Γαλλικές εκλογές – Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Liberal  /  Γαλλικές εκλογές – Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Στη Γαλλία στρέφονται σήμερα τα βλέμματα της Ευρώπης καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αφορά μόνο τους Γάλλους αλλά και το άμεσο μέλλον της Ε.Ε. Αφού αν αναδειχτεί νικήτρια η ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, μπορεί να επηρεάσει όχι μόνον την Γαλλία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Λύση στο γρίφο θα δώσουν τα 47 εκατομμύρια των Γάλλων ψηφοφόρων με το αποτέλεσμα να είναι αβέβαιο καθώς οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες δεν άλλαξαν την εικόνα με τον Μακρόν είναι οριακά μπροστά από την Λεπέν και να μένει ανοιχτό το πεδίο για εκπλήξεις.

Ήδη έχουν αρχίσει να ψηφίζουν οι υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο ενώ ψήφισαν και οι Γάλλοι της Αμερικής.

Ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, πρόεδρος του κινήματος «Όρθια Γαλλία» (Debout la France ) είναι ο πρώτος από τους 11 υποψηφίους, που ψήφισε στις 10.00 (ώρα Ελλάδας) στην εκλογική του περιφέρεια όπου είναι και δήμαρχος Yerres (Essone).

Πριν από αυτόν και η Πηνελόπη Φιγιόν ψήφισε στην περιοχή της Sarthe όπου βρίσκεται η βασική τους κατοικία και όπου για χρόνια είχε πολιτευθεί ο σύζυγός της.

Ο Φρανσουά Φιγιόν θα ψηφίσει γύρω στις 13.00 ώρα Ελλάδας στο Παρίσι, όπου έχει μεταφέρει τα δικαιώματά του, από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των υποψηφίων όλοι αναμένεται να ψηφίσουν μεταξύ 10.00 με 13.00. Από τους τέσσερους πρώτους, ο Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται γύρω στις 12.00 στην παραθαλάσσια στη Μάγχη πόλη, Τουκέ ( Touquet). Λίγο πιο βόρεια στο προπύργιό της Ενέν Μπομόν (Henin Beaumont ), αναμένεται και η Μαρίν Λεπέν την ίδια περίπου ώρα. Όχι μακρυά από τις Βερσαλλίες, στην πόλη Τραπ (Trappes) θα ψηφίσει κοντά το μεσημέρι ο Μπενουά Αμόν. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν γύρω στις 13.00 θα ρίξει την ψήφο του στο Παρίσι, όπως και ο Φιγιόν.

Στις 21.00 ώρα Ελλάδος η τελική εκτίμηση

Τα εκλογικά κέντρα της επαρχίας ( εκτός των μεγάλων πόλεων) θα κλείσουν φέτος στις 19.00 ( 20.00 ώρα Ελλάδας) και όχι στις 18.00 όπως τα προηγούμενα χρόνια. Οι κάλπες στις μεγάλες πόλεις, θα κλείσουν όπως πάντα στις 20.00 ( 21.00 ώρα Ελλάδας).

Για τις εκτιμήσεις τους τα Ινστιτούτα έχουν επιλέξει 220 εκλογικά κέντρα επαρχίας, με 1.000 περίπου ψηφοφόρους το καθένα, που θεωρούνται αντιπροσωπευτικά και στα οποία η καταμέτρηση ξεκινάει στις 19.00, ακριβώς μετά το κλείσιμο της κάλπης. Για να κερδίσουν χρόνο τα Ινστιτούτα, άλλαξαν μέθοδο αφού τα πάντα σήμερα θα περάσουν από το τηλέφωνο (smartphone) και το διαδίκτυο.

Γύρω στις 19.30 τα Ινστιτούτα θα μπορέσουν να περάσουν στη δεύτερη φάση μελετώντας τα επόμενα 200 επιλεγμένα εκλογικά κέντρα. Η τελική εκτίμηση θα δοθεί στις 20.00 με το τέλος της ψηφοφορίας.

Ψήφισαν οι Γάλλοι της Αμερικής

Νωρίτερα από το άνοιγμα της κάλπης στη Γαλλία ξεκίνησαν να ψηφίζουν οι γάλλοι πολίτες που διαμένουν μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τους συνολικά 46,97 εκατ. ψηφοφόρους που είναι εγγεγραμμένοι στις εκλογικές λίστες, υπολογίζεται ότι 1,3 εκατ. βρίσκονται εκτός Γαλλίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εγγεγραμμένοι 119.773 ψηφοφόροι, εκ των οποίων 11.242 στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία.

Στη Νέα Υόρκη, το προξενείο της Γαλλίας στην 5η Λεωφόρο εκκενώθηκε για λίγη ώρα και όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία, μετά από προειδοποίηση για βόμβα. Δεκάδες ψηφοφόροι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο κτίριο απομακρύνθηκαν μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της αστυνομίας. Σύμφωνα με την πρόξενο της Νέας Υόρκης Αν Κλερ Λεζάντρ, η διαδικασία ξεκίνησε πάλι περίπου 50 λεπτά αργότερα.

Το προξενείο της Νέας Υόρκης έχει 28.500 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και είναι ένα από 16 γραφεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μπορούσαν να ψηφίσουν οι Γάλλοι πολίτες.

Το προφίλ των 11 υποψηφίων

Ένδεκα υποψήφιοι συμμετέχουν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου, η έκβαση του οποίου είναι πολύ αβέβαιη εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αναποφάσιστων. Ακολουθούν οι υποψήφιοι με αλφαβητική σειρά:

Μπενουά Αμόν, 49 ετών, Σοσιαλιστικό Κόμμα

Έκπληξη της προεκλογικής εκστρατείας, το μέλος αυτό της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατάφερε να επιβάλει την κοινωνική και οικολογική γραμμή του στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών με αντίπαλο τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

Πρώην υπουργός του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και βουλευτής, αυτός ο «αντάρτης» προσπαθεί να συνασπίσει μια αριστερά κατατεμαχισμένη σε πολλά ρεύματα ώστε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών. Κέρδισε την υποστήριξη του οικολόγου Γιανίκ Ζαντό, ο οποίος παραιτήθηκε υπέρ του, αλλά δεν σφράγισε μια συμμαχία με τον ταραξία της ριζοσπαστικής αριστεράς, τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Μαρίν Λεπέν, 48 ετών, Εθνικό Μέτωπο

Πρόεδρος από το 2011 του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, ευρωβουλευτής, η Μαρίν Λεπέν θέλει «να αποδώσει τη Γαλλία στη Γαλλία». Ποντάρει στο κύμα που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οδήγησε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, για να κερδίσει με τις ιδέες της κατά της μετανάστευσης, κατά της Ευρώπης και κατά της παγκοσμιοποίησης.

Είχε λάβει 17,9% των ψήφων κατά την πρώτη υποψηφιότητά της σε προεδρικές εκλογές το 2012. Το κόμμα της κατήγαγε έκτοτε εκλογικές επιτυχίες. Αν και έρχεται πρώτη στις προθέσεις ψήφου στις δημοσκοπήσεις, μέχρι στιγμής φέρεται να χάνει σταθερά στον δεύτερο γύρο.

Εμμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, Εμπρός!

