Ο γαλλικός… αντιμνημονιακός αγώνας

Protagon  /  Ο γαλλικός… αντιμνημονιακός αγώνας  /  Γιώργος Στρατόπουλος
Η γαλλική σκηνή μοιάζει με την ελληνική προ του 2015. Ομως στη χώρα μας ήταν το Μνημόνιο που δικαιολογούσε το «αντισυστημικό» μένος. Εκεί, με τους Λεπέν – Μελανσόν να συγκεντρώνουν άνω του 40% αθροιστικά, οι πολίτες ασπάζονται το αντιμνημονιακό αφήγημα χωρίς… Μνημόνιο. Γιατί;

Στη Γαλλία, αριστερά και δεξιά κόμματα με «αντιμνημονιακή» ατζέντα γεμάτη αυταπάτες εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις με συνολική δύναμη άνω του 40%.

Υπό αυτήν την έννοια, η γαλλική πολιτική σκηνή έχει ομοιότητες με την ελληνική πριν από το 2015.

Στην Ελλάδα βέβαια η κατάρρευση της οικονομίας και το Μνημόνιο δικαιολογούσαν το θυμό και το αντισυστημικό μένος. Ενώ στη Γαλλία, το εκλογικό σώμα ασπάζεται το γαλλικό αντιμνημονιακό αφήγημα χωρίς να υπάρχει Μνημόνιο, χωρίς η Γαλλία να έχει χάσει το ¼ του ΑΕΠ της.

Το γαλλικό αντιμνημονιακό αφήγημα είναι ο αγώνας κατά της «γερμανικής» λιτότητας που διεξάγεται με σθένος από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ της Γαλλίας. Το αφήγημα βασίζεται σε έναν αντιμνημονιακό μύθο που, όπως και οι δικοί μας, βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την πραγματικότητα και τα δεδομένα.

Φυσικά ο μύθος έχει και τον απαραίτητο και εύκολο δράκο, τη Γερμανία. Η Λεπέν δηλώνει πως δεν θα αφήσει τη Γαλλία να γίνει γερμανική αποικία και ως σύγχρονη Ζαν ντ’Αρκ θα την απελευθερώσει από τη «γερμανική» λιτότητα.

Στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, συγγνώμη, της Λυών ήθελα να πω, η Μαρίν Λεπέν (εδώ) υπόσχεται μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων και μείωση του φόρου εισοδήματος. Πιστή κι εκείνη στη μεγαλοφυή ιδέα πως δεν υπάρχουν δύσκολα προβλήματα, μόνον εύκολες λύσεις.

Ωστόσο, αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά τα στοιχεία, θα αναρωτηθούμε για ποια λιτότητα διαμαρτύρονται οι Γάλλοι. Η γαλλική οικονομία διαρκώς παράγει ελλείμματα και οι Γάλλοι συστηματικά καταναλώνουν περισσότερα απ’ όσα παράγουν.

Τελευταία χρονιά που η Γαλλία ήταν εντός των ορίων του Μάαστριχτ, δηλαδή είχε έλλειμμα μικρότερο του 3%, ήταν το 2007 (Διάγραμμα ΙΙ). Και μπορεί τα υπερβολικά ελλείμματα του 2009 και 2010 να ήταν δικαιολογημένα λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όμως η Γαλλία συνέχισε και τα επόμενα χρόνια με υψηλά ελλείμματα. Την πενταετία 2011-2015 η Γαλλία είχε μέσο έλλειμμα 4,3%, είχε κάθε χρόνο πρωτογενές έλλειμμα 1,5%-2%. Δηλαδή, συσσώρευε χρέος από τους τόκους ελλείψει πρωτογενών πλεονασμάτων και, επιπροσθέτως, συσσώρευε επιπλέον χρέος λόγω πρωτογενών ελλειμμάτων. Χρέος που οι Γάλλοι, όπως και οι Έλληνες, μεταφέρουν στις επόμενες γενεές.

