Δεν …υπάρχει

Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ενώ έκανε κι εκείνος μια χαρά τη δουλειά των δανειστών δεν έχει αυτή τη στιγμή κανένα αφήγημα για την επόμενη μέρα.

Ακόμη και αν μετά από λίγους μήνες επιχειρήσει να παίξει το στοίχημα της «δεξιάς παρένθεσης» αφήνοντας την επόμενη βόμβα στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι ίσως το πρώτο κόμμα στην Ιστορία που ως κυβέρνηση θα έχει ψηφίσει μέτρα με τα οποία διαφωνεί, και που ως αντιπολίτευση δεν θα μπορεί να καταγγείλει καθώς θα έχει πάρει πάνω του όλη την ευθύνη.

Liberal  /  Θα αντέξουν να το φτάσουν μέχρι τέλους;  /  Του Βασίλη Γεώργα

Η χθεσινή «προκαταρκτική» συμφωνία στο Eurogroup αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύονταν τους τελευταίους δέκα μήνες μόνο για τον χρόνο εφαρμογής των πρόσθετων μέτρων και για την εικόνα της απέναντι στους βουλευτές και τους ψηφοφόρους της.

Ούτε το περιεχόμενο, ούτε το μείγμα των μέτρων άλλαξαν σε κάτι ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί η πολύμηνη καθυστέρηση και η ζημιά που έγινε στην οικονομία με πρόσχημα την βελτίωση της συμφωνίας.

Αντίθετα διαπιστώθηκε πως όλα όσα ζητούσαν το ΔΝΤ και το Βερολίνο από πέρυσι τον Ιούνιο (περαιτέρω μείωση στις συντάξεις και χαμηλότερο αφορολόγητο) θα προνομοθετηθούν και εφαρμοστούν μέχρι κεραίας, ενώ τα περιβόητα «αντίμετρα» θα αποτελούν μια μαγική εικόνα μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να φέρει στη Βουλή ένα πακέτο μέτρων πολύ χειρότερο από αυτό που στο παρελθόν είχε καταγγείλει. Το αν οι περικοπές θα εφαρμοστούν από αυτή ή από κάποια άλλη, δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους πολίτες.

Όμως η επανάληψη των ίδιων και των ίδιων μέτρων δεν απαντά σε καμία ερώτηση για το τι διαφορετικό κατάφερε τελικά να κομίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δυόμιση χρόνια που κυβερνά.

Με 18 δισεκατομμύρια νέων φόρων και περικοπών σε αυτό το διάστημα, η σημερινή κυβέρνηση καταλαμβάνει και εκείνη μια περίοπτη θέση δίπλα σε όλες τις προηγούμενες που ποτέ δεν στήριξαν ουσιαστικές πολιτικές εξοικονόμησης δαπανών και ενίσχυσης της ανάπτυξης, αλλά φόρτωναν εξακολουθητικά όλο και μεγαλύτερα φορολογικά βάρη στα συνήθη υποζύγια.

Σε αυτό τον νέο κύκλο διαπραγμάτευσης πληρώσαμε ήδη ως προκαταβολή δύο συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης με κόστος περί τα 2,5 δισ. ευρώ μόνο από την προσδοκώμενη για φέτος ανάπτυξη. Και αυτό ήταν μόνο το τίμημα για να κρυφτεί πίσω από προπέτασμα καπνού το «μεταμνημόνιο» των 4 δισ. ευρώ που καλείται να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, και το οποίο θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη τρύπα στα μελλοντικά εισοδήματα και θα θέσει σε αβεβαιότητα την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Επί της ουσίας διαπραγμάτευση για τα δημοσιονομικά μέτρα δεν έγινε ποτέ.  Εν πλήρη γνώσει ότι η οικονομία θα πληρώσει αργότερα το μάρμαρο, επιχειρήθηκε από το Μαξίμου ένας διακανονισμός ισορροπιών στο εσωτερικό του κόμματος με στόχο να μετακινηθούν κατά το δυνατόν μακρύτερα από το προσδόκιμο του κυβερνητικού της βίου τα πρόσθετα μέτρα που συμφωνήθηκαν.

Πλέον η πρωτοχρονιά του 2019, όταν δηλαδή θα τεθούν σε εφαρμογή οι περικοπές στις συντάξεις, αποτελεί το απόλυτο ορόσημο για το πολιτικό σύστημα. Ακόμη και αν υποτεθεί ότι οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης ξεπεράσουν τις πολιτικές αναστολές τους και ψηφίσουν σε λίγες εβδομάδες τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των φόρων, πολύ δύσκολα θα φτάσουν μέχρι το τέλος.

Οι εκλογές εκτιμάται ότι θα έχουν μεσολαβήσει πολύ νωρίτερα, πιθανόν μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2018 είτε ως αποτέλεσμα αστοχιών που θα διαπιστωθούν την Άνοιξη εκείνης της χρονιάς και θα φέρουν νωρίτερα την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων, είτε πλέον ως συνέπεια της αδυναμίας να ολοκληρωθεί ομαλά το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018 και συνεπώς να χρειαστεί επαναδιαπραγμάτευση για την παράτασή του.

Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ενώ έκανε κι εκείνος μια χαρά τη δουλειά των δανειστών δεν έχει αυτή τη στιγμή κανένα αφήγημα για την επόμενη μέρα.

Ακόμη και αν μετά από λίγους μήνες επιχειρήσει να παίξει το στοίχημα της «δεξιάς παρένθεσης» αφήνοντας την επόμενη βόμβα στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι ίσως το πρώτο κόμμα στην Ιστορία που ως κυβέρνηση θα έχει ψηφίσει μέτρα με τα οποία διαφωνεί, και που ως αντιπολίτευση δεν θα μπορεί να καταγγείλει καθώς θα έχει πάρει πάνω του όλη την ευθύνη.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

101 Responses to Δεν …υπάρχει

 1. Ο/Η Elias λέει:

  Το πρόβλημα δεν είναι η να πέσει η κυβέρνηση αλλά να γίνει κατανοητό ότι ο αριστερός δρόμος δεν βγάζει πουθενά. Τόσο οι γραφικότητες του Κουβέλη, όσο και οι λεονταρισμοί του Τσίπρα αποδείχθηκαν κενοί περιεχομένου. Φυσικά υπάρχει και ο δεινόσαυρος Κουτσούμπας στο προσκήνιο, αλλά θέλω να ελπίζω ότι δεν ζήσουμε να τον δούμε να προσπαθεί να εφαρμόσει ότι απέτυχε παντού.

  Ο άλλος δρόμος είναι αυτός του φιλελευθερισμού. Όπου ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να επιλέγει αυτός πως θα ξοδέψει το καρπό της εργασίας του, και όχι ο κάθε κρατικός γραφειοκράτης που προσπαθεί να βολέψει ημέτερους. Φυσικά τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει με όλους αυτούς που έχουν μάθει να ζουν από το κόπο των άλλων, αυτών που προκειμένου να εξασφαλίσουν την αργομισθία τους παριστάνουν τους αριστερούς. Πραγματικά όμως δεν δίνω μια γι αυτούς. Ίσως καλό είναι να αρχίσουν να ψάχνουν από τώρα κάποια πραγματική και αξιοπρεπή εργασία γιατί σύντομα θα πεινάσουν.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ηλια, ουτε ο δρόμος του κράτους τέρατος που οικοδόμησαν πασοκ και νδ, βγάζει πουθενά. Ελπίζω να έμαθαν!

  Δημοκρατία, φιλελευθερισμός, παρέμβαση του κράτους στην ακραία φτώχεια …

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Μέτρα το 2019 και το 2020… εκλογές το 2018
  Ο πολιτικός ορίζοντας μετά το Eurogroup της Μάλτας: οι εκλογές, για να έχουν κάποιο νόημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να γίνουν μέσα από ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας που θα περιορίζει τη ζημιά και αυτό προσδιορίζεται στο πρώτο εξάμηνο του 2018

  http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/44341388587-44341388587

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η δεξιος λέει:

  Τόσο εύκολα νομίζετε ότι θα γλυτώσετε από την ελληνική αριστερά;

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Mitsos λέει:

  Kάπου στον παράδεισο της πολυπολιτισμικής Σουηδίας. Εχουν γεμίσει την αστυνομία και τις ΕΔ γυναίκες, οι οποίες είναι σαφώς κατώτερης μυικής δύναμης έναντι των ανδρών, και μάλιστα αν τολμήσουν να χρησιμοποιήσουν tazer ή ρόπαλο εναντίον μετανάστη τις απολύουν την άλλη μέρα. Καμαρώστε εδώ το χάλι της χώρας αυτής που έπεσε στα χέρια των neoliberals της αριστεράς και της προόδου να κάθονται να τρώνε ξύλο, σε άλλα βίντεο τρώνε και σφαίρες, πέτρες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Εχει γεμίσει το Παρίσι, το Λοναδίνο, η Στοκχόλμη και πολλες άλλες πρωτεύουσες no-go zones, που ακόμα και τα ασθενοφόρα για να εισέλθουν μπαίνουνε με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η physicist λέει:

  Ο ΡΕΤ το είπε καθαρά πριν λίγες εβδομάδες, ότι κανείς πλέον δεν θα είναι ασφαλής, σε καμία πόλη της Ευρώπης. Πρωτύτερα, το είχαν πει ο ΙΣ, η αλ νούσρα, η αλ κάιντα και διάφοροι άλλοι που εμπνέονται από συγκεκριμένες ιδεολογίες και διαβάζουν συγκεκριμένα βιβλία. Δεν καταλαβαίνω ούτε την έκπληξη ούτε τις βαθυστόχαστες προσπάθειες ερμηνείας. Οι εξηγήσεις είναι μπροστά μας και οι πράξεις έχουν προ πολλού προαναγγελθεί.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Πάνος λέει:

  «Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ενώ έκανε κι εκείνος μια χαρά τη δουλειά των δανειστών δεν έχει αυτή τη στιγμή κανένα αφήγημα για την επόμενη μέρα»

  Το δικό μας πρόβλημα (των πολιτών) είναι ότι κανένα κόμμα της πολιτικής μας ελίτ δεν διαθέτει κάποιο στοιχειωδώς επαρκές αφήγημα για την επόμενη μέρα.

  Ακόμα χειρότερα, αυτό δεν είναι ευθύνη των κομμάτων, αλλά της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή ημών των ιδίων.

  Μακάρι να ήταν ο σύριζας το πρόβλημα – θα το λύναμε στο άψε σβήσε!

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αν εξαιρέσεις τους ΔΥ στους υπόλοιπους ο συριζα φέρεται εχθρικά
  Οπότε η παρουσία στην εξουσία ενος κόμματος που στοχοποιεί τους πολίτες είναι πρόβλημα για τους στοχοποιημένους

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η δεξιος λέει:

  Mήτσο όχι και νεοφιλελεύθερη η Σουηδία.Το κέντρο της σοσιαλδημοκρατίας είναι και νόμιζε ότι με την αριστερή ετικέτα της,την έλλειψη αποικιοκρατικού παρελθόντος και τη στήριξη των Παλαιστινίων από τον Πάλμε είναι άτρωτη όπως ο Αχιλλέας.
  Αλλά η Πολωνία και η Ουγγαρία είναι ασφαλέστερες.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Να επικρατησει η κοινη λογικη.

  Επαναληψις : Εβλαψαν, βλαπτουν και θα βλαψουν -περιπου- εξισου την χωρα.

  Το ιδιο εφιαλτης ειναι ο Κ.Μητσοτακης με τα πρωτοπαληκαρα του (Βοριδη και Γεωργιαδη)

  Ο Καλυβαρχης τα λεει παραπανω.

  Το μοναδικο ονειρο μου ειναι να γινουμε -επιτελους- σε 10, 15 ετη κανονικη χωρα.

  Που σημαίνει ισορροπη ανάπτυξη των τομέων της οικονομίας, ισονομία, οικονομική δημοκρατία.

  Ελπιζω να μην κοιμηθω για παντα χωρις να εκπληρωθεί -έστω και μερικώς- το όνειρο μου.