Άγνωστος στο κοινό μέχρι την είσοδό του στην κυβέρνηση το 2014, αυτός ο πρώην τραπεζίτης που έγινε υπουργός Οικονομίας έθεσε στα τέλη Αυγούστου υποψηφιότητα στην κούρσα για την προεδρία με το κίνημά του, το «Εμπρός!», που τοποθετείται στο κέντρο της πολιτικής σκακιέρας.

Νέος και χαρισματικός, προσελκύει τα πλήθη στις συγκεντρώσεις του και έχει την υποστήριξη κάθε λογής προσωπικοτήτων της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης ή της οικονομίας, όμως πρέπει ακόμη να μετατρέψει σε ψήφους τις συγκεχυμένες επιθυμίες του για πολιτική ανανέωση. Δεν έχει εκλεγεί ποτέ σε αιρετό αξίωμα και οι αντίπαλοί του επισημαίνουν την έλλειψη εμπειρίας του.

Ζαν-Λικ Μελανσόν, 65 ετών, «Η ανυπότακτη Γαλλία»

Πρώην υπουργός των σοσιαλιστών, συνιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος ήδη το 2012 (11,1%), κατεβαίνει αυτή τη φορά «εκτός κομμάτων» ως υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Πολύ δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν θέλησε να συμμαχήσει με τον σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν, οι θέσεις του οποίου βρίσκονται κοντά στις δικές του.

Φρανσουά Φιγιόν, 63 ετών, Οι Ρεπουμπλικάνοι

Εδώ και καιρό περιορισμένος στα παρασκήνια, ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς με το πρόγραμμά του για θεραπεία σοκ, για αποκατάσταση του κύρους των αρχών, για αγώνα κατά της εγκληματικότητας και για κινητοποίηση εναντίον του «ισλαμικού ολοκληρωτισμού».

Στρατευμένος εδώ και σχεδόν 40 χρόνια στην πολιτική, ο βουλευτής αυτός του Παρισιού, ο οποίος είχε διαξαγάγει εκστρατεία με θέματα τη λιτότητας και την εντιμότητα, έχει πληγεί πολύ από ένα σκάνδαλο για εικονική απασχόληση μελών της οικογένειάς του που οδήγησε στην απαγγελία σε βάρος του κατηγοριών για «κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων».

Οι άλλοι υποψήφιοι

 • Ναταλί Αρτό, 47 ετών

Υποψήφια του κόμματος της άκρας αριστεράς Εργατική Πάλη, αυτή η εκπαιδευτικός με ειδίκευση την οικονομία και τη διαχείριση είχε ήδη θέσει υποψηφιότητα το 2012 (0,56% των ψήφων).

 • Φρανσουά Ασελινό, 59 ετών

Αυτός ο πρώην επιθεωρητής Οικονομικών, υπέρμαχος της εθνικής κυριαρχίας, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως τον «υποψήφιο της εθνικής απελευθέρωσης», προτείνει το «Frexit», την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ.

 • Ζαν Λασάλ, 61 ετών

Κεντρώος βουλευτής της νοτιοδυτικής περιφέρειας Πυρηναίων Ατλαντικού, αυτός ο πρώην βοσκός πραγματοποίησε απεργία πείνας 39 ημέρων κατά της μετεγκατάστασης ενός εργοστασίου από την περιφέρειά του και διέσχισε πεζή τη χώρα επί εννέα μήνες για να συναντήσει τους Γάλλους.

 • Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, 56 ετών

Πρόεδρος του κινήματος Debout la France (Όρθια Γαλλία, 1,79% το 2012), υπέρμαχου της εθνικής κυριαρχίας, καλεί τους Γάλλους σε μια «αφύπνιση» και στην έξοδο από το ευρώ

 • Φιλίπ Πουτού, 50 ετών

Υποψήφιος ήδη το 2012 του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA, 1,15%), αυτός ο εργάτης έγινε γνωστός από τη μάχη του για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο της Ford στο οποίο εργαζόταν.

 • Ζακ Σεμινάντ, 75 ετών

Αφού συγκέντρωσε 0,25% των ψήφων το 2012, αυτός ο πρώην δημόσιος υπάλληλος είναι και πάλι υποψήφιος «ενάντια στο πολιτικό σαράι που τα έχει συμφωνήσει με την αυτοκρατορία του χρήματος».

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Πολιτική. Bookmark the permalink.

40 Responses to Γαλλικές εκλογές – Όλα τα σενάρια ανοιχτά

 1. Ο/Η physicist λέει:

  50.000 βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί και 7.000 στρατιώτες προστατεύουν τις σημερινές εκλογές στη Γαλλία.

  Μέχρι πολύ πρόσφατα, οι εκλογές στις Δυτικές Δημοκρατίες δεν χρειαζόταν στρατιωτική προστασία. Άντε, με το καλό ν’ αποκτήσουμε και συνθήκες Πακιστάν.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Ο/Η physicist λέει:

  (Άσχετο): Ο Μπεργκόλιο ονόμασε τα Κέντρα στα οποία διαμένουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα «Στρατόπεδα Συγκεντρώσεως». Δεν είναι απλώς ένας φτηνός λαϊκιστής. Είναι ψεύτης, υποκριτής, ανιστόρητος και απενοχοποιητής των Ναζήδων.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η physicist λέει:

  Λίγο πιο χαμηλή η συμμετοχή απ’ ό,τι το 2012, σύμφωνα με την Zeit. — Ενδιαφέρον ότι προεκλογικά χαλάει ο κόσμος (ή οι δημοσιογράφοι) με τη ρητορεία για «εκλογές που θα κρίνουν το μέλλον του Δυτικού Πολιτισμού» κλπ., και στην πράξη η συμμετοχή είναι απαράλλαχτη. Νομίζω κάτι τέτοιο ίσχυσε και στις δικές μας εκλογές το 2015 αλλά και στις περσινές προεδρικές των ΗΠΑ.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Αλικη λέει:

  Ευτυχώς, δεν περνάει η Λεπέν στον δεύτερο γύρο.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Αλικη λέει:

  Διορθωση: εννοούσα οτι δεν φαίνεται οτι θα εκλεγεί στο δεύτερο γύρο, δεδομένης της θεσης ολων των ηττημένων.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  France’s Macron appears set for Elysee in runoff with Le Pen

  http://www.reuters.com/article/us-france-election-idUSKBN17O0DG

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Ο ΕΡΩΣ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑ
  Ο άγνωστος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας: Είναι παντρεμένος με την καθηγήτριά του! [εικόνες]
  […]

  Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ένα φαινόμενο. Δεν του φαίνεται αλλά είναι ένα πρόσωπο που ιντριγκάρει τη Γαλλία. Όταν ήταν μαθητής στο λύκειο στην πόλη Αμιέν της Γαλλίας ερωτεύτηκε την καθηγήτριά του γαλλικών, την Μπριζίτ Τρονιέ. Εκείνος ήταν 16 ετών, εκείνη 36, αλλά ήταν όμορφη, με μίνι φούστες και πολύ έξυπνη. Η Μπριζίτ παίρνει διαζύγιο και αρχίζουν να ζουν μαζί.
  […]

  Πηγή: Ο άγνωστος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας: Είναι παντρεμένος με την καθηγήτριά του! [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/220281/o-agnostos-ypoyrgos-oikonomias-tis-gallias-einai-pantremenos-me-tin-kathigitria-toy#ixzz4f6et4tqr

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Elias λέει:

  Ο Μελανσόν αφήνει να εννοηθεί ότι στηρίζει Λεπέν. Καμία έκπληξη, άλλωστε η άκρα δεξιά και η αριστερά δεν είναι παρά τα δύο ποδάρια του κρατισμού. Χρόνια προσπαθούν να παραστήσουν τους διαφορετικούς αλλά στην βάση τους το ίδιο θέλουν: κρατικό έλεγχο, περιορισμό της ελευθερίας.

