Ενας καλός λόγος για την Ευρώπη

Δεν είμαστε «μένουμε Ευρώπη»,  είμαστε Ευρώπη και όποιον τον χαλάει, στο Μαδούρο και τον Ραούλ, για …ποιότητα ζωής

Protagon  /  Ενας καλός λόγος για την Ευρώπη  /  Γιώργος Στρατόπουλος
Υπάρχουν πολλά στοιχεία για τα οποία αισθανόμαστε ευτυχείς που κατοικούμε στην Ευρώπη. Ζούμε στην πιο φιλική προς το περιβάλλον ήπειρο, μετατρέπουμε τον πλούτο και την ανάπτυξη σε ποιότητα ζωής, μοιράζουμε τον πλούτο και την ανάπτυξη με πιο ισορροπημένο και κοινωνικά ευαίσθητο τρόπο

Το είπε πρόσφατα ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συζήτηση με τον Γιούργκεν Χάμπερμας και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ : «Είναι ανάγκη να πιστέψουν και πάλι οι πολίτες στην Ευρώπη, για την οποία δεν έχει κανείς έναν καλό λόγο να πει τα τελευταία χρόνια.»

Έχει δίκιο. Η μεγαλύτερη απειλή δεν προέρχεται από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Προέρχεται από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού. Άνοδος που, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται σε παρανοήσεις, επιφανειακή ανάγνωση των αιτιών των προβλημάτων μας και σε συστηματική υποτίμηση των επιτευγμάτων μας.

Γι’ αυτό, πριν από οποιαδήποτε κριτική, θέλω σήμερα να πω έναν καλό λόγο για την Ευρώπη!

Ενωμένη Ευρώπη: ένα project Ειρήνης, Ανάπτυξης & Ευημερίας

Η Ενωμένη Ευρώπη ήταν ένα εγχείρημα Ειρήνης, Ανάπτυξης & Ευημερίας. Ας δούμε αν εκπλήρωσε αυτόν το στόχο.

Graph_big_1-3

Οπως φαίνεται από τα διαγράμματα (1-3, Πηγή Worldbank), τα 60 χρόνια του ευρωπαϊκού εγχειρήματος ήταν μια σπάνια περίοδος ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας, ανάπτυξης και ανόδου του βιοτικού επιπέδου για την Ευρώπη.

Αυτή η πρόοδος δεν είναι προφανής ούτε αυτόματη, όπως φαντάζει, ίσως, στα μάτια των νεότερων. Δεν συνέβη από τύχη ή λόγω ..ζωδίου της Ευρώπης. Θα καταλάβουμε τη διαφορά αν δούμε την εξέλιξη του πληθυσμού της Γαλλίας τον 20ό αιώνα.

Popilation_France

Στο Α΄ μισό του 20ού αιώνα είναι εμφανής η στασιμότητα του γαλλικού πληθυσμού. Βλέπουμε τις χαρακτηριστικές βουτιές στα χρόνια των δύο παγκοσμίων πολέμων, βλέπουμε και τη θεαματική άνοδο στο Β΄ μισό του 20ού αι. Άνοδος που αποδεικνύει ότι το εγχείρημα της Ένωσης ήταν ΕΠΙΤΥΧΕΣ!

Ο μύθος της αντιαναπτυξιακής λιτότητας

Η πιο συχνή κατηγορία προς την Ευρώπη είναι ότι ασκεί «κακές» αντιαναπτυξιακές πολιτικές σε αντιδιαστολή προς τις αναπτυξιακές πολιτικές των ΗΠΑ. Κατηγορείται πως σκοτώνει την ανάπτυξη με τις πολιτικές «λιτότητας» του Μάαστριχτ, τη γραφειοκρατία και τη δυσκαμψία των πολλών κρατικών οντοτήτων.

Προς επίρρωσιν των κατηγοριών προς την Ευρώπη χρησιμοποιείται το παράδειγμα των ΗΠΑ, οι οποίες ασκώντας επεκτατική οικονομική πολιτική επιτυγχάνουν πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ευρώπη.

Ισχύει αυτό το επιχείρημα;

AEP_95-16

Η προσεκτική ανάγνωση των δεδομένων δεν υποστηρίζει το αφήγημα της αμερικανικής υπεροχής έναντι της Ευρώπης. (Πηγή Eurostat εδώ & FED εδώ)

Η Αμερική, πράγματι, αναπτύσσεται με μεγαλύτερη ταχύτητα τα τελευταία 20 χρόνια (Διάγραμμα 5). Αλλά αυτό οφείλεται, κυρίως, στον υψηλότερο ρυθμό αύξησης του πληθυσμού. Το οποίο, με τη σειρά του, οφείλεται, κυρίως, στη μετανάστευση.