Η Γαλλία λοιπόν παράγει ελλείμματα, διογκώνει το χρέος της και, στη συνέχεια, όπως κάθε υπερδανεισμένο κράτος χάνει επιλογές και βαθμούς ελευθερίας στην οικονομική πολιτική. Αλλά για τους υπερπατριώτες της Γαλλίας που αντιστέκονται σθεναρά στη λιτότητα, η λύση είναι ακόμα υψηλότερα ελλείμματα, δηλαδή υψηλότερο χρέος και απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

Το χρέος της Γαλλίας ήταν χαμηλό πριν τη κρίση, στα όρια της συνθήκης του Μάαστριχτ. Από το 2007 μέχρι το 2010 το χρέος της Γαλλίας αυξήθηκε από 64% του ΑΕΠ σε 82%. Το ίδιο συνέβη και στη Γερμανία (Διάγραμμα ΙΙΙ). Εκείνη την περίοδο η αύξηση του χρέους ήταν γενικό φαινόμενο λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Γαλλία και Γερμανία είχαν κοινή πορεία μέχρι το 2010. Μετά, οι δρόμοι τους αποκλίνουν: η Γερμανία ακολουθεί περιοριστική οικονομική πολιτική με πρωτογενή πλεονάσματα ενώ η Γαλλία επεκτατική με πρωτογενή ελλείμματα. Το χρέος της Γαλλίας διογκώνεται, το χρέος της Γερμανίας μειώνεται.

Τα παράδοξα στην ρητορική των γάλλων λαϊκιστών γίνονται εξόφθαλμα στο πεδίο του συνταξιοδοτικού. Η Γερμανία αύξησε το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Στη Γαλλία το όριο είναι στα 62 και στην εκλογική ατζέντα των γάλλων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κεντρικό ρόλο έχει η μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη. Μελανσόν και Λεπέν συμφωνούν σε αυτό. Αναμφισβήτητα ακούγεται ευχάριστο. Αλλά είναι πλήγμα για τη γαλλική οικονομία και υποτιμά τη νοημοσύνη των ψηφοφόρων. Δεν χρειάζεται διδακτορικό στα οικονομικά, για να καταλάβεις –όλοι, μα όλοι το ‘χουν ακούσει- ότι το δημογραφικό και η γήρανση του πληθυσμού είναι παράγοντας που επιδεινώνει τους όρους συνταξιοδότησης. Όλοι, εκτός από τον Μελανσόν και τη Λεπέν!

Καθώς οι γάλλοι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα εφαρμόζουν τη βαριά λιτότητα, θα κατηγορούν τους προηγούμενους που με τα υπερβολικά ελλείμματα δημιούργησαν την ανάγκη για λιτότητα

Στα πρώτα χρόνια του ευρώ, Γαλλία και Γερμανία είχαν παρόμοιες επιδόσεις. Μετά το 2010 οι δύο οικονομίες άρχισαν να αποκλίνουν. Η Γερμανική σημείωσε πολύ καλύτερες επιδόσεις. Εννοείται ότι ευθύνεται το ευρώ και η παγκοσμιοποίηση! Ωστόσο, εντελώς συμπτωματικά, το μεγαλύτερο μέρος της απόκλισης στα δημοσιονομικά μεγέθη Γαλλίας και Γερμανίας τα τελευταία χρόνια εξηγείται με την απόκλιση των δύο χωρών στη συνταξιοδοτική δαπάνη (Διάγραμμα Ι & ΙΙ).

Την περίοδο 2001-2007 Γαλλία (12,9%) & Γερμανία (12,7%) είχαν παρόμοια συνταξιοδοτική δαπάνη ως % του ΑΕΠ και παρόμοια επίδοση στα δημοσιονομικά ελλείμματα (Γαλλία -2,8% και Γερμανία -2,8%).

Την τετραετία 2011-2014 η συνταξιοδοτική δαπάνη της Γαλλίας (14,9%) ήταν τρεις μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερη της Γερμανίας (11,9%). Την ίδια περίοδο η διαφορά τους στο έλλειμα εκτινάχθηκε (Γαλλία –4,5% και Γερμανία -0,2%).

Αν η Γαλλία ξόδευε για συντάξεις όσα και η Γερμανία -αυτό έκανε μέχρι το 2006- θα είχε παρόμοια ελλείμματα με τη Γερμανία και παρόμοιο χρέος. Αν η Γαλλία κινδυνεύει να μπει σε τροχιά υπερβολικού χρέους, είναι επειδή ξοδεύει πολλά για συντάξεις – όχι επειδή εφαρμόζει λιτότητα. Οπότε οι γάλλοι αντιμνημονιακοί φίλοι έχουν πέσει διάνα στη θεραπεία της αυταπάτης, όπως άλλωστε και οι φυσικοί τους σύμμαχοι στην Ελλάδα.