  Τώρα ποια η μάχη είναι μεταξύ των φιλελεύθερων δημοκρατικών, και των απομειναριών του κρατισμού: την αριστεροδεξιά. Το νεκρό που προσπαθεί να αδράξει το ζωντανό. Δεν θα τα καταφέρουν: η ελευθερία είναι πολύ ποιο δυνατή από τους -ισμούς τους, τους κομμουνισμούς τους τους φασισμούς τους, τους χριστιανισμούς τους και όλα τα αηδιαστικά εμπόδια στη προσπάθεια των ανθρώπων να κατακτήσουν την ελευθερία, να κάνουν το κόσμο καλύτερο.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η zepos λέει:

  –Πριν μερικά χρόνια όλα τα κανάλια θα είχαν έκτακτες εκπομπές λόγου για τις τόσο σημαντικές γαλλικές εκλογές. Σήμερα είχε μόνο η ΕΡΤ μία άθλια ουτε καν καφενειακού επιπέδου συζήτηση με ασχέτους -στα καφενεία δείχνουν πιο ενδιαφέρον γι΄αυτά που λένε και είναι πιο σχετικοί. Η ανάλυση ήταν του τύπου «είναι μπερδεμένη κοινωνία η γαλλική»….

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η physicist λέει:

  Ηλία, η εντύπωσή μου είναι πως οι συστάσεις των ηττημένων υποψηφίων δεν έχουν ιδιαίτερο βάρος: οι εκλογείς ακολουθούν τη δική τους γνώμη και όχι τη νουθεσία εκείνων που ψήφισαν στον πρώτο γύρο. Νομίζω, επομένως, ότι πάνω από 3 στους 4 ψηφοφόρους του Μελανσόν που θα πάνε να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο, θα ψηφίσουν τον Μακρόν. Αντίστροφα, και παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη σύσταση, ο 1 στους 2 ψηφοφόρους του Φιγιόν θα ψηφίσει την Λε Πεν.

  Ούτως ή άλλως θα υπάρξει καθαρή επικράτηση του Μακρόν και ειλικρινώς δεν πίστεψα σε κανένα σημείο ότι υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να εκλεγεί ΠτΔ η Λε Πεν. Οι Γάλλοι είχαν ευρεία επιλογή από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα και αποφάσισαν όμορφα και καλά. Σε δύο βδομάδες τα τελικά και τα ζόρικα τον Ιούνιο με τις βουλευτικές.

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η Eνη λέει:

  Εχει δικαιο η κα. Κιντη. Οι ενημερωτικες εκπομπες της ΕΡΤ ειναι πολυ χαμηλου επιπεδου.Με λιγα λογια δεν βλεπονται και φυσικα δεν τις βλεπουμε. Μονο οι ειδησεις προπαθουν να δειξουν καποια αντικειμενικοτητα παρουσιαζοντας και τις θεσεις της αντιπολιτευσης, ομως θα επρεπε να αποφευγουν την κυβερνητικη προπαγανδα, ειναι μεσο δημοσιας τηλεορασης , οχι «κυβερνητικος εκπροσωπος» η ΕΡΤ.
  Η «αποχή» των ιδωτικων καναλιων απο ειδικη εκπομπη για τις γαλλικες εκλογες, οπως επισημαινεται, ειναι αδικαιολογητη, αλλα εμπιπτει κι΄αυτή η ενεργεια στο επιπεδο της ιδιωτικης τηλεορασης, συναγωνιζεται την ΕΡΤ. ;-
  Φυσικα οι πολιτες εχουν πολλα μεσα για την ενημερωση τους, π.χ. τα sosial media.

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η λέει:

  o τελεευαγγελιστης

  που πεταει τα «σας αγαπω» στις ομιλιες του ελειψει περιεχομενου
  στο πιο πανω ειναι ενας πιστος που του πεταει
  «σ αγαπαω κυριε μακρον γαμωτο»
  για να λαβει τα φιλια του ως απαντηση

  πρεπει καποιος να ξερει γαλλικα και να παρακολουθει οτιδηποτε εχει φιμωθει απο τα γαλλικα μμε για να εχει μια αντικειμενικη αποψη για τις γαλλικες εκλογες
  ειδεμη το μονο που παπαγαλιζει ειναι η στηριξη η μη στηριξη των αλλων πολιτικων στον Μακρον εναντι της λε πεν

  ενα ελαχιστο δειγμα
  ο Μακρον ειπε οτι απ οιταν εφυγε απο τη κυβερνηση ζει με τη συνταξη της γυναικας του και στη φορολογικη του δηλωση βγαινει και μειον

  επεσε ανθρωποκυνηγιτο σε οποιον τολμησε να ρωτησει τι απεγιναν τα 3 εκ ευρω που κερδισε απο τις μετοχες του που πουλησε στη τραπεζα ροτσιλντ οταν τον τοποθετησαν στη κυβερνηση ολαντ

  τα μμε 6 μηνες τωρα πιπιλανε λε πεν μακρον
  επρεπε να κερδισει και η λε πεν
  μονο εναντι της λε πεν μπορουσε να κερδισει ο μακρον και γι αυτο ηταν σημαντικο να την προωθησουν και να απαξιωσουν τον φιγιον για πρακτικες που η μιση βουλη πρατει
  οι δε υπολοιποι υποψηφιοι ανυπαρκτοι στα ρανταρ

  οι μισοι απο τους βουλευτεσ δηλωνουν συζηγους παιδια ερωμμενες ερωμενουσ ως βοηθους τους και αυτο δεν απαγορευεται
  απο τον φιγιον ο εισαγγελεας ζητουσε να του φερει αποδειξεις οτι η γυναικα του παρηγαγε εργο χειροπιαστο και αναλογο των αποδοχων της ως βοηθος του

  εχτες βραδυ οι εθνομηδενιστες κλπ ακροαριστεροι διαδηλωσαν
  το συνθημα ηταν
  «ουτε πατριδα ουτε πατρονο»

  στ αποτελεσματα αυτων των εκλογων ταιριαζει γαντι η φραση του σατομπριαν

  «ξαφνου ανοιγει η πορτα και μπαινει σιωπηλα το βιτσιο υποβασταζομενο απο το φονο»

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η δεξιος λέει:

  Δεν υπάρχουν πια μεγάλα ιδιωτικά κανάλια με σοβαρές ειδήσεις.Το MEGA είναι διαλυμένο ενώ ο ΑΝΤ και ο ΑΛΦΑ καθαρά ψυχαγωγικά.Ουσιαστικά το μόνο κανάλι με ειδήσεις είναι ο ΣΚΑΙ,ο οποίος όμως έπιασε την καλή με το Survivor και δεν είχε τη διάθεση να ασχοληθεί με άλλα.
  Για όσους πάντως ενδιαφέρονται για πολιτική κουβέντα και ανάλυση συνιστώ καθημερινά στις 9 το μικρό κανάλι ACTION24 σε όσες περιοχές φυσικά εκπέμπει γιατί δεν είναι πανελλήνιο.

