Οι 460 μνημονιακές σελίδες…

Ζούμε άγρια χειροτέρευση της κατάστασης γιατί κάποια ζωντόβολα, προκάλεσαν εκλογές το Γενάρη του 15,  αφού πρώτα εμπόδιζαν κάθε συμφωνία («μην τολμήσετε», «δεν ισχύει τίποτα», … ) για να συμπεριφερθούν το πρώτο 7μηνο του 15 στη χώρα όπως ο Ιμπραήμ στο Μοριά.  Μετά το τρίτο άγριο μνημόνιο που υπέγραψαν αφου τους πήγε τσιρλιπιπόμ από την περιπέτεια του δημοψηφίσματος, και τον κίνδυνο να βρεθούν …αλλου, οι άθλιοι υπογράφουν το τέταρτο.  Τέσσερα κι ο παπάς 5.  Θα ήθελαν να φύγουμε από δώ, γιατί δεν υπάρχει ελπίδα.  Θα μείνουμε για να τους βοηθήσουμε να ξεκουμπιστούν.  

Liberal  /  Οι 460 μνημονιακές σελίδες…

Του Γιάννη Παντελάκη

Το νέο μνημόνιο έφτασε στα χέρια της κυβέρνησης από τους δανειστές με μέτρα που περιγράφονται σε 75 σελίδες. Καλύτερα να μη το διαβάσει κάποιος, θα οδηγηθεί σε απόλυτη απελπισία. Τα μέτρα αυτών των 75 σελίδων, θα προστεθούν σε εκείνα των 385 σελίδων του τρίτου μνημονίου. Όλα αυτά δεν θα ήταν αναγκαία, αν δυο χρόνια πριν, η κυβέρνηση επέμενε στις 47 σελίδες που ήταν η δική της πρόταση στους δανειστές και στην οποία έκανε πίσω γιατί δεν μπορούσε να την περάσει από την κοινοβουλευτική της ομάδα!

Οι 385 σελίδες του τρίτου μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν οδηγήσει την κοινωνία σχεδόν σε απόλυτη εξαθλίωση και την οικονομία σε απόλυτη διάλυση. Όλοι οι δείκτες θα επιδεινωθούν με τα νέα μέτρα των 75 σελίδων που η κυβέρνηση αποφεύγει να τα χαρακτηρίσει ως ένα νέο μνημόνιο παρότι γι αυτό ακριβώς πρόκειται. Οι συνολικά 460 σελίδες μέτρων που έχουν αθροιστεί δεν ήταν μια αναγκαστική επιλογή που μας επέβαλαν οι δανειστές και τα οποία αποτελούσαν μονόδρομο. Επιβλήθηκαν λόγω της «περήφανης» διαπραγμάτευσης του καλοκαιριού του 2015 και των «γενναίων μαχών» που δίνονται από τον Σεπτέμβριο του 2016 ως σήμερα.

Ας ξύσουμε λίγο την μνήμη μας, θα θυμηθούμε πως στις 3 Ιουνίου του 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα έστειλε στους δανειστές πρόταση 47 σελίδων με μέτρα τα οποία σήμερα θα χαρακτηριζόντουσαν θεαματικά ηπιότερα, συγκριτικά με όσα τελικά ψηφίστηκαν αργότερα. Τα περισσότερα μάλιστα, ήταν εκκρεμότητες του δεύτερου μνημονίου. Οι δανειστές όχι απλά τα συζητούσαν τότε, αλλά όπως αποκάλυψε λίγους μήνες μετά ο Juncker, οι διαφορές των δανειστών με την Ελληνική κυβέρνηση ήταν της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ. Και ενώ η συμφωνία ήταν σχεδόν έτοιμη ο Τσίπρας έδωσε εντολή στον Βαρουφάκη να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις.

Γιατί συνέβη αυτό ; Το αποκάλυψε ο Τσακαλώτος στις αρχές Ιουλίου του 2015. Γιατί τα μέτρα δεν θα περνούσαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και θα έπεφτε η κυβέρνηση! Η συνέχεια είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Δημοψήφισμα, ανατροπή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, τρίτο μνημόνιο και τώρα το τέταρτο. Όλα αυτά μας δείχνουν πως η χώρα πληρώνει ένα υπέρμετρο κόστος επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να διαχειριστεί ένα εσωκομματικό του πρόβλημα το καλοκαίρι του 2015 και επειδή πρέπει να διαχειριστεί επικοινωνιακά τον ορυμαγδό των νέων μέτρων από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως σήμερα.

Οι κομματικές ανάγκες επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ (που δημιουργήθηκαν λόγω της στρατηγικής που προώθησε τα προμνημονιακά χρόνια-θα σκίσουμε τα μνημόνια κ.λ.π.) οδήγησαν τη χώρα και την κοινωνία μερικά σκαλοπάτια πιο κοντά στην εξαθλίωση. Το κόστος των μέτρων που περιλαμβάνονται στις 460 σελίδες είναι τεράστιο αν υπολογιστεί σε δισεκατομμύρια. Όπως τεράστια είναι και η απογοήτευση που προκάλεσε το συγκεκριμένο κόμμα σε μεγάλες πληθυσμιακά ομάδες που το πίστεψαν. Οι 460 σελίδες θα το κυνηγούν…

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

20 Responses to Οι 460 μνημονιακές σελίδες…

 1. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Σκουρλέτης: «Εάν γυρίζαμε το χρόνο πίσω στα κρίσιμα ζητήματα θα παίρναμε τις ίδιες αποφάσεις»

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  http://www.liberal.gr/arthro/133255/politiki/2017/eu-benizelos-i-kubernisi-me-akraio-kunismo-odigei-ti-chora-se-adiexodo.html

  Για ακραίο κοινωνικό και πολιτικό κυνισμό που τρώει τις σάρκες της οικονομίας και οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο κατηγορεί την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Eυάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του, με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα.

  Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «η βασική θέση του κ. Τσίπρα στη χθεσινή συνέντευξή του ήταν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα ψηφίσει τα σκληρά μέτρα που απαιτούνται για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά αυτά δεν θα εφαρμοστούν αν δεν δοθεί – προφανώς έως την προβλεπόμενη για την εφαρμογή τους ημερομηνία – λύση στο ζήτημα του χρέους. Δήλωσε παράλληλα τη μεγάλη ικανοποίηση του για το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε. Επιτυχία που προοιωνίζεται – όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτος – ότι και τα επόμενα χρόνια είναι εφικτή η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, από τα οποία, όπως είπε «πληρώσαμε τους τόκους του χρέους».

  Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως «ούτε λοιπόν λίγο ούτε πολύ ο κ. Τσίπρας είπε στον Ελληνικό λαό τα εξής:

  Πρώτον, ότι ακόμη και μετά το κλείσιμο της περιβόητης αξιολόγηση, η αβεβαιότητα που καθηλώνει την οικονομία διατηρείται έως ότου δοθεί «λύση στο χρέος».

  Δεύτερον, ότι τώρα πλέον την ελληνική κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει μια «λύση στο χρέος» που δίνει στην Ελλάδα δημοσιονομικό χώρο αναπνοής και άρα της επιτρέπει να επιδιώκει μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί η ίδια η κυβέρνηση επαίρεται που ήδη από το 2016 εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα πολλαπλάσιο του προβλεπόμενου και μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο τις επόμενες χρονιές. «Αποστομώνει» έτσι το ΔΝΤ, το οποίο κατά τα άλλα το θεωρεί σύμμαχό της για τις πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές στο χρέος που πρέπει όμως να συμφωνήσουν τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης και ο ESM / EFSF.

  Τρίτον, ότι σημασία για την κυβέρνηση έχουν τα «αντίμετρα», δηλαδή μέτρα αναδιανομής του υπερβολικού πρωτογενούς πλεονάσματος σε μια οικονομία εγκλωβισμένη αναπτυξιακά λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της ασφυξίας που υφίστανται όλες οι στοιχειωδώς παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας. Χωρίς όμως τη δική τους ύπαρξη και δραστηριότητα δεν υπάρχει ούτε ανάπτυξη, ούτε απασχόληση, ούτε βελτίωση του παρονομαστή του κλάσματος «χρέος προς ΑΕΠ» που οδηγεί σε απομείωση του χρέους.

  Τέταρτον, ότι η κυβέρνηση από ορκισμένος αντίπαλος των ανέφικτων πρωτογενών πλεονασμάτων έγινε λάτρης και οπαδός τους. Μη έχοντας καταλάβει τίποτα για το πώς συνδέεται η μείωση των τόκων και γενικότερα η μείωση της παρούσας αξίας του χρέους (κεφάλαιο σε συνδυασμό με διάρκεια και επιτόκια) που επιτεύχθηκε το 2012, με το θεμελιώδες αίτημα για ανάπτυξη και απασχόληση.

  Το μεγάλο συνεπώς ζήτημα που θέτει η συνέντευξη αυτή δεν είναι ούτε το προκλητικό ύφος του κ. Τσίπρα, ούτε τα ανερυθρίαστα ψεύδη και τα απλοϊκά επιχειρήματα. Είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δηλώνει αποφασισμένη να παρατείνει την παραμονή της στη νομή της εξουσίας χωρίς κανένα σχέδιο εξόδου από τον κύκλο της ύφεσης. Με μόνο γνώμονα τη συντήρηση μιας περιορισμένης και στοχευμένης εκλογικής πελατείας στην οποία υπόσχεται προνοιακά φιλοδωρήματα ως δήθεν μηχανισμό αναδιανομής. Πρόκειται για ακραίο κοινωνικό και πολιτικό κυνισμό που τρώει τις σάρκες της οικονομίας και οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο».

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Mitsos λέει:

  Authored by Brandon Smith

  Back in 2013 during the last major flare up between the U.S. and North Korea I wrote an extensive analysis on the North Korean wild card and how it could be used by globalists as a catalyst for international economic instability titled ‘Will Globalists Use North Korea To Trigger Catastrophe?’ As I have warned consistently over the years, like Syria, North Korea is a longstanding chaos box; a big red button that the elites can press any time they wish to instigate a chain of greater geopolitical tensions. The question has always been, will they actually use it?

  Well, it appears that under the Trump administration the establishment might go for broke. I have not seen U.S. war rhetoric so intense since the second invasion of Iraq, and all over missile tests which have been standard fare for North Korea for many years. With whispers by Trump aides of a possible 50,000 boots on the ground in Syria, and open discussion of preemptive strikes in North Korea, this time kinetic conflict is highly likely.

  Yes, we have seen such military pressures before, but this time feels different. Why is an aimless quagmire war with massive potential global financial repercussions more likely under Trump? Because Trump ran under a nationalist conservative banner, and he will forever be labeled a nationalist conservative even if his behavior appears to be more globalist in nature. Rhetoric is often more psychologically powerful in the minds of the masses than action. Therefore, EVERYTHING Trump does from now on will also be labeled a product of the “nationalist conservative” ideology; including all of his screw-ups. And, with Trump in office the establishment is perfectly happy to pursue actions once considered taboo, because demonizing conservatives and liberty proponents is one of their primary objectives.

  When the real insanity starts, liberty movement activists will gnash their teeth and scream at the top of their lungs that Trump is “not acting like a conservative,” so how can conservative thinking be blamed by extension? But these people just don’t grasp the thought processes of the human mind. No matter how much we try to separate ourselves from the Trump-train if (or when) he goes full-bore globalist, our efforts will be futile. The mainstream media has spent considerable time and effort making sure that all of us are lumped in with the so-called “alt-right.” Remember, I tried to warn the movement about this long before Trump won the election.

  Currently, there are questions as to whether or not a naval task force is en route to North Korea. I would not trust the latest reports that all units are headed to Australia when Vice President Mike Pence is in Japan yesterday saying «the sword stands ready». Could this be more posturing or a precursor to a strike scenario? I am reminded of the U.S.S. Maddox which was sent to patrol the waters off of Vietnam, the same destroyer that reported an attack by North Vietnamese torpedo boats which was used as justification for the initiation of the Vietnam War. As it turned out, no such attack actually occurred.

  The presence of a U.S. fleet off North Korea could only be intended to instigate further aggression, not defuse the situation.

