«Εχουν κάνει μάγια του Αλέξη»

«ΔΙΟΛΙΣΘΑΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ»
iefimerida  / Οι απίστευτοι διάλογοι Βαρουφάκη με υπουργούς και Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015 -«Εχουν κάνει μάγια του Αλέξη»

Το νέο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Adults in the Room» περιέχει πιπεράτες και άγνωστες λεπτομέρειες από το «καυτό» καλοκαίρι του 2015.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, με γλαφυρό τρόπο περιγράφει όλα όσα βίωσε ως υπουργός Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι από τον Μάιο του 2015 «ο Αλέξης Τσίπρας εμφανιζόταν όλο και πιο νωχελικός, σε σημείο που έπαψε να κυριαρχεί, όπως προηγουμένως έκανε»

Περιγράφει έναν άγριο καβγά που είχε με τον τότε γ.γ. της κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά όπου αντηλλάγησαν βαρείς χαρακτηρισμοί, την κόντρα του με τον Νίκο Παππά αλλά και την σταδιακή «διολίσθηση» σε επιχειρήματα που θύμιζαν εκείνα της κυβέρνησης Σαμαρά, όπως σχολιάζει ο Βαρουφάκης.

Διαβάστε το επίμαχο απόσπασμα από το βιβλίο «Adults in the Room» όπως δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο

Η κόντρα με τον Παππά

Στις αρχές Μαΐου, κατά τη διάρκεια άλλης μιας σύσκεψης της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ο Νίκος Παππάς με κατηγόρησε λέγοντας περιφρονητικά ότι έχω πάθει «εμμονή» με το δημόσιο χρέος.

«Φυσικά και έχω» του απάντησα. «Όταν είσαι αιχμάλωτος είναι καθήκον σου να αναπτύξεις εμμονή με την απόδραση».

Το ότι γινόταν καν αυτή η συζήτηση μεταξύ μας αποδείκνυε πόσο προχωρημένη ήταν η κατάρρευση του κοινού μας μετώπου. Σημειωτέον ότι ο Παππάς ήταν εκείνος που με είχε πλησιάσει στα τέλη του 2010 λόγω της προσωπικής μου σταυροφορίας υπέρ της άμεσης και μεγάλης αναδιάρθρωσης του χρέους. Αργότερα επέμεινε να αναλάβω τη θέση του υπουργού Οικονομικών ακριβώς λόγω των συγκεκριμένων προτάσεών μου για την αναδιάρθρωση χρέους και της τακτικής που θα ακολουθούσαμε για να την πετύχουμε. Τώρα, ξάφνου, ο στόχος της αναδιάρθρωσης του χρέους είχε γίνει… εμμονή μου.

Ο Τσίπρας αποκήρυξε όσα είχαμε συμφωνήσει

Ο Σαγιάς προσέτρεξε σε βοήθεια του Παππά χρησιμοποιώντας το απίστευτο επιχείρημα ότι το χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα όσο η Τρόικα χρηματοδοτεί την αποπληρωμή του. Βλέποντας ότι ο Αλέξης άκουγε καταβεβλημένος χωρίς να απαντά μου κατέστη προφανές ότι είχε πλέον αποκηρύξει όλα όσα είχαμε συμφωνήσει ήδη από το 2011.

Το σχέδιο τους ήταν πλέον φανερά η αποδοχή της μνημονιακής διαδικασίας και η επαναδιάταξη της κυβέρνησής μας ως μια εκδοχή λάιτ της πολιτικής Σαμαρά. Θυμάμαι να καθόμαστε με τον Ευκλείδη στο Μαξίμου, χαμογελώντας πικρά ο ένας στον άλλον, περιμένοντας την έναρξη κάποιας σύσκεψης, την ώρα που σε διπλανό δωμάτιο οι Σαγιάς και Χουλιαράκης, συνεπικουρούμενοι από τον Δραγασάκη, έκοβαν και έραβαν, έγραφαν και έσβηναν, ακόμα ένα προσχέδιο Συμφωνίας Τεχνικών Κλιμακίων (SLA) που θα παρέδιδαν στην τρόικα: στην πραγματικότητα ενός νέου, οικονομικά μη βιώσιμου, Μνημονίου, πανομοιότυπο με το προηγούμενο, πέραν κάποιων ελάχιστων φύλλων συκής και -το σημαντικότερο- πολύ λιγότερο δημοσιονομικά βιώσιμο. Το όλο σκηνικό εξέπεμπε θλίψη.