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  @ 2π

  Ευχαριστουμε για το ρεπορταζ.

  Απο αυτα που έγραφες και γραφεις προκυπτει οτι η πλεινοττα και των Γαλλων (και ολων των Ευρωπαιων) ειναι σχεδον τρα-λα-λα σε σχεση με το 60, 70, 80’ς

  Αρχοντοχωριατες, αστοι πολιτικοι που μισθοδοτουν ολη την οικογενεια του ςαπο το γαλλικο δημοσιο, ενω υπαρχει το προλεταριαττο και το πρεκαριατο,….

  Αγαπητη μου 2π C’est La Vie

  Δες διαφορα πολιτισμων τελικα σε 2 τραγουδια με τιτλο C’est La Vie

  1. των Emerson, Lake and Palmer με πληρη μουσικη παιδεια με 364.966 προβολές

  C’est La Vie with Lyrics-Emerson, Lake and Palmer Studio Recording

  συνεχιζεται

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Το τρα-λα -λα του Khaled με 77.157.233 προβολές !!!

  Khaled – C’Est La Vie

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η Elias λέει:

  @phys
  Δεν υπάρχει ο κλασικός διαχωρισμός δεξιάς και αριστεράς. Πλέον υπάρχουν οι κρατιστές και οι φιλελεύθεροι. Οι κρατιστές, (οπαδοί του κεντρικού ελέγχου), τόσο οι δεξιοί όσο και οι αριστεροί, δείχνουν να καταλαβαίνονται μεταξύ τους, μια και το βασικό τους εργαλείο είναι το κράτος. Η σκέψη τους είναι η ιεράρχηση της εξουσίας και η βασική τους διαφορά είναι ποιος θα κάτσει στην κορφή της πυραμίδας.

  Το πρόβλημα τους είναι ότι το μοντέλο τους δεν είναι τόσο αποτελεσματικό, είναι άλλης εποχής. Δυστυχώς γι αυτούς δεν κατανόησαν τη σκέψη του μέντορα τους, του Μάρξ που παρατήρησε ότι όταν αλλάζουν τα μέσα παραγωγής αλλάζει και η οικονομική οργάνωση.

  Πλέον η οικονομία δεν βασίζεται στην κινητοποίηση εργατικού δυναμικού, αλλά περισσότερο στην πληροφορία. Και η πληροφορία δεν μπορεί να γίνει ποιοτική σε περιβάλλοντα περιορισμού. Δεν μπορείς να διατάξεις κάποιον να σκεφτεί. Πλέον η παγκοσμιοποίηση, την εποχή του ίντερνετ έχει ήδη συμβεί. Αυτοί προσπαθούν να κατανοήσουν το κόσμο με εργαλεία άλλης εποχής.

  Η αλλαγή έχει ήδη συμβεί. Απλά κάποιοι ξεχασμένοι προσπαθούν να ξαναζήσουν στην εποχή των παπούδων τους.

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η physicist λέει:

  Ηλία, οι άλλοι, οι φιλελεύθεροι, δεν έχουν κι εκείνοι πυραμίδα; Δεν είναι και στην παγκοσμιοποιημένη εκδοχή της οικονομίας και της πολιτικής το όλο θέμα ακριβώς πώς θα δομηθεί η πυραμίδα;

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Ευχαριστώ ΑΦ, μου έφτιαξες το πρωινό με τους ELP. Είχα να το ακούσω δεκαετίες.

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  @Νίκος Π

  Επειδη απευθυνθηκα στην 2π που ζει στην Γαλλια μου ηρθε ετοιμο ψαχνοντας στο youtube .για το αριστουργημα των ELP C’Est La Vie και βγαινει ο Khaled με 77 εκατ. προβολες, ενω αυτο που εψαχνα αν και παιγνωστο ειχε-μονον- μερικες εκατονταδες χιλιαδες!

  Εσεις με τα πολιτικα ο ΑΦ με τα οικολογικα, τα ανθρωπιστικα , τα πολιτιστικα που ειναι και σημαντικοτερα. Αν οι μαρξιστες ειχαν κανει το δευτερο μισο του 19ου αιωνα και τον 20ο , την πολιτιστικη εξυψωση των «μαζων» που παραπεμπει σε ανθρωπινο κρεας προς κιμαδοποιηση ) δηλ. την μορφωτικη, κοινωνικη και πολιτιστικη επανασταση με προλεταριους και αγροτες και οχι -πρακτικα- μονον με διανουμενους, ενδεχεται η πορεια των χωρων του υπαρκτου να ηταν πολυ καλυτερη.

  Εσεις την βαση, ο ΑΦ το εποικοδομημα!

  Μου αρέσει!

 20. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Ηλία συμφωνώντας με τον Φυσικό ..αποκάτω σου, θα έλεγα ότι και το κρατιστές vs φιλελεύθεροι είναι και αυτό λαστ γήαρ.
  Ενώ είναι εύκολο να αποδομήσουμε τα ..αφηγήματα (που λέει και ο Φυσικός 😆 ) της Αριστεράς και δεν διαφωνώ με τις αιτιάσεις σου κρατιστική αντίληψη και τέτοια και ενώ συμφωνώ ότι πρέπει να το κάνουμε, νπμίζω ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση σε μια λεπτομέρεια.
  Αυτή η αποδόμηση να μην γίνει η πρόφαση για μια απλή αλλαγή στα ιεδεολογήματα όπου τη θέση των ..μαρξικών αξιωμάτων θα πάρουν τα φιλελεύθερα.
  Δηλαδή γενικά αξιώματα, κενά περιεχομένου, απλώς έυηχα και πιασάρικα.
  Ισχυρίζομαι ότι αυτην τη φάση περνάμε.
  Τα ισχύοντα περί ελευθερίας (της αγοράς …αλλά και γενικότερα), ασφάλειας και ..προκοπής πρέπει να επαναδιατυπωθούν.
  Το να βασιστούμε στις αρχές του φιλελευθερισμου είναι κάτι το οποίο απσάζομαι, αλλά άλλο αυτό, άλλο εν όψει της καβαράρθρωσης της φήμης (εικόνας) των αριστερών προταγμάτων να βάλουμε στη θέση τους κάποια άλλα προτάγματα και να μείνουμε ίδιοι.

  Μου αρέσει!