  So, if war with North Korea is inevitable given the circumstances, what would such a war look like? Here are some elements I think are most important; elements that make the war almost unwinnable, if winning is even the purpose…

  North Korean Air Defense
  The North Koreans spent the better part of the last war with the U.S. being heavily battered by air bombardments. They have had plenty of time since then to consider this problem and prepare. Even the most gung-ho American military minds are forced to admit that using only air based attacks in North Korea is not practical. And where we have been spoiled by steady video streams of laser guided hell dropped on Iraqi and Afghani targets in the past, don’t expect things to go so easily in North Korea.

  While North Korea is still rife with economic problems (like every other communist and socialist nation), they still have an industrial base and produce many of their own arms. This includes and extensive missile net backed by a maze of radar systems. Their air force is by all accounts obsolete, but as I have mentioned in the past, advanced missile defense is the wave of the future. It’s cheaper and can render expensive enemy air force and naval units impotent.

  North Korea uses an indigenous built surface-to-air missile (SAM) system called the KN-06 which is as capable as some Russian SAM systems. They also field huge numbers of MANPAD (man-portable air defense) units against planes and helicopters attempting to dodge radar defenses at low altitudes. This is layered on top of a vast array of anti-aircraft artillery. And, most of this anti-air apparatus is either mobile or based underground.

  What this means is, a ground invasion is the ONLY way to attack North Korea effectively and make room for air units to strike interior targets.

  Underground Facilities
  The Pentagon estimates at least 6,000 to 8,000 underground military facilities in North Korea. New bases are being discovered all the time. While “bunker buster” bombs can possibly damage these facilities, it is unlikely that they would be completely destroyed or rendered ineffective. There is also an estimated 84 large tunnels through mountains on the southern border which would allow an immediate invasion by North Korean ground forces into South Korea. Only four of these tunnels exits have been found and blocked by South Korea.

  It is important to remember that underground infrastructure has always been the bane of the modern western military. These facilities will not be taken by air. They will have to be taken the hard way — with ground troops.

  North Korean Infantry
  In 2013 the Department of Defense reported North Korean ground forces at around 950,000. This, of course, does not count their nearly 8 million infantry reserves. They also boast over 200,000 highly trained paramilitary soldiers. North Korea has no means whatsoever to project these forces overseas against the U.S. or anyone else other than South Korea. The only way they can do damage to U.S. forces is if we show up on their doorstep.

  Since a ground invasion is the only way to proceed with what will obviously be “regime change” in North Korea, U.S. forces will be facing an endless mire of mountain warfare worse than Afghanistan with limited air support options. If it comes down to a war of attrition rather than superior technology, victory will be impossible in North Korea.

  The Nuclear Option
  The consensus view among military analysts is that North Korea will never attempt to use nukes offensively because the resulting retaliation by the U.S. would be devastating. But you often do not hear much discussion about NK using nukes defensively, and what that would mean for an invading army.

  I agree that though the mainstream media is bombarding us constantly with images of a psychotic dictatorship, North Korea is not insane enough to use nukes against the U.S. or its allies outright. If such an event did occur, I would immediately suspect the possibility of a false flag because there would be zero gain for North Korea. That said, in the event of a ground invasion into North Korea, the use of nuclear weapons becomes highly advantageous for Pyongyang.

  Consider this, with vast numbers of U.S. ground forces operating in the region, nuclear retaliation by the U.S. is simply not going to happen. A pullout of most troops would have to take place. North Korea needs only one nuke strike to destroy a U.S. fleet or hit a large civilian target in South Korea killing potential millions or hit a U.S. troop base in South Korea killing tens of thousands of American soldiers.

  Once we commit ground troops into the region, we make a nuclear attack USEFUL to North Korea, when it never would have been useful before. This is why the preemptive strike rhetoric based on a rational of stopping a “more nuclear capable” North Korea is either pure stupidity or an engineered crisis in the making.

  The Chinese Question
  Is China’s strange shift in support of tougher actions against North Korea legitimate? Well, if it is, then I think this would support my longtime assertion that China is NOT anti-globalist at all, but just another branch of the globalist cabal. Perhaps Trump’s refusal to label them currency manipulators is also evidence of this. That is a discussion for another time, though.

  China’s sudden softening of stance against U.S. pressures on North Korea seems to me to be the most blatant signal that an actual war is coming. If China refuses to present military or economic repercussions to act as a deterrent to invasion, then an invasion is likely to happen. This does not mean, though, that a future crisis between the U.S. and China is not scheduled.

  In fact, an invasion by America into North Korea opens numerous doors to all kinds of crisis events the establishment can exploit. For example, how many people are naive enough to expect that U.S. air maneuvers will respect Chinese air space restrictions? I hope not many. Having American military units in a war stance so close to the Chinese border is a recipe for disaster, and I am not necessarily referring to military disaster.

  War, contrary to popular belief, is not good for the economy. In fact, war is the perfect poison for economic trade and production. The U.S. in particular is utterly dependent on the international use of the dollar as the world reserve currency. Without this status, the American economy is dead in the water. China is a central pillar in global trade and could, with the help of a few other nations, kill the dollar’s reserve status very quickly.

  If you are curious as to why international financiers would be interested in undermining the U.S. economy in such a way, I suggest you read my article The Economic End Game Explained. The greater point is this — a war with North Korea would have nothing to do with North Korea. It would only be a means to a greater end. There are those people out there who claim to be «conservative» that always weasel out of the woodwork in times like these to pound the war fever drum. But if you think that forced regime change overseas is America’s job or duty you are not a conservative, you are a statist.

  I also cringe at the crowd of dupes that constantly bubbles to the surface claiming this time around, the invasion will be «easy», parroting the party line. «Done in two months!», they say. The delusion inherent in this thinking is astounding, and comes from the old-guard Republican/Neo-Con ideology. Remember how quick and cheap they said Iraq and Afghanistan would be? At bottom, there is little or nothing to be gained by Americans in this kind of conflagration. So we should be asking ourselves, who actually would gain from it?

