστρατεία στα όπλα. Και επίσης έπρεπε να είχε γίνει επιστράτευση ιατρών, νοσοκομείων, και να συλλέγεται ιατροφαρμακευτικό υλικό. Επίσης έπρεπε 6 προσφάτως αποστρατευμένες σειρές να έχουν κληθεί στα όπλα και να προετοιμάζονται όλοι οι απόστρατοι των ειδικών δυνάμεων στελέχη και κληρωτοί για επιστράτευση.

  Η Τουρκία εδώ και μήνες κάνει καθημερινά αεροναυτικές και αεροαποβατικές ασκήσεις πεζοναυτών και αλεξιπτωτιστών. Ο πόλεμος τη σήμερον ημέραν λαμβάνει χώρα ακαριαία και τελειώνει εντός ωρών. Οταν ξεκινήσει το πάρτι δεν προλαβαίνεις να επιστρατεύσεις κανένα. Το μόνο που θα καταφέρουν στην περίπτωση αυτη είναι να γίνει ό,τι έγινε στην επιστράτευση του 74.

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Θα αφήσουν οι Αμερικάνοι Μήτσο την ζωτικής σημασίας περιοχή με τα πετρέλαια, για να πουλήσουν τσαμπουκά στους Βορειοκορεάτες; Εντάξει, είναι περίεργος ο Τραμπ αλλά μην τον θεωρούμε και ηλίθιο. Η Βόρεια Κορέα της δυναστείας των Κιμ, δεν καταλαμβάνεται.

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η Mitsos λέει:

  H Γαλλία είναι σε εκλογές και βρίσκεται σε τεράστια πολιτική πόλωση. Πρόκειται σύντομα να μπεί σε μνημόνιο ή να επιλέξει την έξοδο από το ευρώ αν βγεί η Λεπέν. Ο,τι αξιομαχο και αξιόπλοο διαθέτει βρίσκεται στον ειρηνικό.
  Η Γερμανία είναι σε περίοδο προεκλογικής πόλωσης επίσης όπως και πολλές άλλες χώρες της ΕΟΚ.

  Η Αμερική ό,τι αξιόμαχο διαθέτει από πλευράς ναυτικού αεροπορίας βρίσκεται πέριξ της κορεατικής χερσονήσου. Μπορεί να διαθέτει δεν ξέρω πόσα αεροπλανοφόρα αλλά δεν μπορεί κανείς να εξοπλίσει στόλο αεροπλανοφόρων και να τον μετακινήσει εντός ωρών. Χρειάζονται μέρες ίσως και εβδομάδες. Μόνο για να εφοδιαστεί ένα τέτοιο πλοίο με τα συνοδά πλοία χρειάζεται τουλάχιστον μια βδομάδα και θέλει και 25 μέρες μέχρι να πλεύσει στην περιοχή. Από κει και πέρα η Β. Κορέα αποτελεί στόχο υψίστης σημασίας. Διαθέτει σπάνιες γαίες αξίας πολλών τρις δολλαρίων και είναι το σημείο από το οποίο το ΝΑΤΟ θα επιχειρήσει την περικύκλωση Ρωσίας και Κίνας. Είτε λάβει χώρα επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον του Κιμ είτε δεν λάβει, η κρίση αυτή θα κρατήσει απασχολημένους τους πάντες για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών. Τόσο συνήθως κρατάνε οι κρίσεις στην περιοχή αυτή μέχρι να αρχίσει η αποκλιμάκωση τα τελευταία 50 χρόνια. Σε αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι υπάρχει έντονη αντιπαράθεση εντός αμερικάνικου πολιτικού συστήματος σε σχέση με τις επιλογές της νέας αμερικανικής ηγεσίας και ο Τραμπ αμφισβητείται διότι κάποιοι που επελέγησαν σε θέσεις κλειδιά κατηγορούνται για διάφορα. Από την άλλη στο χώρο των ρεπουμπλικανών υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια διότι η νέα ηγεσία δεν κινεί τις νομικές διαδικασίες σχετικά με μια σειρά σκανδάλων που αφορούν τη Χίλαρυ και στενούς της συνεργάτες. Η όλη κατάσταση πάντως στην αμερικάνικη πολιτική σκηνή θυμίζει Αμέρικαν Μπαρ του Φαρ Ουέστ και δεν είναι τυχαία η επιλογή να πάει τώρα σε ρήξη με το βορειοκορεάτικο καθεστώς ο Τράμπ.