Δεν ξέρω αν το εκλογικό σύστημα στη Γαλλία ευνοεί τον σχηματισμό λαϊκίστικων εθνικοπατριωτικών κυβερνήσεων τύπου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Επειδή όμως οι Γάλλοι ήταν πάντα φίλοι και σύμμαχοι και στη χώρα μας αυτό το έργο παίχτηκε μερικά χρόνια νωρίτερα, ας μοιραστούμε μαζί τους μερικά βιώματα και διδάγματα αντισυστημικής διακυβέρνησης:

-Αν τα θεμελιώδη της οικονομίας απαιτούν περιοριστική οικονομική πολιτική, αυτή αργά ή γρήγορα θα συμβεί. Για την ακρίβεια, όσο αργότερα τόσο χειρότερα! (Βλ. Μεταρρύθμιση Γιαννίτση).

-Όταν τα θεμελιώδη της οικονομίας απαιτούν περιοριστική πολιτική και οι εθνικολαϊκιστές κηρύσσουν το θάνατο της λιτότητας, δύο τινά συμβαίνουν: είτε είναι άσχετοι και ανεύθυνοι με ιδεοληψίες είτε αδίστακτοι δημαγωγοί με «αυταπάτες» είτε και τα δύο.

-Κι όταν καταλαμβάνουν την εξουσία, ακριβώς επειδή είναι άσχετοι, απαράσκευοι και με αυταπάτες, επιδεινώνουν τα προβλήματα και προκαλούν ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα.

-Τέλος, καθώς οι Γάλλοι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα εφαρμόζουν τη βαριά λιτότητα, θα κατηγορούν τους προηγούμενους που με τα υπερβολικά ελλείμματα δημιούργησαν την ανάγκη για λιτότητα και δεν έκαναν εγκαίρως τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση!

Η υστέρηση της Γαλλίας σε τρία διαγράμματα1

Η Γαλλία δαπάνησε για συντάξεις 325 δισ.€ το 2014 έναντι 254 δισ.€ το 2007. Αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 28% μέσα σε 7 χρόνια, περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός αυξήθηκε μόλις κατά 8,5% και καταγράφηκε ασθενική ανάπτυξη μόλις 2,7%.  Αυτή η πολιτική ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών της Γαλλίας.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ Ι

France_Sintaxi_graph

Το δημογραφικό και η γήρανση του πληθυσμού ασκούν πιέσεις σε όλες τις οικονομίες και κοινωνίες του 1ου κόσμου. Γαλλία & Γερμανία ακολούθησαν διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης του προβλήματος. Η Γερμανία περιόρισε τις παροχές, η Γαλλία αύξησε τη συνταξιοδοτική δαπάνη. Η διαφορά και η απόκλιση των δύο οικονομιών άρχισε να φαίνεται πιο έντονα μετά το 2006.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΙΙ

France_Eloima_graph

Μέχρι το 2006, Γαλλία και Γερμανία είχαν παρόμοια ελλείμματα. Μετά το 2006 η αυξημένη συνταξιοδοτική δαπάνη οδήγησε τη Γαλλία σε συστηματικά υψηλότερα ελλείμματα. Σχεδόν όλη η διαφορά στο έλλειμμα των δύο χωρών εξηγείται από τη διαφορά στη συνταξιοδοτική δαπάνη! (Οι επιδόσεις του 2009 & του 2010 θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την ανάλυση. Και οι δύο χώρες είχαν πολύ υψηλά ελλείμματα λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της στήριξης των τραπεζών.)

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΙΙΙ

France_Xreos_graph

Αυξημένη συνταξιοδοτική δαπάνη => αυξημένα ελλείμματα => αυξημένο χρέος. 

Αν η Γαλλία ακολουθήσει την ατζέντα Λεπέν-Μελανσόν σε λίγα χρόνια θα γίνει αποικία χρέους. Όχι αποικία της Γερμανίας που απεύχονται οι εθνικολαϊκιστές αλλά αποικία των δανειστών της, των αγορών.

Ηττα της Γαλλίας – ήττα της Ευρώπης

Κανείς δεν θέλει την ήττα της Γαλλίας. Ήττα της Γαλλίας είναι ήττα της Ευρώπης. Και από την ήττα της Ευρώπης χάνουμε όλοι. Χρειαζόμαστε μια Γαλλία με υγιή οικονομία, ισότιμη εταίρο της Γερμανίας. Η Γαλλία -και η Ευρώπη- χρειάζεται μια ηγεσία που θα θεραπεύσει τα προβλήματα της γαλλικής οικονομίας, όχι μια ηγεσία που θα τα επιτείνει.

Η μάχη της Γαλλίας είναι πολύ δύσκολη. Ακόμα και αν κερδίσει ο Μακρόν, θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμόσει τις αναγκαίες περιοριστικές πολιτικές σε μια κοινωνία που πιστεύει στην κατάργηση του νόμου της βαρύτητας. Δυστυχώς για τη Γαλλία και την Ευρώπη οι εθνικολαϊκιστές έχουν επιβάλει μια ατζέντα ακρισίας.

