Επανακαταμέτρηση ψήφων θα ζητήσει η τουρκική αντιπολίτευση – Αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα!  Λίγο απέχει από τις γεμάτες από πριν κάλπες (Αστερίξ στην Κορσική)

tvxs /  Επανακαταμέτρηση ψήφων θα ζητήσει η τουρκική αντιπολίτευση – Αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Την επανακαταμέτρηση του 37% – αρχικά είχε ανακοινώσει 60% – των ψήφων αναμένεται να ζητήσει το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα ενημέρωσε ότι θα θέσει θέμα, λόγω του μεγάλου αριθμού των ψηφοδελτίων που δεν είχαν επίσημη σφραγίδα.

Νωρίτερα, το CHP κατήγγειλε την απόφαση της εκλογικής επιτροπής να κάνει αποδεκτά τα ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα, τονίζοντας ότι αυτό θα προκαλέσει «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Η Ανώτερη Εφορευτική Επιτροπή απέτυχε, καθώς επέτρεψε να διαπραχθεί απάτη» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Μπουλέντ Τεζτζάν. Τόνισε επίσης ότι «διαπράχθηκαν πολλές παράνομες ενέργειες υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης» κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Την ίδια ώρα το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την επανακαμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα «δύο τρίτα» των καλπών.

 

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

35 Responses to Επανακαταμέτρηση ψήφων θα ζητήσει η τουρκική αντιπολίτευση – Αμφισβητεί το αποτέλεσμα

 1. Ο/Η Eνη λέει:

  «ΚΟΣΜΟΣ 12:02
  Ο Ερντογάν απέναντι στον Κεμάλ Ατατούρκ
  ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

  Η τουρκική ιστορία, από την εποχή των Οθωμανών σουλτάνων της πρώιμης περιόδου, είναι γεμάτη από επεισόδια σκληρών και ανελέητων ενδοφυλετικών συγκρούσεων. Ο «βυζαντινισμός» της οθωμανικής αυλής ήταν πάντα το κυρίαρχο στοιχείο ενός αδηφάγου πολιτικού παιγνίου στο οποίο σπάνια κάποιος άνδρας κατάφερνε να επιβληθεί. Ο τελευταίος άνδρας σε αυτή τη μακρά σειρά ηγετών ήταν αδιαμφισβήτητα ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος αλλαξε το ίδιο το παιχνίδι και οδήγησε την Τουρκία κοντύτερα στο δυτικό ευρωπαϊκό παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ως βασικό μοχλό ένα στρατοκρατικό καθεστώς, το οποίο και επιβίωσε μέχρι πολύ πρόσφατα.

  Ξεκάθαρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί οτι είναι ο επόμενος και επιθυμεί πέραν πάσης αμφιβολίας να αλλάξει ξανά το «τουρκικό παράδειγμα». Ανεξάρτητα από το αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με την αποστολή την οποία έχει αναθέσει ο Ερντογάν στον εαυτό του, είναι απολύτως σαφές ότι έχει μαζί του μια σοβαρή πλειοψηφία του τουρκικού λαού. Όσοι στέκονται απέναντί του είναι a priori πολύ δύσκολο να ενωθούν. Τα λεγόμενα αστικά και κοσμικά στρώματα δεν έχουν απολύτως κανένα κοινό με τον κουρδικό πληθυσμό ο οποίος για πρώτη φορά στην τουρκική ιστορία εμφανίζει μια τοσο ενιαία πολιτική στάση απέναντι στην Άγκυρα. Πρόκειται για ένα δεδομένο εξαιρετικά ανησυχητικό.

  Με βάση αυτά τα εσωτερικά δείγματα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα ακολουθήσει τη δική του, «μεταρρυθμιστική» ατζέντα για να κατασκευάσει μια πιο ισλαμική, λιγότερο κοσμική, Τουρκία.

  Προς το παρόν στην κοσμική αντιπολίτευση, δεν φαίνεται να αναδύεται το άστρο κάποιου εξαιρετικά ταλαντούχου πολιτικού, ενω οι κυνηγημένοι διανοούμενοι και αστοί της Τουρκίας τελούν υπο απηνή, προληπτικό διωγμό. Ο Ερντογάν θα παραμείνει κυρίαρχη πολιτική φιγούρα. Άλλωστε η ιδιότυπη απολυταρχία που διαμορφώνει, εξυπηρετεί ακριβώς αυτό το στόχο. Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Τουρκία δεν ήταν ποτέ ακριβώς δημοκρατία.