Αν περιοριστούμε, δηλαδή, στον κατά κεφαλήν ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ (Διάγραμμα 6), το δείκτη που συνδέεται με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, διαπιστώνουμε πως η Ευρώπη δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις ΗΠΑ! Έχει όμως να διδαχθεί τα οφέλη της μετανάστευσης. Γιατί, όπως παρατηρεί και ο Τομάς Πικετί, οι ΗΠΑ χωρίς τη μετανάστευση θα έμοιαζαν στη γερασμένη Ευρώπη.

Μετατρέποντας τον πλούτο σε Ποιότητα ζωής

Προφανώς, οι προσδοκίες μας -όλων των Ευρωπαίων- δεν περιορίζονται στην παραγωγή νέου πλούτου. Θέλουμε και να κατανέμεται δίκαια, να αμβλύνονται οι ανισότητες, να ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, να βελτιώνεται η καθημερινότητα όλων των ευρωπαίων πολιτών.

Ε, λοιπόν, σε όλα αυτά τα πεδία, η Ευρώπη υπερέχει των ΗΠΑ.

Money in life

Η «Μετατροπή του πλούτου σε Ποιότητα ζωής» είναι δείκτης που επινόησε το Boston Consulting Group. Αξιολογεί πώς μεταφράζεται ο πλούτος σε ποιότητα ζωής και βασίζεται σε παραμέτρους όπως: Οικονομική Σταθερότητα, Εισόδημα, Απασχόληση, Υγεία, Μόρφωση, Υποδομές, Εισοδηματική Ισότητα, Κοινωνία Πολιτών, Υποδομές.

Με άλλα λόγια, η αμερικανική εταιρεία συμβούλων δίνει όνομα σ’ αυτό που βιώνουμε αλλά ξεχνάμε να θυμόμαστε: ότι ζούμε στην πιο φιλική στον πολίτη γεωγραφική περιοχή της Γης. Δυστυχώς, όπως συχνά συμβαίνει στη ζωή, υποτιμούμε αυτά που έχουμε πετύχει ή, ακόμη χειρότερο, τα θεωρούμε αυτονόητα και δεδομένα.

Συγκλίνοντας σε έναν κόσμο που αποκλίνει

Η δεύτερη συνήθης κατηγορία εναντίον της Ευρώπης είναι ότι η αρχιτεκτονική του ευρώ, η έλλειψη αλληλεγγύης και η απουσία δημοσιονομικών μεταβιβάσεων (δημοσιονομικής ένωσης) διευρύνουν τις περιφερειακές ανισότητες.

Κι όμως, η Ευρώπη τα καταφέρνει καλύτερα από τις ΗΠΑ στην οικονομική σύγκλιση των διαφορετικών περιφερειών/γεωγραφικών περιοχών. Κι ας αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα, κι ας είναι διαρκής τροχοπέδη οι εγγενείς αδυναμίες της ατελούς ένωσης.

Σε αντίθεση με ό,τι (θέλουμε να) πιστεύουμε, η Ευρώπη συγκλίνει. Με βραδύτερους ρυθμούς από τους επιθυμητούς αλλά, παρά την κρίση και κόντρα στον καιρό, η Ευρώπη συγκλίνει.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία εν μέσω κρίσης βελτίωσαν εντυπωσιακά το εισόδημά τους συγκριτικά με τα χρόνια πριν την ένταξή τους στην Ε.Ε. (2007) (Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: Βουλγαρία 4300€@2007 -> 6600€@2016, Ρουμανία 6000€@2007 -> 8100€@2015). Και η σύγκλιση δεν περιορίζεται στις φτωχές χώρες, όπου επιτυγχάνεται ευκολότερα. Η σύγκλιση είναι γενικευμένη τάση στην Ευρώπη.

AEP+exelixi

Το διάγραμμα 8 απεικονίζει την εξέλιξη του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως ποσοστού του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ Γαλλίας & Γερμανίας. (Πηγή Eurostat).

Όπως βλέπετε, στο διάστημα 1995-2016 και παρά την κρίση, οι οικονομίες που συμμετέχουν στην ΟΝΕ συγκλίνουν.