 

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Πολιτική. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ο γαλλικός… αντιμνημονιακός αγώνας

 1. Ο/Η λέει:

  «Η Γερμανία αύξησε το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Στη Γαλλία το όριο είναι στα 62 και στην εκλογική ατζέντα των γάλλων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κεντρικό ρόλο έχει η μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη.»

  ειπα να μην διαβασω κανενα αρθρο διοτι θα εκνευριστω
  υπεπεσα στο πειρασμο αλλα δεν συνεχιζω παρακατω
  Το οριο συνταξιοδοτησης στη Γαλλια ειναι στα 67 και μπορεις να φυγεις απο τα 62 η 65 εαν εχεις συμπληρωσει 166 τριμηνα εργασιας ειδεμη φευγεις με φακες αντι συνταξη

  οπου το ενα τριμηνο αντιστοιχει σε 2,8 χιλ ευρω αποδοχες το χρονο
  εαν δουλεψες ενα χρονο συνεχεια ως ελευθερος επαγγελματιες 15 ωρες την ημερα η ως μισθωτος παρτ ταιμ και εβγαλες 2,8 χιλ ευρω, ενα τριμμηνο σου μετρανε για συνταξη

  εαν ενα χρονο εργαστηκες σε 2 δουλεις 17 ωρες την ημερα και εχεις αποδοχες 30 χιλ ευρω, θα σου υπολογισουν 4 τριμμηνα και οχι παραπανω

  το υψος της χρονιαιας συνταξης στα 67 υπολογιζεται ως εξης

  το συνολο των αποδοχων σου των 25 καλλιτερων σου χρονων διαιρειται δια το 25 για να βρεθει ο μεσος χρονιαιος ορος αναπροσαρμοζμενος υπολογιζοντας τον τιμαριθμο

  το 50 τοις εκατο του μεσου χρονιαιου ορου πολλαπλασιαζεται με το κλασμα χ τριμηνα που εχεις μαζεψει δια του 166 που επρεπε να εχεις και το αποτελεσμα ειναι η χρονιαια σου συνταξη

  εαν φυγεις πριν τα 67 δεν ισχυουν οι πιο πανω υπολογισμοι και παιρνεις πολυ μα πολυ κομμενη συνταξη
  και εαν εχεις γεννηθει μετα το 1973 θα πρεπει να εχεις μαζεψει 172 τριμμηνα

  ο μελανσον με την λε πεν προτειναν συνταξη στα 60 με 160 τριμμηνα τα οποια εχουν σημασια και απεθυνονται σε οσους αρχισαν να εργαζονται απο τα 16 τους και οχι σε οσους λυωνουν παντελονια στα θρανια των πανεπιστημιων και στις καφετεριες φιλολογοντας

  γι αυτο συσσωμη η εργατικη ταξη ψηφιζει αυτα τα κομματα και αψηφαει την ελιτ που κοιταει αφ υψηλου την πλεμπα και τις επιλογες της

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  @2π
  166 τριμηνα εργασιας = 41,5 ετη

  Ο καλος εργατης απο τα 18 εως τα 67 εχει περιπου 50 ετη δηλ. το μεγιστο 200 τριμηνα εργασιας

  το 50 τοις εκατο του μεσου χρονιαιου ορου πολλαπλασιαζεται με το κλασμα χ τριμηνα που εχεις μαζεψει δια του 166 που επρεπε να εχεις και το αποτελεσμα ειναι η χρονιαια σου συνταξη

  Δεν γνωριζω μισθους της Γαλλιας αλλα ειναι γνωστο οτι το προλεταριατο απο το 1936 ειχε αποκτησει πληρωμενς διακοπες, 2cv,…..

  Οποτε τα παιδια του γαλλικου προλεταριατου του 1936 που συνταξιοδοτουνται στα 67 τωρα (γεννημενα το 1950) θα παρουν συνταξη το μεγιστο 50%x2800 x(200/166) =1687 ευρω/μηνα
  η 1687×12 =20244 χρονιαια συνταξη

  ενω ο γαλλος μισθωτος μηχανικος (μηχανικοι ειναι ο σχολιαστης, ο δεξιος και ο ΑΦ) θα παρει
  απο τα 25 εως τα 67 ( 168 τριμηνα) με 5000/μηνα μεσο μισθο

  αρα το μεγιστο 50%x5000 x(168/166) =2530 ευρω/μηνα
  η 2530×12 =30360 χρονιαια συνταξη

  και για τις 2 κατηγοριες pas mal !!!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s