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η Ενη λέει:

  Σουηδία » Αυτή η επιθεση ηταν διαφορετική»

  http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/afti-i-epithesi-itan-diaforetiki-44341388778

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις.
  1. Παρ όλες τις αδυναμίες των προ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυβερνήσεων, η κατάσταση είχε βελτιωθεί σημαντικά. Επιδεινώθηκε απότομα κατά την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης Τσίπρα διότι συνέτρεξαν δύο λόγοι. Αφ’ ενός η προσπάθεια ενός μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να οξύνει την κατάσταση για να οδηγηθεί η χώρα εκτός ευρωζώνης και ΕΕ και αφ’ ετέρου λόγω του μη εφικτού του πολιτικού αφηγήματος που έκανε τον Τσίπρα πρωθυπουργό, το οποίο δεν ήταν δυνατό να μαζευτεί με τη μία. Ο Τσίπρας έπαιξε τα ρέστα του μετά το δημοψήφισμα και του βγήκε διότι η αντιπολίτευση ήταν τελείως απροετοίμαστη για εκλογές.
  2. Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν οφείλεται μόνο σε διαχειριστική ανικανότητα αλλά υπογραμμίζει και το ανέφικτο της αριστερής πολιτικής και ιδεολογίας. Μετά τις επόμενες εκλογές, η ελληνική αριστερά θα είναι σε κατάσταση ανάλογη με εκείνη στην οποία είχε βρεθεί όταν κατέρρευσε ο ανατολικός συνασπισμός και έχασε τα βασικά της επιχειρήματα. Για να ανακάμψει θα πρέπει πρώτα να απαρνηθεί το παρελθόν της, κάτι που δεν έχει τη θέληση αλλά ούτε θα διαθέτει τον πολιτικό χρόνο για το κάνει. Στην αποτρόπαιη ανάμνηση του υπαρκτού σοσιαλισμού, θα προστεθεί και εκείνη της κυβερνητικής αποτυχίας.
  3. Το μόνο που έχει απομείνει στους αριστερούς σήμερα, είναι ότι οι «άλλοι» είναι οι «κακοί», τα γνωστά λαμόγια, οι πουλημένοι, οι ανίκανοι που έφεραν την κρίση, οι βρυκόλακες που πίνουν το αίμα του κοσμάκη και άλλα πολλά, τα οποία θα τους αποφέρουν ίσως κάποιο πολιτικό αποτέλεσμα αλλά όχι για πολύ καιρό. Τα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση αιμορραγούν προς κάθε κατεύθυνση και δεν έχουν να πάρουν από πουθενά, ενώ όπως λέει και ο Σχολιαστής, δεν έχουν αφήγημα για την επόμενη μέρα. Θα προσθέσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει απήχηση μόνο σε ψηφοφόρους που πάσχουν από κάποια βαρειά ιδεολογική αγκύλωση ή έχουν οικονομικό συμφέρον, για τους πρώτους πάντως υπάρχουν αρκετές άλλες επιλογές τώρα πια. Με τις κομματικές οργανώσεις ανύπαρκτες και μόνο όπλο τα επικοινωνιακά κόλπα, δεν πρόκειται να πάνε πολύ μακριά.
  Το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς, είναι επομένως προδιαγεγραμμένο και μόνο να το καθυστερήσουν μπορούν οι Παππάδες, Φλαμπουράρηδες και λοιποί αριστεροί κλόουν. Το πραγματικό θέμα είναι η επόμενη μέρα.

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η zepos λέει:

  Σ.Μουμτζής: Όταν τα καύσιμα του αεροπλάνου τελειώνουν, αυτό πέφτει. Και τα καύσιμα ενός πολιτικού κόμματος είναι το αφήγημα του. Δηλαδή, όταν ένα κόμμα δεν διαθέτει αφήγημα, καταρρέει.

  http://www.liberal.gr/arthro/129509/apopsi/arthra/syriza-ta-kausima-teleiosan.html

  Βέβαια ..παλιότερα άλλα έλεγε. Ο λεγάμενος έχει βάλει και αυτός το μικρό του λιθαράκι για να στήσουν αυτήν την μεγαλειώδη απάτη…

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Τι ειχε πει ο ΣΜ? Καλά λόγια για το Βενιζέλο? 😎

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η Αλικη λέει:

  Ετσι, ακριβως, αγαπητε Νίκο Π.

  Να προσθέσω εδώ οτι ειναι τέτοια η καταστροφικότητα αυτης της κυβερνησης, ωστε το «αφήγημα» των άλλων κομμάτων προκύπτει αβιαστα: » να φύγουν αυτοι!»

  Αυτο δεν απαλλάσσει βεβαίως την αντιπολιτευση απο την υποχρεωση να προτεινει ενα πειστικό και ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχεδιο εξόδου απο την κριση και οικονομικής και θεσμικής ανασυγκρότησης.

  ΥΓ: Το επιχείρημα «μήπως οι άλλοι ηταν καλύτεροι» η ακομη «ολοι ιδιοι ειναι» δεν αποτελει το έσχατο καταφύγιο μονον της κυβερνησης και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλα και όσων οπαδών και ψηφοφόρων δεν εχουν το θάρρος να αναλάβουν τις ευθύνες των επιλογών τους.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 17. Ο/Η δεξιος λέει:

  Οι περισσότεροι συριζαίοι είναι τέως πασόκοι που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ λόγω της «προδοσίας» του μνημονίου.Δεν ήσαν αριστεροί που ζητούσαν κάποιο άλλο σύστημα αλλά τη διατήρηση του προμνημονιακού συστήματος.
  Τώρα που απεδείχθη ότι οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήσαν μούφα θα ψάξουν κάτι παρεμφερές και εξ αυτού ελπίζει η Φώφη να ξαναπάρει αρκετούς πίσω.Ωστόσο υπάρχει και ο εγωισμός του ψηφοφόρου που δεν θέλει να παραδεχθεί ότι ήταν κορόιδο.Θα μετρήσουν και ψυχολογικά κριτήρια και κριτήρια απόδοσης.Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει μια στοιχειώδη απόδοση οι περισσότεροι τέως πασόκοι δεν θα επιστρέψουν για να μη παραδεχθούν ότι ήσαν κορόιδα.Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι θα στρώσει έστω και μετά από δύο χρόνια.

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πήραν στις εκλογές 40%. Εχω την εντύπωση ότι το 25% αυτού του ποσοστού ήταν πρώην νεοδημοκράτες ψηφοφόροι

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η δεξιος λέει:

  Και τι έγιναν οι πασόκοι;Εξαερώθηκαν;Oι ΑΝΕΛ φυσικά είναι όλοι πρώην νεοδημοκράτες.Συριζαίοι ελάχιστοι.Εάν αθροίσεις τα ποσοστά ΝΔ,ΑΝΕΛ και ΧΑ πιάνεις τα ποσοστά της παλιάς μεγάλης ΝΔ συν ΛΑΟΣ και αν αθροίσεις τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά του παλιού ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.Το Ποτάμι πιστεύω ότι έχει μισούς – μισούς,παλιούς νεοδημοκράτες και παλιούς εκσυγχρονιστές πασόκους.

  Μου αρέσει!

 20. Ο/Η physicist λέει:

  Μ’ αρέσει που έμαθε και η κουτσή Μαρία τη λέξη narrative, την οποία τηγάνισε και σέρβιρε σαν λουκουμά η πανεπιστημιακή αριστερά της πολιτικής ορθότητας στις ΗΠΑ στα ογδόνταζ-ενενήνταζ: νάρρατιβ εδώ, νάρρατιβ εκεί, νάρρατιβ και παραπέρα, κατέφθασε και το αφήγημα στο λεξιλόγιο της δηθενιάς, και πασπαλίζει τα ψευτοδιανοούμενα κείμενα διάφορων τενεκέδων στο λίμπεραλ και στο πρόταγκον (γθα τα συριζοσάιτ δεν μιλάω, αυτοί είναι εκτός συναγωνισμού).

  Ερμηνευτικό πλαίσιο το λέγαμε αυτό κάποτε, ιδεολογική βάση, θεωρητικό υπόβαθρο — τόσες πολλές και περιεκτικές έννοιες για να αποδοθεί αυτός ο όρος. Όχι, πρέπει απαραιτήτως ν’ αντικατασταθούν από τη λέξη-μουσταλευριά «αφήγημα», με το απροσδιόριστο, χαλαρό, φραπεδιάρικο μη-περιεχόμενό της, επειδή η χρήση της κάνει αυτόν που τη χρησιμοποιεί να μοιάζει (μετα-)μοντέρνος.

  Λεμονόκουπα, γιαούρτωμα, καραγκιοζηλίκι: να μερικές λέξεις ακόμα που θα ταίριαζαν.

  Μου αρέσει!

 21. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Καλύτερα αντί για τα ποσοστά να εξετάσουμε τις ψήφους και τη συμμετοχή στις εκλογές. Έτσι μόνο θα φανεί ο καθοριστικός ρόλος της αποχής.

  Μου αρέσει!

 22. Ο/Η physicist λέει:

  Το μάθημα είναι sold-out. Τέτοια ξεφτίλα, τέτοια γελοιοποίηση του (δημόσιου) Πανεπιστημίου, τέτοια μετατροπή του σε φτηνό παλκοσένικο στο οποίο παρουσιάζει ο κάθε θεατρίνος το αφήγημά του.

  Ακόμα και τώρα γράφουν αυτοί οι γελοίοι αβανταδόρικα άρθρα για τον άνθρωπο του οποίου τα βιβλιογραφικά δεδομένα είναι χειρότερα κι απ’ αυτά ενός πρωοτετούς ποστντόκου, ακόμα και τώρα τρέφουν την περσόνα της παρεξηγημένης ιδιοφυίας η οποία γοητεύει τους φοιτητές στα αμφιθέατρα. Συνεπικουρούμενοι από τους συναδέλφους τους στο Σπήγκελ και άλλα τάχαμου αξιοσέβαστα μέσα της ευρύτερης ευρωπαϊκής σαχλαμάρας. Η αερομπουρδολογία είναι sold-out.

  http://www.protagon.gr/epikairotita/44341388767-44341388767

  Μου αρέσει!

 23. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Λίγο δύσκολο Φυσικέ να χρησιμοποιήσει κανείς τον όρο «θεωρητικό υπόβαθρο» που συνεπάγεται «ερμηνευτικό πλαίσιο» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για την «ιδεολογική βάση», αυτή αφορούσε περισσότερο τους μισοξεχασμένους πια Λαφαζαναραίους, που λειτούργησαν σαν συγκροτημένοι εισοδιστές στην πολιτική σούπα του Τσίπρειου μορφώματος, επιδιώκοντας μια συνολική ρήξη που δεν τους έκατσε. Ο όρος «αφήγημα», (που στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει απλώς παραμύθι) είναι λοιπόν εξαιρετικά κατάλληλος, αν πάντως προτιμάς τον πιο χορταστικό «καραγκιοζιλίκι», δεν θα σου πάω κόντρα!

  Μου αρέσει!

 24. Ο/Η physicist λέει:

  Νίκο Π, ο σύριζας υιοθέτησε ένα συγκεκριμένο ερμηνευτικό πλαίσιο για να εξηγήσει την (ελληνική) κρίση, το οποίο δεν ήταν αποκλειστικότητα δική του: αναπτύχθηκε και ζυμώθηκε σε διεθνές επίπεδο, και έχει/είχε υποστηρικτές από την Καλιφόρνια μέχρι τη Χαβάη (the long way around), μερικοί απ’ αυτούς έχουν και Νόμπελ [*]. Αυτό το πλαίσιο έχει ένα σωρό προβλήματα και κενά, όπως έχουν όλα τα ερμηνευτικά πλαίσια. Η αντικατάστασή του όμως από τη λέξη «αφήγημα», την οποία ασμένως χρησιμοποίησαν πρώτοι οι τενεκέδες της αριστερής ιντελλιγκέντσιας, εξυπηρετεί άλλους σκοπούς, και συγκεκριμένα την πλήρη ακύρωση οποιασδήποτε λογικής αλληλουχίας στην πολιτική σκέψη προς όφελος μιας πληθώρας αυθαίρετων εξηγήσεων, οι οποίες εκφράζονται με βάση απλώς και μόνο τις επιθυμίες του καθενός ή τις σκοπιμότητες της συγκυρίας. Η γενίκευση της χρήσης του όρου είναι μόδα η οποία εξοικειώνει τους ακροατές με την επικίνδυνη θεώρηση ότι τα πάντα στην πολιτική είναι ζήτημα αυθαίρετα ισοδύναμων αφηγήσεων.

  Ότι ο σύριζας είναι για τις καρπαζιές είναι ολοφάνερο. Το τι σαχλαμάρα έχει ν’ αντιπαραθέσει η άλλη πλευρά, αυτό είναι το λυπηρό.

  [*] Οικονομικών, εντάξει.

  Μου αρέσει!

 25. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Δεξιε εγιναν μετακινήσεις
  Αρκετοι νεοδημοκράτες μετα τη στροφή Σαμαρά πήγαν συριζα 😎

  Μου αρέσει!

 26. Ο/Η Αλικη λέει:

  Η εννοια «αφήγημα» προκύπτει απο την αποδομιστικη /μεταμοντέρνα αντίληψη (μπουρδολογία), συμφωνα με την οποια δεν υπαρχει αντικειμενική/αληθής θεώρηση των πραγματων, αλλα τα παντα ειναι ισοδύναμες «αφηγήσεις».

  Μου αρέσει!

 27. Ο/Η physicist λέει:

  Ακριβώς, Αλίκη. Κι όποιος υιοθετεί την κεντρική ορολογία-φρασεολογία του πολιτικού του αντιπάλου είναι πολύ πιθανό να ηττάται απ’ αυτόν, διαρκώς.

  Μου αρέσει!