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Mitsos λέει:

  Επειδή ουδέποτε η Αμερική τήρησε ιστορικά οποιαδήποτε υπογραφή που έβαλε σε κάποια συμφωνία με οποιονδήποτε, παρά μόνο όταν υπήρχαν στη μέση πυρηνικά όπλα, στο τέλος αυτής της ιστορίας κατά την ταπεινή μου γνώμη ο Τραμπ θα γίνει πολύ ρεζίλι.

  Οσο περνάει ο καιρός και κλιμακωνει ο Πενς και ο Τραμπ με τον Μακεην και τον Μακμαστερ δεν θα μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς να γίνουν εντελώς ρεζίλι από την υπόθεση Β. Κορέα. Αν επιτεθούν, θα ρίξουν καμιά δεκαριά Τομαχωκ και θα φύγουν. Αποκλείεται να επιχειρήσουν χερσαία επέμβαση, θα γίνει ο τάφος τους. Ο χοντρούλης διαθέτει εκατομμύρια στρατό και η χώρα του είναι η Ελβετία της Ασίας. Μάλλον έχει πιο πολλά βουνά από την Ελβετία.

  Τουτέστιν θα βάλει την ουρά στα σκέλια ο Τράμπ και θα γίνει ό,τι έγινε και με το περιβόητο τείχος στο Μεξικό, που δεν θα γίνει ποτέ. Το μόνο που θα καταφέρει είναι να γίνει τελείως ρόμπα.

  Αν τώρα το πάει το πράγμα παρακάτω και επιτεθεί με χερσαίες δυνάμεις είναι πολύ πιθανά τα εξής:
  1) H Seoul θα γίνει στάχτη.
  2) Θα χάσει ένα αεροπλανοφόρο.
  3) Είναι πάρα πολύ πιθανό ένα πλήγμα σε κάποια μεγαλη παράκτια πόλη όπως το Λ. Αντζελές από κάποια βρώμικη βόμβα που θα βρίσκεται σε κοντέινερ. Δεν είναι δύσκολο να έχει ήδη μεταφέρει κάποια βόμβα ένα εμπορικό πλοίο και να τη σκάσει έξω από την Καλιφόρνια με δεκάδες χιλιάδες θύματα.
  4) Οι Ασιάτες όταν πολεμούν και ειδικά οι Κορεάτες που είναι Μογγόλοι δεν υπολογίζουν θύματα και νεκρούς. Είναι στην ψυχοσύνθεσή τους αυτός ο τρόπος πολέμου και το απέδειξαν πολλάκις στην ιστορία τους. Από την εποχή του Τσένγκις Χαν μέχρι το Βιετνάμ. Στον πρώτο κορεατικό πόλεμο είχαν 3 εκατομμύρια νεκρούς. Αλλά αυτό που ήθελαν το πέτυχαν.
  5) Ακόμα και αν χτυπήσει το Λ. Αντζελες με ανορθόδοξο χτήπημα δεν πρόκειται να επιχειρήσει ο Τραμπ να ρίξει πυρηνική κεφαλή σε χώρα δίπλα στα κινεζικά, ρωσικά, ιαπωνικά σύνορα. Είναι πάρα πολύ πιθανή πλέον η πυρηνική εμπλοκή Κινέζων και Ρώσων και πλέον μιλούμε για παγκόσμια πυρηνική σύγκρουση όπου ουδείς μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια. Αν και όλοι λίγο πολλοί τη γνωρίζουν…

  Για αυτούς τους λόγους και για άλλους που έχουν να κάνουν με την οικονομία δεν τον παίρνει τον Τραμπ στην κορεατική χερσόνησο να κάνει τον καουμπόυ. Αν καταρεύσει η Σεούλ από το πυροβολικό του χοντρούλη, θα τελειώσει οικονομικά και η Ιαπωνία. Εν τω μεταξύ μετά τη Φουκουσίμα, οι Ιάπωνες δεν είναι και στην καλύτερη οικονομική κατάσταση. Εχω προβλέψει ότι στο τέλος τον Τραμπ θα τον καθίσουν στην ηλεκτρική καρέκλα μαζί με τη θυγατέρα του και τον γαμπρό του που εκτελεί χρέη πρώτης κυρίας και προέδρου αντίστοιχα αν πάει στην Κορέα να κάνει τον Σερίφη.

  Και κάτι τελευταίο που έλεγε ο θείος μου ο στρατηγός. Στον πόλεμο νικάει πάντα αυτός ο οποίος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει.. Ο χοντρούλης και οι Β. Κορεάτες σε αυτήν την μάχη δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν και θα πολεμήσουν μέχρι ενός ακόμα και αν τρώνε χόρτα και πέτρες.

  Αυτά καληνύχτα σας..

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Eνη λέει:

  Τι απανταει ο Γ. Παπακωνσταντινου, τεως ΥΠΟΙΚ, στον Τσιπρα για το πλεονασμα και μαλιστα με συνοπτικο τροπο

  »
  Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντάει στον Τσίπρα για το πλεόνασμα

  i
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ 27|04|2017 11:59

  O πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Χατζηνικολάου.

  Μεταξύ άλλων, αντιπαρέβαλλε στοιχεία για να καταρρίψει τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού που αφορούσαν την περίοδο που διατέλεσε υπουργός.

  Ολόκληρη η ανάρτησή του:

  «ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να σας πω, από τον πρώτο χρόνο, από το 2010, έχω δήλωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργού, που έλεγε «του χρόνου είμαστε στο ξέφωτο. Του χρόνου βγαίνουμε στην ανάπτυξη». Πώς να εμπιστευτεί ο κόσμος;

  ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η διαφορά λοιπόν είναι ότι, όταν τα έλεγε αυτά ο Παπακωνσταντίνου, είχε ακόμα η Ελλάδα έλλειμμα 10 και 11% και τώρα έχει 4% πλεόνασμα.»

  Μερικές χρήσιμες διευκρινήσεις (χωρίς φόβο και πάθος…) για το πρωτογενές πλεόνασμα 4% το 2016 – γιατί δεν είμαστε όλοι λωτοφάγοι:

  1) Έχουμε πλέονασμα σήμερα γιατί το τρισκατάταρο ΠΑΣΟΚ μείωσε το πρωτογενές έλλειμμα από 10% (συνολικό έλλειμμα πάνω από 15%) που το παρέλαβε το 2009 στο 2% του ΑΕΠ το 2011.

