Απειλεί ο Erdogan: «Κανένας Ευρωπαίος δεν θα μπορεί να περπατήσει με ασφάλεια στο δρόμο»

Liberal  /  Απειλεί ο Erdogan: «Κανένας Ευρωπαίος δεν θα μπορεί να περπατήσει με ασφάλεια στο δρόμο»

Με ευθεία απειλή στους Ευρωπαίους πολίτες, ο τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan, έριξε σήμερα κι άλλο λάδι στην φωτιά των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν η Ευρώπη συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο, κανένας Ευρωπαίος, σε κανένα μέρος του κόσμου δεν θα μπορεί να περπατήσει με ασφάλεια στο δρόμο. Εμείς, σαν Τουρκία, καλούμε την Ευρώπη να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Δημοκρατία», είπε ο τούρκος πρόεδρος την Τετάρτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

«Απευθύνομαι γι’ άλλη μια φορά στους Ευρωπαίους (…) Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που μπορεί κανείς να κλονίσει, με την τιμή της οποίας μπορεί να παίξει, της οποίας τους υπουργούς μπορεί να απελαύνει», είπε ο Erdogan.

«Ο κόσμος ολόκληρος παρακολουθεί αυτό που συμβαίνει εκ του σύνεγγυς. Αν συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε με αυτόν τον τρόπο, αύριο, κανένας Ευρωπαίος, κανένας Δυτικός δεν θα μπορεί πλέον να κάνει ένα βήμα με ασφάλεια, με ηρεμία στον δρόμο, σε κανένα μέρος στον κόσμο», πρόσθεσε.

«Ως Τουρκία, καλούμε την Ευρώπη να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Απορρίπτοντας τις ευρωπαϊκές επικρίσεις για το θέμα των δημοσιογράφων που έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία, ο Ερντογάν είπε: «όταν βλέπει κανείς τον κατάλογο των ονομάτων (των φυλακισμένων δημοσιογράφων), υπάρχουν δολοφόνοι, κλέφτες, παιδόφιλοι, απατεώνες: απ΄όλα, εκτός από δημοσιογράφους!».

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Φιλοξενώντας περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες – τους περισσότερους από κάθε άλλη χώρα – και ανακόπτοντας τη μετανάστευσή τους στην Ευρώπη, η Τουρκία έχει σώσει την ΕΕ από μια «ρατσιστική» αντίδραση που απειλεί το δημοκρατικό χαρακτήρα της ΕΕ, δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ σε συνέντευξή του χθες στην Άγκυρα.

Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία μονόπλευρη, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία υποχρέωση να συνεχίσει να την εφαρμόζει, προσθέτοντας ότι η δέσμευση της χώρας του να συνεχίζει να επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτούς τους ανθρώπους στο θάνατο, αλλά μια συμφωνία έχει δύο πλευρές και εάν η μία πλευρά δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, τότε δεν θα το κάνει ούτε η άλλη», δήλωσε ο Τσελίκ. «Εάν η συμφωνία για το προσφυγικό καταρρεύσει, αυτό που προβλέπουμε είναι ξεκάθαρο: δεν θα συνεργαστούμε με κανένα μηχανισμό που λειτουργεί εκ μέρους της ΕΕ».

Ενώ η στήριξη στην Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ παραμένει υψηλή, η πεποίθηση ότι θα συμβεί έχει καταρρεύσει, δήλωσε ο Τσελίκ. Εν τέλει, το ζήτημα θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο λαό στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος για την εκ νέου εφαρμογή της θανατικής ποινής, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Φιλοξενώντας περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες και περιορίζοντας τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, η Τουρκία έχει σώσει τη Γηραιά ήπειρο από ένα “ρατσιστικό” ξέσπασμα που θα απειλούσε το δημοκρατικό χαρακτήρα της, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Omer Celik.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o τούρκος υπουργός περιέγραψε ως μονόπλευρη τη συμφωνία και δήλωσε πως η Τουρκία δεν είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να την εφαρμόζει, καθώς η επιδίωξη της χώρας του να ζητήσει να γίνει μέλος της ΕΕ δεν επέρχεται άνευ όρων.

“Εμείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά μια συμφωνία περιλαμβάνει δύο πλευρές και αν η μία πλευρά δεν τηρεί τις υποχρεώσεις, ούτε η άλλη πρόκειται να το κάνει”, δήλωσε ο Celik. “Εάν καταρρεύσει η συμφωνία για το προσφυγικό, αυτό που προβλέπουμε είναι σαφές: δεν θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε μηχανισμό ενεργεί για λογαριασμό της ΕΕ”.

Σχετικά με την θανατική ποινή, ο O. Celik τόνισε πως “το ζήτημα εξαρτάται από το κατά πόσο θα διατηρηθούν οι σχέσεις με την ΕΕ”. “Εξαρτάται από τον τουρκικό λαό το εάν θέλει να συνεχιστεί η διαδικασία ένταξης ή να σταματήσει”.

Τέλος, πρόσθεσε ότι “επιθυμούμε την ένταξη στην ΕΕ εφόσον διατηρεί τις αξίες της”. “Δε θέλουμε να συμμετέχουμε σε μια Ευρώπη που βασίζεται σε δυο μέτρα και δυο σταθμά και στην ισλαμοφοβία”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία: Turkish Presidency/Yasin Bulbul/Anadolu Agency/Getty Images)

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή. Bookmark the permalink.

91 Responses to Απειλεί ο Erdogan: «Κανένας Ευρωπαίος δεν θα μπορεί να περπατήσει με ασφάλεια στο δρόμο»

 1. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Ψυχροί άνεμοι στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας

  http://www.kathimerini.gr/901884/article/epikairothta/kosmos/yyxroi-anemoi-stis-sxeseis-rwsias—toyrkias

  ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

  Ψυχροί άνεμοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους τα τελευταία εικοσιτετράωρα στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. Οι εξελίξεις στο βόρειο κομμάτι της Συρίας φέρνουν για μια ακόμη φορά αντιμέτωπες τις δυο κυβερνήσεις.

  Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε στο Υπουργείο Εξωτερικό των Ρώσο επιτετραμμένο. Σε υψηλούς τόνους, η Άγκυρα διαμαρτύρεται για τα πυρά που δέχθηκε από το κουρδικό καντόνι του Άφριν και την απώλεια της ζωής ενός Τούρκου φαντάρου.

  Το μήνυμα της Άγκυρας προς την Μόσχα φέρει απειλητικό τόνο. Η τουρκική πλευρά προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που επαναληφθεί το συμβάν στο μέλλον η αντίδραση της θα είναι πολύ πιο διαφορετική.

  Απευθυνόμενη στην Ρωσία, η τουρκική πλευρά προχωρεί ένα βήμα πιο πέρα και θέτει επί τάπητος ένα νέο αίτημα. Συγκεκριμένα, η τουρκική πλευρά ζητά από την ρωσική κυβέρνηση να απαγορεύσει την λειτουργία αντιπροσωπειών του κουρδικού κινήματος της Συρίας στην Ρωσία.

  Οι κινήσεις της Τουρκίας έρχονται στο προσκήνιο την στιγμή που συζητείται ο αποκλεισμός της Άγκυρας από την επιχείρηση της Ράκκας και την ανάπτυξη των δυνάμεων της Συρίας, Ρωσίας και ΗΠΑ στα κουρδικά καντόνια.

  Η Άγκυρα προειδοποιεί Λονδίνο και Ουάσιγκτον

  Εν τω μεταξύ, εξαιτίας της απαγόρευσης ηλεκτρονικών συσκευών στις πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη προς τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία, η τουρκική πλευρά ξεκαθαρίζει δια μέσου του Υπουργείου Εξωτερικών, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, την διαμαρτυρία και την αντίθεση της.

  Από την σκοπιά της τουρκικής πλευράς δεν υπάρχουν λόγοι που αιτιολογούν μια τέτοια απαγόρευση. Η Άγκυρα επιδιώκει την άμεση αναθεώρηση της απόφασης.

  Στον τουρκικό τύπο κυκλοφορούν πληροφορίες που θέλουν τις δυτικές κυβερνήσεις να «ζηλεύουν» την επιτυχία και τα νέα ανοίγματα των Τουρκικών Αερογραμμών και για αυτό τον λόγο να λαμβάνουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

  Εν τω μεταξύ, χθες, εκπρόσωπος της τουρκικής εταιρίας Pegasus ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ωρών ή ημερών, το Ισραήλ ενδέχεται να λάβει παρόμοια απόφαση για την απαγόρευση της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών στις πτήσεις προς και από την Τουρκία.

  Διπλωματική κρίση και με Νορβηγία

  Σαν δεν έφταναν όλα αυτά κλίμα διπλωματικής κρίσης επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα και στις σχέσεις Τουρκίας-Νορβηγίας.

  Η κυβέρνηση της Νορβηγίας παραχωρεί άσυλο σε Τούρκους στρατιωτικούς που βρήκαν καταφύγιο σε αυτή την χώρα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου.

  Η απόφαση της Νορβηγίας προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στην Άγκυρα, η οποία καλεί τον Νορβηγό Πρέσβη για απολογία στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Σύμφωνα με ενημέρωση του βασιλιά Αμπτουλάχ της Ιορδανίας προς τους αμερικάνους, ο Ερντογάν συνειδητά στέλνει τζιχαντιστές στην Ευρώπη, και η αποστολή τους συνιστά μέρος μίας ευρύτερης στρατηγικής του καθεστώτος Ερντογάν.

  https://www.theguardian.com/world/2016/mar/25/sas-deployed-libya-start-year-leaked-memo-king-abdullah

  SAS forces have been deployed in Libya since the beginning of the year, according to a confidential briefing given to US congressional leaders by the king of Jordan.

  A leaked memo indicates the US lawmakers were personally briefed by King Abdullah in January about plans for Jordan’s special forces to operate in the country alongside the British.

  According to the notes of the meeting in the week of 11 January, seen by the Guardian, King Abdullah confirmed his country’s own special forces “will be imbedded [sic] with British SAS” in Libya.

  According to the memo, the monarch met with US congressional leaders – including John McCain, the chairman of the Senate armed services committee, and Bob Corker, the chairman of the Senate foreign relations committee. Also present was the House of Representatives speaker, Paul Ryan.

  […]

  The full passage of the briefing notes says: “On Libya His Majesty said he expects a spike in a couple of weeks and Jordanians will be imbedded [sic] with British SAS, as Jordanian slang is similar to Libyan slang.”

  The monarch’s apparent openness with the US lawmakers is an indication of just how important an ally Jordan is to the US in the region. Since the 1950s Washington has provided it with more than $15bn (£10.5bn) in economic and military aid.

  However, the Jordanians had become frustrated over perceived US inaction over the Middle East in recent months. Five years of fighting in Syria have dramatically impacted on Jordan, which has absorbed more than 630,000 Syrian refugees, and the king has repeatedly called for decisive action to end the conflict.

  He told those present: “The problem is bigger than Isil [Islamic State], this is a third world war, this is Christians, Jews working with Muslims against outlaws.”

  The memo indicates that Abdullah also told US lawmakers:

  • The Turkish president, Recep Tayyip Erdoğan, “believes in a radical Islamic solution to the problems in the region” and the “fact that terrorists are going to Europe is part of Turkish policy, and Turkey keeps getting a slap on the hand, but they get off the hook”.

  • Intelligence agencies want to keep terrorist websites “open so they can use them to track extremists” and Google had told the Jordanian monarch “they have 500 people working on this”.

  • Israel “looks the other way” at the al-Qaida affiliate Jabhat al-Nusra on its border with Syria because “they regard them as an opposition to Hezbollah”.

  The king raised particular concerns over al-Shabaab, the Islamist militant group in Somalia that has links with both Isis and al-Qaida.

  “Jordan is looking at al-Shabaab because no one was really looking at the issue, and we cannot separate this issue, and the need to look at all the hotspots in the map,” he said, adding: “We have a rapid deployment force that will stand with the British and Kenya and is ready to go over the border [into Somalia].”

  Abdullah said “we started with al-Shabaab, as they feed into Libya”, which has descended into chaos since the overthrow of Muammar Gaddafi by Nato forces.

  […]

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Η μπλόφα με τους πρόσφυγες

  http://www.kathimerini.gr/902166/article/epikairothta/ellada/h-mplofa-me-toys-prosfyges

  Οταν η Τουρκία και η Ευρώπη είχαν συμφωνήσει πριν από ένα χρόνο να περιορίσουν τη ροή προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα, η είδηση ήταν κακή για τον Αμπού Σαμίρ, ένα Συροπαλαιστίνιο λαθρέμπορο που μετέφερε ανθρώπους μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στα τέλη του 2015, ο Αμπού Σαμίρ κέρδιζε μέχρι και τέσσερις χιλιάδες δολάρια την ημέρα στέλνοντας χιλιάδες πρόσφυγες –Σύροι οι περισσότεροι– στην Ελλάδα. Ομως στη διάρκεια των 12 μηνών μετά την υπογραφή της συμφωνίας από την Τουρκία η επιχείρησή του έχει καταρρεύσει. Το πρόβλημα: Υπερβολικά λίγοι πρόσφυγες και υπερβολικά πολλές περιπολίες στα σύνορα. Καθώς όμως επιδεινώνονταν οι σχέσεις Τουρκίας και Ευρώπης αυτή την εβδομάδα, εντεινόταν η ανησυχία πως οι λαθρέμποροι σαν τον Αμπού Σαμίρ θα αποκτούσαν και πάλι δουλειά.

  Η τουρκική κυβέρνηση εκτός από το να κατηγορεί ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πως συμπεριφέρονται σαν ναζί, άφησε να εννοηθεί πως θα μπορούσε να ακυρώσει τη συμφωνία με την Ευρώπη περί περιορισμού της μεταναστευτικής ροής με αντάλλαγμα χρηματική βοήθεια από την Ε.Ε. «Θα επανεξετάσουμε τη μεταναστευτική συμφωνία εάν χρειαστεί», προειδοποίησε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Νουμάν Κουρτουλμούς, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης. Στην Ευρώπη, η είδηση ξύπνησε φόβους περί επανάληψης του μεταναστευτικού κύματος του 2015 όταν 850 χιλιάδες άνθρωποι είχαν μετακινηθεί από την Τουρκία στην Ελλάδα. Στην Τουρκία, ο Αμπού Σαμίρ άρχισε να ελπίζει πως θα έχει περισσότερη δουλειά. «Η δουλειά θα είναι και πάλι όπως ήταν πρώτα, μπορεί και περισσότερη», λέει ο Αμπού Σαμίρ.
  Μπορεί όμως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να αυξήσει και πάλι τη ροή των προσφύγων τόσο εύκολα όσο νομίζει ο Αμπού Σαμίρ; Οι λόγοι που είχαν οδηγήσει στη μετανάστευση του 2015 δεν υφίστανται πλέον, λένε αναλυτές. Το αποτέλεσμα είναι πως, πλέον, η Τουρκία δεν έχει τη δύναμη ή το συμφέρον να κατευθύνει τη μεταναστευτική ροή όπως πριν από ένα χρόνο. Από την ημέρα που η Ε.Ε. είχε υποσχεθεί στην Τουρκία αρκετά δισ. ευρώ σε αντάλλαγμα για τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής, ο αριθμός των μεταναστών που εγκατέλειπαν τις τουρκικές ακτές έχει μειωθεί σε λιγότερους από 1.500 τον μήνα από σχεδόν 70 χιλιάδες που ήταν τον Ιανουάριο του 2016.

  Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που εξηγούν αυτήν τη δραστική μείωση. Εν μέρει οφείλεται στις διώξεις κατά των λαθρεμπόρων που έχουν ξεκινήσει οι τουρκικές αρχές τον χειμώνα του 2015-2016. «Η Τουρκία ήθελε να δείξει πως σταματάει τους λαθρεμπόρους», λέει ο Αμπού Σαμίρ. Δεύτερος λόγος για την αύξηση της μετανάστευσης το 2015 ήταν όχι μόνον η ατιμωρησία που κυριαρχούσε στην Τουρκία, αλλά πως ήταν σχετικά εύκολο για τους Σύρους πρόσφυγες να εισέλθουν στην Τουρκία από τη Συρία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Τότε ήταν ευκολότερο να διασχίσει κανείς τα χερσαία σύνορα Τουρκίας-Συρίας ενώ Σύροι από το Αμμάν και τη Βηρυτό μπορούσαν να πετάξουν στην Τουρκία χωρίς βίζα. Πλέον αυτά δεν ισχύουν. Οι Σύροι τώρα χρειάζονται βίζα προκειμένου να εισέλθουν στην Τουρκία, ενώ τα χερσαία σύνορα φυλάσσονται πολύ καλύτερα.

  Θεωρητικά ο κ. Ερντογάν θα μπορούσε να άρει αυτούς τους περιορισμούς. Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο είναι απίθανο διότι θα εξέθετε την Τουρκία ακόμη περισσότερο στην απειλή εισόδου τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους και θα μπορούσε να εξοργίζει εθνικιστές Τούρκους εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για το τουρκικό δημοψήφισμα. Θα ερχόταν επίσης σε ευθεία αντίθεση με τον τουρκικό στρατιωτικό στόχο «περί δημιουργίας ασφαλών ζωνών στο εσωτερικό της Συρίας όπου θα μπορούσαν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες», λέει ο κ. Ααρον Στάιν, ειδικός σε θέματα Τουρκίας στο Atlantic Council. «Μου φαίνεται σαν ψεύτικη απειλή, είναι πλέον καιρός η Ευρώπη να αποκαλύψει την μπλόφα της Τουρκίας», προσθέτει ο κ. Στάιν.

  Παρ’ όλα αυτά, η Τουρκία εξακολουθεί να φιλοξενεί 2,5 εκατομμύρια Σύρους και θεωρητικά ορισμένοι θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το κλίμα ατιμωρησίας για τους λαθρεμπόρους και να πληρώσουν για το ταξίδι στην Ελλάδα. Ομως οι συνθήκες που τους περιμένουν στην Ελλάδα είναι σήμερα σημαντικά χειρότερες απ’ ό,τι το 2015. Ο ανθρωπιστικός διάδρομος που χρησιμοποιούσαν κάποτε πρόσφυγες ώστε να μεταβούν από την Ελλάδα στη Γερμανία έκλεισε τον Μάρτιο του 2016. Βέβαια, η μετανάστευση δεν σταμάτησε εντελώς. Ωστόσο, χιλιάδες αιτούντες άσυλο έχουν παγιδευτεί στο εσωτερικό της Ελλάδας, όπου ζουν σε άθλιες συνθήκες, πολλοί σε κέντρα κράτησης στα νησιά του Αιγαίου.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Εύχομαι να μην πέσουν πάλι έξω οι δημοσκοπήσεις, όπως αλλού.

  Τουρκία: Οριακή ήττα Ερντογάν στο δημοψήφισμα «δείχνουν» οι περισσότερες δημοσκοπήσεις

  http://www.kathimerini.gr/902634/article/epikairothta/kosmos/toyrkia-oriakh-htta-erntogan-sto-dhmoyhfisma-deixnoyn-oi-perissoteres-dhmoskophseis

  Αγώνα «στήθος με στήθος» μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου με αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει στην ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε στην εφημερίδα Hurriyet Daily News ο Μπεκίρ Αγιρντίρ της γνωστής τουρκικής δημοσκοπικής εταιρείας Konda, καθώς έρευνα της διαπίστωσε ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει πολύ υψηλό, γύρω στο 15%-17%, ενώ ένα 3%-5% δεν αισθάνεται έτοιμο να τοποθετηθεί επί του θέματος.

  Ο Αγιρντίρ σημείωσε ότι περίπου το 65% της τουρκικής κοινωνίας είναι βαθιά διχασμένη ενόψει του δημοψηφίσματος με αποτέλεσμα η στάση του υπόλοιπου 35% να έχει καθοριστικό ρόλο για την τελική έκβαση. Ιδιαίτερα πολωμένοι απέναντι στο δημοψήφισμα εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του εθνικιστικού κόμματος MHP, καθώς τουλάχιστον οι μισοί ετοιμάζονται να απορρίψουν την πρόταση Ερντογάν, ενώ ένα 15% δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

  Όπως μεταφέρει η αραβική διαδικτυακή εφημερίδα Al Monitor, αρκετές δημοσκοπήσεις ακόμη παρουσιάζουν ανάλογη εικόνα. Αν και τα κόμματα τις αντιπολίτευσης – δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) -τάσσονται κατά της ενίσχυσης των προεδρικών εξουσιών, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παρουσιάζει δείγματα «χαλαρής» υποστήριξης προς το εγχείρημα στην εκλογική του βάση.

  Η δημοσκοπική εταιρεία Gezici Research, ωστόσο εκτιμά σε πρόσφατες έρευνές της ότι το «χάσμα» μεταξύ του «Όχι» και του «Ναι» έχει μειωθεί, καθώς ενώ τον Ιανουάριο προέβλεπε ένα 58% κατά και ένα 42% υπέρ του ερωτήματος του δημοψηφίσματος, πλέον προβλέπει ότι το «Όχι» θα λάβει 51%, κυρίως επειδή το 45% των ψηφοφόρων της ηλικιακής ομάδας 18 – 27 δεν σκοπεύει να προσέλθει στις κάλπες.

  Παράλληλα, η Al Monitor αναφέρει ότι ανάμεσα σε 20 δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία 12 εξ αυτών προβλέπουν ήττα Ερντογάν στο δημοψήφισμά, αλλά 8 άλλες «βλέπουν» επικράτηση του «Ναι» τη 16η Απριλίου.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Περίεργη ιστορία, το μόνο σίγουρο.
  Χρειάζεται αυξημένη επιφυλακή από την μεριά μας, ειδικά στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το δημοψήφισμα. Για την περίπτωση που ο απέναντι επιχειρήσει καμιά βλακεία.

