Chr. Lagarde: Η Ελλάδα θα χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους αλλά προηγούνται οι μεταρρυθμίσεις

Liberal  /  Chr. Lagarde: Η Ελλάδα θα χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους αλλά προηγούνται οι μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει θα προσδιοριστεί με ακρίβεια μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, υπογράμμισε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες, η κα Lagarde σημείωσε ότι η βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να συζητηθεί τώρα, αλλά θα καθοριστεί μετά το πρόγραμμα. Αυτό που είναι απαραίτητο να καθοριστεί πριν είναι το γενικό περίγραμμα που θα έχει η επέμβαση στο ελληνικό χρέος.

Όπως είπε, το Μάιο του 2016 συμφωνήθηκε ότι θα γίνει μια ελάφρυνση του χρέους αλλά μέσα από ένα ευρύ πλαίσιο μέτρων που παρείχε ένα «πλήθος» επιλογών, ωστόσο δεν έχει καταστεί ακόμα ξεκάθαρο τι προτίθενται να επιλέξουν οι ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας.

«Επεξεργαζόμαστε ακόμα υπό ποιους όρους θα μπορούσε ενδεχομένως να δανείσουμε τη χώρα. Δεν έχουμε καταλήξει μέχρι στιγμής», δήλωσε επίσης η κα Lagarde, προσθέτοντας ότι οποιοδήποτε δάνειο από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις. Η ίδια είπε ότι βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε ότι θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, εξηγώντας ότι το πεδίο εφαρμογής της αναδιάρθρωσης «θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος», αλλά «οι λεπτομέρειες θα πρέπει να αποφασιστούν εκ των προτέρων».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το Ταμείο δεν θέλει περισσότερη λιτότητα, αλλά να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το 2016 και πρόσθεσε πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα και τη χρηματοοικονομική αξιοπιστία της χώρας».

Συγκεκριμένα, η διευθύντρια του ΔΝΤ αναφερόμενη στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τόνισε πως είναι λάθος να κατηγορείται το ΔΝΤ ότι ζητάει περισσότερη «λιτότητα», καθώς αυτό που ζητάει είναι την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί το 2016, χωρίς να ανασταλούν οι ήδη εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις.

Πρόσθεσε επίσης, ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο φόρο εισοδήματος που διευρύνουν τη φορολογική βάση. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα ανέφερε πως αφού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων αυτών, τότε θα πρέπει να συζητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η αναδιάρθρωση που θα χρειαστεί.

Εξάλλου, η κα Lagarde ανέφερε ότι οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα τις «τελευταίες εβδομάδες» είναι στη «σωστή κατεύθυνση» και ότι συμφωνήθηκε τελικά ένα «πακέτο πολιτικών» για να στηρίξει την ελληνική οικονομία. Αυτό το πακέτο, σημείωσε, θα νομοθετηθεί τώρα και θα εφαρμοστεί σε περίοδο που οι «συνθήκες ανάπτυξης» θα έχουν βελτιωθεί.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρθηκε στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων που έχει συσταθεί και σημείωσε πως αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν υπογραμμιστεί εδώ και επτά χρόνια και εξέφρασε την ελπίδα ότι με λίγη «αποφασιστικότητα» το εν λόγω Ταμείο θα προχωρήσει και θα προσελκύσει επενδυτές.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως η θέση του ΔΝΤ είναι ότι το επίπεδο «συνεργασίας, ενσωμάτωσης και αποτελεσματικότητας» των συλλογικών συμβάσεων πρέπει να είναι τέτοιο που να υποστηρίζει τη μείωση των ανισοτήτων και να μη δημιουργεί εμπόδια στην «ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και τη σύνδεση τους κόστους εργασίας και της παραγωγικότητας» έτσι ώστε να διασφαλίζεται η «πρόοδος».

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας κινδυνεύει από τη δαμόκλειο σπάθη του προστατευτισμού

Αναφερόμενη στην παγκόσμια οικονομία, τόνισε ότι η ανάκαμψη αποκτά δυναμική, αλλά θα μπορούσε να περιορισθεί από τη «δαμόκλειο σπάθη του προστατευτισμού» που απειλεί σήμερα το παγκόσμιο εμπόριο.

