H διπλή -και βαριά- ευθύνη του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Ετσι κι αλλιώς η πορεία των υπουργών Οικονομικών είναι προδιαγεγραμμένη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Δεν φαίνεται να μπορεί να αποφύγει την κοινή μοίρα τους ο κ. Τσακαλώτος. Και αφού δεν θα μπορέσει, κατά τα φαινόμενα, να συναντήσει την Σκάρλετ Γιόχανσον, ας πράξει έτσι ώστε να έχει την ικανοποίηση ότι είπε λίγη αλήθεια παραπάνω από τους άλλους.

Ως μαρξιστής ασφαλώς γνωρίζει τη ρήση του Λένιν «αλήθεια είναι ό,τι συμφέρει το λαό». Όμως, εν προκειμένω, μάλλον είναι καλύτερα να υπερισχύσει η ρήση του Οργουελ: «Σε μια εποχή παγκόσμιου ψεύδους, το να λες την αλήθεια είναι πράξη επαναστατική». Επομένως, «θαρσείν χρη».

Protagon  /  H διπλή -και βαριά- ευθύνη του Ευκλείδη Τσακαλώτου  /  Γιώργος Καρελιάς
Επειδή γνωρίζει πολύ καλά τι φέρνει η νέα-υποχρεωτική-συμφωνία που θα υπογράψει, πρέπει να πει όλη την αλήθεια και να φρενάρει τα ολοφάνερα ψέματα των συναδέλφων του

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (φαίνεται ότι προσπαθεί να) είναι ειλικρινής στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Για να είμαστε πιο ακριβείς (προσπαθεί να) λέει λιγότερα-και μικρότερης βαρύτητας- ψέματα από τους άλλους της κυβέρνησης.

Η θέση του είναι πολύ δύσκολη, αλλά αυτό ισχύει για όλους τους προκατόχους του, τουλάχιστον από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά. Μάλιστα, αν έκανε το αυτονόητο και ζητούσε τη γνώμη τους (έστω μυστικά, για να μην τον καταχεριάσουν οι «πούροι» συνάδελφοί του) θα μπορούσε και πολλά να μάθει και περισσότερα να καταλάβει.
Ο νυν υπουργός Οικονομικών έχει μια διπλή ευθύνη:

Πρώτον, πρέπει να υπογράψει μια νέα συμφωνία με την τρόικα, ουσιαστικά ένα νέο μίνι-Μνημόνιο, το οποίο θα έχει βαριές επιπτώσεις στο 90% των πολιτών. Θα είναι ίδιο ή παρόμοιο με τα προηγούμενα, αλλά η σωρευτική επίδρασή του το καθιστά χειρότερο. Δεν μπορεί να το παραδεχθεί δημοσίως, αλλά το γνωρίζει πολύ καλά. Μπορεί και να το παραδέχεται όταν κουβεντιάζει με το μαξιλάρι του, που θα ΄λεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης. Η υπογραφή της συμφωνίας αυτής είναι υποχρεωτική, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Ισως να ήταν-λιγότερο ή περισσότερο- διαφορετικά αν ο προκάτοχός του, σε εκείνο το καταστροφικό εξάμηνο της «δημιουργικής ασάφειας» του 2015, έκανε στοιχειωδώς λογικά πράγματα και δεν τους είχε παρασύρει όλους σε έναν άχρηστο και εντέλει επιζήμιο χορό ανοησιών, βερμπαλισμών και κακών αποφάσεων (ένα παράδειγμα). Αλλά αυτά είναι παρελθόν. Τώρα η ευθύνη είναι όλη δική του, ο Βαρουφάκης έχει απαλλαγεί και παριστάνει τον τιμητή, ου μην αλλά και τον γενναίο.

Δεύτερον, ο Τσακαλώτος πρέπει να πει με έμφαση την αλήθεια για τη συμφωνία που θα υπογράψει. Οχι μισόλογα και «ναι μεν αλλά». Είναι αλήθεια ότι ο ίδιος δεν είπε ποτέ ότι τελειώνει η λιτότητα (εδώ και εδώ). Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί. Διότι, λόγω και της ελαφρότητας των μαζικών μέσων επικοινωνίας, στον πολύ κόσμο φτάνουν περισσότερο οι ατάκες του για την Σκάρλετ Γιόχανσον και λιγότερο η επιβεβαίωση ότι έρχεται και νέα, επιπλέον, λιτότητα. Αλλωστε, όλοι οι άλλοι στην κυβέρνηση, με προεξάρχοντα τον Πρωθυπουργό, μιλάνε για το τέλος της λιτότητας (εδώ, εδώ) και οι ξετσίπωτοι προπαγανδιστές (εδώ) έχουν μια δικαιολογία γι’ αυτό που κάνουν. Ο υπουργός Οικονομικών, που ξέρει καλύτερα παντός άλλου τι θα συμβεί, πρέπει να τους βάλει ένα φρένο.

Διότι, όταν η συμφωνία υπογραφεί και τα μέτρα μπουν σε ένα χαρτί, όλοι θα καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Και τότε όλοι θα συνειδητοποιήσουν τη φούσκα των «αντιμέτρων». Διότι ένας μέσος Ελληνας με εισόδημα (ακόμα) χίλια ευρώ, που θα χάσει το 10% (στην καλύτερη περίπτωση) από τη μείωση του αφορολογήτου και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, θα δει το εισόδημά του να συρρικνώνεται κατά 1200 ευρώ το χρόνο. Με ποιο «αντίμετρο» σαν κι αυτά μπορεί να ισοφαριστεί αυτή η απώλεια; Με κανένα.