  Συναγερμός στην Ξάνθη: όπλα και πυρομαχικά σε τζαμί

  http://www.kathimerini.gr/902606/article/epikairothta/ellada/synagermos-sthn-3an8h-opla-kai-pyromaxika-se-tzami

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

  Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», οι υπηρεσίες ασφαλείας, κατόπιν ενδείξεων και πληροφοριών, προέβησαν πριν λίγες ώρες σε έλεγχο σε ένα τζαμί στο χωρίο Ηλιόπετρα του δήμου Τοπείρου, όπου και εντόπισαν κρυμμένα δύο πιστόλια, εκ των οποίων ένα με σιγαστήρα, καθώς και μεγάλο αριθμό φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων.

  Ο ιμάμης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την λειτουργία του τζαμιού, μετέβη στον εισαγγελέα για παροχή εξηγήσεων. Ακολούθησε έρευνα και στο σπίτι του, όπου και όπου βρέθηκε ένα μονόκανο φλόμπερ.

  Για την υπόθεση, η οποία έρχεται στο φως σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχει ενημερωθεί τόσο η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όσο και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

  Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής αλλά και η ψευδομουφτεία Ξάνθης, όπου ανήκει ο ιμάμης Ηλιόπετρας, έκαναν προσπάθεια να συνδέσουν την υπόθεση με τη δράση της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO).

  Σχολιάζοντας, οι ίδιες πηγές μιλούν για εξαγωγή στη χώρα μας ενός εσωτερικού προβλήματος της Τουρκίας, αφενός ενόψει δημοψηφίσματος.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Σοβαρό επεισόδιο στις σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας

  http://www.kathimerini.gr/902752/article/epikairothta/kosmos/sovaro-epeisodio-stis-sxeseis-toyrkias—germanias

  ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

  Για ένα άκρως σοβαρό επεισόδιο, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει στα άκρα τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας κάνουν λόγο υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης και ο γερμανικός τύπος. Οι γερμανικές διωκτικές αρχές ξεκινούν έρευνα για την δράση των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) στην Γερμανία, την στιγμή που το Βερολίνο βάλλει σε υψηλούς τόνους κατά της Άγκυρας.

  Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η Χιουριέτ, όλα ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες, όταν τον Φεβρουάριο, στο Μόναχο, στο περιθώριο του Συνεδρίου για την Ασφάλεια, ο Αρχηγός της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν παρέδωσε στον Γερμανό συνάδελφο του, Μπρούνο Καλ έναν φάκελο, ο οποίος εμπεριείχε τα εξής στοιχεία: 300 άτομα, 200 σύλλογοι και ιδρύματα που διατηρούν συνεργασία με το Κίνημα Γκιουλέν και δραστηριοποιούνται στα εδάφη της Γερμανίας. Η ΜΙΤ ζητούσε από την Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) βοήθεια για την στενή παρακολούθηση αυτών των ατόμων και ιδρυμάτων.

  Ο κ. Καλ αντί την συνεργασία με την ΜΙΤ επέλεξε να ενημερώσει άμεσα την γερμανική κυβέρνηση. Στην συνέχεια κινητοποιήθηκε η αστυνομία και η Ομόσπονδη Εισαγγελέα. Έτσι ξεκίνησε εξονυχιστική έρευνα για την δράση των Τούρκων πρακτόρων στην Γερμανία.

  Ο εκπρόσωπος τύπου της Ομόσπονδης Εισαγγελίας, Φράουκε Κίλα δηλώνει ότι η επιτυχία της έρευνας εξαρτάται από τεκμήρια που διαθέτει η γερμανική πλευρά.

  Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζιγκμαρ Γκάμπριελ δηλώνει ότι σε περίπτωση που αποδειχθούν οι ισχυρισμοί των διωκτικών αρχών θα έχει προκύψει μια πολύ σοβαρή εξέλιξη στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας.

  Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέ κάνει λόγο για μια απαράδεκτη εξέλιξη.

  Ας σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η τουρκική πλευρά διατηρεί σιωπηλή στάση στην όλη υπόθεση και τα μεγάλα μέσα αποφεύγουν να αναφερθούν στην νέα, σοβαρή εξέλιξη.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Ο φόβος και η παράνοια ενός δικτατορικού καθεστώτος.

  SPIEGEL: Στο στόχαστρο της τουρκικής κατασκοπείας 35 χώρες

  http://www.kathimerini.gr/903468/article/epikairothta/kosmos/spiegel-sto-stoxastro-ths-toyrkikhs-kataskopeias-35-xwres

  Η Τουρκία κατασκοπεύει πολίτες της σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο μέσω υπαλλήλων σε τουρκικές πρεσβείες και προξενεία, γράφει το περιοδικό SPIEGEL επικαλούμενο διπλωματικές εκθέσεις.Την ώρα που η γερμανική δικαιοσύνη ερευνά πληροφορίες για πιθανή δράση Τούρκων κατασκόπων στη Γερμανία, νέα στοιχεία που έρχονται στο φως αποκαλύπτουν ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία έστησε τα προηγούμενα χρόνια ένα παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης φερόμενων οπαδών του θρησκευτικού κινήματος Γκιουλέν, το οποίο θεωρείται από την τουρκική ηγεσία εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον περσινό Ιούλιο.

  Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2016 η Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων της Τουρκίας (Diyanet) έδωσε εντολή στις τουρκικές διπλωματικές αντιπροσωπείες να στείλουν «αναλυτικές εκθέσεις για οργανωτικές δομές, δραστηριότητες, εκπαιδευτικά ιδρύματα» του κινήματος Γκιουλέν. Στη διάθεση του SPIEGEL βρίσκονται αναφορές τουρκικών πρεσβειών και προξενείων από 35 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Αυστρία. Ακόμη οι διπλωμάτες ενημερώνουν από χώρες όπως η Νιγηρία, η Αυστραλία, η Κένυα και η Σαουδική Αραβία ποια σχολεία πρόσκεινται στο κίνημα Γκιουλέν, σε ποιες οργανώσεις δραστηριοποιούνται οι οπαδοί του και για ποια έντυπα γράφουν. Στις εκθέσεις περιγράφονται επίσης και οι σχέσεις των οπαδών του Γκιουλέν με την εκάστοτε κυβέρνηση.

  Στις αναφορές οι Τούρκοι διπλωμάτες καταγράφουν ακόμη και λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, στην έκθεση του το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στο Σάλτσμπουργκ θεωρεί ύποπτα ακόμη και μαθήματα κολύμβησης για γυναίκες ενός συλλόγου, που εκτιμάται ότι πρόσκειται στο κίνημα Γκιουλέν. Στην Ελβετία διπλωμάτης παρατηρεί πως οπαδοί του Γκιουλέν έχουν πάψει μετά το πραξικόπημα να επισκέπτονται τα τζαμιά. Και στην αναφορά της τουρκικής πρεσβείας στην Κοπεγχάγη καταγγέλλονται δημοσιογράφοι τουρκικής καταγωγής επειδή στο επίκεντρο της αρθρογραφίας τους δεν βρίσκεται ο «αγώνας του τουρκικού λαού για δημοκρατία» αλλά οι «απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι».

  Στο άρθρο του SPIEGEL εκφράζεται ο φόβος ότι αυτοί που αναφέρονται ονομαστικά στις εκθέσεις των τουρκικών διπλωματικών αρχών διατρέχουν τον κίνδυνο να συλληφθούν κατά την είσοδο τους στην Τουρκία. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο ο αριθμός των συλλήψεων στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης -όχι μόνο Τούρκων αλλά και ξένων υπηκόων που εισέρχονται στη χώρα- έχει αυξηθεί. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει τουλάχιστον 10 περιπτώσεις Γερμανών, στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Εδω το άρθρο του Σπήγκελ, με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες.

  Turkey’s Worldwide Monitoring of Suspected Gülen Supporters

  http://www.spiegel.de/international/europe/turkey-spies-on-suspected-guelen-supporters-around-the-world-a-1141367.html

  The Turkish government is spying on its own citizens around the world on a previously unreported scale, even in such far-flung corners as Ulaanbaatar and Dar Es Salaam. The espionage is detailed in newly obtained documents from Turkey’s embassies.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες γύρω από την δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Καταδεικνύεται και η συστηματική αξιοποίηση από το δικτατορικό καθεστώς Ερντογάν των τουρκικών πληθυσμών που διαβιούν σε χώρες της Ευρώπης, όπως επίσης και στην Ελλάδα. Σε σχέση με την τελευταία, στο άρθρο σαφώς επισημαίνεται η ύπαρξη επεκτατικών βλέψεων εκ μέρους της δικτατορίας Ερντογάν εις βάρος της εδαφικής επικράτειας της Ελλάδας, και επιπλέον η ύπαρξη πολυεπίπεδης δραστηριότητας στην χώρα μας εκ μέρους του ερντογανικού καθεστώτος με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση αυτών των βλέψεων.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η Mitsos λέει:

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η Mitsos λέει:

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Kάποιοι αφελώς πιστεύανε ότι μετά το δημοψήφισμα ο Ερντογάν θα υιοθετούσε μία πιο μετριοπαθή ρητορική (το γιατί θα υιοθετούσε μία μετριοπαθέστερη ρητορική δεν μας το εξηγήσαν ποτέ, αλλά αυτό είναι μία άλλη πονεμένη ιστορία). Τα γεγονότα τους διαψεύδουν πλήρως. Όχι μόνο ο δικτάτορας συνεχίζει την ίδια εμπρηστική ρητορική απέναντι στην ΕΕ αλλά επιπλέον εκφράζει, διαμέσου των αχυρανθρώπων του, και μία ευθεία απειλή εναντίον της, σε περίπτωση που του συμβεί κάτι κακό.

  «Σε περίπτωση που συμβεί έστω και ένα μικρό κακό στον κύριο Πρόεδρο, σε αυτό το Έθνος, σε αυτή την Χώρα, σε αυτό το Κράτος και στις αξίες αυτής της Ούμμα θα δοξάζετε την κάθε στιγμή που θα ανασαίνετε! Φυσικά αν και εφόσον γνωρίζετε το τι σημαίνει δοξασία! Τότε δεν θα μπορεί να προφυλάξει ούτε ο Πάπας, στην ποδιά του οποίου κρύβεστε!»

  Νέα μετωπική επίθεση Αγκυρας κατά Ε.Ε.

  http://www.kathimerini.gr/906510/article/epikairothta/kosmos/nea-metwpikh-epi8esh-agkyras-kata-ee

  ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

  Η Τουρκία δεν πρέπει να σπαταλήσει άλλο πολύτιμο χρόνο για την Ε.Ε. Σε λίγο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ληφθεί η τελική απόφαση για την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ε.Ε, το βρετανικό παράδειγμα καθοδηγεί την Τουρκία. Αυτό το μήνυμα στέλνει στις Βρυξέλλες δια της στήλης του συμβούλου του για θέματα οικονομίας, Γιγίτ Μπουλούτ, το τουρκικό Προεδρικό.

  Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σταρ, το τέλος του «ψέματος» στις σχέσεις Τουρκίας-Δύσης, δηλαδή η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι πλέον ζήτημα χρόνου.

  Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθαρίζει ότι πλέον πρέπει να ληφθεί η τελική απόφαση για την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην Ε.Ε. Το τουρκικό Προεδρικό προβάλλει την άποψη ότι η Ε.Ε. χαράζει την πολιτική της με βάση την «φοβία για την Τουρκία» και την ισλαμοφοβία. Επίσης, η πρόσφατη επίσκεψη της Ε.Ε. στο Βατικανό εκπέμπει την εικόνα μιας «χριστιανικής ένωσης».

  Ο κ. Μπουλούτ αναφέρεται στο παράδειγμα της Βρετανίας και τονίζει ότι η χώρα του λαμβάνει την θέση του σε ένα νέο παγκόσμιο σκηνικό. Στην συνέχεια, απευθύνεται στην Ε.Ε. με ένα μήνυμα που φέρει «απειλητικό» τόνο και αποτελεί απάντηση σε πρόσφατα δυτικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο ενδεχόμενο της δολοφονίας του Προέδρου της Τουρκίας: «Σε περίπτωση που συμβεί έστω και ένα μικρό κακό στον κύριο Πρόεδρο, σε αυτό το Έθνος, σε αυτή την Χώρα, σε αυτό το Κράτος και στις αξίες αυτής της Ούμμα θα δοξάζετε την κάθε στιγμή που θα ανασαίνετε! Φυσικά αν και εφόσον γνωρίζετε το τι σημαίνει δοξασία! Τότε δεν θα μπορεί να προφυλάξει ούτε ο Πάπας, στην ποδιά του οποίου κρύβεστε!».

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Εδω η επίμαχη δήλωση, ενός γάλλου ερευνητή, που προκάλεσε όλο αυτό το παραληρηματικό ξέσπασμα εκ μέρους της πλευράς του Ερντογάν.

  Τουρκία: Μήνυση σε βάρος Γάλλου ερευνητή που αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη «δολοφονία» Ερντογάν

  http://www.kathimerini.gr/906526/article/epikairothta/kosmos/toyrkia-mhnysh-se-varos-galloy-ereynhth-poy-anafer8hke-se-endexomenh-dolofonia-erntogan

  Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε σήμερα μήνυση σε βάρος του Γάλλου πρώην διπλωμάτη και ερευνητή Φιλίπ Μορό Ντεφάρζ, ο οποίος αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη «δολοφονία», του σχολιάζοντας τη νίκη του στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, ανέφερε σήμερα η τουρκική προεδρία.

  Μιλώντας το Σάββατο στην εκπομπή «Επτά ημέρες στον κόσμο» στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM Business, ο Ντεφάρζ, ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI), διατύπωσε την εκτίμηση πως οι προσφυγές που αμφισβητούν τη νίκη του Τούρκου προέδρου, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενες παρατυπίες, «δεν θα οδηγήσουν πουθενά επειδή ο Ερντογάν θα φροντίσει να αποκλείσει τα πάντα».

  Απαριθμώντας διάφορα πιθανά σενάρια για την Τουρκία, ο Ντεφάρζ πρόσθεσε: «είτε θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος είτε θα υπάρξει κάποια άλλη υπόθεση που είναι δύσκολο να την αναφέρουμε, δηλαδή η δολοφονία του».

  Δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Ερντογάν, ο Χουσεΐν Αϊντίν, κατέθεσε σήμερα μήνυση σε βάρος του ερευνητή στην εισαγγελία της Άγκυρας, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

  Στη μήνυση, τα λεγόμενα του Γάλλου ερευνητή χαρακτηρίζονται «υποκίνηση» σε δολοφονία του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου την κατάθεση της μήνυσης.

  «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τη νομιμοποίηση τέτοιων φασιστικών προσεγγίσεων», είπε.

  Μετά την αντιπαράθεση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο Φιλίπ Μορό Ντεφάρζ ζήτησε το Σάββατο συγγνώμη με μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter.

  «Ορισμένα από τα λεγόμενά μου ήταν άγαρμπα και μπορεί να παρερμηνεύθηκαν. Οφείλω να εκφράσω τις βαθιά μου λύπη και ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τα πρόσωπα ή τις ομάδας που μπορεί να προσέβαλα», έγραψε.

  Ο Καλίν είπε πως αυτή η συγγνώμη «δεν είναι αρκετή» και πως ο πρώην διπλωμάτης πρέπει να υποστεί «τις νομικές συνέπειες» των λεγομένων του.

  «Ενας Γάλλος πρώην διπλωμάτης καλεί ανοικτά για τη δολοφονία του προέδρου Ερντογάν. Το IFRI θα πρέπει να θέσει τέρμα στη συνεργασία μαζί του και να ζητήσει συγνώμη», έγραψε σήμερα από την πλευρά της στον λογαριασμό της στο Twitter η σύμβουλος του Ερντογάν, Γκιουλνούρ Αϊμπέτ.

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Το Συμβούλιο της Ευρώπης θέτει την Τουρκία σε καθεστώς επιτήρησης λόγω των εκτεταμένων διώξεων και της γενικότερης περιστολής των ατομικών ελευθεριών που έχουν λάβει χώρα μετά το πραξικόπημα πέρσι τον Ιούλιο.

  A leading European human rights body on Tuesday put Turkey on a watchlist over the crackdown on dissent since last year’s coup attempt, rights violations and concerns about President Tayyip Erdogan’s increased grip on power.

  Turkey reacted furiously to the vote at the Strasbourg-based Parliamentary Assembly of the Council of Europe, saying it smacked of Islamophobia and was a «disgrace to this organ, which claims to be the cradle of democracy.»

  The 47-member Council of Europe is separate from the European Union, but the vote is likely to be a further setback in Turkey’s bid to join the EU.

  […]

  The Council of Europe applies its monitoring scheme to all countries when they join, but this was the first time it has been reopened against any member of the body, which includes Russia, Ukraine and all 28 EU member states.

  In a resolution, the assembly – made up of parliamentarians from the various member states – voiced concern over Turkey’s sweeping dismissal and detention of civil servants, judges, prosecutors and academics following the botched coup, as well as the closure of independent media and non-governmental organizations.

  The vote to open the procedure against Ankara passed with 113 votes in favor versus 45 against. The assembly called on Turkey to swiftly lift the state of emergency and free jailed lawmakers and journalists.

  […]

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Ήταν που μετά το δημοψήφισμα θα ηρεμούσε ο σατράπης και οι προκλήσεις θα μειώνονταν.

  Τουρκία: «Το Αγαθονήσι είναι τουρκικό έδαφος»

  http://www.kathimerini.gr/906817/article/epikairothta/kosmos/toyrkia-to-aga8onhsi-einai-toyrkiko-edafos

  Νέα προκλητική κίνηση σήμερα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος χαρακτήρισε το Αγαθονήσι τουρκικό έδαφος, ενώ επιτέθηκε και στον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

  Πιο συγκεκριμένα ο Τσελίκ δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, πως ο Έλληνας υπουργός δεν είναι «κάποιος που πρέπει να τον πάρουμε σοβαρά.

  Δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί» ενώ αναφερόμενος στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στο Αγαθονήσι το Πάσχα, δήλωσε «Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκικό έδαφος. Θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις».

  Επίσης, ο Ομέρ Τσελίκ, μίλησε και για την νέα απόφαση για μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, λέγοντας πως «η ελληνική απόφαση για την μη επιστροφή τους δεν ήταν σωστή.

  Στις 15 Ιουλίου σημειώθηκε μια προσπάθεια εισβολής. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει αμέσως αυτούς τους δολοφόνους».

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ κατά Αγκυρας για το Αγαθονήσι

  http://www.kathimerini.gr/906857/article/epikairothta/politikh/sklhrh-apanthsh-ype3-kata-agkyras-gia-to-aga8onhsi

  Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για κατηγορηματική καταδίκη, αλλά και καταγγελία στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ για το καθεστώς του Αγαθονησίου.

  «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου και προστίθεται:

  «Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας». Τέλος, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

  Εντονη ήταν και η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, μέσω του Τομεάρχη Εξωτερικών, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η Τουρκία οφείλει, επιτέλους, να συνηθίσει και να αποδεχτεί την αυταπόδεικτη και θεμελιώδη αρχή ότι οι διμερείς σχέσεις των Κρατών διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες και Διεθνείς Συνθήκες που πρέπει να γίνονται σεβαστές».

  Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, ο κ. Τσελίκ υποστήριξε ότι «το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία», ενώ επιτέθηκε προσωπικά και κατά του υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, τονίζοντας πως δεν είναι «κάποιος που πρέπει να τον πάρουμε σοβαρά».

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Ν.Δ.: «Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν»

  Σε αυστηρό τόνο απαντά στις τουρκικές προκλήσεις αναφορικά με το Αγαθονήσι η Νέα Δημοκρατία ενώ παράλληλα ασκεί σκληρή κριτική στη στάση του Ελληνα υπ. Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένο.

  Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος:

  «Η Τουρκία οφείλει, επιτέλους, να συνηθίσει και να αποδεχτεί την αυταπόδεικτη και θεμελιώδη αρχή ότι οι διμερείς σχέσεις των Κρατών διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες και Διεθνείς Συνθήκες που πρέπει να γίνονται σεβαστές.

  Με βάση αυτές, η Τουρκία έχει την υποχρέωση:

  • Να αποδεχθεί το καθεστώς στο Αιγαίο, όπως αυτό έχει καθορισθεί από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

  • Να εγκαταλείψει τους αυθαίρετους ισχυρισμούς και να αναγνωρίσει ότι “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο δεν υπάρχουν.

  • Να σταματήσει την προκλητική παραβατική της συμπεριφορά που πυροδοτεί ένταση όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

  • Να αποδεχθεί ότι στις Δημοκρατίες υπάρχει σαφής διάκριση των εξουσιών, ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές και ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν αποτελεί εξαίρεση στον θεμελιώδη αυτόν δημοκρατικό κανόνα.

  Τέλος, έχουμε επανειλημμένα ασκήσει αυστηρή κριτική στον επιφανειακό και ρηχό επικοινωνιακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά θέματα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

  Ταυτόχρονα, όμως, θεωρούμε απαράδεκτη κάθε προσβλητική τοποθέτηση που προέρχεται εκτός Ελλάδας για μέλη των δημοκρατικά εκλεγμένων Ελληνικών Κυβερνήσεων».