  Το μέγεθος και η γεωγραφική θέση της Τουρκίας αναγκαστικά λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής των πολιτικών προβλημάτων της, με εξαγωγή των επιπτώσεων – είτε δια της ενέργειας είτε δια της αδράνειας – στον άμεσο περίγυρο της.

  Όπως και σε άλλες στιγμές της ιστορίας της, η Τουρκία βρίσκεται σε εσωτερική κρίση σε μια εποχή που η άμεση γειτονία της έχει βυθιστεί σε πολεμική αναταραχή. Μια σχεδόν βεβαιη επίπτωση της αστάθειας που προοιωνίζεται για την Τουρκία το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος, θα είναι η de facto απίσχναση του ρόλου που οι ΗΠΑ και η Ρωσία εκτιμούν ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να παίξει στο μετα- ISIS σκηνικό στη Συρία. Μια εσωτερικά διχασμένη χώρα με έναν άλλοτε κραταιό και νυν κοινωνικά και πολιτικά απαξιωμένο στρατο, δύσκολα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη περιφερειακή σκακιέρα αυτή τη στιγμή. Πολλώ δε μάλλον όταν η τουρκική εξωτερική πολιτική, απόλυτα υποταγμένη στην εσωτερική πολιτική ατζέντα του Ερντογάν, δεν θυμίζει σε πολλά πράγματα την πολυπλόκαμη διπλωματική παράδοση της Άγκυρας.

  Αυτή η εσωτερική αβεβαιότητα θα ενισχύσει τις τριβές με τις δυνάμεις που ο Ερντογάν θεωρεί ως εχθρικές απέναντι στο όραμα του, ξεκινώντας με την Δύση. Προφανώς, σε αυτό το σημείο ξεκινούν τα προβλήματα αλλά και οι ευθύνες της Αθήνας να κατανοήσει και να τοποθετήσει την Ελλάδα σε ένα περιβάλλον που σχεδόν σίγουρα σε πέντε χρόνια απο σήμερα δεν θα θυμίζει σε τίποτα την νοτιοανατολική Μεσόγειο όπως τη γνωρίζαμε. Το κυπριακό σε συνδυασμό με την ορατή αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συμμετάσχει στο μοίρασμα της ενεργειακής πίτας, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενα άμεσο έλεγχο πραγματικότητας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις »

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Σωστο αποτελεσμα θα προκυψει μονον με νεο δημοψηφισμα με υπηρεσιακη κυβερνηση και ισοτιμη παρουσιαση των 2 αποψεων.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Και τους Κούρδους βουλευτές έξω απο τις φυλακές!

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  …και χωρις παρακρατος

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η physicist λέει:

  Εδώ δρα το παρακράτος του Ερντογάν ανενόχλητο μέσα στην ΕΕ, τρομοκρατώντας τους αντιπάλους του εκτός Τουρκίας, πώς ακριβώς φαντάζεσαι, ΑΦ, να πείσεις τον ΡΤΕ να το ακυρώσει μέσα στη χώρα την οποία έχει υπό τον έλεγχό του;

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Η ζωή ίσως πείσει τον Ερντογάν, ειδικά αν τον έχει πάρει στο κυνήγι όλη η ψαραγορά.

  Αν και το πιο πιθανό είναι ότι θα …ασκήσει μερικά χρόνια δεσποτείας, πριν αρχίσει να τρέχει.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η physicist λέει:

  Η ζωή ίσως πείσει τον Ερντογάν, ειδικά αν τον έχει πάρει στο κυνήγι όλη η ψαραγορά.

  Αυτή η ελπίδα μου φαίνεται αφελής.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η physicist λέει:

  Αλλά για να γίνουμε και λίγο πιο συγκεκριμένοι από εκκλήσεις στην ψαραγορά: πιστεύεις, Σχο, ότι η ΕΕ καλά θα κάνει να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ή όχι;

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αφέλεια είναι να πιστεύεις ότι γίνονται ουσιαστικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Λόγω των οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, δουλεύονται μεταξύ τους.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η physicist λέει:

  Εφόσον δουλεύονται, γιατί τις συνεχίζουν;

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Μεγεθύνονται οι αντιδράσεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

  http://www.kathimerini.gr/905570/article/epikairothta/kosmos/mege8ynontai-oi-antidraseis-gia-to-apotelesma-toy-dhmoyhfismatos

  ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

  Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος λαμβάνουν νέες διαστάσεις κάθε ώρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση φτάνει στο σημείο να ζητήσει την επανάληψη της ψηφοφορίας. Την ίδια ώρα, μη κυβερνητικές οργανώσεις καλούν τους πολίτες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μπουλέντ Τεζτζάν, πριν από λίγη ώρα έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. Λαμβάνοντας υπόψιν την εκλογική νοθεία και τις ατασθαλίες, ο κ. Τεζτζάν ζητά από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο την επανάληψη του δημοψηφίσματος.