  Η όλη κατάσταση επίσης στα Βαλκάνια είναι ζόρικη και δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί μέχρι να αρχίσει η αποκλιμάκωση. Μπορεί να γίνει το ό,τιδήποτε από το να συμβούν αλλαγές συνόρων μέχρι να μην γίνει απολύτως τίποτα και να αποκλιμακωθεί η κρίση. Πάντως σε κάθε περίπτωση οι Γερμανοί θα κρατηθούν απασχολημένοι εκεί διότι τα Βαλκάνια ήταν Lebensraum για το 3ο και παραμένει για το 4ο ράιχ. Αυτές τις ιστορίες σπεύδει να εκμεταλευτεί η Τουρκία. Οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση υπό αυτές τις συνθήκες θα είχε αρχίσει να λαμβάνει σοβαρά μέτρα ώστε να δείξει ότι είναι διατεθειμένη να υπερασπιστεί τη χώρα που κυβερνά. Οταν ο άλλος βλέπει ότι είσαι διατεθειμένος να πας μέχρι το τέρμα μια κρίση, το σκέφτεται διπλά και τρίδιπλα. Αυτή είναι πχ η πολιτική που ακολουθεί ο Κίμ και υπάρχει το κράτος του ακόμα και δεν το χουν κάνει οι Αμερικάνοι στάχτη. Οταν σε βλέπει να κάνεις το χαζό σαν να μην συμβαίνει τίποτα και να χασκογελάς χτυπώντας τα τακουνάκια σου από γραφείο σε γραφείο και από πρεσβεία σε πρεσβεία επιταχύνει ό,τι έχει βάλει στόχο να πράξει.

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Ο Σαββίδης υπερέβη την κόκκινη γραμμή

  http://www.kathimerini.gr/907716/article/epikairothta/ellada/o-savvidhs-yperevh-thn-kokkinh-grammh

  ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗΣ

  Οταν άκουσε τον πρωθυπουργό να υπερασπίζεται ο ίδιος στη Βουλή την τροπολογία που διέγραφε το πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ, ήταν «έτοιμος να χειροκροτήσει». Αισθάνθηκε «αυτό που ακριβώς είχε αισθανθεί το 2000 όταν άκουσε τον Βλ.Πούτιν». Ο ενθουσιασμός του για τον Τσίπρα δεν ήταν το μόνο αίσθημα που εξωτερίκευσε χθες στη σχοινοτενή του συνέντευξη στο protothema.gr ο Ιβάν Σαββίδης. Εξαπέλυσε ολόκληρο μπουκέτο πολιτικών αισθημάτων. Ο Τσίπρας είναι «ο πρόεδρος που θέλει», «η προϋπόθεση επιτυχίας του μέλλοντος». Αντιθέτως, ο Μητσοτάκης του είναι «αδιάφορος». Είναι κάποιος που «δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός» και με τον οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ μπορεί να «συναντηθεί μόνο στα δικαστήρια». Στα δικαστήρια πρέπει να στείλει ο Τσίπρας και τη Ν.Δ., «που οδήγησε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση». Οχι όμως όλη τη Ν.Δ. Ο Ρώσος επιχειρηματίας εξαιρεί τον «φίλο» του Κ. Καραμανλή, για τον οποίο τρέφει μόνον «αγάπη και σεβασμό».

  Γιατί ο Σαββίδης έχει τόσα νεύρα; Γιατί διάλεξε αυτή τη στιγμή για να προβεί σε μια τόσο ωμή πολιτική παρέμβαση; Αν μείνει κανείς στο γράμμα της συνέντευξης, ο Ιβάν έχει θυμώσει επειδή η Ν.Δ. ως κυβέρνηση –με τη ενεργό μεσολάβηση βουλευτών της Θράκης τους οποίους κατονομάζει– του «φόρτωσε» τη ΣΕΚΑΠ και εκ των υστέρων του επέβαλε το πρόστιμο των 38 εκατ., που αφορούσε ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης και μέχρι τη μεταβίβαση της καπνοβιομηχανίας κρατήθηκε στο συρτάρι. Η ανεπίσημη απάντηση που δίνουν συνεργάτες του είναι ότι «ο Σαββίδης δεν έχει καθόλου νεύρα». Είχε αποφασίσει τι επρόκειτο να πει και δεν τον παρέσυρε ο θυμός του εκτός σχεδίου. Στον Μητσοτάκη δεν χρεώνει μόνο την αντίδρασή του στην τροπολογία που διέγραφε το πρόστιμο. Είχε αρχίσει να στρέφεται σιωπηρά κατά της Ν.Δ. από τότε που το κόμμα επέλεξε να καταγγείλει την άλλη τροπολογία με την οποία διαγράφηκαν τα χρέη του ΠΑΟΚ. Στη συνέχεια εξέλαβε ως casus belli τον χαρακτηρισμό του «λαγού» που του επιφύλαξε η αξιωματική αντιπολίτευση για τον ρόλο του άσφαιρου πλειοδότη που, καθ’ ομολογίαν, έπαιξε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Το ίδιο και για τον χαρακτηρισμό του «Ρώσου ολιγάρχη», που του απηύθυνε ο Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, για να στηλιτεύσει την παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε σουίτα της Τούμπας.

