Βενεζουέλα: Η Μητέρα όλων των Διαδηλώσεων τελείωσε. Ακολουθούν τα πολλά νεογέννητα παιδιά της…

Liberal  / Βενεζουέλα: Η Μητέρα όλων των Διαδηλώσεων τελείωσε. Ακολουθούν τα πολλά νεογέννητα παιδιά της…

Ανταπόκριση του Γιάννη Κουζηνού

Η Μητέρα όλων των Διαδηλώσεων τελείωσε και άφησε πίσω της τρεις ακόμα νεκρούς από παρακρατικούς υποστηρικτές του καθεστώτος, ανεβάζοντας έτσι τα θύματα μόνο τον Απρίλιο, στα 9.

Όσο παράξενο και να ακουστεί όμως, μακάρι τα θύματα βίας στην Βενεζουέλα μέσα στον Απρίλιο ή τον Μάρτιο και όλους τους προηγούμενους μήνες και τα προηγούμενα χρόνια να ήταν 9 ή και 10 ή ακόμα και 50.

Οι άνθρωποι όμως δυστυχώς που χάνουν την ζωή τους καθημερινά εδώ και χρόνια είναι πολύ περισσότερα. Θύματα εγκληματικών ενεργειών στους δρόμους του Καράκας, κυρίως, αλλά και σε όλη την Βενεζουέλα, για ένα κινητό, λίγα μπολίβαρ ή ένα αυτοκίνητο, είναι θύματα των ίδιων ακριβώς ανθρωπόμορφων τεράτων που μέσα στον Απρίλιο αφαίρεσαν έτσι για αλλαγή και για να στηρίξουν και το καθεστώς που τους στηρίζει και 9 διαδηλωτές αντικαθεστωτικούς.

Μπορεί όμως και να κάνω λάθος. Ίσως θα ήταν καλύτερα να περιμένω την επίσημη εξήγηση από τα χείλη του Aristóbulo Istúriz, πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης που πριν από μερικές μέρες στην κρατική τηλεόραση είπε ότι οι ντομάτες, τα αυγά και οι μπάλες του μπέιζμπολ που έφαγε στο κεφάλι ο Μαδούρο από το εξαγριωμένο πλήθος, ήταν τσουνάμι αγάπης και τα ζαρζαβατικά είχαν γραμμένα πάνω τους μηνύματα αγάπης.

Είναι τόσο φαιδροί που δεν θα προξενούσε καμία απολύτως έκπληξη, αν σήμερα ο Μαδούρο η οποιοδήποτε από τα μεγάλα κεφάλια του Τσαβισμού, έβγαινε στην τηλεόραση και δήλωνε ότι αυτό που έγινε χθες δεν ήταν τίποτα άλλο από τσουνάμι αγάπης, από την κυβέρνηση προς τους πολίτες και η κάθε σφαίρα αλλά και το κάθε δακρυγόνο είχαν ιδιόχειρο μήνυμα αγάπης από τον ίδιο τον Πρόεδρο Μαδούρο προς όλους και τον καθένα ξεχωριστά. Τα 3 θύματα, απλά δεν άντεξαν το πάθος…

Η Μητέρα όλων των Διαδηλώσεων τελείωσε αλλά ευτυχώς αυτή την φορά όπως όλα δείχνουν η αντιπολίτευση ακολουθεί η αν θέλετε βαδίζει δίπλα δίπλα με τους ανθρώπους στον δρόμο και η μέρες του διαλόγου παρωδία που δώριζε χρόνο στον Μαδούρο και το  καθεστώς,έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Λίγη μόνο ώρα μετά το τέλος της μεγάλης πορείας στις 19 Απριλίου ανακοινώθηκε νέα για τις 20 αλλά και τις 21 χωρίς σταματημό μέχρι ο Μαδούρο να παραιτηθεί και να προκηρυχθούν νέες γενικές εκλογές.

Πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό σε αρκετά σημεία κυρίως στο Καράκας υπήρξαν ολονύχτιες συγκρούσεις νεαρών διαδηλωτών με δυνάμεις της αστυνομίας και έκαναν επίσης την εμφάνιση τους και οδοφράγματα με φλεγόμενα σκουπίδια κάτι που δεν έχουμε δει από τις ταραχές το 2014.