Κάποια στιγμή, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, είπα στον Αλέξη ότι δεν θα μπορούσε να «πουλήσει» την SLA του Σαγιά ούτε στον εαυτό του, όχι απλά στην κοινοβουλευτική μας ομάδα. Συμφώνησε με αφοπλιστικό τρόπο και αμέσως έδειξε ακόμα πιο θλιμμένος απ’ όσο ήταν ήδη. Στο μεταξύ ο Jeff Sachs μου έστελνε επείγουσες προειδοποιήσεις: «Απαιτούν πρώτα τεχνική συμφωνία, υποσχόμενοι ότι θα συζητήσουν ελάφρυνση του χρέους μετέπειτα. Αλλά λένε ψέματα! Μόλις τους δώσετε την SLA θα αρνηθούν ακόμα και ότι σας υποσχέθηκαν οτιδήποτε. Μην την πατήσετε!» Πώς να έλεγα στον Jeff ότι πλέον ο Αλέξης δεν με άκουγε; Πως φαινόταν πλέον ταγμένος, από επιλογή ή παράλυση, να διαβεί ανόρεχτα αυτό το καταστροφικό μονοπάτι;

Ο Αλέξης εμφανιζόταν νωχελικός, έπαψε να κυριαρχεί

Καθώς πλησίαζε το τέλος Μαΐου ο Αλέξης εμφανιζόταν όλο και πιο νωχελικός, σε σημείο που έπαψε να κυριαρχεί, όπως προηγουμένως έκανε, των συσκέψεών μας. Το κενό έσπευσε, με την σιωπηλή συναίνεση των Δραγασάκη και Παππά, να καλύψει ο Σαγιάς. Μακρυγορώντας στην γλώσσα αλλά και το πνεύμα της SLA της Τρόικας, έμοιαζε να προεδρεύει. Η πλευρά μας είχε δώσει ήδη τα πάντα -δημοσιονομικούς στόχους που ισοδυναμούσαν με βαριά λιτότητα, αποδοχή των φορολογικών μοντέλων των δανειστών, αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών, και ιδιωτικοποιήσεις χωρίς όριο και λογική – μη παίρνοντας τίποτα ως αντάλλαγμα. Κάθε φορά που επεσήμαινα ότι αναλαμβάνουμε δεσμεύσεις που δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε λάμβανα απαντήσεις που πάνω-κάτω θύμιζαν ολική επαναφορά των επιχειρημάτων της εποχής Σαμαρά: Εφόσον λαμβάναμε νέα δάνεια το χρέος δεν αποτελούσε πρόβλημα γιατί αργά η γρήγορα θα αναδιαρθρωνόταν!

Τσακαλώτος: Θα χρειαστεί να δώσουμε περισσότερα

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσω την προσοχή του Αλέξη συνέταξα, με τη βοήθεια του Glenn Kim, μια ακόμα πιο ήπια και μετριοπαθή εκδοχή της πρότασης μου για ανταλλαγές χρέους (Debt Swaps) και πρότεινα στον Αλέξη να την παρουσιάσει στην επερχόμενη ανεπίσημη τριμερή συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Πρόεδρο Ολάντ, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε τεχνική συμφωνία στη βάση του σχεδίου Σαγιά θα αποτελούσε πολιτικό δηλητήριο για τον ίδιο αν δεν συμπεριλάμβανε τουλάχιστον την μετριοπαθέστατη αναδιάρθρωση για το χρέος που του πρότεινα. Ο Αλέξης συμφώνησε και μου τηλεφώνησε αργότερα έχοντας «καλά νέα». Η συνάντηση είχε πάει αρκετά καλά, με πληροφόρησε: «Η Άγκελα είπε ότι ήταν προετοιμασμένη να μελετήσει την πρότασή μας για το χρέος και με ρώτησε αν υπάρχει κάποιος να τη συζητήσει με τον Wieser».