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Eμμένει στην ένταση η Αγκυρα

  http://www.kathimerini.gr/906901/article/epikairothta/politikh/emmenei-sthn-entash-h-agkyra

  Στο κενό πέφτουν οι όποιες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί για εκτόνωση της έντασης και της τουρκικής προκλητικότητας μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη γείτονα. Η Αγκυρα εμφανίζεται να επιμένει στην τακτική προκλήσεων με λόγια και έργα, συντηρώντας κλίμα έντασης, που επιβάλλει κατάσταση εγρήγορσης και προβληματίζει την Αθήνα.

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ελληνικών αρχών, το οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αυτό που επέφερε την παράταση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έλαβε την καθαρή εντολή που διεκδικούσε και δεν διαθέτει την ελευθερία κινήσεων για να αποκρούσει τις πιέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση, τους εθνικιστές, διάφορες ομαδοποιήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αυτά τα δεδομένα διαμορφώνουν πολύ δύσκολο σκηνικό στη γείτονα, το οποίο για άλλη μια φορά επιχειρείται να εκτονωθεί με κινήσεις προς τα έξω, που φυσικά αφορούν και τα ελληνοτουρκικά, την κατάσταση στο Αιγαίο με συντήρηση των πρακτικών αμφισβήτησης, αλλά και το Κυπριακό. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η ένταση στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας μεταφέρεται από την Αγκυρα και στις σχέσεις με την Ελλάδα.

  Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, τα περιστατικά παραβάσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου να επαναλαμβάνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, χθες, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, προχώρησε σε μια «ακραία», όπως τη χαρακτήρισαν διπλωματικές πηγές, δήλωση. «Ουσιαστικά απείλησε ένα κατοικημένο ελληνικό νησί», σχολίασε σχετικά στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Τσελίκ, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, στο Αγαθονήσι το Πάσχα, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική τηλεόραση ότι «το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκική γη. Αυτό που έκανε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας δεν είναι σοβαρή κίνηση». Προχώρησε, μάλιστα, και σε προσωπική επίθεση στον κ. Καμμένο, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να πάρουμε σοβαρά τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί».

  Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού, ενώ το θέμα ευρύτερα της τουρκικής προκλητικότητας απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση εκδόθηκε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, καταδικάζοντας «τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα. Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας». Στο ΚΥΣΕΑ, για το οποίο δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες έγινε, πέραν των ελληνοτουρκικών, αξιολόγηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, ενώ συμφωνήθηκε να συνεδριάζει το Συμβούλιο τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

  Δύο εμπλοκές

  Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο συνεχίστηκε και χθες με τρία τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο οπλισμένα, να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο. Κατά τη διαδικασία αναγνώρισης και αναχαίτισης από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας σημειώθηκαν δύο εμπλοκές. Η τακτική έντασης συνεχίζεται και με επίκεντρο την Κύπρο. Η Αγκυρα εξέδωσε παράνομα και νέα NAVTEX, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τα ανοιχτά της Πάφου μέχρι την Κερύνεια, για ρυμούλκηση υποβρυχίων οργάνων. Πρόκειται, ουσιαστικά, για νέες σεισμικές έρευνες από το Barbaros.

  Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Αγκυρα αντέδρασε χθες με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στο κάψιμο τουρκικής σημαίας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, στο κέντρο της Αθήνας, την περασμένη Δευτέρα. Η τουρκική πλευρά ζήτησε να οδηγηθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη.

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η physicist λέει:

  Θα συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία η ΕΕ, ανακοίνωσε η κ. Φ. Μογκερίνι.

  Οποιος τραβάει πολλές κόκκινες γραμμές, στο τέλος στρώνει κόκκινο χαλί. Η κωμωδία παρατράβηξε.

  Μου αρέσει!

 20. Ο/Η physicist λέει:

  Ακόμα κι αν ο ΡΤΕ επαναφέρει την θανατική ποινή, η ΕΕ δεν προκειται να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Η ταπείνωση, η πραγματική γονυκλισία των.Δυτικών Δημοκρατιών απέναντι στις ισλαμιστικές δικτατορίες είτε με ουαχαμπιστκό είτε με τουρκοεθνικιστοκό χαρακτήρα, προκαλούν ντροπή και οργή.

  Μου αρέσει!

 21. Ο/Η Mitsos λέει:

  Eδώ μέχρι το CNN λέει επίσημα ότι πρέπει να γίνει γενοκτονία των λευκών ανθρώπων στην Ευρώπη και μερικοί απορούν ακόμα γιατί λαμβάνουν χώρα αυτά που λαμβάνουν στην Γερμανια στην Ελλάδα και αλλού. Πάρε να διαβάσεις Φυσικέ το βιβλίο του Γκουτεχόβεν Καλλέργη για την Πανευρώπη που γράφτηκε πριν ένα αιώνα και θα καταλάβεις ποιο είναι το σχέδιο. Τα είπε επίσης και ο Οργουελ στο 1984 αλλά μερικοί ακόμα δεν τα διαβάσανε ή νομίζουνε ότι πρόκειται περί επιστημονικής φαντασίας.

  Πάμε τώρα παρακάτω στα πιο ουσιώδη. Με την Ευρώπη έχω πάψει να ασχολούμαι. Η κατάσταση στην Ευρώπη θα λυθεί με πόλεμο μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανών όπου οι Χριστιανοί θα τους πετσοκόψουν ως καλοί Χριστιανοί που είναι, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό θα έχουν εκατόμβες νεκρών. Η Ευρώπη δεν είναι δυνατόν να εξισλαμισθεί χωρίς ιερό πόλεμο και το γνωρίζουν πρώτοι από όλους οι μουλάδες της Σ. Αραβίας που πληρώνουν για την όλη ισλαμική εισβολή. Επίσης είναι κομματάκι δύσκολο να πέσει έτσι απλά στο Ισλάμ όσο και αν το θέλουνε μερικοί ηλίθιοι και μερικοί πανέξυπνοι που κοιτάζουν να τα οικονομάνε μετατρέποντας τους μισθούς των εργαζομένων τους σε επιδόματα και τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα.

  Τα ουσιώδη είναι ότι ο Κιμ εκτόξευσε πριν λίγα λεπτά, πύραυλο βαλιστικό για δοκιμή. Και οι Αμερικάνοι δεν μπόρεσαν να τον καταρίψουν. Εσκασε προγραμματισμένα στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Τα πράγματα όπως εξελίσσονται έχουν ως εξής:
  1) O Trump θα κάνει πίσω και θα μαζέψει τα αεροπλανοφόρα από την Κορέα.
  2) Θα γίνει της Παγκόσμιος Πόλεμος.

  Επειδή ο Τραμπ είναι ηλίθιος τον έχω ικανό για όλα. Ο χοντρούλης μόνο ηλίθιος δεν είναι. Εφαρμόζει θεωρία παιγνίων και τελικά πιστεύω ότι έχει μυαλό ξυράφι. Πάει με το Φιατάκι ενάντια στην νταλίκα με 200 χιλιόμετρα την ώρα ο χοντρούλης και στο τέλος θα στρίψει η νταλίκα και θα βγεί από το δρόμο.

  Μου αρέσει!

 22. Ο/Η physicist λέει:

  Μετά την γονυκλισία της κ. Μογκερίνι εχτές, πολλαπλοί οι έπαινοι για την Τουρκία από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Γ. Στόλτενμπεργκ σε σημερινές του δηλώσεις. «Να επικεντρωθούμε σ’ αυτά που μας ενώνουν» ζήτησε ο κ. Σ., και πρόσθεσε ότι η συνεισφορά της Τουρκίας στη σταθερότητα στην περιοχή καθώς και στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και στο ΙΚ είναι τεράστια. Τόνισε επιπλέον τη σημασία της Τουρκίας σε σχέση με τη Ρωσία και εξήρε τον θετικό ρόλο της στο θέμα της ανακοπής των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

  http://www.zeit.de/politik/ausland/2017-04/stoltenberg-tuerkei-europa-beitrag

  Στο εξής, όποτε θα βλέπω στην εφμερίδα άρθρο σχετικό με την «αγανάκτηση» κάποιου δυτικού αξιωματούχου για κάποιαν από τις πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία, θα γυρίζω σελίδα στα ποδοσφαιρικά. Ο Μέσι τουλάχιστον δεν με περνάει για ηλίθιο, και ξέρει και μπαλίτσα.

  Μου αρέσει!

 23. Ο/Η Eνη λέει:

  Brexit και Τουρκια τα θεματα της Συνοδου Κορυφης στις Βρυξελλες

  http://www.protagon.gr/epikairotita/44341401458-4434140145

  Μου αρέσει!

 24. Ο/Η physicist λέει:

  http://www.zeit.de/politik/ausland/2017-04/tuerkische-verfassungsreform-eu-beitritt-verhandlungen-venedig-kommission

  Die EU-Mitgliedstaaten haben sich nach Angaben der Außenbeauftragten Federica Mogherini grundsätzlich darauf geeinigt, das Ergebnis des umstrittenen Verfassungsreferendums in der Türkei anzuerkennen. «Wir respektieren die Ergebnisse des Referendums, auch wenn wir zur Kenntnis nehmen, dass sie angefochten werden», sagte die Italienerin am Freitagabend zum Abschluss des EU-Außenministertreffens auf Malta. Mogherini machte zudem deutlich, dass derzeit weder ein Abbruch noch ein Aussetzen der EU-Beitrittsverhandlungen mit der Türkei zur Debatte stehe. «Der Beitrittsprozess geht weiter», sagte sie.

  Δηλαδή:

  Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη θεμελιωδώς συμφωνήσει ν’ αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του αμφιλεγόμενου Συνταγματικού Δημοψηφίσματος στην Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις της Υπεύθυνης Εξωτερικών Υποθέσεων Φεντερίκας Μογκερίνι. «Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, παρόλο που λαμβάνουμε υπόψη μας ότι αμφισβητήθηκε», δήλωσε η Ιταλίδα πολιτικός το βράδυ της Παρασκευής κατά το τέλος της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών στη Μάλτα. Η Μογκερίνι επιπλέον κατάστησε σαφές ότι δεν τίθεται το παραμικρό θέμα διακοπής ή αναστολής των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με την Τουρκία. «Η ενταξιακή διαδικασία συνεχίζεται», δήλωσε.

  Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι το Φαντάζιο Πρόταγκον είτε δεν γνωρίζει αυτήν την είδηση είτε την αποσιωπά: έψαξα στο σάιτ τους και δεν βρήκα κάτι σχετικό. Δεν αποκλείω, βέβαια, απλώς να μην την βρήκα.

  Μου αρέσει!

 25. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Μην ασχολείσαι συνέχεια με το προταγκον
  😎

  Μου αρέσει!

 26. Ο/Η physicist λέει:

  Εμένα μου το λες αυτό;

  Μου αρέσει!

 27. Ο/Η physicist λέει:

  http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/merkel-saudi-arabien-wichtig-bei-kampf-gegen-is-14994839.html

  […] Die Kanzlerin verteidigte die verstärkte Ausbildungshilfe. „Saudi-Arabien ist … ein wesentlicher Teil der Koalition im Kampf gegen IS», sagte sie mit Blick auf den Kampf gegen die islamistische Extremistenmiliz in Syrien und Irak. Auch Deutschland habe deshalb ein Interesse daran, dass Saudi-Arabien seine Grenzen gut schützen könne.

  […] Η Καγκελάριος υπεραμύνθηκε της απόφασης να δοθεί ενισχυμένη βοήθεια στην εκπαίδευση (Σαουδαράβων στρατιωτών από την ΟΔΓ — δική μου επεξήγση). «Η Σαουδική Αραβία είναι … αναπόσπαστο μέλος του Συνασπισμού εναντίον του ΙΚ», δήλωσε η Καγκελάριος, αναφερόμενη στη μάχη εναντίον του εξτρεμιστικού ισλαμιστικού στρατιωτικού σώματος στη Συρία και στο Ιράκ. Εξυπηρετεί επομένως και το συμφέρον της Γερμανίας να μπορεί η Σαουδική Αραβία να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα σύνορά της.

  Ουδέν σχόλιον.

  Μου αρέσει!

 28. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Εκφράζει την απογοήτευσή του ο δικτάτορας γιατί αντιλαμβάνεται ότι πλέον δεν θα μπορεί ελεύθερα να βομβαρδίζει τους κούρδους της Συρίας. Οι αμερικάνοι άλλωστε για αυτό αναλαμβάνουν κοινές περιπολίες με τους κούρδους της Συρίας, για να στείλουν το σήμα στον Ερντογάν ότι αν διανοηθεί να ξαναχτυπήσει τους κούρδους θα πάρει το ρίσκο να χτυπήσει και αμερικάνους, με ότι κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται για αυτόν και το καθεστώς του.

  Απογοήτευση Ερντογάν για τις κοινές περιπολίες Κούρδων και Αμερικανών στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας

  http://www.kathimerini.gr/907427/article/epikairothta/kosmos/apogohteysh-erntogan-gia-tis-koines-peripolies-koyrdwn-kai-amerikanwn-sta-synora-toyrkias—syrias

  Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα την απογοήτευσή του επειδή αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα περιπολούν κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία μαζί με μαχητές των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας οργάνωσης που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική».

  Οι YPG είναι η κυριότερη συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), της αραβοκουρδικής συμμαχίας που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στηρίζεται από τις ΗΠΑ. Η Τουρκία θεωρεί ότι οι YPG είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την περασμένη εβδομάδα εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον τους στη βορειοανατολική Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 28 άνθρωποι. Κατά μήκος των συνόρων έχουν σημειωθεί επίσης συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων πολιτοφυλάκων και των ανδρών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

  Προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν νέες αψιμαχίες, οι ΗΠΑ έστειλαν στρατιωτικά οχήματα, που φέρουν την αμερικανική σημαία, για να πραγματοποιούν περιπολίες από τη συριακή πλευρά των συνόρων μαζί με μέλη των YPG.
  «Δυστυχώς, η παρουσία της αμερικανικής σημαίας πλάι στο (σύμβολο) μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που αποκαλείται YPG μας θλίβει βαθιά» είπε ο Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για μια επίσκεψη στην Ινδία. «Θα μιλήσουμε για το θέμα όταν θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο (Ντόναλντ Τραμπ) στις 16 Μαΐου», πρόσθεσε, εκφράζοντας τη λύπη του που η συνεργασία της Ουάσινγκτον με τους Κούρδους της Συρίας, που ξεκίνησε επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, συνεχίζεται. «Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως. Διαφορά, θα εξακολουθήσει να συνιστά μια ανησυχία για την περιοχή και για εμάς», πρόσθεσε.

  Μου αρέσει!

 29. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Ανοιχτός εκβιασμός του δικτάτορα προς την ΕΕ. Παρόλα αυτά άλλο είναι το σημαντικό στην είδηση δεν είναι τόσο ο εκβιασμός προς την ΕΕ (πράγμα που έχει ξανακάνει) αλλά το γεγονός ότι, και σε αντίθεση με παλιότερα, εκβιάζει από θέση αδυναμίας, λάθος κίνηση δηλαδή. Κίνηση όμως που δείχνει ότι δεν δρα πλήρως ορθολογικά, και αρα κατ’ επέκταση και οι στρατηγικές του στοχεύσεις επηρεάζονται ως ένα βαθμό από ανορθολογικά κίνητρα. Πράγμα που τον καθιστό απρόβλεπτο, και αρα δυνητικά επικίνδυνο. Ειλικρινά ελπίζω να έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους στην Ελλάδα αυτό το στοιχείο του τρόπου δράσης του. Θα είναι τεράστιο σφάλμα να χαράζουν τις κινήσεις τους με βάση την υπόθεση ότι είναι σχετικά προβλέψιμος. Δεν είναι.

  Τελεσίγραφο Ερντογάν προς Ε.Ε.: «Ανοίξτε νέα ενταξιακά κεφάλαια, αλλιώς αντίο»

  http://www.kathimerini.gr/907682/article/epikairothta/kosmos/telesigrafo-erntogan-pros-ee-anoi3te-nea-enta3iaka-kefalaia-alliws-antio

  Η Τουρκία είναι έτοιμη να πει «αντίο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν οι Βρυξέλλες δεν ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, διεμήνυσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγη ώρα αφού τέθηκε σε εφαρμογή η πρώτη διάταξη του αναθεωρημένου Συντάγματος που ενισχύει σημαντικά τις εξουσίες του.

  «Δεν έχετε άλλη επιλογή παρά να ανοίξετε τα κεφάλαια (των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) που δεν έχουν ανοίξει ακόμα», τόνισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στην Άγκυρα. «Εάν τα ανοίξετε, πολύ καλά. Στην αντίθετη περίπτωση, αντίο», συμπλήρωσε.

  Οι δηλώσεις αυτές καταγράφονται καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, πολυτάραχες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, εντάθηκαν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος που μετέτρεψε σε προεδρικό το τουρκικό πολιτικό σύστημα.

  Ο Ερντογάν έστειλε αυτό το τελεσίγραφο στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά την επανένταξή του στις τάξεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP, ισλαμοσυντηρητικό), θέτοντας σε εφαρμογή μια πρώτη διάταξη του Συντάγματος από αυτές που αναθεωρήθηκαν.

  Η οριακή νίκη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος αντιμετωπίστηκε με σιωπή από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Το αποτέλεσμα αμφισβητείται από την τουρκική αντιπολίτευση, που κατήγγειλε παρατυπίες.

  Η διαδικασία εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ βρίσκεται το τρέχον διάστημα σε τέλμα και το να καταγραφεί πρόοδος μοιάζει απίθανο βραχυπρόθεσμα. Από την επίσημη έναρξη της ενταξιακής διαπραγμάτευσης, το 2015, έχουν ανοίξει τα 16 κεφάλαια από τα 35, το τελευταίο εκ των οποίων τον Ιούνιο του 2016.

  Μολονότι η Αυστρία ζητεί πλέον ρητώς να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες επισημαίνουν πως πρέπει να αποφευχθεί μια ρήξη στις σχέσεις με την Άγκυρα, που παραμένει όπως εξηγούν ένας σημαντικός εταίρος, ειδικά για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναμένει να έχει μια κρίσιμη συζήτηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του NATO της 25ης Μαΐου στις Βρυξέλλες.

  Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε σήμερα ότι αξιωματούχοι της Τουρκίας και της ΕΕ θα συνομιλήσουν στο περιθώριο της συνόδου αυτής και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει μια επίσημη σύνοδος Τουρκίας-ΕΕ, σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

  Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο ενδεχόμενο να διοργανωθεί δημοψήφισμα στην Τουρκία για να αποφασιστεί εάν θα συνεχιστεί ή όχι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Έχει ταχθεί επίσης υπέρ της διοργάνωσης δημοψηφίσματος για την επαναφορά της δυνατότητας επιβολής της θανατικής ποινής, κόκκινη γραμμή για τις Βρυξέλλες.

  Ο Ερντογάν, ο οποίος αρέσκεται να αυτοπροβάλλεται ως ένας ισχυρός ηγέτης, άφησε να κυλήσουν δάκρυα στην τελετή με την οποία εντάχθηκε ξανά στο AKP, το κόμμα που συνίδρυσε το 2001 και κυριάρχησε στην τουρκική πολιτική σκηνή τα τελευταία 15 χρόνια.

  «Ξαναβρίσκω σήμερα το κόμμα μου, το καταφύγιό μου, την αγάπη μου», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος αναγκάστηκε να παραδώσει την ηγεσία του AKP όταν εξελέγη πρόεδρος, τον Αύγουστο του 2014, όπως προέβλεπε τότε το Σύνταγμα, δίνοντας αρχικά τα κλειδιά του κυβερνώντος κόμματος Αχμέτ Νταβούτογλου και κατόπιν στον Μπιναλί Γιλντιρίμ.

  Ο Ερντογάν αναμένεται να ξαναπάρει τα ηνία του AKP στο έκτακτο συνέδριό του την 21η Μαΐου και να αποπειραθεί να τερματίσει τις εσωτερικές έριδες και να αρχίσει την προετοιμασία για τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές του 2019.

  Οι επικριτές του τούρκου προέδρου θεωρούν ότι επανεντασσόμενος στο κυβερνών κόμμα καταστρατηγεί την αμεροληψία του αξιώματός του, αλλά ο Ερντογάν αντιτείνει πως κι ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, ο Μουσταφά Κεμάλ, ήταν επικεφαλής του κόμματός του όταν κυβερνούσε την Τουρκία.

  Η αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα τεθεί σε εφαρμογή κατά το μεγαλύτερο μέρος του το 2019, προβλέπει την κατάργηση του αξιώματος του πρωθυπουργού και μια προεδρία με ευρύτατες εξουσίες—περιλαμβανομένων της δυνατότητας έκδοσης διαταγμάτων αλλά και παρέμβασης στο πεδίο της δικαιοσύνης.

  Μου αρέσει!

 30. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  US, Turkish nerves fray as Erdogan visit nears

  http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2017/05/mevlut-cavusoglu-rex-tillerson-talk-strikes.html

  Soon after Turkish air force jets carried out a wave of airstrikes against Kurdish targets in northeastern Syria and northwestern Iraq on April 25, Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu spoke with US Secretary of State Rex Tillerson over the phone. The reported tone of the conversation speaks volumes about the new low in Turkish-American relations ahead of President Recep Tayyip Erdogan’s planned May 16 meeting with President Donald Trump.

  According to three separate sources familiar with the details of the exchange, it went horribly. Cavusoglu’s shrilly defensive explanation of why Turkey had ignored US calls to back off and bombed the headquarters of the Syrian Kurdish People’s Protection Units (YPG) on Mount Karachok, killing 28 militants and endangering US special operations forces’ lives, didn’t cut any ice. One of the sources told Al-Monitor on condition of strict anonymity, “At one stage in the conversation Tillerson was kind of like saying ‘OK, whatever, you go your way, we will go ours.’” Another said, “It wasn’t quite that dramatic,” but concurred that the phone call went badly.