  Ο κ. Τεζτζάν μάλιστα, υποστηρίζοντας το αίτημά του για επανάληψη της διαδικασίας, μοιράζεται με τα μέσα ενημέρωσης βίντεο-ντοκουμέντα που παρουσιάζουν διάφορες περιπτώσεις εκλογικής νοθείας.

  Την ίδια ώρα, διάφορα κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις πραγματοποιούν καλέσματα για δυναμικές κινητοποιήσεις σε διάφορα σημεία της Τουρκίας κατά τις επόμενες ώρες. Για το βράδυ της Δευτέρας προγραμματίζονται πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη.

  Παρόμοια είναι και η στάση του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος. Χθες το βράδυ, ένας από τους εξόριστους ηγέτες της πολιτικής πτέρυγας του κόμματος, ο Ρεμζί Καρτάλ ζήτησε από τους Κούρδους της Τουρκίας να ξεχυθούν στους δρόμους και να υψώσουν την φωνή τους.

  Από την πλευρά του, το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ξεκαθαρίζει ότι η έντονη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης και των Κούρδων δεν πρόκειται να φέρει κανένα απτό αποτέλεσμα. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν χθες το βράδυ είχε δηλώσει ότι περίπου 25 εκατ. πολίτες ψήφισαν «ναι». Ο δε Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έκανε λόγο για μια αναμφισβήτητη νίκη.

  Την ίδια ώρα, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ανακοινώνει ότι δεν είναι σε θέση να μετρήσει τα επίμαχα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν την επίσημη σφραγίδα.

  Παράταση στον νόμο έκτακτης ανάγκης

  Εν τω μεταξύ, στην Άγκυρα, υπό την προεδρία του κ. Ερντογάν λαμβάνει χώρα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

  Η τουρκική κυβέρνηση δίνει παράταση στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, και μελετά τους νέους νόμους που θα δρομολογηθούν μετά τη συνταγματική αναθεώρηση.

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Διεθνείς παρατηρητές: Το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα δημοκρατικά κριτήρια

  http://www.kathimerini.gr/905575/article/epikairothta/kosmos/die8neis-parathrhtes-to-dhmoyhfisma-den-antapokri8hke-sta-dhmokratika-krithria

  Σκληρή κριτική στις τουρκικές Αρχές για το δημοψήφισμα ασκεί η προκαταρκτική έκθεση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, πόρισμα που είχε ανακοινώσει ότι αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα αντιπροσωπεία της αποστολής παρατηρητών του ευρωπαϊκού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

  Οι Τούρκοι ενέκριναν χθες με ποσοστό μόλις 51,4% την αναθεώρηση του Συντάγματος που αποδίδει στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης έχει ζητήσει την ακύρωση του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από παρατυπίες.

  Ο Σέζαρ Φλορίν Πρέντα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που επιτήρησε την ψηφοφορία, έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

  «Γενικά το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές για τη διεξαγωγή μιας γνήσιας δημοκρατικής διαδικασίας», είπε ο Πρέντα.

  Δίπλα στον Πρέντα ήταν η Τάνα ντε Ζουλουέτα, επικεφαλής μιας άλλης ομάδας διεθνών παρατηρητών, που είπε πως η εκστρατεία για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία κυριαρχήθηκε από το στρατόπεδο του «Ναι» στην κάλυψη των MME.

  Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) σημείωσε τον «περιορισμό» των ελευθεριών που παρατηρήθηκε χθες στην Τουρκία υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

  «Οι δύο πλευρές δεν είχαν ίσες ευκαιρίες για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στους ψηφοφόρους», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής της ODIHR, Τάνα ντε Ζουλουέτα.

  Η ντε Ζουλουέτα είπε πως οι παρατηρητές του γραφείου κατέδειξαν πως η εκστρατεία υπέρ του «Ναι» κυριάρχησε στην κάλυψη των μμε.