Δυστυχώς τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά αν κρίνει κανείς από ένα μήνυμα που μου έστειλε ο Ευκλείδης την ίδια μέρα: «Η τριμερής πήγε άσχημα, οπότε θα χρειαστεί να… δώσουμε ακόμα περισσότερα!»

«Αλέξη», είπα, «κατάλαβες ότι η Μέρκελ σε παρέπεμψε στον νεκροθάφτη μας, τον Thomas Wieser, που δεν έχει καν την εξουσιοδότηση να συζητήσει την ελάφρυνση του χρέους μαζί μας; Και μου λες ότι αυτά είναι καλά νέα;»

Παρόλα αυτά έστειλα τον Glenn Kim στις Βρυξέλλες να συναντήσει τον Wieser μήπως και… Ο Glenn ήταν εξαιρετικός, όπως πάντα, εξηγώντας στον Wieser πόσο απλή, σύμφωνη με τους κανόνες του ESM, και αποτελεσματική ήταν η ανταλλαγή χρέους που προτείναμε, με ελάχιστο μάλιστα πολιτικό κόστος για την Καγκελάριο. Ο Wieser αναγκάστηκε τελικά να παραδεχτεί την αξία της πρότασής μας. Όμως η Μέρκελ δεν είχε κανένα λόγο να την συζητήσει καν καθώς δεν αντιμετώπιζε πλέον καμία αξιόπιστη απειλή, ή έστω πίεση, από την πλευρά μας. Έτσι η επιτυχία του Glenn απεδείχθη άκαρπη.

Σε σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης την 30ή Μαΐου οι Σαγιάς και Χουλιαράκης πρότειναν στον Αλέξη να κανονιστεί ακόμα μια συνάντηση με τον Wieser. Τότε παρενέβην. Ένιωσα ότι ίσως ήταν η τελευταία μου προσπάθεια, γι’ αυτό επέλεξα τις λέξεις μου πολύ προσεκτικά:

«Δεν έχω πρόβλημα να μιλήσουμε ξανά στον Wieser, αν το επιθυμείτε. Αλλά να ξέρετε ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Η μόνη μας ελπίδα ανάκτησης του ελέγχου της μοίρας μας είναι αν ο πρωθυπουργός μας, το πολύ μέχρι την Τετάρτη ή την Πέμπτη, παρουσιάσει το δικό μας αντι-Μνημόνιο -τη δική μας μεταρρυθμιστική και δημοσιονομική πρόταση για το πώς πρέπει να κλείσει η τρέχουσα δανειακή συμφωνία και ποια πρέπει να είναι η λογική και η μορφή ενός νέου μακροπρόθεσμου συμβολαίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντί να εγκλωβιστείς Αλέξη στο πλαίσιο της Τεχνικής Συμφωνίας της τρόικας, να επιμείνεις να συζητήσεις στη βάση ενός νέου Σχεδίου για την Ελλάδα στο οποίο το χρέος να είναι προαπαιτούμενο. Ναι, το ξέρω ότι επαναλαμβάνομαι επ’αυτού εδώ και δύο μήνες. Όμως είναι μονόδρομος και τώρα πια είναι έτοιμο ένα τέτοιο Σχέδιο, αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς με τον Jeff Sachs, τον Larry Summers και πολλούς άλλους».

Ο άγριος καβγάς με τον Σαγιά

Όσο μιλούσα, ο Σαγιάς, που καθόταν δίπλα μου, άρχισε να επαναλαμβάνει ρυθμικά και σαρκαστικά την ίδια φράση: «Πρόταση ρήξης, πρόταση ρήξης, πρόταση ρήξης. Αυτό κάνεις. Προτείνεις την σύγκρουση.»

Έφτασα στα όρια της υπομονής μου. Χτύπησα το χέρι μου στο τραπέζι και του είπα «Άκου να σου πω. Δεν θα με ξαναδιακόψεις. Ούτε θα ξαναβάλεις λόγια στο στόμα μου διαστρέφοντας το νόημα των λεγόμενών μου. Η Τρόικα και τα κανάλια της τα καταφέρνουν πολύ καλά σε αυτό. Δεν χρειάζονται την βοήθειά σου. Αλλά ως εδώ. Αν διαφωνείς, να περιμένεις μέχρι να έρθει η σειρά σου για να εκφράσεις τις σκέψεις σου».