  Το ερώτημα είναι κατά πόσον μια τόσο απροκάλυπτη στάση ωφελεί τον Τσίπρα. Μήπως τελικώς με τον τρόπο του ο επιχειρηματίας κινδυνεύει να βλάψει πολιτικά τον πρωθυπουργό που αποθεώνει;

  Η απάντηση που έδιναν οι συνεργάτες του είναι ότι «δεν τον ενδιαφέρει». Ξέρει, λένε, ότι μπορεί η στήριξή του να πέσει βαριά στην κυβέρνηση. Οπως έχει επίγνωση και ότι το μέτωπο που άνοιξε με τη Ν.Δ. είναι πλέον χωρίς επιστροφή. Αλλά δεν μετράει τις πολιτικές παρενέργειες. Από τις εξηγήσεις αυτές αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ έχει επιλέξει τη στρατηγική Γκρόζνι. Τη στρατηγική της ωμής ισχύος που το ίνδαλμά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ακολούθησε στον πόλεμο της Τσετσενίας, με το πολύ απλό σχέδιο να ισοπεδώσει ό,τι εξείχε του εδάφους.

  Εχοντας ελέγξει την «εκκλησία» του ΠΑΟΚ και έχοντας εντάξει στο οπλοστάσιο του εμβληματικές επιχειρήσεις –από το «Μακεδονία Παλάς» μέχρι, εσχάτως, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης– ο Σαββίδης δεν νιώθει την ανάγκη να κρύψει τις εξουσιαστικές του βλέψεις. Εκδηλώνει απειλητικά την πρόθεσή του να επεκτείνει την επιρροή του στα ΜΜΕ, κάνει κηρύγματα δημοσιογραφικής ηθικής, επιχειρεί μέχρι και εισοδισμό στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας. Διαδηλώνει, δηλαδή, με όλους τους τρόπους ότι ανήκει σε μια πολιτική και «επενδυτική» κουλτούρα που «δεν ενδιαφέρεται» να προσαρμοστεί στις προδιαγραφές μιας δυτικής χώρας. Ενδιαφέρεται να την προσαρμόσει στις προδιαγραφές του δικού του μετασοβιετικού μπερλουσκονισμού.

  Τελικά, ελληνικά καταλαβαίνει; Ή μήπως ήταν σχήμα λόγου ότι «άκουσε τον Τσίπρα και ήθελε να τον χειροκροτήσει»; Καταλαβαίνει, λένε, αλλά δεν μιλάει. Γιατί, όπως είπε και χθες, θα μιλήσει δημοσίως ελληνικά μόνον όταν αρχίσει την πολιτική του καριέρα. Αυτό πάντως ήταν σχήμα λόγου. Γιατί de facto την πολιτική του καριέρα την έχει ήδη αρχίσει.

  Στην Ε.Ε. η ρύθμιση για τη ΣΕΚΑΠ

  Στα ραντάρ της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται η επίμαχη ρύθμιση για τη ΣΕΚΑΠ, καθώς ενδέχεται να συνιστά κρατική ενίσχυση κατά παρέκκλιση των κοινοτικών κανόνων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει την υπόθεση, αλλά προς το παρόν δεν θα ανοίξει φάκελο έρευνας, εκτός εάν υπάρξει καταγγελία. Αν δεν υπάρξει καταγγελία, θα κινηθεί σε πρώτη φάση υποβάλλοντας ερωτήματα προς το αρμόδιο ΥΠΟΙΚ. Εάν οι απαντήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, τότε θα περάσει στην επόμενη φάση, τη διενέργεια έρευνας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ρύθμιση είναι πολύ πιθανό να προσκρούει στους κοινοτικούς κανονισμούς περί ανταγωνισμού.