 21. Ο/Η δεξιος λέει:

  @ Physicist

  Η παγκοσμιοποίηση ασφαλώς δημιουργεί ένα παγκόσμιο εμπορικό οικονομικό δίκτυο που έχει και αυτό τη δική του πυραμίδα,στην κορυφή της οποίας είναι τα διεθνή χρηματιστήρια και λειτουργεί με βάση τους κανόνες της αγοράς.Το δίκτυο αυτό επικάθεται όμως πάνω στα ήδη υπάρχοντα κράτη που διατηρούν το μονοπώλιο της στρατιωτικής ισχύος και σε κυβερνήσεις που μόνο αυτές μπορούν να αλλάξουν με τη λαική βούληση.
  Υπάρχει συνεπώς στην εποχή μας μια διελκυστίνδα πολιτικοστρατιωτικής ισχύος και οικονομικής που είναι όχι απλώς άνισα κατανεμημένες αλλά και με διαφορετική πυκνότητα ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις.
  Είναι προφανές ότι οι δυνάμεις εκείνες που υπερτερούν σε πολιτικοστρατιωτική ισχύ τάσσονται υπέρ της επικυριαρχίας του κράτους επί των αγορών ενώ οι δυνάμεις που υπερτερούν σε οικονομική ισχύ τάσσονται υπέρ της πρωτοκαθεδρίας των αγορών.
  Ακραίο παράδειγμα της πρώτης περιπτώσεως είναι η Ρωσία,η οποία είναι ταυτόχρονα μία από τις δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις και σε μεγάλο βαθμό για ιστορικούς λόγους αποκλεισμένη από την παγκόσμια οικονομική δικτύωση,με μια οικονομία μεγέθους Ιταλίας.
  Ακραίο παράδειγμα της δεύτερης περίπτωσης είναι η Γερμανία που πάλι για ιστορικούς λόγους είναι οικονομικός γίγας και στρατιωτικός νάνος.
  Οι ΗΠΑ αμφιρρέπουν εξ ου και η διαμάχη περί τον Τραμπ καθώς είναι και η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη και οικονομική και ψάχνουν το βέλτιστο για αυτές μίγμα.Η Κίνα επίσης έχει μια ισορροπία και στους δύο τομείς.
  Η Γαλλία σαφώς χάνει σε ανταγωνιστικότητα έναντι της Γερμανίας και έχει την επιλογή Μακρόν για φιλελεύθερες (αλλά και μίνι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που θα θίξουν ανθρώπους) ή την επιλογή Λεπέν – Μελανσόν να τινάξει το ευρωπαικό οικοδόμημα στον αέρα και να προχωρήσει σε γαλλορωσική συμμαχία που όμως αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς.
  Το ισλάμ είναι σαν πριονίδι στα γρανάζια της παγκοσμιοποίησης.Δεν γίνεται παγκοσμιοποίηση χωρίς το ένα πέμπτο του πληθυσμού της γής που άρα πρέπει να αναμιχθεί με τους υπόλοιπους αλλά πιστεύει σε μια επιθετική θρησκεία και προκαλεί συνεχείς αστοχίες υλικού.

  Μου αρέσει!

 22. Ο/Η xberliner λέει:

  Και στα δικά μας νέα. Ο Κούλης αποδεικνύει αυτό που ήδη ξέραμε. Ότι όσο φιλελεύθερο και κεντρώο προφίλ να προσπαθεί να πουλήσει δε παύει να ηγείται ενός βαθιά συντηρητικού και καθαρά δεξιού προς ακροδεξιού (και όχι κεντροδεξιού) κόμματος. Και με αυτά και αυτά όσοι βρισκόμαστε στο κέντρο και την κεντροαριστερά με μόνες επιλογές τη Φώφη και το Στάυρακα και κάτι αννούλες του χιονιά και άλλα ρετάλια της εκσυχρονιστικής σοσιαλδημοκρατίας του κώλου μένουμε ορφανοί.
  http://www.parapolitiki.com/2017/04/kyriakos-mitsotakis-den-krinoume-anagkaio-ton-xorismo-kratous-ekklisias.html

  Μου αρέσει!

 23. Ο/Η physicist λέει:

  Δεξιέ, δεν ακούγονται παράλογα αυτά που λες.

  Μου αρέσει!

 24. Ο/Η physicist λέει:

  Βρρολινέζε, ξέχνα τη Φώφη και την ελληνική Κεντροαριστερά. Πάω στοίχημα δυο μπύρες ότι μετά τις εκλογές στην ΟΔΓ, θα γίνει μια ωραία ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ο σύριζας θα πουλήσει θρίαμβο, ο λαός θα τσιμπήσει και ο Τσίπρας θα μείνει ΠΘ για καναδυό τετραετίες ακόμα. Η Φώφη άνττε να πάρει κανα Υπουργειάκι στην Κυβέρνηση συνασπισμού αν δεν βγάλει ο σύριζας αυτοδυμαμία.

  Μου αρέσει!

 25. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ρυθμιση είναι πληρωμή σε περισσότερα χρόνια και με σταθερα επιτόκια
  Δεν θα είναι κατι το θεαματικό 🐐

  Μου αρέσει!

 26. Ο/Η physicist λέει:

  Δεν έχει σημασία τι θα είναι, σημασία έχει πώς θα εκληφθεί.

  Μου αρέσει!

 27. Ο/Η physicist λέει:

  Διάβαζα πριν το Πάσχα, στα 17% μπροστά η ΝΔ. Διαβάζω προχτές, περίπου 10% μπροστά η ΝΔ. Τι στην ευχή, γενήτορα τυχαίων αριθμών έχουν;

  Πάει μετά ο άλλος ο φωστήρ, κάνει ανάρτηση ότι έχει φάει κρουασάν με τον Μακρόν που έχει παντρευτεί την πρώην του των Γαλλικών. Κάνει την ανάρτηση ο ξεγάνωτος για ποιον ακριβώς λόγο; Αυτοκολακεύεται; Οταν ο Πατούλης μοστράρει φωτο με τον Τραμπ είναι λαχανόγυφτος, όταν ανεβάζει στάτους ο αλαφροϊσκιωτος με τον Μακρόν είναι μοντέρνος μεταρρυθμιστής.

  Ο Μακρόν τους μάρανε. Σήμερα ανακοίνωσε ο Υπ. Παιδείας την οριστική ταφόπλακα της αξιοκρατίας με την κατάργηση των εισιτηρίων για τα ΑΕΙ, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Το τι άγριο πράμα θα γίνει στα Λύκεια για καλό βαθμό στο Απολυτήριο, ούτε να το φανταστώ δεν μπορώ. Δε βαριέσαι, στα ψιλά πέρασε. Τι θα κάνει ο Μακρόν και πώς θα βγάλει η Τερέζα (Τερίσα για τις μανταμσουσούδες) Μέυ το Μπρέξιτ. Κολοκύθια με τη ρίγανη.

  Ασχετα θα μου πεις αλλά σου λέω δες τι έχει να προσφέρει το απέναντι μαγαζί. Καλύτερο πράμα από τον σύριζα σε γενικές γραμμες αλλά σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

  Μου αρέσει!

 28. Ο/Η Αλικη λέει:

  Οι ψηφοφόροι δεν εχουν καμια σκασίλα για το χρεος. Τους καίει η φορομπηχτική πολιτικη, η ανεργία και γενικά η ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας ζωής, σε καθε πεδίο, ως απόρροια των κατορθωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

  Όποιον θρίαμβο κι αν προσπαθήσει να πουλήσει ο Τσιπρας, θα πέσει στο κενό.

  ΥΓ: Εντάξει, το εμπεδώσαμε, χάλια μαύρα ειναι η απανταχού κεντροδεξιά, και γενικά ολα εναι χάλια. Μονον που εμεις -ως αφελείς- δεν το βλεπουμε. Ευτυχώς υπάρχουν καποιοι φωτισμένοι που μας διαφωτίζουν. Ετσι δεν κινδυνεύουμε να παρασυρθούμε απο τον μανταμσουσουδισμο.