Η καθολική τάση σύγκλισης εντός Ε.Ε. αποτυπώνεται καλύτερα στην πορεία του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ε.Ε. Το 1995 ο μέσος πολίτης της Ε.Ε. ήταν πολύ φτωχότερος από τον πλούσιο Γερμανό & Γάλλο πολίτη: το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ των πολιτών της Ε.Ε. ανερχόταν μόλις στο 69% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ Γαλλίας & Γερμανίας. Το 2016 είχε αυξηθεί στο 81%!

Με κόντρα τον καιρό

Η σύγκλιση που αποτυπώνεται στο διάγραμμα 8 μπορεί να φανεί σε κάποιους φτωχή. Αλλά είναι επίτευγμα μεγάλο, αν δούμε πιο προσεκτικά τις τάσεις των καιρών. Διότι η επιτυχία της σύγκλισης των εισοδημάτων στην Ευρώπη πραγματοποιείται σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που ευνοεί τις εισοδηματικές ανισότητες. Η διεύρυνση των ανισοτήτων είναι «φαινόμενο» που χαρακτηρίζει την εποχή μας όχι μόνο σε επίπεδο νοικοκυριών αλλά και σε επίπεδο πόλεων & περιφερειών εδώ και εδώ.

Στις ΗΠΑ, τα μέσα εισοδήματα των πολιτών στις διαφορετικές περιφέρειες των ΗΠΑ συνέκλιναν μέχρι τη δεκαετία του 1980. Μετά το 1980 η τάση αυτή αναστράφηκε, σύμφωνα με το «Washington Monthly». Το σχετικό άρθρο συνοδεύεται από ένα εντυπωσιακό διάγραμμα, που δείχνει πως ο λόγος του εισοδήματος των πολιτών των περιφερειών των ΗΠΑ προς το μέσο εισόδημα της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης ακολούθησε πτωτική τροχιά μετά το 1980.

Clipboard04

Στην πραγματικότητα τo παραπάνω διάγραμμα δίνει μια περιορισμένη εικόνα για την πορεία απόκλισης των εισοδημάτων στις διαφορετικές περιφέρειες των ΗΠΑ. Το περισσότερο που δείχνει είναι ότι τα εισοδήματα μιας περιοχής των ΗΠΑ (Νέας Υόρκης) αυξήθηκαν πολύ ταχύτερα από την υπόλοιπη χώρα. Χρησιμοποίησα όμως το παραπάνω διάγραμμα για να εστιάσω την προσοχή του αναγνώστη σε μια ενδιαφέρουσα αλλά όχι πολύ γνωστή συζήτηση: η περιφερειακή σύγκλιση στις ΗΠΑ μετά το 1980 σταμάτησε!

Στις ΗΠΑ, οι οικονομίες των διαφόρων περιοχών της χώρας ακολουθούσαν πορεία σύγκλισης για πάνω από 100 χρόνια. Αλλά μετά το 1980 η σύγκλιση σταμάτησε, όπως παρατήρησε ήδη από το 1992 ένας οικονομολόγος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠA στη μελέτη «Are regional per capita earnings diverging?». Πιο πρόσφατα ερευνητές από τo Πανεπιστήμιο του Harvard προσπάθησαν να εξηγήσουν τα αίτια του φαινομένου: «Why Has Regional Income Convergence in the U.S. Stopped?».

Υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να αξιολογήσουμε την επιτευχθείσα οικονομική σύγκλιση εντός Ε.Ε. & εντός Ευρωζώνης τα τελευταία 20 χρόνια ακόμα πιο θετικά.

Δικαιότερη Ανάπτυξη

Τις τελευταίες δεκαετίες οι εισοδηματικές ανισότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά στις περισσότερες ανεπτυγμένες και σε πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες. Πρόκειται για παγκόσμια τάση που τείνει να εξελιχθεί σε μείζον κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα. Η Ευρώπη δεν αποτελεί εξαίρεση, παρουσιάζει, ωστόσο, πολύ ηπιότερη διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Clipboard01