  «Αυτό, μαζί με περιορισμούς στα μμε, τις συλλήψεις δημοσιογράφων και το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης, περιόρισε την πρόσβαση των ψηφοφόρων στον πολυφωνία των απόψεων», ανέφερε η επικεφαλής της αποστολής.

  Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε την τελευταία στιγμή την Κυριακή να καταμετρήσει ψήφους που δεν είχαν σφραγιστεί από τους αξιωματούχους.

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η physicist λέει:

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/tuerkei-wirtschaft-reagiert-gelassen-auf-erdogans-sieg-14975564.html

  […] Die deutsche Wirtschaft sieht die Situation gelassener. „Die Betroffenheit ist überschaubar“, sagt Jan Nöther, der Chef der Deutschen Handelskammer in Istanbul. Jetzt gehe es darum, dass die „hitzigen Diskussionen aufhören, dass stabile Verhältnisse einkehren und wir zur Tagesordnung übergehen“. Die deutschen Unternehmen hätten keine schlechten Erfahrungen mit der Rechtssicherheit gemacht, „auch jetzt wird die Demokratie ja nicht abgeschafft“.

  […] Η επιχειρηματική πλευρά της Γερμανίας αντιμετωπίζει την κατάσταση με ήρεμη χαλαρότητα. «Η ανησυχία είναι περιορισμένη», δηλώνει ο Jan Nöther, επικεφαλής του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης. Σημασία έχει πλέον, να «σταματήσουν οι εντεταμένες αντιπαραθέσεις και να επανέλθουμε σε σταθερές συντεταγμένες και στην ημερήσια τάξη». Οι γερμανικές επιχειρήσεις ουδέποτε είχαν αρνητικές εμπειρίες με το πλαίσιο του Δικαίου [στην Τουρκία] «ούτε και τώρα πρόκειται να καταργηθεί η Δημοκρατία».

  Εφόσον δεν θίγονται Γερμανικά οικονομικά συμφέροντα, μην περιμένουμε τίποτα σοβαρές αντιδράσεις από το Βερολίνο.

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Συνοψιζοντας λακωνικα

  Σωστο αποτελεσμα θα προκυψει μονον με νεο δημοψηφισμα με υπηρεσιακη κυβερνηση και ισοτιμη παρουσιαση των 2 αποψεων.

  Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Και τους Κούρδους βουλευτές έξω απο τις φυλακές!

  …και χωρις παρακρατος

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η physicist λέει:

  Κι άλλες απερίγραπτες ανοησίες στο εντιτόριαλ των Χαζοχαρούμενων. Ο Ερντογάν κέρδισε συνολικά στους απόδημους με 60% – 40%, ο αρθρογράφος-Αϊνστάιν παρατήρησε ότι «… έχασε στις περισσότερες χώρες που στήθηκαν κάλπες για απόδημους». Ναι ρε φωστήρα, κέρδισε τη Γερμανία με περίπου 600.000 ψηφίσαντες, έχασε την Ελλάδα με 9.000 ψηφίσαντες και τη Μάλτα με 18, άρα έχασε στις περισσότερες.

  Να παίρνεις δηλαδή φόρα και να βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο με τη μαλακία που δέρνει κάτι μεταρρυθμιστές.

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Μην το βαράς τσάμπα. Εκεί που παραπέμπεις έγινε αναφορά σε αυτά που συνέβησαν. Νίκησε ο Ερντογάν στους απόδημους. Ενώ έχασε στις περισσότερες χώρες, νίκησε σε ορισμένες με μεγάλους πληθυσμούς.

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η physicist λέει:

  Μωρέ σου λέω τι γράφει ο φωστήρ, και μοστράρει φάτσα κάρτα στο άρθρο. Και μετά αυτοπροσδιορίζεται (σε άλλα άρθρα του) και ως μέλος της ομάδας της κοινής λογικής, κι αυτός και το σάιτ που τον φιλοξενεί.

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η physicist λέει:

  Και για να μην παρεξηγούμαστε: αυτό που έγραψε είναι αληθές μεν, παραπλανητικό και άτοπο δε, κι αυτό είναι που τον κάνει χειρότερο (κατά τη γνώμη μου) από τα συριζοταγάρια που γράφουν ασύστολα, προφανή ψέματα.