  2) Η πρωτοφανής αυτή μείωση 8 μονάδων έγινε (προφανώς) με δημοσιονομικά μέτρα, και μάλιστα κυρίως από την πλευρά των δαπανών, τα οποία (επίσης προφανώς) καταψήφισε ΟΛΑ ο ΣΥΡΙΖΑ (και η ΝΔ για να μην ξεχνιόμαστε)

  3) Την περίοδο 2012-14 συνεχίστηκε από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος το οποίο και μετατράπηκε σε πλεόνασμα το 2014 – για να επιδεινωθεί πάλι επί ΣΥΡΙΖΑ το αλήστου μνήμης έτος 2015.

  Το 4% πλεόνασμα του 2016 λοιπόν έχει ρίζες, δεν προήλθε μαγικά, ούτε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να κάνει διαχείριση ενώ οι προηγούμενοι όχι (μάλλον το ανάποδο συμβαίνει….). Οι ρίζες είναι δύο ειδών:

  Πρώτον, τα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2010-14, κυρίως όμως του 2010 και του 2011.

  Δεύτερον, και εξίσου σημαντικό, οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει (ελέω μνημονίου, αλλά και μερικές το 2010 πριν το μνημόνιο…) στα συστήματα δαπανών και εσόδων.

  Οι δαπάνες δεν έχουν πλέον αυτοματισμούς αύξησης, και ελέγχονται καλύτερα. Το δε σύστημα συλλογής εσόδων (πέρα από τις αυξήσεις στους κάθε είδους φορολογικούς συντελεστές) έχει σταδιακά βελτιωθεί, με αποτέλεσμα καλύτερη εισπραξιμότητα. (Γι αυτό και τα έσοδα θα αυξηθούν μη-γραμμικά όταν πάρει μπροστά η οικονομία.)

  Τέλος, κακώς επιχαίρει η κυβέρνηση και ο Π/Θ για το 4% πλεόνασμα. Καλή η υπέρβαση του στόχου, αλλά υπάρχει λόγος που το πρόγραμμα προέβλεπε σταδιακή αύξηση του πλεονάσματος το 2016, 2017 και μετά – για να μην στραγγαλιστεί (περαιτέρω…) η οικονομία. Το 4% στην πράξη καθυστερεί την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

  Πηγή: Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντάει στον Τσίπρα για το πλεόνασμα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/333849/o-giorgos-papakonstantinoy-apantaei-ston-tsipra-gia-pleonasma#ixzz4fRg768jO »

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Eνη λέει:

  ««ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΝΤ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΣΕ»
  Πεταλωτής: Ο Βενιζέλος βοήθησε στην έξοδο της χώρας από την κρίση

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ 27|04|2017 11:06

  Το στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά, έκανε λόγο για μεγάλη προσφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

  Ο κ. Πεταλωτής, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης North 98, σημείωσε πως όταν υπάρχει οργανωμένο κόμμα δυστυχώς υπάρχουν μηχανισμοί που είναι συνυφασμένοι με τη λειτουργία των κομμάτων αλλά όταν χρησιμοποιούνται οι μηχανισμοί αυτοί με άσχημο τρόπο τότε είναι θέμα δημοκρατίας. Η κεντροαριστερά έχει λόγο ύπαρξης είπε ο κ. Πεταλωτής και αναφερόμενος στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος διατηρεί επιφυλάξεις για τον κ. Παπανδρέου τόνισε : Ο κ. Βενιζέλος παρά τις αντιρρήσεις που και εγώ είχα εκφράσει πάντα με θεσμικό τρόπο και σε υψηλούς τόνους για την ταύτιση του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή με τη Ν.Δ ο κ. Βενιζέλος έχει προσφέρει πολλά για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

  Όλοι όσοι στηρίξαμε καθημερινά τη χώρα τη διετία 2009-2012 μόνοι μας απέναντι στην κοινωνία που δικαίως αντιδρούσε και ήταν οργισμένη , στα μίντια και σε επιχειρηματικούς κύκλους εκεί τότε δείξαμε ότι πραγματικά δεν βάλαμε το πολιτικό κόστος σε πρώτη προτεραιότητα αλλά τη χώρα.

  Παράλληλα ο κ. Πεταλωτής κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για την υποκριτική στάση που κρατά λέγοντας παραμύθια στον κόσμο για το ΔΝΤ όταν ο ίδιος παρακαλά να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. «Αν δεν υπήρχε το ΔΝΤ η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Πηγή: Πεταλωτής: Ο Βενιζέλος βοήθησε στην έξοδο της χώρας από την κρίση | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/333835/petalotis-o-venizelos-voithise-stin-exodo-tis-horas-apo-tin-krisi#ixzz4fSASDxFA «

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Αλικη λέει:

  Στην κυβερνηση φαίνεται οτι συζητείται να εξοφληθούν οι οφειλές προς το ΔΝΤ -ύψους 14 δις- ωστε αυτο να μην συμμετάσχει στο νεο προγραμμα (εςτω με το σχετικά μικρό ποσο των 6 δις και συμβουλευτικό ρόλο).

  Υποτίθεται οτι ετσι θα γινει εξοικονόμηση τοκων -ύψους περίπου 340 εκ.
  Αντιλαμβάνεται κανεις τη διαφορα των δυο ποσών, και το τι θα σήμαινε για την ανόρθωση της οικονομιας η διοχέτευση των 14 δις στην αγορά.

  Επιπλέον, η ηλίθια κοντρα τους με το ΔΝΤ τους εκανε να υιοθετήσουν εξωπραγματικές προβλέψεις για πλεονάσματα κλπ, ενώ το ΔΝΤ -σε αντίθεση με τους ευρωπαίους, που μαλλον τα κουκουλώνουν- εχει την πιο ορθή και αναπτυξιακή αποψη για τα δημοσιονομικά μεγέθη.
  Ηταν στην πραγματικοτητα σύμμαχος και οχι εχθρός.

  Ειναι απολύτως κυνικοί, αδιάφοροι και δεν ξέρουν που τους πανε τα τέσσερα.
  Πρεπει να φύγουν χθες!

