Κυνισμός… (γιατί δεν προχώρησε η συμφωνία)

Liberal  /  Κυνισμός… (γιατί δεν προχώρησε η συμφωνία)  /  Του Γιάννη Παντελάκη

Η κυβέρνηση βρισκόταν ένα βήμα πριν την συμφωνία με τους δανειστές και την τελευταία στιγμή έκανε πίσω. Και αυτό επειδή ο Τσίπρας ζήτησε – μέσω Τσακαλώτου – την περικοπή των συντάξεων να γίνει το 2020 και όχι σε δυο δόσεις, το 2019 και το 2020. Ο λόγος της παρέμβασης Τσίπρα, δεν αφορούσε στο ενδιαφέρον του για τους συνταξιούχους. Αλλά στο ενδιαφέρον του για τις επόμενες εκλογές. Αυτό λέγεται πολιτικός κυνισμός.

Στις τελευταίες συναντήσεις δανειστών και εκπροσώπων της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε λευκός καπνός, σύμφωνα με την κλισέ δημοσιογραφική έκφραση. Το κλίμα αυτό διοχετευόταν και από την πλευρά Τσακαλώτου ενώ και η ενημέρωση που έκαναν οι Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, το επιβεβαίωνε. Ο Κουίκ έλεγε χαρακτηριστικά ότι «κλείσαμε» και όλοι στην κυβέρνηση εκτιμούσαν ότι ως την Παρασκευή θα είχε κλείσει το staff level agreement. Τα πράγματα χάλασαν την τελευταία στιγμή.

Πρόκειται γι αυτό που περιέγραψαν δημοσιογραφικές πληροφορίες ως διαφωνία Τσίπρα-Τσακαλώτου. Ο δεύτερος είχε συμφωνήσει με την τρόικα και στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας προβλεπόταν η περικοπή των συντάξεων ν’ αρχίσει το 2019. Ο Τσίπρας αντέδρασε προτείνοντας η περικοπή ν αρχίσει το 2020. Η πρωθυπουργική αντίδραση δεν είχε σχέση με το ενδιαφέρον του να θιγούν λιγότερο οι συνταξιούχοι. Απλά δεν θα ήθελε οι νέες περικοπές – που συμφώνησε ο ίδιος – να γίνουν από την δική του κυβέρνηση. Αλλά την επόμενη.

Η τετραετία της κυβέρνησης ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2019. Και παρά τις πολλές αντίθετες εκτιμήσεις, τότε προβλέπεται να οδηγηθούμε σε εκλογές. Ο Τσίπρας δεν θέλει να πάμε σε αυτές ενώ μερικούς μήνες πριν θα είχε κάνει μια ακόμα γενναία περικοπή σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Και επειδή είναι ικανός στις επόμενες εκλογές να κατέβει με προεκλογικές υποσχέσεις ότι θα αποτρέψει τις επικείμενες περικοπές των συντάξεων (ναι αυτές που ο ίδιος συμφώνησε!), προσπαθεί να μεταθέσει τον χρόνο των περικοπών έναν χρόνο αργότερα.

Οι συνταξιούχοι έτσι κι αλλιώς θα χάσουν από μια έως δυο συντάξεις τον χρόνο λόγω των περικοπών που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αν αυτό συμβεί το 2019 ή το 2020 έχει μικρή σημασία για τους ίδιους. Οι συντάξεις που θα παίρνουν για το υπόλοιπο του βίου του θα είναι σφαγιασμένες. Έχει μεγάλη σημασία όμως το θέμα αυτό για τον Τσίπρα. Ο οποίος με κυνικό τρόπο επιχειρεί να μεταθέσει το θέμα χρονικά ώστε να βοηθηθεί στα επικοινωνιακά του τερτίπια.

Αυτός είναι είναι ο βασικός λόγος που δεν υλοποιήθηκε η συμφωνία. Τα υπόλοιπα – για αντιδράσεις στα εργασιακά ή την πώληση της ΔΕΗ – αποτελούν προσχήματα. Το πρωθυπουργικό ενδιαφέρον αφορά στην μελλοντική του πολιτική επιβίωση. Στο όνομα αυτής συμβαίνουν όλα…

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

19 Responses to Κυνισμός… (γιατί δεν προχώρησε η συμφωνία)

 1. Ο/Η Γιάννης -2 λέει:

  Καμία έκπληξη. Όλοι οι πολιτικοί, ή κατ΄ελάχιστον το 99%, είναι κυνικοί, και δρουν με κύριο στόχο την πολιτική τους επιβίωση!