Μιλώντας πριν από τις συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, η Ch. Lagarde κάλεσε τις χώρες να ενισχύσουν τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική για το ελεύθερο εμπόριο, συνεργαζόμενες πολυμερώς για την επίλυση εμπορικών ζητημάτων, όπως ο περιορισμός των υπερβολικών εξωτερικών ανισορροπιών. Στη γραπτή ομιλία της δεν αναφέρθηκε ειδικά στην εμπορική ατζέντα «πρώτα η Αμερική» του Προέδρου Donald Trump, η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό των εισαγωγών στη χώρα. Σημείωσε, όμως, ότι ο περιορισμός του εμπορίου θα είναι ένας «αυτοτραυματισμός» που θα αποδιαρθρώσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και θα αυξήσει τις τιμές των ενδιάμεσων και καταναλωτικών προϊόντων, πλήττοντας περισσότερο τους φτωχούς.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, είπε η Ch. Lagarde, η παγκόσμια οικονομία «είναι ανέμελη», με το Ταμείο να ετοιμάζεται να ανακοινώσει στις 18 Απριλίου τις νέες εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη. «Τα καλά νέα είναι ότι, μετά από έξι χρόνια απογοητευτικής ανάπτυξης, η παγκόσμια οικονομία αποκτά δυναμική, καθώς μία κυκλική ανάκαμψη διατηρεί την προοπτική για περισσότερες θέσεις εργασίας, υψηλότερα εισοδήματα και μεγαλύτερη ευημερία στο μέλλον». Οι προοπτικές, πρόσθεσε, είναι καλύτερες για τις αναπτυγμένες οικονομίες, όπου η μεταποιητική δραστηριότητα είναι ισχυρότερη, καθώς και για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες θα συνεισφέρουν περισσότερο από τα τρία τέταρτα της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος. Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών έχουν βοηθήσει πολλούς εξαγωγείς πρώτων υλών, αλλά τα έσοδά τους θα παραμείνουν χαμηλότερα σε σχέση με τα χρόνια της μεγάλης ανόδου.

«Ταυτόχρονα», συνέχισε η Ch. Lagarde, «υπάρχουν σαφείς καθοδικοί κίνδυνοι: η πολιτική αβεβαιότητα, περιλαμβανομένης αυτής στην Ευρώπη, η δαμόκλειος σπάθη του προστατευτισμού που επικρέμαται πάνω από το παγκόσμιο εμπόριο και οι πιο σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες διεθνώς, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άτακτες εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες». Επανέλαβε την έκκλησή της να χρησιμοποιούν οι χώρες τη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική για να ενισχύσουν τη ζήτηση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να κάνουν τις οικονομίες πιο αποδοτικές.

Εξέφρασε, επίσης, ανησυχία για τη χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας και ζήτησε περισσότερες επενδύσεις σε έρευνα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι το εμπόριο προωθεί την αποδοτικότητα και την καινοτομία, επικαλούμενη μία έρευνα του Ταμείου που πρόκειται να δημοσιευθεί και η οποία εκτιμά ότι το 10% της συνολικής αύξησης της παραγωγικότητας στις αναπτυγμένες οικονομίες, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000, οφείλεται στην ενσωμάτωση της Κίνας στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Οι κυβερνήσεις πρέπει, επίσης, να βρουν καλύτερους τρόπους για να βοηθούν τους εργαζόμενους που χάνουν τις θέσεις εργασίας τους λόγω της τεχνολογίας και του εμπορίου, σημείωσε η Λαγκάρντ. «Δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα. Γνωρίζουμε, όμως, ότι η μεγαλύτερη έμφαση στην επανεκπαίδευση και την επαγγελματική εκπαίδευση, στη βοήθεια αναζήτησης εργασίας και στη στήριξη για μετεγκατάσταση μπορεί να βοηθήσει όσους επηρεάζονται από την αναστάτωση της αγοράς εργασίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

3 Responses to Chr. Lagarde: Η Ελλάδα θα χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους αλλά προηγούνται οι μεταρρυθμίσεις

 1. Ο/Η Eνη λέει:

  ……και η μεγαλη πληγή της Οικονομίας και σε ευρωπαικο επιπεδο…αλλά και σε παγκοσμιο ….