 28. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Κυριακή, 9 Απριλίου 2017
  Cas Mudde: Σκεφτόμαστε λάθος για τον λαϊκισμό. Και μας κοστίζει

  από τη Μεταρρύθμιση

  […]
  » Ο λαϊκισμός χρησιμοποιείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, κυρίως στερούμενος ξεκάθαρων ορισμών, αντιθέτως με ευρείες αναφορές σε ανεύθυνες ή μη παραδοσιακές πολιτικές, όπως το να υπόσχεσαι τα πάντα σε όλους ή να μιλάς με λαϊκό τρόπο. Κανένα από τα δύο δεν είναι σχετικό με το λαϊκισμό και τα δύο όμως είναι αρκετά διαδεδομένα στις πολιτικές εκστρατείες γενικότερα. Αντιθέτως, ο λαϊκισμός περιγράφεται καλύτερα ως εξής: Μια ιδεολογία που θεωρεί ότι η κοινωνία είναι τελικά χωρισμένη σε δύο ομοιογενή και ανταγωνιστικά γκρουπ – τους «αγνούς ανθρώπους» και τη «διεφθαρμένη ελίτ» – και παρουσιάζει το επιχείρημα ότι η πολιτική πρέπει να είναι μια έκφραση της γενικής βούλησης των ανθρώπων.

  Ο λαϊκισμός είναι ταυτόχρονα μονιστικός και ηθικολογικός. Οι λαϊκιστές πιστεύουν ότι όλοι οι άνθρωποι μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα και αξίες και ότι η βασική διάκριση ανάμεσα στους ανθρώπους και την ελίτ είναι ο ηθικός κώδικας, για παράδειγμα, οι «αγνοί» σε αντίθεση με τους «διεφθαρμένους». Παρουσιάζουν την πολιτική σαν μια μάχη όλων εναντίον ενός, ενός εναντίον όλων, που κατά ειρωνεία, επαληθεύεται από την αφήγηση των κρατούντων ΜΜΕ ανάμεσα σε ένα θαρραλέο λαϊκισμό εναντίον ενός πολιορκημένου καθεστώτος.

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο λαϊκισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης πολιτικής. Τα λαϊκιστικά κόμματα εκπροσωπούνται στα περισσότερα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και οι λαϊκιστές πρόεδροι και πρωθυπουργοί κυβερνούν σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές χώρες. Όμως οι περισσότερες τέτοιες παρατάξεις και πολιτικοί, δεν είναι απλώς λαϊκιστές. Συνδυάζουν το λαϊκισμό με άλλα ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Οι αριστεροί λαϊκιστές συνδυάζουν το λαϊκισμό με κάποια μορφή σοσιαλισμού -σκεφτείτε το ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ή τον Τσαβισμό στη Βενεζουέλα- ενώ οι δεξιοί λαϊκιστές πρωτίστως συνδυάζουν το λαϊκισμό με απολυταρχισμό και νατιβισμό – σκεφτείτε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ή τον Γκερτ Βίλντερς στην Ολλανδία.

  Πριν την άνοδο του αριστερού λαϊκισμού, οι δεξιοί λαϊκιστές περισσότερο έφερναν τον τίτλο του «ακροδεξιού» και λιγότερο του «λαϊκιστή», ενώ ο συνδυασμός των δύο, λαϊκιστής ακροδεξιός (ή καλύτερα, ακροδεξιός λαϊκισμός) είναι πιο κατάλληλος. Δεν είναι μόνο ακαδημαϊκό το θέμα παρόλα αυτά. Γιατί τα δυτικά ΜΜΕ έχουν την τάση να αντιλαμβάνονται τη σύγχρονη πρόκληση στη φιλελεύθερη δημοκρατία αποκλειστικά με όρους λαϊκισμού, επικεντρώνονται κυρίως σε αντι-καθεστωτικά συναισθήματα από πολιτικά αουτσάιντερ. Για αυτό και τα συγκροτήματα Τύπου βιάστηκαν να πανηγυρίσουν τη νίκη του συντηρητικού Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε με τον «καλό λαϊκισμό» εναντίον του «κακού λαϊκισμού» του Γκερτ Βίλντερς.

  Αυτό που διέφυγε σε πολλούς παρόλα αυτά, ήταν ότι ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, Ρούτε και ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Ζίμπραντ Μπούμα έκαναν μια ολοένα περισσότερο απολυταρχική και νατιβιστική εκστρατεία. Και τα δύο κόμματα παρουσιάστηκαν σαν υπερασπιστές των «Χριστιανικών» και «Ολλανδικών» αξιών, με πρακτικές όπως το νατραγουδάνε τον εθνικό ύμνο και τη ρατσιστική παράδοση του Μαύρου Πιτ. Ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του VVD,Χάλμπε Ζίλστρα είπε ακόμη πως τα πασχαλινά αυγά απειλούνται από το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους, έχοντας την υποστήριξη λαϊκών αριστερών ομοϊδεατών του. Και ο Ρούτε το πήγε ένα βήμα πιο κάτω στοχοποιώντας σαφώς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες με την εκστρατεία του υπό τον τίτλο «act normal», υπονοώντας ότι ακόμα και οι απόγονοι των μεταναστών είναι στην καλύτερη περίπτωση Ολλανδοί πολίτες σε δοκιμαστική περίοδο.
  [….]

  http://mhmadas.blogspot.gr/2017/04/cas-mudde.html

  Μου αρέσει!

 29. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Μου αρέσει η προσέγγισή σας παιδιά, κινείται στο χώρο της σημειολογίας. Δεν λέμε κάτι διαφορετικό, όμως με πείσατε ότι ο όρος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, εκτός με τη διευκρίνηση «παραμύθι». Για βαρέως επιρρεπείς.

  Μου αρέσει!

 30. Ο/Η physicist λέει:

  Ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του VVD, Χάλμπε Ζίλστρα είπε ακόμη πως τα πασχαλινά αυγά απειλούνται από το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους, έχοντας την υποστήριξη λαϊκών αριστερών ομοϊδεατών του.

  Ειδικά για τα πασχαλινά αυγά δεν ξέρω αλλά το Πάσχα γενικώς φαίνεται να μην καλοαρέσει σε μερικούς Μουσουλμάνους και δεν μένουν στη δυσαρέσκεια αλλά σκοτώνουν κόσμο. Ανθρώπους σκοτώνουν, όχι αυγά ή σοκολατένιους λαγούς. Πάνω από 70 ανθρώπους πέρυσι στη Λαχώρη του Πακιστάν και σήμερα δεκαπέντε Χριστιανούς Κόπτες στην Αίγυπτο. Επίσης, οπαδοί αυτής της θρησκείας είναι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι ο Βίλντερς είναι ο μόνος πολιτικός-ηγέτης νόμιμου Κόμματος στην ΕΕ, ο οποίος δεν έχει μόνιμη κατοικία και ζει διαρκώς υπό αστυνομική προστασία.

  Σιγή ιχθύος γι’ αυτά από τον περισπούδαστο αρθρογράφο. Κύριο μέλημά του μοιάζει να είναι μην τυχόν και πει κανείς κακό λόγο για το Ισλάμ.

  Μου αρέσει!

 31. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Το στοίχημα είναι αν το ισλαμ θα αποκτήσει ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά κοινωνικής και θρησκευτικής ανοχής, όπως πριν από αυτόν ο βουδισμός, ο κομφουκιανισμός και ο ινδουισμός ή θα δημιουργήσει παράλληλες δομές στα δυτικά κράτη, οι οποίες θα τον αποκόψουν βαθμιαία από την Δημοκρατία. Προς το παρόν αισθάνομαι ότι υπάρχει μια ρευστότητα, όμως η τάση δημιουργίας ισλαμικών θεσμών παράλληλων με το αστικό δίκαιο, δεν προμηνύει τίποτα καλό. Δεν ξέρω αν οι αρχές του ισλαμισμού μπορούν να συμβαδίσουν με την ανεκτικότητα, πάντως ο εμφύλιος πόλεμος που παραλίγο να ξεσπάσει πριν από μερικά χρόνια στη Γαλλία, μπορεί να γίνει ατυχής πραγματικότητα. Τα γεγονότα της Σουηδίας που μετέφερε νωρίτερα η Ένη, δείχνουν ότι η συμπεριφορά της κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Φυσικά για τους τυπικούς αριστερούς, το κύριο πρόβλημα είναι ο ρατσισμός και όλα τα άλλα μπορούν να αγνοηθούν.

  Μου αρέσει!

 32. Ο/Η physicist λέει:

  Νίκο Π, σφυγμομετρήσεις ανάμεσα στους Μουσουλμάνους που ζουν στην Ευρώπη ήδη εδώ και τρεις τουλάχιστον γενιές δείχνουν απόρριψη των δημοκρατικών αξιών κατά 50% τουλάχιστον. Πρόσφατα, ο δημοσιογράφος Constantin Schreiber, ο οποίος έχει εκπομπή στα αραβικά για τους πρόσφυγες στην γερμανική τηλεόραση και κάθε άλλο παρά ξενοφοβικός είναι, επισκέφτηκε 22 τυχαία επιλεγμένα τεμένη της Γερμανίας, και άκουσε στα κηρύγματα: εχθρότητα και μίσος απέναντι στην δημοκρατική τάξη, ο Θεός είναι ο μόνος Νομοθέτης και άλλα φρικιαστικά. Ιδού και το σχετικό άρθρο στην μέχρι ναυτίας πολιτικά ορθή Zeit:

  http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2017-03/inside-islam-constantin-schreiber-moscheen-freitagspredigten

  Επίσης, η Αυστριακή Μουσουλμανική Ένωση, επίσημος συνομιλητής της Αυστριακής Κυβέρνησης με ρόλο για το Ισλάμ ανάλογο με αυτόν που έχει η Καθολική Εκκλησία για τους Καθολικούς, εξέδωσε φετβά η οποία υπενθυμίζει στις γυναίκες ότι η μαντήλα είναι θρησκευτική υποχρέωση η οποία βασίζεται στα ιερά κείμενα, ενώ την ίδια στιγμή οι ιμάμηδες του Ερντογάν ενθαρρύνουν μαζικά τις Τουρκάλες να μαντιλοδεθούν για να κάνουν επίδειξη δημόσιας παρουσίας ενώ οι άντρες διαδηλώνουν επιθετικά κουνώντας τουρκικές σημαίες. Και πολλά άλλα ων ουκ έστιν αριθμός.

  Ποια ολοκλήρωση και ποιο ευρωπαϊκό Ισλάμ; Ζούμε εποχές αυξανόμενης, μαζικής ισλαμικής επιθετικότητας και παριστάνουμε ότι δεν τρέχει τίποτε.

  Μου αρέσει!

 33. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Η εναλλακτική λύση στην ενσωμάτωση, είναι ο εμφύλιος Φυσικέ. Με ανησυχεί το ίδιο που προβληματίζει κι εσένα.

  Μου αρέσει!

 34. Ο/Η physicist λέει:

  Νίκο, τι κάνεις όταν ο άλλος δεν θέλει να ενσωματωθεί; Τι κάνεις όταν ο εκπεφρασμένος σκοπός του είναι να επιβάλει ισλαμικές αρχές στην κοινωνία που τον υποδέχτηκε; Τι κάνεις όταν χωρίς περιστροφές δηλώνει πως σκοπός του είναι η παλινόρθωση του Χαλιφάτου;

  Εάν η ενσωμάτωση είναι αποτυχημένη και εάν δεν είναι διατεθειμένη η Δημοκρατία να αμυνθεί, η μόνη επιλογή που απομένει είναι η υποταγή. Καθαρά πράγματα.

  Μου αρέσει!

 35. Ο/Η δεξιος λέει:

  Όχι δεν είναι ο εμφύλιος.Είναι η απαγόρευση της μουσουλμανικής μετανάστευσης.Ο καθένας στη μεριά του και θα είμαστε μια χαρά όπως έγινε στη Λωζάννη με την ανταλλαγή των πληθυσμών.

  Μου αρέσει!

 36. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Δεν είναι απλά πράγματα αυτά δεξιέ. Πάντως ούτε μεταξύ τους δεν τα βρίσκουν οι μουσουλμάνοι.

  Μου αρέσει!

 37. Ο/Η physicist λέει:

  Δεν είναι βέβαια μόνον οι ισλαμιστές, οι ακροδεξιοί/ακατονόμαστοι και οι ακροαριστεροί που εχθρεύονται τη Δημοκρατία. Είναι και κάτι ταγάρια, δήθεν πεφωτισμένοι αντιλαϊκιστές-μεταρρυθμιστές όπως ο Ρόγκοφ που θέλει τριπλά δημοψηφίσματα ή όπως ο κ. Jason Brennan από το Brown, συγγραφέας του πολύκροτου βιβλίου Against Democracy: η Δημοκρατία, λέει, είναι τερατώδης μορφή πολιτεύματος επειδή επιτρέπει στον κάθε χλέμπουρα να ψηφίζει και δίνει στην ψήφο του το ίδιο βάρος με την ψήφο που δίνουν οι διαβαζμένοι, ενημερωμένοι και μυαλωμένοι. Να καταργηθεί, κηρύττει ο κ. Μπρένναν, και ν’ αντικατασταθεί από την Epistocracy, την Πολιτεία των Επαϊόντων, στην οποία μόνον οι γνωρίζοντες θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

  Και υποστηρίζοντας τέτοια φριχτά πράγματα, όντας ο ίδιος πεπεισμένος ότι του αξίζει ηγετική θέση στην Epistocracy, αυτοσυγχαίρεται κοιτάζοντας το είδωλό του στον καθρέφτη, που είναι και γαμώ τους αντιλαϊκιστές.