  ΥΓ: Οσο για το πλεόνασμα που διατυμπανίζουν, του αρμόζει ο χαρακτηρισμός «αιματοβαμμένο πλεόνασμα».

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Eνη λέει:

  Η νικη Μακρον και η εγχωρια κεντροαριστερα

  http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/44341398190-44341398190

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Eνη λέει:

  Σχολιαστη, ριξε μια ματιά και στα σχολια του αρθρου, στο λινκ που εδωσες του protagon.
  Αλλωστε αυτή συνηθως ειναι η πρακτικη στα social media. Οι αναγνωστες ενημερωνονται καλυτερα οταν διαβασουν και τα σχολια. Τοτε η συμφωνουν η διαφωνουν με το αρθρο.
  Στην προκειμενη περιπτωση μια ειδικος στο θεμα σχολιαστρια, καταρριπτει ολο το αρθρο, με στοιχεια αναφεροντας τον σχετικο νομο,
  αλλα επισημαινοντας και παραλειψεις της συντακτριας.
  Και ζητησε να μην ……παραμυθιαζομαστε. 😉

  υγ. Η αξια των σχολιων, οπως καποτε ειπε και ο xberliner……. 🙂

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η Eνη λέει:

  συνεχεια

  Φυσικα, αυτο δεν σημαινει οτι τα σχολια δεν ειναι και αυτά «ελεγξιμα». Ισα ισα μερικα ειναι ντιπ απορριπτεα. 😉

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Δεν είμαι τόσο …ανθεκτικός 😎

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η δεξιος λέει:

  To νέο βιβλίο του Βαρουφάκη για τη σκληρή διαπραγμάτευση έχει πολύ πλάκα.

  http://www.antinews.gr/action.read/politiki/apo-thauma-uparxei-i-ellada/2.115653

  Προτιμώ την παρακάτω σκηνή.

  Μιλώντας με την Έλενα Παναρίτη, παρουσία της Δανάης, περιέγραφα την δυσάρεστη και χαώδη ατμόσφαιρα που ακολούθησε μετά από τη λογομαχία (εννοεί με τον Σαγιά): «Για μια ακόμη φορά έφτασα μερικά εκατοστά από το να παραιτηθώ σήμερα. Αλλά δεν πρόκειται να τους κάνω τη χάρη. Ο Αλέξης προσπάθησε να με υπερασπιστεί αλλά το έκανε πολύ άτσαλα».

  «Του έχουν κάνει μάγια» είπε η Έλενα.

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η physicist λέει:

  «Του έχουν κάνει μάγια» είπε η Έλενα. — Και τότε φωνάξαμε τη Λυδία να τα λύσει.

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Eνη λέει:

  Δεν είμαι τόσο …ανθεκτικός 😎 (Σχολιαστης)

  Δεν εισαι ανθεκτικος στα σχολια;; τοτε γιατι εισαι ανθεκτικος στα αμφιλεγομενα αρθρα;; 🙂

  υγ. Οταν ανεφερα για τα σχολια,( που καποια ειναι ντιπ απαραδεκτα,) δεν περιοριζομαι σε ενα συγκεκριμενο σαϊτ, αλλά σε…….ολα. Σανο δεν μοιραζουν μονο οι πολιτικοι…….. για να τα λεμε ολα.

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  🙂

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η Mitsos λέει:

  Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στην προδημοσίευση του νέου του βιβλίου «Ανίκητοι ηττημένοι – Για μια ελληνική άνοιξη μετά από ατελείωτους μνημονιακούς χειμώνες», περιγράφει ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στις 11 Μαΐου του 2015, λίγο πριν από το Eurogroup εκείνης της ημέρας.

  Βασικοί πρωταγωνιστές του ο ίδιος, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η πρότασή του για Grexit, όπως διατυπώθηκε, πάντα με βάση την αφήγηση του συγγραφέα:

  Η κίνηση του Βόλφγκανγκ

  Πιστός στη συμβουλή «κράτα τους φίλους σου κοντά αλλά τους εχθρούς σου κοντύτερα», όταν κανόνισα να συναντηθώ με τον Βόλφγκανγκ, πήρα μαζί μου τον Θεοχαράκη και τον Χουλιαράκη. Η συνάντηση θα γινόταν στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, λίγο πριν αρχίσει το Eurogroup.

  Μας δέχτηκε μαζί με τους υφυπουργούς του και μπήκε κατευθείαν στο ψητό:«Κοίτα», είπε, «είναι λάθος να πιστεύεις οτιδήποτε από αυτά που σου λέει η Επιτροπή. Τι μπορούν να σου δώσουν; Όλο λόγια είναι και τίποτα παραπάνω. Μην τους δίνεις σημασία».

  Βάσει προηγούμενων εμπειριών, ήξερα ότι είχε απόλυτο δίκιο. Αυτό που δεν ήξερα, όμως, ήταν ότι στον κατάλογο αυτών που με συμβούλευε να αγνοήσω συμπεριλάμβανε και την ίδια την καγκελάριο της Γερμανίας.

  «Ξέρω ότι ο πρωθυπουργός σου μιλάει μαζί της όλη την ώρα», είπε. Με φανερή έξαψη συνέχισε ρωτώντας: «Γιατί μιλάει μαζί της τόσο πολύ; Για ποιο πράγμα; Τι περιμένει από κείνη; Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να του δώσει!».

  Αναδίπλωση

  Πιθανώς αντιλαμβανόμενος ότι είχε υπερβεί για λίγο τα όρια της ευπρέπειας, συνέχισε σε ήπιο τόνο:

  «Χάρηκα πολύ που άκουσα τον πρωθυπουργό σου να αναφέρει την πιθανότητα δημοψηφίσματος. Αυτό θα ‘ταν τέλειο! Αλλά πρόσεξε. Πρέπει να είσαστε πολύ πολύ ξεκάθαροι απέναντι στους Ελληνες ως προς το ποιες είναι οι επιλογές τους. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία είναι υπέρ του ευρώ. Πρέπει να τους πείτε ότι, αν θέλουν το ευρώ, πρέπει να δεχτούν το μνημόνιο. Αν δεν θέλουν το μνημόνιο, δεν πειράζει, ας προχωρήσουν. Ας προχωρήσουν».