Γι’ αυτό, λοιπόν, η ευθύνη των οικονομικών υπουργών-και προσωπικά του Τσακαλώτου- είναι μεγάλη και δεν συγκρίνεται καθόλου με την αντίστοιχη των μπουρδολόγων και αερολόγων συναδέλφων του. Απλούστατα διότι εκείνος ξέρει τι θα υπογράψει και τι θα ακολουθήσει.

Ετσι κι αλλιώς η πορεία των υπουργών Οικονομικών είναι προδιαγεγραμμένη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Δεν φαίνεται να μπορεί να αποφύγει την κοινή μοίρα τους ο κ. Τσακαλώτος. Και αφού δεν θα μπορέσει, κατά τα φαινόμενα, να συναντήσει την Σκάρλετ Γιόχανσον, ας πράξει έτσι ώστε να έχει την ικανοποίηση ότι είπε λίγη αλήθεια παραπάνω από τους άλλους.

Ως μαρξιστής ασφαλώς γνωρίζει τη ρήση του Λένιν «αλήθεια είναι ό,τι συμφέρει το λαό». Όμως, εν προκειμένω, μάλλον είναι καλύτερα να υπερισχύσει η ρήση του Οργουελ: «Σε μια εποχή παγκόσμιου ψεύδους, το να λες την αλήθεια είναι πράξη επαναστατική». Επομένως, «θαρσείν χρη».

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

6 Responses to H διπλή -και βαριά- ευθύνη του Ευκλείδη Τσακαλώτου

 1. Ο/Η Elias λέει:

  Ο Τσακαλώτος που ήταν όταν ο απατεώνας Τσίπρας ανήγγειλε το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Όταν ο απατεώνας Βαρουφάκης, έχτιζε το αλλόκοτο προφίλ του σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας. Ο Τσακαλώτος είναι το ίδιο υπεύθυνος γιατί συμμετείχε σε μια συμμορία, και όπως ο τσιλιαδόρος έχει σε μια συμμορία την ίδια ευθύνη με το μπουκαδώρο, έτσι και αυτός. Ο μόνος που βγαίνει λάδι είναι το καρφί, αυτός που θα καρφώσει τους συντρόφους του, κάτι που το κατάλαβε γρήγορα ο Κιμούλης.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Αλικη λέει:

  Ο Τσακαλώτος ειχε ολα τα εφόδια και τις καταβολές, ωστε να μην ανήκει στο σύμφυρμα ΣΥΡΙΖΑ.
  Το οτι βρισκεται εκει που βρισκεται μαρτυρεί πολλά -αρνητικά- για την ποιοτητα της προσωπικότητας του.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η zepos λέει:

  «Η λογική που εξέφρασε ο Κούλογλου χθες, ότι περίμεναν/περίμενε να κερδίσει η ακροδεξιά ώστε να γίνουν καλύτερα τα πράγματα για την Ευρώπη από τη σκοπιά της αριστεράς, δεν είναι ιδιοσυγκρασιακή λογική. Εκτός του ότι ήταν πάντα χαρακτηριστικό του αριστερισμού, που υπάρχει έντονος στον Συριζα, και ο οποίος (αριστερισμός) θέλει τα πράγματα να πηγαίνουν χειρότερα για να στρέφεται, ελπίζουν,ο κόσμος απελπισμένος σε αυτούς, είναι αποτέλεσμα μιας γενικότερης αντίληψης που συνδυάζει την πίστη στην απόλυτη ισχύ της αλήθειας που κατέχει η αριστερά και την αλαζονική πίστη ότι αυτή η αλήθεια τους προσδίδει ηθικό πλεονέκτημα. Δηλαδή κατέχουν την αλήθεια και είναι και ηθικά σωστοί. Οπότε, τα πάντα μπορούν να υποταχθούν στην εξυπηρέτηση όσων ενσαρκώνουν αυτό το δίδυμο.»

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η δεξιος λέει:

  Πολύ θεωρητική η εξήγηση της Κιντή για να περιγράψει κάτι απλό : οι άνθρωποι δεν τολμάνε να φύγουν μόνοι τους από την ευρωζώνη και το τραινάρουν περιμένοντας κάποιος άλλος να τους απαλλάξει από αυτήν.Βίλντερς,Λεπέν,Γκρίλλο δεν έχει σημασία.

  @ Ελιας

  Ο πιο ωραίος ήταν ο Μηλιός.Έφτιαξε το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και για άγνωστους λόγους δεν κατέβηκε στις εκλογές και άρχισε να κάνει κριτική γιατί δεν εφαρμόζεται το «πρόγραμμά» του.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Ηλίας λέει:

  @δεξιός
  Ο Μηλιός προφανώς ήξερε τι μ… έλεγε, και την έκανε νωρίς. Τελικά θα αποδειχθεί ο ποιο κερδισμένος.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η zepos λέει:

  Μεγάλη μείωση των καταθέσεων μέσα σε 2 μήνες..
  Οχι απλά δεν πρόκειται να λήξουν τα capital control, αλλά πάμε για νέο κλείσιμο των τραπεζών και νέα δάνεια για ανακεφαλοποίηση.. Και παράλληλα θα εχουμε τους διανομείς σανού να μας βεβαιώνουν οτι ο Ντράγκι έκλεισε τις τράπεζες και οχι η ανικανη παρέα του Μαξίμου..
  http://www.kathimerini.gr/901087/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/kata-4-dis-eyrw-meiw8hkan-oi-kata8eseis-apo-ton-ianoyario-ews-tis-arxes-martioy

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s