  Μου αρέσει!

 38. Ο/Η δεξιος λέει:

  Εγώ τα βλέπω απλούστατα.Τα ίδια δόγματα είχαν οι μουσουλμάνοι τα τελευταία 1300 χρόνια.
  Οποιονδήποτε Ευρωπαίο πολιτικό και εάν έφερνες που έζησε πριν τον β΄παγκόσμιο πόλεμο θα έλυνε το πρόβλημα σε λίγες ημέρες.Φυσικά δεν θα πήγαινε μετά από κάθε επίθεση στο τζαμί για να διαβεβαιώσει τους φίλους των τρομοκρατών ότι είναι αθώοι.

  Μου αρέσει!

 39. Ο/Η physicist λέει:

  Πάντως ούτε μεταξύ τους δεν τα βρίσκουν οι μουσουλμάνοι.

  Και λοιπόν; Τι μας νοιάζει εμάς ο σεχταρισμός του Ισλάμ και οι προαιώνιοι εμφύλιοί του, ανάμεσα σε Σούννι/Σία/Αχμαντίγια/Σούφι και δεν ξέρω τι άλλο; Τι τους ένοιαζε τους Λατινοαμερικάνους το 1912 αν οι Βούλγαροι Ορθόδοξοι Χριστιανοί μισούν τους Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς, οι Έλληνες τους Σλαβομακεδόνες, κι όλοι μαζί τους Παλιοημερολογίτες; Τι τον κόφτει τον Πακιστανό αν το 1992 οι Ορθόδοξοι Σέρβοι θέλαν κα ξεκοιλιάσουν τους Καθολικούς Κροάτες και τούμπαλιν;

  Αν θέλουν να πλακώνονται στο ξύλο, μεταξύ τους και στη δική τους γειτονιά. Γιατί θα πρέπει κάθε σύγκρουση του μουσουλμανικού κόσμου να μεταφερθεί στους δρόμους της Γλασκώβης, της Κολωνίας και της Ρώμης;

  Μου αρέσει!

 40. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Με εκατομμύρια μουσουλμάνους πολίτες της ΕΕ ειναι κενος λόγος η πρόταση απομόνωσης
  Στη γειτονια τους ειναι

  Μου αρέσει!

 41. Ο/Η δεξιος λέει:

  Διότι έτσι επιτάσσει το δόγμα της παγκοσμιοποίησης.Πρέπει να ανακατευθούν όλοι.Πριν μερικές δεκαετίες δεν υπήρχε αυτή η απαίτηση.

  Μου αρέσει!

 42. Ο/Η physicist λέει:

  Δεν είναι όμως κενός λόγος η πρόταση πως ούτε η ισλαμική ηθική ούτε η ισλαμική νομοθεσία ούτε η ισλαμική βία έχουν θέση σε δημοκρατικές κοινωνίες. Ούτε έχει την παραμικρή εγκυρότητα η επίκληση στην θρησκευτική ελευθερία όταν χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει τη μαντήλα, το νικάμπ, τους γάμους παιδιών και τον ρατσιστικό διαχωρισμό των ανθρώπων σε πιστούς άνδρες (Α’ κατηγορία), πιστές γυναίκες με μαντήλα (Β’ κατηγορία) και άπιστους διαφόρων υποκατηγοριών τους οποίους σκοτώνουμε ελευθέρως με ανταμοιβή 72 δίμετρες στον Παράδεισο.

  Μου αρέσει!

 43. Ο/Η physicist λέει:

  Ο Ουζμπέκος τρομοκράτης της Στοκχόλμης είχε αποφασιστεί να απελαθεί ήδη από πέρυσι αλλά η απόφαση δεν εκτελέστηκε. ‘Οπως και με τον μακελάρη του Βερολίνου, αθώοι πολίτες πληρώνουν τη διεστραμμένη πολιτική των πρασινοκόκκινων Κυβερνήσεων.

  Μου αρέσει!

 44. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Διότι έτσι επιτάσσει το δόγμα της παγκοσμιοποίησης.Πρέπει να ανακατευθούν όλοι.Πριν μερικές δεκαετίες δεν υπήρχε αυτή η απαίτηση.»

  Εμ, με τέτοιες συνωμοσιολογικές ανοησίες δεν είναι να απορεί κανείς μετά με την θερμή υποστήριξη προς τον δεξιό τσαρλατάνο που παριστάνει τον πρόεδρο στις ΗΠΑ που δείχνουν άνθρωποι με τα δικά σουτ μυαλά.

  Μου αρέσει!

 45. Ο/Η physicist λέει:

  Ο Ουζμπέκος τρομοκράτης εισήλθε στη Σουηδία το 2014 και υπέβαλε αίτηση χορήγησης ασύλου, η οποία όμως απορρίφθηκε. Θα έπρεπε να είχε απελαθεί πίσω στο Ουζμπεκιστάν ήδη από το καλοκαίρι του 2016, όμως όπως ισχύει στη συντριπτική πλειοψηφία των απορριφθέντων, η απόφαση δεν εκτελέστηκε (υπάρχει γνωστή βιομηχανία ασύλου από την οποία ζουν χιλιάδες δικηγόροι, φιλανθρωπικές οργανώσεις, παρεκκλησιαστικές κλίκες και άλλα λουλούδια).

  Εαν η Πολιτεία είχε εφαρμόσει τους Νόμους της, η τρομοκρατική ενέργεια δεν θα είχε λάβει χώρα, όπως δεν θα είχε συμβεί και το μακελειό του Βερολίνου τα περασμένα Χριστούγεννα.

  Μου αρέσει!

 46. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Εγώ τα βλέπω απλούστατα.Τα ίδια δόγματα είχαν οι μουσουλμάνοι τα τελευταία 1300 χρόνια.»

  Τα ίδια δόγματα έχει και ο χριστιανισμός τα τελευταία 2000 χρόνια, και κάποτε οι χριστιανοί σφάζονταν (κυριολεκτικα) μεταξύ τους. Τώρα όμως δεν σφάζονται. Η άποψη ότι τα θρησκευτικά δόγματα της μουσουλμανικής θρησκείας αρκούν για να εξηγήσουν την δολοφονική βία του ριζοσπαστικού ισλάμ είναι εσφαλμένη. Την χρησιμοποιούν αυτοί που θεωρούν κάθε μουσουλμάνο, απλά και μόνο επειδή είναι μουσουλμάνος, ως δυνάμει δολοφόνο. Με βάση την ίδια ηλίθια «λογική», και εφόσον και τα χριστιανικά δόγματα επίσης περιέχουν πολλές προτροπές για βία, είναι απολύτως δικαιολογημένος και ο κάθε μη-χριστιανός να θεωρεί κάθε χριστιανό, απλά και μόνο επειδή είναι χριστιανός, ως ένα δυνάμει δολοφόνο.

  Η «λογική» σου (και όχι μόνο εσένα αλλά και άλλων με ανάλογα μυαλά) θα οδηγήσει κάθε κοινωνία που θα κάνει το λάθος να την ασπαστεί σε συνθήκες κοινωνικού πολέμου. Όχι δεν θα βοηθήσει να επιλυθεί το σημαντικότατο πρόβλημα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας αλλά θα στρέψει υπερ αυτής και αρκετούς που δεν είναι υπερ ή τέλος πάντων θα τους κάνει ουδέτερους απέναντι στο ζήτημα της τρομοκρατίας. Επιπλέον μία τέτοια αντιμετώπιση θα αποτελούσε θεοσταλτο δώρο για τους ακραίους μέσα στις τάξεις των μουσουλμάνων της Δύσης, ακριβώς γιατί θα επιβεβαιώσει την ρητορική τους εναντίον της Δύσης, και θα σιγήσει βέβαια πλήρως κάθε αντίθετη φωνή, που θα ήθελε μία άλλη σχέση με τις δυτικές κοινωνίες.

  «Οποιονδήποτε Ευρωπαίο πολιτικό και εάν έφερνες που έζησε πριν τον β΄παγκόσμιο πόλεμο θα έλυνε το πρόβλημα σε λίγες ημέρες.»

  Όχι και «οποιονδήποτε», πάτα κανα φρένο. Συγκεκριμένους πολιτικούς, από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. Ο λόγος που σήμερα δεν υπάρχουν τέτοιοι πολιτικοί έχει να κάνει ακριβώς με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, και πιο συγκεκριμένα με το γεγονός ότι όλος ο κόσμος είδε που ακριβώς οδηγούν τα πράγματα πολιτικοί που «θα έλυναν το πρόβλημα σε λίγες ημέρες.»

  Μου αρέσει!

 47. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Ο δε τρομοκράτης της Στοκχόλμης είχε κάνει αίτηση για μόνιμη διαμονή στην Σουδία αλλά η αίτησή του τελικά απορρίφθηκε τον Δεκέμβριο του ’16, και οι σουηδικές αρχές του έδωσαν κατόπιν διορία 4 εβδομάδων μέχρι την στιγμή της απέλασής του από την χώρα. Η αστυνομία άρχισε να τον αναζητεί μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος αλλά αυτός είχε πλέον εξαφανιστεί.

  http://www.reuters.com/article/us-sweden-attack-idUSKBN17B089?il=0

  An Uzbek man suspected of ramming a truck into a crowd in Stockholm, killing four people, had expressed sympathy for Islamic State and was wanted for failing to comply with a deportation order, Swedish police said on Sunday.

  Another 15 people were injured on Friday when a hijacked beer delivery truck barreled down a busy shopping street before crashing into a department store and catching fire. The Uzbek was arrested several hours later.

  «We know that the suspect had expressed sympathy for extremist organizations, among them IS,» Jonas Hysing, chief of national police operations, told a news conference, using an acronym for the ultra-hardline militant group.

  In Europe, vehicles have also been used as deadly weapons in attacks in Nice, Berlin and London over the past year and were claimed by Islamic State. There has been as yet no claim of responsibility for the Stockholm assault.

  The Stockholm suspect, aged 39 and from the Central Asian republic of Uzbekistan, applied for permanent residence in Sweden in 2014. But his bid was rejected and he was wanted for disregarding an order for his deportation, Hysing said.

  Police had been looking for him since the Nordic country’s Migration Agency in December gave him four weeks to leave the country. He had not been known as a militant threat by the security services before Friday’s attack.

  […]

  Μου αρέσει!

 48. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  γουάχιντ = ενα στα αραβικα

  Στα νησια του Αιγαιου, την Κρητη, τα δωδεκανησα και στην νοτια πελοπονησο υπαρχουν τουλαχιστον 100.000 απογονοι αραβων πειρατων και στρατευματων του Ιμπραημ.

  Μου αρέσει!

 49. Ο/Η physicist λέει:

  Α, καλά. Ας αφήσουμε τότε και τους πνευματικούς απογόνους του Οσάμα Μπιν Λάντεν να σκορπούν τον τρόμο στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς οι οποίοι τους φιλοξενούν και τους παρέχουν άσυλο, κατοικία, καθώς και πολλαπλές κοινωνικές παροχές. Κι άμα τυχόν πάρουν (μια φορά το μήνα, βρε αδερφέ, μην το κάνεις και ζήτημα) κανένα φορτηγό και το στουκάρουν στον πεζόδρομο, θα κάνουμε μετά συγκεντρώσεις αγάπης με τα χεράκια σε σχήμα καρδούλας και δάκρυα στα μάτια.

  Μου αρέσει!

 50. Ο/Η physicist λέει:

  Για τον άλλον, τον καθημερινό τρόμο στις πόλεις, για τις συμπλοκές ανάμεσα σε αλληλομαχόμενες φατρίες νεαρών μουσουλμάνων μεταναστών, για τις πράξεις ωμής βίας στους σταθμούς των τραίνων, για τους βιασμούς, για τις no-go-zones, για τον φόβο των γυναικών να κυκλοφορήσουν σε μέρη που πριν δύο χρόνια ήταν προσβάσιμα και φυσιολογικά, γι’ αυτά δεν μιλάμε καν. Δεν αξίζει τον κόπο. Τι σημασία έχουν αυτά σε σύγκριση με το κολλοσαίο πολιτιστικό επίτευγμα της ένταξης χιλιάδων απογόνων του Ιμπραήμ στα νησιά του Αιγαίου;

  Μου αρέσει!

 51. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Σημασια εχει η ανατολιτικη νοοτοπια 4 εκατ. ελληνων πολιτων.

  Επειδη δεν ειμαι απογονος ευρωπαιων ιμπεριαλιστων στην μεση ανατολη και την βορεια αφρικη, νιπτω τας χειρας μου.

  Αυτοι ειναι υπευθυνοι για την ολη κατασταση στις περιοχες αυτες, δημιουργωντας τεχνητα κρατη, με δυναστειες αυταρχικων αραβων σταρτιωτικων και καμηλιερηδων και γιδοβοσκων που εγιναν απολυταρχικοι αρχοντες στην περιοχη αυτη.

  Μου αρέσει!