  Μου αρέσει!

 29. Ο/Η physicist λέει:

  Δεν παριστάνω τον φωτισμένο, Αλίκη, απλώς λέω το πώς καταλαβαίνω εγώ την κατάσταση, το πόσο απογοητευμένος είμαι από την ελαφρότητα της άλλης πλευράς, η οποία λογικά και κατά παράδοση είναι εκείνη με την οποία συντάσσομαι. Δεν μ’ ενδιαφέρει να εμπεδώσει ή να μην εμπεδώσει οποιοσδήποτε το οτιδήποτε. Αυτό που διαπιστώνω είναι πως τα ζητήματα που σε μένα μοιάζουν ουσιώδη και σημαντικά για το μέλλον δεν παίρνουν την προσοχή που μου κρίνω ότι θα ήταν αρμόζουσα. Αντί γι’ αυτό, αναλίσκονται η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά σε κενολογίες, μόστρες, συμβολισμούς και αναπαραγωγή μοδάτων ανοησιών.

  Μου αρέσει!

 30. Ο/Η physicist λέει:

  Η εκπαιδευτική καταστροφή της Μπολόνιας είναι, ας μην ξεχνάμε, αποκύημα της διάνοιας και τη σοφίας των μεταρρυθμιστών, των τάχατες μυαλωμένων ευρωπαϊστών κεντρώων, έτσι; Το τι κακό έχει κάνει αυτό το τερατούργημα στα ΑΕΙ δεν απασχολεί κανέναν, είναι βλέπεις σταθμός στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Τι κι αν παράγουν τα Πανεπιστήμια μαζικά εκατοντάδες χιλιάδες ελλιπώς εκπαιδευμένους «Μπάτσελορ οφ Σάιενς» και «Μπάτσελορ οφ Αρτς» που θ’ αποτελέσουν τις ηγετικές, λέμε, τάξεις του μέλλοντος; Δε βαριέσαι, αρκεί να φαίνονται καλές οι στατιστικές του ΟΟΣΑ ότι η χώρα (η οποιαδήποτε, όχι μόνον η Ελλάδα) έχει 40%, 50%, 70% «πτυχιούχους ΑΕΙ» οι οποίοι «αποφοίτησαν εγκαίρως» και έκαναν και ένα εξάμηνο exchange students στο εξωτερικό. Διότι ως γνωστόν αν σπουδάζεις Φυσική στη Λυόν και κάνεις ένα εξάμηνο στη Σαλαμάνκα διευρύνθηκαν οι ορίζοντές σου κι απέκτησαν οι σπουδές added value.

  Αλλά όποιος ασκεί κριτική στις διαστροφές που συναπέφερε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι λαϊκιστής, υποθέτω;

  Μου αρέσει!

 31. Ο/Η δεξιος λέει:

  Oι δημοσκοπήσεις θα πρέπει να συγκρίνονται μεταξύ των ιδίων εταιριών καθώς κάθε μια χρησιμοποιεί διαφορετική μεθοδολογία και κυρίως άλλες ανάγουν τους αναποφάσιστους στο γενικό σύνολο ενώ άλλες όχι.
  Μέχρι στιγμής εάν συγκρίνει κάποιος δημοσκοπήσεις με τις προηγούμενες της ίδιας εταιρίας,δεν προκύπτει καμμία τάση ανάκαμψης του σύριζα.
  Όσον αφορά τις διάφορες αστοχίες των ευρωπαικών μέτρων αυτές μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με πιο αυστηρά κριτήρια αξιοκρατίας και όχι με πιο ελαστικά όπως πιέζει ο ελληνικός λαϊκισμός.Εάν και εφ όσον είσαι πιο αποτελεσματικός όχι μόνο δεν θα μπορούν να σου πουν τίποτα αλλά στο τέλος εσύ θα τους κάνεις μάθημα και όχι αυτοί όπως γίνεται τώρα.

  Μου αρέσει!

 32. Ο/Η physicist λέει:

  Oι δημοσκοπήσεις θα πρέπει να συγκρίνονται μεταξύ των ιδίων εταιριών καθώς κάθε μια χρησιμοποιεί διαφορετική μεθοδολογία και κυρίως άλλες ανάγουν τους αναποφάσιστους στο γενικό σύνολο ενώ άλλες όχι.

  Δεξιέ, είτε υπάρχει μια πραγματικότητα και θα πρέπει να απεικονίζεται λίγο-πολύ με συνέπεια από όλες τις αξιόπιστες μεθόδους ανεξαρτήτως των εταιρειών είτε όχι. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να συγκρίνονται μεταξύ τους μόνον τα αποτελέσματα της ίδιας εταιρείας. Σε άλλους τομείς δεν λέμε «συγκρίνετε μεταξύ τους τις μετρήσεις του ιξώδους του νερού μόνον από το ίδιο εργαστήριο αλλά ποτέ ανάμεσα σε διαφορετικά εργαστήρια». Εάν αποκλίνουν τόσο πολύ ανάμεσά τους, αυτή είναι η απόδειξη ότι το πολύ μία από αυτές είναι ορθή,

  Όσον αφορά τις διάφορες αστοχίες των ευρωπαικών μέτρων αυτές μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με πιο αυστηρά κριτήρια αξιοκρατίας και όχι με πιο ελαστικά όπως πιέζει ο ελληνικός λαϊκισμός.

  Φοβάμαι ότι εδώ ακριβώς πολλοί Έλληνες ευρωπαϊστές-φιλοδυτικοί (στους οποίους συγκαταλέγω τον εαυτό μου σε γενικές ή και συγκεκριμένες γραμμές), κάνουν ένα λάθος που το έχω αναφέρει συχνά: ταυτίζουν τον λαϊκισμό και την αναξιοκρατία με την «Βαλκανική Ελλάδα» ενώ την ακεραιότητα και την αξιοκρατία με την Ευρώπη. Η εμπειρία μου δείχνει μιαν εικόνα με πολύ πιο ασαφείς τόνους του γκρίζου καθώς και μιαν εντονότατη τάση στην Ευρώπη να χαλαρώσουν τα στάνταρ και να καταργηθεί η ουσιώδης αξιολόγηση. Η κουβέντα είναι μεγάλη και δεν μπορεί να γίνει στα σβέλτα αλλά θα άξιζε να γίνει κάποτε. Το ξαναλέω συγκεκριμένα: σε ό,τι αφορά την απώλεια κριτηρίων αξιολόγησης και επιλογής στην εκπαίδευση, η Ελλάδα σε σημαντικό βαθμό απλώς ακολουθεί ευρωπαϊκές μόδες και τάσεις, δεν πρωτοτυπεί με βαλκανικό λαϊκισμό ή με κάτι αντίστοιχο.

  Μου αρέσει!