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Οι σχέσεις Σαββίδη με τη Μόσχα και τον Πούτιν

  ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

  http://www.kathimerini.gr/907762/article/epikairothta/ellada/oi-sxeseis-savvidh-me-th-mosxa-kai-ton-poytin

  «Στη Ρωσία, τη μια μέρα μπορεί να είσαι στο ίδιο βαγόνι με τον Πούτιν, την άλλη μέρα σε άλλο και την τρίτη να διαπιστώσεις πως σε έχουν κατεβάσει από το τρένο». Με αυτό τον τρόπο απαντούν στην «Κ» άριστα πληροφορημένες πηγές από τη Μόσχα στην ερώτηση κατά πόσον ο Ιβάν Σαββίδης, γιος οικογένειας εργατών ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο, συμπεριλαμβάνεται στον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου.

  «Εάν το περιβάλλον του Ρώσου προέδρου αποτελείται από ομόκεντρους κύκλους, τότε προ δεκαετίας θα μπορούσες να πεις πως ο Ιβάν βρισκόταν στον δεύτερο κύκλο», εκτιμούν οι ίδιες πηγές. Ομως πιθανόν οι ευμετάβλητες ισορροπίες μεταξύ των δύο κύκλων να στοίχισαν στον 58χρονο επιχειρηματία μια τέταρτη θητεία στη ρωσική Δούμα, συμπληρώνουν. Ο Σαββίδης εξελέγη μέλος της τοπικής Βουλής του Ροστόφ το 1998 και το 2003. Το 2003 πέρασε και στην κεντρική πολιτική σκηνή: εξελέγη βουλευτής στη ρωσική Δούμα και το 2007 επανεξελέγη με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

  Ομως στις επόμενες εκλογές, στο γύρισμα της δεκαετίας, βρέθηκε εκτός ψηφοδελτίου, λένε οι σχετικές πληροφορίες. Πολλοί αποδίδουν αυτή την εξέλιξη σε εσωκομματικές έριδες ενώ άλλοι την εξηγούν και με όρους επιχειρηματικών ανταγωνισμών. Ειδικότερα, λένε, ο Σαββίδης βρέθηκε σε αντίθετα στρατόπεδα με τον πολύ ισχυρότερό του και εγγύτερα στον Ρώσο πρόεδρο, μεγαλοεπιχειρηματία Βίκτορ Βέκσελμπεργκ. Αιτία, το νέο αεροδρόμιο του Ροστόφ. Ο Σαββίδης ήταν εκ των βασικών μετόχων της παραχωρησιούχου του παλαιού αεροδρομίου της περιφέρειας των 4,3 εκατ. κατοίκων και ενδιαφέρθηκε για την αναβάθμισή του. Ομως για το έργο ενδιαφέρθηκε και ο Βέκσελμπεργκ (Renova Group). Τελικά ο τελευταίος έκτισε νέο αεροδρόμιο και το παλιό σταδιακά παραγκωνίστηκε από τον μέχρι τότε πρωταγωνιστικό ρόλο του στις ακτές της Θάλασσας του Αζόφ.

  «Αλλά, μην έχετε αμφιβολίες, ο Ιβάν παραμένει άνθρωπος αυξημένης επιρροής και με προσβάσεις στη Μόσχα, όμως όχι στον βαθμό που έχουν άλλοι και ουδέποτε όσο οι άμεσοι συνεργάτες του προέδρου», σημειώνουν στην «Κ» οι επαΐοντες. Αλλωστε παραμένει μέλος του Συμβουλίου Διεθνοτικών Σχέσεων του προέδρου της Ρωσίας και πρόεδρος της «Εθνο-Πολιτιστικής Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Ρωσίας». Η οικονομική του ανέλιξη ξεκίνησε, έπειτα από χρόνια ως εργάτης στο καπνεργοστάσιο του Ντον, όταν το 1992 με τη σοβιετική κατάρρευση, η βιομηχανία CJSC Donskoy Tabak ιδιωτικοποιήθηκε και πέρασε στον έλεγχό του.

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η Eνη λέει:

  Μακρον – Λεπεν – 1-0 – Oταν ο ενας ανακοινωνει προγραμμα και η αλλη δεν εχει

  http://www.iefimerida.gr/news/335357/giati-o-makron-kerdise-tin-lepen-sto-debate-i-apopsi-5-eidikon

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s