Περαστικοί και βαρώνοι

Κόμμα, δηλαδή τι κόμμα, κόμματος!  

Liberal  /  Γιατί εμείς «οι περαστικοί» θα ψηφίσουμε Νέα Δημοκρατία

Του Σάκη Μουμτζή

Η απάντηση στο ερώτημα είναι απλή. Για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι΄αυτόν τον λόγο όλοι εμείς που δεν είμαστε Νεοδημοκράτες, που προερχόμαστε από άλλους πολιτικούς χώρους, θα ψηφίσουμε την Νέα Δημοκρατία. Όλοι εμείς, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις και ένοχες σιωπές, αναγνωρίζουμε την τραγική διακυβέρνηση της περιόδου 2004-2009, αλλά αναγνωρίζουμε συγχρόνως πως η βάση αυτού του κόμματος, στις κρίσιμες στιγμές του 2012, το στήριξε. Το κράτησε όρθιο.

Την Νέα Δημοκρατία δεν θα την ψηφίσουμε γιατί είναι μεταρρυθμιστικό κόμμα, γιατί δεν είναι. Επιβιώνει ο κρατισμός σε σημαντικούς κομματικούς θύλακες, και στελέχη του εξακολουθούν και διακατέχονται από την αντίληψη του κράτους- λάφυρου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βαθύτατα μεταρρυθμιστής ο ίδιος, πρέπει να τηρήσει προσεκτικά τις ισορροπίες για να διατηρήσει την συνοχή της παράταξης του.

Άλλωστε, μέσα στο κόμμα υπάρχουν—δυστυχώς ακόμα—στελέχη που νομίζουν πως είναι βαρώνοι, ενώ τα βιογραφικά τους είναι λευκά. Στελέχη με μηδέν ικανότητες που νομίζουν πως θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον πλανητάρχες. Κι όμως αυτό το αραχνιασμένο κόμμα, άντεξε, προσέφερε, έβγαλε δειλά-δειλά , μαζί με το ΠΑΣΟΚ, την χώρα από την ύφεση, και σήμερα είναι η μοναδική εναλλακτική λύση στον Αρμαγεδώνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεπώς, ας είμαστε προσγειωμένοι, ας βάλουμε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών μας και ας αρκεστούμε πως η Νέα Δημοκρατία θα είναι πολύ καλύτερη από τον ΣΥΡΙΖΑ.Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Αισθάνθηκα την ανάγκη να τα γράψω αυτά καθώς άκουσα και διάβασα πολλούς που απογοητεύτηκαν, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα συμφωνήσει στον διαχωρισμό Κράτους –Εκκλησίας. Απαιτούν δηλαδή από ένα κόμμα της Κεντροδεξιάς να κάνει αυτό που δεν έκαναν τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, που ο διαχωρισμός αυτός αποτελούσε και αποτελεί και καταστατική τους επιλογή.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον ψηφίσαμε όλοι όσοι δεν ανήκαμε στην Νέα Δημοκρατία, πρωτίστως, για έναν ξεκάθαρο λόγο. Γιατί εκτιμήσαμε πως αυτός μπορεί να νικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και δευτερευόντως, στο μέτρο των δυνάμεων του, να ξεσκουριάσει το κόμμα του. Να το ανανεώσει, στοιχειωδώς.

Δεν περιμένουμε τομές, δεν περιμένουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, δεν περιμένουμε να υλοποιήσει ότι φαντασιώνεται ο καθένας μας. Θέλουμε να κάνει κάτι απλό και πεζό, που είναι όμως αυτήν την στιγμή άπιαστο όνειρο.

 1. Με όχημα τον ιδιωτικό τομέα να βάλει εμπρός τις μηχανές της οικονομίας.

 2. Να επιβάλλει την τάξη σε όλη την  χώρα. Λίγα πράγματα, που είναι όμως σημαντικά. Οσοι θέλουν να εκπληρώσει η Νέα Δημοκρατία κάθε μεταρρυθμιστική τους επιθυμία, μπορούν να ψηφίσουν τα κόμματα του 0,5% που ανέξοδα τις διακηρύττουν. Με τζάμπα λόγια, δηλαδή.

Και επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, οφείλω να υπενθυμίσω στους φίλους Νεοδημοκράτες, πως την μεγάλη εκλογική νίκη στο κόμμα τους θα την δώσουμε εμείς οι «απέξω», όπως μας αποκαλείτε. Οι «περαστικοί.»