  Turkey’s top diplomat has a reputation for being very undiplomatic. Cavusoglu is brusque, aggressive and there is talk that he may soon be replaced. But according to the sources, Tillerson was the undiplomatic one this time. “Tillerson made no attempt to disguise his fury over the attacks. Cavusoglu didn’t get to say much,” one of the sources said. The Turkish military reportedly gave only 52 minutes’ warning to coalition forces before carrying out the airstrikes, putting their lives at risk. The United States had troops in Syria within six miles of the strikes.

  A coalition official told Al-Monitor on condition that he not be identified by name, “The Turks did not even provide specific coordinates for where they would be bombing. All they gave us was a box.” The lack of information was probably to prevent the coalition from tipping off the YPG so it could clear out in time.

  Ibrahin Kalin, the presidential spokesman whose name is making the rounds as a potential replacement for Cavusoglu, is due to arrive in Washington May 8 for meetings with National Security Council and State Department officials to smooth the ground ahead of Erdogan’s trip.

  The former academic, who also taught at Georgetown University, is together with Turkey’s spy chief Hakan Fidan the go-to people for Western officials when they want to get a message across or questions answered. Kalin is said to enjoy the backing of Erdogan’s younger son Bilal. But Berat Albayrak, the energy minister who is married to Erdogan’s elder daughter Esra, wants to be the foreign minister as well.

  The head of the Turkish Armed Forces, Gen. Hulusi Akar, is also expected to hold talks in Washington before Erdogan’s arrival, presumably to persuade Pentagon officials to accept Turkey’s offer to partner with US forces in the long-planned operation to capture Raqqa, Al-Monitor has learned. He is unlikely to succeed.

  To be sure, many analysts are voicing skepticism about the success of the Trump-Erdogan meeting. “Fundamental differences will remain resolved,” said Gonul Tol, the executive director of the Middle East Institute’s Turkey program. Tol told Al-Monitor, “For as long as the United States and the Syrian Kurds are in partnership, relations between Ankara and Washington will by default remain rocky.»

  Tol added, «Turkish hopes that Trump would change course in Syria in Turkey’s favor were unrealistic from the start. Surprising as it may sound, the Trump administration is seriously alarmed by Turkey’s rapid descent into authoritarianism and view it as an unreliable ally.”

  Yet Turkey’s increasingly roguish behavior will likely remain unchanged. Asli Aydintasbas, a senior fellow at the European Council on Foreign Relations, told Al-Monitor in a telephone interview, “The airstrikes against the YPG were Erdogan’s way of being heard.” She added, “He is telling the Americans we can disrupt your plans, and he can.»

  Μου αρέσει!

 31. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Απελεί και τους αμερικάνους ο Ερντογάν, και τους απειλεί με στρατιωτικά πλήγματα. Πιο συγκεκριμένα, υψηλά ιστάμενος σύμβουλος του Ερντογάν υπονόησε ότι οι αμερικάνικες στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Βόρεια Συρία και επιχειρούν μαζί με τους κούρδους της Συρίας, ενδεχομένως να αποτελέσουν στρατιωτικό στόχο για την Τουρκία εαν συνεχίσουν την συνεργασία με τους κούρδους της Συρίας.

  Turkey Threatens U.S. Forces in Syria, as Putin Presses for Safe Zones

  http://foreignpolicy.com/2017/05/03/turkey-threatens-u-s-forces-in-syria-as-putin-presses-for-safe-zones/

  A top aide to Turkish President Recep Tayyip Erdogan hinted Wednesday that U.S. commandos in northern Syria could be targeted by Turkish rockets if they continue to work with Kurdish fighters along the border with Turkey.

  The comments by Ilnur Cevik, a senior political advisor to Erdogan, came the same day the president sat down with Russian President Vladimir Putin to discuss plans for “safe zones” meant to stop the violence in Syria. And they come two weeks before Erdogan visits Washington for his first meeting with President Donald Trump.

  If the Kurds and Americans continue to work together, Cevik said during a radio interview, “we won’t be considering the fact that there are armored American vehicles…All of a sudden, by accident, a few rockets can hit them.”

  […]

  Μου αρέσει!

 32. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Εαν συμβούν οσα αναφέρει το άρθρο – που είναι και το πιθανότερο, γιατί οι ΗΠΑ από ότι φαίνεται έχουν κάνει πλέον τις επιλογές τους για το ποιόν θεωρούν σημαντικότερο σύμμαχο στην Μέση Ανατολή – η ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας θα καταστεί πολύ πιο βαθιά και εκτεταμένη.

  Trump to Tell Turkey: We’re Going to Take Raqqa With the Kurds

  http://foreignpolicy.com/2017/05/05/trump-to-tell-turkey-were-going-to-take-raqqa-with-the-kurds/

  The Trump administration is ready to press ahead with a U.S.-backed military offensive to evict the Islamic State from its last remaining urban stronghold in the Syrian city of Raqqa over strong objections from Turkey.

  President Donald Trump is expected to inform his Turkish counterpart, Recep Tayyip Erdogan, of the U.S. plans when he visits the White House later this month.

  The long-delayed operation, based on an Obama administration-drafted plan that gives a leading role to Kurdish forces in the operation, will likely move forward in earnest after Erdogan’s visit, defense officials told Foreign Policy.

  U.S. Central Command has sent a request to Defense Secretary Jim Mattis to authorize arming Syrian Kurdish forces for the Raqqa offensive, several officials said. Once Mattis signs off on the request, President Trump must give the plan his blessing to clear the way for the offensive. Officials and experts said Trump will almost certainly approve the plan put forward by commanders.

  The offensive will depend on a mixed force of Kurdish and Arab fighters backed by U.S. air power and artillery. Trump inherited the blueprint for pushing the Islamic State, also known as ISIS, out of Raqqa from the prior administration. The Obama team had concluded that the Syrian Kurdish troops represented the only viable force on the ground that could capture Raqqa without resorting to deploying a large number of U.S. conventional troops. Turkey vehemently opposes the idea of Kurdish fighters liberating an Arab city, however.

  In the closing days of the Obama administration, the Pentagon made a similar request to arm the Kurds for a Raqqa operation but President Barack Obama decided it was too big a step to take so close to Trump entering office, especially given Turkey’s stance.

  Senior officials in the Obama administration and military officers briefed Trump’s aides on the plan days before he was sworn in and urged them to move quickly with the operation.

  “We viewed this as a high priority and one of the top national security issues in our transition discussions,” said one former White House official, who spoke on condition of anonymity. But the Trump White House chose to hold off and has been conducting a review of war strategy since January, despite the president’s vows to defeat Islamic State “quickly.”

  Ankara, in the meantime, has lobbied Washington to pursue a different approach that would rely on Turkish troops deployed in Syria and a largely untested Arab force, the Syrian Free Army. But U.S. officials “have explored what Turkey had to offer and found that it did not have that much to contribute militarily,” said Linda Robinson, an analyst at the Rand Corporation who has advised American forces and recently returned from a visit to Syria with U.S. commanders.

  During the Obama administration, senior officials also came away unimpressed with Turkey’s proposals.

  Despite Turkey’s misgivings, the Trump administration has concluded that including Syrian Kurdish forces in the lead represents the only realistic way to push the Islamic State out of Raqqa, which the group has referred to as the capital of its “caliphate.” But to avoid aggravating relations with Ankara, the White House and the Pentagon chose to postpone any decision on Raqqa until after Turkey held its referendum last month, officials said.

  Tensions between Washington and Ankara have been running high since a failed July 2016 coup attempt, when a group of military officers attempted to overthrow Erdogan. The crackdown that followed the coup, which included sweeping purges of the Turkish military, government and universities, dismayed the Obama administration and the European Union. In an effort to build domestic support for its embattled leader, the Turkish government and some of its allies initially floated the idea that U.S. military leaders were part of the plot.

  Turkish warplanes also struck Kurdish forces in northern Syria late last month, killing 18 of the U.S.-backed fighters in a raid that occurred less than six miles from where American forces were based. The attack prompted the Pentagon to send another detachment of U.S. Army Rangers to the border as a buffer between the Kurds and Turkish forces.

  Last week, the commander of U.S. European Command, Gen. Curtis Scaparrotti, told his Turkish counterpart Gen. Hulusi Akar that the strikes were dangerous, because Ankara gave U.S. forces less than an hour’s notice before the bombing began.

  On Wednesday, one of Erdogan’s advisors suggested that the Americans could be struck by Turkish missiles, comments he quickly walked back the next day. Pentagon spokesman Eric Pahon told FP the comment was “irresponsible and unacceptable.”

  […]

  Μου αρέσει!

 33. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Απελευθερώθηκε ο ιταλός δημοσιογράφος που είχαν συλλάβει προ μηνός οι τουρκικές αρχές, και τον οποίο κρατούσαν χωρίς να του έχουν απαγγείλει καμία κατηγορία.

  http://www.kathimerini.gr/908237/interactive/epikairothta/ereynes/apo-ta-kelia-twn-fylakwn-ths-toyrkias-sthn-krhth

  Μου αρέσει!

 34. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Ο Τραμπ αποφάσισε υπέρ του εξοπλισμού των κούρδων της Συρίας σε σχέση με την επιχείρηση κατάληψης της πόλης Ράκα. Προβλέπω πολύ ένταση στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ερντογάν.

  U.S. to arm Syrian Kurds battling Islamic State, despite Turkish ire

  http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-usa-kurds-idUSKBN18525V

  Despite fierce opposition from NATO ally Turkey, U.S. President Donald Trump has approved supplying arms to Kurdish YPG fighters to support an operation to retake the Syrian city of Raqqa from Islamic State, U.S. officials said on Tuesday.

  Ankara views the Kurdish YPG militia fighting within a larger U.S.-backed coalition as the Syrian extension of the Kurdish PKK militant group, which has fought an insurgency in Turkey’s southeast since 1984.

  There was no immediate reaction from Turkey, whose president, Tayyip Erdogan, is expected to meet Trump later this month.

  The Pentagon immediately sought to stress that it saw arming the Kurdish forces «as necessary to ensure a clear victory» in Raqqa, Islamic State’s de facto capital in Syria and a hub for planning the group’s attacks against the West.

  «We are keenly aware of the security concerns of our coalition partner Turkey,» Pentagon spokeswoman Dana White said in a statement as she traveled in Lithuania with Trump’s defense secretary, Jim Mattis.

  «We want to reassure the people and government of Turkey that the U.S. is committed to preventing additional security risks and protecting our NATO ally.»

  The United States has long supplied arms to the Arab components of the so-called Syrian Democratic Forces, which include YPG fighters. White said Washington would still prioritize supplying those Arab fighters within the SDF.

  One U.S. official, speaking on condition of anonymity, said the equipment could include small arms, ammunition, machine guns, armored vehicles and engineering equipment.

  […]

  Μου αρέσει!

 35. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις των τούρκων στην απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους κούρδους της Συρίας.

  Turkey hopes U.S. will end support of Syrian Kurdish YPG, Deputy PM says

  http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-usa-turkey-idUSKBN1860SG?il=0

  Turkey hopes the United States will end its policy of supporting the Syrian Kurdish YPG militia, Deputy Prime Minister Nurettin Canikli said on Wednesday, adding that Ankara could not accept its NATO ally backing the group.

  Canikli’s comments are among the first official responses after U.S. officials said on Tuesday that President Donald Trump has approved supplying arms to the YPG to support an operation to retake the Syrian city of Raqqa from Islamic State.

  Ankara views the YPG as the Syrian extension of the outlawed Kurdistan Workers Party (PKK), considered a terrorist group by the United States, Turkey and Europe. The United States sees the YPG as a valuable partner in the fight against Islamic State in northern Syria.

  «We cannot accept the presence of terrorist organizations that would threaten the future of the Turkish state,» Canikli said in an interview with Turkish broadcaster A Haber. «We hope the U.S. administration will put a stop to this wrong and turn back from it. Such a policy will not be beneficial, you can’t be in the same sack as terrorist organizations.»

  Turkish President Tayyip Erdogan is expected to meet Trump in Washington next week. Erdogan has repeatedly castigated the United States for its support for the YPG, saying its NATO ally should support it fully in the fight against terrorism.

  The Pentagon has sought to stress that it saw arming the Kurdish forces as necessary to ensure a victory in Raqqa, Islamic State’s de facto capital in Syria and a hub for planning the group’s attacks against the West.

  Ankara had long argued that Washington should switch support for the planned assault on Raqqa from the Kurdish YPG militia to Syrian rebels Turkey has trained and led against Islamic State for the past year.

  But the U.S. administration has been skeptical that the Turkish-backed force was large enough or sufficiently trained.

  Μου αρέσει!

 36. Ο/Η physicist λέει:

  http://derstandard.at/2000057351796/Libyen-wirft-deutschen-Fluechtlingshelfern-Behinderung-vor

  Πλοίο της Γερμανικής ΜΚΟ Sea Watch ήρθε εχτές σε σύγκρουση με σκάφος της Λιβυκής ακτοφυλακής εντός των χωρικών υδάτων της χώρας, όταν το τελευταίο επιχείρησε να περισυλλέξει πρόσφυγες και να τους επαναφέρει στις ακτές της Λιβύης. Το πλοίο της ΜΚΟ, αντιθέτως, επιχείρησε να τους περισυλλέξει το ίδιο, με σκοπό να τους μεταφέρει στις ακτές της Ιταλίας. Οι Λιβυκές Αρχές κατήγγειλαν το συμβάν ενώ η ΜΚΟ έκανε λόγο για «επικίνδυνους ελιγμούς» του σκάφους της Ακτοφυλακής.

  Η αποθράσυνση των ΜΚΟ είναι πλήρης και οι στόχοι τους ολοφάνεροι: δεν τους ενδιαφέρει η διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα αλλά η μεταφορά μεταναστών στην Ευρώπη όσο μαζικότερα γίνεται. Εισαγγελείς στην Ιταλία και αλλού τους επιρρίπτουν πλέον ευθέως συνεργασία με τους διακηνητές.

  Μου αρέσει!

 37. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Τούρκοι εθνολαϊκιστές και Έλληνες εφησυχαστές.

  Τουρκία και η απειλή του εθνολαϊκισμού

  http://www.kathimerini.gr/909617/article/epikairothta/politikh/toyrkia-kai-h-apeilh-toy-e8nolaikismoy

  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΙΜΠΡΑΣ

  Ο Umit Yalım είναι ένας απόστρατος του Τουρκικού στρατού, με επιτελική εμπειρία στο ΝΑΤΟ και στο Υπουργείο Αμύνης. Έχει πλέον βρει μία νέα απασχόληση – αυτή του γραφικού εθνολαϊκιστή. Ο εθνικισμός ταιριάζει με τον λαϊκισμό όπως το κόκκινο κρασί με το κρέας. Ο Yalım, από ό,τι φαίνεται από την παρουσία του στην Τουρκική τηλεόραση και από τα άρθρα του στο διαδίκτυο, έχει μετατραπεί σε σομελιέ του είδους, με ειδικότητα στο Αιγαίο.

  Πριν περίπου ένα χρόνο, ο κεμαλιστής απόστρατος κατήγγειλε την αποτυχία του κόμματος του Ερντογκάν να αντιμετωπίσει το ζήτημα του Αιγαίου. Σύμφωνα με τον Yalım, οι Τουρκικές κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν συγκαλύψει την Ελληνική …κατοχή 18 νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Μιλάει δηλαδή καθαρά, όχι απλά για γκρι, αλλά για κόκκινες ζώνες.

  Το πιο εξωφρενικό παράδειγμα των απόψεων του εθνικιστή συνταγματάρχη δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου στην Τουρκική έκδοση του Ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik και είναι διαθέσιμο μόνο στα Τουρκικά. Η συνέντευξή του Yalim κλείνει με το εξής παραλήρημα:

  «Ένα από τα υπό κατοχή νησιά είναι και το Nergiscik. H μητέρα του Umit Yalım ονομάζεται Nergis. Μάνα: “Πότε θα πάμε γιέ μου στο Nergiscik;” Umit Yalım: “Μην ανησυχείς μάνα, θα το πάρουμε από τους Έλληνες, η σημαία μας θα κυματίσει σίγουρα και πάλι. Θα σε πάω στο νησί που έχει το όνομά σου.” Να δούμε, θα ζήσει η κυρία Nergis να δει αυτή την ημέρα;»

  Το Nergiscik είναι οι Αρκοί και σύμφωνα με το Yalim είναι υπό Ελληνική κατοχή.

  Το πρόβλημα δεν είναι κατά πόσο ένας γραφικός Γκρίζος Λύκος που θέλει να γίνει βουλευτής αποτελεί απειλή για τους Αρκιούς, τους Φούρνους ή την νήσο Παναγιά. Το πρόβλημα είναι πόσο εύκολα τα λεγόμενά του φτάνουν σε εκατομμύρια αυτιά και μάτια ενισχύοντας την ολοένα διογκούμενη χιονοστιβάδα του λαϊκισμού, που έχει πάρει γιγάντιες διαστάσεις στην γείτονα χώρα.

  Εμείς από τη άλλη, στην προσπάθειά μας να εκλογικεύσουμε τις δηλώσεις που έρχονται από την άλλη μεριά του Αιγαίου, στρογγυλεύουμε γωνίες αγνοώντας τον κίνδυνο και εφησυχάζοντας την κοινή γνώμη. Ο Ερντογκάν συνεχώς αποδεικνύει ότι είναι αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία εθνικισμού, από όπου και αν προέρχεται.

  Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα, ο Ερντογκάν έλαμψε στο εσωτερικό της Τουρκίας με μια φαντασμαγορική συγχορδία εθνολαϊκισμού. Ξεκίνησε με ένα διπλωματικό επεισόδιο βάζοντάς τα με το Ισραήλ ως προστάτης των Παλαιστινίων, τους οποίους η Τουρκία ξεχνάει και θυμάται κατά το δοκούν. Στη συνέχεια, έγινε θύμα των υποτιθέμενων παρενοχλήσεων της Ελλάδας κατά τη διάρκεια Τουρκικής άσκησης Έρευνας Διάσωσης στο Αιγαίο και έκλεισε το κρεσέντο του απειλώντας τις ΗΠΑ ότι θα πλήξει Αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία, αν προχωρήσουν στην περαιτέρω υλική υποστήριξη των Κούρδων.

  Η πραγματικότητα είναι ότι μάλλον δεν τον ενδιαφέρει η κλιμάκωση τώρα στο Αιγαίο, ή να έρθει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, ή την Γαλλία για τη Κύπρο. Το ουσιαστικό πρόβλημα, όμως, είναι το τεταμένο κλίμα που δημιουργεί, έτσι ώστε να έχει το πολιτικό κεφάλαιο όταν χρειαστεί. Όπως αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του και ο Michael Rubin, πρώην επιτελής του Αμερικάνικού Πενταγώνου και νυν αναλυτής στην Ουάσινγκτον, «οι λέξεις έχουν νόημα. Το ζήτημα δεν είναι αν, αλλά πότε θα γίνει το κακό.»

  Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι αρχίζουν, για πρώτη φορά, να καταλαβαίνουν τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Η ερώτηση είναι εμείς τι κάνουμε τώρα, ώστε να είμαστε έτοιμοι σε πέντε χρόνια όταν, για παράδειγμα, θα έχουμε στην καρδιά του Αιγαίου, σε διεθνή ύδατα, το νέο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων Αναντολού, να απονηώνει τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35;

  Η απάντηση είναι σχεδόν τίποτε. Διότι ενώ έχουμε και στην Ελλάδα επικίνδυνους Yalim, έχουμε επίσης και πολλούς εφησυχαστές, οι οποίοι καλλιεργούν μια μαζική απάθεια στα εθνικά θέματα, εμποδίζοντάς μας να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την απειλή του Τουρκικού εθνολαϊκισμού και επεκτατισμού.

  Μου αρέσει!

 38. Ο/Η Eνη λέει:

  ….ενα αλλο αρθρο επισης απο τη «Κ».Επισημαινει μια κατασταση.

  http://www.kathimerini.gr/909538/article/epikairothta/politikh/ta-thlegrafhmata-deixnoyn-kai-aigaio

  υγ. ΔΠ, Γενικα ,οι αποψεις και θεσεις των αποστρατων αξιωματικων εχουν ενα εντονο χρωμα εθνολαικισμου. Οπως και μια κινδυνολογία αντιθετα με την διπλωματία, που δεν ειναι παντα εφησυχασμος.Σαν να λεμε απο τη μια μερια ο Καμμενος και απο την αλλη ο Κοτζιας.

  Μου αρέσει!

 39. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Η διπλωματία Ένη προφανώς και δεν είναι εφησυχασμός. Εφησυχασμός όμως είναι να έχεις ένα τύπο απέναντι που αμφισβητεί ευθέως τα σύνορα και την εθνική σου κυριαρχία και εσυ να κοιμάσαι τον ύπνο του δικαίου, πιστεύοντας π.χ. ότι θα σε σώσουν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, κλπ, αν σπάσει ο διαόλος το ποδάρι του και γίνει καμιά στραβή.

  Το δε άρθρο του Κατσίμπρα δεν είναι καθόλου «εθνολαϊκιστικό». Αντίθετα, το βρήκα ψύχραιμο και ισορροπημένο – κρούει των κώδωνα του κινδύνου γιατί πλέον με τους απέναντι τίποτα δεν είναι όπως ήταν. Ας το έχουμε αυτό υπόψη μας εαν θέλουμε να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις.

  Μου αρέσει!

 40. Ο/Η δεξιος λέει:

  Δέχεται κανείς να κόψουμε και άλλο τις συντάξεις για να πάρουμε 50 F-35;
  Δεν βλέπω πολλούς πρόθυμους οπότε κάντε την προσευχή σας και μην λέτε πολλά για τον Τραμπ για να μη το γρουσουζέψετε εάν χρειασθεί να παρέμβει.