Ένας δείκτης εισοδηματικής ανισότητας των νοικοκυριών είναι το ποσοστό του συνολικού εισοδήματος που συγκεντρώνεται στο πλουσιότερο 1% των πολιτών κάθε χώρας. Στις ΗΠΑ το 1990 το πλουσιότερο 1% των πολιτών συγκέντρωσε το 13% των συνολικών προ φόρων εισοδημάτων εκείνης της χρονιάς. Το 2007 το 1% των πολιτών συγκέντρωσε το 18,3%. Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι, υπήρξε δηλαδή σημαντική διεύρυνση των ανισοτήτων. Στο διάγραμμα 10, αποτυπώνεται η εξέλιξη του σχετικού δείκτη στο διάστημα 1990-2007 για τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ (στοιχεία εδώ σελ. 39). Όσο πιο μεγάλο το μήκος του βέλους τόσο πιο μεγάλη η διεύρυνση των ανισοτήτων που σημειώθηκε την περίοδο 1990-2007. Διαπιστώνουμε ότι η διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων ήταν πολύ πιο ήπια, σχεδόν αμελητέα στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία & Ιταλία) συγκριτικά με ΗΠΑ & Καναδά. Δηλαδή, στην Ευρώπη ο πλούτος που παράγεται μοιράζεται στα νοικοκυριά δικαιότερα.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία για τα οποία αισθανόμαστε ευτυχείς που κατοικούμε στην Ευρώπη. Ζούμε στην πιο «πράσινη», φιλική προς το περιβάλλον ήπειρο, μετατρέπουμε τον πλούτο και την ανάπτυξη σε ποιότητα ζωής, μοιράζουμε τον πλούτο και την ανάπτυξη με πιο ισορροπημένο και κοινωνικά ευαίσθητο τρόπο. Είμαστε η ήπειρος της δημοκρατίας, της αρμονικής συνύπαρξης πολλών πολιτισμών και θρησκειών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για όλα τα παραπάνω η Ευρώπη σήμερα είναι η Γη της Επαγγελίας για όσους ξέρουν τι θα πει να ζεις στην κόλαση του πολέμου, της πείνας και του φόβου.

Κι ας ξέρουν, όπως κι εμείς άλλωστε, πως η Ευρώπη δεν είναι Παράδεισος.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Επιλογές, Πολιτική. Bookmark the permalink.

25 Responses to Ενας καλός λόγος για την Ευρώπη

 1. Ο/Η Γιώργας λέει:

  Τώρα που έμαθα πως το κατα κεφαλήν εισόδημα μου (ώς Ευρωπαίου) έχει φτάσει τα $35000, ησύχασα.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Πάνος λέει:

  «Στο Α΄ μισό του 20ού αιώνα είναι εμφανής η στασιμότητα του γαλλικού πληθυσμού. Βλέπουμε τις χαρακτηριστικές βουτιές στα χρόνια των δύο παγκοσμίων πολέμων, βλέπουμε και τη θεαματική άνοδο στο Β΄ μισό του 20ού αι. Άνοδος που αποδεικνύει ότι το εγχείρημα της Ένωσης ήταν ΕΠΙΤΥΧΕΣ!»

  Επιτυχέστατο, με τη βοήθεια πολλών εκατομμυρίων μεταναστών, κυρίως μουσουλμάνων.

  (Στη Γερμανία ισχύει το ίδιο, αλλά εκεί ο πληθυσμός μένει σταθερός γιατί οι ορίτζιναλ μειώνονται συνεχώς)

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η δεξιος λέει:

  Oι χώρες προέλευσης των μεταναστών είναι πολιτική επιλογή.Κανείς δεν εμποδίζει την Ευρώπη και τη Γαλλία ειδικότερα να υπογράψει συμφωνίες με τη Λατινική Αμερική και να φέρει από εκεί καθολικούς μετανάστες,τους οποίους μάλιστα δεν θέλει ο Τραμπ.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η physicist λέει:

  25η Μαρτίου σήμερα, με την απειλή του Νεοοθωμανισμού παρούσα και άμεση όσο ποτέ. Το Πρόταγκον ούτε ένα άρθρο για τη μέρα που συμβολίζει την Εθνική μας Ανεξαρτησία. Εχει καημό μην κακολογίσει κανείς την ΕΕ.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η physicist λέει:

  Αρθρο πολιτικό εννοώ, όχι κουτσομπολιά για τις φούστες των μσθητριών στην παρέλαση. Η Τουρκική επιθετικότητα βρίσκεται σε έξαρση, ο Ερντογάν αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή με την αρρωγή πρόθυμων βοηθών και χρήσιμων ηλιθίων, το Πρόταγκον το χαβά του για τις παρελάσεις. Αλλά από σάιτ που ανέδειξε για κορυφαίο οικονομολόγο τον Βαρουφάκη, δεν περιμένω περισσότερα, μόνο δηθενιές και αναμάσημα προκατασκευασμένων ανοησιών.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Don Johnson λέει:

  Ο κυρ Γιάννης δεν θέλει τις παρελάσεις για την Εθνική επέτειο. Θέλει τις πολύχρωμες παρελάσεις μόνο.
  Όταν η δημαρχία ευτελίζεται σε επίπεδο ανούσιων δηλώσεων.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Και το protagon έχει μια δεξαμενη άρθρων για την 25η Μαρτίου