Μόνοι σας θα μείνετε στο 28%.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

10 Responses to Περαστικοί και βαρώνοι

 1. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αν ηθελε να γινει εστω και ελαχιστα πιστευτος θα εσβηνε το «πολυ» απο την φραση του

  «η Νέα Δημοκρατία θα είναι πολύ καλύτερη από τον ΣΥΡΙΖΑ.»

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Κι εγω πιστευω οτι ακόμα και η νδ μπορεί να είναι πολύ καλύτερη σπο αυτά τα κριάρια
  😎

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Ο/Η Eνη λέει:

  Μηπως αυτοι οι «περαστικοι» (που αναφερονται στο κειμενο) ειναι αυτοι που ψηφισαν και ξαναψηφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ;;
  Δηλαδή με μεγαλη ανεση ψηφιζουν μια απο δω και μια απο κει
  και ετσι καθε φορά προκυπτει και το αποτελεσμα………….
  Που δειχνει οτι δεν προκειται για πολιτικη επιλογή αλλά ετσι, με γνωμονα τη συγκυρία.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Γιώργας λέει:

  Κι όμως αυτό το αραχνιασμένο κόμμα, άντεξε, προσέφερε, έβγαλε δειλά-δειλά , μαζί με το ΠΑΣΟΚ, την χώρα από την ύφεση !!!

  Γι’ αυτό το λένε liberal. Είναι ελευθεροι εκεί να πιούν ότι θέλουν

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Αντιθέτως Ένη εγώ πιστεύω ότι οι συγκεκριμένοι περαστικοί που έκατσαν να ξαποστάσουν περί των Κυριάκο τη σήμερον ημέραν (και ειδικά όσοι εισηγούνται αυτήν την οπτική) πρέπει να τύχουν μιας μεγάλης αγκαλιάς από την Παράταξη την οποία θα στηρίξουν (από ότι δηλώνουν δηλαδή) και τα στελέχη της (της Παράταξης) οφείλουν να αφουγκραστούν την αγωνία τους και τον καϋμό τους και να προβούν στις πρέπουσες κινήσεις 😉 .
  Διότι ο κίνδυνος να την πάθουν σαν τον κύριο Φώτη είναι μεγάλος και κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τις ανθρωπιστικές αρχές τις οποίες συμμεριζόμεθα όλοι ανεξαρτήτως ..ιδεολογικοπολιτικής αφήγησης (χο χο χο).
  Βέβαια κάτι τέτοιο το …ψυλλιάζονται και οι ίδιοι και για αυτό οι δηλώσεις τους πέραν από το είναι στεντόρειες ότανκαλούν και τους άλλους να πράξουν τα ανάλογα (όχι χαμένη ψήφος όταν αγωνιζόμεθα να φύγει ο συριζας) έχουν (επιπροσθέτως) και μια εσάνς σπαρακτική, τέτοια που μας οδηγεί να σκεπτόμαστε ότι περισσότερη τιμή τους πρέπει όταν προβλέπουν και αυτοί προβλέπουν ότι ο κομματικός θα εμφανιστεί στο τέλος και οι ..μόνιμοι στο τέλος θα διαβούνε!.
  Ήτοι όταν έλθει ο Βασίλειος Πέτρος Σπανάκης και οι εκπρόσωποι των κομματικών οργανώσεων στα πράματα, η Παράταξη θα αποδειχθεί ..ξεχασιάρα.
  Δεν είναι σωστό αυτό, ούτε και δίκαιο!

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Κατερίνα Μάρκου: Κόσκινα

  http://www.kathimerini.gr/907810/opinion/epikairothta/politikh/katerina-markoy-koskina

  Μιχάλης Τσιντσίνης

  Υπάρχουν ηθοποιοί που τους θυμάται κάποιος περισσότερο για τα διαζύγιά τους παρά για τους ρόλους που ενσάρκωσαν. Υπάρχουν και πολιτικοί που ξεχωρίζουν μάλλον στο σανίδι του παραγοντισμού παρά στη σκηνή τής όντως πολιτικής. Βουλευτής για λίγο περισσότερο από μία τετραετία και διάττων παράγων σε περισσότερα από δύο κόμματα, η Κατερίνα Μάρκου είναι τέκνο του 2012. Του μεγάλου εκλογικού κατακλυσμού που κονιορτοποίησε τα κομματικά τείχη.