  Μου αρέσει!

 41. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Δεν χρειαζόμαστε 50 F-35 προς το παρόν. Πολιτική βούληση χρειάζεται, αμα αυτή υπάρξει θα υπάρξει και ο τρόπος για δυναμική και οργανωμένη αντίδραση αμα ο φιλαράκος σου στην Τουρκία το παραξηλώσει. Και για τον κατουρομαλλιά ξέχνα το, δεν θα παρέμβει. Βασικά επειδή είναι παντελώς μάλαξ, στα θέματα εξωτερική πολιτικής άλλοι είναι που αποφασίζουν, αυτός απλά επικυρώνει, ότι του δίνουν υπογράφει.

  Μου αρέσει!

 42. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Το 97% των τούρκων βλέπει τις ΗΠΑ ως εχθρό και το 94% βλέπει το ΝΑΤΟ ως απειλή, σύμφωνα με φιλοκυβερνητική εφημερίδα.

  https://www.turkishminute.com/2017/05/15/pro-govt-daily-97-percent-of-turks-see-us-as-enemy-94-percent-see-nato-as-threat/

  An online survey conducted by the pro-government Yeni Şafak daily has revealed that almost 97 percent of the Turkish nation sees the US as an enemy, while 94 percent of the nation sees NATO as a threat.

  The daily said a recent US decision to provide arms to the Syrian Kurdish People’s Protection Units (YPG) has shattered its prestige in Turkey. The development has strained ties between the US and Turkey because Turkey views the YPG as an extension of the outlawed Kurdistan Workers’ Party (PKK), which has been waging a bloody war in Turkey’s Southeast since 1984.

  Yeni Şafak said a total of 38,000 people took its online survey, which was in its fourth day on Monday, and that 96.9 percent of participants said they see the US as an enemy because it provides arms to Syrian Kurdish groups despite Turkey’s objections.

  When asked whether they see NATO as an ally of Turkey or a threat against it, 94.3 percent of the participants said they see NATO as a threat in the wake of attacks on Turkey.

  Μου αρέσει!

 43. Ο/Η δεξιος λέει:

  Ποιά πολιτική βούληση ακριβώς;Λένε οι αρχηγοί των επιτελείων ότι λείπουν στρατεύσιμοι και προτείνουν στράτευση από τα 18 πριν τις αναβολές για σπουδές.
  Καλεί ο Καμμένος στο ΥΠΕΘΑ τον Μητσοτάκη και τον Γεωργιάδη μαζί με τους αξιωματικούς και τους λένε τι χρειάζεται.Συμφωνούν.Μόλις τα νέα διαρρέουν βγαίνει ο σύριζα και αρνείται κάθε αλλαγή.

  Μου αρέσει!

 44. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Δεξιέ με την αναφορά στην πολιτική βούληση δεν εννοούσα αυτό που ίσως κατάλαβες. Αντιλαμβάνομαι τι θες να πεις με το παραπάνω που λες αλλά εγω εννοούσα κάτι διαφορετικό. Εννοούσα την πολιτική βούληση, τόσο από την κυβέρνηση οσο και από την αντιπολίτευση, σε περίπτωση που δεχτούμε κάποιας μορφής στρατιωτική επίθεση από την Τουρκία. Την πολιτική βούληση δηλαδή να προβάλλουμε μία ανάλογα δυναμική και οργανωμένη αντίσταση σε μία τέτοια επίθεση. Και είναι αυτή η πολιτική βούληση για την οποία διατηρώ κάποιες αμφιβολίες, για το αν υπάρχει.

  Μου αρέσει!

 45. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

  Και ενω ο ερντογαν συνανταει τον τραμπ στην αμερικη, λιγο πριν ο τελευταιος ξεκινησει
  την ..ιεραποστολικη(!) του περιοδεια (σαουδικη αραβια, ισραηλ, βατικανο), οι κουρδοι του YPG ξεδιπλωνουν διακριτικα 😀 τη σημαια τους στο φραγμα της tabqa..
  (η φωτο ειναι απο τισ 12/5, 5 μερες πριν δηλαδη)

  Προς μεγαλη απογοητευση των τουρκων, η ρακκα περικυκλωνεται αργα αλλα σταθερα απο τα στρατευματα των συριακων δημοκρατικων δυναμεων(SDF)

  Tabqah (city and dam) fully liberated, another black flag down, #SDF flags raised, southwest #Raqqa, May 12, 2017 #Syria #Rojava

  Μου αρέσει!

 46. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Η επίθεση των μπράβων του δικτάτορα στους διαδηλωτές έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον φαίνεται πως έγινε κατόπιν εντολής του. Eπίθεση σε ειρηνικούς διαδηλωτές, μέσα στις ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον, επειδή ενοχλούνταν ο δικτάτορας από τα συνθήματα που λέγανε εναντίον του. Κίνηση η οποία, πέρα από βαθύτατο θράσος, δείχνει επίσης και την πλήρη έλλειψη ορθολογισμού που χαρακτηρίζει αρκετές από τις κινήσεις του δικτάτορα.

  Was Erdogan personally involved in his bodyguards’ attacks on protesters in D.C.?

  https://www.washingtonpost.com/news/politics/wp/2017/05/19/was-erdogan-personally-involved-in-his-bodyguards-attacks-on-protesters-in-d-c/?hpid=hp_hp-more-top-stories_no-name%3Ahomepage%2Fstory&utm_term=.e71ca72b89d0

  Μου αρέσει!

 47. Ο/Η physicist λέει:

  Μεταφέρω χωρίς σχολιασμό και μόνον για πληροφόρηση σχόλιο αναγνώστρη της Zeit σε σημερινό άρθρο της εφημερίδας που επικρίνει τον ΡΤΕ.


  Τον ψήφισα και θα τον ψηφίσω ξανά και ξανά.

  Επειδή αυτός ήταν που πρόσφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανθρώπους.

  Επειδή τριπλασίασε τη σύνταξη της γιαγιάς μου το 2002.

  Επειδή έδωσε κρατική σύνταξη στους αναπήρους και στις οικογένειές τους.

  Επειδή έχτισε Πανεπιστήμια στη μακρινή Ανατολία, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι νέοι άνθρωποι να τραβιούνται στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη να σπουδάσουν.

  Επειδή έχτισε αεροδρόμιο στην επαρχία μας.

  Επειδή άνοιξε και ασφαλτόστρωσε δρόμους στα χωριά μας.

  Επειδή έδωσε οικονομική στήριξη στους Κούρδους αγρότες και κτηνοτρόφους.

  Επειδή πρόσφερε δωρεάν μεταφορές στα ΜΜΜ στους συνταξιούχους.

  κλπ κλπ,

  Τον ψήφισα και θα τον ξαναψηφίσω επειδή είμαι Σοσιαλδημοκράτης.

  Το σχόλιο που μετέφερα μπορεί κάλλιστα να είναι βαλτό από τα Κεντρικά του ΑΚΡ, μπορεί και όχι, δεν έχει και τόση σημασία. Ειλικρινώς δεν ξέρω πόσα απ’ αυτά που αναφέρονται είναι αλήθεια, όμως μερικά τα έχω ξαναδιαβάσει ανεξάρτητα και σε ανύποπτο χρόνο (π.χ. τα σχετικά με τις υποδομές στην Ανατολία). Τα παραπάνω ακούγονται πολύ παρόμοια με πολιτική προς όφελος των μη προνομιούχων, κάτι που εξηγεί την υποστήριξη των τελευταίων προς τον ΡΤΕ. Τέλος, και χωρίς την παραμικρή διάθεση να συγκρίνω ή να παραλληλίσω τον έναν ηγέτη με τον άλλον, σχεδόν όλα αυτά τα μέτρα είναι ένα προς ένα τα ίδια με αυτά που έλαβε το ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής.

  Μου αρέσει!

 48. Ο/Η δεξιος λέει:

  Πρόσεξε γιατί θα τα ακούσεις Φυσικέ.
  Κατά τα άλλα οι παροχές του ΠΑΣΟΚ έγιναν με δανεικά και αποβιομηχάνιση ενώ του Ερντογάν με εκβιομηχάνιση.

  Μου αρέσει!

 49. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  http://www.kathimerini.gr/910468/article/epikairothta/ellada/pairnoyn-gia-soyvenir-kreas-kai-allantika

  «Σουβενίρ» κρέας και αλλαντικά παίρνουν από την Ελλάδα χιλιάδες Τούρκοι που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά! Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδυάζουν το τουριστικό πέρασμα από τα νησιά του Αιγαίου με αγορά κρέατος αλλά και πλήθους άλλων προϊόντων. «Από παπούτσια και τσάντες μέχρι αλλαντικά και παξιμάδια αγοράζουν οι Τούρκοι επισκέπτες που ήδη έχουν αρχίσει να έρχονται μαζικά στη Λέσβο», λέει στην «Κ» ο κ. Αρης Λάζαρης, τουριστικός πράκτορας στη Μυτιλήνη.

  Γιατί όμως ειδικά κρέας; Δεν είναι μόνο η απουσία χοιρινού, το οποίο δεν επιτρέπεται από τη μουσουλμανική θρησκεία, άρα δεν μπορεί να βρει κάποιος εύκολα στην αγορά της Τουρκίας, είτε νωπό είτε σε παρασκευάσματα από χοιρινό, όπως αλλαντικά. Το τελευταίο διάστημα έχει ακριβύνει πάρα πολύ το κρέας στην Τουρκία (η βασική κατανάλωση σε κρέας του πληθυσμού είναι το αρνί), με αποτέλεσμα ένα κιλό αρνιού ή βοδινού να κοστίζει 20 – 30 ευρώ!

  Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα αποδίδουν τις μεγάλες ανατιμήσεις του κρέατος στη γειτονική χώρα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις περιοχές όπου ζουν Κούρδοι, που στήριζαν σε μεγάλο βαθμό την κτηνοτροφία. Επιπλέον όμως υπάρχει και μεγάλη κερδοσκοπία. «Οταν οι τιμές του βοδινού και του αρνιού έγιναν απαγορευτικές για τα μέσα και κατώτερα εισοδήματα, ο κόσμος στράφηκε στο κοτόπουλο, αλλά κι εκεί οι τιμές απογειώθηκαν, καθώς υπάρχει μονοπωλιακή θέση στην αγορά από εταιρείες φιλικές στην κυβέρνηση», μας είπε χαρακτηριστικά συνομιλητής μας. Το αποτέλεσμα είναι ότι το κρέας στην Ελλάδα είναι πολύ πιο φθηνό για τους Τούρκους επισκέπτες, ακόμα και μετά την πρόσφατη υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

  Μεγάλες είναι οι αγορές κρέατος και αλλαντικών από Τούρκους επισκέπτες και στην Κω. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αρκετά σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία του νησιού εφαρμόζουν (ή αναζητούν) λύσεις αεροστεγούς συσκευασίας για τη μεταφορά του κρέατος. Τυπικά, η εισαγωγή νωπού κρέατος στην Τουρκία απαγορεύεται, αλλά μερικά κιλά μπορούν να περάσουν με την κατάλληλη συσκευασία μέσα στη βαλίτσα. Υπάρχουν μάλιστα και πρώτες μαρτυρίες για κανονικό λαθρεμπόριο, με εκατοντάδες κιλά κρέατος να περνούν από τα ελληνικά νησιά απέναντι…

  «Εάν μπει τουρκικό γκρουπ σε σούπερ μάρκετ, δεν βγαίνει εύκολα, ενώ στην έξοδο θα έχουν γεμάτες σακούλες. Ψωνίζουν τα πάντα! Οχι μόνο είδη που λείπουν στην Τουρκία ή είναι ακριβότερα εκεί, αλλά προϊόντα που είναι από την Ελλάδα, που είναι ευρωπαϊκά. Είναι το σουβενίρ που θα δείξουν με την επιστροφή τους. Οι Τούρκοι που έρχονται στην Ελλάδα προέρχονται από τα μεσαία οικονομικά στρώματα κι έχουν γενικά χρήματα, συχνά μάλιστα και συνάλλαγμα, με αποτέλεσμα να μην τους επηρεάζει η υποτίμηση της λίρας. Το πρώτο 500άρικο σε ευρώ το πήρα παλιότερα από την Τουρκία», λέει ο κ. Λάζαρης, ο οποίος υπογραμμίζει το πόσο ενισχύει την αγορά της Λέσβου ο τουρισμός από την Τουρκία. «Στις τρεις μέρες που μένουν στη Λέσβο, ξοδεύουν περίπου 200 ευρώ το άτομο. Είναι προς όφελος της Ελλάδας να διευρύνει τις δυνατότητες παραμονής με τη βίζα που χορηγεί στους Τούρκους επισκέπτες», συμπληρώνει.

  «Προσούτο και γενικά αλλαντικά, προϊόντα ντελικατέσεν και τυριά» αγοράζουν Τούρκοι επισκέπτες στη Μυτιλήνη, σύμφωνα με τον Κωστή, που διατηρεί κατάστημα στο κέντρο της πόλης. «Σε σακούλες σούπερ μάρκετ έχω δει μέχρι και μακαρόνια», συμπληρώνει. «Ολόκληρα κεφάλια ελληνικών τυριών» σηκώνουν οι επισκέπτες στην Κω.

  Και αλκοόλ

  Σταθερός στόχος βέβαια είναι το αλκοόλ, το οποίο στην Τουρκία φορολογείται ακόμα περισσότερο και από την Ελλάδα, προφανώς και για θρησκευτικούς λόγους, με αποτέλεσμα μία φιάλη ουίσκι να κοστίζει μέχρι και 40 ευρώ κι ένα κουτάκι μπίρα 2 ευρώ. «Πέρα από το οικονομικό ζήτημα, σε πολλές περιοχές της Τουρκίας υπάρχει θέμα κοινωνικού στιγματισμού όταν κάποιος βάζει στο σπίτι του αλκοόλ», μας λέει Τούρκος συνομιλητής μας στην Αθήνα.

  Δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι που περνούν σε κάποιο ελληνικό νησί για να αισθανθούν ελεύθεροι, να χαλαρώσουν και να πιουν και το ουζάκι τους. Δεν λείπουν και οι μαζικές αγορές αλκοόλ, που βεβαίως δεν επιτρέπονται (υπάρχει όριο συγκεκριμένων λίτρων για εισαγωγή στην Τουρκία). «Μέχρι και 50 ή 100 φιάλες ουίσκι έχουμε δει να αγοράζονται και να μεταφέρονται απέναντι με ιδιωτικά σκάφη», μας λένε έμποροι από τα Δωδεκάνησα.

  Μου αρέσει!

 50. Ο/Η Mitsos λέει:

  Ένας Κινέζος πάει σε έναν Εβραίο για να αγοράσει μαύρα σουτιέν, 38 μέγεθος.

  Ο Εβραίος, γνωστός για την ικανότητα του σαν έμπορας, λέει ότι τα
  μαύρα σουτιέν είναι σπάνια και ότι βρίσκει μεγάλη δυσκολία να τα
  προμηθευτεί. Γι’αυτό και τα πουλά ακριβά 20 ευρώ το ένα.

  Ο Κινέζος αγοράζει 10.

  Σε μερικές μέρες επιστρέφει και παραγγέλνει άλλα 14.

  Ο Εβραίος του λέει ότι έχουν γίνει πολύ δυσεύρετα και τα πουλά 30 ευρώ το ένα.

  Ο Κινέζος επιστρέφει σε ένα μήνα και αγοράζει όλο το απόθεμα του Εβραίου, και αυτή τη φορά για 40 ευρώ το ένα.

  Ο Εβραίος περίεργος και παραξενεμένος ρωτά τον Κινέζο “πες μου σε παρακαλώ που τα πουλάς όλα αυτά τα μαύρα σουτιέν, 38 μέγεθος;”

  Ο Κινέζος απαντά: «Τα κόβω στη μέση και τα πουλώ για καπελάκια σε εσάς τους Εβραίους για 400 ευρώ το ένα.»

  Μου αρέσει!

 51. Ο/Η Mitsos λέει:

  Μου αρέσει!

 52. Ο/Η Mitsos λέει:

  Ενα τραγούδι επίκαιρο όσο ποτέ σήμερα στην Ελλάδα.

  Μου αρέσει!

 53. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Σύνοδος ΟΣΕΠ: Ματαιώθηκε το τετ α τετ Παυλόπουλου – Ερντογάν, ακύρωσε τις διμερείς συναντήσεις ο Τούρκος πρόεδρος

  http://www.kathimerini.gr/910627/article/epikairothta/kosmos/synodos-osep-mataiw8hke-to-tet-a-tet-paylopoyloy—erntogan-akyrwse-tis-dimereis-synanthseis-o-toyrkos-proedros

  Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν προσήλθε στο επίσημο γεύμα με τους ξένους ηγέτες, στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ.

  Για το λόγο αυτό ματαιώθηκαν όλες οι διμερείς συναντήσεις που είχαν προγραμματισθεί, ειδικότερα με πρωτοβουλία του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο, με το Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον Πρόεδρο της Μολδαβίας Ιγκόρ Ντόντον και άλλους ξένους ηγέτες.

  Στο γεύμα, αντί του κ. Ερντογάν, παρακάθισαν ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

  Μου αρέσει!

 54. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Διπλωματική κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ

  http://www.kathimerini.gr/910633/article/epikairothta/kosmos/diplwmatikh-krish-stis-sxeseis-toyrkias—hpa

  Διαστάσεις διπλωματικής κρίσης λαμβάνουν τα όσα διαδραματίστηκαν πριν από λίγες ημέρες, έξω από την τουρκική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ.

  Σε νέα δήλωση του, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον αποσαφηνίζει την αντίθεση του με την στάση που τήρησε η Άγκυρα στο όλο ζήτημα. Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη» εξέλιξη την επίθεση των φρουρών του κ. Ερντογάν σε διαμαρτυρόμενους διαδηλωτές.

  Μιλώντας στο Fox News Sunday, ο κ. Τίλλερσον ανακοινώνει ότι ο Τούρκος Πρέσβης στην Ουάσιγκτον έχιε κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις επί του θέματος.

  Ο κ. Τίλερσον δηλώνει ότι η έρευνα των αμερικανικών αρχών για το επεισόδιο συνεχίζεται. Η κυβέρνηση αναμένει το πόρισμα.

  Την ίδια ώρα, στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Πρέσβης των ΗΠΑ. Η Τουρκία διαμαρτύρεται σε έντονο ύφος και μεταβιβάζει στην αμερικανική πλευρά διάβημα σχετικά με την άσκηση βίας από πλευράς αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας σε φρουρούς της συνοδείας του κ. Ερντογάν.

  Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, η τουρκική Επιτροπή Ανταγωνιστικότητας ανακοινώνει το ξεκίνημα έρευνας για την δραστηριότητες της Microsoft στην τουρκική αγορά.

  Ας σημειωθεί ότι τα προαναφερόμενα λαμβάνουν χώρα στην σκιά της κοινής ανακοίνωσης Ρωσίας-Τουρκίας για την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών.

  Μου αρέσει!

 55. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Αυτή είναι χώρα.
  Χωρίς καραγκιόζηδες αλλά με πρωθυπουργούς που πιάνονται να έχουν σε offshore 140 εκατομμύρια δολλάρια.

  http://www.theblacksea.eu/malta-files/article/en/family-business-turkey-prime-minister-offshore

  Ramadan 2009. Turkey’s Transport and Maritime Minister, Binali Yıldırım, was invited to break fast with the top brass of his country’s shipping business at a ceremony of the Barbaros Shipowners Association in Istanbul.

  After the meal, Yıldırım took to the stage. His speech adopted a serious tone.

  From now on any Turkish businesses owning ships, yachts or sea vessels that flew foreign flags would be “treated with suspicion” by the government, he said.

  “We gave the [vessels] three months to change flags, free of charge,” Yıldırım added, referring to the requests of his Ministry. “Now they have no excuse. If they insist on not changing to the Turkish flag, we don’t see that [they have any] good intentions.“

  The idea was to create a strong, national shipping fleet brandishing the Turkish colours and paying fees and taxes to the Turkish state.

  Sat a few metres from Yıldırım was his 30-year-old son, Erkam.

  His son might have felt embarrassment at his father’s speech, since at that time he was the registered owner of least one general cargo ship called the ‘City’, through the family’s offshore company in the Netherland Antilles. This freighter flew not the Turkish flag, but that of the Dutch Caribbean Islands.

  Since then, the family’s ownership of foreign-flagged ships has grown, leading to the conclusion that Yıldırım’s speech was nothing less than hypocrisy.

  An investigation into the Yıldırım family enterprise, part of the European Investigative Collaborations’ (EIC) #MaltaFiles, reveals that the family currently sits on shipping and related assets of well over 100 million Euro.

  This consists of eleven foreign-flagged ships nestled in a network of secretive companies in Malta, the Netherlands, and the Netherlands Antilles – specifically now Curaçao, with more suspected in the Marshall Islands and Panama. At least four of the ships are financed with huge loans from Swiss and Turkish banks, including one part-owned by the Turkish state.

  While some of the activities, especially in tax havens, remains opaque, The Black Sea discovered that Yıldırım’s son, daughter, uncle and nephews have purchased seven properties in the Netherlands, worth over two-and-a-half million dollars – all of which were paid for in cash.

  The investigation also uncovered how the Yıldırıms used one of these Dutch companies to anonymously donate 600,000 Euro (1.75 million Turkish Lira) to the municipality of Pendik, near Istanbul, for a lavish new mosque.

  EIC’s investigation traces how the family’s offshore shipping operation has grown in line with Binali Yıldırım’s towering career to become the second most powerful man in Turkey.