«Τώρα με τρόμαξες!» είπε ο Σαγιάς με περίσια ειρωνική επιθετικότητα.

«Σπύρο, πρόσεχε, ολισθαίνεις στη σφαίρα της πολιτικής αλητείας.»

Ο Σαγιάς άρχισε να φωνάζει «Επί σαράντα χρόνια παλεύω σε αυτή τη χώρα, όχι σαν μερικούς που είδαν την ευκαιρία τους να γυρίσουν από το εξωτερικό και να κάνουν καριέρα».

«Χαίρομαι που επιτέλους πέφτουν οι μάσκες και μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ποιος υπονομεύει τον υπουργό Οικονομικών εκ των έσω», του απάντησα.

Παναρίτη: «Του έχουν κάνει μάγια του Αλέξη»

Αργότερα, μιλώντας με την Έλενα Παναρίτη, παρουσία της Δανάης, περιέγραφα την δυσάρεστη και χαώδη ατμόσφαιρα που ακολούθησε μετά από τη λογομαχία: «Για μια ακόμη φορά έφτασα μερικά εκατοστά από το να παραιτηθώ σήμερα. Αλλά δεν πρόκειται να τους κάνω τη χάρη. Ο Αλέξης προσπάθησε να με υπερασπιστεί αλλά το έκανε πολύ άτσαλα».

«Του έχουν κάνει μάγια» είπε η Έλενα.

«Όχι, δεν είναι αυτό», απάντησα. «Έχει παραιτηθεί εσωτερικά. Έχει κουραστεί και έχει χάσει το ηθικό του. Αλλά είναι η τελευταία μας ελπίδα. Θα παραμείνω μέχρι αυτή η ελπίδα να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά».

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

14 Responses to «Εχουν κάνει μάγια του Αλέξη»

 1. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Μέχρι κάποια εποχή το μακρινό 2015, η κυρίαρχη τάση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν να προκληθεί ρήξη με την ΕΕ, με πρόσχημα την αποτυχία που θα προκαλούσαν οι ίδιοι στις διαπραγματεύσεις. Θα εκβίαζαν έτσι την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, πιστεύοντας ότι αυτό θα δημιουργούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και γενικότερες εξελίξεις, με τελικό αποτέλεσμα τη διάλυση της μισητής ΕΕ, στρατηγικό στόχο της ελληνικής αριστεράς.

  Όταν όμως ο Τσίπρας συνειδητοποίησε ότι πρώτο δεν διέθετε λαϊκή υποστήριξη για κάτι τέτοιο, δεύτερο η ΕΕ δεν θα διαλυόταν λόγω της Ελλάδας και ο καπιταλισμός δεν θα έπεφτε σαν σπίτι από τραπουλόχαρτα, τρίτο η χώρα δεν θα επιβίωνε αν αυτός άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου και τέταρτο ότι θα πλήρωνε ο ίδιος προσωπικά και πολύ ακριβά μάλιστα για την καταστροφή που θα είχε προκαλέσει, τότε έκανε πίσω και άλλαξε στρατηγική. Ήταν φυσιολογικό, μέχρι και ανθρώπινο.

  Υπάρχει περίπτωση κάποιος με τις γνώσεις και τις πηγές πληροφοριών του Βαρουφάκη να αδυνατούσε να τα εμπεδώσει όλα αυτά; Πιστεύω πως όχι. Ο Γιάνης με ένα ν έπαιζε τότε το δικό του παιχνίδι, για το οποίο δεν ξέρουμε πολλά πράγματα, σήμερα όμως ενδιαφέρεται απλώς για λίγη έξτρα δημοσιότητα και πλασάρει σε μας τους ιθαγενείς τη μισή ιστορία. Δεν θα διαβάσω και φυσικά δεν θα αγοράσω το βιβλίο του.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η δεξιος λέει:

  Mεγαλύτερο παραμύθι και από το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς απεδείχθη το υποτιθέμενο γνωστικό πλεονέκτημα αυτής.Υπήρχε διάχυτη πεποίθηση στη μεταπολιτευτική κοινωνία ότι οι αριστεροί είναι βαθείς γνώστες των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων και των συσχετισμών δυνάμεων και προσανατολίζονται στην ορθή πορεία της ιστορίας.Το περίεργο είναι ότι αυτή η πεποίθηση συνυπήρχε με σωρεία βιβλίων και αφηγήσεων που διεκτραγωδούσαν τα λάθη των αριστερών ηγεσιών την προηγούμενη φορά που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο,τη δεκαετία του 40.
  Εν πάσει περιπτώσει αυτή η πεποίθηση έφερε τους Βαρουφάκηδες και τις Έλενες σε θέσεις αποφάσεων.Για να μην τα ρίχνουμε όλα σε αυτούς να θυμίσω ότι τους πρώτους μήνες η αποδοχή της κυβερνήσεως σύριζα ξεπερνούσε το 80% και πολλοί ακόμη και δεξιοί (πολιτικοί,μητροπολίτες,σχολιαστές,δημοσιογράφοι κλπ) υμνούσαν την τακτική Βαρουφάκη.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η physicist λέει:

  Υπάρχει περίπτωση κάποιος με τις γνώσεις και τις πηγές πληροφοριών του Βαρουφάκη να αδυνατούσε να τα εμπεδώσει όλα αυτά;

  Νίκο, μπορείς να εξηγήσεις τι ακριβώς εννοείς όταν λες «οι γνώσεις του Βαρουφάκη»; Γνώσεις σε ποιο πράγμα, σε ποιο γνωστικό αντικείμενο, και τι είδους γνώσεις είναι αυτές;

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Αλικη λέει:

  Νίκο, ας μην υπερ τιμούμε τον Βαρουφακη.

  Ειναι ακριβως τοσο φελλός, οσο δείχνει!

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Είχε τις γνώσεις ότι θα κλείσουν οι τράπεζες και η θέση μας στο ευρώ θα τεθεί σε κίνδυνο

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η δεξιος λέει:

  Ο Βαρουφάκης εμφανίζεται και τώρα στο βιβλίο του να λέει στον Σόιμπλε ότι εάν φύγει η Ελλάδα θα καταρρεύσει όλη η νομισματική ένωση.

  https://sxoliasths.wordpress.com/2017/04/26/sxoliasths-2017-liberal-01-60/#comment-19364

  Ο Βαρουφάκης περιόδευε τον ελληνικό τύπο τα προηγούμενα χρόνια και έλεγε στους πάντες ότι δεν μπορεί να επιβιώσει η ευρωζώνη εάν εκδιωχθεί η Ελλάδα και κατά συνέπεια διαθέτουμε «πυρηνικά όπλα» για να τους υποχρεώσουμε να δεχθούν διαγραφή χρέους και προφανώς αρχικά έπεισε και τον Τσίπρα που τον έκανε υπουργό Οικονομκών.Η σκέψη Τσίπρα που ήταν άσχετος ήταν ότι πετύχει ο Βαρουφάκης καλό θα είναι και εγώ μπορώ να υποχωρήσω όποτε θέλω και να έχω και το τζέρτζελο ως απόδειξη ότι έδωσα μάχη.Εάν υποχωρούσε από την αρχή θα τον έριχνε ο Λαφαζάνης που ανεχόταν τους βαρουφακισμούς περιμένοντας την ρήξη για να προχωρήσει μετά το δικό του σχέδιο.
  Στα επιχειρήματα αυτά εγώ είχα πει ότι ακόμη και εάν η αποχώρηση της Ελλάδος προκαλούσε τη διάλυση της ευρωζώνης,οι Γερμανοί δεν θα υποχωρούσαν.Ευρωπαικοί πόλεμοι έχουν γίνει για μικρότερες αφορμές.Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες υποχωρούσαν σε απειλές και πιέσεις δεν θα είχε συμβεί κανείς.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Αλικη λέει:

  Σχο, ασφαλώς ειχε αυτες τις γνώσεις. Δεν χρειαζόταν και μεγαλη επιστημονική η νοητική επάρκεια για κατι τετοιο.

  Ειχε ομως και την τεράστια ανοησία και μεγαλομανία να πιστεύει οτι θα μπορουσε με τον τροπο αυτόν να εκβιάσει τους ευρωπαίους.