  Aνταπάντησα ότι η συμμετοχή μιας χώρας στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να έχει ως προϋπόθεση τη συγκατάθεση σε αποτυχημένες πολιτικές που υπονομεύουν το μέλλον της χώρας σε αυτή την ίδια την Ευρωζώνη. Απέρριψε το επιχείρημά μου χωρίς δεύτερη σκέψη:

  «Το μνημόνιο, το μνημόνιο, ως έχει χωρίς αλλαγές. Ή τη δραχμή. Πρέπει να δεχτείτε το μνημόνιο, αν θέλετε το ευρώ. Αν δε θέλετε το ευρώ, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να το αποφασίσει αυτό. Γι’ αυτό χάρηκα που άκουσα τον πρωθυπουργό σας να μιλάει για δημοψήφισμα. Πρέπει πραγματικά να το οργανώσετε αυτό το δημοψήφισμα. Και ξέρεις, αν οι Ελληνες χρειάζονται έξι μήνες καιρό για να πάρουν την απόφασή τους μετά από σοβαρό διάλογο και σκέψη, κανένα πρόβλημα. Θα σας χρηματοδοτήσουμε πλήρως για έξι μήνες».

  Εδώ ήμασταν λοιπόν. Ολη εκείνη η φιλολογία περί αναντίρρητων κανόνων που – ανεξαρτήτως πολιτικής βούλησης-απαγόρευαν στην ΕΚΤ να μας παράσχει ρευστότητα «επειδή απλά τηρεί τους κανόνες της» αποδεικνυόταν ένα σκέτο ψέμα.

  Αν ήθελαν, για πολιτικούς λόγους, μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν «πλήρως» τις δανειακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης μας. Και όχι μόνο για δύο ή τρεις εβδομάδες, όπως τους ζητούσαμε εμείς, αλλά για έξι ολόκληρους μήνες, το οποίο πρακτικά σήμανε την εκταμίευση εκ μέρους τους 11 δισεκατομμύρια ευρώ για εκείνο το εξάμηνο!

  «Όμως, Βόλφγκανγκ», απάντησα σοκαρισμένος ακόμα από τα λόγια του, «ως υπεύθυνοι ηγέτες και ευρωπαϊστές – πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε το Grexit και να προσφέρουμε στους λαούς μας την προοπτική μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης μέσα στην Ευρωζώνη. Το να τους πιέζουμε να διαλέξουν μεταξύ μιας καταστροφικής δημοσιονομικής πολιτικής εντός Ευρωζώνης και μιας καταστροφικής εξόδου από την Ευρωζώνη δεν είναι δείγμα πεφωτισμένης πολιτικής ηγεσίας. Δεν βλέπεις ότι το πρόβλημα με το μνημόνιο είναι ότι στερεί κάθε ελπίδα για ένα αξιοπρεπές μέλλον;».
  Παραδοχή

  Φυσικά και το έβλεπε, το παραδέχτηκε άλλωστε: «Το μνημόνιο είναι κακό για τον λαό σας. Δεν θα σας αφήσει να ανακάμψετε. Δε βοηθάει την ανάπτυξη. Γι’ αυτό χρειάζεστε το δημοψήφισμα. Για να γίνει αυτό ξεκάθαρο».

  Σοκαρισμένος από την άνεση με την οποία υποστήριζε ουσιαστικά την αποδόμηση της Ευρωζώνης, του απάντησα: «Ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη την Ελλάδα, πιστεύεις στ’ αλήθεια ότι μπορείς να ελέγξεις την κατάσταση όταν ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου με το Grexit; Αυτό είναι σκέτη τρέλα. Κανείς δεν θα μπορεί να την ελέγξει. Θα είναι ένα λάθος ιστορικών διαστάσεων».

  «Μην το λες Grexit τότε», είπε ο Βόλφγκανγκ. «Δεν είναι ανάγκη να το σκέφτεσαι ως μόνιμη έξοδο. Σκέψου το σαν time – out. Όπως το καταλαβαίνω εγώ, βγαίνετε για λίγο, ανακτάτε την ανταγωνιστικότητά σας μέσω της υποτίμησης και έτσι επανακάμπτετε πολύ γρήγορα. Και μετά από έναν χρόνο περίπου, όταν θα έχετε ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της χαμένης σας ανταγωνιστικότητας, μπορείτε να ξαναμπείτε».

  Αντίδραση

  Δεν ήξερα από πού να αρχίσω. «Βόλφγκανγκ, δεν μπορώ να αποδεχτώ την έξοδο της Ελλάδας από μια νομισματική ένωση στην οποία παραδέχομαι ότι δεν έπρεπε να έχουμε μπει. Εφόσον χρειάζεται να περάσει ένας χρόνος αφότου δημιουργήσεις ένα νέο νόμισμα μέχρι να μπορέσεις να το υποτιμήσεις, είναι σαν να ανακοινώνεις μια νομισματική υποτίμηση έναν χρόνο νωρίτερα. Το βραχυπρόθεσμο κόστος θα ήταν τεράστιο. Αν και φοβάμαι λιγότερο αυτό το κόστος από το κόστος της επ’ αόριστον παραμονής στο ευρώ υπό το καθεστώς ενός καταστροφικού μνημονίου, επιμένω ότι το να μας τίθεται το δίλημμα μνημόνιο ή δραχμή δε συνάδει με το συμφέρον της Ευρώπης.

  Ακόμα κι αν δεν σε ενδιαφέρει η Ελλάδα, ένα Grexit ή time out, πες το όπως θες, θα κάνει το ευρώ να σταματήσει να φαίνεται ως κάτι αναπόδραστο. Αυτό θα φέρει ένα άμεσο και γερό χτύπημα στην Ιταλία και στην Ισπανία, πριν οι συνέπειες φτάσουν στο Παρίσι. Και τότε δε θα υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει ο Μάριο Ντράγκι για να περιορίσει τη ζημιά, ακόμα κι αν τυπώσει έναν πακτωλό χρημάτων. Η νομισματική ένωση θα ξηλωθεί από παντού από δυνάμεις που δεν μπορείτε να ελέγξετε».