  Family Business at the Heart of Government

  Prime Minister Binali Yıldırım is no stranger to mixing his family’s fortunes with his role as a public servant. His career in shipping manager began in 1994 when he managed the Istanbul Fast Ferries Company (IDO), owned by the city. However the Istanbul bosses fired him in 2000 over revelations he awarded a contract to manage the ferries’ canteens to his uncle, Yılmaz Erence.

  The scandal did little to harm Yıldırım’s career. Instead, he entered politics. Since 2001, he has been a key member of Recep Tayyip Erdoğan’s Justice and Development Party (AKP). When this fledgling movement won the 2002 Turkish elections, Yıldırım landed the job of Minister of Transport in the new government’s first ever cabinet. He held this job, with some interruptions, for almost 12 years.

  Throughout his tenure, there has been speculation in the Turkish press and among lawmakers about his family’s business. Several times, Yıldırım refused to answer questions in parliament from opposition MPs demanding that he reveal details of how they make their money in shipping.

  His only public statement is to a journalist from CNN Türk in March 2013, when he coyly explained that that he passed his shipping business to his children when he became a MP in 2002. But he would not go into detail.

  […]

  Μου αρέσει!

 56. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Οι τουρκικές αρχές πήραν υπό τον έλεγχο τους ή τοποθέτησαν διοικητές σε συνολικά 879 εταιρείες αξίας 40 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (11.32 δισεκατομμυρίων δολαρίων) κατά τους οκτώ μήνες που έχουν ακολουθήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου»

  Τουρκία: 879 εταιρείες έχουν περάσει υπό κρατικό έλεγχο το τελευταίο 8μηνο

  http://www.kathimerini.gr/910958/article/epikairothta/kosmos/toyrkia-879-etaireies-exoyn-perasei-ypo-kratiko-elegxo-to-teleytaio-8mhno

  Οι τουρκικές αρχές πήραν υπό τον έλεγχο τους ή τοποθέτησαν διοικητές σε συνολικά 879 εταιρείες αξίας 40 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (11.32 δισεκατομμυρίων δολαρίων) κατά τους οκτώ μήνες που έχουν ακολουθήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων της Τουρκίας (TMSF).

  Σύμφωνα με την τριμηνιαία αναφορά του, περίπου 45.000 άτομα εργάζονταν σε αυτές τις εταιρείες, ενώ επίσης την ίδια περίοδο η κυβέρνηση έκλεισε συνολικά 147 εταιρείες ενημέρωσης.

  Γενικά, κατά την περίοδο της ευρύτερης καταστολής που έχει ακολουθήσει το πραξικόπημα, το τουρκικό κράτος έχει πάρει υπό τον έλεγχο του μία τράπεζα, αρκετές εταιρείες ενημέρωσης, καθώς και διάφορες άλλες εταιρείες, στα πλαίσια μίας εκστρατείας εύρεσης συμπαθούντων του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο το τουρκικό κράτος θεωρεί εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου.

  Μου αρέσει!

 57. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  MALTA FILES ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
  Το Γιλντιρίμ-gate ταλανίζει την Τουρκία: Μπίζνες εκατομμυρίων με πλοία, offshore και «μαύρο» χρήμα

  Σαν στο σπίτι του θα πρέπει να αισθανόταν ο… «μεγάλος βεζίρης» Μπιναλί Γιλντιρίμ όταν πριν από περίπου 3 μήνες επισκέφθηκε τη Μάλτα για συνομιλίες με την ΕΕ καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα που έχουν προκαλέσει σάλο εντός και εκτός Τουρκίας, η νησιωτική ευρωπαϊκή χώρα είναι ένας από τους φορολογικούς παραδείσους που προτιμά η οικογένειά του στη 15ετή της πορεία προς τον πλουτισμό!

  ΕΘΝΟΣ 9:00,

  Οι αποκαλύψεις ότι η περιουσία της οικογένειας του πρωθυπουργού της Τουρκίας και όπως φαίνεται επιτυχημένου εφοπλιστή ανέρχεται σε 140 εκατομμύρια δολάρια και έχει στηριχθεί σε ένα αδιαφανές δίκτυο offshore εταιρειών, σε ολόκληρο τον κόσμο, έγιναν έπειτα από την εξέταση των εγγράφων Malta files που ψάχνουν αυτή την περίοδο διάφορα διεθνή μέσα ενημέρωσης που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ερευνητική Συνεργασία (EIC). Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έχουν προκύψει, η περιουσία αυτή έγινε μέσα σε περίπου 15 χρόνια, δηλαδή από το 2002 μέχρι σήμερα. Το 2002 ο πατριάρχης Γιλντιρίμ άρχισε να ασχολείται με την πολιτική και πέρασε τις προσφάτως ιδρυθείσες ναυτιλιακές του στα παιδιά και στους συγγενείς του.

  […]

  Μου αρέσει!

 58. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Did the Turkish President’s Security Detail Attack Protesters in Washington? What the Video Shows

  hxxps://www.nytimes.com/interactive/2017/05/26/us/turkey-protesters-attack-video-analysis.html?_r=2

  Μου αρέσει!

 59. Ο/Η physicist λέει:

  23 νεκροί προχτές στο Μάντσεστερ, 23 νεκροί μόλις τώρα στην Αίγυπτο, Χριστιανοί Κόπτες. Τα αίτια είναι προς το παρόν «άγνωστα».

  Να μαζευτούμε να κάνουμε καρδούλες με τα χεράκια και να μοιράζουμε φιλάκια δεξιά κι αριστερά. Έτσι επιβάλλεται για να μην «διχαστεί η κοινωνία». Μόνο για τον ελέφαντα στο δωμάτιο μη μιλήσει κανείς.

  Μου αρέσει!

 60. Ο/Η Mitsos λέει:

  Eτοιμοι από καιρό φαίνεται ότι ήταν Α.Μέρκελ-Β.Σόιμπλε για την σύγκρουση με τις ΗΠΑ καθώς είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για να κρατά «κάτω» τη Γερμανία. Φαίνεται ότι η στρατιωτική αποδέσμευση της Γερμανίας από την Ατλαντική Συμμαχία θα επιταχυνθεί επί προεδρίας Ν.Τραμπ στις ΗΠΑ.

  Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι το Βερολίνο εντελώς αθόρυβα δημιουργεί ένα πανευρωπαϊκό στρατιωτικό συνασπισμό στα πρότυπα της πάλαι ποτέ πολυεθνικής Μεραρχίας «Καρλομάγνος», η οποία είχε δημιουργηθεί στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, θέλοντας να αποστασιοποιηθεί πλήρως κάποια στιγμή από το ΝΑΤΟ.

  Πιο αναλυτικά, το μεγαλύτερο κομμάτι του ολλανδικού στρατού συγχωνεύθηκε με τον γερμανικό. Δύο από τις τρεις μάχιμες ολλανδικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες μεραρχίες έχουν ξεκινήσει και επισήμως τη διαδικασία να ενωθούν με τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

  Η 11η ολλανδική αερομεταφερόμενη ταξιαρχία είναι υπό την διοίκηση του Βερολίνου από το 2014. Η 43η ολλανδική μηχανοκίνητη Ταξιαρχία τέθηκε υπό τις διαταγές της 1ης Γερμανικής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας.

  Ο ολλανδικός στρατός έχει πλέον υπό τον έλεγχό του μόνο την 13η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, τις ειδικές δυνάμεις και υποστηρικτικό προσωπικό οι οποίες σύντομα θα τεθούν και αυτές υπό τις εντολές των Γερμανών.

  Ο αντιστράτηγος Μαρτ ντε Κρόιφ, διοικητής των ολλανδικών ενόπλων δυνάμεων, έκανε λόγο για μια συνεργασία «μοναδική παγκοσμίως, τόσο στον τρόπο όσο και στο επίπεδο στο οποίο ενσωματωνόμαστε».

  Σχηματισμοί των ενόπλων δυνάμεων Ρουμανίας και Τσεχίας θα ενταχθούν στον γερμανικό στρατό .

  Συγκεκριμένα η ρουμανική 81η μηχανοκίνητη Ταξιαρχία θα υπαχθεί στην ομάδα μεραρχιών Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης της Bundeswehr ενώ η 4η Ταξιαρχία Ταχείας Ανάπτυξης της Τσεχίας που είναι καλύτερα επανδρωμένη και εκπαιδευμένη δύναμη του τσεχικού στρατού θα υπαχθεί στη γερμανική 10η Τεθωρακισμένη Μεραρχία.

  Το ίδιο σκηνικό λαμβάνει χώρα με την Δανία , Σλοβακία ενώ η Αυστρία θεωρείται στην ουσία υπό «γερμανική επιρροή».

  Μου αρέσει!

 61. Ο/Η Mitsos λέει:

  Μου αρέσει!

 62. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Στην Ελλάδα επιστρέφουν τα λείψανα 17 στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ (ΦΩΤΟ)

  http://www.kathimerini.gr/911286/article/epikairothta/ellada/sthn-ellada-epistrefoyn-ta-leiyana-17-stratiwtwn-ths-eldyk-fwto

  Μου αρέσει!

 63. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύουν οι ισχυρισμοί του τούρκου αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Αμπτουλάχ Μποζκούρτ, ότι η ελληνική κυβέρνηση σιωπηρά στέλνει πίσω στην Τουρκία οσους καταφθάνουν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο γιατί τους καταδιώκει το δικτατορικό καθεστώς Ερντογάν, εαν όμως αληθεύουν τότε πρόκειται περί για εξαιρετικά εσφαλμένη κίνηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αν μη τι άλλο γιατί στέλνει το σήμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι τόσο αδύναμη ώστε δεν είναι διατεθειμένη ούτε καν να υπερασπιστεί αυτά που αποτελούν, υποτίθεται, θεμελιώδεις αξίες της. Πρόκειται για μία εικόνα αδυναμίας η οποία όχι δεν θα μειώσει τις προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν αλλά αντίθετα θα ενθαρρύνει την τάση του να προκαλεί ακόμα περισσότερο.

  Μου αρέσει!

 64. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  California passes bill banning investment in Turkey over denial of ‘Armenian genocide’

  https://www.turkishminute.com/2017/06/04/california-passes-bill-banning-investment-in-turkey-over-denial-of-armenian-genocide/

  The California State Assembly has passed a bill that prohibits two state bodies from making additional or new investments, or renewing existing investments, in Turkey over its denial of the “Armenian genocide,” which refers to the killings of Armenians during the final years of the Ottoman Empire.

  According to the Divestment from Turkish Bonds Act, also known as AB 1597, which was passed by the California State Assembly on Thursday, the boards of the California Public Retirement System (CalPERS) and California State Teachers’ Retirement System (CalSTRS) are prohibited from making additional or new investments, or renewing existing investments, of public employee retirement funds in an investment vehicle in Turkey that is issued by the government of Turkey or that is owned, controlled, or managed by the government of Turkey.

  The bill requires the boards of CalPERS and CalSTRS to submit reports to the legislature and the governor within a year of the time the federal government issues sanctions against Turkey. The report will detail a list of investments that they have already liquidated and a list of investments that potentially can be liquidated.

  “If Turkey continues to fund Armenian Genocide deniers they must be financially punished.” California State Assembly member Adrin Nazarian, who submitted the bill told massispost.com on Thursday.

  According to T24 reporter Işıl Öz’s story on Sunday, the bill will affect nearly $500 million in investment from California.

  Μου αρέσει!

 65. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Η Γερμανία ενέκρινε την αποχώρηση των γερμανών στρατιωτών από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ

  http://www.kathimerini.gr/912791/article/epikairothta/kosmos/h-germania-enekrine-thn-apoxwrhsh-twn-germanwn-stratiwtwn-apo-thn-toyrkikh-vash-toy-intsirlik

  Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την αποχώρηση των γερμανών στρατιωτών από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ μετά τη διαμάχη με την Άγκυρα σχετικά με την απαγόρευση της επίσκεψης γερμανών βουλευτών στη βάση. Η απόφαση έρχεται δύο εικοσιτετράωρα μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμμε τον Γερμανό υπουργό εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, «λόγω βεβαρημένου προγράμματος», όπως μετέδωσε το CNN Turk.

  Η κίνηση αναμένετο να κλιμακώσει την ήδη συγκρουσιακή σχέση των δύο χωρών, μετά και την τελευταία προσπάθεια της γερμανικής πλευράς με την επίσκεψη Γκάμπριελ, που αποσκοπούσε σε εξομάλυνση της κατάστασης,

  Μου αρέσει!

 66. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Μία κίνηση που δεν θα αρέσει καθόλου στην Τουρκία. Άγνωστο το πως θα αντιδράσει. Εμείς εδω πρέπει πλέον να μπούμε σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.

  Ο ηγέτης των κούρδων του Ιράκ ανακοίνωσε την διενέργεια δημοψηφίσματος για την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Το δημοψήφισμα θα λάβει χώρα στις 25 Σεπτεμβρίου 2017.

  Μου αρέσει!

 67. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Σύγκρουση βρυκολάκων.

  Στο στόχαστρο της Σαουδικής Αραβίας ο Ερντογάν

  http://www.kathimerini.gr/913552/article/epikairothta/kosmos/sto-stoxastro-ths-saoydikhs-aravias-o-erntogan

  Με την τρικυμία στις σχέσεις Κατάρ-αραβικού κόσμου να μην λέει να κοπάσει και την Τουρκία να σπεύδει να παράσχει κάλυψη και υποστήριξη στη Ντόχα, η οποία αντιμετωπίζει πυρά από πολλές κατευθύνσεις, η ένταση που έχει ξεσπάσει στην Μέση Ανατολή εισέρχεται σε νέα φάση.

  Η Σαουδική Αραβία στρέφει την προσοχή και το βλέμμα της κατά της Τουρκίας, καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μέσα ενημέρωσης του βασιλείου βάλλουν κατά του Τούρκου προέδρου.

  Με τα νέα δημοσιεύματα, η Σαουδική Αραβία, η οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις με την Άγκυρα, εστιάζει στις διασυνδέσεις του Τούρκου Προέδρου και του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος με εστίες «τρομοκρατίας».

  Τα νέα αυτά δημοσιεύματα αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Ερντογάν διατηρεί προσωπικές σχέσεις με άτομα, τα οποία είναι γνωστά για την τρομοκρατική δράση τους στον μουσουλμανικό κόσμο, αναφέροντας ωστόσο ότι αυτά τα δεσμά χάνονται στο βάθος του χρόνου.

  Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα επιλέγει να μην αντιδρά σε υψηλούς τόνους στις επιθέσεις της Σαουδικής Αραβίας.

  Τα μέσα που ελέγχονται από την ίδια αποσιωπούν τις επιθέσεις που δέχεται η χώρα και υπογραμμίζουν τη σημασία του διαλόγου και της φιλίας στον μουσουλμανικό κόσμο, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην τελευταία δήλωση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος ζητά από τις
  μουσουλμανικές χώρες να ξεπεράσουν την νέα ένταση μέχρι την εορτή του Ραμαζανιού.

  Την ίδια ώρα, με εντατικούς ρυθμούς, η τουρκική διπλωματία αναζητεί λύση και γεφυρωτικές προτάσεις για την νέα κρίση.

  Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινωνεί με τις εμπλεκόμενες πλευρές και συνομιλεί με τους Άραβες συναδέλφους του.

  Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η διπλωματική κινητικότητα της Άγκυρας δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

  Μου αρέσει!

 68. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Στην Τουρκία του Ερντογάν το να βγάζει κανείς στη φόρα τα άπλυτα του Ερντογάν – όπως για παράδειγμα τότε που έστελνε φορτηγά γεμάτα με όπλα στα «μετριοπαθή» τζιχάντια της Συρίας – βαφτίζεται «κατασκοπεία» και επισύρει ποινή φυλάκισης 25 ετών.

  Τουρκία: 25 χρόνια κάθειρξη σε βουλευτή της αντιπολίτευσης

  http://www.kathimerini.gr/913894/article/epikairothta/kosmos/toyrkia-25-xronia-ka8eir3h-se-voyleyth-ths-antipoliteyshs

  ΚΟΣΜΟΣ 17:21
  Τουρκία: 25 χρόνια κάθειρξη σε βουλευτή της αντιπολίτευσης

  ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

  Σε 25 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε σήμερα ένας βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP στην Τουρκία, με την κατηγορία της «κατασκοπείας».

  Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, που εξέδωσε την απόφαση, διέταξε την άμεση κράτησή του, μετέδωσαν τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

  Ο Ενίς Μπερμπέρογλου κρίθηκε ένοχος διότι έδωσε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet ένα βίντεο όπου φέρονται να καταγράφονται φορτηγά τα οποία ανήκουν στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (MIT) ενώ μεταφέρουν όπλα στη Συρία. Το βίντεο είναι ημερομηνίας Ιανουαρίου του 2014 και γυρίστηκε στα σύνορα με τη Συρία. Η υπόθεση προκάλεσε σκάνδαλο στη χώρα και την οργή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  Ο Μπερμπέρογλου είναι ο πρώτος βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που καταδικάζεται σε ποινή κάθειρξης.

  Το CHP χαρακτήρισε σήμερα τη φυλάκιση του βουλευτή του με κατηγορίες περί κατασκοπείας «απόπειρα εκφοβισμού» που στοχοθετεί τους αντιπάλους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ερντογάν.

  «Η φυλάκιση του βουλευτή μας είναι ένα πικρό παράδειγμα που δείχνει ότι η δικαστική εξουσία βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του CHP Ενγκίν Αλτάι.

  Μου αρέσει!

 69. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Turkish Guards Will Be Charged in Embassy Protest, Officials Say

  hxxps://www.nytimes.com/2017/06/14/world/middleeast/turkish-gaurds-washington-attack.html

  Μου αρέσει!

 70. Ο/Η physicist λέει:

  Η ελεγχόμενη από τον Ερντογάν DiTiB, η μεγαλύτερη τουρκομουσουλμανική οργάνωση της Γερμανίας, αρνήθηκε να λάβει μέρος σε σχεδιαζόμενη διαδήλωση εναντίον «του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας» με την αιτιολόγηση ότι θα ήταν μεγάλη ταλαιπωρία για τους Μουσουλμάνους να διαδηλώσουν μέσα στη ζέστη κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

  Υπενθυμίζω ότι οι Τούρκοι της Γερμανίας ψήφισαν πρόσφατα ΝΑΙ με πάνω από 60%. Αφελείς, ανόητοι και ονειροβατούντες μπορούν αν θέλουν να συνεχίσουν να πιστεύουν τα παραμύθια για «μιαν ελάχιστη μειοψηφία που δεν εκφράζει τον κύριο όγκο και μπλα μπλα μπλα …»

  http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2017-06/anti-terror-demo-ditip-koeln

  Μου αρέσει!

 71. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Τα θυμάστε εκείνα τα «μετριοπαθή» τζιχάντια που συνεπικουρούσαν τις τουρκικές δυνάμεις στην επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη? Ένα μείγμα που εκτός από τζιχαντιστές περιλάμβανε επίσης και κοινούς πλιατσικολόγους, και ότι άλλη συμμορία μπορεί να φανταστεί κανείς. Αυτούς που ήθελε ο Ερντογάν να τους χρησιμοποιήσει και στην απελευθέρωση της πολης Ράκκα (όπως «απελευθέρωσαν» την Αλ-Μπαμπ) αλλά έτρωγε πόρτα από τις ΗΠΑ γιατί θεωρούσαν ότι είναι απολύτως αναξιόπιστες αυτές οι ομάδες.
  Ε λοιπόν, όλοι αυτοί οι ωραίοι τύποι έχουν αρχίσει τώρα και σφάζονται μεταξύ τους γιατί το ταμείο στέρεψε, και έτσι έχουν αρχίσει οι αλληλοσκοτωμοί στην αναζήτηση του νέου πάτρωνα – μερικοί δε από αυτούς τους «ιδεαλιστές» εξεγερμένους ενάντια στο καθεστώς του Άσαντ, τώρα προσχωρούν στις δυνάμεις αυτού ακριβώς του καθεστώτος που με τόσο… πάθος το καταπολεμούσαν (δεν το συζητάμε, βοηθούσε όλο αυτό το «πάθος» και το παχύ πορτοφόλι της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, τώρα όμως τέρμα τα δίφραγκα) ή προσπαθούν να εισχωρήσουν στις κουρδικές πολιτοφυλακές. Είμαι σίγουρος πως τόσο το πρώτο οσο και οι δεύτερες (ειδικά οι δεύτερες) θα τους δεχτούν με ανοιχτές αγκάλες…

  Turkey confirms internal fight in Free Syrian Army

  http://www.hurriyetdailynews.com/Default.aspx?pageID=238&nID=114338&NewsCatID=352

  Groups inside the Free Syrian Army (FSA) forces are involved in internal conflict, Turkish sources have admitted, amid reports that Turkish-backed rebels fought with each other in the Syrian town of al-Bab, leaving several dead and scores injured.

  “The components of the Free Syrian Army are clashing with each other in al-Bab, which was liberated by Turkey,” a Turkish security source confirmed to daily Hürriyet.

  “Just after the Raqqa operation that was undertaken by the U.S. with the Syrian Kurdish People’s Protection Unit (YPG), which is a Syrian branch of the outlawed Kurdistan Workers’ Party (PKK), the clashes around al-Bab intensified at the start of the Qatar crisis,” an official information note from the government said regarding the recent fighting.

  “There is contradictory information about the number of dead and injured. But the accurate information received by Turkish authorities indicates that 33 people have died and 55 have been wounded in the clashes within the FSA,” it added.

  The confirmation came after international news organizations reported clashes within opposition groups including the Sultan Murad Division and the Ahrar al-Sham. The heavy clashes have accelerated in recent days, Reuters reported on June 11.