 33. Ο/Η δεξιος λέει:

  Για το πρώτο η σημαντικότερη διαφορά είναι η αναγωγή ή όχι των αναποφάσιστων στο σύνολο.
  Εάν έχεις π.χ. 30% αναποφάσιστους και αυτούς τους εμφανίσεις σαν αναποφάσιστους έχεις άλλο αποτέλεσμα από το εάν τους μοιράσεις αναλογικά στα κόμματα.
  Για το δεύτερο συμφωνώ και επισημαίνω δύο σημεία στα οποία το ελληνικό σύστημα ήταν πολύ καλό : το σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων στα πανεπιστήμια που υπηρχε πριν το 1979 (συμφωνεί σε αυτό και ο Α.Φ.) και ο νόμος που ανέθετε τον λογιστικό έλεγχο των εταιριών στο ΣΟΛ και όχι στους γνωστούς οίκους αξιολόγησης και καταργήθηκε το 1992.
  Θα υπάρχουν και άλλα αλλά τίποτα που να έγινε στην Ελλάδα μετά το 1981.

  Μου αρέσει!

 34. Ο/Η physicist λέει:

  Για το πρώτο η σημαντικότερη διαφορά είναι η αναγωγή ή όχι των αναποφάσιστων στο σύνολο.
  Εάν έχεις π.χ. 30% αναποφάσιστους και αυτούς τους εμφανίσεις σαν αναποφάσιστους έχεις άλλο αποτέλεσμα από το εάν τους μοιράσεις αναλογικά στα κόμματα.

  Καταλαβαίνω τι λες αλλά οι αποκλίσεις είναι μεγάλες σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα ακόμα κι όταν αναφέρονται στο ίδιο ακριβώς στατιστικό μέγεθος. Ειλικρινώς έχω την αίσθηση ότι η διαρκής δημοσίευση δηοσκοπήσεων είναι πλέον απλώς ένα είδος δημόσιας ψυχαγωγίας, στην οποία επιτρέπεται σχεδόν αυθαίρετη δημιουργικότητα κατά την εφεύρεση των αριθμών.

  Γι’ αυτά που λες στην επόμενη παράγραφο: αν θέλεις κάνε μια επέκταση/εξήγηση γι’ αυτά που αναφέρεις σχετικά με το ΣΟΛ και τους οίκους αξιολόγησης. Δεν κατέχω το θέμα καθόλου και θα μ’ ενδιέφερε να μάθω περισσότερα.

  Μου αρέσει!

 35. Ο/Η Eνη λέει:

  Tι ετοιμαζεται στη Γαλλια; Οι Ρεπουμπλικανοι ψηφιζουν Μακρον

  » Εν όψει δεύτερου γύρου

  Ο Σαρκοζί ψηφίζει Μακρόν, «συγκατοίκηση» στην εξουσία βλέπουν οι Ρεπουμπλικάνοι
  Ο Νικολά Σαρκοζί (Φωτογραφία: Reuters )

  Παρίσι, Γαλλία
  Ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ψηφίσει τον κεντρώο υποψήφιο για την προεδρία, Εμμανουέλ Μακρόν.

  Ο Σαρκοζί ανέφερε σε μήνυμά του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πως θα ψηφίσει τον Μακρόν επειδή η εναλλακτική επιλογή στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου είναι η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και διευκρίνισε πως η ψήφος του υπέρ του Μακρόν δεν σημαίνει πως στηρίζει και το πρόγραμμα του κεντρώου υποψηφίου.

  Ωστόσο, το κόμμα της γαλλικής κεντροδεξιάς, το οποίο προσπαθεί να ανακάμψει μετά την ήττα του προεδρικού υποψηφίου του, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι μπορεί να μοιραστεί την εξουσία με τον Εμμανουέλ Μακρόν, αν αυτός εκλεγεί στις 7 Μαΐου, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.

  Ο κεντρώος Μακρόν, 39 ετών, πιστεύεται ότι θα κερδίσει με άνεση τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με αντίπαλο την επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, όμως το πολιτικό κίνημα που δημιούργησε πριν από έναν χρόνο αντιμετωπίζει τεράστια πρόκληση στις βουλευτικές εκλογές που ακολουθούν τον Ιούνιο.

  Καθώς ο Μακρόν και το κίνημά του «Εμπρός!» κινδυνεύουν να αποτελούν μια μειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση, το κεντροδεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζει να εξασφαλίσει αρκετές έδρες ώστε να απαιτήσει έναν κυβερνητικό ρόλο παρά την ήττα του προεδρικού υποψηφίου του, του Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

  Ο Φρανσουά Μπαρουέν, ο οποίος είχε θητεύσει ως υπουργός Οικονομικών του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε δημοσίως σήμερα πως είναι έτοιμος να εργασθεί ως πρωθυπουργός στο πλαίσιο μιας «συγκατοίκησης» με τον Μακρόν.

  Ο Μπαρουέν, 51 ετών και ανερχόμενος αστήρ των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNews: «Θα είμαι διαθέσιμος να ηγηθώ της κυβέρνησης σύμφωνα με τη βούληση του γαλλικού λαού».

  Οποιαδήποτε συμφωνία για κατανομή της εξουσίας ανάμεσα στον Μακρόν κι έναν δεξιό πρωθυπουργό, όπως αυτή που προτείνεται από τον Μπαρουέν, είναι πιθανό να του επιβάλει μεγάλους περιορισμούς στην επιδίωξη οικονομικών πολιτικών με τις οποίες επιδιώκει μια ισορροπία ανάμεσα στην κρατική προστασία και τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων.

  Πριν από τον αποκλεισμό του, ο Φιγιόν είχε περιγελάσει τον δηλωμένο στόχο του Μακρόν να μην είναι ούτε αριστερός ούτε δεξιός επισημαίνοντας την περίοδο που ο πρώην τραπεζίτης είχε περάσει ως υπουργός Οικονομίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

  Αυτή την κριτική για τον Μακρόν εξακολουθούν να συμμερίζονται πολλοί στο δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι που ανήκουν στην παράταξη του Σαρκοζί, αν και άλλοι, που εκπροσωπούνται χαλαρά από τον πιο μετριοπαθή πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ, έχουν πει ότι μπορεί να επιλέξουν να ενταχθούν σε μια πλειοψηφία που θα στηρίζει τον Μακρόν.

  Ο Μπαρουέν είπε στο CNews πως στις 7 Μαΐου θα ψηφίσει χωρίς δισταγμό τον Μακρόν, αλλά δεν θα τον βοηθήσει στην προεκλογική εκστρατεία του. Πρόσθεσε πως θα δραστηριοποιηθεί υπέρ των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

  Η τελευταία φορά που η Γαλλία είχε μια συγκατοίκηση ανάμεσα στο μέγαρο των Ηλυσίων και την κυβέρνηση ήταν από το 1997 έως το 2002, όταν ο δεξιός πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε χρειαστεί να δουλέψει με μια σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν.
  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters «

  Μου αρέσει!

 36. Ο/Η Eνη λέει:

  «Και με αυτά και αυτά όσοι βρισκόμαστε στο κέντρο και την κεντροαριστερά με μόνες επιλογές τη Φώφη και το Στάυρακα…….