  Ο Βόλφγκανγκ διαφωνούσε. Αλλά εξέφρασε τη διαφωνία του μέσα από ένα περίεργο κομπλιμέντο. «Μέσα στο Εurogroup είσαι ο μόνος που καταλαβαίνει ότι η Ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη», είπε. «Η Ευρωζώνη φτιάχτηκε με λάθος τρόπο. Πρέπει να αποκτήσουμε μια πολιτική ένωση, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό». «Πάντα ήξερα ότι είσαι αφοσιωμένος φεντεραλιστής», τον διέκοψα. «Θυμάμαι τη διαφωνία σου με τους συναδέλφους σου στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και τα άρθρα σου με τον Lammers. Είμαι σίγουρος ότι η κ. Μέρκελ δεν έβλεπε με τόσο καλό μάτι όπως εσύ τη δημιουργία ομοσπονδιακής πολιτικής δομής παράλληλα με τη νομισματική ένωση».

  Προς στιγμήν έδειξα ευχαριστημένος, «Ούτε οι Γάλλοι το έβλεπαν», πρόσθεσε. «Μου αντιτάχθηκαν». «Το ξέρω», είπα. «Ηθελαν να χρησιμοποιούν το μάρκο σας χωρίς να μοιραστούν την κυριαρχία τους!».

  Ο Βόλγκανγκ συμφώνησε εγκάρδια: «Ναι έτσι είναι. Και δεν θα το δεχτώ», διαβεβαίωσε. «Βλέπεις λοιπόν», συνέχισε, «ότι ο μόνος τρόπος να επιβιώσει η ένωση, το μόνο πράγμα που μπορεί να μας κρατήσει είναι περισσότερη πειθαρχία. Οποιος θέλει το ευρώ πρέπει να αποδεχτεί την πειθαρχία. Η Ευρωζώνη θα δυναμώσει πολύ αν ένα Grexit επιβάλει την πειθαρχία».

  Με την άκρη του ματιού μου έβλεπα τον Χουλιαράκη να χλωμιάζει. Ο Θεοχαράκης από την άλλη έδειχνε εντυπωσιασμένος αλλά όχι έκπληκτος με τον υπουργό Οικονομικών, που είχε πάρει φωτιά. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια, επέστρεψα σε αυτό που θεωρούσα την ουσία του θέματος: «Δε θα μπορέσετε να ελέγξετε τη χαοτική διαδικασία που θα πυροδοτήσει ένα Grexit. Ξέχνα το προσωρινό time – out. Απαξ και βγήκατε, τελείωσε, είμαστε εκτός, και θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Σχεδιάζεις να ελευθερώσεις μια δυναμική που δεν μπορείς να ελέγξεις».

  «Δεν συμφωνώ μαζί σου», απάντησε κουνώντας το κεφάλι ενώ κοίταζε το πάτωμα. «Μπορούμε να θωρακίσουμε καλύτερα το ευρώ όταν φύγετε, με τεράστια βοήθεια από εμάς προς εσάς, και μετά ξαναγυρνάτε».

  Ηταν φανερό ότι δεν είχε νόημα να προσπαθώ να τον πείσω ότι δεν μπορεί να ελέγξει ένα φαινόμενο τρομερό σαν δύναμη της φύσης. Και όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσφέρει στην εξαθλιωμένη χώρα σου «τεράστια βοήθεια», οφείλεις να ζητήσεις διευκρίνιση. Ετσι τον ρώτησα: «ΟΚ, όταν λες τεράστια βοήθεια, τι εννοείς με τον όρο “τεράστια”; Παρεμπιπτόντως, η καγκελάριος είναι ενήμερη γι΄ αυτό;».

  Κοιτώντας με έντονα και με ένα χαμόγελο γεμάτο σημασία μου είπε: «Αν σου απαντήσω σε αυτή την ερώτηση και το διαρρεύσεις, θα σε σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια!».

  «Βόλφγκανγκ» του είπα, «έχω ποτέ διαρρεύσει τίποτα από όσα λέμε στις συναντήσεις μας; Εσύ το έχεις κάνει αλλά όπως ξέρεις, εγώ όχι!»

  Γέλασε και είπε: «Ναι, έχεις δίκιο, έχεις δίκιο. Είναι ενήμερη και θα την πείσω ότι είναι καλή ιδέα».

  Το «δράμα»

  Όπως είχα υποψιαστεί, η καγκελάριος ήξερε το σχέδιο του Βόλφγκανγκ αλλά δεν το ενέκρινε. Εκείνη τη στιγμή με πλημμύρισε η συνειδητοποίηση πως είχαμε κάτι κοινό. Διαφωνούσαμε στα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του Grexit, αλλά μοιραζόμασταν ένα δράμα: λειτουργούσαμε υπό ηγέτη, τόσο εκείνος όσο και εγώ, που αυτοσχεδίαζε χωρίς αποφασιστικότητα, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο. «Από αυτά που μου λες καταλαβαίνω ότι αυτή είναι μια συζήτηση που δεν έχεις την εξουσιοδότηση να κάνουμε», του είπα, για να ξεχάσω εκείνη τη στενόχωρη σκέψη.

  «Ναι», συμφώνησε. «Για να κάνουμε αυτή την κουβέντα, εσύ χρειάζεσαι έγκριση από τον πρωθυπουργό σου και εγώ από την καγκελάριο». «ΟΚ», του είπα, «θα σε καλέσω αργότερα». Ανταλλάξαμε τηλέφωνα και συμφωνήσαμε να μιλήσουμε μετά το Eurogroup που ακολουθούσε.

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η physicist λέει:

  «Βόλφγκανγκ». Αυτοπροβολή δια της κοινοποιήσεως της οικειότητας.

  Τενεκές ξεγάνωτος.

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η physicist λέει:

  Τι κακόγουστη σαπουνόπερα, πόσο φτηνή τηλενοβέλλα! Πού κατάντησε η πολιτική κουλτούρα της κοινωνίας, να θεωρεί πνευματική προσωπικότητα αυτή την καρικατούρα των φτηνών φωτορομάντζων. Και να σκεφτείς ότι σε σχέση με τα 1970 ή παλιότερα, έχει υπάρξει και άνοδος του μορφωτικού επιπέδου.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s