  “Rebel infighting has been a major weakness of the revolt against President Bashar al-Assad’s rule since its earliest days, with the rebel factions divided by both ideology and local power struggles,” Reuters reported.

  The information note stated that the split in the FSA was triggered by the diplomatic crisis over Qatar for concerns over “financial resources.”

  “There are significant indications of a split within the FSA over the lack of financial resources. A group of 60-70 people, including high-ranking officials in the Sultan Murad Division, joined the regime’s forces. There are also a few numbers joining the YPG,” it said.

  “The rumors stating that ‘with the Qatar incident, the flow of money will end. Kurds and regime powers will have a say in the future of Syria’ spread quite seriously,” the note stated indicating that “there is speculation that over 100 groups will join Syrian regime forces in the following days.”

  Μου αρέσει!

 72. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Ένα άρθρο του Αλέξη Παπαχελά σχετικά με την αστάθεια στην Ερντογανική Τουρκία. Πέραν των όποιων άλλων λόγων, σημαντικό μέρος αυτής της αστάθειας αφείλεται και στο πόσο χάλια είναι πλέον η οικονομία της Τουρκίας.

  Το κενό της ασταθούς Τουρκίας

  http://www.kathimerini.gr/916529/opinion/epikairothta/politikh/to-keno-ths-asta8oys-toyrkias

  Η ​​Τουρκία θα περάσει ακόμη μία πολύ μεγάλη κρίση. Η ανησυχία για την τουρκική οικονομία στα διεθνή κέντρα αποφάσεων είναι πάρα πολύ μεγάλη. Θεωρείται ζήτημα χρόνου το πότε θα σκάσει η «φούσκα» που έχει δημιουργηθεί. Και μόνο, άλλωστε, το γεγονός ότι το σύστημα Ερντογάν δίνει δικά του δάνεια, έξω από το θεσμικό τραπεζικό πλαίσιο, αρκεί. Αυτή μπορεί να αποδειχθεί η «αχίλλειος πτέρνα» του Τούρκου ηγέτη γιατί μπορεί να στρέψει τις μάζες των οπαδών του εναντίον του. Ανθρωποι που γνωρίζουν σε βάθος τη γείτονα δεν αποκλείουν κανένα σενάριο, ακόμη και καταστάσεις εμφυλίου πολέμου ή Βενεζουέλας. Η ανασφάλεια θα επιτείνει την παράνοια, αν συμβεί κάτι τέτοιο, και θα οδηγήσει σε περιπέτειες.

  Δημιουργούνται όμως και μεγάλα ερωτήματα για τον προσανατολισμό της Τουρκίας σε θέματα γεωπολιτικής στρατηγικής και ασφάλειας.

  Η Δύση δεν θέλει, ασφαλώς, να «χάσει» την Τουρκία. Το ρήγμα είναι όμως βαθύ και βαθαίνει και άλλο. Η Γερμανία αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιντσιρλίκ και τις μεταφέρει στην Ιορδανία. Εγκυρες πληροφορίες θέλουν τις ΗΠΑ να προετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο και να έχουν εξασφαλίσει την έκταση για μια νέα βάση σε περιοχή του Ιράκ που ελέγχεται από τους Κούρδους.

  Υπάρχει πλέον ανασφάλεια και δυσπιστία σε σχέση με τις τουρκικές προθέσεις. Στη δυτική θεσμική μνήμη έχει, άλλωστε, εγγραφεί το αποτυχημένο «παζάρι» πριν από τον Πόλεμο στον Κόλπο, που ανάγκασε τους Αμερικανούς να αγνοήσουν την Τουρκία στον σχεδιασμό της επιχείρησης.

  Εδώ προκύπτει το… κλασικό ζήτημα για το αν η Ελλάδα θέλει και μπορεί να καλύψει ένα κομμάτι από το κενό που αφήνει πίσω της η Τουρκία. Στα λόγια μοιάζει να θέλει, όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει ο υπουργός Αμυνας. Συμφωνούν όμως ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αρμόδιοι υπουργοί; Η επέκταση της συμφωνίας για τη Σούδα δείχνει ότι υπάρχει σχετική δυστοκία. Κάποια στιγμή θα χρειασθούν αποφάσεις. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας ενδέχεται να βρεθεί στην Αθήνα, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις. Η ελληνική πλευρά πρέπει να έχει καταλήξει. Να ξέρει τι ανταλλάγματα ζητεί και τι μπορεί να δώσει. Το παρατεταμένο παζάρι συνηθίζεται στην Ανατολή, αλλά συχνά αποδεικνύεται αντιπαραγωγικό.

  Εν τω μεταξύ, καλό είναι να έχουμε τον νου μας γιατί αν η Τουρκία εισέλθει σε δίνη εσωτερικών περιπετειών, ο πειρασμός ενός «τσαμπουκά» στο Αιγαίο θα αυξάνει. Η τουρκική συμπεριφορά έχει όντως κλιμακωθεί και επιδιώκει πλέον ανοικτά την «γκριζοποίηση» του Αιγαίου. Η Αθήνα έχει χαράξει «κόκκινες γραμμές», οι οποίες είναι πιο πειστικές μάλιστα όταν περνάνε μέσα από στρατιωτικά κανάλια και όχι από δηλώσεις πολιτικών. Είναι όμως πολύ μεγάλα τα περιθώρια λάθους ή ατυχήματος. Ειδικά όταν η δομή διοίκησης στην Τουρκία έχει καταρρεύσει και η πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε συνεχή ανασφάλεια και εκνευρισμό.

  Μου αρέσει!

 73. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Cumhuriyet: Συγγενής στελέχους του ΑΚΡ ο ιδιοκτήτης του τουρκικού φορτηγού πλοίου

  http://www.kathimerini.gr/916894/article/epikairothta/ellada/cumhuriyet-syggenhs-stelexoys-toy-akr-o-idiokthths-toy-toyrkikoy-forthgoy-ploioy

  Για συγγενική σχέση μεταξύ του ιδιοκτήτη του τουρκικού πλοίου, που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά και απωθήθηκε χθες από την ελληνική Ακτοφυλακή ανοιχτά της Ρόδου, με στέλεχος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει λόγο η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet.

  «Κάτι… μυρίζει άσχημα στην κρίση με την Ελλάδα για το πλοίο», αναφέρει το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι το πλοίο «ACT», ανήκει σε συγγενή στελέχους του AKP και συγκεκριμένα στον Γιουσούφ Ντουντάρ, συγγενή του Αμπντουραχίμ Ντουνταρ.

  Μάλιστα, σημειώνει ότι, τόσο το ίδιο πλοίο, όσο και άλλα που ανήκουν στην ίδια εταιρεία έχουν «βεβαρημένο παρελθόν», με πλήθος ελέγχων από την τουρκική ακτοφυλακή.

  Ο καπετάνιος του «ACT», συνεχίζει το δημοσίευμα, Χαλούκ Σάμι Καλκαβάν, φέρεται να έχει εμπλακεί και σε προηγούμενα περιστατικά με πλοία της εταιρείας και μάλιστα, τον Μάρτιο του 2010, ήταν καπετάνιος πλοίου που ταξίδευε μαζί με το «Mavi Marmara», με προορισμό τη Γάζα και συνελήφθη από τις αρχές του Ισραήλ.

  Σε άλλο πλοίο της ίδιας εταιρίας, προστίθεται ακόμη, εντοπίστηκαν 3.400 βλήματα αυτοκινούμενων πυροβόλων. Συγκεκριμένα, το 2013, σε έρευνα που έγινε στο λιμάνι της Αλεξανδρέτας σε πλοίο της ίδιας εταιρίας, με την ονομασία Ζεινέπ Ντουντάρ (Zeynep Dundar), εντοπίστηκαν 3400 βλήματα αυτοκινούμενων πυροβόλων. Το πλοίο πήγαινε από την Ουκρανία στην Υεμένη και παρουσίαζε το φορτίο του ως υλικά κουζίνας.

  Ακόμη, προσθέτει η τουρκική εφημερίδα, στο ποινικό μητρώο της εταιρίας υπάρχει και η κατηγορία της παράνομης διακίνησης μεταναστών, μιας και το 2014 το πλοίο με την ονομασία Baris, που ξεκίνησε από την Μερσίνα και παρουσίασε βλάβη ανοιχτά της Κρήτης, αποκαλύφθηκε ότι μετέφερε 586 πρόσφυγες και μετανάστες.

  Μου αρέσει!

 74. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Saudi Arabia has ‘clear link’ to UK extremism, report says

  http://www.bbc.com/news/uk-politics-40496778

  Saudi Arabia is the chief foreign promoter of Islamist extremism in the UK, a new report has claimed.

  The Henry Jackson Society said there was a «clear and growing link» between Islamist organisations in receipt of overseas funds, hate preachers and Jihadist groups promoting violence.

  The foreign affairs think tank called for a public inquiry into the role of Saudi Arabia and other Gulf nations.

  The Saudi embassy in London says the claims are «categorically false».

  Meanwhile, ministers are under pressure to publish their own report on UK-based Islamist groups.

  The Home Office report into the existence and influence of Jihadist organisations, commissioned by former Prime Minister David Cameron in 2015, has reportedly yet to be completed amid questions as to whether it will ever be published.

  Critics have suggested it could make uncomfortable reading for the government, which has close and longstanding diplomatic, security and economic links with the Gulf, particularly Saudi Arabia.

  BBC security correspondent Frank Gardner said he understood the report was «largely finished and sitting on Theresa May’s desk», but there was probably a reluctance to publish it because of «embarrassing» content.

  ‘Illiberal ideology’

  The Henry Jackson Society is a foreign policy think tank that advocates the robust spreading of liberal democracy, the rule of law and the market economy.

  Their report says a number of Gulf nations, as well as Iran, are providing financial support to mosques and Islamic educational institutions which have played host to extremist preachers and been linked to the spread of extremist material.

  At the top of the list, the report claims, is Saudi Arabia, the UK’s closest ally in the Middle East and biggest trading partner.

  It alleges individuals and foundations have been heavily involved in exporting what it calls «an illiberal, bigoted Wahhabi ideology», quoting a number of examples.

  In a minority of cases, the report alleges institutions in the UK that receive Saudi funding are run directly from Saudi Arabia, although in most instances the money appears to «simply buy foreign donors’ influence».

  Why the UK is so close to Saudi Arabia

  By BBC security correspondent Frank Gardner

  Britain has a close, long-standing and sometimes controversial relationship with Saudi Arabia, birthplace of Islam and today the world’s biggest oil producer and exporter.

  Annual bilateral trade is worth billions of pounds, UK exports to Saudi Arabia, notably in defence, employ thousands of people in both countries, and there is close co-operation on counter-terrorism.

  But UK and US-supplied warplanes and munitions are being used by the Royal Saudi Air Force to bomb targets in Yemen, sometimes resulting in civilian casualties.

  Saudi Arabia also has a much-criticised human rights record. This has prompted calls from some, including Labour leader Jeremy Corbyn, for an arms embargo on Saudi Arabia.

  But Theresa May has spoken of the economic and security benefits of this alliance and has pushed for closer ties with Britain’s Gulf Arab partners.

  In a statement, the Saudi embassy in London said any accusations that the kingdom had radicalised «a small number of individuals are baseless and lack credible evidence».

  And it pointed out that the country has itself been subject to numerous attacks by al-Qaeda and so-called Islamic State.

  It added: «We do not and will not condone the actions or ideology of violent extremism and we will not rest until these deviants and their organisations are destroyed.»

  The Home Office said it was determined to cut off the funding of extremism but it declined to comment on the think tank’s report.

  The BBC’s Frank Gardner said the report’s release comes at a sensitive time with Saudi Arabia, the UAE, Bahrain and Egypt all accusing Qatar of supporting extremism – a charge the report says is hypocritical.

  The think tank also accuses Qatar of links to terrorism, which it denies.

  Arab foreign ministers are meeting in Cairo on Wednesday to discuss possible further sanctions on Qatar, while the Qatari foreign minister will be making his own country’s case at a press conference in London.

  ‘Worrying’ links

  Endorsing the report, Labour MP Dan Jarvis said it shed light on «very worrying» links between Saudi Arabia and the funding of extremism and he called for the government to release its report on foreign funding.

  «In the wake of the terrible and tragic terrorist attacks we have seen this year, it is vital that we use every tool at our disposal to protect our communities,» he said.

  «This includes identifying the networks that promote and support extremism and shutting down the financial networks that fund it.»

  He said the proposed Commission for Countering Extremism, a new body intended to expose examples of extremism in civil society, should make the foreign funding of UK institutions a priority.

  Prime Minister Theresa May, who visited Saudi Arabia in April, has insisted the UK’s historic relationship with the desert kingdom is important for British security and trade.

  Labour leader Jeremy Corbyn has called for the immediate suspension of UK arms exports to Saudi Arabia because of its human rights record and involvement in military action in Yemen.

  Μου αρέσει!

 75. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Τέλος έλαβαν σήμερα το πρωϊ οι συνομιλίες για το Κυπριακό λόγω τουρκικής αδιαλλαξίας.

  Τίτλοι τέλους στο Κυπριακό, επέμεινε σε στρατεύματα και εγγυήσεις η Αγκυρα – Κοτζιάς: το όνειρο παραμένει ζωντανό

  http://www.kathimerini.gr/917269/article/epikairothta/politikh/titloi-teloys-sto-kypriako-epemeine-se-strateymata-kai-eggyhseis-h-agkyra—kotzias-to-oneiro-paramenei-zwntano

  Μου αρέσει!

 76. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Η Κύπρος ένα ολοένα και πιο βαθιά διχοτομημένο νησί

  http://www.kathimerini.gr/917316/article/epikairothta/politikh/h-kypros-ena-oloena-kai-pio-va8ia-dixotomhmeno-nhsi

  Η Διάσκεψη του Κραν-Μοντανά στην Ελβετία ολοκληρώθηκε δίχως αποτέλεσμα και όσο πιο γρήγορα η Αθήνα και η Λευκωσία αφήσουν αυτό το δεκαήμερο έντονων διαπραγματεύσεων πίσω, τόσο καλύτερα θα είναι για την συνολική επισκόπηση που οφείλουν να κάνουν άπαντες στην Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με τον περιφερειακό ρόλο τον οποίο οραματίζεται η Άγκυρα.

  Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλά πλέον για λύση η οποία δεν θα έχει ως πλαίσιο τον ΟΗΕ. Ήδη τους τελευταίους μήνες οι Τούρκοι πολιτικοί και αξιωματούχοι τονίζουν δημοσίως την σημασία που έχει η βόρεια Κύπρος για την «ασφάλεια» της Τουρκίας, κάτι το οποίο στην απασχολούμενη με άλλα ζητήματα Αθήνα, πέρασε σχετικά απαρατήρητο. Πολλά μπορεί να εικάσει κάποιος για την πραγματική έννοια όσων είπε ο κ. Τσαβούσογλου, ωστόσο εκείνο που είναι απολύτως σίγουρο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν μπορεί να ξεκινήσουν ξανά άμεσα.

  Ήδη έχουν περάσει 43 χρόνια από την εισβολή του 1974 που δημιούργησε τη σημερινή κατάσταση, ουδείς γνωρίζει πόσα ακόμα θα περάσουν προκειμένου να υπάρξει νέα συζήτηση για το ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι κάθε «νέα» Διάσκεψη θα γίνεται ολοένα και δυσκολότερο να διαχειριστεί πραγματικά τετελεσμένα τα οποία έχουν εμπεδωθεί ως νέα πραγματικότητα και από τις δύο κοινότητες.

  Ωστόσο, αξίζει κάποιος να διερωτηθεί, μετά και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου: Αν όχι ο ΟΗΕ, ποιος είναι ικανός να διασφαλίσει ένα πλαίσιο ουδετερότητας για την διευθέτηση μιας «παγωμένης», έστω, σύγκρουσης;

  Μήπως η αμφισβήτηση διεθνών δομών που τυγχάνουν παγκόσμιας αναγνώρισης από το 1945, είναι μια ένδειξη της φιλοδοξίας αρκετών αυταρχικών παικτών ανά τον κόσμο, για σταδιακή μετάλλαξη του υφισταμένου συστήματος ισορροπιών;

  Ένα σημείο που αξίζει να κρατήσει κάποιος από το Κραν-Μοντανά, ήταν η πρακτική συμφωνία απάντων (ΟΗΕ, Ε.Ε. Ελλάδας, Βρετανίας), πλην βεβαίως των Τούρκων, ότι σε μια ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έχοντας την πλήρη στήριξη από την Αθήνα, διαχειρίστηκε το βάρος των διαπραγματεύσεων με συνείδηση και ευθύνη και συζήτησε ειλικρινά πάνω στα όρια όσων μπορούσε να παραχωρήσει. Οι προτάσεις που κατέθεσε μόλις χθες το απόγευμα στον Γ.Γ. του ΟΗΕ ήταν μια πραγματικά μετριοπαθής βάση, την οποία η Τουρκία θα μπορούσε να αξιοποιήσει, αν όντως επιθυμούσε πρόοδο στις συζητήσεις για το θέμα. Φάνηκε ότι η περιφερειακή ατζέντα της Τουρκίας ήταν υπερκείμενη της διάθεσής της για λύση. Μιλώντας ωμά και ρεαλιστικά σε μια περίοδο που η Ανατ. Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε γεωπολιτικό οικόπεδο πρώτης κατηγορίας, θα ήταν μάλλον παράδοξο να δεχθεί αποχώρηση των στρατευμάτων από την Κύπρο σε αυτή τη φάση.

  Δεν θα πρέπει κανείς να λησμονά, ότι την επόμενη εβδομάδα, η γαλλική “Total” ξεκινά γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που έχει ερεθίσει την Άγκυρα. Στα θετικά του Κραν-Μοντανά θα πρέπει να αναδειχθεί η εξαιρετικά εποικοδομητική στάση που έδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση πάνω σε ένα εθνικό θέμα. Οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στη διαπραγματευτική ομάδα και τη Ν.Δ., αλλά και η σιγή που τηρήθηκε από τους εκπροσώπους του κόμματος όσο οι συζητήσεις στην Ελβετία εξελίσσονταν, αναδεικνύουν ότι, τουλάχιστον, σε μείζονα εθνικά ζητήματα, μπορεί να υπάρξει κάποια συνεννόηση.

  Σίγουρα, στις εννέα ημέρες της Διάσκεψης του Κραν-Μοντανά, διημείφθησαν συζητήσεις, στιχομυθίες που δεν γνωρίζουμε και μας διαφεύγουν λεπτομέρειες οι οποίες θα μπορούσαν να μας δώσουν μια συνολική εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ωστόσο είναι απολύτως βέβαιο ότι η μεγάλη εικόνα δεν διαφεύγει από κανέναν: Η Κύπρος παραμένει ένα ολοένα και πιο βαθιά διχοτομημένο νησί.

  Μου αρέσει!

 77. Ο/Η physicist λέει:

  Έγκυροι πολιτικοί αναλυτές και οι ως συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές απέδιδαν την αμηχανία του Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα σε ήδη διαμορφωμένη λύση του Κυπριακού που είχε επεξεργαστεί ο αμερικανικός παράγων.

  Κολοκύθια με τη ρίγανη.

  Μου αρέσει!

 78. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Οι υγιείς βάσεις της τουρκικής οικονομίας επι Ερντογάν.

  Τουρκία: Υπό κρατικό έλεγχο 1.000 εταιρείες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

  http://www.kathimerini.gr/917434/article/epikairothta/kosmos/toyrkia-ypo-kratiko-elegxo-1000-etaireies-meta-thn-apopeira-pra3ikophmatos

  Οι τουρκικές αρχές κατέσχεσαν ή όρισαν διαχειριστή σε 965 εταιρείες, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ανέρχεται σε 21,9 δισεκατομμύρια λίρες (6 δισεκατομμύρια δολάρια), μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τζανικλί.

  Στο πλαίσιο της κατάστασης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα, οι τουρκικές αρχές ανέλαβαν τον έλεγχο εταιρειών που θεωρούνται ύποπτες ότι έχουν διασυνδέσεις με υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην ιεροκήρυκα τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος.

  Οι 965 εταιρείες που τέθηκαν υπό τον διαχειριστικό έλεγχο του κράτους εδρεύουν σε 43 επαρχίες σε ολόκληρη την Τουρκία και το ύψος των περιουσιακών τους στοιχείων ανέρχεται σε 41 δισεκατομμύρια λίρες (11,3 δισεκατομμύρια δολάρια). Στις επιχειρήσεις αυτές απασχολούνται 46.357 άνθρωποι, σημείωσε ο Τζανικλί σε μια γραπτή ανακοίνωση.

  Οι τουρκικές αρχές πήραν υπό τον έλεγχό τους μία τράπεζα, εταιρείες του βιομηχανικού κλάδου και επιχειρήσεις ΜΜΕ στο πλαίσιο του κύματος εκκαθαρίσεων σε βάρος εταιρειών που κατηγορούνται για σχέσεις με τον Γκιουλέν.

  Επιπλέον, η Τουρκία έχει φυλακίσει περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, η δίκη των οποίων εκκρεμεί, κι έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή έχει απολύσει άλλους 150.000, μεταξύ αυτών στρατιωτικούς, αστυνομικούς, δασκάλους και δημόσιους υπαλλήλους κατηγορώντας τους ότι έχουν διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.

  Μου αρέσει!

 79. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Νεκρός ο ηγέτης του ΙΚ.

  Syrian Observatory says it has ‘confirmed information’ that Islamic State chief is dead

  http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-baghdadi-idUSKBN19W1AW

  The Syrian Observatory for Human Rights told Reuters on Tuesday that it had «confirmed information» that Islamic State leader Abu Bakr al-Baghdadi has been killed.

  The report came just days after the Iraqi army recaptured the last sectors of the northern Iraqi city of Mosul, which Baghdadi’s forces overran almost exactly three years ago.