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η physicist λέει:

  Μην κοροϊδευόμαστε με τις δεξαμενές. Σημερα είναι η επέτειος που συμβολίζει την Εθνική μας Ανεξαρτησία. Σήμερα αξίζει να σκεφτούμε και να τιμήσουμε όσους αγωνίστηκαν για να μπορούμε να μιλάμε Ελληνικά, και που ξεκίνησαν την πρώτη πετυχημένη Επανάσταση εναντίον μιας καταπιεστικής Αυτοκρατορίας που είχε υπιδουλώσει πλήθος από λαούς.

  Αυτή τη μέρα, και ειδικά σε καιρούς που πολλοί επιθυμούν την παλινόρθωση αυτής της Αυτοκρατορίας και εργάζονται γι’ αυτόν το σκοπό, έχουμε χρέος να σκεφτούμε πέντε πραματάκια, και όχι να κάνουμε κολλάζ από μίνι φούστες στη μαθητική παρέλαση και όρκους αφοσίωσης στην ΕΕ. Ας περιμένουν η ΕΕ και οι φουστίτσες μέχρι αύριο.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Δεν κοροιδευόμαστε αλλά προσπαθώ να πω στους καλοπροαίρετους αναγνώστες του blog, να διαβάσουν το ενδιαφέρον άρθρο του Στρατόπουλου ας είναι και …25η Μαρτίου 🙂

  Αρέσει σε 1 άτομο

 10. Ο/Η physicist λέει:

  Δεν απαγορεύει η δική μου επισήμανση σε κανέναν την ανάγνωση του άρθρου του κ. Στρατόπουλου.

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η Αλικη λέει:

  Η ίδρυση της ΕΕ αποτελει το σημαντικότερο ίσως γεγονος στην ιστορια της Ευρώπης.
  Αλίμονο, αν δεν πουμε, οχι έναν, αλλα πολλούς καλούς λογους γι αυτήν.
  Ιδιαίτερα οταν ζούμε σε μια κοινωνία, η οποια βομβαρδίζεται καθημερινα απο τον δηλητηριώδη αντιευρωπαϊκό λογο των πάσης αποχρώσεως λαϊκιστών.

  Άλλωστε, και αυτη η ύπαρξη της χωρας μας ως ανεξάρτητου κρατους οφειλεται σε μέγιστο βαθμο στην ευρωπαικη συνδρομή.

  ΥΓ: Για να παράφρασω τον Ουινστον Τσώρτσιλ «η Ευρώπη ειναι το χειροτερο μερος για να ζη κανεις, αν εξαιρέσουμε ολα τα αλλα!»

  Αρέσει σε 2 άτομα

 12. Ο/Η physicist λέει:

  Η ΕΕ δεν ιδρύθηκε το 1957 αλλά ας μην γινόμαστε σχολαστικοί. Τελος πάντων, το ζήτημα είναι η πλήρης απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην Εθνική μας Γιορτή.

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Το κείμενο της Διακήρυξης της Ρώμης

  http://www.kathimerini.gr/902293/article/epikairothta/politikh/to-keimeno-ths-diakhry3hs-ths-rwmhs

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Elias λέει:

  Η Ελληνική επανάσταση στην ουσία είναι η προσπάθεια ενός λαού να ξεφύγει από την ανατολή και να πάει στη δύση. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι συστηματικά υποβαθμίζεται η ευρωπαική υποστήριξη σε όλη αυτή την προσπάθεια. Όμως δίχως το Ναβαρίνο, δίχως του φιλέλληνες, δεν θα υπήρχε Ελληνικό κράτος.

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η physicist λέει:

  Σωστά, Ηλία, πολύ σωστά.

  Το πρόβλημα στις μέρες μας είναι ότι η Δύση έχει βαλθεί αμέτι μουχαμέτι (no pun intended) να γίνει Ανατολή.

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η physicist λέει:

  Κατάργηση του ελαχίστου ορίου ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου προτείνει η Νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας. Οποιοσδήποτε εγγεγραμμένος πολίτης θα πρέπει ήδη από τη στιγμή της γέννησής του να έχει δικαίωμα ψήφου σύμφωνα με τη γνώμη της κ. Uekermann, Προέδρου της ΣΔ Νεολαίας, ως αντίβαρο στην ποσοστιαία αύξηση των μεγαλύτερων ηλικιών του πληθυσμού.