 52. Ο/Η physicist λέει:

  Αυτοι ειναι υπευθυνοι για την ολη κατασταση στις περιοχες αυτες …

  Εν μέρει. Δεν ήταν γνωστές αυτές οι περιοχές για τη σταθερότητά τους και τις μακριές περιόδους ειρήνης και ευημερίας προτού βάλουν το χεράκι τους οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές. Αντίθετα, είναι από πολύ παλιά μια γειτονιά η οποία επίσης (όπως τα Βαλκάνια) παράγει πολλή περισσότερη Ιστορία απ’ όση μπορεί να καταναλώσει.

  Μου αρέσει!

 53. Ο/Η δεξιος λέει:

  Α.Φ. μπορείς να μου πείς ποιά αποικία είχε η Σουηδία;Το Ουζμπεκιστάν από το οποίο προέρχεται ο τρομοκράτης ήταν μια ζωή στη Ρωσία.
  H ανατολίτικη νοοτροπία των Ελλήνων δεν βλάπτει άλλους από τους ίδιους.Ότι πολλοί από αυτούς θα προσχωρήσουν στο ισλάμ όπως το έκαναν πολλοί Βυζαντινοί είναι βέβαιο.Αλλά θα είναι και άλλοι που θα επιλέξουν Ευρώπη όπως το 1821.

  Μου αρέσει!

 54. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Αλλά θα είναι και άλλοι που θα επιλέξουν Ευρώπη όπως το 1821.»

  Όχι πάντως υποστηρικτές του ισλαμοφασίστα Ερντογάν όπως εσυ.
  Οπότε τα δακρύβρεχτα περί του ποιοί θα επιλέξουν «Ευρώπη» και Δύση αστα για αυτούς που πραγματικά πιστεύουν στις αξίες της Δύσης, αξίες όπως η ατομική ελευθερία ή η δημοκρατία.

  Μου αρέσει!

 55. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  @ Υπερβαλλω. Εν μέρει.

  Βοηθα σ’ αυτο το επιπεδο καταπτωσης των λαων με την υπεργεννητικοτητα, οι πολεμοι, η φτωχεια και η στυγνη εκμετάλλευση απο ντοπιους και ξένους δυναστες και τα διαφορα παρακλαδια του Ισλαμ.

  Μου αρέσει!

 56. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Στους 45 ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τη διπλή επίθεση σε εκκλησίες κοπτών στην Αίγυπτο. Το πρωί της Κυριακής βόμβα εξερράγη σε εκκλησία της Τάντα, ενώ λίγη ώρα αργότερα ακόμη μια εξερράγη έξω από ναό στην Αλεξάνδρεια. Εκατοντάδες οι τραυματίες.

  http://www.efsyn.gr/arthro/polynekres-vomvistikes-epitheseis-se-ekklisies-tis-aigyptoy

  Μου αρέσει!

 57. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Πένθος για τους -τουλάχιστον- 113 νεκρούς της χωματερής

  Τριήμερο πένθος ανακοίνωσαν οι αιθιοπικές αρχές για τους 113 θανάτους, κυρίως γυναικών και παιδιών μετά την κατολίσθηση και κατάρρευση τόνων σκουπιδιών σε χωματερή στις 11 Μαρτίου, που κάλυψαν τα καλύβια τους.

  Σύμφωνα με αξιωματούχο του δήμου της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα, ο μέχρι τώρα απολογισμός έφτασε τα 113 άτομα.

  Όπως είπε, τα συνεργεία συνεχίζουν να εργάζονται αν και κάθε ελπίδα να βρεθούν επιζώντες έχει εκπνεύσει.

  Ο τελευταίος επιζών του τραγικού συμβάντος ανασύρθηκε τη Δευτέρα.

  Έκτοτε οι διασώστες ανασύρουν μόνο σορούς ανθρώπων από ένα μείγμα μαύρης λάσπης και σκουπιδιών.

  «Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε έως ότου μας διατάξουν να σταματήσουμε», είπε ο υπεύθυνος των ερευνών.

  Η χωματερή της Αντίς Αμπέμπα είναι πηγή εισοδήματος για πάρα πολλούς φτωχούς ανθρώπους, που αναζητούν αντικείμενα στα σκουπίδια τα οποία θα μπορούσαν να πουλήσουν.

  Πολλοί εξ αυτών ζουν σε καλύβια γύρω από τη χωματερή.

  http://www.efsyn.gr/arthro/penthos-gia-toys-toylahiston-113-nekroys-tis-homateris

  Μου αρέσει!

 58. Ο/Η δεξιος λέει:

  Ποιός είναι ο δημοκράτης στην Τουρκία;Οι πραξικοπηματίες;

  Μου αρέσει!

 59. Ο/Η physicist λέει:

  Βοηθα σ’ αυτο το επιπεδο καταπτωσης των λαων με την υπεργεννητικοτητα, οι πολεμοι, η φτωχεια και η στυγνη εκμετάλλευση απο ντοπιους και ξένους δυναστες και τα διαφορα παρακλαδια του Ισλαμ.

  Η Σαουδική Αραβία και τα διάφορα Εμιράτα δεν έχουν φτώχεια ούτε και τρομερή υπεργεννητικότητα (δεν είμαι 100% βέβαιος γι’ αυτό, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος). Κατάπτωση έχουν, βέβαια, την οποία εξάγουν ως τρομοκρατία.

  Τι άλλο κοινό έχουν τα Εμιράτα, οι Σαουδάραβες και η Αίγυπτος δεν το λέμε γιατί ες ιστ φερμπότεν. 🙂

  Μου αρέσει!

 60. Ο/Η δεξιος λέει:

  Υπεργεννητικότητα έχουν ακόμη.Φτώχεια δεν έχουν βέβαια.Φτώχεια – και πείνα – έχει η Αιθιοπία από την οποία ο Α.Φ, έβαλε την άλλη είδηση.Αιθίοπες όμως τρομοκράτες στην Ευρώπη δεν υπάρχουν γιατί είναι χριστιανοί.

  Μου αρέσει!

 61. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Με εκατομμύρια μουσουλμάνους στην Ευρώπη, αρκετούς με ευρωπαϊκή υπηκοότητα, θα έπρεπε να υπάρξει τεράστια και διαρκής αστυνομική επιχείρηση, με αμφίβολα αποτελέσματα για να επιτευχθεί τι; Μάλλον στην προσπάθεια αυτή τα ευρωπαικά κράτη θα γίνουν λιγουλάκι τύπου Οργουελ, οπότε θέλει προσοχή.

  Νομίζω πώς όσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν φοβούνται να θυσιάσουν τη ζωή τους, η μόνη λύση είναι να περιοριστούν οι αιτίες που δημιουργούν το φανατισμό.

  Μου αρέσει!

 62. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Ποιός είναι ο δημοκράτης στην Τουρκία; Οι πραξικοπηματίες;»

  Ούτε οι πραξικοπηματίες είναι δημοκράτες αλλά ούτε φυσικά και ο Ερντογάν.
  Συνέχισε να τον υποστηρίζεις τώρα, και την ίδια στιγμή να μας κάνεις και κήρυγμα υπέρ των δυτικών αξιών, εσυ, που δεν είσαι «ανατολίτης»…

  Α, ναι, να μην ξεχάσω και τον Ντόναλντ Τραμπ – σύμβολο, τι σύμβολο, «προσωποποίηση» κανονική, των Δυτικών Αξιών – τον πιο «ανατολίτη» (κανονικότατο σατράπη) που έχει ποτέ εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, και τον οποίο επίσης υποστηρίζεις ένθερμα – εσυ, που καθόλου δεν γουστάρεις τους «ανατολίτες» έλληνες.

  Μου αρέσει!

 63. Ο/Η physicist λέει:

  Δεν θα έβλαπτε να γίνονται και απελάσεις φανατικών, για τους οποίους πλέον κατεπανάληψη έχει διαπιστωθεί ότι εκκρεμούσε εναντίον τους η εκτέλεση της απέλασης αλλά είτε κρυβόντουσαν στα ασφαλή καταφύγια που τους παρέχουν οι μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης είτε γινόντουσαν ανεκτοί από τις Αρχές για λόγους πολιτικής ορθότητας.

  Επίσης δεν θα έβλαπτε εάν ο Σοσιαλδημοκράτης Δήμαρχος του Βερολίνου κ. Μύλλερ έπαυε να συμμετέχει σε από κοινού «διαπολιτιστικές εκδηλώσεις» με ιμάμηδες από ακραία ισλαμιστικά τεμένη, με σκοπό την επό κοινού προσευχή(!) για τα θύματα της ισλαμιστικής επίθεσης στο Βερολίνο.

  Επιπλέον, δεν θα έβλαπτε εάν έδινε δημόσιο λόγο σε κοσμικούς-κριτικούς μουσουλμάνους και όχι σε κείνους που είτε τους κάνει φυτευτούς ο Ερντογάν στην Ευρώπη είτε κατέχουν «πανεπιστημιακές θέσεις» στις έδρες «ισλαμικών σπουδών», για τις οποίες όμως το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει ότι δεν μπορούν να στελεχωθούν χωρίς την έγκριση των ισλαμικών οργανώσεων.

  Γενικώς δεν θα έβλαπτε αν η Δημοκρατία εφάρμοζε τους Νόμους και ήταν διατεθειμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της όπως αυτοί οι Νόμοι ορίζουν, αντί να τρέχει έντρομη πίσω από τα καφτάνια του κάθε ιμάμη για να παραστήσει την φιλελεύθερη και την ανεκτική.

  Άμα τα κάνει όλα αυτά και δεν δει καμία βελτίωση, ας σκεφτούμε τα παραπέρα. Αλλά ας αρχίσουμε με τα βασικά.

  Μου αρέσει!

 64. Ο/Η δεξιος λέει:

  Εγώ δεν ενδιαφέρομαι για το καθεστώς των ισλαμικών χωρών.Δεν τους θέλω εδώ γιατί θα μπλέξουμε.Στις χώρες τους μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και ο Ερντογάν έκανε για αυτούς περισσότερα από τους προηγούμενους με μετρήσιμα νούμερα.
  Δεν υπάρχει καμμιά αντίφαση να μη θέλεις μουσουλμάνους στις χριστιανικές χώρες και να θεωρείς καλή κυβέρνηση για τις μουσουλμανικές χώρες μια ισλαμική κυβέρνηση.Αυτά είναι τα ήθη και τα έθιμά τους και βάσει αυτών είναι λογικό να κυβερνώνται.Πρόβλημα έχουν αυτοί που θέλουν με το ζόρι να επιβάλλουν τους ίδιους νόμους σε όλο τον κόσμο και προκαλούν χάος.

  Μου αρέσει!

 65. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Στις χώρες τους μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και ο Ερντογάν έκανε για αυτούς περισσότερα από τους προηγούμενους με μετρήσιμα νούμερα.»

  Με εξίσου μετρήσιμα νούμερα τους έχει κάνει και μεγάλη ζημιά, αλλά εντάξει αυτά για σένα πάντα ήταν ψιλά γράμματα.

  «Δεν υπάρχει καμμιά αντίφαση να μη θέλεις μουσουλμάνους στις χριστιανικές χώρες και να θεωρείς καλή κυβέρνηση για τις μουσουλμανικές χώρες μια ισλαμική κυβέρνηση.Αυτά είναι τα ήθη και τα έθιμά τους και βάσει αυτών είναι λογικό να κυβερνώνται.»

  Στην Τουρκία υπάρχουν και ένα σωρό κοσμικοί, μουσουλμάνοι μεν αλλά κοσμικοί, που σίγουρα δεν θέλουν να κυβερνηθούν από ένα ισλαμοφασίστα. Αν δεν ήσουν ο φανατικός ερτογανολάγνος που είσαι (και πέρα για πέρα ανατολίτης, ακόμα και στην κουτοπονηριά), θα το αντιλαμβανόσουν αυτό πολύ εύκολα.

  Μου αρέσει!

 66. Ο/Η δεξιος λέει:

  Να τον καταψηφίσουν στις εκλογές για να μην κυβερνηθούν από αυτόν.Μέχρι πρότινος στη χώρα αυτή κάθε δέκα χρόνια γινόταν κίνημα για να φέρει τους κοσμικούς στην εξουσία γιατί έχαναν τις εκλογές.Ε,το τελευταίο απέτυχε.

  Μου αρέσει!

 67. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Να τον καταψηφίσουν στις εκλογές για να μην κυβερνηθούν από αυτόν.»