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Και μετά από 3 μήνες θα παραταθεί πάλι για 3 μήνες, και μετά από αυτούς τους 3 για άλλους 3, και πάει λέγοντας, μέχρι την στιγμή που θα εδραιώσει το αυταρχικό καθεστώς του ο Ερντογάν και έτσι θα πάψει και αυτή η ταλαιπωρία με τις συνεχείς παρατάσεις της κατάστασης έκτακτης ανάγκης – η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα γίνει μόνιμη κατάσταση οπότε το πρόβλημα θα λυθεί μία και καλή.

  Τουρκία: Για 3 μήνες ακόμα παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

  http://www.kathimerini.gr/905587/article/epikairothta/kosmos/toyrkia-gia-3-mhnes-akoma-parateinetai-h-katastash-ektakths-anagkhs

  Το υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία αποφάσισε να παρατείνει κατά 3 μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αρχής γενομένης από την Τετάρτη.

  Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά παράταση του εν λόγω μέτρου μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

  Η απόφαση ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο έπειτα από τη σχετική σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλειας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα.

  Μου αρέσει!

 20. Ο/Η Mitsos λέει:

  Τι γυρεύει η Αμερική στη Βόρεια Κορέα? Μήπως εκτός από τη δημιουργία βάσεων βαλιστικών πυραύλων που θα στοχεύουν Ρωσία και Κίνα, υπάρχει εκεί κάτι ακόμα πιο σημαντικό? Η Β. Κορέα είναι γεμάτη σπάνιες γαίες, χαλκό και χρυσό αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Το καθεστώς εξάγει ένα μικρό μέρος των ποσοτήτων αυτών στην Κίνα και τη Ρωσία εφόσον δεν έχει την τεχνική δυνατότητα να τα βγάλει στην επιφάνεια και να τα επεξεργαστεί. Η Αμερική έχει πρόβλημα με τις σπάνιες Γαίες λόγω του ότι έχει επί δεκαετίες εξορύξει χιλιάδες τόνους. Η Ευρώπη δεν έχει μεγάλες ποσότητες. Υπάρχουν σοβαρές ποσότητες στην Αλβανία, στη Ρουμανία και στο Κόσοβο όπως επίσης στη Θράκη και σε διάφορα μέρης της Μακεδονίας. Αν λοιπόν η Αμερική καταφέρει να αρπάξει τη Β. Κορέα θα μπορέσει να εξαγάγει τις τεράστιες αυτές ποσότητες σπάνιων γαιών αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Για αυτές θα πρέπει να ανησυχούν Ρώσοι, Ιάπωνες, Ν. Κορεάτες και λιγότερο οι Κινέζοι που ούτως ή άλλως τη χώρα τους την έχουν μετατρέψει σε χαβούζα.

  Ανακαλύπτοντας λοιπόν την ουσιαστική αιτία που η Αμερική θέλει να αρπάξει την Β. Κορέα από τα χέρια της Κίνας, είναι πολύ πιθανή η επίθεση στην περιοχή εφόσον αυτό που διακυβεύεται είναι ζωτικής σημασίας για την Αμερική, για τη Γερμανία και για χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα. Αρχίζω λοιπόν να θεωρώ ότι οι Αμερικάνοι θα ξεκινήσουν πόλεμο μεγάλης εντάσεως και εκτάσεως μέχρι να κατορθώσουν να αρπάξουν τη Β. Κορέα. Θα το καταφέρουν? Κατά τη γνώμη μου όχι. Κινέζοι, Β. Κορεάτες και Ρώσοι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να φύγουν από τον έλεγχό τους τόσο μεγάλες ποσότητες σπάνιων γαιών και οι Αμερικάνοι για άλλη μια φορά θα αποτύχουν όπως απέτυχαν και στον πρώτο κορεατικό πόλεμο το 50. Μόνο που τώρα τα θύματα θα είναι εκατομμύρια και η σύγκρουση θα κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν πρόκειται να είναι πόλεμος λίγων ημερών όπως επιμένουν να πιστεύουν κάποιοι. Και δεν πρόκειται να μετατραπεί σε πυρηνικό πόλεμο όπως φοβούνται αρκετοί. Η Αμερική σε πυρηνικό επίπεδο με τη Ρωσία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Αν το επιχειρήσει ο Τράμπ πριν το καταλάβει θα έχει συλληφθεί και θα πάει για εκτέλεση μαζί με αρκετούς άλλους. Υπάρχουν πολλοί μαλάκες αξιωματικοί στον αμερικάνικο στρατό αλλά ουδείς είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει εντολές ρίψης πυρηνικών στη Ρωσία (preemptive strike) διότι ξέρει πολύ καλά τι θα συμβεί από κει και πέρα. Ο Τράμπ λοιπόν θα συλληφθεί μαζί με πολλούς άλλους που το παίζουνε γεράκια στο επιτελείο του, αλλά στην πραγματικότητα είναι φραγκόκοτες, και θα καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα πριν το καταλάβει. Οι δε φραγκόκοτες θα στηθούνε στα 9 μέτρα.