  Ευτυχώς που υπάρχουν τα σοβαρά ΣΔ και φιλοευρωπαϊκά Κόμματα των βόρειων χωρών, τα οποία παρέχουν σημεία αναφοράς ενάντια στον χυδαίο λαϊκισμό της Νεολαίας του Σύριζα. Οι προτάσεις τους αποτελούν αναλαμπές της φωνής της λογικής μέσα στο σκοτάδι του λαϊκισμού.

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η Elias λέει:

  @physicist
  Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η κουβέντα για το τι είναι δύση και τι θέλουμε να είμαστε. Θεωρώ βασικό το κεντρικό σύνθημα : Ελευθερία ή θάνατος. Και αυτό είναι η βασική διαφορά της δύσης από την ανατολή : η σημασία που αποδίδει στην ελευθερία κόντρα στην υποταγή του υπηκόου στο κράτος, στην αυτοκρατορία. Αυτή η βασική κατεύθυνση στις μέρες μας, ενώ θα πίστευε κανείς ότι θα γινόταν σημαντικότερη φαίνεται υποβαθμισμένη. Οι πορείες, οι απαιτήσεις για περισσότερα επιδόματα, για συντάξεις, για παροχές, για θέσεις στο δημόσιο, αλλά όχι για το δικαίωμα των νέων ανθρώπων να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, να πάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους. Αυτές είναι οι διεκδικήσεις των νεοελλήνων, αλλά αυτό δεν είναι ελευθερία. Υπνωτισμένοι από την ευκολία ονειρευόμαστε μια τρυφηλή ανατολή. Χαρίζουμε την ψήφο μας στο κρατιστή που θα μας τάξει τα περισσότερα, και φυσικά όταν αποδειχθεί και αυτός απατεώνας, τον κατηγορούμε για κωλοτούμπα και ψάχνουμε τον επόμενο. Ο γιος του «Τσοβόλα δώστα όλα» είπε «λεφτά υπάρχουν» και εκπλαγήκαμε όταν μας δούλεψε. Μετά ήρθαν Ζάππεια, και μετά ο απατεώνας των απατεώνων: ο Τσίπρας.

  Είναι ενδιαφέρον να δούμε τη θέση της αριστεράς πάνω στο θέμα της ελευθερίας. Η θέση της λαϊκής δεξιάς που πορεύεται σφιχταγκαλιασμένη με την εκκλησία (βλέπε Καμένος). Η θέση των φιλελεύθερων.

  Για μένα φτάνουν ποια οι σωτήρες, καλύτερα να με αφήσουν να σωθώ μόνος μου. Αρκετό θάνατο ζούμε.

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η δεξιος λέει:

  O ελληνικός κόσμος πάντα αμφέρρεπε μεταξύ Ανατολής και Δύσεως Ηλία.
  Οι οπαδοί της ανατολής τον 15ο αιώνα που έλεγαν καλύτερα να δούμε τούρκικο φέσι στην Πόλη παρά λατινική μίτρα νομίζεις ότι είχαν μόνο θρησκευτικούς λόγους για την τουρκοφιλία τους;
  Ένα σημαντικό κίνητρο ήταν η αντίθεση στον καπιταλισμό που ανέτελλε στην αναγεννησιακή Ιταλία.Αλλά τον 19ο αιώνα είχε πια αποδειχθεί η ανωτερότητα της Ευρώπης και πολλοί άλλαξαν γνώμη,όχι όμως όλοι.Και η τουρκοκρατία ήταν διαφορετική από περιοχή σε περιοχή.Στη Μ.Ασία έχει εγκαθιδρυθεί πριν από την άλωση.Αντίθετα η Ν.Ελλάδα και η Κρήτη ήσαν διεκδικούμενες από τη Βενετία μέχρι αρχές 18ου αιώνα.Εκεί δηλαδή που εκδηλώθηκε η επανάσταση δεν είχε περάσει ένας αιώνας σταθερής τουρκοκρατίας,όσο απέχουμε εμείς σήμερα από τον α΄ παγκόσμιο πόλεμο.

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η Elias λέει:

  @Δεξιός
  Ο πόλεμος κράτους ιδιώτη είναι ακόμα παλαιότερος. Αυτή ήταν και η ουσία της αρχαιότητας: το προβάδισμα του ανθρώπου έναντι του κράτους, του μεγάλου βασιλιά των Περσών, του κάθε Φαραώ, κλπ. Όμως το να είσαι υπήκοος είναι γλυκό: σχολάς στις τρεις, έχεις να γκρινιάζεις κλπ.

  Μου αρέσει!