Το καθεστώς κλονίζεται, οι πιέσεις από την Διεθνή Κοινότητα πλέον πολύ μεγάλες,όπως και το οικονομικό αδιέξοδο που έχει οδηγήσει την χώρα η επί 18 χρόνια διακυβέρνηση της από τους Τσαβίστας, αλλά, ακόμα δεν έχει πέσει και δεν πρόκειται  να πέσει αν δεν γίνει το ένα και απολύτως απαραίτητο κλικ!

Ο Μαδούρο και ο Τσαβισμός δεν θα πέσουν αν οι άνθρωποι που ζουν στα barrio (φαβέλες) δεν βρουν τρόπο να ξεφύγουν από τον φόβο και τον έλεγχο των συμμοριών της περιοχής τους και να ενωθούν στους δρόμους με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτές οι συμμορίες είναι που ουσιαστικά κάνουν όλη την βρώμικη δουλειά για το καθεστώς απολαμβάνοντας ασυλία για τις εγκληματικές τους πράξεις. Για πρώτη φορά στα 18 χρόνια του Τσαβισμού έκαναν αυτές τις μέρες την εμφάνιση τους κύματα διαμαρτυρίας μέσα σε πολλά barrio αλλά δυστυχώς οι παρακρατικοί colectivos και οι συμμορίες της περιοχής έκαναν την δουλειά τους και τις κατέπνιξαν σχεδόν αμέσως.

Έχουμε την τύχη και την ατυχία να ζούμε 300-400 μέτρα από το σημείο που γίνονται όλες οι συγκεντρώσεις των Τσαβίστας. Τύχη γιατί όπως και να το κάνουμε είναι κομμάτι ιστορίας η τελευταία ομιλία του Τσάβες που ακούσαμε πριν λίγα χρόνια αλλά ατυχία για όλα τα υπόλοιπα. Φασαρία και ηχορύπανση από το πρωί τα χαράματα μέχρι το βράδυ και τα νεύρα τσιτωμένα βλέποντας όλο το δημόσιο και την εταιρία πετρελαίου με κόκκινα μπλουζάκια να πορεύονται, θέλοντας και μη μετά από το υπηρεσιακό μέμο για υποχρεωτική παρουσία στην ομιλία του Προέδρου.

Το αναφέρω όλο αυτό γιατί χθες όλα ήταν διαφορετικά. Πρώτα από όλα η ομιλία αντισυγκέντρωση του Μαδούρο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει 3000-4000 άτομα το πολύ με λεωφορεία από πολλές περιοχές κλπ. Αλλά το πιο θλιβερό σημείο ήταν ότι μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας, ναι οι ίδιες που έριχναν τα δακρυγόνα και πυροβολούσαν στο κεφάλι τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, παρείχαν προστασία στην πορεία των Τσαβίστας αφού το κλίμα εναντίον τους στους δρόμους μέχρι το σημείο της ομιλίας ήταν εξαιρετικά εχθρικό.

Κάτι έχει αλλάξει πλέον στους δρόμους του Καράκας και σίγουρα δεν είναι κάτι καλό για το καθεστώς. Ο Μαδούρο είναι ακόμα Πρόεδρος αλλά σίγουρα όχι για τον λαό του που ζητά άμεσα με ποσοστό 80% την παραίτησή του.

Η Μητέρα όλων των Διαδηλώσεων τελείωσε αλλά ακολουθούν δυναμικά και μαχητικά τα πολλά νεογέννητα παιδιά της…

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Επιλογές. Bookmark the permalink.

10 Responses to Βενεζουέλα: Η Μητέρα όλων των Διαδηλώσεων τελείωσε. Ακολουθούν τα πολλά νεογέννητα παιδιά της…

 1. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευε και πιστεύει στην καλή και την κακή βία. Και η βία του Μαδούρο είναι η καλή βία. Ο κύριος όμως λόγος είναι ότι η Βενεζουέλα του Μαδούρο ήταν η χώρα μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ. Η αποτυχία της είναι και δική του αποτυχία. Κάτι πολύ δύσκολο να το αποδεχτεί. Η πραγματικότητα όμως δεν ζητάει άδειες.

  http://www.liberal.gr/arthro/131951/apopsi/a-panoutsos/i-apotuchia-tis-benezouelas-tou-madouro-einai-kai-diki-tou-apotuchia.html