  Σπάνιες Γαίες
  https://en.wikipedia.org/wiki/Rare_earth_element

  Thorium:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Thorium
  Βόρεια Κορέα – Σπάνιες Γαίες
  http://www.mining.com/largest-known-rare-earth-deposit-discovered-in-north-korea-86139/
  http://www.businessinsider.fr/us/north-korea-is-thought-to-be-sitting-on-6-trillion-worth-of-rare-earth-metals-2012-8/
  http://thediplomat.com/2014/01/north-korea-may-have-two-thirds-of-worlds-rare-earths/

  Μόλυνση του περιβάλλοντος η οποία οφείλεται στην εξόρυξη και επεξεργασία σπάνιων γαιών
  https://www.theguardian.com/environment/2012/aug/07/china-rare-earth-village-pollution
  http://www.eurare.eu/regulation.html
  https://www.theguardian.com/sustainable-business/rare-earth-mining-china-social-environmental-costs
  http://www.news.com.au/travel/world-travel/asia/baotou-is-the-worlds-biggest-supplier-of-rare-earth-minerals-and-its-hell-on-earth/news-story/371376b9893492cfc77d23744ca12bc5

  Η Κίνα ελέγχει το 97% των σπάνιων γαιών. Ισως και για αυτό το λόγο μαζεύτηκε εκεί όλη η βιομηχανία του πλανήτη.
  http://www.reuters.com/article/us-china-rareearths-idUSTRE7060S620110107

  Μου αρέσει!

 21. Ο/Η Mitsos λέει:

  Μου αρέσει!

 22. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αψηφώντας τις σφοδρές επικρίσεις, το κυβερνών κόμμα ήδη ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στα τέλη Απριλίου στον Ερντογάν να επιστρέψει στους κόλπους του, κάτι που προβλέπει η συνταγματική αναθεώρηση, αφού έως σήμερα ο πρόεδρος δεν μπορούσε να είναι μέλος ενός κόμματος.

  Πηγή: Ο Ερντογάν προανήγγειλε… νέο δημοψήφισμα: Για τις σχέσεις με την ΕΕ! | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/331719/o-erntogan-proaniggeile-neo-dimopsifisma-gia-tis-sheseis-me-tin-ee#ixzz4ea6jmqFz

  Μου αρέσει!

 23. Ο/Η Mitsos λέει:

  Για άλλη μια φορά οι Καναλάρχες στην Ελλάδα πέσανε έξω. Οποιος παρακολουθούσε σοβαρούς αναλυτές όπως ο Μηνάγιας, άρθρα του οποίου είχα αναρτήσει εδώ, το αποτέλεσμα υπέρ του Ερντογάν το περίμενε. Γνώμη μου είναι ότι το αποτέλεσμα δεν αλλάζει επι της ουσίας τίποτα. Απλώς σταθεροποιεί τον Ερντογάν στην εξουσία και σταματάει τα σχέδια όποιων ήθελαν διά της βίας να ανατραπεί, βλέπε Αμερικάνοι και Γερμανοί.

  Η Ελλάς δεν θα ωφελούνταν σε τίποτα από ένα βίαιο πραξικόπημα στην Τουρκία. Απεναντίας όποτε η Τουρκία έμπαινε σε περιδίνηση αυξανόταν ραγδαία η επιθετικότητά προς την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Η Τουρκία είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο της Ελλάδος και αν οδηγηθεί σε εμφύλια διαμάχη πολλοί στην Ελλάδα θα μείνουν άνεργοι. Ιστορικά επίσης πολλές φορές προσπάθησαν να προκαλέσουν οι Αγγλοι εμφύλιο στην Τουρκία και ποτέ δεν το κατάφεραν.

  Η Ελλάδα οφείλει να προετοιμάζεται ποικιλοτρόπως δια πάν ενδεχόμενο. Κατι το οποίο δεν συμβαίνει και όταν έρθει η ώρα θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες για αυτήν την απραξία.