  ΥΓ: Ο παθολολογικος ναρκισσισμός τυφλώνει και τελικα οδηγεί σε κάποιου ειδους βλακεία.
  ΥΓ2: Οσο για το οτι -δηθεν- ηταν «γκουρού της θεωρίας παιγνίων» -οπως μας είχαν φλομώσει τα ΜΜΕ, με την προχειρότητα που τα διακρίνει, διορθώστε με αν κανω λαθος, αλλα εχω την εντύπωση οτι η θεωρια αυτη ειναι κλάδος των μαθηματικών, ενώ ο Βαρουφακης ειναι οικονομολόγος -της κακιάς ώρας.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η physicist λέει:

  Οι επιστημονικές εργασίες και οι αναφορές του κάθε ερευνητή είναι δημόσιες. Ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί για το τι έχει δημοσιεύσει ο κ. Β., σε ποιο γνωστικό αντικείμενο, σε ποια περιοδικά, και τι αντίκτυπο είχαν οι εργασίες αυτές.

  Ηταν χρέος των δημοσιογράφων ήδη από παλιότερα να φέρουν αυτές τις πληροφορίες στη γνώση του ευρέος κοινού αλλά δεν το έπραξαν. Η εκ των υστέρων κατακραυγή κατά του κ. Β. από εκείνους που συνεισέφεραν σημαντικά στην προβολή του είναι ντροπή.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η physicist λέει:

  Ορισμένες δημοσιεύσεις, βεβαίως, δεν καταχωρούνται στα σχετικά επιστημονικά μητρώα, είτε επειδή είναι ψηφιακού χαρακτήρα είτε επειδή εμφανίζονται σε μέσα που αφήνουν εμβρόντητη την επιστημονική κοινότητα.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η Eνη λέει:

  » . Ο Γιάνης με ένα ν έπαιζε τότε το δικό του παιχνίδι, για το οποίο δεν ξέρουμε πολλά πράγματα, σήμερα όμως ενδιαφέρεται απλώς για λίγη έξτρα δημοσιότητα και πλασάρει σε μας τους ιθαγενείς τη μισή ιστορία. Δεν θα διαβάσω και φυσικά δεν θα αγοράσω το βιβλίο του. » (Νικος Π.)

  Πολυ σωστη αποψη!!!!

  O Βαρουφακης διηγειται μια ιστορία λες και ολο το θεμα ηταν μεταξυ αυτου και του Σοιμπλε.
  Δεν αναφερεται ομως οτι στα Γιουρογκρουπ, που συμμετειχε, ολοι οι ομολογοι του , των αλλων κρατων μελων δεν τον ανεχονταν και δεν μπορουσαν να δεχονται ολη αυτή την αλαζονεια που επεδεικνυε. Λες και λειτουργουσε , ως Γ.Β, και οχι εκπροσωπος ενος κρατους μελους , της Ελλαδας. Τα αποτελεσματα ειναι γνωστα μια ολοκληρωτικη καταστροφή της ελληνικης οικονομιας ενα ολοκληρο εξαμηνο, Μεχρι να «ξυπνησει» ο Τσιπρας και να τον αποπεμψει.
  Αντιθετα ο Τσακαλωτος ειναι ακριβως το αντιθετο. Δουλευει εντατικά και με μεθοδο πραγμα που εχουν παραδεχθει και οι δανειστες μας.
  Αν δε η κυβερνηση Συριζα συνεχιζε ο,τι ειχε επιτευχθει απο την προηγουμενη κυβερνηση το 2014,, τοτε ισως τα πραγματα θα ειχαν εξελιχθει αλλιως, σε οφελος της χωρας.
  Ο Βαρουφακης δεν προκειται να κερδισει το ενδιαφερον της κοινης γνωμης με ολες αυτες τις προσωπικες του ιστοριες, που δημοσιοποιει.

  Και φυσικα δεν προκειται να ψαχνει κανεις τις επιστημονικες του εργασίες, οταν αυτο που ενδιαφερει ειναι μονο η θητεια του ως ΥΠΟΙΚ.