  Στο χέρι των ψηφοφόρων να κρίνουν σωστά.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  ΘΕΑΤΡΟ
  Η κυβερνώσα Αριστερά αποτελεί ένα αδιέξοδο

  Ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης

  Συντάκτης: Έφη Μαρίνου

  […]
  • Πιστεύετε ότι η αντίδραση στο «Βδέλυγμα» και τον «Γάντζο» οφείλεται στην ανάγκη υπεράσπισης του ΣΥΡΙΖΑ;

  Κάποιοι υποστηρίζουν εκείνο που δεν προσφέρεται για υποστήριξη, δεν έχει κανένα περιθώριο επιβίωσης.

  Νομίζουν ότι κάνω μια δημόσια παρέμβαση υπέρ κάποιων.

  Δεν ανήκω σε κάποιο κόμμα, είμαι αδέσμευτος κι αυτό με αφοπλίζει αλλά με εξοπλίζει συγχρόνως.

  Το λέω ευθέως: μας κυβερνά το πολιτικώς αποτρόπαιο. Καθηγητής που διδάσκει Σπινόζα καταργεί την αριστεία;

  Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πρώτοι που ακυρώνονται, αυτοκαταργούνται.

  Είχαν τέτοια βαθιά άγνοια, ψευδαίσθηση, ανεπάρκεια;

  Η ζημιά που έχει προκληθεί στους εγκεφάλους είναι μεγάλη, η σκέψη και το συναίσθημα απολιθώθηκαν.

  Βρισκόμαστε σε παράλυση, μια εγκαρτέρηση σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

  Είναι παράξενο, στην πραγματικότητα θα έπρεπε να συμβεί το εντελώς αντίθετο: εξέγερση.

  • Κι όμως αυτή η παράλυση δεν μας βρήκε ξαφνικά, στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν ζούσαμε εναργείς, συνειδητοποιημένοι;

  Δεν θα υπήρχε σήμερα ΣΥΡΙΖΑ αν δεν είχε προηγηθεί αυτό.

  Γι’ αυτό αναφέρομαι στο πριν ως προστάδια της σημερινής κατάστασης.

  Αν περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό, διαψεύστηκε απολύτως.

  Ζήσαμε όχι απλώς την επανάληψη του χτες αλλά την εξώθηση του πριν στα άκρα, στο μη περαιτέρω, στην ολοκλήρωση του κύκλου του τέλους.

  Η σημερινή κυβέρνηση, ως τελικό σύμπτωμα μιας διαδοχής τερατουργημάτων, αντιγράφει το παρελθόν χειρότερα και το κάνει χειρότερο: αφέλεια, αδεξιότητα, βλακεία, ανωριμότητα, αποτυχία.

  Ο νεότατος Τσίπρας, μεταξύ πολλών άλλων, μέσα στις αμέτρητες διαψεύσεις που μας έδωσε, ήταν κι αυτή της ελπίδας ότι το καλό το φέρνουν οι νέοι -η εκλογική του επιτυχία οφειλόταν και στην ηλικία του. Δεν αρκεί λοιπόν να είσαι νέος.
  […]

  http://www.efsyn.gr/arthro/i-kyvernosa-aristera-apotelei-ena-adiexodo

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η physicist λέει:

  Το είδος γραφής της ΕφΣυν να αλλάζει παράγραφο σε κάθε περίοδο και ν’ αφήνει μια γραμμή κενή ενδιάμεσα είναι τι ακριβώς; Μεταμοντέρνο; Θεατρικό; Αποδομιστικό; Υφολογική μέθοδος για να έλκεται η προσοχή στις αφόρητες πομπώδεις κενολογίες του αερομπουρδολογούντος χατζηπαπάρα από κείνους που μας έχουν φλομώσει στις βλακείες εδώ και 43 χρόνια;

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  @physicist

  Τιποτε απο ολα αυτα που εγραψες….

  Και να ειχε γραψει μονον το προφητικο Πεθαίνω σα χώρα, Άγρα (1980) θα τον κατετασε στους μεγιστους ελληνες λογοτεχνες του 20ου αιωνα.

  Αποσπάσματα από το προφητικό πεζογράφημα (α΄ έκδοση 1978) Πεθαίνω σαν χώρα του Δημήτρη Δημητριάδη:

  Ι

  (…) ‘Ολοι, άρρωστοι και γέροι (γιατί αυτές μόνο οι δυο κατηγορίες πια υπήρχαν), περίμεναν απ’ τον εχθρό όλα τα καλά– τόση ήταν η απογοήτευση και η θολούρα απ’ την απάτη, την μικρόνοια και την κρόνεια μανία που είχαν επικρατήσει μέχρι τότε συνδυασμένες με μια νοσηρή προσήλωση σε σταματημένους μηχανισμούς της Ιστορίας. Γι’ αυτό και ήταν βέβαιο πως την φορά αυτή θα ήταν πολύ διαρκέστερη η κατοχή απ’ την αντίσταση που είχε αρχίσει πρό αμνημονεύτων χρόνων και είχε θρέψει θρύλους, παραμύθια, τραγούδια, έπη, μυθιστορήματα, χορούς, θεατρικές τριλογίες και τετραλογίες, επιθεωρήσεις, επιστημονικές μελέτες, ταινίες και όπερες, που υμνούσαν ήρωες και μεγάλες, αξεπέραστες νίκες. Τώρα όλ’ αυτά τα ρουφούσε για πάντα μια μαύρη λάσπη(…)
  Δημήτρης Δημητριάδης, Πεθαίνω σαν χώρα, εκδ. Σαιξπηρικόν, Θεσσαλονίκη 2010 [α’ έκδοση 1978], σελ.38-39. [πηγή: Φούμαρα]

  ΙΙ

  Η κατοχή κράτησε πράγματι πολλούς αιώνες. Όσο χρειαζόταν για να εξαφανιστεί το πραγματικό εκτόπισμα της χώρας και να συγχωνευτεί αυτή μες στο ευρύτατο κοσμοδιάγραμμα που κάλυπτε πια όλη την υδρόγειο – καθώς η γλώσσα έπαψε κάποια στιγμή, προσχεδιασμένα, να μιλιέται κι άρχισε να υπάρχει σαν κειμήλιο αποσταγμένων εποχών που η αξία του είναι ανάλογη μ’εκείνη των έργων που γράφτηκαν σ’ αυτήν. (…)

  Δημήτρης Δημητριάδης, Πεθαίνω σαν χώρα, εκδ. Σαιξπηρικόν, Θεσσαλονίκη 2010 [α’ έκδοση 1978], σελ.40 (αποσπάσματα)

  http://www.biblionet.gr/author/12407/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Ενη λέει:

  «Και να ειχε γραψει μονον το προφητικο Πεθαίνω σα χώρα, Άγρα (1980) θα τον κατετασε στους μεγιστους ελληνες λογοτεχνες του 20ου αιωνα. » (ΑΦ)

  +++++

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η physicist λέει:

  Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πρώτοι που ακυρώνονται, αυτοκαταργούνται.

  Είχαν τέτοια βαθιά άγνοια, ψευδαίσθηση, ανεπάρκεια;

  Συγγνώμη δηλαδή, θέλει και φιλοσοφία; Χρειάζεται να είναι κανείς θεατρικός συγγραφέας για να καταλάβει (κατόπιν εορτής, ως συνήθως) ότι ο Βαρουφάκης είναι αερομπουρδολόγος, ότι είχε φλομώσει τον λαό βλακείες και ότι το κουαρτέτο Βαρουφάκη-Κατρούγκαλου-Καζάκη-Τσακαλώτου στις μαζώξεις των Αγανακτισμένων ήταν ένα μάτσο χάλια για τις καρπαζιές; Χρειάζεται αυτό το ψευτο-βαθυστόχαστο ύφος για να συνειδητοποιήσει κανείς, 86 δισ και καναδυό μνημόνια αργότερα συν κάπιταλ κοντρόλς και συμμαχία με τον Καμμένο ότι άνθρωποι με ιδεολογία και φρασεολογία κνιτών θα τα έκαναν μπάχαλο; Και τώρα προβήματίζεται ο διανοούμενος, κατόπιν εορτής, αν τάχατες είχαν άγνοια, ψευδαίσθηση και ανεπάρκεια;

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  @ Ενη

  Ημουν καλος στην Φυσικη, αλλα στην εκθεση πολυ καλυτερος 🙂

  Ως φυσικο επακολουθο εγινα λογοτεχνης μηχανικος.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Αλικη λέει:

  @physicist 12:50 Πες τα, χρυσοστομε!

  ΥΓ: Δεν ξέρω για το «πεθαίνω σαν χώρα» -που δεν ειναι και κανένα αριστούργημα-, πάντως ενα θεατρικό του Δημητριάδη που είχα δει στο θέατρο Κυκλάδων (δεν ανακαλώ τον τίτλο) -σκηνοθετημένο απο την Πατεράκη, αν θυμάμαι καλα- ηταν μπούρδα.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Πολυ ξινή και πικρόχολη κριτική για τον Δ.Δ. (που βεβαίως είναι προκλητικός και έχει δύσκολο χαρακτήρα)

  Το εμβληματικό «πεθαίνω σαν χώρα» είναι ισοδύναμο, αν οχι καλυτερο απο την εξαιρετικη νατουραλιστικη νουβελα της » ηττας» «Η καθοδος των 9» του Θ.Βαλτινου

  Δεν γνωρίζω πολλους ελληνες συγγραφεις (που γραφουν μπουρδες) που το εργο τους να εχει μεταφρασθει σε 6 ευρωπαϊκές γλώσσες.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82_(%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CE%B1%CF%82)

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η physicist λέει:

  Τι ξινή και πικρόχολη, πρώτη φορά τον ακούω, και προσωπικά μαζί του δεν έχω. Διαβάζω τι γράφει και κρίνω τι βλέπω εκεί, τίποτε περισσότερο. Ψευτοδιανοούμενη ντεμέκ δηθενιά και των γονέων.