  Μου αρέσει!

 24. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Τουρκικός δικηγορικός σύλλογος: Παράνομη η καταμέτρηση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων

  http://www.kathimerini.gr/905598/article/epikairothta/kosmos/toyrkikos-dikhgorikos-syllogos-paranomh-h-katametrhsh-mh-sfragismenwn-yhfodeltiwn

  Μου αρέσει!

 25. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Παρόλα αυτά υπήρξε ένας ηγέτης κράτους του δυτικού κόσμου που συνεχάρη τον σατράπη για την νίκη του στο δημοψήφισμα. Υποθέτω, καταλάβατε για ποιόν πρόκειται. 😉

  http://theglobepost.com/2017/04/17/trump-becomes-first-western-leader-to-congratulate-erdogan-on-victory/

  U.S. President Donald J. Trump has become 1st Western leader to congratulate President Recep Tayyip Erdogan over his victory in Sunday’s referendum that significantly expanded presidential power.

  White House said in a statement late on Monday that Mr. Trump spoke with his Turkish counterpart to “congratulate him on his recent referendum victory” and to discuss the U.S. action in response to the Syrian regime’s use of chemical weapons on April 4th.

  The readout said President Trump thanked Mr. Erdogan for supporting this action by the U.S., and the leaders agreed on the importance of holding Syrian President Bashar al-Assad accountable. President Trump and President Erdogan also discussed the counter-ISIS campaign and the need to cooperate against all groups that use terrorism to achieve their ends.

  “President Trump and President Erdogan also discussed the counter-ISIS campaign and the need to cooperate against all groups that use terrorism to achieve their ends,” the White House statement said.

  In a historic vote on Sunday, only a slight majority of voters granted Mr. Erdogan sweeping new powers that would unwind century-old political system while opposition outcried fraud and widespread irregularities, contesting the result.

  The referendum on Sunday effectively changed Turkey’s political system, transferring the center of power from Parliament to the Presidency. Mr. Erdogan will now have powers such as dissolving Parliament, bypassing Parliament through executive decrees and declaring the state of emergency. The constitutional changes also significantly weakened checks and balances and gave the president a greater control over the judiciary.

  No Western leader congratulated President Erdogan as of Monday, breaking a long tradition in a sign that they are not pleased with the outcome. Some Western governments said they would make a statement after international observers announce their report about the contested referendum.

  Earlier on Monday, White House spokesman Sean Spicer said the U.S. administration would wait until a report by international observers mission.

  “There is an international commission that is reviewing this and issues a report in 10 to 12 days. We will wait and let them do their jobs,” Mr. Spicer told the daily press briefing.

  Μου αρέσει!

 26. Ο/Η Eνη λέει:

  Ο Τραμπ συγχαιρε τον Ερντογαν, ομως το State Department, αναφέρει οτι ….

  «Ο τόνος του Τραμπ διέφερε, πάντως, από εκείνον του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της κι επεσήμανε τις εκλογικές παρατυπίες που κατέγραψαν παρατηρητές του ΟΑΣΕ, των οποίων μέλος είναι και οι ΗΠΑ.

  «Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να προστατέψει τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών της», δήλωσε ο εκτελών χρέη εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ, επισημαίνοντας τις ενστάσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης και των παρατηρητών. Και πρόσθεσε:

  «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τη δημοκρατική ανάπτυξη της Τουρκίας, για την οποία παραμένει ουσιώδης η δέσμευση στο κράτος δικαίου και τον πλουραλισμό των ΜΜΕ.

  Πηγή: Τουρκία: Στην Αγκυρα ερμηνεύουν ως ώθηση για τον Ερντογάν τα συγχαρητήρια του Τραμπ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/331803/toyrkia-stin-agkyra-ermineyoyn-os-othisi-gia-ton-erntogan-ta-sygharitiria-toy-tramp#ixzz4eb1lV6hw

  Μου αρέσει!

 27. Ο/Η Eνη λέει:

  συγχαιρει βεβαια

  Μου αρέσει!

 28. Ο/Η physicist λέει:

  Σε κάθε περίπτωση: σεβασμός στο 49% που ανθίσταται κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, έστω κι αν δεν υπάρχουν σαφείς διαχωρισμοί (σχεδόν ποτέ) στην πολιτική.