  Πως να τον καταψηφίσουν βρε κουτοπόνηρε ανατολίτη? Ο δικτάτορας που γλείφεις έχει ξεσκίσει τις ατομικές ελευθερίες στην Τουρκία, εδω καλά καλά ούτε καν υπέρ του Όχι στο δημοψήφισμα δεν μπορούν να μιλήσουν, και έρχεσαι εσυ βρε ερντογανολάγνε του κερατά και μας λες να τον «καταψηφίσουν»? Και στην τελική, επειδή μας τα έχεις κάνει τσουρέκια με τους «ανατολίτες» έλληνες, την στιγμή που είσαι φουλ ανατολίτης, το γεγονός ότι ο ανατολίτης δικτάτορας που σε φτιάχνει θα θάψει κάθε έννοια κοσμικού κράτους, αυτό, εσένα, τον Μεγάλο Υπέρμαχο των Δυτικών Αξιών (εντάξει, μην το πάρεις αυτό στα σοβαρά, πλάκα κάνω 😀 )), δεν σε ενοχλεί? Δηλαδή προτιμάς μία θεοκρατική Τουρκία από μία κοσμική?
  Και πέραν των όποιων προσωπικών προτιμήσεων, πιστεύεις στα σοβαρά πως ως χώρα μας συμφέρει να έχουμε δίπλα μας μία Τουρκία με ηγέτη ένα μισότρελο μεγαλομανή νάρκισσο, του οποίου το καθεστώς θα συνδυάζει όλα κακά του κεμαλισμού (χωρίς κανένα από τα καλά του) και όλα τα κακά του ισλαμισμού (αυτός δεν έχει καλά)?
  Κατά τα άλλα είναι οι «ανατολίτες» έλληνες που σε μαράνανε…

  Μου αρέσει!

 68. Ο/Η δεξιος λέει:

  Πότε τις ξέσκισε τις ελευθερίες;Από πέρυσι τον Ιούλιο που έγινε το αποτυχόν κίνημα.Τις προηγούμενες δεκαετίες τις ξέσκιζαν οι άλλοι.
  Είχαν την ευκαιρία να τον καταψηφίσουν με ελεγχόμενο από αυτούς το βαθύ κράτος από το 2002 4-5 φορές αλλά κάθε φορά το ποσοστό του ανέβαινε.Τώρα ίσως το πουλάκι πέταξε,ας πρόσεχαν.
  Στην άλλη μεγάλη χώρα κοντά μας,στην Αίγυπτο που ανατινάζουν οι φανατικοί τις εκκλησίες μια φορά έγιναν εκλογές και τις κέρδισαν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι».Προφανώς ούτε ένας χριστιανός – το 10% του πληθυσμού – δεν τους ψήφισε.Αλλά είχαν αρκετά μεγάλη πλειοψηφία στο 90% του λαού για να κερδίσουν.Επενέβη ο στρατός με τον Σίσι.Ο Σίσι φυσικά είναι χούντα,δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.Τον υποστηρίζει ο Τραμπ (και ο Κοτζιάς) σε αντίθεση με τον δημοκράτη Ομπάμα αλλά χούντα είναι, πάντως πιο φιλική στις μειονότητες.Η πλειοψηφία του λαού και όχι του κράτους είναι με τους ισλαμιστές και αυτό είναι το πρόβλημα.
  Εγώ ως κουτοπόνηρος λέω ότι ο μόνος τρόπος για να αποφύγω το πρόβλημα μιας αντιδημοκρατικής κοινωνίας και όχι απλως κράτους είναι να μην αναμιχθώ με αυτήν.Ο καθένας στη μεριά του και επισκέψεις μόνο για τουρισμό.Μου φθάνουν οι δικοί μου «λαικοί αγωνιστές» που παράγει η δική μου κοινωνία,δεν χρειάζομαι και «μαχητές του Θεού».

  Μου αρέσει!

 69. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αν έχεις κάνει τόσο εντυπωσιακό διαχωρισμό σε μεριές, ξεχνάς και τον τουρισμό.

  Για την Τουρκία, να θυμίσω ότι ο Ερντογάν κατηγορεί τον ομοϊδεάτη του και όχι τους Κεμαλιστές

  Μου αρέσει!

 70. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Πότε τις ξέσκισε τις ελευθερίες;Από πέρυσι τον Ιούλιο που έγινε το αποτυχόν κίνημα.Τις προηγούμενες δεκαετίες τις ξέσκιζαν οι άλλοι.»

  Είσαι άσχετος, από το καλοκαίρι του ’13 ξεκίνησε η στροφή του Ερντογάν προς τον αυταρχισμό, και έλαβε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από τα τέλη του ’13 όταν τον βγάλανε στην σέντρα οι δικαστικές αρχές ότι είναι χωμένος μέχρι τον λαιμό στην διαφθορά. Τότε άρχισε το ξήλωμα στους δικαστές και την αστυνομία, και το κυνήγι των δημοσιογράφων (η δε Τουρκία του Ερντογάν που θαυμάζεις έχει πιο πολλούς φυλακισμένους δημοσιογράφους από χώρες όπως η Κίνα ή η Αίγυπτος).

  Και όχι βρε ερντογανολάγνε, καμία σχέση δεν έχει αυτό που κάνει ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, όπου κατεδαφίζει πλήρως το κράτος δικαίου και κάθε δημοκρατική διαδικασία, με ότι συνέβαινε προηγουμένως, όπου ναι μεν υπήρχε έλεγχος της πολιτικής ζωής αλλά καμία σχέση με την καταπίεση που έχει επιβάλλει ο ισλαμοφασίστας δικτάτορας που θαυμάζεις.

  «Είχαν την ευκαιρία να τον καταψηφίσουν με ελεγχόμενο από αυτούς το βαθύ κράτος από το 2002 4-5 φορές αλλά κάθε φορά το ποσοστό του ανέβαινε.Τώρα ίσως το πουλάκι πέταξε,ας πρόσεχαν.»

  Δεν τον καταψήφιζαν γιατί πίστευαν πως είναι δημοκράτης και δεν θα κατεδαφίσει πλήρως ότι υπήρχε από την τουρκική δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Από την άλλη το καταλαβαίνω, για ανατολίτες ερντογανολάγνους σαν και σένα πράγματα όπως δημοκρατία, ατομική ελευθερία, κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα, κλπ.. είναι ψιλά γράμματα.
  Και αυτό γιατί ψυχικά βρίσκεσαι πολύ πιο κοντά με ένα ανατολίτη δικτάτορα όπως ο Ερνογάν από ότι με ένα δημοκράτη πολιτικό της Δύσης (και από την Δύση πάλι συμπαθείς τους πλέον ενάντιους στο δυτικό σύστημα αξιών, κάτι Ορμπάν, κάτι Τραμπ, κάτι Βίλντερς, και όλη αυτή τη σάρα και τη μάρα).

  «¨Εγώ ως κουτοπόνηρος»

  Σου συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια αλλά εδω μιλάς σωστά.

  «ο μόνος τρόπος για να αποφύγω το πρόβλημα μιας αντιδημοκρατικής κοινωνίας και όχι απλως κράτους είναι να μην αναμιχθώ με αυτήν.Ο καθένας στη μεριά του και επισκέψεις μόνο για τουρισμό.Μου φθάνουν οι δικοί μου «λαικοί αγωνιστές» που παράγει η δική μου κοινωνία,δεν χρειάζομαι και «μαχητές του Θεού».»

  Και έτσι λοιπόν ο μόνος τρόπος για να αποφύγεις το πρόβλημα είναι να υποστηρίζεις παθιασμένα ένα ισλαμοφασίστα που θέλει να θάψει κάθε έννοια κοσμικού και δημοκρατικού κράτους στην χώρα του, η οποία τυχαίνει να γειτνιάζει με την δική μας, και ο οποίος συνδυάζει όλα τα κακά του Κεμαλισμού με όλα τα κακά του Ισλαμισμού. Εύγε! Θερμά συγχαρητήρια!

  Μου αρέσει!

 71. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Μια διαιρεμένη χώρα μεταξύ «Ναι» και «Οχι»

  http://www.kathimerini.gr/904543/article/epikairothta/kosmos/mia-diairemenh-xwra-meta3y-nai-kai-oxi

  «Αν και το “Οχι” φαίνεται πως έχει αναπτύξει αξιοσημείωτη δυναμική, δεν είμαι σε θέση να προβλέψω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ολα θα κριθούν την τελευταία στιγμή. Λόγω των μη προβλέψιμων εξελίξεων της τελευταίας στιγμής ενδέχεται να έχουμε τη νίκη του “Ναι”». Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έρχεται από έναν πρώην συνοδοιπόρο του Τούρκου προέδρου. Ο Αμπντουλατίφ Σενέρ συμμετείχε στις πρώτες κυβερνήσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας διαχώρισε τη θέση του από το ΑΚΡ και προχώρησε στην ίδρυση του δικού του κόμματος, του Κόμματος Τουρκία.

  Οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συμμερίζονται την άποψη του κ. Σενέρ. Κύκλοι του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) μιλώντας στην «Κ» παρουσιάζουν μια εικόνα πολύ διαφορετική. Οι δικές τους πληροφορίες θέλουν το ποσοστό του «Ναι» να «κλειδώνει» μεταξύ του 53-55%. Οι συγκεκριμένοι κύκλοι δεν αποκλείουν όμως πτώση στο εν λόγω ποσοστό λίγο πριν από το δημοψήφισμα, κυρίως εξαιτίας των οικονομικών και άλλων υποσχέσεων που μοιράζει απλόχερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του Μπιν Αλί Γιλντιρίμ σε διάφορες μερίδες της κοινωνίας.

  Οι πηγές μας, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, αναλύουν την εικόνα που παρουσιάζει ολόκληρη η Τουρκία. Συγκεκριμένα, στο νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας, δηλαδή στις κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας, μόλις 3-4 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν «Ναι». Το ποσοστό του «Ναι» αυξάνεται στο βορειοανατολικό κομμάτι, κυρίως στους κόλπους των ντόπιων συντηρητικών κοινωνιών, όπου το τουρκικό και σουνιτικό στοιχείο αποτελεί την πλειοψηφία του ντόπιου πληθυσμού. Ωστόσο, σε αυτές τις περιοχές, όπως και στην Κεντρική Ανατολία, όπου το ΑΚΡ από το 2002 μέχρι σήμερα καταγράφει ιστορικά ποσοστά, για πρώτη φορά η αντιπολίτευση και οι θέσεις της αναπτύσσουν δυναμική. Στη Μαλάτεια, στην Καισάρεια και σε άλλες συντηρητικές επαρχίες το στρατόπεδο του «Οχι» εξασφαλίζει αξιοσημείωτα ποσοστά. Το ίδιο συμβαίνει και στον Πόντο. Παρά το γεγονός ότι σε πολλές επαρχίες του Πόντου το «Ναι» καταγράφει επιτυχημένη πορεία, τα ποσοστά του «Οχι» είναι αξιόλογα, γεγονός που αναπτερώνει το ηθικό της αντιπολίτευσης.

  Τα μεγάλα προβλήματα του προέδρου Ερντογάν και του στρατοπέδου του «Ναι» εντοπίζονται στο δυτικό και στο νότιο κομμάτι της Τουρκίας. Στην Κωνσταντινούπολη, για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια, το ΑΚΡ βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται. Στη Σμύρνη μόλις 2-3 στους 10 πολίτες υποστηρίζουν τα νέα σχέδια του προέδρου Ερντογάν. Το στρατόπεδο του «Ναι» καταγράφει ανοδική πορεία και στα νότια παράλια της χώρας. Στη Μούγλα, στην Αττάλεια, στη Μερσίνη και σε άλλες περιοχές οι τελευταίες πληροφορίες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

  Οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν στην «Κ» ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κριθεί από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του στρατοπέδου του Κινήματος των Γκρίζων Λύκων, όπου επικρατεί κλίμα σύγχυσης. Κάποιες δημοσκοπήσεις θέλουν το 60 με 70% της κομματικής βάσης του να ψηφίζει τελικά «Ναι». Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες άλλες σφυγμομετρήσεις που θέλουν το στρατόπεδο του «Ναι» να μειοψηφεί στο εσωτερικό του ΜΗΡ. «Οποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο εσωτερικό του ΜΗΡ, ο πρόεδρος Ερντογάν παραμένει στην κόψη του ξυραφιού και το δημοψήφισμα ενδέχεται να φέρει μεγάλες ανατροπές», καταλήγουν οι πηγές μας.

  Η ανάγνωση του ΑΚΡ

  Οι παραπάνω προβλέψεις δεν φέρουν ιδιαίτερη βαρύτητα σύμφωνα με τις πηγές μας, οι οποίες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΑΚΡ και στον περίγυρο του νέου προεδρικού μεγάρου. Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες προβλέψεις της κυβέρνησης, η συνολική εικόνα για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου αλλάζει με αργό αλλά σταθερό ρυθμό.

  «Υπάρχει ακόμη χρονικό περιθώριο για να εξασφαλιστούν πολύτιμα ποσοστά», καταλήγει ο ιδεολόγος της συντηρητικής κυβέρνησης, ο Αμντουραχμάν Ντιλίπακ και άλλοι αναλυτές και διανοούμενοι από τον κύκλο του ΑΚΡ.

  Μου αρέσει!

 72. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Ένα άρθρο που δίνει μία ιδέα για το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία του Ερντογάν. Κλίμα που το συναντά κανείς αποκλειστικά σε δικτατορικά καθεστώτα.

  «Πώς βιώνουμε στην Τουρκία το δημοψήφισμα»

  http://www.kathimerini.gr/904534/article/epikairothta/kosmos/pws-viwnoyme-sthn-toyrkia-to-dhmoyhfisma

  Υπάρχει περίπτωση να βγει το «Οχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία; «Καμία», απαντά σε άρθρο της η έμπειρη δημοσιογράφος και αναλύτρια Αμπερίν Ζαμάν. «Αν υπήρχε πιθανότητα να βγει, ο Ερντογάν δεν θα έκανε το δημοψήφισμα», συνεχίζει. Την ίδια άποψη έχουν και πολλοί άλλοι αναλυτές.