 20. Ο/Η physicist λέει:

  Ηλία, έχει μια δόση υπερβολής αυτό που λες: οι πραγματικά φιλελεύθερες κοινωνίες έχουν ανάγκη ένα ισχυρό Κράτος. Και δεν με πειράζει να σχολάνε στις τρεις οι κρατικοί υπάλληλοι, εφόσον μέχρι εκείνη τη στιγμή εργάζονται ουσιωδώς.

  Μου αρέσει!

 21. Ο/Η Elias λέει:

  @physicist
  Εδώ διαφωνούμε.

  Μου αρέσει!

 22. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αλλο το κράτος να είναι ενας ισχυρός μηχανισμός που να υπηρετεί τον πολίτη και αλλο να μετατρέπεται σε δυνάστη του πολίτη

  Μου αρέσει!

 23. Ο/Η Ενη λέει:

  » Το προφιλ του ελληνα φοροφυγα »

  Απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

  «ΕΛΛΑΔΑ 14:43
  Το προφίλ του Έλληνα φοροφυγά σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young

  Αυτοαπασχολούμενος γιατρός, κάτοικος της Νότιας Ελλάδας σε μη αστική περιοχή, παντρεμένος με πολλά (τέσσερα και πλέον) παιδιά και με υψηλό εισόδημα είναι το μοντέλο του φορολογούμενου που παίρνει το «χρυσό μετάλλιο» στη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτη του οίκου Ernst & Young για το θέμα.

  Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση με θέμα την πάταξη της φοροδιαφυγής την οποία διοργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα ο ΣΕΒ και η πρωτοβουλία Διανέοσις, περιλαμβάνει την ανάλυση του φαινομένου με κριτήρια όπως το επάγγελμα, ο τόπος κατοικίας, η οικογενειακή κατάσταση κλπ. Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή:

  Το ποσοστό των μη δηλωθέντων εισοδημάτων των αυτοαπασχολουμένων κυμαίνεται σε 57% – 58,6%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μισθωτών ανέρχεται σε 0,5% – 1%. Μετά την αυτοαπασχόληση και ο αγροτικός τομέας παρουσιάζει επίσης υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής, με το ποσοστό του αδήλωτου εισοδήματος να φτάνει στο 53% (σύμφωνα με ανάλυση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ετών 2004 – 2005). Σημειώνεται ωστόσο στη μελέτη ότι το χαμηλό ποσοστό φοροδιαφυγής στη μισθωτή εργασία γεννά υποψίες «συνεννόησης» / «αμοιβαίας συμφωνίας» μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, για απόκρυψη ενός μέρους ή του συνόλου του μισθού των εργαζομένων, προκειμένου να ωφελούνται όχι μόνον οι εργαζόμενοι, καθώς δεν φορολογούνται για τα εισοδήματα που αποκτούν, αλλά και οι εργοδότες, αφού αποφεύγουν την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους.

  Οι τομείς της αγοράς στους οποίους «ενδεχομένως», όπως αναφέρεται στην έρευνα, παρατηρείται μεγαλύτερη φοροδιαφυγή είναι ο ιατρικός κλάδος, ο κατασκευαστικός, ο εκπαιδευτικός, ο κλάδος παροχής λογιστικών – χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ο κλάδος παροχής νομικών υπηρεσιών.

  Μελέτη που στηρίχθηκε σε ανάλυση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ετών 2004 – 2005, καταδεικνύει ότι η φοροδιαφυγή είναι μεγαλύτερη σε γεωγραφικές περιοχές όπως η Νότια Ελλάδα, όπου το ποσοστό αδήλωτου εισοδήματος ανέρχεται σε 16%, ενώ στην περιοχή της Αττικής το ποσοστό του αδήλωτου εισοδήματος κυμαίνεται στο 6%To. Γενικά οι περιοχές εκτός αστικών κέντρων εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα φοροδιαφυγής.

  Η ίδια μελέτη (των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ετών 2004 – 2005), καταδεικνύει ότι τα φυσικά πρόσωπα με υψηλά εισοδήματα φοροδιαφεύγουν περισσότερο, με το ποσοστό αδήλωτου εισοδήματος να ανέρχεται σε 14,7%.

  Τέλος, οι άγαμοι φοροδιαφεύγουν λιγότερο (το ποσοστό του αδήλωτου εισοδήματος ανέρχεται σε 7,2%), ενώ οι έγγαμοι και οι έγγαμοι με παιδιά φοροδιαφεύγουν περισσότερο, με το ποσοστό να αυξάνεται ανάλογα με το πλήθος των μελών της οικογένειας. Ειδικότερα, το ποσοστό αδήλωτου εισοδήματος στους έγγαμους ανέρχεται στο 10,4%, ενώ αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 16,7% σε έγγαμους με τέσσερα και πλέον τέκνα.