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ας γίνει κάποια έρευνα μήπως πίσω από …παλαβές σε μια πρώτη ματιά ενέργειες παίχτηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά. Αλλιώς θα μείνουμε στα χαχαχα και χουχουχου και δεν θα πληρώσουν οι ένοχοι για την τεράστια καταστροφή που προκλήθηκε.

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η physicist λέει:

  Και φυσικα δεν προκειται να ψαχνει κανεις τις επιστημονικες του εργασίες, οταν αυτο που ενδιαφερει ειναι μονο η θητεια του ως ΥΠΟΙΚ.

  Με κίνδυνο να εξηγώ το προφανές: το ζήτημα είναι ότι σημαντικό ρόλο στην δημοφιλία και στην αξιοπιστία αυτού του ανθρώπου, η οποία οδήγησε στη θριαμβευτική του εκλογή με 120.000 σταυρούς και την ανάδειξή του στον υπουργικό θώκο, έπαιξε η επίμονα καλλιεργημένη αντίληψη ότι πρόκειται για βαθύ γνώστη των Οικονομικών, για ειδικό της Θεωρίας Παιγνίων και για καταξιωμένο επιστήμονα με παγκόσμια ακτινοβολία και ηγετική θέση μεταξύ των ερευνητών. Όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν συζητηθεί και να είχαν τεθεί στις πραγματικές τους αναλογίες πρωτύτερα, όσο ήταν ακόμη καιρός. Χάρη, όμως, μεταξύ άλλων στην απληστία ορισμένων δημοσιογραφικών τενεκέδων και στην πρόθυμη υποστήριξη κάποιων κληρονόμων διάσημων ονομάτων από τις ΗΠΑ, εδραιώθηκε ακόμα και σε σοβαρούς ανθρώπους η αντίληψη ότι πρόκειται για ιδιοφυία.

  Όταν οι πάντες πλέον κατάλαβαν ότι πρόκειται απλώς για ψώνιο ήταν αργά.

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Παραδέχομαι ότι τείνω να υποτιμώ τον παράγοντα βλακεία, από την άλλη δεν έχω γνωρίσει κανένα βλάκα στο επίπεδο που κινείται ο ΓΒ. Ούτε οΤσίπρας είναι το πρώτο μυαλό αλλά το πού πήγαινε τα πράγμα το κατάλαβε. Ρεμάλια, συμφεροντολόγοι, απατεώνες και δημαγωγοί υπάρχουν πολλοί, οι γνήσιοι βλάκες εντοπίζονται πιο πολύ ανάμεσα στους φανατικούς οπαδούς.

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Αλιόσα λέει:

  Ο Τσιπρας ηταν ενας απραγος, αδαής και ημιεγραματος νεος χωρις πολιτικη σκεψη και με μοναδικο εφοδιο την ιντριγκα και την καμαριλα που ανεκαθεν αποτελουσε το προνομιακο πεδιο δρασης της αριστερας.
  Ο Βαρουφακης ηταν ένα τρολ, μια ψυχοπαθητικη προσωπικοτητα με τη γυαλάδα του ντενεκε που στα ματια των επαρχιωτων Συριζαιων ελαμψε σαν χρυσος και τους γοητευσε.

  Ο Σαγιάς (ανθρωπος της αγορας και επιστημονικος συνεργατης ολων των προηγουμενων κυβερνησεων) ηταν αυτος που απαιξε σημαντικο ρολο στις εξελιξεις και, χωρις περιστροφες, του επεστησε την προσοχη λεγοντας του ότι ότι αν βγαλει τη χωρα από το ευρω οι συνεπειες για την οικονομια θα είναι τετοιες που η κοινωνια θα εξαθλιωθει και ο ιδιος θα οδηγηθει στο ειδικο δικαστηριο.
  Ο Τσιπρας παγωσε κι επεσε σεβαρια καταθλιψη, για να καταρευσει οριστικα μετα το πρεσαρισμα που εφαγε από τους Ευρωπαιους ηγετες στη συνοδο κορυφης.

  Το γεγονος ότι ενας καλικατζαρος, σαν τον Βαρουφακη, εξακολουθει να υποκλεπτει, με οποιοδηποτε τροπο και στον οποιοδηποτε βαθμο, το ενδιαφερον της κοινης γνωμης αποδεικνυει την παρακμη στην οποια εχει περιελθει η κοινωνια.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s