  Οι ελπίδες όσων πιστεύουν ακόμη πως το «Οχι» μπορεί να επικρατήσει βασίζονται στη λεγόμενη «κρυφή ψήφο», στην ψήφο δηλαδή αυτών που έχουν σκοπό να ψηφίσουν «Οχι», αλλά δεν το λένε δημόσια από δισταγμό ή φόβο. Στην Τουρκία ο κόσμος αποφεύγει τις δημόσιες πολιτικές συζητήσεις, γενικά. Ακόμη και στα πανεπιστήμια, στον «φυσικό» χώρο άσκησης πολιτικού διαλόγου και κριτικής, τα πράγματα λέγονται με μισόλογα.

  Αλλά και σε ιδιωτικές συζητήσεις οφείλει να είναι κανείς προσεκτικός όταν μιλάει για πολιτικά. Οι Τούρκοι το έχουν μάθει αυτό καλά. Το ίδιο όμως κάνουν και όσοι ξένοι ζουν μόνιμα στη χώρα. Συνήθως ο συνομιλητής σου σπάνια αποκαλύπτει τις δικές του πολιτικές απόψεις, πριν διερευνήσει τις δικές σου, τις οποίες προσπαθεί τεχνηέντως να ανακαλύψει. Στην Τουρκία οι μόνοι που πολιτικολογούν, εκτός από τους πολιτικούς, είναι οι φιλοκυβερνητικοί κατά κανόνα αναλυτές στα μακρόσυρτα βαρετά πολιτικά τοκ σόου της τηλεόρασης. Η προσπάθεια των περισσοτέρων στην καθημερινότητα είναι να μη δείξουν ότι επηρεάζονται από την πολιτική επικαιρότητα και τις εξελίξεις, δεν βαρυγκομούν, δεν γκρινιάζουν, δεν αγωνιούν για το αύριο της χώρας. Τη στάση αυτή το κράτος την επικροτεί και την ευνοεί για τους πολίτες του.

  Το δημοψήφισμα παρουσιάζεται ως μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και η κρισιμότητά του υποβαθμίζεται. Οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να προβληματιστούν πολύ. Να πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή το «Ναι», να κάνουν το καθήκον τους για την πατρίδα και να τελειώνουν. «Δεν είναι αλλαγή πολιτεύματος, αλλά αλλαγή διαχείρισης της εξουσίας», επιμένουν οι γιγαντοαφίσες του πρωθυπουργού Μπιλαλί Γιλντιρίμ, ο οποίος υποστηρίζει μια άποψη που θα καταργήσει το ίδιο το αξίωμα του πρωθυπουργού. Από την άλλη, το σύνθημα που κυριαρχεί δίπλα από τις γιγάντιες φωτογραφίες του προέδρου της χώρας είναι «Ενα έθνος, μια πατρίδα, μια σημαία». Το «ένας αρχηγός» δεν γράφεται, αλλά σημειολογικά εξυπακούεται.

  Το προεκλογικό σκηνικό ολοκληρώνεται με τις συνεχείς και ατελείωτες ομιλίες του προέδρου, του πρωθυπουργού και άλλων στελεχών της κυβέρνησης που μεταδίδονται όλη μέρα από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα και τον βαθύ διχαστικό τους λόγο, ειδικά στις ομιλίες στην επαρχία. «Εμείς» και «αυτοί», όπου στο «αυτοί» συμπεριλαμβάνονται και εξισώνονται όλοι οι «εχθροί του λαού» από την μείζονα αντιπολίτευση (CHP) μέχρι το φιλοκουρδικό κόμμα (HDP) και από τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν και τους πραξικοπηματίες ώς τους τζιχανιτστές του ISIS , το παράνομο PKK κ.ά.

  Η άλλη πλευρά

  Οσο για την προεκλογική παρουσία των υποστηρικτών της άλλης πλευράς, αυτή είναι υποτυπώδης. Φαίνεται σαν να γίνεται για να τηρηθούν τα προσχήματα προς το εσωτερικό της χώρας και την διεθνή κοινότητα για την τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών. Κάποιες γιγαντοαφίσες και γραφεία σε πολύ κεντρικά μέρη, και πάντως σχεδόν αποκλειστικά σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, πικετοφορίες στην περιοχή του Ταξίμ, και στις εξόδους κάποιων στάσεων του μετρό και κάποιες αναφορές στις ειδήσεις στην τηλεόραση. Ενα χαρούμενο τραγούδι στα κουρδικά και τουρκικά που ακούστηκε για λίγες μέρες και φάνηκε να αρέσει, όπου το σύνθημα ήταν βεβαίως «Να πεις Οχι», απαγορεύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ως αντεθνικό.

  Ο γραπτός Τύπος και τα κανάλια σχεδόν συνολικά υποστηρίζουν το «Ναι», δεκάδες αντιπολιτευόμενοι δημοσιογράφοι είναι στη φυλακή, ενώ η μόνη πραγματικά αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, η «Τζουμχουριέτ», αντιμετωπίζει διώξεις, φυλακίσεις και δίκες των σημαντικότερων στελεχών της. Στη φυλακή και οι δύο συμπρόεδροι-βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών. Απαγορεύθηκε ακόμη και η δημόσια χρήση των φωτογραφιών τους στην προεκλογική εκστρατεία…

  Ο κ. Ερντογάν μοιάζει παντοδύναμος και φαίνεται να έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι στο χέρι του. Υπάρχει όμως κάτι που τον ανησυχεί. Το «Ναι» θα επικρατήσει κατά πάσα πιθανότητα ακόμη και αν χρειαστεί να «βοηθήσει» ώς ένα σημείο και ο κρατικός μηχανισμός. Ομως αυτό δεν φτάνει στον Τούρκο πρόεδρο για να είναι σίγουρος για το μέλλον. Η εμφανώς μικρή συσπείρωση των οπαδών του εθνικιστικού κόμματος (ΜΗΡ) του κ. Μπαχτσελί, βασικού αρωγού του στην προσπάθεια της αναθεώρησης, η φημολογούμενη διαρροή ψήφων ακόμη και από οπαδούς του κόμματός του, η αμφίβολή ψήφος της πιο συντηρητικής μερίδας των Κούρδων, όσων ζουν κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και η αστάθμητη εν μέρει ψήφος των γυναικών, τον δυσκολεύει από τον στόχο της επίτευξης μιας θριαμβευτικής νίκης. Σημαντική είναι και η εκκωφαντική σιωπή σημαντικών ιστορικών στελεχών του κόμματός του, όπως ο Μπουλέντ Αρίντς, ο Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ…

  Μου αρέσει!

 73. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Τα ευρωπαϊκά όνειρά μας έχουν πεθάνει»

  http://www.kathimerini.gr/904540/article/epikairothta/kosmos/ta-eyrwpaika-oneira-mas-exoyn-pe8anei

  Μου αρέσει!

 74. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  physicist

  To 1950 η Σαουδικη Αραβια ειχε 3 εκατ.με μεσο ρυθμο αυξησης 3% εφθασε στα 26 εκατ. εκ των οποιων 20% εως 33% οικονομικοι μεταναστες. Απολυτη μοναρχια, ανελευθερο μοναρχικο καθεστως. Το μεσο ΑΕΠ φθινει καθως υπεραντλουν τα αποθεματα τους σε υδρογονανθρακες.

  Θελουν να «σαουδαραβισουν» την χωρα , αλλα τα κακομαθημενα παιδια τους δυσκολο να αντικαταστησουν τους οικονομικους μεταναστες.

  Το 1990-1991 εδιωξαν 800.000 Υεμενιτες και το 2003 εκτισαν τειχος 1800 χλμ.στη συνοριακη γραμη με την Υεμενη..

  Η δουλεια καταργθηκε το 1962. Τοτε υπηρχαν 300.000 δουλοι.

  Κρατος υποδειγμα!

  Μου αρέσει!

 75. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Η άποψή μου περιγράφεται στο ακόλουθο …αφήγημα.
  Ο κίνδυνος που διατρέχουμε είναι να αντικαταστήσουμε μια αριστερή (;;) πολιτκή βαλκανικού τύπου (καθ’ ημάς ανατολή και τέτοια) προτείνοντας μια φιλελεύθερη πάλι βαλκανικού τύπου.
  Δηλαδή το πρόβλημα δεν είναι τότο (τόσο, είναι αλλά όχι τόσο) στο ότι οι συριζαίοι βασίζονται στο αριστερό σκέλος, όσο στο βαλκανικό.
  ΣΥνεπώς οι περί τον Κούλη θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν (και να αποδείξουν) ότι δεν θα έχουμε μια αντικατάσταση στον ..φλοιό του αφηγήματος (που λένε και οι μοντέρνοι 😆 ) ήτοι όπου αριστερό σύνθημα θα βάλουμε ένα φιλελεύθερο και θα αφήσουν το κουκούτσι (τον πυρήνα) ανέγγιχτο.
  Ποιος είναι ο πυρήνας;;.
  Δεν νομίζω ότι χρειάζεται περαιτρέρω ανάλυση, κάντε μια βόλτα από κανα νοσοκομείο, πανεπιστήμιο, δεκο κλπ και θα δείτε πώς οι αριστεροί είτε συνδικαλιστές, είτε της ..διοίκησης, είτε του μηχανισμού συμπεριφέρονται και λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τους δεξιούς ..συναδέλφους τους. Αν πρέπει να αλλά ξει κάτι αυτό δεν είναι η ..ιδεολογική αναφορά τους. Καθότι αυτή είναι πρόσχημα. Άλλωστε οι περισσότεροι από δαυτόυς έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν υψηλό συντελεστή προσαρμοστικότητας περί τα …ιδεολογικοπολιτικά.
  Το αυτό και για τον πολιτικό κόσμο και τις πολιτικές ελίτ γενικότερα
  Α!! και να μην το ξεχάσω! Ο ορισμός της αριστερής θεολογικής σκέψης στην Ελλάδα είναι η απεύθυνση στον ψηφοφόρο όχι μέσω προτάσεων και ορθολογικών σχημάτων (ψήσιμο με την ..καλή έννοια), αλλά μέσω της εκμετάλλευσης ενοχικών συνδρόμων.
  Τόκαναν πολύ επιτυχημένα οι συριζαίοι από το 2012 και μετά, βλέπω όμως ότι και οι ..άλλοι τώρα δεν πάνε πίσω.

  ΥΓ Ο Ανδρέας χρησιμοποιούσε αριστερότερη φρασεολογία από τον Αλιέξη, δεν βλέπουμε λοιπόν κάτι πρώτη φορά, τόχουμε ξαναδει. Επίσης ο ΓΑΠ, με άλλη φρασεολογία είναι η αλήθεια, στα ίδια ..αφηγήματα στηριζόταν (Κολούμπια, λεβί και τέτοια). Πιο κοντά στον Αλιέξη θα έβαζα τα ζάππεια του Αντώνη της εποχής του Χρύσανθου και του δικτύου 21 (στο οποίο ήταν αξιόλογα στελέχη της πατριωτικής αριστεράς ου μην και δεξιάς)

  Μου αρέσει!

 76. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  @Αναγνώστης ο αθηναίος

  1. » narrative = αφήγημα (και πώς θα το ορίσουμε)
  Στον παλιότερο τίτλο του Βήματος («Το νέο αφήγημα του Γιώργου») ή τον πιο πρόσφατο («Για ένα νέο εθνικό αφήγημα») ή στο χρυσοχοΐδειο «Γυρίζουμε σελίδα γράφοντας ένα νέο αναπτυξιακό αφήγημα» (αυτό που σήμερα αφηγείται ο κ. Χατζηδάκης) έχουμε μια σημασία του αφηγήματος που δεν θα βρείτε στα ελληνικά λεξικά. Αλλά και στα αγγλικά λεξικά δύσκολα θα βρείτε κάτι για το αντίστοιχο αγγλικό narrative. Η έρευνα έβγαλε μόνο ένα εύρημα στο ODE:

  a representation of a particular situation or process in such a way as to reflect or conform to an overarching set of aims or values: the coalition’s carefully constructed narrative about its sensitivity to recession victims»

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?12099-narrative-%CE%B1%CF%86%CE%AE%CE%B3%CE%B7%CE%BC%CE%B1-(%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BF%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5)

  Πρόχειρη μετάφραση

  » αναπαράσταση μιας συγκεκριμένης κατάστασης ή διαδικασίας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αντανακλα ή να συμμορφώνεται με ένα γενικό σύνολο στόχων και αξιών: προσεκτικά κατασκευασμένη αφήγηση του συνασπισμού για την ευαισθησία της για τα θύματα της ύφεσης

  2. «οι περί τον Κούλη θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν (και να αποδείξουν) ότι δεν θα έχουμε μια αντικατάσταση στον ..φλοιό του αφηγήματος (που λένε και οι μοντέρνοι 😆 ) ήτοι όπου αριστερό σύνθημα θα βάλουμε ένα φιλελεύθερο και θα αφήσουν το κουκούτσι (τον πυρήνα) ανέγγιχτο.»