  Σημ.: Αθροιστικά, το ΑΚΡ του Ερντογάν και το εθνικιστικό ΜΗΡ, που στήριξαν το ΝΑΙ, είχαν στις εκλογές του Νοεμβρίου 2015 λίγο πάνω από το 60% των ψήφων, που θα πει ότι ο ένας στους έξι που αναμενόταν να ψηφίσει ΝΑΙ έπραξε το αντίθετο. Δεν είναι μικρό πράγμα.

  Μου αρέσει!

 29. Ο/Η physicist λέει:

  Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων Gezici, το οποίο μάλιστα είχε κάνει πολύ ακριβή πρόβλεψη του αποτελέσματος κι επομένως έχει ένα τεκμήριο αξιοπιστίας, τα 2/3 των ψηφοφόρων του ακροδεξιού υπερεθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ αρνήθηκαν την υπακοή στην κομματική σύσταση και ψήφισαν ΟΧΙ. Αυτό είναι περίπου 6% με 7% από το 10% που απώλεσε το ΝΑΙ. Το υπόλοπο 3% με 4% προέρχεται κυρίως από ψηφοφόρους του ΑΚΡ που δεν καλοβλέπουν την συγκέντρωση ισχύος στο πρόσωπο του ΡΤΕ.

  «Οι Εθνικιστές αρνούνται να υπακούσουν στον Ερντογάν» είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου.

  http://www.zeit.de/politik/ausland/2017-04/verfassungsreferendum-tuerkei-mhp-waehler-umfragen-gezici?page=2#comments

  Μου αρέσει!

 30. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  http://www.kathimerini.gr/905606/article/epikairothta/kosmos/omer-tselik-h-ee-na-sevastei-tis-dhmokratikes-diadikasies

  Το αίτημα της Ε.Ε. για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με πιθανές παρατυπίες στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, απέρριψε η Αγκυρα, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να σεβαστούν το αποτέλεσμα της κάλπης.

  «Μια τέτοια αναπόδεικτη δήλωση εκ μέρους ενός εκπροσώπου τύπου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

  Επιπλέον, προέτρεψε την ΕΕ να σεβαστεί «τις δημοκρατικές διαδικασίες».

  Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ είχε κάνει λόγο για «πολιτικές σκοπιμότητες» πίσω από την κριτική που έχει ασκηθεί από διάφορες πλευρές εναντίον της απόφασης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να δεχθεί ως έγκυρα τα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια του δημοψηφίσματος. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Τσελίκ αμύνθηκε αυτών που αποκάλεσε ισχυρό νομικό πλαίσιο και διαφανείς διαδικασίες της εκλογικής διαδικασίας.

  «Τα πολιτικώς κατευθυνόμενα σχόλια εναντίον της απόφασης του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου να δεχθεί ψηφοδέλτια που δεν φέρουν σφραγίδες είναι λανθασμένα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τσελίκ.

  «Προτρέπουμε όλους τους πρωταγωνιστές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και τις αρχές να ξεκινήσουν μια διαφανή έρευνα για τις φερόμενες παρατυπίες που διαπιστώθηκαν από τους διεθνείς παρατηρητές» είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

  Επίσημο αίτημα ακύρωσης του δημοψηφίσματος

  Στο μεταξύ, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, κατέθεσε σήμερα επίσημο αίτημα ακύρωσης του δημοψηφίσματος στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, κορυφώνοντας το κύμα διαμαρτυρίας που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις πιθανές παρατυπίες που ευνόησαν σημαντικά την καμπάνια του «Ναι».

  Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τετζάν ανακοίνωσε ότι το CHP κατέθεσε και επίσημα την αίτηση του στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι ο αριθμός των εκλογικών παρατυπιών του δημοψηφίσματος της Κυριακής ήταν πρωτοφανής για όλη την εκλογική ιστορία της Τουρκίας. Ωστόσο, προσέθεσε ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων που καταμετρήθηκαν.

  Το CHP από τη Δευτέρα ζητά την ακύρωση του δημοψηφίσματος, προειδοποιώντας πως θα προσφύγει ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αν χρειαστεί.

  Μου αρέσει!

 31. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Να προστεθεί σε αυτές και η Ρωσία.

  Μου αρέσει!

 32. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Τουρκία: Σύλληψη διευθυντή ειδησεογραφικού σάιτ που αμφισβήτησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

  http://www.kathimerini.gr/905982/article/epikairothta/kosmos/toyrkia-syllhyh-diey8ynth-eidhseografikoy-sait-poy-amfisvhthse-to-apotelesma-toy-dhmoyhfismatos

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.