  Russia’s Defence Ministry said in June that it might have killed Baghdadi when one of its air strikes hit a gathering of Islamic State commanders on the outskirts of the Syrian city of Raqqa. But Washington said it could not corroborate the death and Western and Iraqi officials have been skeptical.

  Reuters could not independently verify Baghdadi’s death.

  «(We have) confirmed information from leaders, including one of the first rank who is Syrian, in the Islamic State in the eastern countryside of Deir al-Zor,» said Rami Abdulrahman, the director of the British-based war monitoring group.

  In Iraq, U.S. Army Colonel Ryan Dillon, spokesman for the U.S.-led coalition fighting Islamic State, said he could not confirm the news.

  Abdulrahman said activists working with him in Deir al-Zor had been told by the Islamic State sources that Baghdadi had died, but not when or how. The sources said Baghdadi had been present in the eastern countryside of Syria’s Deir al-Zor province in the past three months.

  The Pentagon said it had no information to corroborate the reports. Kurdish and Iraqi officials also had no immediate confirmation.

  Baghdadi’s death has been announced many times before, but the Observatory has a record of credible reporting on the Syrian conflict. Islamic State-affiliated websites and social media feeds have so far said nothing.

  […]

  Μου αρέσει!

 80. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το δικαίωμα της Λευκωσίας για έρευνες στην ΑΟΖ

  http://www.kathimerini.gr/917986/article/epikairothta/politikh/h-amerikanikh-kyvernhsh-sthrizei-to-dikaiwma-ths-leykwsias-gia-ereynes-sthn-aoz

  Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

  Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η δήλωση του οποίου φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου :

  «Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

  Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί σφόδρα για την αύξηση της έντασης, η οποία προέρχεται -ως γνωστόν- μόνο από την Τουρκία, και σύμφωνα με πληροφορίες με παρεμβάσεις της στην ‘Αγκυρα κατέστησε σαφές ότι είναι εναντίον κάθε κρίσης στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα συζητήθηκε κατά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, κατά την επίσκεψή του στη χώρα, την Κυριακή.

  Η κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου χαρακτηρίζεται ως εκρηκτική λόγω των απειλών της Τουρκίας.

  Αξιωματούχος της κυπριακής κυβέρνησης, που ενημέρωσε την ίδια ιστοσελίδα, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο West Capella, έφτασε στην περιοχή δύο ώρες πριν την καθορισμένη ώρα.

  «Βρίσκεται στο σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1» χωρίς κανένα πρόβλημα», μας είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ».

  Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η Λευκωσία δέχεται έμπρακτη υποστήριξη από διάφορες χώρες της περιοχής, που δεν ήθελε να κατονομάσει.

  Στο οικόπεδο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπου η γαλλοϊταλική κοινοπραξία έχει προγραμματισμένες γεωτρήσεις τα αμέσως επόμενα 24ωρα, βρίσκεται ο στολίσκος υποστήριξης που πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες τον τελευταίο ενάμιση μήνα στην περιοχή. Λίγο νοτιότερα πλέει η ομάδα κρούσης και συνοδείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «George H.W. Bush», που αποτελείται από περίπου 10 πολεμικά πλοία όλων των κλάσεων και βορειότερα, εντός των οικοπέδων 5, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, από τις πέντε το πρωί σήμερα, τουρκικά πολεμικά πλοία θα πραγματοποιούν (σύμφωνα με τη NAVTEX 697/17) άσκηση με πυρά, η οποία θα επαναληφθεί αύριο.

  Μου αρέσει!

 81. Ο/Η Eνη λέει:

  …. και αλλα αρθρα σχετικα, στον σημερινο ελληνικο Τυπο

  iefimerida
  Το γεωτρύπανο για την ΑΟΖ έφτασε στην Κύπρο -Γαλλικές φρεγάτες στο λιμάνι της Λάρνακας [εικόνα]
  iefimerida 1ω. πριν

  Ant1iwo
  Στην τελική ευθεία για τη γεώτρηση στο κοίτασμα Ονησίφορος – Προκαταρκτικά αποτελέσματα το φθινόπωρο

  Ant1iwo 2ω. πριν
  multi-news.gr

  [Ελεύθερος Τύπος]: Στην Κύπρο το γεωτρύπανο για να «πιάσει» δουλειά στην ΑΟΖ
  multi-news.gr 19λ. πριν

  Περισσότερα άρθρα
  Ant1News
  Στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο

  Ant1News 4ω. πριν
  Athina 9.84 fm

  Η Τουρκία πραγματοποιεί άσκηση στα «οικόπεδα» της Κυπριακής ΑΟΖ
  Athina 9.84 fm 15ω. πριν

  Madata.gr
  Στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο, υπό τις απειλές της Τουρκίας
  Madata.gr «

  Μου αρέσει!

 82. Ο/Η Eνη λέει:

  «Jul 12, 201708:50 am
  Αμυντική ομπρέλα γύρω από το γεωτρύπανο της TOTAL
  Αμερικανικό αεροπλανοφόρο και δύο γαλλικές φρεγάδες στην περιοχή της διάτρησης
  13

  >> Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τη θέση τους για κυπριακή ΑΟΖ

  Στο κοίτασμα “Ονησίφορος” αρχίζει σήμερα η διαδικασία της γεώτρησης για λογαριασμό του γαλλικού κολοσσού “TOTAL” ενώ όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Τουρκία και τις πιθανές αντιδράσεις της. Το πλωτό γεωτρύπανο “West Capella” έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ κάτω από μια διακριτική αμυντική ομπρέλα από Γαλλία, ΗΠΑ και Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες. Πάντως η κυπριακή κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν δικαιολογείται κανένας λόγος ανησυχίας για τουρκικές αντιδράσεις και επισημαίνει πως το αμερικανικό αεροπλανοφόρο και οι γαλλικές φρεγάδες βρίσκονται στην περιοχή για άλλους λόγους.
  Ο γενικός διευθυντής της TOTAL Κύπρου Ιβ Γκροζιάν, είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ότι το γεωτρύπανο θα προχωρούσε αρχικά σε ορισμένες δοκιμές και ελέγχους που θα διαρκούσαν λιγότερο από μία εβδομάδα και στη συνέχεια θα άρχιζε κανονικά η γεώτρηση. Σύμφωνα με τον κύριο Γκροζιάν, το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών, που είναι γύρω στα 1700 μέτρα, θα φθάσει μέχρι και τις τέσσερις χιλιάδες μέτρα. Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις μήνες και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

  Οι εργασίες στο κοίτασμα “Ονησίφορος” έχουν ως στόχο να διαπιστωθεί και να αξιολογηθεί η πιθανή ύπαρξη υδρογονανθράκων και συγκεκριμένα φυσικού αερίου.

  Η εξεταζόμενη περιοχή βρίσκεται εντός του ερευνητικού τεμαχίου «11», το οποίο απέχει περίπου 150 χλμ. από την ακτογραμμή της Κύπρου και καλύπτει συνολική επιφάνεια περίπου 2.958 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η εν λόγω γεώτρηση, η οποία ονομάστηκε «Onesiphoros West-1 (OW-1)», θα είναι κάθετη σε βάθος 1.698 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

  Η αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά στρέφει όλα τα βλέμματα στο γεωτρύπανο, με την αντίδραση της Τουρκίας να είναι για την ώρα ασαφής, παρά τις απειλές που έχουν κατά καιρούς εκτοξευθεί.

  Αμυντική ομπρέλα από Γαλλία, ΗΠΑ, Ελλάδα;

  Την ίδια ώρα, σε ισχύ τέθηκε η Navtex που έχει εκδώσει η Λευκωσία για δέσμευση της περιοχής για τρεις μήνες, σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο.
  Αρμόδιες πηγές δήλωσαν στο ΡΙΚ ότι η Λευκωσία συνεχίζει κανονικά τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, κρατώντας ταυτόχρονα χαμηλούς τόνους.
  Επεσήμαναν, ωστόσο, ότι έχουν γίνει κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα και ανέφεραν ως παράδειγμα το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στο Παρίσι αλλά και το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας και αρμοδίων Υπουργών στην Ουάσιγκτον.
  Στο μεταξύ ισχυρή ομπρέλα ασφάλειας έχει συγκροτηθεί διακριτικά γύρω από το σημείο όπου θα διεξαχθεί η γεώτρηση της γαλλικής TOTAL.
  Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο φρεγάδες του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, που συμμετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του Λιβάνου, έχουν αποσπαστεί για τον σκοπό αυτό και έχουν ήδη ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Λάρνακας.
  Σύμφωνα με συναφείς πληροφορίες, στη διασφάλιση της απρόσκοπτης έρευνας στην κυπριακή AOZ συμβάλλουν, επίσης διακριτικά, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ελλάδα.
  Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  Στη θαλάσσια περιοχή δίπλα στο οικόπεδο 11 πλέει σύμφωνα με πληροφορίες και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους». Σύμφωνα με δημοσίευμα του ArmyNow.Net, το αεροπλανοφόρο μαζί με άλλα συνοδευτικά σκάφη, πλέει στην περιοχή από το απόγευμα της Δευτέρας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο επισκέφθηκε τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ και μάλιστα το είχε επισκεφθεί ο Ισραηλινό πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου.
  Και τουρκικά πολεμικά πλοία για άσκηση με πραγματικά πυρά

  Η Άγκυρα έχει απειλήσει ότι θα λάβει μέτρα ώστε να «προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα και εκείνα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», πάρα το γεγονός φυσικά ότι το Οικόπεδο 11 βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ, εκεί που ούτε η Τουρκία μπορεί να έχει βλέψεις, ούτε φυσικά νομιμοποιείται το ψευδοκράτος να αμφισβητεί την κυριαρχία και την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Η Τουρκία ανακοίνωσε νέες ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα σε περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά σε εκείνη που θα αρχίσει από την Τετάρτη η διαδικασία για την πρώτη γεώτρηση από την κοινοπραξία των εταιριών ENI και TOTAL.

  Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν από το πρωί της 17ης μέχρι το πρωί της 18ης Ιουλίου και μάλιστα μια ανάσα από την περιοχή της γεώτρησης, καθώς η έκταση που έχει δεσμευτεί με τη NAVTEX 700/17, περιλαμβάνει τμήματα των 4,5,6,7, τα οποία συνορεύουν βορείως με το οικόπεδο 11.

  Οι συντεταγμένες της περιοχής που δεσμεύτηκαν είναι οι εξής:

  34 31.00 N – 032 18.00 E
  34 31.00 N – 030 50.00 E
  33 38.00 N – 030 50.00 E
  33 38.00 N – 032 18.00 E

  Κυπριακή κυβέρνηση: δεν δικαιολογείται καμιά ανησυχία

  Καμία ανησυχία δεν δικαιολογείται από την έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
  Μιλώντας στην εκπομπή Πρώτη Ενημέρωση του ΡΙΚ ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι από την μία και τριάντα μετά τα μεσάνυκτα η πλατφόρμα έφτασε στο οικόπεδο και ήδη άρχισαν οι ενέργειες σταθεροποίησης της, ενώ σύμφωνα με τις καταγραφές των ραντάρ και όλα τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η κυπριακή δημοκρατία δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό σε ακτίνα 25 ναυτικών μιλίων.
  Αναμένονται να αρχίσουν, πρόσθεσε, και πτήσεις ελικοπτέρων για την ασφάλεια υποστήριξης των εργασιών και επεσήμανε ότι το προσωπικό της πλατφόρμας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το κέντρο ασφάλειας και διάσωσης της Κύπρου.
  Ερωτηθείς για τις τουρκικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν με πραγματικά πυρά στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε πως αυτές διεξάγονται νοτιοδυτικά της Πάφου και είναι πολύ μακριά από τη γεώτρηση. Ωστόσο είπε έγιναν διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς για την παράνομη διεξαγωγή της και την έκδοση παράνομων Navtex και νόταμ.
  Ερωτηθείς επίσης για τις δύο γαλλικές πολεμικές φρεγάδες που έχουν ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λεμεσού είπε πως αυτές δεν έχουν καμιά σχέση με την γεώτρηση.
  Τόσο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Μπούς όσο και οι δύο γαλλικές φρεγάδες έχουν άλλους λόγους που βρίσκονται στην περιοχή , είπε.
  Καταλήγοντας είπε πως το τρυπάνι αναμένεται να μπει στο βυθό μεταξύ 14 και 16 Ιουλίου »

  ikypros.com

  Μου αρέσει!

 83. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Όλες αυτές οι εκκαθαρίσεις στις τάξεις του τουρκικού στρατού, και ιδίως στις ανώτερες βαθμίδες, είναι σίγουρο πως έχουν οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση της επιχειρησιακής του ικανότητας.

  Turkish military returns to 1930s practices due to unending post-coup purges, report says

  https://www.turkishminute.com/2017/07/10/turkish-military-returns-to-1930s-practices-due-to-unending-post-coup-purges-report-says/

  Similar to the post-Independence War period and the early 1930s in Turkey, most brigades are now commanded by colonels and captains due to a lack of generals and admirals in the military since thousands of high-ranking officers were purged following a failed coup last summer, a daily reported on Monday.

  According to the report by the Cumhuriyet newspaper, the position of “tuğbay” – which was used for colonels and captains who command brigades in the 1930s – has made a comeback in the Turkish military, which previously used it in the post-Independence War period due to the lack of high-ranking officers.

  The Manisa 1st Infantry Training Brigade Command, which is also known as the Colonel Arif Seyhun Barracks, is now commanded by Col. Güven Dere, Cumhuriyet said.

  Arif Seyhun was a Turkish colonel who served as a tuğbay in the 1930s.

  Turkey survived a military coup attempt last July in which 249 people died.

  Despite Turkish Islamic scholar Fethullah Gülen, whose views inspired the Gülen movement, and the movement having denied the accusations, Turkey’s ruling Justice and Development Party (AKP) government and President Recep Tayyip Erdoğan launched a widespread purge aimed at cleansing sympathizers of the movement from within state institutions, dehumanizing its popular figures and putting them in custody.

  According to a tally by TurkeyPurge.com, 138,148 people, including some 10,000 soldiers, had been dismissed from their jobs, 115,827 were detained and 55,425 jailed over alleged links to the movement as of July 10.

  Μου αρέσει!

 84. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Σαν σήμερα, πριν από ένα χρόνο, έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν. Άλλοι ισχυρίζονται ότι ο ίδιος βρίσκονταν από πίσω, αλλοι όχι, προσωπικά κλίνω προς την εκδοχη των δεύτερων. Όπως και να ‘χει, είτε αυτός το προκάλεσε είτε όχι, το πραξικόπημα αυτό ήταν τελικά η χρυσή ευκαιρία που περίμενε ο Ερντογάν για προβεί σε ευρύτατες εκκαθαρίσεις – στον στρατό, στην δημόσια διοίκηση, στον τύπο, στα πανεπιστήμια, σε κάθε τομέα της τουρκικής κοινωνίας, εκκαθαρίσεις παντού – οι οποίες άγγιξαν ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων, πολύ πολύ μεγαλύτερο από όσους θα μπορούσαν να σχετίζονταν με το πραξικόπημα, βασικά καθέναν που ο Ερντογάν θεωρεί ότι αποτελεί δυνητική απειλή για την εξουσία του.

  Εδω μία πολύ λεπτομερειακή ανάλυση, με αναφορά σε αριθμούς, όπου η έμφαση δίνεται στις εκκαθαρίσεις εντός του στρατού.

  Εκκαθαρίσεις διαρκείας στη διχασμένη Τουρκία

  http://e-amyna.com/εκκαθαρίσεις-διαρκείας–στη-διχασμέν/

  Μου αρέσει!

 85. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Το «Bush» μπλόκαρε τουρκικές συχνότητες

  http://www.kathimerini.gr/918627/article/epikairothta/politikh/to-bush-mplokare-toyrkikes-syxnothtes

  ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

  Η τουρκική νευρικότητα για το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο και τις καλά υπολογισμένες κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στον συγκεκριμένο τομέα ήταν δεδομένη πολύ πριν το γεωτρύπανο του «West Capella» φθάσει στο οικόπεδο 11 για να αρχίσει τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε αναζήτηση φυσικού αερίου, το οποίο υπολογίζεται ότι αποτελεί μέρος του γιγαντιαίου αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ.

  Οι Τούρκοι ήδη πριν από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων του Κραν-Μοντανά είχαν διαμηνύσει ότι «ενεργειακό παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο δίχως τη συμμετοχή τους θα πρέπει να αποκλείεται. Μέσω του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν προαναγγείλει προμήθεια γεωτρύπανου και πλατφόρμας για έρευνες.

  Εξ όσων προκύπτουν έως αυτή τη στιγμή, οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται για το οικόπεδο 11, ωστόσο θεωρούν αδιαμφισβήτητη την κυριαρχία τους στο τεμάχιο 6, το οποίο βρίσκεται βορειότερα και έχει, επίσης, παραχωρηθεί στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total – Eni. Οι τουρκικές ασκήσεις και διεκδικήσεις σε μια περιοχή η οποία ξεκινά πέντε μίλια δυτικά της Πάφου και φθάνει να περιλαμβάνει σχεδόν όλη την περιοχή από εκεί έως τον 28ο μεσημβρινό, ο οποίος τέμνει νοητά τη Ρόδο στη μέση, δεν αποτελούν νέα πρακτική αλλά συνιστούν επανάληψη παγίων απόψεων, γνωστών στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Ψύχραιμοι αναλυτές τονίζουν ότι προς το παρόν η Τουρκία δεν μπορεί να αντιδράσει με κάποιον επιθετικό τρόπο στις γεωτρήσεις του οικοπέδου 11. Πιθανή απόφαση για επέκταση των γεωτρήσεων και σε άλλα οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί νομίμως από την Κυπριακή Δημοκρατία σε ενεργειακές εταιρείες (οι οποίες αποτελούν υποκείμενο Διεθνούς Δικαίου με σαφώς ορισμένες υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα) θα άλλαζε ξανά τα δεδομένα.

  Επί της ουσίας, πάντως, ο διεθνής παράγων φαίνεται ότι δεν ήθελε να αφήσει την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ στην τύχη. Οι Γάλλοι έστειλαν μια ολοκληρωμένη ομάδα επιφανείας, με φρεγάτες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου («Chevalier Paul» και «Languedoc») που κατέπλευσαν τόσο στο λιμάνι της Λεμεσού όσο και περί το γεωτρύπανο. Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα (8-11 Ιουλίου) το γαλλικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποίησε στην περιοχή κοινή άσκηση με την Αίγυπτο με την ονομασία «Cleopatra ’17».

  Ηδη μια εβδομάδα προτού ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, νότια του οικοπέδου 11 βρισκόταν το αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» και τα πλοία της ομάδας κρούσης που συνήθως το συνοδεύουν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έπλευσε πολύ κοντά στη γεώτρηση και έκανε χρήση των δυνατοτήτων που έχει για μπλοκάρισμα των συχνοτήτων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο «West Capella». Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια αναδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι οι Δυτικοί δεν ήταν σίγουροι για το είδος αλλά και το εύρος πιθανής αντίδρασης της Τουρκίας.

  Η βάση της Σούδας

  Η Αθήνα παρακολουθεί την κατάσταση στην περιοχή δίχως, προφανώς, να επεμβαίνει. Μια μικρή άσκηση έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε κανονιοφόρο που επέστρεφε από τα ανοικτά του Λιβάνου όπου βρίσκεται σε εξέλιξη αποστολή του ΟΗΕ με κυπριακά πλωτά μέσα είναι απολύτως συνήθης και κατά καιρούς επαναλαμβανόμενη. Στην Αθήνα φαίνεται ότι αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία στους τρόπους αύξησης της συνεργασίας με τις δυτικές δυνάμεις και δη τις ΗΠΑ, που αναζητούν ασφαλή αγκυροβόλια στην Ανατολική Μεσόγειο. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει καταλήξει στην απόφαση ότι η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ θα παραμείνει ετήσια και δεν θα επεκταθεί σε πέντε χρόνια ή περισσότερα χρόνια. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας φέρεται να αναγνωρίζει την ολοένα και πιο στενή στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

  Στους σχεδιασμούς του Μαξίμου φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι Ελληνες πολίτες αισθάνονται πως, σε αυτή την κρίσιμη διεθνή συγκυρία, η σύσφιγξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, εκτός από το ζήτημα της ανανέωσης, η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων της Σούδας μπορεί να γίνει κανονικά. Υπενθυμίζεται και η πρόσφατη αποκάλυψη της «Κ» (9 Ιουλίου) για την κατασκευή Σταθμού Απομαγνήτισης Πολεμικών Πλοίων στον όρμο της Σούδας, κάτι που μαρτυρά το εύρος της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον.

  Μου αρέσει!

 86. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Εκτός διδασκαλίας η θεωρία της Εξέλιξης στην Τουρκία του Ερντογάν, τα παιδιά όμως θα διδάσκονται τι είναι η Τζιχάντ.

  http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-education-ministry-reveals-new-curriculum-evolution-out-jihad-in.aspx?pageID=238&nID=115673&NewsCatID=341

  Μου αρέσει!

 87. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Turkey Leaks Secret Locations of U.S. Troops in Syria

  http://www.thedailybeast.com/turkey-leaks-secret-locations-of-us-troops-in-syria

  Μου αρέσει!

 88. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Νέες απαγορεύσεις εν όψει, θα αφορούν τους πολιτικούς, και πιο συγκεκριμένα την συμπεριφορά τους εντός του κοινοβουλίου.

  Turkey’s parliament could be finalizing its own demise

  http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2017/07/turkey-using-banned-words-will-cost-lawmakers.html

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s