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  @ physicist

  Το σχόλιο μου της 14:06 ήταν προς την Αλίκη.

  Απλώς δεν κατανοείς την λογοτεχνία.

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η δεξιος λέει:

  Νουβέλα της ήττας;Ποιός έχασε;
  Φυσικέ για να μην μιλάμε με γρίφους βασικά όλα αυτά σημαίνουν το εξής : η αριστερά είναι σε αδιέξοδο και επειδή δεν θέλουμε να γίνουμε δεξιοί καλύτερα να πεθάνουμε σαν χώρα.
  Δεν μπορούμε να ζήσουμε στον άκαρδο δεξιό πλανήτη λέμε.Υπ όψιν ότι για την ελληνική αντίληψη της έννοιας «αριστερά» και ο Ομπάμα και ο Ολαντ (ρέου) είναι δεξιοί.
  Δεν τα παρατάτε λέω εγώ να πάτε στην Καραιβική με τον Λιβανέζο για διακοπές που θέλετε και διεξόδους της κυβερνώσας αριστεράς,να γλυτώσετε και τους μπελάδες της διακυβερνήσεως.

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η Ενη λέει:

  «Δεν γνωρίζω πολλους ελληνες συγγραφεις (που γραφουν μπουρδες) που το εργο τους να εχει μεταφρασθει σε 6 ευρωπαϊκές γλώσσες. » (ΑΦ)

  +++++

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  @ Ενη

  Vangelis – Spiral [Full Album] 1977

  Αφιερωμενο εξαιρετικα

  ΥΓ Ματαιως προσπαθω να δειξω οτι οι ελληνες καλλιτεχνες ειναι πολυ πιο αξιολογοι απο τους περισσοτερους ελληνες πολιτικους.

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η Αλικη λέει:

  Αγαπητε Αφωτιστε, συνηθίζω να εμπιστεύομαι το προσωπικό μου κριτηριο περισσοτερο απο δεδομένα οπως ο αριθμος των γλωσσών, στις οποίες εχει μεταφραστεί ενας συγγραφέας.

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Για να λεει ο ΑΦ καλά λογια, καλός θα είναι
  Αυτές τις παλιοεποχές ξαναδιαβάζω τα βιβλια που εχω διαβασει πιο παλια οπότε αποφεύγω τις πατάτες 😎

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  @σχολιαστης

  Κάπου διάβασα ή είδα οτι ο μεσος καλος αναγνωστης (οχι ο Αθηναιος) θα διαβασει στην ζωη του 1000 έως 1500 τίτλους.

  Αρα πρεπει να μετρησω τα βιβλια που εχω και να αγοραζω εφεξης μονον αριστουργηματα.

  Προτεινω ανεπιφυλακτα την αναγνωση των ολιγοσελιδων «Πεθαίνω σαν χώρα» και «Η καθοδος των 9» .

  ΥΓ Επειδη εχεις λογοτεχνικο ταλεντο μπορεις να ξεκινησεις απο μια σειρα διηγηματων, με πρωτο αυτο που σε γνωρισα *.

  *Η Ελλάδα στον αστερισμό του σοσιαλισμού.
  https://panosz.wordpress.com/2012/03/16/sxoliasths-no-pasaran/

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η Ενη λέει:

  @ ΑΦ
  Θερμες ευχαριστιες για την …..αφιερωση. 🙂

  Ομως αλλο να αναγνωριζεις την καλλιτεχνικη αξια εργου και δημιουργου, οπως στην προκειμενη περιπτωση του ΔΔ και του πασιγνωστου εργου του «Πεθαινω σαν χωρα». Το οποιο ετυχε μιας σημαντικης αποδοχης απο το αναγνωστικο κοινό ελληνικό και ευρωπαικο, τωρα και χρονια,

  και αλλο να «αποδεχεται» κανεις και τα»πολιτικά» του σχολια.

  Δεν χρειαζεται να γινονται συγκρισεις καλλιτεχνων- πολιτικων………….ειναι δυο διαφορετικοι «κοσμοι».

  υγ. Αλλωστε οι προσωπικες προτιμησεις του καθενος( και ισχυει για ολους), εμπιπτουν στο λεχθεν «de gustibus κολοκιθοπιτα» . lol

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Με λιγες εξαιρεσεις οι αξιολογοι συγγραφεις εχουν αρθρωσει αξιολογο πολιτικο λογο.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.