  Μοσκοβισί: Στα 50-70 δισ. ευρώ η φοροδιαφυγή στην Ευρώπη
  «Να εξετάζονται με προσοχή οι πληροφορίες που αφορούν κάθε χώρα ξεχωριστά»
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ11:40 • 13/04/2017
  Μοσκοβισί: Στα 50-70 δισ. ευρώ η φοροδιαφυγή στην Ευρώπη

  Σε 50-70 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η απώλεια εσόδων από τη φοροδιαφυγή-φοροαποφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιστοιχεί στο 17%-23% των εσόδων από το φόρο εισοδήματος των εταιριών, σύμφωνα με απάντηση του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

  Ο ευρωβουλευτής είχε θέσει το ζήτημα των μεγάλων ποσοστών φοροδιαφυγής-φοροαποφυγής στα κράτη-μέλη της ΕΕ και είχε ζητήσει στοιχεία για το κόστος φοροαποφυγής στην Ελλάδα, καθώς και πληροφορίες για «τα πρακτικά μέτρα που η Κομισιόν σχεδιάζει ώστε να αντιμετωπίσει την άνιση φορολογική πολιτική που ενισχύει τη νόμιμη φοροαποφυγή πολυεθνικών εταιριών», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  «Η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου Κώδικα Δεοντολογίας, που συγκροτήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1997, είχε σκοπό την αντιμετώπιση αθέμιτων φορολογικών πρακτικών των κρατών-μελών που ευνοούν τις πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από 20 χρόνια, τα αποτελέσματα της Ομάδας κρίνονται απογοητευτικά, καθώς μικρές προσπάθειες προόδου μπλοκάρονται από κράτη-μέλη όπως το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία. Επιπρόσθετα, με βάση δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής M. Μπαρόζο το 2012, αλλά και εκθέσεις της Oxfam από τον Μάρτιο του 2015, το κόστος φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής για την ΕΕ είναι 1 τρισεκατομμύριο το χρόνο», είχε επισημάνει στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης.

  «Η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» εργάζεται με στόχο την αντιμετώπιση του επιζήμιου φορολογικού ανταγωνισμού από τη σύστασή της το 1998. Η Ομάδα έχει εξετάσει περισσότερα από 400 μέτρα φορολογίας, από τα οποία περισσότερα από 100 έχουν καταργηθεί ή τροποποιηθεί», απαντά ο κ. Μοσκοβισί και σημειώνει: «Ωστόσο, για να ενθαρρύνεται ο εποικοδομητικός και ανοιχτός διάλογος, και σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, βάσει των οποίων συστήθηκε η Ομάδα, οι συσκέψεις της Ομάδας είναι εμπιστευτικές. Γι’ αυτό το λόγο, δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους της Επιτροπής να διατυπώσει κρίσεις για τις θέσεις που έχουν ληφθεί από τα επιμέρους κράτη-μέλη της Ομάδας».

  Προσθέτει πως «σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Υπηρεσίας Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η απώλεια εσόδων που προκύπτει ως αποτέλεσμα μεταφοράς κερδών μέσα στην ΕΕ, ανέρχεται σε περίπου 50-70 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 17%-23% του συνόλου των εσόδων από το φόρο εισοδήματος των εταιρειών (ΦΕΕ) για το 2013. Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε επιμέρους υπολογισμούς για κάθε χώρα».

  Παράλληλα ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι «οι εκτιμήσεις σχετικά με τις διαστάσεις της φοροαποφυγής αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα όσον αφορά τους υπολογισμούς και ειδικότερα όσον αφορά τον καθορισμό τιμών αναφοράς για τη σύγκριση της παρούσας κατάστασης με συνθήκες «ορθής φορολόγησης». Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε εκτίμηση θα πρέπει να εξετάζεται με προσοχή, ιδίως όταν πρόκειται για πληροφορίες που αφορούν κάθε χώρα ξεχωριστά».

  Επισημαίνει, ακόμα, ότι σχετικά με «τα βήματα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, τα κράτη-μέλη πρόσφατα συμφώνησαν με σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών που προτάθηκαν από την Επιτροπή, πιο συγκεκριμένα, με την οδηγία κατά της φοροαποφυγής (συμπεριλαμβανομένης και της αναθεώρησης της παραπάνω οδηγίας με στόχο τη ρύθμιση ασυμφωνιών στη μεταχείριση υβριδικών μέσων με τρίτες χώρες) και τέσσερις αναθεωρήσεις της οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία. Τέλος, η κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών έχει προταθεί εκ νέου ως ολιστική λύση για τη φοροαποφυγή μέσα στην ΕΕ».

  NEWSIT

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Eνη λέει:

  Διορθωση

  Πηγή : Newsbeast

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Απο τη στιγμή που η τριπλή φορολογία (φόροι- «ασφάλιση» – έμμεσοι φόροι) έχει ξεπεράσει το 80% είναι αστείο να ασχολείται ο Παπαδημούλης με τη φοροδιαφυγή. Ας ασχοληθεί καλύτερα με την δήμευση των εισοδημάτων, ή ας το βουλώσει καλύτερα. 🙂

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.