  Να βελτιώσουμε τους φλοιούς απο σάπια τμήματα, στίγματα, κακομορφιες , να τους ξαναραψουμε και να αλλάξουμε κουκούτσι, δηλ. εν πολλοίς λαό!

  Μου αρέσει!

 77. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Κούλης; Δεν έχω ακούσει τον Κυριάκο να χρησιμοποιεί τέτοιο όνομα. 🙂

  Μου αρέσει!

 78. Ο/Η Ενη λέει:

  Κανω ενα TEST

  Μου αρέσει!

 79. Ο/Η Ανανγώστης ο αθηναίος λέει:

  Γιατί έχεις ακούσει τον ΓΑΠ να χρησιμοποιεί το όνομα Γιωργάκης ή τον Αλέξη το Αλιέξης Ούτε ο ΚΑΚ το Κωστάκης και πάει λέγοντας
  Οι άλλοι τα χρησιμοποιούν τα υποκοριστικά για αυτούς
  Επειδής έτσι γινονται πιο οικείοι.
  Ο τεευταίος που θυμάμαι ότι ενοχλούνταν πολύ ήταν ο Κύριος Χρίστος Σαρτζετάκης, οι άλλοι όχι.
  Βέβαια μπορεί κάποιοι να ενοχλούνται για λογαριασμό τους, αλλά νομίζω ότι τους αδικούν. Ο Μητσοτάκης μπορεί να έχει διάφορα που μπορεί να μην μας αρέσουν αλλά ψώνιο δεν μου φαίνεται

  Μου αρέσει!

 80. Ο/Η physicist λέει:

  Οτι θα ζούσα αριστερή ελληνική κυβέρνηση να εκφράζει την κατανόησή της για αμερικανικό βομβαρδισμό με Τόμαχωκ κατά του Ασσάντ και μάλιστα από τον Τραμπ, αυτό όχι, δεν το φανταζόμουν. Είτε οι καιροί έχουν παλαβώσει είτε εγώ είμαι απολίθωμα ή και τα δύο.

  Μου αρέσει!

 81. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Εδώ κουβαλάει τέτοιο επώνυμο … 😎

  Μου αρέσει!

 82. Ο/Η δεξιος λέει:

  Είναι πολλά τα λεφτά Φυσικέ.

  Μου αρέσει!

 83. Ο/Η physicist λέει:

  Ποια λεφτά, Δεξιέ; Τι άκρη βγάζεις εσύ; Εγώ, ειλικρινώς, δεν καταλαβαίνω πλέον τι συμβαίνει εδώ πέρα μέσα. Αριστερές και σοσιαλιστικές Κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου να βλογάνε τα νταηλίκια των Αμερικανών δεν το έχω ματαδεί και ούτε θα το υπέθετα ποτέ ότι μπορεί να συμβεί. Σιωπηρή ανοχή ναι, στραβά μάτια ναι, αλλά ανοιχτά και δημόσια να εκφράζεται κατανόηση για αμερικανικούς βομβαρδισμούς από τα κόμματα που έκαναν λαϊκά δικαστήρια στον Κλίντον δεν το περίμενα.

  Μου αρέσει!

 84. Ο/Η δεξιος λέει:

  Tα λεφτά των δανειστών βεβαίως.Eάν τα έχεις παρακολουθήσει ο Δραγασάκης έχει ήδη εκφράσει τις ευχαριστίες του στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη βοήθειά της με το ΔΝΤ ενώ ο Καμμένος υπογράφει ότι του ζητήσουν για την αναβάθμιση της Σούδας και μάλιστα προσφέρει και βάσεις που δεν έχουν σκεφθεί να του ζητήσουν οι Αμερικάνοι στην Κάρπαθο.
  Οι Ευρωπαίοι δανειστές εν τω μεταξύ πανηγυρίζουν όλοι για την επίθεση Τραμπ διότι τους είχε πιάσει πιλάλα μήπως και τα εννοεί αυτά για συνεννόηση με τον Πούτιν και τους αφήσει απροστάτευτους.
  Το πιθανότερο βέβαια είναι ο Τραμπ θα πηγαίνει μια στο καρφί και μια στο πέταλο και τώρα αφήνει υπαινιγμούς ότι δεν θα συνεχίσει.
  Ποιός ξέρει.μπορεί να ζητήσει στο μέλλον να του πληρώνουν τα έξοδα των Τόμαχωκ για να βομβαρδίσει γιατί αλλιώς θα τους αφήσει στα κρύα του λουτρού.

  Μου αρέσει!

 85. Ο/Η physicist λέει:

  Μπα. Τα λεφτά των δανειστών τα χρειαζόμασταν πάντοτε. Και ο ΑΓΠ χριεαζόταν τα ΜΟΠ τη δεκαετία του 1980 αλλά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που είχαν σχέση είτε με το ανατολικό μπλοκ (Γιαρουζέλσκι) είτε με το Μεσανατολικό (Αραφάτ) είχε τουλάχιστον ρητορεία (και εν μέρει και πολιτική) που διέφερε από αυτή της τότε ΕΟΚ και των ΗΠΑ. Και να μην πούμε τι κατραπακιές και τι κατάρες είχαν πέσει από ολόκληρη την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά και αριστερά όταν ο Ρήγκαν είχε βομβαρδίσει τη Λιβύη — θυμάσαι που η Γαλλία δεν είχε καν επιτρέψει τις υπερπτήσεις των αμερικανιών αεροσκαφών πάνω από το έδαφός της; Σήμερα όλα αυτά μοιάζουν παραμύθια: ο Τραμπ βαράει με Τόμαχωκ και η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά ανακαλύπτει τον νέο αναδυόμενο statesman της διεθνούς σκηνής.

  Μου φαίνεται ότι αυτό που συμβαίνει εδώ είναι διαφορετικό και δεν εξηγείται απλώς με τα λεφτά, δηλαδή όχι με τα δανεικά για την Ελλάδα ή με το κουστουμάκι που μπορεί να κόψει ο Τραμπ στους Ευρωπαίους. Αλλά εξακολουθώ να μην μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς είναι.

  Μου αρέσει!

 86. Ο/Η δεξιος λέει:

  Eκείνο που συμβαίνει είναι ότι ο Τραμπ «είδε» όπως λένε στα χαρτιά την μπλόφα πολλών.
  Δεν υπάρχει σχέση με την κατάσταση του ψυχρού πολέμου.Σήμερα η ρωσική οικονομία είναι το ένα δέκατο της αμερικανικής,περίπου όσο η ιταλική.Αλλά χωρίς τους Αμερικανούς ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να φθάσει στον Ατλαντικό σε δύο εβδομάδες,δηλαδή οι άλλοι στο ΝΑΤΟ είναι άχρηστοι.

  Μου αρέσει!

 87. Ο/Η physicist λέει:

  Δεν ξέρω, δεξιέ, τι «είδε» ο Τραμπ. Εγώ αυτό που βλέπω είναι μια άκρως ανησυχητική, επιθετική πολιτική και ρητορεία, με τις ΗΠΑ του Τραμπ, τους Ευρωπαίους, τους συνήθεις ύποπτους της περιοχής (Τουρκία, Σ. Αραβία, Εμιράτα) και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις να ζητούν την κεφαλή του Ασσάντ επί πίνακι και να υπερασπίζονται «αρχές» (η Σαουδική Αραβία, λέμε, υπερασπίζεται ανθρωπιστικές αρχές). Δηλαδή πράγματα που τρέμαμε ότι θα τα έκανε η πολεμοχαρής Κλίντον («we came, we saw, he died» — ανατριχίλα) να τα κάνει τώρα ο Τραμπ με την συγκατάνευση και τα χειροκροτήματα του γνωστού αντιρωσικού μπλοκ, το οποίο καλύπτει πολιτικά ένα φάσμα από τους neocons των ΗΠΑ μέχρι τους Πράσινους της Ευρώπης και –αίφνης– και τον Σύριζα.

  Ναι, μπορεί όλο αυτό το φρικώδες πράγμα να γίνεται «για τα λεφτά» αλλά δεν είναι απλώς τα δανεικά της Ελλάδας, το παιχνίδι πρέπει να είναι πολύ πιο χοντρό. Και ο Τραμπ αποδεικνύεται κάθε μέρα και πιο ασταθής, ανόητος, άσχετος ή απλώς μαριονέττα.

  Κρατάω μιαν ελπίδα πως όλος αυτός ο τζερτζελές είναι «μόνο» μια μπλόφα, ένα παιχνίδι νεύρων, ένας ψευτοτσαμπουκάς για το ποιος θα φύγει με το κεφάλι ψηλά. Αλλά η ελπίδα δεν είναι ισχυρή, αντιθέτως φοβάμαι ότι θα έχουμε κι άλλη κλιμάκωση του πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους μας.

  Μου αρέσει!

 88. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «χωρίς τους Αμερικανούς ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να φθάσει στον Ατλαντικό σε δύο εβδομάδες,»

  … Ποιόν Ατλαντικό? Μέχρι τον Άρη θα φτάσουν, και ακόμα παραπέρα. Και όχι σε δύο εβομάδες, σε μία. 😀

  Μου αρέσει!

 89. Ο/Η δεξιος λέει:

  O ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στο μπλοκ.Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράφει γιατί του το ζητάνε οι εταίροι/δανειστές/τοκογλύφοι που είναι στο μπλοκ και οι οποίοι βασικά ανησυχούν μήπως και δεν κάνει τίποτα ο Τραμπ και αφήσει τους Πούτιν/Άσαντ να καταλάβουν όλη τη Συρία,οπότε υπερθεματίζουν και χειροκροτούν για να μην αλλάξει πάλι γνώμη.

  Μου αρέσει!

 90. Ο/Η physicist λέει:

  (Σχετικά με την συζήτηση που προηγήθηκε και επανέρχεται/θα επανέρχεται τακτικά)

  https://www.wzb.eu/en/press-release/islamic-fundamentalism-is-widely-spread

  Μου αρέσει!

 91. Ο/Η physicist λέει:

  Τρεις εκρήξεις στο πούλμαν της Μπορούσσια Ντόρτμουντ λίγο προν την έναρξη του αγώνα με την Μονακό.

  Μου αρέσει!

 92. Ο/Η Mitsos λέει:

  Μου αρέσει!

 93. Ο/Η physicist λέει:

  Προς την κατεύθυνση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας ερευνούν οι Αρχές σχετικά με τη βομβιστική επίθεση στο πούλμαν της Μπορούσσια Ντόρτμουντ εχτές το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε κείμενο στον τόπο της επίθεσης, που αναφέρεται στην τρομοκρατική επίθεση της 19ης Δεκεμβρίου 2016 στο Βερολίνο καθώς και στη συμμετοχή αεροσκαφών της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία.

  http://www.faz.net/aktuell/sport/fussball/auch-polizist-bei-attacke-auf-bvb-bus-verletzt-14968710.html

  Μου αρέσει!

 94. Ο/Η physicist λέει:

  Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ZDF χτες βράδυ, ο εντιμότατος anchorman κ. Κλάους Κλέμπερ έσπευσε με αυτάρεσκο χαμόγελο να μας διαβεβαιώσει ότι το συμβάν είναι αστείο και ότι επρόκειτο μάλλον για βεγγαλικά που τα είχαν τοποθετήσει οπαδοί άλλης ομάδας.

  Μετά απορούν που ο κόσμος δεν πιστεύει την προπαγάνδα που λεν και γράφουν.

  Μου αρέσει!

 95. Ο/Η physicist λέει:

  Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, η βομβιστική επίθεση έχει τρομοκρατικό υπόβαθρο, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι έγιναν ήδη δύο συλλήψεις υπόπτων.

  Απομένει να δούμε αν το υπόβαθρο είναι ακροδεξιό, ακροαριστερό ή ισλαμιστικό. Πάντως η λεγόμενη επιστολή ανάληψης ευθύνης από την Αντίφα στο Ιντυμέντια είναι μάλλον μούφα.

  Μου αρέσει!

 96. Ο/Η physicist λέει:

  Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο συλληφθείς Ιρακινός είχε σχέση με την επίθεση στο πούλμαν της ποδοσφαιρικής ομάδας αλλά παρεμένει παρόλα αυτά υπό κράτηση λόγω συνδέσμων με το ΙΣ. Σημειωτέον ότι είχε εισέλθει «κύριος» στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2016, χωρίς ελέγχους και άλλα παλιομοδίτικα.

  Κράτος-οπερέττα.

  Μου αρέσει!

 97. Ο/Η Mitsos λέει:

  Μου αρέσει!

 98. Ο/Η Mitsos λέει:

  Κατηγορούσε το 2011, τον Γ.Α.Π. που είχε πει ότι θα κάνει εκλογές μετά από δύο χρόνια, το 2013, ενώ στις δημοσκοπήσεις είχε μόνο 15%. Τα ίδια κάνει και ο Τσίπρας όμως σήμερα. Έχει 15% στις δημοσκοπήσεις και λέει ότι θα κάνει εκλογές όχι σε δύο, αλλά σε δυόμισυ χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2019.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s