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Έν όψει της ιστορικά αναμφισβήτητης πλην ΚΚΕ χρεοκοπίας των παραδοσιακών σοσιαλιστικών μοντέλων, χρειάζονταν ένα φρέσκο και εν εξελίξει. Ο Τσάβες και ο Μαδούρο τους το πρόσφεραν, προφανώς παρέα με κάποια μπικικίνια. To deal και ο έρωτας, ήρθαν φυσιολογικά.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η physicist λέει:

  Χμ, ναι. Αλλά η Βενεζουέλα είναι (και μάλιστα πολύ αμεσότερα απ’ ό,τι για τον Σύριζα) και πρότυπο για τους Ποδέμος, με τους οποίους ήθελε συνασπισμό ο νουνεχής Σοσιαλιστής κ. Σάντσεθ. Είναι επίσης χώρα-πρότυπο για τον κ. Μελανσόν που ενδέχεται και να περάσει στον δεύτερο γύρο μεθαύριο και ήταν Υπουργός του επίσης σαλονάτου Σοσιαλδημοκράτη κ. Ολλάντ. Διαχρονικός θαυμαστής του Τσάβες και του βενεζολάνικου καθεστώτος είναι επίσης ο κ. Κόμπρυν, ηγέτης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του ΗΒ.

  Περιέργως, όλοι οι υπόλοιποι θεωρούνται πυλώνες της Δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής ιδέας, ο σύριζας όμως θεωρείται γυφτοχλέμπουρας. Δεν ξέρω γιατί αλλά ένας άλφα μανταμσουσουδισμός πρέπει να παίζει έναν άλφα ρόλο.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ο μελανσον ηταν υπουργος το 2002 οταν ηταν ακομα στους Σοσιαλιστες. Ξανάγινε την περίοδο 2013-2017?

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η physicist λέει:

  Α, έχεις απόλυτο δίκιο, ήταν Υπουργός του Ζοσπέν, όχι του Ολλάντ. Mea culpa.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Elias λέει:

  Οι αριστεροί είναι συνηθισμένοι στο να βλέπουν την πραγματικότητα μέσα από τις παρωπίδες της ιδεοληψίας τους. Δεν είναι τυχαίο που δεν κατάλαβαν ότι ήταν χασάπης ο Στάλιν και ο Μάο, δικτάτορας ο Τσαουσέσκο κλπ. Το περίεργο είναι ότι σε αυτή τη χώρα για κάποιο λόγο θεωρήσαμε ότι ότι το αριστερό, αυτομάτως είναι και προοδευτικό. Ας προσέχαμε, θα φάμε τώρα άλλα δύο χρονάκια σύριζα να στανιάρουμε.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η physicist λέει:

  Ξέχασα να προσθέσω, βέβαια, ότι η Βενεζουέλα είναι και το ίνδαλμα της γερμανκής Die Linke, η οποία χαίρει άκρας εκτίμησης σε όλα τα ευρωπαϊκά σαλόνια και συνασπίζεται ασμένως με άλλες δημοκρατικές δυνάμεις (Πράσινοι, ΣΔ).

  Κοντολογίς: καλώς ασκείται η κριτική που ασκείται (εδώ και αλλού) στον Μαδούρο αλλά η αντίληψη ότι μόνον η τριτοκοσμική-βαλκανική Αριστερά του Σύριζα έχει στενές σχέσεις μαζί του και συμπάθειες γι’ αυτόν είναι ολότελα εσφαλμένη. Η ευρωπαϊκή και η αμερικανική Αριστερά δεν διαφέρουν σε τίποτε από τον Σύριζα.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  http://www.liberal.gr/arthro/132253/epikairotita/2017/tsabistes-skotonoun-en-psuchro-polites.html
  Τσαβιστές σκοτώνουν εν ψυχρώ πολίτες (βίντεο)

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η physicist λέει:

  Νομίζω χρειάζεται προσοχή εδώ. Παρόλο που δεν έχω αμφιβολία για τη δράση παρακρατικών τσαβιστών τραμπούκων στη Βενεζουέλα, το βίντεο, έτσι όπως το βλέπουμε και χωρία καμία παραπάνω πληροφορία, δεν αποδεικνύει απολύτως τίποτε.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η physicist λέει:

  Ένα άλλο βίντεο, από διαφορετική οπτική γωνία, μοιάζει να επιβεβαιώνει το παραπάνω. Τώρα είναι πολύ πιο πειστικό ότι όντως πρόκειται για τη σκηνή της δολοφονίας της Πάολας Ραμίρες.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.