  Βερολινεζε, γιατί τοσο απαξιωτικα εκφραζεσαι για τη Γεννηματα; Αν σκεφθει κανεις οτι το σημερινο ΠΑΣΟΚ βρισκεται σε μια συνυπαρξη κεντροαριστερων δυναμεων, αυτή της δημοκρατικης συμπαραταξης που εκπροσωπειται και στη βουλή, δειχνει οτι η ηγεσία του εχει τις δυνατοτητες να συνεργαζεται με αλλες δυναμεις που τελικα αποβαινει σε οφελος ολου του χωρου της κεντροαριστερας.
  Επισης, οπως φαινεται, εχοντας υποψη τις παλιες μεθοδους των κομματικων μηχανισμων, η Γεννηματα προσπαθει να αποφευγονται παρομοια φαινομενα.
  Οταν συνεργαζεσαι και με αλλους πολιτικους χωρους οι κομματικοι μηχανισμοι, του ενος κομματος ,αυτου του ΠΑΣΟΚ, ειναι ενας αρνητικος παραγοντας για τις συνεργασιες.
  Σε οργανωτικα θεματα η Γεννηματα ειναι περιισσοτερο ευνοικα προσκειμενη για ευρυτερες εκπροσωπησεις απο την κοινωνια και οχι μονο απο τον κομματικο χωρο. Που ειναι μια σωστη ενεργεια. Τα κομματα, γενικα, δεν ειναι πλεον ο πόλος οπου εκφραζεται η κοινωνικη εκπροσωπηση. Υπαρχουν οι αλλες κοινωνικες δυναμεις οπως η αυτοδιοικηση, οι κινησεις πολιτων, οι επαγγελματικες ενωσεις κ.α.
  Στον τομεα αυτόν η Γεννηματα εχει δειξει μια σωφροσυνη που εχει και αποτελεσμα π.χ. η ΔΗΣΥ θεωρειται πλεον ως ο χωρος που εκπροσωπει την κεντροαριστερα στην Ελλαδα.
  Ετσι αν αλλες πολιτικες προσωπικοτητες οπως π.χ. οι «ωρα αποφασεων» θελουν πραγματι να δημιουργηθει ενας ενιαιος χωρος της κεντροαριστερας στην Ελλαδα, καλον θα ηταν, νομιζω, να σκεφθουν οτι το να παιρνει ο καθενας το δικο του «μονοπατι» ειναι μια μεθοδος που μαλλον αποτυγχανει.

  Μου αρέσει!

 37. Ο/Η δεξιος λέει:

  @ Φυσικός

  Στην Ελλάδα υπήρχε από παλιά ένας νόμος που υποχρέωνε όλες τις εταιρίες να έχουν τους ισολογισμούς τους κάθε χρόνο εγκεκριμένους από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών που ήταν ένα ημικρατικό όργανο.Παρ ότι κατά καιρούς γίνονταν δωροδοκίες σε γενικές γραμμές οι έλεγχοι του ΣΟΛ θεωρούνταν αξιόπιστοι.
  Το 1992 ο Μάνος άλλαξε το νόμο με αιτιολογία την προσαρμογή στα διεθνώς κρατούντα βάσει των οποίων το δικαίωμα ελέγχου των ισολογισμών δόθηκε και στα παραρτήματα των οίκων αξιολόγησης στην Ελλάδα – των γνωστών που έδιναν ΑΑΑ στη Lehman Brothers λίγο πριν χρεωκοπήσει.Αυτοί είναι έξι και μοιράζονται όλους τους ελέγχους και αξιολογήσεις στον δυτικό κόσμο.Είναι πιθανόν να το ζήτησαν για να βοηθήσουν και τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις.
  Πάντως ο Μάνος το δικαιολόγησε με νεοφιλελεύθερα επιχειρήματα,το δικαίωμα επιλογής.
  Μόνο που η κοινή λογική λέει ότι το δικαίωμα επιλογής δεν θα πρέπει να ισχύει στη σχέση ελεγχόμενου και ελέγχοντος.Εάν ήταν έτσι θα έπρεπε και ο κάθε διάδικος να έχει «δικαίωμα επιλογής» για τον δικαστή που θα δικάσει την υπόθεσή του,ο φορολογούμενος να επιλέγει τον εφοριακό που ελέγχει τη φορολογική του δήλωση,ο φοιτητής τον καθηγητή που θα τον εξετάσει κλπ.
  Όσο και εάν φαίνεται παλαβό όμως αυτό είναι που ισχύει διεθνώς.Αυτοί οι οίκοι ελέγχουν και αξιολογούν εταιρίες,μετοχές και κράτη παντού.Βεβαίως η ισχύς τους είναι τόσο μεγάλη που μια μικρή εταιρία δεν μπορεί να βασίζεται στο ότι τους πληρώνει για να της δώσουν το ΟΚ ενώ δεν είναι εντάξει.Η Lehman Brothers όμως πέρασε τους ελέγχους.Και άλλοι πολλοί.Πληρώνεις και παίρνεις υπογραφή ότι είσαι εντάξει λογιστικώς.
  Εγώ λοιπόν πιστεύω ότι ο ελέγχων πρέπει να είναι ένας,ορισμένος από ουδέτερη αρχή,το κράτος πιθανότατα και φυσικά να μην πληρώνεται από τον ελεγχόμενο προσωπικά.

  Μου αρέσει!

 38. Ο/Η physicist λέει:

  Ευχαριστώ πολύ, Δεξιέ. Δεν τα ήξερα όλα αυτά. Με κάποιαν απ’ αυτές τις εταιρείες που λες έχω «γνωριμία» επειδή έκανε auditing (υποχρεωτικό) σε κάποια κονδύλια ερευνητικά. Η συμπεριφορά τους ήταν αυστηρά επαγγελματική και σωστή, ήλεγξαν λεπτομερώς, ζήτησαν τις αποδείξεις, όλα όμορφα και σωστά. Το αν ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά για τη Λήμαν Μπράδερς δεν το ξέρω αλλά δεν θα το απέκλεια.

  Μου αρέσει!

 39. Ο/Η physicist λέει:

  Ιστορίες καθημερινού παραλογισμού.

  Ένας κατά τα φαινόμενα ακροδεξιός Υπολοχαγός του Γερμανικού Στρατού είχε δηλώσει τον εαυτό του ως Σύρο πρόσφυγα που ζητούσε πολιτικό άσυλο στη Γερμανία. Παρόλο που δεν μιλούσε λέξη αραβικά παρά γαλλικά, το άσυλο του χορηγήθηκε και ελάμβανε και τις αντίστοιχες οικονομικες παροχές. Επαναλαμβάνω: χορηγήθηκε άσυλο στη Γερμανία σε Γερμανό υπήκοο, για όσους δεν κατάλαβαν.

  Ο ίδιος αυτός άνθρωπος σχεδίαζε, σύμφωνα με την Εισαγγελία της Φρανκφούρτης, κάποια σοβαρότατη τρομοκρατική ενέργεια με με ακροδεξιά πολιτικά κίνητρα. Οι γερμανικές αρχές οδηγήθηκαν στην ανακάλυψη και τη σύλληψη του επίδοξου τρομοκράτη ύστερα από υποδείξεις της αυστριακής Αστυνομίας.

  Ξανασκεφτείτε τα αυτά την επόμενη φορά που το Ελληνικό Κράτος θα προβεί σε κάποια εξωφρενική παλαβομάρα και θα πείτε «αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα».

  http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2017-04/bundeswehr-terrorverdacht-soldat-festgenommen-falsche-identitaet

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.