  -Το γενικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η μελέτη είναι ότι η έκταση της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να κυμαίνεται περίπου από 6% έως 9% του ΑΕΠ, καθώς:

  -Το εύρος των διαφυγόντων εσόδων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κυμαίνεται περίπου από 1,9% έως 4,7% του ΑΕΠ.

  -Τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 3,5% του ΑΕΠ σε όρους 2013.

  -Το συνολικό ποσό από τη μη είσπραξη Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών, εξαιτίας του λαθρεμπορίου, αντιστοιχεί σε 0,05% του ΑΕΠ σε όρους 2012

  -Οι συνολικές απώλειες εσόδων από τη μη καταβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, εξαιτίας του λαθρεμπορίου τσιγάρων, αντιστοιχεί περίπου σε 0,3% του ΑΕΠ σε όρους 2014.

  -Τα διαφυγόντα έσοδα από τον ΕΦΚ στα καύσιμα αντιστοιχούν σε 0,1% του ΑΕΠ σε όρους 2014.

  -Τέλος τα διαφυγόντα έσοδα από τη μη καταβολή φόρου νομικών προσώπων είναι 0,06 – 0,15% του ΑΕ «

  Μου αρέσει!

 24. Ο/Η Ενη λέει:

  » Ολα τα αφηγηματα ειναι σωστα; Οχι , λεει το κειμενο Στρατοπουλου συμφωνα με τα στοιχεια »
  (….)
  «Η προσεκτική ανάγνωση των δεδομένων δεν υποστηρίζει το αφήγημα της αμερικανικής υπεροχής έναντι της Ευρώπης. (Πηγή Eurostat εδώ & FED εδώ)

  Η Αμερική, πράγματι, αναπτύσσεται με μεγαλύτερη ταχύτητα τα τελευταία 20 χρόνια (Διάγραμμα 5). Αλλά αυτό οφείλεται, κυρίως, στον υψηλότερο ρυθμό αύξησης του πληθυσμού. Το οποίο, με τη σειρά του, οφείλεται, κυρίως, στη μετανάστευση.

  Αν περιοριστούμε, δηλαδή, στον κατά κεφαλήν ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ (Διάγραμμα 6), το δείκτη που συνδέεται με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, διαπιστώνουμε πως η Ευρώπη δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις ΗΠΑ! Έχει όμως να διδαχθεί τα οφέλη της μετανάστευσης. Γιατί, όπως παρατηρεί και ο Τομάς Πικετί, οι ΗΠΑ χωρίς τη μετανάστευση θα έμοιαζαν στη γερασμένη Ευρώπη.

  Μετατρέποντας τον πλούτο σε Ποιότητα ζωής
  Προφανώς, οι προσδοκίες μας -όλων των Ευρωπαίων- δεν περιορίζονται στην παραγωγή νέου πλούτου. Θέλουμε και να κατανέμεται δίκαια, να αμβλύνονται οι ανισότητες, να ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, να βελτιώνεται η καθημερινότητα όλων των ευρωπαίων πολιτών.

  Ε, λοιπόν, σε όλα αυτά τα πεδία, η Ευρώπη υπερέχει των ΗΠΑ.

  Money in life

  Η «Μετατροπή του πλούτου σε Ποιότητα ζωής» είναι δείκτης που επινόησε το Boston Consulting Group. Αξιολογεί πώς μεταφράζεται ο πλούτος σε ποιότητα ζωής και βασίζεται σε παραμέτρους όπως: Οικονομική Σταθερότητα, Εισόδημα, Απασχόληση, Υγεία, Μόρφωση, Υποδομές, Εισοδηματική Ισότητα, Κοινωνία Πολιτών, Υποδομές.

  Με άλλα λόγια, η αμερικανική εταιρεία συμβούλων δίνει όνομα σ’ αυτό που βιώνουμε αλλά ξεχνάμε να θυμόμαστε: ότι ζούμε στην πιο φιλική στον πολίτη γεωγραφική περιοχή της Γης. Δυστυχώς, όπως συχνά συμβαίνει στη ζωή, υποτιμούμε αυτά που έχουμε πετύχει ή, ακόμη χειρότερο, τα θεωρούμε αυτονόητα και δεδομένα.»

  (….)

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.