  Από την κοινοβουλευτική θητεία της δυσκολεύεται κανείς να θυμηθεί έστω ένα στιγμιότυπο – εκτός από τα σιωπηλά στιγμιότυπα που θηρεύουν οι φωτορεπόρτερ από τα θεωρεία. Η Μάρκου διέπρεψε κυρίως εξωκοινοβουλευτικά, με τη μεταγραφική κινητικότητά της και τους χειμάρρους μικροπολιτικής χολής που συνήθως τη συνοδεύουν.

  Η πολιτική ηθικολογία καταγγέλλει αυτή την κινητικότητα ως «αποστασία». Φορέας αυτής της ηθικολογίας είναι σε αυτήν τη συγκυρία το Ποτάμι, που αποδίδει την αποψίλωσή του στον τυχοδιωκτισμό των πρώην βουλευτών του, ξεχνώντας ότι και η στελέχωση του ίδιου θα ήταν αδύνατη χωρίς τη ρευστοποίηση των κομματικών γραμμών. Χωρίς δηλαδή τον προσεταιρισμό στελεχών που είχαν θητεύσει σε παλαιότερους πολιτικούς σχηματισμούς.

  Δεν έχει δικαίωμα η Μάρκου να αλλάξει γνώμη; Δεν έχει δικαίωμα να απογοητευτεί από τον Θεοδωράκη και να μαγευτεί από τον «ευθύ» και «ακομπλεξάριστο» Μητσοτάκη; Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Μάρκου αλλάζει τάχα «γνώμη». Το πρόβλημα είναι ότι, αντί για «γνώμη», η βουλευτίνα εκδηλώνει μόνο ως κολακεία μια καριερίστικη αγωνία που δεν μπαίνει καν στον κόπο της πολιτικής επίφασης.

  Το τι κομίζει η Μάρκου στην πολιτική μπορούσε κανείς να το διαγνώσει και πριν από τη δημόσια εξομολόγηση των αισθημάτων της προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. Το ερώτημα είναι τι έχει να αποκομίσει από τη Μάρκου –και από τους λοιπούς ξέμπαρκους μετεωρολόγους, διασκεδαστές και πολιτευτές– η Ν.Δ.;

  Η ορθόδοξη απάντηση είναι ότι η Ν.Δ. έχει ανάγκη τα ανεξίθρησκα ανοίγματα. Ενα κόμμα που έχει ως στόχο την αυτοδυναμία δεν έχει την πολυτέλεια ενός, ας πούμε, μακρονικού εκλεκτικισμού. Δεν είναι, όπως ο Γάλλος σοσιαλφιλελεύθερος, ένα μονοπρόσωπο, γκουρμέ και ακομμάτιστο πολιτικό προϊόν. «Ωραίος είναι ο Μακρόν. Αλλά πήρε 24%. Εμείς πάμε να πάρουμε 40%», είναι η κοφτή εξήγηση που δίνει νεοδημοκρατικό στέλεχος.

  Ο στρατηγικός στόχος της επίτευξης μιας πλειοψηφίας τέτοιου εύρους, που θα επιτρέψει τη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης, επιβάλλει στη Ν.Δ., σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, και τη στρατολόγηση ακόμη και προσώπων που μπορεί να προκαλούν αλλεργία στο κατεξοχήν νεομητσοτακικό κοινό. Στο μικρό κοινό που δεν υποψιάζεται τις εκλογικές προκλήσεις τις οποίες συναντά ένα συστημικό κόμμα σε περιφέρειες σαν αυτή όπου πολιτεύεται η Μάρκου.

  Το δείχνουν και οι ελάχιστες μεταγραφές που έχει ήδη κάνει η Ν.Δ.: Δεν είναι προσθήκες ούτε κεντρώες, ούτε κεντροαριστερές, ούτε δεξιές. Είναι προσθήκες εκλογικές. Και στην άγρα δεν πηγαίνεις με κόσκινο.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η δεξιος λέει:

  Ο Άκης είναι ελεύθερος,ο λαός πλήρωσε την εγγύηση.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Eνη λέει:

  Τώρα, Αναγνωστα, σε μενα μιλας η στελνεις «χαμπερι» στη ΝΔ;;
  Εαν, βεβαια, επιμενουν καποιοι ψηφοφόροι να περιμενουν «ανταλλαγματα» για την ψηφο τους, κακο του κεφαλιου τους.
  Πραγματι οι κομματικοι θα ειναι οι ευνοουμένοι, as usual (χο χο χο)
  Το σπουδαιοτερο;; με αυτή τη νοοτροπία, (ψηφος και ανταλλαγμα) το πελατειακο κρατος δεν θα πεθανει ποτέ. 😉

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Eνη λέει:

  ευνοούμενοι βεβαια

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.